De Uitkijkpost

3 juli 2019

De Uitkijkpost 3 juli 2019


Een frisse start in Heiloo met KB Makelaars en Albert Heijn

Ook voor Ivor en Tom een frisse start, maar ze gaan zelf niet aan de schoonmaak. " We geven hem gelijk thuis af", vertellen ze lachend. Foto: Margreeth Anema

HEILOO- Kuyper & Blom Makelaars, oftewel KB Makelaars, gevestigd aan de Stationsweg in Heiloo, organiseert in samenwerking met Albert Heijn weer een actie. "We hebben sinds twee jaar twee vestigingen: één gericht op nieuwbouw en één gericht op de aankoop en verkoop van bestaande woningen zodat iedere woningzoekende de aandacht krijgt die hij verdient."

In deze twee jaar beseften de makelaars Bas, Jeffrey en Ronald dat zij bij de aankoop van een bestaand thuis het hele traject van a tot z begeleiden. "De afsluiter van het proces is de overdracht bij de notaris. Dat is altijd een feestelijk moment met knallende kurken," zo verduidelijkt Bas. Bij de kopers van een nieuwbouwwoning mist deze prachtige afsluiter. De contracten worden getekend en daarna gaat de koper doorgaans zelf naar de notaris. "We beseften dat wij de afsluiter misten: ineens houdt het op. Daarom wilden wij iets gaan doen voor de kopers die in de voorgaande jaren via ons een nieuwbouwwoning hebben gekocht," aldus Ronald. Er broeide een nieuw idee bij de creatieve makelaars.

Nieuwe samenwerking leidt tot ludieke actie
Tegelijkertijd reed Jasper van Kralingen, assistent-supermarktmanager van Albert Heijn 't Hoekstuk, iedere dag langs de nieuwbouwwijk Varne Buiten. Hij vroeg zich af hoe hij de nieuwe bewoners meer zou kunnen betrekken bij 'hun' Albert Heijn. Er ontstond een idee bij Jasper en hij zocht contact met de verkopende makelaar van de nieuwe woningen in de wijk, KB Makelaars. Het bleek te klikken tussen de makelaar en de assistent-supermarktmanager: beiden hebben ze nogal eens ludieke acties op touw gezet. Iedereen herinnert zich vast nog de Albert Heijn-acties voor de schaatsbaan en Het Baafje, maar ook de appeltaartactie van KB makelaars kan iedereen zich nog goed voor de geest halen.

Een afscheid, maar ook een warm welkom voor alle kopers
En zo was de puzzel voor beide partijen compleet. "We besloten samen een frisse actie op te starten voor alle Heilooërs die in een nieuwbouwwoning zijn gaan wonen of dat binnenkort gaan doen," zo vertelt Bas enthousiast. De heren besloten gezamenlijk alle kopers van nieuwbouwwoningen die de afgelopen jaren zijn verkocht door Kuyper & Blom makelaars een flyer te sturen met een bijzondere uitnodiging: Zij mochten op 29 juni een emmer ophalen bij de dichtstbijzijnde Albert Heijn. "Een welkomstgeschenk voor de nieuwe inwoners en voor KB Makelaars als afsluiter van het verkoopproces," zo licht Jasper toe.

Een saillant detail is dat beide partijen al dachten aan 'iets met een emmer'. Maar een emmer? Wat hebben de kopers aan een emmer? "De emmer is symbolisch omdat iedere koper een nieuwbouwwoning op zijn bucketlist had staan, maar de emmer staat ook voor een frisse start. De emmer is namelijk gevuld met…. Albert Heijn schoonmaakmiddelen," glimlacht Bas. KB Makelaars én Albert Heijn hebben wéér een ludieke actie op hun naam gezet en dit zal vast niet de laatste zijn.

Tekst: Margreeth Anema

Leerlingen CBS de Duif stralen bij filmpremière VUE Alkmaar

De filmsterren van CBS de Duif kwamen per limousine aan bij VUE filmtheater voor de première van de film 'Weggelopen'. Foto: Afshin Bahrami

HEILOO - Maandagavond 1 juli 2019 was het een drukte van belang rond de rode loper voor het VUE filmtheater in Alkmaar. Familie en belangstellenden stonden te wachten op de aankomst van de limousine, die de filmsterren van de Duif naar de première van hun zelfbedachte film bracht. Voor deze speciale gelegenheid hadden de leerlingen zich in galakleding gestoken.
De film 'Weggelopen' is het resultaat van hun prestaties tijdens Workshop de Ontdekkingsreis. Onder leiding van de Heilooër acteur en regisseur Torsten Colijn bedachten de kinderen een verhaal vol drama. Samen werkten zij het idee en het script uit en bedachten de opzet van de scènes. Tijdens de draaidagen leerden de leerlingen de kneepjes van het vak. Het verhaal: "Een jarige, nieuwe leerling wil een goede indruk maken en trakteert zijn hele klas op Italiaans ijs. Terwijl hun ouders op een ouderavond op school zijn en van niets weten, gaan de kinderen op weg naar de ijssalon. Onderweg komen ze langs een griezelig oud gebouw. De nieuwe leerling daagt hen uit om daar proberen binnen te komen..." De film bevat historische beelden, want de panden van de voormalige school 'De Hofdijk', waar de film deels is opgenomen, zijn kort na de opnamen in 2018 met de grond gelijk gemaakt.

De première was een groot succes en werd met een luid applaus afgesloten. "Heerlijk is dat, de eerste keer kijken met publiek, en tegelijk ook heel spannend", zegt Colijn. 'Ik ken natuurlijk de film, want ik ben heel nauw bij de montage van de film betrokken geweest. Maar hoe reageert het publiek? Valt een grap goed, of juist niet? Leven ze mee met het verhaal? Voelen ze de spanning? Dat neem ik ook weer mee voor een volgende film. Geweldig ook om de kinderen te zien genieten. Ze mogen met recht trots zijn op hun prestaties."

De film 'Weggelopen' is ook op dvd verkrijgbaar, via www.wdowinkel.nl/product/716017/dvd-weggelopen.

Veteranen naar Den Haag voor Veteranendag

De acht veteranen die vertrokken uit Heiloo. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 29 juni, 08.00 uur in de ochtend. Acht veteranen uit Heiloo staan bij de bushalte aan de Zeeweg, klaar om af te reizen naar Den Haag voor de Nederlandse Veteranendag 2019.

De jongste veteraan is 55 jaar en de oudste 84. Allen kijken uit naar de Nederlandse Veteranendag. De heer Hoogakker verwoordt het algemeen gedeelde gevoel: "Het is fijn om ieder jaar oud-collega's en vrienden te ontmoeten." Gekleed in uniform stappen ze in de bus voor het eerste gedeelte van de reis richting Beverwijk om daar op de trein naar Den Haag te stappen.

Teks: Yvonne van Stiphout

Tweede opnamedag Het Baafje bekend: (GROOT) zwembad gesloten op zaterdag 6 juli (KLEINER)

De filmset tijdens de opnames op vrijdag 28 juni. Foto: aangeleverd

HEILOO - Na de opnames op vrijdag 28 juni is nu - onder voorbehoud - ook de tweede opnamedag bekend: zaterdag 6 juli. Dan is de tweede opnamedag voor de dramaserie 'Dit zijn wij' die aan het einde van het jaar door de NPO wordt uitgezonden.

Vanwege deze opnames is zwembad Het Baafje helaas de gehele dag gesloten. Net als op vrijdag 28 juni verwijst Het Baafje u graag door naar een van de andere baden van Sportservicepunt Langedijk. Als u in het bezit bent van een abonnement of rittenkaart van Het Baafje, kunt u daar namelijk ook gebruik van maken. Misschien is het juist leuk om eens een ander zwembad te bezoeken zoals bijvoorbeeld zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude of zwembad De Bever in St. Pancras. Zondag 7 juli is Het Baafje weer geopend.

Voorbehoud
Ook voor de tweede opnamedag zijn de weersomstandigheden belangrijk. Op dit moment ziet het er voor zaterdag 6 juli nog niet ideaal uit. Daarom is er een uitwijkmogelijkheid naar vrijdag 19 juli. Dit besluit wordt woensdag 3 juli genomen. Houd voor de actuele stand van zaken de website en Facebookpagina van Het Baafje in de gaten.

Tien vragen aan... Yvonne Welagen

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Mijn wieg stond 47 jaar geleden in Heemskerk, daar hebben mijn oudere zus en ik een mooie jeugd gehad. Via onder meer Rotterdam en Alkmaar ben ik uiteindelijk in Heiloo terechtgekomen. Hier woon ik inmiddels 12 jaar met veel plezier met mijn vriend Remon en onze twee zoons Max en Tim.

2. Wat is voor jou geluk?
Dat ik een fantastische vriend heb en twee ontzettend lieve kinderen. Maar ook familie, vrienden, een leuke baan in het ziekenhuis en mijn eigen bedrijf Dare2Help dragen eraan bij dat ik een fijn leven heb.

3. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
Dat steeds minder mensen er bewust voor kiezen om hun kinderen niet te vaccineren vind ik een groot probleem. Kinderziektes zoals mazelen steken hierdoor weer de kop op. Men beseft niet dat deze ziektes ook levensbedreigend voor anderen kunnen zijn.

4. Wat is voor jou de mooiste plek in Heiloo?
Het Heilooërbos vind ik een heerlijke plek om te hardlopen en te fietsen. Maar ook ons huis waar ik mij echt thuis voel, zeker met onze nieuwe veranda waar wij nu elke dag zitten met dit mooie weer.

5. De persoonlijke vraag van Dennis Jansen:
"Wat zou jij op het gebied van eerste hulp willen verbeteren in Heiloo?"
Ik zou graag op meer plekken in Heiloo AED's willen zien. Ook zou ik het liefst willen dat iedereen in Heiloo zou kunnen reanimeren. Deze combinatie zorgt ervoor dat iedereen een kans maakt om een hartstilstand te overleven. Mijn bedrijf Dare2Help is daar al mee bezig en biedt laagdrempelig reanimatiecursussen aan bij Herberg Jan, bij bedrijven of gewoon aan huis.

Ik geef de vragen door aan Cor Zegwaard. Mijn vraag aan Cor is:
"Wat heeft jou doen besluiten om tandarts te worden en brengt het je wat je ervan had verwacht?"

Kermis Heiloo met veel attracties en vuurwerk

HEILOO - Donderdag 4 juli begint de jaarlijkse kermis van Heiloo. Met een keur aan attracties en hopelijk heel mooi weer wordt het fijn vertoeven aan De Omloop.

Voor de jeugd is er weer veel aanbod zoals bijvoorbeeld de snelheidsmolen, vliegende bank, botsauto's en hopper. Voor de kleinsten staat er natuurlijk ook genoeg waaronder een kindermolen, vliegtuigjes, eendjes vissen en trampolines.

Iets lekkers mag uiteraard ook niet ontbreken dus er zijn oliebollen, suikerspinnen, kaneelstokken, churros en patat. Degenen die een kansje willen maken op mooie prijzen zijn ook niet vergeten, dus staan er happertjes, skeeball en schuifautomaten.

Op vrijdagavond wordt er rond 22.00 uur een prachtig vuurwerk afgeschoten, aangeboden door de kermisondernemers.

De kermis start donderdag en vrijdag om 15.00 uur, zaterdag en zondag om 14.00 uur. Voor extra korting staan er kortingsbonnen op kermiskorting.nl.

Vrouwenvoetbal leeft in Heiloo

Sanne Rodenburg (l) en Júne Wimmers (r). Foto: Margreeth Anema Foto: Margreeth Anema

HEILOO - Heiloo heeft twee prachtige voetbalclubs en vrouwenvoetbal leeft in Heiloo: HSV met zijn twee vrouwenteams en zes meisjesteams, maar ook De Foresters met één damesteam en acht meisjesteams. De 11-jarige Sanne Rodenburg, die voetbalt bij De Foresters en de 12-jarige Júne Van der Ende, die voetbalt bij HSV, beiden in MO13, weten hier alles van.

Liever alleen met meiden voetballen
Sanne zit nu twee seizoenen op voetbal, net als haar beide broers Daan en Koen, daarom koos ze ook voor De Foresters. Op haar zesde maakte ze voor het eerst kennis met voetbal: "Ik vond het helemaal niks, er waren toen alleen jongens op de training," vertelt Sanne. Júne gaat nu haar derde seizoen in bij HSV. Het eerste jaar speelde ze in een gemengd team: "Ik ging toen weer van voetbal af want ik speelde toch liever met alleen meiden," aldus Júne. Toen zij te horen kreeg dat er een meidenteam werd opgezet meldde ze zich opnieuw. "Nu zit ik in een superleuk team," vertelt ze vrolijk. "Hé Júne, moest jij ook iedere zaterdag mee als je broers Mika en Pipeijn moesten voetballen?" vraagt Sanne spontaan. Júne beaamt dit en de meiden zijn het volledig met elkaar eens dat dat heel saai was. Nu ze zelf voetballen is het veel leuker om naar de club te gaan.

Voetballen opgeven nooit: ik deel mijn schema gewoon anders in
Sanne en Júne komen er tijdens het gesprek achter dat ze veel overeenkomsten hebben: ze sporten allebei bijna iedere dag, als ze naar de WK-wedstrijden kijken met het gezin snappen hun moeders niets van het hele spelletje, ze zitten beiden in groep 8 en ze rijden beiden paard. Volgend jaar gaan ze naar de middelbare school en dan krijgen ze veel huiswerk, maar beide dames piekeren er niet over om dan te stoppen met voetbal. "Ik deel mijn schema dan gewoon anders in," vertelt Sanne. Júne zou eerder paardrijden opgeven als dat zou moeten.

Het allerleukste in haar voetbalcarrière vond Sanne het jeugdkamp. "We slapen dan twee nachten op de club. Als je te vroeg gaat slapen komen de jongens en die tillen je met bed en al de tent uit. Ook hoef je geen tandenborstel mee, je poetst je tanden toch niet." De meiden lachen zich stuk. Júne vond het internationaal toernooi in Limburg het allerleukste. "In de dubbeldekker bus ging je beneden zitten als je moe was, boven was het één groot feest met muziek en we gooiden chips en snoep naar elkaar." Ook nu is het weer hilariteit alom aan tafel.

Samen een ijsje halen
De meiden kijken graag de WK-wedstrijden van de Oranje Leeuwinnen. Ze zien Amerika als grote kanshebber. "De Oranje Leeuwinnen hadden geluk dat ze de laatste wedstrijd wonnen, anders hadden ze tegen Amerika gemoeten, altijd lastig," weet Sanne te vertellen. Júne zou later zelf wel in het Nederlandse elftal willen spelen: "Je kunt er dan je geld mee verdienen én lekker reizen naar andere landen," legt ze uit. De meisjes kenden elkaar nog niet, maar gaan na het interview gezellig samen een ijsje halen. Of je nu een egel bent of een rood-gele leeuwin, vrouwenvoetbal leeft in Heiloo en samen een ijsje halen is gewoon gezellig!

Tekst: Margreeth Anema

De spanning stijgt! Wie gaat er met de titel vandoor?

Luna, Lisa en Amber in Frankrijk bij Nederland - Kameroen. Foto: aangeleverd

HEILOO - De spanning stijgt. Woensdagavond strijden de Oranje Leeuwinnen tegen Zweden om een finaleplaats op zondag 7 juli. Maar ook dichter bij huis wordt het spannend, want wie gaan er met de prijzen van de Uitkijkpost voetbalpool voor het WK vrouwenvoetbal 2019 vandoor? Leuk om te weten: van de deelnemers die nu in de top 10 staan, voorspellen 'slechts' drie Nederland als wereldkampioen. Er kan dus nog van alles gebeuren!

Prijzen
Maar wat kan je nou eigenlijk winnen? Het prijzenpakket bestaat o.a. uit een handbagagekoffer, een goodiebag, een kilo hemelse brownie, een gin-tonic arrangement, diverse kaartjes voor optredens bij de Cultuurkoepel en een voetbal.

Kanshebbers
Als je na de halve finale van woensdag in de top 10 staat, maak je serieus kans om in de prijzen te vallen. Dus, log in bij de voetbalpool (bijvoorbeeld via www.uitkijkpost.nl) en kijk op welke plek je staat. De grootste kanshebbers ontvangen daar een bericht van Uitkijkpost in verband met het uitreiken van de prijzen en een fotomoment op maandag 8 juli voor de krant van volgende week. Snel even inloggen en checken dus!

Er wordt veel speciale wk pindakaas gegeten in Heiloo. Foto: aangeleverd

Groot scherm
Als de Nederlandse vrouwen de finale weten te halen, wordt de finale zondagmiddag om 17.00 uur op een groot scherm uitgezonden bij Café de Wit.

Foresters MO15-1 zoekt meiden

HEILOO - Voor het meidenteam MO15-1 zoekt De Foresters nog een aantal enthousiaste meiden die zijn geboren in 2004, 2005 en 2006. Een gediplomeerde trainer verzorgt twee keer per week een toptraining en je krijgt een heus Foresters girlpower trainingspak.

Schrijf je nog snel in of meld je aan via de website. Voor vragen mail je naar voetbalzaken@deforesters.nl of bel 06-53193958.

Veel ideeën voor een bruisend dorpscentrum

Veel ideeën kwamen ter tafel over hoe het dorpscentrum verlevendigd kan worden. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Woensdagavond 26 juni vond in de Witte Kerk een bijeenkomst plaats over de verlevendiging van het dorpscentrum van Heiloo rondom winkelcentrum 't Loo en de Witte Kerk. Honderd willekeurig gekozen inwoners, waarvan er rond de 25 aanwezig waren, kregen van de gemeente Heiloo een uitnodiging om mee te denken over de toekomst van dorpscentrum 't Loo.

Het is de wens van veel Heilooërs en de gemeente om het centrum levendiger te maken. Een plek waar je graag komt winkelen en wat langer blijft om een terrasje te pakken of af te spreken met vrienden. Maar wat maakt een dorpscentrum leuk en levendig? In groepjes van vier konden de aanwezigen, waaronder een aantal raadsleden, plaatsnemen aan een van de zes statafels. Aan de hand van drie vragen: 'Waarom is het belangrijk dat 't Loo aantrekkelijk is en bruist', 'Wat is er voor nodig om 't Loo aantrekkelijk en bruisend te maken' en 'Wat kunt u bijdragen aan het aantrekkelijke en bruisende 't Loo', ging men met elkaar in gesprek om antwoorden op die vragen te geven. De antwoorden werden digitaal ingevoerd en aan de hand daarvan zijn zeven thema's gekozen.

De thema's vergroenen, 24/7 levendig, autovrij, multifunctioneel plein, ontmoetingsplek, centreren en verbinden van functies en vergroten verblijfsmogelijkheden, zullen verder uitgewerkt gaan worden. Aan het begin van de zomer kunnen alle inwoners van Heiloo digitaal op deze thema's reageren. De gemeente wil eind 2019 de visie klaar hebben samen met een concreet plan van aanpak voor het dorpshart.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Boersen Tweewielers Heiloo

Links André Duijker en rechts Danny de Graaf. Foto: STiP Fotografie

Al jaren een begrip in Heiloo.

Adres: Van Aostastraat 28, 1851 JC Heiloo; telefoon 072-5330186; e-mail: info@boersentweewielersheiloo.nl; website: www.boersentweewielersheiloo.nl

Op 1 juli 2019 is Boersen Tweewielers Heiloo overgenomen door een nieuwe eigenaar, Danny de Graaf. André Duijker neemt na 24 jaar afscheid van zijn fietsenwinkel.

André vindt het welletjes. "Ik ben nu 60 en ik wil het wat rustiger aan gaan doen. Ik word nu zzp'er en zal in drukke tijden Danny bijstaan in de winkel."

De historie van de fietsenwinkel gaat bijna een eeuw terug. In 1932 werd het bedrijf officieus opgericht. In 1933 volgde een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. De eerste eigenaar, de heer v.d. Vlugt, is begonnen op de Westerweg en noemde zijn winkel De Uiver. In 1995 nam André de winkel, inmiddels gevestigd op de Stationsweg, over van de toenmalige eigenaar Herman Boersen. Een mooie winkel met een oppervlakte van 200 m2. Dit werd te groot voor André en daarom verhuisde hij met de winkel naar de Van Aostastraat 28. Sinds 1 januari 2015 is de winkel met een oppervlakte van 100 m2 daar gevestigd. André heeft het volste vertrouwen dat Danny de zaak goed zal voortzetten.

Ambitie

De nieuwe eigenaar, Danny de Graaf, is 26 jaar oud en is al 10 jaar fietsenmaker. Hij woont in Castricum en heeft de afgelopen jaren in Heemskerk gewerkt. Danny: "Ik heb altijd de ambitie gehad om voor mijzelf te beginnen. Ik kwam in gesprek met André, die wilde stoppen en voor ons beiden voelde het gelijk goed dat ik de zaak zou overnemen."

Begrip in Heiloo

Boersen Tweewielers is al jaren een begrip in Heiloo en omstreken. Boersen Tweewielers beschikt over een ruime showroom met fietsen, onderdelen, accessoires en natuurlijk de werkplaats waar onderhoud en reparaties plaatsvinden. Danny blijft ook de dealer van topmerken als Gazelle, Koga, Kalkhoff, Ebike Das Original en Riese & Müller.

Proefrit

Bij Boersen Tweewielers worden hoofdzakelijk elektrische fietsen verkocht. "Als mensen een proefritje willen maken op een bepaalde fiets kunnen ze daarvoor langskomen," aldus Danny. Dat hoort ook bij de service die wij verlenen.

Dankwoord

Tot slot wil André toch nog even het woord. "Ik wil de klanten bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Ik hoop dat de klanten dat vertrouwen ook aan Danny willen geven. Overigens verwacht ik dat wel als ik de klanten zo hoor." Danny is nog op zoek naar personeel. Mocht u geïnteresseerd zijn in een leuke baan bij Boersen Tweewielers Heiloo, kom dan langs in de winkel of bel of mail en vraag naar Danny de Graaf.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Flashing Heiloo

De Uitkijkpost juichte op 22 mei jl.: Meiden U26 Flashing Heiloo landskampioen! Het eerste landskampioenschap! En ik jubelde mee, want daar heb ik nog een heel klein beetje aan meegewerkt. Ja, meiden, opa vertelt.

In 1976 (of daaromtrent) vatte apotheker Ruud Sibilo het plan op om in Heiloo een basketbalvereniging op te richten. Hij verzamelde een paar basketbalfans die wel aan zo'n club wilden meewerken: Ben Wallaga, Wim Seppenwolde en ik. Ruud en Wim speelden basketbal op hoog niveau. Ik kon helemaal niet goed basketballen. Mijn enige band met die sport was mijn deelname na het werk aan de vriendenclub vrijmiba (vrijdagmiddagbasketbal) met vrijmibo toe.

In plaats van het ontwikkelen van een ambitieus plan is in het begin uren vergadertijd besteed aan de kledingkeuze, herinner ik me. Logo, kleuren, prijzen, maten, alles kwam ter sprake en omdat er net zoveel smaken waren als vergaderaars kwam van besluiten niks terecht. Mijn aandeel bestond uit het contact met de Koninklijke Nederlandse Basketbalvereniging, die zoveel administratieve rompslomp (op papier!) had bedacht dat van lekker spelen weinig terechtkwam.

Ruud Sibilo heeft bij de start nog een promotiewedstrijd georganiseerd tegen een professionele tegenstander (wie ook weer?). Bij gebrek aan spelers bij Flashing Heiloo moest ik ook meedoen met de grote jongens. Most valuable player? Nee, ik schat dat ik twee keer balcontact heb gehad.

En kijk nu eens. Flashing Heiloo een begrip, U26 landskampioen, 15 teams, een webshop (ook voor kleding), roosters, verslagen, uitslagen, alles digitaal. Een bloeiende club.

En ik bedenk: alle bomen zijn begonnen als stekkie. Dat stekkie heb ik een beetje water gegeven.

Dick de Scally

'Kunst in Zinderende Zomer' van kunstenaarsgroep IMIX

Van links naar rechts Gemma Distelbrink, Marion Albers, Mireille Schermer en Garrie Oomkens. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sinds anderhalf jaar heeft kunstenaarsgroep IMIX een ateliertuin in Heiloo, waar de kunstenaars werken en exposeren. Zaterdag 6 en zondag 7 juli is de derde seizoensexpositie van de kunstenaarsgroep, 'Kunst in Zinderende Zomer', met op zondag vanaf circa 12.30 uur livemuziek van AYCE!

IMIX wil graag kunst en natuur met elkaar verbinden en daar is de locatie, de tuin achter Hoogeweg 38 in Heiloo, bijzonder geschikt voor. Met vereende krachten heeft IMIX een aantal plekken toegankelijk gemaakt in de grote verwilderde tuin. Er is nu een heerlijke inspirerende plek om in en mét de natuur samen te werken. Bij de exposities laten de kunstenaars daar graag meer mensen van meegenieten.

Meer informatie: www.IMIXkunst.nl of volg IMIX kunst op Facebook. Locatie: tuin achter Hoogeweg 38 in Heiloo (zie de borden langs de weg). Tijd: 11.00 - 17.00 uur.

Graag tot ziens!

Blue Lake sluit Europa-tournee af in Heiloo

Het Blue Lake jeugdorkest maakt deel uit van een internationaal uitwisselingsprogramma. Foto: aangeleverd

HEILOO – Op 3 juli komt het Blue Lake Winds Orchestra naar Heiloo. Het jeugdorkest maakt onderdeel uit van een internationaal uitwisselingsprogramma, het Blue Lake Fine Arts Camp uit Michigan (VS). Deze organisatie probeert via de universele taal van muziek en dans, vrede en begrip in de wereld te bevorderen. Op vrijdagavond 5 juli wordt het bezoek aan Nederland afgesloten met een groot concert in de Cultuurkoepel te Heiloo.

Kennismaking
Naast muziek maken is het doel van dit uitwisselingsprogramma ook dat de muzikanten kennismaken met de lokale bewoners van Heiloo en daar verblijven bij gastgezinnen om op deze wijze kennis te maken met elkaars cultuur en manier van leven. Dankzij de grote gastvrijheid van het gastorkest Eensgezindheid zullen alle 45 leden van dit orkest enkele bijzondere dagen gaan beleven zoals een gezamenlijke repetitie met Eensgezindheid en aansluitend een Hollandse spelletjesavond op donderdag 4 juli, de nationale feestdag in Amerika.

Afscheidconcert
Op de vrijdagavond 5 juli wordt er een spectaculair afscheidsconcert gegeven in de Cultuurkoepel te Heiloo. Tickets (voor slechts € 5,- p.p. ) voor dit concert zijn uitsluitend te verkrijgen op vrijdag 5 juli 2019 vanaf 19.00 uur aan de zaal van de Cultuurkoepel. Tickets zijn ook online te koop via het ticketsysteem van de Cultuurkoepel op cultuurkoepelheiloo.nl of te reserveren via www.mv-eensgezindheid.nl.

Verstaan als een goedhorende in rumoer

HEILOO - De oplossing voor het goed verstaan in rumoer. Voor slechthorenden én hun audiciens al decennialang een uitdaging.

Recent ontwikkelde hoortoestelfabrikant Oticon met het OPN-S hoortoestel hierin een doorbraak, waardoor de gebruikers ervan géén moeite meer hadden met het verstaan van spraak in gezelschap.

Een belangrijke doorbraak, want goed horen en een sociaal leven gaan hand in hand. Omdat men zich niet meer buitengesloten voelt en anderen weer kan verstaan, zijn verjaardagen en verenigingen bijvoorbeeld ineens weer prettig om te bezoeken.

"Wij vinden het belangrijk de nieuwste ontwikkelingen te blijven onderzoeken en u daarmee het best mogelijke te kunnen bieden; dit houdt niet op na een paar weken. De eerste geluiden over dit toestel zijn uiterst positief. Het heeft zijn toegevoegde waarde dus wel bewezen. Desondanks zoeken we wederom slechthorenden om de toestellen eens te ervaren. Deze ervaringen zijn voor ons erg waardevol. Op deze manier kunnen we onze kennis uitbreiden en onze hulpverlening perfectioneren," aldus Arjan Rutgers, audicien.

Zie ook onze advertentie elders in deze krant.

Voor meer informatie: Rutgers Hoortechniek 072-7112324 of mail naar afspraak@rutgershoortechniek.nl.

Heiloo geniet van Kunstparade ondanks hitte en voetbal

Veel belangstelling voor de exposanten in de bibliotheek. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - De Kunstparade 2019 is voorbij. Afgelopen weekend vonden veel bezoekers hun weg naar de 27 locaties waar kunstenaars hun werk tentoonstelden en muzikanten hun muziek ten gehore brachten. De bezoekers kwamen van heinde en verre. Zelfs toeristen uit Duitsland bezochten de Kunstparade.

Vrijdag kwam de stroom kijkers langzaam op gang. Zaterdagmiddag liep het bezoekersaantal iets terug door de hoge temperaturen en de voetbalwedstrijd van het Nederlands damesvoetbalteam tegen Italië. Dit gaf de exposanten in de bibliotheek de gelegenheid om de wedstrijd op een daar aanwezig computerscherm te volgen. Zondag kwam de stroom bezoekers al vroeg op gang. Met een paar graden koeler dan zaterdag en een heerlijk verkoelend windje was het prima weer om langs de 27 locaties te fietsen en hier en daar naar binnen te stappen om te kijken naar de kunstwerken of te luisteren naar muziek.

De deelnemende kunstenaars, muzikanten en de organisatie kijken terug op een geslaagde Kunstparade 2019.

Kunstwerken van glas van Lida Dijkstra-Pastoor waren te vinden bij Rozing Wonen & Dromen. Foto: STiP Fotografie
Kunstenares Jolanda Verduin is tijdens de Kunstparade gewoon aan het werk. Locatie de Rotonde. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

40-jarig onderwijsjubileum van Els Romeyn

Els Romeyn laat zich verrassen met optredens en zelfgemaakte bloemen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 26 juni werd Els Romeyn verrast met een feest ter ere van haar 40-jarig onderwijsjubileum. Met een smoesje werd ze 's ochtends uit haar klas weggelokt en even later meegenomen naar de speelzaal, waar de hele school haar verraste met een lied, optredens en zelfgemaakte bloemen.

Els begon haar onderwijscarrière in IJmuiden op de Marnix van Aldegondeschool en stapte al vrij snel over naar de Hendrik Piersonschool, ook in IJmuiden, een school voor moeilijk lerende kinderen waar ze heel wat jaren met veel passie en plezier heeft gewerkt.

Toen de Hendrik Pierson ging fuseren werd ze met meer dan open armen ontvangen op haar 'oude' school, die inmiddels Het Kompas heette en ontwikkelingsgericht was gaan werken. Een werkwijze die Els op het lijf geschreven is. Betrokkenheid en nieuwsgierigheid van kinderen omzetten in betekenisvol en actief leren, dat heeft Els als geen ander in de vingers. Ook het leren lezen, schrijven en rekenen aan kinderen in groep 3 is een echte specialiteit van Els, die dit thematisch en zonder gebruik van vaststaande methodes realiseert. Het plezier in leren staat daarbij voorop, want als je iets graag doet, oefen je ongemerkt veel en word je er steeds beter in.

Nadat Els, vanwege de verhuizing naar Heiloo, een aantal jaren heen-en-weer had gereisd, kon ze in 2017 aan de slag op de Paulusschool. Lekker dicht bij huis, ook ontwikkelingsgericht onderwijs en een heerlijke kleine school waar Els zich helemaal thuis voelt! Dat ook de kinderen, ouders en leerkrachten blij zijn met Els als leerkracht en collega, blijkt wel uit het eerbetoon dat ze tijdens dit verrassingsfeest ontving. Zij hopen dan ook dat Els nog lang en met plezier blijft werken op de Paulusschool!

Bijeenkomst voor mantelzorgers

HEILOO - Het Mantelzorgcentrum organiseert een bijeenkomst voor mantelzorgers uit de regio Heiloo.

Mantelzorgers kunnen tips en ervaringen met elkaar uitwisselen onder leiding van consulent Arianne Heijdenrijk. De bijeenkomst is op maandag 8 juli van 10.00 tot 11.30 uur in wijkcentrum Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. De bijeenkomst is gratis voor mantelzorgers uit de regio Heiloo dankzij subsidie vanuit de gemeente. Aanmelden is verplicht en dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze of andere activiteiten kunnen mantelzorgers bellen met het Mantelzorgcentrum, tel. 072–5627618 of een mail sturen naar: info@mantelzorgcentrum.nl Op www.mantelzorgcentrum.nl staat meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

Puntje van kritiek tijdens feestelijke opening Hoogeweg

Wethouder Rob Opdam opent de fietsstraat door fietsend op de tandem de Hoogeweg op en neer te rijden. Achterop buurtbewoonster Wendy met zoontje Sky. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Woensdagmiddag 26 juni vond de feestelijke opening van de Hoogeweg plaats. Wethouder Rob Opdam fietste met enkele bewoners de Hoogeweg op en neer en zo was de officiële opening een feit.

Tijdens zijn toespraak keek de wethouder terug op de afgelopen vijf jaar. "Vijf jaar geleden is het hele project gestart. Inmiddels is fase twee van de drie fases afgerond. Volgend jaar april hopen wij fase drie af te ronden. Dan zal de spooronderdoorgang Vennewatersweg klaar zijn.Voor de fietsers, waaronder veel schoolkinderen, is er dan een mooi fietstraject. Zij kunnen dan gebruikmaken van het fietspad dat naast de spoorlijn loopt. Zo kunnen fietsers veilig over de Vennewatersweg heen, zonder gevaarlijk kruispunt." Ook refereerde de wethouder nog aan de knotwilgen die ooit op de Hoogeweg stonden. "In samenspraak met de bewoners, die graag weer knotwilgen terug willen, heeft de gemeente besloten weer dit soort bomen terug te plaatsen. De bewoners gaan de bomen onderhouden."

Afsluiting met paaltjes

Enige tijd geleden heeft de gemeente, zonder overleg met de buurtbewoners, op de hoek Zevenhuizerlaan/Hoogeweg paaltjes geplaatst. "Dit om sluipverkeer te voorkomen," aldus de wethouder. Zo worden de bewoners van de Hoogeweg en Zuiderloo gedwongen om te rijden via de Vennewatersweg/Kennemerstraatweg/Zevenhuizerlaan als men bijvoorbeeld met de auto boodschappen wil halen in winkelcentrum Het Hoekstuk. Voor de bewoners van Zuiderloo en de Hazelaar die direct uitkomt op de Hoogeweg betekent dit, dat men altijd gebruik moet maken van de uitgang Vennewatersweg. Voor veel buurtbewoners zijn de paaltjes een doorn in het oog en daarom zijn zij een handtekeningenactie gestart voor het weghalen van de paaltjes zodat er weer gewoon vanaf twee kanten de Hoogeweg opgereden kan worden. "Ik woon net op de hoek en ik moet nu eerst helemaal omrijden voordat ik met de auto bij mijn huis kan komen," aldus een buurtbewoonster.

Ook zijn de buurtbewoners bang dat veel mensen hun boodschappen in Limmen gaan halen omdat het omrijden naar de winkelcentra in Heiloo gewoon te veel tijd en kilometers kost. Daarnaast wordt nog het milieuaspect genoemd. "Door veel om te moeten rijden door het dorp zal ook het milieu meer belast worden," aldus de buurtbewoners.

De heer Sprenkeling (buurtbewoner): "De Hoogeweg wordt nu aangeduid als fietsstraat. Fietsers hebben dus vanzelfsprekend voorrang, dus de afsluiting met de paaltjes heeft helemaal geen zin. Door die paaltjes te plaatsen is er een fietspad van gemaakt dus geen fietsstraat." Verder klagen de bewoners over het feit dat aan de ene kant paaltjes de doorgang van auto's verhinderen en aan de andere kant vaak de weg wordt afgesloten door bulldozers of busjes. Dit houdt in dat buurtbewoners met de auto geen uitgang meer hebben. Maar misschien nog wel belangrijker, de hulpdiensten ook niet meer de Hoogeweg op kunnen. Wethouder Rob Opdam zegt toe contact op te nemen met de buurtbewoners om verder over dit probleem te praten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Picknick bij het putje tijdens Liturgisch Muziekfestival

Op het schilderij van Gerrit Pietersz. de Jong, 'Familie op bedevaart in Heiloo' (1630), is te zien hoe een familie bij deze put een picknick houdt. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood organiseert deze zomer drie festivals waarin liturgische muziek, traditie en cultuur centraal staan. Mgr. Hendriks, bisschop-coadjutor van het bisdom Haarlem-Amsterdam en burgemeester Romeyn openen het festival op 7 juli. Deze dag staat in het teken van de Baltische staten en Russische invloeden. Op 28 juli zijn Ierland en Iona aan de beurt en op 25 augustus de bruisende klanken uit het Zuiden.

Vernieuwend, feestelijk en gevarieerd
Geen lange uitvoeringen in concertzalen, maar laagdrempelig, feestelijk en gevarieerd wordt klassieke en religieuze muziek ten gehore gebracht. In korte uitvoeringen van dertig minuten, zodat de bezoeker van verschillende composities kan genieten. Bezoekers die hun eigen talenten willen inzetten kunnen deelnemen aan een workshop. Leer in een halfuur Baltisch of Russisch zingen, onder de bezielende leiding van Joep de Bont.

Cultuur en folklore
We kennen in Nederland verschillende migrantengemeenschappen, die een rijke cultuur van oude muziek en gebruiken meenemen. Tijdens de festivals geven we daar kleur aan. Op 7 juli staan de Baltische Staten en Rusland centraal met als thema 'Balsem voor de ziel'. Muziek als desem voor troost, bemoediging en hoop.

Het Russisch-orthodoxe koor Oktoich treedt deze dag op. Dit koor heeft zijn sporen reeds verdiend met optredens tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam, Het Oude Muziekfestival in Utrecht en het Tanejev Festival in London.
'Het meest kleurrijke saxofoonkwartet ter wereld', het Amstel Quartet, brengt deze dag Baltische muziek ten gehore. Zij hebben een volledig album gewijd aan Baltische muziek: Baltica. Op verrassende en vernieuwende wijze laten zij deze muziek klinken.

Picknick
Een traditie uit 1630 wordt in ere hersteld. Bezoekers mogen tijdens het festival hun eigen picknick meenemen en staan daarmee in de traditie van 'Picknick bij het putje'. In de 17e eeuw gingen families op wandeltocht naar de Runxputte in Heiloo, bij de Mariakapel.

Voor iedereen die kennis wil maken met liturgische- en oude muziek in een sfeer van traditie en symboliek, is het Liturgisch Muziekfestival een bijzonder feest. Vernieuwend, speels, maar tegelijkertijd rijk aan inhoud.

Voor meer informatie of kaarten: www.liturgischfestival.nl.

'Kunst in herinnering' (GROOT) Een eerbetoon aan overleden kunstenaars van Heiloo (KLEINER)

Een schilderij van Cor van Heeck. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is een komen en gaan in het Historisch Museum. De foto's en kunst van de tentoonstelling over natuurgebied 'De Die of Het Die' worden opgehaald en nieuwe kunst wordt gebracht. De heer Olbers komt net langs om een schilderij van Cor van Heeck te brengen, dat het museum in bruikleen krijgt. Het schilderij met daarop een detail van de boerderij van Groenveld op Landgoed Nijenburg hangt normaal gesproken aan de muur in zijn woonkamer, maar meneer vindt het mooi dat hij op deze manier een bijdrage kan leveren aan de tentoonstelling.

Vrijdag 5 juli a.s. wordt de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Kunst in Herinnering' in het Historisch Museum in het bijzijn van genodigden geopend. De leden van de Historische Vereniging zijn er druk mee. Ook al moet er nog wel iets gebeuren, ze hebben vooral ook veel zin in vrijdag. "Van de levende kunstenaars die tijdens de Kunstparade Heiloo het afgelopen weekend hun kunst lieten zien, gaan we naar een eerbetoon aan de overleden kunstenaars van Heiloo," zegt Josta de Graaf-Gieltjes. "Het is prachtig om te zien hoe enthousiast nabestaanden en vrienden van deze overleden kunstenaars zijn over de nieuwe tentoonstelling. Behalve dat ze trots zijn, vinden zij het vooral een mooi eerbetoon aan de overledenen," aldus Josta.
Op de tentoonstelling kunt u schilderijen en aquarellen verwachten van o.a. vader (Jan) en zoon (Jaap) Dekker en Martien Bood, die behalve huisschilder ook kunstschilder was. Ook werk van Peter Huijzer, die de jongere generatie vertegenwoordigt, is te bewonderen. Naast schilderijen zijn er ook marionettenpoppen, beelden en iets heel bijzonders te bewonderen, maar dát wordt pas tijdens de opening onthuld.

De tentoonstelling wordt geopend door de 85-jarige mevrouw Ilona Sandberg-Praetorius, dochter van een van Nederlands eerste couturiers Joan Praetorius die jaren in Heiloo woonde en zelfs voor het Koninklijk Huis japonnen ontwierp.

Josta de Graaf-Gieltjes (links) bekijkt het schilderij dat zij van Jaap Olbers (rechts) in bruikleen krijgen. Foto: aangeleverd

Het mag duidelijk zijn, de vrijwilligers van de Historische Vereniging hebben de handen weer flink uit de mouwen gestoken om een mooie tentoonstelling neer te zetten en dat is zonder meer gelukt. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 6 juli tot en met half oktober open voor publiek.

Openingstijden Historisch Museum, dinsdagavond 19.00-21.00 uur zaterdag en zondag 14.00-17.00 uu .De toegang is gratis.

Tekst: Linda van Rozendaal

Buurt Egelshoek regelt buurt-AED!

Edward Neering naast de buurt-AED. Foto: aangeleverd

HEILOO - De wijk Egelshoek in Heiloo is vanaf eind juni een stuk hartveiliger geworden. Op woensdag 26 juni is er een buurt-AED geplaatst in een van de appartementenblokken van het Wethouder Tomsonbos. De Egelshoek is een duurzame wijk (o.a. warmtepompen, groendaken en wadi's) waar vooral senioren wonen. Begin januari 2019 is er, voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie, een voorlichting geweest over het belang van een AED (elektrische schokken bij hartstilstand) in de wijk en de noodzaak dat bewoners kunnen reanimeren. Inmiddels hebben tien bewoners hun certificaat bij de reddingsbrigade Bergen behaald om te kunnen reanimeren en voorts hebben zij geleerd hoe elektrische schokken met de AED moeten worden toegediend als iemand een hartstilstand krijgt. Ook bij kindertehuis The Hobbits in de Egelshoek zijn ze vertrouwd met reanimatie. Om de AED te kunnen aanschaffen heeft de buurt onder de bezielende leiding van Henk Jongerius het gehele bedrag bij elkaar geschraapt. Een mooi initiatief dat hopelijk in meerdere wijken van Heiloo navolging gaat krijgen. Immers, een AED met opgeleide vrijwilligers redt levens! "Eindelijk hebben we in de buurt iets aangeschaft waarvan je hoopt dat het nooit gebruikt hoeft te worden," zegt Edward Neering bij wie de AED kosteloos door de elektrofirma Kösters uit Heiloo vakkundig aan de schuurwand is gemonteerd.

Drie gemeenten maken zich op voor maximale afvalscheiding (GROOT) Uitgeest, Castricum en Heiloo akkoord met grondstoffenplan (KLEINER)

REGIO - Nu de gemeenteraden het grondstoffenplan hebben aangenomen kunnen de voorbereidingen van start voor de invoering ervan. In Uitgeest, Castricum en Heiloo gaan de eerste maatregelen naar verwachting komende winter in. Als eerste krijgen (de meeste) inwoners de container voor plastic, metalen verpakkingen en drankkartons (pmd) thuisbezorgd. Binnenkort zijn de eerste inloopmomenten over wat het grondstoffenplan in de praktijk betekent.

Een extra container voor pmd, de inzameling van 2 naar 3 weken, meer ondergrondse containers en een variabel tarief voor restafval. In het grondstoffenplan staan deze en andere maatregelen om te kunnen voldoen aan de opdracht van het Rijk: maximaal 30 kilo restafval per persoon per jaar. In Uitgeest, Castricum en Heiloo stemden de gemeenteraden in met het plan. Nu kunnen de gemeenten aan het werk om het te gaan invoeren.

Komende winter is de eerste stap: de pmd-container. Een belangrijk percentage van het afval bestaat uit verpakkingen die goed herbruikbaar zijn. Met deze container verdwijnen ook de 'zakken aan de paal'. Bewoners van appartementen krijgen geen pmd-container, zij kunnen hun pmd-afval kwijt in ondergrondse containers. Daarnaast krijgen zij ook de mogelijkheid om groente, fruit en etensresten te scheiden. Na een periode van gewenning volgt een jaar later het variabele tarief voor restafval.

Waarom afval scheiden
Afval is grondstof. Bijna alles is geschikt voor hergebruik, als het maar goed wordt gescheiden. Verbranden is zonde, kost veel geld en wordt bovendien steeds duurder door belastingmaatregelen van het Rijk. Nu bestaat restafval nog voor driekwart uit herbruikbare grondstoffen. Het grondstoffenplan is erop gericht om die grondstoffen een tweede leven te geven.

Informatie
Als de veranderingen ingaan, krijgen inwoners uitvoerige informatie over hoe het allemaal in zijn werk gaat. Wie nu al vragen heeft of iets kwijt wil, kan terecht bij een inloop over het grondstoffenplan in het gemeentehuis. Deze zijn:

Castricum: maandag 8 juli 10.00-12.00 uur;
Uitgeest: dinsdag 9 juli, 11.30-13.30 uur;
Heiloo: woensdag 10 juli, 9.00-11.00 uur.

Mailen kan ook: info@uitgeest.nl, info@castricum.nl of info@heiloo.nl.

Meer informatie is ook te vinden op de websites van de 3 gemeenten: uitgeest.nl/afval, castricum.nl/afval, heiloo.nl/afval.

Advocaat voor de klas!

De leerlingen van De Zuidwester maakten kennis met ons rechtssysteem. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Zuidwester staat altijd open voor nieuwe en/of bijzondere lessen. Zo was er dit jaar het project 'Advocaat voor de klas'. Door middel van een zeer inspirerende workshop, gegeven door een echte jurist en een echte advocaat, maakten de kinderen van groep 8 kennis met ons rechtssysteem.

Twee uur lang hebben de kinderen geboeid geluisterd en meegedacht. In de weken die daarop volgden was er aan de hand van een infoboekje tijd om wat dieper in te gaan op zaken die met het recht te maken hebben. Vervolgens kregen de kinderen een aantal casussen die in de klas moesten worden nagespeeld. Een groepje rechters, een groepje advocaten, enz. (allemaal in toga) ging de zaken voorbereiden om ervoor te zorgen dat de verdachten op de juiste manier berecht werden! En dat was nog niet zo makkelijk! De 'rechtbank' werd vervolgens in de klas gehouden onder leiding van twee advocaten.

Commentaar van de leerlingen: "Ik heb nooit geweten dat advocaat zijn zo'n afwisselend beroep is." En: "Het lijkt mij best leuk om mensen die niet voor zichzelf kunnen opkomen te helpen!" Het waren erg leuke, afwisselende lessen waar ook de juf nog het een en ander van opstak!

Heiloo zet in op duurzaam wegbeheer

Op de Kanaalweg zijn nog grijze betonelementen gebruikt. Bij de aanleg van nieuwe fietspaden zullen de betonelementen de kleur rood krijgen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Wegen, straten, fiets- en voetpaden, pleinen en parkeerterreinen, in totaal beheert de gemeente maar liefst 1,16 miljoen m2 aan wegverhardingen. Dit moet volgens het nieuwe beleidsplan Wegbeheer 2018-2022 vooral duurzaam gebeuren. Speciale aandacht is er voor de fietspaden waar comfort en veiligheid vooropstaan. Daarnaast wordt per onderhouds- of herinrichtingsproject gekeken welke duurzame materialen gebruikt kunnen worden.

Fietsen zonder hobbels
'Heiloo fietsdorp'; lekker fietsen over strakke, gladde en veilige fietspaden. Dat kan als straks de fietspaden die kampen met wortelopdruk vervangen gaan worden door een verharding van betonelementen. Veelvuldig herstel van scheuren of het opnieuw leggen van tegels of asfalt behoort dan tot de verleden tijd. De nieuwe fietspaden gaan minimaal 60 jaar mee en zijn duurzaam en voordelig in onderhoud.

Het fietspad langs De Omloop richting Het Baafje is dit najaar als eerste aan de beurt. Anders dan bij de Kanaalweg worden hier de losse betonnen elementen in de kleur rood gelegd. Een deel van de overige 56 kilometer aan fietspaden in Heiloo is daarna aan de beurt, onder andere Belieslaan, Zanderslootweg, Het Malevoort, Zeeweg en recreatiegebied Noorder- en Zuiderneg.

Met de verbetering aan diverse fietspaden wordt ook invulling gegeven aan het Verkeersbeleid Heiloo 2018-2030.

Duurzaamheid
Het toepassen van duurzame bestrating staat ook op de agenda. De in het verleden gebruikte materialen als asfalt- en betonklinkerverhardingen in woongebieden, worden vervangen door duurzame gebakken klinkerverhardingen. Het liefst waterpasserende om ervoor te zorgen dat bij intensieve regenbuien het regenwater snel kan weglopen. Per onderhoudsproject wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn om duurzame materialen te gebruiken met een langere levensduur en die minder onderhoud nodig hebben.

Een dikke voldoende voor alle wegverhardingen
De totale oppervlakte aan verhardingen (1,16 miljoen m2) bestaat voor 58% uit elementverhardingen (klinkers, betonstraatstenen, betontegels), 40% uit asfaltverhardingen en 2% uit andere verhardingstypen, zoals de schelpenpaden en betonverhardingen (fietspad langs de Kanaalweg).

"Het is onze ambitie om de kwaliteit van 96% van alle wegverhardingen in Heiloo eind 2022 op een dikke voldoende te hebben," aldus wethouder Rob Opdam. In 2016 kreeg 84% van de wegen een voldoende en in 2018 was dit 91%. "Naast deze voldoende willen wij dit op een verantwoorde en duurzame manier doen. Wegen, fiets- en wandelpaden die veelvuldig worden gebruikt krijgen daarbij voorrang. Ook kijken wij per (herinrichtings)project of wij door middel van subsidies of mogelijkheden om werk met werk te maken, nog een extra duurzaamheidsslag kunnen maken."

Bijenlint Heiloo

Een bijenvolk in een boom op de Haesackerlaan. Foto: Joost van der Werf

Het seizoen van de bijen is in volle gang. Een bijenvolk bevat nu ongeveer 50.000 bijen. De volken zwermen er lustig op los. Wij worden vrijwel dagelijks gebeld door mensen die een zwerm bijen hebben zien hangen. Ook wordt er veel gebeld voor hommelnestjes die in vogelnestkastjes of in de ventilatiegaten van de kruipruimten zitten.

Als het enigszins kan proberen wij de hommeltjes te laten blijven op de plek waar ze zijn. In de winter is het nest leeg en de hommel koninginnen zijn ergens anders heen gegaan en komen niet meer terug. Voor honingbijen ligt dit anders. Zij bouwen wel een langdurig nest in spouwmuren. Dat is complexer. Ook hier kijken de imkers of de bijen niet op deze plek kunnen blijven wonen. Bij overlast zal er ingegrepen moeten worden. Dat is niet altijd makkelijk. De honingbij is inmiddels ook een beschermde diersoort.

In uw tuin zult u nu ook de honingbijen en hommels veelvuldig tegenkomen. Als het goed is (en u niet direct in paniek raakt) merkt u dat deze twee insecten eigenlijk helemaal niet in u geïnteresseerd zijn. Ze vliegen wel langs u, maar dan ook echt langs u. Ze willen alleen maar naar de bloemen toe. Als imkers hebben we het deze periode druk met het observeren van de bijenvolken. We willen ze gezond houden. Dat betekent dat we controleren op mogelijke ziekteverschijnselen. De bijenkasten moeten ook schoongehouden worden, door regelmatig oude wasraat te vervangen door nieuwe vellen was die de bijen dan weer uitbouwen.

Het zwermen van volken gaat deze periode dus gewoon door. Als u een zwerm ziet hangen of andere vragen heeft, neemt u dan contact op met een imker.

Op 14 juli zijn de open imkerij dagen. U kunt dan een kijkje komen nemen bij de imkerijen. Veel plezier met de honingbijen en hommels en andere vriendelijke insecten in uw tuin.

Tip: probeer eens van heel dichtbij te bekijken hoe een honingbij een bloem bezoekt. Hoe langzamer u beweegt, hoe minder u door de bij gezien wordt.

Ingezonden gedichtje

Wij hebben vernomen,

dat er een eind aan de Uitkijkpost moet komen!

daar zitten mensen om te zeuren,

maar dat zal echt niet gebeuren.

Mevrouw Dekker, 81 jaar

Samenspraak bekijkt kunst

Veel aandacht voor de kunstwerken. Foto: Joop Tulp

HEILOO - Volwassenen die onze taal nog niet goed beheersen kunnen naar Samenspraak. Elke donderdag komt de Samenspraakgroep bij elkaar in de bibliotheek. Daar wordt gesproken en gelezen. Er wordt ook gewerkt aan woordenschat en grammatica. Vaak betreft het vluchtelingen met status die in Heiloo wonen, maar ook expats komen naar de lessen. De vrijwilligersgroep Heiloo voor Elkaar verzorgt de lessen in samenwerking met de bibliotheek.

Voor de zomervakantie gaat de Samenspraakgroep altijd op 'schoolreisje'. Deze keer lag het reisdoel dicht bij huis: het gemeentemuseum en de Grote Kerk in Alkmaar.

In de week voor het uitje verzorgde een medewerkster van de bibliotheek van Alkmaar een les over kunst kijken. Er werd gekeken naar schilderijen uit het Alkmaars Museum. Er werd steeds nagedacht over wat je ziet, wat je denkt en wat je je afvraagt bij een kunstwerk. De nadruk hierbij lag op de Nederlandse taal.

Een week later kwam het schoolreisje. Velen werden met de auto gebracht, enkelen gingen per fiets. In het museum werden kunstwerken van de Bergense School bekeken. Men vond de kunst somber en toch ook mooi. Alle deelnemers konden een favoriet schilderij kiezen en daarbij vertellen wat hen aansprak.

Na het museumbezoek werd er samen geluncht. Tijdens de lunch zong Neshat een Italiaans lied. Hierna vertrok de groep naar de Grote Kerk. De foto's van plaatsgenoot Hellen van Meene over de werken van barmhartigheid kregen alle aandacht. Enkele deelnemers brandden kaarsjes. Anderen genoten van het orgelspel.

Dit uitje van Heiloo voor Elkaar was mogelijk door bijdragen van sponsoren.

Ingezonden brief Sportraad

HEILOO - De redactie van Uitkijkpost ontving een brief van de Sportraad. Deze brief heeft de Sportraad op 1 juli verzonden naar de burgemeester, wethouder en gemeenteraadsleden van Heiloo. De brief bevat kritiek van de Sportraad op het beleid van de gemeente op het gebied van sport en bewegen. De Sportraad signaleert dat er in Heiloo geen enkele kennis, visie en beleid bestaat om enige ontwikkeling te promoten, die het nationale sportakkoord voorstaat.

In de brief stelt de Sportraad het volgende: "Vanuit de nationale politiek zijn er ambitieuze doelstellingen uitgesproken op het gebied van sport en bewegen. Het nationale sportakkoord stelt hiervoor € 420 miljoen per jaar beschikbaar. Tot onze grote schrik wordt de noodkreet vanuit Den Haag om sporten en bewegen op lokaal niveau te promoten op geen enkele manier vertaald in Heiloo. Sterker, er wordt niet eens actie ondernomen om aanspraak te maken op een deel van de enorme subsidie. Wij vragen ons als Sportraad, mede namens de lokale sportclubs, vertwijfeld af hoe dit kan. Waarom is Heiloo zo passief? Waarom wordt er geen enkele poging ondernomen om aanspraak te maken op een deel van deze subsidie?"

Ook zegt de Sportraad: "Via NOC*NSF werden in 2018 middelen ter beschikking gesteld: er is door Heiloo niets mee gedaan. Het huidige nationale sportakkoord: navraag leert dat er in het gemeentehuis niemand enig idee heeft hoe hier aanspraak op moet worden gemaakt. Wij als Sportraad hebben in Almere ons oor te luisteren gelegd. Ambitieuze gemeenten als bijvoorbeeld Almere, Alkmaar en Amsterdam zijn al lang bezig om alle mogelijke subsidies op te eisen. Zolang er apathische gemeenten als Heiloo bestaan, wordt hun aandeel van de 'buit' groter en zal er een tweedeling komen tussen letterlijk actieve gemeenten en passieve gemeenten. Met alle mogelijke gevolgen voor de inwoners van dien."

Voor de gehele brief verwijzen wij u naar www.uitkijkpost.nl

Heiloo op 14e plek ranglijst beste gemeenten

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - Heiloo staat op de 14e plaats in de top 50 van beste gemeenten van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van weekblad Elsevier in samenwerking met Bureau Louter. Daarmee is Heiloo na Edam-Volendam de beste gemeente boven het Noordzeekanaal om te wonen.

Elsevier en Bureau Louter vergelijken in een pas gepubliceerd onderzoek alle 380 gemeenten in Nederland met elkaar. Deze toetsen zij op punten als onderwijs en kinderopvang, winkels, zorg en vrijetijdsvoorzieningen.

Op drie punten is Heiloo zelfs de beste gemeente boven het Noordzeekanaal. Zo staat het Blockhovepark op de 6e plaats van beste woonbuurten in Nederland. Het onderzoek gaat ook over woningen en voorzieningen. Voor jonge gezinnen staat Heiloo op nummer 12; de kans voor hen om in Heiloo een geschikt huis te vinden is 20%. Voor hoogopgeleide stellen tussen 45 en 65 jaar staat de gemeente op plaats 14; de kans dat zij in Heiloo een geschikte woning kunnen vinden is 32%.

Stichting Groeyers bundelt kennis en expertise binnen kind- en jeugdontwikkeling

REGIO - Forte Kinderopvang en Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH) zijn voornemens hun kennis van kind- en jeugdontwikkeling te bundelen in een nieuwe stichting, genaamd Groeyers. Stichting Groeyers heeft als doel om kennis, netwerken en ervaringen samen te brengen. Zo kunnen er nieuwe initiatieven en activiteiten ontplooid worden, die bijdragen aan alle aspecten in de ontwikkeling van kinderen en jongeren van 0 t/m 18 jaar.

De nieuwe stichting wordt een kennis-, ontwikkel-, en expertisecentrum, dat toegankelijk en vooral laagdrempelig is voor alle kinderen en jongeren buiten de grenzen van de kinderopvang. Door de krachtenbundeling in producten, diensten en activiteiten wil Groeyers bijdragen aan de ontwikkeling van de vaardigheden en eisen die de toekomstige maatschappij aan onze jeugd stelt. Ook stelt Groeyers zich ten doel om met haar dienstenaanbod ouders te ontzorgen en ondersteunen.

De bestuurders van beide kinderopvangorganisaties hebben dit initiatief genomen omdat zij de overtuiging hebben dat kind- en jeugdontwikkeling verder reikt dan alleen kinderopvang. Door het bundelen van expertise van beide organisaties kan stichting Groeyers verder denken en doen dan het reguliere aanbod.

Joost Korver en Esther Zijl, bestuurders van Groeyers; "Als bestuurders van maatschappelijke kinderopvangorganisaties vinden wij het belangrijk dat elk kind de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat we met innovatie en gezamenlijke inzet, bestaande drempels kunnen overbruggen. Samen weet je nu eenmaal meer, kun je meer en bereik je meer. Die kennis en ervaring over kinderen en jongeren bundelen we straks in Groeyers". De nieuwe organisatie gaat kort na de zomer van start, waarnaast zowel SKDH als Forte Kinderopvang zelfstandig blijven bestaan.

Kidsredactie: vakantieverhaal

HEILOO - De kinderen van de Kidsredactie kregen de opdracht om iets te schrijven over wat ze tijdens hun vrije dagen hebben gedaan.

Saartje schreef het volgende:

Lanta Strand.
We gingen naar het strand, niet alleen we gingen met mijn beste vriendin Lanta en haar moeder en zusje. We gingen lekker in het zand spelen en natuurlijk lekker wat eten en drinken. Lanta en ik hadden allebei kuilen gegraven en we waren zelfs nog in de zee, daar hebben we ook spelletjes verzonnen. Oh en ik heb nog niet verteld op welk strand we waren, we waren naar Egmond aan Zee en we zaten bij Nautilus en hebben nog een ijsje gehaald. We vonden het wel jammer dat Lanta weer naar huis moest, maar we hebben er toch een leuke dag van gemaakt!

Saartje

Dojo 't Loo start actie voor AED

HEILOO - Sportvereniging Dojo 't Loo is een actie gestart om geld op te halen voor een AED in de buurt van de Bergeonstraat. Met een AED binnen handbereik tijdens een hartstilstand heb je meer kans op overleven.

Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen. Het was de bedoeling om binnen één maand € 1.660 euro op te halen voor de AED, maar er is inmiddels al € 2.735 binnen. Initiatiefnemer van de actie, Joyce Houtenbos, werkzaam als verpleegkundige en vrijwilliger bij sportvereniging Dojo 't Loo, is de actie gestart.

Actief in de zomer! Heeft u tips?

Foto: Pixabay

HEILOO - Voor de krant van woensdag 10 juli is de redactie druk bezig met het thema 'Actief in de zomer'. In dit thema zetten we voor u allerlei activiteiten op een rijtje die in Heiloo en omstreken plaatsvinden tijdens de zomerperiode.

Heeft u nog een leuke tip voor onze activiteitenkalender of wilt u een activiteit extra in het zonnetje zetten? Neem dan uiterlijk vrijdag 5 juli contact met ons op via verkoop@uitkijkpost.nl.

Wat doen Anita Harteveld en Rina de Jong nou?

Anita Harteveld (l) en Rina de Jong. Foto: Petra van den Berg

HEILOO - Het Vrijwilligers Informatie Punt laat in de rubriek 'Wat doe jij nou?' een vrijwilliger aan het woord, in dit geval twee.

Er zijn winkels waar je puur voor je plezier naar binnen gaat… Bij binnenkomst word ik hartelijk ontvangen door Anita Harteveld en Rina de Jong, beiden werkzaam als vrijwilligster in de mooi gerestylde Wereldwinkel Heiloo. De winkel heeft tot doel om eerlijke handel te bevorderen door de makers van producten in Afrika, Azië en Latijns-America een goede prijs te betalen. De winkel is gevestigd aan de Stationsweg 105.

Anita werkt nu een jaar of zes in de winkel en met plezier. In haar betaalde werkzame leven werkte zij buiten Heiloo. Om nieuwe contacten op te doen heeft ze bewust de keuze gemaakt om vrijwilligerswerk in eigen dorp te zoeken. Anita vindt het heel bijzonder om de basisgedachte van de organisatie te ondersteunen. Ze is in Indonesië geweest en heeft met eigen ogen gezien wie de mensen achter de producten zijn en hoe de artikelen gemaakt worden. Ze heeft een werkplaats bezocht die al 25 jaar levert aan Wereldwinkels in Nederland! "De mensen daar zijn heel enthousiast over de Wereldwinkel."

Rina werkt hier al meer dan dertig jaar! Ook voor haar was het destijds 'de formule' die aansprak. "Je helpt de mensen zo een beter leven op te bouwen. Van het verdiende geld kunnen ze bijvoorbeeld hun kinderen naar school laten gaan." Rina is zelf koffie gaan plukken in Nicaragua en heeft bij de lokale bevolking gelogeerd. Ze bezocht daar ook een chocoladefabriek en heeft zo verschillende processen van dichtbij kunnen zien.

In de winkel worden de klanten geïnformeerd over de herkomst van de producten door bordjes met informatie en er hangt een scherm waarop te zien is hoe en waar de artikelen gemaakt worden. Het is toch een mooi idee om een cadeautje voor iemand te kopen en daarmee ook nog een ander te helpen!

De opbrengst van de verkoop gaat, na aftrek van de vaste lasten, naar goede doelen. Het is duidelijk dat een steentje bijdragen aan een beter leven voor de minder bedeelden een belangrijke drijfveer is om voor dit vrijwilligerswerk te kiezen, maar wat brengt het de dames zelf? Het heeft hun blik verruimd. "Je leert van alles, hoort over verschillende landen en het is ook leuk dat je weer collega's hebt. Het geeft 'schwung' aan je leven." "Wat het extra leuk maakt is dat we ongeveer een keer per jaar met alle collega's van de winkel in Heiloo bij elkaar komen om iedereen weer eens te zien."

Soms gaat er een medewerker mee inkopen doen en met enige regelmaat krijg je de mogelijkheid om deel te nemen aan een cursus of training. Er zijn veel vaste klanten die de zaak bezoeken. De koffie vindt gretig aftrek, maar ook voor originele cadeautjes weten mensen de winkel te vinden. Maar wist je dat je bij de Wereldwinkel Heiloo een abonnement kunt nemen op een groente- en fruitpakket zodat je wekelijks verse, biologische groenten en fruit in huis hebt?

Er komen klanten binnen en het is inmiddels tijd voor twee andere collega's om het werk over te nemen voor de middagshift. Tijd voor mij om een eind aan het interview te maken, al had ik nog wel even door kunnen praten met de dames. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Ik heb de indruk gekregen dat, wat Anita en Rina betreft, werken in de Wereldwinkel een wereldbaan is!

Petra van den Berg

Voorspeelmiddag Muziekwerkplaats

Tijdens de voorspeelmiddag kunnen de leerlingen podiumervaring opdoen. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Zaterdag 22 juni werd de aula van de Sint Jozefschool in Egmond aan den Hoef omgetoverd tot concertzaal. De zaal stroomde vol met ouders, familie en vrienden van jonge, ambitieuze muzikanten. De voorspeelmiddag van Muziekwerkplaats Egmond ging van start.

In een gevarieerd programma lieten de leerlingen horen wat zij in de wekelijkse muzieklessen bij de Muziekwerkplaats geleerd hadden. Zij gaven solo-optredens, speelden samen of lieten zich door de docent begeleiden. De hoogtepunten van de middag waren een vrolijke Gavotte op dwarsfluit en een boogiewoogie-improvisatie met gitaar en piano.

Deze voorspeelmiddag was een van de twee jaarlijkse uitvoeringen van Muziekwerkplaats Egmond waarbij de leerlingen elkaar kunnen inspireren en podiumervaring kunnen opdoen.

Zomerkamp Heiloo zoekt kampleiding

Als begeleider bezorg je de deelnemers een onvergetelijke week. Foto: aangeleverd

HEILOO - Dit jaar vindt voor de tweede keer Zomerkamp Heiloo plaats. Een week lang vermaken in totaal 75 kinderen zich op het terrein van de ijsbaan in Heiloo. Verdeeld in drie leeftijdsgroepen, van basisschool groep 3 t/m groep 8, worden diverse activiteiten aangeboden op het gebied van sport, natuur en spel.

Voor het kamp dat van 15 tot en met 19 juli wordt georganiseerd wordt nog uitbreiding van de kampleiding gezocht.

Ben of ken jij iemand die het leuk vindt om met kinderen te werken, kom je uit of woon je in (de omgeving van) Heiloo en heb je van maandag 15 juli t/m vrijdag 19 juli nog niks te doen? Dan zoeken wij jou!

Een té gekke week voor de kinderen, maar ook voor jou als begeleider!

Wat vragen wij:

- Je bent tussen de 16 en 30 jaar
- Je vindt het leuk om met kinderen te werken
- Je bent van maandag 15 juli t/m vrijdag 19 juli beschikbaar

Samen met een aantal andere vrijwilligers begeleid je een groepje kinderen tijdens verschillende activiteiten. In dit gezellige team heb je inspraak in voorbereiding, bouw je een band op met elkaar maar ook met de kinderen en kun je een waardevolle rol vervullen voor deze kinderen.

Als de kinderen 's middags weer naar huis gaan, bereiden wij de dag erna voor en genieten we met zijn allen van een lekkere avondmaaltijd. We slapen thuis, zodat we de volgende dag met frisse energie er weer tegenaan kunnen!

Wil je meer informatie of reageren neem dan contact op met Jongerenwerk Heiloo of reageer via www.vrijwilligersvacaturebank-heiloo.nl/vacature/2891

Tip voor bloemetjes voor de bijtjes

Foto: Tea Blaauw

HEILOO - Een mooi initiatief!

Een bewoner van de Spiegellaan in Heiloo wilde langs de muur van haar patio een border met wilde bloemen aanleggen. Echter, de strook groen die zij daarvoor wilde gebruiken is openbaar gebied. De vrouw zocht contact met gemeente Heiloo en stelde haar idee voor.

De reactie van de gemeente was positief. Men vond het een heel goed idee om dit aan te leggen voor de bijen en vlinders. Ook vond men het een verrijking van het straatbeeld.

Misschien is het een tip voor andere bewoners om zo bij te dragen aan het behoud van bijen en vlinders. Check wel even bij de gemeente of het mag, wanneer je dit op openbare grond wilt doen.

Zomer in het zeedorpenlandschap Wandeling door de Wimmenummerduinen

Landje in de zomer. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - De maandelijkse wandeling in het Egmondse duingebied start op zondag 7 juli om 10.00 uur bij het Sportcentrum aan de Watertorenweg te Egmond aan Zee. We lopen dan door het zeedorpenlandschap, deels over smalle paadjes en mul zand. Rond deze tijd van het jaar is er veel kleur in het duin door de bloeiende duinflora, die typisch is voor het zeedorpenlandschap.

De wandeling wordt geleid door een natuurgids van IVN en duurt ongeveer 2 uur. Men dient zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noordhollands Duinreservaat van PWN. Een donatie (richtlijn € 2,50) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar hanneke@jpdg.nl of bellen: 072 5337601. Of kijk op onze website: www.ivn.nl/nkl.

'Easyslim.nu werkt!' Behandelingen verwijderen vet en trainen spieren

Bij Easyslim.nu worden spieren veel intensiever getraind dan in de sportschool. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende op 1 november 2017 in Limmen haar deuren.

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden op een geavanceerd apparaat. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op hetzelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. "De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulite wordt minder, en de huid strakker.

Easyslim.nu
Schipperslaan 4H, LIMMEN
tel. 06 85852603
limmen@easyslim.nu

Middeleeuws slotfestijn Slotkwartier

Foto: Martijn Mulder / Historisch Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Zaterdag 6 juli kunnen bezoekers van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef weer genieten van middeleeuws spektakel rond de slotfundamenten. Vanaf 10.00 uur is iedereen van harte welkom om een 15e-eeuws kampement te bezoeken en te zien hoe het leven in de middeleeuwen was. Zo werd er geschilderd en geborduurd en werd er leer bewerkt. Bezoekers mogen zelf tingieten om zo een eigen souvenir te maken.

Op verschillende tijden worden ook demonstraties zwaardvechten en boogschieten gegeven. Natuurlijk mogen kinderen zelf ook een poging doen om een zwaard te hanteren of een paar pijlen te schieten. Om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur speelt theaterduo Kees & Koos de leuke voorstelling RIDDERS! Hierin beleven vier bezoekers spannende avonturen als ze vast komen te zitten in een kasteel. De openluchtvoorstelling is prima te bekijken vanaf het gezellige terras op het pleintje voor bezoekerscentrum Huys Egmont. Binnen is er natuurlijk ook van alles te zien. Zo is er nog de hele zomer de expositie 'Verdwenen verleden', waarbij op grote panelen vele inmiddels verdwenen gebouwen en situaties zijn te zien. Het geeft een goed beeld van de veranderingen in de drie Egmonden in de afgelopen honderd jaar.

Het Slotfestijn begint zaterdag om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.slotfestijn.nl.

"Door Maaltijdservice Uitgekookt eet ik met meer smaak een stuk gezonder"

Foto: aangeleverd

REGIO - Bij mooi weer gaan veel mensen eropuit of genieten van een vakantie. Maar vooral ouderen hebben tijdens de zomer last van de warmte en blijven binnen.

Martie is een van die ouderen. "Zelf koken is geen optie, want ik kan alleen geen boodschappen doen doen omdat ik slecht ter been ben. Normaliter doe ik samen met mijn kleindochter boodschappen, maar zij heeft vakantieplannen. Via een kennis ben ik bij Uitgekookt terechtgekomen."

Martie vervolgt: "Door Maaltijdservice Uitgekookt eet ik een stuk gezonder en heb ik meer aanspraak. Op maandag- en donderdagavond komt vaste bezorger Gert de maaltijden bezorgen. We maken dan altijd even een kort praatje. Ik krijg van Gert het weekmenu op papier bij mijn bestelling, het menu vul ik in en geef ik de volgende keer weer aan hem mee. Het is erg gemakkelijk om de maaltijden op deze manier te bestellen, met de computer kan ik namelijk niet zo goed overweg."

Ook genieten van een heerlijke maaltijd van Uitgekookt? Vraag vandaag nog een proefpakket aan via 085–0406065 of www.uitgekookt.nl. De maaltijden van Uitgekookt zijn ambachtelijk, voedzaam, gezond en vooral lekker. Het is een koelvers concept, zoutarm en zonder onnodige toevoegingen. Door te werken met verse ingrediënten blijven de vitamines behouden en dat proeft u direct!

Roderick Taylor exposeert in de Ter Coulsterkerk

Een werk van Roderick Taylor. Foto: aangeleverd

REGIO - In de koffiezaal van de Ter Coulsterkerk exposeert Roderick Taylor uit Egmond aan Zee met een serie schilderijen (olieverf en acryl) die een kijk geven op het mooie Noord-Hollandse landschap.

Roderick (geboren in 1946 te Leicester, Engeland) begon met schilderen in 1993 bij stichting 'Anders Actieven' in de oude school, thans Huize Egmont, te Egmond aan den Hoef. Dit deed hij onder leiding van Andrez, een markant figuur in de Egmonden en omstreken. Ruim een kwarteeuw later en via diverse omzwervingen waaronder Tintoretto (Heiloo) en Mary Koekenbier (Bergen), belandde Roderick op zijn huidige plek bij Perspectief te Castricum.

Roderick heeft eerder geëxposeerd in verschillende kerken, buurthuizen en op kunstmarkten. Hij noemt zijn werk eerder realistisch dan impressionistisch, al vallen sommige van zijn werken in beide categorieën. Roderick wordt geïnspireerd door diverse kunstenaars, zoals Jan Groenhart (Bergen), Rob Houdijk (Alkmaar) en J.M.W. Turner.

Zijn werk is van 3 juli tot en met 31 juli te bezichtigen in de koffiezaal van de Ter Coulsterkerk.

Blije bezoeker jaarmarkt

Foto: aangeleverd

LIMMEN - De jaarmarkt in Limmen op woensdag 26 juni was gezellig druk en goed bezocht. De dames bij de kraam van de Zonnebloem werden wel heel vrolijk van dit blije jongetje.

Limmen JO19-1 viert promotie naar 4e divisie

Limmen JO19-1 is blij met de promotie. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Zondag 16 juni werd voor de jongens van Limmen JO19-1 een gedenkwaardige dag. Een lang seizoen in de hoofdklasse A werd met een periodekampioenschap en een tweede plaats in de eindstand afgesloten. Vervolgens werd er in de eerste nacompetitiewedstrijd met 7-0 ruim gewonnen van WSV 1930 uit Wormer.

De tweede nacompetitiewedstrijd leverde een thriller op tegen het sterke Amsterdamse ZSGO/WMS. Na 90 minuten was de stand 3-3 en de verlenging werd afgesloten met een eindstand van 4-4. Limmen schoot vervolgens alle penalty's onberispelijk binnen en kon op naar de finale.

De finale werd op Vaderdag, zondag 16 juni, gespeeld op het terrein van L.S.V.V. in Langedijk. Tegenstander was JO19-1 van SV Alliance'22 uit Haarlem. Ook dit bleek een stugge tegenstander en na 90 minuten stond er een stand van 1-1 op het scorebord, waardoor er weer verlengd moest worden. Deze keer liet Limmen het niet op penalty's aankomen, diep in de 2e helft van de verlenging viel de 2-1 voor Limmen. Na het laatste fluitsignaal was de ontlading bij de trainers, spelers en de vele meegereisde supporters enorm en werd de promotie uitbundig gevierd.

Het bijzondere van deze promotie is dat nagenoeg alle spelers eerstejaars JO19-spelers zijn, waarbij ook regelmatig talentvolle JO17-spelers zijn ingezet.

Zwaardvis-, NOB- en Dolfijndiploma's bij Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het was druk met leerlingen van Zwembad Loos in zwembad De Hout. De leerlingen waren klaar om hun hogere zwemdiploma te halen. De een zwom met laarzen aan, de ander met een heel regenpak, ze zwommen onder water op hun rug of klommen in een rubberbootje. Niets was deze leerlingen te gek.

De volgende leerlingen behaalden hun diploma:

Zwaardvis:
Brons: Nine Westerman.
Zilver: Jarin Nebbeling, Yuri Inoue.

Foto: aangeleverd

NOB:
A: Esmee Meijer, Lieve Koet, Rijk Koet, Lotte van Cronenberg, Saar Korver, Jarin Nebbeling.
B: Martijn Oort, Sebas van der Poel.

Dolfijn:
Brons: Rocco de Graaf, Bart Oort, Matthijs Ligthart.
Zilver: Deborah Belleman, Sebas van der Poel, Jolien van der Poel, Sarah Ligthart, Elise Stam, Ellemieke Jurrius,
Goud: Rianna Venema.

Allemaal geslaagd voor judobandexamen

De trotse geslaagden en hun trainers. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondag 30 juni was het tijd voor de bandexamens van de judoka's van Dojo 't Loo. Vooraf hadden alle judoka's hard geoefend tijdens de extra trainingen om alle technieken zo goed mogelijk te laten zien aan de examinatoren en het publiek. Met succes, want ondanks de zenuwen bij sommige judoka's zijn ze allemaal geslaagd voor hun volgende band!

Voor de gele band zijn Stan de Boer, Parker le Loux, Jorre Schadé, Liv Veldt, Sven Walta, Bram Sterk, Ian Dekker en Sam van Hove geslaagd. Sander Bos, Sil Elfring en Sam van der Veek mochten een oranje band omknopen. Michelle Otto, Lucas Haasnoot, Roan Krom, Jesse Molen en Luuk van Waggendorff van Ryn haalden hun groene band en voor blauw zijn Matt de Ruijter en Pablo van Ginkel geslaagd. Klaas de Jager en Reinier L'Abee dragen voortaan een bruine band.

Zilver en goud voor GTH op het NK

Sjoerdje, Nicole, Khee, Elise, Sheila en Brechtje. Foto: aangeleverd

HEILOO - Acht meiden van Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo sprongen het NK trampolinespringen in Ahoy. Zij kwamen individueel en/of synchroon in actie.

In de ochtend werd individueel gesprongen. Bij de jeugd kwamen Khee, Sjoerdje en Elise in actie, bij de junioren Silke en bij de senioren Brechtje. Alleen Silke wist helaas niet de finale te halen. In de finale sprongen alle vier de meiden een geweldige oefening, wat resulteerde in vier medailles. Khee haalde zilver en Elise, Sheila en Brechtje zijn Nederlands kampioen geworden.

Door vier koppels van GTH werd er synchroon gesprongen. Het koppel Sjoerdje en Nicole sprong een mooie verplichte oefening; ook de keuzeoefening werd netjes gesprongen door de meiden, maar ze haalden helaas net niet de finale. De andere twee koppels Sheila en Khee en Elise en Brechtje wisten zich te plaatsen voor de finale. In de finale sprongen Sheila en Khee een keurige keuzeoefening waarmee ze een mooie vijfde plaats behaalden. Elise en Brechtje lieten een geweldige keuzeoefening zien en wisten daarmee het zilver te pakken. De volgende dag sprong het koppel Silke en Mila de wedstrijd en plaatste zich voor de finale. In de finale sprongen zij een sterke keuzeoefening en ook zij mochten het zilver in ontvangst nemen. GTH is supertrots op alle meiden, een topprestatie! Voor meer info: www.gthgymnastics.com.

Nienke Madderom Nederlands kampioen 100 meter horden

Foto: aangeleverd

HEILOO - Nienke van atletiekvereniging Trias is afgelopen weekend Nederlands kampioen geworden op de 100 meter horden meisjes B. Zij heeft nu niet alleen de indoor- maar ook de outdoortitel op zak. Tevens was de tijd van 13.71 een nieuw persoonlijk record.

Te huur: opslagbox (garage). Voorzien van: - licht, - contactpunt voor stroom - betonnen vloer - eigen ingang, grensend aan het parkeerplein. Locatie: Termijen 30, Heiloo Prijs: €130.- per maand.voor contact: M: jobhoek5@gmail.com T:0610538130

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van vrij 19 juli t/m do 8 aug. Di 16 juli extra geopend. Tip; reserveer tijdig uw afspraak.Kerkweg 42, Limmen www.knipkapster.nl tel:06-28865509

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

LET OP! Kim's Haarsalon heeft een nieuwe adres. Dat is: Kennemerstraatweg 464B 1851NG Heiloo. Bij het mooie Willibrordus Business Center. Aloysius gebouw eerste verdieping trap en lift aanwezig, ruimte 1.4.02. Graag zie ik u daar voor een afspraak. Groetjes Kim. Tel:0630042383.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, volwassenen €18. Haren verven vanaf €45, manicure incl. nagellak €19, pedicure compl. €25, gelnagels €35, en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06-53806959 www.emilsensalon.nl

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien, klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06-18278367

Leer per september SPAANS bij CAMPO DEL SOL in Heiloo. Kleine groepen, fijne sfeer, alle niveaus, gediplomeerd docente. Beginners ma 11.00 uur, wo 19.00 uur of do 11 uur. Voor overige niveaus of vragen kijk op www.campodelsol.org of bel 072-5669956.

Kofferbakmarkt: 14 juli dorpsweide Wijk aan Zee, van 8.00 tot 16.00 uur. Uitsluitend 2e hands en zolderopruimingen. Standplaats en borg betalen op marktplek. Bij het verlaten van de markt wordt bij schoonoplevering de borg terug betaald. Wij doneren aan het goede doel. www.kofferbakmarktwijkaanzee.nl.

Leer MEDITEREN. Meditatie is eenvoudig te leren en maakt dat je leven er totaal anders uit gaat zien. Maak tijd en ruimte voor jezelf. Herinner wie je bent en waar het jou om gaat in je leven. START MEDITATIECURSUS SEPTEMBER 2019 in Centrum Wakker, Alkmaar. Kijk op www.dignaschenk.nl.

GEZOCHT: examenmodel pedicure 8 juli a.s. Eisen: 5 knipbare nagels & 2 grote eelt locaties & 1 vd 3: likdoorn of kloof of ingroeiende nagel. Vervoer wordt geregeld. Onkostenvergoeding bespreekbaar. 06-24585588

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Grote collectie gebruikte dames-, heren-, en kinderfietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 06-38279213

Grote collectie gebruikte e-bikes in div. uitvoeringen v.a. €500,- incl. 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T: 5331241 www.bosmantweewielers.nl