De Uitkijkpost

26 april 2016

De Uitkijkpost 26 april 2016


22 mei ontmoetingsmiddag voor ouderen 'Samen': kom in contact met nieuwe mensen

Cor Blesing.

HEILOO - "Ik kom vaak bij ouderen over de vloer om computerhulp te bieden en hoor geregeld dat mensen zich eenzaam voelen. Op een gegeven moment dacht ik: waarom breng ik mijn klanten niet samen? Het resultaat: de gratis ontmoetingsmiddag 'Samen' op zondag 22 mei in Het Trefpunt in Heiloo. Deze middag organiseer ik samen met Stichting Welzijn Heiloo." Aan het woord is Martijn Apeldoorn van het bedrijf D&M PC Service. "Omdat veel ouderen eenzaam zijn, leer ik hen communiceren via bijvoorbeeld e-mail en Skype. Ook aan netwerken via internet is een grote behoefte. Toch is het gebruik van internet niet altijd de juiste manier om te komen tot een gewenst contact. Daarom liet ik mijn klanten per e-mail weten graag een ontmoetingsmiddag te willen organiseren. De respons was positief. Vervolgens zocht ik contact met Stichting Welzijn Heiloo. Samen bespraken we de vervolgstappen en kwamen we tot een prachtig idee. Ik ben heel blij mensen hiermee te kunnen helpen."

Karin van Polen van Stichting Welzijn Heiloo praat eveneens enthousiast over het project. "De aanwezige ouderen kunnen op 22 mei in kleine, steeds wisselende groepjes met elkaar kennismaken onder leiding van een gespreksleider. Tijdens drie netwerkrondes is het voor iedereen duidelijk wie de mensen zijn en waar hun behoeften liggen. Na afloop inventariseren wij alle wensen en brengen we gelijkgestemde ouderen bij elkaar. Dat doen we door hen uit te nodigen voor deelname aan bestaande activiteiten in Het Trefpunt, zoals cursussen en thema-bijeenkomsten. Ook kunnen ze zich aansluiten bij onze Gezelschapsbank, waarbij we mensen die gezelligheid zoeken bij elkaar brengen. Daarnaast zijn we bereid nieuwe activiteiten te ontplooien als blijkt dat veel mensen dit wensen. Als de deelnemende ouderen ook in de toekomst leuke dingen met elkaar blijven doen, dan kan dit leiden tot een structurele oplossing. Verder kunnen de aanwezigen natuurlijk zelf met elkaar afspraken maken: ook dan is ons doel bereikt."

Claudia Smit (l), Karin van Polen (Stichting Welzijn Heiloo) en Martijn Apeldoorn (D&M PC Service)
Els Verhagen.

'Een zetje nodig'

Claudia Spit van de welzijnsorganisatie benadrukt dat de wensen en behoeften van ouderen uiteenlopend kunnen zijn. "Sommige mensen zoeken vriendschappelijke contacten om bijvoorbeeld goede gesprekken te kunnen voeren, een hobby te delen of op een andere manier de tijd leuk samen door te brengen. Anderen zijn misschien op zoek naar een serieuze relatie." De ontmoetingsmiddag in Het Trefpunt kan zeker positief bijdragen aan het levensgeluk van ouderen in Heiloo, benadrukt ze. "Wij voorzien hiermee in een behoefte: voor sommige ouderen is het moeilijk aansluiting te zoeken bij een vereniging of binnen te lopen in Het Trefpunt. Voor hen is die drempel te hoog. Zij hebben 'een zetje' nodig. Andere mensen die wel zelfstandig zoeken naar nieuwe contacten, raken het eenzame gevoel niet kwijt. Ook voor hen is de ontmoetingsmiddag bedoeld, want ook als je regelmatig samen bent met mensen, kun je je eenzaam voelen. Deze ouderen zoeken naar gelijkgestemde mensen met wie het echt klikt, en dan liefst uit Heiloo of omgeving. Iemand in Den Haag ontmoeten kan natuurlijk wel, maar is niet bepaald praktisch, al was het alleen maar vanwege de reistijd. Lokaal netwerken is daarom onze kracht."

De ontmoetingsmiddag 'Samen' krijgt zeker een vervolg op een andere datum. 'Samen' is op 22 mei gratis bij te wonen. De middag duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur (inloop vanaf 13.00 uur). Van tevoren aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via martijn@dmpcservice.nl of bij de receptie van Stichting Welzijn Heiloo in het Trefpunt in Heiloo.

(KADER 1)

Els Verhagen: 'Ik kan mijn verhaal niet kwijt'

Els Verhagen (76) wil graag aanwezig zijn tijdens de ontmoetingsmiddag 'Samen' in Het Trefpunt. Ze heeft veel vriendinnen en een uitgebreide familie, maar wil toch graag nieuwe mensen ontmoeten. "Ik zit teveel in het eigen kringetje," vertelt ze. Ook zoekt ze een nieuwe partner. "Een jaar geleden overleed mijn man en sindsdien vind ik het leven saai. Ik vind het niet fijn alleen te eten. Ik wil graag mijn verhalen delen. Vroeger waren we altijd samen. Dan keken we bijvoorbeeld naar schaatswedstrijden en riepen we: 'Kijk, Sven komt nu.' Dat kan niet meer en dat is jammer." Els zoekt al enige tijd naar een nieuwe relatie. "Via internet, op dating-websites. Maar nee, ik kwam geen echt leuke man tegen. Bovendien: op een foto ziet iemand er toch anders uit dan tijdens een ontmoeting. Of een man valt gewoon tegen. Ook in het dagelijks leven is de zoektocht naar een nieuwe partner lastig. Je kunt aan de buitenkant nu eenmaal niet zien of iemand op zoek is naar een relatie… en ik ga dat natuurlijk niet vragen." Gelukkig heeft Els best een druk leven. Ze houdt van wandelen en fitness en is gek van stenen, sterren en fossielen. Ook tekent ze veelvuldig, haar werk is regelmatig op exposities te zien. Els kijkt uit naar de ontmoetingsmiddag en stelt zich nu alvast aan u voor. "In de Uitkijkpost. Je weet maar nooit waar het goed voor is."

(KADER 2)

Cor Blesing: 'Eenzaamheid beïnvloedt mijn leven'

Cor Blesing (85) is inmiddels vier jaar weduwe. "De term 'eenzaamheid' beïnvloedt mijn leven, ook omdat ik geen kinderen heb en een kleine familie. Wat ik doe? Ik lees de krant, kijk tv of zit in de tuin. Verder onderneem ik minder sinds het overlijden van mijn vrouw," vertelt hij openhartig. Cor wil graag nieuwe mensen leren kennen. "Bijvoorbeeld samen volleyballen, zoals ik dat onlangs deed in sportcentrum Het Vennewater."

Bovenal zoekt Cor een leuke vrouw om samen van het leven te genieten. "Graag ga ik nog eens op vakantie, liefst naar Oostenrijk of Zwitserland. Lekker met mijn eigen auto, net als vroeger. Mijn vrouw en ik gingen vaak samen op de bonnefooi weg. Dat wil ik nog wel eens meemaken. Maar ik ga niet alleen, hoor. Laatst zei iemand: wat dacht je van een busreis voor alleengaanden? Maar nee, dat vind ik niet leuk. Ook vroeger niet, dus dat is geen optie. Een relatie vinden is bijzonder lastig voor mensen van mijn leeftijd, de spoeling is dun. Daarom ben ik graag van de partij op 22 mei."

(Tekst en foto's: EJV Mediaproducties/ Evert Visser)

Heiloo zet in op meer dagjesmensen

Ellen van Kaam, Fred Dellemijn en Doreen Dekker bij de Runxput van het klooster Onze Lieve Vrouw ter Nood aan Kapellaan.

HEILOO - De gemeente Heiloo zet de komende tijd in op het trekken van meer bezoekers uit de regio en het verleiden van meer dagtoeristen naar Heiloo. Wethouder Fred Dellemijn, portefeuillehouder Economische Zaken en toerisme, ziet daarin nog genoeg kansen liggen. De dames van Watgaanwedoen.nl ondersteunen daarbij onder andere met een evenementenkalender op hun website en met het vakantiemagazine dat sinds deze week in de regio wordt verspreid.

Cultuurhistorisch erfgoed

"Heiloo heeft bijzonder cultuur historisch erfgoed," vertelt Fred Dellemijn. "Dit is nog onvoldoende bekend in de regio en dat vind ik zonde. We laten graag zien wat we als dorp hebben te bieden. Wat te denken van de grootste Mariale bedevaartplaats in Nederland. Vele tienduizenden mensen per jaar vinden hun weg naar dit zes hectaren groot oord, met zijn Genadekapel en Runxputte (Mariabron), omgeven door een bid- en bezinningspark. Ook Nijenburg is prachtig en leuk te combineren met een wandeling door het Heilooërbos. En zo zijn er nog vele andere bijzondere plekken te noemen."

Winkelaanbod

Naast cultuurhistorie heeft Heiloo ook een goed winkelaanbod met gratis parkeermogelijkheden (blauwe schijf) en een ruime keuze aan horeca. Dellemijn: "We hebben zowel bij winkelcentrum 't Loo als bij het stationsgebied mooie restaurants. Daarnaast heeft Heiloo een heerlijke ijssalon. Het doet mij altijd goed om te zien hoeveel gezelligheid er op de terrassen is."

Activiteiten

Ellen van Kaam en Doreen Dekker van Watgaanwedoen.nl kunnen de schoonheid van Heiloo beamen. "Om eerlijk te zijn dachten wij dat Heiloo een rustig dorp was waar weinig valt te beleven. Sinds wij ons in Heiloo verdiepen, zien we dat anders. Voor gezinnen is het bos met het grote speelveld en huttenbouwplek een aanrader. In Heiloo kun je ook een prachtige kanotocht maken bij het Maalwater of zwemmen in het Baafje. Daarnaast zijn er heel veel leuke activiteiten, van langste braderie tot culturele evenementen, op het bijzondere Willibrordusterrein. Neem gerust een kijkje op onze website als je een keer op zoek bent naar een leuke dag uit in de buurt."

Dagtoeristen

Met het vakantiemagazine hoopt Heiloo ook dagtoeristen naar Heiloo te trekken. Fred Dellemijn: "Het magazine ligt ook in Bergen, Uitgeest, Castricum en de Egmonden. De teksten staan in het Nederlands en Duits vermeld. Wij hopen dat toeristen ook Heiloo gaan ontdekken en kunnen genieten van al het moois dat ons dorp heeft te bieden."

Oproep: Mooie baby

HEILOO - Onlangs een baby gekregen? We zijn benieuwd naar de jongste Heilooërs. Foto en een korte beschrijving zijn welkom op redactie@uitkijkpost.nl

Culinair Heiloo: de juiste data

HEILOO - De juiste data voor het evenevement Culinair Heiloo Rootring Wijnen: vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni.

Tip van Tip Heiloo

Als je bij Tip Heiloo 2 Tippies hebt verdiend (als je 2 uur lang een dorpsgenoot hebt geholpen met een of meer klusjes naar keuze), dan krijg je bij één bezoek aan het Baafje het tweede kaartje gratis.

Tien vragen aan Suzan Zhair

1. Waar ben je geboren en getogen?

Ik ben geboren in Karkuk, Irak, in 1971. Mijn vader, moeder en broer zijn overleden.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?

Dan zou ik graag kapper geworden zijn of had ik een opleiding willen gaan volgen in het toerisme en gids willen worden. Of ik zou willen helpen bij Unicef, om mensen in nood steun te geven.

3. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Mijn vader was heel lief, maar hij was ook erg ziek. Ik was heel veel bij hem en heb hem met alle liefde heel veel geholpen. Hij wilde graag dat ik een opleiding tot tuinarchitect ging doen, maar door de oorlog kon het niet.

4. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?

Ik vind heel Heiloo mooi. Zo rustig en veilig. Ik wil hier nooit meer weg.

5. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?

Als iemand mij nodig heeft ben ik er.

6. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Dat is allemaal het beste op de tijd dat ik het nodig heb.

Mijn vriendinnen Petimat en Naima geven mij altijd het beste advies over alles. Zij zijn er altijd voor mij en we helpen elkaar.

7. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

Dat het me nog altijd niet lukt om te stoppen met roken. Maar als het echt moet, dan stop ik!

8. Wie zou je graag ontmoeten?

De burgemeester. Hij is aardig en respectvol voor iedereen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

Dan zou ik een café openen voor vrouwen in Heiloo, waar iedereen wat kan komen drinken en met elkaar kletsen over van alles.

10.Persoonlijke vraag:

Ik vind jou een hele sterke vrouw en je hebt veel meegemaakt. Wat is voor jou het leukste om te doen?

Lekker koken en het eten dan met veel mensen opeten!

Ik nomineer voor de volgende 10 vragen: Rahil Mahian

Mijn persoonlijke vraag aan haar:

Hoe vind jij het om bij Vluchtelingenwerk te werken als stagiair en hoe vind jij je opleiding?

Schilderachtig Nijenburg

Een van de werken van Aleide Tomson-Van Foreest.

HEILOO - Aleide Tomson-Van Foreest (1916-2001) woonde van 1922 tot 1956, met enige onderbrekingen, op huize Nijenburg in Heiloo. Net als al haar familieleden was zij verknocht aan dit fraaie landgoed midden in de natuur met vijvers, tuinen, bossen en landerijen. Van de mooiste plekjes maakte ze tekeningen en schilderijen.

In het honderdste geboortejaar van Aleide Tomson-van Foreest is haar kleine oeuvre nu te bezichtigen op de plaats waar het is ontstaan: Nijenburg. In het huis kunt u haar schilderijen en tekeningen zien en een rondwandeling door de tuin brengt u langs de schilderachtige plekken die haar inspireerden.

De tentoonstelling is voor het publiek geopend van 20 april tot en met 19 juni 2016 en te bezichtigen op elke woensdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur.
Adres: Nijenburg, Kennemerstraatweg 278, Heiloo
Parkeermogelijkheden beperkt (fietsen graag buiten de gracht)
Toegang: € 5,00

Vereniging Hendrick de Keyser, www.hendrickdekeyser.nl

Drieluik Jean Thomassen in Den Bosch

'Last Judgement Day', een van Thomassens belangrijkste drieluiken. Aangeleverd foto

HEILOO - Kunst van de meester van het absurd realisme Jean Thomassen is al jaren niet meer te zien in het openbaar. Museum Slager in 's-Hertogenbosch heeft nu de primeur en toont 'Last Judgement Day', een van Thomassens belangrijkste drieluiken en geïnspireerd op de wereld van Jeroen Bosch. Sinds 19 maart is het te zien in het museum.

Jeroen Bosch schreef geschiedenis door zijn eigenzinnige, mysterieuze voorstellingen die niet leken op het werk van anderen. Hetzelfde kan worden gezegd van Jean Thomassen. Zijn bijzonder gedetailleerde schilderijen tonen ons absurde voorstellingen, onderwerpen op een fantastische manier verbeeld zoals we we nooit eerder zagen.

Het was een Belgische verzamelaar die hem in 2008 benaderde om een drieluik te schilderen in de geest van Jeroen Bosch. Natuurlijk geen stijlkopie van Bosch, maar een echte Jean Thomassen. Ruim vijf jaar werkte de kunstenaar aan dit meesterwerk, waar hij recent in Duitsland een Palm Award mee won. Museum Slager zag kans de opdrachtgever over te halen het werk in bruikleen af te staan van 19 maart tot en met 1 september 2016, zodat het nu voor het eerst aan het publiek getoond kan worden. Toepasselijk genoeg valt dit precies in het jaar waarin Jeroen Bosch geëerd wordt.

Elk hoekje van Last Judgement Day vertelt een eigen verhaal. De hemel werd gesloten bij gebrek aan belangstelling, de zeer eigentijdse hel heeft een hoog Holocaust gehalte. Op de dag des oordeels wordt God in Jeans wereld met een atoombom opgeblazen en bussen vol dagjesmensen komen dat spektakel bekijken.

Het was oud-ballerina en actrice Ine Veen die in 1973 als eerste het talent onderkende van de toen wereldvreemde Haagse schilder Jean Thomassen (1949). Ine werd zijn muze en mecenas en stond aan de wieg van zijn succes. Zij was het, die hem stimuleerde om in het buitenland aan de weg te timmeren. In de jaren tachtig won hij Prize Awards in onder andere Amerika en Canada. Exposities met zijn werk trokken veel bekijks en er werd heel positief of… heel negatief over geschreven in de pers: "Fabuleus wat Jean Thomassen presteert in zijn miniaturen!" maar ook: "Jean Thomassen is geniaal of knettergek!"

Omdat zijn werk zo spraakmakend bleek, werd de inmiddels bekend geworden schilder in 1995 gevraagd om in Het Markiezenhof in Bergen op Zoom te exposeren. Later volgde nog een zeer succesvolle expositie in het Westfries Museum in Hoorn. Toen in 2008 de gehele collectie Daan Enneking, met daarin een dozijn grote werken van Thomassen, in vlammen opging, greep dit de kunstenaar zo enorm aan ("Dit is erger dan de dood van mijn moeder!") dat werk van hem sindsdien nergens meer te zien is geweest.

22 mei: wijnroute Heiloo met wijnen en amuse-hapjes Op de fiets langs restaurants en cafés

De ondernemers die de Wijnroute Heiloo mogelijk maken, heffen alvast het glas. Van links naar rechts: Joey (Restaurant Melange7), Marjolein (Restaurant Herberg Jan), Marcel (Fletcher Hotel Heiloo), Henk (Restaurant Wildschut), Hans (Restaurant Tumi), Giorgio (Restaurant Il Corso), Huub (Brasserie In 't Groen), Bram (Cafe de Wit), Sam (Restaurant De Loocatie) en Marja (Plaza Cinco).

HEILOO - Een nieuw en mooi evenement waarbij culinair genieten en gezelligheid voorop staan. Zo omschrijven de initiators van De Wijnroute Heiloo de happening op zondag 22 mei.

Bram van Café de Wit, Sam van restaurant De Loocatie en Martin van Hotel Fletcher Heiloo kwamen met het idee. Bram: "De reden laat zich misschien raden: de Bokkentocht met bier en hapjes op 16 april in Heiloo en Limmen was zeer succesvol. Daarom dachten we: laten we iets soortgelijks organiseren maar dan met wijn en amuse-hapjes. Dat idee hebben we uitgewerkt. Het is geweldig dat negen horecabedrijven in Heiloo de Wijnroute Heiloo mogelijk maken."

Negen gangen-menu

Bram legt uit wat de 'spelregels' zijn. "De deelnemers van de Wijnroute Heiloo kopen een strippenkaart à 2,50 euro waarop het aanbod van wijnen en amuse-hapjes per horecabedrijf staat vermeld. Alle cafés en restaurants langs de route verkopen deze strippenkaarten. Vervolgens kunnen mensen zelf bepalen in welke café of restaurant ze beginnen. Ook kunnen ze naar eigen smaak hun route kiezen. De deelnemende horecabedrijven trakteren op wijnen uit alle windstreken. Deze wijnen kosten vanaf 4 euro, inclusief een amuse. Aan het eind van de horecatocht hebben onze gasten een negengangen-menu geconsumeerd. En dat voor slechts 38,50 euro."

Volbreng op de fiets de wijnroute of zorg voor een Bob, luidt het advies van de horeca-ondernemers. Bram: "Dit is nodig omdat het opgedronken alcoholpromillage aan het eind van de tocht best groot is. Dan stap je natuurlijk niet achter het stuur van je auto. Overigens zorgen we ervoor dat iedereen de tocht kan afmaken. Dat doen we door de wijnen in kleinere glazen aan te bieden."

De ondernemer benadrukt dat al veel mensen, via Facebook, positief reageerden op de uitnodiging mee te doen aan de wijnroute. "We hopen dat veel mensen op de fiets langskomen, van de heerlijke wijnen proeven en genieten van de fantastische culinaire hapjes. Wij zijn er klaar voor. Graag tot zondag 22 mei!"

Foto en tekst: Evert Visser/ejvmediaproducties

Bedrijf Belicht Wildkamp

WILDKAMP HEILOO

Actief voor elke technische oplossing

Met de kennis van techniek en de mogelijkheden deze kennis op een passende manier door te vertalen naar de gewenste oplossingen, biedt Wildkamp een belangrijke toegevoegde waarde aan bedrijven en particulieren. "We hebben hier alles voor de aan- en afvoer van water, lucht en elektra", vat filiaalmanager Paul van der Wijk van Wildkamp in Heiloo samen.

"We bedienen agrarische bedrijven en de groensector, bouw- en installatiebedrijven, weg- en waterbouwers, maar ook klusbedrijven, industriële (food) bedrijven en campings en recreatieparken", trapt van der Wijk af. "Een enorme diversiteit aan bedrijven, maar ook de particulier is welkom bij Wildkamp".

50.000 ARTIKELEN UIT VOORRAAD LEVERBAAR

"Klanten moeten steeds weer door kunnen, geen vertraging oplopen", legt van der Wijk uit. "Als een klant tijdens een project een onderdeel mist, dan moeten ze dit bij ons vinden en direct kunnen meenemen. Wat dat betreft kunnen klanten op ons vertrouwen en op ons bouwen." Meedenken met de klant. Dat is wat van der Wijk betreft de kern van de dienstverlening van Wildkamp. "Bij afwijkende maten toch een oplossing weten te vinden en bijvoorbeeld ondersteuning bieden bij het maken van berekeningen of een ontwerptekening." Het is net dat stapje extra dat ze als team steeds weer bereid zijn te zetten.

AFHALEN EN BEZORGEN

Speciale aandacht vestigt van der Wijk vervolgens op de uitgebreide transportmogelijkheden waarover Wildkamp beschikt. Is een bestelling voor 20.00 uur (online) geplaatst dan kan deze de volgende werkdag al vanaf 07.30 uur bij Wildkamp in Heiloo worden afgehaald, maar bezorging op een andere locatie in Nederland is ook mogelijk. En dat zonder verzendkosten. "Komt een klant bijvoorbeeld uit Alkmaar, maar heeft hij een klus in Utrecht dan leveren we de spullen desgewenst daar af. Of we leggen de benodigde materialen 's nachts klaar in zijn bus. Alles om het voor de klant zo gemakkelijk mogelijk te maken." Ook op het gebied van duurzaamheid heeft Wildkamp diverse innovatieve oplossingen. "Besparen door te investeren? Vraag onze medewerkers maar eens naar alle bespaartips", adviseert de filiaalmanager.

LED-VERLICHTING

Voorbeelden van duurzame artikelen zijn leidingisolatie, waterontharders en materialen voor infiltratie en regenwaterhergebruik. "En natuurlijk LED verlichting voor binnen en buiten", benadrukt hij. "Een tak van sport waarin we klanten steeds vaker van advies voorzien. De terugverdientijd van de investering in LED wordt namelijk steeds korter. En dat maakt LED voor heel veel bedrijven interessant. Een berekening die we graag maken voor klanten. Zo hebben we al diverse opdrachtgevers versteld doen staan van de besparingsmogelijkheden van Adurolight LED-verlichting."

TUIN & TECHNIEK ACTIEDAGEN

Speciaal voor de particuliere doelgroep zijn er op 6 en 7 mei tuin & techniek actiedagen bij Wildkamp Heiloo. Diverse artikelen op het gebied van tuin, vijver en (tuin)beregening worden extra scherp aangeboden.

Wildkamp Heiloo De Hoefsmid 7 1851 PZ Heiloo

Openingstijden ma - vr 07.30 - 17.30 uur za 08.30 – 12.30 uur

Kinder Kluscafé

HEILOO - Heb je thuis een apparaat dat het niet meer doet? Wil je het slopen, of juist maken? Het kluscafé komt naar de bibliotheek met allemaal gereedschap.

Onder begeleiding van vrijwilligers van het Repair Café van stichting Welzijn kunnen kinderen oude apparaten uit elkaar halen of juist in elkaar proberen te zetten. Zelf kapotte apparaten meenemen mag ook!

Zaterdag 7 mei, 10.00 – 14.00 uur. Toegang is vrij, opgave niet nodig

Versierde fietsen, Kinderspelen en vrijmarkt

EGMOND - De Koningsdag-werkgroep, een samenwerking van Lamoraal, Jeugdbelangen en Restaurant Smakelijk, heeft een versierde-fietsen-optocht, een kindervrijmarkt en kinderspelen gepland.

Versierde-Fietsen-Optocht: 10.30 - 11.15 uur vanaf Dorpshuis Hanswijk

Voorafgegaan door de fanfare van Lamoraal trekt de optocht vanaf 10.30 uur door Egmond aan den Hoef via de volgende route: Hanswijk, Julianaweg, Schoolstraat, Slotweg, Maria van Arkellaan, Anna van Burenlaan, Beatrixlaan, Herenweg, Graaf Dirkplein, Egmonderstraatweg tot aan Restaurant Smakelijk.

Kinderen mogen zich met hun versierde fietsen, autopeds, driewielers, trapauto's etc bij deze optocht voegen (en langs de route natuurlijk allemaal de vlag uit!). Inschrijven is bij aanvang bij het Dorpshuis. Bij aankomst (kort na elf uur) zijn er enkele prijsjes voor de mooiste fietsen en verklede kinderen, dan volgt er een korte aubade en een toespraak door een vertegenwoordiger van de gemeente Bergen.

Van 11.30 tot circa 15.00 uur is het terrein achter Restaurant Smakelijk het toneel voor Kinderspelen en Kindervrijmarkt. De vrijmarkt wordt op het grasveld rond de Koffiemolen gehouden. Een mooie gelegenheid om van je overtollige speelgoed af te komen of je collectie uit te breiden. Op de vrijmarkt mogen geen etenswaren of drinken te koop aangeboden worden. Voor de muzikale omlijsting zorgen Ed & Ad Glas.

Contactpersoon bij de Kindervrijmarkt en Kinderspelen is Anita Beemsterboer, telefoonnummer 06-13617691.

Dagvullend programma Oranjebal garant voor veel gezelligheid

Een impressie van Oranjebal 2015.

HEILOO - Nog één nachtje en dan barst het jaarlijkse Koningsdag-feest in Wijkpark Ypestein weer los: Oranjebal Heiloo. Een feest met een programma dat, na het 25-jarige jubileum van afgelopen jaar, weer traditioneel een groot deel van Koningsdag zelf vult.

De steeds populairder wordende spelletjes voor de kinderen gelden ook dit jaar als het startschot van het programma. Vanaf 13.30 uur zullen rond de feesttent verschillende spellen klaar staan. Na anderhalf uur verplaatst de focus zich naar de tent waar de talentenjacht, vanaf dit jaar onder de naam Heiloo's Got Talent, het podium inwijdt. Iedereen tussen de 5 en 14 jaar die kan playbacken, dansen, goochelen of een andere act klaar heeft staan, mag zich via de website www.oranjebalheiloo.nl opgeven.

Als de talenten na de uitreiking van een prachtige beker plaatsmaken voor de bands, zal DJ Emiel het publiek tussen alle act-wissels met de beste sets vermaken. Het programma gaat om 17:00 uur verder met 80's Alive, en zal worden opgevolgd door Jus Live Music. Dit jaar zorgt Cover Company voor een spetterende afsluiting van wat een geweldige avond moet worden. Al met al een programma dat garant staat voor weer een geweldige editie van Oranjebal Heiloo!

De Zuidwester bezoekt Historische Vereniging

HEILOO - Aansluitend op het thema 'de Tweede Wereldoorlog' dat op school werd behandeld, bracht groep 7 van de basisschool De Zuidwester een bezoek aan de Oudheidkamer.

Onder begeleiding van docente Frederike Bennink werden de leerlingen door drie vrijwilligers van de historische vereniging ontvangen met limonade en koek. Hierna werd hun aan de hand van dia's door Jaap de Graaf, een van de auteurs van het boek 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd', verteld over de oorlogsjaren in Heiloo. Aan bod kwamen de verplichte inkwartiering van de Duitse soldaten, de Joodse inwoners die met een ster op moesten lopen, en de vele plaatsen en gebouwen die verboden werden voor joden. Ook werd gesproken over de onderduikadressen voor Joodse mensen en mannen die in Duitsland moesten werken. De rol van het georganiseerde verzet in Heiloo kwam ook naar voren, net als het verraden van mensen die bij het verzet betrokken waren. Afgesloten werd met de bonnen die werden verspreid vanwege de schaarste aan o.a voedsel, lange rijen wachtenden voor de winkels, de voedseldroppings, en uiteindelijk de bevrijding in 1945. De kinderen zaten geboeid te luisteren en uit de antwoorden die gegeven werden, bleek dat ze goed geïnformeerd waren.

Na de presentatie kregen de leerlingen een rondleiding door een deel van Heiloo. Bij de gebouwen en plaatsen die een rol speelden gedurende de werd de nodige uitleg gegeven. Het was een geslaagde ochtend en een interessante aanvulling op het lesprogramma. De historische vereniging Oud Heiloo streeft ernaar meer leerlingen van het basisonderwijs kennis te laten maken met de rijke geschiedenis van Heiloo. Ontvangst van groepen in de Oudheidkamer en een rondleiding op Nijenburg behoren tot de mogelijkheden.

Info: tel. 072-5120432/06-52220345

Het Kasteel van Heiloo naar Forte Kinderopvang

HEILOO - Per 1 mei aanstaande gaat kinderdagverblijf Het Kasteel van Heiloo over in Stichting Forte Kinderopvang. Forte Kinderopvang en Het Kasteel hebben een zo goed als gelijke visie op kinderopvang en pedagogisch beleid, wat Forte voor Het Kasteel geschikt maakte als overnamepartner.

Reden van deze overname is dat de huidige eigenaar van Het Kasteel Forte Kinderopvang als organisatie het meest geschikt vond om het kinderdagverblijf voort te zetten. Daarnaast is de kleinschalige opvang van kinderen van 0-4 jaar bij Het Kasteel en bij het andere Forte-kinderdagverblijf, De Vogeltuin aan de Kanaalweg, vergelijkbaar.

Ouders van kinderen van 0-4 jaar in Heiloo hebben nu dus de keuze tussen twee Forte kinderdagverblijven: aan de Kanaalweg en de Stationsweg. Daarnaast kunnen ouders kiezen tussen horizontale en verticale groepen. Hierbij is een horizontale groep ingedeeld op leeftijd: 0-2 jaar en 2-4 jaar (bij KDV De Vogeltuin), en een verticale groep van 0-4 jaar (bij Het Kasteel). Op een verticale groep leren de jongste kinderen van de oudere, en helpen de oudere kinderen de jongere kinderen.

Bij de nieuwe vestiging van Forte komt er, net als bij alle andere Forte vestigingen, een rijk aanbod aan activiteiten. Bovenop dit reguliere aanbod vinden er ook nog extra workshops en activiteiten plaats die op de kinderen naar leeftijd en belangstelling zijn afgestemd. Het Kasteel krijgt verder ook het Appeltje- Eitje Keurmerk: Forte Kinderopvang is partner van 'Appeltje Eitje - Gezond voorbeeld Heiloo'.

Daarnaast krijgt het kinderdagverblijf een nieuwe naam: De Bosuil. De nieuwe naam moest wel aan enkele eisen voldoen: zo moest de naam kinderen aanspreken, maar ook moest deze aansluiten bij Heiloo en bij het andere Forte kinderdagverblijf. Met de naam kinderdagverblijf De Bosuil wordt niet alleen naar de bosrijke omgeving van Heiloo verwezen, maar is er ook een directe aansluiting met de al bestaande naam en groepsnamen van het andere Forte kinderdagverblijf (De Vogeltuin). De nieuwe naam zal met alle kinderen en ouders kleinschalig, maar feestelijk worden gevierd.

Forte Kinderopvang heeft meerdere kinderdagverblijven, peuterspeelzalen/voorscholen en buitenschoolse opvanglocaties in Heiloo. Voor meer informatie kunt u kijken op www.fortekinderopvang.nl of bellen met 0251-658058.

Spelletjesochtend Boekenstein/Baetenburg

HEILOO - De Oranjecommissie Heiloo West verzorgt op 27 april spelletjes in en om de speeltuin van Boekenstein/Baetenburg.

De spelletjes zijn voor kinderen tot en met 12 jaar en duren van 11.30 tot 13.30 uur. Een spelkaart kost 2 euro. Limonade, een keer grabbelen en een ijsje zijn hierbij inbegrepen. De kinderen kunnen spelletjes doen zoals ballen gooien, spijkers slaan, een skippybalrace en spekhappen. Daarnaast kan er net als ieder jaar pony worden gereden en is er een kleine vrijmarkt rondom de speeltuin. De speciale act wordt dit jaar verzorgd door goochelaar Magic Collo en de muziek komt van niemand minder dan Bertje Doperwtje.

Tot slot een oproep: Oranjevereniging West is op zoek naar vrijwilligers. Dus meld je nu aan, dan kan dit feest ook in 2017 blijven bestaan. Oranjecommissie Heiloo West komt vier keer samen en daarmee is het voor elkaar. Spreek de organisatoren aan op 27 april of mail naar ochwest@gmail.com.

Rechtzettertje Koningsdagviering Akersloot

AKERSLOOT -

Koningsdag in Akersloot wordt gewoon net zoals vorig jaar bij de Storeyclub op het Wilhelminaplein gevierd.

Reünie 150 jaar Rembrandtschool

Meester P.G. Appelboom met zijn 48 leerlingen. De openbare school bewoog mee met de welvaart en het kindertal in Akersloot en omgeving. De kinderen uit Boekel, Zuid- en Noord-Schermer moesten een eind lopen naar Akersloot om onderwijs te genieten. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Schooljaar 2015-2016 is het 150ste schooljaar van het openbaar onderwijs in Akersloot. Voordat meester Van der Markt op 6 september 1865 de eerste steen mocht leggen van een nieuw schoolgebouw met 4 klassen, was het met het onderwijs in Akersloot slecht gesteld. Het werd beter toen het gemeentebestuur zich er mee ging bemoeien en daarom van openbaar sprake werd, maar een vetpot werd het nooit. Gezinnen hadden vaak moeite het schoolgeld van een paar dubbeltjes op te brengen en de kinderen waren ook vaak nodig om het werk op het land gedaan te krijgen. Zo kon het voorkomen dat meester Van der Markt het ene jaar wel 70 kinderen in de klas had en het jaar daarop zomaar 20 minder. Gelukkig zijn de tijden veranderd en hoewel bezuinigen en klassengrootte het onderwijs blijven achtervolgen, kunnen nu alle kinderen naar school. Dat het openbaar onderwijs nu 150 schooljaar bestaat viert de Rembrandtschool met een project en een feestdag voor alle leerlingen die nu deze school bezoeken. De generaties voor hen komen ook aan de beurt. Alle oud-leerlingen zijn hierbij uitgenodigd, en ook voormalige leden van de Ouderraad en Medezeggenschapsraad voor een reünie op vrijdag 3 juni vanaf 19.30 uur in het eigen schoolgebouw.

Oproep

U kunt zich voor de reünie opgeven via het email-adres: rembrandtschoolreunie@gmail.com. De organisatie verzoekt u daarbij aan te geven in welk jaar u in de zesde klas/groep 8 zat of wanneer u OR- of MR-lid was. Kent u een oud-leerling van onze school die misschien nog niet weet van de reünie? Geef het nieuws vooral door!

Geluksroute: pluk geluk in Heiloo

HEILOO - Het Geluksteam Heiloo, bestaande uit Carla Sijtsma en Ingrid Molen, introduceren de Geluksroute Heiloo op 16 en 17 juli 2016. Het motto: "Happiness is only real, when shared" ["Geluk is pas echt wanneer het wordt gedeeld" - vertaling van de redactie] is een quote van Christopher McCandless uit de film Into the wild.

De intentie van de Geluksroute is dat op diverse locaties in Heiloo activiteiten zoals, workshops, traktaties, aandacht, verrassingsacties op straat etc. vrij toegankelijk worden aangeboden, zowel door particulieren als door winkeliers die graag willen delen waar zij gelukkig van worden.

De uitnodiging is simpel; waarvan word je gelukkig en wil je dat doorgeven als geluksbrenger? Of ben je nieuwsgierig waarvan anderen gelukkig worden en wil je dat komen ervaren als geluksplukker? Deze ongedwongen uitwisseling staat garant voor mooie ontdekkingen en inspirerende ontmoetingen.

Je gelukkig voelen, betekent voor ieder mens iets anders, maar wat hetzelfde blijft, is dat ons geluksgevoel toeneemt als we het met anderen delen. En dat is vaak niet gekoppeld aan materie, maar aan onze talenten, onze bereidheid om aandacht voor elkaar te hebben en aan onze potentie om geluk te ervaren en dit te delen.

"Het beeld dat ons inspireert is een aaneenschakeling van gelukspunten waarbij iedereen wordt uitgenodigd zijn eigen route te volgen. Het geluk reist met je mee. Zo groeit de Geluksroute vanzelf, en zet zich voort in iedereen die deelneemt. Ik hoop dat iedereen die meedoet met de Geluksroute net zoveel mag genieten als ik doe in het verwezenlijken van deze droom," vertelt Marike van IJssel – initiatiefneemster.

De Geluksroute beleefde haar succesvolle première in september 2012 in Leiden en kwam daarna naar Haarlem, Eindhoven, Amsterdam, Gouda, Utrecht, Rotterdam, 't Groene Hart, Delft, Den Haag en komt in 2016 voor het eerst naar Heiloo. Zo trekt er een karavaan van geluksbrengers door het land.

Nieuwsgierig geworden?

Kijk dan op www.geluksroute.nu hoe jij kunt meedoen aan de Geluksroute als geluksbrenger of geluksplukker.

Ook sponsoren zijn van harte welkom.

Bij steden vind je informatie over de Geluksroute Heiloo die 16 en 17 juli 2016 zal plaatsvinden. Heb je vragen of leuke ideeën, neem dan contact op via geluksrouteheiloo@gmail.com of meld je aan via de website.

Help jij mee om de slingers van geluk in Heiloo op te hangen?

Gouden Dagenvoor kwetsbare ouderen

HEILOO - Slechte gezondheid, eenzaamheid en dementie kunnen zorgen voor verdriet en somberheid. Bijna een derde van alle ouderen in Nederland is kwetsbaar; de helft ervaart eenzaamheid en bijna een zesde is depressief… Gouden Dagen biedt ouderen onvergetelijke én sociale momenten waar ze nog lang van nagenieten. Helaas is het niet eenvoudig in contact te komen met ouderen die het écht nodig hebben. Het vinden en bereiken van deze ouderen staat centraal. Daarvoor werkt Gouden Dagen samen met zorg- en welzijnsinstellingen in Heiloo. Het Gouden Dagen activiteitenprogramma wordt uitgevoerd door ViVa! Zorggroep.

ViVa! Zorggroep weet hoe kwetsbaar ouderen zijn. Om die reden zijn zij vanaf de start van Gouden Dagen in 2008 betrokken bij dit project. Inmiddels zijn honderden wensen van ouderen vervuld, hebben enkele vrijwilligers van Gouden Dagen regelmatig contact met een deelnemer en worden contacten met (wijk)bewoners gesloten.

De ambitie van Gouden Dagen is om deze activiteiten uit te breiden en te organiseren vanuit 2400 zorginstellingen. Voor de bewoners daarvan, maar met name ook voor de thuiswonende ouderen uit de wijk. Organisaties en mensen die mee willen doen met het Gouden Dagen programma, kunnen zich (laten) aanmelden via www.goudendagen.nl.

Heilooër Bridge Club

HEILOO - Vijfde zitting, vijfde ronde. Dinsdagavondcompetitie, A-lijn:1. Bes-Uijl 60,42; 2. Couzijn-Plas 57,08; 3. Stark-de Bruyckere 56,25. B-lijn:1. Brokx-Hendrikse 60,83; 2. Kos-Staphorsius 54,58; 3. Van der Mark-Ribberink 54,17. Donderdagavondcompetitie, A-lijn:1. Van Lochem-Boukens 61,05; 2. Bes-Coebergh 58,33; 3. Haanstra-Rutjes 52,13. B-lijn:1. fam. Turk 67; 2. fam.Hink 63,33; 3. fam.Huijgen 58,33. C-lijn:1. Martini-Pfaff 61,46; 2/3. Deitmers-Hutten en Van Dokkum-Meulemans 54,17.

Samen 75 jaar musiceren bij Caecilia

Voorziter Caj Oosters van Caecilia feliciteert Tom Hoetjes (25 jaar lid) en Jan Hoetjes (50 jaar lid) met hun jubileum bij de harmonie. Foto: Aangeleverd

Tijdens het geslaagde voorjaarsconcert van Harmonie Caecilia op zaterdag 16 april zijn twee jubilarissen in het zonnetje gezet. Bariton-speler Jan Hoetjes zet zich al 50 jaar in voor Caecilia, zoon Tom Hoetjes (trompet) is 25 jaar actief lid. Vader en zoon zijn dus samen goed voor 75 jaar muziek in Heiloo. Hiermee zetten zij een lange familietraditie voort.

Ingezonden brief

In het Heilooërbos kreeg ik een compliment voor mijn rijstijl op de driewielfiets.
Maandenlang 2 à 3 keer per week de rit Castricum-Alkmaar met
vaak een tussenstop in Heiloo was erg goed voor het zelfvertrouwen.

We fietsten samen op, mevrouw werkt in Alkmaar en woont in Limmen,
en ze vertelde: moeder of schoonmoederheeft een driewielfiets maar durft er niet op.
Zó jammer, maar begrijpelijk, omdat het rijden op een zg. rechtop
driewieler goede begeleiding, geduld en oefening vraagt.
Zie ook: Youtube - Ouderen massaal op de driewieler -
en stichting Blijf Veilig Mobiel (www.blijfveiligmobiel.nl).
Ik ben op zoek naar de mevrouw, die niet durft, om mijn ervaring te delen. Een heerlijk fietsseizoen is aangebroken, we wonen in
zo'n prachtige omgeving, bovendien bewegen is heel goed.

Onbezoldigd promotor van de driewielfiets: Niek Smit

Snorkeldiploma's leerlingen zwembad Loos

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 16 april, vroeg in de morgen, gingen de leerlingen van zwembad Loos in zwembad de Beeck te water voor het examen van de Nederlandse Onderwatersport Bond.

Alle onderdelen van bril leegblazen tot samen met één snorkel een afstand overbruggen werden keurig uitgevoerd.

Iedereen mocht zeer verdiend weer een diploma in ontvangst nemen.

De geslaagden zijn: NOB diploma A; Silke Ham, Yara Reitsma, Sibbe Ham,

Alex Augustijn, Rosalinde Leijdekker, Kira Kreher, Kim Kreher.

NOB diploma B; Robert Borst, Anna Borst, Sarah Ligthart, Tjitske Koppes.

NOB diploma C; Lianne Dekker en Niels Dekker.

Museale Hoek geopend met expositie over oprichter Hortus

Nu de Museale Hoek is voltooid, heeft Limmen er een prachtige bestemming bij voor bezoekers uit binnen- en buitenland. Foto: Aangeleverd

LIMMEN – Op de Schoolweg 3 is, dankzij de inzet van vele vrijwilligers, een prachtig vernieuwd onderkomen van de Stichting Museum voor de Bloembollenteelt en Stichting Oud Limmen gerealiseerd. Het nieuwe onderkomen is gevestigd in een voormalige school, die vroeger onder meer als badhuis en brandweerkazerne in gebruik is geweest. Ook de harmonie Excelsior zetelt in dit gebouw.

Het nieuwe onderkomen omvat een expositieruimte en een proeflokaal van de Noord-Hollandse bierbrouwerij Dampegheest. De museale hoek bestaat verder uit de Protestantse Kerk met het kerkhof, Ons Huis en de Hortus Bulborum, de enige tuin ter wereld waar inmiddels meer dan 4000 verschillende voorjaarsbolgewassen zijn verzameld. Met de realisatie van een multifunctionele expositieruimte en het proeflokaal is de Museale Hoek nu voltooid en een prachtige bestemming voor bezoekers uit binnen- en buitenland.

De collectie van het voormalige bloembollenmuseum is jarenlang elders in opslag geweest. Dat heeft de collectie helaas geen goed gedaan. Toch zijn de vrijwilligers er in geslaagd een deel van deze collectie gereed te maken om geëxposeerd te kunnen worden.

Daarnaast is er een thema-collectie over Pieter Boschman. Boschman heeft in 1928 de Hortus opgericht en in 1934 het Museum voor de Bloembollenteelt. Vanaf 1924 was hij het hoofd van de school waar nu de ruimte is gerealiseerd. Ook worden er schilderijen, keramiek en glaskunstwerk van drie lokale kunstenaars tentoongesteld. Men streeft ernaar de ruimte te gaan gebruiken voor presentaties, lezingen en afwisselende exposities, zodat bezoekers elke keer opnieuw verrast worden.

Ron Duindam, voorzitter van Stichting Oud Limmen: "Hoe mooi zou het zijn als de verschillende organisaties uit de Museale Hoek thematisch zouden kunnen gaan samenwerken? Ik heb er alle vertrouwen in dat dit moet kunnen lukken."

Het vernieuwde onderkomen genaamd de Oude School is 21 april officieel geopend door burgemeester Mans van de gemeente Castricum. De expositie is geopend tijdens Koningsdag, zaterdag 30 april en 1 mei. Daarna wekelijks op maandag de hele dag en vrijdagmiddag t/m 16 mei. De exacte openingstijden zijn te vinden op www.oudlimmen.nl.

Tekst: Esther Hollenberg

Beschuit met muisjes voor Meervogels dames 1

AKERSLOOT - De handbalsters van Meervogels hebben een nette overwinning geboekt op Havas in de eerste klasse op het veld. Er werd gewonnen met 16 - 18.

Een wedstrijd die Meervogels heel graag wilde winnen om zo de winst op te kunnen dragen aan Jon, het kindje van de afgelopen week bevallen coach, en daarmee de jongste supporter van het Akerslootse dames team. Met die gedachte in het achterhoofd werd er afgereisd naar Almere.

Meervogels startte met een sterke openingsfase. Snelle aanvallen werden afgerond en de doelpunten werden genoteerd op het scorebord. Havas toonde zich weerkrachtig en kwam snel weer terug door een aantal afstandschoten raak te schieten. De Akerslootse dames hielden het hoofd koel en bleven aanvallen gecontroleerd, maar op snelheid uit spelen. De keepster van Havas kon veel schoten tegenhouden waardoor de wedstrijd gelijk op bleef gaan. Meervogels kwam echter voor de winst naar Almere, dus schakelde zij nog een tandje extra bij in de slot minuten van de wedstrijd. De wedstrijd werd gewonnen met 2 punten verschil.

Volgende week donderdag 28 april spelen de dames van Meervogels in 2e ronde van het Beker toernooi hun wedstrijd tegen Schagen.

Dino's en vliegers

LIMMEN - Op donderdag 28 en vrijdag 29 april organiseert Conquista in samenwerking met de organisatie van de bloemendagen Limmen de Chill Zone. In de Chill Zone kan iedereen tussen 7 en 12 jaar samen met vrienden een werkstuk van bloemen maken dat tijdens de bloemendagen ook langs de route wordt gezet en door een vakkundige jury beoordeeld zal worden. De aanvang is op beide dagen om 19.30 uur en de entree is gratis.

Wil je meer weten over activiteiten en openingstijden, kijk dan op www.conquista.nl of op Facebook. Jongerencentrum Conquista bevindt zich op de Kerkweg 50 te Limmen.

Heilooër bands Headless Roosters en Seaside Stringers in Egmond-Binnen

Headless Roosters.

EGMOND - Ook in Egmond-Binnen wordt Koningsdag op 27 april groots gevierd. Om 10.15 uur start de optocht voor de kinderen vanaf De Schulp naar het Kerkplein, onder begeleiding van fanfare Eensgezindheid. Er is een prijs beschikbaar voor het mooist verklede kind, dus kom als Koning Willem Alexander, Koningin Maxima
of met je mooiste koets naar De Schulp waar ook ballonnen worden uitgedeeld voor de ballonnenwedstrijd. De ballonnen worden om 10.50 uur losgelaten op het Kerkplein waarna de spelletjes beginnen tot 12.45 uur met vervolgens de start van de vrijmarkt.
Van 14.00 tot 20.00 uur zal het Kerkplein gevuld worden met muziek van de bands The Greath Unknown uit Alkmaar, Headless Rooster en Seaside Stringers uit Heiloo en Van Leer uit Egmond-Binnen. De organisatie is in handen van het Oranjecomité en Stichting Vrienden van JOEB.

Seaside Stringers. Foto: Jack Schaap

Wie bakt de lekkerste cake?

Juryvoorzitter Theo Visser met zakjes meel.

AKERSLOOT - De vrijwilligers van De Oude Knegt organiseren tijdens de molendagen op 14 en 15 mei een bakwedstrijd. Wie meedoet krijgt een pondje meel gratis, om thuis mee aan de slag te gaan. Het bakresultaat wordt door een deskundige jury beoordeeld en ook de bezoekers aan de molen mogen een stem uitbrengen.

Deelnemers moeten het meel van de molen gebruiken en de koek, de cake of de taart moet zoet van smaak zijn. Op woensdag en zaterdag kunnen de mensen in het winkeltje bij de molen een pondje meel ophalen en zich inschrijven. Het resultaat van hun bakkunsten moet op zaterdag 14 mei tussen 10.00 en 12.00 uur worden ingeleverd. Op zondagmiddag om vier uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

Informatie: Ella Ter Heide (06 3413 3906) of op www.oudeknegt.nl.

Van Betekenis tot het Einde

HEILOO - Praten over de laatste fase van je leven - dat is nog niet zo makkelijk. Nuttig is het wel: het kan nu rust en later de ruimte geven om de laatste levensfase echt te beleven.

Om die reden organiseert de nationale Coalitie van Betekenis tot het Einde (gesteund door het ministerie van VWS) overal in het land - en ook in Heiloo - dialoogbijeenkomsten. In een dialoogbijeenkomst komen mensen samen in kleine kring (5-8 deelnemers) om gedachten en ervaringen uit te wisselen, onder begeleiding van een speciaal getrainde gespreksleider. In een sfeer van vertrouwen, openheid en respect, komen deelnemers makkelijker tot een (verdere) voorbereiding van de laatste levensfase.

Deelname is gratis en staat open voor mensen van alle levensbeschouwingen. Zij kunnen kiezen uit de ochtend van 4 mei of 21 september, of de middag van 16 juni, 30 augustus, 25 oktober of 17 november. Aanmelden vooraf is noodzakelijk bij gespreksleider Elly Hentzen, elly.hentzen@gmail.com of 06 44 79 43 76.

Scheidsrechterscursus VV Limmen succesvol

LIMMEN - De voorjaarscursus verenigingsscheidsrechter is gehouden bij VV Limmen. Ook cursisten van FC Uitgeest, Vitesse '22, ADO '20 en DEM namen deel. Namens VV Limmen waren dat Ad Hoek, Willem Laan, Adrian Tanasescu, Jelle Min, Niels Kooy, Jordy Twisk en Quinten Oudendijk.

De cursisten bezochten vier cursusavonden waarin een wedstrijd werd geleid en besproken, gevolgd door theorie. Op de eigen velden heeft de cursist diverse wedstrijden gefloten die werden beoordeeld. De mentoren gaan verder met het begeleiden van de scheidsrechters.

VV Limmen is zeer tevreden: "Veel dank aan alle mentoren die bijzonder goed werk verrichten. Bij VV Limmen kunnen we nu met trots zeggen dat alle scheidsrechters gediplomeerd zijn. Heren geslaagden: van harte gefeliciteerd. Dank voor jullie inzet. Dat jullie vele mooie wedstrijden mogen leiden voor onze mooie vereniging!"

Chill zone bij Conquista

LIMMEN - Op donderdag 28 en vrijdag 29 april organiseert Conquista in samenwerking met de organisatie van de bloemendagen Limmen de 'Chill Zone '. In de Chill Zone kan iedereen tussen 7 en 12 jaar samen met vrienden en vriendinnen een werkstuk van bloemen maken die tijdens de bloemendagen ook langs de route worden gezet en door een vakkundige jury beoordeeld zullen worden. Onder het genot van coole muziek en voldoende drinken, chips en snoep hopen wij dat jullie er wat moois van gaan maken. Voor bloemen en materialen wordt gezorgd; je hoeft dus niets mee te nemen.

De aanvang is op beide dagen om 19.30 uur en de entree is gratis. Beide avonden duren tot 21.00 uur.

Zie ook www.conquista.nl. Jongerencentrum Conquista bevindt zich op de Kerkweg 50 te Limmen

Extra ATB weilandtraject in Triathlon

AKERSLOOT - Op zondag 19 juni organiseren de samenwerkende AMAK en IJsclub Akersloot onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond de tweede Cross Triathlon Akersloot.

Omdat er dit jaar nog meer deelnemers worden verwacht dan bij de eerste editie is in overleg met de politie en vertegenwoordigers van de Veiligheidsregio NH-N een extra weilandtraject aan het parcours toegevoegd. Een geluk bij een ongeluk, want behalve dat het hierdoor veiliger wordt, is er naast het spektakel in en rondom de boerderijen van Wendy de Koning en Aad Kaandorp nog een extra fietsuitdaging bij gekomen.

Met behulp van drijvende pontons, die normaal onder de A9 liggen voor als er 's winters ijs in de sloten ligt, wordt de Geesterweg ter hoogte van het gemaal 1879 nu via de Schulpvaart onderlangs gekruist. Het eerste zwemonderdeel start zondag 19 juni om 11 uur vanaf recreatieterrein de Hoorne (naast de ARZV), het fietsen begint ongeveer 15 minuten later en de snelste deelnemers worden daar hardlopend rond 12.30 uur bij de finish verwacht.

Voor meer informatie en inschrijvingen www.triathlonakersloot.nl en www.ntbinschrijvingen.nl

Hoeverveiling.nl lanceert website Online biedingen mogelijk tot 7 mei

EGMOND - De Hoeverveiling, die dit jaar gehouden wordt op zaterdag 7 mei, is gestart met een website. Op deze site vindt u onder andere de digitale catalogus van de veiling en is het ook mogelijk om tot vlak voordat de veiling zelf begint alvast een bieding te doen.

Inmiddels is de catalogus met alle aangeboden goederen en diensten samengesteld en wordt deze in Egmond aan den Hoef verspreid. Mocht u geen catalogus hebben ontvangen dan is er nu dus de mogelijkheid om deze via de website in te zien.

Het bieden op een aantal geselecteerde kavels is het afgelopen weekend van start gegaan en gaat door tot zaterdagmiddag 16.00 uur. Daarna worden de biedingen op de veilingavond zelf ingebracht als de kavel onder de hamer wordt gebracht. Als uw bieding voor of tijdens de veiling overboden wordt, krijgt u een berichtje vanuit het systeem dat u niet meer de hoogste bieder bent.

www.hoeverveiling.nl.

De extaseroep van de spreeuw

EGMOND - Op een warme dag in het voorjaar kunnen spreeuwen geluiden produceren die je niet vaak hoort. Het is de extaseroep... In het spreeuwengemoed is weer plaats voor andere zaken, dan de dagelijkse zorgen. Het geluid lijkt op het fluiten van een geweerkogel, schrijft Joop Dam in "Op het Buitenspoor", een natuurboekje uit 1955.

En wij zullen op zoek gaan naar meer signalen van de lente: de ontluikende planten, de uitbottende struiken, de eerste vlinders en hommels.

Zondag 1 mei lopen we de maandelijkse IVN-wandeling in de Wimmenummerduinen. We beginnen om 10.00 uur bij Sportcentrum De Watertoren aan de Watertorenweg in Egmond aan Zee. Van te voren opgeven is niet nodig, wel zelf zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN (bv. bij de automaat aan de Woudweg of op internet: http://www.pwn.nl/). Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen, hanneke@ivnnkl.nl of bellen: 072- 5337601; kijk ook op www.ivnnkl.net.

Springsters GTH naar NK trampolinespringen

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Zaterdag was de laatste plaatsingswedstrijd trampolinespringen individueel en synchroon. Voor GTH sprongen vijf synchroon paren. Mila/Brechtje behaalden voor alle drie de oefeningen de hoogste punten van de groep. Senioren Raquel/Esmee lieten een mooie verplichte oefening zien. In blok twee sprongen pupillen Elise/Feliene goed, met een mooie laatste oefening;33.1. Zilver ging naar Elise/Feliene, Raquel/Esmee en goud naar Isabella/Julie, Brechtje/Mila en Silke/Milenka. Individueel werd er ook goed gesprongen, bij de pupillen liet Elise een strakke verplicht zien. Zowel Roos 22.0 als Feliene 23.1 sprongen een mooie keuze oefening. Op de andere trampoline sprongen Isabella en Julie, Isabella was sterk tijdens haar eerste keuze oefening;22.7. Ook Julie was dat bij haar tweede keuzeoefening;23.8. In ronde twee kwam junior Brechtje in actie, zij sprong 22.4 voor een keurige verplicht. 's Middags wisten zowel Mila als Mila een mooie eerste keuze oefening neer te zetten. Silke sloot haar wedstrijd af met een nette laatste keuzeoefening 25.9. Senior Raquel zat goed in de wedstrijd en sprong drie goede oefeningen. Zilver behaalden Elise en Julie en goud Milenka en Raquel. Naar het NK gaan Britt, Elise, Feliene, Julie, Mila, Silke, Milenka en Raquel en de synchroon koppels Elise/Feliene, Isabella/Julie, Brechtje/Mila, Silke/Milenka en Raquel/Esmee.

G-judoka's Dojo 't Loo scoren op BENG toernooi

Van links naar rechts: scheidsrechter Johan Zoon, Whesley Slootweg, Jurgen Moolenaar, Mike Maat en coach Ingrid Hoefmans. Foto: Menno Lesterhuis

HEILOO - Het Ben van der Eng Memorial Tournament is het grootste toernooi voor gehandicapte judoka's te wereld met meer dan 500 deelnemers uit 17 landen waaronder Duitsland, Zwitserland, Noorwegen, Kroatië, Engeland, Denemarken en Roemenië. Het toernooi is vernoemd naar de vorig jaar overleden voorzitter Ben van der Eng, drijvende kracht achter de ontwikkeling van het g-judo in Nederland.

Dojo 't Loo nam met 4 judoka's deel aan dit prachtige evenement. Mike Maat en Whesley Slootweg stonden op de tatami (judomat) voor hun wedstrijden. Mike verloor van een sterke en ervaren Zwitserse judoka. In de volgende wedstrijden ging Mike steeds beter judoën. Helaas wist hij zijn tegenstanders niet te werpen, waardoor de wedstrijden gelijk eindigden en de scheidsrechters beslissen welke judoka de partij uiteindelijk wint. Drie maal ging de winst jammer genoeg naar zijn tegenstander, maar met een derde plaats kan Mike tevreden terugkijken op zijn eerste grote toernooi.

Whesley Slootweg begon zijn toernooi met een snelle winstpartij door Ippon te scoren met een mooie beenworp. De twee volgende wedstrijden werden ook netjes gewonnen. De vierde wedstrijd was tegen een zeer ervaren judoka en werd ondanks goede tegenstand niet gewonnen. De vijfde wedstrijd nam Whesley weer het heft in handen, scoorde met een mooie beenworp en nam aansluitend zijn tegenstander in een houtgreep waardoor hij op een hele mooie tweede plek eindigde.

In het middagdeel kwamen Timo Hup en Jurgen Moolenaar in aktie. Timo won zijn eerste twee wedstrijden heel mooi met een kanteltechniek en houtgreep. In de derde wedstrijd tegen een lange tegenstander kwam hij op achterstand en moest zijn techniek aanpassen. Met tweemaal een mooie schouderworp wist hij toch de partij te winnen. In de halve finale wist Timo wel als derde te eindigen in een grote poule.

De ervaren Jurgen zat eveneens in een grote poule. Jurgen wist de eerste vier wedstrijden te winnen met zijn favoriete beenworp. In de halve finale tegen een bekende tegenstander had de coach Jurgen gevraagd om met een andere techniek te scoren. Met een fraaie heupworp werd de partij gewonnen zodat Jurgen zich kon opmaken voor de finale. In een spannende finale scoorde Jurgen met een goed getimede binnenwaartse haak en werd hiermee kampioen!

Coach en judoka's kunnen terugkijken op een zeer geslaagd toernooi en hopen volgend jaar met nog meer g-judoka's van Dojo 't Loo deel te nemen in Beverwijk.

HSV 1 grijpt tweede plek

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Doordat HSV een prima 7-0 overwinning op United/DAVO haalde en Vitesse'22 van SVA verloor, is HSV naar de 2e plaats geklommen op 3 punten afstand van koploper KFC, dat gelijk speelde tegen Meervogels.

Pupil van de week, Sean Wittebrood gaf direct zijn visitekaartje af en scoorde voor de aftrap, in de wedstrijd die werd gesponsord door een van de nieuwe STER sponsors Dobber Healthcare.

Het publiek zag een heel geconcentreerd, werklustig en goed voetballend HSV. De tegenstander, United/DAVO die op 2 punten minder dan HSV volgde, werd na een 1-0 ruststand in de 2e helft van de mat gespeeld. In de eerste 4 minuten kregen Jesper en Tim van Hekken mooie kansen. Er werd een overtreding begaan op Ruben, maar de scheidsrechter, die prima floot, paste de voordeelregel toe, waarna Max Dekker de bal oppikte en de 1-0 scoorde.

In de 2e helft bleef HSV druk houden op de Haarlemse veste. Max worstelde zich het 16 meter gebied in, werd onderuit gehaald, wat een penalty opleverde. Jesper mocht deze buitenkans verzilveren; 2-0. In minuut 64 slalomde Max J. door de gehele verdediging en scoorde magistraal, 3-0. Drie minuten later kwam een vrije trap van Jesper bij Tim die beheerst de 4-0 scoorde. Dit smaakte naar nog meer, vooral voor Tim, die ook de 5 en de 6-0 scoorde. Nog was de doelpuntenhonger niet gestild. Max D. werd weer onderuit gehaald in het strafschopgebied en wederom scoorde Jesper en werd de 7-0 eindstand bereikt.

Het scoreverloop en de overige zaken die van belang waren, werden op vakkundige wijze aan elkaar gepraat door Jos Beerse, die deze taak op de HSV veiling had gekocht om Bonnie Ruiter een keer te ontlasten. Max Jongerius werd gekozenn tot de 'Plaza Cinco' Man of the Match.

Volgende week komt Meervogels '31 uit Akersloot op bezoek.

HZV het Vennewater C1 naar NK zaalvoetbalfinale

Blijven deze kampioenen kampioen? Beleef het mee; er zijn nog plaatsen in de supportersbus! Foto: Aangeleverd

HEILOO - HZV C1 heeft zich geplaatst voor het NK jeugd zaalvoetbal, door de finale van de play-off regio West 1 te winnen. Het team gaat proberen zijn unieke prestatie van 2 jaar geleden te evenaren, toen ze als HZV D1 Nederlands Kampioen werden.

De finale van de play-off werd gespeeld in de sporthallen Zuid in Amsterdam tegen HV Veerhuys C1 uit Hoorn. De jongens kennen elkaar goed en in de competitie waren zij een geduchte tegenstander gebleken. Beide teams waren aan elkaar gewaagd en maakten er een spannende wedstrijd van, met veel kansen over en weer. De wedstrijd ging gelijk op, tot aan 3-3. Een paar minuten voor tijd maakte HZV 4-3 en gaf dat niet meer uit handen. De schaal kon worden meegenomen naar Heiloo.
De jongens kunnen zich nu opmaken voor het Nederlands Kampioenschap op 30 april in sporthal de Galgenwaard in Utrecht. Die dag vertrekt er een bus van sporthal het Vennewater naar Utrecht. Er is nog plek voor supporters die een paar mooie jeugd zaalvoetbalwedstrijden willen zien op topniveau. Geïnteresseerden kunnen zich melden bij Juriaan Piet; jurpiet22@gmail.com.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van; ma 2 t/m zat 7 mei .Kerkweg 42 Limmen. www.knipkapster.nl tel; 06 - 2886 5509

KWEKERIJ DE BUITENKA(N)S (Willibrord terrein) Meer dan 250 soorten vaste planten in 11 cm pot nu € 1,95 p/stuk en 3 stuks voor € 5,-. U vindt de kwekerij tegenover de brandweerkazerne a/d Bullaan 2 in Heiloo. Open van maandag t/m vrijdag van 10.30 tot 16.30 uur. Op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Info 072 - 535 2225

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDER heeft wat tijd over ! 35 jaar ervaring. Herstoffering van banken en fauteuils. Het opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils, banken, antiekrestauraties etc. TOPKWALITEIT MERKSTOFFEN. . Vrijblijvende prijsopgave. Ing-KVK Tel: 072 - 572 3020

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072 - 888 4612

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072 - 532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072 - 533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

HOMETRAINER VERHUUR voor fitness en revalidatie toepassing. Info Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Kim's Haarsalon bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Dompvloetlaan 29 Heiloo

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 - 505 2977 / 06 - 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

KLUSBEDRIJF voor schilder, stucadoorwerk, timmer, badkamer betegelen. 06 - 1614 0270

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 1750 6967

Met moederdag gezellig naar moeder ? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

Moederdag vieren in de Efteling ? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 - 505 3395

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. Nu 50% korting. 06 - 3374 3601

TE KOOP: COMPLETE GOLFSET € 50,- , 3 wielige golftrolley, zo goed als nieuw. Heiloo 06 - 2254 0043

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Nieuwste collectie ELEKTRISCHE FIETSEN van Gazelle 2016 Diverse uitvoeringen , demo-modellen aanwezig. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331214 www.bosmantweewielers.nl

Auto huren groot of klein ? Reserveren op HUURAUTO-HEILOO.NL

WIMPEREXTENSIONS Verleidelijk lange wimpers. Lente aktie 10% korting ! Tel: 06 - 1521 9400

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 - 5064 1386

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 - 533 6002 www.iristuinen.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten.

Tel: 06 - 4247 9384

Grote collectie gebruikte KINDER, DAMES EN HERENFIETSEN. In diverse uitvoeringen. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. tel. 533 1241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 - 3987 0829

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 - 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

FIJNE THAISE ONTSPANNINGSMASSAGE in Heiloo met veel ervaring. Industrieterrein Oosterzij 4 C. Op afspraak. 06 - 3365 5795

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON. Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, voor alle leeftijden ! Nu ook 6 WEKENPLAN. De Kistemaker 34 Heiloo, 06 - 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl