De Uitkijkpost

11 oktober 2017

De Uitkijkpost 11 oktober 2017


Elckerlyc op tv 'Wie heeft er een kam bij zich?'

Jonge Heilooërs op de buis.

HEILOO - 'Wie heeft er een kam bij zich?' Kleurige stropdassen worden uitgewisseld. "Ik heb deze van mijn opa geleend." "Ik ook!" Zometeen komt YouTuber Marthijn van Ponkers in de klas met zijn cameraploeg. Zij zullen vandaag samen met groep 7-8 van basisschool Elckerlyc een videoclip opnemen.

Vorig schooljaar deden de kinderen met succes mee aan de audities voor het tv-programma 'Lang Leve de Muziekshow'. Samen met leerkracht Maurice maakten ze een ritmisch stuk van het geluid van stuiterende ballen, klappende handen en verschillende slagwerkinstrumenten. Op het basketbalveldje vlakbij school dribbelen vijf meisjes in de maat het veld op. Amanda, de vliegende brigadier die de klas tijdens de auditie ook heeft begeleid, telt hardop om ze te helpen. "Naar mij kijken, niet naar haar," roept Marthijn. "En een beetje lachen. En allemaal tegelijk stoppen. Stop! Opnieuw!" De ballen stuiteren synchroon door de lucht. Geconcentreerde gezichten. "Lachen!" roept de choreograaf. Gejuich als het shot er in één keer goed opstaat. Maar het moet nog een keer. "Nu filmen we vanaf de grond. Dus ik weet niet of jullie je schoenen gepoetst hebben," grapt Marthijn. Een van de ballen rolt weg. "Opnieuw!" Terwijl de intro met basketballende meiden wordt opgenomen moet de rest van de kinderen wachten. Ze hangen in de hekken en de basket en dat brengt Marthijn op een idee. "Even een mooi shot voor tussendoor jongens!"

Dan zijn zij aan de beurt. Het is één groot drumorkest, maar helemaal uit de maat. Maurice moet even optreden. "Jullie mogen dansen, maar jullie moeten wél op mij letten." Geconcentreerde gezichten. Het camerateam overschreeuwt om beurten de muziek. "In de camera kijken!" "In de maat spelen!" "Blijven lachen!" Ondertussen begint het steeds harder te regenen. "Even pauze jongens, straks gaan we verder." Maurice loopt achter de kinderen aan naar school. "En dat allemaal voor een filmpje van anderhalve minuut." Zijn leerlingen lopen vrolijk babbelend de klas in. Een van hen zegt: "Ik ga lekker de hele middag filmpjes maken!"

De uitzending is op zaterdag 21 oktober om 19.30 uur op NPO 3.

OBS Meander viert 25-jarig bestaan

'Samen 25'. Foto: Stephan van Goor

HEILOO - Misschien heeft u ze wel zien lopen door Ypestein: Sneeuwwitje, Herry en Berry, heksen, slangenbezweerders en nog vele andere 'vreemde figuren'. Zij waren de vossen waarnaar de kinderen op zoek gingen tijdens de vossenjacht. Dit was de laatste activiteit omtrent het vijfentwintigjarig bestaan van OBS Meander. De school pakte vorige week groots uit in de feestweek. Zo was er op donderdagmiddag een fancy fair; een van de onderdelen hiervan was 'Heel Meander bakt'. Naast de directeur zat ook de bakker van Van Velzen in de jury. Samen mochten zij meer dan 30 taarten proeven. Hiernaast was er op de fancy fair nog veel meer te doen, waaronder een tombola met mooie prijzen, vele spelletjes en er was een waarzegster. De opbrengst van de fancy fair bedroeg 2113,65 euro. De helft hiervan doneert de school aan het Ronald McDonald Huis.

Ook is de hele school samen op schoolreisje geweest naar het Amersfoortse dierenpark. Daarnaast hebben de leerlingen een knallend concert gegeven aan de ouders met slechts een emmer en twee stokken. Zo lieten ze zien dat je helemaal niet veel nodig hebt om muziek te maken. De school, de ouders en de kinderen kijken terug op een zeer geslaagde week. Op naar de volgende vijfentwintig jaar.

Wandelen met de Historische Vereniging Heiloo

HEILOO - De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert zaterdag 14 oktober vanaf 14.00 uur een wandeling met als thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Tijdens de Open Monumentendagen was de wandeling een groot succes. De wandeling, onder leiding van een gids, voert langs een 'parelsnoer' van landgoederen in Heiloo. Voor Heiloo zijn dat Nijenburg, Ter Coulster en Ypestein (nu landgoed Willibrordus). De gids van Oud Heiloo vertelt uitvoerig over deze landgoederen, de voorname huizen daartussen en andere bezienswaardigheden. Deelnemers vertrekken en eindigen bij de Boerderij op Landgoed Nijenburg aan Kennemerstraatweg 276. De route van de wandeling is ongeveer twee kilometer lang en duurt anderhalf uur. De kosten zijn inclusief een brochure ter waarde van 5 euro. Aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie, bel 06-51718363 of kijk op www.oudheiloo.nl

Informatieavond over energiebesparing

HEILOO - De gemeente Heiloo organiseert donderdag 13 oktober een informatieavond over energiebesparing, comfortabel wonen en langer zelfstandig blijven wonen. Dat gebeurt in samenwerking met Duurzaam Bouwloket en Heiloo Energie. De informatieavond duurt van 19.30 (inloop vanaf 19.00 uur) tot 21.30 uur en vindt plaats in de Ter Coulster Kerk aan de Holleweg 111 in Heiloo.

Coole actie jonge Heilooërs

De coole actie van Teun Stins (links) en Mees Keet.

HEILOO - Je moet jongens van zestien jaar niet uitdagen. Dat ondervonden de ouders van Mees Keet en Teun Stins uit Heiloo. Mees en Teun gingen met hen een weddenschap aan om tot en met 31 december in korte broek te blijven lopen. En niet zomaar voor de lol, ze doen het ook voor het goede doel.

Het idee ontstond tijdens het verjaardagsfeestje van Teun, toen zijn oma een discussie begon over de 'innerlijke thermostaat' van kinderen. Die zou in de war raken als ze afwisselend aan te veel kou en warmte worden blootgesteld. Maar volgens de vader van Mees went een kind daar wel aan. Mees en Teun wilden dat wel eens wetenschappelijk toetsen en gingen met hun familie de weddenschap aan om tot aan het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw in hun korte broek te blijven lopen, hoe koud het buiten ook mag zijn. De ouders beloofden hun zonen daarop een mooi geldbedrag. De vader van Mees vroeg zich een dag later af waarom ze zich niet lieten sponsoren en ook geld zouden doneren aan het goede doel. Dat vonden de jongens een uitstekend idee.

Mees en Teun, die respectievelijk studeren aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en het Bonhoeffer College in Castricum, trekken al veel bekijks. "De meeste mensen kijken ons aan alsof we gek zijn, maar sommigen vragen ook waarom we er zo bijlopen. Dan leggen we uit waarom we het doen, en dat levert leuke reacties op." Mocht de weddenschap mislukken dan gaan de twee vrienden in een rok boodschappen doen in de supermarkt. Op de vraag van de Uitkijkpost of dat niet wat magertjes is, besloten Mees en Teun ter plekke dat ze dan ook helemaal als vrouw verkleed zullen gaan, dus met make-up en op hakken.

Mees en Teun twijfelen nog of ze KiKa of het Beestenboetje als goed doel zullen kiezen, maar belangrijk is dat ze sponsors bereid vinden om hun actie te steunen. Als u iets wilt bijdragen aan hun actie, dan kunt u mailen naar mees1904@gmail.com of bellen naar Mees op 06'Actie Mees en Teun'. Begin volgend jaar zal het geld dan naar het goede doel worden overgemaakt.
        

De coole actie van Teun Stins (links) en Mees Keet.

10 vragen aan... Dorien Kotterman

Dorien Kotterman.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar en op mijn vierde verhuisd naar Heiloo. Op mijn achttiende ging ik in Wageningen studeren om vervolgens te vertrekken naar Den Haag voor mijn werk in de tuinbouw. Daar ben ik getrouwd en kreeg ik een zoon en een dochter. Na twintig jaar verhuisde ik weer terug naar Heiloo. Nu woon ik tijdelijk in Noord-Scharwoude tot mijn huis in Zuiderloo klaar is.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Wat ik nu doe! Ik werkte twintig jaar bij verschillende organisaties in de tuinbouw en de natuur- en milieusector. Vier jaar geleden begon ik met mijn bedrijf De Groene Reiger. Ik verbind mensen en organisaties als het ware door middel van groen. Natuur maakt gezond, brengt mensen bij elkaar en zorgt voor ontspanning, schone lucht en helpt ook nog eens tegen de gevolgen van klimaatverandering. Voor groen alleen, zeg ik weleens, komen er niet zoveel handen op elkaar. Maar als je werkt volgens het win-winprincipe - als je groen verbindt met die andere maatschappelijke en economische thema's als gezondheid, participatie, klimaatadaptatie en toerisme - krijg je veel meer voor elkaar. Ik noem dat 'verlangenverstrengeling'. Ik ben eigenlijk een soort groenmakelaar.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Evert den Hartog, bekend van zijn prachtige bronzen dierfiguren. Het is te zien dat hij ze met liefde en humor heeft gemaakt. Ik maak zelf beelden van keramiek, liefst ook van dieren en ik zou graag een 'masterclass' van hem krijgen.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik woonde als kind vlakbij het Ter Coulster. We haalden daar eieren en melk en ik heb er heel wat rondgewandeld en gespeeld als kind. Eindeloos veel kastanjes verzameld.

5. Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?
We boffen in Heiloo: het kent heel veel mooie plekjes zoals het Ter Coulster, Nijenburg, de Noorderneg en het landgoed Willibrordus. Ik kom ook graag in Theeschenkerij de Trog, dat heeft een geweldig sfeer en de appeltaart is natuurlijk onovertroffen!

6. Waar kunnen mensen jou voor wakker maken?
Ik zei ooit eens tegen een medestudent: voor andijvie met gehaktballetjes. Stond hij een paar dagen later om half 3 's nachts voor de deur… We hebben toen midden in de nacht de hele pan leeggegeten.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Als je iets wilt ga er dan voor.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik altijd dierenarts wilde worden maar nooit ben ingeloot.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Zorgen voor voldoende groen en diversiteit aan groen en groene speelplekken in de nieuw te bouwen wijken. Verder vind ik dat onze burgemeester het eigenlijk heel goed doet: hij toont veel betrokkenheid.

10. Persoonlijke vraag van Nico Adrichem aan Dorien Kotterman:
'Hoe groen gaat het Landgoed en zijn omgeving worden?'

Ja ha, hoe groen. Het Landgoed en zijn omgeving zijn natuurlijk al heel groen. In het project Een Groene Brug willen we met de bewoners, medewerkers en buurtbewoners het bestaande groen nóg aantrekkelijker maken voor mens en dier. Landgoed Willibrordus laten uitgroeien tot een Healing Environment, waar het groen uitnodigt tot wandelen, tot ontmoeting. Daarnaast startte ik in de BUCH-gemeenten en een groeiend aantal organisaties, initiatiefnemers en bedrijven met Groenspoor Heiloo: het verbinden van elkaars wensen en ideeën voor nieuwe natuur volgens het principe van 'verlangenverstrengeling'. We werken aan een fijnmazig groen-sociaal natuurnetwerk in Heiloo, Bergen en Castricum met winst voor biodiversiteit en de andere thema's zoals gezondheid en wateropvang.

10. Ik nomineer Mercedes Docter voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag aan Mercedes is: 'Waar komt je enorme drive en enthousiasme vandaan om je liefde voor en kennis over tuinieren over te brengen?'

Delta Pianotrio in Witte Kerk

Delta Pianotrio.

HEILOO - Het Delta Pianotrio komt op 15 oktober naar de Witte Kerk in Heiloo. Het gaat werken uitvoeren van Joseph Haydn, Lera Auerbach en Robert Schumann.
Het trio werd in 2013 in Salzburg opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd. Op overtuigende wijze vormen de drie verschillende persoonlijkheden een muzikale eenheid. Tijdens zijn debuut op het 4de Salzburger Kammermusik Festival, werd het trio bejubeld door publiek én recensenten. In zijn korte bestaan won het trio drie eerste prijzen en een tweede prijs op concoursen en competities in Litouwen, Italië, Nederland en Zwitserland. Twee jaar geleden maakte het Delta Pianotrio zijn debuut in de Verenigde Staten met een recital tijdens het New York Chamber Music Festival, waar het ensemble het eerste pianotrio van Lera Auerbach uitvoerde. Het trio maakte begin vorig jaar zijn debuut in het Concertgebouw in Amsterdam.

De aanvangstijd is 15.00 uur. De entree bedraagt 15 euro (jongeren 10 euro), inclusief consumptie. Kaarten en informatie zijn verkrijgbaar via www.concertenwittekerk.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de Loocatie (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro, op vertoon van uw toegangsbewijs (wel even reserveren: 072 5333352).

Om eerlijk te zijn

HEILOO - Ik geef het toe. Sinds ik het zonder zuil moet doen is mijn leven er niet makkelijker op geworden. Waar ik al niet een mening over moet hebben! Waar zijn de voormannen van voorheen die mij langs de maatschappelijke klippen loodsten? Kan mijn kleinkind wel een Paarse Piet aan? Ben ik medeplichtig aan orkaan Harvey? Bevorder ik de toestroom van vluchtelingen als ik samen met die aardige meid uit Eritrea mijn grammatica weer eens oefen? Vergat ik laatst toch mijn eigen tas mee te nemen naar de Hema! Wij schijnen een schuldcultuur te hebben en ik heb er knap last van. Vroeger moest ik me een potje schamen. Waarover begreep ik niet altijd, maar dan was het wel over. Nu moet ik over alles zelf een mening hebben. Wat ik ook zelf moet doen is uitmaken wat echt en wat nepnieuws is. Alles is mijn eigen schuld, dikke bult. Of ik het nou wel of niet doe.

Begrijpt u mijn nostalgische buien een beetje? In de tijd van Mies zamelden we geld in en dat kwam natuurlijk goed terecht. In de tijd van Joop kon je nog voor de arbeider opkomen. Nu ben je je mening niet zeker meer. Volwassen worden houdt in dat je aanvaardt dat de wereld te complex in elkaar zit om te begrijpen en toch ga je niet bij de pakken neerzitten. Ga er maar aan staan als welwillende, participerende burger. Neem nou het milieu. Ik ben nog aan het na-suizebollen over de boodschap dat ik als hoofd van de bevolking 10 ton CO2 per jaar produceer. Nu lees ik op de site van Heiloo Energie dat de Zweden vinden dat ik moet stoppen met sparen voor een Tesla S. Immers , de productie van de batterij daarvan braakt 17,5 ton op. Hoe zwaar is die last eigenlijk? Kan Atlas me nog tillen? Wie is wijs? Ik geef het eerlijk toe. Overgewicht en apathie dreigen.

Het wordt hoog tijd dat ik me laat opwekken door mensen die het heft in eigen hand hebben genomen. Die niet hebben afgewacht en mij kunnen vertellen hoe zij hun huis of bedrijf hebben verduurzaamd. Die zijn gevallen en weer opgestaan, maar er niet bij gaan zitten. Zij willen niet de nieuwe voormannen zijn en van een zuil willen ze al helemaal niet weten. Maar zij zijn wel blij dat zij zowel goed voor moeder aarde als hun portemonnee zorgen. U kunt in deze en de drie komende edities van de Uitkijkpost over hun vorderingen lezen. En als u na lezing denkt dat mijn verslagen ook maar persoonlijk zijn, dan heeft u groot gelijk. Daarom kunt u op zaterdag 11 november zelf komen kijken en luisteren als Heiloo Energie weer een Duurzame Huizen Route organiseert. U treft echt wat nieuws aan, eerlijk.

Henk Pruiksma

Fotostudio IwanBronkhorst.nl

Iwan Bronkhorst. Foto: Iwan Bronkhorst 

De Droogmakerij 78, Heiloo. Website: www.iwanbronkhorst.nl. E-mail: info@iwanbronkhorst.nl. Telefoon: 072-7432937.

HEILOO - In gesprek met Iwan Bronkhorst spat de passie voor zijn vak en zijn gedrevenheid ervan af. Iwan startte al op jonge leeftijd met ondernemen. Daarnaast was hij bezig met fotografie en besloot zes jaar geleden als fulltime fotograaf zijn eigen fotostudio te openen. In juli verruilde hij zijn ruimte in het Willibrord Business Center voor een nieuwe locatie op bedrijventerrein Boekelermeer. Iwan: "Naast de grotere studio is er een complete keuken voor foodfotografie en opslag voor props en achtergronden." Zijn stijl is te omschrijven als robuust, creatief, met een ruw randje en hier en daar mystiek. Iwan fotografeert voor zowel lokale ondernemers als grote merken. Hij is gespecialiseerd in reclamefotografie, product- en foodfotografie, maar tevens in het digitaliseren van oude foto's. Hij ontwikkelde een aantal e-books en ook voor fotografieworkshops en unieke portretten kunt u bij de studio terecht.

Reclame-, product- en foodfotografie
Iwan: "Fotografie is emotie, een echte beleving. Ik zoek de perfecte oplossing voor bedrijven om een product, gerecht of persoon optimaal tot zijn recht te laten komen." Iwan denkt strategisch en creatief mee met de klant en bedenkt een unieke insteek en sfeer, van schets tot eindproduct. Naast het idee en de werkelijke opname is ook de juiste nabewerking van de foto's van groot belang. Vele klanten hebben de weg naar zijn fotostudio al gevonden, waaronder Old Amsterdam en Sabra Mezze. Momenteel werkt hij aan reclamefotografie voor een bekend Nederlands modemerk. Lokale klanten zijn onder meer Online-Slager.nl en Os Steakhouse.

360 graden fotografie
Je ziet het steeds meer: producten die rondom zijn gefotografeerd zodat je ze, bijvoorbeeld op een website, interactief van meerdere kanten kan bekijken. Dit kan ook met personen of een kunstwerk. Iwan beschikt over speciale apparatuur die hij zelf heeft laten ontwikkelen. 360 graden fotografie is een nieuwe dimensie in de online (shop)beleving.

Digitaliseren en herstellen van oude foto's
Oude, vergeelde en beschadigde foto's kunnen met verschillende technieken worden hersteld en zelfs vergroot op diverse materialen worden afgedrukt. Iwan: "Onlangs kwam iemand met een vooroorlogse foto van zijn moeder. De zeer slechte kwaliteit kon via digitalisering en bewerking hersteld worden. Je voelt je dankbaar als je ziet dat een klant blij is en emotioneel wordt van het eindresultaat."

Workshops en fotografieboeken
Van zijn hand verschenen reeds twee e-books: 'Basiscursus Photoshop' en 'Food Fotografie voor Beginners'. Een derde boek 'Productfotografie voor Beginners' is in de maak. In zijn boeken deelt hij ook eigen oplossingen en ontwikkelde methodes. Een kijkje in de keuken dus. De boeken zijn te bestellen via zijn website. Regelmatig worden er ook workshops georganiseerd op het gebied van food- en productfotografie.

Samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid
Naast zijn werk in de fotostudio houdt Iwan zich ook bezig met andere projecten. Hij is voorstander van het aangaan van samenwerkingen en is maatschappelijk betrokken. Iwans motto is: 'Als je niet kunt delen, kun je ook niet vermenigvuldigen'. Zo ontstond onder andere 'de Burger van Heiloo', om geld in te zamelen voor Stichting Vrienden van de Vijfhoek. Daarnaast sponsort de fotostudio Buurtpreventie Heiloo en Duurzaam Heiloo.

Tekst: Natalie Bottemanne

Heiloo Energie: een duurzaam burgerinitiatief

HEILOO - Zaterdag 11 november informeert Heiloo Energie u over allerlei vormen van duurzaamheid bij u thuis en in uw bedrijf.

Duurzame Bouwmarkt in 't Loo
Daartoe organiseert zij in winkelcentrum 't Loo een grootse duurzame bouwmarkt die door wethouder Rob Opdam om 10.00 uur wordt geopend. Aan de markt nemen diverse plaatselijke aannemers, installateurs en vervoerders deel. Zij vertellen u over isolatie, verlichting, zonne- en windenergie, warmtepompen, warmteterugwinning uit de lucht en uw douchewater en over de manier waarop u uw investering heel gunstig kunt financieren. Denkt u daarbij aan subsidie, groepsinkopen en crowdfunding.

Duurzame Huizen Route
Ook zeer informatief zijn de ervaringen van degenen die al verduurzaamd hebben. Om 12.45 uur leiden zij u vanaf het Witte Kerkje langs hun huizen en bedrijven, zodat u alles ter plaatse kunt aanschouwen en over de resultaten kunt horen. In deze editie krijgt u al een inkijkje in het (bijna) energieneutrale huis van Jan Treur uit…1956!

ESEMPLASTIC: The Band in De Cultuurkoepel 'Van Bowie tot Bocelli & van Prince tot Pavarotti'

ESEMPLASTIC: The Band.

HEILOO - Zoals de Cultuurkoepel haar klassieke sfeer combineert met modern interieur, verweeft ESEMPLASTIC: The Band, geleid door Max en Brandi Himmelreich, hun moderne Stadium Rock geluid met de passie van Klassieke Opera. Max (geboren in Heiloo) en Brandi (Amerikaanse) wonen inmiddels in Alkmaar, en na vele succesvolle jaren in het buitenland lanceren zij zich nu op de Nederlandse muziekmarkt. Zo gooiden zij nog dit jaar hoge ogen tijdens 'Holland's Got Talent', waarna ze de kans kregen voor Simon Cowell te performen. 'Feel like I'm watching a Rock Opera, you should star in your own show'. Wie komt, danst mee op tijdloze superhits en geniet van de professionele lichtshow en films die het theaterconcert begeleiden. De entree (inclusief welkomstdrankje) bedraagt 15 euro. Ontvang 2,50 euro korting door online vooruit te bestellen via de Cultuurkoepel of ga naar www.esemplastic.nl.

Kamermuziek in de Cultuurkoepel

HEILOO - De Cultuurkoepel organiseert in samenwerking met het Conservatorium Amsterdam een serie kamermuziekconcerten, uitgevoerd door laatstejaars conservatoriumstudenten. Op vrijdag 13 oktober bijt een sextet met viool, altviool, cello, hobo, traverso en klavecimbel het spits af. De muzikanten spelen werken van Mozart, Janitsch en J.S. Bach. Toegankelijke klassieke muziek in de sprookjesachtige setting van de Cultuurkoepel. Toegangskaarten à 10 euro zijn online verkrijgbaar via www.cultuurkoepelheiloo.nl of in het VVV-kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus. Verder aan de zaal bij aanvang van het concert (aanvang 20.00 uur).

Sporthero Heiloo gaat weer van start

HEILOO - Sporthero is een unieke manier om kennis te maken met veel verschillende sporten en kennis op te doen over een gezonde leefstijl. Op vrijdag 3 november gaat er een nieuwe groep Sporthero in Heiloo starten.
Wekelijks sporten de deelnemers onder professionele begeleiding. Ook wordt er aandacht besteed aan het maken van gezonde keuzes en worden ouders ondersteund in het opvoeden in een gezonde leefstijl. Sporthero is geschikt voor kinderen in de leeftijd van zeven tot veertien jaar.

Wat is Sporthero precies? Sporthero is vooral heel erg leuk! Het is een sportief project waarbij kinderen met (dreigend) overgewicht werken aan een gezondere leefstijl. De kinderen en hun ouders worden hierin bijgestaan door diëtist Ellen Blom, jeugd- en gezinscoach Bibi de Louw, kinderfysiotherapeut Linda Nelissen en buurtsportcoach Pascale de Hoogh. De Sportheroes sporten een keer per week in een vaste groep onder begeleiding van de kinderfysiotherapeut en buurtsportcoach. Naast het sporten is er ook voorlichting over voeding en sociale, emotionele onderwerpen. Er zal ook een avond zijn waarop de kinderen samen met hun moeder of vader gezond leren koken. Daarnaast krijgen de deelnemers drie keer in het jaar een individueel gesprek met de diëtiste over gezonde voeding en krijgt het gezin coaching van de jeugd- en gezinscoach van de gemeente Heiloo.

De eigen bijdrage voor de ouders bedraagt 100 euro voor de gehele cursus. Meer informatie of uw kind aanmelden? Neem contact op met buurtsportcoach Pascale de Hoog via 06-11149728 of het e-mailadres p.dehoogh@alkmaarsport.nl.

Open dag met peutervoorstelling op CBS de Duif

De kleuters van De Duif spelen en werken rond het thema ‘wilde dieren’ en dat is in de klas goed te zien.

HEILOO - Het is net een jungle bij de kleuters van CBS de Duif. In de themahoek lezen Noud en Sanne over de grootste en gevaarlijkste dieren van het oerwoud. De kleuters van groep 1-2A spelen en werken rond het thema 'wilde dieren'. Dat is ook het onderwerp van de peutervoorstelling, die zij verzorgen tijdens de open dag op CBS de Duif op woensdag 18 oktober om 11.00 uur. Daarmee laten de kleuters zien dat presenteren een van de belangrijke pijlers is op de Duif. Ouders die op zoek zijn naar een goede basisschool, kunnen samen met hun peuters van de voorstelling komen genieten. Aansluitend krijgen zij een rondleiding door de school en de buitenschoolse opvang van Forte Kinderopvang. Directeur Annemiek van de Vliet beantwoordt alle vragen over de Duif. Ouders kunnen dan zelf zien hoe de school eigentijds onderwijs en talentontwikkeling vormgeeft in een open en respectvolle omgeving. U bent van harte welkom op 18 oktober om 11 uur. Kunt u er niet bij zijn? Neem dan contact op met Annemiek van de Vliet voor een afspraak via 072-5320874. Het adres: CBS de Duif, Mariënstein 180, 1852 SN in Heiloo. E-mail: deduif@tabijn.nl, internet: http://duif.tabijn.nl

Kèk Women - De Fashionshow Autumn/Winter 2017

Alle aandacht gericht op de modellen.

HEILOO - De Fashionshow Autumn/Winter 2017 van Kèk Women, die plaatsvond in Pakhuis Dekker, was een groot succes. De show begon met een spetterend optreden van G-Roots, een black gospelkoor. Ze zongen onder andere het vrolijke nummer 'Happy Days' waarvan de hele zaal uit z'n dak ging, en bij het nummer 'Halleluja' moesten er soms wat zakdoeken gepakt worden. Daarna begon de Fashionshow. De modellen showden geweldige outfits, zoals alleen Kèk Women kan combineren, voor een speciale gelegenheid of voor dagelijks. De collectie bestaat uit een sterk merkenpakket van prachtige kleuren. Voor elke bezoeker stond een mooi gevulde goodiebag klaar. Na afloop van de show werd er in de winkel getoost met champagne en kon de collectie verder bekeken worden. We kijken uit naar de volgende show, het was weer door een ringetje te halen. Kèk Women!

Reünie Ponyclub Heiloo

HEILOO - De Ponyclub Heiloo bestaat vijfenveertig jaar en de Landelijke Rijvereniging Heiloo zelfs negentig jaar. Reden voor een reünie. Alle leden en oud-leden van beide verenigingen worden zaterdag 28 oktober uitgenodigd voor een borrel (twee consumptiebonnen) en een hapje, om gezellig bij te kletsen en oude bekende te ontmoeten. Van 20.00 uur tot ongeveer 24.00 uur is iedereen welkom. Meld je aan voor informatie over de locatie en overige gegevens via sasmaas72@gmail.com.

Boerderijtje Hoogeweg gesloopt

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - Na jaren leegstand is het boerderijtje op de Hoogeweg 47 tegen de vlakte. De gemeente Heiloo verleende de sloopvergunning. De gemeente laat aan Uitkijkpost weten dat er een nieuwe stolp voor in de plaats komt.

Foto: Facebook groep Groeten uit Heiloo

Robin Raven op het Kinderboekenbal

Raven poseert met een enthousiaste fan uit Amersfoort.

HEILOO - Het is weer Kinderboekenweek. Van 4 tot en met 15 oktober staat jeugdig Nederland in het teken van het thema 'Gruwelijk eng'. De griezelige weken startten dinsdagavond 3 oktober met het traditionele Kinderboekenbal. Dit vond plaats in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Een van de genodigden was de Heilooër kinderboekenschrijver Robin Raven. Hij sprak met collega's, signeerde voor fans en vertelde over zijn zevende, gloednieuwe boek 'Het geheim van de gouden hagedis' (Uitgeverij Leopold, Amsterdam). Een spannend verhaal waarin actuele onderwerpen als vluchtelingen, dierproeven en pestkoppen verweven zijn. Speciaal vanwege het verschijnen van 'Het geheim van de gouden hagedis' verloot de Uitkijkpost een gratis exemplaar. Het boek wordt gesigneerd door de auteur en persoonlijk thuis afgeleverd! Maar dat is nog niet alles: bij het boek krijg je ook nog eens drie unieke Kinderboekenweekstickers en de cd-single 'Gruwelijk eng' van Kinderen voor Kinderen! Wil jij deze topprijs winnen? Dan moet je de volgende vraag goed beantwoorden. Hoeveel boeken heeft Robin Raven tot nu toe geschreven? Stuur je antwoord naar redactie@uitkijkpost.nl

Kinderdirecteur bibliotheek Heiloo bekend

V.l.n.r.: Jeanette Braam (bibliotheek Heiloo), Caoimhe van den Brug en schrijver Jacques Vriens. Stip Fotografie

HEILOO - Een mooi moment. Zaterdag vond de bekendmaking plaats van de kinderdirecteur van de bibliotheek Heiloo. In Theater De Beun kreeg Caoimhe van den Brug uit handen van Jeanette Braam (bibliotheek Heiloo) en schrijver Jacques Vriens een sjerp omgehangen met daarop het woord 'kinderdirecteur'.

Kinderen konden de afgelopen weken solliciteren naar de functie die in een advertentie werd aangekondigd. Ze konden vertellen of laten zien in een verhaal, gedicht, strip, lied, filmpje, kunstwerk, blog, vlog of op een andere manier waarom zij graag kinderdirecteur wilden zijn.

Caoimhe van den Brug is op 27 oktober 2006 geboren in Alkmaar. Sinds 2013 is zij samen met haar papa, mama, broertje en zusje woonachtig in Heiloo. Zij zit in groep zeven van de Jan van Rijckenborghschool. En volgens haar ouders en vriendinnen is zij een boekenwurm en een dierenvriend. Caoimhe mag zich een jaar lang kinderdirecteur noemen. Haar werk zal bestaan uit bloggen en vloggen, evenementen in de bibliotheek openen (zoals de Kinderboekenweek), prijzen uitreiken, en op pad gaan met de 'echte' directeur. Ook denkt ze mee over leuke activiteiten voor nu en in de toekomst. Naast eeuwige roem op de 'Wall of fame' en haar cv mag ze ook ieder kwartaal een mooi boek uitzoeken bij de Bruna.

Caoimhe zegt "Blij, heel blij" te zijn met haar benoeming. Na het officiële gedeelte van het bekendmaken van de kinderdirecteur konden alle aanwezigen in De Beun genieten van de voorstelling 'De Kindertemmer' door Jacques Vriens. Een extra spannende voorstelling omdat dit jaar de Kinderboekenweek in het teken staat van allerlei spannende dingen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bekende en nieuwe bieren bij negende Bokkentocht

HEILOO/ LIMMEN - Bij alweer de negende editie van de Heilooër Limmer Bokkentocht op 21 oktober staan er veel bekende bockbieren op de bierlijst, maar ook meerdere nieuwe, voor het eerst uitgebrachte bieren. Op deze wijze komen zowel 'traditionele' proevers als avonturiers aan hun trekken. In samenwerking met Frans Ruiter van De Bierverbinding is de bierlijst door de elf deelnemende cafés en ijssalon samengesteld: Bowling Heiloo, De Burgerij, Hotel Fletcher, Herberg Jan, 't Kroegje, De Lantaarn, Loocatie, Queen's, La Strada, Het Vennewater, De Wit en Di Fiorentina. Op de welbekende stempelkaart die overal verkrijgbaar is staan ze allemaal vermeld. Een hapje bij je eerste bier en een presentje bij minimaal zes verschillende stempels, met de stempelkaart ontvang je het allemaal en ding je tevens mee naar een van de twaalf prijzen van de winactie. Doe mee op zaterdag 21 oktober vanaf 14.00 uur. Met de fiets, wandelend, of met TaxiBlauw (tot 19.00 uur), waarbij één euro per ritje per persoon naar een goed doel gaat!

Op de koffie bij D66 Heiloo

HEILOO - U kunt weer bij ons binnenlopen in de bibliotheek. Dit keer op zaterdag 14 oktober tussen 10.30 en 11.30 uur. Heiloo staat aan het begin van veel kostbare projecten en kent een rammelende begroting. Wat vindt u bijvoorbeeld van het lokale bestuur en de financiële toestand in Heiloo? Hoe ziet u de toekomst? Fractie en bestuur zitten klaar om uw mening, suggestie of klacht over de gang van zaken te horen en te bespreken wat we gezamenlijk kunnen doen. Tot ziens in de bibliotheek!

Bewoners Belangen Stationsweg Heiloo wil meer informatie

HEILOO - Bewoners Belangen Stationsweg Heiloo deed onlangs een informatieverzoek op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur. Aanleiding is dat vanuit de gemeente Alkmaar nieuwe getallen zijn gepresenteerd, waardoor het verkeersmodel voor het Verkeersplan opnieuw moet worden doorgerekend zoals recent bekend is gemaakt door de gemeente. De belangenvereniging wil de laatste modelplots van het verkeersmodel zien, inclusief de invloed van het plan op de nieuwe wijken Zandzoom, Zuiderloo en Melco, de meest recente verkeerstellingen, metingen van luchtkwaliteit en geluidshinder in Heiloo en de uitgangspunten van het verkeersmodel. De belangenvereniging wil deze aanvullende informatie ontvangen vóór de Denktanksessie op 31 oktober over het Verkeersplan, om over de juiste gegevens te beschikken. Het doel is om constructief te kunnen participeren in de ontwikkeling van een duurzaam verkeersplan in Heiloo.

'Vreemde vogel' op Dierendag

Gevleugelde vrienden. Foto: Marja Bak-Aal

HEILOO - Hidde maakte op eigen initiatief een pak en een vogel van papier-maché. Hij liep op Werelddierendag door winkelcentrum 't Loo in Heiloo. De rode loper was bestemd voor de dieren, evenals zijn waterbak en hondenknabbels.

Gevleugelde vrienden. Foto: Marja Bak-Aal

Donaties Keer op Keer

Limmer IJsclub.

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer in Heiloo heeft sinds mei 2017 aan de onderstaande doelen gegeven:

€ 750,00 Stichting STARS@ZANZIBAR: kwetsbare jongeren een opleiding geven en de mogelijkheid bieden voor het opbouwen van een onafhankelijke toekomst in Tanzania.

€ 500,00 Sint Maarten -watersnoodramp.

€ 500,00 Stichting Welzijn Heiloo -belettering Trefpunt Express-. Dit wordt tevens een vaste jaarlijkse donatie.

€ 500,00 Stichting Pamoja Kenia: om toegang te geven tot schoon drinkwater en hygiënische voorzieningen in een medische kliniek in Maramu.

€ 500,00 Vereniging Green School Haïti: het opzetten van een duurzaam modern project om kinderen onderwijs te geven via de e-learning methode.

€ 500,00 Help in Gambia: voor het vervoeren en transporteren van rolstoelen/hulpmiddelen naar Gambia om zo de mensen uit hun isolement te halen.

€ 500,00 Stichting Hart voor Gambia: renoveren, van het desinfecteren van een wasruimte in een ziekenhuis in Banjul, Gambia.

€ 500,00 Stichting Gamrupa Europe: schoon drinkwater

€ 500,00 Stichting Maraih Bintang: bijdrage voor de bouw van Creativity Center (buurthuis).

€ 500,00 Stichting 'Maak Ethiopië Gezonder': opzetten van een Minimal Medical voor de plaatselijke bevolking.

€ 500,00 Stichting Amazone Kinderen: gezondheidszorg aan Amazone kinderen in Bolivia.

€ 500,00 Pure Foundation: uitbreiding van een Community Centre in het dorpje Treak in Cambodja.

€ 500,00 Stichting SINT MARTINUS: hulpverlening aan straatkinderen in Rio de Janeiro (Brazilië).

€ 500,00 Stichting Fursa: kinderen in Thika (Kenia) een betere toekomst bieden d.m.v. onderwijs en sport.

€ 500,00 Stichting Mtangani: basisonderwijs voor de allerarmste kinderen in Mtangani/Kenia.

€ 500,00 Stichting Voices; aanschaffen waterpomp voor bewoners van het dorp Mwita in Malawi.

€ 500,00 Geef Robin haar leven terug! Robin heeft de ziekte van Lyme en gaat voor een behandeling naar Duitsland.

Tevens wordt er elke week een opkikker van € 250,00 uitgedeeld. Deze zijn per maand te lezen in de Uitkijkpost.

In de maand september zijn onderstaande opkikkers uitgedeeld:

Team GGZ, non-stop estafette run over 555 km in 48 uur; mevrouw G. Dekker-Kreijkes uit Egmond-Binnen (verzendkosten verbandmiddelen naar hospitaal in Ghana); Jac.P.Thijsse College in Castricum, leerlingen en docenten gaan een school in Gambia opknappen, les geven etc.

Ook de Limmer IJsclub in Limmen ontving een van de opkikkers.

De Limmer IJsclub is actief met schaatsen op De Meent en organiseert ook ondersteunende trainingen voor de conditie van de leden. Deze leden komen niet alleen uit Limmen, maar ook uit Heiloo, Akersloot en omliggende plaatsen. Voor het trainen van de conditie was er een wens om te kunnen trainen met extra trainingsmateriaal. Vooral het trainen van de 'Core Stability'die zorgt voor een beter evenwicht en een balans konden we met behulp van Keer op Keer materialen kopen om deze trainingen verder te verbeteren. Daarnaast konden er voor de trainingsdoeleinden ook nog twee extra stopwatches voor tijdwaarneming worden aangeschaft. Alle wedstrijden op De Meent worden gereden volgens KNSB-richtlijnen. Deze vereisen, naast het moderne systeem van De Meent, bij elke wedstrijd ook handmatige tijdwaarneming (ter controle en als nood). Hiervoor zijn verschillende vrijwillige juryleden aanwezig bij wedstrijden. Om nieuwe juryleden te kunnen opleiden waren er extra stopwatches nodig. De donatie van Keer op Keer komt bij bovenstaande activiteiten zeer goed van pas. Zeer veel dank daarvoor!

Naast de maandelijkse donaties zijn ook diverse jaarlijkse donaties uitgekeerd:

€ 500,00 Sinterklaascomité

Het is druk in onze kringloopwinkel en zonder inzet van vrijwilligers zijn deze donaties niet mogelijk. Heeft u zin om ons te komen helpen? U bent van harte welkom! Kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17, tel.: 072 532 59 62. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Paulusschool organiseert The Ypestein Festival

HEILOO - De kinderen van de Paulusschool in Heiloo organiseren vrijdag 13 oktober The Ypestein Festival in de school. Er is muziek en dans en daarnaast zijn er een spookhuis en een loterij en kunnen kinderen knutselen en paardrijden. Er zijn ook 'food trucks' waar je lekkere en gezonde hapjes kunt krijgen. "Wij organiseren dit omdat we vijfentwintig jaar bestaan en dat willen vieren. Nu kunnen we ons uitje waarmaken: gezellig naar de Efteling", zegt Yanin Kok van de Paulusschool. Het festival is leuk voor zowel jong als oud en bij mooi weer wordt het buiten gehouden. De leerlingen organiseren het festival zelf met als doel dat de kinderen zelfstandig worden. Daarnaast zamelen de kinderen tijdens het festival geld in voor de Paulusschool. "Zo kunnen we dit jaar leuke activiteiten doen om het vijfentwintigjarig bestaan te vieren," vertellen de kinderen. "Belangrijk, want vijfentwintig jaar Paulusschool maakt u niet nog eens mee!" Het festival duurt vrijdag 13 oktober van 17.00 tot 19.00 uur. Het adres van de Paulusschool is De Hucht 6 in Heiloo.

Biografie over Ine Veen Doek op voor een echte ster

HEILOO - In 1954 schreef de Uitkijkpost al over plaatsgenoot Ine Veen, dat stille meisje van Het Zevenhuizen dat ballerina wilde worden. Zij was ooit lid van dansgroep Legra van mevrouw Majolee, en belandde via de Alkmaarse Balletschool en de Nel Roos Ballet Academie in 1956 bij het beroemde Opera Ballet van Hannover. Ze maakte onder andere tournees naar Monte Carlo, waar ze danste voor het prinselijk paar, de Sjah van Perzië en keizerin Soraya. Een sluipende ziekte maakte een paar jaar later een abrupt einde aan haar veelbelovende dansloopbaan. Ze zat niet bij de pakken neer. Doorzetting en vlijt waren de oorzaak dat ze in recordtijd haar diploma aan de Academie in Hamburg behaalde als actrice. Begin jaren zestig was ze uitgegroeid tot een spraakmakende toneelster in Braunschweig en Lübeck. Haar bekendheid bij onze oosterburen drong via de media ook in Nederland door.

Bestseller
Regisseur Karl Guttmann haalde haar in 1963 naar ons land en sindsdien heeft ze met alle bekende namen van het toneel op de bühne of voor de camera gestaan. Ze was in eenenzestig toneelstukken te zien en we kennen haar ook van vijfenveertig tv-stukken.

Ze speelde in films als Blue Movie en met de crew van Bruce Lee in een Chinese Kung Fu-film. Midden jaren zeventig bombardeerde ons grootste ochtendblad haar tot 'mooiste actrice'. Haar leven heeft veel weg van een sprookje, want ze was ook internationaal fotomodel en we kennen haar verder als een succesvol schilderes. In 2006 werd ze door burgemeester drs. Hans Romeyn koninklijk onderscheiden voor haar bijdragen aan de Nederlandse cultuur en benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Wie nu denkt dat ze op haar lauweren ging rusten heeft het mis, want het werd het startsein voor weer een nieuw beroep: auteur. Zij debuteerde met een bestseller over de moord op Pim Fortuyn.

Privéleven
Over haar loopbaan werd recent een hoop onbekende informatie teruggevonden, tijd dus voor een nieuwe biografie waarvoor bewonderaar en oud Telegraaf-coryfee Henk van der Meijden het voorwoord schreef. Decennia lang wist Ine haar privéleven uit de media te houden maar nu kan men daarover voor de eerste keer iets lezen en worden vragen beantwoord als: heeft ze kinderen? Wie waren haar geliefden? Wie was haar echte familie? Jean Thomassen, de man die haar als geen ander kent, schreef het boek dat recent in Den Haag, bij boekhandel Paagman, onder grote belangstelling ten doop werd gehouden. Organisator Martin Reitsma had ze allemaal laten opdraven, Henk van der Meijden en zijn Monica, archeoloog dr. Jan Best, voormalig museumdirecteur dr. Hans Schneider, actrice Joke Bruijs, radiolegende Tineke de Nooij, leden van de bekende Cats, et cetera. De Haagse stadsdichter Victor R. Meijer kwam met een smachtende ode aan zijn jeugdidool Ine Veen, waarvan destijds een poster boven zijn bed hing, waaronder hij zijn hormonen de vrije loop liet.

Intimi weten dat Ine vanwege haar verslechterde gezondheid, ze wordt in december tachtig jaar, niemand meer ontvangt, geen interviews meer geeft en teruggetrokken leeft met haar katten en vogels. Ze werkt nog wel af en toe aan haar inmiddels negende boek. Hopelijk gaat ze haar biologische oom dr. Johan van Hulst achterna. Hij is op dit moment de oudste man van Noord-Holland en in januari hoopt hij honderdzeven jaar te worden en een paar maanden daarna de oudste Nederlandse man. 'Doek op voor een echte ster' is verkrijgbaar bij de Schrijverij en natuurlijk ook te bestellen bij Bol.com.

Klimop.coach, praktijk voor Kindercoaching

Klimop.coach, praktijk voor Kindercoaching. Adres: Benesserlaan 430, 1911 VP Uitgeest. Tel.: 06-22864391, e-mail: info@klimop.coach, website/Facebook: www.klimop.coach

UITGEEST - Een jaar geleden startte Saskia Bleijendaal, tevens intern begeleider op een Basisschool, haar inmiddels succesvolle kindercoachingspraktijk Klimop.coach in Uitgeest.
Zit je kind niet lekker in zijn of haar vel, vertoont een kind ongewenst gedrag of is het juist stil en teruggetrokken? Je wilt hier graag verandering in brengen door in gesprek te gaan. Dit blijkt in de praktijk niet altijd even eenvoudig: Er wordt gecommuniceerd volgens een bepaald patroon, de strijd wordt aangegaan enzovoorts. Je wilt je kind helpen maar hoe? Dan is het tijd voor een gespecialiseerde kindercoach.

Doelen bereiken
Met de nodige kennis van zaken en analyserend vermogen helpt de kindercoach met het oplossen van vragen en problemen van zowel kinderen (vanaf vier jaar) als van de ouders. Door met een frisse blik op de situatie in te gaan worden stapsgewijs en op een speelse manier problemen opgelost om het gewenste doel van het kind te bereiken. Saskia legt uit: "Zowel kind als ouder begeleid ik om op de juiste manier gesprekken te voeren. De coachingsvragen, zoals bijvoorbeeld: 'Ik wil niet meer naar school', 'ik wil geen ruzie meer', 'ik kan niet met de kriebels in mijn buik omgaan,' komen altijd vanuit het kind. Samen gaan we op zoek naar oplossingen. Wat zou een doel kunnen zijn? Wat wil je al lang maar doe je steeds niet?"

Kindercoach Saskia Bleijendaal begeleidt kinderen naar hun gewenste doel.

Echtscheiding
Saskia heeft zich gespecialiseerd in kind en echtscheiding, dat vaak een heftig en emotioneel proces is voor zowel de ouders als het kind. Emotionele betrokkenheid is groot, het kind kan zich moeilijk uiten, trekt zich terug of wil ouders niet tot last zijn. Wat kan je als ouders doen? Kinderen kunnen op hun beurt vragen hebben over de scheiding van hun ouders, die ze niet durven te stellen.

Ook bijvoorbeeld met betrekking tot hoogbegaafdheid, opvoedondersteuning en rouwverwerking biedt de kindercoach uitkomst. Naast individuele coaching biedt de kindercoach groepstrainingen aan in sociale vaardigheids- en weerbaarheidstrainingen zoals 'hoe ga ik sterker naar het voortgezet onderwijs?'

Bij elke signalering dat het kind niet lekker gaat, kunt u Klimop.coach inschakelen. Door middel van diverse handige tools worden handvatten aangereikt waarbij er stappen dichter bij het uiteindelijke doel gemaakt worden.

Open dag en presentatie
Wilt u meer weten over het aanbod van Kindercoaching Klimop? Kom dan naar de open dag en presentatie in de nieuwe praktijk op woensdag 18 oktober tussen 14.00 en 20.00 uur. Wilt u liever op een ander moment langskomen? Bel dan even.

Wat is dit?

Foto: Anita Spreij

HEILOO - Vorige week maakte ik deze foto. Heeft iemand een idee wat dit is? Met mijn honden-wandel-vriendinnenclubje hebben we het idee dat dit het nest is van een Hoornaar, maar misschien klopt dit niet. Er vliegen hele grote wespachtige beesten in en uit. Het zit in een boom in het Heilooërbos aan het pad dat parallel loopt aan het fietspad van de Kennemerstraatweg, vlakbij de Kattenberg.

Anita Spreij.

Nieuwe regels bij afsplitsing fractie

HEILOO - De gemeenteraad vergaderde maandag- en dinsdagavond over het bestemmingsplan dat de aansluiting van Heiloo op de A9 mogelijk moet maken. Doel was hierover een besluit te nemen. Omdat de besluitvorming naar een extra vergadering op dinsdagavond moest verhuizen en de krant toen al gedrukt was, kunnen wij dit raadsbesluit helaas niet meenemen in deze krant. Wij verwijzen u naar een online verslag op www.uitkijkpost.nl.

Aansluiting A9 en verkeerstunnel Vennewatersweg
Een volle tribune en ongetwijfeld radioluisteraars via BeatFM luisterden maandagavond naar verhitte discussies over het bestemmingsplan aansluiting A9 en de ondertunneling van de Vennewatersweg onder het spoor. Twee projecten die volgens veel raadsfracties niet zonder elkaar kunnen bestaan en dus onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De raadsfracties discussieerden over het nut en de noodzaak van de aansluiting en de fors oplopende kosten. Uiteraard kwam eveneens de aantasting van natuur en landschap ter sprake, evenals de consequenties voor het verkeer binnen Heiloo en daarbuiten. En hoe kun je een besluit nemen over de A9-aansluiting als het verkeersplan nog niet is afgerond? Diverse raadsfracties stelden die vraag hoofdschuddend. Inspreekreacties waren er ook. Dit waren vertegenwoordigers van de Vogelwerkgroep Midden Kennemerland en Vogelwerkgroep Alkmaar, Vereniging Pen, Sociaal en Groen Platform, Stichting Heilloze Weg en het bungalowpark van Caendorp. Meer hierover vindt u woensdag op de website.

Reglement van Orde
Het uit elkaar vallen van een raadsfractie met een afsplitsing als gevolg wordt onaantrekkelijker. De gemeenteraad ging maandagavond akkoord met de invoering van het zogenoemde Reglement van Orde voor de gemeenteraad. Dit reglement geldt vanaf 29 maart 2018. De partijen zijn het erover eens dat een afsplitsing binnen een raadsfractie de bestuurbaarheid van de gemeente Heiloo niet ten goede komt. Het Reglement van Orde kent een aantal bepalingen. Allereerst mag de naam van een nieuwe partij van een individuele afsplitsing (dus een persoon) uitsluitend verwijzen naar zijn of haar achternaam. Ten tweede mag een afsplitsend fractielid maximaal één commissielid benoemen (een niet-fractielid). Een groep raadsleden die zich afsplitst mag echter helemaal geen commissieleden benoemen en een nieuwe fractie die na de verkiezingen begint, mag maximaal drie commissieleden benoemen. Voorheen was dat vier. Verder mag een nieuwe fractie die zich heeft afgesplitst niet meedoen aan het fractievoorzittersoverleg en krijgt het voortaan geen eigen fractiekamer voor fractieoverleg. Ook de financiële beloning voor afgesplitste fracties verandert. Op dit moment krijgen nieuwe fracties 1250 euro fractieondersteuning. Dit bedrag wordt 'straks' uitsluitend toegekend aan afsplitsingen die zich direct na de verkiezingen hebben gevormd. Raadsleden die zich op een later moment afsplitsen kunnen daarentegen rekenen op minder geld, namelijk 150 euro per raadslid.

'Aantasting integriteit'
Het Reglement van Orde kon maandag rekenen op brede steun. Volgens René van Splunteren (VVD) geeft het reglement duidelijkheid aan de gemeente en de burgers. "Met het Reglement van Orde kun je je nog steeds afsplitsen, maar als je dat doet, dan weet je wat de consequenties zijn." Fons Hopman (D66) kijkt sowieso negatief aan tegen een afsplitsing. "Als je het oneens bent met de overige fractieleden en je eruit wilt stappen, dan kun je beter je zetel teruggeven. Want mensen kiezen voor een partij en niet voor een persoon." De twee raadsfracties E.66 en Heiloo Lokaal - die in het verleden zijn afgesplitst van respectievelijk D66 en Heiloo-2000 - lieten zich via amendementen kritisch uit over het voorstel. Elly Meriwani (E.66) maakte eerder al in een fractievergadering opmerkingen over de beperkende maatregelen. "Deze komen bestraffend over voor fractieleden die buiten hun wil om uit de fractie worden gezet." Ze vindt het daarnaast niet goed dat "raadsleden van kleinere partijen blijkbaar minder waard zijn dan grotere." Verder ziet Meriwani de financiële maatregelen als een aantasting van de integriteit van raadsleden. "Dat wekt de suggestie dat je het voor het geld doet." Wel is ze blij dat het nieuwe reglement de keuze voor de naamgeving inperkt. "Zo kun je voorkomen dat afsplitsingen meeliften op de naam van een landelijke partij." Ze noemt hierbij 'PVV lokaal' als voorbeeld.

Matthijs de Moel (Heiloo Lokaal) vindt het niet goed dat afgesplitste raadsleden niet mee mogen doen aan het fractievoorzittersoverleg. Dat zou schadelijk zijn voor het draagvlak van de vergadercultuur. Hij sprak verder over het verbod op het benoemen van aparte commissieleden door een afgesplitste groep raadsleden. Dat is volgens hem schadelijk voor het draagvlak van de vergadercultuur. De Moel heeft er eveneens moeite mee dat beperkende maatregelen niet gelden voor afsplitsingen die zich direct na de verkiezingen voordoen. "Dat fracties meteen na de gemeenteraadsverkiezingen uit te elkaar vallen is toegestaan, maar als je dat op langere termijn doet, dan mag dat niet. Dat is oneerlijk." Volgens De Moel is het Reglement van Orde geen middel om een afsplitsing tegen te gaan. Een goede communicatie is volgens hem het sleutelwoord. Hij pleit voor preventie: "Zorg ervoor dat een fractie niet uit elkaar valt."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Ingezonden: Slecht verlicht bospad

HEILOO - Als het donker is en je verplaatst je van de Van Doornstraat richting het hertenkamp, dan kom je in een donker gat terecht: een lantaarnpaal aan het pad geeft geen licht. Op elke paal is een gele sticker geplakt met een telefoonnummer, wat men kan bellen in geval van een storing. Ik deed dat in april 2017 en toen ik een maand later geen effect zag van die melding ging ik naar de balie van het gemeentehuis. Daar meldde ik opnieuw deze storing (na het vermelden van de nodige persoonlijke gegevens). Een dag later werd ik gebeld door een man die zijn excuses aanbod voor het feit dat er door omstandigheden niets gedaan was met mijn melding en dat er op 22 mei een 'ronde' zou plaatsvinden. Waarschijnlijk werd daarmee bedoeld dat de verlichting in heel Heiloo gecontroleerd zou worden. Daar ik geen resultaat zag van welke actie dan ook, stuurde ik begin juli een bericht naar info@heiloo.nl. Compleet met mijn persoonlijke gegevens, plaats en nummer van de betreffende lantaarnpaal, die nog steeds geen licht gaf. Redelijk tevreden was ik met de reactie dat mijn bericht ontvangen was en dat er zo spoedig mogelijk contact met me opgenomen zou worden. Wat 'zo spoedig mogelijk' bij info@heiloo.nl betekent zal mij misschien ooit nog duidelijk worden. Eind van die maand toch maar weer eens een bezoek gebracht aan de balie van het gemeentehuis en daar deze zaak opnieuw voorgelegd. Een begripvolle dame heeft daarbij weer alle gegevens genoteerd van de klacht, mijn persoonsgegevens en de gewraakte lantaarnpaal. Ik kreeg daarbij de mededeling dat er iets fout gegaan was en dat er nu samenwerking op dit gebied was met Castricum. Daarmee kon ik het pand (opgelucht) verlaten. Daags daarna belde deze dame met de mededeling dat er op 22 augustus weer een 'ronde' zou plaatsvinden. Wat het effect is van een storingsmelding, een reactie van een bezoek aan de balie of een 'ronde' heb ik inmiddels wel begrepen: er is nog steeds een onveilige situatie op het bospad doordat die lantaarnpaal niet naar behoren functioneert. Zie lantaarnpaal nummer 22170-020-01.

H. Kleemans, van Doornstraat.

Gratis ijs voor deelnemers Postcode Loterij

HEILOO - De IJsprijs van de Postcode Loterij viel tijdens de augustustrekking in postcodegebied 1852 in Heiloo. Maar liefst 2.069 winnaars kunnen vanaf deze week hun ijsprijs ophalen. Zij kunnen per lot kiezen voor een van de vier nieuwste smaken van Ben & Jerry's. Bij de Postcode Loterij steunen de deelnemers goede doelen op het gebied van mens en natuur. Bij Ben & Jerry's staat sociale impact centraal. Naast het maken van ijs op een zo duurzaam mogelijke manier, ontwikkelt het bedrijf initiatieven tegen de opwarming van de aarde en maakt het zich hard voor een wereld met meer sociale rechtvaardigheid. De winnaars van het ijs krijgen een coupon thuis gestuurd waarmee zij hun prijs kunnen ophalen. Dit kan van zaterdag 7 oktober tot en met zondag 22 oktober bij Bakkerij Kaandorp in winkelcentrum Het Hoekstuk in Heiloo.

Lezing over zelfgekozen levenseinde

HEILOO - Loes Lobse van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) verzorgt donderdag 12 oktober in de bibliotheek van Heiloo een lezing over de keuzemogelijkheden rondom het levenseinde. De verschillende begrippen zoals euthanasie en palliatieve sedatie komen aan de orde. Ook wordt ingegaan op de wettelijke mogelijkheden en de ruimte van de huidige euthanasiewet. Verteld wordt wat men nu al kan en zou moeten regelen en welke verschillende wilsverklaringen er zijn. Ook komen tijdens de lezing de niet-reanimerenpenning en de Wet op de Behandelingsovereenkomst aan bod. Uiteraard is er volop gelegenheid voor het stellen van vragen en het voeren van discussie. De lezing duurt van 20.00 tot 21.30 uur. De entree bedraagt 7,50 euro voor leden van Bibliotheek Heiloo. Niet-leden betalen 10 euro. Aanmelden voor de lezing kan via www.bibliotheekheiloo.nl of 072-5330670.

Collectanten gezocht in Heiloo

HEILOO - Het Leger des Heils zoekt collectanten in Heiloo voor de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte. De collecte wordt gehouden van 27 november tot en met 2 december 2017. De opbrengst van de collecte zal worden gebruikt voor het sociaal maatschappelijk werk van het Leger des Heils. In 2016 kwamen meer dan honderdduizend mensen in aanraking met deze organisatie. Dat is bijna 20.000 meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening. Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven zoekt het Leger mensen die willen helpen, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan, onder het motto 'Samenleven doe je dus niet alleen'. Bent u tijdens de collecteweek beschikbaar en wilt u zich aanmelden om in uw wijk te collecteren? Ga dan naar www.legerdesheils.nl/collecte of bel met 036-53 98 175.

Groei & Bloei: cursus beplantingsplan

HEILOO - Wilt u ook een tuin die het hele jaar mooi is, maar weet u niet precies hoe u dat moet realiseren? In de cursus 'Beplantingsplan' van Groei & Bloei leert u het geheim van een mooie tuin. In vijf lessen maakt u onder leiding van de docenten Bart Korf en Marnette Vroegop een beplantingsplan voor uw eigen tuin of de tuin van iemand anders. U krijgt achtergrondinformatie over onderwerpen als bloem- en bladvormen, bloeitijden, kleuren en kleurencombinaties, gewenste sfeer en uitstraling, grondsamenstelling, optische werking en winteraanblik. Uiteraard krijgt u hulp van de docenten bij het maken van uw eigen plan. Aan het eind van deze cursus hebt u een werktekening op schaal. Hiermee kunt u zelf aan de slag of u kunt deze door een hovenier laten uitvoeren. Deze cursus 'Beplantingsplan' is gericht op de 'invulling' van de tuin met bloemen en planten. Niet te verwarren met de cursus tuinontwerp, die zich richt op de ruimtelijke indeling van de tuin in paden en terrassen, beplantingsvakken en gazon.

De cursus wordt gehouden op dinsdagavond 17 en 31 oktober, 7, 14 en 21 november van 20.00 tot 22.00 uur. Naast de cursusavonden hebt u ook enige tijd nodig voor het huiswerk. De cursus gaat door bij minimaal zes en maximaal tien deelnemers. Aanmelden kan tot 1 oktober bij Marnette Vroegop via marnette@bureaujmvanvliet.nl of telefonisch via 072-5054347.

Vrijwilligers Bedankt

HEILOO - Inwoners van Heiloo die actief zijn als vrijwilliger krijgen van 4 tot en met 12 november een bedankje voor hun werk.
De lokale vrijwilligers- en welzijnsorganisatie Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo (VIP Heiloo) organiseert samen met de gemeente in die periode tal van gratis workshops, rondleidingen en voorstellingen. Dit gebeurt onder het motto 'Vrijwilligers Bedankt!', variërend van wandelingen, sport en spelactiviteiten tot kookworkshops en filmvoorstellingen. De actie is een blijk van waardering voor al het werk dat vrijwilligers verzetten en waarvan inwoners in Heiloo profiteren. Op www.vrijwilligers-bedankt.nl staat het complete overzicht van alle activiteiten. Vrijwilligers kunnen zich daar tot 31 oktober zelf inschrijven.

'Vrijwilligers Bedankt' wordt georganiseerd vanuit de overtuiging dat het vanzelfsprekend is om elkaar een handje te helpen. Het is voor het derde jaar op rij dat er in zes gemeenten op een gelijke manier en in dezelfde periode activiteiten worden georganiseerd voor vrijwilligers. Onlangs is de digitale Vrijwilligersacademie (www.vrijwilligersacademiebuch.nl) opgericht door de gemeenten Bergen, Castricum, Uitgeest en Heiloo. Via deze website vinden vrijwilligers of mantelzorgers cursussen en workshops die hen kunnen helpen bij het uitbreiden van hun praktijkgerichte kennis.

Wat te doen in de herfstvakantie?

HEILOO - Tijdens de herfstvakantie worden er allerlei jeugdactiviteiten in de bibliotheek van Heiloo georganiseerd, voor elke leeftijd en voor ieder wat wils.

CoderDojo in Heiloo
Woensdag 25 oktober, 10.00 - 12.00 uur.
Kom ook meedoen met de CoderDojo in de bibliotheek? Deze keer is er een speciaal thema: de bibliotheek heeft een echt 'green screen' te leen van Specialist in Websites. De vrijwilligers van de bibliotheek en Jongerenwerk Heiloo ontdekken samen de mogelijkheden van dit groene scherm voor foto en film.

Samen klooien in de bieb
Woensdag 25 oktober, 14.00-16.00 uur.
Samen klooien is leuker dan alleen. Dus doen jullie mee met bouwen, zagen, naaien en lijmen met de uitdagende materialen van de Hobbyfarm en de Speelotheek?

Peuterochtend
Vrijdag 27 oktober, 10.30 uur.
Elke laatste vrijdag van de week: voorlezen voor peuters. Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van twee tot vier jaar (en hun ouders/oppas).

Speelgoedparcours
Zaterdag 28 oktober, 10.00-14.00 uur.
Kom ook spelen met het speelgoed van de speelotheek.

Kijk op www.bibliotheekheiloo.nl voor opgave en alle informatie.

Reünie Houtenbos Bloemenshop

HEILOO - Houtenbos Bloemenshop in Heiloo organiseert 12 november een reünie voor oud-medewerkers. Er zijn veel mensen die daar met veel plezier tussen de bloemen en de planten hebben mogen werken. Waar het voor sommigen een fulltime job was, was het voor anderen een prachtig bijbaantje om te sparen voor een brommer of voor een biertje op zaterdagavond bij Aris. De kosten voor het bijwonen van de reünie bedragen 12,50 euro. De organisatie is in handen van Miranda Lenting en Denis Kampstra. Aanmelden kan via Facebook of stuur een e-mail naar reuniehoutenbos@gmail.com. Een oproep aan iedereen die mensen kent die bij Houtenbos gewerkt hebben: geef het alsjeblieft door.

De Limmer Uitmarkt Limmen Cultuur opent spetterend

Gezelligheid in Limmen.

LIMMEN - Limmen Cultuur opent het nieuwe seizoen met De Limmer Uitmarkt. Artiesten uit het dorp geven acte de présence in Cultureel Centrum Vredeburg op zaterdag 14 oktober om 20.00 uur. De Uitmarkt wordt geopend met een cabaret van Henk Brandsma. Hij wordt muzikaal begeleid door Ton Valkering. Het cabaret gaat over de fusie van het CAL, de voorgeschiedenis, perikelen en gevolgen voor ons dorp. Henk en Ton nemen dit met een kritische blik, vol humor en satire onder de loep. Met treffende liedjes vol nostalgie, afgewisseld met afbeeldingen. Daarna is er een optreden van de alom bekende John Mayer Tribute Band. De bandleden Ruud, Zjon, Patrick en Bob spelen al vele jaren met volle overtuiging en passie de muziek van John Mayer. In het recente verleden hebben zij al diverse keren in Cultureel Centrum Vredeburg opgetreden. Na de pauze is het tijd voor de band Poker. De heren van deze band staan al jaren op de planken en zijn bekend in Limmen en omgeving. 'De passie voor het optreden en de muziek is volop aanwezig en zolang dat aanwezig is, zullen we blijven optreden', aldus de band. Het gaat een echt Limmense avond worden met cabaret en veel muziek.

Voor meer informatie, reserveringen, prijzen en overige voorstellingen, kijk op onze website www.limmencultuur.nl of bel met telefoonnummer 072-5053274.

Nieuwe locatie en nieuw seizoen Dompvloet Opleidingen

ALKMAAR – Dompvloet Opleidingen begint weer aan een nieuw opleidingsseizoen. Voor het leren boekhouden van de basis tot het niveau van assistent accountant is Dompvloet al jaren het vertrouwde adres. Vanaf dit seizoen is dat een nieuw en centraal gelegen adres in Alkmaar schuin tegenover het AZ-stadion (Louise Henriëttestraat 25).

De leslocatie in Heiloo van waaruit Dompvloet sinds 1948 cursisten heeft opgeleid voldeed niet meer aan de eisen van vandaag. Op de nieuwe locatie kunnen de cursisten beter begeleid worden, de locatie is zeer goed bereikbaar met auto en OV en er is veel parkeergelegenheid.

De opleiding Praktijkdiploma Boekhouden is de klassieker in het aanbod en geschikt voor de zzp'er die zelf meer inzicht in de administratie wil krijgen. Het PDB-diploma is natuurlijk ook onmisbaar voor een administratieve carrière. De vervolgopleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) start in december.

Velen zullen Dompvloet kennen van het blindtypen dat ze er geleerd hebben. De typcursussen worden inmiddels gegeven op diverse basisscholen in de omgeving (zie www.tijdvoortypen.nl).

Meer informatie op www.dompvloet.nl of 06-49942618

Expositie natuurfotografen

ALKMAAR/ HEILOO - Natuurfotografen Johan Reus en Muriel Polet uit Heiloo exposeren tot april hun werken bij Fysiotherapie Elisabeth in Alkmaar. Reus en Polet zijn al vanaf het analoge tijdperk bezig met natuurfotografie. De foto's worden in natuurgebieden in Nederland en de buurlanden gemaakt, maar regelmatig is er een reisje gepland om wat verder weg te fotograferen. Regelmatig exposeren ze in een bezoekerscentrum, een medisch centrum of een bibliotheek. Bij deze expositie zijn er foto's uit eigen land te zien van bijvoorbeeld de Amsterdamse Waterleidingduinen, maar ook uit andere landen. Denk aan IJsland, Spitsbergen en Groenland. Favoriet is het fotograferen van sneeuw in de natuur. Vandaar dat de koude landen favoriet zijn bij deze natuurfotografen. De sneeuw geeft een onaangetaste aanblik op de natuur. De expositie is te bezoeken bij Fysiotherapie Elisabeth aan de Van Everdingenstraat 42 in Alkmaar. De foto's zijn ook te koop.

Het Kleurenorkest in Limmen

Een mooie ontmoeting.

LIMMEN - De kinderen van de groepen 4, 5 en 6 van Het Kleurenorkest in Limmen bezochten vorige week het verzorgingstehuis De Cameren. Groep 4 maakte portretten van de bewoners en leerlingen van groep 6 zongen met hen liedjes. De kinderen uit groep 5 speelden met de bewoners een quiz. Door middel van vragen die de kinderen zelf bedacht hebben, ontstonden er mooie gesprekken met de ouderen. De ontmoeting vond plaats in het kader van de week van de eenzaamheid. Een passende activiteit, want meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. "Wat een fijn gezicht om de kinderen en de ouderen zo te zien genieten van de belangstelling voor elkaar," aldus een leerkracht van de school.

Een mooie ontmoeting.

De Brug: tekenen voor Bibliotheek op School

Jan Kadenbach tekent contract voor 'Bibliotheek op School' (dBos).

AKERSLOOT - Basisschool De Brug in Akersloot opende woensdag 4 oktober de Kinderboekenweek feestelijk. Daarbij maakte De Brug de samenwerking met de 'Bibliotheek op School' (dBos) officieel. Dat gebeurde in het bijzijn van wethouder Cees Rood, door middel van het tekenen van het samenwerkingscontract. Met de 'Bibliotheek op school' werken de bibliotheek Kennemerwaard, basisschool De Brug en de gemeente Castricum samen aan de taalontwikkeling, de leesbevordering en de mediawijsheid van de kinderen. Het doel is een aantoonbare kwaliteitsverbetering van het onderwijs en het stimuleren van meer lezen, op school en thuis. Voordat het contract kon worden ondertekend, moesten de bibliotheek-heks en de kinderen het contract tevoorschijn toveren. De bibliotheek-heks was nogal verward na een ongelukje met haar heksensoep, waardoor ze van alles was vergeten. Ook de pen waarmee het contract getekend kon worden, was kwijt. De pen werd teruggevonden bij wethouder Cees Rood. Daarna kon het officiële moment gelukkig toch plaatsvinden. Na het tekenen van het contract door MT-lid Jan Kaldenbach van de bibliotheek Kennemerwaard en directeur Karin Kooij van basisschool De Brug was het feest en werd er natuurlijk (voor)gelezen.

Nieuwe aanwinsten museumhoeve Overslot

Werk van Peter Peterse.

EGMOND AAN DEN HOEF - In museumhoeve Overslot zijn enkele nieuwe aanwinsten te zien van onder andere Peter Groot, ook bekend als Peter Peterse (1942-2015).
Peter runde jarenlang op geheel eigen wijze Galerie Wimmenum aan de Herenweg in Egmond aan den Hoef. De laatste zestien jaar van zijn leven werkte hij in stilte en vrijheid in zijn kerk in Noord-Scharwoude, waar hij zijn schilderijen, installaties en beelden tentoonstelde. Tijdens zijn laatste expositie in september 2014 in de Kloostergangen in Haarlem toonde hij zijn installatie 'De Laatste Reis'. Het betrof een volledig beschilderde, bewerkte en verrijdbare kist. Enkele maanden later lag hij opgebaard in deze kist in zijn eigen kerk, omringd door zijn eigen kunst. In museumhoeve Overslot zijn een tweetal schilderijen te zien die in zijn Egmondse periode zijn gemaakt door deze unieke (levens)kunstenaar.

In de museumhoeve zijn een aantal exposities te zien, waaronder een kleine permanente tentoonstelling van wisselende samenstelling met een selectie uit meer dan duizend jaar beeldende kunst in Egmond. In het 'rariteitenkabinet' en het schelpenmuseum zijn zoveel unieke en wonderbaarlijke zaken te zien dat men hier gerust even de tijd voor moet nemen. Museumhoeve Overslot aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef is ieder weekend geopend en vrij toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur, op afspraak voor groepen vanaf tien personen of als de deur openstaat.

Muziekmiddag met de Egmondse Matrozen

Genieten van zeemansliedjes en populaire liedjes van vroeger.

LIMMEN - Alle gasten van De Zonnebloem Limmen worden uitgenodigd voor een middag vol muziek en gezelligheid op donderdag 19 oktober in De Burgerij in Limmen. Dan gaan de Egmondse Matrozen optreden. De groep bestaat uit zes enthousiaste vrienden die enkele jaren geleden op een dorpsfeest spontaan samen Nederlandstalige liedjes zongen. Zij oogstten onverwacht succes en besloten met zingen door te gaan. De muzikanten namen zelfs zanglessen om optimaal te kunnen zingen. Hun repertoire bestaat voornamelijk uit zeemansliedjes en populaire liedjes uit vroeger jaren. De Egmondse Matrozen treden regelmatig op in en buiten de regio. Ze zijn veelzijdig, stralen plezier en enthousiasme uit en passen zich aan alle omstandigheden aan. Het motto is daarom: het is pas feest als de Egmondse Matrozen zijn geweest. Het optreden in De Burgerij begint donderdagmiddag 19 oktober om 14.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur. Heeft u vervoer nodig, bel dan Ria Hooijboer via 072-5052235.

Dagbesteding Thuisbij Limmen opent haar deuren

Op 14 oktober opent Dagbesteding Thuisbij Limmen aan de Schoolweg 15 haar deuren. Na een jaar voorbereiding kunnen eindelijk de eerste zorgvragers welkom worden geheten.

Ons doel is ouderen met geheugenproblemen of dementie te helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Heeft u behoefte aan gezelligheid, houdt u van lekker eten, bent u creatief of speelt u graag een potje klaverjassen? Ervaar dan de huiselijke sfeer bij dagbesteding Thuisbij Limmen, waar niets moet en alles kan. Om goed in te kunnen spelen op ieders persoonlijke zorgbehoefte staan wij in nauw contact met onze mantelzorgers.

Indien gewenst zorgen wij voor persoonlijke begeleiding bij het ophalen en thuisbrengen van een zorgvrager en zonodig rijden onze vaste vrijwilligers met de Thuisbij-auto voor. We starten de dag met een kop koffie of thee en dan bedenken we wat we die dag kunnen gaan doen. De belangrijkste activiteit van de dag is het samen bereiden en eten van een verse warme maaltijd. Wat zetten we deze week op de menukaart? En na het eten een leuke activiteit? Of toch even uitrusten in een van de relaxfauteuils naast een gezellig knapperend haardvuur?

Er is nog genoeg te doen in en om de woning van de dagbesteding. Denk aan het ontwerpen van een pluk- of groentetuin, de bouw van een kippenhok, de entree in de achtertuin of de opslag van het haardhout. U bent van harte uitgenodigd voor de opening van dagbesteding Thuisbij Limmen op zaterdag 14 oktober aanstaande tussen 10.00 en 16.00 uur. Om 11.00 uur vindt de officiële opening plaats. Ga voor informatie naar www.thuisbij.eu

Loop je warm voor dit prachtige initiatief en wil je graag helpen? We zoeken vrijwilligers voor het vervoer, het bereiden van een warme maaltijd of het begeleiden van een activiteit.

Roefeldag bij bedrijven: snuffelen en ontdekken

Op bezoek in de garage.

LIMMEN - Stichting Ontmoetingscentrum Conquista organiseert op 17 oktober de Roefeldag. Dit gebeurt in samenwerking met de basisscholen de Kerkuil en het Kleurenorkest. Roefelen is een Belgisch woord voor snuffelen en ontdekken. Met Roefeldag gaan kinderen van groep 7 en 8 op bezoek bij drie bedrijven. Ze nemen een kijkje achter de schermen en raken zo bekend met verschillende beroepen. Net als voorgaande jaren is de belangstelling van bedrijven om mee te doen groot. Zo kunnen de kinderen op bezoek bij wel twintig bedrijven in Limmen. Doet uw bedrijf dit jaar niet mee met de Roefeldag, maar lijkt het u leuk voor volgend jaar, stuur dan een mailtje naar info@conquista.nl.

Gezond Natuur Wandelen

REGIO - Liefhebbers kunnen elke vrijdag wandelen langs groene routes in Egmond-Binnen en omgeving. Vrijwilligers en hun meelopende gasten vertrekken om 10.00 uur vanuit Dorpshuis De Schulp aan Visweg 36 in Egmond-Binnen. Elke keer lopen er vijftien tot twintig mensen mee. Het doel van gezond natuur wandelen is om samen met mensen die wat minder bewegen, minstens een keer per week een wandeling van een uurtje te maken in en rond Egmond-Binnen. Dat gebeurt in een rustig tempo. Twee vrijwilligers begeleiden de wandeling. De route varieert. Er wordt ook kort iets verteld over de natuur. Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. Na afloop kan er gezellig koffie met elkaar worden gedronken. De wandelingen zijn gratis, voor de koffie moet wel worden betaald (gereduceerde prijs). Meer informatie is te vinden op www.gezondnatuurwandelen.nl.

Stella en de Starlights in Vredeburg

LIMMEN - Stella en de Starlights geven op zondag 15 oktober een optreden in Jazz Session Club Vredeburg in Limmen. Stella en de Starlights is een jazzband vernoemd naar zangeres Stella Brüggen en met een knipoog naar de jazzstandard Stella by Starlight van Victor Young. De toegang is vrij, maar lid worden kan voor 7 euro per persoon voor het gehele jaar. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Fred Timmer via 072-5053414 en e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl

Informatieavond over plannen Slotkwartier

EGMOND AAN DEN HOEF - Een informatieavond over de voorgenomen plannen voor het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef vindt plaats op woensdag 18 oktober in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. De huidige plannen zijn te zien op www.profimage.nl/panos/slotkwartier/build.html. Nieuwe ideeën en aanpassingen kunt u tot 31 oktober sturen aan plannenslotkwartier@debuch.nl

Dennis 'vooruit schreeuwen' tijdens kwart triatlon

Gemotiveerd en vol energie.

HEILOO - Het was zaterdag een belangrijke dag voor Heilooër Dennis Hof en zijn begeleiders van Hattrick-Zorg. Na een trainingsperiode van ruim een jaar was er eindelijk de kwart triatlon waar hij zo lang naar had toegeleefd. Het werd uiteindelijk een zware dag, maar zonder twijfel eentje met een gouden randje.

Dennis is blind en autistisch en gek op sport. Zo loopt hij graag hard. Voor hem begon zaterdag de kwart triatlon bij zwembad de Hoornse Vaart in Alkmaar. Hier klonk om 11.00 het startschot. Op de tribune en langs de kant was er publiek aanwezig om de mannen aan te moedigen en 'vooruit te schreeuwen'. En dat bleek te werken. De kilometer zwemmen ging namelijk zo goed, dat Dennis zelfs een persoonlijk record zwom! Na een snelle wissel begon het tweede onderdeel: het fietsen. Gezien de harde wind en regen was dit zeker geen makkelijke opgave. Het was dan ook even doorzetten, maar mede door de support van familie en bekenden in Limmen en mensen onderweg kregen Dennis en zijn begeleiders de motivatie en energie om door te blijven trappen. Ze reden de veertig kilometer uit.

Na een korte pauze was het tijd voor het hardlopen, het laatste onderdeel van deze lange, sportieve dag. De benen werden tijdens de tien kilometer lopen steeds zwaarder, maar niemand dacht aan opgeven. En zeker Dennis niet. Gemotiveerd door de vlaggen die waren uitgehangen en de mensen die onderweg klaarstonden voor aanmoedigingen bleef het team doorzetten. Aan het einde van deze zware dag kwam uiteindelijk de finish in zicht, waar veel familie, vrienden en bekenden de mannen stonden op te wachten. Moe maar voldaan kwam Dennis over de finish en werd er een welverdiend glaasje champagne gedronken. Een mooi einde van een fantastisch project. Veel dank aan iedereen die betrokken is geweest bij het project of Dennis heeft aangemoedigd tijdens het afgelopen jaar.

Kick-off bowlingseizoen voor mensen met een beperking

HEILOO - Even een terugblik op vorige maand. Het bowlingseizoen voor mensen met een beperking startte zaterdag 9 september bij Bowling & Partycenter Heiloo. Maar liefst zesendertig deelnemers deden hieraan mee, evenals Ed van Baar van de ijssalon Di Fiorentina. Mijnheer Ed speelde steeds enkele games per baan mee. Na afloop gaf hij aan verbaasd te zijn over het hoge niveau van de deelnemers en dat er vooral met veel spelvreugde gebowld werd. Tegelijkertijd erkende hij dat hij dat hij beter ijs kon maken! Dat vonden de deelnemers helemaal niet erg want zij reageerden razend enthousiast op het aanbod van meneer Ed dat zij een gratis ijsje bij de ijssalon konden komen halen. Ook eens kennismaken met het bowlen? Stuur een berichtje naar sports4allheiloo@outlook.com en je ontvangt alle informatie.

Waterscouting Victorie viert 70-jarig jubileum

Waterscouts op het droge.

HEILOO - Waterscouting Victorie Heiloo viert zaterdag 14 oktober haar zeventigjarig bestaan. Het thema is de 'Tachtigjarige Oorlog', in de stijl van de Geuzen. De leden van Waterscouting Victorie kunnen deelnemen aan een speciaal dagprogramma waarbij verkleed komen mag. Ze sluiten de dag af met een barbecue voor ouders, broertjes en zusjes en oud-leden. Zij mogen de Victorie meevieren. Aansluitend is er een reünie voor de oud-leden. Voor meer informatie en/of aanmelden zie www.scoutingvictorie.nl (klik op het kopje jubileum 70).

Uitdagend dagje BMX'en

HEILOO - Wil jij kennismaken met een spectaculaire sport? Kom dan 21 oktober naar Sportpark 't Vennewater in Heiloo bij FCC de Boscrossers voor een uitdagend dagje BMX'en.
BMX (fietscrossen) is een sport waarbij behendigheid, conditie en een beetje lef centraal staan. Deze drie elementen willen wij jou meegeven tijdens de opstapdag. Het programma zal worden geleid door twee ervaren wedstrijdrijders. Hopelijk zien wij jou vervolgens terug tijdens de trainingen en/of wedstrijden. De Boscrossers hebben als motto dat BMX'en voor iedereen toegankelijk moet zijn, van liefhebber tot en met wedstrijdrijder. BMX'en vormt een mooie basis voor diverse fietssporten als wielrennen en mountainbiken. De baan in Heiloo voldoet aan de hoogste nationale standaard waardoor er wedstrijden tot en met topcompetitie kunnen worden verreden.

BMX-Vereniging De Boscrossers is te vinden op Sportpark 't Vennewater aan Het Zevenhuizen 58 in Heiloo.

Heilooër Bridge Club

HEILOO - Het bridgeseizoen van de Heilooër Bridge Club is weer begonnen. HBC is met honderdacht leden de grootste bridgeclub van ons dorp. Vorig seizoen stuurde wedstrijdleider Jan Piet wekelijks de uitslagen van de bridgecompetitie. Plaatsing van die korte uitslagen vond niet altijd plaats, tot teleurstelling van velen. Maar een nieuw seizoen, dus nieuwe mogelijkheden. Piet levert wekelijks, op vrijdag, zaterdag of zondag, uitslagen van de Heilooër Bridge Club.

Afzwemseizoen gestart bij Zwembad Loos

Gefeliciteerd!

HEILOO - Op zaterdagmorgen 30 september ging het nieuwe afzwemseizoen van zwembad Loos van start met het A-, B- en C-diploma. Hiervoor kwamen de leerlingen naar zwembad De Beeck in Bergen. De verplichte banen en vaardigheden werden in een vlot tempo gezwommen. Duidelijk zichtbaar was dat de leerlingen in de vakantie vooral hadden geoefend op het duiken en onderwaterzwemmen. Iedereen kon dan ook gefeliciteerd worden met zijn of haar diploma.

De geslaagden zijn:
Diploma A: Alysa Jacobs, Ilaf Al-Rikabi, Milan van Bruchem, Jasper Horsting, Matthijs Lehman en Thirza Smal.
Diploma B: Loïs Pater, Annelotte Bijl, Doris Brienesse, Josefien Buys, Stijn van Dam, Bastiaan Elzenga, Fenne Holenberg, Noor Meij, Nela van Schagen en Mattanja Vogelpoel.
Diploma C: Sanad Souissi en Sander Stam.

Zesde editie NK Keezen

AKERSLOOT - Op zaterdag 14 oktober start de zesde editie van het NK Keezen. Het evenement vindt plaats in Café Restaurant De Vriendschap aanKerklaan 18 in Akersloot. Tijdens het NK spelen de deelnemers voorrondes waarin ze om een finaleplek keezen. Per voorronde kunnen er tachtig teams worden ingeschreven. De eerste voorronde vindt plaats op zaterdag 14 oktober, de tweede voorronde op zaterdag 28 oktober en de derde voorronde op zondag 12 november. Van de drie voorronden gaan de tachtig best scorende teams door naar de finale. Deze vindt plaats op zaterdag 18 november, waar gestreden wordt voor eeuwige roem en prachtige prijzen. Voor alle voorronden zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Inschrijven kan via www.nk.keezbord.nl. Snel reageren is aan te raden.

Oranje leeuwin Stefanie van der Gragt naar Limmen

Stefanie van der Gragt.

LIMMEN - Oranje leeuwin Stefanie van der Gragt komt woensdag 1 november naar Limmen. Afgelopen zomer werd zij met het Nederlands elftal Europees kampioen door in de finale te winnen van Denemarken. Zij komt een clinic geven aan alle meiden van vv Limmen. Ook krijgen de meiden de kans om Stefanie van alles te vragen over het afgelopen EK en hoe het is om bij een profclub te voetballen. Het programma voor deze avond is als volgt: 18.30-19.15: clinic MO11 en MO13 op het D-veld. 19.20-19.50: persconferentie in de kantine voor MO11, MO13, MO15 en MO17. 20.00-20.45: clinic MO15 en MO17 op het D-veld

We hopen dat iedereen erbij is op deze bijzonder avond op sportpark Dampegheest, gelegen aan de Dampegheestlaan 2 1906WB in Limmen. Volg de informatie op de website van vvLimmen.nl Tot dan!

Ervaren leerkracht/docente geeft bijles in allerlei vakken. Voor meer informatie bel naar 06 - 4634 2954

Nieuw in Heiloo: Uitlaatservice Hondenvermaak! Wij halen uw hond op voor een groepswandeling tussen de middag of een individuele wandeling en tijdstip naar wens! Kijk voor meer info op www.hondenvermaak.nl 06-38383151!

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Aangeboden: HULP IN DE HUISHOUDING. Heeft u enkele uren per week wat hulp nodig? Ik sta graag voor u klaar. Ik spreek nog niet zo goed Nederlands. Engels geen probleem. Bel gerust. Karina Smit 06 - 26672531

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

LET OP!! Kim's Haarsalon is GESLOTEN in de HERFSTVAKANTIE. Dat is vanaf 21-10-2017 t/m 28-10-1017. Ik sta 30-10-2017 weer voor u klaar! U kunt van te voren nog bellen voor een afspraak. Bel 06 - 30042383 Of ik zie u na de vakantie weer. Ik wens jullie alvast een fijne herfstvakantie.

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 30042383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

TE HUUR RUIME GARAGEBOX omg. Het Zevenhuizen. Per direct beschikbaar. Garage is rustig gelegen. Bel voor informatie 06 24313839.

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

BRIDGEPARTNER GEZOCHT. Voor de dinsdagmiddag in Heiloo. Jan Baas. Telnr. 072 - 5333545

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Geniet van fair trade koffie/thee, biologische lekkernijen en van kunst. Theeschenkerij - galerie de Buitenkans do. t/m zo. van 12 tot 17 uur tegenover de brandweerkazerne. www.landgoedwillibrordus.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Je favoriete groep in de Ziggodome. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl