De Uitkijkpost

20 december 2017

De Uitkijkpost 20 december 2017


Het dak eraf tijdens officiële heropening

Lucien van Ruth van Raad van Bestuur van ViVa!Zorggroep (l) onthult samen met wethouder Elly Beens het beeld 'Welkom' in de tuin van ViVa! Zorggroep Overkerck. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - De officiële heropening van ViVa! Zorggroep Overkerck vond vrijdagmiddag plaats. Met de onthulling, in de tuin, van het beeld 'Welkom' door wethouder Elly Beens en Lucien van Ruth van de Raad van Bestuur van ViVa! Zorggroep is de officiële heropening een feit.

Overkerck is een van de nieuwste woonzorgcentra van ViVa! Zorggroep. Het woord 'Overkerck' betekent tegenover de rooms-katholieke kerk. Overkerck is van oudsher een rooms-katholiek huis. Tegenwoordig zijn mensen van alle gezindten van harte welkom. Het oorspronkelijke gebouw, met ruimte voor zeventig cliënten, dateert van 1962. In 1988 heeft er nieuwbouw plaatsgevonden, maar tijden en wooneisen veranderen. Daarom is dit jaar op vrijwel dezelfde locatie een nieuw woonzorgcentrum gebouwd met daarin zesenzestig zorgappartementen met elk twee kamers, een keuken, een aparte douche, een toilet en een balkon. Zorgappartementen die helemaal voldoen aan de wensen en eisen van deze tijd.

Overkerck is gericht op zelfstandig wonen voor ouderen met allerlei voorzieningen en diensten op maat. Er is een groot en gezellig restaurant waar de bewoners, eventueel met familie en vrienden, goed kunnen eten. Ook omwonenden kunnen binnenlopen voor een gezonde maaltijd. Ook biedt Overkerck een uitgebreid programma aan activiteiten voor zowel de bewoners van Overkerck als de bewoners in de wijk.

Na alle officiële toespraken en de onthulling van het beeld gaat het dak eraf in Overkerck met een optreden van Ronnie Tober. Foto: STiP Fotografie
Het beeld 'Welkom' in de tuin van Overkerck. Foto: STiP Fotografie

Strakke bouwtijd
Hans van Rijn, van Van Rijnbouw, was de begeleider van dit project. Hij vertelt zeer vereerd te zijn met het grote vertrouwen in de bouwmaatschappij. "Er was geen dagelijks toezicht, dus het vertrouwen in ons was groot," aldus Hans van Rijn.Verder vertelt hij: "Er moest met een strakke bouwtijd gewerkt worden. Dit was nodig omdat de noodlocatie bij Klein Varnebroek op 1 oktober 2017 weer aan de gemeente opgeleverd moest worden. In eerste instantie werd er rekening gehouden met een oplevering op 17 september 2017, maar die werd bijgesteld naar 1 september 2017. Helaas is de laatste datum niet gehaald, maar op 13 september 2017 was de bouw gereed en konden alle bewoners terug naar de huidige locatie. In veertien dagen waren alle inwoners verhuisd, een unicum."

De bewoners genieten van het nieuwe gebouw, hun appartementen en het eten dat uit een keuken komt. Deze keuken ging vier maanden voor oplevering nog geheel op de schop omdat er een 'complete keuken' moest komen, waar men vers voedsel bereidt. Dit hield wel in dat er een geheel nieuw ontwerp moest komen. Maar ook de keuken werd op tijd opgeleverd. Na alle officiële plichtplegingen ging het dak eraf. Ronnie Tober gaf een prachtig optreden, waarbij alle bewoners en andere genodigden luidkeels meezongen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Kerstavond met drie Missen: Zazí in de Cultuurkoepel in Heiloo

HEILOO - Op kerstavond 24 december treedt Zazí op in de Cultuurkoepel. In Nederland minder bekend, maar in het buitenland des te meer. De drie zeer muzikale dames van Zazí speelden bijvoorbeeld al in Canada bij Cirque du Soleil, op grote shows van Adidas en in de Heineken Music Hall in Amsterdam (nu AFAS live) in het voorprogramma van de beroemde zanger Charles Aznavour. Ze hebben inmiddels vijf tournees door Amerika achter de rug. Ze zijn bekend op Oerol, maar nu zal ook de rest van Nederland volgen.

Zazí (Dafne Holtland, Margriet Planting en Sabien Bosselaar) toert langs Nederlandse theaters met eigen repertoire en liedjes van onder andere Drs. P., Hans Dorrestijn en Fay Lovsky. Voor kerstavond in de Cultuurkoepel hebben zij een speciaal daarop afgestemd programma samengesteld. Er is geen betere manier om in kerststemming te komen. Na afloop staat het kerstbrood klaar en kan er getoast en gedanst worden tijdens het Kerstbal na. Een unieke kerstavond voor het hele gezin! Deze drie Missen mag u niet missen. Het concert begint om 20.15 uur.

Foto: Esmee van Loon

Meer informatie en kaarten: www.cultuurkoepelheiloo.nl

De Kerstman is er klaar voor...

Ho-ho-ho! Foto: Marja Bak-Aal

HEILOO - Sinterklaas is nauwelijks vertrokken en de Kerstman staat alweer klaar. Zo ook zaterdagmiddag op het Stationsplein in Heiloo. Het was er heel gezellig met allerlei kerstkraampjes. Ook klonk er live muziek.

Einde renovatie Witte Kerk

HEILOO - Wethouder Rob Opdam plaatste maandag 18 december de weerhaan terug op de toren van de Witte Kerk. Door de gerestaureerde en opnieuw vergulde haan te plaatsen is de restauratie van de Witte Kerk voltooid. Leest u het volledige verhaal verderop in deze krant?

Ondernemingsprijs Heiloo 2017

HEILOO - 'Tout' ondernemend Heiloo was zaterdagavond aanwezig in de Cultuurkoepel voor de uitreiking van de Ondernemingsprijs Heiloo 2017. Meer hierover vindt u elders in deze Uitkijkpost.

Vluchtelingen en statushouders in Bibliotheek Heiloo 'Schuchter binnenkomen en glunderend in de deur uit'

Samen oefenen met de Nederlandse taal. Foto: Evert Visser

HEILOO - Het Taalhuis in de bibliotheek in Heiloo helpt statushouders en vluchtelingen met de Nederlandse taal. Enthousiaste vrijwilligers zijn hiervoor verantwoordelijk.

Volgens Tine den Hoed van de bibliotheek komen veel vluchtelingen en statushouders graag naar de bibliotheek om extra te oefenen met de Nederlandse taal. Als dat lukt, dan vergroot het voor hen de mogelijkheid om met Nederlanders te communiceren. Op deze manier leren ze steeds meer mensen kennen," benadrukt ze. "Deze vorm van integratie werkt goed voor hun zelfvertrouwen. Nog niet zo lang geleden liep hier een Somalische meneer wat schuchter de bibliotheek binnen, nu zie je hem glunderen en opbloeien. Dat is fantastisch, daar doen we het voor."

Samenspraak
Vrijwilligers helpen in de bibliotheek niet alleen vluchtelingen en statushouders, maar ook autochtone Nederlanders die moeite hebben met taal of het omgaan met de computer. Dat doen ze op verschillende tijden. Zo is op dinsdagmorgen een (voor)leesgroep actief: de aanwezigen lezen en bespreken dan samen een boek. Later die dag krijgen ze uitleg op het gebied van taal, rekenen en de computer. De deelnemers van 'Samenspraak' praten op donderdagmorgen over actuele onderwerpen, zij schroeven op deze manier hun taalvaardigheid op. Ook werken ze in niveaugroepen aan hun grammatica en hun lees- en schrijfvaardigheid. Anderen laten op donderdagavond tijdens de 'Taalwerkplaats' hun digitale vaardigheden bijspijkeren door vrijwilligers. Op vrijdagochtend staat het 'Taalcafé' op het programma, een informele bijeenkomst. De aanwezigen drinken dan koffie, praten over de actualiteit en doen taalspelletjes. Verder bieden de vrijwilligers huiswerkbegeleiding aan kinderen en jongeren van anderstalige ouders. Het betreft hier leerlingen van groep 7 en 8 en van de eerste twee jaar van de middelbare school. Daarnaast biedt Jar Opleidingen in het bibliotheekgebouw inburgeringslessen aan vluchtelingen en statushouders.

Netwerk
Het contact met vluchtelingen biedt ook de bibliotheekorganisatie voordelen, benadrukt Tine. "Sommige vluchtelingen en statushouders doen hier vrijwilligerswerk. Door bijvoorbeeld de boeken in de kast terug te zetten en als gastvrouw- of heer op te treden, zijn ze zeer behulpzaam." Tegelijkertijd oefenen deze mensen tijdens hun werk de Nederlandse taal en vergroten ze hun sociale netwerk. Tine: "We zien dat deze mensen zich in Heiloo steeds beter thuis voelen. Daar helpt de bibliotheek zeker aan mee: we zitten midden in het dorp en tijdens het werk zijn de vluchtelingen en statushouders deelgenoot van allerlei activiteiten. Ze zien schoolklassen binnenkomen, jong en oud leest hier de krant of een tijdschrift en er zijn voorleesmiddagen voor kinderen. En zo zijn er meer voorbeelden. Dit meemaken werkt integratiebevorderend."

De bibliotheek heeft bepaald geen gebrek aan vrijwilligers, zo laat Tine weten. "Veel mensen zetten zich met hart en ziel in en dat is prachtig." Zie ook www.bibliotheekheiloo.nl/educatie/taalhuis.html

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

<<<< KADER>>>

Sport, spel en uitstapjes

Vrijwilligers uit Heiloo beperken zich niet tot het Taalhuis, vertelt vrijwilligster Jeannette de Groot. Zo organiseren ze in samenwerking met de sportcoach van Heiloo leuke activiteiten en zijn er in de zomer- en kerstvakantie uitstapjes voor kinderen van ouders die een vakantie niet of nauwelijks kunnen betalen. "We zorgen dat het leuk en gezellig is, maar daarnaast moet het educatief zijn. Zo bezochten we vorig jaar NEMO in Amsterdam (wetenschaps- en technologiemuseum, red.). In de kerstvakantie gaan we naar Corpus in Leiden: hier leren de kinderen van alles over het menselijk lichaam."

10 vragen aan... Esther de Boer-Kösters

Esther de Boer-Kösters.

HEILOO - Mijn naam is Esther de Boer-Kösters. Ik ben getrouwd met René en samen hebben wij twee pràchtige dochters. Ik ben werkzaam bij Belvilla/Aan Zee Vakantiehuizen in Bergen. Ik heb daar een commerciële functie en werk met veel plezier samen in een enthousiast team. Ik besteed mijn vrije tijd graag aan mijn studie Italiaans, hardlopen en een glaasje wijn drinken met vrienden.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Heiloo. Na een paar omzwervingen via Alkmaar, Bergen en Schoorl woon ik met veel plezier in het groene Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Elke week geniet ik van een rondje hardlopen samen met een trainingsgroep van de Duinlopers. Onder de bezielende leiding van Agnes en Martine trainen wij in de prachtige duinen van Egmond. Ik zou graag boswachter zijn in het PWN duingebied en de hele dag genieten van de natuur. Hoewel ik stiekem in deze dagen wel happy ben met een warm onderkomen achter mijn bureau!

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Van Kooten en De Bie. Gewèldige taalvirtuozen, die twee hebben veel invloed gehad op onze taal. Met ongekende humor houden zij de Nederlandse samenleving een spiegel voor.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Samen met mijn ouders en broer Bert beleefden wij fijne dagen op het strand en picknickten wij in de duinen. Tevens lekker buiten spelen met kinderen uit de buurt. Ik ben gezegend met een onbezorgde, gelukkige jeugd.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
De plek waar ik nu woon, helemaal aan de westkant van Heiloo. De prachtige weilanden van het Maalwater en uitzicht over de duinen van Egmond binnen handbereik maken mij heel erg blij.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Voor een trip naar een Italiaanse stad samen met mijn studiegenoten van instituut SpaanIt.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Een advies van mijn vader: wacht nooit tot morgen met hetgeen je vandaag nog kunt doen. Succes verzekerd: de volgende dag heb je beslist tijd over!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
's Morgens bij het opstaan doe ik een soort zonnegroet en toon ik mijn dankbaarheid voor de aarde en de vrijheid.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou een list verzinnen waardoor alle leegstaande winkelpanden in Heiloo weer bezet zouden zijn door innovatieve ondernemers. Nieuwe detaillisten die extra gezelligheid geven aan het winkelend publiek in Heiloo.

10. Persoonlijke vraag van Rachèl de Boer aan Esther de Boer-Kösters
"Je spreekt vijf verschillende talen. Breng je jouw kennis regelmatig in de praktijk en zou jij jezelf nog meer willen ontwikkelen op het gebied van taal?"
Tijdens mijn werk gebruik ik alle dagen mijn buitenlandse talen. Wij verhuren veel vakantiehuizen aan buitenlandse toeristen. Bovendien heb ik veel contact met onze huiseigenaren in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Ik ben dol op taal in het algemeen. Met veel plezier volg ik Italiaanse lessen. Maar het lijkt mij ook geweldig zelf Nederlandse les te geven aan buitenlanders. Taal is de sleutel tot succes als men zich in een vreemd land wil vestigen.

Ik nomineer Fernanda Martino voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Fernanda is:
"Jij bent van Italiaanse/Argentijnse afkomst. Wat is jouw geheim dat je zo goed ingeburgerd en succesvol bent in Nederland, en wat kun jij immigranten adviseren?"

Dader granaat Heiloo is buurman

HEILOO - De dader die eerder dit jaar een pistool en een granaat in de tuin legde van een Syrisch gezin in Heiloo is hun buurman. Dat schrijft het Noord-Hollands Dagblad. Deze dader belde destijds zelf de politie over het verdachte pakketje. De man kreeg een werkstraf van honderd uur en moet 750 euro aan smartengeld betalen. Dat bepaalde de politierechter vorige week maandag. Ook gaat hij naar een psycholoog. In de tuin van het gezin is in mei een pistool en een granaat aangetroffen. Hulpdiensten rukten uit, evenals de explosievenopruimingsdienst. Het bleek om een neppistool en een nepgranaat te gaan. De familie komt uit een conflictgebied in Syrië en was zeer aangedaan door het voorval.

Volgens Het Noordhollands Dagblad rechtvaardigt de dader zijn handelen als "een schreeuw om aandacht". De woningcorporatie zou niet naar hem hebben willen luisteren. Hoewel hij de familie vaak hielp met bijvoorbeeld het opknappen van de tuin en het inrichten van het huis, was er volgens hem ook veel geluidsoverlast.

Schuldhulp4u

Anna Roslon en Sjoerd Kuntze van Schuldhulp4u. Foto: STiP Fotografie

AKinthecloud Beschermingsbewind, Willibrordus Business Centrum, gebouw Aloysius, kamer 1.3.04, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG in Heiloo. Telefoon: 06-26218927, website: www.schuldhulp4u.nl, e-mail: info@schuldhulp4u.com. Bezoektijden: op werkdagen van 14.00 tot 17.00 (langer indien noodzakelijk). Stap gerust naar binnen voor uitleg.

HEILOO - De praktijk van vandaag de dag. Overschrijding van de maximum snelheid met 5 kilometer. Er valt een beschikking in de bus van het Centraal Justitieel Incassobureau. Beschikking = verkeersboete. Of u maar even € 39,- wilt betalen. Net geen € 8,- per kilometer. Betaalt u niet omdat u even geen geld hebt dan is de eerste verhoging € 54,- en de tweede € 99,-. Niet betalen betekent dus een schuld van € 138,-. Dat is nog net geen € 28,- per kilometer. Daar blijft het natuurlijk niet bij. Als u vervolgens weer passief blijft door betalingsonmacht, want u bent tijdelijk niet in staat € 39,- te betalen, laat staan € 138,-, en onkunde over het systeem, dan komt de deurwaarder langs. Daarna gaat het snel en is de rekening in een mum van tijd opgelopen tot € 500,-. Precies € 100,- per kilometer. Vanaf dat moment wordt u bekeken als een misdadiger. U moet voor de rechter verschijnen, wordt agressief over zoveel onrecht, deelt een klap uit en verdwijnt in de gevangenis. Allemaal naar aanleiding van 5 kilometer te hard rijden.

Dit wil Schuldhulp4u voorkomen.

Wij nemen uw werk uit handen
's Morgens wakker worden met de last van financiële zorgen. De rekeningen stapelen zich op, je ziet door de bomen het bos niet meer. Het kan ertoe leiden dat je de post niet meer openmaakt in de hoop dat de zorgen dan vanzelf verdwijnen. Dat gebeurt niet, het wordt alleen maar erger. Kortom, u kunt door omstandigheden niet meer zelf voor een goede financiële huishouding zorgen. De oplossing: u meldt zich bij ons en wij nemen dat werk van u over. Helpen bij het dragen van de last die financiën heet.

Wat zijn wij:
-budgetbeheerder
-budgetcoach
-schuldhulpverlener

Daarnaast zijn wij beschermingsbewindvoerder. Beschermingsbewind is er om - zoals het woord al zegt - volwassenen die niet (meer) zelfstandig financiële beslissingen kunnen nemen, te beschermen. Dat hoeft dan nog niet met schulden gepaard te gaan maar die liggen wel op de loer. In dat geval is de beschermingsbewindvoerder aanspreekpunt.

Bel of mail ons voor een vrijblijvend gesprek waarin wij u uitleggen hoe wij samen aan een oplossing kunnen werken.

Doelgroep
Mensen die zelfstandig financiële beslissingen niet meer kunnen nemen: dementerenden die alleen staan, psychiatrische patiënten, zij die lijden aan een ernstige vorm van drugs- of alcoholverslaving en dergelijke.

Beschermingsbewind
Kan 'oneindig' doorlopen (tot overlijden van degene die onder bewind is gesteld). Via een aanvraagformulier dat wordt gestuurd naar de kantonrechter, kan een beschermingsbewindvoerder worden aangesteld. Het bewind kan worden aangevraagd door betrokkene zelf (wat zelden voorkomt), een familielid (tot de vierde graad, dus ook door een neef of nicht) of door de officier van justitie, als er geen familie (vindbaar) is.

De schuldenaar is handelingsonbevoegd. De beschermingsbewindvoerder neemt over. Hij zorgt onder meer voor de betaling van de vaste lasten, behandelt de post en stuurt deze door, sluit verzekeringen af, vraagt toeslagen aan en zorgt dat belastingaangifte wordt gedaan. Ook kan hij (als dit nodig is), uitkeringen (zoals een bijstanduitkering of een WW) aanvragen. De taken kunnen verschillen en hangen samen met de behoefte van degene die onder bewind staat.

Kosten
Het vastgestelde tarief is € 91,98 per maand. Dit wordt betaald door de onderbewindgestelde zelf. In sommige gevallen is het mogelijk bijzondere bijstand te ontvangen voor de kosten van beschermingsbewind. Eens per jaar moet de beschermingsbewindvoerder zich verantwoorden bij de kantonrechter.

AKinthecloud Bewindvoering, werknaam Schuldhulp4u, houdt sinds mei 2017 kantoor in het gebouw Aloysius van het Willibrordus Business Centrum. De ligging en inrichting van het gebouw staan garant voor discretie.

Restauratie Witte Kerk voltooid

Wethouder Rob Opdam hoog in de toren. Hij plaatste de haan officieel terug. Foto: Evert Visser

HEILOO - Een mooi moment in de geschiedenis van de Witte Kerk. Wethouder Rob Opdam plaatste maandag 18 december de weerhaan terug op de toren van de Witte Kerk. Door de gerestaureerde en opnieuw vergulde haan te plaatsen is de restauratie van de Witte Kerk een feit. Aannemer Pronk Restauratie BV gaat de steigers rond de toren na de kerstvakantie afbreken. De restauratie was nodig omdat een aantal onderdelen van de houten spits verrot was.

De wethouder beklom samen met andere aanwezigen de steiger. Boven wachtte hem een prachtig uitzicht en de eer om de weerhaan officieel te plaatsen.

Achtergrondinformatie
De torens van de alleroudste kerken in Nederland, waaronder de Witte Kerk, zijn bijna altijd in eigendom van de gemeente. Napoleon bepaalde begin negentiende eeuw dat alle kerken hun torens moesten afstaan aan de gemeente. Zo kon hij de toren gebruiken als uitzichttoren en de klokken luiden om alarm te slaan als er gevaar dreigde. Die situatie is na zijn vertrek op veel plekken nooit meer teruggedraaid. Zo ook in Heiloo. Als toreneigenaar restaureert de gemeente Heiloo daarom alleen de toren en niet het schip (kerkgedeelte) van de Witte Kerk, dat eigendom is van de Protestantse Gemeente Heiloo.

De werkzaamheden aan de toren omvatten het herstel van de houten spitsconstructie uit 1632, het verwijderen van de verouderde klimhaken en het herstel van de leibedekking. Verder waren een opknapbeurt van het kruis, de koperen bol en de haan op de top van de spits nodig, evenals onderhoud aan de wijzerplaten van de klok, het binnen- en buitenschilderwerk en sauswerk. De werkzaamheden aan de toren zijn afgestemd met de beheerders van het kerkgebouw, de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo.

De weerhaan schittert weer. Foto: Evert Visser
Nog even in de steigers. Foto: Evert Visser
De weerhaan schittert weer. Foto: WDB trading heiloo

Bijzonderheden
De huidige werkzaamheden aan de spits geven een inkijkje in de zeventiende-eeuwse bouwmethodiek: alle onderdelen werden destijds netjes genummerd met zogeheten telmerken en zijn tevens voorzien van kraslijnen die dienen als referentie voor hoogte en hart-op-hartbepalingen. Daarmee is de constructie van een doordachte en goed voorbereide constructie.

De toren is ongeveer acht eeuwen oud. De kerk overleefde het bekende beleg en de victorie van Alkmaar, maar ging een jaar later in 1574 alsnog in vlammen op. De toren werd in 1632 hersteld en kreeg hierbij de huidige grenenhouten constructie. Sommige delen waren verrot en daarom was vervanging van het hout noodzakelijk. Dat gebeurde met eerbied voor de oude bouwwijze en zoveel mogelijk met ambachtelijke verbindingen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Oud-Heiloose promoveert op seksuele voorlichting in Oeganda

Oscar Couwenberg (decaan faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) (l) en dr. Billie de Haas. Foto: Niels van Velzen

HEILOO - Billie de Haas promoveerde donderdag 14 december bij de Universiteit Groningen op seksuele voorlichting in Oeganda. De titel van haar proefschrift is 'Sexuality education in Uganda. Teachers' reasoning in a 'morally upright' context'. Dr. Billie de Haas is geboren en opgegroeid in Heiloo. Na het vwo (Jac. P. Thijsse College in Castricum) vertrok zij naar Groningen voor haar studie Demografie aan de Universiteit.

Angst om baan te verliezen
Seksuele voorlichting wordt niet of nauwelijks gegeven op middelbare scholen in Oeganda. En wanneer wél voorlichting wordt gegeven, bestaat die vaak uit foutieve informatie en angstboodschappen. Hoewel docenten graag willen bijdragen aan het welzijn van hun leerlingen, bevinden zij zich vanwege de heersende culturele en religieuze normen in zo'n kwetsbare positie dat zij uit zelfbehoud genoodzaakt zijn af te zien van goede, volledige seksuele voorlichting. Gezien de hiv-epidemie en het hoge aantal tienerzwangerschappen is seksuele voorlichting in Oeganda erg belangrijk. Docenten vinden het echter vaak lastig om seksuele voorlichting te geven, vooral wanneer de inhoud conflicteert met culturele en religieuze opvattingen. Daarnaast heeft de Oegandese overheid recent aangegeven seksuele voorlichting op scholen niet langer toe te staan, tenzij deze onthouding tot aan het huwelijk predikt.

In haar promotieonderzoek werkte Billie de Haas samen met Rutgers, het Nederlandse kenniscentrum voor seksualiteit, en hun Oegandese partners om te onderzoeken hoe seksuele voorlichting binnen de culturele en religieuze context van Oeganda kan bijdragen aan het seksuele welzijn van jongeren. De Haas laat zien dat docenten zich weerhouden voelen door culturele normen en waarden waarbinnen het immoreel wordt geacht dat docenten dergelijke onderwerpen in de klas bespreken.

Docenten zijn zelf ook jong geweest en hebben het beste met hun leerlingen voor, maar vanwege het huidige overheids- en schoolbeleid zijn zij vaak bang hun baan te verliezen wanneer zij besluiten jongeren over anticonceptie voor te lichten. Het geven van seksuele voorlichting conflicteert dus vaak met hun eigen welzijn als docent. De Haas laat zien dat docenten als seksuele voorlichters een kwetsbare positie hebben. Om te zorgen dat seksuele voorlichting beter geïmplementeerd wordt, is het belangrijk om docenten beter te ondersteunen, stelt De Haas. Dat kan door op schoolniveau het beleid en de verschillende belanghebbenden op één lijn te krijgen over het seksuele welzijn van leerlingen en de rol die docenten als seksuele voorlichters daarin kunnen spelen.

Geld ophalen via 3FM Serious Request Carpool Karaoke van Showhero

Op de voorgrond Juriaan Singels (l) en Lucas Bugter.

HEILOO - "Met Showhero en zanger Juriaan Singels rijden we zaterdag 23 december al zingend van Heiloo naar Apeldoorn om zoveel mogelijk geld op te halen voor 3FM Serious Request," vertelt Lucas Bugter aan de Uitkijkpost.

De vrienden Lucas Bugter, werkend in de media- en entertainmentbranche, en Maurice van der Poll (gehandicaptenzorg) richtten ongeveer zeven jaar geleden Stichting Showhero op. Showhero zet zich in om mensen met een verstandelijke beperking de dag van hun leven te bezorgen. Zet hen in de schijnwerpers en laat dromen uitkomen, luidt de missie van Showhero. Zo'n vijf jaar geleden deed Juriaan Singels voor de eerste keer mee. Dat smaakte al gauw naar meer en sindsdien timmerde hij aardig aan de weg. Juriaan heeft een vorm van autisme en een stofwisselingsziekte, maar dat staat hem niet in de weg om zijn dromen na te jagen. Hij trad op in het BNN-programma 'Valhalla', deed afgelopen jaar auditie bij Holland's Got Talent en hij gaf een optreden op het Mega Piratenfestijn en in verschillende shows van de Dirk Kuyt Foundation.

Saamhorigheid
Volgens Lucas Bugter staat bij Showhero één ding altijd centraal: saamhorigheid. "We doen alles samen. Afgelopen jaren hebben we geld ingezameld voor Serious Request met een Glazen Huis in Alkmaar voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit jaar is er weer wat nieuws: samen zingen in de Carpool Karaoke! Juriaan is helemaal weg van zingen in de auto dus onze actie voor dit jaar was gauw bedacht."

Gat in de lucht
Mensen kunnen op onze actiepagina www.kominactie.3fm.nl/actie/jurs-christmas-carpool-karaoke een nummertje aanvragen of aangeven dat ze een rondje willen meerijden, vertelt Lucas. "Als ze hun nummer invullen, nemen we contact met ze op en proberen we ze onderweg een stukje mee te nemen. We zijn de hele dag live op Facebook en Instagram te volgen (Facebookpagina Showhero & Instagram showheronl). Onderweg hopen we langs een aantal bejaardentehuizen te kunnen crossen om eenzame ouderen een fijne Kerst te wensen - dat wil Jur heel graag." Showhero wil graag minimaal 500 euro ophalen, maar springt met elke euro een gat in de lucht of door het dak van de auto. Lucas: "We hopen natuurlijk volgende week een mooi momentje op het plein te creëren!"

Groet, Lucas

Idyllisch eerste Winterfeest Radboudschool

Foto: Linda van Rozendaal

HEILOO - Al jarenlang organiseert de ouderraad van de Radboudschool in de eerste week van het schooljaar een zomerfeest. Toen dat dit jaar door zeer slechte weersvoorspellingen niet door kon gaan, ontstond het idee voor een winterfeest. En na een enthousiaste voorbereiding was het vrijdag 15 december dan zover.

Tijdens de opbouw overdag was het nauwelijks droog, maar tijdens het feest waren de omstandigheden prima. Met de ijsbaan, het kerstkoor en de sfeervolle verlichting was de sfeer direct goed toen de schemering inviel. In diverse kraampjes werden zelfgemaakte kerstversieringen verkocht, die de leerlingen tijdens speciale kerstworkshops hadden gemaakt. Binnen werd er geschminkt en konden er winterse spelletjes worden gespeeld. Uiteraard was er ook aan de koek en zopie gedacht met onder andere warme chocomel, snert, hotdogs, oliebollen, kerstbrood, glühwein en limonade. Onder het mom van 'wie bakt de lekkerste tulband?' was er een tulbandenwedstrijd. De jury met directeur Loek Settels als voorzitter heeft de tulband van Jordy en Matthijs Kuyper als lekkerste aangewezen. Heel idyllisch was ook de lichtjesroute. De route liep over verlichte paadjes van school door het bos waarbij leraren en (oud-) leerlingen op een aantal plaatsen zorgden voor een muzikale verrassing.

Tekst: Linda van Rozendaal

Nieuw: winterwandeling met gids van Oud Heiloo Tweede Kerstdag en nieuwjaarsdag

Prachtig de natuur in. Foto: Vanessa Devolder

HEILOO - Oud Heiloo organiseert op Tweede Kerstdag 26 december en op nieuwjaarsdag (1 januari) een winterwandeling met een gids van Oud Heiloo. Vanuit de Oudheidkamer wandelen we langs memorabele plaatsen naar de Theekoepel op landgoed Ter Coulster. En heel bijzonder... in de Theekoepel drinken we koffie of thee. De route van de wandeling is ongeveer 3 kilometer. Inloop in de Oudheidkamer aan Bergeonstraat 30 in Heiloo een half uur voor vertrek. De deelnemers vertrekken om 13.00 uur of om 14.00 uur. Kosten: 5 euro p.p. (geen pin). Kinderen mogen gratis mee. Aanmelden is noodzakelijk (met voorkeurstijd). Meer weten? Mail naar info.oudheiloo@gmail.com of bel 06-51718363.

Openingstijden Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Rond de feestdagen zijn de openingstijden van Bibliotheek Heiloo aangepast. De bibliotheek is gesloten tijdens de kerstdagen op 25 en 26 december en 1 januari. De overige dagen is de bibliotheek normaal geopend.

Donaties Kringloopwinkel XopX vanaf oktober 2017

€ 3.000,00 PCI /PKN: kerstactie minima in Heiloo.

€ 1.000,00 Stichting Opkikker: organiseren van dagen met ontspanning en bijzondere belevingen voor gezinnen met een langdurig ziek kind.

€ 800,00 Verzorgingshuis Overkerck; bijdrage aanschaf nostalgiekar voor de bewoners.

€ 500,00 Creation Africa: ondersteuning Family House. Hulp en verzorging aan kansarme kinderen in Masese sloppenwijken in Afrika.

€ 500,00 Stichting Joy for Children: zorg aan kinderen in zorg- en onderwijscentra in India.

€ 500,00 Stichting Friends for Life: studiebeurzen aan leerlingen om deel te nemen aan een beroepsopleiding of een academische studie.

€ 500,00 Stichting Pamoja Kenia: schoon drinkwater en hygiënische sanitaire voorzieningen in een medische kliniek in Maramu, Kenia.

€ 500,00 Stichting Samay: verbeteren bodemkwaliteit, opzetten irrigatie-systemen, waterreservoirs, aanplant van fruit- en loofbomen in Bolivia.

€ 500,00 PABO studenten Inholland: voor hun project om educatieve activiteiten te bieden aan kinderen in een kinderweeshuis in Somawathi/Sri Lanka.

€ 500,00 Stichting Ukraine – Holland: verlenen/vervoeren van hulpgoederen aan kinder-, verzorgings- en ziekenhuizen in Ukraine.

€ 500,00 Stichting Step One: bijdrage om het albinisme bij kinderen in het landelijke gebied Kiboshu/Tanzania uit de taboesfeer te halen.

€ 500,00 Stichting Casa de la Alegria: ontwikkelen van een 3-jarig programma om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van hun sociaal-emotionele vaardigheden in Cochabamba/Bolivia.

€ 350,00 HZV – Het Vennewater: 3-jarige reclame-uiting in sporthal Het Vennewater. Opbrengst kom ten goede aan diverse verenigingen.

Jaarlijkse donaties
Naast bovenstaande donaties zijn ook diverse jaarlijkse donaties uitgekeerd:
€ 1.000,00 Patrick Rupsam; € 500,00 Vrienden van de Vijfhoek; € 192,00 Pleegkind Kartini (12 x € 16,00); € 100,00 PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) – hulphonden.

Tevens wordt er elke week een opkikker van € 250,00 uitgedeeld. Deze zijn per maand te lezen in de Uitkijkpost.

In het laatste kwartaal
In het laatste kwartaal is aan onderstaande instellingen een opkikker geschonken:

Oktober: Ouderenvereniging Paulusschool in Heiloo voor het 25-jarig bestaan van de school; Stichting Vrienden van het Woon- en Zorgcentrum Heiloo; About Education (Gambia Children First); Showhero.

November: de heer F. Kruis (bijdrage bouw technische school en hulp aan straatkinderen in Kenia); Klas op Groen in Alkmaar; Sportraad Heiloo; Heilooër Bridge Club.

December: Stichting Dierenambulance Noord-Kennemerland; Kinderbibliotheek op scholen Meander en Paulus, Heiloo; Stichting Lepelaar - (zieke PKAN); Historische Vereniging Oud Heiloo.

Ook de Sportraad ontving een van de opkikkers in 2017.

Sports4all Bowling Heiloo
Mede door deze opkikker kan de organisatie van Sports4all Bowling Heiloo nu haar deelnemers, mensen met een voornamelijk verstandelijk en/of lichamelijk probleempje, in de gelegenheid stellen om zich verder in de bowlingsport te ontwikkelen. Naast de trainingen gaan nu 3 teams van elk 4 personen bowlen in competitie (League) verband. De uitwedstrijden zijn nu gepland naar Almere, Hoofddorp, Hoorn en Heerhugowaard. Naast de hogere deelnemerskosten, waar de deelnemers zelf ook een extra bijdrage aan moeten leveren, waren de vervoerskosten nog een financieel probleem. Door deze donatie van XopX ziet dit er ook weer wat rooskleuriger uit!

Het is voor deze groepering best een hele stap om in competitieverband deel te nemen want de spanning, langer tijdsbestek, onbekende locatie, concentratie en bowlen in team- en competitieverband zijn aspecten waar zij over het algemeen moeite mee hebben. Maar na 4 seizoenen wilde de organisatie van het recreatieve bowlen, wat elke 14 dagen op zaterdag van 13.00 -14.00 uur gehouden wordt in Bowling Centrum Heiloo, de stap naar een competitie wagen. Er zijn nu 2 uitwedstrijden gespeeld in Almere en Hoofddorp waar vooral het plezier én het elkaar helpen sterk opvielen. Op zaterdag 27 maart gaan we naar Heerhugowaard en op 21 april wordt de competitie in Heiloo afgesloten waar na afloop de prijswinnaars bekend gemaakt zullen worden.

Het is druk in onze kringloopwinkel en zonder inzet van vrijwilligers zijn deze donaties niet mogelijk. Heeft u zin om ons te komen helpen? U bent van harte welkom! Kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17, tel. 072 532 59 62. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

HEILOO - Het zagen in het Franse Werk op Landgoed Nijenburg in Heiloo is vorige week zaterdag begonnen. In januari en februari wordt er twee of drie keer op een zaterdagochtend verder gewerkt.

In het Franse Werk, het kleine sterrenbos aan de noordkant van landhuis Nijenburg, wordt deze winter gezaagd in het hakhout. Vrijwilligers van Natuurmonumenten onderhouden dit bijzondere stukje bos, onder leiding van de boswachters Rob van Dam en Hans de Haan. In de vakken die de laanbomen vormen, is hakhout aangeplant. Dit zijn struiken en kleine bomen, die elke drie tot vier jaar worden afgezet. "Het hout werd vroeger gebruikt voor bijvoorbeeld gereedschapsstelen en poten voor meubels. Tegenwoordig wordt het hout versnipperd en elders in het bos gebruikt. Tegelijk bereik je met het afzagen dat de laanstructuur mooi zichtbaar blijft en de laanbomen voldoende licht en ruimte behouden. Zo blijven de laanbomen uitsteken boven de 'vulling' van de vakken ertussen," liet boswachter Rob van Dam onlangs weten in De Uitkijkpost. Tegenover het Franse Werk is het Engelse Werk aangelegd: hier bevinden zich kronkelpaadjes en verrassende plekjes. Het Engelse Werk ligt aan de zuidkant van het landhuis.

Ingezonden brief: Afvalwijzer

HEILOO - De gemeente vraagt ons de nieuwe Afvalwijzer te installeren. Maar waarom heeft de Afvalwijzer toegang nodig tot de camera van de tablet of telefoon? Ook de toegang tot de foto's, video's en andere bestanden lijkt mij niet nodig. Of gaat de gemeente die gebruiken om ons te controleren? Wat is de mening van anderen hierover?

Siem Kaandorp

Antwoord:
Beleidsmedewerker Tessa Meijer van de BUCH-organisatie (domein Wijkbeheer) antwoordt als volgt op de vraag van Siem Kaandorp:

Het klopt dat Afvalwijzer vraagt om toegang tot de camera van tablet of telefoon. De gemeente gebruikt deze bestanden niet om inwoners te controleren. Afvalwijzer heeft een aantal functies waar zij toestemming voor vraagt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk voor een inwoner om een melding te maken van bijvoorbeeld zwerfafval of een kapotte ondergrondse container. Met behulp van een foto kan deze melding verduidelijkt worden. Daarnaast worden bij deze melding de gps-coördinaten gebruikt, welke handig zijn voor de precieze locatie. Uiteraard kunt u de toestemming weigeren en evengoed de app gebruiken. Zowel de gemeente als Afvalwijzer zullen nooit gebruikmaken van uw privégegevens.

Magische uitreiking Ondernemingsprijs Heiloo

Alle winnaars op het podium. Foto: Wendy Boereboom

HEILOO - Zaterdagavond was 'tout' ondernemend Heiloo aanwezig in de Cultuurkoepel voor de uitreiking van de Ondernemingsprijs Heiloo 2017.
Het was een magische avond, die direct begon bij binnenkomst. De eerste prijs die werd uitgereikt was de publieksprijs. Deze werd gewonnen door Alleman Mode. In een persoonlijk woordje noemde Johan Alleman zijn vrouw Paulien een echte doorpakker en bedankte hij uiteraard de stemmers.

De Rabobank 'In de Kijker' prijs was de tweede prijs die werd uitgereikt. Jacky Mol van Pakhuis Dekker was de gelukkige winnaar, helaas kon zij niet aanwezig zijn. Mevrouw Dekker nam namens Jacky de prijs in ontvangst en was zichtbaar blij. Als hoogtepunt van de avond bleek dat er uiteindelijk niet alleen een ondernemingsprijs werd uitgereikt dit jaar, maar ook een ondernemersprijs. Deze laatste prijs is in het leven geroepen om ook de kleinere ondernemers te stimuleren en belonen. Dit jaar was deze eer voor Ed van Baar van IJssalon Di Fiorentina. Niet alleen Ed, maar ook zijn medewerkers die deze avond de bediening voor hun rekening namen, waren blij verrast. De grote prijs, de Ondernemingsprijs 2017, ging uiteindelijk naar Kaptein. Anne en Mireille bedankten nadrukkelijk ook hun team van negentig medewerkers in Heiloo.

Het was een magische avond, waarbij het programma werd aangevuld door 'table magicians' die aan tafel het publiek vermaakten met vingervlugge trucs. De catering van de avond was in handen van Os Steakhouse, Keuken met Karakter, Plaza Cinco, Il Corso en Di Fiorentina.

Tekst: Linda van Rozendaal

24-uurs ouderenzorg Betaalbare zorg met regie voor eigen leven

Piet Duivenvoorden uit Bergen met zijn verzorgende op de foto.

REGIO - "Een mooi alternatief voor wonen in het verpleeghuis". Zo noemt Olga Kruisbrink de service die haar organisatie 24uursouderenzorg.nl biedt aan ouderen met een zorgindicatie. "De ouderen krijgen iemand in huis die alle gewenste zorg uit handen neemt. Of het betaalbaar is? Zij krijgen dit volledig vergoed vanuit het persoonsgebonden budget."

Olga Kruisbrink vertelt dat de ouderen hulp krijgen van twee Poolse verzorgenden. Zij wonen om en om een bepaalde periode in hun huis. "Dat is meestal twee maanden, maar kan op verzoek ook langer of korter zijn," vertelt ze. De hulpverleners doen het werk dat aansluit bij de hulpvraag van de ouderen. Zo doen de dames het huishouden, ze koken, doen boodschappen en helpen hen met opstaan, naar bed gaan en douchen. Ook krijgen de ouderen bijvoorbeeld een ritje naar de dokter aangeboden of naar de markt, vrienden of de hobbyclub. Dat is echt ideaal, benadrukt Olga. "Neem mijn vader als voorbeeld. Hij gaat overal naartoe en kan daardoor gewoon blijven klaverjassen en schaken. Het is niet nodig steeds aan anderen om vervoer te vragen, zijn netwerk blijft hierdoor behouden. En mijn vader houdt de regie over zijn eigen leven. Dat vindt hij fantastisch."

Poolse verzorgenden
De inzet van mensen uit Polen heeft een specifieke reden. Olga: "Deze mensen zijn van huis uit gewend om te zorgen, ze wonen in Polen bijvoorbeeld samen met hun ouders of grootouders om hen te verzorgen. Dat zit in de cultuur ingebakken. Daarom doen de dames - die overigens verzorgenden zijn en geen verpleegkundigen - goed werk. Bovendien mogen Poolse werknemers wettelijk gezien aan de slag in de Europese Unie, dat is dus geen probleem." Of het altijd 'botert' tussen de oudere en de zorgverlener? "Dat wisselt. Als het niet klikt, dan zijn we bereikbaar en praten we hierover. Er zijn sowieso vaste contactmomenten waarop we onderzoeken hoe het gaat." Olga ervaart bij ouderen geen taalbarrière, zoals je misschien zou verwachten. "Onze verzorgenden spreken over het algemeen redelijk Engels of Duits. Dat geldt ook voor de ouderen. Lukt het taaltechnisch gezien minder goed, dan praten ze 'met handen en voeten' en hebben ze evengoed veel lol met elkaar. Dat is tenminste wat ik hoor van veel mensen. Is er daarentegen wel een echt probleem met de taal, dan zoeken we naar Nederlandssprekende Poolse werknemers. Dit zijn trouwens moeilijk te vinden, dus dat duurt even."

Persoonsgebonden budget
24uursouderenzorg.nl helpt mensen die in aanmerking komen voor een woonplek in een verpleeghuis maar liever 'thuis' blijven wonen. Ze kopen de geboden hulp volledig in via het persoonsgebonden budget (PGB). Olga: "Zo kunnen ouderen thuis blijven wonen. Extra mooi is dat op deze manier echtparen bij elkaar kunnen blijven wonen." Deze onderneming huist in Bergen en is actief in de hele regio. Meer weten? Internet: www.24uursouderenzorg.nl, e-mail: info@24uursouderenzorg.nl, telefoon: 072-2029157.

Piet Duivenvoorden uit Bergen met zijn verzorgende op de foto.

Afvalwijzer maakt afval scheiden eenvoudiger

HEILOO - De Afvalwijzer neemt het stokje over van de huidige 'Recyclemanager', die per 1 januari stopt. De Afvalwijzer is een app en website (www.mijnafvalwijzer.nl) waarop alle informatie over afval in Heiloo te vinden is. Een herinneringsbericht op de smartphone maakt gelijk duidelijk welke rolemmer of zak er naar buiten moet.

Op de app en de site staat onder andere informatie over de openingstijden van het afvalbrengstation, wat er moet gebeuren bij een kapotte rolemmer, brenglocaties in de gemeente en het scheiden van afval. In onze gemeente scheiden wij al 62 procent van het afval. Dat is mooi, maar nog niet genoeg. De inzet is 75 procent in 2020. Door het gemak van de Afvalwijzer wordt het voor de inwoners makkelijker om meer afval gaan scheiden zodat de kwaliteit van de afvalscheiding verbetert.

Ook kunnen inwoners via mijnafvalwijzer.nl een persoonlijke afvalkalender uitprinten op postcode en huisnummer. Mocht dit niet lukken, dan kan men bij de informatiebalie in het gemeentehuis om een geprint exemplaar vragen. Wie niet in staat is om naar het gemeentehuis te komen kan telefonisch een afvalkalender aanvragen. De app of website is altijd actueel. Wijzigingen in het ophaalschema, bijvoorbeeld door sneeuw of een technisch mankement aan de vuilniswagen, worden direct verwerkt in het overzicht. Het is dan gelijk duidelijk of inwoners de bak aan de weg moeten laten staan of binnenhalen en wanneer het nieuwe ophaalmoment is. Een handige tip is het instellen van pushnotificaties. Via een herinneringsbericht ontvangen gebruikers van de app een bericht over welke bak of zak er naar buiten moet.

De Afvalwijzer is gratis te downloaden in de Apple App store en de Google Playstore. Inwoners vinden dezelfde informatie terug op de website www.mijnafvalwijzer.nl.

College dankt voor medewerking klanttevredenheidsonderzoek Wmo en Jeugdhulp

HEILOO - De gemeente Heiloo doet jaarlijks onderzoek onder inwoners naar de klanttevredenheid over het uitvoeren van de ondersteuning die valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdhulp. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om jaarlijks een onderzoek te doen naar de tevredenheid van inwoners die gebruikmaken van deze ondersteuning. In juli en september ontvingen inwoners namens het college een brief met het verzoek om mee te werken aan het onderzoek over het jaar 2016. In totaal zijn 332 Inwoners benaderd voor de tevredenheid over Wmo-regelingen en 135 inwoners voor hun mening over jeugdhulp. Eind november waren de resultaten van beide onderzoeken bekend. Het college dankt inwoners voor hun medewerking aan het onderzoek: "De resultaten laten zien waar we kunnen verbeteren als het gaat om zorg en ondersteuning".

Resultaten
Uit de antwoorden van de mensen die reageerden op de uitvoering van jeugdhulp is af te leiden dat twee derde de weg naar de gemeente kon vinden via het Sociaal Team. Deze inwoners ervaren een goede dienstverlening en voelen zich begrepen. De meerderheid van de respondenten geeft aan dat het nu beter gaat dan in de periode voordat zij hulp ontvingen. Ruim de helft geeft aan dat zij nu zonder hulp verder kan. Ook de onderzoeksresultaten over de Wmo laten zien dat de respondenten de weg naar de gemeente weten te vinden en dat er samen met het team een passende oplossing is gezocht. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat de gekregen ondersteuning resulteert in een betere kwaliteit van leven. Deze score is hoger dan de score van het tevredenheidsonderzoek over het jaar 2015.

De resultaten laten zien dat in vergelijking met 2015 meer inwoners van Heiloo gebruikmaken van de mogelijkheid tot cliëntondersteuning. Deze kosteloze dienstverlening (onder andere aangeboden via MEE en de Wering) helpt inwoners bij het zogenaamde 'keukentafelgesprek' met de gemeente. Ruim de helft van de respondenten die Wmo-ondersteuning ontvingen, geeft aan niet op de hoogte te zijn dat er gebruik kan worden gemaakt van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

De respons over de Wmo en Jeugdhulp geeft voldoende een beeld over de tevredenheid over de uitvoering van de regelingen door de gemeente. Inwoners konden hun tevredenheid aangeven via een vragenlijst die zij met de persoonlijke brief ontvingen. De resultaten van en de opmerkingen die bij de vragenlijsten zijn gemaakt, geven inzicht in de punten waaraan de gemeenten moeten werken om de dienstverlening nog verder te verbeteren.

Meer weten?
Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en inzage in de rapportages contact opnemen met Anja Poleschi-de Vries, anjadevries@debuch.nl of telefoonnummer 072 535 66 66.

Bron tekst: Gemeente Heiloo

Zoveel in 't Loo te beleven!

'Een mooi mens'. Foto: Marja Bak-Aal

HEILOO/ EGMOND - Marja Bak-Aal uit Egmond fotografeert regelmatig mensen die ze op straat tegenkomt. Zo ook in winkelcentrum 't Loo. "Ik zie hem daar vaak zitten, veelal op de mooie stoel of troon. Dit keer had hij een mooi gewaad aan en ik zei dat hij op een koning leek. "Noem me dan maar Koning Salomo." Ik maakte foto's, die ik als ansichtkaart naar hem toestuur. Dat zal hij leuk vinden. Een aardige man, een mooi mens."

Expositie Tineke Leering en Aja Witzel in het Trefpunt

Werk van Tineke Leering.

HEILOO - Tot 20 januari 2018 exposeren Tineke Leering (foto's) en Aja Witzel (sieraden) in het Trefpunt. Naast schilderen is fotografie de grootste hobby van Tineke Leering. Zij probeert haar creativiteit vast te leggen in beelden om ze te onthouden en omdat zij ze mooi vindt. Tineke heeft haar camera in de aanslag om de plaatjes niet te missen. Sinds 2010 is zij lid van de fotoclub HAF, waar zij veel leerde door haar foto's te delen en door te kijken naar anderen. Tineke volgde in de loop der jaren vele cursussen en zo ontstond haar eigen fotografisch handschrift. Eigenlijk heeft alles de interesse van Tineke: natuur, straat, macro, details et cetera. De laatste tijd doet zij veel in zwart-wit en trekt de straatfotografie haar zeer aan. Kortom, Tineke heeft veel plezier in het fotograferen. Aja Witzel exposeert in de vitrinekast haar mooie kleurrijke sieraden, die zeer de moeite waard zijn. Graag delen Tineke en Aja enkele van hun foto's en sieraden met u in het Trefpunt aan Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo.

Clubs uit Heiloo halen 12.739 euro op met Grote Clubactie

Bekendmaking landelijke opbrengst tijdens trekking Grote Clubactie 2017 in Tilburg.

HEILOO - Lotenverkopers van de Grote Clubactie gingen ook dit jaar weer fanatiek aan de slag voor hun sport-, cultuur- of hobbyvereniging. Veertien verenigingen zorgden in Heiloo voor een opbrengst van 12.739 euro.
Landelijk is er 8,9 miljoen euro opgehaald met 5.500 deelnemende verenigingen. Zo'n 225.000 leden gingen de straat op om loten te verkopen voor hun club. Gezamenlijk verkochten zij bijna 3 miljoen loten. In de afgelopen drie jaar is de opbrengst uit de Grote Clubactie per club gestegen met gemiddeld 22 procent. Al 45 jaar draagt de Grote Clubactie bij aan de financiële gezondheid van duizenden clubs in Nederland. Voor veel verenigingen een onmisbare bron van inkomsten. Clubs kunnen met de opbrengst bijvoorbeeld materialen vervangen, het clubhuis onderhouden en activiteiten organiseren. Veel verenigingen in Nederland zijn afhankelijk van sponsoring en andere initiatieven voor extra financiële middelen. Er is geld nodig om te kunnen groeien en goede faciliteiten aan leden te kunnen bieden. De Grote Clubactie speelt hierin een grote rol. Maar liefst tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Van de resterende twintig procent wordt een loterij georganiseerd.

Meander viert kerstdiner in Fletcher Hotel

HEILOO - Basisschool Meander viert dit jaar het 25-jarig jubileum. In samenwerking met het Fletcher hotel organiseert de school het jaarlijkse kerstdiner daarom in een van de eestzalen van het Fletcher Hotel. Alle kinderen en leerkrachten arriveren op 21 december vanaf 17.00 uur in feestelijke kleding. Om 17.30 uur wordt een driegangendiner geserveerd door vaders van de school, samen met obers van het Fletcher Hotel. De avond wordt afgesloten met een disco. Al eerder dit jaar hebben al verschillende festiviteiten plaatsgevonden. De burgermeester heeft in de eerste week het feestjaar geopend. Eind september heeft de school de hele week feest gevierd. Met de fancyfair hebben ze meer dan tweeduizend euro opgehaald, waarvan de helft is geschonken aan het Ronald McDonaldhuis. Omdat je een jubileum samen moet vieren heeft er ook een gezamenlijk schoolreisje plaatsgevonden naar Dierenpark Amersfoort. In het kader van dit 25-jarig jubileum heeft de ouderraad ook voor kerst iets origineels bedacht voor de leerkrachten en de kinderen. Zowel de school als het Fletcher Hotel kijken uit naar deze nieuwe manier voor het vieren van het kerstdiner. Voor het hotel is het ook de eerste keer dat bij hen zoiets plaatsvindt.

Beelden en schilderijen in Bibliotheek Heiloo

Werk van Louise Kitselaar.

HEILOO - Louise Kitselaar en Gonny van Wees exposeren tot 6 januari 2018 in Bibliotheek Heiloo. Te zien zijn beeldjes en schilderijen.

Louise Kitselaar
Het werk van Louise Kitselaar bestaat uit bronzen beelden en beeldjes. Louise Kitselaar: "Met stukken was bouw ik de figuur op. Ik werk voornamelijk figuratief. Dat wil zeggen: de figuur blijft herkenbaar. Echter, ik abstraheer mijn werk graag. De essentie van wat ik wil laten zien probeer ik te benadrukken. Dat kan snelheid zijn of juist rust, speelsheid of ingetogenheid. Daarnaast vind ik het van belang dat de textuur, de huid van het beeld, mijn handschrift heeft. Ik houd van snel opgezet werk waarbij het werkproces als het ware nog zichtbaar is."

Gonny van Wees
Gonny van Wees richt zich de laatste jaren steeds meer op voorstellingen in en op het platte vlak. Zodoende ontstaan er wandobjecten en materieschilderijen. Meestal werkt zij op paneel. Het geheel wordt dan opgebouwd met lijm, verf en pigmenten. Om de voorstelling diepte en een zekere dimensie te geven gebruikt zij bij voorkeur verloren materialen zoals hout, staal, touw en lood. Tenslotte is het werk pas klaar als zij meent dat het object een 'natuurlijk ' verschijnsel is geworden.

StarSingers in Witte Kerk

HEILOO - De StarSingers geven op donderdag 21 december een kerstconcert in de Witte Kerk in Heiloo. Onder de titel 'That's Christmas to me' laten ze het publiek horen wat Kerstmis voor hen betekent.

De StarSingers zijn zes vrienden die in 2010 zijn begonnen met een huiskamerconcert voor familie en vrienden. Nu geven ze met heel veel plezier elke Kerst een reeks concerten bij verschillende gelegenheden. De sopraan- en altpartijen worden gezongen door Ellen van Dam, Anja Boske en Sylvia de Bruijn, de tenor- en baspartijen door Paul Boske, Ton van Dam en Lex de Bruijn. Ze worden geholpen door de geluids- en lichtmannen Nico Zwaneveld en Daniël Vollers. En dit jaar zijn ze blij met een gastoptreden van Christi Klinkert. Ze begeleiden zichzelf op verscheidene instrumenten, onder meer gitaar, piano, cajon, fluit en ukulele.

Omdat de kersttijd enorm uitnodigt om te geven, willen zij de opbrengst van het concert doneren aan de Dare to Share Foundation. Deze organisatie steunt lokale initiatieven in ontwikkelingslanden om zelfredzaamheid te stimuleren. In eerdere jaren doneerden de StarSingers aan de Sky Blue School in Myanmar en War Child.

Het concert op donderdag 21 december begint om 20.00 uur. Kaarten à 10 euro zijn te bestellen via de site: www.starsingers.nl.

Bijenlint Heiloo: laatste plantactie in 2017

HEILOO - Ook dit jaar is het Bijenlint weer gelukt kleine stukjes van Heiloo zo te beplanten dat er meer diversiteit aan voedsel kan bloeien voor nuttige insecten als bijen en vlinders.

Zaterdag 23 december om 11.00 uur willen wij onze laatste plantactie van 2017 uitvoeren. We gaan een 20-tal soorten biologische bolletjes in het Oosterbos planten. Doet u mee? En leuk als u naast een grote schep, ook de kinderen en hun schepjes meeneemt. Zorg wel voor het juiste schoeisel, op dit moment zijn dat laarzen. Voordat we gaan planten vertellen we over het afgelopen jaar. Hoe het met de bijen gaat vertellen twee imkers en al uw vragen over bijen kunt u aan hen stellen. Ook kijken we vooruit naar 2018. Dat doen we om 11.00 aan de voet van het Uitkijkpunt in het midden van de geluidswal in het Oosterbos. Daarna gaan we een uurtje planten.

Op onze vrijwilligerslijst staan nu twintig namen, waaronder veel imkers. Als u bij wilt dragen aan meer kleur, geur en gezoem in onze gemeente kunt u zich als vrijwilliger opgeven. U ontvangt dan de Nieuwsbrief en we vragen u vrijblijvend drie à vier keer per jaar om mee te helpen bij kleine plantprojecten. De plantactiviteiten duren niet langer dan 1 à 1,5 uur. Zo blijft het ook leuk om vrijwilliger te zijn. Spreekt het u aan? Kom dan helpen op 23 december of maak uzelf kenbaar via bijenlintHeiloo@gmail.com Wij staan ook op Facebook: bijenlint Heiloo.

Zomerklokjes in Heiloo.

Bijenlint Heiloo werkt samen met Groenspoor, Groei en Bloei en de groenvoorziening van de gemeente. Wij vinden het belangrijk om met alle organisaties die met groen, diversiteit en duurzaamheid te maken hebben verbonden te zijn en de plannen te kunnen afstemmen. Als het op 23 december slecht weer is kiezen we een andere datum, dus geef u voor deze plantactie op via de mail zodat wij u in dat geval kunnen bereiken. In 2018 gaan we weer verder met het mooier maken van plekjes in Heiloo voor bijen, vlinders en u.

Ingezonden brief: Grote problemen op binnenwegen Limmen en Heiloo

HEILOO/ LIMMEN - In de jaren tachtig had men het plan om tweeduizend woningen in Heiloo en Limmen te bouwen, een zogenaamde Vinexwijk. Om dit mogelijk te maken moest er bij Limmen wel een nieuw treinstation gebouwd worden om de verkeersdrukte aan te kunnen. Dit plan werd later afgeschoten, maar men was er toen al van overtuigd dat het openbaar vervoer bij zoveel nieuwbouw hierop moest worden aangepast. Nu zijn deze woningen bijna gerealiseerd en hier is niets mee gedaan. Regeren is vooruitzien. In de 21ste eeuw zijn we dat helemaal kwijt. Het komt bij de huidige bestuurders niet eens in gedachten, dat als je zwanger bent het geluk, in dit geval het ongeluk, zich toch op termijn zal laten zien. Is er wel een verkeersbeleidsplan gemaakt of alleen een dure aansluiting op de A9, die in 2030 weer verbreed wordt zodat deze aansluiting weer verlegd moet worden. Hoe kan het bestaan dat men met onze overvolle wegen, waarop men zich allemaal een weg zoekt naar werkplek of snel openbaar vervoer, deze optie (station) die al op tafel ligt niet meeneemt. In deze problematiek wacht men tot alles klaar is en dan laat men de verkeersstromen door nieuwe bestuurders openbreken om de nodige aanpassingen te doen.

Wij zijn dit beleid zat en willen dat er bestuurd wordt met enige toekomstvisie zodat onze wegen weer begaanbaar zijn en blijven.

Frits Zonneveld, ex-verkeerscommissie, lid Limmen

Nieuwjaarsfeestje van de Kinderdirecteur

HEILOO - De bibliotheek in Heiloo begint het nieuwe jaar goed: kinderdirecteur Caoímhe van Bibliotheek Heiloo geeft een feestje! Kom je ook? Het nieuwjaarsfeest is op zaterdag 6 januari van 10.30 tot 12.00 uur in de bibliotheek. Je kunt spelen, knutselen, tekenen en natuurlijk is er wat lekkers. Je hebt alleen een gratis kaartje nodig. Ben je acht jaar of ouder? Reserveer dan snel een kaartje via www.bibliotheekheiloo.nl.

Schoorsteen in beeld

Foto: Alex Lute

HEILOO - Op de foto ziet u de schoorsteen van de voormalige melkfabriek op de Kanaalweg. De duiven hebben een perfecte plek gevonden om rustig te zitten.

Kerstvakantie met de Vikingen Speurtochten, poppentheater, knutselfeest en nog veel meer in Huis van Hilde

In Huis van Hilde wordt kerst gevierd met de Vikingen. Er is een fantastisch kinderprogramma tijdens de vakantie. Rond het thema van de tentoonstelling is er van alles te beleven voor groot en klein, en veel activiteiten zijn gratis. Natuurlijk kun je zelf meedoen: knutsel een Vikingboot, doe de Runen speurtocht, ontdek de ArcheoHotspot of beleef een voorstelling. Je kunt een van de gratis rondleidingen volgen, of samen met familie of vrienden van een overheerlijke kerstbrunch genieten. Bezoek ook de nieuwe tentoonstelling over Vikingen en de Graven van Holland; bijzonder zijn de onlangs in Bakkum opgegraven Vikingmunten die voor het eerst te zien zijn.

Programma kerstvakantie 2017

·         Doe de Runen speurtocht: speur en ontcijfer, bij goed antwoord krijg je lekkere limonade

·         Workshop: Knutsel je eigen Vikingboot (woe 27 dec. en 5 jan., 13.30-16.00 uur, € 2,50 na entree)

·         ArcheoHotspot: ga als archeoloog aan de slag met echte vondsten uit Egmond! (woe en vrij, 13-16 uur, gratis na entree)

·         Poppentheater 'Kleine Hilde' van Belletje Sterk; kom en beleef het mee (di 26 dec. en 2 jan. 15.00 uur,€ 7,50 p.p. incl. entree)

·         Verteltheater; komt dat zien; spel, zang en verhaal in één (3 jan, 15.30 uur, € 7,50 p.p. incl. entree).

·         Kerstbrunch: kom tweede kerstdag langs voor een overheerlijke kerstbrunch met allerlei heerlijke lekkernijen in Hildes Heerlykhyd (26 dec., 11.30-14.30 uur, € 10,50).

·         Kerst in Hildes Heerlykhyd: geniet van een lekker sneetje kerstbrood en een glaasje glühwein (ook in kindervariant) in museumcafé Hildes Heerlykhyd.

·         Van Viking tot Graaf van Holland, tentoonstelling met de munten uit Bakkum (t/m 11 feb. 2018)

·         LEGO-Sint van twee meter: nog geen genoeg van Sinterklaas? Kom dan naar de gratis tentoonstelling over het Sinterklaasfeest (t/m 6 jan. 2018).

·         Museumwinkel vol leuke kerstcadeautjes: met Vikingspulletjes, bordspellen, boeken en sieraden.

·         Ontdek het zelf: wil je ontdekken wat een archeoloog doet, doe de ArcheoBelevenis of speel de ArcheoGame

·         Gratis rondleidingen (kijk op de website voor het hele programma)

Nieuwe naam voor de Burgerij

LIMMEN - De Burgerij is al jaren een begrip in Limmen. Menigeen heeft er vreugde, maar ook verdriet gekend. Sinds 1995 staat deze naam op het pand. Destijds is het pand overgenomen door stichting Dorpshart met als doel het voormalig parochiehuis te behouden met de activiteiten die men in het dorp Limmen kent.

De Burgerij is de afgelopen jaren beheerd door diverse mensen. Alweer een jaar is Marieke van Zilt verantwoordelijk voor de uitbating van het horecabedrijf. Natuurlijk wordt zij bijgestaan door een gezellig team. Zij merken echter dat de naam de Burgerij niet meer passend is bij de huidige tijd. Door een nieuwe naam te kiezen willen zij mensen enthousiasmeren om de horecagelegenheid te bezoeken. Het moet een naam zijn met een frisse uitstraling en een knipoog naar het verleden.

Het spreekt voor zich dat de activiteiten, zoals de organisatie van verschillende muziekevenementen, bruiloften, feesten en partijen, maar ook toneeluitvoeringen, onveranderd blijven plaatsvinden. Natuurlijk kunt u ook terecht voor vergaderingen of presentaties, maaltijden en buffetten. Er is veel mogelijk en het team denkt graag met u mee.

Op zaterdag 6 januari zal de nieuwe naam bekendgemaakt worden. Dit is natuurlijk aanleiding voor een feest, en de reden waarom stichting Dorpshart Jan Keizer en Anny Schilder heeft uitgenodigd om naar Limmen te komen. Vanaf 17.00 uur is de zaal geopend. De Oldies band 'The Frogs' zal de avond muzikaal ondersteunen. Met als bonus natuurlijk de onthulling van de nieuwe naam!

Deze unieke avond mag u natuurlijk niet mislopen. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de Burgerij zelf en bij Bakkerij Bakker. Voor meer informatie: contact@deburgerij-limmen.nl.

'We zijn nu zo aan elkaar gewend'

Het echtpaar Seignette en burgemeester Mans. Foto: Stip Fotografie Foto: Stip Fotografie

LIMMEN - Ze zijn zestig jaar getrouwd, Jan en Jos Seignette uit Limmen, althans voor de wet. Op 18 december 1957 traden Jan (toen 25 jaar) en Jos (toen 22 jaar) in het huwelijk. Het kerkelijk huwelijk vond het daaropvolgende jaar later plaats, op 4 januari 1958. Omdat de gemeente de huwelijksdatum aanhoudt wanneer men voor de wet trouwt was dit de reden dat burgemeester Toon Mans op 18 december het bruidspaar een bos bloemen en een kopie van de huwelijksakte kwam overhandigen.

Jan, geboren in Beverwijk, heeft vijftig jaar in de bloembollenbranche gewerkt. Hij mocht zelfs ruim acht jaar lang de tuin van de Nederlandse Ambassade in Parijs voorzien van tienduizend bloembollen. Ook is hij vijfendertig jaar betrokken geweest bij de Stichting Bloemendagen. Jan is een groot supporter van AZ, al drieënzestig jaar is het zijn club en gaat hij regelmatig naar de wedstrijden. Ook biljart hij nog iedere week in het Trefpunt in Heiloo.

Jos, geboren in Heiloo, was dochter van een melkboer en werkte na het stoppen van haar zus en het overlijden van haar vader in het bedrijf. Na haar huwelijk met Jan is zij gestopt met werken want in die tijd werkte een gehuwde vrouw niet. Zij heeft zich voornamelijk beziggehouden met de opvoeding van de vier kinderen van het echtpaar. Zij klaverjast graag en heeft met vriendinnen een naaiclubje.

Op de kaart die Jan en Jos verstuurd hebben als uitnodiging voor hun feest prijken tulpen. Deze rood/gele tulp is naar Jan vernoemd en heeft hij op 31 december 2000 zelf gedoopt. De tulp is geteeld door de firma Snoek uit Ens.

Het feest zal ergens volgend jaar plaatsvinden en de veertig genodigden wacht een mooie middag. Onder deze genodigden zijn natuurlijk ook de vier kinderen, acht kleinkinderen en één achterkleinkind aanwezig.

Natuurlijk hebben wij gevraagd hoe men het zestigjarig jubileum bereikt. Jos Seignette: "Dat vraag ik me ook weleens af. We zijn nu zo aan elkaar gewend dus we gaan gewoon maar door." Aan humor ontbreekt het Jan Seignette ook niet. Ooit kwam hij 's nachts heel laat thuis. Hij dacht dat Jos al sliep en draaide de klok achteruit. Toen bleek dat Jos wakker was zei hij doodleuk: "Ik ben op tijd thuis". Als antwoord kreeg hij: "Dat klopt, zeker als je de klok achteruit zet". Het echtpaar kan om deze anekdote nog steeds lachen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

De Zonnebloem Limmen Kerstviering het Dickens-ensemble van Emergo

Het Dickens-ensemble.

LIMMEN - De Zonnebloem Limmen nodigt haar gasten uit voor een muzikale kerstmiddag, met daaraan voorafgaand een kerstlunch, op donderdag 21 december in De Burgerij.

De kerstsfeer wordt compleet met het sfeervolle optreden van het Dickens-ensemble van muziekvereniging Emergo uit Castricum. In traditionele Dickenskledij zullen zij met de warme klanken van het koperensemble instrumentaal een diversiteit aan kerstmuziek naar voren brengen, waarbij het publiek ook wordt uitgenodigd de bekende kerstliederen mee te zingen. Gezelligheid en sfeer voeren de boventoon in dit prachtige programma, zodat iedereen met een warm kerstgevoel weer naar huis gaat.

De kerstviering begint om 12.30 uur (zaal open om 12.00 uur) in De Burgerij aan de Dusseldorperweg 103 in Limmen. In verband met de organisatie graag aanmelding vóór 18 december bij Ria Hooijboer, tel.: 072-5052235. Wie vervoer nodig heeft kan ook bellen met bovenstaand telefoonnummer.

ZONDAGVERKOOP 24 DEC. TWEEDE KERSTDAG OPEN. KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste. Alle kleding €2 Jassen €6 kinderkleding-boeken 0,50 strips/dvd €1
STUNT STUNT STUNT
Vanaf zondag alle boeken €1 Veel meubels en kleingoed.

BRIDGECURSUS voor beginners & gevorderden.Start: medio jan. 2018. Info: tonmooij@concepts.nl (Tel. 072-5331672)

ZONDAGVERKOOP 24 DEC. TWEEDE KERSTDAG OPEN. KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste. Alle kleding €2 Jassen €6 kinderkleding-boeken 0,50 strips/dvd €1
STUNT STUNT STUNT
Vanaf zondag alle boeken €1 Veel meubels en kleingoed.

Knipkapster INGRID MEERMAN wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2018. BEDANKT voor uw vertrouwen van het afgelopen jaar. Tussen kerst en oud/ nieuw is de kapsalon open. Kerkweg 42, Limmen. www.knipkapster.nl 06-28865509

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Zin in een nieuw kapsel?
Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Huursom Euro 105,- per maand. Per direct beschikbaar. Tel. 06-10819857

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

Do-In in 2018. Heeft u na de feestdagen weer behoefte aan meer balans en welzijn? Kom en probeer Do-In! In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht leer ik u de basis van Do-In door o.a. meridiaanstrekkingen. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Geniet van fair trade koffie/thee, biologische lekkernijen en van kunst. Theeschenkerij - galerie de Buitenkans do. t/m zo. van 12 tot 17 uur tegenover de brandweerkazerne. Www.landgoedwillibrordus.nl

Met de buurvrouw een gezellig dagje uit? Maak een afspraak op www.Huurauto-Heiloo.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

`t kroegje vrijdag 22/12 Kerstborrel met de TROUBABROERS Aanvang 21:00 uur

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Date geregeld en geen openbaar vervoer in de buurt? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

`t Kroegje 24 dec
KERSTAVOND
is weer onze Traditionele LICHTJESAVOND. 1e kerst 20:00 open

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Zangles in Heiloo.
Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

`t Kroegje NIEUWJAARSDAG live muziek met Jan Grotendag & Fred Hazes. Kom gezellig borrelen!

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Gebeds- en bezinningsdagen OLV ter Nood

HEILOO - Onze Lieve Vrouw ter Nood biedt vanaf januari 2018 een maandelijkse gebeds- en bezinningsdag aan op donderdagen. Een moment om op adem te komen en rust en stilte op u te laten in- en doorwerken.

Op die dag vinden de heilige Mis en de aanbidding van het heilig Sacrament plaats. Tevens is er gelegenheid tot een persoonlijk gesprek en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening, de biecht. Gedurende de dag heeft u ook de gelegenheid om de Genadekapel te bezoeken, in het bedevaartpark te wandelen of te bidden. De warme maaltijd en het koffiedrinken zijn niet in stilte maar zijn momenten van ontmoeting met elkaar. De rest van de dag bewaren wij de stilte om zo tot persoonlijke verdieping van ons contact met de Heer te komen.

De dag is van 10 uur in de ochtend tot 16 uur in de middag, en worden geleid en verzorgd door pastoor Anton Overmars, priester van het Heiligdom. Op 11 januari vindt de eerste gebeds- en bezinningsdag van het nieuwe jaar plaats. Om aan deze dag te kunnen deelnemen dient u zich uiterlijk één week van te voren aan te melden door een mail te sturen naar info@olvternood.nl of telefonisch via 072 5051288. Voor deelname aan deze dag vragen wij u een vergoeding inclusief de maaltijd van 25 euro. Als dit voor u bezwaarlijk is betaal dan naar draagkracht. Kunt u meer bijdragen, graag. U kunt zich aanmelden voor losse dagen of in één keer voor de gehele cyclus. Zie voor meer info www.olvternood.nl. Het adres is Hoogeweg 65, 1851 PJ te Heiloo.

Kerstoratorium 'De Verhalen' in protestantse kerk Limmen

LIMMEN - Kerstmis. Of het historisch allemaal zo gegaan is? Waarschijnlijk niet, maar daar gaat het niet om. Met de verhalen over de geboorte van Jezus probeerden zijn volgelingen te verwoorden wat hij voor hen betekende: de belofte van een nieuw begin, het geloof dat de wereld zou veranderen, de hoop op vrede onder de mensen, het vermoeden dat je niet alleen bent op je wondere levensreis, en de wetenschap dat het goed zal zijn aan het eind.

Belangrijk daarnaast zijn onze eigen verhalen. De verhalen van toen zijn immers ook onze verhalen over momenten dat je gesterkt werd in je geloof en je hoop, maar ook wat ons doet twijfelen en bezorgd maakt. Kerstmis is uiteindelijk vooral droom, hoop en verwachting, wachten op... Dat wachten gaat nooit voorbij. Over onze verhalen én de verhalen rondom het kerstfeest wordt het kerstoratorium 'De Verhalen' gezongen. De tekst is van Michaël Steehouder en de muziek van Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. Het wordt verteld en gezongen door het koor van 'De Witte Duif' op vrijdagavond 22 december om 20.00 uur in de protestantse kerk in Limmen.

U bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren en mee te beleven! De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom! Adres: Zuidkerkenlaan 25 in Limmen.

Serious Request Kersttrui Run 2017

AKERSLOOT - Na het succes van vorig jaar is het Wilhelminaplein in Akersloot op vrijdag 22 december het startpunt van de Serious Request Kersttrui Run. Loop of ren drie kilometer in je meest foute kersttrui of outfit door Akersloot! Na afloop is het swingen met livemuziek van Boom Boom Barber.
Rock en Roll Dansgroep Akersloot en Café De Vriendschap slaan ook dit jaar weer hun handen ineen om te zorgen voor een parcours voorzien van kerstversiering, kerstmannen, muziek van onder andere Mariah Carey en Wham!, vuurkorven en veel gezelligheid. Na afloop kun je in Café De Vriendschap bijkomen van alle inspanningen en zal er warme chocolademelk en glühwein uitgedeeld worden. Deelname kost 7,50 euro (inclusief kerstmuts, warme chocolademelk of glühwein), waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat. De Serious Reques Kerstttrui Run Akersloot voor jong en oud, met een gezellige kerstsfeer en voor een goed doel, als dat geen goede kerstgedachte is!

3FM Serious Request 2017 haalt samen met heel Nederland geld op om ouders en kinderen te herenigen. Wereldwijd zijn meer dan vier miljoen familieleden elkaar kwijt door een ramp of conflict. De Kersttrui Run start op vrijdag 22 december om 19.00 uur op het Wilhelminaplein in Akersloot. Inschrijven: info@vriendschapakersloot.nl.

HSV Jo13-2 winterkampioen

V.l.n.r.: Daan L., Senne, Thomas, Daan S., Dobbe, Job, Daan van B., Douwe, Hugo, Loek, Levi, Ties en hun topcoaches&nbsp;Michel en Rob.

HEILOO - De toppers van voetbalvereniging HSV Jo13-2 zijn winterkampioen geworden. Deze competitiehelft hebben ze slechts vijf tegendoelpunten moeten incasseren. Het kampioenschap werd afgelopen zaterdag onder andere gevierd met taart en vuurwerk. Op naar een mooie tweede helft van het seizoen!

KPBiking: jeugdige Wout Bakker imponeert weer

AKERSLOOT - Wout Bakker uit Heiloo is voor de tweede achtereenvolgende keer winnaar geworden van de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. In het begin zag het er nog niet naar uit dat de jonge Bakker op Sportcomplex de Cloppenburgh met de winst naar huis zou gaan. Castricummer Alwin Hes trok al meteen na de start flink van leer, Henk Louwe (Alkmaar) en Wout Bakker zagen het gevaar en reageerden; de rest bleef afwachten of konden niet volgen. Alwin Hes had er goed de sokken in en het gaatje op het duo Louwe/Bakker groeide langzaam. Wout Bakker vond het tijd worden voor een tempoversnelling om Hes niet uit het oog te verliezen. Hierop had Henk Louwe geen antwoord en hij moest Wout Bakker laten gaan. Tegen halfkoers had Alwin Hes de pech door een bandprobleem het strijdtoneel te moeten verlaten. Wout Bakker, op dat moment al op korte afstand volgend van Hes, kon toen de koppositie overnemen. Henk Louwe was ook nog niet kansloos, maar een krampaanval noopte hem zelfs even tot afstappen, zodat vervolgens Henk Jan Verdonk senior weer in beeld kwam om een bedreiging te kunnen gaan worden voor Wout Bakker. Maar zover kwam het niet, Wout Bakker kon met een onoverbrugbare voorsprong blij voor de overwinning gaan. Uitslag: 1. Wout Bakker (Heiloo) 2. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 3. Henk Louwe (Alkmaar) 4. Bruno van Beek (Egmond aan Zee) 5. Ryan Barneveld (Heerhugowaard).

Rabo golft op thuisbaan Heiloo

Roger Nutt, Ugur Pekdemir en Hidde Hoekstra.

HEILOO - Rabobank en Golf- en Countryclub Heiloo blijven partners tot en met 2020. Op golfbaan Oosterzij, thuisbasis van de club, ondertekenden Hidde Hoekstra en Roger Nutt (namens GCH) en Ugur Pekdemir (namens de Rabobank) hiervoor de sponsorovereenkomst.

Het geheim van golfen
Bankdirecteur Ugur Pekdemir: "We noemen het sponsoring maar in mijn ogen gaat ons partnerschap veel verder. Wij zijn ambassadeur voor de golfclub en andersom is dat niet anders. Ik zeg wel eens: een rondje golf is een cadeau. Je geeft de relatie met wie je golft en jezelf een rustmoment. Een rustmoment waarin je vaak meer bereikt dan waar je vooraf op rekent. Het geheim van golfen is aandacht voor de sport én voor een ander."

Thuisbaan Heiloo
Hidde Hoekstra, voorzitter van GCH, is blij met het nieuwe contract. "De Rabobank maakt hiermee duidelijk dat ze onze 9-holes baan als thuisbaan ziet. Dit dragen ze ook uit en dat is prachtig. Ik hoop dat meer organisaties en particuliere golfers dit voorbeeld zullen volgen. Dus heb je interesse om te gaan golfen of wil je met jouw bedrijf sponsor worden en hier relaties ontmoeten: je bent bij ons altijd van harte welkom!"

Succesvol weekend voor docenten Dojo 't Loo

Michael Rosa in actie tijdens het NK taekwondo. Foto: Gerard Spaans Sports Photography Foto: Gerard Spaans Sports Photography

HEILOO - Het afgelopen weekend kende diverse successen voor een aantal docenten van Dojo 't Loo. Zaterdag werd taekwondo-docent Michael Rosa Nederlands kampioen tijdens de Nationale Poomsae & Freestyle Kampioenschappen 2017 in Nieuwegein in de klasse 41-50 jaar. Voor een vijfkoppige jury werden er stijlvormen gelopen waarbij het gaat om technische perfectie en presentatie. Met een score van 12.87 heeft hij de concurrentie ruimschoots achter zich gelaten.
Op zondag wist judotrainster Karen Stevenson knap een bronzen medaille te behalen tijdens het zwaar bezette Judo Masters toernooi in Sint Petersburg. Na winst in de eerste ronde op de Yuldashova met ippon werd in de kwartfinale helaas verloren van landgenote Guusje Steenhuis, de huidige nummer 1 van de wereldranking. In de herkansing wist Karen zich echter uitstekend te herpakken en won van de nummer 4 van de wereld, de Française Tcheumo. In een spannende strijd kwam Karen al vroeg op voorsprong met een wazari. Tcheumo wist echter later de stand gelijk te trekken, waardoor uiteindelijk een golden score nodig bleek. Karen was de meest aanvallende judoka en zat een aantal keren dicht bij een score. Uiteindelijk kreeg de Française een straf voor passiviteit, waardoor Karen door mocht naar de strijd om het brons. Daar trof ze de Russische Dmitrieva, waar ze in eerdere toernooien steeds van had weten te winnen. Toch was het een stugge strijd, die uiteindelijk ook pas in de golden score werd beslist door een straf wegens passiviteit voor de Russin. Een knappe en welverdiende bronzen medaille op dit zwaar bezette toernooi was daarmee een feit. Dezelfde dag deed Maaike Stevenson, de jongere zus van Karen, in Wijk bij Duurstede met succes examen voor het diploma judoleraar A.

Vader en zoon Schouten sterkste koppel in het Oosthonk

Een trotse vader Marco met zoon Melle.

EGMOND AAN ZEE - Dartliefhebbers konden zaterdagavond 9 december kiezen: kijken in Egmond aan Zee of zelf pijlen mikken in het Oosthonk in Heiloo. Bij dat laatste evenement werd in een spannende finale een 2-0 achterstand door Marco en Melle Schouten omgebogen in een 4-3 overwinning op Paul Kleibroek/Thijs Glas. In de beslissende zevende leg was een 180'er van Marco het breekpunt en kwamen Paul en Thijs niet meer op een finish. Aanstormend talent in de personen van Wesley Kok en Renzo Snel legden beslag op de derde plek ten koste van Jeroen Kleverlaan/Rein Glas. Bij de runners-up was de ervaring van Rob de Waard en Yvo Jonker doorslaggevend. De hoogste finish bleef steken op 120 en de maximale score van 180 werd vijfmaal genoteerd.

Het volgende toernooi is zaterdag 20 januari; dan spelen we het 301 dubbel in dubbel uit.

Leer schaatsen bij de leukste ijsclub van Noord-Holland

LIMMEN - De Limmer IJsclub bestaat sinds 1895 en is de oudste club in Limmen. De ijsclub is een van de grootste ijsclubs in de regio en wil het jeugdschaatsen in Limmen, Heiloo, Akersloot en de Egmonden bevorderen. Daarom start er op zaterdag 6 januari van 10.00 uur tot 11.00 uur een nieuwe schaatscursus voor de jeugd op de ijsbaan De Meent in Alkmaar. Alle kinderen tussen zes en twaalf jaar in de regio worden hiervoor uitgenodigd. De kosten voor tien lessen bedragen nu maar 35 euro. Geef je op via de site www.limmerijsclub.nl of bel 06-24708373 (Yaelle Vleugel).

AV Trias zet samen met de kerstman vrijwilligers en trainers in het zonnetje

HEILOO - Afgelopen zaterdag 16 december heeft AV Trias een diner georganiseerd voor haar vrijwilligers en trainers, om hen te bedanken voor een mooi en succesvol sportief jaar. Dit succesvolle diner had niet georganiseerd kunnen worden zonder de hulp van verschillende bedrijven. AV Trias wil de volgende bedrijven enorm bedanken: Bloemenhuis Monique voor de bloemstukken, Rootring Wijnen voor de wijn, Brasserie in 't Groen voor de voorgerechten, Bakkerij Kaandorp voor de desserts, Vis en Meer voor het koken en de bediening en ten slotte Scharrelslagerij Cees de Bouter voor de spectaculaire BBQ met rollade, kip, vis en vega!

Voor echte bikkels: Egmond Mini Marathon voor kinderen

Op de Boulevard in Egmond aan Zee.

EGMOND AAN ZEE - Tijdens de Saucony Egmond Halve Marathon op zondag 14 januari vindt ook de Egmond Mini Marathon plaats. Dit evenement is speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar, zodat ook zij hun hardlooptalent en doorzettingsvermogen kunnen laten zien tijdens de beruchte winterklassieker. De start vindt plaats bij Strandpaviljoen Bad Noord de Zeester in Egmond aan Zee. Online inschrijven is nog mogelijk t/m 1 januari of op de dag zelf bij het strandpaviljoen.

Jaarlijks komt er veel publiek naar Egmond aan Zee om de hardlopers aan te moedigen tijdens de start en finish. Dankzij de Egmond Mini Marathon is er in de badplaats voor de jongste hardloopliefhebbers ook iets te beleven. De start is om 11.00 uur op het strand van Egmond, waar de kinderen al hun krachten nodig zullen hebben om door het zand te ploegen. De finish is op de Boulevard Noord, waar alle kids worden ontvangen als echte helden, net als de deelnemers aan de halve of kwart marathon. Meedoen kan in twee leeftijdscategorieën: 6 t/m 9 jaar of 10 t/m 13 jaar. In elke categorie zijn prijzen te winnen.

Kinderen kunnen zich t/m 1 januari inschrijven via www.sauconyegmondhalvemarathon.nl of ter plaatse bij Strandpaviljoen Bad Noord de Zeester. Wees dan op tijd aanwezig, deelname kost 3,50 euro. De Egmond Mini Marathon is namelijk nu al razend populair. De inschrijvingen voor de komende editie zijn al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

SIM ondersteunt Sports4all Bowling

Foto: Wout Jager

HEILOO - Sports4all Bowling Heiloo (bowlen voor mensen met een beperking) heeft in het bedrijf Secure Internet Machines (www.simpc.nl) een sponsor gevonden die de deelnemers zowel financieel als materieel gaat ondersteunen. Door deze ondersteuning stelt dit bedrijf nu drie teams in de gelegenheid om tegen een gereduceerd bedrag in competitieverband uit te komen. Daarnaast zijn de deelnemers nu ook duidelijk herkenbaar omdat zij allemaal in dezelfde outfit kunnen spelen. Tegelijkertijd wil de manager van het bedrijf SIM, Ruud Storms, deze maatschappelijke betrokkenheid kenbaar maken door zijn medewerkers zichtbaar te betrekken bij deze ondersteuning. Er werd voor de naam 'Sports4all Bowling Heiloo' gekozen, dezelfde naam waaronder ook de competitiedeelnemers spelen. De presentatie vond plaats in Bowling & Party Centrum Heiloo, waar Frans Endel namens de gehele groep inclusief de organisatie en begeleiding zijn dank uitsprak voor de geweldige geste van dit bedrijf.

Trampolinespringers GTH vijfde van Nederland

Een mooie prestatie.

Oss_ GTH had zich geplaatst voor het NK teams trampolinespringen, het team dat zich geplaatst had bestaat uit Yara, Nina, Feliene en Isabelle. De meiden waren klaar voor de wedstrijd en begonnen enthousiast aan de wedstrijd. De wedstrijd werd begonnen met de verplichte oefening, het was een goede ronde oefeningen. Nina liet hier een mooie en strakke oefening zien, ook Isabelle sprong een keurige oefening en scoorde goede punten. Daarna werd de keuzeoefening gesprongen, ook nu wisten de meiden goede oefeningen neer te zetten. Yara scoorde hoog met een sterke en nette oefening, ook Feliene sprong haar oefening super uit. Met deze twee oefeningen hadden de meiden zich geplaatst voor de finale. De finale was spannend, er moest nog één keuzeoefening worden gesprongen. De oefeningen werden door de meiden super gesprongen. In het eindklassement zijn ze op een mooie vijfde plaats van Nederland geëindigd. Iedereen is trots op deze kanjers. Vanaf januari staan de individuele en synchroon wedstrijden op het schema, er wordt alweer hard getraind hiervoor. Voor meer info: www.gth-heiloo.nl

Jaimie van Sikkelerus deelnemer WK FIM Superbike

Akersloter motorracer Jaimie van Sikkelerus zit vol ambities. Archieffoto: Arjan Hoogvorst

AKERSLOOT - De coureur Jaimie van Sikkelerus uit Akersloot komt volgend jaar uit in de WorldSSP klasse van het FIM Superbike wereldkampioenschap. Van Sikkelerus gaat rijden voor het Italiaanse Gemar Lorini Honda Team, waar hij de teamgenoot wordt van de Brit Kyle Smith. André van Sikkelerus, de vader van Jaimie, was het afgelopen jaar zijn vaste begeleider. Dit jaar is het de taak voor voormalig coureur Tristan Lentink. Lentink is tijdens alle wedstrijdweekenden present. Vader Sikkelerus gaat zich meer richten op de werkzaamheden binnen het autobedrijf in Akersloot. Zie ook www.jaimievansikkelerus.nl

HSV Business Club met plezier naar AZ

De aanwezige leden van HSV Business Club. Foto: Paul Stam

HEILOO - Zaterdag 9 december vond het jaarlijks terugkerende evenement van de HSV Business Club plaats. Eerst met elkaar op de foto voor de grote kerstboom aan de Kennemerstraatweg. Met een hoop nieuwe leden en heel veel enthousiasme gingen we, door het slechte weer, met taxibusjes op weg naar het AZ-Stadion. Daar werden de sponsoren geheel verzorgd in een skybox met voorafgaand aan de wedstrijd een heerlijk buffet, drankjes genoeg, en de avond werd na de mooie uitslag van 5-0 nog completer gemaakt door volkszanger Joost de Vries. Hij maakte er een geweldig feest van. Zeer voldaan gingen de HSV sponsoren na middernacht op huis aan. Onderweg al plannetjes makend voor het volgende evenement.