De Uitkijkpost

14 november 2018

De Uitkijkpost 14 november 2018


Stichting Kees schenkt een tandem aan Autismecentrum de Boog

Kees en begeleider Bart van Schagen stappen gelijk op de tandem voor een proefrondje. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Donderdagmiddag overhandigde Stefan Beers van Stichting Kees een spiksplinternieuwe tandem aan Autisme Centrum Noord-Holland in Heerhugowaard.

Sinds maart 2018 biedt Autisme Centrum Noord-Holland een nieuwe vorm van zorg aan in combinatie met onderwijs. Op locatie 'de Boog' in Heerhugowaard is een ontwikkelplaats voor kinderen met autisme, die wel onderwijs kunnen volgen maar om welke reden dan ook geen aansluiting vinden bij het bestaande onderwijsaanbod.

Het autismecentrum is een veilige plek voor kinderen met autisme, waar ze onderwijs wel aankunnen. Door intensieve, individuele begeleiding (1-op-1) en in de groep, kunnen ze zich ontwikkelen op onder andere emotioneel, cognitief, sensorisch, communicatief en sociaal gebied. Door een onderwijszorgpakket op maat voor elk kind komen de kinderen weer tot bloei en kunnen ze zich weer aansluiten bij de maatschappij. Plezier, balans en eigen motivatie zijn belangrijke uitgangspunten.

Autismecentrum de Boog is een initiatief van drie moeders, Lenny Kroone (de moeder van Kees), Monique Tesselaar en Heidi Grifhorst. Op het autismecentrum werken ouders intensief samen met Esdégé-Reigersdaal (voor de zorg) en Heliomare (voor het onderwijs) aan de ontwikkeling van deze kinderen.

Ook beweging is belangrijk voor de zes kinderen die gebruikmaken van het autismecentrum. Naast de fietsen die er al waren was er een nieuwe tandem nodig om met meer kinderen tegelijk te kunnen gaan fietsen. Stichting Kees heeft geld beschikbaar gesteld voor de nieuwe tandem. Dit geld is verkregen door opbrengsten uit het door hen georganiseerde voetgolftoernooi en door een donatie van de Zware Hufters uit Heiloo. Donderdagmiddag was het zover. Jaap van den Kommer van Busker Fietsen uit Bergen kwam de tandem brengen. Na overhandiging van de sleutels door Stefan Beers aan Kees Kops werd de tandem gelijk in gebruik genomen door Kees en begeleider Bart van Schagen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Landelijke ondernemersprijs voor PCC-leerlingen

Samuel (zittend achter de computer) met achter hem Lehyb en Tim. Foto: aangeleverd

HEILOO - 'Steek je hand op als je iemand kent met longproblemen of een huidaandoening!' Met deze ijzersterke openingszin pitchten drie vmbo-leerlingen van PCC Oosterhout hun ondernemersplan afgelopen zaterdag naar landelijke winst.

Samuel (14 jaar, Heiloo), Lehyb (14 jaar, Alkmaar) en Tim (15 jaar, Akersloot), drie vrienden uit het derde jaar van de vmbo-opleiding Economie & Ondernemen, vinden het wel tijd voor een (Himalaya)zoutkamer in Alkmaar. Ze wonnen met hun plan eerder al de regionale voorronde van de scholenwedstrijd die was uitgeschreven door de Kamer van Koophandel. Samuel: "Er zijn niet veel zoutkamers in Nederland, maar de behoefte is er wel. We vonden dit alledrie een leuk idee en hebben goed samengewerkt. Het pitchen was erg spannend!" Tim: "We hebben veel gehad aan de pitchtraining en de tips die we kregen van een ondernemer."

Afgelopen zaterdag vond in Utrecht de landelijke finale plaats. Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote 500, kondigde het drietal aan. De jury bestaande uit Bernd Damme (Zoom Industries), Omid Bahadori (Domino's) en Rob Coolen (Kamer van Koophandel) waren van mening dat het Alkmaarse plan hoog scoorde op originaliteit, innovativiteit, realiseerbaarheid, presentatie en samenhang.
De zeer verraste prijswinnaars ontvingen wat persoonlijke prijzen, maar zullen ook nog begeleiding krijgen van een van de juryleden, de succesvolle jonge miljonair Bernd Damme, eigenaar van Zoom Industries. Want hoewel Lehyb politieman wil worden en Tim brandweerman, wil het drietal toch kijken of hun plan uitvoerbaar is. Samuel: "Dus misschien is Alkmaar binnenkort een zoutkamer rijker!"

11 november was de dag...

Goed weer, sfeervol verlichte tuinen, kinderen met ware kunstwerken als lampion en Sint-Maarten liedjes die door de straten klonken. Sint-Maarten 2018 was weer een mooi feest!

10 vragen aan... Edward Geesken

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren op de Vossenakkers in Heiloo, waar ik vrijwel mijn hele jeugd heb gewoond. Een rustige straat, waar je heerlijk buiten kon spelen. Op mijn 16e verhuisden we naar de Ringweg. Totaal andere buurt, maar wel lekker dicht bij HSV. Vanaf m'n 23e op mezelf, op kamers op de Heerenweg en Holleweg. In die periode leerde ik mijn vriendin Daniëlle kennen en samen wonen we nu alweer 26 jaar op De Waard. We hebben 3 dochters, Michelle, Nicky en Fenna.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Dan was ik profvoetballer geworden en had ik nu een mooie functie bij een grote Europese voetbalclub in een warm land. Het is allemaal wat anders gelopen, maar ik ben zeer tevreden met mijn huidige leventje. Ik werk al bijna 27 jaar bij de gemeente Amsterdam als adviseur informatiebeheer en doe daarnaast wat dingen bij mijn cluppie HSV.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik heb niet echt een grote held of zo. Momenteel lees ik het eerste boek over Wim Kieft en binnenkort begin ik aan het nieuwe boek. Wat een bijzondere man. Een geweldige spits, maar ook een grote twijfelkont die foute keuzes heeft gemaakt. Ik heb een enorm zwak voor hem en zou Wim gewoon de hand willen schudden om hem het allerbeste te wensen.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Heerlijk voetballen met mijn vriendjes in het 'houten speeltuintje' bij de Geestakkers. Fanatieke partijtjes op een grote zandvlakte met twee houten doeltjes. Wij waanden ons in een groot voetbalstadion. Daarnaast waren de jaarlijkse zomervakanties met mijn ouders, broer en zus naar 'onze' camping in de Dordogne fantastisch.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Dat moet je in mijn geval in een bepaalde context zien. Ik loop regelmatig hard met ons loopgroepje De Bikkels en we eindigen dan vaak op het bruggetje aan het begin van Ypestein (noordkant). Het zal wellicht door de vermoeidheid komen, maar uitgeput hangend over/aan de brugleuning heb je een mooi doorkijkje over het slootje. In de zomer, bij een laaghangend zonnetje, met al het groen en bloeiende waterlelies, is dat een prachtig plaatje.

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Mijn dochters mogen (eigenlijk moeten) mij wakker maken om te vertellen dat ze weer veilig thuis zijn na het uitgaan. Eerlijk gezegd lig ik dan vaak al een poosje wakker, wachtend tot ze thuiskomen. Ik slaap erg licht en iedereen die mij nodig heeft mag me wakker maken.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Houd de zonzij!' Dat is een groet van Frans, mijn vader. Probeer altijd het goede van de dingen in te zien, waardeer wat je hebt en behandel iedereen op een positieve manier.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik afgestudeerd verpleegkundige ben, al vermoed ik dat mijn diploma inmiddels wel is verlopen. Ik haalde mijn diploma in 1988, maar twijfelde of dit het voor mij zou zijn. Daarna heb ik nog een jaartje Biologie gestudeerd en moest vervolgens in dienst. Na even postbode te zijn geweest werk ik sinds 1992 bij de gemeente Amsterdam.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou proberen om als persoon hetzelfde te blijven als onze huidige burgemeester. Net zo betrokken, toegankelijk, energiek en zichtbaar. Een hele fijne man, die iedere keer als ik hem tref de moeite neemt om me even te groeten. Heel bijzonder! Ik zou extra sociale woningbouw (huur) voor jongeren regelen, sportverenigingen meer subsidie geven en ervoor blijven zorgen dat het dorp zo mooi groen blijft. En als ik het dan toch voor het zeggen heb, dan zou ik HSV een tweede kunstgrasveld geven.

10. De persoonlijke vraag van Esther Oostrom:
"Jij bent bij HSV een drijvende kracht, die enorm veel plezier beleeft aan onder andere training geven en coachen. Had jij achteraf gezien niet liever het CIOS of de ALO gedaan zodat je van trainer/coach je beroep had kunnen maken?"

Dit heeft eigenlijk nooit bij mij gespeeld. Ik zie het trainen en coachen vooral als een leuke vrijetijdsbesteding. Ik heb de teams van mijn dochters gecoacht omdat ik dat leuk vond om te doen en dan gelijk aandacht kon geven aan hun sportprestaties. Daar ben ik inmiddels mee gestopt. Dit is ook het laatste jaar dat ik de Overige Senioren van HSV nog train. Dan blijft alleen nog het uurtje trainen met de G-mannen van HSV over, wat vooral heel erg leuk is om te doen. Naast het feit dat mijn ambitie nooit veel hoger heeft gelegen, te weinig dus om er mijn beroep van te maken.

Ik geef de vragen door aan Hans Leijen. Mijn vraag is:
"Ik begrijp dat jij nog het enige bestuurslid bent van Stichting Dolfinn. Kunnen we in de toekomst nog wat verwachten?"

Sinterklaashuis in 't Loo

Pieten hebben hard gewerkt om het gezellig te maken in het Sinterklaashuis. Foto: aangeleverd

HEILOO - Nog een paar nachtjes slapen en Sinterklaas is weer in het land. In winkelcentrum 't Loo is weer een mooi huis voor de Sint gecreëerd, waar de komende weken allerlei leuke activiteiten worden georganiseerd.

Woensdag 21 november, 15.00 - 17.00 uur: opening Sinterklaashuis
Op deze woensdagmiddag wordt het Sinterklaashuis in 't Loo geopend. De Pieten hebben hard gewerkt om er iets moois van te maken. Natuurlijk zijn alle kinderen van harte welkom om het huis te bezoeken. Zelfs Sinterklaas komt op deze middag vast een kijkje nemen.

Zaterdag 24 november, 12.00 - 16.00 uur: Sinterklaaslichtje maken
Lekker knutselen om het in huis extra gezellig te maken op sinterklaasavond. Kinderen mogen met een weckpotje en glasstiften hun eigen sinterklaaslichtje maken.

Foto: aangeleverd

Woensdag 28 november, 13.00 - 17. 00 uur: pepernoten bakken
Maak van speciaal pepernotendeeg je eigen pepernoten. In de oven van Bakkerij Hoetjes worden ze gebakken. Dat wordt smullen als ze klaar zijn!

Zaterdag 1 december, 12.00 - 16.00 uur: creatief met foamclay
Vandaag kun je een Piet maken van foamclay. De knutselpieten zijn er ook en helpen natuurlijk een handje mee als je dat wilt.

Koopzondag 2 december, 12.00 - 16.00 uur: glittertattoo
Als je wilt, zet tattoopiet een mooie glittertattoo. Je kunt kiezen uit verschillende sjablonen. Sinterklaas komt ook even langs, met zijn Pieten natuurlijk.

Woensdag 5 december, 13.00 - 17.00 uur: geheim
Wat je deze dag in het Sinterklaashuis kunt verwachten, is nog geheim. Maar als je even langskomt, kom je vast al in de stemming voor pakjesavond.

Kleurwedstrijd Sinterklaas in Het Hoekstuk

Foto: aangeleverd

HEILOO - Kleur je ook mee voor Sinterklaas? Bij de winkeliers in Het Hoekstuk kun je nu een kleurplaat ophalen. Zoek je mooiste stiften of potloden op en maak er wat moois van. Als je klaar bent, lever je de kleurplaat bij een van de winkels in Het Hoekstuk weer in. Let op, dit kan uiterlijk tot donderdag 22 november.

Op zaterdag 24 november komt Sinterklaas omstreeks 15.00 uur samen met de strooipieten en dj-piet naar Het Hoekstuk. Sinterklaas reikt dan persoonlijk de prijzen uit aan de winnaars van de kleurwedstrijd. Voor iedere leeftijdscategorie zijn er heel veel leuke prijzen te winnen. Bijvoorbeeld een geheel verzorgd kinderfeestje aangeboden door Monkeytown Alkmaar of een bezoek van de ijscokar van Di Fiorentina, die maar liefst 100 ijsjes komt uitdelen, waar jij maar wilt.

Snel ophalen dus die kleurplaat en goed je best doen. Wie weet win jij zo'n mooie prijs!

Tom en Bas van TB Parket: De vakmannen en hun showroom

Tom en Bas, de vakmannen van TB Parket. Foto: Margreeth Anema

TB Parket

De Schrijnwerker 13

1851 PV Heiloo

Tel: 072-2100109

Mail: contact@vloeren-heiloo.nl

www.vloeren-heiloo.nl (binnenkort wordt dit www.tbparketvloeren.nl)

Stel je koopt een vloer, een van de belangrijkste onderdelen voor je nieuwe huis. Je gaat naar de winkel en een verkoper, strak in het pak, staat je te woord. Hij wil een zo duur mogelijke vloer aan je verkopen, het maakt hem niet uit of je een geluiddempende vloer wil of dat je een geschaafde bewerking misschien wel mooi vindt. Hij legt die mogelijkheden ook niet uit want jij weet daar toch niets van. Na het sluiten van de deal zet je je handtekening en daarna? Daarna hoor je niets meer van de verkoper. Er komt een persoon van een ander bedrijf je vloer leggen en deze specialist ziet gelijk dat deze vloer totaal niet geschikt is voor jouw huishouden. Daar zit je dan met je vloer, een doemscenario.

Bij Tom en Bas van TB Parket gaat dit anders. Zij hebben beiden bijna twintig jaar als freelance vloerenlegger gewerkt voor woonwinkels en kwamen vaak dit soort doemscenario's tegen. Door deze ervaringen besloten zij om zelf de vloeren te gaan verkopen. Ze begonnen met een kar met voorbeelden waarmee ze langs de klant gingen maar nu hebben zij sinds een jaar een prachtige showroom op de Schrijnwerker in Heiloo. Vakmannen met een eigen showroom dus.

Tom adviseert een echtpaar over de vloer die zij op het oog hebben. Hij neemt alle tijd voor ze. Hij luistert goed en vraagt bijvoorbeeld hoe de gezinssamenstelling is in verband met het gebruik van de vloer. Hij vertelt over de mogelijkheden die TB Parket biedt en legt het verschil in geluid uit tussen een gelijmde vloer en een vloer met ondervloer door er een balletje op te stuiteren. Het echtpaar heeft hier te maken met een vakman met passie voor zijn vak, dat merk je gelijk.

Een prettige bijkomstigheid is ook dat de mannen van TB Parket de vloeren heel scherp kunnen aanbieden. Over het algemeen zijn zij een stuk goedkoper dan andere bedrijven in de vloerenbranche, zij hoeven namelijk geen bedrijf in te schakelen om de vloer te leggen, dat doen zij zelf. Het product blijft uiteraard van de beste kwaliteit. Dit is ook heel prettig voor de klant, je hebt van het kopen tot het moment dat het laatste plintje wordt gelegd alleen te maken met Tom óf Bas, korte lijnen dus.

Bij TB Parket kan de klant zelf zijn plank samenstellen: de breedte, de toplaag, de sortering (meer of juist minder noesten), de bewerking (geborsteld of geschaafd) en de afwerking kan zelf gekozen worden. In de showroom hebben de mannen een handig en overzichtelijk systeem bedacht met voorbeelden van de mogelijkheden. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos: hout, lamelparket, pvc of laminaat. Visgraatmotief of toch een plank met een hoge sortering noesten, aflakken of juist mat houden. Als klant nemen de specialisten van TB Parket je bij de hand en zo leiden ze je op een makkelijke manier door het hele keuzeproces heen.

Momenteel doen de heren veel renovaties van Amsterdamse grachtenpanden en zijn er veel aanvragen uit de nieuwbouwprojecten in en om Heiloo, maar ze renoveren ook vloeren in oudere huizen, of geven de vloer een ander tintje als de bewoner verandering wil. "Alle klussen hebben hun charme, bij nieuwbouwwoningen denken we graag mee vanaf het begin. Wij kunnen altijd een kijkje komen nemen als de klant dit wil om alvast een inschatting te maken van wat mooi en wat misschien wel niet mooi is," vertelt Tom. Bas vult aan: "We hebben in al die jaren al zoveel vloeren gezien in verschillende huizen én de reacties erop dat wij snel een goed beeld hebben of uw keuze ook past bij uw huis en gezinssamenstelling."

De showroom is overdag en in de avonduren geopend op afspraak. Op woensdagavond is het inloopavond, dan kunt u altijd vrijblijvend even komen kijken.

Formule 1

Assen of Zandvoort, that's the question. De hoge heren, de teams, de eigenaren van de circuits, de bonden, de steden zelf, ze komen er niet uit. Daarom nomineer ik een andere plaats voor de Grand Prix 2020: Heiloo. Ik zal uitleggen waarom.

Heiloo heeft een kant en klaar stratencircuit, dat met enkele kleine aanpassingen tot een wereldcircuit is om te bouwen. Op dat circuit hebben enkele plaatselijke racemonsters al geoefend, die dan in 2020 voor het echie mogen.

Start en finish staan gepland op de Vennewatersweg, bij de ingang van het parkeerterrein naar de sporthal. Alle teams krijgen op het terrein een plek toegewezen waar ze kunnen sleutelen. Warming-up kan in de sporthal. Na de start gaat het richting het Malevoort. Op poleposition staat Max Verstappen, die tegen die tijd wereldkampioen is.

Direct na de start (hoezo herrie?) volgt de spannende chicane (gewoon een soort bocht) in het Malevoort richting het Hoekstuk. De winkeliersvereniging kan daar grote reclameborden plaatsen. Daarna gaat het richting Zeeweg die overgestoken moet worden, waarna twee verduiveld lastige chicanes volgen die de toepasselijke naam 'Omloop' hebben. Via Belieslaan en Kerkelaan (we gaan ervan uit dat de spoorweg daar tegen die tijd ondertunneld is en de Kerkelaan vierbaans) stomen we op naar de Kennemerstraatweg. Rechtsaf langs het stadhuis, waar achter een afzetting ruimte is voor actievoerders die tegen zijn. Bij de stoplichten linksaf.

Op de Kanaalweg gaat de race richting A9. Enkele wegversmallingen zullen het uiterste van hun stuurmanskunst vergen, maar gelukkig is de dokterspost over het bruggetje vlakbij. Bij Roosendaal rechtsaf. Eventuele uitvallers of kapotte wagens kunnen direct bij de Afvalbrengplaats worden gedumpt en voort gaat het weer, naar de altijd lastige chicane in de Ypesteinerlaan (reclamebord Albert Heijn!) op naar de rotonde in de Kennemerstraatweg. Het Texacostation kan als pitch stop dienen (bijtanken, proviandering, wasbeurt). Een strakke baan van enkele honderden meters richting Egmond Binnen, dan de tunnel en in de verte komt de ronde-finish in zicht. Iedere ronde telt ongeveer 6-8 kilometer, die de renners 12 keer moeten afleggen. Of als ze willen meer. Ja, het is niet niks, zo'n Grand Prix!

Er is één voorwaarde: dat ik de zwart-witte finishvlag mag hanteren. U ziet, alles is al aanwezig. Wereld, here comes Heiloo!

Dick de Scally

Start nieuwbouwproject De Linde Exclusief

Familie Kuyper en wethouder Fred Dellemijn storten met wat hulp de fundering. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Donderdagmiddag 8 november gaven wethouder Fred Dellemijn en de familie Kuyper het startsein voor de bouw van nieuwbouwproject De Linde Exclusief.

Onder het toeziend oog van de toekomstige bewoners van het nieuwbouwproject werd als officiële handeling een stuk fundering gestort door de wethouder en Bas, Hilde, Jordy en Matthijs Kuyper. Het toeval wilde dat op het moment van de officiële start van de bouw de fundering van het huis van makelaar Bas Kuyper (Kuyper & Blom) werd gestort.

Voor alle toekomstige bewoners lag er een betonnen tegel van 40x40 cm. klaar, net gestort, waarin zij bijvoorbeeld een handafdruk konden plaatsen. De tegel zal bij oplevering in het huis liggen zodat de bewoners zelf kunnen beslissen of zij de tegel eventueel in de tuin laten plaatsen.

Stijn en Ruben zetten hun handdruk in de tegel van huisnummer 17. Foto: STiP Fotografie

Daarna was er voor alle genodigden een gezellig samenzijn bij de Golf- en Countryclub Heiloo.

Tekst: Yvonne van Stiphout

'Waar is Pietje nu?'

HEILOO - 'Waar is Pietje nu?' Deze voorstelling naar het gelijknamige prentenboek van Wim Dam en Marieloes Koopman wordt op zondag 18 november in Bibliotheek Heiloo gespeeld. De voorstelling gaat over het kanariepietje van Zwarte Piet, dat zoek is. Het vogeltje is gevlogen. Dus wordt het hele Pietenhuis op z'n kop gezet en blijken er heel wat vreemde vogels rond te vliegen.

'Opstaptheater'
Naar het jeugdtheater, dat kan maandelijks in Bibliotheek Heiloo. De voorstellingen zijn allemaal geïnspireerd op actuele, bekende prentenboeken. De bibliotheek wordt omgetoverd tot een intieme theatrale omgeving waardoor de opstap voor jonge kinderen (2 tot 6 jaar) naar theater zeer veilig aanvoelt. Na afloop van de voorstelling is er nog een WizzWizz beleving in de Speelotheek: spelen met duurzaam speelgoed voor kinderen van 2 tot 8 jaar.

Kaarten reserveren
Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee. De voorstellingen duren ongeveer 40 minuten.

Alzheimer Café over dementie en feestdagen

HEILOO - Alzheimer Noord-Kennemerland organiseert op woensdagavond 21 november een Alzheimer Café in Heiloo over het onderwerp 'Dementie en feestdagen'. Hoe kom ik de feestdagen door? Hoe kan ik de kracht van herinneringen gebruiken?

Pascalle De Graauw-Schmitz, casemanager van Geriant, verzorgt de inleiding. Jan Tulp (vrijwilliger van Alzheimer Noord-Kennemerland) heeft een sfeervolle inbreng. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden, hulpverleners en iedereen die in het onderwerp is geïnteresseerd.

U bent van harte welkom in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. Vanaf 19.00 uur staan koffie of thee voor u klaar. De inleiding begint om 19.30 uur. Om ongeveer 21.00 uur wordt de avond afgesloten. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Inlichtingen: Riet Steenhoek-Gravesteijn, tel.: 072-5337612.

Opkikkers van de maand oktober

Eugène Vriend brengt zijn passie voor de mondharmonica graag over op de jeugd. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand oktober zijn gegeven aan Koor Swing in Heiloo, Muziekverenging Eensgezindheid in Heiloo, Zwemclub De Spetters in Heiloo, en Stichting Adopteer een Vroedvrouw in Ethiopië (aangevraagd oor mevr. Huisman uit Castricum).

Ook Eugène Vriend kreeg een van de opkikkers. Mede dankzij deze gift werd een langgekoesterde wens van Eugène werkelijkheid: het weer terugbrengen van de mondharmonica bij de jeugd. Samen met Susan Groot, directeur van de Paulusschool Heiloo, zou hij kunnen beginnen met mondharmonicalessen in groep 7 en 8. Voor deze lessen is het noodzakelijk dat de kinderen over een eigen mondharmonica beschikken. De 'Opkikker van de week' was voldoende om een kwart van de benodigde mondharmonica's aan te schaffen. Op 19 oktober jl. hebben alle kinderen een mondharmonica ontvangen en uitleg gekregen hoe de mondharmonica bespeeld moet worden. Ze hebben twee muziekstukken meegekregen om in de herfstvakantie te oefenen. Na de herfstvakantie hebben de kinderen de eerste officiële les gehad. Deze eerste les was een groot succes, mede dankzij de bijdrage van XopX.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Rijksweg 127, Limmen. Openingstijden: dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur, tel. 072- 5325962.

Medisch pedicure specialist in voetverzorging

Een medisch pedicure heeft een extra opleiding gedaan om zich te verdiepen in risicovoeten. Foto: aangeleverd

Een pedicurebehandeling: soms gewoon lekker, maar soms ook pure noodzaak. Voor voeten die wat meer risico lopen, zoals bij suikerziekte (diabetes) en reuma, is er de medisch pedicure. Een medisch pedicure heeft een extra opleiding gedaan om zich verder te verdiepen in de risicovoeten. De medisch pedicures bij Podotherapie Heiloo werken nauw samen met de podotherapeuten in de praktijk. Hierdoor kunnen zij ook nagelbeugels toepassen bij regelmatig ingroeiende nagels. Of een orthese maken bij een steeds terugkerende likdoorn op de tenen. Door hun ervaring en interne opleiding kunnen zij ook lastigere nagels, likdoorns en eeltplekken behandelen. Voor sporters is er de medisch pedicure sport, zij heeft meer kennis over huid- en nagelklachten in combinatie met sport.

Bij suikerziekte geldt in veel gevallen een vergoeding uit de basisverzekering via HONK of via de aanvullende verzekering. Onze pedicures zijn aangesloten bij Provoet, Procert Kwaliteitsregister en HONK. Wij werken op afspraak. Wanneer u uw voeten wilt laten verzorgen door een van onze medisch pedicures kunt u telefonisch contact met ons opnemen op 072-5325555 voor een afspraak in Heiloo of Akersloot. We zijn gevestigd aan de Nijverheidsweg 31J, 1851 NW in Heiloo en aan het Churchillplein 1, 1921 ET in Akersloot. Zie ook onze advertentie.

Recycle Sint: ruilen is het nieuwe kopen

Dankzij Recycle Sint krijgt speelgoed een tweede kans. Foto: aangeleverd

HEILOO - Van ruilen komt huilen? Nee hoor! Ons motto: ruilen is het nieuwe kopen. De Recycle Sint pakt het dit jaar duurzaam aan, samen met Bibliotheek Heiloo. Dus sprokkel snel alle spelletjes, speelgoed en knuffels bij elkaar waar jouw kind niet meer naar omkijkt, maar waar een ander kind heel blij van kan worden. Breng dat vervolgens in op dinsdagavond 20 november tussen 18.00 en 19.00 uur. Je krijgt dan waardebonnen, die je tussen 19.00 en 21.00 uur weer kunt besteden. Speelgoed dat overblijft, gaat naar kringloopwinkel X-op-X.
Recycle Sint: dé manier om het Sinterklaasfeest duurzaam en voordelig te vieren. Kom je ook?

Fysiotherapeut Peter Slinger neemt afscheid

HEILOO - Mijn werk als fysiotherapeut op de locatie De Loet 6 beëindig ik op 14 december a.s. Deze gebeurtenis wil ik met u, patiënten en bekenden, delen. Ik wil van u allen afscheid nemen op 8 december a.s. in het verzorgingshuis aan De Loet 1. U bent van harte welkom tussen 12.30 en 15.00 uur. De eerste drie maanden van 2019 werk ik nog uitsluitend op De Krommert 16 in Heiloo. Afspraken voor aldaar kunt u tot die datum maken, het telefoonnummer blijft 072-5333746.

Peter Slinger

Verkoop Rode Kruis

HEILOO - Binnen de afdeling Heiloo van het Rode Kruis houdt de Welfare zich o.a. bezig met handwerken. Elke week wordt door vrijwilligers hard gewerkt, met prachtige resultaten tot gevolg. De mooiste handgemaakte poppen en borduursels worden op vrijdag 16 november en zaterdag 17 november verkocht op de markt in winkelcentrum 't Loo. De opbrengst van deze verkoop wordt gebruikt om nieuwe materialen aan te schaffen, zoals wol, borduurzijde, ritssluitingen etc.

Glitter en Glamour bij Brasserie in 't Groen

HEILOO - Het was zaterdagavond afgeladen vol bij de Glitter & Glamour Bingo bij Brasserie in 't Groen. Een restaurant vol vrouwen en een handjevol mannen speelden fanatiek de vijf bingorondes mee, in de hoop een van de mooie prijzen mee naar huis te nemen. Tussen de bingorondes door zette dj Michael en saxofonist Tim Bakker de tent op z'n kop. Wederom een geslaagde bingo-avond, op naar de volgende keer!

Een avondvullende ontmoeting met Onno Blom, de gelauwerde biograaf van Jan Wolkers

Onno Blom, de gelauwerde biograaf van Jan Wolkers. Foto: Stephan Vanfleteren

HEILOO - De Literaire Salon presenteert een avondvullende ontmoeting met Onno Blom, de gelauwerde biograaf van Jan Wolkers. Met zijn fantastische en bekroonde biografie Het Litteken van de Dood neemt hij ons mee door leven en werken van deze wereldberoemde schrijver. Tijdens deze avond wordt de verfilming van Wolkers meest beroemde roman getoond, Turks Fruit.

Jan Wolkers' kunstenaarschap ontstond in Oegstgeest uit een rebelse opstand tegen de God van zijn gereformeerde vader, hij bloeide op in Amsterdam en vond harmonie op Texel. Zijn romans werden verguisd, bejubeld en bekroond. Wereldwijd werden honderdduizenden exemplaren verkocht van Kort Amerikaans, Een Roos van Vlees en Turks Fruit. Wolkers werd opgeleid als beeldhouwer. Zoals hij beeldhouwde met woorden, zo schreef hij met verf.

Wolkers' autobiografische roman Turks Fruit verscheen in 1969 en zette de brave samenleving op zijn kop. Jan Wolkers beschrijft in Turks Fruit de heftige liefde van een beeldhouwer voor een jonge liftster. De roman is Wolkers' meest gelezen en meest vertaalde boek en werd in 1972 verfilmd door Paul Verhoeven, met Monique van der Ven en Rutger Hauer in de hoofdrollen. De roman beleefde tientallen herdrukken en geldt thans als een klassiek meesterwerk dat het veranderende tijdsbeeld van sociale dwang naar persoonlijke vrijheid markeerde. De film heeft maandenlang de hitlijsten aangevoerd en alleen al in Nederland 3,5 miljoen mensen naar de bioscopen gelokt.

Meer dan tien jaar lang werkte Onno Blom aan Wolkers' biografie Het Litteken van de Dood. Op basis van een schat aan materiaal schetst hij een rebels, obsessief en zinnelijk leven in de greep van liefde en dood. Wolkers had onstuimige relaties met vrouwen en meisjes. Deze verrukkelijk leesbare biografie is het resultaat van tien jaar werk, toegang tot het onthullende en omvangrijke persoonlijke archief van Jan Wolkers (1925-2007) en vele interviews. Op 19 oktober 2017, de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verscheen deze indrukwekkende biografie over de beeldhouwer-schilder-schrijver, die het rebelse leven van een van de meest gehate en geliefde kunstenaars van Nederland beschrijft. Op 18 september 2018 wint Onno Blom met zijn biografie de Nederlandse Biografieprijs 2018.

'Jan Wolkers door de ogen van zijn biograaf Onno Blom', woensdag 28 november om 20.00 uur in de Cultuurkoepel Heiloo. De Literaire Salon is een samenwerking tussen Cultuurkoepel Heiloo, Eerste Bergensche Boekhandel, Bibliotheek Heiloo, Bibliotheek Kennemerwaard en Muziekschool Heiloo. Kaarten à € 15,- via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus. Voor nadere info kunt u bellen met Joep van Dijk, lid van het bestuur Vrienden Cultuurkoepel Heiloo. Telefoon: 06-51578319. E-mail: joepvandijk@gmail.com.

Jeroen van Merwijk in De Beun

Jeroen van Merwijk Foto: aangeleverd

HEILOO - Met Jeroen van Merwijk heeft De Beun op 16 november een bijzondere cabaretier op de planken staan.

'Zijn genie gloeit fel in zijn liedjes. Fijnzinnige ironie. Compromislozer dan ooit.' Als commentatoren zo oordelen zit het goed met Jeroen van Merwijk.

Van Merwijk krijgt minder publicitaire aandacht dan de groten van het Nederlandse cabaret. Dat is jammer, want onterecht. Hij (61) is misschien wat bescheiden, hij heeft wel een imposante staat van dienst opgebouwd met succesvolle theater- en tv-optredens met daarbij kwalitatief hoogstaande liedjes, gewonnen prijzen en gewaardeerd co-schrijverschap voor collega's van liedteksten en van voorstellingen.

In de voorstelling 'Lucky' hangt Van Merwijk eerst de uitgebluste kunstenaar uit. In het tweede deel komt zijn alter ego ten tonele. Een treiterige transgender kat die de soms toch al niet malse uitlatingen van de kunstenaar nog eens dunnetjes overdoet en de Nederlandse samenleving van kritiek voorziet. De ironie druipt eraf. Van Merwijk zegt over zichzelf: "In het echt ben ik leuker."

Opbrengst collecte Brandwonden Stichting

HEILOO - De totale opbrengst van de collecte van de Nederlandse Brandwonden Stichting, die werd gehouden van 7 t/m 13 oktober 2018 in Heiloo, heeft mooie bedrag van € 6823,50 opgeleverd. Het motto was dit jaar: 'Weet jij wat je moet doen bij brandwonden?' Hoe meer er tijdens de collecte wordt opgehaald, hoe meer onderzoek men kan doen om de kwaliteit van de genezing te verbeteren. Bij deze wil de Brandwonden Stichting alle collectanten en gulle gevers hartelijk bedanken voor hun inzet en de stichting hoopt ook in 2019 weer op u te mogen rekenen. Helaas zijn zij nog steeds op zoek naar nieuwe collectanten en mensen die de regie willen nemen om alles in een van de 10 wijken te regelen, zodat alles op een prettige manier verloopt. Mocht u volgend jaar ook willen collecteren, bel dan 072-5338645, mail naar martin.j.g@kpnplanet.nl of meld u aan op www.brandwondenstichting.nl.

Lazy Sunday Tapas met La Lunfardita – Tango & Manouche

La Lunfardita is een Spaans gezelschap met een crossover van tango en manouche. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondag 9 december wordt je in de Cultuurkoepel getrakteerd op Lazy Sunday Tapas met La Lunfardita – Tango & Manouche.

La Lunfardita is een origineel Spaans gezelschap met een bijzondere crossover van tango en manouche (gipsyjazz). Deze twee muziekstijlen vullen elkaar aan, als een tangodanskoppel. Carolina Eva Dubois uit Madrid vuurt met haar zang de gipsygitarist Simon 'Gumbo' Cuenca aan en brengt u direct in de sfeer van de danslokalen in Madrid. Jesús Penarando begeleidt op accordeon en zwiert als het ware rond de sturende contrabas van Alejandro Ollero Temprano. De vier muzikanten nemen het publiek mee van de cafés van Buenos Aires naar de kroegen in Parijs, van de theaters van Madrid naar de Cultuurkoepel in Heiloo met bijpassende Spaanse tapas verzorgd door Keuken met Karakter. Een mooi cadeau uit Spanje! Zondag 9 december aanstaande in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang: 13.00 uur. Entree: 42,50. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Sfeervolle kerstmarkt en schaatsbaan bij Winkelcentrum 't Loo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het einde van het jaar wordt extra sfeervol bij winkelcentrum 't Loo. Vanaf donderdag 20 december wordt het Loo-plein tussen Blokker en Hema afgesloten voor verkeer en wordt er een schaatsbaan opgebouwd. Horeca-ondernemers uit Heiloo slaan de handen ineen en rondom de schaatsbaan ontstaat 'koek-en-zopie Heiloo'. Oostenrijkse gezelligheid met houten chalets en een warm buitenterras, glühwein en diverse kerstkoren. En niet te vergeten een grote kerstmarkt. In de krant van woensdag 21 november leest u meer over dit gezellige winterse evenement.

Annet Haar Zaak M/V/X 25 jaar in Heiloo

HEILOO - Op 5 december 1993 ging mijn meisjesdroom in vervulling. Ik opende mijn eigen kapperszaak in Heiloo.

Ik kijk terug op een enerverende tijd waarin ik veel heb geleerd. Ik constateer dat er ontzettend veel is veranderd in dit vak, vooral omtrent de regelgeving betreffende vakdiploma's. Ik ben blij dat ik tot de generatie kappers behoor die opgeleid is als vakbekwaam dameskapper en barbier. Nu is er zelfs sprake van kapsalons en barbershops met personeel zonder vakdiploma's. Hier geven klanten zich vaak onwetend over aan amateurs.

Ik geloof in scholing en bij mij in de zaak worden klanten professioneel behandeld met hoogwaardige producten door topstylisten. Daarom is mijn zaak succesvol en staat als rots in de branding op een gouden stek in Heiloo, waar we vooral doorgaan met waar wij goed in zijn.

U bent van harte welkom!

Paskamerplezier!

Cathy, Daphne en Hilda adviseren u graag. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Shoppen in een lingeriespeciaalzaak is een beetje genieten van luxe. Geen gedoe met online toch weer het verkeerde bestellen, geen onflatterend licht of items van de vorige klant die nog in je paskamer hangen…

Wel: comfortabel passen met veel ruimte en persoonlijke begeleiding van een vakvrouw. Lingerie kopen is jezelf, of een ander, trakteren op iets moois. Mooie lingerie zit niet alleen goed maar geeft ook (soms onbewust) een boost van zelfvertrouwen. Zeker als je merkt hoeveel beter je bovenmode zit met goed passende ondermode.

Zo'n 'traktatie' is niet alleen naar buiten wandelen met je nieuwe aankoop, ook het paskamerplezier, het uitkiezen en het geadviseerd en geïnspireerd worden hoort daarbij. Het is een totaalbeleving. Die service krijg je alleen in een speciaalzaak. Onze gedrevenheid en passie, dat voel je als klant!

Dus tot ziens, de koffie staat klaar.

Interieuradviesdag bij Rozing Wonen & Dromen

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 24 november organiseert woonwinkel Rozing Wonen & Dromen de Inspiration Tour interieuradviesdag.

Tijdens een persoonlijk interieuradvies van 45 minuten (waarvoor je je vooraf dient aan te melden) kun je al je persoonlijke interieurwensen kenbaar maken en word je door een topstylist voorzien van een inspirerend advies. Na afloop ontvang je een handige 'styleguide' met jouw favoriete materialen waarmee je direct aan de slag kunt. Het advies (inclusief styleguide) krijg je van Rozing Wonen & Dromen cadeau!

Ga voor meer informatie en aanmelding naar www.rozing.nl of loop even binnen: Westerweg 261 in Heiloo.

Miss Bean serveert voortreffelijk vijfgangendiner

V.l.n.r.: Inge Fris, Martijn Smit, Miss Bean en Leonie Grossenbagt. Foto: Renate Oranje

HEILOO - Vrijdagavond verzorgde Miss Bean in het kader van 'Nederland Leest' een exquise veganistisch vijfgangendiner in Bibliotheek Heiloo. Een uitverkochte avond, die in een bijzonder goede sfeer verliep.

Dit jaar is het thema van Nederland Leest 'Voeding'. Miss Bean liet zich voor het suiker- en glutenvrije menu inspireren door vijf subthema's: koken, gezondheid, milieu, cultuur & lifestyle en voedingstechnologie. Die thema's werden tijdens het diner toegelicht door twee deskundigen uit Heiloo, Martijn Smit van The Climate Reality Project en orthomoleculair therapeute Leonie Grossenbagt.

Klimaatverandering
Martijn ging in in op de vraag hoe je 'klimaatverandering een halt toe eet'. Bij iedere graad opwarming gaat de opbrengst en de kwaliteit van gewassen omlaag, wat uiterst risicovol is in combinatie met een toenemende wereldbevolking. Voor 40% van de wereldbevolking is waterschaarste een probleem. Voor de productie van één kilo vlees is duizenden liters water nodig. Door geen dierlijke producten te eten oefen je elke dag een stevige en positieve invloed uit op een evenwichtig ecosysteem.

Eet verantwoord en gevarieerd
Als orthomoleculair therapeute zorgt Leonie Grossenbagt ervoor dat je je lichaamscellen met de juiste moleculen voedt. Ze legde onder meer het verschil uit tussen het ontstekingsremmende Omega 3 (onder meer in walnoten en lijnzaad) en het juist ontstekingsbevorderende Omega 6 (onder meer in pindakaas en tarwe). Leonie vindt het belangrijk om zo gevarieerd mogelijk te ontbijten en te lunchen, zo krijg je een groter palet aan voedingsstoffen binnen en wordt je spijsvertering niet steeds door hetzelfde geprikkeld.

Het slotwoord was aan de koningin van de avond zelf, Miss Bean sprak in haar slotwoord de wens uit dat de deelnemers zich zowel mentaal als lichamelijk gesterkt voelden om bewuster met voedsel om te gaan en wees op de vele alternatieven die deze verandering een stuk makkelijker kunnen maken. Voor deze tot in de perfectie verzorgde avond ontvingen Miss Bean, Inge Fris, Leonie Grossenbagt en Martijn Smit een overdonderend applaus. Geheel terecht. Lees meer op www.uitkijkpost.nl.

Pronk Kappers, al 50 jaar een begrip in Egmond en omstreken!

V.l.n.r.: Esther, Herman en Lisa Pronk. Foto: dredesign.nl © 2018

EGMOND AAN ZEE - Eind jaren zestig dreigde Egmond aan Zee zonder een herenkapperszaak te komen en dat zag Herman Pronk - in die tijd werkzaam in de zaak van zijn vader in Warmenhuizen - als een mooie gelegenheid om voor zichzelf te beginnen. In 1968 kocht Herman samen met zijn vrouw Lisa een mooi pand aan de Voorstraat 94 in Egmond aan Zee.

Aanvankelijk runde Herman met zijn tweeën een herenkapperszaak, maar nadat Ria van Dam in 1976 stopte met haar damessalon, breidde Herman uit en voegde hij het naastgelegen woonhuis bij de zaak. Zo ontstond de basis van het huidige Pronk Kappers. Een heren- en dameskapsalon die nu met een team van 11 enthousiaste kapsters en inmiddels een tweede vestiging in Egmond-Binnen sinds 2010 wordt geleid door dochter Esther Pronk. Esther had - hoe kan het ook anders - het kappersvak al snel in de vingers, zij deed ervaring op bij andere kapperszaken, maar zij wist natuurlijk dat haar hart in de zaak van haar vader zou liggen.

Zeer succesvol
Al 3 jaar biedt Pronk Kappers zeer succesvol abonnementen aan en kun je online je afspraak maken. Verder houdt ze haar team up-to-date door hen regelmatig cursussen te laten volgen. Recent heeft Pronk Kappers er een nieuwe specialiteit bij: het knippen van krullen! Kijk voor meer informatie op onze website: pronkkappers.nl.

Wij vieren het 50-jarig bestaan van Pronk Kappers!
Tot eind 2018 hebben wij een geweldige actie van Kérastase: 3 haarlijnproducten afgestemd op ieders haartype in een cadeauverpakking van € 80,- nu voor € 50,-. Wij geven gedurende deze periode een mooi in midiformaat Kérastase haarverzorgingsproduct ter waarde van € 9,95 cadeau, uiteraard zolang de voorraad strekt!

Verkoop ook je oude wintersportuitrusting op de Pauw Wintersportbeurs!

Foto: © Fischer Sports GmbH

Op 17 en 18 november wordt bij Pauw Recreatie in Heerhugowaard weer de grootste en gezelligste wintersportbeurs van Noord Holland georganiseerd. En tijdens deze beurs kunnen ook particulieren hun oude wintersportuitrusting te koop aanbieden. De Pauw Wintersportbeurs biedt de bezoeker in gezellige winterse sferen een enorme collectie aan outletartikelen, zoals wintersportkleding, ski's, snowboards, schoenen en accessoires.

Enthousiaste wintersporters die aan wat nieuws toe zijn, kunnen hun gebruikte (en gereinigde) wintersportkleding, ski's, boards, ski- en snowboardschoenen, helmen, schaatsen en andere wintersportartikelen op de beurs laten verkopen! Geen 'gezeur aan deur', maar de medewerkers van Pauw bepalen samen met u de prijs en Pauw Wintersport verzorgt verder het gehele verkooptraject. Inbreng van de goederen kan op woensdag 14 november van 15.00 tot 17.30 uur, donderdag 15 november van 15.00 tot 17.30 uur en vrijdag 16 november tussen 10.00 en 12.00 uur en van 15.00 tot 17.30 uur. De opbrengsten van de verkochte artikelen en de niet verkochte spullen kunnen dinsdag 20 november tussen 16.00 en 18.30 uur op de beurslocatie worden opgehaald.

De beursorganisatie rekent € 1,00 inbrengkosten per artikel en 20% beurskosten bij verkoop van het artikel. De Pauw Wintersportbeurs betaalt na verkoop, afwijkend van veel beurzen waar particulieren hun wintersportoutfit kunnen verkopen, contant geld uit. Meer informatie over de beurs en de beursvoorwaarden is te vinden op www.pauwrecreatie.nl.

Naast de verkoop van wintersportkleding etc. wordt er op een aantal stands alle informatie over de wintervakantie gegeven die je maar bedenken kunt.

Pauw Wintersportbeurs, Pascalstraat 3 in Heerhugowaard: zaterdag 17 nov. van 09.00-17.00 en zondag 18 nov. van 12.00-17.00; toegang gratis. Meer informatie www.pauwwintersport.nl.

Uitverkochte concerten voor de Buk Danny Boogie Band in Zweden

V.l.n.r. Jos, Erwin, Nanda, Joost, Tys en Frits. Foto: aangeleverd

HEILOO - Muziek verbroedert. De Buk Danny Boogie Band geeft op 22 en 23 november twee uitverkochte concerten in het Zweedse Karlstad. Om eer te bewijzen aan hun grootste fan, Per Andersson, reizen Jos, Erwin, Nanda, Joost, Tys en Frits af naar het Hoge Noorden. De boogie verbroedert. Niet enkel in de Achterhoek of Heiloo, maar zeker ook in Karlstad. Het is stijf uitverkocht dus het heeft geen zin om de band achterna te reizen.

Klaverjasdrive in De Strandwal

HEILOO - De Eerste Heilooër Klaverjasclub houdt op maandag 19 november de maandelijkse klaverjasdrive in cultureel centrum De Strandwal, naast de kapel op het GGZ-terrein. Iedereen is, liefst met partner, van harte welkom. Er is een verloting met mooie prijzen. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet of komt u voor het eerst, meld dit dan even. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De drive begint om 19.30 uur en eindigt om circa 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda (072-5123271) of Ria (072-5339345).

Belastingverordening 2019 vastgelegd

HEILOO - De raadsvergadering van 12 november stond in het teken van het vastleggen van de Belastingverordening 2019 en er werden tal van ingediende moties behandeld.

Belastingverordening

De afvalstoffenheffing voor een eenpersoonshuishouden stijgt van € 159,00 in 2018 naar € 168,00 in 2019. Voor een tweepersoonshuishouden is de stijging van € 277,00 in 2018 naar € 289,00 in 2019.

De OZB zal in 2019 te maken krijgen met een inflatiecorrectie van 2,3%. De tarieven voor rioolheffing blijven in 2019 gehandhaafd.

Anti-speculatiebeding

GHB en Heiloo Lokaal dienden een motie in betreffende het anti-speculatiebeding woningmarkt. Hierin verzochten zij het college met ingang van 2019 de benodigde maatregelen in te voeren die het speculeren in (nieuwbouw)woningen tot € 325.000,00 tegengaat. Dit om te voorkomen dat deze woningen uit winstbejag worden verkocht. Tevens verzochten de partijen een speciaal beleid te ontwikkelen ter verbetering van de positie van speciale groepen woningzoekenden (jongeren, starters doorstromers uit sociale huurwoningen) op de woningmarkt van Heiloo.

Portefeuillehouder Rob Opdam zegt tijdens de vergadering van 5 november al aangegeven te hebben dat dit bij de woonvisie in december besproken gaat worden. Hij ontraadt de motie dan ook. Veel partijen binnen de raad willen graag zien hoe het college voorgaande verwerkt in de woonvisie en steunen de motie dan ook niet.

Leegloop van Heiloo

De PvdA diende een motie in betreffende de leegloop van Heiloo en dan met name de wegtrekkende jongeren. De partij constateert dat in Heiloo het aantal inwoners in de leeftijdsgroep 20-30 sterk achterblijft ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Vooral door de lange wachttijd voor een huurwoning in Heiloo, de weinige starterswoningen en de treinverbindingen in de spits vanuit Heiloo naar Amsterdam en Haarlem die beter kunnen en achterblijven bij Alkmaar en Castricum, ziet de partij als negatieve punten voor jongeren die in Amsterdam of Haarlem werken of studeren.

De PvdA roept het college op een breed maatschappelijk representatief onderzoek te houden onder vertrekkende jongvolwassenen in de leeftijdsrange 18-30 jaar. Wat zijn hun beweegredenen om uit Heiloo te vertrekken? Als blauwdruk voor dit onderzoek kan het onderzoek dienen dat onlangs is gehouden in Egmond-Binnen onder dezelfde doelgroep.

Portefeuillehouder Rob Opdam denkt dat jongvolwassenen uit Egmond-Binnen andere redenen kunnen hebben dan de jongvolwassenen uit Heiloo dus hetzelfde onderzoek is wat hem betreft geen optie. Verder is eigenlijk de reden van vertrek wel duidelijk. De krapte op de woningmarkt voor deze groep. Daarom is het voorstel van verschillende partijen om betreffende dit onderwerp de woonvisie in december af te wachten.

Maaibeleid Heiloo

GBH, D66 en PvdA constateren dat het Planbureau voor Leefomgeving concludeert dat zowel het klimaat- als het landbouwbeleid in een beslissende fase is beland. De biodiversiteit in Nederland is in de afgelopen jaren in snel tempo teruggelopen. Met name het aantal insecten (soorten) is snel afgenomen. Ook het aantal weidevogels neemt af. Met momenteel één groenbeheerder voor de gehele BUCH maken de partijen zich grote zorgen. Er zou te weinig aandacht zijn voor het maaibeleid.

Portefeuillehouder Rob Opdam zegt juist trots te zijn dat Heiloo het predicaat 'bij-vriendelijke gemeente' heeft gekregen. En niet alleen met de bijen gaat het goed in Heiloo, ook met de weidevogels, aldus het CDA. Het CDA stelt voor met een gespreksnotie te komen. Hier staan partijen welwillend tegenover. Na overleg tussen GBH, D66 en PvdA parkeert D66 de steun aan de motie en wacht de gespreksnotie af. De motie wordt wel gehandhaafd.

Behoud stolpboerderij Lagelaan 3

GBH en D66 verzoeken door middel van een motie om onderzoek te doen naar alternatieven om de stolpboerderij te behouden. Volgens partijen zijn er nog altijd twee alternatieve tracés voor de afslag A9 mogelijk zodat de stolp behouden kan worden. Ook vinden partijen dat de stolp een belangrijke cultuurhistorische waarde heeft. Het opschorten van het project aansluiting A9 geeft voldoende tijd om alternatieven voor het behoud van de stolpboerderij uit te werken.

Portefeuillehouder Fred Dellemijn geeft aan dat er uitgebreid aandacht is besteed aan dit onderwerp in de vergadering van 8 oktober 2018. De stolp heeft geen monumentale status en het college ziet geen reden om verder in te gaan op de motie. CDA, VVD en Heiloo Lokaal respecteren wat in de raad besloten is betreffende de sloop van de stolp. Waarbij aangemerkt wordt dat de gemeente inmiddels eigenaar is van de stolp en mocht deze blijven staan deze in zo'n slechte staat is dat er veel geld uitgegeven zou moeten worden aan renovatie.

Kinderpardon

Heiloo-2000 en D66 roepen het college op dat zij bij staatssecretaris Harbers en premier Mark Rutte gaat pleiten voor een humaan kinderpardon en dat deze oproep via een persbericht wordt gecommuniceerd in de gemeente Heiloo. Inmiddels zijn er 81 gemeenten die het kinderpardon ondersteunen. Het college wil met de gemeenteraad in discussie hierover en als de raad zich hierover uitspreekt zal het college een brief doen uitgaan naar Den Haag.

Duurzaamheid 2019-2021

GHB en PvdA verzoeken het college om voor 1 april 2019 een Actieplan Duurzaamheid 2019-2021 op te stellen alsmede een uitvoeringsplan 2019 en deze ter bespreking aan de raad voor te leggen.

CDA stelt voor dit raadsbreed op te pakken en uiterlijk begin 2019 kennis- en inspiratiesessies met Duurzaam Heiloo en Heiloo Energie te houden. Portefeuillehouder Rob Opdam wil dit voorstel graag oppakken.

Startersleningen

PvdA dient een motie in waarbij zij het college oproept het in Heiloo mogelijk te maken voor starters op de woningmarkt om een beroep te doen op een startersregeling. De partij stelt voor dat de gemeente zelf de regels voor het verkrijgen van zo'n lening opstelt en dat deze bijvoorbeeld alleen geldig zou zijn voor jongeren die al woonachtig zijn in Heiloo. Het roept bij de verschillende partijen vele vragen op. Portefeuillehouder Rob Opdam wil dit onderwerp bespreken bij de woonvisie. Op deze toezegging trekt de PvdA de motie in tot het in de commissie besproken is.

Nieuwe 'oude' knotwilgen Hoogeweg

PvdA en GBH roepen het college op om bij de aanplant van nieuwe knotwilgen aan de Hoogeweg te kiezen voor oudere bomen in plaats van heel jonge aanplant. Portefeuillehouder Rob Opdam zegt dat het college zich zal inzetten voor herplant van grotere bomen. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met het feit dat te grote kluiten problemen kunnen geven in de grond.

Op de kritiek van de PvdA op de communicatie met de bewoners aan de Hoogeweg betreffende de oude knotwilgen geeft de portefeuillehouder aan dat er wel degelijk gecommuniceerd is met de bewoners en dat deze ook zijn meegenomen in het gehele proces van de reconstructie van de Hoogeweg.

Behoud cultuurhistorische waardevolle groenstructuren

GBH verzoekt het college de beschermde status van de cultuurhistorische waardevolle groenstructuren waaronder de houtwallen, duidelijk te communiceren naar opdrachtgevers (bouwmaatschappijen) en inwoners en toe te zien op adequate handhaving van de APV op de bescherming van deze waardevolle groenstructuren. GBH doelt hiermee op de vernietiging in 2016 en 2017 van grote delen van cultuurhistorische waardevolle houtwallen in Zuiderloo en Zandzoom.

Portefeuillehouder Rob Opdam doet de toezegging toe te zien op de bescherming van de houtwallen. Niet iedere houtwal is cultureel erfgoed. De jongere houtwallen vallen hier namelijk niet onder en mogen, indien nodig, wel vernietigd worden.

Graag zien partijen dit onderwerp in de commissie openbare ruimten behandeld worden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Duurzaam comfortabel gasloos wonen, het kan!

Wethouder Rob Opdam ontvangt uit handen van Harm Hofman het boekje 'Duurzaam comfortabel gasloos wonen'. Geheel rechts Rob van der Wal. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 10 november werd voor de vierde keer de Duurzame Huizenroute georganiseerd. Deze keer konden mensen zich vooraf opgeven voor een fietstocht langs duurzame huizen in Heiloo. Tijdens de tocht kon kennis worden gemaakt met de duurzame oplossingen van mede-Heilooërs. Daarnaast was in winkelcentrum 't Loo een duurzaamheidsmarkt met tal van ondernemers op het gebied van duurzaamheid.

In de winkel van Duurzaam Heiloo/Heiloo Energie werd zaterdagmorgen de opening verricht voor de Duurzame Huizenroute. Uit handen van Harm Hofman (Duurzaam Heiloo) ontving wethouder Rob Opdam een exemplaar van het boekje 'Duurzaam comfortabel gasloos wonen'. Harm: "Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen met het verduurzamen van hun woning en willen ze alles tegelijk aanpakken." Harm hoop met het boekje duidelijkheid te geven zodat mensen stapje voor stapje het traject van verduurzaming van hun woning in kunnen gaan.

Wethouder Rob Opdam is blij met het boekje voor de inwoners. Duidelijkheid is heel belangrijk. De wethouder gaat binnenkort weer met Duurzaam Heiloo om de tafel zitten. Nu er structureel budget op de begroting staat bij de gemeente Heiloo hoopt de wethouder voortvarend bezig te gaan met het verduurzamen van woningen in Heiloo.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Geslaagd jubileumconcert Eensgezindheid

Foto: Jack Schaap

Op zaterdag 10 november vierde Muziekvereniging Eensgezindheid haar 120-jarig jubileum met een geslaagd jubileumconcert onder leiding van Frank Bollebakker. Met muziek in verschillende stijlen uit verschillende jaren werd er in Fletcher Heiloo een leuk tijdsbeeld gegeven. Mede door de originele presentatie en de bijdrage van de Groningse band Par-3 werd het voor het publiek een interessante en gezellige avond die tot in de late uurtjes voortduurde.

Highlow Rangers overhandigen cheque aan de Vrienden van De Loet

Uitreiking cheque aan de Stichting Vrienden van De Loet. V.l.n.r.: Henk Kaandorp, Barre Dekker, Marcel de Winter, Alex van der Horst, Henk van der Werf, Jan Bras, Ruud Bruin, Mike van Wieringen. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Dinsdagmiddag 30 oktober kwamen zes Highlow Rangers op motoren naar Woonzorgcentrum De Loet. Alex van der Horst van de Highlow Rangers overhandigde een cheque van € 1.000 aan de Stichting Vrienden van De Loet.

De Highlow Rangers organiseerden op 23 juni een toertocht voor motorliefhebbers en toerfietsers. De tocht had twee goede doelen. Het eerste goede doel was het Nepal Education Program, waar een cheque van € 500 naartoe gaat en het andere goede doel was de Stichting Vrienden van De Loet en Overkerck.

In oktober 1999 zijn de Vrienden van De Loet en de Vrienden van Overkerck gefuseerd. Hieruit is een zelfstandige Stichting Vrienden van De Loet en Overkerck ontstaan. Deze stichting tracht samen met medewerkers en vrijwilligers het leefklimaat in de twee verzorgingshuizen te bevorderen. Met het geld van de Stichting Vrienden van De Loet en Overkerck wordt in De Loet onder andere de wekelijkse zangmiddag bekostigd. Ook een deel van de prijzen van de bingo worden hiervan betaald. Activiteitenbegeleidster Marjon Seekles: "Voor bewoners is het geweldig om iedere week te kunnen zingen. Vaak gebeurt dit onder begeleiding van een pianist. Iedere laatste dinsdagmiddag van de maand draaien wij plaatjes waarbij de bewoners mee kunnen zingen. Muziek maakt de mensen vrolijk! Ook koop ik van het geld dat wij krijgen lekkere hapjes, bijvoorbeeld slagroomsoesjes voor bij de koffie. Bewoners van de Amberhof maken hier ook gebruik van. In de huiskamer van de dementerenden wordt van het geld ook iets lekkers geserveerd. Juist die kleine extraatjes, het gehele jaar door, zijn belangrijk voor de bewoners. Het schept gezelligheid."

Vorig jaar werden oer-Hollandse themaweken georganiseerd. Voor dit soort evenementen is veel geld nodig. Daarom is de stichting heel blij met de cheque die de Highlow Rangers overhandigden. "Hiermee kunnen weer een hoop leuke activiteiten worden georganiseerd," aldus voorzitter Henk van der Werf. Penningmeester Jan Bras van de stichting: "We hebben alleen nog meer sponsors nodig om de pot te vergroten. Jaarlijks gaat er tussen de € 5.000 en € 10.000 naar activiteiten die georganiseerd worden."

Mocht u zich willen aanmelden als sponsor of informatie willen dan kunt u contact opnemen met Henk van der Werf, telefoon 072-5335150.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Workshop omgaan met ongewenst gedrag

HEILOO - Het Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo en de Vrijwilligersacademie BUCH organiseren een workshop over omgaan met ongewenst gedrag binnen de organisatie. Deze workshop wordt kosteloos aangeboden aan vrijwilligersorganisaties en verenigingen in de BUCH-gemeenten.

Overal waar mensen samenkomen ligt het risico van ongewenst gedrag op de loer. Vrijwilligersorganisaties en sportverenigingen vormen daarop jammer genoeg geen uitzondering. Denk daarbij aan pesten, seksueel grensoverschrijdend gedrag, roddelen, discriminatie of machtsmisbruik. Het is goed wanneer je weet wat je moet doen als zich zoiets voordoet.

Tijdens de workshop worden waardevolle handvatten aangereikt. Aan de orde komen risico's, signaleren, het voorkomen van ongewenst gedrag en wat je kunt doen om goede afspraken hierover te maken binnen de organisatie/vereniging. Je krijgt informatie over het beleid van de BUCH-gemeenten, de ondersteuningsmogelijkheden via de steunpunten vrijwilligerswerk en het gebruik van de tools 'In veilige handen' en 'Veilig sportklimaat'.

De workshop vindt plaats op woensdag 28 november van 19.30-21.30 uur in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. De training wordt verzorgd door de Vrijwilligersacademie i.s.m. Loek Stam, projectleider Vrijwilligerspunt West-Friesland. Meer informatie en opgeven via de Vrijwilligersacademie: www.vrijwilligersacademiebuch.nl. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen met Sigrid Wijsman, s.wijsman@vipheiloo.nl, tel.: 06-48500912.

Sleutels voor bewoners Oostweide

Dick Tromp (midden) reikt de sleutel uit aan de heer en mevrouw Tambach en de zusjes Molenaar. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 7 november werd er symbolisch een enorme sleutel uitgereikt aan de nieuwe bewoners van Oostweide in Heiloo.

Dick Tromp, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen, heette de familie Tambach en de zusjes Molenaar van harte welkom. Het was nog even spannend wanneer de nieuwe bewoners hun intrek konden nemen. In augustus leek het er namelijk op dat de nutsbedrijven niet op tijd klaar zouden zijn, wat een vertraging van maanden zou kunnen betekenen. Uiteindelijk viel het mee en werden deze week alle 36 huurwoningen, waarvan 20 tweekamerappartementen en 16 driekamerappartementen, opgeleverd. De betaalbare huurappartementen worden bewoond door verschillende types bewoners, van (jonge) starters tot senioren.

Betaalbaar en toegankelijk
Op het voormalig industrieterrein Oosterzij zijn Bouwbedrijf Henselmans en Aannemingsbedrijf Dekker Bouw en Infra in juni 2017 gestart met de bouw van in totaal 103 woningen. Kennemer Wonen heeft hiervan 36 huurwoningen in haar bezit. Met de toevoeging van deze 36 appartementen wordt voorzien in de behoefte aan sociale woningen in Heiloo, waarbij toegankelijkheid een belangrijke rol speelt. In het complex is een lift aanwezig, zijn alle vertrekken in de woning zonder traplopen bereikbaar en zijn er geen drempels aanwezig. Tevens zijn de huurwoningen voorzien van zonnepanelen en is er een overdekt binnenterrein voor het parkeren.

Herfstwandeling in Heilooërbos

Kleurenpracht in het bos. Foto: Paul ten Have

HEILOO - In november laten de meeste loofbomen hun bladeren vallen. Dat doen ze als voorbereiding op de winter; een soort winterslaap, zou je kunnen zeggen. Hoe dat precies zit en hoe dat in z'n werk gaat? Dat wil de
IVN-natuurgids u, naast allerlei andere dingen, graag vertellen als u meeloopt met de maandelijkse natuurwandeling in het Heilooërbos op zondagmorgen 18 november. Zoals gewoonlijk is de start om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg en de wandeling duurt ongeveer twee uur. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-5325110. Opgave vooraf is niet
nodig. Zie ook: www.ivn.nl/nkl/.

Hilde Belleman exposeert bij de Hema

Het werk 'Vanaf duin' van Hilde Belleman. Foto: aangeleverd

HEILOO - Loop eens binnen in de gezellige koffie- en lunchroom van de Hema in Heiloo. Er zijn schilderijen te zien van Hilde Belleman-De Coene uit Egmond aan den Hoef.

Het Toscaanse landschap is het hoofdthema, een plek waar velen hun zomervakantie doorbrengen. Een klein uitstapje wordt gemaakt naar het strand van Egmond, waar Hilde op zomerse dagen met aquarel vele onwetende modellen op papier vastlegt. Binnen werkt ze met acryl, een schildersmedium dat vrij snel verwerkt en bewerkt kan worden. Ze gebruikt de zomerse taferelen en fotomateriaal als leidraad. Het kleurenspectrum is enorm en van groot belang bij het creëren van de schilderijen. Ze werkt met sprekende, vrolijke tinten. De werken zijn figuratief en behoeven eigenlijk geen uitleg.

U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij de Hema in Heiloo, de werken zijn te zien tot eind februari 2019. Meer zien? Kijk eens op www.bellemanhilde.nl

Sint–Nicolaas en Zwarte Piet stomen op naar Akersloot

Foto: aangeleverd

AKERSLOOT – Een dag na de landelijke aankomst van Sint-Nicolaas zal hij een bezoek brengen aan Akersloot. Op zondag 18 november zal Sint-Nicolaas samen met zijn Pieten om ongeveer 12.00 uur met zijn lokale boot de Ostara jachthaven A.R.Z.V. binnenvaren. De Ondernemers Vereniging Akersloot (OVA) prijst zich weer gelukkig met de komst van de Sint. Het jaarlijks terugkerende evenement is het paradepaardje van de OVA. Na het feestelijke onthaal in de haven onder begeleiding van dweilorkest Laadoeie zal Sint-Nicolaas zich door Akersloot laten rondrijden. Daarna brengt hij rond 12.30 uur een bezoek aan de katholieke kerk van Akersloot. Daar zit de sfeer er goed in, want de aanwezige band zal zeker de stemmen al hebben losgemaakt. Sint-Nicolaas zal bij zijn intrede dan ook uit volle borst worden toegezongen. Ook burgemeester Toon Mans en pastor Hudepolh zullen de Sint namens de gemeente en kerk in Akersloot begroeten. Alle kinderen die een tekening of ander werkstukje voor de Sint gemaakt hebben, kunnen deze aan de Pieten overhandigen tijdens de intocht. Voorzie deze wel van je naam en adres, want misschien win je wel een prijs voor de mooiste tekening.

Savoy Jazzband bij Jazz Session Club Vredeburg

De Savoy Jazzband. Foto: aangeleverd

LIMMEN - De Savoy Jazzband staat zondag 18 november 2018 vanaf 16.00 uur op de planken in Vredeburg.

Opgericht in september 2009 door een aantal doorgewinterde jazzmuzikanten, is de naam van de band afgeleid van de beroemde danszaal in New York 'The Savoy Ballroom'. Hier werd zowel zwart als blank publiek toegelaten, iets wat in die tijd niet gebruikelijk was. De naam past goed bij de band omdat de leden er - ondanks het verschil in karakter en klank - een mooi geheel van kunnen maken.

Savoy is geen 'oude stijl' band, het repertoire van de band is zeer breed. Er wordt aandacht besteed aan bekende en minder bekende songs uit onder andere het American Songbook, maar er worden ook eigen arrangementen gespeeld van nummers van o.a. The Beatles en Sting. De nummers behouden hun betekenis, maar worden soms in een andere maatsoort, vorm, tempo of sfeer neergezet zodat er een verrassend effect ontstaat.

De band past zich qua volume en repertoire aan de locatie en gelegenheid aan. Niets hoeft, maar meezingen mag! Dansen ook! De bezetting: Francina van Batum (zang), Marian Huiberts (saxofoon en zang), Hans Gosselink: toetsen, hammondorgel), Rieks Schreuder (bas, contrabas), Cees van Nieuwburg (drums en zang).

Spectaculair Music Gala van Lamoraal van Egmont

Okke Wittebrood op de bugel soleert tijdens het Gala het nummer 'Sorry' van Kyteman. Foto: Nathalie Peters Koopmans

EGMOND AAN DEN HOEF - Lamoraal van Egmont heeft afgelopen zaterdag 10 november groots uitgepakt met het Fysio Ronde Music Gala.

In de sfeervolle Zuiderduinzaal heeft het publiek enorm genoten van een verrassend en afwisselend programma van klassiek tot hedendaagse popmuziek. Het was een optreden van het orkest, maar ook vocale solisten Marco Smidt en Diana Hof (met achtergrondkoor), en instrumentale solisten als Okke Wittebrood (bugel), Kate Horstman (viool) en Koen Alvarez (gitaar) hebben prachtige nummers uitgevoerd en het publiek geraakt. Speciale gast Jennie Lena, finaliste van The Voice of Holland, heeft onder begeleiding van het orkest de zaal overweldigd met haar krachtige stem. Ze liet het publiek opstaan om mee te swingen en heeft daarmee de avond compleet gemaakt. Het Music Gala van Lamoraal van Egmont was een spektakel.

Aquarius brengt nieuwe musical 'Maria en Jozef 2.0'

Het Aquariuskoor maakt zich op voor een nieuwe musical. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Na het succes van The Passion afgelopen jaar, maakt het Aquariuskoor uit Akersloot zich op voor een nieuwe musical.

Corrie Kerssens–Kaptein is wederom schrijver en regisseuse van het stuk. "Wij zijn al weer een poos aan het repeteren voor de musical Maria en Jozef 2.0. Een bekend verhaal in een modern jasje, zoals u van ons gewend bent," vertelt Corrie. Corrie heeft het verhaal een eigentijdse twist gegeven, en ook de muziek bestaat uit bekende Nederlandstalige popsongs, van Ali B tot De Dijk, met toepasselijke teksten. Voor deze gelegenheid is het koor weer uitgebreid met projectleden, die voor aangename variatie zorgen.

Het plezier van zangers, muzikanten, spelers en begeleiding spat er vanaf! Zij hebben er zin in, u toch ook? Het Aquariuskoor bezorgt u graag een heel plezierige avond in december! De voorstellingen zijn in de R.K.-kerk Sint Jacobus Major in Akersloot op zaterdag 8 december, vrijdag 14 december en zaterdag 15 december! De voorstelling start om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten à € 6 zijn te koop bij Novy Velzeboer, Julianaweg 40 te Akersloot.

Het is weer tijd voor surprises maken

Ben jij al klaar om je surprise te maken? Foto: aangeleverd

UITGEEST - Wat hoort er bij Sinterklaas? Natuurlijk, surprises. Vorig jaar hadden we de M&M surprise. Twee halve eieren of ballen van styropor (piepschuim) geel of rood verven, twee halve balletjes styropor eronder plakken en je hebt de gele of rode M&M. Zo kan je van karton ook hele leuke surprises maken, bijvoorbeeld het boek van Sinterklaas, een toffee of een verfkwast. In onze winkel hebben we allerlei soorten lijm, karton, styropor, crêpepapier, verf en nog veel meer materialen om een mooie surprise te kunnen maken. Hebt u vragen over een surprise? Wij proberen u te helpen om uw surprise zo mooi mogelijk te maken. Maar houd er wel rekening mee dat ook wij niet alles kunnen bedenken.

Bob Hes, Kerkweg 72, 1961 JE Heemskerk, 0251-241999, www.bobhes.nl.

Wethouder haalt tennisracket van zolder tijdens week van respect

Wethouder Rob Opdam, uiterst links, speelt een wedstrijdje met cliënten van de GGZ. Foto:STiP Fotografie

HEILOO - De week van 5 tot 11 november was de week van respect. Ook de gemeente Heiloo deed mee. Wethouders gaven deze week gastlessen op een basisschool een een sportclub.

De week van respect wordt georganiseerd door de REF (Respect Education Foundation). De REF werkt sinds 2006 aan inclusief burgerschap: een veilige samenleving waarin jongeren zich thuis en gerespecteerd voelen. Het is van groot belang dat jongeren bijdragen aan de maatschappelijke verankering van een sociaal veilige omgeving, waarin plek is voor iedereen, ongeacht afkomst, sekse, huidskleur, seksuele geaardheid of geloof, en waar iedereen deelneemt. In heel Nederland is deze week extra veel aandacht door bijvoorbeeld geven van gastlessen op scholen en sportclubs door bekende Nederlanders.

In Heiloo gaf wethouder Rob Opdam dinsdag 6 november een gastles op de tennisbaan. Gewapend met zijn eigen tennisracket en in trainingspak kwam de wethouder naar de tennisbanen van tennisvereniging De Dors. Samen met cliënten van de GGZ speelde hij een aantal tenniswedstrijdjes. Ongeveer 12 cliënten zijn iedere dinsdag van 17.00-19.00 uur te vinden op de tennisbaan. Onder begeleiding van regiocoördinator 'Aangepast Sporten' Pascale de Hoogh slaan zij iedere week, weer of geen weer, een balletje met elkaar. Pascale: "Allen zijn zeer gemotiveerd. Zelfs als er een pak sneeuw op de baan ligt gaan ze nog door met spelen. Het komt bijna nooit voor dat we binnen spelen, vorige week was één van de weinige keren".

Het was hard werken voor de wethouder. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Inschrijving Midwinterduinloop geopend

Het parcours van de Midwinterduinloop gaat door het prachtige duingebied. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 8 december organiseert Le Champion de Midwinterduinloop in Egmond-Binnen, met afstanden van 7,6 en 16,8 km. Het parcours door het prachtige duingebied gaat over verharde en onverharde wegen en over een deel van het Egmond Halve Marathon-parcours. De winnaars per afstand bij zowel de vrouwen als de mannen komen in aanmerking voor de prijzen, beschikbaar gesteld door Runnersworld Zaandam. De start van beide afstanden is 650 meter van Dorpshuis De Schulp om 11.00 uur.

Inschrijven
Inschrijven voor de Midwinterduinloop is nu al mogelijk bij Runnersworld in Zaandam, Haarlem en Alkmaar. Ook kan je op zaterdag 8 december vanaf 9.30 uur inschrijven in de sporthal van Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen. Het inschrijfgeld voor beide afstanden bedraagt 6 euro, dit is inclusief duinkaart. Er kan contant of met pin betaald worden. Je kan niet online inschrijven.

Bereikbaarheid
Vanwege beperkte parkeergelegenheid wordt i.v.m. de overlast van vorig jaar, aangeraden om - indien mogelijk - met de fiets te komen. Wie toch met de auto komt, wordt begeleid naar de parkeerplaats van de PWN en Gasterij Nieuw Westert aan de Oude Schulpweg, alsook naar de parkeerplaats van de camping aan de Sint Adelbertusweg. Het is daarvandaan zo'n 15 minuten lopen naar de sporthal.

Informatie via www.lechampion.nl/evenementen of trimloopcommissie@lechampion.nl.

Beide GTH-teams naar NK trampolinespringen

V.l.n.r. achter: Silke, Brechtje, Khee, Elise en Mila. V.l.n.r. midden: Floortje, Felice en Lieke. V.l.n.r. voor: Sjoerdje en Sheila. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag werd de tweede plaatsingswedstrijd trampolinespringen voor teams gehouden. Beide teams van Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH) hebben uitstekend gepresteerd. Het team bestaande uit Floortje, Lieke, Felice, Silke en Mila wist zich naar de tweede plaats te springen. Het andere team bestaande uit Khee, Sjoerdje, Elise, Sheila en Brechtje werd ruimschoots eerste. Met de resultaten van de eerste plaatsingswedstrijd en deze wedstrijd hebben beide teams zich geplaatst voor het NK teams.

Naast de teamwedstrijd werd er ook individueel gesprongen door de meiden. Als eerste kwam Floortje in actie, zij sprong een mooie verplichte oefening. Gelijktijdig sprongen op de andere trampoline nog vier meiden van GTH. Zowel Khee, Elise, Sjoerdje als Sheila wisten zich te plaatsen voor de finale, in de finale lieten ze allemaal een goede keuzeoefening zien en ze sprongen zich allemaal naar het podium. Bij de jeugd kreeg Sjoerdje het brons, Elise het zilver en Khee het goud. Ook Sheila sprong zich naar het goud bij de junioren. In blok twee sprongen pupillen Lieke en Felice. Felice liet een mooie verplichte oefening zien. Lieke wist zich met twee sterke oefeningen te plaatsen voor de finale en werd hier vierde. Op de andere trampoline sprongen de junioren en senioren de wedstrijd, Silke scoorde voor twee keurige oefeningen mooie punten. Mila sprong haar keuzeoefening sterk en scoorde hoge punten. Beide meiden gingen door naar de finale. Ook Brechtje wist zich voor de finale te plaatsen met twee strakke oefeningen in de voorronde. In de finale sprongen de meiden goed: brons voor Mila, brons voor Brechtje en goud voor Silke. Voor meer info: www.gthgymnastics.nl.

RunX Parkloop op 25 november

Tijdens de RunX Parkloop kunnen verschillende afstanden worden gelopen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Atletiekvereniging Trias (Maalwater 1 in Heiloo) vindt op zondag 25 november de RunX Parkloop plaats, de 3e cross in het Runnersworld Haarlem Crosscircuit 2018/19. Er kunnen verschillende afstanden worden gelopen van 1,5 - 9 km.

Het tijdschema ziet er als volgt uit:

10.30 uur G-atleten 1100 m

10.45 uur pupillen 1450 m

11.00 uur C en D 2000 m

11.15 uur A en B en senioren 3500 m Sprintcross

11.40 uur vrouwen 6200 m

11.40 uur mannen 9000 m

Individuele categorieën:
Individuele categorieën: pupillen, CD-junioren meisjes en jongens apart.
Sprintcross voor AB-junioren en senioren (junioren geboren in 2000, 2001, 2002 of 2003), meisjes en jongens apart.

Inschrijven kan op de website www.inschrijven.nl, zoek naar RunX Parkloop.

Op de dag zelf kun je je in het clubgebouw opgeven voor een run. Zien we je dan?

Paul Pesser darttoernooi in het Oosthonk

HEILOO - Dartvereniging Oosthonk organiseert op zaterdag 17 november voor de negende keer het Paul Pesser darttoernooi. Het toernooi wordt gespeeld op de geboortedag van Paul Pesser, de man die alle Oosthonkers inspireerde en dat tot op de dag van vandaag eigenlijk nog steeds doet. Deelname als altijd € 5,-, aanvang 20.00 uur, de deur gaat een uurtje eerder al open. Naast mooie prijzen zijn er punten te verdienen voor de Sportwereld Heiloo ranking en voor de best presterende dame en heer een vermelding op de plaquette van dit toernooi.

Zelf 3d-printer bouwen op PCC

De leerlingen van het PCC gaan aan de slag met het bouwen van een 3D-printer. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

BERGEN/HEILOO - De komende weken stellen onderbouwleerlingen van PCC Bergen hun eigen 3D-printer samen. Ook op PCC Heiloo is gestart met een pilot '3D-printer bouwen'. De leerlingen gaan in groepjes aan de slag met bouw en programmeren van het apparaat. Na gereedkomen zal de printer op de school worden ingezet bij verschillende lessen.

Het Petrus Canisius College heeft techniek hoog in het vaandel staan. Niet alleen in de bovenbouw van de school wordt techniek gestimuleerd, maar zeker ook in de onderbouw. Kees Koning, directeur van PCC Bergen: "PCC Bergen en PCC Heiloo zijn relatief kleine scholen, maar daardoor juist 'groot' in het flexibel omgaan met bijzondere mogelijkheden. Een kleine groep leerlingen bieden wij nu op beide vestigingen de gelegenheid om zo'n 3D-printer zelf te gaan bouwen en te programmeren. Zo kunnen onze leerlingen zelf ondervinden hoe het is om te werken met nieuwe technieken, de zogeheten '21st century skills."

Bouw en programmeren neemt op PCC Bergen vier weken in beslag. Op dinsdag 30 oktober jl. vond op PCC Bergen de eerste bijeenkomst plaats van de twintig leerlingen die mogen deelnemen aan het project. Onder hen Bas (13 jaar, Schoorl) die niet kon wachten om aan de slag te gaan: "Je moest een mail sturen met je motivatie. Ik heb geschreven dat ik graag iets heel nieuws wilde doen! Zo'n printer zelf bouwen, dat doe je niet zo vaak. Ik hoop dat ik daardoor nog veel beter en zorgvuldiger software ga leren ontwerpen."

Op PCC Heiloo startte eveneens op 30 oktober jl. een pilot, waarbij werd gekozen voor samenwerking met een basisschool in Heiloo.

De 3D-printer-in-aanbouw van PCC Bergen zal vanaf de ouderinformatieavond op woensdag 14 november om 19.30 uur te bewonderen zijn.

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. Tel: 06 - 1827 8367

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

NETTE RUIME GARAGE TE HUUR vanaf 01-12-18. Rustig gelegen Kerkakkers / Westerweg. Info: 06 24313839

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Ervaren masseuse geeft een
WARME THERME OLIE massage voor
Slechts E30,- HEEL UUR!
Tevens pedicure.Center Care,Slimpad
36 Heiloo.Afspraak 0725334906

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoelt voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Therapeute zoekt GROTE ruimte voor PRAKTIJK- en TRAININGSDOELEINDEN. Met eigen entree, keukenblok en toilet. Voldoende daglicht aanwezig en rustige omgeving in Heiloo of Limmen. Opknappen geen bezwaar.Bereikbaar onder 06- 2884 2864.

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Gebruikte elektrische fietsen in diverse modellen vanaf €675,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel. 072 - 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Natuursymboliek in de kunst, een lezing van Krysztof Dobrowolki van Bureau Boeiend op 21 november Symboliek van planten in de kunst is rijk en wijd verbreid. Datum & tijd: wo. 21 november 2018;20.00 uur, Locatie: Holleweg 111, Ter Coulsterkerk gratis voor leden, niet leden betalen 3,0

Net binnen.Prachtige oude kasten.Origineel en NIET DUUR!! Ook hebben we enige CADEAUS. Loop eens binnen bij Center Design, Slimpad 36 Heiloo. Wij staan ook op MARKTPLAATS!

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06 - 5399 3115 www.iristuinen.nl

GEZOCHT INTERIEURVERZORGER m/v voor kantoorpand Heiloo. Gemiddeld 2x2 uur per week. Laan Heiloo BV T.0725331425

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Voor info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Historische Vereniging Heiloo draait op de inzet van vele enthousiaste vrijwilligers. Foto: STiP Fotografie Foto: STiP Fotografie

Historische Vereniging Heiloo is verhuisd. Zaterdag 17 november gaan de deuren van de nieuwe locatie open voor publiek. Historische Vereniging Heiloo is opgericht in 1974, toen nog Vereniging Oud Heiloo geheten. Het doel van de vereniging is de belangstelling voor en de studie van de geschiedenis van Heiloo te ontwikkelen en te stimuleren. Mede dankzij de vele vrijwilligers die de vereniging een warm hart toedragen, slaagt de vereniging er keer op keer in om onder andere mooie tentoonstellingen te ontwikkelen en rondleidingen te organiseren en op die manier de historie van Heiloo levend te houden. Diezelfde vrijwilligers hebben de afgelopen periode ontzettend hard gewerkt om iets moois te maken van de nieuwe locatie op Landgoed Willibrordus. In deze speciale krant van Historische Vereniging Heiloo krijgt u een overzicht van de historie van de vereniging en een beeld van wat de nieuwe locatie te bieden heeft.

De geschiedenis van het Melcoterrein

Het Melcoterrein was vroeger het sportpark van Heiloo. Op de achtergrond het bos van Ter Coulster. Foto: archief R. Koelemeij Foto: archief R. Koelemeij

Vanaf zaterdag 17 november is de nieuwe tentoonstelling 'Het Melcoterrein Heiloo' voor alle Heilooërs te bewonderen. Onder de naam Melcoterrein is dit stukje Heiloo al heel lang bekend, echter de tentoonstelling laat zien dat het terrein in de loop der jaren meer bestemmingen heeft gehad.

Wist u dat er ooit atletiek en gymnastiek beoefend is, dat er gevoetbald en gehandbald is en dat de kermis daar gevierd is? Van al deze gebeurtenissen zijn gebruiksvoorwerpen en foto's in de tentoonstelling te zien. Foto's die de vereniging al in haar bezit had maar ook unieke foto's die ons aangeboden zijn door mensen die het allemaal meegemaakt hebben. Tegelijkertijd met het openen van deze tentoonstelling verschijnt het nieuwe boek van Dick Slagter met als titel 'Het Melcoterrein -Van weiland naar woonwijk'.

Nieuwsgierig geworden? Wees welkom in Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus. De openingstijden zijn: dinsdag 19.00 - 21.00 uur, zaterdag en zondag 14.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis en de koffie of thee staat klaar.

Feestelijke opening

Op vrijdag 16 november opent wethouder Dellemijn in het bijzijn van genodigden het nieuwe museum van de Historische Vereniging Heiloo officieel.

Voorafgaand aan deze dag was er op zaterdag 10 november al een feestelijke voorbezichtiging voor alle vrijwilligers. De vrijwilligers zagen een presentatie over 'Hoe het ooit begon in 1974 en tot waar we in 2018 gekomen zijn'. Velen waren zeer verbaasd over de beelden, die de metamorfose lieten zien die het nieuwe onderkomen in betrekkelijk korte tijd heeft ondergaan. Daarna werd er met veel plezier een groepsfoto gemaakt en was er een heel gezellig samenzijn.

Vrijdag 16 november wordt wederom een bijzonder moment voor de vereniging.

Het museum wordt geopend, de nieuwe tentoonstelling 'Melcoterrein Heiloo' zal te bewonderen zijn en het nieuwe boek 'Het Melcoterrein - Van weiland naar woonwijk' wordt gepresenteerd door de auteur, Dick Slagter. Drie belangrijke zaken. De vereniging kijkt uit naar een mooie middag met haar genodigden. Vanaf zaterdag 17 november 14.00 uur is het Historisch Museum voor alle Heilooërs toegankelijk. Ook daar kijkt de vereniging met veel plezier naar uit. De toegang is gratis voor leden en niet-leden. En nu u weet wat de vereniging u allemaal te bieden heeft, wordt u toch ook lid?

26 / 28

Foto HVH 03:
Het eerste nummer van de Heylooer Cronyck verschijnt in 1976 met een uitgebreid artikel over de fysische gesteldheid van Heiloo door drs. P. Wijn en het artikel 'Rondom de Witte Kerk' door H.E. Oostendorp. Het aantal leden bedraagt op dat moment 85.

Foto HVH 04:
In 1978 krijgt de vereniging de beschikking over de Oude Pastorij als verenigingsgebouw. Met financiële hulp van de gemeente en de zelfwerkzaamheid van veel vrijwilligers wordt het gebouw onder meer geschikt gemaakt als tentoonstellingsruimte.

Foto HVH 05:
Vanaf 22 december 1979, wanneer de 'Oudheidkamer' officieel door wethouder Dekker wordt geopend, is Vereniging Oud Heiloo dus gehuisvest in een prachtig monumentaal pand op een mooie locatie in het dorp. De Oude Pastorij was ooit de woning van dominee Hasebroek, de plaats waar het literaire gezelschap 'De Kring van Heiloo' bijeenkwam.

Foto HVH 06:
De eerste tentoonstelling had als titel 'Heiloo in prenten en kaarten'.

Foto HVH 07:
In 1982 is er een belangrijke tentoonstelling over de Kring van Heiloo. Met deze expositie wordt ook het boek 'De Kring van Heiloo' door de vereniging uitgegeven. Het boek is samengesteld onder redactie van neerlandicus Marita Mathijsen.

Foto HVH 08:
Als in 2008 bij de gemeente het besluit valt om De Oude Pastorij te verkopen, betekent dit dat de vereniging op zoek moet naar een andere locatie. De keus valt uiteindelijk op een gebouw aan de Bergeonstraat, een gedeelte van een oude basisschool. Heel blij is het bestuur van de vereniging er niet mee. Het gebouw heeft niet de monumentale uitstraling van De Oude Pastorij en de locatie is ook veel minder aantrekkelijk. Nadat het gebouw van binnen door de inzet van een groot aantal vrijwilligers weer een museale aanblik biedt, wordt de nieuwe Oudheidkamer door mevrouw Willemse-van der Ploeg geopend.

Foto HVH 09:
Gedurende 10 jaar zal Vereniging Oud Heiloo haar activiteiten in het gebouw aan de Bergeonstraat kunnen ontplooien. Het is een succesvolle tijd met mooie tentoonstellingen, informatieve presentaties en rondleidingen. Al deze activiteiten dragen bij aan een sterke toename van het aantal leden van de vereniging. In september 2015 wordt het 1000e lid ingeschreven.

Foto HVH 10:
Net als in De Oude Pastorij stelt de vereniging in de Bergeonstraat met regelmaat nieuwe tentoonstellingen samen. Een opmerkelijke expositie in 2011 is 'Welkom op Nijenburg' over het interieur van het landhuis. Een groot aantal bezoekers heeft voor deze tentoonstelling een bezoek aan de Oudheidkamer gebracht.

Foto HVH 11:
Ook het drieluik over BUK BUK, BUK POP en Ypestock in 2017 was opmerkelijk en trok veel aandacht.

Foto HVH 12:
Ongeveer twee jaar geleden wordt het bestuur van de vereniging door de gemeente aangespoord op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Reden hiervoor is het feit dat binnen Heiloo sprake is van nogal wat leegstand van gemeentelijk onroerend goed. Als alternatief wordt gewezen op een mogelijkheid van verhuizing naar Landgoed Willibrordus.

Foto HVH 13:
Een eerste kennismaking met de aangeboden ruimtes in het gebouw van de GGZ leidt niet meteen tot veel enthousiasme. Donker, rommelig en somber waren de eerste indrukken.

Foto HVH 14:
Een lange donkere gang en een aantal kleine ruimtes gevuld met archiefkasten zouden met elkaar de nieuwe tentoonstellingsruimte, filmzaal en vergaderruimte voor de Historische Vereniging moeten worden. Daar konden de meesten zich niet meteen een goede voorstelling bij maken.

Foto HVH 15:
In overleg met de gemeente wordt besloten om architectenbureau Kerssens de Ruiter architecten opdracht te geven de mogelijkheden van de aangeboden ruimtes te onderzoeken en met plannen te komen, hoe het er na grondige renovatie uit zou kunnen zien. Daar worden door de vereniging een aantal voorwaarden aan gesteld, zoals een toiletgroep op souterrainniveau, zoveel mogelijk daglicht, vensterglas in de kozijnen en rolstoeltoegankelijkheid. Ook een kostenberekening moet onderdeel zijn van de plannen.

Foto HVH 16:
Uiteindelijk bleek uit de plannen dat de ter beschikking gestelde vertrekken goed zouden kunnen worden omgebouwd tot een aantrekkelijke museumruimte met daarnaast een grote ruimte die als filmzaal gebruikt zou kunnen gaan worden. De kosten voor het uitvoeren van de plannen werden begroot op 80.000 tot 120.000 euro, voor een sobere dan wel een meer complete inrichting van de ruimtes. Met deze informatie is door de penningmeester van de vereniging een plan opgesteld dat vervolgens is voorgelegd aan het gemeentebestuur. Aan de gemeente werd gevraagd een bedrag van 55.000 euro beschikbaar te stellen, de vereniging zou dan zelf proberen de rest van het bedrag via fondswerving te verkrijgen. Nadat de wethouders Beens (o.a. Kunst en Cultuur) en Dellemijn (o.a. Economische Zaken, Toerisme en Recreatie) hadden ingestemd met de plannen heeft daarna ook de gemeenteraad zijn goedkeuring gegeven. In de periode daarna is de vereniging erin geslaagd de benodigde gelden te verwerven. Bijdragen werden toegezegd door de Pius-Stichting, het VSB fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabo Coöperatiefonds Noord-Kennemerland, Keer op Keer en de Stichting Melk en Zo. Daarnaast werden bijdragen toegezegd door een aantal anonieme schenkers.

Foto HVH 17:
Vanaf het moment dat de vereniging de financiële zaken rond de verbouwing op orde had, is er gewerkt aan de realisering van de plannen. Muren werden weggebroken, ramen vervangen en muren gewit.

Foto HVH 18:
Een archiefruimte is omgebouwd tot een frisse toiletgroep.

Foto HVH 19:
Een andere archiefruimte is omgezet in een fraaie bibliotheek en vergaderruimte.

Foto HVH 20:
Tegelijkertijd is een groot aantal vrijwilligers van de vereniging hard aan de slag gegaan om de verhuizing voor te bereiden en de complete inrichting, zoals de grote glazen vitrinekasten, van de Bergeonstraat naar de nieuwe locatie over te brengen,

Foto HVH 21:
en deze op te stellen in de nieuwe tentoonstellingsruimte, zoals hier met de vitrine van de Kring van Heiloo.

Foto HVH 22:
Er is hard getimmerd, geschilderd en al die andere werkzaamheden die een verhuizing met zich meebrengt.

Foto HVH 23:
De oude veilingklok heeft een mooie plaats gekregen in de nieuwe bibliotheek, maar voordat dit mogelijk was moest er het nodige worden aangepast.

Foto HVH 24:
Uiteindelijk bleek het verhuizen van deze veilingklok een net even te riskante operatie voor enthousiaste vrijwilligers en werd hiervoor een professionele verhuizer gevraagd.

Foto HVH 26 (Josta):
De veilingklok heeft een prominente plek gekregen in de bestuurskamer.

Foto HVH 25:
De stamtafel en de ijzeren luidklok uit de oorlog ten slotte kregen weer een in het oog springende plek in de nieuwe tentoonstellingsruimte.

Foto noodklok en stamtafel:

De noodklok prijkt trots boven de stamtafel.

Museumkwartier op Landgoed Willibrordus Heiloo!

Landgoed Willibrordus (voorheen Landgoed Ypestein) was van 1927 tot 1997 het terrein van het psychiatrisch ziekenhuiscomplex St Willibrordus. In laatstgenoemd jaar fuseerde Willibrordus met een aantal andere regionale instellingen voor geestelijke gezondheidszorg tot GGZ Noord-Holland-Noord. GGZ NHN zette in op kleinschalige klinieken en ambulante zorg, wat diverse veranderingen met zich mee bracht.

Een van de grootste, zij het geleidelijke veranderingen is het proces van 'omgekeerde integratie'. Dit houdt in, dat naast het streven cliënten zoveel mogelijk in de maatschappij te houden tijdens hun behandeling, er ook een streven is de maatschappij in sociaal en cultureel opzicht zo dicht mogelijk bij cliënten te brengen. Dit gebeurt door op het terrein evenementen, bijvoorbeeld markten en festivals, te houden en instellingen en voorzieningen te vestigen, die niets met psychiatrie van doen hebben en waar iedereen gebruik van kan maken. Zo functioneert er al sinds jaren een uitgebreid medisch centrum, een van de mooie, oude paviljoens is omgebouwd tot appartementencomplex en de prachtige Mariakapel uit 1940 is sinds enkele jaren in gebruik als Cultuurkoepel Heiloo. Het aloude Hoofdgebouw, een rijksmonument, doet inmiddels dienst als bedrijfsverzamelgebouw; het herbergt ruim tachtig zzp'ers. Op 1 februari 2018 ging op het terrein restaurant Keuken met Karakter van start. Binnen dit kader passen ook de musea die inmiddels op het Landgoed zijn gevestigd. Met de komst van Historisch Museum Heiloo ontstaat er een waar museumkwartier op het landgoed. De volgende musea hebben hier hun onderkomen:

Verhalenkamer Willibrordus
De Verhalenkamer vervangt Museum Willibrordus dat van 1970 tot 2016 heeft bestaan. De Verhalenkamer biedt een ruime kijk op de oude én moderne psychiatrie. Specifieke aandacht is er voor de geschiedenis van de Willibrordusstichting; in vier thema's wordt die nader belicht. De huidige psychiatrie krijgt onder meer aandacht via documentaires en de maandelijkse herstelverhalen van (ex-)cliënten. Sinds 2017 is de Verhalenkamer ook de plek waar het VVV Informatiepunt Heiloo is ondergebracht.

Baduhenna
Een museum over de archeologie van de streek en met een heel bijzondere tegelverzameling. Aan de hand van de vele archeologische vondsten in de regio (gebruiksvoorwerpen van vaak honderden jaren oud) wordt de lokale bewoningsgeschiedenis van de afgelopen 4000 jaar verteld.

Toverlantaarnmuseum
Dit museum heeft een collectie van ongeveer vierhonderd toverlantaarns, van vroege tot recente exemplaren (de toverlantaarn is een zeventiende-eeuwse uitvinding, de voorloper van de projector). De bijbehorende toverlantaarnplaatjes zijn een attractie op zich! Er zijn toverlantaarns te bewonderen van heel erg klein tot zeer grote modellen, bijzonder zijn onder meer de handbeschilderde glazen toverlantaarndia's.

Historisch Museum Heiloo
Naast een permanente expositie over de historie van Heiloo, worden in het Historisch Museum regelmatig nieuwe tijdelijke exposities tentoongesteld. De tentoonstelling over 'De geschiedenis van het Melcoterrein' is vanaf de opening van het museum op 17 november 2018 door publiek te bezoeken.

Waarom de Historische Vereniging zo'n boeiende en bloeiende vereniging is...

Dat Historische Vereniging Heiloo een bloeiende vereniging is, blijkt wel uit het feit dat afgelopen zomer het 1100e lid werd verwelkomd. Met een grote groep vrijwilligers wordt er enthousiast gewerkt om alle activiteiten van de vereniging te ontwikkelen, organiseren en uit te voeren.

Het museum
In het museum vindt u als permanente tentoonstelling de tijdlijn over de geschiedenis van Heiloo. Daarnaast is er twee keer per jaar een nieuwe wisseltentoonstelling te bewonderen. In het nieuwe onderkomen heeft het museum eveneens een filmzaal waarin regelmatig lezingen en presentaties worden gegeven. Ook is er een uitgebreide bibliotheek waarin veel naslagwerk over de geschiedenis van Heiloo en omstreken te vinden is. Bovendien kan de veelomvattende foto- en filmcollectie van de vereniging op verzoek worden ingezien. Onder auspiciën van de vereniging - of in eigen beheer - geeft Historische Vereniging Heiloo daarnaast ook zelf historische boeken uit, zoals bijvoorbeeld 'Het nieuwe straatnamenboek van Heiloo'.

Activiteiten
De vereniging organiseert historische themawandelingen met gids. Ook worden er rondleidingen met gids georganiseerd op Huis Nijenburg. Daarnaast werkt de vereniging samen met gemeente Heiloo om de Openmonumentendag tot een succes te maken. Om de geschiedenis van Joodse families in WOII in Heiloo levend te houden, zijn er mede dankzij Historische Vereniging Heiloo 26 Stolpersteine geplaatst in het dorp. Jaarlijks worden er, onder begeleiding van een gids, fietstochten langs de Stolpersteine georganiseerd.

Publiciteit
Op de website www.historischeverenigingheiloo.nl wordt het nieuws accuraat bijgehouden en vindt u alle informatie over de vereniging. Tweemaal per jaar verschijnt bovendien de 'Heylooer Cronyck', het historisch blad van de vereniging.

Mocht u ook bij deze actieve en interessante vereniging willen horen, dan bent u uiteraard van harte welkom. Bezoek het museum op Landgoed Willibrordus. De openingstijden zijn: dinsdag 19.00 - 21.00, zaterdag en zondag 14.00 - 17.00 uur. De toegang is gratis en de koffie/thee staat klaar.

Onder auspiciën van de vereniging - of in eigen beheer - heeft Historische Vereniging Heiloo de afgelopen jaren bovenstaande boeken uitgegeven. De boeken zijn te bezichtigen (en te koop) in het museum van de vereniging.