De Uitkijkpost

25 juli 2018

De Uitkijkpost 25 juli 2018


40.000e bezoeker voor het Baafje

Wethouder Elly Beens feliciteert de 40.000ste bezoeker van zwembad Het Baafje, Brim Adrichem. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdagmiddag 20 juli ontving zwembad Het Baafje de 40.000e bezoeker. Brim Adrichem was de gelukkige. Uit handen van wethouder Elly Beens mocht hij een gezinsabonnement voor 2019 in ontvangst nemen.

Brim, 14 jaar en woonachtig in Heiloo, was totaal beduusd toen Jan Oostindie hem vertelde dat hij de 40.000e bezoeker van 2018 was. Hij kwam om een middagje te zwemmen met vrienden. Een abonnement voor 2019 komt zeker van pas want hij zwemt best vaak in Het Baafje.

De 40.000e bezoeker was er dit jaar veel eerder dan vorig jaar. In 2017 kwamen er in totaal zo'n 44.000 bezoekers. Jan Oostindie: "Volgens mij gaan we dit jaar de 60.000 bezoekers halen. De komende week is het nog steeds prachtig zomerweer. Daarbij zijn de vakanties nu ook overal begonnen en ook toeristen weten het zwembad te vinden." Ook lijkt de actie van Albert Heijn haar vruchten af te werpen. Jan: "In twee weken tijd hebben we ongeveer 300 man binnen gehad met een kaartje van Albert Heijn."

Of er dit jaar ook daadwerkelijk 60.000 bezoekers komen is afwachten, maar gezien het aanhoudende zomerweer zal het de komende week zeker druk zijn in zwembad Het Baafje!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Hitte in Heiloo

HEILOO - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft afgelopen maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Net als in de rest van Nederland is het ook in Heiloo al een geruime tijd warm en droog. In het hitteplan staan een aantal tips, zoals:
- Drink voldoende water, ook als je geen dorst hebt;
- Zorg voor koelte; draag dunne kleding en zoek de schaduw op;
- Probeer de woning koel te houden, als het kan door zonwering, airconditioning of ventilators;
- Zorg voor elkaar; houd een extra oogje in het zeil bij kwetsbare ouderen en andere mensen die hulp kunnen gebruiken
- Probeer uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Een woordvoerster van de gemeente benadrukt met name de zorg voor elkaar. "Je gaat er vanuit dat de meeste mensen uit zichzelf hun tempo en gewoonten wel aanpassen aan de aanhoudende warmte." Maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Wanneer je graag in natuurwater zwemt is het verstandig om goed na te gaan of er geen blauwalg is geconstateerd. Door het warme en droge weer neemt de waterkwaliteit af. Door de aanhoudende droogte is ook de kans op natuurbranden groot, denk maar aan de recente branden in de duinen bij Heemskerk en de bermbranden langs de A9.

PWN heeft opgeroepen om wijs met water om te gaan en de bijvoorbeeld de tuin niet meer te sproeien. Bij warm en droog weer slinkt de voorraad snel en wordt het voor PWN moeilijker om de kwaliteit van het drinkwater vast te houden. Met name tussen 06.00 en 09.00 en tussen 19.00 en 23.00 is het waterverbruik erg hoog.

Voor meer informatie: www.rivm.nl, www.zwemwater.nl, www.pwn.nl

IJskoude afsluiting schooljaar De Springschans

De ouders van de ouderactiviteitencommissie voorzien de leerlingen van een overheerlijk ijsje. Foto: aangeleverd

HEILOO - De ouderactiviteitencommissie van basisschool De Springschans zorgde donderdag 19 juli voor het derde jaar op rij voor een 'koude' afsluiting van het schooljaar.

Na de inmiddels traditionele picknick op het schoolplein met alle leerkrachten en leerlingen, was het tijd voor een koude verrassing. IJssalon Pinoccio sponsorde een deel van het ijs, waar de commissie natuurlijk heel dankbaar voor is. Leerlingen en later ook ouders, opa's en oma's en broertjes en zusjes genoten zichtbaar van deze heerlijke traktatie. Op vrijdag, de laatste schooldag voor de zomervakantie, was het wielendag. De leerlingen mochten iets met wielen (step, fiets of iets dergelijks) meenemen naar school. En nu... genieten van de welverdiende vakantie!

Stichting ZaaiGoed laat ouderen opbloeien

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - 'Groen met ouderen' is een project van Stichting ZaaiGoed voor krasse ouderen en ouderen met geheugenproblemen. Stichting ZaaiGoed is begin 2018 begonnen met het aanpassen van de bestaande tuin van Zorgvilla Westervenne naar een zintuiglijke tuin, waarbij de tuin de inspiratiebron is voor de creatieve activiteiten die met de bezoekers van Westervenne worden gedaan.

Een bijzonder project waarbij ook enkele vrijwilligers via het DemenTalent-project meedoen, dat wil zeggen dat ouderen met geheugenproblemen hun passie blijven uitvoeren als vrijwilliger. Zo heeft het Zintuigentuin-project momenteel vier vaste vrijwilligers. De nieuwe zintuiglijke beplanting, uitgezocht op kleur, geur, smaak en tast (en niet te vergeten geluid, door de vele grassen die wuiven in de wind) wordt wekelijks onderhouden, aangevuld en bewonderd door de bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Maar ook door insecten waaronder vele bijen! "De bijen zijn afkomstig van een imker uit de buurt. De honing is werkelijk heerlijk. Honing van 'onze Zintuigentuin," aldus Liesbeth van Ginkel van Stichting ZaaiGoed.

Maar de tuin bestaat niet alleen uit bloemen en sierplanten. Samen met de bezoekers van Westervenne en de vrijwilligers heeft Stichting ZaaiGoed ook zaden voor groenten, fruit en kruiden beschikbaar gesteld. In kweekbakken, ook op hoogte, zodat iedere bezoeker kan deelnemen aan de activiteiten in de tuin. Na het oogsten worden deze producten gebruikt bij het koken voor de bezoekers van de zorgvilla.

Foto: STiP Fotografie

Natuurlijk kunnen de bezoekers van Westervenne ook gewoon in de tuin zitten en genieten van de mooie beplanting en de bloeiende planten. De beplanting komt van kwekerij G. Meijer uit Heiloo.

Elly Zomerdijk, zorgmanager Westervenne: "De Zorgvilla is zes dagen per week open. Per week komen hier ongeveer honderd bezoekers. Op donderdagavond zijn wij ook open. Dan ontvangen wij bezoekers samen met hun mantelzorgers. Wat wij nog graag zouden willen voor in de tuin is een tuinhuis. Een eigen plek voor de bezoekers die zich veel bezighouden met de Zintuigentuin. Een tuinhuis waar ze bij slecht weer een eigen plek hebben, waar ze activiteiten kunnen voorbereiden en waar ze kunnen koken. Het tuinhuis moet daar dus geschikt voor zijn. Westervenne zoekt daar een sponsor voor."

Tevens worden er nog vrijwilligers gezocht voor het onderhoud van de Zintuigentuin. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Erika Meershoek via e-mail: contact@stichtingzaaigoed.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Groei & Bloei zoekt tuinen

Foto: Henk Docter

HEILOO - Dit jaar organiseert Groei & Bloei voor de 13de keer een Open Tuinen Weekend. Het Open Tuinen Weekend is bedoeld om inspiratie op te doen en kennis te delen.

Voor het Open Tuinen Weekend op 18 en 19 augustus is Groei & Bloei nog op zoek naar een aantal tuinen in Heiloo. Heeft u een tuin die u op deze dagen van 11.00 tot 15.00 uur met bezoekers wilt delen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met benzdocter@hotmail.com.

In verband met de vakantie zijn er deze week helaas geen 'Tien vragen aan...' In de krant van 8 augusutus vindt u de Tien vragen weer op de vertrouwde plek.

"En wat overbleef is liefde"

Minny van Nes. Foto: aangeleverd

Een verliefd jong stelletje geniet innig verstrengeld in stilte van het prachtige uitzicht op het herdenkingsbankje voor Minny van Nes. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van Joop van Nes: "Zo moet het zijn, hiervoor is het bankje bedoeld". Minny was geen onbekende in Heiloo: ze werkte van 1978 tot 2002 in Bibliotheek het Malevoort als hoofd van de jeugdafdeling. Op haar initiatief is de leeskuil ontstaan, ze bezocht scholen en verzorgde op woensdagmiddag het voorleeshalfuurtje. Het jaarlijkse kinderboekenweekfeest kwam ook uit de koker van Minny.

Joop was 20 jaar toen hij besefte dat hij verliefd was op de 18-jarige Minny, zijn oude buurmeisje. Minny gaf haar baan als bibliothecaresse in Arnhem op, het stel ging trouwen ze kregen twee dochters: Geza en Tessa. Het gezin streek neer in Heiloo. In 1975 maakte het gezin een uitstapje van 2,5 jaar naar Indonesië voor het werk van Joop. Bijna vanzelfsprekend ging Minny daar aan de slag als bibliothecaresse in de bibliotheek van de ambassade. Toen ze terugkwamen in Heiloo pakte Minny haar bibliotheekwerk hier weer op.

Een werkende moeder, dat was in die tijd uniek. Minny had vaak last van een schuldgevoel naar haar kinderen toe, maar ze was vooral een vooruitstrevende vrouw met een grote passie voor haar werk. Eigenlijk wilde ze journaliste worden maar haar vader had altijd gezegd: "Daarvoor ben je veel te lief, je laat de kaas nog van je brood eten". Minny was inderdaad lief, het middelpunt van haar familie en de spil van haar gezin.

Joop en Geza op het herdenkingsbankje voor Minny. Foto: Margreeth Anema

Op 1 april 2012 sloeg het noodlot toe, Minny ontdekte een knobbeltje in haar nek dat lymfeklierkanker bleek te zijn. Chemokuren sloegen niet aan, de kanker zaaide uit. Het werd een rollercoaster voor het gezin. Minny had veel pijn en kreeg te horen dat zij niet meer te behandelen was. Binnen drie weken overleed ze, op 1 december 2012. Minny wilde haar uitvaart per se in het Witte Kerkje, de rest was in te vullen door Joop en de kinderen. Het werd een bijzondere dag: Minny lag in een witte kist omringd met witte bloemen. Het was koud en het sneeuwde, mooie grote witte vlokken, Minny hield van sneeuw.

Joop en Minny wandelden regelmatig in het park. Ze hielden altijd even stil op het plekje waar nu het herdenkingsbankje voor Minny staat. "Kijk eens om je heen wat een mooie plek," zei Joop dan tegen zijn vrouw. "Rechtdoor zie je zover als je kunt kijken weiland, rechts en links staan prachtige boerderijen." Op 21 april 2013, de verjaardag van Minny (en van dochter Geza) vertelde hij dat hij een cadeau voor mama had: een herdenkingsbankje op dit mooie plekje. Hij realiseerde dit samen met de gemeente Heiloo.

Tot grote schrik van Joop en zijn gezin is het bankje ooit vernield. Gelukkig herstelde de gemeente de schade en is hier niets meer van te zien. Het is een rare gewaarwording dat vandalen deze vernielingen aanrichten aan zo'n prachtig monumentje.

In een afscheidsbrief aan haar geliefden schrijft ze dat haar ziekteperiode de gelukkigste tijd van haar leven is geweest, omdat alle franje was weggevallen en alles wat overbleef de liefde was. Dit laatste is te lezen op haar herdenkingsbankje. Minny werd 71 jaar.

Tekst: Margreeth Anema

Bijvriendelijk

Heiloo is vriendelijk voor de bij, zodat 'Heiloo er lustig op los zoemt', aldus een bericht in een van de lokale nieuwsbladen. Geen flauwe notie dat een dorp kan zoemen, maar alla, een zoemend dorp, wie heeft dat?

De bijvriendelijkheid zit hem in de aanplant van allerlei groen: heesters, vaste planten en bomen, alles samen een tafeltje-dek-je voor bijen. En dat is nog maar een van de maatregelen. Gefaseerd maaien is er ook zo een, zodat de eettafel niet meteen afgeruimd wordt door een motormaaier. Bio-borders aanleggen, fruitbomen planten, rotondes vergroenen, de gemeente doet er alles aan om bij de bij in een goed blaadje te komen. Bittere noodzaak, want over het nut van de bij in de voedselketen hoef je niemand meer iets wijs te maken. Door al deze maatregelen is Heiloo opgenomen in de ereloge van de club 'Nederland zoemt'. Eat that, Monsanto!

Heiloo zoemt erop los, maar hoe valt dit zoemen te rijmen met het verdwijnen van vele hectaren groen die opgeofferd zijn aan woningbouw?

Dick de Scally

35e buurtfeest voor Boswijk II

Veel bewoners hadden hun kleding aan het thema aangepast. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 14 juli vond de jaarlijkse buurtbarbecue plaats, die dit jaar alweer voor de 35e keer werd georganiseerd. Bij toerbeurt is telkens een ander bouwblok van de 36 woningen aan de beurt om de organisatie op zich te nemen. Meestal wordt er een thema aan de dag gekoppeld en voor dit jaar was het thema 'Op zijn boerenfluitjes'. Als middagactiviteit was er gekozen voor 'boerengolf' waarvoor in het naastgelegen recreatiegebied De Negge een 9-holesbaan was uitgezet. 's Avonds was de barbecue, die ook qua gerechten in het teken stond van het boerenleven. Bijzonder leuk was dat menigeen zich qua kleding aan het thema had aangepast. Ook dit jaar was er een grote opkomst, met veel enthousiasme en gezelligheid tot in de kleine uurtjes. De grote opkomst was echter wel te verwachten, aangezien het een hechte groep is. Want waar vind je een buurtgroep met een eigen feesttent, waarin bijvoorbeeld tijdens het EK en WK samen naar de wedstrijden wordt gekeken. Ook heeft de buurt een eigen AED-apparaat, camerabewaking en verzorgen zij samen het onderhoud van straatwerk en plantsoenen. Met de 36e editie van de buurtbarbecue zal het volgend jaar dan ook wel goed komen.

Zes weken huiswerkvrij

Foto: aangeleverd

HEILOO - Huiswerk maken en leren is een hele kunst. Voor vluchtelingenkinderen geldt dit nog meer. Zij zijn niet in onze cultuur opgegroeid en hun ouders hebben vaak weinig kennis van onze lessen op school.

Een aantal vrijwilligers ondersteunt door de week vluchtelingentieners in de bibliotheek bij het huiswerk. Dat werkt goed, allen zijn overgegaan of geslaagd. Met elkaar vierden de kinderen en hun begeleiders vrijdag 13 juli de afloop van het cursusjaar en het begin van de zomervakantie. In Alkmaar werd bij fantastisch weer in de grachten gekanood. Daar leerden de tieners zelfs nog meer Nederlands. Het spreekwoord 'Tussen de wal en het schip vallen' werd bijvoorbeeld letterlijk uitgevoerd. Iedereen genoot en werd nat gespat. Na afloop fietste de groep vrolijk en blij naar restaurant Kendal. Hier smulden de deelnemers van een pizza of een broodje. Daarna werd de dag gezellig afgesloten met een ijsje bij Di Fiorentina. De huiswerkondersteuning en dit uitje werden mede mogelijk gemaakt door sponsoren.

Eigenwijze familievoorstelling in het bos!

Foto: Jacqueline van der Kort

HEILOO - Yes, het is vakantie! Tijd voor een Eigenwijze familievoorstelling in het bos!

Mandy is graag in het bos. Heerlijk die frisse lucht, de vogels horen fluiten en alles staat in bloei. Mandy neemt jullie dan ook graag weer eens mee op avontuur in het bos. Alle verhalen zullen ter plekke ontstaan aan de hand van jullie suggesties.

Op de plek die je na aanmelding krijgt zullen we verzamelen en vanuit daar gaan we het bos in. Het eerste deel zal een wandeling zijn en op verschillende plekken hoor je verhalen. We eindigen op een fijne plek waar Mandy een theater zal creëren en daar zal zij ook nog verhalen vertellen. Het is handig als jullie een kleed meenemen om op te zitten. Op die plek worden kinderen uitgenodigd om mee te spelen in de verhalen en kijken mag natuurlijk ook.

Mandy kijkt naar de groep die zij voor zich heeft en is een kei in inspelen in het moment. De jongste die mee geweest is op avontuur is 2 jaar en het oudste kind is 11 jaar.

Gaan jullie mee op dit eigenwijze avontuur?

Wanneer: zondag 29 juli
Waar: Bos van Heiloo
Tijd: 15.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: 6 euro p.p.

Graag vooraf even aanmelden via de link op de website: www.eigenwijze072.nl of stuur een mailtje naar info@eigenwijze072.nl Na aanmelding krijg je de exacte locatie.

De Straat: Frederica's Hof

Theo Middelbeek. Foto: Evert Visser

HEILOO - Mevrouw De Nijs geniet voor haar woning aan Frederica's Hof in Plan Oost van de zon en een goed boek. "Ik kan kort zijn: ik woon hier geweldig. Het is lekker groen met tegenover mijn huis het park en een fontein. Ook de buren zijn prima, mijn zoon woont hiernaast, leuk hè?" Verderop in de straat woont Theo Middelbeek. "Toen we in 1996 wilden verhuizen, zeiden we tegen elkaar: daar moet het dan wel bij blijven. We houden namelijk niet zo van verhuizen. Volgens mij gaat onze wens uitkomen, want we wonen hier ideaal." Theo praat onder de veranda in zijn ruime tuin over de grote pluspunten van het wonen aan Frederica's Hof. "Het huis is mooi en heeft een prachtige ligging, tegenover Landgoed Ter Coulster en het park met iets verderop een fontein. Zo af en toe maken we hier een ommetje. De straat is niet druk, maar is met wandelaars, fietsers en automobilisten ook niet heel rustig. Gelukkig niet, het is precies goed zo." Theo was eigenaar van het autobedrijf Middelbeek Cars en woonde voorheen naast de zaak aan de Rijksweg in Limmen. Toen het bedrijf verhuisde naar de Boekelermeer in Alkmaar, zochten hij en zijn vrouw en dochter een andere woning. "Mijn vrouw reed langs dit huis en zag een klein bordje 'te koop' staan, ze was meteen enthousiast. Rondom de woning was toen nog een grote haag te zien en in de tuin stonden veel bomen. Hierdoor was de woning vanaf de weg nauwelijks zichtbaar. Sommige mensen waren zelfs verbaasd dat hier een huis stond. We verwijderden de haag en ongeveer dertig bomen en hebben de woning uitgebouwd met drie garages, een tuinhuis met kantoor en een aangebouwde keuken. Ook legden we een terras aan. Tuinieren doen we graag, dat kan hier maar al te goed. Tot anderhalf jaar geleden was ik vanwege mijn werk vaak niet thuis. Nu ik dat wel ben, waardeer ik dit huis en de prachtige locatie steeds meer. Ik hoef hier echt niet weg." Theo noemt het contact met de buren goed. "We hebben twee of drie keer per jaar een buurtfeestje, dat is heel gezellig." Hij noemt eveneens een minpunt. "Sommige mensen parkeren in de berm of zelfs in het park. Dat staat slordig en bovendien kan een openslaande deur gevaarlijk zijn voor passerend verkeer. Ik vraag de gemeente Heiloo daarom hier beter op toe te zien, want het hoeft echt niet: aan de verderop gelegen Doktersweg is een parkeerplaats." Op de vraag naar een bijzondere gebeurtenis die zich in de straat afspeelde en het vertellen waard is, hoeft Theo niet lang na te denken. "Op de eerste dag dat we de woning hadden, reed er een auto tegenover ons huis de vijver in. Ik sprong meteen in het water om de bestuurder te redden. Een installateur, met wie ik op dat moment sprak, hielp een handje: hij trok met een touw de auto uit het water. Dat zal ik nooit vergeten."

Tekst: Evert Visser/EJV Mediaproducties

'Wecyclet' u mee voor Scouting Victorie Heiloo?

Een van de vijf stalen zeilboten van Scouting Victorie, een zogenaamde Lelievlet. Foto: aangeleverd

HEILOO - Scouting Victorie Heiloo is genomineerd voor de Wecycle-actie.

Wat houdt dit in?
Tot en met 31 augustus 2018 kunnen afgedankte, kleine, elektrische apparaten of kapotte, energiezuinige lampen bij de milieustraat aan Rosendaal 2 te Heiloo worden ingeleverd. Hiermee kunt u, als inwoner, punten scoren. Als de gemeente voldoende punten verzamelt (top 25), ontvangt Scouting Victorie een cheque van €1.000,-. Dit geld kan de scouting goed gebruiken. De grootzeilen van de stalen zeilboten zijn hard aan vervanging toe, dus daaraan zou de scouting het geld besteden.

Hoe werkt het?
1. Inwoners gaan naar de milieustraat aan de Rosendaal 2 te Heiloo (supermarkt of andere inleverpunten doen niet mee aan de actie);
2. Lever oude apparaten en/of kapotte spaarlampen in;
3. Ga ter plekke op uw smartphone naar https://milieustraat.wecycle.nl/; (Zorg dat bij 'instellingen' op de telefoon 'locatievoorzieningen' op 'aan' staat.)
4. Ga naar 'check in' en geef uw punten aan Scouting Victorie!

Het leuke is dat degene die de apparaten of spaarlampen inlevert ook kans maakt op mooie prijzen. Wecycle verloot tijdens de hele actieperiode 50 nieuwe, elektrische apparaten onder de deelnemers op https://milieustraat.wecycle.nl. En je mag zo vaak meedoen als je wilt.

Oud-leden gezocht voor jubileumconcert Eensgezindheid

Eensgezindheid in Andijk in 1934. Foto: aangeleverd

HEILOO - Dit jaar is het precies 120 jaar geleden dat Fanfarecorps Eensgezindheid werd opgericht door enkele kunstlievende lieden die het hoog tijd vonden dat Heiloo ook een volwaardig corps kreeg dat voor de muziek zorgde bij officiële gelegenheden. De eerste uitvoering was op 16 november 1899 onder leiding van de heer J.M. Otto, die ook directeur van het Stedelijk Orkest te Alkmaar was.

Ter gelegenheid van dit heuglijke feit geeft Eensgezindheid op 10 november een jubileumconcert in Fletcher Hotel (Kwartje Koffie) Heiloo. Voor dit concert zoekt de vereniging oud-leden die het leuk idee vinden om weer eens een deuntje mee te blazen op een instrument. Zij krijgen de kans om enkele repetities mee te oefenen en enkele stukken tijdens het jubileumconcert uit te voeren. Oud-leden vanaf de jaren '40 zullen misschien nog vitaal genoeg zijn, maar waarschijnlijk zullen de oudere oud-leden geen instrument meer kunnen bespelen. In dat geval zou het mooi zijn als hun kinderen of (achter)kleinkinderen het muzikale stokje overgedragen hebben gekregen en zij mee kunnen spelen. Van de oprichters zal er in ieder geval niemand meer aanwezig zijn, de laatst levende oprichter (Gerrit Koning) is in 1967 op 96-jarige leeftijd overleden. Meer informatie over het jubileumconcert is te lezen op www.mv-eensgezindheid.nl. Oud-leden en/of hun (klein)kinderen kunnen zich voor deelname aanmelden via secretariaat@mv-eensgezindheid.nl of 072-5334851.

Coen Doen gaat sluiten

Foto: Jos Kraakman

HEILOO - Per 1 oktober 2018 sluiten Coen en Ria in winkelcentrum 't Loo hun winkel Coen Doen.

Zelf gaan zij met pensioen en is er geen opvolger. Een ander koopgedrag is ook een reden waarom er in de toekomst geen plek meer is voor dit type winkel in een winkelcentrum.

Ruim 30 jaar waren Coen en Ria het gezicht van de zaak. Zij hebben het altijd met veel plezier gedaan.

Coen en Ria: "Wij bedanken onze trouwe klanten en veel mensen uit Heiloo en omstreken voor hun bezoek aan onze winkel." Coen blijft overigens wel bereikbaar voor reparaties, onderhoud van zonwering, sloten en eventuele andere problemen. Behalve bestellingen en kluswerk zullen de laatste weken veel producten met korting de deur uitgaan. Profiteer dus nog, op is op en per 1 oktober is het over en uit!

Make marriage great again

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand Dirk Zeelenberg temidden van het stralende bruidspaar. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 21 juli vond het sprookjeshuwelijk van Claudia Davis en Robert le Loux plaats in het Witte Kerkje van Heiloo. In het bijzijn van hun kinderen, familieleden en meer dan 120 genodigden werden zij op onnavolgbare wijze in de echt verbonden door Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand Dirk Zeelenberg.

Robert en Claudia waren op vakantie op Aruba, en daar heeft hij haar spontaan ten huwelijk gevraagd. "Ik had dit niet gepland en had hierdoor ook geen ring bij me. Ik heb dit later goedgemaakt. Ik had twee kaartjes gekocht voor de 'Lion King' in Scheveningen en na een hele leuke avond had ik thuis champagne staan en heb ik haar nogmaals met een ring ten huwelijk gevraagd. Gelukkig heeft zij beide keren ja gezegd."

Toen Claudia (49) en Robert (50) besloten te trouwen, was het voor Robert direct duidelijk dat dit in het Witte Kerkje moest plaatsvinden. Robert is namelijk opgegroeid aan de Heerenweg in Heiloo. Claudia is geboren in Engeland en heeft een Britse moeder en Texaanse vader. "Hij komt niet uit Amerika, maar uit Texas!" Ze was op slag verliefd op het Witte Kerkje. "Toen ik de foto's van de kerk liet zien aan de familie geloofden ze hun ogen niet. Zo oud en zo mooi!"

Ze ontmoetten elkaar 3,5 jaar geleden via een datingsite. "Je eerste partner vind je tijdens het uitgaan en daarmee sticht je een gezin. Deze keer moest het allemaal kloppen, je bent niet alleen, er zijn meer levens die beïnvloed worden." Ze vormen samen met haar zoons Aiden (15) en Ethan (10) en zijn dochter Naomi (20) en zoon Frank (14) een 'modern family' en wonen inmiddels in Schoorl.

In het Witte Kerkje stond Robert op Claudia te wachten. De bruid droeg een prachtige jurk, die ze samen met haar jongste zoon had uitgezocht bij Van Os in Alkmaar. "Zo bijzonder, een jongen die normaal met Nerf en modder speelt."

Claudia en Robert wilden graag dat Dirk Zeelenberg hun huwelijk zou voltrekken, ze hadden op internet gezien hoe hij anderen trouwde en de manier waarop stond ze erg aan. Ze trokken de stoute schoenen aan en hij reageerde positief! En hoewel Dirk Zeelenberg als acteur schitterde als David in de populaire televisieserie 'Divorce', zijn alle stellen die hij mocht trouwen nog bij elkaar. Na zijn speech en de huwelijksvoltrekking vond er buiten het kerkje een toost plaats, daarna gingen de gasten naar Herberg Jan, waar het bruidspaar na het nemen van de foto's de taart heeft aangesneden.

Het bruidspaar had nog gehoopt op wat bijzondere gasten. Volgens traditie van de familie Davis krijgen het Britse koningshuis en de Amerikaanse president altijd een uitnodiging voor hoogtijdagen en sturen ze altijd een kerstkaart. Ditmaal waren ook onze koning en koningin uitgenodigd. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben per brief bedankt en ze een mooie dag toegewenst. Het zou toch wat geweest zijn als president Trump zou zijn gekomen. Wie weet had hij gezegd: "Make marriage great again!".

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Expositie schilderijen Brigitte Vermij in het Trefpunt

Een werk van Brigitte Vermij. Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 2 juli tot en met 24 augustus exposeert Brigitte Vermij haar schilderijen in het Trefpunt. Brigitte tekende al op jonge leeftijd, zonder enige vorm van les. Zij maakte portretten en kleine ontwerpen, gewoon omdat ze dat leuk vond. Na de middelbare school volgde een periode van 30 jaar administratief werk en in haar vrije tijd volgde Brigitte cursussen bij onder andere Ars Aemula Naturae in Leiden en de Vrije Academie in Den Haag. Ze leerde werken met gemengde technieken en pastelkrijt, waarbij het ontwikkelen van een eigen stijl een belangrijk onderdeel was.

Het schilderen met acryl- en aquarelverf ontdekte ze pas in 2014, toen ze in een moeilijke periode de kans kreeg om gebruik te maken van dagbesteding in een creatieve vorm. Sindsdien maakt ze allerlei verschillende dingen, van landschappen, bloemen en dieren, portretten tot abstract en ontwerp.

In 2016 kwam Brigitte in Heiloo wonen, nam les bij Tintoretto en ontwikkelde zich verder. De zee is door de jaren heen een interessant onderwerp geweest. Deze expositie brengt oud en nieuw onder de aandacht, uitgewerkt in verschillende materialen. In haar eigen stijl streeft Brigitte naar eenvoud, rust en harmonie.

De officiële opening van de expositie van Brigitte is op zondag 15 juli van 14.00 tot 17.00 uur. Iedereen die interesse heeft is van harte uitgenodigd bij deze opening of kan de schilderijen op een ander moment komen bekijken in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2.

Het landschap van de Noorderneg

De Noorderneg in de zomer... Foto: Paul ten Have

HEILOO - Zondagmorgen 29 juli organiseert IVN Heiloo een extra natuurwandeling in de Noorderneg, het park aan de noordwestkant van Heiloo. Dit park biedt een grote afwisseling van landschapstypen: een veengebiedje, bosschages en weilanden met uitzicht op de duinen. De gids zal vertellen over het ontstaan van dit landschap en de planten en dieren die daarin thuishoren. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar de uiteenlopende effecten van de langdurige droogte op bomen, struiken en kruiden.

De start is om 10.00 uur op de parkeerplaats van zwembad Het Baafje, De Omloop 11 in Heiloo. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Stevig schoeisel en aan het weer aangepaste kleding aanbevolen. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld.

Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar hanneke@ivnnkl.nl of bellen: 072-5337601. Kijk ook eens op www.ivn.nl/nkl.

Zomeractiviteiten Historische Vereniging Heiloo

De grafstenen rond de Witte Kerk. Foto: Archief Historische Vereniging Heiloo.

HEILOO - Ook in de zomerweken heeft de Historische Vereniging een aantal activiteiten op het programma staan. We hebben voor het gemak de data voor u op een rijtje gezet:

- De dubbeltentoonstelling: over de middenstand en de Joodse bevolking van Heiloo.
Zaterdag 14.00 -17.00 uur dinsdag 19.00 - 21.00 uur
Oudheidkamer, Bergeonstraat 30. Toegang gratis.

- Woensdag 1 augustus, Bijzondere Avondrondleiding: in en rond de Witte Kerk. Mevrouw Anita van Breugel vertelt over de verschillende graven van de kerk.
Aanvang 19.00 uur. € 5,00 inclusief koffie en brochure. Pinnen niet mogelijk.

- Zaterdag 11 augustus, officiële overhandiging van twee geschonken aquarellen. Op een van de aquarellen is het molenhuis van Heiloo te zien. Oudheidkamer 15.00 uur. Welkom!

- Zondag 5, 19, en 26 augustus de laatste Rondleidingen op Nijenburg van dit seizoen. Ervaren gidsen leiden u rond in en om het Landgoed Nijenburg. Vooraf wordt er koffie gedronken in de oude keuken en natuurlijk kunt u het bijzondere poppenhuis bekijken.

€ 7,50 inclusief koffie en brochure (geen pin). 11.00 of 13.30 uur naar keuze. Tel. 06-51718363.

Voor informatie over deze activiteiten, zie ook: www.oudheiloo.nl.

Kleurenorkest neemt afscheid van directeur Els

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Afgelopen woensdag 18 juli was het zover. Na 42 jaar heeft Els Vonk het onderwijs gedag gezegd. Dat het een bijzondere en emotionele dag zou worden, stond van tevoren vast. Maar dat het hart zo'n prominente plek zou krijgen, had zelfs Els niet verwacht.

Onderwijs vanuit het hart en zich met hart en ziel ergens voor inzetten! Dat past de, inmiddels voormalig, directeur van het Kleurenorkest. In verscheidene speeches kwam dit thema terug. Een van de ouders uit de medezeggenschapsraad wist Els en ook de andere ouders tot tranen toe te roeren met haar rake opmerking hoe Els kinderen en ouders in het hart sluit. En hoe belangrijk een warm welkom is voor nieuwe kinderen op school.

Els werd de hele dag in het zonnetje gezet. De kinderen hadden een prachtig symbolisch hart voor haar gemaakt van stenen. Een hart vereeuwigd op het schoolplein. Daarna was er een Els Got Talent show, met van elke klas een optreden.

Ook Adrie Groot, voorzitter van Stichting Blosse en daarmee de 'baas' van Els, benoemde het belang van het hebben van hart voor de kinderen. Juist dat is hun gemeenschappelijke deler. Vakken als taal en rekenen horen er natuurlijk bij, maar de kracht om kinderen als mens sterker te maken, dat kenmerkt de visie van Els Vonk en van het team van het Kleurenorkest. Dat sluit goed aan bij de visie van Blosse.

Ze kreeg ontzettend veel bloemen, cadeaus en attenties. Ook vanuit het team kwamen complimenten. Wat zullen ze haar missen. Els wist haar collega's altijd te motiveren om zowel goed voor de kinderen als voor zichzelf te zorgen. In deze tijd van passend onderwijs, werkdruk en salarisonderhandelingen essentieel om leerkrachten voor het vak te behouden!

Een mooie, symbolische afronding kwam van oprichters Bouke de Boer en Dorien Groot. Zij vroegen Els letterlijk 'ja' te zeggen tegen de volgende fase in haar leven. Daarmee kan ze haar school met alles wat erbij hoort, loslaten en overdragen aan haar opvolger. Hedi Schuite zal na de zomer het stokje overnemen en zich hopelijk ook met hart en ziel aan de school verbinden.

Handwerken na de zomer

LIMMEN - Na de zomer organiseren Trudy Bos en Ellie van Westerop in samenwerking met SWOL elke even week op de maandagochtend de handwerkochtenden. De ochtenden vinden vanaf 3 september plaats bij Maison La Chasseigne, van 10.00 tot 12.00 uur. De deur is om 09.30 uur open. Het gaat vooral om gezellig samenzijn en alles dat met handwerken te maken heeft is mogelijk, van borduren en haken tot breien en sieraden maken. Het is wel de bedoeling dat u zelf uw materiaal meeneemt.

Neem gerust uw vriendin, buurvrouw, zus of schoonzus mee, iedereen is van harte welkom. De ochtenden zijn gratis, alleen koffie en thee zijn tegen betaling.

De wederopbouw van de Corneliuskerk

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Het is bijna drie maanden geleden dat de Corneliuskerk in Limmen voor een groot deel door brand werd verwoest. De afgelopen periode is men druk geweest met sloopwerkzaamheden en puin ruimen. Inmiddels zijn de sloopwerkzaamheden afgerond, op het eerste travee na (dit is het gewelfvak tussen twee bogen). Op verzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wordt geprobeerd om dit gedeelte te behouden.

De volgende stap is het plaatsen van steigers aan de buitenzijde van het kerkgebouw. Er wordt nog bekeken of het mogelijk is om een waterdichte afdichting met afvoeren te maken op de steigervloer die in de kerk is geplaatst. Dit om verdere waterschade aan de kerk te beperken. Het streven is om na de bouwvakvakantie te starten met de wederopbouw van de kapconstructie.

Om wederopbouw in goede banen te leiden en alles zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen, is een compacte projectorganisatie opgezet.

Rob Huijsmans wint NK Makreelroken

Rob Huijsmans Nederlands Kampioen makreelroken 2018. Foto: John Scheepmaker

LIMMEN - Rob Huijsmans uit Limmen heeft op 21 juli in Petten het Nederlands Kampioenschap Makreelroken 2018 gewonnen. In totaal deden 27 deelnemers mee. Rob werd niet voor de eerste keer Nederlands kampioen. Ook in 2014, 2015 en 2016 won hij het NK Makreelroken.

Henk Jan Verdonk senior laat zich niet verrassen

HEILOO - Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef werd na de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup als winnaar gefeliciteerd.

Het was Wout Bakker (Heiloo) die op Sportcomplex de Cloppenburgh de knuppel in het hoenderhok gooide en er als een speer vandoor ging. Dit fenomeen: als een raket starten, iedereen verrassen en kijken in hoeverre deze actie lukt of waar het schip strandt, heeft menigmaal tot succes geleid, maar ook slachtoffers opgeleverd. Latere winnaar Henk Jan Verdonk senior heeft zijn greep naar de macht, door als slow-starter achter de feiten aan te moeten gaan rijden, zien mislukken. Ditmaal mocht Bakkertje van zijn volgers lekker uit zijn dak gaan, maar ze lieten het gaatje niet te groot worden. Met name heeft Henk Jan Verdonk senior goed kennisgenomen van eerdere confrontaties met Wout Bakker. Met de weinige trainingen van hooguit twee keer, maar meestal een keer per week en dan nog zo presteren, moet er met uitbreiding van de intensiteit veel meer uit te halen zijn. Zodoende zag Wout Bakker zijn optreden als leider in de koers in de derde ronde stranden en nam Henk Jan Verdonk senior het roer over. Daarna werd het overleven voor Wout Bakker en moest hij ook in Jan Langeveld uit Bakkum zijn meerdere erkennen. De Akerslootse Femke Mossinkoff kon zich voortreffelijk in het spoor van Wout Bakker handhaven. Na afloop kon Wout Bakker de toezegging worden ontfutseld dat hij na de vakantie zijn best gaat doen zijn trainingen uit te breiden, zodat hij het spel meer naar zijn hand kan zetten. Uitslag: 1. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 2. Jan Langeveld (Bakkum) 3. Wout Bakker (Heiloo) 4. Femke Mossinkoff (Akersloot) 5. Henk Louwe (Alkmaar) 6. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) 7. Koen Jansen (Schagen) 8. Gerrit Jansen (Schagen) 9. Jako Langeveld (Akersloot) 10. Hidde Buur (Akersloot).

Peggy van Ligten in museumhoeve Overslot

Foto: Aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Opgegroeid in een muzikale familie waar vader en broers allen gitaar speelden was het vanzelfsprekend dat Peggy van Ligten dit ook deed. Al op jonge leeftijd was zij bedreven in het creëren van haar eigen teksten en het ontdekken van leuke muzieklijntjes. Op zondag 29 juli speelt Peggy samen met Jacco en Kim in Overslot, de oeroude museumhoeve met de fabelachtige akoestiek.

Melodieus, sfeervol en eigenzinnig zijn de ingrediënten die in haar songs worden meegenomen. Fijne easy listening nummers waarin tekst, gitaar, zang en muzieklijn een mooie harmonie vormen. Dit is ook wat zij beoogt. Beïnvloed door elke andere song die haar kan raken heeft zij gaandeweg een hele eigen stijl gekregen. Eigentijds en tegelijkertijd tijdloos.

Museumhoeve Overslot is een culturele ontmoetingsplaats waar Egmonders én bezoekers vanuit alle windstreken kunnen genieten van een natuurhistorisch museum met bodemvondsten en antiquiteiten, hedendaagse kunst en aandacht voor de meer dan duizendjarige kunstgeschiedenis van de Egmonden. Deze schatkamer in het historische hart van Egmond, gelegen aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef, is ieder weekend open vanaf 14.00 uur, met op zondagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur bijzondere concerten.

Peggy en Kim. Foto: aangeleverd

Greeuw Airconditioning

Foto: aangeleverd

Greeuw Airconditioning is een jong bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het leveren en installeren van airconditioning en dat levert aan zowel bedrijven als particulieren. Met zeven volledig ingerichte service-installatiebussen kan Greeuw klanten in heel Nederland snel van dienst zijn. Ook kunt u bij Greeuw terecht voor onderhoud en het oplossen van storingen bij installaties die niet bij hen vandaan komen.

Greeuw Airconditioning is STEK gecertificeerd en alle monteurs hebben een F-gassen diploma. Om bij te blijven met de nieuwste ontwikkelingen gaan de monteurs vaak naar school en volgen de benodigde cursussen.

Wilt u uw huis efficiënt verwarmen en af van een hoge gasrekening, dan kunt u bij Greeuw ook terecht voor warmtepompen. Voor meer informatie stuurt u een mail naar Info@Greeuw.nl of bel met 072-2100330.

Om een beeld te krijgen van installaties die Greeuw geplaatst heeft kunt u kijken op Greeuw.nl, de Facebookpagina Greeuw Airconditioning of op Instagram Greeuwairconditioning.

Ook kunt u op de site en op de social media leuke acties voorbij zien komen. Het team van Greeuw Airconditioning hoort graag van u.

Red Jezelf Brevet zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Woensdagmorgen 11 juli was het vroeg in de ochtend al druk bij zwembad Loos. Een groep van 25 kinderen stond in T-shirt, korte broek en waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zich zowel op hun buik als op hun rug al goed in het water kunnen redden. Al deze kinderen gingen dan ook trots met hun Red Jezelf Brevet naar huis.

De geslaagden zijn: Hassan Al-Rikabi, Lianne van Nieuwmegen, Femke van Nieuwmegen, Sam van den Akker, Lize Smit, David van der Woel, Siénna Baart, Teije de Geus, Nout de Vos, Ties Versteeg, Rodin Becker, Hylke Camijn, Jaimy Dirkson, Justin Boon, Miya Kavasoglu, Anna Engels, Tom van der Mooren, Roos Molenaar, Jeroah Bouman, Nan Dirkmaat, Sem Borst, Liz van Schagen, Gijs Meijerink, Gijs Broekhuis, Hilde Jansen.

Leerlingen Boswaid blazen het jaar uit!

Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Al blazend het schooljaar uit met bellenblaas… Zo luidden de leerlingen van basisschool De Boswaid afgelopen donderdag hun vakantie in. Grote, glinsterende bellen stegen langzaam op in een strakblauwe lucht. Het was een leerzaam - en door de warmte van de laatste weken best een lang en pittig - schooljaar. Na het uitzwaaien van de leerlingen van groep 8 eerder die dag is het dan ook voor de andere groepen eindelijk vakantie. Wat een feest!

14 / 16

Kim's Haarsalon Knippen dames/heren €13.- kleuren vanaf €30.- Pinnen is mogelijk bel voor een afspraak: 0630042383

MIDDAGBRIDGE Komend seizoen kunt u ook 's middags bridgen bij SANS ATOUT! Na afloop zijn de scores direct bekend. Voor opgave of info: Bob Koot tel. 06-13415806 of Ton Mooij tel. 072-5331672

KOFFERBAKMARKT HEILOO 12 AUGUSTUS. Opgeven voor deze gezellige markt kan al vanaf € 12,50. Aanmelden en info via www.kofferbakmarktheiloo@hotmail.com

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 28 juli t/m do 16 aug.
Ik wens u een fijne vakantie. www.knipkapster.nl Kerkweg 42, Limmen Tel; 06-28865509

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

LET OP! Kim's Haarsalon heeft vakantie vanaf 1 september t/m 19 september. 20 september sta ik weer voor u klaar! Bel voor een afspraak: 0630042383. Tot snel en een fijne zomer!

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 01709 0670

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 4009 5081

Center Design woonwinkel, origineel, fantasievol en voordelig.Onder een dak met Center Care; een heerlijke ontspannings massage. Helpt tegen PIJN en STRESS. Al 10 jaar tevreden klanten! Afspraak 072 5334906 Slimpad 36 Heiloo

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN 50% korting. Heeft nog tijd over voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel: 06 - 42479384