De Uitkijkpost

12 augustus 2015

De Uitkijkpost 12 augustus 2015


Dolfinn Rocks: een benefietfestival vanuit het hart

Het jaarlijkse Dolfinn Rocks trekt veel publiek.

HEILOO - Bij het organiseren van de eerste keer Dolfinn Rocks in 2005 had niemand gedacht dat het speciale muziekfeestje voor de dolfijntherapie van Finn, zou uitgroeien tot een semi-professioneel festival. Een evenement, waar iedereen wat terugkrijgt voor zijn bijdrage aan het goede doel past helemaal bij Heiloo en Stichting Dolfinn.

Met recht is Dolfinn Rocks inmiddels het mooiste benefietfestival van Noord-Holland. De toegang is nog altijd gratis en de bezoekers steunen het werk van de Stichting met iedere bon voor een drankje, een hapje en de activiteiten op het Looplein, Dit jaar vindt de 10e editie en het kristallen jubileum van een bijzonder evenement plaats op zaterdag 22 augustus. Op vrijdagmiddag 21 augustus wordt het Looplein al geheel ontruimd. De fietsenrekken worden weggehaald en de stroomkabels in de markkasten gestoken. Heftrucks rijden rond en vrachtwagens komen hun spullen afleveren. Daarna start het opbouwen van het podium met alle geluids- en lichtinstallaties en de bartenten. De kassakar wordt aangeleverd, net als de toiletwagen. Eén voor een worden ook de kinderactiviteiten, zoals het treintje Santa Fé, de trampolines en de Aqua Bubble gebracht en opgebouwd. Tegen vrijdagmiddernacht heeft de opbouwploeg van zo'n 50 vrijwilligers uit het dorp en van de verschillende sponsoren het plein omgebouwd tot een heus festivalterrein. De inzet rond Dolfinn Rocks van zo'n 120 vrijwilligers en meer dan 100 sponsoren en natura sponsoren is ongekend. Samen met de bedrijven in de regio en in goed overleg met de gemeente en de omwonenden kan het festival midden in de dorpskern plaatsvinden. Dolfinn Rocks is voor veel mensen uit Heiloo en omgeving een jaarlijkse reünie. Het plein biedt ruimte aan niet meer dan een paar duizend bezoekers tegelijk, dus de grote namen willen er wel bij zijn maar zouden gewoon teveel bezoekers trekken. Vanwege het jubileum is er echter een line-up met meer landelijk bekende bands en artiesten dan anders. De Nederlandse bluesband Barrelhouse bijvoorbeeld, die al meer dan 40 jaar op de podiums staat. Pater Moeskroen met hun gezellige feestmuziek en Hind, die net haar nieuwe single 'Salam Salam' heeft uitgebracht. Trots is de organisatie ook dat ze na de tributebands The Pink Project (Pink Floyd), L.A.vation (U2), dit jaar Bon Giovi (Bon Jovi) als uitsmijter hebben gecontracteerd. De spectaculaire afsluitingen zijn inmiddels een traditie bij Dolfinn Rocks. Het volledige programma van Dolfinn Rocks 2015 is te vinden op dolfinnrocks.nl. U bent welkom vanaf 12:00 uur 's middags en de eindtijd is 23:00 uur. Op het festivalterrein vindt u diverse mogelijkheden voor een hapje tussendoor, maar ook om uitgebreider te eten. Dit kan bij de stands van Brasserie In 't Groen, Restaurant De Loocatie of bij Bram's Pannenkoeken. Op het Looplein kunt u gebruik maken van gratis wifi. De opbrengst van het evenement komt volledig ten goede aan Stichting Dolfinn. Sinds de start werden al meer dan 80 kinderen financieel geholpen om dolfijntherapie te volgen.

Back to School feest en Disco in Zwembad het Baafje

Tijdens het Back to School feest zijn er zowel spellen in het water als op het land.

HEILOO - Zaterdag 15 augustus wordt een dag voor de jeugd tot en met 15 jaar in Zwembad het Baafje. Met het Back to School feest en de disco zal het een mooie afsluiting van de zomervakantie worden.

Zaterdag 15 augustus van 15.00 uur tot 17.30 uur staat zwembad het Baafje in het teken van het afsluiten van een prachtige zomervakantie. Er zullen diverse sport- en spel activiteiten worden georganiseerd, waaraan de jeugd tot en met 15 jaar mee kan doen. Hierbij gaat het vooral om de gezelligheid en sportief bezig zijn. Met spellen in het water en spellen op het land kan de jeugd zich heerlijk vermaken. Zaterdag 15 augustus wordt er ook een gezellige disco georganiseerd, met muziek van DJ Dirtybeatsz, een jonge DJ die regelmatig aan wedstrijden meedoet en daarbij hoge ogen gooit. Van 20.00 uur tot 21.30 uur zullen de beats het zwembad vullen. Tijdens de disco is alleen het recreatiebad geopend en toegankelijk voor de jeugd tot en met 15 jaar. Lekker dansen op de muziek onder het genot van een drankje (non alcohol) en wat lekkers. Meer informatie op www.zwembadhetbaafje.nl. Zwembad het Baafje is ook te vinden op Facebook. telefoon: 072-5333909.

Feestelijke opening Bromshop Heiloo

HEILOO - Afgelopen zaterdag is Bromshop Heiloo in stijl geopend. Na maanden van voorbereiding zijn Bob en zijn team overgegaan van de werkplaats op de Oude Werf naar het Stationscentrum in Heiloo. Hier is een hippe Bromshop verwezenlijkt die uniek is voor onze regio. Bromshop Heiloo heeft een overzichtelijke showroom en een moderne werkplaats.

Timmerdorp Heiloo 2015 geopend

HEILOO - Een grote stapel met hout, honderden kilo's spijkers, een groot grasveld, een paar honderd liter verf, een heleboel lêding en niet te vergeten... 650 kinderen! Al deze ingrediënten zorgen voor het leukste evenement van het jaar: Timmerdorp Heiloo.

Dinsdag 11 augustus was de feestelijke opening op de Omloop in Heiloo. Om 10 uur ging onder grote belangstelling van vele ouders de poort open. Het timmerfeest voor kinderen van zeven tot en met twaalf jaar duurt tot en met vrijdag 14 augustus. Ouders zijn op het terrein verboden. Wel kunnen zij achter de hekken hun kinderen gade slaan. Het thema dit jaar is kermis. Donderdagmiddag is er mogelijkheid om de hutten te bewonderen en kunnen de kinderen zelfmeegebrachte spulletjes verkopen. Vrijdagavond om 20.00 uur belandt alles op de brandstapel en gaat de fik erin. Op
www.timmerdorpheiloo.com kunt u alle activiteiten dagelijks volgen.

Tien vragen aan Ylenia Borsato

Ylenia Borsato

Mijn naam is Ylenia Borsato en ik ben sinds een paar weken al 18 jaar getrouwd met Remco. We hebben twee kinderen, een dochter en een zoon. Ik ben docente Italiaans en naast de taal heb ik een grote passie voor de Italiaanse keuken.

1 Waar bent u geboren en getogen?

Ik ben geboren in Verona, Noord Italië, van Napolitaanse ouders. Sinds 18 jaar woon ik in Nederland waarvan 7 jaar in Heiloo.

2 Als uw hobby uw werk was geweest , welk beroep zou u nu uitoefenen?

Dan zou ik banketbakker zijn geworden. Ik hou zooo ontzettend veel van alles wat zoet is en ik word nooit moe van taarten bakken.

3 Wie zou u wel eens willen ontmoeten en wat zou u zeggen en vragen?

Leonardo Pacenti, chef-kok van Caffé Toscanini in Amsterdam. Ik zou hem eerst complimenteren voor hoe hij van een grote passie zijn beroep heeft gemaakt, waardoor zijn restaurant al jaren een van de beroemdste in Amsterdam is. Daarna zou ik hem vragen: hoe vind je een goede balans tussen je privéleven en een drukke baan als kok?

4 Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

Mijn eerste bezoek aan de Arena van Verona. Ik was op excursie in eigen stad met mijn klasgenoten van de derde klas op de basisschool en voor het eerst besefte ik dat ik in een monument stond dat al bijna tweeduizend jaar oud was. Ik voelde me toen zo klein maar ook zo trots op zo'n masterpiece van constructie.

5 Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

De doorkijk vanaf het Nijenburg naar het weiland. Wat mij betreft is dat bij zonsondergang bij uitstek de meest romantische plek van Heiloo.

6 Waarvoor kunnen ze u nachts wakker maken?

Een broodje Noord-Hollandse garnalen, zonder saus. Die smaak van de zee…Heeeerlijk!!

7 Wat was het beste advies, dat u ooit kreeg?

"Geloof in je capaciteiten en begin gewoon. Durf!" zei Remco toen ik twijfelde of ik wel of niet een taalschool in Heiloo wilde beginnen. Ik ben van nature vrij onzeker en vond die stap nogal eng. Maar wat ben ik hem dankbaar voor dat advies! Nu doe ik wat ik altijd het liefst had willen doen in het leven: mensen, door de taal en de keuken, een beetje van mijn Italiaanse cultuur laten proeven!

8 Wat weten de meeste Heilooërs niet van u ?

Dat ik, al ben ik een rasechte Italiaan, absoluut niet tegen alcohol kan! Al na één glaasje Prosecco loop ik scheef.

9 Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Ik zou de kinderboerderij aan het Slimpad iets uitbreiden en het hele jaar door openstellen. Mijn kinderen, al zijn ze niet meer zo klein, en ik genieten er altijd zo veel van…We melden ons bij deze als nieuwe vrijwilligers mocht het nodig zijn.

10 Antwoord op de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u: Wat is voor jou de rol van de bibliotheek geweest bij het leren van de Nederlandse taal?

De bibliotheek biedt een breed scala aan luister- en leesmateriaal voor beginners bij het leren van deze, voor mij in ieder geval, moeilijke taal. Ik heb daar altijd gretig gebruik van gemaakt. Ik wilde en ik zou een zo perfect mogelijke uitspraak ontwikkelen. Wel, ik moet er nog steeds mijn best voor doen maar ik blijf positief!

Ik nomineer voor de volgende 10 vragen:

Remco Borsato. Hij is webdesigner, passiekok en mijn partner in zaken en smaken.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is: Hoe belangrijk is Heiloo geweest in de loop van je leven in Nederland?

Wandeling Heilooër Bos na de storm

De restanten van de zomerstorm. Foto: Jaap Olbers

HEILOO - De julistorm heeft behoorlijk wat bomen in het Heilooër Bos een tik gegeven, vooral als ze een beetje los van de anderen stonden. Het ziet er dramatisch uit, maar misschien is het ook een soort opruiming. Bij de maandelijkse natuurwandeling van het IVN, zondagmorgen 16 augustus, gaan we zeker kijken naar de sporen van de stormschade, maar we letten ook op de gewone zomernatuur. De planten zijn onverstoorbaar verder gegaan, ondanks de storm en de voortdurende droogte. We starten om 10 uur, zoals gewoonlijk bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072 532 5110; kijk ook op www.ivnnkl.net/.

Zomeravondconcert Witte Kerk Heiloo

Het Delta Pianotrio.

HEILOO - Het eerste concert van de zomerserie 2015 in de Witte Kerk van Heiloo vindt plaats op vrijdagavond 14 augustus en begint om 20.30 uur. Op deze avond treedt het Delta Pianotrio op.

Sinds zijn oprichting in 2013 heeft het ensemble veelvuldig opgetreden in diverse landen. Het werd bejubeld door zowel publiek als recensenten. Het trio won diverse prijzen. Voor komende seizoenen staan concerten gepland in Korea, Hong Kong, Argentinië, Chili en Europa en dus ook in Heiloo. Violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper brengen een heerlijk, romantisch tot laat-romantisch programma met het eerste pianotrio van Felix Mendelssohn Bartholdy, Frank Martin's pianotrio op Ierse melodieën en Verklärte Nacht van Arnold Schönberg. Data voor de volgende twee zomerconcerten: 28 augustus en 11 september. Kaarten: €13 per concert (jongeren €10), €35 voor de hele serie (jongeren €25), incl. consumptie. Reservering via www.concertenwittekerk.nl of 06 45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij., Heerenweg 199, Heiloo.

Benefietconcert Witte Kerk

Heiloo - Op 16 augustus organiseert Stichting Monument Witte Kerk Heiloo een benefietconcert voor de renovatie van de Witte Kerk te Heiloo. Ilonka Ory zal om 15.00 uur haar show '1.77m op twee gympies' opvoeren. De kaarten kunt u kopen door per kaart €25,- over te maken op rekeningnummer NL 91 RABO 0304397512 tnv. Witte Kerk Heiloo o.v.v. Kaarten benefiet Ilonka Ory. Wanneer u liever u contant betaalt kunt u mailen naar benefiet@wittekerkheiloo.nl of bellen naar 06 20378880. De Stichting Monument Witte Kerk Heiloo hoopt met dit concert weer een stapje dichter bij het bedrag te komen wat nodig is voor de renovatie van de kerk.

Bedrijf belicht de Vijfhoek

De schommel in de nieuwe belevingstuin van De Vijfhoek is een groot succes.

Kent u De Vijfhoek?

De Vijfhoek in Heiloo is een erkend orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking uit de hele regio Alkmaar. De Vijfhoek biedt plaats aan circa veertig kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Er zijn kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een motorische beperking, een zintuiglijke beperking, een communicatieve beperking of een contactstoornis. Ook komen er kinderen die naast hun handicap om andere vormen van begeleiding vragen. Bijvoorbeeld kinderen met epilepsie, eet- en drinkproblemen, medische problemen of gedragsstoornissen.

Een kind is in de eerste plaats een kind

Bij De Vijfhoek is een kind met een handicap in de eerste plaats een kind. Een kind met mogelijkheden en beperkingen. Met respect en aandacht creëren de professionals van De Vijfhoek voor elk kind een veilige en plezierige omgeving. De begeleiding is gebaseerd op vier uitgangspunten: begrijpen en begrepen worden, de ontwikkeling stimuleren, de omgeving aanpassen en de zelfstandigheid vergroten. Tijdens de schoolvakanties en ook op zaterdag is De Vijfhoek gewoon geopend. Op deze dagen kunnen ook kinderen uit het speciaal onderwijs bij De Vijfhoek terecht voor een passend en ontspannen programma.

Ontwikkeling stimuleren

De Vijfhoek streeft naar een zo groot mogelijke mate van (relatieve) zelfstandigheid van de kinderen. Dit betekent voor het ene kind zelf het brood smeren. Voor een ander kind kan dat het 'spelen' op een computer zijn. Er worden ook therapieën aangeboden, zoals fysiotherapie, logopedie, muziektherapie en ergotherapie. Daarnaast worden er (individuele) activiteiten en spellen georganiseerd die het kind stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan gym, muziek, zwemmen, snoezelen, masseren, knutselen, wandelen, training lichaamsfuncties, actie-reactiespellen, Sherborne (ondersteunend bewegen), computeren en koken.

De Stichting Vrienden van De Vijfhoek

De Stichting Vrienden van De Vijfhoek is in 1991 door een aantal actieve ouders opgericht om projecten te realiseren die niet vanuit de AWBZ/jeugdzorg gefinancierd kunnen worden. Projecten die nodig zijn om het dagelijks leven van de kinderen en de medewerkers op De Vijfhoek te verbeteren. Onder het motto Vierkant achter De Vijfhoek realiseert de stichting projecten en activiteiten waarbij De Vijfhoek financieel buiten schot blijft: alle benodigde gelden komen uit acties, donateursbijdragen, sponsorgelden, giften, fondsen en nalatenschappen. Op deze manier zijn onder andere een snoezelruimte, een multifunctionele bewegingsruimte en een bijzondere buitenspeelplaats gerealiseerd. De Vrienden van De Vijfhoek financiert jaarlijks voor iedere groep een dagje uit én huifbedrijden voor de kinderen. Ook worden er aangepaste spelcomputers, speelobjecten en vervoersmiddelen aangeschaft. De Stichting Vrienden van De Vijfhoek ondersteunt in de breedst mogelijke zin.

Sta ook vierkant achter De Vijfhoek!

Met uw bijdrage kan de Stichting Vrienden van De Vijfhoek nieuwe projecten realiseren en daar waar mogelijk steun bieden. Indien u donateur wilt worden staat op de website www.vriendenvandevijfhoek.nl een aanmeldingsformulier. De Stichting heeft de ANBI status en staat ingeschreven bij de kamer van koophandel. U kunt ook helpen als vrijwilliger bij uitjes, begeleiding met wandelen, het bijhouden van de tuin, assisteren met zwemmen, busbegeleiding, klusjes doen; er zijn altijd handjes nodig! Wilt u meer weten? Kijk op www.vriendenvandevijfhoek.nl of stuur voor vragen en suggesties een mailtje naar info@vriendenvandevijfhoek.nl

'Ja, ik wil' in de Cultuurkoepel

HEILOO - De Cultuurkoepel in Heiloo is op donderdag 22 oktober a.s. voor één dag een trouwlocatie. Naast het gemeentehuis, de Witte Kerk en op Nijenburg is het in Heiloo mogelijk een huwelijk of partnerschapsregistratie te laten voltrekken op een zelf gekozen locatie. Voorwaarden daarvoor is wel dat de gekozen locatie geen woonhuis is.

Pedagogisch spreekuur Kinderopvang Kits Oonlie

De pedagoog bij Kits Oonlie

HEILOO - Opvoeden roept soms vragen, zorgen en twijfels op. Bijvoorbeeld over slapen, eten, huilen, druk/driftig gedrag, angsten, zindelijkheid en gebrek aan zelfvertrouwen.

Met ingang van 1 augustus kunt u hiervoor op afspraak terecht bij de pedagogisch adviseur van Kits Oonlie. Zij beantwoordt alle vragen over opvoeding en ontwikkeling van uw kind(eren). Het pedagogisch spreekuur is er voor alle ouders van kinderen van 0 tot 13 jaar die problemen ondervinden of vragen hebben over de opvoeding van hun kind(-eren). Tijdens het gesprek zoekt de pedagoog samen met u naar een oplossing. De hulp kan bestaan uit een vervolgafspraak, praktische adviezen, ondersteuning en/of doorverwijzing. Er is voldoende spelmateriaal aanwezig op de locaties, uw kind meenemen is geen probleem. U kunt geheel vrijblijvend een afspraak maken voor het spreekuur op maandag, woensdag of vrijdag via pedagogiek@kits-oonlie.nl of op telefoonnummer 072-5323576, op een door u gekozen locatie van Kits Oonlie.

Ingezonden brief

Kritiek op ordehandhaver

Kritiek mag en is soms goed, maar de kritiek van H. Brokx op de ordehandhaver van de gemeente is volslagen onterecht en ook nog denigrerend. Elke burger weet dat je met je vingers af dient te blijven van datgene wat niet van jezelf is. Nu mag het na zo'n storm als van 25 juli wel een mooie gelegenheid zijn om de voorraad hout voor je open haard gratis aan te vullen, maar je moet je wel even realiseren dat je dan iets probeert in te pikken wat jou niet toebehoort. Bovendien blijven dan in het algemeen de onbruikbare restanten toch nog voor de gemeente liggen. En dus geldt ook hier: afblijven. Wordt er dan iemand op z'n vingers getikt, dan is dat volkomen terecht. De blaam treft hem en niet de ambtenaar die gewoon z'n werk doet. Gelukkig zijn er ook nog andere burgers dan Brokx, die kennelijk vinden dat in de openbare ruimte alles geoorloofd is. Helaas is hij niet de enige. Zoals hij het normaal vindt dat je hout pikt uit de openbare ruimte, dat je goed gebruiken kunt, zijn er weer anderen die vinden dat je er kunt dumpen wat je graag op een gemakkelijke manier kwijt wilt. En om dat een beetje binnen de perken te houden is o.a. de taak van de ordehandhavers. Zo simpel is dat!

Een burger van Heiloo

(naam en adres bij de redactie bekend)

Openstelling Witte Kerk

HEILOO - De Witte Kerk is in de zomermaanden op woensdag tussen 11.00 en 16.00 uur te bezichtigen. Van 12.00 tot 13.00 uur wordt het grote orgel bespeeld. Het rooster voor organisten in de Witte Kerk is als volgt: 12 augustus Jacob Wakker, 19 augustus Dub de Vries en 26 augustus Gerard Leegwater.

Muziek op schoot is verhuisd

HEILOO - Muziek op schoot is vlak voor de zomervakantie een samenwerkingsverband aangegaan met 'Forte kinderopvang'.

Dit maakt dat ouders en grootouders voortaan niet alleen op woensdag, maar ook op vrijdag met hun baby of peuter terecht kunnen voor muziekles op Forte BSO-locatie Boekestein. Onder leiding van Muziek op Schoot docente Daniëlle de Ruijter wordt er dan gezongen, gedanst, gespeeld op eenvoudige muziekinstrumenten en met materialen. Bezig zijn met muziek is erg belangrijk voor de vele ontwikkelingsgebieden bij jonge kinderen. Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten die de komende tijd ontplooid worden? Gaat u dan naar www.spelenderwijsmuziek.nl en schrijf u daar middels een mailtje in voor de nieuwsbrief.

Ingezonden brief

Goedkoop is vaak Duurkoop

"Action meest gewild voor 't Loo" luidde de kop boven een artikel in het NHD, overgenomen door Heiloo-online. Een tweede supermarkt is de wens van veel inwoners, bij voorkeur van het soort dat relatief goedkope artikelen verkoopt. Ook worden discounters als Bristol en Xenos genoemd. Dat roept bij mij de vraag op of die inwoners wel eens stil staan bij waarom veel producten zo goedkoop zijn. Vaak wordt toch ergens de prijs betaald: je koopt dingen die je eigenlijk niet nodig hebt, de kwaliteit is dusdanig dat het product snel vervangen moet worden, arbeidsloon wordt zoveel mogelijk gemarginaliseerd, roofbouw op natuurlijke grondstoffen, etc. Hebben we werkelijk in Heiloo nog een winkel nodig met vooral veel goedkope rotzooi in het assortiment? DELA Vastgoed, maak je MVO-ambities waar en ga voor een toekomstgericht winkelcentrum met laag energieverbruik, ruimte voor start-up's met pop-up's en vooral een divers aanbod aan producten én diensten die bijdragen aan een circulaire economie.

Martha Klein

Drive-in bioscoop in de polder

BERGEN - Wie kent de beelden van de drive-in bioscopen niet uit Amerikaanse films? Jongelui knus tegen elkaar aan of hele families in de auto met popcorn en Coca-Cola die vanuit hun eigen auto naar een film kijken.

Op de vooravond van het BEM- Zomerfestijn, zaterdag 15 augustus, vindt een uniek spektakel plaats op het weiland naast de Kolonel Sneepweg. Er wordt een enorm groot scherm geplaatst waarop de legendarische film 'The Blues Brothers' wordt vertoond. Alle voertuigen kunnen op het vier hectare grote weiland een plaatsje krijgen. Personenauto's zijn welkom, maar ook tractoren en ander rijdend materieel. Of kom op de fiets en neem plaats op een strobaal. Loon- en handelsbedrijf Van der Oord sponsort en organiseert deze bijzondere avond. Zij zijn zelf dan ook met een aantal bijzondere voertuigen aanwezig. Wie met een klassieke Amerikaanse auto komt krijgt een plaatsje op de eerste rij. Kom op tijd om goed zicht te hebben op het scherm, inrijden kan vanaf 20.00 uur en de film start om 21.00 uur. Het geluid wordt via een speciale frequentie doorgegeven via de autoradio. Wie niet over een autoradio beschikt (fietsers of tractoren) dient dus een FM-radio mee te nemen. De entree bedraagt tien euro per voertuig. Voor fietsers geldt een aangepast tarief. Tot windkracht vijf kan het filmfestijn doorgang vinden. Neem als het regent een aardappel mee. Deze wordt door drive-in bioscoopliefhebbers aanbevolen als het zicht door lichte regen niet meer helemaal helder is, vooraf de ruit met een doorgesneden aardappel insmeren, want dan valt de regen makkelijker van het raam af.

Naiomy over fietsvandalisme: 'Was dit nou echt nodig?'

Flinke tegenvaller voor Naiomy Veldink. Haar fiets is afgelopen weekend vernield bij het station. Zij mailde ons het volgende:

'Ik heb overdag mijn fiets gestald bij station Heiloo, in de rekken zoals het hoort. Bewust al tussen andere fietsen om te voorkomen dat hij alleen staat en daardoor een aantrekkelijk object is voor vernielingen. In het verleden heb ik dit namelijk al eerder ondervonden, onder andere het kapot snijden van een zadel op klaarlichte dag. Na het parkeren van mijn fiets ben ik op de trein gestapt op weg naar een verjaardag.

Mijn verwachting was dat ik voor middernacht thuis zou zijn en meestal wordt er rond die tijd geen rottigheid uitgehaald op het station, de kroegen zijn immers nog open. Toen ik rond 23.00 uur terugkwam op station Heiloo, na een gezellige avond, kon ik niet geloven wat ik zag. Twee fietsen die uit de rekken lagen, de andere fietsen eromheen (die in de rekken geparkeerd stonden) waren ongemoeid gelaten voor zover ik heb kunnen zien. Na twee keer goed kijken realiseerde ik mij dat één van de fietsen mijn eigen fiets was, de moed zakte mij in de schoenen. Ik heb mijn fiets opgepakt hopende dat ik er nog op kon rijden, helaas was dit niet het geval. Zo goed en zo kwaad als het ging heb ik mijn stuur weer in de normale positie gezet (hij was 90 graden gedraaid). Met de fiets aan mijn hand ben ik naar huis gaan wandelen, wat niet gemakkelijk ging gezien mijn achterwiel een grote slag had en de band nagenoeg stuk was doordat alles aanliep. De bagagedrager is volledig verbogen en de rem en versnellingen zitten niet meer goed. De kettingkast heb ik onder de snelbinder meegenomen, deze lag er helemaal af.

Teruglopend naar huis kon ik alleen maar denken: waarom? Was dit nu echt nodig? Mensen op kosten jagen. Dat er een snede op je zadel gemaakt wordt is tot daar aan toe, maar om een hele fiets door de lucht te gaan gooien en er op in te trappen daar kon mijn hoofd gewoon niet bij. Wie gaat de kosten betalen voor de reparatie van mijn fiets? Zelf weet ik niet of ik mijn fiets nog wil parkeren bij het station. Al ben je nog zo zuinig op je spullen tegenwoordig maakt het niet meer uit. Tegenwoordig is het in de 'mode' om spullen van anderen te slopen en niet over de consequenties voor die persoon na te denken, zoals de kosten van reparatie en vervanging, afhankelijkheid etc. Ik hoop dat mensen hierdoor aan het denken gezet worden. Wat als dit jou overkomt en het jouw spullen zijn, is het dan nog zo vermakelijk en grappig?

De Foresters 1 is op weg, vrijdag HSV - De Foresters

HEILOO - Het eerste elftal van De Foresters is begonnen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Na de eerste trainingsactiviteiten stond op dinsdag 4 augustus een oefenduel bij De Kennemers op het programma. De gehele A-selectie kwam in Beverwijk in actie en keek na een spectaculaire eerste helft tegen een 4-3 achterstand aan. Na de rust werd er niet meer gescoord. Op zondag ging De Foresters 1 op bezoek bij het naar de Hoofdklasse gepromoveerde Nieuwerkerk. Er werd een knappe 1-2 zege geboekt. De meest interessante wedstrijd van de voorbereiding volgt later deze week, op vrijdagavond staat om 19.30 uur de uitwedstrijd tegen HSV op het programma. Een dag eerder spelen de tweede teams van beide clubs tegen elkaar, ook deze wedstrijd begint om 19.30 uur. Het echte werk begint voor de Egels op zaterdag 22 augustus. Om 17.00 uur start dan op De Egelshoek het bekerduel tegen Volendam.

Robin's vangst van de dag

HEILOO - Dit is Robin die een loodzware karper vasthoudt. Hij ontdekte dat de karper kortgeleden ook al is gevangen door een andere visser, de 'rig' zat nog in zijn bek. Hij heeft de karper hiervan bevrijdt, zodat deze nu weer vrij rondzwemt. Waar de locatie van de vangst was, dat vertelt het verhaal niet. "Want een goede karpervisser geeft zijn stek niet prijs'. Maar het is een prachtexemplaar, dat is zeker.

De Achteruitkijkpost: Timmerdorp door de jaren heen

HEILOO - Dinsdag 11 augustus is Timmerdorp Heiloo weer van start gegaan op de Omloop. Dit gaat door tot vrijdagavond. Het timmerfeest is een begrip in het dorp en kent inmiddels een rijke historie. Hieronder een impressie door de jaren heen. Met dank aan: René Alphenaar, fotomuseumheiloo.nl

Ingezonden brief

Inbraken in Egmond Binnen

Ik denk ik schrijf maar een stukje, want dit gaat wel heel erg ver. We zijn zes dagen op vakantie naar het buitenland geweest. We hebben dit aan bijna niemand doorgegeven, niets op Facebook geplaatst etc. Toch is er onverwachts bij ons ingebroken. We wisten dat onze straat (Sint Adelbertusweg en daar achter) in de gaten werd gehouden, want eerder was er al een inbraak schuin aan de overkant van de straat. Helaas waren al onze naaste buren ook op vakantie inclusief alle honden. Door deze situatie hebben de inbrekers alle tijd gehad om bij ons op het dakterras een volledig beveiligd raam geheel uit zijn voegen te breken. De inbrekers hebben van alles meegenomen, kleine spullen maar ook een Ipad, laptop, sieraden, geld etc. Nu was er dus al voor de vierde keer ingebroken in onze straat. Nadat wij thuis waren gekomen, inclusief onze hond, hebben de inbrekers de volgend ochtend getracht om bij onze buren in te breken. Gelukkig sloeg onze hond alarm en zijn de inbrekers gevlucht. We hebben direct de politie gebeld en die waren binnen tien minuten aanwezig. Van de politie hoorden wij dat er die nacht nog een inbraak was geweest. Hoever gaan ze? Wie doen dit? We zijn echt alles kwijt en wat een ellende heb je ervan. Voor iedereen pas op. De inbrekers zijn overal en het kan dus iedereen overkomen. Ik wens iedereen nog een fijne rustige zomer zonder inbraken.

Norma en Jan

Egmond Binnen

Timmerdorp met als thema: op vakantie

Timmerdorp Akersloot gaat weer van start.

AKERSLOOT - Vanaf woensdag 12 augustus gaan er zo'n 300 kinderen en heel veel begeleiders op vakantie in Akersloot. Op vakantie? In Akersloot? Dat leest u goed. Op het veldje aan de Roemersdijk vindt namelijk van 12 t/m 15 augustus weer voor de 19e keer het timmerdorp plaats, met als thema: op vakantie in Akersloot.

De kinderen zijn alweer druk bezig met het maken van groepjes, bouwplannen en andere ideeën. De organisatie heeft vele ideeën en plannen met elkaar gemaakt en uitgewerkt. Het belooft weer een groot spektakel te worden, met: veel timmeren, sport en spel, eten en drinken, muziek en gezelligheid. Op vrijdagavond vindt de bonte avond plaats. Veel kinderen laten dan hun talenten op het podium zien, maar ook kunnen dan alle hutten bewonderd worden die ze gemaakt hebben. Al eerder nieuwsgierig? Op de website www.timmerdorpakersloot.nl en op Facebook worden dagelijks foto's toegevoegd.

Help 't Kruispunt Akersloot groeien

't Kruispunt gaat uitbreiden.

AKERSLOOT - De huisvesting van de SWOA wordt te klein. Door de toename van de belangstelling voor onze programma's in 't Kruispunt moeten we regelmatig ouderen teleurstellen omdat het gebouw vol is. Ook willen we wat meer activiteiten ontwikkelen voor jeugdiger Akersloters.

We willen nu een stukje aanbouwen aan 't Kruispunt. De gemeente is akkoord en wil alle medewerking verlenen, maar heeft geen geld. De totale bouwkosten zijn geraamd op € 130.000,-. Een anonieme sponsor heeft al € 60.000,- toegezegd. Maar er is meer nodig. Daarom organiseren wij een grote loterij. De verkoop van de loten van 5 euro start op de open dag op 22 augustus van 10.00-14.00 uur in 't Kruispunt, Mozartlaan 1A. Ook zijn er loten te koop bij Novy Velzeboer, Veldts Toko en op 28 augustus op de Jaarmarkt. De hoofdprijs is een grootbeeld kleuren TV. En er zijn veel meer mooie prijzen te winnen. De feestelijke trekking van de winnende loten vindt plaats op 10 oktober om 14.00 uur op de jaarlijkse rommelmarkt. Deze wordt gehouden van 10.00-16.00 uur, ook in 't Kruispunt. Ook start op de open dag op 22 augustus een tombola waarbij men voor 50 cent een envelop met daarin een lot kan kopen. De hoofdprijs is een Senseo Up en er zijn meer leuke prijzen.

Nazomermarkt voor Roemenië

EGMOND AAN ZEE - Op zondag 30 augustus organiseert stichting vrienden van Sighet een gezellige nazomermarkt op het terrein van de Prins Hendrikstichting aan de Voorstraat in Egmond aan zee.

Er zullen ongeveer 100 kramen zijn met voor ieder wat wils, te denken aan: woon- en tuinaccessoires, dames- en kinderkleding, hobby artikelen, kinderkamer accessoires, sieraden en lederwaren, brocante, schilderijen, sfeerdecoraties en cadeauartikelen. De markt vindt plaats van 11.00 uur tot 17.00 uur. Aan de kinderen is ook gedacht. Bij goed weer kunnen de kinderen in de zweefmolen, ook is het mogelijk om pony te rijden, of te dobberen in een grote bal in de vijver. Mocht u trek hebben in een kopje koffie of thee dan kan dat, maar ook een broodje of een snack wordt verkocht. Het museum van de Prins Hendrik stichting kan ook bezocht worden. Er zal weer opgetreden worden door twee Shanty-koren. Bij succes zal deze markt volgend jaar weer worden gehouden. De markt wordt georganiseerd om verschillende projecten te steunen in Roemenië. Wilt u meer weten over het goede werk van onze stichting, neem dan een kijkje op onze website www.sighet.nl of op facebook https://www.facebook.com/sighet1995.

De vier jaargetijden in de Slotkapel

De Slotkapen in Egmond aan den Hoef.

EGMOND AAN DEN HOEF - In de Slotkapel aan de Slotweg 19 wordt u op zondagavond 16 augustus een avond met muziek en poëzie aangeboden met als thema: de vier jaargetijden. In deze historische ambiance kunt u elk seizoen beleven door de zeggingskracht van poëzie en de klank van muziek die zal worden vertolkt door Mabel Bruin, fluit en Jan Bruin, piano. De bloemversiering wordt verzorgd door Ingrid Zwart. Gesproken woord, poëzie en presentatie: Map Blijleven. Aanvang: 20.00 uur, de kapel is vanaf 19.30 uur open. Toegang is gratis inclusief een kopje koffie of thee.

Expositie Historische Vereniging Oud-Akersloot

De oude slagerij in Akersloot Foto: Beeldbank Historische vereniging Oud Akersloot

AKERSLOOT - In de bibliotheek in Akersloot is tot eind september een expositie van oude foto's te zien over beroepen.

De Historische Vereniging Oud-Akersloot heeft een mooie selectie gemaakt uit hun rijke beeldbank rond het thema beroepen. De expositie is gratis te bezichtigen in het Historisch Informatiepunt tijdens de openingstijden van de bibliotheek Kennemerwaard locatie Akersloot, Rembrandtsingel 1. Kijk ook eens op de website www.oudakersloot.nl onder het kopje beeldbank zijn nog veel meer foto's over Akersloot en zijn inwoners te bewonderen.

Bedrijf Belicht: John Beelen Voetbalschool

John Beelen

HEILOO - Met de aftrap van het voetbalseizoen hervat ook John Beelen Voetbalschool de trainingsactiviteiten. Spelers beter maken, met als kernwaarden spelvreugde, zelfvertrouwen en techniek. Daar draait het vooral om met de op voetballende jongens en meiden (7 t/m 13 jaar) gerichte trainingen van de Heilooër oud-profspeler.

Vanuit de jeugd van HSV belandde John Beelen via AFC '34 eind jaren tachtig bij AZ. Gedurende zijn profvoetbalcarrière maakte hij in vier seizoenen totaal 122 doelpunten, tot hij door blessureleed reeds als 22-jarige het betaalde voetbal verliet. "Een behoorlijke deceptie destijds, maar gelukkig kon ik mijn werk bij het postbedrijf voortzetten", zegt John Beelen glimlachend. Die lach duidt erop dat tegenwoordig het voetbalplezier weer volop leeft bij de Heilooënaar. "Enkele jaren terug pakte ik als jeugdvoetbaltrainer bij HSV de draad weer op. Zo hervond ik plezier en passie met voetbal en ontstond uiteindelijk het idee een eigen voetbalschool te beginnen."

Leerzaam

Door zijn ruime ervaring met verschillende trainers en gevolgde specifieke opleidingen, clinics en workshops heeft John Beelen zich in de benodigde coachingsaspecten bekwaamd om spelers individueel verder te ontwikkelen. "Bij tennis en golf is individuele jongerentraining gewoon. In de voetballerij is dat eigenlijk not done. Mijns inziens valt bij voetballende kinderen daarom veel winst te behalen." John Beelen Voetbalschool hanteert een rapport met onderdelen als persoonlijkheid en gedrag, techniek, tactiek, fysiek en discipline. Ook houden de in de D's, E's en F'jes actieve spelers zelf een lijst met skills bij, waarop ze aankruisen hoe ze hun eigen niveau en prestaties inschatten. Deze worden samen met John Beelen geëvalueerd. "Zeer leerzaam, omdat de jongens en meisjes zichzelf beter leren inschatten. Voetbal zie ik als individuele sport binnen een teamsport. Elk individu is onderdeel van het elftal, met bepaalde eigen kwaliteiten. Onze taak is die te verbeteren."

Meerwaarde

Sinds de start afgelopen voorjaar is de voetbalschool boven verwachting gegaan. Er kwamen maar liefst 38 aanmeldingen binnen. Verdeeld over drie groepen zijn deze kinderen met de gerichte training aan de slag gegaan. Daarbij streeft John Beelen naar acht tot zestien jongens en meisjes per groep. "Zo is en blijft het voor zowel mij, de assistenten, als de kinderen goed te overzien. Belangrijkste meerwaarde van onze extra trainingen is de persoonlijke benadering. Als je beter wilt worden in je sport en je krijgt op diverse relevante punten de nodige aandacht, dan wórd je daadwerkelijk beter. Dat is kort gezegd onze filosofie."

Aanmelden

John Beelen en assistenten Dick van Zelst en Alex Alonso-Bayon richten zich op pupillen D, E en F uit Heiloo, Limmen en omliggende plaatsen van pakweg Bergen tot aan Uitgeest. Met onmisbare hulp van Dobber Health Care, Voetbalclubdesign, Orthovisio, GBBD en Sporthuis Johan Jansen. Info en aanmelden (tot 17 augustus) via johnbeelenvoetbalschool.nl. De trainingen zijn op het terrein van HSV Heiloo.

Mandenmakers keert sterk terug na vakantie

AKERSLOOT - Na een afwezigheid van een aantal weken voor een welverdiende vakantie heeft Wim Mandenmakers weer laten zien dat hij echt de sterkste is tijdens de wedstrijd op de Cloppenburgh in Akersloot voor de Kids & Parents Bikeschool.

In de eerste ronde probeerde Chris Kemp en Henk Louwe direct de atleet uit Heiloo het leven zuur te maken door volle bak te rijden en hem los te rijden, deze poging was tevergeefs. Mandenmakers raakte hierdoor niet in paniek, wel moest hij in deze ronde even passen en een gaatje laten vallen. De ervaring van Mandenmakers kwam uit in zijn voordeel en hij wist na ca 1,5 ronde weer de aansluiting te vinden. Een sterk rijdende Wilfred Knegt probeerde Mandenmakers nog af te troeven maar dit wist Mandenmakers te pareren en vanaf ronde twee liet hij zien dat de rust tijdens de vakantie hem goed heeft gedaan. Met vlakke rondetijden wist hij het uur vol te maken om vervolgens uiteindelijk als winnaar over de streep te gaan. Het echte gevecht vond plaats voor plaats drie en vier. Waar Wilfred Knegt zich keurig op een tweede plaats kon handhaven vochten Kemp en Louwe om een podiumplaats voor het brons. Lange tijd leek deze naar Kemp te gaan maar na driekwart koers had de sterkrijdende Louwe het gat dichtgereden en leek tot de bel zeker van zijn podiumplaats. Echter wilde Kemp zijn vierde plaats van vorige week rechtzetten en ging op het laatste rechte stuk achter het A veld van Meervogels de aanval aan, dit was ook de enige plek waar dit nog mogelijk was. Door een moment van onoplettendheid moest Louwe in de laatste 300 meter zijn meerdere erkennen in Kemp en greep hierdoor nest naast de derde prijs. Uitslag: 1. Wim Mandenmakers Heiloo, 2. Wilfred Knegt Uitgeest, 3. Chris Kemp Egond a/d Hoef.

Zaterdag Kick-off De Foresters

HEILOO - Op zaterdag 15 augustus is het zover: de jaarlijkse Kick-off van De Foresters. De Egels gaat het dit jaar weer groots aanpakken. Voor alle jeugdteams zijn er diverse activiteiten, er is gedacht aan broertjes en zusjes die meekomen, de kantine pakt uit en er is leuke muziek.

Nieuw dit seizoen is dat er veel medewerking is van de spelers en staf van de A-selectie, zij helpen bij de clinics voor voetballers en keepers. Verder staan Bubble voetbal en Cabrio-schieten op het programma en komen enkele sponsors met leuke acties. Voor de ouders zijn er bijeenkomsten om verder te informeren over hoe en wat binnen De Foresters. Voor de jongere bezoekers zijn er springkussens en er is met hareninvlechten.nl zelfs een echte meiden-activiteit. Verder kan men een kijkje nemen achter de schermen van de vorig jaar fraai verbouwde kantine. De club benadrukt dat de dag zeker ook bedoeld is voor niet-leden, iedereen mag meedoen aan de activiteiten. De Kick-off begint om 8.30 uur en eindigt rond 14.00 uur. Voor meer informatie en het programma ga je naar www.deforesters.nl.

Nieuw seizoen HSV weer van start

HEILOO - Het nieuwe voetbalseizoen 2015 – 2016 begint deze week weer. De trainingen zijn vorige week gestart en komend weekend wordt het bekende HSV-Zomertoernooi gespeeld.

Donderdag 13 augustus spelen HSV 2 en de Foresters 2 tegen elkaar en op het C-veld spelen Always Forward 2 en Sint Boys 1 hun wedstrijd. Aanvang is 19.30 uur. Vrijdag 14 augustus spelen de 1ste teams van HSV en de Foresters tegen elkaar. Op het C-veld ontmoeten Always Forward en SRC elkaar. Op zondag 16 augustus om 11.30 uur zijn de finalewedstrijden van de 2e teams en 's middags om 14.00 uur eveneens de finale wedstrijden van de 1ste elftallen. We hopen dat het weer een fijn en gezellig toernooi gaat worden en wij wensen de toeschouwers een aantal mooie wedstrijden.

Zusjes De Witte wederom succesvol

HEILOO - In het Belgische Kessel-Lo zijn onder zonnige omstandigheden uitstekende prestaties geleverd door de zusjes De Witte van AV Trias Heiloo.

Kersverse Nederlands Kampioene (800 meter) Lisanne De Witte wint de internationale wedstrijd 400 meter met overmacht met 52,99 seconden. Laura De Witte verpulvert haar persoonlijk- en clubrecord op de 200 meter met 23.89 seconden. Ze sprint zich met deze tijd tevens in de 'Nederlandse Allertijden' ranglijst bij de senioren.