De Uitkijkpost

12 april 2017

De Uitkijkpost 12 april 2017


Jeugdbrandweer Heiloo Speels kennismaken met blussen, redden en samenwerken

Leden Jeugdbrandweer in actie.

HEILOO - De Jeugdbrandweer Heiloo kan nieuwe leden gebruiken, voor jongeren een mooie en uitdagende hobby! De organisatie kijkt terug in de tijd en zet de ontwikkelingen op een rijtje.

De Jeugdbrandweer Heiloo startte zaterdag 21 januari 2006 officieel met twaalf leden. Dat gebeurde onder grote belangstelling van burgemeester Hans Romeyn, wethouder Bos, twee raadsleden, de pers en veel ouders, broertjes en zusjes.

Veiligheid
Paul Steenhoek nam in 2004 het initiatief om deze jeugdige afdeling op te gaan zetten in Heiloo. Hij verzamelde nog drie collega's om zich heen (Deborah Mittelmeijer, Casper Sikma en Mieke Beemsterboer) en het bestuur was geboren. Een plan van aanpak werd geschreven en de gemeente boog zich over de toetsing om een definitief besluit te kunnen nemen. Want natuurlijk mag er in het kader van veiligheid aan niets ontbreken. De acht jongens en vier meisjes in de leeftijd van twaalf tot veertien jaar moesten bijvoorbeeld gekeurd worden. Er is naar zeer uiteenlopende aspecten gekeken, zoals gehoor, lichamelijke conditie, kleurenblindheid en hoe het er de afgelopen jaren met de gezondheid van de jeugdbrandweerleden voor stond. Daarnaast moeten de kinderen minimaal een vmbo-kb opleiding (gaan) volgen.

Jeugdbrandweerlid wordt je dus niet bepaald zomaar. Daar staat uiteraard veel tegenover: de leden maken op een speelse manier kennis met alle aspecten van het echte brandweerwerk, zoals het redden van mens en dier, het blussen van branden maar ook werken in een team en leren omgaan met het materiaal. Naast natuurlijk veel praktijkoefeningen is er ook veel aandacht voor de theorie. Dit alles om de week op zaterdagochtend, onder deskundige begeleiding van echte (vrijwillige) brandweermannen- en vrouwen.

Van blussen en redden tot Timmerdorp-fik
Zo is het dus begonnen in Heiloo. Met ingang van het jaar 2017 bestaat jeugdbrandweer Heiloo uit de volgende enthousiaste instructeurs: Arjen van Wijngaarden, Bas Ditmars, Jordy Beets, Martin Verschure, Max de Haas en Mieke Beemsterboer. Saillant detail: Jordy en Martin zijn begonnen als jeugdbrandweerlid in januari 2006 en zijn nu dus manschap bij Post Heiloo.

Het aanbod van de activiteiten is niet anders geworden; nog steeds leren de jeugdleden theorie over het ontstaan van branden, het blussen van branden, het redden van mens en dier en noem zo maar op, waarna deze theorie in de praktijk toegepast wordt. Wel oefenen de jonge brandweerlieden sinds 2017 elke woensdagavond van 19.00 tot 21.00 uur op de kazerne aan het Rosendaal 2a in Heiloo.

Jeugdbrandweer Heiloo wordt al jaar en dag gevraagd mee te doen aan activiteiten in Heiloo: denk hierbij aan de jaarlijkse fik bij het Timmerdorp, waarbij de jeugdleden zorgen voor onder andere de spelletjes voor de kinderen. Maar ook aan jeugdbrandweerwedstrijden neemt men deel. Social Media is bij Jeugdbrandweer Heiloo ook een hot item: wekelijks worden er foto's en/of filmpjes geplaatst op onze Facebookpagina.
Ben je een jongen of meisje tussen de (bijna) twaalf en zestien jaar en lijkt het je ook leuk om bij de jeugdbrandweer te komen; stuur dan een mailtje naar Heiloo@jeugdbrandweer.nl

Thema-avond: samenwerken met vluchtelingen

HEILOO - Het Vrijwilligers Informatie Punt organiseert donderdag 20 april in de bibliotheek Heiloo een thema-avond over samenwerken met vluchtelingen. Deze avond is speciaal bedoeld voor voor vrijwilligers en (vrijwilligers)organisaties die (gaan) samenwerken met vluchtelingen. Hiertoe behoren bijvoorbeeld verenigingen.
Steeds meer nieuwkomers en vluchtelingen gaan vrijwilligerswerk doen. Een manier om de taal beter te leren, andere mensen te ontmoeten en iets te kunnen betekenen. Voor organisaties die staan te springen om vrijwilligers is dit een positieve ontwikkeling. Cultuurverschillen kunnen er soms toe leiden dat we elkaar niet goed begrijpen en er misverstanden ontstaan. In deze bijeenkomst krijgt u meer informatie over verschillende culturen en handvatten voor het samenwerken met vrijwilligers uit diverse culturen. Uw eigen ervaringen zijn welkom. Shirin Sadik, ervaringsdeskundige en werkzaam bij VluchtelingenWerk, begeleidt de avond. Shirin Sadik vertelt over hoe haar integratie is verlopen en hoe vrijwilligerswerk daarin een belangrijk rol speelde en nog steeds speelt. Hanneke van Ouwerkerk, teamleider VluchtelingenWerk Noordwest-Nederland, geeft tijdens deze avond aanvullende informatie over VluchtelingenWerk. De thema-avond duurt donderdag 20 april van 19.30 en 21.00 uur. Het adres: Westerweg 250 in Heiloo. De entree is gratis. Opgeven voor deelname kan via www.vipheiloo.nl.

Voor ieder wat wils op Oranjebal Heiloo

HEILOO - Over ruim twee weken barst het jaarlijkse Koningsdag-feest in Wijkpark Ypestein weer los: Oranjebal Heiloo. Een feest met een programma dat zowel jong als oud een groot deel van de dag zal vermaken.

Het programma start dit jaar om 15.00 uur met Heiloo's Got Talent, een talentenshow voor kinderen die tussen de zeven en veertien jaar oud zijn. Iedereen die kan playbacken, dansen, goochelen of een andere act heeft ingestudeerd, kan zich via de website www.oranjebalheiloo.nl/talent opgeven. Nadat het jong talent de beker in ontvangst heeft genomen wordt het podium geruimd voor een energieke act van Sam en Falko. En omdat we niet genoeg krijgen van al het jong talent uit Heiloo, luidt DJ Bodhi Olivio het vervolg van het programma in. Ook tussen optredens van Down on the Corner, 80's Alive en The Faculty (u leest het goed: de huisband van Heeren van Amstel) verzorgt hij de swingers. Kortom: een programma dat garant staat voor wat weer een geweldige editie van Oranjebal Heiloo moet worden.

Ook dit jaar draait het feest weer volledig op vrijwilligers en sponsoren, en vooral voor op Koningsdag zelf zoeken we nog een aantal vrijwilligers. Check onze website en geef je snel op!

Koeien weer naar buiten

Blij in de wei. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Een indrukwekkend moment: honderden koeien gingen zaterdagmiddag bij Boerderij Ter Coulster in Heiloo voor de eerste keer dit jaar naar buiten. Dat deden ze om exact 12.00 uur. Vele toeschouwers zagen de dieren in een prachtig lentezonnetje de wei in rennen. De ene wat rustiger dan de andere maar blij leken de koeien zeer zeker.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Gewijzigde inleverdatum redactie Uitkijkpost

Vanwege de Paasdagen hanteert de Uitkijkpost deze week andere inleverdata voor uw teksten en foto's die u graag op 19 april in de krant wilt terugzien. De gewijzigde inleverdatum is vrijdag 14 april om 09.00 uur. Dit geldt niet voor sportberichten met een terugblik op het weekend: sportberichten kunt u wel in het Paasweekend verzenden.

10 vragen aan... Jolanda de Wit

Jolanda de Wit.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik woonde mijn eerste vijf levensjaren in Amsterdam, waar mijn ouders een melkzaak hadden. Toen mijn zusje was geboren, zijn we naar De Rijp verhuisd, waar ik tot mijn studietijd woonde. Gedurende de studie kon ik de bovenetage bewonen van de slagerij (Van der Gragt) in Amsterdam, waar ik op zaterdagen en in de vakanties werkte ('gesellig meid'). Daarna vestigde ik mij in Heiloo en woon ik hier op een fijne plek met Willem en Roel (man en zoon).

2. Als hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Tsja, ik heb al van mijn hobby/interesse mijn beroep kunnen maken. In de slagerij kreeg ik achteraf gezien ook altijd al de klanten toebedeeld die moeilijker verstaanbaar waren of slecht hoorden (een pond hart of gehakt was een veelvuldig misverstand). Als logopedist kan ik naast het directe werken met kinderen en volwassenen mijn creativiteit kwijt in het visueel/beeldend maken van liedjes en andere oefen- of communicatiematerialen. Hieruit is in 2013 een gebarenliedjesboek ontstaan en er is meer 'under construction'.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Moeilijk, ik ken al zoveel mensen die van betekenis zijn voor mij. Maar ik zou Claudia de Breij wel willen ontmoeten. Zij raakt mij met haar pure benadering 'met een knipoog' van essentiële vraagstukken.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn herinneringen voeren terug naar het vele spelen op de lagere schoolleeftijd met mijn zus, neefjes, nichtjes en buurkinderen. We hadden voor mijn gevoel zeeën van tijd waarin we allerlei scrips uitspeelden zoals 'restaurantje' of 'weeshuisje', en buiten van alles buiten beleefden. Vooral de spanning blijft bij van bijvoorbeeld belletje trekken of papieren pijltjes schieten door open ramen. (Later hoorde ik dat onze moeder de slaapkamerramen expres op een kier zette, zodat we altijd weer voorzien waren van pijltjes).

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Heiloo en omgeving vind ik mooi door de afwisseling van bomen en weilanden met de duinen in het zicht. De wekelijkse (avond)wandelingen in en rond Heiloo voelen hierdoor als 'mini-vakanties', ook omdat er telkens weer nieuwe paden of fases in de natuur te ontdekken zijn.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken
Voor een héle goede reden. Waar ik zelf zonder enige moeite eerder voor opsta, is het ontwikkelen of verbeteren van logopedische behandelmaterialen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Er komen in een leven veel adviezen voorbij. Eén advies blijft voor mij actueel: zorg zo goed voor jezelf, als dat je voor anderen zorgt.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Wat niet bekend is, zou ik zo willen laten. Wat ik wel kwijt wil, is dat ik bewust boodschappen doe in Heiloo en Limmen. Natuurlijk spelen kwaliteit en klantgerichtheid een belangrijke rol, maar ook de overtuiging dat winkels die een dorp levendig en leefbaar houden, voldoende klandizie moeten hebben om te kunnen blijven ondernemen. Hieraan wil ik met mijn gezin een bescheiden steentje bijdragen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Omdat Heiloo net als andere gemeentes meer inwoners met een migratieachtergrond heeft gekregen, kom ik in mijn logopediepraktijk ook meer in contact met de kinderen van deze ouders én de belemmerende factoren voor hun spraaktaalontwikkeling. Ik zou als burgemeester in samenwerking met betrokken partijen willen onderzoeken welke maatregelen nog meer genomen kunnen worden om de integratie en Nederlandse taalvaardigheid van deze nieuwe inwoners en inwonertjes te bevorderen. En mogelijk is er een win-winsituatie te creëren in het kader van de Participatiewet.

10. Persoonlijke vraag: 'Ik ken je als een echte professional binnen jou vakgebied, logopedie. Ik zie dat je steeds over de jaren heen nog steeds dezelfde passie hebt om kinderen te helpen en te begeleiden. Wat maakt dat jij je vak zo gedreven blijft uitoefenen?'

Omdat dit vak als een 'perpetuum mobile' werkt voor mij. Al werkende krijg ik telkens weer nieuwe inspiratie en inzichten om de behandelingen meer op maat en effectiever te maken. Daarbij is het contact met kinderen zo blijmakend en verrassend. Laatst kreeg ik een tekening van een kleuter. Op de vraag welke Pokémon dat was, antwoordde hij: "Nee, dat ben jij". Heerlijk toch J.

Ik nomineer Corine Hemmer voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: 'Corine, vanuit jouw professie weet ik dat je erg bekwaam en begaan bent met het leesproces van kinderen. Welke ideeën heb je om kinderen die lezen moeilijk vinden (en hierdoor niet leuk) te motiveren?'

Bruisend voorjaarsconcert Eensgezindheid met Brassta la Vista

HEILOO - Een mooi muziekspectakel vindt er weer plaats in Heiloo op zaterdagavond 22 april. Eensgezindheid verzorgt dan het Voorjaarsconcert met het thema 'A Night at the Movies' in de grote zaal van het Fletcher Hotel (Kwartje Koffie) in Heiloo. Zowel het grootorkest als het leerlingenorkest gaan zich tijdens dit concert profileren met verschillende muziekstukken uit de film- en musicalwereld.

Brassta la Vista
Tijdens dit concert laat ook de populaire band Brassta La Vista van zich horen. Mooie solo's, eigenzinnig eigen werk, dikke Ska, pompende brasscovers van bekende nummers, energiek, hip, dynamisch en intens! Dat is waar Brassta la Vista voor staat. Deze instrumentale ska-jazz-brassband, die vooral bestaat uit oud-leden van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest, gaat ook tijdens de nazit in de derde helft voor een gezellige muzikale avond zorgen!

Tombola
Om de vereniging financieel te ondersteunen wordt er in de pauze een grote tombola georganiseerd waarbij diverse interessante prijzen te winnen zijn.

Kleding
In voorbereiding op het jubileumjaar in 2018 was Eensgezindheid druk bezig met het moderniseren van de uniformen van de orkesten. Tijdens dit concert presenteert het grootorkest zich in haar nieuwe tenue dat is gebaseerd op een basis van zwart met zilver. Speciaal voor de heren maakte de kleermaker zilverkleurige overhemdenen de kleding van de dames is daarop afgestemd met mooie accessoires.

Kaarten
Toegangskaarten zijn voor 12,50 euro per persoon, inclusief consumptie. De toegangskaarten zijn op 22 april vanaf 19.00 uur tegen contante betaling te verkrijgen aan de ingang van de concertzaal van Fletcher Heiloo aan de Kennemerstraatweg 425 in Heiloo. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur. Reserveren kan via www.mv-eensgezindheid.nl of 072-5334851.

Gregoriaans gezang in de Cultuurkoepel Heiloo

Het Schola Cantorum.

HEILOO - Het Schola Cantorum zingt vrijdag 21 april in de Cultuurkoepel in Heiloo Het Mooiste Liefdeslied: Het Hooglied, één van de kleine Boeken uit de Bijbel.

Wilt u ontroerd worden door liederen van verlangen met niet mis te verstane dialogen tussen geliefden, dan mag u niet ontbreken bij dit concert. De Schola Cantorum Kennemerland zingt vele verzen uit de laatste vier hoofdstukken van Het Hooglied, zoals deze in verschillende Gregoriaanse gezangen van de tiende tot de vijftiende eeuw zijn verklankt. Het concert geeft daarmee tevens een mooie doorsnee van de ontwikkeling in deze muziek tot het tweestemmige organum toe.

Het Hooglied is een verzameling Joodse liefdes- en bruiloftsliederen uit verschillende perioden van de Oudheid. Voor velen wordt het een openbaring te horen hoe lichamelijk en zelfs erotisch de teksten het verlangen naar de geliefde verwoorden. De uitvoering van het Gregoriaans is daarmee in overeenstemming: soms ingetogen, maar elders dynamisch en expressief.

De toegangsprijs is 10 euro (inclusief pauzedrankje). Toegangskaarten zijn online verkrijgbaar op www.cultuurkoepelheiloo.nl of in het VVV kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus.

Praktijk Tesselaar Bowen- en massagetherapie

Tilly Tesselaar

Hazelaar 46, 1853 AG, Heiloo. Telefoon: 072-5625788 of 06-45610265. Website: www.praktijktesselaar.nl. E-mail: tilly.tesselaar@gmail.com. Behandelingen op afspraak.

HEILOO - Tilly Tesselaar (54) is Holos massagetherapeut en Bowenbehandelaar. De overeenkomst tussen deze twee behandelvormen is dat de cliënt centraal staat, niet de klacht. Het overeenkomstige doel is het aansporen van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Tilly volgde de vierjarige opleiding Massagetherapie bij Holos in Utrecht en startte eind 2013 haar eigen praktijk in Heiloo die gestaag groeit. Tilly: "Ik hoor vaak dat mensen zich door mij met aandacht benaderd voelen." Naast de behandelingen in haar praktijk aan huis behandelt zij op locatie mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking en soms ouderen en zieken in hun eigen leefomgeving.

Massagetherapie
Tilly vertelt: "Inzicht door bewustwording, dat is het kenmerk van de Holos massagetherapie. Het lichaamsgebied dat de grootste aandacht nodig heeft, zal deze krijgen in de vorm van de massage die daar het beste bij past. Daarbij geef ik aandacht aan de emoties en gedachten die bij de massage los kunnen komen. Je wordt uitgenodigd tot zelfonderzoek en bewustwording waardoor klachten kunnen afnemen. Dat doe ik met aandacht in een veilige omgeving waar alles mag zijn". Bij lichamelijke klachten spelen regelmatig emotionele, mentale en sociale factoren een rol. Maar beslist niet alle aandoeningen en ziekten ontstaan (alleen) op deze wijze. Tilly: "Na het intakegesprek kan het gebeuren dat ik eerst doorverwijs naar een arts. Massagetherapie kan ondersteunend werken als iemand onder behandeling is van een psycholoog of een medische behandeling ondergaat".

Voor wie?
Iedereen, jong en oud, kan bij Praktijk Tesselaar terecht. Niet alleen met klachten over spieren en gewrichten, maar denk ook aan hoofdpijn, stress, burn-out en slapeloosheid. De preventieve werking mag ook niet onvermeld blijven. Aanraking speelt een belangrijke rol in het welbevinden van de mens. Het bevordert gezondheid en verhoogt de kwaliteit van leven. Kinderen die niet lekker in hun vel zitten, kunnen zich prettiger gaan voelen door massagetherapie. Voor de allerkleinsten is er Shantala babymassage. Tilly: "Ik leer ouders in hun eigen omgeving hun baby te masseren". Tilly masseert ook op een verantwoorde manier mensen met kanker in elke fase van het proces.

Bowentherapie
Sinds 2016 heeft Tilly zich ook gespecialiseerd in Bowentherapie. Het is een manuele techniek die werkt op de fascie van het lichaam. De fascie is het bindweefsel dat alle andere weefsels omgeeft. Het bevindt zich overal in het lichaam en verbindt ook alles in het lichaam. Wanneer er ergens sprake is van een verstoring zal de fascie - lokaal of mogelijk op een andere plaats - samentrekken en verstrakken als een natuurlijke bescherming. Ook stress, emotionele of mentale belasting geven een vergelijkbare reactie. Meestal corrigeert het lichaam dit na enige tijd zelf. Lukt dit niet meer, dan blijft de fascie gespannen wat uiteindelijk tot klachten leidt. Door de techniek wordt spanning uit het fascieweb verminderd waardoor lichamelijke klachten afnemen of verdwijnen. Met zachte druk worden rolbewegingen gemaakt over de huid. De meeste bewegingen kunnen door een dunne laag kleding uitgevoerd worden. Bijna altijd zijn na drie tot vijf behandelingen duidelijke veranderingen merkbaar. Ook als klachten al langere tijd bestaan. Bowentherapie is effectief bij vele klachten als rug- en nekpijn, darmproblemen, hoofdpijn, gewrichtspijn en sportblessures.

Vergoeding bij aanvullende verzekering
Massagetherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering van de meeste zorgverzekeraars. Het eigen risico is daarbij niet van toepassing. Babymassage en ontspanningsmassage wordt overigens niet vergoed. Kijk voor meer informatie over vergoeding en de behandelvormen op www.praktijktesselaar.nl.

Editie: UKP 12-4-2017

Bedrijf Belicht

Tekst: Natalie Bottemanne

Foto: aangeleverd

Eerste jeugddebat groot succes

Jong debat in De Strandwal. Foto: Natalie Bottemanne

HEILOO - Cultureel Centrum De Strandwal op woensdagochtend 5 april. Een bomvolle zaal. Meer dan tweehonderd kinderen uit de groepen 8 van zeven verschillende basisscholen uit Heiloo wachten nieuwsgierig tot burgemeester Hans Romeyn het eerste echte jeugddebat van Heiloo opent. Welk project - door de kinderen zelf bedacht - wordt het meest overtuigend gepresenteerd en wordt door de jeugdraad gekozen als winnaar van de cheque van duizend euro om de plannen daadwerkelijk te kunnen realiseren? Dat was de brandende vraag.

Hoe werkt de gemeenteraad en hoe voer je een debat?
De jeugdgemeenteraad is een nieuw initiatief vanuit de gemeenteraad om kinderen te leren over het werk van de gemeente en de gemeenteraad. Voorafgaand aan deze ochtend bezochten de kinderen in maart allemaal het gemeentehuis en de raadzaal. De burgemeester en enkele raadsleden legden uit hoe een gemeenteraad werkt, hoe je een debat voert en hoe de besluitvorming gaat. De groep 8'ers gingen vervolgens op hun school aan de slag met het bedenken van leuke ideeën voor de jeugd in Heiloo.

Zeven ingebrachte projecten
"Ik open hierbij de vergadering," begon burgemeester Romeyn, die als voorzitter van het debat fungeerde, "Ik heet u van harte welkom: Raadsleden, wethouder, griffie, publiek en de pers. Het volgende agendapunt is de presentatie per school van de projecten". Op het podium zaten twee afgevaardigden per school. Ahalaam en Lenka van De Springschans waren het eerst aan de beurt. Zij vertelden over hun plan om een trimbaan aan te leggen op het veld achter de Kattenberg. "Dat was er vroeger ook, maar die is stuk gegaan", aldus de meiden. Pablo en Maggy-May van de Elckerlyc willen een blotevoeten pad voor jong en oud in het bos achter de Kattenberg of bij het indianendorp. Rik en Jens van de Zuidwester bedachten met hun klas een vlot met stoeltjes en tafel bij het Maalwater om aan te kunnen leggen met een kano of om te vissen. De Duif wil graag een picknickplaats bij de Kattenberg. Lotte en Aron: "Om de sociale samenwerking te verbeteren en we willen ook op woensdagmiddag daar activiteiten plannen". Er was eveneens nagedacht over het inzetten van social media om die activiteiten bekend te maken. Justin en Thomas van de Willibrord: "Wij willen een pingpongtafel bij Het Baafje. Het is goed voor de gezondheid want je gebruikt alle lichaamsdelen". Het verbeteren van spelen op het schoolplein was het idee van de Meander. Cato en René: "Dat kan door het aanbrengen van belijningen waarmee je verschillende veldjes kan markeren zoals een trefbalveld of een hinkelbaan". Tot slot waren Anouk en Minke van de Radboud aan het woord: "Wij willen een natuurvriendelijk klimpark in het naast de school gelegen bos omdat kids tegenwoordig meer spanning willen tijdens het buitenspelen".

Het debat
De voorzitter complimenteerde de afgevaardigden met het kort en bondig presenteren van de projecten. Na opsomming van de zeven voorstellen vervolgde hij: "Dan geef ik nu de gelegenheid om hierop te reageren en het debat te voeren." Vingers schoten de lucht in en jongerenwerker Maarten vloog met de microfoon van links naar rechts door de zaal om zoveel mogelijk kinderen hun vragen te kunnen laten stellen.

De eerste vraag was voor de Springschans. "De gymvereniging heeft dat veldje ook nodig, dus hoe moet dat dan?" vroeg iemand. Ahalaam antwoordde: "Het veld is groot genoeg denk ik." Applaus volgde. Een vraag over het trimpark: "Hoeveel touwen denk je voor die 1000 euro aan de bomen te kunnen hangen?" Het antwoord: "Zoveel mogelijk". Een vraag aan de Meander: "Is jullie idee alleen voor jullie schoolplein?" werd beantwoord met: "Nee, we willen het voor alle scholen." Er volgde enig rumoer omdat er twijfel was in de zaal of dat wel mogelijk was voor het beschikbare budget. Er ontstond ook onrust en boe-geroep rond het idee van de Willibrord toen iemand in de zaal opperde dat er al een pingpongtafel staat bij Het Baafje. De voorzitter moest met zijn hamer slaan om de stilte terug te laten keren. Justin en Thomas: "We hebben zelf gebeld en toen vertelden ze dat er nog geen een staat, dus." Er volgden nog meer vragen over dat project, waaronder: "Het Baafje is niet het hele jaar open en dus kan je beter die pingpongtafel op een andere plek zetten." Het was interessant om te zien hoe met dit verschil van mening werd om gegaan. Een mooi voorbeeld van hoe het er aan toe kan gaan in de praktijk.

Thomas van de Willibrord wist de meeste vragen goed te verdedigen. Overigens bleek bij latere navraag door een journalist ter plaatse dat er nog geen tafel staat. De voorzitter gebruikte na afloop dit voorbeeld om de rol van de pers toe te lichten aan de kinderen. Dat is onder andere het checken van feiten en zorg dragen voor een kloppend en onafhankelijk verslag in de krant van bijvoorbeeld een raadsvergadering. De vragen bleven komen en het debat duurde voort. Een korte opsomming: "Kan je wel met je blote voeten over houtsnippers lopen? Antwoord: "Ja, dat is avontuurlijk en je ervaart de natuur beter". Vraag: "Komt het vlot vast te liggen of midden in het water en hoe kom je er dan?" Antwoord: "Een drijvend vlot is te duur dus het komt vast aan de kant en je komt er met een kleine trap." Een vraag over het klimpark: "Je kan die bomen toch niet vastbinden met touwen?" Antwoord: "Het kan wel, en op een natuurvriendelijke manier." De voorzitter moest af en toe even ingrijpen en benadrukken dat stilte, aandacht en goed luisteren naar elkaar heel belangrijk is in een debat.

Keuze van het beste idee
Na schorsing van de vergadering kregen de klassen de tijd om, met hulp van de raadsleden die zich hadden verdeeld over de scholen, te discussiëren en de beste drie ideeën te kiezen. Griffier Gerda Beeksma maakte na de schorsing in willekeurige volgorde de drie projecten met de meeste stemmen bekend: de Duif (picknickplaats), de Radboud (klimpark) en de Elckerlyc (blotevoeten pad). Gejuich en een luid applaus volgden. De afgevaardigden van deze drie scholen kregen nog één maal de kans hun pleidooi te houden. Er werd onder meer ingespeeld op elkaars plannen om het eigen idee beter naar voren te laten komen en op gebruik van budget en het bij elkaar brengen van jong en oud. De voorzitter kondigde een laatste schorsing aan voor de definitieve stemronde en bedankte iedereen alvast voor de aanwezigheid. Het was vervolgens aan wethouder jeugd Elly Beens om de cheque van 1000 euro te overhandigen aan de winnaar: Het klimpark van de Radboud. De komende tijd gaat Marcel Levering (gebiedsregisseur van de gemeente) de uitvoering van het plan begeleiden en ondersteunen en - als het nodig is - partijen bij elkaar brengen. Al met al kijken de kinderen en de gemeente terug op een zeer geslaagd eerste jeugddebat.

Tekst: Natalie Bottemanne

Blij met nieuwe rolstoelbus

Alle vrijwilligers bij de twee bussen. Foto: Berend Izaks

HEILOO - De gebruikers en de chauffeurs zijn blij met de nieuwe rolstoelbus van de stichting Rolstoelbus Heiloo. De oude bus had na zeven jaar en meer dan 210.000 kilometers trouwe dienst zijn beste tijd gehad. De nieuwe bus zorgt voor meer veiligheid en comfort voor de passagiers en biedt de chauffeurs een eenvoudiger bevestiging van de rolstoelen en bediening van de telefoon en van het hypermoderne navigatiesysteem.

Het doorknippen van een lint tussen de oude en de nieuwe rolstoelbus door raadslid Hanny Kaan symboliseerde de ingebruikname van de nieuwe bus die plaats biedt aan drie rolstoelgebruikers, drie begeleiders en uiteraard de chauffeur. Mercedesdealer Gomes uit Alkmaar leverde de bus en het bedrijf Tribus uit Utrecht paste het voertuig aan. Zorginstelling Esdégé-Reigersdaal uit Heerhugowaard heeft de oude bus overgenomen.

De stichting Rolstoelbus Heiloo verzorgt zonder enige subsidie - de bus werd helemaal zelf betaald - vanuit onze regio het vervoer van rolstoelgebonden mensen naar bijvoorbeeld een behandelcentrum of een evenement of voor familiebezoek, waar ook ten lande. Dat gebeurt dankzij de inzet van vijftien vrijwilligers.

Tekst: Berend Izaks

Plaza Thuisgemak, eten en drinken aan huis

Monique van Plaza Cinco. Foto: Evert Visser

HEILOO - Smakelijk nieuws van Plaza Cinco in Heiloo. Het restaurant serveert vanaf eind april ook aan huis. Dat melden Nico en Monique.
"Wij bezorgen een veelzijdigheid aan gerechten. Denk bijvoorbeeld aan pasta's, maaltijdsalades, vis- en vleesgerechten, voorgerechten en diverse soorten soep. Juist deze grote diversiteit waarmee we onze gasten kunnen verrassen zie je in de regio eigenlijk nog niet. Mensen kunnen vaak één soort product aan huis laten brengen zoals pizza en pasta's. Wat wij bieden is een uitgebreider stukje thuisgemak en dat op niveau, van kant- en klaarmaaltijden is natuurlijk geen sprake. Een uniek concept."

Vers, lekker en op tijd
Plaza Cinco maakt de gerechten die voor bezorging naar buiten gaan niet in het eigen restaurant aan het Stationsplein maar vanuit een keuken op een andere locatie. De goed opgeleide en ervaren koks van Plaza Cinco bereiden in deze keuken de gerechten waarna de bezorgers de gerechten goed verpakt in folie en op tijd aan huis bezorgen. Nico: "De bestelde lekkernijen komen gegarandeerd vers en lekker aan. Zo serveren we in principe bij onze gerechten geen patat maar liever gebakken aardappelen omdat aardappelen hun smaak behouden tijdens de rit van de keuken naar het bezorgadres. Dat geldt niet altijd voor patat, vandaar dat wij deze keuze hebben gemaakt."

Volop genieten
Natuurlijk blijft het restaurant aan het Stationsplein zeven dagen per week geopend voor koffie, een lunch, borrel of diner met gerechten uit het seizoen. Nico en Monique blijven investeren in goede producten - waar mogelijk lokaal en biologisch - en goed gekwalificeerd personeel. De gasten van Plaza Cinco weten de weg naar het restaurant te vinden. Zij genieten volop in het mooi aangeklede, moderne en sfeervolle restaurant of op het terras op het plein.

Houd voor de verdere ontwikkelingen de Uitkijkpost en uw brievenbus in de gaten.

Restaurant Plaza Cinco, Stationsplein 5, Heiloo. Openingstijden: zeven dagen per week van 10.30 tot 23.30 uur. Telefoon: 072-7439853, e-mail: info@plazacinco.nl, internet: www.plazacinco.nl.

Zwembad Het Baafje: zomerseizoen start 24 april <<<< CHAPEAU >>>> Festival, voetbaltoernooi, Aqua-Disco en meer activiteiten

HEILOO - Zwembad Het Baafje opent maandag 24 april de deuren. Gedurende het hele zomerseizoen kan dagelijks gezwommen worden in het verwarmde buitenbad. Verder staan er tal van speciale activiteiten op het programma, zoals het Natte Voetjes Festival, een voetbaltoernooi, Heel Heiloo Bakt en meer.

Van 24 april tot en met 10 september is het zwembad elke dag open, met uitzondering van Koningsdag. Tevens vinden er gedurende het hele seizoen diverse activiteiten plaats.

Natte Voetjes Festival
Stichting Dolfinn organiseert zaterdag 6 mei voor de tweede keer het Natte Voetjes Festival op het terrein van Het Baafje. Tijdens het middagprogramma worden er drie soorten activiteiten georganiseerd. Dolfinn Kids Fun is voor alle kinderen tussen de vier en twaalf jaar. Zij kunnen deelnemen aan diverse (water)spelletjes. Bij Baafje's Swipe Off kunnen teams (12-plus) de 40-meterbanen trotseren en strijden om de titel van het stoerste, sterkste en meest dappere team. Voor oudere bezoekers (18-plus) is er het Festival, met in de line-up Prunk, Festimi Soundsystem, Sombro en nog veel meer lokaal talent. De opbrengsten van het Natte Voetjes Festival komen ten goede aan Stichting Dolfinn, die 'meer leren en genieten voor kinderen met een beperking' als doelstellingen heeft.

Voetbaltoernooi, Aqua-Disco, Heel Heiloo Bakt, SwimRunFun
Jongerenwerk Heiloo organiseert op 18 juni het Blote Voeten Voetbaltoernooi en op 15 juli een Aqua-Disco voor de jeugd. Verder organiseert Het Baafje, in samenwerking met de lokale bakker, op 28 juni weer Heel Heiloo Bakt. Trainingsinstituut NTI NLP houdt op 3 september een SwimRunFun. Deelnemers kunnen zich aanmelden op www.swimrunfun.nl.

Ambachtelijk schepijs
De ijsmakers Ci Vediamo verkopen vanaf dit seizoen ijs in het zwembad. Het bedrijf neemt het stokje over van Di Fiorentina die de ijsverkoop niet meer kan combineren met Di Fiorentina's eigen ijssalon. Het Baafje en Di Fiorentina kijken terug op een zeer succesvolle samenwerking.

Supportersactie
Iedereen die vóór 1 mei een gezinsabonnement bestelt, wordt automatisch supporter van zwembad Het Baafje. Het Baafje besteedt een vast deel van het abonnement aan de aanschaf van nieuw speelmateriaal. Zo is deze zomer het oude peuterbad omgetoverd tot een nieuwe speelplek. Verder worden diverse loungeplekken op het terrein ingericht. Met een abonnement kan ook gezwommen worden in buitenbad De Bever in Sint Pancras en in binnenzwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude.

Openingstijden
De actuele openingstijden, bijvoorbeeld gedurende de mei- en zomervakantie, zijn te vinden op www.zwembadhetbaafje.nl.

Paasactiviteiten bij Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo

HEILOO - Net als voorgaande jaren vindt er bij Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo een uitgebreide paasbrunch plaats op Eerste en Tweede Paasdag. Voor de kinderen is er een leuke Paasspeurtocht uitgezet. Door het hele hotel zijn verschillende paaseieren verstopt met hierop een paasquiz. Voor de kinderen met de juiste oplossing is er een kleinigheidje. Er is voor een ieder wat wils! Tijdens de paasbrunch worden er diverse gerechten in buffetvorm gepresenteerd zoals een heerlijke soep, een luxe Paasstol, hartig en zoet beleg en heerlijk vers bereide salades. Ook is er een presentatie van zoete lekkernijen. Natuurlijk staan er eveneens bijpassende sauzen en garnituren bij het brunchbuffet klaar. Kijk voor meer informatie op www.fletcher.nl/paasbrunch

Vier vakantie bij Kinderopvang Kits Oonlie

Kits Oonlie heeft leuke activiteiten op het programma staan.

HEILOO - Vakantie is feest! Niets hoeven en lekker kunnen doen waar je zin in hebt. Maar ook in de vakantie is het leuk om met leeftijdsgenoten op te kunnen trekken. Tijdens de meivakantie staan alle activiteiten in het teken van scouting. Het volledige activiteitenprogramma vindt u op de website van Kits Oonlie.

Voor alle kinderen zijn er verschillende vakantiepakketten mogelijk, waarbij er gekozen kan worden voor opvang voor iedere vakantie, zes weken vakantie of flexibele afname. Heeft u eigenlijk geen opvang nodig, maar vindt u het leuk om uw kind mee te laten genieten van de activiteiten, dan kunt u uw kind(eren) ook per dag, week of vakantie aanmelden. Kortom, alles kan!

Wilt u meer informatie over vakantieopvang bij Kits Oonlie? Neem gerust contact op met Kits Oonlie door te bellen naar 072-5323576 of door het sturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Klaverjasclub E.H.K. bestaat 65 jaar

HEILOO - De Eerste Heilooër Klaverjasclub werd op 9 april 1952 opgericht door een paar enthousiaste mensen. In de loop der jaren hadden diverse besturen de leiding en realiseerden zij veel mooie uitjes zoals een bustocht en een vaartocht in Friesland. Het feest hebben we 8 april op gepaste wijze herdacht, met een diner in het restaurant Klein Varnebroek. Daar werd ook aan alle leden een fotoboekje overhandigd met een voorwoord van burgemeester Hans Romeyn. Er werd teruggekeken naar die vijfenzestig jaar en naar de huidige situatie. Met ruim veertig leden hebben we nog steeds een bloeiende vereniging die iedere maandagavond in 'de Strandwal' op het terrein van GGZ gezellig een kaartje legt. We kunnen best nog een aantal nieuwe leden gebruiken dus als u zin hebt, dan zien we u graag verschijnen.

Biljartclub K.O.T. bestaat zeventig jaar

Het hele gezelschap van de biljartclub. Foto: De Hr. Langeveld

HEILOO - Samen met de partners vierden de leden van K.O.T met een stralende dag weer het zeventigjarig bestaan van de club. Eerst vertrok het gehele gezelschap naar Haarlem voor een rondvaart over het Spaarne. Daarna werd de dag afgesloten bij Brasserie In 't Groen van de gastheren Hans Kok en Hubert Tervoort met een borreluurtje en een fantastisch buffet.

De club is op 14 januari opgericht door de eerste voorzitter Klaas Visser en de eerste regels van het reglement kwamen af van biljartvereniging O.K.K. Bekers waren er toen nog niet; men speelde om aardbeien en diverse groenten. De vereniging heeft een gestadige groei meegemaakt. In 1947 werd er gestart met acht leden, dit aantal is geleidelijk gestegen naar drieëndertig leden. De contributie bestond in het begin uit 40 cent per week en de eerste locatie was café Hoebe. Nu wordt er alweer ruim twintig jaar gespeeld in biljartcentrum en Sportcafe het Vennewater. Al met al een zeer geslaagde dag en op naar het vijfenzeventigjarig bestaan.

Westlauwers mannenkoor in de Ter Coulsterkerk in Heiloo

HEILOO - Zaterdagavond 22 april komt het Westlauwers mannenkoor onder leiding van Jan Hibma naar de Holleweg 111 in Heiloo. Zij verzorgen samen met de sopraan Annika Glimmerveen en de bariton Ronald Willemsen een voorjaarsconcert. De begeleiding is in handen van Jan Kroeske en Dub de Vries op orgel en piano. De entree prijs bedraagt 10 euro. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop is voor aanvang van het concert. Telefonisch reserveren is mogelijk via 072-5332703.

Kringloopdag 2017 in teken van duurzaamheid

Helpdesk Duurzame Renovatie in Winkelhof 't Loo. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Tijdens de jaarlijkse Kringloopdag op zaterdag 8 april werd er een circulaire-economie-markt gehouden in de Witte Kerk, georganiseerd door Duurzaam Heiloo. Tevens opende de Helpdesk Duurzame Renovatie in Winkelhof 't Loo. Kringloopwinkels, repair café en energiecoöperatie Cohesie presenteerden zich met het accent op duurzaamheid. De gemeente Heiloo deelde compost uit en gaf informatie over afvalverwerking en afvalscheiding. Hierbij is het streven om de meest groene en duurzame gemeente van Nederland te worden.

Verduurzaming is een opgave voor ons allemaal. Inwoners, bedrijfsleven en gemeente trekken in Heiloo steeds meer samen op. Vanuit burgerinitiatief werd in 2012 de duurzaamheidsvereniging Heiloo Energie opgericht. Deze geeft laagdrempelige inhoudelijke informatie over het verduurzamen van de eigen woning door energiebesparing (isolatie muren, vloer en dak) en het zelf opwekken van energie (zonnepanelen/collectoren) of deelnemen aan een energiecoöperatie.
Volgens landelijk beleid moeten alle woningen die na het jaar 2020 worden gebouwd energieneutraal zijn. Ook met een bescheiden budget is het mogelijk en lonend bestaande particuliere woningen te verduurzamen waarbij de gas- en electriciteitsrekening dalen. U kunt vrijblijvend, kostenloos advies inwinnen bij de adviseurs van Heiloo Energie, zie ook www.heilooenergie.nl.

Kringloop gaat over hergebruik van producten en grondstoffen zodat er zo min mogelijk restafval ontstaat dat moet worden verbrand. Grondstoffen worden schaars waardoor hergebruik steeds meer loont. Kringloopwinkels hebben een belangrijke rol bij het verlengen van de economische levensduur van producten. Spullen die via de kringloopwinkel een tweede leven krijgen hoeven nog niet te worden afgedankt. Wat niet meer bruikbaar is voor de kringloopwinkel wordt gerecycled zodat de hoeveelheid afval vermindert. Kringloopwinkels hebben bovendien een sociale functie, zij verschaffen werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voorzien in de behoeften van de krappe beurs.

De levensduur van producten kan groter worden door het laten verrichten van kleine reparaties. Weggooien? Mooi niet! Repair Café Heiloo kan kapotte spullen, kleding, meubels, electrische apparaten, speelgoed, fietsen en computers repareren tegen een vrijwillige bijdrage. Dat kan iedere laatste zaterdag van de maand - behalve in juli en december - van 10.00 tot 13.00 uur in het Trefpunt aan Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. Zie ook: www.welzijnheiloo.nl.

Hoog scheidingspercentage haalbaar
Samen werken we aan de duurzame doelen voor Heiloo. Dat betekent het verminderen van de hoeveelheid (grijs) restafval tot 100 kilogram per persoon per jaar en het reduceren van de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 20% ten opzichte van het jaar 2008 in het jaar 2020. Maar liefst 65% van het afval wordt gescheiden aangeboden aan de gemeente. Doel is om in 2020 een scheidingspercentage van 75% te realiseren. Als we kritisch kijken of er geen herbruikbaar materiaal als gft-afval, papier en kunststof in de grijze restafvalzak aanwezig is, dan is een hoog scheidingspercentage goed haalbaar. De grijze zak/container wordt steeds minder gevuld, minder afval hoeft te worden verbrand wat gunstig is voor het milieu. Bovendien worden er steeds meer grondstoffen hergebruikt wat goed is voor een duurzame economie die de leefbaarheid van de aarde in de toekomst garandeert.

Tekst: Felix Hogeboom

Jacco Leijdekker van GreenFund Holland (l) ontvangt zakje compost van wethouder Rob Opdam. Foto: Felix Hogeboom

Automobielbedrijf Toyota De Bruijn-Blokker

Matthijs Blokker.

HEILOO - Automobielbedrijf Toyota De Bruijn-Blokker is niet meer weg te denken uit Heiloo. Onze vestiging aan de Kennemerstraatweg bestaat volgend jaar vijftig jaar en als het aan ons ligt blijft dat zo tot in lengte van dagen. Voor Toyota-rijders zijn wij het betrouwbare adres voor onderhoud of een nieuwe auto, maar iedere autorijder kan profiteren van onze hoogstaande service. Al jaren scoren we hoog op klanttevredenheid en dat komt doordat bij ons de klant centraal staat. Niet alleen in woorden, maar vooral in daden. Toyota is een vooruitstrevend merk dat voorop loopt met bijvoorbeeld hybride auto's. Ons team volgt de laatste ontwikkelingen, zodat wij onze klanten zo goed mogelijk kunnen adviseren over onderhoud en aanschaf. Of het nou om de nieuwste Toyota C-HR gaat of om één van onze occasions: bij Toyota De Bruijn-Blokker zit u goed. Als speciale actie bieden we nu extra inruilkorting! Graag tot ziens.

Matthijs Blokker, www.toyota-heiloo.nl, tel.: 072 5331818.

Lente Bokkentocht Binnenkort is de lente weer te proeven!

Een aantal van de deelnemende horecagelegenheden. Foto: Marit Metselaar

HEILOO/ LIMMEN - De Heilooër Limmer Bokkentocht staat weer voor de deur. Het aantal deelnemers groeit per editie, waardoor de organisatie met (een bescheiden) uitbreiding van het aantal horecagelegenheden mee is gegroeid. Brasserie in 't Groen is terug van weggeweest en Bij Lotje is er als meest zuidelijke locatie in Limmen bijgekomen.

Op dertien locaties kan er dus gestart en geproefd worden, naast bierijs bij Di Fiorentina. Hetzelfde bier drinken hoeft deze dag niet: maar liefst tweeendertig verschillende lentebieren staan klaar om uit gekozen te worden. Het merendeel komt uit Nederland, maar ook een enkeling uit België, Duitsland en zelfs Amerika. Op de welbekende stempelkaart staan alle locaties en bieren vermeld, en met deze kaart op zak krijg je overal een hapje bij je eerste bier, een presentje na minimaal zes verschillende stempels en ding je mee naar een van de veertien beschikbaar gestelde prijzen in de winactie. Fiets mee op zaterdag 22 april vanaf 14.00 uur en eventueel is TaxiBlauw ook weer tot 19.00 uur te bestellen voor een euro per ritje.

B&W: geen vaste camera's bij station Heiloo

HEILOO - Het College van B&W wil geen vaste camera's laten plaatsen bij het station in Heiloo. B&W stelt dat het aantal gestolen fietsen nauwelijks verminderde in de tweede helft van 2016. In die periode stond er een vaste camera bij het station. Verder laat B&W weten dat de afgelopen jaren het grootste aantal gestolen fietsen in Heiloo buiten het stationsgebied is ontvreemd. Het college stelt dat er minimaal vier en liefst zes camera's nodig zijn om de fietsenstallingen goed te bewaken. Bij vier camera's kost dit 20.000 euro per jaar plus 1000 euro voor netwerkkosten. Een vaste camera - aangeschaft door de BUCH-gemeenten - zou 7000 euro kosten. Deze camera zou drie jaar meegaan. Een gering effect, hoge kosten en inbreuk op privacy maken deze investering in de ogen van B&W ongewenst. Een plan van aanpak voor de fietsparkeersituatie rond het station volgt nog dit jaar. Dan wordt het aantal fietsparkeerplaatsen onder de loep genomen en wordt onder andere de haalbaarheid van een gratis bewaakte fietsenstalling onderzocht.

Modeshow bij Melange7

V.l.n.r.: Kees Schermerhorn, Carolien ter Linden, Michael Bakker, Melanie Verell, Esther Roording en Piet Duijneveld. Foto: Karen Hoogland

HEILOO - Een geweldige opkomst zondag voor de modeshow bij Melange7 in Heiloo met de nieuwe eigenaren Piet Duijneveld en Kees Schermerhorn (voorheen Silhouet). De show werd gepresenteerd door Carolien ter Linden en haar modellen van Passarella Moda agency. Naast de ready to wear collectie van Addy van den Krommenacker werden er ook collecties getoond van Yaya Women, Stroke, Given, Blinq Boutique, Chocolat en Starfreak, Sturdy en Jubel voor de kinderen. Een prachtig gastoptreden van Michael Bakker maakte het geheel compleet.

De modellen met de ready to wear collectie van mode ontwerper Addy van den Krommenacker. In het midden ziet u Carolien ter Linden. Voor meer foto's van de andere merken kunt u kijken op de Facebook pagina en instagram van Melange7. Foto: Karen Hoogland

Mariet Haverkamp traint en werft voor Africa Classic <>>>>CHAPEAU>>>> 'Dit wil ik, dit ga ik doen… het komt goed!'

Met de Kattenberg oefent Mariet Haverkamp weer wat hoogtemeters. Foto: Arjan Hoogvorst

HEILOO - 'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.' Met dat van Pipi Langkous bekende motto staat de Heiloose Mariet Haverkamp (51) voor een uitdagend sportief avontuur. Begin oktober doet zij de Africa Classic, een zesdaagse mountainbiketocht van vierhonderd kilometer en vierduizend hoogtemeters door Tanzania, aan de voet van de Kilimanjaro. De deelnemers doen dat naast de uitdaging tevens voor Amref Flying Doctors. Over een klein halfjaar is het zover, maar Mariet telt de dagen al af.

De Heilooër Kattenberg is volgens Mariet Haverkamp een prima fotolocatie. Zo pakt de als klinisch verloskundige werkzame sportieveling gelijk weer wat hoogtemeters. "Ik ben altijd al sportief en avontuurlijk geweest", begint de energieke Mariet, die naast werk en sport ook alle aandacht en liefde aan partner en gezin schenkt. "Bij mij borrelt altijd van alles en ik denk puur in mogelijkheden. Toen ik een tijdje terug over de Africa Classic las, dacht ik gelijk 'dit wil ik ook, dit ga ik doen!' Die nacht heb ik niet kunnen slapen van geluk…"

Gewoon dóen
Er stond wel een oude mountainbike in de schuur, maar die had amper de aandacht van Mariet. Wel maakte ze eerder al lange fietstochten met speciaal daarvoor bestemde tweewielers. "Ik heb al eens op Aruba gefietst, ben meermaals de Mont Ventoux opgeklommen en fietste afgelopen jaren in drie fases solo naar Santiago de Compostela. Prachtige avonturen, die me veel hebben gebracht." Mariet glundert, alsof het haar grootste levensgeluk is. "Je kunt héél veel op eigen kracht. Gewoon dóen, het komt altijd goed. Het leven is buiten, wat je vooral ervaart als je solo reist. Door mensen te ontmoeten en met ze te praten, gaat een wereld voor je open. Dat zijn onbetaalbare en onvergetelijke belevenissen."

Broodje pindakaas
Zo kocht Mariet afgelopen najaar een fonkelnieuwe Wikkit-fiets, om zich optimaal voor te bereiden op de Africa Classic. Onder meer met trainingen in techniek en talloze kilometers. Want in Tanzania wacht een niet te onderschatten beproeving. "Normaal sport ik op bruinbrood met pindakaas, bananen en water. Inmiddels ben ik al bezig met speciale voeding en veel water drinken, want in Afrika moet ik dagelijks zes tot acht liter tot me nemen…"

Daar werken in oktober zevenenvijftig mannen en drieënvijftig vrouwen zich over stoffige wegen in het zweet. Voor zichzelf, elkaar maar vooral voor Amref Flying Doctors. Vliegreis, verblijf en eten bekostigen ze zelf. Daarnaast werft elke deelnemer minstens vijfduizend euro sponsorgeld, om überhaupt mee te kunnen. Donaties gaan volledig naar Amref, waarvan de deelnemers ter plekke projecten bezoeken. "Wie wil doneren, kan dat doen op www.africaclassic.nl/deelnemers", aldus Mariet. "Wie minstens twintig euro sponsort, bezorg ik fietsend persoonlijk een reep Tony's Chocolonely."


<<<<<< KADER >>>>>>>

Amref

Zesig jaar geleden begon Amref in Kenia als Flying Doctors, met medische vluchten naar afgelegen gebieden. Inmiddels uitgegroeid tot een internationaal vooroplopende organisatie met blijvende verbeteringen van gezondheidssystemen in Afrika, is Amref er actief in vijfendertig landen voor miljoenen mensen. Vrijwel alle artsen, verpleegkundigen en verloskundigen zijn Afrikaans en kennen de culturen en tradities, om zo efficiënt te kunnen samenwerken met de bevolking. Amref gaat uit van behoeften, maar vooral ook van eigen kracht van de Afrikanen. Die aanpak zorgt voor blijvende verbetering. Want wie gezond is, kan voor zichzelf en zijn familie zorgen en ontsnappen aan armoede.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Ingezonden: Het klokje van Sint Willibrordus

HEILOO - Iedere zondagmorgen wordt om 09.45 uur bij de voormalige kapel van Sint Willibrordus op het GGZ-terrein in Heiloo het klokje geluid, als herinnering aan het gedachtegoed van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, die hier zo'n vijfenzeventig jaar geleden deze kapel gebouwd hebben.

Na de sluiting van de kapel, de verwijdering van het asbest en de aanpassingen voor multifunctioneel gebruik, mocht de Geestelijke Verzorging op zondagmorgen weer de kerkdienst houden in de kapel, tenzij er evenementen waren die dat verhinderden. Voor de cliënten, de geestelijke verzorging en de vrijwilligers, een stabiele groep van ongeveer vijftig mensen, was dat een gevoel van thuiskomen. De voormalige kapel draagt met zijn uitstraling bij aan de sfeer tijdens de vieringen. Met kerstmis resulteerde dat in een toeloop van vierhonderd mensen voor de kerstnachtdienst!

Kortgeleden werd bekend gemaakt dat de vieringen op zondagmorgen niet meer in de kapel mogen worden gehouden. De kosten van de verwarming zijn te hoog. Ons aanbod om via eigen bijdrage of fondsenwerving hierin bij te dragen werd resoluut van de hand gewezen. Het klokje, dat gedigitaliseerd is met een financiële bijdrage van de Broeders, zal nog iedere zondagmorgen luiden: om aan te geven dat hier geen viering wordt gehouden. Daarvoor moet men op zondagmorgen om 10.00 uur naar het Activiteiten Centrum, achter op het terrein, tegenover de plantenkas.

Naam en adres bij de redactie bekend

Stichting Welzijn Heiloo Bustocht naar bloemencorso bollenstreek

HEILOO - Het thema van Bloemencorso Bollenstreek is dit jaar 'Dutch Design'. Stichting Welzijn Heiloo biedt u de kans hierbij aanwezig te zijn. De datum: 22 april.
De Nederlandse kunststroming De Stijl werd honderd jaar geleden opgericht door Van Doesburg in Leiden. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste vijfentwintig jaar voortgezet onder de noemer 'Dutch Design'. De bloemencorso van de bollenstreek rijdt haar veertig kilometer lange optocht van Noordwijk naar Haarlem. U kunt in Sassenheim op een overdekte tribune de mooi versierde wagens langs zien komen. Bij de tribune is toiletvoorziening en catering aanwezig. Ook verzorgt een speaker de toelichting. Tijdens de corso krijgt u een kopje koffie aangeboden. Na afloop rijden we via een toeristische route terug naar Heiloo. De bustocht start zaterdag 22 april rond 11.00 uur vanaf het Trefpunt en de deelnemers zijn aan het eind van de middag weer terug. Kosten 40 euro p.p. Opgave van te oren is noodzakelijk via 072-533 12 97.

Fit en Gezond op Meander

Gezond leven.

HEILOO - Openbare basisschool Meander in Heiloo stond de afgelopen drie weken in het teken van gezond en fit. Iedere week was er een ander thema. Het schoolproject startte eind maart. In week een was het thema 'The Daily Mile', een activiteit waarbij alle groepen iedere ochtend een rondje gingen hardlopen. Dit helpt om de fitheid en concentratie van kinderen te verbeteren. Aan het begin van iedere dag liep de hele school zijn rondje, een leuk gezicht! Op de laatste dag stonden de ouders langs de route om hun kind(eren) aan te moedigen. Daarna werd er afgesloten met de met de dans 'Bewegen is gezond'. Een geslaagde sportieve week. Andere thema's waren vervolgens 'lekkere gezonde snacks' en 'samen met je eigen leerkracht leuke spellen doen op het schoolplein in het speelkwartier'.

Leerlingen in beweging.

Paulusschool-leerlingen echte koopmannen

Onderwijs in de echte wereld en steun aan een goed doel.

HEILOO - De leerlingen van groep 3/4 van de Paulusschool in Heiloo stonden woensdag 4 april als echte marktkoopmannen- en vrouwen op de weekmarkt van Heiloo. De kinderen werkten de afgelopen weken over het thema 'Wie werkt er op, aan, voor, na de markt'. Na het bezoek aan de klas van marktmeester Tom - waarbij de kinderen vele vragen op hem afvuurden - hielden zij een opdrachtentocht over de weekmarkt. De leerlingen brachten dinsdagavond 4 april een stukje van hun kunnen in de praktijk tijdens de jaarlijkse Ghana-avond op de school. Zij verkochten in hun eigen Pauluskraam van alles voor het goede doel. Daarbij zorgde marktmeester Tom voor een verrassing: de kinderen mochten woensdag 5 april nogmaals verkopen voor het goede doel, het scholenproject in Ghana, maar nu achter een echte kraam op de echte markt.

Levens redden met AED's in Heiloo

Yvonne Welhagen met de AED voor het gemeentehuis in Heiloo. Foto: Ilse Bloemendal Foto: Ilse Bloemendal

Levens redden met AED's in Heiloo

HEILOO - Mensen die een hartstilstand krijgen, zijn gebaat bij snelle hulp van getrainde AED-hulpverleners die kunnen reanimeren en gebruik kunnen maken van draagbare AED-apparaten die op diverse plekken in het dorp op te halen zijn. Gelukkig zijn er in Heiloo AED-vrijwilligers aanwezig die zeven dagen per week en vierentwintig uur per dag kunnen bereiken voor het verlenen van hulp. Dat meldt de gemeente Heiloo desgevraagd.

Een gemeentewoordvoerder laat weten dat de dekking van vijftien AED's in het dorp goed is. Daarnaast hebben nog veel particulieren en bedrijven, zoals winkels, een AED aangeschaft. Verder is ze blij een 'meer dan gemiddeld aantal AED-vrijwilligers in het dorp'.

Binnen zes minuten
Heiloo is verdeeld in AED-zones. In elke zone zijn bereikbare AED-apparaten en getrainde hulpverleners aanwezig. Krijgt iemand een hartstilstand, dan ontvangen de AED-vrijwilligers in de directe omgeving van het slachtoffer een sms-bericht van HartslagNu. Hierin staat de straat waar zij hulp moeten verlenen met reanimeren Daarnaast kunnen zij een sms-bericht krijgen om hulp te verlenen met defibrilleren. Deze mensen krijgen dan het bericht waar zij een AED-apparaat moeten ophalen.
Het systeem is zo ingericht dat de vrijwilligers binnen zes minuten hulp moeten kunnen verlenen." Volgens de richtlijnen van de ERC (European Resuscitation Council) kunnen de overlevingskansen tot wel 70% worden verbeterd wanneer omstanders reanimatie toedienen en wanneer zij met behulp van een AED binnen drie tot vijf minuten een schok toedienen met een AED.

Hoe werkt het?
Bij een hartstilstand staat het hart vaak niet helemaal stil, maar is er sprake van kamerfibrilleren. Door een snelle en chaotische prikkeling van de hartkamers, trekken deze niet meer samen. Een AED kan het hart resetten bij kamerfibrilleren. De hartspiercellen worden weer gelijk geschakeld, waardoor het hart weer normaal gaat pompen. Dit heet ook wel defibrilleren.

Belangrijk
Het bestaan van de apparaten is belangrijk, zo blijkt uit het verhaal van Uitkijkpost-directeur Janneke Mars en medewerkster Anneke Wever. Zij volgden een BHV-cursus en behaalden onlangs hun bedrijfshulpverlening-diploma. Janneke vertelt: "Mijn vader overleed in 1989 aan een hartinfarct tijdens het wielrennen op de Zeeweg. Er waren toen nog geen AED's en hij was afhankelijk van een voorbijganger en de ambulance, die zeven minuten later arriveerde. De gegeven reanimatie door de omstander - waarvoor we heel dankbaar waren dat dit zo snel heeft plaatsgevonden - mocht helaas niet baten. Als er toen een AED was geweest, dan had hij het waarschijnlijk wel overleefd."

Cursussen
Yvonne Welagen uit Heiloo werkt al ruim achttien jaarbals (kinder)verpleegkundige en reanimatietrainer in het NWZ. Twee jaar geleden besloot ze naast haar werk voor zichzelf te beginnen. Met haar bedrijf Dare2Help biedt ze op een professionele en dynamische manier praktijkgerichte opleidingen en herhalingslessen aan op het gebied van EHBO, reanimatie en AED. Deze cursussen zijn gecertificeerd door het Oranje Kruis, het Rode Kruis en de Nederlandse Reanimatie Raad. Yvonne wil met Dare2Help bereiken dat iedereen op de juiste manier kan handelen in een stressvolle levensbedreigende situatie. Als iedereen op een correcte manier kan reanimeren en weet hoe een AED werkt, dan maken slachtoffers een kans om een hartstilstand te overleven. Ook geeft Dare2Help advies over de aanschaf en het onderhoud van een AED.

Kennis en training
Juiste kennis en training zorgen ervoor dat je in een stressvolle situatie minder angstig bent. Je weet hoe je moet te handelen. Het volgen van een EHBO-cursus of reanimatietraining zorgt voor meer zekerheid. Dat heb je vaak nodig. Zo vertelt Yvonne ook het verhaal over Frank (42). Frank kreeg vorig jaar een acute hartstilstand toen hij aan het hardlopen was op de baan van Atletiekvereniging Trias in Heiloo. Voor hem liep onder andere een huisarts die gelukkig direct kon starten met reanimeren. Ook was er een AED in de buurt waardoor de nodige schok snel gegeven kon worden. Zo heeft Frank het zonder restverschijnselen kunnen overleven. Na twee weken stond Frank weer bij Trias om zijn kinderen van de atletiektraining te halen. Dit is een goed voorbeeld dat direct starten met reanimeren en een AED in de buurt levens kan redden.

Het is goed te weten dat een EHBO- of reanimatiecursus door Dare2Help vaak geheel of gedeeltelijk wordt vergoed bij een aanvullende zorgverzekering. De cursus kan in company, bij uw thuis of bij Herberg Jan in Heiloo gegeven worden. Meer info vindt u op www.dare2help.nl. of neem direct contact op met Yvonne 06-50748802.

Tekst: Ilse Bloemendal

Reünie St Radboudschool Heiloo

HEILOO - De St. Radboudschool in Heiloo organiseert zaterdag 10 juni een reünie voor de mensen die op de Radboudschool zaten of werkten tot en met schooljaar 2010-2011. De school wil dat graag laten weten aan mensen die zelf op de Radboudschool hebben gezeten of mensen kennen die op erop gezeten hebben. De reunie op zaterdagmiddag 10 juni duurt van 14.00 tot 18.00 uur.

Aanmelden
Omdat de organisatie wil weten hoeveel mensen de reünie willen bezoeken, wordt gevraagd je aan te melden via radboud50jaar@gmail.com In de mail graag de volgende informatie: uw achternaam (meisjesnaam) en jaar van school verlaten. Na aanmelding krijg je verdere informatie. De kosten zijn 10 euro (inclusief drie consumptiebonnen en hapjes). Details over het verloop van de middag worden ter zijner tijd bekend gemaakt op de Facebookpagina en de website van de Radboudschool (www.radboud-school.nl).

>>> KADER
Vijftig jaar St. Radboudschool

Dit schooljaar is het vijftig jaar geleden dat de St. Radboudschool haar deuren opende. Dit wordt het hele jaar gevierd. Ook voor de mensen die op de Radboudschool zaten (tot en met schooljaar 2010-2011) of werkten is het feest.

Expositie 'Mafkikkers' in Gemaal 1879

Mafkikker.

AKERSLOOT - Zin om de expositie 'Mafkikkers' met werk van grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn te bezoeken? Bezoek dan de expositie in het Gemaal 1879 in Akersloot. Deze expositie opende zondag 2 april en duurt tot en met 28 mei.
Harm Noordhoorn toont typografische 'druksels', waarin onder meer de kikker in vele gedaanten – van mafkikker tot driftkikker – geestig wordt verbeeld. Castricummer Harm Noordhoorn is een meester in het combineren van oude grafische technieken, materialen en vormen. Hij werkt in de traditie van de befaamde grafisch kunstenaar Hendrik Werkman (1882–1945) en hanteert vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde (zwart, wit en rood). Anders dan zijn roemruchte voorgangers brengt Noordhoorn humor in. Zijn werk heeft vaak een geestige knipoog, waardoor het luchtig en toegankelijk wordt. Noordhoorn: "De wereld is al serieus genoeg. Daarom mag kunst best een beetje maf zijn." Dichter Arthur Lava, die als literaire mafkikker enige reputatie geniet, verricht de opening van 'Mafkikkers'. Gitarist Marcel Nooij laat het gemaal zinderen met muziek waar iedereen verkikkerd op is…

Gemaal 1879 is gevestigd aan Fielkerweg 4 in Akersloot. Openingstijden: zondagen van 13.30 tot 16.30 uur. Parkeren kan bij Hotel Akersloot. Voor bezoek op afspraak, bel 0251-654142.

Inzamelactie voor rommelmarkt Eensgezindheid

EGMOND-BINNEN - De voorbereidingen voor de zesenveertigste grote rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid - die op 10 juni plaatsvindt in Egmond-Binnen - zijn in volle gang. In de agenda staan drie inzameldagen.

De eerste grote inzamelactie stond zaterdag 10 april in de agenda, de andere dagen volgen op 6 mei en 27 mei. Die dagen kunnen inwoners van de gemeenten Bergen en Heiloo hun spullen beschikbaar stellen aan de ophaaldienst van de vereniging. Alles wat nog bruikbaar is, is welkom. Denk bijvoorbeeld aan meubilair, potten en pannen, fietsen, glas en aardewerk, boeken, speelgoed, gereedschap, ijzerwaren, lampen, koel- vrieskasten, computerapparatuur, radio- tv's , kunst en antiek, tuingereedschap en fotoapparatuur. Ook draagbare (gebruikte) kleding en schoenen zijn welkom.

Een telefoontje of e-mail naar één van de adressen, die hieronder vermeld staan, is genoeg om ervoor te zorgen dat de spullen worden opgehaald. Tillen en sjouwen doen de medewerkers van de rommelmarkt. De rommelmarkt is bestemd om de kosten van de muziekopleiding te kunnen bekostigen, de instrumenten te kunnen vernieuwen en uniformen te kunnen aanschaffen.

Het aanbieden van spullen kan bij Piet Apeldoorn (072-5061324), Vincent Pepping (072-5065601) of Piet Zonneveld (072-5065517). U kunt tevens een e-mail sturen naar info@eensgezindheidegmond.nl.

Extra duinkaartcontroles in het Noordhollands Duinreservaat

Even een duinkaart kopen.

REGIO - Opgelet: duinbeheerder PWN controleert zaterdag 15 en zondag 16 april weer extra op het bezit van duinkaarten. Dit betekent dat alle bezoekers, ook de hardlopers, daadwerkelijk de duinkaart bij zich moeten hebben en moeten kunnen laten zien. PWN wil bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat blijvend laten genieten van het prachtige duinlandschap. Daarvoor is het nodig dat u een duinkaart koopt. PWN is voor het beheer van de duinen afhankelijk van deze inkomsten omdat de overheid hiervoor geen subsidie verstrekt. Een duin(jaar)kaart koopt u al voor 12,50 euro via www.pwn.nl/duinkaartkopen of via MyOrder (mobiel bestellen en betalen). Ter informatie: een boete voor het niet in bezit zijn van een geldige duinkaart is een veelvoud daarvan (conform besluit van Ministerie van Veiligheid en Justitie).

Witte Donderdag samen met de Caritas` Inzameling voor de Voedselbank

Ingezamelde spullen voor de Voedselbank.

REGIO - De Caritas werkgroepen van Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden (HALE) willen - net als voorgaande jaren - een inzameling houden voor de voedselbank en wel op 'Witte Donderdag' 13 april. Omdat 'Witte Donderdag' in het teken staat van delen, willen de werkgroepen artikelen inzamelen voor de Voedselbank in Beverwijk (Akersloot en Limmen) en Alkmaar (Heiloo en de Egmonden). Denk aan bijvoorbeeld een pak koffie, thee, rijst, pannenkoekmix, drinken, blikken, potten groenten of tandpasta. Graag producten die lang houdbaar zijn. De voedselbank in Alkmaar laat overigens weten over voldoende pasta en rijst te beschikken.

Om dit jaar (klein)kinderen bij deze actie te betrekken, vraagt de organisatie hen iets te geven aan hun leeftijdsgenootjes. Wat zij en u misschien niet weten is dat het niet voor ieder kind gewoon is om met een ontbijt naar school te gaan of drie maaltijden per dag te gebruiken. De Caritas werkgroepen zien u graag
in de kerk met een gift voor uw medemens. Bent u niet in de gelegenheid om naar de kerk te gaan, kunt u altijd op een ander moment uw gave afgeven op de daarvoor bestemde plekken in uw parochie. De diensten op deze 'Witte Donderdag' beginnen in Akersloot en Egmond aan Zee om 19.00 uur, die in Heiloo en Limmen om 19.30 uur. De werkgroepen danken u alvast voor uw gaven.

'Beelden Prins Hendrik Stichting voor de zomer weg'

Het kunstwerk van Louk van Meurs. Foto: Evert Visser

EGMOND AAN ZEE - Het kunstwerk 'De Microben' van de Egmondse kunstenares Louk van Meurs verlaat nog voor de zomer de tuin van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Dat beloofde onlangs wethouder Odile Rasch voor de microfoon van de regionale omroep NH.
Dorpsvereniging Egmond Parel aan Zee had de beelden hier bijna drie jaar geleden laten neerzetten als eerbetoon aan de bekende kunstenares die in 2013 overleed en internationaal furore maakte. Sindsdien reageren sommige mensen negatief op de vijftig gietijzeren delen die volgens hen lijken op grafzerken. Omdat een tijdelijke vergunning ontbreekt en de tuin hoort bij een Rijksmonument - en je op een monument niet zomaar iets mag neerzetten - zouden de beelden moeten verhuizen. Dorpsvereniging Egmond Parel aan Zee wil daarentegen dat de beelden daar blijven of een geschikte andere plek krijgen in Egmond aan Zee. Doel is samen met de gemeente te zoeken naar een geschikte alternatieve locatie maar die is nog niet gevonden. Odile Rasch: "Wij zoeken met een zachte hand naar een oplossing. Voor de zomer gaan we toch echt de beelden weghalen."

Rondleidingen in Egmond: gemak dient de mens

Ontdek bijzondere plekken tijdens de rondleidingen door de Egmonden. Foto: Martijn Mulder

EGMOND - Voor wie op zoek is naar een leuk dagje uit in de Egmonden, is er sinds kort de website rondleidingen-in-egmond.nl. Hier kunt u niet alleen kiezen uit diverse kant-en-klare rondleidingen, maar ook zelf een rondleiding naar eigen wens samenstellen. De website is een initiatief van Stichting Historisch Egmond.

Gezinnen, vriendenclubs, stichtingen, verenigingen en vaak ook hele families, zoeken regelmatig naar een volledig verzorgde middag uit, waarbij een cultureel uitstapje moet worden gecombineerd met iets sportiefs, of met een hapje en een drankje. Vrijwilligers van Historisch Egmond willen in die behoefte voorzien en hebben verbindingen gelegd tussen diverse, reeds bestaande mogelijkheden en activiteiten, die eerder uitsluitend afzonderlijk aangeboden werden. Hierdoor ontstaan vaak verrassend leuke combinaties, waarmee u Egmond op een geheel nieuwe manier beleeft.

Zo worden reeds bestaande rondleidingen als het Wandelrondje Egmond aan Zee, een fietstocht langs de restanten van de Tweede Wereldoorlog of een tocht langs Egmondse begraafplaatsen aangeboden met allerlei aanvullende opties die naar eigen wens kunnen worden toegevoegd. Zo kunt u een koffieontvangst bijboeken of een lezing. Wat te denken van een uur gebruik van de filmzaal in bezoekerscentrum Huys Egmont, om bijvoorbeeld oude familiefilms te vertonen?

Ook kan er aansluitend op de rondleiding geluncht worden, of er kan worden genoten van een High Tea, High Wine of High Beer. En als de openingstijden dit toelaten, kan de dag aangevuld worden met een bezoek aan één van de Egmondse musea. De mogelijkheden zijn eindeloos, waardoor er voor ieder budget wel iets samen te stellen is.

Bij Historisch Egmond staan ervaren gidsen gereed om u mee te nemen op een tocht door het verleden en u onderweg alles te vertellen over de rijke Egmondse historie. Kijk voor meer informatie op www.rondleidingen-in-egmond.nl of bel met 06-51689620 (Martijn).

Jongejans Koeltechniek

Mario en Erik Jongejans bij de fonkelnieuwe bedrijfsbus. Tekst en foto: Arjan Hoogvorst

Middelweg 175, 1911 ED Uitgeest. Info: tel. 0251 - 31 23 27, info@jongejanskoeltechniek.nl, www.jongejanskoeltechniek.nl

UITGEEST - Een echt familiebedrijf dat al acht decennia op hetzelfde adres actief is. Met een prachtig verleden waarin de nodige stappen zijn gemaakt en telkens ook met een focus op de toekomst, om bij te blijven met de nieuwste technieken. Jubilerend Jongejans Koeltechniek siert deze week Bedrijf Belicht.

De historie van Jongejans Koeltechniek gaat terug tot 1937, toen opa Jongejans aan de Uitgeester Middelweg begon met commissiehandel, levering van machines aan de zuivelindustrie en consumptie-ijsbereiding. "Dat ijs werd hier in een salon verkocht, evenals aan de horeca", vertelt Mario Jongejans in het bijzijn van broer Erik. Samen met twee monteurs bestieren zij het familiebedrijf, dat dit jaar tachtig jaar bestaat. "Tussen dat eerste ambachtelijk bereide ijs en onze apparatuur en service van tegenwoordig, zit een tijdspanne waarin de technische ontwikkelingen enorm snel zijn gegaan."

Hoofdzaak
Opa en vader Jongejans legden zich na verloop van tijd steeds meer toe op de levering van koel- en vriesinstallaties, wat vanaf de jaren zestig de hoofdzaak vormt. "Inmiddels doen wij alles op het gebied van airconditioning, bedrijfskoeling en serverkoeling", vervolgen de broers Jongejans. "Daarbij werken we voor een breed scala aan klanten, van bakkerijen, slagersbedrijven en groentezaken tot grote industriële bedrijven in onder meer Zaanstad en IJmuiden."

Duurzaam
Net als bij diverse andere sectoren blijven de technieken waarmee Jongejans Koeltechniek te maken heeft, zich onverminderd snel ontwikkelen. "Dat maakt ons werk elke dag weer tot een mooie uitdaging. Nu een groeiend aantal bedrijven zich steeds meer focust op duurzaam ondernemen en alles wat daarbij komt kijken, is het voor ons zaak om daarin mee te gaan. Neem de aanzienlijke energiebesparing die je kunt genereren met onder meer warmtepompen. Ook dat vormt voor ons een zeer interessant aspect binnen ons werkterrein. Zo kunnen wij bijvoorbeeld voor kantoren geheel op maat gemaakte totaalklimaatoplossingen leveren, waarbij we een ventilatiesysteem met warmteterugwinning realiseren. Denk verder ook aan onder meer de verwarming van een complete bedrijfsruimte met behulp van ingenieuze warmtepompen en natuurlijk vandaag de dag niet meer weg te denken airconditioning", aldus Mario en Erik Jongejans in hun tussen de Middelweg en Westergeest gesitueerde bedrijfspand.

Voordat het al te technisch gaat worden, kunnen belangstellenden voor een indruk van alle mogelijkheden een kijkje nemen op www.jongejanskoeltechniek.nl of contact met Jongejans Koeltechniek opnemen via bovenstaand telefoonnummer of mailadres.

13 april: Lezing Huys Egmont

Een man met handkar loopt langs de stoomtram: twee van de vele vervoersmiddelen die in de Egmonden zijn gebruikt. Foto: Historisch Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - De volgende lezing in bezoekerscentrum Huys Egmont in Egmond aan den Hoef vindt plaats op donderdagavond 13 april. De sprekers zijn Harry de Raad en Jesse van Dijl van het Regionaal Archief Alkmaar. Het archief beheert een schat aan informatie en afbeeldingen en Harry en Jesse laten hiervan een en ander zien. Voor de pauze praat Harry over oude landkaarten uit het Egmond-archief, dat bewaard wordt bij de Archives Nationales in Parijs. Na de pauze vertelt Jesse over de vele verschillende vervoersmiddelen die we in de Egmonden hebben gehad. Kaarten kosten 5 euro en zijn te reserveren bij de infobalie van Huys Egmont, via internet op www.huysegmont.nl/agenda en telefonisch op 06-53265288 (Rob Leijen). De lezing begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Pasen op 't Dierenduintje

Bezoekers bij de kinderboerderij.

CASTRICUM - Ook op kinderboerderij 't Dierenduintje wordt dit jaar weer Pasen gevierd. Kinderen zijn welkom op Eerste en Tweede Paasdag van 11.00 tot 15.00 uur om vijf paaseitjes te zoeken. Bij inlevering van de paaseitjes wordt een lekkere attentie uitgedeeld, gesponsord door Albert Heijn Castricum. Misschien komt de paashaas ook nog wel even langs... De kinderboerderij ligt aan de Duinenboschweg 1A in Castricum, nabij het station. De entree is gratis.

TC Heiloo United en Reva Centre staan voor blessurevrij tennissen

Sebastiaan de Lange, fysiotherapeut bij Reva centre en Ton Verberne, voorzitter van TC Heiloo United bevestigen de samenwerking.

HEILOO - Tennisvereniging TC Heiloo United en Reva Centre hebben de handen ineen geslagen. Doelstelling van de samenwerking is om de leden van TC Heiloo United te laten doen wat ze het liefste doen: onbekommerd tennissen, niet gehinderd door lichamelijke klachten.

Tennis is een sport waar bijna iedereen op eigen niveau plezier aan kan beleven. Toch zien we in de praktijk regelmatig mensen (tijdelijk) afhaken vanwege fysieke klachten. Speciaal voor leden van TC Heiloo United is er nu een inloopspreekuur. Leden kunnen tijdens het inloopspreekuur vrijblijvend terecht voor vragen, maar bijvoorbeeld ook om even die knie die al maanden zeurt te laten onderzoeken. Mensen die overwegen weer te gaan tennissen, maar twijfelen of dit kan, zijn ook van harte welkom.

Het inloopspreekuur start vanaf 5 april. In eerste instantie kunnen de leden van TC Heiloo United iedere woensdag van 18.00 tot 18.30 uur terecht. Reva Centre - een gespecialiseerde pluspraktijk voor fysiotherapie, manuele therapie en arbeidsrevalidatie - is gevestigd naast het tennispark, bij fitnesscentrum Dorssports. Reva Centre en is onder andere gespecialiseerd in sport, hand/pols en elleboogklachten en knie- en heuprevalidatie. Uniek in Nederland is de OriGENE 2 methode waarmee het mogelijk is om alle onderdelen van de wervelkolom geïsoleerd te trainen ter bestrijding van rug- en nekklachten. Als deelnemer aan het Join(t) Forces programma richt Reva Centre zich samen met onder andere Naomi van As ook op blessurepreventie binnen de jeugdsport.

PCC Maalwater Run & Walk bedankt alle sponsoren

Deelnemers aan de 10 km run. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De negende PCC Maalwater Run & Walk is zondag in Heiloo gehouden. De Rotary Club Heiloo organiseerde het evenement in samenwerking met de Buurtsportcoach Heiloo, AV-Trias en de SportRaad Heiloo. De PCC Maalwater Run & Walk 2017 is het hardloop- en wandelevenement van Heiloo voor alle leeftijden.

Een kleine achthonderd deelnemers namen deel aan de run. Zij deden aan verschillende afstanden mee. De kortste afstand werd gelopen door de Bambini's, zij liepen vijfhonderd meter. Verder liepen basisschoolleerlingen van de groepen 1 tot en met 4 een afstand van één kilometer. Deze afstand werd bij de jongens gewonnen door Bas Appelman (Elckerlyc) en bij de meisjes door Yvonne Aelbers (Radboudschool). Vervolgens liepen de leerlingen van de hoogste groepen van de basisschool en een aantal leerlingen van het PCC de twee kilometer.
Ook hier waren twee winnaars, bij de jongens Mick van Duin (Benedictus) en bij de meisjes Zoë Hoebe (Willibrordschool).

Complimenten
Daarna liepen deelnemers nog de 4,5 en de 9,5 kilometer. Wessel de Wit (PCC Heiloo) won de 4,5 kilometer bij de heren en Quinty Buur (PCC Heiloo) bij de dames. Bij de 9,5 kilometer werden Richard Dijkhuizen uit Castricum en Marion Overmeer uit Heiloo tot winnaars gekroond. Aan de walk deden ongeveer tweehonderd wandelaars mee. Zij konden kiezen uit een wandeling van zes, negen of achttien kilometer. Veel complimenten waren er ook van de wandelaars. Ze gaven aan op verrassende plekken in Heiloo te komen, een ware ontdekkingstocht!

De opbrengst van minimaal 5000 euro komt ten goede aan het goede doel, het Rotary Sportfonds Heiloo. Dit fonds steunt de sportparticipatie door jongeren, ouderen, vluchtelingen en gehandicapten. Een dj en een Dixieland Band waren verantwoordelijk voor de muzikale ondersteuning. IJs in een ijskar van Di Fiorentina zorgde voor de nodige verkoeling. Verder werden de kleintjes ook niet vergeten: een springkussen stond voor hen klaar en Runners World verkocht in een stand sportkleding.

De organisatie kijkt terug op een fantastisch evenement dat mede door de vele deelnemers, alle kinderen, ouders, grootouders, vrijwilligers, toeschouwers en natuurlijk het mooie weer tot een groot succes werd gemaakt. Ook dank aan alle sponsoren.
Via de app van Vidicrowd zijn twee live verslagen te zien van de Maalwaterrun.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Kinderen van de groepen 1 t/m 4 tijdens de 1 km run. Foto: Stip Fotografie
Jong en oud in beweging. Links: kinderen van de groepen 1 t/m 4 tijdens de 1 km run. Rechts: deelnemers aan de 10 km run. Foto's: Stip Fotografie

Scholen Egmond aan den Hoef in de prijzen

Het winnende jongensteam van de Sint Jozefschool op de foto.

EGMOND AAN DEN HOEF - Goede prestaties van twee scholen in Egmond aan den Hoef tijdens het schoolvoetbaltoernooi van de Egmondse scholen op de velden van Sint Adelbert in Egmond-Binnen. De voetballers van groep 8 van de Sint Jozefschool in Egmond aan den Hoef werden donderdag kampioen, de meisjes behaalden de tweede plaats. Het jongensteam gaat door in de competitie en vertegenwoordigt Egmond op 19 april in Limmen. Dat de andere school in het dorp, de Boswaidschool, beschikt over super sportieve en enthousiaste kinderen blijkt wel uit het feit dat zij ook dit jaar met drie teams meededen aan het voetbaltoernooi. Meisjes 1 werd kampioen en gaat door naar de volgende ronde. Ook zij gaan hun beste beentje voorzetten in Limmen.

De meiden van de Boswaidschool zijn blij met hun overwinning.

Konings wandeltocht

AKERSLOOT - De Akersloter marathon club organiseert op 23 april alweer een vierde Konings wandeltocht, twintigste editie. Deze tocht brengt u via polders, duinen, langs meren en bossen door het prachtige Noord-Hollandse landschap. Er is keuze uit vijf verschillende afstanden van 5, 10, 15, 25 en 40 kilometer voor zowel de recreatieve als de sportieve wandelaars. Alle routes zijn met pijlen uitgezet. Startplaats: Handbalkantine Boschweg 26 in Akersloot.

Starttijden
40 kilometer: 07.00 tot 09.00 uur.

25 kilometer: 08.00 tot 11.00 uur.
15 kilometer: 09.00 tot 13.00 uur.
10 kilometer: 10.00 tot 13.00 uur.
5 kilometer: 10.00 tot 15.00 uur.
Sluiting: 16.30 uur.

Bel voor meer informatie 0251-312973 of 0251-310715. Kijk ook op www.amak.nu

Paasdrive klaverjassen en keezen in Akersloot

AKERSLOOT - Een mooie traditie, de jaarlijkse Paasdrive in De Vriendschap Akersloot op zaterdag 15 april. Een drive waarbij u kunt klaverjassen en keezen. Alle deelnemers samen vormen weer een zaal vol gezelligheid.

Ook u bent van harte welkom om gezellig te klaverjassen of te keezen. De aanvangstijd voor het keezen is 19.30 uur. U kunt u voor het keezen opgeven via: keezenakersloot@outlook.com of telefonisch: 0251-312866. De keezdrive zelf wordt georganiseerd door Bianca en Martijn. Zij zorgen iedere maand voor veel volle tafels in zowel Akersloot als Beverwijk.

Bent u meer een liefhebber van kaarten dan kunt u deze Paaszaterdag ook gezellig klaverjassen. Niet met het mes op tafel, de gezelligheid staat voorop. U kunt u voor het klaverjassen opgeven via: info@vriendschapakersloot.nl of telefonisch: 0251-312866. Het klaverjassen begint om 20.00 uur.

Voor beide drives zijn schitterende prijzen te winnen waarbij de paling en de grote chocolade eieren ook dit jaar niet ontbreken. Naast de drive vindt er ook altijd een super verloting plaats waar nog meer prachtige prijzen te winnen zijn. Uiteraard kunt u tussen de speelrondes door genieten van een hapje en een drankje.

KPB wedstrijd: Maurice Mönch kwam, zag en overwon

AKERSLOOT - Alkmaarder Maurice Mönch heeft donderdagavond - niet geheel zonder geluk - de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbike cup op zijn naam geschreven. Nadat het aanvankelijk op Sportcomplex de Cloppenburgh weer naar een traditioneel schouwspel leek te gaan, werd de werkelijkheid geheel anders. Met het inrijden hadden enkele renners al de zorg op zich genomen nieuwkomer Maurice Mönch een beetje wegwijs te maken op het technische parcours. Met deze actie laten de deelnemers zien dat mointainbikers vaak uit een heel anders soort sociaal hout gesneden zijn dan vele andere sporters. Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef trok na de start weer fel van leer en voerde weer zijn one-man show op. Alkmaarder Ferry Karssen en Wilfred Knegt maakten de top drie vol. De duidelijk mindere techneut Maurice Mönch moest tot dan genoegen nemen met een vierde stek. Toch wist Mönch later Uitgeester Wilfred Knegt op te slokken om vervolgens op te stomen naar Ferry Karssen. Maar juist op het moment dat Ferry Karssen aan de beurt zou zijn gepakt te gaan worden, stapte Karssen uit koers vanwege - naar zijn zeggen - overbelasting. Toen even daarna ook koploper Henk Verdonk junior door pech uit moest vallen, werd de overwinning in de schoot van Maurice Mönch geworpen. Uitslag; 1. Maurice Mönch Alkmaar. 2. Wilfred Knegt Uitgeest. 3. Henk Verdonk senior Egmond a.d. Hoef. 4. Henk Louwe Alkmaar. 5. Emiel Prins Egmond aan Zee.

Wordt HSV 1 op Tweede Paasdag kampioen van de derde klasse?

Max Dekker scoorde zojuist en krijgt felicitaties van Ruben Bugter.

HEILOO - De wedstrijd tegen Beemster leverde drie punten op, maar dat ging niet van harte. De in het wit geklede Beemsterlingen verkochten hun huid duur en gingen in tegenstelling tot de uitwedstrijd vol voor de winst.

Pupil van de week Kas Dalenberg gaf het goede voorbeeld en scoorde keurig door de bal in de hoek van het doel te trappen. Na het aftasten van elkaar kreeg Max Dekker in de negentiende minuut een uitgelezen mogelijkheid, maar zijn kopbal werd met een katachtige reactie door de keeper gered. In de tweeentwintigste minuut was het aan de andere kant wel raak via een snel uitgevoerde aanval. De voorzet werd door spits Pieters goed ingekopt: 0 -1. In de tweede helft kwam HSV feller uit de kleedkamer, maar Indy Klamer moest toch eerst nog handelend optreden na een hakbal op vijf meter van zijn doel. In de zestigste minuut legde invaller Tom Hafkamp de bal breed op Ruben Bugter die één man passeerde en via de voet van de tweede man doel trof: 1-1.

Zes minuten later onderschepte Max de bal halverwege de helft van Beemster, sneed goed naar binnen en werd toen door een B-verdediger gevloerd. Ruben Bugter profiteerde dankbaar en schoot de 2-1 in de touwen, waarna Max vier minuten later wederom de bal onderschepte en de bal goed breed legde op Rick Houtenbos voor de 3-1. Beemster gaf niet op en scoorde de aansluitende 3-2 in de achtentachtigste minuut binnen. Het zou nog spannend worden, maar Max schoot een doorgekopte bal van Rick in de hoek: 4-2. En zo werden de drie punten veiliggesteld in de wedstrijd gesponsord door Van Os Mode Heiloo.

Maandag Tweede paasdag (17 april) speelt HSV de inhaalwedstrijd tegen Meervogels in Akersloot om 14.00 uur. Deze dag kunnen de rood/gelen kampioen worden bij winst en zelfs bij een gelijk spel. HSV'ers, kom het team aanmoedigen!

De Brug Akersloot schoolvoetbalkampioen

Het winnende team is zeer blij met de gewonnen beker.

AKERSLOOT - Afgelopen woensdag was er een schoolvoetbaltitanenstrijd op het park van vv Limmen tussen de scholen uit Limmen, Akersloot en Uitgeest. Bij de meiden ging De Brug er met de hoofdprijs vandoor. Alle wedstrijden werden gewonnen. De halve finale tegen Binnenmeer 2 uit Uitgeest was een heuse thriller. In de laatste minuut maakte De Brug de bevrijdende 1-1 en met strafschoppen haalden de meiden uit Akersloot de finale. Daar was Binnenmeer 1 een maatje te klein en met 3-0 werd de titel binnen gesleept. Grote klasse van de kampioentjes Yoni, Pip, Yvonne, Zelly, Charlotte, Sofie, Nina, Lauren, Bloem, Manouk, Suzette en Selina. Op 19 april gaan de toppers naar de volgende ronde. De scouts van vv Alkmaar zullen ongetwijfeld stiekem in de bosjes liggen.

HZV 1-Golden Stars 1: mooie eindstand voor HZV 1

HEILOO - Na een mooie combinatie tussen Sven de Zeeuw en Robin Bugter ter hoogte van de doellijn, bracht Robin Bugter de stand op een 7-4 voorsprong en dat was tevens de eindstand voor HZV Het Vennewater. En dat was de derde fraaie goal van Robin Bugter, tegen het op de tweede plaats staande Golden Stars.

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Zaterdag 15 April in `t Kroegje, EVERT DRAAIT DOOR, hij neemt zijn pickup mee. Neem gezellig je oude Elpee of singel mee ,en hij draait ze.

Wie oh wie! Mijn moeder heeft donderdag haar ruiten regenhoedje verloren. Parkeerplaats 't Loo. 0251 - 653601

TE KOOP: Mooie notenhouten wandkast en bankstel (3-1-1) Noten met mohair stof. Tel: 06 - 5715 0063

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd ? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. T: 06 - 1827 8367

Biedt zich aan; SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Met Pasen naar de Efteling ? 9 persoonsbus nodig ? HUURAUTO-HEILOO.NL

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Weekend Texel. HUURAUTO-HEILOO.NL

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. 06 4811 6691 www.zingjemee.nl.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Beste schilder & stukadoor. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Even naar tante Lien in Leeuwarden? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL