De Uitkijkpost

30 november 2016

De Uitkijkpost 30 november 2016


Nieuwe dienstregeling NS voor station Heiloo

Deze trein stopt vaker op station Heiloo.

HEILOO - De nieuwe dienstregeling van de NS vanaf station Heiloo start zondag 11 december. Er komen meer rechtstreekse verbindingen en voor sommige verbindingen wordt de reistijd korter.

Er komen vier in plaats van twee verbindingen naar Alkmaar-Noord en Heerhugowaard en een rechtstreekse, zes minuten snellere verbinding tussen Heiloo en de stations Schagen, Anna Paulowna en Den Helder.

De Intercity Alkmaar-Maastricht stopt niet meer op station Heiloo. Station Maastricht is in de nieuwe dienstregeling te bereiken met een overstap op station Castricum. Reizigers kunnen hiervoor de Sprinter naar Castricum nemen. Deze Sprinter vertrekt om 26 en 56 minuten over het uur vanaf Heiloo.

De Intercity Den Helder-Nijmegen vertrekt om 19 en 49 minuten over het uur. Verder vertrekt de Intercity Nijmegen-Den Helder om 10 en 40 minuten over het uur vanaf Heiloo.

Spitsintercity Haarlem-Alkmaar stopt weer in Heiloo en Castricum. In de nieuwe dienstregeling is de reistijd Heiloo-Haarlem in de spits dertien minuten korter.

Heiloo promoot het scheiden van glas Start actie 'Glas in 't bakkie'

HEILOO - "Heiloo is goed op weg in het scheiden van glas, maar het kan nog beter", laat een gemeentewoordvoerder weten. Daarom start de gemeente Heiloo donderdag 1 december de actie Glas in 't Bakkie. Wethouder Rob Opdam geeft dan om 11.30 uur het startsein voor de actie bij de Albert Heijn in winkelcentrum 't Loo. Deze actie duurt van 11.00 tot 14.00 uur.

Rob Obdam praat met inwoners en deelt glastassen uit, te gebruiken om verzameld glas naar de glasbak te brengen. Verder staat er een speciaal glasteam klaar, dat inwoners uitleg geeft over het scheiden van glazen verpakkingen. De glas-in-t-bakkie-actie vindt ook plaats op diverse locaties, namelijk bij Het Hoekstuk (11.00 tot 14.00 uur) en bij de Albert Heijn in Ypestein op het Rosendaal (15.00 tot 18.00 uur).

Inwoners van de gemeente Heiloo brengen jaarlijks ongeveer 28 kilo glazen verpakkingen (zonder statiegeld) naar de glasbak. Het landelijk doel ligt op tweeendertig kilo per persoon per jaar. Toch verdwijnt er nog steeds te veel verpakkingsglas in het restafval, zoals wijnflessen, jampotjes en parfumflesjes. Dat is zonde, want glas kan eindeloos hergebruikt worden en is 100% recyclebaar zonder dat het kwaliteit of kwantiteit verliest. Het scheiden van glas gaat tegenwoordig steeds gemakkelijk. Het inleveren van glas met wat restjes aan het glais geen bezwaar. Met deksel of dop kan het zo de glasbak in. Het glas hoeft dus niet eerst schoongespoeld te worden. Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Niet zo gek dat jaarlijks maar liefst 350 miljoen kilo gescheiden wordt ingeleverd.

Op de website www.glasscheiden.nl vindt u meer informatie over het scheiden van glas en de campagne Glas in 't bakkie.

"Heiloo is goed op weg in het scheiden van glas, maar het kan nog beter", laat een gemeentewoordvoerder weten.

Sam & Falko, creatief duo op weg naar de top

Sam en Falko tijdens hun geweldige show in de BukBuk. Foto: Jack Schaap

HEILOO - Het Heiloose hiphop-duo Sam & Falko flikte vrijdag wat niemand nog had durven hopen. Het voormalige toonaangevende poppodium ging eenmalig open voor de presentatie van hun eerste cd en was volgestroomd met jong en oud publiek. Vrienden en familie, kennissen en andere geïnteresseerden bekeken met open mond de hoogstandjes van dit veelbelovende duo, want veelzijdig was en is het. De twee rapten in sneltreinvaart en lieten het publiek genieten van gevoelige en melodieuze songs en breakdance-demonstraties, uitgevoerd door hun leerlingen. Een ander ingrediënt in het gevarieerde aanbod was een heus crowdsurfmoment. Heiloo is een wereldact rijker!

Sinterklaas in Winkelcentrum 't Loo

Genieten met de Pieten. Foto: Marianne Vollers

HEILOO - Sinterklaas bezoekt zaterdag 3 december Winkelcentrum 't Loo. Hij komt hier rond 13.30 uur aan. Daarna neemt hij alle tijd om de kinderen van Heiloo te ontvangen. Ook neemt hij een kijkje in de slaapkamer.

10 vragen aan... Ger de Haas

Mijn naam is Ger de Haas. Ik ben getrouwd met Annemarie Zuurbier. Samen hebben wij twee zoons: Huck en Zeb. Ik werk als docent geschiedenis en leerlingbegeleider op het Luzac College. Daarbij ben ik actief met mijn bedrijf Ger de Haas Communicatie, Educatie, Inspiratie o.a. voor Ontmoetingscentrum PostaanZee.

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Amsterdam ben ik geboren en als vierjarige verhuisde ik met het gezin naar de Groenelaan in Heiloo. Sinds de jaren negentig wonen wij op Laan Eindeloos en eindeloos, dat is het ook.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Het begeleiden en motiveren van jonge mensen. Met hen in gesprek zijn, ontdekken waar hun krachten en angsten liggen en hen stimuleren en vertrouwen geven. Met de juiste hulp kunnen jongeren zich optimaal ontwikkelen. Wow, wat een mooie hobby.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
De componist Ennio Morricone vind ik een fantastische verhalenverteller met muziek. Samen met John Barry heeft hij de soundtrack gemaakt voor de speelfilms uit mijn jeugd.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Met voetbalvereniging HSV ging ik in de zomervakantie naar de Rovershut op Texel. Voetballen, zwemmen, spelletjes spelen en zorgeloos plezier maken. We waren de hele dag buiten en sliepen op zolder met Henkie Kaandorp en Erik Bolten in slaapzakken op de grond.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo of omgeving?
De gekronkelde houten brug over de vijver in het Oosterbos. Vooral 's morgens als ik hardloop tussen het wuivende riet. Dan zet ik de eerste stappen in de rijp op de planken die ik deel met de eenden. Half wakker waarschuwen zij elkaar dat ik eraan kom.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Als onze jongens ('s nachts) thuiskomen en ze vertellen even hoe ze het gehad hebben en dat alles in orde is.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Tijdens mijn studietijd werkte ik op het Waterlooplein in Amsterdam. Daar werd ik geholpen door een Engelse zwerver. Hij vertelde mij: "If you don't give a damn, you don't get a damn!" Helemaal waar.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik een stille liefhebber ben van klassieke muziek. Als instrument weet de cello mij diep te raken.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Zullen we het klein houden, Hans? Veel van onze middelbare scholieren fietsen 's morgens vanuit Heiloo richting Castricum of Alkmaar. Op de vier uitvalswegen zou ik eenvoudige overdekte verzamelpunten maken. Daar kunnen leerlingen afspreken, op elkaar wachten en zo samen de dag goed beginnen. In goed op elkaar leren wachten zit een heel wijze levensles.

10. Persoonlijke vraag: 'Hoe bevalt je carrièreswitch naar het onderwijs?'
Het bevalt mij uitstekend. Het mooie voor mij is dat ik nu mijn talenten, ervaringen en interesses combineren kan. Als docent geschiedenis ben ik met een geweldig vak bezig. In het begeleiden van leerlingen, zowel op school als op afspraak, kan ik met mijn methode van grote betekenis zijn. Daarnaast heb ik tijd voor mooie projecten waarbij ik mensen kan verbinden en inspireren. Alles bij elkaar een goed verhaal.

Ik nomineer Jan van Zelst voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: "Jij combineert studeren, werken en theater maken met flair. Wat is je geheim, Jan?"

Ineke Agterberg en Yvonne Alting exposeren in Bibliotheek Heiloo

Werk van Yvonne Alting.

HEILOO - In de bibliotheek van Heiloo is een expositie met schilderijen van Ineke Agterberg en Yvonne Alting te zien.

Ineke Agterberg: 'Het schilderen van ikonen is voor mij een meditatief gebeuren; de prachtige kleuren, de eindeloze lagen over elkaar heen geschilderd, van het donker naar het licht. Ik schilder met tempera-verf. De pigmenten zijn vermengd met bindmiddel, bijvoorbeeld met eigeel. Religieuze afbeeldingen en beelden waren in het gezin waarin ik opgroeide vanzelfsprekend en ik geniet iedere dag van hun uitstraling. Ik wens u veel kijkplezier!'

Yvonne Alting laat werk zien met als uitgangspunt de tulp: een uitbundig kleurenpalet met zowel scherp afgesneden als schilderachtige fragmenten waarin de kijker kan verdwalen. Het werk ontstaat uit collages van papier en textiel die Alting fotografeert en op de computer bewerkt tot nieuwe composities. Zo ontstaat een verbinding tussen de natuur en de verbeelding. Yvonne Alting woont in Heerhugowaard. Zij werkte recent nog mee met de Kunst10daagse in Bergen en aan een tentoonstelling in Museum Kranenburgh, georganiseerd door het Kunstcentrum Bergen ter gelegenheid van de Noord-Holland Biënnale.

De expositie is tot 9 januari 2017 te bezoeken in de expositieruimte van Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Wereldwinkel Heiloo ontvangt zilversmid Dambar uit Nepal

Dambar in zijn atelier.

HEILOO - Zilversmid Dambar uit Nepal bezoekt 3 december Wereldwinkel Heiloo. Kom langs en bekijk zijn collectie aan zilver: betaalbaar en van hoge kwaliteit. Een leuk cadeau voor Sinterklaas of Kerstmis!

De economie in Nepal draait de laatste jaren slecht. Met name de aardbeving van vorig jaar had hierop invloed. Toch werpt de verkoop voor Dambar in Nederland zijn vruchten af. Zijn ongeveer twintig werknemers kunnen ook het komend jaar weer aan het werk. Hierdoor kunnen zij hun gezinnen onderhouden.

Helpt u ook mee aan meer werk voor meer mensen in Nepal? Kom dan langs op 3 december. Dambar ontvangt u graag van 11.00 tot 15.00 uur. De Wereldwinkel schenkt daarbij een Nepalese thee of een ander drankje. Kijk ook op de website www.dambar-silver.com.

Politie verwacht piek woninginbraken tijdens donkere dagen

HEILOO - Naar verwachting gaat het aantal inbraken in 2016 in Heiloo iets lager uitkomen dan gold voor 2015. Dat meldt de politie. Toch verwacht de politie tijdens de donkere dagen in de maand december een piek. Volgens een politiewoordvoerder is dit een jaarlijks fenomeen waar de politie extra op inzet.

De inspanningen blijken niet altijd afdoende. De politie wil ook graag inbraken voorkomen door preventief bezig te zijn. Hiervoor zijn al verschillende maatregelen genomen. Onder andere wordt hieraan op social media aandacht besteed, er worden teksten op matrixborden weergeven, en er heeft in samenwerking met de wijkagenten een aantal schouwen plaatsgevonden om de 'zwakke' plekken in een wijk inzichtelijk te krijgen.

De politie vraagt iedereen om zijn of haar eigen netwerk te gebruiken om mensen alert te maken op woninginbraken. De politie hoopt de bewoners te kunnen attenderen op een stuk eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van bewaking van eigendom om zo een deel van de inbraken tegen te gaan. Bewoners kunnen heel eenvoudig met behulp van tijdschakelaars de indruk wekken thuis te zijn. Daarnaast kan men rondom de eigen woning zien wat de 'zwakke' plek zou kunnen zijn door met het oog van een inbreker te gaan kijken.

Via de WhatsApp-groepen kunnen buurtbewoners elkaar op de hoogte houden van bijzondere situaties in de buurt. U kunt zich hiervoor aanmelden via buurtpreventieheiloo@gmail.com.

Gourmet op maat bij Online-Slager.nl

Win de 'Gourmetschotel De Luxe' en eet smakelijk! Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Zin om een smakelijke prijs te winnen? Online-Slager.nl geeft tijdens de winactie in de Uitkijkpost vijf keer een 'Gourmetschotel De Luxe' voor vier personen weg t.w.v. 43,80 euro. De schotel bestaat uit kalfsoesters, kipsaté, varkenshaas, biefstukspiesjes, Black Angus hamburgers, ossehaas en lamshaas.

Meer over Online-Slager.nl:

'Gourmet op Maat'!

Na de succesvolle start met de gourmet- en fondueschotels in 2015, lanceert Online-Slager.nl dit jaar 'Gourmet op Maat'! Met enkele muisklikken stelt u zelf uw gourmet- of fondueschotel samen: selecteer het aantal personen, voeg naar wens extra vlees of sauzen toe, kies de gewenste leverdatum en de rijkelijk gevulde vleesschotel wordt gratis thuisbezorgd. Zélfs in het weekend en tijdens de feestdagen! U kunt kiezen voor vers geleverd of voor diepgevroren: dezelfde kwaliteit en smaak, maar langer houdbaar in het vriesvak.

Gratis bezorgen
Online-Slager.nl is gevestigd op industrieterrein De Boekelermeer aan de Droogmakerij 78 in Heiloo. Topslagers werken hier in een gloednieuwe slagerij die van alle gemakken is voorzien, met onder andere koelcellen, rookovens en shockvriezers.

De online bestellingen worden dagelijks verpakt en verstuurd naar klanten die via de website een bestelling plaatsen. De horeca wordt met eigen vrachtwagens van Online-Slager.nl zelfs zeven dagen per week van vleesproducten voorzien. In de regio Heiloo, Limmen, Castricum, de Egmonden, Akersloot en Uitgeest worden de bestellingen gratis bij de online klanten thuisbezorgd. Afhalen behoort ook tot de mogelijkheden.

Zes Zonnebloem-jubilarissen in het zonnetje

V.l.n.r.: Marijke Spronk, Irene ten Bosch, Han Wolven, Thea Wolven, Rietje van Walree. Niet op de foto vanwege ziekte: Gre Tiggers. Foto: Stiphout Fotografie

HEILOO - Zes vrijwilligers van de Zonneboem, afdeling Heiloo, kregen woensdag een zilveren speldje. Zij kregen dit speldje, uitgereikt door wethouder Elly Beens, omdat zij tien jaar als vrijwilliger bij de Zonnebloem actief zijn.


Marijke Spronk bezoekt haar deelnemers. Ze is een enthousiaste vrijwilliger die ook inspringt waar nodig.

De jubilarissen
Irene ten Bosch is bestuurslid en penningmeester van de afdeling Heiloo. Zij hielp mee met de landelijke administratieve vernieuwingen en verzorgde daarover ook allerlei workshops om de Zonnebloem het digitale tijdperk in te loodsen. Tevens verzorgt zij drie tot vier keer per jaar de Nieuwsbrief voor de vrijwilligers en jaarlijks een uitgave. Ook springt zij tegenwoordig geregeld in bij het organiseren van activiteiten.

Thea Wolven en Han Wolven worden eigenlijk altijd in één adem genoemd. Zij doen veel vrijwilligerswerk en met name voor de Zonnebloem zijn ze goud waard. Zij ondernemen veel met hun deelnemers en gaan bijvoorbeeld naar de jaarlijkse winkelweken voor de feestdagen. Zij gingen eveneens mee met een landelijke vakantieweek van de Zonnebloem. Tijdens de boottochten stond Han ook altijd klaar om af te wassen of andere hand- en spandiensten te verrichtten.

Rietje van Walree is een enthousiaste vrijwilliger die haar deelnemers trouw bezoekt en ook altijd de bijeenkomsten bezoekt. Bij activiteiten helpt zij graag.

Gre Tiggers doet bezoekwerk en ze doet dat trouw. Daarnaast verricht zij nog ander vrijwilligerswerk in Overkerck.

Alle jubilarissen voelden zich zeer vereerd met hun huldiging: hieruit spreekt toch de waardering voor hun vrijwilligerswerk. Juist die waardering geeft voldoening om met het werk door te gaan!

Tekst: Yvonne van Stiphout

NSGK-collecte succesvol

HEILOO - De collecte van Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) heeft half november in Heiloo € 1.337,41 opgebracht. NSGK bedankt alle twintig collectanten en alle gevers hartelijk voor hun geweldige bijdrage.

NSGK steunt honderden projecten op het gebied van spelen, leren, wonen, werken en voorlichten. Zij stellen zich ten doel dat kinderen en jongeren met handicap kunnen meedoen in onze samenleving, samen met hun leeftijdsgenoten zonder handicap. Wilt u volgend jaar ook collecteren, dan kunt u contact opnemen met regiocoördinator Leonie Weering via 06-3191 9860 of lweering@nsgk.nl.

Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Dat kan door een SMS te sturen met de letters NSGK naar nummer 4333 (daarmee doet u een eenmalige gift van €2,50) of met een online donatie via www.nsgk.nl.

Lichtritueel voor overleden kinderen

Evi Velders en Marinta Rutten.

HEILOO - Ritueelbegeleiders Evi Velders en Marinta Rutten zijn weer samen met tal van vrijwilligers bezig met de voorbereidingen van de 3e Wereldlichtjesdag Heiloo op zondag 11 december.

Even stilstaan bij een indrukwekkend gebeurtenis in je leven. Even de tijd nemen om je te realiseren wat er veranderd is. Vorm geven aan vreugde, verdriet, liefde en daarmee houvast of troost bieden. Marinta en Evi vonden elkaar om mensen hierin te ondersteunen. Samen creëren zij sfeer en scheppen zij de ruimte om een speciaal levensmoment op een persoonlijke manier te beleven. Een passend ritueel maakt zo'n moment zicht- en tastbaar, haast onvergetelijk en verbindt mensen met elkaar.

Wereldwijd worden op tweede zondag van december overleden kinderen in het licht gezet. Ook in Heiloo, met veel kaarsjes, mooie muziek en het noemen van de namen van de kinderen. Iedereen die zich hiermee verbonden voelt is welkom om 18.30 uur in de mooie Cultuurkoepel in Heiloo. Entree: vrijwillige bijdrage. Meer weten? Zie www.rondomceremonies.nl en www.amphora.nu.

Informatieve wandeling langs historisch groen in Zuiderloo

Mooi Heiloo. Foto: Anne Copier

HEILOO - Landschap Noord-Holland en de gemeente Heiloo organiseren donderdag 8 december een wandelexcursie voor bewoners en geïnteresseerden in de nieuwe wijk Zuiderloo. De wandeling gaat langs historische landschapselementen die in deze wijk gelukkig zijn behouden.

Het zuidelijk deel van Heiloo bezit een buitengewone rijkdom aan historische groenelementen. Anne Copier, excursieleider van de middag en werkzaam bij Landschap Noord-Holland: "Voor onze lezing en wandeling in september was veel belangstelling. Het is superleuk om de ogen van de bewoners te openen. Wat een gewoon rijtje bomen lijkt, is in werkelijkheid een eeuwenoude wal die als erfscheiding werd aangelegd. Het blijkt in een patroon te passen. Na deze wandeling zullen mensen met andere ogen naar hun wijk kijken."

Ook nu rekenen Landschap Noord-Holland en de gemeente Heiloo op veel belangstelling. Snel inschrijven is dus van belang. De wandeling start op 8 december om 15.00 uur op de parkeerplaats van Bowling & Partycentrum Heiloo aan de Kennemerstraatweg 341 in Heiloo en duurt tot 17.00 uur. De wandeling is gratis. Meer informatie en inschrijven kan via www.landschapnoordholland.nl/activiteiten of via Anne Copier, telefoon: 088-0064447.

Nadere informatie over dit persbericht kunt u krijgen bij Anne Copier, Landschap Noord-Holland via 088-0064447, 06-19870709 of a.copier@natuurlijkezaken.nl.

Het behoud van dit cultuurhistorische landschap was voor de gemeente Heiloo leidend bij de bouwplannen. Er ontstond hier dan ook een wijk 'met een ziel' waar de cultuurhistorie nog overal te zien en te beleven is.

Doorverwijzen naar online

REGIO
J.O.E.B. zoekt zijn geschiedenis

Gezocht: foto's en krantenartikelen over JOEB voor het samenstellen van de vijftig jaar JOEB-expositie.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Outsiderkunst in galerie De Kapberg

Lees meer op www.uitkijkpost.nl

SPORT
20 jaar meisjes en vrouwen voetbal bij vv Limmen

Alle meiden en vrouwen die voetballen bij vv Limmen beleefden onlangs een leuke middag en avond. Dit ter ere van twintig jaar vrouwen/meisjesvoetbal bij vv Limmen.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Kleine lettertjes nekken Vredeburg

Met een bekerduel voor het eerste viertal, een bondswedstrijd voor Vredeburg 4 en de negende ronde van de interne competitie beleefden de schakers van SV Vredeburg een drukke week.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Heiloose schakers verslaan collega's uit Bakkum

Oppositie 1 speelde 22 november thuis een Bondswedstrijd tegen Bakkum 1.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

Prachtige kerstshow bij de Aalsmeerse Plantenhal

Kerstboom bij de winkel.

HEILOO - Het is weer een genot om door de Aalsmeerse Plantenhal te lopen. De winkel is volop in de kerstsfeer. Er zijn heel veel verschillende kerstdecoratie-spulletjes te vinden, ook leuk om cadeau te doen. Er is groot verlichting ingekocht die voor binnen en buiten te gebruiken is en voor een vriendelijke prijs wordt verkocht. Uiteraard staat de Aalsmeerse Plantenhal weer vol met kerststerren, Azalea's, Phalaenopsissen en andere gezellige planten, teveel om op te noemen. Ook dit jaar biedt de winkel een mega-assortiment kerstbomen. Dat betekent dat u kunt kiezen uit honderden bomen in diverse soorten en maten tegen messcherpe prijzen. De boom wordt keurig ingepakt en voor u in de auto gedaan. Verder, voor kleur in de tuin en in de bakken, zijn er violen, Helleborusen, Skimmia's, etcetera. Ook kunt u wederom leuke en gezellige kerstworkshops bijwonen. Voorlopig zijn wij elke zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. Het personeel helpt u met plezier voor advies en ziet u graag! Voor meer informatie, zie www.aalsmeerseplantenhal.nl.

Opkikker Keer op Keer

HEILOO - Twee keer per maand schenkt Kringloopwinkel Keer op Keer een Opkikker van 500 euro aan een vereniging of stichting. De eerste opkikker van de maand december gaat naar Stichting Veldwerk in Nepal. Wilt u ook in aanmerking komen voor een van onze donaties? U kunt een formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, telefoon: 072- 5325962.

Piet Kerssens blij met nieuwe winkel

HEILOO - Op de foto ziet u de verkoopsters in de mooie nieuwe winkel van Piet Kerssens aan het Stationsplein 100 in Heiloo. De dames zijn zeer content met hun nieuwe werkplek en ook de reacties van de klanten zijn zeer positief. De nieuwe winkel is mooi, overzichtelijk en sfeervol en heeft onder andere een extra oven om meer in de winkel af te bakken. Van links naar rechts: Anja, Brigitte en Corina.

Op zoek naar een leuk kerstpakket?

Vrolijk kerstfeest gewenst!

HEILOO - De feestdagen zijn de meest bijzondere dagen van het jaar. Bij Melange7 kunt u het perfecte kerstpakket samenstellen, zowel voor bedrijven als voor particulieren. U heeft al een superleuk kerstpakket vanaf € 14,50 met de welbekende risotto (met recept!), truffelolijfolie en salsa tartufata. U kunt het kerstpakket ook eindeloos uitbreiden! Bel voor meer informatie 072-5325376 of kijk op www.melange7.nl.

Heilooër muziekdocent blaast vergeten instrument nieuw leven in 'Iedereen aan de mondharmonica!'

Foto: Laurus Vader

HEILOO - Eugène Vriend wil dat de in vergetelheid geraakte mondharmonica weer gemeengoed wordt. Dat kan middels een door hem zelf ontwikkelde en unieke lesmethode waarbij de mondharmonica klinkt als een trekzak (accordeon), weggelegd voor iedereen. En: noten lezen is onnodig. Het verhaal van Locomonica.

Zoekend naar het juiste huisnummer in het labyrint van woonobjecten ergens aan de zuidas van Heiloo klinkt plots een melodieuze lokroep in de vorm van mondharmonicageluid. Na enkele passen richting het geleidelijk naderbij komende riedeltje is er het verblijf van de 55-jarige Eugène Vriend. Dit is de muzikant met een missie, genaamd Locomonica. "Welkom… kom binnen", nodigt hij enthousiast uit. Nog voor er goed en wel wat woorden zijn uitgewisseld neemt de man zijn mondharmonica ter hand, om wat deuntjes te gaan spelen. Vol bezieling demonstreert Vriend hoe een 'bluesharpje' klinkt. Zoals hij het op zakformaat zijnde blaasinstrument bespeelt, klinkt het als een accordeon. Lage bastonen afgewisseld met hoge melodielijntjes schellen door de woonruimte. "Dit kan werkelijk iedereen al na vier lessen, zonder een noot te hoeven lezen", beweert de muziekdocent.

Gemeengoed
"Voordat de meesten mensen een tv in huis hadden, werd in talloze Nederlandse woonkamers avondenlang mondharmonica gespeeld", vervolgt Eugène Vriend. "Destijds zorgde die muzikale bezigheid binnen veel families voor de nodige gezelligheid en daarmee saamhorigheid. Er was weinig voor nodig, het ontnam de mensen niks aan hun destijds vaak beperkte woonruimte en je kon elk gewenst moment à la minute muziek maken." Dit gebruik bestond tot bij velen de televisie zijn intrede deed en de mondharmonica verdween in de donkerte van een la. Daar komt verandering is, als het aan Vriend ligt. Op bevlogen wijze legt hij uit hoe de mondharmonica weer gemeengoed kan worden.

Boswandeling
"Zelf speel ik al jarenlang onder meer gitaar, banjo, viool en mondharmonica. Op laatstgenoemd instrument liep ik een keertje wandelend door het Heilooër bos wat liedjes te spelen. Daar had ik zó enorm veel lol in, dat de behoefte in me opkwam om dat enthousiasme op anderen over te brengen. Vervolgens heb ik naar mogelijke manieren gezocht om de mondharmonica onder medemensen nieuw leven in te blazen. Dat is de laatste zes jaar al concreter geworden."

Voor iedereen weggelegd
Zoals gezegd was de mondharmonica in vroegere tijden volksinstrument nummer 1. Klein, betaalbaar en dus voor iedereen weggelegd. Het is hoog tijd dat alles en iedereen er weer mee aan de slag gaat, vindt Eugène. "Afgelopen jaren heb ik eigenhandig een lesmethode ontwikkeld, op de manier zoals ik het zélf ook heb geleerd", vervolgt de autodidacte muzikant. "De mondharmonica is als het ware een trekzak, maar dan zonder toetsen. Een volwaardig instrument dat ik iedereen van pak 'm beet zeven tot negentig jaar kan leren bespelen, zónder ook maar een noot te hoeven lezen. Mijn speelwijze is niet te vinden in boekjes of op internet en werkt anders dan de doorgaans in onze muziekcultuur heersende norm van eerst noten lezen, en dan pas plezier maken. Een kind leer je toch ook eerst praten en dan pas lezen? Zodoende heb ik de oude mondharmonicatechniek verbeterd om mensen op een toegankelijke leswijze de mogelijkheden van het instrument aan te leren. Na slechts vier lessen kan iemand al een paar aardige deuntjes spelen, echt waar…"

Adem
Eugène Vriend heeft serieuze plannen, dat is duidelijk. "Het is zo dat de overheid wenst dat meer mensen een muziekinstrument leren bespelen, het liefst al in het basisonderwijs. Met de door mij ontwikkelde lesmethode, die zich middels duizenden lesuren ruimschoots heeft bewezen, sta ik nu op een punt om er daadwerkelijk mee naar buiten te treden." Vriend wil met zijn mondharmonica de boer op en het is hem menens. "Dit ademinstrument verbetert ieders ademtechniek, van mensen met astma tot slaapproblemen of zelfs ADHD. Je wordt er merkbaar stukken rustiger door. Iedereen die het wil, kan mondharmonica leren spelen. Hoe mooi is dat!"

Landelijke rage
De Heilooënaar wil door hem reeds verzorgde groepslessen en workshops breder gaan uitdragen, onder meer met proeflessen op scholen en bijvoorbeeld de PABO. Nu nog denken mensen bij de mondharmonica aan Dylan, Stevie Wonder en natuurlijk Toots Thielemans. "Als het aan mij ligt, pakken hele volksstammen het weer op en wordt het een landelijke rage. Muziek is het omzetten van gevoel. En het is plezier maken. Het is hoog tijd dat onze muziekcultuur wordt opgefrist. Met de mondharmonica kan dat. Snel, makkelijk, betaalbaar en met een grenzeloze doelgroep."

Meer informatie via 06-16163045 of locomonicaatje@gmail.com.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Stichting Kees zoekt sponsors 'Coast to Coast'-fietstocht

Stichting Kees ontvangt cheque van garage Zander. Foto: Jeroen Haanstra

HEILOO - Zeven stoere jongens met een beperking startten in september met hun training om in mei 2017 een fietstocht te kunnen maken door Nederland, van kust naar kust. Dit is een variant op de bekende 'Coast to Coast'-fietsroute in Engeland. Stichting Kees, die dit doel mede helpt mogelijk te maken, zoekt sponsors en donaties.

Nicole Klaassen van garage Zander uit Heiloo overhandigde vorige week een cheque van 950 euro aan Jan Schoorl van de stichting. Dit bedrag was bijeen gebracht door genodigden die bij de opening van het nieuwe garagepand aanwezig waren. Jan Schoorl reageert: "Wat een fantastisch bedrag! We zijn heel blij met dit soort initiatieven en hopen dat meerdere bedrijven, maar ook individuele inwoners van Heiloo en omstreken, zullen volgen. Daarmee sponsoren we met zijn allen kinderen en volwassenen met een beperking die heel graag willen sporten."

Over de stichting
Stichting Kees werd in 2011 opgericht door zeven vrienden uit Heiloo. Aanleiding was het inzamelen van geld om een reis naar Curaçao te bekostigen, waar de toen vijfjarige Kees - de zoon van een bekende van de groep - dolfijntherapie kon volgen. Hierna besloot de stichting om andere kinderen en volwassenen met een beperking te helpen om sportieve wensen en doelen te bereiken. Stichting Kees sponsort onder andere diverse sporten voor gehandicapten, zoals G-judo,- bowlen,- voetbal en running blind Alkmaar. Ook individuele wensen worden vervuld. Een voorbeeld daarvan is het beschikbaar stellen van een hond (met de benodigde training) voor een autistisch meisje. De ondersteuning van de stichting richt zich met name op het inzamelen van geld. Stichting Kees werkt soms samen met andere stichtingen in Heiloo. Een voorbeeld daarvan is het jaarlijkse Heiloo Olympics. Vorig jaar heeft u ook kunnen lezen over Dennis, die zijn wens om de halve marathon in New York te lopen in vervulling zag gaan.

Nieuwe uitdaging
Via Patrick Rupsam, cliëntbegeleider voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, kwam het idee voor een speciale fietstocht, gebaseerd op de bekende Engelse 'coast-to-coast'-route. Zeven fanatieke sporters (tussen achttien en vijftig jaar) willen hun grenzen verleggen door het maken van een Nederlandse variant hierop. Zij rijden in mei volgende jaar, gedurende een week, ongeveer vierhonderd kilometer. De finish vindt plaats op 20 mei. Jeroen Haanstra van Stichting Kees vertelt: "De sportieve uitdaging en het aangaan van nieuwe vriendschappen staan centraal in deze tour. Naast het conditionele speelt ook het emotionele aspect een grote rol. De impact op deze groep sporters is enorm. Hierbij worden ze gedurende het jaar bijgestaan en begeleid door een team van professionele vrijwilligers."

U kunt de vorderingen, het parcours dat wordt uitgestippeld, en de verhalen van de deelnemers volgen op de Facebookpagina van Stichting Kees. Om deze droom te realiseren is er, naast de gratis begeleiding, geld nodig voor onder andere materialen en verblijf met overnachting. Iedere vorm van sponsoring, in geld of natura, is meer dan welkom. Ook een hoofdsponsor voor vermelding op de teamkleding wordt nog gezocht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jeroen Haanstra (06-20367114) of Jan Schoorl (06-15964499), of kijk op www.stichtingkees.nl.

Tekst: Natalie Bottemanne

Paddenstoelen-les op landgoed Ter Coulster

Goed kijken en

HEILOO - Leerlingen van groep 6 van de Radboudschool en groep 4 van de Meander uit Heiloo zochten donderdag paddenstoel op landgoed Ter Coulster. Zij kregen een paddenstoelenles.
Landgoedbeheerder Bart van der Feen de Lille en zijn vrouw hadden de leerlingen voor deze les uitgenodigd. De kinderen verzamelden zich allereerst bij de historische theekoepel op het landgoed. Daar kregen ze uitleg over de activiteiten die ze zouden gaan ondernemen die ochtend. 'Meneer Bart' vertelde over de historie van het landgoed en zijn familie. Hij vertelde dat het landgoed vandaag de dag ook wordt onderhouden door vrijwilligers die na elke storm voor hem klaar staan om bomen en takken weg te halen als dat nodig is.

'Soort schoolreisje'
IVN natuurgids Fons Morsch legde daarna uit hoe schimmels en paddenstoelen werken onder en boven de grond. Iedereen mocht vervolgens naar buiten om paddenstoelen te zoeken in kleine groepjes, enthousiast ging iedereen een kant op. Toen de bel van de theekoepel luidde, kwamen de kinderen terug en stond cake met limonade klaar. Na een korte evaluatie gingen ze weer met juf Fien en Sandra terug naar school.

De kinderen spotten veel paddenstoelen, onder andere de Koraalzwam, de Judasoor en verschillende houtzwammen. Ze waren enthousiast en vertelden honderduit. "Dit is eigenlijk een schoolreisje", was een uitspraak en daar waren de organisatoren blij mee.

Enkele natuurgidsen van het IVN organiseerden deze paddenstoelenles. Zij bieden aan groepen van basisscholen mogelijkheden voor beleving, verwondering en ontdekking in de natuur. Dat doen ze in samenwerking met het project 'Van luchtkasteel tot Dassenburcht' en de beheerder van het landgoed Ter Coulster. Zie ook www.ivnnkl.nl.

Column Jean Thomassen: Effe op zolder zoeken

Eigenlijk is het merkwaardig dat er hier nog geen straat of plantsoen werd vernoemd naar dat oude grijze dametje dat dagelijks in plan Oost de ganzen staat te voeren, want er zijn niet veel inwoners met zo'n indrukwekkende staat van dienst. Rond 1958 stond zij al in de landelijke kranten: Meisje uit Heiloo als ballerina naar Opera ballet van Hannover. Na een paar jaar sloeg het noodlot toe, een enge ziekte maakte dat ze nooit meer mocht dansen…. Ze besloot daarom actrice te worden in Duitsland, haalde in recordtijd cum laude haar diploma aan de Academie in Hamburg en speelde vervolgens met alle bekende namen van haar generatie in Duitsland en Nederland. Ze werd het bewijs van wat wilskracht tot stand kan brengen.

Er is niemand die haar zo raak typeerde als oud AVRO-omroepster Alice Oppenheim, waar ik recent contact mee had. " Ine Veen is een bijzondere vrouw om naar te kijken en mee te praten. Een dromerige, wat geremde vrouw die bijna haar best deed om vooral niet op te vallen". Dat was mooi gezegd. want Ine was en is heel gewoon. Ze heeft weinig bewaard van haar turbulente loopbaan. In 2004 verscheen daarom een boek over haar leven, sindsdien is er veel nieuw materiaal ontdekt. Tijd dus voor een nieuwe biografie, waarvoor bewonderaar en legendarische Telegraafjournalist Henk van der Meyden graag het voorwoord schreef en ook met de boektitel kwam: Doek op voor een echte ster!

Over de eerste jaren in Heiloo ontbreken nog dingen. Het wordt dus de hoogste tijd om oma eens het zoldertrapje op te duwen en haar te laten zoeken in oude dozen naar foto's of programmaboekjes, want het begon allemaal hier begin jaren vijftig in: 'De rustende jager', 'de Oude Herberg', en 'Het Gulden Vlies'. Juist van die tijd is heel weinig bewaard en aarzelt u niet mij even te mailen als u nog een leuke anekdote heeft. Maar laat oma wel voorzichtig doen op dat gammele zoldertrapje… U kunt mij bereiken op jeanthomassen@hotmail.com.

Harmonie Caecilia presenteert opera Straal

Déjan Tromp doet auditie voor de rol van Jochem. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Een unieke en bijzondere gebeurtenis: harmonie Caecilia uit Heiloo brengt volgend jaar een opera op de planken. De audities voor een rol in opera Straal vonden zaterdag plaats in het Brunogebouw in Heiloo.

Het idee om een opera te produceren ontstond vijftien jaar geleden, aldus Ton van de Kieft, dirigent en artistiek leider van harmonie Caecilia uit Heiloo en harmonie DSV uit Warmenhuizen. Ton Van de Kieft was alt-hoboist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en hij heeft daarmee veel operawerk uitgevoerd. "Ik vind het leuk om muziekstijlen met elkaar te verbinden. Opera zit altijd een beetje in de elitaire hoek; er wordt van gezegd dat het zware en moeilijke muziek is. Wij willen een familievoorstelling maken waarbij het publiek kan meezingen." Straal is een luchtige familieopera met Nederlandstalige berijmde tekst, met invloeden uit de amusementsmuziek en afgewisseld met de operastijl van Mozart en Puccini. Het is een grensoverschrijdend project waarbij basis- en middelbare scholen worden uitgenodigd om zelf met tekst en muziek aan de slag te gaan en de titelsong Straal mee te zingen. Zangeres Stephanie Kramer en muziektherapeut Jantje van der Wurff begeleiden de leerlingen. Voor de scholen zijn diverse lespakketten beschikbaar waarbij een bezoek aan de Amsterdamse Stopera tot de mogelijkheden behoort. De productie van een opera is een heel waagstuk voor een amateurvereniging, de inzet van extra professionals en de werving van aanvullende fondsen zijn hierbij vereist. Aan het project werken mee regisseur Pepijn Cladder (regie, libretto), theatermaker Thijs Maas (libretto), zangeres Karin ten Cate, Sterre van Boxtel (jong talent) en componist/arrangeur Dirk Keijzer.

Van subtiel tot geestig
De audities vonden plaats in het Brunogebouw alwaar harmonie Caecilia al negentig jaar haar repetitieruimte heeft. Tijdens deze audities presenteerden kandidaten van zeer uiteenlopende leeftijd en achtergrond zich met zang en tekstvoordracht. Het niveau liep uiteen van enige zang-, acteer- en musicalervaring tot een verzorgde professionele presentatie. Na rijp beraad van de auditiecommissie werden de rollen vastgesteld. Acteur Bas Grevelink kreeg de hoofdrol Wolf. Tijdens de auditie toonde hij wendbaarheid, subtiele inleving en geestige communicatie met het publiek. Benjamin Djan Tromp, die opvalt door perfecte tekstbehandeling, speelt Jochem/Max. Marit Verwer kreeg de rol van danslerares Bambi. Zij liet nonchalante flair zien gepaard aan expressieve bewegelijkheid. Acteur Stefan Breek kreeg de rol van assistent Mac, hij valt op door zijn integere tekstbenadering en krachtige intieme zang. Sandro Swen presenteerde zich vlot en zelfverzekerd. Hij krijgt een driedubbelrol: Tiresias, Stanislavski en Vocalist achter de buhne.

Het verhaal
Het toneel bij de familieopera Straal is de TV-talentenshow. Presentator Wolf W. Willemse wil bewijzen dat iedereen beroemd kan worden. Uit het studiopubliek wordt Jochem (artiestennaam Max) gekozen door een blinde ziener. Jochem blijkt weinig talent te hebben en wil het podium niet op, maar zijn ambitieuze moeder pusht hem en schuwt geen middel om haar zoon beroemd te maken. Hij moet dag en nacht aan het werk met zanglessen, acteerlessen, mediatraining, conditietraining en poseren. Stella, de vriendin van Jochem, voelt zich achtergesteld en tot overmaat van ramp verbreekt hij ook nog de relatie. In een ultieme poging om hem terug te winnen zingt Stella een lied alleen voor de liefde waarna Jochem bijdraait. Wolf hoort dit lied en Stella blijkt een natuurtalent. Het is nu Stella die beroemd wordt en Jochem verdwijnt naar de achtergrond.

Opera Straal wordt uitgevoerd in Heiloo op vrijdag 30 maart, zaterdag 1 april en zondag 2 april 2017. Locatie en tijd volgen. Voor meer informatie, zie www.operastraal.nl.

Tekst: Felix Hogeboom

OBS Meander opnieuw schoolschaakkampioen

Jonge schaakhelden aan zet. Foto: Cor van Etten

HEILOO - Het tot op heden grootste schoolschaakkampioenschap voor basisschoolleerlingen vond plaats op donderdag 17 november in de grote zaal van cultureel centrum de Strandwal (GGZ). Meer dan tachtig kinderen, verdeeld over twintig schoolteams, kwamen hier samen. Negen basisscholen hadden zich hiervoor met één tot drie teams ingeschreven.

Schaakvereniging Oppositie begeleidde de dolenthousiaste spelers. Het was geen sinecure om zes ronden lang geconcentreerd te blijven spelen, maar dit lukte dankzij de ondersteuning van Leo van Steenoven van schaakvereniging Waagtoren uit Alkmaar en de aanwezigheid van een beamer in de toernooizaal.

Toen de stofwolken van het strijdgewoel waren opgetrokken, riep toernooidirecteur Bastiaan van Dam het eerste viertal van de Meander naar voren. Zij pronkten triomfantelijk met de enorme wisselbeker, evenals vorig jaar. Als tweede eindigde de Jan van Rijckenborghschool en als derde de Paulusschool.

De wisselbeker voor aanstormend talent werd uitgereikt aan de Jan van Rijckenborghschool. Van de gulle gift van driehonderd euro uit 2015 van de kringloopwinkel Keer op Keer in Heiloo was nog genoeg over om alle deelnemers van een mooie medaille te voorzien.

Snorkeldiploma's zwembad Loos

In het water, uit het water. Foto: Sonja Stammes

HEILOO - Zaterdag 19 november, vroeg in de morgen, gingen de leerlingen van zwembad Loos in Zwembad de Beeck te water voor de snorkelexamens van de Nederlandse Onderwatersportbond. Daarnaast deden twee leerlingen examen voor het Zwaardvis zilver en het C-diploma.

Alle zwem- en snorkeltechnieken zijn netjes, volgens de richtlijnen, uitgevoerd zodat iedereen zeer verdiend een diploma in ontvangst mocht nemen.

De geslaagden zijn:

N.O.B. diploma A: Tess Weijers, Roos Weijers, Deborah Belleman, Rocco de Graaf, Bart Oort, Tijn Vader.
N.O.B. diploma B: Maartje Nat, Silke Ham, Rosalinde Leijdekker, Alex Augustijn.
N.O.B. diploma C: Dunya van Elk en Sarah Ligthart.
Zwaardvis Zilver: Marcos de Niet.
C-diploma; Juliette de Niet.

Recensie 'In Vervoering' met koor sWing

Veel aandacht voor sWing in de Witte Kerk. Foto: Ton Thomassen

HEILOO - De Witte Kerk was afgelopen zaterdagavond volledig gevuld met het publiek voor de nieuwste voorstelling van koor sWing. Het repertoire was gevarieerd, van dramatische nummers als Adèles Skyfall tot een komische solovertolking van Clouseaus De Fiets. Nog meer smaken werden bediend door het toevoegen van optredens van strijkersduo Donna Musica, Hendrik-Jan Bosma en trekzakgroep Les Boutons Joyeux - die de binnenkomst en pauze van een vrolijke ambiance voorzagen - en mannenkwartet Achterom.

De inbreng van al deze verschillende musici maakte het geheel afwisselend, waarbij het plezier van de muzikanten zeer aanstekelijk werkte. Vooral dirigent Olaf van Rijn bracht zijn enthousiasme goed over op het publiek. 'Vervoering' maakte zich vooral meester van de zaal tijdens een lied ter nagedachtenis aan de recent overleden poëet en zanger Leonard Cohen. Deze toevoeging aan het programma was een bijdrage van Achterom-lid Jan Tulp, en de hele zaal zong mee. Voor de rest van het programma heerste een vrolijke sfeer, de opgewektheid van muzikanten die goed samenwerken en terecht trots zijn op wat zij het publiek lieten horen.

Tekst: Bart Stikkers

Museumhoeve Overslot toont speelse presentatie

Foto: Felix Hogeboom

EGMOND AAN DEN HOEF - Leek de deur op 1 januari dicht te gaan van Museumhoeve Overslot vanwege een herstructurering, nu is dat niet meer aan de orde en kan het publiek voorlopig nog naar binnen. Gelukkig maar, want het Slotkwartier in het historische hart van Egmond aan den Hoef kan met recht een bijzonder stukje Egmond genoemd worden. Op de zaterdag- of zondagmiddag tussen 14.00 en 18.00 uur kunt u zich laten verrassen door de culturele rijkdom in Museumhoeve Overslot.

In de voormalige stal is een unieke collectie fossielen, mineralen en ethnografica te zien, in het aangrenzende woonhuis is schelpenmuseum Ecce Mare ondergebracht.

Collectioneur Jan van Trigt geeft een toelichting: "Het museum bij hoeve Overslot is de voortzetting van een oud kunstkabinet. Wetenschap, natuur, kunst en cultuur zijn bijeengebracht net zoals bij Teylers museum in Haarlem. Ik ben begonnen met het schelpenmuseum. Dat werd steeds groter en we gebruikten de stal als roulerende expositieruimte. Vorig jaar werd in samenwerking met Hans-Peter Corbee de hele stal permanent ingericht, de collectie wordt aangevuld met materiaal dat uit inboedels en via veilingen wordt verkregen."

De eigenzinnige museuminrichting toont een speelse opzet met curiosa, antiquiteiten en rariteitenkabinet. Wie beter kijkt en de uitleg van de aanwezige collectioneurs beluistert, ziet prachtig versierde Chinese bruidskasten, een Dinosaurus-ei, pre-Columbiaans aardenwerk, een bijl uit de hooglanden van Papoea-Nieuw Guinea, en bronsgietwerk uit Mesopotami. Recent werd een portretbuste van Julius Caesar verkregen, vervaardigd van geperst marmerpoeder.

Bij de schelpencollectie vallen de minitieus beschreven naamkaartjes op waarop geslacht, familie en herkomst van de betreffende schelp zijn aangegeven. Tussen de tafel met Noordzeeschelpen is ook de monetaschelp te vinden die als ballast meeging met retourschepen van de V.O.C. en in de overzeese gebiedsdelen als betaalmiddel werd gebruikt. Naast schelpen zijn er koraal en zeesterren te zien met prachtige kleuren en vormen.

Schelpen in het rariteitenkabinet. Foto: Felix Hogeboom
Irish Folk in Hoeve Overslot. Foto: Felix Hogeboom

Ontmoetingsplaats
Opvallend zijn de enthousiaste verhalen van de museumvrijwilligers en de laagdrempelige presentatie waarbij objecten mogen worden aangeraakt, vooral voor kinderen is dit een fascinerende ervaring. De schoolrondleidingen zijn dan ook een succes. Vermaard is ook het muziekpodium van Hoeve Overslot. Het zondagmiddagpodium biedt een gevarieerd muziekaanbod met folk, jazz, blues, rock en kleinkunst. In het afgelopen seizoen waren er optredens van Burn Brigade Big Band, The Blouzz, Burton Greene, Westport Two, Juicy Organism, Emile den Tex, Ernst de Korte, Frank Kraaijeveld, Gerard Wortel, Uncle Harries Punch en Fred van Willigen met de Sweet Mary Jane band. Tot en met september werd er wekelijks muziek geprogrammeerd, op dit moment laat de vergunning nog slechts een optreden per maand toe.

Hoeve Overslot biedt een ontmoetingsplaats voor kunst- en cultuurliefhebbers. Zowel toeristen als kunstenaars weten de plek te vinden en te waarderen. De sfeervolle podiumruimte biedt plaats aan vijftig toeschouwers. Er is vrij entree maar een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Tekst: Felix Hogeboom

'The Swing Masters' komt naar Limmen

Foto: Carrie Cornelissen

LIMMEN - Limmen Cultuur organiseert traditioneel in december een kerstconcert, zo ook op zondag 11 december in Cultureel Centrum Vredeburg aan Dusseldorperweg 64 in Limmen. De Tata-Steel-Big-Band 'The Swing Masters' brengt dan de inwoners van Limmen en verre omstreken alvast in kerstsferen. Het kerstconcert begint om 20.00 uur.

De Tata-Steel-Big-Band, aangevuld met een zangeres, speelt in de traditionele Big Band-bezetting met een ritmesectie, trompet, saxofoon, trombone en hoornsectie een zeer gevarieerd repertoire. Speciaal voor deze avond in Limmen is er een kerstprogramma samengesteld waarin swing, jazz en kerstdeuntjes samenkomen onder de kerstboom. De Tata-Steel-Big-Band is opgericht in 1980 en staat onder muzikale leiding van André Elders. Kijk voor meer informatie, kaartreserveringen en prijzen op www.limmencultuur.nl of bel 072-5053274.

Advent en Kerstmis op Radio 80

EGMOND - Radio 80 presenteert zondag 4 december een herhaling van het kerkradioprogramma uit 2013. In dit programma gaat de omroep met de gezamenlijke kerken uit de kuststreek op weg naar de Kerst.

Het programma laat verschillende vertegenwoordigers van deze kerken aan het woord. Een van deze personen is Marieke Broek van de Oud-Katholieke kerk in Egmond aan Zee. Zij is lid van de themawerkgroep kinderdiensten. Marieke vertelt wat er moet gebeuren om een kinderdienst te organiseren. Aangezien het een herhaling is, zijn sommige zaken niet meer van toepassing, zoals de data van enkele vieringen. Maarten Verboon en Nel Visser voeren de gesprekken. Het programma duurt van 09.00 tot 10.00 uur. Het programma wordt herhaald op maandagavond na het nieuws van 20.00 uur. Radio 80 is te horen op 105.9 FM en in de gemeente Bergen ook op 96.5 kabel. Verder op TV80, kanaal 44 van Ziggo.

Meervogels kampioen

JO9-3, Het kampioenselftal van Meervogels: JO9-3.

AKERSLOOT - Ondanks het eerste seizoen competitievoetbal - bijna alle spelertjes komen uit de mini-pupillen - werden ze ongeslagen kampioen. Tien wedstrijden gespeeld en dertig punten! Er werden zesenzeventig doelpunten gescoord en er werden slechts veertien tegendoelpunten geïncasseerd. Dat is nog eens overtuigend kampioen worden. Jongens en meisje, van harte gefeliciteerd met jullie geweldige prestatie. Leiders Pieter Schorn en Daan Kerssens en natuurlijk trainer Koen Lamberts, ook van harte gefeliciteerd.

Veel plezier de laatste wedstrijd tegen ZOB volgende week. Maak er een mooie afsluiting van.

Ingezonden: trotse Oma Ria

Haarfijn gevoel voor de medemens. Foto: Joyce Kuijper

HEILOO - Wat ben ik trots op mijn kleindochter, Annouk Kuijper. Zij heeft voor de tweede keer haar lange haar laten afknippen voor Kika (Stichting Haarwensen).

Een trotse oma Ria.

21 / 32

SALE ! Woensdag 30 november start de Sale @ Sunny Dreams . 40% korting op de gehele schoenen & modecollectie,(muv NIKKIE party col`16) 40% korting oa op Nikkie,Studio Annaloes, Catwalk, Maryley Jeans, Tango Shoes en nog veel meer. Sunny Dreams ,Stationsplein 3. Tel:072 - 5339441

Keuken halen bij Ikea ? Reserveer een bus. HUURAUTO-HEILOO.NL

www.spiritofepona.nl                                 Ben je snel geïrriteerd, boos, gefrustreerd, wil je hiermee leren omgaan & eerlijke hulp ontvangen? T.06 - 2222 8168

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Zaterdag 3 december is BROCANTE HET BOSHUYS weer open. Van 11.00 tot 16.00 aan de WESTERWEG 41A in Heiloo. Kom gezellig langs!! Koffie staat klaar.

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

ORIGINEEL CADEAU? Kijk bij Center Design! Allerlei leuke spullen om je huis GEZELLIG te maken. Google eens: Marktplaats Wim uit Heiloo. Ook een massage cadeaubon(uur E30,-!) is altijd welkom. Slimpad 36 Heiloo 072 - 5334906

SALE ! Woensdag 30 november start de Sale @ Sunny Dreams . 40% korting op de gehele schoenen & modecollectie,(muv NIKKIE party col`16) 40% korting oa op Nikkie,Studio Annaloes, Catwalk, Maryley Jeans, Tango Shoes en nog veel meer. Sunny Dreams ,Stationsplein 3. Tel:072 - 5339441

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

MEER RUST en RUIMTE in je HOOFD? Access Bars, Ontspannen en Ontstressen in Heiloo www.bliss-you.nl 06 - 2060 0183

Sint en piet komen graag weer bij u langs 40 jaar ervaring Tel 06 - 5251 1385

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Huurwoning gezocht! Voor langere periode, met 2 slaapkamers. max €850 all in. telefoon: 06 - 4201 3666

De Stille Bron: Praktijk voor holistische massage en cranio-sacraal therapie. KENNISMAKINGSACTIE: 1e massage voor de HALVE PRIJS! Info: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059. Leuk voor in de schoen of onder de boom een cadeaubon van De Stille Bron!

Gezellig kerstinkopen doen met moeders of vriendinnen ? HUURAUTO-HEILOO.NL

SALE! Woensdag 30 november start de Sale @ Sunny dreams .40% korting op de gehele schoenen & modecollectie,(muv NIKKIE party col`16 ) 40% korting oa op Nikkie,Studio Annaloes,Catwalk,Maryley Jeans, Tango Shoes en nog veel meer. Sunny Dreams ,Stationsplein 3. Tel:072 - 5339441

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

ZONDAG 27/11 11u-16u OPEN DAG in SINTERKERSTSFEER BYMIRJAM Miniworkshops, SinterKerst cadeautjes te koop, demo glaskralen maken en ArtClaySilver, warme choco, prijsvraag en een volle goodybag! Kom je ook? www.bymirjam.nl www.fb.com/byMirjam, Melis Stokelaan 2, Uitgeest 06-5586 5165

Weekendje Antwerpen in een comfortabele auto ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Stomerij nodig? € 5,= per kledingstuk (muv: zie de winkel) Even naar Primera Het Hoekstuk

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Staatsloterij winnen? Doe mee in de boulevard bij Primera Het Hoekstuk.

TUINEN TE VEEL WERK ? Geen tijd ? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 - 1827 8367

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Fjoertoer terug in de tijd 'Zoiets moois heb ik nog nooit gezien'

Foto van de Sint Agneskerk. Meer foto's kunt u zien op de Facebookpagina 'De Zee'. Foto: Rob Glas

EGMONDEN/BERGEN AAN ZEE - Ruim achtduizend deelnemers startten hun Fjoertoer tussen 16.00 en 19.00 uur bij Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Zij liepen veertien, negentien of vierentwintig kilometer en finishten bij de hoofdstrandafgang.

"Daar is de Sint Agneskerk, terug van weggeweest. Het is indrukwekkend om een stukje geschiedenis weer te zien opleven", riep een deelnemer aan de Fjoertour zaterdagavond enthousiast. Hij liep de sprookjesachtige wandelroute door de Egmonden en Bergen aan Zee en keek naar een levensgrote 3d-animatie van de vroegere Sint Agneskerk, waarbij het gebouw met laser- en waterstralen 'tot leven' kwam. Te zien was een ronddraaiende kerk die vervolgens in zee stortte. Dit schouwspel herhaalde zich eindeloos. Ook veel andere Fjoertoer-wandelaars stonden stil op deze magische plek en spraken hun bewondering uit. Het was een bijzondere 'hoofdact', mede geïnitieerd door de gemeente Bergen en onlosmakelijk verbonden met het thema van de Fjoertoer 2016: 'De zee geeft en de zee neemt'.

Martijn Mulder van Stichting Historisch Egmond blikt terug. "De kerk stond vroeger midden in het dorp en werd in de dertiende eeuw deels verwoest. De hoge toren bleef staan. Door kustafslag verplaatste de kustlijn zich in de loop der jaren steeds verder richting de kerk totdat de toren praktisch aan het water stond. Dat was hier bij de huidige hoofdstrandafgang. Tijdens een grote storm in 1741 verdween het gebouw in zee, evenals ongeveer vijfendertig huizen. Op een moderne manier de historie zichtbaar maken vind ik belangrijk. Mooi dat dat vanavond goed gebeurt." Anton Fielmich, de maker van de laserprojectie, legt uit hoe de presentatie van de kerk tot stand kwam. "De brandweer pompt water uit de zee en zorgt voor een waterscherm waarop ik kan projecteren. Om dit voor elkaar te krijgen, heb ik - speciaal voor vanavond - deze laserprojector laten maken. Wat we nu hier doen, is uniek in Nederland."

Sprookjesachtig
Niet alleen de verrijzing van de Sint Agneskerk baarde opzien tijdens de Fjoertoer. De deelnemers genoten onderweg ook van veel mooi verlichte objecten, woningen en gebouwen. Zo lieten ze zich bijvoorbeeld verrassen door verlichte reddingsboten en een vuurtoren op het Torenduin in Egmond aan Zee die de KNRM daar speciaal voor de Fjoertoer had neergezet. Deze vuurtoren stond hier tot honderd jaar geleden; een passend aandenken. Ook originele licht- en geluidsacts en kunstwerken kregen veel bekijks. De Slotweg in Egmond aan den Hoef met de Slotkapel en de Slotruïne was voor veel mensen bij uitstek een plek om wat langer te blijven. Verlichte woningen, vuurkolven en toneelspelers langs de weg en een optreden van het Egmondse shantykoor 'De Zâalnêelden' zorgden voor een sprookjesachtige en gezellige ambiance. Voor de deur van de Slotkapel stempelden 'jonkvrouwen' de stempelkaarten van de deelnemers. Binnen twinkelden honderden waxinelichtjes en waren orgelklanken te horen. Hier was ook 'Nep Teunis' te vinden - een variant op Neptunus, een figuur uit de Romeinse mythologie en 'beheerder van de zeven zeeën'. Met veel haar en een grote grijze baard en een grote vork in zijn hand was hij een geliefd foto'object'.

Daarnaast maakten onder meer op de Zandweg verlichte engeltjes indruk en stonden de woorden 'Renesse', 'Terschelling', 'Egmond' en 'Fjoertoer' letterlijk in lichtelaaie. De in brand staande woorden gaven aan dat de Fjoertoer ook op andere plekken in Nederland op de kalender staat. Een bijzondere locatie langs de route vormden het Zeehuis in Bergen aan Zee en de Abdij van Egmond in Egmond-Binnen. Veel mensen genoten in de abdij van het volledig aangelichte gebouw. Binnen zong het Egmondse koor 'Believe' gospels. Ook gezellig: bewoners van de Anna van Burenlaan vierden feest voor de deur en op straat. Dat werkte aanstekelijk voor vrolijke voorbijgangers. Verder waren veel lopers zelf een bezienswaardigheid: veel deelnemers liepen de wandeling met lichtjes op hun kleding. "Dat hoort zo: je loopt voor schut als je geen lampjes om hebt", liet een wandelaar weten.

'Stomverbaasd'
Bij het strand en op het Pompplein waren de lopers als vanzelf onderdeel van een feest met livemuziek, dansende mensen en volle terrassen. Veel deelnemers spraken lovend over hetgeen ze onderweg zagen. De enthousiaste sportievelingen gaven de inwoners van Egmond en Bergen aan Zee en de organisatie grote complimenten. "We kregen waar voor ons geld, fantastisch", riep een wandelaar. Een andere deelnemer noemde de Fjoertoer 'een gezellige boel'. "Je vergeet je moeheid en dat is fijn." Een 86-jarige deelnemer toonde zich 'stomverbaasd': "Ik heb in de wereld aan veel lopen meegedaan, maar zoiets moois heb ik nog niet gezien." De organisatie Le Champion en de inwoners van Egmond en Bergen aan Zee kijken alweer uit naar de volgende Fjoertoer in 2017.

KADERTJE:

Foto: Rob Glas

KNRM krijgt 'Fjoertoer-cheque' van 1750 euro
Goed nieuws voor de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM), afdeling Egmond. De Fjoertoer-organisatie schonk de KNRM zaterdagmiddag een cheque ter waarde van 1750 euro. Le Champion steunt de organisatie mede vanwege ondersteunende werkzaamheden die de KNRM verricht tijdens Le Champion-evenementen zoals de Fjoertoer, de mountainbikewedstrijd Egmond-Pier-Egmond en de Halve Marathon van Egmond. De KNRM bestaat uit professionele vrijwilligers en kan bestaan dankzij donaties.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Brons voor Mei lou Fontein

Mei lou Fontein schittert links op plek 3.

LIMMEN - De selectie van TIOS uit Limmen turnde afgelopen zaterdag hun eerste competitiewedstrijd in Beverwijk. Mei lou Fontein was de eerste turnster die de spits mocht afbijten en zij deed dit uitstekend. De start op de balk (11.65) was wat minder, want met de koprol rolde ze van de balk af. Bij de sprong (11.475) en de brug (14.20) wist ze haar positie echter goed op te krikken door tweemaal als tweede te eindigen. Ook op vloer scoorde ze goed (13.20) en ze ontving daarna terecht het brons. In de volgende wedstrijd waren Britt Goossens, Britt Kersens, Jorieke Visser, Kim de Wit, Linde v.d. Bosch en Dewi van Duivenvoorde aan de beurt. Voor de meesten was dit hun eerste officiële wedstrijd en dat was best spannend. De dames begonnen bij de sprong en daar scoorde Britt Goossens hoog (13.25). Op de vloer deed Linde het heel goed (13.20) en dat bracht haar op de veertiende plek met vlak achter haar Britt Goossens en Jorieke. Kim belandde op een mooie twaalfde plaats. In de derde wedstrijd mocht Jill Leijen de strijd aanbinden en dat deed ze op sprong heel goed (11.175). Ook brug en vloer gingen netjes, maar helaas liet ze wat puntjes liggen op de balk. Ze eindigde op een derde plaats, helaas net één plaatsje achter de medaillewinnaars.

HSV 1 wint en blijft koploper

HEILOO - HSV nam ondanks de slechte tweede helft toch drie punten mee uit De Rijp. Zondag was de wedstrijd tegen de hekkensluiter van 3B, De Rijp. Wellicht was dit de reden dat de scherpte die zij de laatste tijd veel hadden wat achterbleef. De eerste grote kans was voor De Rijp. De spits schoot tegen de goed uitkomende keeper van HSV, Indy Klamer, terwijl zijn collega 'frank en vrij' voor een leeg doel stond. Uit een inworp van Lennard Nobbe kwam de bal bij Arend Swart terecht die met een halve omhaal op doel schoot wat de 0-1 betekende. In de achtendertigste minuut veroverde Max Dekker de bal tussen twee tegenstanders door, waarna de 0-2 tegen de touwen schoot. Vlak voor rust werd een penalty benut door Max Jongerius waarmee met de ruststand 0-3 was bereikt. De tweede helft begon HSV goed en in de tweeënzestigste minuut scoorde Max Dekker opnieuw: 0-4. Het samenspel van HSV werd echter steeds slordiger en De Rijp zag kans om toch nog twee keer te scoren. Eindstand 2-4. Hierdoor blijft HSV de onbetwiste koploper in de derde klasse B.

Gezocht: jonge helden bij ingrijpend verlies

HEILOO/ALKMAAR - Stichting Jonge Helden biedt landelijk laagdrempelige, preventieve lotgenotengroepen op school, om te voorkomen dat kinderen en tieners ernstig vastlopen. Dit doen zij omdat zij met een ingrijpend verlies te maken hebben gehad dat ze niet of onvoldoende hebben verwerkt. De stichting biedt programma's aan bij echtscheiding, een overlijden of handicap binnen het gezin, of een ernstige en/of chronische ziekte. Vanaf 2017 is er een programma beschikbaar voor jonge statushouders. Binnenkort starten er diverse programma's in het basisonderwijs.

Stichting Jonge Helden zoekt voor Heiloo en Alkmaar nog enkele Stoere Schildpadden en Dappere Dino's voor de echtscheidingsprogramma's in de onderbouw, en voor de Kameleongroep in de middenbouw. In Alkmaar zijn nog een paar plaatsen beschikbaar voor deelnemers uit de bovenbouw die te maken hebben gehad met een overlijden binnen het gezin. Deelname is natuurlijk vrijwillig en kosteloos. Informeer bij uw school of neem direct contact op met de regiocoach van Stichting Jonge Helden. Contactpersoon is Dorine Dokter van BuroTroost. Bel 06-46020898, mail info@burotroost.nl of kijk op www.stichtingjongehelden.nl, dapperedino.nl en stoereschildpadden.nl.

Jos Houtman Gewestelijk kampioen Driebanden eerste klasse

Jos Houtman.

AKERSLOOT - Jos Houtman uit Hoorn is er afgelopen weekend in geslaagd het kampioenschap Driebanden in de eerste klasse op zijn naam te schrijven. In een zeer spannende finale rekende hij af met de heer Knijn uit Obdam die tot dan de koppositie had ingenomen. Houtman verspeelde in de derde ronde de koppositie door nipt te verliezen van de heer Nootenboom uit Purmerend, die de dertig caramboles in veertig beurten vol maakte. Houtman kwam slechts één carambole tekort voor remise en daardoor moest hij volop in de achtervolging. De laatste partij tussen Houtman en Knijn moest uitsluitsel geven wie zich kampioen mocht noemen. Houtman was oppermachtig in deze laatste partij en kon zich terecht als kampioen laten kronen. Het geweldige materiaal zorgde er tevens voor dat maar liefst vijf spelers boven de promotiegrens speelden. Het hoogste partijmoyenne was tevens voor de heer Houtman met een hoogste partijmoyenne van 1.25, de hoogste serie kwam op naam van de heer Nootenboom met een serie van tien caramboles. De heer Houtman paatste zich voor het Nederlands kampioenschap dat op 13,14 en 15 januari word gehouden in biljartcentrum De Vriendschap in Akersloot.

WEDSTRIJDVERSLAG HANDBALVERENIGING MEERVOGELS DAMES 1

Tornado dames 2 – Meervogels dames 1

Zondag 27 november 2016 - De dames van Meervogels hebben afgelopen zondag verdiend de punten gepakt in Heerhugowaard. Na 2 weken minder goed gespeeld te hebben kon Meervogels zondag weer laten zien wat het waard is. In de Waardergolf ging de wedstrijd tegen Tornado 2 laat in de middag van start.

Beide teams opende goed de wedstrijd, maar het was Meervogels die een gaatje wist te slaan en hier op voortbouwde. Vooral verdedigend zat het goed dicht en ook de keepster stond haar mannetje. Tornado liep zich diverse keren vast en had moeite met de afronding. Ruststand 4-12.

De tweede helft kwam Tornado wat meer op stoom terwijl Meervogels overtuiging miste in de aanval. Hoewel Meervogels ruim voor stond leek Tornado langzaam dichterbij te komen. Meervogels wist zich te herpakken en speelde de wedstrijd beheerst uit. Eindstand 12-21.

Volgende week zaterdag 3 december om 20.15 uur speelt Meervogels thuis in de Lelie tegen Con Zelo 1.

Stevige natuurwandeling in de Wimmenummerduinen

Op de foto Fijn laddermos.

EGMOND - IVN organiseert zondag 4 december een IVN-wandeling in de Wimmenummerduinen. Dat gebeurt overigens elke eerste zondag van de maand.
In de wintermaanden start de wandeling bij het Nachtegalenpad, aan de noordkant van Egmond aan den Hoef en begint de tocht een uurtje later dan in de zomer, dus om 11.00 uur. De boswachter vertelt: "We maken er een pittige wandeling van door het open duin en misschien langs de binnenduinrand. Stevig schoeisel en warme en zo nodig waterdichte kleding komen dus wel van pas. We kijken naar wat er speciaal in dit seizoen in de natuur te beleven valt: frisgroene mossen, knoppen aan de bomen, nog wat late paddenstoelen, wintervogels misschien. En we genieten van het prachtige duinlandschap."
De wandeling duurt een dikke twee uur. Wandelaars dienen zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Verzamelen kan bij het informatiebord. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Opgeven vooraf is niet nodig. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen, hanneke@ivnnkl.nl of bellen: 072 5337601." Kijk ook eens op www.ivnnkl.nl.

NK Keezen en keezdrive

Foto: Sandra Levering

AKERSLOOT - De finale van het NK keezen is vorige week gespeeld in De Vriendschap Akersloot. Na een spannende middag, waarop zesentachtig teams streden om de eerste plaats, ging de titel naar Bas van der Molen en Rinus Hollenberg. De deelnemers kwamen uit het hele land, van Maastricht tot Groningen, maar de beker bleef in Akersloot. Afgelopen zondag vond weer een reguliere keezdrive plaats in De Vriendschap, ook georganiseerd door de keezbord-organisatie.

'We zijn heel blij met ons nieuwe huis' Knikspant-dak herinnert aan nostalgie

Blije bewoners van de nieuwe woningen aan Hoogevoort.

CASTRICUM – "Het zijn schitterende woningen en alles is nieuw. Dat waren we niet gewend. Het stond vast dat onze woning gesloopt werd en daarom gingen we er de laatste jaren ook niet veel meer in investeren. We zijn heel blij met ons nieuwe huis", zo laat enthousiaste geboren en getogen Castricummer Jan Schram woensdagmiddag weten. Samen met zijn echtgenote Anja woont Jan in totaal veertig jaar aan de Hoogevoort.

In juli moest het echtpaar samen met bewoners van veertien andere karakteristieke sociale huurwoningen in het blokje noodgedwongen de wijk nemen. Reden hiervan was de sloop van het rijtje uit 1912 daterende huizen van verhuurder Kennemer Wonen.

Emoties
In een partytent pal voor de huizen laten huurders (onder wie Jan en Anja Schram), buurgenoten, mensen van Kennemer Wonen, wethouder Steeman van de gemeente Castricum en een delegatie van bouwer Bouwgroep Dijkstra Draisma zich het gebak, de koffie en als afsluiting een drankje goed smaken. In de verwarmde tent wordt tijdens een mistroostig regenbuitje een feestje gebouwd ter ere van het project van vijftien opgeleverde nieuwbouwwoningen die de oude huisjes vervangen. Uiteraard ontbreken de toespraken niet. Directeur/bestuurder H.J. Tromp van Kennemer Wonen is trots op de nieuwbouw en spreekt over een proces waarbij emoties van bewoners duidelijk gehoord werden. Er was een bezinningstijd van maar liefst vijf jaar om de aan hun woningen verknochte bewoners te laten wennen aan het moment dat het daadwerkelijk gebeuren moest.

In juni kwam de slopersploeg de straat in rijden. Half november stonden er vijftien splinternieuwe huurwoningen met het traditionele knikspant dak. Dat laatste moest de laatste nostalgische gevoelens van het oude onderkomen verdrijven en dat is gelukt. Na de toespraak van Tromp ("Bewoners, bouwers en gemeente bedankt") klinkt het applaus bij nieuwe en reguliere bewoners oprecht enthousiast. Zes gezinnen keren terug naar hun vertrouwde stek. Negen nieuwe huurders betrekken binnenkort hun woning. Deze zijn energiezuinig, mede door de nieuwste generatie zonnepanelen aan de achterzijde.

Acht weken
Het mirakel van de bouw is dat de nieuwbouw er in acht weken stond. De methode was een bouwwijze met veel kant-en-klare onderdelen en panelen, zoals Herman van Wijk van Bouwgroep Dijkstra Draisma uitlegt. Door die huurdersvriendelijke razendsnelle werkwijze was de overlast voor de bewoners die terug wilden naar hun vertrouwde straat niet al te groot. Sommigen verbleven tijdens de sloop en bouw tijdelijk bij familie, of in een huurwoning.

Het echtpaar Schram pakte het anders aan. "Wij logeerden in onze caravan in Uitgeest. Daar slapen we nu nog want we moeten de woning natuurlijk nog wel inrichten, de muren bewerken en zo nog wat dingen. Ik verwacht dat we er binnen een week wonen, prachtig toch!"

Op avontuur in de natuur van de straat

Foto: Annemieke Ederzeel.

CASTRICUM - Buiten zijn en buitenspelen is reuze gezond - dat weet iedereen. Maar wist u ook dat het heel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen om buiten zonder toezicht rond te zwerven? Kinderen worden er namelijk veel slimmer, zelfverzekerder, fitter en creatiever door.

Buiten in de natuur is er geen spel waarbij van tevoren is bedacht hoe je ermee moet spelen, geen uitleg over wat je ermee moet doen - er zijn juist oneindig vele mogelijkheden! Conflicten en spannende situaties leren kinderen op te lossen en gevaren weten ze in te schatten als ze op zichzelf mogen zijn als kind. Geef de kinderen vrijheid om hun omgeving te ontdekken en ze maken er prachtige spelletjes van: schatgraven, spannende speurtochtjes bedenken - een rijke wereld aan nieuwe ideeën gaat open. Helemaal gratis.

De afgelopen 60 jaar hebben kinderen echter steeds meer territorium moeten inleveren. Het verkeer speelt een rol maar ook de toegenomen angsten. Statistieken over (verkeers-)ongelukken laten al jaren een dalende lijn zien en toch worden we steeds banger - of worden we banger gemaakt?

Vraag eens aan grootouders hoe ver weg van huis zij mochten spelen toen ze 8 waren. Volgens een Engelse studie zwermden kinderen van die leeftijd in 1950 nog 1 of 2 kilometer van huis zonder toezicht. Ter vergelijking: kinderen die op de Dorpsstraat woonden struinden toen tot aan het duingebied bij Kijk-Uit en de oude boerderijen aan de Brakersweg. Hoe ver van huis laten we onze kinderen nu nog lopen? Hoeveel buitenruimte is er nog om te lummelen? Mogen ze überhaupt nog lummelen?

Dan maar op de speelplaats!? Speelplaatsen zijn bewegingsactieve plekken waar het spel is bedacht en gestuurd. Behalve met de toestellen kun je er eigenlijk vrij weinig. Om te weten te komen welke takken geschikt zijn om er een pijl en boog van te maken, dat een els rood wordt als je de bast beschadigt, welke grassen ideaal zijn om op te fluiten en hoe dik een tak moet zijn voordat hij breekt als je erop gaat zitten - dat leer je er niet.

Castricum kent gelukkig nog enkele informele plekken waar kinderen gewoon kunnen ravotten. Dat moeten we koesteren! Misschien kunnen wij de rest kindvriendelijker maken om de kinderen weer te zien struinen. Wat is er mooier dan stralende kinderogen en rode wangetjes die opgewonden vertellen over een dag vol (natuur-)avontuur?

Expositie over 39ste Jaarboek Oud-Castricum

Café Borst (tegenwoordig Fase Fier) kreeg rond 1928 een theetuin en heette tijdelijk ‘Bondshotel Berg en Bosch’. Vader Willem poseert hiervoor met zijn kinderen Dirk en Annie. Foto: Oud-Castricum

CASTRICUM - De uitgebreide fototentoonstelling over het nieuwe jaarboek van Oud-Castricum is opnieuw te bezichtigen op de open dag van de werkgroep: op zondag 4 december aan de Geversweg 1b in Castricum.

Bezoekers kunnen zich laten informeren over alle onderwerpen uit het 39ste Jaarboek. Met name zijn foto's te zien van de artikelen over de Schoolstraat, de Wereldwinkel, de cafés in Bakkum, de volleybalverenigingen en vrachtrijderij De Wit. Ook draait doorlopend een film over de herinneringen van oud-boswachter Cor Mooij, aan wie dit keer ook een artikel is gewijd. Uiteraard is het nieuwe jaarboek in De Duynkant te koop (€ 16,-). Het is eveneens mogelijk donateur te worden. De open dag duurt van 12.00 uur tot 17.00 uur. De toegang voor donateurs is gratis en overige bezoekers betalen 1 euro entree. Ook op de open dag in januari is deze expositie nog te bezichtigen. Meer informatie over de werkgroep is te vinden op www.oudcastricum.com.

10 Vragen aan... Henk Hommes

Mijn naam is Henk Hommes. Ik ben eenenzeventig jaar, gehuwd, en ik heb twee kinderen. Verder ben ik gepensioneerd ambtenaar bode bij de gemeente Castricum, waar ik tweeëndertig jaar werkte. Daarvoor was ik elf jaar banketbakker in diverse bedrijven. Nu ben ik vaak op pad om te fotograferen met de Canon 70D.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Castricum en kom uit een gezin van zes kinderen. Verder ben ik getogen in deze mooie gemeente en ik woon daar ook met heel veel zin. Ik ben net verhuisd naar een mooi appartement tegenover 'het centrum van de macht'.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Dan had ik mij eerder moeten storten op de fotografie, maar ook een baan als gastheer bij een horecabedrijf zou mij wel liggen. Bij de gemeente was ik dat eigenlijk ook wel...

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Ik zou graag de fotograaf Erwin Olaf willen ontmoeten en met hem een onderhoudend gesprek willen hebben over zijn prachtige werk

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
De mooiste herinnering heb ik overgehouden aan de zaterdagen en vakanties waarin ik mijn oom assisteerde bij het melkventen door een vaste wijk in Castricum. Daar merk ik nu nog wat van, als ik de mensen spreek die mij nog kennen van deze leuke herinnering.

5. Wat vindt je het mooiste plekje van Castricum of omgeving?
Dat is voor mij het Hofvankijkuit achter het station van Castricum, een mooie locatie om te gaan relaxen in een sfeer die rust uitstraalt.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Je mag mij wakker maken voor een portie saté van de haas, een delicatesse als dan ook de saus goed is.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Een advies van mijn vroegere leraar maatschappijleer op de Gewestelijke school van NKV. Dit advies luidde: 'inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht'. Daar zouden heel veel politici wat mee moeten doen.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ze weten alles al en anders zou ik liegen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Dan zou ik onmiddellijk het parkeren op het strand aanpakken. Dit duurt te lang met weer een college die in het verkiezingsprogramma zegt er wat aan te gaan doen en vervolgens gebeurt het weer niet.

10. Persoonlijke vraag: 'Wat was je mooiste foto?'
Mijn mooiste foto in Castricum maakte ik vanaf de toren van de NH-kerk om het mooie dak van het Huis van Hilde te schieten. De architect kocht de foto en dat nadat de foto tien minuten op Twitter had gestaan. Hierop ben ik toch een beetje trots.

Ik nomineer Daniel Kuijk voor de volgende 10 vragen.
Daniel Kuijk werkt voor het bedrijf Xicero marketing en communicatie in Castricum. Mijn vraag aan Daniel is: 'Hoe zie jij de toekomst in de digitale wereld en de communicatie in deze?'

Like & win de 'Van der Ende Hapjespan' op Facebook Uitkijkpost

Foto: Janneke Mars

CASTRICUM - Kent u Poelier Castricum in de Dorpstraat al? Wij mogen een overheerlijke 'Van der Ende Hapjespan' ter waarde van 29,95 euro weggeven op de Facebookpagina van Uitkijkpost editie Castricum. In de pan zitten zo'n tachtig hapjes. U doet de stekker erin, dertig minuten opwarmen en happen maar. Ideaal voor de komende feestdagen! U betaalt als u wint zelfs geen huur voor de hapjespan.
'Like' dus het bericht op de facebookpagina en wie weet bent u de winnaar van de rijk gevulde hapjespan van Poelier Castricum. Vrijdag 2 december wordt de winnaar bekendgemaakt op Facebook.

Cultuuraward voor Circus Sijm

Circus Sijm overal zichtbaar in onze provincie. Foto: Alex Sijm

HEILOO/BROEK OP LANGEDIJK - Circus Sijm uit Broek op Langedijk viel zaterdag 24 november in de prijzen tijdens de NHN Business Awards 2016 in de Cultuurkoepel in Heiloo. Het circus werd onderscheiden met de Business Award in de categorie cultuur.

Ruim vierenveertig bedrijven streden om de Awards. Uiteindelijk koos de jury twaalf finalisten in vier categorieën. Inspirerende ondernemers in Noord-Holland krijgen de NHN Business Awards jaarlijks uitgereikt. Circusdirecteur Alex Sijm - geboren en getogen in Egmond aan den Hoef- is supertrots op de prijs en ziet het vooral als erkenning. "Het is niet alleen belangrijk voor ons bedrijf, maar voor de hele branche. Een bewijs dat het circus leeft en toekomst heeft."

Circus Sijm presenteert ieder jaar een nieuwe voorstelling. Op jaarbasis zijn er tweehonderdtachtig voorstellingen op zeventig verschillende locaties. Jaarlijks bezoeken tussen de zeventig en tachtigduizend bezoekers het sfeervolle familiecircus. Circus Sijm behoort tot de belangrijkste attracties van de provincie Noord-Holland.
Het eerstvolgende wintercircus gaat plaatsvinden van 24 december 2016 tot en met 4 januari 2017 in het Park van Luna in Heerhugowaard. Het nieuwe seizoen start dan weer eind februari.

Voortaan ook Gl-diploma op PCC Oosterhout

Vakmensen van de toekomst.

ALKMAAR - Door de landelijke vernieuwingen in de bovenbouw van het vmbo kunnen leerlingen van PCC Oosterhout nu hun praktijkgerichte opleiding ook afsluiten op het niveau van de gemengde leerweg (vmbo Gl). De aansluiting op het mbo wordt daarmee nog beter.

Het Petrus Canisius College heeft vmbo-opleidingen op alle niveaus in huis. PCC Oosterhout is al jaren de plek voor de sterk praktijkgerichte vakcollege-opleidingen voor instromers op Gl-, Kb- en Bb-niveau. De leerlingen van deze opleidingen leren liever met hun handen én hun hoofd dan alleen vanuit een boek. Zij gaan daarom vanaf de eerste schooldag voor minimaal 30 procent van de schooltijd met praktische vakken aan de slag.
Vanaf dit schooljaar kunnen deze leerlingen op PCC Oosterhout hun theorie- en praktijkvakken nu ook op het hoogste vmbo-niveau (Gl) afsluiten.

Vestigingsdirecteur Johan Dekker: "We zijn blij met deze mogelijkheid, omdat wij onze ambitieuze leerlingen hiermee tegemoetkomen. Met name technische opleidingen zijn populair en de vraag naar goed opgeleide vakmensen neemt toe. We hebben vrij veel leerlingen die in de loop van hun opleiding echt goed 'op stoom' raken. Zij krijgen hiermee extra aansluitingsmogelijkheden naar met name de mbo-opleidingen op niveau 3 en 4."

Care For Hair (CHF)

CASTRICUM/HEILOO - Care For Hair (CFH) vindt u in Castricum aan de Dorpsstraat 75J en in Heiloo in Winkelcentrum het Hoekstuk. De kapsalon biedt een luxe haarervaring voor een betaalbare prijs. Het team weet alles over de laatste trends en kniptechnieken, zodat de kappers uw haar elk bezoek weer fantastisch kunnen knippen, kleuren en stylen. Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn, kent CFH ruime openingstijden. De kapsalon is van maandag tot en met zaterdag geopend. U kunt de hele dag zonder afspraak binnenlopen, waarbij in de ochtenden tevens op afspraak wordt gewerkt. U kunt altijd een afspraak maken. Dit kan telefonisch onder openingstijden via 0226-450472 of 24/7 via de handige online tool op de website. Stap gerust eens binnen voor een advies. Voor meer informatie over Care For Hair en onze openingstijden kunt u kijken op www.careforhair.nl.

Winnares like-en-win-actie kiest krentenkassei

Jacqueline krijgt brood uitgereikt door Jonnie van Bakkerij de Basis. Foto: Stip Fotografie

CASTRICUM -Jacqueline Knier, winnares van de like-en-win-actie, mocht vrijdag haar gewonnen brood ophalen bij Bakkerij de Basis. Jacqueline, die naar eigen zeggen nooit iets wint, mocht zelf een heerlijk brood uitkiezen.Haar keuze viel op een krentenkassei waarvan zij met haar gezin dit weekend gaat genieten. Eet Smakelijk, Jacqueline!

Tekst: Yvonne van Stiphout

De steunzolenpraktijk, de oplossing voor uw voetproblemen

Michael en Rina Ogertschnig.

CASTRICUM - Voetproblemen? Rug-, onderrug-, heup- of bilspierklachten, enkel- of knieklachten, voorvoetklachten? Heel veel mensen lopen rond met deze klachten en denken dat het wel zal overgaan, of dat het erbij hoort. Maar deze mensen weten niet dat er heel vaak een oplossing voor is, namelijk individueel vervaardigde steunzolen. De pijnklachten worden vaak veroorzaakt door verkeerde stand van de voeten of knieën, of doorgezakte voorvoeten, scheefstand van het bekken en zo nog meer.
Wij kunnen de meest voorkomende klachten met adequate, individueel gemaakte steunzolen oplossen. Aan de hand van de voetafdrukken en computerberekeningen kunnen wij een doelgericht advies geven. Wij bespreken met de mensen wat de oplossing is en wat wij voor hen kunnen doen. Dus willen we adviseren, loopt u ook met bovengenoemde klachten rond, maak gerust vrijblijvend een afspraak met ons voor een advies.

Michael Ogertschnig, gediplomeerd orthopedisch schoentechnicus. Van Oldenbarneveldweg 1, 1901 KA Castricum. www.desteunzolenpraktijk.nl.
Tel.: 0251 82 83 78 info@desteunzolenpraktijk.nl

Harry Burgering veertig jaar op BSG

Harry Burgering in 1977 tijdens zijn eerste jaar als docent op de BSG.

BERGEN - Op 1 december 2016 is het exact veertig jaar geleden dat Bergenaar Harry Burgering begon als docent op de Berger Scholengemeenschap (BSG). In die veertig jaar gaf hij meer dan twintigduizend leerlingen les in de vakken aardrijkskunde en maatschappijleer. Daarnaast was hij enkele jaren coördinator van de bovenbouw, ruim vijfendertig jaar mentor, en hij organiseerde vele excursies. Tijdens zo'n excursie naar Peru in 2010 werd een groep van negentien BSG-leerlingen en vier begeleiders overvallen door gewapende mannen. Dankzij het heldhaftige optreden van Harry liep de situatie niet uit de hand en kwamen de leerlingen weer veilig thuis. Hij kreeg hiervoor een koninklijke onderscheiding voor 'moed, beleid en zelfopoffering', de zogenaamde Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon in Zilver. Na veertig jaar voor de klas voelt Harry zich op de BSG nog steeds als een vis in het water. "Op de BSG kan iedereen zichzelf zijn. Ik heb er kinderen echt zien opbloeien." In juli 2018 gaat Burgering met pensioen. Dan wil hij een lange reis maken en vooral genieten van het leven. "Ik zal mijn collega's ontzettend gaan missen en de school ook." Tot die tijd staat hij nog vol enthousiasme en energie voor de klas. "Het is nooit saai, kinderen zijn zo ontzettend duidelijk. Het verveelt nooit!"

Wordt Via Sas de beste Zelfstandige Reisadviseuse van 2016?

Saskia Smit op avontuur.

CASTRICUM - Saskia Smit is zelfstandig reisadviseur (ZRA). Zij vertrok begin november naar China voor de semi-finale om kans te maken op de titel 'Beste Zelfstandige Reisadviseuse van 2016'. Het was een indrukwekkende en inspirerende reis met een wedstrijdelement. Saskia en haar elf medefinalisten wachten nu nog op hun beoordeling, met als onderdeel het maken van een video.

Na tien dagen reizen door China maakte zelfstandig reisadviseur Saskia Smit een mooie video. Een uitgebreid verslag en het filmpje is via haar website www.viasas.nl te bekijken. Het geeft een impressie van haar reis langs Beijing, de Chinese Muur, het Terracotaleger, Shanghai, Wuzhen en Hangzhou. Voor wie interesse heeft in een reis door China (of een ander land) kan voor meer persoonlijk en vakkundig reisadvies op maat contact met haar opnemen. Om nog meer aandacht te vragen voor haar project om 'Beste Zelfstandig Reisadviseur van het jaar' te worden, heeft Via Saskia op Facebook een interessante like-en-deel-actie bij haar filmpje. Wie weet van hoeveel vervoersmiddelen zij gebruikmaakte tijdens haar rondreis door China, kan een Chinees verrassingspakket winnen.

Deelname aan de semi-finale om kans te maken op de titel 'Beste Zelfstandige Reisadviseuse van 2016' is natuurlijk al prachtig, maar Saskia wil meer. Zij wil de titel winnen! Een onderdeel van de beoordeling is de video, evenals een klantenonderzoek. Inmiddels heeft Saskia Smit de klanten benaderd en reageert men enthousiast. Zie ook www.viasas.nl.

Programmering Castricum105

Maandag
00.00 – 16.00 uur: non-stop muziek
16.00 – 18.00 uur: Nieuw Castricums Peil (maandageditie) – Willem Seignette
18.00 – 20.00 uur: Cross Country – Martin Meijer
20.00 – 21.00 uur: NH in Bedrijf i.s.m. RTV80 uit Bergen (een keer in de maand)
21.00 – 23.00 uur: non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Dinsdag
00.00 – 21.00 uur: non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: Commuzika – Anton van Kaam (vanaf januari)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Woensdag
00.00 – 19.00 uur: non-stop muziek
19.00 – 21.00 uur: non-stop muziek
21.00 – 22.00 uur: Hraj Kapelo hraj – Jan Jonker
22.00 – 23.00 uur: non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Donderdag
00.00 – 17.00 uur: non-stop muziek
17.00 – 19.00 uur: De Donderdag Date – Frank Ruiters

Oneven weken
19.00 – 20.00 uur: Just Jazz – Fred Timmer & Ineke Timmer (1x in de maand)
20.00 – 23.00 uur: non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Even weken
19.00 – 19.30 uur: non-stop muziek
19.30 – 23.00 uur: Het Raadsplein – Live vanuit het gemeentehuis in Castricum (om de week, zie de vergaderagenda op www.castricum.nl)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Vrijdag
00.00 – 19.00 uur: non-stop muziek
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 21.00 uur: non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: De Vrijdagavond Show – Julian Timmer en Julian Remmers
23.00 – 00.00 uur: non-stop muziek

Zaterdag
00.00 – 10.00 uur: non-stop muziek
10.00 – 12.00 uur: De Zaterdagochtend Show – Thom
12.00 – 14.00 uur: Nieuw Castricums Peil (zaterdageditie) – Sander Verschoor en Maarten Glorie
14.00 – 16.00 uur: Sanne Klinkhamer
16.00 – 00.00 uur: non-stop muziek

Zondag
00.00 – 07.00 uur: non-stop muziek
07.00 – 09.00 uur: Ballads at morning
09.00 – 10.00 uur: Radio Klassiek – Helmoth Mehciz
10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst
11.00 – 12.00 uur: Klassiek & Ballads at morning
12.00 – 14.00 uur: Cabaret van Nederlandse Bodem
14.00 – 17.00 uur: 105Sportlive
17.00 – 19.00 uur: The Flash Back Show
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 22.00 uur: non-stop muziek
22.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Grote vraag naar pleegouders voor kinderen in een crisissituatie

ALKMAAR - Koen, Tischa en hun zoon Dim (6) vangen kinderen op die door een crisissituatie niet meer thuis kunnen wonen. De pleegkinderen komen tijdelijk bij hen in huis, totdat er een passende woonsituatie voor ze gevonden is. Voor het gezin is dat behoorlijk schakelen en het is niet altijd gemakkelijk om weer afscheid te moeten nemen, maar het is een verrijking voor hen alle drie: "Dat je zoveel kunt betekenen voor iemand anders in korte tijd, vind ik fantastisch." Crisispleegzorg moet bij je passen, vindt Tischa. "Je wordt gebeld en dan hup, kamertje gezellig maken en dan komt het hele dorp kleding brengen. Het heeft iets heel avontuurlijks en dat vinden we er heel leuk aan."

Parlan Jeugdhulp zoekt mensen die crisispleegouder(s) willen worden. De pleegouders nemen tijdelijk de opvoeding en verzorging van een kind over van de ouders. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van de situatie en wat het beste is voor het kind. Crisisopvang is in principe voor maximaal vier weken. Als er nog geen zicht is op een oplossing, dan kan de plaatsing worden verlengd tot een paar maanden.

Op 12 december is er een infoavond over pleegzorg aan Van der Lijnstraat 9 in Alkmaar. Opgeven kan via www.pleegzorgparlan.nl of 088- 1240001.

Sieraden op maat en meer

Zoeken naar spannende contrasten in vorm, structuur en kleur.

CASTRICUM - Goudsmid Michelle Gerlofsma bewerkt met veel aandacht ruwe materialen tot een klein draagbaar kunstwerkje. Zilver, diverse tinten goud, parels en edelstenen worden omgezet naar fijne maar tevens opvallende sieraden. Geïnspireerd door de grilligheid van de natuur is zij steeds op zoek naar spannende contrasten in vorm, structuur en kleur. Michelle vervaardigt een eigen collectie sieraden en werkt bovendien in opdracht. Uw wensen en ideeën staan daarbij centraal. Daarnaast creëert zij trouwringen, repareert en vermaakt zij sieraden, en is het mogelijk van oude (dierbare) sieraden nieuwe te laten maken. Michelle heeft ook haar eigen webshop: http://markita.nl/michellegerlofsma. Meer informatie vindt u op www.michellegerlofsma.nl.

Warme voeten!

Mooi en warm, een goed cadeau.

EGMOND AAN ZEE - Het is koud buiten: tijd om lekker bij de kachel een paar warme sloffen aan te trekken. Mels Schoenmode heeft ze in alle soorten en maten, van leer met een echte lamsvacht (Warmbat), tot wol met een heerlijk voetbed (Haflinger) en luxe herenmuilen van Romika. U hoeft deze winter dus niet met koude voeten te zitten.

Nieuw deze maand bij Mels Schoenmode in Egmond aan Zee zijn de damesschoenen van Melvin & Hamilton. Na het grote succes voor de heren was er steeds meer vraag of dit merk ook voor dames gevoerd zou worden. Dames hoeven nu niet meer jaloers te zijn!

Natuurlijk heeft de winkel ook mooie cadeau-artikelen voor de feestdagen, zoals wollen handschoenen van Pia Rossini, leren handschoenen van Hestra, en prachtige Happy Socks in de nieuwste kleuren.

U bent van harte welkom bij Mels Schoenenmode in Egmond!

Kerstmarkt bij Hof van Kijk Uit

Foto: aangeleverd

Op zondag 11 december wordt er van 11.00 tot 16.00 uur een kleinschalige kerstmarkt georganiseerd bij Hof van Kijk Uit. Naast een kraam van het duinatelier, met door de deelnemers gemaakte artikelen van keramiek, hout en vilt zijn er kramen met o.a. kaarsen, quiltwerk, kussens en dergelijke. Kinderen kunnen zelf een kerststukje maken. Natuurlijk is er aan de inwendige mens gedacht met o.a. chocolademelk en glühwein met wat lekkers...

U kunt de kerstmarkt vinden op het terrein van Hof van Kijk Uit - Oude Schulpweg 4 - 1901 NV Castricum

Tel. 0251-673657 - www.hofvankijkuit.nl - info@hofvankijkuit.nl