De Uitkijkpost

25 november 2015

De Uitkijkpost 25 november 2015


Interessante archivarische vondst bij Keer op Keer

Foto: Alkmaar Centraal/Regionaal Archief

HEILOO / ALKMAAR - Er is een interessante ontdekking gedaan tussen een aantal binnengebrachte oude boeken bij kringloopwinkel Keer op Keer te Heiloo. Tussen de lectuur bevonden zich twee archivarische exemplaren die uniek en van historisch belang zijn. Het bestuur van de stichting Keer op Keer besloot ze daarom niet ter verkoop aan te bieden maar te schenken aan het Regionaal Archief Alkmaar. Het Regionaal Archief heeft de stukken dankbaar in ontvangst genomen en gaat nu uitzoeken uit welk archief ze afkomstig zijn en waar het materiaal hoort.

Beide boeken stammen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en handelen over grote provinciale projecten uit die periode. Het eerste boek laat ons tot in de kleinste details zien welk onderhoud er plaatsvindt aan de Helderse Zeewering tussen 1847 en 1853. We lezen van dag tot dag, genoteerd in een werkelijk prachtig regelmatig met kroontjespen geschreven handschrift, wat er zoal kwam kijken bij dit werk aan deze belangrijke dijk; hoeveel mensen er die dag werkzaam waren, welk vuilnis werd geruimd, wat eventuele stormschade bedroeg, hoeveel ladingen steen er zijn aangevoerd en wat voor weer het was.

Het tweede boek is minstens zo mooi. Gemaakt in 1876/77 betreft het een bijeengebonden serie handgetekende en gekleurde kaarten op schaal die in hun geheel de "Rijks groote weg der 1ste klasse No. 4 van Alkmaar tot Nieuwediep" vormen. De huidige N9 langs het Noordhollandsch kanaal dus. Met zwarte trekpen getekend en geschreven en vervolgens met waterverf gekleurd zien we alle details van belang bij deze weg; van kruispunten, bruggen, de ligging van tuinen van brugwachters tot bosschages van wilgenhout die werden gebruikt voor beschoeiingen.

Twee maal een prachtige aanwinst voor het archief, met hartelijke dank aan de oplettendheid van de medewerkers van stichting Keer op Keer.

Bron: 'Regionaal Archief Alkmaar'.

'Ik kan geen kant op en heb geen plan meer'

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - "Deze kwestie bezorgt mij al enige jaren slapeloze nachten", zegt Geertje Klaasse. Ze is eigenaar van een oud pandje op de hoek van de Kennemerstraatweg en de Stationsweg in Heiloo. De Heiloose kocht het pand in 2008 met als doel hier een ijssalon te beginnen. "Dat is niet gelukt. Intussen tikt mijn hypotheek door. Dit is niet meer te betalen."

Foto: Facebook

Haar vervallen pandje deed vroeger dienst als sigarenwinkel en woning en staat inmiddels jarenlang leeg. Geertje kreeg destijds een hypotheek, maar kon niet aan de slag omdat een woon-, winkel- en horeca-bestemming ontbrak. Gelukkig kreeg ze toch een vergunning, na een bestemmingsplanprocedure. Daarna stapelden de problemen zich op.

Geertje: "Een bouwvergunning kreeg ik lange tijd niet: bouwtekeningen moesten worden aangepast en omwonenden maakten bezwaar vanwege de drukke verkeerssituatie en het ontbreken van parkeerplaatsen. De gemeente Heiloo honoreerde dit bezwaar. Pas in 2011 (2 jaar en 9 maanden later) kreeg ik de bouwvergunning na een hoorzitting ´zienswijzen´. Op dat moment was ik financieel niet meer in staat een ijssalon te beginnen; de kosten waren teveel opgelopen; ik heb nu 2 ton hypotheekschuld opgebouwd.

Wonen is eveneens geen optie, omdat ik volgens de gemeente geen recht heb op een afrit naar het huis vanaf de rotonde. Daarnaast is het verkopen van het pand niet haalbaar; een koper kan hier tenslotte ook niets mee in deze situatie.

Wellicht is een executieverkoop de enige oplossing. Maar omdat de waarde zeer laag is, blijf ik met een grote schuld zitten na verkoop. Dus ik kan geen kant op: commercieel gezien mag ik er niets mee en wonen is onhaalbaar. Ik heb nu geen plan meer."

Omdat inwoners Geertje vragen stelden over haar pandje, zette ze haar verhaal vorige week op de Facebookpagina 'Je bent een Heilooënaar als´. Hierop krijgt ze veel respons. "Dit gebouw is een doorn in het oog van veel inwoners. Daarom is het goed te laten weten dat ik de situatie niet kan veranderen."

In gesprek
Wethouder Rob Opdam stelt dat het voor de gemeente eveneens belangrijk is dat deze plek wordt opgeknapt. "Daarom heeft de gemeente ook meegewerkt om de bestemming te wijzigen en er een vergunning voor afgegeven." Opdam betreurt het dat het Geertje aan financiële middelen ontbreekt om een ijssalon of woningbouw te realiseren. "Hoewel de sleutel uiteindelijk bij mevrouw Klaasse ligt, wil ik spoedig met haar in gesprek om na te gaan welke mogelijkheden er zijn."

(Tekst: EJV Mediaproducties)

Sint opgesloten in gemeentehuis

HEILOO - Zaterdag kwam eindelijk Sinterklaas met zijn Pietermannen aan in Heiloo. Dit verliep niet geheel vlekkeloos. De Hoofdpiet was zoek en die had de sleutel van het gemeentehuis waar Sinterklaas en zijn gevolg een nachtje hadden doorgebracht. Doordat wethouder Fred Dellemijn de deur van het gemeentehuis had dicht gedaan kon er niemand meer in of uit. Tijdens het wachten op de terugkeer van de Hoofdpiet werden er Sinterklaasliedjes gezongen onder leiding van burgemeester Hans Romeyn en wethouder Rob Opdam. Gelukkig kwam uiteindelijk alles goed. De Sint is ook wel gewend dat er nu en dan iets in de soep loopt...

Bekijk meer foto's verderop in de krant en op www.uitkijkpost.nl

Tien vragen... aan Ton Mooij

Mijn naam is Ton Mooij, ik ben gediplomeerd bridgedocent en geef bridgelessen aan jong (helaas te weinig) en oud. Niet alleen aan beginners, maar ook aan gevorderden. Mensen die soms al jaren kaarten vinden het vaak plezierig om de theorie van dit zeer boeiende spel nog eens, vaak samen met de partner, op te halen. Mijn cursussen starten medio september en medio januari.

1. Waar ben je geboren en getogen?

Ik ben in Heiloo geboren en getogen en nooit meer uit deze plaats vertrokken. Wel heb ik een groot deel van mijn werkzame leven in Alkmaar doorgebracht.

2. Als je hobby je werk was geweest, welk beroep zou je nu uitoefenen?

Ik ben reeds op mijn veertiende jaar gaan werken en heb dat tot mijn zestigste voor een groot deel zes dagen per week gedaan, waardoor er weinig tijd was voor hobby's. In de beginjaren heb ik naast het werk diverse avondopleidingen gedaan, dus je snapt dat er bijna geen ruimte was voor hobby's, hoewel ik op de vroege zondagmorgen nog wel eens een hengeltje uitgooide.

Nu ik niet meer hoef te werken is natuurlijk het bridgespel, en het doceren daarvan aan anderen, een grote hobby van mij. Daarnaast vind ik het erg leuk om een cryptogram of killersudoku op te lossen.

3. Wie zou je willen ontmoeten en wat zou je zeggen en vragen?

Ik heb daar ernstig over nagedacht, maar wie ik best eens zou willen ontmoeten is Malala, het meisje uit Pakistan.

Ik zou haar niet iets willen vragen, maar tegenover haar mijn diepe respect uit willen spreken voor datgene wat zij voor andere meisjes wereldwijd betekent.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Dat is het grote en warme gezin waarin ik ben opgegroeid met altijd zeer gastvrije ouders, iedereen kon altijd binnen komen en de koffie of thee stond altijd klaar. Ook was er voor ieder van ons altijd een luisterend oor.

En natuurlijk werden er altijd veel (kaart)spelletjes gedaan. Ik herinner me nog goed dat ik voor het eerst met mijn vader naar een klaverjasdrive mocht, ik was toen 12 jaar!

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?

Met name het Heilooër bos en de Noorderneg in deze plaats, maar ook de nabije omgeving van Heiloo is prachtig, ik vind het een voorrecht om hier te mogen wonen.

6. Waarvoor kunnen ze je ´s nachts wakker maken?

Iedereen die directe hulp nodig heeft mag me wakker maken. Voor de rest moet je mij lekker laten liggen.

7. Wat was het beste advies dat je ooit kreeg?

Leuk, dat kwam van mijn vrouw Ineke. Ik deed tijdens mijn laatste werkzame jaren al wat cursussen, die gerelateerd waren aan het bridgen en dan met name cursussen om te kunnen arbitreren. Zij zei me, toen ik gestopt was met werken: "Weet je wat jij moet gaan doen? Je moet de docentenopleiding voor bridgeleraar gaan volgen!"

Nog geen dag spijt van gehad, hoewel ik in het begin niet had verwacht dat het me zou lukken.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

Dat ik, nadat ik gestopt was met werken, ook geprobeerd heb om de kookkunst onder de knie te krijgen. Veertig jaar stond de warme maaltijd voor me klaar als ik 's avonds thuis kwam. Ik vind het leuk om nu ook eens voor mijn vrouw, maar ook voor mijn kinderen, vrienden en kennissen een (eenvoudige) maaltijd te bereiden.

9. Wat zou je in het dorp aanpakken, als je burgemeester was?

Ik denk dat onze burgemeester het in het algemeen wel goed doet, maar natuurlijk zou ik het fantastisch vinden als we ook in Heiloo een denksportcentrum zouden hebben.

10. Antwoord op de persoonlijke vraag van je voorganger:

Ton, wat is jouw motivatie om 10 cursussen in een jaar te geven aan aspirant bridgers terwijl landelijk er een tekort komt aan bridgers en er in Heiloo steeds meer bridgers komen?

Kees, bridge is zo'n ontzettend intrigerend kaartspel vanwege de vele mogelijkheden, dat is gewoon onvoorstelbaar. Een fantastische training voor je hersenen, maar dat niet alleen! Mensen die leren bridgen krijgen er in een paar maanden tijd heel veel kennissen bij. Je doet zoveel sociale contacten op, dat wil je niet geloven.

Ik durf te stellen: Bridge verrijkt je leven op een zeer positieve manier.

Maar Kees, het is niet alleen de energie die ik erin stop qua tijd, ik krijg er ook heel veel voor terug. De meeste mensen zeggen na een cursus: "Ik zou willen dat ik er eerder aan was begonnen."

Geweldig om dat te horen!

Ik nomineer voor de volgende 10 vragen: Karien Huijsmans.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Karien, ik heb begrepen dat jij al vele jaren als vrijwilligster werkzaam bent bij de Vijfhoek in Heiloo, de dagopvang voor lichamelijk en geestelijk (zwaar) gehandicapte kinderen.

Omdat dit mij heel zwaar werk lijkt, vraag ik me af waar jij en al die andere vrijwilligers elke keer weer de motivatie vandaan halen om dit werk te (blijven) doen?

Fruitoogst Nijenburg naar Voedselbank

De prachtige oogst van 2015. Foto: Aangeleverd.

HEILOO - Op landgoed Nijenburg in Heiloo is dit jaar iets bijzonders gedaan met de appels en peren uit de boomgaard naast het landhuis. Op initiatief van de tuinvrijwilligers van Natuurmonumenten en Vereniging Hendrick de Keyser, de eigenaar van de boomgaard op het landgoed, is de volledige oogst van 700 kilo fruit aangeboden aan de Voedselbank in Alkmaar.

De fruitboomgaard van Landgoed Nijenburg Heiloo telt ongeveer 77 fruitbomen van 45 verschillende fruitrassen (appel, peer, pruim, moerbei). Van deze fruitrassen zijn 26 appelrassen en 14 persenrassen. Hier zijn een aantal bijzondere Oudhollandse rassen bij, zoals de Glorie van Holland, Koningin Emma, de Schager Roode en de Rietpeer. Veel bomen hebben dit jaar een goede opbrengst gegeven.

'Pomoloog' Bart in de boomgaard. Foto: Aangeleverd.

Jaarlijks worden de bomen onder de deskundige leiding van Jeanine Jonker, docente aan het Clusius College, gesnoeid door de 15 vrijwilligers van de Tuingroep Nijenburg en studenten van het Clusius.De Voedselbank heeft inmiddels alle fruit in pakketten verdeeld.

Zingen voor vrede

Simone Awhina. Foto: Aangeleverd

HEILOO - "Ik geloof dat wanneer je zelf innerlijke vrede ervaart, we dichterbij wereldvrede komen," zegt de Heilooër zangeres Simone Awhina. "Zingen opent je hart en brengt je in een staat van innerlijke vrede." Dinsdag 15 december begeleidt zij samen met pianist Maarten Helsloot en oud-speler Ziad H. Bik uit Syrië een meezingconcert met als thema vrede, waarbij wordt gezongen en gegeten met vluchtelingen.

Het concert vindt plaats in de Cultuurkoepel in Heiloo en wordt georganiseerd in samenwerking met VluchtelingenWerk Noordwestholland. Een groot deel van de opbrengst gaat naar deze organisatie. De avond begint om 19.00 uur met een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen hapjes meeneemt en deelt. Daarna zullen er eenvoudige liederen en mantra's in diverse talen over vrede worden gezongen. Simone: "Het is ons verlangen om een avond vol warmte, verbroedering en verbondenheid te creëren. Juist in deze periode van onrust is het fijn om samen een nieuw geluid te maken." De focus van de avond ligt op vrede, contact van mens tot mens en de levenskracht die iedereen bezit. Dit laatste is terug te zien in de foto's van Goedele Monnens, waarop de kracht van de vluchteling is vastgelegd. De fotoexpositie zal de hele avond in de cultuurkoepel te zien zijn. Ook luisteraars zijn van harte welkom.
Kaarten kosten €10,00 per stuk en zijn verkrijgbaar via info@simoneawhina.com of 06-27145269. Reserveren is noodzakelijk. www.simoneawhina.com

Ingezonden brief

AFSLAG A9, JA GRAAG!

Al jaren pleit het bestuur van Ondernemend Heiloo voor de aanleg van de afslag van de A9. Een aantrekkelijk dorp, zoals Heiloo al in diverse media wordt gekwalificeerd, houdt ook in dat het optimaal bereikbaar is. Natuurlijk via snel internet, maar ook nog steeds door openbaar vervoer en zeker niet in de laatste plaats door een rechtstreekse aansluiting met het landelijk wegennet. Al deze verbindingen zijn voor alle bewoners, jong en oud, van enorm belang.

Ook voor ondernemers is het van cruciaal belang dat leveranciers, maar natuurlijk vooral klanten je gemakkelijk kunnen bereiken.

Als wij leefbaarheid hoog in het vaandel hebben, moeten we erkennen dat een gezond economisch klimaat daar ook bij hoort. Van verspilling is hier geen sprake, net zo min als de aanleg van een treinstation dat anderhalve eeuw geleden was. Heilloos kun je het ook niet noemen, wanneer net als van het spoor, dagelijks duizenden inwoners van Heiloo gebruik van de afslag zullen maken.

Om aantrekkelijk te zijn als dorp voor inwoners en bedrijven is de afslag zeer gewenst en een juiste investering voor een onafhankelijke en florissante toekomst van Heiloo.

Het bestuur van Ondernemend Heiloo is unaniem van mening, dat de aantrekkelijkheid van ondernemen en wonen, in een sprankelend Heiloo door de komst van de afslag in belangrijke mate zal toenemen.

Daarom zeggen wij: AFSLAG A9, JA GRAAG.

Namens het Bestuur Ondernemend Heiloo,

Henk Morsch, voorzitter

Bedrijf Belicht dBme.nl & uP-studio.nl

Arjan Hoogvorst. Foto: Aangeleverd.

dBme.nl & uP-studio.nl

De Droogmakerij 35B, Boekelermeer-Zuid, Heiloo Telefoon: 072 - 720 22 92, e-mail: info@dBme.nl, verhuur: www.dBme.nl, oefenruimte: www.up-studio.nl

HEILOO - Van je hobby je beroep maken: menig ondernemer kan daarover meepraten. Neem Servan Jonkhart, die al sinds zijn jeugd een grote passie voor muziek heeft. Vorig jaar verhuisde hij met zijn bedrijf dBme.nl van Amsterdam naar Heiloo, waar hij al het denkbare op geluidsgebied aanbiedt. Van microfoon tot complete oefenruimte, met als doelgroep dj's, bands, theater-, zang- en dansgroepen.

Liefde voor muziek was er al in Servans studententijd, toen hij als dj aan talloze avonden muzikale invulling gaf. Feesten en clubs: Servan en de draaitafel vormden vaak een succesvolle twee-eenheid. Het bleek voorbestemd dat hij er ook echt zijn brood mee ging verdienen. "Als student deed ik in Delft een ontwerpopleiding, terwijl ik tevens draaide en me ontwikkelde in geluidstechniek. Dat laatste ben ik steeds meer gaan combineren met vormgeving, wat de basis heeft gelegd voor mijn huidige bedrijf," vertelt Servan.

Moderne oefenruimte

Bij dBme.nl kan een brede groep belangstellenden terecht voor het huren van geluid voor dj's, bands, theater-, zang- en dansgroepen en zelfs evenementen met bezoekersaantallen tot circa duizend personen. Microfoons, versterkers, speakers, PA, complete productie en zelfs de allernieuwste Pioneer Nexus dj-gear; alles is mogelijk. "In Heiloo heb ik veel meer ruimte voor nieuwe ideeën en uitbreiding van mijn dienstenpakket." vervolgt Servan. "Zo is er nu ook de uP-studio, een fonkelnieuwe oefenruimte met de meest moderne apparatuur en faciliteiten. De eerste bands hebben al oefenavonden gereserveerd. Ook popkoren, zang- en dansgroepen kunnen er uit de voeten. Het is tevens geschikt als les- en/of oefenruimte voor overige gezelschappen en andere creatieve ondernemers."

Legio mogelijkheden

Tijdens een korte rondleiding door de prachtige nieuwe ruimte toont Servan het uitgebreide verhuuraanbod en de voorzieningen, waaronder een hoogwaardige geluidsinstallatie, complete dj-set en platenspelers, belichting, theaterdoek en een vloer waarop bijvoorbeeld dansers zich eindeloos kunnen uitleven. Ook Servan zelf leeft op, als hij vertelt over de legio mogelijkheden. "Alles en iedereen kan hier terecht en vertrouwen op professionele kwaliteit. Zo hebben we in deze regio dit afgelopen jaar al apparatuur geleverd en evenementen gedaan in onder meer Fletcher Hotel, de Radboudschool, de Witte Kerk, verenigingen als TV Vennewater, HSV, Terriërs, kermissen en dergelijke."

Dj-cursus

De combinatie van dBme.nl en uP-studio.nl onderscheidt zich naast genoemde kwaliteit en ervaring ook met laagdrempeligheid. Zo hanteert het bedrijf van Servan Jonkhart sympathieke prijzen voor zowel ruimteverhuur als (privé)lessen. "Speciaal voor Sinterklaas en kerst start binnenkort op zaterdagmiddag een leuke, leerzame dj-cursus voor diverse leeftijdsgroepen. Inschrijven hiervoor kan via de website van up-studio.nl. Ideaal daarbij is de mix van een schitterende ruimte, apparatuur waar de wereldberoemde dj's mee werken én de aanwezige ervaring. Wat wil je nog meer…?"

Ingezonden: Geschoren Bijenparadijs

De gemeente Heiloo liet zich van haar beste kant zien door vijftig bomen te schenken voor de aanleg van een bijenparadijs in het Oosterbos. De schenking bestaat vooral uit bomen en struiken die in het voorjaar bloeien. Maar van begin juli tot eind oktober vliegen de bijen, hommels en vlinders massaal op de sneeuwbes (symphoricarpos hankock) die de gemeente op veel plaatsen heeft aangeplant. Het is een laag struikje met kleine paars-rode bloempjes. Heel jammer echter dat de gemeentewerkers er bijna overal keurig recht geschoren heggetjes van maken, ook als de struikjes in volle bloei staan. Zij verwijderen daarmee alle bloemen en bloemknoppen. Mijn herhaaldelijk verzoek de sneeuwbes in maart of eind oktober te snoeien heeft tot nu toe geen resultaat gehad, behalve in de wijk Ypestein. De gemeente Heiloo kan op eenvoudige wijze bijdragen aan een gemeentelijk bijenparadijs door de planten niet te snoeien als ze in bloei staan.

Jan Pijnappel

Brandweer Heiloo eerste bij theoriewedstrijd Brandweerkring

Aangeleverd.

HEILOO - Maandag 16 november zijn in de nieuwe brandweerkazerne van Bergen 9 korpsen uit de omgeving uitgedaagd in een onderlinge theoriewedstrijd. Brandweerkring Alkmaar organiseert deze zeer leerzame avond en test of de kennis van brandweerzaken op niveau is. Het team van Heiloo had dat zeker wel; ze zijn eerste geworden in de c-klasse op theorie en in combinatie met een eerder georganiseerde praktijkwedstrijd ook eerste van de hele c-klasse. Een promotie waard; echter de vorm van de wedstrijden gaat veranderen naar een jaarlijkse competitie in de nieuwe veiligheidsregio. Het korps van Heiloo zal ook daar zijn beste beentje voorzetten.

Aangeleverd.

Joke Schilling in DeLaMar Theater

De voorzitter van de jury, Ben Lansink theaterproducent, maakt de uitslag bekend (in het midden op de foto Joke) Foto: Aangeleverd

HEILOO - Dorpsgenote, kleinkunstenaartje Joke van den Engel, wonende aan de Nicolaas Beetsweg en bij haar publiek beter bekend als Joke Schilling, is één van de zestien finalisten in de 24e jaargang van het door Stichting JAM georganiseerde Ouderen Songfestival. Deze finale vindt plaats in het DeLaMar theater te Amsterdam.

Joke brengt samen met haar vaste begeleider Kees van den Engel al een aantal jaren pareltjes van kleinkunst ten gehore en vertelt met humor en 'eigen wijsheid' over wat de mens zoal bezighoudt. Zij werd in de tweede halve finale van zondag 1 november door de jury uitgeroepen tot vertolker van het mooiste liedje. En Joke voelt zich al een winnaar, want, zo zegt zij zelf: "Ik sta straks op het toneel van het mooiste theater van Nederland, met een combo professionele musici. Dat was een grote wens van mij en die gaat op 3 januari in vervulling. En de finale winnen... dat zou echt te gek zijn. Maar Ik sta daar niet alleen, er is een aantal finalisten die ik zelf om het nog voorzichtig te zeggen echt geweldig vind. Als ik hen voorbij zou zingen in De La Mar... Tja, mijn moeder zou zeggen: 'Niet te ver vooruit kijken, anders struikel je.'"

Hoeveel nachtjes moet Sint nog slapen?

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Afgelopen vrijdag is de slaapkamer van Sinterklaas in winkelcentrum 't Loo officieel overgedragen aan de Winkeliersvereniging. In deze slaapkamer, ingericht door Waarvan Acte, kan de Goedheiligman tijdens zijn verblijf in Heiloo iedere nacht heerlijk uitrusten.

Foto: Stip Fotografie
Foto: Stip Fotografie

Opbrengst taxusinzameling overhandigd aan Stichting KiKa

Medewerkster Monique Zeeuw van 'Vergroot de hoop verklein de kanker' overhandigt de cheque ter waarde van 750,- euro aan wethouder Rob Opdam die op zijn beurt de cheque doorgeeft aan Patricia Jonker, vrijwilligster van KiKa in Heiloo. Het bedrag is door alle inwoners van Heiloo bij elkaar gesnoeid door hun taxussnoeisel in te leveren bij de Afvalbrengplaats. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Op 19 november heeft wethouder Rob Opdam de opbrengst van de taxusinzameling in Heiloo symbolisch overhandigd aan het goede doel, Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). De cheque van € 750,00 euro is door wethouder Rob Opdam overhandigd aan dorpsgenoot Patricia Jonker, vrijwilligster van KiKa. De gemeente Heiloo nam deel aan de actie 'Vergroot de hoop verklein de kanker', waarbij taxus snoeiafval geld oplevert voor een goed doel.

Van half juni tot eind augustus konden inwoners van Heiloo hun taxus snoeiafval inleveren bij de Afvalbrengplaats van de gemeente Heiloo. In de jongste scheuten van de Taxus Baccata zit de grondstof baccatine, een belangrijke grondstof voor het maken van kanker bestrijdende medicijnen (chemokuren). Ter illustratie, uit één m3 taxus snoeiafval wordt één dosis taxol gewonnen, het hoofdbestanddeel voor vele chemotherapieën.

Landelijk is er dit jaar 256.000 kilo taxus snoeiafval door de stichting Vergroot de Hoop ingezameld. In Heiloo is 1630 kilo taxus snoeiafval ingeleverd, goed voor een bedrag van maar liefst 750,- euro. Dit is ruim drie en een half keer zo veel als afgelopen jaar (456 kilo en 210,- euro).

Inwoners Heiloo enthousiast

Wethouder Opdam: "Inwoners van Heiloo hebben dit jaar enthousiast de snoeischaar gepakt en de weg naar de Afvalbrengplaats weten te vinden. Wij doen dit jaar voor de tweede keer mee en zijn erg blij met dit mooie resultaat. Als beloning voor het aanleveren van 15 containers taxussnoeiafval mogen wij de opbrengst schenken aan een kanker gerelateerd doel. Wij hebben dit jaar gekozen voor Stichting Kika. Ook in 2016 doen wij zeker weer mee."

Meer weten over afslag A9

De gemeenteraad van Heiloo en Provinciale Staten nemen binnenkort een besluit over de financiering van een aansluiting op de A9. De aansluiting op de A9 is nodig om de bereikbaarheid, aantrekkelijkheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid van Heiloo te verbeteren. Wie meer wil weten over de afslag, waarom en waar hij precies komt en wat voor effecten het oplevert, is op maandag 30 november a.s. tussen 19.30 en 21.30 uur welkom bij de inloopbijeenkomst in de Cultuurkoepel van Heiloo.


De besluitvorming kent een lange voorgeschiedenis. De provincie Noord-Holland en de gemeenten Heiloo, Alkmaar en Castricum werken gezamenlijk aan een gebiedsontwikkeling onder de naam Nieuwe Strandwal. In Zandzoom en Zuiderloo komen rond de 1.800 nieuwbouwwoningen. Inzet daarbij is een woonomgeving met veel groen en respect voor de oude waarden van het landschap. Ook groen en recreatieprojecten zijn onderdeel van de Nieuwe Strandwal.


Door de toename van autoverkeer en de realisatie van de nieuwbouwplannen zijn maatregelen nodig om Heiloo en Castricum goed bereikbaar te houden. Daarbij hebben ook de bedrijventerreinen Boekelermeer en de Oude Werf grote behoefte aan een goede bereikbaarheid. Een afslag op de A9 voorziet in de behoeften van nu en van de toekomst.
Afgelopen jaren is gewerkt om te komen tot een voorkeurstracé voor een aansluiting op de A9.
De aansluiting komt bij de Lagelaan, met een aftakking op de Kennemerstraatweg en een verbinding naar de Kanaalweg via een oostelijke parallelweg. Op 7 en 14 december 2015 nemen respectievelijk de gemeenteraad van Heiloo en Provinciale Staten een beslissing over de financiering van het project. Na accordering van
Provinciale Staten en de gemeenteraad, starten in 2016 de ruimtelijke procedures.

Voor geïnteresseerden is er op maandag 30 november een inloopbijeenkomst georganiseerd in de Cultuurkoepel van Heiloo. Tussen 19.30 uur en 21.30 uur kunnen belangstellenden op elk moment binnenkomen. Er is ieder 45 minuten een centrale presentatie. Verder zijn er informatietafels over verschillende thema's: nut en noodzaak, verkeer, tracé, wonen en werken, besluitvorming & financiën en over de gehouden onderzoeken. Bij deze infotafels zijn medewerkers van de gemeenten en provincie aanwezig om vragen te beantwoorden en toelichting te geven.

Adventsconcert in Ter Coulsterkerk

Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor o.l.v Martin Mans. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Zondag 29 november vindt in de Ter Coulsterkerk het traditionele Adventsconcert plaats. Het concert zal worden uitgevoerd door het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor o.l.v Martin Mans. Muzikale medewerking zal worden verleend door sopraan Elise Keep en pianist Jan Lenselink. Beiden zullen koor en samenzang begeleiden en tevens solistisch
optreden. Organist is Dirk Out.
Aanvang concert 14.30 uur. Toegang € 10.00. Reserveren via 072-5332703 of 5323241. Tevens kaartverkoop voor aanvang concert.

Zonnekindpoppen leren maken

Foto: Aangeleverd


Nivon Heiloo biedt vanaf maandagavond 7 december 2015 van 20.00 - 22.00 uur de basiscursus zonnekindpoppen aan. De cursus o.l.v. docente Trudy Bolleman bestaat uit 10 veertiendaagse lessen. U maakt 4 poppen van natuurlijke materialen, t.w. wiegekind, peuter, kleuter en schoolkind. Alle materialen worden verzorgd. De cursus vindt plaats in de Hofdijk, Mariënstein 178A, 1852 SN Heiloo. Opgave/info: tel.072 5333127/5333217 of [info@nivonheiloo.nl]info@nivonheiloo.nl. Meer gegevens zie: www.nivonheiloo.nl

In plaats van bloemen

Foto: Aangeleverd

Afgelopen woensdag 18 november ontving orthopedagogisch dagcentrum De Vijfhoek een prachtige donatie naar aanleiding van de laatste wens van opa Jaap Groot. Na een kort ziekbed heeft hij aangegeven geen bloemen te willen, maar donaties voor JET (stichting Jeugd en Techniek Castricum) en De Vijfhoek. Omdat zijn kleinzoon Sven Bos op De Vijfhoek heeft gezeten heeft Jaap veel klusjes als vrijwilliger op De Vijfhoek gedaan. De donatie van € 1.105,- werd door zijn vrouw Bea en de kleinkinderen Amber, Job en Bas overhandigd aan Jacqueline Peijenburg van De Vijfhoek. Het idee is om van het geld een fijne schommelbank aan te kunnen schaffen. Van de familie waren ook Diana en Edwin Bos, Peter en Susan Groot en Miranda en Lobke Glorie bij de bijzondere overdracht aanwezig.

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt met ingang van 2015 twee keer per maand een Opkikker van € 300,00 aan een vereniging of stichting. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen. Verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. De tweede opkikker van de maand november gaat naar Oratoriumkoor in Heiloo, als bijdrage voor de viering van hun 70-jarig bestaan.

Kringloopwinkel Keer op Keer, Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072-5325962.

Tip Heiloo - Voor elkaar! Fred z'n gazon weer Groen

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Fred Groen heeft een grote tuin, met een schitterend gazon. Het liefst doet hij al het werk in de tuin zelf, maar nu hij last heeft van zijn rug, moet hij noodgedwongen rust houden. Fred vraagt op Tip Heiloo om iemand die de bladeren van het gazon wil halen. Mieke, die al eerder via Tip Heiloo bij mensen in de tuin heeft geholpen, wil dolgraag weer eens Tippies verdienen, en meldt zich bij Fred. Voor elkaar!

Fred is blij, want zijn gazon ziet er weer tiptop uit. Mieke is blij, want die heeft heerlijk twee uurtjes in de tuin gewerkt en daarmee twee Tippies verdiend. "Ik spaar nog even door," zegt Mieke. "Want met vijf Tippies krijg ik bij ALiDA Meubelstoffering 10% korting als ik mijn scooterzadel laat overtrekken. Dat scheelt!"
Ook hulp vragen of hulp bieden? Meld je aan op www.tipheiloo.nl

Natuurwandeling Heiloo Noorderneg

Foto: Paul ten Have

HEILOO - Zondag 29 november is er een extra IVN-natuurwandeling in het recreatiegebied Noorderneg, aan de westkant van Heiloo. Vroeger was het een deel van een ruime strandvlakte, tussen de strandwal van Heiloo en de duinen bij Egmond. Een jaar of dertig geleden is daar een park 'overheen gelegd', maar sporen van die strandvlakte zijn nog wel te zien. Op de grote plas dobberen verschillende soorten eenden en in of rond de struiken zijn mogelijk al echte wintervogels zoals koperwieken te zien of te horen.

Gestart wordt om 10 uur op de parkeerplaats bij zwembad het Baafje, aan de Omloop in Heiloo. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Aangelijnde honden mogen mee. Stevig schoeisel wordt aanbevolen vanwege hobbelige gedeeltes. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld.

Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072 532 5110; kijk ook op www.ivnnkl.net.

Videoliefhebbers gezocht

HEILOO - "We zitten dringend verlegen om werkers die willen helpen om videowerk voor vrijwilligers-organisaties te maken," laat Jack Groot van Videoclub Heiloo weten. Eens per maand bespreken de leden hun films, technieken en creatieve mogelijkheden. Enkele keren per seizoen houden beroepsmensen een instructieve lezing. Er worden ook samen films in opdracht gemaakt, recentelijk de revisie van het kabinetsorgel in de Witte Kerk. Op Youtube staan films die door de leden zijn gemaakt.

Videoclub Heiloo komt bijeen in de filmzaal van Het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2, Heiloo. Heeft u belangstelling, dan kunt u vrijblijvend een bijeenkomst bijwonen. De volgende bijeenkomsten zijn op 27 november en 15 december, van 9.30 tot 12.00 uur. Voor informatie: Wilma Roelofs 072-5333510 of Jack Groot 072-5321033.

Grote Piet weet 't ff niet

De spelers Susanne van de Ven, Naomi Verdonk, Wendela Weel, Maaike Kerssens, Hans Moll, Monique Buter, Rachella Brand en Iris Vervoort. Foto: Aangeleverd.

HEILOO en LIMMEN - Grote Piet is gevallen met zijn step tijdens het rondbrengen van kadootjes. Hij is op zijn hoofd gevallen en weet niet meer wie hij is. Hij weet niets meer over het sinterklaasfeest, over kadootjes en rijmen, over pepernoten en chocoladeletters.... De toneelgroepen Pancratius en Forento spelen een pietenvoorstelling in de Beun en Vredeburg.
Speeldata: 28 november om 15.00 uur in De Beun in Heiloo en op 29 november in Vredeburg, Limmen. Kaartjes€ 3,00, reseveren via www.forento.nl

Taaldorp op de Zuidwester

HEILOO - Wat vorig jaar begon als een probeerseltje, is uitgegroeid tot het taaldorp Engels op basisschool de Zuidwester.

Op de Zuidwester krijgen de leerlingen Engelse les vanaf groep 1 en het taaldorp biedt de leerlingen de gelegenheid om het geleerde in de praktijk te brengen. Door de hele school konden de kinderen in groepjes diverse Engelse taalspellen doen. De kleuters tekenden de Engelse vlag en reden op hun fietsjes een parcours op het schoolplein; aan de linkerkant van de weg natuurlijk. In The South West Tearoom kon bij de thee gekozen worden uit mini-muffins, scones and sandwiches, met dank aan Brasserie In 't Groen.

De groepjes werden begeleid door leerlingen die tweetalig onderwijs volgen aan het Jac. P. Thijssecollege in Castricum, en dat deden ze met veel enthousiasme. Zo konden ook zij het geleerde in de praktijk brengen.

Pietengym Kits Oonlie

HEILOO - Bij zijn aankomst in Heiloo heeft Sinterklaas Kits Oonlie gevraagd om voor de peuters in Heiloo Pietengym aan te bieden. Sinterklaas vertelde dat Pietengym leuk en gezellig is, en goed voor de lichamelijke ontwikkeling.

Uiteraard heeft Kits Oonlie gehoor gegeven aan de vraag van Sint. Op donderdag 26 november en dinsdag 1 december kunnen peuters van 15.15 tot 16.00 uur in de gymzaal Capel-Acker meedoen aan een les Pietengym. Aanmelden via info@kits-oonlie.nl of 072-5323576. De kosten voor de pietengym bedragen €2,50 per kind per les.

Gymzaal Capel-Acker: Kerkakkers 1a, 1852 GA Heiloo.

Obs de Zuidwester naar First Lego League

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 25 november doet een team van de Zuidwester mee aan de First Lego League bij Inholland Alkmaar. De First Lego League is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 15 jaar uitdaagt, om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. Een groep van 10 leerlingen is onder meer langs geweest bij GP Groot en de Milieustraat in Heiloo. Kösters Elektra en Smorenberg BV vinden het erg belangrijk dat kinderen meer in contact komen met techniek. Zij hebben dan ook gezorgd voor een mooi tenue.

Kerstworkshop Groei & Bloei

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Groei en Bloei geeft twee kerstworkshops: Natuurlijk of Bloemrijk. In de eerste wordt gewerkt met kerstgroen, bloemen, dennenappels, kaneel en meer gedroogde materialen. In de workshop Bloemrijk zijn er verse bloemen en een keuze uit accessoires in vele kleuren.

Natuurlijk: 16 december om 13.45 en om 19.45 uur.

Bloemrijk: 18 december om 13.45 en om 19.45 uur.

Locatie: Ter Coulsterkerk Holleweg 111. Kosten: €37,50, leden: €31,00 Aanmelden via benzdocter@hotmail.com of 072-5336827.

Expositie in de gang van GGZ

Kuifje in de gang van de GGZ Foto: Aangeleverd.

HEILOO - Op zondag 13 december van 12.00 tot 17.00 uur wordt er een expositie gehouden in een van de mooie gangen van de Olvendijk.

Petra Kroone maakt fantasievolle creaties en Christina Suurhoff maakt figuratieve schilderijen, onder andere een aantal van Kuifje.

Het adres is de Olvendijk 5 1851vp in Heiloo, op Landgoed Willbrordus.

Ontsnapte tbs'er verdacht van beroving en zedenmisdrijf

HEILOO - De politie hield vrijdagochtend een 44-jarige man aan, die de nacht ervoor was weggelopen uit een gesloten afdeling van een GGZ-instelling. Hij zat daar in het kader van een voorwaardelijke beëindiging van een tbs-behandeling. De man wordt ervan verdacht tijdens deze onttrekking een zedenmisdrijf en een beroving te hebben gepleegd, beide op een oudere vrouw in haar woning in Heiloo. Hij is na melding van een bekende aangehouden en in de cel gezet. De verdachte zou de pinpas van het slachtoffer hebben aangeboden aan die bekende.

De verdachte, die in de instelling beperkte vrijheden had maar niet zonder begeleiding naar buiten mocht, is maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hem in bewaring heeft gesteld. De politie in Noord-Holland doet onderzoek naar de nieuwe strafbare feiten.

Persstatement burgemeester van Heiloo Hans Romeyn:
"Ik ben erg geschrokken van de gebeurtenissen die zich afgelopen vrijdag in Heiloo hebben afgespeeld. Het is verschrikkelijk dat een inwoonster in haar veilige huiselijke omgeving slachtoffer wordt van een zedenmisdrijf en beroving. De verdachte betreft een man die de nacht ervoor was weggelopen uit een gesloten afdeling van de GGZ-instelling. Hij zat daar in het kader van een voorwaardelijke beëindiging van een tbs-behandeling. Ik heb daarom contact gezocht met de directeur van de Forensische Psychiatrie. Bij hem heb ik mijn grote zorgen kenbaar gemaakt over de veiligheid. Ik vind het van belang dat je in Heiloo veilig bent. Daarom wil ik wil graag weten hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe we dit kunnen voorkomen. Daarnaast onderhoud ik nauw contact met de politie om op de hoogte te blijven van het verloop van het proces. De verdachte is opgepakt en op 23 november voorgeleid aan de rechter-commissaris, die hem in bewaring heeft gesteld. De politie Noord-Holland doet onderzoek naar de strafbare feiten."

Kringloopwinkel X op X deelt opkikkers uit

HEILOO - Kringloopwinkel X op X heeft aan onderstaande goede doelen gedoneerd vanaf april 2015:

€ 1.500,00 Stichting Dolfinn.

2 x € 1.000,00 Nepal: aardbeving april 2015 en Vrienden van Sighet.

€ 750,00 : Help Gambia: voor het slaan van waterputten in Gambia.

16 x € 500,00 naar:

Jan Demarteau: onderhoud kindertehuis Pinokio in Brazilë .

Stichting Klas op Wielen: aanschaffen leer- en hulpmiddelen.

Stichting Blocks: bijdrage basisschool.

Stichting El Arbol: oprichten botanische schooltuin in de wijk El Limonal in Nicaraqua.

Stichting Kidshare: oprichten school in Musukura (West Kenia).

Stichting Bobshop: beschikbaar stellen van audio- en visuele middelen aan kinderziekenhuizen.

Stichting Ayuda Maya: aanleg waterleiding in een Samilhal in Guatemala.

Stichting Step One: bouw vakschool in het noorden van Tanzania.

Stichting Mtangani: onderwijs bieden aan de allerarmste kinderen in Mtangani, Kenia.

Stichting Voices: toiletten bouwen bij een geitenboerderij in Malawi.

Adra Nederland: plaatsen 60 watertanks in de binnenlanden van Suriname.

African Foundation of Wonder: kansarme gezinnen helpen een bedrijf op te richten in Ghana.

Creation Africa: Family House in de sloppenwijken van Jinja in Oeganda.

Kindertherapie Spelenderwijs: aanpassingen rolstoelbus.

BGM Social Service Centre India: verbetering gezondheidszorg.

Hospice Alkmaar.

€ 400,00 Stichting Regionale Archeologie Baduhenna: opknappen museum.

€ 350,00 GTH-gym- turnvereniging Heiloo: aanvulling sponsorloop voor aanschaf turntoestel.

2 x € 300,00 Kleine Zusters van de Heilige Joseph; onderwijs aan de stam Naasai in Kenia en Esdegé Reigersdaal; dagactiviteitencentrum, Centrum 31.

Nieuwe vaste donaties:

Per jaar:

€ 1.000,00 Vereniging Stichting Buurtbus Heiloo.

€ 600,00 Stichting Ouderenfonds.

€ 500,00 Vrienden van de Vijfhoek.

De volgende vaste donatie zijn weer uitgekeerd:

€ 1.500,00 Stichting Vrienden van Het Baafje.

Sinterklaascomité € 500,00; Vrienden van de Bibliotheek € 500,00; Sportlife € 1.000,00; PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom) hulphond € 100,00.

Tevens zijn er 16 opkikkers á € 300,00 uitgedeeld aan diverse verenigingen.

Kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17, tel. 072-5325962.
Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Tennis Club Heiloo United en GGZ-cliënten werken samen

Foto: Aangeleverd.

HEILOO - Mensen met een beperking waaronder ook de GGZ-cliënten, konden niet meer terecht bij hun vaste tennisstek, mede vanwege het inkrimpen van het budget. Eerder overleg van de SportRaad met het management van de GGZ resulteerde in mei van dit jaar in de afspraak dat de cliënten onder begeleiding van hun eigen begeleiders/vrijwilligers twee uur, twee banen per week ter beschikking kregen en dat de cliënten als tegenprestatie helpen op de accommodatie van TCHU. Afgelopen week is met de aanpak van de groenvoorziening een start gemaakt.

De coördinatie van dit project ligt nu in handen van TCHU accommodatie onderhoudsman Jan Scholten en GGZ teamleider Wim Haisma. Hopelijk kunnen steeds meer cliënten zo kennismaken met Sport & Bewegen en zelf ontdekken wat ze leuk vinden om te blijven doen. De verenigingen worden ondersteund door deze sportende cliënten of collega's. Het terrein van de TCHU is door dit initiatief in ieder geval winterklaar en er zal volgend jaar een prachtig gazon te bewonderen zijn.

Feestje na 5000 km fietsen

Wim Valkenburg. Foto: Aangeleverd.

HEILOO - Truus Klaase laat weten dat ze onlangs een feestelijk moment vierde met haar fietsmaatje Wim Valkenburg uit Verzorgingshuis de Loet. "Wim is 87 jaar en heeft in 7 maanden tijd 5000 kilometer gefietst. Ook bij slecht weer (niet té slecht) en veel wind hij gaat bijna elke dag er op uit. Met mij, maar ook alleen. Fietsknooppuntenkaart mee en gaan. Op naar de 10.000 kilometer."

Bij de 5000 gefietste kilometers werd even stilgestaan door Wim Valkenburg en zijn fietsmaatje Truus Klaase. Foto: Aangeleverd.

Leger des Heils collecteert

HEILOO - Vrijwilligers van het Leger des Heils collecteren van 30 november tot en met 5 december in gemeente Heiloo. De opbrengst is bestemd voor het buurtwerk, waarmee het Leger op een bijzondere wijze maandelijks vele mensen in buurten bijeen brengt tijdens inloopochtenden of -middagen.

De Meander wint schoolschaaktoernooi

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Op donderdag 19 november vond weer het Heilooër schoolschaaktoernooi plaats in cultureel centrum De Strandwal. In 1984 werd dit toernooi voor het eerst georganiseerd door Piet Manni, naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van schaakvereniging Oppositie. Inmiddels is het toernooi een vast onderdeel van het schooljaar geworden. Iedere school mag sinds 2014 een tweede team opstellen, op voorwaarde dat tenminste 2 kinderen uit de klassen 5 en 6 deelnemen. Maar liefst 72 kinderen van 9 verschillende scholen deden enthousiast mee.
Onder de tafelleiders die het toernooi begeleidden was ook Harry de Jager, oprichter van de jeugdafdeling van schaakvereniging Oppositie in 1971. Ook toen was er al veel animo voor het schaken, zo bleek toen maar liefst 50 kinderen zich meldden voor schaakles na een oproep in de Uitkijkpost. "Jij bent al oud hè?" informeerde één van de jonge schakers voorzichtig. "Maar je ziet er nog helemaal niet oud uit!"

Na 6 rondes ging de beker voor aanstormend talent naar de Duif. Zilver en brons in deze categorie werden gewonnen door het tweede team van de Elckerlyc en de Meander. De Springschans, winnaar van vorig jaar, behaalde dit jaar de derde plaats. Zij werden knap voorbijgestreefd door de Jan van Rijckenborghschool. Winnaar van het toernooi was de Meander, aangevoerd door Lucas Masclee. Mede dankzij de Stichting X op X, die de jeugd van schaakvereniging Oppositie dit jaar financieel steunde met een Opkikkertje, waren er veel prijzen te winnen: alle deelnemers kregen een medaille.
Een volledige rangschikking is te zien op www.sv-oppositie.nl.

NS: 'We doen ons best, ook voor Heiloo'

Foto: Henk Algra

HEILOO - Op het traject Heiloo-Amsterdam wordt het steeds drukker in de trein. Een treinforens uit Heiloo weet een oplossing: naast de intercity naar Maastricht zou ook de intercity naar Nijmegen op Heiloo moeten stoppen, dan zouden er elk uur vier treinen naar Amsterdam gaan, in plaats van twee. Zeker in de spits zou dit zoveel ongemak wegnemen. Een andere reiziger meent dat twee treinen per uur op zich voldoende is. Als die treinen dan maar rijden. Want woensdag 18 november ging het helemaal mis: de dienstregeling was aangepast vanwege de verwachte storm. En wat gebeurt er? De intercity naar Maastricht komt te vervallen, en de intercity naar Nijmegen maakt ook op deze uitzonderlijke dag géén extra stop in Heiloo. Gevolg: een kleine 80 mensen moeten met de stoptrein naar Uitgeest, en daar massaal overstappen. Drie kwartier vertraging op een reis die – voor wie naar Amsterdam moet – normaal gesproken slechts een half uur duurt. Beide reizigers klagen over het gebrek aan communicatie van de NS.


Carola Belderbos, woordvoerder van de NS, is van mening dat de NS wel echt zijn best doet op de communicatie. "Specifieke vragen worden wel degelijk inhoudelijk beantwoord." Als de dienstregeling wordt aangepast vanwege verwacht slecht weer, wordt dat van tevoren gecommuniceerd, met het advies om NS Reisplanner te raadplegen voor de alternatieven. Ook als de dienstregeling onverwacht moet worden aangepast, worden reizigers zo goed mogelijk geïnformeerd. Wat de reguliere dienstregeling betreft: "Niet elke intercity kan op Heiloo stoppen. Alkmaar en Zaandam zijn grote stations, Heiloo en Castricum niet. Per dienstregeling zoeken we een zo goed mogelijk patroon, dat recht doet aan de aantallen reizigers die gebruik maken van die trein. Helaas is er in de spits, als het in alle treinen heel druk is, niet altijd voldoende capaciteit."

Ingezonden brief

Oproep aan rechthebbenden thuiszorg (vervolg)

Bedankt voor uw aanmeldingen. Van de gemeente is tot op heden geen reactie ontvangen.

Wat steeds duidelijker wordt, is dat de gemeente na 1 januari 2016 geen bemoeienis meer heeft met de thuiszorg of huishoudelijke hulp. Na 1 januari is het contract een zaak tussen u, en de nieuwe huishoudelijke hulpverlener. Gaat u geen contract aan, dan krijgt u geen hulp.

Het wachten is op de aanbieding van de huishoudelijke hulporganisatie. Heeft iemand die ontvangen? Het kan niet zo zijn dat, op het moment dat de gemeente zich terugtrekt, een aanzienlijk deel van de rechthebbenden nog wacht op een contract. Dat is in flagrante strijd met de zorgplicht van de gemeente naar haar ingezetenen.

Het komt erop neer dat het bezwaar wordt behandeld ten tijde dat de gemeente zich al heeft teruggetrokken. Het is in ieders belang te weten hoe de overgang naar de nieuwe huishoudelijke hulp verloopt. Nog niet aangemeld? Mail naar thuiszorghoezo@hotmail.com Wordt vervolgd.

C. Timmer-Tamis

Ingezonden brief

Raadsvoorstel Aansluiting A9

18 november stond het Raadsvoorstel Aansluiting A9 op de agenda van de Commissie Openbare Ruimte. Vrijwel alle partijen bestookten de wethouder met kritiek en verzoeken om duidelijkheid inzake financiën, natuurcompensatie, tracé, besluitvorming en inspraak rond de aansluiting A9. De wethouder clusterde alle vragen en stak een algemeen verhaal af 'waar de antwoorden wel uit zouden blijken'.

Veel vragen bleven onbeantwoord, onduidelijk bleef wat met de kritiek wordt gedaan en de gevraagde helderheid is niet gegeven. Toch stemden, op één na, alle commissieleden er mee in dit raadsvoorstel in de gemeenteraad op 7 december te behandelen. Heilloze Weg vindt het beschamend dat de commissie een voorstel, niet heeft terug verwezen naar de indiener.

Heilloze Weg vindt het voorstel niet rijp voor behandeling in de raad, de besluitvorming dus te prematuur en stuitend dat raadsleden, die belang hebben bij Zandzoom, Zuiderloo, de aansluiting A9, de grondverwerving en de ruilverkaveling, actief mee vergaderen en beslissen.

Stichting Heilloze Weg

GTH teams trampolinespringen naar NK

v.l.n.r. achter: Yara, Julie, Mila, Raquel en Silke v.l.n.r. voor: Brechtje, Elise, Feliene, Roos, Britt en Mila Foto: Aangeleverd.

HEILOO - Zaterdag sprongen de trampolinespringers van GTH de derde plaatsingswedstrijd voor teams. In de D categorie sprongen Mila Dekker, Raquel Schouten, Silke Dekker en Yara Struijs een goed rondje verplicht, daarna de eerste keuzeoefening, Yara behaalde 22.5, Raquel 25.6. De wedstrijd werd afgesloten met een prima tweede keuze oefening; Mila kreeg 22.3, Silke een 7,4 gemiddeld! Team E2 met Julie Warmenhoven, Roos Niesten, Britt Brouwer en Mila Dekker hebben een goede wedstrijd gesprongen. Roos behaalde 20.00, Julie 22.7 en Britt 20.4! Ook dit team sloot de wedstrijd prima af met de tweede keuzeoefening, Mila sprong hier 22.3. Team E3: Milenka sprong een mooie verplichte oefening(21.6), Feliene sprong een super eerste keuzeoefening (22.4). Zowel Brechtje als Elise knalde; 22.5 en 22.9. In het eindklassement is team D1 vijfde geëindigd; team E2 werd derde en E1 eerste. Met dit resultaat hebben beide E teams zich geplaatst voor het NK op 12 december te Oss.

www.gth-heiloo.nl

Shoppen in 't Loo

De heer van Wees. Foto: Iris Vermeulen

HEILOO - Een goed feest begint met een bezoekje aan Winkelcentrum 't Loo. Hier zijn uiteraard cadeaus te vinden voor de hulpsinten op 5 december en voor onder de kerstboom. Bij een feestje hoort allerlei lekkers. De eettafel of zelfs het hele huis wordt versierd, met decoraties en heerlijk geurende kerststukken. Buiten verlichten kleine lampjes de tuin of de gevel: een verwelkomend gevoel voor iedereen die zich in de kou waagt. Wie zich graag feestelijk kleedt in een mooi overhemd of een elegante jurk, kan natuurlijk in een van de vele modewinkels in 't Loo terecht.

Waarvoor zijn deze bezoekers naar 't Loo gekomen?

Ans Pancras heeft net inkopen gedaan voor het Sinterklaasfeest dat ze binnenkort organiseert in het Trefpunt. Een feest waarbij er ook een bingo is voor ouderen. Ze is een echte Heilooër. Met een volle tas boodschappen en twee flessen limonadesiroop in haar handen vertelt ze: "Ik heb chocolade gekocht, chips, ballonnen, speculaas en oja: voor mezelf nog een pakje ham."

Ans Pancras. Foto: Iris Vermeulen
Mirjam en haar man. Foto: Iris Vermeulen

Mirjam woont al veertig jaar in Heiloo en winkelt in 't Loo met haar man. Ze heeft net een beha bij de Livera gekocht en grijpt de gelegenheid meteen aan om het personeel een compliment te geven. "Ze hebben me uitstekend geholpen en verdienen echt een pluim," vertelt Mirjam. Over de nieuwe uitstraling in 't Loo is ze ook te spreken. "Ik vind de vernieuwingen fantastisch. Alleen die grote witte stoelen voor de Albert Heijn vind ik niet mooi, die mogen wat mij betreft wel weg. Ze staan ook zo ver uit elkaar, zo ongezellig."

Meneer van Wees komt 't Loo uit met een fles wijn in zijn handen. "Voor mijn vrouw", vertelt hij. ,,Zelf houd ik niet zo van wijn. Ik heb me een 'Rio' laten aanraden." Hij woont al geruime tijd in Heiloo en komt oorspronkelijk uit Amsterdam. "Ik woonde midden in het centrum tegenover Carré, maar op een gegeven moment wilde ik toch dichter bij de kust en de duinen wonen en zodoende woon ik in Heiloo. En met de trein kan ik in no time weer in Amsterdam zijn."

Vriendinnen Els en Ans hebben net samen de wekelijkse boodschappen gedaan. Els komt uit Heiloo, Ans uit Alkmaar. In hun winkelkarretje ligt onder meer brood, melk en yoghurt en ze hebben alvast wat inkopen gedaan voor de feestdagen. De eerste chocoladeletters hebben ze al in huis gehaald. En er zijn boodschappen voor de avondmaaltijd gehaald: ouderwets Hollandse boerenkool met worst.

Tekst: Iris Vermeulen.

Faire Feestdagen

HEILOO - Een cadeau heeft extra waarde als het fairtrade is, dus van eerlijke handel, met respect voor mens en milieu, gericht op duurzame ontwikkeling in de Derde Wereld landen.

In de Wereldwinkel zijn prachtige cadeaus te koop, voor iedere beurs. Interieurproducten, sieraden (fairtrade zilver! ), serviesgoed, beelden, sjaals, papierproducten, en vanaf nu ook kerstkaarten, agenda's en kalenders, o.a. van Unicef en Novib. En natuurlijk ook allerlei kerstversiering: leuk als Sinterklaascadeautje.

Tot en met 5 december kunt u meedoen met de actie: 'Win een eerlijke kerstboom'. Bij elke 10 euro aan aankopen ontvangt u een kerstlot, en maakt u kans op een eerlijke kerstboom gevuld met fairtrade producten. Bovendien verloot Wereldwinkel Heiloo daarnaast een cadeaubon van 25 euro.

Ook dit jaar staat de Wereldwinkel Heiloo op de GGZ-kerstmarkt in de Buitenkans op het Willibrordusterrein. Voor kerstpakketten kunt u ook in de Wereldwinkel terecht.

Stationsweg 105, Heiloo, www.heiloo.wereldwinkels.nl

Alleen voor mannen X

HEILOO - Vanaf maandag 30 november verruimt Kapsalon de Boer zijn openingstijden, speciaal voor mannen. Op maandag van 9.00 tot 12.00 uur, woensdagavond en donderdag van 18.00 tot 21.30 uur. Dit zijn Only for Men ('Alleen voor mannen')-tijden met veel gezelligheid. Ervaar de biologische mannenlijn die verzorgend, fris en stoer is. En voor de kleine man een hele stoere motor om op geknipt te worden.

Overige openingstijden voor gemengd publiek dinsdag tot donderdag van 8.30 tot 17.30 uur, vrijdag van 8.30 tot 21.00 uur en zaterdag van 8.00 tot 16.00.

Kapsalon de Boer werkt alleen op afspraak: 072-5337660

Passie voor Indonesisch eten

Een ruime keuze voor een Indonesisch maal. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Tempo Doeloe is een Indonesisch afhaalcentrum en catering- en partyservice, waar ze de westerse wereld willen laten genieten van de Indonesische eetcultuur.

Bij Tempo Doeloe hebben ze een passie voor Indonesisch eten. "Het zit in ons bloed en we maken het dan ook met plezier voor u. Alle gerechten worden met de grootste zorg en aandacht bereid en geserveerd. En dat proeft u. Onze catering is allesbehalve standaard. Smaken verschillen en dat geldt ook voor uw persoonlijke wensen en die van uw gezelschap. Daarom worden onze catering menu's altijd in overleg met u samengesteld.

Wij streven ernaar om telkens weer uw verwachtingen te overtreffen en uw gelegenheid tot een groot succes te maken, of het nu gaat om een klein, bescheiden etentje met familie of vrienden of een groot bedrijfsfeest.

Tempo Doeloe, op 't Looplein naast Blokker.

Kerstbomen in soorten en maten

Kerstbomenhandel Groot-Jonker pakt uw boom graag voor u in. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Kerstbomenhandel Groot-Jonker, op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg, is al meer dan 25 jaar het vertrouwde adres voor de mooiste kerstbomen van Heiloo, Limmen en omstreken.

U vindt hier de allermooiste kerstbomen in soorten en maten, met en zonder kluit, vanaf 50 cm. tot ruim 4 meter. De soorten waar u uit kunt kiezen zijn Nordmannen, blauwsparren, Nobilis, ouderwetse groene dennen en de Picea Omorika.

Alleen de allerbeste kwaliteit voor een scherpe prijs die voor het vierde jaar op rij onveranderd is. De service is ook onveranderd: uw boom gratis inpakken, stam op maat afzagen, leveren en monteren van een houten kruis, ruime parkeergelegenheid, ook 's avonds open. De medewerkers nemen de tijd om met u de juiste boom te kiezen. En ook nu weer voor alle kinderen een presentje.

Alle dagen open van 9.00 tot 20.00 uur. Kerstbomenhandel Groot-Jonker, op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg, tussen Heiloo en Limmen.

Kerstshow bij Bloembinderij-Tuincentrum Nelis Baltus

Stijlvolle kerstdecoraties bij Bloembinderij-Tuincentrum Nelis Baltus. Foto: Aangeleverd.

EGMOND-BINNEN -Bij Bloembinderij-Tuincentrum Nelis Baltus wordt dit jaar flink uitgepakt met de kerstshow. In de ruim vierhonderd vierkante meter winkel wordt een uitgebreide collectie van kerstdecoraties, kerstobjecten en exclusieve kerstarrangementen getoond. Deze creaties komen uit de eigen binderij en zijn gemaakt met vakmanschap.

Uiteraard zijn ook kerstbomen voorradig, in alle soorten en maten. Er is een uitgebreid assortiment materialen om zelf aan de slag te gaan met het maken van kerstdecoraties.

Goudsmid Esther Lang exposeert met haar zelf ontworpen gouden, platina en zilveren sierraden.

Voor de liefhebber van kerstsfeer is er dus volop keuze.

Herenweg 25, Egmond-Binnen.

Lijstenmakerij Ida Bakker

Een feest van kleuren voor uw schilder- en vuurwerk. Foto: Aangeleverd.

CASTRICUM - Lijstenmakerij Ida Bakker is het adres voor al uw kunstschildersmaterialen en inlijstwerk. "Wij hebben twee lijstenmakers in dienst, die al jaren in het vak zitten en ook Ida Bakker zelf lijst het werk in. Allemaal hebben ze zo hun specialiteiten. En in de winkel werkt ook goed opgeleid personeel. Voor al uw kunstschilder-
advies en vragen kunt u terecht in de winkel."
Ongeveer vijf keer per jaar zijn er de gezellige demodagen. Dan is er een professionele kunstenaar aan het werk, en die laat zien wat voor moois je kunt doen met allerlei producten uit de winkel. Kijk op de facebookpagina voor de actuele data. (FB lijstenmakerij Ida Bakker)
Ook dit jaar verkoopt de firma Bakker weer vuurwerk, al jaren vaste leverancier van het prachtige Nederlandse vuurwerk van de Crown Collection, zeker bekend onder de liefhebbers. De folder voor bestellingen ligt klaar vanaf 6 december (FB Bakker vuurwerkexpert Castricum).

Dorpsstraat 102, Castricum.

Hulp van de kok

HEILOO - Tip van Chefkok Huub Tervoort van Brasserie in 't Groen: makkelijk en snel! Bespaar tijd en moeite door hulp in te schakelen. Huisgerookte zalm van Huub's Smokehouse of een heerlijke huisgemaakte wildpaté met cranberry compote zijn ook thuis heerlijk als voorgerecht of op een toastje tijdens de borrel! Bestellen?
Bel Brasserie in 't Groen 072-5051423

Akersloots bedrijf genomineerd voor de Global BIM Award

Foto: Kuan Botman van firma Phalaero

AKERSLOOT - Akerveld Engineering is een ingenieursbureau actief op het gebied van het tekenen en berekenen van onder andere vaste- en beweegbare bruggen. Eén van de uitgevoerde projecten is de Stolperophaalbrug te Schagen, die vorige maand officieel in gebruik is genomen. Deze brug is genomineerd voor een internationale prijs.

Akerveld heeft van deze beweegbare brug de volledige engineering gedaan, dat wil zeggen alle berekeningen en tekeningen van de brug en het bewegingswerk. De stalen brug en onderdelen zijn gemodelleerd en getekend met het 3D Tekla tekenpakket. De leverancier van deze software geeft jaarlijks een award uit ter erkenning van het mooiste model. Akerveld Engineering heeft met het Stolperophaalbrug-model inmiddels de Benelux Tekla BIM Award gewonnen in de categorie infrastructurele projecten en dingt nu mee voor de Global Tekla BIM Award.

Dit oerhollandse product doet mee met internationale brugprojecten. Naast een vakjury tellen ingestuurde stemmen mee. Meegestemd kan worden tot 30 november via de link: http://www.tekla.com/bim-awards?tid=1047

Akerveld is met het behaalde resultaat al heel trots. De Global award zou zelfs internationale erkenning opleveren. Met uw stem kunt u dit Akersloter bedrijf wereldwijd op de kaart zetten.

Hengelen vanaf de nieuwe steiger

Wethouder Van Schoonhoven en leden van de Visvereniging Akersloot. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Wethouder Van Schoonhoven en leden van de Visvereniging Akersloot openden woensdag 18 november samen de nieuwe steiger aan de Strammersloot aan de Geesterweg in Akersloot. De steiger vormt het sluitstuk van de aanleg van een natuurvriendelijke oever.

Vorig jaar heeft de gemeente een natuurvriendelijke oever aangelegd langs de Strammersloot, ter compensatie van de nieuwbouw aan het Heer Derckplantsoen. Die compensatie is verplicht vanwege het feit dat door deze bouw hemelwater op die plek geen natuurlijke uitweg vindt. In dit geval heeft de ontwikkelaar, Kennemer Wonen, de gemeente gevraagd de compensatie op kosten van de wooncorporatie te realiseren in de Strammersloot. De natuurvriendelijke oever die er nu ligt, biedt een verruiming van het wateroppervlak (watercompensatie). De planten in de oever dragen bij aan een rijkere fauna en flora in de sloot. Op verzoek van de Visvereniging Akersloot is aan de nieuwe oever een steiger toegevoegd, omdat de toegang tot het water was verminderd.

Rock Avond in Joeb

EGMOND - Vrijdag 27 november staat JOEB in het teken van rock. Dit kan uiteraard niet zonder live muziek. Zo zal de Egmondse formatie This side Up aantreden met hun aanstekelijke covers van bekende Blues/Rock songs.

Ook zal de band 21 Grams op het podium staan. Ondanks dat de band normaal gesproken niet meer optreedt, zijn ze bereid om voor Joeb de gitaren en drums uit het vet te plukken en weer grote hits ten gehore te komen brengen van onder andere U2, R.E.M, Depeche Mode, Blondie en David Bowie.

Als klap op de vuurpijl komt de rockband Misunderstood optreden. Deze band uit Schagen zal eigen nummers spelen. Misunderstood laat zich niet gemakkelijk in een hokje duwen en heeft verschillende stijlen in het repertoire. Van Indie tot Metal, ook binnen de nummers zelf. Verwacht intelligente rockmuziek, die zowel kan beuken als kan ontroeren.

Mindfulness training

EGMOND - Bewust zijn, ja leuk! Maar hoe werkt dat? Mindfulness beoefening is een krachtig hulpmiddel dat helpt anders om te gaan met lastige momenten, inzicht te krijgen in gedachtenpatronen en bij het uitzetten van de automatische piloot.

Het is een sterk effectieve training op het gebied van stressreductie en omgaan met spanningen. Gebaseerd op de trainingen van Jon Kabat-Zinn gaan deelnemers in acht bijeenkomsten van 2 ½ uur kennismaken met en thuis trainen van de pijlers van mindfulness. Voor iedereen toegankelijk, oud of jong, met of zonder klachten of specifieke vragen. In kleine groepen met deelnemers uit diverse richtingen.

Docent: Yme Bosgra, mindfulnesstrainer, psychosomatisch fysiotherapeut, haptonoom en acupuncturist. Opgeleid in mindfulness based stressreductie (MBSR ), -cognitieve gedragstherapie (MBCT) en mindful-bewegen.

Data: donderdagavond 21, 28 januari, 4, 11, 18, 25 februari, 10 en 17 maart; van 19.30 tot 22.00 uur.

Maandagochtend 18, 25 januari, 1, 8, 15, 22 februari, 7 en 14 maart; van 9.00 tot 11.30 uur.

Investering: € 225,00 Locatie: voormalig Karmel Klooster, Egmond aan den Hoef

Inschrijven of meer informatie: 06 20488126 of ymebosgra@hotmail.com

Ingezonden brief

Belangenverstrengeling ONS/Aansluiting A9?

Ballast Nedam heeft in 2007 €3500,00 excl. BTW overgemaakt naar de VVD. Voor de verkiezingskas. Via een valse factuur aan een makelaar. Op verzoek van VVD-gedeputeerde T. Hooijmaijers, toendertijd betrokken bij de voorloper van de ONS (NOFA1). Zo verklaart ex-directielid Ballast Nedam R. Jacobs in een eerder dit jaar verschenen onderzoeksrapport.

Ballast Nedam dat in 2002 een uitzonderlijk lang, 18-jarig, contract voor het wegonderhoud met Heiloo afsloot. Dat grond in Zuiderloo kocht voor nieuwbouw, maar in zwaar weer kwam en de grond aan Heiloo moest terugverkopen voor ruim 2 miljoen euro.

Driessen Vastgoed uit Limmen heeft een belang in Ballast Nedam, via dochterbedrijf Menor Investments. En een belang van 51% in de Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij. De GEM heeft grond in Zandzoom. Driessen heeft belangen in Zandzoom BV, in Beheer en Exploitatie Maatschappij Wind & Water (windmolens), is eigenaar van de grond van het AZ-sportterrein 't Lood, etc.

Ballast Nedam, Driessen Vastgoed en anderen spelen een grote rol bij de ONS en aansluiting A9. Welke? Dat zou de gemeenteraad eens heel grondig uit moeten (laten) zoeken, vóórdat ze op 7 december besluit miljoenen gemeenschapsgeld in deze projecten te stoppen!

Actiecomité Stop Verkwisting

Vredeburg wreed uit beker

LIMMEN - Vrijdag 20 november was een bezige schaakavond voor SV Vredeburg. Het eerste viertal speelde een bekerwedstrijd in en tegen Anna Paulowna. Vredeburg 3 ontving De Waagtoren V2 voor een duel in de bondscompetitie. Ook werd de negende ronde van de interne competitie gespeeld.

In Anna Paulowna speelde Vredeburg 1 2-2. Een ongelukkige nederlaag van Harold Ebels werd weggepoetst door een fraaie overwinning van Sandra Hollander. Bert Hollander en Barry Blekemolen scoorden een half puntje. Maar Vredeburg maakte kennis met de wrede regels van het bekerschaak. Bij een gelijkspel telt de score aan de hogere borden zwaarder dan die aan het laagste bord, waar Sandra Hollander dus het volle punt behaalde. Conclusie: ondanks het redelijke resultaat ligt Vredeburg reeds na één ronde uit het bekertoernooi.

Vredeburg 3 trof in De Waagtoren V2 een sterke tegenstander. Bert van Diermen, Nico en Chiel Pepping verloren afgetekend. Marcel Wester baarde opzien door zijn op papier veel sterkere tegenstander - met 260 ratingpunten meer - gedecideerd te verslaan. Eindresultaat: 1-3.

In de interne competitie speelde Jos Admiraal zijn geliefde Morra-gambiet tegen Gertjan Hafkamp. Admiraal die een heuse studie heeft gemaakt van deze gevaarlijke opening wist precies hoe te handelen en Hafkamp werd weggeschoven. Jan Brantjes noteerde een remise tegen Kees Aafjes. Hidde Ebels was niet opgewassen tegen de ijzersterke Bob Stolp die een dodelijke aanval over de h-lijn opzette. Dick Aafjes kon een stuk winnen van Jan Borst, maar Aafjes zag tegenaanvallen die er niet waren – spoken dus – en liet het stuk staan. Na deze meevaller kon Borst de partij naar zich toe halen. Komende vrijdag ontvangt Vredeburg 1 de sterke koplopers van Castricum 2 voor een duel in de bondscompetitie.

Lezing Jan Rotmans in Abdijkerk

Jan Rotmans. Foto: Aangeleverd

EGMOND - Op donderdagmiddag 3 december om 14.30 uur geeft Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities en systeeminnovaties aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, een lezing in de Abdijkerk. In deze lezing deelt hij zijn visie op transitie en zorg voor de schepping. Transitie naar een andere leefwijze is mogelijk en heeft zijn aanvang al genomen. De monniken van de Abdij van Egmond geven in de abdijtuin ruimte aan educatie over de 'Levende Aarde'. In dit project staat de zorg voor een gezonde aarde centraal. De lezing van Jan Rotmans sluit aan bij dit thema.

Jan Rotmans is hoogleraar transitiekunde en internationale autoriteit op het gebied van transities & duurzaamheid. Oprichter van ICIS, DRIFT, Urgenda en Nederland Kantelt. Hij onderzoekt niet alleen de kanteling van de samenleving, maar probeert daar ook actief aan bij te dragen.

Aanmelden kan via www.benedictushof.nl

Vriendschapsmaal

LIMMEN - 'Agapè' is een Grieks woord dat liefde (gave) betekent. Het verwijst naar het liefdesmaal of vriendenmaaltijd van de eerste christenen. Het oecumenisch platform Limmen houdt dit vriendschapsmaal op vrijdag 27 november van 18.00 uur tot 19.00 uur. Bij deze maaltijd is iedereen welkom: rijk en arm, jong of wat ouder, katholiek of protestant of anders, in Ons Huis aan de Zuidkerkenlaan.

Opgave via pastorie.corneliusparochie@hetnet.nl of 072-5051275.

Talent gezocht voor KOP

LIMMEN - Voor de 'KOP' (Koningsdag Open Podium) wordt talent gezocht uit Limmen en omgeving. Wie kan zingen, dansen, goochelen, maakt kans om door te breken.
Ook beginnende bandjes worden uitgedaagd. Leeftijd speelt hierbij geen rol!
Stuur vóór 1 januari 2016 een mail naar Kop@oranjefeestlimmen.nl

NH Kampioenschap succesvol voor bowlers MMEB

John Eskes en Richard Roele. Foto: Aangeleverd.

HEILOO - Zaterdag 7 november werd er in het Bowlingcentrum de Waerd in Heerhugowaard voor de tweede keer gestreden om het kampioenschap van Noord-Holland, voor mensen met een beperking.

De deelnemers waren in vier categorieën ingedeeld: gemiddelden van meer of minder dan 100 en dan nog de categorie met of zonder bumber. De organisatie Sports4all Heiloo was met de maximale toegestane delegatie van vijftien deelnemers en hun begeleiders, met twee door TAXI Zwart beschikbare busjes, naar Heerhugowaard afgereisd. De eerste ronde moesten de deelnemers nog wel even wennen aan de nieuwe omgeving en de drukte. In de tweede ronde ging het veel beter. John Eskes won de tweede prijs in de categorie zonder bumber en met een gemiddelde van boven de 100. De grote verrassing was de tweede plaats van Richard Roele in de categorie met bumber onder de 100 punten.

Terriërs en Rabobank samen voor goud

HEILOO - Langer dan veel Heilooër hockeyers zich kunnen herinneren, zijn De Terriërs en de Rabobank al partners. Afgelopen donderdag kreeg deze verbintenis een nieuwe 'gouden rand' in het hoofdkantoor van de Rabobank in Castricum: De club en de bank spraken af dat ze de komende drie jaar blijven samenwerken.

Het ging donderdag niet alleen om een nieuw contract. Er was een bijeenkomst voor Black & Yellow, de actieve ondernemersgroep rond de Heilooër hockeyclub. Oud-international Floris Evers nam de zaal mee in een fantastisch verhaal over leiderschap en teamprestatie, onder meer vanuit zijn (onder andere Olympische) topsportervaring. Na de workshop verrichtten clubvoorzitter Wytze van der Meer en bankmanager Theo Groot de officiële handeling: zij ondertekenden de sponsorovereenkomst die loopt tot en met seizoen 2017-2018. Een samenwerking waarbij beide partijen zich inspannen om jeugdhockey extra te stimuleren.

Univé Verzekeringen (shirt)sponsor van De Foresters Dames 1

De Foresters Dames 1 in de nieuwe shirts. Foto: Gabriëlle de Kroon Fotografie.

HEILOO - De Foresters blijft druk met werving van dames in alle leeftijdscategorieën. Univé wil graag met Dames 1 (vorig jaar voor het eerst in de historie kampioen!) gaan zorgen voor extra publiciteit.

Martina van der Zwet, werkzaam bij Univé en bestuurslid van de club, heeft voor een driejarig sponsorcontract gezorgd. Haar motto: "De Foresters én Univé hebben één gezamenlijk standpunt: je leden willen helpen, de één op sportief vlak, de ander op financieel- en verzekeringsvlak." Univé, opgericht om samen risico's te delen, heeft het principe "elkaar helpen" hoog in het vaandel staan. Uniek zijn de Univé winkels, waar u zonder afspraak langs kunt komen voor inzicht in financiële situatie of risico's. De 'zorgperiode' komt er aan en Univé helpt graag in het ruime aanbod van zorgverzekeringen. Kom gerust langs bij Univé of de wedstrijden van de dames van De Foresters!

Kantoor Univé: De Drie Linden 1 in Limmen.

Trias-atlete Nienke Madderom begint indoorseizoen uitstekend

Nienke Madderom tijdens de 60 meter horden. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Afgelopen weekend zijn in Amsterdam de Trias-junioren uitstekend begonnen met hun indoorseizoen. In de atletiekhal van Ookmeer won Nederlands Kampioene D junioren Nienke Madderom wederom de 60 meter horden. De 12-jarige Nienke won voor het eerst in haar nieuwe categorie de C junioren (tot 15 jaar) en verbeterde haar beste prestatie met 2 tienden 9.52 seconden. Bij de 60 meter vlak werd het zilver voor Trias atlete Xiorese Romero. De C juniore verbeterde haar record tot 8.32 seconden. Bij de jongens C was het hoogspringer Stan Nijhuis die zich keurig plaatste voor de finale 60 meter horden. De hoogspringer noteerde een tijd van 9.67 seconden. Stan won in de serie net voor Trias horde-specialist Timme Koster. De jonge Timme die vorig jaar tweede werd tijdens het NK heeft nog 2 jaar om zich te meten met de oudere jongens.
Casper Peterse deed het uitstekend bij de kogel en werd keurig zesde. Jens Oosterink en Sijvert Commandeur kwamen in actie op de sprint en verspringen. Volgende week zullen er bij Atletiekvereniging Nova vijftig Trias jeugdleden in actie komen die het crossseizoen openen.

Damesbridgeclub Sans Atout""

HEILOO - A-lijn;1.ds.v.Baarsen -Claus 59,90,2.Schreiber-Huijgen 57,29

B-lijn:1.dsHommes-Heusy 60,94;2.Bennen-Elsen 55,73

C-lijn:1.dsPiet-Steur 65,10;2.Buisman-Grippeling 61,98

Zaalvoetbal

Lars de Vree scoort 2-2. Foto: Aangeleverd

HEILOO - HZV 1 - asv LEBO 2 werd 2-4. Uit de rebound van dit schot van Lars de Vre wordt de gelijkmaker gescoord.

Heilooër Bridge Club

HEILOO - Uitslagen tweede ronde, vijfde zitting. Donderdagavondcompetitie: A-lijn:1.fam. de Nijs 60,42; 2.Huting-Hurkmans 55,83; 3.de Bruyckere-Stark 55,83. B-lijn: 1.Kuijper-van Os 65; 2.fam. Piet 62,08; 3.fam.van Lochem 60. C-lijn: 1.Dijkman-Orij 67,92; 2.Martini-de Waard 62,08; 3.fam.Oei 61,67.Dinsdagavondcompetitie. A-lijn: 1.Bes-Uijl 57,92; 2.Dekker-Geels 57,08; 3.Coebergh-Coezijn 56,67. B-lijn: 1.Elsman-Kramer 67,92; 2.fam.Brouwer 67,08; 3.fam.Buijs 59,58.

HEEL HEILOO BAKT. Maak zelf een SINTERKLAASTAART op donderdagavond 3 december om 19.30 uur Zie www.heelheiloobakt.nl Of bel 072-5333287/5339208

GARAGE VERKOOP. Zondag 29 november van 11 tot 4 uur. Pastoor van Muyenweg 96, 1852 EJ Heiloo

TUINONDERHOUD
JEROEN BORST

Voor uw tuinwerkzaamheden
Snoei-Onderhoud-Aanleg


Tel. 06 4180 3734
www.jeroenborst.nl

Naar de Kerstmarkt in Aken ? www.Huurauto-Heiloo.nl

Vandaag start de SALE @ SUNNY DREAMS.
Nu 50 % korting over de gehele mode col`15 (muv de pary col). De merken die wij verkopen zijn oa Studio Anneloes, Yaya, Circle of trust winter jassen, Please jeans en nog veel meer. Op= Op. Sunny dreams, stationsplein 3, tel :072-5339441

Keyboardles in Heiloo voor beginners en gevorderden van 7-97 jaar www.toetsenstudiodanielle.nl 072-5323228 conservatorium gediplomeerd.

Praktijk voor kinder-en jeugdtherapie IT'S ALL ABOUT KIDS. Kortdurende therapie voor kinderen en jongeren 4-18 jaar. Voor problemen als: faalangst, pesten, scheiding, gedragsproblemen. Ook voor opvoedadviezen, socialen vaardigheden en mediation. 072-5333287

Wij (een stel van 23 en 25 jaar) zijn op zoek naar een WOONRUIMTE in HEILOO. Mocht u uw woning willen VERHUREN voor max. €750,- per maand dan horen wij dit graag via 06-20110163 of 06-26242708

ORIGINELE cadeaus voor SINT. Je vindt ze bij CENTER DESIGN ! GRATIS handmade Kerst-snoer boven € 10,- Slimpad 36 Heiloo. www.centerdesign.nl

Zoekt u leuke opvolgers voor uw huis? Wij zoeken een FIJNE (KOOP) WONING met tuin voor ons gezin met 2 kleine kids. Het Funda aanbod kennen we. We kijken uit naar nieuw toekomstig aanbod ! Opknappen geen probleem. Graag bellen naar Paul: 06-27073501.

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON Gezond leven met een gezond gewicht ! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, ook voor KINDEREN ! De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: Sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig, en worden op maat gemaakt voor elke leeftijd. Bel voor info: 06-1750 6967

Wilt u af en toe HULP IN HUIS, maar niet gebonden zijn aan een vaste hulp ? Dan kan ik u hierbij helpen ! Alles is bespreekbaar ! Neem gerust contact met mij op via 06-43944738

GITAARLES. Vraag je aan Sinterklaas een gitaar ? Of heb je er één en speel je er niet (meer) op ? Ik ben GITAARDOCENT met ruime ervaring en kan je GITAARLES geven op een plezierige en snelle manier. Allerlei stijlen. De lessen zijn overdag en 's avonds. Voor alle leeftijden. Tel: 072-5333287

Vandaag start de SALE @ SUNNY DREAMS. Nu 50 % korting over de gehele mode col`15 (muv de pary col). De merken die wij verkopen zijn oa Studio Anneloes, Yaya, Circle of trust winter jassen, Please jeans en nog veel meer. Op= Op. Sunny dreams, stationsplein 3, tel :072-5339441

BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

GARAGE VERKOOP. Zondag 29 november van 11 tot 4 uur. Pastoor van Muyenweg 96, 1852 EJ Heiloo

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en fietsen + het onderhoud. Wij halen uw fiets/scooter gratis op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
T.: 06 2202 0702

THAISE MASSAGE Tel.06-57943505 Op afspraak.

GEZOCHT met spoed "tijdelijke" WOONRUIMTE voor 57 jarige nette, rustige vrouw + studerende zoon tot € 500,--. Tel. 06-28423173.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM

TUIIN WINTERKLAAR met respect voor natuur. M v/d Putten. Ook gediplomeerde boomverzorging tel 072-5408052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

CADEAUTIP: Een bon van STUDIO VOETENWERK, praktijk voor PEDICURE en VOETREFLEXMASSAGE. Info: www.studiovoetenwerk.nl Tel.072 5340095

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

Last van VERMOEIDHEID of een BURN-OUT? NL-VOEDINGSCOACH kan mensen goed ondersteunen met deze klachten door te richten op voeding en lifestyle. WWW.NL-VOEDINGSCOACH.NL of 06-47980595

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Vandaag start de SALE @ SUNNY DREAMS. Nu 50 % korting over de gehele mode col`15 (muv de pary col). De merken die wij verkopen zijn oa Studio Anneloes, Yaya, Circle of trust winter jassen, Please jeans en nog veel meer. Op= Op. Sunny dreams, stationsplein 3, tel :072-5339441

CADEAU-BON voor een heerlijke massage. Ook leuk voor SINT. Slechts € 30,- heel UUR ! Slimpad 36 Heiloo. 072-5334906

Gezellig weekendje naar Brugge in een comfortabele auto ? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

Grote collectie gebruikte KINDER, DAMES EN HERENFIETSEN. In diverse uitvoeringen. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3987 0829

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

MONDHARMONICALES. Workshops & Privéles. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig!! Info 06-16163045

SINT NICOLAAS EN PIETEN komen bij u thuis op bezoek in en om Heiloo. 40 jaar ervaring huisbezoek,scholen en verenigingen.Tel: 06 -52511385

HOMETRAINER VERHUUR voor fitness en revalidatie toepassing. Info Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

KIM'S HAARSALON voor een afspraak belt u 06-3004 2383. Dompvloetlaan 291851 NM Heiloo

SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Nieuwste collectie ELEKTRISCHE FIETSEN van Gazelle 2016 Diverse uitvoeringen , demo-modellen aanwezig. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331214 www.bosmantweewielers.nl