De Uitkijkpost

10 april 2019

De Uitkijkpost 10 april 2019


Eerste groep melkkoeien dansend de wei in

Sandra van Bronkhorst-Bakker opent de deur van de koeienstal en maakt zo voor de koeien de weg vrij naar de wei. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Na een korte winterperiode was het zaterdag 6 april dan eindelijk zover. Om klokslag 12.00 uur ging de eerste groep melkkoeien bij boerderij Ter Coulster weer naar buiten.

Vorig jaar werden de koeien in de stromende regen naar buiten gelaten door minister Carola Schouten. Zaterdag miezerde het en het door het KNMI beloofde heerlijke aprilzonnetje liet zich niet zien. Maar ondanks het mindere weer gingen de 'dames' dansend en springend de wei in. Om de juiste kandidaat te vinden om voor de koeien de deur te openen was een kleine wedstrijd uitgeschreven. Vele mensen waagden een gokje. Sandra van Bronkhorst-Bakker uit Heiloo was de gelukkige. Met haar antwoord van 523 dieren die vrijdagavond aanwezig waren op Boerderij Ter Coulster, kwam zij het dichtst bij het werkelijke aantal. Vrijdagavond werden in totaal 568 dieren geteld: 180 melkkoeien, 83 stuks jongvee, 130 kippen, 38 schapen, 60 lammetjes, 2 honden, 5 katten, 40 gevonden weidevogelnesten, 5 opgegeten door predatie dus 35 paartjes x 2 = 70 weidevogels.

De vele aanwezige toeschouwers genoten weer van het spektakel. En de koeien? Die trokken zich weinig aan van de toeschouwers en gingen na de eerste bokkensprongen rustig staan grazen.

De koeien waren blij weer buiten te zijn. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zwemseizoen Het Baafje 28 april van start Heilooër zwembad verwacht seizoen vol activiteiten voor de jeugd

Het Baafje hoopt komend zwemseizoen nog veel meer Heilooërs te verwelkomen. Foto: aangeleverd

HEILOO – Zwembad Het Baafje in Heiloo is vanaf zondag 28 april weer dagelijks geopend. Met steeds meer schoolzwemlessen en spontane jeugdactiviteiten, verwacht het zwembad dit jaar nog veel meer jonge Heilooërs te verwelkomen in het verbeterde openluchtzwembad.

Het Baafje biedt sinds enkele jaren scholen in de omgeving de mogelijkheid om goedkoop vijf schoolzwemlessen af te nemen. Hiermee wil het zwembad eraan bijdragen dat scholieren hun zwemvaardigheid op peil houden, ondanks dat het schoolzwemmen is afgeschaft. Steeds meer scholen kiezen ervoor vijf van hun reguliere gymnastieklessen om te ruilen voor deze gevarieerde schoolzwemlessen. Ook komt een groeiend aantal scholen de laatste les voor de vakantie vieren in het zwembad.

Daarnaast worden voor de jeugd dit seizoen buiten schooltijd activiteiten georganiseerd. Het personeel van Het Baafje heeft goed contact met Jongerenwerk Heiloo. Bij mooi weer zullen zij de handen ineenslaan en samen spontaan leuke activiteiten organiseren.

Uiteraard is Het Baafje komend seizoen niet alleen op de jeugd gericht. Zo zal het zeer succesvolle Heel Heiloo Bakt weer op het programma staan. Ook is het zwembad gedurende de winterstop op enkele punten verbeterd: er zijn meer schaduwplekken aangebracht en er zijn twintig zitzakstoelen aangeschaft, zodat er rondom het zwembad volop ruimte is om te ontspannen.

Het Baafje wordt, net als het overdekte zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude en openluchtzwembad De Bever in Sint Pancras, geëxploiteerd door Sport Servicepunt Langedijk. Deze organisatie maakt een stevige groei door, want sinds januari is ze ook de drijvende kracht achter Schagen Actief, de beheerder van sportfaciliteiten in de gemeente Schagen.

Bezoekers van Het Baafje profiteren mee van die groei. Wie voor 1 mei een seizoensabonnement aanschaft, krijgt namelijk gratis toegang tot zes zwembaden: Het Baafje, De Bever, Duikerdel, overdekt zwembad De Wiel in Schagen en de buitenzwembaden De Veersloot en het Maarten van der Weijdenbad, respectievelijk in Dirkshorn en Warmenhuizen.

Sport Servicepunt Langedijk wil daarmee abonnementhouders de mogelijkheid bieden om altijd te kunnen zwemmen, omdat er ook gebruikgemaakt kan worden van twee binnenbaden, of omdat een middagje zwemmen gecombineerd kan worden met een fietstochtje in de omgeving. In alle zwembaden worden gedurende het hele seizoen activiteiten georganiseerd.

Ook na 1 mei blijft een abonnement met toegang tot de zes zwembaden mogelijk, al komt daar wel een toeslag van 20 euro bovenop voor een gezinsabonnement en 5 euro voor een persoonlijk abonnement. Een abonnement voor Het Baafje is nu te bestellen via zwembadhetbaafje.nl.

Buurtbus Heiloo zoekt versterking

HEILOO - In Uitkijkpost van 3 april is het verkeerde telefoonnummer vermeld in de advertentie van de Buurtbus. De Buurtbus is naarstig op zoek naar chauffeurs en een coördinator. Vindt u het leuk om als vrijwilliger mee te werken aan het in stand houden van het vervoer in Heiloo en omstreken, neem dan contact op met dhr. Van Riemsdijk op tel.nr. 06-44629180. Of kijk op de website: www.buurtbusheiloo.nl.

Tien vragen aan... Joris Kramer

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het ziekenhuis in Alkmaar en opgegroeid in Heiloo. Tot mijn 4e heb ik in Ypestein gewoond met mijn ouders en mijn zusje. Daarna zijn we verhuisd naar de Oosterzijweg. Een trotse Heilooër.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
In mijn geval heeft AZ mij de kans gegeven om van mijn hobby voetbal mijn beroep te kunnen maken. En stel dat ik geen voetballer zou zijn geworden? Dan denk ik dat ik nu aan het studeren zou zijn voor een beroep in de financiële wereld.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Max Verstappen zou ik wel graag willen ontmoeten. Ik ben erg benieuwd hoe zijn wedstrijd- en trainingsdagen eruitzien. Vooral de wedstrijdvoorbereiding, de samenwerking met de crew en de pers die continu op zijn huid zit.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Naast de Paulusschool, waar ik op zat, ligt een kunstgrasveldje waar ik heel veel uren op heb gevoetbald met jongens uit de buurt. Tot 's avonds laat totdat we opgehaald werden door onze ouders voor het avondeten. Tegenwoordig is de jeugd vooral actief op de spelcomputers, dat is wel zonde.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Mijn achtertuin, waar ik na een zware dag trainen lekker tot rust kan komen. Verder ga ik graag naar een van de plaatselijke horecagelegenheden om een kopje koffie te doen met vrienden.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
k ben niet zo'n hele diepe slaper, dus je krijgt me makkelijk wakker. Maar ik kom er alleen uit als er iets aan de hand is met de mensen die dichtbij me staan of een mooie contractaanbieding die ik niet kan weigeren.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Hard work beats talent, when talent doesn't work hard.' Deze quote heb ik ooit gekregen van mijn mentale coach bij AZ. Dit is mijn favoriete quote. Want wat heb je aan talent als je er geen energie in stopt?

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik een zwak heb voor de 80's en 90's nummers. Ik heb ook kortgeleden een gitaar gekocht en wil beginnen met lessen te nemen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Hele lastige vraag… Ik denk dat alles vrij goed geregeld is door de gemeente. Ik hoop dat het groen in en om Heiloo, wat Heiloo zo'n mooi dorp maakt, behouden blijft. Daarnaast zou ik als burgemeester de jeugd blijven stimuleren om meer buiten te spelen en te blijven sporten.

10. De persoonlijke vraag van Annick Melgers:
"Wat wil jij nog bereiken op voetbalgebied?"
Mijn kortetermijndoel is om zo snel mogelijk de aansluiting te vinden naar het eerste elftal van AZ en daar een vaste waarde te worden. Mijn ambitie is om later in een mooie buitenlandse competitie actief te zijn, zoals de Spaanse of Italiaanse competitie.

Ik geef de tien vragen door aan Hadis Sisanovic, ook wel bekend als Haki. Mijn vraag is:
"Je hebt sinds een jaar je eigen kapperszaak gevestigd bij Bolten, gespecialiseerd in herenkapsels en baardverzorging. Helaas is dat laatste bij mij nog niet aan de orde. Maar ik denk dat ik wel mag zeggen dat ik een van je leukste klanten ben, haha. Maar wat zijn jouw verdere carrièreplannen?"

                                                        

Vluchtelingenwerk zoekt nieuwe vrijwilligers in Heiloo

HEILOO - Als vluchtelingen in Nederland mogen blijven, mogen ze zich in een stad of een dorp gaan vestigen. Vind je het leuk om een vluchteling in Heiloo op te vangen, wegwijs te maken in de gemeente/regio en te helpen bij de afhandeling van post? In de vrijwilligersfunctie van maatschappelijk begeleider help je de vluchteling het eerste jaar na aankomst in de gemeente.

Wil je meer informatie over de functie van maatschappelijk begeleider of heb je interesse om maatschappelijk begeleider te worden, neem dan contact op met Jan Boeijink, teamleider Heiloo, via jboeijink@vluchtelingenwerk.nl of telefoonnummer(s) 06-82598432/072-5315008.

Top 2000-concert brengt nieuw talent samen

De Libelle's begeleidden Sanne Mallant, die de sterren van de hemel zong. Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - Het Top 2000-concert dat afgelopen zaterdag door Eensgezindheid in De Strandwal werd gegeven, is bij veel toehoorders in goede aarde gevallen. De combinatie van orkest, coverband en zangeres bracht verschillende talenten bijeen in een afwisselend en aantrekkelijk concert. Onder toeziend oog van burgemeester Hans Romeyn zong Sanne Mallant de sterren van de hemel met nummers als Skyfall, Shallow, Hallelujah en Time To Say Goodbye.

De speciaal voor dit concert samengestelde coverband, die zichzelf de Libelle's noemde, speelde onder leiding van Edwin Ligteringen enkele grote hits als Saturday Night, Sultans Of Swing en Sunshine Of Your Love. Hun enthousiasme in het spelen van de muziek werd door het publiek zeer gewaardeerd. De band begeleidde ook Sanne Mallant, die met haar geweldig mooie stem het publiek behoorlijk wist te raken. Maar ook het orkest trok de nodige aandacht met zijn warme klanken met bijzondere arrangementen van The Sound Of Silence, Stairway To Heaven en met Chasing Pavements, waarbij Sanne Mallant op subtiele wijze werd begeleid.

Het bijzondere is dat de coverband heeft besloten om na dit concert door de gaan met de band en muziek te blijven maken in de muziekschool en mogelijk ook bij andere gelegenheden. Bijzonder waren ook de mooie woorden van burgemeester Hans Romeyn, die dit concert aangreep om de jubilerende penningmeester Klazien Beets in het zonnetje te zetten met een mooie speech en bloemen vanwege haar 40-jarig penningmeesterschap.

Charon Uitvaartbegeleiding Liefde, aandacht, respect.

Foto: aangeleverd

Adres: Slotweg 2 in Egmond aan den Hoef. Telefoon: 06 - 21 51 61 30, e-mail: gijsje@charonuitvaartbegeleiding.nl, website: www. charonuitvaartbegeleiding.nl.

EGMOND A/D HOEF - Gijsje Teunissen is oprichtster van Charon Uitvaartbegeleiding. Met liefde voor haar werk, aandacht voor details en respect voor de overledene en de familie begeleidt zij al vijftien jaar uitvaarten in Noord-Holland. De laatste jaren wordt zij bijgestaan door een team van enthousiaste, empathische dames. Een gesprek met een hartverwarmende vrouw.

Met recht warm, want Gijsje vertelt haar verhaal vanuit het zonnige Spaanse zuiden. Daar verzorgt zij samen met haar man troostreizen voor nabestaanden. Hier komt zij later in het gesprek op terug.

"Ons team bestaat uit creatieve, spirituele, empathische dames. Dit is zoveel meer, dan je met de opleiding uit de boeken leert. Vanaf het begin zei ik al, dat ik de uitvaart aan de mensen teruggeef. Wij zijn dan wel de professional, maar staan niet boven de mensen. Wij staan naast hen, als mens. Daarom dragen de uitvaartbegeleidsters bij Charon ook geen afstandelijke pakjes, maar vriendelijk ogende kleding."

Bezieling

In elk woord is bezieling voelbaar, wanneer Gijsje over haar werk praat. "In deze tijd willen mensen steeds meer betrokken zijn bij het afscheid en denken zij er vaak al lang van tevoren over na. De medewerksters van Charon kunnen hier veel in betekenen. Niet door te sturen, maar te inspireren en te adviseren. Verder kijken dan het kisten- en kaartenboek; kijken wat echt leeft in een familie. Het gaat erom wie de overledene was. Het afscheid moet immers een spiegel van het geleefde leven zijn. Meestal rollen er na wat brainstormen de mooiste ideeën bij nabestaanden uit. Zo zie je bijvoorbeeld afscheidsvieringen in strandpaviljoens, dorpshuizen, of zelfs thuis bij de overledene.

Verbinding

Al sinds het begin organiseert Gijsje de Troostdag voor nabestaanden. Dit jaar vindt deze bijzondere dag plaats op paaszaterdag 20 april van 12.00 tot 17.00 uur. In de Slotkapel in Egmond aan den Hoef zijn diverse hulpverleners, rouwtherapeuten, edelsteendeskundigen en een medium aanwezig om in gesprek te komen en met hun professie rouwenden te ondersteunen bij het verwerken van hun verdriet. Iedereen mag een foto van zijn overleden dierbare meenemen en in het licht zetten. Met mooie serene muziek en de namen zingen ontstaat altijd een onbeschrijfelijk gevoel van verbinding. De hele dag is er een gratis bakje troost en wie tegen het einde zo rond vier uur nog aanwezig is, wordt verwend met troosteten.

Troostreis

Een jaar geleden vonden Gijsje en Rick een sfeervolle oude villa aan de Costa Blanca. Hier organiseren zij maandelijks compleet verzorgde Troostreizen, voor circa vier nabestaanden. Een weeklang even weg van de dagelijkse sleur, waarin alles mag en niets moet. "Naast verdriet ervaren is er ook gelegenheid om het geluk van het leven weer te voelen. Soms is het meer lachen dan huilen…"

Meer informatie over de Troostdag en/of Troostreizen op www.troostdag.nl en www.troostreizen.nl. Telefoon: 06-41334496.

Tekst: Arjan Hoogvorst

The Crucifixion in de Witte Kerk

Foto: aangeleverd

HEILOO - De Ter Coulster Cantorij zal op woensdag 17 april The Crucifixion van John Stainer uitvoeren in de Witte Kerk.

The Crucifixion is een compositie over het lijden en sterven van Christus. Natuurlijk denken we dan meteen aan die andere in Nederland zo geliefde compositie over ditzelfde thema, de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. Het betreft inderdaad dezelfde thematiek die behandeld wordt, echter de uitvoering is anders. De Mattheus is lang, The Crucifixion kort, ongeveer een uur. De Mattheus is een barokke compositie, The Crucifixion is meer homofoon en stamt uit de Romantiek (1877). Het is zeer toegankelijke muziek. Net als in de Mattheus zijn er verschillende koordelen, aria's en recitatieven en natuurlijk niet te vergeten de koralen. Er zijn twee solisten, een tenor en een bas. The Crucifixion werd voor het eerst uitgevoerd in 1877 onder leiding van de componist zelf in de kerk van St. Marylebone in Londen. Het werk werd meteen populair en is nadien vele keren uitgevoerd.

De uitvoering in de Witte Kerk vangt aan om 19.30 uur. De toegang is gratis. Wel is er na afloop gelegenheid om een bijdrage te geven ter bestrijding van de onkosten.

High Wine paaslunch Culinair genieten in de Cultuurkoepel

Foto: aangeleverd

HEILOO – Op Tweede Paasdag organiseert de Cultuurkoepel in Heiloo een High Wine paaslunch in samenwerking met Keuken met Karakter en Wijndijck. In de sfeervolle ambiance van de Cultuurkoepel geniet u van de mooie gerechten die Keuken met Karakter voor u verzorgt. Bij de gerechten wordt een passende, mooie wijn geserveerd die zorgvuldig door Wijndijck is geselecteerd. Tussen de gerechten door wordt u getrakteerd op de Cellosonates van Debussy en Prokofjev, die Hanneke Rouw en Masha Galperina ten gehore zullen brengen. Dat wordt genieten voor zowel het gehoor als de innerlijke mens.

Voor meer informatie over het menu en het programma kijkt u op www.cultuurkoepel.nl.

High Wine paaslunch, maandag 22 april, 13.00 uur. Kaarten kosten € 42,50 en zijn verkrijgbaar via www.cultuurkoepel.nl of bij het VVV-kantoor op Landgoed Willibrordus.

May Day... May Day Theaterbende Heiloo is ready for take-off

Foto: aangeleverd

HEILOO - De alweer 7e productie van de jongerengroep van Theaterbende is de eerste productie waarbij de spelers vanuit improvisatie tot een script zijn gekomen. De teksten, dans, muziek: het is allemaal zelf bedacht.

Het licht absurdistische May Day… May Day is een vette knipoog naar de wereld van de luchtvaart.

"We zitten in het opleidingsinstituut van de Nederlandse Angel Airline Company. 15 stewards en stewardessen worden klaargestoomd voor de verantwoordelijkheden die het vak met zich meebrengt. Ook de ultieme noodsituaties moeten natuurlijk tot het eind worden volbracht, en beyond…?" Onder de bezielende, maar vreemde leiding van cursistenleidster Priscilla lijkt het allemaal zo normaal. Maar al snel zult u merken dat er toch wel vreemde dingen aan de hand zijn. Hoe zal dit aflopen?

Dit muziek- en dansspektakel met daarbij het hilarische spel maken het wederom een voorstelling met een gouden randje. De kwaliteit van de jonge spelers, samen met een minimalistisch decor, zorgen voor een prachtige locatievoorstelling.

Kom en vlieg met ons mee. Bestel nu je boardingpass en welkom aan boord! De productie is geschikt voor 8 jaar en ouder.

Speeldata
13 april om 15.15 uur en 20.15 uur, locatie: Theater De Beun in Heiloo.
22 juni 20:00 uur, locatie: Het wapen van Assendelft in Assendelft.

De auditieronde voor 'Anne Frank Een Voorstelling!' vindt plaats op 10 mei 2019 in de Muziek & Dansschool Heiloo, Het Veldt 1, Heiloo van 10.00-13.30 uur.

Groep 7 OBS De Springschans bezoekt Historische Vereniging Heiloo

De leerlingen maakten ook een wandeling langs belangrijke historische plekken in Heiloo. Foto: aangeleverd

HEILOO - Als onderdeel van het Thema 'Oorlog en Vrede', zijn de groepen 7 van OBS De Springschans naar het Historisch Museum van Heiloo geweest, om daar meer te weten te komen over Heiloo in WOII. De leerlingen schreven het volgende verslag:

Na de ontvangst door Jaap en Josta de Graaf van de vereniging vertelde Jaap aan de hand van een diavoorstelling over het leven in Heiloo tijdens WOII.

Dit schreven de kinderen na afloop: "Hij vertelde ook over twee jongens van 3 en 6. Die gescheiden van hun ouders waren. Toen gingen ze bij hun opa en oma wonen. Ze zijn verraden en omgekomen en de ouders hebben het overleefd. Toen gingen we een wandeling maken langs belangrijke plekken in Heiloo. Langs de Witte Kerk, waar hij vertelde dat de klok uit de kerktoren was gehaald en een hele tijd op de bodem van het IJsselmeer heeft gelegen. En dat er om de toren van de kerk een hekje had gestaan omdat het een uitkijkpost was. Wij vonden het heel interessant en leuk, maar ook gek dat er dit soort dingen in Heiloo zijn gebeurd."

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

"Het eerste waar ze het over hadden was een boek dat door hen geschreven was over de Tweede Wereldoorlog in Heiloo. Daarna kregen we heel veel verhalen over hoe het was om zo te leven. Ons favoriete verhaal ging over meneer Zonderhuis, hij zorgde voor onderduikadressen en voedselbonnen voor de onderduikers, zoals de joden. Meneer Zonderhuis was een verzetsman in Heiloo. Er waren heel veel interessante verhalen. Hierna maakten we een wandeling. Tijdens de wandeling gingen we naar heel veel plaatsen in Heiloo. Zoals naar het Witte Kerkje, dat is een van de oudste kerken in Nederland. Het was super leuk om te doen en we hebben er heel veel van geleerd."

"Er liggen bij sommige huizen in Heiloo steentjes van mensen die het niet overleefd hebben, de Stolpersteine. Er liggen in Heiloo 26 steentjes. Ze worden om het halfjaar schoongemaakt. Op een van de Stolpersteine staat : "Gevlucht in de Dood". Als je iemand had verraden dan kreeg je 7 en een halve gulden. We gingen ook lopen door Heiloo. Naar belangrijke plekken in de oorlog. Bijvoorbeeld de Man van Vught."

Oratoriumkoor Heiloo schittert in Cultuurkoepel met Johannes Passion

HEILOO - De uitvoering van Bach's Johannes Passion door Oratoriumkoor Heiloo o.l.v. dirigent Paul Waerts krijgt als besluit een langdurig applaus. De zaal is tot op de laatste stoel uitverkocht. Bach's passie toont een indringend verhaal waarbij verstand en emotie met elkaar worden geconfronteerd. Dirigent Paul Waerts hanteert bevlogen en beslist de dirigeerstok, het koor reageert gedisciplineerd en toont zijn volle inzet. De Johannes Passion is doortrokken van Pilatus' morele dilemma, dat uiteindelijk leidt tot de veroordeling van Jezus van Nazareth tot ophanging aan het kruis. Bij zangpartijen en recitatieven is het spanningsveld van ingehouden emotie voelbaar.
Tenor Peter Vos (evangelist) excelleert met zijn indringende en intieme presentatie, zelfs in de zachtste passages is zijn stem pregnant aanwezig. In de verbeterde akoestiek van de koepel komt Oratoriumkoor Heiloo uitstekend tot zijn recht. Op zaterdag 21 december wordt de Messiah van Händel uitgevoerd in de Cultuurkoepel van Heiloo. Zie ook de website oratoriumkoorheiloo.nl.

Felix Hogeboom

Rapcursus op de Muziek-en Dansschool Heiloo

In de rapcursus leer je binnen 7 weken hoe je een track kunt maken. Foto: aangeleverd

HEILOO - Rap is niet meer weg te denken uit de muziekwereld anno 2019. Namens de Muziek- en Dansschool Heiloo zijn wij dan ook razend enthousiast om mee te delen dat wij vanaf eind april ook raplessen aanbieden. In 7 weken ga jij leren hoe je een track kunt maken en deze live kunt performen. Ook kun je van het artiestenleven proeven door middel van het uploaden van je eerste single, een fotoshoot en een liveshow, en wie weet is dit wel het startschot van een glansrijke carrière!

De workshop is onder begeleiding van Rens. Een jonge artiest die op de podia heeft gestaan van o.a. de Melkweg, het DeLaMar Theater en de Uitmarkt Amsterdam en wiens naam vermeld wordt op o.a. Puna en FunX. Daarnaast is hij de frontman van de muziekformatie GLISS en organiseert hij evenementen voor jong talent met zijn collectief L.E.F.

Ben jij tussen de 13 en 18 jaar, schrijf je dan nu in door een mailtje te sturen naar: info@muziekendansschoolheiloo.nl. Voor meer informatie check: www.muziekendansschoolheiloo/rapcursus/

Muziek-en Dansschool Heiloo
Het Veld 1
1852 GG Heiloo

Beter afval scheiden moet gaan lonen

Ook op het gemeentehuis doet men aan afvalscheiding. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Als het aan wethouder Rob Opdam ligt gaat er betreffende de afvalscheiding in de gemeente Heiloo binnen nu en 2 jaar veel veranderen. Waar Heiloo een aantal jaar geleden nog in de bovenste regionen stond op de lijst van gemeenten waar veel inwoners hun afval scheiden, is het dorp inmiddels afgezakt tot onder het midden. Er wordt een beleidsplan gemaakt waar de gemeenteraad binnen afzienbare tijd over beslist.

In 2025 mag er, landelijk gezien, nog maar 30 kilogram restafval per inwoner per jaar aangeboden worden. In Heiloo bedraagt dat op dit moment 214 kilogram per inwoner terwijl het landelijk gemiddelde inmiddels is gedaald naar 182 kilogram (cijfers dateren uit 2017).

Momenteel wordt voor Heiloo een beleidsplan gemaakt om in Heiloo meer aan afvalscheiding te gaan doen. Uit onderzoek is gebleken dat tussen het restafval nog 75% aan waardevolle grondstoffen zit dat geschikt is voor hergebruik. Om die grondstoffen eruit te halen, gaat afval scheiden lonend worden. Wie minder restafval aanbiedt, is goedkoper uit, is de gedachte.

Afvalstoffenheffing
Wethouder Opdam: "Hoe minder iemand zijn grijze rolcontainer op ophaaldagen buitenzet, hoe minder hij/zij gaat betalen. Het vaste bedrag dat inwoners nu aan afvalstoffenheffing betalen gaat naar beneden en daarnaast komt een variabel bedrag. Dit zal ingevoerd worden in 2021; hoe hoog dat variabele bedrag wordt ligt aan de inwoner zelf."

Er zal zeker rekening gehouden worden met mensen die incontinentieluiers als afval hebben, hier komt een maatwerkoplossing voor. Ook gezinnen met kleine kinderen in de luiers, zullen naar alle waarschijnlijkheid anders belast gaan worden. Wethouder Rob Opdam: "Wij zijn nog aan het onderzoeken hoe wij dat precies moeten gaan berekenen. Mensen in de bijstand zullen ook betrokken worden bij de voorlichting. Mensen op bijstandsniveau kunnen nu kwijtschelding krijgen van de afvalstoffenheffing. Toch wil de gemeente dat ook zij meedoen met afval scheiden en dat dit op de een of andere manier voor hen ook lonend wordt. Hoe dat moet wordt op dit moment nog uitgewerkt. Er komen aparte voorzieningen voor mensen in de hoogbouw, zodat zij ook beter afval kunnen scheiden."

Plastic zak pmd verdwijnt
Wethouder Rob Opdam: "Verder zal voor pmd-afval een aparte rolcontainer komen. De plastic zak verdwijnt. Dit zal het zwerfvuil verminderen en de aanblik van het dorp zeker ten goede komen."

Het is mooi dat het zwerfvuil vermindert, maar verwacht de wethouder niet dat mensen hun restafval gaan dumpen binnen de gemeente als ze moeten betalen voor het buitenzetten van hun grijze rolcontainer? "Misschien zal men dit in het begin nog proberen, maar er zullen BOA's en afvalcoaches ingezet worden om alles in de gaten te houden en mensen erop aan te spreken als het gebeurt. In 50% van de Nederlandse gemeenten is deze manier van ophalen van restafval al ingevoerd en het werkt, dus waarom niet in Heiloo? Verder zal er veel voorlichting gegeven worden aan de inwoners. Communicatie is heel belangrijk."

Milieuparkjes en afvalbrengstation
Verder zullen de milieuparkjes en het afvalbrengstation aan het Rosendaal een opknapbeurt krijgen. Het zal ook makkelijker moeten worden om grofvuil weg te brengen. Op termijn denkt de gemeente aan verlaagde containers (makkelijker inwerpen) en kringloopvoorzieningen op het brengstation zelf, zodat bijvoorbeeld die oude bank nog een tweede leven kan krijgen.

Als het plan goedgekeurd is door de gemeenteraad gaan de veranderingen geleidelijk in, te beginnen met de pmd-container bij eengezinswoningen. Later volgt de invoering van het variabele tarief. Op www.mijnafvalwijzer.nl kunnen inwoners van Heiloo nu al informatie vinden over de inzameling en het scheiden van afval.

Op zaterdag 13 april zijn medewerkers van de gemeente aanwezig in Winkelcentrum 't Loo, tijdens de dag 'Alles over uw afval'. Zij kunnen u informeren over alles op het gebied van uw afval. Op zondag 14 april zijn zij aanwezig op de Energie Expo bij Van der Steen Autobedrijf aan De Oude Werf 4.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bezoek de tuinen van Landgoed Nijenburg

De parktuinen worden onderhouden door een trouwe groep hardwerkende vrijwilligers. Foto: Natuurmonumenten

HEILOO - Meld je aan voor een rondleiding over de tuinpleinen en boomgaard van Landgoed Nijenburg!

Landgoed Nijenburg is een van de best bewaarde landgoederen in de provincie Noord-Holland. Het hart van het landgoed is het prachtige huis met parktuinen. Iedere donderdagochtend wordt er met een grote groep trouwe vrijwilligers hard gewerkt aan het behoud van deze tuinen, want die blijven niet vanzelf zo mooi. Een landgoed onderhouden is veel werk!

Speciale openstellingen
Normaal zijn de tuinen niet toegankelijk voor publiek, maar op een aantal ochtenden kun je de tuinpleinen en boomgaard onder begeleiding van een gids bekijken! Waan je in een andere tijd op dit idyllische 18de-eeuwse landgoed met een imposante oprijlaan, een koetshuis en een romantische boomgaard. Speciaal voor deze gelegenheid kun je ook een kijkje nemen in het prachtige hoofdhuis. Meld je snel aan op www.natuurmonumenten.nl/nijenburg! Leden krijgen korting.

Praktische informatie
Vooraf aanmelden is verplicht. De rondleidingen zijn op 11, 18 en 25 april. Start vanaf het hek bij de brug aan de Torenlaan. Fietsen graag stallen buiten de hekken. Auto's kunnen geparkeerd worden langs de Nijenburgerweg. Honden zijn op het terrein niet toegestaan. Zowel het hoofdhuis als het koetshuis zijn bewoond, dus respecteer de privacy van de bewoners.

Van De Kookschool geeft les op Willibrordschool

Leerlingen van groep 3 en 4 van de Willibrordschool gingen vol overgave aan het koken onder leiding van Van De Kookschool. Foto: Harald Schipper Fotografie

HEILOO - Op vrijdag 29 maart was het een waar kookfestijn bij groep 3 en 4 van de Willibrordschool; zij kregen kookles van Van De Kookschool. In de aanloop naar deze dag gingen de kinderen op supermarktsafari.

Ze ontdekten welke groenten nu in de supermarkt liggen en uit welk land ze komen. Bij aanvang van de les werden al deze landen op een grote wereldkaart opgezocht. Zo maakten de kinderen zichtbaar dat de groenten nu van over de hele wereld komen. Daarna was het tijd om aan de slag te gaan. De klas van 30 kinderen werd verdeeld over twee groepen.

De ene groep ging eerst met hun juf Sophie op ontdekkingstocht naar het verhaal achter de vijf verschillende groenten: de bloemkool, sperzieboon, pompoen, mais en spinazie. Op verschillende manieren ontdekten zij niet alleen hoe deze groenten groeien, maar ook wanneer ze geoogst worden en ze dus vers in de winkel liggen. Ook leerden zij waar de groenten oorspronkelijk vandaan komen en hoe ze hier terecht zijn gekomen. Zo voelden zij zich zelf even ontdekkingsreizigers, die een grote rol bleken te hebben gespeeld bij de verspreiding van groenten naar andere werelddelen.

De andere groep maakte met elke groente een heerlijk gerecht dat zij aan elkaar presenteerden en van elkaar proefden. Er werd gesneden, geklopt, gebakken en gekneed. En in nog geen uur toverden ze eigenhandig wafels van bloemkool, spinazieflapjes, pompoenpannenkoeken, maiskoekjes en een heuse gezonde tv-snack van sperziebonen op tafel! Na de pauze wisselden de twee groepen, zodat iedereen niet alleen het verhaal, maar ook de smaak van de vijf groenten kon ontdekken. Zo werd het thema 'Je bent wat je eet' niet alleen feestelijk, maar ook heel smakelijk afgesloten!

De Vomar sponsorde de versproducten. Voor meer informatie www.vandekookschool.nl.

Pluktuin Bakkum

Foto: aangeleverd

BAKKUM - Zelf een boeket plukken in een landelijke omgeving. Zo'n 2 kilometer ten zuiden van de Egmondse Abdij treft u van het vroege voorjaar tot de laatste herfstdagen vele soorten bloemen aan.

We beginnen dit seizoen weer met de tulpen. De komende weken kunt u een keuze maken uit meer dan 300 soorten tulpen.

Tijdens de tulpentijd zijn we alle dagen geopend van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.15 tot 16.00 uur.

Voor informatie www.pluktuinbakkum.nl.

Pilkes Fietsen, de nieuwe fietsenwinkel met échte Hollandse fietsen

Foto: aangeleverd

REGIO - Sinds de opening in maart van dit jaar is Pilkes Fietsenwinkel volop in bedrijf. Met alleen maar Hollandse fietsen wordt een gevarieerd assortiment aangeboden. Elektrische fietsen, beachbikes en gravelbikes, de alledaagse fiets, maar ook loopfietsen voor de jongste klanten vindt u terug in de winkel.

In de winkel wordt u welkom geheten door Mark Pilkes, eigenaar en oprichter. Met zijn grote passie voor kwaliteitsfietsen levert hij voor u altijd een goed product. Hij gaat uiterst secuur te werk en is enorm betrokken met uw aankoop. U blijft altijd welkom voor vragen en reparaties.

Wij zien u graag in de winkel!

Win een cadeaubon van Moen Opticiens t.w.v. € 50,-

HEILOO - Bij een goede opticien gaan ze niet over een nacht ijs. Zeker niet in het voorjaar. Bij Moen Opticiens doen we een zeer secure oogmeting waarbij alle facetten aan bod komen. Meten van refractiefouten, bolling van het oog en de oogdruk etc. Al met al een flinke puzzel voordat iemand met een perfecte bril de winkel uitgaat. Vandaar dat Moen Opticiens een cadeaubon t.w.v. € 50,- beschikbaar stelt voor de puzzelwedstrijd van Uitkijkpost in deze editie. Kunt u de puzzel niet goed lezen? Kom dan in ieder geval langs bij Moen Opticiens, dan gaan we u helpen. In Heiloo en Castricum staan onze opticiens klaar om ervoor te zorgen dat u met een nieuwe bril weer perfect kunt lezen en schrijven. Afgelopen maand hebben we de nieuwe collectie binnengekregen, dus u heeft een ruime keuze. Wilt u meer weten over onze merken? Kijk dan op moenopticiens.nl.

Heiloo staat in bloei

HEILOO - Wat een pracht! Heiloo staat in bloei. Zoals hier De Waard, mooi op de foto gezet door Frans Schipper.

Voorjaarspuzzel Puzzel mee voor leuke prijzen

HEILOO - Het voorjaar hing in de lucht de afgelopen dagen. Of dat zo blijft is nog even afwachten, want april doet wat ie wil. Met deze woordzoeker maak je in ieder geval kans op leuke voorjaarsprijzen, die beschikbaar zijn gesteld door verschillende ondernemers:

- Een platte metalen gekleurde wandhanger papegaai, gemaakt in Indonesië - Wereldwinkel Heiloo

- Waardebon ter waarde van € 50 - Moen Opticiens

- Vier keer een overheerlijk paasbrood - Bakkerij Hoetjes

- Een fietskrat (Pilkes Fietsen) gevuld met waardebonnen voor twee gratis ijsjes (Marx O'Larry's), een grillworst (Uw Groene Slager), fruitsalade voor twee personen (Wesley Groente & Fruit)

- Een fleurig paasboeket - Bloemen bij Kim

- Twee toegangskaarten voor de workshop 'Tekenen op Zaal' + entree voor het museum - Museum Kranenburgh in Bergen

- Een arrangement bowlen & eten voor vier personen - Hotel Zuiderduin


Mail de juiste oplossing uiterlijk maandag 15 april naar verkoop@uitkijkpost.nl t.a.v. Esmeralda en wie weet win jij zo'n leuke prijs. Prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Familieworkshops in Museum Kranenburgh

Educatief atelier STUDIO C in Museum Kranenburgh. Foto: Aad Hoogendoorn

BERGEN - Museum Kranenburgh in Bergen organiseert op Eerste en Tweede Paasdag superleuke STUDIO C familieworkshops! Zin om mee te doen? Kom samen met je (klein)kinderen kunstige paastakken maken voor op de paastafel. Eerst materiaal verzamelen in de beeldentuin, daarna je tak optuigen met eigen kunstwerkjes. Kleurige paaseieren, papieren vogeltjes, veren en mini-schilderijtjes, alles mag er in!

Wees zeker van een plek en meld je aan via educatie@kranenburgh.nl of telefonisch: 072-589 89 27.

Familieworkshop | 13.30-15.00 uur | €3,50 per kind, (groot)ouders gratis | STUDIO C in Museum Kranenburgh, Hoflaan 26, Bergen | www.museumkranenburgh.nl

Paascadeaus bij de Fairtrade Cadeauwinkel

Foto: aangeleverd

HEILOO - Eieren zoeken, paasbrunch en op bezoek bij familie. Dat is ook Pasen. Kom langs in onze winkel voor originele paascadeaus en voorkom dat je met lege handen op bezoek gaat. Wij hebben weer prachtige artikelen uit diverse landen, zoals metalen kippen en andere vogels uit Zimbabwe; aardewerk kippen uit Indonesië; keramische klaprozen gemaakt door gehandicapten in Litouwen en Capiz eieren en vilten paasdecoraties. Wij zijn op Goede Vrijdag en paaszaterdag gewoon open, u bent van harte welkom.

Paasbrunch in Hotel Zuiderduin

Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Op Eerste en Tweede Paasdag organiseert Hotel Zuiderduin van 11.00 tot 14.30 uur een gezellige paasbrunch met uitgebreide koude en warme buffetten met koffie, thee, melk en diverse sappen. Heb je wel zin om met Pasen gezellig te tafelen met familie of vrienden, maar geen zin in de rommel thuis? Kom dan heerlijk brunchen bij Zuiderduin. Bovendien kun je de brunch nog aanvullen met een uur bowlen voor slechts € 14,00 per baan bij Lucky Strike Bowling in het hotel.

Speciaal entertainment
Kinderen kunnen tegen een gereduceerd tarief genieten van deze paasbrunch. Daarnaast wordt er speciaal entertainment verzorgd door Belle van het televisieprogramma Holland's Got Talent!

Volwassenen: € 32,50 p.p.
Kinderen 8 tot en met 14 jaar: € 16,25 p.p.
Kinderen 3 tot en met 7 jaar: € 8,00 p.p.
Kinderen 0 tot en met 2 jaar: gratis

U kunt voor de paasbrunch reserveren via: 072 - 750 2000 of sales@zuiderduin.nl

Foto: aangeleverd

Sponsorloop voor Ghana bij de Koningsspelen

HEILOO - De Paulusschool is al vele jaren actief voor Resource Link Foundation Ghana. Via speciale avonden en thema's waarmee geld verdiend werd, heeft de school dit project voor beter onderwijs en betere onderwijsvoorzieningen in Ghana gesteund.

Dit jaar gaat de Paulusschool zich weer inzetten voor dit goede doel. Op vrijdag 12 april worden de kinderen 's ochtends verwacht voor deelname aan de Koningsspelen met een leuk en verrassend programma, en na de lunch is er een sponsorloop voor Ghana.

Op 3 april kwam Carla Bras van deze Foundation in de groepen vertellen hoe het gaat in Ghana en wat er tot nu toe gedaan is met het opgehaalde geld. Ook liet zij zien waar nog behoefte aan is. De kinderen kregen ook een sponsorloopformulier mee naar huis waarop zij de namen van hun sponsoren kunnen vermelden. Zij kunnen aangeven voor hoeveel geld zij het kind per ronde sponsoren. De kinderen krijgen 20 minuten de tijd om zoveel mogelijk rondes van 300 meter te lopen. Eerst gaan de groepen 1 t/m 4 van start en een halfuurtje later de groepen 5 t/m 8.

Natuurlijk is iedereen van harte uitgenodigd op vrijdag 12 april om vanaf 13.00 uur de lopers aan te moedigen. De school hoopt op een fantastisch resultaat voor dit goede doel!

Nieuwe biljartclub in Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Heiloo is sinds enkele maanden een nieuwe biljartclub rijker. Tot begin januari 2019 bestond er al een biljartclub in Heiloo onder de naam 't Treffertje, dat onderdeel was van ouderenbond SHE/KOV. Op 5 januari is deze club echter officieel opgeheven. Op 7 januari is een nieuwe zelfstandige club opgericht met de naam Biljart Club Heiloo (BCH).

De ruim 100 leden zijn over het algemeen wat oudere senioren tussen de 55 en 85 jaar en er wordt gespeeld in het alom bekende ontmoetingscentrum hetTrefpunt op alle werkdagen van de week. Hoewel er redelijk fanatiek wordt gespeeld, komen de meeste mannen ook voor de gezelligheid, waarbij onder het genot van een drankje bijgekletst kan worden met dorpsgenoten. Op vrijdagmiddag kan men meedoen aan een regionale competitie voor viertallen. Die wedstrijden worden in het Trefpunt gespeeld, maar ook in Alkmaar, Bakkum en Heemskerk.

Nieuwe leden
Er is nog ruimte voor nieuwe leden, die zich kunnen aanmelden bij de receptie van het Trefpunt. Informatie opvragen en opgeven kan ook bij Bob Koot, telefoon 06-13415806. Kom gerust eens kijken in het Trefpunt, ook als u nog nooit heeft gebiljart. Er is altijd wel iemand van de wedstrijdleiding die u verder kan helpen. Vanaf begin mei tot eind augustus ligt de competitie stil, maar kan men wel vrij biljarten. Er is ook gelegenheid voor het volgen van lessen onder leiding van deskundige biljarters.

Sponsors
Eind augustus hopen we op nieuwe biljarttafels te kunnen spelen en daar hoort natuurlijk een feestelijke opening bij. Sponsors die aan dit feest willen bijdragen kunnen nu al contact opnemen met Tim van der Lans, telefoon 06-18577525.

Kunst en muziek tussen de bollen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Tijdens de Bloemendagen, op zondag 28 april van 11.00-18.00 uur, organiseert het gemengd koor De Vredeburgers in samenwerking met de Stichting Hortus Bulborum voor de zesde keer een kunst- en muziekevenement. De vorige keren was het een zeer geslaagd en gezellig festijn dat vele enthousiaste bezoekers van heinde en verre heeft getrokken.

In de tuin achter 'Ons Huis', op het terrein van de Hortus, wordt een kunstmarkt gehouden waar o.a. stenen beelden, keramiek, schilderijen en kaarten met monotype, collages, handgemaakte leren tassen en accessoires, sieraden, handbeschilderde zijde en handgemaakt vilt te bewonderen en te koop zijn. Alle deelnemende kunstenaars komen uit de regio.

In de prachtige muziekkoepel, Het Pieter Boschman Paviljoen, is 's middags gezellige muziek te beluisteren. Ook het organiserend koor zal een kort informeel optreden verzorgen.

Tussen 13.15-13.45 uur treedt het gemengd koor De Vredeburgers op o.l.v. Gerard Leegwater. Ze zingen onder meer operaliederen van Verdi en enkele nummers uit het lichtere genre. Tussen 14.30-17.30 uur spelen 'De Zwagers', bestaande uit Hubert Kuijper en Sjaak Keijzer uit Heiloo, Ierse folk, blues, country en ballads. De klank van de akoestische countrygitaar en akoestische basgitaar in combinatie met het stemgeluid van deze heren, is krachtig, puur en heel 'dicht bij de basis'.

Op het terras en in Ons Huis is koffie en thee met huisgemaakte taart verkrijgbaar. Er wordt een drankje geschonken en een hartig hapje geserveerd. Ook zijn er diverse belegde broodjes verkrijgbaar. Tevens is er een loterij met diverse originele prijzen en voor de kinderen een gratis grabbelton met leuke verrassingen.

De opbrengst van al deze activiteiten komt ten goede aan het gemengd koor De Vredeburgers om in de toekomst mooie concerten te kunnen blijven presenteren. Voor meer informatie: www.devredeburgers.nl.

Olieverfschilderijen van Suzanne Tuynman in Bibliotheek Heiloo

Het werk van Suzanne Tuynman is fijn en realistisch. Foto: aangeleverd

HEILOO - De olieverfschilderijen van Suzanne Tuynman zijn realistische, fijngeschilderde werken op doek of paneel, waarin haar liefde voor natuur en antiek porselein uit de Gouden Eeuw een terugkerend thema is. Duidelijk blijkt ook haar bewondering voor de schildertechniek en het gebruik van licht door de oude en nieuwe Hollandse meesters.

Suzanne Tuynman (Amsterdam, 1973) studeerde biologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar besloot na het doctoraal en een propedeuse Kunstgeschiedenis toch ook haar echte passie voor de zelfgeschapen kunst te gaan volgen. Zodoende behaalde zij daarna ook haar Bachelor of Arts-diploma aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Sinds 2012 werkt zij fulltime als beeldend kunstenaar, gespecialiseerd in fijnschilderkunst. Meer informatie vindt u op www.suzantuynman.nl. De expositie is te bezichtigen tot 9 mei, tijdens de openingsuren.

Nieuwe regels over handhaving bij het oplaten van ballonnen

HEILOO - In het verslag van de Gemeenteraad in de Uitkijkpost van 3 april staat dat er een motie is aangenomen met daarin het verzoek van politieke partijen aan het college van B&W om te gaan handhaven bij het oplaten van ballonnen. In het verslag staat dat de VVD tegen de aanpak van zwerfvuil is. Dat klopt niet. De VVD is juist voor het aanpakken van zwerfvuil op straat en in ons groen. Het blijkt uit de Monitor Zwerfvuil van Rijkswaterstaat dat ballonnen nauwelijks bijdragen aan zwerfvuil. Daarbij vindt de VVD dat handhaving bij het oplaten van ballonnen ondoenlijk is. Gaat niet gebeuren. Dan hoef je dus ook niet zo'n motie aan te nemen.

Arjen Vroegop, raadslid VVD Heiloo

Rommelmarkt Werkendelslaan

HEILOO - Op vaderdag houdt de Werkendelslaan traditiegetrouw, ook dit jaar weer, de altijd druk bezochte rommelmarkt. Dit jaar vanwege nieuwe organisatoren de vertrouwde rommelmarkt in een nieuw jasje. Zondag 16 juni van 10.00-15.00 uur. Inschrijven kan nu nog via rommelmarktwerkendelslaan@hotmail.com, een plek kost € 3.

Pand Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland: een oase van duurzaamheid

Links Dick Tromp (Kennemer Wonen) en rechts Ernest Briët (Landschap Noord-Holland) voor het nieuwe pand. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Sinds maandag 25 maart zijn Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland in het volledig gerenoveerde pand aan de Schuine Hondsbosschelaan gevestigd. Het pand is een oase van duurzaamheid.

Voor het gesprek met beide directeuren, Dick Tromp van Kennemer Wonen en Ernest Briët van Landschap Noord-Holland, nemen wij plaats in de vergaderzaal met de naam 'Heiloo'. Alle vergaderzalen in het gebouw aan de kant van Kennemer Wonen heten naar de gemeenten waar de corporatie woningen heeft: Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo en Alkmaar. Aan de kant van Landschap Noord-Holland zijn er zalen met de namen lepelaar, grutto, zaagmolen, zonnedauw, duinroos, stolp, boomhut en fluisterboot. Meerdere ruimtes kunnen door beide organisaties worden gebruikt.

Open structuur
Er is in het pand voor een open structuur gekozen met flexwerkplekken. Zelfs een directiekamer is niet meer aanwezig. Dick Tromp: "Er wordt optimaal gebruikgemaakt van de ruimte. Mensen hebben geen vaste werkplek meer, maar schuiven aan op de plek waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Dit geldt ook voor Ernest en mij. Ook thuiswerken moedigen wij aan. Dat is in sommige gevallen ook duurzaam, want er is geen woon-werkverkeer."

De open structuur is zowel bij Kennemer Wonen als bij Landschap Noord-Holland doorgevoerd. Beide bedrijven zijn in het pand wel gescheiden door deuren en veelal glazen wanden. Wie denkt zomaar van het ene bedrijf bij het andere te kunnen binnenlopen komt bedrogen uit. De deuren zijn voorzien van een beveiliging.

BREEAM Certificaat
Kennemer Wonen heeft veel geïnvesteerd in de verduurzaming van het pand aan de Schuine Hondsbosschelaan. Ernest Briët: "Alle credits gaan naar Dick. Het pand is gasloos en klimaatneutraal. Het heeft het BREEAM-certificaat 'Green Excellent' gekregen. Geen enkel gebouw in Heiloo heeft dit en in Nederland bestaan er maar 5 of 6 gebouwen met dit certificaat.

Duurzaamheidskenmerken
Zoals gezegd is het pand gasloos. Door te kiezen voor lage temperatuurverwarming door een warmtepomp in combinatie met klimaatbeheersing is een gasaansluiting niet nodig. De energie voor de warmtepomp wordt opgewekt door de 256 zonnepanelen die op het dak van het pand liggen. De energie die opgewekt wordt is vergelijkbaar met de capaciteit die op jaarbasis nodig is om 18 eengezinswoningen van energie te voorzien. Daarnaast zorgen de extra zware isolatie en het triple-glas ervoor dat er minder energie nodig is om het klimaat op een aangename temperatuur te krijgen en te houden. De medewerkers kunnen door het triple-glas evengoed genieten van veel natuurlijke lichtinval. Tevens kunnen de ramen open, wat bijdraagt aan een prettig werkklimaat. De ledverlichting is energiezuinig en wordt door de aanwezigheidsdetectie alleen actief gebruikt wanneer nodig.

Als we buiten kijken is er een groen dak (sedumdak) dat helpt het hemelwater op te vangen. De grondlaag en de plantenwortel houden het water vast en geven het langzaam weer af. De sedumplant als dakbedekking werkt isolerend en heeft een geluidisolerende werking. Sedum beschermt het dak tegen alle weersomstandigheden en draagt bij aan de duurzaamheid van het dak. De groene wand naast de entree (buiten op de gevel) draagt bij aan een gezonde en prettige leefomgeving waarin mensen zich fijner voelen. De groene wand draagt ook bij aan een goede leefomgeving voor insecten. Naast de insecten is ook gedacht aan de vogels. Er zijn in de omgeving van het kantoorgebouw nestkastjes opgehangen. Ook zijn er nestkastjes en dergelijke in het gebouw zelf verwerkt.

Kijken we inpandig dan zien we meubilair gemaakt van gerecyclede petflessen en hergebruik van bestaand meubilair. Ernest: "Een leuk detail is dat de architect, BRTArchitecten uit Alkmaar, een vloerbedekking heeft gelegd dat gezien kan worden als de verkaveling van het landschap van deze regio."

Er wordt gewerkt met 100% gerecycled papier en milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Het sanitair en de kranen zijn waterbesparend zodat waterverspilling wordt voorkomen.

Er is een gescheiden afvalinzameling.

Catering
En dan de catering. Cateraar Leo op 't Werk verzorgt de lunch in de overdekte patio, de vroegere binnentuin. In die patio lunchen de werknemers van beide bedrijven. En net als Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland heeft Leo op 't Werk duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Leo werkt samen met lokale leveranciers om een gezonde en lekkere lunch aan te bieden, waaronder biologische zuivel. Voor de koffie worden de bonen ingekocht bij een kleinschalige plantage die is voorzien van het Rainforest Alliance keurmerk. De medewerkers drinken koffie uit 100% afbreekbare kartonnen bekertjes.

Wagenpark
Het wagenpark van beide bedrijven is nog niet geheel aangepast aan de uitgebreide verduurzaming. Binnenkort zal het wagenpark van Landschap Noord-Holland aan vervanging toe zijn. Dan zal er serieus naar elektrische auto's gekeken gaan worden. Beide organisaties stimuleren de werknemers op de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Mocht dat niet gaan, dan is het met elkaar in de auto meerijden een goede optie volgens Dick en Ernest. Als een werknemer naar een klant moet en de afstand te fietsen is, staan er elektrische 'leenfietsen' klaar zodat de auto kan blijven staan.

Bij het pand zijn twee fietsenstallingen voor werknemers. In de grootste stalling zijn zelfs oplaadpunten voor elektrische fietsen aanwezig.

Op 14 juni wordt het pand officieel geopend. Tegen die tijd zal ook de naam op het pand staan.

Vol trots vertellen Dick en Ernest dat de naam 'De Plataan' zal worden. Een naam die betekenis aan een pand geeft. Waar men zich verbonden en geborgen voelt. Een pand dat, net als de plataan, zuurstof uitademt!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Van moeten naar voelen

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 17 april is rebalancer Monica de Vries te gast. Van haar leren we over het verband tussen lichaamsbewustwording en de ontwikkeling van je potentieel. Rebalancing is speels en meditatief. Het helpt je om je de energie weer toe te eigenen die is gaan zitten in het jezelf aanpassen en jezelf inhouden. Benieuwd? Van harte welkom! Woensdag 17-04-2019 van 10.30-12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; de lezing/workshop is gratis!

Hema en Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Kortingsacties van winkels kwamen nog niet zo lang geleden via reclamefolders in de brievenbus. Tegenwoordig gaat dit steeds meer digitaal. Dat is makkelijk, en goed voor het milieu. Wel prettig als u weet hoe u hiervan gebruik kunt maken.

Bibliotheek biedt hulp
Al jaren helpt de bibliotheek bij digitale vaardigheden zoals de eerste stappen op de computer, gebruik van een DigiD of de ov-chipkaart. Daar horen ook digitale klantenpassen van winkels en bedrijven bij.

Samenwerking met Hema Heiloo
Met de Meer Hema klantenpas bijvoorbeeld kunt u profiteren van aantrekkelijke kortingen. Bibliotheek Heiloo helpt u hier graag bij. Op woensdag 17 april zijn bibliotheekmedewerkers van 10.30 tot 12.00 uur aanwezig bij de Hema in winkelcentrum 't Loo in Heiloo. U kunt dan zien hoe u de klantenpas kunt activeren en gebruiken. Bovendien ontvangt tijdens deze uren een klantenpas gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Bibliotheek Heiloo, telefoon 072–5330670. Ook als u geen lid bent kunt u met uw vragen terecht bij de bibliotheek.

Jong van geest

Wat doet ze daar? Ik blijf op de stoep staan en doe net of ik iets in mijn tas zoek. Zal ze iets verloren zijn? De oudere dame, haar lange grijze haren samengebonden in een knot, bukt voor de derde keer om onder een vuilnisbak te kijken. Niet erin, nee, eronder. Mijn hart breekt een beetje. Ze zal in de war zijn? Dat kan haast niet anders. Ik kan haar daar niet zo laten aanmodderen.

Langzaam steek ik de straat over en loop haar kant op. Inmiddels is ze voor de vierde keer van het bankje naar de vuilnisbak gelopen. Ze blijft maar zoeken. Af en toe kijkt ze schichtig over haar schouder. "Mevrouw, kan ik u misschien even helpen?" vraag ik wanneer ik naast haar sta. Verschrikt kijkt ze mij aan. "Valt het op?" sist ze mij toe en ze kijkt weer argwanend om zich heen.

"Zoekt u iets?"

Ze kijkt mij aan, ik zie helderblauwe ogen en een minder oud gezicht dan ik dacht. Uit haar rechterjaszak haalt ze een mobieltje. "Kijk, dit is een app. Met coördinaten en locaties waar schatten te vinden zijn. Geocaching heet het." Ze spreekt het keurig op zijn Engels uit. Ik kijk haar niet-begrijpend aan. Ik zat nog in de reddingsmodus.

"Wanneer je een schat, een cache, vindt mag je er jouw naam bij schrijven… Het is vaak een doosje of blikje met wat spulletjes en een logboekje," legt ze mij geduldig uit. Ik knik. De verstopplaatsen moeten geheim blijven, vandaar de schichtige blikken.

Ze neemt mij van top tot teen op en zegt: "Als jij even voor mij onder dat bankje kruipt? Jij bent nog jong en soepel." Met liefde zak ik door mijn knieën. Met een gestreeld ego, want zo vaak word ik niet meer jong genoemd.

Klimaatverandering, kun je dat zien op het schoolplein?

De Klimaatbus nodigt kinderen uit om op het eigen schoolplein klimaatverandering te onderzoeken. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO - Van maandag 25 maart tot en met vrijdag 5 april rijdt de Klimaatbus langs diverse Forte BSO locaties en samenwerkende basisscholen. Deze unieke bus met daarin een laboratorium nodigt kinderen uit om klimaatverandering op het eigen schoolplein te onderzoeken.

Laboratorium
Afgelopen week stond de moderne, omgebouwde elektrische SRV-wagen bij het schoolplein van CBS de Duif in Heiloo. De leerlingen van groep 6,7 en 8 gaan onder begeleiding van een educatief medewerker, die meereist met de bus, met het onderzoek aan de slag. De leerlingen nemen zelf grondmonsters, analyseren deze en onderzoeken de waterkwaliteit. Na schooltijd zien de kinderen van BSO Forte Mariënstein in een maquette wat er gebeurt bij een flinke stortbui en doen zij waterspelletjes in de Klimaatbus.

Maatregelen
Dat dit grote thema 'klimaatverandering' ook zichtbaar is in het klein, ontdekken de kinderen door middel van proefjes en experimenten over de waterkringloop, water in en om de school, waterkwaliteit en waterveiligheid. Vervolgens bedenken de jonge onderzoekers maatregelen die je kunt toepassen op het schoolplein of thuis om de buitenomgeving 'klimaatproof' te maken.

Unieke uitstapjes
De Klimaatbus is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK), De Helderse Vallei en het Zuiderzeemuseum en is te vinden op de Forte BSO locaties in Castricum, Heiloo en Egmond-Binnen maar ook vanuit andere Forte BSO locaties worden er uitstapjes richting de Klimaatbus gemaakt.

Workshop tasje maken van gerecycled leer voor kids

Van gerecycled leer maken kinderen tijdens de workshop een klein tasje. Foto: STiP Fotografie Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Een te gekke workshop voor kinderen. Op 13 april gaan zij leer hergebruiken terwijl u als ouder, opa of oma alles over uw afval te weten kan komen in Winkelcentrum 't Loo.

Onder leiding van Alida gaan de kinderen aan de slag. Tijdens de workshop, die een halfuur tot drie kwartier duurt, maken de kids een leuk tasje (zie foto).

De workshop is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 14 jaar en is gratis te bezoeken. Per workshop kunnen 8 tot 10 kinderen meedoen. Het is van belang dat er vooraf een inschrijving plaatsvindt. Dit kan op de dag zelf in de winkel van Duurzaam Heiloo/Heiloo Energie of via info@alidaheiloo.nl.

De eerste 20 die zich aanmelden krijgen een leuke goodiebag.

LET OP: VOL = VOL

256 zonnepanelen

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zonne-energie is de meest groene, schone en duurzame energie die er bestaat. Niet zo gek dus dat Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland bij hun nieuwe duurzame pand aan de Schuine Hondsbosschelaan voor zonnepanelen hebben gekozen. Maar liefst 256 zonnepanelen liggen er op het dak van het pand. De energie die opgewekt wordt is vergelijkbaar met de capaciteit die op jaarbasis nodig is om 18 eengezinswoningen van energie te voorzien.

Welke verpakking gooi ik waar weg?

Welke verpakking gooi ik waar weg? Weet u in welke bak of zak u plastic, glas of een zuivelpak moet gooien? Op steeds meer verpakkingen staan de logo's van de Weggooiwijzer. Hierop ziet u hoe u verpakkingen op de beste manier kunt weggooien, zodat zoveel mogelijk ervan kan worden gerecycled en hergebruikt. Waar laat je een yoghurtpak, pizzadoos, videoband of spaarlamp? Een handig hulpmiddel om uw afval te scheiden is de Afvalscheidingswijzer. Voer in wat u weg wilt gooien en u krijgt advies over de juiste bak. Kijk op www.afvalscheidingswijzer.n

Wist u dat...?

Wist u dat:
- u glazen verpakkingen niet schoon hoeft te maken voordat u deze in de glasbak gooit?
- een plastic verpakking om een komkommer de houdbaarheid verlengt?
- op het Meldpunt Verpakkingen ruim 1200 meldingen en 650 vragen staan over duurzaam verpakken?

www.meldpuntverpakkingen.nl

'Als je één goede bal slaat, is je hele dag goed' (KOP) Nieuw abonnement op golfbaan Heiloo schot in de roos (ONDERKOP)

HEILOO - Huub Kan voetbalt drie keer per week, maar heeft sinds kort ook een abonnement om onbeperkt te kunnen golfen op de baan in Heiloo. "Je bent bezig en toch relaxed.''

Huub Kan is vooral een voetballer. Hij zit in de selectie van de Foresters. Twee keer per week trainen en op zondag de wedstrijd. Maar golf is zijn tweede sport aan het worden. "Het zou mooi zijn als ik al een beetje kan golfen voordat ik niet meer fit genoeg ben voor voetbal op niveau," zegt de 27-jarige Kan. "Bovendien is golf zo'n moeilijk spelletje dat je je hele leven kunt blijven verbeteren. Dat spreekt me erg aan.''

Huub Kan heeft sinds kort samen met een voetbalvriend een 'twilight'-abonnement voor de golfbaan in Heiloo. Als een van de weinige golfclubs in Nederland, slaagt de Golf- en Countryclub Heiloo er al twee jaar in om te het aantal sporters te laten groeien. Het aantal leden ligt nu boven de 400 en het aantal spelers dat zijn 'handicap' (een officiële golfscore) via de club registreert is al bijna 400.

Eind vorig jaar introduceerde de club een nieuwe vorm: een abonnement waarmee je vrijwel onbeperkt kunt spelen voor € 490, speciaal voor de leeftijdscategorie van 25 tot 45 jaar. Daar hebben zich al tien mensen voor aangemeld. Die mogen het hele weekeinde de baan op en door de week na 17.00 uur. "Ik dacht dat ik twee keer per maand zou gaan spelen," vertelt Kan. "Maar omdat het zo mooi weer was hebben we de eerste maand meteen vier keer 's avonds gespeeld.'' Bij 18 keer spelen (9 holes) of 10 keer spelen (18 holes) is dit nieuwe abonnement al voordeliger dan losse greenfees.

Zijn handicap is in twee jaar gedaald van 54 (het getal voor beginners) naar 25. Een handicap van 25 wil zeggen dat hij in een ronde van 18 holes 25 slagen meer nodig heeft dan 'par', de score die hele goede spelers zouden maken. Huub Kan heeft slechts vier keer les gehad van de 'pro', de coach die les geeft in Heiloo, om dat niveau te halen. Voor een buitenstaander geeft dat aan dat zijn handicap nog flink wat kan zakken.

Als het zo goed bevalt, waarom wordt hij dan geen lid van de golfclub? "Ik werk vijf dagen per week en mijn vrienden ook. En we voetballen ook drie keer per week," zegt Kan, die medisch nucleair werker is bij het ziekenhuis in Alkmaar. "Dan kunnen we niet vaak genoeg spelen om een lidmaatschap financieel interessant te maken. Maar dit abonnement bevalt heel goed.''

KADER

Golf- en Countryclub Heiloo ligt aan de Lagelaan in Heiloo.

Voor beginners is er een basiscursus van vijf lessen voor € 50. De eerstvolgende startdata zijn 1 mei en 17 juni.

Gevorderde spelers kunnen een rondje lopen voor € 29 (9 holes) of € 50 (18 holes). Een twilight-abonnement kost € 490 per jaar.

Brasserie In 't Groen is dagelijks open vanaf 08.30 uur, ook voor fietsers en wandelaars.

Meer informatie: www.golfclubheiloo.nl

Zondag 14 april: PCC Maalwater Run & Walk

Foto: aangeleverd

HEILOO - Aanstaande zondag vindt het meest sportieve evenement van Heiloo plaats. Rotary Club Heiloo organiseert de PCC Maalwater Run & Walk: hét hardloop en wandelevenement voor sportievelingen van alle leeftijden.

De commissie van de Maalwater Run (bestaande uit leden van de Rotary Club Heiloo, Trias en onze buurtsportcoach) is al maanden in voorbereiding om er weer een fantastische dag van te maken. Waar andere jaren de Run & Walk startte vanaf het Stationscentrum is er dit jaar, vanwege de reconstructie van de Vennewatersweg, deels uitgeweken naar de atletiekbaan van Trias.

De wandelaars kunnen vanaf 9.00 uur hun startbewijs en boekje ophalen of zich inschrijven. De startplek voor de Walk is IJssalon Pinoccio op de Stationsweg 74. Voor de Run kunnen vanaf 10.30 uur de startnummers worden opgehaald, de kramen hiervoor bevinden zich op het terrein van Trias. Na-inschrijven is ook mogelijk vanaf 10.30 uur bij Trias. Tijdens het evenement zullen diverse wegen rond het Trias-terrein beperkt of niet toegankelijk zijn. Dit geldt met name voor de wijk tussen De Dors, Bayershoffweg, De Omloop en Belieslaan. De bewoners van deze wijk krijgen hierover een uitgebreide brief in de bus. De gedetailleerde route is te vinden op www.pccmaalwaterrunenwalk.nl.

Een feestelijke afsluiter van deze dag is te krijgen bij IJssalon Pinoccio. Op vertoon van uw startbewijs krijgt u het tweede ijsbolletje gratis.

Afsluiting dartsstoernooi Oosthonk

HEILOO - Zaterdag 13 april valt in het Oosthonk de beslissing: wie wordt de dartskampioen/-kampioene van het seizoen 2018/2019? Spanning alom, want tussen de nummers een en twee zit slechts een punt verschil, zowel bij de heren als bij de dames. Maar er valt nog genoeg te beleven. Deelname is als altijd € 5. Er wordt om 20.00 uur gestart, maar de deur is al een uurtje eerder open aan De Oostkanter in Heiloo. Meer informatie op de website www.oosthonk.nl of telefonisch via 06-33747770 / 06-46331274.

Sija Coolegem Nederlands kampioen judo onder 15 jaar

Sija Coolegem met coach Kars Zoon. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens het Nederlands Kampioenschap judo onder 15 jaar dat zaterdag 6 april plaatsvond in het Groningse Leek, is Dojo 't Loo judoka Sija Coolegem Nederlands Kampioen geworden. De uit Alkmaar afkomstige Sija, een al meer ervaren judoka en oudstejaars in de categorie -52 kg, domineerde in haar gewichtsklasse. Zij wist alle vier haar wedstrijden zonder tegenpunt te winnen en werd tot Nederlands kampioen gekroond.

Bart van der Meer nieuwe trainer D1

HEILOO - Na de zomer neemt Bart van der Meer het stokje als hoofdtrainer/coach Dames 1 over van Jeroen Visser. Bart is opgegroeid binnen de jeugd van de Terriërs, maar heeft al snel de stap gemaakt naar Bloemendaal waar hij o.a. Jong Oranje heeft gehaald. Bart heeft meer dan 10 jaar hoofdklasse gespeeld bij o.a. Bloemendaal en Pinoké om zich vervolgens te richten op het trainersvak bij o.a. Pinoké D1 en H1. De afgelopen jaren was Bart samen met Jeroen verantwoordelijk voor Terriërs D1. Bart is een echte Terriër en is vanaf kleins af aan op de club aanwezig, uiteraard mede vanwege zijn vader, Wytze van der Meer, onze voorzitter. Wij wensen Bart komende jaren alle succes!

Seaside Big Band bij Jazz Session Club Vredeburg

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Op zo'n 35 woensdagavonden per jaar repeteert de Seaside Big Band o.l.v. Konrad Koselleck of zijn vaste vervanger Florian Sperzel in een leslokaal van het Cultuurhuis te Heemskerk.

Jong en oud is vertegenwoordigd en regelmatig zijn er vacatures te vervullen in het nu 19-koppige orkest.Het repertoire van de band bestaat uit een mengeling van jazz, blues, rock en latin. De meeste nummers zijn eigen composities van de dirigent, dan wel door hem gearrangeerde versies van bestaande composities. Tijdens de repetities wordt veel aandacht besteed aan hoe samen muziek te maken en aan de muzikale ontwikkeling van de individuele bandleden.

Er wordt gespeeld van geschreven muziek, maar er is ook veel aandacht voor improvisatie. De band verzorgt elk jaar een aantal optredens in Heemskerk en de nabije omgeving.

Zondag 14 april 2019 vanaf 16.00 uur in Vredeburg, Dusseldorperweg 64 in Limmen. De toegang is vrij, maar steunen kan door lid te worden voor € 7,- per persoon voor het gehele jaar. Inlichtingen: Fred Timmer tel/fax: 072-5053414 e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl

Actie Caritas voor Voedselbank

Foto: aangeleverd

REGIO - Net als voorgaande jaren willen de Caritaswerkgroepen van Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden (HALE) weer een inzameling houden voor de Voedselbank en wel op Witte Donderdag 18 april.

Witte Donderdag staat in het teken van delen. Caritas wil u vragen iets van uw welvaart te delen met uw medemensen die het niet zo breed hebben. Wij weten dat veel inwoners gebruikmaken van de Voedselbank. Vaak worden zij geconfronteerd met vooroordelen: het is hun eigen schuld dat zij naar de Voedselbank moeten, of het zijn mensen aan de onderkant van de samenleving. Maar dat beeld klopt niet. Oorzaken zijn bijvoorbeeld plotseling ontslag of een scheiding. Of het gaat om mensen die in afwachting zijn van een uitkering, maar in de tussentijd met hun gezin wel moeten eten.

Caritas vraagt iets van uzelf weg te geven, bijvoorbeeld een pak koffie, thee, rijst, pannenkoekmix, drinken, blikken/ potten groenten of tandpasta. Graag producten die lang houdbaar zijn. Alles wat Caritas inzamelt, gaat naar de Voedselbank in Beverwijk (Akersloot en Limmen) en Alkmaar (Heiloo en de Egmonden).

Het is zinvol om ook (klein)kinderen bij deze actie te betrekken, en hen te vragen om ook iets te geven aan hun leeftijdgenootjes. Wat zij en u misschien niet weten is dat het niet voor ieder kind gewoon is om met een ontbijt naar school te gaan of drie maaltijden per dag te gebruiken.

U kunt uw gift voor de Voedselbank afgeven tijdens de Witte Donderdagviering in een van de parochiekerken van de HALE (aanvangstijden van de vieringen vindt u op de websites www.rk-bronvanlevendwater.nl en www.corneliuskerk-limmen.nl). U kunt uw gift ook altijd op een ander moment afgeven op de pastorie of in de kerk.

Flierefluiters Toneel speelt 'Verwarringen'

Een scène uit de akte 'Het inzamelingsfeest'. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Van 10 tot en met 13 april kunt u genieten van een nieuwe voorstelling van de Egmondse toneelvereniging De Flierefluiters.

Het wordt weer een ouderwets avondje lachen met het stuk 'Verwarringen', een hilarisch, verrassend en tot de verbeelding sprekend blijspel van Alan Ayckbourn. Ayckboum is een bekende Engelse toneelschrijver van het ultieme blijspel. Stukken als 'Slippers', 'Liefde half om half', 'Prettige feestdagen' en 'Bedkwartet' waren wereldwijd grote hits. De regie van deze Egmondse versie is in handen van Cok Sjoukens. Het stuk bevat vier aktes die elk afzonderlijk te spelen zijn, maar die ook met elkaar van doen hebben. Schone schijn, uitgebluste relaties en merkwaardige mensen met net zo merkwaardige trekjes zijn onderwerpen die u in al hun herkenbaarheid kunt terugzien op het toneel.

U kunt het allemaal zien van woensdag 10 april tot en met zaterdag 13 april om 20.15 uur in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Kaarten kosten 11 euro, te verkrijgen bij:

* Geert Bes tabaksspeciaalzaak – Voorstraat 48, Egmond aan Zee
* Kringloopwinkel Tol – Lamoraalweg 53 B, Egmond aan den Hoef
* Telefonisch: 06-17361425
* Website: www.flierefluiterstoneel.nl

Telus telecom Heiloo, voor al uw telefoons, tablets en laptops. Reparaties en nieuw. Altijd de beste prijzen. Kennemerstraatweg 111 072-7501941 in Heiloo, vlak achter het gemeentehuis.

GEVRAAGD: Hondenoppas voor een lief klein formaat hondje van 9 jaar, kruising Pekinees/Franse Buldog. Erg lief, gemakkelijk en rustig in de omgang. Voorlopig voor de dinsdag, woensdag en donderdag. Ik woon in Heiloo, Nieuw Varne. Voor meer info 06-54688778.

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Te huur gevraagd 50x70 m2 hobbyruimte op de begane grond in Egmond Zee of Egmond Hoef. Tel: 0617862712

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06 - 1827 8367

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

Schildersbedrijf Limmen 50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel:06-42479384

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 0638279213.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

Gevonden op de Westerweg: donkergrijs jasje met sterretjes(Hema) van J. de Haan, maat 134-140 van de Hema. Info 5331590

Schoone, Smit & Posch met 'We naderen het indianengebied' in Hoeve Overslot

Persfoto 'We naderen het indianengebied'. Foto: Fotografie Jessica Heetebrij

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zondag 14 april spelen de bekende muzikanten Willem Schoone, Robbert Smit en Victor Posch hun eerste muziektheatervoorstelling 'We naderen het Indianengebied' in Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef.

Schoone, Smit & Posch zijn rasmuzikanten met een grote staat van dienst. Zij speelden in een groot aantal bekende en onbekende bands en met vele muzikanten in binnen- en buitenland, deden studiowerk en werkten mee aan vele cd's.

In deze eerste gezamenlijke voorstelling hebben ze hun krachten gebundeld en vertellen zij verhalen over onder andere hun leven als muzikant, de spuit, oude auto's en de liefde. Ze begeleiden hun sappige, ontroerende en grappige verhalen natuurlijk muzikaal met zelfgeschreven nummers. In deze voorstelling wisselen ze moeiteloos verschillende muziekstijlen als pop en rock-'n-roll af met country, blues en ballads.

Met deze muzikale theatervoorstelling treden zij op zondag 14 april om 16.00 uur op in Hoeve Overslot in Egmond a/d Hoef. De zaal is vanaf 15.30 uur open.

Natuurtalent Sebas wint Project Rembrandt

Het meesterstuk 'Een vallend boek'. Foto: Sebastiaan Groot

EGMOND AAN DEN HOEF - Sebas Groot (21) is de grote winnaar geworden van Project Rembrandt. Hij won zondagavond de finale van het NTR-programma.

Zijn tv-docent/begeleider Jaap Godrie noemt hem een natuurtalent. Vóór zijn deelname aan het programma had hij relatief weinig schilderervaring. In totaal liet Sebas 49 kandidaten achter zich. Uit handen van presentatrice Annechien Steenhuizen ontving Sebas een bokaal, en zijn meesterstuk 'Een vallend boek' komt tijdelijk in het Rijksmuseum in Amsterdam te hangen.

Het meesterstuk 'Een vallend boek' vertelt het actuele en urgente onderwerp waar veel medestudenten en vrienden van Sebas mee kampen: een burn-out of depressie. Sebas: "Een onderwerp dat een soort taboe is. Ik ken een meisje dat zelfs suïcidaal is. Door erover te lezen en mensen te interviewen kwam ik erachter dat 1 op de 3 studenten hiermee kampt. Dat is 2,5 keer zoveel als een werkende Nederlander. Waar ik ook erg van schrik is dat de oudere generatie dan zegt: "Jullie generatie weet niet wat werken is."

Sebas heeft al veel reacties op zijn meesterstuk gekregen. Het wordt door studenten gezien als herkenning en opluchting dat het verhaal wordt verteld. Sebas heeft het als een soort bemoedigend schilderij gemaakt. Ook heeft hij zichzelf in het schilderij geschilderd, zijn eigen verhaal. De uitleg houdt Sebas liever voor zichzelf maar heeft niet zozeer met een burn-out of depressie te maken. Hij heeft ongeveer 2 maanden aan het schilderij gewerkt en is zelfs niet meegegaan op vakantie met familie naar de sneeuw omdat hij bang was in tijdnood te komen.

Sebas is Jaap onwijs dankbaar en gaat binnenkort bij hem langs in zijn atelier. "We zullen zeker contact blijven houden." Verder heeft Sebas heel veel ideeën voor nieuw werk. "Schilderijen over het student zijn. Bijvoorbeeld de prestatiedruk die je als student ervaart. Of schilderijen over het uitgaansleven."

Tekst: Yvonne van Stiphout

Stichting Oud-Limmen bij de Zonnebloem

LIMMEN - De Zonnebloem Limmen en Stichting Oud-Limmen nodigen u uit voor een gezellige middag met een hapje en een drankje. De middag wordt gehouden op woensdag 17 april in Heeren van Limmen en begint om 14.00 uur. De zaal is open om 13.30 uur.

Met foto's en filmbeelden laat Stichting Oud-Limmen het ontstaan en de geschiedenis van de scouting in Limmen zien. De scouting is op 3 maart 1946 opgericht, mede dankzij Siem van der Peet en Jaap Valkering en met ondersteuning van kapelaan Van der Zon. De scouting is begonnen in de 'Pius' en het parochiehuis, en werd later uitgebreid naar het gebouw aan de Kapelweg. Natuurlijk is er ook veel beleefd tijdens de talrijke kampen in binnen- en buitenland. Het is een feest van herkenning om al die gezichten van oud-scoutingleden weer te zien. Voor vervoer kunt u bellen met Ria Hooijboer, tel. 5052235.

Hortus Bulborum geopend door pastor Paul Vlaar

Hortus Bulborum geopend door pastor Paul Vlaar. Foto: Peter van Renen

LIMMEN - Pastor Paul Vlaar opende vorige week het seizoen voor Hortus Bulborum in Limmen, de tuin met historische bloembollen. Vlaar is vanwege zijn ludieke kerkdiensten bekend als 'oranjepastor', maar als verwoed verzamelaar van historische narcissen heeft hij ook de bijnaam 'narcissenpastor'. Hij heeft een eigen narcis - de Sint Victor, vernoemd naar zijn parochie - en mocht jaren geleden een mandje narcissen aan de paus geven. Vlaar schonk vorig jaar zijn verzameling van zo'n 300 verschillen soorten narcissen aan de hortus, die daar een eigen plekje hebben.

Ingezonden brief: Verloren camera

Op vrijdag 22 maart ben ik mijn camera kwijtgeraakt op het station in Heiloo. Er stond geen naam in, maar wie weet heeft iemand de camera gevonden. Het is een kleine compacte Sony camera met een zwart hoesje. Ik weet hoe moeilijk het is om iets dat je hebt gevonden ergens af te geven als het loket dicht is. Ik hoop via deze weg de eerlijke vinder te bereiken.

Met vriendelijke groet, Erna Hopman (telefoonnummer bekend bij de redactie)