Tien vragen aan… Sjaak Keijzer
Mijn naam is Sjaak Keijzer. Ik ben 60 jaar en woon al 23 jaar samen met Marlies (58), zoon Robin (22 jaar en studerend aan de UvA) en eerst ook met Marlies' dochters Maaike (38) en Nanda (36); zij wonen in de buurt en hebben inmiddels een eigen gezin met man en samen 5 kinderen. Ik heb 10 jaar in de Sleep-in Amsterdam gewerkt (huidige Hotel Arena) en daarna 26 jaar voor de welzijnsorganisatie Impuls in Amsterdam-West. Vanaf mei dit jaar ben ik vrijwilliger bij het Huis van Hilde; naast station Castricum.
Meer over mij: https://nl.linkedin.com/in/sjaakkeijzer
1. Waar ben je geboren en getogen?
In 1955 op de Kennemerstraatweg, tegenover de bowling, groeide ik op in een groot gezin. Vanaf mijn 21e studeerde ik op de Sociale Academie en ging prompt het huis uit naar d'Oude Pastorij. Daarna ben ik samen gaan wonen op de Vossenakkers; in Heiloo gebleven dus.
2. Als je hobby je werk was geweest, welk beroep zou je nu uitoefenen?
Als jongetje van 6 was ik de jongste pupil op pianoles bij mevrouw Bakker in het huisje Nimmer Dor; op de Kennemerstraatweg naast het Coulsterbos. Indien dit voorbestemd was als zijnde mijn beroep later, zou ik misschien wel een klassiek concertpianist geworden zijn.
3. Wie zou je willen ontmoeten en wat zou je zeggen en vragen?
Tijdens mijn jaren op de Mulo ontwikkelde zich m'n liefde voor de basgitaar en de blues. Ik had Harry Muskee van Cuby + Blizzards graag willen ontmoeten, hem willen zeggen dat ik één van zijn grootste fans was en hem vragen over hoe zijn blues in Grollo was ontstaan. Harry is helaas veel te vroeg overleden.
4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Toen er op het nieuws bekend werd dat niet alleen de vierde maar ook de derde zoon uit een gezin niet in dienst hoefde. Ik gruwelde bij de gedachte om uit huis te moeten, oorlog na te spelen en erwtensoep te moeten eten.
5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Dat is natuurlijk ons eigen straatje; de Vossenakkers. Onlangs geheel opgeknapt, opnieuw beplant en is, door de bewoners zelf dringend gewenst, autovrij gebleven.
6. Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
Dat is voor mij een wit broodje met zure haring, augurken of zilveruitjes.
7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Het beste advies kwam van onze toenmalige gynaecoloog in het MCA na een gevaarlijke buitenbaarmoederlijke zwangerschap van mijn partner Marlies, om ondanks hetzelfde risico toch door te gaan met een kinderwens. Hierdoor hebben we naast de twee meiden die Marlies al had, samen in 1993 ook een mooie zoon gekregen. Dit maakte mij tot de gelukkigste vader van Heiloo.
8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?
Dat ik ooit in bekende speel?lms als Amsterdamned, de Gulle Minnaar, Havinc, het Vonnis en The Attic een ?gurantenrol had.
Een fotootje van deze scène haalde de Tros Kompas nog.
9. Wat zou je in het dorp aanpakken, als je burgemeester was?
Om de vergrijzing in Heiloo tegen te gaan zou ik de huidige jongeren een ruime kans op één- en tweepersoons huisvesting bieden; het verruimen van financiële ondersteuning bij koop en een groter aanbod van huurwoningen voor starters. Ook zou ik de oude binnenstraatjes parkeervrij willen maken. Hoe authentiek zou de Groenelaan er bijvoorbeeld uitzien zonder auto's direct voor de huizen? Ik zou onderzoek doen naar aanleg van gezamenlijke parkeerplaatsen en mogelijk ondergrondse parkeerplekken. Ook zou ik ruimte willen vrijmaken voor laagdrempelige werkplaatsen, niet alleen voor jongeren, maar ook voor de oudere starter van 55+.
10. Antwoorden op de persoonlijke vraag van je voorganger:
"Hoe vond je je eigen plekje in zo'n groot gezin waarin jij bent opgegroeid?"
Tja, vijfde op rij in een katholiek gezin met acht kinderen; toch een prima en tactische positie. Mijn broers en zusters maakten eigenlijk de weg vrij voor emancipatie; het loskomen van tradities en gewoonten ten tijde van de verzuiling. Mijn ouders groeiden mee. Ik kreeg een slaapplek op de grote zolder en had hier zo mijn eigen domein van gemaakt met uitstraling van een heus bruin muziekcafé.
Ik nomineer voor de volgende 10 vragen:
Hubert Kuijper, mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:
- hoe is je dagbesteding sinds je met vervroegd pensioen bent?
Een gezond 2016 met Miss Bean
HEILOO - Voor veel mensen waren de feestdagen bij uitstek het moment om alle goede gewoontes die je had, te laten varen. Er wordt tijdens de kerst voornamelijk gezeten en gegeten en met oud en nieuw, gedronken en geschranst. Niks mis mee als je ervan genoten hebt! En je kunt altijd weer opnieuw beginnen! Maar hoe begin je het nieuwe jaar dan weer fris, fruitig en fit? Miss Bean geeft advies, speciaal voor de lezers van Uitkijkpost.
Ik weet dat bijna iedereen wel gezond wil eten, maar soms ontbreekt het gewoon aan tijd, inspiratie of geld. Ook kan het best wel een opgave zijn om iets om te moeten gooien. Oude gewoontes laten zich niet makkelijk verdringen voor nieuwe. Bovendien is gezond eten ook niet erg duidelijk, wat is gezond en wat niet? In de afgelopen jaren zijn er nogal wat onderzoeken gedaan en die¨ten getest. Als je die allemaal op een rijtje zet, hebben ze vaak de volgende punten met elkaar gemeen:
- Eet veel verse groenten en fruit en varieer daarin!
- Beperk je vlees-inname, en als je vlees eet, eet dan gevogelte en geen bewerkte producten.
- Eet af en toe vis, liefst vette.
- Eet wat vaker noten, zaden en pitten.
- Vermijd suiker.
- Drink water of thee (geen melk; geen frisdranken of sapjes, zitten vaak vol suiker)
- Weinig tot geen zuivel.
- Gebruik gezonde vetten en eet ze vaker.
- Beperk je gluten.
- Kook zelf met verse producten.
- Eet het samen, eet rustig (kauw goed) en geniet!
- Leer te luisteren naar lichaam, wanneer zit ik vol, waar heb ik behoefte aan?
Daarnaast is voeding bij een gezonde leefstijl maar 1 onderdeel van het hele plaatje. Je kunt nog zo gezond eten, maar als je onder voortdurende stress leeft, zul je je niet meteen energieker voelen. De volgende onderdelen zijn net zo belangrijk:
- Voldoende ontspanning.
- Beweging en sporten.
- Lachen.
- Weinig stress.
Wil je hier wel mee aan de slag, maar begint het je te duizelen als je al deze regels leest? Bedenk dan dat een verandering makkelijker door te voeren is, als je deze concreet maakt. Bereid het voor en werk in kleine stapjes. Wees niet boos als er eens wat 'misgaat', maar ga gewoon verder waar je daarvoor gebleven was.
Bijvoorbeeld: Ik ga in januari tijdens elke lunch groenten eten. Bedenk hoe je dit kunt doen: rauwkost mee voor op brood, restje van de vorige avond, salade etc. Als je merkt dat dit goed gaat, kun je iets nieuws veranderen. Op deze manier kun je vrij makkelijk nieuwe gewoontes aanleren, precies wat je nodig hebt om een blijvende verandering door te voeren.
Wil je wel meer tips of inspiratie, dan kun je natuurlijk altijd een leuke workshop boeken bij Miss Bean of volg de website www.miss-bean.nl