De Uitkijkpost

27 maart 2019

De Uitkijkpost 27 maart 2019


Druk op het pleintje, wacht voor het spoor

Spoorwegovergang station Heiloo. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Donderdagavond 21 maart ontstond een gevaarlijke situatie bij de spoorwegovergang bij station Heiloo. Twee meisjes op de fiets raakten opgesloten tussen twee gesloten spoorbomen, terwijl er een trein aankwam.

Paul Dirks was getuige van het voorval. "De spoorbomen voor de trein richting Alkmaar gingen dicht. Op hetzelfde moment kwamen drie meisjes aangefietst uit de richting van de Pastoor van Muijenweg. Toen zij het spoor overstaken van de trein richting Amsterdam gingen deze bomen ook dicht. De laatste twee meisjes van het groepje raakten opgesloten tussen twee gesloten spoorbomen." Dit kon gebeuren omdat het pleintje tussen de twee sporen vol stond met voetgangers en fietsers. Paul heeft samen met een paar andere mensen die op het pleintje stonden de spoorbomen omhoog gehouden en zo konden de meisjes zichzelf in veiligheid brengen.

Reactie ProRail
Reacties op het Facebookbericht over het voorval laten zien dat veel mensen de spoorwegovergang als gevaarlijk en onoverzichtelijk ervaren. Navraag bij ProRail leert dat de overgang bij het station aandacht behoeft, zeker na het incident van vorige week. ProRail-woordvoerder Mercedes Grootscholten: "De overwegen worden zowel door fietsers als voetgangers gebruikt. Zodra een van de overwegen gesloten is vormt zich al snel een wachtrij. Als dan ook het andere overpad sluit maken fietsers en voetgangers soms gebruik van dezelfde krappe opstelruimte tussen de overpaden. Dat is geen ideale situatie en dat dit tot irritatie leidt is begrijpelijk. Dat zou opgelost kunnen worden door fietsers en voetgangers te scheiden en fietsers om te leiden via de overweg Zeeweg. Die optie wordt bestudeerd met de wegbeheerder in het kader van het Programma Hoog Frequent Spoorvervoer Alkmaar - Amsterdam (elke tien minuten een trein vanaf 2028). Na een eerdere melding van een gevaarlijke situatie hebben we overigens aan de binnenkant van de overweginstallatie extra lampen laten aanbrengen, zodat voor wachtenden nog duidelijker is welk overpad wordt geactiveerd. Reizigers, fietsers en wandelaars moeten zelf goed opletten bij deze overpaden. Na activatie van de overweg gaan eerst de rode lampen en bellen aan, waarna na circa 5 seconden de bomen gaan dalen. Zodra de rode lampen en bellen aangaan, dient men te stoppen voor de spoorwegovergang en als men zich op de spoorovergang bevindt, deze zo snel mogelijk te verlaten. Als men ziet dat het druk is op het 'pleintje' tussen de sporen in, dan dient men voor het spoor te wachten om te voorkomen dat men opgesloten raakt."

De optie om beide sporen gelijk te sluiten bij het naderen van een trein, in welke richting dan ook, zou volgens ProRail de veiligheid niet verbeteren. "Als de overpaden steeds gelijktijdig zouden sluiten, ligt de boel nog vaker helemaal dicht. Reizigers die hun trein willen halen kunnen dan gevaarlijk gedrag gaan vertonen."

Mensen moeten dus zelf goed uitkijken en ouders doen er goed aan met hun kinderen te bespreken welke risico's het doorlopen of doorfietsen bij de spoorovergang met zich meebrengt.

Tekst: Yvonne van Stiphout

KinderKunstMuseum De Zuidwester uit de kunst!

Afgelopen donderdagmiddag was het feest bij basisschool De Zuidwester. Alle 183 leerlingen hadden elk minimaal 3 kunstwerken gemaakt met het thema 'Circus'. Iedereen mocht komen kijken naar de resultaten. En natuurlijk deden ook de docenten 'lekker gek'. Een deel van de kunstwerken wordt geëxposeerd in de bibliotheek. Foto: aangeleverd

HEILOO - Donderdagmiddag 21 maart was het feest bij basisschool De Zuidwester. Alle 183 leerlingen hadden elk minimaal 3 kunstwerken gemaakt met het thema 'Circus'. Iedereen mocht komen kijken naar de resultaten. En natuurlijk deden ook de docenten 'lekker gek'. Een deel van de kunstwerken wordt geëxposeerd in bibliotheek Heiloo.

"Padelbanen een verrijking voor de club en Heiloo"

Wethouder Rob Opdam opent onder het toeziend oog van voorzitter Ton Verberne de padelbanen in Heiloo. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 23 maart opende wethouder Rob Opdam onder grote belangstelling de padelbanen bij TC Heiloo United. Drie banen, centraal gelegen op het tennispark, waar de club erg trots op is.

Wat is padel nu eigenlijk? Padel is een unieke racketsport met een eigen identiteit en cultuur. Padel wordt gespeeld op een padelbaan van 10x20 meter, met daaromheen wanden van glas en hekwerk. Padel speelt men als dubbel, 2 tegen 2. In het midden is een net en de puntentelling komt overeen met die van tennis. Padel staat voor plezier en sportiviteit voor jong en oud, man en vrouw, beginner of prof, valide of mindervalide.

Voorzitter Ton Verberne: "Met het volgen van een clinic van één uurtje kan men al aardig een balletje slaan. De banen zijn een verrijking voor de club maar zeker ook voor Heiloo. Willem Majoor van PadelTotaal, bouwer van de padelbanen, is erg trots op het resultaat. "Per 1 januari van dit jaar moeten padelbanen gekeurd worden. Deze banen in Heiloo behoren tot de eerste, door de KNLTB officieel goedgekeurde banen in Nederland. Inmiddels spelen al twee padelteams van TC Heiloo United mee in de competitie, een derde team speelt bij een andere padelbond mee.

Pro's Miquel Verhagen en Rosco Muller geven een demonstratie. Foto: STiP Fotografie
Aan de andere kant van het net pro Leander van der Vaart en Robin Houtenbos, trainer bij TC Heiloo United. Foto: STiP Fotografie

Op 5, 6, en 7 juli worden bij TC Heiloo United de play-offs van het Nederlands kampioenschap padel gespeeld.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Tien vragen aan... Peter Bruin

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Heiloo, op de Hoogeweg. Op mijn tweede verhuisden wij naar de Ringweg en daar ben ik opgegroeid. Samen met Jeannet kochten wij als een van de eersten een huis in Ypestein. Twintig jaar geleden zijn wij samen met onze meiden, Mandy en Lianne, verhuisd naar de Ypesteinerlaan.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Haha, mijn hobby is dus mijn werk geworden. Als kind was ik gek op tennissen en dacht toen (hoe naïef) dat ik wel eventjes proftennisser zou worden. Ik sta inmiddels wel iedere dag op de tennisbaan, niet als prof, maar als tennisleraar bij TV Het Vennewater. Wat scheelt het…

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Heel flauw, maar dan denk ik toch echt aan Roger Federer. Dan hoop ik dat hij z'n racket meeneemt, want het lijkt mij heel leuk om een balletje met hem te slaan en ook de mens achter de tennisser te mogen ontmoeten.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Dat is voor mij toch mijn 'brommertijd'. In die tijd reed ik op een Kreidler. Sleutelen, poetsen en rijden met vrienden was toen een hele leuke periode uit mijn jeugd.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Als ik 's ochtends vroeg mag lesgeven op Het Vennewater. Ik kom dan als eerste op het park aan en dan geniet ik hoe groen en beschut het park er dan bij ligt. Op mijn vrije dagen in de zomer vind ik het terras bij Melange7 (nu De Kamer) een heerlijke plek om te zitten.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Als er sneeuw valt en het blijft liggen. Dat vind ik geweldig en daar mag ik voor wakker gemaakt worden. Het liefst ga ik dan mijn bed uit om een rondje in de sneeuw te lopen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik weet niet of dit een advies is dat ik ooit kreeg, maar 'een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd'. Daar geloof ik wel in.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik naast tennissen ook erg verslaafd ben aan golfen. Het liefst zou ik dat iedere dag willen doen, maar daar heb ik nu (nog) niet altijd tijd voor.

9. Wat zou je veranderen als je de burgemeester was?
Ik vind dat wij een hele goede burgemeester hebben. Het is toch fantastisch dat hij als burgemeester in de jury zit bij de voorstelling van Showhero in De Beun? Wat hij mag veranderen? Misschien nog eens kritisch kijken naar de paaltjes op de Stationsweg...

10. De persoonlijke vraag van Edwin Hajema:
"We hebben al zo'n tien jaar tennistraining van jou bij TV Het Vennewater en elke training geef je met veel enthousiasme. Hoe blijf je zo gemotiveerd en zorg je dat iedereen met zoveel plezier je training volgt?"
Allereerst vind ik mijn vak nog steeds heel erg leuk en komt het enthousiasme vanzelf. Daarnaast is mijn visie ook dat plezier hebben een voorwaarde is om je te kunnen ontwikkelen tot een betere tennisser. Ik hoop dat mijn leerlingen door het plezier tijdens mijn lessen, ook vanzelf wat vaker gaan vrijspelen.

Ik geef de tien vragen door aan Annick Melgers. Mijn vraag is:
"Je bent bij mij begonnen bij TV Het Vennewater. Mijn droom om ooit proftennisser te worden, maak jij nu waar. Ik ben benieuwd hoe jouw leven er nu uitziet als beginnende proftennisster."

Lotgenoten Contactgroep Partnerverlies

HEILOO - Op dinsdag 2 april van 13.30 tot 15.30 uur is er weer een bijeenkomst van de Lotgenoten Contactgroep Partnerverlies in het Trefpunt in Heiloo. Het thema voor deze bijeenkomst is: 'Het gemis van je maatje'. Hoe ga je om met het gemis van je maatje? Kunnen familie en/of vrienden het gemis opvangen? Daarover willen we graag met u van gedachten wisselen. Entree is € 5,- incl. consumptie. Voor meer informatie: 072-5331297 of info@trefpuntheiloo.nl.

Blije huurders, vrolijke gezichten en wapperende vlaggen in Heiloo!

Foto: Ronald Mul, Van der Borden Huur & Beheer

HEILOO - Op maandag 18 maart nam een aantal van de eerste huurders van het Melco nieuwbouwplan de sleutel van hun nagelnieuwe huurwoning in ontvangst. Lachende gezichten dus, ook bij Ronald Mul, die namens Van der Borden Vastgoedprofessionals de honneurs waarnam. Het is altijd een feestelijk moment omdat aan de sleuteloverdracht een heel proces vooraf is gegaan. Een spannende tijd voor de aspirant-huurders, vol plannen maken. We wensen alle nieuwe bewoners heel veel woonplezier toe!Foto: Ronald Mul, Van der Borden Huur & Beheer

Verkeersregelaars houden zwaar verkeer Stationsweg tegen

Een vrachtwagen mag de Stationsweg niet in. Een verkeersregelaar wijst hem de juiste weg. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Sinds donderdag 21 maart worden vrachtwagens, bussen en tractors geweerd uit de Stationsweg. Er zijn verbodsborden voor deze voertuigen geplaatst.

Om het zware verkeer op de nieuwe situatie te attenderen staan er verkeersregelaars op de hoek van de Kennemerstraatweg/Stationsweg en de rotonde Heerenweg/Stationsweg. De verkeersregelaars, die ingehuurd worden door OVD te Zaandam, houden het zware verkeer tegen en wijzen op de juiste omleidingsroute. Op donderdag werden ongeveer 10 voertuigen tegengehouden en vrijdag was het aanmerkelijk stiller. De verkeersregelaars staan voorlopig nog bij de Stationsweg totdat het verkeer aan de nieuwe situatie gewend is.

De verbodsborden die geplaatst zijn bij de Stationsweg. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Ciconia Consort in Witte Kerk

HEILOO - Het Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren treedt op zondagmiddag 7 april voor de derde maal op in de Witte Kerk. Aan het concert wordt medewerking verleend door mezzospraan Karin Strobos. In 'Rheingold' verhaalt het Ciconia Consort over de Heinzelmännchen, de Nibelungen, de muizentoren van Bingen en natuurlijk de Loreley.

De Rijn was in de 19e eeuw inspiratiebron van talrijke sprookjes, literaire werken en muziek. Als eerbetoon aan Wagner, wiens levenswerk 'Der Ring des Nibelungen' aan het Rijngoud is gewijd, brengt mezzosopraan Karin Strobos zijn `Wesendoncklieder'. Ook andere componisten hebben Rijnverhalen getoonzet. Mendelssohn begon in 1846 een opera over de Loreley maar stierf voordat hij het werk kon voltooien. Reinecke schreef onder andere 'Der Ritter vom Rhein'. Van Bruch, die de opera 'Die Loreley' componeerde, brengt het Ciconia Consort zijn prachtige strijkoctet.

Het Ciconia Consort, in 2012 opgericht, bestaat uit toonaangevende jonge musici die hun sporen reeds hebben verdiend op nationale en internationale concoursen en/of concertpodia. Het strijkorkest, dat onder leiding staat van Dick van Gasteren, mag gelden als de crème de la crème van het jonge Nederlandse muziekleven. Hoewel naar de hoogst haalbare kwaliteit van musiceren gestreefd wordt, staan enorme speelvreugde en intensief en energiek musiceren altijd voorop.

Karin Strobos debuteerde in mei 2011 bij De Nationale Opera als Octavian in 'Der Rosenkavalier' van Strauss. Het succes was groot en iedereen wist haar vanaf toen te vinden. Momenteel behoort ze tot de vaste cast van de Opera van het Duitse Essen. Karin Strobos, winnares van de Grachtenfestivalprijs 2011, trad op als soliste bij diverse gerenommeerde orkesten. Naast dit alles is ze een enthousiast recitalzangeres.

De toegangsprijs is €15 / €7 (jongeren), consumptie inbegrepen. Het concert begint op zondag 7 april om 15.00 uur. Reserveren: www.concertenwittekerk.nl, of e-mail: info@concertenwittekerk.nl, tel: 06-45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar in de kerk.

Goemans Versbakkerij Waar de klant nog centraal staat

Daniël Goemans, Marc Kraakman, Dennis Goemans en Frank Goemans. Dennis neemt het stokbroodje over van Marc Kraakman. Foto: STiP Fotografie

Adres: Kennemerstraatweg 506, 1851 NH Heiloo; telefoon: 072-5331157 en
winkelcentrum Het Hoekstuk 12, 1852 KX Heiloo; telefoon: 072-5336609 Website: www.goemansversbakkerij.nl

Sinds 1 januari van dit jaar is Goemans Versbakkerij ook in Heiloo gevestigd. Met de overname van twee winkels van Bakkerij Kaandorp wist het bakkersbedrijf hun 8e en 9e winkel te openen. Alle winkels van Goemans Versbakkerij zijn gevestigd boven het Noordzeekanaal.

Historie
In 1954 wordt door Harry en Lenie Goemans gestart met banketbakkerij Goemans. In 1960 wordt het bedrijf voorgezet in Heemskerk waar intrek wordt genomen in een nieuwe bakkerij en winkel. In 1998 neemt Goemans de productielocatie de Smidse in Heemskerk over van Echte Bakker Leo de Jong. Aan de Smidse in Heemskerk wordt heden ten dage nog altijd het ambachtelijke brood gebakken. Inmiddels 3 generaties verder is het bakkersbedrijf uitgegroeid tot 9 winkels.

Ambachtelijke bakkerij
Goemans Versbakkerij mag zich zeker een 100% ambachtelijke bakkerij noemen. Waar vele collega-bakkers het brood vervaardigen uit zogenaamde 'deegpillen', die kant-en-klaar worden aangeleverd door een fabrikant en door de bakker worden afgebakt, wordt bij Goemans iedere nacht zelf het deeg gekneed. Hierdoor heeft ieder brood zijn eigen smaak.

Door het zelf kneden en samenstellen van het deeg kan men bij Goemans veel meer ingaan op de wensen van de klant. Neem nu bijvoorbeeld het Toscaans brood dat verkocht werd bij Bakkerij Kaandorp. Vele klanten kochten dat brood om de smaak. Na de overname van Kaandorp door Goemans was er veel vraag naar dat brood. Inmiddels heeft Goemans het recept onder de knie. Dennis Goemans: "Wij zijn drie maanden bezig geweest om het juiste recept te vinden dat de smaak van het Toscaans brood van Kaandorp evenaarde. Hierbij hebben wij de klanten betrokken. Iedere keer als wij het recept hadden verbeterd lieten wij de klant proeven. Zo zijn wij tot een Toscaans brood gekomen wat onze klanten lekker vinden." Ook de receptuur van het honing-speltbrood zit de bakkers van Goemans in de vingers. Dit recept hebben zij overgenomen van Marc Kraakman, voormalig eigenaar van Bakkerij Kaandorp.

De winkels aan de Kennemerstraatweg en in winkelcentrum Het Hoekstuk zullen binnenkort een 'Goemanssausje' krijgen. Verder zijn in beide vestigingen bekende gezichten te zien, want de winkeldames van bakkerij Kaandorp werken nu voor Goemans.

Op zondag 7 april is bij de productielocatie in Heemskerk aan de Smidse 7 van 11.00-16.00 uur een open dag. Voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten en er worden rondleidingen door de bakkerij gegeven. Daniël Goemans: "Mensen kunnen veel proeven, dus kom met een lege maag richting Heemskerk."

Voor basisscholen uit Heiloo bestaat de mogelijkheid om zich aan te melden voor een rondleiding zodat leerlingen bekend raken met de productie van hun dagelijks brood. Via de website www.goemansversbakkerij.nl kunnen scholen zich aanmelden.

Goemans Versbakkerij, ooit begonnen als kleine bakkerij in Heemskerk, is in 65 jaar uitgegroeid tot een bloeiend en succesvol bakkersbedrijf.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuwe tentoonstelling Historische Vereniging Heiloo over De Die

De Die nabij de Kanaalweg richting zuid. Foto: Jaap de Graaf

HEILOO - Aan de oostkant van Heiloo ligt een veenriviertje, De Die. De Die vormt de kern van een cultuurhistorisch erfgoed en prachtig natuurgebied. Hoewel het gebied zo dicht bij het dorp ligt, is het maar bij weinig mensen bekend. Reden te meer voor Historische Vereniging Heiloo om aan dit bijzondere gebied een nieuwe tentoonstelling te wijden. Door middel van oude kaarten van het gebied en maar liefst 42 foto's gemaakt door leden van de Heilooër Amateurfotografenvereniging (HAF) worden bezoekers meegenomen door het gebied.

Daarnaast wordt in de filmzaal van het Historisch Museum een presentatie gehouden, waarin u meer te weten komt over de geschiedenis van het mooie gebied rond De Die. Heel bijzonder zijn hierbij de luchtopnames, waarbij een overzicht wordt getoond van het gebied vanaf de Limmertocht tot aan de Heilooër Tolweg.

Vanaf zondag 31 maart is de tentoonstelling te bezichtigen door publiek. De presentatie over 'De Die' begint die dag om 14.30 uur. De tentoonstelling is verder geopend op zondagen van 14.00-17.00 uur en verder op dinsdagavond van 19.00-21.00 uur en zaterdags van 14.00 -17.00 uur.

Conditie

Sinds enkele weken staan langs de Vennewatersweg borden met de mededeling: Heiloo werkt aan uw conditie. De weg is tijdens het werk aan de ondertunneling voor alle verkeer afgesloten. U zult moeten omrijden of omlopen waardoor u langer onderweg bent. Prima voor uw conditie toch? Die kilocalorieën van uw eitje en croissantje van het ontbijt zijn er zo weer af.

Als ik de gemeente Heiloo was, had ik de slogan 'Heiloo werkt aan uw conditie' en die van 'U kunt ook omrijden' gecombineerd, dan promoot je pas echt conditieverbetering. Stuur fietsers vanaf de rotonde bij Texaco via de Ypesteinerlaan om heel Ypestein heen, om via de Kanaalweg en de Kennemerstraatweg Winkelcentrum 't Loo te bereiken, hup 200 kilocalorieën eraf. Of zet zo'n conditiebord neer in Limmen en stuur fietsers via Maria Ter Nood, de Zanddijk en Egmond-Binnen naar het Hoekstuk. Dan zijn die lamsbout plus die vier glazen wijn van gisteravond ook weer verbrand.

In de auto moet je ook omrijden, maar daar val je niet van af. Tip voor de gemeente: geef alle automobilisten gedurende de werkzaamheden een gratis abonnement voor de sportschool.

Handige jongens bij de gemeente om verkeershinder als een voordeel te verkopen.

Dick de Scally

Top 2000 Eensgezindheid & Friends In Concert

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdagavond 6 april presenteert Eensgezindheid in Cultureel Centrum De Strandwal te Heiloo een concert dat helemaal in het teken van de Top 2000 staat. De Top 2000 is een van de grootste radio-, televisie- en muziekevenementen van Nederland.

Tijdens het avondvullende programma kunt u genieten van bekende nummers van o.a. Tom Jones, Led Zeppelin, Adele, Simon & Garfunkel, Robbie Williams en vele anderen. Naast het optreden van Eensgezindheid onder leiding van Frank Bollebakker treden er ook enkele regionale artiesten op zoals Sanne Mallant, bekend van onder andere The Voice of Holland. Met een repertoire dat zowel pop, musical, kleinkunst en klassiek omvat, is Sanne een veelzijdige zangeres te noemen. Met haar warme en mooie stem is ze in staat om mensen te raken. Tijdens dit concert zingt zij het mooie Italiaanse lied Con te partirò. Dit nummer zong zij tijdens The Voice in een versie van Bocelli onder de titel Time To Say Goodbye. Ook de speciaal voor dit concert samengestelde coverband van Muziek- en Dansschool Heiloo levert een bijzondere akoestische bijdrage met enkele hits uit de Top 2000.

Tickets
Tickets kosten slechts € 7,50 per persoon, kinderen tot en met 12 jaar hebben vrij toegang. Tickets zijn op 6 april vanaf 19.00 uur tegen contante betaling af te halen aan de ingang van de concertzaal van Cultureel Centrum De Strandwal aan De Olvendijk 2 te Heiloo. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot circa 22.15 uur. Daarna is er nog een gezellige nazit mogelijk tot 23.00 uur. Als u zeker wilt zijn van een toegangsbewijs, reserveer dan tijdig via www.mv-eensgezindheid.nl.

Groep acht Willibrordschool bakt pannenkoeken

V.l.n.r.: Ingrid (moeder van Joëlle), Elin en Joëlle. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdag 22 maart, op Nationale Pannenkoekendag, bakten leerlingen van groep acht van de Willibrordschool pannenkoeken voor de bewoners van Magenta Zorg. Onder leiding van juf Richelle Deen kwam de hele klas naar het gebouw in Nieuw Varne om de bewoners eens lekker te verwennen.

Bij iedere huiskamer in het gebouw is een keuken; daar bakten de kinderen in kleine groepjes de pannenkoeken. Later op de dag gingen de leerlingen aan tafel met de bewoners om gezamenlijk te eten.

Groep acht van de Willibrordschool is vaker aanwezig bij Magenta Zorg. Twee keer per maand bezoekt de groep Magenta Zorg om met de bewoners te bewegen. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie. De bewoners hebben meer activiteiten en de kinderen zijn maatschappelijk bewust bezig. Niet alleen de kinderen bezoeken de bewoners, nee, als er op de Willibrordschool door alle leerlingen een theatervoorstelling wordt opgevoerd, komen de bewoners van Magenta Zorg naar de school om te kijken.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Preek van de leek Onderwijs in Burkina Faso

Yvonne Zomerdijk. Foto: aangeleverd

HEILOO - Voor de derde keer dit voorjaar organiseert 'Rondom de Waterput' op zondag 31 maart om 16.00 uur de 'Preek van de leek' in de Witte Kerk van Heiloo. Spreker op deze zondag is Yvonne Zomerdijk uit Limmen.

Naast haar werk als docent pedagogisch werk bij het Horizon College, is Yvonne voorzitter van Stichting WOL (Werkgroep Ontwikkelingssamenwerking Limmen). Deze stichting steunt al zo'n 30 jaar onderwijsprojecten in Burkina Faso. Yvonne zal spreken over haar gedrevenheid en motivatie om deze vriendschapsband met mensen uit een totaal andere cultuur met succes voort te zetten.

Voor Yvonne vraagt onderwijs aan meisjes speciale aandacht. Door een vraag van leerlingen van het J.P. Thijsse College in Castricum werd Yvonne zich bewust van de problematiek van meisjes op de middelbare scholen in Burkina Faso. Veel meisjes verlaten voortijdig de school. Een van de redenen is verzuim tijdens de menstruatieperiode, omdat zij niet de beschikking hebben over deugdelijk maandverband. In haar 'preek' zal Yvonne vertellen over een nieuwe aanpak, en hoe steeds weer inspiratie en oplossingen gevonden worden om de ontwikkelingsproblematiek hier aan te pakken.

Wie meer wil weten over het maandverbandproject kijkt op www.vastenactie.nl onder 'Projecten'; scroll naar 'Wasbaar maandverband vergroot het schoolsucces van meisjes in Burkina Faso'.

Aansluitend aan de preek van Yvonne is er, onder het genot van een drankje, gelegenheid om na te praten of om mooie bronzen beelden en andere kunstnijverheid uit Burkina Faso te bewonderen en wellicht te kopen. De opbrengst daarvan is bestemd voor het maandverbandproject.

Bij de uitgang kan een vrijwillige bijdrage worden gegeven voor Rond de Waterput.

Voorjaarswandeling Noorderneg

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zomertijd! De klok gaat de laatste zondag van de maand een uur vooruit, we kijken uit naar de lente. is die lente al zichtbaar? Wie benieuwd is, kan daar met IVN-natuurgidsen van de gidsengroep Heiloo naar op zoek in de Noorderneg in Heiloo. En misschien, er gaan geruchten dat hij er zit, zien we ook de ijsvogel in een blauwe flits voorbijschieten.

Zin in een wandeling door een verstild Heiloo? Zin om de vogels in de vroege ochtend te horen zingen en fluiten? Kom dan zondagochtend 31 maart om 10.00 uur naar de parkeerplaats van zwembad Het Baafje, De Omloop 11 in Heiloo. Als u een verrekijker heeft is het goed om die mee te nemen. Stevig schoeisel is aanbevolen. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl, of bellen naar 072-5325110; kijk ook eens op www.ivn.nl/nkl/.

Vakantie BSO Kits Oonlie

Tijdens de vakantie zijn er diverse vakantiepakketten voor de kinderen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vakantie is feest! Niets hoeven en lekker kunnen doen waar je zin in hebt. Maar ook in de vakantie is het leuk om met leeftijdsgenoten op te kunnen trekken. Tijdens de meivakantie staan alle activiteiten op de BSO van Kits Oonlie in het teken van "Ik en mijn gezondheid". Het volledige activiteitenprogramma vindt u op de website van Kits Oonlie.

Voor alle kinderen zijn er verschillende vakantiepakketten mogelijk, waarbij er gekozen kan worden voor opvang voor iedere vakantie, 6 weken vakantie of flexibele afname. Heeft u eigenlijk geen opvang nodig, maar vindt u het leuk om uw kind mee te laten genieten van de activiteiten, dan kunt u uw kind(eren) ook per dag, week of vakantie aanmelden. Kortom, alles kan!

Meer informatie of uw kind(eren) deze vakantie nog inschrijven voor één of meerdere dagen? Neem gerust contact op met de centrale administratie van Kits Oonlie 072-5323576, info@kits-oonlie.nl.

Verduurzaamd kantoor in gebruik Eerste werkdag voor Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland

Dick Tromp (l), directeur-bestuurder van Kennemer Wonen, en Ernest BrIët (r), directeur Landschap Noord-Holland, knippen het lint door als openingshandeling. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vanaf maandag 25 maart is het kantoor aan de Schuine Hondsbosschelaan 'bewoond'. Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland verhuisden afgelopen weekend naar het duurzame kantoor. Vandaag beginnen de medewerkers aan hun eerste werkdag in Heiloo. In één jaar werd het pand, eigendom van Kennemer Wonen, volledig gerenoveerd tot een energieneutraal kantoor. Dick Tromp, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen: "Een grote wens voor beide organisaties gaat hiermee in vervulling: een volledig energieneutraal en duurzaam pand met een passende uitstraling. Een bestaand pand dat wordt hergebruikt voor gezamenlijke huisvesting, midden in het werkgebied."

Duurzaamheidsmaatregelen
Het kantoor is volledig energieneutraal door plaatsing van zonnepanelen, een lucht-water warmtepomp, extra zware isolatie en triple glas. Het pand is afgesloten van aardgas. Er is gekozen voor natuurlijke energiebronnen, minimaliseren van het waterverbruik door waterbesparend sanitair en kranen en het gebruik van ledverlichting met sensoren. Het pand past uitstekend bij de ambities van beide organisaties. "Door één pand met elkaar te delen, is er geen tweede kantoor nodig. Dankzij de gedeelde kantine, receptie en vergaderruimten besparen we ruimte en geld. Het is een fijne plek in het groene Heiloo die medewerkers uitnodigt om te kiezen waar zij prettig werken. Een kantoor waar we samenwerking en verbinding stimuleren, wat de dienstverlening naar onze klanten, samenwerkingspartijen en omgeving ten goede komt," aldus Ernest Briët, directeur van Landschap Noord-Holland.

Het duurzame kantoor aan de Schuine Hondsbosschelaan 45 in Heiloo. Foto: aangeleverd

Officiële opening
Medio juni wordt op feestelijke wijze de officiële opening van het kantoor gevierd met samenwerkingspartners. Ook de direct omwonenden worden hiervoor uitgenodigd, omdat zij de afgelopen periode veel om en met het pand hebben zien gebeuren. Het thema Duurzaamheid zal die dag centraal staan. Wilt u meer weten over het kantoor? Kijk op www.kennemerwonen.nl/duurzaamkantoor.

Watertappunt station Heiloo

Foto: Paul Dirks

HEILOO - Bij station Heiloo is een NS watertappunt geïnstalleerd. Reizigers hebben nu gratis toegang tot drinkwater. Het watertappunt staat aan de westzijde van het station, tegenover Kuyper & Blom.

NS is gestart met de aanleg van drinkwatertappunten op 200 stations in Nederland. Met dit initiatief wil NS het drinken van kraanwater verder stimuleren en daarmee ook direct bijdragen aan het verminderen van zwerfafval. Het faciliteren van een gezonde en duurzame levensstijl vindt NS belangrijk.

Tekst: Paul Dirks

Foto: Paul Dirks

VVD blijft de grootste in Heiloo Uitslag verkiezingen Provinciale Staten en waterschappen

Het was een komen en gaan bij het mobiele pop-upstembureau in De Loet. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Op 20 maart ging Nederland, en dus ook Heiloo, naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en waterschappen.

Provinciale Staten
Met een opkomstpercentage van 66,96% is er sprake van een hoge opkomst. In 2015 was de opkomst slechts 53%. Voor de verkiezing van de Provinciale Staten zijn er 12.393 stemmen uitgebracht.

De top 5 ziet er als volgt uit:
19% VVD
14,1% GroenLinks
13,7% Forum voor Democratie
10,6% D66
10,4% PvdA

Waterschappen
Bij de verkiezingen voor de waterschappen lag het percentage iets lager, maar het opkomstpercentage van 63,95% is nog steeds hoog. Er zijn 11.951 stemmen uitgebracht in Heiloo.

De top 5:
26% Groen, Water & Land
17% VVD
14% PvdA
12% Water Natuurlijk
12% CDA

Kinderkookcafé: verwennerij tot in de perfectie

De keukenprinsen en -prinsessen met burgemeester Hans Romeyn en Hans Kok. Foto: aangeleverd

HEILOO – Het jaarlijkse Kinderkookcafé in Brasserie in 't Groen was woensdag 20 maart weer een groot succes. Leerlingen van groep 7 van basisschool De Zuidwester namen, onder toezicht van ervaren medewerkers, de leiding over van de bar, bediening en keuken van de brasserie.

Dat is elk jaar even wennen voor kok Huub, maar hij is vol lof voor zijn jonge medewerkers: "Dit is de rustigste groep die ik ooit in de keuken heb gehad, dat maakt het voor mij wat makkelijker." Dat was juf Inge ook al opgevallen, die een aantal tornado's in de klas zag veranderen in kalme, geconcentreerd werkende leerlingen. Mede-eigenaar Hans Kok van Brasserie in 't Groen moest zelfs toegeven: "Ik heb meer van hen geleerd dan zij van mij."

Het is ook meteen duidelijk dat de leerlingen uitstekend samenwerken om de gasten (voornamelijk vaders, moeders, opa's en oma's) een heerlijke lunch voor te kunnen zetten. Zo loopt Maxe af en aan met bladen vol eten en drinken om er, net als haar klasgenoten, voor te zorgen dat alles tot in de puntjes is verzorgd en het de gasten aan niets ontbreekt. Ze is helemaal niet zenuwachtig, "maar het is wel een beetje vermoeiend." Na afloop van de lunch kruipt ze bij haar vader op schoot en verzucht: "Ik heb geen benen meer…"

Succes
Het idee voor het Kinderkookcafé ontstond enige jaren geleden, vertelt juf Inge."Een collega van Hans Kok had kinderen op De Zuidwester, en ze bedachten dat het voor groep 7 wel leuk zou zijn als ze een dagje konden meedraaien in een echt restaurant. Het is al een succes vanaf het begin. Ze leren er ook veel van, het is echt niet alleen een kwestie van eten en drinken brengen." Hans Kok en de medewerkers in de brasserie hameren er bij de leerlingen op dat er drie zaken vooropstaan: samenwerking, hygiëne en veiligheid. "Daarnaast hebben ze les gekregen in de regels van de etiquette," zegt hij. "In het restaurant is vooraf ook druk geoefend op het aanleren van de technische vaardigheden zoals het bedienen van de kassa en de koffiemachine."

De baas van Heiloo
De leerlingen hebben hoog bezoek, want ook burgemeester Hans Romeyn is aanwezig. Lynn: "Ik hoorde pas in het restaurant dat ik het tafeltje van de burgemeester mocht bedienen, en daar hoopte ik stiekem heel erg op. Dus ik ben heel blij!" Spannend vindt ze het wel: "Hij is toch een beetje de baas van Heiloo."

Na afloop was de burgemeester vol lof. Lynn, Maxe en al hun medeleerlingen hebben het uitstekend gedaan. "Iedereen heeft er alles aan gedaan om er een aangename middag van te maken." Romeyn prees ook Brasserie in 't Groen: "Ik vind het fantastisch dat we ondernemers in Heiloo hebben die hun best doen een maatschappelijke functie te vervullen." Dat het Kinderkookcafé zijn doel niet mist, beaamt Hans Kok: "Een van de leerlingen die hier een paar jaar geleden met zijn klas was, is nu onze stagiair!"

De helft van groep 7 was woensdag aan de slag in het restaurant. Op woensdag 27 maart volgt de tweede brigade. En die is vast van plan om er minstens zo'n succes van te maken als de eerste ploeg.

"Als alles boven de gordel maar goed blijft"

Burgemeester Hans Romeyn met het briljanten bruidspaar Van der Borden-Brouwer. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zondag 24 maart waren de heer J. van der Borden (90) en mevrouw E.H. van der Borden-Brouwer (86) 65 jaar getrouwd. Burgemeester Hans Romeyn kwam op maandag 25 maart het briljanten bruidspaar feliciteren met dit heugelijke feit.

Meneer is geboren in het huis 'De Egelhoek' aan de Belieslaan. Hij is dan wel geboren in Heiloo maar zijn ouderlijk huis stond in Alkmaar. Vandaar dat hij kort na zijn geboorte met zijn ouders terugging naar deze stad. Mevrouw is geboren in het ziekenhuis in Alkmaar. Haar ouderlijk huis stond in Heiloo. Het echtpaar trouwde in Alkmaar. Uit dit huwelijk zijn drie kinderen geboren. Inmiddels zijn meneer en mevrouw Van der Borden de trotse opa en oma van zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Afgelopen zaterdag zijn ze met de hele familie uit eten geweest bij Brasserie In 't Groen. Zondag, op hun 65e trouwdag, hebben ze een leuke dag gehad met de buurtjes.

Meneer Van der Borden werkt ondanks zijn hoge leeftijd nog steeds. Hij is regent van de hofjes in Alkmaar. Natuurlijk is hij ook nog steeds de vraagbaak voor zoon Pieter. En dat de makelaardij in de familie zit blijkt mede uit het feit dat kleinzoon Jan-Jaap volgende maand zijn studie voor makelaar hoopt af te ronden.

Het echtpaar kreeg voor hun jubileum een brief van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, een brief van de commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk, en veel kaarten en bloemen van familie, vrienden en bekenden. Daarnaast is het echtpaar heel dankbaar voor alle hulp die ze krijgen en kijken ze vast vooruit naar het volgende bezoek van de burgemeester, als zij 70 jaar getrouwd zijn. "Als alles boven de gordel maar goed blijft, dan zijn wij gelukkig," aldus meneer Van der Borden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bijna afgestudeerd? Vind jouw ideale baan in de kinderopvang of basisonderwijs bij Blosse!

HEILOO - De laatste loodjes van je studie. Nog even doorbijten en dan heb je je diploma als pedagogisch medewerker of leerkracht op zak! Dan eerst natuurlijk even genieten van een welverdiende vakantie en dan: aan de slag! Maar waar? Je hebt de banen voor het uitkiezen. Wat ga je doen?

Geen stress! Kom langs op woensdag 10 april in een van de kindcentra van Blosse. We zetten de deuren van onze kindcentra weer wijd open en laten je graag zien hoe wij onze kinderopvang en basisonderwijs organiseren en doorontwikkelen. Kom kijken in welk kindcentrum jouw talenten en ambities het beste tot z'n recht komen.

Onze HRM-afdeling in het servicebureau in Heerhugowaard staat voor je klaar met antwoorden op al je vragen. Zij kunnen je alles vertellen over onze vacatures, de begeleiding door onze mentoren en wat je gaat verdienen. Vraag maar raak! Je kunt langskomen, maar natuurlijk ook even bellen of mailen. Laat je carrière bloeien bij Blosse! Kijk voor de locaties van Blosse op www.blosse.nl.

Wereldwijde Kangoeroewedstrijd op Benedictusschool

Volop concentratie op de Benedictusschool tijdens de Kangoeroewedstrijd. Foto: aangeleverd

HEILOO - Kinderen uit de groepen 3 t/m 8 van de Benedictusschool die waren uitgekozen om mee te doen aan de Wereldwijde Kangoeroewedstrijd (W4Kangoeroe) maakten ingespannen de wiskundeopdrachten. Jaarlijks doen wereldwijd meer dan 6,5 miljoen kinderen mee met de Kangoeroe Wiskundewedstrijd. De leerlingen maken bijna op hetzelfde moment dezelfde opgaven en dat is uniek. De kinderen maken 24-30 vraagstukken en wachten nu in spanning de uitslag af die pas over een paar weken komt. Ook voor de leerlingen van o.a. de Radboudschool is het afwachten geblazen, zij deden ook mee.

Spetteren in Stationscentrum

Foto: aangeleverd

HEILOO - Er zijn plannen om in het voormalige pand van de Schrijverij een subtropisch golfslagbad te realiseren. Volgende week maandag is er een overleg gepland, waarna meer duidelijk zal worden. Uitkijkpost houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Falkland Toneel is een erelid rijker

Els Koevoets heeft vijftig jaar lang prachtige rollen gespeeld. Foto: Edo Postma

HEILOO - Els Koevoets is erelid geworden van Fakland Toneel. Ze speelde vijftig jaar lang prachtige rollen en heeft zich ook als bestuurslid ingezet voor de vereniging.

In november 1969 speelde Falkland Toneel, dat dit najaar haar 95e verjaardag viert, in De Rustende Jager in Heiloo het stuk 'De meid' van Herman Heijermans, alias Samuel Falkland. De vereniging beschikte nog niet over veel jonge leden, maar in dit stuk was een rolletje voor een meisje van 15. Een van de spelende leden riep: "Ik heb een buurmeisje van die leeftijd: Elsje Koevoets". En zo kwam Elsje terecht bij Falkland. Zij speelde het 15-jarige meisje met één regeltje tekst: "'k Feleciteer wel, nicht. En da's van ons", waarna zij een vogelkooi met een sijsje overhandigde en begon te smikkelen van een gebakje.

Bij die ene rol is het niet gebleven. Elsje werd Els en speelde bij Falkland vijftig jaar lang prachtige rollen: grote rollen, kleine rollen, in stukken voor volwassenen en in kinderstukken. In heldere herinnering van velen vertolkte zij in 1975 de rol van Miep Gies in 'Het dagboek van Anne Frank'. Op 16 en 17 maart jl. nam Els, met een geweldige rol als de hypochonder Aafke in 'Denk aan mij' van Hetty Heyting, afscheid van het toneelspelen.

Het erelidmaatschap krijg je niet cadeau bij Falkland. Daar moet je echt wel het een en ander voor gepresteerd hebben. Behalve 50 jaar lid zijn, wat bij een fantastische vereniging als Falkland Toneel natuurlijk helemaal niet zo moeilijk is, moet je je in die 50 jaar ook intensief hebben ingezet voor de vereniging. En dat heeft Els Koevoets gedaan. Want naast dat zij speelster was in hart en nieren, heeft Els vele jaren bestuursfuncties bekleed als secretaris en penningmeester.

In de ledenvergadering werd Els Koevoets, na mooie woorden door collega-erelid Martin Affourtit en voorzitter Allard de Graaf, benoemd tot erelid van Falkland Toneel en kreeg zij de bijbehorende bloemen overhandigd, gevolgd door een staande ovatie van alle aanwezigen. Afscheid nemen doet Els overigens niet. Zij zal nauw betrokken blijven bij Falkland Toneel en zich op andere wijze inzetten voor de vereniging.

'Kunst op straat in Heiloo'

Foto: aangeleverd

HEILOO - Als apparaten konden praten dan zou deze koelkast boekdelen spreken. Nu hoor ik je denken, koelkast?

Een kort verhaal vooraf. Als je een boek hebt gelezen en je hebt ervan genoten verdwijnt het vaak in de boekenkast. Je staart er af en toe nog naar, maar de kans is groot dat je het nimmer meer ter hand neemt. Het boek staat in de kast en blijft er net zo lang staan totdat een laagje stof het bedekt en niemand meer notitie neemt van het boeiende verhaal dat het boek te vertellen heeft. Zonde.

Neem dan de 'Free Library'. De vrije bibliotheek waar boeken door iedereen worden gewaardeerd. En het mooie is: het kost niets. En wellicht nog mooier: ze staan sinds kort te pronken in een kunstwerk gecreëerd door een Heilooër in hart en nieren: Franky Kooij. Straatkunst pur sang.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Prachtig en tot in detail vertelt de koelkast haar tweede levensverhaal. Let op het subtiele dakje, en wat te denken van het 'oog' gemaakt van een gevonden fietsbel. Jawel, we hebben het over een koelkast zonder stekker, en achter de deur bevindt zich geen melk, yoghurt of acht eieren op een rij. De koelkast heeft verhalen te vertellen. En die zijn net zo wonderlijk als ze er zelf uitziet.

Kom en bewonder dit wonder dat zomaar is verrrezen op Termijen in Heiloo en waar jong en oud zich kunnen vergapen aan haar artistieke uiterlijk. Geniet allereerst met een knipoog van de pure schoonheid van het kunstwerk dat achter haar deuren zoveel moois herbergt in de vorm van boeken voor alles en iedereen. De 'koelkast' vormt het levende bewijs dat de kunst gewoon zomaar op straat ligt. En dat in ons mooie Heiloo.

Herman Burger

Jan van Rijckenborghschool Wandelt voor Water

Foto: Sandra Mulder

HEILOO - Woensdag 20 maart liepen de kinderen van de Jan van Rijckenborghschool met zware rugzakken een route door Heiloo vanwege de actie 'Wandelen voor Water'.

'Wandelen voor Water' is een bijzondere scholierenactie. Met gastlessen leren de kinderen over de wereldwijde waterproblematiek en met de sportieve wandeltocht kunnen de kinderen hier zélf iets betekenen voor hun leeftijdsgenoten in Afrika. Elk jaar organiseert Simavi de landelijke scholierenactie 'Wandelen voor Water'. Met deze sportieve actie lopen duizenden leerlingen 6 kilometer, met 6 liter water op hun rug (max. 10% van het lichaamsgewicht) om zo geld op te halen voor hun leeftijdsgenootjes in Afrika. Voorafgaand aan de sponsorloop krijgen de kinderen een gastles om meer te leren over de wereldwijde waterproblematiek en de betekenis hiervan voor kinderen in Afrika.

Voor ons is het heel normaal: veilig drinkwater uit de kraan, toiletten op school en in huis en goede dagelijkse hygiëne. Helaas is dit niet overal zo vanzelfsprekend; nog steeds hebben wereldwijd 2,4 miljard mensen geen toegang tot een schoon toilet en hebben 1,8 miljard mensen geen toegang tot veilig, schoon water. Dit geldt ook voor veel kinderen en hun families in Oeganda en Tanzania. Zij moeten vaak uren lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze minder vaak naar school en missen ze belangrijke lessen. En dat niet alleen! Wereldwijd sterven er nog elke dag 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water en het gebrek aan een toilet.

Wandelen met de huisarts

Heilooërs wandelen met zorgprofessionals. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op dinsdag 19 maart vond het evenement 'Wandelen met de huisarts' plaats, in samenwerking met Buurtzorg Heiloo, buurtsportcoach Bart Ploeger en huisartsen dr. Gianotten en dr. Maingay. De zorgprofessionals wandelden mee met de inwoners van Heiloo. Het doel was om de inwoners met elkaar in contact te brengen en lekker te gaan wandelen, zodat men blijft bewegen en gezondheidsproblemen voorkomen worden. Tijdens de wandeling konden vragen gesteld worden aan de zorgprofessionals. Het was een groot succes en veel inwoners van Heiloo namen deel aan de wandeling. Na afloop werd er nagepraat onder het genot van een kopje koffie/thee. Het is de bedoeling deze wandeling maandelijks te organiseren, maar op dit moment is nog niet bekend wanneer de volgende zal plaatsvinden.

Cees Ciliacus wint Maestro Lamoraal van Egmont 2019

Cees Ciliacus liet het orkest tot grote hoogte klimmen. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Maar liefst vier maestro's streden zaterdag 16 maart om de titel Maestro Lamoraal van Egmont 2019 in een overvolle zaal van Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef. Cees Ciliacus was de grote winnaar van de avond. Hij liet daarmee concurrenten Karin Baas, Ingrid Kluft en Edwin Buis achter zich.

Cees Ciliacus liet het orkest tot grote hoogte klimmen tijdens zijn vertolking van het eigen gekozen werk Moment for Morricone. Juryvoorzitter Tina tijdens de prijsuitreiking: "In het laatste stuk gebeurde er iets en toen kwam alles bij elkaar. Dat was heel mooi om te zien." De jury was vol lof over de prestatie van Cees en natuurlijk ook van de andere maestro's. "Ga er maar eens staan, terwijl je nog nooit een orkest hebt gedirigeerd!"

Cees reageerde zeer ingetogen op zijn winst: "Ik had nooit kunnen geloven dat ik vanavond zou winnen. Het is zo'n ervaring om dit prachtige orkest te laten spelen." Ook bedankt hij het orkest: "Bedankt dat jullie mij door de avond heen gesleept hebben."

De maestro's, die allen geen enkele ervaring hadden met het dirigeren van een orkest of ander muzikaal ensemble, mochten elk twee stukken uitvoeren. Eén verplicht werk en één werk naar keuze. De verplichte werken waren Bolero van Ravel en het alom bekende Second Waltz van Sjostakovitsj. Het publiek trakteerde de maestro's op overweldigende reacties en en groot applaus. De avond was een groot succes en is dus zeker voor herhaling vatbaar!

Gerard Alderliefste & Friends zingen in Vredeburg

Gerard Alderliefste & Friends verzorgen een avond vol Franse chansons. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Op vrijdagavond 12 april om 20.00 uur heeft Limmen Cultuur Gerard Alderliefste & Friends uitgenodigd om alle favorieten en eigen werk te laten horen in Cultureel Centrum Vredeburg.

Zijn vader zei altijd: "Je leidt twee levens, maar het is een feest!" Gerard heeft twee levens. In het ene is hij verslavingsarts, In het andere is hij muzikant. Al meer dan twintig jaar leeft hij zijn twee levens en soms brengt hij deze samen, zoals vorig jaar in zijn soloprogramma Dubbel Leven.

Hij speelt 23 jaar in een band die zijn naam draagt; Alderliefste. De band heeft naam verworven door jarenlange optredens in vaderlandse kroegen en cafés. Hij is bekend van hits als 'Une belle histoire', samen met Paul de Leeuw, en 'Laat me/Vivre met Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Gerard pakt lekker uit als hij op pad gaat als 'Gerard Alderliefste & Friends', een wisselend gezelschap van muziekvrienden, dat Franse hits in vol ornaat nieuw leven inblaast. Op 12 april komt hij naar Limmen met violiste Maria Eldering en bassist Kees Post om zijn favorieten en eigen werk te laten horen. Heeft u zin gekregen om een avond Franse chansons te horen, kom naar Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg 65 te Limmen.

Voor meer informatie over dit optreden, kaartreserveringen en prijzen, kijk op onze website www.limmencultuur.nl of bel naar telefoonnummer 072-5053274.

Met pijn in het hart Fysiotherapeut Mirella Wamsteeker-Bakker stopt

Mirelle Wamsteeker neemt met pijn in het hart afscheid van haar vak. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Fysiotherapeut Mirella Wamsteeker-Bakker neemt op donderdag 18 april a.s. noodgedwongen afscheid van haar patiënten en cliënten. Ruim twee jaar geleden kreeg zij een fietsongeval waarbij beide handen zodanig beschadigd werden dat zij nu, ondanks operaties, intensieve revalidatie en haar enorme optimisme, gedwongen wordt haar werk als fysiotherapeut neer te leggen.

Er is een afscheidsreceptie in de fysiotherapiepraktijk Donker Waal en Hilbers aan de Zonnedauw 2 in Limmen, op donderdag 18 april. Dit onder het genot van een hapje en drankje. U bent van harte welkom om tussen 16.30 en 18.30 uur Mirella nog even te spreken en afscheid van haar te nemen als fysio- en oedeemtherapeut.

De Edwin Evers Band komt naar A9Studios in Uitgeest

De Edwin Evers Band staat garant voor een feestje! Foto: aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 24 mei a.s. zal de Edwin Evers Band, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9Studios staan. Deze avond belooft weer een supergezellig feestje te worden!

Ruim 15 jaar geleden is de band als muzikale vriendengroep gestart. Sindsdien treedt de band op tijdens feesten, events en festivals. De band is ook bekend als begeleidingsband van vele artiesten en natuurlijk als huisband van The Voice of Holland en The Voice Kids.

Het optreden start om 21.30 uur en zal 90 minuten duren. De afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Tickets kosten €27.50. Er zijn ook VIP-tickets beschikbaar. Meer info en kaartverkoop: www.bobs.nl.

Jubileumconcert Barrelhouse in De Vriendschap Akersloot

Barrelhouse geeft zaterdag 20 april een jubileumconcert in De Vriendschap. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Op zaterdag 20 april staat Barrelhouse in Café De Vriendschap in Akersloot met een jubileumconcert. In het verleden werd deze formatie zes keer teruggevraagd voor een toegift. Akersloot is de thuisbasis van zangeres Tineke Schoemaker. Het optreden heeft de titel '45 Years on the Road' gekregen. Dat is tevens de naam van het nieuwste album. In 2017 kreeg Barrelhouse de Edison Jazzism Publieksprijs voor hun album Almost There. Voorprogramma: Mannish Boy. Kaarten zijn verkrijgbaar via De Vriendschap, Novy Velzeboer of online via www.ikbenaanwezig.nl. Kaarten in de voorverkoop kosten € 10,-, op de avond zelf betaal je € 12,50.

Jaarlijkse schoolvoetbal bijna van start

HEILOO - Vrijdag 29 maart vindt om 14.30 uur de aftrap van het schoolvoetbaltoernooi plaats. Als eerste zijn de groepen 7 en 8 aan de beurt. Het toernooi voor de groepen 7 en 8 wordt gespeeld over twee dagen. Op de tweede dag, 5 april, vindt het vervolg van de wedstrijden plaats vanaf 14.30 uur. In - als vanouds - goed overleg tussen de directies van alle basisscholen in Heiloo is het huidige tijdstip van het schoolvoetbal voor groep 7 en 8 tot stand gekomen.

Het toernooi is onderverdeeld in jongens 8-tegen-8 en meisjes 8-tegen-8. De winnaars van dit jongens- en meisjestoernooi gaan door naar de volgende ronde in Limmen op 17 april. In deze ronde wordt er gespeeld tegen de winnaars van andere basisscholen uit de omgeving. De winnaar van deze ronde gaat vervolgens naar de regiofinale, die plaatsvindt bij SV Kleine Sluis op 15 mei.

De groepen 5 en 6 spelen hun toernooi op 3 april. Dit toernooi begint om 13.30 uur en is onderverdeeld in jongens 6-tegen-6 en meisjes 6-tegen-6. De finales hiervan worden op dezelfde dag vanaf 16.45 uur gespeeld. De winnaars van het jongens- en meisjestoernooi gaan door naar de regiofinale, die plaatsvindt bij SVW '27 op 25 mei.

Het schoolvoetbal wordt voor de 13e keer georganiseerd door vrijwilligers van HSV en De Foresters. Gedurende het toernooi zijn veel vrijwilligers van beide clubs in touw om alles in goede banen te leiden. Dit jaar wordt het schoolvoetbal gehouden op de velden van HSV. Elk jaar is het schoolvoetbal weer een groot feest voor de kinderen, dus kom allemaal kijken en aanmoedigen!

U vindt het speelschema binnenkort op de Facebookpagina Schoolvoetbaltoernooi en op www.vvhsv.nl en www.deforesters.nl.

Ook St. Adelbert kiest voor zaterdagvoetbal

EGMOND-BINNEN - Na Foresters en DTS stapt ook St. Adelbert volgend jaar over naar het zaterdagvoetbal.

Het is een besluit waarbij men niet over een nacht ijs ging. "Wij zijn al een poosje met elkaar in gesprek over de toekomst van onze club. De fusie met Zeevogels en Egmondia staat voor de deur en zal naar verwachting over twee of drie seizoenen een feit zijn. Zolang deze er nog niet is willen wij een gezonde club blijven en iets te bieden hebben voor onze leden," reageert aantredend voorzitter Ben van Woezik.

Volgens Rob Aelbers, die samen met Ben van Woezik het voorzitterschap voor zijn rekening gaat nemen, is er onder de spelende jeugd een steeds grotere behoefte om op zaterdag te blijven voetballen. "Die gasten spelen gewoon graag op zaterdag. Onze JO18 zou eigenlijk door moeten stromen naar de senioren, maar ze willen niet naar de zondag toe en hetzelfde geluid horen wij nu al vanuit de JO16. Met het op zondag blijven voetballen, zullen we dus alleen maar (jeugd)leden blijven verliezen," aldus Aelbers.

"Het grote voordeel van zaterdagvoetbal is dat wij straks alles op één dag hebben. Jeugdleden kunnen volgend jaar lekker blijven hangen om bij het eerste te gaan kijken en de vaders die bij de senioren spelen zijn straks alleen op zaterdag op de club. Vrijwilligers hoeven maar op één dag ingezet te worden en we hopen op meer sfeer op de Kwekerij en na afloop in de kantine," vult Van Woezik aan.

Inmiddels is St. Adelbert met de invulling van de selectie voor volgend seizoen bezig. "Egmond Binnen heeft altijd veel talentvolle voetballers voortgebracht. Een paar jaar geleden speelden wij nog nacompetitie voor promotie naar de 3e klasse zondag, waarna een groot deel van deze lichting op een hoger niveau is gaan voetballen. Een aantal spelers heeft reeds toegezegd volgend seizoen in het rood-geel te komen spelen. Hoe gaaf zou het zijn als wij richting de fusie nog een paar succesvolle seizoenen op de Kwekerij kunnen beleven en oude tijden kunnen laten herleven," sluit Van Woezik af.

Racketavond en competitie bij De Dors

HEILOO - De Dors organiseert weer drie racketavonden op de zaterdagavond, namelijk 6 april – 11 mei – 1 juni.
Dit is voor senioren (18+) in ons tenniscentrum de Dors.
De kosten zijn € 10,– p.p. hiervoor krijg je 2 speelrondes van 45 min. Incl. koffie of thee en wat lekkers.
Aanvang: inloop v.a. 19.30 uur start tennis 20.00 uur, einde 23.00 uur.

Graag vooraf aanmelden via: info@tenniscentrumdedors.nl onder vermelding van naam en (dubbel) speelsterkte en telefoonnummer.
Kosten kunnen worden voldaan op de avond zelf via pin of contant.

Competitie:
Er kan ook voor de competitie (DD dinsdag t/m vrijdag en HD, DD en GD zaterdag en zondag) worden aangemeld. Ook competitie met les is mogelijk op vrijdagochtend. De nieuwe inschrijfformulieren voor de competitie winterseizoen 2019-2020 zijn beschikbaar. Wilt u komend seizoen meedoen? Je kunt je individueel of als team aanmelden.

De formulieren voor baanhuur en competitie kunnen ingevuld en ingeleverd worden voor 1 mei bij het kantoor of via de mail. Tevens digitale formulieren beschikbaar via onze website.

Limmen JO19-1, Hoofdklasse C periodekampioen

Achterste rij v.l.n.r.: Jesse, Björn, Matthé, Mika, Jacco, Mike, Xander, Dave en Roland (trainer/coach). Voorste rij v.l.n.r.: Nino, Stan, Jovi, Arthur, Kalu, Stijn en Bram. Op de foto ontbreekt Maarten (assistent-coach). Foto: aangeleverd

LIMMEN - Zondag 3 februari 2019 speelde Limmen JO19-1 een belangrijke wedstrijd voor de 1e periode in de Hoofdklasse C. Thuis trad men aan tegen JVC JO19-1 en om de concurrentie voor te blijven moest er gewonnen worden. Met een overtuigende 4-0 overwinning werd deze 1e prijs van het seizoen binnengehaald. Onze jonge talenten zijn gretig; direct na de wedstrijd werd de doelstelling al weer bijgesteld, de spelers gaan voor het kampioenschap!

Het knappe van deze prestatie is dat bijna alle spelers van JO19-1 eerstejaarsspelers zijn. Daar gaan we nog een hoop plezier van krijgen! Spelers en Roland en Maarten, het onafscheidelijke duo van de technische staf: van harte gefeliciteerd met deze mooie prijs!

Boscrossers strijden tijdens NK Clubs 2019

V.l.n.r.: Quinten Somsen, Misha Dongelmans, Bart van der Wal en Lucas Haasnoot volgen de wedstrijd op de voet, ook als zij zelf even niet in actie komen. Foto: Rosan Dongelmans

HEILOO - Zondag 24 maart deed een groep van 12 rijders namens BMX-vereniging De Boscrossers mee aan het Nederlands Kampioenschap Clubs 2019. Deze wedstrijd werd verreden op de baan van KWC Kampen in Kampen. Hier waren bijna 900 rijders aanwezig, afkomstig van 54 verenigingen uit het hele land, om te strijden voor de titel van beste BMX-vereniging van Nederland.

De groep uit Heiloo bestond uit ervaren en minder ervaren rijders die allen in hun eigen leeftijdscategorie fietsten en op deze manier punten voor de club verzamelden. Uiteindelijk haalden twee Boscrossers de finales van hun klasse. De overigen strandden in de halve en kwartfinales of kwamen niet door de manches heen. Hierdoor eindigde De Boscrossers op een 35e plek. Maar belangrijker was dat alle Boscrossers een mooie dag hadden en zich konden meten met rijders van clubs die je normaal niet zo snel tegenkomt in de meer lokale wedstrijden. De organiserende club KWC Kampen mag zich dit jaar kampioen van Nederland noemen.

HZV JO 17-1 kampioen Topklasse A

Foto: aangeleverd

HEILOO - Coach Peter Brouwer is met zijn team HZV JO 17-1 kampioen geworden van de Topklasse A. Nu gaan de mannen op voor de Nederlandse titel.

Op de foto, zittend van links naar rechts: Joshua Swan, Jelle van Haastrecht, Stefano Dekker, Aron Schilder, Tom op de Weegh, Ted Kosters (bekerhouder en clubicoon). Staand van links naar rechts: Loek Favre, Gerben Groot, Sem Snijder, Sam Brouwer, Tien Hoogland, Bram de Boer, Patrick Dekker.

Geslaagde open dag TCHU

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zondag organiseerde TC Heiloo United een open dag. Veel geïnteresseerden kwamen kennismaken met tennis en padel. De vereniging zorgde voor een gezellige ontvangst en kon aan het einde van de dag tientallen leden inschrijven.

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

SUNNY DREAMS is jarig! A.s vrijdag 29 mrt & zaterdag 30 mrt 21% BTW vrij shoppen. O.a op Studio Anneloes, Hot Lava, Freebird, BOHO bikini's en nog veel meer. Kom jij het met ons vieren? Sunny Dreams, Stationsplein 3, Heiloo.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Telus telecom, de enige Telefoon winkel in Heiloo.Voor al uw Reparaties Smartphone, Tablet en Laptop.Alle onderdelen altijd op voorraad.De beste in service, kwaliteit, en prijs. Kennemerstraatweg 111, 0727501941 Heiloo Vlak achter het Gemeente Huis.

Telus telecom Heiloo. Alle nieuwe toestellen op voorraad.Nu met gratis scherm protector en gratis hoes. Kennemerstraatweg 111, 0727501941 Heiloo. Vlak achter het Gemeente Huis.

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SUNNY DREAMS is jarig! A.s vrijdag 29 mrt & zaterdag 30 mrt 21% BTW vrij shoppen. O.a op Studio Anneloes, Hot Lava, Freebird, BOHO bikini's en nog veel meer. Kom jij het met ons vieren? Sunny Dreams, Stationsplein 3, Heiloo.

INTERIEURVERZORGSTER BIED ZICH AAN. Ik kan u helpen in het huishouden.Voor een keer per week of een keer per 2 weken enkele uurtjes.Tel.06 21851754

SUNNY DREAMS is jarig! A.s vrijdag 29 mrt & zaterdag 30 mrt 21% BTW vrij shoppen. O.a op Studio Anneloes, Hot Lava, Freebird, BOHO bikini's en nog veel meer. Kom jij het met ons vieren? Sunny Dreams, Stationsplein 3, Heiloo.

Breng xopx eens een bezoek..

…voor campingspullen, schoenen of een boek!

Zin om bij ons te helpen? Voor meer informatie mag je mailen naar: stichtingxopx@hotmail.nl of kom langs in onze winkel!

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Info: Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 0638279213.

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

Ervaren docent WISKUNDE geeft BIJLES voor kinderen tot 16 jaar. Bij u of bij mij thuis in Heiloo. info via organicbandb@yahoo.com.

Schildersbedrijf Limmen. 50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel. 06 - 4247 9384

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809