De Uitkijkpost

26 oktober 2016

De Uitkijkpost 26 oktober 2016


Hans Laduc: 50 jaar snaren en verhalen

Waar een wil is, is ook voor Hans Laduc een weg. Foto: Maaike Stoop

HEILOO - Z'n vader had vooral het schrikbeeld van een achteloos bestaan à la Ramses Shaffy voor ogen, wanneer zoonlief weer eens over zijn grote droom repte. De jonge Hans zou een 'normaal vak' moeten gaan leren, zoals de meeste andere hardwerkende mensen. De nu eenenzestigjarige Hans Laduc glimlacht, wanneer hij terugdenkt aan zijn vaders woorden. Binnenkort viert de veelzijdige gitarist zijn vijftigjarig bestaan als muzikant.

Het blijkt helemaal goed te zijn gekomen met die eigenzinnige Hans, tijdens het hartelijke ontvangst in de warme woning van familie Laduc. Met verse koffie in de knusse thuisstudio gaat het gelijk over muziek. "Mijn ouders hadden een kapperszaak in hartje Amsterdam, nabij het Begijnhof. Daar kwam ik als klein kind al in contact met allerlei artiesten, van Dorus tot eerdergenoemde Shaffy", herinnert Hans Laduc zich. "Als zevenjarig jochie speelde ik met een badmintonracket al gitarist, tot ik vier jaar later op de camping om een echte gitaar vroeg. Bij zo'n typische kampvuursfeer werden liedjes gezongen en ik wilde daar dolgraag liedjes bij kunnen spelen." Pa en moe zwichtten en kochten een gitaar voor hun elfjarige zoon. De rest is geschiedenis. Waar een wil is, is een weg. Zo blijkt ook in het geval van Hans Laduc.

Op gehoor
"Net als elke andere muzikant heb ik ook altijd mijn helden gehad. Zo had ik albums van bijvoorbeeld Clapton, Lennon, Jan Akkerman en The Eagles, waarbij ik tijdens het draaien trachtte mee te spelen op m'n gitaar. Tot bloedens aan toe probeerde ik puur op gehoor het gitaarwerk op favoriete songs onder de knie te krijgen, net zolang tot het lukte. Zo heb ik gaandeweg leren gitaarspelen." In de erop volgende jaren brandden op Franse campings talloze kampvuren. Er was wijn, vlees en gasten zongen hun liedjes, op gitaar begeleid door een jonge Hans Laduc.

"Al snel volgden diverse bandjes en kocht ik mijn eerste betaalbare pedaaltjes en versterkers. Mijn overtuiging beroepsmuzikant te worden groeide met de dag, al bleven mijn ouders er alles aan doen dat te voorkomen." De lokroep van de gitaar bleek zó sterk, dat Hans op het conservatorium wist te belanden. "Daar ging ik als stage ook lesgeven, waar ik zelf weer veel van leerde. 'The best way to learn, is to teach', luidt het gezegde."

Wereldberoemd
Met de eerste bandjes waarin Hans speelde, betrof het louter eigen werk. De van Veronica bekende Willem van Kooten zag wel wat in ze en de jongens dachten wereldberoemd te worden. Tot Henk Geels van het bekende muziekbureau hen vroeg covers te gaan spelen, als herkenning voor het publiek. Aldus geschiedde en daarop volgden tien bijzondere jaren met coverband Between, waarmee Hans alle kroegen en zalen heeft gezien. "Die periode heb ik heel veel geleerd over het muzikantenbestaan ofwel het grote geheel en álles wat erbij komt kijken. Een indrukwekkende en leerzame tijd was dat."

Na de coverjaren ontdekte Hans de amusementshoek, met feesten, trouwerijen, optredens bij AZ en zelfs bij Barend en Van Dorp. Met muziekvriend Stef Hazelager beleefde hij prachtige jaren, waarin qua repertoire bijna de hele Top-2000 voorbijkwam.

Tommy Emmanuel
Opnieuw kwam er een wending, toen Hans de Australische muzikant Tommy Emmanuel ontmoette. Deze gitaarvirtuoos is bekend om de fingerpicking-stijl, waarbij naast vingers ook met de duim wordt getokkeld. "Ik had altijd het publiek vermaakt, maar toen vroeg ik me af wat ik zélf leuk vond. Dus ging ik eigen nummers schrijven, opnemen en zocht ik uit waar die pasten. Zo vond ik m'n eigen publiek in onder meer kerkjes, kleine theaters en op kunstevenementen." Inmiddels staat de teller op vier eigen cd's, die Hans Laduc afgelopen decennium op zijn naam heeft geschreven. Het door hem geliefde americana-genre bracht hem zelfs enkele keren in Nashville en Kentucky. "Daar heb ik op de heilige grond van enkele befaamde concertzalen met diverse toonaangevende muzikanten mogen spelen. Dat voelde voor mij als thuiskomen, alles viel op z'n plek…"

Cadeau
Nu is het oktober 2016 en toont Hans in zijn studio een proefexemplaar van een heuse vinylschijf, oftewel de oude vertrouwde langspeelplaat. "Mijn oeuvre was ondertussen zo breed geworden, dat ik mezelf een elpee cadeau wilde doen. Daarin hadden vrienden en bekenden ook wel interesse, dus ik laat een gelimiteerde oplage van driehonderd platen persen. Het album bevat m'n mooiste nummers uit afgelopen jaren, plus nieuw werk."

Dat is echter nog niet alles. Samen met regisseur Ruud Davris kwam het idee voor een eigen optreden in het kader van 'vijftig jaar muzikant'. Met hoogtepunten uit het muzikale leven van Hans Laduc: van de eerste gitaar, via naspelen van liedjes tot aan het schrijven en uitbrengen van eigen werk. "Een avondvullend programma van anderhalf uur in De Beun, met saamhorigheid als rode draad. Een beetje zoals huiskamerconcerten die ik weleens geef, maar dan in het theater voor een paar honderd toeschouwers. Zaterdag 12 november is het zover en ik kijk er enorm naar uit."

Roeping
Wie had dat vijftig jaar terug gedacht. Zonder meer de hoofdpersoon zelf, met zijn sterke roeping voor gitaarmuziek. "Wat mij tot nu toe als muzikant heeft gebracht, komt wellicht het meeste voort uit mijn dadendrang. Zoals ik het nu zie, is het misschien een soort onbewust proces geweest van vooral mijn ouders willen bewijzen dat ik als gitarist een bestaan kon leiden. Dat is tot dusver aardig gelukt…"

Te beleven zaterdag 12 november vanaf 20.15 uur in theater De Beun in Heiloo. Kaarten à 15 euro te reserveren via laducgitaar@gmail.com, tevens per 26 oktober te koop bij De Schrijverij. Zie ook www.hansladuc.com.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Elckerlyc schoolband op tv bij de BZT Show Stem jij ze door naar Carré?

Zangeres Krystl te midden van groep 8 van de Elckerlyc. Foto: Management Krystl

HEILOO - Zes kinderen uit groep 8 van basisschool Elckerlyc uit Heiloo dingen met hun muzikale act mee naar een plek in de BZT Band XXL. Dat is een heel grote band die de komende weken gevormd wordt uit tien basisschoolgroepen uit heel Nederland.
Iedereen kan vanaf 29 oktober stemmen op de Elckerlyc schoolband uit Heiloo. Als ze op 5 november, tijdens hun optreden op televisie in de BZT show, als winnaar uit de bus komen, dan mogen ze in december optreden in Koninklijk Theater Carré voor niemand minder dan koningin Máxima.

Begin dit jaar konden alle basisscholen een muzikale act insturen in verschillende categorieën zoals 'Rap', 'Orkest' en 'Zang'. Basisschool Elckerlyc zond een act in voor de categorie 'Popband'. De school werd vervolgens gekozen uit vierhonderd scholen om afgelopen voorjaar auditie te doen in Bussum. Deze band bestaat overigens uit drummer Steven, bassist Wieke, gitarist Timo, toetsenist Rover en de zangeressen Febe en Sierra. Tijdens die audities streden deze Heilooër muzikanten tegen negen andere groepen om een van de drie popband-finaleplekken. Dat lukte en daarom kreeg de band gratis muziekles van bandcoach Amanda en een bezoek op school van zangeres en jurylid Krystl. Met de twee andere finalisten komen ze zaterdag 5 november op televisie in de BZT Muziek Show, gepresenteerd door het vaste duo Jetske en Pepijn. Allemaal kijken dus, op NPO Zapp om 19.00 uur!

Tijdens die uitzending strijden ze om een felbegeerde plek in de BZT Band XXL. Of ze die plek bemachtigen, wordt bepaald door het juryoordeel en de stemmen die de kijkers thuis de week voor de uitzending kunnen uitbrengen. Aan het einde van de uitzending horen de kinderen of ze in december mogen optreden voor koningin Máxima tijdens een muzikaal kerstgala in Koninklijk Theater Carré, georganiseerd door 'Méér Muziek in de Klas' in samenwerking met KRO-NCRV.

Vanaf 29 oktober tot vrijdag 4 november kan iedereen stemmen op de Elckerlyc schoolband via www.zapp.nl/de-bzt-show of www.meermuziekindeklas.nl.

Tekst: Natalie Bottemanne

Herfst in Heiloo

Sprookjesachtig Heiloerbos Foto: Bjorn Engel

HEILOO - De redactie van de Uitkijkpost kreeg de afgelopen week twee mooie foto's van Herfstachtig Heiloo toegestuurd. Deze laten wij u graag zien.

Geniet u met ons mee? Foto: José Jansen

10 vragen aan... Piet Apeldoorn

Mijn naam is Piet Apeldoorn, mijn leeftijd is zeventig jaar en ik ben achtendertig jaar getrouwd met Adie Ames. Dit proces heeft een zoon en drie dochters opgeleverd en vijf kleinkinderen. Inmiddels ben ik alweer acht jaar parttime met pensioen. Mijn werkzame jaren bracht ik door als mede-eigenaar van de bloembollenkwekerij Fa. Th. Apeldoorn, thans Apeldoorn Bloembollen in Egmond. Bovendien ben ik nog een van de eigenaren van Bungalowpark Mooijeveld, ook gevestigd in Egmond.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Mijn wiegje stond in Egmond-Binnen aan de Herenweg, pal tegenover de huidige basisschool. Later verhuisden we naar het Mooijeveld aan de zuidzijde van het dorp. Na mijn trouwen hebben we nog tien jaar in Egmond-Binnen gewoond, nu woon ik alweer 28 jaar in de Sammerspolder tussen Heiloo en Egmond aan de Hoef.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Eigenlijk zijn werk en hobby een geheel geworden, ik heb mijn mooie vak als bloembollenkweker met de grootste passie uitgeoefend. Maar een leven als boomkweker had mij ook wel gepast, gezien een van mijn liefhebberijen.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Geert Mak, hij kan mij misschien leren om herinneringen en feiten uit mijn leven op een smeuïge wijze op te schrijven met een logische verhaallijn. De schrijver spreekt mij erg aan vanwege zijn goede vertelkunst en zijn brede geschiedkundige kennis.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Dit kunnen er meer dan een zijn, maar wat mij zo is bijgebleven is het spitten en gangen graven in het Zandgat achter het Jachthuis nabij Vredesteyn, naast de herinnering dat ik na schooltijd vaak bij mijn vader op het bollenland was te vinden.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Egmond of omgeving?
De binnenduinrand op het Mooijeveld is een van de mooiste plekken. Bloembollen afgewisseld met duinweiden, waar het eens krioelde van kievieten, fazanten, tureluurs en grutto's. Helaas zijn die bijna allemaal verdwenen door de kraaien en de vossen. Maar de Abdij van Egmond behoort ook tot een van de mooiste plekken.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Heel lastig om dit eerlijk en netjes te beantwoorden, maar ze kunnen me ook wakker maken voor een spelletje Keezen met vrienden onder het genot van een uitstekend glas wijn en een goede blauwkaas.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is dat het niet uit de weg gaan van uitdagingen de beste motivatie is om succesvol te blijven in ondernemen.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik naast mijn hobby's in bollen en bomen ook een liefhebber ben van geschiedenis: lokaal, landelijk en Europees, dus ik lees graag. Bovendien heb ik mij veertig jaar ingezet voor onze belangenorganisaties, onder andere de LTO afdeling Kennemerland. Daarnaast heb ik me ook bezig gehouden met vele vaktechnische organisaties in de bloembollen. Tot slot ben ik ook nog lid van diverse historische verenigingen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Als ik burgemeester zou zijn van de gemeente Bergen, dan zorgde ik op de eerste plaats dat heel Bergen binnen één jaar voorzien zou zijn van glasvezelkabel, hetgeen broodnodig is voor alle inwoners en ondernemers. Op de tweede plaats zou ik als burgemeester de verrommeling van het landelijk gebied aanpakken, illegale opslag en illegaal gebruik kunnen niet getolereerd worden. Alleen met een duidelijk en duurzaam beleid kan men de parels van onder andere Egmond op de kaart houden.

10. Waar ben je naast je bestuurswerk voor Hortus en Keukenhof nog meer druk mee?
Het bestuurswerk van zowel de Hortus Bulborum als van de Keukenhof slokt nogal wat tijd op. Als voorzitter van de Hortus beperkt het werk zich niet tot het voorzitten van de maandelijkse vergaderingen, maar komen vele zaken op je pad die aandacht vereisen. Gelukkig dat we bij de Hortus veel vrijwilligers hebben die van alles kunnen aanpakken, waardoor het bestuurswerk ook een uitdaging blijft. Bij Keukenhof kan ik rekenen op een directie, waardoor het daar voor mij als bestuurder meer op afstand is. Maar naast deze klussen kan ik nog wat tijd vinden voor onze grote tuin en lezen en mogen we graag fietsen en wandelen en soms vakantie.

Ik nomineer Jan Bras uit Heiloo voor de volgende 10 vragen. Jan is een gedreven persoon in zijn werk voor zijn administratiekantoor en advieswerk. Bovendien doet Jan veel voor PKN Kerk en voor het scholen project in Ghana. Mijn vraag aan Jan Bras is:
Jan, waar haal jij je motivatie vandaan met jullie scholenproject in Ghana?

ANWB Fietsverlichtingsactie in het Trefpunt Heiloo

HEILOO - Vervangt u een kapotte fietslamp meteen? Maar liefst vier op de tien fietsers doet dat niet, zo blijkt uit het TNS NIPO Publieksonderzoek Fietsverlichting. Toch is het heel belangrijk om dit snel te repareren. Met goede verlichting daalt de kans op een aanrijding in het donker met wel twintig procent. Daarom doet Repair Café Heiloo mee met de ANWB Lichtbrigade. U kunt uw fiets zaterdag 29 oktober laten controleren bij het Trefpunt in Heiloo.

Repair Café Nederland vindt het belangrijk dat iedereen veilig naar school fietst, dus ook veilig naar de training of club. Helemaal nu de dagen weer korter worden. Vanaf 1 oktober organiseert de ANWB Lichtbrigade meer dan vijfentwintighonderd acties door het hele land op basisscholen en middelbare scholen, clubs en verenigingen. Repair Café Heiloo heeft van de ANWB Lichtbrigade tool tips gekregen, onder andere om de fietsverlichting van leden te controleren en eventueel te repareren.
De fietsverlichtingsactie voert Repair Café Heiloo gratis uit, samen met vrijwilligers. Veilig Verkeer Nederland en de wijkagenten van Heiloo zijn ook aanwezig. Stichting Welzijn Heiloo nodigt iedereen uit om zaterdag 29 oktober, tussen 10.00 en 13.00 uur, op de fiets naar het Trefpunt te komen en deze te laten controleren. Het adres: Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo.

Psychosociale Praktijk Molenaar Praktijk voor coaching & therapie

Coach en psychosociaal therapeut Corinne Molenaar. Foto: Arjan Hoogvorst

Gezondheidscentrum De Strandwal, De Strandwal 22c, 1851 VM Heiloo. Info: www.psypraktijkmolenaar.nl, info@psypraktijkmolenaar.nl, 06-20787593.

HEILOO - Bij de huisarts melden zich steeds meer mensen met psychosociale problemen, gerelateerd aan allerlei vragen waarmee iemand in het dagelijks leven kan worstelen. Psychosociale Praktijk Molenaar biedt ondersteuning vanuit een integrale visie op gezondheid waarbij lichaam en geest nauw met elkaar zijn verbonden.

Corinne Molenaar is coach en geregistreerd psychosociaal therapeut en houdt praktijk in Heiloo en Bergen. "Ik begeleid jongeren en volwassenen bij onder meer stressklachten, depressie, burn-out, relatieproblemen, conflicten in gezin, familie of werk, kinderwens, faalangst en rouw", vertelt Corinne Molenaar in haar sfeervolle praktijkruimte in Gezondheidscentrum De Strandwal. "Hier ben ik bewust gevestigd, zodat ik tussen andere professionals werk. Samenwerking is immers inspirerend en praktisch."

Vertrouwensrelatie
Cliënten kunnen bij de Psychosociale Praktijk Molenaar met velerlei vragen terecht. "Soms zijn vragen niet zo concreet en hebben ze meer met zingeving en/of spiritualiteit te maken. Daarnaast kunnen lichamelijke klachten ook een rol spelen. Ik begeleid iemand om zichzelf te kunnen helpen door te leren naar binnen te kijken en te luisteren naar eigen antwoorden. Zo is het mogelijk echt bij de kern te komen en eigen krachten aan te spreken. De vertrouwensrelatie vind ik hierbij heel belangrijk, dus ga ik op een gelijkwaardige manier om met een cliënt. Daarbij staan empathie, eerlijkheid en respect centraal."

Balans lichaam en geest
Naast de opleiding tot psychosociaal therapeut heeft Corinne Molenaar ook een specialisatie voor intuïtieve ontwikkeling gevolgd. Met deze opgedane vakkennis en ruime praktijkervaring biedt ze individuele, maatgerichte begeleiding. Door haar eigen sterk ontwikkelde intuïtie kan zij mensen en hun vragen goed aanvoelen, waardoor ze effectief is en snel tot de kern kan komen. "Zo richt ik me in de begeleiding op de balans tussen hoofd, hart en lichaam, oftewel denken, voelen en doen. Ik combineer oosterse en westerse methodieken. Het vergroten van bewustwording, versterken van kwaliteiten en doorbreken van bepaalde patronen en belemmeringen vormen hierbij een belangrijk onderdeel."

Mensgericht
Corinne's werkwijze maakt het voor een cliënt mogelijk om diens vraag of probleem anders te benaderen. Met veel enthousiasme vertelt zij: "Mensgericht werken in verschillende vormen heeft al vele jaren mijn belangstelling. Vanuit een oprechte interesse in en nieuwsgierigheid naar wat mensen beweegt, maak ik verbinding met mensen. Ik vind het heel waardevol om iemand te kunnen begeleiden die vastloopt in de lastige kanten van het leven en die te leren deze in een ander perspectief te zien. En ook bij hun verlangen naar meer zelfkennis, nieuwe inzichten en een andere manier van leven. Iemand krijgt zo de nodige ruimte voor persoonlijke groei, kan weer ontspannen, beter slapen en meer plezier in het leven ervaren."

Informeer bij belangstelling naar een gratis kennismakingsgesprek van een halfuur. Verwijzing door de huisarts is niet nodig. Psychosociale therapie wordt meestal vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Column bibliotheek

Dyslexie – wat nu?
Dinsdag 1 november, 20.00 uur
Lezen is een belangrijke vaardigheid. Maar wat als lezen niet zo makkelijk gaat en er een vermoeden is van dyslexie? Met medewerking van het Regionaal Instituut Dyslexie. Opgave vooraf.

Peuterochtend
28 oktober, 10.30 uur
Speelgoedparcours
29 oktober, 10.00-14.00 uur
Voorleesfeestje
2 november, 14.30 uur

Cursus Digisterker
Veel zaken zijn via de digitale overheid te regelen. Weet u nog niet goed hoe u hiervan gebruik kunt maken en hoe u veilig met uw DigiD omgaat? Volg dan de cursus Werken met de digitale overheid (4 dagdelen).
Een nieuwe reeks start op vrijdag 11 november, 14.00 tot 16.00 uur. Opgave vooraf.

'Je maakt wat mee als hotelier'
Zaterdag 5 november, 14.00 uur
Ex-hotelier Peter Schoenmaker vertelt over de meest humoristische belevenissen in en om zijn hotels. Opgave vooraf.

Nederland Leest optreden Dominique van der Heyde & Annet de Jong
Zondag 13 november, 14.00 uur
Dominique van de Heyde en Annet de Jong schrijven samen politieke thrillers onder het pseudoniem Anna Levander. Zij zijn de auteurs van het Nederland Leest geschenkboek Morten (in november verkrijgbaar) én bekend in de parlementaire arena (NOS, Nieuwsuur). Opgave vooraf.

Lezing over gezonde voeding
Dinsdag 15 november, 20.00 uur
Miss Bean vertelt hoe je met een plant based voedingspatroon je gezondheid verbetert en de wereld een beetje beter maakt. Opgave vooraf.

Inloopspreekuur Slechthorendheid
Woensdag 16 november, 10.00-12.00 uur
Laagdrempelig inloopspreekuur voor alles wat met slechthorendheid samenhangt. Verzorgd door het NVVS.

Tabletcafé
Vrijdag 18 november, 16.30-18.00 uur
Wij helpen u graag met uw vragen. Het thema deze keer: taalspelletjes.
Toegang vrij, koffie/thee € 1,-.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl/ 072-5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek. Word vriend!
Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Duurzame energie voor Jan van Rijckenborghschool dankzij crowdfunding

Met vereende (spaar)krachten zorgt de Jan van Rijckenborghschool voor duurzame energievoorziening voor de school.

HEILOO – Als school geheel duurzaam kunnen voorzien in je energiebehoefte dankzij de inzet van ouders, verzorgers en vrienden. Met een speciale crowdfunding actie kreeg de Jan van Rijckenborghschool in Heiloo in slechts drie weken tijd voldoende middelen bij elkaar voor de aanschaf van zonnepanelen. Daarmee is het de eerste school in Heiloo die via crowdfunding zijn eigen duurzame energievoorziening realiseert.

Vereende krachten voor het goede doel
Samen met vertegenwoordigers van crowdfundingplatform Greenfund Holland en panelenleverancier Solar Today plaatsten ouders van Jan van Rijckenborgh-leerlingen de afgelopen zomervakantie zesenzestig zonnepanelen op het dak van het schoolgebouw aan de Trompenburg. Met de aanschaf van zonnepanelen wil de Jan van Rijckenborghschool bijdragen aan duurzaamheid en de gezamenlijke zorg voor de leefomgeving. Onderwerpen die volgens directeur Marije Peters passen in de filosofie van de school. "Ons onderwijs staat voor aandachtig en bewust leven en leren op meerdere vlakken. Als individu, maar ook in de zorg voor elkaar en voor de omgeving. Niet alleen door leren met het hoofd, maar ook door sociale vorming en ontwikkeling van creativiteit. Dus leren met hart, hoofd en handen."

Zonne-energie in de spotlights
Leerlingen en leerkrachten besteden de komende maanden op diverse manieren aandacht aan het thema zonne-energie en aan de voordelen die duurzame energie via zonnepanelen oplevert voor de school en de omgeving. Leerlingen hoorden afgelopen maandag hoe zonnepanelen werken en welk effect dit heeft op ons milieu. Maandag 10 oktober deed de school mee aan de dag van de duurzaamheid en door het gehele jaar zijn er diverse activiteiten rondom dit thema.

Winst voor de school én het milieu
De zonnepanelen kunnen naar verwachting de hele hoeveelheid elektriciteit opwekken die de school verbruikt. Dat betekent dat de school op termijn gratis energie heeft. Bovendien zorgen de panelen al vanaf de ingebruikname voor een forse vermindering van de uitstoot van CO2. Dat levert direct een flinke winst op voor het milieu. In de hal van de school is een paneel geplaatst, waarop iedereen kan aflezen hoeveel energie de zonnepanelen elk moment opwekken.

Ingezonden: Steun Elin en andere patiënten met taaislijmziekte

HEILOO - De online collecteweken van de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) vinden plaats van 17 tot en met 31 oktober. Onze dochter Elin van negen jaar uit Heiloo lijdt aan Cystic Fibrosis (taaislijmziekte). Deze ziekte is chronisch, helaas niet te genezen en kent een beperkte levensverwachting. We komen niet, zoals vele andere goede doelen dat doen, langs de deur collecteren, maar willen op deze manier vragen of mensen een steentje kunnen bijdragen om Elin's doel van tienduizend euro te realiseren. Het geld wordt besteed aan onderzoek om de oorzaak van CF aan te pakken in de hoop dat Elin en alle anderen met CF langer mogen leven dan de huidige gemiddelde leeftijd van veertig jaar.

Via de website ncfs.digicollect.nl kunt u de naam Esther Ursem-Schoutsen invullen. Dan komt u bij Elin's digitale collectebus. Onze collectebus is sinds vrijdagavond online en tot nu toe is er 1.377 euro ingezameld, een mooi bedrag maar zoals gezegd is het doel nog niet bereikt. Deel deze indringende boodschap binnen je netwerk, zodat we Elin's doel behalen!

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van mijn vrouw Esther Ursem-Schoutsen. Ook kunt u een indrukwekkend filmpje bekijken om Elin's collecte kracht bij te zetten. Deze film is gemaakt door Elin's oom. Zie www.youtube.com/watch?v=6JzoXsYERVg

Met vriendelijke groet, Marcel Ursem.

Parlan: informatieavond over pleegzorg

ALKMAAR - Parlan verzorgt maandag 7 november een informatieavond over pleegzorg. Dat gebeurt op de Van der Lijnstraat 9 in Alkmaar.

Als er problemen met kinderen zijn, wordt altijd eerst geprobeerd om die in het gezin zelf op te lossen. Meestal lukt dat wel. Soms kunnen ouders vanwege verschillende oorzaken - tijdelijk of langdurig - niet of niet voldoende voor de opvoeding van hun kinderen zorgen. Dan is een pleeggezin een goede en veilige oplossing. Als het even kan is dat een gezin in de eigen woonplaats. Dan kan een pleegkind naar de eigen school blijven gaan en zijn of haar vrienden houden. Dat is logisch. Want zoveel mogelijk bij het oude vertrouwde houden is voor een kind enorm belangrijk. Daarom zoeken we steeds pleeggezinnen. Om te zorgen dat een pleeggezin bij een pleegkind past hebben we meer pleegouders nodig dan er pleegkinderen zijn.

Pleegzorg Nederland en de organisaties voor de pleegzorg in de regio ondernemen samen veel activiteiten om aandacht voor pleegkinderen te vragen en nieuwe pleegouders te werven. Een voorbeeld daarvan is de Week van de Pleegzorg. Die loopt van 29 oktober tot en met 6 november.

Komt ook naar de informatie avond op 7 november in Alkmaar. Kijk op www.pleegzorgparlan.nl.

Kirsten van Teijn genomineerd voor Rabobank Cultuurprijs Podiumkunsten 2016

Bron foto: www.kirstenvanteijn.nl

HEILOO/ALKMAAR - Cabaretière Kirsten van Teijn uit Heiloo is genomineerd voor de Rabobank Cultuurprijs Podiumkunsten 2016. Hetzelfde geldt voor de Alkmaarse zangeres Maya Link en het trio Skotwal uit Langedijk.

Juryvoorzitter burgemeester Piet Bruinooge gaat de prijs uitreiken op zondagavond 30 oktober. Dat gebeurt in Cool Kunst en Cultuur. De drie genomineerden maken daar kans op de prijs en zij treden deze avond ook op. De winnaar van de categorieprijs 'Podiumkunsten' dingt op 20 november mee naar de hoofdprijs: de Rabobank Cultuurprijs. Iedereen is van harte welkom de prijsuitreiking bij te wonen. De toegang is gratis.

Het reserveren van kaarten voor de prijsuitreiking kan door een e-mail te sturen naar podium@rabobankcultuurprijs.nl onder vermelding van uw naam en het gewenste aantal kaartjes. De kaarten liggen dan 30 oktober klaar bij Cool. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur.

De genomineerden
Kirsten van Teijn nam in 2013 alle prijzen mee naar huis die er maar te winnen waren op het Groninger studenten cabaretfestival. Met haar debuutvoorstelling 'Heilloos' speelde ze al in ongeveer zeventig theaters door het hele land. Haar tweede programma, de muzikale cabaretvoorstelling 'Zalf', ging onlangs in première.

Maya Link speelt onder andere verscheidene hoofdrollen in muziektheaterproducties van Samba Salad en is frontvrouw van de zeskoppige formatie 'Collectief Explosief', die een aanstekelijke cocktail serveert van jazz, exotica, rock-'n-roll en funk.

Skotwal timmert sinds 2010 aan de weg met vertaalde Amerikaanse countrysongs in het West-Fries.

Nivoncursussen: welke van de drie?

HEILOO - Nivon Heiloo organiseert in november drie cursussen. We geven u een overzicht.

Leer de techniek van het emailleren
Deze Nivoncursus start dinsdagmorgen 8 november van 9.30 tot 11.30 uur. Het betreft vier veertiendaagse lessen onder leiding van Saskia Sengers. Kosten: 38 euro, exclusief materiaal. Emailleren is een eeuwenoude techniek, waarbij gekleurd glaspoeder op metaal wordt aangebracht. De toepassingen zijn divers en uiteenlopend. Er wordt gewerkt op koper en kleine werkstukken kunnen gemaakt worden.

Kettingen maken van fietsbinnenbanden
Deze Nivoncursus start donderdagmiddag 3 en 17 november van 13.30 tot 15.30 uur, onder leiding van Ria Geerlings. Kosten: 21 euro, exclusief materiaal. Van fietsbinnenbanden maakt u twee mooie kettingen.

Leer de kneepjes van het wolvilten
Deze Nivoncursus start donderdagavond 3 en 17 november van 19.30 tot 21.30 uur, onder leiding van Nely Tegelaers. Kosten: 21 euro, exclusief materiaal. Deze avonden leert u de basistechniek van het wolvilten. U leert alle kneepjes over hoe u van een lont wol tot een lapje vilt komt en deze kan verwerken tot een mooi werkstuk.

De cursussen van Nivon Heiloo vinden plaats in de Hofdijk aan Mariënstein 178A in Heiloo. Voor meer informatie en opgeven, bel 072 5333127, mail info@nivonheiloo.nl of kijk op www.nivonheiloo.nl.

Informatieavond Freinetonderwijs

Kinderen ontdekken zelf de wereld.

HEILOO - Het Freinetonderwijs is ontwikkeld door de Franse pedagoog Célestin Freinet en moet niet worden verward met het Vrijeschoolonderwijs. Het idee achter het Freinetonderwijs is dat kinderen gemakkelijker en met meer plezier leren door zelf de wereld te ontdekken en er met elkaar over te communiceren.

Elckerlyc, basisschool voor Freinetonderwijs, is hierdoor een school vol leven en betrokkenheid. Hoe ouders, kinderen en leerkrachten hier leren en samenwerken, kunt u zelf ervaren op de informatieavond van dinsdag 8 november.

Een school moet passen bij uw visie op het opvoeden en begeleiden van uw kind. Tijdens de open avond laat men u daarom kennismaken met de uitgangspunten van Freinetscholen. U hoort ook hoe zij die grondbeginselen uitwerken tot prachtig onderwijs. Natuurlijk kunt u ook een kijkje in de lokalen nemen en hebt u de gelegenheid vragen te stellen.

U wordt uitgenodigd om Elckerlyc zelf te ontdekken. Neemt u alvast een kijkje op de website www.elckerlyc-heiloo.nl. Hier kunt u zich ook opgeven voor de informatieavond. De koffie en thee staan klaar op dinsdag 8 november om 19.15 uur op basisschool Elckerlyc, Boekenstein 45 in Heiloo. Telefoon: 072-5321585. De avond duurt tot 21.30 uur.

Daniël Kramer schittert met Debussy bij opening concertseizoen Witte Kerk Heiloo

Pianist Daniël Kramer in de Witte Kerk. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Zondag 23 oktober opende het seizoen bij 'Concerten Witte Kerk Heiloo' met een recital van pianist Daniël Kramer, geheel gewijd aan het werk van de componist Claude Debussy.
Kramer speelde als eerste Suite Bergamasque. Krullende muzikale zinnen werden aaneengesmeed tot een voortdurende muzikale expressie in een impressionistisch klankbouwwerk. Deze muziek gaf haar lading niet zomaar prijs. Het welbekende deel Clair de lune bood een mentaal rustpunt. D'un cahier d'Esquisses uit het schetsboek van de componist toondeinteressante muzikale taal met verdichting en drijfkracht van klank, ontrollende notenreeksen, vertederende subtiliteit en delicate timing. Daniël Kramer wist deze muziek op virtuose wijze levendige uitdrukking te geven. Het was een genot om te kijken naar zijn pianotechniek waarbij de toetsen op verschillende wijze worden beroerd. Jardins sous la pluie klonk uitbundig en bewegelijk met natuurkracht en behoud van lichtvoetige doorzichtigheid; zo werd het stemmingsbeeld van beregende tuinen perfect neergezet. N

Na de pauze werd Images (2e livre) gespeeld, volgens Kramer het meest geraffineerde klankstuk van Debussy. Dit werk biedt een zijnswijze, er is geen thematische ontwikkeling. Het stuk begon aansprekend, gedompeld in klaterend licht, waarna een avondstemming ontstaat met een intiem, minimaal klankbeeld oplossend in de tijd. Poissons d'or kent enig omhaal en groot gebaar, uitmondend in een donderend slot. Vervolgens werden de eerste zes préludes uit Debussy's tweede boek gespeeld. Brouilard werd gebracht met een contrastrijke, organische klank waarmee de verschillende gradaties van mist uitstekend zijn getroffen. Feuilles mortes klinkt traag en loom met herhalende frases en korte abrupte bewegingen. La puerta del Vino brengt beeldrijke passie en Spaanse dans. Bij het krachtige 'General Lavine' excentric is de cakewalk het onderwerp en zijn er invloeden uit de jazzmuziek te horen. Debussy toont hier zijn humoristische, dynamische kant. Een belangrijke kant van deze componist, volgens de enthousiaste toelichting van pianist Daniël Kramer, die al zijn stukken inleidde om het publiek optimaal van dienst te zijn en hij speelde een 7e prelude van Debussy als toegift. Het was een voortreffelijk concert. Ieder kon met een voldaan gevoel huiswaarts keren.

Felix Hogeboom

Aandacht voor de allerkleinsten

HEILOO - Iedere baby is vanaf tien weken welkom bij Kits Oonlie. De eerste periode wordt zoveel mogelijk het ritme van thuis gevolgd. Dit houdt in dat de medewerkers de voeding- en slaapschema's aanhouden zoals de kinderen dat thuis gewend zijn. Zodra een kindje hieraan toe is, zal het langzamerhand de dagindeling van Kits Oonlie gaan volgen.

Voor de allerkleinsten is het belangrijk dat zij zich veilig voelen. De medewerkers van Kits Oonlie zorgen hiervoor door de kinderen niet alleen te verzorgen, maar door ze te knuffelen, schootspelletjes te doen, liedjes te zingen en door ze de wereld om zich heen te laten ontdekken. Als de kinderen iets ouder zijn, leren ze gezamenlijk te eten aan tafel en biedt Kits Oonlie meer variatie aan activiteiten. Ze mogen dan af en toe een kijkje nemen op de peutergroep.

Wilt u een keer komen kijken, neem dan gerust contact op met de centrale administratie via 072-5323576.

Carmina Burana in de Cultuurkoepel

Oratoriumkoor Heiloo maakt indruk.

HEILOO - Oratoriumkoor Heiloo verzorgt vrijdag 18 en zaterdag 19 november in de Cultuurkoepel op het landgoed Willibrord in Heiloo twee uitvoeringen van het meest bekende werk van Carl Orff, de Carmina Burana. Het concert wordt geopend met Liebeslieder Walzer, opus 52, van Johannes Brahms.

Brahms (1833-1897) is een componist uit de Romantische periode. Dat weerspiegelt zich duidelijk in de inhoud van deze liederen, welke de liefde en schoonheid van de natuur als onderwerp hebben. Het Oratoriumkoor voert de Liebeslieder Walzer uit in de door de componist in 1874 uitgebrachte versie voor koor en twee pianisten (quatre-mains).

Orff is een componist uit de twintigste eeuw (1895-1982). Hij liet zich met zijn Carmina Burana (1937) inspireren door de middeleeuwse Carmina Burana, begin 1800 teruggevonden in een Duits klooster. De hier en daar nogal vrijpostige teksten zijn voornamelijk in het Latijn en oud-Duits geschreven. Het Oratoriumkoor Heiloo heeft gekozen voor de uitvoering voor solisten, koor, twee vleugels en slagwerk, volgens het oorspronkelijke idee van Orff.

Het Oratoriumkoor Heiloo staat onder leiding van dirigent Paul Waerts. De interpretaties van de muziek van Orff en Brahms verschillen sterk van die van de muziek van Bach en Händel, het gebruikelijke repertoire van het Oratoriumkoor. Met veel plezier heeft het koor zich deze meer luchtige muziek eigengemaakt. Dit met behulp van de dirigent.

Medewerking wordt verleend door de pianisten Herman Rouw en Wilma Broere. De solisten zijn sopraan Marene Elgershuizen, countertenor Rob Meijers en bariton Anthony Heidweiller. De slagwerkgroep is afkomstig uit Het Promenade Orkest, waarmee het Oratoriumkoor vaker heeft samengewerkt.

Aanvang van de concerten is om 20.00 uur. De zaal gaat open om 19.00 uur. Kaarten (25 euro) zijn verkrijgbaar via de internetsite van het oratoriumkoor: www.oratoriumkoorheiloo.nl of kaartverkoop@oratoriumkoorheiloo.nl. Daarnaast bij boekhandel De Schrijverij (Heerenweg 199 Heiloo en winkelcentrum de Hoeksteen) en bij Boekhandel Bruna (bij winkelcentrum 't Loo).

Telefonisch kaarten bestellen kan ook via: 072 5333486 of 072 5402777.

Albert Heijn Het Hoekstuk volop in beweging!

HEILOO - De afgelopen week heeft de Albert Heijn in winkelcentrum Het Hoekstuk een kleine verbouwing ondergaan. Omdat de winkel gewoon open was, was het voor de klanten best even manoeuvreren tussen alle werkzaamheden door. Gelukkig was het geheel na twee dagen afgerond en was er weer alle ruimte voor de klant.

Na de aanpassing is de focus van de winkel nog meer op versproducten komen te liggen. Door het verplaatsen van koelingen beschikt de winkel nu over een overzichtelijk versplein, het heeft de winkel een ruimtelijker karakter gegeven. Daarnaast zijn de bonusaanbiedingen van de versproducten gemakkelijker te vinden, ze hebben een meer prominente plaats gekregen. Tot slot is het borrelassortiment uitgebreid. Divers hapjes voor bij de borrel, een heel mooi en eigentijds assortiment voor een vriendelijke prijs, lekker tijdens deze herfstdagen!

Behalve de kleine verbouwing is er nog meer te beleven bij Albert Heijn; op zaterdag 29 oktober is het van 13.00 uur tot 14.30 uur Halloween knutselmiddag. Kleine klanten zijn van harte welkom om een 'monstertje' te komen knutselen. Uiteraard krijgen ze het knutselwerkje, samen met een gezonde snack, mee naar huis. Wees van harte welkom, vooraf opgeven is niet nodig!

Ook niet te vergeten, deze week is het weer volop Hamsteren bij Albert Heijn, veel artikelen de 2e gratis! Kijk op ah.nl voor alle actuele hamsteraanbiedingen. Deze week is ook de nieuwe spaaractie gestart. Deelnemers aan de spaaractie sparen voor chefwaardige pannen van Villeroy en Boch group. Bij elke 10 euro ontvangt u 1 Pannenzegel, met 60 zegels is je kaart vol. Sneller sparen kan ook, bij diverse artikelen ontvangt de klant extra zegels.

Kortom, Albert Heijn Het Hoestuk volop in beweging!

Concert Eensgezindheid met Aurora Koedijk

HEILOO - Muziekvereniging Eensgezindheid geeft zondag 20 november een groot matineeconcert in Cultureel centrum de Strandwal in Heiloo met het thema Klank & Kleur. Naast het kleurrijke orkest van Eensgezindheid gaat ook de jubilerende harmonie Aurora uit Koedijk haar medewerking aan dit klankrijke concert verlenen. Aurora bestaat dit jaar honderdvijfentwintig jaar en viert dit met enkele bijzondere concerten in Koedijk en met dit concert in Heiloo.

Het concert start om 15.00 uur. Kaarten zijn op zondagmiddag 20 november vanaf 14.30 uur te verkrijgen aan de ingang van de concertzaal. Reserveringen kunnen plaatsvinden via reserveringen@mv-eensgezindheid.nl of 072 5334851.

Chun Lei doneert haar haar

Chun Lei Koenders heeft een goed hart voor kinderen met kanker.

HEILOO - De elfjarige Chun Lei Koenders uit Heiloo doneert al voor de tweede keer haar haar aan Stichting Haarwensen. Stichting Haarwensen maakt pruiken voor kinderen die helaas hun haar moeten verliezen door bijvoorbeeld kanker.

Op negenjarige leeftijd doneerde Chun Lei haar haar voor de eerste keer. Zij startte daarna meteen weer met 'sparen'. Vorige week was het opnieuw zover… dertig centimeter eraf om een ander kind blij te maken.

In kapsalon Bijwaard in Heiloo werd Chun Lei vriendelijk en professioneel begeleid zodat zij met een korter en mooi kapsel de kapsalon verliet.

Van Pesthuis tot Gasthuis (Amsterdam)

Foto uit 1950. Bezoekuur Burgergasthuis op de Grimburgwal in Amsterdam.

René Valensa geeft zaterdag 29 oktober bij het Nivon Heiloo een presentatie over de geschiedenis van het allereerste pesthuis in de veertiende eeuw in Amsterdam tot en met het huidige AMC ziekenhuis.

In deze lezing komen alle bijbehorende facetten voorbij, van de diverse gasthuizen van destijds tot de tegenwoordige zoals het Emma Kinderziekenhuis. Niet alleen de zieken, de verpleging en medici komen langs, maar ook de diensten zoals de ziekenvervoerapothekers. Natuurlijk zijn er zeer komische verhalen te horen over 'verblijfsgasten', 'vertroetelde en melancholycke' patiënten, de 'begrafenis van het WG' en nog veel meer.

Alles wordt levendig zichtbaar op tekeningen en foto's vanaf de veertiende eeuw tot en met heden. Voor (oud-)Amsterdammers is dit zeker een feest der herkenning en voor anderen niet minder leuk.

De lezing begint om 20.00 uur in het Trefpunt aan Abraham du Boishof 2 in Heiloo. Graag opgave vooraf via info@nivonheiloo of telefoonnummer 072-5333127. Bijdrage 5 euro en voor Nivonleden 4 euro.

Laatste dag expositie BukBuk en Ypestock

HEILOO - De laatste middag van de tentoonstelling over BukBuk en Ypestock in de Oudheidkamer aan Bergeonstraat 30 vindt plaats op zaterdag 29 oktober. Deze expositie is geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De expositiecommissie van de Historische Vereniging Oud Heiloo bereidt de komende weken de tentoonstelling voor over de Vrijwillige Brandweer van Heiloo, die vijfenzeventig jaar geleden werd opgericht. Deze tentoonstelling wordt half december geopend.

Jubileumconcert Crescendo

Crescendo op de foto.

EGMOND-BINNEN - Het gemengd koor Crescendo bestaat veertig jaar. Dit veertigjarig bestaan wordt gevierd met een speciaal jubileumconcert. Het concert vindt plaats op zaterdag 29 oktober in het Wapen van Egmond-Binnen in Egmond-Binnen. Aanvang 20.00 uur.

De avond staat onder leiding van dirigent Pim Abbestee en de pianobegeleiding is in handen van Mariëlle Tromp-Zentveld. Het concert staat in het teken van romantische en vrolijke muziek. Op het programma staan onder andere liederen uit de Duitse romantiek, negrospirituals en een selectie uit bekende musicals, namelijk West Side Story, Les Misérables, The Beatles. Verdere medewerking wordt verleend door het Trio Interlude, met fluit, viool en cello. Het trio speelt een prachtig werk van Joseph Haydn genaamd Londoner trio I.

Ook een bekende Nederlandse vocalpopgroup met de naam 'De Meisjes met de Wijsjes' geeft acte de présence. Deze 'group' is een frisse vrolijke sensatie op de muziekmarkt. De vier meisjes zingen Nederlandse popnummers van toen en nu.

Het jubileumconcert wordt afgesloten met composities van Pim Abbestee met begeleiding van Mariëlle Tromp-Zentveld en het trio Interlude.

De toegangsprijs van het concert bedraagt 7 euro per persoon. Kaarten zijn verkrijgbaar bij mevrouw Baltus via telefoonnummer 072-5061130 en ook aan de zaal.

Haak-In bij de Abdij van Egmond

EGMOND-BINNEN - Zin om figuren van de kerstgroep te haken en ze daarna terug te zien op de grote kerststallenexpositie in het restaurant en de winkel van de Abdij? Dat kan. Eind oktober start een Haak-In waar u onder begeleiding van Trudy Bolleman de figuren van een kerstgroep kunt haken. Deze kerstgroep krijgt een mooi plaatsje in de kerstexpositie. U werkt aan de kerstgroep van 25 oktober tot en met 6 december (7 keer), elke dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. De kosten zijn, inclusief materiaal en een kopje koffie, 5 euro per ochtend. Trudy Bolleman begeleidt het maken van de kerstgroep. Zij is enthousiast haakster, poppenmaakster en ontwerpster uit Egmond-Binnen. De Abdij van Egmond staat vanaf 12 november weer in het teken van Kerstmis. Wilt u meedoen met haken? Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. U kunt zich opgeven via boeken@abdijkaarsen.nl, 072 5062786 of via www.abdijvanegmond.nl (bezinningsaanbod).

Dubbelconcert Eensgezindheid en Notebook

EGMOND-BINNEN - Het najaar is begonnen en dat betekent dat het jaarlijkse najaarsconcert van muziekvereniging Eensgezindheid weer op de agenda staat. Zaterdag 29 oktober geven het opleidingsorkest en het fanfareorkest een gevarieerd concert, samen met het koor Notebook uit Heiloo. Het concert begint om 20.00 uur in Dorpshuis de Schulp in Egmond-Binnen.

Het fanfareorkest, onder leiding van Marije Koopmans, opent het concert met muziekstukken uit diverse genres. Onder andere de stukken 'The Legend of the Amber Room' en 'The Prayer' met de solisten Piet Apeldoorn op bugel en Jolanda Engelsma op eufonium staan op de lessenaar.

Hierna betreedt het opleidingsorkest, onder leiding van Birgitte van Es, het podium met onder andere het vijfdelige stuk 'Voyage with the VOC'. Hierin komt de reis met een schip van de VOC 'tot leven'. Het concert krijgt een vervolg met het koor Notebook dat verschillende tophits zingt, waaronder 'Africa'. Het concert eindigt met Notebook en het fanfareorkest. Zij brengen samen 'Music', de top 40-hit van John Miles, ten gehore.

Toneelvereniging Rossenbacker speelt 'Laat Zwaantje maar schuiven'

Toneelvereniging Rossenbacker heet u welkom bij de voorstellingen van dit weekend.

AKERSLOOT - Toneelvereniging Rossenbacker in Akersloot speelt het blijspel 'Laat Zwaantje maar schuiven' op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober om 20.00 uur in de theaterzaal van sportcafé De Lelie in Akersloot. Dit is een heerlijk stuk, als een echte soap, in een avondvullend blijspel vol verhoudingen, carrières en affaires.

Zwaantje, huishoudelijke hulp bij Germaine Goedgeluk, zorgt in de breedste zin van het woord voor alles en iedereen. Wethouder Joost Goedgeluk, zoon van Germaine, is zeven jaar getrouwd met Laetitia Leeflang. Zij maken allebei een 'uitstapje' met hun secretaris/secretaresse. Robbert Leeflang, de vader van Leatitia, ontmoet onverwachts zijn eerste liefde Colette Goudappel, met alle gevolgen van dien! Joost is belast met de begeleiding van de bouw van een groot vakantiepark, waarbij Leatitia het project moet ontwikkelen. De aankoop van de grond wordt tegengewerkt door een koppige boer. Het is de taak van Zwaantje om alles in goede banen te leiden. En omdat zij iets van het verleden van haar bazin weet, kan zij alle problemen tot een goed einde brengen.

Spanning, onverwachte wendingen en wie hoort bij wie? En hoe lang nog? Emoties, liefde, lastige situaties, belangrijke carrières, alles komt langs. In twee bedrijven kunt u komen genieten van deze soap! De spelers van Rossenbacker zijn er klaar voor, u ben uitgenodigd voor een gezellig en ontspannen avondje uit.

Kaarten à8 euro p.p. zijn telefonisch te bestellen via Bart van Vliet. Telefoon: 0251-317457 of mail naar info@rossenbacker.nl. Zelf interesse om toneel te spelen? Rossenbacker zoekt nieuwe leden! Neem (vrijblijvend) contact met ons op en kom een keer sfeer proeven. Voor meer info, zie www.rossenbacker.nl.

Lezing Henk Brandsma: 'Het verhaal van onze taal'

LIMMEN - 'Het verhaal van onze taal'. Onder deze titel geeft Henk Brandsma een lezing namens de Stichting Oud Limmen over de oorsprong en ontwikkeling van het Nederlands van nu. Aan de hand van begeleidende voorbeelden, schema's en illustraties wordt op begrijpelijke wijze duidelijk gemaakt hoe vanuit het Indo-Europees van zo'n vierduizend jaar geleden via het Germaans, Oudnederlands en Middelnederlands onze huidige moedertaal is ontstaan. Daarbij wordt ook ingegaan op de verschillen en overeenkomsten met de ons omringende talen. De lezing vindt plaats op donderdag 3 november in de Oude School aan de Schoolweg 2 in LImmen. Aanvang 20.00 uur. De zaal is om 19.30 open. De kaartverkoop is bij de Oude school die altijd is geopend van 10.00 tot 12.00 uur en s' avonds van 19.00 tot 21.00 uur. De kaarten kosten 5 euro per stuk, inclusief koffie.

Cultuurprijs van Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - De stichting Kunst & Cultuur Egmond gaat de Cultuurprijs van Egmond uitreiken aan jongerenorganisatie JOEB uit Egmond-Binnen. Dat gebeurt zaterdagmiddag 29 oktober om 15.00 uur in de Slotkapel aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef. Aansluitend is er in museumhoeve Overslot aan de Slotweg 42 gelegenheid om het bestuur van JOEB te feliciteren. JOEB krijgt de Cultuurprijs van Egmond vanwege haar 'buitengewone bijdrage aan het culturele leven in de Egmonden'.

Band zoekt huiskamer in Akersloot

Akersloter band Tha Bonerz. Wie heeft er op 20 november een huiskamer vrij voor deze enthousiaste muzikanten?

AKERSLOOT - "We willen heel graag spelen op zondagmiddag 20 november tijdens het Walk-In concert in Akersloot, als we maar een mooi plekje kunnen vinden." Zo reageerde bassist Harald Kippersluis van Tha Bonerz toen hij werd gevraagd voor de vijfde editie van dit jaarlijkse muziekfestijn in Akersloot.

Tha Bonerz, met daarin naast Harald ook de gebroeders Tom en Fred Buur, zijn sinds 2012 een vast geluid in de Akersloter huiskamers. Harald: "Eerst woonde Fred op het centraal gelegen Wilhelminaplein en werd het meubilair deze zondagmiddag gewoon even aan de kant geschoven. Maar toen Fred ging verhuizen, moesten wij uitwijken naar het huis van Tom aan het Pinksterbloempad. Dat was veel verder gelegen van de Storey Club en eigenlijk te klein om de grote stroom publiek behoorlijk aan te kunnen. Daarom willen we ook nu weer graag van de partij zijn mits we over een iets ruimere huiskamer kunnen beschikken. Dus vandaar deze oproep!"

Programma
Het programma van Walk-In 2016 krijgt al aardig vorm. Zo spelen de Bikkels op hun stekkie aan de Julianaweg en is Indahouse te beluisteren aan de Boschweg naast de tennisbaan. Jenny 'Sings' dit jaar weer in Bloomers Cottage aan de Buurtweg. Daarnaast zijn The Visitors (Hoocamp) en Nevertheless (Veldbloemenlaan) - met zangeres Miranda Hageman - hun repertoire alvast aan het afstemmen op huiskamerniveau.

Terug van weggeweest gaat 'Het Mag Geen Naam Hebben' spelen in de woonkamer van broer Hannes aan de Koningsweg. Ook gaat Left Behind zich opmaken voor een paar akoestische sets in het huis van Pum aan het Wilhelminaplein. Verder zijn er dit jaar ook een paar nieuwe deelnemers: Hansie Hansie speelt hits van Froger tot Johny Cash in de Hoocamp en de Indian Summer Countryband - van de gloednieuwe Akersloter Erwin Kollaard (Koningsweg) - heeft zich spontaan aangemeld voor een heuse Walk-In première. Maar er is nog meer te beluisteren in het dorp op zondag 20 november vanaf 13.30 uur. Een voorbeeld is Tha Bonerz. Tenminste, als iemand zich meldt met een 'plekkie' voor de band. Laat het weten via 06-533 53 232. Zie ook: Facebook /Walk-In Concert Akersloot 2016.

Bestel tulpenbollen tegen polio

REGIO - Op initiatief van Rotary International was 24 oktober de dag waarop we nadenken over de desastreuze ziekte Kinderverlamming. Dat meldt de Rotary Club Heiloo die eveneens de aandacht vestigt op de bestrijding van de ziekte.
"Kinderverlamming komt bij ons toch niet meer voor", is vaak de reactie die de Rotary Club krijgt. Dat klopt, maar de ziekte is nog steeds wel elders in de wereld aanwezig. Overigens wordt Nederland gerekend tot de poliovirus-gevoelige gebieden. Het virus vindt hier onbeschermde kinderen. Het is ook voor ons zaak om de strijd tegen het virus te steunen, een strijd die in de jaren tachtig door Rotary is gestart.

Ieder jaar trekken groepen vrijwilligers door de steden en dorpen langs de huizen om kinderen met twee druppeltjes in de mond de bescherming te geven tegen het virus. Twee landen in de wereld zijn nog niet poliovrij: Afghanistan en Pakistan. Jammer genoeg is in Nigeria de ziekte weer opgedoken; hier waren enkele jaren geen meldingen. Met Rotary goodwill en volharding worden ook in die moeilijk bereikbare gebieden kinderen gevaccineerd.

Niet alleen in het veld wordt gewerkt. Laboratoriumonderzoekers ontwikkelen nieuwe vaccins en verspreiden de kennis. Voor dat alles is natuurlijk geld nodig. Kijk op www.endpolio.org. U kunt in Nederland de actie steunen door tulpenbollen te bestellen bij de plaatselijke Rotary Club. Zie www.rotary.nl/heiloo of ga naar endpolionowtulp.nl.

Bibliotheek in museumhoeve Overslot

Kunstboeken in museumhoeve Overslot.

EGMOND AAN DEN HOEF - Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef mocht deze week een volledige bibliotheek met kunstboeken in ontvangst nemen van iemand uit de regio die museumhoeve Overslot een warm hart toedraagt. De gever vindt het belangrijk dat óók de inwoners van Egmond en vooral jongeren kennis kunnen nemen van de schoonheid en troost die kunst te bieden heeft.
Omdat de met sluiting bedreigde museumhoeve Overslot al bijna twintig jaar op een laagdrempelige manier voor jong en oud de beeldende kunst in de Egmonden op een zeer integere manier onder de aandacht brengt, besloot de gever om deze kunstschat aan museumhoeve Overslot te schenken.

De schenking wordt samengevoegd met een eerdere schenking van de nabestaanden van de Egmondse kunstschilder John Anderson en van mevrouw Gré Lampe. Zij was in de Egmonden vooral bekend vanwege haar gedreven werk voor de Slotkapel en Hart voor Egmond. "Hart voor Egmond, die zich inzette voor het behoud van onder andere oude panden en natuur, bestaat niet meer en wordt nu gemist vanwege de ongelukkige toekomstige locatie van de voetbalvelden en de bemoeienissen van de gemeente Bergen in het Slotkwartier die kunnen leiden tot de sluiting van de Kapberg en museumhoeve Overslot", aldus Hans van den Berg van museumhoeve Overslot.

De schat aan kunstboeken is vanaf november te zien in museumhoeve Overslot aan Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef.

JOEB zoekt meer vrijwilligers

EGMOND-BINNEN - Het jeugdwerk in het JOEB-gebouw aan de Herenweg 69 in Egmond-Binnen draait weer op volle toeren. Toch zoekt het JOEB-bestuur dringend naar vrijwilligers die diverse avonden willen helpen organiseren of begeleiden.

Jongeren vanaf achttien jaar kunnen in JOEB terecht op woensdagavond, zondagmiddag en maandelijks tijdens live-avonden op zaterdag. Zo treedt Twice the Same op op 19 november. De andere zaterdagavonden zijn voor de jongeren onder de achttien jaar, zo ook de vrijdagavonden en de knutselmiddagen op zaterdag. Voor deze activiteiten zoekt JOEB vrijwilligers. Geïnteresseerde ouders van de kinderen kunnen contact opnemen via naomeel@gmail.com.

De R is weer in de maand!

Ard Aker voor de deur van Gezond & Wel Gezondheidsdrogist Aker in Limmen.

LIMMEN - Bent u ook weer aan het snotteren? Als u om u heen kijkt, dan ziet u dat veel mensen momenteel kwakkelen. Keelpijn, verkoudheid en hoesten, zeker nu het weer zo drastisch is omgeslagen, liggen op de loer. U kunt zichzelf ertegen wapenen. Zorg dat de weerstand hoog is door het eten van gezonde voeding én het gebruik van de juiste voedingssupplementen. Gebruik vanaf vandaag vitamine D voor uw weerstand en een multivitamine als aanvulling om uw voeding compleet te maken. Ook visolie is aan te raden omdat we allemaal veel te weinig vis eten en dit juist van belang is om deze processen aan te sturen. Mocht u dan toch een koutje oplopen, dan hebben wij diverse producten om u er snel bovenop te krijgen, zoals een immufast, of oscillococcinum of propolus plus. Wilt u meer informatie? Komt u eens langs bij Gezond & Wel Gezondheidsdrogist Aker aan Kerkweg 16 in Limmen. Telefoon: 072-5053138.

Keurslagerij Snel: kwaliteit, dat maakt het verschil

John de Boer: 'Letten op diervriendelijkheid, milieu en versheid'.

LIMMEN - Goed nieuws voor Keurslagerij Snel in Limmen. De Keurslagerij sleepte een mooie prijs in de wacht.
Kwaliteit, dat maakt het verschil. John de Boer van Keurslagerij Snel vertelt trots: "Voor Keurslagerij Snel is kwaliteit de normaalste zaak van de wereld. Het is voor ons heel mooi dat een professionele vakjury het nu ook nog eens beloont met een mooie gouden oorkonde. Na het behalen van een gouden prijs voor de rookworst, is het gehakt nu beloond met het cijfer 10. Hierbij is gelet op kwaliteit en versheid. Ook is er een bacteriologisch onderzoek gedaan. Mooi dat al het werk dat we doen beloond wordt met de erkenning en waardering dat puur vlees verdient. We maken alles zo vers mogelijk en kopen bij de boeren die wij kennen. Verder letten we op diervriendelijkheid en hebben we oog voor milieu. Belangrijk, want uiteindelijk wint puur vlees van goede kwaliteit het van vlees met eigenschappen die ver van vlees staan. Liever iets minder maar lekker en verantwoord, dan veel en niet lekker."

Dojo 't Loo: een compleet team op de mat

Judoka's van Dojo 't Loo in beeld. Foto: Menno Lesterhuis

HEILOO - Afgelopen weekend is de West-Friese competitie voor senioren van start gegaan. Dojo 't Loo, dat uitkomt in de hoofdklasse, moest vol aan de bak. Met drie nieuwe judoka's in het team, Mats Kroon, Dylan Haazelager en Sylvie Gerszt, had Dojo 't Loo voor het eerst sinds drie jaar een compleet team op de mat staan.

De eerste wedstrijd was tegen de nummer drie van vorig jaar Kodokan. Het ging er ouderwets spannend aan toe. Mats moest zijn meerdere erkennen. Sylvie won. Maarten Versteeg won zijn partij netjes, maar Aldert Zwart kwam helaas net te kort. Hierna won Thijs Lesterhuis zijn partij weer goed. De partij van Bart Boom was het meest zenuwslopend. Hij werd helaas in de laatste seconde definitief op zijn rug gegooid. Timo Lesterhuis won de laatste pot waardoor er met 4-3 werd gewonnen. De tweede wedstrijd was tegen Karel Gietelink. Mats won zijn pot met mooi judo. Hierna verloor Sylvie helaas. Tim Kuipers pakte een puntje. Aldert Zwart had weer een sterke tegenstander en verloor. Hierna wonnen Thijs, Bart en Timo. En zo werd er met 5-2 gewonnen. De laatste pot was tegen de thuisploeg Tom van der Kolk. Hier moesten we onze meerdere erkennen. Mats verloor. Hierna stond Dylan hard te vechten maar hij kon helaas ook niet winnen. Tim Kuipers won zijn partij knap. Maar Aldert verloor. Thijs raakte vervelend geblesseerd. Bart verloor en Timo kon niet meer judoën door een eerdere blessure. Zo werd met 6-1 verloren. Maar met een compleet team, drie nieuwe judoka's en veel supporters werd er goed gejudood. De eerste twee winstpotten zijn binnengesleept. Het belooft een mooi kampioenschap te worden.

Scheidsrechters VV Limmen geslaagd

Stef Beemsterboer en Benjamin Kuus.

LIMMEN - De cursus pupillenscheidsrechter werd maandag 17 oktober bij Vitesse '22 in Limmen gegeven. Namens VV Limmen deden Stef Beemsterboer en Benjamin Kuus hieraan mee en met succes. De dag bestond uit een theorie- en praktijkgedeelte. Na deze intensieve dag ontvingen de twee scheidsrechters hun diploma en KNVB-batch. Hiermee heeft VV Limmen er weer twee gecertificeerde scheidsrechters bij. Uiteraard is VV Limmen bijzonder trots op de geslaagden. Andere kandidaten genoten van een lekkere vakantie. Bij een volgende cursus proberen zij ook het certificaat te bemachtigen. Bij VV Limmen is er nog ruimte voor scheidsrechters, pupillen en senioren. Stuur voor meer informatie een e-mail naar scheidsrechters@vvlimmen.nl. Je ben van harte welkom om het team te versterken.

Motorsponsorrit

HEILOO - Heilooërs reden op 25 september mee in de Distinguished Gentlemans Ride 2016. De Gentlemans Ride (DGR) is een wereldwijde sponsorrit op bijzondere motoren die op dezelfde dag wordt gereden. Het geld gaat naar prostaatkankeronderzoek en de Movember-beweging voor meer aandacht voor het hoge aantal suïcides bij mannen. In de Uitkijkpost lieten we weten dat u Rene, Steven en Ed met zijn zoon Ruben kan sponsoren tot 31 oktober. Dit sponsorverhaal is juist. Het volgende is niet correct: Ruben is niet de zoon van Ed maar de zoon van Steven. Dit zetten wij bij dezen even recht.

Heilooër neefjes Jeen en Tygo Haanstra naar AZ

Jeen en Tygo, succes bij AZ! Foto: Noëlle Geesken

HEILOO - Een jongensdroom komt uit voor de neefjes Jeen en Tygo Haanstra uit Heiloo. In augustus verruilen zij hun club De Foresters voor AZ en gaan zij deel uitmaken van het team 'Onder 12'. De jongens zijn naast neefjes ook beste vrienden en vinden het geweldig om dit avontuur samen aan te gaan. Al gaan ze hun vriendjes bij De Foresters én hun coach Dico Blei natuurlijk wel heel erg missen.

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

TE HUUR: BEDRIJFS/PRAKTIJKRUIMTE 2 x 16m2. € 295,- per maand incl gas water licht. Excl BTW. Kennemerstraatweg 452 Heiloo. Voor bezichtiging of meer informatie: 072 - 5334723

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Maak kennis met de natuurgeneeskundige schoonheidsrituelen van BASHYA, waarbij behandelingen worden omgetoverd tot prachtige rituelen met de mooiste resultaten. Bashya is schoonheidsverzorging met een natuurgeneeskundige inslag. Praktijk de Elementen Kennemerstraatweg 269. 06 - 5467 1235

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

WORKSHOP Ontspanningsmassage: Nek, Schouders, Gezicht. Dinsdag 15 nov in Trefpunt Heiloo 19.30 - 22.15 Info en opgave via: info@destillebron.nl of 06 - 2266 6059

Vaste klantenkorting. THAISE MASSAGE. Op afspraak. Industrieterrein 4c. Tel: 06 - 3365 5795

NIEUW! WAXSALON in HEILOO Geopend vanaf 3 oktober Care for You. Kennemerstraatweg 452. Bel voor een afspraak 06 - 4910 0742 www.careforyousalon.nl

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

Praktijk de Elementen voor natuurlijke behandelingen. Menstruatieklachten, maagklachten en darmklachten, hoofdpijn en/of migraine, rugklachten,schouderklachten en nekklachten, stress, adhd, add, hsp. Kennemerstraatweg 269 Tel: 06 - 5467 1235

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo.Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

TE HUUR GEMEUBILEERDE VAKANTIEWONING voor langere periode, in Egmond a/d Hoef.Max 4 personen.Info; 06 - 2377 0687

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

ORIGINELE woonartikelen, kasten,bankjes(vaak handgemaakt!) en de leukste CADEAUS. Snuffel eens rond bij Center Design, Slimpad 36 Heiloo. Kijk ook eens op Marktplaats!

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. NU 50% KORTING Tel: 06 - 3374 3601

REÜNIE HEILOOËR BALLETSCHOOL OLV ELS BIJLSMA-MULDER Zaterdag 29 oktober van 15.00-18.00 in de Ypsalon in Heiloo

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

GUUR WEER? Gun jezelf zo'n heerlijk WARME olie-massage voor slechts € 30,- heel uur! Prima tegen pijn EN STRESS!! Center Care Heiloo. Afspraak 072 - 5334906

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

GEVRAAGD: Een betrouwb. Ned-spr. HULP voor het poetsen, stofzuigen en lappen van m'n app. 2-wekelijks 2 uur. 072 - 5339053

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Voor een huurauto hoeft u niet naar Beverwijk. Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

TE KOOP Oude Koemest. Wordt bezorgt. Tel: 06 - 5021 1461

Gezellig winkelen bij Ikea ? Reserveer een bus. HUURAUTO-HEILOO.NL

TUINEN TE VEEL WERK ? Geen tijd ? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 - 1827 8367