De Uitkijkpost

3 mei 2017

De Uitkijkpost 3 mei 2017


Kunstparade komt terug

HEILOO - De Kunstparade komt terug na een jaar te hebben overgeslagen. De beeldend kunstenaars en podiumkunstenaars manifesteerden zich van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni in en rond het centrum van Heiloo.

Het jaar van even pas op de plaats maken gaf nieuwe energie, gericht op het zoeken en vinden van allerlei samenwerkingen. De organisatie ziet heel duidelijk hoe het uitgestrekte dorp een prachtig podium zal worden voor een evenement als de Kunstparade. Heiloo bruist weer van exposities, muziek en poëzie. Alle deelnemers gaan voluit. Het hele dorp staat in het teken van kunst en cultuur.

Beeldend kunstenaars stellen vrijdag, zaterdag en zondag hun atelier open voor wie zich wil laven aan de bronnen waar die grote variëteit aan kunstvormen tot stand komt. Andere kunstenaars kiezen voor één der speciale locaties. Op het Kunstplein tonen beeldend kunstenaars en kunstenaars - die een specifiek ambacht of techniek beheersen - hun kunstuitingen. Sommigen weten met hun artistieke ideeën de disciplines kunst en techniek op knappe wijze te verenigen. Op zaterdag en op zondag is er een uitgebreid poëzie- en muziekprogramma.

Er zijn al veel inschrijvingen binnen, van schilders, beeldhouwers, musici en dichters. Inschrijven via de website www.kunstparadeheiloo.nl is nog mogelijk tot 7 mei. Daarna wordt het programma samengesteld. Stuur voor vragen en suggesties en e-mail naar coordinator@kunstparadeheiloo.nl of bel 06-20551899.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw speelt in de Cultuurkoepel in Heiloo

HEILOO - Dit jaar staat het Orkest van de Achttiende Eeuw onder andere in de concerthallen in Essen, Gdansk, Parijs, Lyon, in het Concertgebouw, De Doelen, Tivoli en… in de Cultuurkoepel in Heiloo.

Zondagmiddag 14 mei a.s. staan er 110 musici op het podium van de Cultuurkoepel. Het Orkest van de Achttiende Eeuw, opgericht door Frans Brüggen, bestaat uit 55 professionele musici uit de gehele wereld: 20 nationaliteiten. Voor het optreden in Heiloo wordt het orkest verdubbeld met leerlingen van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag. Onder leiding van dirigent Kenneth Montgomery brengen zij het Mendelssohn Project.

De musici, individueel bekend als specialisten op het gebied van de achttiende en vroeg negentiende-eeuwse muziek, spelen op authentieke instrumenten of kopieën. Het Orkest van de Achttiende Eeuw voelt de overdracht van kennis aan de nieuwe, aanstormende generatie van musici als één van de prettige plichten. De band met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is inmiddels een hechte met projecten rond Rameau, Haydn en Mozart. Dit voorjaar werken de 55 orkestleden en 55 studenten onder aanvoering van hun vriend, de Ierse dirigent Kenneth Montgomery, aan 3 ouvertures, de 5de symfonie en het geliefde vioolconcert van Felix Mendelssohn Bartholdy. Het middagconcert in Heiloo vormt de finale van dit project.

U kunt kiezen voor alleen het bijwonen van het concert óf voor het bijwonen van het concert, voorafgegaan door een introductie door Teunis van der Zwart (Heilooër en hoornist in het Orkest) en Sieuwert Verster (orkestleider). Hiervoor is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Toegangskaarten à €29,- (concert en lezing) en €27,- (concert, inclusief pauzedrankje) zijn online verkrijgbaar (www.cultuurkoepelheiloo.nl) of bij het VVV-kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus.

Burgemeester Hans Romeyn herbenoemd

HEILOO - Burgemeester Hans Romeyn is met ingang van 15 juni 2017 voor de derde termijn herbenoemd tot burgemeester van Heiloo voor de periode van zes jaar. Dit is bij Koninklijk Besluit vastgesteld.

In januari van dit jaar heeft de gemeenteraad van Heiloo aan de commissaris van de Koning, de heer Remkes, een aanbeveling gedaan voor herbenoeming van de burgemeester. De commissaris heeft de herbenoeming voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de heer Plasterk. Er is nu een Koninklijk Besluit genomen over de herbenoeming. Burgemeester Romeyn zal voor 15 juni op het Provinciehuis opnieuw de eed afleggen bij de commissaris van de Koning.

Hans Romeyn: "Ik ben blij dat de gemeenteraad mij opnieuw heeft voorgedragen voor herbenoeming tot burgemeester van Heiloo en ben zeer dankbaar dat de herbenoeming is gebeurd. Ik zal me de komende zes jaar weer inzetten voor Heiloo en de regio. Wij hebben het hier nog steeds ontzettend naar onze zin."

Vlammende tulpenzee

Langs de Zeeweg is dit prachtige bollenveld vastgelegd door fotograaf Floris de Droog. Heeft u ook van de prachtige kleuren genoten?

HEILOO - Er werd afgelopen weekend weer volop gefotografeerd tussen de bloemen. Buiten de toeristen genieten ook de lokale bewoners elk jaar weer volop van de prachtige bloemenzeeën die onze regio rijk is. Wat wonen we toch mooi!

Cursussen Rode Kruis Heiloo

HEILOO - Het Rode Kruis EHBO in Heiloo, voorheen de EHBO-vereniging Heiloo verzorgt al jaren in Heiloo de 'Burger AED opleiding en herhalingscursussen'. Sinds 2016 heeft het Rode Kruis het oproepsysteem voor de herhalingscursussen van de gemeente overgenomen en krijgen de vrijwilligers per e-mail een uitnodiging om weer de herhalingslessen te volgen. Het Rode Kruis in Heiloo doet dit in kleine groepjes zodat iedere vrijwilliger ruimschoots de tijd krijgt om te oefenen. Het Rode Kruis is reanimatie-partner van de Hartstichting.

Hartslag.nu
Als elke seconde telt, is het prettig te weten dat er apparatuur in uw directe omgeving is om uw leven te redden. Ook is het fijn als er vrijwilligers zijn die met een AED om kunnen gaan en snel ter plaatse kunnen zijn. HartslagNu zet zich in om alle AED's én alle mensen die reanimatie kunnen toepassen te registreren. Het Rode Kruis in Heiloo checkt regelmatig de bereikbaarheid van de AED's en geeft afwijkingen door aan de gemeente. Wanneer bij 112 een melding binnenkomt voor een reanimatie, wordt met één druk op de knop een melding gedaan naar alle vrijwilligers die zich in een straal van een paar honderd meter van het slachtoffer bevinden. Deze vrijwilligers krijgen de kortste route naar het slachtoffer door waarbij ze ook langs een AED komen. Binnen enkele minuten kan zo met reanimatie begonnen worden.

Maar dan moeten die mensen en die apparaten er wel zijn… Na de opleiding kunt u zich aanmelden bij Hartslag.nu en wordt u opgenomen in het landelijke oproepsysteem. Installeer de Rode Kruisapp (op uw smartphone) en u heeft direct een overzicht van waar de AED's in onze gemeente zich bevinden. Het Rode Kruis biedt u deze cursus aan voor 35 euro. Indien u meer wilt dan uitsluitend een AED & Reanimatie dan kan dat. Zo verzorgt de organisatie ieder voor- en najaar volledige EHBO-cursussen voor 175 euro. Het Rode Kruis biedt ook maatwerk. Stuur voor informatie een mailtje naar fdekker182@gmail.com.

Voor beide cursussen geldt dat in de aanvullende ziektekostenverzekering het gehele of gedeeltelijk cursusgeld kan worden vergoed. Variërend van 100 euro tot 150 euro per cursus, controleer dit bij uw ziektekostenverzekering. Voor informatie: stuur een e-mail naar ehboheiloo@gmail.com of kijk op www.rodekruis.nl/afdeling/heiloo/dit-doen-we/eerste-hulp.

10 vragen aan... George Tervoort

Ik ben George Tervoort, 67 jaar oud en geboren in Heiloo. Ik heb ruim 35 jaar een schildersbedrijf gehad en ik doe vrijwilligerswerk bij een aantal verenigingen. Daarnaast besteed ik veel tijd aan de kringloopwinkel xopx en mijn bestuurlijk werk in de parochiële caritas-instelling van Heiloo.

1. Waar ben je geboren en getogen?

Op een warme zomerdag ben ik geboren aan de Rechte Hondbosschelaan 11 in Heiloo, het dorp waar ik met een kleine tussenpauze mijn hele leven al met plezier woon. Ik ben getrouwd met Hennie en samen hebben wij drie kinderen met fijne partners en zes kleinkinderen die allemaal in de buurt wonen. Uit Heiloo weggaan is dus geen optie.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?

Op twaalfjarige leeftijd wist ik al wat ik later wilde worden. Dit heeft te maken met mijn antwoord op vraag 8. Maar iets betekenen voor een ander loopt als een rode draad door mijn leven, dus in die richting zou het liggen samen met het organiseren van tal van activiteiten.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?

Op het gebied van lezen gaat mijn interesse uit naar autobiografieën. Het verhaal over Joop van der Ende heeft veel indruk op mij gemaakt, met hem zou ik wel eens een avondje willen sparren.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?

In mijn jeugd was er nog voldoende ruimte om trefbal te spelen op straat en zo kwam je in contact met buurtkinderen. Het Heilooërbos en het Ter Coulsterbos waren echte speelparadijzen. 's Winters met vijf sleeën vastgebonden aan een auto door de straat, dat was kicken – toen kon dat nog.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?

Als ik door het Heilooërbos wandel en dan ter hoogte van de Kattenberg kijk naar huize Nijenburg dan kan ik daar enorm van genieten. Daarnaast is Heiloo een prachtig dorp, gelegen in een groen gebied met alle basisvoorzieningen in de buurt en met het strand en de zee dichtbij. Wat kun je nog meer wensen?

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?

Omdat iedere dag goed gevuld is, heb ik mijn nachtrust hard nodig. Maar als er iemand echt in de problemen zit, dan kunnen zij mij altijd bellen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Na mijn opleiding en werkervaring wilde ik graag een eigen zaak beginnen. Om deze sprong in het diepe te maken heb ik met een bekende grote ondernemer gesproken, die mij het zetje heeft gegeven waarvoor ik hem nog steeds dankbaar ben.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?

Op dertienjarige leeftijd heb ik vijf jaar in Limburg een opleiding gevolgd wat onder andere inhield om in de toekomst ontwikkelingswerk te doen in de Derde Wereld. Een gezinsleven heeft daarin verandering gebracht. Een gedeelte van mijn tijd gebruik ik om via stichtingen en organisaties dit ideaal te verwezenlijken.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

Op de eerste plaats zou ik willen zeggen dat wij een zeer toegankelijke burgemeester hebben, die zeer betrokken is bij het wel en wee van de inwoners van Heiloo. Als burgemeester kan je in een democratie niet alleen dingen veranderen. Zelf vind ik het afval scheiden een goede zaak, maar erger mij aan die plastic zakken, zeker als ze al een week voor de ophaaldag buiten hangen. Misschien is hier een fraaiere oplossing voor.

10. De persoonlijke vraag van Ben Peters: 'Met jouw schildersbedrijf heb je heel wat kleur gebracht in Heiloo. Nu je dit niet meer doet, wat geeft er kleur aan jouw leven?'

Het nog meer genieten van mijn gezin met alle kleinkinderen. Het beoefenen van mijn sporten. Met mijn netwerk iets betekenen voor de minder bedeelden en het verenigingsleven in Heiloo.

Ik nomineer Cees Lammers voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag aan Cees is: 'Waar haal je de inspiratie vandaan om een kindermusical te schrijven en samen met het team elke keer weer een prachtig mooi decor te maken bij toneelvereniging Falkland?'

Ingezonden brief: dank voor uw steun

Lisanne Rohde.

HEILOO - Hey allemaal. Drie jaar kreeg ik een niertransplantatie van mijn vader. Mensen denken vaak dat het moeilijker is om te sporten als je een nieuw orgaan hebt gekregen. Daarom is er een landelijke organisatie opgericht, namelijk S.E.T. Deze afkorting staat voor stichting Sport En Transplantatie. S.E.T. zet zich in, zodat mensen met een transplantatie (maakt niet uit van welk orgaan) weer gaan sporten. Ze zorgen er ook voor dat een Nederlandse delegatie van eenenzeventig mensen naar de World Transplant Games gaat. Dit is een WK uitsluitend voor mensen die een orgaantransplantatie hebben mogen ondergaan. Dit jaar wordt het in Malaga (Spanje) georganiseerd. Er doen wel vijfenvijftig landen mee. Ik ben geselecteerd om mee te doen voor Nederland aan het onderdeel tennis. Hierbij wil ik alle mensen, die hun statiegeldbonnetjes bij de AH Ypestein en Vomar hebben ingeleverd, bedanken voor hun bijdrage.

Lisanne Rohde

Flexibele opvang nodig? Kinderopvang Kits Oonlie denkt met u mee!

HEILOO - Ziet uw werkweek er iedere week anders uit en heeft u moeite met het vinden van opvang voor uw kinderen? Kinderopvang Kits Oonlie biedt uitkomst!

Kits Oonlie biedt verantwoorde opvang in een voor kinderen veilige en geborgen omgeving en kan daarnaast tegemoetkomen aan de flexibele vraag van ouders. Kinderopvang Kits Oonlie heeft een goed doordacht, uitgewerkt en doorgevoerd pedagogisch beleid met vaste pedagogisch medewerkers en een fijn ontwikkelingsklimaat. Omdat Kits Oonlie zich richt op de vraag van ouders hebben zij geen vaste regels omtrent flexibele opvang. Iedere aanvraag wordt individueel in behandeling genomen en de medewerkers bekijken samen met u de mogelijkheden.

Het uurtarief voor flexibele opvang voor het kinderdagverblijf is € 6,91 en voor de BSO €7,47. U kunt dit opgeven bij de Belastingdienst voor kinderopvangtoeslag. Neem voor meer informatie contact op met de centrale administratie op 072-5323576 of via info@kits-oonlie.nl.

Oranje zon schijnt voor zes bijzondere Heilooërs

v.l.n.r.: Lideke van Riel-Oudejans, burgemeester Hans Romeyn, Guus Klaase, Antoinette Bontje, Herman Limmen, Frans Endel, Nora de Bruyn-IJssennagger. Stip Fotografie

Op woensdag 26 april reikte burgemeester Hans Romeyn zes Koninklijke onderscheidingen uit aan inwoners van Heiloo: de heer Herman Limmen, mevrouw Nora de Bruyn-IJssennagger, de heer Guus Klaase, mevrouw Lideke van Riel-Oudejans, de heer Frans Endel en mevrouw Antoinette Bontje. De lintjes zijn uitgereikt tijdens de Algemene Gelegenheid 2017 in de Witte Kerk in Heiloo. Alle gedecoreerden ontvingen de lintjes vanwege hun verdiensten en inspanningen ten bate van andere mensen en de samenleving.

Bevlogen bestuurder

Herman Limmen (78 jaar) heeft zich 30 jaar lang geheel belangeloos ingezet voor de 17 basisscholen van de Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen als lid van het algemeen en dagelijks bestuur. In de periode 1983 tot en met 1994 was hij voorzitter van de Commissie Voortgezet Onderwijs van deze stichting. Hij heeft zich toen ingespannen voor de vorming van de brede scholengemeenschap Petrus Canisius College in Alkmaar, Bergen en Heiloo. Van 1996 tot 2011 was hij vicevoorzitter van het bestuur en voorzitter van de Commissie Medezeggenschap. Tot 2015 heeft Herman een belangrijke rol gespeeld bij de totstandkoming van de wettelijk verplichte nieuwe bestuursstructuur voor het bijzonder basisonderwijs. Zijn bestuurlijke kwaliteiten heeft hij ook ingezet als voorzitter van de schaakvereniging Oppositie (2004-2012).

Herman is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Na afloop gaf Herman aan trots te zijn. Totaal verrast was hij, want eigenlijk kwam hij naar het gemeentehuis omdat de penningmeester van de schaakvereniging onderscheiden zou worden.

Bewogen vrijwilligster

Nora de Bruyn-IJssennagger (71 jaar) is sinds 2003 vrijwilligster in de activiteitenbegeleiding van ouderen met dementie in de Zorgcirkel in de Amberhof. Regematig loopt zij met bewoners een rondje door het park. Voor het Diabetes Fonds is Nora een onmisbare kracht. Al 29 jaar is zij collecte-wijkhoofd in Heiloo. Nora is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Totaal beduusd liep Nora naar buiten voor de foto voor de Witte Kerk. "Ik dacht dat ik samen met mijn dochter koffie ging drinken voor mijn verjaardag gisteren en mijn dochter moest nog een document ophalen op het gemeentehuis", aldus Nora.

Bezige bij

Guus Klaase (76 jaar) is ruim 18 jaar een zeer actieve vrijwilliger. Hij is vrijwilliger bij het Comité ziekentriduüm; een driedaags programma van de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is gastheer, begeleider en rolstoelduwer. Guus is ook vrijwilliger bij de GGZ Noord-Holland Noord als koffieschenker en begeleider van cliënten. Daarnaast begeleidt Guus ook nog de senioren vakantieweek van de stichting Welzijn Heiloo en is hij mantelzorger voor zijn buurvrouw.

Guus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was naar het gemeentehuis gelokt omdat hij uitgenodigd was voor een 'keukentafelgesprek' met het sociaal team van de gemeente.

Van alle markten thuis

Lideke van Riel-Oudejans (64 jaar) is al 40 jaar actief lid van de EHBO-vereniging. Zij draait stranddiensten in Castricum aan Zee, is hulpverlener bij evenementen, verzorgt opleidingen jeugd-EHBO en werkt mee bij oefenavonden voor de opleiding van EHBO-ers. Zij organiseert samen met haar echtgenoot de wekelijkse oecumenische jeugd sociëteit voor RK, Hervormde en Gereformeerde kerken en is zij vrijwilliger bij de kinderboerderij 't Beestenboetje. Als penningmeester zet Lideke zich in voor de oudervereniging OBS Freinetschool in Heiloo. Ook voor de Stichting Natuur Instituut beheert zij de financiën. Naast haar werk op Daltonschool Liereland verzorgt zij ook de moestuin voor de kinderen. Ze komt zelfs terug van vakantie om de moestuin water te geven.

Lideke is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij is naar het gemeentehuis gelokt omdat zij een gesprek met wethouder Fred Dellemijn zou hebben over wat de afslag van de A9 voor effect zou hebben op de natuur.

Vrijwilliger met sportief hart

Frans Endel (70 jaar) is medeoprichter en voorzitter van de Vereniging Sportraad in Heiloo, waar hij nog steeds vrijwilligerswerk doet. Hij heeft het gebruik van de sporthal geoptimaliseerd door samenwerking tussen sportverenigingen en basisscholen te bevorderen. Hij is animator bij het Heilooër Sportgala en neemt initiatieven om mensen aan het sporten te krijgen. Ook mensen met een beperking. Sport@School is zijn initiatief. Frans is ook bestuurslid bij zaalvoetbalvereniging HZV Het Vennewater. Voor de Vereniging van Eigenaren Appartementencomplex 'Tulip Garden' is Frans gebouwbeheerder.

Frans is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Om hem naar het gemeentehuis te lokken werd wethouder Rob Opdam ingezet. De twee zouden bestuurlijk overleg hebben over de Sportraad.

Creatieve doener

Antoinette Bontje (60 jaar) is sinds 1991 actief bij Stichting Hobbyfarm, onder andere als voorzitter. Naast de Hobbyfarm, wat niet zou kunnen bestaan zonder Antoinette omdat zij daar heel veel doet, is zij nog actief als vrijwilliger bij de kringloopwinkel Keer op Keer. Antoinette werkt bij de werkorganisatie BUCH (gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo).

Antoinette is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. "Ik wilde zo graag een uitreiking van een Koninklijke onderscheiding meemaken, gewoon om te zien hoe dat gaat", aldus Antoinette. Dus heeft zij bij de gemeente een verzoek ingediend om tijdens de uitreiking in de Witte Kerk aanwezig te mogen zijn. Dit mocht, alleen wat zij niet wist was dat zij zelf een Koninklijke onderscheiding zou krijgen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Doe mee aan de Avondvierdaagse Heiloo!

HEILOO - De Avondvierdaagse van Heiloo wordt gehouden van dinsdag 30 mei tot en met vrijdag 2 juni. De inschrijfavonden zijn 16 en 17 mei van 19.00 tot 20.00 uur in de Radboudschool (ingang schoolplein Breedelaan). Ook kunt u zich digitaal inschrijven via www.avondvierdaagseheiloo.nl. Iedere avond wordt door een ander deel van Heiloo gewandeld in afstanden van 5, 10 of 15 kilometer. Hiermee is deelname aan de avondvierdaagse geschikt en gezond voor jong tot oud!

Dit mooie evenement is alleen mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers. Wilt u zich ook één of meer avonden inzetten? Bel ons op 072 - 5337150 of stuur een e-mail naar a4daagseheiloo@hotmail.com.

Bedrijf Belicht

Giorgio Gatti, al twintig jaar in Heiloo met Il Corso. Foto en tekst: Arjan Hoogvorst

Heerenweg 140, 1851 KV Heiloo. Info/reserveren: 072-5334707, Ristorante@ilcorso.nl. Bestellen/afhalen: pizzeria@ilcorso.nl. Website: www.ilcorso.nl

HEILOO - Over het algemeen krijgen mensen bij de gedachte aan 'de Italiaan' al gauw visioenen van pizza's. Begrijpelijk, maar de Italiaanse keuken heeft zoveel méér te bieden. Zo bereidt Il Corso de gerechten op basis van aloude recepten uit Sardinië. De authentieke Italiaanse keuken die staat voor pure smaak. Op de kaart staan dagverse vissoorten, een breed scala aan pasta's én… pizza's.

De ontvangst is al onvervalst Italiaans, met smaakvolle koffie uit handen van Giorgio Gatti. De sympathieke eigenaar van Il Corso komt oorspronkelijk uit Sardinië en kent daarmee de geheimen van de wereldwijd geliefde Italiaanse keuken. Zo werkt hij nog altijd met talloze authentieke recepten, die in zijn geboorteland generatieslang zijn en nog altijd worden doorgegeven. "Tot op de dag van vandaag hanteer ik geregeld uit mijn geboortestreek bekende gerechten en producten. Zo hadden we laatst nog zeeslakken, rechtstreeks geïmporteerd uit Italië. We willen onze gasten graag blijven verrassen met culinaire verwennerij uit de Italiaanse keuken, die zo veel meer behelst dan pizza."

Seizoensproducten

Met dat laatste begon het twintig jaar terug wel allemaal voor Il Corso, dat jarenlang aan de Kennemerstraatweg actief was met een afhaal- en bezorgdienst. Anno 2017 vieren Giorgio Gatti en zijn medewerkers het tienjarig jubileum in het stationsgebied van Heiloo. "Hier werken we dagelijks vol passie met zoveel mogelijk seizoensgebonden producten, die we grotendeels betrekken bij lokale collega-ondernemers. Alles supervers van wat de markt te bieden heeft. Onze kaart biedt continu diverse verrassingen, met onder meer een vriendelijk geprijsd dagmenu van drie gangen."

Proeverij

Rond het twintigjarige bestaan presenteert Il Corso momenteel gerechten uit de begintijd in Heiloo. "Bovendien bieden we dinsdag en woensdag een arrangement met acht minigangen van allerlei kleine gerechten, eventueel gecombineerd met bijpassende wijnen. Een soort fijne proeverij zoals tapas, maar dan geheel Italiaans. Dit doen wij in het kader van ons jubileum. Met bezorgen schenken wij woensdag en donderdag de klant vanaf drie pizza's een pizzasnijder", aldus Giorgio Gatti.

Il Corso is dinsdag tot en met zondag open van 17.00 tot 22.00 uur. Afhalen kan dagelijks van 17.00 tot 21.30 uur.

Bloemendagen in Limmen

Een van de eerder gemaakte mozaïeken.

LIMMEN - De 65ste editie van de Bloemendagen Limmen is een feit. Een mooie leeftijd is behaald maar er wordt nog lang niet gesproken over met pensioen gaan. Van zaterdag 6 mei t/m woensdag 10 mei zijn er in Limmen weer de schitterendste mozaïeken, werkstukken, beunen, straatversieringen en vrije categorieën te bewonderen.

De route die door het dorp loopt is ongeveer 10 km lang. De vele bewoners zullen laten zien dat het feest is in het dorp. De vlaggen hangen buiten, straatversiering is gemaakt en in het gehele dorp zijn vooral in het weekend vele extra activiteiten georganiseerd. Op zaterdag doet de Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij het dorp aan om in het dorpspark (gelegen aan Enterij/Middenweg) uitleg te geven over hun paarden en wagens. Iedereen is mooi aangekleed, de meesten in traditionele kledij. Als zaterdagavond de prijsuitreiking is geweest is het de volgende dag helemaal feest in het dorp. De Boerenhofkapel de Kinkeluters brengen een aubade en rijden een groot gedeelte van de route. Om 11.30 uur begint de Oldtimer Fair in het dorpspark. Hier zijn vele oldtimers, foodtrucks, lokale cateraars, verrassende standhouders en als hoogtepunt twee tractorpullers: Argos oil 'Whispering Giant' en MPM 'Seaside Affair'. De Oldtimers zullen om 12.30 uur een rondrit door het dorp doen. Aan muziek is ook gedacht: er zijn meerdere optredens van de Limbeats en de Bad Back Bones.

De Hortus Bulborum is deze dagen ook nog open en op zondag wordt er het kunst-en-muziek-tussen-de-bollen-evenement gehouden. Diverse koren en bands treden op terwijl er bij de diverse kramen naar uiteenlopende kunstvormen gekeken kan worden. In de Burgerij op de Dusseldorperweg is er een tentoonstelling van 30 jaar Bloemendagen in Frankrijk. De Gaasverwerkers maken dit jaar hun 50ste mozaïek en bouwen hun mozaïek het jaar erop weer op in Frankrijk. Dit doen ze al 30 jaar. Het evenement in Frankrijk trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers.

Er is meer dan genoeg te zien, te doen, te proeven en te ruiken tijdens de Bloemendagen. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis!

Bezoek ook: Bloemendagenlimmen.nl.

Expositie Stolpersteine-project

HEILOO - De tentoonstelling in de Oudheidkamer in Heiloo over het Stolpersteine-project is nog te bezoeken tot 15 mei. Dat kan op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdagmiddag van 14.00- 17.00 uur.

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan op de straat voor de huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Op de stenen zijn, in een messing plaatje, onder andere de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kunstenaar noemt ze Stolpersteine (struikelstenen) omdat je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Gunter Demnig wil de omgekomen Joodse mensen een blijvende herinnering geven onder het motto: 'Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten'.

Josta de Graaf-Gieltjes - mede-auteur van 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd 1 en 2' was in Heiloo initiatiefnemer van het Stolpersteine-project. Het project wordt in Heiloo ondersteund door de Historische Vereniging 'Oud Heiloo' en door de Gemeente Heiloo. Daarnaast heeft de stichting Keer op Keer Heiloo hiervoor een donatie gedaan. Er is een brochure gemaakt met informatie over de mensen die vanuit Heiloo verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. De brochure is verkrijgbaar in de Oudheidkamer. Er is een Stolpersteine-fietsroute, één die langs de zeven adressen leidt waar de Stolpersteine op 12 februari geplaatst zijn. De brochure en fietsroute zijn beschikbaar.

Heiloo stoot twee panden af op Mariënstein

HEILOO - Burgemeester en wethouders hebben besloten om twee eigen panden op Mariënstein in Heiloo af te stoten en te slopen. Het betreft Mariënstein 179 (voormalige peuterspeelzaal) en het pand op nummer 178a, De Hofdijk (voormalige basisschool). De woning, die onderdeel is van De Hofdijk, wordt vooralsnog niet gesloopt.

Vorig jaar heeft het college de nota 'Veranderopgave accommodaties Heiloo' vastgesteld. In deze nota is de onderbezetting en leegstand van het gemeentelijke vastgoed in beeld gebracht. Met de nota heeft het college besloten een aantal locaties te willen afstoten. Het gaat dan ook over de panden aan het Mariënstein. Naar verwachting zal de sloop in het vierde kwartaal van dit jaar plaatsvinden. Het vrijgekomen terrein gaat de gemeente beheren en voorzien van gras en laag struikgewas. Op dit moment zijn er geen plannen om de locatie van De Hofdijk en de voormalige peuterspeelzaal aan het Mariënstein te herontwikkelen en is daar voorlopig ook nog geen zicht op.

Het pand op Mariënstein 179 is niet meer als peuterspeelzaal in gebruik en is voorlopig opgevuld in het kader van vastgoedbescherming. Met ingang van de zomervakantie 2017 beëindigen de huidige huurders van De Hofdijk hun activiteiten in De Hofdijk om die elders in Heiloo voort te zetten. Met de huidige bewoner van De Hofdijk is de gemeente in gesprek over alternatieve huisvesting. Verschillende maatschappelijke organisaties en instellingen kunnen een ruimte in het pand op de Sluijsweijdt 9 gaan huren. Het gaat dan om organisaties die activiteiten ontplooien op het gebied van bijvoorbeeld amateurkunst en cultuur.

'No cure, no pay'- trainingsprogramma voor werkzoekende 50-plussers

HEILOO - Active Case Management lanceert een speciaal trainingsprogramma voor werkzoekende 50-plussers, een unieke aanpak waarbij u alleen cursuskosten betaalt als u een baan vindt. Dat en meer komt aan de orde bij de gratis introductietraining op 18 mei aanstaande. Aanmelden kan via www.50plusweeraanhetwerk.nl.

"Een nieuwe baan vinden? Onmogelijk", denken veel 50-plussers. Toch kan het absoluut, zeggen Jos Mulder en Jan Willem Steinman van Active Case Management. Als arbeidsmarktspecialisten begeleidden ze al 800 werkzoekenden van 50+; circa 70 procent kwam weer aan het werk.

Jos Mulder: "Het is een kwestie van leren hoe je de zaken inventief benadert en jezelf goed presenteert. Wij leren cursisten een onderscheidende aanpak. En zij betalen alleen bij daadwerkelijk resultaat. Geen baan, geen kosten."

Jan Willem Steinman: "We zijn gericht op succes: 'no cure, no pay'. Er zijn alleen inschrijvingskosten. Als de cursist binnen een jaar een nieuwe baan heeft gevonden, dan pas brengen we een afgesproken vergoeding in rekening." Tijdens dat jaar ondersteunt Active Case Management met expertise, zowel persoonlijk als tijdens de terugkomdagen.

Op donderdag 18 mei is er een gratis introductietraining in 'Huis van de wijk' De Alkenhorst in Alkmaar. Deelnemers leren dan 'Vijf Sleutels om binnen te komen bij je nieuwe werkgever'.

VVV Heiloo terug van weggeweest

Wethouder Fred Dellemijn hijst de VVV-vlag. Foto: Stip Fotografie.

HEILOO - Maandagmiddag 1 mei opende wethouder Fred Dellemijn het VVV infopunt Heiloo. Hij deed dit door de VVV-vlag te hijsen bij de ingang van de Verhalenkamer Willibrordus naast Cultureel Centrum de Strandwal. Hierin is ook het VVV infopunt gevestigd.

Jeroen Kor van Holland boven Amsterdam overhandigde een bewegwijzeringsbord aan de wethouder met daarop VVV. "De VVV moet goed te vinden zijn" en "zo kan niemand meer de weg naar de VVV missen" aldus Jeroen.

Schakel in keten

Medewerkers van het VVV infopunt ontvangen bezoekers en toeristen die meer willen weten wat er in Heiloo en omgeving is te zien en te beleven. De VVV Heiloo geeft bijzondere plekken en gebouwen in Heiloo en in de regio aandacht met het doel toeristen te verleiden om ook Heiloo te bezoeken. De VVV Heiloo is een schakel in een keten en aangesloten bij de websites www.hollandbovenamsterdam.com en bij www.vvvhartvannoordholland.nl. Het ontwikkelen van toerisme boven Amsterdam is een economische factor waar meerdere branches voordeel van kunnen hebben.

Landgoedwinkel

De VVV is tevens een Landgoedwinkel waar men producten, gemaakt op het Landgoed, verkoopt. U vindt hier o.a. design meubelen van MindsZ en Willibrorduskaas. Ook kunt u terecht voor wandel- en fietskaarten, plattegronden, bijzondere boeken en kaarten voor de Cultuurkoepel.

Verhalenkamer

In de Verhalenkamer kan de bezoeker zich informeren over de bijzondere geschiedenis van het Landgoed en de ontwikkelingen in de psychiatrie. Een bezoek aan de kast van Barbara is voor velen een bijzondere belevenis. Op 1 mei werd ook de permanente expositie: 'Waanzin in de wereldliteratuur' geopend. Een unieke collectie boeken is daarvoor beschikbaar.

Expeditie

De medewerkers van het VVV infopunt informeren u graag over de mogelijkheden om met een gids een expeditie over het Landgoed te lopen, eventueel gecombineerd met een bezoek aan het archeologisch museum Baduhenna, het Toverlantaarn museum, de Cultuurkoepel, kaasmakerij Zuivels of theeschenkerij de Buitenkans.

Informatie voor en over de VVV Heiloo vindt u op: info@verhalenkamerwillibrordus.nl

Openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Ingezonden: Makelaars en Vertrouwen

HEILOO - Wat houdt een verkoopprijs in? Even gekeken in het handwoordenboek van Winkler en daar las ik: 'Prijs die gevraagd wordt en waartegenover de koper een biedprijs kan noemen'. Toen onlangs een huis te koop werd aangeboden voor een verkoopprijs besloten mijn dochter en aanstaande schoonzoon als jonge starters bij een erkend makelaar akkoord te gaan met de vraagprijs voor de woning; dit om te voorkomen dat ze in een eventuele concurrentierace terecht zouden komen. Na het accepteren van de verkoopprijs door mijn dochter en haar vriend deelde de makelaar mede dat er zesduizend euro meer diende te worden betaald. Jonge mensen die gespaard hebben en een flinke hypotheek dienen af te sluiten worden op deze wijze incorrect behandeld. Dit alles lijdt tot verlies van vertrouwen in de makelaardij.

Harry Lute

Jaarlijkse rommelmarkt in de Nic. Beetsweg

HEILOO - Het is mei en de rommelmarkt staat weer voor de deur, dit jaar alweer voor de 20ste keer. Het leuke van deze markt is dat het nog niet vergeven is met handelaars, maar met mensen die interessante spullen van hun zolders en uit hun schuren tevoorschijn halen. Zij verkopen alles van kleding, meubeltjes, schilderijen en speelgoed tot gereedschap en zelfs planten. Bij sommige kramen is de opbrengst voor een goed doel bestemd.

De straat is volledig afgesloten, dus u heeft alle ruimte om overal te struinen en kinderen kunnen spelen op straat. Mis dit niet en kom vooral kijken op zaterdag 20 mei 2017 van 9.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar straatmarktnicbeetsweg@gmail.com.

Keer op Keer in 2017

Foto: Tanja Verwer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer deed in 2017 de volgende donaties.

€1000,-
10 x € 100,- kerstdonatie, Stichting Veldwerk in Nepal

€ 550,-
Zorgcirkel Villa Westervenne in Heiloo

€ 500,-
PCC Maalwater Run&Walk, Stichting Karunia, Stichting Adopteer een Vroedvrouw, Stichting Sukacita, Stichting Stop Poverty, Stichting Straatkinderen van Kathmandu, Stichting Mago Care, CADC Norghavo, Stichting Gambia School Children, Het Rode Kruis, afdeling Heiloo.

€ 375,-: Stichting vluchteling Heiloo.

€ 350,-: Stichting De Buitenkans.

€ 300,-: Avondvierdaagse Heiloo, Scouting Victoria.

€ 250,-
-Januari: Black Gospel Choir B. Lief, Loopvrienden voor Kika, Stichting Basic Education Care, Vrijwilligers Bosonderhoud Onze Lieve Vrouw ter Nood,.
-Februari: 't Huis Lioba in Egmond Binnen, Toneelvereniging De Limmer Plankeniers, Muziektheatergroep C-Squad in Castricum; Mago-project in Kenia.
-Maart: Stichting Vrienden van Horizon in Spierdijk; Dagbehandeling 'Huis in de Wijk', Alkmaar, Stichting GetOn; G-tak sv Koedijk; Koersbalvereniging Het Trefpunt.
-April: Stichting Oranjefeest Limmen;, Heilooër Amateur Fotografen Vereniging, Music Meeting Heiloo, Lisanne Rohde uit Heiloo.

Jaarlijkse donaties
€ 1000,- Buurtbus, € 1.000,- Stichting Veldwerk in Nepal, € 300,- Stichting Gered Gereedschap.

Het is druk in onze kringloopwinkel en zonder inzet van vrijwilligers zijn deze donaties niet mogelijk. Heeft u zin om ons te komen helpen? U bent van harte welkom! Kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17, tel. 072-532 59 62. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Voorstelling PAAZ in de Cultuurkoepel

HEILOO - Op vrijdag 12 mei a.s. kunt u kijken naar PAAZ, een solovoorstelling met humor die de donkere kant van de psychiatrie echter niet schuwt.

Als Emma opgenomen wordt op de PAAZ weet ze zeker dat er een fout is gemaakt. Ze heeft een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek, met al haar regels, pillen en diagnoses. Een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. Tijdens haar reis langs vreemde patiënten en nog vreemdere therapeuten, depressieve kerstballen en onverwachte vriendschappen, begint Emma te beseffen dat zij hier niet voor niets zit, en dat zij de enige is die kan bepalen of, maar vooral ook hoe ze ooit de PAAZ weer verlaat.

De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer. Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen. Haar ervaringen verwerkte ze op indringende wijze in PAAZ.

Toegangskaarten à €12,50 (inclusief pauzedrankje) zijn online verkrijgbaar op www.cultuurkoepelheilool.nl en bij het VVV-kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus.

Kirsten van Teijn sluit seizoen af in Heiloo met voorstelling Zalf

Foto: Anne van Zantwijk.HEILOO - Jeuk van de wereld, van de mensen om haar heen. Vanuit die emotie speelt kleinkunstenares Kirsten van Teijn op zaterdag 6 mei in theater De Beun haar 75ste avondvullende voorstelling Zalf. In januari werd de voorstelling op het laatste moment afgelast en moesten 300 mensen - een geheel uitverkochte zaal - teleur worden gesteld, wat haar nog nooit overkomen is. Gelukkig gaat de voorstelling nu wel door, er zijn nog enige kaarten beschikbaar.

Cabaretière Kirsten van Teijn komt uit Heiloo, een vredig dorpje in het groen met koeien en schapen. In haar jonge jaren had ze veel last van exceem, krabben hielp niet. Nu komt de jeuk van de maatschappij. Ze licht toe: "Het onderwerp is voor mij heel persoonlijk en is begonnen vanuit mijn jeugd, ik heb altijd onder het exceem
gezeten en heb dat nog steeds. De hele wereld, iedereen, is me aan het krabben, in plaats van zalf smeren krabben we alle dingen open, we uiten ons meteen, ik pleit in de voorstelling voor in godsnaam wat meer zalf en daarin ga ik alle kanten op. Krabben is veel gemakkelijker dan rustig blijven, uitademen
en zalf erop smeren."

Kirsten begon haar carrière in 2013 bij theaterfestival Boulevard in Den Bosch waarbij gedurende vijf dagen elf keer per dag een half uur werd gespeeld. "We hebben veel mensen binnen gehad en zijn daarna doorgegaan, daar zat ook al materiaal voor de voorstelling Zalf bij. De allereerste try-out doe ik graag op het eiland Vlieland. Dat is heel veilig omdat je niet zomaar weg kunt. De gesprekken 's nachts met de regisseur erbij zijn ook heel fijn."

Kirsten speelt met flair, met ongegeneerd confronterende opmerkingen en onverwachte wendingen. Door recensenten werd zij vergeleken met diva's als Adèle Bloemendaal en Brigitte Kaandorp. Het stevige gitaarspel van de altijd rustige begeleider Leon Sibum komt daarbij van pas. In een vlotte afwisseling van korte conférences en liedjes produceert Kirsten van Teijn een show als een emotionele wervelwind die u bij de strot grijpt, met soms een korte adempauze waarbij ruimte is voor vertedering. Opvallend zijn de pakkende liedjes met teksten die u bij blijven. Voor meer informatie over de voorstelling Zalf op zaterdag 6 mei kunt u kijken op www.debeun.nl. Warm aanbevolen.

Tekst: Felix Hogeboom

Weer grote namen in Theater De Beun

Foto: Richard Beukelaar

HEILOO - De Vrienden van de Beun zijn er wederom in geslaagd het komende theaterseizoen een paar grote namen naar Theater De Beun in Heiloo te halen. Zo zijn er cabaretiers Van der Laan & Woe, Yentl & De Boer, Pieter Derks en Ali B. Dat zijn ze nog lang niet allemaal! De bordjes 'Uitverkocht' kunnen al bijna worden opgehangen.

Er is slechts één toneelstuk komend seizoen – als we de theatermonoloog van Debby Petter en de ontroerende vertelling 'Dansen met de Vijand' niet meerekenen – maar dat is dan ook wel een heel bijzonder stuk: 'Ma', naar het boek van Hugo Borst over zijn dementerende moeder, gespeeld door Eric Corton. Ook is er ditmaal één kindervoorstelling, maar ook dat is niet de minste: Dirk Scheele, voor kinderen vanaf 2 jaar.

Verder is er natuurlijk weer veel en zeer uiteenlopende muziek. Van het komische, maar o zo muzikale Groot Niet te Vermijden via o.a. Marcel de Groot, Joost Spijkers, Mike Kwadraat (Mike Boddé en Mike del Ferro) tot Daniël Lohues. Ook de winnares van de Rabobank Cultuurprijs, Maya Link, komt met haar band Collectief Explosief – daarvan krijgt u al op Uit&Zo (2 september) een voorproefje.

De andere vaste gebruikers van Theater De Beun hebben ook aan deze gids meegewerkt. Hun voorstellingen staan chronologisch tussen die van de beroepsartiesten in. Terug van weggeweest is de jaaragenda in het midden van de theatergids. Daarop staat alles wat er in seizoen 2017-2018 in De Beun te doen is – voor zover op dit moment bekend. Voor de meest actuele informatie kunt u kijken op www.theaterdebeun.nl of, specifiek voor de voorstellingen door beroepsartiesten, op www.vriendenvandebeun.nl. Op beide sites vindt u ook links naar het bestelformulier.

De donateurs van de Stichting Vrienden van de Beun hebben de nieuwe theatergids inmiddels in hun brievenbus ontvangen. Vandaag treft iedereen hem aan bij deze Uitkijkpost. Verder is hij verkrijgbaar bij het theater, in de bibliotheek Heiloo, op het gemeentehuis van Heiloo en bij De Schrijverij in het stationscentrum.

Geslaagde Koningsdag met Heiloo's Got Talent

Stralende snoetjes! V.l.n.r.: Wies Zoon, Fien v.d. Kommer, Liz v.d. Kommer en Laura Borst.

Tijdens Heiloo's Got Talent in de feesttent aan de Ypesteinerlaan met Koningsdag werd er gezongen, gedanst en muziek gespeeld. Wies Zoon, Fien v.d. Kommer, Liz v.d. Kommer en Laura Borst (alle vier uit groep 6/7 van de Paulusschool) dansten op het nummer Sing van Ed Sheeran en deden dat zo goed dat ze de winnaars werden van deze talentenjacht.

11 / 24

Estafette- en trimloop in Akersloot (voorinschrijving geopend)

AKERSLOOT - De Akersloter Marathon Klub (AMAK) organiseert op zondag 2 juli de 12e estafette- en trimloop. De estafetteloop staat open voor iedereen. Teams van atletiekverenigingen, bedrijfsteams, gelegenheidsteams, familieteams, alsook gemengde teams mogen meedoen. Individuele lopers kunnen meedoen aan de trimloop. De voorinschrijving (alleen voor de estafetteloop) is inmiddels geopend.

Voor de snelste estafetteteams per categorie zijn er prijzen beschikbaar. Er kunnen teams van vier lopers meedoen. Zij leggen na elkaar een parcours af van 5,4 km. Na aankomst van de vierde loper loopt het hele team gezamenlijk nog een extra ronde van 3,5 km. De finishtijd van de derde loper geldt vervolgens als de totaaltijd van het team.

Het is ook mogelijk om als individuele loper mee te doen aan het evenement. Deze lopers kunnen maximaal zes keer een ronde van 3,5 km lopen. De start voor de teams is om 10.30 uur, voor de individuele lopers is dit 10.35 uur.

Start en finishlocatie: handbalvereniging Meervogels (t.o.v Boschweg 26) in Akersloot. Kleed- en douche gelegenheid is aanwezig.

Inschrijven (alleen voor de estafette) kan vooraf via www.amak.nu. De kosten zijn 16 euro per team en kunnen overgemaakt worden op rekeningnummer NL02INGB0004106770 t.n.v. AMAK te Akersloot o.v.v. estafette. Op de dag van het evenement is inschrijven aan de start ook mogelijk. De kosten blijven dan voor de estafette 16 euro en voor de trimloop 4 euro (inschrijven alleen op de dag zelf).

Informatie via www.amak.nu of p.c.m.lansbergen@planet.nl.

Paulusschool en Visser 't Hooft door naar regiofinale

V.l.n.r.: Casper, Lars, Daan, Steven, Luca, Milan (achter Milan verscholen: Micha en Luuk), Kees, Teun, Julian, coach: de opa van Teun, Jelle en Marc. Foto: angeleverde foto

HEILOO/CASTRICUM - De jongens van groep 8 van de Paulusschool in Heiloo spelen binnenkort in de regiofinale van het schoolvoetbalkampioenschap. Om plaatsing in de regiofinale te krijgen, moest het team hun eerste wedstrijd spelen tegen de kampioen uit Egmond a/d Hoef: de St Jozefschool.

Er werd heel goed samengespeeld en in de eerste helft vielen gelijk twee mooie doelpunten. In de tweede helft werd de voorsprong behouden. De tweede wedstrijd was tegen de Wissel uit Uitgeest. De wedstrijd was nog maar nauwelijks gestart of het eerste doelpunt werd al gescoord door Milan Koppes. De verdediging van De Wissel was hierdoor iets van slag, waardoor het tweede doelpunt met gemak werd gescoord. Daarna werd de wedstrijd iets evenwichtiger, maar de Paulusschool had toch het betere spel en scoorde nog 3 doelpunten. Hiermee werden ze schoolvoetbalkampioen van Heiloo, Akersloot, Limmen, Egmond en Uitgeest. Geweldig gedaan van de jongens.

Ook de meiden van groep 8 van basisschool Visser 't Hooft uit Castricum zijn donderdagavond 20 april na een 12-2-overwinning door naar de regionale finale van het schoolvoetbaltoernooi. Wat hebben ze een energie na drie dagen CITO-toets!

De stoere sportieve meiden van groep 8 van basisschool Visser 't Hooft. Foto: aangeleverd.

Beide teams gaan op naar de volgende ronde, die wordt gespeeld op 17 of 24 mei (definitieve datum en locatie nader te bepalen).

Kantine TC Heiloo United krijgt nieuwe pachters

V.l.n.r.: Laura Hemmekam, Chantal Groot (nieuwe pachters), Onno Franken, Ton Verberne (namens bestuur) en Ab van den Berg (namens selectiecommissie).

HEILOO - De insiders wisten het al even, maar nu is het ook contractueel bevestigd: Laura Hemmekam en Chantal Groot gaan vanaf 1 juli de scepter zwaaien in de drukbezochte kantine van tennisvereniging TC Heiloo United.

De nieuwe pachters zijn goede bekenden in de tenniswereld. Al jaren zijn ze actief lid van TC Heiloo United, zowel in de competitie als bij de organisatie van toernooien. Voor Laura en Chantal komt een droom uit. Ze kunnen hun horeca-ervaring en ondernemerschap gaan combineren met de bruisende tennisomgeving bij TCHU. De dames zitten vol met plannen en ideeën om de tennissers nog meer reden te geven naar het complex aan de Dors te komen. Het bestuur is erg blij dat ook in de toekomst een hartelijke ontvangst en een goede verzorgde kantine gegarandeerd zijn. De kantine moet toch een plaats zijn waar spelers elkaar voor en na het tennissen graag ontmoeten.

Met de komst van Laura en Chantal komt straks een einde aan een tijdperk waarin Jos, Trees en Vivian samen met een aantal medewerkers iedere dag klaar stonden om de tennissers en de gasten op het tennispark te ontvangen met koffie, een hapje en een drankje. TC Heiloo United zal deze zomer nog feestelijk stilstaan bij de overdracht van de kantine.

2Beach volleybalseizoen klaar voor de start

CASTRICUM - Na 2 maanden van voorbereiden kan het beachvolleybalseizoen van start. Tinka Janissen en Martin Mols hebben samen met een groot aantal vrijwilligers er weer voor gezorgd dat er in de maanden mei tot oktober kan worden gebeacht. Volleybal vereniging Croonenburg heeft een speciale afdeling: 2beach. Deze afdeling draait in het beachseizoen op volle toeren. Het beachvolleybal begint met een clinic voor de jeugd van de basisschool op 3 mei en daarna wordt er op 6 mei door jeugdleden gebattled. In de week van 8 mei gaan alle trainingen van start op het complex van 2 beach.

Opgeknapt terras

Op de accommodatie aan de Zeeweg naast het AVC terrein ligt het complex van 2beach. Het terras is uitgebreid met een behoorlijk aantal vierkante meters en er zijn een aantal heaters aangeschaft. Martin Mols verwacht dat de spelers dan na afloop onder gerieflijker omstandigheden nog even buiten kunnen zitten: "Voorgaande jaren was het vaak gezellig maar door de kou gingen mensen toch vroeg naar huis, nu kunnen ze nog een tijdje buiten zitten om na te praten over hun wedstrijd of training."

Trainers voor alle groepen

Het was ook dit jaar weer een hele puzzel om alle trainingsgroepen rond te krijgen. Tinka Janissen heeft zich met de indeling van de groepen en trainer bezig gehouden. Ze is verheugd over het resultaat: " We hebben voor alle groepen goede trainers in huis. De deelnemers hebben allen de gelegenheid om de ene keer in de week te trainen en de andere keer in de week partijtjes te spelen." Tinka geeft aan dat er nog ruimte is in de diverse trainingsgroepen: "We gaan er van uit dat we ook dit beachseizoen weer groeien, vandaar dat we ruimte voor nieuwe deelnemers hebben gemaakt in de bestaande groepen." Voor mensen die (jong en oud) die belangstelling hebben om mee te doen zie: www.croonenburg.nl.

Nieuwe zwemvesten voor Waterscouting Victorie

De welpen zijn blij met de nieuwe zwemvesten.

HEILOO - Dankzij een mooie donatie van kringloopwinkel Keer op Keer en Dekker Watersport heeft waterscouting Victorie Heiloo nieuwe zwemvesten kunnen aanschaffen. De welpen gebruikten vorige week zondag de vesten tijdens het ouder/welp-zeilen op het Uitgeestermeer.

Biljartclub 't Treffertje

HEILOO - Gerrit Flens (midden) is voor de derde keer winnaar geworden van het algehele kampioenschap van biljartclub 't Treffertje. Op de foto links Ton Broersen en rechts Leo Goes, wedstrijdleiders bij 't Treffertje.

HEILOO - Gerrit Flens (midden) is voor de derde keer winnaar geworden van het algehele kampioenschap van biljartclub 't Treffertje. Op de foto links Ton Broersen en rechts Leo Goes, wedstrijdleiders bij 't Treffertje.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Heeft u behoefte aan gezelschap een luisterend oor, samen een boodschapje doen, kopje koffie drinken? Dan kan ik iets voor u betekenen.Tegen een vergoeding van 12,50 per uur. Tel 06 - 1665 1712

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Kim's Haarsalon Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. De prijzen zijn ietsjes gestegen. Knippen is nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: MA DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo.

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

Biedt zich aan: SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

Het kan weer: BUITENYOGA IN HEILOO! Wanneer? Vrijdagochtend, start 12 mei, 9.30-10.30 uur. Verzamelen bij de parkeerplaats Omloop, Maalwater. Neem zelf een yogamat en handdoek mee. Lesgeld € 7 per les. Info en aanmeld. bij marjonvandiepen@outlook.com

TE HUUR mooi Chalet 50 plus prachtige ligging Beukenbos Ermelo geen huisd. inl.06 - 1135 8690

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Beter in je vel met Do-In
In 10 lessen leert u in een kleine groep met veel persoonlijke aandacht de basis van Do-In. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingsoefeningen komt u beter in balans. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

SCHOONMAAKSTER GEZOCHT! Wij zoeken een schoonmaakster voor 1x per twee weken.Voor verdere informatie bel 06-14512497

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BROCANTE HET BOSHUYS zaterdag 6 mei weer open! Van 11.00 tot 16.00 aan de WESTERWEG 41A in Heiloo. Kom weer gezellig rond kijken!

Cabriolet arrangement inclusief Picknick en Diner. HUURAUTO-HEILOO.NL

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Moederdag vieren in de Efteling ? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

Beste schilder & stukadoor. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Groenbeurs in de Tuin van Kapitein Rommel

Plantjes van de groenbeurs.

CASTRICUM - Op zaterdag 6 mei van 10.00 tot 15.00 uur wordt in de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum de Groenbeurs gehouden, in samenwerking met Groei&Bloei. Op deze unieke locatie tussen vele bloemen en planten geven standhouders hun mooiste collecties prijs en krijgt u advies op maat. Ook is het ruilen van planten mogelijk. De Tuin presenteert weer een aantal bijzondere eenjarige planten die je in het tuincentrum bijna nooit tegen komt. Het terras is ook geopend voor een kop koffie en appeltaart.

Levenscyclus

Eenjarigen zijn planten die eigenlijk hun hele levenscyclus in één jaar door lopen: zaden, kiemen, groeien, bloeien, vormen van zaden... Ze sterven daarna in de winter weer af. Eenjarigen zijn kampioenen in het bloeien: ze bloeien uitbundig en gedurende lange tijd. Eenjarigen doen het ook goed in potten, hangmanden en vensterbakken. Vrijwilligers hebben originele houten bakjes gemaakt voor de verkoop, leuk om buiten aan de muur of schutting te hangen.

Als u een eigen pot, bloembak of hangmandje meeneemt dan kunt u de tuinman vragen (tegen een geringe vergoeding) of hij dit op wil planten met de planten die u zelf uitzoekt.

QR-codes

Kom ook gelijk de nieuwe QR-codes proberen! Door de hele tuin zijn door vrijwilligers van de Tuin in samenwerking met Wikimedia Nederland 27 kleine bordjes met QR-codes geplaatst. Als u de QR-codes scant, dan wordt u geleid naar de Wikipedia-pagina. Hier komt u dan direct terecht bij de gezochte plant en kunt u de informatie over die plant lezen. Download gratis een QR-scanner in de app store, open de scanner richt de camera van de telefoon op de QR-code. Vervolgens leest u alles over de planten en bomen uit de Tuin. Kom langs en probeer het!

Lintjesregen in Castricum

Foto: Annemieke Ederzeel

Tijdens de lintjesregen van de gemeente Castricum werden maar liefst zes inwoners onderscheiden. Nadat vorig jaar alleen maar mannen zijn gedecoreerd, waren dit jaar de dames in de meerderheid. Vier vrouwen en twee mannen ontvingen hun Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Mans in het kerkje naast de Hortus in Limmen, waar ze onder diverse voorwendselen naar toe zijn gelokt. Alle zes zijn zij benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Ten Dam (65, Akersloot): zeer actief in cultuur en sport, oa voor de badmintonvereniging Alkmaar, stichting Mijn Duin, Cultuurprijs Alkmaar en het Ondernemersklankbord.

Mevrouw Groot-Kruidenberg (69, Castricum): raadslid voor CDA Castricum, pleegmoeder, buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, vrijwilliger stichting Welzijn.

De heer Ten Dam Foto: Annemieke Ederzeel
Mevrouw Groot-Kruidenberg Foto: Annemieke Ederzeel
Mevrouw van Lieshout Foto: Annemieke Ederzeel
De heer Schoon Foto: Annemieke Ederzeel
Mevrouw Steensma-Wieling Foto: Annemieke Ederzeel

Mevrouw van Lieshout (82, Limmen): jarenlange inzet voor Sam's kledingactie, vrijwilliger bij de Viva!, collectante voor de Nierstichting.

De heer Schoon (63, Akersloot): buitengewone inzet voor kinderen en volwassenen met een beperking als oprichter en voorzitter van stichting Samen Spelen te Akersloot, daarnaast enthousiast penningmeester voor de parochiële Caritas Instelling Akersloot.

Mevrouw Steensma–Wieling (81, Castricum): jarenlang gastvrouw in zorgcentrum de Hoge Aerth, veertig jaar actief voor het Rode kruis en vrijwilliger bij De Boogaert. Kleindochter Esther heeft het lintje aangevraagd, haar oma is haar grote voorbeeld.

Mevrouw de Wit-van Beek (71 jaar, Akersloot): heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt binnen de skisport in Nederland, o.a. voor Skiclub Il Primo uit Bergen. Ze organiseerde diverse nationale en internationale wedstrijden en leidde nieuwe juryleden en wedstrijdfunctionarissen op. Ze was voorzitter van de internationale 'Lowlander' Skikampioenschappen.

Morgen zijn de gedecoreerden ook uitgenodigd bij de Koningsdagbijeenkomst bij Johanna's hof.

Tekst en Foto's: Annemieke Ederzeel

Cursus Kruidencosmetica in Tuin van Kapitein Rommel Castricum

Maak uw eigen natuurlijke schoonheidsproducten! Steeds meer mensen leven bewust en willen geen rotzooi meer in hun cosmetica. Cursisten gaan aan in deze cursus aan de slag met kruiden en natuurlijke ingrediënten, want kruiden en etherische olie vormen de basis.

Elke les begint met uitleg van docente Brita Falk in de prachtige kruidentuin van Kapitein Rommel, waarna we per keer drie producten maken, zoals handlotion, voetlotion, lippenbalsem en roomspray.

De lessen vinden plaats op dinsdag 16, 23 en 30 mei van 19.30 tot 21.00 uur in de tuin van Kapitein Rommel in Castricum.

Voor meer informatie en opgave: www.britafalk.nl of 0251-826138.

Bruisende koningsdag

Foto: Henk Hommes.

Koningsdag is uitbundig gevierd door jong en oud. Henk Hommes, fotograaf, was ook van de partij in Bakkum en spotte de bekende kleurrijke clown Alfredo in het feestgedruis. "Hee mam, die clown is er ook elk jaar!", hoorde een moeder haar kind enthousiast reageren. Een paar frisse buien die overkwamen bedorven de pret niet. De kramen en kleedjes werden afgedekt en toen het droog werd, kwam het publiek weer tevoorschijn. Dat was genieten op de verjaardag van Koning Willem-Alexander.

Straatkinderen van Kathmandu in nieuw tehuis

Het nieuwe tehuis in aanbouw, met op de voorgrond Gerda Oosting en Lies Vink van de Stichting en Pemba (links) en Pemba (rechts), de Nepalese beheerders van het tehuis.

CASTRICUM/KATHMANDU - Zaterdag 25 april is het precies twee jaar geleden dat de aarde rondom Kathmandu, de hoofdstad van Nepal, hevig trilde. Een alles verwoestende aardbeving kostte duizenden mensenlevens en liet een spoor van vernieling achter. Huizen waren vernietigd, gezinnen soms gehalveerd en het land in ontreddering.

Ook de tehuizen van de Stichting Straatkinderen van Kathmandu werden zwaar beschadigd. Gelukkig hadden alle kinderen de ramp overleefd, maar hun veilig dak boven het hoofd was letterlijk weggevallen. De Nepalezen zijn echter een dapper en weerbaar volk dat terstond de mouwen opstroopte en startte met de wederopbouw. Dit werd ook gedaan door de stichting uit Castricum, die met behulp van Lakpa Sherpa, een bevriende aannemer, de kans kreeg om een nieuw aardbevingsbestendig huis te bouwen. In de zomer van 2016 werd gestart met de bouw. Inmiddels is het project in de afrondende fase.

Op 15 mei hopen de ruim tachtig kinderen hun kamers in het nieuwe huis te betrekken. Dan ook zullen Lies Vink en Gerda Oosting die namens de stichting de verhuizing coördineren en begeleiden, opgelucht adem halen. 'Hun' kinderen hebben dan weer een veilig onderkomen: het Tiom Laura Marinka Home.

Natuurlijk is het huis dan nog niet klaar en start het team met de inrichting. Daarvoor is nog veel geld nodig. U kunt daar aan bijdragen door een donatie te storten op NL20ABNA0801275490 (ABN-AMRO) t.n.v. de Stichting Straatkinderen van Kathmandu te Castricum. De kinderen zullen er blij mee zijn.

Voor meer informatie en andere vormen van sponsoring, zie www.straatkinderenvankathmandu.nl.

Meisjes lezen jongensboeken

Zoals er typische boeken voor jongens bestaan, zo zijn er ook typische meisjesboeken. Hierbij kun je denken aan populaire series als de 100%-reeks, Dagboek van een muts, de boeken van Thea Stilton en nog vele anderen. Helemaal als de boeken roze zijn, met glitters en er grappige tekeningen in staan! De leeftijd van de kinderen speelt wel een rol. Als ze heel klein zijn kiezen ze nog niet bewust voor prinsessen- of voetbalboeken. Maar als ze ouder zijn, zijn er genoeg meiden die niks van typische 'meisjesboeken' moeten hebben. Zij duiken liever in een boek over spannende avonturen, heldenmoed, strijd of voetbal.

[boekomslag De Grijze Jager] 'Welles!' roept een meisje boos. 'Het is wél voor meisjes!'
Haar moeder leest met gefronste wenkbrauwen de achterkant van De Grijze Jager. 'Maar dit gaat over ridders,' zegt ze. Ze kijkt erbij of al die ridders op een rij klaarstaan om haar dochters eer te roven. 'Rídders. En óórlog.'
'Dat vind ik leuk,' stampvoet het meisje. 'Het is spannend!'
Haar moeder legt De Grijze Jager terug op de stapel. 'Een jongensboek,' vonnist ze.

Een jongensboek? Aparte jongens- en meisjesboeken, dat was toch een station dat ergens in de jaren '70 werd gepasseerd? Wat is dat toch over een scheiding tussen boeken voor jongens en meisjes? Geen enkel kind komt bij de toonbank en zegt 'doe mij maar een meisjesboek.' De meeste meiden smullen net zo goed van Piraten van hiernaast als van Floor is smoor.

Een typisch jongensboek... of gewoon een mooi kinderboek? Foto: aangeleverd doro Boekhandel Laan
Een typisch jongensboek... of gewoon een mooi kinderboek? Foto: aangeleverd door Boekhandel Laan

In de praktijk zal een jongen inderdaad niet snel naar een boek met een roze kaft grijpen, maar diezelfde Floor kan natuurlijk ook door jongens gelezen worden. Het boek was genomineerd door de Kinderjury. Zes jongens en meisjes lazen Floor is smoor zonder dat ze wisten hoe de kaft eruit zag en oordeelden unaniem dat het een leuk verhaal was. Toen de jongens daarna de roze omslag zagen, waren ze verbaasd. Een boek met zo'n meisjesachtige uitstraling, daar waren ze anders nooit aan begonnen. En het was tóch leuk! [boekomslag Floor is smoor]

Kortom, zowel meisjes als jongens willen gewoon lekker lezen: iets leuks, iets spannends, iets grappigs of iets zieligs, een boek om van te smullen.

Tekst: Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum

Verborgen Schoonheid - een streling voor (bijna) alle zintuigen-

Garrie Oomkens, kunstenaar en vogeldeskundige deelt graag zijn kennis met u.

CASTRICUM - Bovenaan het strandplateau staat een gebouw. Jarenlang was hier een restaurant gevestigd maar nadat het lang leeg heeft gestaan is het nu al weer een aantal jaren als Atelier voorheen Blinckers in gebruik. Van begin juni, de start is met de kunstfietsroute, tot eind september zijn hier wisselende exposities te zien in het weekend. Bezoekers hiervan bewonderen naast de kunst ook unaniem het mooie uitzicht over de duinen.

Gedurende een korte tijd in het jaar valt er echter nóg meer te genieten. En deze ontdekking willen we graag vóór het expositieseizoen met belangstellenden delen. Garrie Oomkens, kunstenaar en vogeldeskundige vertelt "het is puur genieten als ik in het voorjaar hier nog laat aan het werk ben. Ik word er stil van en krijg nieuwe inspiratie. Het is wel belangrijk dat de weersomstandigheden goed zijn anders gaat dit feest helaas niet door en blijft het stil."

IMIX, de kunstenaarsgroep die kunst en natuur wil verbinden, nodigt u van harte uit op zaterdag 6 mei van 17.00 – 20.00 uur. In kleine groepjes van 10 personen in volgorde van aankomst kunt u in stilte genieten van dit bijzondere event. Deelname is gratis. Tijdens het wachten kunt u de thema expositie Verborgen Schoonheid bezoeken, luisteren naar verhalenverteller Paul Raasveld of uw vragen stellen aan Garrie Oomkens of één van de andere leden van IMIX, Gemma Distelbrink, Mireille Schermer of Marion Albers.

Locatie: Zeeweg 47 Castricum, bij aankomst bovenaan het strandplateau rechts.

Datum : zaterdag 6 mei ( bij regen wordt het verplaatst naar zondag 7 mei)

Tijd: 17.00 - 20.00 uur. Zie voor meer informatie ook www.IMIXkunst.nl

Dijkverbetering Alkmaardermeer start deze zomer

Foto: Gertjan Zeeman

REGIO - De dijk rond het Alkmaardermeer is op verschillende plekken niet meer hoog en stabiel genoeg. Daarom wordt gewerkt aan dijkverbetering. Dat meldt het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De dijk beschermt het lager gelegen achterland tegen het water uit het Alkmaardermeer. Regelmatig controleert het Hoogheemraadschap of de dijken nog veilig zijn. Vanwege de klimaatverandering - het regent steeds harder en langer - zijn de controles en eisen landelijk aangescherpt. Daardoor voldeed een groot deel van de dijk rond het Alkmaarder- en Uitgeestermeer niet meer aan de gestelde hoogte- en stabiliteitseisen.

De komende periode bereidt aannemer Van der Meer uit Scharnegoutum het werk voor om deze zomer met de eerste werkzaamheden voor de landelijke gedeelten te starten. Op een aantal lokale plekken is de dijk afgelopen jaren al aangepakt. Deze zomer start de verbetering van de overige landelijke gedeelten. Dit houdt in dat de kade met tien tot dertig centimeter wordt opgehoogd. Ook verbetert Hollands Noorderkwartier de stabiliteit door op de berm aan de polderzijde extra grond te leggen. Na de werkzaamheden is de dijk voor de komende twintig jaar weer op orde.

Stedelijk gebied
De dijk is in de stedelijke kernen van Akersloot, Uitgeest en De Woude ook niet meer op orde. Hiervoor zijn er gesprekken met aanwonenden. Vervolgens wordt een ontwerp-projectplan gemaakt dat ter inzage wordt gelegd. Hierna wordt een aannemer gezocht voor het werk aan de stedelijke gedeelten. Naar verwachting wordt het stedelijk gedeelte van de dijkverbetering in 2018 uitgevoerd.

Meer informatie
Heeft u naar aanleiding van dit bericht vragen dan kunt contact opnemen met omgevingsmanager Ellen Beukema via 072-582 8282 of post@hhnk.nl. Actuele informatie over het project kunt u vinden op www.hhnk.nl/werkindebuurt.

Vergunninghouders in gebouw voormalig uitvaartcentrum

EGMOND AAN ZEE - Diverse vergunninghouders wonen sinds 10 april tijdelijk in het gebouw aan de Plevierenlaan 1 in Egmond aan Zee, meldt Kennemer Wonen.

Het gebouw is het voormalige uitvaartcentrum en bevat nu zeven kamers voor tijdelijke huisvesting van vergunninghouders. Kennemer Wonen wil sociale huurwoningen ontwikkelen op deze locatie. In de tussentijd wil Kennemer Wonen het huidige gebouw niet leeg laten staan. Het gaat om een tijdelijk gebruik voor maximaal vijf jaar. Daarna start de nieuwbouw.

Gereed voor bewoning
Na een periode van het aanvragen van de benodigde vergunningen en het verbouwen van het pand, betreden de vergunninghouders vanaf 10 april hun kamer. De bewoners - vrouwen in de leeftijdscategorie van achttien tot zesentwintig jaar - delen de keuken en badkamer met elkaar. Wethouder Peter van Huissteden is blij met deze ontwikkeling. "Op de korte termijn leveren we als gemeente onze bijdrage aan de plicht om meer vergunninghouders te huisvesten. Door gebruik te maken van een anders leegstaand pand, verkleinen we tegelijkertijd de druk op de woningmarkt. En op de lange termijn komt er een mooi plan met sociale huurwoningen. Daar is grote behoefte aan in Egmond aan Zee."

Kennismaken en begeleiden
De nieuwe bewoners zijn door vluchtelingenwerk en het sociaal team van de gemeente Bergen uitgenodigd voor een kennismaking en informatiebijeenkomst. Hier wordt kennisgemaakt met elkaar, het dorp Egmond aan Zee en het gemeentehuis en wordt iedereen geïnformeerd over de onzelfstandige woning. Naast de (individuele) maatschappelijke begeleiding van de nieuwe vergunninghouders, wordt hen woonbegeleiding in groepsverband geboden door een organisatie die gespecialiseerd is in woonbegeleiding. Dit wordt gecoördineerd door de gemeente Bergen. Vluchtelingenwerk fungeert als contactpunt en bemiddelaar voor de vergunninghouders.

Aad Gul en Marco de Vries voor hun bedrijfspand Foto: Arjan Hoogvorst

Hogeweg 92A, 1911 GK Uitgeest. Info/reserveren: 085-0607777, info@ledsko.nl. Website: www.ledsko.nl

UITGEEST - Zelf noemen ze het een uit de hand gelopen hobby. 'Ze' zijn Marco de Vries en Aad Gul. Wat begon met kleinschalige handel via internet leidde na de eerste kennismaking op een verjaardag tot hun eigen bedrijf. De Uitgeester ondernemers zijn met Ledsko gespecialiseerd in led-verlichting. Hoog rendement en lage energiekosten met duurzaamheid vormen de gemene deler.

Amper zes jaar geleden begon Marco de Vries vanuit zijn slaapkamer met de online verkoop van zogenoemde led-strips, oftewel in diverse lengtes en kleuren verkrijgbare aan elkaar geschakelde led-lampen. Verlichting die ten opzichte van de aloude gloeilamp meer rendement en mogelijkheden biedt tegen lagere stroomkosten. Dan is voor de meesten de keuze snel gemaakt. "Die handel ging dan ook van meet af aan zeer voortvarend", vertelt Marco de Vries. "Toen ik op een verjaardag met Aad in gesprek kwam en vertelde over mijn verlichtingshandel, hadden we gelijk een klik. Niet veel later belandden we samen bij de KvK om ons bedrijf Ledsko op te starten."

Maatwerkoplossing
De eerste drie tot vier jaar waren de twee jonge Uitgeesters met Ledsko actief naast hun studie en baan. Daarbij is Marco de Vries gespecialiseerd in het technische gedeelte en legt Aad Gul zich toe op de klantcontacten. "Inmiddels opereren we al twee jaar vanuit een mooie eigen werkruimte aan de Hogeweg, waar de hedendaagse mogelijkheden qua led-verlichting op enkele vierkante meters zijn toegepast. Ons eigen kantoor fungeert daarmee tevens als showroom", laat Aad Gul weten. Het ondernemende duo heeft al een aardige klantenkring opgebouwd. Hun uitgangspunt is altijd weer, hoe je met de juiste 'duurzame' lichttoepassingen aanzienlijk lagere energiekosten kunt genereren. Kortom: de klant een maatwerkoplossing bieden die resulteert in zowel een beter als energiezuiniger lichtplan. Een win-winsituatie dus.

Doordacht lichtplan
Al is het zo dat iedereen tegenwoordig werkelijk van alles op internet kan uitzoeken en bestellen, is een goed op persoonlijke wensen afgestemd lichtplan niet zomaar eventjes gerealiseerd. "Mensen hebben in de meeste gevallen wel ongeveer een idee in hun hoofd van wat ze zouden willen, maar doorgaans ontbreekt de nodige kennis van zaken", vervolgt Aad Gul. "Met Ledsko hebben wij alle knowhow en vakkundigheid in huis, om iemand een goed doordacht en ontwikkeld lichtplan te bieden. Om het voor de klant alvast zo levend mogelijk te maken, kunnen wij vooraf per computer een zeer realistische 3D-weergave presenteren. Zo valt perfect te zien hoe de verlichting in bepaalde ruimtes uiteindelijk gaat ogen."

Slimme sensoren
Zoals gezegd kunnen Marco en Aad in hun kantoorruimte aan de Hogeweg diverse led-lichttoepassingen demonstreren, bijvoorbeeld koofverlichting bij een verlaagd plafond, led-verlichting met slimme sensoren en verlichting met vele (variabele) kleuren. De mannen hebben duidelijk een missie; continu verbeteren en de wereld een stukje duurzamer maken.

Uitreiking Koninklijke onderscheiding

EGMOND/BERGEN - Afgelopen maandag 1 mei reikte mevrouw drs. H. Hafkamp, burgemeester van de gemeente Bergen, aan de heer E. Buis uit Egmond aan Zee een Koninklijke onderscheiding uit. De heer Buis ontving de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt ter gelegenheid van de verjaardag van zijne Majesteit de Koning in het Boothuis van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). De Koninklijke onderscheiding is aan de heer Buis toegekend omdat hij is gekwalificeerd als 'iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd'.

Manege Groot open dag zondag 7 mei

EGMOND AAN DEN HOEF - Iedereen heeft de kranen en de bedrijvigheid gezien, maar wat gebeurde er nu echt allemaal op het terrein van Manege Groot in Emond aan den Hoef? Op zondag 7 mei a.s. is iedereen van harte welkom om het zelf te komen bekijken tijdens de open dag. Vanaf 10.00 uur staat de koffie met taart klaar.

De open dag zit boordevol shows van bijvoorbeeld de Keyserlijke Carrousel, voltige, springen en meer. Voor groot en klein - er is voor ieder wat wils. Een echt strodorp wordt gerealiseerd waar o.a. lekkere koffie, huisgemaakte taart genuttigd kan worden, maar ook kan er worden geshopt. Alle opbrengsten worden besteed aan de aanschaf van nieuwe spiegels voor in de nieuwe grote binnenbak. Iedereen is van harte welkom om langs te komen. Het programma zit van 10.00 uur tot 17.00 uur bomvol leuke, interessante en mooie activiteiten. U komt toch ook?