De Uitkijkpost

19 juni 2019

De Uitkijkpost 19 juni 2019


Scheidend voorzitter Ondernemend Heiloo ontvangt koninklijke onderscheiding

Marian en Henk Morsch met in hun midden burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdag 14 juni ontving Henk Morsch, oud-voorzitter van ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo, een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Hans Romeyn. Hij kreeg de onderscheiding opgespeld tijdens Culinair Heiloo. Henk Morsch is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Tijdens de algemene ledenvergadering op 14 februari legde Henk zijn functie als voorzitter na 20 jaar neer. Henk heeft zich in die jaren 'op bevlogen en passievolle wijze' ingezet als voorzitter van de Ondernemersvereniging Heiloo. "Onder zijn bezielende voorzitterschap zijn meerdere prachtige maatschappelijke initiatieven ontwikkeld zoals Het Keurmerk Veilig Ondernemen en het oprichten van het Ondernemersloket. Henk is een waardig ambassadeur van Heiloo die de gemeente op respectvolle wijze op de kaart weet te zetten. Zo is door samenwerking met buurgemeente Alkmaar de Boekelermeer uitgeroepen tot beste bedrijventerrein van Nederland. Zijn contacten met zowel lokaal als provinciaal bestuur benadrukken en onderschrijven zijn inzet en tonen aan dat hij een belangrijke schakel is tussen de ondernemers van Heiloo en de gemeente," aldus de motivering van de aanvraag voor een lintje.

Tijdens Culinair Heiloo stapte burgemeester Romeyn op een zeepkist met daarop de letters BUCH, net zoals Henk altijd deed tijdens de netwerkbijeenkomsten van Ondernemend Heiloo. Zo sprak Henk de ondernemers toe, en als er geen zeepkist aanwezig was nam hij desnoods een tafel om bovenop te klimmen. Zoals de burgemeester zei: "Henk sprak ons dan, zonder een blad voor de mond te nemen, namens de vereniging toe over het vak ondernemen, over de wijze waarop dat uitgevoerd kan worden, over de gemeente, over de samenwerking in de regio, ook tussen de verschillende ondernemersverenigingen en, vergeet ik nu nog iets....? Oh ja, over de afslag A9..!" Samenwerking stond hoog in het vaandel bij Henk. Nog steeds zegt hij: "Onze regio moet internationaal als belangrijke locatie worden gezien, wij horen bij de regio Amsterdam. Zo kunnen wij grote bedrijven naar de regio en Heiloo trekken. Kijk naar Boekelermeer waar grote bedrijven zijn gevestigd. De regio en gemeente Heiloo kunnen zich door samen te werken op de kaart zetten, zowel om hier te werken als te wonen. Maar denk ook aan toerisme, de participatiewet en circulaire bedrijfsvoering."

Voor deze speciale gelegenheid had de burgemeester gevraagd of Agnes Opdam, de secretaris van Henk en van Ondernemend Heiloo, hem wilde ondersteunen. Henk, die altijd wel zijn woordje klaar heeft, wist even geen woord uit te brengen toen burgemeester Romeyn hem de koninklijke onderscheiding opspelde.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Afvalstoffenheffing gaat waarschijnlijk toch stijgen

HEILOO – Zoals verwacht is het grondstoffenplan door de gemeenteraad goedgekeurd en zal er, zoals beschreven in het plan, nog dit jaar begonnen worden met het uitrollen hiervan.

Er zijn zeker nog vragen. Hoe wordt de motie van VVD en Heiloo-2000 ten aanzien van de ja/ja-sticker en oud papier en verenigingen uitgevoerd en wanneer?

Waarom wordt er nu al begonnen met aparte inzameling van luiers en incontinentiemateriaal? Deskundigen geven aan dat op z'n vroegst in 2030 begonnen kan worden met het recyclen hiervan. Er is nu nog geen fabriek die dit kan. Wethouder Rob Opdam wist te vertellen dat er volgend jaar één fabriek wordt geopend. Maar deze fabriek gaat proefdraaien en kan op z'n hoogst 50 kilo van dit materiaal verwerken.

En gaat de afvalstoffenheffing wel naar beneden? Door incidentele tegenvallers is er een tekort van negen ton voor de gemeente Heiloo. Een structurele tegenvaller zijn de kosten voor het ophalen en het verwerken van huisvuil. Die zijn twee ton duurder uitgevallen dan verwacht. Dit zal ertoe leiden dat de komende jaren de afvalstoffenheffing moet worden verhoogd. Op basis van die twee ton zou dat twintig euro per huishouden betekenen.

Het plan is aangenomen maar er blijven nog vraagtekens staan, en er zal veel maatwerk voor bepaalde inwoners moeten komen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Lees ook het gemeenteraadsverslag op pagina

Lichtende nachtwolken boven Het Maalwater

Foto: Annemieke Groot

HEILOO - In de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 juni wist Annemieke Groot de lichtende nachtwolken boven Het Maalwater in Heiloo prachtig vast te leggen. De lichtende nachtwolken zijn een zeldzaam verschijnsel dat zich in deze tijd van het jaar kan voordoen als alle ingrediënten aanwezig zijn. Het moet onbewolkt zijn, maar op een hoogte van 80 kilometer moeten juist wel wolken hangen. Verder moet er stof en waterdamp in de hoge atmosfeer zitten. Als de zon achter de horizon staat, kan het zonlicht nog net deze hoge wolken aanlichten, waardoor ze zichtbaar worden als het donker is.

Theaterbende speelde Ho-Kus Sprook-kus!

De voorstelling was een genot om naar te kijken. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 15 en 16 juni was het een drukte van belang in Muziek- en Dansschool Heiloo. De basisbende van Theaterbende Heiloo speelde vier keer het op bekende sprookjes gebaseerde stuk Ho-kus Sprook-kus.

De liefde speelt een centrale rol in het stuk, dat voor een groot gedeelte door de kinderen zelf was bedacht. In een ver dorpje was er niet veel te doen voor een aantal prinsessen (Belle, Sneeuwwitje, Rapunzel, Assepoester). De ene hoopte haar ouders te leren kennen, de anderen een lieve prins. Ook een tweetal prinsen was op zoek naar een mooie prinses of gewoon iets anders. Nu zou dit niet zo moeilijk zijn als er niet een paar heksen waren, die ook wat leuks wilden beleven. Bijvoorbeeld prinsessen plagen en dubbelgangers creëren. Ook een van de heksen was smoorverliefd op de mooie prins. De prins had echter alleen oog voor de prinses en dat irriteerde de heks zodat zij een paar toverspreuken inzette om haar doel toch te bereiken. De goede fee kon met haar spreuken de geliefden weer op het goede spoor zetten, zodat zij zich niet door het uiterlijk lieten bedriegen. De voorstelling werd geweldig en overtuigend gespeeld door de kinderen. De prins moest, naast een potje schermen, ook de grote heksenketel in waar de toverspreuken met kracht door de heksen werden uitgesproken, ondersteund door lichteffecten. De liedjes werden uit volle borst gezongen. Het was een genot om naar te kijken, een voorstelling om te zoenen!

Zou je ook mee willen doen?

Nieuwe basisbendeleden zijn altijd welkom. Ben je tussen de 8 en 13 jaar en wil je ook schitteren op het podium? Audities vinden plaats op 29 juni a.s. van 13.30 tot 15.30 uur in Muziek- en Dansschool Heiloo, Het Veld 1. Aanmelden kan via de website www.theaterbende-heiloo.nl of via info@theaterbende-heiloo.nl.

Bijzondere midzomerwandeling met de Historische Vereniging Heiloo

Er is altijd veel belangstelling voor de midzomerwandeling en de ondergaande zon op de 'Ronde O'.

HEILOO - De Historische Vereniging Heiloo maakt vrijdag 21 juni, de langste dag, een wandeling met gids om de zonnewende te vieren.

Toen de tuinen van Landgoed Nijenburg begin 18e eeuw aangelegd werden, gaven de eigenaren opdracht de zichtlijn Westerlaan (nu beter bekend als de Ronde-O) te creëren. Als dan op de langste dag de zon precies in het verlengde van de laan achter de horizon verdwijnt, zou het hoofdgebouw op dat moment prachtig weerspiegeld worden in de vijver en de vier beelden op het gebouw, waaronder Apollo, de zonnegod, opgelicht worden door de ondergaande zon.
De vorige jaren is deze wandeling steeds een mooie avond geweest en waren de deelnemers zeer enthousiast.

De wandeling start om 20.00 uur bij Theater de Beun en gaat via een historische route via het centrum van Heiloo naar het Engelse Werk bij Landgoed Nijenburg. Daar worden de wandelaars verrast op een voordracht uit het werk van de literatoren van de Kring van Heiloo zoals Nicolaas Beets en J.P. Hasebroek. De ondergaande zon ziet de groep dan vanaf het bordes van het landhuis.
De kosten bedragen € 5 inclusief brochure. Meer informatie 06-51718363.

Tien vragen aan... Janneke Bellekom

1. Waar ben je geboren en getogen?                                                                        

Geboren in Alkmaar (het ziekenhuis), getogen in Heiloo.                                        

2. Wat is voor jou de mooiste plek van Heiloo?
Het bankje in het bos waar je uitzicht hebt over de weilanden, en waar je ver kan kijken naar de duinen van Egmond met Nijenburg in de rug.

3. Wat zoek je op reis?
Activiteiten in de natuur. Ik ga graag in Oostenrijk de bergen in om te genieten van het uitzicht, de lucht en de stilte. Ik ben er zowel in de zomer als in de winter te vinden.

4. Wat is jouw 'guilty pleasure'?
Boodschappen doen in mijn pyjama. Met een jas erover ziet niemand het... denk ik dan.

5. De persoonlijke vraag van Michael Liefting:
"Je hebt vorig jaar je diploma tot fysiotherapeut behaald. Zou je in de toekomst een eigen fysiopraktijk in Heiloo willen starten?"

Op dit moment zou ik nee zeggen. Momenteel werk ik in een verzorgingstehuis waar ik het erg naar mijn zin heb. Daarnaast werk ik ook in een particuliere praktijk, waarbij ik het veel te leuk vind om in een team te werken. Je weet niet wat de toekomst brengt, maar ik denk voorlopig niet aan een eigen praktijk.

Ik geef de tien vragen door aan Dennis Janse. Mijn persoonlijke vraag aan Dennis is:
"Is het lastig om je eigen onderneming te starten in een dorp als Heiloo, waar al zoveel gedaan wordt?"

Hattrick Zorg gaat de Alpen in

Desai, Nick, Joost, Dylan, Daan, Richie, Kevin. Ook Niek van Papenrecht van Van der Steen en Jan Schoorl van Stichting Kees Foto: aangeleverd

HEILOO - Een grote lichamelijke uitdaging, samen met een groep iets moois neerzetten of een land zien waar je nog nooit geweest bent; het waren allemaal redenen voor zeven sporters van Hattrick Zorg om zich in september vorig jaar aan te sluiten bij een wandelproject in de Oostenrijkse Alpen.

Op zaterdag 22 juni is het dan eindelijk zover. Dan zal de groep sporters samen met zes begeleiders van Hattrick Zorg vertrekken naar Oostenrijk. Daar zullen ze een week lang de machtige Alpen bedwingen en genieten van de prachtige omgeving. Ruim negen maanden hebben ze getraind voor dit mooie project. Elke woensdagavond anderhalf uur wandelen en om de zes weken een extra lange training op zaterdag. De mannen hebben hard gewerkt en zijn er fysiek en mentaal klaar voor. Voor de meeste mannen in de groep zal het een van de grootste fysieke en mentale uitdagingen van hun leven zijn.

Voor het vervoer van en naar Oostenrijk wordt een personenbusje gehuurd bij Autobedrijf Van der Steen/Huurauto Heiloo. Zij waren zo vriendelijk om de mannen ook nog een afscheidspakketje te geven, met onder andere wat gezond eten en een drinkbidon. Een mooi gebaar dat de mannen zeker konden waarderen.

Daarnaast zijn er in de afgelopen maanden verschillende bedrijven en particulieren opgestaan die hun steentje hebben bijgedragen aan het project. En hoewel er al veel geld binnen is gekomen, is er nog een laatste beetje sponsorgeld nodig om alle kosten voor het project te dekken (bijvoorbeeld de huur van het busje). Daar kunnen ze uw hulp goed bij gebruiken. Mocht u wat geld over hebben of iemand kennen die zijn financiële steentje wil bijdragen aan dit mooie project, dan kunt u een bedrag overmaken naar Stichting Kees, de coördinator van de sponsorgelden. Dat kan op rekeningnummer NL71 INGB 0006 0776 35 o.v.v. Project Oostenrijk. Mede dankzij uw steun kan het een onvergetelijk project worden!

"Samen maken we Noord-Holland mooier"

Marjan Minnesma, wethouder Rob Opdam, Ernst Briët en Dick Tromp na de onthulling van de naam. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Op 14 juni vond de officiële opening plaats van het gezamenlijke kantoorpand van Kennemer Wonen en Landschap Noord-Holland. Tijdens de opening werd de naam van het gebouw bekendgemaakt. Wethouder Rob Opdam en Marjan Minnesma, inspirator en directeur van stichting Urgenda, onthulden samen de naam door middel van het optrekken van een doek.

Het pand heeft de naam 'De Plataan' gekregen. Voor het gebouw is een boom geplant, vanzelfsprekend een plataan.

Sinds 25 maart zijn beide organisaties in het pand aan de Schuine Hondsbosschelaan 45/45a gevestigd. Tijdens de opening keken beide directeuren Dick Tromp (Kennemer Wonen) en Ernst Briët (Landschap Noord-Holland) terug op de afgelopen maanden. Beide heren zijn trots op hun pand. Een pand waarin zowel zij als de medewerkers zich thuisvoelen. Ernst Briët: "Samen maken wij Noord-Holland mooier. Twee organisaties in een bestaand pand. Wij hebben de slag naar een klimaatneutraal gebouw gemaakt. Wij hebben gekeken naar de biodiversiteit. Er is insectvriendelijke beplanting aangelegd, er is een mussenhotel en een insectenhotel geplaatst. Maar ook nestkasten voor gierzwaluwen en vleermuizen. Kortom, een prachtig pand met rondom een prachtige omgeving."

Vele genodigden en bewoners keken uit naar de onthulling van de naam van het gebouw. Foto: STiP Fotografie

Marjan Minnesma pleitte tijdens haar toespraak ervoor dat er geen land gebruikt moet gaan worden voor het aanleggen van zonneparken (solar fields). "Zolang we nog genoeg hard materiaal hebben om zonnepanelen te plaatsen moeten we dat gebruiken." Wethouder Rob Opdam keek nog even terug op de historie van het gebouw. "Eerst was er een openbare lagere school in gevestigd, toen kwam het Horizon College erin. Daarna stond het gebouw leeg tot Kennemer Wonen het kocht. Maar als je Heilooërs vraagt naar het pand en zijn omgeving geven de meeste toch aan het te kennen van Dansschool Ranzijn. Hier hebben velen hun eerste danspasjes gezet."

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vrouw bedreigd op Stationsweg in Heiloo

HEILOO - Op zaterdagmiddag 15 juni is een vrouw bedreigd op de Stationsweg in Heiloo.

De vrouw stapte uit haar auto en werd aangesproken door een man, die haar vroeg om drie euro voor "een pakkie shag". De vrouw antwoordde daarop dat zij geen kleingeld bij zich had maar alleen een pinpas, waarna de man haar 'vroeg' om dan maar even mee te lopen naar de supermarkt. Toen de vrouw vervolgens aangaf dat ze dat niet deed, veranderde de stemming van de man, die vermoedelijk een GGZ-achtergrond heeft. Hij begon luidkeels te roepen dat hij haar dood zou maken. Ook riep hij dit tegen voorbijgaande fietsers. De vrouw vervolgde haar weg en de man ging al schreeuwend ook verder, de andere kant op.

Geschrokken deed zij haar verhaal bij een winkel, alwaar de winkelier aangaf dat er zo vaak dit soort types langslopen en dat ze aangifte moest doen bij de politie.

"Ondanks het feit dat ik niet fysiek ben aangevallen, vind ik toch dat mensen moeten weten dat dit gebeurt. Het is natuurlijk niet normaal dat je op deze manier verbaal zo wordt bedreigd," aldus de vrouw, die liever anoniem blijft.

<<<<< kadertje >>>>>

Heeft u ook weleens iets dergelijks meegemaakt of wilt u reageren naar aanleiding van dit verhaal? Neemt u dan contact op met de redactie van Uitkijkpost via redactie@uitkijkpost.nl.

Supermarktperikelen

Tijdens spitsuur stonden mijn hysterische peuter en ik bij de zelfscan in de plaatselijke supermarkt. De baliemedewerkster was een soort vliegende keep. Er moest wisselgeld naar kassa drie, iemand bij de zelfscan kocht alcohol (ik) en een ander stond in de wacht voor een steekproef van de gescande boodschappen. Ik probeerde netjes mijn ongeduld te verbergen, de andere klant had daar duidelijk meer moeite mee. Of geen boodschap aan. Vloekend stond hij te wachten om vervolgens het meisje - want dat is wat de baliemedewerkster was: een kind van 17 - uit te kafferen.

Hij had duidelijk last van het uniform. Komt bij meer mensen voor. Zodra zij iemand in een uniform zien, zien ze enkel de kleding, niet het mens erin en denken ze direct tegen de raad van bestuur te praten (lees: schelden).

De medewerkster toonde een zelfbeheersing waar ik jaloers op was en handelde de zaak af. Al was haar gezicht daarna wel rood en haar nek gevlekt.

Ongeduld inperken is vrij simpel. Er is maar heel weinig voor nodig om iemand anders geen rotdag te bezorgen. Alles wat je nodig hebt is een beetje fantasie:

Dat oude dametje dat tergend langzaam haar boodschappen inpakt? Zij probeert haar reuma te verbergen zodat ze langer voor haar dementerende partner kan zorgen.

Die meneer met een portemonnee vol vijf centjes die uitgeteld moeten worden? Hij ging door zijn rug en had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers.

Die giebelende meiden met die chocoladerepen, allemaal apart afrekenen graag? Die kleinste haar moeder is net ontslagen en haar zakgeld moest stopgezet. Die met die blonde knot schoof haar net stiekem een euro toe.

En die meneer die de baliemedewerker uitkaffert? Tsja, soms laat ook mijn fantasie het afweten. Deze meneer heeft gewoon een heel kleintje. Ja, lontje bedoel ik natuurlijk. Zo'n korte.

Eensgezindheid zoekt gastgezinnen

HEILOO - Van 3 tot en met 5 juli komt het Blue Lake Wind Orchestra naar Heiloo. Het jeugdorkest maakt onderdeel uit van een internationaal uitwisselingsprogramma, het Blue Lake Fine Arts Camp uit Michigan (VS). Deze organisatie probeert via de universele taal van muziek en dans, vrede en begrip in de wereld te bevorderen. Om al deze muzikanten te kunnen huisvesten is het gastorkest Eensgezindheid nog op zoek naar enkele gastgezinnen die twee of meerdere muzikanten voor twee nachten en dagen zouden kunnen huisvesten. De groep komt op woensdagavond 3 juli aan in Heiloo, en zal op vrijdag 5 juli na het door hun verzorgde concert in de Cultuurkoepel weer vertrekken. Vindt u het leuk om twee of meerdere muzikanten voor twee nachten te huisvesten? Neem dan vooral contact op via secretariaat@mv-eensgezindheid.nl.

Geef je op voor de jaarlijkse kindermiddag!

Het huifbed van Stichting Dupla zorgt altijd voor mooie, ontspannen momenten. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdagmiddag 29 juni organiseren Diana Bos en Renate Bowra, in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Vijfhoek, weer een kindermiddag voor kinderen met een beperking en hun familie uit de hele regio Alkmaar.

Er is van alles te doen: luchtkussens, een draaimolen, de snoezelbus, visjes vangen en Stichting Dupla komt met het huifbed, waarop de kinderen heerlijk ontspannen kunnen liggen. Natuurlijk is er muziek, spelletjes, knutselen, Simon Ballon, fijne prijsjes en een grote verrassing die later bekendgemaakt wordt. De dag is gericht op het samen spelen en gezellig samenzijn met het hele gezin, wat voor een gezin met een kind met beperking vaak een hele onderneming kan zijn.

Wij hebben voor deze dag veel aangepaste voorzieningen kunnen regelen. Denk aan toiletten, verschoonruimte en tillift. Er zijn voldoende schaduwplekken en mocht u een vervoersprobleem hebben, dan proberen we dat samen met u op te lossen. Dit alles mede door de sponsoring van onder andere Stichting Dolfinn. Dankzij veel donaties zijn er voor de deelnemende gezinnen geen kosten aan verbonden. Vrijwillig bijdragen mag altijd.

Met een team van 20 vrijwilligers is er hulp voor de ouders om met elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, te praten en te genieten van alles om hen heen, terwijl de kinderen lekker spelen op het terrein van camping 'de Boekel'. Adres: Boekel 24 in Akersloot. Kortom, een feest waar ieder kind, ongeacht zijn of haar beperking, gewoon lekker zichzelf mag en kan zijn! De organisatie heeft er al erg veel zin in, en ze hopen op veel deelnemers. Aanmelden kan op kindermiddagvijfhoek@gmail.com.

Baby's houden van boeken!

Het begint met lezen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het begint met lezen. Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Vanuit deze gedachte is BoekStart ontstaan: een programma dat kinderen van 0 tot 4 jaar en hun ouders van boeken laat genieten.

In Bibliotheek Heiloo is een speciale hoek ingericht met de daarbij behorende boekjes en speelgoed, een box en een bank om samen een boekje te kunnen lezen. Daarnaast organiseert Bibliotheek Heiloo ook activiteiten, speciaal voor ouders en hun baby's.

Voordeel voor jonge ouders:

- Na de geboorte van je kindje een waardebon voor een gratis BoekStartkoffertje van de bibliotheek;

- Een gratis lidmaatschap van de bibliotheek voor je baby;

- Adviezen om met je kindje te genieten van lezen;

- Voorleesplezier in de bibliotheek, maar ook in de kinderopvang.

Meer weten over BoekStart? Kijk dan op www.boekstart.nl of vraag een medewerker in de bibliotheek.

Feestelijke intocht op Via Gladiola van Rol 4-daagse

Bij de laatste stempelpost werden pioenrozen en medailles uitgereikt. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdagmiddag vond de feestelijke intocht plaats van de Rol 4-daagse. De 22 deelnemers en de ongeveer 13 begeleiders werden niet binnengehaald met gladiolen maar met pioenrozen. Bij de laatste stempelpost kreeg iedere deelnemer een mooie medaille omgehangen.

In de week van 11 t/m 14 juni organiseerde Trefpunt Heiloo de Rol 4-daagse, bedoeld voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel, maar ook mensen met een andere beperking liepen mee. Daarnaast liepen tijdens deze 4 dagen 'bijzondere' mensen mee, bijvoorbeeld het voltallige college, de directeur van het Trefpunt, een huisarts, een fysiotherapeut, de wijkagent en de buurtsportcoach.

De finish is in zicht. Foto: STiP Fotografie
Nog even een laatste stempel halen. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bezoek zaterdag de Open Wellness Tuin

Foto: aangeleverd

HEILOO - Laat u informeren over diverse wellnessproducten zoals een sauna (outdoor), stoomcabine, jacuzzi, zwemspa en infraroodcabine bij Total Wellness Company in Heiloo. Het familiebedrijf opent zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur zijn deuren op de Westerweg 170 voor mensen met interesse in luxe wellnessproducten.

Wellnessspecialisten vertellen over producten, trends en mogelijkheden. Levering, plaatsing en onderhoud horen daar volledig bij. Zij onderscheiden zich met het aanbieden van wellness op maat. Juist maatwerk maakt bijvoorbeeld een sauna of stoomcabine uniek en past daardoor perfect in uw huis of tuin. Kom maatwerk en vaste modellen bekijken. www.wellnessverkoop.nl.

Isolatieactie in Heiloo

HEILOO - De grootschalige isolatieactie in Heiloo is een groot succes. In de eerste 2 weken hebben meer dan 150 woningeigenaren zich aangemeld. Tijdens deze actie kunnen woningeigenaren deze zomer gratis en vrijblijvend advies krijgen van een onafhankelijke isolatieadviseur. Naast de actie is er tijdelijk 15% subsidie op isolatiemaatregelen aan te vragen bij de gemeente. Inschrijven kan via de website www.isolatieactie.nl.

Volop genieten op Culinair Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ook de vijfde editie van Culinair Heiloo was goed bezocht. De weergoden waren het evenement gunstig gezond en 'toute Heiloo' genoot van de sfeer, gezelligheid en het culinaire aanbod.

Oef, wat warm!

Het thema 'Oef, wat warm!' past goed bij het mooie weer. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Kinderopvang Kits Oonlie wordt gewerkt met het Voor- en Vroegschools Educatieprogramma (VVE) Uk & Puk. Uk & Puk besteedt veel aandacht aan spraak- en taalontwikkeling. Alle activiteiten stimuleren de mondelinge taalvaardigheid en de woordenschat aan de hand van thema's.

Het is bijna zomer en af en toe hebben we al van het zonnetje mogen genieten. Het zonnige weer past goed bij het thema van deze periode: 'Oef, wat warm!' De kinderen maken samen met de medewerkers ijsklontjes en er worden ijsjes verkocht in de ijscohoek. De kinderen helpen handpop Puk afkoelen en ervaren het verschil tussen warm en koud. Ook experimenteren kinderen binnen en buiten met voorwerpen in een grote bak met water. Welke spulletjes blijven drijven en welke zinken?

Wilt u meer informatie over Uk & Puk of een rondleiding op een van de vestigingen van Kits Oonlie? Neem gerust contact op via 072-5323576 of info@kits-oonlie.nl.

Oud-Standing Zomerprogramma: Kruip in de huid van Rembrandt

Tonny van der Linden neemt u mee in de techniek van Rembrandt. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tonny van der Linden is kunstenares en stijlanalist. In deze workshop neemt zij u mee in de techniek van Rembrandt. Aan het eind van de workshop gaat u met uw eigen kunstwerk naar huis.

Er wordt gewerkt met een zwart-witafbeelding. Deze gaat u indelen door middel van de clair-obscurtechniek. Toveren met licht en donker. U gebruikt hiervoor conté, pastel, harde en zachte potloden. In zijn portretschetsen werkte Rembrandt met krastechnieken. Deze speciale techniek heeft hij overgenomen van bekende Italiaanse schilders zoals Michelangelo Caravaggio. Kruip in de huid van Rembrandt en tover een licht en donker portret in kleur!

24 juni 2019 van 14.00 tot 16.00 uur in Theeschenkerij De Trog. Deelname € 17,50 per persoon, inclusief het gebruik van materialen en koffie & thee. Graag aanmelden bij info@verhalenkamerwillibrordus.nl of bel 06-22795336.

Mevrouw Wieczorek 100 jaar

Mevrouw Wieczorek omringd door haar familie en burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 15 juni was het groot feest bij ViVa! Zorggroep Overkerck. Mevrouw Wieczorek werd 100 jaar. Vele bewoners kwamen de jarige feliciteren. Ook burgemeester Hans Romeyn kwam naar Overkerck om zijn felicitaties over te brengen.

Mevrouw Wieczorek is geboren in Polen. In 2006 kwam zij naar Nederland om hier bij haar dochter in huis te gaan wonen. Inmiddels woont mevrouw Wieczorek 7 maanden in Overkerck. Mevrouw is inmiddels al jaren weduwe. Tijdens de oorlog werd haar man afgevoerd door de Duitsers en bleef zij alleen achter met een baby van 6 weken. Mevrouw hertrouwde, maar door een ongeluk kwam haar tweede man om het leven. En zo werd zij op 43-jarige leeftijd opnieuw weduwe. In Polen is zij werkzaam geweest als coupeuse. Uit het eerste huwelijk werd één dochter geboren. Daarnaast heeft mevrouw Wieczorek één kleinzoon en één achterkleinzoon.

Burgemeester Hans Romeyn brengt zijn felicitaties over aan de 100-jarige. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Avondvierdaagse Heiloo

Foto's: aangeleverd

HEILOO - Vorige week stond Heiloo in het teken van de avondvierdaagse. Na twee mooie wandeldagen staken donderdag wind en regen de kop op en bleven de wandelaars niet droog. Voor een aantal lopers was het toch niet nat genoeg, zij sprongen in Plan Oost de vijver in! De laatste dag was zonovergoten en vol trots liepen de wandelaars via de Breedelaan naar het eindpunt, waar zij hun felbegeerde medaille konden ophalen. Traditiegetrouw was Fanfare Showband Heiloo ook aanwezig op de laatste avond en was het met een ijsje voor de kinderen en een drankje voor de ouders nog even gezellig op de schoolpleinen van de Radboudschool en De Springschans.

Ter Coulsterkerk en Witte Kerk (GROOT LETTERTYPE) weer open tijdens jaarmarkt

Foto: archief Uitkijkpost

HEILOO - Tijdens de jaarmarkt in Heiloo op woensdag 3 juli zetten de Protestantse kerken hun deuren weer gastvrij open.

De jaarlijkse marktconcerten in zowel de Ter Coulsterkerk (11.00 uur) als de Witte Kerk (13.30 uur) worden ook dit jaar weer ingevuld door de in Heiloo bekende groep 'Dub and Friends' met Melissa Venema (24) en Julian Koenen (17) op trompet en panfluitiste Esther Meulmeester. Dub de Vries begeleidt deze muzikanten op het fraaie Pels orgel.

De primeur tijdens deze concerten is het optreden van het trio 'Solowji', wat nachtegalen betekent in deze samenstelling. Inmiddels zijn zij 8 jaar samen en afkomstig uit een van de Zaanse Slavische Byzantijnse koren. Het trio zingt dan ook Russische volks- en Slavische kerkmuziek. Voorts Oekraïense, Georgische en westerse muziek.

Op het kerkplein bij de Ter Coulsterkerk is volop gelegenheid om een kop koffie te drinken.

Nog vele vraagtekens rond grondstoffenplan

HEILOO - Tijdens de raadsvergadering van 12 juni werd het nieuwe grondstoffenplan ter goedkeuring aan de raad voorgelegd. Zoals verwacht is dit plan aangenomen met een meerderheid van stemmen. PvdA, GBH en Heiloo Lokaal stemden tegen. Heiloo-2000, de partij die groot is geworden door 20 jaar geleden tegen de invoering van het diftarsysteem in Heiloo te zijn, was een van de partijen die voor stemden. Ditmaal werd er niet geluisterd naar de inwoners maar naar Den Haag.

De PvdA pleitte ervoor het plan van de agenda te halen en het plan eerst voor te leggen aan de burgers van Heiloo. Zo wilde de partij draagvlak bij de burgers creëren. Een meerderheid van de raad wilde het plan echter op de agenda laten staan.

Insprekers
Zes insprekers deden een oproep aan portefeuillehouder Rob Opdam en de raad om nogmaals goed naar het plan te kijken. Een van de insprekers vroeg de gemeente maatschappelijk betrokken te zijn en de helpende hand te bieden bij mensen met incontinentie, stoma's en dagelijks te verwisselen verbanden. Zijn vrouw is zeer ernstig incontinent en verbruikt veel incontinentiemateriaal. Op dit moment is de situatie, bij het tweewekelijks legen van de grijze rolcontainer, nog net hanteerbaar. Met in totaal 56 doeken is de container voor 80% vol. Maar bij het driewekelijks legen worden dat 84 doeken en een overvolle bak. Dat is ook voor de mensen van de ophaaldienst niet meer te doen. Meneer, mantelzorger van zijn vrouw, is slechtziend dus het lopen naar een afvalcontainer op een milieuparkje is niet haalbaar. Er zal dus betaald moeten worden als hij de grijze rolcontainer aanbiedt. Het 10 keer per jaar gratis legen is voor deze mensen veel te weinig.

Daarnaast wordt in het plan wel gesproken over incontinentiemateriaal maar niet over stomamateriaal, wat heel iets anders is, maar ook veel afval oplevert. Een inspreekster vraagt zich af hoe daarmee wordt omgegaan en verzoekt om opname van stomamateriaal in het grondstoffenplan.

Nascheiding
Een andere inspreker vraagt of nascheiding niet een veel beter plan is dan bronscheiding (scheiding van afval door huishoudens). Uit wetenschappelijk onderzoek door prof. Gradus van de VU blijkt dat achteraf scheiden (nascheiding) veel goedkoper is en beter voor het milieu. Bij nascheiding wordt bijvoorbeeld 8,4 kilo pmd opgehaald terwijl bij bronscheiding dit getal blijft steken op 7,6 kilogram.

In het plan wordt ook over de ja/ja-sticker gesproken. Inwoners zullen in de toekomst een ja/ja-sticker moeten plakken om zo reclamemateriaal, huis-aan-huisbladen en ongeadresseerde post te kunnen ontvangen. Hierdoor zou het afval van papier drastisch minder worden. Insprekers maken zich zorgen over wat dit gaat betekenen voor onder andere de huis-aan-huisbladen. De gemeente houdt de inwoners bijvoorbeeld via Uitkijkpost op de hoogte. Diezelfde inwoners moeten nu een sticker gaan plakken om de krant te kunnen ontvangen. De omgekeerde wereld van nu.

Sommige raadsleden verwachten een chaos omdat er nog geen landelijke richtlijn is wat betreft het beleid van de ja/ja-sticker. Ook moet de rechtbank in Amsterdam nog oordelen of de ja/ja-sticker rechtmatig is. Daar komt nog bij dat de gemeente zichzelf vrijstelt van het verbod op ongeadresseerd drukwerk. Dus meten met twee maten.

De portefeuillehouder verwacht niet dat door het plan het zwerfvuil gaat toenemen. Er zal op worden toegezien door drie BOA's en één afvalcoach. Ko Hemminga (PvdA) vraagt zich af hoe deze mensen dit in heel Heiloo in goede banen gaan leiden. Er zijn mensen die al 30 jaar wekelijks het bosje bij De Moestuin/Het Bleekveld en Slootenslaan schoonhouden. Allemaal zwerfafval. Dit wordt naar de stort gebracht of kleingemaakt en in de grijze rolcontainer gedaan. Hoe moet dit als het plan in werking treedt, dan moet er immers worden betaald voor de grijze rolcontainer. En moeten alle inwoners van Heiloo dit gaan doen indien er meer zwerfafval komt?

Volgens portefeuillehouder Rob Opdam zal het niet zover komen. Fons Hopman (D66) vindt dat de inwoners elkaar erop moeten aanspreken bij het dumpen van zwerfafval. Opdam zegt toe dat er voor alle schrijnende gevallen maatwerk geleverd gaat worden. Opdam snapt wat er gezegd wordt over Uitkijkpost en andere huis-aan-huisbladen maar vergelijkt het met orgaandonatie. Dat systeem is gewijzigd van nee-tenzij in ja-tenzij. De portefeuillehouder wees erop dat volgend jaar (het eerste jaar dat het grondstoffenplan in werking is getreden) een leerjaar wordt. Alles zal goed gemonitord worden.

Uitzonderingspositie en oud papier
Met het indienen van een motie roepen VVD en Heiloo-2000 het college op om in aanvulling op het grondstoffenplan maatregelen te nemen zodat verenigingen in Heiloo papier en karton kunnen blijven inzamelen en gecompenseerd kunnen worden voor eventuele derving van inkomsten. Tevens roepen beide partijen het college op om een uitzonderingspositie te verzinnen voor de verspreiding van Uitkijkpost, om de informatieverstrekking aan de inwoners te kunnen blijven garanderen. De motie wordt aangenomen. De portefeuillehouder wil wel eerst afwachten of er inderdaad minder papier opgehaald gaat worden door de verenigingen voordat er besloten wordt tot een compensatieregeling. Hoe deze eruit gaat zien is niet bekend, evenals hoe en wanneer er een plan komt betreffende de uitzonderingspositie van Uitkijkpost.

Sociaal Domein
In de werkorganisatie BUCH zullen acht mensen aangenomen worden om de sociale teams te versterken. Of deze uitbreiding tijdelijk of structureel is blijft de vraag. VVD, Heiloo-2000 en CDA wilden zich niet voor de lange termijn vastleggen. Portefeuillehouder Elly Beens verwacht dat na de aanloopperiode de zorgkosten zullen dalen. Zij stelde namens het college voor om de gelden uit de reserve voor het sociaal domein te halen. PvdA vroeg zich af of de mensen, als ze niet structureel gaan werken, over drie jaar weer ontslagen moeten worden. Heiloo-2000, VVD en CDA dienden een amendement in waarin staat dat op dit moment niet geheel duidelijk is wat de effecten zijn van deze formatieuitbreiding op de middellange en lange termijn, en of de geschetste doelstellingen gehaald worden. De gemeenteraad zal de komende drie jaar op basis van de resultaten van de te houden evaluaties pas in 2021 een beslissing nemen over continuering van deze uitbreiding. Alleen PvdA en Heiloo Lokaal stemden tegen het amendement.

Jongerenwoningen in Heiloo dichterbij

Het pand van voormalig Renault garage Bleeker aan de Zeeweg. Foto: aangeleverd

HEILOO - Jongeren blijven steeds langer bij hun ouders wonen. De belangrijkste reden daarvoor is een tekort aan geschikte betaalbare woningen. Ook in Heiloo is dit een groot probleem. Volgens gemeenteraadslid Roman van der Lee (D66) zijn de eerste stappen naar een effectieve oplossing voor dit probleem gezet.

Van der Lee: "Jongeren die bij hun ouders weg willen, hebben vaak een niet al te groot budget en dan is het lastig om een woning te vinden. Kleine betaalbare woningen van rond de 32 m2 zijn de ideale oplossing voor dit probleem. Daarom hebben we de afgelopen tijd gewerkt aan een plan om deze woningen te realiseren." In de vergadering van 1 april nam de gemeenteraad unaniem een motie aan die de eerste stap is voor dit plan. De door D66, Heiloo-2000, CDA en PvdA ingediende motie draagt het college op om op zoek te gaan naar geschikte locaties voor kleine woningen. De motie noemt het terrein van de voormalige Renaultgarage aan de Zeeweg als voorbeeld, maar ook de panden naast het gemeentehuis zijn in de gemeenteraad genoemd. Daarnaast moet worden gezocht naar partijen die deze woningen kunnen en willen realiseren. Daarbij kan het gaan om nieuwbouw, maar ook om de transformatie van bestaande panden. Van der Lee hoopt dat er veel locaties en partijen worden gevonden, zodat veel jongeren een woning kunnen krijgen in Heiloo.

Ook stap twee is inmiddels gezet. Op woensdag 12 juni heeft de gemeenteraad een voorstel aangenomen om de huisvestingsverordening aan te passen. In deze nieuwe verordening staat een belangrijke toevoeging: de gemeente krijgt de mogelijkheid om jongeren tot 23 jaar voorrang te geven op bepaalde woningen. Zonder deze mogelijkheid kan de gemeente gerealiseerde kleine woningen niet aan jongeren toewijzen. Deze wijziging was sowieso hard nodig, omdat deze groep jongeren een aanzienlijk kleinere kans op een woning heeft omdat ze geen inschrijftijd kunnen opbouwen. Van der Lee benadrukt dat de voorrang alleen geldt voor van tevoren aangewezen woningen: "Een deel van de gerealiseerde kleine woningen wordt niet aangewezen, zodat bijvoorbeeld ouderen of alleenstaanden daar kunnen gaan wonen. Kleine woningen zijn namelijk ook heel geschikt voor deze groepen inwoners."

Over een halfjaar moet het college plannen aan de gemeenteraad voorleggen om kleine woningen te realiseren.

CDA Heiloo op bezoek bij Buk Buk

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen vrijdagavond werden fractie en bestuur in Buk Buk hartelijk ontvangen door de jongerenwerkers Maarten van de Molen en Ester Schotten. Zij hebben samen met ruim 25 jongeren hard gewerkt om de ruimte voor de huiskamer op te knappen. Het resultaat mag er zijn: een coole plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten en zichzelf kunnen zijn. Het bezoek leverde ook nog leuke gesprekken op, onder andere over de jongerenraad in Heiloo. Wilt u de fractie ook eens ontmoeten of uitnodigen langs te komen tijdens de fietsronde? Mail dan naar Hessel Hiemstra: jhhiem@quicknet.nl.

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

LET OP! Kim's Haarsalon heeft een nieuwe adres. Dat is: Kennermerstraatweg 464B 1851NG Heiloo. Bij het mooie Willibrordus Business Center. Aloysius gebouw eerst verdieping trap en lift aanwezig, ruimte 1.4.02. Graag zie ik u daar voor een afspraak. Groetjes Kim. Tel:0630042383.

LET OP! Kim's Haarsalon gaat VERHUIZEN! Naar het Willibrordus Business Center het Aloysius gebouw. Kennermerstraatweg 464B 1851NG Heiloo. Het is op de eerste verdieping ruimte nummer 1.4.02. Lift en trappen aanwezig. Per 11 juni zit ik op de nieuwe locatie. Tot snel! Groetjes Kim.

Grote collectie gebruikte e-bikes in div. uitvoeringen v.a. €500,- incl. 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Leer MEDITEREN. Meditatie is eenvoudig te leren en maakt dat je leven er totaal anders uit gaat zien. Maak tijd en ruimte voor jezelf. Herinner wie je bent en waar het jou om gaat in je leven. START MEDITATIECURSUS SEPTEMBER 2019 in Centrum Wakker, Alkmaar. Kijk op www.dignaschenk.nl.

Leer per september SPAANS bij CAMPO DEL SOL in Heiloo. Kleine groepen, fijne sfeer, alle niveaus, gediplomeerd docente. Beginners ma 11.00 uur of wo 19.00 uur. Voor overige niveaus of vragen kijk op www.campodelsol.org of bel 072-5669956.

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien, het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06-18278367

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Te huur: 4-persoons mooi zomerhuis in Egmond-Binnen. Vanaf 17 juli voor tijdelijk. 072-5067876. Graag alleen serieuze bellers.

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 06-38279213

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

Grote collectie gebruikte dames-, heren-, en kinderfietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

Te huur: geïsoleerde opslagruimte L8 x B2,75 x H3,10. Eigen opgang voor boot, camper of inboedel. 06-53416010 Tussen 19:00 en 20:00 uur

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

KOFFERBAKMARKT HEILOO 23 JUNI. Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop. Alle info en opgeven via www.kofferbakmarktheiloo.nl

Boek vrijblijvende stress check Hans Luijendijk Outdoor Coaching bestaat 5 jaar en trakteert!

Hans Luijendijk. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Aanhoudende vermoeidheid, de beleving dat werk en taken nooit ophouden, angst om tijdens je examen ineens alles te vergeten, het eenzame gevoel dat je niet begrepen wordt, frustratie dat je een sportdoel niet haalt, boos om je eigen of iemand anders onvermogen: stress kent vele bronnen en kan tot serieuze gezondheidsproblemen leiden zoals burn-out.

Meet nu vrijblijvend jouw stressniveau bij Hans Luijendijk Outdoor Coaching, hét adres voor maatwerk op het gebied van energie, emotie en ambitie, en ontvang direct een persoonlijke versterking.

Enkele reacties van klanten, die onder meer het Persoonlijk Ambitie Programma hebben gevolgd:

"De boks- en meditatiesessies, nooit gedacht ooit te doen, hebben ertoe geleid dat ik meer zelfkennis en gevoel heb mét toepassingen. Hierdoor stel en bereik ik nu helderder doelen voor mezelf en in mijn bedrijf. En oprechte gesprekken. Aanrader, topcoach, gewoon doen!''

"Geen kunstmatige technieken, maar echt no-nonsense contact. Daardoor obstakels overwonnen en ruimte voor nieuwe ambities! Hans is een creatieve, écht betrokken coach. Hij schuwt de confrontatie niet, maar altijd vanuit respect."

"Authentiek en warm, prikkelend."

Meld je nu aan voor 'vrijblijvende stress check' via https://www.hansluijendijk.nl/aanmelden/. Let op: beperkt aantal plaatsen! Hans Luijendijk Outdoor Coaching, Oude Parklaan 111 in Castricum.

Onopgeloste pijnklachten? Doe de 'pijncheck' bij Reactivated.nl

Reactivated richt zich op mensen met pijnklachten die elders vastlopen. Foto: aangeleverd

REGIO - Vaak lopen mensen nog steeds met pijnklachten rond terwijl ze al verschillende specialisten hebben bezocht. Willem de Boer van Reactivated richt zich op mensen met pijnklachten die elders vastlopen.

Een mooi voorbeeld: veel mensen kunnen niet doen wat ze willen vanwege rugklachten. Bijvoorbeeld niet meer sporten, een partijtje voetballen of tennissen. Ze voelen zich minder lekker en gaan daarom maar niet meer overal naartoe. Hoe fijn zou het zijn om je weer lekker fit te voelen, een partijtje te voetballen of tennissen zonder dat het in je rug schiet of er weer lekker op uit te gaan en energie op te doen.

"De oorzaak van rugklachten vinden wij vaak terug in de heup en niet in de rug zelf," aldus Willem de Boer van Reactivated. "Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld veel zitten waardoor de heupbuigers korter worden en de heupstrekkers niet goed kunnen aanspannen waardoor er veel spanning op de rug komt. Wanneer je hier niets aan zou doen, slijt het probleem verder in en wordt de klacht steeds hardnekkiger.''

Willem de Boer snapt dat er veel aanbod is en dat mensen met pijn echt willen weten of Reactivated kan helpen. Daarom heeft Reactivated een vrijblijvende 'pijncheck'. De Boer: "Vaak kunnen wij tijdens de 'pijncheck' al verlichting bieden en kunnen we laten zien en voelen of wij iets kunnen betekenen."

Meer informatie is te vinden op www.reactivated.nl, of bel 06-49104827.

567 clubs in de prijzen bij Rabobank Clubkas

ALKMAAR – 567 clubs zijn tijdens de feestelijke finaleavond van de Rabobank Clubkas Campagne in het AFAS Stadion in de prijzen gevallen. 'T Praethuys, het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij namen een cheque van € 2.692 mee naar huis.

Het lokale verenigingsleven een steuntje in de rug geven, daar draait het om bij de Rabobank Clubkas Campagne. Het totaal te verdelen bedrag was dit jaar € 225.000. De tweede prijs van de Clubkas Campagne 2019 was voor LSVV. En op plek drie eindigde Zwembad de Bever. Beide organisaties werden op het podium in de schijnwerpers gezet om daar de uitslag te horen. Hun opbrengst: € 2.461 voor de voetbalclub in Noord-Scharwoude en voor het zwembad in Sint Pancras een bedrag van € 2.194! Operettevereniging Caecilia, Stichting Vrienden van de Sint en VVO waren de winnaars van de originaliteitsprijs. Zij maakten een creatieve promotiefilm. Dat leverde naast een mooie cheque ook nog eens € 250 extra op.

De top 10 mocht het podium op maar eigenlijk waren alle deelnemende clubs winnaar!

Warm hart voor clubs
Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar e.o., vindt het weer een feestje. "Ieder jaar zien we het aantal deelnemende clubs en stemmers groeien. Daar word ik blij van, een teken dat de campagne leeft! Geweldig hoeveel er gestemd is. In totaal brachten onze leden bijna 49.000 stemmen uit op de clubs die zij een warm hart toedragen. Zij bepalen hoe het bedrag van € 225.000 wordt verdeeld over de deelnemende clubs. Opvallend is dat vooral de maatschappelijke clubs veel steun hebben gekregen zoals bijvoorbeeld 't Praethuys en de reddingsbrigades. Voor ons is de Rabobank Clubkas Campagne dé manier waarop we als coöperatieve bank het verenigingsleven een steuntje in de rug geven." De volledige uitslag staat op clubkascampagne.nl/alkmaar.

Theater Toemaar bij Postaanzee

Theater Toemaar verzorgt een vrolijk programma vol herkenning. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Vrijdag 21 juni komt Theater Toemaar optreden bij Postaanzee. Het gezelschap bestaat uit twintig enthousiaste vrouwen en mannen met muzikale begeleiding. Zij hebben speciaal voor Postaanzee een programma samengesteld vol vrolijke herkenning. Het wordt een middag vol zang en toneel met leuke liedjes en sketches. Vanaf 14.30 uur is de inloop. Het optreden start om 15.00 uur en duurt tot 16.30 uur. Voor de koffie/thee en het optreden vraagt Postaanzee een vrijwillige bijdrage.