De Uitkijkpost

17 mei 2017

De Uitkijkpost 17 mei 2017


Juf Tineke Out-Mulder neemt afscheid 'Leerkracht is een fantastisch beroep'

Juf Tineke: 'Ik zal vooral het sociale contact missen'.

HEILOO – "Leerkracht is gewoon een fantastisch beroep", zegt Tineke Out-Mulder. "Het is fijn om met kinderen te werken en ze iets te leren." Met veel plezier stond juf Tineke vijfenveertig jaar voor de klas, waarvan de laatste vierendertig jaar op de Benedictusschool in plan Oost. Maandag 15 mei werd zij door haar leerlingen en collega's verrast met een vrolijk afscheidsprogramma.

Zo'n duizend kinderen hadden les van juf Tineke
Samen met een vriendin ging Tineke naar de kweekschool in Beverwijk en de pedagogische academie in Bergen. Op haar twintigste stond zij voor de eerste keer voor de klas als invaller op een school in Heemskerk en in 1972 werd zij aangenomen op de katholieke Lidwinaschool in Heiloo op de Pastoor van Muijenweg. Die school fuseerde later met de Mariaschool in dezelfde straat. Ze werkte er ongeveer negen jaar. Daarna volgde parttimewerk op de Willibrordschool en de Radboud. Ondertussen werd zij moeder van twee dochters en een zoon en bleef voor de klas staan. In 1983 werd de Benedictusschool haar vaste werkplek. Tineke: "Het is een leuke school in een leuke wijk. We hebben een heel fijn team en het contact met de ouders heb ik ook altijd als heel prettig ervaren." Tineke komt nog vaak oud leerlingen en ouders tegen in het dorp. Tineke: "Ik vind het leuk om aangesproken te worden. De leerlingen herken ik niet altijd meteen, maar ik vind het fijn te horen wat ze na de basisschool zijn gaan doen. Ook kijk ik in de krant altijd naar de lijstjes van geslaagden van de middelbare scholen en ben trots als ik mijn oud-leerlingen voorbij zie komen."

Zijn de kinderen nu zoveel anders dan vroeger?
"Ik denk het niet," antwoordt Tineke, "Kinderen zijn kinderen en zijn door de jaren heen toch wel hetzelfde gebleven. Natuurlijk gaat alles nu wel veel sneller. Het is nu zelfs al anders dan een aantal jaar geleden door de komst van Digiborden, computers en Chromebooks. Als leerkracht blijf je daardoor ook steeds in ontwikkeling." Toen Tineke begon waren er een paar leerboekjes waar ze het mee moest doen. Nu zijn er zoveel meer middelen en zijn de methodes verbeterd. Tineke: "Daardoor kunnen we ook veel beter alle kinderen bereiken en bedienen en niet meer alleen de middengroep." De werkdruk is wel wat hoger geworden door de jaren heen en vroeger waren de klassen wat kleiner. Pesten is ook zo'n onderwerp waar tegenwoordig veel over gesproken wordt. Tineke reageert: "Pestgedrag is van alle tijden. Nu wordt er wel veel meer aandacht aan besteed. Op de Benedictus kunnen alle leerkrachten Kanjertraining geven en dat doen we in alle groepen. Daarmee wordt gedrag inzichtelijk en bespreekbaar."

Tijd om te stoppen?
Tineke: "Eigenlijk is mijn werkplezier met de tijd steeds meer toegenomen. Vroeger moest je na veertig dienstjaren al stoppen. Dat werd steeds opgeschort. Op 15 mei was ik vijfenzestig jaar en negen maanden dus officieel AOW-er, maar ik moet er nog even aan wennen hoor. Ik zal vooral het sociale contact missen, zowel met de kinderen als met de ouders en collega's. Maar met mijn kinderen en de kleinkinderen is er natuurlijk ook genoeg te doen. En eerst gaan mijn man en ik lekker de zomervakantie tegemoet." Directeur van de Benedictusschool Theresia Ruijter-Winder vindt het jammer dat Tineke weg gaat en zegt: "Tineke is een doorzetter en komt haar belofte altijd na. Vanwege haar ervaring en haar vakbekwaamheid werd zij door het team ook vaak gevraagd voor advies. Wij gaan haar zeker missen als vertrouwd en geliefd persoon in ons team en wensen haar veel geluk."

Tekst: Natalie Bottemanne

Music Meeting Heiloo breed gedragen

De werkgroep Music Meeting Heiloo bedankte zaterdag de plaatselijke sponsoren met een lied en een mooie fles voor hun essentiële ondersteuning.

HEILOO - Music Meeting Heiloo vindt plaats op 20 en 21 mei, op beide dagen van 13.00 tot 18.00 uur in Cultureel Centrum de Strandwal op het Landgoed Willibrordus.

Dat de gemeenschap het evenement breed draagt, blijkt wel uit de enthousiaste sponsoring door onder andere de Heilooër winkeliers en de inzet van vele vrijwilligers. Ook de gemeente Heiloo feliciteert Music Meeting Heiloo met het vijfjarig bestaan van het muziekfeest. Wethouder Elly Beens: "We zetten in Heiloo in op een samenleving waarin het welzijn van onze inwoners centraal staat en waarin inwoners zich bij elkaar betrokken voelen. Het evenement Music Meeting Heiloo sluit daar op aan. Het is mooi om te zien hoe musici en fotografen samenwerken voor een evenement waar jong en oud van kunnen genieten. Waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Heiloo is niet alleen een plek om te wonen en te werken, maar ook om te recreëren. Om te leven en te beleven".

Dankzij al deze zeer gewaardeerde steun en inzet kan iedereen op 20 en 21 mei weer genieten van heel veel opwindende muziek in allerlei stijlen, ondersteund door prachtige foto's op drie podia in de Strandwal. Het belooft een feestelijk muziekweekend te worden. Op 20 mei om 12.45 uur gaat de ambassadeur van Music Meeting Heiloo, burgemeester Hans Romeyn, de officiële opening verrichten.

Voor meer informatie en aanvangstijden, zie www.musicmeeting-heiloo.nl en de Facebookpagina van Music Meeting Heiloo.

HEILOO - Grote consternatie in Heiloo. De politie vond in de nacht van vrijdag op zaterdag een vuurwapen en een granaat in de voortuin van een gezin aan de Kuilenaar in Heiloo. Het betreft de tuin van een uit Syrië gevluchte familie. Een getuigen zag rond 03.30 uur dat een man een plastic tasje in de tuin legde en belde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse en onderzocht het vuurwapen en de granaat. De bewoners van de woning werden uit voorzorg uit het huis gehaald. De straat was enige tijd afgesloten. Een inwoner uit Heiloo meldde zich maandagochtend bij de politie. De man verklaarde de tas met inhoud in de voortuin gelegd te hebben. Hij is aangehouden en verhoord. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het om een (niet explosief) oefengranaat ging. Het motief van de dader is nog onbekend. De politie doet verder onderzoek. Burgemeester Hans Romeyn bezocht de familie maandag om de slachtoffer een hart onder de riem te steken. De gemeente Heiloo spreekt over een bizarre fonds en kan zich goed voorstellen dat de familie hiervan erg geschokken is. Dat meldt een gemeentewoordvoerder. Burgemeester Hans Romeyn bezocht de familie maandag om de slachtoffer een hart onder de riem te steken.

10 vragen aan... Hans van der Laan

Hans van der Laan.

Ik ben Hans van der Laan, tweeënzeventig jaar oud en getrouwd met Ria. We hebben twee zoons en vier kleinkinderen.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Heiloo aan het stuk van de Kennemerstraatweg dat nu nog de Oude Straatweg wordt genoemd, eigenlijk een ventweg tegenover het Heilooër bos. Mijn oudste zoon woont tegenwoordig aan hetzelfde stuk van die Kennemerstraatweg, een paar huizen bij mijn geboortehuis vandaan. Hij kijkt uit op de grote rode beuk waarin ik in mijn jeugd vaak klom om uit te kunnen kijken over Heiloo en waar je nog de rand van Egmond aan den Hoef kon zien liggen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Dan was ik muzikant geworden. Ik speelde al op mijn twaalfde met veel plezier piccolo in het harmonieorkest St. Saecilia. Ik marcheerde trots als een pauw met het orkest door de straten van Heiloo, tot ik daar door school en studie geen tijd meer voor had. Er moesten moeilijk keuzes worden gemaakt. Het liefste zou ik in een band hebben gespeeld. Maar ja, van alle kanten werd mij een zeer schamele financiële toekomst in het vooruitzicht gesteld en ik was in die tijd geen groot avonturier. Nooit geweest trouwens.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Er zijn verschillende mensen - bekend of niet bekend - die ik weleens zou willen ontmoeten, omdat ik ze bewonder. Iemand die zijn carrière als bankier afbreekt om schaapsherder te worden mag op mijn bewondering rekenen. En Mike Boddé. Ik vind die man geniaal. Hij is een geweldig muzikant, speelt op een virtuoze manier zowel jazz als klassieke muziek en is daarnaast als cabaretier iemand die je regelmatig de lachstuipen op het lijf jaagt. Bovendien lijkt hij me redelijk goed benaderbaar.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De mooiste herinneringen uit mijn zorgeloze jeugd komen uit Schermerhorn. 's Zomers logeerden we daar altijd een paar weken bij Ome Willem en tante Jo. Ome Willem was boer. Mijn broertje, mijn zusje en ik 'hielpen' bij het hooien, sliepen 's nachts in datzelfde hooi, voerden 's morgens in alle vroegte, terwijl de zon nog maar net boven de horizon uitkwam in een roeibootje naar het land waar de koeien stonden en deden daar ons best om ome Willem niet al te veel in de weg te lopen terwijl hij met zijn melkkrukje van de ene koe naar de andere sjouwde. Alles ging nog met de hand. Ik rijd tegenwoordig nogal eens langs Schermerhorn en altijd kijk ik op de Noordervaart opzij om te zien waar de boerderij ook weer was. Hij is er niet meer.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Er zijn heel wat mooie plekjes in Heiloo zoals een bankje aan het einde van de Ronde O-laan aan de rand van het Overbos, het Heilooër Bos aan de westkant van de spoorlijn. Wanneer je achterom kijkt, kun je nog een glimp opvangen van huize Nijenburg en vooruitkijkend kun je al dromend in de ochtendzon over het weiland staren in de richting van Egmond aan den Hoef. Op de achtergrond de duinen, op de voorgrond wat koeien en rustig grazende paarden, links een molentje, verderop wat wandelaars en wat vooral opvalt is de stilte van de natuur. Ik kom daar graag.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Liever niet, maar als het dan toch moet: een Brandenburgs concert van Bach of Pat Metheny samen met het Metropole Orkest.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Het beste advies kwam van mijn moeder. Ja ja… Ze bezwoer me niet in zaken te gaan. Ze was bang dat ik met hetzelfde virus behept zou zijn als mijn vader. Hij had een eigen bedrijf en het mag een wonder heten dat we meestentijds brood op de plank hebben gehad, want van zakelijk inzicht is mijn vader altijd verschoond gebleven. Ik herken in mijzelf veel van mijn vader.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Wat de meesten niet weten is dat ik gediplomeerd amateur astronoom ben. Het heelal, waarbinnen wij een zeer miniem deeltje vormen, heeft me altijd geweldig geboeid. De onnoemelijkheid en onmeetbaarheid van het heelal maakt je bescheiden.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik heb de indruk dat in Heiloo het welzijnswerk niet direct gezien wordt als een prioriteit. Het economisch belang daarentegen wel en dat gaat weleens ten koste van het eerdergenoemde beleid. Ik kan en moet mij inmiddels rekenen tot de groep oudere inwoners van Heiloo en ben waarschijnlijk ooit afhankelijk van een zinnige dagbesteding, maar die is in mijn buurt niet te vinden. Ook Heiloo vergrijst.

10. De persoonlijke vraag van Cees Lammers:
Wanneer komt je eerste CD uit?

Die is al uitgekomen, Cees. Een jaar of vijftien geleden al. Maar ik hoop in dit najaar, of anders in het vroege voorjaar van 2018 samen met mijn vrienden van 'Achterom' een nieuwe cd uit te brengen met geheel eigen werk. We zijn met de opnames bezig.

Ik nomineer George Dekker voor de volgende 10 vragen
Mijn vraag is:
Ik weet dat je gedurende je werkzame leven, of liever gezegd de tijd dat je voor je werk werd betaald, heel zinnige arbeid hebt verricht. Hoe ervaar je in dat opzicht de tijd na je pensionering?

Zondagmiddagconcert in Witte Kerk Heiloo

Ellen Corver en Charlotte Riedijk.

HEILOO - Het voorlaatste concert van de serie 2016/2017 in de Witte Kerk Heiloo vindt plaats op zondag 21 mei. Onder de titel 'Luxe, Calme et Volupté' (luxe, rust en welbehagen) laten de sopraan Charlotte Riedijk en pianiste Ellen Corver een sublieme bloemlezing horen uit de Franse liedkunst van eind negentiende, begin twintigste eeuw. Op het programma staan werken van onder andere Duparc, Debussy, Ravel, Fauré, Poulenc en Messiaen. Beide musici zijn gelauwerd om hun intense en hartveroverende interpretaties van dit Franse repertoire. In de zomer van 2012 maakten zij met liederen rond Mahler grote indruk in de Witte Kerk.

Het concert begint om 15.00 uur. De kerk is om 14.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt 15 euro (jongeren 10 euro). De website geeft nadere informatie en een bestelformulier. Een consumptie is bij de toegangsprijs inbegrepen. Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een drankje.

Reservering via www.concertenwittekerk.nl of 06 45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro op vertoon van uw toegangsbewijs. Wel even reserveren via 072 5333352.

Kirsten van Teijn speelt theater De Beun plat 'Wat een flair'

Kirsten van Teijn. Foto: Anne van Zantwijk

HEILOO - Zaterdag 6 mei. Kleinkunstenares Kirsten van Teijn toonde tijdens haar seizoensafsluitende voorstelling 'Zalf' expressief 'vuurwerk' in een uitverkochte zaal van theater De Beun in Heiloo.
Te zien was schaamteloos spel met fysieke dramatische expressie waarbij Kirsten regelmatig haar spierballen liet zien. Kirsten barstte uit haar voegen waarbij de performance een vorm van topsport werd. Haar begeleider Leon Sibum toverde contrastrijk schurend spel uit zijn elektrische gitaar. Het publiek werd met raffinement getrakteerd op Kirsten's lichamelijke ervaringen die ze zeer beeldend en absurd neerzette. Ze zocht hierbij de grenzen van het cabaretgenre. Voor sommigen in de zaal was het even wennen. Wellicht doen de confronterende opmerkingen met een sexueel getinte toespeling het beter bij een grootstedelijk studentikoos publiek. Ieder was echter meer dan overtuigd van het originele expressieve talent van plaatsgenote Kirsten van Teijn. Wat een flair, ze grijpt je bij de strot.

Tekst: Felix Hogeboom

Maurice Cardetailing

Maurice en Job staan voor iedereen klaar. Foto: Arjan Hoogvorst

De Wagenmaker 2, 1851 PX Heiloo. Informatie: 06-34467769, info@mauricecardetailing.nl, www.mauricecardetailing.nl. Facebook.com/mauricecardetailing.

HEILOO - Wie de auto écht goed gepoetst en eventueel ook voor altijd supergoed beschermd wil hebben, kan terecht bij Maurice Cardetailing. Van handmatig wassen van een voertuig tot een volledige detailbehandeling. 'Waar poetsen stopt, gaan wij vele stappen verder' is een belangrijke gedachte van het bedrijf.

Het was nog wat treffender geweest, als het adres 'De Wagenmooimaker' had geheten. Maar je kunt niet álles hebben… Sowieso hebben eigenaar Maurice en medewerkers het aan de Wagenmaker allemaal piekfijn voor elkaar. Na ruim zeven jaar geleden te zijn gestart is Maurice Cardetailing gestaag gegroeid, wat onlangs leidde tot de verhuizing naar het huidige onderkomen. "Hier beschikken we over de nodige ruimte en faciliteiten om ons bedrijf verder uit te bouwen", vertelt Maurice. "Steeds meer mensen komen bij ons om hun auto, motor of ander voertuig te laten behandelen. Daarnaast zijn we al aardig op weg met het in de markt zetten van diverse poets- en detailproducten. Ook gaan we zelf mensen opleiden binnen ons vakgebied."

Passie
Maurice Cardetailing is een autopoetsbedrijf met grote passie voor auto's, voor zowel bedrijven als particulieren. De eigenaar beschikt inmiddels over ruim veertien jaar ervaring op het gebied van autopoetsen, waarvan nu zeven met deze eigen onderneming. "Twee jaar terug zijn we ons meer gaan richten op het detailen van exclusieve auto's en motoren. Daarmee hebben we ondertussen meerdere grote bedrijven en tal van particulieren als tevreden, regelmatig terugkerende klanten verworven."

Een wasstraat met nietsontziende borstels is er niet bij aan De Wagenmaker. Maurice en medewerkers wassen een voertuig handmatig en gaan daarbij uiterst vakkundig te werk. Dat kan uiteenlopen van secuur wassen en daarmee gepaard gaande nabehandelingen tot een totale coating. "Zo kunnen wij onder meer van voor tot achter een soort tweede huid aanbrengen, middels een speciale glascoating. Dat is een pure en levenslange bescherming voor de lak. Dit kan bij alle soorten voertuigen, van allerlei soorten motorfietsen tot oude gebruikte auto's, exclusieve oldtimers en sportauto's."

Professioneel
Na een rondleiding door de werkplaats toont Maurice de recent fraai ingerichte winkelruimte, waar een breed scala aan professionele poets- en detailproducten van verschillende merken staat opgesteld. Maurice Cardetailing is zowel dealer als distributeur van meerdere merken, waaronder Angelwax en QP-ON. Binnen die uitgebreide lijnen bestaan middelen die zelfs geschikt zijn voor toepassing in de luchtvaart. Tevens zijn er zeer geavanceerde coatings die met het oog op uiterst hoge hygiëne-eisen in de belangstelling staan van horeca en de medische sector.

Terug naar alles op wielen, waar het aan De Wagenmaker voornamelijk om draait. Denk ook aan bijvoorbeeld interieurreiniging, geur- of stickerverwijdering, spotrepair en koplampherstel. Of iemand nou zelf aan de slag wil met genoemde producten, of desgewenst een voertuig zorgvuldig wil laten behandelen door Maurice Cardetailing; iedereen is welkom voor vrijblijvend vakkundig advies.

Tekst: Arjan Hoogvorst

'Het Dierenhuis' roept herinneringen op

HEILOO - Onlangs oogstte deze foto op Facebook veel bekijks. Het is dierenwinkel 'Het Dierenhuis' aan de Kennemerstraatweg 191 in Heiloo, met hiervoor de eigenaren Wim en Dinie Buis. Zij hadden de winkel in de jaren vijftig en zestig. Johan van Haerlem deelde de foto naar aanleiding van het overlijden van de heer Henk Buis op 19 april jl. Henk werd tweeënzeventig jaar. De heer Buis had veel bijzondere foto's van Oud Heiloo en de heer van Haerlem draagt er nu zorg voor dat alles bewaard blijft. "Ik stond er veel voor de etalage te kijken naar de lieve hondjes die een paar weken oud waren, prachtig vond ik dat. En maar zeuren dat ik ook zo'n hondje wilde", herinnert iemand zich op Facebook. Ook de kleine kuikentjes worden opgenoemd in de reacties.

Rotary overhandigt fietsen aan het COA

Fietsplezier in het verschiet. Stip Fotografie

HEILOO - De overdracht van vijftig gepimpte fietsen aan het COA vond zaterdag plaats. Een week eerder besteedde de Rotary Club Heiloo de gehele dag om deze fietsen te pimpen. De fietsen, bestemd voor hoofdzakelijk de kinderen die opgevangen worden in het AZC aan de Robonsbosweg in Alkmaar, stonden allemaal klaar. Gespoten, voorzien van een nummer en met een extra slot.

Hilda van der Vlag, locatiemanager, mocht de eerste fiets in ontvangst nemen tijdens de Hollandse dag. Zij voorzag deze van een sticker van de Rotary. Daarna werd er gestart met een fietsparcours uitgezet door Veilig Verkeer Nederland. De vluchtelingen deden een soort fietsexamen. Alle vluchtelingen kwamen in aanmerking voor het fietsdiploma.

"Ik ben blij met de geweldige samenwerking met de Rotary Club en dank de Rotary voor het genomen initiatief om dit mogelijk te maken", aldus Hilda van der Vlag. Er verblijven op dit moment vierhonderd vluchtelingen in dit AZC waaronder honderddertig kinderen in de leeftijd van nul tot éénentwintig jaar. Een groot deel van deze kinderen kunnen nu een fiets in bruikleen krijgen en net als hun Nederlandse leeftijdgenoten op de fiets naar school.

Draaiorgelman met de kaasmeisjes Naomie (l) en Suus(r) van Theaterbende tijdens de Hollandse dag. Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Hoogste punt Overkerck bereikt

Feestelijk moment.

HEILOO - Op vrijdag 12 mei is het hoogste punt van de nieuwbouw van Overkerck van ViVa! Zorggroep in Heiloo bereikt. Nadat het bouwpersoneel onder het genot van verse haring was toegesproken door de heer L. van Ruth - van de raad van bestuur van ViVa! Zorggroep, - werd traditiegetrouw de envelop met inhoud aan het bouwpersoneel overhandigd.

Woonzorgcentrum Overkerck is gesloopt om plaats te maken voor een volledig nieuw woonzorgcentrum dat naar verwachting vanaf half september weer in gebruik wordt genomen. In de nieuwbouw worden achtenzestig volwaardige tweekamerappartementen gerealiseerd. Hierbij wordt rekening gehouden met de hogere zorgvraag door alle appartementen bed toe- en doorgankelijk te maken, drempelvrij en voorzien van alarmering. Alle huidige bewoners, die momenteel gehuisvest zijn in het tijdelijk onderkomen in Varnebroek, keren straks weer terug naar het nieuwe Overkerck. Er zijn nog een beperkt aantal appartementen beschikbaar voor nieuwe bewoners die beschikken over een Wlz-indicatie.

Wilt u meer informatie? Kijk dan snel op www.vivazorggroep.nl.

Zaterdag 27 mei: Levende standbeelden tijdens Living Statue-spektakel

HEILOO - Van kauwgomballenkok en meesterdief tot veerkrachtige pauw. De meest uiteenlopende creaties komt u zaterdag 27 mei tegen tijdens het Living Statues festival in Heiloo. Maar liefst tien levende standbeelden - afkomstig uit heel Europa - presenteren zichzelf tijdens dit spectaculaire en nieuwe evenement rondom de Witte Kerk, in 't Loo en in diverse restaurants. De standbeelden vermaken u graag en dat geheel op hun eigen wijze. Uitkijkpost laat u alvast in de stemming komen.

De levende standbeelden:

Kauwgomballenkok
De kauwgomballenkok vermaakt de mensen met zijn ongekende energie en zijn uitdagende lach. Aan het begin van een mega-reuze-knikkerbaan staat een ouderwetse kauwgomballenautomaat te wachten. Een helpende hand uit het publiek zet alles in beweging. Rood rolt de ronde kauwgombal door het witte decor. Ondertussen is de kauwgomballen-kok niet van de bank te krijgen. Wie vermaakt wie? De kok de mensen of de mensen de kok?

De Meesterdief
Is dit een beeld van een dief of is dit een dief vermomd als standbeeld? In ieder geval is de kans klein dat uw bezittingen veilig zijn. Uit de sprookjes van de gebroeders Grimm.

Miss Baksel
Miss Baksel bakt en bakt, maar wat bakt ze eigenlijk en bakt ze er überhaupt wel wat van? Kortom: deze vrolijke verschijning zet uw hart in ieder geval in vuur en vlam of was het nu alleen de pan? Kom gewoon kijken.

Pierrot
Pierrot is een witte clown in al zijn specifieke facetten, maar of stilstaan nu echt zijn ding is...?

Lof der zotheid
Zotheid oftewel gekkigheid mag ook wel eens een hogere eer ontvangen dan dat men alleen uitgelachen wordt. Of wordt u nu uitgelachen? De spiegel wordt u in ieder geval wel voorgehouden... Alle lof voor de zot.

Baron von Münchhausen
Het volksverhaaltje 'Baron von Münchhausen' werd opgetekend uit de mond van de Baron. Hij vertelde dat hij met een kanonskogel door de lucht vloog en zo zijn dappere avonturen beleefde. Als je goed oplet, dan ziet u hem wellicht nog eens voorbij vliegen.

Meester wyshyd
Deze meester komt uw kennis testen, dus opletten! Bij goed gedrag wordt u beloond..., laat de wyshyd over u komen.

Oppassen
Opa past op de kleintjes, maar of dat allemaal goed gaat kunt u zelf aanschouwen. Maar zelf ook op uw kleintjes passen hoor...

Veerkrachtige pauw
De pauw verrast het publiek met haar verenpracht en veerkracht. Ze is nieuwsgierig naar alles om haar heen en wil de wereld verkennen.

In de knoop
Een verward stelletje dat met alles en iedereen in de knoop lijkt te liggen, dus knoop deze act zeker in uw oren.

Laat u zich ook graag verbazen en entertainen? Bezoek dan het Living Statues festival op 27 mei in het hart van Heiloo. Hier vindt u levende standbeelden die onder andere op de Dam in Amsterdam staan. Voor de kinderen is er een vossenjacht. Hierbij zijn leuke prijsjes te winnen. Het festival duurt van 11.00 tot 16.00 uur.

In één week 400 kilometer fietsen

Stip Fotografie

HEILOO - Woensdag 10 mei ontvingen zeven sporters met een beperking en zes begeleiders en bestuursleden van Stichting Kees hun nieuwe fiets-outfits. Verschillende middenstanders uit Noord-Holland waren de sponsors hiervan.

De sportgroep van Hattrick-Zorg gaat met de zeven sporters een zesdaagse fietstocht maken door Noord-Holland en Friesland. In totaal gaan zij vierhonderd kilometer afleggen in deze zes dagen. "Geïnspireerd door Dennis Hof, zelf sporter met een beperking en momenteel in training voor de kwart triatlon, hebben zeven fanatieke sporters aangegeven hun grenzen te willen verleggen", aldus Patrick Rupsam van Hattrick Zorg. Zeven stoere jongens met een beperking gingen begin september 2016 in training om deze fietstocht te volbrengen.

De sportieve uitdaging en het aangaan van nieuwe vriendschappen staan centraal in deze tocht. Naast het conditionele speelt het emotionele aspect een grote rol. De impact op deze groep sporters is enorm. Hierbij worden ze gedurende het jaar bijgestaan en begeleid door een team van professionele vrijwilligers.

De zes mountainbikes en twee sporttandems - geschonken door Peter Guit van de G-sportfoundation uit Heiloo - zijn sinds een aantal jaren in het bezit van Hattrick-Zorg. Stichting Kees verzorgt de gehele fietstocht/reis, de accommodaties en het eten en drinken. De fietstocht start zondag 14 mei in Heiloo.

Tekst: Yvonne van Stiphout

D66 Heiloo zoekt nieuwe wegen!

HEILOO - Met of zonder aansluiting op de A9, de verkeersdruk(te) is te groot en iedereen heeft of krijgt daar last van. Bij D66 Heiloo staan twee zaken voorop: veiligheid voor fietsers en voetgangers en een prettige leefomgeving voor iedereen. We zoeken hier goede oplossingen voor en staan open voor ideeën. D66 zet zich serieus in voor alle burgers, kom dus maandag 29 mei met ons meedenken! In het Trefpunt, 20.00 tot 22.00 uur, inloop vanaf 19.30. https://heiloo.d66.nl

Gratis Website Scan bij Webreturn

Tim Sombroek.

HEILOO – Heeft u een eigen website en wilt meer online succes behalen? Hoe scoort uw website nu in Google en wat kunt u daar nog uit halen? Of bent u benieuwd hoe goed uw website geschikt is voor mobiele apparaten? Met onze Website-Scan krijgt u inzicht in de verbeterpunten van uw website op het gebied van zoekmachine optimalisatie, gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en conversie optimalisatie. Vraag vrijblijvend de scan aan via onze website en test of u het maximale haalt uit uw website.

Heeft u nog geen website of webshop en wilt u zich laten informeren over de mogelijkheden? Wij hebben als webdesign-bureau in de regio van Heiloo al meer dan honderd websites en webshops gebouwd. Wij denken vanuit onze marketingvisie graag met u mee en in oplossingen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan via www.webreturn.nl of bel ons op 072-8200355. Ontdek de kracht van Webreturn!

Op de fiets voor Afrika 'Prachtig om dit samen met mijn kinderen te doen'

TMartin met zijn kinderen in voorbereiding op hun avontuur.

HEILOO - "Geweldig om samen met mijn zoon en dochter deze fietstocht te maken. Dit in combinatie met het ophalen van geld voor meerdere goede doelen in Afrika maakt het avontuur compleet. Wij hebben er veel zin in", zegt Martin Schuitenmaker uit Heiloo. Hij fietst van 7 tot en met 14 oktober met Janneke (30) en Jeroen (25) op mountainbikes zes dagen lang door Tanzania. De drie werken hard aan de voorbereiding.

De familie Schuitenmaker moet voor vertrek aan de zogenoemde 'Africa Classic Run' vijfduizend euro per persoon aan sponsorgeld bijeen krijgen. Pas dan mogen ze mee van de organisator Amref Flying doctors. Het geld komt vervolgens ten goede komt aan diverse projecten in het land die een betere gezondheidszorg voor kwetsbare mensen tot doel hebben. Zo is er financiële steun voor het opleiden van de plaatselijke bevolking om zelf de medische begeleiding bij bijvoorbeeld bevallingen te kunnen doen. Verder is er aandacht voor voorlichting over besnijdenissen van vrouwen. "Best lastig, omdat dit onderdeel uitmaakt van de cultuur in Tanzania. Toch is het geven van voorlichting wel succesvol." Martin noemt het prachtig te weten dat er geen geld aan de strijkstok blijft hangen. "Alle opbrengst gaat naar Amref Flying Doctors. Dat is voor mij een voorwaarde om mee te doen."

Martin en zijn kinderen werken hard om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. "We zoeken sponsors en proberen ook op andere manieren geld te verdienen. Zo goochelt Jeroen tijdens evenementen - hij is voormalig Nederlands jeugdkampioen goochelen. Janneke organiseert diners en maakt drankjes en voedingsmiddelen die ze verkoopt op onder andere markten. We zijn echt fanatiek: voor ons voelt dit geld verdienen als een onderlinge wedstrijd. Het blijft een strijd om het meeste geld binnen te halen. Dat is wel heel leuk. Natuurlijk is het ook mooi om samen te trainen, we doen bijvoorbeeld mee aan clinics en zitten soms meerdere dagen op de fiets. Dankzij dit project zie ik mijn kinderen - die wonen in Amsterdam en Groningen - vaker dan voorheen. Dat is voor mij bijzonder. Bovendien gaan we iets uitdagends doen waarover we samen nog jaren kunnen napraten. Ik ben hier heel dankbaar voor."

Martin met zijn kinderen in voorbereiding op hun avontuur.

Opstuivend zand
De Heilooënaar vertelt gepassioneerd over het avontuur dat hij en zijn kinderen tegemoet gaan. "We fietsen de eerste dag vijftig kilometer en daarna gemiddeld zeventig kilometer per dag. Dit van west naar oost door woestijngebied en heuvels en om de bekende berg Kilimanjaro heen. Onderweg zien we dieren zoals giraffen en zebra's, echt genieten! Verder passeren we diverse dorpen. Hier wachten de inwoners op ons, kleurrijk gekleed en dansend om ons te bedanken. Hier zien we met eigen ogen voor welke projecten wij geld doneren. We overnachten onderweg in tenten op campings en eten 's avonds met ongeveer honderd andere deelnemers. De omstandigheden zijn best heftig: zo kunnen we veertig graden hitte verwachten. We moeten daarom extra veel drinken en vloeibaar voedsel meenemen. Ook fietsen we door opstuivend zand, het gebruik van mondbescherming is daarom noodzakelijk. Uiteraard hebben we fietsgereedschap mee zoals latex waarmee je snel een lekke band kunt plakken."

Wilt u geld doneren voor team Schuitenmaker uit Heiloo? Help ze dan op weg voor een gezonder en zelfstandiger Afrika. Zie www.africaclassic.nl/team-schuitenmaker

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Wat doet Amref Flying Doctors?

Amref Flying Doctors zet zich in voor blijvende verbeteringen van goed functionerende gezondheidssystemen in Afrika. Dat betekent dat Amref Flying Doctors zich in de programma's richt op zaken als opleiding van zorgpersoneel en bestrijding van ziektes als malaria en aids. Maar ook op goede communicatiemiddelen, transport en voorlichting. En op vergroting van zelfbewustzijn en participatie van kwetsbare groepen, wetgeving en onderwijs. En hoewel het niet meer het speerpunt van hun werk is, voert Amref Flying Doctors ook nog steeds medische vluchten uit naar afgelegen gebieden. Tijdens de Africa Classic bezoek je diverse projecten van Amref Flying Doctors én maak je kans op een vlucht met de Flying Doctors (bron: www.africaclassic.nl).

Gemeenteraad stelt integrale verordening sociaal domein vast Meer maatwerk dankzij samenbrengen regels voor ondersteuning en hulp

HEILOO - De gemeenteraad van Heiloo heeft begin deze maand de integrale verordening sociaal domein vastgesteld. Alle verordeningen die tot nu toe golden op het gebied van Jeugdhulp, de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Participatiewet zijn samengevoegd tot één document. Het idee achter het samenbrengen van de regelgeving op deze verschillende terreinen is dat de gemeente meer samenhang aanbrengt in de ondersteuning en dienstverlening aan de inwoners. Daarnaast wordt het nu eenvoudiger om maatwerk te leveren en echt te kunnen doen wat nodig is, zonder dat regels elkaar in de weg zitten. Met de verordening besloot de gemeenteraad de eigen bijdrage voor maatwerkvoorzieningen in de Wmo af te schaffen voor mensen met een laag inkomen. Hieronder vallen de begeleiding, dagbesteding, respijtzorg, huishoudelijke hulp, hulpmiddelen en woningaanpassingen. Mensen met een midden- of hoog inkomen gaan minder eigen bijdrage betalen voor deze voorzieningen.

Heiloo tekent 'Thuiszitterspact'

HEILOO - In Heiloo mag in de toekomst geen enkele jongere langer dan drie maanden thuiszitten zonder passend onderwijs of zorg. Dat doel stelt Heiloo zich, samen met andere gemeenten van Regio Noord-Kennemerland, voor 2020 en daarna. Om dat te kunnen bereiken ondertekende wethouder Elly Beens op 10 mei het 'Thuiszitterspact 2017' van de regio Noord-Kennemerland.

In het 'Thuiszitterspact 2017' bundelen professionals van scholen, gemeenten, jeugdhulp- en zorginstellingen en samenwerkingsverbanden in de regio Noord-Kennemerland hun krachten. Centraal in het handelen van alle partners staat het leerrecht van jongeren. Hoe dat in de praktijk precies wordt opgepakt, staat in een apart uitvoeringsplan. Daarin staan specifieke activiteiten en onderlinge afspraken over preventie (van thuiszitten), samenwerking met zorginstellingen en maatwerk.

Plastic afval zorgt voor ravage op straat

HEILOO - Het is noodzaak dat er een oplossing gevonden wordt voor het plastic afval dat buiten wordt opgehangen. Dat werd duidelijk na het verkrijgen van meerdere foto's van inwoners van Heiloo. Hierop zijn tuinen en straten bezaaid met afval te zien. De plasticzakken hangen op een lage hoogte waardoor het voor vogels, honden, katten en andere beesten heel gemakkelijk is de zakken open te scheuren en de afval te verspreiden.

Expositie in Galerie de Buitenkans

HEILOO - Stichting de Buitenkans heeft tot en met de zomer weer een aantal evenementen op de agenda staan, variërend van voorstellingen tot exposities en van wandelingen tot markten. Zo is tot en met 28 mei in Galerie de Buitenkans een expositie te zien van Josee Voormans, Kunstkollectief 'samen sterk' en Liesbeth Walsarie-Morsch. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur.

Veertig jaar Lourdesgroep Heiloo

HEILOO - De Lourdesgroep Heiloo bestaat veertig jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. De Lourdesgroep begint 21 mei met een jubileumviering in de Willibrorduskerk om 10.00 uur, waarin pastor Bas Rentmeester zal voorgaan. Vele uitnodigingen zijn reeds verstuurd, maar wellicht wilt u ook wel komen! U bent natuurlijk van harte welkom, zo laat de Lourdesgroep weten. Aansluitend is er een gezellig samenzijn in de Kerkstraat en ontmoetingsruimte met een feestelijk kopje koffie, een hapje en een drankje. Er is een mooie tentoonstelling van veertig jaar Lourdesgroep Heiloo te zien.

Reis naar Lourdes
De Lourdesgroep organiseert van 14 tot en met 21 oktober een feestelijke bedevaart - oftewel een jubileumreis - naar Lourdes. "Hierbij gebeurt er iets extra's, de exacte invulling blijft nog even een verrassing", zegt Liesbeth van Zelst-Oud namens de Lourdesgroep Heiloo. "Wel is al duidelijk dat we deze reis met de TGV vanuit Tourcoing (Noord Frankrijk) zullen reizen. Vanaf de Willibrorduskerk vertrekken we 's morgens vroeg met een touringcar naar Tourcoing."

Wilt u meer informatie over de jubileumviering en/of –reis? Neem dan vooral contact op met een van onze contactpersonen. Irma van Loon: 072-536056. Jan IJpelaan: 072-5334828. Loes van Noort: 072-5337837 of Hannie Wessel: 072-5333913.

Terugblik op muziektheatervoorstelling 'Als ik de zee maar zie' met verhaal van Victor Posch

V.l.n.r.: Victor Posch, Peter van Vleuten, Helen Botman en Fleur Jagt. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO/ ALKMAAR- Gemoedelijkheid, een vleugje poëtische mijmering, verbonden met de Noordzeekust en een sprookjesachtig verhaal van een visser met een dochter die danseres wilde worden maar moest weglopen van huis om haar droom waarheid te laten worden. De bekende Heilooër saxofonist Victor Posch zette vrijdag 12 mei op sympathieke wijze de verhalende toon in het eerste deel van de muziektheatervoorstelling 'Als ik de zee maar zie' in de Remonstranse kerk van Alkmaar.

Danseres Fleur Jagt beeldde het verhaal uit waarbij zelfverzekerdheid, gelukzaligheid en kwetsbaarheid elkaar afwisselden en het vrijheidsverlangen harstochtelijk werd bezongen. Gedanst werd zowel voor het publiek als door de zaal heen. De pianobegeleiding werd verzorgd door Victor Posch, die soms ook meezong en natuurlijk zijn partijtje blies op de saxofoon. Met veel uitdrukkingskracht zette Fleur een Zuid-Afrikaans gedicht neer dat in de voorstelling was verweven, zowel taal als bewegingen waren geladen met dramatische noodzaak.

Na de pauze trad zangeres Helen Botman op, samen met singer-songwriter Peter van Vleuten. Het betrof hier liedwerk in folkstijl met een crossover naar poëzie, aanhakend bij het thema. Helen zocht de vrijheid direct op door het uittrekken van haar hooggehakte goudkleurige schoenen en stond plots met blote voeten op de met zand bestrooide houten kerkvloer. De romantiek was volop aanwezig in een lied over de ongrijpbaarheid van de wind. Peter van Vleuten las voor de eerste keer zijn poëtische tekst voor waarbij de zee een persoonlijke gestalte aannam en ons zo vertrouwd werd. Later volgde een stemmingsvolle nazomerobservatie, rijk aan zintuigelijke waarneming. De dichterlijk-artistieke toets in de voorstelling was duidelijk gezet en werd door het cultuurpubliek zeker gewaardeerd. De kerkzaal was goed gevuld, er was ruime belangstelling. Helen Botman zong een Portugees lied ter nagedachtenis van een Argentijnse dichteres die de zee als laatste rustplaats koos om haar gekwelde, door ziekte geteisterde leven te beëindigen. Met arm- en handgebaren werd het verhaal subtiel uitgebeeld. Tot slot speelden de vier artiesten de titelsong 'Als ik de zee maar zie' waarbij het publiek uitbundig meeklapte. De voorstelling werd besloten in feestelijke, joyeuze sfeer, met daverend applaus en staande ovatie.

Tekst: Felix Hogeboom

Peter Busink onderscheiden met bronzen speld 'Ik ben helemaal perplex'

Burgemeester Hans Romeijn feliciteert Peter Busink. Stip Fotografie

HEILOO - Peter Busink kreeg maandagavond de bronzen speld van verdienste van de Nederlandse Volleybalbond (NeVoBo) opgespeld door burgemeester Hans Romeyn. Deze bronzen speld is de hoogste onderscheiding van de NeVoBo voor iemand die op regionaal niveau de volleybalsport ten dienste is geweest. Peter Busink krijgt deze bronzen speld voor zijn jarenlange inzet binnen de volleybalvereniging Effect.

De Heilooenaar is ruim veertig jaar verbonden aan de vereniging, als speler en trainer. Verder is hij al dertig jaar bestuurslid. Peter Busink was voorzitter, jeugdcommissaris, hoofdredacteur van het clubblad, materiaalcommissaris en nu is hij secretaris. Ook op culinair gebied is hij actief. Peter verzorgt de snert bij het snerttoernooi in december en verzorgt de hapjes op de vrijwilligersavond. Ook was hij vorig jaar de motor achter de jubileumcommissie tijdens het vijftigjarig bestaan van de club. Hij doet, ondanks zijn 73 jaar, nog steeds het liefst al zijn bezigheden op de fiets. "Ik ben helemaal perplex, heb helemaal niets gemerkt terwijl ik anders altijd wel iets in de gaten heb als er iets gaande is", aldus een blije Peter Busink. "Ze hebben het goed geheim gehouden".

Tekst: Yvonne van Stiphout

Verkeersdiploma voor groep 8 Paulusschool

Groep 8 met hun diploma. Van harte gefeliciteerd!

HEILOO - Goed nieuws van de Paulusschool. Alle kinderen uit groep 8 ontvingen deze week hun verkeersdiploma van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Ze hebben hiervoor een theorie- en praktijkexamen afgelegd.

Ingezonden: 'Bizonder' beeldje mist

De Buk Danny Boogie Band. Foto: Ineke Vijn

HEILOO - Heiloo is een bijzonder dorp. Er is enorm veel ruimte voor kunstenaars die als bisons op eindeloze prairies hun creatieve geesten de vrije loop kunnen laten. Voor 'de muzikale verbeelding' - een evenement dat gepland staat op landgoed Willibrordus op 20 en 21 mei - togen fotograaf Ineke Vijn en de Buk Danny Boogie Band op zaterdag 4 februari in de schemer naar de meest 'bisondere' plek in Heiloo. Zij maakten prachtige foto's van en een goed contact met de bison, de grond en de lucht. Ook maakten ze plannen voor een Bisong, een heuse 'Bison boogie opera'. Kortom, er is geen eind aan de muzikale verbeelding. Kom op vrijdag even op de fiets naar het Hoekstuk om wat Bisonbollen te kopen bij Bakker Kaandorp.

Ik rij op de Pastoor van Muyenweg. In mijn muzikale verbeelding ga ik vijftig jaar terug en zie ik Boer Bakker, de bul loper met reppelstilsky op weg naar weer een dekklus. Ineens dringt het tot me door: de Bison is weg. De sokkel is leeg. Laten we hopen dat hij even naar de dierenarts is of naar familie; even door de gemeente meegenomen voor een wasbeurt. Het zal toch niet dat hij het slachtoffer is van koper- of bronshonger? Want dat zou betekenen dat we zonder moeten. 'Bizonder'… Ik ga kaarsjes opsteken bij de sokkel. Om de 'Bisondere' plek te eren. Om Heiloo te eren. Wij zijn bijzonder, wat moeten we zonder de Bison? We kunnen toch niet Bisonder? Ik hoop gauw van iemand te horen!

Het voetstuk zonder de bizon.

Erwin Hoetjes

Bibliotheek Heiloo Uitslag Kinderjury en hulp bij digitale overheid

HEILOO - De bibliotheek Heiloo geeft u de uitslag van de Kinderjury 2017 en informeert u over de beginnerscursus 'Werken met de digitale overheid'.

Uitslag Kinderjury

In de bibliotheek konden de afgelopen weken alle kinderen uit Heiloo meedoen aan de Kinderjury. Zij lazen de nieuwste boeken (uit 2016) en schreven of tekenden daarover hun recensie. En, net als in de krant, mochten zij voor elk boek maximaal vijf sterren uitdelen. Er is volop gestemd! Volgens de kinderjuryleden uit Heiloo zijn dit de beste boeken:

Leeftijd tot 9 jaar:
Een paard voor Rik / Lida Dijkstra.
Een zomer vol ponyplezier (Manege Appelbloesem) / Pippa Young.
Het verhaal van Carl Mops / Fabiola Nonn.

Leeftijd vanaf 9 jaar:
Niek de Groot in topvorm / Lincoln Pierce.
Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl / Tosca Menten.
De ongelooflijke Ravi Ravioli / Jozua Douglas.

Uit de 167 ingeleverde stemkaartjes heeft de Bibliotheek Heiloo nog één gelukkige winnaar getrokken, die in de bibliotheek een goed gevulde tas mag komen ophalen, met onder andere een Bruna-cadeaubon. Deze winnaar is Joeri Vos (9 jaar).

Beginnerscursus 'Werken met de digitale overheid'
De overheid gaat digitaal, doet u mee? Tegenwoordig gaan acties als het aanvragen van een huurtoeslag, het zoeken naar werk en het doorgeven van een verhuizing allemaal digitaal. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan de cursus 'Werken met de digitale overheid' bij Bibliotheek Heiloo. Een nieuwe reeks start op vrijdag 19 mei. Deze cursus bestaat uit vier bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en het UWV.

Met veel tips en trucs en ruimte voor vragen. 'Werken met de digitale overheid' is als volledige serie, bestaande uit vier bijeenkomsten, te volgen. Opgeven kan bij de klantenservice via 072 - 5330670 of www.bibliotheekheiloo.nl.


<<<<KADER>>>>

Bibliotheek Heiloo op Hemelvaartsdag gesloten
Bibliotheek Heiloo is donderdag 25 mei (Hemelvaartsdag) gesloten. Op vrijdag 26 mei en zaterdag 27 mei is de bibliotheek normaal geopend.

Team Zhong Hua Wushu Dorssports scoort op Wushu Games Hoorn

Meester Wenhua Zheng ten midden van de deelnamende atleten en de organisator.

HEILOO/HOORN - Afgelopen weekend behaalde het team van Zhong Hua Wushu Dorssports tijdens de Wushu Games Hoorn wederom meerdere medailles in verschillende categorieën. Onder aanmoediging van familie en vrienden wisten de atleten van het bij Dorssports in Heiloo trainende kung fu team onder leiding van Shifu Wenhua Zheng in totaal dertien medailles mee naar huis te nemen.

Xinmei Reutelingsperger behaalde drie keer goud: met haar speervorm (Qiang shu), zwaardvorm (jianshu) en haar vuistvorm (Baguazhang). Ze wist hiermee ook de beker voor het beste allround resultaat bij de dames binnen te slepen. Goud was er ook voor Serena Tichelaar voor haar zwaardvorm (jianshu) en zilver voor haar vuistvorm (Chang Quan). De zwaardvorm (jianshu) van Sophie Bouwman was goed voor zilver en zij haalde brons met haar vuistvorm (Chang Quan). Brons was er ook voor Peter Bouwman met zijn vuistvorm (Cha Quan). Maarten Hulsbosch haalde met zijn dubbele dolkenvorm (Shuang Bi Shou) de zilveren medaille en ook Ellen IJsselmuiden scoorde met haar hellebaard (Pu Dao) een zilveren medaille. Janno van der Eem wist met zijn hellebaard (Pu Dao) de bronzen medaille te winnen, een zilveren was er voor hem voor zijn vuistvorm (Baguazhang). Met zijn dubbele zwaardvorm (Lin Jiao Dao) behaalde hij het goud. Sterre Kalter greep in een sterk deelnemersveld helaas net naast het edelmetaal. Het team van Zhong Hua Wushu Dorssports, gesponsord door Libra Energy en Dorssports Heiloo, kan met tevredenheid terugdenken aan een sportieve, gezellige en succesvolle dag.

Voor meer beeldmateriaal en informatie over Zhong Hua Wushu kunt u kijken op de Facebookpagina van Zhong Hua Wushu of op www.zhonghuawushu.nl.

HZV het Vennewater JO17-1 winnaar West 1 play-offs

V.l.n.r. achter: Hidde, Daan, Tom, Skip, Juriaan (coach). V.l.n.r. voor: Dolf (teammanager), René(begeleider), Jens, Tim, Dennis, Merlijn.

HEILOO - HZV het Vennewater JO17-1 heeft de zaalvoetbalfinale gewonnen van de play-offs West 1. In een spannende wedstrijd werd FC Marlene JO17-1 met 5-3 verslagen. Het team gaat nu op naar het Nederlands kampioenschap op 14 mei in Amsterdam. Als D- en C-junioren zijn ze al Nederlands kampioen geweest. Het is ontzettend knap dat ze nu als eerstejaars B-junioren weer mogen uitkomen op het NK zaalvoetbal. Op de foto de mannen met de schaal en medaille van de KNVB.

De laatste klaverjasdrive van het seizoen

HEILOO - Maandag 22 mei hebben we alweer onze laatste Klaverjasdrive van dit seizoen. We hebben ook weer een verloting met mooie prijzen. U bent allen, het liefst met partner, van harte welkom op onze locatie Cultureel centrum De Strandwal naast de Kapel, op Langoed Willibrordus in Heiloo (GGZ-terrein). Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of als u voor het eerst komt, meldt dit even bij een van onderstaande bestuursleden. Wij kunnen daar dan rekening mee houden! De zaal is open vanaf 19.00 uur. We beginnen om 19.30 uur en eindigen rond 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda via 072-5123271 of bij Ria via 072-5339345.

Trias atleet Jesper Peterse 6e van Nederland op de Tienkamp

HEILOO - Trias atleet Jesper Peterse presteerde tijdens de NK meerkamp in Emmeloord uitstekend. De A-junior verbeterde op de tien onderdelen in totaal bij negen onderdelen zijn persoonlijke record. Uiteindelijk waren zijn punten 6221 goed voor de zesde plaats.

Op zaterdag 6 mei organiseerde atletiekvereniging Trias de eerste competitie voor de C en D junioren. Er waren maar liefst driehonderdtwintig deelnemers. De junioren van atletiekvereniging Trias waren op dreef: C jongens werden tweede, C meiden derde, D meiden tiende en D jongens werden vijfde. De opvallendste prestatie kwam op naam van Nienke Madderom. Zij liep één van de snelste tijden ooit gelopen in Nederland op de 80 meter horden: 11.86 seconden. Helaas had ze teveel wind in de rug waardoor deze tijd nog niet officieel kan worden opgenomen.

Praktijk Hanneke Visser in Uitgeest helpt hooikoortsklachten verminderen

Hanneke Visser.

UITGEEST - We zitten midden in het hooikoortsseizoen. Bomen en grassen geven de bekende verschijnselen: niezen, een loopneus, jeukende ogen en kriebel in de keel. Medicijnen helpen soms om deze symptomen te verlichten, maar kunnen ook weer bijwerkingen geven. Het is niet nodig om met deze klachten te blijven lopen! In mijn praktijk werk ik met Bioresonantietherapie en acupunctuur. Bij hooikoortsklachten voeg ik daar meestal een of meerdere behandelingen met NAET aan toe. De resultaten zijn goed. Niet alleen ervaren mijn patiënten dat ze minder klachten hebben, ze voelen zich ook een stuk fitter. Van hooikoorts wordt je namelijk enorm moe.

Als u denkt dat dit iets voor u zou zijn, neem dan contact op. Ook middenin het hooikoortsseizoen is behandeling mogelijk en zinvol. Uiteraard kunt u ook met andere gezondheidsproblemen bij mij terecht. U kunt een vrijblijvende afspraak maken om te overleggen wat ik voor u zou kunnen betekenen. Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn website www.acupunctuuruitgeest.nl. U kunt mij ook telefonisch benaderen via 06-18224671.

Klein vertrouwd thuiszorgteam in Heiloo

Wijkverpleegkundige Marianne Kraakman met de heer Droog.

HEILOO - U kent ViVa! Zorggroep mogelijk van woonzorgcentra De Loet en Overkerck in Heiloo. Maar wist u ook dat ViVa! Zorggroep thuiszorg levert?

In Heiloo/Alkmaar werkt een gemotiveerd team dat bestaat uit verzorgenden en verpleegkundigen. Marianne Kraakman, wijkverpleegkundige van ViVa! Zorggroep: "Graag willen wij onze zorg en diensten in Heiloo en Alkmaar laten groeien. Wij werken zeven dagen per week en zijn vierentwintig uur per dag bereikbaar. Door het werken met een klein team zien onze cliënten veel bekende gezichten. Het voordeel van ons team is dat we direct met de zorg kunnen beginnen. Of cliënten nu kort- of langdurige zorg nodig hebben."

Meer informatie? Neem contact op met ons bureauzorgbemiddeling via telefoonnummer 088-995 86 40, zodat u met de wijkverpleegkundige Marianne Kraakman in contact wordt gebracht. NB: Als u lid bent van een ledenservice van een andere organisatie, kunt u evengoed thuiszorg van ViVa! Zorggroep krijgen.

Nieuw in Heiloo: Diëtistenpraktijk Alimentum

Fabienne Al (l) en Ingeborg Schoof.

HEILOO - Sinds kort is een vestiging geopend van Diëtistenpraktijk Alimentum aan de Kennemerstraatweg 452 in Heiloo. De praktijk startte in 2010 succesvol in de Zaanstreek (inmiddels achttien vestigingen!) en is nu ook uitgevlogen naar Heiloo.

Fabiënne Al en Ingeborg Schoof bieden kwalitatief hoogstaande voedings- en dieetadvisering in een professionele setting. Belangrijk is dat eten een leuke bezigheid is en blijft, ongeacht welke voedingsaanpassingen nodig zijn. Op deze wijze kunt u het eetpatroon beter volhouden en vergroot u de kans op een gewenst resultaat! Een dieet is een serieuze zaak en verdient een professionele aanpak.

Fabiënne Al is specifiek deskundig in hart- en vaatziekten, sportvoeding, oncologie, ondervoeding, sondevoeding en diabetes. Ingeborg Schoof is specifiek deskundig in COPD, oncologie, kinderdiëtetiek, ondervoeding en maag-Lever-darmproblematiek.

Wilt u graag een goed gesprek over uw voeding? Neem dan direct contact met ons op via 075-6411672 of info@alimentum.nl. Huisbezoek is mogelijk. Meer informatie kunt u vinden op www.alimentum.nl.

Lions schenken €7.500,- voor kids van De Vijfhoek

V.l.n.r.: Jan Valkering, René de Boer, Nout den Boer, Renate Bowra en Merk de Jager.

HEILOO - Het bestuur van de Stichting Vrienden van de Vijfhoek ontving zaterdag 13 mei in Brasserie in 't Groen een cheque ter waarde van 7.500 euro van de Lions Club Heiloo, Limmen en de Egmonden.
Voorzitter Nout den Boer: "Wij zijn onze club aan het opheffen en een van de laatste taken is het verdelen van de overgebleven tegoeden uit onze acties." De Lionsclub heeft ruim vijfendertig jaar bestaan. Jan Valkering, het laatste lid dat de oprichting nog heeft meegemaakt memoreert: "We hebben veel kunnen betekenen voor goede doelen en kunnen terugkijken op een mooie periode."

Penningmeester en secretaris Merk de Jager: "Voor de verdeling van onze resterende gelden kozen wij een aantal doelen. Als hoofddoel kwamen de kids van De Vijfhoek in aanmerking voor een aanzienlijk bedrag. Ook gaan we nog negen andere doelen steunen. Op deze wijze kunnen we dan ook de boeken met een goed gevoel afsluiten."
Namens de Vrienden van De Vijfhoek bedankten René de Boer en Renate Bowra de Lions voor alle support die de Lions in de loop der jaren geboden hebben aan De Vijfhoek.

Brasserie in 't Groen is een van de deelnemende restaurants aan de actie 'De burger van Heiloo', waarvan de opbrengst ook ten goede komt aan de Stichting Vrienden van De Vijfhoek. Voor meer info zie www.vriendenvandevijfhoek.nl.

Atletiekvereniging Castricum start loopgroep op de woensdagochtend

CASTRICUM - AV Castricum is onlangs gestart met een nieuwe trainingsgroep op woensdagochtend. De beginnende tot de wat al meer ervaren recreatieve hardlopers zijn van harte welkom bij deze groep. Net als bij alle loopgroepen van AVC zijn de trainingen gevarieerd en laagdrempelig. Bij de trainingen staat plezier voorop en ze worden in een ontspannen sfeer afgewerkt. De training wordt gehouden in het prachtige duingebied in de omgeving van de atletiekbaan. Onder enthousiaste leiding van de gediplomeerde en ervaren trainer Wim Noom wordt gewerkt aan conditieverbetering, en prestatieverbetering door middel van veelzijdige en blessure-preventieve trainingen. Het plezier in hardlopen staat hierbij voorop.

Begint het te kriebelen? Wilt u meer weten over deze trainingsgroep? Meldt u dan aan per e-mail bij samenverder@avcastricum.nl of kom op de woensdagochtend naar AVC, Sportpark De Duinloper aan de Zeeweg 4 in Castricum. De training start om 9.00 uur en eindigt om 10.15 uur.

Naast deze nieuwe training biedt AVC ook andere trainingen overdag op doordeweekse dagen. Op maandagochtend om 9.00 uur verzorgt trainer Jean Brakenhoff intervaltrainingen voor gevorderde hardlopers. Elke dinsdagmorgen vanaf 8.45 uur is onder leiding van trainster Annerieke Osinga een damesloopgroep actief en elke donderdagochtend begeleidt trainster Irma Straver vanaf 9.15 uur een groep die zich met sportief wandelen bezighoudt.

Clubkampioenschap Senioren Biljart Limmen

LIMMEN - Bij Senioren Biljart Limmen in het biljartpaleis in de Vredeburg is op dinsdag 10 mei het einde van de competitie 2016/2017 afgesloten met de traditionele wedstrijden om het Clubkampioenschap en de Harry Levering bokaal.

Voor deelname aan het Clubkampioenschap worden de eerste drie uit de A-, B- en C-klasse libre uitgenodigd voor deelname, dus negen deelnemers, die na loting verdeeld over drie pooltjes uitmaken wie de finale speelt. Een finaleplaats was er voor Ton Pater, Gerrit Tuyn en Jan Zonneveld. Ton was in vorm en wist beide partijen winnend af te sluiten en mag zich clubkampioen van het seizoen 2016/2017 noemen.

De finale voor de Harry Levering bokaal ging tussen Dick Heyne, Hans Vermast en Wim Groot. Hans Vermast, met een gewonnen en een verloren partij, net als de andere twee echter met een beter gemiddelde! Hij mocht daarom de hoofdprijs in ontvangst nemen met een bedrag van 50 euro van de sponsor Autobedrijf Harry Levering uit Limmen en de bijbehorende wisselbeker. Aan het eind van de middag vond de prijsuitreiking plaats van de reguliere competitie libre.

De kampioen van de A- klasse Dick Heyne, kampioen B-klasse Gerrit Tuyn, kampioen C-klasse Tebbe Tebbens, de beste van het bandstoten Leo Stoop en de eerste van de driebandencompetitie Kees Levering. De vereniging kijkt terug op een geslaagde middag met mooie prijzen voor de winnaars met een hapje en drankje voor de aanwezigen, mede dankzij enkele sponsoren.

De B(r)oertjes laten HZV Zegevieren

Daniel Ben Ami scoort 5-3 voor HZV het Vennewater.

HEILOO - Weer terug op het oude nest en met Onze Crocodile Stan en zijn broer Bram de Boer knokte HZV zich naar de volgende ronde. In de race naar de eerste divisie moest er met twee doelpunten verschil gewonnen worden om door te gaan in de nacompetitie. Het piepjonge team van Sander van Rijnsoever en Ronny Backer had dit goed in de oren geknoopt en na het eerste bedrijf stond het met de rust dan ook 4-1. Goals van Stan en Bram de Boer en Daniel Ben Ami, die tevens de eindstand op 5-3 bracht.

Onder leiding van de uitstekend fluitende leidsman de heer Moerbeek en assistenten werd het talrijke opgekomen publiek op zijn wenken bedient. Het fraaie slotakkoord bracht HZV dus een stap dichter bij de zo felbegeerde promotie, waartegen men al jaren aanhikt. De zeer goed gevulde tribunes zorgden voor een prima ontlading en het is goed te weten dat wij onze fans opnieuw iets te bieden hebben, namelijk de wedstrijd tegen Golden Stars uit Amsterdam. In de reguliere competitie hebben we een keer verloren een keer gewonnen van ze.

HZV speelt vrijdag 19 mei eerst thuis. Helaas niet in de Sporthal het Vennewater vanwege andere activiteiten. Als alternatief is gekozen voor Sporthal de Watertoren in Egmond aan Zee. Deze wedstrijd begint om 20.30 uur.

HSV JO 14-1 Kampioen Hoofdklasse

V.l.n.r.: Piet, Berend, Niels, Raul, Mats, Nick,Lucas, Ruben, Mika, Jeroen, Akar, Lucas, Jip, David, Stijn.

HEILOO - HSV JO 14-1 wist afgelopen zaterdag een unieke prestatie te leveren. Nadat de mannen van trainer/coach Martijn van Staalduinen, trainer Fons van Haastrecht en begeleider René Herts in het najaar in een nek-aan-nek race met Sporting Krommenie al kampioen waren geworden in de eerste klasse, werd er gepromoveerd naar de hoofdklasse. Ook daar werd de zegereeks voortgezet! Na overtuigende zeges tegen naaste concurrenten kon het kampioenschap in de wedstrijd tegen Volendam 14-2 op 11 mei worden behaald. Of het nu een off-day was, kampioen-stress of dat ze graag in een thuiswedstrijd kampioen wilden worden zullen we nooit weten, maar de benodigde winst voor het kampioenschap werd niet behaald. Dus moest er in de laatste wedstrijd tegen EDO alsnog gewonnen worden.

Onder fantastische weersomstandigheden en met veel publiek op de tribune werd deze wedstrijd thuis gespeeld en overtuigend met 4-1 gewonnen. Een kleine domper op de feestvreugde vormde het feit dat na een ongelukkig duel één van de spelers van EDO met een ambulance moest worden afgevoerd: beenletsel. Gelukkig was EDO zo sportief dat zij de wedstrijd gewoon wilden uitspelen. Deze geste werd bijzonder gewaardeerd en het uit-team werd door HSV getrakteerd op een patatje en een drankje. De sympathieke winnaars werden vervolgens luidkeels toegezongen en getrakteerd in de kantine. Daarna nam Jeugdcoördinator Leo van Meene het woord en feliciteerde het team van harte en overhandigde vervolgens de kampioensschaal. Daarna bleef het nog lang onrustig in De Basis.

Vidicrowd vlogteam

HEILOO - Tien sportvloggers zijn sinds drie weken in Heiloo actief. Deze jongens en meiden filmen bij de sportverenigingen in Heiloo sportwedstrijden die terug te zien zijn op de website van de Uitkijkpost. Op de foto Lara, Britt en Dewi met hun Vidicrowd trui waaraan de vloggers te herkennen zijn langs de velden. Heeft jouw sportvereniging een leuke wedstrijd of evenement? Laat het ons weten, het Vidicrowd vlogteam komt graag langs!

Ervaar het thuisgevoel bij TC Heiloo United

Mariëlle Poldervaart, (l) en Carolien Sterkman.

HEILOO - TC Heiloo United viert dit jaar haar tienjarig jubileum. In 2007 ontstond de vereniging uit een fusie van de tennisverenigingen HSV en TV Heiloo. De twee groepen zijn in de afgelopen tien jaar samengemolten tot een hechte club met maar liefst dertien uitstekend verzorgde banen (smashcourt en kunstgras) en een gezellige kantine die de hele week geopend is. Samen met twee nieuwe bestuursleden stel ik onze vereniging graag aan u voor.

Carolien Sterkman keerde in 2015 met haar gezin terug naar Heiloo, het dorp van haar jeugd. Ze bezoekt het tennispark regelmatig, als speelster en bestuurslid: "Het mooie van TC Heiloo United vind ik de grote betrokkenheid. Een grote groep leden is lid van een commissie en spant zich in om van deze club de gezelligste van Heiloo en omstreken te maken."
De jeugd van Heiloo hoeft zich dankzij Mariëlle Poldervaart, de trainers en de andere jeugdcommissieleden niet te vervelen. "Op vrijdagavond organiseren we bijvoorbeeld een sjoemelavond. In de zomer organiseren we een tenniskamp voor de jeugd en een toernooi voor jonge leden én niet-leden."
En de contributie? Die is voor kinderen expres laag gehouden: voor een paar euro per maand kan uw zoon of dochter iedere dag tennissen. Daarmee is tennis ook een ideale sport tijdens de zomerstop van voetbal of hockey.

Doet u mee?
Overweegt u zelf om met tennis te starten? U maakt een vliegende start als u deze zomer komt tennissen. Bijvoorbeeld door mee te doen aan een instuifavond (de eerstvolgende is op vrijdagavond 9 juni). Als u dan de smaak te pakken heeft, doet u mee aan één van de toernooien die we organiseren of onze vrijdagavondcompetitie die na de zomer weer van start gaat.
Carolien weet als geen ander dat tennis een sociale sport is: "Op de baan ben ik fanatiek maar het drankje na de wedstrijd vind ik minstens zo belangrijk. Daarom maak ik me er sterk voor dat leden overdag en 's avonds terecht kunnen in een gezellige en goed verzorgde kantine".

Bent u op zoek naar een nieuwe sport? Wij zorgen dat u zich thuisvoelt bij TC Heiloo. Maak kennis met onze gezellige club en kom overdag of 's avonds een keer sfeer proeven aan de Dors. Meer info op tchheiloounited.nl

Ton Verberne, voorzitter TC Heiloo.

Achtste schaaktitel voor Bob Stolp

LIMMEN - Op vrijdag 12 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne competitie. De spannende race om het kampioenschap kwam ten einde in het voordeel van Bob Stolp. Hij deed wat hij moest doen om zijn voorsprong op de ranglijst op Bert Hollander vast te houden: zijn partij winnen. Barry Blekmolen was het slachtoffer van de dadendrang van Stolp. Toen de witte dame binnen viel op h6, en ook nog hulp kreeg van een toren, was er voor Blekemolen geen houden meer aan. Het leverde Stolp zijn achtste clubkampioenschap sinds 2006 op.

Ook Bert Hollander won zijn partij. In het eindspel maakte hij het verschil met Jos Admiraal. Met vaste hand en superieure techniek wist Hollander een pluspion naar de overzijde te loodsen. De bronzen medaille was uiteindelijk voor Harold Ebels die Dick Aafjes versloeg. Ebels bereikte voordeel door een onzorgvuldige zet van Aafjes die de rokade moest opgeven. De centraal geposteerde koning bleef een mikpunt van aanvallen en rond de 25e zet barstte de zwarte stelling uit z'n voegen en kon Ebels een toren veroveren. De partij tussen Jan Levering en Tars Wanders leverde een zeer interessant eindspel op: de dame van Levering bleek uiteindelijk even sterk als toren, paard en pion van Wanders. Bij Marlies Sturk tegen Marc Voorwalt draaide alles om een pion compensatie die Sturk kreeg voor een geofferd stuk. De pion leverde tenslotte een vol punt op. Hidde Ebels bond Hans de Goede aan de zegekar. Een fraaie koningsaanval waarbij wit twee pionnen investeerde en de nodige risico's nam, werd De Goede noodlottig. Gertjan Hafkamp kreeg Robin Rommel op de knieën door een heerlijk stukoffer. De zwarte koningstelling opende zich en het verzet van Rommel was kansloos. Jan Brantjes kende dit seizoen een mooie eindsprint. Ook zijn opponent in de laatste ronde, Bert van Diermen, werd opgerold. Ook Nico Pepping finishte in stijl: verrassend versloeg hij Jan de Graaf. Jaap Limmen rekende vlot af met Adri Beentjes en Gijs Pouw besliste het duel met Harry Levering in zijn voordeel. De schakers van SV Vredeburg spelen nog een rapid-toernooi en besluiten het seizoen op 26 mei met een simultaan tegen niemand minder dan dertienvoudig Nederlands kampioen bij de vrouwen, Zhaoqin Peng!
Eindstand SV Vredeburg, 2016-2017, top 10: 1. Bob Stolp, 2. Bert Hollander, 3. Harold Ebels, 4. Sandra Hollander, 5. Barry Blekemolen, 6. Ed Stolp, 7. Niels Hageman, 8. Hidde Ebels, 9. Dick Aafjes, 10. Jos Admiraal.

HZV het Vennewater JO17-1 voor de derde keer Nederlands Kampioen

Trotse kampioenen.

HEILOO - Zondag 14 mei heeft het jeugdteam van zaalvoetbal vereniging HZV het Vennewater in hun nog prille loopbaan voor de derde keer het Nederlands kampioenschap behaald. Dit kampioenschap werd dit jaar in de Zuidhallen van Amsterdam gespeeld en als district kampioen van afdeling West 1 mocht HZV in een poule met SV Eindhoven, WSV (Apeldoorn) en (Venray) uitkomen. Deze poule werd met winst op SV Lake Valley en een gelijkspel tegen SV Eindhoven en WSV afgesloten wat een directe finale plaats opleverde. De twee gelijke spelen werden behaald door in beide wedstrijden door een speler als keeper in te zetten waarmee de tegenstanders letterlijk op het verkeerde been werd gezet. De zeer meelevende mee gereisde supporters waren ook uiterst verrast dat een finale plaats hiermee bereikt werd. De finale tegen SV Eindhoven werd met overtuigend spel met 3-1 gewonnen waarmee deze 1e jaars in deze leeftijdsklasse, zichzelf overtroffen! De groep die deze prestatie behaalde bestond uit: Tom Stekelenburg, Jens van Elier, Tim Tayler, Thijs Rinsema, Daan Piet, Stef Stiegelis, Dennis Bijlsma, Merlijn Henschen, Hidde Postma en Skip Biesterveld. Als coach en begeleiding waren Juriaan Piet, Dolf Henschen en René Bark voor dit succes verantwoordelijk. Bij thuiskomst werden de kampioenen nog mede door de burgemeester Hans Romeijn extra gehuldigd in de thuisbasis Sportcafé het Vennewater.

Voetbalteam JO15-3 van VV Limmen Ongeslagen kampioen in de 4de klasse

Voetbalteam JO15-3 van VV Limmen.

LIMMEN - Al een tijdje was het spannend, zouden deze heren kampioen worden of niet? Er werd gerekend en gerekend. Als ze deze week zouden winnen en volgende week van de directe concurrent, dan zou het feest zijn. Keurig deden de heren deze week wat er van ze verwacht werd. Ze gingen de rust in met een keurige 0-1 voorsprong, die in de tweede helft werd uitgebouwd naar 0-4. Langs de kant sijpelden er langzaam berichten bij de ouders binnen dat de concurrent gelijk had gespeeld. Dit tegen alle verwachtingen in. Het besef kwam, dan zijn we kampioen! Langs de kant vierden de wissels alvast een klein feestje, terwijl er in het veld nog hard gewerkt werd en het uiteindelijk 0-5 werd. Het eindsignaal klonk en het feest werd gevierd. Jongens gefeliciteerd met dit kampioenschap, jullie hebben er soms hard voor moeten werken. Heren van de Technische staf bedankt voor de begeleiding en trainingen van het afgelopen jaar.

Dames biljart clubkampioenschap 2016/2017 in de Vredeburg

V.l.n.r.: Marjan Pepping, Gre Baltus, Yvonne Valkering en Hanny van Duin.

LIMMEN - Onder de vleugels van de Vereniging Senioren Biljart Limmen is in de Vredeburg een biljartdamesgroep 'de Carambella's' actief die donderdagochtend 11 mei een toernooi om het clubkampioenschap hebben gehouden.

Geassisteerd door een aantal heren, werd het een gezellige maar ook spannende ochtend waarin de dames vol enthousiasme de strijd zijn aangegaan! De tien deelneemsters hebben na loting twee biljartwedstrijden gespeeld. De winnares is de biljartster die in die twee wedstrijden de minst aantal beurten nodig had. Marjan Pepping was de beste, een beker voor de eerste plaats en een wisselbeker mocht zij in ontvangst nemen. Een mooie tweede plaats was er voor Gre Baltus en de derde plaats werd bezet door Yvonne Valkering! Naast een herinnering gingen de winnaressen met een mooi flesje wijn naar huis !

Na afloop van het toernooi is de winnaar van de reguliere competitie 2016/2017 in het zonnetje gezet! De uitslag van de competitie, op de eerste plaats voor Hanny van Duin. Een zeer geslaagd, gezellig toernooi in de Vredeburg waar de dames met en hapje en drankje na afloop op konden terugkijken!

De Foresters O11-4 ongeslagen kampioen!

V.l.n.r: Ilias Assanakidis, Morris de Vries, Merijn Röling, Milan Koot, Joep van Schagen, Bram Baltus, Gerard Roozen, Mike Hogeling, Danny Maddox, Arjuna Bosch en coach Mark Koot.

Tijdens de laatste thuiswedstrijd tegen Zeevogels O11-4 werd het team van De Foresters O11-4 kampioen zonder ook maar één wedstrijd te verliezen. Na een 3-0 voorsprong sloegen de zenuwen een klein beetje toe, maar vlak na de 3-2 klonk het eindsignaal en konden de jongens een welverdiend feestje vieren.

TE KOOP: Koga Miyata herenfiets. In prima staat. Framemaat 57. Vraagprijs € 195,- Tel: 072 - 5331225

VERMIST SINDS 10 MEI: muisgrijze POES met witte sokjes, luisterend naar de naam Raisa. Komt uit omgeving ter Coulsterkerk. Tel. 5333217 of 06 -5361 1247

ZONDAG 21 MEI KOFFERBAKMARKT HEILOO. Gezellige markt op De Omloop in Heiloo van 9 uur tot 15 uur. www.kofferbakmarktheiloo.nl

Hulp in de huishouding aangeboden. Is het te veel voor u? Ik help u graag met het huishouden. Ik spreek nog niet zo veel Nederlands wel Engels en Portugees. U kan bellen op 072 - 2223648 of 06 - 2667 2531 Karina

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

PRAKTIJK/BEDRIJFSRUIMTE TE HUUR: 16m2 incl gas/wat/licht €295,= per mnd. Kennemerstaatweg 452 Heiloo 06 - 5130 2215

Beste schilder & stukadoor. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Dagje Dolfinarium, opa en oma ook mee. Huur een 9-persoonsbus. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Biedt zich aan: SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

Ook dit jaar weer GEZELLIGE STRAATMARKT in de NICOLAAS BEETSWEG te Heiloo op zaterdag 20 mei van 9 tot 15 uur

Ter overname goedlopende afslank/figuurcorrectie salon met klantenbestand in Heiloo. Evt. met bedrijfsruimte. Info: 06-535.40.535

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

T.K. Gazelle damesfiets, zgan, City Line, Shimano8speed. blauw/zilver.Van € 1150,- voor € 250,- Tel.06 -1217 2043

Rondje Noord-Holland in de Cabriolet met je zus of vriendin? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Door omstandigheden prachtig 6-persoons APPARTEMENT TE HUUR IN SPANJE in Altea. 3 slaapkamers, 2 badkamers, airco, en groot balkon met uitzicht op zee. Gemeenschappelijk zwembad met ligbedden in botanische tuin. Op loopafstand van pueblo Mascarat. Prijzen vanaf €595,- per week. Tel.06 - 1846 9728

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Zangles in Heiloo. Prive of met twee, kids & volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. 06 -4811 6691
www.zingjemee.nl

Student verhuizen? Huur een bedrijfsbus of aanhanger. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Castricums talent in finale 'Kunstbende'

v.l.n.r.: Sara Nijhuis, Ella van Gils en Mariëlle Kuin. Foto: Kunstbende Amsterdam

CASTRICUM - Afgelopen zondag heeft de Kunstbende de Meervaart in Amsterdam overgenomen. Voor deze zevenentwintigste editie was men in deze voorronde op zoek naar het Noord-Hollands jongerentalent op het gebied van kunst en cultuur. Alle talenten zijn tussen de dertien en achttien jaar en blinken uit in dans, dj, expo, fashion, film, muziek, taal of theater. In de categorie theater was Castricum vertegenwoordigd door twee acts. Er waren drie acts in deze categorie.

Deelnemers uit Castricum
De eerste deelnemers waren Ella van Gils (17, Castricum), Mariëlle Kuin (17, Uitgeest) en Sara Nijhuis (18, Egmond aan den Hoef). Deze dames zitten op het Bonhoeffer College en zijn daar ook betrokken bij Theater Bonhoeffer.

Ella en Mariëlle hebben dit jaar meegeschreven aan het stuk 'Wir sind Berliner'. Ella speelde ook mee en Mariëlle deed de grime. Sara heeft al eerder meegedaan met de voorrondes van Kunstbende en heeft zelfs al een keer Noord-Holland vertegenwoordigd in de finale in de categorie taal. Sara heeft Ella en Mariëlle enthousiast gemaakt om mee te gaan doen. Ella vond het erg leuk om op te treden in de Meervaart en het is bijzonder dat er twee acts uit Castricum kwamen. "Dat zegt toch wel iets over ons dorp".

Jeroen van Arkel. Foto: Kunstbende Amsterdam

Jeroen van Arkel (16, Castricum) verzorgde de tweede act uit Castricum. Hij zit op het Jac.P. Thijsse College en staat eigenlijk van jongs af aan al op het podium. Hij heeft er altijd van gehouden mensen aan het lachen te maken. Jeroen speelt al vier jaar mee in de musical van JPTeens. Hij was bijvoorbeeld de ezel in de musical 'Shrek'. Hij heeft het vak 'Theater' in zijn pakket en vindt dit natuurlijk fantastisch! "Aan de kunstbende meedoen voelde voor mij als een nieuw avontuur. Ik ging er dan ook zonder verwachtingen in". Jeroen deed mee met een cabaret/stand-up comedy act. Hij is tweede geworden achter de act van 'Strontvlieg'.

Finale
Ella van Gils, Mariëlle Kuin en Sara Nijhuis; de meiden van theatergroep Strontvlieg hebben zich gekwalificeerd voor de landelijke finale, die zal worden gehouden in de Westergasfabriek in Amsterdam. Met hun stuk "Een ballon vol" gaven ze het publiek de boodschap dat feesten met drank best oké kan zijn, als het maar niet te veel wordt. De jury sprak van een toffe vormgeving en een gedurfde, professionele performance die ook nog eens het meest theatraal was van de voorronde Noord-Holland/Amsterdam.
Op 1 juli 2017 vertegenwoordigen de meiden van Strontvlieg Noord-Holland in de categorie Theater. De hoofdprijs is een theaterstuk opvoeren op Oerol, het grootste theaterfestival in Nederland. Op weg naar de finale krijgen de meiden fotoshoots en professionele hulp bij het maken van een theaterstuk. Daarnaast mogen ze hun theaterstuk op meerdere events opvoeren.

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Politie waarschuwt voor bellende internetoplichters

Foto: Erika Dekker-de Groot

CASTRICUM - De politie ziet de afgelopen maanden een toename van zogenaamde Microsoftscams. Computergebruikers worden thuis gebeld door mensen die zeggen te bellen namens bijvoorbeeld Microsoft. En dat er een virus op de computer is gevonden. Dit kan dan alleen verwijderd worden door het downloaden van een bestandje, zodat de oplichter op afstand kan meekijken.

Gebrekkig Nederlands
Trap hier nooit in is de mededeling van Fred Ootes, teamleider Cybercrime van de politie Noord-Holland. "Die bellers laten je een klein bedrag overmaken en zeggen dat ze daarna je computer virusvrij maken. Ze kunnen dan echter al je bankgegevens zien en daar maken deze oplichters dankbaar gebruik van". Opvallend is ook dat de bellers vaak vrij gebrekkig Engels spreken. "Meestal is dit een indicatie dat het foute boel is", aldus Ootes.

Meteen ophangen
De politie in Noord-Holland telt alleen dit jaar al vijfenvijftig aangiften van dit soort feiten. Dat is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar. Mensen die wel gebeld zijn maar op tijd hebben opgehangen zijn hierbij niet meegeteld. In een zaak is bijvoorbeeld iemand voor maar liefst zesentwintigduizend euro gedupeerd.
Slachtoffers zijn hun geld altijd kwijt, omdat je als gedupeerde zelf de software hebt geïnstalleerd. Fred Ootes: "Ik benadruk nogmaals dat bedrijven als Microsoft nooit met dit soorten vragen met klanten bellen. Word je gebeld met een dergelijk verhaal, hang dan meteen weer op!"

De recherche ziet de laatste tijd nog een andere ontwikkeling en dat is dat er niet meer om geld wordt gevraagd, maar om betaling met online waardebonnen van bedrijven als iTunes. Ook in dat geval heb je te maken met oplichters.

Meer informatie over dit onderwerp kunt vinden op www.politie.nl of via deze link https://www.politie.nl/themas/microsoft-techscam.html

Bron: Politie Noord-Holland

Overleggroep Strandgebied Castricum (OSC) Toekomstperspectief en zonering kust centraal op 22 mei

CASTRICUM - Tijdens de vorige bijeenkomst van de Overleggroep Strandgebied Castricum stond het Kustpact centraal. Sindsdien heeft de tijd niet stilgestaan. Het Kustpact is inmiddels ondertekend door een groot aantal partijen, waaronder de gemeente Castricum. Een volgende stap is dat een kustzonering wordt opgesteld, waarmee inzichtelijk wordt gemaakt waar geen nieuwe recreatieve bebouwing is toegestaan en in welke delen wel en onder welke voorwaarden. Om te komen tot een gedragen zonering heeft de provincie Noord-Holland besloten dat eerst een gemeenschappelijke visie op de toekomst van de kust moet worden geformuleerd.

De bijeenkomst van de OSC op 22 mei is geheel gewijd aan dit onderwerp en wordt ingeleid door sprekers vanuit de provincie, de gemeente, de gezamenlijke natuurbeheerders, de strandondernemers en de strandhuisjeseigenaren. De bijeenkomst duurt van 20.00 tot 22.00 uur in het gemeentehuis van Castricum (in De Heerlijkheid, 2de verdieping). De bijeenkomst is openbaar en alle belangstellenden zijn bijzonder welkom. Inloop vanaf 19.30 uur.

Lichtend voorbeeld Zeeweg

V.l.n.r.: Dirk Boonstra (CaanZee), wethouder Kees Rood en Jan van der Meij (PWN) bij een van de nieuwe lantarenpalen langs het Zeeweg-fietspad.

CASTRICUM - Al lange tijd bestond bij velen een wens om verlichting langs het fietspad aan het beboste deel van de Zeeweg in Castricum. Een vrij kort, maar wel heel donker gedeelte. Dat moest ook donker blijven met het oog op Natura 2000, was het standpunt van de provincie. Toch werd een akkoord bereikt over een alternatief, dankzij goede samenwerking tussen de gemeente Castricum, PWN en de in organisatie CaanZee verenigde strandondernemers. Dit alternatief bestaat uit tien nieuwe lantaarnpalen met bewegingsmelders en aangepaste armaturen. Als iemand daar fietst, gaat het licht aan en als de fietser er voorbij is, gaat het licht weer uit. Sinds vorige week is het systeem in werking. De gemeente en CaanZee droegen bij aan de kosten. Inmiddels wordt nagegaan of de dynamische en natuurvriendelijke verlichting in de toekomst ook toepasbaar is op het strandplateau en de parkeerplaatsen bij het strand en bij De Hoep.

Voorleesmiddag bibliotheek Castricum 'Opa en het avontuur met Kikkie het Kikkertje'

Een pagina uit het boekje van Opa Piet.

CASTRICUM - Opa Piet leest voor in de Openbare bibliotheek in Castricum. Dat doet hij zaterdagmiddag 3 juni van 13.30 tot 15.30 uur. De toegang is gratis. Piet Bouma heeft dit boekje in eigen beheer uitgegeven. Het boekje is verkrijgbaar bij de boekwinkels Stumpel in Middenwaard in Heerhugowaard en Alkmaar in de Langestraat. Ook bij Opa Piet aan Bergkristal 9 in Heerhugowaard. Het boekje is te bestellen via pmhbouma@hotmail.com en telefonisch via 06-37192477.

Gospelkoor Connection viert 30-jarig jubileum

Optreden van het koor op de culturele manifestatie in (het nieuwe) Geesterhage, afgelopen maart.

CASTRICUM – Gospelkoor Connection bestaat (meer dan) dertig jaar en dat gaat gevierd worden met drie jubileumconcerten op 20 en 21 mei.

Connection heeft koorleden die al vanaf het eerste uur meezingen en een dirigente die sinds het eerste uur geen dirigeerstokje hanteert maar met veel bevlogenheid samen met koorleden zoekt naar muziek. Het koor zingt eigenlijk altijd meerstemmig. Sommige nummers a capella, andere begeleid door een eigen combo bestaande uit piano, gitaar, basgitaar, hobo, saxofoon en drums en bij bijzondere gelegenheden ook accordeon.

De jubileumproductie van Connection heet 'Een Nieuwe Wereld'. Dit is een muzikale zoektocht met liederen van de afgelopen dertig jaar en een enkele nieuwe met antwoorden op vragen die in deze dynamische tijd op ons afkomen. Antwoorden die misschien dichterbij zijn dan gedacht...
Als een van de eerste Castricumse koren gaat Connection optreden in het nieuwe theater Koningsduin in Geesterhage. Een bijzonder theater dat vraagt om niet zomaar een concert maar om een wervelende show. Daarom wordt er momenteel achter de schermen nog hard gewerkt aan decor, techniek, muziek, regie en organisatie.

Om de concerten op deze plek financieel mogelijk te maken zijn er sponsors gevonden in Castricum en omgeving. Ook mensen die Connection een warm hart toedragen - vrienden van het koor - leverden een bijdrage. Zoveel enthousiasme kan alleen maar in bijzondere muzikale momenten uitmonden.

Drie concerten
Gelukkig zijn er drie concerten gepland, namelijk op zaterdag 20 mei om 20.15 uur, zondag 21 mei om 15.15 uur en zondag 21 mei om 19.15 uur.

'Als er één schaap over de dam is…' Kempische Heideschapen maaien het gras

Kempische Heideschapen begrazen een aantal gebieden binnen Castricum. Foto: Bärbel Böhling

CASTRICUM - Landschapsbeheer Rinnegom gaat op verschillende plekken in de gemeente Castricum een proef uitvoeren door met tweehonderdvijftig Kempische Heideschapen het gras in van tevoren bepaalde gebieden te beheren. In plaats van een maaimachine zal er dit jaar drie keer gedurende een week een kudde door onze straten trekken. De dieren kwamen vorige week voor de eerste keer in actie. Een leuk gezicht en aanleiding voor tal van gesprekken.

Waarom geen maaimachine?
Het heeft een aantal jaren nodig maar dan maakt het echt het verschil. In tegenstelling tot een maaimachine graast een schaapskudde geleidelijk door een gebied. Insecten in het grasveld blijven gespaard, want aan een schapenbek kun je ontsnappen. De schapen laten ook her en der wat staan en zo blijven meer voedselplanten over. Of een droge halm, want die zijn weer belangrijk als voortplanting- en schuilmogelijkheid voor de kleine beestjes, bijvoorbeeld solitaire bijen.

Ook de vegetatie gaat veranderen en krijgt een grotere diversiteit. Een schaap helpt met zijn vacht maar ook met zijn uitwerpselen bij de verspreiding van bloemenzaden. In tegenstelling tot gras, dat door de wind wordt verspreidt, zijn bloemenzaden vaak op de hulp van dieren aangewezen. Misschien dat het grasveld in het eerste jaar nog een beetje rommelig erbij ligt maar zeker het tweede en derde jaar begint er een prachtige bloemenweide voor onze huisdeuren te liggen.

Grazende Kempische Heideschaapskudde van Landschapsbeheer Rinnegom. Foto: Bärbel Böhling

Ook in de grond hebben wij er profijt van
Een minder zichtbaar effect maar desalniettemin zeer belangrijk is de verschraling van de grond en de toevoer van humus aan de bodem als maaibeheer met schapen wordt uitgevoerd. Onze gemeentelijke gronden zijn over het algemeen arm aan organische bestanddelen en dat maakt dat hemelwater minder goed kan worden vastgehouden. In verband met klimaat adaptatie is het echter van groot belang dat onze bodems water zo veel mogelijk gaan bufferen om de afvoerleidingen te ontlasten. Schapen helpen een bodem weer vitaal te maken.

Maar het allermooiste effect is eigenlijk dat groen weer een nut krijgt. Dat het er niet alleen maar ligt en werk betekend, dat het een functie vervult en onderdeel wordt van een proces. In dit geval het voeden van de schapen. Als we dit aan onze kinderen kunnen laten zien komt de circulaire economie weer een stukje dichterbij.

Tekst: Bärbel Böhlin

<<KADER>>

Bijzondere dieren
Voor Marijke Dirkson van Landschapsbeheer Rinnegom zijn schapen heel bijzondere dieren en kunnen wij mensen veel van hen leren. "Schapen zijn alles behalve gek. Ik heb meegemaakt dat midden in de kudde een nest met weidevogeleieren lag. Alle schapen waren heel druk heen en weer aan het lopen, maar toen we vertrokken was het nest nog heel en alle eieren intact." De natuur zit toch complexer in elkaar dan wij vaak verwachten of denken te weten.

Herinrichtingsplan Kleibroek van tafel

Bart van Hofwegen richt het woord tot wethouder Steeman Foto: Erika Dekker - de Groot

CASTRICUM - Dat de herinrichting van de Kleibroek leeft bij de omwonenden, was al enige tijd duidelijk zichtbaar aan de spandoeken en protestborden langs de Kleibroek en op social media waar de gemeente en wethouder Steeman in het bijzonder het moesten ontgelden.

Maandagavond 8 mei gaven actievoerders ruim gehoor aan de oproep van de initiatiefnemers van de handtekeningenactie om gezamenlijk de ruim vierhonderd handtekeningen (ongeveer 85% van de huishoudens) aan te bieden aan wethouder Steeman. Dit om duidelijk te maken dat de actiebereidheid tegen het huidige herinrichtingsplan, met afsluiting van de zijwegen van de Kleibroek, hoog is. Die boodschap is luid en duidelijk overgekomen.

De wethouder gaf aan verheugd te zijn dat de omwonenden van de Kleibroek een glashelder antwoord gaven op zijn uitnodiging aan voor- en tegenstanders van de herinrichtingsplannen zich te melden via een speciale site van de gemeente Castricum. Dat de tegenstanders blijkbaar weinig vertrouwen hadden in de geëigende weg en ervoor kozen via een handtekeningenactie hun ideeën kenbaar te maken, doet hier niets aan af. Het gaat om een breed gedragen oplossing die goed is onderbouwd. Dat betekent dat de inspraak geslaagd is tot zover.

Wethouder Steeman kon de aanwezigen toezeggen dat het huidige plan van tafel gaat en er een nieuw plan zal worden ontwikkeld. Hierin worden alle reacties meegenomen en worden de omwonenden - via de vertegenwoordigers van de bomen-, duinplanten- en oranjebuurt - nauw betrokken. Hij kon echter niet toezeggen dat er geen enkele zijweg wordt afgesloten, maar dan alleen als het noodzakelijk is voor de verkeersveiligheid.

Tekst: Annemieke Ederzeel

Wandelen op Woensdag

Foto: Kees Stam

CASTRICUM - Elke woensdag, het hele jaar door, starten vanaf De Hoep in Castricum om 10.00 uur twee wandelingen: de 3-5 km en 7-10 km. Mensen die van langere tochten houden kunnen op de even weken een wandeling van 15 kilometer maken. Het startpunt ligt dan bij het NS-station van Castricum. De begintijd is eveneens 10.00 uur.

De wandeltochten op de woensdagochtend zijn al jaren een begrip in Castricum. Menig contact is gelegd en vele kilometers zijn gemaakt. De natuur van Castricum heeft veel te bieden. De wandelingen worden uitgezet en georganiseerd door een enthousiast team van wandelbegeleiders. Een lange of korte tocht, stevig doorstappen of juist wat rustiger aan, aan iedereen wordt gedacht.

Aan de wandeling zijn geen kosten verbonden en opgeven is niet nodig. Consumpties zijn voor eigen rekening en een duinkaart is nodig. Voor informatie kunt u contact opnemen met wandelcoördinator Charles Verstraete op 0251-650742.

Kunstenaars gezocht

CASTRICUM - Zondag 25 juni is er weer zo een gezellige braderie in het centrum van Castricum. In juni is dat met een stukje kunst op de markt. Dat betekent de gewone braderie georganiseerd door Starpromotions en daaraan vast een stukje kunstmarkt op de Noordkant van de Dorpsstraat. Ongeveer vanaf le Moulin. Bent u of kent u een kunstenaar die graag een keer zijn of haar werk wil laten zien en verkopen? Geeft u zich dan nu op voor de kunstmarkt bij Lijstenmakerij Bij Bakker via 0251-673977. De kosten voor een kraam bedragen 45 euro.

De Heer Tromp blaast 100 kaarsjes uit

Burgemeester Toon Mans en Jacob Tromp. Foto: Vera Festinova

AKERSLOOT - De heer Jacob (Jaap) Tromp uit Akersloot vierde dinsdag 9 mei zijn honderdste verjaardag. Groot feest in ViVa! woonzorgcomplex Strammerzoom waar zowel familie als bewoners de jarige kwamen feliciteren. Burgemeester Toon Mans kwam ook langs met een mooie bos bloemen voor meneer Tromp.

Jacob Tromp woont sinds viereneenhalf jaar in het woonzorgcomplex. Op de vraag hoe het met zijn gezondheid is, antwoordt hij: "Mag niet mopperen, ik lust alles en eet goed". Gezien zijn hoge leeftijd is hij niet meer in staat om heel veel te doen maar wat hij kan, doet hij zelf. Hij zegt een gelukkig leven gehad te hebben waarbij hij eenenvijftig jaar getrouwd was. Uit het huwelijk is één dochter geboren, Marijke. De heer Tromp komt uit een groot gezin, helaas zijn alle broers en zusters inmiddels overleden. Alleen één schoonzus leeft nog. In zijn werkzaam leven was hij ruim tweeëndertig jaar vorkheftruckchauffeur. Wat meneer Tromp nog erg is bijgebleven op het gebied van technologische ontwikkelingen is de gehele ontwikkeling van de auto. Heel blij was hij ook met zijn eerste auto.

Geheim van hoge leeftijd
"Door gezond te eten, drinken en doorademen heb ik deze hoge leeftijd bereikt", aldus de heer Tromp. Hij heeft nooit gesport en is vijftig jaar geleden gestopt met roken. Een groot deel van zijn leven had de inwoner van Akersloot een moestuin. Daarmee kwam hij veel in de buitenlucht en had hij ook voldoende beweging. DE tip van de heer Tromp voor onze lezers die ook zo oud willen worden is: "gewoon doorademen".

Burgemeester Toon Mans en Jacob Tromp. Foto: Vera Festinova

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuwe veilingmeester Hoeverveiling Egmond 'Ze is een lot uit de loterij'

Samanta de Groot en Cees Baaij. Foto: Evert Visser

EGMOND AAN DEN HOEF - De Hoeverveiling heeft een nieuwe veilingmeester. Samanta de Groot nam zaterdagavond in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef het stokje over van Cees Baaij.

Egmonders stellen sinds jaar en dag artikelen en diensten beschikbaar om deze tijdens de veiling van de hand te doen. De opbrengst gaat naar de Hoeverkerk, het jeugdwerk en sport- en muziekverenigingen. Net als voorgaande jaren was ook zaterdag de Hoeverveiling succesvol. De avond heeft bijna 18000 euro opgeleverd, zo laat Cees Baaij weten. Hij is blij met zijn opvolger die zaterdag met de veilingmeesters Cees Baaij, Gerard Belleman en Gerard Scholten op het podium stond. Cees: "Samanta is een lot uit de loterij". Ook Samanta is content met haar nieuwe functie. "Ik vond het onwijs leuk om te doen en dacht van tevoren: dat doe ik wel even, want praten is mijn vak. Maar dat viel nog tegen. Gelukkig heeft Cees mij de kneepjes van het vak geleerd. Hij liet mij weten dat ik de techniek snel oppakte." Samanta is voor deze functie 'formeel aangenomen' door de aanwezigen die hun stem moesten uitbrengen. Ook kreeg ze een luid applaus. "Dat vond ik wel heel bijzonder om mee te maken." Samanta gaat graag ook volgende jaar weer als veilingmeester aan de slag tijdens de Hoeverveiling. Scheidend veilingmeester Cees Baaij nam zijn rol als veilingmeester jarenlang met genoegen op zich. "Het is prachtig: je krijgt een feestje voorgeschoteld. Het was loeigezellig."

Bijles en dagje metselen
Het aanbod tijdens de Hoeverveiling was - als vanouds - uitgebreid. De giften varieerden van lekkernijen, bloemen en cadeaubonnen tot etentjes bij inwoners thuis, een portrettekening, een rondleiding in de Slotkapel, bijles, vissen op een kotter en een dagje metselen. Later op de vond werd zelfs een kuub (100 kilo) mest geveild. Dit 'goedje' leverde ruim driehonderd euro op. Verder waren kaarten voor de Huis en Hof-toer door Egmond aan den Hoef bijzonder. Dit is een kunst- en cultuurroute waarbij gastvrije bewoners bijzondere huizen, herbergen en hofsteden openstellen. Enkele dames van het vrouwenvoetbalteam B1 van Zeevogels assisteerden tijdens de veiling waarbij ze onder andere de geveilde producten lieten zien. Ook in een folder en op een groot scherm was informatie over de kavels zichtbaar.

Samanta de Groot en Cees Baaij Foto: Evert Visser
Rechts in beeld: Samanta de Groot en Cees Baaij. Links Gerard Belleman en twee leden van Zeevogels. Foto: Evert Visser

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Tegemoetkoming extra kosten chronisch zieken

CASTRICUM - Mensen die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, hebben vaak hoge kosten door medicijngebruik, artsenbezoek (reiskosten), behandelingen en dergelijke. Voor deze zogenaamde meerkosten kunnen mensen zich verzekeren, maar de verzekering vergoedt niet alle kosten.

Een deel van de groep chronisch zieken en mensen met een beperking heeft het sinds de veranderingen in het sociale domein financieel moeilijk vanwege hogere tarieven, hogere eigen bijdragen of een stapeling van kosten die niet meer worden vergoed. De gemeente Castricum gaat ook in 2017 deze mensen financieel tegemoetkomen als ze ook schoonmaakondersteuning krijgen. De gemeente gaat namelijk de kosten van het eigen aandeel aan deze ondersteuning vergoeden.

Voor wie?
Inwoners kunnen een financiële tegemoetkoming krijgen als ze ook schoonmaakondersteuning krijgen, maar die moeilijk kunnen betalen. Het gaat om de groep inwoners met een laag inkomen en beperkt vermogen maar ook om inwoners met een inkomen boven het sociaal minimum, die toch onder de 120% van de bijstandsnorm uit komen door de kosten die zij maken, óf doordat zij niet kunnen deelnemen aan bepaalde vergoedingsregelingen, óf doordat ze weinig vermogen hebben. De tegemoetkoming is voor maximaal acht uur per vier weken. De kosten van meer uren schoonmaakondersteuning komen voor eigen rekening.

In 2016 gold ook een tegemoetkoming van de gemeente voor deze doelgroep. Dit jaar is de tegemoetkoming voor de kosten van het eigen aandeel aan de schoonmaakondersteuning, en dus niet langer voor de overige kosten. Inwoners in deze doelgroep kunnen van de regeling gebruikmaken tot eind 2017.

De gemeente informeert alle mensen die vorig jaar voor deze regeling in aanmerking zijn gekomen. Anderen die denken in aanmerking te komen voor deze regeling, kunnen contact opnemen met het Sociaal Team van de gemeente via telefoonnummer 14 0251.

Teer Makelaars succesvol van start in Castricum

Links: Vanessa Vendel en rechts: Britt Nelis.

CASTRICUM - Dat er een nieuwe makelaar in Castricum is bijgekomen zal u niet zijn ontgaan. De eerste succesvolle woningtransacties zijn inmiddels een feit en menigeen weet het gezellige kantoor aan de Dorpsstraat te vinden. "We hebben een geweldige start gemaakt", zegt makelaar Vanessa Vendel. "Nu zullen we doorpakken en laten zien dat een professionele begeleiding en aandacht voor mens en woning een succesformule is die garant staat voor tevreden klanten."
"Castricum is een ontzettend leuk werkgebied en we voelen ons hier prima thuis", aldus de enthousiaste assistent-makelaar Britt Nelis. Teer Makelaars heeft in het kader van de opening van haar vijfde vestiging interessante acties in het vooruitzicht. "Houd onze website of Facebookpagina in de gaten of loop gewoon binnen voor informatie, ook op zaterdag. De koffie staat klaar."

Survival weekend JOEB

Terugblik op een mooie tijd. Foto: Remi Klinkhamer

EGMOND-BINNEN - Maar liefst eenendertig jongens en meisjes van dertien en veertien jaar vermaakten zich weer geweldig 'cool' in het weekend van 6 en 7 mei tijdens het JOEB Survival Weekend in Wilgje Buitensport in Buren. Zij kijken terug op een GPS wandeltocht op vrijdagavond, afsluitend met een kampvuur (en de hele nacht niet slapen), de highrope en spannend survivalparcours op zaterdag. Iedereen belandde hier in het koude water om vervolgens tot 23.00 uur wakker gehouden te worden rond het kampvuur en wat te denken van techno worckouts door Teun de Jumper? De zondag werd afgesloten met een steptocht door de mooie omgeving van Buren in de Neder-Betuwe. De stichting Vrienden van JOEB organiseert het JOEB Survival Weekend sinds 2009 elke twee jaar. De volgende editie voor dertien- en veertienjarigen vindt dus plaats in 2019.

Care For Hair Castricum

Kom gerust binnen bij Care For Hair.

CASTRICUM - U vindt CFH Care For Hair in Castricum aan de Dorpsstraat 75j en in Heiloo in Winkelcentrum het Hoekstuk. Ons team weet alles over de laatste trends en kniptechnieken, zodat onze stylisten uw haar elk bezoek weer fantastisch kunnen knippen, kleuren en stylen. Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn, kent CFH ruime openingstijden. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. U kunt de hele dag zonder afspraak binnenlopen, waarbij in de ochtenden tevens op afspraak wordt gewerkt. U kunt altijd een afspraak maken. Dit kan telefonisch onder openingstijden of 24/7 via de handige online tool op de website.

Stap gerust eens bij ons binnen voor een advies. Voor meer informatie over CFH en onze openingstijden kunt u kijken op www.careforhair.nl.