De Uitkijkpost

12 september 2018

De Uitkijkpost 12 september 2018


Thema 'In Europa' past bij Heiloo

Jaap de Graaf geeft uitleg over het schijnvliegveld. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Zaterdag 8 september opende wethouder Rob Opdam in de Verhalenkamer het Open Monumentenweekend Heiloo. De landelijke Stichting Open Monumentendag bepaalde ook dit jaar het thema: 'In Europa'.

Buitenlandse invloeden
Dat Heiloo helemaal bij Europa hoort staat vast. De buitenlandse invloed uit zich bijvoorbeeld in de naamgeving van straten als de Spanjaardslaan, een herinnering aan de Spaanse tijd, en de Van Aostastraat, vernoemd naar een Italiaanse grondeigenaar. Maar de buitenlandse invloeden zijn ook terug te vinden in materialen die bij monumenten gebruikt zijn en in vormgeving. Denkt u hier bijvoorbeeld aan de Franse en Engelse invloeden in de tuinen van Nijenburg en de Witte Kerk met zijn toren, een Europees bouwwerk. Maar ook het labyrint uit de Franse kathedraal van Chartres mag in de opsomming niet ontbreken.

Pakhuis Dekker, dat in 1917 gesticht werd door Jac. Dekker als opslagruimte voor zijn zaadhandel, was al vroeg een internationaal Heilooër bedrijf. Natuurlijk mag ook Onze Lieve Vrouw ter Nood niet worden vergeten. Hier komen jaarlijks vele pelgrims uit heel Europa naar toe.

Overzicht schijnvliegveld. Foto: STiP Fotografie
Wethouder Rob Opdam opent het Open Monumentenweekend in de Verhalenkamer. Foto: STiP Fotografie

Schijnvliegveld
Wat veel mensen niet weten is dat er in Heiloo tijdens de Tweede Wereldoorlog een schijnvliegveld was om de Duitse bezetter op een dwaalspoor te brengen. Een uitgesproken periode waar, in dit geval, niet gewenst contact met andere landen in Europa is geweest.

Naar aanleiding van het bombarderen van het vliegveld bij Bergen in mei 1940 en de te verwachten tegenmaatregelen van de geallieerden later in de oorlog, werd er in de omgeving van de T-splitsing van de Vennewatersweg/Het Malevoort aan de zuidkant van Heiloo, ter hoogte van Kruisdijk A en Kruisdijk B, eind 1940 een schijnvliegveld aangelegd. Een dummy-vliegtuig werd over een rail heen en weer gereden als er geallieerde vliegtuigen werden verwacht en de landingslichten werden ontstoken zodat de bemanning werd verleid hun bommen boven Heiloo te laten vallen omdat ze dachten het vliegveld Bergen te zien. Ter voorkoming van luchtlandingen werd er in deze omgeving, en ook elders, een netwerk van palen en prikkeldraad aangebracht. De commandopost van het vliegveld was gevestigd in een toenmalige bunker, deze lag aan de Vennewatersweg richting de Abdij van Egmond. Tegenwoordig is er niets meer te zien van het vliegveld.

Kennis doorvertellen
Tijdens zijn openingsspeech vertelde wethouder Rob Opdam hoe belangrijk het is om onze kennis van de historie van Heiloo door te vertellen aan nieuwe bewoners en de nieuwe generatie. Als voorbeeld vertelde de wethouder over een mevrouw die hem tijdens een bezoekje aan de houtwallen bij de Spanjaardslaan aansprak en geen idee had dat ze praatte over een stukje historie van Heiloo. Deze historische houtwallen hebben een opknapbeurt nodig. De mevrouw vond de dode takken in de greppel maar niets en vroeg de wethouder of er niet een crossbaantje gemaakt kon worden voor haar zoon die een fervent mountainbiker is.

Tekst: Yvonne van Stiphout

BiBaboerderij familiedag in 't Loo

Boer Bart en boerin Bibi van BiBaboerderij. Foto: aangeleverd

HEILOO - De BiBaboerderij is de gezelligste boerderij van Nederland en zaterdag 15 september komt BiBaboerderij tussen 12.00 en 16.00 uur naar winkelcentrum 't Loo. Door de BiBaboerderij worden kinderen spelenderwijs weer dichter bij de natuur gebracht. "Een koe is paars en melk komt uit de supermarkt" zijn uitspraken die er niet om liegen. Bibi de boerin zorgt voor iedereen op de BiBaboerderij en Bart is een beetje een onhandige boer. Verder leven er op de BiBaboerderij de Vivavogelverschrikker, de Didadiertjes, de Gigagroentes en de Fifafruitjes. Ze beleven samen de spannendste en leukste avonturen.

De Bibaboerderij is een kinderprogramma voor pre-school kids (2-6 jaar), dat iedere dag te zien is op RTL Telekids. De thema's zijn gebaseerd op educatie, verantwoord leven, gezond eten, respect voor het milieu en voor elkaar waarbij muziek een grote rol speelt.

Tijdens de BiBaboerderij familiedag in 't Loo is er van alles te doen:

Meet & Greet
Maak van dichtbij kennis met Bart, Bibi en de dieren. Gedurende de middag zijn er verschillende momenten om samen om de foto te gaan.

BiBaboerderij Show
Tijdens de show kunnen de kinderen meerdere liedjes meedansen en -zingen. Ook komen de kinderen van alles te weten over het leven op de boerderij. BiBaboerderij Show om: 12.30, 14.00, en 15.30 uur op het plein bij Bakkerij Hoetjes.

Tractorparcours
Een echt tractorparcours wordt opgesteld met diverse kleine traptractors. Wie weet het parcours zo snel mogelijk af te leggen met zijn tractor?

Boerderijspellen
Minimaal 6 verschillende boerderijspellen worden opgesteld zodat de kinderen zich helemaal kunnen uitleven.

Het tractorparcours en de boerderijspellen staan buiten voor het winkelcentrum, ter hoogte van de Hema.

Met zo'n leuk programma belooft het zaterdag een wel heel gezellige dag te worden in 't Loo. De combinatie van Meet & Greet, tractorrijden, spelletjes en niet te vergeten de BiBaboerderij Show maken deze middag helemaal compleet.

Eerste supermarkt in Heiloo ontvangt Samen Dementie Vriendelijk sticker

Mirjam van Dijk (l) ontvangt het certificaat uit handen van Herry Booij. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op maandag 10 september heeft mevrouw Mirjam van Dijk, supermarktmanager van Albert Heijn in 't Loo, de Samen Dementie Vriendelijk sticker en het bijbehorende certificaat ontvangen uit handen van Adri Steenhoek en Herry Booij, voorzitter en secretaris van Alzheimer Noord-Kennemerland.

Deze sticker en het certificaat worden uitgereikt aan organisaties of bedrijven die de cursus Samen Dementie Vriendelijk met succes hebben gevolgd. Door middel van deze cursus heeft het personeel van deze supermarkt de kennis over het herkennen en omgaan met dementie vergroot en heeft het aangegeven zich blijvend in te willen zetten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Alzheimer Nederland is zeer verheugd dat ook in Heiloo een supermarkt zich wil inzetten voor de steeds groter wordende groep ouderen in onze gemeente die met deze ernstige ziekte wordt geconfronteerd.

Door als supermarkt behulpzaam te zijn bij het verrichten van dagelijkse handelingen als boodschappen doen, kunnen mensen met dementie langer in hun vertrouwde omgeving blijven functioneren. Hopelijk krijgt deze aanpak navolging van de andere ondernemers in de gemeente.

Willibrordus Draait dit jaar Anders Door

Campagnebeeld WAAN Locatietheater Foto: Studio Noa Verhofstad

HEILOO - Met grote namen als Tim Knol en Hans Dorrestijn in de programmering pakt de organisatie van Willibrordrus Draait Anders Door dit jaar flink uit. Het festival vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 september op Landgoed Willibrordus.

Willibrordus Draait Anders door biedt 'voeding voor de geest' met flims, dansen, zingen en bewegen. Maar ook de innerlijke mens komt aan bod. Onder de luifel kun je terecht voor o.a. een 'hete pieper', een 'toffe tosti' en een hemelse koffie van Mocca d'Or. IJsmakerij ci Vediamo zorgt voor ambachtelijk schepijs en bij Keuken met Karakter kun je terecht voor vertrouwde lekkernijen.

Creatief voor kinderen
Vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Maak dan een origineel familieschilderij. Ouders, opa's en oma's mogen ook meehelpen om er wat moois van te maken. Bij de Workshop Toverlantaarn wordt volop gekleurd en geschilderd. Helemaal leuk als je ook nog een mooi verhaal hebt dat je erbij kunt vertellen. En als je altijd al je eigen postzegel hebt willen ontwerpen, dan moet je dit weekend aan de slag in de postzegelontwerpwedstrijd. Kortom, er is genoeg leuks te beleven.

Jong en oud
Niet alleen bij het familieschilderij kunnen jong en oud samen bezig zijn. Wat te denken van de Oud Standing Popquiz: een popquiz met muziekfragmenten uit de afgelopen 80 jaar. Doe ook mee met een team van maximaal zes personen. Bij voorkeur bestaande uit personen van alle leeftijden, dit vergroot de winkans aanzienlijk! Wanneer je liever in beweging bent, kunnen de voetjes van de vloer bij 'Dansen voor ouderen en jonger'. Henk Vasbinder zorgt voor gevarieerde live muziek met voor ieder wat wils, van jong tot oud.

Theater, film en koor
Natuurlijk is er nog veel meer te zien en te beleven. Wat te denken van de bijzondere voorstelling van WAAN Locatietheater, de filmpremière van 'Ce n'est pas la route' van de Alkmaarse Wesam Kareem met Syrische achtergrond, of het voor dit festival samengestelde generatiekoor? En dat is nog niet alles.

Het tijdschema met het volledige programma vindt u op www.willibrordusdraaitdoor.nl. Hier kunt u digitaal ook kaartjes bestellen. Het terrein van Landgoed Willibrord is zaterdag 15 en zaterdag 16 september open om 11.00 uur. De activiteiten starten beide dagen om 12.00 uur.

Tien vragen aan... René Knippenberg

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Heiloo, op de Cruijscamplaan. Samen met zus Petra heb ik daar een fijne jeugd gehad. Toen ik 19 jaar was, verhuisden mijn ouders naar de Haesackerlaan en ging ik studeren in Groningen. Na afronding van mijn studie heb ik nog op de Westerweg, Alle Hospervijver en de Koningsweg (Alkmaar) gewoond. Sinds 16 december 2017 wonen wij, Myra en ik, op de Oosterzijweg.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Dierenarts. In mijn huidige beroep als makelaar ga je veel met mensen om, dat is leuk, afwisselend en soms uitdagend. Met dieren zal dat niet anders zijn. Vroeger had mijn opa een boerderij en ik vond het prachtig om daar te spelen en de beesten te verzorgen. Het is er niet meer van gekomen om dierenarts te worden, maar tegenwoordig hebben wij twee katten en twee kippen. Aan de overkant staan twee geiten en bij de familie Dekker lopen paarden en schapen. Dus genoeg dieren om ons heen.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Opa (Bob) Knippenberg. Een gezellige man met veel humor, die mooi kon vertellen. Gastvrij, we waren er altijd welkom. Hij is helaas te vroeg overleden.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Tijdens mijn jeugd was Paul Nanne mijn vriend. Nu nog steeds hoor! In die tijd gingen wij o.a. hutten bouwen, aan brommers sleutelen en surfkarren maken. Paul was en is nog steeds veel handiger dan ik, dus ik was eigenlijk zijn knechtje. 30 jaar later is er eigenlijk weinig veranderd. Paul heeft in ons nieuwe huis veel gedaan en ik was wederom zijn knecht. Verder zijn schaatsen op straat en met de slee achter de auto bij een strenge winter mooie herinneringen.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Heiloo heeft veel mooie plekken, zoals mijn voorgangers al schreven, maar momenteel is dat toch wel ons uitzicht op de Oosterzijweg, samen met de geluiden van de lammetjes van de familie Dekker.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Voor een uitje met de smeerlappen. Waar de naam vandaan komt weet ik eigenlijk niet, maar dit is een vriendengroep waar we elk jaar een weekendje mee weggaan en dan gebeurt er elke keer wel iets bijzonders.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Mijn moeder heeft weleens tegen mij gezegd: zorg goed voor andere mensen, maar vergeet ook jezelf af en toe niet.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik tegenwoordig veel in onze tuin te vinden ben. Gras maaien, onkruid wieden, sproeien, kantjes knippen, noem maar op. Vroeger heb ik daar nooit interesse in gehad, maar het is nu best leuk om te doen. We hebben ook zes fruitbomen, waar de appels, peren en pruimen rijkelijk groeien.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Onze 'burgervader' is een aimabele, toegankelijke man en tevens een uitstekend bestuurder. Dat is niet altijd even makkelijk in de huidige tijd. Dus ik zou weinig veranderen momenteel. Hans heeft naast zijn ambtelijke kwaliteiten nog een ander talent, hij is namelijk een begenadigd speecher. Hij kan mensen op een hilarische manier op hun plaats zetten. Dat heb ik afgelopen vrijdag bij een bruiloft nog persoonlijk ondervonden.

10. Persoonlijke vraag van Ton Dekker:
'Jij bent makelaar en hebt onlangs je eigen woning gebouwd aan de Oosterzijweg. Waarom heb je ervoor gekozen op die plek je droomhuis te realiseren?'

De opa van een vriend van mij had een stukje grond op de Oosterzijweg. We hadden het idee om daar een twee-onder-een-kapwoning te bouwen. In die periode kwam er een ontwikkelaar, Amante Vastgoed, om 19 vrijstaande woningen te ontwikkelen. Zij boden ons, op dezelfde locatie, de kans om een van deze woningen te kopen en naar eigen inzicht te bouwen. Ik heb altijd aan de andere kant van Heiloo gewoond en we wilden toch wat meer landelijk wonen. Dit was dus de kans!

Ik geef de vragen door aan Paul Las van Bennekom. Mijn vraag is:
'Ik weet dat jij altijd de Uitkijkpost online leest, omdat je sinds een paar jaar in Spanje woont en daar een goedlopend hotel runt. Jij kan vast wel een paar leuke anekdotes vertellen over jouw belevenissen in hotel Doña Catalina.'

Elke maand theater voor kinderen in de bibliotheek

HEILOO - Vanaf nu is er elke maand een theatervoorstelling voor kinderen in Bibliotheek Heiloo. De voorstellingen zijn allemaal geïnspireerd op actuele, bekende prentenboeken. De bibliotheek wordt omgetoverd tot een intieme theatrale omgeving waardoor de opstap voor jonge kinderen (2 tot 6 jaar) naar theater zeer veilig aanvoelt.

Zondag 23 september om 11.00 uur is de voorstelling 'Griezelen, dat kan leuk worden'. Ontdek de lol van griezelen, samen met de heerlijk ondeugende krokodil uit het prentenboek Krrrrr…okodil.

Het gezelschap Potitco bestaat uit ervaren, creatieve theatermakers. Dit komt onder andere tot uiting in de karakteristieke vrolijke poppen van eigen hand. Ook wordt moderne technologie niet geschuwd om de voorstellingen te versterken. De beeldtaal is krachtig en mooi in balans met het gesproken woord. Omdat Wim Dam ook muzikant is ontstaat er een samenspel met muziek, waardoor de verhalen op een sprankelende wijze tot leven worden gewekt.

Kaarten à € 5 zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee. De voorstellingen duren ongeveer 40 minuten.

Visje eten met Stichting Gouden Dagen

Iedereen heeft ontzettend genoten van zon, zee, vis en ijs. Foto: aangeleverd

HEILOO - Maar liefst 13 ouderen stuurden de wens naar Stichting Gouden Dagen om nog eens lekker een visje te kunnen eten. Op 30 augustus jl. ging deze wens in vervulling. "Om kwart over elf reden we met drie rolstoelbussen en zes begeleiders naar strandpaviljoen De Uitkijk in Egmond aan Zee. Na het kopje koffie of thee werd er genoten van de kibbeling met friet en salade. Aangezien het prachtig weer was werd er aan de overkant bij Rosaria's IJssalon nog een lekker ijsje gegeten. Om half drie werden we weer keurig thuis gebracht." Wat hebben de deelnemers genoten van dit heerlijke uitje en wat is het toch fantastisch dat Stichting Gouden Dagen dergelijke wensen kan en mag vervullen!

Trudie Dekker-Groot Hulze

Heiloo is afgesloten

Ook al afgesloten! Hoe kom ik dan bij de hockeyclub? Chagrijnig rij ik door om uiteindelijk helemaal buitenom via de Vennewatersweg te laat op de club te komen. Hoe kan het toch dat tegelijkertijd alle toegangswegen worden afsloten of autoluw gemaakt worden?

Ik ben woonachtig in Plan Oost en ik moest op een woensdag naar de hockeyclub bij het Vennewater. Vanuit Plan Oost kun je meerdere kanten op om bij de sportvelden te komen. Normaal ga ik rechtsom via de Kerkelaan maar dat kon nu niet. Afgesloten wegens werk aan de weg. Rechtdoor via 't Loo op een woensdag kan ook niet wegens de weekmarkt. Dan maar naar links via de Stationsweg. Ook niet echt handig want daar is niet doorheen te komen vanwege de inmiddels bekende paaltjes. Volgende afslag dan maar via de Zevenhuizerlaan. Dicht, want daar staat een hele grote kraan die alles blokkeert, vanwege de bouw van een huis op de hoek. Weer verder kom je uiteindelijk bij de Vennewatersweg uit en rij je helemaal om Heiloo heen. En ben ik dus te laat op de training.

Grrrrrr… Werk in uitvoering, ontmoedigingsbeleid en dat allemaal tegelijkertijd. Is er dan niemand die dat even in de gaten houdt? Gevolg is dat heel Heiloo via de Stationsweg rijdt omdat dit de enige toegangsweg richting stationscentrum, sportvelden en Egmond is vanuit Plan Oost en Alkmaar. Het was toch juist de bedoeling dat daar minder verkeer zou rijden? Volgende keer ga ik weer op de fiets. Misschien is dat het beleid van de gemeente en werkt het dus wel. Sluit alles af en dan gaat iedereen vanzelf wel op de fiets i.p.v. met de auto. Toch wel slim bedacht!

Skapande Creatie & Communicatie

Foto: Arjan Hoogvorst

Skapande

Creatie & Communicatie

Michiel Ullers, communicatie- en marketingprofessional te Heiloo. Telefoon: 06 - 24 57 08 88, e-mail: michiel@skapande.nl. Website: www.skapande.nl.

HEILOO - Hoe vertel je iemand wie je bent, waar je huist, wat je doet en vooral wat je met een bepaalde dienstverlening voor anderen kunt betekenen? Wel, door als ondernemer de communicatie en marketing op orde te hebben. Lees: doelgericht naar buiten treden. Specialist op dit gebied is Michiel Ullers, die met zijn bedrijf Skapande ondernemers helpt zich efficiënt te profileren.

Hoewel recentelijk gestart met Skapande (Zweeds voor creatie), weet Michiel Ullers duidelijk waarover hij praat qua communicatie en marketing. Begrijpelijk, daar hij alles bij elkaar ruim vijftien jaar actief was voor onder meer het Noordhollands Dagblad en sportevenementenorganisatie Le Champion. Afgelopen januari trok Michiel de stoute schoenen aan door voor zichzelf te beginnen met Skapande. "Inmiddels heb ik al enkele mooie opdrachten in mijn portefeuille, voor ondernemers in en zelfs buiten de regio Heiloo. Wat ik doe, komt kort gezegd neer op het doeltreffend promoten van een merk, product en/of organisatie. Dat kan op diverse manieren."

Talloze opties
De zelf onder meer als bloggende hockeyvader actieve Heilooër begrijpt maar al te goed dat menig ondernemer de handen al vol heeft aan de eigen werkzaamheden. Iemand ziet al gauw door de bomen het bos niet meer, betreffende strategie en promotie. Er zijn tegenwoordig ook zó veel wegen te bewandelen. Voor Michiel Ullers en zijn gedegen media-achtergrond hebben die amper nog geheimen. "Wie wát dan ook onderneemt, kan op veel manieren naar buiten treden. Zowel via gedrukte als online media. Laatstgenoemde kanalen zijn niet meer weg te denken. Die móet je benutten, om de plank niet mis te slaan."

Kennis en kunde
Gedrukte lokale en/of regionale media, publicatie op internet, een eigen website, misschien gaan bloggen of zelfs ouderwets lopen flyeren… Waar kies je voor, wanneer je iets hebt te verkondigen? En wie vormen zoal de doelgroep? Skapande beschikt over alle kennis en kunde om daarmee te helpen. Sterker nog: kan het eventueel van a tot z verzorgen en daarmee iemand volledig ontzorgen. "Voor sommige mkb'ers volstaan geregelde publicaties in lokale media, anderen doen een sponsorbord bij de plaatselijke vereniging, terwijl een groeiend aantal partijen aantoonbaar baat heeft bij de nodige interactie via diverse digitale media. Wat te denken van uitpakken met jubileumactiviteiten, zoals ik dat momenteel voor een klant aan de hand heb! Het kan alle kanten op…"

Zo kan Skapande zelfs de schakel vormen tussen opdrachtgever en alle partijen en kanalen die nodig zijn, om een bepaalde boodschap ergens kenbaar te maken. Doordacht, eigentijds en uiteraard zo doeltreffend mogelijk. Kortom, op zoek naar aandacht voor een merk, product of dienst? Skapande verzorgt het tot in de puntjes.

Michiel Ullers: creatief in communicatie.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Collecte HandicapNL van 24 tot en met 29 september

HEILOO - Met twee uurtjes van jouw tijd maak je al een wereld van verschil in het leven van mensen met een handicap. Geef jij om hun geluk? Word collectant! Voor onze collecteweek zijn wij nog hard op zoek naar nieuwe collectanten.

Aanmelden voor collecteren in Heiloo kan bij Jan Molenkamp, tel.nr. 06-53665540 of e-mail j.a.molenkamp@gmail.com. Voor collecteren in Limmen kunt u zich opgeven bij Annemiek Schouten, tel.nr. 06-10567541 of e-mail aschouten73@hotmail.com.

Doel van de collecte
Het doel is mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een volwaardig leven te laten leiden, waarin zij hun talenten kunnen inzetten en ontwikkelen en op een voor hen passende manier kunnen participeren in de samenleving. De projecten die wij steunen, variëren van activiteiten die het leven verrijken tot initiatieven die de maatschappelijke participatie van mensen met een verstandelijke beperking bevorderen, bijvoorbeeld op het terrein van arbeid.                

Waar wordt het geld aan besteed?
50% voor aangevraagde projecten wordt besteed in de regio waarvoor reeds aanvragen voor de doelgroep zijn binnengekomen. De Alk (school voor speciaal basisonderwijs ) heeft wensen inzake skelters voor het auti-structuurplein en fitnessbenodigdheden voor de gym- en weerbaarheidslessen.

Wilt u meer weten over het fonds: www.handicap.nl.

Fuse in Cultuurkoepel

Fuse. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondag 23 september staat Fuse in de Cultuurkoepel in Heiloo.

Virtuoos, technisch begaafd en vooral tot in het merg muzikaal. In hun rol van huisband bij Podium Witteman en dankzij regelmatige optredens bij De Wereld Draait Door heeft Fuse zich de afgelopen jaren flink in de kijker gespeeld. De muzikanten van Fuse hebben achtergronden in klassieke muziek, jazz, pop en improvisatie. In een ietwat ongewone bezetting van strijkkwartet, contrabas en percussie laten ze hun, door henzelf bewerkte, favoriete muziek horen. Ritmisch werk van componisten als Bartók, Ravel en Monk, moderner werk van Daniel Schnyder en Nils Frahm en klassiekers van Bach en Ellington. Een topervaring om live mee te maken!

Zondag 23 september, Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang 15.00 uur. Kaarten € 20. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

"Rolstoelbus in Heiloo onmisbaar geworden"

De rolstoelbus is ook voor deze mevrouw een mooie uitkomst. Foto: aangeleverd

HEILOO - Voor mensen die voor hun mobiliteit afhankelijk zijn van een rolstoel is de hulp van de Stichting Rolstoelbus Heiloo onmisbaar. De stichting bestaat sinds 4 augustus 2018 35 jaar en dat wordt met een feestelijke receptie gevierd.

In 1983 begon een aantal enthousiaste vrijwilligers rolstoelafhankelijke mensen te vervoeren: een familiebezoekje, naar een ziekenhuis, revalidatiecentrum, naar een wedstrijd van AZ of zomaar een uitje. Met het gespecialiseerde vervoer door de mensen van Rolstoelbus Heiloo is het allemaal wat eenvoudiger te realiseren.

Secretaris èn chauffeur Frans Beudeker vertelt: "In de loop van die 35 jaar is gebleken dat wij in een grote en nog steeds toenemende behoefte voorzien. Eigenlijk zijn wij voor veel mensen onmisbaar geworden. Tegen een kleine vergoeding verzorgen wij vervoer op maat van soms zwaar gehandicapte mensen. Wij vervoeren van deur tot deur. Niet alleen in Heiloo en omgeving, maar ook naar bestemmingen elders in het land. Wij rijden 365 dagen per jaar vanaf 8.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds en maken 20 tot 30 ritten per week. Dat doen onze 14 chauffeurs, waarover onze klanten zeer tevreden zijn. Het gaat vaak om een zeer persoonlijke behandeling. Er ontstaan hechte banden. Het is dankbaar werk om te doen. Met het ouder worden van onze vrijwilligers hebben wij in de komende jaren wel behoefte aan nieuwe krachten. Dus ik zou zeggen: wie geïnteresseerd is, neem contact met ons op."

"Even voor de goede orde," valt penningmeester (èn chauffeur) Rob van Tuin Beudeker bij: "niemand bij de stichting wordt betaald en wij krijgen ook geen subsidie. Wij moeten de kosten dekken met de ritvergoedingen en donaties, en met dat geld dus ook de continuïteit van onze diensten veiligstellen. Vorig jaar hebben we voor de vijfde keer in ons bestaan een nieuwe bus aangeschaft. De oude had meer dan 200.000 km op de teller. De nieuwe heeft ook betere voorzieningen voor het vervoer. Het was een forse, maar noodzakelijke investering in de toekomst. We hebben een paar honderd trouwe donateurs, maar door verhuizingen en overlijden krimpt dat aantal de laatste jaren wel. Vandaar mijn oproep aan de valide medemens uit Heiloo en omstreken om waardering voor ons werk uit te spreken door ons te steunen met een jaarlijkse bijdrage van minstens € 10. Wij zijn trouwens door de Belastingdienst erkend als ANBI - een Algemeen Nut Beogende Instelling - en dat betekent dat voor goede gevers schenkingen fiscaal verrekenbaar zijn. Ach, wilt u ons rekeningnummer vermelden? NL52 RABO 0327 0397 60."

Beudeker en Van Tuin kijken met voldoening terug op 35 jaar en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Dat is een feestelijke receptie waard voor de huidige vrijwilligers, klanten, relaties, bestuurders en oud-medewerkers. De receptie wordt gehouden op 14 september 2018 (vanaf 16.00 uur) bij 'Keuken met Karakter', de Olvendijk 2 op Landgoed Willibrordus.

Meer informatie: www.rolstoelbusheiloo.nl

Tekst: Berend Izaks

Bijzondere nieuwbouw in project Zuiderloo

Foto: aangeleverd

HEILOO – Woensdag 19 september start de verkoop van 16 zogeheten 'MorgenWonen' woningen in het nieuwbouwproject Zuiderloo, ontwikkeld door BPD Ontwikkeling. De woningen van dit nieuwe woonconcept zijn gelegen aan de Lijsterbes in Heiloo.

De woningen van het type MorgenWonen zijn nieuwbouwwoningen, maar dan met een zeer korte bouwtijd. De woningen worden fabrieksmatig geproduceerd, hierdoor is een snelle realisatie mogelijk. In één dag zijn de woningen in elkaar gezet en vervolgens binnen twee weken afgewerkt. Door een groot aantal duurzame toepassingen, zoals zonnepanelen op het dak, zijn deze woningen energieneutraal bij normaal energiegebruik.

Het project wordt verkocht door Kuyper & Blom Makelaars in Heiloo en Rietveld Makelaars in Limmen. De woningen zijn gebouwd door VolkerWessels.

Er wordt tweemaal een open huis georganiseerd voor belangstellenden. Op woensdag 19 september van 17.00 tot 18.00 uur en op zaterdag 22 september van 11.00 tot 12.00 uur kunnen belangstellenden de modelwoningen bezichtigen aan de Lijsterbes 53, 55 of 57. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie over de woningen en de inschrijfprocedure is terug te vinden op de website: www.nieuwbouw-zuiderloo.nl.

De opkikkers van augustus

Even liefdevolle aandacht voor een kind is heel belangrijk. Foto: aangeleverd

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een opkikker van € 250 aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand augustus zijn gegeven aan R.K. Voetbalvereniging Limmen, Atletiekvereniging Trias in Heiloo en mevrouw B.A. Kubin in Heerhugowaard.

Ook Charlotte Zentveldt uit Alkmaar, die kindertehuis Batang Pinangga in de Filipijnen steunt, ontving een van de opkikkers. Batang Pinangga vangt verwaarloosde, misbruikte en mishandelde kinderen op. Zij geven de kinderen onderdak, eten, onderwijs en bovenal veel liefde. Elk jaar gaat een groep jongeren uit Nederland naar de Filipijnen om het geld te overhandigen dat zij hebben opgehaald en kennis te maken met het land. De Filipijnen is een land met veel armoede en een groot verschil tussen arm en rijk. Veel kinderen leven op straat of op de vuilnisbelt. Batang Pinangga probeert naast het opvangen van kinderen ook voorlichting te geven op rijke scholen, onderwijs in de buurt te verbeteren en kinderen terug te plaatsen in pleeggezinnen in de buurt. Voor meer informatie: http://batangpinangga.com. De organisatie is zeer dankbaar voor de donatie van kringloopwinkel Keer op Keer!

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Al 40 jaar buren

Foto: aangeleverd

HEILOO - Al 40 jaar wonen de buren van Baetenburg 25-26-27-28-29 naast elkaar. Dat is al een prestatie op zich zou je zeggen, maar wat het extra bijzonder maakt is dat ze nog nooit onenigheid hebben gehad. Ze lopen de deuren niet plat bij elkaar, maar komen wel bij elkaar op verjaardagen en helpen elkaar bij ziek en zeer. Een mooi jubileum, nu op naar de 50 jaar!

Rommelmarkt Groot Barlaken

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondag 16 september van 10.00 tot 14.00 uur vindt de grootste, leukste en gezelligste rommelmarkt van Heiloo weer plaats. Er zijn weer heel veel mooie, leuke, grappige, nieuwe en gebruikte spulletjes voor kleine prijsjes! U komt toch zeker ook even langs? Voor meer informatie: grootbarlakenrommelmarkt@gmail.com.

BoekStart viert 10-jarig bestaan

Op jonge leeftijd beginnen met lezen is belangrijk. Foto: aangeleverd

HEILOO - BoekStart is er voor de allerkleinsten en bestaat 10 jaar.

De Gouden Wikkel-actie
Stoffen- en knisperboekjes - baby's zijn er dol op. Maak jij in september je kindje gratis lid van Bibliotheek Heiloo én vind je een Gouden Wikkel in het koffertje? Dan winnen jullie een verrassing!

Hoe werkt het?
Als je baby ongeveer drie maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor het BoekStartkoffertje. Ga met de waardebon naar de bibliotheek, maak je baby lid en ontvang het gratis BoekStartkoffertje. En bekijk meteen welke nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken en lenen.

Baby's houden van boeken
Kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Voorlezen versterkt bovendien de band met je baby. Vanuit deze gedachtes is BoekStart ontstaan, een programma waarin kinderen van 0 tot 4 jaar samen met hun ouders van boeken kunnen genieten. Vanaf het moment dat een kind drie maanden is, kun je samen al 'speellezen' (plaatjes kijken, praten en zingen). Het is dus heel belangrijk dat kinderen al heel jong ontdekken hoe leuk boekjes zijn! Meer informatie is te vinden op www.boekstart.nl.

Uit de Raad

Burgemeester Romeyn omringd door de wethouders. Foto: aangeleverd

HEILOO - Een prachtige nazomerzaterdag, ideaal voor Uit & Zo. Ook de gemeenteraad van Heiloo was met een kraam aanwezig. Een aantal inwoners knoopte een gesprek aan met een raadslid om zich te laten informeren. Of ze vertrouwden hun punt toe aan papier. Dat ging om heel uiteenlopende zaken: een wens voor een speelplek tot een veilig alternatief voor een spoorwegovergang.

Een fietsende inwoner is te spreken over de schone fietspaden en nieuwe bewoners benadrukten in een schriftelijke reactie dat ze het fantastisch vinden in Heiloo. Er zaten ook tips en suggesties bij waar de gemeente haar voordeel mee kan doen. Het blijkt dat sommige inwoners nog niet op de hoogte zijn van het meldpunt openbare ruimte. Een eenvoudige manier om via de website van de gemeente melding te maken wanneer er bijvoorbeeld iets vies of kapot is in uw omgeving of om uw mening te geven over het groenonderhoud.

Ook goed om te weten: elke inwoner van Heiloo kan een voorstel op de agenda van de gemeenteraad zetten. Dat wordt ook wel een burgerinitiatief genoemd. Het moet een onderwerp zijn dat voor de inwoners van Heiloo of een groep inwoners van belang is. Meer informatie vindt u op de website van de gemeente Heiloo via de zoekopdracht burgerinitiatief. U kunt de gemeenteraad ook mailen via griffie@heiloo.nl.

Zomerfeest Radboudschool

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op de eerste vrijdag van het nieuwe schooljaar viert de Radboudschool traditiegetrouw het zomerfeest. Waar het feest vorig jaar helaas geen doorgang kon vinden wegens de slechte weersomstandigheden, ging de organisatie (in handen van de ouderraad) er dit jaar weer helemaal voor! Afgelopen vrijdag was het zover.

Met het thema 'camping' werd het vakantiegevoel nog even vastgehouden. Het schoolplein was leuk aangekleed, waarbij zelfs een zwembad en vouwwagen niet ontbraken. Op het plein waren diverse spelletjes uitgestald, waaronder een afwasrace, waterpong, reuzemikado, badminton, touwtrekken, minidisco en natuurlijk het inmiddels bekende zoenensjoelen. Er was een campingcupcakecup-wedstrijd, een talentenjacht en Jordy zorgde voor de sfeer op het podium met muziek en een bingo! Met de patatbus van de Vlaminck, saté en broodjes knakworst was er genoeg te eten en uiteraard te drinken. Onder het genot van iets lekkers werd er bijgekletst door de ouders terwijl de kinderen zich prima vermaakten met de spelletjes. Zelfs de regen aan het einde van het feest mocht de pret niet drukken. Een aantal spelletjes verhuisde naar binnen en de regen zorgde voor een gezellig vol podium tijdens de laatste bingoronde. Al met al weer een geslaagde start van het nieuwe schooljaar.

Het is gezellig druk tijdens het zomerfeest. Foto: aangeleverd

Theaterconcert Koor sWing

Koor sWing. Foto: Ton Thomassen

HEILOO - Koor sWing brengt op zondag 4 november onder regie van Carien van Opstal en Geke Riemslag en onder muzikale leiding van Olaf van Rijn het bijzondere theaterconcert 'Vreemde Zaken'. Op luchtige wijze combineert sWing zang met theater. Koor sWing is een gemengd koor dat onder leiding van dirigent Olaf van Rijn vierstemmig zingt. In zeventien nummers, waaronder Skyfall (Adele), Love is a losing game (Amy Winehouse) en My baby just cares for me (Nina Simone) zingt sWing over de verschillende facetten van de liefde. Het verhaal dat door strijkers (Sandra Kox en leerlingen van het muziekatelier Alkmaar) wordt begeleid en tussendoor wordt verteld, draait om de ontrouw en jaloezie van de goden uit de Griekse mythologie. De pianobegeleiding en –arrangementen zijn van Hendrik-Jan Bosma.

Cultuurkoepel Landgoed Willibrordus Heiloo, 4 november, aanvang 15.00 uur. Toegang: voorverkoop € 10; kinderen tot 12 jaar € 5. Meer info: www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Vroege herfst in het Heilooërbos

Eekhoorntjesbrood. Foto: Paul ten Have

HEILOO - Met de lange droogteperiode van afgelopen tijd was het de vraag of er deze herfst nog wel paddenstoelen zouden verschijnen in het bos.

Gelukkig lijkt dat wel mee te vallen, want er zijn al aardig wat russula's en boleten te zien. Ook verder lijkt het al aardig herfstig te worden in het bos, met felgekleurde bessen van lijsterbes, gelderse roos en meidoorn. Maar bij de maandelijkse IVN-natuurwandeling in het Heilooërbos, zondagmorgen 16 september, gaat het toch vooral om de paddenstoelen. Dat zijn de vruchtlichamen van zwammen die permanent in de grond of in hout aanwezig zijn. Ze komen tevoorschijn als de omstandigheden gunstig zijn, vooral bij vochtig weer en als het niet te koud is.

De start is om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en de wandeling duurt ongeveer twee uur weg. Een spiegeltje om onder de hoedjes van de paddenstoelen te kijken komt goed van pas. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn € 2,50) wordt op prijs gesteld.

Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-5325110. Kijk ook op www.ivn.nl/nkl/.

SuperSchoon Festival: het gezelligste duurzaamheidsfestival voor jong en oud

The Re-Cyclists. Foto: Gerard van Warmerdam

HEILOO - Het SuperSchoon Festival komt eraan op zondag 23 september in Heiloo (achter basisschool Meander aan de Ypesteinerlaan). Van 12.00–17.00 uur kunnen bezoekers genieten van livemuziek, lekker eten en drinken, theater, een lokale en duurzame markt en leuke educatieve activiteiten voor kinderen. Iedereen is welkom op het gratis festival.

Programma van 12.00–17.00 uur

Om 12.00 uur start het programma met straattheater, kindertheater en livemuziek. Kinderen kunnen zich laten schminken met vegan schmink, klimmen en klauteren op de stormbaan en meedoen aan het plastic soep spel. Aan eten en drinken is ook gedacht: er zijn biologische frietjes, ijsjes, (h)eerlijke biologische koffie van de koffiekar en smakelijke hartige en zoete creaties van Miss Bean die allemaal biologisch, veganistisch, suikervrij en glutenarm zijn!

12.00 : SuperSchoon Festival van start
12.30 : Opening door wethouder Rob Opdam
12.40 : Straattheater 'The Re-Cyclists'
13.15 : Optreden 'All the King's Daughters'
13.30 : Kindertheater 'Kabouter Zibbedeus'
14.30 : Straattheater 'The Re-Cyclists'
15.00 : Optreden 'Yorick van Norden'
15.15 : Kindertheater 'Kabouter Zibbedeus'
16.00 : Straattheater 'The Re-Cyclists'
17.00 : SuperSchoon Festival afgelopen

Het festival wil de bezoekers vooral op een positieve manier inspireren voor een duurzamere levensstijl. Zo leren kinderen spelenderwijs over het voorkomen van zwerfafval en kunnen ouders zich onder het genot van livemuziek en een hapje en drankje laten informeren over duurzame en lokale producten.

De gemeente Heiloo is aanwezig met informatie over onder meer afval scheiden en zwerfafvalacties. Ook kan iedereen zijn of haar idee voor een zwerfafvalvrije omgeving achterlaten. Wie nu al een idee of wens heeft kan dit kwijt op Facebook.com/SuperSchoonFestival. Wie dat doet vóór vrijdag 14 september om 11.00 uur maakt kans op een Dopper, op te halen bij het festival.

Honden zwemuurtje in het Baafje

Foto: Yvonne Ursem

HEILOO - Op maandag 10 september van 18.30 tot 20.00 uur mochten de honden het water in bij Zwembad Het Baafje. Ieder jaar een geliefd uitje voor menig hond en zijn of haar baasje. Op de foto Lorenzo en zijn grote vriend Tank. Met het 'hondenzwemmen' komt het einde aan een prachtig zwemseizoen.

Workshop lindyhop

Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Op vrijdagochtend 21 september organiseert Welzijn Castricum samen met Bibliotheek Kennemerwaard, Alzheimer Midden-Kennemerland en de Evean ledenvereniging een workshop lindyhop. De lindyhop is een Afro-Amerikaanse jazzdance. Deze workshop in de bibliotheek in Akersloot wordt verzorgd door Wynzen Pauzenga en Pauline Jansen. Zij promoten bewegen als preventie voor diverse klachten. Dansen, met name lindyhop, is volgens hun de vorm om dat langdurig op een leuke manier vol te houden.

Dansen op jazzmuziek
De lindyhop is een typische black bottom-dans, een social dance vrijwel altijd met een partner, die gebaseerd is op een combinatie van charleston en tapdans, en wordt gedanst op de swingmuziek uit die tijd. Synoniemen voor lindyhop zijn swing en swingdance. Later is deze dans geëvolueerd naar jive en rock-'n-roll. Pauline Jansen en Wynzen Pauzenga, in 1987 en 1988 afgestudeerd als fysiotherapeuten, zijn overtuigd van hun missie: op een leuke manier structureel bewegen als onderhoud van lichaam en geest.

Lindyhop wordt gedanst op jazzmuziek uit de jaren '20 en '30, zeer herkenbaar voor ouderen. Bij het horen van deze muziek gaan deze ouderen als vanzelf bewegen. Zeker ook bij dementerenden zetten Pauline en Wynzen dit in om te activeren. Op een eenvoudige, toepasselijke manier geven ze danslessen aan deze doelgroep. Daarbij worden uiteraard fysiotherapeutische aspecten meegenomen. Er wordt op een speelse manier gewerkt aan kracht, mobiliteit, conditie en coördinatie. Goed voor zowel lichaam als geest. Meer informatie kunt u vinden op www.frunsdansstudio.nl.

Aanmelden
Wilt u graag meedoen? U bent van harte welkom op vrijdagochtend 21 september in de bibliotheek in Akersloot (Rembrandtsingel 1) van 10.00 tot 11.00 uur. Deelname kost € 3. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de klantenservice in een van onze vestigingen (u betaalt met pin).

Blues en beeldende kunst in museumhoeve Overslot

In het rariteitenkabinet is van alles te zien. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - In september krijgen we de nazomerblues in de oeroude hoeve met de fabelachtige akoestiek. Op zondag 16 september speelt Sweet Mary Jane met topgitarist Fred van Willigen en een week later worden we blij van de blues van de doorgewinterde muzikanten van The Blouzz.

Museumhoeve Overslot is een culturele ontmoetingsplaats waar Egmonders én bezoekers vanuit alle windstreken kunnen genieten van een authentiek 17e-eeuws rariteitenkabinet en een schelpenmuseum waar zoveel wonderbaarlijke zaken te zien zijn dat men hier gerust even de tijd voor moet nemen. Daarnaast is er een kleine permanente tentoonstelling van wisselende samenstelling te zien met een selectie uit meer dan 1000 jaar beeldende kunst uit Egmond, waaronder 'De Egmondse School van George Hitchcock', waarvan de film die dr. Peter van den Berg gemaakt heeft met commentaar van Jeroen Krabbé permanent in Overslot te zien is op groot beeld.

De toegang tot deze schatkamer in het historische hart van Egmond is vrij, maar een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. Museumhoeve Overslot is gelegen aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef, en is ieder weekend open vanaf 14.00 uur, met wekelijks op zondagmiddag van 16.00 tot 18.00 bijzondere concerten.

Geef een nieuwe draai aan je loopbaan Op zoek naar iets anders? Kom het ontdekken bij Blosse!

Is werken in de kinderopvang iets voor jou? Foto: aangeleverd

REGIO - Op woensdag 26 september van 10.00-16.00 uur zet Blosse de deuren van haar kindcentra open voor de Blosse Beleving. Blosse nodigt je van harte uit om te ontdekken of werken in de opvang en/of onderwijs (weer) iets voor jou kan zijn.

Werken met kinderen is de meest inspirerende en ontroerende baan die je maar kunt hebben. Misschien heb je in je jonge jaren voor een heel ander beroep gekozen, maar kriebelt er stiekem toch iets bij je dat werken met kinderen je zo leuk lijkt. Hoe kom je erachter of dit kriebeltje écht kan worden? Kom op 26 september vrijblijvend bij ons langs. Proef de sfeer, praat met de pedagogisch medewerkers of leerkrachten op de groep en ontdek het zelf.

Onze HRM-afdeling in het servicebureau in Heerhugowaard staat voor je klaar met antwoorden op je vragen. Heb je misschien andere diploma's nodig, wat zijn de bijscholings- of omscholingsmogelijkheden, stageplaatsen, inkomensplaatje, vraag maar raak! Je kunt langskomen, maar natuurlijk ook even bellen of mailen.

Meer informatie vind je op www.blosse.nl/blossebeleving.

Geslaagde opening seizoen 2018/2019 Senioren Biljart Limmen

V.l.n.r. Truus Glorie, Willie Piepers, Ina Zeeman. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Het openingsfeest van het biljartseizoen 2018/2019 op donderdag 6 september in Vredeburg was een geslaagd begin van het nieuwe biljartseizoen van de vereniging Senioren Biljart Limmen.

Zeventig deelnemers (ook leden met partner) hadden zich voor deze middag aangemeld. Na het openingswoord door de voorzitter en onder begeleiding van het muziekduo Jan v/d Schaaf en Henk Kersens begaf men zich naar de biljartzaal om mee te doen met de georganiseerde biljartspelletjes. Het feest werd gecompleteerd met een hapje en drankje geserveerd door Regina Bolten en Emmy Dirkson!

Dit jaar deden dames en heren samen mee met het spel Vlotbruggen! Tot hun eigen verbazing en enige verwondering bij de heren werden zij, de heren dus, volledig door de dames afgetroefd!

Uitslag 'Vlotbruggen', waaraan zowel dames als heren meededen: winnares was Willie Piepers, 2e was Ina Zeeman, Truus Glorie 3e en als 4e, net buiten de prijzen, Joop Hageman. Uitslag spel 'Hondehok dames', 1e Margot Weijers, 2e Willie Piepers, 3e Hannie van Duin. Uitslag 'spel Dick Heijne', 1e Kees Levering, 2e Henk Kerssens, 3e Ben Piepers.

Met een flesje wijn werden zij tegen het eind van de middag in het zonnetje gezet. Aan het einde van de middag waren het Chinees buffet en het bolletje ijs van 'Onder Nul' (gegeven door een onbekende sponsor) een mooie afsluiting van een geslaagde opening van het biljartseizoen!

Bij Senioren Biljart Limmen kan men van september t/m april van maandag t/m vrijdagmiddag biljarten (vrij en competitie) van 13.00 uur tot 17.00 uur. De middagbijdrage is € 1 en het lidmaatschap bedraagt € 30 per jaar. Iedere 2e en 4e donderdag is er van 19.00 tot 22.00 uur 'vrij biljarten' voor een bijdrage van € 2! Iedereen, lid of geen lid, is dan van harte welkom!

Jubileumweekend Storey Club

De Storey Club door de jaren heen. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - De Storey Club in Akersloot bestaat dit jaar maar liefst 50 jaar. En dit laten zij niet onopgemerkt voorbijgaan.

Met vereende krachten timmert de Storey Club al 50 jaar aan de weg. Van de oude kaasfabriek in de jaren zestig via verschillende verbouwingen en opknapbeurten tot de huidige locatie aan het Wilhelminaplein in Akersloot. Hier hebben Piet en Jolanda Smit het café, de bar en garderobe opnieuw stijlvol ingericht. Het 50-jarig bestaan van de Storey Club wordt gevierd met een jubileumweekend op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september.

Wat is er te doen?

Vrijdag 14 september 20.00 uur
Silent Disco met DJ Rens-Ly voor de jeugd vanaf 12 jaar. Een spannende disco die je een keer moet hebben meegemaakt.
Zaterdag 15 september 22.00 uur
Live muziek met de Glimmer Twins (coverband Rolling Stones). Glimmer Twins legt zich al sinds 1995 toe op het repertoire van The Rolling Stones. Bekende, maar ook minder bekende hits komen aan bod.
Zondag 16 september 14.00-16.00 uur
Kindershow/disco met twee ervaren entertainers die de Storey Club op zijn kop zetten. Dansen, zingen, rennen op de bekende vakantieliedjes. Diverse spellen en een mega bellenblaasmachine. Gratis entree, fris, snoep en chips. Aanmelden via inschrijven@storeyclub.nl.
Zondag 16 september 16.00-22.00 uur
50-jaar Storey feest met Luc Nieuwland, springkussens op het plein en expositie 50 jaar Storey Club.

Tommy Wieringa in de Abdijwinkel

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 15 september houdt schrijver Tommy Wieringa een lezing over zijn boek 'De heilige Rita'. Hij vertelt over de totstandkoming van het boek, zijn persoonlijke inspiratie en het verhaal. De aanvangstijd is 14.00 uur, de lezing zal tot ongeveer 16.00 uur duren en de kosten zijn € 10. De lezing wordt gegeven in de Abdijwinkel/Egbertzaal, Vennewatersweg 27 a in Egmond-Binnen. Informatie: www.abdijvanegmond.nl, bezinningsaanbod, lezingen.

Gratis fittest in gymzaal Capelacker

Foto: aangeleverd

HEILOO - Woensdag 19 september organiseert de Buurtsportcoach van Heiloo voor de zesde keer een gratis fittest voor senioren. Tijdens de test worden vaardigheden als kracht, lenigheid, balans, reactievermogen en uithoudingsvermogen gemeten en getest. Het vervolg op de fittest is het 8-weekse sportprogramma Fit&Vitaal 60+, dat in samenwerking met lokale sportverenigingen wordt aangeboden. Aan de fittest kan nog worden meegedaan, en voor het beweegprogramma zijn er nog enkele plekken vrij.

Het beweegprogramma Fit&Vitaal 60+ is sinds 2015 al meerdere keren uitgevoerd. Met groot succes, want vrijwel alle oud-deelnemers sporten nog wekelijks. Dit is aanleiding geweest voor de Buurtsportcoach om het programma ook dit najaar weer op te zetten.

Hoe ziet het beweegprogramma van 'Fit & Vitaal 60+' eruit? Er wordt gedurende 8 weken tweemaal per week gezamenlijk gesport. Eenmaal per week traint de groep onder begeleiding van deskundige trainers van Ins and Outs Sports Heiloo, www.sportenvoedingheiloo.nl. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van conditie, kracht, lenigheid en coördinatie. Tijdens de tweede training in de week maken de deelnemers kennis met het aanbod van diverse sportverenigingen in Heiloo. Alle trainingen vinden overdag plaats.

Het programma start op dinsdag 25 september. De kosten voor het totale 8-weekse sportprogramma bedragen € 25 per persoon. Natuurlijk is er tijdens en na afloop van iedere training tijd voor een praatje. Het sociale element is namelijk ook erg belangrijk bij het beoefenen van een sport. Deelname aan de fittest is gratis. De fittest staat gepland voor woensdag 19 september in de middag.

Inwoners van Heiloo die mee willen doen aan de fittest en/of het sportprogramma zijn van harte welkom. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan bij Pascale de Hoogh, per mail via p.dehoogh@alkmaarsport.nl of telefonisch op 06-11149728. Na aanmelding ontvangen zij het exacte tijdstip waarop ze worden verwachten voor de fittest.

Alkmaarse Kamermuziekvereniging 100 jaar

V.l.n.r. boven: Hollandsch Strijkkwartet 1916, Willem Andriessen 1948 V.l.n.r. onder: Concertgebouw Sextet 1917, programma's uit 1916,1917 en 1919 Bron: Gemeentearchief Alkmaar

REGIO - Kamermuziek in Alkmaar kent een geschiedenis van meer dan 100 jaar. Op vrijdag 3 maart 1916 organiseerde een comité gevormd door de dames Gouw, O. en K. Blom en wethouder Jan de Wit Dz. een eerste concert door het Hollandsch Strijkkwartet in de bovenzaal van sociëteit De Unie. Hiervoor was overweldigende belangstelling, de zaal bleek zelfs te klein om alle muziekliefhebbers een plaats te kunnen bieden.

Dit gaf het comité de moed om het jaar daarop twee concerten te organiseren en daarna een abonnementsserie te beginnen. Het aantal concerten per seizoen werd in de loop der jaren langzaam uitgebreid, eerst van drie naar vier en uiteindelijk naar zes. Vanaf het begin wist het comité, dat zich al snel Alkmaarsche Kamermuziek Vereeniging (AKV) noemde, ensembles en individuele musici van naam te contracteren, zoals het Budapester Strijkkwartet, pianist Willem Andriessen en zangdiva Jo Vincent. Het eerste naoorlogse concert werd gegeven door pianist Gerard Hengeveld; in de daaropvolgende jaren concerteerden ook de violisten Herman Krebbers, Theo Olof, Vera Beths en zangeres Aafje Heynis in Alkmaar.

De programmering is boeiend door de diversiteit: zowel strijkkwartetten als pianorecitals met en zonder zang maar ook solostrijk- en blaasinstrumenten met pianobegeleiding. Het klassieke en romantische repertoire wordt breed verkend waarbij grote namen als Mozart, Bach, Chopin een Beethoven een belangrijke plaats innemen, maar er is terecht ook aandacht voor modernere componisten als Ravel, Debussy en zelfs Messiaen en Xenakis. Kortom, een bezoek van een kamermuziekconcert is zeker de moeite waard.

Bovendien is het beluisteren van kamermuziek altijd een intieme belevenis, je concentreert je bij het luisteren op wat maar een of enkele musici uitvoeren. Het lijkt net alsof ze alleen voor jou musiceren, wat natuurlijk onzin is. Als je in de grote zaal van het Concertgebouw zit bij een uitvoering van een symfonie-orkest, dan zie je vlak voor het stuk begint een groot aantal aanwezigen die met hun mobiel bezig zijn, en na afloop van een stuk hebben ze nauwelijks tijd om te applaudisseren, want dat ding moet worden geraadpleegd. Bij kamermuziekconcerten merk je dat het publiek echt voor de muziek komt.

De afgelopen 10 jaar kende vele hoogtepunten in de kamermuziekprogrammering, zoals in 2015 het concert van het Van Baerle Trio met Hannes Minnaar (een van de beste jonge Nederlandse pianisten), Gideon den Herder (cello) en Maria Milstein (viool). Bijzonder is ook het schitterende recital in 2010 van Paolo Giacometti die zijn eigen vleugel meegebracht; evenals de vertolking van het octet van Schubert door Musica Particolare. Het vrolijkste programma was wellicht het optreden van Charlotte Margiono en haar leerlingen in 2007.

Het 100-jarig bestaan van de Stichting Alkmaarse Kamermuziek (SAK) samen met haar voorganger, de in 1918 opgerichte AKV, wordt dit seizoen gevierd met een jublieumserie waarbij twee concerten gegeven worden door musici die in de afgelopen 10 jaar met veel succes in Alkmaar optraden. De pianiste Marietta Petkova gaf tot nu toe drie recitals. Zij opent de reeks concerten van het jublieumseizoen met een recital op dinsdagavond 25 september. Het derde jubileumconcert wordt onder andere verzorgd door de Alkmaarse zangeres Lenneke Ruiten, die eveneens al vaak hier te gast was. Zij wordt begeleid door haar partner Thom Janssen en door het Ruysdael Strijkkwartet. Dit bijzondere jubileumconcert vindt plaats op dinsdag 27 november, de maand waarin ook de concertreeks van de AKV in de eerste 10 jaar van haar bestaan begon.

Vooraankondigingen van de 6 concerten in de jubileumserie 2018/2019 verschijnen tijdig in deze krant. Informatie over deze abonnementsserie is tevens te vinden op alkmaarsekamermuziek.nl.

Door: Felix Hogeboom

Stijn Hink supersterk

AKERSLOOT - Stijn Hink uit Heiloo heeft in Akersloot laten zien dat een mountainbikeverleden nooit weg is en nog altijd zijn vruchten kan afwerpen. Hij wist zijn deelname aan de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in winst om te zetten. De 14-jarige Stijn Hink proefde ruim zes jaar geleden op een kinderfeestje voor het eerst van deze sport. Daarna ging hij lessen volgen bij Kids and Parents Bikeschool (KPB). Ook voetbal trok zijn aandacht, maar het fietsen bleef lonken. De afgelopen vakantieperiode was het weer intensief mountainbiken, wat resulteerde in de aanschaf van een nieuwe bike. Na enkele trainingen stond Hinkie voor het eerst aan de start op Sportcomplex de Cloppenburgh en direct was het raak. Al na twee omlopen, waarvan de eerste doorkomsten respectievelijk op naam kwamen van de Akerslootse Femke Mossinkoff en Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef, reed de jongeman uit Heiloo aan kop, en hij bouwde zijn voorsprong uit. Alleen good old Verdonk senior en de even later bij hem aangesloten thuisrijder Pleun Lodewijks, met in eerste instantie ook nog Femke Mossinkoff, konden zicht op de losgeslagen Stijn Hink houden. Gebroederlijk samenwerkend waren zij in staat Hink te achterhalen. Eenmaal bijeen moest de volgorde tot op de streep uitgevochten worden. Na eerst nog een valpartijtje van de met veel risico rijdende Stijn Hink, wat niet door iedereen gewaardeerd werd, doch toegeschreven mag worden aan de leeftijd, lieten de senioren het tempo zakken om Hink de gelegenheid te geven aan te sluiten. Deze nobele actie deed de felheid van Stijn Hink niet temperen doordat hij alsnog besloot tot een geslaagde greep naar de macht. Uitslag: 1. Stijn Hink (Heiloo) 2. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 3. Pleun Lodewijks (Akersloot) 4. Dennis Talens (Heemskerk) 5. Koen Jansen (Schagen) 6. Henk Louwe (Alkmaar) 7. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) 8. Ton Wiering (Akersloot) 9. Gerrit Jansen (Schagen) 10. Jeroen Hoogewerf (Alkmaar). Uitslag bij de vrouwen: 1. Femke Mossinkoff (Akersloot) (4e overall).

Tussen boosheid en vergeving

LIMMEN - Op zondag 16 september is er om 16.00 uur in de protestantse kerk van Limmen weer een bijeenkomst van de Witte Duif Castricum, een zogeheten 'Duifje', met als thema: Tussen boosheid en vergeving.

Allemaal ervaren we weleens boosheid. Het is er gewoon. En dat mag. Je kunt je afvragen 'wat kan ik met mijn boosheid?' of 'hoe zorg ik ervoor dat de boosheid niet de baas over mij wordt?' of 'hoe word ik mijn boosheid de baas?'

In dit Duifje willen we samen proberen om een beweging te maken van boosheid naar vergeving. Dit doen we aan de hand van een aantal teksten uit de bijbel en van de creativiteit van ons allemaal. Na afloop is er wat te drinken en te eten. Als iedereen wat te eten meeneemt om te delen, hebben we zeker genoeg!

U bent van harte welkom in de protestantse kerk van Limmen aan de Zuidkerkenlaan 25.

Espeq verzorgt techniekmiddag op De Brug in Akersloot

Gereedschapskistjes in de maak. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Vrijdag 7 september bezocht meester Wilfred van het opleidingsinstituut Espeq basisschool De Brug in Akersloot, om daar een techniekmiddag te verzorgen. De kinderen van groep 7 van De Brug gingen enthousiast aan het werk. Het einddoel: een gereedschapskist. De komende jaren moeten er natuurlijk genoeg timmermannen/vrouwen, metselaars, tegelzetters en dergelijke zijn om al het technische werk te blijven doen. Op deze manier proberen Espeq en basisschool De Brug een lans te breken voor de techniek!

Het eindresultaat van Zoe. Foto: aangeleverd
20 / 24

KRINGLOOP HEILOO zoekt VRIJWILLIGERS.
Onze doelstelling is MILIEU en SOCIAAL. Omdat wij de Kringloop willen verbeteren zoeken wij mensen voor opruimen, sorteren, "papier"werk, lassen, timmeren, muziek (lp's, singles en cd's) enz. Voor meer informatie kunt u bellen naar 072 - 5334000 of mail naar info@kringloop.nl

Ook leren BRIDGEN?
Geef je nu op! Op maandagmiddag nog enkele plaatsen vrij. Tel.072-5331672 of tonmooij@concepts.nl

Nieuw in Heiloo
LADDA THAISE MASSAGE
30 euro per uur ook voor nek en voet massage. Kerkelaan 34 Heiloo Telnr 06 -11074668 s.v.p na 20.00 bellen.

Voor mijn opleiding tot INDIVIDUEEL COACH ben ik op zoek naar verschillende mensen die gecoacht willen worden. Loop je vast, zit je ergens mee of wil je een steuntje in de rug, dan werk ik graag met jou samen. Bv loopbaanontwikkeling, balans werk/prive, burnouts etc. Info: 06 - 33059563 (na 20.00) of
hansvanderwerf@hotmail.com

Projectkoor Toute l'Année gaat weer zingen. Dit seizoen: WHAT A WONDERFUL WORLD! Van alles wat: klassiek, pop, close harmony. Voor bas/bariton, tenor, alt, sopraan. Zin om mee te zingen? Repetitie op maandagavond in Heiloo. Mail naar info@offerhaus-opmaat.nl of bel 06-14870517

Center Design Woonwinkel. NU veel KOOPJES! Grote brocante buffetkast van €249 voor €149! Pracht oude smeedijzeren lantaarns SUPERGROOT van €240 voor €99 ! Ruimte vol met KOOPJES vanaf €1,- !! Kijk ook op Marktplaats! Kom snel kijken Slimpad 36 Heiloo.

ZALIGE MASSAGE. Warme Therme olie, Hot stones.. Ervaren masseuse die alle tijd neemt. Dat voor €30,- heel uur!! Center Care Slimpad 36. Afspraak 072 5334906

VERGEETACHTIGHEID? DEMENTIE? Maakt u zich zorgen? Zoekt u ZORG of ONDERSTEUNING? Voor al uw vragen: www.KnooppuntDementie.nl Of bel di/vr morgen 072 303 47 67

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Zangles in Heiloo. Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 4811 6691

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

KEYBOARDLES en PIANOLES( lichte/pop muziek) door CONSERVATORIUM gediplomeerde docente in HEILOO voor mensen van 7-97 jaar www.toetsenstudiodanielle.nl 072 5323228. Toetsenstudiodanielle 20 jaar, om dit te vieren krijgen nieuwe leerlingen dit hele jubileumjaar de 10e les gratis.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. Tel: 06 - 1827 8367

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

SPORTINSTUIF 55+ Samen bewegen doet je goed en is nog gezellig ook! Iedere donderdag van 14.30 tot 16.00 uur in Sportcentrum Het Vennewater. Tel.info 072-5333905

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM