De Uitkijkpost

5 december 2018

De Uitkijkpost 5 december 2018


Is de kerst van Pascale en Miranda de beste?

Op de voorste rij, tweede van links, Miranda en rechts van haar Pascale, temidden van de andere deelnemers. Foto: aangeleverd

HEILOO – Terwijl heel Nederland nog gebukt ging onder de hitte en droogte van dit jaar, waren twee Heiloose vriendinnen al bezig met kerst. Miranda Zeestraten en Pascale Schutte-Kops zijn al maanden geleden begonnen met de voorbereidingen voor hun deelname aan het nieuwe programma van Net5 'Mijn kerst is de beste'.

Zowel Miranda als Pascale zijn beiden helemaal gek van kerst. Veel lichtjes, gewaagde aankleding van de boom met kleurige ornamenten en herinneringen, niets is te gek. Mensen die bij Miranda thuis langs lopen staan vaak even stil om te kijken naar de aankleding van haar huis, zowel binnen als buiten. Want ook aan de buitenzijde wordt het huis prachtig versierd.

Maar hoe kom je er nu op om aan het programma 'Mijn kerst is de beste' mee te doen? Pascale: "Ik werd benaderd door Tuvalu Media. Die zagen online foto's van mij betreffende de aankleding van mijn huis tijdens de kerstdagen."

Foto: aangeleverd

In 'Mijn kerst is de beste' gaan vier kerstfanatieke duo's de strijd met elkaar aan. Wie van deze vier duo's organiseert het beste kerstfeest? Pascale en Miranda moesten het in hun strijd opnemen tegen een echtpaar uit Udenhout, twee vriendinnen uit Brunssum en een vriend en een vriendin uit Vlissingen.

Vier dagen lang kwamen de duo's bij elkaar over de vloer en beoordeelden elkaars kerstbeleving. Ze gaven elkaar punten voor de kerstversiering binnen en buiten, het kerstdiner en de kersttraditie. Ook werd het kerstcadeautje dat zij elkaar gaven beoordeeld.

Terwijl Pascale zich met de inrichting en de tafeldekking bezig hield verzorgde Miranda het kerstdiner. Als een ware keukenprinses stond zij uren in de keuken. Overigens was het kerstdiner een paar weken eerder al voorgezet aan de gezinnen van beide dames. Zo beoordeelden zij wat er wel en wat er niet geserveerd werd tijdens het programma.

Miranda: "Bij binnenkomst kregen de andere duo's een welkomstdrankje en zong de band Jus 'Feliz Navidad'. Daarna was er als voorgerecht een proeverij met allemaal lekkere hartige hapjes. Als hoofdgerecht maakte ik een pastei met kip, kerrie en kersen. En als dessert was er een proeverij van zoete hapjes."

Pascale: "Afgelopen zaterdag was de finaledag in Ommen, in Landhuis Het Laer. Het landhuis was volledig in kerstsfeer. Daar gaven de duo's de laatste punten aan elkaar en werd een cheque van € 2.500,-- uitgereikt aan de winnaars."

Of Miranda en Pascale gewonnen hebben kunt u zien vanaf maandag 10 december om 18.30 uur op Net5. Dinsdag 11 december is de dag dat de twee vriendinnen hun kook- en versierkunsten laten zien. Op vrijdag 14 december om 18.30 uur is de finale te zien en dan zullen we weten of de twee 'kerstmutsen' (zoals zij zichzelf noemen) tot winnaars gekroond worden door het presentatieduo Frank en Rogier.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Uitkijkpost Jongerenredactie zoekt jou!

De Jongerenredactie voerde de ijstest maar al te graag uit. Foto: aangeleverd

HEILOO - Als lid van de Jongerenredactie van Uitkijkpost weet je als geen ander wat er speelt onder de jongeren in Heiloo. De Jongerenredactie komt om de week bij elkaar om ideeën te bespreken en uit te werken. Van idee tot interview, van artikelen schrijven tot fotograferen of misschien wel vloggen en filmpjes maken, de Jongerenredactie regelt het allemaal zelf. Wel onder toeziend oog van ervaren medewerkers van Uitkijkpost natuurlijk. Ook worden er weleens producten getest. Zo heeft de Jongerenredactie afgelopen jaar o.a. een pizzatest en een ijstest uitgevoerd. Wie wil dat nou niet?

Zie jij jezelf dit ook wel doen? Heb je wel iets met taal en vind je het leuk om te fotograferen of vloggen? Stuur dan een mail naar info@uitkijkpost.nl.

Gemeenten: "Liever niet alleen hardlopen"

Onderzoek na aanrijding hardloopster Egmond aan den Hoef. Foto: NH Nieuws

HEILOO - De gemeenten Heiloo, Bergen en Castricum raden inwoners aan om in groepjes hard te lopen en liever niet alleen. Het bericht verschijnt na een reeks incidenten in de afgelopen tijd. Op 26 november werd een hardloopster (18) in Egmond aan den Hoef uit het niets aangereden en in haar hartstreek gestoken. De politie heeft inmiddels een aantal getuigen gesproken. Toch is er nog geen dader aangehouden.
Enkele dagen eerder werden in Castricum een hardloopster en fietser aangereden. De politie weet niet of de bestuurder in Castricum dezelfde is als de bestuurder in Egmond aan den Hoef, maar er wordt wel gekeken of er een verband is. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie. De gemeenten geven aan dat het niet alleen nu, maar sowieso altijd verstandiger is om in groepjes hard te lopen en op verlichte paden te blijven, zodat je goed zichtbaar bent. De incidenten van de afgelopen tijd zijn wel een reden om dit nog eens extra te benadrukken.

10 vragen aan... Henk Jonker

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar en getogen in Heiloo. Hier heb ik ongeveer tot mijn 20e jaar gewoond in Plan Oost gewoond. Na vele omzwervingen ben ik 30 jaar geleden samen met Susan in Egmond-Binnen gaan wonen. Hier zijn ook onze zonen Bram en Koen opgegroeid, avonturiers, die momenteel samen aan het reizen zijn door Nieuw-Zeeland. Ook voor hen is Egmond-Binnen de Duinparel. Ik ga hier ook niet meer weg, alleen met mijn tenen omhoog.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn hobby is mijn werk. Wij geven cursussen Meubelmaken en Meubelrestauratie in mijn werkplaats in Egmond aan den Hoef. Daarnaast heb ik nog een atelier voor meubelrestauratie. Alles wat ik tot nog toe heb gedaan is niet van tevoren bedacht maar op mijn pad gekomen, samen met een dosis geluk en voorspoed.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik weet het niet. Ik ben niet zo van de helden. Misschien Rory Gallagher, een geweldige bluesgitarist, en dan een concert van hem bijwonen waar het dak eraf gaat en de vloer eruit! Maar helaas, veel wat goed is is dood.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Fikkie steken op het braakliggend terrein aan de Karremel samen met mijn vriend Carel Anderson. Prachtig, alles wat kon branden ging eraan, tot het gras aan toe. Ja ja, ze kenden ons wel. Zwemmen en vlotten maken in de vijver. Ook het Ter Coulsterbos was favoriet, hutten bouwen, de eerste zoenen, sigaren roken tot je er misselijk van werd. Gewoon een leuke jeugd!

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Het zicht op de duinen en weilanden aan de westkant van het Heilooërbos en dan met een opkomende of ondergaande zon, prachtig! Een mooie herinnering is de plek waar nu het Loo is. Pittoreske straatjes met leuke huizen, het Dorpshuis waarin mijn kleuterschool gevestigd was, het Asta Theater en de Nicolaas Beetsschool.

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Je moet mij niet wakker maken, behalve voor mensen in nood en brand.

7. Wat is het beste advies wat je ooit kreeg?
Blijf onder je eigen vlag varen. Tot nu toe gaat dat prima. Je kunt nog zulke goede adviezen krijgen maar jij moet het doen en niet de mensen die ze geven, meestal vanuit hun comfortzone.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Vroeger heb ik gevaren in de zeesleepvaart. Een ervaring voor het leven waar ik nog steeds profijt van heb. Werken met 8 personen op een bootje in soms zeer zware weersomstandigheden, je werk doen en zorgen dat de boel overeind blijft en je sleep eraan blijft hangen. Mooie jaren, veel gezien, ook de nodige narigheid, aanvaring, brand, bijna vergaan. Er was toen nog geen satellietnavigatie of smartphone, dus als je brieven niet waren aangekomen of je zelf geen brieven had ontvangen, kon het zomaar zijn dat je verkering bij thuiskomst bij een ander op schoot zat. Op een gegeven moment ben ik gestopt. Als je dit te lang doet word je een beetje eigenaardig.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Woningen, woningen en nog eens woningen voor jongeren. Sociale woningbouw, zowel huur als koop. Dit is nodig om de voorzieningen en winkelstand etc. overeind te houden. Heiloo en zeker ook Bergen, de gemeente waar ik woon, kunnen hier wel wat meer hun best voor doen. Je zult maar een twintiger zijn…

10. De persoonlijke vraag van Natasha Andranova:
'Beste Henk, je restaureert antieke meubelen en geeft cursussen meubelmaken en meubelrestauratie in Egmond aan den Hoef. Ik ben benieuwd wanneer je besloten hebt om deze cursussen te gaan geven en hoe loopt het momenteel?'
Ik heb jarenlang met veel plezier les gegeven aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam. Het is leuk om je kennis van houtbewerken over te dragen, maar het werd minder leuk in het mbo. Duz zijn wij in onze werkplaats in Egmond acht jaar terug gestart met het geven van cursussen ambachtelijk meubelmaken en meubelrestauratie. De mensen die onze cursussen volgen hebben dezelfde interesse: houtbewerken! We hebben een gezonde mix van 50% vrouwen en 50% mannen. We zijn met vier cursussen in de week begonnen en zitten nu op het dubbele. Onze lessen worden gegeven door 5 enthousiaste en ervaren docenten houtbewerken. Voor meer informatie zie onze advertentie verderop in deze krant.

Ik geef de vragen door aan Jos Apeldoorn. Mijn vraag is:
'
Jos, je maakt mooie beelden van hout, doet vrijwilligerswerk in de abdij, maakt fietstochten en slaapt weinig. Als ik 's zomers soms om 8.00 's ochtends naar het duin ga kom jij er alweer uit. Waar haal jij toch die tomeloze energie vandaan?'

Klaverjasdrive Heiloo

HEILOO - Maandag 10 december houdt de Eerste Heilooër Klaverjasclub (EHK) de maandelijkse klaverjasdrive, inclusief een verloting met mooie prijzen. Iedereen is, liefst met partner, van harte welkom in cultureel centrum De Strandwal, naast de kapel op het GGZ-terrein. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet of komt u voor het eerst, meld dit dan even bij een van de onderstaande bestuursleden. Zij kunnen daar dan rekening mee houden! De zaal is open vanaf 19.00 uur. De klaverjasdrive start om 19.30 uur en eindigt om ongeveer 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda (072-5123271) of Ria (072-5339345).

Gezellige kerstshow bij de Aalsmeerse Plantenhal!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is een feestje om rond te lopen bij de Aalsmeerse Plantenhal. Volop kerstdecoratie, verlichting, prachtige planten en vele mooie kerstbomen. Voor een klein of groot cadeau kunt u zeker slagen, want er is een ruim assortiment aan cadeauartikelen. Het kan een opgemaakte plantenbak zijn, een kerststuk of een gedecoreerde glazen stolp. Dit jaar is er een korting van 10% op alle kerstverlichting! De kerstbomen zijn weer uitgezocht bij een topkweker die elk jaar de bomen levert. Na het uitzoeken wordt de kerstboom voorzien van folie en voor u in de auto gedaan. Dit jaar zijn er ook weer kerstworkshops op 10, 11 en 12 december. Alle informatie kunt u vinden op www.aalsmeerseplantenhal.nl, Facebook of in de winkel. Tot de kerst op vrijdagavond geopend tot 21.00 uur en de zondagen van 12.00 tot 17.00 uur. De kerstpop begroet u weer enthousiast bij de Aalsmeerse Plantenhal!

Rabobank weer hoofdsponsor Ondernemingsverkiezing

Erik Minnema legt uit waarom de Rabobank al jaren sponsor is van dit OHO-evenement. Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Op zaterdag 15 december wordt de feestelijke prijsuitreiking van ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo georganiseerd. Een inspirerend evenement voor ondernemers in Heiloo. Er zullen maar liefst vier prijswinnaars in het zonnetje worden gezet met de Ondernemingsprijs, de Ondernemersprijs voor zzp'ers, de Rabobank In de Kijkerprijs en de Publieksprijs. Voor de Publieksprijs werd een oproep aan alle inwoners van Heiloo gedaan om te stemmen.

Een feestavond voor ondernemers kan niet mogelijk worden gemaakt zonder sponsoring. Ondernemend Heiloo is daarom verheugd dat ook dit jaar de Rabobank hoofdsponsor van de Ondernemingsverkiezing is.

Erik Minnema van Rabobank Noord-Kennemerland legt uit waarom de bank al vele jaren sponsor van dit OHO-event is: "Doelgericht, bevlogen, trots en doorgaans mensen die hun nek uit durven te steken. Dat is waar ik bij ondernemers aan denk. Die passie inspireert. Niet alleen mij en de andere leden van de jury, maar ook andere ondernemers. De Ondernemersverkiezing is een mooi platform om geïnspireerd te worden. En natuurlijk een goede gelegenheid om te netwerken.

Met de Ondernemersverkiezing krijgen de ondernemers de waardering die zij verdienen. Waardering voor hun passie. Ik ben trots dat wij als Rabobank al jaren verbonden zijn aan Ondernemend Heiloo en de Ondernemersverkiezing sponsoren. Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan die passie en ondernemers laten groeien."

Tekst: Marije Smit

BuurtBelangenKanaalweg

HEILOO - BuurtBelangenKanaalweg (BBK) is een vereniging die in 2001 is opgericht en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze wil de woon- en omgevingsbelangen van de bewoners behartigen en daarvoor spreekbuis zijn naar de gemeente en andere overheden. De vereniging brengt tweemaal per jaar het InfoBulletin uit. De contributie bedraagt € 10 per jaar. BBK is deelnemer aan het overleg over het verkeersplan van de gemeente. De huidige inrichting van de Kanaalweg werd in overleg met de gemeente gerealiseerd. De bewoners van de Kanaalweg vinden dat de komst van de Melcowijk hun woonomgeving positief gaat veranderen. Het voet- en fietspad aan de noordzijde wordt heringericht. BBK wil betrokken worden bij de herinrichtingsplannen. Een aandachtspunt is de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers bij de ingang van de nieuwe wijk. Als toekomstige bewoners van de Kanaalweg/Melcowijk zich willen aansluiten bij BBK en mee willen denken over de herinrichting zijn ze van harte welkom. Een mail naar denmar.tl@hetnet.nl is genoeg, u krijgt dan de laatste InfoBulletins toegestuurd.

'Geen Haast' en kaarslicht in Witte Kerk Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het tweede concert in de nieuwe serie 'Kaarslichtconcerten' van Kunstgetij in de Witte Kerk in Heiloo is met zangeres Dominique Engers en ensemble op woensdagavond 12 december. Een licht concert, vol warme liedjes voor koude dagen: even 'Geen haast'.

Het motto van zangeres Dominique Engers is: 'Alles wat er al is zo mooi mogelijk maken'. Engers probeert samen met haar muzikanten een klein verschil te maken in de hectiek van de wereld van vandaag. Liedjes met titels als 'Strakke mandarijnen', 'Weltschmerz', 'Eerste zomerdag' en natuurlijk 'Geen haast' spreken voor zich en dompelen de toehoorder onder in een warme en prettige sfeer.

Dominique Engers (teksten en zang), Eelco Menkveld (piano en composities) Hans van Gelderen (gitaar en composities), Sybren van Doesum (trompet, bugel en klokkenspel).

Aanvang concert 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Kaarten € 12,50. Reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-50 58 43 08. Kaarten ook aan de zaal zolang de voorraad strekt en bij boekhandel Bruna in Heiloo. Info op www.kunstgetij.nl en www.wittekerk-heiloo.nl.

Rozing Wonen & Dromen Woondromen komen uit!

Foto: STiP Fotografie

Westerweg 261 1852 AG Heiloo; telefoon: 072-5321738; website: www.rozing.nl;

e-mail: informatie@rozing.nl

Wonen gaat over veel meer dan meubelen, tapijt, gordijnen en bedden. Wonen gaat over jou, die wil leven in een omgeving die prettig aanvoelt. Lian en Eugène Rozing willen jou begeleiden bij het creëren van die omgeving. Dat doen ze samen met de andere leden van het team van Rozing Wonen & Dromen: Thea, Sanne, Jan en Carlo.

Vernieuwend

De firma Rozing is al jaren gevestigd in Heiloo, maar is zeker niet stil blijven staan wat betreft de huidige trends op woongebied. Het assortiment wordt regelmatig vernieuwd zodat de klant steeds opnieuw wordt geïnspireerd.

Lian Rozing: "Op het gebied van inrichting gaan wij met de tijd mee. Zo hebben wij net een geheel vernieuwde afdeling voor raambekleding. Hier laten wij zien wat er allemaal mogelijk is op het gebied van Luxaflex raamdecoratie. Ook laten we de nieuwste pvc-vloeren op grote oppervlakken zien. Tevens is onze beddenafdeling gerestyled. Naast een uitgebreide collectie van Auping, presenteren we ook de Friese boxsprings van Avek en de natuurlatex matrassen van Royal Dream."

Groot assortiment

Door de vele nieuwbouw in Heiloo trekt Rozing Wonen & Dromen ook veel klanten naar de winkel die nog niet bekend zijn met het bedrijf. Mensen die blanco de winkel binnenkomen. Daar zien zij een groot assortiment. De grootte van het assortiment is zeker voor Heiloo uniek te noemen en Lian is absoluut niet bang voor de concurrenten. Lian: "Rozing Wonen & Dromen en de woonwinkels in Alkmaar vullen elkaar prima aan."

Advies

Niet alleen in de winkel kan de klant voor advies terecht. Steeds belangrijker wordt het geven van advies aan huis. Natuurlijk kiest de klant altijd zelf maar door goed te trechteren kunnen Lian en haar collega's vaak goed schiften. Hierdoor is het voor de klant iets makkelijker om zijn keuze te bepalen.

Daarnaast wordt er bij de klant thuis ook technisch advies gegeven. Eugène, Jan en Carlo gaan bij de klant langs als deze advies wil hebben op het gebied van vloeren, ondervloeren, het leggen van vloerbedekking of raamdecoratie.

Ook voor het opmeten komen de heren langs.

Wil de klant de 'beroemde' Interstar kast die de firma Rozing verkoopt, dan wordt samen met de klant vooraf een tekening gemaakt en alles precies zoals op tekening bij de klant geplaatst.

Kortom, door de combinatie van verschillende soorten advies is Rozing Wonen & Dromen een bedrijf dat met de klant meedenkt en bekijkt wat binnen de wensen van de klant mogelijk is.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Cadeau

Ouderen onder ons herkennen het antwoord op de vraag: wat wil je voor Sinterklaas? "Niks, want ik heb alles al." Zo iemands leven is cadeau-technisch gesproken 'af'.

Wat geef je een dorp dat bijna 'af' is? Moeilijk. Heiloo heeft bijna alles al. Alles? Ik wil Heiloo wel mijn trotse inborst cadeau doen, als ik weer eens zit te genieten in de Koepel, pardon de Cultuurkoepel. Een prachtige concertzaal, met een programmering die als een magneet de cultuurliefhebbers aantrekt. Alleen, waar laat ik mijn auto…?

Misschien nóg een soort statig Nijenburg als cadeau, bijvoorbeeld middenin De Ronge, om die planologische vergissing teniet te doen, met échte wandelpaden, échte watertjes en een écht bos met zicht op de machtige polder, de abdij en de kartellijn van de duinen. Zodat natuurliefhebbers hun eigen magneet kunnen koesteren.

Een brede rondweg om het dorp zou ook een mooi cadeau zijn. Dat zou Heiloo 'af' maken. Het centrum bevrijd van doorgaande drukte. Welkom terug dorps Heiloo. Zoals vroeger? Nee, vroeger was heus niet beter. Daar kunnen de Pieten van Sinterklaas over meepraten.

Ik zou nog wel een communistisch raadslid cadeau willen doen. Een die met hart voor het dorp al zijn tijd en energie in het raadswerk stopt. Het liefst een op een rooie fiets. Maar ja…

Ik wil de gemeente graag een compliment cadeau doen. In Heiloo West wordt met gigantische machines gegraven en gebaggerd aan de wallenkanten van de vaarten. Het is een herstel naar natuurlijkheid en uit de aanwezigheid van de vele eenden die in slagorde mijn huis voorbijvaren en makkelijk in- en uitstappen blijkt een groot succes. Ook de waterhoentjes laten zich niet onbetuigd, vooral 's morgens vroeg.

Ik had als cadeau ook gedacht aan een Historische Vereniging, maar die is er al. En hoe! Die heeft zichzelf al een echte krant cadeau gedaan. Een Vereniging die wat geweest is vastlegt en weer zichtbaar maakt, zo'n club maakt een dorp meer dan 'af'. De toekomst, die komt vanzelf wel.

Allemaal leuk en aardig, maar hoe krijg je dat allemaal in een schoen?

Dick de Scally

Workshop fotobeheer

HEILOO - Bent u in het bezit van een iPhone of iPad en wilt u meer leren over het beheren van uw foto's met de Apple foto-app? Dan is deze workshop iets voor u.

Gedurende twee uur leert u de belangrijkste handelingen op uw eigen iPhone of iPad en krijgt u de rol en betekenis van het maken van albums uitgelegd. Tevens wordt aandacht geschonken aan het maken van back-ups zodat u uw kostbare foto's ook in de toekomst risicoloos kunt blijven bekijken.

Donderdag 13 december tussen 14.00–16.00 uur in Bibliotheek Heiloo. Kaarten (€ 7,50 leden bibliotheek / € 10,00 overigen) zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie van de bibliotheek.

Historisch Museum Heiloo nu ook op zondagmiddag geopend

Het nieuwe boek van Dick Slagter 'Het Melcoterrein - Van weiland naar woonwijk. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging heeft sinds kort in haar nieuwe onderkomen een nieuwe tentoonstelling, 'Het Melcoterrein Heiloo'. In de tentoonstelling zijn unieke foto's van het terrein te zien toen het nog dienst deed als sportveld van De Foresters en Doves. Daarvoor heeft het terrein ook dienst gedaan als kermisterrein. In de filmzaal kunt u naast films over de Melco in bedrijf op verzoek ook andere films bekijken.

Een speciale serie foto's die tentoongesteld is laat het ontstaan van de nieuwe woonwijk op het voormalige Melcoterrein zien. Naast deze tijdelijke tentoonstelling heeft de permanente tentoonstelling met de tijdlijn, de geschiedenis van Heiloo, een prominente plaats gekregen.

Bij de Melcotentoonstelling is een nieuw boek van de hand van Dick Slagter verschenen: 'Het Melcoterrein - Van weiland naar woonwijk'. Het boek is verkrijgbaar bij Primera, Bruna en bij de Historische Vereniging op Landgoed Willibrordus. Het museum is gratis, de koffie en of thee staan klaar. De openingstijden zijn: di. 19.00-21.00 uur, za. en zo. 14.00-17.00 uur. info: www.hvheiloo.nl Het museum is rolstoeltoegankelijk.

Automobilist vlucht na crash tegen boom

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondag 2 december is aan het begin van de avond een automobilist op het Zevenhuizen in Heiloo tegen een boom gereden. Na de crash is de bestuurder van de auto gevlucht. Er is een flinke ravage ontstaan na de botsing. Verschillende onderdelen van de zwaar beschadigde auto lagen verspreid op de weg. De weg werd enige tijd afgezet wegens bergingswerkzaamheden. Van de bestuurder ontbreekt op dit moment nog ieder spoor.

Foto: aangeleverd

Nog twee schilderijen weg

Foto: aangeleverd

HEILOO - In het weekend van 24 november werden tien schilderijen van Jolanda Verduin gestolen uit het Willibrordus Business Centrum (WBC) in Heiloo. Inmiddels is het grootste deel van de schilderijen weer terecht. Jolanda: "De dief heeft wroeging gekregen denk ik, want er zijn acht schilderijen teruggebracht." Hoewel Jolanda natuurlijk heel blij is dat deze acht doeken weer terug zijn, hoopt zij dat de twee nog ontbrekende schilderijen ook nog boven water komen. Op dit moment mist zij nog Brigitte Bardot en een Frans tafereel met een blauwe deur en een fiets. Theo Kloosterman:"Namens WBC Beheer van GGZ NHN wil ik zeggen, dat we het zeer betreuren dat de diefstal heeft plaatsgevonden. Niet eerder heeft er in het monumentale pand zo'n incident plaatsgevonden. We zijn blij dat de meeste stukken terecht zijn en weer tentoongesteld worden in de gangen van het WBC. Hopelijk komen ook de twee nog ontbrekende schilderijen terug. De zaak ligt bij de politie. We verwelkomen graag bezoekers in het WBC en op landgoed om mensen kennis te nemen van alle mooie, goeie dingen die hier gebeuren."

Geen 'gekkigheid' op mijn uitvaart…

HEILOO - Petra, ik wil geen gekkigheid op mijn uitvaart, ik wil het heel gewoon…

Dat waren de eerste woorden van Ria toen zij mij belde om een afspraak te maken voor een informatiegesprek over de mogelijkheden en kosten van haar naderende uitvaart.

Omdat tegenwoordig alles kan rondom afscheid biedt dat mogelijkheden, maar niet iedereen ziet het zitten om de koffie met cake te vervangen voor wijn met bittergarnituur. En ik kan het niet vaak genoeg benadrukken dat het goed is om afscheid te nemen zoals het bij je past! Als je bescheiden leeft, past een bescheiden afscheid heel goed, en daar zullen nabestaanden je ook in herkennen. Keer op keer zie ik tijdens elk afscheid dat nabestaanden het mooi vinden om het leven te herdenken op de manier zoals het geleefd is….bescheiden of uitbundig, rustig of met veel muziek, met of zonder een hapje, in twee uur of een half uurtje…

Toen de gasten na de uitvaart van Ria naar huis gingen waren zij het er allemaal over eens: dit was Ria, we hebben afscheid van haar genomen zoals zij was, in stilte, sereen, vriendelijk en zonder 'poespas'.

Het is altijd zinvol om over afscheid in gesprek te gaan. Het geeft rust, er zijn geen kosten aan verbonden en het geeft inzichten.

Met warme groet,

Petra van der Meer

Anno Nu Uitvaartverzorging Noord-Holland

T 0641739549

Uitvaartverzorging Duin, al drie generaties het onafhankelijke gezicht voor een waardig afscheid

HEILOO - In de dagen na een overlijden dient er veel te worden geregeld. Het is voor de nabestaanden dan ook een hele geruststelling als de volledige uitvaartverzorging op een gepaste, persoonlijke wijze wordt uitgevoerd. Door onze kennis en ervaring kunnen wij u niet alleen helpen met praktische zaken, maar wij geven u ook graag mogelijkheden, rust en gelegenheid om een persoonlijke invulling te geven aan de uitvaart. Het verliezen van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis. Nabestaanden moeten de kans krijgen om hun verdriet te uiten, maar moeten tegelijkertijd belangrijke beslissingen nemen om de uitvaart een vertaling te laten zijn van de overledene. De uitvaartleiders van Uitvaartverzorging Duin begrijpen uw situatie en helpen u met het maken van moeilijke, maar noodzakelijke beslissingen. Iedere uitvaart heeft zijn of haar eigen verhaal, het verhaal dat u aan ons vertelt. Het is onze taak om de uitvaart zo neer te zetten dat wij u helpen met de verwerking van het verlies. Samen creëren wij een mooi afscheid, een blijvende herinnering.
Dit is waar wij voor staan!
Onze uitvaartverzorgers, Frans Agricola, Martijn Buitenhuis en Tim Duin staan dag en nacht voor u klaar. Heeft u nog vragen of wilt u informatie hebben over uitvaartmogelijkheden of uitvaartverzekeringen dan staan wij u graag vrijblijvend te woord.

Uitvaartverzorging Duin www.uitvaartverzorgingduin.nl 072-5115238. Dag en nacht bereikbaar.

Inschrijving Kunstparade Heiloo 2019 geopend

In de Cultuurkoepel kunnen ca. 25 geselecteerde kunstenaars exposeren. Foto: Freek van der Zande

HEILOO - De Kunstparade Heiloo 2019 wordt in het laatste weekend van juni gehouden: van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni, dagelijks van 11.00-17.00 uur. De Witte Kerk viel dit jaar helaas af als locatie, maar het gemeentehuis van Heiloo vult die leemte op met een prachtige expositieruimte in en rond de raadszaal.

Verreweg de meeste locaties, zoals de Cultuurkoepel, het gemeentehuis, het Kunstplein in het PCC, de bibliotheek en allerlei ateliers en winkels, gaan drie dagen open. Sommige deelnemende ateliers zijn alleen op zaterdag en zondag te bezoeken.

De organisatie roept beeldend kunstenaars en muzikanten op zich in te schrijven via de formulieren op de website www.kunstparadeheiloo.nl/kunstparades/2019.

Exposeren tijdens de Kunstparade kan in het eigen atelier, solo of met een groep. Wanneer je zelf geen atelier of ander adres hebt om te exposeren, zijn er 4 alternatieven om je in te schrijven:

1) Je zoekt zelf contact met een winkel, horeca- of andere gelegenheid en wanneer er een overeenkomst tot stand komt, schrijf je je vervolgens in op die locatie. N.B. Een aantal deelnemende middenstanders werkt al langer volgens dit principe. De organisatie van de Kunstparade heeft ervoor gekozen dit voorbeeld te volgen.
2) Inschrijven op een speciale locatie (b.v. Bibliotheek Heiloo).
3) Circa 25 geselecteerde kunstenaars* kunnen in de Cultuurkoepel exposeren.
4) Er bestaat voor circa 6 geselecteerde kunstenaars* een mogelijkheid om te exposeren in het gemeentehuis van Heiloo.
5) Kunstenaars die werk maken dat niet hangend geëxposeerd hoeft te worden, kunnen zich inschrijven voor het Kunstplein.

* Uiterlijk direct na sluiting van de inschrijftermijn maakt de organisatie de uiteindelijke selectie.

Muzikanten kunnen zich inschrijven voor de volgende locaties:
Cultuurkoepel
Bibliotheek Heiloo
Een zelfgekozen en -geregelde locatie

De organisatie van de Kunstparade biedt, per locatie verschillend, een aantal basisfaciliteiten. Voor voorzieningen die daarbuiten vallen zorgen deelnemers zelf. Uw contactpersoon binnen de organisatie kan u informeren over de voorzieningen op uw expositielocatie. Kunstenaars worden geacht aanwezig te zijn tijdens de openingstijden van de Kunstparade.

Kunstparade Heiloo 2019 stelt alles in het werk om zoveel mogelijk bezoekers naar alle locaties te laten komen, maar rekent daarbij wel op medewerking van de kunstenaars als het gaat om verspreiding van (digitaal) wervingsmateriaal in hun eigen netwerk.

'...en licht is uw pseudoniem'

HEILOO - De bovenstaande woorden komen uit het gedicht 'Deze dag' van Huub Oosterhuis. De hele zin luidt: 'God is uw naam in alle talen der mensen en licht is uw pseudoniem'.

In alle culturen en religies bestaat er een bijzondere aandacht voor 'het licht'. Die aandacht krijgt vorm in poëzie, wetenschap, mythen en symbolen. En in gedachten over 'licht' ontbreekt zelden diens tegendeel: het duister. 'De zon zou ons niets kunnen schelen als ze niet onderging' is in dat verband een scherpe waarneming van een andere dichter, Emily Dickinson. Licht lijkt soms identiek te zijn aan leven en de tegenpool van de dood.

Of zou er een licht zijn dat die fenomenale tegenstelling relativeert, overbrugt, samenvat? In de lezing op 10 december zal dr. Jan Bruin zich vooral richten op de muziek als uitingsvorm voor het bovenstaande. Talloze componisten hebben de betekenis van het licht muzikaal vormgegeven. En daarbij kan het gaan over het dagelijkse zonlicht of over het eeuwige licht (lux aeterna, Urlicht). In klank, woord en beeld laten we ons in de duisternis van die avond in het licht zetten.

Wanneer: maandag 10 december om 20.00 uur. Waar: Willibrordushuis, Westerweg 267 in Heiloo. Bijdrage: € 3,- per persoon.

Hema foodtruck

HEILOO - Misschien heeft u 'm al gezien, de foodtruck van de HEMA. Het is een van de drie Piaggio foodtrucks in Nederland, dus Hema Heiloo is er apetrots op. Iedere woensdag, vrijdag en zaterdag staat de foodtruck op het plein voor de HEMA kerstwinkel. Vanuit de foodtruck worden hotdogs, broodjes rookworst en halve rookworsten om uit de hand te eten verkocht. Maar er kan ook koffie, taart of tompoucen uit verkocht worden. Een multifunctioneel karretje dus.

Kerstbomenhandel Groot-Jonker

HEILOO - Ook dit jaar is kerstbomenhandel Groot-Jonker weer van de partij op de hoek van de Kapellaan en de Kennemerstraatweg; al meer dan 30 jaar een vertrouwd adres voor de mooiste kerstbomen van Heiloo en omstreken.

Het assortiment bestaat uit vele soorten en maten, met en zonder kluit en dat voor een scherpe prijs. Er is volop keus in o.a. Nordmann, Blauwspar, Nobilis en de originele dennenboom. Dit jaar is er nog meer keus in bomen op pot, o.a. Blauwspar, Groene Den, Nordmann en de Servische Spar. U kunt ruim parkeren en de bomen worden gratis in een net verpakt, wel zo handig voor transport !

Ook 's avonds geopend en sfeervol verlicht, dus ook dan kunt u een boom uitzoeken. En natuurlijk weer als aardigheidje voor de kinderen, een cadeautje uit de grabbelton.

Alle dagen open van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag tot 18.00 uur. Tot ziens op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg (naast motel Fletcher 'Kwartje Koffie').

Iris Hond in De Beun

Iris Hond. Foto: aangeleverd

HEILOO - Theater De Beun staat op 8 december een bijzondere avond te wachten met het optreden van Iris Hond. Zij geldt als een van de opmerkelijkste musici van Nederland. Hond is pianiste en zangeres en vertelt over haar leven. Zij is weliswaar jong (31) maar heeft veel schokkende ervaringen meegemaakt: verkracht door een gastouder en leven met daklozen. Ze kan er aangrijpend over vertellen. Die ellendige periode heeft haar geïnspireerd tot het schrijven en uitvoeren van liedjes en die vormen de hoofdmoot van het programma in De Beun, waarin zij als klassiek geschoolde pianiste werken van onder andere Chopin, maar ook haar eigentijdse composities ten gehore brengt. Zij is internationaal bekend, kreeg van de beroemde Leonard Cohen een compliment voor haar album 'Dear World' en won talloze prijzen. Iris Hond zorgt door de combinatie muziek en ontroerende verhalen voor een boeiend optreden.

TC Heiloo United in Spaanse sferen met tapas en padel

De aanleg van de drie padelbanen verloopt voorspoedig. Foto: aangeleverd

HEILOO - De aanleg van de padelbanen bij TC Heiloo United (TCHU) is in volle gang. Vrijdag 30 november werd de fundering voor de padelbanen op het park gelegd. In Spanje is padel na voetbal inmiddels de populairste sport.

Komend voorjaar kan deze snelst groeiende sport van Nederland dus ook in Heiloo beoefend worden. De aanleg van de drie padelbanen bij TCHU verloopt voorspoedig. Begin 2019 staat TCHU voor tennis én padel.

TC Heiloo United verkeerde zaterdag 24 november ook al even in Spaanse sferen. De hele dag stond in het teken van tennis en tapas met wijn- of bierproeverij. Tussen de speelrondes door stonden er in de kantine fantastische tapasgerechten te wachten, met voor de liefhebber een bijpassend glas wijn of bier.

De kantinebemanning van TCHU, onder leiding van Laura en Chantal, leverde een topprestatie door elke ronde een verrassende en ruime sortering lekkers voor te schotelen. Ze werden hierbij royaal gesteund door keurslager Snel en Il Gusto uit Limmen, Miss Bean, Gastrovino De Deel, Banketbakkerij C. van Velzen, De Texelse Bierbrouwerij en IJssalon Pinoccio.

Alle deelnemers zijn ervan overtuigd dat ook het tapastoernooi een terugkerende activiteit moet worden op de toch al drukke activiteitenkalender van TC Heiloo United. Op die kalender staan voor half december de afsluitende feesten voor jeugd en senioren gepland. Op 14 december is het après-ski voor de senioren en op 16 december speelt de jeugd het oliebollentoernooi. Voor meer informatie over padel bij TC Heiloo United zie www.tcheiloounited.nl.

Nieuwe sponsor voor HZV JO 15-3

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het talentvolle nieuwe team van HZV JO 15-3 is recent in het nieuw gestoken door Vos Makelaars en Fa. Zoon, aannemer in straat- en grondwerk. Met nog twee wedstrijden te gaan staat het team fier bovenaan en de cup is binnen handbereik.

Sint en Piet vergeten ook dit jaar de Terriërs niet!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 28 november heeft Sinterklaas weer de Terriërs bezocht. Hij heeft met de F kinderen over hun hockeywedstrijden gepraat en van elk team de 'yell' gehoord. Natuurlijk hebben de Pieten ook weer even meegehockeyd en alle kinderen van pepernoten voorzien.

13 / 20