De Uitkijkpost

21 mei 2014

De Uitkijkpost 21 mei 2014


Hunebedspelen in Heiloo

Twintig teams nemen het tegen elkaar op aan de Omloop

HEILOO – Volgend jaar op 21 juni, de langste dag van het jaar, staat Heiloo een spectaculair dorpsfeest te wachten dat de Highland games in Schotland doet verbleken.

Initiatiefnemer en organisator Gerard Pranger heeft al een gedetailleerde draaiboek uitgewerkt voor een nieuw Heilooër evenement, waar jong en oud spel- en kijkplezier aan zal beleven. De Hunebedspelen voeren ons terug naar het Heiloo uit de eeuwen rond de jaartelling, toen in de Germaanse tijd inheemse volkeren elkaar, maar ook de Romeinse overheersers, bevochten.
Zo'n 2000 jaar later laait 'de strijd' opnieuw op tijdens de eerste Hunebedspelen van Heiloo.

Twintig teams (met namen als de Franken, Galliërs tot en met de Cananefaten), bestaande uit acht stoere mannen en/of vrouwen, nemen het -op het in een Germaans dorp omgetoverde evenemententerrein aan de Omloop- tegen elkaar op in een aantal ludieke strijdonderdelen; de hunebedkeien-race, pijl- en boogschieten en speerwerpen! Met Romeinse forten, druïden als scheidsrechters, muziek van de Octaviërs, eten (zoals hunebedbrood) en drinken. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Veldwerk.
Wilt u ook meedoen? Zie voor inschrijving www.facebook.com/hunebedspelen of mail naar
hunebedspelen@gmail.com

Karavaan in Heiloo: Ben ik nou gek?

HEILOO – Met de voltooiing van de renovatie van de Cultuurkoepel op Landgoed Willibrordus heeft de regio er een prachtige multifunctionele evenementenlocatie bij, waarmee Heiloo nog steviger op de culturele kaart komt te staan.

Van zondag 1 tot en met maandag 9 juni strijkt Karavaan in Heiloo neer; met bijzondere theatervoorstellingen en een gevarieerd festivalprogramma. Verspreid over tien dagen strooit Karavaan met een uitbundige mix van spraakmakend theater een verfijnde melange van verwondering, verbazing en herkenning uit over het bruisende landgoed Willibrordus. Het thema: 'Wanneer wordt werkelijkheid waanzin? Ben ik nou gek?' De Karavaan -na enkele jaren van weggeweest- ziet de Cultuurkoepel als een unieke locatie met historie, waar de gebrachte theatervoorstellingen volledig tot hun recht komen. De jonge, talentvolle theatermaakster Sarah Jonker stort zich in haar solovoorstelling op de theorieën van de radicale theaterdenker Antonin Artaud, een briljante maar krankzinnige avant-gardist uit de vorige eeuw. Deze dunne scheidslijn tussen genialiteit en waanzin komt tot zijn recht in het prachtige decor van de voormalige St. Willibrordusstichting. De unieke ambiance van Cultuurkoepel Heiloo is dè reden dat Karavaan ervoor gekozen heeft om de première van 'Woyzeck, de Waanopera', die aanvankelijk op het zomerfestival Oerol zou plaatsvinden, hier vervroegd op zondag 1 juni te houden. De zangeressen van Vocaallab en de woeste mannen van Project Wildeman verrassen met een rauwe interpretatie van de zaak Woyzeck, één van de bekendste crimes passionel uit de geschiedenis. Een man die niet alleen de controle over zijn hart, maar tevens de greep op de werkelijkheid verliest. Behalve theatervoorstellingen valt er op het landgoed nog veel meer te beleven; bezoekers worden met een veelzijdig festivalprogramma volop geprikkeld. Er is een stamtafel een tafel waar je verhalen kunt vertellen, over vroeger, het heden of de toekomst; maar ook kunt ook aanschuiven en naar verhalen luisteren. Museum Het Dolhuys presenteert de tentoonstelling 'Achitectuur van een Ideaal' waarin fotograaf Jannes Linders een indringend beeld geeft van leegstaande psychiatrische instellingen in Nederland. Verder verzorgen bijzondere reisleiders verhalende expedities over het prachtige terrein en kan men in stijl op het landgoed dineren. Tickets via www.karavaan.nl.

Scholensportdag voor groepen 5 en 6 geslaagd

Foto: Carolien Breed

HEILOO – De SportRaad kan, samen met alle deelnemende kinderen uit de groepen 5 en 6 van de Heilooër basisscholen, docenten en assistent ouders, weer terug kijken op een geslaagde Scholensportdag, gehouden op woensdag 14 mei op de velden van de Terriërs en de Foresters.

De kermis-, samenwerkings- en Olympisch getinte spellen vielen bij de kinderen goed in de smaak. Doordat er per veld een veldcoördinator en een begeleider per spel was, verliepen de spellen soepel en functioneerde het doordraaisysteem beter. De instructeurs van Dorssports verzorgden aan het begin van de sportdag voor 600 kinderen en zestig begeleiders een gezamenlijke warming up, waar iedereen enthousiast aan mee deed. De spelbegeleiders waren leerlingen uit de sportklassen van het PCC Heiloo en PCC Oosterhout Alkmaar, ondersteund door hun leidinggevende. Hun medewerking paste heel goed als lesonderdeel voor hun opleiding. Zelfs aan koffie, thee en koek was gedacht; verkrijgbaar bij drie cateringkraampjes, bemand door de bestuursleden en vrijwilligers van de Sportraad. De sportdag werd afgesloten met de prijsuitreiking. De sportiviteitprijs ging naar de Elckerlyk. De Duif kreeg de prijs voor het beste uitstraling en leukste promotie van hun school. De stagiaires van het CIOS en Horizon College kijken als organisatoren tevreden terug op een geslaagde sportdag en hebben afgelopen week de dag geëvalueerd. Vandaag, 21 mei, is de Scholensportdag voor de groepen 3 en 4. Deze keer op de velden van de Terriërs en Double Stars. Filmpje en foto's zijn terug te vinden op www.sportraadheiloo.nl.

.

Plaatsing uitklimmatten voor amfibieën

Foto: Carolien Breed

HEILOO – Woensdag 14 mei zijn in afwateringsputten bij de Pastoor van Muyenweg de eerste uitklimnetten voor amfibieën geïnstalleerd.

De matten bieden een ontsnapping voor dieren die in open afwateringsputten (straatkolken) in wegen en trottoirbanden vast zijn komen te zitten. Els Meurs van de Paddenwerkgroep Heiloo en het Groen Platform Heiloo (in oprichting) is blij met deze eerste stap die zal leiden tot afname van amfibieënsterfte als gevolg van een 'dodenval' in afwateringsputten. ,,Uit onderzoek van RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) is gebleken dat jaarlijks veel amfibieën in de trekperiode in de putten vallen en hier op eigen kracht niet meer kunnen uitklimmen. Een mat langs de wand geeft dieren voldoende grip, zodat ze zich weer een weg naar boven kunnen banen. Het doel is om in de gebieden van de trekroutes zoveel mogelijk putten van uitklimmatten te voorzien!"

Groot Heiloo Dictee maakt 'Een reisje door groen Heiloo'

Foto: Carolien Breed

HEILOO – Leerlingen van klas 2F van PPC Heiloo namen het donderdag 15 mei in jongerencentrum Tendenz op tegen een delegatie volwassenen in de jaarlijkse, plaatselijke taalkundige uitdaging; het Groot Heiloo Dictee, georganiseerd door Stichting Welzijn/Jeugd en Jongeren.

De Nederlandse taal is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Een kolfje naar de hand van Wim Buwalda, de schrijver van het dictee, die van het epistel een ode aan de groene gemeente Heiloo maakte. De dicteetekst, opgebouwd uit zes lange zinnen, werd voorgelezen door Joop Tulp, oud-leerkracht van basisschool De Duif. Ook dit keer waren er weer een aantal 'instinkers' in verwerkt, waarbij jong en oud zich even achter de oren krabde. Want wordt rooms-katholieke nu met of zonder hoofdletter(s) geschreven? Het is zonder! Onder de deelnemers onder meer burgemeester Hans Romeyn. Hij eindigde bij de volwassenen op een keurige tweede plaats; achter Lilian Schreuder, die met acht fouten de beste was. Bij de je jongeren werd Iris de Waard met 19 fouten nummer één. Na de pauze was de quiz 'Op reis met de Nederlandse taal'.

Foto: Marsha Bakker

Inschrijven voor
Uit&Zo Heiloo

HEILOO - Uit&Zo Heiloo wordt dit jaar voor de 20e keer gehouden op zaterdag 6 september van 11.00 tot 16.00 uur, rond Bibliotheek Heiloo aan de Westerweg. De organisatie van Uit&Zo Heiloo is volledig in handen van Bibliotheek Heiloo. Uit&Zo Heiloo geeft culturele, educatieve, sportieve en welzijns organisaties en verenigingen de mogelijkheid zich te presenteren. Naast algemene informatie ligt het accent op de activiteiten die in het komende seizoen worden ontplooid. Bezoekers kunnen zich veelal direct daarvoor opgeven. Naast de vele informatiestands worden er ook dit jaar weer een groot aantal optredens uitgevoerd. U kunt niet alleen muziek, dans en toneel verwachten maar ook demonstraties van sportverenigingen. Ook voor de kinderen zijn er weer volop activiteiten gepland. Daarnaast is er de gebruikelijke verkoop van afgeschreven materialen van de bibliotheek. De bij de organisatie bekende organisaties en verenigingen zijn uitgenodigd om (weer) aan dit evenement deel te nemen. Heeft u geen uitnodiging gehad, maar wilt u meer informatie en/of deelnemen dan kunt u contact opnemen met Bibliotheek Heiloo, de heer de Graaf, Westerweg 250 op tel. 072-5330670. Op www.bibliotheekheiloo.nl vindt u het aanmeldformulier en de begeleidende brief met informatie over deze editie.

Fotoproject De Buitenkans over 'Dromen'

Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - De Buitenkans en GGZ-NHN organiseren tijdens de Kunst6daagse (25 tot en met 29 juni) van Heiloo wederom een fotoproject.

Je fotografeert wat jij ervaart als verbinding. Als vlak na de geboorte een kind van de fysieke verbinding met de moeder wordt losgeknipt, ontstaat de grote zoektocht naar hernieuwde verbinding. Voor verbinding is echter altijd iets of iemand nodig. Van postkoets, spoorlijn, satelliet of bluetooth tot liefde, acceptatie, verdriet of kortsluiting. Altijd verbinding. Verbeeld jouw verbinding in maximaal vijf foto's en stuur deze, met een beschrijving van maximaal 250 woorden per foto in. Inzenden tot 1 juni naar: buitenkansfotoproject@gmail.com. Een jury, bestaande uit cliënten en vakfotografen, kiest de vijftien beste inzendingen uit. De foto's van de winnaars worden afgedrukt op groot formaat banners en in buizenframes geëxposeerd op het landgoed Willibrordus in Heiloo. De jury bepaalt vervolgens welke drie inzendingen voor een extra prijs in aanmerking komen. Deze prijswinnaars krijgen naast de beloofde eeuwige roem hun foto afgedrukt op canvas. Dat is nog niet alles, want alle inzendingen worden in Galerie de Buitenkans op een groot scherm geprojecteerd. Daardoor kan iedere inzender zijn of haar verbinding terugzien! Deelname is kosteloos. De jury kijkt vooral naar de originaliteit en creativiteit van je foto's. Met het fotoproject verbinding proberen de organisatoren een verbinding te leggen tussen burgers met psychiatrische problematiek en bezoekers van de Kunst6daagse. Na de afsluiting van de Kunst6daagse zullen de foto's in het hoofdgebouw tentoongesteld worden. Kijk naar fotosuggesties voor verbinding en de spelregels van deelname op www.de-buitenkans.org. De prijsuitreiking is zondag 20 juni 15.00 uur in de Trog.

Financiële actie voor restauratie Witte Kerk

HEILOO – De Witte Kerk, die in de zomermaanden weer te bezichtigen is, moet dringend worden gerestaureerd. Daarvoor is een stichting in het leven geroepen die financiële middelen bijeen wil brengen om ervoor te zorgen dat dit rijksmonument ook voor ons nageslacht in goede staat blijft.

Afgezien van het reguliere onderhoud, zoals het schilderwerk, is het vijftig jaar geleden dat een grondige restauratie werd uitgevoerd. Dit keer gaat het om de vervanging van de dakpannen en enkele onderdelen van het interieur. Het moet voor Heilooënaren een eer zijn om een steentje bij te dragen. Over enige tijd wordt u nader ingelicht. In juni, juli en augustus bent u op woensdag van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.00 uur zal het grote orgel met een front uit 1783 worden bespeeld door gerenommeerde organisten uit Heiloo en de regio. Een gastvrouw of gastheer wil u graag informeren over interieur en exterieur. Ook ligt uitgebreide informatie over de geschiedenis van de Witte Kerk klaar, evenals bijzonderheden over de beide orgels: het hoofdorgel en een 'kabinetorgel', dat rond 1820 is vervaardigd. De geschiedenis van het oudste kerkje op die plek gaat terug naar Willibrord, die omstreeks 700 naar deze streek kwam om het evangelie te verkondigen. Het huidige kerkgebouw dateert uit de elfde eeuw, zij het dat het in de loop der eeuwen is verwoest, deels weer opgebouwd. Achter de kerk zijn contouren te zien van deze laat-gotische kruiskerk. De kerk wordt sinds 2001 hoofdzakelijk gebruikt voor concerten, bijeenkomsten, exposities, huwelijken en begrafenissen.

Fotoproject 'verbinding' van De Buitenkans

HEILOO - De Buitenkans en GGZ-NHN organiseren tijdens de Kunst6daagse (25 tot en met 29 juni) van Heiloo wederom een fotoproject.

Verbeeld jouw verbinding in maximaal vijf foto's en stuur deze, met een beschrijving van maximaal 250 woorden per foto in. Inzenden tot 1 juni naar: buitenkansfotoproject@gmail.com. Een jury, bestaande uit cliënten en vakfotografen, kiest de vijftien beste inzendingen uit. De foto's van de winnaars worden afgedrukt op groot formaat banners en in buizenframes geëxposeerd op het landgoed Willibrordus in Heiloo. De jury bepaalt vervolgens welke drie inzendingen voor een extra prijs in aanmerking komen. Deze prijswinnaars krijgen naast de beloofde eeuwige roem hun foto afgedrukt op canvas. Je kunt ook nog de Publieksprijs winnen. Deze foto wordt voor de prijswinnaar op canvas afgedrukt. Dat is nog niet alles, want alle inzendingen worden in Galerie de Buitenkans op een groot scherm geprojecteerd. Daardoor kan iedere inzender zijn of haar verbinding terugzien! Deelname is kosteloos. De jury kijkt vooral naar de originaliteit en creativiteit van je foto's. Met het fotoproject verbinding proberen de organisatoren een verbinding te leggen tussen burgers met psychiatrische problematiek en bezoekers van de Kunst6daagse. Na de afsluiting van de Kunst6daagse zullen de foto's in het hoofdgebouw tentoongesteld worden. Kijk naar fotosuggesties voor verbinding en de spelregels van deelname op
www.de-buitenkans.org.
De prijsuitreiking is zondag 20 juni 15.00 uur in de Trog.

Restaurant Grand Café Herberg Jan

Kennemerstraatweg 97, 1851 BB Heiloo, tel. 072-2100181, www.herberg-jan.nl, e-mail: info@herberg-jan.nl.

HEILOO – Een droomstart op een droomplek; in de luwte van de Witte Kerk! Volgens velen een aanwinst voor het dorp. Herberg Jan is nog maar zes weken geopend en nu al een begrip. Marjolein Bosch en Tjerk Hofstede hadden voor de opening natuurlijk wel ingeschat dat deze historische bodem, waar vroeger de Oude Herberg stond, een schitterende locatie is voor een veelzijdige horecazaak. Iets nieuws; een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar jong en oud zich thuis voelt. Maar dat het vanaf dag één zo'n enorm succes is, overtreft ook hun stoutste verwachting.

Marjolein: ,,We zijn dankbaar voor deze vliegende start!" Tjerk is een telg uit de bekende Koekenbier familie; hij heeft op jonge leeftijd voor de horeca gekozen. Zowel hij als Marjolein hebben inmiddels een schat aan ervaring, opgedaan in bekende restaurants als de Buren, Notaris, Bergen Binnen, de Burgemeester en Bios. Restaurant Julie in Bergen is 'de zus' van Herberg Jan. Er is een complete metamorfose aan vooraf gegaan om het voormalige zakelijke bankgebouw om te toveren tot een warm en gezellig, eigentijds restaurant annex grand café! Het is dan ook niet zo gek dat er, van 'nul' naar volle toeren, de eerste weken nog een paar verbeterpuntjes aan te wijzen waren. Blij met alle suggesties, waarmee ook daadwerkelijk iets gedaan wordt, werkt het team van Herberg Jan er keihard aan om de puntjes op de i te zetten. ,,Herberg Jan is tenslotte nog maar pas open; we hopen hier heel lang te mogen blijven en echt deel uit te maken van het dorp!" Gisteren is verbetering aangebracht aan de akoestiek in het restaurant. Want de royale ruimte, waarin verschillende sfeervolle, knusse 'hoekjes' zijn gecreëerd, bleek bij een volle bezetting toch iets teveel van zijn oude bankgeheimen prijs te geven. Om alle gasten volledige aandacht te kunnen schenken, is bovendien het team medewerkers verdubbeld. Herberg Jan is elke dag vanaf 09.00 uur open; voor een koffiemomentje 'met een krantje', lunch of een drankje met iets lekkers erbij, diner of feestje; iedereen is even welkom.

Marjolein is een bevlogen, goedlachse gastvrouw en dat werkt aanstekelijk op haar collega's. ,,Herberg Jan zou mijn eigen huiskamer kunnen zijn. Ik vind het leuk om mensen te zien genieten. Dan geniet ik ook!" En aangezien ze van een feestje houdt, zal Herberg Jan deze met regelmaat organiseren. In de keuken staan -naast Tjerk- vakkundige koks 'achter de kachel'. Zoals Jeroen Stoop of Bram Haver en Arnold Zomers. En ook de keukenbrigade verwent de gasten graag met lekkere gerechten. Met weer een paar zonnige dagen achter ons kan iedere passant zelf wel zien dat het lekker vertoeven is op het gezellige terras van Herberg Jan. Hier is altijd reuring!

Winnaars Kinderjury Heiloo 2014

HEILOO - Na drie maanden van lezen en beoordelen hebben meer dan 100 kinderjuryleden in Heiloo hun stem uitgebracht in de Bibliotheek voor het beste kinderboek van 2013. Zij stemden op 108 verschillende boeken, maar een paar titels sprongen er duidelijk uit. De winnaars in Heiloo zijn: 6-9 jaar: 1. Heksje Lilly in Wonderland / Knister, 2. Pip is een ster / Vivian den Hollander, 3. Wonderpony / Joke Reijnders. 10-12 jaar: 1. Cupcakeclub : geheim recept / Marion van de Coolwijk, 2. Floortje en de voorleeswedstrijd / Suzanne Buis, 3. Dagboek van Nurdius Maximus / Tim Collins. De juryleden van de Kinderjury 2014 werden als bedankje voor het lezen en jureren getrakteerd op een wervelend optreden van Hans Kuyper.

Lentemarkt voor Sighet

HEILOO - Op zondag 25 mei houdt Stichting vrienden van Sighet een gezellige lentemarkt op het terrein van GGZ NHN aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. De markt is vrij toegankelijk en vindt plaats van 11.00 tot 17.00 uur. Er is voor ieder wat wils, zoals woon- en tuinaccessoires, brocante, kinderkleding, dameskleding, sieraden, tassen, cadeauartikelen, steigerhouten meubelen, betonnen beelden, delicatessen, honing producten, poppenkleding en nog veel meer. U kunt op de markt ook bieden op de kerkbanken die uit de Cultuurkoepel zijn verwijderd. Voor informatie kunt u kijken op www.sighet.nl of op facebook.

Keer op Keer opsteker

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt elke maand een Opsteker aan een persoon die zich belangeloos inzet voor een medemens, vereniging, stichting etc. Elke maand wordt een ingediend verzoek door Keer op Keer gekozen en verblijd met een opsteker van € 200--. De opsteker van de maand mei gaat naar Tennisverenigng T.C. Heiloo United (afdeling jeugd). U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072-5325962.

Documentaire Druk in De Buitenkans

HEILOO - Op maandag 26 mei houdtt stichting De Buitenkans weer een filmavond in De Trog. Jochanan Westra is een cabaretier en acteur die regelmatig van vrienden en bekenden te horen krijgt dat hij chaotisch en druk is. Hij weet niet waar dat door komt en gaat op onderzoek uit. Misschien heeft hij wel ADHD en dan hoopt hij medicijnen te krijgen, waardoor het leven voor hem mogelijk wat rustiger wordt. Hij doet aan zelfstudie en begint zichzelf te analyseren. Jochanan verwerkt zijn persoonlijke zoektocht in een nieuw theaterstuk. Ook deze avond zal er een ervaringsdeskundige/ inhoudsdeskundige aanwezig zijn. Aanvang 20.00. De Trog is vanaf 19.30 geopend. De Trog is gelegen aan de Bullaan (ingang direct tegenover de brandweerkazerne).

'Verbinding in woorden': verhalenfestival

Tegelijkertijd met het fotoproject wordt er bij gelegenheid van de Kunst6daagse Heiloo (25 tot 29 juni) een verhalenwedstrijd georganiseerd met het overeenkomstige thema 'Verbinding'. Deelnemers worden uitgedaagd om met woorden een beeld te schetsen aan de hand van een verhaal, concreet of abstract, die met een of meerdere aspecten van het begrip 'verbinding' te maken heeft. Geef uw pen de vrije ruimte. Uw verhaal mag maximaal 500 woorden tellen, ook poëzie is welkom! Iedereen mag deelnemen; cliënten van GGZ-NHN worden in het bijzonder uitgenodigd om mee te doen. Laatste dag van inzending is 31 mei 2014. De prijsuitreiking vindt plaats op 30 juni en het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de Uitkijkpost. Voor nadere informatie: www.de-buitenkans.org.

Snelcursus 'bewegen is gezond

Fysiotherapeuten van MoFysio verzorgen op 5 en 12 juni van 10.00 tot 12.00 uur (donderdagen) een snelcursus gezond bewegen. Wat is en wat betekent een gezonde levensstijl. U doet onder begeleiding oefeningen en krijgt ook een massage behandeling. Prijs € 27,50 voor twee lessen. Onderdeel van de campagne Appeltje Eitje.

Repair cafe

Op zaterdag 31 mei van 10.00 tot 13.00 uur is het Repair Café Heiloo weer geopend, na de succesvolle première van 22 maart. Spullen met een mankement of beschadiging weggooien? Mooi niet! In het Trefpunt helpen diverse mensen met gouden handjes gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook advies over klokkenreparatie.

Taichi Qigong

De buitenlessen Taichi Qigong zijn de hele zomer op woensdag van 10.00 tot 11.00 uur. Verzamelen op de parkeerplaats bij Zwembad Loos, u hoeft zich niet van tevoren op te geven, kosten € 5,50 per les.

Excursie De Vest

Een interessant kijkje achter de schermen bij Taqa Theater De Vest op dinsdag 10 juni. De ontvangst met koffie en gebak is om 11.00 uur in Grand Café "De Studio", gelegen naast De Vest. De excursieprijs is € 18,50 all-in.

Rondvaart IJsselmeer

In Volendam kiezen we op zondag 22 juni het ruime sop. Op Marken drinken we een kopje koffie/ thee met taart. Voordat we verder varen heeft u gelegenheid om op Marken rond te kijken. De boot is heel comfortabel en u kunt aan boord consumpties bestellen. Vertrek vanaf het Trefpunt om 13.00 uur en omstreeks 18.00 uur zijn we weer terug. De prijs is € 36,-.

Hortus Alkmaar

Op donderdag 26 juni is er excursie naar de Hortus aan de Berenkoog in Alkmaar-Noord. De grootste collectie medicinale kruiden van Nederland. U gaat op eigen gelegenheid naar de Hortus en de rondleiding met gids begint om 10.00 uur. Na het rondje koffie kunt u er zelf nog een mooie wandeling maken. De prijs is € 14,50 inclusief koffie, hapje, drankje.

Utrecht met boottocht

Noteer alvast het uitje op zondag 13 juli naar Utrecht. Rondvaart door de fraaie grachten. Pauzeren doen we in Het Wapen van Haarzuylen. De touringcar vertrekt om 13.00 uur vanaf het Trefpunt en omstreeks 18.00 uur zijn we weer terug. De kosten zijn € 29,95.

Chinees met de Gezelschapsbank

Ga gezellig mee chinezen bij Kang Wah in het Hoekstuk op dinsdag 27 mei. Aanvang 17.30 uur met een drankje. Vanaf 18.30 uur lopend buffet met vooraf kippen- of tomatensoep. Prijs € 15,- excl. drankjes, opgeven bij de receptie van het Trefpunt.

Zondagmiddag Café

Op 25 mei is in het Trefpunt het zondagmiddagcafé weer geopend van 13.30 tot 16.30 uur.

Wandelfit in Heiloo

Heerlijk wandelen en tegelijk sportief in beweging zijn. Onder begeleiding van fysiotherapeute Laura Ratté maakt u een wandeling door de prachtige omgeving van Heiloo en doet onderweg lichte conditie oefeningen. Wandelfit vindt plaats op zaterdagochtenden van 10.30 tot 11.30 uur. Er wordt verzameld bij de Rabobank aan de Stationsweg. De kosten bedragen € 5,- per keer. Geef u tevoren even op via 072- 5331297.

AD(H)D: daar is wel iets aan te doen!

Aangeleverde fot

HEILOO - Heeft uw kind moeite zich te concentreren in de klas? Is hij of zij best pienter maar kost het uitvoeren van taken veel moeite en energie? Of heeft uw kind de neiging snel uit zijn slof te schieten en gaat het daardoor op sociaal gebied niet zo makkelijk? U bent niet de enige ouder die hiermee worstelt. Naar schatting hebben 4 tot 8 op de 100 schoolgaande kinderen last van AD(H)D. Toch is er iets aan te doen: ook voor uw kind is het mogelijk een fijne schooltijd te hebben en te functioneren op het niveau dat bij hem of haar past. Het probleem bij aandacht- en concentratieproblemen zit vaak in de hersenactiviteit. De hersenen zijn niet actief genoeg op de momenten dat dit juist de bedoeling is. Hierdoor raakt een kind snel afgeleid en kan het zich onrustig voelen of gedragen. En wie er tijdens de les met zijn gedachten niet bij is, zal er weinig van onthouden. Tijdens een neurofeedback behandeltraject wordt de kernoorzaak van het probleem aangepakt. Kinderen leren op een leuke manier hun eigen hersenactiviteit te beïnvloeden. Hierdoor worden de hersenen meetbaar actiever, zonder dat er medicatie aan te pas komt. Sinds 2010 worden bij Biometrisch Centrum Heiloo neurofeedback behandelingen toegepast. Praktijkhoudster drs. Linda Imming-Apeldoorn: ,,Ik help graag kinderen die last hebben van onrust en niet goed uit de verf komen, op te bloeien en eruit te halen wat erin zit." Wanneer u aanvullend bent verzekerd, kunt u in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Interesse? Bel 06-49012934, mail naar: heiloo@biometrischcentrum.nl of bezoek www.biometrischcentrum.nl.

Open Huis in de Muziek- en Dansschool Heiloo

HEILOO - Vrijdag 23 mei houdt de Muziek- en Dansschool Heiloo van 16.30 tot 20.00 uur Open Huis. Iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen, er is van alles te doen! Dit jaar lig de nadruk op DOEN! Wil je wel eens op een piano spelen, of liever zingen, strijken, blazen, tokkelen of drummen? Kom dan naar de Velden van de muziek- en dansschool. Daar laten de docenten je kennis maken met het instrument, en daarna kun je meteen meedoen met een samenspelworkshop. Daarnaast zijn er diverse muziek- en dansoptredens, je kunt een instrument uitproberen, er zijn diverse workshops, en loop de Intrumentafette met een kleine verrassing aan het eind. Deskundige docenten zijn aanwezig om over de verschillende lesmogelijkheden en muziekinstrumenten informatie te verstrekken. Ben je nieuwsgierig geworden, wil je een instrument gaan bespelen,zingen, misschien in de musicalklas of in een popband? Kom dan langs tijdens het Open Huis op vrijdag 23 mei van 16.30 tot 20.00 uur. Adres: Het Veld 1, te Heiloo. Voor meer informatie: www.muziekendansschoolheiloo.nl, info@muziekendansschool.nl of tel. 072-5332460.

Word ook aandeelhouder/bestuurder van zuivelcoöperatie Bergerkaas

HEILOO- In Heiloo wordt de lekkerste Noord Hollandse biologische brie, lekkere yoghurt, gezonde sportieve drinkyoghurt en Hangop gemaakt.

Om de huidige groei te kunnen financieren en om te investeren, heeft kaasmakerij Bergerkaas uitbreiding van het kapitaal nodig. Daarvoor breidt men de coöperatie uit. Voorinschrijven kan op de Lentemarkt. Wie een of meer aandelencertificaten koopt krijgt winstuitkering, een stem, het recht om deel te nemen aan vergaderingen en andere voordelen voor coöperatieleden (bezichtiging, proeven, korting en dergelijke). En natuurlijk kunt u meedenken of meebesturen. Bergerkaas streeft naar eerlijke prijzen en een eerlijk rendement voor haar leden. Het bedrijf is biologisch en men probeert maatschappelijk verantwoord te ondernemen. De zuivelmakerij zit in de voormalige grootkeuken op Landgoed Willibrordus te Heiloo.
-De huidige coöperatieleden zijn door heel Nederland verspreid. Cliënten van de GGZ helpen met de productie van de zuivel die via de Landgoedwinkel wordt verkocht. Een groothandel distribueert de kaas en daarnaast verkopen ze veel aan restaurants. Reserveer een of meer certificaten. Een aandelencertificaat is ook een leuk cadeau. Op het moment dat de inschrijving compleet is wordt het bedrag via de notaris van uw rekening geïnd en ontvangt u uw certificaten. Aandelencertificaten zijn verkrijgbaar vanaf 100 euro. Wees er snel bij, de laatste uitgifte van aandelen was ruim overschreven. Er is nog 75% van de aandelen beschikbaar.
Kaasmakerij Bergerkaas hoopt u te zien en te spreken bij de eerstvolgende coöperatievergadering. Meer weten? Via tel. 072-5315709 of mail Heiloo@bergerkaas.nl, of inschrijven via www.bergerkaas.nl kan ook.
Tijdens de Lentemarkt kunt u eveneneens inschrijven bij de kraam van Bergerkaas.

Zinderende zomeractie bij TCH

HEILOO - Gedurende de zomermaanden (juni, juli en augustus) kan men bij het Trainings Centrum Heiloo (TCH) gebruik maken van een zinderende zomeractie. U kunt gedurende deze periode naar keuze trainen met 33 of zelfs 67 % korting. Indien u kiest voor 33 % korting kunt desgewenst direct na de zomer stoppen. Indien u kiest voor 67 % korting, dan kiest u voor continuïteit en traint u na de zomer nog minimaal drie maanden door.
Naast het fitness, krachtsport en cardiofitness aanbod heeft TCH diverse afwisselende groepslessen waaronder Spinning® (een uitdagende indoor fietstraining op maat), Zumba, bodyworkout, aerobics, BodyPower (een compacte en veelzijdige fitness groepstraining waarbij alle spiergroepen aan bod komen), Pilates, circuittraining, Power Yoga en Fit 55+ (een conditietraining speciaal voor 55+'ers).
Speciaal voor jongeren wordt Jeugdfitness en Fit4Teens (een aantrekkelijke combinatie van groepslessen en fitness) aangeboden. Het volgen van een groepsproefles en de fitnessintake bij een lidmaatschap zijn gratis, mits men hiervoor van te voren een afspraak maakt.? ?Op de website www.trainingscentrumheiloo.nl kan men informatie vinden over Fitness, Cardiofitness, Krachtsport (ook ter ondersteuning van andere sporten) en het ruime aanbod aan groepslessen.
Hier vindt men ook meer informatie over de tarieven en voorwaarden van TCH en de zomeractie. Inschrijving is mogelijk aan de balie van TCH aan de Zevenhuizerlaan 116.

Speelotheek heropent in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - De Speelotheek Heiloo is verhuisd van het Slimpad naar de bibliotheek aan de Westerweg. Op vrijdag 23 mei om 14.30 uur vindt de feestelijk heropening plaats. Deze middag wordt van 14.00 tot 17.00 uur een BoekStart informatiemarkt gehouden. Daarnaast is er veel te doen voor de kinderen, zoals stoepkrijten, straattekenwedstrijd (beide onder leiding van striptekenaar Irene Mulder), muziek maken met muziekinstrumentjes van Muziek- en Dansschool Heiloo, kleuren, voorlezen en Kinderyoga (door Marjolein Tiemstra). Ook wordt er geschminkt, ballonnen gevouwen door Baloonies en is er een poppendokter. Het volledige programma staat op www.bibliotheekheiloo.nl. De Speelotheek vervult net als de bibliotheek een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen. Spel en spelen met speelgoed zijn essentieel. Met de verhuizing van de Speelotheek voegt Bibliotheek Heiloo meer dan 500 speel-leermaterialen aan haar collectie toe, zoals puzzels, spelletjes, maar ook skelters en kastelen.

Bach in de Witte Kerk Heiloo

HEILOO - Op zondag 25 mei wordt in de Witte Kerk, onder het motto 'Nooit genoeg' het laatste concert van de SCWK-winterserie gegeven.

Het is geheel gewijd aan Johann Sebastian Bach. Het gebruik van barokinstrumenten in dit zeer gevarieerde programma, speciaal van de traverso, zorgt voor een uniek geluid in de fraaie akoestiek van de Witte Kerk. De uitvoering is in handen van kamerkoor en -orkest La Barca Leyden o.l.v. Raymond Honing, die tevens traverso speelt. Dit gezelschap, dat bestaat uit vooraanstaande musici die zich in de authentieke uitvoeringspraktijk van oude muziek hebben gespecialiseerd, heeft publiek en pers herhaaldelijk verrast met uitvoeringen van onder andere Bach's Mattheus- en Johannespassie. Op de website www.labarcaleyden.nl kan een keus worden gemaakt uit een uitgebreide selectie van audiofragmenten, waaronder een wel héél bijzondere uitvoering van de Mattheuspassie. Het programma begint met de magistrale Mis in A, een ontroerend werk van de grote meester. Daarna klinkt de Tweede Orkestsuite. De ouverture in deze suite wordt gevolgd door een serie Franse dansen. Een belangrijke rol in deze suite is weggelegd voor de traverso. Met het gebruik van deze 18de-eeuwse, houten dwarsfluit volgt Bach de muzikale mode van die tijd. Het concert begint om 15.00 uur. De kerk is open om 14.30 uur. De toegangsprijs bedraagt (inclusief consumptie): € 13,-, jongeren tot 25 jaar € 11,-. Kaarten zijn te bestellen via www.wittekerkheiloo.nl, via info@wittekerkheiloo.nl of tel. 072-5332184.

Dorcas Heiloo viert jubileum met brocante markt

Foto: Carolien Bree

HEILOO – Velen weten de Dorcaswinkel in Heiloo te vinden voor leuke snuisterijen, kleding en allerlei tweedehands huisraad; spullen die voor niets aan Dorcas worden aangeboden.

De binnengekomen goederen worden gesorteerd, geprijsd en verkocht door een enthousiast 'vrijwilligersleger' (65 man/vrouw sterk). Op zaterdag 24 mei van 10.00 tot 15.00 uur wordt het vijfjarig jubileum van Dorcas Heiloo gevierd met onder andere een gezellige brocante markt in een tent voor de winkel aan de Kennemerstraatweg. Streetband Caecilea luistert deze feestelijke dag op met vrolijke muziek. Omstreeks 10.30 uur zal burgemeester Hans Romeyn het nieuwe logo onthullen. Rob Bastiaanse, secretaris van Dorcas Heiloo legt uit: ,,De opbrengsten gaan naar goede doelen. Bruikbare goederen worden naar Oostbloklanden verzonden. Met de verkoopopbrengsten worden –in samenwerking met lokale partners- projecten in onder andere Kenia (water- en sanitaire voorzieningen), Ethiopië en Zuid-Afrika (opvang en scholing van weeskinderen) gefinancierd. Daarnaast wordt er in samenwerking met de Parochiële Caritas Instelling (P.C.I.) aan het einde van elk jaar geld verdeeld onder de allerarmsten van Heiloo. Uit privacy overwegingen wordt dit geld via de gemeente uitgekeerd." Zaterdag 24 mei is een extra ophaaldag van via Marktplaats gekochte Dorcas goederen; van 10.00 tot 12.00 uur kunt u spullen afhalen in de loods aan de Vennewatersweg (de voormalige Baza). Dorcas Heiloo heeft ook een 'winkeltje' op Marktplaats, hier vindt u alle advertenties overzichtelijk bij elkaar.

Kunst & Cultuurweek bij De Loet en Overkerck

Foto: Carolien Bree

HEILOO - Dinsdag 13 mei was de officiële opening van de Kunst & Cultuurweek in de woonzorgcentra De Loet en Overkerck.

De week is georganiseerd in het kader van het landelijke project Lang Leve Kunst om ouderen meer in contact te brengen met kunst en cultuur. Tijdens de week vinden tal van activiteiten plaats, zoals creatieve workshops, een puzzeltocht door oud Alkmaar en het bijwonen van een toneelstuk door Toneelgroep Alkmaar. In De Loet werd dinsdagochtend een foto onthuld uit de serie 'Jong en Oud, Samen Goud'. Dit gebeurde in het bijzijn van Wil Drenth, oud-activiteitenbegeleidster van GGZ en al 14 jaar als vrijwilligster actief op de wekelijkse creativiteitsochtenden, en Hans Couzijn, directeur van beide woonzorgcentra. In de hal van Klein Varnebroek is een overzichtsexpositie van werk dat de afgelopen jaren tijdens de activiteitenochtenden door bewoners (en medewerkers) is gemaakt. In de hal staat ook de zelfgemaakte Karin Bloemenvaas, die ter afsluiting van de Kunst & Cultuurweek op 27 mei, tijdens een ontmoeting in theater de Vest met de uit Alkmaar afkomstige diva, door de bewoners zal worden overhandigd. De fotoserie hangt in een gang op de begane grond van De Loet en is grotendeels samengesteld uit foto's van Cis Poldervaart. Zij heeft een aantal bewoners met jonge mensen gefotografeerd; mooie, ontroerende ontmoetingen tussen oud en jong. In de gang op de eerste verdieping hangt nog meer werk van bewoners en medewerkers van De Loet.

Workshop Papa is een (voorlees)held!

HEILOO - Workshop die voorlezende vaders niet mogen missen, op zaterdag 31 mei, 10.30 tot 11.30 uur in Bibliotheek Heiloo. Samen met Herman Jager, zelf vader en verwoed voorlezer, gaan vaders en hun kinderen aan de slag met prentenboeken. Voorlezen, tips en spannende spelletjes. Deze workshop is overigens ook heel leuk voor opa's. Voorleesboeken gaan niet altijd over schattige prinsessen en aangeklede dieren. Er zijn boeken over achtervolgingen zoals in 'Agent & Boef'. Of over 'Spuit Elf', een hele onhandige brandweerman, over sluwe piraten, slimme Indianen, gevaarlijke monsters en onaardige, stoute prinsessen zoals 'Prinsesje Annabel'. Herkenbare verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en misschien ook nog wel bij die van hun vader. Kaartjes voor deze bijzondere workshop zijn voor € 5,00 per vader (of opa) verkrijgbaar in de bibliotheek of te reserveren via de www.bibliotheekheiloo.nl. Opgave uiterlijk woensdag 28 mei. Met de campagne Vaders Voor Lezen wil de Leescoalitie (groot)vaders stimuleren meer (voor) te lezen. Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook heel nuttig. Onderzoek wijst uit dat kinderen die worden voorgelezen beter scoren op school. Daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en zijn ze beter in het verwoorden van emoties.

Onderzoek naar sportparticipatie onder kinderen in Heiloo

HEILOO - Vanuit de Sportraad Heiloo is een onderzoek gestart naar de sportparticipatie onder basisschoolleerlingen.

Hoeveel leerlingen doen eigenlijk aan sport in Heiloo en waarom sporten sommige leerlingen niet? Om hier antwoord op te kunnen geven is er een online vragenlijst ontwikkeld. Alle basisscholen uit Heiloo zijn benaderd voor deelname. Uiteindelijk heeft 76% van alle leerlingen uit groep drie tot en met groep acht de vragenlijst ingevuld. Maar liefst 85% leerlingen is nu lid van een sportvereniging. Dit is 4% meer dan vorig jaar gemeten is bij de nulmeting. Van de leerlingen die niet lid zijn, sport en beweegt 48% wel buiten schooltijd. Toch sport nog 6,8% helemaal niet. Groep 7/8 van de Springschans is vrijdag in het zonnetje gezet; zij waren als eerste klaar was met het invullen van de vragenlijst en hebben een Sport@School clinic naar keuze gewonnen!

Inschrijfavonden Avondvierdaagse Heiloo

Archieffoto Carolien Bree

HEILOO - Van 10 tot en met 13 juni is weer de Avondvierdaagse in Heiloo. De inschrijfavonden zijn op 26, 27 en 28 mei, van 19.00 tot 20.00 uur in de Radboudschool (ingang schoolplein Breedelaan). Inschrijving is ook mogelijk via www.avondvierdaagseheiloo.nl. Dit grote evenement is alleen mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers. Wilt u zich ook een of meer avonden inzetten voor dit leuke evenement? Neem dan contact op met het secretariaat op tel. 072-5337150 of e-mail naar a4daagseheiloo@hotmail.com.

HZV het Vennewater D1 Nederlands kampioen

Foto: Wout Jager

zaalvoetbal

HEILOO - HZV het Vennewater heeft zaterdag op fantastische wijze het Nederlands kampioenschap behaald.

De vele meegereisde supporters hadden zich nog maar net op de tribune gesetteld of zij sprongen massaal op om het eerste doelpunt van Hidden Postma te bejubelen. Deze wedstrijd werd met 5-0 afgesloten. De tweede wedstrijd tegen Blauw wit '34, ging minder makkelijk. De ontlading was dan ook erg groot, met nog vijf minuten speeltijd, toen HZV scoorde en met 1-0 won. Het behalen van de eerste plaats in de poule was bereikt en de kruisfinale moest gespeeld worden tegen het lastige Sporting Den Haag. Onder aanvoering van Hidden Postma, uitgroeiende als 'The man of the match' werd de supportersschare getrakteerd op een ware voetbalshow. Een zinderende finale tegen ZSW was het gevolg. HZV wist op voorsprong te komen, maar door een schitterende vrije trap wist ZSW op gelijke hoogte te komen. Het was toch weer Hidden Postma die met een direct ingeschoten trap de stand met een schitterde goal op 2-1 voor HZV zette. In de laatste minuut wist de spits van ZSW te scoren: 2-2. Met deze gelijkstand moest het nemen van penalty's de winnaar bepalen. De eerste vier werden door beide partijen benut. Toen HZV keeper Tom de laatste wist te stoppen werd hij bedolven en bejubeld door zijn medespelers. De aanwezige cameramensen van Zapp Sport, schoten de mooiste plaatjes. Bij terugkomst in het sportcentrum het Vennewater werd de groep nog verrast door de felicitaties van vele supporters met een spandoek nog nat van de verf. Tevens hadden burgemeester Romeijn en de kersverse wethouder Sport, Rob Opdam, de moeite genomen om het team te verwelkomen en met een woordje rechtstreeks te feliciteren. Burgemeester Romeijn nam direct de kans waar om zichzelf, door middel van een selfie met de Nederlandse kampioenen, te vereeuwigen.

NK breakdance zet Heiloo op de kaart

breakdance

HEILOO - Sam en Falko zijn naast muziek al twaalf jaar bezig met breakdance en gingen samen met zeven zeven fanatieke leerlingen uit Heiloo en omstreken naar het I.D.O. NK Breakdance in Mill.

In de voorrondes stonden ze met meerdere dansers op de vloer waarin ze in twee keer veertig seconden de jury moesten overtuigen. Van alle dansers gingen de beste acht door naar de knock out battles. Sam de Muinck heeft de mooiste battle van zijn leven laten zien tegen de explosieve Jeftha Geluk, Sam won met geluk 3-2. Daarna volgde nog meer zware battles in een wedstrijd van het hoogste niveau in jaren. Falko wist zijn tweede NK titel Breakdance adults te pakken tegen de indrukwekkende spierbundel Hristo Mladenov.Bij de adults werd Falko de Graaf eerste, Sam de Muijnck vierde, Daniel Swart 5-8ste. Julian Velders en Niels Domselaar hebben hard gestreden maar hebben de battles niet bereikt. Bij de juniors werd Leon Mous derde, Maaike Knijnenberg vierde, Carl-Erik Swart en Lisa Hoeben 5-8ste.

Wethouder Opdam rijkt de prijzen uit bij Dojo 't Loo

Foto:Fred Stevenson

HEILOO - Bij de tiende editie van het Oranjebandentoernooi van Dojo 't Loo was de net aangetreden wethouder Rob Opdam aanwezig om de prijzen uit te reiken aan de jonge judoka's.

Ondanks het prachtige weer stonden, verdeeld over de dag, toch zo'n 250 jonge judoka's uit heel Noord Holland op de judomat bij Dojo 't Loo. Aangemoedigd door familieleden en coaches, en onder toeziend oog van de echte JBN scheidrechters, zetten ze allemaal hun beste beentje voor.
Natuurlijk is meedoen en ervaring opdoen op zo'n ontwikkelingstoernooi belangrijker dan winnen, maar toch werd er in sportieve sfeer fanatiek om de prijzen gestreden. Van Dojo 't Loo ging Jonne Coolegem er met het goud er vandoor in zijn poule. Jaap Bruin, Otto Bosch, Sija Coolegem, Yesper Brunekreef en Daan Pepping wisten een fraaie tweede plaats te bemachtigen.
Voor Thijs Olyrhook Molenaar, Tom Groen, Sam van Duuren, Sven Witjes, ELias Visser, Vito Jak en Hu An Tan was er een keurig derde plaats. Ook degenen die ondanks hun inzet het podium niet wisten te halen kregen toch een mooie medaille mee als herinnering aan deze jubileumeditie van het toernooi. Een uitgebreid fotoverslag is te zien op www.dojotloo.nl.

Foresters E3 voetbalt tegen internationale voetbalclubs

voetbal

HEILOO - In het weekend van moederdag is de E3 van de Foresters weg geweest naar Zaventum in België voor een internationaal toernooi met vele Betaald Voetbal Organisaties (BVO's).

Nadat de spelers van Foresters eind april helaas in de beker door de finalist – EVC Edam E1 – waren uitgeschakeld, laden zij zich op voor het European Securitas Aviation U10 toernooi. Zaterdag begon het kwalificatietoernooi in een poule met nog vier ander Belgische amateurclubs waarin zij eerste werden. Nadat ze deze dag tweede van het toernooi werden mochten ze samen met de nummer één deelnemen aan het hoofdtoernooi op zondag. De E3 zat in de poule met Werder Bremen, FC Paris en Club Brugge. Ze werden derde in de poule net als onder andere Roda JC, Olypique Lyon, Cercle Brugge en Tottenham Hotspurs. De laatste club – uit de Premier League troffen de toppers in de vijfde wedstrijd (2-2). Uiteindelijk werden de Heilooërs 19de van de 32 boven Roda JC, Standard Luik & R Antwerp FC. Als verrassing kreeg de E3 de welverdiende Fairplay trofee mee naar huis. Zorro Rozing had uitstekend gekeept en verschillende belangrijke penalty's gestopt. Ties Kaandorp, Ruben Kooy en Kaj waren bijna onpasseerbaar en bouwden aanvallen goed op.

Blekemolen als kat met zeven levens

schaken

LIMMEN - Op vrijdag 16 mei speelde SV Vredeburg de 29ste en voorlaatste ronde van de interne competitie. Enkele partijen verliepen zeer spectaculair.

Marlies Sturk en Marcel Wester speelden een marathonpartij met een extreem spannend eindspel. Na een moment dat Wester voordeel had kunnen boeken met een eenvoudige zet met de koning, was het uiteindelijk Sturk die iets handiger met het laatste pionnetje omging en het promotieveld als eerste wist te bereiken. Ook de partij tussen Barry Blekemolen en Dick Aafjes was lang en spannend. Aafjes kwam beter uit de opening en stond voordeliger in het middenspel, maar als een kat met zeven levens wist Blekemolen keer op keer de problemen op te lossen en tenslotte zelfs het eindspel met een pion meer te winnen. In zijn partij tegen koploper Bob Stolp had Niels Hageman aan de volledige bedenktijd van 1,5 uur voor 36 zetten niet genoeg. In een overigens verloren stelling viel de vlag. Bij Harry Levering is het hollen of stilstaan: na zijn sterke overwinning van vorige week werd hij nu, na een onhandige manoeuvre in de opening, snel van het bord gespeeld door Bert van Diermen. Sandra Hollander en Jos Admiraal gaven elkaar geen duimbreed toe. Na een afruil van stukken ontstond als vanzelf een remisestelling. Ook Hans de Goede en Piet van der Heijdt deelden het punt. Gelet op de ranglijst waar zij halverwege, op de zeventiende en achttiende plaats, ook niet voor elkaar onder doen, was dat een logisch resultaat. Hidde Ebels speelde met de witte stukken sterk tegen Remi Aafjes: hij kon na een lekkere combinatie in het centrum een toren bemachtigen en het punt scoren. Theo Al kampte met een 'overbelaste dame', waardoor zijn tegenstander Robin Rommel beslissend een stuk kon winnen. De partij tussen Bert Hollander en Gertjan Hafkamp had gelijkenis met een vuurgevecht in het Wilde Westen. Met een krachtige paardzet vuurde Hollander uiteindelijk raak en viel de zwarte koning van Hafkamp neer. In zijn duel tegen Kees Aafjes verloor Jan Brantjes fors materiaal in de opening, maar toen de partij langer duurde verloor Aafjes de scherpte en ging toch nog de bietenbrug op. Vrijdag 23 mei speelt SV Vredeburg de laatste ronde en wordt de balans opgemaakt.

Zilver voor TIOS-turnsters

turnen

HEILOO - Zondag 18 mei waren er teamwedstrijden turnen bij Be Quick Bergen. TIOS Limmen en Spirit Egmond waren uitgenodigd om deel te nemen aan deze wedstrijd.

Er waren twee categorieën, 6-9 jaar en 9-12 jaar, waarin kinderen met een team konden deelnemen. In de eerste categorie kwam alleen Ilse Bloedjes van TIOS Limmen uit. Ilse heeft zich bij het team van Spirit Egmond gevoegd. Ilse turnde samen met haar teamleden een uitstekende wedstrijd. In de tweede categorie was er een team van vier meiden die TIOS vertegenwoordigde. Esmee, Isa, Anouk en Kim waren goed voorbereidt en hadden er zin in. De meiden begonnen bij vloer. Er werden mooie overslagen en radslagen gemaakt waardoor de meiden veel punten binnenhaalde. Bij de sprong met de kast moesten er vier sprongen gemaakt worden waarbij de kast in de breedte stond en vier sprongen waarbij de kast in de lengte stond. De meiden hadden een snelle aanloop waardoor de sprongen vloeiend over de kast heen gingen. Als laatste onderdeel was de trampoline aan de beurt. De meiden sprongen erg hoog waardoor zij bij de salto netjes op beide voeten landden. Nadat iedereen zijn of haar kunsten had vertoond volgde de prijsuitreiking.

NK meisjes De Foresters

voetbal

HEILOO - Op zaterdag 24 mei houdt De Foresters in samenwerking met Stichting Voetbal Talenten Toernooi (VTT) het Nederland Kampioenschap voor meiden C1 teams.

In alle districten van de KNVB zijn voorrondes gehouden. De 16 beste en sportiefste MC1 teams doen mee aan het Nederlands Kampioenschap. Foresters MC1 werd tweede in het toernooi van district West 1 en 2 en is dus ook van de partij. Het NK wordt om 09.30 uur geopend met het voorstellen van de deelnemende teams en het spelen van het Wilhelmus. Om 10.00 uur starten de poulewedstrijden. De nummer 1 & 2 van elke poule speelt door voor het kampioenschap en nummer 3 & 4 van elke poule spelen dan voor het schaduwkampioenschap. De finale staat om 16.30 uur op het programma. Tijdens het NK introduceert De Foresters de 'Gezonde Voetbalkantine' waarbij wordt ingezet op betere voeding.

Introductie trainingen basketball

HEILOO - Op 26 mei start basketball vereniging Flashing Heiloo met de zomertrainingen. Tot de zomervakantie wordt er tweemaal per week getraind. Eenmaal buiten en op de woensdag binnen in de sporthal. Bij de zomertrainingen zijn meerdere ervaren trainers actief. Zij staan er niet alleen voor onze huidige leden, maar ook voor alle kinderen die eens willen kennismaken met de basketballsport. Graag nodigen wij daarom iedereen uit om vanaf woensdag 28 mei mee te doen. Dan kan je zes weken lekker sporten! Aanmelden bij Frank Knegt, knegten@xs4all.nl, tel. (072–5340001.

Meisjes MD1 HSV kampioen

HEILOO - Zaterdag zijn de toppers van HSV MD1 kampioen geworden! Alle wedstrijden in deze voorjaarscompetitie werden gewonnen: een resultaat om met recht heel erg trots op te zijn. Dank ook aan de shirtsponsor Aannemersbedrijf Nico Ory. Achter v.l.n.r: Ilse, Nico, Britt, Tessa, Maartje, Amber, Merel, Tessa, Lars en Stella. Voor v.l.n.r.: Anna, Anna, Merel, Djoeke, Kimberley en Kiki.

19 / 24

Ontwerp zelf uw tuinhuis of veranda! Met behulp van klusbedrijf Peter Crandel kan dit gerealiseerd worden. Bel 0620338040 of mail peter@crandel.nl

Ontwerp zelf uw tuinhuis of veranda! Met behulp van klusbedrijf Peter Crandel kan dit gerealiseerd worden  Bel 0620338040 of mail peter@crandel.nl

21 / 24

22 / 24

23 / 24

24 / 24