De Uitkijkpost

28 februari 2018

De Uitkijkpost 28 februari 2018


Feestelijke ingebruikname van DE STOEL op 1 maart om 10.30 uur

Foto: aangeleverd

HEILOO - In De Loet is het afgelopen jaar een groepje enthousiaste bewoners en vrijwilligers druk aan het breien en haken geweest om van een gewone fauteuil een heel bijzonder exemplaar te maken.

Het begon allemaal met een leuk gesprek met een activiteitenbegeleidster uit Australië, Conny Deylen, die in Heiloo op vakantie was. Ze woont daar al 30 jaar en was hier op familiebezoek. Conny was benieuwd wat ze in De Loet aan activiteiten doen. Ze kwam in gesprek met een activiteitenbegeleidster van De Loet en via Facebook ontstond er een uitwisseling van ideeën. Zo kreeg De Loet een voorbeeld van de stoel en Conny ging met een mal van de kartonnen vaas terug naar Australië. De vazen die zij daar gemaakt heeft zijn ook erg leuk geworden en zij vindt het resultaat van deze stoel ook geweldig.

De bewoners die in De Loet hebben meegedaan, kregen versterking van een aantal vrijwilligers die ook graag wilden helpen met dit project. Het is een sociaal project geworden, waarbij er gezellig gekletst werd tijdens de koffie. Ook bewoners die dachten dat ze niet meer konden breien, probeerden het. En eigenlijk bleek dat de kleine lapjes nog wel gingen. Het mooie was dat iedereen kon aanschuiven, ook voor een praatje. Een bewoonster breide de lapjes liever op haar eigen appartement en kwam ze dan op donderdag vol trots brengen. De stoel bekleden was nog wel even een dingetje, maar het resultaat mag er zijn. Iedereen die binnenkomt werpt er een blik op of gaat er soms stiekem even in zitten.

Op 1 maart is er koffie en taart en wordt iedereen die hier aan meegeholpen heeft bedankt. Het project is klaar, maar er zijn al volop nieuwe ideeën geboren. Ook zijn er bewoners die hebben ondervonden dat creativiteit geen leeftijd kent. Sommigen hebben inmiddels al zijden sjaals geschilderd en collages gemaakt. Creativiteit kent geen leeftijd!

Ieder kind verdient een verjaardag CHAPEAU: Bruna Heiloo in actie voor Jarige Job

HEILOO - Bruna Heiloo voert samen met PostNL actie voor Stichting Jarige Job en vraagt klanten daaraan mee te doen. Iedereen die dat wil kan een cadeautje doneren en in de speciale box achterlaten die de komende weken in de winkel aanwezig is. Daarmee maakt Jarige Job kinderen blij die door allerlei omstandigheden hun verjaardag niet kunnen vieren.

Ruim 60.000 kinderen in Nederland vieren het niet als ze jarig zijn. Stichting Jarige Job geeft jaarlijks 30.000 verjaardagsboxen aan de armste gezinnen in Nederland om dat wel mogelijk te maken. De dozen zijn gevuld met cadeautjes, slingers, ballonnen, taartmix, traktaties en meer.

"Een geweldig initiatief," zegt Ingrid Griemink van Bruna Heiloo. "Wij voelen ons vooral aangesproken door het uitgangspunt van de Stichting, dat ieder kind een verjaardag verdient. Want dat is natuurlijk zo! Daarom vragen we onze klanten om een cadeautje in de box te stoppen om Jarige Job te helpen de verjaardagsboxen te vullen. Een klein gebaar dat tot grote vreugde kan leiden."

Om aandacht te vragen voor het werk van Jarige Job heeft PostNL, partner van de Stichting, een speciale postzegel uitgegeven die ook bij Bruna Heiloo te verkrijgen is. Op het vel 'Verjaardagspostzegels' staat een illustratie met herkenbare elementen van verjaardagsfeestjes voor kinderen. De bekende boekenillustrator Charlotte Dematons heeft daarvoor tekeningen die zijn gemaakt door kinderen, gecombineerd met haar eigen werk.

De Stichting Jarige Job is blij met alle aandacht, vertelt Amber Merkus. "Voor velen is onbekend dat er kinderen in Nederland zijn die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis geen geld voor is. Op de mooiste dag van het jaar melden ze zich zelfs ziek, omdat ze niet kunnen trakteren op school. De Bruna actie 'Doneer een cadeautje voor een jarige' en de verjaardagspostzegels zorgen ervoor dat dit armoedeprobleem onder de aandacht wordt gebracht. Op een laagdrempelige en tastbare manier kan iedereen iets doen voor een jarig kind!"

'Ik zie de bui al hangen'

Foto: Arjan Benning

HEILOO - Met de cabaretvoorstelling 'Ik zie de bui al hangen' brengt Marjolijn van Kooten met Hollandse nuchterheid psychiatrische onderwerpen aan de orde in geestige en scherpe conferences. Psychiatrisch cabaret is een hit, óók onder normale mensen. Dat kan wel gesteld worden na 'Geen paniek', de succesvolle voorstelling waarmee Marjolijn van Kooten samen met psychiater Bram Bakker langs de theaters trok. In 'Ik zie de bui al hangen' zet Marjolijn die lijn voort. Gezellige onderwerpen als depressie, moedeloosheid, zelfkritiek en angst komen aan de orde. Hoopvol gaat Marjolijn te rade bij handopleggers, yogadocenten en psychologen. Maar of dat nou helpt… Een heerlijke avond vol zwarte humor. Je knapt er echt van op.
Vrijdag 9 maart in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang 20:15 uur. Entree: 10 euro. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

IJs in Heiloo

Mooie figuren van ijs tussen het riet langs de waterkant van de vijver aan de Rosendaal. Foto: Len Koelman

HEILOO - Helaas, nog geen foto's van schaatsers op de ijsbaan. Maar de ijzige kou van de Russische Beer zorgt wel voor mooie plaatjes. En wie weet volgen de schaatsers nog....

Onder de hangende beuk vormen zich kleine ijsklompjes die dansen in de wind, sprookjesachtig mooi. Foto: Mercedes Docter
Zonsopgang in Heiloo... Foto: Pauline Straatsma
IJsbaan Heiloo in het Heilooër bos ligt er helaas nog rustig bij... Foto: Gertjan Zeeman

Tien vragen aan... Rob van der Wal

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Geboren in Hoorn en getogen in Amsterdam, maar via Purmerend en Volendam heerlijk in Heiloo mijn dorp gevonden.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Mijn hobby is mijn werk. Het klinkt afgezaagd, maar naast een rondje Noord-Holland op de racefiets is het dagelijks ontwerpen en maken van (golf)kartonnen producten een machtig mooi beroep. Er zijn zoveel mooie producten van het simpele golfkarton te maken.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik zou met onze koning en koningin wel graag een onderonsje willen hebben en vernemen hoe zij de dagelijkse dingen zien. Politici zijn niet meer geloofwaardig.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Als turfje van amper 10 rondzwerven en zwemmen in het IJsselmeer tijdens vakantie bij mijn opa & oma in Hoorn.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Er zijn er veel! Het Bos, maar dat is hier al vaak genoemd, landgoed Ter Coulster, maar ook het terras van Plaza Cinco.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
IJS! Maar dan wel van Di Fiorentina.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen en geloof in je eigen kracht.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik ben een open boek dus veel mensen weten veel van me.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
In de rol van burgemeester zou ik niet weten wat ik beter zou kunnen dan onze burgervader Hans Romeyn doet. Maar mochten de spelregels anders worden en de burgemeester kreeg meer zeggenschap, dan zou ik de gemeenteraad meenemen op een survivaltocht en leren samen het belang van het dorp te dienen.

10. De persoonlijke vraag van Wessel van Schagen aan Rob van der Wal:
Rob, je bent voorzitter van Duurzaam Heiloo én directeur van CiRoPack, een fabriek voor verpakkingen. Je wilt dat CiRoPack duurzaam én maatschappelijk verantwoord is. Daarnaast moet je zorgen dat de fabriek efficiënt werkt en winst maakt. Dat samengaan van managementprincipes met duurzaamheidsaspecten lijkt mij heel moeilijk. Bovendien zijn er andere fabrikanten die het begrip 'duurzaam ondernemen' slechts kunnen schrijven en wellicht daardoor een goedkoper product leveren. Hoe ga je om met dit knelpunt?
Beste Wessel, dank voor deze vragen. Duurzaamheid verdient zichzelf terug maar je moet er wel in geloven.
Ons product, golfkarton, is ruim 120 jaar oud en kent tot op de dag van vandaag nog geen echte vervanger als verzendbescherming. Het is ook nog eens 100% recyclebaar dus is de basis al erg duurzaam. Daarnaast moet je op langere termijn durven denken en doen en juist dan loont duurzaamheid. Veel managers zijn kortzichtig en sturen met de portemonnees, waardoor er op de korte termijn misschien wat meer geld gemaakt kan worden, maar alleen geld geeft geen voldoening als je in je job gelooft.

10. De volgende tien vragen zijn voor Johan de Mare. Mijn vraag aan Johan is:
Johan, jij bent in je vrije tijd vrijwillig brandweerman en moet daarvoor je conditie op peil houden. Daarnaast heb je een mooi vlaggenproductiebedrijf met tentreparaties en een gezin met een lieve vrouw en drie manse knapen. Hoe leidt jij dat allemaal in goede banen?

Trio Dumas speelt voortreffelijk concert in Witte Kerk

HEILOO - Het concert van Trio Dumas in de Witte Kerk van Heiloo op vrijdag 23 februari was zonder meer een cultureel hoogtepunt. Romantisch repertoire van Mozart, Schubert en Beethoven werd afgewisseld met modern werk uit de jaren vijftig van de Hongaarse componisten Veress en Ligeti. Het thema van het concert was dan ook 'Hongaars-Oostenrijkse dialogen'.

Trio Dumas bestaat uit Joseph Puglia (viool), Chaim Steller (altviool) en Örs Köszheghy (cello), zij musiceerden met natuurlijke vanzelfsprekendheid en meesterschap, zonder omhaal, rijk aan klank en tot in het kleinste detail verzorgd. Zelfs het meest intieme geluid werd krachtig gepresenteerd. Het is steeds weer verbazingwekkend te zien dat met viool, altviool en cello zo'n krachtige sound kan worden neergezet. Dit vraagt de uiterste instrumentbeheersing van de musici.

Als eerste wordt Schubert's onvoltooide strijktrio uitgevoerd waarbij de zuiverheid en aangename klank treffend zijn. Bij Mozart's duo voor viool en altviool valt de gedecideerde conversatie tussen beide instrumenten op. Hier excelleert violist Joe Puglia op zeer ontspannen wijze. Het moderne stuk van Sandor Veress stelt zowel het gehoor als de musici op de proef. Wie zich laat meevoeren met het monumentale klankbouwwerk kan de schoonheid ervan ervaren. Deze moderne muziek is tijdloos en kan altijd weer worden gewaardeerd. Ligeti's sonate voor violoncello solo wordt door Örs Köszeghy op briljante wijze neergezet met verbluffende variatie in de hantering van de strijkstok. Heftige lyrische lijnen vallen plots stil waarna arpeggio's of glissandi volgen, in een bezeten tempo met onwaarschijnlijke akkoordopvolging, boeiend tot de laatste noot. Tot besluit Beethoven's strijktrio op. 9. in gloedvolle vertolking. Het eerste deel 'allegro con spirito' is zowel opwekkend als meeslepend. Adagio con espressione toont verstilling met behoedzame, onderbroken streken met kleurrijke poëtische klank. Helder, feestelijk, bijna hemelse muziek. Het Scherzo biedt een aangename samenklank en een levendig vraag- en antwoordspel tussen de instrumenten. Bij Finale. Presto levert violist Puglia op de hem eigen ontspannen wijze het klankmateriaal aan waar de andere musici op reageren.

Ervaar zelf de klankrijkdom van klassieke muziek. De concerten in de Witte Kerk van Heiloo zijn al tientallen jaren een begrip: dichtbij, van prima kwaliteit, gunstig geprijsd en met gevarieerde programmering. De Witte Kerk leent zich uitstekend voor muziekuitvoeringen in kleine bezetting, de akoestiek is zodanig dat de muziek tot in de details kan worden genoten. Meer informatie is te vinden op www.concertenwittekerk.nl.

>>>>KADER
Op zondag 11 maart voert het Apollo Ensemble in kleine bezetting de Brockes-Passion van de beroemde componist Georg Friedrich Händel uit in de Witte Kerk. Dit is een absoluut meesterwerk. Vanaf de eerste klanken neemt Händel je mee in het lijdensverhaal. Het beluisteren van zijn muziek leidt tot een intense ervaring. Het bijzondere aan de Brockes-Passion is dat niet één evangelie centraal staat, maar dat het lijdensverhaal uit alle vier de evangeliën is samengesteld. Het is een passie met operatrekjes. Niet alleen de tekst, maar ook de muziek is bijzonder intens. Voor kaarten: www.concertenwittekerk.nl.

Felix Hogeboom

Heiloo sociaal, groen en duurzaam!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Niet lang geleden was Heiloo de groenste gemeente van Nederland en een van de welvarendste bovendien! De ambities van Heiloo bleken echter groter dan de competenties en financiële reserves. Het eigen vermogen is flink geslonken en nu bezwijkt Heiloo onder een schuld van 52 miljoen euro!

Enthousiast gestarte nieuwbouwprojecten leveren miljoenen euro's verlies op, net als een nieuw aangelegd bedrijventerrein. De langgekoesterde wens voor een eigen afslag op de A9 valt miljoenen duurder uit en leidt niet tot minder, maar juist tot 25% meer verkeer door de dorpskern.

Een dorpskern waar in luttele jaren bomen en struiken plaats moesten maken voor gras. En waarvan de omliggende, unieke weidevogelgebieden aan de oost- en de westkant opgeofferd worden aan nog meer asfalt en nieuwbouw. Projecten die noodgedwongen gefinancierd worden uit bezuinigingen op en overheveling van budgetten uit het sociaal domein en voorzieningen.

Wij willen deze ontwikkelingen keren. Stem op Gemeentebelangen Heiloo!

Er wordt weer geklaverjast!

HEILOO - Iedere donderdagmiddag tot en met april kunt u klaverjassen in het Trefpunt. Daarna volgt de vakantieperiode tot september. Bent u lid van de SHE of ANBO dan bent u van harte welkom. U kunt vrijblijvend bij ons kaarten. Aanvang 13.30 uur. Kosten 3 euro per persoon inclusief koffie/thee en wat lekkers. Er zijn iedere week verschillende prijzen, maar we kaarten voor de gezelligheid. Komt u ook? Voor meer informatie 072-5334419.

Column Jean Thomassen: Ouwe meuk....

Mijn Oma Sophia, al decennia dood, zou hier met open mond rondkijken. "Jean, wat doen toch al die mensen met dat doosje in hun hand waarop ze met hun vinger tikken of iets aflezen? Sommigen hebben ook oordoppen in en staan in zichzelf te kletsen."

"Dat is de nieuwe tijd oma. Ze lezen op een mobiele telefoon. Er is veel veranderd sinds u stierf en wij horen er niet meer bij," zou ik haar moeten zeggen.

Ik heb geen mobiele telefoon. Dat is lekker rustig, want niemand kan je lastigvallen en ik heb het altijd druk. Ik lees 's nachts boeken, liefst hele oude. Dat heb ik nog uit mijn jeugd. "Oud nieuws is ook nieuws," meende mijn oma. Als kind propte ze mij gelijk een stapel oude boeken in mijn handen als ik haar bezocht. "Heb je wat te lezen knul, anders haal je toch maar rottigheid uit."

In die ouwe folianten kom je nog eens interessante dingen tegen, ook over ons eigen Heiloo! Dat 1000 jaar geleden ons Witte Kerkje al bestond weten we dankzij een onlangs verschenen boek van eminent dorpskenner De Graaf maar uh…, wist u dat er exact 1000 jaar geleden hier bij ons kneuterige Heiloo nog heuse veldslagen werden uitgevochten? Dirk de Derde van Holland had met zijn troepen voor de zoveelste keer mot met die vervloekte West-Friezen die zijn gebied binnendrongen en hem weigerden te erkennen. Tegen 'dat barbaarse tuig' bouwde zijn beroemde nazaat graaf Floris de Vijfde dwangburchten, zoals we in Medemblik nog kunnen zien, waar een restant de eeuwen trotseerde. Dirks troepen versloegen de Friezen bij Heiloo (!) en hebben gelijk ook de omliggende dorpen in de as gelegd. Daarna toog Dirk naar Jeruzalem om het Heilige Graf te bezoeken en de Heer te danken. Drie jaar later kwamen die ellendige West-Friezen weer terug en was er die dappere Helena, de moeder van Dodo van Egmond. Verkleed als man bond zij met haar soldaten wederom de strijd aan tegen dat 'barbaarse tuig', eveneens bij Heiloo, als wij chroniqueur Ludolf Smids uit 1711 mogen geloven. Wij hebben ons Witte Kerkje, het putje van Willibrordus, maar waarom is er eigenlijk nergens een gedenksteen voor die veldslagen bij Heiloo?

Verloren gewaand schilderij gerestaureerd

STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag vond in de Oudheidkamer de onthulling plaats van een verloren gewaand schilderij van plaatsgenoot en mede-oprichter van Tintoretto, Jan Dekker. Het schilderij, dat enige tijd geleden in het bezit kwam van de Historische Vereniging Heiloo, was nogal beschadigd en vuil. Daarom moest het gerestaureerd worden. Zaterdag was het zover, het gerestaureerde schilderij werd onthuld door de dochter van Jan Dekker, Jannie Baltus-Dekker.

Enige tijd geleden kwam het schilderij terecht bij Josta de Graaf-Gieltjes, het was gevonden op een zolder. Nadat Jannie Baltus-Dekker het schilderij herkende als een schilderij van haar vader heeft Luuk van Raalte ervoor gezorgd dat het schilderij gerestaureerd kon worden. Hij nam voor deze klus contact op met Ateliers Nieuwpoort. Op het schilderij, dat naar alle waarschijnlijkheid in 1943/1944 geschilderd is, staat een boerderij. De boerderij waar Jan Dekker in de oorlog ondergedoken heeft gezeten. Het zou de 'Boerderij van Frans' betreffen. Deze boerderij stond op de plaats waar nu Verzorgingshuis De Loet staat.

Echter in 2015 herkende de heer Vermeulen de boerderij op het schilderij, het was niet de 'Boerderij van Frans' maar de boerderij van zijn ouders. De boerderij heeft aan de Oosterzijweg gestaan, bij de Warmoezierslaan.

STiP Fotografie

Naast dit schilderij zijn er meer dan tweehonderd schilderijen in bezit van de familie van Jan Dekker. Kleindochters Marjolein en Marjette zijn bezig om te kijken of zij de schilderijen tijdens de Kunstzesdaagse kunnen tentoonstellen. Deze schilderijen verdienen het dat er met liefde naar gekeken wordt, aldus Marjolein en Marjette.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Echo-Adfysio

Gerbrand van der Doorn richt zich op persoonlijk en duurzaam functieherstel. Foto: Iwan Bronckhorst

Adres: Willibrordus Business Centrum (kamer 2.29), Kennemerstraatweg 464,1851 NG Heiloo. Telefoon: 06 - 53 10 61 62, e-mail: gerbrand@echo-adfysio.nl. Website: www.echo-adfysio.nl.

Wie kampt met een vervelende en vaak ook pijnlijke blessure of functiestoornis aan bijvoorbeeld schouder, knie, pols of voet wil daar uiteraard zo snel mogelijk vanaf. Lokale symptoombestrijding biedt meestal geen soelaas. De diverse behandelmethodes van Echo-Adfysio lokaliseren en behandelen de plek waar de oorzaak ligt. Daarbij speelt bewustwording van hoe met het lijf om te gaan een belangrijke rol.

Gerbrand van der Doorn werkt met zijn praktijk Echo-Adfysio inmiddels vijf jaar vanuit het fraai gesitueerde Willibrordus Business Centrum. Hij beschikt over ruim vijfentwintig jaar ervaring in de fysiotherapie. Tot op de dag van vandaag heeft hij zijn kennis en vaardigheden binnen zijn vakgebied continu uitgebreid, om een zo efficiënt mogelijk dienstenpakket aan te bieden. "Zo'n tien jaar geleden raakte ik verdiept in de echografie," vertelt Gerbrand van der Doorn. "Deze MSU-echografie onderzoekt nauwgezet het bewegingsapparaat, waaronder spieren, pezen, gewrichtsbanden en gewrichten. Louter enkele klinische tests geven namelijk te oppervlakkige inzichten in weefselschade en belastbaarheid. Mijn focus ligt op persoonlijk en duurzaam functieherstel, waarbij ik me met mijn behandelingen naast de fysieke gesteldheid ook op het mentale welzijn van de klachtenbeleving richt."

Behandelmethodes
Naast MSU biedt Echo-Adfysio Shockwave-therapie: een moderne en doeltreffende behandelmethode, waarbij mechanische trillingen zich door weefselstructuren van spieren en pezen verplaatsen en zo stofwisseling en herstelprocessen stimuleren. Dan is er EPTE: in vier tot zes behandelsessies wordt een acupunctuurnaald onder echogeleiding exact in het aangedane gebied van de pijnlijke pees aangebracht. Met een lage intensiteit wordt een elektrisch stroompje toegediend, dat een chemisch en fysiologisch proces in gang zet dat het stagnerende herstelproces weer op gang helpt en tot weefselherstel leidt. Ook is Van der Doorn gespecialiseerd in neuro-linguïstisch programmeren, waarbij bewustwording van onbewuste processen een rol speelt: hoe doet iemand de dingen die hij doet? Zeer doeltreffend zijn de bedrijfstrainingen onder de noemer 'Dat zit wel goed met jou', die bewustwording genereren bij zaken als bukken, tillen en zitten. Kortom: kijken hoe op iemands werkplek het lijf zo goed en gezond mogelijk kan worden ingezet.

Gehele beweegketen
Sinds een halfjaar biedt Echo-Adfysio naast reguliere behandelingen tevens complementaire zorgmethodes. Met Functionele Osteonomie Integratie (FOI) richt de praktijk zich op behandeling van (langdurige) lichamelijke klachten die zich uiten in het bewegingsapparaat. Deze therapie is zeer doeltreffend, omdat klachtenbehandeling niet lokaal maar op de totaliteit van het lichaam is gericht. De gehele beweegketen wordt zodoende doorgelicht, omdat oorzaken van bepaalde klachten meestal tot elders in het lichaam zijn te herleiden en dus te behandelen.

"Met Echo-Adfysio verenig ik de reguliere en complementaire zorg. Ik gebruik als het ware beide ladekasten, die elkaar uitstekend aanvullen. Met professioneel bewezen en erkende behandelmethodes die niet alleen symptoombestrijding bewerkstelligen, maar allerlei denkbare klachten ook daadwerkelijk structureel oplossen. Die combinatie maakt van Echo-Adfsyio een unieke praktijk, aldus Gerbrand van der Doorn.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Kunstenaars van het jaar Heiloo 2017

Loet van Veen Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Bibliotheek Heiloo op 13 februari werd bekendgemaakt wie zich een jaar lang 'Kunstenaar van het jaar Heiloo 2017' mag noemen. Van de kunstenaars die in de vitrines exposeerden gingen de meeste stemmen naar Loet van Veen. Hij exposeerde met prachtige bronzen beelden. Voor de categorie schilderijen haalde Pe Zonneveld de meeste stemmen. Zijn prachtige stilleven haalde de meeste stemmen.

Pe Zonneveld Foto: aangeleverd

Gezinshuis in Heiloo opent in mei haar deuren

HEILOO - Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar het ziet ernaar uit dat op 1 mei de deuren openen van het gezinshuis aan de Jan Schuijtlaan in Heiloo. Het zusje Lisa van inititatiefnemer Danique Schoorl heeft een ernstig auto-ongeluk gehad toen zij een kleuter was. Lisa kwam in een coma terecht en haar leven was lang onzeker. Na jarenlang revalideren kwam Lisa weer thuis bij haar moeder wonen. Een lange zoektocht naar een geschikte woonomgeving startte ruim 10 jaar geleden.

Omdat Lisa met haar niet-aangeboren hersenletsel een breed scala aan beperkingen heeft, kon ze nergens terecht. Totdat er uiteindelijk een plekje kwam in een zorginstelling. Helaas was dat geen succes. Vanwege de vele beperkingen kwam Lisa tussen een groep mensen die nog veel zwaardere beperkingen hadden. Het merendeel sprak niet. Lisa werd gedwongen naar de dagbesteding te gaan en zat dagenlang eenzaam op haar kamer. Muziek en tv waren uit den boze. Danique heeft haar zusje na 2 maanden weggehaald uit deze instelling.

"Dan gaan we het maar zelf doen" zei Danique destijds strijdlustig. Een huis waar mijn zusje Lisa fijn kan wonen met drie andere meiden. Waar de begeleiders uitgaan van de kracht van wat de bewoners allemaal nog wel kunnen. Die altijd een positieve insteek hebben. Die een fijne huiselijke sfeer creëren. Dat was de droom. En die droom lijkt dan eindelijk uit te komen.

Gezinshuis de Vrienden van Lisa opent naar verwachting op 1 mei haar deuren. Er is nog plek voor één bewoner en er wordt nu druk gezocht naar het allerleukste en liefste personeel. Voor meer informatie: www.devriendenvanlisa.nl

Mike Kwadraat bij Theater de Beun intieme muzikale belevenis

HEILOO - De voorstelling Mike Kwadraat op 20 februari in Theater De Beun bood een zeer interessante muzikale uitwisseling tussen twee begaafde improvisatiepianisten, gelardeerd met de nodige humor.
De zaal is goed gevuld, sommigen zijn van ver gekomen om Mike Boddé (pianist en cabaretier) en zijn sparring partner Mike del Ferro (internationaal opererend jazzpianist en componist) te zien.

'Improviseren is componeren zonder fouten corrigeren,' aldus Boddé. Achtentachtig toetsen bezweren, improvisatie met één hand of juist niet, hard en zacht, kort of lang, diverse invalshoeken. Er volgt intiem, geconcentreerd spel, golvend, ernstig, betoverend, bij bescheiden theaterlicht, een magische ervaring. Mike Boddé merkt op een droge bek te hebben van de antidepressiva. Del Ferro heeft het over de octotonische toonladder die een gek sfeertje geeft en speelt de ladder voor. Daarna wordt vanuit boeiende minimale toets toegewerkt naar een dramatische climax waaruit een syncopated jazzritme ontspruit.

Mike del Ferro zet op de vleugel een eigen intieme Chopininterpretatie neer. Gevoelvol en verrassend sprookjesachtig. Boddé geeft een inkijkje in zijn hoofd met het benoemen van de overvloed aan akkoorden, die tijdens zijn improvisatiespel moeiteloos lijken op te borrelen. Hij toont zich een poëtisch pianist. Hierna wordt een gedecideerde jazzimprovisatie ingezet, zeer verrassend en fris. Boddé toont zijn ernst en pianistische kwaliteit, uiterste toewijding aan de muziek. Daarnaast is er de speelsheid waarmee beide pianisten hun klankbouwwerken construeren en weer uit elkaar halen. Het publiek wordt bij de strot gegrepen en meegevoerd door de rijke klanken.

Mike Boddé nodigt het publiek uit om een persoonlijk verhaal te vertellen waarbij de beide Mike's de emotionele lading gebruiken als inspiratie voor hun improvisatie. Mike Del Ferro vertelt over zijn voorliefde voor de Braziliaanse componist Antonio Carlos Jobim, die hij ziet als een tweede Bach. Hij weet een spannend muziekstuk met veel gevoel en delicate details behoedzaam neer te zetten waarna compagnon Boddé op de synthesizer de jazztoets raakt. Dan klinkt de bekende standard 'Take the A train' op jazzorgan met speelse, inventieve akkoordopeenvolgingen. Onderhoudend en virtuoos.

De Beun
Heiloo is rijk aan cultuur. Al twintig jaar brengt Stichting Vrienden van de Beun ieder seizoen zo'n 20 tot 25 voorstellingen met professionele podiumkunsten cabaret, muziek en toneel op de planken bij Theater De Beun en zorgt zo voor een levendig cultureel klimaat in Heiloo, met uitstraling naar de regio. Het theater heeft een middelgrote amphizaal die plaats biedt aan 300 personen. Vooral de avondprogramma's worden goed bezocht. Theater De Beun heeft een grote naamsbekendheid en verwelkomt ruim 60.000 bezoekers per jaar. Filmliga Heiloo, Cinescoop, Stichting Jeugdtheater Heiloo, Falkland Toneel, Musicalvereniging De Hanswijckers, Theaterbende Heiloo en de Heilooër Operettevereniging maken dankbaar gebruik van het goed geoutilleerde theater. Voor informatie over de programmering zie www.vriendenvandebeun.nl. Het laatste nieuws over alles wat er in Theater De Beun gebeurt vindt u op www.theaterdebeun.nl.

Felix Hogeboom

Wie helpt mee met aanleg fruittuin?

HEILOO - Tijdens NL Doet op vrijdag 9 maart worden er op landgoed Willibrordus een aantal mooie klussen uitgevoerd. Bijvoorbeeld het aanleggen van een fruittuin achter Theeschenkerij de Trog. Met appels, peren, pruimen, aalbessen, blauwe bessen, kruisbessen en aardbeien. In de fruittuin gaan bewoners van het landgoed straks met de buurt, waaronder ook basisscholen, de fruitboompjes en struikjes onderhouden, het fruit plukken en samen koken. Ook worden hier een aantal groenten- en kruidenvakken aangelegd. Deze groenten en kruiden kunnen later prima gebruikt worden door de 'Keuken met Karakter', het restaurant gelegen bij de hoofdingang, naast de Verhalenkamer en VVV.
De nabijgelegen buurttuin De BY en de natuurspeelplaats krijgen een opknapbeurt. Zo willen we bijvoorbeeld een nieuwe wilgentunnel gaan bouwen, nadat die tijdens de storm is omgewaaid.

Programma
Het programma start op vrijdag 9 maart in Theeschenkerij de Trog met een kopje koffie /thee en taart, waarna de uitleg volgt en iedereen kan intekenen voor een klus. Wij hebben een ochtendprogramma van 9.45 tot 12.00 uur en een middagprogramma van 12.45 tot 15.00 uur. Je kunt kiezen voor alleen het ochtend- of het middagprogramma of voor de hele dag. Degenen die de hele dag mee willen werken kunnen rekenen op een lekkere lunch in Theeschenkerij de Trog, De Bullaan 4 Heiloo (Ingang GGZ-NHN aan Rosendaal, tegenover de brandweer).

Opgeven
Je kunt je voor deze dag opgeven bij NL Doet, onder de titel, 'een fruittuin en natuurspeelplaats voor de buurt'.

Intiem concert René van Kooten

Shifting Daylight. Foto: Miss Jack

HEILOO - René van Kooten en zijn band Shifting Daylight hebben onlangs een nieuwe single uitgegeven, Fireflies. Dit was meteen de kick-off van hun landelijke tournee onder de titel Something So Real, waarmee ze op zaterdag 3 maart Theater De Beun aandoen (aanvang 20.15 uur). Shifting Daylight bestaat naast acteur/zanger Van Kooten (Jezus in The Passion) uit gitarist Bram Bol en multi-instrumentalist Ingmar Spaaij. "Fireflies is typerend voor wat we willen met Shifting Daylight: gelaagde sfeervolle muziek en gevarieerd gebruik van veel verschillende instrumenten," aldus Van Kooten.

Het concert bestaat uit bekende en onbekende liedjes, door Van Kooten aan elkaar gepraat met persoonlijke, ontroerende en soms grappige verhalen over zijn leven en carrière. Te horen zijn nummers uit Hair en Jesus Christ Superstar, covers van o.a. The Police en Don Henley, en eigen werk, waaronder ook de nieuwe single Fireflies. Kaarten kosten 18 euro en zijn verkrijgbaar via www.vriendenvandebeun.nl.

Expositie Annemarie Kuster

Foto: aangeleverd

HEILOO - Vanaf deze week tot en met woensdag 16 mei exposeert Annemarie Kuster in de gangen op de begane grond van het Willibrordus Business Centrum (WBC), het voormalig hoofdgebouw van de GGZ-NHN aan de Kennemerstraatweg 464.

Het werk van Annemarie kenmerkt zich door veelzijdigheid. Tekeningen, schilderijen, assemblages en poëzie gaan grenzeloos relaties aan met belevenissen en artistieke vrijheden van de kunstenaar. Het prikkelt de toeschouwer en gaat voorbij aan vanzelfsprekendheid. Met collagetechnieken en mixed media als basis voor haar werk, én haar bijzondere kleurgebruik laat zij zich leiden door wat uit haar handen voortvloeit. Alleen het vertrekpunt binnen elk thema staat vast: de verbinding met de mens. Haar poëzie is al even kenmerkend. Meestal tedere, niet lichtvoetige, maar wel licht humoristische gedichten. In deze expositie ziet u vooral de collage/acrylschilderijen uit de afgelopen jaren.

De expositie in het WBC is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Nieuw werk is te zien in Zeeland tijdens de Kunstschouw (juni) en tijdens de Kunsttiendaagse in scoutinggebouw De Burcht (oktober) 2018. www.annemariekuster.exto.nl , annemariekuster13@gmail.com , 06-27205056.

Actief ontspannen in 10 weken

Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Home of Balance kun je actief ontspannen in 10 weken. De lessen zijn een combinatie van yoga, tai chi en oosterse bewegingen. Het doel van deze training is om te leren ontspannen en het energieveld te versterken.

Je verbetert je concentratie en je lichamelijke en emotionele gezondheid. Het is voor iedereen die zich fitter en energieker wil voelen. Speciaal voor mensen die moeilijk slapen, piekeren, hoog ademen of stress ervaren .

Wanneer?
Vanaf dinsdag 6 maart in Heiloo. Meld je nu aan: www.actiefontspannen.nu

Heilooërs in PyeongChang

Foto: Rob Mars

PYEONGCHANG - Het slotweekend van de Olympische Winterspelen is bezig en in Nederland wordt de winterkoorts door de Russische Beer aangewakkerd. Hierbij een verslag van hoe twee oud-Heilooërs, die in Zuid - Korea wonen en werken, de Olympische Spelen hebben ervaren.

"Het is voor ons een geweldige belevenis om deze winterspelen van zo dichtbij mee te maken. Het is uniek om te zien hoe dit land zich al jaren voorbereid op zo'n evenement. Ook is het tegenwoordig makkelijk om via social media de TeamNL sporters te volgen en te zien dat ze al ruim voor de zomer volop in training zijn gegaan. Wat een ambitie en een doorzettingsvermogen! Je snapt dan nog beter de intense emoties als de race gereden is, bij successen uiteraard, maar ook als het net niet lukt. De Koreaanse media volgen in oneindige herhalingen voornamelijk eigen sporters met hun successen en falen, uiteraard in hun eigen taal. Daarom volgen wij via een VPN de Nederlandse media met geweldige beelden en nuttige commentaren. Daarnaast natuurlijk ook de interviews met de sporters in Studio Sportwinter en uiteraard ook Radio 538.

Het gebied waar de Spelen worden gehouden, heeft een ware metamorfose ondergaan; niet meer dan een jaar terug was PyeongChang nog een rustige streek met schapenweides en enkele skipistes. Gangneung was een slaperig provinciestadje met als voornaamste bestaansbron de visvangst en het mooie strand. Overigens vind je op sommige plekken van het strand wel hoge hekken en bunkers, waar militaire posten achter schuilgaan om een Noord-Koreaanse verrassingsaanval te voorkomen. Deze keer werd een charmeoffensief ingezet, een 'Army of Beauties' van meer dan 200 cheerleaders!

Erben Wennemars, Rintje Ritsma en Dionne de Graaf (vanaf een andere kant gezien ;-) ) Foto: Rob Mars
Een 'dweilorkest' op het middenveld Foto: Rob Mars
Eén van de vele tunnels... Foto: Rob Mars
Een aantal tentoongestelde werken van Caroline Mars, Foto: Rob Mars

Op de plek waar het tijdelijke stadion voor de openingsceremonie is gebouwd, stonden vorig jaar nog grote rekken om de gevangen vis te drogen. Een ideale plek vanwege de droge koude wind die daar altijd waait… Dat dit vlak voor de Spelen tot grote zorg leidde bij de organisatoren vanwege bevriezingsgevaar voor de sporters en toeschouwers, was dan ook minder verbazend. Tijdens een test-event in november kwamen namelijk zeven K-Pop bezoekers in het ziekenhuis terecht vanwege de kou!

Om de Spelen voor de bezoekers beter bereikbaar te maken, is het gebied ontsloten met opgeknapte snelwegen en een nieuwe snelle bullet-trein. Hiermee kun je sinds december de ruim 200 kilometer van Seoul naar Gangneung in twee uur doen. Voor het nieuwste stuk snelweg van 72 kilometer zijn er 58 viaducten en 38 tunnels gerealiseerd, waarvan de Inje Tunnel de langste is met 11 kilometer: kleurig verlicht en met geluidseffecten om de bestuurders wakker te houden. Een route waar we eerder drie tot soms wel zes uur over deden, kan nu in ruim twee uur afgelegd worden.

Daarnaast is in Korea ook 'de buitenkant' belangrijk, het land kent honderden skincare merken en Gangnam is hét centrum voor plastische chirurgie en fashion. Er is dus ook flink aan gewerkt om het er cosmetisch goed uit te laten zien. Hele dorpen en winkelstraten zijn omgeploegd en woonhuizen, heuvels en bossen verplaatst. Het is bijna onherkenbaar vergeleken met een jaar terug. Een tweetal grote en luxe hotels zijn vlak voor de Spelen opengegaan, na 24/7 keihard werken de laatste maanden.

De provinciale regering heeft ook hard gewerkt om de regio meer toegankelijk te maken voor buitenlands bezoek. Het uiteindelijke doel is toch om deze regio tot een belangrijk wintersport- en toeristisch gebied te promoten. Zo werd ook mijn vrouw uitgenodigd voor een documentaire op tv, om de lokale bezienswaardigheden onder de aandacht te brengen, en om haar werken 'Gangneung Inspiration' te exposeren. Een hele eer zo vlakbij het Olympisch Park. En leuk om te weten, zij is ooit bij Ineke Watzema in Heiloo met schilderen en tekenen begonnen! (zie ook www.asianelements.nl)

Tot slot nog iets over de Spelen zelf, ook al krijgen die natuurlijk in de reguliere media heel veel aandacht. De meeste sporters, begeleiders, bonden, vips, familie en vrienden leven in een Olympische roes. Zij verblijven in de stadions en binnen de hekken van het Olympisch dorp of park, in een oranje TeamNL bubble óf in de oranje-groene waas van het Holland Heineken House met verse lokaal gedraaide Van Dobben bitterballen (2000 per dag!). Dat tijdens een openingsreceptie de Koreaanse bezoekers vooral aandacht hadden voor hun held Guus Hiddink en minder voor het koninklijk paar en premier Rutte blijft apart. De laatste had maar een kort bezoek, maar hield op de terugweg bij 'De Molen' toch nog een waardige herdenkingsbijeenkomst voor de Nederlandse soldaten die sneuvelden tijdens de Korea-oorlog (1950-1953).

Wat mij toch vooral bijblijft van deze Winterspelen is weer een prima medailleresultaat voor ons kleine landje. En opeens stonden daar onverwachte sporters met goud, zoals Carlijn Achtereekte, Esmee Visser en Suzanne Schulting, terwijl de ervaren gedoodverfde winnaars dat niet altijd konden waarmaken. TeamNL heeft ook duidelijk weer concurrentie gekregen van 'de Noren' op de langebaan, dat is lang geleden en goed voor de sport. Tot slot, om vier medailles te halen op shorttrack is fenomenaal, helemaal in Korea met een uitzinnig thuispubliek en historisch gezien de meeste medailles in die sport!"

Met een hartelijke groet vanuit PyeongChang,
Rob en Caroline Mars

Loslaten en nalaten

Sandra Kelder-Dinkgreve Foto: aangeleverd

We staan niet graag stil bij een toekomstig overlijden van een dierbare. Toch raadt Charon uitvaartbegeleiding mensen aan om samen met dierbaren over hun uitvaart te praten. Het is belangrijk om na te denken over de kist en begraven of cremeren, maar ook om je te informeren over hoe je alles achterlaat en wat je doet met de nalatenschap. Charon werkt graag samen met Sandra Kelder-Dinkgreve, Register Executeur. Zij heeft, tot grote tevredenheid, al veel families van Charon voor en na een overlijden begeleid.

Woensdag 14 maart is Sandra te gast in het informatiecentrum van Charon uitvaartbegeleiding. Tijdens deze informatieavond komen verschillende mogelijkheden en voorbereidingen, die bij een overlijden mogelijk zijn, aan bod, waardoor het proces van loslaten en nalaten wordt verzacht.

Sandra Kelder-Dinkgreve is Register Executeur. Zij "creëert rust door regelwerk uit handen te nemen". Naast de afwikkeling van een nalatenschap adviseert zij over toekomstige nalatenschapswensen. Ook legt zij gegevens vast in een digitaal nalatenschapsdossier.

Aanmelden kan via info@charonuitvaartbegeleiding.nl of tel.nr. 072-5070477, adres: Informatiecentrum Charon uitvaartbegeleiding, Slotweg 2, Egmond aan den Hoef.

Datum: woensdag 14 maart, Inloop: 19.00 uur, aanvang: 19.15 – 21.00 uur

(www.charonuitvaartbegeleiding.nl en www.dinkgreveadvies.nl)

Reacties alleen pinnen bij Foresters

Foto: aangeleverd

HEILOO - Sinds 1 februari kun je bij de Foresters alleen nog maar met de pin betalen. Wel kun je er kraskaarten kopen, zodat mensen zonder pinpas toch iets kunnen kopen. Wij van de jongerenredactie zijn erg benieuwd naar de reacties van Heilooërs en hebben een bericht op de Facebookpagina van de Uitkijkpost laten plaatsen met de vraag naar de meningen van de lezers.

Over het algemeen is er erg verschillend gereageerd op dit bericht. Er waren zowel mensen positief als negatief over dit bericht. Een voorbeeld van de mening van mensen die voor zijn, is bijvoorbeeld "Top, past bij deze tijd, geen gedoe meer met afstorten etc. Afgelopen zondag ging het prima bij het eerste cashless aprés-ski feest!" De meningen van de mensen die dit geen goed idee vinden, zijn "Handig voor de kleine spelertjes zonder pinpasje" en "Belachelijk. Hoe moet het dan met de lagere schoolkinderen die hun zakgeld contant krijgen? Een kraskaart kopen? En dan weer verliezen of per ongeluk met de was mee. Ben je dan gewoon wel je geld kwijt. En hoe moeten uit-spelers hun consumpties betalen?"

Het antwoord op de vraag wat de Heilooërs hiervan vinden, is dat de meningen best wel verschillen, zoals hierboven in een paar voorbeelden ook al te lezen is. De toekomst zal uitwijzen of leden van de Foresters minder gaan bestellen of niet.

Paddentrek Heiloo

HEILOO - Padden en kikkers kunnen al vanaf half februari, als de weersomstandigheden gunstig zijn, beginnen aan de jaarlijkse paddentrek. Vanaf 17 februari tot 28 februari 2018 kan het in incidentele gevallen al voorkomen dat de Kuillaan in Heiloo van 19.00-07.00 uur wordt afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Vanaf 1 maart t/m 30 april 2018 is de Kuillaan iedere avond/nacht afgesloten vanwege de paddentrek.

Amfibieën zijn nachtdieren. Tijdens de paddentrek is de route via de Westerweg en Kuillaan naar de Kennemerstraatweg om die reden 's avonds en 's nachts niet toegankelijk. Massale paddentrek vindt plaats bij 7 graden, zuidwestenwind en als er enige regen valt of er een hoge luchtvochtigheid is. Er kunnen dan honderden dieren tegelijk de weg oversteken. De gewone pad, bruine kikker en kleine watersalamander zijn landdieren. In het voorjaar trekken zij van bos naar duin (winterrust) de weg over naar het water om daar hun eieren af te zetten. De larven groeien op in het water en verlaten het water na enige maanden om op het land verder te leven. Padden en kikkers zijn na drie jaar geslachtsrijp. Amfibieën zijn nuttige dieren. Ze eten insecten (muggen, vliegen, spinnen, torren, vlinders), alsmede slakken (geen slakkengif gebruiken!) en wormen.

Vorig jaar kwam de paddentrek eind maart goed op gang. Voordien was het te koud en te droog met overwegend wind uit het noorden/noordoosten. Op de Zandersloot zijn toen de volgende aantallen geteld: padden 3106 (dood 31); bruine kikkers 861 (dood 2); salamanders 298 (dood 8); groene kikkers 29 (dood 0). Op de Belieslaan: padden 356 (dood 5); bruine kikkers 64 (dood 0); salamanders 18 (dood 3); groene kikker 1 (dood 0). Bij elkaar 4733 amfibieën.

De Paddenwerkgroep heeft ieder jaar nieuwe vrijwilligers nodig. Wilt u de Paddenwerkgroep Heiloo helpen, neem dan contact op met Els Meurs (coördinator). Op www.padden.nu vindt u alle contactgegevens van de groep.

Geluidsreductie A9: bestuurders laat van u horen!

HEILOO - In de aanloop naar de verkiezingen voor de gemeenteraad op 21 maart 2018 volgt het Bewonerscollectief van Plan Oost nauwlettend de programmavoornemens van politieke partijen omtrent reductie van de A9-geluidsoverlast in Plan Oost.

De gemeenteraad is immers nog niet klaar met de geluidsreductie. Op 4 juli 2017 is in de gemeenteraad een motie aangenomen. Ik verwijs naar een tweetal opmerkingen uit de tekst ervan: "Zodra de innovatieve constructies voor geluidsreductie resulteren in voldoende rendement komt het College van B & W 'met voortvarendheid' met een voorstel voor realisatie." De tweede voorwaarde betreft het bewerkstelligen van toezeggingen van de zijde van Rijkswaterstaat en de Provincie Noord-Holland betreffende financiële bijdragen.

De gemeenteraad heeft een stimulerende en controlerende taak ten aanzien van het College van B&W bij uitvoering van de motie. Er is dus werk aan de winkel om 'spijkers met koppen te slaan' en het project niet op zijn beloop te laten…

Het Bewonerscollectief heeft zich in de afgelopen jaren veel moeite getroost om een innovatieve oplossing met Diffractoren te realiseren. Met de haven in zicht en nog slechts een geringe afstand voor de boeg is de steun van de gemeente onontbeerlijk om de eindsprint te kunnen inzetten en de laatste eindjes aan elkaar te kunnen knopen. College van B&W, steek de handen uit de mouwen net zoals het Bewonerscollectief al jarenlang doet. Leden van de gemeenteraad, controleer met alertheid dat het College van B&W de motie daadwerkelijk uitvoert!!

Wij doen een dringend beroep op de politieke partijen om het probleem van de geluidsoverlast met voortvarendheid aan te pakken in lijn met de tekst van de reeds genoemde motie.

Wij nodigen politieke partijen uit om ten aanzien van de geluidsreductie in Plan Oost eerder gedane toezeggingen waar te maken .Wij verzoeken u om duidelijk kleur te bekennen: welke partij geeft aandacht en prioriteit aan gezondheidsrisico's van de bewoners in Plan Oost, zodat wij kunnen beoordelen of u bij de aanstaande verkiezingen onze stem verdient. Het Bewonerscollectief beschouwt het als een uitdaging om in samenwerking met de gemeente met vereende krachten de klus te klaren.

Politici, partijen en bestuurders laat van u horen, wij verlangen duidelijkheid als er wat te kiezen valt!!

23 februari 2018

Inspirerende lezing Archeologisch Museum Baduhenna

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 20 februari bestond de Stichting Regionale Archeologie Baduhenna precies 20 jaar. Dat was een goede reden om een lezing te organiseren over opgravingen in Heiloo. De lezing werd verzorgd door Tim de Ridder, werkzaam als stadsarcheoloog in Vlaardingen. Tim heeft in de jaren 1987 tot 1997 meegeholpen bij talloze opgravingen in Heiloo.

Naast de eigen donateurs waren ook de leden van Historische Verenigging Oud Heiloo uitgenodigd, evenals geïnteresseerde amateur- en beroepsarcheologen, vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en overige belangstellenden. Ruim 90 personen woonden de lezing bij.

Tim ging in het begin van de lezing in op het landschap waarin Heiloo zo'n 4.000 jaar geleden voor het eerst bewoond is geweest op de hoge en droge strandwal en de invloed van de zee in de omringende strandvlakten. Over een periode van enkele duizenden jaren zijn verschillende grondlagen ontstaan die de archeologen een beeld geven van het klimaat, de plantengroei en de leefomstandigheden voor de mensen.

Daarna besprak Tim een aantal belangrijke opgravingen in Heiloo aan de hand van de vondsten en de relatie met dat landschap en de opeenvolgende grondlagen. Zo kon hij ons meenemen naar opgravingen aan de Pastoor van Muijenweg, de Raadhuisweg bij de bouw van de nieuwe vleugel van het gemeentehuis, de Witte Kerk, de Egelshoek en de opgraving van de buitenplaats Vrieswijk aan Het Zevenhuizen. In de wijk Ypestein kwamen bij opgravingen jonge sporen tevoorschijn van het turfsteken t.b.v. brandstofwinning.

In het laatste deel van de lezing nam Tim ons mee naar zijn huidige werkterrein en kregen we een korte uiteenzetting over de organisatie van de viering van 1000 jaar slag bij Vlaardingen. Het is indrukwekkend hoeveel tijd en energie er is gestoken in de voorbereiding van deze viering die in 2018 plaatsvindt.

Als verrassing kreeg Baduhenna bij de afsluiting uit handen van wethouder Rob Obdam het onderzoeksrapport uitgereikt van de eerste opgraving in Zuiderloo. Dat geeft ons inzicht in de ondergrond van de noordwestelijke hoek van dit bouwplan.

Baduhenna kijkt terug op een heel geslaagde bijeenkomst.

Wilt u de getoonde voorwerpen nog eens bekijken of meer informatie opdoen over archeologische opgravingen in Heiloo, kom dan gerust langs in ons Archeologisch Museum Baduhenna – we zijn iedere zaterdag open van 14.00–16.00 uur – of kijk op onze website www.baduhenna.nl.

Fons Morsch, voorzitter Baduhenna

Homeward Dove eert Leonard Cohen

Homeward Dove Foto: aangeleverd

HEILOO - Homeward Dove, de Leonard Cohen tribute band, speelt op zondagmiddag 18 maart om 15.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo.

Leonard Cohen is overleden in 2016, maar zijn muzikale erfenis is springlevend! Meer dan 50 jaar in liederen met zelfspot, verlangen en voortschrijdende inzichten. IJzersterke teksten in verschillende muziekstijlen; pop, folk, jazz, blues; net als de tektsten niet te plaatsen in een categorie. Het laatste album uit 2016, You want it darker, is ook weer prachtig en de naderende dood is voelbaar, maar het is ook een album van vertrouwen en lichtheid.

Homeward Dove, een tribute band uit de regio, speelt een selectie uit het vele decennia omspannende oeuvre van Leonard Cohen. Van de eerste nummers uit de zestiger jaren zoals Suzanne, tot een nummer van het laatste album uit 2016, het prachtige Treaty.

De bezetting van Homeward Dove bestaat uit zang (vaak meerstemmig), gitaar, toetsen en contrabas.

Homeward Dove, zondag 18 maart om 15.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo, entree 10 euro (aan de deur). Reserveren? Mail naar homewarddove13@gmail.com.

Oosthonk open darttoernooi

HEILOO - Wijkvereniging Plan Oost te Heiloo organiseert het Oosthonk open darttoernooi op zaterdag 3 maart in het verenigingsgebouw aan de Oostkanter 14.

Deelname is 5 euro en er wordt om 20.00 uur gestart. De deur gaat een uurtje eerder open om iedereen in de gelegenheid te stellen nog even warm te gooien. Er zijn zoals altijd mooie dagprijzen en het is de voorlaatste kans om rankingpunten te verdienen. Het laatste toernooi van dit seizoen,601, is op 14 april. Voor meer informatie www.oosthonk.nl of via 06-46331274/06-33747770. Tot darts!

Terriërs Meisjes A2 kampioen!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 17 februari werden Terriërs MA2 ongeslagen zaalkampioen. Een prachtig seizoen werd afgesloten met een doelsaldo van maar liefst +65. Gefeliciteerd dames!

Multinational Boge Kompressoren BV vestigt zich in Uitgeest

Foto: Margreeth Anema

UITGEEST - De 31-jarige Ronald Engberts uit Heiloo, die nu vier jaar in dienst is bij Boge Kompressoren BV, staat sinds twee jaar als General Manager Nederland aan het hoofd van de Nederlandse divisie van deze multinational. Het bedrijf heeft zich sinds 1 januari dit jaar gevestigd op de Westerwerf 24 in Uitgeest. Begin juni zal de burgemeester het pand officieel openen.

Door: Margreeth Anema

"Toen onze filialen in Amersfoort en Zaandam uit hun jasje groeiden moesten wij op zoek naar een nieuw pand. Wij hebben in Uitgeest de ideale locatie gevonden, vooral vanwege de perfecte bereikbaarheid. Je zit zo op de A9," vertelt Engberts enthousiast.

Het pand is helemaal gerenoveerd en ziet er strak uit. Het Boge logo prijkt markant op de gevel. In het grote magazijn staan de standaardmaten compressoren netjes opgesteld en in de schappen ligt een keur aan onderdelen, klaar om verstuurd te worden aan dealers en klanten.

Familiebedrijf
Boge Kompressoren BV is van oorsprong een familiebedrijf. De fabriek is gevestigd in het Duitse Bielefeld. In 1907 werd het bedrijf opgericht door Otto Boge. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf en zijn zij actief in 120 landen. In Nederland zijn zij nu sinds 40 jaar gevestigd en Engberts heeft momenteel vijftien medewerkers die zich bezighouden met verkoop, service, marketing en buitendienstwerkzaamheden. Boge doet alles zelf, van de fabricage tot het onderhoud van de machine. In twee jaar tijd zag Engberts zijn omzet en personeelsbestand verdubbelen en hij verwacht deze trend vast te houden.

Compressoren
"Alle industrieën hebben compressoren nodig," vertelt Engberts. "Van drukkerijen die ze gebruiken om kranten te persen tot de vliegtuigindustrie, die met enorme compressoren onderdelen maken." Boge is zeer actief in de medische branche, veel ziekenhuizen krijgen hun ademlucht uit de compressoren van Boge. De kleine compressoren kom je vaak tegen bij tankstations, die worden gebruikt om banden op te pompen. En niet te vergeten: die heerlijke tompouces van de HEMA, zelfs deze worden gemaakt met compressoren van Boge.

Boge heeft onlangs een bijzondere deal gesloten met DAF Trucks; alle trucks worden nu gemaakt met de nieuwe 100% olievrije High Speed Turbo compressoren van Boge. Maar ook op lokaal niveau doet Boge goede zaken. Afvalverwerker GP Groot bijvoorbeeld gebruikt op zijn terrein in Heiloo meerdere compressoren van Boge.

Regionaal investeren
Engberts heeft een hectische, maar wel enorm leuke periode achter de rug. De verhuizing van het bedrijf naar Uitgeest viel namelijk samen met de geboorte van zijn eerste kindje. Nu de rust een beetje is wedergekeerd ziet Engberts ernaar uit om te integreren in de regio en te gaan investeren in personeel en faciliteiten. In verband met de uitbreiding heeft Boge technisch en commercieel personeel nodig. De vacatures staan op de site van Boge en Engberts nodigt mensen uit de regio van harte uit om te solliciteren.

Adres: Westerwerf 24, 1911 JA Uitgeest; Tel. 0251 – 652434; Website: www.boge.com; E-mail: nl@boge.com

Expositie Limmen Artistiek & Creatief in Cultureel Centrum Vredeburg

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Limmen Artistiek & Creatief organiseert op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018 in het Cultureel Centrum Vredeburg aan de Dusseldorperweg 64 te Limmen een expositie van kunstenaars uit Limmen en wijde omgeving. Veel kunstenaars hebben zich weer aangemeld en ook zijn wij blij dat we veel nieuwe exposanten kunnen verwelkomen.

Het grootste deel van de kunstenaars komt uit de gemeente Castricum, voor velen een 'thuiswedstrijd', maar ook uit Heiloo, Alkmaar, Heemskerk, Haarlem en Landsmeer zijn zij vertegenwoordigd.

Het samenstellen van de expositie is nooit een makkelijke klus, maar dit jaar is het ons extra moeilijk gemaakt. Schilderijen, keramiek, bronzen beelden en beeldhouwwerk. Teveel kunstvormen om op te noemen. Toch is het gelukt en de samenstelling van kunstenaars kenmerkt zich door vernieuwing en enthousiasme. De kunstenaars staan het gehele weekend verdeeld over de twee verdiepingen van het Cultureel Centrum Vredeburg.

Beide dagen is er ook een buitenactiviteit. Zaterdag geeft Ian Brambles een demonstratie pottenbakken en op zondag komt houtkunstenaar Jos Apeldoorn beeldhouwen uit hout, het zogeheten 'Hakken in hout'. Daarnaast heeft Joke Beentjes twee beelden gemaakt van gevonden voorwerpen.

Dit jaar hebben we voor de derde keer een tekenwedstrijd voor kinderen van groep 3 t/m 8 uitgeschreven. De tekeningen worden beoordeeld door kunstenaars uit Limmen. Zondag om 11:30 uur is de prijsuitreiking en de tekeningen zijn het gehele weekend te zien in Vredeburg.

Ook voor muziek wordt gezorgd. Twee studenten van het Amsterdams Conservatorium zijn uitgenodigd om op zondagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur te komen spelen in Vredeburg. Zij hebben een jazzyachtige stijl, spelen volledig akoestisch en kunnen vrij door het gebouw bewegen, zodat iedereen de sfeer kan proeven.

Bent u nieuwsgierig geworden? U bent van harte uitgenodigd om een bezoekje te brengen aan deze expositie. De deuren van Vredeburg zijn op beide dagen, 10 en 11 maart, geopend van 11:00 tot 17:00 uur en de toegang is gratis.

Kijk voor het gehele programma op onze site www.limmencultuur.nl.

Film en Top 2000 in Sporthal de Enterij Limmen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Bekende songs van Kensington, Robbie Williams, Frank Boeijen en Lionel Richie, maar ook herkenningsmelodieën van bekende filmklassiekers zoals James Bond, Rocky, Dances with Wolves en The Pirates of the Carribbean zijn slechts een greep uit de lange playlist die zaterdag 24 maart ten gehore wordt gebracht in de Sporthal de Enterij in Limmen. Naast deze aansprekende titels zijn er nog meer bekende nummers te horen, met als thema Film en Top 2000.

Het zijn de ingrediënten voor een onvergetelijke muzikale avond in het kader van het 60-jarig jubileum van Slagwerkgroep Excelsior Limmen. Uiteraard zal de jubilerende melodische slagwerkgroep de hoofdmoot vormen op deze avond. In dit zeer afwisselende programma worden ze bijgestaan door een gitarist en bassist en diverse blazers, harmonie Excelsior en mannenkoor Heeren Zeventien. Als klap op de vuurpijl zal de uitstekende coverband Alle Tijd de avond op eigentijdse wijze afsluiten. Deze enthousiaste zesmansformatie staat garant voor een feest, zowel op als voor het podium. Kortom een avond voor jong en oud, met een spetterend programma voor slechts 10 euro. De toegangskaarten zijn nu in de voorverkoop verkrijgbaar bij de servicebalie van Albert Heijn Limmen.

Noteer daarom 24 maart 2018 in uw agenda en graag tot ziens in Sporthal de Enterij Limmen. Aanvang 20.30 uur.                                                                                

                                                        

Inschrijven voor motorweekend De Zuchtende Man

LIMMEN - De organisatie voor het komende motorweekend van De Zuchtende Man (op 9 en 10 juni) is alweer in volle gang. De organisatie heeft een prachtige locatie gevonden in Appelscha.
Op vrijdag 2 maart a.s. vanaf 20.00 uur ben je van harte welkom op de inschrijfavond in Café Bar de Lantaarn in Limmen. Om er een leuke avond van te maken, wordt de film van het laatste motorweekend vertoond. Voor oudgedienden een feest van herkenning. Voor nieuwelingen een indruk van alles wat je mee kan maken tijdens het weekend. Kortom, een niet te missen filmavond. Vooraf inschrijven is ook mogelijk via een link op onze Facebookpagina.
Natuurlijk ben je ook van harte welkom op de inschrijfavond als je al eerder hebt ingeschreven.

Nieuwe datum Hoeverveiling

EGMOND AAN DEN HOEF - De Hoeverveiling vindt dit jaar plaats op zaterdag 3 november. Hiermee komt een einde aan de jarenlange traditie om de Hoeverveiling op de zaterdagavond voor Moederdag te houden.

Veilingmeester van de Hoeverveiling Gerard Belleman: "Al een aantal jaar zien wij het bezoekersaantal van de Hoeverveiling teruglopen. Een veelgehoorde reden waarom vaste bezoekers niet meer komen, bleek de meivakantie te zijn. Al jaren valt juist in dit weekend Hemelvaart of is het meivakantie. In dit weekend gaan veel mensen eropuit. Uit een enquête blijkt dat er in het najaar meer bezoekers op de veilingavond verwacht worden. Veel dorpsbewoners zien de Hoeverveiling in dorpshuis Hanswijk in het najaar wel zitten. Vandaar dat de keuze op zaterdag 3 november is gevallen. Dit biedt ook mogelijkheden om andere kavels aan te bieden dan er in het voorjaar zijn. Denk aan decembercadeaus en kerstpakketten en wie weet zoals weleer vele bollenpakketten en winterse uitjes.

Zet zaterdagavond 3 november 2018 dus alvast in de agenda. Met vele kavels belooft het wederom een gezellige avond te worden met hopelijk net als voorgaande jaren een hoge opbrengst die ten goede komt aan de kerk en vele jeugdverenigingen in Egmond aan den Hoef.

EHBO-les op het Kleurenorkest

Foto: aangeleverd

LIMMEN - De afgelopen weken werd er door groep 8 hard gewerkt tijdens de lessen EHBO. De lessen werden belangeloos verzorgd door vrijwilligers van EHBO-vereniging Castricum.
De kinderen vonden het enorm interessant en wisten na elke les zoveel te vertellen! Ze mochten reanimatie oefenen met een LOTUS-slachtoffer. Er werden wonden geschminkt, zoals blauwe plekken en een stuk hals in je hand, net echt.
Stan, een van de leerlingen uit groep 8, vertelt: "Het was heel interessant en belangrijk. Als er nu bijvoorbeeld een kleuter valt op het schoolplein en juf is er even niet, dan kunnen wij helpen. We weten nu precies wat we moeten doen."
De lessen bestonden uit een theorie- en een praktijkgedeelte en de cursus werd afgesloten met een heus examen. Gelukkig slaagden alle leerlingen en kregen ze een mooi diploma. Het was voor de leerlingen een mooie kennismaking met de EHBO en draagt ertoe bij dat zij later wellicht sneller een EHBO- of reanimatiecursus zullen doen. De kinderen uit groep 7, die af en toe slachtoffer mochten spelen, kunnen niet wachten tot zij volgend jaar aan de beurt zijn!

Jubileumtentoonstelling 20 jaar Hafre in Hoeve Overslot

Hans van den Berg (l.) en Fred Valkering. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Ooit actief als kunstenaarscollectief Hafre, werden Hans van den Berg en Fred Valkering begin 1998 door de gemeente Egmond benaderd of zij interesse hadden om tijdelijk exposities te organiseren in de voormalige boerderij Overslot. Omdat het pand na restauratie volledig gestript was, en er dus helemaal geen faciliteiten meer aanwezig waren, wilden ze aan dit verzoek voldoen, maar dan wel met een huurcontract en voor langere tijd, i.v.m. de te maken kosten, en zo geschiedde.

Tijdens de opening van de expositie van zijn broer Doris, speelde Rinus Groeneveld samen met de legendarische jazzdrummer Han Bennink in Overslot. Juist deze jazzlegende heeft Van den Berg en Valkering gewezen op de fenomenale akoestiek van dit pand, en daarom gingen ze naast exposities ook muziekoptredens programmeren. Toen museum Westflinge moest sluiten omdat hun pand verkocht moest worden om geld vrij te maken voor de uitbreiding van de Broekerveiling hebben ze een deel van hun collectie over kunnen nemen en sindsdien heet het museumhoeve Overslot. Inmiddels heeft museumhoeve Overslot meer dan honderdduizend bezoekers mogen ontvangen en heeft het zich ontwikkeld tot dé culturele ontmoetingsplek van de Egmonden en wijde omgeving.

Op deze jubileumtentoonstelling is werk te zien van een aantal kunstenaars die in deze twintigjarige periode in Overslot hebben geëxposeerd, waaronder Doris Groeneveld, Madeleine Leddy, Tineke Tukker, Frank Kraaijeveld, Frits de Nooijer, Cees Broerse en de Egmondse kunstcollectieven HOR, Hallem en uiteraard Hafre. De expositie wordt op zaterdag 3 maart om 16.00 geopend en daarbij is iedereen van harte welkom. Op zondag 4 maart speelt de band The Tall, Fat and Ugly vanaf 16.00 uur in museumhoeve Overslot, Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef.

Zoek het voorjaar langs de binnenduinrand

Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Op 1 maart begint de meteorologische lente en wordt het open duingebied in de Wimmenummerduinen afgesloten vanwege het broedseizoen. De maandelijkse IVN-natuurwandeling zal zich op zondag 4 maart dus richten op de binnenduinrand. We volgen dan grotendeels de grens tussen aan de ene kant de opgestoven duinen en anderzijds de oude strandvlakte, waar later bollenland van is gemaakt. Dat zijn heel verschillende landschappen, waar PWN als beheerder nog wat meer variatie in heeft aangebracht. Naast die verschillende landschappen en hun begroeiing zullen we ook zoeken naar tekenen dat het echt lente wordt. We rekenen sowieso op sneeuwklokjes en misschien is er ook al bloeiend speenkruid te zien. Het fluitenkruid is goed gegroeid en de knoppen aan de bomen en struiken zijn al wat gezwollen. Je hoort steeds meer vogels, zoals mezen, heggenmussen, zanglijsters en misschien roffelen er wel spechten in het abelenbosje.

De wandeling begint om 11 uur bij het PWN-informatiebord aan het Nachtegalenpad, aan de noordkant van Egmond aan den Hoef en duurt ongeveer 2 uur. Men dient zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen, hanneke@ivnnkl.nl of bellen: 072 5337601.

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Tuinwerk met passie. Al 21 jaar Hovenier vd Putten 072-5408052 Ingeschreven k.v.k

Groene vingers? Lekker buiten bezig zijn? Deze zomer verse groenten en fruit uit eigen VOLKSTUIN? Volkstuinvereniging Vlooiendijk heeft ruimte voor nieuwe leden. Voor meer info mail naar VOLKSTUINVLOOIENDIJK@GMAIL.COM.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BELASTINGAANGIFTE 2017 Uw aangifte 2017 laten invullen? Bel of mail voor een afspraak. 06-39883263 of via info@maalwateradministraties.nl Vast tarief €50,-

PIANOLES BIJ U THUIS!

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? Bel 06 - 38279213

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig! Iedereen kan het leren!!!! Info 06 16163045

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Uw tafelblad weer als nieuw! Kijk op TAFELDOKTER.NL Of bel 06 21885288

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Zangles in Heiloo.
Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

TE HUUR: PRAKTIJK/KANTOORRUIMTE 16 M2 €325 Kennemerstraatweg 452 Heiloo. Voor meer info: 06-51302215

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Beste schilder en stukadoor.

Voor binnen en buiten.

Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% Korting

Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten.

T: 06 - 4247 9384

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl