De Uitkijkpost

24 april 2019

De Uitkijkpost 24 april 2019


Forensische scherpte nog harder nodig

HEILOO - Sinds de aanhouding van Michael P., de moordenaar van Anne Faber, wordt op de Forensisch Psychiatrische Afdeling in Heiloo dubbel gecontroleerd of alle protocollen worden nageleefd. "Onze forensische scherpte is nog harder nodig," zegt directeur forensische zorg Marith Volp in een telefonisch interview met NH Nieuws.

De publicatie van het rapport waarin de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) de missers rond P.'s behandeling aan de kaak stelt, vormde echter geen aanleiding om op stel en sprong extra maatregelen in de kliniek door te voeren. "Toen P. in het nieuws kwam, deed dat ook iets met ons werk hier," verwoordt ze de twijfels over de eigen werkwijze. "Als vanzelfsprekend hebben we toen naar onze eigen processen gekeken en zijn we met behandelaars gaan kijken hoe we kunnen voorkomen dat dingen hier misgaan."

Excessen
Dat er net als in Den Dolder bij de kliniek in Heiloo dingen misgaan, valt niet te ontkennen. In 2015 ontsnapte een tbs'er uit de kliniek en beroofde en verkrachtte een bejaarde vrouw, die weken later aan de gevolgen van die gebeurtenissen overleed. Zo nu en dan vinden er geweldsincidenten plaats en vorige week werd een cliënt op de Forensisch Psychiatrische Afdeling aangehouden voor het coördineren van een wapenhandel. De Telegraaf meldt dat het om een 24-jarige man uit Ermelo gaat, die eerder is veroordeeld voor wapenhandel en een steekpartij in Nieuw-Vennep. Nu wordt hij verdacht van de handel in omgebouwde alarmpistolen. Hij had de beschikking over drie telefoons en een laptop, al was dat volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid toegestaan. De kliniek kan echter niet inhoudelijk op de zaak ingaan, en verwijst door naar de politie.

Sinds de OVV het onderzoek naar de misstanden in de kliniek in Den Dolder startte, wordt er door meerdere partijen uit de sector overlegd hoe dit soort extreme excessen kunnen worden voorkomen. "We hebben in die landelijke overleggen afgesproken dat we voor 1 oktober bekendmaken wat onze stappen zijn," aldus Volp.

Aanbevelingen overnemen
In de kliniek zijn naar aanleiding van het rapport geen 'generalistische maatregelen' genomen, vertelt Volp. "Maar sectorbreed nemen we de aanbevelingen over: welke afspraken we met elkaar maken, hoe we het verlofbeleid inrichten, hoe we met incidenten omgaan, en hoe we informatie overdragen. We willen het proces continu verbeteren."

Hoewel de psychiatrische afdeling in Heiloo sterk lijkt op die in Den Dolder, kun je de cliënten niet over één kam scheren, benadrukt de directeur. "We moeten continu risico's in kaart brengen. Wie heb ik voor me? Welke risico's zien we en welke risico's kunnen we niet toelaten? We zijn dagelijks in gesprek over iedere cliënt."

Bron: Nieuwspartner NH Nieuws

Levi (9) en Jeppe (8) ruimen zwerfvuil op

HEILOO - Levi (9) en Jeppe (8) benutten hun woensdagmiddag goed. Ze ruimen zwerfvuil op. "Mensen gooien veel weg en wij vinden dat niet goed voor het milieu." Het meest opmerkelijke dat ze hebben gevonden? "Dat is een paspoort en veel andere pasjes. Een meneer was dat al een week kwijt en we hebben het teruggebracht. We kregen een spekje!"

Goedemorgen Heiloo!

Foto: Annemieke Groot

HEILOO - Wil je dit mooie plaatje ook eens in het echt zien? Zorg dan dat je om 06.00 uur 's ochtends opstaat, net als fotografe Annemieke Groot. De foto is gemaakt op de Kennemerstraatweg, tegenover Fletcher Hotel.

29e Oranjebal pakt groots uit!

Bob en de Blueband zorgt voor een knallend einde van het Oranjebalfeest. Foto: aangeleverd

HEILOO - Aankomende zaterdag is het eindelijk weer zo ver: Koningsdag! Hoewel we er een jaar op hebben moeten wachten, zal het feest dit jaar voor de 29e keer groots in de Oranjebaltent worden gevierd. Onder het genot van een drankje en veel gezelligheid genieten van de muziek, dat is waar Oranjebal voor staat. En ook deze editie is er keihard gewerkt om een mooi programma neer te zetten.

Het programma
Vanaf 14.00 uur is het Oranjebalterrein, gelegen in het wijkpark van Ypestein, geopend met activiteiten voor de kinderen. Verschillende sportverenigingen uit Heiloo zijn aanwezig om kinderen met de sport kennis te laten maken. Hiernaast zijn er oudhollandse spelletjes die zorgen voor een middagvullend kinderprogramma.

Vanaf 15.30 uur zal DJ Joe Track, ook wel bekend als Johan Alleman, de festivalsfeer inluiden met zomerse geluiden. Vanaf 17.30 uur zal het podium vrij worden gemaakt voor livemuziek. De Noord-Hollandse coverband Bad Name start het avondprogramma. Met hits uit het heden én verleden, van pop tot soul en funk, zal de band de bezoekers aan het dansen brengen. Na dit optreden is het de beurt aan Memphis. Na vele enthousiaste reacties van vorig jaar zijn ze dit jaar terug op het Oranjebal. Al sinds de jaren '90 is deze rockcoverband ononderbroken succesvol actief. De mix van Beatles, REM, U2, Rolling Stones, Queen en Robbie Williams weten zij iedere show weer fantastisch op het publiek over te brengen.

Het Oranjebalprogramma wordt dit jaar met een knaller afgesloten: Bob en de Blueband. Deze band staat erom bekend van iedere show een sensatie te maken. Rock-'n-roll in de breedste zin van het woord. Klassiekers gegarandeerd, maar ook de knallers van nu behoren tot hun repertoire. En met het enthousiasme van de groep is het haast onvoorstelbaar dat niet alle voeten van de vloer gaan.

Oranjebal Loterij
Naast het muzikale programma biedt het Oranjebal dit jaar nog iets nieuws voor de bezoekers: de Oranjebal Loterij! Iedereen kan op Koningsdag voor slechts 1 euro per stuk - op het festivalterrein in Ypestein én bij de vrijmarkt rond 't Loo - loten kopen. Veel verschillende ondernemers uit Heiloo hebben prijzen ter beschikking gesteld. Om 17.00 uur zal de grote trekking ín de Oranjebaltent zijn, waarbij alle prijzen worden verloot! Kijk op www.oranjebalheiloo.nl om te zien welke onderne-mingen prijzen hebben gesponsord voor de loterij. Zorg dus dat je loten hebt en de trekking niet mist!

10 vragen aan... Erwin van Gijtenbeek

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Geboren in Voorburg en getogen in Sardinië, Nederland en België.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Deze vraag is gelijk ook mijn antwoord. Mijn hobby is mijn werk geworden! Ik was als kleine jongen al geïnteresseerd in de natuur met alle beesten en planten. Mijn interesse lag vooral in het feit hoe het mogelijk was dat een dier ziek werd. Waarom dat kon gebeuren en hoe dat op de beste manier op te lossen was.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik zou nog een heleboel mensen willen ontmoeten maar nummer één is wel Gregg Braden. Mijn vraag aan hem zou zijn hoe ik kwantumfysica nog beter in kan zetten om dieren die uit balans of ziek zijn, te helpen weer in balans te komen.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De mooiste jeugdherinnering van mij is wel mijn examen verloskunde op de faculteit Gent. Ik moest samen met een medestudent naar een koe die al was klaargezet. De vraag was wat er met de koe aan de hand was. Wij stelden vast dat de koe aan het bevallen was. Dat was correct maar aansluitend werd gevraagd een keizersnede uit te voeren waarop de professor gelijk wegliep en de twee 'groentjes' aan hun lot overliet. En de koe dus ook! Een uur later hadden we het kalf eruit en de koe weer chirurgisch gesloten. Het kalfje leefde en heeft het samen met de koe zeer goed gedaan. Wij hadden allebei het zweet tot op de onderbroek maar waren zo trots als een pauw dat we het gedaan hadden zonder enige hulp en voor de eerste keer. Je kunt het vergelijken als je eerste rijles maar dan zonder leraar.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Heiloo heeft veel mooie plekken. Mijn mooiste plek is het fietspad door het Heilooërbos. De energie van al die bomen geeft rust en ruimte tijdens het fietsen.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Een reis met een Brüder-camper met een Volkswagen Amarok V6 fourwheeldrive ervoor. Dwars door Australië voor zes maanden.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
De wetenschap en kennis dat je je gehele leven tot in detail zelf kan construeren.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Mijn missie hier op aarde kennen de meeste mensen niet. Mijn missie is mensen bewust maken hoe ze met zichzelf en hun dier kunnen omgaan zodat ze meer plezier met zichzelf en hun dier hebben en nooit meer een dierenarts hoeven te bezoeken. Hoe mooi is dat?!

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Het realiseren van meer openbare groenvoorzieningen in Heiloo die nu steeds minder en drukker worden. Groen en bomen verbeteren de gezondheid van mensen en dieren. Vele wetenschappelijke rapporten hebben dit al bevestigd.

10. De persoonlijke vraag van Hadis Sisanovic:
"Schoonvader, wij kennen elkaar nu 3 jaar. Jij bent de beste dierenarts die ik ken. Wat zijn jouw toekomstplannen met Any Animal?"

Mijn toekomstplannen met Sterkliniek Any Animal is dat het een centrum voor dieren en mensen is waar reguliere geneeskunde gecombineerd wordt met complementaire geneeskunde. Dat is iets wat we nu al met veel succes doen. Mijn ultieme doel is dat eigenaren straks zelf kunnen beslissen wat ze een behandeling waard vonden en zelf de prijs mogen bepalen. Als ik dat heb kunnen realiseren is mijn missie geslaagd.

Ik geef de tien vragen door aan Kees Hageman van Iris Tuinen in Heiloo. Mijn vraag is:
"
Hallo Kees. Je bent de man van al het zakelijk en privégroen om mij heen. Hoe zie jij de toekomst van de tuinen in Heiloo?"

Kinderkunstmuseum Zuidwester: Circus!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Kinderkunstmuseum van OBS De Zuidwester heeft dit jaar 'Circus' als thema. De leerlingen hebben hard gewerkt aan de grappigste clowns, mooiste circustenten, origineelste artiesten en leukste attributen. Een selectie van de mooiste kunstwerken is nu te zien op de jeugdafdeling van de bibliotheek.

Zwemseizoen Het Baafje 28 april van start

Foto: Heiloo-Online

HEILOO – Zwembad Het Baafje in Heiloo is vanaf zondag 28 april weer dagelijks geopend. Met steeds meer schoolzwemlessen en spontane jeugdactiviteiten, verwacht het zwembad dit jaar nog veel meer jonge Heilooërs te verwelkomen in het verbeterde openluchtzwembad.

Restaurant & Bar De Kamer

Foto: Ron Biegelaar

Met het grootste en zonnigste terras van Heiloo

Adres: Kennemerstraatweg 103, 1851 BC Heiloo; telefoon: 072-5325376; website: www.dekamer.nl; e-mail: bar@dekamer.nl

Inmiddels heeft Restaurant & Bar De Kamer zijn sporen verdiend in Heiloo. Sinds de opening op 1 oktober 2018 weten veel mensen de weg naar het restaurant te vinden. Een horecabedrijf voor allerlei doelgroepen. Sinds kort heeft De Kamer er een nieuwe ruimte bij: een prachtig groot en zonnig terras!

Het restaurant met een oppervlakte van zo'n 500 m2 kennen veel Heilooërs en mensen uit de omgeving al. Men is trots dat de stap gemaakt is om het concept van De Kamer uit te rollen. Het restaurant, met daaraan de gezellige serre gekoppeld, mag elke middag en avond vele gasten ontvangen voor een lunch, diner of een gezellige borrel aan de bar. Een bar van 28 meter die niet alleen uitnodigt om een borrel aan te drinken. Menigeen nuttigt daar ook zijn of haar diner. De serre kan ook kosteloos gereserveerd worden door groepen. In de serre kan met een groep tot 36 personen worden geluncht of gedineerd. De Kamer is elke dag geopend vanaf 10.00 uur en op zondag vanaf 11.00 uur. U bent dus van harte welkom voor koffie met gebak.

Grootste terras van Heiloo
Sinds kort kan men als het weer het toelaat genieten op het terras. Via het restaurant is een gang gecreëerd naar het terras. Een gang waarbij de sfeer van het restaurant als het ware wordt meegenomen naar buiten. Er hangen foto's van de verschillende seizoenen. Zomer, herfst, en winter. En de lente? Die vind je op het terras, niet als foto maar als beleving. Een volledig nieuw terras. Met net als in het restaurant allerlei verschillende zitjes. De tafelbladen zijn van marmer en er is een grote loungebank. Er zijn net als binnen allerlei gezellige hoekjes gecreëerd. En wil men gezellig aan een soort van stamtafel zitten dan is er een leuk zitje rond de oude boom op het terras. De stamtafel loopt helemaal om de boom heen en er staan heerlijke stoelen bij om gezellig met vrienden of andere gasten een drankje te nuttigen. Om de boom te beschermen tegen de zon, is de stam van de boom aan de westkant met een doek ingepakt. Het zonnige terras, er is zon van 's morgens 10.00 uur tot 's avonds 20.00 uur, heeft voor mensen die niet in de zon willen zitten een parasol van maar liefst 9 x 9 meter waaronder heaters zijn geplaatst.

Thema-avonden
De keukenbrigade staat 7 dagen per week voor de gasten klaar met de lekkerste broodjes, soepen en salades. De kaart is internationaal en ook voor Shared Dining is men bij De Kamer aan het juiste adres. Bij het in het oog springende Seafood Buffet wordt het dagverse aanbod vis gepresenteerd. Tevens worden speciale thema-avonden georganiseerd. Zo heeft er al een jaarlijks terugkerend Seafood Weekend plaatsgevonden en wordt binnenkort een Italiaanse avond georganiseerd.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Mij-vakantie

Wat gaan we morgen nu weer doen met de kinderen? Een standaardvraag in de schoolvakanties, want als je niks doet hangen ze de hele dag op de bank voor de tv, PlayStation4 of op de telefoon. Een dagje je naar een dierentuin of attractiepark, naar de film als het regent en vergeet uiteraard de indoor-speeltuin niet. Daarna de gebruikelijke pannenkoek, een ijsje en 's avonds laat naar bed want 'het is vakantie!' En zo hou je ze de hele vakantie bezig. Ik ben bijna blij als ze weer naar school gaan.

Want wanneer is het vakantie voor mij? Wanneer mag hockeyvader relaxen? Na 22.00 uur als de jongens na een zoveelste Marvel-film naar bed gaan? Vroeg in de ochtend voordat het hele spul wakker is? Of even 10 minuten tussendoor?

Tuurlijk is het leuk en gezellig om met het hele gezin wat te doen, maar ook hockeyvader heeft een druk bestaan met werk, trainingen en verenigingswerk. Dan is het ook wel even lekker om in de vakantie wat 'mij-tijd' te hebben. De race van Max terugkijken, zelf op een fiets stappen en doen alsof je Parijs-Roubaix rijdt of de laatste aflevering van Game of Thrones kijken. Ik mijmer weg terwijl ik op internet de laatste Uitagenda bekijk met uitjes voor het hele gezin en vink de dierentuin, film en indoor-speeltuin aan. Dan valt m'n oog op iets anders: een Kidsweek. De kinderen de hele week onder de pannen. Iets voor de volgende vakantie misschien? Dan is er in ieder geval meer 'mij-tijd'.

Fietstocht langs Stolpersteine

Tijdens de fietstocht wordt bij alle 26 Stolpersteine gestopt en wordt het verhaal over de personen op de steen verteld. Foto: Josta de Graaf - Gieltjes

HEILOO - Het Stolpersteine Comité organiseert op vrijdag 26 april een fietstocht met gids langs 26 Stolpersteine in Heiloo.

Het Stolpersteine Comité werkt onder de paraplu van de Historische Vereniging en wordt ondersteund door de Gemeente Heiloo. De 26 stenen in Heiloo zijn geplaatst door de kunstenaar Gunter Demnig. Inmiddels heeft hij in Europa al 70.000 stenen geplaatst ter nagedachtenis aan de omgekomen joodse mensen. De Stolpersteine (struikelstenen) zijn in Heiloo geplaatst bij het laatst bekende adres van joodse families die woonden in Heiloo of daar ondergedoken waren.
Tijdens de fietstocht wordt gestopt bij alle 26 struikelstenen en wordt door mensen van het Stolpersteine Comité het verhaal verteld over de personen waarvoor juist daar de steen geplaatst is.

Het vertrek is om 14.00 uur vanaf het Historisch Museum op het Landgoed Willibrordus, de fietstocht zal ongeveer 2 uur duren. Prijs € 5,00 (geen pin) inclusief koffie /thee en een beschrijving van de Stolpersteine in Heiloo. Info: www.hvheiloo.nl of tel. 06-20546574. Het boek 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd' en de uitgave 'Stolpersteine in Heiloo' zijn beide verkrijgbaar in het Historisch Museum op het Landgoed Willibrordus.

EHBO-vereniging Heiloo zelfstandig verder

HEILOO - "We doen het liever zelf!" Voorzitter Willem Paauw is blij dat EHBO-vereniging Heiloo weer zelfstandig is, en niet meer bij Rode Kruis Heiloo hoort. "Mensen die een EHBO-cursus willen doen, kunnen nu bij ons terecht," vertelt Paauw. "Net als mensen die een evenement organiseren in Heiloo of de directe omgeving. Bij veel evenementen is EHBO verplicht. Daar zorgen wij voor, met deskundigheid en plezier!"

Er zijn cursussen voor mensen die EHBO of reanimatie en het gebruik van een AED willen leren, maar ook voor ervaren EHBO'ers die hun kennis op peil willen houden en uitbreiden. Een kleine groep leden vormt de jubileumcommissie. "In 1946 werd in Heiloo EHBO-vereniging St. Lidwina opgericht, dus al met al bestaan we in 2021 maar liefst 75 jaar," legt Paauw uit. "Dat moet natuurlijk gevierd worden!" De website is nog onder constructie, maar staat alvast online. Dus wie meer wil weten over EHBO in Heiloo, kan terecht op ehbo-heiloo.nl.

Tekst: Monique van Eeden

Theaterbende speelde Mayday... Mayday

De jongerengroep zette met Mayday... Mayday een fantastische voorstelling neer. Foto: aangeleverd

HEILOO - In een twee keer rijk gevulde zaal zette de jongerengroep van Theaterbende Heiloo zaterdag 13 april een fantastische voorstelling neer.

Het publiek waande zich in een vliegtuig waar aankomende stewardessen en stewards een opleiding volgen bij Angel Air. Ieder hun eigen verhaal, ieder een eigen motivatie. Het stuk werd afgewisseld met schitterend gezongen nummers met pakkende teksten. Het was genieten van bijna 1,5 uur fantastisch in elkaar gezet theater met een eenvoudig maar doeltreffend decor. Voor een zeer groot deel door de spelers zelf geschreven, met een geweldige finishing touch door de regisseur en muziekdocente. De voorstelling is nog te zien in Assendelft op 22 juni.

Ook meedoen? Nieuwe 'bende'leden zijn altijd welkom. Ben je tussen 12 en 18 jaar en wil je ook schitteren op het podium? Audities vinden plaats op 10 mei vanaf 10.30 in de Muziek- en Dansschool Heiloo, Het Veld 1. Aanmelden kan via info@theatherbende-heiloo.nl. Voor volgend jaar staat een stuk over Anne Frank op de agenda.

Tekst: Annet Schotborgh

Rabo Clubkas: stem op de bibliotheek!

HEILOO - Dit jaar bestaat de Speel-o-theek van Heiloo, onderdeel van Bibliotheek Heiloo, 40 jaar. We willen van dit jaar een feestelijk jaar maken, met nieuw speelgoed, een betere inrichting van de ruimte en leuke activiteiten voor alle kinderen.

Spelen is voor elk kind belangrijk, want spelen is een natuurlijke manier om te leren. Om vaardigheden te ontwikkelen. De Speel-o-theek is een duurzame instelling, en biedt afwisselend speelgoed voor weinig geld. Maar net als bij de boeken moet ook het speelgoed regelmatig worden vernieuwd, om de kinderen van nu hedendaags speelgoed te kunnen bieden.

Dus stem op de bibliotheek!

Hospitality Manager Heiligdom OLV ter Nood

HEILOO - Met genoegen deelt het bestuur van het Diocesaan Heiligdom OLV ter Nood te Heiloo u mede dat met ingang van 23 april de heer Harald Dijkstra in dienst is. De heer Dijkstra gaat functioneren als Hospitality Manager van het Heiligdom en zal in die functie een bijdrage leveren aan de ambitie van het bestuur om de komende jaren het Heiligdom voor een breder publiek bekend, herkenbaar en aantrekkelijk te maken. De heer Dijkstra (51) heeft niet alleen in Nederland zijn sporen verdiend op het gebied van hospitality/hotelmanagement, maar ook o.a. in Indonesië en Japan. Hij is getrouwd, heeft twee dochters en is woonachtig in Heiloo.

Persoonlijke gezondheidscheck bij Healthcenter Vennewater

HEILOO - Wilt u ook verantwoord en onder begeleiding sporten samen met leeftijdsgenoten? Doe dan nu de gezondheidscheck bij Healthcenter Vennewater in Heiloo!

U krijgt inzicht in uw gezondheid, lichaamssamenstelling en u krijgt advies op maat. Wat wordt er precies gemeten tijdens deze check: uw spiermassa, vetmassa, viscerale vetten, vochtpercentage en uw metabolische leeftijd (de leeftijd in jaren van uw lichaamsgezondheid). Na afloop van de check kunt u onder begeleiding de toestellen van de sportschool uitproberen. Als u lid wordt, betaalt u geen inschrijfkosten en het lidmaatschap is per maand opzegbaar. U kunt zicht tot en met eind april opgeven bij het Trefpunt in Heiloo (072-533 12 97) of via info@trefpuntheiloo.nl.

Goede begeleiding is zo waardevol bij het laatste afscheid

Foto: Yvette Vlaar

ALKMAAR - "Naar mensen luisteren, hen helpen in een verdrietige tijd; eigenlijk een periode met hen op 'reis' gaan, is iets wat bij mij past. Dat betekent Odessa ook: reis."

Met oprechte betrokkenheid en hart voor haar vak, begeleidt Debby families bij uitvaarten in Noord-Holland. Het regelen van een uitvaart is niet louter het noteren van beslissingen, maar samen met nabestaanden een uitvaart heel persoonlijk, warm en waardevol maken. Samen het afscheid regelen en mooie momenten delen draagt bij aan de verwerking van het verlies. Goede en persoonlijke begeleiding helpt hierbij.

Odessa Uitvaartverzorging werkt volledig onafhankelijk en ongeacht of en waar u verzekerd bent kan Debby u begeleiden.

Bezoek op dinsdag 21 mei van 19.30 tot 21.30 uur Brownies & Downies, Kanaalkade 17 Alkmaar: Odessa Uitvaartverzorging geeft in samenwerking met een Register Executeur een presentatie over 'afscheid & uitvaart' en 'testament & nalatenschap'.

Debby van der Velden
Odessa-Uitvaartverzorging.nl
06-13896144
Stompetoren/Alkmaar

Blije prijswinnaar voorjaarspuzzel

Foto: aangeleverde foto.

CASTRICUM - Celeste is één van de prijswinnaars van de voorjaarspuzzel van 10 april. Zij won een gevuld fietskrat met diverse producten van ondernemers uit de omgeving. De prijs is ter beschikking gesteld door Pilkes Fietsen Castricum.

8 / 16

CoderDojo junior bij PostaanZee

Leer van alles over programmeren bij CoderDojo junior. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Er wordt steeds vaker gesproken over leren programmeren voor kinderen. Maar wat is dat nu eigenlijk en hoe kun je daarmee aan de slag gaan? Nieuwsgierig? Kom dan samen met je kind naar CoderDojo junior met Karin van Berkel en leer van alles over programmeren. De bibliotheek stelt materialen beschikbaar. Voor kinderen van 4-9 jaar en onder begeleiding van hun ouders/verzorgers. Dinsdag 30 april van 13.30–14.30 uur bij PostaanZee, Voorstraat 82a in Egmond aan Zee.

IVN-wandeling op de Westert en de Bleek

Schotse Hooglanders in de duinen. Foto: Greeth Heijne

EGMOND-BINNEN – Op woensdag 24 april gaan IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur weer met u zwerven door het PWN-duingebied.

De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest. Voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en voor de bollenteelt. Dat heeft geleid tot het kenmerkende open 'nollen' landschap.

Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via tel. 072-5334948 (Cocky van Engen). Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2,50 p.p. Vanwege de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur vanaf het parkeerterrein van PWN aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen.

Dames Oranje Wit kampioen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Al is volleybalvereniging Oranje Wit uit Limmen opgeheven, toch speelt er nog steeds een team met deze naam in de recreantencompetitie van Heiloo mee. De speelsters trainen nu bij Croonenburg in Castricum. Na een aantal jaren steeds als tweede te zijn geëindigd was het nu weer raak. In een spannende race met Effect 2 werd dinsdag 16 april de competitie op de laatste avond beslist. Oranje Wit is dameskampioen 2018-2019 bij de recreanten in Heiloo geworden.

Koningswandeltocht Akersloter Marathon Klub

AKERSLOOT - De Akersloter Marathon Klub (AMAK) organiseert op zondag 28 april de 6e AMAK-Koningswandeltocht. Dit is ieder jaar een andere wandeling door het prachtige Noord-Hollandse landschap. U kunt een afstand lopen van 5, 10, 15 of 20 kilometer, alle routes zijn met pijlen uitgezet. Startplaats is de handbalkantine van de Meervogels aan de Boschweg 26 in Akersloot. Inschrijfgeld: € 3,50 met herinnering, € 2,50 zonder herinnering; leden van de wandelbond hebben € 0,50 korting. Voor meer informatie: www.amakakersloot.nl of bel met 0251-312815 / 0251-310715.

                        

Ganzendrama 'opgelost'

Foto: Paul Dekker

HEILOO - Vorige week zaterdag plaatste Jean Thomassen een oproep op de populaire Facebookpagina 'Je bent Heilooër als...'. Zijn geliefde Ine was van slag, omdat de ganzen in de vijvers in Plan Oost sinds 8 april van de aardbodem lijken te zijn verdwenen. Nu is er een oplossing...

"U weet wel, die twee oude witte Romaanse kuifganzen bij de vijvers van Plan Oost. Ze kregen een paar weken geleden gezelschap van een stel fraaie nijlganzen die hier hun kleintjes op de wereld zetten. Volgens de laatste telling waren er nog negen. De twee witte ganzen hadden grote belangstelling voor het kleine grut en waren continu in hun gezelschap. Maar tot ieders verbazing waren afgelopen dinsdag 9 april alle ganzen, inclusief de kleintjes, verdwenen," aldus Jean.

Jean heeft op 20 april weer een update gegeven: "Mijn lieve Ine was ontroostbaar dat haar twee dierbare witte ganzen waren verdwenen. Wat er met ze is gebeurd is nog steeds een raadsel... Ik hoor het graag van u als u wat meer weet." Voor- en tegenstanders van de ganzen hadden nu toch wel met de diepbedroefde Ine te doen. "Wat niemand weet die hier niet woont, is dat de tegenstanders van de ganzen opeens ook niet meer blij waren dat ze waren verdwenen, want de laatste gans Fransje (genoemd naar de Laan van Frans) bleef eenzaam en alleen achter en maakte ' s nachts heel duidelijk dat ze bang en verlaten was. Buurtbewoners waren daar niet blij mee, het was hartverscheurend! Op straat werd ik vele keren aangesproken door lieve mensen die zich afvroegen hoe vier volwassen ganzen en 8 of 9 pulletjes zomaar ineens konden verdwijnen."

Foto: Paul Dekker

"Op de foto ziet u Fransje's nieuwe partner," aldus Jean Thomassen. "Fransje is een stokoude dame die moeilijk loopt van de artrose en zij mist haar witte kompanen heel erg. Mevrouw Sophia Sas was erg begaan met het droeve lot van Fransje en heeft samen met Paul Dekker een einde gemaakt aan het drama dat Ine Veen slapeloze nachten bezorgde. Er is een partner voor Fransje gekomen uit Midwoud. We hebben haar Sophia genoemd naar die lieve Sophia Sas die dit allemaal tot een goed einde bracht. Voor de buurtgenoten die niet van ganzen houden: Sophia Gans is heel oud en ook een dametje en beiden kunnen dus NIET voor nageslacht zorgen. Vandaag zagen ze elkaar voor het eerst en de dames mochten elkaar wel... Ik hoop dat de buurtbewoners weer rustig kunnen slapen en Fransje gezelschap heeft gevonden zodat de nachten niet meer eng en eenzaam zijn. Namens Ine Veen heel veel dank aan buurtgenoten Paul Dekker en Sophia Sas voor deze fraaie oplossing van het drama. En veel geluk gewenst aan onze dierbare Fransje en Sophia. Dat ze nog maar lang en gelukkig mogen leven...."

Groene Bewonersdag Melco

Foto: aangeleverd.

HEILOO - Op 22 april is de tweede Groene Bewonersdag van de Melco georganiseerd. Burgemeester Hans Romeyn heette de nieuwe bewoners en bewoners van de Kanaalweg van harte welkom in Theeschenkerij De Trog op Landgoed Willibrordus . Vervolgens plantten zij met elkaar een kleurrijke bloemenborder (BioBorder) aan langs de entree van de Melco. Er was alle gelegenheid om de buren te ontmoeten tijdens het eieren zoeken met de kinderen, de workshop tuinontwerpen en de bijensafari. De bewoners hebben zich in een manifest uitgesproken voor een groene en gezonde wijk en gingen tevreden, met tips en trucs op zak voor het ontwerp en onderhoud van de eigen tuin, weer op huis aan.

Wat is een BioBorder?
Stel je voor: je loopt een tuincentrum binnen, ziet een prachtige plantenborder en zegt tegen de medewerker: 'Doet u mij maar 6 m2 van die border, en dan voor een schaduwrijke tuin'. Je krijgt een kant-en-klaar plantenpakket mee, met een plattegrondje en een Ikea-simpele handleiding hoe je de plantjes in je tuin moet zetten. En het mooie is dat de border jaarrond aantrekkelijk is, vooral onderhoudsarm, biodivers en bestand tegen droogte en een flinke hoosbui. En veel goedkoper dan bestrating!

Waarom de BioBorder
Je ziet het steeds meer. Het nieuwbouwhuis is net klaar en de tuin wordt helemaal bestraat. En dat terwijl een groene tuin zorgt voor een gezonde leefomgeving, wateropvang, verkoeling en biodiversiteit. Waarom gebeurt dit? Globaal genomen wil men een 'onderhoudsarme tuin'. Onderhoud van een groene tuin lijkt een enorme klus en de kennis van tuinieren neemt af. In Heiloo is daarom de BioBorder ontwikkeld om nieuwe bewoners te enthousiasmeren, inspireren en ondersteunen bij de aanleg van een groene tuin. Met als doel een groene, gezonde en gezellige wijk.

Ook interesse in een BioBorder?
Deze zijn te bestellen bij Kwekerij de Buitenkans op Landgoed Willibrordus.

Ingezonden brief Afvalinzameling en de kosten daarvan

HEILOO - Uit het artikel in Uitkijkpost van 10 april over de inzameling van het afval en de kosten daarvan voor de burger, valt op te maken dat er mogelijk flinke veranderingen op komst zijn. Zo is niet uit te sluiten dat de kosten voor bewoners die weinig afval aanbieden, lager zullen uitvallen en voor anderen met veel afval iets zullen stijgen. Waarover echter niets vermeld wordt, is het feit dat er in de huidige situatie naast het tarief voor eenpersoonshuishoudens alleen maar een tarief voor meerpersoonshuishoudens is. Dit betekent dat tweepersoonshuishoudens, waarvan er wel een paar in Heiloo zijn, al jaren veel te veel betalen en dus in feite betalen voor het afval van een ander. Het wordt tijd dat hier een eind aan komt, temeer omdat de gemeente precies weet hoeveel personen er op een adres ingeschreven staan. Een basistarief per ingeschreven persoon kan aan dit onrecht een einde maken.

Een burger van Heiloo

Ingezonden brief:

HEILOO - In de Uitkijkpost van 3 april las ik dat GGZ kritisch naar de werkwijze gaat kijken van de afdeling FPA op Landgoed Willibrordus.

Waarom niet gelijk de vrijheden of verloven stopzetten? Dat is toch het minste wat je kunt doen met de blunders van Den Dolder in het geheugen? Misschien zijn er in Heiloo ook wel cliënten waar nog geen rapport van is overgedragen. Het risico dat bewoners in Heiloo lopen nu het Landgoed is opengesteld voor publiek is totaal onduidelijk!

Een bezorgde bewoner

Kievit neemt intrek op Lagelaan

Foto: Pé Scholten

HEILOO - Half februari werd begonnen met de sloop van de stolpboerderij aan de Lagelaan in Heiloo ten behoeve van de aan te leggen afslag A9. Het geraamte van de stolpboerderij is bewaard gebleven en werd eind februari verplaatst naar een voorlopige plek in het weiland aan de Oosterzijweg/Lagelaan. En nu... heeft een kievit zijn intrek genomen op de Lagelaan. Vlakbij de plek waar eerst de stolpboerderij stond. Vanaf de weg is het voor een leek nauwelijks zichtbaar, maar Pé Scholten heeft er oog voor en had de kievit al gauw in de gaten. Pé gaat graag op pad met zijn compacte camera en maakte deze foto van het nest. En nu is het natuurlijk afwachten tot de kievit de eieren heeft uitgebroed.

18 mei aftrap van IJsseizoen Di Fiorentina

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het was de afgelopen dagen prachtig weer. Iedereen heeft vast al een ijsje gehaald bij Di Fiorentina! De officiële opening van het seizoen vindt plaats op 18 mei van 14.00 uur tot 18.00 uur. De opening wordt weer groots aangepakt. O'G3NE opent het ijsseizoen met een optreden. Zij starten om 16.00 uur en worden aangekondigd door Britt Scholte. De opening staat in het teken van A.L.S., en er komt een speciaal ijsje... Tot dan!

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 09:00 t/m 12:00 uur. Tel:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

ALTIJD AL EEN KOOS STIKVOORT WILLEN HEBBEN? WEGENS VERHUIZING TE KOOP 15 K.S. TEGEN AANTREKKELIJKE PRIJZEN INFO: 072 533 48 39 OF 06 26 06 88 00.

KOFFERBAKMARKT HEILOO 12 MEI. Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop van 9:00 tot 15:00 uur. Info en opgeven www.kofferbakmarktheiloo.nl

WIJ GAAN VERHUIZEN. CA. 15 AQUARELLEN VAN HEIN HEERTJES T.K. 35 EURO PER STUK. Tel: 0725334839 OF 0626068800.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-21598809

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. Tel: 06-53993115 www.iristuinen.nl

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663.

Schildersbedrijf Limmen 50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel: 0642479384

PIANOLES BIJ U THUIS. De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 0638279213.

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

Officiële pasfoto's nodig? Even naar Primera! Het Hoekstuk in Heiloo

KOFFERBAKMARKT HEILOO 12 MEI. Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop van 9:00 tot 15:00 uur. Info en opgeven www.kofferbakmarktheiloo.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06-50641386

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Kantoorartikelen nodig? Even naar Primera! Het Hoekstuk in Heiloo. Of bezoek: www.primerahethoekstuk.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Sports4all Bowling Heiloo kampioen

Het team is natuurlijk heel trots op het behalen van de kampioenstitel. Foto: Alfred Roszbach

HEILOO - Afgelopen zaterdag is het eerste team van de G-bowlers Sports4all Heiloo kampioen van Noord-Holland/Flevopolder geworden. Deze competitie werd over 4 ronden gespeeld bij de deelnemende verenigingen Hoofddorp, Heiloo, Almere en Heerhugowaard. In totaal namen er 12 teams deel aan het kampioenschap. Dit is een geweldige prestatie voor het Heilooër team, omdat zij nog maar voor het tweede seizoen meedoen. Daarmee is weer eens het bewijs geleverd dat mensen met een beperking zich, met wat speciale en goede begeleiding , uitstekend kunnen ontwikkelen en goede prestaties kunnen leveren. Sports4all Heiloo begeleidt deze doelgroep elke 14 dagen in Bowling & Party Centrum Heiloo. Het overgrote deel ontwikkelt zich naast het bowlen ook sterk op het sociale vlak. Hierdoor beleven zij het gezamenlijk bowlen steeds meer als een leuke en plezierige bezigheid en ze gaan het ook als een sportief evenement ervaren waar je zelfs prijzen mee kunt winnen! Door al de vrijwillige coaches en begeleiders wordt dit dan ook als heel bijzonder ervaren.

Maak kennis met padel bij TC Heiloo United

Ook bij de opening van de padelbanen werden gratis padelclinics gegeven bij TCHU. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 28 april organiseren 9 padelclubs in Noord-Holland samen de Open Padeldag N-H. Ook bij TC Heiloo United aan De Dors in Heiloo kun je van 10.30 tot 13.00 uur terecht voor een kennismaking en gratis clinics.

De introductie van padel bij TCHU blijkt nu al een gouden greep. Een flink aantal leden heeft zich aangemeld vanwege de toevoeging van padel aan het tennisaanbod. Debby Dekker, die binnen het bestuur van de vereniging de belangen van padel behartigt: "Alle verwachtingen zijn overtroffen. De banen worden nu al heel druk gebruikt door de leden. We krijgen ook veel groepen op het park die de banen afhuren. De drukte rond padel zorgt voor nog meer gezelligheid op het park."

Naast vrij spelen is er veel animo voor het volgen van lessen. Het aantal aanmeldingen voor de lessen is dit voorjaar zelfs zo groot dat de trainersstaf verder is uitgebreid met twee trainers. In de padelcompetities van de KNLTB en de Nederlandse Padelbond is TCHU met drie teams van start gegaan. De eerste winstpartijen zijn al binnen voor de beginnende teams.

Wil je meedoen, schrijf je dan in via padel@tcheiloounited.nl onder vermelding van 'Deelname gratis clinic 28 april'. Vermeld er graag wel even bij wat je leeftijd is en of je al eens een balletje geslagen hebt met tennis, squash of een andere racketsport. De padelcommissie deelt je dan in en geeft aan je door hoe laat je verwacht wordt. Wees er snel bij, want vol=vol.

Fietst u 28 april mee met Tourclub Limmen?

LIMMEN - Fietst u ook weleens - alleen of samen - door de polder, duinen of een ander mooi gedeelte van Noord-Holland? Lijkt het u leuk om eens samen met andere liefhebbers een rondje te fietsen?

Dat kan op zondag 28 april. Dan organiseert Tourclub Limmen (TCL) een promotierit van ca. 60 kilometer voor alle wielerliefhebbers (man/vrouw) uit de regio. Het doel is kennismaken met racefietsen in een groep. Er wordt gezorgd voor voldoende begeleiders. Zij leggen u uit waar u bij het fietsen in een groep op moet letten. Veiligheid tijdens het fietsen staat bij TCL bovenaan. "Wij beoefenen onze sport op de openbare weg. Dat betekent dat wij ons naar andere weggebruikers verantwoordelijk moeten gedragen en natuurlijk ook naar elkaar. Essentieel is natuurlijk, dat we samen uit en thuis komen, waarbij onderweg de gezelligheid vooropstaat! Het enige wat u moet doen is uw racefiets, reservebandje en een valhelm meenemen.

Zondag 28 april, 9.00 uur vertrek vanaf de 'Heeren in Limmen'. Voor meer informatie: www.tourclublimmen.nl. Aanmelden bij info@tourclublimmen.nl, onder vermelding van naam en telefoonnummer. Er zijn geen kosten verbonden aan het deelnemen aan deze 'promotierit'.

Nieuwe voorzitter AV Trias

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 17 april heeft Jocelyne Tophoff tijdens de Algemene Ledenvergadering de voorzittershamer overgedragen aan de nieuwe voorzitter Remko van Hove.

Jocelyne was sinds het voorjaar 2015 voorzitter van AV Trias. Een kleurrijke voorzitter die veel voor de club heeft betekend en AV Trias flink op de kaart heeft gezet in Heiloo en omgeving. Ze heeft samen met Leo de zaterdag-recreantengroep opgezet. En ze heeft ervoor gezorgd dat de bootcamp onder leiding van Carmen is gestart. Het zijn gewilde en succesvolle trainingsgroepen geworden!

Jocelyne weet als geen ander mensen met elkaar te verbinden. Bij ieder evenement staat ze achter de bar en heeft ze aandacht voor iedereen. Haar culinaire talenten zet zij in om haar waardering uit te spreken naar alle vrijwilligers en trainers. Het vrijwilligersdiner waarin zij voor iedereen heeft gekookt is hier een mooi voorbeeld van.

Tot slot heeft Jocelyne er samen met een aantal andere leden van de vereniging voor gezorgd dat in 2017 de huur van de baan verlaagd is. Een heel belangrijk moment voor Trias waardoor er een financiële zorg is weggenomen en Trias de komende jaren weer goed vooruit kan, met zelfs een voorgenomen baanrenovatie in 2020. De nieuwe voorzitter Remko van Hove, zelf al jarenlang atleet bij Trias, noemt de baanrenovatie een van de speerpunten voor het komend jaar. Andere zaken die extra veel aandacht krijgen het komende jaar zijn onder andere het versterken van de verbinding tussen de leden van de vereniging en de verschillende trainingsgroepen, en het aantrekken van nieuwe leden, trainers en sponsors.

Trias wil Jocelyne hartelijk bedanken voor haar werk als voorzitter en is blij dat ze betrokken blijft bij de vereniging. Remko wordt uiteraard heel veel succes gewenst.

Bloemendagen in aantocht

Tijdens de Bloemendagen zijn prachtige creaties te bewonderen. Foto: Jeroen Drenth

LIMMEN - Zaterdag 27 april zullen er in Limmen twee grote feesten zijn, naast Koningsdag beginnen deze dag ook de Bloemendagen.

's Ochtends liggen alle mozaïeken in de tuinen en begint de jury aan zijn moeilijke taak. 's Avonds om 20.00 uur start de prijsuitreiking in Heeren van Limmen. De opening zal verricht worden door dorpsdichter Klaas Winter. Peter Dekker brengt het Mozaïekenlied ten gehore, waarbij tevens een opname van het lied te zien is. De prijsuitreiking wordt ook gedaan door Peter. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de groep Rallied.

Op zondag 28 april kunnen de mozaïeken natuurlijk bewonderd worden en wordt er een grootse Oldtimer Fair georganiseerd in het dorpspark. Hier is heel wat fraais te zien: vanaf 11.00 uur zullen vele Porsches 911 uitgestald worden, staan er twee pullers, de Moody Blue en de Ratlle and Hum, is er een draaimolen voor de kinderen, een echte stoommachine van het Nederlandse Stoommachine Museum uit Medemblik en wordt ook de rijdende stoomwals de Lena meegebracht. Dit alles wordt muzikaal omlijst door de rock-'n-rollband The Wieners. Ze spelen tussen 13.00 en 18.00 uur in de tent die het Oranjecomité gebruikt voor Koningsdag.

Ook op maandag, dinsdag en woensdag zijn alle kunstwerken in Limmen te bewonderen. Routeboekjes liggen na het weekend bij enkele mozaïeken.

Woningbrand voorkomen

Foto: Hans Peter Olivier

LIMMEN - Op dinsdagochtend 16 april uur moesten de brandweerkorpsen van Heiloo en Limmen in actie komen vanwege een middelgrote brand bij een woning aan de Ambachtsweg in Heiloo. De brandweer van Heiloo was als eerste ter plaatse en had snel opgeschaald, omdat er een schutting in brand stond en het vuur dreigde over te slaan naar de woning. Door snel optreden van beide brandweerkorpsen kon worden voorkomen dat ook de woning vlam vatte.

Inbraak Limmen

LIMMEN - Op woensdag 17 april is ingebroken in een woning op de Dampegheestlaan in Limmen. Op dit moment nog niet bekend wat er is weggenomen. Ook is op dezelfde dag melding gedaan van een inbraak in een woning aan de Brugstraat in Limmen. Op beide adressen kon men de woning binnenkomen door de cilinder uit het voordeurslot te verwijderen.