De Uitkijkpost

29 maart 2017

De Uitkijkpost 29 maart 2017


Audities voor de jongerengroep Theaterbende Heiloo

Audities voor de jongerengroep Theaterbende Heiloo

HEILOO - Theaterbende Heiloo speelde afgelopen weekend drie succesvolle voorstellingen van het stuk 'Midzomernachtsdroom' in de Beun. Negenentwintig jongeren hebben zich van hun beste kant laten in spel, zang en dans.

De groep is altijd op zoek naar nieuw talent. Ben jij tussen de twaalf en achttien jaar en heb je ook de behoefte jezelf te laten zien op een podium en heb je een goed gevoel voor acteren, zingen en/of dansen? Dan kun je je aanmelden voor de auditie voor onze jongerengroep op zaterdag 8 april of zaterdag 15 april van 14.00 tot 16.00 uur.

Op deze auditiedag werk je door middel van opdrachten aan je acteerspel, zang- en danskwaliteiten. Voor de auditie vragen we je een monoloog voor te bereiden alsmede een musicallied. Dit zijn de solo-opdrachten. Aan de hand van deze dag berichten wij je binnen twee dagen of je binnen de Theaterbende een plekje zult vinden. De jongerengroep repeteert iedere zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur in cultureel centrum De Strandwal in Heiloo.

Voor meer informatie over de proeflessen of de auditiedag, mail naar info@theaterbende-heiloo.nl. Er staat een aanmeldformulier voor de audities op de website www.theaterbende-heiloo.nl

Zonnige Boomfeestdag

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Leerlingen van groep zes van de Benedictusschool in Heiloo namen woensdag 22 maart deel aan de Nationale Boomfeestdag. Deze werd voor de zestigste keer gehouden. De leerlingen, juf Eefje en wethouder Rob Opdam plantten 's morgens dertien nieuwe bomen; dit waren Acer Capadocicum (Esdoorns). Zij deden dit op Swanendael ter hoogte van de nummers 1 tot en met 12. De plantgaten waren al gespit toen de leerlingen de boompjes in de grond zetten. Ze vulden de gaten met grond en stampten het aan. Wethouder Rob Opdam vertelde dat Heiloo bijna drieentwintigduizend inwoners telt. Er staan vijftienduizend bomen in de verschillende wijken en tienduizend bomen in de bossen. Heiloo is een zeer groene gemeente. Eén van de leerlingen, Oscar Bloetjes (9), verhuisde vorig jaar vanuit Amsterdam naar Heiloo. Het planten van nieuwe bomen vindt hij zeer belangrijk. "Anders gaat de wereld dood", aldus Oscar.

Grote rekendag
Na het planten van de bomen gingen de kinderen aan de slag met het op schaal tekenen van de plattegrond van Swanendael en de bomen die zij hadden geplant. Dit geheel in lijn met de Boomfeestdag en omdat het woensdag ook 'Grote rekendag' was. Bekijkt u ook onze video op het YouTubekanaal: Uitkijkpost Media B.V.?

Rob Opdam met leerlingen aan het werk. Foto: Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Inloopavond ontwerp bestemmingsplan aansluiting A9

HEILOO - De gemeente Heiloo organiseert woensdag 29 maart een inloopavond over het ontwerp bestemmingsplan aansluiting A9. Tijdens de inloopavond worden de ontwerp bestemmingsplannen getoond. U kunt onder andere de ontwerptekeningen en de planning inzien. Ook de nieuwste film over de aansluiting A9 is daar te zien. Deze keer is er extra aandacht voor het thema natuur. De inloopavond is woensdag 29 maart van 19.00 tot 21.00 uur in het Fletcher Hotel Heiloo aan de Kennemerstraatweg 425 in Heiloo. Er is geen vast programma. U kunt op elk moment binnen lopen.

Hierbij zijn deskundigen van de gemeenten Heiloo en Castricum en de Provincie Noord-Holland aanwezig zijn om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Bestemmingsplan inzien
De ontwerp bestemmingsplannen aansluiting A9 voor Heiloo en Castricum liggen ter inzage in de gemeentenhuizen van Heiloo en Castricum. Dit van 23 maart tot 3 mei 2017. In een bestemmingsplan wordt de bestemming van een gebied geregeld. Zo moet om de aansluiting mogelijk te maken bijvoorbeeld een agrarische bestemming worden omgezet in de bestemming verkeer. Wie wil, kan een zienswijze op het bestemmingsplan indienen. Deze zienswijze wordt daarna beoordeeld door de commissie Openbare Ruimte van de gemeente. Eventueel vraagt de commissie om een mondelinge toelichting aan de indiener.

Wordt de Rolstoelbus tweede in de Rabo Clubkas actie 2017?

De rolstoelbus en de cheque van vorig jaar.

HEILOO - Alle particuliere rekeninghouders van de Rabobank Noord Kennemerland krijgen van dinsdag 29 maart tot en met maandag 10 april weer de mogelijkheid om met behulp van een unieke code drie stemmen uit te brengen op hun favoriete vereniging of maatschappelijke instelling.

De bank stelt dit jaar een bedrag van 65.000 euro (vorig jaar 40.000 euro) beschikbaar. Inmiddels hebben zich honderdvijftig verenigingen en instellingen aangemeld uit de regio Heiloo-Bergen-Castricum. Hoe meer stemmen op een organisatie worden uitgebracht, hoe groter het aandeel is uit de pot met geld. Vorig jaar werd de Stichting Rolstoelbus Heiloo derde met behulp van vijfhonderdvierenzestig uitgebrachte stemmen.

Rob van Tuin, penningmeester en chauffeur/vrijwilliger van de Stichting Rolstoelbus Heiloo, pleit ervoor om minimaal een van de drie uit te brengen stemmen toe te delen aan een maatschappelijke instelling die zich inzet binnen onze samenleving. Bijvoorbeeld aan de Rolstoelbus Heiloo of aan de Vereniging Buurtbus Heiloo, aan één van de afdelingen van de Zonnebloem of aan de instellingen die zich inzetten voor de G-sporters. Deze instellingen hebben doorgaans geen grote eigen achterban waar stemmen te mobiliseren zijn. Vandaar deze publieke oproep tot steun.

Nieuwe bus
Rolstoelbus Heiloo bestaat in augustus 2018 vijfendertig jaar. Onze organisatie werkt zonder enige vorm van overheidssubsidie dankzij de inzet van onze vijftien betrokken vrijwilligers. De organisatie bestaat uit een rolstoelbus, twee mobiele telefoons, een planningscoördinator en veertien chauffeur/vrijwilligers.

Onze organisatie verreed in 2016 bijna duizend ritten, tweehonderd meer dan in 2015. In februari 2017 is een nieuwe bus besteld die binnenkort wordt afgeleverd. De opbrengst van deze Rabo clubactie wordt besteed aan een modern navigatiesysteem in de nieuwe bus.

Help Rolstoelbus Heiloo tweede of nog beter eerste te worden!

10 vragen aan... Willy van Duuren

Willy van Duuren.

Mijn naam is Willy van Duuren. Ik ben zesenveertig jaar en getrouwd met Arthur. Samen hebben we drie prachtige dochters van zeven, twaalf en dertien jaar oud. We wonen alweer vijftien jaar met veel plezier in Plan Oost. Ik werk nu elf jaar als pedagogisch medewerker (voorheen peuterleidster) op peuteropvang 'Pino' in Plan Oost in de Benedictusschool. Toen ik daar begon, was het nog een vrijwilligersorganisatie en was de 'Pino' opgezet door een buurtbewoner omdat er toen in Plan Oost nog geen peuterspeelzaal was.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Meppel in Drenthe en vandaar uit zijn we door mijn vaders werk via Zwolle en Maastricht verhuisd naar Heiloo. Daar heb ik bij mijn ouders gewoond totdat ik op mezelf ging wonen. Toen was ik vierentwintig jaar.

2. Als hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik vind het leuk om in ons huis bezig te zijn en te stylen of geregeld te wisselen met accessoirres in huis. Ik ben dol op woonbladen lezen en woonprogrammas kijken en zou dan zeker iets in de wooninrichting gekozen hebben.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Ik zou koningin Maxima wel eens willen ontmoeten. Ik vind dat ze dicht bij het volk staat en vind het fijn dat ze zo zichzelf is en zo ontspannen overkomt. Ik denk dat je je bij haar gauw op je gemak zult voelen.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb een hele fijne en onbezorgde jeugd gehad bij mijn ouders. Ze waren er veel voor mij en dat heb ik altijd prettig gevonden. Vroeger met mijn twee beste vriendinnetjes samen spelen vond ik erg leuk, we woonden ook dicht bij elkaar in de buurt en spraken geregeld af. Maar ook toen ik ouder was thuis met de feestdagen vond ik het samen eten zeer gezellig omdat mijn moeder er altijd veel werk van maakte en er veel lekkere hapjes waren. De gedekte tafel zag er dan zo mooi uit. Daarna deden we dan spelletjes of keken we films.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Het Heilooerbos vind ik mooi maar ook het Maalwater, daar liep ik geregeld toen we nog een hond hadden. Het is daar lekker groen en ruim opgezet. Met lekker weer vind ik een ijsje halen bij de ijssalon ook wel een mooi plekje. Je kan daar gezellig zitten op het mooie terras. In de zomer zijn we daar geregeld te vinden.

6. Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
Mijn familie mag me altijd wakker maken en anders liever niet: ik heb mijn slaap hard nodig.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Blijf jezelf en doorzetten als je iets graag wilt, dan kom je er wel.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik na de basisschool naar de Land en Tuinbouwschool (nu Clusius college) ben gegaan omdat ik eerst iets met dieren wilde gaan doen. Toen ik vijftien jaar was, besloot ik dat ik met kinderen wou gaan werken. Ik heb toen nog een jaar extra gedaan: profiel verbeteren om zo de opleiding M.D.G.O Agogisch Werk te kunnen volgen en die heb ik afgerond. Nu werk ik alweer vierentwintig jaar in de kinderopvang.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik vind dat onze burgemeester het nu best goed doet maar zou wel graag wat meer speeltoestellen willen zien in Plan Oost. Wat we nu hebben is niet veel, zelfs niet voor de jongere kinderen.

10. Persoonlijke vraag van Merle:
'Werkelijk iedere peuter is dol op jou. De kids luisteren goed naar je en in de klas hangt altijd een hele fijne sfeer. Wat is jouw geheim?'

Dank je wel voor dit compliment. Ik vind het zelf ook heel belangrijk dat een kind zich geborgen en veilig voelt. Voor velen - ook voor mijn dochters vroeger - is het vaak voor de eerste keer dat een peuter ook buitenshuis is buiten bijvoorbeeld opa en oma om. Dan is het belangrijk dat zij zich ook bij ons gaan thuisvoelen, op hun gemak zijn en zichzelf kunnen en mogen zijn. Ik vind het ook van belang dat je als juf elk kind ziet met binnenkomen. Even goedemorgen zeggen of een praatje met de ouders maken. Doordat er een ongedwongen sfeer is (dat wil ik ook) en het er fijn is - zoals Merle opmerkt - komen kinderen blij binnen om te komen spelen en is het voor ouders ook makkelijker om hun kind met een gerust hart achter te laten bij jou of een gesprek aan te gaan met je. Dat gaat makkelijker als het wat laagdrempeliger is.

Ik nomineer Hanke Hoed voor de volgende 10 vragen:
Mijn persoonlijke vraag is: 'Wat heeft jou vroeger doen besluiten in een ziekenhuis te gaan willen werken en dan ook specifiek plastische chirurgie. Waarom die richting?'

Groensafari op Landgoed Willibrordus

Denk mee over groen op Landgoed Willibrordus.

HEILOO - Een groensafari vindt donderdagmiddag 6 april plaats op Landgoed Willibrordus in Heiloo. Iedereen is van harte uitgenodigd voor deze rondleiding over het terrein van GGZ NHN om mee te denken over de groene inrichting van het Landgoed. Dat meldt Stichting Buitenkans.
Ongeveer honderd buurtbewoners, medewerkers, bewoners van het landgoed en bedrijven namen in 2006 deel aan de groensafari's. Daaruit zijn allerlei ideeën en wensen naar boven gekomen zoals een natuurpad, fruitbomen, fleurige ommetjes en een stilte- en meditatieplek. Maar er was ook vraag naar activiteiten als natuurwandelen, Jeu de Boule, meditatie en yoga in de natuur en een buurtpicknick. Wilt u weten wat hiervan al gerealiseerd is en wat er nog meer staat te gebeuren? Meld u dan aan, u bent van harte welkom! De groensafari begint in Theeschenkerij de Trog aan de Bullaan 4 in Heiloo.

Groensafari
Bij de start van de groensafari's ontvangt u een kopje koffie of thee. Daar krijgen de deelnemers meer te horen over de groenactiviteiten van het afgelopen jaar en de plannen voor 2017. Vervolgens start de wandeling over het Landgoed die ongeveer een uur duurt.

Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan de groensafari op donderdagmiddag 6 april van 13.00 tot 15.00 uur. De inloop met koffie en thee start om 13.00 uur en de presentatie begint om 13.15. Het startpunt: Theeschenkerij De Trog, Bullaan 4 in Heiloo. U kunt zich aanmelden bij Dorien Reiche, info@degroenereiger.nl.

Een Groene Brug
De groensafari wordt georganiseerd in het kader van het project 'Een Groene Brug'. Het doel van het project is het verbinden van het landgoed Willibrordus met haar omgeving. Groen vormt daarmee de brug naar verbinding. Het landgoed Willibrordus wordt stapje voor stapje verder verfraaid en er zijn veel mogelijkheden om mee te denken en mee te doen. Zie voor meer informatie over het project www.de-buitenkans.org.

Openingsconcert Duinstreek Kamermuziek Festival in Witte Kerk

Maria Milstein.

HEILOO - De derde editie van het Duinstreek Kamermuziek Festival is uitgebreid met muziek in prachtige locaties in de duinstreek van Kennemerland, namelijk de Witte Kerk in Heiloo, de Ruïnekerk van Bergen, de gloednieuwe theaterzaal Koningsduyn in Castricum en de Slotkapel in Egmond aan de Hoef.

Het festival vindt plaats van 31 maart tot en met 2 april en staat in het teken van de muziek van Franz Schubert: met onder andere in Heiloo 'Der Erlkönig' en strijkkwintet in C, in Castricum zijn beroemde Forellenkwintet en in Egmond het Octet! De aanvang is iedere dag om 20.00 uur. Een koffieconcert is op 1 april in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef om 11.00 uur.

Artistiek leider violiste Maria Milstein - bekend van het tv-programma Podium Witteman - weet zich omringd door jonge en prijswinnende musici. De Volkskrant over artistiek leider violiste Maria Milstein: 'Milsteins spel was onweerstaanbaar en liet de luisteraars in de Grote Zaal van Tivoli Vredenburg naar adem happen…'

Informatie en reserveren: www.duinstreekkamermuziek.nl of via 06 50584308. Kaarten, mits nog voorradig, zijn verkrijgbaar aan de zaal en via boekhandels in ieder dorp.

Kijk ook op www.wittekerkheiloo.nl/evenementen of www.duinstreekkamermuziek.nl

Tuindiner.nl Stukje Italië in Heiloo

Ylenia en Remco Borsato: onvervalste Italiaanse passie.

Info: tel. 06-52308740, info@tuindiner.nl, www.tuindiner.nl

HEILOO - Een zomeravond in bourgondische sferen genieten van gezelligheid, gastvrijheid en de meest smakelijke gerechten op een bijzondere locatie. Waarbij alles wat ter tafel komt biologisch is en zo veel mogelijk uit de authentieke Italiaanse keuken komt. Dat zijn de voornaamste ingrediënten van Tuindiner(.nl), dat komende zomer maar liefst zevenentwintig keer plaatsvindt bij Jack Zoon Tuincreaties. Op die unieke avonden is daar de orangerie omgetoverd tot een stukje Italië op Heiloose bodem.

Tuindiner.nl is een beproefd en voor de gasten altijd weer verrassend concept van Remco en Ylenia Borsato, die beiden zijn opgegroeid in Italië. In de omgeving van het Gardameer brachten zij hun jeugd door en daarmee ook talloze uren in de keuken van het ouderlijk huis. De liefde voor de wereldwijd befaamde Italiaanse keuken werd hen met de paplepel ingegoten. "Zodoende beschouw ik mezelf als passiekok", vertelt Remco Borsato, wanneer hij samen met Ylenia uitlegt waar het met tuindiner.nl allemaal om draait. "Om een voor iedereen onvergetelijke avond in een unieke ambiance."

Biologisch Italiaans
De eerste geslaagde gastronomische avonden die Remco en Ylenia verzorgden, vonden zeven jaar geleden plaats op een kunstenaarsevenement in de Schermer. "Bezoekers misten er nogal het nodige op eetgebied, waarna wij iets hebben opgezet om in die behoefte te voorzien", vervolgt Remco. "Dat vormde de basis van ons huidige concept, dat zich kenmerkt door onder meer twee lange eettafels in een mediterraanse entourage, een diversiteit aan gasten die gezellig bij elkaar aanschuiven om een avondlang culinair te worden verwend door een enthousiast team van medewerkers. Daarbij is bijna al het geserveerde biologisch én Italiaans van aard."

Idyllisch
Waren de eerste twee jaar in de Schermer nog twintig gasten per avond kwamen, is dat inmiddels uitgebreid tot vijftig personen en dat zevenentwintig avonden lang. En voor het derde jaar in Heiloo. "In de idyllische orangerie van Jack Zoon Tuincreaties beschikken we over een gedroomde plek om onze gasten een hele avond culinair te laten genieten", zegt Ylenia. "Ieder krijgt een vijfgangen-verrassingsmenu geserveerd, door onszelf bereid met de Italiaanse passie voor koken zoals ooit thuis geleerd. Het geheim van de kok, die alle dagverse producten betrekt van bedrijven als Ecoplaza Heiloo, De Groene Slager in Alkmaar, Mercato Italiano in Heerhugowaard en kakelverse vis uit IJmuiden."

Lokale samenwerking
Afgelopen december werd Tuindiner.nl onderscheiden met de In De Kijkerprijs van de Rabobank, via Ondernemend Heiloo. "Een kroon op ons werk, waar we enorm dankbaar om zijn. Dit jaar voegen we nóg meer lokale elementen toe, door bijvoorbeeld samen te werken met plaatselijke B&B's, muzikanten en het eigen Heiloose bierlabel. Zo versterk je elkaar en is het voor iedereen alle avonden een feestje."

CiRoPack wil dak vol zonnepanelen <CHAPEAU> Crowdfunding project via GreenFund Holland

HEILOO - Milieubewust bezig zijn is voor CiRoPack uit Heiloo - de totaalleverancier van verpakkingen en verpakkingsmaterialen - een vanzelfsprekendheid. Op een duurzame en zuinige manier met de leefomgeving omgaan én toepassen binnen de bedrijfsvoering is voor eigenaar Rob van der Wal een logisch gevolg. "Ons hele pand is goed geïsoleerd en voorzien van LED-verlichting, ons kantoorpand heeft vloerverwarming, we recyclen en het volledige wagenpark rijdt elektrisch." De CO2-uitstoot van CiRoPack is hiermee met 20% gereduceerd. Nu is het tijd voor een volgende grote en duurzame stap: een dak vol zonnepanelen! Eigenaar Rob van der Wal: "Duurzaam, milieubewust én maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor ons belangrijk. Ik heb kinderen en wij willen de aarde goed voor hen achterlaten", legt hij uit.

Groene stroom
De CO2-uitstoot is bij CiRoPack in 2016 al met 20% gereduceerd dankzij diverse maatregelen zoals het plaatsen van LED-verlichting, nog betere isolatie van het pand en een elektrisch wagenpark. Nu is het tijd voor een grote stap naar groene stroom door middel van zonnepanelen. Rob: "Wij verbruiken per jaar circa 50.000 kW. Als wij het platte dak van ons bedrijfspand vol leggen met zonnepanelen dan levert de installatie zo'n 90.000 kW. Dat betekent dat wij zo'n 40.000 kW per jaar aan groene stroom terug kunnen leveren." CiRoPack heeft al investeringen gedaan in de technische aanpassing van het dak en een sedum dakbedekking. Om de extra kosten voor de zonnepanelen te financieren is CiRoPack een crowdfundingproject gestart. Rob verduidelijkt: "Ik wil collega's triggeren om ook milieubewust te denken en doen. Duurzaam ondernemen betaalt zich terug, zowel economisch gezien als in een betere toekomst voor onze kinderen."

Crowdfunding
Op het dak van CiRoPack kunnen 360 zonnepanelen geplaatst worden, met een opbrengst van zo'n 90.000 kW per jaar. Het eigen gebruik van elektriciteit wordt hiermee gecompenseerd en er kan circa 40.000 kW per jaar aan groene stroom terug worden geleverd. "Dankzij de SDE+ subsidie voor een duur van vijftien jaar is de elektriciteitsprijs hiervoor gegarandeerd. Het complete systeem levert een jaarlijkse inkomstenstroom van zo'n 10.000 euro op. Hiermee wordt tien jaar lang de rente en aflossing aan de deelnemers betaald", vertelt Rob van der Wal. Dit is een interessant moment om aan deze crowdfunding deel te nemen. Het crowdfunding project loopt via GreenFund Holland, voor klimaatsparen met dubbel rendement. Het leningbedrag voor CiRoPack is 70.000 euro met een looptijd van 120 maanden en 2,20% rente. Dit project is geopend voor deelname tot 16 april 2017 tot 9 uur. Rob: "Na aanmelding bij GreenFund Holland is te zien hoeveel rendement het oplevert. Niet alleen in geld, maar ook in bespaarde CO2-uitstoot, duurzaam opgewekte energie of besparing van afval."

Interesse in het crowdfundingproject? Kijk op www.greenfundholland.nl bij 'projecten' en vind CiRoPack. Meer weten over CiRoPack, zie www.ciropack.nl.

'Meneer, heeft u moestuintjes? Mag ik ze?' 'Nee, sorry, ik spaar ze zelf.'

Joyce Bierman, samen met Huub van twee jaar. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Wist u dat... Joyce Bierman uit Heiloo bij Albert Heijn medeverantwoordelijk voor de moestuintjes? Kinderen staan weer in de rij bij Albert Heijn om moestuintjes te bemachtigen: de doosjes met zaadjes om groenten, kruiden en dit jaar ook bloemen te kweken. Razend populair bij kinderen én bij grote mensen. Zo'n vijfenveertig miljoen van die doosjes gaan de komende weken over de toonbank.

Joyce Bierman vertelt dat Albert Heijn elk jaar een spaaractie heeft voor kinderen. Bij het verzinnen van iets nieuws werd twee jaar geleden aangehaakt bij het lesprogramma 'ik eet het beter' over gezond eten dat de supermarktketen voor scholen heeft en dat elk jaar tweehonderdvijftigduizend kinderen volgen. "Kinderen denken dat tomaten uit een fabriek komen. Zij hebben geen enkel benul waar eten vandaan komt en wat er allemaal bij komt kijken. Tja, en dan ontstaat al brainstormend over een spaaractie iets dat uiteindelijk de actie 'moestuintjes' is geworden."

Het kostte ruim een jaar aan voorbereiding: hoe past het in de stijl van Albert Heijn, hoe maak je het spannend, welke zaden, verpakkingen en teksten kies je, welke leverancier van de zaadjes en doosjes neem je (uiteindelijk een Nederlandse), de inpassing in het winkelassortiment en in het maandblad Allerhande, de reclame enzovoorts. "Een hele klus, waar tientallen mensen in het geheim mee bezig zijn geweest, en nog, al gaat het nu wat makkelijker," aldus Joyce Bierman.

"De moestuintjes waren en zijn voor een deel nog op kids gericht, maar wat ons verrast heeft - behalve het enorme succes - is dat volwassenen minstens zo enthousiast zijn. Op social media werd de laatste weken al gevraagd wanneer de spaaractie dit jaar zou beginnen. Weet u dat negentig procent van de Nederlanders die boodschappen doet de moestuintjes kent en dat negenenveertig procent ook echt gespaard heeft? De deelnemers vinden het leuk om bezig te zijn, ook als het oogsten niet lukt. Uiteindelijk heeft veertien procent alles geoogst."

Succesvolle oogst
Een cynicus merkte ooit op dat de spaaractie een cursus 'omgaan met teleurstellingen' is. Het bereiken van een succesvolle oogst valt inderdaad niet altijd mee. Bierman: "Gebleken is dat groot en klein behoefte heeft aan extra informatie over het kweekproces. We hebben daarom dit jaar als nieuwtje een moestuin-app waar de kweker zijn eigen kweekplan kan invoeren en dan krijgt hij in alle fases van het groeiproces tips. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid geeft via de AH Community zestien weken advies. Er staan filmpjes op YouTube. Nieuw is ook dat met de zaden combinaties gemaakt kunnen worden die elkaar versterken bij het aantrekken van bijen of het afstoten van slakken of insecten." Lachend: "Ja, het helpt inderdaad dat mijn vader een bloembollenbedrijf heeft."

Over het commerciële resultaat voor Albert Heijn wil Bierman - binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de marketing van alle eigen merken - niet meer kwijt dan 'het trekt extra mensen naar onze winkels'. Maar er is meer: "Uiteraard spelen we in op een trend onder de consumenten, maar bij Albert Heijn vinden wij ook dat het onze maatschappelijke rol is om gezonder eten en leven te bevorderen. Ook om kinderen bewuster te laten worden over eten. Om bij te dragen aan het op een prettige manier ouder worden. In onze reclame - gericht op kinderen - ligt het accent juist op de gezonde producten en niet op de slechte. Het gaat langzaam, maar in onze eigen producten zit steeds minder zout, suiker en vet. In onze recepten in Allerhande worden groenten steeds belangrijker. In dat proces van bewuster eten en leven passen de moestuintjes. Niet langer alleen voor kinderen, maar voor iedereen die het leuk vindt om zelf te ervaren wat er allemaal bij komt kijken voordat je een groente kunt oogsten. Mijn kinderen hebben ervan geleerd en waren hartstikke trots en blij met hun acht worteltjes en twee aardbeien. Ze staan te trappelen om weer te beginnen."

Tekst: Berend Izaks

De ouwe taaien en de jonge honden

BukBuk, Bukpop, Ypestock, Oranjebal: je bent pas een echt Heilooër als je hier bij bent geweest! En de generatie die dit van de grond tilde, dát was pas een generatie! Daar kunnen de watjes van nu niet meer aan tippen. Je kunt natuurlijk wel voorzieningen hebben maar dan moeten ze er wèl wat mee gaan doen! Deze geluiden horen we maar al te vaak in ons mooie dorp. Zwelgend in nostalgie hebben we maanden lang exposities over epische tijden kunnen zien in de Oudheidskamer. Volschietend met mooie herinneringen en met gepaste trots hebben velen die exposities bezocht. Die ouwe taaien die dat allemaal deden in het verleden weten nog niet van stoppen en gaan door met 'Willibrordus draait door' en de Cultuurkoepel. Wordt vervolgd...

Ik heb het genoegen gehad om afgelopen najaar mee te mogen kijken bij en werken aan de voorlopig eenmalige heropening van de BUK. Als oudgediende in al die oude evenementen werd ik erbij gevraagd. Om wat gewicht en ervaring in de organisatie te brengen waarschijnlijk? Een werkgroep van jonge gasten wilden hun schouders er wel onder zetten: het voor Sam&Falko mogelijk maken om hun eerste album in de BUK te releasen. Wat een contrast met de organisatie van evenementen in het grijze verleden! Waar wij vroeger gewoon begonnen en gaandeweg de paadjes wel vonden, werd er nu vanaf het eerste moment een goed plan neergezet. Op welhaast professionele wijze werd de boel aangepakt en werden taken verdeeld. Inzet en enthousiasme deden niet onder voor wat ik uit het verleden nog ken. Ook de jonge medewerkers uit de voormalige BUK stonden er weer als vanouds. De BUK was bij de start van het project nauwelijks meer operationeel. Ik heb het een oude auto genoemd die niet alleen opgestart moet worden, maar óók nog door de APK moest. Maar op het moment suprême was daar niets meer van te merken. Een spetterende avond zonder enkele wanklank, een feestje voor Sam&Falko en fans, oud Bukkers èn de organisatie met medewerkers was het resultaat. De jonge honden van nu hebben laten zien dat zij het óók nog steeds kunnen.

Ik moest hierbij ook terug denken aan 'De Freak Fabriek' van twee jaar geleden. De oude Campina melkfabriek werd omgetoverd tot een geweldige 'Horror scene' met Halloween. Schitterend evenement met talloze bezoekers, óók georganiseerd door een groep van die jonge honden. Laten we niet alleen maar letten op die ouwe taaien, die weten toch niet van ophouden. Laten we oog hebben voor die jonge honden en ze de kansen geven die ze verdienen. Die doen echt nergens voor onder en hebben mij nergens voor nodig!

Hooguit om een lans voor ze te breken.

Allard de Graaf
Hartstochtelijk Heilooër,
Huidig voorzitter Falkland Toneel.

Paul van de Rabobank

Paul Farenhorst is sinds 2006 adviseur bij de Rabobank en zodoende een bekend 'bankgezicht' in Heiloo. Honderden inwoners hebben via hem hun hypotheek afgesloten. Een gesprek met de man die mensen adviseert bij belangrijke momenten in hun leven.

Zonder doel kun je niet scoren
"Voordat ik financieel adviseur werd, werkte ik op de effectenbeurs in Amsterdam. Ook een economisch vak maar heel anders. Het mooie van de lokale bank vind ik dat je werkt voor mensen die je kent. De mensen met wie ik een woongesprek voer, kom ik ook tegen bij mijn club De Foresters of bij de supermarkt. Zo ontstaat soms ook het contact, omdat mensen mij kennen als Paul van de Rabobank. Het leukste aan mijn werk is dat ik mensen met woonwensen kan helpen bij een heel belangrijke beslissing. De hypotheek is hierbij het middel, woongeluk het doel. Als voetballer weet ik dat je een doel nodig hebt, anders kun je niet scoren. En ik help graag mee om dat doel te realiseren."

Verantwoord
"Of een gesprek nu leidt tot een nieuwe hypotheek of niet, van belang is dat je mensen vooruit helpt. Het plan dat mensen hebben, moet verantwoord zijn. Niemand wordt op de lange termijn blij van een te rooskleurig verstrekte hypotheek, dus daar kijk ik altijd zorgvuldig naar. Natuurlijk zeg ik ook liever ja, en gelukkig draait het daar in veel gevallen op uit. In mijn advies beperk ik me niet tot het nu, het gaat om nu en later. Denk daarbij niet alleen aan die hypotheek, maar ook aan je inkomen als je ouder wordt. Of wat er verandert als je kinderen het huis uit gaan om te studeren. Oftewel: een woongesprek mondt als het goed is uit op een veel breder adviesgesprek. Het is een dubbel geluksmoment als mensen hun woonwens kunnen realiseren en ze daarnaast weten dat hun totale financiële plaatje goed in elkaar steekt."

Inloopspreekuur 1 april
"Met mijn collega's sta ik zoveel mogelijk klaar voor mensen met woonwensen. Op afspraak kan dat binnen een dag. Komende zaterdag pakken we het nog groter aan. Dan zijn we - gelijk met de NVM Open Huizen Dag - open van 11.00 tot 15.00 uur. Wie me op de grote abri-posters heeft gezien, weet dat we die dag de lente vieren. Dus wie hypotheekvragen heeft, nodig ik van harte uit om langs te komen en met ons de lente te beleven."

Lezing orgaandonatie bij Associatie Uitvaartverzorging

Het uitvaartcentrum aan de Westerweg. Fotograaf: Suzanne Overgaag

HEILOO - Associatie Uitvaartverzorging organiseert op 5 april een lezing over orgaandonatie in het uitvaartcentrum aan de Westerweg in Heiloo. Orgaandonatie is een onderwerp dat breed in de belangstelling staat. Er is immers een wet in de maak die de procedure hiervan verandert.

Nu is het nog zo dat je zelf moet aangeven in het donorregister dat je donor wilt zijn. De nieuwe wet draait dit om: je moet dan gaan aangeven als je het niet wilt zijn. Reden voor deze verandering is het enorme tekort aan donoren. Terwijl uit onderzoek blijkt, dat de meeste Nederlanders positief staan tegenover het afstaan van organen na de dood.

De discussie over deze nieuwe procedure maakt dat mensen nu actief gaan nadenken over hun wensen. En daar kunt u misschien best wat hulp bij gebruiken. Vandaar deze lezing. Er zal aandacht besteed worden aan praktische vragen als hoe je wel of niet donor kunt worden, maar ook aan de emotionele kant, met vragen als: ben ik wel echt dood als ze mijn organen er uithalen? Of: mag ik zelf bepalen wie mijn organen krijgt? Deze en nog veel andere vragen (ook die van u als u komt) worden beantwoord tijdens de lezing.

U bent van harte welkom op 5 april om 10.00 uur in het uitvaartcentrum aan de Westerweg 263 in Heiloo. De toegang is gratis, maar aanmelden is gewenst. U kunt zich aanmelden via www.associatieuitvaart.nl of u kunt bellen met 072-5204700. Heeft u geen vragen over orgaandonatie maar wel over uitvaartverzorging? Ook dan bent u natuurlijk van harte welkom. In de middag tussen 12.00 en 15.00 uur houden wij een 'uitvaartspreekuur' en kunt u binnenlopen om al uw vragen te stellen.

Wij zien uit naar uw komst!

Jonge Heilooenaren komen met sportieve actie Run voor de Haai!

V.l.n.r.: Elise Jonker, Arwen Mäntylä, Yanin Kok.

HEILOO - 'Komt allen naar de 'Run voor de Haai' op zondagmiddag 2 april bij de Kattenberg in Heiloo aan de kant van het fietspad/bos'. Zo luidt de oproep van de jonge Heilooënaren Elise Jonker, Arwen Mäntylä en Yanin Kok. De dames - negen en tien jaar jong - willen graag het Wereld Natuur Fonds (WNF) helpen bij het redden van de haai. WNF stimuleert kinderen om acties in touw te zetten. Elise, Arwen en Yanin doen dat maar wat graag! Ze verzonnen de wedstrijd en informeerden de krant en Facebook-bezoekers. Verder maakten ze posters die te zien zijn op diverse plaatsen in Heiloo.

Dierenliefhebbers kunnen zondag deelnemen aan de zogenoemde 'Run voor de Haai'. Het parcours bestaat uit drie rondjes van in totaal een kilometer lang. "Maar een rondje lopen mag natuurlijk ook, dat is bijvoorbeeld leuk voor de kleintjes", laten de bedenkers van de actie weten. Meedoen kost 3 euro en na afloop kunnen de hardlopers leuke prijsjes winnen. De drie dames hopen op veel deelnemers. De 'Run voor de Haai' start zondag om 14.00 uur.

Open dag Jan van Rijckenborghschool

HEILOO – De Jan van Rijckenborghschool zet zaterdag 8 april haar deuren weer open. Belangstellende ouders en kinderen zijn van harte welkom tussen 10.00 en 13.00 uur. Leerkrachten en ouders nemen u mee in de warme sfeer van deze bijzondere basisschool.
De Jan van Rijckenborghschool is kleinschalig en maakt naast het cognitieve onderwijs veel ruimte voor creativiteit, muziek en drama om de individuele ontwikkeling van de kinderen te ondersteunen. 'Leren met Hart, Hoofd en Handen' staat voor de evenredige ontwikkeling van het sociale, cognitieve en creatieve niveau van het kind. Op de open dag worden diverse gezellige activiteiten voor de kinderen georganiseerd, zoals knutselen en koekjes bakken. Meer informatie kunt u vinden op www.jvrschoolheiloo.nl of bij Marije Peters (directrice, 072-5338286), bij wie u uiteraard ook altijd een vrijblijvende afspraak kunt maken. Adres: Trompenburg 49, 1852 CC in Heiloo.

5 en 8 april - noteer deze data in uw agenda Thema-dag en Kringloopdag van Duurzaam Heiloo

Staat uw container regelmatig langs de weg met de klep open of bijna open? Bezoek dan zeker de thema-avond en de Kringloopdag van Duurzaam Heiloo.

HEILOO - Afval wordt steeds belangrijker. Duurzaam Heiloo organiseert daarom op 5 april een thema-avond in Het Trefpunt in Heiloo én op 8 april een Kringloopdag in de Witte Kerk met als doel het verminderen en uiteindelijk voorkomen van restafval.

5 april: thema-avond
Wilt u inhoudelijk meer weten over de maatschappelijke effecten op en rond het thema afval? Heiloo Energie organiseert op 5 april in Het Trefpunt een bijeenkomst over de kringloop van materialen. Dit gebeurt tussen 19.15 en 22.00 uur.

8 april: kringloopdag
Zet u de grijze container tweewekelijks buiten omdat u anders de volgende twee weken niet voldoende ruimte heeft in uw grijze bak? Dan gaan er waarschijnlijk heel wat grondstoffen verloren. Tijdens Kringloopdag op 8 april in de Witte Kerk bieden we u graag praktische tips om uw grijze bak zo leeg mogelijk te houden. We presenteren een afwisselend programma met bijvoorbeeld Kitsch of Kunst-sessies aangevuld met tips om uw afval te verminderen. Dit doen we met ondernemers uit Heiloo én Fablab Alkmaar (Fablab staat voor digitale fabriek). U bent welkom van 10.00 tot 16.00 uur.

Tips
Gooi uw oude computerapparatuur niet weg maar lever het in op Kringloopdag en laat u informeren wat er daarna mee gebeurt. Neem kapotte spullen mee en kijk wat Repair Café nog kan herstellen. Voor de kinderen is er een programma opgesteld in samenwerking met Kits Oonlie Heiloo. Een afvalspel en springkussen zijn hierbij gegarandeerde succesnummers. We zien u graag op onze evenementen!

Duurzaam Heiloo
Duurzaam Heiloo is een samenwerking tussen ondernemers van Heiloo, Heiloo Energie en de gemeente. Samen werken we aan duurzame doelen voor Heiloo. Dat kunnen we niet alleen en daarom organiseren we dit soort dagen, waarop we u graag meenemen en inspireren om mee te helpen om onze doelen te realiseren.

Duurzame doelen

Afval
Geen restafval dat is het uiteindelijke doel in Heiloo. De eerste stap is in 2020 100 kg per jaar per inwoner van Heiloo.

CO2 reductie
Uiteindelijk willen we naar CO2 neutraal. Voor 2020 is het doel 20% CO2 reductie ten opzichte van 2008.

Arbeidsparticipatie
Mensen die kunnen werken ook daadwerkelijk een baan bieden.

Zie voor meer info www.duurzaamheiloo.nl en www.Heilooenergie.nl.

Muziek en Dansschool Heiloo Lente activiteiten!

HIER LOGO PLAATSEN
Lente-activiteiten!

Ensembleweken
Vanaf vrijdag 31 maart t/m donderdag 13 april organiseert de school de jaarlijkse ensembleweken. Alle leerlingen doen in principe mee aan de ensembleweken, dit om te leren hoe het is om een ensemble te spelen. In de laatste week worden presentaties gegeven door de divers ensembles.

De dagen, tijden en welke ensembles er zijn worden bekend gemaakt op onze site.

Start (Nieuwe) cursussen

-         Muziekplezier voor Peuters*

Korte cursus van 6 keer voor kinderen van 2 ½ tot 4 jaar én een verzorger. Aan de hand van het thema: 'Ga je ook mee, in een bootje op zee?' worden liedjes gezongen en met kleine muziekinstrumenten gespeeld.

Start: woensdag 12 april vanaf 10.00 uur

Kosten: € 45,00

-         Muziektrein voor Kleuters*

Korte cursus van 6 keer voor kleuters (groep 1 en 2). Met het thema: 'Het eiland van de wilde dieren in zicht!' gaan de kleuters d.m.v. spelletjes op verschillende muziekinstrumenten dit thema uitwerken en leren hoe het is om samen muziek te maken.

Start: donderdag 13 april vanaf 16.00 uur.

Kosten: € 45,00

-         Kampvuur gitaar*

Tijdens deze korte cursus van 8 keer worden aan de hand van eenvoudige populaire liedjes de meest gebruikte basisakkoorden en speeltechnieken op de gitaar geleerd. Daarmee kun je jezelf of anderen begeleiden. Deze cursus is bedoeld voor volwassenen die nog nooit gitaar hebben gespeeld maar graag met anderen willen spelen en zingen.

Start: woensdag 10 mei van 20.00- 21.00 uur

Kosten: €100,00

-         Korte cursus DinoFluit*

Deze cursus is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar die op speelse wijze op een kleine dwarsfluit zonder kleppen enkele eenvoudige liedjes leren spelen. Ook is dit instrument geschikt als 'opstapinstrument' voor de dwarsfluit.

Cursusdata: dinsdag 16, 23 en 30 mei van 18.00-18.45 uur

Kosten: € 35,00 (inclusief gebruik Dinofluit en lesmateriaal)

-         Musicaldag in de meivakantie*

Dinsdag 25 april van 10.00-16.00 uur vindt in de meivakantie een Musicaldag plaats. Op deze dag gaan de kinderen samen met de enthousiaste docenten Mena Kilani en Sanne Mallant zingend, dansend en acterend aan de slag met Disney musical 'Belle en het Beest'.

Voor wie: jongens en meisjes van 6 -13 jaar

Kosten: € 35 (contant bij aanvang)

I.v.m. voorbereiding inschrijven vóór vrijdag 21 april via: musicalendans@gmail.com

MusicMeetingHeiloo 2017 "Beeld en Geluid"
In het weekend van 20 en 21 mei vindt de MusicMeetingHeiloo 2017 plaats. Leerlingen van de school spelen daar in kleine en grotere ensembles en bands, daarnaast treden nog twee koren op.

Concert Witte Kerkje
Woensdag 24 mei verzorgen leerlingen en docenten van de school in het Witte Kerkje een schitterend concert.

Open Dag
Zaterdag 17 juni van 11.00 tot 14.00 uur vindt onze Open Dag plaats op Het Veld 1. Deze is voor jong en oud, want je bent nooit te oud om iets te leren!

Danspresentatie
Zaterdag 17 juni om 17.30 uur zullen leerlingen van docente Mena Kilani optreden met hun presentatie.

Kaarten zijn t.z.t. verkrijgbaar bij de administratie.

Musicalvoorstelling
Zaterdag 24 juni om 19.30 uur brengen de leerlingen van docente Sanne Mallant en Jan Jaap Langereis hun musicalvoorstelling op de planken.

Kaarten zijn t.z.t. verkrijgbaar bij de administratie.

MDH festival Heiloo
Zaterdag 1 juli wordt door de muziek- en dansschool een festival georganiseerd voor alle inwoners van Heiloo die een muziekinstrument bespelen. Zowel solistisch als in klein ensemble- verband kunnen muzikanten zich hiervoor aanmelden. Nadere informatie zal z.s.m. op de site komen te staan.

*Deze cursussen gaan alleen door bij voldoende deelname.

Vacature bestuurslid
De muziek- en dansschool Heiloo is op zoek naar een enthousiast bestuurslid (m/v) met bestuurlijke ervaring en die affiniteit heeft met muziek- en dansonderwijs. Daarnaast is belangstelling voor de maatschappelijke ontwikkelingen binnen de gemeente Heiloo een pré.

Heb je belangstelling? Neem dan contact met ons op.
info@muziekendanssschoolheiloo.nl of telefoon: 072-5332460

Muziek- en Dansschool Heiloo. Tel.: 072-5332460, e-mail: info@muziekendansschoolheiloo.nl.

Doorverwijzen krant naar online

Stttt.... stiltewandeling...

REGIO
Stiltewandeling Abdij van egmond

We hebben het vaak zo druk en nemen zelden tijd om stil te staan bij wat er in ons leeft. We vergeten hoe fijn het is om even stil te zijn. Het beoefenen van de stilte is een van de kernbegrippen van de Benedictijnse spiritualiteit. Dat is waar het tijdens de wandeling om gaat: rustig in stilte te ZIJN. Wandel je vrijdag 31 maart mee met een verstillende wandeling?
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Gilde der Behoeders zet hoed af
De paasdagen naderen en het hoedenseizoen loopt ten einde. Daarom zetten leden van Gilde der beHOEDers in Egmond op zondag 2 april hun hoed weer af. Dat doen ze in de Slotkapel in Egmond aan de Hoef.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Gilde der beHOEDers.

Alida Meubelsstoffeeerderij dankt 'vroege vogels'

Alida Langendijk. Foto: Jan Langendijk

HEILOO - Alida van Alida Meubelsstoffeeerderij bedankt alle 'vroege vogels die haar de afgelopen zeventien jaar hebben geholpen om de kranten en folders in Limmen te bezorgen. Dit zijn bijvoorbeeld huis-aan-huis-bezorgers, instekers en ritrijders. Alida: "Ik vond het geweldig leuk om dit samen met jullie te mogen doen! Bedankt voor de mooie jaren. Vanaf 1 april ga ik verder om de activiteiten binnen mijn eigen onderneming Alida Meubelsstoffeeerderij verder uit te bouwen. Ik nodig jullie uit voor een borrel op vrijdag 31 maart van 17.00 tot 18.00 uur bij Fletcher in Heiloo."

De Vos schoenen tien jaar! Kwalitatief assortiment én een goede persoonlijke begeleiding

Mary en Bastiaan.

HEILOO - Wat gaat de tijd snel! Tien jaar geleden begonnen wij aan een nieuw avontuur. Dit bleek een schot in de roos. De klanten weten ons vanaf het begin te vinden en bleven hen al die tijd trouw.

De afgelopen jaren hebben wij ons assortiment steeds meer aangepast aan de wensen van onze klanten, zo is er een mooie mix ontstaan van comfort en mode.

Al tien jaar lang verkopen wij schoenmode van topkwaliteit, steeds geleid door de visie, dat iedere schoen net zo individueel moet zijn als de drager. Onze schoenen staan voor de unieke combinatie van draagcomfort en actueel design. Bij ons vindt u de schoen, die mooi en tegelijkertijd ook comfortabel is.

Vele details, waaronder verschillende wijdten en mooie materialen, zorgen ervoor dat de schoen zich aan de voet aanpast en niet omgekeerd. En bij alle modellen geldt: Het hoge draagcomfort wordt gecombineerd met een modieus design.

Bastiaan en Mary

Sambusaverkoop voor Somalië: groot succes

Sambusa's oogsten succes.

HEILOO - Op De Elba frituurden Heiloose vluchtelingen uit Somalië afgelopen zaterdag sambusa's. Dit is een lekkernij van in deeg verpakt vlees of vis. Op de dag ervoor hebben vijf vrouwen ruim achthonderdvijftig sambusa's klaargemaakt. Zij deden dit om de honger in thuisland Somalië enigszins te lenigen. Zes miljoen mensen zijn daar getroffen door de droogte.

Velen vonden de weg naar de doorgaans stille, maar nu heerlijk geurende straat. Drie uren lang was het een komen, gaan en soms ook wachten. Alle bezoekers vonden het een fantastische actie. Het regende dan ook fooien. Aan het einde van de dag kon een opbrengst van 900,85 euro gemeld worden. Dit bedrag is volledig overgemaakt op rekening 1545 van de FSAN in Amsterdam.

Voorjaarsborrel D66 Heiloo

HEILOO - D66 Heiloo bedankt iedereen die 15 maart op D66 stemde waardoor wij met winst de tweede partij in Heiloo zijn geworden. Zondag 2 april vieren we dat met onze leden en sympathisanten bij Herberg Jan van 16.00 tot 18.00 uur. Ook geïnteresseerden kunnen hier op informele wijze kennismaken met leden, fractie en het bestuur. Natuurlijk is er gelegenheid voor vragen over de lokale (en landelijke) politiek en de afdeling. Wij bieden een borrelhapje aan, drankjes zijn voor eigen rekening. Tot ziens bij Herberg Jan! https://d66.heiloo.nl

Doorverwijzing krant naar online

HEILOO
Paulusschool organiseert Ghana-avond op dinsdag 4 april
Lees verder op Uitkijkpost.nl

HEILOO
Onderzoek naar schooltijden Willibrordschool
Lees verder op Uitkijkpost.nl

REGIO
Herontwikkeling van het Slotkwartier
Een initiatiefgroep vanuit de gemeenteraad van Bergen inventariseert de komende drie maanden de ideeën voor de herontwikkeling van het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef.
Lees verder op Uitkijkpost.nl

REGIO
Jubilarissen en afscheid bij de brandweerpost Limmen
Lees verder op Uitkijkpost.nl

REGIO
Gaaf Coverband in De Vriendschap op 1 april.
Lees verder op Uitkijkpost.nl

Bowling tegen de vlakte 'Blij dat ze eindelijk gaan slopen'

'De oude bowling eindelijk ten onder'. Foto: Cor Mooij

EGMOND AAN ZEE - Een feestelijk moment voor omwonenden van het voormalige bowlinggebouw De zeeparel in Egmond aan Zee. Het pand - dat al twintig jaar leeg staat en al jaren voor sloop op de nominatie staat - krijgt klappen van de sloophamer. Op een later moment gaan eveneens enkele leegstaande appartementen die direct grenzen aan de 'bowling' tegen de vlakte. De Egmonders zoals bewoners van de aangrenzende Kennedyflat en directe omgeving krijgen na jarenlang actie voeren hun zin. De sloop krijgt brede steun vanuit de bevolking, zoals van de dorpsvereniging Egmond Parel aan Zee en de winkeliersvereniging. Rita Koppendraaijer en Sjef Kenniphaas, de meest actieve actievoerders en drijvende krachten achter de actie, zijn "blij dat ze eindelijk gaan slopen." De omwonenden en de bouwploeg willen binnenkort samen het glas heffen op de sloop en de geplande bouw van een horecagelegenheid op de begane grond en op de eerste etage. Daarboven verrijst een appartementencomplex.

De bouw is reeds gestart met de ontmanteling van de bowling en de flat. Vanaf 17 april verdwijnt de bowling-fundatie en de kopse kant van de flat. Direct aansluitend volgt de bouw. Voor de zomer van 2018 moet de horecavoorziening opgeleverd worden, een paar maanden later de appartementen.

Grote belangstelling voor inschrijving PCC Maalwater Run en Walk

Niet te missen: zondag 9 april de start op het Stationplein in Heiloo.

HEILOO - De Buurtsportcoach Heiloo bezocht alle basisscholen om de inschrijvingen voor de run en de wandeling van op te halen. Het wordt zondag 9 april een fantastisch feest met veel kinderen aan de start van de PCC Maalwater Run en Walk. Ook veel ouders rennen met hun kinderen mee. Natuurlijks staan ze ook langs de route!
Nu al zijn er meer dan vierhonderd startnummers besproken door de kinderen van de basisscholen. Ook voor de wandeling is heel veel belangstelling. De opbrengst van al deze school-inschrijvingen gaat naar de respectievelijke scholen want die kunnen daarmee lessen van Sport@School bespreken. Daarnaast deden een heel groot aantal sponsoren een flinke donatie aan het Rotary Sportfonds Heiloo. Uit dit fonds wordt volgend jaar in de zomervakantie een sportweek in Heiloo bekostigd. Speciaal, maar niet uitsluitend, voor kinderen waarvan de ouders geen vakanties kunnen bekostigen. Ook is het fonds bedoeld om sportieve activiteiten voor gehandicapten te helpen financieren en kan de Stichting Vluchtelingenwerk Heiloo er een beroep op doen om bewegingsactiviteiten voor hier verblijvende vluchtelingen te organiseren. Door mee te doen met sport en dans komen de mannen en vrouwen met elkaar en andere Heilooërs in contact. Het helpt allemaal om de traumatische ervaringen een plekje te geven.

Natuurlijk rekent de organisatie weer op de medewerking van allen langs de route. Steek de vlag uit. Zet uw stoel langs de weg en moedig de renners aan. En mocht u tussen 13.30 en 16.30 uur met de auto het gebied in of uit willen, reken dan op ernstige vertraging en anticipeer daarop. Doe bijvoorbeeld uw boodschappen na die tijd of op zaterdag. Inschrijven en informatie ophalen kan via de website: www.pccmaalwaterrunenwalk.

Starting@home in Akersloot Start inschrijven nieuwbouwwoningen op 29 maart

Foto: Min2 bouw-kunst

AKERSLOOT – De inschrijving voor STARTING@HOME start woensdag 29 maart in hotel Van der Valk in Akersloot. STARTING@HOME is het nieuwbouwproject aan de Startingerweg in Akersloot, ten Noorden van het Tulpenlaantje.
Van 18.00 tot 19.30 uur kunt u tijdens 'De Kennismaking' informatie inwinnen en een inschrijfformulier ophalen voor de woningen. U kunt van de gelegenheid gebruik maken om al uw vragen te stellen aan het bouwteam, bestaande uit gebiedsregisseur Sweco, architectenbureau Min2 bouw-kunst en aannemer De Geus Bouw. Daarnaast kunt u meteen uw toekomstige buren ontmoeten. Deze kennismaking is door het bouwteam gekozen zodat nieuwe bewoners elkaar al in een vroeg stadium leren kennen. U kunt tot uiterlijk 8 april uw interesse kenbaar maken via het inschrijfformulier.

U kunt zich nu reeds digitaal aanmelden via de website www.STARTING-at-HOME.nl om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. De website wordt rond 25 maart geactualiseerd met woninginformatie en de V.O.N.-prijzen. Ook via de Facebooksite STARTING-at-HOME kunt u de nieuwsberichten en ontwikkelingen volgen.

Het proces:
De eerste geïnteresseerden meldden zich zaterdag 28 januari 2017 tijdens 'De Ontmoeting' in een tent op de bouwlocatie in Akersloot. Dit resulteerde in de eerste reserveringen voor het CPO-project. Zoals aangegeven kunt u door middel van het invullen van het inschrijfformulier uw interesse kenbaar maken in één of meerdere bouwnummers. Daarnaast krijgt u de mogelijkheid om aan te geven naast wie u graag zou willen wonen. Bent u één van de gelukkigen, dan komt u op gesprek bij VLIEG Makelaars en kan uw interesse in april worden omgezet in een optie.

VLIEG Makelaars zal uw optie desgewenst in een koopcontract omzetten. De makelaar zal u dan in mei 2017 uitnodigen om het koopcontract toe te lichten, waarna u kunt overgaan tot het tekenen van de koopakte van uw nieuwbouwwoning.

Egels halen twee keer uit

Hans Romeyn maakt de winnaars van de hoofdprijzen blij. Links Ronny Backer van het veilingteam. &nbsp; Foto: Wout Jager

Bij De Foresters stond zaterdag voor de eerste keer een veiling op het programma. Het veilingteam had met hulp van de sponsorgroep en een extra 'leger' vrijwilligers flink uitgepakt. De festiviteiten begonnen met een diner van Melange7, waarna een propvolle kantine de bijna tweehonderd kavels voor prachtige bedragen over de toonbank zag gaan. Met de gewenste dug outs op alle velden en het panna-veld voor de jeugd zal het dan ook wel goed komen. Kort na middernacht kon pas de loterij beginnen. Burgemeester Hans Romeyn was aanwezig om tien Egels blij te maken met een hoofdprijs. Op zondag zorgde het eerste elftal voor een extra verrassing. Door een 0-5 zege bij KFC is er flink wat vertrouwen getankt en gaan de Egels opgewekt richting het thuisduel met Kolping Boys, komende zondag om 14.00 uur.