De Uitkijkpost

27 juli 2016

De Uitkijkpost 27 juli 2016


Eindelijk zomer!

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - Ruim 30 graden en een warme wind op het recreatiepark van Keuning op de Slootenslaan: zo was het vorige week woensdag. Lida Kindt heeft op een vrije dag haar moeder van 86 jaar te gast, Lida in de zon en moeder de Vet met haar voeten in een teiltje verkoelend water. Zoef de hond heeft een eigen zwembad. Ook de komende dagen is het aangenaam weer met temperaturen boven de twintig graden. Heerlijk genieten dus!

25.000ste bezoeker Baafje voor het eerst van de 'hoge'

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zwembad Het Baafje mocht donderdag 21 juli de 25.000ste bezoeker verwelkomen. De gelukkige was de 6-jarige Louise Koomen.
Louise, die vaak samen met haar moeder Mariëlle en haar 9-jarige zus Julia bij Het Baafje zwemt, kreeg uit handen van wethouder Rob Opdam een gratis gezinsabonnement voor 2017, een zwemhanddoek en een bos bloemen. Voor Louise was het vandaag toch al een bijzondere dag, want zij was voor de eerste keer van de hoge duikplank af gesprongen. De jonge zwemster wilde dit graag nog even aan wethouder Rob Opdam laten zien.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Afvaldump op de Kuillaan in het bos

Foto: Janneke Mars

HEILOO - Verschillende mensen hebben bij de politie, Natuurmonumenten en de gemeente melding gedaan van een illegale dumping op de Kuillaan. In ongeveer tweehonderd plastic zakken zat hennepafval: voornamelijk grond, wat planten, pakken en stekpotjes. De gemeente heeft het afval na de meldingen meteen verwijderd en de politie onderzoekt de zaak verder.

De gemeente en de politie zijn blij met alle meldingen die zijn binnengekomen. Hierdoor kon de gemeente snel in actie komen en het afval verwijderen. Houd uw oren en ogen open en geef het door als u iets verdachts ziet.

Foto: Janneke Mars

Leuk verjaardagscadeau

Een lekker ijsje, persoonlijk bezorgd in De Boer's appartement....een 'coole' verrassing op zijn verjaardag. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen week was er een tuinfeest op Verzorgingshuis Overkerck. Aanwezig waren onder meer een accordeonist en Tom Bijpost met de mooiste ijskar van Heiloo. Het iniatief was van Het Uitbureau Overkerck, dat activiteiten voor senioren organiseert. Vanwege het seizoen hield het bureau een tuinfeest met een muziekje en de ijskar.

Mijnheer de Boer had visite vanwege zijn verjaardag. Zodoende werd de jarige job in zijn appartement opgezocht en reed Tom de ijskar zijn woonkamer binnen. Deze koude verrassing was een heerlijk cadeau voor deze bewoner!

Kees de Haan; van eierzoeker naar vogelbeschermer

.

HEILOO - Een frisse avond, begin mei. We klimmen over het toegangshek naar de Kooimeerpolder. Dat hek is weliswaar gesloten vanwege het broedseizoen, maar Kees is in het bezit van een ontheffing. Hij inventariseert broedvogels.

Kees, geboren in een groot gezin te Heiloo, woonde aan de Pastoor van Muijenweg aan de rand van de polder. "Dan kwam je als vanzelf veel buiten en dan ging je ook kiefteieren zoeken," vertelt hij, "voor het geld natuurlijk." Zakgeld kregen ze niet en elk verdiend centje was welkom. Met de polsstok trokken ze de polder in en dan begon het zoeken. Dat omvatte veel kijken naar het gedrag van de vogels. "Zag je ergens een kieft opvliegen, dan wist je dat daar in de buurt een nessie zat. Niet zomaar voor z'n malle moers kont rondlopen dus, maar goed kijken. Daar word je een goeie veldbioloog van."

Het ging natuurlijk vooral om de verdienste. En die was niet mis, zeker niet voor jonge jongens van amper tien jaar oud. Het eerste kievietsei dat gevonden werd bracht 25 gulden op. Het tweede ei nog een tientje. Daarna werd de prijs snel minder, van vijf gulden naar een knaak, en uiteindelijk via een gulden naar een kwartje.

Broer Dirk was wel de fanatiekste zoeker, aldus Kees. "Op een zaterdag kwam-ie met negen eieren thuis die elk een gulden opbrachten. Hij verdiende die dag met eierzoeken meer geld dan z'n vader, de legendarische Jozef de Haan, met metselen. Maar dat waren uitzonderingen natuurlijk."

De eieren werden ingeleverd bij mevrouw Sentveld op de Baijershofweg. Een al wat oudere dame, maar lang niet gek. Soms stopten ze het ei van een tureluur tussen die van de kievieten. Zo'n ei kregen ze dan weer terug van haar: "Neem die maar weer mee hoor, jongens." Later nam poelier Burgering aan de Kennemerstraatweg het van haar over of gingen ze zelf bij restaurants langs om te verkopen. Kees' recordjaar leverde hem 208 eieren op en bij elkaar zeventig harde guldens. Hij zal toen een jaar of zeventien geweest zijn.

Op een gegeven moment, zo rond 1980, werd wel duidelijk dat dat eierzoeken niet langer een mooie folkloristische aangelegenheid was. Het werd ook minder met de weidevogels en zelf was Kees ook wel klaar met dat zoeken. "Maar niet met de vogels!" Kees werd lid en later zelfs bestuurslid van de Vogelwerkgroep Alkmaar, vogelwachter op Engelsmanplaat in de Waddenzee, en nog steeds gaat hij de weilanden rondom Heiloo in om vogels te inventariseren. Kees: "De natuur in. Vogels kijken. Gelukkig zijn."

Tekst en foto's: Theo Bakker.

TIen vragen aan... Mariska Hoetmer

Foto: Karel Frugte

Mariska Hoetmer is getrouwd met Edwin en heeft twee zoons. Op 15-jarige leeftijd werkte Mariska al bij Wim de Boer in Heiloo en hij heeft haar de fijne kneepjes van het vak geleerd. In 2001 heeft Mariska de kapsalon overgenomen, en is het 'kapsalon de Boer' geworden. In 2010 zijn de haarwerkstudio's erbij gekomen, voor de privacy apart van de salon gehouden.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in Alkmaar geboren en woon nu alweer 15 jaar in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?
Nog steeds hetzelfde beroep: kapster. In dit vak kun je al je creativiteit kwijt. Elke dag is anders, en met het haarwerkvak erbij is het echt een verrijking. Daar denk je in oplossingen en in de salon ben je creatief bezig.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Dat zal jullie niet veel zeggen: een haargoeroe uit Hollywood, Guy Tang. Deze man is een meester in kleurentechnieken en kleurencombinatie. Ik zou heel graag een dagje met hem mee willen draaien.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Met mijn moeder naar elke nieuwe Disneyfilm in Tuschinski Amsterdam.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Heiloo heeft heel veel mooie plekjes. Ik kies denk ik voor het landhuis Nijenburgh met daarbij het Heilooërbos.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
IJsje bij Di Fiorentina.

7.Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat je beter spijt kunt hebben van de dingen in je leven die je wel hebt gedaan, dan van de dingen die je niet heb gedaan.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?
Dat ik ook veel vrijwilligerswerk doe, zowel voor de stichting 'Look Good Feel Better' in het ziekenhuis Alkmaar, speciaal voor kankerpatiënten, als voor stichting 'Haarwensen' voor kinderen tot 18 jaar met een haarziekte. Ook werk ik vrijwillig voor 'Theater BendeHeiloo': ik verzorg de theaterkapsels.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou niet veel veranderen. Het is prima hier. Misschien meer gelegenheden voor de jeugd zoals een ontmoetingsplek waar ze gezellig samen kunnen zijn.

10. Persoonlijk vraag aan Mariska: hoe heb je na alle tegenvallers en personeelswisselingen in je bedrijf toch weer de boel op de rit gekregen en ben je zo positief in blijven staan?
In eerste instantie was het moeilijk dat er veel veranderingen waren in de salon. Achteraf gezien is het voor ieder een goede nieuwe start geweest. Wij staan nu met een supergemotiveerd nieuw team helemaal sterk in ons nieuwe concept. Zo maken we voor ons biologische merk Oway vaak uitstapjes naar Italië. Dat geeft nieuwe energie wat wij dan weer overbrengen naar de klanten.

11. Ik nomineer Chantalle Tibie van Footiez voor de volgende tien vragen. Mijn persoonlijke vraag aan Chantalle: hoe combineer jij je baan en bedrijf en wat zijn je toekomstplannen?

De nieuwe mantelzorgkrant is uit

HEILOO/ALKMAAR – De zomereditie van de Mantelzorgkrant is uit, met als thema de samenwerking tussen mantelzorger en professional.

Mantelzorgers zorgen voor een zieke of gehandicapte partner, ouder, kind of een andere naaste. Mantelzorgers zijn tot heel veel in staat en hebben een lange adem. Zij hoeven het echter niet alleen te doen: het Mantelzorgcentrum geeft hen graag wat lucht.

Een mantelzorger kan er belang bij hebben zich gratis in te laten schrijven bij het Mantelzorgcentrum, zodat hij/zij op de hoogte wordt gehouden van het laatste nieuws op het gebied van mantelzorg en van alle veranderingen betreffende hulp en ondersteuning. De Mantelzorgkrant (nu: de zomereditie) en de nieuwsbrieven die het Mantelzorgcentrum regelmatig uitgeeft, staan vol informatie en advies over zaken die van belang zijn voor de mantelzorger. Natuurlijk is de agenda gevuld met cursussen, bijeenkomsten en inloop voor mantelzorgers in de regio.

Het Mantelzorgcentrum is uw gratis hulplijn, en u bepaalt wanneer u er gebruik van maakt. Heeft u nog geen specifieke hulpvraag, dan ontvangt u alleen informatie of neemt u deel aan activiteiten. Dankzij subsidie van de gemeenten is dit gratis. Voor meer informatie over inschrijven of over onze activiteiten kunt u bellen met het Mantelzorgcentrum op 072-5627618 of u kunt een e-mail sturen naar info@mantelzorgcentrum.nl. Kijk ook eens op onze www.mantelzorgcentrum.nl voor meer nieuws en een volledig overzicht van activiteiten voor mantelzorgers.

Carin's voetverzorging

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

HEILOO - Carin Sprenkeling opende in mei 2016 haar praktijkruimte voor voetverzorging in de rustige wijk Ypestein in Heiloo. Mensen die problemen hebben met hun voeten weten de weg naar de pedicure wel te vinden. Maar ook uit voorzorg of ter ontspanning kan een voetbehandeling of voetreflexmassage heerlijk zijn.

Over Carin
Carin (45) studeerde bouwkunde en werkte ruim 22 jaar in verschillende functies in de bouw. De overstap van deze mannenwereld naar een verzorgend beroep lijkt misschien een grote, maar komt niet volledig uit de lucht vallen. Carin: "Ik wilde meer met mensen werken in plaats van bezig te zijn met bouwplannen en de begeleiding daarvan. Vroeger vond ik het al fijn om met vriendinnen elkaars voeten te masseren. Dat is zo ontspannend. Ik ben een aards en nuchter persoon, daarom trekken voeten mij ook aan." Een verandering van werk gaat niet van de een op de andere dag, maar de bewuste keuze voor het beroep van voetverzorging en het volgen van de benodigde opleidingen maken dat Carin met veel enthousiasme haar eigen praktijk runt. Carin is aangesloten bij ProVoet, de brancheorganisatie voor pedicure, en leert aanvullend voor medisch pedicure.

Voeten zijn belangrijk
Het klinkt heel logisch: onze voeten zijn super belangrijk in het dagelijkse leven. We staan immers een groot deel van de dag en onze voeten brengen ons overal naartoe. Daar mag je best zuinig op zijn. Zo logisch als we het vinden om naar de tandarts, kapper of schoonheidsspecialiste te gaan, zo makkelijk worden de voeten vergeten. Carin geeft pedicurebehandelingen om lichamelijke ongemakken te voorkomen en te behandelen, maar ook voetreflexmassage om emoties en geestelijke spanningen los te kunnen laten. Carin: "Het is mooi als mensen hun voeten goed laten verzorgen. Zo kan je likdoorns of ingroeiende nagels voorkomen."

Ook voor mannen?
Carin richt zich op een ieder die aandacht wil besteden aan zijn of haar voeten. Jong en oud dus. Misschien wel ingegeven door de mannenwereld waar ze altijd in gewerkt heeft, benadrukt ze: "Juist mannen weten de weg naar een pedicure nog niet te vinden omdat het in hun ogen misschien een 'vrouwending' is. Maar als ze eenmaal een keer geweest zijn, dan zijn ze erg blij."

Tijd en aandacht
Naast een basispedicure-behandeling en voetreflexmassage biedt Carin Spa pedicure (met onder meer voetbad, scrub en massage) en Spa manicure-behandelingen. Ook een deelbehandeling, zoals het verwijderen van een likdoorn, het verzorgen van een ingroeiende nagel of het lakken van nagels, behoort tot de mogelijkheden. Wie meer wil weten kan bellen of een afspraak maken. Carin heeft flexibele openingstijden, waardoor iedereen ook 's avonds en op zaterdag terecht kan. Carin: "Ik wil geen lopende band-werk. Ik neem ruim de tijd voor mijn klanten."

Adres: De Boog 34, Heiloo. Telefoon: 06-21265477. Website: www.carinsvoetverzorging.nl. Facebook: Carin's voetverzorging. E-mail: info@carinsvoetverzorging.nl. Openingstijden: op afspraak (maandag t/m zaterdag, ook 's avonds).

Gymmen op Landgoed Willibrordus: 'Een paar slapeloze nachten'

HEILOO - Uitkijkpost publiceerde vorige week een artikel over de hervatte buitengymlessen voor de leerlingen van Osb Meander en De Paulusschool op het Landgoed Willibrordus. De gymlessen op het sportveld gingen drie weken lang niet door, omdat sommige ouders zich zorgen maakten over de veiligheid van hun kinderen. De gymlessen zijn hervat na overleg tussen de scholen, GGZ NHN en de gemeente Heiloo. De drie organisaties noemen de veiligheid voldoende gewaarborgd.

Uitkijkpost laat nu ook het geluid horen van enkele ouders. Anoukh Stins, moeder van een leerling van de Meander, kan zich vinden in de geruststellende verklaring van de scholen, de GGZ en de gemeente Heiloo, zoals vorige week in deze krant is gepubliceerd. "Een eventuele dreiging beperkt zich echt niet alleen tot het terrein, het kan overal gebeuren. Op het GGZ-terrein is er nog zicht op. Als ik bijvoorbeeld een dagje naar Amsterdam ga, dan is dat niet zo." Ook volgens Meander-moeder Marloes Breedeveld kun je risico's nooit helemaal tot nul reduceren. Ze heeft het gevoel dat de school en de GGZ 'de veiligheid van de kinderen voldoende borgen door de risico's binnen de perken te houden'. "Na het incident met een schreeuwende man in de sportzaal zijn alle protocollen, zoals het goed sluiten van deuren, nog eens onder de aandacht gebracht", zegt Marloes. "Ook zijn de kinderen toen goed opgevangen. Voor mij als ouder is dat acceptabel." Marloes is blij dat haar kinderen niet aan de andere kant van Heiloo hoeven te gymmen. "Dan liggen gevaren in het verkeer op de loer."

Toch uitten sommige andere ouders zich kritisch en bezorgd, zo meldt de regionale zender NH. "De leerkracht is alleen in de gymzaal. Zou er een tweede leraar bij zijn, dan is dat denk ik een fijner gevoel voor de kinderen en voor de leerkracht", laat een moeder weten. Een vader vindt dat 'kinderen horen te sporten op een veilige plek'. Een andere ouder blikt terug op de schreeuwende man in de sporthal. "Hierdoor hadden enkele kinderen echt wel een paar slapeloze nachten."

25 vluchtelingjongeren het bootje in

Foto: Jeannette de Groot

HEILOO - VluchtelingenWerk Heiloo zorgt voor activiteiten tijdens vakanties voor vluchtelingenkinderen. Dit is mogelijk dankzij sponsoring. Vorige week maandag waren de jongeren van 14 tot 20 jaar aan de beurt.

Om half een stonden 25 jongeren met begeleiding klaar bij de bibliotheek. Daar werden ze eerst verrast met een fantastische kaart van de burgemeester, die hen een fijne dag toewenste. Ze trokken per fiets naar het Maalwater waar kano's voor hen gereed lagen. Kanoën is een olympische sport: snel en doelgericht varen bleek ook voor deze jongeren een hele kunst. In het begin werd de rietkraag veel aangedaan. Vrijwilligers van Waterscouting Victorie boden daarom hand- en spandiensten en niet zonder resultaat. Na twee uren zonnig en vooral gezellig varen was een ieder weer terug bij het startpunt waar enkelen nog verkoeling in het water zochten.

Na de vaartocht togen de jongeren naar De Hobbits, een opvanghuis van Parlan voor alleenstaande minderjarige asielzoekers in De Egelshoek. Vijf deelnemers van deze middag wonen daar en nodigden iedereen uit er een kijkje te nemen. Tijdens een heerlijke maaltijd, klaargemaakt door Julia van Tiel, leerden de Heiloose vluchtelingjongeren elkaar een beetje beter kennen. Ze wisselden veel telefoonnummers uit. Een aantal jongeren verheugt zich nu al op de activiteit van volgend jaar.

Tekst: Joop Tulp

Prijswinnaars kleurplaat

Foto: Aangeleverd

De prijswinnaars voor de kleurplaatwedstrijd van 13 juli in ons weekblad zijn bekend. Uit de vele inzendingen zijn de volgende winnaars getrokken:

Vier toegangskaarten voor Monkey Town in Alkmaar: Aris Lange (5 jaar) en Dylan Haagsma (5 jaar).

Vier toegangskaarten voor Fluwel's Tulpenland: Jolijn Haagsma (6 jaar).

Foto: Aangeleverd.
Foto: Aangeleverd.

Vier toegangskaarten voor Hoornse Vaart Alkmaar: Thomas van Beek (7 jaar).

Paardenpoep op Facebook

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - Eigenlijk houdt Tiny Fontijn niet van klagen, maar deze keer kon ze er niet omheen. Dankzij Tiny laaide deze week een Facebook-discussie op over paardenpoep in sommige straten van Heiloo. De Heilooënaar klaagde over 'hopen stront' en 'poep aan de wielen van mijn rolstoel' op de fiets- en voetpaden aan de Vennewatersweg richting Heiloo.

Tiny kreeg Facebook-steun van meerdere Heilooënaren. Zo schrijft iemand: "Op de Vennewatersweg ligt al 'eeuwen' paardenstront terwijl er allang een ruiterpad is." Sommige Heilooënaren weten wel waarom ruiters niet altijd van het ruiterpad gebruikmaken. "Hier liggen vaak plassen water en dus moeten ze de benen van het paard schoonspuiten." Een andere Facebookgebruiker weerspreekt deze reden. "Het is geen probleem om de benen van paarden schoon te spuiten, maar een drassig ruiterpad is gewoon gevaarlijk. Paarden kunnen uitglijden." Een Heilooenaar, die 'overal paardenpoep ziet liggen' en een plaatsgenoot die moppert over het wandelpad langs de Ypersteinerlaan, ergeren zich eveneens groen en geel. "Hier liggen ze bij hopen. Bah bah bah." Een dorpsgenoot zegt niet te snappen waarom de gemeente Heiloo de ruiterpaden niet deugdelijk maakt. "Vroeger werd nog wel eens zand erop gespoten."

Andere critici richten hun pijlen op de ruiters. Een schrijver vindt het een slechte zaak dat ruiters de poep 'zo op de de grond laten kletteren en gewoon doorrijden'. Het antwoord van een ruiter, die de critici gelijk geeft, is helder: "Het is een kleine moeite de poep van je paard even aan de kant te schoppen." Jeannette Sprenkeling Sondaar, eigenaresse van Pensionstal Sprenkeling, reageert sympathiek op de kritische uitlatingen richting de ruiters. "Ik ga mijn klanten weer eens aanspreken op gedragsregels wat betreft het rijden op de fietspaden en het eventueel opruimen van mest. Als u vermoedt dat het onze klanten zijn, dan kunt u altijd even bij ons langskomen." Ook interessant: een Heilooenaar blikt terug op de werkwijze van zijn grootmoeder onder het motto 'zo kan het ook…'. "Het is jammer dat mijn grootmoeder dit bericht niet meer kan lezen. Zij verzamelde met blik en veger paardenvijgen ten behoeve van voorspoedige groei en bloei van de rozen."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Klassiek toptalent in de Cultuurkoepel

De Spaanse cellist Fermin Villanueva.

HEILOO - The International Holland Music Sessions stelt zich ten doel jonge talentvolle musici uit de gehele wereld te ondersteunen op hun weg naar de wereldpodia. In de maanden juli en augustus komen ongeveer 120 jonge violisten, cellisten en pianisten uit 43 landen naar Bergen. Zij krijgen overdag les van internationaal gerenommeerde docenten die behoren tot de top in hun vakgebied. Minstens zo belangrijk: de musici krijgen gelegenheid om op te treden. Zeventien podia, verdeeld over Noord-Holland en Friesland, zijn voor hen gereserveerd, zo ook de Cultuurkoepel in Heiloo.

Concert in Cultuurkoepel
Het eerste concert in de Cultuurkoepel is aanstaande zondagmiddag 31 juli. Dan speelt Peter Naryshkin (Oekraïne) op piano werken van Haydn, Chopin, Debussy, Skrjabin en Liszt. Fermin Villanueva (Spanje) speelt cello, begeleid door Norika Yabe (Japan) op piano. Zij spelen werken van Schubert en De Falla. Aanvang: 15.00 uur. De zaal is open om 14.30 uur.

Toegangskaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar in de Bibliotheek, de Schrijverij en bij Bruna en vanaf 14.30 uur aan de kassa. U kunt ook bestellen via yvonnebuurs@tihms.com. Als voorproef zijn er zaterdag 30 juli tussen 10.00 uur en 12.00 uur mini-concerten in de hal van Winkelcentrum 't Loo. Liefhebbers van klassieke muziek zijn van harte welkom om te genieten van deze muzikale prestaties!

Met 89 km per uur over de Vennewatersweg

Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - De politie hield vorige week woensdag een snelheidscontrole op de Vennewatersweg in Heiloo. Tussen 10.00 en 11.30 uur passeerden 390 bestuurders de controleplaats. Hier geldt een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. In totaal reden 84 bestuurders te snel. Hiermee kwam het overtredingspercentage op 22%. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 89 km per uur.

Taxi Zwart gaat elektrisch!

HEILOO - Taxi Zwart rijdt vanaf begin 2016 samen met Connexxion het WMO-vervoer in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest.

Eén van de wensen van de opdrachtgever was het inzetten van duurzame vervoersmiddelen. Hiertoe is het wagenpark uitgebreid met een aantal rolstoelbussen op het zeer milieuvriendelijke CNG (Compressed Natural Gas) en met een aantal taxi's dat zelfs 100% op elektriciteit rijdt. Deze Nissan eNV200-modellen worden opgeladen met elektriciteit die wordt opgewekt door de reeds aanwezige zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn in 2014 op het dak van het bedrijfspand van Taxi Zwart in Heiloo geplaatst in het kader van de visie van het taxibedrijf op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Plaatsen vrij in leesgroep filosofie

HEILOO - Er zijn plaatsen vrij in de leesgroep filosofie in Heiloo. De leesgroep leest en bespreekt non-fictie, boeken met thema's uit de filosofie. Daarbij maakt de groep een keuze uit de boekenlijst van de landelijke organisatie Senia.

De boeken worden besproken aan de hand van 'leeswijzers' met discussievragen, waardoor de discussie diepgang krijgt en minder kans loopt te verzanden. De leesgroep komt eens per 5 à 6 weken 's avonds bij elkaar. Het komend seizoen bespreekt de leesgroep boeken als Over geluk: een filosofische ontdekkingsreis van Frédéric Lenoir en Hannah Arendt en Politiek denker van o.a. Dirk de Schutter en Remi Peeters. Wie interesse heeft kan voor meer informatie terecht bij de contactpersoon van de groep, mevr. Mary van der Meer: mvandermeer50@quicknet.nl of 072-5338195. Zie verder ook de website: www.senia.nl/filosofie.

Scouting Rurik op kamp naar 'Amerika'

HEILOO - Dit jaar viert Scouting Rurik Heiloo haar 30-jarig jubileum en daarbij hoort natuurlijk iets bijzonders. Ruim 50 kinderen en 14 leiders zijn op 16 juli samen een week op kamp gegaan in Oranjewoud (Frl.) met als thema Amerika.

Nadat ze met een touringcar door reisleider 'John Smith' werden opgehaald, kwamen ze op een prachtig terrein. De welpen (8-11 j.r.) sliepen in een gehuurd scoutinggebouw. De scouts (11-15 jr.) en RowShe's (15-18 jr.) sliepen in tenten in het bos. De groepen hebben de hele week onder andere droppings en hikes gedaan, een bonte avond gehouden, en vlotten gebouwd. Een buikschuifbaan en een zwembad op het plein zorgden voor verkoeling van het mooie weer. Na een prachtige week is de hele groep afgelopen zaterdag moe maar voldaan teruggekomen in Heiloo. Het was een fantastisch jubileumfeest!

Tienerkamp Breakout

De zusters hebben schik! Foto: Pieter Schuurmans

HEILOO - Tienerkamp Breakout met 42 tieners is in volle gang in het Julianaklooster. Het kamp wordt georga­ni­seerd door het jongerenpastoraat van bisdom Haarlem-Amsterdam in samen­werking met de Blauwe zusters in Heiloo.

Eiland de Wild keukens - de keukenzaak met oprechte interesse in haar klanten

Het team van Eiland de Wild Keukens adviseert de klant over keukens

ALKMAAR - Bij Eiland De Wild Keukens gaan creativiteit en functionaliteit samen hand in hand. De keukens van Eiland de Wild zijn naast ware eyecatchers tevens het optimale werkterrein voor het hele gezin. Neem de tijd voor oriëntatie wanneer u kiest voor een nieuwe keuken, dat doen wij ook! Uw nieuwe keuken plaatsen op dezelfde plek als de oude? Dat hoeft lang niet altijd! Het verleggen van leidingen en moderne apparatuur biedt nieuwe perspectieven. Wellicht behoort dat kookeiland dus tóch tot de mogelijkheden.

Passend budget
Een keuken is een investering die u doet voor de komende 15 tot 20 jaar. In zo'n periode kan veel veranderen. Wij helpen u inzicht te krijgen in uw huidige én toekomstige wensen. We informeren u over uw mogelijkheden, helpen u bij de juiste keuzen in materialen en apparatuur, en zorgen voor een vlekkeloze plaatsing van uw droomkeuken. Eiland De Wild is er voor functionele keukens voor de starter tot de meest exclusieve woonkeukens.

Kinderwandelingen door Alkmaar

ALKMAAR - Dit seizoen is het voor iedereen mogelijk mee te gaan met de doorgewinterde gidsen en de verrassende verhalen over Alkmaar te ontdekken. Nieuw zijn dit jaar de speciale kinderwandelingen door het historische centrum.

Een enthousiaste gids gaat met de kids op stap en vertelt hen in een uurtje de boeiende verhalen uit de geschiedenis van Alkmaar. Deze toffe wandelingen worden vier keer op een woensdag georganiseerd, namelijk op 13, 20 en 27 juli en op 3 augustus vanaf 14.00 uur. Wees er snel bij, er kunnen maximaal 20 personen mee! De kosten bedragen € 3,50 per volwassene. Kinderen (tot 15 jaar, max. 3 per volwassene) mogen gratis mee.

Stadswandelingen
Uiteraard is er ook gedacht aan alle andere belangstellenden die meer over Alkmaar te weten willen komen. In de maand juli vindt er elke vrijdag om 14.00 uur een anderhalf uur durende wandeling met gids plaats, waar individueel op ingeschreven kan worden. Deelname kost € 5,50 per persoon en inschrijven kan via de balie van VVV Alkmaar.

De Abdij van Egmond leeft

EGMOND - De Abdij van Egmond is een historische plek. Hier wonen wonen en werken inmiddels zestien Benedictijner monniken en een aantal aspirant-monniken. Met hulp van vrijwilligers organiseren zij talloze activiteiten voor groot en klein, zoals retraites, kerkdiensten, exposities, lezingen en rondleidingen. Ook de kaarsenmakerij, het museum, het restaurant en de winkel van de Abdij staan open voor bezoekers.

Abdijwinkel
In de Abdijwinkel vindt u producten uit verschillende kloosters, zoals kaas, jam, thee, keramiek of kaarsen uit onze eigen abdij. Ook is er een groot assortiment boeken, dvd's en cd's. Kom langs en kijk rustig rond en maak gebruik van de leestafel om alvast een spiritueel voorproefje te nemen.

Kloosterlunch
Geniet van de heerlijke lunch, gemaakt door de monniken! Komt u een kopje koffie drinken op ons terras in de Abdijtuin? Of heeft u liever een kop thee met kruiden uit onze kruidentuin? Wij bieden u een gevarieerd aanbod.

Kom langs en ontdek de Abdij van Egmond!

Indian Summer-collectie van Laura Vita bij Mels

Indian Summer-collectie bij Mels.

EGMOND AAN ZEE - Vanaf deze week heeft Mels de prachtige nazomer-collectie binnen van het Franse merk Laura Vita.

Mels: "We startten een aantal jaren geleden met de verkoop van dit merk als enige in Nederland. Intussen hebben we er zo'n grote klantenkring mee opgebouwd dat we een hele uitgebreide collectie kunnen laten zien. De verscheidenheid in modellen, kleuren en hakhoogtes was nog nooit zo groot. En dat alles met de voor hun bekende Franse frivole slag."

Nieuw dit seizoen is de collectie van het merk Papucei, ontworpen door een Roemeense ontwerpster. Dit zijn prachtige handgemaakte laarsjes met bijpassende tas voor wie echt iets aparts wil. U vindt een groot gedeelte van de collecties van beide merken vinden op de website en in de winkel.

Kom gezellig langs! Mels, voorstraat 77, Egmond aan Zee. Website: www.melsschoenmode.nl.

Rob Huijsmans opnieuw beste makreelroker van Nederland

Rob Huijsmans, opnieuw kampioen makreelroken.

PETTEN/LIMMEN - Rob Huijsmans uit Limmen is voor de derde keer op rij Nederlands Kampioen Makreelroken. Zowel in 2014 als in 2015 was hij de beste van Nederland, en nu dus ook in 2016.

In het zonovergoten Petten was er dit jaar een deelnemersaantal van 39 rokers ten strijde getrokken om de beste makreel te roken bij de 40ste editie van het Nederlands Kampioenschap Makreelroken. Op het prachtig vernieuwde Plein 1945 stonden de rookovens tot stipt half twaalf te wachten om aangestoken te mogen worden. De meeste makrelen hingen al om 11.00 uur aan de speten tot ze in een rokerige omgeving mochten rusten. Om exact 16.30 uur moesten de deelnemers de beste makreel inleveren. Toen kon de deskundige jury direct aan slag.

Rob bleek opnieuw onverslaanbaar Makreelroken is voor hem een geweldige hobby waar hij al zijn passie en energie inlegt. De juiste houtkeuze voor het vuurtje, de eigen mix van eiken, beuken en vuren om te roken en zijn perfect schoongemaakte en gepekelde makrelen laten iedereen watertanden.

Kunstmarkt in Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - Zondag 31 juli a.s. is de tweede kunstmarkt achter restaurant Smakelijk in de tuin bij de Koffiemolen in Egmond aan den Hoef. De markt wordt gehouden van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Er staan 25 kramen die gevuld worden met diverse kunst. Tevens is er in de middag 'live'muziek aanwezig. Op het terrein is er voldoende gratis parkeergelegenheid en de toegang is gratis! U komt toch ook even een kijkje nemen?

Restaurant Smakelijk is gelegen aan de Egmonderstraatweg 34 te Egmond aan den Hoef. Er zijn nog twee kramen vrij. Voor informatie kunt u contact opnemen met Roderick Taylor op 06-57537430.

Afscheid juf Karin en juf Debbie

Juf Debby (l) en juf Karin in het zonnetje gezet.

EGMOND AAN DEN HOEF - Juf Karin en juf Debbie namen vorige week vrijdag afscheid van de Sint Jozefschool in Egmond aan den Hoef. Beide juffen werkten jarenlang op deze school. Te midden van alle kinderen, die zich elk op hun eigen manier lieten zien, namen de dames feestelijk afscheid. De leerlingen en leerkrachten gaan de juffen missen.

El Rappo Klappo uit Heiloo rent voor KiKa

HEILOO - Ook uit Heiloo rennen fanatiekelingen voor KiKa. Dit team stelt zich graag aan de lezers voor.

"Wij zijn Team El Rappo Klappo uit Heiloo en steunen KiKa door middel van deelname aan de Run for KiKa Estafette. Dit is dé nieuwe loopuitdaging voor de hardloper.

Als team moeten we 285 kilometer afleggen in 3 dagen, van de start op 2 september in Groningen tot de finish op 4 september nabij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het doel is zoveel mogelijk geld ophalen voor KiKa. Ons team bestaat uit 5 hardlopers en 2 teambegeleiders.

Persoonlijk
Onze kinderen heten Sanne, Jikke, Bente, Julia, Sophie, Jochem, Ties, Eva en Ids. Ze zijn kerngezond en wij weten hoe dierbaar dit is. En hoe breekbaar... Als team hadden we al besloten ons in te inschrijven voor deze estafette en toen kreeg ons doel ineens helaas een heel persoonlijk gezicht.

Wij lopen voor Cees. Cees wordt behandeld voor de vreselijke ziekte kanker. Cees is pas 6 maanden jong. En... altijd vrolijk! Wij gunnen deze kanjer, en alle andere Cees'en in de wereld, een eerlijke kans. En wij gunnen Cees en zijn familie wat ze verdienen. Wij lopen voor alle Cees'en, maar vooral voor onze Cees.

Steunt u ons? Doneer direct via: www.runforkikaestafette.nl/el-rappo-klappo

Ambitie KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij)
In de afgelopen tien jaar is het genezingspercentage van kinderkanker gestegen van 70 naar 75 procent. Alle specialisten zijn het erover eens: er kan nog veel meer winst geboekt worden. KiKa streeft naar 95 procent genezing van alle kinderen met kanker in 2025. Door steeds betere behandelingen krijgen de kinderen bovendien minder last van bijwerkingen en gevolgen.

Kijk voor meer informatie op: www.runforkikaestafette.nl en/of volg ons op onze FB-pagina: www.facebook.com/elrappoklapporentvoorKIKA/?fref=nf."

Tekst en foto aangeleverd door Marloes Rottier en Joost Breedeveld.

Heiloo viert de start van het sportseizoen

.

HEILOO - Van 17 tot en met 25 september 2016 vindt de dertiende Nationale Sportweek plaats. Sportverenigingen, scholen, gemeenten en andere aanbieders van sport en bewegen vieren in het hele land de start van het sportseizoen en organiseren allerlei (sportieve) activiteiten. Zo kan iedereen ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Ook Heiloo doet mee aan de Nationale Sportweek.

Vorig jaar werden er tijdens de Nationale Sportweek in Heiloo zo'n tachtig sportactiviteiten door lokale sportaanbieders georganiseerd. Dit jaar sluit de Nationale Sportweek voor het eerst aan bij de Europese Week van de Sport. Hiermee verhuist de Nationale Sportweek van april naar september.

De Nationale Sportweek wordt op 17 september groots geopend op sportpark het Vennewater met diverse (sport)activiteiten, een gezondheidsmarkt georganiseerd door Appeltje Eitje partners en de heropening van de gerenoveerde sporthal het Vennewater.

Op 7 september verschijnt de Sportkrant als bijlage bij de Uitkijkpost met daarin alle informatie over wat er te doen is tijdens de Nationale Sportweek.

Meer informatie? Neem contact op met buurtsportcoach Heiloo: Pascale de Hoogh, p.dehoogh@alkmaarsport.nl.

Marijke en Jelle lopen 100ste Vierdaagse voor St. Veldwerk Nepal

Foto: aangeleverd

NIJMEGEN/HEILOO - Marijke Bruin en Jelle Groot van de Nic. Beetsweg in Heiloo hebben het felbegeerde kruisje binnen. Ze hebben de Nijmeegse Vierdaagse doorstaan en liepen in 4 dagen 30 kilometer. Ze deden dat niet alleen voor zichzelf, maar liepen om geld in te zamelen voor Stichting Veldwerk Nepal. Omdat kinderen daar ook graag willen lopen... naar school!

Lees meer over het goede doel op www.devierdaagsesponsorloop.nl/lopers/marijke-bruin.

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Wie is de dame die mij eerste hulp verleende op dinsdag 19 juli op het terras van gasterij Nieuw-Westert ? Bel a.u.b. 06 - 12182774 zodat ik u alsnog kan bedanken.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

De Keijzerin massagepraktijk gaat verhuizen! Nieuw adres: Westerweg 391,1852 PR Heiloo. Naast sauna Vennewater, centrum Helios. Vanaf 1 augustus bent u weer van harte welkom 06 - 33801402 /Monique Keijzer

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072 - 888 4612

TUINIEREN te veel werk ? Geen tijd ? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072 - 533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDER heeft wat tijd over ! 35 jaar ervaring. Herstoffering van banken en fauteuils. Het opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils, banken, antiekrestauraties etc. TOPKWALITEIT MERKSTOFFEN. . Vrijblijvende prijsopgave. Ing-KVK Tel: 072 - 572 3020

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

KENNISMAKING. Vitale bejaarde heer, HBO, i.b.v rijbewijs, zoekt lieve vrouw voor een lat-relatie. Tel: 072 - 505 1898

TE KOOP tegen elk aannemelijk bod : VIERWIELIGE SCOOTMOBIEL. Merk: Life & Mobility Primo 4. Bouwjaar: augustus 2015; fabrieksgarantie tot augustus 2017. Zo goed als ongebruikt. Telefoon 072 - 5339786 of 06 - 40474620.

T.h.a. RUIME WONING in Stationcentum. Mooie locatie, uiterst geschikt voor 70+ers, goed onderhouden, eigen parkeergelegenh. B.G. gelijkvloers, plavuizen, vloervw., alles dubbel glas, 2010 gemoderniseerd, onderhoudsarme tuin. Huurprijs € 1.200,- p/mnd. Telnr. 06 - 1127 8782

Een lekker zomers gevoel kan ook met een massage van VITALIS. Oa Wellnessmassage, Cupping of op wens Lomi-Lomi of sportmassage. Tel: 06 - 1521 9400 Westerweg 293 A, Heiloo. Of kijk op www.massagepraktijkvitalis.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. Nu 50% korting. 06 - 3374 3601

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Student verhuizen ? Huur een bedrijfsbus of aanhanger. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Tourrit met de cabriolet langs de Friese meren. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Naar het Autotron met de auto. Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl