De Uitkijkpost

26 september 2018

De Uitkijkpost 26 september 2018


De première: het laatste mysterie van De Kamer onthuld

De laatste puntjes worden op de 'i' gezet bij De Kamer. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is een drukte van jewelste in de nieuwe place to be van Heiloo. De bar staat, de muren zijn in een stoere betonlook geschilderd, de biertanks staan op hun plek, schilders en klussers lopen af en aan.

De eindspurt is van start gegaan en Yassine en zijn team zetten de puntjes op de i. Het moment is aangebroken om het laatste mysterie te onthullen: de opening. "Gisteren was ik onderweg naar de zaak en schoot het even door mijn hoofd: jochie toch," vertelt Yassine. "Alles kwam ineens bij me binnen, ik dacht letterlijk: Wat is er nou allemaal gebeurd in die twaalf jaar in Heiloo?"

In 1997 kwam Yassine Hanyn vanuit Casablanca naar Nederland . In Casablanca groeide hij op met vier vrouwen om zich heen. "Een kind zonder vader, dat doet iets met je," vertelt Yassine. Wellicht is creëren en inrichten door al deze vrouwelijke invloeden zijn passie geworden. Er is dan ook geen architect aan te pas gekomen bij de inrichting van De Kamer. Elke kleur, elk meubelstuk, elke combinatie, zelfs de stoffen op de banken heeft Yassine zelf uitgezocht. Zo persoonlijk is De Kamer, de ondernemer heeft zijn ziel en zaligheid erin gelegd.

In 2006 verloor hij zijn hart aan de horeca en als naïeve jongen, zonder enige ervaring, stampte hij La Locanda uit de grond. Ook liet hij zijn oog vallen op Silhouet. Om hier een restaurant te kunnen vestigen moest zelfs de winkelbestemming gewijzigd worden. Yassine kreeg het voor elkaar. Toen Silhouet stopte werd Melange7 shopping geboren, tussendoor gaf de creatieve ondernemer ook nog even De Beleving uit, een glossy die huis-aan-huis werd verspreid. Vergeet ook 1480 Foodbar niet in Alkmaar, die hij opende in oktober 2014. Een rollercoaster van twaalf jaar voor de creatieve ondernemer die altijd op zoek is naar iets nieuws.

"Na twaalf jaar mogen mijn gasten wel iets van me verwachten. Ik heb me ontwikkeld en al deze ervaringen heb ik laten samensmelten in De Kamer Restaurant I Bar," vertelt hij. Eigenlijk wil hij niet meer naar het verleden kijken maar hij is wel realistisch: "Zonder verleden is er geen toekomst."

Via de Facebooklancering, waarbij steeds meer mensen te horen krijgen dat zij zijn uitgenodigd voor het premièrediner op de proefdraaiavonden, wordt gelijk de gastvrijheid van De Kamer bevestigd: De Kamer is er voor iedereen. De premièrediners zullen plaatsvinden op 2 en 3 oktober. Vanaf 4 oktober is iedereen welkom in De Kamer en staat de brigade klaar om u in de watten te leggen. U kunt vanaf woensdag 26 september uw reservering doorgeven voor de lunch of het diner. Telefonisch via 072-5325376 of via www.dekamer.nl.

Kader 1

Duurzaam servies: een bijzonder verhaal

Er zit een bijzonder verhaal achter het servies van De Kamer. Chef-kok Robert de Zeeuw vertelt: "Elk bord is met de hand gemaakt en in een authentieke steenoven gebakken." Designer Roland Smit van Studio RO Smit heeft een missie: maatschappelijke betrokkenheid staat centraal bij alles wat hij ontwerpt. "Een dorp in Nepal ging gebukt onder een overvloed aan klei. Smit liet het servies van deze klei vervaardigen door de dorpelingen en zo waren zij van hun klei af én het gaf de werkgelegenheid daar een boost," vertelt hij. 16 jaar geleden werkte hij al voor Yassine die destijds al startte met zijn onderschap in de pizzabranche. Er zijn ruim 600 van deze borden besteld voor De Kamer.

Kader 2

De beste wijnen, heerlijke cocktails en natuurlijk gin-tonic

Wouter Bosch mag zichzelf na een studie aan de befaamde wijnacademie in Maarn registervinoloog noemen, tevens is hij de rechterhand van Yassine. "De Kamer heeft een uitgebreide wijnkaart met 25 open wijnen om te bestellen by the glass," vertelt Wouter enthousiast. Mensen die moeilijk kunnen kiezen adviseer ik de 'wineflight'. Dit unieke proeverijtje bestaat uit een plankje met kleine glaasjes wijn om te proeven. "Natuurlijk hebben we veel soorten cocktails, niet te high end hoor, een beetje in de stijl à la Sex and the City," glimlacht Wouter. De gin-tonics mogen natuurlijk ook niet ontbreken. Op de aparte gin-tonic kaart staan tien soorten gin die gemixt kunnen worden met zes soorten tonic. Wouter begon 11 jaar geleden bij La Locanda en heeft ruim twee miljoen bordjes risotto geserveerd, vertelt hij gekscherend. Na een jaar reizen keerde hij terug naar Yassine, en terug naar Heiloo. "Back to my roots," zegt hij.

SuperSchoon Festival: alles is herbruikbaar

The Re-Cyclists. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zondag vond aan de Ypesteinerlaan het SuperSchoon Festival plaats. In de stromende regen openende wethouder Rob Opdam het festival. Onder het genot van een hapje, een drankje en livemuziek konden bezoekers zich laten informeren over duurzame en lokale producten.

Vanwege het weer geen openluchteditie maar overdekt, geen stormbaan, maar wel een klein overdekt springkussen. Verder in het overdekte gedeelte verschillende kraampjes met lokale en duurzame producten. Kinderen konden zich laten schminken of ze konden lekker in een boekje lezen. Voor de inwendige mens werd ook gezorgd, zo waren er (heel toepasselijk op deze regenachtige dag) herfstpannenkoekjes of een kop warme soep. Voor vermaak werd ook gezorgd. Zo was er een optreden van All the King's Daughters en Yorick van Norden. Voor kinderen was er een kindertheater ingericht waar zij naar Kabouter Zibbedeus konden kijken. The Re-Cyclists trokken met hun optreden heel veel aandacht, al waren sommige peuters en kleuters wel een beetje bang.

Het festival wilde de bezoekers vooral op een positieve manier inspireren voor een duurzamere levensstijl. Zo leerden kinderen spelenderwijs over het voorkomen van zwerfafval en ouders konden zich laten informeren over duurzame en lokale producten.

Toepasselijk bij dit regenachtige herfstweer. Foto: STiP Fotografie
Even 'chillen' op de gerecyclede bank. Foto: STiP Fotografie
Warme koffie voor de inwendige mens. Foto: STiP Fotografie

Wethouder Rob Opdam vertelde bij de opening dat Heiloo goed op weg is met het recyclen van afval. Rob Opdam: "Er is nog weinig zwerfafval in het dorp te vinden. En er is een toenemende belangstelling bij inwoners om vrijwillig een bijdrage te leveren aan het opruimen van het zwerfafval. Bijna alles is herbruikbaar. Ieder huishouden zou, indien men alles gescheiden op de juiste plaats inlevert, eens in de paar weken een klein zakje afval overhouden wat niet te recyclen is." De wethouder gaf als voorbeeld het recyclen van een boek dat uitgelezen is. Dit kan worden ingeleverd bij, bijvoorbeeld, een kringloopwinkel. Zo kan iemand anders er weer plezier aan beleven. Maar ook apparaten die stuk zijn kunnen worden ingeleverd en dan kunnen daar weer onderdelen uit gehaald worden om bijvoorbeeld andere apparaten met die onderdelen te repareren.

Tijdens het festival konden bezoekers even heerlijk onderuitgezakt zitten op banken uit de kringloopwinkel. Maar ook de tafels, vloerkleden en boeken, om even in te lezen, waren allemaal 'tweedehands.'

Tekst: Yvonne van Stiphout

Burendag 2018

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zaterdag, 22 september, werd op veel plaatsen in het land weer Burendag gevierd met het idee om de onderlinge saamhorigheid in de straten te vergroten. In Heiloo werd onder andere voor de eerste keer iets georganiseerd op de Bayershoffweg. Het eerste gedeelte van deze weg, tussen de Westerweg en de Arklaan, betreft 38 huizen. De afgelopen jaren zijn er een aantal nieuwe bewoners bij gekomen, maar ook mensen die er al jaren wonen kennen elkaar lang niet allemaal. Op initiatief van enkele bewoners was daarom iedereen uitgenodigd om zaterdagmiddag (nader) kennis met elkaar te maken. Onder het genot van zelf meegebrachte hapjes en drankjes werd het een zeer gezellige en geslaagde middag voor jong en oud. Voor herhaling vatbaar dus!

Tien vragen aan... Henk Kaandorp

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Graag zou ik zeggen dat ik geboren en getogen ben in Heiloo, maar als enige van de zeven ben ik geboren in het Sint-Elisabeth Ziekenhuis te Alkmaar. Wel heb ik mijn hele jeugd op de Heerenweg in Heiloo doorgebracht waar mijn ouders een aannemerij en een biljartfabriekje hadden. Ook bakten we oublies voor de ijssalons van mijn vader in Alkmaar en Hoorn. Er was thuis reuring genoeg en altijd wat te doen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Een lastige vraag, maar dat zou zeker met sport te maken hebben. Bij gebrek aan talent is dat nooit iets geworden maar anders had ik graag in een stoeltje bij Red Bull plaatsgenomen of was ik een tweede Jack Middelburg geworden. Bij HSV train ik een jeugdelftal en ben ik op zaterdag begeleider. Het is niet mijn baan maar wel een hele leuke hobby.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Mijn jeugdidool Kristen Nygaard, wat een fantastische voetballer was dat. Met hem wil ik wel een uurtje een borrel drinken en kijken naar oude beelden van het beste AZ dat ik gezien heb.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De brommertijd. Op de dag dat Ruud Nanne mijn Kreidler had opgevoerd, ging ik 's avonds trots met mijn meisje achterop naar de film. Op de terugweg kon ik alles zo inleveren bij de politieagent die mij aanhield. Verder de maandagavonden met de jongens achter in de schuur bij John van Diepen. Hier evalueerden we het weekend en aten we broodjes shoarma. Dat zijn dingen waar ik met veel plezier aan terugdenk. En niet te vergeten het jeugdkamp op Texel waar we met HSV naartoe gingen. Helaas is het gedaan met de Rovershut, maar voor veel jongens van mijn leeftijd was dit altijd een prachtige vakantieweek.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Heiloo is prachtig. Als je door het Heilooërbos naar de stad fietst mag je blij zijn dat dit stukje Heiloo beschermd natuurgebied is. Of je nu over de Westerweg, de Zandersloot of de Kennemerstraatweg rijdt, het blijft een heerlijk ritje. Voor velen is de Ronde O het mooiste stukje. Maar voor mij is het het totaalplaatje, inclusief de Kattenberg en het uitzicht naar Nijenburg.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Om 40 jaar terug in de tijd te gaan en een week zonder mobiel met de jeugd van HSV in de Rovershut door te brengen. Daarna bij mijn moeder gestoofde paling eten en dan weer terug naar ons huis aan de Jan Schuijtlaan anno 2018.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Bij mijn ouders hingen in de keuken spreuken van de Bond zonder Naam. Er zaten er genoeg bij die de moeite waard zijn, maar de bekende spreuk 'Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd' is voor mij wel de mooiste.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik denk dat ik voor de meeste mensen een open boek ben en iedereen wel weet hoe Henk Kaandorp in elkaar steekt. Wat sommigen niet weten is dat ik bijna elk jaar naar het nieuwjaarsconcert kijk.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Als burgemeester zou ik ervoor zorgen dat het stationscentrum weer iets zou terug krijgen van de gezelligheid van vroeger. In ieder geval de ingang van de parkeergarage verleggen naar de andere kant van het spoor. De hoogbouw die er nu staat is niet meer terug te draaien maar het blijft doodzonde dat dit destijds allemaal is goedgekeurd. We hebben een prima burgemeester, sportief en makkelijk benaderbaar. Laat vaak zijn gezicht zien bij evenementen en op de sportvelden. Wat mij betreft mag er nog wel een ambtstermijn bij.

10. De persoonlijke vraag van Paul Las van Bennekom aan mij was een anekdote te vertellen over de Henk Kaandorp Cup.
De naam van dit golftoernooi van de Condor Club is niet door mij verzonnen maar door mijn vriend Ger de Haas. Zeker de laatste jaren hebben we veel lol gehad in het organiseren van deze hele leuke golfwedstrijd. Spannend was de laatste editie van de cup toen wij het thema 'Het gebeurde in het Westen' gekozen hadden. Paul, jij ging in je rol als broer bij 'Harmonica' op de schouders staan, terwijl wij het touw iets te kort afgesteld hadden. Met als gevolg dat wij bijna zonder jou richting golfbaan Spaarnwoude moesten afreizen. Mooie herinneringen.

Ik geef de vragen door aan Mona Burgering. Mijn vraag aan Mona is:
"Mona, je bent terecht geridderd voor al je vrijwilligerswerk bij HSV. Wat zouden de verenigingen moeten zonder vrijwilligers en wat is er nodig om mensen te motiveren iets voor hun vereniging te gaan doen?"

Falkland Toneel speelt 'Jobje'

Zou het de kabouters lukken om Jobje op tijd terug te vinden...? Foto: Peter Bijkerk/Edo Postma

HEILOO - Jobje is een kaboutertje. Een leuk, nieuwsgierig en ook een beetje ondeugend kaboutertje. Jobje loopt namelijk vaak weg. Kabouter Puntmuts krijgt er af en toe een punthoofd van en kabouter Snel moet dan zo snel als zijn benen hem kunnen dragen op zoek naar Jobje.

Op een dag zwerft Jobje door het Grote Bos en komt daar Wampie tegen, een vreemd uitziend figuurtje dat niets liever wil dan Jobje omtoveren in een kabouterpop. Dat mag natuurlijk niet gebeuren! Zo snel als ze kunnen gaan de kabouters op zoek naar Jobje en Wampie en dat wordt spannend, want ze krijgen onderweg te maken met hongerige heksen, luie reuzen en dansende poppen. Hoe het afloopt verklappen we nog niet. Kom zelf maar kijken naar deze sprookjesachtige voorstelling van Falkland, geschreven door Beppie van Zutphen.

Op vertoon van je toegangskaart krijg je in het weekend van de voorstelling bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo het tweede bolletje ijs gratis.

De voorstellingen zijn op zaterdag 13 oktober (15.00 uur) en zondag 14 oktober (13.30 en 16.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 6 euro. Kaartverkoop: vanaf veertien dagen voor de uitvoeringen bij Primera Het Hoekstuk en Boekhandel Bruna ('t Loo). Kaarten zijn tevens vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling verkrijgbaar aan de kassa van Theater De Beun. Voor reserveringen en informatie, zie www.falklandtoneel.nl of bel Irene Schols via 072-5332163. Ook leuk voor partijtjes!

Schoonheidssalon Miloki bestaat 10 jaar

Mieke de Groot in de salon.

Schoonheidssalon Miloki

Blankenberg 2 Egmond-Binnen

Tel: 072-5066619

Mob: 06-22067144

www.miloki.nl

E-mail: info.miloki@gmail.com

Mieke de Groot is een gediplomeerd schoonheidsspecialiste en het trotse gezicht van schoonheidssalon Miloki, aan de Blankenberg 2 in Egmond-Binnen. Op haar 36e is Mieke begonnen aan de opleiding tot schoonheidsspecialiste. Binnen 2 jaar behaalde ze haar diploma tot schoonheidsspecialiste. Na het behalen van haar diploma ging Mieke aan de slag in een wellnesscentrum. In dit wellnesscentrum heeft Mieke veel geleerd, maar ook gezien hoe het beter kan. Daarom nam ze 10 jaar geleden het dappere besluit om haar eigen schoonheidssalon aan huis te beginnen.

Haar verzorgde salon straalt warmte, rust en reinheid uit. De salon is te vinden in de aanbouw naast haar huis op de begane grond en is daardoor toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast kunt u gratis en ruim parkeren voor de deur van de salon. Mieke werkt in haar salon met de producten van Janssen Cosmetics en Medik8. Janssen Cosmetics is een farmaceutisch merk, gericht op huidverzorging. Medik8 is een groen huidverbeteringsmerk zonder parabenen. Het merk staat voor hoogwaardige en wetenschappelijk onderbouwde producten en wordt uitsluitend gebruikt door huidtherapeuten en schoonheidsspecialisten.

Mieke is een echte vakvrouw en ze straalt als ze vertelt op welke manieren ze haar klanten behandelt en in de watten legt. Mieke maakt gebruik van een gestructureerde werkwijze. Ze start met een huidanalyse, op basis waarvan zij - in samenspraak met de klant - een behandelplan samenstelt. "Ik vind het belangrijk dat de klant centraal staat," zegt Mieke. Geen wekkers en klokken zoals in het wellnesscentrum, maar echt de tijd nemen voor de klant en de behandeling en zorgen dat de klant zich op zijn of haar gemak voelt. Dat is waar Miloki voor staat.

Natural Facelifting

Een paradepaardje onder de behandelingen van schoonheidssalon Miloki is Natural Facelifting. De Natural Facelift is een manuele massagetechniek, ter verjonging van het gelaat en verbetering van de huid. Door de Natural Facelift wordt het bind,- spier en botweefsel geactiveerd en verbetert de bloed- en zuurstoftoevoer in en naar de huid. Hierdoor verminderen rimpels in het gelaat, voelt de huid voller aan en verbeteren de glans en kleur van de huid.

Behalve voor diverse huidverzorgende en -verbeterende behandelingen, kunt u bij Schoonheidssalon Miloki ook terecht voor Gellac nagellak. Daarnaast is Mieke ook in staat om u van een make-upadvies te voorzien. In haar salon werkt Mieke met het trendy make-upmerk LOOkX. Als extra service maakt Mieke haar klanten graag op na een behandeling.

Een borrel en feestelijke aanbieding

Mieke geniet nog iedere dag voor 100% van het werken met haar klanten. Ze is haar klanten ook erg dankbaar voor het feit dat haar salon al 10 jaar bestaat. Om het 10-jarig bestaan van haar salon te vieren, pakt Mieke groots uit. Op donderdag 27 september komt er vanaf 13.00 uur een visagiste van LOOkX make-up in de salon, om u van gratis make-upadvies te voorzien. Op vrijdag 28 september kunt u door een huidexpert van Medik8 een gratis huidanalyse laten maken in de salon. Voor beide evenementen dient u zich van tevoren per e-mail aan te melden. Op vrijdagavond 28 september van 18.30–20.30 uur bent u van harte welkom om Mieke in haar salon te feliciteren.

Vredesmaaltijd 2018: lekker eten met respect voor elkaar

Vredesmaaltijd 2018. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - "Volgende week begint de Week van Respect," vertelt locoburgemeester Fred Dellemijn in zijn toespraak. "Hopelijk is die week gauw overbodig, omdat respect voor elkaar vanzelfsprekend moet zijn." In Heiloo lukt dat gelukkig heel goed. Dellemijn spreekt ten slotte zijn respect uit voor alle mensen die deze maaltijd mogelijk hebben gemaakt: de nieuwkomers, de vrijwilligers en de sponsors. Na de toespraak zingen alle aanwezigen een Surinaams visserslied, onder leiding van Evi Velders, en met de instrumentele begeleiding door een groepje kinderen. Daarna wordt het buffet geopend.

Jongeren
Esther Schotten van Jongerenwerk Heiloo legt uit waarom zij geen aparte activiteiten voor vluchtelingenjongeren organiseert: "Alle jongeren zijn bij ons welkom. Zo bevorderen wij de integratie." De jongeren zelf zijn er dagelijks druk mee bezig! Roudin (28) en Efrim (17) zijn nu 1,5 jaar in Nederland. Roudin heeft in Syrië MBO Elektrotechniek gedaan, om ook in Nederland elektricien te worden. Efrim komt uit Eritrea, zit nu nog in de Taalklas, en hoopt de zorg in te gaan. Veel andere jongeren vanavond zijn al 2 of 2,5 jaar in Nederland. Zoals Fatima (19) uit Afghanistan. Zij wil eveneens de zorg in, en doet nu de Entreeopleiding (MBO-1). "Volgende week begint mijn stage. Ik ga dan drie dagen naar school en twee dagen naar de stage. Daar heb ik zin in!" Fatima's vriendin Parisa (15) komt ook uit Afghanistan en wil apothekersassistente worden. Josi (20) uit Eritrea vertelt trots dat hij in oktober begint aan de opleiding tot metselaar. De Syrische Wadeeh (18) doet MBO-1 Retail en Verkoop. "Om mijn communicatie te verbeteren," legt hij uit. "Ik wil graag doorstromen naar het HBO, en dan Maatschappelijk Werk gaan doen."

Heiloo voor Elkaar
De Vredesmaaltijd, voorheen van VluchtelingenWerk, werd dit jaar voor het eerst georganiseerd door Heiloo voor Elkaar. Heiloo voor Elkaar is opgericht als aanvulling op het werk van VluchtelingenWerk Heiloo. VluchtelingenWerk begeleidt vluchtelingen in het eerste jaar na hun aankomst in Heiloo. Na dat jaar neemt Heiloo voor Elkaar het stokje over. Het slotlied van de Vredesmaaltijd 2018 eindigt met een ode aan Jeannette de Groot, de spil van Heiloo voor Elkaar. De overige coupletten beschrijven alle activiteiten van Heiloo voor Elkaar: wekelijks de huiswerkbegeleiding, de leesgroep en Samenspraak, en jaarlijks het uitstapje met de trein voor de kinderen, de Vrouwendag en natuurlijk de Vredesmaaltijd. En het traditionele ijsje toe? Dat is gebleven!

Wizzwizz-beleving in Speelotheek Heiloo

HEILOO - Wizzwizz is onverwoestbaar, duurzaam, leerzaam maar vooral LEUK.

Wizzwizz is houten constructiespeelgoed gemaakt van duurzaam beukenhout en geschilderd met milieuvriendelijke verf. Met wizzwizz kan je op een hele eenvoudige manier iets heel moois maken, van auto's, vliegtuigen en wagentjes tot poppetjes en monsters. Het is geschikt voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar.

U komt toch ook met uw kind?

Zaterdag 29 september, 10.00–12.00 uur in Bibliotheek Heiloo. Vrije inloop.

Gastcolumn: Veilig weer thuis...

HEILOO - De redactie kwam op social media deze tekst tegen. De tekst raakte de redactie dusdanig, dat er is gevraagd of de tekst als column geplaatst mocht worden. Dat mocht...

"Ik zie twee bussen aankomen bij de parkeerplaats van het winkelcentrum. Ah, denk ik, daar zijn de kleuters van school. Wat hebben zij een heerlijke dag gehad op schoolreisje. Gespannen ouders vliegen op de bussen af, blije gezichten, gespannen gezichten, lachende gezichten... Iedereen is weer veilig op 't honk. In de bus zit de helft van de kinderen onder de banken en de meegereisde leerkrachten en ouders maken het 'ze zijn er niet hoor' gebaar. Gelukkig springen ze omhoog, behalve de in slaap gevallen kleuters. Die worden door de juf liefdevol wakker gemaakt en weer aan de ouders letterlijk overgedragen. Ik schiet gewoon vol in de auto, al wachtend achter de bussen. De tranen staan in mijn ogen. Dit tafereel lijkt opeens zo indrukwekkend en prachtig. Ik denk ook aan 11 jaar geleden, toen stond ik daar ook te wachten op mijn 4-jarige oudste zoon. Een ukkie van 4, de hele dag weg, met de bus naar de speeltuin. Heftig vond ik dat. Ik was zo blij dat hij weer thuis was. Vandaag was ik ook weer blij, omdat we hem mochten ophalen van zijn weekje met school naar Krakau, Polen. Met de bus, lange reis heen en terug. Nu is hij veilig weer thuis, veilig weer thuis, veilig weer thuis.... krijg het niet uit mijn hoofd."

Een mama

Garage Zander aangesloten bij Stichting Vakgarages

Foto: aangeleverd

HEILOO – Drie generaties lang hebben opa Jaap, vader Nico en zoon Rob Zander gedurende 85 jaar het wagenpark van menig Heilooër in onderhoud gehad. Inmiddels is het bedrijf verhuisd van de Kennemerstraatweg naar een zeer duurzaam pand aan de Nijverheidsweg.

Per 1 juli 2018 vond de volgende verandering plaats. Garage Zander sloot zich aan bij Stichting Vakgarages. Ongeveer 300 garages in Nederland zijn hierbij aangesloten. Dit biedt voor de klant vele voordelen.

Sterke punten van vakgarages zijn onder meer:

Altijd een persoonlijke benadering, vooraf een exacte prijsopgave, uitsluitend gebruik van kwaliteitsonderdelen, lid van de BOVAG, vakmensen die werken aan uw auto, langere garanties op occasions en reparaties.

Vakgarages delen kennis met elkaar, zodat zij u de allerbeste service kunnen bieden!

Tevens kan er voor € 49,95 per jaar een pechhulp/service afgesloten worden door klanten van Vakgarage Zander.

Meer informatie vindt u op de website van Vakgarage Zander: www.vakgaragezander.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

In memoriam Willem Gomes 1936-2018

Geschrokken vernamen wij het bericht van het overlijden van Willem Gomes, jarenlang gemeenteraadslid in Heiloo voor de NCPN. Het bestuur van de Vrienden van Het Baafje heeft hem leren kennen in zijn steun voor het behoud van Het Baafje. Willem Gomes was een overtuigd voorstander van het behoud van voorzieningen in Heiloo, die het dorp prettig en voor iedereen leefbaar maken en wat het dorp in zijn ogen verdient.

Wij herinneren ons de vele raadsvergaderingen waarin het behoud van Het Baafje aan de orde was en waarin hij onvervaard en overtuigd de kant van onze actieclub koos.

Het dagblad Trouw wijdde op 1 mei 2016 een mooi stuk aan Willem Gomes.

Zijn karakteristieke verschijning – altijd op de fiets – zal door ons en velen gemist worden.

Bestuur Vrienden van Het Baafje

Elfde Bokkentocht uitgebreid met nieuwe locatie

HEILOO - Alle bekende horecagelegenheden zijn zaterdag en zondag 20 en 21 oktober uiteraard weer van de partij om de fietsende menigte van veel verschillende overheerlijke bockbieren te voorzien. Een aantal locaties zijn van naam en/of eigenaar veranderd, maar blijven gewoon op de lijst staan. Nieuw is een locatie op Landgoed Willibrordus: Keuken met Karakter.

Er worden met ingang van de komende herfsteditie een paar wijzigingen doorgevoerd. De winactie komt te vervallen, het presentje krijg je direct bij aanschaf van de stempelkaart en TaxiBlauw rijdt alleen bij slecht weer. Per keer blijft de organisatie een goed doel steunen en wordt er naast de euro voor de taxi per verkochte stempelkaart € 0,50 gedoneerd. Omdat de opbrengst in de lente-editie laag was, blijft 'Let Sunn Shine' deze keer de begunstigde. Met de stempelkaart krijg je bij je eerst bestelde bier overal weer een smakelijk hapje!

Op de stempelkaart die je bij elk café kunt kopen (zie voor het overzicht de advertentie elders in deze krant) staan alle deelnemers vermeld, evenals de adressen en bockbieren die er getapt worden. Maar liefst 36 in totaal, dus er is voldoende keuze! Zaterdag van 14.00 uur tot sluitingstijd en zondag van 14.00 tot 19.00 uur. Heel veel plezier weer allemaal!

Muziekoriëntatie en kinderdansen bij Muziek- en Dansschool Heiloo

Foto: aangeleverd

Muziekoriëntatie (groep 3 t/m 5) van 15:45 – 16:30

Op dinsdag 2 oktober start de cursus Muziekoriëntatie, een speelse voorbereiding op instrumentale lessen voor kinderen van groep 3 t/m 5. In 10 lessen gaan we op ontdekkingstocht naar verschillende muziekinstrumenten. Er wordt ook gezongen en op speelde wijze kennis gemaakt met muzikale basisbegrippen als tempo, dynamiek en ritme. De kinderen mogen zich na de cursus inschrijven voor een proeflessen op twee verschillende muziekinstrumenten of zang. Komen jullie ook?

[ foto ]

Kinderdansen

Op woensdag 3 oktober starten de kinderdanslessen

Kleuterdans (4-6 jaar) van 14:45 tot 15:25

Dans je thuis de kamer rond als een prinses of stamp je als een olifant? Dan is deze les echt iets voor jou! Op speelse wijze wordt gewerkt aan het ontwikkelen van het lichaam, samenwerken, soepel bewegen en het aanleren van dansjes.

Kinderdans (7-9 jaar) van 15:30 tot 16:15

Dansplezier en creativiteit staan in deze lessen voorop. Op een vrolijke manier worden allerlei dansstijlen en danstechnieken aangeleerd. Er wordt gewerkt aan lichaamsbewustzijn, het aanleren van dansjes en improviseren.

Young Colours (vanaf 10 jaar) van 16:30 tot 17:30

Deze dynamische les is voor jonge dansers die zich breed interesseren voor dans. In deze les wordt er gewerkt aan dansen op ritme, melodie en het maken van dansjes op swingende en sierlijke (wereld)muziek.

Je kunt je inschrijven via de inschrijfpagina op www.muziekendansschoolheiloo.nl of stuur ons een mailtje, info@muziekendansschoolheiloo.nl, dan nemen we contact met je op.

Latijn leren lezen

HEILOO - Het grote Latijnse avontuur in Heiloo begint weer. Op dinsdag 25 september start om 13.00 in het Trefpunt een nieuwe groep beginners. De cursus is ideaal voor ouders met kinderen op het gymnasium en voor iedereen die altijd al Latijn heeft willen leren. Dat kan door de methode 'Latijn leren lezen' die leert hoe taal 'werkt', waardoor het verschil met onze taal begrijpelijk wordt en Latijn niet langer een vreemde taal is. Dat maakt het leren makkelijker. Inschrijven via www.latijnlezen.nl of via de docent René van Royen, tel.: 06-10810838.

Coen Doen gaat met pensioen

Foto: Jos Kraakman

HEILOO - Zaterdag 29 september sluit Coen Doen de deuren. Wij, Coen en Ria, gaan met pensioen, en er is geen opvolging. Na ruim 30 jaar kunnen wij zeggen dat het een mooie tijd was in Heiloo, en we denken er dan ook met veel plezier aan terug. Wij willen dan ook al onze klanten bedanken voor alle aankopen in onze winkel. Praatje, boutje, moertje, sleutels, sloten of zonwering, het maakte niet uit, wij hebben altijd geprobeerd u te helpen en problemen op te lossen. Na 1 oktober is Coen nog telefonisch bereikbaar op 06-12314026 voor eventuele klusjes . Wij hopen op nog heel veel mooie jaren en wensen u dit ook toe.

Coen en Ria

Angst voor geluidsoverlast onder buurtbewoners blijft

Veel belangstelling voor de plannen rond het Brunogebouw. Foto: Yvonne van Stiphout

HEILOO – Woensdagavond 19 september vond in het Brunogebouw, het voormalige BukBuk, een informatieavond plaats voor buurtbewoners en belangstellenden. Tijdens de bijeenkomst werden zij geïnformeerd over de plannen die Stichting Trefpunt Heiloo als exploitant heeft met het gebouw.

De meeste mensen kennen het gebouw nog als poppodium. In de tijd van het poppodium was de overlast in de buurt groot. Jongeren die zich rond het gebouw op straat ophielden of muziek die in de omgeving duidelijk te horen was.

Sinds de sluiting, eind 2015, wordt de grote zaal (deze valt ook onder de exploitatie van Stichting Trefpunt Heiloo) alleen nog gebruikt door Caecilia, een djembéclub en sinds kort een Bijbelgenootschap. Verder staat het gebouw zeker niet leeg. Het wordt verhuurd aan onder meer het Falkland Toneel en Stichting Jeugdtheater Heiloo.

Omdat de jongeren in Heiloo graag een plek voor zichzelf hebben heeft Jongerenwerk Heiloo het plan opgevat om in het Brunogebouw een soort 'huiskamer' te gaan creëren. Een ruimte waar de jongeren in de leeftijd van 10 tot 24 jaar iedere woensdagmiddag en -avond en de vrijdagavond lekker kunnen chillen en met elkaar kunnen zijn. Jongerenwerkster Ester Schotten: "Wij willen een huiskamergevoel creëren waar de jongeren lekker op de bank kunnen chillen. De bank van je vader en moeder, maar dan zonder dat die aanwezig zijn."

Samen met jongerenwerker Maarten van der Molen gaat Ester vaak de straat op om jongeren te bezoeken en met ze te praten. Maar om diepgang te krijgen in de gesprekken kun je niet op straat blijven maar moet je de jongeren naar binnen halen. "Diepgang opbouwen, en daarom is een plek binnen heel belangrijk. Ook moet het een broedplaats voor ideeën worden," aldus Ester.

De verbouwing gaat binnenkort van start. Men begint in eerste instantie met klussen. Het zwart moet van de muren, frisse kleuren gaan erop. De bar wordt gesloopt en er komt een soort keukenblok in de ruimte. Dat zal het begin zijn, want de grote verbouwing is duur en zal op langere termijn plaatsvinden.

Dat de buurtbewoners angstig zijn dat ze wederom last krijgen van overlast begrijpt de beheerder van het Brunogebouw, Bas Ditmars. Maar het is zeker niet de bedoeling om de overlast van vroeger weer te laten terugkeren. "Wat vroeger gebeurd is kan niet meer worden teruggedraaid, maar wij gaan er zeker alles aan doen om de overlast tegen te gaan. Alle deuren zullen gesloten moeten blijven, er wordt in de huiskamer geen alcohol geschonken en er wordt alleen verhuurd aan maatschappelijke organisaties en verenigingen. Het kan voorkomen dat bijvoorbeeld een eindfeest van groep 8 wordt gehouden in het gebouw, maar dat is beter dan in een achtertuin, wat ook overlast geeft," aldus Bas van Ditmars.

Op de vraag of er ook begeleiding zal zijn door de jongerenwerkers en de beheerder bij het 'uitgaan' van het Brunogebouw antwoordde Bas Ditmars kort maar krachtig: "Ja." Ester vult aan: "Wij zullen de jongeren er zeker op wijzen niet rond het gebouw of in de buurt te blijven hangen. Ook zullen wij ze vertellen waar ze dan beter naartoe kunnen gaan om nog even bij elkaar te gaan zitten."

Dit alles kon de buurtbewoners niet overtuigen dat er geen overlast meer zal plaatsvinden. Er is bij menigeen echter wel begrip voor dat de jeugd ergens een plek moet hebben. Zowel Ester als Bas zijn ervan overtuigd dat de jongeren best begrijpen dat zij hun eigen glazen ingooien als zij te veel overlast bezorgen, want dan zal wederom de plaats verdwijnen waar ze kunnen samenkomen en chillen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Arie Nes wordt weer kampioen palingroken van Heiloo

V.l.n.r. Marcel Zonneveld, Jos Buijs en Arie Nes. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is Arie Nes wederom gelukt om, net als in 2017, de eerste plaats te behalen bij het kampioenschap palingroken in Sportcafé het Vennewater.

Maar liefst 12 rokers hadden zich opgegeven voor dit jaarlijkse evenement, dat zich in een grote belangstelling mocht verheugen en zelfs toeschouwers uit Limburg wist te trekken. Onder ideale omstandigheden werd er om 13.00 uur gestart met de deelnemers, vooral uit Heiloo en Limmen. Sterke deelnemers uit Limmen als Gerrit Tuin, Jan Schepers en Bertus Kes moesten toch het onderspit delven tegen de Heilooërs. Naast de drie winnaars waren ook Hans van Willigen, Ruud Nanne, J.P. Bakker en Edwin Smit geduchte tegenstanders.

Ook Pol van Diepen wist het drietal niet te verslaan. Arie Nes, Marcel Zonneveld en Jos Buijs gingen er dit jaar met de eer vandoor.

Het kan iedereen overkomen...

HEILOO - De Hersenstichting houdt een lezing over hersenletsel en de gevolgen daarvan in het dagelijks leven. De lezing is georganiseerd door de commissie Kunst, cultuur en maatschappij van de Vrouwen van Nu.

Na de pauze vertelt prof. dr. Eric Reits (AMC) over het verloop en de gevolgen van de ziekte van Huntington en het wereldwijde onderzoek naar de oorzaak en de genezing daarvan. Prof. dr. Eric Reits is een autoriteit op het gebied van Huntington. Hij is medisch bioloog en staflid van het AMC, promoveerde in 2001 cum laude als onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut en heeft daarna zijn onderzoeksgroep opgebouwd. Als hoogleraar richt hij zich op het zoeken naar aangrijpingspunten voor een therapie voor de ziekte van Huntington, een ongeneeslijke erfelijke aandoening die delen van de hersenen aantast. Gemiddeld overlijdt een patiënt na achttien jaar.

De lezing is donderdag 27 september om 14.00 uur in De Trog, op het terrein van de Willibrordusstichting, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Kosten € 10. Inlichtingen en opgave: kunstcultmaatsch.vrouwenvannu@gmail.com of telefonisch via 06-17252595.

Leger des Heils zoekt collectanten in Heiloo

HEILOO - Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Heiloo voor de jaarlijkse collecteweek van 26 november tot en met 1 december. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels, en de soepbus.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Onder de noemer 'Je bent niet alleen' organiseert het Leger des Heils daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 26 november tot en met 1 december. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen.

Meld je aan via www.legerdesheils.nl/collecte

Gerenoveerd gebouw Willibrordschool en Kits Oonlie feestelijk geopend

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Maandagmiddag vond, na een intensieve renovatie, de feestelijke opening plaats van het gerenoveerde gebouw waarin de Willibrordschool en Kits Oonlie zijn gevestigd. Tegelijkertijd werd ook bekendgemaakt welke naam het gebouw zal dragen.

De afgelopen maanden konden de leerlingen van de Willibrordschool namen insturen voor het gebouw waarin hun school en Kits Oonlie zijn gevestigd. Uit de vele inzendingen is er een gekozen en deze is maandag onthuld. De jarige Olivier, hij werd maandag zes jaar, mocht het pakje met daarin de vlag met de naam uitpakken. Daarna hielden directeur van de Willibrordschool Anita Kraakman en Petra van Zelst van Kinderopvang Kits Oonlie de vlag met daarop de naam van het gebouw omhoog. Het gebouw gaat 'Kindcentrum Het Bos' heten. Anita Kraakman: "Wij hebben deze naam gekozen omdat hij zeer toepasselijk is. 'Het Bos' staat voor het groen in Heiloo. Een bos heeft veel bomen en een school veel kinderen. Niet alle bomen zijn gelijk maar ook alle kinderen zijn anders." Anita benadrukt wel dat de school gewoon de Willibrordschool blijft heten en dat de naam 'Kindcentrum Het Bos' alleen de naam van het gebouw is. "Een gebouw waar de Willibrordschool en Kits Oonlie samen, voor de kinderen, onder één dak zitten. En samen zijn we trots op alles wat we voor de kinderen kunnen betekenen," aldus Anita Kraakman.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Foto: STiP Fotografie

Meer Bewegen voor Ouderen

EGMOND AAN DEN HOEF - 'Meer Bewegen voor Ouderen' (MBvO) gymnastiek, doet u mee? In Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef is er op maandagochtend Meer Bewegen voor Ouderen. Iedereen kan meedoen en na de les wordt er altijd gezellig een kopje koffie gedronken.

Het idee is om samen onder deskundige leiding verantwoord in beweging te blijven. Het is speciaal voor 65+'ers en gericht op beweeglijkheid, zelfstandigheid, ontspanning, coördinatie, uithoudingsvermogen en natuurlijk: plezier! Deelnemers bepalen zelf het tempo en tot hoever zij willen gaan. Heeft u interesse? Dan kunt u uiteraard altijd een gratis proefles bijwonen. U bent welkom in Dorpshuis Hanswijk, Hanswijk 1 in Egmond aan den Hoef. De lessen MBvO-gymnastiek zijn van 10.00 tot en met 11.00 uur en de lessen lopen door tot en met 17 december. De kosten voor 15 lessen bedragen € 90.

Natuurwandeling Heiloo Noorderneg

Parnassia. Foto: Paul ten Have

HEILOO - Zondag 30 september is er een extra IVN-natuurwandeling in het recreatiegebied Noorderneg, aan de westkant van Heiloo. Het is een ruim opgezet en gevarieerd ingericht gebied, met open grasvelden tot dichtbegroeide bosjes. Van de langdurige droogte heeft dit gebied zo te zien weinig last gehad en in de vroege herfst zijn er al bessen en andere zaden te zien. Dat is dan weer prettig voor spreeuwen, merels en andere bosvogels, terwijl meeuwen en eenden hun plek zoeken op de plassen. Vroeger was het gebied deel van een woeste strandvlakte. Later werd het ingericht als recreatiegebied. Maar natuurlijke processen bepalen uiteindelijk hoe het er in detail uitziet, zoals in het kleine, natte veengebiedje aan de zuidwestkant. De wandeling begint om 10.00 uur op de parkeerplaats bij zwembad Het Baafje aan De Omloop in Heiloo en duurt ongeveer twee uur. Aangelijnde honden mogen mee. Stevig schoeisel wordt aanbevolen vanwege hobbelige gedeeltes en warme en winddichte kleding komt vast ook van pas. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar hanneke@ivnnkl.nl of bellen: 072-5337601; kijk ook eens op www.ivn.nl/nkl/.

Training 'Persoonsgegevens en privacybeleid voor vrijwilligersorganisaties'

HEILOO - Het Vrijwilligers Informatie Punt verzorgt, in samenwerking met de Vrijwilligersacademie BUCH, op dinsdag 9 oktober van 19.30 tot 22.00 uur de kosteloze training 'Persoonsgegevens en privacybeleid voor vrijwilligersorganisaties'.

De locatie van de training is het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. Sinds mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die van persoonsgegevens gebruikmaken. In de training worden vrijwilligersorganisaties op weg geholpen met het opstellen van privacybeleid, het bewaren van persoonsgegevens en het informeren van vrijwilligers over hoe om te gaan met gegevens.

Op donderdag 18 oktober (van 19.30 tot 22.00 uur) wordt dezelfde training aangeboden bij Welzijn Castricum in Geesterhage, Geesterduinweg 5 in Castricum.

Opgeven en meer informatie via: www.vrijwilligersacademiebuch.nl of neem contact op met Sigrid Wijsman van het Vrijwilligers Informatie Punt: 06-48500912.

Stiltewandeling in Egmondse duinen

EGMOND AAN DEN HOEF - Sinds 2012 worden maandelijks stiltewandelingen in de Egmondse duinen georganiseerd. Deze wandelingen kunnen je een diepe verbinding geven met jezelf en daardoor verbinding met alles om je heen. Wandelaars worden uitgenodigd om met hun aandacht in het hier en nu te zijn en om te waarnemen zonder oordelen.

De data voor de komende stiltewandelingen zijn: 30 september, 21 oktober, 18 november, 9 december en 30 december.

Locatie: Nachtegalenpad te Egmond aan den Hoef bij PWN informatiebord. Tijdstip van vertrek: 7.30 uur. Zorg voor stevige stappers en goede bescherming tegen weer en wind. De wandeling duurt 1 uur en 15 minuten en er wordt gelopen in een heel rustig tempo. Deelname is kosteloos, op eigen risico en voor eigen verantwoordelijkheid, zorg dus goed voor jezelf. Aanmelding is niet verplicht.

Meer beleving in vernieuwde showroom Willem Taats Houten Vloeren

Foto: limmenrob

LIMMEN - Groot assortiment
Na een ingrijpende verbouwing de eerste weken van 2018 ziet de showroom er geweldig uit. Meer merken, dus meer keuze én een beter overzicht zodat de klant een beter idee krijgt over de uitstraling en sfeer van verschillende houten vloeren. Willem Taats levert vloeren volgens de laatste trends en van gerenommeerde merken.

Professioneel
Kiest u voor kwaliteit en vakmanschap, dan kiest u voor Willem Taats Vloeren. Zijn jarenlange ervaring bij verschillende woninginrichters en uiteindelijk bij Ten Dam Parket maken hem tot dé Houten Vloeren Specialist in de regio. Uiteraard verkoopt Willem Taats als alternatief ook pvc en laminaat met een 'houtprint'. Om aan de vraag te kunnen voldoen werkt Willem Taats samen met 4 parketteurs, allen Bona-gecertificeerde vakmensen.

Vertrouwd
De showroom straalt rust en ruimte uit, een inspirerende plek om de juiste keuze te maken voor uw nieuwe houten vloer. Willem Taats neemt alle tijd voor zijn klant en geeft eerlijk en vrijblijvend advies over prijs en kwaliteitsverhouding en uitleg over de uitgebreide dienstverlening.

Willem Taats Vloeren is CBW-erkend.

Onderhoud
Naast parket, laminaat en pvc vloeren, levert Willem Taats randafwerking en onderhoudsmiddelen en verzorgen zij de reparatie en renovatie van bestaande parketvloeren.

Overweegt u de aanschaf van een nieuwe vloer, bezoek dan de showroom van Willem Taats Vloeren aan de Rijksweg 60 in Limmen.

Formido wordt Meelgro Service Bouwmarkt

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Per 1 oktober ondergaat Formido Limmen een naamswijziging. Wij gaan verder onder de naam Meelgro Service Bouwmarkt.

Deze verandering is noodgedwongen ontstaan doordat Maxeda (de moedermaatschappij) onverwachts heeft besloten om de formule Formido niet langer voort te zetten. Deze verandering heeft ertoe geleid dat wij nu ons eigen concept met, vooral, onze eigen visie veel meer naar buiten kunnen uitdragen.

Onze naamsverandering betekent echter niet dat er een verandering zal ontstaan in ons assortiment en onze serviceverlening. Onze service blijft ongewijzigd en wat betreft ons assortiment, is het streven om deze nog meer te finetunen naar de vraag van deze regio.

Ons team van Meelgro Service Bouwmarkt & Meelgro Bouw staat ook per 1 oktober gewoon weer ouderwets voor u klaar.

Bloembollen, plant ze nu en geniet in het voorjaar van een pracht aan bloemen!

Als je in de lente wilt genieten van de bloeiende bollen moet je er op tijd bij zijn. De herfst is namelijk hét moment om (voorjaarsbloeiende) bollen te planten, zoals tulpen, narcissen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. In het voorjaar kun je zomerbloeiende bollen gaan planten. Als je het goed aanpakt kun je zo maandenlang genieten van bloembollen in je tuin.

Soorten bloembollen
Kleur in de tuin zorgt voor een tevreden glimlach. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar maakt alles ook meteen een stuk gezelliger. Er zijn bollen in allerlei soorten en maten. De belangrijkste verdeling die we kunnen maken is dat er voorjaarsbollen en zomerbollen zijn:
Voorjaarsbloeiende bollen: narcissen, tulpen, blauwe druifjes, sneeuwklokjes en krokussen. Worden in het najaar geplant, het liefst vóór de eerste vorst.
Zomerbloeiende bollen (ook wel knollen genoemd): dahlia's, anemonen, calla's, gladiolen en begonia's. Worden in het voorjaar geplant, het liefst na de laatste nachtvorst.

Wanneer bloembollen planten?
Voorjaarsbloeiende bollen kun je het beste planten vanaf september tot december, het liefst voor de eerste nachtvorst. Zomerbloeiende bollen kun je het beste vanaf het voorjaar planten, zodra de kans op nachtvorst voorbij is tot en met eind mei.

Waar bloembollen planten?
Bollen kun je op verschillende manieren planten: verspreid in een border, in groepjes bij elkaar, tussen het gazon of op het terras in bloempotten. Of ga creatief aan de slag en maak mooie bolpatronen.

Hoe bloembollen planten?
1. Maak de aarde eerst goed los en vermeng deze met potgrond.
2. Maak voor grotere bollen een gat, ongeveer tweemaal zo diep als de bol hoog is of gebruik een speciale bollenplanter. Voor kleinere bollen kun je een gleuf maken in de aarde waar je ze in legt.
3. Leg de bol of meerdere bollen erin en maak het gat weer dicht met aarde.
4. Geef de bollen na het planten water, zodat ze goed gaan groeien.
5. Wanneer de bollen gaan bloeien kun je heerlijk genieten.

Bij Nuyens Tuin & Groen Shop vindt u een prachtig assortiment bloembollen en aanverwante artikelen.

Kijken naar kleur in De Kapberg

Een kunstobject van Vivian Rozenbeek. Foto: Robert Versluys

EGMOND AAN DEN HOEF - Je mag in de galerie overal gaan zitten. Er is per slot van rekening weer veel moois te zien en daar moet je de tijd voor nemen. Kleur vooral. Maar ga niet zitten in de stoel van Rob Sleutelberg. Daar moet je naar kijken! Hij ontwierp al stoelen in zijn studententijd en nu hij is gestopt als huisarts, maakt hij thuis met veel lijmtangen niet alleen stoelen in multiplex, maar ook tafeltjes met epoxy en glasvezeldoek en spannende lampjes.

Nuray Atas woont en werkt in Nederland en exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. We zien van haar grote schilderijen. Het zijn abstracte doeken, meestal in nogal donkere kleuren met felle accenten. De schilderijen zijn met acrylverf op een ruwe ondergrond geschilderd. De thema`s zijn divers en geïnspireerd door theater, muziek, natuur, (oer)landschap, licht en water. Ze volgde haar opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam.

Marianne Roodenburg heeft gestudeerd aan de Willem de Kooning Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam. Haar werk is altijd verbonden met ruimte en kleur. Binnen deze context onderzoekt zij de mogelijkheden van kleur als ruimtelijk element. Kleuren reageren op elkaar en veranderen visueel bij verschillend licht. Als kunstenaar onderzoekt zij in haar werk kleurverhoudingen en de ruimte die kleuren visueel innemen. De theorie van Jan Purkinje over kleur en veranderend licht is daarbij een uitgangspunt.

Marli Turion stelt de mens centraal en meer precies: de vrouw. Ze maakt voorstellingen van anderen maar evengoed zijn ze te beschouwen als zelfbeelden, gespiegelde zelfportretten. Ze toont vrouwen uit verschillende culturen en tijden. Op dit moment is de dans een terugkerend thema: de fragiele grens tussen drama en het pathetische, dreiging en poëzie, tussen dansen en vallen. De onderwerpen komen uit een uitgebreid archief van krantenknipsels, tekeningen, reproducties, eigen foto's en het internet.

Het werk van Vivian Rozenbeek was eerder te zien bij De Kapberg. Ze werkt met verpakkingsmateriaal voor deze expositie. We zien met name kiwibakjes die zijn getransformeerd en die bestaan uit papierpulp die met garens zijn bewerkt en enkele met gemengde technieken. Losse getransformeerde kiwibakjes worden gecombineerd tot een wandobject. Er zijn ook enkele vrijstaande objecten. Vivian is al meer dan 40 jaar beeldend actief. Zij is begonnen met textiele vormen en later alleen met papier. Haar werk is abstract en de papierobjecten waren o.a. te zien op de Papier Biennale in Rijswijk.

De tentoonstelling is te zien van 28 september tot en met 4 november op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 30 september om 15.00 uur.

Walk-in concerten Akersloot op zondagmiddag 4 november

The Visitors tijdens een eerder Walk-in concert. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Ze komen er weer aan, de Walk-in concerten in Akersloot. Dit jaar vindt de 7e editie plaats. Voor de mensen die nog niet weten wat het inhoudt: tijdens de Walk-in concerten brengen enthousiaste muzikanten hun muziek ten gehore in huiskamers, schuren, garages en woonkeukens. De muziek varieert van easy listening, jazz, pop, americana, rock tot Nederlandstalig. Er hebben zich inmiddels 13 acts aangemeld.

Verspreid over het hele dorp kunt u heerlijk komen luisteren naar een grote diversiteit aan muziek. De optredens zijn op zondagmiddag 4 november en beginnen stipt op elk half uur. Er wordt gestart om 13.30 uur en de laatste set begint om 16.30 uur. De duur van elke set is een half uur, zodat iedereen voldoende tijd heeft zich naar de volgende locatie te begeven.

De muziekmiddag wordt traditiegetrouw afgesloten in de Storey Club aan het Wilhelminaplein, waar onder anderen de muzikanten zich na afloop verzamelen voor nog meer muziek en gezellig napraten. Iedereen is ook hier van harte welkom!

Boswaid maakt jutterskunst van zwerfafval Terug naar de kust-expositie in voormalig postkantoor

Leerlingen van De Boswaid jutten op het strand. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Egmond. Opgroeien aan de kust, vlakbij het strand, de zee en de duinen. "Heel gewoon voor Egmondse kinderen. Maar hoe hou je het mooie ook mooi? En hoeveel weet je eigenlijk over de zee, de dieren die in en aan zee leven, over alles wat aanspoelt op het strand? En de gevolgen van de plastic soep?"

Dat vroeg Marianne Houthuijse aan de groep 6-leerlingen van basisschool De Boswaid uit Egmond aan den Hoef. De Boswaid-leerlingen gingen vrijdag 21 september 'Ik wil terug naar de kust' om dat te ontdekken, om te jutten en met al die gevonden spulletjes vervolgens creatief aan de slag te gaan. In het tot Juttersoord omgetoverde, voormalige postkantoor in Egmond aan Zee hebben de leerlingen van 'niets' iets heel moois gemaakt. "De 12 scholen die net als De Boswaid de komende weken deelnemen aan ons lesprogramma, maken een stukje van een heel groot gezamenlijk kunstwerk. Inderdaad van zwerfafval."

De Boswaid-leerlingen zijn op deze zeer onstuimige vrijdag ontvangen door Marianne Houthuijse en Berry Holtslag van atelier & winkel Gejut in de Ankerstraat. "Bewustwording op een creatieve manier en een beetje magie meegeven. Dat is ons doel,'' vertelt Houthuijse. De kinderen hangen aan de lippen van Berry, als hij vertelt over strandvonder Henk Snip uit Groet, die een juttersboetje heeft ingericht in het postkantoor, over hoe het jutten vroeger ging en hoe het er nu aan toegaat. "We laten ze zien hoe ze van 'niets' iets kunnen maken en proberen ze mee te geven dat ze altijd opnieuw kunnen beginnen. Ook als het soms een beetje tegenzit."

'Vet zielig'
"Die meneer liet tanden zien van de grootste haai ter wereld," zegt Bob enthousiast. "En hij vertelde over wat er allemaal aanspoelt. Ook roggen- en haaieneieren,'' vult klasgenootje Bjarne aan. Jaeden, Floor en Kate zijn onder de indruk van de verhalen, de foto's en filmpjes die ze hebben gezien. "Er was een schildpad die vastzat in een sixpackverpakking. Die schildpad was helemaal vergroeid. Hij had heel veel pijn.'' Ook de meeuwen die na hun overlijden een buik vol plastic hebben, kunnen rekenen op sympathie: "Er zaten allemaal rietjes en dopjes in. Vet zielig. We moeten echt beter plastic opruimen."

Kunstwerk uit 12 delen & Expositiefeest
Na een spannende uitleg, gaan de leerlingen ondanks de stormachtige westenwind en gewapend met een tas van textiel, toch zelf het strand op om te jutten. "We vonden echt van alles. Van netten en plastic flessen tot bierblikjes en zelfs een spuit. In het Juttersoord kregen we een paneel van een meter bij een meter en mochten we ons eigen kunstwerk van zwerfafval maken. We hebben gewerkt met lijmpistolen, boormachines en hamers. Wij hebben een zeehond gemaakt. Echt cool.'' Daarnaast maakten de leerlingen een deel van een nog veel groter kunstwerk. "Aan het project 'Ik wil terug naar de kust' doen naast De Boswaid nog 11 scholen uit de gemeente Bergen mee. Die twaalf delen vormen samen iets heel groots,'' licht Houthuijse toe. "Wat het wordt? Dat verklappen we nog niet. Vrijdag 2 november is de feestelijke onthulling. Natuurlijk zijn alle deelnemende basisschoolleerlingen hiervoor uitgenodigd. We gaan er echt een feest van maken. En we maken bekend wie de Gouden Kaak wint: de prijs voor de mooiste en origineelste eigen inzending.'' Na 2 november zijn alle kunstwerken een week lang te bewonderen voor publiek in het voormalige postkantoor aan de Voorstraat in Egmond aan Zee.

Inloopdagen
Op zaterdagen kunnen omwonenden en belangstellenden tussen 10.00 en 12.00 uur een kijkje nemen in het Juttersoord in het postkantoor. "We merken nu al dat veel Egmonders en voorbijgangers nieuwsgierig zijn naar wat hier gebeurt. Ook het oude juttersboetje, het kamertje waarin je teruggaat in de tijd, spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. We willen ook in gesprek met de Zorgcirkel, zodat de bewoners van het verzorgingshuis Prins Hendrik en het Karveel op een rustig moment ook een bezoek kunnen brengen aan het Juttersoord en het boetje,'' besluit een enthousiaste Houthuijse.

Herfstvakantie VakantieFUN

Foto: aangeleverd

REGIO - De gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Uitgeest, Langedijk en Heerhugowaard organiseren samen met Stichting Sport-Z het vakantieprogramma VakantieFUN. Het programma vindt deze herfstvakantie plaats op woensdag 24 oktober, en is speciaal gericht op kinderen van 10 t/m 12 jaar met een zorgindicatie in het GGZ-spectrum (autisme, ADHD, etc.). Het programma, dat plaatsvindt in sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar, bestaat al in de zomervakantie, maar zal nu als pilot ook plaatsvinden in de herfstvakantie. Kinderen kunnen door hun ouders/verzorgers aangemeld worden via www.sport-z.org/vakantiefun.

"Bij deze pilot hebben wij een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Door de leeftijdsgroep nader te specificeren kunnen wij het programma zo inrichten dat het voor de héle groep een belevenisvolle dag vol nieuwe en positieve ervaringen wordt," aldus de organisatie. Gezien de specifieke behoefte van de deelnemers wordt er gedurende de dag vooral gelet op structuur, duidelijkheid en bekendheid. Vandaar dat er wordt gewerkt met kleine groepen en een centrale projectleider. De begeleiders van Sport-Z beschikken over de juiste kennis en kunde om de groep te begeleiden.

Programma
De deelnemers worden om 09.30 uur verwacht en starten vanaf 10.00 uur met een uitdagend en actief ochtendprogramma. Na de gezamenlijke lunch hebben de kinderen de mogelijkheid om een eigen activiteit te verrichten en in de middag wordt er een spektakel in de sporthal van De Meent georganiseerd. Vanaf 15.30 uur kunnen de kinderen worden opgehaald en bestaat er de mogelijkheid voor de ouders om een half uurtje mee te doen aan een activiteit. Om 16.00 uur is het programma afgelopen. Voor deze dag is er een chillzone/creatieve ruimte ingericht voor kinderen die dit nodig hebben.

Inschrijven
Deelname aan VakantieFUN is kosteloos. Aanmelden kan tot en met 10 oktober. Voor dit programma is er plek voor 30 deelnemers. Ouders van kinderen die binnen de specifieke doelgroep vallen en die in een van de desbetreffende gemeenten wonen, kunnen hun kind voor VakantieFUN aanmelden via www.sport-z.org/vakantiefun. Meer informatie kunt u opvragen bij Hester Zwart, via h.zwart@sport-z.org of 06-52493264.

Klaverjassen en keezen in Akersloot

AKERSLOOT - Zaterdag 29 september is de eerste klaverjas- en keezdrive van dit seizoen in Café De Vriendschap in Akersloot. De aanvang van de keezdrive is 19.30 uur. Men kan zich telefonisch opgeven via 0251-312866 of via info@vriendschapakersloot.nl. Naast de keezdrive is er deze avond ook de laatste klaverjasdrive van dit seizoen. De aanvang van deze drive is 20.00 uur. Ook voor de klaverjasdrive kan men zich telefonisch opgeven via bovenstaand telefoonnummer. In De Vriendschap staat deze avond een mooi prijzentafel gereed voor de winnaars. En mocht je met het kaarten of keezen geen geluk hebben, dan kan je je geluk bij de superloterij proberen. Er zijn schitterende prijzen te winnen, zoals smoothie-apparatuur, weerstations, pannensets, fruitmanden, paling, besteksets, koffers en levensmiddelen.

Seizoensluiting Gemaal 1879 Akersloot

In het gemaal worden beelden van Wilma Hoebee en Carin Blokker tentoongesteld. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - De zomer is ten einde, reden dat het Gemaal 1879 stopt met z'n zondagexposities. Zondag is de laatste kans om deze te bezoeken. Wilma Hoebee en Carin Blokker exposeren er beelden en Stella Burggraaf schilderijen. Het gaat er zowel bij de beelden als de schilderijen om de natuur in beeld te brengen. De beelden laten een veelheid aan dieren zien, de schilderijen hebben het landschap als uitgangspunt. Het totaal is een lust voor het oog.

Het gemaal, een provinciaal monument, is gelegen aan het Noord-Hollandpad, een wandelpad vanaf de kop van Noord-Holland naar Het Gooi. Het gemaal zal van tijd tot tijd in werking worden gesteld. Na de sluiting van aanstaande zondag blijft het gemaal te bezichtigen voor groepen, zie daarvoor de website www.gemaal1879.nl.

Op de bovenverdieping van het gemaal hangt een foto-expositie, die de geschiedenis van het Oer-IJ tot onderwerp heeft. De Stichting Oer-IJ organiseert regelmatig fietstochten, o.a. vanuit Akersloot. Deze beginnen dan veelal in het gemaal. Hiervoor kunt u hun website raadplegen: www.oerij.eu.

Pak uw kans om van dit alles kennis te nemen en kom naar het gemaal. Openingstijden 13.30 tot 16.30 uur. U vindt het gemaal aan Fielkerweg 4, Klein Dorregeest, Akersloot.

Rommelmarkt in Wielerbaan Alkmaar

REGIO - Stichting Rommelmarkt Egmond organiseert op zondag 7 oktober de eerste rommelmarkt van dit jaar op de Wielerbaan in Alkmaar. Het wordt weer een oergezellige rommelmarkt. Ruim 240 standhouders bieden tweedehands spullen aan. Het aanbod zal weer gigantisch zijn, u kunt het zo gek niet bedenken of u zult het vinden op de markt, bijvoorbeeld gereedschap, huishoudelijke spullen, dames, -heren- en kinderkleding, speelgoed, boeken, lp's, antiek, brocante, curiosa enz.

De markt is open voor het publiek vanaf 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 2,50 p.p. vanaf 13 jaar en direct bij of naast de accommodatie kunt u gratis parkeren. Wielerbaan Alkmaar, Terborchlaan 200 in Alkmaar. Voor meer informatie: 06-20114461 of www.st-re.nl,

Flashing Heiloo mix U12 begint seizoen met knappe zege

HEILOO - De eerste wedstrijd van het seizoen begon in Heemstede. Voor een groot deel van het team was dit ook gelijk hun eerste wedstrijd. De afgelopen trainingen was iedereen goed voorbereid op wat er bij een wedstrijd komt kijken. Hier door leken de zenuwen mee te vallen.

Toch was de eerste van de acht periodes wel even wennen en aftasten. Die werd verloren met 2-0. Maar toen kwam Flashing pas echt los. Met scores van Thijs, Bjorn en Jens stond Flashing na de tweede periode 2-12 voor. Een belangrijk gat was nu geslagen. Coach Kris had een paar punten die hij graag van de spelers wilde terugzien. Het was goed te zien dat de kinderen dit oppakten en dit steeds beter gingen doen. Zo groeiden de spelers zichtbaar tijdens de wedstrijd. En dat is voor de coach nog belangrijker dan winnen!

Helaas viel Tom, na een veelbelovende start van de wedstrijd, uit in de rust. Na rust werd de voorsprong nog verder uitgebouwd waarbij door coach Kris de nadruk werd gelegd op het verdedigen. Dit leverde een aantal steals op en gemakkelijke scores in de omschakeling van Jens, Thijs, Bjorn en Jip. De wedstrijd eindigde daardoor in 12-37.

Lijkt basketballen jou ook leuk? Kom ook een keer gratis meetrainen!

10x Dam tot Damloop voor Smit & Partners

Foto: Mees Beerkens

HEILOO - Accountant Thijs Smit weet nog goed dat hij in 2009 voor het eerst, met één team, over de finish kwam bij de Dam tot Damloop. "Na de eerste keer met medewerkers en zakelijke relaties de tien Engelse mijl te hebben afgelegd, was het voor mij duidelijk dat het niet alleen gezond is om met sportvrienden hard te lopen, maar juist ook dat sporten verbroedert. Dat vinden wij belangrijk."

Drie teams
Een traditie was in gang gezet en in 2018 stond het bedrijf met maar liefst drie enthousiaste teams aan de start in Amsterdam. Voor de tiende keer werd de sportieve topprestatie neergezet en waren de 30 teamleden te herkennen aan de markante T-shirts in oranje-zwart mét rugnummer 10. Cijfers spelen voor het accountantskantoor natuurlijk een centrale rol, dus heeft Smit & Partners eens uitgerekend hoeveel kilometer er voor de Dam tot Damloop in totaal door hen is afgelegd: ruim 3.105 km. En in die 10 jaar heeft het bedrijf uit Heiloo 193 finishes bij de Dam tot Damloop behaald.

Ook al was het een regenachtige Damloop, na 10 Engelse mijl kwamen alle teamleden in Zaandam trots en voldaan over de finish. Er is een topprestatie geleverd, want Smit & Partners eindigde in de businesscategorie op de 31e positie, van de 2089!

Keep on running
Dat het accountantskantoor sportief is, werd eerder dit jaar ook al duidelijk toen team Smit & Partners voor het goede doel Roparun van Parijs naar Rotterdam rende. De vraag is nu: wat wordt de volgende sportieve uitdaging? Feit blijft: keep on running!

45e schaakseizoen van start bij SV Vredeburg

Yvonne Schol, Sandra Hollander en Marlies Sturk. Foto: aangeleverd

HEILOO - Na een lange zomerpauze hebben de schakers van SV Vredeburg een aanvang gemaakt met een nieuw schaakseizoen. Het 45e in de clubhistorie.

Maar eerst werden de prijswinnaars van afgelopen seizoen in het zonnetje gezet. De nieuwe clubkampioen Bert Hollander werd geflankeerd door Bob Stolp (zilver) en Hidde Ebels (brons). Bij de vrouwen eindigden Sandra Hollander, Yvonne Schol en Marlies Sturk als de nummers een, twee en drie. De indeling voor de eerste ronde was gebaseerd op rating, zodat er veel spannende partijen te zien waren. Nieuweling Luc Janssen – Limburger in Noord-Holland – maakte indruk door de sterke Bob Stolp op remise te houden. De partij tussen Bert Hollander en Ed Stolp eindigde eveneens in remise, net als de partijen tussen Niels Hageman en Hidde Ebels en tussen Robin Rommel en Barry Blekemolen. Met name voor Rommel had er meer in gezeten, maar na een ijzersterke opening liet hij Blekemolen weer opkrabbelen naar een gelijkwaardige stelling. Harold Ebels rekende een verwikkeling in het middenspel dieper door dan Jos Admiraal en won daarmee een stuk en de partij. Indriaas Booij debuteerde verdienstelijk met een zege op Theo Al. De uit Syrië afkomstige Samer Alyares begon zijn Limmer schaakleven met een overwinning op Paul de Ruijter, die zijn rentree maakte bij SV Vredeburg. De partij tussen Sandra Hollander en Tars Wanders was lang en boeiend. Een in het middenspel opgehaalde pion bracht de witspeelster een voordeel dat in het eindspel netjes werd uitgebouwd naar een fraaie zege. Jan Levering speelde een puike partij tegen Dick Aafjes die wellicht iets te veel risico nam met een aanval in het middenspel. Levering verkreeg een stuk tegen twee pionnen en wist dat plusje tot het einde te bestendigen. De manier waarop hij in het eindspel met dame en loper de witte koningstelling belaagde, was van grote klasse. Yvonne Schol behaalde een punt tegen Harry Levering die een beetje te snel speelde en prompt een fout maakte en materiaal verloor. Remi Aafjes was uitstekend op dreef. Met gedurfd spel veroverde hij twee pionnen van Gertjan Hafkamp en schoof vervolgens uitgekiend naar de mataanval. Komende week is de schaakagenda goed gevuld: op dinsdag de traditionele massakamp tegen SV Oppositie – ditmaal in Heiloo – op donderdag de eerste bondswedstrijd van Vredeburg 1 in Bergen en op vrijdag de tweede ronde van de interne competitie.

Rob Radsma beste in de variaties

HEILOO - Zaterdag was het een toernooi waar verrassingen konden worden verwacht. Zes varianten om met drie darts te kijken wie er het best kan mikken én rekenen, want behalve een standaard 501 potje kon de dobbelsteen bepalen of je wellicht 101 met dubbele 1 finish moest gooien of 151 met als openingstreffer de single of dubbele bull. Na de poulefase kwamen de sterkste twee darters van de avond uiteindelijk in de finale; Rein Glas en Rob Radsma mochten strijden voor plek 1 en 2. Dat die 151 met bull in met drie darts uit kon bewees Rob in de derde leg: tweemaal dubbele bull met een triple 17 ertussen met zijn tweede dart. Met nog 5 toernooien te gaan is er natuurlijk nog alles mogelijk voor de Sportwereld Heiloo ranking maar de eerste 9 punten zijn voor Rob Radsma. Rein Glas volgt met 7 punten.

Het volgende toernooi is zaterdag 17 november als er weer wordt gestreden om de Paul Pesser Memorial bokaal.

34ste editie AMAK-Loop in Akersloot

AKERSLOOT - Op zondag 30 september aanstaande vindt de 34ste editie plaats van de AMAK trimloop in Akersloot.

Er is een trimloop over 5, 10 en 15 km, die start bij de handbalkantine aan de Boschweg 3 te Akersloot. De start van alle drie de afstanden is om 11.00 uur. Voor de eerste drie op iedere afstand zijn leuke prijzen te winnen.

De jeugd tot en met 8 jaar loopt de halve mijl (805 meter) en de oudere jeugd (tot en met 13 jaar) loopt de hele mijl (1610 meter). De halve mijl start om 10.00 uur en de hele mijl om ca. 10.15 uur. Deelname voor de jeugd is geheel gratis. De jeugd krijgt na afloop een medaille en maakt kans op prijzen in de verloting.

Inschrijven kan op zondag 30 september vanaf 09.00 uur in de kantine van handbalvereniging Meervogels aan de Boschweg 3 te Akersloot en kost € 5. Voorinschrijving is mogelijk via www.inschrijven.nl en kost € 4. Deelname voor de jeugd is gratis.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.amak.nu.

Toch weer een Verdonk

AKERSLOOT - Wim Verdonk uit Egmond aan den Hoef pakte de welverdiende overwinning in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Op Sportcomplex de Cloppenburgh ontspon zich een mooie strijd tussen Verdonk, die vorige week niet deelnam aan de beruchte wedstrijd met de besmette uitslag, en Stijn Hink (Heiloo), nadat laatstgenoemde in de eerste ronden had af te rekenen met de eveneens uit Heiloo afkomstige Wout Bakker. Jammer was het voor Castricummer Vincent Beentjes die het al in de eerste omloop, na een goede start, voor elkaar kreeg een bijna niet te ontwarren kronkel in zijn ketting te krijgen. Na deze tegenspoed verholpen te hebben, slaagde Beentjes er toch nog in zich door het hele veld van achter naar voren te werken en naar een vijfde plek te rijden. Ogenschijnlijk met de handrem erop rijdend, maar wel Stijn Hink in de gaten houdend, kwam Wim Verdonk met broer Henk junior met zijn glimmende nieuwe strandbike aan de hand als toeschouwer, met een big smile over de finish. Uitslag: 1. Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef) 2. Stijn Hink (Heiloo) 3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 4. Wout Bakker (Heiloo) 5. Vincent Beentjes (Castricum).

Bridgeclub Akersloot zoekt leden

AKERSLOOT - Elke dinsdagavond wordt er door de Bridgeclub Akersloot gespeeld in 't Achterom aan de Kerklaan in Akersloot. Het begint om 19.45 uur en zo tegen elven is het tijd om de kaarten op te ruimen, de uitslag af te wachten en nog even gezellig na te praten.

Iedereen is welkom. Of u nu een ervaren bridger bent of het bridgen net een beetje onder de knie heeft, u wordt naar uw niveau ingedeeld. Ook nieuwe leden die niet in Akersloot wonen, zijn van harte welkom. Onervaren bridgers kunnen bovendien drie in plaats van vier spellen per ronde spelen, hetgeen de tijdsdruk sterk vermindert. Het is ook mogelijk om eens per 14 dagen te komen bridgen, zodat u niet elke dinsdagavond bezet bent.

Het seizoen loopt van september tot en met april. Opgeven kan bij Gerard Berghuis, tel. 0251-313750 en Niek Beentjes, tel. 0251-313253.

De Andersons en Sjoerd Kuyper brengen verwondering naar Limmen

De Andersons. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Dit jaar heeft Limmen Cultuur De Andersons uitgenodigd om het nieuwe seizoen 2018-2019 te komen openen. Zij verzorgen een optreden op vrijdag 12 oktober in Cultureel Centrum Vredeburg om 20.00 uur.

De Andersons is een sprankelend kleinkunstgezelschap. Zij nemen je mee in het hartstochtelijke en humoristische theaterconcert 'Hier dooft niets', over opnieuw beginnen en de luiken openen. Een begrip dat ze opnieuw ontdekten toen ze een nieuwe huisgenote kregen, nl. de jongste non van Nederland. Deze voorstelling van De Andersons laat de grootste pessimist weer geloven in het leven. Zij bruisen, verstillen, ontroeren en passioneren je, om je vervolgens niet meer los te laten. Met liederen en verhalen vol levenslust trekken ze ten strijde tegen de onverschilligheid.

Elke voorstelling nodigen ze ook een bijzondere gast uit, die zijn verwondering met hen deelt. In Limmen is dat 'streekgenoot' Sjoerd Kuyper. Hij schreef meer dan vijftig kinderboeken, waarvan vele zijn bekroond en verschillende verfilmd. Hij zal als onderdeel van dit theaterconcert op eigen wijze vertellen en voordragen over wat hem verwondert, inspireert en beweegt.

Eerder maakten De Andersons samen met Arjen Lubach de voorstelling 'Stockholm Sneeuwt' en brachten ze een voorstelling over het leven en werk van Cornelis Vreeswijk. Ook speelden zij als zangers in de productie 'Verboden te lachen' met Herman van Veen.

Kom en maak de opening van het nieuwe seizoen 2018-2019 van Limmen Cultuur mee, met De Andersons en Sjoerd Kuyper. Het wordt een heel bijzondere avond, volgens eerdere recensies een topprestatie qua acteren en zang. Voor meer informatie, tijden en toegangsprijzen kijk op onze site www.limmencultuur.nl.

Vrijwilligers bedankt!

HEILOO - Inwoners van de gemeente Heiloo die actief zijn als vrijwilliger krijgen van 3 tot en met 11 november een bedankje voor hun werk.

Het Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo (VIP Heiloo) organiseert samen met de gemeente tal van workshops, rondleidingen en voorstellingen onder het motto 'Vrijwilligers Bedankt!'. Variërend van wandelingen, sport en spel tot kookworkshops en filmvoorstellingen

De actie is een 'dankjewel' voor al het werk dat vrijwilligers verzetten en waarvan inwoners in de gemeenten profiteren. Op de website www.vrijwilligers-bedankt.nl staat het complete overzicht van de activiteiten. Vrijwilligers kunnen zich daar vanaf 1 oktober tot en met 29 oktober inschrijven.

Bron: Gemeente Heiloo

Nieuwe velden, nieuwe shirts

Van links naar rechts: Boven: Ronald (sponsor van Sunco), trainers Rox en Ruud Midden: Kai, Tygo, Max en Jurre Onder: Jari, Lesley en Sem. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Limmen JO10-1 heeft nieuwe shirts van sponsor Sunco gekregen. Het team speelt in de hoofdklasse. Kai, Tygo, Max, Jurre, Jari, Lesley en Sem zijn er erg blij mee!

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste!
Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op
KRINGLOOPHEILOO.NL

STOELYOGA bij HEILOO VITAAL. Niemand is te oud om met Yoga te beginnen. Voor informatie bel 06 - 5127 7944 of www.heiloovitaal.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

NETTE RUIME GARAGE TE HUUR vanaf 01 Okt. Rustig gelegen aan Het Zevenhuizen. Info 06 - 2431 3839

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

SCHILDER voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. Tel: 06 - 1827 8367

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer