De Uitkijkpost

21 oktober 2015

De Uitkijkpost 21 oktober 2015


Bouw 14 appartementen in Varne Buiten van start

De toekomstige bewoners en de directie van Kennemerwonen en Magentazorg zetten een bouwraam in elkaar. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Afgelopen vrijdag is officieel de bouw gestart van de appartementen van stichting zelfstandig wonen Heiloo (SZWH). In de wijk Varne Buiten in Heiloo bouwt de T&G bouwcombinatie in opdracht van Kennemerwonen 14 appartementen voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking die met enige begeleiding zelfstandig kunnen wonen.

Het worden driekamerappartementen en het zijn sociale huurwoningen dus er is recht op huurtoeslag. Één appartement wordt ingericht als gezamenlijke ruimte voor bijvoorbeeld samen koken en andere activiteiten. Er komt geen 24-uurs zorg. De toekomstige bewoners verzamelden zich vrijdagmiddag op het bouwterrein om samen met de directie van Kennemerwonen en Magentazorg een bouwraam in elkaar te zetten, wat met veel enthousiasme gebeurde. Na deze handeling werd door de voorzitter van SZWH Loek Stuifbergen en bewoonster Amber Mascini verwoord hoe blij de stichting en bewoners zijn met de start van de bouw op deze prachtige locatie in Heiloo, het voormalig Campinaterrein aan de Zeeweg. De planning is dat eind 2016/begin 2017 de appartementen opgeleverd worden. Er zijn op dit moment nog slechts twee woningen beschikbaar. Om in aanmerking te komen moet je tussen de 20 en 30 jaar zijn, in bezit van een CIZ indicatie verstandelijk gehandicapt en een inkomen/uitkering hebben. Voor aanmelding en informatie: ww.zelfwonenheiloo.nl

Foto: Stip Fotografie

'Winkelcentrum 't Loo wordt modern en gezellig'

Foto: Aangeleverd

HEILOO - De revitalisatie van Winkelhof 't Loo vordert gestaag. Sinds de aftrap van de vernieuwingswerkzaamheden deze zomer ziet het winkelend publiek het centrum met de dag mooier worden. "Na twintig jaar was het de hoogste tijd voor een opfrisbeurt, zegt Göran de Gucht van Dela Vastgoed. "Zodat we straks weer een centrum hebben dat helemaal van deze tijd is."

Wat vooral opvalt is de modernere uitstraling die het winkelhart krijgt. "Het wordt fantastisch", aldus Rene Goudt, voorzitter van de winkeliersvereniging. "De verlichting is aangepast en alle winkelpuien hebben dezelfde kleur gekregen. Daardoor oogt het nu meer als één geheel. Stijlvol, maar toch gezellig." De bedoeling is dat winkelhof 't Loo een plek wordt waar mensen ook graag vertoeven als ze geen boodschappen nodig hebben. Om dat te bewerkstelligen worden ook de twee pleinen aangepakt. Er komen zitjes en groen en als het goed is kan men er over niet al te lange tijd ook gebruikmaken van gratis wifi. De Gucht: "De mensen moeten nog héél even geduld hebben. We doen ons best om zo min mogelijk overlast te bezorgen. Tot nu toe zijn de reacties positief, dus daar zijn we erg blij mee." Schilders, timmerlieden en elektriciens zijn hard bezig om de laatste puntjes op de 'i' te zetten voor de officiële presentatie op zaterdag 7 november. Dan wordt ook een nieuw logo onthuld. Goudt: "Voorafgaand hieraan houden we een actie, waarmee mensen kans maken op flinke geldprijzen. En op de dag zelf hebben we allerlei activiteiten, ook voor kinderen." Tegelijkertijd met de renovatie van het winkelcentrum is ook de website aangepakt. Via de vernieuwde www.winkelhof-t-loo.nl kunnen geïnteresseerden op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen en speciale evenementen en acties.

Kabinetorgel Witte Kerk weer in gebruik genomen

Het kabinetorgel is na de restauratie aangepast in toonhoogte. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het concert ter gelegenheid van het weer in gebruik nemen van het gerestaureerde kabinetorgel in de Witte Kerk van Heiloo werd vrijdagavond 16 oktober 2015 goed bezocht.

Het instrument, een Rijksmonument, dateert uit het begin van de 19e eeuw en is nu zodanig aangepast in toonhoogte dat andere instrumenten nu kunnen samenspelen met dit instrument.

Het kabinetorgel is na de restauratie aangepast in toonhoogte. Foto:Stip Fotografie

Grote behoefte aan eten, slapen en schone kleding

Tassen vol spullen gaan richting de vluchtelingen. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Onze verslaggeefster kwam ter ore dat vluchtelingen behoefte hebben aan hulpgoederen. Om hier meer over te weten te komen besloot ze langs te gaan bij een echtpaar uit Heiloo dat vrijwilligerswerk verricht om vluchtelingen te helpen. Zij vertelden dat het belangrijkste wat vrijwilligers nodig hebben eten, slapen en schone kleding is.

De vluchtelingen zijn soms al ruim vijf weken onderweg en hebben vaak niet meer eigendommen dan de kleding die ze aanhebben. Ze zijn moe, hongerig en hebben geen normaal dag-en nachtritme meer. Vrijwilligers focussen zich er dan ook op om ze dat weer te kunnen bieden. Via een goede wifi-verbinding kunnen vluchtelingen het thuisfront laten weten eindelijk ergens aangekomen te zijn, wat heel prettig is als je in een land bent waar je de cultuur niet kent en de taal niet spreekt. Wat het echtpaar ook vertelde is dat de kinderen die mee gevlucht zijn soms ook buurkinderen of nichtjes zijn. De eigen ouders hebben bijvoorbeeld een te slechte gezondheid en dan kan het voorkomen dat een kind met de buren meegegeven wordt op zoek naar een betere toekomst. Naast dat het schrijnend is, is het ook hartverwarmend dat tijdelijke opvangcentra voor vluchtelingen in bijvoorbeeld gymzalen ook veel hulp ontvangen. Marokkaanse jongeren die een beetje Arabisch spreken en zich aanbieden als tolk, kapperscollege's en pedicures die hun hulp komen aanbieden en de vele hulpgoederen die bij de centra aangeboden worden. Dagelijks vindt ook het echtpaar uit Heiloo tassen vol gedoneerde kleding voor hun deur. Er is nog steeds behoefte aan sokken, ondergoed en bijvoorbeeld joggingbroekjes voor kinderen van 6-8 jaar. De komende acht nachten helpt dit echtpaar in een opvanglocatie in Hoorn.

10 Vragen aan...

Foto: Aangeleverd

Tien vragen aan Jacko Schouten

1'waar ben je geboren en getogen?
* Ik ben geboren in Den Helder en getogen in Breezand

2,als je hobby je werk was geweest, welk beroep zou is nu uitoefenen?
* Voor mij is dit altijd een lastige vraag geweest. Ik creëer graag. De uitdaging van 'niets' iets te maken schenkt mij veel plezier. Of dat het maken van kleding is of kunst, het orde scheppen in chaos en het verzetten van kaders. Vroeger wou ik tovenaar worden, nu noem ik mijzelf Creator! Mijn droom is mijn werk, en ik doe dit met passie.

3, wie zou je willen ontmoeten en wat zou je zeggen en vragen?
* Die gaat wat dieper. Mijn overleden opa. Maar dan in dit moment. Hij overleed toen ik stukken jonger was dan nu.
Ik zou zeggen dat ik door zijn creatieve stimulans op jongere leeftijd ik nu deels ben wie ik ben op creatief gebied. Ik zou vragen of ik hem daarvoor mag bedanken.

4,wat is je mooiste jeugdherinnering?
* De vrijheid van de landerijen waartussen mijn ouders wonen, de tuin. Ruimte.

5,wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
*Oef.... Ik woon nog niet heel lang in Heiloo, dus nog lastig om daar een concreet antwoord op te geven.
Heiloo vind ik in het geheel een fijne, groene gemeente. Ik moet zeggen dat ik weinig moeite heb hoeven doen om hier te 'aarden'
Op dit moment geniet ik erg van het Heilooërbos. Prachtig in de herfstkleuren.

6, waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
* Voor ontzettend veel. Als het maar geen onzin, negativiteit, roddel en achterklap, en onnodige 'bijzaken' zijn.

7,wat was het beste advies wat je ooit kreeg?
* Niets is te gek, als je het kunt onderbouwen! In de vorm van alles is mogelijk.

8,Wat weten de meeste Heilooenaren niet van jou?
* Eigenlijk alleen dat wat deze Heiloenaren nog niet gevraagd hebben. Glimlach.

9, Wat zou jij in het dorp aanpakken, als je burgemeester was?
*Om dat te kunnen bepalen, woon ik hier te kort.
In mijn vak als kunstenaar/ Creator streef ik naar een wereld waarin minder zwart/wit gedacht wordt. Waarin de zoektocht naar eigen kaders een rode draad is. En waarin ongeschreven wetten geen maatschappelijke druk zouden moeten geven. Waar het individu mogen zijn een hoofdrol heeft.

10, Je hebt stage gelopen bij Bas Kosters, een van DE mode ontwerpers van Nederland. Heb je zelf ook de ambitie om couturier te worden?
* Deze vraag brengt mij op het project waar ik nu mee bezig ben. Ik ben opgeleid als ambachtsman. In mijn stage bij Bas Kosters ben ik deze ambacht meer gaan waarderen dan ooit tevoren. Hij is voor mij een mentor en inspirator!
Ik heb mijzelf het vraagstuk gesteld of in deze conceptuele tijd van mode, waarin het verschil tussen confectie en couture verloren lijkt te raken bij de doelgroep.
Ik zie mijzelf als pelgrim in de mode, en mijn passie ligt daar zeker. Nu ben ik een zoektocht gestart naar hoe ik deze rol ga vervullen.
Mijn antwoord is nu niet definitief ja, maar de kans is wel groot.

Ik Nomineer Ellen Kuhn

Met de vraag aan Ellen,
Hoe boek ik bij jou een workshop en wat kan ik dan verwachten?

Najaarsconcert Eensgezindheid met thema Oktoberfest

HEILOO - Op zondagmiddag 1 november vindt er een groots najaarsconcert plaats van Muziekvereniging Eensgezindheid met het thema Oktoberfest in cultureel centrum de Strandwal te Heiloo. Er worden gastoptredens verzorgd door Boerenhofkapel de Kinkeluters en de Amsterdamse Blaaskapel.

Deze uitvoering staat in het teken van het Duitse Oktoberfest. Er is een doorlopend programma met verschillende gastoptredens van orkesten en ensembles. Er zal deze middag bijpassende Egerländer, Tsjechische en Böhmische blaaskapelmuziek ten gehore worden gebracht. De orkestleden van Eensgezindheid zijn daarbij gekleed in Dirndls (dames) en Lederhosen (heren). De entourage van de zaal wordt versierd volgens het traditionele Duitse volksfeest. De organisatie vindt het leuk als men ook verkleed komt in Dirndl of Lederhosen maar dat is uiteraard geen vereiste om aan deze gezellige middag deel te nemen. Er wordt ook gezorgd voor de inwendige mens met "kaffee und kuchen" en broodjes bockworst die je tijdens de verschillende optredens tegen een kleine vergoeding kan bestellen en kan nuttigen aan lange tafels in de concertzaal. Het concert vindt plaats in de Theaterzaal van cultureel centrum de Strandwal (op landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg) gelegen aan het de Olvendijk 2A te Heiloo. De toegang is dankzij sponsoring van verschillende Heilooër ondernemers vrij toegankelijk voor iedereen die van blaaskapelmuziek en gezelligheid houdt. Het concert begint zondagmiddag 1 november om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur). Meer informatie via www.mv-eensgezindheid.nl. Kaarten kunnen gereserveerd worden via: reserveringen@mv-eensgezindheid.nl of via 072 5334851.

Paul Moers geeft lezing over zijn nieuwe boek

Lezing Paul Moers trekt zo'n 180 bezoekers. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Op donderdagavond 15 oktober werd op uitnodiging van Ondernemend Heiloo in de Cultuurkoepel in Heiloo een lezing gegeven door Paul Moers. Deze lezing ging over zijn nieuwe boek 'Werk aan de winkel 3.0'

Er waren zo'n 180 aanwezigen op af gekomen, waaronder burgemeesters, voorzitters en bestuurders van ondernemersverenigingen, en ondernemers uit Heiloo en omliggende plaatsen.

Binnenkort leest u een interview met Paul Moers in Uitkijkpost.

Bibliotheek Heiloo

Lezing over Florence

HEILOO - Onder de titel 'Florence, stad van prinsen en pausen', verzorgt Jan van der Giessen op vrijdagochtend 30 oktober, 10.30 uur een lezing in Bibliotheek Heiloo.

Florence is een van de mooiste en belangrijkste cultuursteden van Europa en wordt gezien als hét centrum van de Renaissance en het Humanisme. We nemen een kijkje in deze fascinerende stad en de belangrijkste bezienswaardigheden komen aan bod. In de lezing worden ook tips gegeven over verborgen juweeltjes in de stad die niet in elke reisgids te vinden zijn. Handig als u binnenkort een reisje gepland heeft, of enthousiast door de lezing, alsnog besluit te gaan. De lezing wordt toegelicht aan de hand van mooie beelden en met enkele muziekfragmenten. Toegang en reserveren Reserveren kan bij de klantenservice van de bibliotheek en is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of telefonisch (072-5330670).

-------------------------------------------------------------

Workshop Internet voor beginners

HEILOO - Bibliotheek Heiloo start donderdag 29 oktober met de workshop Internet voor beginners.

Heeft u moeite met het vinden van informatie op het internet, met het versturen van een e-mail of het invullen van online formulieren? Dan is deze workshop van Bibliotheek Heiloo echt iets voor u. U leert onder andere hoe u moet zoeken op internet en hoe u kunt mailen en downloaden. Filmpjes en duidelijke opdrachten laten beetje bij beetje zien waar de belangrijkste knoppen op internet voor zijn. De workshop bestaat uit vijf dagdelen van ieder 1,5 uur. Tussen de bijeenkomsten door kunnen deelnemers in eigen tijd en eigen tempo oefenen met de geleerde stof. Opgave en meer informatie kuntu vinden bij de klantenservice van Bibliotheek Heiloo, tel 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl

Bedrijf Belicht: Rutgers Hoortechniek

Foto: Arjan Hoogvorst

Rutgers Hoortechniek

Kennemerstraatweg 91, 1851 BB Heiloo. Telefoon: 072 - 711 23 24, e-mail: info@rutgershoortechniek.nl, www.rutgershoortechniek.nl

HEILOO - Alles wat ons qua geluiden ter ore komt, willen we vanzelfsprekend zo goed en duidelijk mogelijk tot ons nemen. Gesprekken, muziek, dierengeluiden en al het andere uit de natuur, aanwijzingen en noem maar op. Voor optimalisatie en/of bescherming van het gehoor zijn er de vakkundige specialisten van Rutgers Hoortechniek.

Dit onder meer in Heiloo gevestigde, professioneel geoutilleerde audiciensbedrijf staat alle werkdagen klaar voor iedereen met gehoorproblemen, om de best mogelijke oplossing te bieden, geheel op maat. Met de nodige tijd en aandacht.

"Alles begint met een gedegen hooronderzoek en otoscopie", begint Arjan Rutgers. Samen met zijn vrouw Lilian kan hij buigen op ruim drie decennia ervaring met hoortechniek. "Wij kijken naar de conditie van iemands gehoorgang tot aan het trommelvlies, buitenoor genaamd. Verder doen we een uitgebreide een hoormeting, waarin wordt bekeken wat de aard is van het gehoorverlies. Aan de hand van zo'n onderzoek volgt een analyse van de problematiek, om vervolgens in samenspraak met de slechthorende een passende oplossing bij iemands levensomstandigheden te bewerkstelligen."

Lukt het niet om naar de winkel toe te komen, dan is het mogelijk een afspraak thuis te maken. Daarover gesproken: in veel gevallen wordt tevens de thuissituatie besproken. Denk hierbij aan zaken als het kunnen blijven opmerken van rookmelders, andersoortige alarmen en de telefoon.

Signalen

Slecht horen manifesteert zich vaak in gezelschap. Het volgen van gesprekken wordt al moeilijker, of iemands partner moet dingen steeds vaker herhalen. Bij dergelijke signalen is het verstandig een afspraak te maken met Rutgers Hoortechniek, wat zowel telefonisch als met een bezoek aan de winkel kan. "Voor de best mogelijke dienstverlening werken wij met de meest moderne technieken en meetapparatuur, waaronder speciale meetcabines", vertelt Lilian Rutgers. "Bovendien beschikken wij over een eigen laboratorium waarin perfect maatwerk voor oren plaatsvindt, uniek voor Nederland."

Preventie

Met slecht horen en een daaraan gekoppeld onderzoek houdt het niet op bij Rutgers Hoortechniek. Ook voor alle denkbare preventiemiddelen kan men er aankloppen. Zo zijn er passtukjes voor 's nachts (denk aan omgevingsgeluiden en/of een snurkende partner), zwemdopjes voor mensen met trommelvliesperforaties en oplossingen voor kinderen met buisjes. Maar ook bijvoorbeeld diverse geluidsbescherming toepasbaar in het bedrijfsleven. Noem het en Rutgers Hoortechniek kan het leveren.

Vrijblijvend

Tegenwoordig is een bezoek aan een KNO-arts niet meer verplicht bij de meeste zorgverzekeraars.Die voor menigeen omslachtige stap is daarmee niet langer noodzakelijk. Daar komt bij dat in 2015 nog belastingaftrek op aanschaf van hoorhulpmiddelen mogelijk is. Blijf dus niet langer slechthorend en maak een vrijblijvende afspraak met Rutgers Hoortechniek. Medio 2016 verhuist Rutgers Hoortechniek naar het Stationsplein, met een ruimere winkel en dito parkeergelegenheid.

Atelierdag op Elckerlyc

Leerlingen van basisschool de Elckerlyc leven zich uit in verschillende atelieres. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Kinderen van basisschool Elckerlyc mochten vorige week donderdag een middag doorbrengen in een zelf gekozen atelier van de school.

Zo was er een textielatelier, een toneelatelier, een schilderatelier, een tuinatelier een timmeratelier en nog meer. Met hulp van ouders werd er gebouwd, gedanst, gebakken en gekookt, getimmerd en geweven. Alle producten zijn diezelfde avond nog tentoongesteld om aan de ouders van de kinderen te laten zien. Vorige week vrijdag namen de trotse makers alles weer mee naar huis.

Landelijke Fair Trade Week bij Wereldwinkel

HEILOO- Van zaterdag 24 oktober tot en met 31 oktober is het weer Landelijke Fair Trade Week. Bij Wereldwinkel Heiloo zijn er deze week een aantal speciale food-aanbiedingen. Bovendien viert chocoladeproducent Tony Chocolonely zijn10 -jarig bestaan. Daarom heeft de Wereldwinkel naast de bekende chocoladerepen nu ook de nieuwe Limited Editions, die alleen bij de Wereldwinkel verkrijgbaar zijn. Bij aankoop van 2 van deze repen wordt een cacaoplant gedoneerd aan de cacaoboeren.

Heeft u het gezien bij "Koffietijd"? Het plantaardige wasmiddel "Seepje" wast met schillen van de Sapindus mukorossivrucht uit Nepal uw was helemaal schoon. De Wereldwinkel verkoopt zowel de schillen als de vloeibare vorm van Seepje. Fair voor de producent en fair voor het milieu. Vanaf heden zijn de Novib kalenders en agenda's verkrijgbaar. Het is ook weer mogelijk om uw kerstpakket bij de Wereldwinkel bestellen, maak een afspraak om alle mogelijkheden te bespreken. Op zoek naar een leuke vrijwilligersbaan? De Wereldwinkel is nog op zoek naar nieuwe medewerkers, niet alleen voor in de verkoop, maar ook iemand voor de PR, voor de inkoop en voor het etaleren. Kom eens langs bij Wereldwinkel Heiloo, Stationsweg 105, telefoon 072 5339443 www.wereldwinkel-heiloo.nl

Dans in De Beun gaat door

Passage uit de dansshow. Foto: Gerrit Schreurs

Het was even onzeker of het dansspektakel van zondag 25 oktober in theater De Beun wel door zou gaan. Dat het eigenlijk te groot is voor het theater in Heiloo was al bekend, maar ook de aangepaste versie leverde technische problemen op, waardoor het doorgaan van de voorstelling even twijfelachtig was.

De aangepaste voorstelling begint zondag echter gewoon om 14 uur, en wel met de inleiding door choreograaf David Middendorp, die eerder aangekondigd was voor 13 uur, gevolgd door de schitterende dansen Blue Journey, Facemachine en Flyland 2. Kaarten à € 25,00 zijn verkrijgbaar via de website van organisator Stichting Vrienden van de Beun, www.vriendenvandebeun.nl, bij De Schrijverij in het Stationscentrum, het Trefpunt (hier alleen tegen contante betaling), de bibliotheek in Heiloo en in het theater.

Opbrengst collecte Fonds verstandelijk gehandicapten een succes

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Met de collecte van Fonds verstandelijk gehandicapten is € 6479,85 opgehaald. Het Fonds bedankt alle vrijwilligers en gevers die hieraan bijgedragen hebben.

Met de opbrengst worden landelijke en lokale projecten gefinancierd die het leven van mensen met een verstandelijke beperking veraangenamen en hun wereld vergroten. Fonds verstandelijk gehandicapten wil dat deze mensen kunnen meedoen in de maatschappij. Er gaat geld naar initiatieven zoals de aanschaf van een duofiets voor een zorgboerderij, het organiseren van theater- en schildercursussen op maat en aangepaste speelmaterialen voor kinderen met een beperking. Het Fonds draagt ook bij aan werkweken, vakanties of een aangepaste schoolreis om zo mensen met een verstandelijke beperking ongedwongen te laten genieten. Collectant gemist? Op de website www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl kan online gedoneerd worden.

Jennifer Ewbank geeft intiem concert tijdens diner in Heiloo.

Jennifer Ewbank treedt op tijdens een culinair diner. Aangeleverd materiaal

HEILOO - Na uitverkochte muzikale brunches, high teas en diners door het hele land, hebben we Jennifer Ewbank uitgenodigd om naar Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo te komen. Hier zal deze zangeres optreden tijdens een culinair diner.

Jennifer is al een poosje een vast gezicht tijdens onze evenementen. Met haar innemende persoonlijkheid en haar engelachtige stem neemt ze haar publiek helemaal mee en raakt ze bij velen de gevoelige snaar. Inmiddels heeft deze singer/songwriter al een hoop bereikt in haar nog prille loopbaan. Na 'The Voice' produceerde zij haar succesvolle album 'London Tree', vloog zij als Tinkerbell door het Ziggodome, Ahoy en de Vorst National in Brussel. Verder zong zij voor de koning tijdens zijn inhuldiging om maar een paar voorbeelden te noemen. Op zaterdag 31 oktober kunt u vanaf 18:30 uur genieten van een heerlijk culinair 3-gangen diner tijdens het intieme concert van Jennifer Ewbank, die tevens op gitaar wordt ondersteund door Jesse Buitenhuis. Kaarten voor dit exclusieve concert van Jennifer inclusief diner zijn verkrijgbaar voor maar 37,50 per persoon. Groepen v.a. 5 personen € 34,50 per persoon. U kunt uw kaarten bestellen op www.FletcherEvents.nl , of rechtstreeks bij het hotel. Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo, Kennemerstraatweg 425, 1851 PD, Heiloo tel; 072-5052244 info@fletcherhotelheiloo.nl

Hondje Eefje overreden

De twee Norfolk Terriërs van Kees Quant. Foto: Aangeleverd

De onderstaande brief bereikte gisteren de redactie.

Mijn naam is Kees Quant. Wij wonen op de Rietvink te Heiloo, recht tegenover de woonheuvel. Wij hebben al 10 jaar twee kleine Norfolk Terriërs. Ik loop al 10 jaar met deze hondjes, aangelijnd in het park of naar het Hoekstuk om kleine boodschapjes te doen. Ik krijg veel commentaar en wij zijn erg blij met de hondjes.

Maandagmorgen (12 oktober j.l.) ging ik wederom lopen op de Zeeweg. Van huis naar de rotonde heen, en terug aan de overkant. Ter hoogte van de woonheuvel wilde ik oversteken, het was nogal koud. Normaal loop ik met een hondje voor mij, de andere een beetje achter mij. Ik keek links, richting Egmond, geen verkeer. Ik wilde de weg oversteken.

Ik hoorde een harde klap. Mijn hondje was door een auto overreden en lag nu onder een tweede auto die kort achter de eerste reed.

Mijn eerste opinie was dat de eerste auto hard de bocht had genomen vanuit de woonheuvel en Eefje had overreden. De dame in de tweede auto kon niet naar achter rijden, haar motor was afgeslagen, ook het raam kon zij niet omlaag draaien. De bestuurder van de eerste auto had de plaats van het ongeluk inmiddels verlaten, zonder enig commentaar.

Mijn buurvrouw had de klap gehoord en kwam kijken, in haar opinie klopte het hartje nog. Ik ben met haar naar de dierenarts gereden maar die constateerde dat het hartje niet meer klopte en ze was overleden.

Ik vind dat de mensen te hard rijden en niet genoeg controle over de auto hebben.

Met vriendelijke groeten,

Kees Quant
De Rietvink, Heiloo

Wederzijds

Ook ik ben voor een groen en sociaal Heiloo, waarin sport en cultuur toegankelijk worden voor iedereen. Daarom zet ik me in voor ouderen en bewegen, maar ook voor archeologie.

Daarnaast weet ik uit ervaring hoe het is met politiek, in de raad, geconfronteerd te worden en niet zoals meneer Jongeneel met een eigen beleving vanaf de zijlijn. Ook ik ben in mijn beginfase na een jaar geswitcht van partij, omdat de praktijk en ervaring in deze niet bleken te stroken met het ideaal dat ik voor ogen had. Zoiets doe je niet even, dat heeft een oorzaak, maar daar hoor ik hem vreemd genoeg niet over. Er was toen voor mij geen lokale partij waar ik mijn ideeën voor het dorp kwijt kon, dus heb ik dat jaren in m'n eentje gedaan. Ook bij Heiloo-2000 heeft eens iemand de fractie verlaten, daarover heb ik toen weinig gehoord. In 1997 werd Heiloo door o.a. mijn toedoen het groenste dorp van Europa. Ik zou ook voor een afslag van de A9 zijn, als de provincie onze afspraak uit 1997 was nagekomen. Door meningsverschillen doe je ervaring op en dat doet je soms besluiten minder prettige beslissingen te nemen, die de een respecteert en de ander afwijst. Dhr. De Boer splitste zich af en had alleen door kunnen gaan, wat overigens wettelijk is toegestaan, je wordt nl. als persoon gekozen niet als partij. Je kan alleen doorgaan met een vage samenwerking c.q. naar een groepering waar je je ei dan wel kwijt kan. Je speelt wel open kaart door je openlijk aan te sluiten bij een andere fractie. Hij klopt, niet zonder reden, bij Heiloo-2000 aan en deze heeft daarin na rijp beraad een beslissing genomen. Ik begrijp niet wat daaraan beschamend is, de fractie zal zijn Collegeprogramma moeten uitvoeren daar verandert niets aan. Wat ik beschamend vind is als je insinuerende populistische taal uitkraamt als politieke spelletjes en egotripperij zonder enige vorm van objectieve achtergrondinformatie. Jammer van de franse hoed, want niemand is hierdoor opgestapt.

A.J.M. ten Hoope

Heiloo

Opheffingsuitverkoop slaat alle records

HEILOO - Donderdag 8 oktober startte de opheffingsuitverkoop van Blue World aan de Heerenweg 144 in Heiloo. Nadat om half tien de deuren geopend waren, was het een gedrang van jewelste. De klanten bleven binnenstromen. Soms om even een praatje te maken met het personeel, maar vooral om hun slag te slaan.

Wachttijden voor de kassa van meer dan veertig minuten waren dan ook geen uitzondering. Bij Blue World zijn ze wel wat gewend, maar dit was boven verwachting!! Aan het einde van de dag kon het personeel dan ook terug kijken op een zeer geslaagde dag. Helaas was er ook wat verwarring. Er waren meerdere klanten die dachten dat afgelopen zaterdag de laatste dag was voor Blue World in Heiloo. Maar de winkel blijft nog open tot 1 januari 2016. Tot die tijd zullen de klanten verrast worden door steeds nieuwe en spectaculaire aanbiedingen van de diverse merken. Dus het loont om Blue World te blijven bezoeken tot het einde van het jaar. Voor de allernieuwste collecties dames-, heren- en kindermode bent u van harte welkom bij Blue World en Blue World kids in winkelcentrum Geesterduin te Castricum. Deze vestigingen zullen de activiteiten van Blue World Heiloo voortzetten.

ONS Debacle

De Overeenkomst Nieuwe Strandwal wordt een steeds groter financieel debacle. Geplande ONS-opbrengsten worden niet gehaald. Er worden geen 2400 woningen in Zandzoom en Zuiderloo gebouwd, maar 1815.

Slechts 1 bedrijf heeft zich de afgelopen jaren nieuw gevestigd in de Boekelermeer Heiloo, tegen €129 /m2 in plaats van €190 zoals voorgangers. ONS-kosten worden overschreden. Met 2,2 miljoen naar €35,2 miljoen. Eén bedrijf, dat met ruim €1 miljoen naar de Boekelermeer Heiloo is gelokt, verhuist al weer. Naar het Alkmaarse deel. Tegen vergoeding? Het achtergelaten pand wordt betrokken door een bedrijf dat op de Oude Werf weer een leeg pand achter laat. Wat kost deze carrousel ONS?

Dat zo'n slecht lopend bedrijventerrein een eerste prijs wint, zegt wel wat over de markt! Hoeveel heeft Heiloo eigenlijk betaald om als 1 van de 15 bedrijventerreinen mee te mogen doen aan deze 'Wij van WC-eend adviseren WC-eend Award?' Hoeveel extra kosten worden gemaakt voor de ONS? Reconstructie Kanaalweg, Visweg, Kapelweg, tunnel, compensatie, ruilverkaveling grondeigenaren...tientallen miljoenen extra! Ondertussen leveren zorg, welzijn, sport, cultuur en natuur onverantwoord fors in. Onze leefomgeving wordt onherstelbaar geschaad. Hoezo gescheiden financiële stromen? Gescheiden werelden! Wij van Stopverkwisting adviseren: doe iets nuttigs met ONS geld!

D. Bakker,

Secretaris Actiecomité Stop Verkwisting.

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt met ingang van 2015 twee keer per maand een opkikker van € 300,00 aan een vereniging of stichting. De tweede opkikker van de maand oktober gaat naar De Spinaker in Alkmaar. De Spinaker gaat een leer- en werkrestaurant opzetten voor leerlingen in het speciaal onderwijs.

U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg) in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon 072 5325962. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen dat verkrijgbaar is bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com.

Cursus: de techniek van het emailleren

HEILOO - Het Nivon Heiloo start een nieuwe cursus: de techniek van het emailleren. In vier dinsdagochtenden, 1x per veertien dagen vanaf 27 oktober zal Saskia Sengers u de techniek leren.

Emailleren is een samensmelting van glas op een ondergrond van metaal. Het emaillepoeder wordt op het voorwerp aangebracht met een spatel/penseel. Daarna wordt het voorwerp ingebrand. Wat u ook gaat maken, u kunt vrij experimenteren. Dit is de uitdagende kant van het emailleren. Ook deelnemen? Plaats: de Hofdijk, Mariënstein 178A, 1852 SN Heiloo. Opgave/info: tel.072 5333127/5333217 of info@nivonheiloo.nl Zie ook: www.nivonheiloo.nl

Kosteloos spreekuur Knuwer advocaten

Roel van Velzen houdt spreekuur in het Willibrordus Businesscenter Foto: Miel van Velzen

HEILOO - De drempel om naar een advocaat te stappen is voor sommigen best hoog. Knuwer advocaten doet daar iets aan en biedt een kosteloos spreekuur aan. Iedereen kan hiervoor – op afspraak – ook in het Willibrordus Businesscenter terecht.

Of het nu gaat om een ontslag, een scheiding of een aandeelhoudersgeschil, de 18 advocaten van Knuwer zijn u graag van dienst bij het bereiken van een voor u bevredigende oplossing. Wilt u vrijblijvend iets aan één van hen voorleggen? Neemt u dan contact op met Roel van Velzen op 072 5127117, of via vanvelzen@knuwer.nl. Roel brengt dan graag een afspraak met de juiste advocaat tot stand.

9 / 20

11 / 20

Afzwemseizoen weer gestart bij Zwembad Loos

HEILOO - Eind september is het nieuwe afzwemseizoen van zwembad Loos van start gegaan met het A, B en C diploma. Hiervoor kwamen 58 leerlingen naar zwembad De Beeck in Bergen.

Onder het toeziend oog van de heer van der Korf, aanwezig namens de Nationale Raad Zwemdiploma's, werden de verplichte banen en vaardigheden in een vlot tempo gezwommen. Iedereen kon dan ook gefeliciteerd worden met zijn of haar diploma. Een week later is er in eigen bad afgezwommen voor het 'Red Jezelf' brevet. Ruim dertig kinderen stonden in T-shirt, korte broek en waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zich zowel op hun buik als op hun rug al goed in het water kunnen redden. Al deze kinderen zijn dan ook trots met hun 'Red jezelf'-brevet naar huis gegaan.

De geslaagden zijn: Diploma A: Lotte Berghuis, Jae-Sun Blokker, Thomas Daniels, Yiannis van Dasselaar, Estelle Dekker, Luuk van Dongen, Bente Doosje, Minke Doosje, Ruby Eijlander, Jimmy Gowen, Marijn van Haaren, Feijtse Ham, Renee Kaandorp, Hieke van de Kamer, Joëtte Kemps, Riley Kos, Charlotte Levering, Jason Maddox, Jip van der Meer, Mike Peperkamp, Solien Rahim, Mick de Vos, Kyle de Weerd, Dorus Zonderhuis. Diploma B: Narjess Al Rikabi, Julien Blaauw, Joes Bosman, Sophie Breedeveld, Guusje Elscot, Femke de Groot, Ian Huls, Lynn Jonker, Jennifer Kaptein, Jamie Karté, Danique Lammers, Zarah Liedenbaum, Stef van Lieshout, Liecke te Lintelo, Lucy Lou, Britt Molenaar, Finn Morsch, Jarin Nebbeling, Cas Nijssen, Kick Ooms, Jelle Oud, Finn Prazsky, Fleur Samson, Lode Sijnesael, Jacco Strijker, Jia – Qi Sun, Julia Tervoort, Sam van der Veek, Cas van de Velde, Nienke Visser, Math de Waard, Chris Weber. Diploma C: Tess Beers en Tristan van Genne.

Red Jezelf: Pien Groot, Jaeden Tetaz, Daisy Slaats, Yenthe de Boer, Ruben de Loos, Jason Schrama, Bente van der Velden, Sven Edelman, Daan Jacobs, Sahra Mohamed Mahyaub, Huub Zoon, Manuael Ahmed Abdirahmaan, Janne Jacobs Emma van Veen, Koen Ottenhof, Tika Glorie, Guusje Bakker, Lisa Möller, Joep Groeneveld, Melle Koot, Martijn Oort, Ruben Krol, Abel van de Ploeg, Pien Schermer, Jack Zoon, Jules van Rees, Emily Rotteveel, Milan Bakker, Yassine Anwar Ali, Milan Voulon, Koen Helmstrijd, Thom Schuurman, Jurjen Nielen, Quintin Braams en Ella Bus.

Zeevogels na 3-0 toch nog naar benauwde overwinning

EGMOND A/D HOEF - Na de 1-1 van vorige week tegen Vrone (beide partijen vonden dat ze hadden moeten winnen) trad Zeevogels afgelopen zondag aan tegen een laaggeklasseerde tegenstander Graftdijk uit West-Graftdijk. Je zou mogen verwachten dat Zeevogels daar niet heel veel moeite mee zou hebben, maar in het verleden is gebleken dat het (opportunistische) spel van de Graftdijkers Zeevogels niet zo ligt (vorig jaar 3-1 voor en toch 3-3).

Zondag was Zeevogels de eerste helft beter, maar de uitvallen van Graftdijk waren toch niet ongevaarlijk. Dit alles leidde niet tot doelpunten, totdat in de 38ste minuut Tim Emmerik een diepe bal op Karel Wijker gaf, die vervolgens de de bal goed controleerde, hem voorgaf en Jorrit Groot kopte hem in, ondanks een poging van Niels Bezembinder dit te verhinderen. Niels sloeg de bal min of meer verder in doel:1-0. Twee minuten later was er een corner, Gilles Groot nam de bal en Jorrit Groot was weer alert, kwam voor zijn man en schoot de bal met een schuiver in doel: 2-0. Jelle Schut probeerde er even later nog 3-0 van te maken, maar zijn bal belandde in het zijnet. Vier minuten later rust en thee. Na de rust kwam de 3-0 er toch vrij snel. Na een minuut of zeven via een mooie aanval over rechts kwam er een hele goede voorzet van Karel Wijker, die Jorrit Groot fantastisch inkopte. Daarna woof de scheidsrechter nog een zuivere penalty weg voor Zeevogels. Graftdijk gooide toen maar alle remmen los en dit leidde weer bij Zeevogels tot paniekerig voetbal; de 3-1 (Felix Schrey) liet dan ook niet heel lang op zich wachten. De 4-1 die Zeevogels daarna weer scoorde werd wegens buitenspel afgekeurd op advies van de grensrechter van Graftdijk. Daarna rook Graftdijk weer, net als vorig jaar, bloed, maar Zeevogels hield stand, soms met kunst en vliegwerk. Vlak voor tijd kwam de 3-2 (Steven Hutting) er toch en vervolgens nog één schot, maar dat werd gelukkig voor Zeevogels kundig gestopt door keeper Jorrit Stoop. Toch had Zeevogels na de hiervoor beschreven 3-1 meerdere kansen op 4-1, maar die waren niet besteed aan de ploeg van Rogier Bunink. Toch weer een (benauwde) overwinning op de Hogedijk, toen de goed leidende scheidsrechter Adams voor de laatste keer floot.

De vierde clubkampioenschap bij FCC de Boscrossers

Het was een spannende race vorige week tijdens het clubkampioenschap. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Afgelopen vrijdag werd er in natte omstandigheden de laatste clubkampioenschap 2015 verreden. Het clubkampioenschap is voor de beginners een mooie kennismaking met de wedstrijdsport en voor de gevorderden een goede voorbereiding voor nationale en/of internationale wedstrijden.

De beginners beten het spits af. De eerst manche was direct een spannende race. De jonge rijders waren aan elkaar gewaagd. Ties van der Zwart reed naar een mooie eerste plaats gevolgd door Boet Veldt met in het kielzog de twee vijfjarigen Djaimy Heijn en Vincent Bliek. Ook in de tweede groep was het spannend waar Ryan Konijn uiteindelijk met een voorsprong Tygo Huls, Martin Veldhuizen, Lois Agterber, en Indi Agterberg achter zich wist te houden. Ryan ging zodoende met de volle 78 punten naar huis. In groep 3 pakte Erwin Bliek ook de volle 78 punten. Maar hij kreeg de punten niet cadeau daar Matteo Pronk alle manches dicht in zijn wiel bleef. Callum Andringa en Isabel van der Woude reden een mooie race in groep 4. Colin van Laar wist in groep 5 Diederik Denneman maar net achter zich te houden. In groep 6 kon de uiteindelijke winnaar Pim Kroes maar net Duuk Hes voorblijven. Rick Meurs en Stef Wokke reden weer op het scherpst van de snede. Rick trok in groep 7 aan het langste eind. In groep 8 wist Max van der Woude de concurrentie van Glenn de Wildt en Erik Seggelink voor te blijven. Maar ook hier was het geen makkelijke overwinning. Tijdens de seizoensafsluiting zal de clubkampioen worden gehuldigd.

Badminton het Vennewater Heiloo start clinics voor mensen met een beperking

Mensen met een beperking krijgen de mogelijkheid om kennis te maken met de sport badminton. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 24 oktober zal badminton het Vennewater haar hal van 14.00 – 15.00 uur geheel beschikbaar stellen om mensen met welke beperking dan ook, in de gelegenheid te stellen om in een gemoedelijke sfeer kennis te laten maken met deze manier van sport en bewegen.

Het bestuur heeft samen haar leden bewust gekozen om zich meer te oriënteren op meer maatschappelijke activiteiten en ze hebben zich via de lopende activiteiten zoals het bowlen, judo en voetbal laten voorlichten. Sports4all Heiloo, het platform voor Sport & Bewegen voor mensen met een beperking, welke vanuit de SportRaad Heiloo in het leven is geroepen, ondersteunt deze nieuwe activiteit in een adviserende en faciliterende rol samen met de stichtingen Kees en Dolfinn. Door deze ondersteunende samenwerking kan als introductie, € 3,- per clinic gevraagd worden (gewone prijs € 5,-). Vanaf 13.30 uur is men welkom en om 15.30 kunnen de deelnemers weer opgehaald worden. Enthousiaste trainers en leden van de vereniging zullen de deelnemers vanaf de binnenkomst t/m het weer verlaten van de hal, begeleiden. Het adres is: 't Vennewater Badminton, Het Zevenhuizen 46, 1852 JC Heiloo. Tijdens de clinic telefonisch bereikbaar: 072 – 5337400. Zie verdere gegevens op de website www.sportraadheiloo.nl en/of www.badmintonvennewater.nl De deelnemers kunnen zich zelf of via de ouders, begeleiders en coördinatoren aanmelden via sports4allheiloo@outlook.com.

14 / 20

15 / 20

16 / 20

Whatsapp-groepen in regio bundelen de krachten

HEILOO – AKERSLOOT – UITGEEST - LIMMEN – In de regio zijn al geruime tijd verschillende Whatsapp-groepen actief. Het doel van deze Whatsapp-groepen is met elkaar waakzaam te zijn in eigen omgeving en verdachte situaties met elkaar te delen zodat het dievengilde minder kans krijgt om hun slag te slaan.

Gezien er in de regio meerdere Whatsapp-groepen actief zijn hebben de beheerders van deze groepen besloten een samenwerking aan te gaan. Hieruit is één kerngroep ontstaan waarin de beheerders van de gemeenten Heiloo, Akersloot, Uitgeest en Limmen deelnemen (Kerngroep HAUL). Het doel hiervan is om verdachte of opvallende situaties te delen met andere gemeenten zodat deze ook op de hoogte zijn van wat er zich afspeelt in de buurt. Hierop kunnen deze gemeenten eventueel actie ondernemen en de deelnemers waarschuwen. De Whatsapp-groepen vergroten hiermee hun slagkracht om nog meer deelnemers te bereiken en te informeren. Inmiddels vertegenwoordigen alle groepen samen bijna 1500 deelnemers. Aanmelden voor de Whatsapp-groepen kan via een email naar burgeralert@112-uitgeest.nl. Vermeld hier uw 06 nummer bij en in welke gemeente u toegevoegd wil worden.

Boekelermeer uitgeroepen tot beste bedrijventerrein van Nederland

ALKMAAR - Op het Nationaal Bedrijventerrein-congres in Tilburg is de Boekelermeer (Alkmaar/Heiloo) vorige week woensdag uitgeroepen tot het beste bedrijventerrein van Nederland. Het Nationaal BT Congres en de Award Beste Bedrijventerrein zijn al jaren een begrip binnen de wereld van bedrijventerreinen.

De jury beoordeelde een lijst van 15 bedrijventerreinen aan de hand van ingevuld deelnameformulieren, feiten en cijfers en extra wervingsmateriaal op basis van drie kerncompetenties: economie, duurzaamheid en aantrekkelijkheid. De beoordeling van deze drie kerncompetenties leidde leidde ertoe dat de Boekelermeer de award 'Beste Bedrijventerrein van Nederland' won. Wethouder Victor Kloos (OPA): "Ik ben heel erg blij met deze landelijke erkenning . Boekelermeer is al jaren het beste terrein van de regio. Het samengaan van een goede ligging ten opzichte van Schiphol, centraal in Noord-Holland, een goede ontsluiting via A9 en blikvangers als het AZ-stadion, TAQA , Eriks en de vuilverbrandingsinstallatie HVC (inclusief windmolens) maken de Boekelermeer een gewilde vestigingslocatie, waar bedrijven elkaar ook weten te vinden en versterken." De Boekelermeer was en is vooral gericht op grootschalige bedrijvigheid. De eerste keus is voor duurzame bedrijven maar dat sluit andere sectoren niet uit. Productie, handel en logistiek, maar ook innovatieve- en energiegerelateerde bedrijven zijn welkom. Dat een slim marketing- en acquisitieplan werkt, blijkt wel uit het feit dat er veel interesse is van bedrijven die voorheen niet tot de doelgroep behoorden.

Ellen Stulp 3e bij NK Bloemschikken 2015

Foto: Janneke Mars

Afgelopen weekend is in Deventer een landelijk bloemschik evenement georganiseerd. In de ereklasse, het hoogste niveau, heeft Ellen Stulp uit Heiloo een bijzonder eervolle derde plaats behaald. Met het thema "Explore the Senses" heeft zij twee technisch sterke en heel diverse werken gemaakt.

Het verplichte stuk rechts op de foto, werd door Ellen origineel uitgevoerd. Links een zeer compact stuk met als subthema zien en ruiken. Met behulp van glas en bindtechniek met gras wordt de suggestie van een oogbol gewekt. Het ruiken komt tot uiting in het gebruik van geurende bloemen en kruiden. Steranijs, lavendel en fresia's. Binnen de maten 30x30x70 een mooie uitvoering.

Foto: Janneke Mars
Foto: Janneke Mars

Bridge uitslagen hbc

Heilooer Bridge Club

Uitslagen laatste zitting eerste ronde. Competitie dinsdagavond: A.lijn: 1.Tinie Schreiber-Nel Stark 61,25; 2.Hans en Renny Kramer 57,08. 3.Minke Couzijn-Anneke Plas 54,58. B-lijn: 1.Marga van der Mark-Ria Ribberink 63,33; 2.Gerard Bes-Henk Uijkl 62,90; 3.Bob Kos-Janny Staphorsius 60,30. Competitie donderdagavond; A-lijn: 1.Margareth de Bruyckere-Nel Stark 55,83; 2.Ton Mooij-Johan Neefjes/Jan en Cocky Piet 53,33, 4.Henk Leering-Alex Turk 52,92. B-lijn: 1.Atty en Aad Huijgen 62,27; 2.Hans Rutjes-Anne Haanstra 57,92; 3.Marie Louise en Pieter van Wiechen 56,46. C-lijn: 1.Peter van Lochem-Joop Boukens 66,83; 2.Anneke Bakker-Tinie Oostermeyer 58,07; 3.Afras Boukens-Ans van Staveren 57,03.