De Uitkijkpost

21 januari 2015

De Uitkijkpost 21 januari 2015


Bewoners De Loet terug naar 'oude stek'

mevrouw Johansen, mevrouw Hummen en mevrouw Weehuizen kijken hun ogen uit in het nieuwe restaurant van De Loet. Foto Carolien Breed

HEILOO - Na tweeënhalf jaar in de tijdelijke voorziening Klein Varnebroek te hebben gewoond, zijn de 84 bewoners van woonzorgcentrum De Loet weer terug op hun oude stekje in plan Oost. Maar dan wel in een spiksplinternieuw jasje.

Vorige week woensdag arriveerden ook mevrouw Weehuizen (91 jaar), mevrouw Johansen (97 jaar) en mevrouw Hummen ( de jongste van de drie ) in hun nieuwe onderkomen; ze zijn elkaars naaste buren geworden in de nieuwe Loet. De verhuizing was een hele operatie, waarbij vrijwilligers, familie en medewerkers de mouwen flink uit de mouwen hebben gestoken. Een beetje spannend vonden de dames het wel; de tweede verhuizing in krap drie jaar. Het nieuwe moet allemaal nog wat wennen, voordat het thuisgevoel weer echt is teruggekeerd. Maar ze hebben steun aan elkaar. ,,We zijn alle drie van oorsprong Amsterdammers," vertellen ze vrolijk in koor.

Op de plaats van de oude De Loet zijn 124 zorgappartementen gerealiseerd, waarvan honderd appartementen (één-, twee- en driekamerappartementen) voor ViVa! Zorggroep en 24 appartementen voor De Zorgcirkel (groepswonen voor bewoners met psychogeriatrische aandoeningen). Niet alleen bewoners, ook omwonenden kunnen gebruik maken van de diensten die in De Loet worden aangeboden. Het woonzorgcentrum heeft een eigentijds restaurant, met uitzicht op de vijver, waarvan bewoners én omwonenden gebruik kunnen maken. Het restaurant, grenzend aan de ontvangsthal, is een centrale ontmoetingsplek. 's Morgens en 's middags kan hier koffie of thee gedronken worden. Vanaf 13.00 uur is het mogelijk een kleine versnapering te bestellen en voor het avondeten kan in het restaurant een warme maaltijd worden gebruikt. Naast de ontvangstbalie is een winkel voor de dagelijkse boodschappen. Ook is er een kapsalon.

Op de eerste etage zijn praktijkruimtes, waar bewoners en omwonenden terecht kunnen voor behandeling zoals fysiotherapie, diëtetiek, ergotherapie, logopedie en psychologie.
De officiële opening van De Loet is op 17 april gepland.

Nationale Voorleesdagen

HEILOO - Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. Om voorlezen aan kinderen tot zes jaar te stimuleren vinden er in Bibliotheek Heiloo van woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari allerlei leuke (voorlees-)activiteiten voor jonge kinderen plaats.

Woensdag 21 januari om 14.30 uur is een interactieve voorleessessie uit het Prentenboek van het Jaar 2015; Boer Boris gaat naar zee. Woensdag 28 januari om 14.30 uur wordt voorgelezen uit de 'Prentenboeken Top 10' (een selectie van de tien mooiste prentenboeken die het voorgaande jaar zijn verschenen). Vrijdag 31 januari (om 10.30 uur) staat een peuteruurtje in het teken van Boer Boris. Aanmelden niet nodig, de toegang is vrij.

Op zondag 1 februari houden Bibliotheek Heiloo en de stichting Peuterspeelzalen Heiloo een speciale peutervoorstelling: Boer zoekt zee. Deze voorstelling wordt gespeeld door Potitco. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Bibliotheek Heiloo en via Stichting Peuterspeelzalen Heiloo

Kinderen van 0 tot 6 jaar worden tijdens de Nationale Voorleesdagen gratis ingeschreven als lid van Bibliotheek Heiloo en betalen tot hun 18e verjaardag geen contributie. Bij inschrijving ontvangt ieder nieuw peuter- en kleuterlid een leuk welkomstcadeautje.

Aftrap Project Sportieve Energieprestaties

HEILOO - Heiloo Energie en SportRaad Heiloo hebben hun krachten gebundeld in het Project Sportieve Energieprestaties. Het Project Sportieve Energieprestaties heeft als doelstelling het energieverbruik bij deelnemende verenigingen met 20% te reduceren.

Op 24 januari zullen zes sportverenigingen uit Heiloo, voorafgaande aan het SportGala, hun deelname aan het Project Sportieve Energieprestaties bekrachtigen met een handtekening. Het betreft Double Stars, AV Trias, TC Heiloo United, HV De Terriërs, De Foresters en TV Het Vennewater. Naast de sportverenigingen doen ook sporthal Het Vennewater en sportcafé het Vennewater mee aan het project.

Doel van het project Sportieve Energieprestaties is om het energieverbruik van de verenigingen met zo'n 20% te verminderen. Eerst wordt het verbruik van energie gekoppeld aan het gebruik. Door subsidie van de gemeente Heiloo kunnen slimme meters worden aangeschaft die nauwkeurige analyse mogelijk maken. Overbodig energieverbruik wordt zo opgespoord en verminderd. Bewustwording en kleine aanpassingen kunnen al 5 tot 10% energiebesparing opleveren.

Vervolgens zal via een energiescan in kaart worden gebracht welke verdere energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Deze mogelijkheden worden verwerkt in een energiebespaarplan per sportvereniging,

Behalve duurzaam sporten biedt het besparen op energieverbruik de verenigingen ook een kostenbesparing. Juist nu de meeste sportverenigingen worden geconfronteerd met het besluit van de regering dat de ecotax niet meer teruggevraagd kan worden, is het noodzaak dat de verenigingen kritisch kijken naar de kosten en dan is iedere besparing welkom.

Door hierin gezamenlijk op te trekken, kan men tevens van elkaar leren en het resultaat vergroten.

De inbreng van de expertise van Heiloo Energie zal dit proces nog verder aanjagen.

Tien vragen aan… Sam&Falko

Elke week verschijnt de rubriek 'De tien vragen aan' in de Uitkijkpost. Elk mens heeft onvermoede kanten, stukjes van zichzelf die niet altijd zichtbaar zijn. Op deze manier proberen wij net iets meer te weten te komen van een bekende of onbekende dorpsgenoot. Na het beantwoorden van de tien vragen, wordt hij/zij verzocht om de vragen door te geven aan een volgend 'slachtoffer'!

(Beschrijf kort wie u bent: naam, leeftijd, partner, kinderen, beroep)

Sam de Muijnck (18) & Falko de Graaf (21) zijn een jong, dynamisch, Nederlandstalige rappend hip-hop duo uit Heiloo (Noord-Holland). Ze hebben elkaar leren kennen tijdens de breakdance lessen die zij beiden volgde. Sinds een aantal jaar zijn ze actief als duo, zowel rappend als dansend, en hun optredens zijn zowel luchtig als indrukwekkend te noemen.

1. Waar zijn jullie geboren en getogen?

Sam is geboren in Heiloo en Falko in Alkmaar (MCA). We zijn allebei opgegroeid in Heiloo, waar we nog steeds wonen.

2. Als jullie hobby jullie werk was geweest, welk beroep zouden jullie dan nu uitoefenen?

Dat is het al! Onze hobby is muziek maken als hip-hop duo en we werken er hard voor, alleen hebben we er op dit moment meer in geïnvesteerd dan wat we terug hebben verdiend. Binnenkort willen we dit gaan veranderen door heel veel shows te gaan doen en albums te verkopen.

3. Wie zouden jullie wel eens willen ontmoeten, en wat zouden jullie zeggen of vragen?

Kees de Koning, manager en oprichter van het platenlabel TopNotch. Wij zouden hem ons album, waar nu nog hard aan werken, laten horen en hem vragen of hij interesse heeft om ons te tekenen.

4. Wat is jullie mooiste jeugdherinnering?

Onze allereerste ervaring als breakdance docenten. We gaven met z'n tweeën les aan een jong mannetje in Falko's woonkamer. Vanuit daar zijn we uitgegroeid en steeds meer les gaan geven. Nu hebben we meer dan honderd leerlingen in de omgeving die we inspireren met breakdance. Zo organiseren we ook elke jaar een battle (wedstrijd) en breakweek (breakdance zomerkamp). Te bedenken dat dit is ontstaan in de huiskamer; maar het is een mooie herinnering.

5. Wat vinden jullie de mooiste plek in Heiloo?

Voor ons is dat toch de studio bij Falko thuis op de zolder. Naast het muziek maken en opnemen, hebben we hier heel veel inspirerende gesprekken gehad met verschillende muzikanten, rappers, vrienden en natuurlijk met elkaar. Dat maakt het een plek die enorm centraal staat in onze persoonlijke ontwikkeling.

6. Waarvoor kunnen ze jullie 's nachts wakker maken?

Als er iets tofs gebeurd is in de hip-hop scene. We houden allebei zowel de Nederlandse als Amerikaanse hip-hop scene in de gaten en daar discussiëren we ook vaak over. Als er iets nieuws gebeurt, 'checken' we het meteen en praten we over wat we ervan vinden.

7. Wat is het beste advies dat jullie ooit gekregen hebben?

Beter ga je vlammen! Onze oude breakdance leraar, Johan Zandbergen is altijd een groot voorbeeld voor ons geweest en zijn motto was: vlammen. Dat houdt in dat je altijd productief bezig probeert te zijn en dat proberen wij dus ook elke dag waar te maken.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van jullie?

Dat we een site hebben waarop je ons kan volgen, waar nog meer dingen op staan die ze niet weten. www.samenfalko.nl Onder andere hoe onze vriendschap is ontstaan. In het begin mochten we elkaar niet zo en waren voornamelijk jaloers op elkaar. Pas veel later kregen we echt erkenning voor elkaar. Ondanks dat we de zelfde passies delen zijn we toch heel verschillend. Dit botst dan ook regelmatig en we hebben dan zware discussies. Maar voornamelijk vullen we elkaar heel goed aan.

9. Wat zouden jullie in het dorp aanpakken als jullie burgemeester waren?

Wij delen de zorgen van Edo over de bezuinigingen op cultuur die voor maatschappelijke verarming hebben gezorgd. Het is zonde als kunst commercieel moet zijn om te kunnen bestaan, dus wij vinden het onredelijk om te beweren dat een 'vrije markt' in de kunst of de zorg wenselijk is. Want ook in de zorg wordt er enorm bezuinigd, tegelijk met de decentralisatie. Hopelijk weet onze gemeente er het beste van te maken.

10. Antwoord van de persoonlijke vraag van uw voorganger aan jullie: 'Mannen als jullie over een jaar of vijftig terugkijken, waar zullen jullie dan het meest trots op zijn?'

In de komende vijftig jaar hopen we veel mensen te inspireren en positief te beïnvloeden. Dit geldt zowel voor de mensen om ons heen als verder van ons af. We zijn erg benieuwd naar wat daar weer uit voort vloeit. Als dit ons lukt, weten we zeker dat we erg trots kunnen zijn.

• Wij nomineren voor de volgende Tien vragen aan (en waarom)…:

Maikel Maduro (22). Hij is misschien wel de definitie van vlammen. Hoe hij de jongeren in Heiloo weet te bereiken met de evenementen die hij organiseert, vinden we mooi om te zien. Dan nog maar te zwijgen over hoe veel muzikaliteit er in hem zit.

Onze persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Wat is het eerste volgende toffe evenement?

Korte muziekcursus 'Ontdek je Instrument!'

HEILOO - Woensdag 21 januari gaat voor kinderen de korte cursus Ontdek je Instrument! van start bij Muziek- en dansschool Heiloo.

De cursus is speciaal bedoeld voor kinderen van circa 7 tot 9 jaar (groep 3, 4 en 5). Tijdens deze cursus maken zij kennis met de muziekinstrumenten waarop les wordt gegeven aan de muziekschool.

Voor veel kinderen, die volgend schooljaar willen beginnen met het leren bespelen van een muziekinstrument, is het lastig om een goede keus te maken uit de grote verscheidenheid aan instrumenten die er bestaan. De bedoeling van deze cursus is om de kinderen hierbij te helpen. Om de definitieve keus nog beter te ondersteunen worden twee proeflessen op verschillende instrumenten naar eigen keuze aangeboden. De cursus omvat tien lessen en vindt bij voldoende deelname plaats vanaf woensdag 21 januari van 14.45 tot 15.30 uur. Inlichtingen bij de Muziek- en Dansschool Heiloo, Het Veld 1 in Heiloo, tel. 072-5332460, info@muziekendansschoolheiloo.nl, www.muziekendansschoolheiloo.nl

Cantate-uur in Witte Kerk

HEILOO Op zondagmiddag 25 januari, aanvang 16.00 uur, is er in de Witte Kerk, in Heiloo weer een cantate-uur. Met uitvoeringen van Bach's cantate BWV 3 'Ach Gott, wie manches Herzeleid'.

Bach schreef deze cantate, gebaseerd op het gelijknamige kerklied van Martin Moller uit 1583, voor de tweede zondag na Driekoningen, als onderdeel van zijn in juni 1724 begonnen jaargang koraalcantates. In de tekst van de cantate gaat het om het contrast tussen 'Herzeleid' en 'Freudigkeit', dat een uitleg moet zijn van het evangelie van de zondag waarin water in wijn verandert. Dit contrast tussen Herzeleid en Freudigkeit wordt door Bach muzikaal sterk vorm gegeven in de ontwikkeling van de hele cantate.

De cantate zal worden uitgevoerd door het Collegium Vocale Camerata, met vocale en instrumentale solisten, onder leiding van Gerard Leegwater. Liturg in deze dienst is ds. Hanneke Ruitenbeek. De toegang is vrij; een bijdrage na afloop wordt zeer gewaardeerd.

1000ste bezoeker voor '1Boom en 73 kunstwerken'

Coco van Gent overhandigt het 1Boom boek aan Nel Portegies, bezoeker nummer duizend

HEILOO – Nel Portegies uit Heiloo was afgelopen weekend de duizendste bezoeker aan de expositie 1Boom en 73 kunstwerken. Nel werd met haar man Nico opgewacht door Coco van Gent namens de organisatie van 1Boom.

Naast een uitgebreide rondleiding mocht het echtpaar het rijk geïllustreerde 1Boom boek in ontvangst nemen, waarin portretten van alle bevlogen kunstenaars met hun kunstwerk uit die ene zomereik die ooit op landgoed Middachten stond.

Het Nederlandse 1Boom project wil laten zien hoe belangrijk hout en bomen voor ons zijn, hoe belangrijk het is dat hout goed kan groeien en hoeveel functionele en kunstzinnige objecten we kunnen maken van één boom. Het project is van en voor iedereen die graag in bossen wandelt, interesse heeft in de natuur en hecht aan een duurzame omgang met ons landschap. Maar natuurlijk ook voor mensen die kunnen genieten van de creativiteit van vormgevers en houtbewerkers.

Donderdag 22 januari tot en met zondag 25 januari, van 12.00 uur tot 16.30 uur, is de expositie nog te zien in Cultuurkoepel Heiloo. Daarna zullen de kunstwerken Noord-Holland niet meer aandoen. In het weekend zijn er tussen 12.00 en 15.00 uur gratis rondleidingen door deelnemende kunstenaars. De entreeprijs bedraagt 5 euro. Bezoek aan de expositie is meteen een mooie gelegenheid om de prachtig gerestaureerde cultuurkoepel te zien. De koepel ligt aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo.

D66 borrel bij Herberg Jan

HEILOO - Heeft u geen tijd om op de koffie te komen bij D66? Kom dan op de borrel! Zondag 25 januari van 16.00 tot 18.00 uur staat D66 in Herberg Jan klaar voor leden, sympathisanten en geïnteresseerden om met elkaar van gedachten te wisselen over de lokale politiek en ook D66. Alles heel informeel en dus zijn eventueel ook de kinderen hierbij van harte welkom. Tot ziens bij Herberg Jan op 25 januari! www.facebook.com/D66Heiloo en https://heiloo.d66.nl.

Oratoriumkoor zoekt junioren voor zingen Matthäus Passion

Bij de uitvoering van het Weihnachts Oratorium zongen junioren samen met senioren van het koor een Mottet van Bach. Foto Kees Hooijboer

HEILOO- Het Oratoriumkoor Heiloo is op zoek naar junioren die mee willen zingen in de Matthäus Passion. Op vrijdag 20 maart wordt dit prachtige passiestuk van Bach uitgevoerd in de Ter Coulsterkerk.

Enkele jaren geleden heeft het Oratoriumkoor het initiatief genomen een groep kinderen op te leiden om mee te doen in concerten onder de naam 'Junioratorium'. Voorafgaand aan het Weihnachts Oratorium in december 2014 trad het met veel succes op met het zingen van een Motet van Bach. Nu wordt er geoefend op de Matthäus Passion. Junioren, vanaf 7/8 jaar, die ook wel eens willen zingen met een groot koor en orkest onder leiding van een professionele dirigent en die bovendien hoog kunnen zingen, worden uitgenodigd zich aan te melden. ,,Het is een fantastische ervaring om hier aan mee te doen", zegt een van de meisjes die al wat langer meezingt. Informatie en aanmeldingen via junioratorium@oratoriumkoorheiloo.nl of via tel. 06-12817972 en/of 06-50451010. Het is voor de achtste keer dat het Oratoriumkoor de Matthäus Passion in Heiloo ten gehore brengt. Het koor staat weer onder leiding van Paul Waerts, soliste is onder andere mezzosopraan Maartje de Lint, afkomstig uit Heiloo. Het Promenade Orkest begeleidt de zangers.

Veldwerk

De Hongaarse componist Bela Bartok had een obsessieve belangstelling voor volksmuziek. Rond 1905 reisde hij naar alle uithoeken van de Balkan, naar Turkije en zelfs naar de Sahara in Marokko, om ter plekke liederen en volksmelodieën vast te leggen. Hij gebruikte daarvoor een fonograaf, een apparaat dat geluidstrillingen met gebruik van een membraan en een naald op een draaiende rol 'noteerde'.

De Heilooër organiste Leonie Hennekens heeft een soortgelijke ontdekkingstocht in het klein ondernomen. Zij opperde het idee om 'Expeditie Willibrordus, Music Meeting Heiloo 2015' op te luisteren met het lied 'Willibrordus grote Heilige', dat vroeger veelal als een soort strijdlied werd gezongen in de kapel, de huidige Cultuurkoepel. De tekst had ze snel genoeg opgespoord in een stoffige parochiebundel, maar de melodie hield zich verscholen, ondanks zoektochten op diverse koorzolders. Broeder Orgel, van wie zij leerde spelen en harmoniseren, kon ze niet meer om raad vragen; hij speelt al jaren in het grote orkest van de hemel.

Geheel in de stijl van Bartok is Leonie bij verschillende oudere zangers langsgegaan met het verzoek het lied voor haar te zingen, zodat zij het kon noteren. Dankzij dit staaltje veldwerk herleeft het lied 'Willibrordus grote Heilige' op 19 april tijdens Music Meeting Heiloo. En ongetwijfeld herleeft de geest van Broeder Orgel in de harmonisatie die Leonie Hennekens daarbij zal spelen op het orgel van de Cultuurkoepel.

Willibrordus, grote heil'ge

Kerkpatroon van Nederland!

Teunis van der Zwart

Anne Bruin voedings- en gewichtsconsulente

Anne Bruin, Ewislaan 51, 1952 GM Heiloo, tel. 072 – 5332636, www.lekker-slank.com, e-mail: info@lekker-slank.com.

HEILOO – Afvallen is voor veel mensen met overgewicht een moeilijke opgave. Wie kent niet het jo-jo effect waarbij je na het volgen van een dieet weer in snel tempo aankomt.

Anne Bruin, gediplomeerd voedings- en gewichtsconsulente, gelooft niet in diëten en de hele dag calorieën tellen. ,,Je valt namelijk altijd weer terug in je oude voedingspatroon en daar ligt vaak de kern van het probleem. Afvallen met gezonde voeding is echt de enige en juiste manier om gewicht te verliezen en je nieuwe gewicht vast te houden."

Het is alweer tien jaar geleden dat ze met haar eigen praktijk begon en waarin ze al zeer veel mensen naar een gezond gewicht heeft geholpen. Haar 10-jarig jubileum wordt gevierd met vijftig procent korting op het intakegesprek in de maanden januari en februari! Een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek is overigens altijd gratis bij Anne.

Ze probeert haar praktijk met opzet zo laagdrempelig mogelijk te houden. ,,Mensen die hier binnenkomen geeft ik gelijk een compliment. De eerste en meest lastige stap is gezet. Super!"

Haar consulten worden overigens veelal vergoed door de zorgverzekering.

Anne is de auteur van een werkboek boordevol weetjes en tips en daarnaast heeft ze een app ontwikkeld 'SLANK!' op het Apple platform.

Bewustwording van wat je op een dag eet -en waarom- is een belangrijk onderdeel van het persoonlijke begeleidingstraject dat Anne uitstippelt. Alles gaat uiteraard in goed overleg met de klant. Het nauwkeurig bijhouden van een eetdagboek is de eerste stap. Van daaruit wordt een op de persoon gericht weekmenu opgesteld.

Ze benadrukt dat het hier niet om een dieet gaat: ,,Ik gooi niet radicaal het eetpatroon om maar werk stap voor stap aan het verbeteren en veranderen van het voedingspatroon. Het gaat er niet om minder te eten maar om anders te eten als je af wilt vallen. En mensen verschillen nu eenmaal. De één komt sneller aan door erfelijke aanleg, weer een ander heeft juist last van een suikerverslaving of eet bijvoorbeeld uit een bepaalde emotie. In je eentje is deze vicieuze cirkel moeilijk te doorbreken, je hebt hierbij eigenlijk altijd wel professionele hulp bij nodig."

Anne vervolgt: ,,Onbeheersbaar eetgedrag is iets waar veel mensen zich voor schamen en dat hoeft absoluut niet. Vergeet niet dat suiker enorm verslavend kan werken, zeker in combinatie met vet. Dit zit in enorm veel producten verwerkt. Ik help mensen om oude en lastige eetgewoonten aan te pakken en dit blijvend te veranderen. Daarnaast leer ik hen bewuste keuzes te maken, daarbij rekening houdend met persoonlijke voorkeuren. Verder geef ik tips, adviezen en recepten om anders, gezonder en gevarieerder te eten en waarbij ook ruimte is voor wat lekkers of een glas wijn. Lijnen hoeft echt niet saai te zijn!"

Thema-avond politieke actualiteiten

HEILOO - 'De samenleving en de politiek is van ons allemaal. Samen maken we het verschil.'

In dit kader organiseert het CDA op 26 januari in Heiloo een openbare thema-avond. Daarbij zal de heer Wopke Hoekstra, namens het CDA lid van de Eerste kamer, spreken over 'De rol en het belang van de Eerste Kamer'. Hij zal daarbij ook ingaan op een aantal politieke actualiteiten, zoals de ontwikkelingen in de zorg.

Daarnaast zullen een aantal kandidaten voor de komende Provinciale en de Waterschap verkiezingen zich presenteren: Jan Kramer, Willemien Koning-Hoeve en Klaas Valkering.

De komende Provinciale verkiezingen op 18 maart aanstaande hebben een landelijk effect, omdat daarmee ook de samenstelling van de Eerste Kamer wordt bepaald. Zoals inmiddels duidelijk is: de Eerste Kamer is van cruciaal belang voor het huidige Kabinet Rutte.

Ook met het oog op de internationale ontwikkelingen die in Nederland doordreunen: dit voorjaar staat de samenleving, en dus ook de politiek, voor ingewikkelde dillema's. Ook vanuit dat perspectief belooft dit een interessante bijeenkomst te worden, waarbij het debat niet wordt geschuwd..Locatie: Klein Varnebroek, De Omloop 22/A te Heiloo. Aanvang 20.00 uur. In verband met de organisatie bij voorkeur vooraf aanmelden via henkkorthouwer@hotmail.com of tel. 06-29310303.

Cursus modeltekenen

HEILOO - Onder leiding van docente Irene Mulder start Nivon vrijdagochtend 30 januari een korte cursus modeltekenen. Waar moet je op letten bij het tekenen van een lichaam? Hoe teken je verkortingen? Op de eerste les tekenen de deelnemers elkaar, daarna eventuele vrijwilligers als model (geen naaktmodellen). Deze cursus van vijf lessen is van 09.30 tot 11.30 uur, om de week en vindt plaats in het Nivonlokaal in de Hofdijk, Mariënstein 178A SN te Heiloo. Opgeven kan via info@nivonheiloo.nl of tel. 072-5333127 en tel.5333217. Zie ook www.nivonheiloo.nl

Opkikkertje van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt met ingang van dit jaar twee keer per maand een Opkikkertje van € 300,- aan een vereniging of stichting. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen. Verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.com. De tweede opkikker van de maand januari gaat naar Heilooër Harmonieorkest Caecilia, voor hun 90-jarig bestaan.

U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Cursus tuinontwerpen

HEILOO - Op 10 februari start de cursus tuinontwerpen van Groei & Bloei, afdeling Midden-Kennemerland. Op deze cursus maak je zelf in vijf avonden stapsgewijs een ontwerp voor je eigen tuin (of een gedeelte daarvan). Aan het eind van de cursus heb je een ontwerp. Data: dinsdag 10 en 17 februari, 3, 10 en 17 maart.

Locatie wordt nader bekend gemaakt, in principe in Heiloo.

Nadere informatie zie de website of bel Bart Korf, tel 072-5054203 of 06-51339359

Aanmelding is mogelijk tot 2 februari.

Start landelijke Poëzieweek

HEILOO - De Landelijke Gedichtendag vormt de start van de Nationale Poëzieweek, die loopt tot 4 februari. Het thema van dit jaar is 'Met zingen is de liefde begonnen'.

Op donderdagavond 29 januari van 19.00 tot 21.00 uur geeft dichter en stadsdichter van Alkmaar Margreet Schouwenaar een workshop rond dit thema in Bibliotheek Heiloo. Tijdens de workshop worden verzen geschreven aan de hand van uitdagende opdrachten. Daarna volgt voor geïnteresseerden een kleine expositie in de bibliotheek. Vorig jaar was dit een groot succes en werden er prachtige verzen geschreven. Opgave vooraf via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Proef huis-aan-huis inzameling plastic verpakkingsafval

HEILOO - In het noordelijk deel van de wijk Ypestein start op donderdag 5 februari een proef waarbij de gemeente Heiloo zes maanden lang het plastic verpakkingsafval huis-aan-huis ophaalt. Afhankelijk van de resultaten bekijkt de gemeente of het huis-aan-huis ophalen van plastic voor heel Heiloo wordt ingevoerd.

Het blijkt dat we in Heiloo zo'n zes kilo per inwoner aan plastic verpakkingsafval gescheiden inzamelen. Inwoners brengen dit afval zelf naar de plasticafvalcontainers. Ook blijkt dat er nog ongeveer veertien kilo per inwoner per jaar aan plastic verpakkingsafval in de grijze rolemmer zit. Het huis-aan-huis inzamelen van plastic verpakkingsafval maakt het voor inwoners makkelijker en zou de overgebleven kilo's in het restafval omlaag kunnen brengen. Hoe meer plastic we recyclen naar waardevolle grondstof voor nieuwe producten, des te beter het is voor het milieu. Daarnaast scheelt het ook in de verbrandingskosten van het restafval. Afhankelijk van het resultaat wil de gemeente het huis-aan-huis ophalen van plastic voor heel Heiloo gaan invoeren. Vandaag, woensdag 21 januari, is er een 'afvalspreekuur' op de weekmarkt. Van 13.00 tot 14.30 uur kunnen inwoners vragen stellen aan wethouder Rob Opdam en medewerkers van de gemeente Heiloo over afvalinzameling. Ook over de proef en de eerder gelanceerde afval app de Recyclemanager is er meer informatie beschikbaar.

Ingezonden brief: College Heiloo verzaakt wettelijke informatieplicht!

Het College van Heiloo heeft de gemeenteraad niet geïnformeerd over recent onderzoek van de STEC Groep naar de behoefte aan, en aanbod van bestaande en geplande, bedrijfslocaties in de Regio Alkmaar.

Dit in 2014 gehouden onderzoek en eerdere onderzoeken van de STEC Groep (2012) en Buck Consultants (2013) wijzen uit dat het aanbod in de Regio Alkmaar de vraag ruim drie keer overtreft!

De STEC Groep adviseert daarom om 29.9% van het bedrijventerrein Boekelermeer (Heiloo en Alkmaar samen) te schrappen en anders aan te wenden. De STEC Groep noemt hierbij expliciet de zuidwesthoek...Boekelermeer Heiloo!

Het recente STEC Groep onderzoek focuste speciaal op de financiën: kosten, opbrengsten, financiële verplichtingen, grond- en eigendomssituaties. Belangrijke informatie, ook voor Heiloo dat tientallen miljoenen euro's gemeenschapsgeld verkwistte aan grondexploitaties.

Het Actiecomité Stop Verkwisting heeft vernomen dat het College van Heiloo in bezit is van de tussen- en eindresultaten van het STEC Groep onderzoek 2014. Waarom geeft het College hierover geen openheid van zaken aan de Gemeenteraad en inwoners van Heiloo?

Terwijl het College de Raad wel vraagt om de grondexploitatie Boekelermeer/Kaptein vast te stellen en daarvoor al de wijzigingsprocedure van het bestemmingsplan voor 'inpassing' van Kaptein BV. heeft opgestart!

Namens het Actiecomité Stop Verkwisting, D. Bakker (secretaris)

Gepromoveerd

HEILOO - Plaatsgenoot Anniek de Ruijter werkt als assistent professor aan de Universiteit van Amsterdam. Vorige week promoveerde ze op een onderwerp betreffende Europees gezondheidsrecht. De promotie en verdediging van haar proefschrift vonden plaats op vrijdag 16 januari in Amsterdam.

Keurslager Kees Burger rijdt 100% groen

HEILOO - Keurslager Kees Burger, met slagerijen in winkelcentrum 't Loo en in Egmond aan den Hoef, heeft twee 100% groene, volledig elektrische bestelauto's gekocht. De slagerij is hun trots, iedere dag doen alle medewerkers hun uiterste best om mooie ambachtelijke producten te bereiden. De passie voor het slagersvak zie en proef je in al hun producten. Kees heeft in overleg met Marcel van de slagerij in Heiloo en Pieter van de slagerij in Egmond aan den Hoef vanuit de visie voor 'milieubewust ondernemen' gekozen voor de 100 % groene Nissan E NV 200 bestelauto's. In de Keurslagerij kan je voor alles terecht en vanuit deze overtuiging en die van Ik Winkel In Heiloo heeft Kees Burger gezocht naar een autobedrijf waar je ook voor alles terecht kan en dan ook in Heiloo. De keuze is gemaakt bij Van der Steen Autobedrijf Heiloo, die alle merken auto's nieuw en gebruikt levert, maar ook het onderhoud, reparatie, APK en eventuele autoschade afhandelt.

Activiteiten Stichting Welzijn Heiloo

Basiscursus Tablets

Op de maandagen 16, 23 februari en 2 maart om 10.00 uur zijn de lessen Android tablet voor beginners. Naast de bediening van het tablet komt er veel aan de orde: internetten, mailen, foto's, apps. De prijs is € 42,50 voor drie lessen.

Vervolg Android

In de vervolgcursus wordt ingegaan op het organiseren van bestanden, muziek en foto's. En ook komen bijvoorbeeld aan de orde apps als Skype, Facetime en Facebook. De cursus start dinsdag 27 januari om 10.00 uur. Cursusprijs: €42,50 voor drie lessen.

Fit-test in Heiloo

Hoe fit en vitaal bent u? Gemeente Heiloo organiseert in samenwerking met Fysiotherapie MoFysio en SportRaad Heiloo een fit-test. Meld u aan via e-mail aan p.dehoogh@alkmaarsport.nl of via aanmeldingsformulier bij de receptie van Het Trefpunt.

Apps voor senioren

De laatste tijd hoor je veel over apps en dat die zo handig zijn. Wat is het precies en hoe werkt het? Cursus voor senioren met tablets met Android of iPad besturing. De lessen zijn op de maandagen 2 en 9 februari om 13.30 uur. Cursusprijs € 26,-.

Seringen specialist

Zondag 8 februari rond het middaguur vertrekt de touringcar richting Aalsmeer. Tijdens de rondleiding bij de seringenkwekerij Klaas Joren Gzn krijgt u uitleg hoe seringen geteeld worden. De deelnameprijs is € 27,50.

Wijkagenten vertellen

Wijkagenten Dirk Haasnoot en Johan de Wildt vertellen donderdag 29 januari om 14.00 uur over veiligheid voor senioren. Met ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. De entree is gratis.

Keez Toernooi

Keez Toernooi in het Trefpunt voor jong en oud op zondag 1 februari.

Voor het winnende koppel is er een leuke prijs. We starten om 14.00 uur, de kosten bedragen € 3,50 incl. een kopje koffie of thee. Opgeven bij receptie Trefpunt, als koppel (dus per twee) of individueel.

Cursus beeld van aluminiumcement

Maak in zeven lessen uw eigen beeld van aluminiumcement onder leiding van de Heilooër kunstenaar Jan Oudhoff. Achtereenvolgens boetseren, de mal, het afgieten en verder afwerken van het beeld. De cursus vindt plaats op de woensdagen 11 februari t/m 25 maart van 13.30 tot 15.30 uur. Cursusprijs € 105,- inclusief materiaal.

Van Brel tot Piaf

Presentatie over het Franse chanson op maandag 23 februari om 14.00 uur. Fred Suring neemt u mee naar de wereld van Édith Piaf, Jacques Brel en George Brassens. Hun leven en hun werk. Met Nederlandse vertaling van de chansons. Entree € 10,-.

Respijthuis
Stichting Respijtzorg Alkmaar zorgt er voor dat mantelzorgers voor een korte periode de zorg voor hun kind, ouder of partner kunnen overlaten aan anderen. Simone Schmidt vertelt dinsdag 17 februari om 10.00 uur in het Trefpunt alles over het Respijthuis; voor wie bestemd en werkwijze. De entree is gratis.

Contactgroep Partnerverlies

Dinsdag 3 februari om 13.30 uur is er weer een bijeenkomst van de Lotgenoten Contactgroep Partnerverlies. Het thema is deze keer 'Herinneringen'. Hoe is het leven samen geweest en hoe kan je herinneringen vormgeven? Entree € 5,- inclusief consumptie. Welzijnscoach Karlijn Sengers geeft informatie, tel. 072-5331297 of k.sengers@welzijnheiloo.nl

Mega uitverkoop bij Aalsmeerse Plantenhal

HEILOO -De uitverkoop bij de Aalsmeerse Plantenhal is begonnen. Met een korting van 25% op de toch al messcherpe prijzen. Een aanbod van een ruime sortering aan planten voor binnen en buiten. Groene kamerplanten groot en klein, phalaenopsis, hortensia's, diverse bolletjes et cetera; volop keuze. Deze actie geldt ook op de uitgebreide collectie binnen- en buitenpotterie. Windlichten, dienbladen, divers glas- en mandwerk, fiber clay…. De korting geldt ook op strooizout, verschillende soorten kransen, vogelvoederbollen en opgemaakte bakjes (cadeautip!). Alleen op bestrijdingsmiddelen, bemesting en potgrond telt dit niet. Wilde u toch al eens uw potten vernieuwen? Profiteer dan nu van deze actie! Geniet van het ruime aanbod en van de gezellige sfeer bij de Aalsmeerse Plantenhal, De Hoefsmid 25 Heiloo. Voor een goed advies op plantengebied bent u op de juiste plek. Er is een ruime parkeergelegenheid aanwezig. Graag tot ziens!

Themamiddag over longkanker

REGIO - Evean, 't Praethuys en Medisch Centrum Alkmaar (MCA) houden op dinsdag 27 januari een themamiddag over longkanker. De bijeenkomst is speciaal bestemd voor patiënten met longkanker en hun naasten. Het is de vijfde bijeenkomst van een serie van negen themamiddagen over kanker. De middagen staan los van elkaar en kunnen afzonderlijk worden bezocht. Bij iedere bijeenkomst is een deskundige aanwezig.

Deze bijeenkomst gaat speciaal over longkanker. De diagnose heeft een grote impact op het dagelijks leven en kan verdriet, onmacht en onzekerheid geven. MCA-deskundigen mevrouw E. Klaij, specialistisch verpleegkundige longoncologie, en de heer A. Olijve, verpleegkundig specialist, vertellen deze middag over longkanker, de mogelijke behandelingen en de begeleiding. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen.

De bijeenkomst vindt plaats van 14.00 tot 16.00 uur in 't Praethuys, Westerweg 50 te Alkmaar. Vanaf 13.45 uur is de zaal open. Het bijwonen van deze middag is gratis; aanmelding is wel noodzakelijk. Belangstellenden kunnen hiervoor contact opnemen met de balie van patiëntenvoorlichting (huisnummer 037) van het MCA, tel. 072 - 548 35 00. Voor deze themamiddag is een minimumaantal van acht personen vereist en een maximum van 25.

Donna Musica in Cultuurkoepel Heiloo

HEILOO - Donna Musica sluit op zaterdag 24 januari de succesvolle expositie 1BOOM feestelijk af met een optreden in de Cultuurkoepel Heiloo. Sandra Kox, viool, en Evelien Dubbeldam, cello, verzorgen die avond een concert met het programma 'Natuur & Muziek', dat aansluit bij de fraaie ambiance van de expositie en locatie. Donna Musica speelt

Onder andere De vier jaargetijden van Antonio Vivaldi èn van Ástor Piazzolla alsmede enkele bekende, melancholieke tango's van Piazzolla. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten aan de zaal en via willibrordus@ggz-nhn.nl .

Workshop Klik & Tik. De basis

HEILOO - Bibliotheek Heiloo start vrijdag 27 januari met de workshop Klik & Tik. De basis. Dit is een online oefenprogramma, waarbij de gebruikers leren omgaan met de computer en worden begeleid bij hun eerste stappen op internet.

De workshops in de bibliotheek zijn op dinsdagmiddag 27 januari en 3, 10, 17, 24 februari van 14.00 tot 15.30 uur. Voor opgave of meer informatie: de klantenservice van Bibliotheek Heiloo, tel 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl

Aspecten van de zorg op Beat FM

HEILOO - Op 12 januari was de ingebruikname van De Loet Heiloo, nu een eigentijds Woonzorgcomplex voor ouderen van 80 jaar gemiddeld met indicatie Zorg. Hierover was BeatFM in gesprek met onder andere mevrouw T. Dijk, manager Vastgoed Viva!Zorggroep. Maar niet iedereen met zorg kan daar terecht. Voor een chronisch zieke, gehandicapte partner, oudere of andere naasten zijn er de mantelzorgers. Truus Oud, directeur Mantelzorgcentrum Heiloo, benadrukt dat mantelzorgers geen keus hebben en intensief zorgen en geen vrijwilligers zijn vanuit een organisatie.

Luister naar Beat FM bij Radio BeatFM 106.3 te volgen in de ochtend en de avond tussen 07.00 en 08.00 uur en online klikken op 'Uitzending gemist' bij Beatfm.nl.

Exposanten gezocht voor Limmen Artistiek en Creatief

LIMMEN - Voor de eenenveertigste keer zal Limmen Cultuur de expositie Artistiek en Creatief houden in De Vredeburg aan de Dusseldorperwerg 64 te Limmen. Dit jaar staat de expositie gepland voor 14 en 15 maart. De tentoonstelling is op beide dagen te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang voor het publiek is gratis.

De locatie heeft twee verdiepingen. Boven is er een mogelijkheid om schilderijen te exposeren. De benedenverdieping is ingeruimd voor deelnemers die willen exposeren en eventueel hun vaardigheid willen demonstreren.

Uiteraard bestaat er de mogelijkheid om uw werk te koop aan te bieden. Voor degene die creatief is en het leuk vindt zijn of haar werk te laten zien aan de inwoners van Limmen en wijde omgeving, is dit een uitgelezen mogelijkheid. Het aanmeldingsformulier is te downloaden via www.limmencultuur.nl. Informatie via e- limmencultuur@hotmail.com (voorkeur) of tel. 06-20969423. Uiterlijk aanmelden tot 1 februari.

Blazersensemble Septentriones

LIMMEN - Limmen Cultuur presenteert op zondag 8 februari om 14.30 uur het blazersensemble Septentriones. Het concert wordt gehouden in de Protestantse Kerk op de Zuidkerkenlaan te Limmen. Het blazersensemble bestaat sinds 2002. Het is een groep enthousiaste musici met een grote interesse in kamermuziek, allemaal gefascineerd door blaasmuziek. Het ensemble werkt aan twee of drie projecten per jaar. Een korte periode van intensief repeteren wordt afgesloten met concerten op diverse locaties in Nederland. Het repertoire bestaat uit klassieke, romantische en hedendaagse werken. Op 8 februari treden zij op in de volle bezetting; elf musici totaal, op hoorn, fagot, hobo, klarinet en contrabas. Het geheel staat onder leiding van dirigent Herman Draaisma.

De muziekwerken die zij gaan uitvoeren zijn van Bizet, suite uit de opera Carmen, Poulenc, Teneyev en serenade nr. 11 van Mozart. In de mooie, sfeervolle protestantse kerk te Limmen met zijn prachtige akoestiek komt deze muziek maximaal tot zijn recht.

Voor meer informatie en reserveringen zie www.limmencultuur.nl of via tel. 072- 5053274.

Vijf parochies in de regio gaan verder in nieuwe parochie 'Bron van levend Water'

REGIO - Met ingang van 1 januari zijn vijf rooms-katholieke parochies uit Akersloot, de Egmonden en Heiloo gefuseerd tot één nieuwe parochie.

Het betreft hier respectievelijk de parochies van de H. Jacobus Major in Akersloot, H. Adelbertus in Egmond-Binnen, H. Margaretha Maria Alacoque in Egmond aan den Hoef, O. L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Egmond aan Zee en H. Willibrordus in Heiloo.

De nieuwe parochie 'Bron van levend Water' gaat verder onder één bestuur, terwijl de vijf plaatselijke geloofsgemeenschappen ieder aangestuurd worden door een eigen locatieraad. Concreet beoogt deze fusie om het bestuurlijk kader van de nieuwe parochie te versterken en de financiële middelen en kerkelijke goederen efficiënt te beheren. Maar bovenal hoopt zij ruimte te maken voor een krachtige impuls en versterking van de katholieke identiteit van haar parochianen.

Op zondag 25 januari om 10.00 uur is er in de Willibrorduskerk, Westerweg 267 Heiloo een eucharistieviering, waarin Mgr. J. Hendriks, hulpbisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam en de pastores H. Helsloot, A. Overmars, H. Hudepohl en J. Olling zullen voorgaan. Tijdens deze viering zal bijzonder aandacht worden besteed aan het samengaan van de vijf rooms-katholieke geloofsgemeenschappen. Parochianen en belangstellenden zijn van harte welkom tijdens deze viering. Na de viering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in het Willibrordushuis.

Klussen gezocht voor NLdoet

REGIO - Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart is het weer zo ver. Dan houdt het Oranje Fonds voor de elfde keer NLdoet in heel Nederland. Voor deze editie staan inmiddels 3793 klussen en activiteiten klaar, waarvan 416 in Noord-Holland. Veel groepen vrijwilligers zijn al op zoek naar leuke klussen. Daarom roept het Oranje Fonds alle maatschappelijke organisaties op om zich zo snel mogelijk aan te melden op www.nldoet.nl. Tot en met 31 januari kunnen organisaties daar voor hun NLdoet klus ook een financiële bijdrage tot € 400,- aanvragen. ?? Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, vult aan: ,,We zien dat NLdoet echt een effect heeft op de lange termijn. Het zorgt voor nieuwe contacten, samenwerking met het lokale bedrijfsleven en meer publiciteit en dus zichtbaarheid voor de klusorganisatie. Alle reden om mee te doen dus!"

Lezing Confucianisme en het moderne Chinese denken

AKERSLOOT - Op zondag 25 januari om 14.30 uur verzorgt Henk Schulte Nordholt een lezing over Confucianisme en het verband met het moderne Chinese denken in de Dorpskerk aan het Dielofslaantje in Akersloot'.

Eeuwenlang was China de onbetwiste grootmacht van Oost-Azië, de culturele en politieke invloed van het 'Rijk van het Midden' reikte van Tibet tot Japan. In de 19e en het begin van de 20ste eeuw ging China door een diep dal: het Westen en Japan degradeerden de oude natie tot een vazalstaat. Nu is het land terug, heeft het zijn positie als economische superpower herwonnen. Hoe gaat China met deze nieuwe macht om? In deze lezing laat Henk Schulte Nordholt ons zien hoe het land worstelt met zijn identiteit in een steeds kleiner wordende, steeds meer op elkaar aangewezen wereld.

Henk Schulte Nordholt is al meer dan dertig jaar actief betrokken bij China.
Na zijn studie Sinologie in Leiden ging hij in 1981 werken voor het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag. Vier jaar lang hield hij zich daar bezig met het bevorderen van de economische relaties tussen Nederland en het Verre Oosten, met name China.
In 1985 werd hij de eerste directeur van de AMRO-bank in het toen nog gesloten Rijk van het Midden. In 1990 startte hij met twee partners het succesvolle handelsbedrijf Hofung.

De heer Schulte Nordholt al ruim twintig jaar actief als schrijver en spreker over China. Zijn speciale expertise betreft geschiedenis, cultuur, economie en financiën. Zie ook: www.henkschultenordholt.nl

L-Star Big Band in Vredeburg

LIMMEN - Op zondag 25 januari speelt L-Star Bigband vanaf 16.00 uur in Vredeburg in Limmen. De avond is georganiseerd door jazz sessionclub Vredeburg.

De uit Westfriesland afkomstige L-Star Bigband is in 1992 opgericht als De Big Band. In 1994 is de band omgedoopt tot The L-Star Bigband, met een kwinkslag vernoemd naar de repetitielocatie bij Appel Beton in Spanbroek. De bigband blijkt van meet af aan een voedingsbodem voor aanstormend talent, zowel vanaf het prille begin als voor de ervaren 'rot'. Meerderen hebben inmiddels hun sporen verdiend in de amateur of zelfs de professionele muziekwereld.

De band kenmerkt zich door zijn vrije, ietwat eigenzinnige interpretaties en eigen bewerkingen van 'traditionals' en modernere muziek. Onder de leiding van Frank van Gemert, tevens dirigent van de Frankie goes to…. Bigband en leadtrombonist van de Burn Brigade Bigband, werkt de band al jaren aan een breed repertoire met veel ruimte voor improvisatie door geroutineerde en nieuwe solisten. De volgende sessiedata zijn 22 februari, 22 maart en 19 april. De toegang is gratis, maar u kunt de club steunen door lid te worden. Voor inlichtingen, Fred Timmer tel. 072-505341 of e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl

Egmonders in galerie De Kapberg

Werk van Erik Baart

EGMOND - De Kapberg is een galerie waar kunst te zien is uit heel Nederland. Het seizoen van de galerie begint met werk van kunstenaars uit Egmond. Met werk van Ab en Erik Baart en van de in 2012 overleden Henk van Dijl. De opening van de tentoonstelling is op zondag 25 januari om 15.00 uur.

Henk van Dijl (1925) was tekenleraar Hij gaf les op middelbare scholen, gevolgd door vele jaren aan de HTS Bouwkunde in Utrecht. Rond 1990 begon hij voor zichzelf Hij noemde zijn werk Vandylism. Graag beweerde hij dat zijn werken geheel van binnenuit tot stand kwamen. Beïnvloed door het dagelijkse contact met het landschap en het prachtige licht van Noord-Holland.

Erik Baart (1955) exposeert met schilderijen. Erik is lid van het Egmondse collectief Hallem. Sinds 2013 is er een samenwerkingsverband met fotograaf Ab Baart, werk van beiden is te zien in de kijkshopgalerie Baart&Baart in winkelcentrum 't Loo in Heiloo. Het Hollandse landschap vormt een voortdurende inspiratiebron voor Erik, waarbij het huidige figuratieve werk soms raakt aan de abstractie.

Ab Baart (1955) is beroepsfotograaf; met 'vrij' werk hoog in het vaandel. Geënsceneerde fotografie geniet zijn voorkeur. De mens speelt in zijn werk een belangrijke rol; reportagefoto's uit bijvoorbeeld India of Egypte en portretfotografie. Bekend is ook zijn boek 'Kleurrijke Egmonders'.

De tentoonstelling is te zien van 23 januari tot en met 22 februari op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Galerie De Kapberg, Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef, www. galeriedekapberg.nl.

Politieberichten Akersloot

AKERSLOOT - Donderdag 15 januari omstreeks 15.40 uur werd een zwarte Ford Transit Custom vanaf het Wilhelminaplein te Akersloot ontvreemd. De bestelauto was niet afgesloten en de sleutels zouden op de vloer in de auto liggen. Even nadat de aangifte op papier was gezet belde de eigenaar op om door te geven dat hij zijn voertuig weer teruggevonden had op het parkeerterrein aan de Brahmslaan. Echter de autosleutels waren niet meer aanwezig in het voertuig.

Tussen vrijdagavond 16 januari 20.00 en zaterdag 17- januari 08.00 uur is er een inbraak geweest in een stal/schuur op de Hoogegeest te Akersloot. De daders hebben eerst getracht het hangslot door te knippen met vermoedelijk een betonschaar. Dit is niet gelukt. Vervolgens is de vergrendeling doorgeknipt. Uit de stal/schuur zijn twee zadels weggenomen. Gezien de stal/schuur afgelegen ligt en niet zichtbaar is van de doorgaande weg, bestaat het vermoeden dat de daders bekend zijn geweest met de omgeving en de stal/schuur. Tussen 14.15 tot 20.00 uur is er ingebroken in een woning gelegen aan de Lelielaan. Hele woning doorzocht en er werden een aantal laptops weggenomen. Men is vermoedelijk binnen gekomen via een raam op de eerste verdieping.

Noodkreet uit de kurkenhof Limmen

LIMMEN – De kurken rollen nog steeds met grote hoeveelheden voor stichting Limmen Ludiek de Limmer dorpsgrenzen binnen. De Kurkenhof barst bijna uit haar voegen, zoveel kurken heeft Limmen Ludiek al in haar bezit.

Naar schatting liggen er nu een kleine 500.000. Maar er is een chronisch gebrek aan diep gekleurde rood / zwarte kurken om de juiste details te kunnen aanbrengen in het wereldrecord mozaiek.,,Tijdens het uitsorteren van de kurken zijn we gaan berekenen of we niet alleen genoeg kurken hebben maar we hebben nu ook gekeken of we de juist gekleurde kurken hebben", zegt voorzitter Kees de Jong. De Jong vervolgt zijn verhaal: ,,Toen zijn we tot ons schrik er achter gekomen dat we van de donkerste gekleurde tint ( bijna zwart ) echt veels te kort hebben. We moeten de komende acht weken op jacht naar zeker 30.000 donker rood/zwart gekleurde kurken en daar hebben we alle hulp van de lezers bij nodig. We kunnen Anne Frank natuurlijk geen blond gaan haar geven."

Vandaar deze noodkreet van stichting Limmen Ludiek met de vraag om deze oproep zoveel als mogelijk te delen binnen zoveel als mogelijk netwerken. Voor meer informatie www.limmenludiek.nl of facebook.com/stichtinglimmenludiek

Het Sociaal Team stelt zich voor

LIMMEN/AKERSLOOT - Het Sociaal Team komt naar u toe. Op 21 januari bezoeken de medewerkers van het team samen met de wethouders Pelzer, Hollenberg en Klijnstra Limmen. Tussen 19.00 en 20.30 uur kunt u binnenlopen in Vredeburg. U kunt daar uw vraag stellen, een zorg delen en natuurlijk kennismaken met de medewerkers. Om19.30 en 20.00 uur is er een voorstelronde.

Ook in de kern Akersloot komt het Sociaal Team zich voorstellen. Dat gebeurt op 3 februari in De Vriendschap. Zelfde tijden, zelfde programma. U kunt er kennismaken, uw vragen stellen over alle veranderingen in het sociale domein of bespreken wat u bezighoudt. Iedereen is welkom.

Taizé projectkoor in Corneliuskerk

LIMMEN - Wilt u ook de vierstemmige Taizé-muziek mee zingen, dan bent u welkom op de woensdagen 21 en 28 januari om 20.00 uur in de Corneliuskerk van Limmen. De deelname aan deze repetitie onder leiding van Peter Rijs is bedoeld voor zowel koorleden, kerkgangers als geïnteresseerden. Op zaterdagavond 31 januari om 19.00 uur zal er dan een meditatieve viering in de Corneliuskerk worden gehouden, waar het projectkoor de zang zal verzorgen met de ingestudeerde Taizé-acclamaties.

Er zal in de pauze koffie en thee geschonken worden en gelegenheid elkaar te ontmoeten. Deelname aan het projectkoor is gratis, maar aanmelding vooraf via pastorie.corneliusparochie@hetnet.nl wordt op prijs gesteld.

Voorstelling toneelvereniging St. Willibrordus

AKERSLOOT – 'Broeders bij nonnen……….waar zijn we aan begonnen!' is het blijspel waar toneelvereniging Willibordus uit Akersloot volop voor repeteert. Stel je eens voor wat er gebeurt als een aantal kloosterbroeders door bezuinigingen gedwongen is bij een nonnenklooster in te trekken Naast het bidden en bier brouwen gaat dan ook de liefde een rol spelen.
Maar moeder-overste laat dit niet zomaar gebeuren, of heeft ze zelf ook één en ander te verbergen? Dit hilarische blijspel wordt 6 en 7 februari opgevoerd in de Lelie Rembrandtsingel te Akersloot.

Kapper geknipt

LIMMEN - T.C. (Dick) Glorie uit Limmen is 67 jaar en komt zijn hele leven al bij kapper Stuifbergen. Jan Stuifbergen is nu in de 80 jaar en knipt nog steeds een ochtend in de week; enkel vaste klanten. Sinds enige tijd doet hij dit samen met Ingrid Meerman. Dick Glorie had vorige week donderdag middag een afspraak om te knippen bij Ingrid en toen hij binnenkwam zag hij dat Jan zelf in de stoel zat. ,,Ik vond het zo leuk, dat ik een foto nam om het vast te leggen."

Verslag van de vergadering van de gemeenteraad

Roelof Bos doet maandelijks verslag van de vergadering van de gemeenteraad. De schrijver is freelance redacteur en is oud-wethouder van Heiloo

-------------------------------------------------

BUCH voor de boeg

De vier gemeenteraden van de BUCH-gemeenten – Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo – hebben maandagavond, gezamenlijk bijeen in de raadzaal van Castricum, een historisch besluit genomen: op voorstel van de vier colleges van Burgemeester & wethouders komt er één ambtelijke organisatie, en die moet er staan op 1 januari 2017. In de komende maanden wordt gewerkt aan een bedrijfsplan. Als dit over een half jaar eveneens wordt goedgekeurd door de vier gemeenteraden, kan dit plan in anderhalf jaar geïmplementeerd worden. Ruim voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen, maart 2018, is er dan één ambtelijk apparaat, in plaats van vier nu.

Dit historische besluit werd bijna unaniem genomen. Alle 29 gemeenteraadsfracties waren vertegenwoordigd, in totaal gaat het om 78 raadsleden. De enige tegenstem kwam van Willem Gomes van de NCPN Heiloo (twee zetels), die betoogde dat het beste alles bij het oude kon worden gelaten en dat, als het anders zou moeten, daar een referendum onder de bevolking(en) over gehouden zou moeten worden. Toen Ron de Haan van de Vrije Lijst Castricum hem uitdaagde om met een voorstel te komen voor een referendum, liet Gomes het afweten (althans in deze setting).

100.000 inwoners

In het aangenomen voorstel lezen we dat de BUCH-gemeenten geconfronteerd worden met toenemende behoeften als het gaat om snelheid, bereikbaarheid en kwaliteit van dienstverlening en met complexere vragen van inwoners. Daarnaast komen er veel taken vanuit het Rijk op de gemeenten af. Bovendien zien de gemeenten dat omliggende gemeenten door herindeling of ambtelijke fusie hun krachten bundelen. Samen kunnen de BUCH-gemeenten met ruim 100.000 inwoners een robuuste gesprekspartner in de regio en daarbuiten gaan vormen. Tot zover mijn citaat uit het voorstel. Ik merk daarbij op dat fusie voor Heiloo en/of Bergen met de grote broer Alkmaar hiermee van de baan is. We krijgen dus een fusie in het landelijke gebied tussen Staal, Koek en Kaas (ofwel IJmond, Zaanstreek en Alkmaar). Een fusie met Alkmaar zou trouwens ook niet meer kunnen sinds Alkmaar zojuist is getrouwd met Graft-de Rijp en de Schermer. Een stapeling van fusies in zo korte tijd gaat te ver (en zou wettelijk ook niet kunnen).

Bestuurlijke fusie?!

Maar een echte, volledige fusie is ook een bestuurlijke fusie! Dan gaan niet alleen de ambtelijke organisaties samen, dan komt er één gemeenteraad met één college van Burgemeester & wethouders. En zo ver zijn we met de BUCH nog niet. In het debat maandagavond was een centrale rol weggelegd voor de enige inspreker, Sander Verhaar. Namens het platform van de vier ondernemingsraden kwam hij vertellen hoe het personeel er over dacht. In het voorstel van de vier colleges werd gesproken over een positief advies van de ondernemingsraden, maar dat klopte volgens Verhaar niet. Hij sprak nu van een advies dat positief noch negatief was, het was 'opbouwend kritisch'. Er was een raadpleging gehouden onder de achterban, waarbij 356 medewerkers hun stem hadden laten horen (iets meer dan een derde van alle personeelsleden). Verhaar: 'De meest opvallende overeenkomst uit de raadpleging is dat het animo voor een ambtelijke fusie bij de medewerkers van alle vier BUCH-gemeenten het kleinst is.' Verhaar beklemtoonde vervolgens dat bij de personeelsraadpleging de optie bestuurlijke fusie wel was meegenomen en dat voor deze vorm van samenwerking 'zeer veel gekozen' was. Hij zei verder: 'Wij als platform ondernemingsraden hebben [aan de colleges van B&w] geadviseerd dat een keuze voor een bestuurlijke fusie een beter en goedkoper alternatief is. Dit door eenvoud in besturing en uitvoering van het werk. En de 15 miljoen euro die het Gemeentefonds beschikbaar stelt als compensatie voor de kosten die tijdens het proces worden gemaakt, de zogenoemde frictiekosten.'

Vier kapiteins

In het plenaire debat van de vier gemeenteraden bleken ook de liberale partijen, VVD en D66, in die richting te denken. Zij steunden het voorliggende voorstel, maar hadden best verder willen gaan op het pad van bestuurlijke fusie. Het scherpst werd dit onder woorden gebracht door Marcel Halff van D66 Bergen. Hij sprak van één ambtelijke organisatie die straks wordt aangestuurd door vier kapiteins en over frustraties die ontstaan als ambities van afzonderlijke colleges door die ene organisatie wellicht in de vertraging worden gezet. Zelfs kleinere lokale partijen, zoals Gemeente- en Dorpsbelang Castricum en de Vrije Lijst Castricum, wilden bestuurlijke fusie op de agenda hebben, in elk geval onderzocht zien.

'Zwaarwegend principebesluit'

VVD en CDA hadden elk een gezamenlijke (BUCH-)woordvoerder. Voor de VVD was dat Kees Rood van Castricum, voor het CDA Hessel Hiemstra van Heiloo. Maar ook de grote lokale partijen hadden één woordvoerder, Roel Beems van Castricum Kern(en) Gezond (CKenG). Hij sprak mede namens Kies Lokaal uit Bergen, Progressief Uitgeest en Heiloo-2000. Hij onderstreepte dat deze vier partijen 19 van de 78 raadszetels bezetten, een kwart van het geheel, en dat ze alle vier deel uitmaakten van de colleges van B&w. Hij wees er op dat er elders in het land wel voorbeelden zijn van ambtelijke fusie van twee of drie gemeenten, maar niet van vier, en dat we daarin dus uniek zijn. Beems kwam namens de vier grote lokale partijen met een amendement, dat dicht lag bij het voorliggende voorstel, en dat eigenlijk alleen opviel doordat het besluit van deze avond betiteld werd als 'zwaarwegend principebesluit'. Dit amendement werd aangenomen (wederom bijna unaniem, alleen NCPN tegen).

Hans Romeyn voorzitter

Met 29 raadsfracties, en bijna alle 78 raadsleden aanwezig, plus griffies, plus colleges, plus ambtenaren, plus adviseurs, plus publieke tribune, was het een mega-vergadering daar in de raadzaal van Castricum. Het plenaire debat van de gezamenlijke vier gemeenteraden duurde twee uur en werd helder, soepel, maar ook voortvarend geleid door burgemeester Hans Romeyn van Heiloo. Daarna volgde nog de formele besluitvorming in afzonderlijke raadsvergaderingen van de vier gemeenten. Deze formule had al eerder goed gewerkt bij de eerste gezamenlijke BUCH-raadsvergadering, op 10 maart 2014, eveneens in de raadzaal van Castricum. Toen leidde burgemeester Toon Mans van Castricum de gezamenlijke vergadering.

Over een half jaar ongeveer moet er dan een derde gezamenlijke BUCH-raadsvergadering komen, over het bedrijfsplan voor de ambtelijke fusie. Zal mij benieuwen hoeveel bestuurlijke fusie daarbij gemoeid zal zijn. Er is al een klankbordgroep, waarin de fractievoorzitters zitting hebben, mogelijk gaat die groep impulsen geven in die richting. Bestuurlijke fusie leek tot voor kort een taboe, maar dat is niet meer zo. Er is een interne dynamiek op gang gekomen, die de vraag oproept wanneer we één gemeente zullen zijn. 2018? 2022? 2020?

Schrijver Joseph Oubelkas in Vredeburg

LIMMEN - Joseph Oubelkas is één van Nederlands snelst in populariteit stijgende schrijvers en sprekers en dat allemaal door dat ene aangrijpende boek ' 400 brieven van mijn moeder'.

Dit boek beschrijft het waargebeurde verhaal van Joseph die op 24-jarige leeftijd aan een zakenreis naar Marokko begint en daar zonder enig bewijs of onderzoek wordt veroordeeld tot tien jaar celstraf voor iets wat hij niet heeft gedaan. Tijdens het harde en onrechtvaardige leven in verschillende gevangenissen bouwt Joseph een aantal bijzondere vriendschappen op en wordt hij onvoorwaardelijk gesteund door duizenden brieven en kaarten van vrienden, kennissen en onbekenden. De meeste steun krijgt Joseph tijdens zijn nachtmerrie in gevangenschap via de 400 brieven van zijn moeder .

'Gezondheid, liefde, vrijheid' vormt het vervolg op de bestseller '400 brieven van mijn moeder' dat inmiddels aan de dertiende druk is begonnen. Tijdens zijn optreden in Limmen vertelt Oubelkas op boeiende en intrigerende wijze over zijn gebeurtenissen in Marokko en zijn wil om te overleven. Waar Joseph ook komt, zijn publiek is geboeid van de eerste tot de laatste minuut.

Vrouwen die willen sporten opgelet

LIMMEN - Wil je de training van Fit4lady ervaren of een kijkje komen nemen? Trainen bij Fit4lady is leuk om te doen en laagdrempelig. Leden trainen twee keer per week (vaker mag!), een halfuur per keer, op het moment dat het hen schikt en altijd met begeleiding van professionele trainsters. De sfeer is gezellig maar er wordt wel intensief gesport. Fitness trainster Carin Visser: ,,Wij werken heel persoonlijk om leden hun gewenste resultaat te helpen bereiken. Gewichtsverlies, een strakker lichaam of conditie opbouw; alles is mogelijk. Tot 14 februari staat 'A Healthy New Year' centraal; het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en en nog niet alle vrouwen hun voornemens hebben omgezet in actie. Iedere vrouw die wil ervaren welk effect de dertig minuten-fitnesstraining op haar conditie en gezondheid heeft, kan kennis maken met onze werkwijze en training. Een keer vrijblijvend meetrainen kan altijd." Je begint bij Fit4lady met een intakegesprek en een eerste training. Vervolgens train je altijd met begeleiding zodat je veilig traint en alles 'eruit' haalt voor jezelf. De abonnementskosten zijn all-in. Fit4lady heeft veertien clubs in Nederland en is de grootste Nederlandse fitnessketen voor vrouwen. En in 2013/2014 Beste Fitness Keten van het jaar, sinds 2007 gevestigd aan De Drie Linden 3 te Limmen.
Een plek om te sporten, waar ze jouw gezicht kennen en waar je begeleiding op maat krijgt, zonder een afspraak te hoeven maken. Waar het gewoon leuk is om te trainen, ook als je geen liefhebber bent van fitness. Het programma werkt aan een slanker postuur en aan een betere conditie. Bij Fit4lady is het plezierig trainen, zonder 'strakke pakjes' en spiegels.

Ledenavond en kienen

LIMMEN - De eerstkomende ledenavond van het Katholieke Vrouwen Gilde is woensdag 21 januari in de Burgerij aan Dusseldorperweg 103. De avond begint om 20.00 uur met de jaarvergadering. Na de pauze is er kienen. Deelnemers worden verzocht een leuk prijsje mee te nemen voor het kienen. De organisatie verzoekt de prijzen niet in te pakken.

Doek valt voor zwembad Dampegheest

LIMMEN - De erfpachtovereenkomst tussen de gemeente Castricum en de Stichting Vrienden van Dampegheest is beëindigd. De reden is dat de exploitatie van zwembad Dampegheest financieel niet langer haalbaar bleek.

De stichting ziet op dit moment geen kans om kostenefficiënt het zwembad langer open te houden. Bovendien dreigt de situatie dat de stichting haar financiële verplichtingen niet kan nakomen. Het college betreurt het dat het niet mogelijk is gebleken het zwembad te laten voortbestaan. In 2013 was het de Stichting Vrienden van Damphegeest die een doorstart wist te realiseren in een poging deze voorziening voor inwoners van Limmen te behouden. Het college heeft die inspanningen gewaardeerd.

Bij het sluiten van de overeenkomst in 2013 met de Stichting Vrienden van Dampegheest kreeg stichting een aanloopsubsidie om een goede start mogelijk te maken. Ondanks dit alles is het niet gelukt een financieel gezonde exploitatie te voeren. Het geringe aantal bezoekers is daar mede de oorzaak van. Om die reden waren de deuren van het zwembad eind vorig jaar al gesloten. Het college wil de overeenkomst daarom ontbinden om te voorkomen dat er nog meer financiële risico's of lasten ontstaan voor de stichting. Vervolgens gaat het college zich beraden op de toekomst van deze locatie.

Wethouder Leo van Schoonhoven is graag bereid om dit collegebesluit toe te lichten en vragen te beantwoorden. Hij komt hiervoor naar Limmen, op dinsdag 27 januari van 19.30 tot 20.30 uur in De Vredeburg in Limmen. Iedereen is welkom

'Gitaarles: spelen wat jij leuk vindt!'

REGIO - Marcel Rutte geeft al een aantal jaren gitaarles en heeft een lesruimte in Castricum, waar hij leerlingen (kinderen,volwassenen, beginners, gevorderden) de beginselen van het gitaarspel bijbrengt. Daarnaast geeft hij les in Haarlem. Voor zijn leerlingen gaat hij uit van eigen passie voor muziek en hoopt ze op die manier te inspireren om steeds een stapje verder te gaan. De lessen vinden plaats in een gemoedelijke sfeer. Er is nog ruimte voor nieuwe leerlingen. Alle informatie is te vinden op www.gitaarles-castricum.nl.

PCC Heiloo op Snowcamp

De sportklassers van PCC Heiloo genoten van de optimale sneeuwcondities.

HEILOO - De eerstejaars sportklasleerlingen van PCC Heiloo gingen de eerste schoolweek van dit jaar naar Oostenrijk voor het Snowcamp 2015.

Alle sportklassers van PCC krijgen tijdens hun onderbouwopleiding de kans om mee te gaan op Snowcamp in Oostenrijk. Uiteraard goed voorbereid middels een clinic skiën en snowboarden in de maanden ervoor. Op maandag 5 januari arriveerden de ze in het Oostenrijkse Maria Alm. Dagelijks volgden ze onder leiding van hun vijf docenten en vijf begeleiders lessen om hun techniek verder te perfectioneren, genietend van prachtig weer en optimale sneeuwcondities.
's Avonds was er ook allerlei vertier, veel spelletjes, bezoek aan een mooie ski- en snowboardshow of een prachtig siervuurwerk. Brugklasser Yacintha Tijssen (14 jaar, Heiloo): ,,Het was een echte topweek! We hoefden maar een heel klein stukje te lopen om bij de lift te komen. We gingen naar boven en we hadden echt een prachtig uitzicht! Na ongeveer drie uur skiën gingen we dan weer terug naar het huis."
De leerlingen verbleven er in een gezellige jeugdherberg. 's Avonds gingen de lichten al om 21.00 uur uit, want een hele dag in actie maakt slaperig. Na vijf dagen sneeuwplezier maken en hard werken, keerden de leerlingen zaterdag 10 januari weer veilig terug in Heiloo.

Nienke Madderom wint nationale titel op 60 meter horden

Trias atlete Nienke Madderom sprint naar de Nederlandse titel.

Atletiek
HEILOO - Trias atleten Nienke Madderom en Timme Koster hebben in Apeldoorn uitstekend gepresteerd tijdens de nationale kampioenschappen tot en met 13 jaar. In het goedgevulde Omnisport centrum liep Nienke Madderom op de 60 meter horden met overmacht naar de nationale titel.

Bij de jongens was het Timme Koster die verrassend het zilver won op de 60 meter horden. In de serie en halve finale waren beide atleten van Trias oppermachtig. Elke race verbeterde Timme en Nienke hun records. Uiteindelijk won Nienke de titel met een tijd van 9.81 seconden, Timme liep 9.54 seconden. Deze tijden zijn een van de snelste tijden ooit gelopen in Nederland. Andere opvallende prestaties waren onder meer de kwalificatie voor de halve finale van Jens Oosterink op de horde en Xiorese Romero die negende werd op de sprint.

In Kerkrade was er eveneens Trias succes. Tijdens de NK cross won Trias trainer Hennie Punt de titel bij de masters 60-plus. Bij de dames werd Inge De Jong keurig vierde. Bij de mannen liep Pim Molenaar eveneens bij de top.

Heilooër sportfans welkom bij Sportgala Heiloo

Alle winnaars van het Sportgala 2012 bijeen.

HEILOO - Nog een paar dagen te gaan; dan weet u of uw favoriete sporter of sportteam gekozen wordt tot 'beste van Heiloo 2014'. Want op zaterdagavond 24 januari is het Heilooër Sportgala in Fletcher Hotel Heiloo aan de Kennemerstraatweg. Een happening waarbij iedereen welkom is.

Het sportgala zet het actieve sportklimaat in Heiloo in de schijnwerpers. Naast sportvrouw, sportman en sportploeg van 2014 van Heiloo worden er nog acht sportieve kwalificaties uitgereikt. De Sportgala commissie rekent op ruime aandacht voor de genomineerde sporters. Het belooft een feestelijke avond te worden; met veel afwisseling in een bruisende sfeer. Een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met andere sporters en andere sportverenigingen. ,,De genomineerden sporters verdienen uw aanwezigheid tijdens de prijsuitreiking! Wees erbij en geniet van een gezellige avond met muziek en presentatie van de winnaars van het Sportgala Heiloo door prominente dorpsgenoten en landelijk bekende oud-topsporters. Koop kaarten, hoe meer zielen hoe meer vreugd!" Kaarten voor dit evenement (à 3 euro) zijn verkrijgbaar bij De Schrijverij in het Stationcentrum en in Het Hoekstuk. De entreekaart is inclusief een consumptie en bewaakte garderobe. Er zijn nog kaarten beschikbaar. De zaal gaat open om 20.00 uur. Het programma begint om 20.30 uur en zal duren tot circa 22.30 uur. Na afloop is er alle gelegenheid om de prijswinnaars te feliciteren en elkaar te ontmoeten.

Egels ontwaken uit winterslaap

Het Twin-games toernooi in Amsterdam was een enorme belevenis voor de jonge spelers en hun fans.

HEILOO - De winterstop komt voor de voetballers weer ten einde. Diverse teams van De Foresters speelden afgelopen weekend oefenwedstrijden of toernooien.

De meest in het oog springende activiteit was voor Foresters onder 10 jaar. Dit team mocht naar Ajax om deel te nemen aan het Twin-games toernooi van de Amsterdammers.

Het eerste elftal van De Foresters hervat aanstaande zondag de competitie met een thuisduel tegen concurrent Elinkwijk. Zaterdag kwam buurman en Hoofdklasser AFC '34 op bezoek voor een oefenduel; een doelpuntenregen. AFC kwam twee keer op voorsprong en De Foresters wist twee keer voor een snelle gelijkmaker te zorgen. Met 2-2 kwam de rust, waarna de doelpuntenregen overging in andere neerslag. De Foresters kreeg de nodige kansen op meer, maar moest helaas toezien hoe AFC met een scherpe counter weer op voorsprong kwam. Kort daarna besliste AFC het duel door een penalty te benutten. De Egels kunnen terugkijken op een prima duel en bij vlagen was het fraaie combinatiespel te zien waarmee in de competitie de weg naar boven ingezet kan worden.

Twee keer zilver voor Tios

LIMMEN - Afgelopen weekend deden de turnsters van sportvereniging Tios uit Limmen mee met de tweede wedstrijd van de rayoncompetitie in Beverwijk. De eerste zilveren medaille was voor Mei Lou Fontein.

Ze scoorde het hoogst op vloer (13.80) en bleef met de koprol op de balk. Emma Hulsebosch rolde helaas van de balk af maar wist toch een knappe zesde positie in te nemen. Beide meisjes mogen zich gaan klaar maken voor de regiofinale op 12 april in de Wormer. Ook Daniëlle Sweep wist zich te plaatsen voor de doorstroomwedstrijd. De tweede zilveren plak werd verdiend door Mila Dekker. Zij turnde zeer sterk op balk(11.30) en brug(11.00) en bereikte daarmee de tweede positie. Ook mag zij hierdoor doorstromen naar de finale Zuid op 14 maart in Beverwijk waar we ook Jill Leyen en Suzanne de Jong gaan terugzien.

Foto-onderschrift: De tweede zilveren plak was voor Mila Dekker

Uitslagen Heilooër Bridge Club

Donderdagavondcompetitie in De Strandwal:

A-lijn; 1. Riet Haanstra-Elly Rutjes 66,67; 2. Truus Crabbendam-Dorith de Klerk 60; 3. Taetske Haan-Irma van Loon 59,17.

B-lijn: 1. Ria en Johan Neefjes 57,64; 2. Cor Floris-Ineke Wijnbeek 56,94; 3. Anne Haanstra-Hans Rutjes 52,08.

C-lijn: 1. Martha Dunselman-To Ontrop 61,88; 2. Aleid van der Noord-Gitta Rotteveel 55,21; 3. Marianne en Yeb Ypma 54,78.

Dinsdagavondcompetitie:

A-lijn; 1. Nel Stark-Margareth de Bruyckere 67,71; 2. Columbey Coebergh-Ger Kemmere 57,81; 3. Annie Warmenhoven-Gert Weel 52,60.

B-lijn: 1. Henk Uijl-Mieke Hendrikse 70,47; 2.Willemien Molenaar-Jan Reuzenaar 66,85; 3.Jo en Ger Graas 53,13.

Uitslagen damesbridgeclub Sans Atout

A-lijn: 1.vd. Vlies-Hendriks 61,98; 2. Daudeij-Coebergh en Elsen-Doornbos 52,08.
B-lijn: 1. Kromhout-Scholten 61,46, 2. Schreiber-Nijs 58,85.
C-lijn: 1.v.Toornburg-de Vries 66,15, 2. Boukens-Noord 54,69.

Schaker Indriaas Booij verslaat routinier

HEILOO - De verrassing van de vijftiendee ronde bij schaakclub Oppositie was de winst van Indriaas Booij op de zeer geroutineerde Piet Manni. Manni was, gaande de partij, steeds meer in de problemen geraakt. Zijn stelling zag er verre van gezond uit. Indriaas stond duidelijk beter. Maar een betere stelling tot winst voeren is en blijft lastig. Dat lukte wonderwel.

Cor van Etten speelde met wit tegen de Siciliaan van Herman Limmen zijn geliefde Morra-gambiet. De aanvalskansen die door dit type spel ontstaan, werden, ondanks actief tegenspel van zwart, door Van Etten optimaal benut. De overwinning bracht hem op de vijfde plaats van de ranglijst.

Luca Gandossi en Dick Oostrom hielden elkaar in evenwicht. Ze zijn allebei moeilijk te kloppen: Luca heeft twee en Dick één keer verloren en beiden hebben zes à zeven keer geremiseerd. Zo op het eerste gezicht leek Luca de beste papieren te hebben voor een koningsaanval, maar dat was kennelijk niet doorslaggevend. Dick Oostrom krijg je er niet zomaar onder.

Herman Maas weet altijd wel de weg naar een veilige remise te vinden. Harry de Jager wist dit deze keer vakkundig te voorkomen en won gedecideerd. Van Oppositie spelen dit jaar acht leden mee in het Tata Schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Richard Sauer en Peter Folkertsma hebben al gespeeld in de dagvierkamp en vrijdag 16 januari zijn Eric Huffnagel, Jan Jonkheer, Joop van Nes, Tjerk Voskuil en Cor van Etten begonnen aan hun negen partijen in de Tienkamp. De eerste boeiende partijen zijn inmiddels alweer gespeeld. Laatste ronde op zondag 25 januari.

Uitslagen in ronde 15: 1. Luca Gandossi - Dick Oostrom ½-½, 2. Kees Jongkind - Jan Jonkheer 1-0, 3. Joop Kerst - André van der Ark ½-½, 4. Cor van Etten - Herman Limmen 1-0, 5. Paul Vonk - Tjerk Voskuil ½-½, 6. Aart van den Brink - Johan van der Wal 0-1, 7. Matthijs Mühren - Eric Huffnagel 1-0, 8. Herman Maas - Harry de Jager 0-1, 9. Indriaas Booij - Piet Manni 1-0, 10. Fred Smith - Theo Suurhoff 1-0, 11. Joop van Nes - Folkert Smoor 0-1.

Flashing Heiloo kansloos tegen Hoofddorp

HEILOO - Het JU20 team van Flashing Heiloo heeft, net als de eerste (uit)wedstrijd tegen kampioenskandidaat Hoofddorp, een kansloze nederlaag geleden: 52-95. Hoofddorp bleek nog steeds twee maatjes te groot voor het team van Paul Aris.

Al vanaf de eerste minuten werd duidelijk dat Flashing een moeilijke wedstrijd tegemoet zou gaan. Hoofddorp speelde agressief en snel. Flashing kon met moeite aanhaken. Binnen drie minuten stond er al 5-13 op het scorebord. Coach Aris moest al snel naar een time-out grijpen om zijn mannen tot meer scherpte te manen. Het leek succes te hebben. Mede door goede scores van Max van Rixel en Jeroen Aris werd de achterstand snel ingelopen: 15-19 in de zevende minuut. Nu was het coach van Hoofddorp die met een time-out de run van Flashing wilde onderbreken. De wedstrijd liep nu min of meer gelijk op, maar het Heilooër team kreeg de aansluiting niet voor elkaar. Het eerste kwart werd afgesloten bij 20-30 in het voordeel van Hoofddorp.

In het tweede kwart liet Hoofddorp zien dat het twee maten groter kon spelen. Fel verdedigend en met scherp schietend werden alle illusies van Flashing aan flarden geschoten. De eerste score van Heiloo kwam pas in de negende minuut van het tweede kwart. Het rustsignaal kwam als een verlossing: 24-49. In het derde kwart denderde de klap van het tweede kwart nog steeds door. Hoofddorp nam bij 29-66 wat gas terug en daardoor kreeg Heiloo weer wat adem. Het spel oogde daardoor weer wat beter. Met een driepunter van Stan Kestein leek Flashing zowaar de achterstand iets draaglijker te maken (43-68) maar met een korte eindspurt van Hoofddorp werd ook dat Heiloo niet gegund. Het derde kwart werd verloren met 19-26 waardoor het laatste kwart werd ingegaan bij 43-74. Het vierde kwart probeerde Heiloo te voorkomen dat Hoofddorp de honderd-punten grens zou gaan bereiken. Dat op zich lukte maar voorkwam niet dat Flashing kansloos werd verslagen: 52-95. Scores: Jeroen Aris 8-9 (17), Max van Rixel 9-3 (12), Robbert de Ruiter 3-5 (8), Stan Kestein 0-5 (5), Job Velsenboer 2-2 (4), Jeffrey Klerk 0-4 (4) en Max Knegt 2-0 (2). Komend weekend is Flashing vrij. Zaterdag 31 januari speelt JU20 wederom thuis tegen BC Apollo uit Amsterdam. Aanvang wedstrijd: 20.00u in sporthal Het Vennewater te Heiloo.

Taaie tachtigers tonen topvorm

Schaken

LIMMEN - Terwijl de schaakwereld in de ban is van het Tata Steel Chess Tournament speelden de schakers van SV Vredeburg op vrijdag 16 januari de twaalfde ronde van de interne competitie.

Het computerprogramma dat de partijen indeelt, zorgde voor een mooi affiche: Jan Borst tegen Piet van der Heijdt. De taaie tachtigers toonden hun topvorm en maakten er een lange en spannende partij van. Uiteindelijk trok Jan Borst met een subtiel eindspel aan het langste eind.

Voor de tweede keer dit seizoen liep koploper Barry Blekemolen tegen een nederlaag aan. De zege van Hidde Ebels was knap en verdiend. Op Carlsen-achtige wijze creëerde hij, in een zeer lange partij, uit een saaie en gelijkwaardige stelling een winnende aanval die bij de witte koning aankwam als een mokerslag. Niels Hageman won een pionnetje van Sandra Hollander en bouwde dat voordeel gedegen uit naar een vol punt. In zijn partij tegen Harold Ebels kwam Bob Stolp lekkerder uit de opening, voerde de druk op in het middenspel en pakte de winst toen zijn tegenstander de dame naar een verkeerd veld manoeuvreerde. Robin Rommel weerstond de spanning niet en bood remise aan tegen Ed Stolp. Niemand begreep waarom: Rommel had een pion meer, een actieve koning en de winst was maar enkele zetten weg. Maar Stolp prijsde zich gelukkig met het halfje.

Jeroen van Vliet en Kees Aafjes speelden een lange partij waarin maar geen significant verschil ontstond. Een remise was het logische resultaat waar beiden zich tevreden mee toonden. Ook de partij tussen Adri Beentjes en Marc Voorwalt eindigde in remise. Beentjes beschikte over een iets betere pionnenstructuur, maar Voorwalt had een actieve loper, waardoor beiden onvoldoende aanknopingspunten hadden om voor de winst te gaan. Met een pionnenovermacht op de damevleugel besliste Harry Levering de partij tegen Marcel Wester in zijn voordeel.

Goede resultaten behaald door turnsters GTH

HEILOO - Zondag turnden 15 GTH turnsters. Voor de pre instap was het de tweede wedstrijd. Bij niveau D2 begon Fira met een super balkoefening: 13.50. Op het onderdeel vloer turnde Jaline een mooie oefening.

Op sprong liet Yara twee keurige handstandplat zien. De meisjes sloten de wedstrijd af aan brug, Nina turnde een sterke en nette oefening:12.80. Tegelijkertijd turnden Britt en Floortje(niveau D1), Floortje wist met een 13.75 het hoogste te halen aan brug, Britt deed dit op vloer(12.70). Pupil Nicole turnde haar competitiewedstrijd, een super wedstrijd en behaalde de hoogste score op vloer (13.50). Met haar scores wist ze het goud te veroveren, ook werd zij allround kampioen. In de tweede wedstrijd turnden de instappers de competitiewedstrijd, helaas viel Sara uit vanwege een blessure. Pien opende de wedstrijd met een prachtige vloeroefening: 12.80. Didi turnde strak aan brug en kreeg een 13.60. De wedstrijddag werd afgesloten door de pupillen Esmee, Elise, Sophie en Noa en junior Brechtje. De pupillen begonnen op balk, op vloer straalde zowel Elise(12.60) als Sophie(12.50) en turnden beiden een super oefening. Aan de brug turnden Esmee en Noa een zeer nette oefening, 13.50 voor Esmee en 12.85 voor Noa. Op de andere baan heeft Brechtje een goede wedstrijd geturnd, met mooie scores. Zij behaalde onder andere een 11.23 voor sprong en een 11.70 voor een prachtige vloeroefening. In het eindklassement kreeg Esmee de vierde prijs, Jaline en Floortje brons, Britt zilver en Nicole goud! Daarnaast zijn alle instappers, pupillen en junior doorgestroomd.

Derde ronde Westfriese judocompetitie

Het team van Dojo 't Loo. Foto Menno Lesterhuis

HEILOO - Afgelopen zaterdag was de dojo aan de Bergeonstraat gastheer van de derde ronde in de hoofdklasse van de Westfriese judocompetitie. Het team van Dojo 't Loo, dit jaar debuterend in de hoofdklasse, deed met twee gewonnen wedstrijden goede zaken. Het team van Ben Rietdijksport had afbericht, zodat die wedstrijd al gewonnen was. Daarna stond de wedstrijd tegen de ongeslagen koploper Tom van der Kolk uit Alkmaar op het programma. Met het lichtste gewicht onbezet moesten de Heilooër judoka's vier van de resterende zes wedstrijden winnen. Met winstpartijen van Maarten Versteeg, Kars Zoon en Timo Lesterhuis werd helaas nipt met 4-3 verloren. De laatste wedstrijd tegen Kodokan uit Purmerend werd vervolgens gewonnen met 4-3. Met nog 2 rondes te gaan is Dojo 't Loo voorlopig gestegen van de vijfde naar de derde plaats; een mooie uitgangspositie voor een consolidatie in de hoofdklasse.

Ed Zeekant wint 301 toernooi

darten

HEILOO - In het Oosthonk streden 36 darters voor de prijzen en de rankingpunten. Bij dit speltype (301) moet de eerste en de laatste dart in een dubbel.

De hoogst mogelijke in (170) werd dit jaar niet gegooid, maar er waren drie spelers -Rob Radsma, Ed Zeekant en Barry Stet- die met 160 elk een kleine trofee in de wacht sleepten. Ook werden er nog zes 180'ers gescoord en kwam de hoogste finish op naam van Pascal van Soest met 130.

Na twee voor rondes kwamen de beste acht in een knock out ronde tegen elkaar uit. Ed Zeekant trof Michael Helder in de finale en zegevierde met 5-3. Dat leverde hem ook negen rankingpunten op; hij staat met 24 nu stevig aan kop. Rob Radsma en Rob de Waard vochten nog een potje voor plek 3 en 4 uit met Radsma als winnaar. Bij de dames scoorden Marisja Pos, Mariska Duitscher en Susan Admiraal de meeste punten. Met nog twee toernooien te gaan is er nog veel mogelijk, te beginnen op 7 maart het Oosthonk Open en 18 april de afsluitende avond met het 601 toernooi.

Limmer naar districtskeuring aquarium

LIMMEN - Bij de uitslag van de aquarium huiskeuring haalde Wim Krom met 396 punten de eerste plaats met zijn zeewateraquarium. Akersloter Cor Kerssens eindigde met 390 punten op de tweede plaats met zijn gezelschaps-aquarium. Samen met het aquarium van Dierentuin Animal Farm uit Beverwijk doen deze leden van A.V.C Vivaria op 1 februari mee aan de keuring van district Kennemerland.

Winst en verlies voor 't Vennewater

Van v.l.n.r. de poulewinnaars J4: Jasmijn, Maaike, Thom, Milo en J5: Barbara, Carolien, Feie en Thomas. foto: John Bakker

badminton

HEILOO - Afgelopen weekend zijn twee jeugdteams, J4 en J5, winnaar geworden van hun poule in de regiocompetitie in hun klasse. Op 8 februari spelen deze teams om het kampioenschap van de regiocompetitie. Jeugdteams J1, J2 en J3 spelen zaterdag 24 januari a.s. de laatste wedstrijd in de competitie. Team J1 en J3 worden zo goed als zeker poulewinnaar in hun klasse en gaan dan eveneens door naar de regiokampioenschappen. J2 strijdt zaterdag om de tweede plaats in de poule joger dan 17 jaar 'plastic'.

't Vennewater Heren 1 speelde afgelopen weekend uit tegen Duinwijck in Haarlem. Bij een eerder treffen in dit competitieseizoen werd een eindstand van 4-4 genoteerd. En deze tweede ontmoeting werd wederom op het scherpst van de snede gespeeld. Helaas voor 't Vennewater ging de overwinning met een nipte overwinning (3-5) naar tegenstander Duinwijck. 't Vennewater Heren 1 staat momenteel vijfde in de poule, maar wil aanstaande zondag haar kans grijpen om SGA uit Amsterdam voorbij te gaan en het competitieseizoen af te sluiten met een vierde plaats.

Winst Meervogels '60 tegen Dynamo uit

handbal

AKERSLOOT - Zondag 18 januari moesten de dames van Meervogels uit handballen tegen Dynamo. Dit team zijn zij al vaker tegengekomen in de competitie, waarbij het altijd een spannende wedstrijd was en de scores dicht bij elkaar lagen. Zo ook deze keer weer.

Dynamo pakte al gauw een voorsprong op Meervogels met hun beweeglijke spel. De stand liep uit tot 7-4. Meervogels kwam goed terug in de wedstrijd en verkleinde hun achterstand. Dit leidde tot een ruststand van 9-8 in het voordeel van Dynamo. Het praatje in de rust en de positieve instelling van het team maakte dat Meervogels vol vertrouwen de tweede helft in ging. Deze tweede helft was erg spannend. De stand liep redelijk op en Meervogels pakte een kleine voorsprong. Deze voorsprong werd langzaam uitgebreid tot drie punten. Maar Dynamo gaf zicht niet zomaar gewonnen en zorgde ervoor dat Meervogels niet verder kon uitlopen. De eindstand was hierdoor 16-18 in het voordeel van Meervogels. De volgende wedstrijd van Meervogels is op zaterdag 24 januari om 19.00 uur thuis tegen Vido dames 2.

16 / 16