De Uitkijkpost

19 december 2018

De Uitkijkpost 19 december 2018


Dit zijn de ondernemers van het jaar

Van links naar rechts: Rob van der Wal, Erik Minnema, Henk Morsch, Hans Romeyn, Pepijn Warnars, Pim Westerwal, Fred Dellemijn, Inge Kracht, Dorien Kotterman en Thijs Smit. Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Al wekenlang leefden diverse ondernemers in Heiloo toe naar de prijsuitreiking van de Ondernemingsverkiezing. Zaterdag 15 december was het dan zover. In de sfeervolle Cultuurkoepel werden alle Ondernemend Heiloo-gasten ontvangen en getrakteerd op culinaire specialiteiten van restaurants uit Heiloo. Er was entertainment van hoog niveau, met steltenlopers en een spectaculaire lichtshow, en de nieuwe huisstijl en website van Ondernemend Heiloo werd gelanceerd.

Spannende avond

De feestelijke avond van de ondernemersvereniging was natuurlijk extra spannend voor de genomineerden. De OHO-bestuursleden Rob van der Wal en Thijs Smit hadden de presentatie op het podium in handen en zij bouwden de spanning mooi op. Als eerste werden de tien ondernemers waar het meest op gestemd is (ook via de Uitkijkpost) in het zonnetje gezet en kon Inge Kracht van Queen in Black de Publieksprijs op het podium in ontvangst nemen.

Erik Minnema, van Rabobank Noord-Kennemerland: "Met voorbeelden als 'Groenspoor', 'Groene Brug' en 'Bio Border' kent de jury met overtuiging de Rabobank In de Kijkerprijs toe aan Dorien Kotterman van De Groene Reiger."

Na het inwisselen van de prachtige sculpturen van Heilooër kunstenares Ditta Engel door de prijswinnaars van vorig jaar, ging de Ondernemersprijs naar Pepijn Warnars van RUW072 en de Ondernemingsprijs naar West Trading B.V.

Verbindend

Het thema van dit jaar was 'Verbindend' en de juryleden (Mireille Kaptein, Cindy van der Peet, Fred Dellemijn en Erik Minnema) beoordeelden deze ondernemers, na een pitch, tot dé winnaars.

West Trading is de specialist in bekledingsstoffen, waarover dit werd gezegd: "Tijd voor de jury om dit wellicht minder bekende, maar tegelijk unieke bedrijf uit Heiloo volop in de schijnwerpers te zetten. Pim Westerwal en zijn team West Trading B.V. is de winnaar van de Ondernemingsprijs 2018 van Ondernemend Heiloo Ondernemersvereniging." De inmiddels bekende sculptuur van de Ondernemingsprijs prijkt dus het komend jaar op De Droogmakerij 43 bij West Trading. Een trotse Pim Westerwal: "Wij zijn blij en gelukkig met de Ondernemingsprijs. Ik had het niet verwacht! Ik wil mijn vader bedanken. Mijn vrouw, en het hele West Trading team."

De Ondernemersprijs werd door burgemeester Romeyn overhandigd aan de enthousiaste Pepijn Warnars, een geboren en getogen ondernemer uit Heiloo. De jury is onder de indruk van de verbinding die deze ambachtelijke ondernemer weet te leggen met zijn passie voor meubels en interieurs op maat. Lichtelijk overdonderd maar zichtbaar trots reageerde Pepijn op het podium met: "Ik wil iedereen bedanken, ik had dit niet verwacht. 2018 Heeft een prachtig einde gekregen en we hebben heel veel zin in 2019. De Ondernemersprijs is een kers op de taart."

25 jaar

Er werd tijdens de Ondernemingsverkiezing ook alvast vooruit gekeken naar volgend jaar, als Ondernemend Heiloo 25 jaar bestaat. Dit jubileum werd alvast gevierd met de presentatie van een verfrissende huisstijl en nieuwe website. Er heeft zichtbaar een nieuwe en kleurrijke wind door de vereniging gewaaid… Op naar de volgende 25 jaar!

Er werd geproost op de blije winnaars.

<<<<<< KADER >>>>>>
Winnaars 2018 Ondernemingsverkiezing van Ondernemend Heiloo:

Ondernemingsprijs - West Trading B.V.

Ondernemersprijs - Pepijn Warnars van RUW072

Rabobank In de Kijkerprijs - De Groene Reiger van Dorien Kotterman

Publieksprijs - Queen in Black van Inge Kracht

Tekst: Marije Smit

Unicef bedankt inwoners Heiloo

HEILOO - Wat zou Unicef moeten beginnen zonder donateurs? Dankzij de financiële ondersteuning van ontelbaar veel supporters kan deze behartiger van kinderrechten over de hele wereld talloze kinderen voorzien in basale behoeften: voeding, schoon drinkwater, scholing, medische zorg, onderdak, enzovoort.

Een groep trouwe donateurs in Heiloo deponeert het statiegeldbonnetje in het busje dat Unicef enige jaren geleden heeft mogen plaatsen in de Albert Heijn in winkelcentrum 't Loo. Misschien vraagt u zich af of het wel zin heeft, dat bonnetje van een kwartje? Weest gerust: élke donatie heeft zin, want de kracht van dit systeem is simpelweg 'vele kleintjes maken één grote'. In een jaar sparen klanten van AH Heiloo met een warm hart voor Unicef zo'n 2000 euro bij elkaar!

December is een prachtige gelegenheid om u voor uw trouw te danken: namens de kinderen voor wie Unicef zich sterk maakt, zeggen we u héél hartelijk dank voor uw trouw!

Het team van Uitkijkpost Media wenst u fijne feestdagen en veel geluk in 2019! Foto: STiP Fotografie

"Fijne feestdagen en veel geluk in 2019 gewenst!" Het team van Uitkijkpost Media.

Sneeuwpret in Heiloo

Foto: Suzanne Buis

HEILOO - Na een avondje sneeuwen is Heiloo veranderd in een wit sprookjesdorp. En ook al was het van korte duur, door de meesten is er volop van genoten.

Foto: Fraser Kwak
Foto: Judith Schoof-Van Dijl
Foto: Wendy Boereboom-Tervoort

10 vragen aan... Yme Bosgra

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Overdie in Alkmaar als zevende van 8 kinderen. Mijn ouders spraken altijd met respect en ontzag over de mensen die in Heiloo woonden. Dat was de woonplek van artsen, notarissen en advocaten. Op de middelbare school ontmoette ik voor het eerst hun kinderen en op mijn 15ee ging ik voor het eerst uit in Heiloo. Ik woon nu zelf al ruim 25 jaar in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Dan zou ik nu 'iets' met paarden doen. Als jochie mocht ik met mijn vader in de zomervakantie een buitenrit maken. Sinds enkele jaren ben ik dankzij mijn vrouw Simone, Saffier en Mojo met het paardenvirus besmet geraakt. Ongelofelijke meesters zijn het, glashelder in hun feedback. De respectvolle manier waarmee ik met de paarden samen wil groeien vraagt veel geduld. En het lekker buiten bezig zijn, het gevoel van tijdloosheid. Dat heb ik ook nodig vanwege mijn intensieve werk met mensen.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Dat zouden dan de mysticus Meister Eckhart of Eckhart Tolle zijn. Beiden zijn grote inspirators voor mij, de een vanwege zijn visie op het goddelijke dat vanuit de 13e eeuw zo in deze tijd geplaatst kan worden. De ander vanwege zijn vermogen om het nu zo grondig uit te diepen dat je bijna niet meer over gister of morgen wilt praten.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Met mijn vader in een roeiboot op de Waddenzee vissen, klef broodje gebakken ei uit een plastic bakje. Zijn volkstuin, zaaien, oogsten, modder en klei, door de zon verwarmde aardbeien zo van de plant. Maar het allermooist waren de vakanties bij mijn oom op de boerderij. Kalfjes, lammetjes, koeien achter in het land ophalen, trekker rijden en met zelf gedraaide papieren pijltjes en een blaaspijp de weilanden doorsluipen om op hazen te jagen. Moet de eerste nog vangen, heerlijke fantasie.

5. Wat vindt je de mooiste plek in Heiloo?
Waar ik met mijn kinderen veel ben geweest, het 'Kabouterbos' (Ter Coulsterbos achter de boerderij). Magische plekjes met heel veel kabouterholletjes ;).

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Eigenlijk alleen als er echt iets is wat niet tot morgen kan wachten. Dan ben ik er voor mijn vrouw, mijn kinderen en vrienden. Verder slaap ik liever door, niets is verkwikkender dan een goede nachtrust.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Doen wat je moet doen op het moment dat je het kan doen. Ik was nooit zo'n planner, liet dingen vaak op zijn beloop. Dat werkte lang goed voor mij. Maar als er geen voorbereiding is wanneer je met rugzak en goede vriend door de bergen wandelt kan het je lelijk opbreken. Vanaf toen is er bij mij veel meer orde gekomen, denk ik vaker vooruit en werk ik weg wat niet hoeft te blijven liggen. Het is daardoor een stuk rustiger in mijn hoofd.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Jarenlang ben ik drummer geweest in kleine bandjes en combo's. Gospel en rock-'n-roll. Het drumstel is verruild voor Chinese gong en kristallen klankschalen. Daar geef ik nu samen met Simone klankconcerten mee. In combinatie met onze stemmen vormt dat een uniek geheel en voor nu veel meer passend bij onze stijl van leven met mindfulness en bewustzijn.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou rotondes vervangen door stoplichten, meer verkeersvertragers aanbrengen, geen tunnel onder het spoor maar wachten tot de spoorbomen weer opengaan en niet eerder op de A9 kunnen jakkeren door nieuwe aansluitingen. Bijna onopgemerkt doen we in Heiloo hard mee om de snelheid van het leven te verhogen, waardoor steeds meer mensen noodgedwongen afhaken (30% van de eerstejaars hbo-instroom heeft (bijna) een burn-out!). Dat is mijn werkveld als psychosomatisch fysiotherapeut. Ik ben voor dynamiek en vooruitgang, maar ons brein kan teveel niet aan. Dan is een plek als Heiloo een oase van rust die we, voordat we door alle 'bomen' van versnelling en verandering het Heilige Loo niet meer zien, mogen beschermen.

10. De persoonlijke vraag van Jos Apeldoorn:
'Waar staat Chiron voor?'
De naam komt uit de mythologie en wordt vertaald met 'de gewonde genezer'. Uitgebreide uitleg is op www.chironinstituut.nl te vinden. Het staat symbool voor hoe alle docenten en therapeuten die in het centrum actief zijn dat doen vanuit kennis, kunde, kunst en eigen levenservaringen en zodoende een warme betrokkenheid tonen.

Ik geef de vragen door aan mijn goede vriend en wandelmaat Kees Mol. Mijn vraag is:
'Kees, samen met Marion ben je met van alles bezig. Denk je dat we nog eens de rust zullen vinden voor een nieuw Pyreneeënavontuur?'

Pascale en Miranda winnen met hun kerst

Pascale en Miranda sparen nog even door en gaan volgend jaar naar een sfeervolle kerstlocatie in het buitenland. Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 10 tot en met 14 december schitterden Pascale Schutte-Kops en Miranda Zeestraten in het televisieprogramma ´Mijn kerst is de beste´. Samen met drie andere koppels gooiden Pascale en Miranda alles in de strijd om het mooiste kerstgevoel te creëren. En met succes, want uiteindelijk wonnen de vriendinnen uit Heiloo. "Wij vonden het een superleuke ervaring en hebben heel erg genoten van de diversiteit van het kerst vieren bij alle duo's thuis! Het was spannend tot op het laatst, maar wij voelden wel dat alle duo's bij ons het echte kerstgevoel hadden. De gunfactor was er. Natuurlijk was het bij ons heel anders dan bij de rest. Juist daarom vinden wij het geweldig dat het zo positief voor ons heeft uitgepakt," aldus de vriendinnen. Op de vraag wat ze met hun prijs gaan doen, antwoorden zij: "We sparen samen lekker door en gaan volgend jaar naar een sfeervolle kerstlocatie in het buitenland, om daar nieuwe herinneringen te maken! De aanloop naar kerst is onze favoriete periode. Als het eenmaal kerst is, zijn we het liefst lekker relaxed en dat er dan niks moet!" Tot slot de ultieme kersttip van Pascale en Miranda: "Doe lekker wat je zelf mooi en leuk vindt en geniet daar volop van!"

D66 Heiloo wenst iedereen heel fijne feestdagen en een voorspoedig 2019. Wij gaan in het nieuwe jaar door met goed wonen, goed verkeer en goede zorg: samen voor een sociaal en duurzaam Heiloo. Meer informatie? Zie https://heiloo.d66.nl.

26 jaar kapster maar nu ook de eerste LiVage haarwerkspecialiste in de regio

Foto: Margreeth Anema

Kapsalon Ficarool

Hoogegeest 19

1921 CG Akersloot

info@kapsalonficarool.nl

www.kapsalonficarool.nl

Facebook:Kapsalon Ficarool/LiVage Haarwerken Akersloot

Bel voor afspraak: 06-15370142

"Soms kom je op een moment in je leven dat je net dat beetje meer voor mensen wil betekenen," vertelt Carola Sander-Zentveld in haar knusse kapsalon aan de Hoogegeest in Akersloot. Dat moment kwam toen ze in de familiesfeer te maken kreeg met die vreselijke ziekte kanker. Het familielid verloor door de chemo haar haar en daar werd Carola enorm door geraakt. Carola werkt namelijk al 26 jaar met veel plezier als kapster, de laatste 12 jaar in haar eigen kapsalon. Na deze vreselijke tijd besloot ze de intensieve opleiding tot haarwerkspecialiste te gaan volgen en nu heeft ze in haar kapsalon het eerste zorgpunt in de regio van LiVage haarwerken geopend.

Gepersonaliseerde haarwerken

De haarwerken zijn bedoeld voor kankerpatiënten die door chemotherapie hun haar verliezen en voor mensen met de ziekte alopecia, maar de (deel)haarwerken zijn ook voor mensen met dunner wordend haar geschikt. "Ik zie vaak dat mensen een haarwerk willen dat lijkt op hun eigen haar, dat is geen probleem. Het haarwerk wordt namelijk volledig gepersonaliseerd, er zijn enorm veel mogelijkheden qua kleur, structuur en lengte," vertelt Carola. Ze komt bij mensen aan huis, in het ziekenhuis of de cliënt kan naar de kapsalon komen. "De deur gaat dan op slot, ik garandeer volledige privacy."

Het intakegesprek vindt al plaats als iemand te horen krijgt dat hij of zij ziek is, Carola kan dan aan de hand van het echte haar een haarwerkadvies geven. Na de tweede of derde chemobehandeling gaat het haar daadwerkelijk uitvallen. Ze assisteert ook bij het doorgaans emotionele moment als het eigen haar moet worden afgeschoren. "Als het moment daar is ben ik er zodra de cliënt me belt. Ik knip het haar, ik scheer het niet, knippen is namelijk minder heftig en geeft ook minder kans op een geïrriteerde hoofdhuid," vertelt ze.

Ontzorgen in een zware periode

Tijdens de periode dat de cliënt de pruik nodig heeft biedt Carola de hoogst mogelijke service. "De cliënt kan altijd bij me terecht gedurende de behandelperiode: zit uw haarwerk bijvoorbeeld even niet lekker dan verstel ik het, ik ontzorg u want u heeft het al zwaar genoeg," aldus Carola. Maar ze kan ook relativeren en ook dat is nodig tijdens zo'n vervelende periode. Ze glimlacht: "Mijn cliënten hebben nooit een bad hairday, de haarwerken kunnen gewoon gewassen worden en daarna zitten ze gelijk weer prima."

Dat Carola is aangesloten bij een landelijke organisatie brengt veel voordelen met zich mee. Na de intake kunnen er maar liefst vijftien haarwerken op proef besteld worden om te passen. Ook is ze de gehele periode dat het haarwerk moet worden gedragen beschikbaar voor de cliënt. Maar ook daar houdt het niet op: na de periode van chemotherapie krijgt u een uitnodiging voor een knipbeurt van Carola, met een heerlijke hoofdhuidmassage. "Ook hier maken we een mooi moment van, het is namelijk ook een grote stap om het haarwerk weer af te zetten als het haar begint te groeien," vertelt Carola.

Maximale vergoeding zorgverzekeraar

Tijdens het groeien zit de haarfollikel vol gifstoffen, dit brengt irritatie met zich mee. Al tijdens de intake laat Carola u kennismaken met de haarverzorgingsproducten van Mediceuticals, een medisch geteste haarverzorgingslijn. Zij leveren o.a. producten die de haargroei bevorderen. Wat belangrijk is om te weten is dat de zorgpunten van LiVage SEMH-gecertificeerd zijn: "Dit betekent dat u recht heeft op de maximale vergoeding van uw zorgverzekeraar. Ik kan u hierover informeren en ook hier ontzorg ik indien gewenst: ik neem u graag het declareren uit handen," zo besluit Carola het gesprek.

Lijstjes

Het einde van het jaar nadert. En dat betekent lijstjes. Lijstjes met de mooiste momenten van 2018. Lijstjes met de sportiefste momenten van 2018. Lijstjes met de meest bijzondere, liefste, gekste, leukste of meest nieuwswaardige momenten van 2018. Ik moet bekennen dat ik zelf altijd wat melancholiek raak aan het einde van het jaar. Op een of andere manier blik je toch terug op wat het jaar je gebracht heeft. Wat hebben we gedaan of bereikt en wat kan in het nieuwe jaar misschien beter. Met de baan waar ik in 2018 mee mocht starten, ga ik graag enthousiast verder. De nieuwe grijze haren die ik ´mocht verwelkomen´ raak ik vast niet meer kwijt (zo blij met de kapper!). Dat extra kilootje hoop ik er in 2019 vanaf te sporten, met misschien nog wel een paar extra. Goede voornemens moet je hebben tenslotte.
Mooie, warme herinneringen heb ik aan de feestdagen vroeger thuis. Ook nu vier ik ze graag met mijn familie. Ik ben benieuwd wat mijn dochters later voor herinneringen hebben aan de feestdagen. Hopelijk kijken zij net zo fijn terug als ik... Met de Kerst top 100 aller tijden op de achtergrond mijmer ik nog even verder. Dat is zo´n eindejaarslijstje waar ik altijd wel blij van wordt. Een paar weken per jaar ongegeneerd meeblèren met All I want for Christmas, of de nostalgie van Driving home for Christmas... Kersthits genoeg in de lijst. Het enige lijstje dat mij nu nog rest is mijn boodschappenlijstje, maar of ik daar nu blij van word... Fijne feestdagen iedereen, laten we een beetje lief voor elkaar zijn!

Stichting Veldwerk Nepal wenst u prettige feestdagen en een gezond en vreugdevol 2019!

Het is duidelijk dat de shirts van HSV goed zijn ontvangen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vreugde hebben wij ook gezien tijdens onze vakantie in Nepal! Kindjes die naar school kunnen via Stichting Veldwerk Nederland (SVN) en een kleine lunch krijgen tussen de middag. Blije en hoopvolle gezichten van vrouwen die na uren lopen door de bergen (op slippers) bij de health post aankomen voor een behandeling aan een jarenlange verzakking door veel te zwaar werk en jong kinderen krijgen! Hulde aan de organisatie van Vrouwen voor Vrouwen die in Nepal waren en die wij hierbij steunen! De sponsoring van de voetbaltenuetjes van HSV was ook een feestje! Het schooltje werd geschilderd, de bal werd gekocht en spelen maar! Wat een blije koppies! Ook WDB Trading die wat laptops meegaf voor de scholen, maakte mensen blij!

Alle trouwe sponsors hartelijk bedankt. In deze tijd is het toch mooi om iets te geven? Dus iedereen die de kinderen in Nepal ook wil steunen, vragen wij om een kleine bijdrage onder onze kerstboom. Als alle lezers van de Uitkijkpost iets geven dan weten wij dat 2019 een vreugdevol jaar gaat worden voor de kinderen van SVN! Een bijdrage kunt u storten op rekeningnummer NL16 TRIO 0254661610 ten name van Stichting Veldwerk o.v.v. Kerstkadootje Nepal.

Groeten, bestuur SVN en Marijke Bruin en Jelle Groot, die net terug zijn uit Nepal!

Sfeervolle kerstsamenzang in de Witte Kerk

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

HEILOO - Zondagavond 16 december stroomde even voor zevenen de Witte Kerk vol. De eeuwenoude kerk was prachtig versierd en verlicht. De bezoekers kwamen samen om kerstliederen te zingen: een mooie opmaat voor kerst. Ze werden daarbij verrast door prachtige liederen gezongen door de koren Bjerjozka en Indrik. Deze koren uit Alkmaar en Hoorn brachten onder kundige leiding van Sergé Latychev zeven Russische kerstgezangen ten gehore. Daarnaast genoot men van een jongerenorkest. Op piano, harp, gitaar en blokfluit bracht dit nog meer sfeer in onze dorpskerk. Een modern kerstverhaal en het Ere Zij God maakten de viering compleet. Na afloop genoot men van de traditionele chocolademelk en werden verhalen en wensen uitgewisseld.

Travel Counsellor Liesbeth van Zelst-Oud regelt uw reis van a tot z

Liesbeth van Zelst regelt met persoonlijke aandacht en aanpak uw reis. Foto: aangeleverd

HEILOO - Liesbeth van Zelst-Oud is met jarenlange ervaring op een reisbureau in 2015 haar eigen franchise gestart als Travel Counsellor in Heiloo. "Als zelfstandig reisadviseur kan ik met persoonlijke aandacht en aanpak uw reis van a tot z voor u regelen. En ik ben pas tevreden als u dat bent." Liesbeth werkt vanuit huis, waar ze haar klanten via website, e-mail en Facebook te woord kan staan. "Maar ik kom met name voor het eerste gesprek ook vaak bij de mensen thuis. We bespreken hun wensen en behoeften en dan ga ik voor ze aan de slag."

Liesbeth beschikt over een eigen boekingssysteem waarin ze vluchten, hotels, transfers, (valet-)parking of taxiservices, arrangementen, excursies et cetera kan boeken. Verder kan ze daarbij bouwen op een netwerk van collega's en vele lokale agenten op de reisbestemmingen, zogenaamde DMC's (Destination Management Companies). Travel Counsellors heeft in Nederland zo'n 180 reisadviseurs en wereldwijd zelfs 1800.

Liesbeth organiseert nu ook reizen voor mensen met een beperking. Dat kan zowel een lichamelijke als een geestelijke beperking zijn. "Eigenlijk kunnen dat dezelfde reizen zijn als voor iedere andere klant. Je moet natuurlijk wel rekening houden met de accommodatie, het vervoer en de eventuele inkoop van zorg." Inmiddels heeft ze al een aantal van deze reizen mogen organiseren. "Met name Kos en Tenerife zijn uitstekend geschikt. In deze landen zijn hotels die rolstoeltoegankelijk zijn en voor op het strand zijn bijvoorbeeld strandrolstoelen aanwezig. Er zijn mooie brede boulevards en de restaurants zijn ook rolstoelvriendelijk. Maar bijvoorbeeld een safari in Zuid-Afrika of een rondreis door India zijn ook heel goed mogelijk."

Er zijn op dit moment maar een paar reisorganisaties die reizen aanbieden voor mensen met een beperking en daar werkt Liesbeth ook mee samen. "Een strandvakantie die ik organiseer voor iemand met een beperking zou niet duurder moeten zijn dan voor jou of mij."

Als Travel Counsellor werkt Liesbeth zelf als een touroperator. Ze werkt ook samen met diverse touroperators en kan daardoor vakanties voor elk budget verzorgen. "De klant betaalt bij mij hetzelfde voor de reis als bij bijvoorbeeld TUI (-online), alleen kost het je minder tijd, want ik neem je al het zoek- en regelwerk uit handen en denk met je mee."

Wilt u meer weten over wat Liesbeth voor u kan betekenen? Of zoekt u nog een leuk cadeau voor onder de kerstboom? Een Travel Counsellors reischeque is er al vanaf € 25,-. Kijk op: https://www.travelcounsellors.nl/liesbeth.vanzelst of https://www.facebook.com/tcliesbethvanzelst/.

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Winterwandeling van Landgoed naar Landgoed

De winterwandeling loopt van Landgoed Willibrordus naar Landgoed ter Coulster. Foto: Vanessa Devolder

HEILOO - Wegens groot succes zal de Historische Vereniging ook dit jaar op Tweede Kerstdag (woensdag 26 december) een winterwandeling met gids organiseren.

Vanuit het Historisch Museum op het Landgoed Willibrordus wandelen we langs memorabele plaatsen naar de theekoepel op Landgoed ter Coulster. En heel bijzonder... in de Theekoepel drinken we koffie of thee. De route van de wandeling is ongeveer 4 kilometer. Aangeraden wordt om stevige wandelschoenen of laarzen te dragen. Vanaf 13.30 uur bent u welkom in het museum. Het vertrek is om 14.00 uur. Voor mensen die niet meewandelen is het museum tot 17.00 uur geopend.

Kosten €5,00 p.p. (geen pin). Kinderen mogen gratis mee. Aanmelden is niet noodzakelijk. Voor informatie tel. 06-51718363 of www.hvheiloo.nl.

Happy New Beer – Nieuwjaarsreceptie voor locals

Foto: aangeleverd

HEILOO - Happy New Beer is het eerste bierfestival annex nieuwjaarsborrel, dat wordt georganiseerd door de Cultuurkoepel Heiloo in samenwerking met De Bierverbinding. Noord-Hollandse brouwerijen introduceren tijdens dit festival een nieuw bier naast hun bestaande assortiment. Om 16.00 uur presenteren alle brouwers tijdens een elevator pitch dit nieuwe bier. Bezoekers bepalen op een daarvoor bestemd formulier, welk bier zij het meest waarderen. Het winnende bier is vervolgens één jaar verkrijgbaar in de Cultuurkoepel! Daarnaast bestaat de mogelijkheid om ze allemaal te proeven en een bestelling te plaatsen op de bestellijst, die u in het festivalboekje vindt. Wij stimuleren iedereen zijn/haar eigen borrelhapjes mee te nemen maar ook in de Koepel is iets te snacken! We hopen u te verwelkomen op zaterdag 5 januari 2019 in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang 15.00 uur. Kaarten: starterspakket € 20,- incl. festivalboekje, glas en vijf munten. Losse munten € 2,50 (bier tot 7% 20 cl., bier 7% of meer 15 cl.). Verkrijgbaar via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus.

'Luisteren naar klassieke muziek' in Bibliotheek Heiloo

Gert Floor verzorgt de cursus 'Luisteren naar klassieke muziek'. Foto: aangeleverd

HEILOO - In januari/februari 2019 organiseert Bibliotheek Heiloo een cursus 'Luisteren naar klassieke muziek'. Deze cursus wordt verzorgd door Gert Floor, voorheen muziekbibliothecaris van Bibliotheek Heiloo.

Er zal tijdens zes vrijdagmiddagen muziek van verschillende componisten klinken. De tijd waarin de stukken ontstonden wordt besproken, evenals de plaats van de compositie in het leven van de componist.

Begonnen wordt met een middag over Elisabeth Kuyper (1877-1953), componiste en de eerste Nederlandse dirigente, die werd overvleugeld door Antonia Brico. Over deze - van oorsprong eveneens Nederlandse - dirigente maakte Maria Peters de speelfilm 'De Dirigent'. Gert Floor speelde mee in deze film als figurant-orkestlid en hij vertelt onder meer over zijn belevenissen tijdens de opnamen. Ook zal er aandacht zijn voor enkele onbekende composities van Elisabeth Kuyper.

Verder worden besproken: J.S. Bach, cantate 208: Was mir behagt, ist nur die muntre Jagd!; Ludwig van Beethoven: symfonie nr. 4 in Bes, op. 60; Gustav Mahler: Tweede Symfonie; George Gershwin: Rhapsody in Blue en Maurice Ravel: Pianoconcert in D voor de linkerhand.

Met veel muziekvoorbeelden.

Data en tijdstip: 11, 18, 25 januari en 1, 8 en 15 februari, van 14.00 tot 16.00 uur.

Plaats: Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250.

Kaartverkoop via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie van de bibliotheek.

Kerstmutsen tellen

HEILOO - In de krant van 12 december was een flink aantal kerstmutsen verstopt. Er zijn heel wat inzendingen binnengekomen. Het juiste aantal was: 34. Onder de goede inzendingen zijn de prijzen verloot. Prijswinnaars hebben inmiddels bericht gehad. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Gift van € 1.875,- voor De Vijfhoek!

V.l.n.r. Dolf Leegwater (Junior Kamer Alkmaar), Han van Heugten en Willem de Haas (Vrienden van de Vijfhoek). Foto: Matthijs Beentjes Foto: Matthijs Beentjes

HEILOO - Vanuit de opbrengst van Alkmaar Culinair Plaza ontving de Stichting Vrienden van De Vijfhoek op vrijdag 14 december namens sponsor Intertent een geweldige bijdrage van € 1.875,-. De cheque werd overhandigd door Dolf Leegwater, voorzitter van het Culinair Plaza van de organiserende Junior Kamer (JCI) Alkmaar. Verschillende regionale goede doelen deelden in de opbrengst, waarbij de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) ook in beeld kwam met extra bijdragen voor de doelen die werken voor kinderen met een handicap. Het NSGK wil kinderen met en zonder handicap vanzelfsprekend samen laten leven. Dat zit bij De Vijfhoek dus wel goed! Zie ook www.vriendenvandevijfhoek.nl.

"Heiloo voor Elkaar? Vakantie in eigen dorp!"

Faeqah en Salman (rechts) krijgen veel steun van Jeannette en Joop van Heiloo voor Elkaar. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - "Andere talen horen. Andere culturen snuiven. Je hoeft er niet voor op reis. Het gaat vanzelf bij Heiloo voor Elkaar." Jeannette de Groot is, samen met Joop Tulp, de drijvende kracht achter de projectgroep Heiloo voor Elkaar. De vrijwilligers van Heiloo voor Elkaar doen het hele jaar door van alles voor de statushouders en nieuwe Nederlanders in Heiloo. VluchtelingenWerk Heiloo begeleidt statushouders vooral in het eerste jaar dat zij in Heiloo wonen. Maar ook daarna hebben onze nieuwe dorpsgenoten vragen over leren, werken, kinderopvang, gezondheid en geldzaken.

Voldoening

Heiloo voor Elkaar is eigenlijk vanzelf ontstaan, vanuit de behoefte om de medemens te blijven helpen. De groep biedt maatschappelijke begeleiding voor volwassenen en huiswerkbegeleiding voor jongeren. Daarnaast komen volwassenen elke week in de bibliotheek bij elkaar voor Samenspraak en/of Lezen in de Bibliotheek. Omdat het leven ook leuk moet zijn, gaan de deelnemers van Samenspraak elk jaar samen een dagje uit. In de zomervakantie is er Sport in De Meent, voor moeders met heel jonge kinderen. En er zijn uitjes voor de basisschoolkinderen. Dan zijn er nog de jaarlijkse evenementen, zoals Internationale Vrouwendag en de Vredesmaaltijd. In de Week van Respect geven Jeannette en enkele statushouders op PCC Heiloo voorlichting over het leven van vluchtelingen.

Al met al zijn de dagen van de vrijwilligers goed gevuld. "Ja, we zoeken nog collega-vrijwilligers," knikt Joop. "Vooral voor de huiswerkbegeleiding. In een uur kun je al veel voor iemand betekenen. Meedoen aan Heiloo voor Elkaar is afwisselend, interessant en levert enorm veel voldoening op!"

Elektriciteit

Voldoening is er bijvoorbeeld, als een vluchteling op weg is geholpen naar de juiste opleiding en/of betaald werk. Salman Mohammadi (47) is inmiddels bijna fulltime aan de slag als elektricien. Hij volgt daarnaast mbo-2 Elektrotechniek. "Drie jaar geleden kwam ik in Heiloo wonen," vertelt Salman. "Een jaar later begon ik met vrijwilligerswerk in het Trefpunt. Daar was een taalcafé. Zo leerde ik Jeannette kennen, en later ook Joop en Bernadette. Ik heb heel veel hulp gekregen van Heiloo voor Elkaar op het gebied van geld, opleiding en werk. Vorig jaar september gingen Joop en Bernadette mee naar de open dag van InstallatieWerk in Heerhugowaard. Daar heb ik mij aangemeld voor de vooropleiding. Bij de gemeente kon ik terecht voor extra geld, zodat mijn kinderen konden sporten. Jeannette hielp mij met de aanvraag. En nu ik belasting moet gaan betalen, weet Jeannette wie mij kan helpen met de aangifte."

Bloemenpracht

Bloemen zijn de passie van Faeqah Tayez (46). "In Irak houden maar weinig mensen van bloemen. In zo'n warm land is elke snijbloem snel verwelkt," legt Faeqah uit. "In Irak deed ik andere dingen met mijn creativiteit. Daar ben ik afgestudeerd als grafisch ontwerper." Vijf jaar geleden kwam Faeqah in Heiloo wonen. Zij deed de inburgeringscursus in Alkmaar. Daarna wilde zij verder leren. "Jeannette wees me op de avondopleidingen van het Clusius College in Alkmaar. In de brochure zag ik de mbo-2 Bloem & Design staan. Daar ben ik nu voor geslaagd!" Faeqah gaat verder met haar stage. Daarnaast neemt zij nog iedere donderdag deel aan Samenspraak. "Ik moet Jeannette elke week even zien!"

Voor elkaar!

Heiloo voor Elkaar bestaat dankzij de hulp van scholen, kerken, Rotary Heiloo, Music That Matters en… mensen zoals u en ik. Wie op zoek is naar afwisselend en interessant vrijwilligerswerk voor een uurtje (of meer) in de week, mailt naar heiloovoorelkaar@gmail.com. Wie liever geld geeft dan tijd, maakt een bijdrage over op NL43 ABNA 0431 0819 48 (t.n.v. Bibliotheek Heiloo, o.v.v. Heiloo voor Elkaar). Heiloo voor Elkaar - dat maken we samen waar.

Werkbezoek College van B&W aan Historisch Museum Heiloo

Wethouder Rob Opdam overhandigt Jaap de Graaf een envelop met inhoud om de veilingklok draaiende te houden. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Dinsdagmiddag 11 december vond een werkbezoek van het College van B&W en de gemeentesecretaris Guy Heemskerk plaats aan het Historisch Museum. De ontvangst vond plaats in de bibliotheek van het museum. Voorzitter Jaap de Graaf verwelkomde de gasten.

In zijn welkomsttoespraak vertelde Jaap dat de boeken die in de boekenkast staan kunnen worden ingekeken door bezoekers. Daarom heet de ruimte nu de bibliotheek. In die bibliotheek hangt ook de veilingklok die weer volledig gerestaureerd is en nu ook weer daadwerkelijk als veilingklok gebruikt kan worden. Het museum, dat sinds kort gevestigd is op Landgoed Willibrordus, heeft verruimde openingstijden. Ook op zondag is het museum nu geopend, iets wat bezoekers als positief ervaren. Jaap de Graaf blikte tijdens zijn toespraak ook vooruit naar volgend jaar. Dan zullen er vier voorstellingen in de filmzaal te zien zijn van Martine Fabers, 'Foto's die vervagen'. Verder zullen er in 2019 wandelingen, rondleidingen en presentaties plaatsvinden. Ook ligt het in de bedoeling om basisscholen uit te nodigen voor tentoonstellingen om zo de leerlingen iets te leren over de geschiedenis van Heiloo.

De Historische Vereniging Heiloo had nog een cadeautje voor het college en de gemeentesecretaris. Jaap de Graaf overhandigde allen een exemplaar van de nieuwste Heylooer Cronyck. Maar ook het college van B&W had een cadeautje meegenomen.

Jaap de Graaf overhandigt het college en de gemeentesecretaris de Heylooer Cronyck. Foto: STiP Fotografie

Wethouder Rob Opdam: "Als wij als college een werkbezoek afleggen dan geven wij als presentje altijd het boek over de Witte Kerk. In dit geval is dat wat raar. (Jaap de Graaf heeft zelf dat boek geschreven.) Daarom hebben wij iets anders bedacht. Omdat het college blij is de veilingklok, een icoon van Heiloo, in werking te zien hebben wij voor jullie een bijdrage om de klok draaiende te houden." Een blije Jaap de Graaf nam daarna de envelop van de wethouder in ontvangst.

Daarna vond een rondleiding door het museum plaats en konden de burgemeester, wethouders en gemeentesecretaris een film bekijken in de filmzaal. Tot slot werd er nog een kleine veiling georganiseerd met in het middelpunt de veilingklok.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Jeugdactiviteiten Bibliotheek Heiloo in de kerstvakantie

Tijdens het voorleesfeestje wordt een prentenboek voorgelezen. Foto: aangeleverd

HEILOO - In de bibliotheek zijn er verschillende jeugdactiviteiten in de kerstvakantie:

Peutervoorlezen; Elke vrijdagochtend om 10.30 uur.

Kom lekker genieten van samen lezen én samen spelen tijdens het wekelijkse peuteruurtje. Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2-4 jaar en hun ouders/oppas.

Voorleesfeestje; Woensdag 2 januari, 14.30 uur.

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom! Deze keer lezen we het mooie, winterse prentenboek Opa Jan haalt het zonnetje in huis van Marius van Dokkum. Na het voorlezen gaan we 'winterklooien'.

Winterklooien; Woensdag 2 januari, 15.00 – 16.00 uur.

We gaan lekker aan de slag met winterse materialen, en natuurlijk gaat iedereen met iets leuks naar huis.

Aanmelden is niet nodig.

Wit licht en de Hemel op aarde (GROOT) Kerst bij de Protestantse Gemeente te Heiloo (kleiner)

Foto: aangeleverd

HEILOO - Kerstnachtdienst Witte Kerk 24 december aanvang 22.00 uur; Kerstdienst Ter Coulsterkerk 25 december aanvang 10.00 uur. 'Wit Licht' en 'De hemel op aarde': twee thema's die centraal staan in de kerstvieringen.

André Martens, jij gaat in de kerstnacht voor in de Witte kerk. Waarom heb jij als thema Wit Licht gekozen?
"Wit licht is een lied van Marco Borsato. De tekst kan je lezen als een kerstgedachte: 'Gedragen door het witte licht stijg ik uit boven mezelf, ken ik even geen gewicht'. Het is een boodschap van hoop, liefde, vriendschap en een grote uitnodiging om ons te verbinden met God. In de donkere kerstnacht staan we in een stralend licht stil bij deze gedachte door het zingen van bekende liederen, door de zang van One More Voice en door het verhaal van God zelf."

Hanneke Ruitenbeek, op kerstochtend staat bij jou het thema 'Kerst, de hemel op aarde centraal'. Wat wil je daarmee zeggen?
"In de gelovige verbeelding noemen we de woonplaats van God 'hemel'. We denken aan een plek waar het goed is en je geborgen bent. Met kerst raken hemel en aarde op een bijzondere manier met elkaar verbonden: we vertellen verhalen van een Kind uit de hemel, geboren op aarde. Dat is goed nieuws en een feest waard! Het roept ook vragen op: wat kunnen wij doen zodat het op aarde goed is en mensen zich geborgen weten? Onze kerstviering is voor groot en klein. Kinderen van de basisschool gaan een deel van de viering samen aan de slag en voor de allerkleinsten is er oppas."

Eerste 'Bibliotheek op School' geopend op De Springschans

Het onthulde mozaïekkunstwerk ter nagedachtenis aan juf Inge. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Woensdag 12 december is op OBS De Springschans de eerste 'Bibliotheek op School' geopend. In aanwezigheid van wethouder Elly Beens, medewerkers van Bibliotheek Heiloo en personeel en kinderen van OBS De Springschans onthulden drie oud-leerlingen van de school tijdens de opening een mozaïekkunstwerk.

Dit mozaïekkunstwerk is ter nagedachtenis aan juf Inge die een aantal jaar geleden is overleden. Amy de Lange, Noor Elscot en Julia Vissers hebben alle drie bij haar in de klas gezeten. Amy vertelde dat het kunstwerk bestaat uit verschillende stukjes mozaïek, allemaal gemaakt door de leerlingen die in het schooljaar van het overlijden van de juf bij haar in de klas zaten.

Met het project 'Bibliotheek op School' werken scholen, de gemeente en de bibliotheek samen om het lezen te stimuleren. Het is de bedoeling dat kinderen op De Springschans het lezen zo leuk gaan vinden dat ze meer boeken gaan lezen. "Want goed kunnen lezen is belangrijk. Belangrijk voor het leren, om kennis op te doen en je te ontwikkelen. Je leest je zogezegd de wereld in," aldus Jeanette Braam, directeur van Bibliotheek Heiloo.

Amy, Noor en Julia onthullen het mozaïekkunstwerk. Foto: STiP Fotografie
De aanwezigen werden door een zevental kinderen voorgelezen. Foto: STiP Fotografie
Overhandiging gedicht door Jeanette Braam aan juf Saskia van Ruiten en directeur Gijs Nolet. Foto: STiP Fotografie

De rol van Bibliotheek Heiloo is om de school te helpen het leesplezier te bevorderen. Dat doet de bibliotheek met de inzet van een zeer deskundige leesconsulente, Ada. Tevens helpt de bibliotheek met het inrichten van een mooie en gezellige bibliotheek, waarin leuke boeken staan.

Veel werk (vooral achter de schermen) is ook verzet door Marieke, Rina en Dirk Jan. Op De Springschans is veel werk verzet door de juffen Saskia van Ruiten en Anouk Vennik.

Bij een feestelijke opening hoort ook een cadeau. De wens van de school was een raamgedicht. De Heiloose dichter Margreet Schouwenaar heeft speciaal voor de schoolbibliotheek een gedicht geschreven. Dit werd door Jeanette in een lijst overhandigd aan directeur Gijs Nolet van De Springschans en aan juf Saskia van Ruiten. Later zal het gedicht op een raam in de bibliotheek komen.

De aanwezigen werden tijdens de opening door een zevental kinderen uit verschillende groepen voorgelezen uit hun favoriete boek. Hiermee lieten de kinderen horen hoe goed zij kunnen voorlezen. De kinderen uit groep zes van De Springschans gaan samen met Ada en de bibliotheekouders van school de bibliotheek beheren.

Tekst: Yvonne van Stiphout

'Held van Alkmaar' komt uit Heiloo

Marcel van Zon (rechts) overhandigt de onderscheiding aan Arjan Verdonk. Foto: Rob Glas

HEILOO – Dinsdag 11 december ontving Arjan Verdonk geheel verdiend de onderscheiding 'Held van Alkmaar'. Deze kreeg zij voor haar jarenlange inzet bij 't Praethuys in Alkmaar.

De onderscheiding 'Held van Alkmaar' is een prijs die jaarlijks door de Alkmaarse Vrijwilligerscentrale (VCRA) wordt uitgereikt aan vrijwilligers die net even een stapje meer doen. Arjan begeleidt bij 't Praethuys al jaren de jeugdgroepen Pardoes en Talk2Gether. Bij deze groepen komen kinderen en jongeren samen die te maken hebben met kanker bij een ouder of bij een broer of zus.

't Praethuys
In 't Praethuys kunnen jong en oud terecht die te maken hebben met kanker bij hun naasten. Arjan is sinds zes jaar jeugdcoördinator en leidt samen met haar collega's Linda Rasch, Dieuwke de Haas en Manon Bek de bijeenkomsten voor kinderen en jongeren. Pardoes is de groep voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en Talk2Gether voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar. Arjan: "We houden kringgesprekken: waar loopt het kind tegenaan of hoe ga/kan je ermee omgaan. Er wordt geknutseld of soms een andere ontspannende activiteit gehouden, maar wat vooral belangrijk is, is dat de kinderen zich veilig voelen en weten dat zij niet de enige zijn die met deze vreselijke ziekte binnen het gezin te maken hebben. Dus het lotgenotencontact staat voorop. Ze vinden vaak erkenning bij elkaar en veel steun omdat ze elkaar begrijpen. Wij willen heel laagdrempelig zijn. Men kan binnen komen lopen zolang er behoefte is. De kinderen en jongeren moeten niets maar zijn wel altijd welkom."

Arjan
Inmiddels is Arjan al 14 jaar vrijwilligster bij 't Praethuys. Nadat haar gezin in 2003 getroffen werd door de ziekte merkte zij dat er voor kinderen weinig was om samen te komen met lotgenootjes.
Arjan: "Mijn man kreeg in 2003 op 42-jarige leeftijd kanker. Voor de kinderen, toen 12 en 15 jaar, was het een onzekere periode. Het met andere kinderen er niet over kunnen praten was voor de kinderen een gemis. Toen het in 2005 allemaal wat rustiger binnen ons gezin was heb ik mij aangemeld bij 't Praethuys om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Eerst als gastvrouw, een jaar later hebben we een kindergroep opgestart voor kinderen die te maken hebben met kanker binnen het gezin. Ik wilde iets betekenen voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. In 2009 zijn we met de jongerengroep van start gegaan. In 2008 is Arjan een opleiding voor rouw- en verliesbegeleiding gaan volgen. Met deze opleiding hoopt ze de kinderen en jongeren nog meer tot steun te kunnen zijn.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Glühwein schenken 't Loo op 30 december

Jazztrio Joop Kooger. Foto: aangeleverd

HEILOO - Jaarlijks bieden de ondernemers van Winkelcentrum 't Loo hun trouwe bezoekers een glas glühwein aan op de laatste dag van het jaar. Op verzoek van de organisatie van Heiloo on Ice verschuift deze inmiddels jarenlange traditie niet alleen een dag naar voren, maar ook naar buiten. De winkeliers van Winkelcentrum 't Loo nodigen u dan ook van harte uit om op zondag 30 december a.s. vanaf 15.00 uur het glas te komen heffen bij de ijsbaan op 't Looplein! Het traditionele wijnschenken zonder het befaamde Jazztrio van Joop Kooger is geen optie. Joop en zijn medemuzikanten zullen dan ook wat extra ondergoed aantrekken en naar de ijsbaan komen om te spelen. Uiteraard zijn op zondag 30 december ook de winkels van 't Loo geopend tijdens de speciale koopzondag. Op zondag 23 december kunt u overigens ook in 't Loo terecht voor uw kerstinkopen.

Fluitketel curling toernooi
Op vrijdag 28 en zaterdag 29 december vindt het eerste 'fluitketel curling toernooi' van Heiloo plaats. Vanaf 20.00 uur belooft het een hilarisch spektakel te worden, waarbij teams van maximaal 6 personen 'hun' fluitketel zo dicht mogelijk in de ring moeten zien te krijgen. Wil je ook meedoen met je collega's, familie of vrienden? Opgeven kan nog via info@herberg-jan.nl of bel 072-2100181.

Schaatsen
De schaatsbaan gaat donderdag 20 december open en wordt op vrijdag 21 december om 15.00 uur officieel geopend door burgemeester Romeyn. Voor het schaatsen kun je nu al kaartjes kopen bij Hema, Herberg Jan en Bakkerij Hoetjes. Houd er wel rekening mee dat je niet met je eigen schaatsen de baan op mag. Geschikte schaatsen kun je ter plekke huren.

Nieuwjaarsfeest
De knalact op 1 januari wordt nog even geheim gehouden, maar zet 'm vast in de agenda, want dit wil je zeker niet missen.

Voor meer informatie omtrent activiteiten of lastminutewijzigingen volg je de Facebookpagina Heiloo on Ice en hou ook de website van Uitkijkpost in de gaten.

Do-In, een goed voornemen voor 2019

HEILOO - Geen sportschool, maar toch effectief bewegen? Doe Do-In, een Japanse bewegingsvorm met oefeningen voor het strekken van meridianen. Enkele ervaringen: "Door de oefeningen voel ik me energieker en meer ontspannen." "Do-in lessen zijn voor mij op oplaadmomenten." In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht leert u oefeningen waardoor de energie beter door het lichaam kan stromen. Do-In heeft een gunstig effect op het verminderen van klachten door stagnatie van de energiestroom. Geïnteresseerd? Voor informatie of een proefles: bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Bedankt!

Bedankt voor al uw lieve woorden en attenties op 'onze' receptie. Het was hartverwarmend. Hoewel mijn oud-vakgenoten een klein kwaaltje niet erg zullen vinden, wens ik u allen een gelukkig en gezond 2019.

Peter Slinger

The Bachelor- Robbert Jonkheer

Heilooër dames waren aan de buis gekluisterd tijdens de uitzendingen van The Bachelor. In de laatste uitzending half februari had de 33-jarige Robbert Jonkheer, onze eigen Heilooër Bachelor, zijn keuze gemaakt: hij was als een blok gevallen voor Nadja. Robbert vertelt nu dat de relatie met Nadja geen stand heeft gehouden. 'In real life' bleek het stel toch niet zo goed bij elkaar te passen. Aangezien de opnames al in september en oktober 2017 plaatsvonden was het stel genoodzaakt hun relatie geheim te houden tot het programma volledig was uitgezonden. Dit zorgde voor hilarische situaties: "We moesten elkaar vermomd ontmoeten en toen we een keer naar Barcelona vlogen zat zij voorin het vliegtuig en ik achterin," vertelt Robbert. Inmiddels is Robbert heel gelukkig met zijn nieuwe vriendin en is hij dus geen 'bachelor' meer.

Het Baafje

Door de prachtige zomer van 2018 waren er in augustus al 60.000 bezoekers geweest. Een record. "Ik streef natuurlijk weer naar 60.000 bezoekers maar ik moet ook realistisch blijven, een goede zomer heb je niet in de hand," zo meldt Jan Oostindië, verantwoordelijk binnen Sportservice Langedijk voor zwembad Het Baafje. Voor komend seizoen heeft Oostindië op verzoek van een aantal badgasten kluisjes gebouwd om stoelen en parasols op te slaan: "Dat vond ik een prima idee en het scheelt een hoop sjouwwerk voor de bezoekers." Ook is het grasveld opgeleukt met rieten parasols en is er voor de kiosk een natuurlijke zonwering aangeplant. "De dakplatanen moeten nog wel groeien maar het maakt alles straks een stuk sfeervoller," aldus de bedrijfsleider die uitziet naar de zomer.

XopX

De verhuizing van kringloopwinkel XopX van Heiloo naar de Rijksweg in Limmen, die plaatsvond in oktober dit jaar, bevalt de vrijwilligers meer dan goed. "Het is heel druk, we maken een prachtige omzet waardoor we veel goede doelen kunnen steunen," aldus vrijwilligster Monique. Het is zo druk dat er op zaterdag zelfs parkeerwachters moeten worden ingezet om het verkeer in goede banen te leiden. "De verhuizing was best spannend want je hoopt maar dat mensen je weten te vinden," vertelt ze, maar inmiddels wordt het pand aan de Rijksweg 'De kleine Bijenkorf van Limmen' genoemd. Dat zegt voldoende. "U bent trouwens van harte welkom om als organisatie een wens in onze kerstwensboom te hangen. Binnenkort worden er tien wensen uitgekozen die ieder € 100,00 ontvangen," vertelt de enthousiaste vrijwilligster. XopX is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, aanmelden kan in de winkel.

Bedriegertjes op het Looplein

Marfred Reerds vatte twee jaar geleden het plan op om het Looplein te verfraaien met een vloer van fonteintjes. Leuk voor de bezoekers en het zorgt ervoor dat mensen langer bij en in 't Loo vertoeven. Marfred schreef een brief aan de Uitkijkpost. Directeur Janneke Mars schaarde zich enthousiast achter het idee van Marfred en besloot zich ervoor in te gaan zetten. In maart dit jaar stond er een artikel over het plan in de Uitkijkpost en daar werd heel enthousiast op gereageerd door de inwoners van Heiloo. Op woensdag is er markt maar op de andere dagen mist het plein sfeer. Janneke Mars: "De schaatsbaan die binnenkort op het Looplein komt geeft ons de power om het plan voort te zetten. De politiek heeft het op de agenda staan en we hopen dat de uitvoering van het plan in het nieuwe jaar in een stroomversnelling komt, uiteraard in overleg met de marktmeester, de winkeliersvereniging en de gemeente Heiloo."

De Highlow Rangers

Al over twee maanden vindt de eerste uitdaging van het jaar plaats voor de mannen van de Highlow Rangers: de Carbage Run, de ultieme 5-daagse rally door Europa in een barrel van maximaal 500 euro zonder pech- of hulpdiensten onderweg. In februari vertrekken de mannen met twee auto's richting Zweden en Finland. Barre Dekker, Ruud Bruin, Leo Erkamp en Robin Bakker zijn druk bezig met de voorbereidingen. De eerste auto staat al op de brug in de loods aan de Westerweg. "Het is daar dan -20 graden dus ik ben bezig om standkachels te monteren om het voertuig, maar ook onszelf lekker op te warmen voor en tijdens de rit," vertelt Ruud Bruin. In juni staat ook de jaarlijkse toertocht voor motorliefhebbers en toerfietsers weer op het programma. Natuurlijk blijven de mannen lokale goede doelen steunen. Welke doelen hiervoor dit jaar in aanmerking komen is nog niet bekend.

Skatepark

In april dit jaar vatten de 10-jarige Jaap en en zijn vriend Jons het idee op om een skatepark te realiseren in Heiloo. De jongens maakten er werk van door middel van een handtekeningenactie, een brief én een bezoek aan burgemeester Hans Romeyn. Later in het jaar kregen zij bericht van de secretaresse van de burgemeester: Jongerenwerk was ingeseind en zou hierop terugkomen. Tot op heden heeft Jaap niets meer gehoord: "Er gaan wel geruchten dat er een skatepark in de Zandzoom komt maar die is er nog niet," vertelt de teleurgestelde Jaap. Hij heeft wel een plan B: "Ik wacht het nog even af maar als het me te lang duurt dan ga ik weer een brief schrijven, er is namelijk overal een skatepark, behalve in Heiloo." Jaap geeft de moed nog niet op en hoopt dat de burgemeester dit leest en actie onderneemt.

AV Trias

Eén van de successen dit jaar voor AV Trias was natuurlijk de bronzen medaille die Lisanne de Witte won in augustus op het EK atletiek in Berlijn. De 25-jarige Heiloose vestigde een nieuw Nederlands record met een tijd van 50,77. Sven Ootjers, trainer van Lisanne: " Natuurlijk was dit een hoogtepunt en de meest opvallende maar ik train alle toppers bij AV Trias en in totaliteit behalen we nog veel meer successen". Zijn streven voor 2019 is vooral dat al zijn pupillen blessurevrij blijven en maximaal kunnen presteren. "Eén blessure is een smet op het hele jaar daarom probeer ik iedereen heel te houden, als dat al lukt wordt het absoluut een mooi 2019", aldus Ootjers.

Luc Serrarens

De inmiddels 12-jarige Luc schitterde dit jaar in de musical 'Elisabeth in concert' naast sterren zoals Pia Douwes en Stanley Burleson. Daarna werd Luc gevraagd of hij auditie wilde doen voor de Efteling-theatershow Caro, een fantastische familieshow vol humor, muziek en acrobatiek. Hij werd uitgekozen en treedt dit jaar zeker 15 keer op in het Eftelingtheater. De show is te zien vanaf 16 september 2019. Een hoogtepunt dit jaar was ook zijn deelname aan het balletgala op 19 november in de Stadsschouwburg van Amsterdam waar zelfs Prinses Beatrix aanwezig was. Luc zit nog steeds op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Jaaroverzicht 2018

Robbert Jonkheer, alias The Bachelor. Foto: Reinier Bergsma

In dit jaaroverzicht nam Uitkijkpost u in vogelvlucht nog even mee door het afgelopen jaar. Helaas konden we niet al het nieuws meenemen. Ongetwijfeld ontbreken er dan ook onderwerpen of gebeurtenissen die wat u betreft ook een plekje hadden verdiend. Als u zelf het jaar nog eens door wilt nemen, kunt u op onze website www.uitkijkpost.nl alle edities van 2018 nog eens inzien.

Januari:
- De eerste storm van het jaar is een feit
- Moorkop bij Van Velzen waait van gevel
- Heilooër hunk Robbert Jonkheer doet mee aan populair televisieprogramma 'The Bachelor'
- Het bestemmingsplan van de Noordergeestkerk wordt bekendgemaakt
- Hertje overleden in het Beestenboetje (nadat er bloembolletjes gevoerd zijn)

Februari:
- Heiloo derde Safe Streets gemeente van Nederland
- Caoimhe van den Brug benoemd tot eerste kinderdirecteur Bibliotheek Heiloo
- Oplevering energieneutrale woningen Het Oosterzand
- Hollandse linde op Kattenberg in top tien mooiste bomen van Noord-Holland
- Nieuwe bestemming voor 'Wegenaar' gebouw wordt bekend

De Hollandse linde op de Kattenberg. Foto: STiP Fotografie
De koeien mogen na een lange winter de wei weer in. Foto: STiP Fotografie
De paaltjes houden de gemoederen in het dorp flink bezig. Foto: Margreeth Anema
Voor de 50e keer wordt de avondvierdaagse in Heiloo gelopen. Foto: aangeleverd
Lisanne de Witte verbetert het record. Foto: Erik van Leeuwen, Atletiekunie
Trees Evertse is de 60.000e bezoeker van Het Baafje. Foto: STiP Fotografie
Willem Gomes overlijdt op 82-jarige leeftijd. Foto: STiP Fotografie
Karwei-kat Toby was een vaste klant. Foto: Jolanda Schoonhoven
Sinterklaas werd warm onthaald tijdens de intocht. Foto: STiP Fotografie
Pepijn Warnars, Pim Westerwal, Inge Kracht en Dorien Kotterman vielen in de prijzen bij de Ondernemingsverkiezing Heiloo. Foto: Marije Smit
De kerstboom voor het gemeentehuis en de Witte Kerk. Foto: Jack Schaap
De ijsbaan in het bos. Foto: Miel van Velzen

Maart:
- Na lang wachten wordt er op natuurijs geschaatst
- Plannen voor 'bedriegertjes' in Heiloo
- Het eerste Heilooër verkiezingsdebat voor gemeenteraadsverkiezingen vindt plaats
- Theater de Beun wordt overgenomen door Sport Service Langedijk
- Eerste Wijnfestival in Cultuurkoepel Heiloo

April:
- Buurtpreventie Heiloo organiseert eerste themadag 'Buurtpreventie en Veiligheid'
- Stolpboerderij Lagelaan moet wijken voor afslag A9
- Koninklijk bezoek Holland Blumen Markt
- Koeien dansen op regenachtige dag de wei in
- Jaap en Jons willen een skatepark

Mei:
- Brand verwoest Corneliuskerk Limmen
- Eerste Landgoederendag op Landgoed Willibrordus
- Gemeente plaatst paaltjes op Stationsweg en Zevenhuizerlaan
- Het eerste Health Fest Heiloo vindt plaats in Cultuurkoepel
- Petitie behoud Knotwilgen Hoogeweg overhandigd aan gemeente
- Opening derde zonnesysteem Cohesie gemeentelijk vastgoed

Juni:
- Heiloo uitgeroepen tot bijvriendelijke gemeente
- De 50e editie van de avondvierdaagse wordt gelopen
- Human Library: in gesprek met levende boeken in de bibliotheek
- Kunstparade in Heiloo
- Opa Nol verzilvert na 83 jaar prijs bij KLM
- Zware Hufters overhandigen cheque aan Stichting Kees
- Warm weerzien op Veteranendag
- Luc Serrarens schittert in musical 'Elisabeth in Concert'

Juli:
- Het Baafje verwelkomt 40.000e bezoeker
- Zonnepanelen voor Radboudschool
- Woningcorporatie Kennemer Wonen maakt bekend naar Heiloo te verhuizen
- Lisanne de Witte verbetert 20 jaar oud Nederlands record
- PCC Heiloo ontvangt Gezonde Kantineschaal

Augustus:
- Brand verwoest Restaurant De Klok in Egmond aan Zee
- 60.000 bezoekers voor Het Baafje
- 24e editie van Uit & Zo
- Bijna 700 deelnemers Timmerdorp 2018

September:
- Markante Heilooër en NCPN-raadslid Willem Gomes overleden
- Geluidsoverlast Schiphol neemt toe
- Showhero gaat theater in met 'Showhero Houdt van Holland'
- Toch onderdak voor alleenstaande moeder met drie kinderen
- Willibrordus Draait Anders Door pakt uit met grote namen

Oktober:
- Gemeente zet in op minischermen langs het spoor
- Karwei-kat Toby overleden
- Eerste Showhero Di Fiorentina Theater in Cultuurkoepel een succes
- Aanleg bioborder door bewoners Melcoterrein
- Heilooër jeugd aan de mondharmonica
- Noodkreet Khalil om passende woonruimte
- Kringloopwinkel X op X verhuist naar Limmen

November:
- Bart Ploeger nieuwe buurtsportcoach
- Nieuw onderkomen voor Historische Vereniging Heiloo
- Tien schilderijen ontvreemd uit Willibrordus Business Centrum
- Sinterklaas warm onthaald in Heiloo
- High Low Rangers overhandigen cheque aan Vrienden van De Loet

December:
- Rehobothkerk omgebouwd tot seniorenloft
- Kerstboom bij gemeentehuis neergezet
- West Trading BV wint ondernemingsprijs OHO 2018
- Eerste editie Heiloo on Ice

20 / 40

21 / 40

Cursus Latijn door auteur en latinist René van Royen

René van Royen met zijn cursisten die allen doorstromen naar het tweede semester. Foto: Margreeth Anema

HEILOO - "Ik heb een geschiedenisboek waarin veel Latijnse teksten staan, die wil ik graag kunnen lezen." "Vroeger op school was er geen mogelijkheid om Latijn te leren, gelukkig kan het nu wel." "Ik zou graag de Latijnse teksten kunnen lezen op gevelborden van historische gebouwen." Zomaar een aantal beweegredenen van cursisten om aan te schuiven bij de cursus 'Latijn leren' in het Trefpunt in Heiloo. Tijdens het lesuur is het gezellig onder de cursisten van alle leeftijden: "Leren was nog nooit zo leuk," vertelt een van de dames, die op 88-jarige leeftijd besloot Latijn te leren en nu al in het derde cursusjaar zit. De cursisten zijn het erover eens dat het niet alleen een kwestie is van geheugen maar vooral van de taal snappen.

René van Royen, pensionado en auteur van diverse boeken, maar vroeger docent aan de universiteit, is bevlogen latinist en verzorgt de 12-weekse cursus voor jong en oud. "Door het leren van Latijn leer je ook veel over de Nederlandse taal. In het Nederlands gaat het namelijk over het plaatsen van woorden zoals het bijwoord, het bijvoeglijk naamwoord en het zelfstandig naamwoord. Die laatste komt bijvoorbeeld altijd vooraan in de Nederlandse zin. In het Latijn is dit anders." In januari starten twee nieuwe groepen: Kerklatijn leren en gewoon Latijn leren. Er zijn nog cursusplaatsen vrij.

Meer informatie over de cursus is te vinden op www.latijnlezen.nl. Voor meer informatie of inschrijven kunt u ook contact opnemen met René van Royen via raroyen@wxs.nl of telefonisch via 06- 10 81 08 38,

Repetitie-avond voor Koepelscratch Messiah 2018 in Heilooër Royal Albert Hall

Repetitie voor de uitvoering van de Koepelscratch Messiah 2018. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Dinsdagavond 11 december vond in de Cultuurkoepel een repetitie plaats voor de Koepelscratch Messiah 2018 door het Oratoriumkoor Heiloo. Op zaterdag 22 december zal dit muziekstuk van Händel voor de tweede keer in de Cultuurkoepel als scratch te horen zijn. Vorig jaar was de uitvoering een groot succes.

De scratch is een methode waarbij iedereen die bekend is met de muziek en graag in een koor zingt kan meedoen. Inmiddels hebben zich net als vorig jaar weer tegen de 200 zangers en zangeressen vanuit heel Noord-Holland aangemeld om mee te doen aan de uitvoering van dit fantastische koorwerk, met het bekende Hallelujah als hoogtepunt.

Uitvoering

Het concert wordt uitgevoerd onder leiding van dirigent Paul Waerts en met medewerking van het Barok Orkest Cappella Maria Barbara. Voor de solopartijen zijn Martha Bosch (sopraan), Martine Straesser (alt), Peter Vos (tenor) en Matthijs Mesdag (bariton) gecontacteerd.

Dirigent Paul Waerts: "Het wordt één groot spektakel met 150 mensen van buiten het koor die meedoen. Met één avond studeren en repetities op de dag van uitvoering moet het een nog groter spektakel worden dan vorig jaar." Net als leden van het bestuur van het Oratoriumkoor wil Paul er een traditie van maken en ieder jaar een Koepelscratch houden.

Tijdens de uitvoering op 22 december zal het koor niet in het 'priesterkoor' staan in de Cultuurkoepel. Het publiek zal daar plaatsnemen en het koor zal vanuit de plaats onder het balkon, met orgel, rondom het orkest staan. Een omgekeerde situatie dus maar wat de akoestiek zeker ten goede komt.

Nienke Schreuder zingt mee en kijkt uit naar de uitvoering op 22 december. "Het is zo'n mooi stuk in de aanloop naar kerst. En met zoveel mensen zingen tijdens deze scratch in de Cultuurkoepel vind ik geweldig."

Royal Albert Hall

Bestuurslid Peter de Ruijter: "De prachtige Koepel van Heiloo, die iedereen wel kent vanaf de snelweg A9, ontwikkelt zich steeds meer als de Royal Albert Hall van Noord-Holland. Voor elke koorzanger is het een beleving om hier een keer gezongen te hebben. Een geweldige akoestiek en een prima Grand Café naast de Cultuurkoepel bieden een goede gelegenheid voor de uitvoering van de Messiah in scratch." In culinair opzicht wordt er samengewerkt met de 'buurman' van de Cultuurkoepel, Keuken met Karakter. Zij verzorgen desgewenst de lunch en het diner.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met James Hendrickx, voorzitter Oratoriumkoor Heiloo: 06-30108376.

Wilt u de uitvoering bijwonen? Deze vindt plaats op 22 december om 19.00 uur in de Cultuurkoepel.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Meander Lichtjestocht in Ypestein

HEILOO - Op donderdag 20 december vindt in de wijk Ypestein een sfeervolle lichtjestour plaats. Alle kinderen van basisschool Meander lopen een route met ouders, opa's en oma's door verlichte straten in Ypestein.

Deze Meander lichtjestour een nieuw initiatief vanuit de kerstcommissie van de school voor de invulling van het jaarlijkse kerstfeest. Bij kerst hoort gezellig samenzijn en lekker eten, maar een beetje beweging vinden wij ook
belangrijk!

Vanaf het schoolplein is een route van bijna 1 kilometer door de wijk uitgezet. De route is sfeervol verlicht door meer dan 800 glazen potjes met een kaarsje. Onderweg worden de lopers verrast door de talenten van groep 8 die een minioptreden opvoeren in kerstsfeer. Natuurlijk is er ook een koortje. En er is ons ten gehore gekomen dat er een heel speciale kerststal op de route zal staan; een levende kerststal. Een van de juffen van Meander is enkele weken geleden bevallen van een zoontje. Zij zal, verkleed als Maria, met haar man als Jozef, dochtertje als engel en zoontje als Jezus de hoofdrol vervullen in een garage aan de Ypesteinerlaan die is omgetoverd tot stal. Herders, kinderen als schaapjes en kinderen als engeltjes zijn hier ook bij aanwezig. Aan het begin van de Ypesteinerlaan wijzen de drie koningen u de weg naar deze stal. Komt u ook kijken?

Weer aangekomen op het schoolplein is er een warme versnapering. Als school in de wijk Ypestein vinden we het belangrijk om vanuit de kerstgedachte dit samen met de buurt te doen. Daarom is iedereen die het leuk vindt van harte welkom om een rondje mee te lopen. Om 18.30 uur is de start vanaf het schoolplein van OBS Meander. Misschien wordt met deze eerste lichtjestocht wel een nieuwe kersttraditie geboren!

Overkerck bakt oliebollen voor de buurt

HEILOO - Woonzorgcentrum Overkerck bakt op oudejaarsdag, buiten voor de ingang tegenover de Willibrorduskerk, verse oliebollen en appelbeignets. Op deze manier wil men de bewoners laten genieten van de geur, smaak en gezelligheid van deze traditie. Buurtbewoners, familie en personeel kunnen ook terecht bij de kraam. Zij kunnen tegen betaling oliebollen en appelbeignets kopen. Met de opbrengst van het gebak wordt een gezellige middag of avond met een koor of artiest georganiseerd. Op maandag 31 december vanaf 8.30 uur staat kok Harry van ViVa! Zorggroep met vrijwilligers klaar om de mensen te voorzien van een heerlijke verse oliebol of appelbeignet. Men blijft bakken tot alles op is.

Lezers waarderen Uitkijkpost met 7,5

HEILOO - Deelnemers aan het Uitkijkpanel waarderen Uitkijkpost in 2018 met een 7,5. Het merendeel van de respondenten leest de krant direct op woensdag. Ook op de website van Uitkijkpost wordt het nieuws goed gevolgd.

Lijkt het jou interessant om ook je mening te geven over de Uitkijkpost? Meld je dan aan voor Uitkijkpanel. Zo'n vier keer per jaar ontvang je dan een korte enquête, waarin je mening wordt gevraagd over diverse facetten van Uitkijkpost.

Aanmelden kan op www.uitkijkpost.nl, onder de kop 'contact' en dan 'aanmelden Uitkijkpanel'.

Eensgezindheid start met nieuw Opstaporkest

HEILOO - Na succesvolle voorgaande edities gaat Muziekvereniging Eensgezindheid weer starten met het Opstaporkest. Het orkest, waarin allerlei aspecten van de muziek centraal staan, is bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

In het opstaporkest leren de kinderen met een blokfluit de eerste noten uit het notenschrift spelen. Maar ook leren zij o.a. ritmes slaan met boomwhackers, samenspelen in een orkest en reageren op een dirigent. Ook komen zij in aanraking met diverse andere blaasinstrumenten zoals saxofoon, klarinet, trompet en trombone. Met andere woorden: kinderen leren zich op een leuke manier muzikaal te ontwikkelen. De lessen in het opstaporkest worden gedurende één jaar gegeven in een groep van 8 tot 12 kinderen met een frequentie van één keer per week. Na het opstaporkest kunnen de kinderen een keuze maken om een ander blaasinstrument of slagwerkinstrument te gaan bespelen.

Tijdens de lessen presenteren de kinderen zich een aantal maal aan elkaar en de ouders tijdens de repetitie of op een concert.

Buiten het feit dat deze (mini) concertjes heel erg leuk zijn, is het heel belangrijk voor de (muzikale) ontwikkeling van het kind. Door kinderen op jonge leeftijd bezig te laten zijn met muziek en instrumenten, zal een betere keus kunnen worden gemaakt om een bepaald type instrument te gaan bespelen.

Deelname aan het opstaporkest is absoluut aan te bevelen vanwege de veelzijdigheid ervan. Er is een uitstekende professionele docent die heel goed met kinderen om kan gaan en spelenderwijs de basisbeginselen van de muziekleer bijbrengt. Kijk voor meer informatie en inschrijving op de pagina van het www.mv-eensgezindheid.nl.

Koor sWing versterkt koor Scrooge

Koor Scrooge zingt Christmas Carols Foto aangeleverd

HEILOO - 'Scrooge, de kerstmusical' is een gloednieuwe muzikale bewerking van het ultieme kerstverhaal 'A Christmas Carol' van Charles Dickens en in december te zien in de Grote Kerk Alkmaar. Het verhaal gaat over de gierigaard Ebenezer Scrooge, die een grote hekel heeft aan Kerstmis, liefdadigheid en mensen in het algemeen. Op kerstavond krijgt Scrooge bezoek van de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley. Deze kondigt aan dat Scrooge bezocht zal worden door drie geesten. Deze geesten nemen hem vervolgens mee op een wonderlijke en onvergetelijke reis, waarbij Scrooge inzicht krijgt in de man die hij vroeger was, de man die hij nu is en de man die hij op het punt staat te worden. Als Scrooge tenslotte beseft dat zijn lot nog niet beklonken is, probeert hij op Kerstdag al het onrecht dat hij iedereen heeft aangedaan recht te zetten... Geesten en veel humor vormen de basis voor deze heerlijke, vlotte familiemusical. Het grootkoor voor deze musical wordt bemand door 150 koorzangers wonend in en rond Alkmaar. Op 28 april heeft de eerste repetitie plaatsgevonden onder leiding van de vaste dirigent van koor sWing, Olaf van Rijn. Acht leden van koor sWing hebben op 20 zaterdagen in 2018 van 10.00 – 13.00 uur het repertoire ingestudeerd. Op donderdag 13 december 2018 was er dan eindelijk de première van deze groots opgezette musical waaraan meer 250 vrijwilligers meewerken. Een half uur voor het begin van de musical zingt het grootkoor Christmas Carols. Het is een hartverwarmend schouwspel, waarbij het publiek door middel van een luid applaus het enthousiasme toont. Alle 14 voorstellingen zijn uitverkocht. De koorleden van koor sWing vinden het een eer om aan deze professionele voorstelling hun bijdrage te mogen en kunnen leveren. Voor informatie: Jan Willem Steinman | tel. 0646155799 | j.w.steinman@activecasemanagement.nl

Kerstexposities Tintoretto en Hobbyfarm Heiloo

Ook de kinderen exposeren vol trots hun kunstwerken. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tintoretto en de Hobbyfarm hebben de handen ineengeslagen en gezamenlijk zetten zij de deuren open voor publiek. Hierdoor krijgt u een volledig beeld van het grote aanbod aan activiteiten die in De Sluijsweijdt plaatsvinden. Het is een bron van inspiratie en voor iedereen een plezier om naar te kijken.

Tintoretto – dé teken- en schilderclub van Heiloo – organiseert een expositie van de door haar leden gemaakte werken in het atelier in de Sluijsweijdt (Plan Oost) in Heiloo. De schilders en tekenaars van Tintoretto werken in verschillende technieken en met diverse materialen. U kunt als kijker onder het genot van een kopje koffie of thee zo'n 50 werken bewonderen. Zoals altijd is het niveau verrassend hoog en de onderwerpen zijn heel divers. Een bezoek aan het atelier van Tintoretto is daarom een interessante en tevens gezellige onderbreking van de feestdagen! Troubadour Hubert Kuijper luistert het geheel muzikaal op. Wie weet kunt u nog een dansje wagen.

Bij de Hobbyfarm Heiloo komt heel wat creativiteit naar boven voor jong en oud. Tijdens deze expositie presenteren de groepen hun werk in de lokalen van de Hobbyfarm. Zo kunt u zien wat de kinderen vanaf zes jaar bij de Hobbyfarm knutselen. Ook de KunstKids laten iets van hun kunstwerken zien. Zij tonen vol trots hun geschilderde zelfportretten. In de lokalen van de Hobbyfarm is de groep 'Cursisten in Beeld' te zien. De beeldhouwers verbeelden hun visie in speksteen. De schilders zijn vrij in hun opzet, maar kunnen ook volgens thema werken en dat naar eigen inzicht uitwerken. Hetzelfde geldt voor de aquarellen die cursisten maken. Het geheel is een overzicht van schilderijen met een eigen karakter. Open Atelier Beeldhouwen is een groep beeldhouwers die zich door elkaar laten inspireren. Dat resulteert in een scala van prachtige beelden met een eigen uitstraling. De keramiekgroep toont het resultaat van een seizoen lang werken om een krachtig stuk keramiek neer te zetten. Ook zijn er textiele technieken te bewonderen zoals wol-vilten, patchwork/quilten en textiele vormen door de groep 'Steekje Los'. Houtbewerking voor volwassenen presenteert prachtige werkstukken in hout. Bij het edelsmeden leert men hoe je zilver kunt bewerken door middel van verschillende technieken. Er is een klein overzicht aan sieraden te zien.

U kunt een kijkje nemen op de sites: www.tintoretto-heiloo.nl en www.hobbyfarmheiloo.nl. De expositie is geopend op 25, 26, 30 december 2018 en op 1 januari 2019, 's middags van 13.00 tot 17.00 uur aan de Sluijsweijdt 9, 1851 EM in Heiloo.

Toverlantaarn Museum zoekt vrijwilligers

HEILOO - Het Toverlantaarn Museum in Heiloo heeft een unieke collectie toverlantaarns en kleurrijke lantaarnplaten. De collectie belicht alle aspecten van de pre-cinema periode. Het museum is op zoek naar vrijwilligers die de rol van gastvrouw of gastheer op zich willen nemen. Heb jij interesse voor de ontwikkeling van toverlantaarns en lantaarnplaten en lijkt het jou een uitdaging om bezoekers van het museum te kunnen informeren en rond te leiden? Dan is dit misschien wel iets voor jou. Van 20 tot en met 24 december staat het Toverlantaarn Museum op de kerstmarkt bij winkelcentrum 't Loo. Kom gerust een kijkje nemen en laat je informeren.

Voor meer informatie over het museum, zie de website www.toverlantaarnmuseumheiloo.nl. Voor meer informatie over de vacature mail je naar toverlantaarnmuseumheiloo@gmail.com of bel je met 06-40710912.

Motie Humaan Kinderpardon

HEILOO - Op 12 november jl. heeft een ruime meerderheid van de raad van Heiloo een motie aangenomen waarin gepleit wordt voor een Humaan Kinderpardon.

Dit in navolging van veel andere gemeenten. De motie is met een begeleidende brief naar staatsecretaris Harbers en premier Rutte verstuurd. Hierin verzoekt de raad om voor kinderen die vijf jaar of langer in Nederland verblijven het Kinderpardon zo ruim mogelijk te hanteren. Zo kan voorkomen worden dat er schrijnende situaties ontstaan als gevolg van het uitzetten van de kinderen die zijn opgegroeid in de Nederlandse samenleving.

De raad heeft ook uitgesproken dat de doorlooptijden van asielprocedures en beroepsmogelijkheden aanzienlijk verkort moeten worden. Gezinnen verkeren nu te lang in onzekerheid over hun toekomst in Nederland.

Wintercircus Sijm in Heerhugowaard met hommage aan 250 jaar circus 'Winnaars Circusfestival van Monte Carlo stralen in piste Sijm'

Circus Alex Sijm, show en crew 2017. Foto: Jan Jong

HEERHUGOWAARD – Op zaterdag 22 december is het zover: de grote première van het Wintercircus Sijm in Heerhugowaard. Het verwarmde tentencomplex is inmiddels prachtig opgebouwd en sfeervol aangekleed met houtsnippers, smaakvolle decoraties en duizenden lampjes. Nog enkele dagen en het hooggeëerde publiek geniet weer van muziek, dans, acrobatiek en humor. Bij Wintercircus Sijm beleeft jong en oud het ware kerstgevoel!

Een uitstap naar het Wintercircus Sijm is een traditie geworden voor talloze gezinnen. Dat blijkt ook uit de kaartverkoop, want verschillende voorstellingen zijn inmiddels volledig uitverkocht. Het Wintercircus Sijm presenteert dit jaar in haar blauw-gele tent de nieuwe productie 'Vive Le Cirque', een hommage aan 250 jaar circus. Een show met twaalf nieuwe acts en speciaal ontworpen showkostuums met veren, glitters en edelstenen. Een kostbare en gewaagde stap, want het publiek is verwend. Internet biedt een overdaad aan amusement, en het publiek kan tegenwoordig overal terecht voor shows in megatenten en luxetheaters. De intieme tent waarin Alex Sijm zijn show presenteert lijkt daarmee een bescheiden alternatief, maar dit circus ontleent zijn kracht juist aan die kleinschaligheid. In een sfeervolle aankleding – met talloze lampjes en prachtige kerstversiering – geeft hij zijn gasten een warm onthaal rondom de cirkel, die piste wordt genoemd.

Dan volgt een programma met artiesten uit alle hoeken van Europa. Een ontroerend paardennummer en spierkrachtacrobatiek waar men in menig sportschool jaloers op zou zijn. De beroemde clown Yann Rossi, bekroond tijdens het Circusfestival van Monte Carlo, blinkt uit in een combinatie van muziek en mimiek waarmee hij bewijst dat humor nauwelijks woorden nodig heeft om tijdloos grappig te zijn.

In alles blijkt de gekozen maat van de tent juist groots te zijn. Want als toeschouwer ruik je de paarden die met pluimen voorbij galopperen en zie je het zweet op het voorhoofd van de acrobaten. Jongleurs, magiërs, trapezeartiesten en hoelahoepkunstenaars vormen samen een geheel. De voorstelling wordt afgesloten met een adembenemend scherpschietnummer.

Producent Sijm boekt succesnummers van circussen uit heel Europa. Daarin schuilt het gevaar van een samengeraapt programma, maar met een uitgekiende mix van lichtdesign, choreografie en muziek laat hij de acts naadloos in elkaar overvloeien. Daardoor voel je je bij hem te gast. Een welkome gast die proeft dat de kok en zijn team alles op alles hebben gezet om het de visite naar de zin te maken, en het hooggeëerde publiek tijdens de feestdagen te laten genieten van echt feestelijk circus!

Kaartverkoop

Entreebewijzen kosten standaard €19,00 aan de circuskassa. Wie reserveert via www.circussijm.nl geniet van internetkorting en betaalt per entreebewijs slechts €16,50 (ongeacht de leeftijd - 0 & 1 jaar gratis).

Victorientje in première

In de voorstelling komt Victorientje even terug op de aarde in deze tijd. Foto: Rein Schouten

ALKMAAR - In het sfeervolle Theater Vrij Zijn ging vrijdag 14 december de kerstvoorstelling Victorientje in première. Onder de inspirerende leiding van Anderson Farah kon het publiek kennismaken met een andere kijk op Victorientje. Zij ziet immers elke dag mensen in het Victoriepark voorbijkomen. Mensen die soms hun wensen en zorgen met haar bespreken.

In de voorstelling komt Victorientje even terug op aarde in deze tijd. Aanvankelijk wat bengelachtig en met frisse tegenzin, krachtig gespeeld door het 14-jarige talent Charlotte Kuhne. In de loop van de voorstelling maakt zij kennis met de mensen van nu en ontwikkelt zich tot een echte engel, die helpt om wensen uit te laten komen.

Zoals de droom van Star, die graag zangeres wil worden. Haar moeder ziet dat niet als een goede toekomst voor haar, maar talent laat zich niet dwingen. Zeker niet als je Star (Paula Stet) hoort zingen. Het publiek was onder de indruk van haar engelachtige stem. Brenda Goedhart zette met veel energie en humor een pittige moeder Patricia neer.

En zo waren er nog veel meer talenten te zien in deze sprookjesachtige voorstelling. Het komische talent van Puck de Vries als Ennie, de diva. Het filmende YouTube-trio Ben, René en Theo, gespeeld door Tom Groot, Felien de Zinger en Thom Hes zorgde voor aangename en eigentijdse afwisseling op het historische thema. Gina Arthur schitterde als Shadow, die met felle mimiek en stem uitblonk in haar rol van boze, vaak cynische gevallen engel.

Het publiek was na afloop vol lof. Over het originele begin van de voorstelling, het talent en het spelplezier, de zang en dans en over de afwisseling tussen komische en serieuze zaken, die de voorstelling krachtig en boeiend hield.

De voorstelling Victorientje is nog te zien tot en met 30 december in het Vrij Zijn Theater aan de Madame Curiestraat 2a in Alkmaar. Tickets en informatie www.vrijzijntheater.nl.

Kerststallenexpositie Akersloot

Een van de kerststallen die wordt tentoongesteld. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Voor het eerst worden er in de katholieke kerk kerststallen geëxposeerd. Gerda de Jong is een fervent verzamelaar. Haar collectie is enorm divers. Soms klein of juist groot, gemaakt van allerlei materialen, bijvoorbeeld van was, klei, wol of riet. Soms geboetseerd of gevlochten. Ook zitten er prachtige houtsnijwerkjes tussen. Parochianen hebben ook kerststallen ingebracht. In de kerk komen ze prachtig tot hun recht.

Een traditie is dat de Jacobuskerk van Akersloot met de kerst wordt versierd. Een van de parochianen stelt bloemen beschikbaar. Gelukkig hebben we een aantal mensen met groene vingers. Het resultaat mag er zijn. Prachtige boeketten, mooie kerstarrangementen of een subtiel stilleven is het resultaat.

De combinatie is zeker een bezoekje waard, de toegang is gratis. U bent van harte welkom in de Jacobuskerk, ingang Julianaweg te Akersloot.
Openingstijden:
- van 18 tot 24 december, tussen 10.00-12.00 en 14.00 -17.00 uur
- 25 en 26 december van 14.00-16.00 uur

Kringloopwinkel XopX tussen Limmen en Heiloo geeft weer geld weg!

LIMMEN - Kringlooopwinkel X op X heeft vanaf mei 2018 de volgende donaties gedaan:

€         3.500,00         PCI /PKN: kerstactie minima in Heiloo;

€         1.500,00         Corneliuskerk in Limmen: voor de herbouw van de kerk;

€         1.150,00         ADRA Nederland: bouwen van 2 huizen voor huisvesting vluchtelingen in Burundi die terugkeren naar de oorspronkelijke omgeving waar zij destijds van weggevlucht zijn;

€         1.080,00         ChildsLife: studiebeurs 2 meisjes in Nairobi, Kenia om hun de kans te geven om de cirkel van armoede te doorbreken;

€         1.000,00         Stichting Ararat: onderhoud appartementencomplex in het dorp Kayan in Armenië;

€         1.000,00         Stichting Unu Pikin in Suriname: sociale werkplaats in Paramaribo, met arbeid, opvang en stages voor mensen met een verstandelijke, lichamelijke of sociale beperking;

€         750,00         Stichting Opkikker: organiseren van dagen ontspanning met bijzondere belevingen voor gezinnen met een langdurig ziek kind;

€         500,00         Pamoja Kenya/Hogeschool van Amsterdam: oprichten talenten ontwikkelingscentrum en het geven van sportactiviteiten op scholen en daarbuiten;

€         500,00         Stichting KInderhulp Burkino Faso: renoveren van een lagere school in het dorpje Namsigui;

€         500,00          Stichting Niños de Guatemala: steunen kleinschalige onderwijsprojecten;

€         500,00          Stichting Nimba: nieuw aangepaste bus voor lichamelijk gehandicapte leerlingen van de school Centre Nimba in Conakry (Guinee, West-Afrika);

€         500,00         Stichting Livingstone; aanschaf rolstoelbus voor kinderen van Agape Family Ministries te Grabouw in Zuid-Afrika;

€         500,00         Stichting Blocks: aanleg van elektriciteit en waterput om te helpen met het functioneren van schoolproject in Ghana;

€         500,00         Stichting De Morgenster: hulp aan blindeninstituut, d.m.v. lesmateriaal, brailleschrift in Burundi;

€         500,00         Stichting Joy for Children: zorg aan kinderen in zorg- en onderwijscentra in India;

€         500,00         Stichting Kindertehuis Bukit Lawang: zelfstandige voortzetting van het kindertehuis Bukit Lawang, Noord-Sumatra in Indonesië:

€         500,00         Stichting Mariposa – Peru: huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg voor de allerarmste kinderen in Lima, Peru;

€         500,00         Stichting Walanta: bouwen en inrichten van een Centrum voor Beroepsopleiding in Timboektoe, Mali;

€         500,00         Actiecomité BGM Nederland: hulp aan verarmde bos- en landelijke bevolking d.m.v. scholing etc. in Zuid-India;

€         500,00         CADC Norghavo: vergroten ontwikkelingskansen voor de armste bevolking in Ghana;

€         500,00         Stichting Derde Wereld Hulp: aanschaf materialen en middelen voor kinderen met Hiv/Aids in het Gulden Garden Home weeshuis in India;

€         500,00         Stichting El Arbol: verbouw/verbetering van het botanische tuinproject met een gezondheidspost in Nicaragua;

€         500,00         Pabostudenten InHolland: educatieve activiteiten in het Somawathi-weeshuis in Sri Lanka door pabostudenten tijdens hun stage;

€         500,00         Stichting Stop Poverty: bouw onderwijscentrum in Kabowa, Jinja in Oeganda voor scholing aan de allerarmste kinderen;

€         500,00         Creation Africa: aanbieden van kapperstraining/opleiding aan kansarme vrouwen in de sloppenwijken te Jinja, Oeganda in Afrika;

€         500,00         Historische Vereniging Heiloo: bijdrage voor hun verhuizing/advertentie;

€         360,00         Stichting Regionale Archeologie Baduhenna: uitbreiding van de collectie in het museum.

Naast bovenstaande donaties worden er ook vaste donaties gegeven.

Maandelijks: 2 blindengeleidehonden à € 15,00; Gouden Dagen Fonds € 50,00; Stichting Ouderenfonds € 50,00; Stichting Green Home Children in Roemenië.

Jaarlijks (2e halfjaar): Sportlife (Patrick Rupsam) € 1.000,00; Vrienden van de Vijfhoek € 500,00; Vrienden van het Sinterklaascomité € 500,00; Pleegkind Stichting Kartini, Malang Indonesië € 192,00; PTSS (Posttraumatisch Stress Syndroom) hulphonden € 100,00.

Tevens wordt er elke week een opkikker van € 250,00 uitgedeeld. Deze zijn per maand te lezen in de Uitkijkpost.

Het is druk in onze kringloopwinkel en zonder inzet van vrijwilligers zijn deze donaties niet mogelijk. Heeft u zin om ons te komen helpen? U bent van harte welkom! Kringloopwinkel Keer op Keer, Rijksweg 127, 1906 BG Limmen, tel. 072-5325962. Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Natuurdichter Elbert Gonggrijp overtuigt met nieuwe bundel 'Bij benadering misschien dit'

Elbert Gonggrijp met zijn bundel. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - 'Bij benadering misschien dit' is een stijlvol uitgegeven dichtbundel in handzaam formaat met maar liefst 63 gedichten van natuurdichter Elbert Gonggrijp. Het omslag is getooid met een inventief papierknipkunstwerk van Conny Lahnstein, bestaande uit verschillende lagen van zwart, wit en goud papier die de schaduwen van boombladeren verbeelden.

De gedichten zijn gerangschikt in zeven afdelingen: in beginsel, nabij, toenadering, bij benadering, in zekere zin, raaklijn en ten leste. De dichter observeert de natuur, verliest zichzelf steeds weer opnieuw in de tuin, aan zee, op het bankje in het duin. Het is zijn opdracht vanuit verwondering liefde te ontginnen en moed te putten uit de vergankelijkheid, tegenover de leegte te staan en met toewijding de subtiele rimpelingen van nieuw leven te ontwaren. 'Leegte is het meervoud van stilte. Een kus op de wang van het vergeten.'

De bundel opent 'in beginsel' met een mijmering over tijdloze schoonheid die verandert met de seizoenen en niet hoeft te worden begrepen. De dichter maakt hierbij de paradox van vergankelijkheid en tijdloosheid aannemelijk. De beschouwelijke, mystificerende poëtica verzoent tegenstellingen en tegenstrijdigheden en biedt zo een uitweg uit de melancholie.

Elbert Gonggrijp toont zich een dichter uit innerlijke noodzaak, steeds op zoek naar metaforen die zijn observaties, gedachten en gevoelens omspelen. De dichter schildert in eigen taal, probeert de tijd stil te zetten in trage observatie waarbij de schoonheid van het moment vele keren op creatieve wijze wordt aangeraakt. De lezer wordt geraakt door de schoonheidservaring van de pure blik, vervuld van twijfelende verwondering.

De poëziebundel 'Bij benadering misschien dit' is beslist een aanwinst op uw boekentafel en mag niet ontbreken in uw poëzieverzameling. De bundel is te koop via Uitgeverij Silhouette Artistique van Conny Lahnstein (connylahnstein.com) of Bol.com. Meer gedichten zijn te lezen op natuurgedichten.blogspot.com.

Felix Hogeboom

Nu ook zalm, kabeljauw, tonijn en Hollandse garnalen bij Dilvis

AKERSLOOT - Vishandel Dilvis in Akersloot is sinds kort gestart met de verkoop van zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen en tonijn. Volgens Koen Dil zijn deze visjes 'hardlopers'. "Wij zijn natuurlijk bekend van de zoetwatervis, maar het werd tijd om het assortiment uit te breiden."

Koen is inmiddels de 5e generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Al generaties lang, sinds 1884, doet de vishandel goede zaken. Koen begon in 2010 met de integratie van een webshop binnen het bedrijf: vis verkopen via internet. "Daar werd toen wel sceptisch op gereageerd, 'niemand wil online vis kopen' kreeg ik dan te horen." Het tegendeel bleek waar, de webshop werd een groot succes. "Voor ik het familiebedrijf overnam had ik zelf een internetbedrijf. Ik wist veel van internet en dat hielp natuurlijk enorm. Wat ik anders doe dan mijn vader? Ik ben meer bezig met promotie, marketing en natuurlijk online communicatie via Palingshop.nl."

Naast zoetwatervis verkoopt Dilvis nu ook zalm, kabeljauw, Hollandse garnalen, tonijn en gerookte makreel. "Wij staan natuurlijk bekend om onze gerookte paling," maar Dilvis heeft inmiddels ontzettend veel keus. De keuze om meer zeevis te verkopen komt niet alleen voort uit de vraag van klanten. Ook de naderende Brexit gaat volgens Koen grote gevolgen krijgen voor de vishandel. "Handel drijven met Noord-Ierland zal heel lastig worden. Voor de hele visserij komen er moeilijke tijden aan. Hoe en wat precies, daar is nog geen duidelijkheid over."

Koen hecht veel waarde aan duurzaamheid. "We investeren daar veel geld en energie in, omdat ik het erg belangrijk vind. Als je bij Dilvis een kilo paling koopt, storten we daar 1 euro van in het Duurzaam Paling Fonds. Dat zorgt voor uitzet van nieuwe paling in binnenlandse wateren. Ook zetten we zelf pootaal uit in onder andere het Alkmaardermeer."

De winkel van Dilvis is te vinden aan de Kerklaan 40 in Akersloot. Bestellen kan per e-mail, telefonisch, in de winkel en natuurlijk via de webshop: Palingshop.nl.

Kerstdrive klaverjassen en keezen & popquiz in Akersloot

AKERSLOOT - Er zijn dit jaar nog een aantal leuke activiteiten in Café de Vriendschap in Akersloot.

Zaterdag 22 december wordt traditioneel de kerstdrive georganiseerd voor zowel klaverjassen als keezen. Beide drives zijn toegankelijk voor iedereen en de prijzentafel is als vanouds gevuld met hele mooie prijzen. Het keezen begint om 19.30 uur en het klaverjassen begint om 20.00 uur. Naast de fantastische prijzentafel is er deze avond ook een grote verloting met prachtige prijzen. Je kunt je voor keezen en klaverjassen opgeven via info@vriendschapakersloot.nl, telefonisch via 0251-312866 of via WhatsApp op 06-51387333.

Op zondag 30 december wordt er een popquiz georganiseerd. Teams van minimaal twee en maximaal zes personen kunnen zich hiervoor inschrijven. Deze popquiz begint middags om 15.00 uur en de quizmaster is als vanouds Rick. Inschrijfgeld is € 3,00 per persoon.

Voor zowel de kerstdrive klaverjassen en keezen als voor de popquiz kun je je inschrijven via info@vriendschapakersloot.nl, telefonisch via 0251-312866 of via WhatsApp op 06-51387333.

Zeevogels MO17 winterkampioen

V.l.n.r. voor: trainer Michiel, Pien, Jenny, Moa, Amber, Noél en Luna. Achter: Emma, Chelsey, Lisa, Merel, Meike, Juna, Jil, Lily, Filou, trainer Ed en opa Jan. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - De meiden onder 17 van Zeevogels zijn winterkampioen! En dat is afgelopen zaterdag uitbundig gevierd in de clubkantine met taart en meer. MO 17 speelde in de tweede klasse in totaal 11 wedstrijden, waarvan er tien zijn gewonnen. Eén keer eindigde het in gelijkspel. Met een doelsaldo van plus 49 gaat MO17 nu ongeslagen de winterstop in! Naast aantrekkelijk voetbal laten de meiden ook wekelijks zien dat voetballen heel gezellig is. Met dank aan de coaches & trainers, trouwe supporters en sponsors Buck Design & Garage De Egmonden.

Sanne Briefjes pakt derde tafeltennistitel op rij

Sanne Briefjes Foto: aangeleverd

LIMMEN – Op zaterdag 15 december organiseerde Tafeltennisvereniging Limmen het senioren clubkampioenschap 2018. Het 17-jarige jeugdlid Sanne Briefjes leverde het afgelopen seizoen prestaties van formaat. Onlangs promoveerde zij met haar team in een zinderende beslissingswedstrijd naar de landelijke eerste divisie en veroverde ze op 8 december jl. het zilver bij de dames bekerwedstrijden van de nationale bond. Dit resultaat behaalde ze samen met haar teamgenoten Neha Gupta en Chanel Verschoor, onder leiding van coach Lex Bruijn.

Afgelopen zaterdag speelde Sanne haar voorlopig laatste wedstrijd bij TTV Limmen. Door alle partijen te winnen is zij voor derde keer op rij clubkampioen senioren geworden. Volgend seizoen wil zij zich met haar Hilversumse teamgenoten zien te handhaven in de nationale eerste divisie dames. Doordat ze veel trainingsuren maakt naast haar schoolcarrière, moet zij noodgedwongen keuzes maken en stopt zij met spelen bij TTV Limmen.

Kerstsferen in zwembad Hoornse Vaart

Foto: Renata Jansen

ALKMAAR - Zwembad Hoornse Vaart bruist tijdens de kerstperiode van activiteiten. Het animatieteam pakt uit met vrijwel iedere dag gratis animatie. In het in kerstsferen gehulde bad is er ontzettend veel te doen en te beleven.

Het animatieteam pakt uit deze kerstvakantie. Het team heeft vrijwel iedere middag gratis animatie in petto, van limbodansen en bungeejumpen tot levend bingo of aquadance 4 kids. Tweede Kerstdag komt de kerstman op bezoek en op vrijdag 4 januari organiseert Duikvereniging Orca gratis duikclinics van 10.00 tot 12.00 uur in het 50-meterbad. In de vakantie ligt er iedere dag een opblaasbare stormbaan in het 50- of 25-meterbad. Voor kinderen zonder zwemdiploma ligt het vrolijk gekleurde Experience Center in het Instructiebad.

Nieuwjaarsactie
Op 2 januari heeft zwembad Hoornse Vaart samen met haar partner Stadswerk 072 een speciale actie: Heeft u oliebollen of appelflappen gebakken? Lever uw gebruikte frituurvet in bij zwembad Hoornse Vaart en ontvang op 2 januari voor de 2e persoon de toegang gratis.

Ook Tweede Kerstdag is het bad geopend. Kijk voor de openingstijden, een overzicht van de Aquafitnesslessen en een overzicht van de gratis animatie gedurende de vakantie op www.hoornsevaart.nl.

Jongens HSV JO9-2 winterkampioen!

Bovenste beeld: v.l.n.r. Jeppe Hoogland, Thijs van Geluk, Sebastian Haasnoot (boven), Huub Stroes (onder), Giel Zander (boven), Moos Groot (onder), Dali Koopman en Milan van Bruchem.

HEILOO - De jongens van HSV JO9-2 drinken om de beurt op hun winterkampioenschap uit de fles kinderchampagne ??. Natuurlijk smaakt die op het veld van je eigen club vlak na de overwinning het best. In shirts van Moos' vader Bouwe van Groba Grond wonnen de jongens wedstrijd na wedstrijd in de afgelopen competitie. De coaching was in handen van Martin Koopman, hij glunderde bij het zien van de blije boys. De jongens hebben ook trouw getraind bij oud-profvoetballer John Beelen, hoe stoer is dat! En nu lekker genieten van de welverdiende winterstop. ???

HSV JO9-1 ongeslagen winterkampioen

Staand: coach Mark, Bashir Albashir, Nicolai van Foreest, Scott Kiburg. Zittend: Damian Bruinink, Abel Peetoom, Daan Sinnige, Jayden Kitzen. Niet op de foto:&nbsp;Owen Groeneveld. Foto: aangeleverd

HEILOO - De jongens van HSV J09-1 zijn ongeslagen winterkampioen geworden in de competitie 1e klasse -11. Onder begeleiding van coach Mark Sinnige hebben de jongens geweldige wedstrijden gevoetbald.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Heb je een DIERBARE VERLOREN? Wil je verder komen in het ROUWPROCES? Doe mee! BIJEENKOMST: Eer je overleden dierbare! Met individuele opdrachten en gelegenheid voor uitwisseling. Vrijdag 21 december van 9.45-12.15 of vrijdag 28 december van 9.45-12.15. www.waarderingsfabriek.nl/agenda

YOGAPLEKK bij DANCE&FITSTUDIO Heiloo
Op donderdagavond van 20:00-21:30 uur yoga op de Stationsweg 115.
Kom een gratis proefles volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl
Kijk voor meer informatie op www.yogaplekk.nl

WINTERSHOW de HOUTKRUL
15,16,20,21,22,23 december, open van 12-17 uur
Bezoek onze in kerstsfeer ingerichte winkel en neem een uniek kijkje achter de schermen, voor restauratie en maatwerk van meubelen en verkoop prenten.

De Houtkrul, Kennemerstraatweg 110, Alkmaar. www.dehoutkrul.nl

Kim's Haarsalon wenst u hele fijne feestdagen en een gezond, gezellig en mooi gekapt 2019! Graag zie ik u volgend jaar weer terug. We gaan er samen weer wat moois van maken. Lieve groetjes Kim.

Sta je midden in het leven met mensen om je heen? Maar voelt het EENZAAM of ALLEEN? Doe mee! BIJEENKOMST: Erken je eenzaamheid! Met individuele opdrachten en gelegenheid voor uitwisseling. Zaterdag 22 december van 14.00-16.30 uur. Meer informatie: www.waarderingsfabriek.nl/agenda

KNIPKAPSTER Ingrid Meerman wenst u FIJNE FEESTDAGEN en een GELUKKIG 2019! Bedankt voor het vertrouwen van het afgelopen jaar. Extra Geopend voor de kerst! Kerkweg 42 Limmen. www.knipkapster.nl Tel:06-28865509

YOGAPLEKK bij DANCE&FITSTUDIO Heiloo. Op donderdagavond van 20:00-21:30 uur yoga op de Stationsweg 115.Kom een gratis proefles volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl. Kijk voor meer informatie op www.yogaplekk.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06 - 5399 3115 www.iristuinen.nl

Gebruikte elektrische fietsen in diverse modellen vanaf €675,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel. 072 - 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Voor 2 maanden WOONRUIMTE AANGEBODEN v.a.1 jan. 2019 ged.gemeubileerd 950 euro excl. per maand in Heiloo tel.072-5337863

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Voor info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Nog te zien t/m 30 december! Schilderijen en pasteltekeningen thema 'Landschappen' gemaakt door Brigitte Vermij. Zie voor info: www.streetscape.nl

Geniet van het gemak om thuis geknipt te worden. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

BRIDGECURSUS voor beginners en gevorderden, start medio januari. Geef je NU op want vol=vol. Ton Mooij, tel. 072-5331672 of tonmooij@concepts.nl