De Uitkijkpost

21 december 2016

De Uitkijkpost 21 december 2016


'Een kind onthoudt dit' Paarden helpen AZC-kinderen

Imelda de Smet noemt zichzelf een paardenfluisteraar; ze kent haar paarden door en door. Foto: Evert Visser

HEILOO - "Paarden kunnen je iets leren en emoties bij je losmaken zodat je problemen kunt verwerken. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om met ze om te gaan. Daarom is het zo jammer dat de asielzoekerskinderen van het AZC in Alkmaar hier niet meer komen. Ik zoek hulp en sponsors om het avontuur opnieuw aan te gaan."

Aan het woord is Imelda de Smet. Ze praat in het Zuiderloo, op het land achter de Linde en manege Sprenkeling, en is vol passie over haar belevenissen in de zomer van 2016 met asielzoekerskinderen. "Via het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) kwamen de kinderen een keer in de week in kleine groepjes naar haar toe, samen met Nederlandse kinderen. Ik leerde hen met paarden om te gaan. Zo leerden zij de dieren in beweging te krijgen en van richting te laten veranderen. Ook mochten ze de paarden bijvoorbeeld van de stal naar de wei brengen, borstelen en vlechtjes bij hen maken. Verder vertelde ik de kinderen hoe een goede stal eruit ziet en wat de dieren eten. Hadden ze de basis onder de knie, dan mochten ze op het paard zitten. De kinderen vonden dit het geweldig leuk. Naast plezier ervoeren sommige kinderen ook angst voor de paarden, zij moesten er eerst mee vertrouwd raken. Ook was het soms emotioneel: door in contact te komen met paarden, kun je iets van de dieren leren. Contact met de paarden zorgt ervoor dat je spanningen kunt loslaten, het komt voor dat je dan moet huilen. Natuurlijk liet ik het zover bij de kinderen niet komen, ik greep op tijd in. Heel goed, want het moet natuurlijk wel leuk blijven."

Zelfvertrouwen
Imelda benadrukt dat het contact met paarden een helende werking kan hebben voor je ziel. Dat geldt zeker ook voor haar eigen vier paarden, die ze door en door kent. Imelda: "Zo duwt een van mijn paarden met haar snuit tegen mensen aan die een probleem hebben. Ze willen dan zeggen: er is iets met je. Een van mijn dieren gaat soms op de grond liggen waarmee ze troostend wil zeggen: kom er maar bij. Een ander paard leert mensen om je door anderen niet meer te laten overrulen. Zij duwt met haar hoofd aan tegen mensen die een lage eigenwaarde hebben, waardoor zij schrikken. Dat doen de paarden bijvoorbeeld twee keer zonder dat de persoon die dit ondergaat ingrijpt. Bij een derde keer moet het echt anders. Dan moeten ze hiertegen ingaan door zelf de leiding te nemen. Mooi hè, dus als jouw voormalige baas je opzij heeft gezet, waardoor je de situatie niet de baas bent, dan helpt het paard je hier overheen." Haar vierde paard leert je soms dominant te zijn. "Als we met de paarden rondjes rijden op het land, dan wil dit dier nog wel eens precies de andere kant op gaan. Het is aan de mens om dan in te grijpen en je dominante kant te ontwikkelen."
Verder vergelijkt Imelda het omgaan met paarden met een gezinsconstructie. "Zo lopen we altijd in een bepaalde volgorde van de wei naar de stal en andersom. Voorop loopt de alfmerrie en achter de hengst. Als we het anders doen, dan worden de dieren onrustig en krijg ik ze niet mee. Een ander voorbeeld: als ik de stallen schoonmaak, dan is het net alsof ik bedden opmaak."

'Altijd hulp'
Imelda, die inmiddels dertig jaar met paarden werkt, bezorgt mensen (ook volwassenen) graag een leuke tijd, zeker in moeilijke tijden. Zo kwam ze vorig jaar op het idee asielzoekerskinderen te helpen. Het COA coördineerde dit project door wekelijks een groepje kinderen enthousiast te maken voor een bezoekje aan Imelda en de paarden. Dit ging twee maanden goed, daarna kwam er een kink in de kabel. Imelda: "Voor de vrijwilligers van het AZC was het te tijdrovend om dit project te coördineren. Verder vroeg ik het COA om een vergoeding van de door mij gemaakte kilometers voor het halen en brengen van de kinderen. Dat geld kwam er niet en omdat ik soms wat krap bij kas zat, strandde het project hierop. Zeer jammer, want omgaan met paarden biedt deze asielzoekerskinderen afleiding en een positief gevoel. Het is eigenlijk sociaal werk op lange termijn. Of de kinderen nou in Nederland mogen blijven of niet, een kind onthoudt dit. Mooi zou zijn als nieuwe vrijwilligers de coördinatie voor het COA op zich kunnen nemen en dat een of meerdere sponsors opstaan. Als dat gebeurt, dan pak ik het project graag weer op."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Imelda de Smet noemt zichzelf een paardenfluisteraar; ze kent haar paarden door en door. Foto: Evert Visser
Imelda de Smet noemt zichzelf een paardenfluisteraar; ze kent haar paarden door en door. Foto: Evert Visser
Kinderen op bezoek. Aang

Kerstkamer in winkelcentrum 't Loo

Eigen plekje voor de Kerstman. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het winkelend publiek kan sinds vrijdagmiddag in winkelcentrum 't Loo de Kerstkamer van de Kerstman bewonderen. Jantien en Christiaan van 'Waarvan Acte' werkten hard om na de slaapkamer van Sinterklaas een mooie kamer in het leegstaande winkelruimte te bouwen. Een leuk detail is dat de arrenslee die in de kamer gebruikt is komt uit de kerstmusical 'De Magische Arreslee'. Dit is een moderne versie van het kerstverhaal en verwerkt tot kerstmusical voor basisscholieren. Ook hiervoor is het team van 'Waarvan Acte' verantwoordelijk.

Tekst: Yvonne van Stiphout

23.753 euro voor clubs uit Heiloo en omstreken

HEILOO - Lotenverkopers van sport-, cultuur en hobbyverenigingen verkochten dit jaar weer fanatiek loten van de Grote Clubactie. De opbrengst van verenigingen uit Heiloo en omstreken is in totaal 23.753 euro. De jaarlijkse financiële injectie die clubs door de Grote Clubactie krijgen is onmisbaar voor onder meer de aanschaf van materialen, het inrichten van het clubhuis of het organiseren van activiteiten. Met de opbrengst worden in heel Nederland meer dan tienduizend doelen gerealiseerd. De opbrengsten voor de verenigingen uit Heiloo en omstreken zijn eerder deze maand in Alkmaar tijdens de Grote Clubavond bekend gemaakt. De avond stond in het teken van de cheque-uitreiking, het delen van ervaringen, en een dankwoord naar de vrijwilligers van de clubs.

10 vragen aan ... Tineke Smeekes-van Dam

Mijn naam is Tineke Smeekes-van Dam. Ik ben getrouwd met Carsten Smeekes en samen hebben wij twee knappe kerels, Luca (7) en Sem (4). Ik werk als leerkracht op OBS de Springschans en naast mijn werk in het onderwijs startte ik een jaar geleden mijn eigen bedrijfje Dutch Dieci.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar en op mijn tweede naar Heiloo verhuisd. Ik woonde de meeste tijd van mijn leven in plan Oost en heb daar een heerlijke jeugd beleefd. Na even in Amsterdam en in Alkmaar te hebben gewoond wilde ik heel graag weer terug naar mijn vertrouwde dorp Heiloo en daar woon ik inmiddels zalig.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Al vanaf dat ik vier jaar oud ben riep ik dat ik juf wil worden. Ik word erg blij van werken met kinderen. Ik vind het leuk om te zien welke groei kinderen maken in hun persoonlijke ontwikkeling. Ik zou dus nooit van beroep willen veranderen. Voor mijn eigen ontspanning maak ik sieraden voor mijn eigen winkeltje Dutch Dieci, ook dat is hobby en werk in één.

3. Wie zou je graag willen ontmoeten?
Ik zou kiezen voor wéér ontmoeten. Ik heb fijne herinneringen aan mijn oma Diny Collignon-Voskens. Zij woonde ook in plan Oost en ik ging regelmatig bij haar op bezoek om een potje te kaarten of te kletsen. Ik zou graag weer eens met haar bijpraten over hoe mijn leven verloopt. Ze kent mij uit mijn kindertijd en ik ben benieuwd welke adviezen ze voor me zou hebben in mijn volwassen leven.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik speelde in plan Oost in het bos of fietste de wijk in op zoek naar andere kinderen die ook buiten speelden. Er was altijd wel iemand om mee te spelen. Zodra de lantaarnpalen aan gingen, wist ik dat ik weer naar huis moest.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo of omgeving?
Het Heilooërbos. Ik woonde met mijn broer en ouders naast het bos en speelde vooral in het gedeelte dat het Engelse bos heet. Ook de Kattenberg bezochten we regelmatig. Tijdens mijn puberteit kwam ik er met mijn vrienden samen en wandelde ik er vaak met mijn hond. Op mijn huwelijksdag lieten we er prachtige foto's maken. Kortom, uit alle fasen in mijn leven komt het Heilooërbos weer terug.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Ik ben altijd te porren om iets leuks te doen met familie en vrienden. Als ze dan ook nog een scroppino of een hemelse brownie van De Browniehemel bij zich hebben, dan ben ik helemaal intens gelukkig!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik heb in mijn leven meerdere adviezen gekregen maar de belangrijkste blijft toch wel dat je moet doen waar je blij van wordt. Vandaar ook dat mijn hobby ook mijn werk is.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik zat vroeger in koortjes en heb hier en daar ook opgetreden. Ik vond het heerlijk om te zingen. Helaas doe ik het nagenoeg niet meer en vind dat best jammer. Toneelspelen vind ik ook erg leuk om te doen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik vind het jammer dat er binnen Heiloo weinig plek is voor de jeugd. Ik vind het zonde dat Tendenz en de BukBuk er niet meer zijn. Ik zou het per direct weer openen. Daarnaast zou ik van de jeugd willen weten wat zouden zij graag willen. Hoe kunnen we voorkomen dat ze niet gaan rondhangen op schoolpleinen? Ik zou ze een plek gunnen waar ze altijd heen kunnen voor een praatje en advies en waar ze leuke en fijne momenten kunnen beleven met hun vrienden.

10. Persoonlijke vraag: Je bedrijfje Dutch Dieci bestaat nu een jaar en met succes. Hoe ben je op het idee gekomen om zoiets gaan te beginnen?
Ik hielp mijn man altijd met schuren en schilderen van houten spullen voor anderen en voor onszelf. We kregen het drukker, maar toch vond ik mijn ontspanning erin. Omdat mijn man een andere baan kreeg en daardoor minder tijd, stopten we hiermee. Omdat ik na verloop van tijd dit werk miste, maakte ik wel eens sieraden voor mezelf. Toen bleek dat ook hier veel mensen in geïnteresseerd waren. Inmiddels sta ik regelmatig op markten met zelfgemaakte sieraden en ingekochte mode-accessoires en heb ik mijn eigen webshop www.dutch-dieci.nl. Ook ben ik te volgen via Facebook.

Ik nomineer Petra Oostenrijk voor de volgende tien vragen.
Mijn vraag is: 'Je wilde heel graag je eigen schoonheidssalon starten en je hebt je droom waargemaakt. Waar ben je het meest trots op?'

Jan Juffermans met mondiale voetafdruk bij duurzaam burgerinitiatief Heiloo Energie

HEILOO - Milieu- en duurzaamheidspublicist Jan Juffermans was donderdag 10 november te gast bij Heiloo Energie tijdens een openbare bijeenkomst in Cultureel Centrum de Strandwal. Juffermans, bekend van De Kleine Aarde uit Boxtel, spant zich al tientallen jaren in voor een duurzame economie waarbij onze voetafdruk moet worden verkleind door lokale productie en consumptie en minder vliegverkeer en vleesconsumptie. We gebruiken inmiddels vijftig procent meer van de biocapaciteit van de aarde dan er duurzaam beschikbaar is: de aarde raakt uitgeput en komende generaties worden opgezadeld met een probleem.

Juffermans pleit voor het stimuleren van groene energie en het belasten van CO2-productie bij het gebruik van fossiele brandstoffen. Het overheidsbeleid op dit punt zou kunnen worden aangescherpt. Daarnaast wijst hij op een vrijwillige beperking van het aantal kinderen per gezin om de bevolkingsgroei te temperen. Aantasting van het milieu kan leiden tot de schending van mensenrechten waaruit conflicten en oorlogen kunnen ontstaan. Volgens Jan Juffermans is er bij mensenrechten- en hulpverleningsorganisaties nog te weinig aandacht hiervoor.

Al Gore's in 2006 verschenen filmdocumentaire An inconvenient truth bracht de globale opwarming als milieuprobleem aan de orde. De globale opwarming en zeespiegelstijging zijn echter het gevolg van het probleem van de overbelasting van de aarde door overconsumptie en overbevolking. Jan Juffermans ziet een oplossing in het stimuleren van gedragsverandering, terwijl steeds meer ondernemers verduurzaming nastreven met technische innovatie zoals recyclebare producten en schone productieprocessen. Hierbij zou de economische groei gewoon kunnen doorgaan zonder overbelasting van het mondiale ecosysteem. De vraag blijft 'Zijn er grenzen aan de groei?' en 'Is ons economische systeem aan hervorming toe?'. Het burgerinitiatief Heiloo Energie, organisator van de lezing, laat zien dat zij het kritisch nadenken over het begrip duurzaamheid wil bevorderen. Het blijft lastig om dit abstracte thema concreet te benaderen, de goede bedoelingen zijn echter aanwezig.

Tekst: Felix Hogeboom

Koninklijke onderscheiding voor Marry van Dijk

Marry met haar ontvangen speltje naast haar man en de burgemeester. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Een sprakeloze Marry van Dijk uit Heiloo ontving donderdag 15 december een Koninklijke onderscheiding van burgemeester Hans Romeyn. Zij kreeg de onderscheiding vanwege haar inzet voor en betrokkenheid bij de jeugd en de ouderen in Heiloo. Ook kreeg ze alle eer voor haar creatieve bijdrage aan de Heilooër Operette Vereniging.

Marry was van 1967 tot 1990 hoofdleidster van de Scouting Heiloo. Zij verzorgde wekelijks een spelprogramma en verzon opdrachten zoals fluitenkoord knopen, morseseinen leren, EHBO lessen of een schilderij maken van natuurlijke materialen. Eén keer per jaar ging zij met een afzonderlijke groep op zomerkamp. Dat pakte ze betrokken en grondig aan. Marry inspecteerde vooraf het terrein, bezocht de ouders en wist zo alles over de kinderen. Ze maakte er een prachtige week van met thema's en verkleedpartijen. Daarnaast was Marry tot 2011 in dienst als activiteitenbegeleider bij de zorginstelling Overkerck. Daarna startte zij direct als vrijwilliger op de groepsverzorging van Overkerck waar ouderen met een dementie worden opgevangen. Zij kookt daarnaast ook maandelijks samen met en voor de bewoners. Daar weet Marry de inwoners goed bij te betrekken. Marry van Dijk is een hulpverlener in hart en nieren en verzint altijd iets creatiefs. Neem 2015 als voorbeeld. Toen verzon Marry samen met andere vrijwilligers een speurtocht met opdrachten door het huis. Dat deed ze in het kader van NL-Doet.

Rekwisieten
Marry is sinds 1968 lid van de Heilooër Operette Vereniging (H.O.V.). Zij zorgt sinds 1981 voor de rekwisieten van de operettes. Het lukt haar met een beperkt budget steeds nieuwe rekwisieten te maken. Marry maakt bijvoorbeeld maskers, schalen met fruit van papier mache, pistolen, messen, spiegels en meubeltjes. Marry werkte van 1979 tot 1981 als bestuurslid van het clubblad 'Parlando'. Zij behoort tot de 'harde kern' van H.O.V. Ze is een stimulerende kracht in de altengroep, steeds op de achtergrond maar altijd aanwezig. Met veel passie rekent zij de verzorging van de rekwisieten tot haar verantwoording.

Mevrouw Marry van Dijk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Travel Counsellor

Liesbeth van Zelst-Oud.

Telefoon: 06 - 48 81 85 68, e-mail: liesbeth.vanzelst@travelcounsellors.nl www.travelcounsellors.nl/liesbeth.vanzelstwww.facebook.com/tcliesbeth.vanzelst

HEILOO - Liesbeth van Zelst-Oud is Travel Counsellor en verzorgt zowel privé- als zakenreizen tot in de puntjes. Dit zijn zowel standaard pakketreizen als complete maatwerkreizen. Zij is als zelfstandig reisadviseur aangesloten bij Travel Counsellors, een wereldwijde organisatie waar zo'n 1350 zelfstandig reisadviseurs zijn aangesloten, waarvan ongeveer 180 in Nederland. Travel Counsellors biedt contracten met talloze leveranciers en professioneel werkende lokale agenten, waardoor Liesbeth kan putten uit zeer veel bestemmingen en reisaanbieders.

Ook kunnen de reisagenten ter plekke bijvoorbeeld excursies verzorgen. Liesbeth heeft ook contact met kleinere touroperators en vele lokale aanbieders. Dit zorgt voor een grote flexibiliteit in het samenstellen van een mooie reis. Verder regelt Liesbeth desgewenst een taxirit tussen huis en luchthaven en vice versa of het parkeren/overnachten bij de luchthaven.

Om haar werk optimaal te kunnen doen, volgt Liesbeth regelmatig workshops en seminars, zoals een training online (e-learning) over diverse bestemmingen. Prettig is verder dat ze niet gebonden is aan kantoortijden. Ze ontvangt regelmatig mensen bij haar thuis of gaat naar de klant of bedrijf toe. Een sterke persoonlijke service uit zich bijvoorbeeld in attenties zoals extra informatieboekjes voor klanten. Travel Counsellors is lid van de ANVR, SGR, IATA en het Calamiteitenfonds.

Update
Na de start van haar bedrijf, bijna anderhalf jaar geleden, neemt de naamsbekendheid toe en groeit de klantenkring, vertelt Liesbeth van Zelst-Oud. Haar reisbureau begint nu echt vorm te krijgen, bijvoorbeeld door het lanceren van haar eigen website www.reisadviesvanlies.nl waarop regelmatig nieuwe leuke blogberichten en filmpjes te zien zijn. Natuurlijk bestaat de bedrijfspagina op www.travelcounsellors.nl/liesbeth.vanzelst ook nog steeds. Travel Counsellors lanceerde verder in 2016 de superhandige app 'My TC'. Hierin kunnen haar klanten hun eigen reisgegevens, documenten, vouchers en boardingpasses inzien.

Liesbeth blijft up to date op reisgebied, zo voltooide ze pasgeleden een online training over Aruba. Verder bezoekt ze regelmatig congressen van leveranciers, verkeersbureaus en touroperators. Op deze manier kan ze haar klanten volledig en uitgebreid informeren. Ook wil Liesbeth volgend jaar met leuke acties komen. Denk aan een thema-avond over een bepaalde bestemming of een bezoek aan een cruiseschip.

Het internationale hoofdkantoor in Manchester (Engeland) informeert Liesbeth 24/7 over alle aspecten die een reis kunnen beinvloeden. Denk aan slechte weersomstandigheden of stormwaarschuwingen, aanslagen, ernstige ongevallen of stakingen. Liesbeth: "Deze informatie kan ik direct doorgeven aan de klant ter plaatse en zonodig actie ondernemen."
Travel Counsellors opereert als een echte familie. "Wij onderhouden dagelijks via een intern forum contact; als ik iets niet weet, dan weet een collega het wel."

Anne Bruin: voedings- en gewichtsconsulente

Anne Bruin.

Anne Bruin, Ewislaan 51, 1952 GM Heiloo, tel. 072-5332636, www.lekker-slank.com, e-mail: info@lekker-slank.com.

Anne Bruin is een gediplomeerd voedings- en gewichtsconsulente. Ze gelooft niet in diëten en de hele dag calorieën tellen. Wel gelooft ze in afvallen met gezonde voeding om gewicht te verliezen en het nieuwe gewicht vast te houden. Anne helpt mensen bewust te worden van wat zij op een dag eten en waarom. Ze leert hen oude en lastige eetgewoonten aan te pakken en dit blijvend te veranderen. Daarbij gaat het niet om minder eten maar anders eten. Anne richt zich op bewuste keuzes maken, rekening houdend met persoonlijke voorkeuren. Lijnen hoeft echt niet saai te zijn. Er is zeker ruimte voor wat lekkers zoals een glas wijn. Daarnaast geeft Anne tips, adviezen en recepten om anders, gezonder en gevarieerder te eten. Weet u dat Anne de auteur is van een werkboek boordevol weetjes en tips? Ook ontwikkelde ze de app 'Slank!' op het Apple-platform. Anne Bruin stelt nadrukkelijk dat niemand zich hoeft te schamen voor onbeheersbaar eetgedrag. De praktijk is laagdrempelig en Anne altijd positief gestemd. Veelal vergoedt de zorgverzekering haar consulten. Meer weten? Een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek is altijd gratis.

Update
Nieuwe cursus 'Zwemmen en afvallen'


Anne Bruin realiseerde samen met zwembad Loos in Heiloo de cursus 'Zwemmen en afvallen'. Dit is een nieuw programma, bestaande uit drie maanden intensieve begeleiding en drie keer per week zwemmen. De zwemcursus is bedoeld voor alle leeftijden, het zwemtempo is aanpasbaar aan de leeftijd en de conditie van de deelnemers, dus iedereen is welkom! Deze nieuwe cursus start maandag 16 januari. Er is nog plek, dus als u gezond wil afvallen in combinatie met beweging, dan is dit echt iets voor u. U kunt altijd vrijblijvend informatie aanvragen bij Anne Bruin via info@lekker-slank.com of bij Zwembad Loos via telefoonnummer 072-533 5991. Deze cursus wordt overigens veelal vergoed door verzekeraars.

Ook werkt Anne sinds dit jaar samen met Dorssports Heiloo. Hier adviseert ze mensen via een gratis kennismakingsgesprek op het gebied van voeding in afvallen. Anne: "Dit kan bijvoorbeeld zijn vanwege een hoge bloeddruk of cholesterol. Bij Dorssports zijn het veelal sporters die bijvoorbeeld hun spiermassa willen verhogen."

Anne hielp het afgelopen jaar weer zeer veel mensen naar een gezond gewicht. Zij voelen zich nu zelfverzekerder en weer lekker in hun eigen velletje. Verder volgt Anne ieder jaar trainingen en nascholingen over bijvoorbeeld voeding en coaching. Als lid van de beroepsvereniging BGN staat ze voor kwaliteit. Daarnaast vergoeden verzekeraars de consulten geheel of gedeeltelijk. Anne: "Het is ontzettend leuk om te zien hoe mensen veranderen als ze zich energiek, gezond en slank voelen. Lieve, blije, dankbare reacties, dat vind ik belangrijk."

Rutgers Hoortechniek

Rutgers Hoortechniek

Heerenweg 203, 1851 KP, Heiloo. Telefoon: 072 - 711 23 24, e-mail: info@rutgershoortechniek.nl, www.rutgershoortechniek.nl

HEILOO - Het in Heiloo en Heerhugowaard gevestigde, professioneel geoutilleerde audiciensbedrijf Rutgers Hoortechniek verbetert of beschermt het gehoor. Het team van audiciens bij Rutgers Hoortechniek biedt maatgerichte oplossingen bij de meest uiteenlopende gehoorproblemen. Lilian: "Elke behandeling begint met een gedegen hooronderzoek en otoscopie. Wij kijken naar de conditie van iemands gehoorgang tot aan het trommelvlies, het buitenoor genaamd. Verder doen we een uitgebreide hoormeting waarin wordt bekeken wat de aard is van het gehoorverlies. Aan de hand van zo'n onderzoek volgt een analyse om vervolgens - in samenspraak met de slechthorende - een passende oplossing te bewerkstelligen." Denk aan geluidsbescherming toepasbaar in het bedrijfsleven, passtukjes voor 's nachts tegen hinderlijke omgevingsgeluiden, zwemdopjes en oplossingen voor kinderen met buisjes. Tevens wordt er gekeken naar de thuissituatie zoals het horen van rookmelders, andersoortige alarmen en de telefoon. Voor alle denkbare preventiemiddelen kunt u dus aankloppen bij Rutgers Hoortechniek.

Rutgers Hoortechniek werkt met de meest moderne technieken en meetapparatuur, zoals speciale meetcabines. Bovendien beschikt het bedrijf over een eigen laboratorium waarin het maatwerk zelf vervaardigd wordt, dit is uniek voor Nederland. Tegenwoordig is een bezoek aan een KNO-arts niet meer verplicht bij de meeste zorgverzekeraars. Dat maakt het maken van een afspraak een stuk eenvoudiger. Maakt u een afspraak? Dat kan in de winkel of bij u thuis.


Update
Het gaat goed met Rutgers Hoortechniek. Arjan en Lilian zetten halverwege dit jaar de nieuwe website online en werken momenteel hard aan een webshop. Verder is Rutgers Hoortechniek sinds september van dit jaar officieel LYRIC dealer. LYRIC is 's Werelds eerste en enige honderd procent onzichtbare hoortoestel dat mensen vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week kunnen dragen.

Het bedrijf verhuisde eerder dit jaar van de Kennemerstraatweg 91 naar de Heerenweg 203. Arjan: "De winkel is ruimer van opzet en biedt meer parkeergelegenheid dan op het vorige adres. Verder is het Stationsplein een fijne plek met leuke ondernemers. Onze klanten reageren heel fijn."

Bromshop Heiloo

Het team van Bromshop Heiloo.

Obs Bromshop Heiloo, Bob Erkamp, De Hoefsmid 29, 1851 PZ Heiloo, tel: 06-41883150, I: www.bobsbrom shop.nl, e-mail: info@bobsbromshop.nl.

HEILOO - Scooter- en brommerbezitters kunnen bij Bromshop aan De Hoefsmid terecht voor onderhoud, reparatie en schadeherstel van alle scooter- en brommermerken. Ook trouwens voor mooie, betaalbare occasions. Eigenaar Bob Erkamp (27) was ooit Nederlands kampioen karten en hij maakte voor die tijd zijn kart zelf raceklaar. Niet zo verwonderlijk dat Bob van sleutelen zijn beroep maakte. Hij werkte voorheen als monteur bij een grote scooterzaak in Alkmaar en begon in juli 2011 voor zichzelf. Allereerst repareerde hij scooters en brommers van vrienden en bekenden in de loods van zijn vader. Dankzij tevreden klanten groeide de onderneming uit zijn jasje. Bobs Bromshop heeft daarom sinds december 2011 een showroom annex werkplaats aan De Hoefsmid 29.

Bob levert vakwerk. Daarnaast is het bijzonder dat hij alle scootermerken kan en wil repareren. Omdat hij een onafhankelijk reparatiepunt heeft, kan Bob voor alle merken onderdelen bestellen. Daarnaast is zijn uurtarief relatief laag. Bobs Bromshop Heiloo biedt een handige ophaalservice voor mensen met pech. Ook haalt hij de scooter voor of na werktijd met een busje op voor reparatie. In de showroom zijn tal van accessoires en onderhoudsmaterialen verkrijgbaar, zoals kwalitatief goed poetsmateriaal van Meguiars voor auto's en scooters. Verder bijvoorbeeld banden in alle maten, accu's en sloten. Nieuwsgierig? Kom gewoon eens langs.

Update
Bromshop Heiloo 5 jaar later

Bromshop Heiloo startte in 2011in een bedrijfsruimte op bedrijfsterrein De Oude Werf. Het bedrijf verhuisde in augustus 2015 aar de het Stationscentrum aan de Stationsweg 79a in Heiloo. Dat blijkt de juiste stap te zijn geweest. Ondanks dat Nederland de afgelopen jaren in een recessie zat, groeide Bromshop Heiloo sneller dan gedacht. Eigenaar Bob: "Na een jaar op de nieuwe locatie weten we wat onze klanten willen. We staan voor service, kennis en vakmanschap, dat is precies wat de klant bij ons zoekt. Maar we krijgen ook steeds meer klanten die vragen om nieuwe en gebruikte scooters en brommers. Kortom, er is meer vraag naar een breder assortiment scooters. Daarom hebben we ons assortiment scooters en daarom de keuzemogelijkheid voor merken en modellen uitgebreid en de winkelvoorraad fors verhoogd. We voeren vanaf het voorjaar van 2017 een breder assortiment. Naast het vertrouwde Bovag lidmaatschap (garantie) zijn we aangesloten bij de RDW (Rijksdienstwegverkeer) en kunnen we je voertuig op naam zetten of vrijwaren. We kunnen verder de scooter verzekeren tegen een zéér concurrerend tarief en goede polisvoorwaarden. Daarnaast zijn we sinds kort een Erkend leerbedrijf; we leiden leerlingen voor onze specifieke branche graag op. Al met al een complete dienstverlening. Dit alles hadden we natuurlijk niet zonder onze klanten voor elkaar gekregen. Daarom oprecht bedankt."

"Wij wensen jullie prettige feestdagen en heel voorspoedig en schadevrij 2017."

Bakkerij Zoon: ook voor de lekkerste oliebollen

Bakkerij Zoon: oliebollen(Ype)Festein.

't Loo 25, 1851 HT Heiloo, telefoon: 072-5330032, internet: www.broodzakelijk.nl

Het team van Bakkerij Zoon in winkelcentrum 't Loo is helemaal klaar voor de kerstdagen en de jaarwisseling. Naast het brede assortiment aan brood liggen de manden en schappen nu ook vol met de lekkerste kerststollen en tulbanden. John Hoetjes, die samen met Kees Zoon eigenaar van de bakkerij is, vertelt enthousiast over het assortiment. John: "We zijn trots op onze producten en willen als lokale ondernemers natuurlijk graag dat de klanten blijven winkelen bij de Heiloose middenstand." Om dat te bevorderen zijn de bakkers altijd bezig met vernieuwing. Binnenkort is het uiteraard tijd voor oliebollen. Na de kerst worden ze door Bakkerij Zoon op maar liefst drie locaties in het dorp gebakken en verkocht.

Heerlijke oliebollen, beignets en appelflappen
Al meer dan vijf jaar zijn de oliebollen en andere eindejaarslekkernijen van Bakkerij Zoon, op de dagen tussen Kerstmis en Oud en Nieuw, ook te koop op een andere locatie, namelijk naast de Albert Heijn in Ypestein. Dit jaar staat daar geen kraam, maar een heus chalet in winterse sfeer. Een tweede chalet staat in het Stationscentrum, aan de Heerenweg tegenover café de Wit. De chalets zijn geopend van woensdag 28 december tot en met zaterdag 31 december van 10.00 uur tot 20.00 uur. Vanaf dinsdag 27 december kunt u natuurlijk ook al, vanaf 8.00 uur, terecht bij de bakkerij in 't Loo. Naast de oliebollen (met of zonder krenten, rozijnen en stukjes appel) is het heerlijk om het jaar af te sluiten met appelbeignets, appelbollen, Berliner bollen of 'oma's appelflappen'. Deze laatste zijn gemaakt naar een authentiek oud Amsterdams recept, waarvan de Uitkijkpost helaas geen geheime ingrediënten wist te ontfutselen. Dat wordt dus proeven!

Vooruitstrevend in spelt en desem
Om als kleine bakker het hoofd boven water te houden in verband met de verkoop van brood door supermarkten en andere kanalen, werkt Bakkerij Zoon - zoals gezegd - continu aan vernieuwing. Al voordat 'spelt' acht jaar geleden een hype werd, begonnen John en Kees met het maken van honderd procent speltbrood. Boer Ted verbouwt het gebruikte spelt op het eigen speltveld in Zuidschermer. Het is inmiddels een van de meest verkochte producten. John: "Het brood is lactose- en tarwevrij en bevat geen E-nummers. Veel klanten met een allergie of gevoelige darmen en ook suikerpatiënten zijn op ons speltbrood overgestapt." Bakkerij Zoon heeft in de omgeving en binnen de eigen branche bekendheid opgebouwd met de verschillende soorten spelt- en desembroden. Uiteraard geven de bakkers en medewerkers in de winkel over deze producten graag uitleg.

Belegde broodjes op bestelling
Naast alle producten uit de eigen bakkerij worden in 't Loo ook belegde broodjes verkocht. Via de website broodzakelijk.nl kunnen ook bedrijven deze broodjes bestellen. De broodjesservice van Bakkerij Zoon bestaat al acht jaar. Bedrijven uit de regio, van Uitgeest tot Alkmaar-Noord, maken hiervan gebruik. Twee bestelauto's brengen de bestellingen, die voor 11 uur geplaatst moeten worden, op tijd rond voor de lunch.

Kraam te huur
De unieke, zelfgebouwde houten kramen in chaletstijl, waar onder andere de verkopers Bob en Rick de ambachtelijke waar van bakkerij Zoon afbakken tijdens deze laatste dagen van het jaar, zijn overigens de rest van het jaar ook te huur. Dit kan bijvoorbeeld als verkooppunt voor uw eigen waar op een beurs. Kijk voor meer informatie op de website broodzakelijk.nl.

Bakkerij Zoon en medewerkers wensen iedereen een smaakvolle kerst en een gezond 2017!

Do-In les? Is dat iets voor mij?

HEILOO - Do-In les? Is dat iets voor mij? Juist in de winterperiode is het op peil houden van onze energie en vitaliteit belangrijk. Vraagt u zich af of Do-In iets voor ú is? Enkele ervaringen van cursisten op een rijtje.

"Al tweeënhalf jaar volg ik Do-In lessen. Door de oefeningen voel ik mij energieker en meer ontspannen."
"De Do-in lessen zijn voor mij momenten, waarbij ik mijzelf weer oplaad, en tegelijkertijd mijn lijf weer goed kan voelen."

Spreken deze ervaringen u aan en bent u nieuwsgierig geworden wat Do-In voor u kan betekenen? Dan nodig ik u graag uit voor een vrijblijvende proefles. Zie voor meer informatie, data en tijdstippen www.praktijkjohncompas.nl, of bel voor meer informatie naar John Compas via 06-46318915.

75 jaar vrijwillige brandweer Heiloo

De brandweer in 1941.

HEILOO - De expositie '75 Jaar Vrijwillige Brandweer' is zaterdag 17 december geopend in de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Oud Heiloo.

Een groep enthousiaste (oud)-brandweerlieden werkten samen met de expositiecommissie van Oud Heiloo aan de inrichting van de nieuwe tentoonstelling in de Oudheidkamer aan Bergeonstraat 30 in Heiloo. De opening vond plaats op de dag dat het brandweerkorps vijfenzeventig jaar geleden werd opgericht, dat was op 17 december 1941.

De expositie behandelt in woord, beeld en met gebruiksmateriaal de afgelopen vijfenzeventig jaar. Dit wordt gedaan aan de hand van de perioden waarin een bepaalde commandant de leiding over het korps voerde. Daarbij komen zowel spectaculaire branden als nieuwe behuizingen en bijzondere activiteiten aan de orde. De tentoonstelling in de Oudheidkamer biedt wederom een boeiend beeld van het verleden van Heiloo.

Adres: De Oudheidkamer, Bergeonstraat 30 in Heiloo. De expositie is iedere dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en iedere zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur geopend. Tevens is De Oudheidkamer Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

KRINGLOOPWINKEL KEER OP KEER GEEFT WEER GELD WEG!

(Dankzij hun donatie) kan ik

Ik kan weer balletschoenen kopen voor de studenten, kostuums maken voor de voorstelling in maart 2017 en de kinderen een broodje geven voor de les, zodat ze iets in hun maagjes hebben……

Foto

(Dit schrijft)

Pauline van Buitenen, vroeger woonachtig in Heiloo. Een groot deel van haar familie woont hier nog. Zij runt een NPO, Raising the Barre in Barrydale (Zuid Afrika) en geeft balletles aan kansarme kinderen. Dat doet ze sinds 2002, eerst in Kaapstad in de townships Gugulethu, Nyanga en Kaylitsha en nu alweer 8 jaar in Barrydale. Een hele kleine boerderij gemeenschap. 's-Morgens geeft ze les aan 3 scholen in de omgeving en bereikt daarmee 350 kinderen.

's Middags geeft ze de kinderen met talent klassiek, modern en musical ballet. Ze bereidt hen voor op een carrière in ballet, zodat ze uit hun kansarme omgeving weg kunnen komen. De scholen liggen weid verspreid en er zijn dagen dat ze naast het lesgeven 85 km moet rijden om de kinderen naar het dorp te krijgen waar een zaal is met ballet barres en spiegels.

Mijn dank gaat dan ook uit naar XopX voor de ondersteuning van mijn programma en het geloof in mijn werk hier.

Pauline van Buitenen

Dit is één van onze donatie….lees op www.uitkijkpost.nl voor al onze donaties van de afgelopen 4 maanden.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onderstaand tekst is van Pauline :

Ik ben Pauline van Buitenen en ik heb vroeger in Heiloo gewoond. Een groot deel van mijn familie woont daar nog. Ik heb een NPO, Raising the Barre in Barrydale (Zuid Afrika) en geef balletles aan de kansarme kinderen. Dat doe ik sinds 2002, eerst in Kaapstad in de townships Gugulethu,Nyanga en Kaylitsha en nu alweer 8 jaar in Barrydale. Een hele kleine boerderij gemeenschap. Ik geef les in de ochtend aan 3 scholen in de omgeving en bereik daarmee 350 kinderen.

's Middags geef ik de kinderen met talent klassiek, modern en musical ballet en bereid hen voor op een carriere in ballet, zodat ze uit hun kansarme omgeving weg kunnen komen. De scholen liggen weid verspreid en zijn er dagen dat ik naast het lesgeven 85 km rij om de kinderen naar het dorp te krijgen waar we een zaal hebben met balletbarres en spiegels.

Dankzij de donatie van XopX kan ik weer balletschoenen kopen voor de studenten, kostuums maken voor de voorstelling in Maart en de kinderen een broodje geven voor de les, zodat ze iets in hun maagjes hebben.

Mijn dank gaat dan ook uit naar XopX voor de ondersteuning van mijn programma en het geloof in mijn werk hier.

Cursus Iran in woord en beeld

Teheran, detail van een reliëf uit Persepolis.

HEILOO - Cornelis Jonkman neemt belangstellenden mee naar Iran, een land met een geschiedenis van vijfduizend jaar en een ongekend rijke cultuur. Dat doet hij tijdens een cursus van van vijf ochtenden. Cornelis Jonkman is classicus, docent cultuurgeschiedenis en reisleider.

Iran is het land van Cyrus en Darius, Perzische oorlogen, Persepolis, Zarathustra, manicheïsme, de soefibeweging, Omar Khayyam, sjiitische islam, de sjah en Faradiba en ayatollah Khomeini. Hierbij horen ook schitterende moskeeën, de verfijnde miniaturen, de paradijstuinen en de mooiste stad ter wereld, Isfahan.

Bij de cursus komen de oudheid, de islam, filosofie, literatuur, kunst en de moderne geschiedenis uitvoerig aan bod via verhalen en diapresentaties. Cornelis Jonkman geeft de lessen in de Willibrordusstichting in Heiloo, steeds op donderdagochtend. De eerste bijeenkomst is op 26 januari 2017. U kunt zich inschrijven via de website van Italia Classica: www.italiaclassica.nl. U treft daar ook alle informatie aan over de Iranreis in mei 2017.

Open huis bij jarige brandweer

Brandende vragen... Foto: Jack Schaap

HEILOO - De brandweer Heiloo bestaat vijfenzeventig jaar en de jeugdbrandweer tien jaar. De brandweer vierde dit heugelijke feit zaterdag met een open huis bij de brandweerpost aan de Rosendaal 2a in Heiloo.

Tijdens deze dag stond werving voor nieuwe vrijwilligers bij de brandweer én leden voor de jeugdbrandweer centraal. Bezoekers lieten zich informeren over de mogelijkheden van een uitdagende functie bij de brandweer. Enthousiaste brandweermensen lieten de bezoekers weten wat zij als hulpverleners allemaal doen. Zij gaven onder andere uitleg over de risico's bij ongevallen met gevaarlijke stoffen en hoe zij warmtebeeldcamera's gebruiken bij branden. Verder informeerden de brandweerlieden bijvoorbeeld over hoe de brandweerlieden tijdens een incident contact met elkaar hebben. Ook de leden van de jeugdbrandweer presenteeren zich tijdens deze open dag. Zij vertelden vol trots wat zij doen op hun oefenavonden en lieten dat zien aan de hand van films en foto's.

Muziek- en dansschool Heiloo Musicaldag Junge Book

Ben jij klaar voor de musicaldag Jungle Book?

HEILOO - De Muziek-en Dansschool Heiloo organiseert donderdag 5 januari 2017 de musicaldag Jungle Book. Heb je ook zin om tijdens de kerstvakantie te dansen, te zingen en te acteren in je eigen musical? We gaan tijdens deze musicaldag ook aan de slag met verkleden en schmink. Hoe eerder je je inschrijft, hoe eerder wij weten of het doorgaat!

De musicaldag begint op donderdag om 10.00 uur op de Muziek- en Dansschool Heiloo aan Het Veld 1 in Heiloo. Om 15.30 uur sluiten we af met een presentatie voor publiek. De kosten bedragen 35 euro, exclusief lunch en inclusief drinken en lekkers. Op de flyer staat alle informatie om te verspreiden en andere kinderen uit te nodigen.

Wil jij meedoen? Dat kan! Geef je dan nu op door een mailtje te sturen met naam, leeftijd en telefoonnummer. Inschrijven voor de betaling kan op de dag zelf. De Muziek-en Dansschool Heiloo is gesloten in de vakantie, dus wij zijn uitsluitend per e-mail bereikbaar.

Dansende en muzikale groetjes, Mena Leila Kilani & Sanne Mallant. Meer info vind je op www.muziekenddansschoolheiloo.nl.

Eerste Coderdojo in Heiloo

HEILOO - De Bibliotheek Heiloo organiseert, in samenwerking met Jongerenwerk Heiloo en Specialist in Websites, de allereerste Coderdojo in Heiloo. Op 5 januari 2017 kunnen jongeren in de bibliotheek tussen 14.00 en 16.00 uur in verschillende spelvormen met elkaar leren programmeren op de computer. Programmeren is niet alleen heel handig om te kunnen, het is ook nog eens heel leuk! Alle jongeren tussen de zeven en zeventien jaar kunnen hieraan meedoen, ook als je nog geen ervaring hebt met programmeren. Meer informatie over de Coderdojo vind je op www.bibliotheekheiloo.nl. Hier kun je je ook opgeven voor de activiteit. Meedoen is gratis! Let op, vol is vol.

Ben je ouder dan zeventien jaar, heb je ervaring met programmeren en vind je het leuk om als begeleider te helpen bij de komende Coderdojo's? Neem dan contact op met jongerenwerker Maarten van der Molen. Dat kan door een mailtje te sturen naar m.vandermolen@jongerenwerkheiloo.nl.

Heiloose band Avagardner 'geniet van A9'

De band Avagardner.

HEILOO - Toen de zanger Tony alweer niet op tijd bij een oefenavond van de rockband 'Avagardner' kon zijn, was voor de bassist van de band - Jenno - de maat vol. "Moeten we geen liedje maken over deze ellende?"

Zanger Tony woont in Alkmaar en rijdt elke dag naar zijn werk in Burgerveen over de A9. Hij ergerde zich mateloos aan 'het fileleed' en maakte daar tijdens zijn ritten veel video-opnames van, die in de videoclip te zien zijn. Nadat de tekst en de beelden gemaakt waren, was de muziekkeuze snel gemaakt. Er moest blues bij. "Want van elke dag in de file staan krijg je vanzelf de blues", aldus de zanger Tony. De A9 staat regelmatig vast, wat de laatste tijd alleen maar erger is geworden vanwege de afsluiting van de Velsertunnel. De band schreef het lied afgelopen zomer al en zong het al meerdere malen, waarop het publiek direct positief reageerde en meezong. "De A9 staat stil!" Waarom de hit zo'n succes is geworden? Volgens de band omdat het onderwerp herkenbaar is en het liedje lekker in het gehoor ligt. Na het opnemen van het nummer ging alles in een stroomversnelling. De bandleden kregen interview na interview, van radiostations tot televisie. Ze genieten van alle aandacht en hopen nu op meer boekingen.

De Noord-Hollandse rockband 'Avagardner' bestaat sinds 2012 en is voortgekomen uit de band New Decision. De band bestaat uit Hette Kooij (gitaar en zang), Bas van der Wagt (gitaar), Jenno Brookman (bass, gitaar en zang), Henk Jan van der Horst (drums) en Tony Daudey (zang). De muzikanten spelen meestal eigen werk, maar hebben ook covers van Bowie en Bob Dylan in hun bestand. De band schreef de Nederlandstalige hit 'De A9 staat stil' heel snel maar normaliter zijn de hits Engelstalig. Als de gitaarrif van gitarist Hette goed in het gehoor ligt, pakt zanger Tony zijn 'tekstenboek' erbij en zoekt een passende tekst, die past bij het sfeer van het gitaarrif en de rest van het nummer. "Het mooiste is, als een tekst direct goed in de gitaarakkoorden past en je dan meteen de basis hebt om een nummer verder uit te werken", zegt Tony. Ook de gitarist Bas komt regelmatig met ideeën, vaak zijn dat geheel uitgewerkte nummers. Ook halen de muzikanten veel inspiratie uit de rockmuziek uit de jaren zeventig en uit gebeurtenissen van het dagelijkse leven. Zo gaat 'All I Wanna Do' over de liefde bedrijven met Bobby Eden, 'Talking Bulshit' over Donald Trump en Missing You over Clinton Young. Het lied Missing you heeft verder een bijzonder verhaal. De tekst van het nummer is namelijk geschreven door Clinton Young zelf, hij zit in 'the death row' - hij is wachtende op de elektrische stoel. Zanger Tony zag de documentaire 'Code Rood' van Jessica Villirius - die over Clinton Young zelf ging. Daar werd besproken dat Clinton zelf gedichten schreef. Tony benaderde hem via via of hij een van de gedichten mocht gebruiken voor een nieuw nummer. Clinton was gelijk enthousiast en het liedje wordt ook binnenkort naar een radiostation in Texas - waar Clinton verblijft - gestuurd, zodat Clinton het zelf via de radio kan horen.

De band Avagardner. .

De band Avagardner wilt nog heel lang muziek maken, de Rolling Stones zijn hun voorbeeld op dat gebied. "Hoe die gasten op het podium staan, een beter voorbeeld is er toch niet?" Ook wil de band in de toekomst al hun nummers goed opnemen en uitbrengen, maar voornamelijk mensen een geweldige avond geven zodat ze na afloop met een lach naar huis gaan. De band staat open voor boekingen. Dit kan via een privébericht op hun Facebookpagina 'Band Avagardner' of via Tony Daudey, e-mail: tonydaudey@gmail.com en telefoonnummer 06-41317618. "U krijgt er geen seconde spijt van", aldus de band. Hun eerstvolgende optreden staat gepland op 25 februari in Tjarda te Alkmaar. Meer informatie kunt u vinden op www.bandavagardner.nl. De bandleden kijken uit naar uw boeking en naar het moment dat hun liedje 'De A9 staat stil' gedraaid wordt tijdens de file in de ochtendspits. Zij wachten, net als wij, met smart op dat moment.

Tekst: Ilse Bloemendal

Koor Swing zingt kerstliederen in 't Loo

Muziek tussen de winkels.

HEILOO - Voor de mensen die op zaterdag 17 december om een uur of twee aanwezig waren in winkelcentrum 't Loo was het een middagje winkelen als alle andere zaterdagen. En wat doet u dan? U trekt uw winkelgezicht passend bij het doel. Gehaast als het een enkel dingetje is dat u wilt kopen, geïnteresseerd als u komt voor de winkeluitstallingen en wie u kunt tegenkomen, kortom: de gezelligheid. Op uw gemak kijkt u wanneer u een boodschappenlijstje hebt.

Wat bezoekers niet verwachtten was dat het koor sWing vanaf kwart over twee op drie locaties in het winkelcentrum op zou treden, eerst bij de Hema, daarna bij de Tuinen - thans Holland & Barrett geheten - en tot slot op het pleintje voor Albert Heijn. De eerste twee onder begeleiding van een elektrisch keyboard, het laatste met de witte vleugel. Herenmodezaak van Os verleende medewerking. Het koor mocht hun jassen 'stallen' op de eerste verdieping. Zuiver uit liefde voor het koor, want denk nu maar niet dat modehuis van Os ervan uitging dat koorleden met een nieuwe jas of iets dergelijks zouden vertrekken.

Bij de voorbereiding van het eerste optreden stelden de bassen zich voor de ingang van de ijzer- en gereedschappenwinkel op. Hier wordt u zo vriendelijk geholpen als u een sleutel wilt laten bijmaken of een staafje ijzer wilt laten inkorten. De bassen werden vriendelijk verzocht plaats te maken voor de geachte clientèle. Groot gelijk en als bas moet je er toch niet aan denken een duw te krijgen als je juist bezig bent 'Il cuor' uit 'Perche si povero' ten gehore te brengen.

Onder het publiek bevonden zich dametjes in rolstoelen, kleine kinderen die door hun ouders erop gewezen werden hoe belangrijk het is samen te zingen in plaats van ruzie te maken, en jongeren die door Jan uitgenodigd werden om lid te worden. In dit verband legde hij de nadruk op de bassen wat vooral één lid van het koor de stuipen op het lijf joeg.

Het tweede en derde optreden ontlokte evenveel enthousiasme als het eerste en ditmaal voor veel nieuwe gezichten.

Tot volgend jaar!

Donaties Kringloopwinkel Keer op keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op keer doneerde van september tot en met december 2016 aan de onderstaande goede doelen.

3000 euro aan PCI/PKN: kerstactie minima in Heiloo.
750 euro aan Adra Nederland: donatie om dertig huishoudens in Cao Bang in Vietnam te voorzien van een koe en deze voor een fokprogramma op te nemen in een koeiendatabank, zie ook www.adra.nl.
700 euro aan Stichting Ukraine - Holland: bijdrage voor het vervoer van hulpmiddelen naar een verpleeghuis in Volocesk/Ukraine. Zie www.stichtingukraineholland.nl.
500 euro aan Rotary Club Heiloo: Kustrally (juni). Opbrengst voor veilig drinkwaterproject in Karibu-Tanzania. Zie www.kustrally.nl/doet.
500 euro aan Stichting ANTAR: vervanging van een tweedehands negen persoonsbusje voor kindervervoer. Zie www.antarfoundation.org.
500 euro aan Stichting /zelfstandig Wonen Heiloo: voor de inrichting van de gezamenlijke ruimtes. Zie www.zelfwonenheiloo.nl.
500 euro aan Stichting Paardrijden voor Gehandicapten (Manege Madurodam): bijdrage voor paardrijden voor mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Zie ook www.madurodammanege.nl.
500 euro aan Stichting Amyloidose: bijdrage voor onderzoek naar deze ernstige ziekte. Zie www.amyloidose.nl.
500 euro aan Fundacion San Martin de Porres: bijdrage voor een landbouwproject in Porto Rico. Zie www.fusam.org.
500 euro aan Young Africa: opzetten van een opleiding voor het maken van kleding voor jongeren (lokale jongeren in Gaborone) in Botswana. Zie www.youngafrica.nl.
500 euro aan Stichting Raising the Barre: balletles aan arme plattelandskinderen in Zuid-Afrika. Zie www.raisingthebarre.co.za.
500 euro aan Stichting Force: voor het opzetten van een brailleproductie-centrum op de St. Lukes Primary School in Kenia. Zie www.f-force.nl.
500 euro aan Base- en Softbal vereniging Double Stars: bijdrage voor het lekkende dak. Zie www.doublestars.nl.
300 euro aan Stichting Vier het leven: organiseren begeleid theater, film en museumbezoeken voor ouderen. Zie www.4hetleven.nl.

Tevens zijn er opkikkers van € 500,- uitgedeeld aan Stichting Rolstoelbus Heiloo, Bridgeclub Sans Atout in Heiloo, de Hippische Sportvereniging Heiloo, Hortus-Bulborum in Limmen, Stichting Veldwerk in Nepal en aan Peter Stam in Zuid-Scharwoude.

Kerstexpositie in de Hofdijk

Inspiratie in Heiloo

HEILOO - Meerdere groepen presenteren hun werk tijdens de kerstdagen en Oud- en Nieuwjaarsdag in de lokalen van de Hofdijk in Heiloo. Zo krijgt u een volledig beeld van het grote aanbod aan activiteiten die hier plaatsvinden. Het is een bron van inspiratie en voor iedereen plezierig om naar te kijken.

Troubadour Hubert Kuijper en fluitist Hans van der Laan gaan afwisselend het geheel muzikaal opluisteren.
Nivon afdeling Heiloo toont resultaten van diverse creativiteitscursussen. Textiele technieken zoals wol-vilten, quilten, keramiek, tekenen en schilderen, grafische technieken en geologie. Zie www.nivonheiloo.nl
Hobby Farm Heiloo laat werk van kinderen zien. Vier groepen kinderen vanaf zes jaar en ouder komen onder leiding van vrijwilligers wekelijks bijeen om creatief bezig te zijn. Zie www.hobbyfarmheiloo.n
Cursisten in Beeld' onder leiding van Trudy Keyzer tonen diverse schilderingen met een eigen karakter. De beeldhouwers verbeelden hun visie in speksteen.
Open Atelier Beeldhouwen is een enthousiaste groep beeldhouwers die zich door elkaar laten inspireren.
Houtbewerking voor Volwassenen presenteert een overzicht van prachtige houten werkstukken die door de leden in elkaar zijn gezet.
Studio Plien Edelsmeden laat verscheidene zelfgemaakte zilveren sieraden van haar cursisten zien.
Mamalou Mozaïek toont diverse objecten waarop kleurrijke ontwerpen zijn gemozaïekt met stukjes tegel, glas spiegel en oud keramisch materiaal.
Bij schildersvereniging Tintoretto kunt u een kijkje nemen in hun atelier.

U bent welkom van 13.00 uur tot 17.00 uur op zondag 25 december(Nivon gesloten) en maandag 26 december, zaterdag 31 december en zondag 1 januari in het gebouw van De Hofdijk aan Mariënstein 178-A in Heiloo.

Radboudschool-leerlingen in show A9 Studios

Jeugd Heiloo on stage, een prachtige ervaring.

Leerlingen van groep 8 van de Radboudschool uit Heiloo werken zaterdag 17 december mee aan een optreden van Pink Floyd Project in de A9-studio's in Uitgeest. Pink Floyd Project is de meest gewaardeerde Pink Floyd tributeband van Nederland en tevens ambassadeur van Stichting KidsRights.

De organisatie probeerde in eerste instantie kinderen uit Uitgeest te vinden om mee te doen aan dit bijzondere project. Toen bleek dat dit niet ging lukken, is met spoed een zoektocht gestart. Deze eindigde bij de Radboudschool in Heiloo. "Het was een prachtige ervaring, het concert in de A9-studio's. De kinderen traden op als Engelse schoolkinderen tijdens het lied 'Another brick in the wall', gespeeld door het Pink Floyd project. Zaterdag overdag zochten de kinderen nog volop naar de juiste kleding, zoals lange witte sokken en stropdassen. Ook het strikken van de stropdassen was nog even lastig, maar lukte wel. Tijdens de repetitie namen ze alle handelingen goed door en tijdens het optreden was de spanning voelbaar, ook bij ouders en leerkrachten. Maar wat een ervaring. We hebben er zeer van genoten. Ook mooi was de steunen van de organisatie aan KidsRights, een organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen over de hele wereld", aldus Rob Buur, leerkracht aan de Radboudschool.

'Special guest' tijdens dit voor Noord-Holland exclusieve concert was Durga McBroom, de originele zangeres van de legendarische band. Permanent lid van Pink Floyd Project is de van Vandenberg en Kayak bekende vocalist Bert Heerink. Tijdens de tweeënhalf uur durende show werd het publiek meegenomen in een reis door het sprookjeslandschap van vijftig jaar Pink Floyd. Van de psychedelische periode met Syd Barrett tot en met het recente werk onder aanvoering van David Gilmour. Verdeeld over twee sets was de show een trip 'down to memory lane' met quadrafonisch zaalgeluid, audiosamples, een grootse lichtshow en spectaculaire lasereffecten. Verder drie videoschermen met kunstzinnige visuals, de natuurlijk voor Pink Floyd zo herkenbare attributen en last but not least een muzikale uitvoering. Hieruit sprak de diepgewortelde liefde voor de muziek van een van 's werelds meest invloedrijke rockbands.

Ouderen in het publiek genoten van het herbeleven van de concerten van Pink Floyd. De jongere generatie maakte kennis met de unieke muziek van één van de meest originele en innovatieve bands uit de geschiedenis van de popmuziek.

Column Bibliotheek Heiloo

Openingstijden
Bibliotheek Heiloo is rond de feestdagen normaal geopend.

Kerstvakantie-activiteiten:

Speelgoed Kleedjesmarkt

Woensdag 28 december, 14.00 – 16.00 uur
De gezelligste kleedjesmarkt van het jaar!

Peuterochtend
Vrijdag 30 december, 10.30 uur
Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar (en hun ouders/oppas).

Speelgoedparcours
31 december, 10.00-14.00 uur
Deze zaterdag kunt u met uw (klein)kind allerlei speelgoed van de Speelotheek uitproberen.

Voorleesfeestje
Woensdag 4 januari, 14.30 uur
Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom!

CoderDojo
Donderdag 5 januari, 14.00 – 16.00 uur
Bij CoderDojo leren kinderen van 7 tot 17 jaar programmeren, websites bouwen en meer. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist (zie informatie op www.bibliotheekheiloo.nl).

Grote Winterverkoop afgeschreven materialen
Vrijdag 30 december, 15.00 – 18.00 uur
Zaterdag 31 december, 10.00 – 14.00 uur

Computer voor beginners
Start: vrijdag 6 januari, 14.00 – 15.30 uur, 5 bijeenkomsten
Opgave vooraf.

Expositie Kunstenaar van het Jaar 2016
Opening dinsdag 10 januari, 18.30 uur
U kunt t/m zaterdag 12 februari stemmen op uw favoriete kunstenaar van 2016.

Workshop Spelen met je baby
Dinsdag 17 januari, 9.30 – 11.00 uur
U leert hoe u op een leuke en leerzame wijze kunt spelen met uw baby. Toegang vrij.

Inspiratiebijeenkomst Voorleesdagen
Maandag 16 januari, 19.30 uur
Wilt u op school of in het kinderdagverblijf aan de slag met de tien prentenboeken die centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen? Meldt u aan voor de inspiratieavond. Toegang vrij.

Tabletcafé
Dinsdag 17 januari, 16.30 - 18.00 uur
Wij helpen u graag met uw vragen. Toegang vrij, koffie/thee € 1,-.

Peutervoorstellingen
Zondag 29 januari, 10.00 uur of 11.30 uur
In deze voorstelling van het Zoldertheater gaat het jongetje Bennie in zijn eentje op reis en hij neemt kleine Walvis mee. Samen gaan ze op avontuur: in een bos, een weiland en op het water. Kaarten (€ 5,- p.p.) zijn al beschikbaar!

Uniek: citytrainers in Heiloo

V.l.n.r.: Mohammad Mohammadi, wethouder Rob Opdam en Bekas Ilias. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Mohammad Mohammadi (15) en Bekas Ilias (16) uit Heiloo nemen als enige Heiloënaren deel aan het Alkmaarse project Citytrainers. De jongens volgden een opleiding tot Citytrainer en kregen vorige week woensdag in De Meent in Alkmaar hun diploma.

Een Citytrainer leert om zijn of haar creatieve, sportieve, organisatorische en sociale talenten aan te scherpen en in te zetten om in samenspraak met bewoners van een wijk verbeteringen door te voeren. Dat doen zij vooral door in contact te treden met probleemjongeren. Jongeren die in hun vriendengroep een bepaald aanzien hebben en hierdoor hun invloed kunnen laten gelden, komen voor deze functie in aanmerking. Mohammad en Bekas voldoen aan deze talenten. Zij leerden de afgelopen weken omgaan met jeugd en jongeren. Daarnaast kregen zij informatie over het oplossen van conflicten en het organiseren van activiteiten. Ook maakten ze kennis met diverse sporten omdat sport nu eenmaal mensen samenbrengt en verbindt.

De Heiloose buurtcoach Pascale de Hoogh nam het initiatief om de twee heren - ex-vluchtelingen en tegenwoordig statushouders - bij het project te betrekken. "Bekas viel mij op omdat hij soms op eigen initiatief in Heiloo activiteiten organiseerde voor Stichting Vluchtelingenwerk. Om hem bij het project te betrekken, nam ik contact op met de gemeente Alkmaar/Alkmaar Sport, de initiatiefnemer van het project. Bekas mocht deelnemen. Hetzelfde geldt voor Mohammad, een van zijn vrienden."

Trapveldje
Wethouder Rob Opdam zette Bekas en Mohammad in De Meent in het zonnetje door hen hun certificaten uit te reiken. Bekas start komend najaar een stageperiode in de wijk Termijen in Heiloo. Op en rondom een trapveldje wil hij een voetbaltoernooi organiseren, als een manier om jongeren en andere bewoners met elkaar in contact te brengen. Verder wil Bekas bankjes bij het trapveldje laten terugplaatsen. Deze stonden voorheen hier ook maar zijn verwijderd vanwege overlast bezorgende jeugd. De jonge Citytrainer gaat de bewoners vragen of zij de bankjes opnieuw zien zitten. Is dat het geval, dan maakt hij zijn wens bij de gemeente Heiloo kenbaar. Jongerenwerk Heiloo gaat Bekas hierin begeleiden en ondersteunen. Mohammad vervulde onlangs al een stage voor het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) in Alkmaar. Hij wil voor allochtone kinderen en jongeren activiteiten organiseren in samenwerking met jongeren in het huis de Hobbits aan het Wethouder Thomsonbos in Heiloo. Dit is een gezinsvervangend tehuis voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV's).

Houding en toon
Met plezier gaven de twee kersverse Citytrainers een presentatie op de dag van de uitreiking. Ze lieten het publiek weten dat ze wilden leren hun zenuwen onder controle te houden tijdens het lesgeven en het geven van presentaties. Mohammad gaf aan tijdens de lessen veel geleerd te hebben over presenteren en voor een groep staan. Het kiezen van de juiste houding en toon is volgens hem van grote invloed op succes. "Door dit aan te passen krijg je andere reacties terug uit de groep".

Pascale de Hoogh is blij dat de twee jonge Heiloënaren in het project mochten participeren. Ze wil de jongens op de voet blijven volgen en kijken naar het effect van hun werk. Daarna wil ze met de gemeente Alkmaar in gesprek om te onderzoeken of ze BUCH-breed kan instappen. "Het zou leuk zijn als meer jongeren uit Heiloo, Bergen, Castricum en Uitgeest aan het Citytrainers-project kunnen deelnemen. Het ultieme doel is om per project twee jongeren uit het BUCH-gebied te kunnen laten participeren."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Kanaalweg nostalgisch heropend

Rondje op de Solex. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Afgelopen donderdag stond de heropening van de Kanaalweg op het programma. Wethouder Rob Opdam verrichte deze opening en gaf aan trots te zijn op de vernieuwde weg. Maar niet alleen daarop: ook op het feit dat juist hij de weg mocht heropenen. Zijn overgrootvader opende in 1933 de Kanaalweg voor de eerste keer en nu hijzelf. Voor de opening was een ludiek plan bedacht: een rondje rijden op de Solex. En zo gebeurde het dat vijf mannen bij het gebouw van TG Lining vertrokken en een klein rondje reden. Daarbij deden zij ook nog even de tent aan waar automobilisten een bekertje warme chocolademelk haalden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Doorverwijzingen online

SPORT

Rondeverslag SV Vredeburg
De schakers van SV Vredeburg uit Limmen speelden vrijdag 16 december de twaalfde ronde van de interne competitie. Dit jaar rest nog slechts het traditionele kersttoernooi.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

Peuterspeelzaal Forte Kinderopvang wordt peuteropvang

HEILOO E.O. - Alle twee- tot vierjarige kinderen krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid om twee dagdelen in de week een peuteropvang of kinderdagverblijf te bezoeken. Deze wijziging vindt plaats in het kader van de 'Harmonisatie Peuterspeelzaalwerk'. Hiermee wil de overheid kinderdagverblijven en peuterspeelzalen meer op één lijn brengen en komt er nog meer aandacht voor de ontwikkeling van kinderen en een betere overgang naar de basisschool.

Door de wijziging zijn alle peuterspeelzalen van Forte Kinderopvang binnen de gemeente per 1 januari 2017 omgevormd tot peuteropvang. Peuteropvang is kortdurende, brede ontwikkelingsstimulering voor peuters van twee tot vier jaar. Met peuteropvang wil de overheid kinderdagverblijven en peuterspeelzalen meer op één lijn brengen. Zowel de financiering, de kwaliteitseisen als het toezicht worden op elkaar afgestemd en onder één wettelijk kader gebracht. Ook de financiering verandert: ouders betalen een inkomensafhankelijke bijdrage en hebben hierbij recht op kinderopvangtoeslag of een subsidie vanuit de gemeente.

Stevig fundament
Voor de Forte peuterspeelzalen betekent dit dat de peuterspeelzalen - die nog niet omgevormd waren - vanaf 1 januari 2017 peuteropvang aanbieden. Ook de naam verandert: geen peuterspeelzaal meer, maar peuteropvang. Voor de peuters zelf verandert er juist weer niet veel: zij blijven, net zoals ze nu al doen, samen spelen binnen het Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE) programma Uk & Puk. Binnen dit programma leren de peuters niet alleen samen spelen. Ook hun spraak- en taalvaardigheid, sociaal-emotionele vaardigheden en motorische en zintuiglijke vaardigheden worden verder ontwikkeld.

Door de omvorming van peuterspeelzalen naar peuteropvang wordt een stevig fundament voor het basisonderwijs gelegd, zodat de kinderen profiteren van een doorgaande leerlijn.

Voor meer informatie over peuteropvang bij Forte Kinderopvang kunt u terecht op www.fortekinderopvang.nl of bel 0251-658058. Natuurlijk bent u ook van harte welkom om te komen kijken en kennis te maken bij een peuteropvang van Forte. Kijk op www.fortekinderopvang.nl/vestigingen voor een vestiging in de buurt.

De Zorgcirkel breidt uit naar vijf flexpools

"We heten je van harte welkom als nieuwe collega."

HEILOO E.O - Vanaf januari wordt het flexbureau van De Zorgcirkel uitgebreid naar vijf regio flexpools. Hieronder valt een regio flexpool Egmond, Heiloo en een flexpool Alkmaar/Heerhugowaard - dus dicht bij u in de buurt!

Wilt u werken naast uw (mantel)zorgtaken, ander werk of een studie? Kan of wilt u alleen werken vanuit uw beschikbaarheid? Bent u nieuwsgierig naar werken bij een andere cliëntgroep, thuiszorg of locatie? Maak dan eens kennis en bespreek de mogelijkheden.

De voordelen van het werken in de flexpool zijn het werken vanuit eigen beschikbaarheid, de eigen webportaal waar u kunt intekenen op openstaande diensten, de afwisseling, en ontwikkelmogelijkheden. Verder krijgt u voorrang bij interne vacatures ten opzichte van externe kandidaten en profiteert u van voordelen van een dienstverband (pensioenopbouw en regelingen van De Zorgcirkel).

Bent u een zorgstudent, helpende verzorgende IG of een verpleegkundige? Zit u nu in een levensfase waardoor u alleen vanuit jouw beschikbaarheid kan werken? Werkt u liever vanuit een vast team? We denken graag met u mee wat voor u de beste plek in onze organisatie kan zijn. Bent u nieuwsgierig of heeft u een vraag? Schroom niet en mail naar vragenoverflex@zorgcirkel.com of solliciteer direct via www.zorgcirekl.com/werken-bij/vacatures.

Britt Scholte: "Ik moet ook gewoon nog boodschappen doen."

Britt Scholte: "De rust, de natuur en het dorpse gevoel zijn fijn in Heiloo."

HEILOO – Britt Scholte uit Heiloo wilde al als klein kind op het podium staan en mensen entertainen. Zij speelde inmiddels vele rollen, onder andere in de serie 'Brugklas', serie 'Kattenoog', spelshow 'Super Brein', film 'Heartbeat' en reisprogramma 'Tripkipz'. Sinds kort heeft Britt een rol als Kimberly Sanders, de dochter van Marcus in GTST.

Britt heeft elke dag opnames op de set van GTST en leert hier veel van. Naar eigen zeggen doet ze nu elke dag wat ze leuk vindt. Na verschillende audities kreeg Britt de rol. Ze had dit succes niet verwacht. "Ik keek GTST altijd met mijn moeder en nu zit ik er zelf in." En dat al helemaal op haar leeftijd; Britt is pas negentien jaar oud. "Dat voelt soms echt magisch".

Niet alleen Britt moet aan haar enorme succes wennen, maar ook de mensen om haar heen. Britt wordt namelijk vaak herkend op straat, vooral door kinderen. Het is voor Britt heel speciaal om fans te hebben, ze voelt zich echt vereerd. "Ik ben ook maar een meisje van negentien jaar dat haar eigen boodschappen moet doen. En dat nog naar school moet. Dat ook om de zoveel tijd huilt, boos of intens gelukkig is." Verder vindt Britt het heel gek en speciaal om mensen om haar heen te hebben die haar bewonderen. Ze krijgt regelmatig lieve berichtjes en reacties. Eén fan is een keer heel erg in paniek geraakt en daardoor flauwgevallen. "Dat was heel gek, maar ook heel lief." Af en toe krijgt Britt ook wel te verduren met commentaar. "Ik doe er niks mee. Ik lees het, maar meer ook niet." Britt vindt zelf dat je het niet altijd met elkaar eens kan zijn of dezelfde smaak kan delen. Ze vertelt dat het gek is om in de schijnwerpers te staan. "Ik doe gewoon mijn werk. En het is toch eigenlijk ook gek, een serveerster staat niet zo in de schijnwerpers en die doet toch ook gewoon haar werk?"

Dorps gevoel
De Heiloose vindt verschillende dingen leuk aan acteren. "Je kan mensen bereiken, inspireren en tot oplossingen brengen. Je hebt zo'n grote invloed op mensen." Ook vindt ze het zeer bijzonder dat ze haar eigen leven totaal los kan laten en kan leren van andermans 'leven'. De actrice heeft al ook een tijdje een relatie met Robin Zomer, muzikant in de band Zomaer. Ze vindt het zelf erg fijn om ook een 'beroemd vriendje' te hebben. Ze hebben elkaar leren kennen via de tv-business. "We gunnen elkaar ontzettend veel en begrijpen elkaar volkomen."

Britt, die momenteel in Utrecht woont, is soms nog steeds in Heiloo te vinden. Ze bezoekt graag haar ouders en spreekt af met vriendinnen. Ze vindt vooral de rust, de natuur en het dorpse gevoel zeer fijn aan Heiloo. Ze zat op de basisschool de Benedictus in Heiloo en daarna op het Jac. P. Thijsse College in Castricum. Ze onderscheidt zich van anderen door zichzelf te blijven. "Er is maar één Britt zoals ik, ik ben dan al uniek genoeg." Ondanks haar vele successen blijft ze gewoon lekker Uitkijkpost lezen - toch, Britt?

Tekst: Ilse Bloemendal

Rond de Waterput: samen op zoek naar verbinding

Willibrordusput, bron van inspiratie. Foto: Paula Duijneveld

HEILOO - Lezingen, voordrachten, films, concerten, lees- en gespreksgroepen, muziek, drama, wandelingen en reizen. De kerkelijke werkgroep Rond de Waterput komt al jaren met de meest uiteenlopende activiteiten op de proppen. Mooi om aan deel te nemen, maar heeft u eigenlijk wel kennis van de organisatie achter de activiteiten? Weet u iets over de achtergrond en de visie van Rond de Waterput? Niet…? Vlak voor de overgang naar het nieuwe jaar helpt de Uitkijkpost u een beetje.

Pastoor Herman Helsloot van de Rooms-Katholieke Willibrorduskerk in Heiloo en dominee Edward Kooiman van de Protestantse Gemeente praten enthousiast over het project en de activiteiten die grotendeels plaatsvinden in de Ter Coulsterkerk, de Willibrorduskerk, het Willibrordushuis en in de Witte Kerk in Heiloo. Ze laten weten dat negen mensen uit Heiloo en Limmen de activiteiten organiseren. Dit zijn vertegenwoordigers van de kerken in Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden. Zij vormen samen een interkerkelijke werkgroep: de commissie van het Oecumenisch Leerhuis rond spiritualiteit en geloofsverdieping. Daarbij is er een samenwerking met de Protestante Gemeente van Uitgeest, de Raad van Kerken in Castricum en Oecumenisch centrum De Zwaan in Alkmaar.

Dorst lessen
Verbinding zoeken tussen de geloofsgenootschappen van de Rooms Katholieke en Protestantse Kerk door samen activiteiten te organiseren is een belangrijke missie van de werkgroep. Pastoor Herman Helsloot: "Het idee is deels ontstaan uit de overtuiging dat dit wenselijk is en deels om een tegenwicht te bieden aan de teruglopende achterban van de geloofsgemeenschappen in Nederland. Daarnaast wil 'Rond de Waterput' het contact - en dus de verbinding - van alle geledingen in de samenleving bevorderen. Dat gebeurt bijvoorbeeld op het gebied van cultuur, kunst, filosofie en vluchtelingenproblematiek."

Willibrordusput, bron van inspiratie. Foto: Paula Duijneveld

De naam 'Rond de Waterput' is niet zomaar gekozen: het verwijst naar de Willibrordusput voor de deur van de Witte Kerk. Helsloot: "In bijbelse tijden was de waterput een plek van samenkomst, dus een verbindend symbool. Ook is het van oudsher een bron van levend water waaruit mensen die dorst hebben kunnen putten. Volgens de overlevering sloeg Willibrordus de put rond het jaar 720 op het moment dat zijn metgezellen dorst hadden. Ook in onze tijd hebben mensen dorst, misschien niet letterlijk, maar wel figuurlijk. Zij hebben dorst om met anderen te praten over wat hen bezighoudt, waardoor ze geraakt worden. Dat is precies ook onze bedoeling."

Activiteiten
Dominee Edward Kooiman vertelt honderduit over de activiteiten. Mensen die deskundig zijn op een bepaald terrein en hierover graag hun kennis willen delen geven lezingen. Een voorbeeld is een recente lezing van Jan Bruin, voorheen dominee in Heiloo. Hij sprak over composities die Bach op het thema van de komst van Jezus componeerde. Hij diepte dit onderwerp muzikaal en theologisch uit. Andere onderwerpen waren het afgelopen jaar bijvoorbeeld 'de maakbaarheid van de voortplanting', 'de grens aan de groei en hoe nu verder?' en 'kent gastvrijheid grenzen'. Ook sprak onlangs docent beeldcultuur Kees Tromp over Romeinse kerken en kunstwerken waarbij hij dia's liet zien. Kooiman: "Hij nam je mee op reis door Europa. Na afloop leek het wel alsof je echt op reis was." Verder kreeg een vertelvoorstelling met verhalen van vluchtelingen veel belangstelling. Een nog relatief nieuwe activiteit heet 'Preek van de leek' waarbij een gastspreker vertelt over wat hem of haar inspireert. Ook lees- en gespreksgroepen horen bij het programma waarbij de deelnemers bijvoorbeeld bijbelteksten bespreken of een bijbelstudie volgen.

De werkgroep organiseert eveneens exposities met als uitgangspunt persoonlijke levensvragen of bijbelse thema's. Ook hier is het aanbod breed: wat bijvoorbeeld te denken van aandacht voor Chinees Christelijke kunst en een cursus iconen maken? Ook films staan geprogrammeerd met een nagesprek, evenals georganiseerde wandelingen. Het doel is ook hier het stimuleren van ontmoetingen en gesprekken. Zo is een Waterputwandeling door Heiloo en omgeving de moeite waard. Verder staat in Amsterdam een wandeling op het programma langs locaties waar mensen terechtkunnen die om welke reden dan ook in de problemen of in nood zijn. Denk aan locaties voor daklozenopvang en de voedselbank. Bezoeken aan andere geloofsgemeenschappen zoals aan een moskee en een synagoog is eveneens bijzonder. Kooiman: "Men ontving ons overal fantastisch." Tot slot kunnen liefhebbers zich opgeven voor diverse reizen. Een reis naar Rome en een kathedralentocht in Noord-Frankrijk was vorig jaar bijzonder. Dit jaar in april bezoeken liefhebbers samen Israel en Jordanië.


KADER

'Het slaat goed aan'
Pastoor Herman Helsloot kijkt terug in de tijd. "Het staat mij nog helder voor de geest hoe dit avontuur begon. Het zogenoemde 'Interkerkelijk pastores beraad Heiloo' was in 2004 initiatiefnemer van het project. Ik stond in het Willibrordushuis, samen met nog twee andere pastores. We opperden dat we activiteiten wilden organiseren. Daarna ging de ontwikkeling heel snel. Voordat we het wisten, was het programmaboekje klaar. In het begin met twaalf activiteiten per jaar, nu met veertig. De meeste activiteiten slaan goed aan. Na het seizoen kijken mensen echt uit naar het nieuwe programmaboekje. Ze kunnen er bijna niet op wachten."

Traditionele kerstnachtdienst weer in Cultuurkoepel Heiloo

De cultuurkoepel in Heiloo.

HEILOO - GGZ NHN viert haar traditionele dienst op Kerstavond in de Cultuurkoepel, op het landgoed van St. Willibrordus. Om 19.30 uur begint het zingen van de eerste kerstliedjes. Om 20.00 uur worden Jozef, Maria en Jezus omringd door licht naar voren gebracht en begint de viering.

De dienst was jarenlang een begrip in de omgeving. Cliënten en andere Heilooënaren kwamen samen om te zingen, te luisteren en te bidden en de kinderen liepen met lichtjes naar de stal. Afgelopen jaren werd de dienst gehouden in Cultureel Centrum de Strandwal, maar dit jaar is de dienst weer terug in de Cultuurkoepel. Marie-José van Bolhuis is samen met een aantal anderen de voorganger bij deze kerstviering. Leonie Hennekens zit achter het orgel, met de zanggroep er omheen. U bent van harte uitgenodigd op zaterdagavond 24 december in de Cultuurkoepel.

Music Meeting Heiloo 2017 Muzikale verbeelding

HEILOO - Music Meeting Heiloo viert op 20 en 21 mei 2017 het eerste lustrum op drie verschillende locaties in de Strandwal. MMH heeft opnieuw een prikkelend thema: muzikale verbeelding. De fotografen van de Heilooër Amateurfotografenvereniging (HAF) en de deelnemende koren, orkesten en ensembles zoeken samen naar beelden achter de muziek. Hierbij worden geluid en beeld gelijktijdig gepresenteerd. Bij alle concerten ziet het publiek de bijbehorende foto-impressies op een levensgroot scherm boven de muzikanten: de muzikale verbeelding aan de macht.

Deelnemers kiezen dertig tot vijfenveertig minuten muziek uit het eigen repertoire. Een fotograaf bezoekt een aantal repetities, laat zich inspireren door de klanken, de gesprekken en het repetitieproces, en maakt de foto's die het verhaal achter de noten vertellen. Dat kunnen (actie)foto's van de muzikanten zijn, maar ook bijvoorbeeld een verbeelding van de sfeer van de vereniging of het gevoel dat hun muziek oproept. Reserveert u alvast het weekend van 20 en 21 mei voor dit spannende audiovisuele avontuur in de Strandwal op Landgoed Willibrordus? Dat kan nog in december. Meer informatie is te vinden op www.musicmeeting-heiloo.nl. Volg ook www.facebook.com/musicmeetingheiloo.

Stichting de Hobbyfarm in kerstsferen

Een van de kerstwerkjes, gemaakt op de Hobbyfarm.

HEILOO - De kinderen van de Hobbyfarm Heiloo zijn al aardig in de kerststemming met hun werkstukken. Zij kunnen kiezen uit voorbeelden voor het kerstfeest, zoals de houten kerstkistjes die op de foto bij dit krantenstukje te zien zijn. Er wordt vol enthousiasme gekleurd en geschikt totdat het kistje gevuld is met kerstspulletjes. Zelfs de lichtjes mogen niet ontbreken. Tijdens de kerstdagen en op Oud- en Nieuwjaarsdag is er een groepsexpositie in de Hofdijk, waarbij ook tafels met prachtige werkstukken van de kinderen te zien zijn in de lokalen van de Hobbyfarm.

De Stichting Hobbyfarm heeft vier jeugdgroepen voor kinderen in en om Heiloo. Op woensdag en zaterdag staan de deuren van de Hobbyfarm in gebouw 'De Hofdijk' open voor kinderen vanaf zes jaar. Op de vrijdagavond is het voor kinderen vanaf negen jaar. Zij die creatief bezig willen zijn, kunnen onder begeleiding van vrijwilligers naar hartenlust timmeren, zagen en werken met stoffen, verf en papier. Het team van vijfentwintig vrijwilligers heeft veel inspiratie voor prachtige kunstwerken die de kinderen kunnen maken. Het lokaal is gevuld met voorbeelden en boeken waaruit gewerkt kan worden. Natuurlijk is er aansluiting op alle traditionele feesten door het jaar heen.

De Stichting Hobbyfarm wil kinderen en volwassenen in staat stellen uiting te geven aan hun creativiteit. Zo kunnen de volwassenen ook in de lokalen van de Hobbyfarm terecht voor bijvoorbeeld houtbewerking, tekenen en schilderen en beeldhouwen in was en steen. Voor meer informatie, zie www.hobbyfarmheiloo.nl. De Hobbyfarm Heiloo is te vinden aan Mariënstein 178a in Heiloo.

Nieuw boek over een gemeentelijk monument in Heiloo

Pakhuis Dekker.

HEILOO - Het zojuist verschenen boek Pakhuis Dekker, een monument in Heiloo beschrijft de geschiedenis van het zaadpakhuis aan de Holleweg in Heiloo. Jacob Dekker, zoon van een landbouwer uit Koedijk, liet het pakhuis in de jaren twintig bouwen voor de opslag en de bewerking van het zaad waar hij in handelde. In 1933 werd het gebouw uitgebreid met een nieuwe vleugel en werd er een kap op het geheel geplaatst. Het gebouw kreeg toen de vorm waarin het nog altijd bestaat. Het nu bijna honderd jaar oude gebouw is een gemeentelijk monument en is in de laatste twee jaar door de nieuwe eigenaar, Jacky Mol, gerestaureerd en geschikt gemaakt voor kleinschalige creatieve activiteiten. Het pakhuis is als gebouw in het dorp wel bekend. Minder bekend is dat het diende als opslagplaats voor het bedrijf Jac. Dekker's zaadteelt en zaadhandel NV.

Het bedrijf groeide vanaf 1917 in korte tijd uit tot een exportbedrijf dat vooral zaken deed met afnemers in Duitsland en Frankrijk en in mindere maten met klanten in Zwitserland en Engeland. Na het overlijden van Jacob zette zijn zoon Jan de zaadhandel voort. Hij beëindigde het bedrijf in 1986. In de oorlogsjaren was het pakhuis meer dan een gebouw waar zaad werd opgeslagen en speelde het onder andere een rol bij de Binnenlandse Strijdkrachten. Zoon Jan was een bekend persoon in Heiloo. Hij was vanaf 1966 twaalf jaar gemeenteraadslid voor de VVD en daarna twaalf jaar wethouder. Het boek geeft een beeld van de bouwgeschiedenis van het pakhuis, de ontwikkeling van de zaadhandel en de rol van vader Jacob en zoon Jan. Ook wordt een schets gegeven van de nieuwe functie die het pakhuis nu heeft.

Pakhuis Dekker, een monument in Heiloo, ISBN: 978 90 825735 03, prijs: € 12,50, verkrijgbaar in de boekhandel.

Wat eten restauranteigenaren met kerst?

HEILOO - Wat eten de restauranteigenaren zelf met kerst? En hoe doen ze dit eigenlijk? Vieren ze überhaupt wel kerst? Uitkijkpost vroeg het aan twee horeca-ondernemers in Heiloo.

Plaza Cinco is prachtig versierd en is beide dagen geopend met kerst. Ze hebben een aangepast a la carte menu zodat de bezoeker/klant zelf zijn ideale kerstmenu kan samenstellen. Ze kleden de winkel mooi aan. Monique, de eigenaresse van Plaza Cinco, laat weten dat ze het zo druk heeft met kerst dat ze het zelf helemaal niet kan vieren. "Misschien een patatje tussendoor... Ik ben de hele dag druk aan het werk," vertelt ze. Ondanks dat het restaurant gesloten is overdag, hebben ze ook geen tijd om kerst overdag te vieren. "Wij hebben geen tijd voor leuke dingen." Het personeel is druk bezig met alle voorbereidingen voor het eten. De koks staan al lang van tevoren in de keuken. Het favoriete kerstgerecht van Monique is 'iets met wild', als ze zelf zou mogen kiezen.

Huub en Sanna Tervoort van Brasserie in 't Groen vertellen dat zij 'het geluk' hebben om op Eerste Kerstdag dicht te zijn. Op deze manier kunnen ze toch kerst vieren, dit vieren ze dit jaar thuis met een uitgebreide lunch en een paar cadeautjes onder de boom. Daarna gaan zij gezellig met de heel familie skiën in Snowplanet en daarna dineren. Hun ideale kerstdiner? Dat is natuurlijk hun eigen kerstmenu. "Ook lekker makkelijk". Tweede Kerstdag zijn ze wel open, ze genieten dan vanaf 16.00 uur met al het personeel van een drie-gangen menu en stiekem... een glaasje wijn ;).

Tekst: Ilse Bloemendal

Ingrid Meerman vijf jaar Knipkapster in Limmen

Ingrid Meerman.

LIMMEN - 1 januari 2017 is het vijf jaar geleden dat Ingrid Meerman de kapsalon van dé herenkapper van Limmen, Jan Stuifbergen overnam. Dat was een unieke mogelijkheid voor Ingrid die al tientallen jaren ervaring opdeed in het herenvak.

Uit de bedrijfsnaam 'Knipkapster' is al op te maken dat de nadruk op het knippen ligt. Een heren -of dameskapsel vragen om een geheel eigen aanpak. Daarbij komt dat iedereen een andere inplant heeft en de trends in kapsels volgen zich tegenwoordig razendsnel op.

Volledig gediplomeerd en met een zeer ruime ervaring weet Ingrid Meerman met haar knipwerk bij iedereen de basis te leggen voor een goed zittend kapsel. Nu zij haar eerste Lustrum viert kan gezegd worden dat zij als waardig opvolger de kapsalon aan de Kerkweg 42 heeft voortgezet.

Om het feestjaar in te luiden is onlangs de huisstijl van de Knipkapster volledig in het nieuw gestoken. Hetzelfde geldt voor de kapsalon waar lichte, frisse kleuren gecombineerd zijn met natuurlijke materialen. In de uiterst comfortabele nieuwe barbierstoel kunnen de klanten, heren maar natuurlijk ook dames en kinderen, komende jaren weer rekenen op een professioneel geknipt kapsel.

Voor informatie kunt u terecht op de eveneens nieuwe website www.knipkapster.nl. Een afspraak kunt u maken via 06-288 655 09. Doet u dit nog in de maand december, dan ontvangt u een leuke, nuttige attentie om het eerste lustrum van de knipkapster te vieren.

Solo expositie levenswerken van Willy Naessens

HEILOO - Een bijzondere expositie met levenswerken van kunstenaar Willy Naessens is in het weekend van 7 en 8 januari te bezoeken in Atelier Madam Art in Heiloo.

Willy Naessens is geboren in 1919 en heeft zijn hele leven getekend. Al zijn kunstwerken hebben een verhaal. Ze zijn niet alleen krachtig neergezet met een mooi handschrift maar ook zeer ontroerend om naar te kijken. Willy Naessens heeft veel van zijn herinneringen, dromen en ideeën uitgewerkt tot ware schatten.

De expositie is gratis te bezoeken bij Atelier Madam Art op het Willibrordus landgoed aan de Overtoom 7B in Heiloo. Burgemeester Hans Romeyn opent de expositie. Openingstijden: zaterdag 7 en zondag 8 januari van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer foto's: www.madam-art.nl/solo-expositie-willy-naessens.

Radio 80: programmering Kerst en Oud & Nieuw

Zaterdag 24 december 2016
08.00 uur tot 10:00 uur - BESt wakker, Bart Frerejan
10.00 uur tot 12:00 uur - Typisch 80, Andre verstraten of Otto Mark Schaap
12.00 uur tot 14:00 uur - KlesseBES, verschillende radiomakers
14.00 uur tot 17:00 uur - De wereld die Verhulst heet, Bart Verhulst
17.00 uur tot 19:00 uur - Oké Sjon, John van Es
19.00 uur tot 21:00 uur - Easy listening, kerstmuziek
Vanaf 21.00 uur - De kerkmis (live)
Na de kerkmis tot 0.00 uur - easy listening kerstmuziek

Zondag 25 december, 1ste Kerstdag 2016
08.00 uur tot 10.00 uur - Herhaling van de kerkmis van zaterdag
10.00 uur tot 12.00 uur - De kerstronde van Aris, Aris Brandaris
12.00 uur tot 14.00 uur - Kerst muziekmuseum, Ton de Groot
14.00 uur tot 16.00 uur - De Winterse 50, Robbert Kooijman
16.00 uur tot 00.00 uur - Christmas Souvenirs, Niko de Graaf

Maandag 26 december, 2de Kerstdag 2016
08.00 uur tot 10.00 uur - Kerstontbijt, Andre Wit
10.00 uur tot 12.00 uur - De kerstronde van Aris, Aris Brandaris
12.00 uur tot 14.00 uur - De lekkerste kerst hits voor onder de Boom, Bart Frerejan
14.00 uur tot 16.00 uur - De winterse 50, Robbert Kooijman
16.00 uur tot 00.00 uur - Christmas souvenirs, Niko de Graaf

Zaterdag 31 december 2016
08.00 uur tot 10.00 uur - BESt wakker nog 1 keer in het oude jaar, Evert Visser
10.00 uur tot 12.00 uur - Typisch 80 met oliebollen, Andre Wit
12.00 uur tot 14.00 uur - KlesseBes 2016
14.00 uur tot 17.00 uur - De wereld die Verhulst Heet Oude jaars-editie, Bart Verhulst
17.00 uur tot 19.00 uur - OkeSjohn Trek de Champagne alvast open, John van Es
19.00 uur tot 21.00 uur - Aanloop tot 2017, Tim Dekker
21.00 uur tot 00.00 uur - Laat het vuurwerk nu maar echt knallen, Bart Frerejan

Zondag 1 januari 2017
08.00 uur tot 10.00 uur - Kerkuitzending, kerkgroep
10.00 uur tot 12.00 uur - De nieuwjaarsronde van Aris, Aris Brandaris
12.00 uur tot 15.00 uur - Het nieuwjaarmuziekmuseum
(met live de nieuwjaarsduik om 13.30 uur) - Ton de Groot
15.00 uur tot 17.00 uur - De wereld die Verhulst heet De nieuwjaareditie (Bart Verhulst)
17.00 uur tot 19.00 uur - Nieuwjaarssouvenirs, Niko de Graaf
19.00 uur tot 21.00 uur - Met Andre verstraten het nieuwe jaar vieren (Andre Verstraten)
21.00 uur tot 00.00 uur - Tim Dekker sluit je Nieuwjaarsavond lekker af, Tim Dekker

Kerstverhaal

Leerkracht Natasja Hoebe van groep 5 van basisschool De Duif in Heiloo stuurde de Uitkijkpost drie kerstverhalen. Het zijn prachtige verhalen van Naska, Eva en Yara.
Hierbij laten wij u een van deze verhalen lezen. De redactie koos het verhaal van Eva. Dit is een willekeurige keuze, de redactie vindt de drie verhalen even leuk en heeft dus geen voorkeur.

Het geheim van de verdwenen pakjes
De kerstman wandelde vrolijk door zijn paleis.
Opeens kwam er een elfje zijn kant op gerend.
"Kerstman! Kerstman!" Riep het elfje.
"Wat is er aan de hand?" Vroeg de kerstman rustig.
"Alle cadeautjes zijn weg.'" Hijgde het elfje.
Verschrikt keek de kerstman op.
"Roep onmiddellijk alle elfjes bij elkaar," riep de kerstman.
"Ok", zei de elf gehoorzaam.
De kerstman liep snel naar de zaal.
"Beste elfjes," begon de kerstman.
''Hebben jullie het verschrikkelijke nieuws gehoord?" Vroeg de kerstman somber.
"Ja kerstman", riepen alle elfjes in koor.
"We moeten alle cadeautjes terug vinden voor kerst", zei de kerstman.
"Akkoord?" Vroeg de kerstman.
"Akkoord, we zullen ons best doen," zeiden alle elfjes.
En iedereen liep de zaal uit.
"Ik ga eerst een dutje doen", dacht de kerstman.
Toen even later stapte de kerstman uit bed.
"Ik ga nu zoeken!" Riep de kerstman tegen zichzelf.
Hij pakte de slee en zijn vijftig rendieren en vloog door de lucht.
Hij pakte zijn oproep hoorn en riep naar al zijn vrienden of ze wilden opletten.
Daarna ging hij naar zijn paleis.
De volgende dag ging die ontbijten.
"Nog maar drie dagen tot kerst, dacht hij paniekerig.
Hij ijsbeerde de hele middag en avond door het paleis.
Die dag brak echt paniek bij hem uit.
Hij hoorde de bel van het paleis maar hij wat te sip om op te staan.
De vriend Elixer kwam binnen.
"Ik heb iets verdachts gezien, " zei Elixer.
"Een holle boom waar ik iemand in zag", zei Elixer.
"Kom we gaan er meteen heen," zei de kerstman.
Even later stonden ze bij de holle boom.
Ze stapte in de holle boom en vielen op iets hards.
"AUW!!" Riepen Elixer en de kerstman uit.
Ze krabbelden overeind.
"DAAR ZIJN ALLE PAKJES," riep Elixer .
Er waren duizenden eekhoorns.
"Aha," zei de kerstman. "De eekhoorns hebben de pakjes gestolen!"
"Haal de slee Elixer," vroeg de kerstman.
"Ok", zei Elixer.
Even later vloog de kerstman door de lucht en riep "HOHO VROLIJK KERSTFEEST!!!!!!!"

Informatiepanelen op Ter Coulster

De trotse werkers voor een van de nieuwe informatiepanelen. .

HEILOO - Op Landgoed Ter Coulster zijn informatiepanelen neergezet. De panelen geven informatie over dit middeleeuwse landgoed. Kitty Hoogland heeft de borden mooi vormgegeven en tijdens de boswerkdag zijn de panelen officieel door de vrijwilligers in gebruik genomen. Zo kunt u zien waar het kasteel, het landhuis en de ijskelder hebben gestaan. De theekoepel, de vaart naar het Die en de toegangspoort zijn er nog steeds.

Ter Coulster is sinds 1808 in handen van de familie Fontein Verschuir-van der Feen de Lille en is voor iedereen opengesteld om er te wandelen. Tot half maart is de boswerkgroep elke drie weken bezig met het onderhoud van het bos. U wordt van harte uitgenodigd om te genieten van de natuur en kennis te nemen van de nieuwe borden met de historie van het landgoed.

Kerstexpositie van Tintoretto

'IJsland van Rie', een van de kunstwerken van Tintoretto.

HEILOO - Teken- en schildervereniging Tintoretto-Heiloo organiseert - zoals ieder jaar - een expositie van de werken van haar leden in het atelier in de Hofdijk. De schilders en tekenaars van Tintoretto werken met onder meer olieverf, aquarel, acryl en grafische technieken. Zoals altijd is het niveau verrassend hoog en de onderwerpen heel divers. Nieuw dit jaar: leden van Tintoretto hebben werk beschikbaar gesteld voor een verloting, dus koop een lot en win een kunstwerk! Onder het genot van een kopje koffie of thee zijn zo'n vijftig werken te bewonderen. Tegelijkertijd zijn er in de Hofdijk exposities van werk van verschillende cursusgroepen van het Nivon en de Hobbyfarm. Een bezoek aan de Hofdijk is daarom een interessante en tevens gezellige onderbreking van de feestdagen! De tentoonstelling bij De Hofdijk is geopend op 25, 26 en 31 december 2016 en op 1 januari 2017 van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres: Mariënstein 78a in Heiloo.

Winterbarbecue van Keurslagerij Snel

Met de kerst barbecueën?

LIMMEN - Met de kerst barbecueën? Steeds vaker kiezen mensen ervoor om een winterbarbecue te houden en waarom ook niet?! Kiest men zomers meer voor de kleinere en lichtere stukken vlees, in de winter worden vaak grotere stukken vlees gebruikt. Voor Keurslagerij Snel is niets te gek.

Probeer daarom eens een heerlijke rollade te bereiden op uw barbecue. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bavetterollade, een pulled porcrollade of een kiprollade.

Om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken, krijgt u er van ons een kernthermometer gratis bij!

Uitkijkpost Media

Foto: Stip Fotografie.

Uitkijkpost bestaat inmiddels 82 jaar en met succes. Het bedrijf heeft van oudsher een sterke band met de inwoners en ondernemers van Heiloo en omstreken. Contact verloopt met prettig korte lijnen via e-mail en post en met een open houding aan de balie in het kantoor in het monumentale pand in het Willibrordus Business Centrum.

Uitkijkpost Media maakt voor u de Uitkijkpost, de krant voor Heiloo, Limmen, Akersloot, Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen. Daarnaast ondergaat Uitkijkpost momenteel een uitbreidingsslag. De krant valt momenteel elke twee weken ook bij de lezers en adverteerders in Castricum in de bus, met een extra bijlage met nieuws en advertorials uit Castricum. Verder rolt eveneens de Uitgeester wekelijks van de drukpers. Daarbij versterkt internet de gedrukte media. Via uitkijkpost.nl, castricum.uitkijkpost.nl en uitgeester.nl krijgt u het nieuws uit de regio online voorgeschoteld. Daarbij kunnen ondernemers hun bedrijf in de schijnwerpers zetten.

Uitkijkpost Media vergroot stap voor stap haar zichtbaarheid en daarmee uw attentiewaarde. Ons doel is de inwoners in het hele BUCH-gebied te informeren.

Wilt u uw lokale informatie met een groot en leesgraag publiek delen? Wij staan u graag te woord.

Uitkijkpost Media wenst u prettige feestdagen en een heel gelukkig, nieuwswaardig en gezond 2017!

De abdij viert Kerstmis

Kerststal van Nils-Olov Lindström.

EGMOND-BINNEN - De Abdij van Egmond staat volledig in het teken van Kerstmis. Acht weken lang is er een grote kerstmarkt in het bezoekerscentrum van de abdij. Bezoekers kunnen hier hun kerstinkopen doen en genieten van een concert of lezing, de kerststallenexpositie bekijken of meedoen aan een workshop. Voor kinderen is er een kerstspel en een tentoonstelling over christelijke feestdagen. Ook het restaurant, met producten uit de eigen kloostertuin, staat in het teken van kerst.

Feest! Weet wat je viert
Ieder jaar is het Advent, Sinterklaas, Kerstmis en Driekoningen. We gaan lekker eten en geven elkaar cadeautjes. Maar wat vieren we eigenlijk? Waar komen deze feesten vandaan en wat is hun betekenis? In het bezoekerscentrum is een expositie ingericht rond dit thema. Groot en klein ontdekken aan de hand van bijzondere voorwerpen nog veel meer over deze feesten en de tradities die erbij horen. Voor kinderen is er een bijbehorende kijktocht.

De Abdij viert Kerstmis
In het bezoekerscentrum van de abdij zijn tijdens de kerstperiode verschillende tentoonstellingen te bezoeken. Beeldend kunstenaar Pavèl van Houten brengt een ode aan opgeveegde stofpluizen. Hij verzamelde verschillende 'samples' van openbare locaties die variëren van kerk tot museum. Zijn bewerkte stofpluizen worden onder een microscoop geëxposeerd. Van Houten: "Dit project brengt een ode aan het stof: onder de microscoop komt het stof tot leven en vormt een intrigerend landschap." Zijn landschappen reizen onder meer naar de Oude Kerk en de Beurs van Berlage en zijn tot en met 20 december in Egmond te zien.

Wensboom en kaarsen
De Zweedse broeder Nils-Olov Lindström toont zijn kleurrijke religieuze en wereldse tekeningen op papier. Hij is scheppend kunstenaar in de keuken, met bloemen én met kleur op papier. Verder is hij een graag geziene medebroeder in de abdij van Egmond.

De bijzondere kerstperiode bij de abdij van Egmond wordt omlijst met lezingen en concerten. Er is een wensboom waar iedereen zijn wens in mag hangen. Dichter Arij van der Vliet opende deze boom op 9 december. Ook verzorgt hij in de kerstperiode een dichtworkshop. De broeders demonstreren hun ambacht in de kaarsenmakerij en er zijn kloosterproducten te koop.

De kerstmarkt is tot en met 6 januari van maandag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De Abdij is op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Meer informatie en een volledig overzicht van de activiteiten vindt u op www.abdijvanegmond.nl.

KADER:

Huub Oosterhuis beet het spits af
Predikant en meesterverteller Huub Oosterhuis beet zaterdag 12 november in de Abdijkerk het spits af van de kerstperiode in de Abdij met de lezing 'Wolf en Lam'. Hij sprak hier over zijn nieuwe, gelijknamige boek over mensen die hij lief heeft zoals ze zijn. Over herkenning en vervreemding, over dood en liefde sterker dan de dood. Tijdens deze lezing verzorgde broeder Adri Kortekaas het orgelspel. Zijn nieuwe dichtbundel 'Het brekende licht' presenteerde hij eveneens op 12 november.

Aanbod voor de kerstnacht in de Corneliuskerk

Komen jullie ook? Foto: .

LIMMEN - De Corneliuskerk biedt een mooie plek voor het doorbrengen van uw kerstavond- en nacht.

Het programma op zaterdag 24 december
16.00 uur: Kerstverhaal voor de kleuters met liederen
        Op deze zaterdagmiddag wordt er begonnen met 'Kindje wiegen'. Kinderen zullen Jozef, Maria, herders, engelen en koningen spelen terwijl de ouders kerstliederen zingen in het koor.
17.30 uur Eerste Kerst gezinsviering met Kinderkoor
        Woord- en Communieviering met kerst-musical: 'Zit er nog muziek in Kerst?' In de musical wordt er gevraagd een kerstviering samen te stellen voor de Corneliusfamilie. Maar dat gaat niet         meteen zoals het moet. Ze hebben nog nooit samen gewerkt en het gaat dus moeizaam… En dan komen er ook nog onverwachts mensen langs. Hoe kan het dan toch nog een mooi feest         worden?
19.15 uur Tweede Kerst gezinsviering met Kinderkoor
        Woord- en Communieviering met kerst-musical: 'Zit er nog muziek in Kerst?'
21.30 uur Plechtige Kerstviering met Noord Hollands Byzantijns Mannenkoor
        In deze viering verzorgt het mannenkoor de liturgische gezangen zoals die door de Russisch Orthodoxe Kerk gezongen worden. Het bekende, in 1993 opgerichte Noord-Hollands Byzantijns         Mannenkoor, geniet sinds haar bestaan van enorme belangstelling. Het repertoire bestaat uit liturgische muziek in de traditie van de Russisch Orthodoxe Kerk en uit volksliederen uit Rusland en         Oekraïne. Vooraf is er samenzang en worden er onder leiding van Peter Rijs Nederlandse kerstliederen gezongen, Margarita Filimonova is de dirigente gedurende de hele avond.
23.30 uur Feestelijke Kerstviering met Liturgisch koor
        Deze Kerstnacht wordt traditioneel afgesloten met een feestelijke themaviering. Het Liturgisch koor zal zorgen voor de muziek. Naast eigentijdse kerstliederen zal ook de samenzang en         traditionele kerstliederen een plek krijgen. Deze feestelijke viering wordt afgesloten met glühwein en een kersttoast.

Nieuwjaarsconcert Lamoraal van Egmont

Muziekvereniging Lamoraal van Egmont in actie.

EGMOND AAN DEN HOEF - Muziekvereniging Lamoraal van Egmont presenteert ook dit jaar weer een spetterend Nieuwjaarsconcert! Datum en locatie: zaterdag 7 januari in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef.

Lamoraal werkt in deze editie samen met theatergroep Horizon. Zij brengen tijdens het nieuwjaarsconcert verschillende stukken van de musicalproductie Chess, die Horizon in het voorjaar van 2017 gaat uitvoeren. Tevens speelt Lamoraal enkele nummers uit The Armed Man. Het Nieuwjaarsconcert op zaterdag 7 januari in dorpshuis Hanswijk begint om 20.00 uur. Zie voor meer informatie Lamoraalvanegmont.nl.

Vier hartsvriendinnen door dik en dun

V.l.n.r.: Riet Verduin, Mien van der Kolk, Tini Leyen en Truus Welboren.

AKERSLOOT - Riet Verduin-Beentjes werd al in 1995 weduwvrouw. Ze miste toen behalve haar echtgenoot ook meteen haar allerliefste gezelschap en kaartmaatje. Toen ze dat deelde met haar vroegere vriendin Truus Welboren besloten ze de soms lange zondagmiddagen samen door te komen met mooie fietstochten. En als het regende legden ze een puzzeltje.

Met het verstrijken van de tijd benaderden ze ook Mien Verduin (vd Kolk), nadat haar man was overleden. Zij kenden haar nog van hun vroege jeugd in Heemskerk. Al snel werd er een vierde lotgenoot bij gezocht, want zo`n derde wiel...? Tiny Leyen meldde zich op een mooie zondag eind jaren negentig. Dat ging niet zonder slag of stoot, want Tiny kwam uit Limmen en dat is toch heel anders dan Heemskerker meisjes onder elkaar. Maar om gezellig te fietsen en bij regen te klaverjassen is het fijner en veiliger met z`n vieren, dus werd er een oogje dichtgeknepen. Inmiddels zijn de 'meiden', zoals ze soms ook door hun kinderen worden genoemd, iedere zondagmiddag samen.

Er wordt gepraat, gespeeld, gefietst en gekibbeld, want ja… je wilt toch winnen. De winst gaat in een potje om - als dat vol is - samen te verteren bij Hotel van der Valk. Verder zorgen de dames goed voor elkaar. Als er eentje niet zo lekker is, dan hebben de anderen dat feilloos door en slepen ze elkaar door de week heen tot de volgende zondagmiddag. De plek van samenkomst wisselt steeds. Als het regent worden ze door hun kinderen gehaald en gebracht, want verpieteren achter de geraniums laten deze 'meiden' zich niet overkomen. Gemeenschapszin ten voeten uit en dat vieren ze nu al ruim twintig jaar, met iedere week met een toost op gezondheid.

Museumhoeve Overslot presenteert toekomstplannen

Fred Valkering in Museumhoeve Overslot. Foto: Felix Hogeboom

EGMOND AAN DEN HOEF - Ontmoeten is emotie, het scheppen van sfeer. En dat kunnen Fred Valkering en Hans van den Berg van Hafre productions, de mannen achter Museumhoeve Overslot, als geen ander. Nu de Bergense gemeenteraad zich positief heeft uitgesproken over de culturele rol van de monumentale hoeve was het tijd om de plannen voor de komende tien jaar te presenteren waarmee deze ontmoetingsplek van Egmond een belangrijke rol binnen het slotkwartier kan blijven spelen.

Het voornemen is om vanaf 2017 meer publieksactiviteiten te programmeren zoals een kleinschalige markt met boeken, brocante en biologische producten op zaterdag in de zomermaanden, filmavonden met een hapje en een drankje, kunstuitleen, tentoonstellingen van lokale kunstenaars en kleinschalige muziek- en kleinkunstoptredens in het weekend. Het publiek kan dan ook rekenen op avontuur, verrassende optredens van veelal hoog niveau. Muzikanten en filmers uit binnen- en buitenland weten het intieme podium te vinden. De Amerikaanse jazzpianist Burton Greene is er vaak te gast. Er wordt geïnvesteerd in klimaatbeheersing en verwarming om bezoekers gedurende het hele jaar comfortabel te kunnen ontvangen. Overslot staat ook open voor cultuureducatie in de vorm van lezingen, workshops en literaire bijeenkomsten. Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om een maaltijd te nuttigen in de museumruimte, waarbij lokale cateraars de gerechten verzorgen.

De programmering wordt geïntensiveerd waarbij het aantal bezoekers volgens Stichting Hafre Productions kan groeien van zesduizend naar tienduizend per jaar. Het ligt eveneens in de bedoeling een permanente tentoonstelling over meer dan duizend jaar kunst en cultuur in Egmond in te richten, te beginnen bij de overhandiging van het evangeliarium door Dirk II aan de abdij in het jaar 750 na Chr. tot hedendaagse lokale kunst. Dit uiteraard ook met de Egmondse School van George Hitchcock (1850-1913), waarvan het borstbeeld voor de museumhoeve staat. Komende tijd zal blijken of Hafre haar ambitieuze plannen kan en mag realiseren.

Museumhoeve Overslot biedt een kleinkunstpodium, een kunstgalerie en een bijzondere museumcollectie met naturalia, schelpen, fossielen, mineralen en etnografie. De bovenverdieping is in gebruik als schildersatelier. De museumhoeve is tijdens het weekend van 14.00 uur tot 18.00 uur geopend. De enthousiaste vrijwilligers vertellen u graag over de museumcollectie.

Felix Hogeboom

Goede voornemens in de Wimmenummerduinen

Het nieuwe jaar in beweging.

EGMOND AAN DEN HOEF - U kunt zondag 1 januari een van uw goede voornemens direct in praktijk brengen: bewegen in de buitenlucht en tegelijk genieten van de natuur in de Wimmenummerduinen. Een IVN natuurgids gaat met u mee.

Afhankelijk van het weer en de wind, loopt u door het open duin of in de beschutting van de binnenduinrand. De gids vertelt over het landschap en de invloed van de grote grazers op de begroeiing en wat er aan planten en dieren te zien of te horen is. De mossen staan er mooi bij in de winter en aan de knoppen kun je de bomen en struiken herkennen. Jonge bladrozetten vertellen wat er straks gaat bloeien.

De wandeling start om 11.00 uur bij het PWN-informatiebord op het parkeerterrein aan het Nachtegalenpad, aan de noordkant van Egmond aan den Hoef. U dient zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Warme kleding en stevige schoenen is aanbevolen. De wandeling duurt ruim twee uur. Een donatie van 2,50 euro wordt op prijs gesteld. Opgeven vooraf is niet nodig. Voor nadere inlichtingen kunt u een e-mail sturen naar hanneke@jpdg.nl of bellen naar 072-5337601. Kijkt u ook eens op www.ivnnkl.nl.

PWN: minder geld voor water

HEILOO - Goed nieuws voor klanten van drinkwaterbedrijf PWN; zij kunnen het komend jaar rekenen op een meevaller, de gemiddelde drinkwaterfactuur gaat met 2 procent omlaag. Het tarief voor het vastrecht - de vaste kosten van uw aansluiting - blijft ongewijzigd. Dat laat PWN weten.

Het tarief voor drinkwater wordt bepaald door de kosten die nodig zijn om het te maken en te leveren. Deze kosten bestaan uit waterzuivering en waterproductie (54%), levering van water (30%) en klantenservice (16%). Door goede resultaten van de afgelopen jaren en effectievere en efficiëntere bedrijfsvoering kon PWN verschillende kostenbesparingen doorvoeren. "En onze klant profiteert hiervan", laat de PWN weten. Ook in 2017 blijft het drinkwaterbedrijf sturen op minimale operationele kosten. Tegelijkertijd blijft het bedrijf investeren in noodzakelijke bedrijfsmiddelen en zuiveringstechnieken. Kijk voor meer informatie over de tarieven zoals die vanaf 1 januari 2017 van toepassing zijn op www.pwn.nl/tarieven.

Kerstconcert op Kerkplein in Egmond-Binnen

EGMOND-BINNEN - Egmonder muzikanten verzorgen op Eerste Kerstdag een concert in de muziektent in Egmond-Binnen. Onder de titel 'Vuur' gaan zij het derde deel van de opera obscura 'Trias Documantras' uitvoeren. Trias Documantras is geïnspireerd op de film die Hafre Productions dertig jaar geleden uitbracht. Deel een en twee zijn eerder dit jaar opgevoerd in JOEB in Egmond-Binnen en in Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef. Het concert op Tweede Kerstdag vindt plaats op het Kerkplein in Egmond-Binnen en duurt van 16.00 tot 17.00 uur.

Maar longkanker, dat is toch iets voor oude mannen?

Vincent Bloothoofd.

AKERSLOOT – Vincent Bloothoofd (46) begon al op zijn veertiende met roken. Bijna dertig jaar later is Vincent herstellende van longkanker en van een zware en bijzondere complexe operatie.

"Een pakje Barclay kostte toen maar 3,65 gulden. Een lekker gezond sigaretje, werd er toen gezegd." Roken was slecht, dat was bij Vincent bekend. Maar longkanker was 'iets voor oude mannen'. Toen Vincent een paar maanden geleden foto's zag van zijn laatste operatie, schrok hij enorm.

In januari 2015 kreeg Vincent voor het eerst last van zijn rechteroksel, zijn rug en zijn arm. Het was hardnekkige zenuwpijn, geen enkele pijnstiller hielp. Op de röntgenfoto's, echo's en andere testen was niks te zien. Vincent was aan de ene kant gerustgesteld, maar waar kwam die pijn dan vandaan? De CT-scan kwam met het antwoord: kanker. In de longtop van Vincent, tegen zijn rug- en nekwervels aan, zat een pancoasttumor. Alles viel op zijn plaats. Dat de tumor tegen zijn zenuwen aandrukte, veroorzaakte zijn pijn. "Ik dacht dat ze het over een ander hadden, toen het nieuws mij verteld werd."

Vincent kreeg vierentwintig dagen achter elkaar een uur chemo, een uur rust, en dan de bestraling. "Het was zwaar, maar het viel mee. Nadat ik voldoende hersteld was, ging ik onder het mes. Een heel team van chirurgen van het VU was twee volle dagen met mij bezig. Het was een enorm heftige operatie. Mijn longtop en twee nekwervels zijn verwijderd en vervangen door een titanium bouwwerk in mijn nek." De revalidatie zou een jaar duren, maar dat gaat Vincent niet redden. Het jaar is inmiddels verstreken en nog steeds is een deel van zijn rug en torso gevoelloos. Ook mag hij maar twee kilo tillen. "Ik kan je vertellen: dat zijn weinig boodschappen", vertelt Vincent.

Naweeën
Omdat Vincent zelf nog niet kan doen wat hij zou willen doen, helpen zijn kinderen hem mee met de zware dingen in huis. Zijn twaalfjarige dochter helpt al met de was en maakt regelmatig schoon. Ook heeft hij een zoon van vijftien die helpt met zware boodschappen. "Het zijn allebei toppers." Ook heeft Vincent een opmerkelijke positieve mindset. Zijn dagen bestaan momenteel grotendeels uit revalideren, wat enorm langzaam gaat voor zijn gevoel. "Het gaat soms een stap vooruit maar ook regelmatig weer een paar stapjes achteruit." Verder heeft Vincent nog last van pijn en naweeën van de chemo's. Hij ziet ondanks alles zijn toekomst positief. "Het belangrijkste is je gezondheid."

De röntgenfoto van Vincent. Foto: .

De boodschap die hij aan de jeugd of ieder ander meegeeft die begint met roken: "De kans bestaat dat je over dertig jaar, of misschien wel eerder, er net zo bij ligt als ik toen op die operatietafel. En dan heb je nog mazzel, want de meeste mensen met longkanker komen te overlijden." Dat hij hiervan geleerd heeft, is duidelijk. Vincent houdt zich daarom momenteel bezig met het ontmoedigen van roken bij kinderen.

Tekst: Ilse Bloemendal

KLEIN FEITENTABEL ERNAAST/ONDER? (ofzo? besproken met Evert)

- In Nederland sterven elk jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken, de helft hiervan haalt zijn pensioen niet.
- Bijna alle rokers van nu begonnen voor ze 18 jaar oud waren.
- Elke dag beginnen ruim 120 Nederlandse kinderen met roken
- De tabaksindustrie ziet elke jongere als een potentiële nieuwe klant en schuwt geen enkel middel om de jeugd aan het roken te krijgen.
- Sigaretten bevatten ongeveer 70 stoffen waaronder rattengif, verfverdunner, nagellakremover, een hoestonderdrukkend middel en zelfs (zoete) smaakstoffen om de smaak minder vies te laten zijn.
- Na een jaar roken wordt de DNA structuur al onomkeerbaar aangetast is laatst aangetoond.
(Bron: Sick of Smoking)

Ouderenfonds brengt ouderen samen tijdens kerstdiner Akersloot

Ouderen vieren samen kerstfeest in Hotel Akersloot

AKERSLOOT - Kerstmis is voor veel mensen een tijd van samenzijn, warmte en gezelligheid. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Meer dan een miljoen ouderen zijn eenzaam en veel van hen brengen ook de kerstdagen alleen door. Het Nationaal Ouderenfonds organiseert ook dit jaar, samen met Van Der Valk Hotels, door het hele land kerstdiners om ouderen samen te brengen in deze bijzondere dagen. Zo ook in Akersloot.
Op dinsdagavond 13 december krijgen zeventig ouderen een driegangendiner aangeboden in het hotel.

In totaal worden in de twee weken voor Kerstmis duizenden ouderen verrast met een diner. Dankzij de inzet van honderden vrijwilligers en sponsoring van het hotel kan het Nationaal Ouderenfonds dit jaar bijna vijftig kerstdiners organiseren.

Het Nationaal Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en de kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.

Lichtjestocht: honderden kaarsjes wijzen u de weg

CASTRICUM - De boswachters van PWN steken op 23 december honderden kaarsjes aan voor de jaarlijkse lichtjestocht door het duingebied. De tocht start in blokken van vijftien minuten tussen 19.00 en 20.30 uur bij Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum. De wandeling is de start van de kerstperiode voor jong en oud.

Wandelen door de donkere duinen is een unieke belevenis, laat de PWN weten. In de avond en nacht is het duin normaal gesproken gesloten voor bezoekers: de natuur geniet dan van de rust. Maar op een van de langste nachten van het jaar mag u ook in het pikkedonker het duingebied betreden. Tijdens een afwisselende route - van ongeveer anderhalf uur - wijzen honderden kaarsjes u de weg. Geniet van de stilte, de duisternis en van de magische sfeer. Onderweg hebben de boswachters een aantal sfeervolle ontmoetingen voor u in petto. Zo ontmoet u het Ampzing Genootschap, die samen spelen met twee violisten. Aan het begin van de tocht kunt u op een sfeervolle plek een kaarsje aansteken als licht in het donker, als gebaar van dank, als teken van hoop of geloof of ter nagedachtenis.

Informatie
Aanmelden voor de lichtjestocht kan uitsluitend via www.pwn.nl/activiteiten. Niet vooraf aanmelden is niet lopen. U kunt kiezen uit zes verschillende starttijden, maar vol is vol! Deelnemen kost 3 euro per deelnemer. Het is niet toegestaan om zelf verlichting mee te nemen. De wandeling kan alleen te voet worden gedaan. Draag dus stevige schoenen. De opbrengst van de lichtjestocht komt ten goede aan een educatief cadeau voor kinderen dat in Bezoekerscentrum De Hoep komt te staan.

Houd de website in de gaten. Bij extreem slecht weer kan de tocht helaas niet doorgaan. Meer informatie is te vinden op www.pwn.nl/activiteiten, of bel 0251-661 066.

Kerstprogramma Akersloot

AKERSLOOT - Wederom wordt Akersloot in volop gezelligheid gedompeld tijdens de kerstperiode. De vriendschap Akersloot zorgt voor een aantrekkelijk programma voor jong en oud.

Het begint bij menig bezoeker vast en zeker alweer te kriebelen... de kerstvakantie staat voor de deur. Dat betekent natuurlijk vlotbruggen in Café De Vriendschap op vrijdag 23 december van 15.00 uur tot zondag 8 januari. Drie geldprijzen staan ter beschikking voor de winnaars. Tevens worden de dagprijzen (paling, bier, taart en chocolade) uitgereikt.

De kerstdrive vindt plaats op vrijdag 23 december waarbij u kunt klaverjassen en keezen. Het Keezen start om 19.00 uur en het klaverjassen om 19.30 uur. Tevens is er een super-Kerstloterij. Het gaat nog even door op vrijdag 23 december met de Serious Request Kersttrui Run. Trek een 'foute' kersttrui aan en ren of wandel mee voor het goede doel. De start is om 19.00 uur op het Wilhelminaplein in Akersloot.

Gezellig in de kerstvakantie met vrienden, familie of collega's een avondje uit? Speel mee met de Oliebollenquiz op donderdag 29 december. Test uw kennis van de belangrijkste gebeurtenissen van 2016 en uw algemene muziekkennis aan de hand van vele muziekfragmenten. Rick Jongeneel staat deze avond op het podium om u een superleuke avond te bieden. Geef u nu op met uw team, luidt het advies.

De Vriendschap sluit op zondag 8 januari de kerstperiode af met de gratis en vrij toegankelijke Rock & Roll Nieuwjaarsparty. Vanaf 15.00 uur bent u welkom om te swingen op Rock & Roll.

Opgeven voor alle evenementen kan via info@vriendschapakersloot.nl of telefonisch via 0251-312866.

Kerstviering in Burgerij

LIMMEN - De Katholieke Vrouwengilde nodigt haar leden uit voor een muzikale kerstavond met Pastor Olling op woensdag 21 december in de Burgerij in Limmen. Vervolgens is er een kerstbuffet. De mezzosopraan Joke Oud treedt op. De muziek wordt afgewisseld met gedichtjes. De kerstavond begint om 18.15 uur.

Kerstviering bij Katholiek Vrouwengilde

LIMMEN - De Katholieke Vrouwengilde nodigt haar leden uit voor een muzikale kerstavond op woensdag 21 december in de Burgerij in Limmen. De avond begint om 18.15 uur met Pastor Olling. Daarna volgt het kerstbuffet. De mezzosopraan Joke Oud treedt op. De muziek wordt afgewisseld met gedichtjes.

32 / 40

Supersnel op weg naar WK Supersport

Akersloter motorracer Jaimie van Sikkelerus zit vol ambities. Foto: Arjan Hoogvorst

AKERSLOOT - Motorcoureur Jaimie van Sikkelerus maakt de laatste tijd flinke stappen in zijn sportleven. Zo tekende hij vorige week een contract bij het Nederlandse MVR Racing, om volgend jaar te gaan strijden in alle Europese races van het WK Supersport 600. Nog niet eens zo lang gedroomd, maar nu al uitgekomen. De Akersloter motorsporter maakt tussen alle activiteiten door even tijd vrij om voor de Uitkijkpost zijn verhaal te doen.

Voor de negentienjarige Van Sikkelerus geen maagdelijk witte pagina's in de nieuwe agenda. "Niet echt nee", begint hij lachend. "Vooral het eerste weekend van april staat al omcirkeld. Dan maak ik in het Spaanse Aragon mijn debuut in het WK Supersport. Tot die tijd moet nog veel gebeuren, maar ik kan haast niet wachten."

Net als veel andere talenten vond de in een motorgekke familie opgegroeide Jaimie al vroeg de passie voor zijn sport. "Als vierjarig jochie beklom ik een crossmotor en vrij snel reed ik op Europees niveau. Ik heb zelfs een keer in Amerika gecrost."

Leerschool
De jonge Jaimie had duidelijk talent. Maar zoals bekend is motorcross blessuregevoelig en ook Jaimie werd niet gespaard. "Ik kreeg nogal wat kwetsuren, waaronder aan lever en rug. Uiteindelijk verkoos ik de Supermoto's, een soort mengeling van crossen en racen." Opnieuw ging hij met sprongen vooruit. Hij vertegenwoordigde Nederland op het WK en zette in korte tijd de nationale top op achterstand in deze klasse. "Je leert er vooral motorbeheersing, met veel driften in bochten. Een prachtige leerschool, die twee jaar terug leidde tot wegracen."

Progressie
Onder meer oud-wegracer Wilco Zeelenberg enthousiasmeerde Jaimie voor de racesport, waarna de snelle Akersloter mocht trainen op het circuit. "Dat ging redelijk goed, ik kreeg de smaak te pakken en zodoende reed ik in 2015 de EK Juniorcup." Ook zo'n leerproces gaat met vallen en opstaan en Jaimie greep door een sleutelbeenbreuk naast een goede eindklassering. Zijn supersnelle progressie bracht hem voor dit jaar evengoed in het NK Supersport, een 600 cc-klasse met speciaal voor circuitgebruik geprepareerde wegmotoren. "Ook dat ging voortvarend. De laatste drie races won ik."

Toewijding
Na die topklasseringen richtte Jaimie zich serieus op WK-deelname en dat resulteerde met ieders medewerking en inspanningen in genoemd contract bij MVR Racing. "Vanzelfsprekend is ondersteuning van familie, vrienden en sponsors noodzakelijk. Het is dagelijkse kost voor mij, ik werk mee in ons familiebedrijf en volg wekelijks lessen motorfietstechniek. Ook heb ik nu een officieel geregistreerd racebedrijf. Moet ook wel, al wil je ver komen en die ambities zijn er", aldus Jaimie. Het WK Supersport is vaak live te zien op Eurosport 1. Info: www.jaimievansikkelerus.nl.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Sportinstuif 55+

HEILOO - Wekelijks komen opgeteld gemiddeld tweeduizend levensjaren bij elkaar in sportcentrum Het Vennewater in Heiloo. Voor twintig tot dertig ouderen staat ontmoeting centraal. Ze komen op muziek in beweging. Het programma bestaat uit een aantal onderdelen, waaronder eenvoudige grondoefeningen zoals warming up, volleybal en/of verschillende balspelen, en tot slot een verantwoord cool-down-moment.

Door onder deskundige leiding te bewegen worden de fysieke mogelijkheden uitgebuit en de gezondheid en vitaliteit van de deelnemers(-sters) positief onderhouden en versterkt. Gezelligheid, ontspanning en gezonde inspanning zijn onze troeven.

Donderdag 5 januari van 14.30 tot 16.00 uur zijn we er weer. Komt u ook ? Doe mee, u bent van harte welkom. Aarzelt u nog, overleg met uw huisarts, of bel ons.

Sportinstuif 55+ in Heiloo. Informatie 072-5333905.

Kersttoernooi HZV Het Vennewater

HEILOO - De 34ste editie van het Kerstoernooi van HZV Het Vennewater wordt gespeeld op Tweede Kerstdag. Hele families (en opbloeiende liefdes) zijn al die jaren getuigen van dit fenomeen in zaalvoetbalkringen, dat jaarlijks wordt gespeeld onder de zorgzame vleugels van de familie De Wit in sporthal Het Vennewater. Op een dag als deze is iedereen winnaar, van spelers, scheidsrechters tot supporters en alles wat daarmee samenhangt, omdat het sportief en gezellig is. Juist omdat vrijwel iedereen elkaar kent en graag van elkaar wil winnen, biedt dit weer heel leuke wedstrijden.

Gevoetbald wordt er door de traditionele teams, waaronder gastheer HZV met twee teams, Gouwe Ouwen in een knalgele outfit en de sportieve deelname van debutant De Foresters. Vaste gastploeg White Stones komt met twee teams waaronder de WS Old Stars. Blijft de beker met de grote oren op 'Boxing Day' in Heiloo of gaan onze gasten uit Egmond ermee vandoor? En wie gaat de speler van het toernooi worden? Kortom: voldoende sportieve ingrediënten om gezellig langs te komen. In de finale van de 2014 editie verdedigde White Stones de wisselbeker en wist deze ook te behouden. Speler van het toernooi was toen Niels Kok, die nu bekend is als de inspanningsfysioloog van AZ.

Midwinterduinloop breekt records

De deelnemers in actie.

EGMOND BINNEN - De Midwinterduinloop wordt zaterdag 10 december in Egmond Binnen gehouden. Al gauw werd het dorp opgeschrikt door de vele sporters die hieraan jaarlijks meedoen. Het zou weer een mooie editie worden met een vrouw als winnaar van de 7,6 kilometer. Niet vreemd dat dit de negenenveertigjarige Nicole Weijling- Dissel uit Egmond aan de Hoef was. Zij werd nog niet zolang geleden in het Australische Perth meervoudig wereldkampioene op de achthonderd meter en de vijftienhonderd meter. Nicole vertelde later dat ze regelmatig traint in het duingebied en ze geniet er zeer van. Nicole loopt goed op asfalt en was daarom na de start snel weg.

Ze was zo snel dat zelfs de mannen haar enige kilometers niet konden volgen. Op zand lopen is niet haar sterkste punt, maar ze kon hier nog wel de kopgroep volgen. Dit veranderde toen ze halverwege haar veters moest vastmaken, maar desondanks nam ze als eerste op de kruising Middenweg/Staringweg de afslag naar de finish van de 7,6 km. Hier kwam ze aan in een nieuwe parcourstijd van 29.20 minuten. Ze genoot hiervan en onderweg zag ze Hooglanders op het parcours. "Ik ben wel wat gewend en liep er tussendoor", sprak ze. Het waren verder ideale omstandigheden. Na vorig jaar werd er ook nu weer een deelnemersrecord gebroken. In totaal schreven zich 1047 deelnemers in.

Internationaal Haarlemmermeer judotoernooi zwaar maar leerzaam

Yesper Brunekreeft verovert zilver.

HEILOO - Vier judoka's van Dojo 't Loo stapten zaterdag de mat op tijdens het Internationaal Haarlemmermeer judotoernooi.
Sija Coolegem wist met sterk judo de eerste twee potten te winnen en kwam hierdoor in de halve finale. Hierin kwam ze met een wazari achter. Ze knokte zich terug door een yugo te scoren, maar kwam helaas niet verder. Hierdoor mocht ze strijden om het brons. Deze wedstrijd ging lang gelijk op, maar uiteindelijk scoorde de tegenstander een yugo en greep Sija net naast de prijzen. Elvin Groefsema won de eerste wedstrijd netjes met twee beenworpen. De partij erna ging de pakking goed, maar helaas werd een worp van hem overgenomen en verloor hij deze. De wedstrijd daarna ging lang gelijk op, maar omdat hij iets te lang achter zijn tegenstander aan liep werd hij gegooid, en zo was het toernooi over voor Elvin.Otto Bosch had een zware loting. Hij moest de eerste partij tegen een Duitse judoka. Otto kwam nog voor met een yugo, maar verloor uiteindelijk helaas op wazari. De tweede wedstrijd moest hij tegen de Noord-Hollands kampioen en dit was nog een maatje teveel. Hierdoor was Otto klaar. Yesper Brunekreef kwam de eerste partij achter, maar na een hele mooie ko soto gari maakte hij ippon. De tweede wedstrijd werd zijn kant op beslist omdat hij meer aanviel dan zijn tegenstander. De kwartfinale werd gewonnen met een stevige houdgreep ook nadat hij achter was gekomen. In de halve finale vertelde de tegenstander van tevoren dat hij Yesper wel erg goed vond. Hierdoor stond Yesper psychologisch al voor en wist hij winst ook in de partij te brengen. In de finale was een Duitse tegenstander net iets te sterk waardoor Yesper met het zilver naar huis moest. Al met al een zeer zwaar maar leerzaam toernooi voor de vier judoka's en coach Kars Zoon.

Wedstrijdverslag handbal Meervogels-Westfriezen

AKERSLOOT - Na een zenuwachtige start van beide ploegen viel het eerste doelpunt via een zeven meter na zes minuten speeltijd. Hierna domineerden de dames van Westfriezen en overrompelden ze Meervogels in de aanval. Het leek wel of alles lukte bij de gasten terwijl de thuisploeg zoekende was. Ze liepen zelfs uit naar een stand van 5-11. Daarna liet Meervogels zien dat ze ook kunnen scoren. Ruststand: 8-12. In de tweede helft was het begin weer voor Westfriezen, de thuisploeg liep steeds achter de feiten aan. Maar na een kwartier herpakten de dames van Meervogels zich en kropen ze steeds dichterbij qua score. Ze kwamen zelfs weer gelijk, met dank aan de penalty-specialist Wailing Lam. Hierna bleef het spannend tot het eind. Beide ploegen gaven elkaar niet veel toe, maar na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter stond er een 22-22-stand op het scorebord. In het nieuwe jaar op zaterdag 7 januari 2017 speelt Meervogels uit tegen JHC om 20.30 uur in sporthal Sport aan Zee.

GTH zilver op NK teams trampolinespringen

De turnsters die meededen aan het NK. V.l.n.r.: Mila, Silke, Milenka, Brechtje en Mila.

HEILOO - Zaterdag was het NK trampolinespringen voor teams in Alkmaar. GTH had zich met beide teams geplaatst in de E- en D-klasse.
Het E-team, bestaande uit Elise, Feliene, Julie en Britt, kwam in het eerste blok in actie. Zij begonnen met de verplichte oefening. Elise sprong een nette oefening en behaalde 22,2. Ook Feliene liet een mooie oefening zien: 22,5. Julie begon daarna met de keuze-oefening en sprong deze strak uit: 22.6. De keuze-oefening van Britt was ook netjes, zij scoorde 22.00. Het team had goed gesprongen. In blok twee sprong het D-team, bestaande uit Silke, Brechtje, Milenka, Mila en Mila. De deelnemers startten met een goed rondje verplichte oefeningen. Brechtje sprong haar oefening super en scoorde 23.4. Ook Mila zette een goede oefening neer: 22.9. Daarna kwam de keuze-oefening, de meiden sprongen sterke oefeningen. In het eindklassement was het spannend. Het E-team werd twaalfde van Nederland. Het D-team had zich als vijfde geplaatst voor de finale, hier moest nog één keuze-oefening worden gesprongen. De meiden hadden er zin in en sprongen mooie oefeningen, Milenka sprong een keurige oefening en scoorde een 7,2 gemiddeld. Ook Silke wist een keurige oefening neer te zetten: 26.1. De meiden hadden super gesprongen en dit was ook te zien in het resultaat: ze zijn tweede geworden van Nederland! Voor meer info: www.gth-heiloo.nl

Kleine overwinning Damclub Heiloo

HEILOO - De dammers uit Heiloo speelden afgelopen week een uitwedstrijd tegen DOS St. Pancras. Door tal van afzeggingen werd er dit keer met een vijftal gespeeld. Rene Boulonois, de beste dammer van de club, maakte het verschil. Hij won namelijk als enige. De rest van de spelers hielden het op remise. Door de 7-4 overwinning verliet de club de laatste plaats in de competitie van de Kennemerdamkring. De resultaten: 1. G. Luiten - R. Boulonois 0-3, 2. C. Kieft-A. Valkering 1-1, 3. F. Zuurbier - B. v. Leijden 1-1, 4. J. Bekker - S. Droog 1-1, 5. W. Ackermann - G. Kiewitt 1-1.

MO11-1 van De Foresters winterkampioen

Britt Bierman, Didi Boersen, Esmee du Pont, Kiki Beemster, Lisa Veltkamp, Pien de Boer, Renske van Beusekom, Sophie ter Buurkes de Vries en Tesoro Goedkoop genieten zichtbaar van hun winst.

HEILOO - De meiden van MO11-1 van De Foresters uit Heiloo zijn winterkampioen. Dat gebeurde onder de bezielende leiding van de broers Ronald en Herre Bierman.

Teddybeer- en Kikkerdiploma's in zwembad Loos

De geslaagden op de foto

HEILOO - De jongste leerlingen van Zwembad Loos deden zaterdag 10 december in eigen bad examen voor het Teddybeer- of Kikkerdiploma. Doel van de Teddybeer is om de allerkleinste bezoeker van de zwembaden stap voor stap vertrouwd maken met het water. De Kikkerserie-diploma's zijn toetsmomenten in de opleidingsweg naar het A-zwemdiploma. Alle kinderen lieten zien hoeveel plezier ze in het water hadden. Tenslotte ging iedereen blij met zijn of haar diploma naar huis.

De geslaagden voor het Teddybeer-diploma waren Matz Steenhoek, Arvid van Boheemen, Laurens Hofstee, Xavi van Zelst, Erina Tromp, Ebbe Heijna, Thijs van der Wal, Luc Kuindersma, Femke Nieuwmegen en Lianne Nieuwmegen.
Roos Kuindersma slaagde voor het Kikkerdiploma. Alle deelnemers van harte gefeliciteerd!

Kerstbowling & brunch voor mensen met een beperking Een groot succes

Ze pasten alle zestig net niet allemaal op één foto.

HEILOO - Zestig mensen met en beperking genoten zaterdag van het programma dat Sports4all Heiloo voor hen organiseerde. De deelnemers werden hartelijk welkom geheten door de Kerstman en kregen een kerstmuts. Met het werpen van de eerste bal opende de Kerstman het evenement. De deelnemers en hun begeleiders mochten een uur bowlen. Daarna bereidde Bowling & Party Centrum Heiloo een heerlijke brunch voor de deelnemers en hun begeleiders. Als dessert had ijssalon Di Fiorentina speciaal voor dit evenement een heerlijk kerstijsje samengesteld die het personeel feestelijk uitreikte. Tijdens de brunch kregen de deelnemers de gelegenheid een kerstlied of een kerstverhaal te laten horen. Hierdoor ontstond een fijne kerstsfeer. De Kerstman genoot er zichtbaar van.

Medesponsor Stichting Kees was ook aanwezig. Deze organisatie werd - net zoals alle begeleiders en de organisatie - heel hartelijk bedankt voor hun ondersteuning voor het mogelijk maken van sport en bewegen voor deze groep mensen. Na afloop kregen alle deelnemers nog een kerstpresentje van de Kerstman, die enkele leden vanuit de begeleidingsorganisatie op eigen initiatief én uit eigen financiële middelen hadden samengesteld.

Een laatste woord van dank ging uit naar alle medesponsoren die elke veertien dagen op zaterdag deze mensen in de gelegen stellen om een uur te kunnen bowlen. Dit zijn Taxi Zwart, Dobla BV, Lithos, Reformhuis Heiloo, drukkerij Reproform, Klusbedrijf Bakker, Herberg Jan, Di Fiorentina en Stichting Kees.

Oosthonk dart: Zeekant sterkste koppel

HEILOO - Met zestien koppels aan de start was het gezellig druk in het Oosthonk in Heiloo. Terwijl de verrichtingen in Ally Pally via de mobieltjes werden gevolgd konden de spelers zich toch op hun eigen spel concentreren en werd de 180 vijf keer gevonden. Rob de Waard had met een fraaie bull finish de hoogste uit: 126. Na de poulefase kwamen Ed en zoon Bas Zeekant via Jeffrey Poolman/Dave Barbe - en in de halve finale Marisja Pos/Rob Radsma - in de finale tegenover Co van Schooten/Wim Wamsteker te staan. Met 4-1 waren ze ook te sterk voor dit Oosthonkduo. Natasja Kost/Paul Kleibroek konden niet van Marisja en Rob winnen en moesten genoegen nemen met de vierde plek. Bij de best of the rest gingen Ruud en Peter Schouten met de eerste prijs weg na winst op Jan Kraakman/Joost van Leeuwen. In januari is het de beurt een de dubbelspecialisten: de 21ste gaan we voor de 301 dubbel in dubbel uit.

Team Oosthonk wenst tenslotte iedereen prettige feestdagen en een goed nieuw jaar met veel mooie dartwedstrijden.

Nieuwe sponsor Adelbert MO13-2

Het team MO13-2.

EGMOND-BINNEN - De meiden van Adelbert MO13-2 hebben een nieuwe sponsor. Op het shirt staat het krachtige logo van Kapsalon Pronk Kappers. Zij hebben zowel een salon in Egmond aan Zee (Voorstraat) als in Egmond-Binnen (Abdijlaan). Namens de meiden én de vereniging: bedankt Adelbert Esther Pronk en haar crew voor deze sportieve voorzet.

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren? In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start 10 januari 2017. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06-24844377 Brigitta Madderom

HULP GEZOCHT! Vrouwen gezocht vanaf 18. Ik ben een 28 jarige vrouw, woon in Heiloo en ik ben rolstoel gebonden. Daarom heb ik hulp nodig bij het koken en toiletgang op maandag. Tarief in overleg en ervaring in de zorg is geen vereiste. Verder flexibel, eventueel inzetbaar als vervanging. Interesse ? Bel mij op 06 - 5429 0311

TUINEN TE VEEL WERK ? Geen tijd ? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 - 1827 8367

AYURVEDISCHE Massage door erkende therapeuten. € 50 p.beh., incl. olie en gebr. handdoeken. Voor info&contact: www.sangha-mudita.nl

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000