De Uitkijkpost

24 januari 2018

De Uitkijkpost 24 januari 2018


Henk Scholten Bloembinderij wordt Bloemen bij Kim

V.l.n.r. Denise, Henk en Kim.

HEILOO – Vanaf 1 februari verandert 'Henk Scholten Bloembinderij' op het Stationsplein 47 van eigenaar en naam. Kim Terpstra (39) neemt de bekende bloemenwinkel over en gaat verder onder de naam 'Bloemen bij Kim'. Na 43 jaar ondernemerschap is het voor Henk (66) het juiste moment om de zaak, waar hij met hart en ziel in heeft gewerkt, uit handen te geven. Henk: "Het is voor mij als bloemist op deze manier de mooiste stap om te maken omdat ik alle vertrouwen heb in Kim. Zij is net als ik een bloemen- en mensenmens en zal de winkel, de kwaliteit van het assortiment en het klantencontact in dezelfde lijn voortzetten." Medewerker Denise van de Berg, die al negen jaar in de winkel staat, blijft naast Kim een vertrouwd gezicht.

Henk Scholten, ondernemer met passie
Henk Scholten startte in 1973 met de verkoop van twintig soorten rozen op de vrijdagavondbraderie in Heiloo met als slogan: 'Een rozentent als reuzenstunt'. Twee jaar later opende hij zijn winkel in Winkelcentrum 't Hoekstuk. Na negen jaar verhuisde hij de zaak naar het stationscentrum. Tijdens de herinrichting daarvan zat de winkel drie jaar lang naast de Rabobank. Sinds 2007 is de huidige locatie in gebruik. Een prachtige plek bij het station, mooie winkels en horeca. Henk heeft een trouwe klantenkring opgebouwd die, zoals hij zegt, écht van bloemen houdt. Henk is getrouwd met Anneke en samen hebben zij twee kinderen en kleinkind Jack. Nu hij met een gerust hart stopt met zijn werk, verheugt Henk zich op meer tijd voor zijn gezin en zijn hobby's fietsen, golf en tennis. Op deze plaats wil Henk ook vermelden dat 'meneer Gé', die al vijftien jaar met hart en ziel alle bezorging deed, nu op zijn 71ste afscheid neemt. Zij hebben al die jaren met veel plezier samengewerkt. Zaterdag 27 januari is de laatste dag dat Henk in de winkel is. Henk: "Voor alle mensen die jarenlang trouw geweest zijn: bedankt dat wij er voor u mochten zijn!"

Kim Terpstra, enthousiast van start
Kim Terpstra woont samen met haar man Arnold en dochter Sterre (13) in Uitgeest. Zij werkte negentien jaar met veel plezier bij Rinus de Ruyter Bloemsierkunst in Heemskerk. Kim: "Ik had altijd de wens om voor mijn veertigste voor mijzelf te beginnen. Via via kwam ik in contact met Henk en na onze kennismaking voelde het meteen goed om deze zaak voort te zetten." Kim gaf in Heiloo cursussen voor 'groei&bloei', doet mee aan landelijke wedstrijden van VBW (de brancheorganisatie voor bloemisten) en werd in 2014 zesde bij een bruidsboekettenwedstrijd. Voor het spotten van nieuwe trends bezoekt zij onder andere beurzen in Parijs. Met de overname door Kim kunnen klanten blijven vertrouwen op hetzelfde grote aanbod dagverse bloemen, waaronder rozen, en de persoonlijke aandacht en kwaliteit die zij gewend zijn. Naast de bloemen vindt u ook planten, vazen en aanverwante accessoires. Kim is tevens gespecialiseerd in trouwboeketten en rouwwerk en blijft aangesloten bij Fleurop. Uiteraard zal Kim met haar creativiteit haar eigen draai geven aan de winkel en in de toekomst wil zij workshops in Heiloo gaan aanbieden.

Openingstijden en contact
'
Bloemen bij Kim' is open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.30 uur tot 17.00 uur. De contactgegevens van de winkel blijven hetzelfde, zo ook de klantenpas en abonnementen. Kijk op: www.bloemenheiloo.nl of bel: 072-5335129. Mailen kan naar: info@bloemenheiloo.nl

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Bachcantate in Witte Kerk

HEILOO - In de Witte Kerk te Heiloo wordt op zondag 28 januari om 16.00 uur de Bachcantate 'Jesus schläft, was soll ich hoffen' uitgevoerd, onder leiding van Gerard Leegwater. De onbekende dichter gaat in op de verborgen (slapende) Jezus en de openbare (handelend, ingrijpende) Jezus. Uitvoerenden zijn: Alexandra d'Espinoza (alt), Sebastian Brouwer (tenor) en Rob Petri (bas). In het slotkoraal, het tweede couplet van 'Jesu, meine Freude' van Johann Franck (1653), zingt tevens de jonge sopraan Nicolaas Brouwer mee. Liturg is ds. Hanneke Ruitenbeek. Er is een uitgangscollecte.

Herten zijn er doodziek van...

Foto: aangeleverd

HEILOO – Met groot verdriet hebben de dierenarts en vrijwilligers van Kinderboerderij Beestenboetje gezien dat de herten ook dit jaar worden gevoerd met allerlei groene bloembollenspruitjes (sneeuwklokjes en boshyacinten). Het gif in de bladeren en bollen tast darmen, lever en nieren aan. De herten gaan dan ook zienderogen achteruit. Ook krijgen de herten zoveel jeuk dat zij zichzelf tot bloedens toe bijten.

Gras groeit er nog niet in het gemeentebosje rondom de kinderboerderij, maar die 'groene sprietjes' die nu omhoog komen, zijn beslist géén gras. De herten zijn er dit jaar opnieuw dood- en doodziek van. Of de jonge hertjes het gaan halen, is nog onzeker volgens de dierenarts. Alle wandelaars rondom de kinderboerderij wordt dringend verzocht om in de gaten te houden óf er wordt gevoerd en hiertegen op te treden. Ook giftige takken met bladeren (rododendron en taxus) worden door de vrijwilligers regelmatig aangetroffen en verwijderd. Ziet u iets verdachts of heeft u iets te melden? Stuur dan een bericht naar info@beestenboetje.nl of bel rechtstreeks naar 06-169 85 558.

Storm houdt huis in Heiloo

Foto: Hans Hoedjes

HEILOO - Met het zachte en rustige weer van de afgelopen dagen, zijn we de storm van vorige week al haast weer vergeten. Toch ging het flink tekeer. Van rondvliegende dakpannen en omgewaaide schuttingen tot diverse gevelde bomen, zoals hier op de Sluijsweidt.

Foto: Hans Hoedjes

Tien vragen aan... Jane van Vliet

Jane van Vliet. Foto: Natasja van der Woude

Mijn naam is Jane van Vliet en ik woon sinds 12 jaar in Heiloo. Ik heb de 4.1 versie en ik ben getrouwd met mijn grote liefde Peter. Vier jaar geleden ben ik het bedrijf VIDEOSNACKS gestart en samen met mijn team jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt, maken we reeksen korte video's voor social media.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in West-Friesland en in mijn eerste levensjaar kochten mijn ouders een fietsenwinkel in Castricum. Van mijn 1e tot mijn 21e heb ik in Castricum gewoond.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Dat doe ik nu! Ik heb 18 jaar in de GGZ gewerkt, waarvan de laatste jaren als regiomanager. Ik werd steeds ongelukkiger in mijn baan en zei mijn baan op. Na een tweede poging bij een andere GGZ-instelling wist ik het zeker: ik ga voor mezelf beginnen. Ik maakte voor mijn eerste bedrijf video's en realiseerde me dat ik dat veel leuker vond. En zo is VIDEOSNACKS ontstaan.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik twijfel tussen Neelie Smit Kroes en Pieter Zwart (de eindbaas van Coolblue). Neelie, omdat ik zoveel bewondering voor haar heb, zoveel girlpower. En Pieter, omdat hij samen met vrienden Coolblue vanuit een zolderkamer is gestart en het nu een megagroot en gaaf bedrijf is.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn broertje en ik kregen van opa Van Vliet een zelfgemaakt mini-bakfietsje en daar hebben we zoveel avonturen mee beleefd. Nu woont mijn broertje in dezelfde straat en rijden mijn nichtje en neefje met hetzelfde bakfietsje door dezelfde straat.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
We hebben zoveel mooie plekjes, maar wat ik altijd indrukwekkend vind, is de lange laan die uitkijkt op landgoed Nijenburg. Aan de ene kant het prachtige landhuis en aan de andere kant die mooie doorkijk richting het spoor. In alle jaargetijden is het indrukwekkend.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Op vakantie gaan! Niets leukers dan in de nacht naar Schiphol rijden. Dat heeft misschien met vroeger te maken. Mijn ouders hebben ons een keer in de nacht wakker gemaakt met het nieuws dat we op vakantie gingen. Nog steeds kan ik kriebels in mijn buik hebben als we 's nachts vertrekken voor vakantie.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Mijn vader riep een keer de spreuk: als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Dat heeft me zo'n drive gegeven om in actie te komen, wanneer ik een droom of wens heb. Als ik iets aan mijn situatie wil veranderen, dan moet ik er niet op wachten, maar nu in beweging komen.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Mensen denken dat ik, door mijn extraverte persoonlijkheid, een vol sociaal leven heb en een partypooper ben. En dat is helemaal niet zo. In mijn werk ben ik druk en graag onder de mensen, maar thuis hou ik van rust. Daarom woon ik ook met zoveel plezier in Heiloo, lekker rustig.

9. Wat zou je veranderen als burgemeester was?
Ik zou een fietspad aanleggen op de Boekelerdijk. Ik rij daar regelmatig met de auto en ik vind het zo gevaarlijk als daar fietsers rijden.

10. De persoonlijke vraag van Petra de Wit:
"Wij hebben jarenlang in de GGZ samengewerkt. Inmiddels ben je geruime tijd op dreef als eigen ondernemer en bied je sinds kort werkervaring aan jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Weer een beetje terug naar het verleden: het begeleiden en coachen van mensen. Wat maakt het zo interessant om met deze jongeren samen te werken binnen je eigen bedrijf?"
Het zijn zulke leuke gasten! Echt waar, er zit zoveel onontdekt talent thuis op de bank. Ik vind het super interessant om op zoek te gaan naar manieren om het talent van deze jongeren optimaal in te zetten, door rekening te houden met hun beperkingen. Voor mij voelt het als schatzoeken.

In de volgende Uitkijkpost zijn de tien vragen voor Linda Abrams.
Mijn vraag aan Linda Abrams: "Linda, je bent een geboren en getogen Amsterdamse en bent op je 32e naar Heiloo verhuisd. Je hebt weleens gezegd dat je lang hebt moeten wennen aan het 'dorpse'. Hoe is dat nu?"

Geen storm, wel krakend hout

Stip Fotografie

HEILOO - Wie denkt dat er na de storm van afgelopen donderdag geen krakend hout van bomen meer te horen is in Heiloo heeft het mis! Op Landgoed Nijenburg was het geluid zaterdagochtend goed te horen. In het Franse Werk, het kleine sterrenbos aan de noordkant van het Landhuis Nijenburg, waren vrijwilligers van Natuurmonumenten aan het werk om dit bijzondere stukje bos te onderhouden. In de vakken die de laanbomen vormen is hakhout aangeplant. Deze winter wordt gezaagd in het hakhout. Met het afzagen bereikt men dat de laanstructuur mooi zichtbaar blijft en de laanbomen voldoende licht en ruimte behouden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Stip Fotografie
Stip Fotografie

Waan van de Dag Dag slaat brug tussen kunst en psychiatrie

Het Sweelinck Barokorkest. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Culturele activiteiten op Landgoed Willibrordus zoeken soms het snijvlak tussen kunst en psychiatrie op. Dat was bij de Waan van de Dag Dag ook het geval. Door goede samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam kon afgelopen zondag muziek op topniveau worden gepresenteerd.
De Waan van de Dag Dag werd om 12 uur 's middags geopend in de Cultuurkoepel met een pianorecital door Olga Pashchenko, die al eerder bij de Willibrorduslezing 2017 in de koepel schitterde met fabuleus pianospel. Pashchenko nam de gelegenheid te baat om Beethoven's razernij op persoonlijke wijze te verklanken met van spanning zinderende eruptieve toetsen. Beethoven's furie kwam tot leven, waarbij het gehoor zijn gedachten kon laten gaan over de relatie tussen kunst en waanzin. De muziek van de vaak depressieve Schumann toonde haar kwetsbaarheid in dromerige, inventieve vondsten die een diepere laag van de ziel aanboorde en ontroering wekte. Een lust voor het oor.
Na het concert was het publiek welkom in de Verhalenkamer van GGZ-NHN waar een permanente expositie over de geschiedenis van de psychiatrie en waanzin in de wereldliteratuur te zien is; daarbij draaien er twee indringende films waarin ervaringsdeskundigen hun herstelverhaal vertellen. Keuken met Karakter bood een eenvoudige lunch met soep en brood.
Om 15.00 uur bracht het Sweelinck Barokorkest het melodrama Medea van de Boheemse componist Benda, een klassiek toneelstuk op muziek. Medea zint op wraak omdat ze verlaten is door man en kinderen. Het drijft haar tot waanzin en met hulp van de goden komt zij ertoe om haar kinderen te vermoorden, buiten zichzelf van woede vanwege een overspelige echtgenoot. Ook deze waanzin geeft te denken.

Felix Hogeboom

Hockeyvader waait weg

Code rood gaf het KNMI vorige week aan. Een westerstorm trok over Nederland. "Doe je voorzichtig op weg naar school," roep ik mijn zoon na als hij op de fiets naar school gaat. Omgewaaide bomen, vrachtwagens op hun kant, dakpannen naar beneden en rukwinden van 122 km per uur. Rond 11 uur hoor ik op de radio dat het dak van een basisschool is afgewaaid. Ik schrik ervan. Gelukkig is het niet de school van mijn jongste zoon en voor de zekerheid app ik mijn oudste zoon dat hij voorzichtig terug moet fietsen als hij naar huis komt. Ik krijg een verveelde app terug, met een emo-icoontje, dat ik als vader niet zo moet zeuren. Pubers.

Rond een uur of 12 zie ik op internet een filmpje van een dug-out die midden op de weg gewaaid is. Ik denk meteen aan mijn eigen club. Zouden de doelen nog staan? Geen dug-outs weggewaaid? Zijn de lichtmasten niet geknapt? Is het dak niet van het clubhuis gewaaid, zoals in Egmond aan Zee? Het blijkt allemaal niet zo te zijn. Gelukkig, maar ook wel weer jammer want zo'n filmpje van zo'n dak gaat wel heel Nederland door. Vliegende doelen, een weggewaaid kunstgrasveld en vlaggenmasten die als speren het olympisch afstandsrecord verbroken hadden. Had wel gave beelden opgeleverd.

Rond 15.00 uur is de storm overgewaaid. Mijn zoon komt fluitend in het zonnetje op de fiets vanuit school en kijkt me aan met zo'n blik van waarom ik me zo'n zorgen maakte. "Er was toch niks aan de hand," wrijft hij er ook nog even in. Ondanks dat de storm is gaan liggen, regent het af en toe nog wel. Kortom, hangende pubers op de bank. Gelukkig staat er voor vanavond een training op het programma, waar hij gewoon heen kan. Even lekker rennen en energie kwijt, want anders stormt het vanavond in huis.

www.hockeyvader.nl

Van der Steen Autobedrijf - Autoverkoop Heiloo B.V.

Joop, Bas en Maarten van der Steen staan voor de autoverkoopafdeling van dé mobiliteitspartner in de regio. Foto: Arjan Hoogvorst

De Oude Werf 1 - 4 , 1851 PW Heiloo. Telefoon: 072 - 533 85 43 / 532 01 60.

Website: www.vandersteen-heiloo.nl.

HEILOO - Zolang er auto's rondrijden, is Van der Steen een bekende naam in de mobiliteit. Al decennialang staat het team van Van der Steen Autobedrijf voor hoogwaardige service en kwaliteit, als het gaat om alles wat met auto's te maken heeft. Wat ooit begon met het snelstromende ondernemersbloed van vader Joop van der Steen sr. in Limmen, is door diens zoons Joop jr. en Maarten van der Steen voortgezet en inmiddels een stuk Heilooër autogeschiedenis geworden.

Bas van der Steen is als derde generatie inmiddels drie jaar werkzaam bij dé mobiliteitspecialist in de regio en zet zich in voor de auto van de toekomst. Joop en Maarten van der Steen vertellen afwisselend in vogelvlucht hoe de zaak zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot de moderne en veelzijdige onderneming van vandaag.

"In 1987 begonnen wij als twee pioniers in Heiloo met een universeel autobedrijf, om het stukje bij beetje uit te bouwen tot een florerend autobedrijf met dertig medewerkers", vertelt Maarten. "Met naast de autowerkplaats onder meer een autoshowroom, autoschade, autolease, autoshop Heiloo en autoverhuurafdeling.

Die diverse takken zijn na degelijk beraad recentelijk gesplitst, waarmee meerdere vertrouwde gezichten met een gedeelde filosofie de naam Van der Steen in de toekomst blijven hooghouden als 'ruim 30 jaar reeds dé mobiliteitspartner in de regio'.

Veelbelovend

Zodoende blikken de broers terug, maar zeker ook vooruit, wat betreft de dagelijkse dienstverlening van het aansprekende autobedrijf. "In september 2014 hebben we de autoschadeafdeling verkocht aan Frans van Zijl van Autoschade Heiloo. Afgelopen november bestond ons bedrijf dertig jaar. En de afgelopen jaarwisseling had voor ons een bijzonder karakter, want per 1 januari hebben we de Autowerkplaats en Huurauto Heiloo overgedaan aan de al bij ons werkzame Frans Bakker", vervolgt Joop. "Om ons dertigjarig jubileum én de overdracht van een deel van ons bedrijf te vieren, zijn we met alle medewerkers en partners een weekend naar Marrakech geweest. Bijzonder leuke dagen waren dat. Met de gesplitste afdelingen naast elkaar blijven we in nauwe samenwerking bouwen aan een veelbelovende toekomst waarbij mobiliteit, zorg voor klant en kwaliteit te allen tijde vooropstaat."

Dealerniveau

Van der Steen Autobedrijf Heiloo heeft als pionier aan De Oude Werf de klanten veel te bieden. Zo staan er gemiddeld 130 gebruikte personen- en bedrijfsauto's op voorraad bij Van der Steen Autoverkoop Heiloo met een breed scala van merken, modellen en prijsklassen. En zoals altijd met uitgebreide informatie, zoals technische specificaties, tellerstand, onderhoudshistorie en dat alles geïllustreerd met voldoende foto's. "Door het internet is er voor een autobedrijf ook veel veranderd", weet Joop als ervaringsdeskundige. "Waar voorheen de klant daadwerkelijk een bezoek aan de showroom bracht en ter plekke informatie kreeg over een auto, zoekt men tegenwoordig eerst thuis via internet. Wie hier binnenloopt, weet alles al over de gewenste auto en begint gelijk te onderhandelen. Onze rol is daarmee anders dan voorheen, maar zéker niet minder mooi…"

Innovaties

Naast de informatieve website is Van der Steen ook eigentijds qua energieneutraal ondernemen. Zo bevinden zich bovenop het bedrijfspand 153 zonnepanelen die elektriciteit opwekken om drie warmtewisselaars te voeden en vloerverwarming te genereren. Die investering levert elektrische energie op - ook voor de verlichting en andere elektrische verbruikers - en bespaart het innovatieve bedrijf vele kubieke meters aan aardgas en elektriciteit. Maarten: "Ook zijn we ons gaan specialiseren in elektrische en hybride auto's die kunnen opladen via de zonnepanelen, voor het nieuwe rijden. Daar kunnen we niet omheen." Met dit soort voortdurende verbeteringen en genoemde taak(her)verdeling zijn Van der Steen Autobedrijf - Autoverkoop, Huurauto-Heiloo en Autoschade Heiloo helemaal klaar voor de nieuwe generatie.

De eerste stickers zijn geplakt!

Stip Fotografie

HEILOO - Zaterdag werd er door de Highlow Rangers druk geplakt. De Ford Maverick uit 1994 waarmee zij deelnemen aan de Carbage Run werd voorzien van stickers.

De Carbage Run is een vijfdaagse autorally door Europa. De Highlow Rangers rijden mee in een Ford Maverick uit 1994 waar flink aan gesleuteld moest worden. Deze autorally rijden de Rangers voor een goed doel, namelijk voor de Vrienden van de Vijfhoek. Om hiervoor geld in te zamelen hebben de Rangers diverse sponsorpakketten bedacht. Zaterdag werd de Ford voorzien van stickers van de sponsors.

Stip Fotografie
Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Samenwerking TC Heiloo United en Tenniscentrum De Dors

Astrid Bal (Tenniscentrum De Dors) en Ton Verberne (TCHU) bevestigen de samenwerking. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tennisvereniging TC Heiloo United en Tenniscentrum De Dors gaan een samenwerking aan. TC United en De Dors zitten allebei in de lift en willen met de samenwerking het tennissen in Heiloo nog verder stimuleren. De samenwerking ligt voor de hand aangezien het tennispark en de tennishal aan De Dors op een steenworp van elkaar af liggen en al veel gezamenlijke gebruikers kennen.

Leden van TC Heiloo United kunnen bij slechte weersomstandigheden tegen een gereduceerd tarief per uur een losse baan huren bij De Dors. Met name in de daluren zijn hiervoor nog banen beschikbaar. Spelers die in de winter in het Tenniscentrum De Dors spelen en geen lid zijn van TC Heiloo United kunnen in het zomerseizoen kennismaken met TC Heiloo United. Ten slotte zijn er afspraken gemaakt over de uitwijkmogelijkheden voor de verschillende toernooien die TC Heiloo United organiseert voor jeugd en senioren. De samenwerking is goed nieuws voor de tennissers die hun sport graag het hele jaar willen beoefenen.

Ziek bos

HEILOO - Wat is er aan de hand met het bos in Heiloo en omgeving? Al jaren zie ik dat er steeds meer bomen ziek zijn en doodgaan. Ik wandel veel in het bos achter De Ronge en het afgelopen jaar gaat het wel heel erg snel met de achteruitgang. Dit bos wordt omgeven door zendmasten. Ik roep al jaren dat de enorm toegenomen straling ziekmakend is voor mens, dier en milieu, maar ik vind daar geen gehoor voor. Wanneer gaan de ogen open en zien mensen dat we het mooie groene Heiloo straks het dode Heiloo kunnen noemen? Ik zou het college en raadsleden willen vragen om eens een wandeling door het bos achter De Ronge te maken en eens goed te kijken en te ervaren wat voor een ramp zich daar voltrekt. Dit bos staat voor alle bossen om ons heen, want overal is het zwaar ziek. Het zou zo mooi zijn als deze gemeente haar verantwoordelijkheid zou nemen en op zou komen voor ons leefklimaat. We staan niet los van de natuur, we zijn er een onderdeel van. Bewustwording is de enige manier om een stap vooruit te komen. Kom op Heiloo, laat zien dat er nog enige vorm van intelligentie is op deze zieke planeet.

Nel Kaandorp-Smit, Heiloo

Poetry meets Piano

Margreet Schouwenaar. Foto: aangeleverd

HEILOO - Poëzie en muziek zijn aan elkaar verwant. Ze raken elkaar in klank en ritme. In composities van motieven, zinnen en innerlijke beelden. In 'Poetry meets Piano' zoeken woord en muziek elkaar in verwantschap, omspelen en inspireren zij elkaar. Margreet Schouwenaar leest gedichten over uiteenlopende onderwerpen zoals verlies, liefde en geluk. Saskia van der Struik omlijst het geheel met bekende en minder bekende stukken voor piano.

Margreet Schouwenaar maakte haar schrijfdebuut in 1991 met vier gedichten in de Revisor. Sindsdien schreef zij twaalf dichtbundels. Vorig jaar verscheen haar verzameld werk onder de titel 'Woorden op zinnen gezet'. Daarnaast schrijft zij kinderboeken, is ze schrijfdocente en pedagoge. Saskia van der Struik studeerde piano aan het Sweelinck conservatorium bij onder andere Willem Brons en Jan Wijn. In Heiloo gaf zij jarenlang les. Zij speelt in diverse bezettingen. Sinds enige tijd maken Saskia en Margreet samen voorstellingen rond muziek en poëzie.

'Poetry meets Piano' belooft een bijzonder programma te worden waarin woorden klanken dragen en klanken woorden geven. Bibliotheek Heiloo (Westerweg 250), dinsdag 30 januari, 19.00 – 21.00 uur. Toegang 7,50 euro (10 euro voor niet-leden). Opgave vooraf via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie.

Open dag 't Glasboetje

Marieke de Vries Foto: aangeleverd

Aanstaande zaterdag 27 januari houdt 't Glasboetje in Heiloo een open dag. Heeft u altijd al eens een cursus of workshop willen doen op het gebied van glas in lood of tiffany? Kom een kijkje nemen en de sfeer proeven. Marieke de Vries heet u van harte welkom. Naast cursussen en workshops vindt u in 't Glasboetje een ruim en gevarieerd aanbod van onder andere glas, lood, gereedschappen, koperfolie en boeken. Kortom, alles om uw glashobby uit te oefenen. Tijdens de open dag krijgt u 10% korting op al het glas! Heeft u thuis geen mogelijkheid om uw glashobby uit te oefenen of vindt u het gezellig om samen met anderen te werken? Bij 't Glasboetje kunt u tegen een gunstig uurtarief zelfstandig werken waarbij u gebruik kunt maken van alle benodigde gereedschappen. Glas en materialen kunt u hier aanschaffen, maar zelf meebrengen kan ook. Ook voor werk in opdracht kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen. Nieuwsgierig? Tussen 10.00 en 15.00 uur bent u welkom aan De Hoefsmid 24 of neem alvast een kijkje op www.glasboetje.nl.

Fred Dellemijn en Corrie Konijn trekken de kar bij HEILOO-2000

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 19 januari heeft HEILOO-2000 in de Algemene Ledenvergadering de groslijst (kandidaten voor de gemeenteraad) en het verkiezingsprogramma vastgesteld. Fractievoorzitter Corrie Konijn: "Wij zijn uitermate tevreden over de groslijst met goed ingevoerde mensen. Het is een goede mix van ervaring, enthousiasme en talent." Op nummer 1 de lijsttrekker en huidige wethouder Fred Dellemijn, gevolgd door de fractievoorzitter Corrie Konijn. De derde plaats wordt ingenomen door Linda Veerbeek, zij bezet al geruime tijd de Commissie Openbare Ruimte en kent haar dossiers door en door. De nummer 4 is Rob Levie, een ervaren raads- en commissielid. Op nummer 5 staat Michel Engelsman, Commissielid Maatschappelijke Zaken. Op nummer 6 staat Femma Hofman, moeder van 2 kleine kinderen en volledig ingewerkt bij de Commissie Maatschappelijke Zaken. De zevende plek wordt ingenomen door nieuwkomer Marc Klamer, marketingman en voormalig voorzitter van de maatschappelijke denktank. Nummer 8 is Bas den Besten, eerstehulpverpleegkundige, jong en zeer gedreven, ingewerkt bij de Commissie Openbare Ruimte. Op nummer 9 staat Rob Hensen, hij is al jaren betrokken bij de partij. Op nummer 10 staat Aris de Wit; 12 jaar heeft Aris in de raad gezeten voor de partij. Maar ook de oude en vertrouwde partijmensen als Tom ten Hoope, John Daas en Jan Valkering ontbreken niet, zij hebben de rol van lijstduwer op zich genomen. Kijk voor meer informatie op de website www.heiloo-2000.nl . Daar vindt U tevens het verkiezingsprogramma 2018-2022.

Froods by Rutger op vrijdag bij 't Hoekstuk

Foto: aangeleverd

Al vanaf mijn 11e jaar ben ik gefascineerd door groente en fruit. Ik was 12 toen ik begon bij een groentespeciaalzaak in Akersloot. Later ging ik ook mee naar de markt in Bergen en op m'n 16e dacht ik al "dit wil ik later ook doen". Dus toen ik twee jaar geleden de kans kreeg om een groentekraam over te nemen, heb ik daar geen seconde over getwijfeld.

De markt is duidelijk veranderd ten opzichte van 20 jaar geleden. De consument kiest tegenwoordig voor kwaliteit en gemak. Kwaliteit is zeker geen probleem voor mij aangezien ik zelf ook van lekker, vers en gezond houd. Gemak daar zijn wij ook erg mee bezig. Zo heb ik klanten die hun wekelijkse boodschappen doormailen/appen. De bestelling wordt dan vaak aan het einde van de dag opgehaald. Of indien gewenst wordt de bestelling thuisbezorgd.

Ook ben ikzelf erg bewust bezig met gezond leven, daarom koop ik ook rechtstreeks bij (erkende) tuinders in. Wij staan iedere vrijdag vanaf 8:00 uur bij winkelcentrum 't Hoekstuk in Heiloo. Maandag en donderdag staan wij op de Vuurbaak in Limmen, woensdag op de weekmarkt in Oudorp, vrijdag bij winkelcentrum 't Hoekstuk en op zaterdag op het Hofplein in Alkmaar.

Wij hopen u snel te mogen begroeten aan onze kraam!

Groet, Rutger -Froods

Nieuwjaarsborrel D66 Heiloo

HEILOO - Iedereen is welkom in Herberg Jan op 30 januari 20.00 uur bij onze Nieuwjaarsborrel/politiek café. Wij presenteren ons verkiezingsprogramma en bespreken onze speerpunten: goed verkeer, goed wonen en goede zorg. Bij dit alles staan duurzaamheid en transparant bestuur voorop. D66 Heiloo wil een open bestuurscultuur waarin de mening, kennis en inzet van burgers serieus genomen wordt. Schrijnende voorbeelden van hoe het niet moet zijn de processen rond de geluidswal in Plan Oost en de Verkeersdenktank. Wij vinden dat de gemeente goed naar haar inwoners moet luisteren! www.heiloo.d66.nl

Wijnproeverij 'Let Sunn Shine' groot succes!

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Nadat Margret Weijers van Smaakvermaak las over de actie 'Let Sunn Shine!' twijfelde zij geen moment. Margret organiseerde een wijnproeverij ten bate van Sunn en haar lotgenoten en dat bleek een groot succes.

De positieve en goedlachse Sunn Dekker (7) heeft een zeldzame ziekte, neurofibromatose (NF1). Oorzaak? Een 'foutje' in het DNA waardoor zij te weinig van een bepaald eiwit (neurofibromine) in haar lichaam heeft. Dit leidt tot ongeremde celgroei en dus tumoren. In de basis zijn de tumoren bij NF goedaardig, maar bij Sunn belemmeren ze het functioneren van haar rechterbeen, deze is langer (6 cm) en voller. En ze moet oppassen met stoten en vallen, omdat dit gillend veel pijn doet. Overal kunnen tumoren 'opduiken' en lichamelijke beperkingen veroorzaken zoals onder andere scheefstand, blindheid, pijn, uiterlijke misvormingen of kanker. Veel onzekerheid dus voor Sunn en haar familie.

Het idee van de wijnproeverij werd zeer snel gevolgd door veel enthousiaste aanmeldingen en de proeverij was binnen vier dagen volgeboekt. Café-Bar de Lantaarn in Limmen was vrijdag 12 januari afgeladen vol met meer dan 50 wijnliefhebbers. "Hartverwarmend," aldus Saskia en Arjen Dekker, de ouders van Sunn en initiatiefnemers van de actie 'Let Sunn Shine!'

De wijnen van Smaakvermaak werden deze avond begeleid door heerlijke kazen van kaasspeciaalzaak Daan Blankendaal uit Alkmaar en ambachtelijke worst van Slagerij Snel uit Limmen. Het werd een gezellige en smakelijke avond, waarbij de totale opbrengst (1.172,70 euro) is gedoneerd aan Stichting Neurofibromatose. Met recht een wi(j)n-wi(j)n situatie!

De Hersenstichting collecteert

HEILOO/LIMMEN - Van 29 januari tot en met 3 februari 2018 vraagt de Hersenstichting uw steun. Vele enthousiaste collectanten gaan in heel Nederland - en dus ook in Heiloo en Limmen - op pad om geld in te zamelen voor ruim vier miljoen mensen met een hersenaandoening. Er zijn veel verschillende hersenaandoeningen, zoals een beroerte, hersenletsel, autisme, dementie, hersentumor en de ziekte van Parkinson. Een op de vier mensen krijgt ooit in zijn/haar leven met een hersenaandoening te maken. De opbrengst van de collecte wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Voor dit werk is veel geld nodig. Geef daarom aan de collectant. U kunt ook uw gift overmaken via een sms : 4333, HS 1 (1 euro), HS 2 (2 euro), enz. of via IBAN: NL 18INGB 0000 000 860 ten name van de Hersenstichting Nederland, Den Haag. Hartelijk dank voor uw steun. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl.

Hoe gaat het nu met Gwen?

Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - De nu 24-jarige Gwen Wijker uit Egmond aan Zee ontving vorig jaar zomer honderden kaartjes van lezers van de Uitkijkpost. Gwen lijdt aan taaislijmziekte en was daardoor aan bed gekluisterd. Uiteindelijk ging het zo slecht dat ze constant aan de beademing lag, alleen met eten mocht ze even los van de beademing. Ze wachtte op donorlongen en het leek een eeuwigheid te duren voordat de verlossende oproep kwam.

Later, tijdens een controle eind september, bleek dat ze er zo slecht aan toe was dat ze werd opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG). Haar ouders huurden daar een tijdelijk onderkomen om hun dochter zoveel mogelijk te kunnen steunen.

Ze werd op de 'hoog urgent internationaal' lijst gezet voor donorlongen. Gwen kon niet meer naar huis. Op 5 december kreeg Gwen gelukkig een prachtig cadeau, om twee uur 's nachts ging de telefoon: er waren donorlongen beschikbaar. De donorlongen moesten gekeurd en opgehaald worden en om half 10 's morgens kregen Gwen en haar ouders het geweldige nieuws dat de transplantatie doorging.

Om 10.15 uur lag Gwen op de operatietafel, om 16.30 uur was de operatie klaar. Omdat het uitnemen van haar longen meeviel, duurde de operatie redelijk kort. Normaal duurt dezelfde transplantatie wel 10 tot 14 uur. Maar Gwen is er nog niet, zes weken verder zit ze middenin het revalidatieproces. Ze gaat vooruit, ze kan twee rondjes over de gang lopen en er wordt toegewerkt naar een revalidatieproces dat thuis vervolgd kan worden. Haar weerstand is laag door het anti-afstotingsmiddel dat ze moet innemen. Daarom moet ze bijvoorbeeld bij bepaald voedsel goed opletten om voedselvergiftiging te voorkomen.

Gwen stelt haar doelen stapje voor stapje. Ten eerste wil ze graag naar huis. Ten tweede wil ze graag een wandeling maken over het strand, verder dan de boulevard met haar rolstoel is ze al heel lang niet meer geweest. Ook wil ze haar hond Espirito heel graag knuffelen, die mag nu niet bij haar, maar ze 'spreken' elkaar via FaceTime.

Gwen wil, ook namens haar ouders, iedereen ontzettend bedanken voor alle steun en het getoonde medeleven. Het was heel bijzonder dat onbekende mensen een kaartje stuurden en er kwamen zelfs twee kinderen hun prachtige tekening persoonlijk brengen. Ook in Groningen krijgt Gwen nu nog kaartjes die vanuit Egmond aan Zee worden meegebracht door de visite. "Hartverwarmend," aldus Tine Zwaan, de moeder van Gwen.

Tekst: Margreeth Anema

Goede resultaten voor turnsters GTH

v.l.n.r. achter: Khee, Mila, Felice, Brechtje, Lieke v.l.n.r. voor: Elyce, Heidi, Nolin, Leanne Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondag werd in Beverwijk de tweede competitie geturnd door de meiden van Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH). In het eerste blok turnden de (pre)instappers Lieke, Elyce en Felice. De meiden begonnen de wedstrijd op brug, daarna kwam balk en Felice turnde hier een mooie oefening (12.30). Lieke liet op vloer een stralende oefening zien en scoorde de hoogste punten. De meisjes sloten de wedstrijd af op sprong, een goede handstand plat, en streksprong werd voor Elyce beloond met een 13.50. Op de andere baan turnde jeugdturnster Khee haar wedstrijd. Khee heeft een superwedstrijd gedraaid, zij scoorde mooie punten en behaalde onder meer op sprong en vloer het hoogste cijfer. In de tweede wedstrijd kwamen de pupillen 1 en 2 en de senioren in actie. De pupillen begonnen de wedstrijd op sprong, hier liet Heidi twee strakke sprongen zien (13.40). Het tweede toestel was brug, Leanne wist hier een sterke oefening neer te zetten en scoorde 12.10. Op de balk hebben de meisjes mooie oefeningen geturnd. De mooie vloeroefening van Nolin was goed voor een 13.55. Senior Brechtje opende de wedstrijd sterk door op balk de hoogste punten te scoren met een prachtige oefening. Aan de brug turnde Mila een sterke en mooie oefening. In de laatste wedstrijden turnden nog vijf turnsters van GTH de wedstrijd. Jeugdturnsters Rosa en Jente hebben beide een goede wedstrijd gedraaid, Jente turnde een stabiele en nette balkoefening (12.10) en Rosa turnde aan brug een strakke oefening (13.00). Pupil Kim turnde gelijktijdig haar wedstrijd en behaalde voor een nette brugoefening een 12.45. Op de andere baan turnden de junioren Silke en Nicole; Nicole scoorde voor een prachtige vloeroefening het hoogste cijfer van de wedstrijd. Bij sprong liet Silke twee goede half in heel uit zien (11.30). De vierde prijs was voor Nolin, brons voor Mila, zilver voor Jente, goud voor Lieke en Khee.

Red Jezelf-brevet zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Woensdagmorgen 17 januari was het vroeg in de ochtend al druk bij zwembad Loos. 35 kinderen stonden in T-shirt, korte broek en waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zich zowel op hun buik als op hun rug al goed in het water kunnen redden. Al deze kinderen gingen dan ook trots met hun 'Red jezelf'-brevet naar huis.

De geslaagden zijn: Ferron Groot, Ilsan Saubaneh, Bastian Nielen, Gijs van Basten Batenburg, Maud Nieuwstad, Milan Baltus, Cailey Dekker, Evi Adema, Ashraf Lubani, Jaylen Romijn, Laurens Hofstee, Luc Kuindersma, Gijs de Groot, Roos Kuindersma, Stella Bonnet, Chloe Aldewereld, Stef Bakker, Femke Admiraal, Luca Nijholt, Koen Visser, Anna Meijne, Dean Kershaw, Lieke Steenis, Florijne Geldermans, Emma Hermans, Sepp van 't Hoff, Vigo Jongerie, Sun-Hee Blokker, Arvid van Boheemen, Emelie van den Kommer, Sem Vader, Eef Stroomer, Milan Hoebe, Hèléne Ton.

Pauw Vakantiebeurs 2018; welke camping wordt het deze zomer?

Foto: aangeleverd

Na de Vakantiebeurs in Utrecht en de Caravana in Leeuwarden, staat ook bij Pauw recreatie in Heerhugowaard dit weekend (zaterdag 27/01 en zondag 28/01) alles in het teken van de vakantiebestemmingen voor het komende kampeerseizoen. Waar gaan we naartoe deze zomer? Het zonnige zuiden, met een heerlijke campingvakantie in Frankrijk of Spanje? Of zoeken we het wat oostelijker, met een bestemming in Duitsland, Oostenrijk, Italië of Istrië? En wat te denken van Nederland? Om die keus iets makkelijker te maken, staan er meer dan 60 campingstands, met alle informatie over de campings en de omgeving.
Eerst nog even lekker de skipistes op………
Met de voorjaarsvakantie in zicht, is het ook zaak om de wintersportuitrusting weer tiptop in orde te hebben. Tijdens het open weekend wordt de wintersportcollectie met heel veel voordeel aangeboden. Met bijvoorbeeld 20% tot 30% korting op de nieuwste 2018 winterkleding en 40% korting in de outlet. Goed uitgerust op wintersport!

Informatieavond over pleegzorg

Basisscholen werven ook pleegouders. Doneer je schoolhek, in maart in de BUCH. Foto: aangeleverd

Pleegzorg is er voor kinderen die door omstandigheden tijdelijk niet thuis kunnen wonen. Juist de alledaagse dingen delen met elkaar, dat is de kracht van pleegzorg.

Je kunt pleegouder worden in deeltijd (o.a. twee weekenden per maand, een dagdeel per week, vakantie) of fulltime voor crisis (kort), langer (zes maanden tot een jaar) of langdurig (tot volwassenheid). Het allerbelangrijkste is dat je een pleegkind structuur, warmte en veiligheid biedt.

Wil je meer weten over pleegzorg, hoe je pleegouder kunt worden of welke vorm van pleegzorg het beste bij jouw gezin past? Wij vertellen er graag over op onze informatieavond op 12 februari om 20.00 uur in het stadhuis van Alkmaar. Je kunt je aanmelden via www.pleegzorgparlan.nl of bel 088 124 00 01. De avond wordt u aangeboden door de gemeente Alkmaar en de zorgaanbieders WSG, Leger des Heils, Kenter Jeugdhulp en Parlan Jeugdhulp.

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Kim's Haarsalon, Knippen Damen-Heer €13,- Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €30,- Bel voor een afspraak: 06 - 3004 2383. Pinnen is mogelijk. Dompvloetlaan 29 Heiloo. Tot snel!

HULP GEZOCHT! Vrouwen gezocht vanaf 18. Ik ben een 29-jarige vrouw, woon in Heiloo en ik ben rolstoel gebonden. Daarom heb ik zorg nodig en ook hulp bij het koken. Ervaring in de zorg is geen vereiste. Vervanging is ook fijn. Tarief in overleg. Interesse? Bel mij op 06 - 5429 0311

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen spelen! Notenkennis is niet nodig!!!! Info 06 16163045 of www.mondharmonicales.nl

Expositie schilderijen van Jolanda de Bruijn, Jan Hoek en Brigitte Vermij
In Wijkcentrum Overdie, van Maerlantstraat 8-10 te Alkmaar. Open dag op zondag 28 januari,12 tot 16 uur met demo portretschilderen door Jan Hoek 12-14 uur en de hele middag rondleidingen door mede-exposanten.

GARAGEBOX TE HUUR, Omg. Het Zevenhuizen. Ruime droge box. Is per direct beschikbaar. Bel: 0624313839.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Tinkie Simmer geeft VIOOLLES. Leeftijd niet belangrijk, enthousiasme wel! Kijk op www.ikleeruvioolspelen.nl of bel 06-51183098

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Tuinwerk met passie. Al 21 jaar. Hovenier vd Putten 072-5408052 Ingeschreven k.v.k

VAN GOGH'S IRIS
HOVENIERS

Voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Grote collectie gebruikte dames-heren en kinderfietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% Korting

Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten.

T: 06 - 4247 9384

Mijn vrouw heeft onze auto in gebruik, en nu? Maak een afspraak op www.Huurauto-Heiloo.nl

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Achter de Kennemerstraatweg. Per direct beschikbaar. Tel. 06-10819857

Grote collectie gebruikte elektrische fietsen v.a.€500 Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Brommer ophalen voor Bram, nu even een busje huren? Maak een afspraak op www.Huurauto-Heiloo.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

De nieuwste collectie e-bikes van Gazelle. Maak nu een proefrit. Demo -modellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Naar de voetbal uitwedstrijd met de 9-persoonsbus. Maak een afspraak op www.Huurauto-Heiloo.nl