De Uitkijkpost

13 december 2017

De Uitkijkpost 13 december 2017


Wereldlichtjesdag voor de vierde keer in Heiloo

Het spoor dat de overleden kinderen hebben achtergelaten. Stip Fotografie

HEILOO - Wereldlichtjesdag werd zondagavond voor de vierde keer in Heiloo gehouden. In de Cultuurkoepel kwamen ouders, familieleden en vrienden samen om hun overleden kinderen te herdenken.

Wereldlichtjesdag
Ieder jaar, op de tweede zondag in december om 19.00 uur, steken mensen overal in de wereld kaarsen aan ter nagedachtenis aan hun overleden kinderen. De golf van licht stroomt tijdens Wereldlichtjesdag door de tijdzones heen. Hij begint in Kiribati, een eilandengroep in de Stille Zuidzee. Dertien uur later ontsteken we de kaarsen in Heiloo en later op de avond gebeurt dit in Groenland, tegelijk met New York en Santiago di Chili. Overal in de wereld laten de mensen hun kaarsen één uur branden en zij geven als het ware het licht en de warmte door aan de volgende tijdzone. Bij het aansteken van de kaarsen worden de namen van de overleden kinderen genoemd. In Heiloo noemden Sophie, Yvonne en Amanda van SYA-Music deze namen op. Zij zorgden de hele avond voor sfeervolle muziek.

Sporen
Ieder jaar is er tijdens Wereldlichtjesdag een thema. Het thema van dit jaar is 'sporen'. Ieder mens laat sporen na. De sporen die een mens(je) achterlaat kunnen zichtbaar en onzichtbaar zijn. Zichtbaar zijn kleding, persoonlijke spulletjes en foto's. Onzichtbaar zijn de sporen die in je hart zijn achtergebleven. Sporen kunnen verdriet oproepen maar ook troost en voldoening geven omdat je je weer bewust wordt dat je kind(je) heeft bestaan en geleefd. Een kind waar van gehouden werd en wat niet wordt vergeten. Troost, verbinding en een moment van bezinning kon men afgelopen zondag vinden door het spoor naar Wereldlichtjesdag te volgen.

Organisatie en sponsoren
Ook dit jaar zorgde de organisatie weer voor een warme, liefdevolle bijeenkomst. Evi Velders, Marinta Rutten, Gea van Donselaar en Nienke Blom organiseerden de avond met hulp van Stichting Kist. Helaas bleef toekenning van fondsen voor deze editie van Wereldlichtjesdag uit. Maar door sponsoring van particulieren en bedrijven is de organisatie er toch in geslaagd om er een mooie bijeenkomst van te maken. Ook langs deze weg willen de organisatoren de sponsoren bedanken. Dit zijn Dinkgreve Advies, Luiken Advies & Beheer, Lumen Uitvaart, Printfactory Langedijk, Ouwejan Vastgoed, Stichting de Buitenkans, Uitvaart & Compagnon, Uitvaartservice Peter de Haan, Ciska Art & Flower, de Decoratieballon, Restaurant Herberg Jan, Sterk in Media, Stichting Cultuurkoepel Heiloo, Visspecialist De Dolfijn, Peter Bijkerk, Jack Schaap en Yvonne van Stiphout.

De organisatoren willen u alvast uitnodigen voor Wereldlichtjesdag 2018. Deze wordt gehouden op 9 december 2018.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuwe exploitant voor Theater De Beun

HEILOO - De gemeente Heiloo draagt per 1 januari de exploitatie van theater De Beun over aan Sport Servicepunt Langedijk (SSL). Dit bedrijf gaat de komende zes jaar het theater beheren en exploiteren. De gemeente is blij dat er een nieuwe exploitant is gevonden die met veel enthousiasme aan de slag gaat in het theater. Bekijk ook het volledige artikel verderop in deze krant.

Hulde aan krantenbezorger

HEILOO - Het is belangrijk te weten dat de bezorger van de vroege krant op zaterdag zijn drukste dag heeft. Onze krantenbezorger bezorgt dan driehonderd kranten plus bijlages en magazines. Hij haalt om kwart over vier de kranten op het industrieterrein, sorteert deze in Heiloo-West en is dan zo rond kwart over acht klaar met bezorgen. Door de week is de stapel wat kleiner en is hij dus eerder klaar. Hij doet dit alles zes dagen per week ongeacht de weersomstandigheden, zoals regen en vorst. Dat is klasse! Misschien is dit een goede reden om met een oudejaarsbijdrage hier even aan te denken.

Greet Adema

Geen Uitkijkpost op 27 december

De Uitkijkpost verschijnt niet op woensdag 27 december. Uiteraard kunt u uw e-mails en post blijven sturen in de week van 25 tot en met 31 december. De online redactie blijft dan wel actief voor uitkijkpost.nl

Mooi Heiloo

Boerderij aan de rand van het landgoed Ter Coulster. Foto: Simone Liefting

HEILOO - Wordt het een witte kerst? Dat is de vraag die veel mensen zich deze week ongetwijfeld stellen. Het winterlandschap zorgde voor het verkeer voor problemen. Maar het is wel prachtig om te zien. Daarom deze foto om te delen.

Het Maalwater. Foto: Ton Mosheuvel

Twee hartsvriendinnen zien elkaar na zes jaar weer

Coby van Haperen en Janny Visser.

HEILOO - Mevrouw Coby van Haperen (86 jaar) en Janny Visser (ongeveer 86 jaar) zagen elkaar na zes jaar eindelijk weer. Dat gebeurde op vrijdag 1 december.
Toen Coby achttien jaar was, verhuisde zij van de Nederlandse Handelsmaatschappij (afdeling Boekhouding) naar de Kneuterdijk aan Lange Voorhout in Den Haag. Dit vanwege een overplaatsing. Op deze afdeling ontmoette ze Janny. Coby kende Den Haag niet en Janny heeft zich toen over Coby ontfermd en haar kennis laten maken met Den Haag. En zo is de vriendschap van inmiddels bijna zeventig jaar ontstaan.

Janny ging met haar man Teun in Rijswijk wonen en Coby met haar man in Heiloo. De man van Coby is inmiddels overleden. Vanwege allerlei redenen (gezondheid, geen auto, geen netwerk met een auto) hebben beide dames elkaar dus al zes jaar niet gezien. Op 1 december volgde het weerzien, doordat de thuishulp van Coby haar attendeerde op Gouden Dagen in Heiloo. Met de auto is Coby door vrijwilliger Veronique van Gouden Dagen naar Rijswijk gebracht om daar de middag door te brengen met haar hartsvriendin. De foto's spreken voor zich. Lief en leed is gedeeld en het afscheid was emotioneel. Zowel Coby als Janny zijn dames van de dag en beseffen dat dit een uniek moment was waar ze voorlopig nog even mee door kunnen. Er werd teruggeblikt op een geslaagde middag met een gouden randje!

10 vragen aan... Rachèl de Boer

Mijn naam is Rachèl de Boer en ik ben 20 jaar oud. Ik studeer Fashion & Management aan het Jan des Bouvrie College te Amsterdam en ben werkzaam als leidinggevende van de horeca bij theater De Beun. Ik vind het leuk om mijn vrije tijd te besteden aan mijn vriendinnen en vriend. De bioscoop bezoeken, drankjes drinken bij Herberg Jan of lekker thuis op de bank. Daarnaast doe ik aan fitness en ben ik zojuist begonnen met squash.

1. Waar ben je geboren?
Ik ben geboren in Alkmaar in het MCA. Ik woon al mijn hele leven in Heiloo, samen met mijn ouders. Mijn oudere zus woont sinds drie jaar in Amsterdam.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik ben veel bezig met mode. Zowel met het maken van kleding als het stylen en verkopen. Mijn droom is het hebben van mijn eigen (vintage) kledinglijn. Maar het beroep inkoper spreekt mij ook erg aan.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Negin Mirsalehi, een van Nederlands succesvolste influencers. Ik ben gefascineerd door de manier waarop zij haar merk heeft opgebouwd.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik heb heel veel leuke jeugdherinneringen. In de winter heel Ypestein doorschaatsen op natuurijs is zeker een van mijn leukste.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Ik vind de Kattenberg een mooie plek omdat het midden in de natuur staat. Ik heb er veel tijd doorgebracht als kind.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Een tripje naar New York.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Doe wat je leuk vind. Ik geloof dat je alles kunt bereiken wat je wilt als je er maar hard genoeg voor werkt.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Volgens mij ben ik een open boek.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Het koppelen van (basis)scholieren en ouderen invoeren als standaardvak op de scholen in Heiloo om zo de eenzaamheid van veel ouderen te verminderen.

10. Persoonlijke vraag van Dave Griessler aan Rachèl de Boer:
'Jij wilt graag een eigen onderneming beginnen. Wie zou jou hierbij kunnen helpen? En met wie wil jij allemaal in contact komen om jouw businessplan te realiseren?'

Goede vraag Dave! Iemand die verstand heeft van het bouwen en vormgeven van websites zou mij hierbij goed kunnen helpen. Verder zou ik graag in contact komen met winkeleigenaren die milieu belangrijk vinden en geïnteresseerd zijn in slow fashion.

Ik nomineer Esther de Boer- Kösters voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Esther is: 'Je spreekt vijf verschillende talen. Breng je jouw kennis regelmatig in de praktijk en zou jij jezelf nog meer willen ontwikkelen op het gebied van taal?'

Toren bijna uit de steigers

Timmerman Ton.

HEILOO - De restauratie van de toren van de Witte Kerk nadert zijn voltooiing. De toren bereikt op 18 december weer zijn hoogste punt met de terugplaatsen van de vergulde bol, het windkruis en de weerhaan. De steiger wordt pas in januari afgebroken als alle werkzaamheden definitief zijn afgerond. We moeten dus nog even geduld hebben, maar dan kan de vlag écht uit!

De meeste Heilooërs herinneren zich nog wel dat er tijdens de feestdagen en herdenkingen vanuit een luik in de toren werd gevlagd. Tot verdriet van velen is het vlaggen, om veiligheidsredenen, zo'n twintig jaar geleden afgeschaft. De restauratie is aanleiding om weer een nieuwe vlaghouder te plaatsen, nu op een veilige en goed toegankelijke plek boven de ingang.

De restauratie werd noodzakelijk omdat een aantal onderdelen van de houten spits uit 1632 verrot waren. Dat is jammer, maar vervanging van het hout is dan de enige optie. Aan de tuf- en bakstenen toren, die vermoedelijk kort na het jaar 1200 is gemetseld en later nog een keer werd verhoogd, mankeerde gelukkig niet zoveel. Pronk Restauratie B.V. uit Warmenhuizen voert de restauratie uit, in opdracht van de gemeente Heiloo en in samenwerking met de naastgelegen Witte Kerk. Bouwadvies Groot Holland B.V. verzorgt de bouwkundige begeleiding.

Leidekker Chiel.
In de steigers.

De ervaren vaklieden van Pronk Restauratie, Ton, Maurice en Chiel, werken met het besef dat de geschiedenis van het dorp door hun handen gaat. Alleen het verrotte hout wordt vervangen door nieuw hout. Bovendien wordt zoveel mogelijk met ambachtelijke verbindingen gewerkt. Daarnaast wordt de leibedekking hersteld en vindt onderhoud plaats aan de wijzerplaten van de klok. Zowel buiten als binnen wordt de toren geschilderd en krijgen de gevelankers en ander ijzerwerk een behandeling. De restauratie wordt afgesloten met een nieuwe vlaghouder en het aanbrengen van nieuwe galmborden.

Tekst: Steven Kalverdijk, Anthémion Bureau Bouwhistorie

Hinder door asfaltreparaties

HEILOO - De gemeente Heiloo repareert op 14 en 15 december op diverse plekken schade aan het asfalt. Hierdoor ontstaat verkeershinder op Rosendaal, Het Malevoort en de Zanderslootweg, zo laat de gemeente weten. Fietsers voor de Zanderslootweg worden omgeleid. Zie voor meer informatie Heiloo.nl

Beukers Hypotheken

Edwin Beukers: "Alle partijen een goed gevoel." Foto: Arjan Hoogvorst

Beukers Hypotheken, telefoon 085-1301451, e-mail: info@beukershypotheken.nl, website: www.beukershypotheken.nl

HEILOO - De vastgoedmarkt is volop in beweging. Woningen en bedrijfspanden wisselen vrij vlot van eigenaar. Daar is de huidige, gunstige rentestand mede debet aan. Actief op het gebied van financieringsadvies is Beukers Hypotheken, dat zowel ondernemers als particulieren bedient.

Gezicht en naamgever van deze eenmanszaak is Edwin Beukers, die vanuit Heiloo zijn gestaag groeiende klantengroep adviseert. Dat doet de bevlogen ondernemer sinds enkele maanden, met decennia aan marktervaring als solide basis. "Het is een tijdlang een wens van me geweest om als zelfstandige aan de slag te gaan," vertelt Edwin. "Eerder dit jaar heb ik dat weten te realiseren, door mijn vaste baan op te zeggen en me te gaan voorbereiden op een bestaan als zelfstandig hypotheekadviseur. Dat staat sinds enkele maanden op de rit, met van dag tot dag mooie opbouwende ontwikkelingen en ervaringen."

Persoonlijk
Edwin Beukers is allerminst een beginneling in de financiële wereld. Zo werkte hij de afgelopen vijftien jaar in diverse functies bij een befaamde bank, waar hij de nodige kennis en ervaring opdeed. Daarvoor werkte hij samen met zijn vader, eveneens in de financiële sector. "De drang om het geheel op eigen kracht te doen werd al sterker, vandaar deze nieuwe stap in mijn loopbaan," vervolgt hij. "Wat ik belangrijk vind, is om ondernemers en particulieren op persoonlijke wijze te adviseren, zonder dat het iemand duizenden euro's kost. Dat kan voor iedereen met behulp van een helder en begrijpelijk stappenplan."

Betrouwbaar en betaalbaar
Het hele verhaal rond financiering van onroerend goed is al ingewikkeld genoeg, en daarom wel zo fijn om het over te laten aan een betrouwbare expert. Zo iemand is Edwin Beukers, met als toegevoegde waarde dat een vaak bespeurde afstandelijke houding bij hem niet aan de orde is. "Al verloopt het eerste contact wel telefonisch, waarna ik een advies uitwerk waarmee ik eenmalig bij iemand langsga. Dat bevat een vijfstappenplan van het volledige hypotheekadvies. Zo krijgt iemand persoonlijk advies, zonder dat er een heel hoog prijskaartje aan hangt."

Maatwerk
Mocht het overhandigde stappenplan onverhoopt niet goed genoeg voelen, dan is het bij Beukers Hypotheken desgewenst mogelijk om dieper uitgespit maatwerk geleverd te krijgen. Vanzelfsprekend in nauw overleg, in verband met de verder te onderzoeken opties en daarmee gepaarde gaande advieskosten. "Mede door mijn achtergrond in de bancaire wereld weet ik hoe die opereert en wat relevant is. Zonder al te ingewikkeld te doen, kan ik het gehele traject begeleiden, van het eerste oriënterende gesprek tot en met het passeren van de hypotheekakte bij de notaris. Voorop staat dat alle partijen er een goed gevoel bij hebben, om vol vertrouwen de toekomst in te gaan."

Tekst: Arjan Hoogvorst

Nieuwe exploitant voor theater De Beun

HEILOO - De gemeente Heiloo draagt per 1 januari de exploitatie van theater De Beun over aan Sport Servicepunt Langedijk (SSL). Dit bedrijf gaat de komende zes jaar het theater beheren en exploiteren. De gemeente is blij dat er een nieuwe exploitant is gevonden die met veel enthousiasme aan de slag gaat in het theater.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente het theater tijdelijk zelf geëxploiteerd. In deze periode investeerde de gemeente veel in het theater. Zo is de decorinstallatie vernieuwd en is er een nieuw toneeldoek opgehangen. Om een nieuwe exploitant te vinden is er voor de zomer een aanbestedingsprocedure gestart, waarbij SSL als beste uit de bus is gekomen. De gemeente draagt de exploitatie daarom nu graag aan SSL over.

Geen onbekende
SSL is voor de gemeente en de bezoekers van De Beun geen onbekende. SSL verzorgde het afgelopen jaar de horeca-exploitatie in het theater, en vanaf 1 januari worden ze verantwoordelijk voor de gehele bedrijfsvoering. Daarnaast is SSL al enkele jaren verantwoordelijk voor de exploitatie van zwembad Het Baafje in Heiloo. Tenslotte beheert en exploiteert SSL nog diverse andere sportvoorzieningen en culturele voorzieningen in de regio. De organisatie heeft dan ook ruime ervaring in beheer en exploitatie van maatschappelijke voorzieningen, zoals een theater.

Betrokken
SSL heeft ambitieuze plannen met het theater. Directeur Teun van Etten: "Theater De Beun bestaat voor, door en dankzij de Heilooër gemeenschap. Dit betekent dat een mooie toekomst voor De Beun voor het dorp van groot belang is. We zijn dan ook enorm vereerd dat we het vertrouwen krijgen om die toekomst vorm te gaan geven, samen met de huidige gebruikers, de vrijwilligers, de inwoners van Heiloo en de gemeente. Daarbij staat voorop dat we het unieke karakter van De Beun willen behouden en versterken, zoals we dat ook bij Het Baafje doen: altijd met het belang van de gemeenschap voorop. We kijken er alvast enorm naar uit u van harte welkom te heten bij de mooie voorstellingen die de komende tijd op het programma staan."

Impuls
Ook de gemeente is zeer blij met de nieuwe impuls. Wethouder Fred Dellemijn: "De afgelopen periode hebben we met veel betrokkenen een intensief proces doorlopen in onze zoektocht naar een nieuwe exploitant. Ons doel was om enerzijds rust en continuïteit voor het theater te bieden en anderzijds het theater met een frisse impuls de toekomst in te sturen. We zijn dan ook erg blij dat dit nu gelukt is en er met SSL een nieuwe exploitant is gevonden die met veel enthousiasme aan de slag gaat in het theater."

Klanttevredenheid
SSL wil graag weten hoe tevreden bezoekers zijn over De Beun. Een groep vierdejaars studenten vrijetijdsmanagement heeft hiervoor een enquête opgesteld. De resultaten worden gebruikt om het theater nog beter af te stemmen op de wensen van de bezoekers. Doet u mee? U vindt de enquête op de website van SSL,
www.sportsl.nl. De enquête neemt niet meer dan vijf minuten tijd in beslag en voor de eerste honderd respondenten staat er bij hun eerstvolgende bezoek aan het theater een welkomstdrankje klaar.

13-jarige jongen beroofd: getuigen gezocht

HEILOO - De recherche zoekt mensen die informatie hebben over een beroving die zaterdagavond 9 december plaatsvond in de wijk Plan Oost in Heiloo. Een dertienjarige jongen verkocht rond 20.25 uur kaarten voor de Stichting Kinderleukemie Nederland in wijk Plan Oost, toen een onbekende man hem bedreigde met een steekwapen. Deze man dwong de jongen zijn portemonnee af te geven. Na de beroving ging de dader ervandoor in onbekende richting. De dader bleek kort daarvoor in gezelschap te zijn geweest van een andere man. De recherche zoekt mensen die informatie hebben die tot de identiteit van deze twee mannen kan leiden. Of mensen die mogelijk iets gezien hebben van de beroving, maar dit nog niet hebben gedeeld met de politie.

Van de mannen is het volgende signalement bekend:
Signalement dader:
- onverzorgd uiterlijk;
- junkachtig uiterlijk;
- tussen de 40 en 50 jaar oud;
- Ongeveer 1.80 m. lang;
- mager tot slank postuur;
- hij droeg een lichtbruine, versleten jas;
- slecht gebit
- reed op een fiets die in slechte staat verkeerde.

De dader was in gezelschap van een andere man,
met het volgende signalement:
- donkergetint uiterlijk
- iets gezet postuur
- hij droeg een jas met een bontkraag;
- trui met capuchon
- onverzorgd uiterlijk.

Herkent u dit tweetal of heeft u andere informatie die de recherche kan helpen bij het onderzoek naar deze beroving?
Belt u dan s.v.p. met de recherche in Alkmaar via tel.nr. 0900-8844.
Liever anoniem? Belt u dan met Meld Misdaad Anoniem via tel.nr. 0800-7000.

Referentienummer: 2017251664

----- daarna iets over de oplichter in Heiloo - ZIE FACEBOOK HEILOOER ALS...

De Springschans opent recyclewinkeltje

De verkoop verliep meteen al goed. Foto: Evert Visser

HEILOO - Leerlingen van groep 6A van de openbare basisschool De Springschans openden vrijdag in de aula van de school hun recyclewinkeltje. Hier verkopen zij de komende twee weken voor en na schooltijd hun spulletjes.
De leerlingen hebben voorafgaand aan de winkelopening hard gewerkt, vertellen de leerkrachten Chantal en Tineke. Chantal: "Enkele leerlingen zijn verantwoordelijk voor de productie van de te verkopen spulletjes. De artikelen komen echt overal vandaan en de leerlingen maken de spullen in veel gevallen nog net even iets mooier. Het zijn een soort knutselwerkjes. De leerlingen zorgen ook voor de personele bezetting: zo maakten ze roosters voor de kinderen die in de winkel moeten werken. Een ander groepje kinderen is verantwoordelijk voor de inrichting van de winkel en daarnaast bepaalt een financiële groep de prijzen van de producten. Ook denken zij na over kortingen en zorgen ze voor stempelkaarten. Tot slot is een reclameploeg actief. De leerlingen van dit groepje belden de redactie van de Uitkijkpost om zoveel mogelijk bezoekers te ontvangen. Verder maakten zij het openingsbord, communiceren ze kortingsacties en verspreiden ze flyers. De school betaalt met de helft van de winkelopbrengst een tweede schoolreisje, de andere helft gaat naar KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij).

Tekst: Evert Visser/EJV Mediaproducties

De leerlingen van groep 6A wachten op u. Foto: Evert Visser
De leerlingen van groep 6A wachten op u. Foto: Evert Visser

Grote paniek: dief steelt auto met kind

HEILOO - Een vreselijk moment vorige week woensdag voor de ouders en een 2-jarig kind uit Heiloo. Een dief ging er vandoor met hun auto, terwijl hun kind hier nog in zat. Dat gebeurde om 17.10 uur in de Werkendelslaan. Sandra de Loos uit Heiloo las het bericht op de app van Buurtpreventie Heiloo en ging meteen op zoek. Ze vond de auto kort na de diefstal terug op de Commandeurslaan, ongeveer vijfhonderd meter verwijderd van de plek waar de auto was ontvreemd. Sandra belde 112 en bracht het kind samen met haar man naar het politiebureau. "Je schrikt enorm. Ik moest meteen aan de moeder van het kindje denken, wat een nachtmerrie," sprak ze woensdag in een nieuwsuitzending van RTL4. Volgens de politie had de moeder haar auto met draaiende motor stilgezet om haar dochter op te halen. Toen ze een moment later terugkwam, was haar auto verdwenen. De politie is bezig met een technisch onderzoek naar de diefstal.

Ingebruikname zonnepanelen op Bedrijfsgebouw Openbare Ruimte

Voorzitter Wilma Eerenstein en wethouder Rob Opdam voor het BOR-gebouw met de zonnepanelen (zuidkant). Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdagmiddag vond de ingebruikname van 189 PV-panelen (zonnepanelen) plaats op het BOR (Bedrijfsgebouw Openbare Ruimte). Het gebouw staat op het afvalbrengstation aan het Rosendaal 2. De panelen liggen aan twee kanten van het dak, op het noorden en het zuiden.

COHESIE (COoperatie Heiloo Energie Samen In Energie) zorgde ervoor dat dit mogelijk werd, samen met 24 inwoners uit Heiloo en Alkmaar. Tijdens haar toespraak gaf voorzitter Wilma Eerenstein aan dat het doel is om energie op te wekken met behulp van op daken van gemeentelijke gebouwen geplaatste zonnepanelen. Van de gemeente kreeg Heiloo Energie de toezegging te kunnen beschikken over de daken van gemeentelijke gebouwen, indien de conditie van het dak in goede staat is. Inwoners van Heiloo en omgeving kunnen op deze daken gezamenlijk een zonnepaneleninstallatie plaatsen indien hun eigen dak hiertoe niet geschikt is. Inmiddels zijn sinds 1 maart 2017 270 panelen operationeel op Sporthal Vennewater. Daar doen 34 deelnemers mee. De panelen op het BOR-gebouw voorzien jaarlijks 24 huishoudens voor 80 procent van energie.

Inmiddels is bekendgemaakt dat men zich kan aanmelden voor BOR-2. Op de loods op het afvalbrengstation zullen binnen afzienbare tijd ook panelen komen te liggen. Wethouder Rob Opdam vertelde dat ondanks het slechte weer van afgelopen vrijdag er toch nog energie wordt opgewekt.

Het BOR-gebouw aan de noordkant. Foto: STiP Fotografie
De energiemeter. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Ingezonden brief 'Geen kerstviering in de Cultuurkoepel'

HEILOO - Al een aantal jaren gaan wij met plezier de kerstviering vieren samen met de mensen van de GGZ. Een heel sfeervolle en intense viering met een kei van een voorgangster. Allemaal samen onder één dak en iedereen gelijk aan elkaar. Vorig jaar zaten we eindelijk weer in een overigens overvolle Cultuurkoepel, die ook van oudsher bedoeld is voor deze viering. Maar dit jaar kiest men blijkbaar toch weer voor een optreden van een trio boven het beleven van de kerstgedachte. Als de keuze valt op de commercie kunnen we beter het licht op de koepel uitzetten. Het kruis is tenslotte een baken voor het geloof! Geef iedereen de kans om kerstnacht weer te vieren in de 'kerk' die daarvoor bedoeld is. Het is maar één avond per jaar!

Rob Burgering (Heiloo)

2.107 euro voor Nationaal MS Fonds

HEILOO - De collecte voor het Nationaal MS Fonds heeft in Heiloo 2.107 euro opgebracht. Een mooi bedrag, benadrukt de organisatie. Maar omdat het Nationaal MS Fonds te weinig collectanten heeft, kan lang niet in heel Heiloo de collecte plaatsvinden. Heeft u de collectant gemist, dan kunt u nog altijd per bank doneren op rekeningnummer NL23RABO0336272839. t.n.v. Nationaal MS Fonds. Wilt u volgend jaar helpen met collecteren, meldt u zich dan via info@nationaalmsfonds.nl

Strijd tegen gladheid

HEILOO - De gemeente Heiloo werkt hard om wegen en fietspaden berijdbaar te houden, ook bij gladheid op de weg. Dat laat de gemeente weten op haar website. Hierop is informatie te vinden over het gebruikte materiaal (strooiwagens), de hoeveelheid strooizout, het aantal medewerkers dat op pad is en de strooiroutes. Kijk op www.heiloo.nl onder 'nieuws'.

Extraatje voor mensen op het bestaansminimum Lichtpuntje in donkere dagen

HEILOO - De Parochiële Caritas Instelling Heiloo en de Diaconie Protestantse Gemeente Heiloo steunen mensen die moeten rondkomen met een minimuminkomen. Evenals vorig jaar komen de twee organisaties met een financiële bijdrage en ontvingen ze financiële steun van kringloopwinkel Keer op Keer, Dorcas, het A.A.C. Lehmann Fonds, de Dr. Hofstee-Stichting en enkele andere weldoeners.

Het aantal mensen dat van een minimuminkomen moet rondkomen neemt nog steeds toe en is momenteel 450. "Alvast veel dank aan onze vaste donateurs, waardoor we een eind in de goede richting komen. Mogen we u als lezer van de Uitkijkpost ook uitnodigen mee te doen aan deze actie?" luidt de oproep van de Parochiële Caritas Instelling Heiloo en de Diaconie Protestantse Gemeente Heiloo.

Voor de uitvoering van de Kerstactie 2017 is ter bescherming van de privacy samenwerking gezocht met de gemeente Heiloo, waar de gegevens bekend zijn van mensen om wie het gaat. De kerstgift wordt tegelijk met de uitkering in december overgemaakt en wordt niet gekort op de uitkering. De doelgroep wordt hierover per brief geïnformeerd. Voor een aantal inwoners van Heiloo een 'lichtpuntje in donkere dagen'.

Bankrek.: NL85RABO 0336470088, e-mail: diaconiepknheiloo@outlook.com, Parochiële Caritas Instelling Heiloo: Bankrek.: NL39RABO 0327062401, e-mail: pci.heiloo@gmail.com

Roderick Taylor exposeert in Hema Heiloo

Schilderij van Roderick Taylor.

HEILOO - Egmonder Roderick Taylor exposeert tot 24 februari in het restaurant van de Hema in winkelcentrum 't Loo.
Roderick (Leicester 1971) is autodidact en schildert nu ruim 24 jaar. Hij begon op advies van zijn vrouw Ineke, die al jaren tekende. Vervolgens gingen zij samen schilderen bij Anders Actieven in Egmond aan den Hoef, waar zij onder begeleiding van André Zentveld (Andrez) vorderingen maakten. Via Janny Veenstra, Tintoretto en een reeks lessen bij Mary Koekenbier belandde hij in 2004 bij Perspectief in Castricum, waar hij nu in zijn veertiende jaar zit. Hij had verschillende nevenfuncties, waaronder redactielid van het clubblad Perspectiviteiten. "Ik woon in een prachtige omgeving met zee, bos en duin en in het voorjaar de bollenvelden. Daar pluk ik mijn inspiratie van. Maar ook de talloze kunstenaars die hier wonen vind ik inspirerend."

Roderick Taylor is ook kunstmarktmeester bij restaurant Smakelijk in Egmond aan den Hoef en daarvoor was hij acht jaar kunstmarktmeester bij de Hoeverkunstmarkt. Er zijn plannen voor meerdere markten. "Als ik iets voor de lokale kunst kan betekenen, dan ben ik meer dan tevreden," aldus Roderick Taylor.

Jeugdactiviteiten Bibliotheek Heiloo in de kerstvakantie

Voldoende te doen tijdens de kerstvakantie.

HEILOO - De Bibliotheek Heiloo organiseert tijdens de kerstvakantie weer leuke activiteiten.

CoderDojo
Donderdag 28 december, 10.00-12.00 uur
Ben je tussen de 7 en 17 jaar? Vind je programmeren leuk of wil je het graag eens proberen? Geef je dan snel op en kom naar de CoderDojo. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl

Peuterochtend
Vrijdag 29 december, 10.30 uur

Tijdens de peuterochtend wordt voorgelezen uit het prentenboek Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Het wordt een gezellige ochtend voor peuters en hun ouders/oppas.

Speelgoedparcours
Zaterdag 30 december, 10.00-14.00 uur
Voor alle kinderen ligt de gratis strippenkaart van de Speelotheek klaar. Kom ook!

Voorleesfeestje
Woensdag 3 januari, 14.30 uur

Deze keer staat het boek 'André het astronautje terug naar de aarde' van André Kuipers centraal.

Schaaklessen
Donderdag 4 januari

Op donderdag 4 januari zijn er schaaklessen voor kinderen op het grote schaakspel in de bibliotheek. Voor beginnende schakers (14.00 uur) en gevorderde spelers (15.00 uur) vanaf acht jaar. Schrijf je snel in, want het aantal plaatsen is beperkt! De schaakles wordt verzorgd door EduAartelier uit Heiloo. Opgeven hiervoor kan via www.bibliotheekheiloo.nl

Opnieuw Douwe Egberts-punten voor Voedselbank Alkmaar

HEILOO-ALKMAAR - In december houdt de Lionsclub Alkmaar Phoenix voor de vierde maal een inzamelactie van Douwe Egberts waardepunten in de regio Alkmaar-Heiloo. Deze waardepunten worden door Douwe Egberts omgezet in pakken koffie voor de Voedselbank Alkmaar. De vorige acties leverden ongeveer 3,8 miljoen waardepunten op, goed voor ruim zevenduizend pakken koffie. Naast Douwe Egberts waardepunten hebben veel mensen ook al jaren vreemd en oud geld in huis en weten zij niet wat ermee te doen. Dit vreemde en oude geld kan ook in de inzamelzuil of -doos worden gedeponeerd. Elke munt en elk bankbiljet, nieuw of oud, heeft waarde. Vorig jaar bracht deze 'bijvangst' landelijk ruim 33.000 euro op voor Fight for Sight, een samenwerkingsverband tussen Lions Nederland en Wilde Ganzen. Dit bedrag is goed voor ongeveer 2.200 staaroperaties in arme derdewereldlanden. Tot en met 30 december kunt u de punten (liefst geteld), munten en bankbiljetten inleveren in Heiloo bij de AH supermarkten Hoekstuk en Ypestein, Vomar Voordeelmarkt, Keurslager Kees Burger (ook in Egmond aan den Hoef), Hema, Beentjes Groentebroers, De Schrijverij, de Bibliotheek en het Trefpunt. Buiten Heiloo kunt u ook terecht bij AH in Limmen en bij de Noordwest Ziekenhuisgroep (voorheen MCA) in Alkmaar. 'Geef uw DE-punten een tweede leven door ze aan de Voedselbank te geven'.

Puppyhockey bij de Terriërs

HEILOO - Vanaf 8 januari 2018 start hockeyvereniging de Terriërs met een nieuw initiatief. Jongens en meisjes vanaf 5 jaar (peildatum 1 oktober 2017) kunnen op woensdagmiddag van 15:00 tot 16:00 uur een uurtje trainen en zich zo de eerste beginselen van hockey eigen maken. Zij trainen in groepen van ongeveer 8 kinderen in carrouselvorm; globaal vijf onderdelen per uur. De Puppy's-training wordt bij de Terriërs gegeven door eigen trainers, die ook bij andere leeftijdsgroepen actief zijn.

De vereniging maakt op alle niveaus gebruik van de systematische leergang THEO-door, waarin een programma voor deze Puppygroep is opgenomen. Daarnaast maken we soms gebruik van het materiaal van Funkey, een programma voor kinderen vanaf 4 jaar, met het accent op motorische en sociale vaardigheden door middel van spel. Inhoudelijk richt dit Puppyprogramma zich op het ontwikkelen van hockeyvaardigheden voor de groep vanaf 5 jaar.

Sportkleding, sportschoenen en een bitje zijn gewenst. Een eigen hockeystick mag maar hoeft in het begin nog niet. In de kennismakingsperiode kan gebruik gemaakt worden van een stick van de club. Puppy's vallen onder het miniplan van de vereniging en volgen het reguliere trainingsprogramma en de vakanties van het miniplan E en F. Zij trainen 1 keer per week. Het lidmaatschap bedraagt 50 euro voor het komende half jaar. Puppy's betalen nog geen entreegeld. Een Puppy is lid van de vereniging. Inschrijving vindt plaats na de kennismakingsperiode van drie weken.

Voor meer informatie en aanmelden kunt u mailen naar de Puppycommissie: puppy@hvdeterriers.nl of neem een kijkje op onze site www.hvdeterriërs.nl.

Heilooër Bridgeclub veertig jaar

Wat een feest was het in Fletcher.

HEILOO - Afgelopen Zondag hebben we gevierd dat veertig jaar geleden op 6 oktober 1977 de Heilooër Bridgeclub werd opgericht. De bridgers hebben onvoorwaardelijk genoten, dankzij het vele voorbereidende werk van het bestuur, met name de secretaris Aleid van der Noord en de jubileumcommissie. Na afloop kwamen velen de hand schudden om te bedanken voor de middag/avond. Het bridgen was eigenlijk ondergeschikt; het ging om het samenzijn. En dat is gelukt,. HBC mag trots zijn op het feestje dat is gevierd.

Koepelscratch 'Messiah' voor herhaling vatbaar

Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Zeker tweehonderd zangers en zangeressen uit de hele regio namen zaterdag 9 december vol enthousiasme deel aan de uitvoering van de Messiah van Händel in de Cultuurkoepel, georganiseerd door Oratoriumkoor Heiloo.
Het kloeke koorwerk kwam zeer goed tot zijn recht in de monumentale sfeer van de koepel. Hierbij liet barokorkest Cappella Maria Barbara in het hart van de ruimte haar animerende spel horen en het koor was rondom opgesteld. Dirigent Paul Waerts toonde wederom zijn voortvarende aanpak waarbij koor, solisten en orkest optimaal werden gestimuleerd. Voor de eerste keer in het zeventigjarig bestaan van het koor werd het werk voorafgaand aan de uitvoering 'from scratch' ingestudeerd. De Messiah van Händel is een van de bekendste en meest uitgevoerde koorwerken in de westerse muziektraditie en heeft de geboorte, het leven en het sterven van Christus als thema. Te horen waren korte bijbelteksten verweven in koralen en aria's. Deze stemden tot overdenking waarbij de muziek hoop, vreugde, aanklacht en verzoening tot uitdrukking bracht. Trompetgeschal en paukengeroffel begeleidden de dag des oordeels en openbaring, waarmee het stuk tot een krachtig besluit kwam. Interessant waren de wisseling van stemmen en de voortgaande muzikale beweging waarbij koor en solisten elkaar afwisselden. De solisten waren van onberispelijke kwaliteit en ook het scratchkoor zette een prestatie van niveau neer.

Het recitatief van Bas Kuijlenburg (bas) was vaak profeterend van toon en werd met ruim gebaar krachtig gepresenteerd. Tenor Peter Vos liet een indringende expressieve tekstbenadering zien. Alt Maartje de Lint kwam tot volle lyrische wasdom bij de aria 'He was despised and rejected of men'. De sopraan Marene Elgershuizen schitterde bij de bekende aria 'I know that my redeemer is living'. Het koor pakte stevig uit met 'Hallelujah', dat ook als toegift werd ingezet. Velen genoten van de zang en de aansprekende muziek.

De koepelscratch was een succes en is voor herhaling vatbaar. Oratoriumkoor Heiloo wil van de scratchconcerten in de Cultuurkoepel een traditie maken zodat er volgend jaar weer een unieke gelegenheid is voor enthousiaste amateurzangers om mee te zingen met een inspirerende uitvoering. Dit met groot koor, professionele solisten en een orkest. Voor meer informatie over het koor zie www.oratoriumkoorheiloo.nl.

Tekst: Felix Hogeboom

Heilooër Bridgeclub

HEILOO - Zondag 10 december organiseert de club een feestmiddag. Wij willen daar naar buiten toch wat van laten horen in de Uitkijkpost in de week erna. Dat is dus woensdag 13 december. Het bericht stuur ik als bijlage. Vóór 9 december moet de kopij al bij de redactie zijn. Maar ik wil wel graag maandag 11 december een recente foto van het feest kunnen sturen om het meegeleverde exemplaar te kunnen vervangen.

Ingezonden: blij met de Buurtbus

HEILOO - Het volgende schrijf ik graag aan de heer Morsch van De Buurtbus. Met het ontvangen en betalen van de nieuwe factuur weet ik weer zeker dat ook in het nieuwe jaar de buurtbus weer klaar zal staan voor ons! Dat is een heerlijk safe gevoel van lekker weggaan als je dat graag wilt. Ik zou graag alle mensen die zich hiervoor inzetten bedanken maar dat is moeilijk. Daarom doe ik het maar op deze manier. Bij voorbaat allemaal alvast hartelijk bedankt!

A. Klaver-Koning, Heiloo

Nieuw: Boys Night in BukBuk

HEILOO - Na een reeks succesvolle meidenavonden organiseren enkele mannelijke vrijwilligers van Jongerenwerk Heiloo de allereerste jongensavond in Heiloo: de 'Boys Night'. Deze vindt plaats op vrijdag 15 december in het cafégedeelte van BukBuk. Dat meldt jongerenwerker Maarten van der Molen. "Samen met alle jongens uit de groepen 7 en 8 maken we er een fantastisch feest van. Een dj zorgt voor muziek, we spelen samen een quiz en een loterij en op de bar staan de chocoladefonteinen aan." De avond duurt van 19.30 tot 22.00 uur. De entree bedraagt 2 euro all inclusive. De aanwezigen betalen dus niks extra's voor eten, drinken en spelletjes. Er kunnen maximaal veertig jongens meedoen en inschrijven kan via jongerenwerkheiloo.nl.

D66 klaar voor gemeenteraadsverkiezingen

De kandidaten van D66.

HEILOO - D66 Heiloo is klaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De definitieve kieslijst is bekend. Lijsttrekker Fons Hopman: "Ik ben heel blij met onze kandidaten. We zijn een goede mix van jong en oud(er), rijp en groen, afkomstig uit alle wijken van Heiloo en met verschillende talenten en achtergronden. Met deze groep zijn we klaar voor de campagne. We dragen uit waar D66 Heiloo voor staat: doordachte verkeersafhandeling, gezonder leven, prettig wonen voor iedereen en een transparant bestuur."

Meer weten over onze kandidaten? Dat kan. Op zaterdag 16 december van 10.30 tot 12.30 uur staan wij bij het Loo. D66 is altijd op zoek naar nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden. Daarom gaan we zaterdag in heel Nederland het gesprek aan. Met mensen zoals u, over de kansen die er zijn in uw buurt of woonplaats. Denk mee, praat mee, doe mee met D66! Kijk voor meer informatie op: https://heiloo.d66.nl/

Pim de Waard (Heiloo) derde bij Europees Kampioenschap Strandracen

Pim de Waard.

REGIO - Zondag 10 dec ging het mountainbike strand team Imming/AGU naar scheveningen voor het EK dat daar gereden werd. Bram, Toon, Jorn , Richard en Bouk reden bij de elite en Sander en Pim reden het EK voor masters 40+. Vanaf de start zaten Sander en Pim gelijk in kopgroep met zes man maar op de eerste steile klim het duin in werd een man eraf gereden dus gingen de sporters met vijf man verder. De vijf masters werkten goed samen en op het laatst werden er nog diverse speldenprikken uitgedeeld om toch nog weg te rijden. Het kwam dus aan op de laatste driehonderd meter waarbij we eerst een mul heuveltje moesten nemen en daarna een strook mul naar de boulevard en toen nog een verharde klim naar boven om dan in een rechte lijn naar de finish te sprinten. Hier was Erik Dekker de sterkste gevolgd door Sander tweede en Pim derde. Er stonden dus twee man van team Imming/AGU op het podium.

Boerderij aan de rand van het landgoed Ter Coulster. Foto: Simone Liefting

Boerderij aan de rand van het landgoed Ter Coulster. Foto: Simone Liefting

Bewoners roepen hulp in van gemeenteraad

HEILOO – Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 11 december 2017 deed mevrouw Van Elk namens de bewoners van de Ter Coulsterlaan een noodoproep.

In oktober 2016 is de bewoners door Kennemer Wonen de wacht aangezegd. Er zal geen groot onderhoud meer plaatsvinden, wel een groot onderzoek naar de staat van de woningen. In mei 2017 kregen de bewoners te horen dat zij nog twee jaar in hun woning 'mochten' blijven wonen. Vervolgens hebben de bewoners niets meer vernomen van Kennemer Wonen. Wel weten zij dat Kennemer Wonen per se wil onderzoeken of nieuwbouw aan de Ter Coulsterlaan een optie is terwijl de woningen, gebouwd in 1975, niet slooprijp zijn en gerenoveerd kunnen worden. Ook komen de woningen in aanmerking voor groot onderhoud. De bewoners zijn bang dat, indien er gesloopt gaat worden, zij hun plek wat nu hun 'thuis' is moeten verlaten en daar niet meer terug kunnen keren. Zij zijn bang dat door renovatie of sloop of eventuele nieuwbouw de huurprijs verhoogd wordt en hierdoor de woningen niet meer betaalbaar zijn voor de huidige bewoners. Dat de bewoners, naar eigen zeggen, zelf mogen gaan zoeken op de woonsite om te ontdekken dat er niet veel in de sociale woningbouw is, en dat zij naar alle waarschijnlijkheid blij moeten zijn met een veilig onderkomen in Uitgeest, Castricum of de wijk Overdie in Alkmaar, baart de bewoners van de Ter Coulsterlaan veel zorgen. "Het maakt blijkbaar niet uit hoe lang je hier al woont, of je hier sociale contacten hebt en/of familie, hoe oud je bent en of je hier werkt……We voelen ons een vluchteling in eigen dorp," aldus mevrouw Van Elk namens de bewoners. "Voor ons geen plek meer in deze herberg van Heiloo als de boel gesloopt wordt. Waar kunnen we naartoe? Er is geen zekerheid of we hier kunnen blijven wonen." De bewoners willen renovatie en het recht om te kunnen blijven wonen in Heiloo. Zij verzoeken de gemeente en vooral wethouder Rob Opdam dan ook nadrukkelijk om bij de beslissing die genomen wordt in het komende overleg met Kennemer Wonen, hun rechten als inwoners van Heiloo te beschermen. Betreffende dit onderwerp heeft de PvdA een motie ingebracht.

Handhaven van het aantal sociale huurwoningen categorie één in Heiloo
In de motie wordt het college opgeroepen om op korte termijn met Kennemer Wonen, Patrizia en Woonzorg Nederland in overleg te gaan. En hierbij te bewerkstelligen dat het aantal huurwoningen met een netto huurprijs tot 592,55 euro per maand (2017) in Heiloo ten minste op het huidige aantal blijft. Wethouder Rob Opdam geeft aan dat er inmiddels afspraken gemaakt zijn met Kennemer Wonen en met Woonzorg Nederland. Ook wordt de verzekering gegeven dat bij sloop mensen met urgentie teruggeplaatst worden in Heiloo, in voor de mensen betaalbare woningen. In de commissievergadering zal het onderwerp 'Handhaven van het aantal sociale huurwoningen categorie één' verder besproken worden. De ingebrachte motie wordt verworpen.

Begrotingswijziging aansluiting A9
De gemeenteraad is gevraagd in te stemmen met een netto investeringsbijdrage van 11.826.262 euro aan de totale projectraming aansluiting A9. Daarbij wordt 6,1 miljoen euro onttrokken aan de bestemmingsreserve bovenwijkse voorzieningen en gestort in een nieuwe bestemmingsreserve aansluiting A9. Het restantbedrag van 5,7 miljoen euro wordt gedekt met drie investeringskredieten en bijbehorende kapitaallasten. De raadsfracties van D66, PvdA, NCPN en Lokaal Heiloo maken zich allen zorgen over de steeds oplopende uitgaven voor de aansluiting A9. Men ziet forse overschrijdingen van het budget en de reserves van de gemeente slinken, die niet meer toereikend zijn voor de toekomst. Er is geen zicht op andere grote uitgaven in de toekomst. Men beseft dat de kosten alleen maar hoger zullen worden indien er niet akkoord gegaan wordt met de begrotingswijziging. Met veertien stemmen voor en vier tegen wordt de begrotingswijziging aangenomen.

Tweede financiële rapportage Heiloo 2017
D66 en PvdA kunnen gedeeltelijk akkoord gaan. De PvdA wacht nog steeds op een reactie van het college, dat nog niet is ingegaan op de alternatieve begroting. D66 kan gedeeltelijk akkoord gaan, omdat het meerjarenbeleid niet goed wordt weergegeven in de begroting 2018. Het tussenrapport geeft dus geen reëel beeld. De verkeersstudie Vennewatersweg, het verkeersplan en het fietsparkeren bij het station zijn niet meegenomen. Het meerjarenperspectief wordt rooskleuriger voorgesteld dan het volgens de partijen daadwerkelijk is. De NCPN heeft geen enkel vertrouwen in wat er in de rapportage vermeld staat. E.66 maakt zich grote zorgen dat de huidige raad de nieuwe raad (na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018) opzadelt met grote financiële problemen.

Toekomst gemeentelijke begraafplaats Heiloo
Op de agenda stond ook het vaststellen van het 'Visiedocument gemeentelijke begraafplaats'. Dit visiedocument richt zich voornamelijk op de afstemming van interne en externe ontwikkelingen in relatie tot de beheerverordeningen en heffings-verordeningen van de vier gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo), maar geeft ook een doorkijk naar de verdere toekomst. In een volgende fase staat een nadere positionering van de begraafplaatsen op de agenda, door aandacht te schenken aan een uitgewerkt verdienmodel in combinatie met een marketing- en communicatieplan. In navolging van crematoria en particuliere (natuur-) begraafplaatsen is investeren in promotie een must. Alleen de NCPN was tegen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

GARAGE TE HUUR. Schuine Hondsbosschelaan tussen nr. 4 en 6. €105,- per maand. Tel: 06 - 5392 6633

BRIDGECURSUS voor beginners & gevorderden. Start: medio jan. 2018. Info: tonmooij@concepts.nl (Tel. 072-5331672)

KERSTMARKT bij kwekerij De Buitenkans. T/m 23 december. Een gezellige kerstmarkt in de kassen. Landgoed Willibrordus .Verkoop van Super kwaliteit kerstbomen, kerststukjes en kerstgroen. Kramen met leuke kerstartikelen en eigengemaakte kerstcreatie's. Op 9,10,16 en 17 dec. extra activiteiten. Bullaan 2, Heiloo. 072-5352225. t.o de brandweerkazerne.

Lekker een dagje met de auto weg? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Knipkapster INGRID MEERMAN wenst u fijne kerstdagen en een gelukkig 2018! BEDANKT voor uw vertrouwen van het afgelopen jaar. TIP: maak tijdig uw afspraak voor de kerst. www.knipkapster.nl Kerkweg 42,Limmen. 06-28865509

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 0630042383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

WINKELRUIMTE TE HUUR
Stationsplein 3c Heiloo
Ca.28m²
Frontbreedte 2.75,
toilet, kitchenette.
Hrpr: €630,- p/m ex btw.
Geen horeca.
Info: 06 - 22481032
winjan@hetnet.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Naar het treinmuseum in Utrecht met uw kleinzoon? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Center Design voor originele kerstversieringen! Ragfijne kunstwerkjes, mooie kandelaars, kaarsen en unieke speeldoosjes. Kom gezellig snuffelen bij Center Design, hoek Heerenweg/Slimpad www.centerdesign.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Verhalenkamer Willibrordus / VVV infopunt. Open di. t/m zat. van 11 t/m 16 uur. Expedities / landgoedwinkel /vvvbonnen/ kaarten cultuurkoepel. Www.landgoedwillibrordus.nl

Zangles in Heiloo. Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

Met De Witte Duif in voorbereiding naar Kerstmis

LIMMEN - Ter voorbereiding op Kerst zijn er bij Stichting De Witte Duif diverse activiteiten te beleven.

Op zondag 17 december om 10.00 uur in de Protestantse Kerk (Zuidkerkenlaan 25 in Limmen) zingt het koor van De Witte Duif enkele liederen uit het kerstoratorium 'De Verhalen'. Voorganger is Maas Beitler. Op vrijdag 22 december om 20.00 uur in de Protestantse kerk van Limmen wordt het kerstoratorium 'De Verhalen' gezongen door het koor van De Witte Duif.

Het 'Duifje' staat ditmaal in het teken van het kerstoratorium 'De verhalen' van Michael Steehouder. Het bijzondere van dit oratorium is dat in meerdere verhaallijnen het unieke kerstverhaal wordt vertolkt. Dat zorgt ervoor dat het kerstverhaal ook ons persoonlijke verhaal kan gaan worden. Zo kunnen wij ons op eigentijdse wijze identificeren met het geloof en de hoop die het kerstverhaal vertolkt. Juist deze verhaallijnen worden tijdens deze bijeenkomst aangeraakt. We verlangen naar stilte, rust, geborgenheid en gaan ernaar op zoek. Dat menselijk verlangen brengen we met elkaar in beeld door middel van muziek, zang en verhalen.

Na afloop van deze bijeenkomst is er gelegenheid om na te praten. Dat alles wordt afgesloten met een eenvoudige maaltijd. Wij verheugen ons op uw komst!

HEILOO - Donderdag 14 december van 19.00 tot 21.00 uur organiseert HEMA Heiloo de 'moonlight shoppingnight' een avond vol verrassingen en lekkernijen. Om 19.00 uur is er een spetterende opening, zorg dat je er bij bent. Iedere twee jaar organiseren we een bijzondere koopavond. Dit jaar is de avond geheel in Kerst-sfeer. We zijn al maanden bezig met de organisatie er en gaan er een bijzondere avond van maken! Onder het genot van live muziek kan er in onze winkel veel geproefd worden. Van koffie, high tea lekkernijen en wijn tot heerlijke (kerst)voorgerechten die je kunt maken van onze vleeswaren. Onze nieuwste mode voor jong en oud is te zien op de catwalk. Kerstcadeau's kunnen mooi ingepakt worden op de inpaktafel. Er zijn gedurende avond diverse loterijen met mooie prijzenpakketten. De Kerstman is er en je kan in de arrenslee of in de winkel met hem op de foto. Kortom een super gezellig avond! Graag tot donderdagavond in onze winkel. Team HEMA Heiloo.

Een bijzonder kerstdiner

EGMOND AAN ZEE - Er is een goed idee ontstaan en misschien vindt u dat ook wel! Met Kerst iets speciaals doen voor iedereen voor wie het niet mogelijk is om Kerst te vieren in een grote kring van vrienden en bekenden. Als je bijvoorbeeld niet de mogelijkheid hebt om net dat beetje éxtra te kunnen doen. Het lijkt zo vanzelfsprekend om een groep vrienden uit te nodigen. Maar dat is lang niet bij iedereen het geval. Als u zich hierin herkent, dan behoort u tot de doelgroep. U bent zeer welkom bij ons bijzondere kerstdiner. Het bijzondere aan dit kerstdiner is dat u met ruim honderd mensen aanzit en kunt luisteren naar livemuziek. De mensen komen uit de Egmonden en uit Heiloo. Dit bijzondere kerstdiner wordt gehouden in en georganiseerd door restaurant De Klok in Egmond aan Zee. Vele bedrijven die ingrediënten leveren voor diners hebben hun medewerking toegezegd voor dit diner. Dat is fantastisch en maakt dit kerstdiner ook bijzonder. We hopen dat de zaal vol met gasten zal zijn en dat we niemand teleur hoeven te stellen. Voor de gasten is het diner gratis. Dit bijzondere kerstdiner wordt gehouden op woensdag 20 december 2017, vanaf 17:00 uur. U kunt zich telefonisch aanmelden bij restaurant De Klok, Mirjam van het Maalpad: 06-53 35 29 86.

Kerstmarkt met rondrijdende arrenslee bij Stationscentrum

HEILOO - De kerstmarkt bij het Stationscentrum in Heiloo vindt plaats op zaterdag 16 december van 11.00 tot 17.00 uur. Hier kun je jouw kerstcadeaus shoppen bij de gezellige kerstkraampjes en natuurlijk bij de winkeliers van het winkelcentrum. Ook is er gedacht aan leuk entertainment om de markt nog gezelliger te maken. Er is een arrenslee, live kerstmuziek en een Dickens-goochelaar. De arrenslee zal getrokken worden door prachtige paarden en rondrijden in de buurt van het Stationscentrum. Zo zie je de buurt eens op een andere manier. De Dickens-goochelaar zal iedereen verrassen met zijn trucs en u kunt genieten van de kerstmuziek van Caecilia Heiloo. Trefpunt Express zal ook de bezoekers van en naar de markt brengen. Indien u hier gebruik van wilt maken kunt u telefonisch contact opnemen en een afspraak maken. Het telefoonnummer is 072-5331297.

Het Aquariuskoor presenteert Sweet Winter Memories

AKERSLOOT - Het Aquariuskoor organiseert op zondag 17 december een heerlijke Akersloter wintermiddag. Het koor zingt vele nieuwe nummers uit diverse genres, een aantal gouwe ouwen en een aantal bekende en minder bekende kerstnummers. Tussen de nummers door vertellen vele ras-Akersloters persoonlijke verhalen en anekdotes uit vervlogen tijden over belevenissen in de kerstperiode. Ook worden er gedichten voorgedragen door diverse koorleden. Het koor is weer op volle sterkte, ook de projectleden van de eerder dit jaar gespeelde Passion doen weer mee, alsmede de voltallige band. Er zijn heerlijke hapjes en drankjes. Kortom een fijne sfeervolle Akersloter wintermiddag. Aanvang 15:00 uur, einde 17:00 uur. De uitvoering is in de R.K.Kerk aan de Kerklaan 35 te Akersloot. De kerk is open vanaf 14.15 uur. De entree is gratis.

Lamoraal van Egmont presenteert The Christmas Show

Kerstplezier in Dorpshuis Hanswijk.

EGMOND AAN DEN HOEF - Muziekvereniging Lamoraal van Egmont presenteert op 16 december The Christmas Show in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Menig kerstliedje passeert de revue, de zaal is in kerstsferen gehuld en Lamoraal laat zich van een andere kant zien. Wat die andere kant is? Daar komt u achter door het concert te bezoeken. Het concert begint om om 20:00 uur. Kaarten kosten 4,50 euro in de voorverkoop en 5 euro aan de deur op de avond zelf. U kunt de kaarten online bestellen via lamoraalvanegmont.nl. Adres Dorpshuis Hanswijk: Hanswijk 1.

Kersttocht Heiloo

HEILOO - Vanaf de Kanaalweg loop je naar het donkere maar door kaarslicht verlichte Landgoed Ter Coulster en dan..... op weg met een groepje om het kerstverhaal te zien, te horen en te ervaren. Onderweg zie je soldaten, engelenzang, wijzen, herders en nog veel meer. Allemaal op zoek naar het kind van Betlehem. Een mooie tocht die in de agenda staat van veel mensen. Helaas is aanmelden niet meer mogelijk, zie kersttochtheiloo.jouwweb.nl.

Zondag 17 december Kerstsamenzang in de Witte Kerk

HEILOO - Op zondag 17 december wordt weer de jaarlijkse kerstsamenzang gehouden in de Witte Kerk in Heiloo. Aanvang 19.30 uur. Medewerking verleent het koor September Blues uit Egmond-Binnen onder leiding van Judith Wognum. De groep is voortgekomen uit een gospelkoor. September Blues, dat een eigen begeleidingsband heeft, zingt 'soul, blues and more', wat voor een bijzondere kerstsfeer zal zorgen. De bekende organist Gerard Leegwater begeleidt de samenzang van bekende kerstliederen. Heilooërs van alle gezindten die graag zingen, kunnen hier hun hart ophalen. Na afloop staat een beker warme chocolademelk voor u klaar.

Kerstproeverij bij Albert Heijn

Bent u ook zo benieuwd naar het heerlijke kerstassortiment van Albert Heijn? Kom dan op vrijdag 15 december tussen 16:00 uur en 19:30 uur langs voor een smaakvolle proeverij bij Albert Heijn in 't Loo!

Kerstconcert koor sWing

Kerstconcert van koor sWing in de Witte Kerk. Foto: Ton Thomassen

HEILOO – sWing geeft zaterdag 23 december een Midwinterkerstconcert in de Witte Kerk van Heiloo. Kom en luister!
De hoornblaasgroep met de ambachtelijke naam 'Van hakken komt blazen' kondigt buiten de kerk de Midwinter aan. Binnen brengt koor sWing u in kerststemming met liederen die soms ontroering, dan weer vrolijkheid en lichtheid oproepen. sWing is een gemengd koor dat onder leiding van dirigent Olaf van Rijn veelal vierstemmig zingt. Hendrik Jan Bosma begeleidt het koor op de piano. De musicalgroep van de Muziek- en Dansschool Heiloo verzorgt enkele delen van het programma. Jan Jaap Langereis en Sanne Mallant begeleiden de enthousiaste kinderen.

Het concert begint om 19.45 uur. De zaal is open om 19.15 uur. De entree inclusief 1 consumptie bedraagt voor volwassenen 8,50 euro, kinderen tot veertien jaar betalen 4,50 euro. De kaartverkoop vindt plaats bij Boekhandel De Schrijverij (Stationscentrum), Primera (Het Hoekstuk) en Boekhandel Bruna ('t Loo). Kaarten aan de zaal zijn verkrijgbaar vanaf een half uur voor aanvang. Zie ook www.koorswing.nl.

Kerstexpositie Tintoretto

HEILOO - Ook dit jaar organiseert Tintoretto - dé teken- en schilderclub van Heiloo - een expositie van de door haar leden gemaakte werken in het nieuwe atelier aan de Sluijsweijdt (Plan Oost) in Heiloo. De schilders en tekenaars van Tintoretto werken met verschillende technieken en materialen.

De tentoonstelling is geopend op 25, 26, 31 december 2017 en op 1 januari 2018 van 13.00 tot 17.00 uur. Onder het genot van een kopje koffie of thee zijn zo'n vijftig werken te bewonderen. Zoals altijd is het niveau verrassend hoog en de onderwerpen heel divers. Tegelijkertijd zijn er exposities te zien van verschillende cursusgroepen van de Hobbyfarm. Een bezoek aan het atelier van Tintoretto is daarom een interessante en tevens gezellige onderbreking van de feestdagen!

Teken- en schildervereniging Tintoretto, Sluijsweijdt 9 1851 EM te Heiloo.

Kerstconcert Corneliuskerk Limmen

CASTRICUM - Harmonie Excelsior en het Projectkoor Castricum geven donderdag 21 december samen een concert in de Corneliuskerk van Limmen.
Harmonie Excelsior is een gezellige vereniging, bestaande uit zo'n 45 leden van jong tot oud, van beginnend muzikant tot ervaren blazer. Excelsior is opgericht in 1925 en staat onder leiding van Liesbeth Zonneveld. Het orkest is 'wereldberoemd' in Limmen en omstreken en heeft zich onder meer gepresenteerd als dorpsorkest in optochten en braderieconcerten, maar ook als semi-professioneel in bijvoorbeeld Limmen Music Night. Bij dit kerstconcert is er een samenwerking met een projectkoor. Het Projectkoor Castricum heeft sinds 2011 al dertien uitverkochte concerten georganiseerd. Gemiddeld bestond ieder projectkoor uit ongeveer 75 deelnemers uit Castricum en omgeving. Diverse vocale solisten en enkele instrumentale ensembles verleenden aan de concerten hun medewerking. De muzikale leiding is in handen van Cees Brugman en de begeleiding verzorgt pianist Gijs Braakman.

In aanloop naar de kerstdagen worden er op 21 december verschillende kerstmuziekwerken gespeeld en gezongen. Van eeuwenoude melodieën tot modernere up-tempo werken. De Corneliuskerk aan de Dusseldorperweg 74 in Limmen is open vanaf 19:30 uur, het concert begint om 20:00 uur. De toegang is gratis.

Kerstcantate 'De verhalen'

LIMMEN - Het koor 'De Witte Duif' uit Castricum brengt op 22 december om 20.00 uur in de Protestantse Kerk in Limmen een bijzondere uitvoering ten gehore van 'De Verhalen'.
'De Verhalen' is geschreven door Michaël Steehouder met muziek van Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. Bij het luisteren van de kerstverhalen vraag je je af of het historisch allemaal zo gegaan is? Waarschijnlijk niet. Maar daar gaat het niet om. Zoals de verhalen over de geboorte van Jezus, die wellicht door zijn volgelingen zijn opgeschreven om te verwoorden wat hij voor hen betekende. Dit zijn overgebleven verhalen waaruit wij nog steeds hoop, verwachting en wat nog meer halen. Belangrijker dan deze overgeleverde verhalen, zijn onze eigen verhalen. Onze ervaringen van momenten waarop je gesterkt werd in je geloof in je hoop, zoals de spelers in het kerstverhaal. De geboorte van Jezus krijgt pas betekenis als hún verhalen gaan samenvallen met onze verhalen, met wat we zelf beleven, geloven en hopen – maar ook met wat ons tot twijfel brengt en bezorgd maakt. In dit zang- en vertelstuk is dat het belangrijkste thema. Twee rode draden in het stuk zijn: God komt nabij om mensen te bevrijden en het kleine is meer dan het grote.

Jacobuskerk: familieviering met kinder- en herenkoor

AKERSLOOT - In de Jacobuskerk aan de Kerklaan 37 in Akersloot vindt op kerstavond 24 december om 19.00 uur een familieviering plaats. Kerstmis is samen zijn, saamhorigheid, oud en jong samen. Met deze woorden in gedachten wordt op kerstavond de muzikale begeleiding verzorgd door het Kinderkoor samen met het Herenkoor, een verrassende samenwerking. De koren zijn in de voorbereiding steeds enthousiaster geworden. Nieuwsgierig geworden? Beide koren bieden u een fantastische kerstsfeer aan. U bent van harte welkom.

'Muziek in kerstsfeer'

HEILOO - De Muziek- en Dansschool Heiloo verzorgt woensdag 20 december een concert in de Witte Kerk onder de titel 'Muziek in Kerstsfeer'. De aanvang is 20.15 uur en de toegang is gratis. Er is een zeer gevarieerd programma samengesteld. Naast de bekende kerstliederen en muziek van Bach, is er ook een vleugje Top 2000 te beluisteren. De optredens worden verzorgd door de koren Cantare en Hitchmen, het Ostro-ensemble en de solisten Linde, Tobias en Sem.

Kerstconcert in Nijenburg.

HEILOO - Zin om het kerstconcert in Nijenburg te bezoeken? Dat kan op 17 december. Het koor Cascantar treedt dan op vanaf 15.30 uur. Reserveren is noodzakelijk via www.oudheiloo.nl. De kosten bedragen 22,50 euro (geen pin), inclusief koffie/thee en na afloop is er een hapje en heffen we het glas.

All I want for Christmas is…. Lingerie!

HEILOO - Het blijft toch wel een graag gezien cadeau onder de boom. Wij hebben het dus ook altijd extra druk en extra gezellig tijdens de feestmaand. De winkel hangt vol met feestelijke lingerie. Deze tijd van het jaar zien we ook weer de jarretelgordel, de body en het verleidelijke kant. Zoek jij misschien nog een mooi setje voor onder je kerstoutfit? Of zoek je het perfecte cadeau om je liefje te verrassen? Wij helpen je graag en de koffie staat klaar. Het team van Isis Body Fashion wenst iedereen fantastische dagen! Graag tot ziens aan de Frederik Hendriklaan 10 in Alkmaar!

De bloemetjes buitenzetten

Foto: Tamara Janse

CASTRICUM - Tal van grondbezitters zijn er al aan begonnen – tegels verwijderen! De voor- en achtertuinen worden gelukkig steeds groener, want we komen er steeds meer achter dat een tuin met zo min mogelijk verharding zo zijn voordelen heeft.

'Ontstening' zorgt voor verkoeling. Verstening daarentegen zorgt voor een hitte-eiland effect – onaangenaam en zelfs gevaarlijk bij langdurig hoge temperaturen in de zomer. Met alleen maar verharding in de tuin verslechtert de lokale luchtkwaliteit voor mens en dier, het aantal dieren en plantensoorten (en de massa!) vermindert drastisch en de waterhuishouding in de tuin raakt uit balans. Wist u dat planten een soort wateropslag zijn voor in de winter en het neerslagoverschot in de koude maanden helpen verminderen? En misschien het meest belangrijke aspect: een groene tuin helpt ons stress te reduceren en heeft een algemeen positief effect op onze gezondheid, het herstel en het algemene welzijn.

Het volledig verharden van voor- en achtertuin was de afgelopen decennia echter een trend. Makkelijk onderhoud of uitstraling, er zijn uiteenlopende redenen om natuur te vervangen door beton en steen. We komen er echter steeds meer achter dat verstening negatieve consequenties heeft voor het eigen welzijn. Maar het gaat ook om algemene belangen.

Operatie Steenbreek
De gemeentelijke afwaterleidingen raken inmiddels steeds vaker overbelast. De riolering kan extreme regenbuien niet of nauwelijks aan als er geen groen is om te infiltreren. Lokaal kan dat voor overlast zorgen, bovenregionaal echter tot gevaarlijke situaties. Al dat water moet binnen bepaalde tijd de polder uit, anders verzuipen wij. Hoe meer regenwater wij kunnen vasthouden tijdens en na een hevige regenbui, des te meer helpen we de polder droog te houden. Voor de waterschappen kan het ontharden van de tuin een essentiële bijdrage betekenen dat net het verschil maakt. En voor ons bewoners een beter leefklimaat.

De raad van de gemeente Castricum heeft daarom ook unaniem ingestemd met de motie van PvdA en Groen Links om mee te doen met de landelijke actie 'Operatie Steenbreek'. "Operatie Steenbreek wil iedereen in Nederland enthousiasmeren om de tuin te vergroenen." Door minder verharding en meer groen dragen wij een belangrijk steentje bij aan het droog houden van de polder. Wie het teveel aan verharding in eigen tuin nog niet heeft verwijdert krijgt hier goede tips aangereikt.

De operatie Steenbreek richt zich voornamelijk op particuliere tuinen. Gezien de hoeveelheid privétuinen in Castricum zeer zeker een goede maatregel. Als wij burgers nou ook eens aan de gemeente zouden vragen om overtollige verharding te verwijderen? In de openbare ruimte kan er ook nog het een of ander steentje af…

Tekst: Bärbel Böhling, Vitaal Landschap

[In tekstkader naast foto]

De Springplank Castricum is met behulp van tal van ouders en kinderen bezig hun speeltuin te vergroenen. Tal van tegels gingen eruit in het kader van 'Geroezemoes in de Speeltuin' nog voordat de gemeente de motie Steenbreek ging aannemen. De Koninklijke Heidemaatschappij onder voorzitterschap van Annemarie Jorritsma steunt dit project in 2017 met geld en advies. De Springplank maakt kans op een extra bonus als zij de meeste stemmen kunnen binnenhalen en de jury overtuigen van dit project. Wilt u de Springplank steunen? Ga dan naar www.kernmetpit.nl/ Projecten/deelnemendeprojecten2017 en stem op 'Geroezemoes in de Speeltuin'.

Kruijswijk Tweewielers toont een warm hart voor vluchtelingen

CASTRICUM - Marleen Heeman, coördinator van het fietsproject voor anderstaligen, was blij verrast door het aanbod van Kruijswijk Tweewielers om fietsen beschikbaar te stellen. Anderstaligen leren in dit project zowel de praktijk als de theorie van het fietsen. De lessen vinden plaats op het plein bij het gemeentehuis. Daarnaast leren zij de fietsen te repareren en worden zij geholpen bij de aanschaf van een tweedehands fiets.

Dankzij Kruijswijk Tweewielers kan het bestand aan tweedehands fietsen worden aangevuld met enkele puntgave fietsen. Deze fietsen worden tegen een kleine vergoeding ter beschikking gesteld aan anderstaligen die een fiets nodig hebben. Ook bijstandsgerechtigden kunnen via hun ambtenaar gebruikmaken van dit project. Fietsen betekent zelfstandigheid, zelf je kinderen naar school brengen, zelf je boodschappen doen en naar je school of werk fietsen. En natuurlijk geeft zelf fietsen plezier. Tijdens de winterstop tot half maart is er alleen individuele fietsondersteuning en vervallen de groepslessen op vrijdagmorgen.

Welzijn Castricum is blij met deze geste van de fietshandel, maar ook met de vele vrijwilligers die zich in willen zetten om vluchtelingen op allerlei terreinen te ondersteunen.Op dit moment is er veel vraag naar taalondersteuning, dus wie een uur tot anderhalf uur per week het Nederlands spreken wil oefenen met een anderstalige kan zich aanmelden bij Welzijn Castricum, tel. 0251-656562, info@welzijncastricum.nl. Meer informatie over de ondersteuning van Welzijn Castricum aan anderstaligen is te vinden op www.welzijncastricum.nl.

Egmondse Cultuurprijs voor Carla Kager

Wethouder Hugo Snabilie en Carla Kager. Foto: Frits van Eck

EGMOND AAN DEN HOEF - Carla Kager uit Egmond aan Zee won zaterdag 9 december de Egmondse Cultuurprijs 2017. Wethouder Hugo Snabilie schonk haar de prijs en oorkonde. Carla zette zich jarenlang in als vrijwilliger voor diverse culturele organisaties. Zo helpt zij onder andere bij Post aan Zee, maar ook bij het Museum van Egmond. Daar gaat ze komende zomer een expositie over schilder Roeland Koning inrichten. Naar deze schilder deed zij veel onderzoek en zij publiceerde hier onder andere over in het tijdschrift Geestgronden van Historisch Egmond. Ook voor deze stichting zet Carla zich in en is ze regelmatig te vinden als gastvrouw in bezoekerscentrum Huys Egmont.

Tijdens de prijsuitreiking werd Carla bovendien geprezen om haar verbindende kwaliteiten. Ze probeert al jaren allerlei organisaties te laten samenwerken, wat vaak verrassende resultaten tot gevolg heeft. Ook op muzikaal vlak is Carla geen onbekende. Ze schrijft al jaren eigen liedjes, veelal over de Egmondse geschiedenis, het vissersleven en de duinen. Ze treedt dan ook graag op met haar groep Keetje en Co, waarbij het enthousiaste publiek altijd wordt betrokken. Zaterdag verzorgde de groep – zonder Carla – de muzikale omlijsting in de Slotkapel vol genodigden.

Nadat diverse sprekers lovende woorden hadden gesproken, overhandigde de wethouder de cultuurprijs aan Carla, die aangaf totaal verrast te zijn. In haar dankwoord gaf ze de aanwezigen nog een aantal handige tips mee, hoe om te gaan met ons erfgoed. Het is tekenend voor Carla, die de Egmonden een warm hart toedraagt en wiens inzet en enthousiasme voor vele organisaties van onschatbare waarde is.

Bron tekst: Rodi Media

Akersloter in programma 'Radar Extra'

Antoinette Hertsenberg en Vincent Bloothoofd in programma over gevolgen van roken. Foto: Anita Webbe

AKERSLOOT - Vincent Bloothoofd (47) uit Akersloot vertelt over zijn geslaagde operatie tegen longkanker in het programma Radar op maandag 18 december.

Waarom staat op een pak koekjes wel de complete ingrediëntenlijst, maar hoeven tabaksfabrikanten dit niet vrij te geven voor hun pakjes sigaretten? En hoe kan het dat we al meer dan twintig jaar weten dat fabrikanten de metingen voor het teer- en nicotinegehalte van sigaretten manipuleren, maar daar niets aan doen? Antoinette Hertsenberg onderzoekt in het nieuwe programma Radar Extra de tabaksindustrie. Vincent Bloothoofd ondervond aan den lijve hoe het is om verder te leven met de gevolgen van het jarenlang roken. Eind 2015 onderging hij een zware operatie om longkanker te kunnen overleven, als een van de weinigen is hem dit gelukt... In het programma vertelt hij over zijn ervaringen. Vincent: "Ik vind het fijn dat ik de kans krijg om in het programma Radar mijn verhaal te doen. Hopelijk komen de (toekomstige) rokers tot inkeer: roken is een spelletje Russische roulette op lange termijn als je pech hebt. Voor mij uiteindelijk toch te vroeg...zo is gebleken."

20.000 sterfgevallen
Jaarlijks sterven bijna twintigduizend Nederlanders aan ziektes die te maken hebben met roken. Zij krijgen ziektes als kanker, COPD (chronische longziekte) of hart- en vaatziekten. Hoe kan het dat een product dat de helft van de gebruikers doodt, nog steeds wordt verkocht? Waarom liggen er nog steeds pakjes sigaretten in de Nederlandse supermarkten, terwijl beleidsmakers weten dat na meting de wettelijke maxima van teer en nicotine per sigaret ruim overschreden worden? Antoinette Hertsenberg licht in een nieuw Radar Extra-tweeluik een stukje op van het rookgordijn dat om deze miljardenindustrie heen hangt.

Antoinette Hertsenberg en patiënt Vincent Bloothoofd bij Pauline Dekker, longarts RKZ. Foto: Anita Webbe

Radar Extra, maandag 18 december om 20.30 bij AVROTROS op NPO1.

De tijd vliegt….

ALKMAAR - Tim Meijer is 35 jaar tandarts en implantoloog. Hij verhuisde in 1994 met zijn praktijk van het Kennemerpark naar de Emmastraat en nu is hij met zijn moderne nieuw gebouwde praktijk, TOED Alkmaar (Tandartsen Onder Eén Dak) aan de Overkrocht 43, op weg naar het vijfjarig bestaan.

Tim Meijer is een tevreden mens en zorgt elke dag met plezier voor zijn patiënten. In 35 jaar is er veel op tandheelkundig gebied veranderd en hij is daarin meegegroeid. Niet alleen in kennis, vaardigheden en samenwerking, maar ook met alle tegenwoordig geldende regels op het gebied van kwaliteit, hygiëne en veiligheid. Van solopraktijk naar een praktijk met meerdere collega's, vier kamers en een operatiekamer, met alle tandheelkundige vaardigheden Onder Eén Dak. Hij en zijn trouwe en kundige team doen dan ook hun uiterste best om patiënten tevreden te stellen met kwaliteit en zorg op maat. Samen beslissen over de meest geschikte behandeling en te werken naar een gezonde mond, een leven lang! Dat is al 35 jaar het motto! De tijd vliegt maar TOED Alkmaar blijft bij de tijd.

Algemene tandheelkunde, Implantologie, Orthodontie, Mondhygiëne, Esthetische tandheelkunde. U hoeft niet meer voor een behandeling naar elders verwezen te worden. De tandtechnicus is ook in het pand van TOED Alkmaar gehuisvest!

[TANJA, IN KADER PLAATSEN]

Geen wachtlijst

5 dagen per week geopend

Bij pijn dezelfde dag geholpen

Parkeren op eigen terrein

Vanuit Castricum, Heiloo, Bergen, Heerhugowaard via de randweg goed te bereiken.

www.toedalkmaar.nl

072-5114202

Slagerij Snel

Slager John de Boer.

LIMMEN - Een rollade met peper en zout, lekker door zijn eenvoud, van een rund, kalf, kip of varken. Of maak hem speciaal door een varkensrollade te vullen met mozzarella, zongedroogde tomaat, parmaham en een heerlijke balsamicosaus. Een runderrollade met pesto, parmezaanse kaas en pijnboompitten, altijd een succes. En op de vraag of deze moeilijk te bereiden is, is ons antwoord dat het altijd lukt. Door een vakkundig braadadvies en met de juiste zorg en aandacht van de keukenprins of -prinses slaagt dit zeker. En om het u nu nog makkelijker te maken, krijgt u er van ons deze week gratis een kernthermometer bij. Maar voor degene die het echt eenvoudig willen, kunnen wij de rollade ook nog braden. Vraag aan ons bij Slagerij Snel in Limmen hoe wij er samen met u een makkelijke, maar bovenal smakelijke kerst van kunnen maken.

Vuurwerk Demoshow bij Kroone Liefting

LIMMEN - Na het succes en vele positieve reacties zal Kroone Liefting ook dit jaar weer een Vuuurwerk Demoshow verzorgen. Deze vuurwerkshow wordt gegeven op vrijdag 15 december vanaf 19:00 uur op de parkeerplaats achter de winkel in Limmen. Samen met een professioneel bedrijf en de importeur is er zorgvuldig een assortiment samengesteld dat afgestoken gaat worden. Het betreft consumentenvuurwerk dat te bestellen is om zelf af te steken op oudejaarsavond. Het kwaliteitsvuurwerk is ontworpen voor u, door professionals, kortom het mooiste vuurwerk voor de beste prijs. Natuurlijk mogen tijdens de demoshow oliebollen niet ontbreken! Tevens zal er een speciale pre-order actie gelden. U bent van harte welkom op vrijdag 15 december om 19:00 uur aan de Rijksweg 137 in Limmen.

Het Hollands Kaasmuseum

In sfeervol Alkmaar.

ALKMAAR - Binnen in het prachtige monumentale waaggebouw in kaasstad Alkmaar bevindt zich het Hollands Kaasmuseum. Het verhaal van kaasmaken op de boerderij (Edammertje) en de productie van de grote platte kaas in de fabriek (Goudse) staat hierin centraal. De collectie bestaat uit historische objecten uit de collectie van het Hollands Zuivelarchief, schilderijen over kaas- en ook boterbereiding, handel en leven op het platteland, spelletjes en interactieve presentaties. Ook voor kinderen is er veel te doen! Voor de echte speurneuzen is er een speurtocht uitgezet waarmee je op een leuke manier het museum leert kennen. Op de bovenverdieping kunnen interactieve spelletjes worden gespeeld. Vergeet daarbij niet om even omhoog te kijken naar de constructie van het balkenplafond. Meer info? Bezoek de website www.kaasmuseum.nl

Cursus eerste hulp aan kinderen

CASTRICUM - Kinderen zijn vliegensvlug en als het dan misgaat, dan wilt u de juiste eerste hulp kunnen verlenen. Bent u ouders van jonge kinderen, gastouder, oppas-oma of -opa of werkt u op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal? In alle gevallen is het belangrijk dat u weet welke hulp u kunt verlenen. Daarom start EHBO-vereniging Castricum weer met een cursus Eerste Hulp aan Kinderen.

Tijdens de cursus leert u hulp verlenen aan kinderen en krijgt u inzicht in de gevaren die kinderen bedreigen en hoe u deze kunt voorkomen. De reanimatie bij baby's en kinderen is onderdeel van de cursus. De cursus wordt gegeven volgens de eindtermen van het Oranje Kruis en wordt afgesloten met een toets. Als deze toets succesvol wordt afgerond, ontvangt u het officiële certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van het Oranje Kruis.

De cursus bestaat uit vier lessen van elk drie uur die worden gegeven in het Cultuur Centrum Nieuw Geesterhage, Geesterduinweg 3 te Castricum. De cursusavonden zijn op woensdag 10, 17, 24 en 31 januari 2018 van 19.00 tot 22.00 uur. De kosten van de opleiding bedragen 95 euro. Dit is inclusief lesboek, verbandmateriaal en certificaat van het Oranje Kruis. Veel ziektekostenverzekeraars vergoeden (een deel van) de cursus. U kunt dit navragen bij uw verzekeraar.

Voor meer informatie of aanmelding kunt u contact opnemen met het secretariaat van EHBO-vereniging Castricum op telefoon 0251-651060 (bij voorkeur tussen 19.30 uur en 21.00 uur) of stuur een e-mail aan secretariaat@ehbocastricum.nl. Alle informatie over de cursus staat ook op de website www.ehbocastricum.nl.

Jeugdatleten massaal naar Camping Bakkum

Foto: AVC.

CASTRICUM - Zo'n 650 jeugdatleten komen zaterdag 16 december naar Castricum. Die dag organiseert AV Castricum op de terreinen van Camping Bakkum aan de Zeeweg de tweede wedstrijd van de crosscompetitie 2017-2018. De deelnemers, jongens en meisjes in de leeftijd van 6 tot en met 18 jaar, zijn afkomstig van ruim vijftien Noordhollandse verenigingen. Ook AV Castricum zal met een grote afvaardiging van zo'n tachtig pupillen, junioren en TDR jeugdtalenten aan de start verschijnen.

Speciaal voor jeugdatleten wordt elke winter een crosscompetitie georganiseerd. Met zijn glooiende terreinen leent Camping Bakkum zich bij uitstek voor dergelijke wedstrijden. Een serie van drie wedstrijden gevolgd door een finale moet duidelijk maken wie zich voor een jaar crosskampioen van het district Noord-Holland, Utrecht en Flevoland mag noemen. De finale wordt op 17 maart in Soest gehouden.

Start om 11.30 uur
Het programma van 16 december gaat om 11.30 uur van start met de wedstrijd voor de jongens junioren A en B, dus de 15- tot en met 18-jarigen. Rond 15.00 uur zal de wedstrijd met een loop over 1.250 meter voor de meisjes pupillen A worden afgesloten.

Deelname aan de crosscompetitie is alleen via voorinschrijving mogelijk voor leden van atletiekvere­nigingen. Supporters en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij dit atletiekspektakel. Op Camping Bakkum is parkeergelegenheid, sanitair en catering aanwezig.

Emergo op kerstavond

BAKKUM - Vorig jaar beloofden de deelnemers aan de samenzang in Bakkum dat zij er ook dit jaar weer bij zouden zijn. Dus ook dit jaar kan er op kerstavond weer volop gezongen worden bij de kerstboom op het pleintje in Bakkum. Gekleed in Dickensstijl gaan de leden van Muziekvereniging Emergo weer wat moois maken van dit inmiddels tot traditie geworden evenement. En zoals altijd worden de teksten met een beamer op een groot scherm geprojecteerd.

Emergo is ontzettend blij dat Theo Veldt weer bereid is om er met een grote kraan en oplegger voor te zorgen dat het grote projectiescherm geplaatst kan worden en er een podium is voor de muzikanten. Zo komen hun prachtige klanken en mooie kleding nog beter tot hun recht. PWN heeft ook dit jaar weer een mooie kerstboom ter beschikking gesteld. Met hulp van Alwin Hes is de metershoge boom met een kraan stevig op het plein neergezet. De vele vrijwilligers van Emergo zorgen er tot slot voor dat het weer een sfeervolle samenzang wordt vol saamhorigheid. Om de samenzang nog sfeervoller te maken wordt het publiek uitgenodigd een winddicht sfeerlichtje mee te nemen.

Kom naar de kerstboom
Nieuw dit jaar is dat iedereen die dat wil een kerstwens in de kerstboom mag hangen. Emergo nodigt u uit om een kleine foto van een dierbare mee te nemen. Ook kunt u een gedichtje maken, een kleine tekening, een kerstwens of wat u maar wilt. Op kerstavond kunt u die bij het kraampje in een doorzichtige weerbestendige kerstbal doen en tijdens de samenzang in de kerstboom hangen. De kerstballen zijn 8 centimeter in doorsnee en worden door Muziekvereniging Emergo gratis ter beschikking gesteld.

De leden van muziekvereniging Emergo hopen dat veel inwoners van Bakkum en Castricum, maar ook daarbuiten, weer in de gelegenheid zullen zijn om op 24 december bij de kerstboom bij elkaar te komen om met elkaar kerstliederen te zingen. U bent vanaf 19:00 uur van harte welkom om tegen een kleine vergoeding de kelen alvast te smeren met warme chocolademelk en glühwein. Het kerstensemble van Emergo begint om 19:15 uur met spelen. Om 19:30 uur begint de samenzang.Gelet op de verwachte drukte zal de omgeving van het pleintje worden afgesloten voor verkeer.

Hooglanders in ons duingebied

Twee Schotse Hooglanders in het duinreservaat. Foto: Erika Dekker-de Groot

CASTRICUM - Naar aanleiding van het incident onlangs met een Schotse hooglander op de Posbank, waarbij een vrouw op de horens werd genomen, heeft 'Kijk op Castricum' contact gezocht met PWN om te vragen hoe het zit met de hooglanders in ons duingebied. Waarom grazen ze hier, wat moet je doen als je ze tegenkomt en wat vooral niet?

Door de ziekten myxomatose en VHS is de konijnenpopulatie in ons duingebied met 90% verminderd. De duinen raken overwoekerd met diverse soorten grassen en struiken. Om het duin en de begroeiing op peil te houden, moest PWN op zoek naar andere soorten van begrazing.

Er lopen een paar honderd Schotse hooglander koeien en ossen in het Noordhollands Duinreservaat. Dit zijn verschillende kuddes, die worden beheerd door verschillende veehouders, in samenwerking met PWN. Een Schotse hooglander is per definitie een rustig dier, dat eerder zal vluchten dan aanvallen. "Er wandelen of fietsen zo'n zes miljoen bezoekers per jaar door het Duinreservaat," vertelt Lydia Slijkerman, boswachter bij PWN. "Als je een wandeling of fietstocht maakt door ons duingebied, blijf dan altijd alert en laat de dieren nooit te dichtbij komen. Niet omdat ze agressief zijn, maar omdat ze ergens van kunnen schrikken, daarbij onverwachte bewegingen kunnen maken en weg willen rennen naar hun vriendjes in de kudde," aldus Lydia. Volgens Lydia is het aantal incidenten in ons duingebied op één hand te tellen. Ze vindt het jammer dat er bij een incident met een hooglander altijd veel commotie ontstaat.

Mocht je tijdens je fiets- of wandeltocht één of meerdere hooglanders tegenkomen, houdt dan voldoende afstand, zo'n 25 meter. Communiceer met je stem of met gebaren. In de meeste gevallen zal het dier niets doen, de Schotse hooglander kijkt even en gaat verder met grazen. "Mocht hij toch 'zijn dag niet hebben', klap dan in je handen of wapper met je jas open en dicht om hem weg te jagen. Geef je grens aan. Zorg dat je niet in de baan van het dier staat of loopt en ga achter een boom staan. Ga zeker niet rennen, vooral jonge dieren kunnen hierdoor worden aangespoord. Maak er in ieder geval altijd melding van via www.pwn.nl". De boswachters en veehouders zullen het dier in de gaten houden en de situatie uitvragen om de reden te achterhalen. Mocht het dier niet te handhaven zijn, dan wordt het uit de kudde gehaald.

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Stem op Solibota

CASTRICUM - Zes leerlingen uit 2 havo van het Jac. P. Thijsse College in Castricum doen mee aan het schoolproject Artcadia, een landelijke wedstrijd waarbij je een oplossing moet bedenken voor problemen in de wereld in het jaar 2080.

Eline Tijmensen, Emma Kuppens, Milou de Weerd, Sali Chaushli, Sophie van der Schaaf en Esmée Nebbeling hebben het onderwerp 'milieu' gekozen. Zij hebben een eiland bedacht genaamd Solibota. Op Solibota is alles eco-vriendelijk: er rijden elektrische auto's en er varen elektrische boten, het eten wordt zelf verbouwd, en op het eiland wekken alle natuurlijke bewegingen en de natuur zelf energie op, zodat alles op groene energie werkt.

Meer informatie over het project is te lezen op www.artcadia.nl/projecten. U kunt dan zelf een kijkje nemen op Solibota. Door op het project te stemmen, kunt u ervoor zorgen dat deze milieubewuste wereldburgers in aanmerking komen voor de hoofdprijs: een studiereis naar Polen. Stemmen kan de hele maand december.

Jongerencentrum Discovery en De Bakkerij slaan de handen ineen

DJ Heartex & Friends komen langs in De Bakkerij.

CASTRICUM - DJ Heartex & Friends komen langs in De Bakkerij om een fijne line-up van DJ's neer te zetten!

Vanaf 22:00 uur op zaterdag 16 december zal de zaal op z'n kop worden gezet door de volgende DJ's: Lazito (house), LNNRT (house), Kefsky & Menno Drost (house/hiphop/moombahton), Artiflexx (hiphop/moombahton), DJ Heartex (house, hiphop, moombahton, urban & meer) en Joppa (urban/hiphop/ moombahton).

De entree is gratis en alle leeftijden zijn zoals altijd welkom! Zaal open: 21:00 uur, aanvang 22:00 uur. Adres van De Bakkerij is Dorpsstraat 30 in Castricum.