De Uitkijkpost

22 december 2014

De Uitkijkpost 22 december 2014


Historische Vereniging Oud Heiloo viert 40-jarig jubileum

Wim Buwalda en Piet Kuijper zijn trots op de tentoonstelling over de geschiedenis van Heiloo. Foto Carolien Breed

HEILOO - Vrijdag 19 december wordt gevierd dat Historische Vereniging Oud Heiloo 40 jaar geleden op 9 oktober is opgericht. Speciaal voor dit jubileum is een speciale uitgave van de Heylooer Cronyck geschreven.

Tijdens de officiële feestelijkheden in de Witte Kerk krijgt Elly Beens, wethouder van cultuur, een jubileumexemplaar overhandigd. Het boek telt vijf delen; over de geschiedenis van Oud Heiloo, over het in Brussel gevonden document van de Bloedraad, opgesteld door de hertog van Alfa ook wel de Raad van Beroerten geheten. Een deel gaat over de meest recente archeologische onderzoeken in Heiloo. Een ander deel gaat over de wateren, polders en molens rond Heiloo in de loop der tijden. En deel vijf gaat over het eerste jaar na de Tweede Wereldoorlog .

Vrijdag was ook de dag dat in het bijzijn van leden en de vrijwilligers de tentoonstelling over de geschiedenis van Heiloo werd geopend. De tentoonstelling beslaat zo'n vierduizend jaar geschiedenis van Heiloo en begint in de tijd van de eerste bewoning op de strandwallen; circa drie- tot tweeduizend jaar voor Christus. Met dank aan het Stedelijk Museum Alkmaar beschikt Oud Heiloo over schitterend materiaal waarmee de tentoonstelling kon worden ingericht en mooi tot zijn recht komt. Wim Buwalda vertelt dat er door de expositiecommissie en met hulp van veel vrijwilligers meer dan een jaar naar deze tentoonstelling is toegewerkt, maar het resultaat mag er zijn. ,,Aan de hand van een tijdlijn, die begint rond 2750 voor Christus, loopt de bezoeker langs de geschiedenis van Heiloo naar het 'heden'. De panelen in het midden zijn voor elkaar afwisselende thema's." Grote geprinte informatieplaten, foto's en (land)kaarten, belangeloos verzorgd door Picturae, verduidelijken het verhaal. Voorzitter Kuiiper is trots dat er een aantal topstukken te bezichtigen zijn, waaronder een landkaart uit 1540 van kaartenmaker Sijmon Meeuws of een lap kostbare 'stof 'van een priestergewaad, afkomstig uit een graf in de Witte Kerk.

De tentoonstelling is vanaf 20 december elke zaterdagmiddag (van 14.00 tot 17.00 uur) en dinsdagavond (van 19.00 tot 21.00 uur) te bezichtigingen in de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat. Een extra (feestelijke) openstelling is op tweede kerstdag van 14.00 tot 17.00 uur; met een drankje en een hapje.

Luidklokje terug in klokkentoren Cultuurkoepel

Het klokje zal voortaan weer iedere zondag om 09.45 uur twee minuten luiden.

HEILOO – Vorige week is het luidklokje in de klokkentoren van de Cultuurkoepel teruggeplaatst. De aandrijving van het klokje is afgelopen woensdag in orde gemaakt.

Het klokje is elektrisch gemaakt en zal voortaan weer iedere zondag om 09.45 uur twee minuten luiden ter herinnering aan wat de broeders voor Heiloo en in Kennemerland betekenden voor Heiloo. Afgelopen zondag was het voor het eerst te horen. Bijzonder is dat de congregatie de kosten van het elektrisch maken hebben bekostigd. Nico Adrichem: ,,In termen van herbestemming: Iedere zondag is het 't klokje die ons op de waarde van te toekomst wijst."

Kerstviering op uw locale radio

HEILOO - Voor de luisteraars die niet in de gelegenheid zijn naar een kerstviering te gaan op kerstavond zendt Radio 80 traditiegetrouw een kerstdienst uit. Deze keer geen live-uitzending, maar een studiodienst, geheel verzorgd door de werkgroep kerkradio. De viering begint om 21.00 uur. Om 20.00 uur, voorafgaand aan de viering kunt u luisteren naar een muziekprogramma, samengesteld door Nel Visser, met traditionele kerstliedjes. U kunt Radio 80 vinden op 105.9 fm of op 96.5 op de kabel en wereldwijd op www.rtv80.nl en op tv op kanaal 44 (Ziggo). Dit hele programma wordt herhaald op de ochtend van eerste kerstdag van 08.00 tot 10.00 uur.

10 vragen aan…. Aldert Duijnmaijer

Elke week verschijnt de rubriek 'De tien vragen aan' in de Uitkijkpost. Elk mens heeft onvermoede kanten, stukjes van zichzelf die niet altijd zichtbaar zijn. Op deze manier proberen wij net iets meer te weten te komen van een bekende of onbekende dorpsgenoot. Na het beantwoorden van de tien vragen, wordt hij/zij verzocht om de vragen door te geven aan een volgend 'slachtoffer'!

Ik ben Aldert Duijnmaijer, 61 jaar oud, al bijna 40 jaar getrouwd met Astrid, 2 kinderen: dochter Tinka en zoon Ralf. 2 Prachtige kleinkinderen.
Bijna 25 jaar ben ik in het onderwijs werkzaam geweest. Ik was 15 jaar directeur van b.s. Benedictus in Heiloo. In 2000 heb ik het onderwijs verlaten en ben bij UWV gaan werken waar ik een opleiding kreeg tot arbeidsdeskundige. Na voor 2 arbodiensten gewerkt te hebben ben ik in 2010 gestart als zelfstandige. Ik werk nu alweer 1 ½ jaar samen met mijn dochter en wij houden ons bezig met o.a. verzuimbegeleiding.

1. Waar bent u geboren en getogen?

Ik ben geboren in Heiloo net als mijn vader, grootvader en overgrootvader. Mijn vader en moeder hadden een melkzaak op de hoek van de Holleweg en de van de Veldestraat. Ik ben er dus eentje van de melkboer. Ik heb daar gewoond van mijn derde tot mijn twintigste levensjaar en ben nooit uit Heiloo weg geweest. Ik woon nu alweer zo'n 26 jaar aan de Holleweg tegenover theater De Beun. Een vertrek uit Heiloo heb ik nooit overwogen.

2. Als uw hobby uw werk was geweest, welk beroep zou u dan nu uitoefenen?

Lange tijd is mijn werk mijn hobby geweest. Als leerkracht/directeur van een basisschool kon je al je hobby's kwijt in je beroep. De bekende meester Maas, die ik als directeur van de Benedictusschool opvolgde zei altijd: 'De kinderen leren het meest van de hobby's van de leerkracht'. Er komt echter een moment dat je een andere weg wilt inslaan. Het werk wat ik nu al ruim 14 jaar doe is nu mijn grote hobby. Samen met mijn dochter houd ik mij als zelfstandige bezig met arbeidsdeskundige zaken zoals langdurig verzuim van werknemers, arbeidsconflicten en re-integratie. Daarbij is samen werken met mijn dochter fantastisch.
Ik denk nooit: 'had ik maar zus of had ik maar zo'. Ik heb altijd veel hobby's gehad. Het beroep van tuinontwerper, of tuinman lijkt mij bv ook erg mooi.

3. Wie zou u wel eens willen ontmoeten, en wat zou u zeggen of vragen?

Onze zoon is een aantal jaren geleden slachtoffer geworden van zinloos geweld. Ik zou graag de daders eens willen spreken en ze vragen wat ze bezielde. Wat is er nou leuk aan om met een groep zonder aanleiding iemand te mishandelen?

4. Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

Als je vader melkboer is moet je als kind mee melk venten. Ik had daar een vreselijke hekel aan. Mijn vader had een bestelauto waar hij mee de wijk in ging. In de winter, als het koud was, dronken we koffie in de auto, zittend op de melkkratten. Dat waren bijzonder knusse momenten met mooie gesprekken met mijn vader, waar ik nog veel aan terug denk. Maar ook in de zomer 's avonds na het eten spelen op straat. We hadden een bijzonder kinderrijke buurt waar altijd wel wat leuks gebeurde.

5. Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

Vanuit mijn huis moet ik de Witte Kerk kunnen zien, dan is het goed. Het centrum rond de Witte Kerk is de plek waar ik mij thuis voel. De komst van ijssalon Di Fiorentina en Herberg Jan hebben het centrum rond de Witte Kerk een enorme lift gegeven. Mijn ouders gingen al uit in De Oude Herberg (nu Herberg Jan). Ik weet nog dat in de Oude Herberg de vader van Marco Borsato optrad in de band Il Punti Cardinali. Het is goed dat er nu weer een horecagelegenheid in het gebouw zit. Een dergelijke uitgaansgelegenheid kan Heiloo prima gebruiken!

6. Waarvoor kunnen ze u 's nachts wakker maken?

Nergens voor! 's Nachts wil ik slapen.

7. Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Als er zaken mis gaan kijk dan vooral naar je eigen rol hierin en niet naar anderen.
Probeer díe dingen te doen die je helpen en bijt je niet vast in zaken die je toch niet kan veranderen.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van u?

Monniken lopen met hun gebedsboek biddend rondjes in de kloostertuin. Dit noemt men 'brevieren'. Ik loop graag in de zomer rondjes in mijn tuin met een biertje in mijn hand. Dit is mijn 'stille geneugte'. Mijn moeder heeft dit ooit 'brevieren' genoemd. Mijn kleinzoon van 3 vraagt mij al af en toe of hij mee mag brevieren. We lopen dan samen rondjes in de tuin en kletsen wat.

9. Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Heiloo is de laatste jaren leuker geworden; er wordt meer georganiseerd: Dolfin Rocks, activiteiten op het GGZ terrein, de kunst 6-daagse enzovoorts. Ik weet dat onze burgemeester dit ook een goede zaak vindt. Als ik burgemeester was zou ik dit soort activiteiten blijven stimuleren en ondersteunen. Heiloo is altijd een forenzendorp geweest waarin de samenhang tussen de mensen niet groot is. Dit lijkt te veranderen; het dorpse komt een beetje terug. Het is positief als mensen elkaar ontmoeten en elkaar leren kennen, vooral als je bedenkt dat de overheid zich m.b.t. de zorg terugtrekt; we zullen meer voor elkaar moeten zorgen.

10. Antwoord van de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u:

Beste Bas. Ik vind het een hele eer dat jij mij genomineerd hebt.
Je wilt weten of ik mijn gedrevenheid nog heb.
Gelukkig wel! Mijn gedrevenheid op de Benedictusschool kwam overigens voor een groot deel voort uit de enorme support van ouders zoals jij. Wij konden op school altijd rekenen op een grote schare van 'hulpouders'; we stonden er nooit alleen voor. Dit is altijd een sterke stimulans geweest.

• Ik nomineer voor de volgende Tien vragen aan (en waarom) Martin Affourtit…:

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Martin, jij hebt altijd een grote rol gespeeld me betrekking tot het theatergebeuren in Heiloo; je bent een echt 'theaterbeest'. Ik herinner me nog dat jij als jonge jongen thuis al voorstellingen gaf voor kinderen uit de buurt. Ik weet nog dat ik als kind een keer bij jullie thuis ben geweest waar jij een Sinterklaasvoorstelling gaf. Ben je, na Falkland, nog actief op cultureel gebied?

Kunst6Daagse heet voortaan Kunstparade Heiloo

HEILOO - De laatste week van juni staat ons dorp weer in het teken van cultuur. Een reeks aan culturele uitingen; net als voorgaande jaren is er veel te doen, te bekijken, maar vooral te genieten. Inmiddels heeft de organiserende Stichting Kunst-Zin Heiloo besloten tot een naamswijziging: Kunst6daagse heet voortaan Kunstparade Heiloo.

De voorzitter van de Stichting Kunst-Zin Heiloo, Jacob Ouderkerken, vertelt: ,,Doordat veel activiteiten van de Kunst6daagse zich gingen concentreren op het weekend, leidde die naam in toenemende mate tot misverstand. De realiteit is dat er een hele week een hoop te doen is, maar beslist niet elke dag hetzelfde. De nieuwe naam brengt tot uitdrukking dat de toeschouwer steeds weer wordt verrast door de volgende deelnemer aan de parade. De bijna dertig vrijwilligers zijn vorige maand begonnen met het hernieuwen van de elementen die zich al ruimschoots hebben bewezen en met het bedenken van aanvullende cultuuruitingen. Jan-Theo Wassink vervult de rol van projectcoördinator" Laatstgenoemde geeft deze enthousiaste toelichting: ,,Ja, reken maar dat we met de hele groep vrijwilligers enorm gemotiveerd zijn om er in juni weer een groot evenement van te maken. Er vindt nu volop overleg, onderzoek en discussie plaats en zodra er concrete resultaten zijn zullen wij natuurlijk publiceren. In de voorafgaande tien afleveringen is het evenement steeds mooier en completer geworden en het is bijna meer weg te denken uit Heiloo. Wij gaan de editie 2015 van de Kunstparade Heiloo tot een kleurrijk geheel smeden."

EHBO voor iedereen

HEILOO - Minder dan 3% van de Nederlandse bevolking heeft een EHBO diploma. Dat percentage moet omhoog, vindt het Rode Kruis. Daarom biedt het district Noord-Holland Noord van het Rode Kruis een basiscursus EHBO aan. Voor slechts 10 euro kan je aan deze cursus deelnemen. De cursus wordt op diverse plaatsen en dagen in de regio gegeven (zie website: shop.rodekruis.nl/ehbo-voor-iedereen). Je leert in vier uur wat je kan doen wanneer er een ongeval plaatsvindt of als iemand zich verwondt. Naast een theoretisch gedeelte is er ook ruimte voor de praktijk, bijvoorbeeld het aanleggen van een verband. Met de kennis die je opdoet bij deze cursus hoef je nooit meer met lege handen toe te kijken bij een ongeval op straat of thuis. Een certificaat van deelname krijg je toegezonden na afloop van de cursus. Inschrijven dus!

Voor meer informatie kijk op www.rodekruis.nl/noordhollandnoord.nl.

College en bestuur HSV gaan voor de toekomst

HEILOO - HSV en het college van B&W zijn sinds mei 2013 met elkaar in gesprek geweest over de toestand van het kunstgrasveld van HSV.

Op grond van verschillende afwegingen hebben zowel HSV als het college van B&W de gang naar de rechter gemaakt. Dit heeft de onderlinge verhoudingen tussen de voetbalvereniging en het gemeentebestuur niet geholpen. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft op 23 september jongstleden geoordeeld dat de gemeente het kunstgrasveld van HSV wedstrijdwaardig moet laten zijn. Dat betekent dat het veld moet voldoen aan de gebruiksnorm van het NOC-NSF-KNVB2 van 18 maart 2012.

Het college van B&W heeft besloten na de uitspraak van de rechter geen verdere juridische procedure in te stellen. Dat betekent dat de gemeente de norm erkent. De gemeenteraad heeft in zijn vergadering van 8 december besloten de kosten van zowel de aan HSV betaalde dwangsom, de kosten van het herstel van het veld en de kosten van de juridische procedure in de begroting te verwerken. Daarbij is geconstateerd dat de kosten van het herstel van het veld zijn verwerkt op 'Sport"' maar dat dit niet koste van de sport gaat. Dit laatste geldt ook voor de overige kosten.

Zowel HSV, als het college van B&W hechten aan een goede relatie tussen HSV en het gemeentebestuur en zijn ervan overtuigd dat dit ook mogelijk is.

In een op woensdag 17 december uitgebrachte gezamenlijke persverklaring wordt verklaard dat beide besturen zich willen inzetten voor een goede toekomst. In een gesprek tussen beide besturen is dat, naast dat de gemeente de norm erkent en dat er periodiek een keuring van het veld zal plaatsvinden, nogmaals bevestigd.

Laatste week kassabonnen spaaractie!

HEILOO - Het is al weer de laatste week van de kassabonnen spaaractie van de gezamenlijke Heilooër winkeliers. Tot en met woensdag 31 december kunt u de kassabonnen sparen. Het gaat om kassabonnen en facturen van alle winkels, waaronder de horecazaken, autobedrijven en vaste marktkramen, die in Heiloo gevestigd zijn. Ook van winkels die niet deelnemen aan deze gezamenlijke actie. U kunt de kassabonnen verzamelen in het papieren inleverzakje dat verkrijgbaar is bij de deelnemende winkeliers. Deze winkeliers zijn herkenbaar aan de reclameposters in de winkel en de 'Wij doen mee!' sticker bij de kassa of servicebalie. Ook op deze website www.ikwinkelinheiloo.nl staan de deelnemende winkeliers vermeld. Er kan in drie categorieën gespaard worden. In elke spaarcategorie is er een hoofdprijswinnaar, die € 250,-, € 500,- of respectievelijk €1000,- wint; handje contantje! Daarnaast zijn er tal van andere aantrekkelijke prijzen, beschikbaar gesteld door de winkeliers van Heiloo. Alle ingeleverde spaarzakjes dingen óók mee in de loting voor de extra hoofdprijs: een halfjaar rijden in onze flitsende Opel Adam! Stop uw inleverzakje vóór 1 januari in een van de hiervoor bestemde inlevertonnen bij Karwei, Radio Bakker, 't Hoekstuk (AH), Stationscentrum (Vomar) of 't Loo (AH en HEMA). Op zaterdag 10 januari is de feestelijke prijsuitreiking om 12.00 uur in winkelhof 't Loo. Deze zaterdag is ook de trekking voor de geldprijzen en de extra hoofdprijs. Spaar uw kassabonnen en maak kans op vele leuke prijzen! De Heilooër winkeliers zien u graag in hun winkels en wensen u fijne feestdagen en een mooi 2015!

Gemeente Polis

Bij de invoering van het huidige zorgstelsel is toen door de regering bezworen dat chronisch zieken niet de dupe mochten worden van de verzwaring van het eigen risico. Daartoe is een instantie in het leven geroepen die de chronisch zieken met de laagste inkomens financieel zouden tegemoet komen in het eigen risico (CAK). Per 1 januari 2015 is die taak overgeheveld naar de gemeentes, onder het motto 'Zij kunnen beter maatwerk leveren'. Onder deze groep langdurig zieken bevinden zich zeer vele ouderen. Ouderen met een heel laag inkomen, veel extra kosten zoals vervoer, dieet enzovoort en met geen toekomstige inkomen verbetering. Als je al nauwelijks belasting betaal helpt 'aftrekbaar van de belasting' ook niet. Iedere euro boven de basis verzekering is er één teveel. Zij waren gebaat bij een tegemoetkoming in geld. De gemeente budgetpolis is GEEN oplossing, is geen MAATWERK. En waar mogen de minima dan wel aan meedoen, wat hebben chronisch zieken nu bijv. aan kraamzorg, of aan kuurreizen? Zij hebben toch geen geld voor een aanvullend pakket! Het ministerie van VWS heeft de gemeentes een aanvullend budget gegeven van in aanvang 45 miljoen en oplopend tot 268 miljoen, hetgeen neerkomt op 60% van het originele budget. Dus gemeente ga op dezelfde voet verder met waar het CAK is gestopt. De selectie is door het CAK al gemaakt op basis van historisch zorggebruik. Zo moeilijk is dat toch niet. Het is uw burgerplicht, met name de chronisch zieke ouderen met nauwelijks inkomen rekenen op u.

Ton van Velzen

Aandacht voor de allerkleinste bij Kinderopvang Kits Oonlie

HEILOO - Vanaf ongeveer tien weken oud is iedere baby welkom bij Kits Oonlie. De eerste periode wordt zoveel mogelijk het ritme van thuis gevolgd. Omdat elk kind zich ontwikkelt in een eigen tempo en daarbij een eigen behoefte heeft, benaderen de medewerkers van Kits Oonlie de kinderen op individueel niveau. Dit houdt in dat zij zich aanpassen aan de voeding- en slaapschema's zoals de kinderen dat thuis gewend zijn. Zodra een kindje hieraan toe is, zal het langzamerhand de dagindeling van de groep gaan volgen.

Voor de allerkleinsten is het belangrijk dat zij zich veilig voelen. De medewerkers van Kits Oonlie zorgen hiervoor door de kinderen niet alleen te verzorgen, maar door ze te knuffelen, schootspelletjes te doen, liedjes zingen en door ze de wereld om zich heen te laten ontdekken. Als de kinderen iets ouder zijn, leren we de kinderen gezamenlijk te eten aan tafel en wordt er meer variatie aan activiteiten aangeboden en mogen ze af en toe een kijkje nemen op de peutergroep.

Sinds kort hebben de baby's ook kennis kunnen maken met Puk, de handpop die al vanaf 2008 een bekend gezicht is bij alle peuters van Kits Oonlie. Puk maakt, net als de kinderen, van alles mee en helpt de kinderen door zijn verhalen en activiteiten spelenderwijs kennismaken met verschillende onderwerpen en materialen en biedt ondersteuning bij de taalontwikkeling van de kinderen.

Wilt u een keer komen kijken, neem dan gerust contact op met de centrale administratie, tel. 072-5323576.

Opnieuw mooie vondsten Archeologisch onderzoek Zuiderloo

Eén waterput viel er op door zijn grote omvang.

HEILOO - Begin december is het archeologisch onderzoek afgesloten in het nieuwste uitbreidingsplan van Heiloo Zuiderloo, gelegen aan de Hoogeweg. Verspreid in de zoeksleuven bleken waterputten en afwateringsgreppels aanwezig.

Deze dateren uit de Vroege Middeleeuwen (ca. 600-900 na Chr.). Op twee plaatsen waren zelfs nog sporen van boerderijen en bijgebouwen uit deze periode bewaard gebleven. Enkele oudere scherven uit de IJzertijd en Romeinse tijd wijzen op nog oudere bewoning.

De resultaten zijn volgens Menno Dijkstra van het archeologisch bureau Diachron UvA verrassend. Dijkstra: "Wij hebben boerderijen en bijgebouwen en de verspreid liggende waterputten uit de Vroege Middeleeuwen nader onderzocht. Het bleek dat midden over het terrein, van noord naar zuid, een kleine laagte in het toenmalige oude duinlandschap lag. Dit werd gebruikt voor het graven van afwateringsgreppels en het slaan van waterputten. Daarbuiten lagen ter weerszijden resten van woonerven met boerderijen, schuren en kleine opslagschuurtjes."

De circa twintig waterputten waren opgebouwd uit gestapelde graszoden, houten kistwerk, vlechtwerk of gemaakt van een ingegraven ton. Eén waterput viel er op door zijn grote omvang van wel twee bij twee meter. Het bovenste deel bestond uit grof gekapte stammen van minstens twee eiken. Dijkstra: ,,Waarvoor deze put precies heeft gediend, is nog onduidelijk. Mogelijk had men veel behoefte aan water voor kuddes vee. Of verrichtte men ter plaatse een specifieke ambachtelijke activiteit?"

Door het onderzoek is voor het eerst duidelijk geworden dat onder het huidige tuinbouwgebied van Zuiderloo een uitgestrekt vroegmiddeleeuws cultuurlandschap aanwezig was. De woonerven van de boeren regen zich van noord naar zuid aaneen, op korte onderlinge afstand van elkaar. Mogelijk was zelfs sprake van meerdere bewoningslinten: één langs de Hoogeweg en één iets verder naar het oosten. In de Late Middeleeuwen was hiervan niets meer te zien.

Zuiderloo ligt op de brede strandwal van Heiloo, die al duizenden jaren geleden bewoond werd. Door het eerdere gebruik als bollenland was er weinig hoop op sporen van oude bewoning. Alleen diepere sporen als waterputten en perceelgreppels waren ontsnapt aan het diepspitten en diepploegen.

Foto- onderschrift: Eén waterput viel er op door zijn grote omvang.

Cursus Westerse Kunst & Cultuurgeschiedenis in de Cultuurkoepel Heiloo

HEILOO - Vanaf 12 en 13 januari zal Jan van der Giessen in de Kleine Kapel van de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg 464, Heiloo weer cursussen Westerse Kunst & Cultuurgeschiedenis geven. De cursus Realisme start maandag 12 januari en de cursus Renaissance dinsdag 13 januari. Tijdens de lessen wordt veel aandacht besteed aan de samenhang tussen de ontwikkelingen in kunst en geschiedenis en zeker ook op politiek, maatschappelijk en filosofisch gebied, zodat u een compleet beeld krijgt van de behandelde cultuurperiode. De presentatie met veel kunstafbeeldingen en muziek zal u zeker aanspreken. U krijgt een uitgebreide geïllustreerde syllabus zodat u thuis alles nog eens rustig kunt nalezen en bekijken. Elke cursus duurt zeven middagen van 14.00 tot 16.00 uur. In de voorjaarsvakantie is er geen les. Het cursusgeld bedraagt € 90,- .

Op www.janvandergiessen.nl staat meer informatie over de lessen en een inschrijfformulier. U kunt zich ook telefonisch opgeven: Johanna Bontekoe tel. 072-5818766 of e-mail johannabontekoe@hotmail.com.

Multimediapresentatie 'Himalaya & Nepal' in theater De Beun

HEILOO - Mondiavisueel staat voor professionele multimediashows met beeld en video. Pure beleving vanuit een luxe fauteuil. De allereerste voorstelling die Mondiavisueel in Nederland organiseerde vond plaats op donderdag 4 december in theater De Beun voor bijna 200 bezoekers die zeer enthousiast waren over deze nieuwe vorm van een 'avondje uit'. Op 8 januari organiseert Mondiavisueel een tweede multimediapresentatie in theater De Beun met de bekende bergbeklimmer Robert Eckhardt onder de titel 'Himalaya & Nepal'. Hij neemt zijn publiek mee langs de dakrand van de wereld en toont schitterende beelden van het Nepalese landschap en haar bevolking.

Meer informatie kunt u vinden op http://mondiavisueel.com U kunt daar eveneens uw toegangskaarten kopen. Een programma-magazine met uitgebreide informatie over het Mondiavisueel programma 2014-2015 kan gratis worden afgehaald bij Theater De Beun en bij de Bibliotheek in Heiloo tijdens openingsuren.

Uitslag loterij B.lief voor Serious Request


HEILOO - Na een zeer geslaagd optreden ten bate van de Serious Request actie 'Hands of our Girls' maakt B.lief de uitslag van de loterij bekend. De trekking is verricht door Dave Adrichem van Klein Varnebroek. 000077, Interieuradvies (Beko, Heiloo); 000080, zonnebril Dolce & Gabbana (Zonneveld Optiek, Heiloo); 000082, Workshop Keramiek van Ria Laroo; 000086. koffer; 000251, fiets (Boersen, Heiloo); 000566, Dekbedovertrek (Beko Bergen); 000789, Bed & Breakfast (Ruiterhuys, Bakkum); 000816, rondleiding Nobelhuis (Afie Valkering); 001018; Dolce & Gabbana (Zonneveld Optiek, Heiloo); 001318, High Tea (Herberg Jan, Heiloo). Winnaars kunnen de uitslagen ook nalezen op www. Blief.nl. Gospelkoor B.lief is blij met de opbrengst van de actie en kan hierdoor een mooi bedrag gaan overhandigen aan Serious Request.

Schrijfcafé in De Trog

HEILOO – Op woensdag 7 januari, 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli volgend jaar staat de deur van het schrijfcafé in De Trog voor iedereen open. Iedereen is van harte welkom indien je de eigen ideeën, gevoelens of indrukken op papier wil zetten.

In ontspannen sfeer wordt een persoonlijke stijl van schrijven, aangemoedigd, begeleid en ontwikkeld. Desgewenst kunnen hierbij diverse bronnen van inspiratie worden benut: muziek, natuur, beelden, beweging, foto's, fi guren, berichten

en ervaringen. Onder het motto 'veder-licht' starten de woensdagen 2 april, 7 mei en 4 juni om 13.30 uur.

Schrijfcafé in De Trog

HEILOO – Op woensdag 7 januari, 4 februari, 4 maart, 1 april, 6 mei, 3 juni, 1 juli volgend jaar staat de deur van het schrijfcafé in De Trog voor iedereen open. Iedereen is van harte welkom indien je de eigen ideeën, gevoelens of indrukken op papier wil zetten.

In ontspannen sfeer wordt een persoonlijke stijl van schrijven, aangemoedigd, begeleid en ontwikkeld. Desgewenst kunnen hierbij diverse bronnen van inspiratie worden benut: muziek, natuur, beelden, beweging, foto's, fi guren, berichten

en ervaringen. Onder het motto 'veder-licht' starten de woensdagen 2 april, 7 mei en 4 juni om 13.30 uur.

Wijkvereniging Plan Oost

HEILOO - Bridgen op de woensdagmiddag? De gezelligste bridgeclub van Heiloo gaat op woensdag 8 januari het seizoen weer volmaken. Wilt u een aantal malen onze ontspannen middagen vrijblijvend meemaken? Dat kan. Geef u op bij Peter van Lochem, tel. 072-533489 of Aad Brugman, tel. 072-5334814. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom, aanvang 13.30 uur in Het Oosthonk, Oostkanter 14a in Heiloo.

Speelochtend in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Ook de laatste zaterdag van de maand december organiseert Bibliotheek Heiloo weer een Speelochtend. Het thema Denksport staat deze keer centraal. Deze ochtend kan dus worden meegedaan aan een bordspel, zoals schaken, dammen enz. Met speciaal voor deze gelegenheid doorlopend een openbare schaakles bij het grote schaakbord in de bibliotheek, onder begeleiding van Aart van den Brink van schaakvereniging Oppositie.

Kortom: een gezellige zaterdag in de bibliotheek voor kinderen én hun ouders/oppas.
Zaterdag 27 december, 10.00 – 14.00 uur. Toegang is zoals iedere maand vrij.

Openingstijden Bibliotheek Heiloo feestdagen

HEILOO - Bibliotheek Heiloo is tijdens de beide kerstdagen (25 en 26 december) en op Nieuwjaarsdag gesloten. Op woensdag 24 en 31 december is de bibliotheek tot 16.00 uur geopend. De overige dagen is de bibliotheek normaal geopend (dus ook zaterdag 27 december).

Ruim 400 kunstwerken weg voor de halve prijs

HEILOO - Kunstliefhebbers kunnen de komende dagen bij de Kunstkringloop.nl winkel aan de Kennemerstraatweg 390 in Heiloo hun slag slaan. Tijdens de laatste dagen van dit jaar worden daar (sinds vrijdag 19 december) ruim 400 kunstwerken met 50% korting aangeboden.

Naast regionale kunstenaars als Koos Stikvoort en Willem Hopman zijn er ook werken te vinden van Jan Cremer, Anton Heijboer, Herman Brood, Jan Sluiters jr, Patty Harpenau en vele anderen. Schilderijen, zeefdrukken, etsen, groot of klein, er is werkelijk een enorme variëteit aan werken beschikbaar. Ook bronzen beelden van Nic Jonk en diverse andere objecten worden te koop aangeboden tijdens deze speciale verkoop dagen. Prijzen variëren tussen de 40,- en 18.000,- euro. Er is dus werkelijk voor ieder budget werk beschikbaar. De openingsdagen zijn 19, 20, 21 en 27, 28, 30 en 31 december van 13.00 tot 18.00 uur.

Urbexfotografie aan de muur bij Plaza Cinco

HEILOO - Vanaf zaterdag 13 december hangen er foto's van vergane glorie en ouwe troep aan de muren in het restaurant Plaza Cinco.

Vier vrienden met dezelfde passie voor fotografie exposeren hun werk in het gezellige restaurant op het Stationsplein 5 te Heiloo. Aart Swolfs, Bert-Jan Kramers, Hans Reurings en Marion Overmeer hebben een grote voorkeur voor. Ze bezoeken daarvoor regelmatig oude leegstaande gebouwen in Polen, Belgie, Duitsland, Nederland en Frankrijk. De acht werken die nu worden geëxposeerd zijn geschoten in een leegstaande gevangenis, een oude cristallerie, een oud kasteeltje, een leegstaand universiteitsgebouw en gewoon in de achtertuin van een van de fotografen. Dat desolate gebouwen fascinerende beelden kunnen opleveren behoeft volgens de fotografen geen uitleg. Wellicht de moeite waard om zelf eens een oordeel te vellen over urbexfotografie tijdens een kop koffie, lunch, borrel of diner bij Plaza Cinco. www.plazacinco.nl

Afval scheiden nog makkelijker met gratis app

HEILOO - In Heiloo kunnen inwoners vanaf 1 januari nog makkelijker hun afval scheiden met de Recyclemanager. De Recyclemanager is een gratis app waarmee je voor ieder adres in Heiloo kunt opzoeken in welke afvalbak het afval hoort, waar de dichtstbijzijnde inleverpunten zijn en wanneer afval aan huis wordt opgehaald.

Alle praktische informatie over afval is voor het eerst te vinden op één plek. De Recyclemanager is een unieke samenwerking van verschillende landelijke organisaties die verantwoordelijk zijn voor de inzameling en verwerking van afval. De gemeente Heiloo sluit zich hierbij aan, zodat inwoners lokale informatie ook digitaal via de gratis app kunnen raadplegen. Naast de app kunnen inwoners in 2015 ook nog gebruik maken van de papieren afvalkalender of terecht op de website van de gemeente: www.heiloo.nl/afvalwijzer. De Recyclemanager is gratis te downloaden in de Apple Appstore en de Google Playstore. Mensen met een computer, laptop of Windows phone vinden dezelfde informatie op www.recyclemanager.nl.

StarSingers in Witte Kerk

HEILOO - Vier jaar geleden begonnen als vriendengroepje; bij elkaar gekomen omdat ze gezamenlijke 'hobby's' bleken te hebben: kerst, zingen en gezelligheid.

Starsingers bestaat uit elf leden; drie sopranen (Ellen van Dam, Anja Boske en Sylvia de Bruijn, drie alten (Cynthia Kailola, Karina Bouderij en Anouk Cohen), twee tenoren (Sander Terpstra en Paul Boske), twee bassen (Ton van Dam en Lex de Bruijn). En een geluidsman (Nico Zwaneveld). Het repertoire is a capella, close harmony kerstmuziek, begeleid op instrumenten, zoals gitaar, piano, cajon, fluit en mandoline. Vanaf half september tot december wordt er één keer per week gerepeteerd voor een aantal kerstoptredens op diverse plekken in- en om de gemeente CAL. Op zaterdagmiddag geeft StarSingers om 15.00 uur een kerstconcert in de Witte Kerk in Heiloo. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Sylvia de Bruijn, email: sylviadebruijn@zonnet.nl. Verdere informatie zie: http://canouk.wix.com/starsingers.

Tien jaar praktijk voor Haptotherapie Heiloo

HEILOO - Al meer dan 10 jaar praktiseert haptotherapeute Suzan Gökemeijer-Loos met passie haar beroep in de Praktijk voor Haptotherapie Heiloo aan de Bergeonstraat. In al die jaren is de praktijk uitgegroeid tot een gedegen plek waar mensen die vast lopen in hun leven zich kunnen ontwikkelen, weer in beweging kunnen komen en weer kleur aan hun leven kunnen geven. Maar waar ook mensen met zwaardere problematiek terecht kunnen om oude pijn een plaats te geven of om een volgende stap te maken. ,,Ik vind het nog steeds heel bijzonder mensen van zo dichtbij te mogen mee maken en samen te ontdekken wat er nodig is om weer verder te kunnen", vertelt Suzan. ,,Het is fijn om behalve gesprekstherapie middelen in handen te hebben waarmee mensen zélf kunnen ervaren hoe ze dingen kunnen veranderen. Want veranderen doe je niet door praten maar door het anders te doen, in het hier en nu!."

Praktijk voor Haptotherapie Heiloo, Bergeonstraat 34, 1851 KB Heiloo, tel. 06 48785694, www.haptotherapieheiloo.nl

Sfeervolle Wereldlichtjesdag in Heiloo

Bijna 200 mensen waren in de Cultuurkoepel bij elkaar om kaarsjes aan te steken voor hun overleden kind, kleinkind, zusje, broer, familie, vriend of vriendin.

HEILOO - De oude kapel op het Willibrordus terrein was zondag 14 december verlicht met honderden fakkels en kaarsen. Voor de eerste keer werd Wereldlichtjesdag ook in Heiloo gevierd. Bijna tweehonderd mensen kwamen bij in de Cultuurkoepel elkaar om kaarsjes aan te steken voor hun overleden kind, kleinkind, zusje, broer, familie, vriend of vriendin.

Tijdens dit wereldwijde lichtritueel worden zij, elk jaar op de tweede zondag van december, letterlijk en figuurlijk in het licht gezet. Bijna tweehonderd mensen waren bij elkaar gekomen om stil te staan bij het gemis en de herinnering aan te vroeg overleden kinderen. Muziek, zang, poëzie en verhalen rond het thema 'Een mozaïek vol herinneringen' gaven deze avond een extra dimensie. Symbolisch voor een speciale herinnering kon afsluitend iedereen een stukje tegel in een mozaïek hart plaatsen. Het herinneringskunstwerk zal tijdens een kleine bijeenkomst in het nieuwe jaar een mooie plek in de buurt krijgen. Dankzij de hulp van enthousiaste vrijwilligers en sponsoren kunnen de organisatoren, Marjolijn Peters, Betsy de Jager, Marinta Rutten en Evi Velders voldaan terug kijken op een waardevol evenement.

Voor-generale Prinses Pip veelbelovend

HEILOO - Na een veelbelovende voor-generale maakt Jeugdtheater Heiloo zich klaar voor de voorstelling Prinses Pip. De voorstelling is op 31 januari en 1 februari te zien in theater de Beun. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Schrijverij, Bruna en de Beun. www.sjth.nl.

Saved by the bell.....!!

Het jongetje kwam uit de buurt en had nog drie broertjes in gelijke omstandigheden. Foto René Veldt

Vier nieuwe kinderen in het Hamro Gaun project

December 2014

Al lopende over het berg-pad ontmoette wij het jongetje Laxman, een binkie van net 6 jaar oud. Hij speelde daar op het pad, en tegelijkertijd was hij aan het bedelen bij de voorbijgangers, dus ook bij ons.

Het zag er slecht uit zoals dat jongetje daar rondstruinde en wij vroegen de omstanders 'wie hij was en waar hij woonde'. Men vertelde dat het jongetje uit de buurt kwam en dat hij nog drie broertjes had in gelijke omstandigheden. Maar er was een soort van crisis in die familie, want de moeder was weggegaan, omdat haar echtgenoot haar ongeveer elke dag mishandelde. Dat kwam omdat deze man een alcoholist is, en zij kon dat niet meer verdragen dus zij vertrok en zij nam de twee kleinste kinderen van 4 jaar, een tweeling, met zich mee. Maar de vader zocht de moeder kort daarna weer op en hij nam de kleine kinderen van haar af, met de mededeling dat hij voor deze kinderen zou zorgen. Maar er speelde iets anders; deze familie behoorde tot de laagste kaste, en de Nepalese overheid heeft een regeling ingevoerd dat lage kaste families met kinderen een financiële bijdrage per kind ontvangen. Dus vader ontving het 'kinder'geld, en kocht daar drank voor. Ondertussen was er niemand die voor de kinderen zorgde.
Kort hierna kwam er plotseling een telefoontje uit de bergen met de vraag of wij snel plaats voor deze kinderen hadden, want vader probeerde hen te vermoorden. Een dag daarvoor had die vader zijn kinderen opgesloten in hun huis en in brand gestoken met zijn eigen vader van 72 jaar oud erbij. Maar opa en kinderen zijn naar de zolder gevlucht, daar zijn zij het raam uitgeklommen en van het dak gesprongen. Toen kwamen de buren in actie en hebben de vader aan de politie overgedragen.

Via het District Welfare Comité en de lokale overheid zijn de kinderen nu met toestemming bij ons in het kinderhuis. Wij gaan er nu aan werken dat deze kinderen vanuit die stressvolle situatie het leven weer kunnen oppakken, en gaan zij nu dus voor de 1e keer in hun jonge maar toch al zo beschadigde leven naar school, bij ons in het Hamro Gaun project!

Deze jongetjes zijn 'Saved by the Bell' want als je ziet hoeveel kinderen hier in Nepal worden verwaarloosd, lijm snuivend over straat lopen te schooien, en ook overnachten in de blote lucht, mensonterend!! Dus wij waren echt op 't nippertje.

En deze acute noodhulp is voor ons een fijn kerstgevoel, dus fijne kerstdagen voor u, en bedankt voor uw bijdrage aan ons werk, het Stichting-Veldwerk team. www.stichting-veldwerk.nl.

En we zijn ook zichtbaar in Facebook, Stichting Veldwerk; https://www.facebook.com/Stichting.Veldwerk
en Cross Borders; https://www.facebook.com/Cross.Borders.Nepal

Met voor nu de groetjes uit Kathmandu,
Rene Veldt

Haal herinneringen op met de gedigitaliseerde Uitkijkpost

'Melco-bedrijf wordt geopend door de Commissaris van de Koningin' kopt de Uitkijkpost op 22 maart 1957.

HEILOO – Hoe verging het HSV ook alweer tijdens die voetbalwedstrijd in 1967? Welke nieuwswaardige gebeurtenissen hebben er plaatsgevonden in uw straat? Worden uw grootouders in de krant gefeliciteerd naar aanleiding van hun huwelijksjubileum? En weet u nog dat in de jaren vijftig Melco geopend werd? Zoek nu door de gedigitaliseerde Heiloo?r krant de Uitkijkpost en haal herinneringen op!

Vanwege haar tachtigste verjaardag is het archief van de Uitkijkpost, dat bestaat uit alle bewaarde krantenedities van 1952 tot en met 2008, gedigitaliseerd. Dit in samenwerking met Picturae en het Regionaal Archief Alkmaar. Hiermee is de geschiedenis van Heiloo en omgeving op geheel nieuwe wijze toegankelijk gemaakt. Bekijk alle jaargangen nu digitaal via onze website uitkijkpost.nl door rechts op de pagina 'Uitkijkpost Historie' aan te klikken. Of ga rechtstreeks naar bit.ly/Uitkijkpost

U kunt op verschillende manieren door de digitale kranten zoeken. Bijvoorbeeld op naam van een persoon, bedrijf, instelling of gebouw. Maar bladeren door een bepaalde periode of editie kan ook door op datum of jaartal te zoeken. Gevonden wat u zoekt? U kunt de pagina of het artikel uitprinten, digitaal opslaan en delen via sociale media. Klik voor hulp bij het zoeken op de vraagtekens naast de zoekvelden.

Maak het archief compleet

Mist u een nummer? Dat kan kloppen, het digitale archief is niet compleet. Tenminste de volgende Uitkijkposten ontbreken: Alle jaargangen van 1934 (Advertentie en Nieuwsblad voor Heiloo, de Onderduiker) tot 1952; jaargangen 1952 tot en met 1958 zijn zeer incompleet; in de jaargangen 1959 tot en met 1965 ontbrekende een aantal nummers; nummer 42 en 44 t/m 48 van jaargang 1966; nummer 6 en 7 van 1967; een aantal nummers van 1968 en 1969; nummer 15, 20 t/m 23, 29 t/m 33 en 39 van jaargang 1970.

Maar ook een aantal nummers van jaargangen 1971 t/m 1986; nummer 28 en 52 van jaargang 1988; nummer 1, 2 t/m 5, 8, 19 t/m 21 en 28 van jaargang 1989; nummer 52 van 1990; nummer 7 en 28 van 1991; nummers 1 en 2 van 1993; nummer 1 van 1994; nummers 16 t/m 35 van 2000; nummer 32 van 2001; nummer 45 en 51 van 2002 en tot slot nummers 1 en 34 van jaargang 2009. Graag maken we het archief compleet. Dus heeft u één of meer van deze jaargangen of nummers in uw bezit? Dan lenen we die graag van u om ze te kunnen dgitaliseren en op in de digitale collectie!

Deel uw verhalen

Leuke verhalen naar aanleiding van een vondst in het digitale krantenarchief? Graag uw zoekervaringen delen? Of heeft u een van de ontbrekende nummers in uw bezit? Mail ons dan via redactie@uitkijkpost.nl of plaats uw reactie direct op de Facebookpagina van de Uitkijkpost.

Het kerstdorp van Lies

Maar liefst 700 lampjes geven het dorp een sprookjesachtige sfeer. Foto Carolien Breed

HEILOO – De kerstkriebels heeft ze eigenlijk het hele jaar door, maar Lies Post (63) wacht met het opzetten van haar jaarlijkse Engelse kersttafereel tot begin november.

De hele buurt kijkt reikhalzend uit naar het moment dat rond half november het hele dorp in volle glorie bewonderd kan worden en alle lichtjes (maar liefst 700 lampjes geven het dorp een sprookjesachtige sfeer) en beweegbare delen het doen. Een feeëriek sneeuwtafereel, met een verhaal waarvan Lies zelf het script bedenkt en de regie in handen heeft. Om in theatertermen te blijven; Lies is ook de technicus van het licht en geluid.

,,Het is een uit de hand gelopen hobby", lacht Lies, wijzend naar het twee bij vier meter grote sprookjestafereel dat haar halve huiskamer in beslag neemt. ,,Dit alles is dertien jaar geleden begonnen met een bescheiden kerstdorpje op het dressoir. Ik ben geïnspireerd door Charles Dickens verhalen. Daar was ik vroeger al gek op. De nostalgische Engelse sfeer van die tijd; ik kan er helemaal in opgaan." Lies heeft in de loop der jaren al heel wat originele figuren en pittoreske huisjes van het Engelse merk Lemax verzameld.

Het dorpje is tot in de finesses uitgewerkt; gehuld in een dikke laag sneeuw. Lichtjes in de sneeuwlaag zorgen voor een zacht schaduweffect. Er staat een kerkje waar een nachtmis wordt opgedragen, omlijst door kerkelijk gezang. Of een ballroom, waar door bewegende figuurtjes echt gedanst en plezier gemaakt wordt op muziek uit lang vervlogen tijden. En een ijsbaantje waar geschaatst wordt. En tal van huisjes en Engelse landhuizen, een schooltje, winkeltjes, een postkantoor. Kortom: een echt Engels dorp waarin geleefd wordt.

Het winterse tafereel trekt ieder jaar veel bezoekers; jong en oud. ,,Veel ouderen vinden het prachtig!" zegt Lies, wier huiskamer in de decembermaand net een zoete inval is. ,,Het is leuk om te zien hoe anderen ervan genieten." Tot een aantal jaar geleden was ook haar tuin geheel in kerstsferen gehuld. Met verlichte rendieren die de slee van de Kerstman trokken. ,,Een 'klein Walt Disney' in mijn achtertuin", vertelt Lies. Met de buitenversiering is ze gestopt. ,, Want binnen én buiten werd me toch iets teveel, aangezien ik alles zelf doe."

Wat haar betreft zal ze nog jaren doorgaan met het kerstdorp. Al was het maar om haar 'vaste' publiek uit de buurt -dat ieder jaar benieuwd is of ze iets nieuws aan het dorpje heeft toegevoegd- te vermaken. En Lies geniet er zelf elke avond van!

Dirk Haasnoot en Johan de Wildt; de wijkagenten van Heiloo

De wijkagenten Dirk Haasnoot en Johan de Wildt in hun nieuwe uniform.

HEILOO – Ze zijn beiden voor veel Heilooërs het bekende gezicht van de politie in het dorp. Het liefst dagelijks op de fiets, hier en daar een praatje makend, blijven Dirk Haasnoot (wijkagent sinds 1997) en Johan de Wildt (sinds 2007) op de hoogte van wat er speelt in de verschillende wijken van Heiloo.

Haasnoot en De Wildt zijn als wijkagent een belangrijk eerste aanspreekpunt tussen burgers en de politie. Haasnoot: ,,Ons werk is veelomvattend en dat maakt het ook zeer afwisselend! De functie van de wijkagent is in de loop der jaren geprofessionaliseerd; dat is ook nodig want er wordt op allerlei vlakken steeds meer van ons verwacht." Intern gezien vindt hij het belangrijk dat Heiloo op de kaart blijft en dat politiezorg voor het dorp gewaarborgd blijft. Temeer nu het bureau aan de Kennemerstraatweg korter open is en veel diensten in samenwerking met het bureau in Alkmaar worden uitgevoerd.

Zij zijn voor de politie de ogen en oren voor en naar de gemeenschap, zij weten wat er leeft in de wijken. ,,Zichtbaar op de fiets op straat spreken mensen je gemakkelijker aan." Ze zetten zich in om onveilige of onwenselijke situaties te voorkomen. ,,Door contact te houden met inwoners, ook als dingen goed gaan." Proactief en preventief, noemen Haasnoot en De Wildt dit. ,,Niet afwachten, maar trends monitoren of problemen proberen voor te zijn. En de burgers informeren; bijvoorbeeld hoe zij het risico op inbraak kunnen verkleinen. Onlangs is de politie het 'Donkere Dagen Offensief' gestart, een campagne waarbij we burgers erop attenderen dat inbrekers tijdens de donkere maanden vaak bij het invallen van de avond actief zijn. Dan is goed zichtbaar in welke woning niemand thuis is." Een belangrijk deel van het werk van de wijkagent vindt ook achter de schermen plaats en is daardoor voor de buitenwereld niet altijd even zichtbaar. De wijkagenten onderhouden contacten met de gemeente en allerlei instanties, verenigingen en organisaties; de zogeheten netwerkpartners. Deze worden indien nodig ook benaderd als zich specifieke problemen voordoen. Als voorbeeeld noemen zij: ,,Als buurtbewoners overlast ondervinden door de aanwezigheid van een groep jongeren gaan we met hen in gesprek en proberen dit met de buurt, de gemeente en het jongerenwerk op een duurzame manier op te lossen."

De wijkagenten zijn blij met de extra ogen door Burgernet. Het verschaft de politie een middel voor het snel verspreiden van een signalement van een verdachte of vermiste persoon. De Wildt: ,, Deelnemers aan Burgernet hoeven alleen te signaleren en door te geven. En het werkt; meerdere zaken zijn opgelost dankzij de medewerking van burgers." Haasnoot en De Wildt wijzen er op dat mensen bij het zien van enigszins verdachte of twijfelachtige situaties ook altijd 112 kunnen bellen. ,,Want ook in deze gevallen kan elke tijdswinst van belang blijken." Voor algemene en/of wijkgerichte vragen is de balie van het politiebureau aan de Kennemerstraatweg geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur. En wilt u de wijkagenten per e-mail iets vragen, dan vindt u via www.politie.nl hun e-mailadres.

Het Boek

Mij werd gevraagd om dit keer eens op het boekenbal met de Boeken zelf te praten.

Dus, in opdracht van dat vreemde verzoek, heb ik het laatste boekenbal bezocht.

Wat een hoeveelheid boeken waren daar aan het feesten. Zelfs de boeken, aangeprezen door een ratelende Matthijs, waren er. En een hoop filosofen dat er waren, druk met elkaar pratend in hun wazige en wollige redeneringen.

In een andere hoek stond het boek God Bewijzen te oreren met Het Algemeen Betwijfeld Christelijk Geloof. ,,Waar zijn jullie mee bezig", vroeg ik hen. ,,Met doorbreken", antwoordden zij. ,,Wij en onze broeders de filosofen leren de mens eens wat moderner te denken en wat meer afstand te nemen van die oude sukkel daar in die hoek."

Ik op een drafje naar die oude sukkel toe, die wat apart stond zonder dat iemand met hem sprak of aankeek. Inderdaad, een dikbuikig boek, stoffig en mottig. Een boek uit zijn hengsels geraakt in de loop der jaren. ,,Wat doet u nu hier?" vroeg ik het oude Boek.

,,Er is niemand die met u praat". ,,Nee, antwoorde de oude, ik ben langzamerhand overbodig aan het worden. Terwijl ik toch een traditie van 3000 jaren achter me heb staan." Maar je moet weten, vervolgde het oude Boek, ,,als ze eens een samenkomst zouden organiseren van alle boeken die in de wereld geschreven zijn en ik zou als laatste de zaal binnenkomen, dan vallen alle boeken om. Maar één Boek blijft overeind en dat ben ik!"

Wat een pedanterie dacht ik. En vroeg het oude Boek: ,,Wie bent U eigenlijk?

Hoe luidt Uw naam?"

Ik heet 'De Bijbel' antwoordde het Boek en begaf zich naar de uitgang '300 woorden'.

En toen werd het kerst.

J. J. Koopmans, Heiloo

Kerstactie 2014

een lichtpuntje in donkere dagen

Evenals vorig jaar hebben de Diaconie van de Protestantse Gemeente te Heiloo (Ter Coulsterkerk) en de Parochiële Caritas Instelling van de Willibrordusparochie de krachten gebundeld voor de Kerstactie 2014. Deze actie is bedoeld om de mensen in Heiloo, die moeten rondkomen van een minimuminkomen in de Kersttijd een extraatje te bezorgen.

Dit jaar hebben we net als vorig jaar een financiële bijdrage mogen ontvangen van: kringloopwinkel Keer op Keer, Dorcas, het A. A. C. Lehmann Fonds, de Dr. Hofstee stichting, het Skanfonds, enkele andere weldoeners en tevens van de initiatiefnemers de P.K.N en en de P.C.I.

Gezien het jaarlijks oplopende aantal mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen zijn wij onze gulle donateurs dankbaar dat wij 380 mensen, een bijdrage kunnen geven. Voor de uitvoering van deze Kerstactie en tevens om de privacy van de mensen te beschermen is samenwerking gezocht met de Gemeente Heiloo. Bij de gemeente zijn de gegevens van de mensen waar het om gaat bekend en de Kerstgift zal tegelijk met de uitkering in december worden overgemaakt. Deze gift wordt niet gekort op de uitkering. De betreffende mensen ontvangen in december een brief via de gemeente over de Kerstactie 2014. De initiatiefnemers van deze Kerstactie hopen op deze manier wat verlichting te brengen in het bestaan van een aantal inwoners van Heiloo.

De Diaconie van de Protestantse Gemeente te Heiloo (Ter Coulsterkerk) en de Parochiële Caritas Instelling van de Willibrordusparochie

Het kerstverhaal dat nooit werd opgeschreven

Alles wat nog zo mooi en lieflijk leek te beginnen op een heldere dag met lichte vorst. Kleine kinderen keken vol verbazing met rode snoeten naar het prille eerste flinterdunne ijslaagje wat op de sloten verscheen. Mensen sleepten met vers afgezaagde sparren door de straten. De voorbereidingen voor de kerst waren overal in volle gang.

Maar voor mij zat een witte kerst vol vrolijkheid er niet meer in. Deze kerst ging de boeken in als de zwarte kerst. Inktzwart wel te verstaan. Onder een krakend heldere hemel die van vries blauw werd ondergedompeld in de kleur van een nacht zonder sterren.

Het begon bij mijn bezoek aan de specialist. De deur zwaaide open en een alleraardigste jongedame riep mijn naam af richting de wachtkamer. Tijdens het voorbijgaan tikte ze even licht tegen mijn arm. Ze keek sip en bedroefd. Was dit een voorbode ?

De specialist schoof wat onwennig papieren van links naar rechts over zijn bureau. De deur ging dicht. Hij schudde mijn hand. Stevig en vastberaden. Zijn uitgestrekte arm wees naar de stoel. Ik nam plaats.

'Opgegeven.' Dat was het enige woord uit zijn lange betoog dat bleef hangen. Het woord spookte rond onder mijn schedeldak. Mijn gedachten waren leeg. Ik zag de man nog verder praten, zijn lippen bewogen maar ik hoorde geen woord meer. Die smetteloze witte jas, de leesbril op het puntje van zijn neus. De foto op het bureau van zijn vrouw en drie kinderen. Lachend genomen voor een zeilboot. Het schilderij aan de wand van een groep reeën in het woud. Ik besloot mijn ogen even dicht te doen. Plotseling dwaalde ik af. Ik verdween volledig in het schilderij.

Tussen de dieren in het bos verschenen kabouters. Er lag een man op de grond. Sneeuwranden versierden de hoge bomen en de kabouters hadden plezier. De man op de grond was ikzelf. Ze droegen me met duizenden tegelijk het bos uit en zo mijn huis in. Hoe wisten ze waar ik woonde ?

Er werd een lange tafel in mijn eetkamer gedekt. Mijn kleine vrienden brachten de heerlijkste gerechten naar binnen. Ik rook de pure geur van dennennaalden. Door de gaten in het kerstbrood kroop een kabouter heen. 'Kiekeboe !', schreeuwde hij. Alle anderen lachten.

Tegenover mij nam ik een gestalte waar. Het was mijn reeds lang overleden vrouw. Ze lachte haar prachtige tanden bloot. Ze verstuurde mij een handkus van ver over tafel. Ik glimlachte.

Toen klom er een kabouter op mijn schouder.

Hij was anders dan de anderen. Hij droeg een zwarte kap en in zijn hand hield hij een zeis.

'Begrijp je het nu ? Het is je tijd…dit is de zwartste kerst uit je leven…'

Herman Burger

Kerstmis 2014

Eens is een roos ontsprongen,

Een knop werd plots'ling bloem

Zoals profeten zongen:

Heisie bom beisie bom boem.

Toen reisden er drie wijzen.

Een wit, een zwart en een stokoud

(die noemden ze 'de grijze')

Met mirre, wierook en goud.

Ze volgden trouw een staartster

Zodat ze verder kwamen.

Ze wisten al van oudsher:

Komt allen nu tezamen.

Ze vonden wat ze zochten;

´t Geluk lag op wat stro

En in een stal die tochtte.

Susa nana susa no.

Men komt in déze tijd

In supermarkten samen.

De ster die 't al beg'leidt

Is die der sterreclame

Geluk heet nu profijt

De klant is koning, Amen!

Henk Brandsma

De Kerstboom

O jee wat gaat er gebeuren

Ach wat loop ik toch te zeuren

Een sleur geweld kwam over me heen

Ik struikel zowat over mijn eigen been

Ik sta in het weideland heel alleen

Mijn takken zijn vol en groen

Wat zullen ze met me doen?

Ze willen mij gebruiken voor het kerstfeest

Ze willen mij versieren

Alleen om hun te plezieren

We gaan met zijn allen van dit feest genieten

Van de boom, het eten en elkaar

Dat wordt een mooie kerst dit jaar.

Jelle Haanstra, bewoner van woonzorgcentrum De Loet in Heiloo

Kerst brengt vrienden op de Zuidwester

groep 6 A van obs de Zuidwester bracht de musical de musical 'Kerst maakt vrienden'.

HEILOO - Op woensdagavond 17 december heeft groep 6 A van obs de Zuidwester de musical 'Kerst maakt vrienden' opgevoerd. Na weken van hard oefenen hebben zij een prachtig toneelstuk neergezet. Ouders, opa's en oma's en verdere familieleden zaten in de mooi versierde zaal om het spektakel te bewonderen.

'Kerstmis maakt vrienden voor iedereen,

Ja, als we dat willen is niemand alleen,

Als we ons best doen en gaan hand in hand,

Dan stoppen de ruzies in ieder land.'

Dit was de mooie kerstgedachte van deze musical. Op donderdagavond werd het jaar afgesloten met een kerstdiner voor de kinderen en een gezellig samenzijn met ouders.

Leerlingen CBS de Duif verzorgen feestelijke kerstviering

Alle leerlingen van CBS de Duif werkten mee aan de kerstviering in de Ter Coulsterkerk. Foto: Ton Mosheuvel

HEILOO - Na een sfeervol kerstdiner op cbs De Duif droegen alle leerlingen hun steentje bij aan de feestelijke kerstviering in de Ter Coulsterkerk op woensdag 17 december. Ze hadden een rol in het kerstspel als kok, freule, kleermaakster of als lakei, of ze dansten op het bal in het paleis. Het thema dit jaar was gastvrijheid: een plaats bieden met voedsel, kleding en een bed aan degenen die dat nodig hebben. Na het aansteken van de adventskaarsen speelde het kerstorkest de mooiste kerstliederen. De kleuters zongen en verlichtten de kerk sprookjesachtig, met hun zelfgemaakte kerstlichtjes en leerlingen van groep 8 vertelden het kerstverhaal.

                

Vandaag

Gaat vol vergetelheid

huilend een bericht

droefhed de klaagstem

door de levensstraat.

Een mens vergaat

tastend duister toeverlaat.

Hersensspinsels.

Onbehuisden.

Dwalende

ongekende huizenrij

daarlangs voorbij.

Zonder gezicht

een schaduw licht

en

huilend een bericht

het voorbij.

H. Breen, Heiloo

19 / 24

Donaties aan goede doelen door xopx

HEILOO – Keer op Keer heeft vanaf juli 2014 gedoneerd aan de volgende goede doelen: € 4.000,- PCI/PKN; bijdrage voor de minima in Heiloo. € 1.000, Stichting monument Witte Kerk Heiloo; donatie voor het restaureren van het kabinetorgel. € 1.000,- Stichting People2people; donatie voor een bakkerij voor de toekomst van Bembeke in Malawi. € 1.000,- Sam Dekker uit Heiloo; donatie voor het volgen van een twee weken durende therapie bij het Curaçao Dolphin Training Centre. € 1.000, Bijdrage/Steun aan Embola inzameling op 28 november. € 750,-         Stichting Baobab Kids; bijdrage voor een Dagopvangcentrum. € 500,- Stichting Vakantieweken Alkmaar; donatie voor het organiseren van vakantieweken voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. € 500,- Stichting Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst; donatie voor de inrichting van een kenniscentrum/theorielokaal voor de boeren die deelnemen aan de landbouwtrainingen in Mpongwe district, Zambia. € 500,- Stichting Egoli Africa; donatie voor het illustreren van een prentenboek over hiv/aids om voorlichting te geven aan jonge kinderen in Oeganda. € 500,-         Stichting Maak Ethiopië Gezonder; donatie aan het Melkpoederfonds Wollisso om melkpoeder te kopen voor zuigelingen in een weeshuis in Ethiopië. € 500, Vrouwen Ontwikkelings Werkgroep 4W4G; donatie voor de bouw van een logeerruimte voor vrijwilligers/kinderverzorgers bij het kinderdagverblijf Ursem in de sloppenwijk Ashiaman-Bethlehem in de Ghanese havenstad Tema.€ 500,- Hope for African Child; financiële ondersteuning van het project 2014 Joytown Primary School Thika in Nairobi. € 500, Vrouwentuin project Kaiaf Gambia; donatie voor de aanleg van een zwaardere waterpomp op het tuinproject. € 120,- Verzendkosten voetballen naar Malawi. Nieuwe vaste donaties: Per jaar: € 100,- PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom); hulphond. € 500,- Sint Nicolaascomité; voor de intocht van Sinterklaas in Heiloo. € 500,- Vrienden van de bibliotheek in Heiloo. De volgende vaste donatie is weer uitgekeerd: € 1.000,- Stichting Sportlijf (Patrick Rupsam). € 300,- Sportinstuif 55+. Ook zijn er onderstaande opkikkers en opstekers uitgedeeld. Opkikkers € 300,-: Juli; Stichting Proniños in Vlaardingen; augustus; Falkland Toneel in Heiloo; september; Drumband De Reiger in Heerhugowaard; oktober; Klas op wielen in Alkmaar; november; Esdege Reigersdaal in Heerhugowaard; december; Stichting Showhero in Heiloo en Musicalvereniging De Hanswijckers in Egmond–Binnen. Opstekers € 200,-: juli; duikvereniging O.S.V. Orca in Alkmaar; augustus, Gymnastiekvereniging Achilles in Egmond aan Zee; september, Jelle en Leon Kaandorp - Dam tot Dam Mini-loop voor kinderen met een schisis; oktober, Stichting Vrienden van BukBuk in Heiloo; november, Zangkoor Notebook in Heiloo; december, Muziekvereniging (Harmonie) Exelsior Limmen. Het is druk in de kringloopwinkel en zonder inzet van vrijwilligers zijn deze donaties niet mogelijk. Heeft u zin om te komen helpen? U bent van harte welkom! Kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17, tel. 072-5325962. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Neva Ensemble en '1 Boom'

HEILOO - Op zaterdag 3 januari om 20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) wenst het vermaarde Neva ensemble uit Sint Petersburg met een concert in de Cultuurkoepel iedereen een gelukkig nieuw jaar.

In de Cultuurkoepel is nu de bijzondere expositie '1 Boom'. Met een entreekaart hiervoor kunt u dit concert gratis bij wonen. Het Neva ensembleis gespecialiseerd in Slavisch Byzantijnse kerkmuziek. Voor de zijn werken uit de Byzantijnse kerkrite te horen; na de pauze liederen uit de Russische folkloreen licht klassieke werken. Laat de kans niet liggen om dit unieke gezelschap te beluisteren in de geheel gerestaureerde Cultuurkoepel. Er is slechts plaats voor 150 toehoorders.

Naast prachtige muziek, kunt u ook de expositie '1 Boom' bewonderen. Deze unieke expositie doet op zijn reis door Nederland van 19 december tot en met 25 januari Cultuurkoepel Heiloo aan. Rondom de expositie zijn diverse evenementen.

Leerlingen van de Rembrandtschool zingen in Strammerzoom

Elk jaar zingen de leerlingen van de Rembrandtschool in Akersloot hun kerstliedjes in het nabij gelegen bejaardenhuis.

AKERSLOOT - Elk jaar zingen de leerlingen van de Rembrandtschool in Akersloot hun kerstliedjes in het nabij gelegen bejaardenhuis. Vorig jaar was zo'n voorstelling helaas niet mogelijk vanwege de verbouwing.

Dit jaar werd groep zeven weer met open armen ontvangen in het vernieuwde en vriendelijke Strammerzoom. Eén van de juffen van groep 7 heeft het verhaal 'Sjakie en de chocolade fabriek' van Roald Dahl bewerkt tot kerstmusical. De leerlingen voeren deze musical op voor de ouders, andere genodigden en natuurlijk voor alle andere kinderen van de Rembrandtschool. Als eersten mochten de bewoners van Strammerzoom dinsdag 16 december genieten van de musicalliedjes en het enthousiaste optreden van de kinderen. Dat het optreden in goede aarde viel was van de gezichten af te lezen en zo nu en dan werden de kinderen aangemoedigd door het publiek. Een traantje werd er in dat publiek ook weggepinkt bij een solo optreden van één van de meisjes met het lied 'Stille nacht'.

Een beetje spannend vonden de kinderen het optreden wel maar gaandeweg werden zij vrijer en zongen zij uiteindelijk uit volle borst. Na een lekker glas limonade en een stukje kerststol werd de school weer opgezocht.

Christmas Carols

EGMOND - In de traditie van de Engelse Anglicaanse Kerk kunt u zondagavond op 28 december genieten van een bijzondere samenzangavond in kerstsfeer naar het stramien van de 'Nine Lessons and Carols'.

In de sfeervol in kaarslicht gedoopte Ste. Agneskerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee bieden de gezamenlijk koren (het kerkkoor Ste. Agnes, het Gregroriaans mannenkoor en het gospelkoor de Seasingers); een mooi programma. De koren hebben ieder hun eigen inbreng. Voor het publiek is er veel samenzang met Marianne Habets aan het Adema-orgel en Mariëlle Tromp-Zentveld aan de piano met vele bekende en minder bekende kerstliederen. De kerk is open om 19.00 uur, de aanvang is om 19.30 uur.

Bosuilen- en boommarteronderzoek in Noord-Hollands duinreservaat

Een volwassen bosuil. Foto Roely Bos

REGIO - Op woensdagavond 7 januari houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN Bezoekerscentrum De Hoep een lezing met beelden onder de titel: Bosuilen- en boommarteronderzoek in het Noord-Hollands Duinreservaat.

De lezing wordt verzorgd door Arend de Jong en Leo Heemskerk. De lezing vindt plaats in het bezoekerscentrum de Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum en begint om 20.00 uur. De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet leden betalen € 3,00. Er mogen maximaal 114 mensen in de zaal. Sinds 1983 inventariseert Arend de Jong bosuilen. Met onder anddere mooie plaatjes geeft hij uitleg over de uilenpopulaties in het gebied tussen Wijk aan Zee en Petten. Hij zal de inventarisatiemethode toelichten die hij deels zelf ontwikkeld heeft. Boommarters worden vanaf 2006 geïnventariseerd door Leo Heemskerk. Hij vertelt over zijn onderzoek en neemt ons mee met foto- en filmmateriaal naar de leefwereld van marters en andere nachtdieren in het duingebied.

Donaties Kringloopwinkel xopx vanaf juli 2014:

€ 4.000,-         PCI/PKN; bijdrage voor de minima in Heiloo.

€ 1.000,-         Stichting monument Witte Kerk Heiloo; donatie voor het restaureren van het kabinetorgel.

€ 1.000,-         Stichting People2people; donatie voor een bakkerij voor de toekomst van Bembeke in Malawi.

€ 1.000,-        Sam Dekker uit Heiloo; donatie voor het volgen van een twee weken durende therapie bij het Curaçao Dolphin Training Centre.

€ 1.000,-        Bijdrage/Steun aan Embola inzameling op 28 november.

€ 750,-         Stichting Baobab Kids; bijdrage voor een Dagopvangcentrum.

€ 500,-         Stichting Vakantieweken Alkmaar; donatie voor het organiseren van vakantieweken voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

€ 500,-         Stichting Geef de kinderen van Mpongwe een toekomst; donatie voor de inrichting van een kenniscentrum/theorielokaal voor de boeren die deelnemen aan de landbouwtrainingen in Mpongwe district, Zambia.

€ 500,-         Stichting Egoli Africa; donatie voor het illustreren van een prentenboek over hiv/aids om voorlichting te geven aan jonge kinderen in Oeganda.

€ 500,-         Stichting Maak Ethiopië Gezonder; donatie aan het Melkpoederfonds Wollisso om melkpoeder te kopen voor zuigelingen in een weeshuis in Ethiopië.

€ 500,-        Vrouwen Ontwikkelings Werkgroep 4W4G; donatie voor de bouw van een logeerruimte voor vrijwilligers/kinderverzorgers bij het kinderdagverblijf Ursem in de sloppenwijk Ashiaman-Bethlehem in de Ghanese havenstad Tema.

€ 500,-        Hope for African Child; financiële ondersteuning van het project 2014 Joytown Primary School Thika in Nairobi.

€ 500,-         Vrouwentuin project Kaiaf Gambia; donatie voor de aanleg van een zwaardere waterpomp op het tuinproject.

€ 120,- Verzendkosten voetballen naar Malawi.

Nieuwe vaste donaties:

Per jaar:

€ 100,- PTSS (Post Traumatisch Stress Syndroom); hulphond

€ 500,- Sint Nicolaascomité; voor de intocht van Sinterklaas in Heiloo

€ 500,- Vrienden van de bibliotheek in Heiloo

De volgende vaste donatie is weer uitgekeerd:

€ 1.000,- Stichting Sportlijf (Patrick Rupsam).

€ 300,- Sportinstuif 55+

Ook zijn er onderstaande opkikkers en opstekers uitgedeeld.

Opkikkers € 300,-

Juli - Stichting Proniños in Vlaardingen; augustus - Falkland Toneel in Heiloo; september Drumband De Reiger in Heerhugowaard; oktober - Klas op wielen in Alkmaar; november - Esdege Reigersdaal in Heerhugowaard; december - Stichting Showhero in Heiloo en Musicalvereniging De Hanswijckers in Egmond–Binnen.

Opstekers € 200,-

Juli - duikvereniging O.S.V. Orca in Alkmaar; augustus - Gymnastiekvereniging Achilles in Egmond aan Zee; september – Jelle en Leon Kaandorp - Dam tot Dam Mini-loop voor kinderen met een schisis; oktober - Stichting Vrienden van BukBuk in Heiloo; november - Zangkoor Notebook in Heiloo; december; Muziekvereniging (Harmonie) Exelsior Limmen

Het is druk in de kringloopwinkel en zonder inzet van vrijwilligers zijn deze donaties niet mogelijk. Heeft u zin om te komen helpen? U bent van harte welkom! Kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17, tel. 072-5325962. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

80-jarig bestaan Schaakvereniging Oppositie gevierd

De eigen leden waren bijna allemaal gekomen en ook een aantal oud-leden, evenals het voltallig bestuur van de bevriende vereniging Vredeburg uit Limmen.

HEILOO - Dinsdagavond 16 december vierde Oppositie op feestelijke wijze het feit dat de vereniging dit jaar 80 jaar bestaat. Dit evenement zou eerst op 15 april gehouden worden, maar het bestuur besloot tot uitstel vanwege de ernstige gezondheidstoestand van één van de leden.

De eigen leden waren bijna allemaal gekomen en ook een aantal oud-leden, evenals het voltallig bestuur van de bevriende vereniging Vredeburg uit Limmen.

Aangezien Oppositie een echte schaakvereniging is en je de meeste schakers niet blijer kan maken dan door dit koninklijke spel te bedrijven, was besloten het feest te houden in de vorm van een toernooi, gelardeerd met hapjes en drankjes en een enkele toespraak.

Voorzitter Fred Smith deed dat laatste met verve. Hij memoreerde ook nog even de beide dit jaar overleden leden Albert Bouma en Frits van der Werff, die anders ongetwijfeld aanwezig waren geweest. De dames Willeke van Etten en haar zus Theet Kraakman waren al enkele dagen in de weer geweest om de lekkerste hapjes samen te stellen, zodat het de feestgangers aan niets ontbrak. Er werd gespeeld in acht poules van vier a vijf man. De acht poulewinnaars ontvingen een fles wijn uit handen van wedstrijdleider Cor van Etten en het was nog lang gezellig in het Trefpunt. 1.Bob Stolp ( Vredeburg). 2. Jos Admiraal ( Vr). 3. Bert Hollander (Vr). 4. Paul Vonk. 5. Herman Maas. 6. Gerard Rump. 7. Richard Sauer. 8. Theo Suurhoff.

Nieuwjaarswedstrijden en receptie bij V.V. LImmen

LIMMEN - Op zondag 4 januari vind om 14.00 uur weer de aftrap plaats van de traditionele wedstrijd van Limmen 1 tegen de 'oudjes' van weleer.

Ook de dames treden op dat tijdstip aan en wel tegen de dames van het eerste uur en dat zijn de meesten vanaf de oprichting (1996). Aansluitend zal de receptie gehouden worden om een ieder het beste en vooral op sportief vlak toe te wensen en zal de kantine weer aardig gevuld zijn. De oud-spelers en speelsters dienen zich nog aan te melden en meer informatie staat op de website van de V.V Limmen en anders via mail: aadkoot@hotmail.com. Cracks zullen aantreden; vooral de mannen uit de kampioensjaren 2008 en zelfs nog spelers van het succesteam uit 1996. Zij vinden het altijd leuk om elkaar weer in de kleedkamer terug te zien. Denk bij de dames aan bijvoorbeeld aan Domique Pronk, de drie zusters Kaandorp, Koot en Nuyens, Kim Blom Judith Bos, Inge Bakker, Anita Pater en vele anderen. Zij zullen het de huidige selecties moeilijk proberen te maken en hun ongeevenaarde kwaliteiten nog eens op de velden laten zien. De teams komen om 12.45 uur bij elkaar om bij te praten onder het genot van een smaakvolle en gebonden soep en broodje; een uitstekende ondergrondje om deze wedstrijd sportief en goed uit te spelen. Aansluitend is de receptie om 16.00 uur. Iedereen, die Limmen een warm hart toedraagt,is uitgenodigd.

V.V. Limmen sluit eerste seizoenshelft wisselend af

Bezoekers van de wedstrijd Limmen tegen Meervogels werden getrakteerd werd op een broodje Meerkoet'.

LIMMEN - Het voetbalteam van Limmen heeft de laatste wedstrijd succesvol afgesloten met een prima 4-1 thuisoverwinning op Meervogels. Ook deze wedstrijd gaf een wisselend beeld hoe Limmen dit seizoen acteert.

In deze derby, die leuk begon met een ludieke actie van de supportersclub waarbij elke supporter getrakteerd werd op een broodje Meerkoet', waren de toeschouwers ruim aanwezig; zij hebben genoten van een vermakelijke wedstrijd. Limmen was in de eerste helft wel de bovenliggende partij en hadden voldoende kansen om de openingsgoal te maken, maar het was Meervogels in de persoon van Mick Kerssens die scoorde (0-1).

Na de rust bleef Limmen goed voetballen en bleef het team de combinaties zoeken en dat was precies wat afgesproken was. Want lange en hoge ballen heeft geen zin tegen de lange verdedigers van Meervogels. Een keurig afgemeten voorzet van Rens Min werd door Rik Seignette keurig met het hoofd afgerond. Met nog een kwartier te spelen was Limmen toen los. Meervogels kon de bal niet meer in de ploeg houden en bij balverlies was het Limmen die bleef combineren. Zo werd Jan Welboren gevonden en op rand strafschopgebied direct uithaalde. Jordy Siepel en Jim Ruiter verhoogden de score in de laatste vijf minuten, maar Meervogels was al 'opgevreten'.                                                                                                                                        

Zo komt Limmen met deze zevende overwinning weer in het linker rijtje; dit geeft perspectief voor het vervolg na de winterstop. Wel jammer van die paar wedstrijden wain Limmen eigenlijk verdiend had om te winnen zoals tegen HSV en IVV; wedstrijden die Limmen in de slotfase uiteindelijk toch weggaf. Op 24 januari is de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar; uit tegen OSV.

Wereldtoppers in Egmond Halve Marathon

EGMOND - De Egmond Halve Marathon heeft op zondag 11 januari een viertal Kenianen van absoluut wereldniveau aan de start staan. Bernard Kipyego, Lucas Rotich en John Mwangangi stonden alle drie op het podium van de TCS Amsterdam Marathon en maken nu hun opwachting in Egmond. Daarnaast start tweevoudig wereldkampioen op de marathon, Abel Kirui. De winterklassieker van Le Champion met het parcours over het strand en door de duinen staat garant voor een enerverende strijd tegen de elementen.

Uitslagen damesbridgeclub Sans Atout

17 december

A-lijn: 1. Daudeij – C. 0ebergh: 57,29; 2. Schaffer – Mak: 56,77.
B-lijn: 1. v. Baarsen – Wuijts: 64,58; 2. Schreiber – Huijgen: 60,94.
C-lijn: 1. Boukens – Noord: 60,42 ;2. Amsterdam – Dekker: 55,56.

MEUBELSTOFFEER-
DERIJ OP MAAT.
Het
adres v. STOFF. v.
bankstellen, FAUTEUILS,
Eetkamerstoelen enz. enz.
Bel ons voor een vrijbl.
afspr. T.: 072 572 3020
Ingeschr. KvK

SPECTACULAIRE AANBIEDING! Nagenoeg nieuwe (merk)kleding, schoenen en nieuwe sieraden. Verkoop aan huis bij BILJANA. Heb je interesse of ben je nieuwsgierig, bel voor een afspraak 06-5169 9399

Voor een FEESTCOUPE gaat u bij KIM'S HAARSALON onder de loep. Een feestelijke prijs en uw haar zit met de feestdagen onwijs! Bel 06-3004 2383 voor een afspraak. Knippen €12,50 Kleuren vanaf €27,50 Permanenten + Knippen €50. Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 9:00 tot 21:00 en zaterdag van 8:00 tot 14:00.

www.computersupportheiloo.nl - OPSCHONEN, upgraden, bouwen, REPAREREN van uw computer. Tevens webdesign en webhosting. info@computersupportheiloo.nl T: 072 531 5787

SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur;
Za 09.00 - 12.00 uur.
T: 072 532 0294
www.carcleaningheiloo.nl

FAMILIEACTIVITEIT?
Cosmic-bowlen + eten
Jong en oud samen uit!
www.bowlingheiloo.nl

Café `t KROEGJE wenst u een fijne Kerst. 24 december KERSTAVOND is LICHTJESAVOND 1e en 2e kerstdag open om 20.00 uur

Begin 2015 Goed:
BIODANZA in Heiloo.
Plezier, Zelfvertrouwen, Vitaliteit en Ontspanning. Info en aanmelding: tel. 06-3003 2281 of www.DANZenz.nl

Kerstavond 24 december café LA STRADA 80's - 90's muziek bij DJ's CATZ

www.hoveniersbedrijfdepopu-
lier.nl Al 25 jaar het adres voor
al uw TUINWERKZ. HEDEN. O.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe tuinen, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM

Nieuwe STRIPTEKENCURSUS in Bieb Heiloo voor KIDS van 8 t/m 12 jaar. Start 7 jan 2015 van 14.00 tot 15.15 uur. 8 maal voor € 75,- Info www.irenemulder.nl of 072-5330670

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON Gezond leven met een gezond gewicht! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet? Maak een afspraak of kom even langs. De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: sandrazoongewichtsconsulente.nl

Kerstavond 24 december café LA STRADA 80's - 90's muziek bij DJ's CATZ

TEIJSSE & VOOREN ZONWERING Rechtstr. van fabriek. Zonneschermen, markiezen, rolluiken en screens, garagedeuren, infrarood terrasverwarming en Velux zonwering. Ook voor reparatie en montage. Bel: 06 5329 4460

UW MEUBELS WEER ALS NIEUW!!! Schuren-beitsen-lakken of gespoten in een
duurzame coating in elk gewenste kleur!!!
Ook voor het opknappen van uw keukendeurtjes kunt u bij ons terecht!
Meubelatelier de Schouw, Lamoraalweg 69,
1934 CC Egmond a/d Hoef
Tel.: 072-5064133

Te huur GARAGE aan de WERKENDELSLAAN € 105,= p/mnd. T.K. gevr. ANSICHTKAARTEN/Foto's/RECLAMEzegels tot '65. T: 533 7863

Café `t KROEGJE wenst u een fijne Kerst. 24 december KERSTAVOND is LICHTJESAVOND 1e en 2e kerstdag open om 20.00 uur

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Kerstavond 24 december café LA STRADA 80's - 90's muziek bij DJ's CATZ


BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

Te Huur: GARAGEBOX aan de DROONECAMPSTRAAT te Heiloo. Voor informatie kunt u contact opnemen met: De Makelares, Robijnstraat 32, 1812 RB te Alkmaar T: 072-5408566 e-mail: info@demakelares.nl

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

MINDFULNESSTRAINING in HEILOO en EGMOND-BINNEN voor volwassenen. START half januari op dinsdag en woensdagavonden. T: 06-3097 6210 of www.dekinderspiegel.nl

N.VONK (SIER)BESTRA-
TING
, schuttingen, tuinaan-
leg, onderhoud. Vrijblijvende
prijsopgave en advies. Leve-
ring materiaal tegen scherpe
prijzen, tel. 072-5402681 of
06 3014 7208

VITALIS MASSAGESALON. Uw welzijn is mijn zorg. Nieuw: Vitaliserende seniorenmassage. Fit in het nieuwe jaar! Ontspanningsmassage 60 min. € 38,=. Dom Huybenlaan 6 Egmond-Binnen T: 06 1521 9400

BRIDGECURSUS Medio januari 2015 START van nieuwe cursussen voor beginners en gevorderden door gediplomeerd docent. Ton Mooij, tel. 072-533 1672 of e-mail: tonmooij@concepts.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen,
deskundig en op maat gemaakt voor elke leeftijd.
Bel 06 1750 6967

VAN GOGH'S IRIS
HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

DE SCOOTERBOX repa-
reert alle merken scooters en
fietsen + het onderhoud. Wij
halen uw fiets/scooter gratis
op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
Tel. 06 2202 0702

KIM'S HAARSALON wenst u prettige kerstdagen en een super GEZOND en
GEKNIPT 2015

Steviger staan in 2015 met CHI NENG QIGONG: ontspanning, energie, balans! www.chinengheiloo.nl
T: 06 22399764

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3811 1577

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 4/f,
1851 NT Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

FLEXIBEL uw huis van binnen! UW HUISSCHILDER T: 06 1995 7999

Te huur GARAGEBOXEN Het Zevenhuizen te Heiloo tel 0255-547575. Voor stalling voor uw oldtimer, auto of opslag. Huurpijs vanaf € 72,00 per maand

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

UITVAARTZANGERES JULIA VAN KAPPEL zingt klassieke liederen om uw BEGRAFENIS nog persoonlijker te maken (met pianobegeleiding). www.uitvaartzangeresjuliavankappel.nl. Tel 06 2083 1142

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf & particulier. T. 06 5064 1386

TUINONDERHOUD
JEROEN BORST

Voor alle tuinwerkzaamheden
Snoei-Onderhoud-Aanleg

Tel. 06 4180 3734
www.jeroenborst.nl

Te huur op De Oude Werf ca 200 m2 BEDRIJFS-/OPSLAGRUIMTE met pantry, elektrische overheaddeur en lichtstraat, met parkeergelegenheid. Info 06 5354 0976

BLOKDIJK MAKELAARS
HEILOO

Gratis waardebepaling
Gratis vervoer naar de notaris
072-8885072 / 06 3096 5285