De Uitkijkpost

8 februari 2017

De Uitkijkpost 8 februari 2017


Nieuw riool in deel Noordwest Heiloo 'Oplossing van grondwateroverlast in zicht'

HEILOO - Een deel van de wijk Noordwest Heiloo gaat vanaf mei of juni op de schop. Er komt een nieuw drainageriool en een vuilwaterriool. Dat meldt de gemeente Heiloo. De vernieuwing is volgens de gemeente nodig vanwege regelmatig terugkerende grondwateroverlast en noodzakelijk grootschalig onderhoud aan wegen en riolering. Doel is om de toename van heftige regenbuien op te vangen.

Een gemeentewoordvoerder geeft tekst en uitleg. "Vuil water wordt apart naar de zuivering afgevoerd en schoon hemelwater naar sloten en vijvers. Omdat de straten hiervoor toch open moeten, keek de gemeente Heiloo met buurtbewoners grondig naar de inrichting van de wijk. Door de hoge grondwaterstand hebben inwoners van het Vierkant, de Driestal, de Laan van Muys, Bayershoffweg, Arklaan en Trompenburg veel last van natte kruipruimtes, tuinen en bermen in de straten. We vervangen daarom het oude gemengde rioolstelsel door een nieuw gecombineerd riool- en drainagesysteem. Dit reguleert de grondwaterstand en voorkomt daarmee overlast. Bij het nieuwe systeem wordt afvalwater van de woningen en het hemelwater van de daken en de rijweg voortaan zo veel mogelijk apart afgevoerd. Het afvalwater gaat naar de zuivering. Het schone hemelwater van daken en straten en het overtollig grondwater gaat via een drainage-riool naar sloten en vijvers."

Samen aan de slag
Volgens de woordvoerder zijn buurtbewoners nauw betrokken bij dit project. "Vanaf de eerste fase denken ze mee over de nieuwe inrichting van de straten, de parkeergelegenheid en het groen. Alles is in een aantal bijeenkomsten geïnventariseerd en besproken. Ook met basisschool Jan van Rijckenborgh en het Orthopedagogisch dagcentrum De Vijfhoek waren er gesprekken. Met een kleine groep van vijftien buurtbewoners is uiteindelijk gewerkt aan een definitief ontwerp dat eind oktober aan alle bewoners is gepresenteerd. Het ontwerp is daarna nog op een aantal punten aangepast en onlangs door het college goedgekeurd."

Eenrichtingsverkeer en verbetering parkeergelegenheid
De gemeente laat weten dat het nieuwe ontwerp rekening houdt met extra parkeerplaatsen in de wijk. Deze komen in de Driestal, Laan van Muys en op het Vierkant ter hoogte van De Vijfhoek. Verder komt er extra ruimte om je fiets te stallen bij de basisschool en komen er een aantal parkeerplaatsen om de overzichtelijkheid en verkeersveiligheid bij het halen en brengen te verbeteren. Volgens de gemeentewoordvoerder is de grootste wijziging het instellen van eenrichtingsverkeer in de Bayershoffweg. "Door het gebrek aan parkeerruimte parkeren automobilisten nu half op de stoep, waardoor voetgangers de stoep slecht kunnen gebruiken. Het eenrichtingsverkeer zorgt ervoor dat men aan twee zijden kan parkeren en de stoep voor de voetgangers is." Het college neemt hiervoor nog een apart verkeersbesluit.

Wethouder Rob Opdam is blij met het resultaat: "Dit project is een voorbeeld van goede samenwerking. Buurtbewoners waren zeer betrokken en hebben er veel tijd in gestopt. Het eindresultaat zorgt ervoor dat alle bewoners de komende jaren met veel plezier wonen in dit mooie groene stukje van Heiloo."

Vervolg
De aanbesteding van het werk vindt plaats in april/mei waarna in het voorjaar van 2017 (mei/juni) de werkzaamheden starten. Ook voeren wij nog persoonlijke gesprekken met de bewoners, over de mogelijkheden voor het afkoppelen van de woningen.

Stolpersteine-project in Heiloo

Gunter Demnig bezig met het plaatsen van een Stolpersteine.

HEILOO - 'Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten'. Dat is het motto van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. In het kader van het Stolpersteine-project in Heiloo plaatst hij zondagmiddag 12 februari eenentwintig Stolpersteine (struikelstenen) op zeven adressen in Heiloo. Dit gebeurt in klein comité.

Gunter Demnig (1947, Berlijn) plaatst gedenktekens op straten voor huizen van mensen die door de nazi's verdreven, gedeporteerd, vermoord of tot zelfmoord gedreven zijn. Hij wil de omgekomen Joodse mensen een blijvende herinnering geven.

In Heiloo is Josta de Graaf-Gieltjes initiatiefnemer van het Stolpersteine-project. Zij is mede-auteur van 'Heiloo, Een dorp in oorlogstijd' 1 en 2. Josta de Graaf-Gieltjes maakt deel uit van een comité dat zich bezighoudt met de plaatsing van de stenen. Het comité bestaat verder uit Bart van der Feen de Lille, Maartje van der Laan en Marjan Neeft. De Historische Vereniging 'Oud Heiloo' en de gemeente Heiloo ondersteunen het project. Daarnaast deed de stichting Keer op Keer Heiloo een donatie.

Tentoonstelling
Een kleine tentoonstelling over het Stolpersteine-project is vanaf dinsdag 14 februari in de Oudheidkamer Heiloo te zien. Deze tentoonstelling is geopend op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur. Er is een brochure gemaakt met informatie over de mensen uit Heiloo om wie het gaat. Deze brochure is verkrijgbaar in de Oudheidkamer. Ook komt er een Stolpersteine-fietsroute. Deze loopt langs de zeven adressen waar de Stolpersteine op 12 februari geplaatst worden.

De stenen
Gunter Demnig noemt de stenen 'struikelstenen' omdat u erover struikelt met uw hoofd en uw hart. Ook moet u zich buigen om de tekst te kunnen lezen. In een messing plaatje op de stenen is onder andere de naam, de geboortedatum, de deportatiedatum en plaats en datum van overlijden gestanst. De kunstenaar maakte en plaatste de kleine stenen, van tien bij tien centimeter groot, lange tijd zelf. Genoodzaakt door de stormachtige ontwikkeling van het project laat hij zich tegenwoordig door een bevriend kunstenaar ondersteunen. De eerste Stolperstein is gelegd voor het stadhuis van Keulen op 16 december 1992. Eind 2015 waren al zesenvijftigduizend stenen geplaatst, in zestienhonderd steden en dorpen in achttien landen. Zie voor voorbeelden www.stolpersteine.eu.

Oud en nieuw voor jong en oud De Cultuurkoepel ziet het licht

Uncle Charles. Hij begeleidt de beelden met gesproken tekst.

HEILOO - De Stichting Vrienden van de Cultuurkoepel heeft onder meer als doelstelling financiële middelen te verwerven om de Cultuurkoepel in stand te kunnen houden. Daarom organiseert zij zaterdag 18 februari in de Cultuurkoepel een uniek evenement, waarbij door middel van twee unieke lichtpresentaties het verleden met het heden wordt verbonden.

Martin Vliegenthart geeft in samenwerking met Uncle Charles van Het Toverlantaarnmuseum een presentatie met een antieke toverlantaarn, iets wat in Nederland zelden te zien is. Hierbij worden de beelden ondersteund met een gesproken verhaal. Zie ook www.toverlantaarnmuseumheiloo.nl. Marius Veltman van Artis Universalis toont de verbazingwekkende mogelijkheden van video mapping, waarbij een projector tweedimensionale beelden toont op driedimensionale voorwerpen. Zie www.artisuniversalis.nl

Beide voorstellingen zijn bijzonder boeiend en verrassend en buitengewoon geschikt voor zowel onze jongere als oudere bezoekers. Komt dat zien! De kosten bedragen 15 euro. Vrienden van de Cultuurkoepel krijgen een korting van 5 euro. Kaarten bestellen kan via www.cultuurkoepelheiloo.nl/sections/agenda.

10 vragen aan... Joep Ursem

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Uitgeest en heb daar tot mijn twintigste jaar gewoond. Ik ontmoette mijn grote liefde Jolanda, die in de binnenstad van Alkmaar woonde. Samen hebben we een tijdje in de binnenstad gewoond, in een appartementje dat toch wel erg klein bleek te zijn voor twee personen. We verhuisden naar Uitgeest, waar onze zoon Coen werd geboren. Uitgeest bleek niet de plek waar wij onze zoon wilden laten opgroeien. Jolanda is in Heiloo geboren en getogen dus de keuze was niet zo moeilijk. We verhuisden in 1998 naar Plan Oost en daar wonen we nog steeds met heel veel plezier. Inmiddels zijn we alweer zestien jaar met z'n vieren want in 2000 werd ons gezin uitgebreid met een prachtige dochter: Anna.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu dan hebben?
Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik had altijd al veel plezier in het schildersvak en toen ik in 2009 min of meer gedwongen werd ander werk te zoeken, was de keuze dan ook niet zo moeilijk. Ik begon mijn eigen schildersbedrijf S.O.S. Joep Ursem en daar heb ik nog geen dag spijt van gehad.

3. Wie zou jij graag willen ontmoeten?
Het lijkt mij fantastisch een keer te barbecueën met Herman den Blijker. Een groot open vuur met een prachtig stuk vlees op de grill. En dan natuurlijk met familie en vrienden onder het genot van een goed glas wijn samen dat heerlijke maal verorberen.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik heb mijn jeugd doorgebracht op en rond het Uitgeester- en Alkmaardermeer. Wij woonden in de haven van Uitgeest dus de watersport en liefde voor het water werd me met de paplepel ingegoten. Veel zeilen, surfen, waterskiën, etcetera. Ik ben nog steeds liefhebber van watersporten en ben dan ook met grote regelmaat op het water te vinden. Heerlijk varen met onze sloep in en rond Amsterdam is mijn favoriete vrijetijdsbesteding.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Het mooiste plekje van Heiloo is toch wel het Heilooërbos. Heerlijk om te wandelen of om doorheen te fietsen naar Alkmaar. In alle jaargetijden een heerlijke plek om naar toe te gaan en uiteraard wordt de wandeling afgesloten op het terras van Herberg Jan of met een ijsje bij Di Fiorentina.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Ik ben erg gesteld op mijn nachtrust maar als ik familie of vrienden kan helpen dan kom ik met alle liefde mijn bed uit. Trouwens: ook voor een portie poffertjes of een goed feestje kun je me wakker maken.

7. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is: vertrouw op je eigen kracht en ga ervoor. Dit was het advies van mijn vrouw toen ik voor de keuze stond om wel of niet voor mezelf te beginnen en dat heeft goed uitgepakt

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik in het verleden kok ben geweest en jaren in de horeca heb gewerkt.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik ben heel tevreden over onze burgemeester maar als ik burgemeester was dan zou ik de belofte die ooit gedaan is aan de bewoners van plan Oost inlossen. We hebben daar al jaren last van een toename van geluidsoverlast van de A9. In 2010 zou er een geluidswal worden aangelegd, echter dit is door allerlei politieke redenen nooit uitgevoerd. Wellicht dat de geluidswal geen afdoende oplossing biedt maar het zou fijn zijn als hier een oplossing voor zou komen.

10. Persoonlijke vraag: "Ik zie jou in de zomer heel vaak vrolijk schilderend op een ladder staan, maar wat doe je eigenlijk in de winter?'"
In de winter doe ik hetzelfde als in de zomer, het schilderen van woningen en bedrijfspanden. Het werk verplaatst zich dan naar binnen en bestaat uit behangwerk en schilderen.

Ik nomineer Martijn van Dijken voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: "Hoe handhaaft een horecaman als jij zich in de NW Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder en wat merken de patiënten daarvan?"

Weekblad Elsevier: PCC Bergen én PCC Heiloo 'superschool'

Scheikundeles op het PCC Heiloo.

HEILOO/BERGEN - Jaarlijks scholenonderzoek door weekblad Elsevier wijst uit: PCC Bergen én PCC Heiloo zijn 'superschool'.

Eigenlijk wordt op het Petrus Canisius College niet zoveel waarde gehecht aan 'lijstjes', het oordeel van leerlingen en hun ouders is wat telt. De school helpt en stimuleert zijn leerlingen hun ambitie waar te maken en werkt eraan ze optimaal voor te bereiden op een samenleving die voortdurend verandert. Ook goede eindexamenresultaten worden belangrijk gevonden. In januari 2017 presenteerde weekblad Elsevier zijn gebruikelijke jaarlijkse scholenlijst met daarin zijn oordeel over de vo-scholen in het land. Daarin is te zien dat de PCC-vestigingen allemaal 'boven de norm' presteren (bron: Onderwijsinspectie), maar PCC Bergen én PCC Heiloo worden door Elsevier beoordeeld als 'superschool' en dat geldt maar voor 15% van de scholen in Nederland.

In het online scholenonderzoek van Elsevier is te lezen: "De term 'superschool' is nieuw in het jaarlijkse Elsevier-onderzoek, om te markeren dat de onderzoeksmethode van Beste scholen na vijftien jaar drastisch is gewijzigd en om aan te geven dat het om een andere, preciezere kwalificatie gaat dan het populaire 'excellent'. Die term zorgt voor nogal wat verwarring - zowel over de betekenis ervan als de vraag om welke scholen het gaat."

De schoolband van het PCC Bergen.

Het PCC is uiteraard bijzonder blij met de mooie beoordeling.

Dj Bodhi Olivio wint dj-contest

Bodhi Olivio.

HEILOO - De negentienjarige Bodhi Olivio uit Heiloo won onlangs een dj-contest, uitgeschreven door het indoor festival 'Onstuimig' uit Hoorn. Hij won de wedstrijd samen met een dj-talent uit de omgeving van Hoorn. De pers die over het festival schreef, noemde Bodhi 'een jong dj-talent'. Als klap op de vuurpijl staat DJ Bodhi Olivio op 11 februari tijdens het indoor festival 'Onstuimig' tussen populaire dj's zoals Childsplay, The Partysquad en Kris Kross Amsterdam.

PCC 'Yeah, gelukt! Kijk: een witte druppel!'

V.l.n.r.: Siem Hopman (14 jaar), Sjoukje Pel (13 jaar), Lara Oostrum (13 jaar), Quinty Weening (13 jaar) en Ryan van Westrop (14 jaar), allemaal uit Heiloo.

HEILOO - Scheikunde is een interessant vak, maar zelf scheikunde-proeven op de goede manier doen is nog niet zo eenvoudig, is de conclusie van klas 2E op PCC Heiloo. Na enig oefenen gaat het gelukkig prima.

Ryan van Westrop (14 jaar, Heiloo) en zijn 'collega' doen secuur hun best op de proef: "We gaan cola in een glazen erlemeier gieten via een trechter. Daarin doen we eerst een filterpapiertje met wat 'actieve koolstof' en dat haalt de kleur eruit. Als het goed is, wordt de cola dus wit." In het meidengroepje achter hen klinkt het triomfantelijk: "Yeah, gelukt! Kijk: een witte druppel!" Vervolgens krijgt het drietal enorm de slappe lach. De proef wordt nog een keer herhaald met spiritus en Lara Oostrom (13 jaar, Heiloo) vraagt de docent dan: "Meneer, is dit nou dat CH3CH… waar u het laatst over had?" Dat heeft ze goed onthouden! De chemische formule van stoffen hoeven de leerlingen in de brugklas nog niet te kennen, maar wordt wel gegeven voor de leerlingen die daarin echt zijn geïnteresseerd. Deze proef gaat de leerlingen iets makkelijker af en vandaag zijn het de jongens die het beste resultaat behalen: duimpje!

De leerlingen houden wel van scheikundeproeven doen. Ryan: "We hebben al een keer met de brander water met alcohol verwarmd in een bekerglas. Bij zeventig graden verdampte de alcohol en via een buizensysteem kwam dat in vloeibare vorm in een ander bekerglas terecht. Interessant!" Lara vult aan: "Bij biologie hebben we rode bloedcellen onder de microscoop bekeken. Onze docent heeft een keer schapenlongen meegenomen naar school om ons te laten zien hoe groot die eigenlijk zijn. Ze heeft die longen een heel eind opgepompt! Proeven doen is leuk, omdat je dan heel anders leert dan vanuit een boek."

Zowel Lara als Ryan zijn sportklasleerlingen op PCC Heiloo. Beiden genoten van de ski- en snowboardweek in Oostenrijk. Voetballer Ryan verbeterde daar zijn techniek: "Ik kon eerst alleen remmen en de 'pizzapunt', maar op Snowcamp heb ik echt bochten leren maken." De clinic mountainbiken is net achter de rug en het tweetal heeft zin in de clinic trampolinespringen die vanaf komende week op het programma staat. En wat zijn de plannen verder? Lara heeft nog geen idee, maar wil in ieder geval vwo afmaken en Ryan droomt van een leven als voetballer.

Sfeerproeven op PCC Heiloo aan De Dors 2 kan tijdens het Open Huis op woensdag 15 februari van 18.30-21.00 uur.

Be Fit sportmassage

Irma Palfenier.

Breedelaan 17, 1851 MA Heiloo. Telefoon: 06-20236681. Website: www.massageinheiloo.nl. E-mail: irma@massageinheiloo.nl. Behandelingen op afspraak: maandag, dinsdag, donderdag van 8.30-17.00 uur. Maandag of dinsdagavond van 18.30-21.00 uur.

HEILOO - Irma Palfenier heeft ruim zestien jaar ervaring als sportmasseur en heeft inmiddels een goede naam opgebouwd in Heiloo en omstreken. In de praktijk aan de Breedelaan behandelt zij sporters en niet sporters die een blessure hebben zoals schouderklachten, rugklachten of bepaalde beroeps gerelateerde klachten. Irma vertelt: "Sportmassage is een massage die diep op de spieren inwerkt. De basisbehandeling is altijd sportmassage en wordt waar nodig, in overleg met de cliënt, aangevuld met acupunctuur, kinesio-tape of een andere vorm van ondersteuning".

Over Irma
Na jaren gewerkt te hebben in de gezondheidszorg, combineerde Irma haar ervaring en haar interesse voor sport door het volgen van een opleiding tot sportmasseur. Daarna deed ze de nodige vervolgcursussen, zoals acupunctuur, dry needling, kinesio-tape, bindweefselmassage, revalidatiebegeleiding en blessurepreventie. Irma was jarenlang verbonden als medisch begeleider bij de selectieteams van FC Castricum, de Foresters en dames 1 van hockeyvereniging De Terriërs.

Duidelijk advies
De slogan van Be Fit Massagepraktijk luidt: direct een goed en duidelijk advies. Een belangrijk punt voor Irma is deskundigheid en duidelijkheid. Door haar kennis en ervaring is zij goed in staat de diagnose te stellen. Belangrijk hierbij is ook dat Irma zich puur beperkt tot haar eigen vakgebied. Waar nodig verwijst zij door naar de huisarts of fysiotherapeut. Mensen die nieuw binnenkomen krijgen naar aanleiding van de diagnose een advies en er wordt aangegeven wat de te verwachten duur van de behandeling is. Irma streeft ernaar om het aantal behandelingen zo laag mogelijk te houden en mensen zo snel mogelijk van blessures af te helpen. Soms worden ondersteunende oefeningen voor thuis meegegeven om het herstel te bespoedigen.

Niet alleen voor sporters
Irma heeft al menige sporter behandeld, maar ook mensen met belastende of zware beroepen, zoals kappers of mensen uit de horeca. Irma vertelt verder: "Wat nog wel eens onderschat wordt, is het belang van preventieve massages - niet alleen bij sporters maar in het algemeen. Een massage is goed voor de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen uit het bloed. Het voorkomt veel klachten bij sporters en eigenlij kan het bij iedereen blessures voorkomen. Verder bevordert een massage het herstel na zware training en/of blessures." Buiten sporters masseert Irma mensen die chemokuren moeten ondergaan. Hierbij geeft zij een heel lichte vorm van massage, waardoor het lichaam sneller herstelt van chemo. Hierdoor kan men ook wat sterker de volgende behandeling in.

Irma is een deskundig en gedreven ondernemer die u graag uitnodigt bij klachten of blessures contact op te nemen. Bel bovenstaand telefoonnummer of kijk voor meer informatie op de website.

Tekst: Natalie Bottemanne

Veel belangstelling voor Gezond Natuurwandelen Heiloo

Groep Gezond Natuurwandelen onderweg op de foto.

HEILOO - Gezond Natuurwandelen in Heiloo is op 12 januari in Heiloo van start gegaan. Aan deze eerste wandeling, die vanaf nu wekelijks wordt georganiseerd, namen al vierentwintig wandelaars deel, zowel uit Heiloo als uit Alkmaar.

De wandeling liep over het Landgoed Willibrordus. Veel deelnemers bleken niet te weten dat dit landgoed wel vierentwintig hectaren groot is en dat er heel veel te zien is op het gebied van natuur, historie en cultuur. Zo ging de route langs het hertenkamp, de Cultuurkoepel, de vlindertuin, het museum de Verhalenkamer, buurttuin de BY, de natuurspeelplaats en de begraafplaats met de prachtige verstilde sfeer. Er is een landgoedkaart ontwikkeld met twee wandelroutes die deze punten aandoen met informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden. De volgende wandelingen gingen door het groen in en om Heiloo, zoals naar het landgoed Ter Coulster. Ook een prachtige plek om te wandelen met de imposante beuken, de ijskelder en het romantische theehuisje. De deelnemers waren enthousiast en hebben na afloop nog gezellig een kopje koffie gedronken met elkaar.

Als u het ook leuk vindt om regelmatig in een groep een uurtje langs een natuurrijke route te wandelen, dan bent van harte welkom om aan te sluiten. De wandelingen zijn geen natuurexcursies, maar onderweg vertellen de begeleiders kort iets over de natuur en de omgeving. Wandelen met elkaar is natuurlijk ook gewoon heel gezellig. De wandelingen zijn gratis en u hoeft zich niet van tevoren op te geven. Gezien de grote belangstelling zijn nieuwe begeleiders ook altijd welkom.

Voor meer informatie over Gezond Natuur Wandelen kunt u kijken op www.gezondnatuurwandelen.nl. De wandelingen starten om 10.00 uur vanaf het Activiteitencentrum op Landgoed Willibrordus (GGZ-NHN) aan Bullaan 2 in Heiloo. Het Activiteitencentrum ligt naast kwekerij de Buitenkans. Neem hiervoor de ingang tegenover de brandweer.

Mandy Lodder presenteert eigenwijze theatervoorstelling

Mandy op het podium.

HEILOO - Wat als alles mogelijk is, je alles kunt zijn wat je maar wilt en je overal naar toe kunt gaat? Mandy Lodder uit Heiloo neemt je mee op reis in de meest ongelooflijke avonturen. Dat doet ze zondag 5 maart in het Sierhuistheater, Nijverheidweg 4 in Heiloo.

Mandy Lodder staat het liefst op het podium een voorstelling te improviseren. Zij vindt het magisch hoe de verhalen ontstaan en ze vindt het heerlijk om al die avonturen samen te beleven. Ze vertelt je misschien wel het verhaal dat ze hoorde van de prinses, een stoere ridder of misschien wel over het lieve konijntje. Je mag ook meespelen in de verhalen! Het belooft een magische middag te worden, benadrukt Mandy. De voorstelling duurt van 15.00 tot 16.00 uur. De kosten bedragen 6 euro inclusief een drankje achteraf. Stuur Mandy een mailtje om te reserveren: info@eigenwijze072.nl. Haar telefoonnummer is 06-30346324.

Derde Heilooër bier-en kaasproeverij in de Cultuurkoepel

HEILOO - Na twee succesvolle eerdere edities volgt op zondag 5 maart de derde Heilooër Bier-/kaasproeverij in de Cultuurkoepel in Heiloo. Internationaal Biersommelier Frans Ruiter van De Bierverbinding organiseert dit wederom in samenwerking met Chevalier de maître de taste de fromage Willem van den Berg van Kaashuis Tromp Heiloo.

Door het zeer brede smaakpalet van speciaalbier zijn er zeer goede combinaties met kaas te creëren. Zowel het bier als de kaas krijgen hierbij verrassende wendingen die een culinair feestje veroorzaken bij elke bourgondiër! Deze middag krijgen de bezoekers naast een startersbier met culinaire verrassing een zestal uiteenlopende bier- en kaaspairings te proeven in de mooie ambiance van de Cultuurkoepel. Brood van Bakkerij Zoon, bereid met biergerst en bier, is volop aanwezig om de smaakpapillen tussendoor te neutraliseren of om lekker met kaas te nuttigen.

De ontvangst is vanaf twee uur 's middags en om half drie start de proeverij met tussendoor uitleg over de combinaties. Om ongeveer vijf uur is het officiële gedeelte van de middag afgelopen en kunnen de aanwezigen indien gewenst nazitten met de mogelijkheid te genieten van extra bier en/of kaas (niet bij prijs inbegrepen).

Voor een all inclusive-prijs van 30 euro (32,50 euro aan de deur) bent u verzekerd van een gezellige en smaakvolle middag! Voor groepen is er de mogelijkheid om een tafel te reserveren. Stuur hiervoor een e-mail naar bierkaasproeverij@debierverbinding.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Kaashuis Tromp in 't Loo, de VVV, in de Verhalenkamer op het Willibrordusterrein, en op www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Open dag met peuteractiviteiten op de Paulusschool

HEILOO - De kinderen van de Paulusschool in Heiloo organiseren regelmatig activiteiten die passen bij de thema's waaraan op school wordt gewerkt. Ze leren zo probleemoplossend te denken, plannen te maken en samen te werken. Op vrijdag 10 februari van 9.00 tot 12.00 uur is er op de Paulusschool een open dag. Groep 8 organiseert dan van 9.00 tot 10.30 uur leuke activiteiten voor peuters, zoals voorlezen, gymmen, schilderen en geschminkt worden. Het is leuk als uw kind een knuffeldier meeneemt, voor een bezoekje aan de dierenarts in groep 1-2 of het dierenasiel van groep 3-4. Uw kind wordt begeleid door een van de kinderen en u kunt een rondleiding krijgen. Aanmelden kan via welkom@depaulusschool.nl, www.depaulusschool.nl of 072-5339815. Het adres van de Paulusschool is De Hucht 6 in Heiloo.

Presentatie 'Fietsen naar Australië' in Het Trefpunt

HEILOO - Ruim anderhalf jaar zaten Ellis en Willem uit Oostknollendam op de fiets. Ellis wilde op de koffie bij haar broer in Australië, dus gingen ze op weg!

Het hele idee begon als een grap, maar nadat het stel hun baan was kwijtgeraakt door de financiële crisis, besloten ze het avontuur aan te gaan. Ze vertrokken op 10 juni 2013, vanuit hun woonplaats. Ze fietsten 31.535 kilometer door 26 landen in 621 dagen (20 maanden) en hadden onderweg slechts acht lekke banden. Tegenslagen, zoals 9000 kilometer Australische tegenwind, ontstekingen op plekken die niet handig zijn als je fietst, en hevige diarree, konden Ellis en Willem niet stoppen. De laatste kilometers moest de broer van Ellis de twee naar zijn huis duwen, omdat hij op een berg woont. En smaakte het kopje Australische koffie lekker? We kunnen het Ellis tijdens de lezing vragen.

Wanneer? Zaterdagavond 11 februari 2017, aanvang: 20.00 uur. Waar? Het Trefpunt, Abraham du Boishof 2, Heiloo, vlakbij NS Station Heiloo aan de westzijde.
Kosten: Nivon-leden € 5,- belangstellenden € 6,-. Graag vooraf opgeven via 072-5333127 of info@nivonheiloo.nl.

Burgemeester leest voor bij Kinderopvang Kits Oonlie

Aandachtig luisteren naar de burgemeester.

HEILOO - De nationale voorleesdagen stonden in de agenda van 25 januari tot en met 4 februari. Ook bij Kinderopvang Kits Oonlie wordt er dan extra veel voorgelezen. Zo ook door de burgmeester van Heiloo.

Voorlezen is niet alleen plezierig, het is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het prikkelt de fantasie en stimuleert onder meer de taal- en spraakontwikkeling en de sociaal-emotionele vaardigheden. Wanneer kinderen worden voorgelezen, maken zij bovendien op een aangename manier kennis met de wereld van de boeken. Dit jaar heeft burgemeester Hans Romeyn van Heiloo voorgelezen op kinderdagverblijf Boekenstein en kinderverblijf De Hoefsmid. De burgemeester las de kinderen voor uit het boek 'De kleine walvis'. Dit is een verhaal over een eenzaam jongetje en een kleine walvis die op het strand aanspoelt. Geboeid luisterden alle kinderen naar de burgemeester en ze hopen dat hij volgend jaar weer komt. Meer informatie over Kits Oonlie? Neem gerust contact op met de centrale administratie via 072-5323576.

Afsplitsing Heiloo-2000

HEILOO - Heiloo 2000 is uiteengevallen. Drie leden gaan als zelfstandige fractie verder in de Heiloose politiek: Tijmen Valkering, Mieke Beemsterboer en Matthijs de Moel vormen samen een nieuwe partij, waarvan de naam nog niet bekend is. Tijmen Valkering maakte dit nieuws deze week bekend en verwoordt de splitsing als volgt: "Een lokale partij als Heiloo-2000 kenmerkt zich door leden van een divers pluimage. Zo zijn er verschillen in achtergrond, opvattingen, aanpak en persoonlijkheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit tot verhitte discussies en interne strubbelingen kan voeren. Zo ontstond bij Heiloo 2000 in het afgelopen jaar een toenemende frictie binnen de fractie. Uiteindelijk bleken de verschillen niet meer te overbruggen." Tijmen Valkering, Mieke Beemsterboer en Matthijs de Moel willen het huidige coalitiebeleid positief kritisch volgen en waar mogelijk steunen.

Lees voor meer informatie het verslag van de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag, verderop in deze krant.

Werken met fietsbinnenbanden: zelf twee leuke kettingen maken

HEILOO - Het Nivon in Heiloo biedt een leuke minicursus aan: 'Twee kettingen maken van fietsbinnenbanden'. Deze minicursus bestaat uit twee dinsdagmiddagen op 14 en 28 februari, beide van 13.30 tot 15.30 uur. Onder begeleiding van docent Ria Geerlings leert u de kneepjes kennen. Voor fietsbinnenbanden, kralen en sluitingen kan worden gezorgd. Uw eigen kralendoos kunt u natuurlijk ook meenemen. Kosten voor deze twee middagen bedragen voor leden 17 euro en anderen betalen 21 euro, exclusief materiaal. Plaats: Nivonlokaal in de Hofdijk, Mariënstein 178A, Heiloo. Opgeven kan via 072-5333127 of via het e-mailadres info@nivonheiloo.nl. Kijk voor verdere gegevens op www.nivonheiloo.nl.

Heiloo Energie in de Ypsalon

HEILOO - Heiloo Energie organiseert 16 februari in De Ypsalon in Heiloo een inloopavond met als onderwerp de ecologische voetafdruk. Deze geeft aan hoeveel oppervlakte van de aarde je nodig hebt om jouw leefwijze duurzaam te kunnen voortzetten. De aarde heeft momenteel 1,7 hectaren per bewoner beschikbaar, maar wereldwijd 2,6 hectaren. We gaan met elkaar onze eigen voetafdruk berekenen. Andere onderwerpen: warmtebeeld foto's en zonnepanelen op gemeenschappelijk of eigen dak. Deelnemers nemen een labtop of tablet mee. Aanvang: 20.00 uur. De Ypsalon is gevestigd aan De Hucht 4 in Heiloo. De toegang, inclusief koffie en thee, is gratis.

Doorverwijzen krant naar online

HEILOO
Gezocht: ex-klasgenoten Sint Jan mavo

Ex-examenklasgenoten uit 1973-'74 van de Sint Jan-mavo kunnen zaterdag 15 april een reünie bijwonen. Allard de Graaf en Peter Groot zoeken klasgenoten om hen hierover te informeren.
Lees verder op Uitkijkpost.nl.

HEILOO
Kookworkshop voor De Zuidwester?

Onlangs stonden vier ervaren koks klaar om het team van scholengemeenschap De Zuidwester iets bij te brengen op culinair gebied. Dit gebeurde op De Loocatie en in Brasserie In 't Groen.
Lees verder op Uitkijkpost.nl.

HEILOO
Winterconcert en internet-workshop in Bibliotheek Heiloo

Lees verder op Uitkijkpost.nl.

Taalcafé en Taalwerkplaats in Bibliotheek Heiloo

Taalcafé
Op vrijdag 17 februari start de bibliotheek met een wekelijks Taalcafé. Iedereen die de Nederlandse taal beter wil lezen, schrijven en spreken is daar van harte welkom. Er zijn getrainde vrijwilligers die het leuk vinden om daarbij te helpen. Bijvoorbeeld door samen een taalspel te spelen, iets te bespreken uit het nieuws of te lezen in de krant. Het is geen taalles, er wordt in een gezellige sfeer gewerkt aan het verbeteren van de taalvaardigheid. Samen koffiedrinken en andere mensen ontmoeten die de taal ook lastig vinden is net zo belangrijk.

Voor wie?

  • Nederlands is uw moedertaal en u wilt beter kunnen lezen en schrijven.
  • U bent als werknemer naar Nederland gekomen maar hebt weinig aandacht besteed aan het leren van de Nederlandse taal.
  • U doet een inburgeringscursus, of hebt deze al afgerond, en u wilt mensen ontmoeten met wie u de taal kunt oefenen.
  • U wilt om een andere reden werken aan de Nederlandse taal.

Wanneer?
Vanaf 17 februari, elke vrijdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur in Bibliotheek Heiloo.
Aanmelden is niet nodig en de toegang is vrij.

------------------------------------------------------------------------------

Taalwerkplaats
Nieuw is de Taalwerkplaats in de bibliotheek. Op donderdagavond kan iedereen komen werken aan de taalvaardigheid en digitale vaardigheden. Er zijn computers met oefenprogramma's om zelfstandig mee aan het werk te gaan. U kunt bijvoorbeeld oefenen met luisteren, lezen, grammatica en computervaardigheden. Een medewerker van de bibliotheek en vrijwilligers zijn aanwezig voor vragen en advies.

Wanneer?
Vanaf 23 februari, elke donderdagavond van 18.30 tot 19.45 uur in de bibliotheek.
Aanmelden is niet nodig, de inloop is vrij.

------------------------------------------------------------------------------

De Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250, 072-5330670, info@bibliotheekheiloo.nl, www.bibliotheekheiloo.nl

Columnisten Boekestijn en Wynia met politieke praatshow naar De Beun

HEILOO – "Het is een uniek concept", zegt Arend Jan Boekestijn. De columnist en voormalig VVD-Kamerlid trekt sinds kort met collega-columnist Syp Wynia langs theaters in het land met een politieke praatshow, 'waarin geen onderwerp onbesproken blijft'. Op 21 februari komen ze naar theater De Beun in Heiloo.

Nu Donald Trump als president opzien baart in de Verenigde Staten en in Nederland de verkiezingen voor de deur staan, gaat de praatshow van Boekestijn & Wynia vooral daarover. Wat gaan we in Nederland merken van Trump? Gaat Wilders misschien toch regeren? In de praatshow van Boekestijn & Wynia is er alle gelegenheid voor een gesprek met de zaal. Wie daar nog niet genoeg aan heeft, kan de reizende columnisten na afloop, in De Derde Helft, spreken in de foyer van De Beun.

De voorstelling van Boekestijn & Wynia in Heiloo begint dinsdag 21 februari om 20.15 uur. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij De Schrijverij en Bruna in Heiloo of via www.theaterdebeun.nl

Tekst van onze verslaggever.

Elckerlyc-leerlingen bezoeken moskee 'Het lijkt wel een kasteel'

Een leerzaam bezoek aan de moskee. 'Welke kant op moet je bidden als je in Mekka bent?'

HEILOO - Leerlingen van basisschool de Elckerlyc in Heiloo bezochten vrijdag de moskee in Zaandam. De school doet verslag.

'Het lijkt wel een kasteel,' zegt een van de kinderen op de achterbank, als we aankomen rijden bij de moskee in Zaandam. Cemila staat al klaar om ons te ontvangen en rond te leiden. Ze legt uit waarvoor die mooie torens, de minaretten, bedoeld zijn: om de mensen uit te nodigen samen te komen bidden. Groep 7 en 8 van basisschool Elckerlyc bezoeken vandaag de moskee. In de klas hangen studies over Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom en Islam. Verschillen, maar vooral ook overeenkomsten tussen de geloven vallen op. Eerst bezoeken we de benedenruimte. Er is een bibliotheek, een restaurant, een kapper en een grote ontmoetingshal. Jonge vrouwen in modieuze kleding zijn bezig lange tafels te dekken. Oude gehoofddoekte vrouwtjes druppelen binnen voor het ontbijt. We kijken vriendelijk en nieuwsgierig naar elkaar, terwijl Camila ons vertelt dat de mensen hier ook samen komen om voetbalwedstrijden te kijken.

Dan gaan we naar de gebedsruimte. We trekken allemaal onze schoenen uit en gaan de prachtige zaal binnen. Het is lekker warm en de vloerbedekking is zacht. Rode, witte en blauwe tulpen op de gebrandschilderde ramen benadrukken de banden tussen Turkije en Nederland. De kinderen zitten vol vragen: Welke kant op moet je bidden als je in Mekka bent? Mogen kinderen later zelf kiezen of ze naar de moskee gaan? Eén jongen vraagt beleefd: "Wat vindt u van IS?" Camila beantwoordt elke vraag zorgvuldig. "Maar nu ga ik éérst vijf minuten vertellen," zegt ze, "daarna mogen jullie weer vragen stellen." Ze vertelt over het Suikerfeest en de maand Ramadan. Er gaan alweer een paar vingers omhoog.

Lezing over rozen in de tuin

HEILOO - Frans Neuman van Belle Epoque Rozenkwekerij geeft woensdag 8 februari in de Ter Coulsterkerk de lezing 'Hoe krijg ik mooie rozen in de tuin?' De lezing is opgebouwd rond drie hoofdstukken die één voor één worden behandeld: verzorging, bemesting en snoeien. Deze drie punten oefenen veel invloed op elkaar uit en zorgen samen voor de mooie rozen in de tuin. Met veel foto's, vragen en uitleg worden de vraagstukken uit het leven van een roos voor u inzichtelijk gemaakt. De zaken die aan bod komen, hebben vaak ook betrekking op andere planten in uw tuin. Deze pakkende lezing geeft u een andere kijk op de tuin. Frans wijkt zo nu en dan af van de ingesleten tuinpaadjes en dat is verfrissend. De lezing begint om 20.00 uur in de zaal van de Ter Coulsterkerk aan Holleweg 111 in Heiloo. De toegang is gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen 3 euro.

Diploma's Zwembad Loos

Blij met zwemdiploma op de foto.

HEILOO - Leerlingen van zwembad Loos in Heiloo hebben zaterdag 28 januari weer afgezwommen in zwembad De Beeck in Bergen. Vierentwintig leerlingen ontvingen het felbegeerde A- of B-diploma en kregen de daarbij behorende felicitaties. Iedereen is blij met zijn of haar diploma naar huis gegaan.

De geslaagden:
Diploma A: Lucy van Dasselaar, Ferrah Geerking, Guusje Geldermans, Wouter Hollenberg, Dali Koopman, Luka Meijer, Valentijn Nikkels, Mare Reitsma, Valentijn Rus, en Jay Wynaar.
Diploma B: Josefien van Baarsel, Sander Bos, Sebastian Haasnoot, Zoë van Hove, Levi Jongerie, Mouna Ouaziz, Tess Schoorl, Michelle Schouffour, Chen Schurer, Sander Stam, Kai Verheul, Teun de Waard, Zoë de Winter en Lily Wood.

Beatfm interviewt Sharon Tervoort van Ergo InZicht

HEILOO - Nieuwsgierig naar een ergotherapeut die een hond als collega heeft en waarbij die hond ook nog een opleiding volgde? Meer weten over een weerbaarheidstraining die is gebaseerd op de theorie en de leerprincipes van 'rots en watertraining' en haptonomie voor alle kinderen van zes tot twaalf jaar? Luister dan donderdag 9 februari naar een interview op Beatfm met Sharon Tervoort van Ergo InZicht. Maud Hanewald wil graag weten wat de ergotherapeut en de hond precies doen. Het interview begint donderdag om 20.00 uur. De frequenties: 96.5 Kabel en via de ether op 106.3. Zie ook www.radiobeatfm.nl.

Nieuwe partij halveert Heiloo-2000

HEILOO - Een bijzondere gemeenteraadsvergadering maandagavond. De raadsfractie van Heiloo-2000 is uit elkaar gevallen en hierdoor gehalveerd. Een goede reden voor een debat. Ook de bescherming van houtwallen bij de ontwikkeling van Zandzoom en de informatievoorziening en de arbeidskosten van de BUCH-organisatie waren agendapunten.

Splitsing Heiloo-2000
Mieke Beemsterboer, Matthijs de Moel en Tijmen Valkering besloten donderdagavond hun lidmaatschap van Heiloo-2000 op te zeggen en samen de nieuwe partij BMV op te richten, een nog tijdelijke naam met de eerste letter van de achternamen van de raadsleden. Tegelijkertijd neemt raadslid Dick Bergmans afscheid van Heiloo-2000. Corry Konijn is nu de nieuwe fractievoorzitter van Heiloo-2000. Tijmen Valkering, die zegt met BMV mee te willen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van volgende jaar, benadrukte in de raadszaal dat 'frictie in de fractie' reden was voor de afscheiding. "We hebben het besluit met z'n drieën genomen en deden dit met pijn in het hart. Helaas konden we er niet aan ontkomen: de emmer zat prop en propvol." Ook Konijn, die de breuk niet als een volslagen verrassing bestempelde, liet weten het uiteenvallen van de partij te betreuren. "Het heeft te maken met verschillen in werkwijze, werkhouding en communicatie." Verder wilden de raadsleden zich niet exacter uitlaten over de oorzaken van de breuk, dit tot groot ongenoegen van Willem Gomes van NCPN. "Als raadslid wil ik hierover geïnformeerd worden, daar heb ik recht op."

Volgens Valkering is Heiloo-2000 niet uit elkaar gevallen vanwege meningsverschillen over de politieke koers van de partij. Valkering: "We willen juist continuïteit geven aan het huidige coalitieprogramma." Rene Van Splunteren (VVD) is blij dat de nieuwe partij achter het coalitie-accuoord staat. "Dat geeft mij een rustig gevoel." Ook Hessel Hiemstra (CDA) ziet het als positief 'dat er nog steeds een ruime steun is voor het coalitieprogramma'. VVD en CDA noemen de afsplitsing betreurenswaardig maar een interne zaak van Heiloo-2000 die de andere raadsfracties hebben te accepteren. Hans van Halem (D66) snapt daarentegen niets van de afsplitsing. "Als je het inhoudelijk met elkaar eens bent, dan ga je toch niet uit elkaar? Er moet een verschil zijn in opvatting tussen Heiloo-2000 en BMV, sprak hij herhaaldelijk. "Als BMV een aanhangsel wordt van Heiloo-2000, dan zie ik dat niet als wenselijk." Dezelfde mening is Gree Ris (PvdA) toegedaan. "Wat mij betreft is BMV nog steeds een deel van Heiloo-2000; ze hebben dezelfde standpunten." Valkering liet desondanks later op de avond weten 'niet uit te sluiten dat er in de toekomst meningsverschillen gaan ontstaan'. Als voorbeeld noemde hij het kleine bestemmingsplan aan de Westerweg waarvoor de oppositie met steun van Heiloo-2000 naar de Raad van State stapte en lijnrecht tegenover het college stond.

Ook waren er zorgen over de samenstelling van het college. Ter discussie stond of de coalitie met VVD en CDA na de afsplitsing nog steeds een meerderheid heeft nu Dick Bergmans zijn raadszetel heeft opgegeven en raadslid Cor de Boer enige tijd door ziekte afwezig is. Vooral Van Halen (D66) ziet op dit punt 'beren op de weg'. Hij liet weten niet te geloven dat BMV royaal blijft aan de coalitie. Ko Hemminga (PvdA) toonde zich eveneens bezorgd. "De coalitie is afhankelijk geworden van de gedoogstem van wat ik 'Heiloo-2000 2' noem. Dat is een heel ernstige situatie." Maar volgens burgemeester Hans Romeyn is er echter geen probleem. Volgens hem heeft de coalitie nog steeds een meerderheid en krijgt het brede steun van de raad. Konijn voegde hieraan toe dat ze verwacht dat Cor de Boer in maart weer in de fractie meedoet.

Houtwallen
De PvdA en D66 dienden apart van elkaar een motie in over de bescherming van eeuwenoude houtwallen in Heiloo. Aanleiding is de ontwikkeling van de woonwijk Zandzoom waar houtwallen te vinden zijn en het feit dat in maart 2012 ernstige schade is aangebracht aan historische houtwallen tussen de Hoogeweg en de Spanjaardslaan. De partijen benadrukten de belangrijke cultuurhistorische waarde van de houtwallen. De PvdA vroeg in haar motie een nieuwe Nota Cultuurhistorie 2018-2022 op te stellen en deze voor 2018 ter goedkeuring aan de raad aan te bieden. Verder zouden de kosten hiervan moeten worden betaald uit de grondexploitatie van Zandzoom. Daarnaast wil de PvdA 'adequate bepalingen' laten opnemen in het bestemmingsplan Zandzoom ter bescherming van de houtwallen. Wethouder Rob Obdam vindt het te vroeg om op dit punt beslissingen vast te leggen. Hij liet weten dat 'gemotiveerde ambtenaren' binnen een werkgroep de landschappelijke elementen in kaart brengen en dat het college komt met een inventarisatie hiervan. "Laten we eerst kijken naar de toekomstige bouwkundige plannen en dan met elkaar bepalen wat we willen. Later is pas duidelijk of de stedenbouwkundige situatie in strijd is met landschappelijke elementen." Vanwege deze reden, en omdat de huidige Nota Cultuurhistorie nog prima zou voldoen, haalde de motie het niet met uitsluitend voorstemmen van PvdA, D66 en NCPN. D66 vroeg vervolgens in haar motie om een actualisatie van de cultuurhistorische landschapselementen, waaronder houtwallen en houtsingels. Verder wil de partij deze waardevolle landschapselementen een monumentenstatus geven om zo te voorkomen dat houtwallen verloren gaan bij de ontwikkeling van Zandzoom. Omdat het college met een inventarisatie komt, besloot Van Halen de motie aan te houden en hier later op terug te komen.

BUCH-organisatie
Het bestuur van de nieuwe werkorganisatie BUCH moet de gemeenteraden van BUCH minimaal twee keer per jaar informeren over de voorgang van de projecten. Dat is nodig omdat nog niet alle projecten zijn opgestart en omdat de doelen die de werkorganisatie wil bereiken nog niet 'smart' zijn geformuleerd. Dat staat in een unaniem goedgekeurde motie van VVD, CDA en Heiloo-2000. Alleen Willem Gomes van NCPN had een kleine kanttekening: "Afgezien van het feit dat NCPN tegen BUCH is, stemmen we in." Het BUCH-bestuur moet de mogelijke financiële consequenties voor de komende jaren in beeld brengen. De afzonderlijke colleges van de vier gemeenten dienen daarbij de besluitvorming per jaar aan de gemeenteraden voor te leggen.

Willem Gomes (NCPN) vindt het een slechte zaak dat medewerkers van de BUCH-organisatie 'te hoge beloningen en ontslagvergoedingen' ontvangen. Dit zou niet stroken met de Wet Normering Topinkomens. "Meerdere van deze medewerkers ontvangen op jaarbasis, uitgaande van een volledige werkweek van 38 uur, ruim tweehonderdduizend euro." Gomes vroeg in een motie de lopende contracten bij de eerstvolgende gelegenheid in lijn te brengen met deze wet. Wethouder Rob Obdam liet weten 'geen behoefte te hebben aan deze motie' omdat de gemeente hierover geen besluiten kan nemen. Hij stelt dat de medewerkers door de de BUCH-werkorganisatie zijn aangesteld en dus niet door de gemeente Heiloo. Omdat de medewerkers geen salaris ontvangen van de gemeente, zou de wet voor hen niet gelden. De motie haalde het daarom niet. Desondanks noemde Van Balen (D66) het 'merkwaardig' dat externe medewerkers boven de norm verdienen. "We moeten zorgen dat we beneden die grens blijven." Ook liet Hessel Hiemstra (CDA) weten graag een kritische blik te willen houden op de beloningen van externe medewerkers.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Lijstenmakerij De Lijst: Dé kroon op uw werk

Rogier Böhning.

ALKMAAR - Een lijst kan een werk maken en breken. Daar weten ze bij Lijstenmakerij De Lijst alles van, met een uitgebreide collectie van ruim vierduizend verschillende profielen- en kleurenlijsten. De lijsten zijn veelzijdig en compleet, zowel in stijl als in prijsklasse. De specialisatie van Lijstenmakerij De Lijst ligt sinds de laatste jaren in handgekleurde en over de hoek vergulde lijsten.

"Ik begon als zaterdaghulp", vertelt eigenaar van Lijstenmakerij De Lijst Rogier Böhning. "Ik groeide langzaam in het bedrijf. Ik ging al snel drie dagen werken en later vijf dagen per week. Toen de mogelijkheid er was om de zaak over te nemen, heb ik dat gedaan." Inmiddels is Rogier zesentwintig jaar werkzaam bij het bedrijf dat dertig jaar bestaat. De onderneming heeft de grootste collectie van Noord-Holland. In die tijd is veel veranderd, waaronder de de locatie van het bedrijf. Lijstenmakerij De Lijst verhuisde één jaar geleden van de Kennemerstraatweg naar de nieuwe locatie in Winkel- en kwaliteitscentrum Willem de Zwijger aan Frederik Hendriklaan 8 in Alkmaar. Dit pand is voor Rogier zeer fijn vanwege de grotere ruimte: dit omdat al het werk in hun eigen atelier wordt ingelijst. Ook de klanten hebben hierbij voordeel: de showroom is groter en er is gratis parkeergelegenheid.

Rogier gaat elke dag met plezier naar zijn werk. Ondanks dat hij de zaak in zijn eentje runt, vindt hij het nooit saai. Als hij geen contact heeft met de klanten, is hij bezig met het werk voor de klanten. Zijn meest bijzonderste klus was voor een Japans museum. Hij moest toen tweeënvijftig Nederlandse schilderijen van 1,5 meter x 2.5 meter opspannen en inlijsten. "Het is een heel bijzonder idee dat mijn werk zelfs in Japan hangt."

Lijstenmakerij De Lijst doet veel meer dan inlijsten. U kunt hier verder terecht voor een ruim assortiment zuurvrij passe partout karton, vijf glassoorten, verschillende opplakmethoden en ophangsystemen. Ook lijsten ze borduurwerkjes in, die eerst worden gewassen, gestreken en opgespannen. Ook hebben en slijpen ze spiegels op maat. Lijstenmakerij De Lijst hanteert een snelle levertijd, meestal krijg je je werk binnen een week terug.

Wilt u iets ingelijst of opgeknapt hebben? Dan bent u welkom bij Lijstenmakerij de Lijst. Dé kroon op uw werk. Meer informatie vindt u op www.delijst.nl.

Nieuw: Marc Cain, spannend broertje van STIJL

Het team van Marc Cain Store in Bergen.

Marc Cain store Bergen, Kerkstraat 13, 1861 KR, Bergen. Telefoon: 072 8700218. Internet: www.stijlbergen.nl. Openingstijden: 7 dagen p/w geopend: ma 13.00-18.00, di-vr 10.00-18.00, za 10.00-17.00, zo 13.00-17.00.

BERGEN - Bergen heeft een Marc Cain Store, gevestigd in de Kerkstraat. Onderneemster Loes, volgens eigen zeggen 'dol op uitdagingen', was al eigenaar van Stijl, Stijl Sisters en Stijl Trend en is blij met haar nieuwe aanwinst.

Loes noemt Marc Cain een heerlijk merk. "De pasvorm is perfect en hetzelfde geldt voor de prijs-kwaliteitsverhouding." Stijl verkocht het merk al in de winkel maar nu biedt de Marc Cain Store de gehele collectie en alle lijnen: Marc Cain Collections, Marc Cain Additions, Essentials/Marc Cain, Bags&Shoes en ook de fitwear voor yoga en sport met bijbehorende accessoires en basis-shirts. "Het hele jaar door komen er om de twee weken nieuwe collecties binnen", benadrukt Loes.

Vrouwen zijn volgens Loes gek op deze winkel. Voorheen was de collectie van Marc Cain een klantentrekker in de winkel Stijl Trend, maar nu deze winkel is verdwenen, zijn enkele merken van Stijl Trend - zoals By Malene Birger en Ted Baker - ondergebracht aan de Dorpsstraat. En bij Stijl Sister&Trend zijn de merken SET, Twin-Set en Zoe Karssen te vinden, evenals de collectie van Nikkie Plessen. Ook de webshop verhuisde naar Stijl Sister&Trend.

Loes wil zich blijven ontwikkelen. Ze zit boordevol ideeën en staat niet stil. "Je moet goed bijblijven in deze snel veranderende wereld en dat lukt goed. We kunnen veel realiseren. Dat lukt mede dankzij mijn toegewijde collega's." Loes kijkt tevreden terug op de recente opening van de nieuwe winkel. "We ontvingen veel belangstellenden en kregen zoveel leuke, lieve reacties. Echt een prachtige dag!"

Loes draagt zelf ook kleding van Marc Cain. "Ik draag het graag. Soms een heel ingetogen poederroze jurk met cashmere shawl en een andere keer een goed gesneden pak. Of met sporten een sportoutfit van Marc Cain. I love it!"

Hoeve Overslot mag voorlopig blijven

Het gebouw van Hoeve Overslot.

EGMOND AAN DEN HOEF - Goed nieuws voor Stichting Hafre Productions van Hoeve Overslot aan Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef. De gemeente Bergen en de stichting tekenden donderdag een overeenkomst voor het pand, beter bekend als Hoeve Overslot. Dit betekent dat de stichting voorlopig in Hoeve Overslot kan blijven en de hoeve kan blijven gebruiken op de huidige wijze, zo laat een woordvoerder van de gemeente Bergen weten. "Conform de motie van de gemeenteraad van 27 oktober 2016 wordt de overeenkomst niet eerder opgezegd dan wanneer de gemeenteraad zowel de kaders als een toekomstig plan voor het Slotkwartier heeft vastgesteld."

De gemeente Bergen heeft afgelopen de zomer de lopende overeenkomst opgezegd, omdat er geen overeenstemming werd bereikt over een nieuwe overeenkomst. Vervolgens nam de gemeenteraad op 27 oktober 2016 unaniem een motie aan waarin het college werd opgedragen Hafre een nieuwe overeenkomst voor te leggen. In december en januari hebben constructieve gesprekken over de overeenkomst plaatsgevonden en is een voor beide partijen acceptabele overeenkomst opgesteld. Wethouder Hugo Snabilie zette zijn handtekening namens de gemeente, Hans van den Berg tekende namens Hafre. Wethouder Snabilie ziet het ondertekenen van de overeenkomst als een bezegeling van het herstelde vertrouwen. Beide partijen zien dit tevens als basis om met elkaar en andere partijen verder te werken aan een nog mooiere toekomst van het Slotkwartier.

Stichting Hafre bedankt...
Stichting Hafre toont zich dankbaar. Voorzitter Fred Valkering: "Wij danken iedereen die ons steunt in de strijd om deze unieke culturele ontmoetingsplek te behouden. We danken de gemeenteraad van Bergen omdat zij unaniem achter ons zijn gaan staan, en dan met name Ineke Braak, Marcel Halff, Jan Houtenbos en Danny Zwart voor hun actieve rol daarin. Verder bedanken wij wethouder Snabilie voor zijn oprechte betrokkenheid. Ook de pers zijn we dank verschuldigd en dan met name NHD, TVNH, RTV80, Contact en de Uitkijkpost. Onze speciale dank gaat verder uit naar Evelyn Kallansee die de petitie initieerde. Hiermee hebben we meer dan zeshonderd handtekening opgehaald en dat is niet onopgemerkt gebleven. Ook bedanken we kunstenaar Rob Scholte voor al zijn adviezen. Ook het Rob Scholte-museum in Den Helder wordt met ontruiming bedreigd - steun Rob in zijn strijd en teken ook zijn petitie! Verder danken we Madeleine Leddy, Malcolm Hart, Burton Greene, Hans Laduc, Wieb Zigtema, Jurriaan Leyen en anderen voor hun acties. Verdere dank gaat uit aan de mensen die de petitie tekenden, naar de gemeente schreven en donaties deden. Dank, dank, dank!"

Hoeve Overslot is momenteel nog gesloten vanwege reorganisatie, de wisseling van de expositie en de kou. Toch is de agenda niet leeg: Juicy Organism, The Trio speelt zondag 26 februari vanaf 16.00 uur in museumhoeve Overslot met Roos Manshanden op sax, Jurriaan Leijen op Hammond orgel en Dirkjan op drums.

Uw Valentijnsgeschenk bij ISIS Ondermode

Daphne Steenvoorden en Hilda de Waard.

ALKMAAR - Gedurende de bijna zeventien jaar van het bestaan van ISIS Ondermode is het aan elkaar geven van een bijzonder geschenk op Valentijnsdag tot een traditie uitgegroeid. Steeds meer mensen denken hierbij aan iets origineels uit de lingerie-collectie van ISIS Ondermode. Er is keuze uit een ruim aanbod lingerie in vele kleuren en maten van onder andere Aubade, Chantelle, Hanro, Fantasie, Simone Perele en Marlies Dekkers. Ook is al het grootste deel van de collectie badmode 2017 aanwezig. Verder kunt u een keuze maken uit huispakken en nachtmode. Komt u er niet uit? Dan kunt u uw Valentijn altijd een plezier doen met een kadobon van ISIS Ondermode.

ISIS ontvangt u graag aan Frederik Hendriklaan 10 in Alkmaar.

'Het heeft veel invloed op je leven, maar het is niet je leven'

Monique van Eeden.

HEILOO - Psychologen en psychiaters worden vaker bezocht dan ooit. Psychologische studies staan op nummer vier van de meest gekozen studies. Ook de informatieve spotjes van de overheid met harde cijfers verhullen de waarheid: een op de vijftien jongeren heeft een depressie. Ook heeft een op de honderd volwassenen in Nederland een bipolaire oftewel manisch-depressieve stoornis. Dat zijn schokkende cijfers. Was dit probleem vroeger ook al zo groot? Of durven we er nu pas over te praten?

Monique van Eeden uit Heiloo is een van de volwassenen met een bipolaire stoornis. Mensen met een bipolaire stoornis hebben last van sterk wisselende stemmingen. Periodes waarin zij extreem uitgelaten zijn, de manische periodes, worden afgewisseld met periodes waarin zij extreem somber zijn, de depressieve periodes. Tussen twee periodes is de stemming vaak normaal. Omdat mensen met psychische klachten vaak negatief in het nieuws komen, is Monique blij met deze positieve aandacht. "Niet alle mensen die psychische problemen hebben, zijn een gevaar voor zichzelf of voor anderen. De meeste van hen willen gewoon een leuk leven hebben, net als de meeste mensen zonder psychische problemen." Dit geldt ook voor Monique. "Het centrum van mijn bestaan is niet: hoe ga ik om met mijn ziekte? Het centrum van mijn bestaan is: hoe heb ik een zo leuk mogelijk leven?" Ze is vrijwillig communicatiemedewerkster bij het Rode Kruis, waar ze teksten schrijft. Ook is Monique taalvrijwilligster voor een vluchteling in het dorp. Uit beide functies haalt zij veel plezier en voldoening.

Manisch-depressief
Monique werd op haar zestiende jaar voor de eerste keer depressief. Haar ouders gingen uit elkaar toen ze tien jaar was en vervolgens kreeg ze een geweldige stiefmoeder. Toen ook die relatie stukliep, ging Monique daar kapot aan: "Met doodswens en alles." Na vele jaren meerdere malen wisselend manisch en depressief te zijn geweest, vermoedde Monique dat ze net als haar moeder manisch-depressief was. Dit werd bevestigd door haar psychiater toen ze dertig jaar was. Momenteel is ze snel moe, heeft ze veel geheugenverlies en is ze totaal niet stressbestendig. Ook kan ze zich niet of nauwelijks herinneren wat zij in haar manie heeft gezegd of gedaan. Dit is niet alleen vervelend voor mensen om haar heen, maar vooral heel frustrerend voor haarzelf. Ze is momenteel erg zenuwachtig omdat ze in een aanvraagprocedure zit voor de WIA, de opvolger van de WAO. Gelukkig vindt ze veel steun bij lotgenoten in de Petra etcetera-groep op Facebook. Hier worden ervaringen en vragen uitgewisseld over de stoornis. Ondanks alles staat Monique bijzonder positief in het leven.

Zeer open
"Iedereen plaatst zijn lachende, perfecte vakantiefoto's op Facebook. Deze mensen zijn ook verdrietig en huilen. Maar daar zie je geen foto's van." Deze vaak onbewuste prestatiedruk door social media komt veel voor. Mensen krijgen daardoor een verdraaid beeld van de realiteit voorgeschoteld. Ook komen steeds meer personen voor hun psychische klachten uit en daarom wordt het steeds meer maatschappelijk geaccepteerd. "Ik denk ook dat veel mensen in de maatschappij het contact zijn kwijtgeraakt met zichzelf en met elkaar. We zijn te ver afgeraakt van liefde, tijd en aandacht. Als we dat meer in onszelf en elkaar gaan steken, kunnen we het tij keren en zal het gaan meevallen met de opkomende psychische ziektes," is Moniques overtuiging.

Monique is zeer open tegen anderen over haar stoornis. "Het hoort bij mij. Als ik mij goed voel, is er niks aan de hand. Maar als ik depressief of manisch ben, dan zijn er wel echt problemen. Dat moet die ander gewoon weten." Ze vindt het ook niets om zich voor te schamen. "Ik heb nog nooit iemand gehoord die zich schaamde omdat hij allergisch was voor katten. Waarom zou ik mij dan wel schamen voor mijn aandoening?"

Wanneer er over toekomst gesproken wordt, valt ze stil. "Over de toekomst praten is lastig. In de afgelopen jaren werkte ik hard aan mijn herstel. Ik heb mijn leven zo ingericht dat ik goed stabiel kan blijven. Met een fatsoenlijk dag-nachtritme, leuk vrijwilligerswerk, goed contact met mijn dochter en mijn vriendinnen - alles. Nu ik bijna twee jaar in de Ziektewet zit, moet het UWV beslissen of ik in aanmerking kom voor een WIA-uitkering. Die beslissing kan mijn hele leven overhoop halen. Ik vind momenteel 'toekomst' een heel eng woord."

Tekst: Ilse Bloemendal

Ed Zeekant wint het '301 dubbel in' voor vierde keer

HEILOO - Met een mooi schema van 32 darters werden er vorige week zaterdagavond weer flink wat hoge scores opgetekend tijdens het 301 dubbel-in-dubbel-uit-toernooi in het Oosthonk in Heiloo. Al in de poulefase wist Rob Radsma de hoogst mogelijke in van 170 te gooien en had Robin de Raadt slechts negen darts nodig voor de snelste leg. Beiden werden niet meer geëvenaard of verbeterd. Met 150 had Pascal van Soest de hoogste finish. Ondanks het speltype werden er toch nog zes 180'ers genoteerd. Ed Zeekant ging uiteindelijk met de grootste prijs naar huis. Hij won het toernooi voor de vierde keer op rij en nadert door deze winst Rob Radsma op een punt op de ranking. Tweede werd Jeremy Ruiter, derde Rein Glas en vierde Sietse Mosselaar. Marisja Pos was de enige dame die de winnaarsronde haalde. Natasja Kost kwam bij de runners up een ronde verder en werd daardoor tweede.

Het volgende toernooi, 501 Oosthonk open, is op 11 maart 2017.

Klimcompetitie voor brugklasleerlingen

ALKMAAR - De klimcompetitie voor brugklasleerlingen uit Alkmaar en omstreken, georganiseerd door Klimmuur Alkmaar, eindigde in een spannende finale op 10 januari. Na spannende voorrondes - waaraan zes scholen deelnamen - werden de beste leerlingen geselecteerd. Tijdens de halve finale gingen de beste vier scholen door naar de finale. Dit waren de scholen PCC Heiloo, PCC Bergen, Berger scholengemeenschap (BSG) en de Adriaan Roland Holstschool. Tijdens de finale klommen de scholen vier routes. Na een spannende competitie bleek Adriaan Roland Holstschool te sterk voor de concurrentie. Deze school ging met de beker naar huis. Vele scholen kijken nu alweer uit naar de klimcompetitie van volgend jaar.

HZV behoudt de discipline

Sven de Zeeuw zet zeer fraai HZV1 op een 3-0-voorsprong tegen Anatolia 1. Foto: Wout Jager

HEILOO - Voor een enerverende pot zaalvoetbal heb je twee ploegen nodig, echter de gasten uit Lelystad hadden het te druk met van alles behalve het spelletje zelf. Dit resulteerde vorige week in maar liefst vier tijdstraffen. Wilt u graag het restant lezen van het wedstrijdverslag? Kijk dan op www.hzvhetvennewater.nl.

Johan van Wort nieuwe hoofdtrainer Egmondia

Een afvaardiging van het bestuur tijdens de contractondertekening door Johan van Wort. V.l.n.r.: Paul Kager, Robert Wijker, Johan van Wort, Jan Koppedraaijer en Jan de Jong. Foto: Cor Mooij

EGMOND AAN ZEE - Het bestuur van voetbalvereniging Egmondia in Egmond aan Zee bereikte voor het seizoen 2017-2018 overeenstemming met Johan van Wort als nieuwe hoofdtrainer.

Johan van Wort is sinds 1990 actief als hoofdtrainer bij onder andere Badhoevedorp, D.O.B en sinds 2012 tot heden bij Swift zondag 1. Bij Swift was hij ook jeugdcoördinator, oprichter en coach van het elftal onder drieëntwintig en mede-schrijver van een voetbaltechnisch beleidsplan voor Swift. Johan wil graag in de regio trainen en ziet het werken met de jonge selectie van Egmondia als een positieve uitdaging. Hij hoopt vanaf het komende seizoen een positieve bijdrage aan de sportieve ontwikkeling van Egmondia te leveren, zowel aan de selectiespelers als aan de jeugdspelers. Johan is eenenvijftig jaar, gehuwd en heeft twee kinderen. Hij is geboren in Amsterdam en speelde daar onder andere bij Rood Wit Amsterdam, Ajax 3, DS'79 en Jong Telstar.

Het huidige seizoen wordt afgemaakt onder leiding van Peter Tania die vijf seizoenen bijzonder goed presteerde bij de club. Het bestuur van Egmondia ziet de samenwerking met Johan met vertrouwen tegemoet en hoopt met sportieve successen deze samenwerking verder vorm te geven.

HSV-selectie loopt er goed bij

V.l.n.r.: Nick Sombroek, aanvoerder HSV 1, Marjolein Bosch, Herberg Jan en Wim Leering, voorzitter HSV.

HEILOO - De wedstrijd Meervogels 1-HSV 1 werd afgelopen weekend afgelast. De concurrenten van HSV mochten wel voetballen en de nummers 2, 3 en 4 verloren allen. Hierdoor is het gat tussen het vlaggenschip van HSV en de nummer 2, Beemster, 9 punten. HSV speelde een wedstrijd minder, bij winst van HSV op Meervogels heeft het dus 12 punten voorsprong op de nummer 2. Voorafgaand aan de gewonnen wedstrijd op 29 januari (HSV - OSV 1-0) ontving de HSV-selectie gloednieuwe voetbaltassen. Op de tassen prijkt de naam van Restaurant Grand Café Herberg Jan. Eén voetbaltas werd symbolisch door eigenaresse Marjolein Bosch van Herberg Jan overhandigd aan de aanvoerder van HSV Nick Sombroek. Met deze mooie voetbaltassen kan de HSV-selectie de komende jaren weer goed voor de dag komen. Op 12 februari moet HSV 1 op bezoek naar het als vierde geplaatste SVW '27 uit Heerhugowaard waar de voorsprong op de concurrentie voor de titel in de 3e klasse B zal moeten worden gehandhaafd.

Jonge badmintonkampioenen

V.l.n.r.: Fieke Kraakman, Quinten Burgmeijer, Tom Nieuwstad en Sophie Kuijper.

HEILOO - Goed nieuws van het jongste team van badmintonvereniging 't Vennewater in Heiloo: dit team is ongeslagen kampioen. Het team won deze week alle wedstrijden tegen Badmintonvereniging Floriande uit Hoofddorp, badmintonvereniging Hoogkarspel uit Hoogkarspel, en Veenshuttle uit Meidrecht.

Geslaagde TIOS Dansdemo

Breakdance-demonstratie van Tios breakdance 15+.

LIMMEN – de Streetdance-, Dancehall- en Breakdance- groepen van TIOS Limmen presenteerden zaterdagavond 28 januari een dansdemo in een goedgevulde sporthal de Bloemen. Hierin kwam het samenspel tussen de dansers sterk naar voren binnen elke dansgroep.

De jongste Streetdancers, onder leiding van Denise v.d. Putten, leren dit jaar Hiphop. Hun eerste dans was een vrolijke dans op 'Cake by the Ocean'. In hun tweede dans op 'Grown Woman' waren ze op hun best met een mooi strakke uitvoering. De voortgezet onderwijs-dansgroepen onder leiding van Richella Uhlenkamp gaan zich helemaal richten op Dancehall-stijl. Dit wordt vaak gedaan op raggamuffin-muziek of op Afrikaanse muziek. Beide VGO-dansgroepen lieten strakke uitgevoerde choreografie zien in alle dansen met een sexy ondertoon. Ondanks dat hadden de dansen een zeer snelle ritme, waarbij er ook flink aan de work-out van de meiden werd gewerkt. Als extra was er een gezamenlijke dans, waarin beide groepen in spiegelbeeld een soort battle van elkaar dansten.

Stoere coole moves
Sinds dit seizoen heeft TIOS 4 Breakdance-groepen, die onder leiding van Falko de Graaf uit Heiloo staan. Ze begonnen ieder met een gezamenlijke choreografie, waarna elke breakdancer in de battle zijn of haar move liet zien. Voor groep 1 (beginners) was dit hun allereerste optreden en dat vonden ze superspannend, maar met hun stoere coole moves stalen ze de harten van het publiek. Groep 2 (semi-gevorderden) lieten juist zien dat ze gegroeid waren in hun eigen gemaakte moves. Groep 3 (gevorderden) zijn het meest fanatiek in hun dansen. Juist zij lieten een mooi samenspel in hun battles zien, waarbij ze als acrobaten de show stalen. Als laatste van de show liet groep 4 (15+ jr) zien dat Breakdancers ook heel goed mooi synchronisch in hun choreografie kunnen dansen - naast het tonen van hun onnavolgbare moves in de battles.

Als extra was er dit keer een turndemonstratie onder leiding van Caroline Welboren. De jonge talenten van TIOS lieten een mooi synchroon springshow zien op de trampolines.

Turnsters in de prijzen

CASTRICUM - Afgelopen zaterdag en zondag zijn in Beverwijk de tweede voorrondes turnen gehouden van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond. De Castricumse turnsters van Dos deden zowel zaterdag als zondag mee en met succes. Op zaterdag behaalde Jet Dreijer goud en werd rayonkampioene. Samen met haar ploeggenote Quinty Brand mag zij naar de finale Zuid. Ilse Straver ging met de bronzen medaille bij de pre-instappers naar huis. Het goud en zilver bij de meisjes pupil 1 D1 ging respectievelijk naar Yentl van Leeuwen en Denise Scheerman. Tevens werd Yentl rayonkampioene na twee wedstrijden. Ook brons was er voor Dos-turnster Meike van Marle. Bovendien stromen Imke Lute, Anna Borst, Roos Grimminck en Eline Korthouwer door naar de finale vanwege hun goede prestaties. Op zondag behaalde Dos nog een rayonkampioene: Natasja Tromp bij de Jeugd 2. Zij ging die dag met de gouden medaille naar huis. Dankzij prachtig turnwerk van Marit Scholtens kreeg ook zij een gouden plak (pupil 1 D2 ). Marit en Natasja gaan allebei door naar de finale Zuid. Ronja Walraven mocht het brons in ontvangst nemen bij de instappers D2. Haar balkoefening werd met 12.95 punten beloond. Marinka Jonker turnde haar oefeningen heel netjes en mocht op het ereschavot de derde prijs in ontvangst nemen. Behalve deze twee meisjes mogen Hanna de Ruijter, Lena Lute en Vlin Hoving doorstromen naar de finale Zuid. In totaal zijn er vijftien van de vijfentwintig Dos-meisjes, die hebben deelgenomen aan deze wedstrijd, doorgestroomd naar de finale. Een prachtig resultaat.

Krav Maga trainingen in Heiloo

HEILOO - Krav Maga Noord-Holland start vanaf 2 februari met een nieuwe Krav Maga beginnergroep in Heiloo. De lessen in Heiloo worden op de maandagavond en vrijdagavond van 19.00 tot 20.15 uur gegeven in Gymzaal GGZ Noord aan De Olvendijk 74 in Heiloo.

Krav Maga Noord-Holland is één van de grootste en meest professionele Krav Maga-scholen in de wereld met ruim duizend actieve leden, waar je zes dagen per week op verschillende locaties kunt trainen. Dus mocht je een keer niet in Heiloo kunnen trainen, je kunt jouw training altijd inhalen op een andere locatie in de buurt. Mocht je de smaak echt te pakken hebben, dan kun je zelfs zes dagen per week trainen. De school is aangesloten bij Krav Maga Global uit Israël. Krav Maga Global is de organisatie van Eyal Yanilov, de hoogst gegradueerde Krav Maga-instructeur ter wereld. Hij ontwikkelde de unieke Krav Maga leermethode en maakte het systeem wereldwijd bekend. Als je de beste wilt zijn, dan moet je trainen bij de beste. Al onze instructeurs zijn opgeleid door het internationale trainerscorps van de Master 3 en deze vergaarde kennis wordt up-to-date gehouden door regelmatige instructeurtrainingen. Zo krijgen ze hun unieke en betrouwbare kennis rechtstreeks van de bron.

Realistische zelfverdediging
Krav Maga biedt realistische zelfverdediging tegen alle denkbare vormen van geweld. Daarbij ontwikkel je fighting skills en leer je toepassingen in de bescherming van derden. Dat je daarbij ook fitter en sterker wordt, beschouwen we als een bonus. Krav Maga is gebaseerd op instinctieve reacties en werkt onder stress. Juist daarom is het zo gemakkelijk aan te leren en effectief. Krav Maga is snel te leren en eenvoudig te onderhouden door mannen en vrouwen van alle leeftijden.

Drie pijlers
In onze lessen komt niet alleen Zelfverdediging aan bod. De andere twee pijlers onder het KMG-systeem zijn Combat & Fighting en Third Party Protection. De drie pijlers maken het compleet en effectief. Hierom maken ook Combat & Fighting en Third Party Protection deel uit van ons trainingsprogramma. Zo blijven de trainingen verrassend en vernieuwend. En zijn ze niet alleen geschikt voor iedereen met een vechtsportachtergrond, maar ook voor de pure beginner.

Krav Maga Noord-Holland

De Foresters en hoofdtrainer David Zonneveld uit elkaar

HEILOO - Hoofdtrainer David Zonneveld van De Foresters heeft aangegeven om na een trainerschap van een jaar een andere wending aan zijn carrière te geven. De Foresters betreurt maar respecteert zijn besluit om na dit seizoen te vertrekken.

David Zonneveld heeft kort met het eerste elftal gewerkt, maar wel gezorgd voor een structuur die staat en perspectief biedt voor de toekomst. Een prestatie waar de vereniging zeer blij mee is en die vertrouwen geeft voor de rest van het seizoen en de toekomst. De vereniging hoopt op korte termijn een nieuwe hoofdtrainer te presenteren. Zonneveld heeft bij zijn besluit aangegeven dat hij de vereniging een warm hart toedraagt en betrokken wil blijven bij De Foresters.

Op het veld van Zaanlandia speelde De Foresters zondag met 1-1 gelijk. Op de komende twee zondagen staan thuisduels op het programma, eerst tegen West Frisia, daarna tegen LSVV. Aftrap van beide wedstrijden is om 14.00 uur.

Klaverjasdrive in Akersloot

AKERSLOOT - De eerstvolgende klaverjasdrive in café De Vriendschap vindt plaats op zaterdag 11 februari. De aanvang is om 20.00 uur. Er zijn schitterende prijzen te winnen, zoals Senseo koffiezetapparatuur, weerstations, pannensets, fruitmanden, paling, besteksets, koffers en diverse levensmiddelen. Ook vindt er een super verloting plaats met dezelfde prachtige prijzen. Opgeven is mogelijk via 0251-312866 of door een e-mail te sturen naar info@vriendschapakersloot.nl. Na 11 februari is er op 11 maart weer een klaverjasdrive.

Zilver en brons voor TIOS

Jill Leyen

LIMMEN - De turnsters van sportvereniging TIOS uit Limmen deden zaterdag mee aan de tweede competitiewedstrijd. Mei lou Fontein beet de spits af en deed dat voortreffelijk. Ondanks de blessure aan haar rug wist ze door een monsterscore op brug (14.60) beslag te leggen op de vierde plaats en dit werd beloond met een medaille. Ook mag ze meedoen aan de finale Zuid op 12 maart. De instappertjes waren in de tweede wedstrijd aan de beurt. Kim de Wit en Britt Goossens scoorden uitstekend op brug (14.10) en ook Linde vd Bosch zwaaide hoog (14.00). Kim turnde daarna netjes een balkoefening met een prachtige koprol (12.30). Linde behaalde de hoogste plaats in het klassement en eindigde als veertiende. Voor deze groep helaas geen finaleplaatsen. Wie zich nog wel voor de finale wist te plaatsen en tevens het zilver naar binnen haalde, was Jill Leyen. Met een strakke brugoefening (11.65) en een mooie balkoefening turnde zij zich naar een verdiende tweede plaats.

Bridge damesclub Sans Atout

Uitslagen 1 februari.
A-lijn: 1. Crouse-Crouse 59,38; 2. Daudey-Coebergh 56,25.
B-lijn: 1. Lus-Bijman 58,33; 2. Buisman-Grippeling 57,29.
V-lijn: 1. Piet-Steur 57,81; 2. Knoop-Schaap 56,77.

Wie doet er mee? Uilenballen pluizen voor de wetenschap

HEILOO - Landschap Noord-Holland doet voor de provincie Noord-Holland onderzoek naar het voorkomen van de noordse woelmuis en andere muizen in Noord-Holland. Daarvoor worden duizenden uilenballen uitgeplozen. Iedereen, jong en oud, is welkom om mee te helpen op donderdagavond 16 februari in het kantoor aan Rechte Hondsbosschelaan 24a in Heiloo.

Het inventariseren van noordse woelmuizen in het veld is een zeer tijdrovende bezigheid. Er is een veel slimmere mogelijkheid: de muizen laten vangen door kerkuilen! Als u hun uilenballen verzamelt, uitpluist en de schedeltjes op naam brengt, ontstaat er een goed beeld van de plaatselijke zoogdierenfauna. Dan is duidelijk of er noordse woelmuizen voorkomen. De provincie Noord-Holland kan de gegevens goed gebruiken voor het natuurbeleid. De 'pluis'avond duurt op 16 februari van 18.00 tot circa 21.00 uur. De pluizers krijgen een voedzame soep met brood, koffie, thee en frisdrank. Het is handig om een oude tandenborstel mee te nemen en eventueel een eigen loep en pincet. Na afloop is er een vleermuizen- of bosuilenexcursie in het Heilooërbos. Aanmelden is verplicht en kan via www.gaatumee.nl. Kunt u deze avond niet? Geen probleem. Op woensdag 15 maart en donderdag 13 april zijn ook nog pluisavonden. Kijk op www.uilenballenpluizen.nl voor meer informatie.

Soep eten en dan uilenballen pluizen in het kantoor van Landschap Noord-Holland.

Natuurontwikkeling op de Zanderij

Zoals altijd neemt de natuur de regie over. Foto: Annemieke Ederzeel

CASTRICUM - PWN gaat aan de zuidwestkant van de Zanderij, langs de duinen, een meer natuurlijk overgang van duinrand naar polder inrichten. Menig wandelaar of fietser keek met schrik naar de weggehaalde bomen en struiken aan de rand van de Zanderij. Sinds drie weken biedt de zuidwestelijke rand van de Zanderij een triest beeld. Tijdens het gesprek met boswachter Jan Zijlstra wordt echter duidelijk dat dit juist ten goede komt aan natuurontwikkeling. De bovenste laag van een circa 5 hectare groot stuk voormalige bollenteeltgrond wordt tot het schrale zand weggehaald en er wordt een natte duinvallei aangelegd. Deze verschaling, met natte stukken erin, biedt kans voor ontwikkeling van ratelaar, duizendguldenkruid en misschien zelfs de Parnassia in gemeenschap met orchideeën. Om de natuurontwikkeling mogelijk te maken moeten soms ook enkele bomen worden weggehaald, want niet iedere boom die er staat hoort er ook van nature thuis.

"Ik heb er ook pijn in mijn hart van als ik zie hoe grote machines door het bos ploegen en de bomen worden gekapt. Maar als je dan later ziet wat je ervoor terug krijgt dan wordt je er wel heel blij van." Boswachter Jan Zijlstra vertelt over de ingrepen van PWN om de duinen gevarieerder te maken. Diverse leefomgevingen trekken op hun beurt weer meer insecten, vogels en andere dieren en planten aan en zeker in het duin kunnen er heel bijzondere gemeenschappen ontstaan. De Zanderij is dan ook niet de enige plek waar PWN op dit moment ingrijpt met als doel passende optimalisering van de duinnatuur.

Ooit was de Zanderij een echt duingebied en liep de binnenduinrand westelijk van het spoor. Maar voor de aanleg van het treinspoor Amsterdam-Alkmaar was veel zand nodig en dat werd hier - grotendeels met de hand - afgegraven. Later werden het dan bollenvelden. Een bijzonder stukje natuur- en cultuurhistorie dicht bij huis en op de kaart ook goed herkenbaar als een hap dat uit de duinen is weggehaald. De Zanderij was en is dus dicht verweven met de bedrijvigheid van Castricum: De Oude Schulpweg voor transport van schelpen vanuit zee naar Castricum, de hakhout-eikenbomen voor de winning van looizuur, zandwinning en later de bollenvelden.

Voor veel Castricummers is het ook hét stukje 'buiten' om er een ommetje te maken of de hond uit te laten. De PWN houdt hiermee rekening in haar plannen. Ook de moestuin (en daarmee de dagbesteding) van Hof van Kijk-Uit krijgt er weer een plekje. In verband met de toekomstige inrichting krijgt deze een nieuwe bestemming, langs de Hogeweg in de buurt van het bankje met uitzicht op de kerktorens van Castricum. Het bankje blijft behouden voor bezoekers en krijgt er een leuk wandelpaadje bij. Naast de moestuin wordt er een voedselbos aangelegd - inheemse planten in een bosrandsysteem waarbij de noten, vruchten, wortelen, zaden of bladeren eetbaar zijn. Het bijzondere aan deze vorm van voedselproductie is dat er slim gebruik wordt gemaakt van de wisselwerking van planten onderling. Was het naar wens van de beheerders van het voedselbos gegaan dan waren er meer bomen en struiken blijven staan, maar omdat het binnen het natuurgebied ligt moesten soorten die er niet thuis horen en zich deels snel verspreiden worden verwijdert (bijvoorbeeld de sneeuwbes). In de toekomst kunnen wij hier dus allemaal de smaak van vogelmuur en kleefkruid proeven, want voor educatieve doeleinden is dit stukje op bepaalde tijden toegankelijk voor bezoekers en zullen er nieuwe inheemse bomen en struiken groeien.

Er blijft dus naast ruimte voor natuur ook bedrijvigheid aanwezig. En de stinzenplanten in het bos? Die blijven behouden en zullen bezoekers herinneren aan de bollenteelt, net als de pittoreske eikenbomen ons herinneren aan de looizuurwinning.

Tekst: Bärbel Böhling, Vitaal Landschap

Poëzie, niet alleen voor fijnproevers

Plaatsen in de alinea over superguppie in de rechter kantlijn.

CASTRICUM - Kinderen willen van nature spelen, dus ook met taal. Rijmen is vaak een leuk spelletje. Kinderen horen vaak al als ze jong zijn liedjes, rijmpjes en versjes en houden zich hiermee zelf ook bezig. Veel prentenboeken voor peuters en kleuters zijn op rijm, waarvan de Gruffalo mijn favoriet is. Klank, rijm en ritme zijn belangrijke ingrediënten voor poëzie. Ook geeft poëzie betekenis aan wat tússen de regels te vinden is. Zo is poëzie meer dan alleen een som der delen (woorden, ritme, klank...). Door een dosis humor erbij te roeren kan het niet meer stuk en lacht iedereen zich een ongeluk. Poëzie versterkt je taalgevoel en het plezier in lezen en leven.

Er is ook poëzie voor de beginnende lezer: Ik rijm, rijm, rijm, dat begint op het eerste leesniveau, met achter in het boek tips om de mooiste versjes zelf te maken. Poëzie zit in alles: van heel gewone dagelijkse dingen tot speelse, verrassende en hartveroverende situaties. Prachtige, toegankelijke kinderpoëzie is te vinden [FOTO superguppie]

in Superguppie, de meest bekroonde dichtbundel voor kinderen. Van witte zwembroekbillen tot hamburgerspoken, Edward van de Vendel is een uniek getalenteerd taaljongleur. De stoere illustraties in vetzwart met als enkele steunkleur frisgroen passen er perfect bij. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.

Plaatsen in de alinea over Roald Dahl in de linker kantlijn.
Plaatsen in de alinea over Tim Hofman in de rechter kantlijn.

[FOTO Rijmen en Verzen] Roald Dahl heeft naast verhalen ook Rijmen en verzen geschreven, vertaald door Huberte Vriesendorp. En dat heeft hij virtuoos gedaan, want poëzie vertalen is een vak apart. Roald Dahl hield ervan zijn boeken vol te stoppen met liedjes en gedichten over fantastische beesten, onuitstaanbare kinderen en nog veel meer over irritantere volwassenen. In het boek Rijmen en verzen zit ook een cd en BN'ers lezen en zingen daarop hun favoriete Dahlverhaal. Geschikt voor iedereen vanaf acht jaar.

Poëzie zelf schrijven kan een goede uitlaatklep zijn, bijvoorbeeld in de pubertijd. De liefde is al eeuwenlang nauw verbonden met poëzie. Iemand die al sinds zijn [FOTO Tim Hofman] veertiende zelf gedichten schrijft is Tim Hofman. Zijn bundel Gedichten van de broer van Roos wordt graag gelezen door pubers en (jong) volwassenen. Variërend van rijmpjes - geschreven voor de grap - tot heel technische stukken, maar gerust ook bijna lyrische gedichten die strak op rijm over liefde, de maatschappij of de dood gaan. Hij neemt je aan de hand mee zijn hoofd in. Soms makkelijk, soms een puzzel. Soms zwaar, soms licht. Maar elke keer raakt het iets. Een beetje om te lachen, een beetje om te huilen.

Poëzie laat je genieten van taal, spelen met taal, jongleren met taal en opent de deur... naar het fijnproeven daarvan, tot een hemelse gerecht.

Tekst: Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum

DOUWE EGBERTS WAARDEPUNTEN VOOR VOEDSELBANK ALKMAAR

De Voedselbank Alkmaar biedt noodhulp in de vorm van het wekelijks uitdelen van gratis voedselpakketten aan gezinnen in grote financiële problemen in Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo, Limmen, Bergen, Egmonden en Akersloot. Koffie is daarbij een gewild, maar ook duur onderdeel.

Als onderdeel van de landelijke actie in samenwerking met Douwe Egberts zamelt de Lions Club Alkmaar Phoenix in februari wederom DE-waardepunten in die nog te vinden zijn in keukenlades, trommeltjes en waar al niet meer. In maart 2017 worden de punten ingewisseld bij Douwe Egberts voor pakken koffie, bestemd voor de Voedselbank Alkmaar.

Wij nodigen u uit uw gespaarde DE-punten voor dit goede doel ter beschikking te stellen. De klanten van de Voedselbank zullen u dankbaar zijn. De Lions Club heeft op de volgende punten een doos geplaatst waar u tot 1 maart uw punten kunt deponeren.

Bij alle Albert Heijn-supermarkten in Heiloo. Verder in Heiloo bij De Schrijverij, Bakkerij Zoon, Keurslager Kees Burger, Vomar, Bruna, Bibliotheek, Stichting Welzijn Heiloo en Willibrord Business Centrum. In Akersloot bij Veldt's Toko. In Limmen bij Albert Heijn. In de Egmonden bij Keurslager Kees Burger, Egmond a/d Hoef; Jumbo, PostNL en Prins Hendrik Stichting, Egmond aan Zee; Abdijwinkel, Egmond-Binnen.

Uitvaartleidster: Jolanda de Boer vertelt

Jolanda de Boer

CASTRICUM - Uitvaartleidster… Wie had dit nu ooit bedacht bij mij? Alles daaromtrent vond ik letterlijk 'dood'eng, maar hoe kan een leven, mijn leven, lopen... Hoe gezegend ben ik nu met dit werkelijk prachtige vak, om dit te mogen doen en te betekenen voor nabestaanden.

Het begon allemaal zo. Ik was al dertig jaar kapster en wist wel dat ik met de tijd een andere richting op wilde gaan, iets in de verzorging ofzo. In ieder geval iets met mensen want dat vind ik geweldig mooi. Om iets te betekenen voor mensen in welke vorm dan ook, maar ik was er nog steeds niet over uit, hoe of wat. Een vaste klant vertelde mij onder de knipbeurt dat ze iemand zochten in de uitvaartonderneming waar zij werkte. Ze was er heel zeker van dat ik in hun team zou passen en dat ik voor het uitvaart-vak 'geknipt' zou zijn. Ik reageerde met de opmerking "ik huil al bij een Libelle-verhaal", maar ze bleef volhouden dat ik het toch moest proberen. Ik ben, nadat ik er over nagedacht had, toch naar deze uitvaartonderneming gegaan en na een kort gesprek werd ik aangenomen. Een begin van wat later zou blijken een overweldigende en bijzonder mooie baan. Na een paar keer gevraagd te zijn, ben ik zo in dit prachtige vak gerold. Ik heb alles gedaan: gastvrouw, koffiedame, de verzorging van overledene en medewerker in een crematorium. Ik werk inmiddels bijna zes jaar bij Yarden Uitvaartzorg als Uitvaartbegeleidster en ben reuze trots dat deze baan op mijn pad is gekomen… voor mij een verrijking van mijn leven.

Ik maak heel veel mee in mijn vak, iedere keer weer is een afscheid uniek omdat ook ieder mens uniek is. Zo probeer ik samen met de familie en nabestaande de overledene een passende uitvaart te geven en iedere keer is het een eer om dit te mogen doen. En als de nabestaande dan na de uitvaart heel erg dankbaar zijn en ik oprechte knuffels krijg, dan ben ik zó dankbaar en denk dan...Yes, het is mij gelukt om dit de nabestaanden te geven! Je komt in een droevige sfeer bij families thuis om uitvaarten te bespreken van A tot Z en vooral te luisteren, hen te begeleiden, te helpen met raad en daad en er voor ze te zij. Je bent als een baken in deze droevige tijd voor hen.

Er zijn zoveel verschillende uitvaarten en ook zo veel verschillend verdriet. Maar of het nu om een baby'tje gaat of een oudere vrouw of heer, het blijft iemand zijn of haar dierbare. Iedereen krijgt even veel liefde en aandacht van mij. Als dit heel goed verloopt, dan ben ik weer dankbaar en kan ik voldaan, tevreden en met een gerust hart naar huis rijden! Wat een prachtvak denk ik dan iedere keer weer! Heel vaak is het ook zo dat momenten of het weer bij een overledene passen, voor mij echt geen toeval meer inmiddels.

Uitvaartleidster zijn is enorm bijzonder. Enerzijds moet je zakelijk zijn, anderzijds moeten de uitvaarten met liefde uitgevoerd worden. Je bouwt een hechte band op met families en bent een baken voor hen in deze verdrietige periode,. Ik ben een buitenstaander en tegelijkertijd word ik deelgenoot van de enorme intieme momenten met families.

Ik geloof inmiddels dat ik inderdaad niet zonder reden dit prachtige en bijzondere werk ben gaan doen en werk nu zes jaar bij Yarden Uitvaartzorg. Ik werk hier met veel voldoening en ben blij dit mooie, bijzonder en unieke vak uit te kunnen voeren.

Jolanda de Boer, Uitvaartverzorgster Yarden Uitvaartzorg. Tel.: 088-9273570.

Programmering Castricum105

Maandag
00.00 – 16.00 uur: Non-stop muziek
16.00 – 18.00 uur: Nieuw Castricums Peil (maandageditie) – Willem Seignette
18.00 – 20.00 uur: Cross Country – Martin Meijer
20.00 – 21.00 uur: NH in Bedrijf i.s.m. RTV80 uit Bergen (een keer in de maand)
21.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Dinsdag
00.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Woensdag
00.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 22.00 uur: Hraj Kapelo hraj – Jan Jonker
22.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Donderdag
00.00 – 17.00 uur: Non-stop muziek
17.00 – 19.00 uur: De Donderdag Date – Frank Ruiters

Oneven weken
19.00 – 20.00 uur: Just Jazz – Fred Timmer & Ineke Timmer (1x in de maand)
20.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Even weken
19.00 – 19.30 uur: Non-stop muziek
19.30 – 23.00 uur: Het Raadsplein – Live vanuit het Gemeentehuis in Castricum (om de week, zie de vergaderagenda op www.castricum.nl)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Vrijdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop muziek
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: De Vrijdagavond Show – Julian Timmer & Mel Glorie
23.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zaterdag
00.00 – 10.00 uur: Non-stop muziek
10.00 – 12.00 uur: De Zaterdagochtend Show – Thom
12.00 – 14.00 uur: Nieuw Castricums Peil (zaterdageditie) – Sander Verschoor en Maarten Glorie
14.00 – 16.00 uur: Sanne Klinkhamer
16.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zondag
00.00 – 07.00 uur: Non-stop muziek
07.00 – 09.00 uur: Ballads at morning
09.00 – 10.00 uur: Radio Klassiek – Helmoth Mehciz
10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst
11.00 – 12.00 uur: Klassiek & Ballads at morning
12.00 – 14.00 uur: Cabaret van Nederlandse Bodem
14.00 – 17.00 uur: 105Sportlive
17.00 – 19.00 uur: The Flash Back Show
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 22.00 uur: Non-stop muziek
22.00 – 00.00 uur: Ballads at night

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570. info@martmetzelaar.nl

Via deze weg zou ik, 64-jarige alleenstaande vrouw, graag in contact willen komen met een lieve, ondernemende man (60-70 jaar) om samen leuke dingen te gaan doen, oa fietsen. Tel: 072 - 533 7390

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

SPORTINSTUIF 55+ Elke do.middag van 14.30 tot 16.00 uur. In het Vennewater. Geen prestaties, wel gezelligheid. Kom erbij ! Tel.info 5333905

TECHNO SERVICE Reparatie & Verkoop TV-DVD-AUDIO-PC-LAPTOP Industrieterrein-oosterzij 19, 1851NV Heiloo Tel.072 - 5112532 Bij inlevering van deze advertentie €10.-korting! op uw reparatie. Geldig tot 28 feb 2017 www.techno-service.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

19 FEBRUARI gezellige WANDELING 7 of 12 km in en om Heiloo. Start & finish bij Cafe de Wit met huisgemaakte tomatensoep of mega hotdog. www.ikwandelmee.nl

VALENTIJNSDAG 14 februari: Verras je VALENTIJN met een kadobon. WELLNESSMASSAGE 55 min. met GRATIS hoofdhuid/decolletemassage € 45,50. Ella Klaver tel. 06 - 4379 0799 www.massagesalonella.nl

366 soorten stofzuigerzakken + onderdelen koop je op de markt, woensdag in Heiloo
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op maat leverbaar. Info STOFZUIGERKRAAM

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl Industrieterrein Oosterzij 7, 1851 NV Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Valentijnsverrassing in Valkenburg. Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Valentijnsdag in de Efteling ? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

GARAGEBOX TE HUUR PER 01-03-17. Kerkakkers/Westerweg. Ruime, rustig gelegen box te huur. Voor info 06 1824 9311

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Klussenbus groot of klein huren ? HUURAUTO-HEILOO.NL

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en nieuwbouw. Ook renovaties. Kozijnen, deuren, ramen Vrijblijvend prijsopgaaf: T: 072 505 3395

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN 50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten Tel: 06 - 4247 9384

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Warm en ontspannende massages bij VITALIS MASSAGEPRAKTIJK Tel: 06-1521 9400 Egmond-Binnen.

Kim's Haarsalon. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. De prijzen ietsjes gestegen. Knippen is nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: MA DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Sieraden op maat en meer

CASTRICUM - Goudsmid Michelle Gerlofsma bewerkt met veel aandacht ruwe materialen tot een klein draagbaar kunstwerkje. Zilver, diverse tinten goud, parels en edelstenen worden omgezet naar fijne maar tevens opvallende sieraden. Geïnspireerd door de grilligheid van de natuur is zij steeds op zoek naar spannende contrasten in vorm, structuur en kleur. Michelle vervaardigt een eigen collectie sieraden en werkt bovendien in opdracht. Uw wensen en ideeën staan daarbij centraal. Daarnaast creëert zij trouwringen, repareert en vermaakt zij sieraden, en is het mogelijk van oude (dierbare) sieraden nieuwe te laten maken. Michelle heeft ook haar eigen webshop: http://markita.nl/michellegerlofsma. Meer informatie vindt u op www.michellegerlofsma.nl.

Romantische muziek in Limmen

LIMMEN - Studio Cantilena uit Alkmaar brengt zondagmiddag 12 februari romantische muziek uit de afgelopen eeuwen naar de Protestantse Kerk in Limmen. Dit jaarlijks terugkerend concert staat ook nu - hoe kan het anders rondom Valentijnsdag - in het teken van liefde. Opera-aria's, operetteliederen, musicalsongs en filmmuziek wisselen elkaar af. Sopraan Gretel Stet-Pool en bariton Adriaan Kok zingen met begeleiding van fluitist Frank Bakker en Ton van Steen aan de piano. Vocale evergreens worden gelardeerd met instrumentaal werk. Het is een onderhoudende mix op een vermoedelijk gure februarimiddag. Het concert begint op 12 februari om 14.30 uur. De toegang is gratis, met een collecte na afloop. Het adres: Zuidkerkenlaan 25 in Limmen.

Hard Row in JOEB

EGMOND-BINNEN - De vierkoppige Warmentuuter band 'Hard Row' bezoekt jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen op zaterdag 18 februari. Te horen zijn vuige rock en vunzige blues van coryfeeën als The Who, Led Zeppelin en CCR. Deze mannen hebben het allemaal in hun repertoire. Dus kom gezellig langs voor een heerlijk avondje live muziek. Aanvang 20.00 uur. De entree is gratis. JOEB is te vinden aan de Herenweg 69 in Egmond-Binnen.

Netwerkontbijt voor ondernemende vrouwen

CASTRICUM - Wilt u in contact komen met andere vrouwelijke ondernemers en professionals? Kom dan op 14 februari naar het netwerkontbijt van Goed Contact in Wier&Ga. Eens per kwartaal organiseert het vrouwennetwerk Goed Contact een ontbijt waar ondernemende vrouwen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Er is volop gelegenheid om elkaar te vertellen wie u bent, waar u naar op zoekt bent en om met elkaar te praten over actualiteiten. Het is een mooi moment om ondernemende vrouwen uit de regio te ontmoeten en uw netwerk uit te breiden. Het ontbijt vindt plaats op 14 februari vanaf 8.15 uur. De locatie is Wier&Ga op het Bakkerspleintje in Castricum. Zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom voor een heerlijk ontbijt en een goed gesprek. Alleen niet-leden betalen een bijdrage van 15 euro. Deelname voor leden is kosteloos. Meer informatie is te vinden op www.goed-contact.nl. Aanmelden is gewenst.

Muzikale start van het voorjaar door Backum Brass

De muzikanten van Backum Brass.

CASTRICUM - Backum Brass, de brassband van Emergo Castricum, gaat zaterdagavond 11 februari het voorjaar op muzikale wijze inluiden. Als gast treedt ook Alkmaar Brass op. Voor beide orkesten is het een belangrijk concert in de aanloop naar hun concours- en festivaldeelname. Backum Brass neemt op 18 maart namelijk deel aan een concertconcours in Zutphen en de muzikanten uit Alkmaar treden op 22 april op bij het Gouden Spiker Festival in Ureterp. Beide dirigenten, Vincent Verhage van Backum en Alexander Zwaan van Alkmaar Brass, hebben een mooi programma samengesteld waarin het publiek alvast een voorproefje krijgt van het concours- en festival programma. Het concert start om 20.00 uur in het Clusius College aan de Oranjelaan 2A in Castricum. De entree is vrij voor donateurs, leden van het Stil Orkest en voor kinderen. Voor overige bezoekers is de entree 5 euro.

Via deze weg zou ik, 64-jarige alleenstaande vrouw, graag in contact willen komen met een lieve, ondernemende man (60-70 jaar) om samen leuke dingen te gaan doen, oa fietsen. Tel: 072 - 533 7390

Kim's Haarsalon. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. De prijzen ietsjes gestegen. Knippen in nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: MA DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

TECHNO SERVICE Reparatie & Verkoop TV-DVD-AUDIO-PC-LAPTOP Industrieterrein-oosterzij 19, 1851NV Heiloo Tel.072 -5112532 Bij inlevering van deze advertentie €10.-korting! op uw reparatie. Geldig tot 28 feb 2017 www.techno-service.nl

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

SPORTINSTUIF 55+ Elke do.middag van 14.30 tot 16.00 uur. In het Vennewater. Geen prestaties, wel gezelligheid. Kom erbij ! Tel.info 5333905

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

19 FEBRUARI gezellige WANDELING 7 of 12 km in en om Heiloo. Start & finish bij Cafe de Wit met huisgemaakte tomatensoep of mega hotdog. www.ikwandelmee.nl

VALENTIJNSDAG 14 februari: Verras je VALENTIJN met een kadobon. WELLNESSMASSAGE 55 min. met GRATIS hoofdhuid/decolletemassage € 45,50. Ella Klaver tel. 06-43790799 www.massagesalonella.nl

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

GARAGEBOX TE HUUR PER 01-03-17. Kerkakkers/Westerweg. Ruime, rustig gelegen box te huur. Voor info 06 1824 9311

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7, 1851 NV Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Warm en ontspannende massages bij VITALIS MASSAGEPRAKTIJK Tel: 06-1521 9400 Egmond-Binnen.

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl