De Uitkijkpost

5 oktober 2016

De Uitkijkpost 5 oktober 2016


Nieuw leven bij Os Steakhouse

Van links naar rechts: eigenaar Klaas de Groot, leerling-kok Daniel Meuleman, chef-kok Jorden Blok en gastvrouw Kelly van Dijk.

HEILOO - Er waait een nieuwe wind door Os Steakhouse. Klaas de Groot (29) is de trotse nieuwe eigenaar van deze sfeervolle, huiselijke eetgelegenheid aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Om de sprong naar gastvrij ondernemerschap te vieren, trakteert Os Steakhouse de hele maand oktober alle dinergasten op een gratis dessert naar keuze.

Qua horeca-ervaring heeft Klaas genoeg in zijn mars om bij Os Steakhouse het houtskoolvuurtje flink op te porren. Zowel achter de kachel als aan de voorkant voelt hij zich als een vis in het water. Op zijn vijftiende jaar zette hij zijn eerste schreden in de horeca. Hij lacht en zegt: "Misschien wel wat jong, maar ik wilde gewoon aan het werk!" Na de koksopleiding werkte hij bij verschillende horecazaken in de regio. Het gevoel van thuiskomen kreeg hij pas echt bij Os Steakhouse: Klaas werkt hier vanaf het begin. Zo'n buitenkansje om de zaak over te nemen liet hij niet schieten. Als insider kent hij de sterke punten van Os Steakhouse. Tegelijkertijd is hij niet blind voor verbeterpuntjes.

Klaas begrijpt heel goed dat een hapje eten buiten de deur niet voor iedereen ingewikkeld hoeft te zijn. Als het eten echt goed en lekker is, de bediening gastvrij en attent en vriendelijk, de ambiance gezellig en de menukaart variatie biedt in vlees- en visgerechten tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan bedien je een breed publiek. Aan dit ijzersterke no-nonsense concept van Os Steakhouse gaat hij dan ook niets veranderen. Toch wil Klaas wel zijn eigen stempel op Os Steakhouse drukken, met om te beginnen een nieuw, robuust logo en een nieuwe website. De keuken, die gegarandeerd open is tot 21.30 uur, is onlangs uitgerust met een nieuwe houtskoolgrill, voor een vollere smaak. Ook de menukaart is aangepast: bij alle hoofdgerechten zijn frites en salade voortaan bij de prijs inbegrepen. De goede dingen laat Klaas bij het oude. "Liefhebbers van onze kalfslever en zeetong kunnen gerust zijn: dit zijn blijvers op onze kaart!"

Een nieuwe nier voor Carmilla

Carmilla en haar gezin hebben iets te vieren! Van links naar rechts: dochter Birke, partner Joris, Carmilla en zoon Mikal.

HEILOO - Het is gelukt! Bijna een jaar geleden stond Carmilla Corporaal op de voorpagina van de Uitkijkpost, met haar zoektocht naar een nieuwe nier. En nu krijgt ze er een! Het is nog bekend wanneer de operatie gaat plaatsvinden, maar duidelijk is wel dat ze een match heeft met iemand die een nier wil afstaan.

"Doordat er veel afvalstoffen in mijn lichaam achterblijven, zijn mijn zenuwen aangetast. Ik kan nauwelijks lopen en ben de hele dag vermoeid", liet Carmilla in oktober 2015 op Facebook weten. "Als ik 's avonds ergens heen wil, dan moet ik daar overdag rekening mee houden, anders trek ik het niet. Ik wil zo graag weer een normaal leven!"

En nu is het zover. "Het is nog een bizar verhaal geworden", vertelt de dolblije Carmilla nu. "Veertien mensen ondergingen de noodzakelijke tests. Veertien keer was het mis voor mij. Ik gaf de hoop op. Wel ging ik een cursus volgen om voortaan zelf thuis de dialyse te kunnen doen. Die cursus duurde drie maanden. Op de laatste dag werd ik gebeld door het ziekenhuis. Mijn contactpersoon bij het Donorplein had, achter mijn rug om nota bene, nog één keer een oproep geplaatst. Op die oproep reageerde Annet. En met haar heb ik dus de match!"

Van de veertien mensen die geen match hadden met Carmilla, hebben inmiddels enkelen een nier afgestaan aan een andere patiënt. "Geweldig toch", straalt Carmilla, die met haar verhaal inmiddels ook al op tv is verschenen bij NH en SBS6. "Ik hoop dat steeds meer gezonde mensen bereid zijn een nier af te staan. Een nieuwe nier verandert een leven. Een mooier geschenk bestaat niet!"

Tekst: Monique van Eeden

Vredesmaaltijd weer groot succes

Hapjes uit veel landen. Foto's: Stip Fotografie

HEILOO - Vluchtelingenwerk Heiloo organiseert ieder jaar in de Vredesweek de Vredesmaaltijd. Hier zijn vluchtelingen, medewerkers en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk welkom, net als iedereen die in Heiloo woont of werkt en erbij wil zijn. Elk jaar is de Vredesmaaltijd druk bezocht en heel gezellig, zo ook afgelopen vrijdag in het Willibrordushuis in Heiloo.

In zijn openingswoord verwees burgemeester Romeyn naar het buffet met lekkere hapjes uit veel landen: "Alle smaken maken samen het diner. Op dezelfde manier maken alle mensen van allerlei nationaliteiten samen één gemeenschap. Fijn dat we in Heiloo in vrede kunnen samenleven!"

De jongste aanwezige is ongetwijfeld Adam, vier maanden geleden in Groningen geboren, met de Syrische nationaliteit en een verblijfsstatus. Zijn ouders, Hussam en Marwa, kwamen acht maanden geleden uit Syrië naar Nederland. Daar studeerden ze allebei aan de universiteit; hier volgen ze samen de inburgeringscursus.

Jongerenwerker Maarten ziet een bekende: een bewoner van de Hobbit, een opvanghuis voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen met een verblijfsstatus. "Integratie moet van twee kanten komen. Wij nemen de jongeren, die al langer in Heiloo wonen, mee in de wereld van de vluchtelingen", legt Maarten uit. "Bijvoorbeeld door een voetbaltoernooi te organiseren."

Ook Aziz Azizi meent dat integratie van twee kanten moet komen. Hij kwam vijfentwintig jaar geleden zelf als vluchteling uit Afghanistan. Nu is hij bezig met een project om vluchtelingen te helpen met integratie en participatie. "We hebben hier alles: vrijheid, veiligheid, een huis, genoeg te eten. Nu moeten wij ons ook van onze beste kant laten zien!"

Tekst: Monique van Eeden

10 vragen aan... Frank Mous

Frank Mous is mijn naam. Ik woon sinds twee jaar weer aan de Rijksweg en ben inmiddels alweer zo'n negen jaar samen met Marcella Hildisheim. Ik werk nu in Alkmaar bij de firma Doeschot, als constructeur machinebouw. Daarvoor werkte ik zo'n twintig jaar bij diverse machinefabrieken als mechatronisch designer in de Zaanstreek. Daarnaast ben ik actief als bestuurslid van slagwerkgroep Excelsior. Ik ben veilingmeester voor het goede doel en ben sinds enkele jaren voorzitter van Stichting Bloemen dagen Limmen

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik woon mijn hele leven al in Limmen. Tijdens mijn jeugd woonde ik aan de B.N.-straat en daarna woonde ik naast het bedrijf van mijn vader op de Rijksweg. Met wat omzwervingen ben ik twee jaar terug opnieuw aan de Rijksweg gaan wonen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik ben al meer dan vijfendertig jaar lid van Slagwerkgroep Excelsior en ben daar al ruim twintig jaar bestuurslid. Als mijn hobby mijn beroep was, dan had ik waarschijnlijk als drummer in een band gespeeld. Gecombineerd met mijn andere passie country muziek zal dat dan een countryband geweest zijn. Lekker spelen en toeren door Europa.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Er zijn veel mensen die ik graag had willen ontmoeten: Elvis Presley, Merle Haggard, Johnny Cash, Sir Isaac Newton, Leonardo da Vinci. Allemaal zeer bijzondere personen. Maar diegene die ik het liefst nog had willen ontmoeten zouden de ouders van mijn Marcella zijn.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Vuurtje stoken op de volkstuintjes achter ons huis op de B.N.straat (nu het Achtkant) en spelen samen met de buurtjes Winter, Zandbergen en Baars.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Limmen?
Er zijn helaas inmiddels al heel veel mooie plekjes in Limmen verdwenen door alle huizen die er gebouwd zijn, maar mijn favoriete plek is de hoek B.N.Straat-Westerweg. Prachtig zicht over het land en op de duinen, met prachtige zonsondergangen.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Een broodje runderrollade van Slagerij Krom van de Visweg.

7. Wat is het beste advies wat je ooit kreeg?
Niet durven, toch doen.

8. Wat weten de meeste Limmenezen niet van je?
Wat de meesten denk ik niet weten is dat ik een grote fan ben van countrymuziek en dat ik ooit nog wel eens een country/ rock & rolldag of weekeinde in Limmen zou willen organiseren.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou het voor mensen veel gemakkelijker maken om leuke dingen te organiseren in het dorp zonder allerlei 'onbenullige' regeltjes. Het dorp moet weer meer gaan leven. Daarnaast wordt ieder stukje grond nu volgebouwd. Daardoor verliest Limmen haar charme en wordt het op termijn een eenheidsworst. Het verliest haar identiteit, en dat zou ik proberen te voorkomen, waarbij er natuurlijk wel voldoende woningen moeten zijn. Een lastige spagaat voor de politiek.

10. Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren als voorzitter van Stichting Bloemendagen Limmen?
Als voorzitter van Stichting Bloemendagen Limmen kijk ik liever naar de toekomst dan naar het verleden maar als ik terug kijk, dan ben ik zeer tevreden over de afgelopen jaren. We zien een stijging van het aantal deelnemers van de Bloemendagen en de kwaliteit van de stukken wordt steeds beter. Verleden jaar is er flink uitgepakt met het versieren van de kerk wat een groot succes was. Er was weer leven in het dorp!! Wij doen er alles aan om het tijdens de bloemendagen weer te laten bruizen in het dorp. Ik zou dan ook de Limmenezen willen oproepen om dit jaar ook eens een mooi werkstuk of iets dergelijks te maken, samen met de mensen in de straat, vrienden, etcetera. Dit jaar wordt het vijfenzestigste seizoen, dus kom gezellig bij elkaar en maak er een gezellig feestje van!

Ik nomineer Andre Dekker voor de volgende 10 vragen. Andre is al bijna zestig jaar lid van Slagwerkgroep Excelsior, waarvan al bijna vijfenveertig jaar voorzitter.
Mijn vraag aan hem is: 'Wat is de grootste verandering die je in al die jaren hebt gezien in het verenigingsleven?'

Shiftcoaching organiseert inspiratiebijeenkomst 'Studeren of toch maar een tussenjaar?'

Foto gemaakt tijdens de opnames van een van de interviews.

HEILOO - Cassandra Bertels van het bureau Shiftcoaching organiseert vrijdag 14 oktober voor de tweede keer dit jaar een seminar. Dat gebeurt in het Willibrordus Business Centrum in Heiloo. Deze keer gaat het over studiekeuze.

De seminar is een inspiratiebijeenkomst, bedoeld om jongeren en hun ouders te laten zien hoe anderen zijn omgegaan met het kiezen van een opleiding na hun middelbare schooltijd. In een De-Wereld-Draait-Door-setting (DWDD) worden vier jongeren aan haar tafel uitgenodigd met de vraag: wat doe jij nu? Er wordt net zoals bij DWDD livemuziek gemaakt en er zijn video-opnames te zien.

Het hele programma is mede vormgegeven door Eart Grob (eerstejaars TU Delft), Harold Groeneboom (tweedejaars HKU) en Elisabeth Bertels (tweedejaars HKU). Zij verzorgen de muziek en de video-opnames. In een kort filmpje interviewen zij tien oud klasgenoten over de vraag wat zij nu doen. Het wordt een soort collage van studiekeuzes en informatie over manieren om een tussenjaar invulling te geven. Er wordt eveneens een animatiefilmpje gemaakt waarin de test die Shiftcoaching gebruikt wordt toegelicht, met betrekking tot een studiekeuze of de zinvolle invulling van een tussenjaar. Het wordt een mooi programma dat door en voor jongeren is gemaakt. De bijeenkomst is vrijdagavond 14 oktober in de RABO-refter zaal in het Willibrordus Business Centrum aan de Kennemerstraatweg 464. De toegang is gratis. Opgeven kan via shifcoaching@outlook.com.

Opening kinderdagverblijf Zand op je hand

Wethouder Elly Beens (links) met Martin van der Linden en Ingrid Ruijters van Kinderdagverblijf Zand op je hand. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Wethouder Elly Beens opende vorige week woensdag het nieuwe kinderdagverblijf 'Zand op je hand' aan de Stationsweg in Heiloo.

Martin van der Linden en Ingrid Ruijters en veel medewerkers verzetten maandenlang samen veel werk om het kinderdagverblijf klaar te krijgen voor deze opening. Ingrid vertelt dat zelfs de drie dochters van het echtpaar meehielpen. Zo mochten zij het speelgoed testen en één van de dochters knoopte het touw dat de wethouder voor de opening mocht doorknippen.

Het nieuwe kinderdagverblijf onderscheidt zich van de andere kinderdagverblijven in Heiloo, benadrukt Ingrid. Zo is het eigen-wijs, vrolijk en anders dan anders. 'Zand op je hand' staat voor hoge kwaliteit en heeft een bewuste pedagogische visie met biologische voeding. De medewerkers zijn echte experts die voor ieder kind afzonderlijk tijd nemen. Na het officiële gedeelte was er voor de genodigden en belangstellenden een hapje en een drankje en voor de kleintjes een optreden van Dirk Scheele.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Martin van der Linden en Ingrid Ruijters van Kinderdagverblijf Zand op je hand. Foto: Stip Fotografie

De zussen Van Gogh en livemuziek in bibliotheek Heiloo

Kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden.

HEILOO - Er zijn twee nieuwe activiteiten in de Bibliotheek Heiloo. Kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden geeft dinsdag 11 oktober een lezing over 'De zussen Van Gogh' en een dag later, op 12 oktober, volgt een optreden van leerlingen van de muziekschool.

De zussen Van Gogh
Weinig mensen weten dat Vincent en Theo naast een jonger broertje Cor ook nog drie zussen hadden, namelijk Anna, Lies en Wil van Gogh. Willem-Jan Verlinden vertelt het levensverhaal van de drie zussen Van Gogh tegen de achtergrond van een roerige periode in de geschiedenis. Het gezin Van Gogh telde zes kinderen van wie Vincent en Theo wereldberoemd zouden worden. Maar hoe verging het de andere kinderen uit het gezin? Naar aanleiding van het boek 'De zussen Van Gogh' haalt kunsthistoricus Willem-Jan Verlinden de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers. Hij schetst - vaak in hun eigen woorden - een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle.

De lezing wordt georganiseerd in het kader van 'De maand van de Geschiedenis'. De lezing begint om 20.00 uur. Bezoekers kunnen na afloop het boek laten signeren. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de klantenservice van de bibliotheek. Reserveren is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of telefonisch via 072-5330670.

Optreden leerlingen Muziekschool
Leerlingen van de Muziek- en Dansschool geven woensdag 12 oktober een herfstconcert in Bibliotheek Heiloo. Zij spelen op diverse instrumenten, zoals piano, blokfluit, klarinet, gitaar en dwarsfluit. De optredens duren van 15.00 tot 16.00 uur en zijn leuk voor iedereen.

Leerlingen van de Muziek en Dansschool laten zich van hun beste kant zien en horen.

Bedrijf Belicht: I do mind Praktijk voor natuurgeneeskunde, acupunctuur en bewustwording

Claire Meijers en Simone Ardesch: al helemaal thuis in Heiloo. Foto: Arjan Hoogvorst

Kennemerstraatweg 464 B (WBC, kamer 4.03), 1851 NG Heiloo, www.idomind.nl

HEILOO - Een groeiend aantal mensen wil tegenwoordig op zoek naar de oorzaken van hun klachten, in plaats van zich te beperken tot louter symptoombestrijding en daarmee vaak gepaard gaande (chemisch gefabriceerde) medicatie. Deze groep kan vanaf nu terecht bij I do mind.

Deze sinds enkele maanden in het Willibrordus Business Centrum gevestigde praktijk is in de vertrouwde handen van Simone Ardesch en Claire Meijers, die beiden zijn opgeleid als regulier arts en al over een ruime ervaring op medisch gebied beschikken. "We hebben elk ruim tien jaar gewerkt als arts in Amsterdam, voordat we ons samen met onze twee dochters in Heiloo vestigden", vertelt Simone Ardesch. "Wat ons aanspreekt, is een meer holistische kijk op gezondheid. Hierbij integreren wij graag het beste van de westerse geneeskunde met de wijsheid en kennis vanuit de oosterse geneeskunde. Uiteraard begint het met signaleren en beoordelen van symptomen, maar ons inziens is het tevens van belang om te zoeken naar een op maat gesneden behandelplan en de oorzaken van iemands klachten."

Dichter bij kern
Daarbij is het volgens de filosofie van I do mind zaak het zelfherstellend vermogen van de mens te optimaliseren. "Dit misten wij vooral op onze vorige werkterreinen, dus met onze praktijk in Heiloo wenden we meerdere mogelijkheden aan om samen met iemand naar dat soort factoren te kijken." Ardesch en Meijers zijn conform westerse medische maatstaven opgeleid, maar hebben zich reeds uitgebreid verdiept in andere methoden die van positieve invloed zijn op de menselijke gezondheid. Daaronder vallen voeding, natuurgeneeskunde, acupunctuur, verschillende oosterse geneeswijzen, yoga en de kracht van meditatie. Hiermee lukt het in de meeste gevallen om stukken dichter bij de kern van een medisch probleem te komen.

Samenwerking
"Steeds meer mensen staan open voor dergelijke wetenschappelijk onderbouwde natuurlijke behandelmethoden", vervolgt Simone Ardesch. "Zij onderzoeken graag hoe ze zélf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Bij I do mind kan echt iedereen terecht, zowel om gezond te blijven als voor behandeling van klachten."

Met de ruime praktijkervaring als regulier arts kunnen Ardesch en Meijers makkelijker overleggen met huisartsen en medisch specialisten. "Onder hen raken er steeds meer geïnteresseerd in holistische geneeswijzen, zo hebben we in Amsterdam al ondervonden. Wij kijken dan ook uit naar een goede samenwerking met artsen en therapeuten in Heiloo en omgeving."

Het dak van Theater de Beun eraf tijdens Showhero

Feest in De Beun. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De talenten van Showhero stonden zaterdagavond in een uitverkocht Theater de Beun. Jaarlijks keert Stichting Showhero hier terug om de dromen van mensen met een beperking uit te laten komen in hun populaire talentenshow. De vaste juryleden, burgemeester Hans Romeyn, theatermaker Marius Prein, en ambassadeur Jeroen Schouten waren ook dit jaar weer present. Door nieuwe spelelementen toe te voegen, die het voor zowel de deelnemers als het publiek nog mooier maken, werd het een nog groter feest.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Kek Woman

Modeshow in beeld.

HEILOO - Zeventig genodigden waren afgelopen zaterdag om 14.00 uur welkom bij Wildschut Eten en Drinken voor de Modeshow van Kek Women.

Liesbeth heeft de winkel anderhalf jaar geleden overgenomen en dat wilde ze niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom waren de gasten al voorbereid op een speciale act: Opera Familia. Zij deden het leuk! Eerst was er een proost met een stuk uit Carmen. Daarna volgden mooie liederen uit onder andere De Phantom of the Opera. Toen was het tijd voor de nieuwe collectie. Veel laagjes, leer, lamy en wollen vesten van kwalitatief hoogstaande merken zoals Drykorn, Oakwood en Zenggi waren te zien. Zes mannequins toonden van alles en dat was nog maar een klein gedeelte van wat er aan de overkant van Wildschut in de winkel van Kek te zien was. Alle kleding, schoenen en sieraden die voorbij kwamen konden aangeschaft worden bij Kek Women en Lars brillen toonde enkele brillen bij de dames.

Eigenaresse Liesbeth (tweede van links) met haar dochter (links) en het gezelschap Opera Familia.

Cursus en workshop van Nivon Heiloo MOET

Zonnekindpoppen en Sinterklaas & Pieterbaas wachten op u. 's

HEILOO - Nivon Heiloo heeft een cursus 'Zonnekindpoppen maken' en de workshop 'Sinterklaas & Pieterbaas' voor u in petto. Beide activiteiten starten achter elkaar op de maandagavonden, direct na de herfstvakantie.

Workshop Sinterklaas & Pieterbaas
Het Nivon Heiloo biedt de workshop Sinterklaas & Pieterbaas op de maandagavonden 24 oktober en 7 november van 20.00 tot 22.00 uur aan. Onder begeleiding van docent Trudy Bolleman maakt u deze mini-Sinterklaas & -Pieterbaas. Alle materialen die nodig zijn (á € 11,50) worden verzorgd. De cursuskosten bedragen voor niet-leden 21 euro, Nivonleden krijgen korting.

Zonnekindpoppen maken
Het Nivon Heiloo biedt eveneens op de maandagavonden de basiscursus 'Zonnekindpoppen maken' aan. Deze cursus is er een keer in de veertien dagen en bestaat uit tien lessen. De cursus duurt van 20.00 tot 22.00 uur en is onder leiding van docent Trudy Bolleman. U maakt vier poppen van natuurlijke materialen: wiegekind, peuter, kleuter en schoolkind. De cursuskosten bedragen 88 euro voor niet-leden, Nivonleden krijgen korting. Door de docent worden alle materialen verzorgd. Start: maandagavond 7 november. U kunt gelijk beginnen!

De workshop en de cursus vinden plaats in de Hofdijk, Mariënstein 178A in Heiloo. Bel voor opgave en/of meer informatie 072-5333127, 072-5333217, of mail naar info@nivonheiloo.nl. Zie ook www.nivonheiloo.nl.

Inschrijving zonnepanelen op sporthal Vennewater verloopt voorspoedig

HEILOO - Binnen een paar weken hebben ruim twintig deelnemers zich voor de coöperatie Cohesie aangemeld en zijn er meer dan honderdtachtig zonnepanelen al gereserveerd.

Voor bewoners, die geen ruimte zien voor plaatsing van zonnepanelen op de daken van hun woningen, is recent de coöperatie Cohesie Heiloo opgericht. Voor de collectieve installatie en het gebruik van zonnepanelen heeft de gemeente Heiloo de daken van haar gymzalen en de sporthal beschikbaar gesteld. Bouwtechnisch onderzoek naar de belastbaarheid van het dak op Sportcentrum het Vennewater wees uit dat tweehonderdzeventig zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Het rendement van de zonnepanelen komt ten goede aan de deelnemers van de coöperatie Cohesie. Zij investeren in de installatie van de zonnepanelen en beheren gezamenlijk de stroomproductie. Cohesie werkt voor dit project samen met Zon op Nederland.

Deelnemers delen in de opbrengst van de panelen en kunnen jaarlijks daarmee een gedeelte van de energiebelasting op hun energierekening terugverdienen. Het Ministerie van Economische Zaken heeft voor deze vorm van duurzame energieopwekking de Postcoderegeling ingesteld. Met deze regeling hebben de coöperatieleden een aantrekkelijk rendement gedurende vijftien jaar. De terugverdientijd bedraagt naar verwachting acht jaar.

Ledenvergadering op 6 oktober
De voor (aspirant)leden toegankelijke ledenvergadering is op donderdagavond 6 oktober in de Tuinkamer van Cultureel Centrum De Strandwal in Heiloo (aanvang 20.00 uur.) Op deze avond wordt - naast voorlichting over het project - onder andere het Huishoudelijk Reglement vastgesteld. Verder kan in de voorbereiding een vertegenwoordiging van deelnemers participeren bij de aanbesteding van het project.

Inschrijving voor dit project is mogelijk voor inwoners en ondernemers in Heiloo e.o., die wonen in de postcodegebieden 1816,1851,1852,1901,1934 en 1935. Deelname is al mogelijk vanaf één paneel met aanschafwaarde van ongeveer 350 euro (na verrekening van de BTW). Meer informatie staat op de website van Heiloo Energie www.heilooenergie.nl. Op deze website kunnen belangstellenden zich voor een of meerder panelen aanmelden. Voor dit eerste project van Cohesie zijn nog ongeveer tachtig panelen beschikbaar.

Cantate-uur Witte Kerk Heiloo

HEILOO - Op zondagmiddag 9 oktober in de Witte Kerk staat er een cantatedienst op het programma. Er zijn twee cantates: Johann Sebastian Bach's BWV 188, 'Ich habe meine Zuversicht en 'Wer nur den lieben Gott läßt walten' van Felix Mendelssohn Bartholdy. De cantates worden uitgevoerd door het Collegium Vocale Camerata onder leiding van Gerard Leegwater binnen de liturgische context uit de tijd van Bach. Liturg is ds. Hanneke Ruitenbeek. De toegang is vrij. Wel is er bij de uitgang een collecte ter bestrijding van de kosten. De cantatedienst begint om 16.00 uur.

Agenten belaagd tijdens onderzoek in Heiloo

HEILOO - Twee politieagenten zijn woensdagmiddag in de wijk Ypestein in Heiloo belaagd. Dat gebeurde tijdens een onderzoek. De twee agenten waren ter plekke om ondersteuning te verlenen aan Liander. Liander deed daar onderzoek naar diefstal van stroom en gas. Na gebruik van pepperspray konden twee verdachten worden aangehouden en zij zijn overgebracht naar het politiebureau.

Bron: Beatfm.

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer in Heiloo schenkt twee keer per maand een 'opkikker' aan een vereniging of stichting van 500 euro. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen, verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. De eerste 'opkikker van de maand oktober' gaat naar Stichting Rolstoelbus Heiloo e.o. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072- 5325962.

Kleding- en speelgoedinzameling Kits Oonlie

HEILOO - De herfst is begonnen, dus de zomerkleding kan worden opgeruimd en uitgezocht. In de week van 24 tot en met 28 oktober kunt u al uw kleding, schoenen, linnengoed, en speelgoed inleveren bij een van de vestigingen van Kits Oonlie. In samenwerking met Burgering stuurt Kits Oonlie de spullen die nog bruikbaar zijn naar landen waar mensen het goed kunnen gebruiken. Spullen die niet geschikt zijn voor verzending worden gerecycled.

In Heiloo kunnen de spullen tijdens openingstijden worden ingeleverd op De Hoefsmid 9, De Hucht 4-6, Kennemerstraatweg 380A en Boekenstein 46. Dat kan ook in Limmen, op Middenweg 26A. Bent u niet in de gelegenheid om de spullen zelf te brengen, neem dan contact op met Kits Oonlie door te bellen naar 072-5323576 of stuur een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Van Vuuren

HEILOO - Helaas duurt de verbouwing van onze Van Vuuren-winkel in Heiloo wat langer dan verwacht en blijven wij nog wat langer in onze tijdelijke locatie aan 't Loo-plein. Wij hopen dat alles nu voor elkaar is om de verbouwing goed af te ronden en wij u half oktober kunnen begroeten in onze nieuwe winkel. Onze Gerry Weber-dag op woensdag 5 oktober gaat gewoon door. Wij presenteren u die dag de nieuwe collectie van Gerry Weber en Taifun. U bent van harte welkom. Meer informatie: www.vanvuurenmode.nl.

Gratis bingo in Zorgcentrum Overkerck

HEILOO - Het Uitbureau Vivazorggroep, locatie Overkerck, organiseert uiteenlopende activiteiten voor senioren zoals zityoga, zingen en het geven van optredens. Een andere bezigheid is bingo. De Associatie Uitvaartfonds sponsort een bingomachine zodat ouderen de getallen niet alleen kunnen horen maar ook kunnen zien op een verlichte display. Het Uitbureau wil de Associatie Uitvaartfonds heel hartelijk bedanken voor het mogelijk maken waardoor nog meer mensen kunnen genieten van de bingo. Om dit te vieren bieden wij twee gratis bingo's aan op vrijdag 7 en 21 oktober (van 14.45 tot 16.15 uur) voor ouderen uit Heiloo. Dit is inclusief een kopje koffie. Graag opgeven via c.dewinter@vivazorggroep.nl of telefoonnummer 06-51463085 (ook voor informatie omtrent activiteiten). Adres: Omloop 22c in Heiloo.

Burger van Heiloo bij Plaza Cinco

De overheerlijke burger van Heiloo. Eet smakelijk!

HEILOO - De Burger van Heiloo is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dorp. Dit initiatief van Fotostudio IwanBronkhorst.nl in samenwerking met lokale horecaondernemers ondersteunt Stichting Vrienden van de Vijfhoek bij aanschaf van een loungebank voor ODC De Vijfhoek.

Plaza Cinco
Als een van de eerste die de Burger van Heiloo op de kaart zette, is Plaza Cinco ook nu weer van de partij. Vanaf heden staat de Burger van Heiloo dagelijks tot 17.00 uur op het menu. De burger is een heerlijke combinatie van vers ciabatta-brood, een rundvleesburger, ham, kaas, salami, mozzarella, ui en tomaat.

Stichting Vrienden van de Vijfhoek
Elke verkochte Burger van Heiloo levert 1 euro op voor Stichting Vrienden van de Vijfhoek. Heerlijk: een smakelijke Burger van Heiloo eten bij Plaza Cinco en tegelijkertijd een fantastisch goed doel ondersteunen!

Voor meer informatie over de Burger van Heiloo, zie www.burgervanheiloo.nl en www.plazacinco.nl.

Najaarsactiviteiten van Muziekdansschool Heiloo

Saartje Droog en haar klarinet.

Leer je Zo!
Voor kinderen van groep 3 tot en met 8 is er weer de mogelijkheid om de korte cursus 'Leer je Zo' te volgen. De cursus bestaat uit twee keer twee kennismakingslessen op twee verschillende instrumenten. De kosten bedragen € 17,50 en de cursus start na de herfstvakantie.

Dino-cursus
Voor jonge kinderen vanaf zeven jaar starten wij in november de korte cursus Dino-fluit. De dinofluit is een kunststof dwarsfluit zonder kleppen. De speelwijze is gelijk aan de dwarsfluit. De kinderen maken tijdens de cursus op speelse wijze kennis met de dwarsfluit. De kosten voor drie lessen, inclusief gebruik van dinofluit, zijn € 35,-.

Vriendjes- en vriendinnetjesweek
In de week van 10 tot en met 14 oktober zijn alle vriendjes of vriendinnetjes van muziek- en dansschoolleerlingen welkom om mee naar de les te komen.

Herfstconcertje
Woensdag 12 oktober tussen 15.00 uur en 15.30 uur spelen leerlingen van de Muziek- en dansschool Heiloo in de bibliotheek.

Voorspeelcollectieven
In de week van 21 tot en met 25 november organiseren wij weer onze voorspeelavonden. Kom een keer kijken!

Bandje?
Lijkt je het leuk om in een bandje te spelen? Er is nog plek. Wil je met je eigen band oefenen in de muziekschool? Dat kan! Inschrijvingen en verdere inlichtingen bij de Muziek- en dansschool Heiloo.

Dichter Pieter Boskma krijgt Rabobank Cultuurprijs Letteren 2016

Amir Chitzan, Pieter Boskma en JP den Tex. Foto: Felix Hogeboom

BERGEN/HEILOO - Felicitaties voor dichter Pieter Boskma uit Heiloo; hij kreeg zondagmiddag 2 oktober de Rabobank Cultuurprijs Letteren 2016 uitgereikt in de Ruïnekerk in Bergen.

De tweede genomineerde was de debuterende schrijver Amir Chitzan, hij schreef een confronterende roman over zijn jeugd en opgroeien in Iran tijdens de opkomst van het Islamitische schrikbewind van de ayatollah's met als titel 'Hyena's en de meisjes van maneschijn'. De derde genomineerde was de singer-songwriter JP den Tex: hij creëerde een aansprekende verhalenbundel over zijn ontwortelde jeugd in Bergen met als titel 'Morgen wordt het beter'.

Prijswinnaar Pieter Boskma heeft inmiddels twaakf dichtbundels op zijn naam staan, een aantal novelles, romangedichten en bibliofiele poëzieuitgaven. De bundel 'Doodsbloei' uit 2010 schrijf hij naar aanleiding van de dood van zijn vrouw en bevat maar liefst 252 sonnetten. In 2012 verscheen 'Mensenhand', twee jaar later volgde de bundel 'Zelf'.

Drie bundels zijn zoveel meer dan alleen de verwerking van rouw. Zelden zijn de verwondering voor de natuur, de liefde en het verwerken van het verlies van een geliefde, de hartstocht voor en de noodzaak van het dichten zo samen gekomen. Boskma observeert de natuur met scherp inzicht, de observaties roepen verlaten beelden op die zich veelal afspelen in het Noord-Hollands duinlandschap, op het strand of bij de zee. De dichter verschaft ook toegang tot zijn innerlijke wereld. Teder, dan weer scherp of juist humoristisch, maar altijd eerlijk en geloofwaardig. De poëzie van Boskma is ingebed in een rijke poëtische traditie; een dichter die al zoveel jaren op hoog niveau werk publiceert hoort in aanmerking te komen voor de prijs, aldus het rapport van de jury.

Nadat de juryvoorzitter bekend had gemaakt dat Pieter Boskma de cultuurprijs heeft gewonnen, sprak presentator Ronald Giphart nog even na met de winnaar. Boskma zei blij te zijn met de prijs en bedankte de jury. Giphart vroeg of er nog nieuw werk in het verschiet ligt. Dit blijkt het geval te zijn. Op 17 november komt de bundel Tsunami in de Amstel uit, een soort afrekening met Amsterdam in dertig gedichten. In het titelgedicht verdwijnt Amsterdam onder een vloedgolf, maar het blijkt toch anders te zijn dan het lijkt.

Tekst: Felix Hogeboom

EHBO-cursus

HEILOO - Thuis en op straat kan een EHBO-diploma van pas komen, voor uzelf en voor anderen. Daarom stimuleert het Rode Kruis iedereen vanaf zestien jaar een EHBO-cursus te volgen. "De mogelijkheden zijn legio", vertelt Frank Dekker, de coördinator EHBO-opleidingen in Heiloo. "De basiscursus kun je aanvullen met modules Wandelletsel, Sportletsel, Alcohol & Drugs, EHBO voor kinderen, Reanimatie & AED… voor elk wat wils!" Voor de basiscursus die binnenkort begint, geldt een wel heel bijzondere actie. De cursus vindt plaats op de zaterdagen 29 oktober, 5 en 12 november. De kosten bedragen 175 euro. Dat bedrag kan de cursist terugverdienen door zich in te zetten bij diverse evenementen in Heiloo e.o. Wie zich gedurende drie jaar voor ten minste twintig uur per jaar inzet, krijgt het hele bedrag retour! Klik voor meer informatie op www.rodekruis.nl/afdeling/heiloo of bel met Frank Dekker: 06-44 96 46 77.

Opa's en oma's bezoeken Paulusschool

Jong en oud samen op school.

HEILOO - Leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 van de Paulusschool hadden donderdag 29 september hun opa's en oma's uitgenodigd voor een spelletjesmiddag. Zij kwamen op bezoek in het kader van het kinderboekenweekthema 'Opa's en oma's, voor altijd jong'. De grootouders hadden hun eigen gezelschapsspel mee om met de kinderen te spelen. Zij kwamen van heinde en verre; zelfs uit Zeeland en Limburg waren grootouders van de partij. Het was een zeer gezellige middag die uitstekend past binnen de kinderboekenweek, zo laat de school weten.

Modeshow met goed gevulde goodiebag

Succes op de catwalk! Foto: Dave Weij Fotografie

HEILOO - Prachtige modellen van Passarella Moda showden afgelopen zaterdag de geweldig nieuwe collectie van Melange7. Nieuwe merken die dit modeseizoen aan het assortiment zijn toegevoegd - onder andere YaYa en Lois Jeans - kwamen in goed gestylde sets voorbij op de catwalk. Ook de uitgebreide nieuwe najaarscollectie van Petit et Beau werd door de allerkleinsten zeer enthousiast gepresenteerd. Het was weer een daverend succes. Voorafgaand konden bezoekers de modeshow combineren met een lekkere lunch, en na afloop was een afsluiting mogelijk met een overheerlijk fashion-diner. Zoals inmiddels gewend van Melange7 werden de eerste honderd kopende dames verblijd met een royaal gevulde goodiebag. Aan het einde van de middag zijn er nog diverse dames in de prijzen gevallen tijdens de bingo. Voor iedereen die erbij was: wij danken u voor de gezellige dag. Voor wie het gemist heeft... schrijf u in voor onze nieuwsbrief, dan berichten we u als eerste! Onze website: www.melange7.nl.

Succes op de catwalk! Foto: Dave Weij Fotografie

Opening nieuwe schoolbibliotheek Radboudschool

Nieuwe bibliotheek 'in de boeken bijgeschreven'.

HEILOO - De Radboudschool in Heiloo heeft een nieuwe schoolbibliotheek. De ouderraad schonk dit bijzondere cadeau vandaag (woensdag 5 oktober) tijdens de start van de kinderboekenweek.

De school kreeg een nieuwe bibliotheek omdat uit onderzoek bleek dat het voor de kinderen niet duidelijk was waar zij een boek konden vinden of ze wisten zelfs niet dat er een bibliotheek was. De bibliotheek op school mocht wel een prominentere plek krijgen. Na overleg met de bieb en de leescoördinator van de Radboudschool kwam er een oproep in de Nieuwsbrief welke ouders er wilden meedenken. Met een bedrag van duizend euro, gekregen van de bibliotheek Heiloo, werd er gestart. Na een aantal overleggen kwam de directeur met het idee om de ouderraad te vragen om financiering vanwege het jubileumcadeau. Dit is in de ouderraad besproken en akkoord bevonden.

Een moeder van school, die binnenhuisarchitect is, maakte een ontwerp. Dit is goedgekeurd en uitgevoerd. Er zijn materialen gekocht en bij de uiteindelijke afwerking waren verschillende ouders actief. Dit alles heeft geresulteerd in een prachtige bibliotheek waar met veel plezier naar boeken gezocht kan worden. Natuurlijk kunnen de kinderen er ook rustig lezen, want er is gedacht aan banken, poefjes en een mooie leestafel.

Na de openingsceremonie met alle kinderen op het plein openden de groepen de bibliotheek door er een nieuw boek in te zetten. Jong en oud mocht een kijkje nemen in deze prachtige schoolbibliotheek.

Ingezonden brief: Schiphol II

Mevrouw Meurs stelt in haar schrijven in de Uitkijkpost van 31 augustus dat 'straalmotoren bij lage snelheid een onvolledige verbranding hebben'. Dit zijn nu de zaken die de bevolking van Heiloo volkomen mis informeren. Een straalmotor is iets anders dan een viertaktmotor, die bijvoorbeeld in een auto, een motor en sommige bromfietsen gebezigd wordt. Dáár kan er sprake zijn van 'onvolledige verbranding'. Een straalmotor daarentegen doet verbranding met een overmaat lucht (O2) van tien keer zoveel als benodigd, alwaar bij een viertaktmotor de lucht precies afgepast wordt en er dáár dus sprake kan zijn van onvolledige verbranding: bij een straalmotor nooit (behoudens een enkel geval bij het opstarten, maar dat vindt niet boven Heiloo plaats).
Nog zo'n onzinstelling: vliegtuigen boven Heiloo vliegen met lage snelheid, maar met hoog motorvermogen. Het is het ene onzinverhaal na het andere. Evenwel: mevrouw Meurs stelt, dat als je een paar dagen piloot bent geweest dat niets zegt... Het is het alom bekende verhaal van de milieuactivisten: schreeuwen en overstemmen, zonder enige kennis van zaken. Ik denk dat mevrouw Meurs zich beter bij haar 'padjes' kan houden. Ja, er is vliegtuiglawaai in Heiloo, "But that's another story" (Alfred Hitchcock).

Eric Fasbender.

Fotocollectief RAW exposeert in Het Trefpunt

HEILOO - Fotocollectief RAW exposeert 'Architectuur' in Het Trefpunt in Heiloo. Deze tentoonstelling is te zien tot en met vrijdag 11 november.

Fotocollectief RAW experimenteerde voor dit onderwerp een jaar lang met compositie, licht en belichting, perspectief, balans, symmetrie en lijnenspel. Een deel van het resultaat is in het Trefpunt te zien. De expositie is reizend geweest en dit is de laatste keer voor 'Architectuur'. Het collectief bestaat uit maximaal tien fotografen die al lang en met passie fotograferen. Het collectief benadrukt hoge eisen te stellen aan de kwaliteit van de foto's en de manier van exposeren. De foto's worden geprint in eigen beheer. Het collectief vermeldt geen namen bij de foto's en dit is een bewuste keuze: het gaat om een gezamenlijk resultaat. De fotografen komen een keer of zeven bij elkaar om de gemaakte beelden te bekijken. Zij selecteren in drie avonden en in drie groepen de foto's voor de expositie. De vierde avond selecteert het collectief de definitieve expositie uit de overgebleven foto's. De manier van exposeren is dan al bekend. Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail: kuiper3@quicknet.nl.

Grote Clubactie helpt de clubkas te vullen

HEILOO – De Grote Clubactie startte zaterdag 1 oktober. Ook uit Heiloo doen clubs mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Kinderen komen in de maanden oktober en november langs de deuren om loten van de Grote Clubactie te verkopen.

Maar liefst 80% van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Directeur Frank Molkenboer: "Veel verenigingen zijn afhankelijk van de inkomsten van de Grote Clubactie. Omdat clubs de contributie betaalbaar willen houden voor hun leden, zijn financiële acties zoals de Grote Clubactie essentieel." Uit het onderzoek van het Mulier Instituut komt naar voren dat 59% van de verenigingen de opbrengst van een actie gebruikt om de contributie betaalbaar te houden. Molkenboer: "Het verenigingsleven is veel waard en vervult een belangrijke functie in onze samenleving. Dit willen we koesteren, ook in de toekomst. Het moet dus voor iedereen bereikbaar en betaalbaar blijven. Bij ons is elke club welkom, of het nu om sport, cultuur of hobby gaat. Van elk verkocht lot van € 3,- gaat € 2,40 euro direct naar de vereniging. Een uniek hoog percentage voor financiële acties."

Verenigingen zijn de basis voor een gezonde samenleving. Daarom organiseert de Grote Clubactie een landelijke loterij waarmee verenigingen extra inkomsten werven. Inwoners van Heiloo kunnen ook dit jaar de clubs uit hun omgeving weer steunen. Naast de hoofdprijs van honderdduizend euro zijn in de loterij van de Grote Clubactie veel mooie prijzen te winnen.

Het unieke van de Grote Clubactie is dat 80% direct naar de clubkas gaat, de resterende 20% gaat onder meer naar prijzen en de organisatie.

Deelnemers
Dit jaar doen in Heiloo de volgende clubs mee:
- Badmintonvereniging 't Vennewater
- Sportvereniging de Foresters
- CSV Handbal
- Bowlingvereniging Heiloo
- Noordhollands Dagbladkoor
- Flashing Heiloo
- Volleybalvereniging Effect
- Atletiekvereniging Trias
- Hv de Terriers
- Oratoriumkoor Heiloo
- Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (G.T.H.)
- Sportvereniging Dojo T Loo
- Voetbalvereniging H.S.V.

Ingezonden: tellen voetgangers nog mee?

Op 21 september las ik een groot artikel in de Uitkijkpost. Er wordt onderzocht hoe men het fietsen gemakkelijker en veiliger kan maken. Wanneer gaat de gemeente Heiloo eens onderzoeken hoe men het voor voetgangers beter en veiliger kan maken? Jeugd, jong, oud, 'alles' fietst, brommert of scootert over het trottoir en de gemeente doet er niets aan. Ik maakte dit al herhaaldelijk kenbaar na ondervonden ongemak. Het resulteerde in het feit dat er een toezichthouder op bezoek kwam. Hij vertelde dat hij de enige gemeenteambtenaar voor heel Heiloo is en niet overal tegelijk kan zijn. Het verbaast mij dus dat er nu een groot onderzoek komt om het fietsen veiliger te maken. Of tellen voetgangers niet meer mee? Als dit artikel wordt geplaatst misschien kan dan ook iemand van de gemeente dit lezen. Ik ben erg benieuwd!

W. Roos.

Basiscursus filmen en monteren bij Videoclub Heiloo

HEILOO - Een video opnemen kan iedereen. Maar wat maakt het tot een goede opname waar ook anderen met plezier naar kijken? Videoclub Heiloo leert u dat graag in een cursus van drie avonden. Deze begint op donderdag 6 oktober en is van 19.30 uur tot 22.00 uur in het Trefpunt aan Abraham du Boishof 2 in Heiloo. De vervolgavonden zijn op 20 oktober en 3 november.

Het begint met de goede opnamen. Hoe maakt u daar een boeiend filmpje van? Hoe zorgt u dat u mooie, ontroerende, belangrijke of interessante momenten met plezier kunt herbeleven? Leer hoe u films kunt monteren op de computer, muziek en teksten aan de film toevoegt, en hoe u leuke titels maakt. Met de aangereikte kennis gaat u thuis aan de slag. Kosten van deelname zijn € 45,- inclusief praktisch cursusboek. Aanmelden kan via een e-mail aan sonieman@outlook.com of door te bellen naar 072-5335738.

Expositie 'combinatie lijnen-vlakken-kleuren'

HEILOO - Kunstenaar Alice Buhre exposeert tot en met 5 januari 2017 in Herberg Jan aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Haar expositie toont een combinatie van lijnen, vlakken en kleuren. "Er is genoeg te vertellen over mijn werk, maar u kunt het beste zelf gaan kijken onder het genot van een kopje koffie, een drankje of iets anders", zo laat Alice weten. Toch nu al nieuwsgierig? Meer informatie over het werk van Alice kunt u krijgen via een mailtje naar alicekunstenaar@gmail.com. Graag bij navraag van een werk graag het nummer en bedrag vermelden. Ook kunt u tussen 13.00 en 17.00 uur bellen voor meer informatie. Dat kan via telefoonnummer 06-57532936.

Spreekuur Heiloo 2000

HEILOO - Inwoners van Heiloo kunnen donderdag 6 oktober met de politieke partij Heiloo-2000 zaken bespreken die hen bezighouden. Het kan gaan over algemeen gemeentelijk beleid, zaken die met uw wijk te maken hebben, of onderwerpen die u persoonlijk treffen. Heilooënaren zijn om 20.00 uur welkom, voorafgaand aan de fractievergadering in het gemeentehuis (oude ingang). Heiloo-2000 vraagt u vooraf melding te maken van uw komst aan fractiesecretaris/raadslid Rob Levie via 06-54901626 of via rob.levie@heiloo-2000.nl. Kijk voor het vergaderschema op www.heiloo-2000.nl.

Najaarsmodeshow in 't Loo

HEILOO - Zaterdag 15 oktober is het weer showtime in 't Loo. In drie inspirerende catwalkshows, met dans, worden de kledingcollecties van onze modewinkels voor dit najaar gepresenteerd. Chimène van Oosterhout (bekend van RTL4) presenteert de shows die om 12.00, 13.30 en 15.00 uur plaatsvinden op de catwalk. Kijk voor meer informatie op onze website www.tloo-winkelcentrum.nl of op onze Facebookpagina.

Meelopen met onze show?

Altijd al een keer één dag model willen zijn en meelopen met een echte modeshow? Mail ons jouw meest fashionable foto en vertel waarom jij, man, vrouw of kind, als model zou willen meelopen tijdens één van de shows in 't Loo. De drie winnaars krijgen, voordat ze de catwalk opgaan, tips en tricks van de professionele modellen van PM Fashion Events (www.pmfashionevents.nl). Hun haar en make-up wordt gedaan door o.a. Mooi Parfumerie én zij winnen een fashioncheque. Stuur jouw foto en motivatie voor 13 oktober a.s. naar tloo@tidee.nl.

Geslaagd

HEILOO - Joyce Houtenbos, woonachtig in Heiloo en werkzaam bij Buurtzorg Egmond, is geslaagd voor haar vervolgopleiding tot continentieverpleegkundige aan het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Joyce, van harte gefeliciteerd!

Geslaagd benefietconcert 'Music that matters'

Concert voor vluchtelingen in Ter Coulsterkerk. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Zaterdagmiddag 1 oktober werd er in de Ter Coulsterkerk een benefietconcert gehouden ten behoeve van Stichting Vluchtelingenwerk Noordwestholland locatie Heiloo. Het Symfonie Orkest Midden Holland, onder leiding van Ghislain Bellefroid, trad op met medewerking van Teresa Takken, Tijmen Veltman speelde Rachmaninoff. Een verslag van Felix Hogeboom.

Het concert begint. De ouverture Jean de Paris van componist François-Adrien Boeildieu klinkt. De muziek begint ingetogen maar krijgt weldra kloeke voortgang met frisse blazers in contrast met beschaduwde violen. Het orkest krijgt extra stuwkracht door inzet van de trom. 'Wat doet muziek met en voor jou?' Teresa Takken spreekt over muziek die de culturele verschillen overstijgt en een oude man in een sloppenwijk laat dansen. De rust die muziek geeft wekt een vrede op die alles te boven gaat. Vervolgens speelt zij haar 'Miserere Nobis' op de piano waarbij er vanuit de kerkzaal meegezongen wordt.

Het Symfonie Orkest Midden Holland speelt hierna Takken's 'Miserere Nobis' in een arrangement van Tom Schipper. Landschappelijke muziek klinkt, wijds en gedragen met diepgang en verstilling waarbij eerst de dwarsfluit te horen is met wiegende bemoedigende melodie. Dit is muziek van hoop, nieuwe dageraad en edele gevoelens. Dan klinken twee elegische melodieën op. 34 van Edvard Grieg waarbij alleen de strijkerssectie speelt, in de tijd vertragend, neigend tot beschouwelijkheid. De twaalf violen klinken enigszins wrang maar ook etherisch en ijl waarbij de vier cello's een ernstige ondertoon aanbrengen, met als resultaat een intense klaagzang in kille, winterse sfeer. De gedegen aanpak van dirigent Ghislain Bellefroid komt hier tot uiting, evenals de goede samenwerking met de musici.

Na de pauze klinkt het Quintet op. 88 van Anton Reicha, gebracht met dwarsfluit, hobo en hoorn. Het klankrijke stuk, ruim voorzien van harmonie, overtuigt het publiek dat reageert met daverend applaus. Tijmen Veltman (1991) speelt vervolgens pianosonate nr. 2 in C-mineur van Rachmaninoff. In het begin klinkt de piano nogal gezwollen waarbij de expressie minder gedefinieerd is, de jonge pianist gebruikt hierbij het pedaal. Virtuositeit en instrumentbeheersing zijn echter direct aanwezig en maken de uitvoering zonder meer interessant. Dan brengen lichtere toetsen een verrassend klankweefsel, sprookjesachtig, met innerlijke noodzaak, uitputtend in pianistische uitweiding. Daverend applaus volgt. Tijmen Veltman is ruim voor zijn meesterproef geslaagd en het publiek heeft gekregen waarop het wellicht wachtte.

Symfonie Orkest Midden Holland zet Mendelssohn's Midzomernachtsdroom in met gonzende violen en responsieve blazers. Een cellosolo wordt beantwoord door de blazers waarna violen en orkest in volle breedte klinken. Dan klinkt het sonore geluid van de koperblazers waartegenover de grote strijkers worden geplaatst. De blazers stellen gerust met herhalende tonen, de gestreken klanken vloeien uit als golven op een kalme zee. Het stuk besluit met intieme vioolstreken, waarna staand applaus. Het volgende muziekstuk uit 'The Parable of the Search for the Soul' is wederom gecomponeerd door Teresa Takken. Deze muziek is landschappelijk en filmisch van aard waarbij de gezongen klanken van Teresa een verheven, buitenaardse sfeer opwekken. Muziek verheft en kan mensen samenbrengen.

Verhaal achter de mens
Myriam de Sain, voorzitter van organisator Stichting Your Song Projects, spreekt van de vluchtelingen waarover je dagelijks in de media hoort. Als je de gelegenheid hebt om ze beter te leren kennen dan krijgen ze een gezicht en hoor je het verhaal achter de mens. Burgemeester Hans Romeyn noemt de vredesmaaltijd van afgelopen vrijdag in de Witte Kerk: je maakt er kennis met mensen van verschillende achtergronden en nationaliteiten, wat altijd weer een feest is.

De volledige opbrengst van het concert is bestemd voor Stichting Vluchtelingenwerk Noordwestholland locatie Heiloo.

Tekst: Felix Hogeboom

Heiloo: meer woningen in Zandzoom mogelijk maken

HEILOO - De meeste partijen in de gemeenteraad van Heiloo willen de weg vrijmaken voor meer woningen in de nieuwe wijk Zandzoom tussen Heiloo en Limmen. Daarnaast moet de ontwikkeling van gemeentelijke gronden in het gebied prioriteit krijgen. Dat bleek maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Verder gaat de raad akkoord met het indienen van een verweerschrift door de gemeenteraad tegen de bouw van woningen op een perceel aan de Westerweg 370A. De gemeenteraad sprak zich verder uit tegen een nieuw windmolenpark op zee, ruim twintig kilometer uit de kust.

Zandzoom
De gemeente Heiloo wil bij de invulling van de nieuwe woonwijk Zandzoom bij voorkeur eerst de eigen gemeentelijke gronden ontwikkelen. Met de inkomsten hiervan wil Heiloo investeringen in onder andere het openbaar gebied van Zandzoom bekostigen. Dat besloot de gemeenteraad maandagavond. De raad ging akkoord met een amendement van D66 die vreesde voor moeilijk in de markt te zetten woningen en renteverlies als particuliere gronden in eerste instantie voor ontwikkeling in aanmerking zouden komen. D66 wilde dit beslispunt graag toevoegen aan de Nota van Uitgangspunten die tijdens de raadsvergadering ter beoordeling op tafel lag.

Deze nota bevat uitgangspunten voor het nog vast te stellen bestemmingsplan en exploitatieplan voor Zandzoom. Wethouder Fred Dellemijn benadrukt voorstander te zijn van een 'en-en-situatie'. Hij wil goed bereikbare gemeentegronden in Zandzoom - die aan de openbare weg liggen - eerst tot ontwikkeling brengen. Tegelijkertijd geldt voor gronden die niet direct te ontsluiten zijn, dat hier eerst particuliere gronden in ontwikkeling kunnen komen. "Doen we dat niet, dan doen we onszelf tekort."

Diverse partijen toonden zich voorstander van meer woningen in Zandzoom dan de 1100 woningen waarvan nu wordt uitgegaan. Volgens Ellen Las van Bennekom (VVD) en Hans van Halem (D66) is dit noodzakelijk om het exploitatiesaldo te verhogen. Mart Brouwer de Koning (CDA) noemde 1300 woningen als optie. Twee grondeigenaren deden eveneens een pleidooi voor een groter woningaantal. Joyce Bierman van het bedrijf Bierman sprak over de aantrekkende economie en de toenemende vraag naar woningen in onze regio als argumenten hiervoor. Volgens Bierman is ook de aansluiting op de A9 voor woningzoekers aantrekkelijk. Een tweede inspreker, Joris van der Velden, spreker namens Holland Blumen Markt, stelt dat meer woningen nodig zijn om met de opbrengst de kosten voor bijvoorbeeld de verhuizing van zijn bedrijf te kunnen betalen. Een meerderheid van de raad sprak zich uit voor een versoepeling van de bouwvoorschriften. Woningen mogen maximaal een verdieping recht omhoog krijgen met daarop een dominant dak. "Het moet geen prestigewijk worden", stelt Ellen Las van Bennekom (VVD).

Meerdere partijen benadrukten het belang van voldoende sociale woningbouw in Zandzoom, zoals Hans van Halem (D66). "Het lijkt erop dat het college voorzichtig afstand neemt van het beleid om veertig procent sociale woningbouw per plan te realiseren". Wethouder Fred Dellemijn sprak hem niet tegen. "Van de 1100 woningen moeten er 220 gebouwd worden in het topsegment. Voor de overige 880 geldt dan 40-30-30". Dit is veertig procent sociale woningbouw, dertig procent in het middensegment en dertig procent daarboven. D66 vroeg het college via een motie om niet eerder te starten met grote financiële uitgaven voordat er zekerheid is over de verkoop van voldoende woningen onder de condities van 40-30-30. Deze motie haalde het niet.

In de door de raad goedgekeurde Nota van Uitgangspunten doet het college van B&W ook andere toezeggingen. B&W gaat kijken naar mogelijkheden voor zorg- en onderwijsvoorzieningen, de realisatie van volkstuinen en het geven van een nieuwe functie aan de voormalige opstappplaats langs het spoor bij het bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwen ter Nood. Een ander uitgangspunt is onderzoek naar de realisatie van een recreatiepark aan de westkant van het gebied om toerisme een extra impuls te geven. Een recreatieplas kan dienen als waterbergfunctie en het vrijkomende zand als ophogingsmateriaal in de wijk. Verder verkent het college mogelijkheden voor duurzame ontwikkeling. De gemeente Heiloo wil het nieuwe ontwerp bestemmingsplan en exploitatieplan in maart 2017 klaar hebben voor bestuurlijke besluitvorming.

Westerweg 370A
De gemeenteraad gaat bij de Raad van State verdedigen waarom ze weigert een bestemmingsplanwijziging vast te stellen van 'werken' naar 'wonen' op het bouwperceel Westerweg 370. Hier staan drie woningen gepland. De gemeenteraad stemde eerder al tegen, waarna W.J.E de Haas en N.H.M. Gelissen (mede namens Ensing beheer BV) hiertegen beroep aantekenden. Volgens hen heeft de raad niet in redelijkheid kunnen besluiten dat het bestemmingsplan niet werd goedgekeurd. De gemeenteraad komt nu met een verweerschrift. Hierin staat onder andere dat het gebied de bestemming 'bedrijfsdoeleinden' heeft waardoor er geen woningbouw mag plaatsvinden. Daarnaast valt het perceel onder het bestemmingsplan Zandzoom waarvoor een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. De gemeenteraad wil hierop wachten. Andere argumenten zijn dat de eigenaren te weinig financieel zouden bijdragen aan 'bovenwijkse voorzieningen' zoals de aansluiting op de A9 en de spoortunnel bij de Vennewatersweg. Verder zou wonen bij het spoor teveel geluidsbelasting veroorzaken. Hans van Halem (D66) gaat de gemeenteraad vertegenwoordigen bij de Raad van State.

Woonvisie
Wethouder Rob Opdam belooft haast te maken met de vaststelling van een nieuwe woonvisie. Hij reageert hiermee op een motie van de PvdA. De partij wijst op het tekort aan betaalbare woningen voor jongeren en benadrukt het belang van een evenwichtige bevolkingsopbouw in Heiloo. Het college is bezig met de voorbereiding van een lokaal woonwensen-onderzoek en wil de uitkomsten hiervan uiterlijk in januari 2017 bespreekbaar maken.

Windmolens
Het voornemen van de regering om honderden windmolens te plaatsen voor de Noord- en Zuid-Hollands kust op een afstand van tweeëntwintig kilometer uit de kust valt slecht bij de gemeenteraad. De meerderheid sloot zich daarom aan bij een motie van Heiloo 2000 en het CDA. De raad is voorstander van windmolens verder weg op zee, net zoals dat geldt voor de gemeente Bergen. Dit om horizonvervuiling en een afnemende belangstelling van toeristen te voorkomen. De raad noemt de windmolenlocatie 'IJmuiden Ver' op zestig kilometer uit de kust een beter alternatief. Volgens de voorstanders van de motie is deze optie niet duurder en zou het energieakkoord met 2% overschreden worden. Verder stelt Heiloo dat verantwoordelijk minister Kamp zich bij zijn beslissing baseert op verouderde informatie. Heiloo gaat Kamp hierover om opheldering vragen. De motie kreeg steun van de VVD, PvdA en NCPN. D66 is tegen de motie. Hans van Halem: "We moeten elke kans aanpakken om het energieakkoord te halen". Elly Meriwani van E.66 toonde zich fel tegen. "Het IJsselmeer staat vol windmolens en er komt geen toerist minder om."

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Uitvaartverzorging Yvonne van Ophuizen persoonlijk, met stijl en respect

Uitvaartverzorging Yvonne van Ophuizen biedt een luisterend oor.

LIMMEN - Vanuit mijn hart, met warme betrokkenheid en veel kennis van zaken, regel ik met u samen de uitvaart die bij u past. Het beroep van uitvaartverzorger is mooi en dankbaar, maar ook intensief. In 2017 heb ik vijf jaar mijn eigen uitvaartonderneming in de omgeving Limmen, Heiloo, Alkmaar. Akersloot en Castricum. Samen met collega's, die nauw met mij samenwerken, helpen wij u om een mooie uitvaart van uw dierbare te regelen. De uitgangspunten hierbij zijn dat vrijwel alles mogelijk is. Op elk te bespreken onderdeel kunt u uw eigen ideeën waarmaken. Er zijn veel mogelijkheden, zoals een thuisopbaring op bed of in de kist in het uitvaartcentrum. Veel uitvaartcentra hebben 24 uurs-kamers zodat u - wanneer u ook maar wilt - bij uw dierbare kunt zijn. Er zijn veel gevarieerde uitvaartkisten en diverse mogelijkheden bij de keuze voor rouwkaarten.

Het vak van uitvaartverzorger heeft mij altijd zeer aangetrokken. Inmiddels zit ik al meer dan tien jaar in het vak, begeleidde ik vele uitvaarten en heb ik de mensen aan de hand meegenomen om met elkaar tot een mooi afscheid te komen. Er zijn voor de nabestaande die net hun dierbare hebben verloren, dat is mooi. Je moet in dit vak een luisterend oor zijn voor de nabestaanden; luisteren naar de verhalen die over hun dierbare gaan die zij net hebben verloren. Elke uitvaart kent emoties. Soms is een uitvaart klein, verstild met muziek en een gedicht. Dan weer is het groots, waarin een overledene groots wordt herdacht.

Ik citeer: ''Het was ontzettend fijn dat jij ons bij de hand nam en ons door de dagen heen geleid hebt. Je was er voor ons en luisterde echt."

Bij een uitvaartplechtigheid kunnen er veelal foto's van uw dierbare worden geprojecteerd. Er kunnen ook beeld en geluidsopnames gemaakt worden. Zoals u leest, zijn er vele mogelijkheden. En als u dat al voor uw nabestaande wilt vastleggen, dan kunt u bij mij geheel vrijblijvend een voorgesprek krijgen. Daarbij is het mogelijk aan de hand van een prachtige map alle uitvaartwensen in te vullen. Gedachten en gevoelens kunnen dan vorm krijgen, die anders misschien niet naar boven waren gekomen. De reden waarom mensen een voorgesprek willen hebben is heel divers. Ik citeer: "Hartstikke goed dat wij dit voorbereid hebben. Nu alles besproken is, voel ik mij een stuk rustiger."

U kunt mij altijd bellen, ongeacht waar u verzekerd bent. Voor meer informatie, zie de advertentie.

Juriaan Singels: 'Als ik wil, dan lukt het'

HEILOO - Juriaan Singels is een zanger die durft te dromen. Ondanks zijn beperking wilde hij een album opnemen, zingen op televisie en optreden op grote festivals. Juriaan heeft deze dromen het afgelopen jaar in vervulling zien gaan. Niets lijkt onmogelijk, mede dankzij de hulp van Stichting Showhero. Dat was ook goed te zien in de Uitkijkpost van vorige week: toen publiceerde de redactie over zijn optreden tijdens Showhero in Theater De Beun in Heiloo. Jaarlijks keert Stichting Showhero hier terug om de dromen van mensen met een beperking uit te laten komen in hun populaire talentenshow.

Juriaan Singels is een jongen met een stofwisselingsziekte en autisme. Enkele jaren geleden vond zijn moeder een flyer van de talentenshow 'Showhero'. Dit is een stichting die mensen met een beperking een podium wil bieden om hun talenten te laten zien en de dag van hun leven te geven. Toen Juriaan hieraan meedeed, stond het publiek versteld: "Het leek wel een kleine Jan Smit!"

Hierna ontwikkelde de vierentwintigjarige enthousiaste Alkmaarder zich in sneltreinvaart. Showhero oprichters Maurice van der Poll en Lucas Bugter namen hem steeds vaker mee naar optredens en boden hulp aan om zijn dromen te laten uitkomen. Niets was te gek: "Als ik wil dat het gebeurt, dan lukt het mij ook." Zo trad Juriaan op bij de Zomertoer van RadioNL en het Mega Piraten Festijn, zong hij met Dirk Kuyt, en mocht hij optreden bij Valerio Zeno's 'Valhalla' op BNN.

Ook zijn allergrootste droom kwam uit. In een maand tijd haalde Juriaan met crowdfunding via VoorDeKunst.nl ruim vijfduizend euro op en kon hij zijn album 'Het is een feestje' opnemen. De cd bevat een aantal bekende Nederlandstalige nummers en een eigen origineel nummer dat hij bedacht met behulp van een tekstschrijver. De eerste honderd exclusieve exemplaren gingen onlangs als warme broodjes over de toonbank tijdens een pre-party bij Di Fiorentina in Heiloo, maar sinds 25 september is het album voor iedereen verkrijgbaar.

Hightech rolstoel uit Akersloot te zien in nieuwe film Dick Maas

Auke de Vries in de kleinere versie van de Action Trackchair Foto: Vincent Bloothoofd

AKERSLOOT - Voor de film Prooi van Dick Maas, die komende maandag in première gaat, is de speciale Action Trackchair-rolstoel van Auke de Vries uit Akersloot gebruikt. Auke zelf gebruikt deze rolstoel om het buitenleven weer te kunnen ervaren.

Auke de Vries (48) liep op dertienjarige leeftijd een gedeeltelijke dwarslaesie op als gevolg van een auto-ongeluk, waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. "Mijn tweelingdochters Estelle en Veronique kwamen op het idee van zo'n actie-rolstoel. Ze vonden het jammer dat ik nooit eens met ze mee kon naar de paarden of de paardenbak in. Op eigen houtje speurden zij internet af naar een rolstoel die 'off the road' kon rijden en kwamen op een Amerikaanse site terecht. Ik bedacht me niet langer en besloot de Action Trackchair te gaan importeren. Niet alleen voor mezelf, maar ook om anderen die rolstoelgebonden zijn de mogelijkheid te kunnen bieden om hun grenzen te verleggen. Deze uitvinding is dé uitkomst voor iedereen die aan een rolstoel gekluisterd zit en daardoor beperkt is tot verharde wegen zonder obstakels," aldus Auke.

Rupsbanden
De rolstoel is elektrisch aangedreven en heeft rupsbanden, waarmee moeiteloos het strand op, of het bos in kan worden gereden en bijvoorbeeld langs de waterkant kan worden gevist. Met deze inventieve rolstoel kan door twintig centimeter diep water worden gereden zonder problemen. Auke reist tegenwoordig graag af naar Winterberg voor een wintersportvakantie aangezien sneeuw nu ook geen issue meer is. Er zit een kantelbeveiliging op, dus steile hellingen zijn vormen totaal geen belemmering meer. Met de geïntegreerde veiligheidsbeugels kun je zelfs goed stevig staan in dit goed doordachte vervoermiddel.

Lizzy en Jack, acteurs in de film 'Prooi' van Dick Maas Foto: aangeleverd

Leeuw
De mogelijkheden die de rolstoel te bieden heeft, met name het kunnen staan, was een van de redenen dat Dick Maas de Action Trackchair uitkoos voor zijn nieuwe thriller Prooi, die op 13 oktober aanstaande in de Nederlandse bioscopen gaat draaien. Auke: "Dick Maas heeft mij vorig jaar februari benaderd en vroeg of hij de Action Trackchair mocht gebruiken voor deze film. Hij was op zoek naar een rolstoel waarmee een eenbenige jager off the road op een leeuw kon jagen. Dus hij was bij mij aan het goede adres!" vertelt Auke trots. Lachend: "Normaal gesproken gaat de stoer uitziende rolstoel slechts zes kilometer per uur maar in de film scheurt hij met 120 kilometer per uur door de bossen, bestijgt steile trappen en is uitgerust met een houder voor een machinegeweer en een kompas.

Smal
In de film is de oorspronkelijke Amerikaanse versie van de Action Trackchair ingezet. Die is 93 centimeter breed, wat grof is voor onze smalle Nederlandse (tuin)deuren, gangen, hekken en dergelijke. In Amerika hebben ze meer ruimte. Daarom heb ik meegeholpen en advies uitgebracht om een smallere versie van 75 centimeter breed te fabriceren, wat veel praktischer is voor ons kikkerlandje met haar hekken, deuren en smalle gangen. Ook voor bus en trein is de 75 centimeter-versie beter toegankelijk. Voor iemand die driehoog achter woont is deze rolstoel niet geschikt, maar hier in Akersloot en omgeving zeker! Volgens Auke zou het zou mooi zijn als instanties zoals bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en strandpaviljoen- of hoteleigenaren zo'n rolstoel ter beschikking zou stellen of te huur aanbieden, zodat mensen in een rolstoel weer eens het échte buitenleven kunnen ervaren. "Voor mij is deze uitvinding een prachtige toevoeging op mijn dagelijks leven en maakt me weer compleet!"

Vredespaal bij Oude Knegt

Leerlingen van basisschool De Brug en burgemeester Mans werken aan vrede.

AKERSLOOT - Een mooi moment om nog even op terug te kijken. Op initiatief van de werkgroep 'Vrouwen voor vrede IJmond' is op het erf van molen De Oude Knegt in Akersloot een vredespaal geplaatst. Burgemeester Toon Mans onthulde dit internationale symbool voor een rechtvaardiger wereld op 21 september, tijdens de Internationale Dag van de Vrede. De burgemeester deed dit samen met kinderen uit groep 8 van de plaatselijke basisschool De Brug.

Voor de ceremoniële plechtigheid kwamen veel belangstellenden naar de molen. Thea van den Ham uit Heemskerk vertelde namens 'Vrouwen voor vrede' meer over het initiatief voor de palen, dat teruggaat tot 1945. Het was een reactie was op het werpen van atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Inmiddels zijn wereldwijd in honderdnegentig landen meer dan tweehonderdduizend vredespalen geplaatst.

Witte vredesduiven
In principe kan iedereen het initiatief nemen een paal te plaatsen. In Akersloot heeft Herman Rasch ervoor gezorgd. Als particulier zijn door hem al elf palen met de oproep 'moge vrede heersen op aarde' gemaakt en op verschillende plekken neergezet. Namens 'Vrouwen voor vrede' waren ook Leny Visser uit Uitgeest en Ineke Meintjens uit Akersloot actief betrokken.

Juf Saskia van Schagen uit Heiloo van de basisschool de Brug had met haar klas een project gemaakt rond het vredesinitiatief. Kinderen mochten vragen beantwoorden over de lesstof, ze declameerden gedichtjes en zongen een lied. De plechtigheid werd afgesloten met het loslaten van een aantal witte vredesduiven.

Wie meer wil weten over de vredespalen kan contact opnemen met Herman Rasch op 0251-310026 of via herman.rasch@hetnet.nl.

Walk-In-Concert Akersloot

Het laatste optreden van JJAG in 2015. Op de foto de Walk-In-oprichters Jeckes van Baar (links) en Gerard Struijf.

AKERSLOOT - Het begon in 2012 op initiatief van Jeckes van Baar en Gerard Struijf: met een aantal enthousiaste muzikanten gewoon in de eigen huiskamer optreden op een herfstachtige zondagmiddag. Nu, na vier succesvolle edities, staat Akersloot op zondagmiddag 20 november opnieuw in het teken van de muziek. Er zijn dan weer ongeveer tien tot 15 acts te zien en te horen. Naast de bekende muzikanten van vorige jaargangen hebben zich nieuwe groepen aangemeld. Helaas zal JJAG, de band van de Walk-In concert-oprichters, niet meer van de partij zijn omdat sologitarist Jeckes zijn strijd tegen kanker afgelopen zomer niet heeft kunnen winnen. Als eerbetoon gaan alle muziekvrienden iedere set een speciaal nummer aan hem opdragen.

Op privélocaties, verspreid over het dorp, kunt u heerlijk luisteren naar muziek op huiskamerniveau. De optredens beginnen stipt op elk half uur en ook nu geldt weer: huiskamer vol is vol. De muziekmiddag wordt traditiegetrouw afgesloten in de Storey Club, waar de muzikanten en hun aanhang zich na afloop verzamelen voor nog meer muziek en gezellig napraten.

Bokkentocht begrip geworden in Heiloo en Limmen

LIMMEN - Van Rock the Bock tot Bokkige Vriend, van een soepje hier tot gehaktballetjes daar, van het noorden in Heiloo tot het zuiden in Limmen: iedereen stapt op zaterdag 15 oktober weer op de fiets om mee te toeren in de zevende Heilooër Limmer Bokkentocht.

Er staan straks op de elf bekende locaties (zie advertentie) maar liefst dertig verschillende Bockbieren te wachten tot ze getapt of geschonken worden. Dit wordt begeleid met een hapje van het huis bij overhandiging van de tevens bekende stempelkaart. Van robijnrood tot donkerbruin: de hartverwarmende herfstbieren kunnen en mogen weer gedronken worden en de Bokkentocht is een ideale manier om de smaken van dit jaar te proeven. De ijssalon heeft deze keer zelfs twee ijsvariaties met Bockbier.

U kunt zelf bepalen waar en hoe laat u start. De Bokkentappers staan klaar van 14.00 uur tot in de late uurtjes. Bij aanschaf van een stempelkaart bij een van de horecagelegenheden ontvangt u én een hapje bij elk café én een presentje bij minimaal zes stempels. Daarbij maakt u kans op een van de prijzen die door iedere gelegenheid beschikbaar wordt gesteld. TaxiBlauw rijdt ook weer rond van 14.00 tot 19.00 uur om u voor één euro per persoon per ritje veilig over te brengen. Hierbij gaat een deel van de opbrengst naar een goed doel. Tot 15 oktober allemaal!

Handwerkcafé: gezelligheid, creativiteit, ontmoeten en inspireren

EGMOND AAN DEN HOEF - De Huiskamer van Stichting Welzijn Bergen doet iedere tweede en vierde woensdagmiddag van de maanddienst als handwerkcafé. Dit is een inloopatelier waar iedereen tussen 14.00 en 16.00 uur kan handwerken. Dit kan voor de gezelligheid, maar ook voor het onderhouden of aanleren van één van de vele technieken die bekend zijn.

Handwerken naar eigen idee, een werkstuk afmaken of iets nieuws beginnen: het kan allemaal. Er zijn patronen aanwezig en de deskundigheid van Marlies Wijnker om eventueel samen te kijken wat bij u past. De techniek waarin u werkt bepaalt u zelf. Haken, breien, borduren, quilten zijn voorbeelden. Sleutelwoorden zijn gezelligheid, creativiteit, ontmoeten en inspireren. Tijdens deze middagen heeft de organisatie ook wel eens een 'extraatje' in petto. "We nodigen een deskundige uit voor een demonstratie van een bepaalde techniek of we kunnen met elkaar naar een tentoonstelling gaan", aldus Marja Vlaar van Stichting Welzijn Bergen.

Het handwerkcafé start woensdag 12 oktober van 14.00 tot 16.00 uur. Adres: Hanswijk 1B, Egmond aan den Hoef (aan de zijkant van het dorpshuis, ingang fysiotherapie). De kosten bedragen 50 eurocent voor koffie of thee. Bij uitnodigen van een deskundige kan een kleine bijdrage gevraagd worden. Voor meer informatie kunt u bellen met Marja Vlaar via 06-29073575 of met Marlies Wijnker, telefoon: 072-5065637. Een e-mail sturen kan naar m.vlaar@welzijnbergen.nl.

Ingezonden: Stilte en vrees voor ijskoude winter in het Slotkwartier

'Hoeve Overslot verdient meer waardering'.

Donkere wolken pakken zich helaas al enige tijd samen boven museumhoeve Overslot. Dit gaat al terug naar het moment dat de gemeente Bergen het pand bij de Provincie Noord-Holland opgaf voor 'Herbestemming van langdurig leegstaande Rijksmonumenten' om op deze manier een graai in de Provinciale subsidiepotten te kunnen doen. Het bleek dat deze regeling echter ook geldt voor toekomstige (!) langdurig leegstaande Rijksmonumenten. Sindsdien wordt er geen middel meer geschuwd om museumhoeve Overslot leeg te krijgen.

Afgelopen woensdag werden de toekomstplannen voor Egmond aan den Hoef door de gemeente Bergen gepresenteerd tijdens een inloopavond in het Dorpshuis. Museumhoeve Overslot is een unieke ongesubsidieerde culturele ontmoetingsplaats waar Egmonders én bezoekers vanuit alle windstreken kunnen genieten van de meest bijzondere concerten, een schelpenmuseum, antiquiteiten, hedendaagse kunst en stokoude bodemvondsten. Museum Overslag is als betrokken organisatie al bijna twintig jaar actief in het Slotkwartier, maar werden in deze toekomstplannen echter op geen enkele wijze genoemd, terwijl ze onlangs nog de honderdduizendste bezoeker heeft mogen ontvangen. Een pareltje waar iedere gemeente trots op zou zijn!

Uit alles blijkt dat onze bestuurders museumhoeve Overslot niet kennen en dat ze zich blijkbaar niet op de hoogte stellen van activiteiten die plaatsvinden buiten de dorpskern Bergen, hoezeer deze ook gewaardeerd worden door de vele bezoekers. Daarom kunnen er in onwetendheid besluiten genomen worden die niet meer terug te draaien zijn.

Het is stil in het Slotkwartier, maar dit is wellicht de stilte voor de storm! Als deze donderbui binnenkort losbarst zal het leiden tot een culturele klimaatsverandering in de Egmonden met een zeer onstuimige herfst en een ijskoude winter voor de vele enthousiaste bezoekers, muzikanten en sympathisanten van museumhoeve Overslot aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef.

Namens bestuur en vrijwilligers van museumhoeve Overslot, Hans van den Berg (secretaris, beheerder, programmeur, conservator).

Provinciale molenprijs voor Ella ter Heide

Ella ter Heide op de foto met gedeputeerde Jack van der Hoek.

AKERSLOOT - Aan Ella ter Heide uit Castricum, vrijwillig molenaar op De Oude Knegt in Akersloot, is een van de Molenprijzen 2016 toegekend.
Ze kreeg de bijbehorende oorkonde op zaterdag 1 oktober uitgereikt door gedeputeerde Jack van der Hoek. Dat gebeurde tijdens de Noord-Hollandse Molencontactdag in het stadhuis van Haarlem. Personen die een bijzondere bijdrage leveren aan de promotie en instandhouding van molens komen voor de onderscheiding in aanmerking.

Gedeputeerde Van der Hoek noemde Ella ter Heide een inspirerend voorbeeld voor een betrokken vrijwilliger. Het juryrapport roemde haar initiatieven als de kinderfeestjes 'pannenkoeken eten met de molenaar' en de 'taartenbakwedstrijd met meel van de molen'. Die leverden veel positieve publiciteit en extra aanloop op voor de korenmolen. Met name het educatieve karakter van de activiteiten voor scholieren werd geprezen. Meer informatie is te vinden op www.oudeknegt.nl.

Nierstichting

LIMMEN - De jaarlijkse collecte van de Nierstichting in de week van 18 tot en met 24 september heeft in Limmen € 2975,80 opgebracht. De Nierstichting dankt de groep collectanten die ieder jaar trouw hun wijkje lopen. Mocht u de collectant gemist hebben, dan kunt u alsnog een donatie doen via www.nierstichting.nl.

Filmavond Historisch Egmond

Nostalgische beelden op de filmavond van Historisch Egmond. Foto: Beeldbankegmond.nl

EGMOND AAN ZEE - Stichting Historisch Egmond organiseert vrijdag 7 oktober een gezellige filmavond met veel nostalgische beelden. De locatie is de grote zaal van de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. De donateursavond is gratis toegankelijk en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur).

Heliolympics: onbeperkt sporten met een beperking

Speelplezier tijdens Heliolympics. Foto's: Stip Fotografie

HEILOO - De Heliolympics in Heiloo verliep woensdag succesvol op het terrein van sportvereniging Trias.

Wethouder Elly Beens gaf het startsein voor deze atletiekdag voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Dat deed zij op ludieke wijze door mee te doen aan een rolstoelrace. Ze ging op weg, samen met Pien van de Veek (cliënte van Heliomare) en Milan Alonso Bayon (leerling van De Duif). Dat voortbewegen in een rolstoel moeilijk is, bleek bij de start van de race. Hier klapte Milan achterover in zijn rolstoel. Gelukkig kon hij, na rechtop gezet te zijn door klasgenoten, zijn wedstrijd voortzetten.

Trias maakte de sportdag mogelijk in samenwerking met zorg- en onderwijsinstelling Heliomare, de Atletiek Unie, Jongerenwerk Heiloo en Jongerenwerk Bergen. Buurtsportcoach Pascale de Hoogh had de groepen 7 en 8 van basisschool De Duif gevraagd om ook aan deze dag deel te nemen. Dat deden ze graag.
Paralympisch atleet Robin van Damme was eveneens aanwezig. Zij stond de deelnemers met raad en daad bij.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vredeburg wint spannende burenstrijd

LIMMEN - Eenmaal per jaar komen de bevriende schakers van SV Oppositie uit Heiloo en SV Vredeburg uit Limmen bijeen om op zoveel mogelijk borden een burenstrijd te beslechten. Op vrijdag 30 september was Vredeburg de gastheer van de zoveelste editie van die traditionele massakamp.

Op maar liefst zestien borden werd gespeeld. Het leverde een zeer spannende schaakavond op. Lang ging het gelijk op. Hier won Oppositie een punt, daar veroverde Vredeburg een scalp. Toen veertien partijen gespeeld waren, stond een tussenstand van 7-7 op het scorebord. Opvallend daarbij waren de knappe overwinning van Bert Hollander, op bord twee, tegen Oppositie-kanon Cor van Etten, en de vlotte zege van Fred Smith op Dick Aafjes van Vredeburg. Alles kwam aan op de twee langste partijen van de avond, de eerste tussen Niels Hageman en Dick Oostrom en de tweede tussen de kopmannen Bob Stolp en Simon Smit. Namens Vredeburg veroverde Hageman het cruciale achtste punt: een ijzersterke loperzet leverde kwaliteitswinst op.

Alle ogen werden gericht op het bloedstollende eindspel tussen Stolp en Smit. In tijdnood verloor Smit jammerlijk een toren, maar hield nog wel een stiekeme matdreiging in de stelling. Stolp echter blonk uit door zorgvuldige, verdedigende zetten en wikkelde af naar een glad gewonnen stelling. Om alle risico's uit te sluiten, bood Stolp remise aan, hetgeen Smit niet meer kon weigeren. Met de 8,5-7,5 eindstand, kan na een jarenlange periode van succes voor Oppositie, dan eindelijk de naam van Vredeburg weer in de wisselbeker gegraveerd worden. In 2017 krijgen de schakers van Oppositie – in eigen huis – weer de gelegenheid revanche te nemen in een volgende editie van de traditionele burenstrijd.

De Boscrossers maken zich klaar voor Nederlands beste BMX'ers.

Boscrosser Ivo Sprenger in actie.

HEILOO - De top van Nederlands BMX strijkt zaterdag 8 en zondag 9 oktober neer in Heiloo, waar de laatste in de reeks van de topcompetitie BMX wordt verreden.

De topcompetitie, ook wel TC genoemd, kan worden gezien als de eredivisie van de Nederlandse BMX-sport. Rijders als Jelle van Gorkum, Niek Kimmann, Twan van Gendt en Laura Smulders zijn ooit vanuit de TC-klasse doorgestroomd naar hun huidige internationale niveau.

Zaterdag staat in het teken van de trainingen en op zondag barst de wedstrijd los. Bmx'ers vanaf vijf jaar gaan het weekend strijden voor de laatste punten in het klassement. Er worden vijfhonderd tot zeshonderd inschrijvingen verwacht, verdeeld over diverse klassen. De muziek, de diverse stands en tribunes, en vooral het publiek maken de wedstrijdsfeer compleet. De komende week steekt een groep trouwe vrijwilligers veel tijd in het prepareren van de baan en het omliggende terrein om zodoende tot een geslaagd evenement te komen. Rond het Vennewater zullen het weekend diverse parkeerwachters aanwezig zijn om het grote aantal auto's op geordende wijze te laten parkeren.

Zaterdag en zondag zijn de Boscrossers er klaar voor en hopelijk komt heel Heiloo en omgeving kijken naar dit fantastische evenement.

Fietspuzzeltocht liep op rolletjes

HEILOO - Ruim honderd mensen namen zaterdag 24 september deel aan de fietspuzzeltocht, georganiseerd door het Platvorm Vrijwilligersorganisaties Zorg & Welzijn Heiloo. Uit de deelnemers die het goede antwoord bij elkaar hadden gepuzzeld, zijn drie winnaars getrokken. Deze ontvangen op vrijdag 7 oktober om 10.00 uur hun prijs in het Trefpunt Heiloo.

Uitslag damesbridgeclub

De uitslagen van de damesbridgeclub sans atout van 28 september:

A-lijn: 1. dsVecht-Crouse 56,77, 2. ds.Daudeij-Coebergh 52,60.
B-lijn: 1. dsv.Baarsen-Wuijts 58,33, 2. ds.Lus-Bijman 55,42.
C-lijn: 1. dsFaust-Jegen 64,58, 2. ds Vanwersch-Okhuijzen 64,06.

Lonneke van Klei kampioen Landbouwdag Alkmaar

Lonneke van Klei en haar paard Vos.

HEILOO - Goed nieuws voor Lonneke van Klei uit Heiloo: zij werd woensdag 30 september met haar verzorgpaard Vos kampioen tijdens de Landbouwdag Alkmaar. Dat gebeurde bij de paardenkeuring op het Waagplein in Alkmaar, georganiseerd door het Clusius College, afdeling Paardenhouderij.

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BIJLES NODIG ? Ik, 18-jarige student ben afgelopen jaar cum laude geslaagd voor het gymnasium, profiel NT/NG.Alle vakken mogelijk. 10 euro per uur. 06 - 4065 7725. Ik heb ervaring met bijles geven.

AANGEBODEN ; Een aantal mooie houtdrukken-etsen van GRAADT VAN ROGGEN. Zuurvrij ingelijst. Prijs 75 - 150 € Tel: 072 - 533 4839

Hoe zal het met ome Ge uit Geleen zijn ? Reserveren op www.Huurauto-Heiloo.nl

NIEUW! WAXSALON in HEILOO Geopend vanaf 3 oktober Care for You Kennemerstraatweg 452 Bel voor een afspraak 06 - 4910 0742 www.careforyousalon.nl

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

Uw tuin(pad) netjes voor de winter ? Bobby komt langs met de hogedrukspuit €10,00 p/u Tel.06 - 8448 7406

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Let Op! Kim's Haarsalon is gesloten met de Herfst vakantie! Ben GESLOTEN van 15-10-16 t/m 22-10-16. MA 24-10-16 sta ik weer voor u klaar! U kunt nu nog een afspraak maken voor de vakantie of voor er na! Bel dan naar: 06 - 3004 2383.

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en ontspanningstherapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste massage voor de HALVE PRIJS! Ewislaan 6 Heiloo. Voor meer info, ook over cranio-sacraal therapie: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072 - 888 4612

Te huur aangeboden in Heiloo: ZOMERHUIS met 1 slaapkamer. Huurprijs € 650,= inclusief gas, water en licht. Brief onder nummer 110 aan Uitkijkpost. Geen mailberichten.

KRINGLOOP HEILOO deze zondag open. De leukste !! Gratis Parkeren, veel kleingoed, meubels, kunst/- boeken enz. Di t/m za van 10 -5. Oude Werf 7. Tel: 072- 5334000

Binnenkort in Heiloo                  TIENERYOGA! Voor meer informatie mail naarastridkops@quicknet.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Een lekkere Thaise ontspanningsmassage. Bel voor een afspraak naar 06 -3365 5795 Industrieterrein Oosterzij 4 C.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Verhuis bus of aanhangwagen nodig ? www.Huurauto-Heiloo.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Reserveer een dag op www.Huurauto-Heiloo.nl

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo.Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

KRINGLOOP HEILOO deze zondag open. De leukste !! Gratis Parkeren, veel kleingoed, meubels, kunst/- boeken enz. Di t/m za van 10 -5. Oude Werf 7. Tel: 072- 5334000

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

ERVAREN MANTELZORGER zoekt werk bij oudere mensen. Voor info graag een mail naar georgkekic@gmail.com

EMILSEN SALON: Knippen, manicure en pedicure. Knippen kids €10, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €35, manicure incl.nagellak €15, pedicure compl.€20, gelnagels €30. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 incl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

ZANGLES IN HEILOO privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

AFVALLEN onder begeleiding Resultaat gegarandeerd met CAMBRIDGE WEIGHTPLAN Westerweg 389b Heiloo 06 - 1336 3545

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

MONDHARMONICALES leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig!!! Info 06 16163045

MEEDOEN AAN EEN PRAATGROEP? Bspreek onderwerpen zoals stress, geluk, vergeving, etc.Informatie: Monique - 06 - 2357 2266 Kosten? gratis

NETTE SCHOOLJUF met 2 kinderen ZOEKT per direct een betaalbare HUURWONING in Castricum.Tel. 06 - 1450 7225

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl