De Uitkijkpost

3 januari 2018

De Uitkijkpost 3 januari 2018


Historische Vereniging Heiloo Presentatie over herbergen, kroegen en... melksalons

Niet alleen is deze kerk verdwenen en vervangen door de huidige St. Willibrorduskerk, maar ook het naastgelegen café op de voorgrond is verdwenen. Zo worden er meer al lang verdwenen cafés en herbergen op de presentatie in beeld gebracht. Bron foto: Oud Heiloo

HEILOO- Piet Stoffers uit Heiloo, bekend van onder andere zijn boek 'Heiloo, toen het dorp nog dorp was', geeft op 13 en 27 januari een presentatie over het verleden en (in mindere mate) het heden van de horeca in Heiloo.

De presentatie, een visuele tocht door Heiloo, wordt verlevendigd met historische beelden. En zo wordt de middag voor de niet piepjonge Heilooërs een feest der herkenning. De wel piepjonge Heilooërs zullen verbaasd zijn over de grote hoeveelheid horecagelegenheden in vroeger tijden in Heiloo. Na afloop van de presentatie kunnen de aanwezigen in de Oudheidkamer vast veel herinneringen ophalen.

Op zaterdag 13 of zaterdag 27 januari bent u zeer welkom vanaf 14.00 in de Oudheidkamer aan Bergeonstraat 30 in Heiloo. De presentatie duurt ongeveer 1 uur. Reserveren is noodzakelijk. E-mail: p.w.morsch@ziggo.nl, tel.: 06-51718363. Inclusief een aandenken en koffie/ thee bedragen de kosten 5 euro (geen pin).

Samenwerkingsovereenkomst sociale woningbouw terrein Noordergeestkerk

Wethouder Rob Opdam en directeur-bestuurder Dick Tromp ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst.

HEILOO - De gemeente Heiloo en woningcorporatie Kennemer Wonen hebben op 21 december een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van vijftien sociale huurwoningen op de locatie van de voormalige Noordergeestkerk. Kennemer Wonen ontwikkelt en bouwt de woningen. Het plan omvat vijftien betaalbare huurwoningen die volgens de gemeente Heiloo passen in het straatbeeld van de Noordergeeststraat en de Vinkenbaan. De tien kleine eengezinswoningen krijgen een ruim terras op het zuiden met uitzicht over het groene plantsoen. De vijf woningen aan de Vinkenbaan worden eengezinswoningen met een tuin en berging op het zuiden. Deze woningen worden zonder gasaansluiting gerealiseerd en voorzien van zonnepanelen.

Het naastliggende terrein met verouderde parkeerplaatsen is in de ontwikkeling meegenomen zonder het aantal parkeerplaatsen (52) te verminderen. Er komen 21 extra parkeerplaatsen bij die nodig zijn voor de nieuwe woningen. Volgens de gemeente blijft in de openbare ruimte zoveel mogelijk bestaand groen behouden. Ook worden duurzame materialen gebruikt bij de herinrichting, zoals waterdoorlatende klinkers.

Inwoners konden tot vandaag (3 januari) het ontwerpbestemmingsplan inzien en een zienswijze indienen. Het College van B&W behandelt het ontwerpbestemmingsplan (en de zienswijzen) op 23 januari. Op 14 februari komt het ontwerpbestemmingsplan in de commissie Openbare Ruimte ter sprake. De raad buigt zich op 5 maart over de vaststelling van het bestemmingsplan.

Zie voor meer informatie www.uitkijkpost.nl

Eenzame kerst voor inbrekers

HEILOO - Inbrekers lieten Heiloo voor de eerste keer in jaren tijdens de kerstdagen links liggen: de politie kreeg vanuit het dorp geen inbraakmeldingen binnen. Tijdens Oud en Nieuw stond slechts één woninginbraak op de teller. Het lage inbraakcijfer tijdens de feestdagen strookt met positieve jaarcijfers. Het aantal woninginbraken lag in 2017 fors lager dan in 2016. Ook dat meldt de politie. Heiloo kreeg in 2017 te maken met 78 inbraken en pogingen tot inbraak, het inbraakcijfer in 2016 lag op 118.

Leest u het het volledige verhaal verderop in deze krant?

Plons het nieuwe jaar in

Koude warme start van 2018. Bron foto: Facebookpagina Nieuwjaarsduik Egmond

EGMOND AAN ZEE - Vele honderden mensen uit de regio en daarbuiten vierden maandag de start van het nieuwe jaar op het strand van Egmond aan Zee. Zij namen rond 13.30 uur deel aan een opzwepende warming up bij de hoofdstrandafgang. Na het startsein doken de waaghalzen het water in. Veel toeschouwers op het strand moedigden de duikers aan. Ook gaven zij elkaar de beste wensen. Nederland telde maandag 234 nieuwjaarsduiken, waarvan er 38 in Noord-Holland plaatsvonden. Zo waren de nieuwjaarsduiken van Castricum en Bergen aan Zee een succes. Op naar de volgende duik in 2019!

Als je extra wilt opvallen in de massa... Foto: Rob Glas
Vrolijk in de golven. Foto: Rob Glas

10 vragen aan... Fernanda Martino

Fernanda Martino.

Mijn naam is Maria Fernanda Martino Avila en ik ben getrouwd met mijn eigen prins Frits. Samen hebben we 'due bellissimi figli': Tosca en Marco. Ik heb mijn eigen taalinstituut in Heiloo waarmee ik taaltrainingen in de Spaanse en de Italiaanse taal verzorg voor bedrijven en particulieren. In mijn vrije tijd zing ik graag opera en tango, loop een rondje hard door het Maalwater en ga graag naar het Concertgebouw. Ik volg ook regelmatig workshops om de innerlijke kracht van mind, heart and body te bestuderen.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Buenos Aires, Argentinië. Ik kom uit een Italiaanse familie die daarheen is geëmigreerd. Nu woon ik al ruim 17 jaar in ons prachtige Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik zou mensen graag laten zien hoe de kracht van muziek onze geest en lichaam kan veranderen. Ik zou het hele dorp willen laten zingen!

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Placido Domingo! Ik was 7 jaar oud toen ik hem voor de eerste keer zag in de film 'La Traviata'. Sindsdien ben ik altijd dol op hem geweest. Ik zou heel graag met hem het duet van Violetta en Germont willen zingen.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Toen ik een jaar of 5 was, ging ik vaak bij mijn Italiaanse opa en oma logeren. Tijdens die periode heeft mijn opa me leren schaken. Dat was een mooie kindertijd. Nu kan ik met mijn eigen zoon schaken, heerlijk!

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Het Heilooërbos en de 'parrilla' (bbq) aan de Alle Hospervijver.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Om een culturele reis voor mijn cursisten te organiseren en samen op reis te gaan, en als iemand hulp nodig heeft.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Volg je hart en geeft het nooit op!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik ook een praktijk voor Reconnective Healing heb.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou ervoor zorgen dat de culturele instellingen in ons dorp blijven bestaan en meer samen gaan werken.

10. Persoonlijke vraag van Esther de Boer-Kösters:
'Jij bent van Italiaanse/Argentijnse afkomst. Wat is jouw geheim dat je zo goed ingeburgerd en succesvol bent in Nederland, en wat kun jij immigranten adviseren?'

Door mijn achtergrond ben ik sinds mijn geboorte altijd in contact geweest met twee talen en culturen. Dat heb ik altijd als een rijkdom beschouwd. Toen ik hier kwam wonen, moest ik alles 'opnieuw' leren. De taal, de gewoonten, de weersomstandigheden, de wegen, de namen van de straten, hoe het afval werd gescheiden etc. Het was een grote uitdaging! Maar ik wilde het graag leren en mijn nieuwe leven 100% goed opbouwen. Goed Nederlands spreken was voor mij een prioriteit. In mijn ogen is meedoen aan de samenleving de enige manier om je nieuwe thuiscultuur te leren kennen. Daarvoor heb je de taal nodig, want taal en cultuur gaan altijd samen. Daarnaast heb ik altijd lieve en behulpzame mensen om mij heen gehad die mij toegewijd hebben geholpen. Daar ben ik heel dankbaar voor! Emigreren is niet makkelijk. Soms heb je er een goede reden voor, soms moet het omdat het niet anders kan. Wat je achterlaat zal altijd een beetje pijn doen, het gaat nooit weg. Maar je krijgt ook de kans om iets anders van je leven te maken. Pak je kansen, wees nieuwsgierig naar het nieuwe, probeer mee te doen aan de samenleving en het als een verrijking te ervaren. Nederland is een prachtig land om in te wonen en te leven.

Ik nomineer Flavio Serbassi voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Flavio is: 'Jij bent ook naar Nederland geëmigreerd en hier met succes een nieuw leven begonnen. Wat heeft je verrijkt?'

Leer hardlopen bij AV Trias: Start to Run

HEILOO - Atletiekvereniging Trias verzorgt in 2018 drie Start to Run-cursussen, voor beginnende hardlopers en sporters die weer terugkomen na een blessure. Op vrijdag 12 januari om 09:00 uur begint de eerste Start to Run-cursus op de baan van atletiekvereniging AV Trias. De andere cursussen starten in mei en september. De cursus bestaat uit zeven trainingen, waarvan de laatste een duurloop van ongeveer 3 kilometer in het Maalwaterpark is. Het doel van Start to Run is een betere conditie te krijgen en uiteindelijk om langer dan 30 minuten aan een stuk te kunnen hardlopen. Elke training begint met theorie van een kwartier en vervolgt met praktijk van een uur. De theorie omvat informatie over blessurepreventie, schoeisel, sportkleding en voeding. Het praktijkgedeelte bestaat uit een warming-up, een kernprogramma en een cooling-down. Opgeven voor Start to Run kan via de website van AV Trias: http://avtrias.nl/trainingen/start-to-run/.

Ontmoet elkaar in het nieuwe jaar bij Vivaldi

Baroksopraan Johannette Zomer en haar ensemble Tulipa Consort.

HEILOO - Op zaterdagavond 6 januari zorgen baroksopraan Johannette Zomer en haar ensemble Tulipa Consort in de Witte Kerk in Heiloo voor een sprankelende start van het nieuwe jaar met de muziek van Antonio Vivaldi. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur.
Met het in 2013 opgerichte Tulipa Consort voert Johannette Zomer met veel enthousiasme 17e- en vroeg 18e-eeuws repertoire uit. In dit feestelijke winterprogramma 'Laudate!' klinkt heel bijzonder werk van Antonio Vivaldi, de Rode Priester uit Venetië. Te horen zijn onder andere motetten en een psalm en een aria uit zijn enig overgeleverde oratorium 'Juditha triumphans'.

De elf enthousiaste leden van het Tulipa Consort bespelen strijk- en blaasinstrumenten, een klavecimbel, theorbe en mandoline. Van 'Laudate!' verscheen inmiddels een bejubelde cd. 'Johannette Zomer is al vele jaren de meest geliefde baroksopraan van Nederland. Ze paart een wondermooie stem aan subliem tekstbegrip en een prachttechniek aan grote muzikaliteit', aldus Het Parool. Door haar sympathieke aanwezigheid op het podium weet zij de musici te begeesteren en het publiek aan zich te binden.

Info & reserveren via het mail-adres kaartverkoop@kunstgetij.nl of door te bellen via 06-50584308. Kaarten à 15 euro zijn ook verkrijgbaar bij Bruna in Heiloo en aan de zaal indien nog voorradig. Kijk voor meer info ook op www.kunstgetij.nl

Midwinterkerstconcert koor sWing en musicalgroep Muziek- en Dansschool Heiloo

Foto: Ton Thomassen

HEILOO - Op zaterdagavond 23 december werd het Witte Kerkje vaardig gevuld met de warme klanken van koor sWing Heiloo met medewerking van de Musicalgroep Muziek- en Dansschool Heiloo. Het volledige verhaal kunt u lezen op www.uitkijkpost.nl.

Inbrekers 'thuis' tijdens kerstdagen

HEILOO - Inbrekers lieten Heiloo voor de eerste keer in jaren tijdens de kerstdagen links liggen: de politie kreeg vanuit het dorp geen inbraakmeldingen binnen. Tijdens Oud en Nieuw stond slechts één woninginbraak op de teller.

Dat meldt Paul Dirks, oprichter van Buurtpreventie Heiloo. Hij baseert zich op cijfers van de politie Noord-Holland Noord. Het lage inbraakcijfer is volgens Paul Dirks een positieve uitschieter in vergelijking met voorgaande jaren: in 2014, 2015 en 2016 kregen Heilooënaren te maken met drie tot vier inbraken per jaar tijdens Kerst en Oud en Nieuw. Ook in vergelijking met Alkmaar kwam Heiloo er goed af: in de Kaasstad waren er tijdens de feestdagen juist een hele serie inbraken, in totaal zeven.

WhatsApp-groepen
Paul Dirks kan niet met zekerheid zeggen waarom Kerst en Oud en Nieuw voor vrijwel alle inwoners van Heiloo inbraakvrij verliep. Wellicht speelden de WhatsApp-groepen van Buurtpreventie Heiloo een positieve rol, waarbij inwoners elkaar via een app op hun mobiele telefoon op de hoogte houden van vreemde situaties in hun straat. Alertheid, meldingsbereidheid, betere veiligheidsmaatregelen en meer sociale controle verhogen de pakkans voor de daders en verkleinen de mogelijkheid om toe te slaan. Zestig procent van de landelijke aanhoudingen wordt verricht op heterdaad en dit gebeurt vaak door snel en adequaat optreden van getuigen, meldt Buurtpreventie Heiloo op haar website. Volgens Paul Dirks is het aantal deelnemers aan de WhatsApp-groepen in Heiloo in 2017 fors toegenomen tot ruim zeventienhonderd. Dirks: "We zien vooral een toename van het aantal leden na indrukwekkende gebeurtenissen. Een voorbeeld is de diefstal van een auto op de Werkendelslaan in de eerste week van december waarbij de dief ook een kind meenam. Verder leidde de overval op een dertienjarige jongen in Heiloo op 9 december en een serie autodiefstallen in november tot extra aanmeldingen. Het lage inbraakcijfer tijdens de feestdagen strookt met positieve jaarcijfers. Het aantal woninginbraken lag in 2017 fors lager dan in 2016. Ook dat meldt de politie. Heiloo kreeg in 2017 te maken met 78 inbraken en pogingen tot inbraak, het inbraakcijfer in 2016 lag op 118.

Intensief contact
Paul Dirks nam in 2015 het initiatief tot de oprichting van Buurtpreventie Heiloo, samen met Daniëlle Kloos. Hij is blij met het succes van de WhatsApp-groepen. Dirks laat weten dat de politie vaak al binnen tien minuten ter plaatse is als er een melding van een bijzondere situatie binnenkomt via een WhatsApp-groep. "De politie neemt ons dus uiterst serieus." Verder is Dirks dankbaar voor het intensieve contact met de wijkagenten, de support van de gemeente Heiloo en de ondersteuning van de plaatselijke ondernemers zoals fotograaf en marketingondersteuner Iwan Bronkhorst. Ook de aandacht voor Buurtpreventie in de Uitkijkpost werkt volgens hem positief. "Het aantal aanmeldingen neemt altijd toe na publicatie van een artikel over Buurtpreventie Heiloo in de krant of op de website van de Uitkijkpost. Daarnaast zorgt dit voor alertheid bij Heilooërs."

Tips & trucs ter voorkoming van woninginbraak vindt u op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Zie ook buurtpreventieheiloo.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Autorijschool Rohling

Afra en Ivo: bedrijvig met Autorijschool Rohling. Foto: Arjan Hoogvorst

Website: www.autorijschoolrohling.nl, e-mail: info@autorijschoolrohling.nl. Afra Rohling: 06-40462762, Ivo Rohling: 06-29588141.

HEILOO - De al ruim zeven jaar actieve Autorijschool Afra heeft sinds vorig jaar een nieuw gezicht erbij. Het gaat om Ivo Rohling, die samen met zus Afra de krachten heeft gebundeld. Het bedrijf heet daarom nu Autorijschool Rohling en is gespecialiseerd in RIS, oftewel Rijopleiding In Stappen.

Thuis aan Afra's keukentafel in Heiloo vertellen broer en zus hoe de prille samenwerking tot stand kwam. "Enige tijd terug besloot ik om na bijna vier decennia werkervaring in de IT-sector een andere weg in te slaan, door in de voetsporen van mijn zus te treden," vertelt Ivo Rohling. "Al geruime tijd coach ik voetballers bij de plaatselijke club in mijn woonplaats Warmenhuizen, wat alles te maken heeft met het overbrengen van kennis en ervaring. Daarbij rijd ik graag auto, dus één plus één is twee…"

Stage
Dat laatste is door de kersverse samenwerking tussen Afra en Ivo letterlijk het geval. Eerstgenoemde blijft leerlingen in Heiloo en omgeving bedienen, terwijl broer Ivo een klantenkring opbouwt in de regio Warmenhuizen. Nadat hij afgelopen voorjaar de specialistische opleiding tot rijinstructeur afrondde, liep hij stage bij Afra. Na het gehele geslaagde traject sloegen broer en zus de handen ineen en is Autorijschool Rohling een feit. Beiden verzorgen op vakkundige wijze rijlessen in RIS, waar vandaag de dag een groeiend aantal aspirant-automobilisten voor kiest.

Stap voor stap
"De Rijopleiding In Stappen bestaat uit totaal vier modules, uiteenlopend van de standaard basisbeginselen tot en met verkeersvaardigheden als invoegen en inhalen op een drukke weg," legt Afra uit. "Die modules worden de leerlingen stap voor stap aangeboden en bestaan uit zogenoemde scripts, die ze thuis in alle rust en concentratie doornemen. Het begint bij stap 1 met de prille beginselen en eindigt bij stap 8, wanneer iemand al zelfstandig kan autorijden. Dat maakt het voor alle partijen zeer duidelijk, want iedereen weet precies waar hij of zij aan toe is."

Duidelijke structuur
Omdat in Noord-Holland niet al te veel rijscholen werken volgens de RIS-formule, bieden Afra en Ivo Rohling leerlingen hiermee een in de praktijk succesvol beproefd concept dat een gestage groei doormaakt in de rijschoolbranche. "Elke leerling is gebaat bij de duidelijke structuur die RIS biedt, wat vooral prettig is voor jeugdigen. Tegenwoordig kun je al voor je zeventiende gaan lessen en dan is het fijn een compleet uitgestippeld plan te kunnen volgen."

RIS werkt in de praktijk voor alle leeftijden en Autorijschool Rohling heeft dan ook jong en oud in het klantenbestand. "Het mooie van dit werk is ook, dat je met iedereen een bepaalde band opbouwt. Soms hoor je zomaar onderweg getoeter, afkomstig van een pas geslaagde leerling. Met een korte zwaai en lach besef je dan waarvoor je het doet."

Tekst: Arjan Hoogvorst

'De liefde zit diep!'

Burgemeester Hans Romeyn met bruidspaar Aldert en Cobie de Haas-Groen. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Aldert en Cobie de Haas-Groen waren donderdag 21 december zestig jaar getrouwd. Dit heuglijke feit werd met een groot feest bij Fletcher restaurant 'Kwartje Koffie' met vele gasten gevierd. Burgemeester Hans Romeyn kwam langs met een bos bloemen en een bord met daarop de Witte Kerk. De komst van de burgemeester was voor zowel het bruidspaar als de gasten een complete verrassing.

Aldert de Haas, geboren op 23 januari 1933 in Amsterdam-Noord, was ruim twintig jaar stuurman op de grote vaart en later kassier bij het Gemeente Vervoer Bedrijf in Amsterdam. Cobie de Haas-Groen is op 18 november 1932 geboren in Amsterdam Oud-West. Zij werkte in de melkzaak van haar ouders, als hulp in de huishouding en later als facilitair medewerker bij General Tires. Ook werkte zijn nog in het 'volkskoffiehuis' van de familie De Haas. In 1939 verhuisde Aldert met zijn familie vanuit Amsterdam-Noord naar de hoek Tasmanstraat, aan het einde van de Spaarndammerstraat. Zijn ouders runden daar een koffiehuis. De ouders van Cobie hadden een melkzaak op de Spaarndammerstraat. Schuin tegenover het 'volkskoffiehuis'.

Man op zee
In die tijd waren kinderen vanaf hun zesde jaar verplicht om naar school te gaan. Aan het begin van de Spaarndammerstraat stond de meisjesschool aan de ene kant en de jongensschool aan de andere kant. Vier keer per dag liepen Aldert en Cobie de Spaarndammerstraat op en neer om naar school te gaan, dus ze kennen elkaar inmiddels al bijna tachtig jaar! Na eerst in Amsterdam te hebben gewoond is het echtpaar vanaf 1966 woonachtig in Heiloo. Eerst op de Groenelaan en later op de Heerenweg. Cobie was een zelfstandige, moderne, geëmancipeerde vrouw met een jong gezin uit Amsterdam en met een man op zee. Dat was Heiloo toen niet gewend! Vele brieven gingen over en weer per luchtpost bij gebrek aan mobiele telefonie. In de Telegraaf konden Cobie en de kinderen de scheepvaartberichten lezen en zodoende wisten zij waar hun man en vader zich bevond.

Het echtpaar ziet hun verjaardagskalender iedere dag groeien. Het valt niet mee om erop te komen, maar eenmaal op de kalender kom je er niet meer af. Zij sluiten iedereen in het hart en nemen iedereen zoals die is. Natuurlijk hebben wij het echtpaar de vraag gesteld wat hun geheim is achter zestig jaar huwelijk. "Je bent allebei anders, dus je doet je best om je aan elkaar aan te passen en toch jezelf te blijven. Dat valt niet altijd mee, dus dan doe je extra je best. Want de liefde zit diep."

Het echtpaar heeft drie kinderen, elf kleinkinderen, vier achterkleinkinderen, en twee achterkleinkinderen op komst.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Schilderijen in de Trog

Schilderij van Kees Jansen.

HEILOO - Galerie de Buitenkans brengt in de Trog in Heiloo tot en met 3 maart een expositie met schilderijen van Kees Jansen, Paula de Baaij en Margriet Schadee.

Kees Jansen schildert met veel kleur niet voor de hand liggende onderwerpen: een grapje, dingen die mooi zijn of iets symboliseren, een truttig lampje, een auto- of scheepswrakken, stofzuigers, leegte of stilte.

Paula de Blaaij leerde vijftien jaar geleden de techniek van de oude meesters van Paul Jaarsma (Ibis). Zij vindt veel onderwerpen fijn om te schilderen en ze leeft zich bijvoorbeeld graag uit op de luchten of de achtergrond van haar schilderijen. Na de onderschildering schildert Paula laag op laag met transparante en dekkende olieverf op paneel. Haar panelen zijn doorgaans van groot formaat. Haar productie is vrij gering, omdat zij soms een halfjaar tot een jaar aan een schilderij werkt.

De schilderijen van Margriet Schadee uit Castricum kun je omschrijven als abstract met figuratieve elementen. Lijnen, beweging en ritme komen steeds terug in haar werk. Ook mensen in hun onderlinge relatie, in groepen, alleen, uitnodigend of zoekend. Naast haar schilderijen maakt zij sinds enige tijd objecten van kunststof waarin dezelfde aspecten naar voren komen. Margriet was een van de winnaressen van de Talens Schilderprijs in Noord-Holland. Het eigen atelier, Studio 23, is opgenomen in de jaarlijkse kunstfietsroute in Castricum.

De Trog is gevestigd aan de Bullaan 4 in Heiloo. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur.

Healthcenter Vennewater Fitter met méér persoonlijke begeleiding

Het team van Healthcenter Vennewater.

HEILOO - Nog intensiever inzetten op persoonlijke begeleiding. Dat is onder andere het goede voornemen van Hikmet Kusakci. Hij is vanaf 1 januari 2018 de nieuwe eigenaar van Healthcenter Vennewater in Heiloo.
Hikmet ziet het geven van individuele aandacht als zeer belangrijk. "We hebben niet allemaal dezelfde bouw en gezondheid en ook onze wensen en mogelijkheden op het gebied van trainen lopen uiteen. Het is daarom van belang om mensen ook individueel de aandacht te geven die ze verdienen. Dat gaan we intensief doen," vertelt hij. De fitnessprofessionals van Healthcenter Vennewater zijn altijd bereikbaar voor het beantwoorden van vragen en het geven van adviezen. Daarnaast maken ze om de vijf weken een afspraak met hun leden. "Dit is een persoonlijk motivatiegesprek. Daarbij beoordeelt de fitnessprofessional of het op maat gemaakte schema, al eerder opgesteld om persoonlijke doelen te halen, tot het juiste resultaat heeft geleid. De fitnessprofessional kijkt onder andere naar het gewicht, de BMI, de stofwisseling, het vetpercentage, het lichaamsvocht en de botmassa van de klant. Een professionele weegschaal meet deze gegevens. Ook test de fitnessmedewerker de longinhoud. Hij vergelijkt daarna de resultaten met de uitkomsten van het vorige onderzoek. Als er aanleiding voor is, dan past hij het schema aan, uiteraard in goed overleg." De fitnessprofessionals van Healthcenter Vennewater zijn zeer deskundig en hebben kennis en ervaring in huis op het gebied van personal training.

Maandelijks opzegbaar
Over kosten gesproken: de aangeboden lidmaatschappen zijn per 1 januari maandelijks opzegbaar, ook dat is een verandering. Hikmet: "Ik vind het belangrijk om sporten zo laagdrempelig mogelijk te maken voor iedereen. Mensen verplichten om een halfjaar lid te blijven of jaarlidmaatschappen te nemen vind ik persoonlijk niet gepast. Iedereen moet de keuze hebben om ieder moment te kunnen stoppen."

Nieuwsgierig geworden naar de sportschool? U vindt hier een overzichtelijke fitnesszaal met airco. De cardio-ruimte bevat professionele apparatuur waaronder fietsen, ligfietsen, loopbanden, steppen en roeiapparaten. Hikmet: "Cardio verbetert de conditie en is goed voor bijvoorbeeld het versterken van de hartspier en het verbetert de bloedsomloop. Naast de cardioruimte bevindt zich de krachtzone met professionele apparatuur. Deze is goed voor het versterken van de botmassa, de spiermassa en het verbranden van vele calorieën. Hikmet: "Onze sporters kunnen kiezen uit cardio of krachttraining of het allebei beoefenen. De combinatie hiervan is overigens de ideale manier voor het verbeteren van je gezondheid. Het is een van de beste sporten die je kunt beoefenen. Wil je het zelf ervaren? Uiteraard is iedereen van harte welkom."

Healthcenter Vennewater heeft ook een infraroodsauna die de leden gratis kunnen gebruiken.

Informatie over de voordelen van de huidige actie leest u in de advertentie in deze krant. Healthcenter Vennewater is gevestigd aan Het Zevenhuizen 48 in Heiloo.

Luisteren naar klassieke muziek in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Bibliotheek Heiloo organiseert dit jaar een cursus 'Luisteren naar klassieke muziek'. Deze cursus staat onder leiding van Gert Floor, voorheen muziekbibliothecaris van de bibliotheek. Er klinkt tijdens zes woensdagmiddagen muziek uit verschillende perioden, waarbij verteld wordt over de achtergrond van de beluisterde stukken en hun componisten.

Data en tijdstip: 10, 17, 24 en 31 januari, 7 en 14 februari, van 14.00 tot 16.00 uur. Plaats: Bibliotheek Heiloo aan Westerweg 250. Informatie en reserveren, raadpleeg de servicebalie van Bibliotheek Heiloo of kijk op www.bibliotheekheiloo.nl

Deel asfalt Omloop beschadigd

HEILOO - Er zitten gaten in het nieuwe asfalt dat in oktober is aangebracht op de Omloop. Het betreft 300 meter asfalt tussen de Bayershoffweg en Het Baafje. De gaten zijn ontstaan doordat de samenstelling van het asfalt hier niet juist is geweest. De gemeente Heiloo repareert de gaten tijdelijk met koud asfalt. In het voorjaar vervangt de aannemer het slechte asfalt door een nieuwe laag. Voor vragen of het maken van een melding, bel het Klantcontactcentrum via 072-535 66 66.

Start bouw De Linde 2

HEILOO - De bouw van nieuwbouwproject De Linde 2 in Heiloo startte dinsdag 19 december met een feestelijke bijeenkomst met alle kopers en betrokkenen. Wethouder Rob Opdam verrichtte de officiële handeling. Hij mocht de officiële paal van het project heien. Het project in het gebied Zuiderloo in Heiloo is een ontwikkeling van Timpaan uit Rijsenhout. De realisatie is in handen van Heddes Bouw & Ontwikkeling uit Hoorn, Scholtens Bouw uit Wognum en AW Groep uit Lisse.

Op 1 december startten de heiwerkzaamheden van de woningen die door Heddes worden gebouwd. Het heiwerk van de woningen die Scholtens bouwt, is vorige week begonnen. Tijdens de bijeenkomst bestond er de gelegenheid voor de toekomstige bewoners om hun nieuwe buren te ontmoeten.

Het plan omvat 20 eengezinswoningen, 16 Timpaan Verandawoningen, 10 twee-onder-één kapwoningen, 9 Comfortwoningen en 8 vrijstaande woningen. Begin 2018 gaat de volgende fase van De Linde 2, De Linde Exclusief, in verkoop. Deze fase betreft 22 voornamelijk vrijstaande woningen. De ontwikkelingen van Timpaan in het gebied Zuiderloo bestaan uit circa 275 woningen. In De Linde 2 zijn momenteel 63 woningen in verkoop gebracht. De Linde 1 is vorig jaar reeds opgeleverd.

In De Linde 2 zijn nog enkele woningen van het type Zilverwinde beschikbaar. Op de website vindt u meer informatie. Zie www.heiloo-zuiderloo.nl

Carly E - van klassiek cellist naar artiest met cello

Vanaf jonge leeftijd had Carlijn haar cello al aan haar zijde. Opgeleid als klassiek musicus, toerde ze met o.a. het Jeugd Orkest Nederland van Frankrijk tot China. De ervaringen die ze opdeed tijdens het wonen en werken in het buitenland in Engeland en Argentinië inspireerde haar om haar eigen weg in te slaan, weg van het orkest werd ze een singer-songwriter. Geïnspireerd door de muziek die ze daar tegenkwam, bracht ze in juni 2016 haar eerste epee 'Blue Funny You' uit, opgenomen in Buenos Aires. Carly E.'s sound is gepassioneerd, rauw en eerlijk. Zichzelf begeleidend op cello zingt ze haar nummers. Met haar celloklanken en bijzondere stem neemt ze je mee met haar 'poëtische groove' waarbij ironische teksten in rap tempo worden afgewisseld. Zaterdag 13 januari te zien en horen in de Cultuurkoepel. Aanvang 20:15 uur. Gratis entree. Na afloop van het concert bent u vrij het concert op waarde te beoordelen middels een vrijwillige bijdrage. Carly E was eerder te bewonderen op Willibrordus Draait Door 2017.

Kleurplatenwedstrijd Uitkijkpost

De kleurplatenwedstrijd van de Uitkijkpost verliep succesvol. Veel kinderen hebben hun best gedaan op de kleurplaat die wij publiceerden in de krant van 20 december. De Uitkijkpost heeft de jonge prijswinnaars op de hoogte gebracht.

'Mijn eigen knechie'

Arjen en Geertje Mulder op de foto met burgemeester Toon Mans. Foto: STiP Fotografie

CASTRICUM - Arjen en Geertje Mulder waren maandag 18 december zestig jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Toon Mans om op woensdag 20 december het echtpaar te komen feliciteren met dit heuglijke feit. Het echtpaar was blij verrast met het cadeau dat de burgemeester meebracht, een kopie van hun trouwakte uit De Bilt, gedateerd 18 december 1957.

Arjen, geboren in 1932 te Hallum, is altijd huisschilder geweest. Hij had zijn eigen bedrijf. Geertje, geboren in 1933 in Bilthoven, had een zaak in binnenhuisarchitectuur. Het echtpaar, dat inmiddels al negenentwintig jaar in Castricum woont, ontmoette elkaar in Appelscha bij een jeugdcongres voor de eerste keer. Een aantal jaren geleden werd Geertje ernstig ziek. In drie ziekenhuizen kreeg zij te horen nooit meer te kunnen lopen. Inmiddels kan zij, na een lange revalidatie en veel doorzettingsvermogen, weer stukjes lopen. Buiten wel met haar rollator. "Mijn rollator is mijn Mercedes," aldus Geertje.

Op de vraag wat het geheim is achter zestig jaar huwelijk wilden beiden niet veel zeggen. Arjen: "Het gaat altijd met ups en downs". Meer wilde hij er niet over kwijt. Geertje daarentegen antwoordt op deze vraag, wijzend op Arjen: "Ik heb gelukkig hem nog, mijn knechie".

Het echtpaar heeft drie kinderen, twaalf kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen. "Het was moeilijk om iedereen op maandag 18 december bij elkaar te krijgen, omdat alle kinderen door het hele land wonen. Daarom vieren we met kerst ons zestigjarig huwelijk met alle kinderen, klein- en achterkleinkinderen," aldus Arjen en Geertje.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zij trouwden in Nieuw-Zeeland

Fons kwam in een limousine aan bij ViVa! Zorggroep Heemswijk waar Gré verblijft. Foto: STiP Fotografie

AKERSLOOT/HEEMSKERK - Op 21 december 1957 traden Fons Kok (83 jaar) en Gré Kok-Veldman (86 jaar) in Nieuw-Zeeland in het huwelijk. Reden voor burgemeester Toon Mans om bij dit echtpaar langs te gaan om hen te feliciteren met hun diamanten huwelijksfeest.

Fons, geboren in Anderlecht (België), verhuisde al vroeg in zijn leven met zijn ouders naar Amsterdam. Hij was zijn hele leven zeefdrukker, zowel in Nieuw-Zeeland als in Nederland. Gré kwam in Haarlem ter wereld en woonde een tijd lang met haar ouders op een woonboot in het Spaarne. Zij werkte voor haar huwelijk als costumière. Ook was zij werkzaam als hulp in de huishouding. De twee ontmoetten elkaar tijdens een weekendje weg in een jeugdherberg.

Op 21 december 1957 was het zover. In het verre Nieuw-Zeeland gaven Fons en Gré elkaar het jawoord. In Auckland stonden zij tegenover de trouwambtenaar om elkaar eeuwig trouw te beloven. En trouw zijn ze zeker aan elkaar. Door de gezondheid van Gré kunnen zij niet meer samen in Akersloot wonen en is Gré een halfjaar geleden verhuisd naar ViVa! Zorggroep Heemswijk. Iedere dag gaat Fons met de taxi naar haar toe om zoveel mogelijk bij haar te zijn. Zo ook op hun diamanten huwelijksdag. Alleen niet met de taxi maar met een limousine. Als een prins in een witte limousine kwam Fons, keurig in pak, aan bij het verzorgingshuis waar Gré hem aan het einde van de rode loper opwachtte met een bruidsboeket in haar handen. Bij het zien van zoveel liefde voor elkaar pinkte menig familielid en personeelslid (van het verzorgingshuis) een traantje weg.

Burgemeester Toon Mans feliciteert Fons en Gré Kok. Foto: STiP Fotografie

Binnenkort volgt er een etentje samen met de zeven kinderen, elf kleinkinderen en zes (de zevende is op komst) achterkleinkinderen van het echtpaar.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Spetterende afsluiting van het judojaar met Oliebollentoernooi bij Dojo 't Loo

Celine Kleijmeer scoorde voor het winnende team de Ananasbollen een ippon met een houdgreep. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Ook dit jaar werd bij Dojo 't Loo weer afgesloten met het traditionele Oliebollentoernooi. Dit bijzonder gezellige familie-evenement wordt door velen inmiddels het hoogtepunt van het judojaar bij Dojo 't Loo genoemd. Ruim 90 leden hadden zich hiervoor ingeschreven. In totaal werd door acht teams gestreden om de fraaie prijzen. Voor vele jeugdige judoka's was dit het eerste toernooi waar zij aan meededen. Dat gaf vooraf natuurlijk de nodige spanning, die dan ook op de gezichten was af te lezen. Soms was er even wat extra aandacht van de teamcaptains nodig. Gelukkig maakte deze spanning gauw plaats voor het plezier waarmee de wedstrijden werden gestreden. Onder aanvoering van de soms fanatieke teamcaptains werden heel wat mooie punten gescoord. Uiteindelijk mochten de Ananasbollen onder leiding van Melanie Tabak en het Poedersuikerteam onder leiding van Stefanie Oosterink in de finale strijden om de eerste plaats. Na een spannende reeks waren het uiteindelijk de Ananasbollen die het goud in ontvangt mochten nemen. De tweede plaats was dus welverdiend voor de Poedersuikers. De derde plek werd opgeëist door de Oliebollen onder leiding van Karen Stevenson, die in de strijd om het brons de Bananenbollen van Kars Zoon wisten te verslaan. Na afloop was het uiteraard tijd voor het nuttigen van de echte oliebollen. Judoka's en trainers kunnen na dit geweldige evenement nu even genieten van de vakantie voordat het seizoen in 2018 weer losbarst. Zie www.dojotloo.nl voor alle foto's van het toernooi.

Slotkapel bomvol bij uitvoering van Kerstconcert Erato

EGMOND AAN DEN HOEF - De Slotkapel was zondag 17 december tot op de laatste plaats bezet om met z'n allen mee te zingen en te luisteren naar het kerstconcert van het koor Erato Egmond. Het werd een sfeervolle middag in de historische kapel met goede zang en muziek, waarbij ook solisten te horen waren. Het volledige artikel over dit concert is te vinden op www.uitkijkpost.nl.

Sanne Briefjes prolongeert haar titel

LIMMEN - Tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo organiseerde op zaterdag 23 december het senioren clubkampioenschap 2017. Dit jaar deden er veel talentvolle jongeren mee die in de overgang zitten van jeugd naar senioren en dat was voor de oudere leden niet altijd even makkelijk. De jongeren hebben veel meer techniek en zijn erg aanvallend ten opzichte van de ouderen, die het vaak moeten hebben van hun vastheid in het spel. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat op het podium twee jongvolwassenen prijkten. Mathijs de Kremer (17 jaar) eindigde als derde en jeugdtrainer/coach Arjan Barendse moest in zijn leerling Sanne Briefjes (16 jaar) zijn meerdere erkennen. Sanne Briefjes is uitgegroeid tot een volwaardige speelster die haar clubkampioenschap titel in 2017 prolongeerde. Zij mag de 'Cor Schaap Wisseltrofee' nog een jaar langer in bezit houden.

Heiloo en Bergen tekenen 'Manifest maatschappelijk verantwoord inkopen'

HEILOO/ BERGEN E.O. - Gemeenten in de regio, waaronder Heiloo en de gemeente Bergen, hebben het 'Manifest maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI)' ondertekend. Daarmee spreken zij af dat ze voortaan bij inkoop van producten en diensten niet alleen letten op de prijs, maar vooral ook op de effecten op milieu en het sociale vlak. Het is een duidelijk signaal dat zij duurzaamheid belangrijk vinden en het gebruik van duurzame producten en diensten stimuleren. Door niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook mens en milieu in het oog te houden, worden leveranciers gestimuleerd om duurzaam te ondernemen. Lees meer informatie hierover op www.uitkijkpost.nl

Tuinwerk met passie. Al 21 jaar. Hovenier vd Putten 072-5408052 ingeschreven k.v.k

TE HUUR (max. 3 maanden): 4-kamer appartement in het centrum van Heiloo. Huurprijs € 950,-- incl. Voor meer informatie: Vos Makelaars 072 – 533 18 95.

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

GEVRAAG HULP IN DE HUISHOUDING Heiloo west 1 x in de 2 weken liefst op maandag of dinsdag ochtend tel of sms 06-44928076

TE HUUR 50 M2 OPSLAG RUIMTE voorzien overheaddeur elektrisch. Adres Boekel 35 Akersloot. Tel. 06-22844006

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 30042383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Gevraagd ZELFSTANDIGE SCHOONMAAKHULP HEILOO 1x p.w. 3uur in de MIDDAG. Tel. 06-53574289 (svp bellen tussen 18u en 20u)

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl.€25, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Do-In in 2018.
Ook in 2018 kunt u zich aanmelden voor Do-In. Kom en ervaar vrijblijvend een Do-In les voor balans en ontspanning! Met veel persoonlijke aandacht leer ik u de basis van Do-In door meridiaanstrekkingen. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op
www.praktijkjohncompas.nl.

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Huursom Euro 105,- per maand. Per direct beschikbaar.
Tel. 06-10819857

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BRIDGECURSUS voor beginners & gevorderden.Start: medio jan. 2018.Info: tonmooij@concepts.nl (Tel. 072-5331672)

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl