De Uitkijkpost

13 september 2017

De Uitkijkpost 13 september 2017


Jubileumjaar gebouw De Kring feestelijk geopend

Muzikale gezelligheid op het schoolplein. Stip Fotografie

HEILOO - Het jubileumjaar van gebouw De Kring startte woensdag 6 september officieel. Dit gebeurde door het hijsen van de feestvlag door de oud-directeuren meester Peter van de Paulusschool en meester Bert van De Meander. Beiden stonden aan de wieg van zowel de Paulusschool als de Meander. Sinds die dag zijn er tal van festiviteiten op en rond de scholen.

De twee schoolorkesten waren voor deze dag samengevoegd. Onder begeleiding van directrice Susan Groot van de Paulusschool zongen en speelden alle kinderen van de twee scholen het feestlied mee. In drie dagen tijd leerden de kinderen het spelen en zingen. Daarna nam burgemeester Hans Romeyn het woord. In zijn toespraak feliciteerde hij de beide scholen. "Het is heel belangrijk dat de leerlingen naast rekenen en schrijven leren om samen te werken. Doordat deze twee scholen onder één dak zitten, gebeurt dit hier ook. Echt geweldig, zo goed als dit gaat", aldus de burgemeester. Hij hoopt dat beide scholen nog lang blijven bestaan. Vervolgens werden op het schoolplein en daarbuiten de feestvlaggen gehesen. Op het schoolplein ging de vlag omhoog met behulp van zeepbellen die de kinderen over het plein bliezen.

De festiviteiten startten nu echt. Susan Groot van de Paulusschool vertelt: "De kinderen organiseren alle festiviteiten zelf, natuurlijk in samenwerking met de leerkrachten. Hoe alles er precies uit gaat zien, is nog niet bekend, maar 'gaaf' wordt het zeker." Bij de Meander vinden allerlei activiteiten plaats in de laatste week van september, onder andere gaan alle leerlingen met elkaar op schoolreisje, zo laat Koen Elbers, ex-directeur van de Meander weten.

Oud-directeuren meester Peter (Paulusschool) en meester Bert (Meander) hijsen onder toeziend oog van burgemeester Hans Romeyn en Koen Elbers (beleidsadviseur onderwijs) de feestvlag buiten het schoolplein. Stip Fotografie

Naast de twee scholen maken ook Wijkvereniging de Ypsalon, Kits Oonlie en de peuteropvang van Forte deel uit van gebouw De Kring.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Het Nieuwe Straatnamenboek ligt nu in de winkel

V.l.n.r.: Jaap de Graaf (voorzitter Historische Vereniging Oud Heiloo), Dick Slagter (schrijver), burgemeester Hans Romeyn en Marcel Keet (Uitkijkpost Media). STiP Fotografie

HEILOO - Heiloo heeft een nieuw staatnamenboek dat toepasselijk heet 'Het Nieuwe Straatnamenboek van Heiloo'. De schrijver van dit boek, Dick Slagter, overhandigde het eerste exemplaar van zijn boekwerk vrijdagmiddag aan burgemeester Hans Romeyn. Dat gebeurde in de Oudheidkamer in Heiloo.

Op een druk bezochte boekpresentatie was het Dick Slagter zelf die het eerste exemplaar uit handen van Marcel Keet van Uitkijkpost Media in ontvangst nam. Op zijn beurt gaf Dick het boek weer door aan de burgemeester. In dit Nieuwe Straatnamenboek staan zelfs straten die nu nog niet bestaan. "Een mooi boek om goed doorheen te bladeren", aldus de burgemeester die het voorwoord in het boek schreef. Zelf vertelde hij nog een kleine anekdote over een straatnaam. "Toen wij, mijn vrouw en ik, ons huis betrokken op de Belieslaan kwamen er vrienden op bezoek met een fles Baileys. Dit vonden zij wel toepasselijk omdat wij een huis op de Belieslaan betrokken". Hoe een straatnaam geschreven wordt is in het Nieuwe Straatnamenboek te vinden, dus deze fout wordt waarschijnlijk niet meer snel gemaakt.

Leest u ook het interview met Dick Slagter verderop in deze krant?

Dick Slagter (l): 'Het eerste exemplaar is voor burgemeester Hans Romeyn'. STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Onthulling informatiebord Landgoed Willibrordus

Laat u zich informeren? Op de foto wethouder Rob Opdam (l) en Fons Morsch. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Landgoed Willibrordus heeft een informatiebord. Deze staat sinds zaterdag naast de ingang van het gebouw aan de Kennemerstraatweg. Een groep genodigden en andere belangstellenden liep tijdens deze Open Monumentendag langs allerlei monumentale panden, van de stolpboerderij op Landgoed Nijenburg naar het Landgoed Willibrordus. Hierbij was ook Paul Morsch van de Historische Vereniging Heiloo van de partij. Aan het eind van de route onthulden de wethouder en Fons Morsch van Stichting Regionale Archeologie Baduhenna het nieuwe informatiebord. In Heiloo staan meerdere van deze informatieborden, waaronder één bij de Witte Kerk. Op het bord aan de Kennemerstraatweg staat informatie over de historie en het heden van het landgoed met zijn gebouwen. Overigens was Landgoed Willibrordus het hele weekend geopend voor het publiek. Dat was gelijktijdig een mooie gelegenheid voor de bedrijven in het Willibrordus Business Centrum om hun deuren te openen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

HEILOO - HZV Het Vennewater boekte in de eerste officiële wedstrijd van het seizoen voor de beker een verrassende overwinning tegen Eredivisieclub HV/Veerhuys uit Hoorn. De Hoornse gasten zijn al jaren bekend in het zaalvoetbalwereldje en waren in het verleden ook nationaal kampioen, zo laat HSV weten. De vloggers van Vidicrowd maakten een mooi verslag. Hun beelden zijn onder andere te zien op www.uitkijkpost.nl. Kijkt u ook?

10 vragen aan... Tijmen Valkering

Tijmen Valkering.

Ik ben Tijmen Valkering, zoon van een bollenman uit Limmen en een banketbakkersdochter uit Alkmaar. Ik leef sinds enkele jaren gescheiden en ben gezegend met twee leuke dochters van wie één bij mij in huis aan de Boswinde woont. Heel gezellig zo samen.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in 1950 in Limmen aan de Rijksweg, schuin tegenover Kwartje Koffie, geboren als laatste van drie kinderen. Na een halfjaar verhuisden mijn ouders naar Heiloo en daar ben ik nooit meer weggegaan.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik werkte ruim dertig jaar als makelaar/taxateur in de Zaanstreek. Daarnaast was ik naast mijn dagelijkse werkzaamheden jarenlang semi beroepsmuzikant en was ik drummer in diverse bands en orkesten. Ik was een aantal jaren steunfractielid en werd in 2002 raadslid voor Heiloo-2000. Moest ik uit deze hobby's een keuze maken, dan zou ik voor het slagwerk kiezen. Het is leuk om je energie uit te kunnen leven achter een mooi drumstel.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Mijn vader Piet en mijn zoon Richard. Beide zijn veel te vroeg overleden en een beetje bijpraten zou heel bijzonder kunnen zijn.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn jeugd bracht ik door in zuid Heiloo aan de Kennemerstraatweg. Toen nog heerlijk vrij gelegen omringd door agrarisch gebied. Alle mogelijkheden voor een jonge knaap om te ravotten, te voetballen, kattenkwaad uit te halen, te knutselen aan brommertjes, te hangen in praathoekjes, blikkietrappen, enzovoort. Die periode zou ik willen bestempelen als één lange mooie jeugdherinnering.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Aan de westkant van Heiloo zijn veel mooie doorkijkjes naar de kust. Of je nu in het Heilooërbos op de Rondelaan staat, aan de Westerweg of in de Negge, het verbaast mij altijd weer hoe - bij verschillende weersgesteldheden - bijzonder rustig en mooi daar de vergezichten zijn. Maar natuurlijk is ons hele dorp mooi met vele unieke plekjes.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Laat ik iedereen een wijze raad geven: laat mij maar liggen. Uitzonderingen maak ik natuurlijk voor noodgevallen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Toen mijn aansluiting bij een lokale partij in Heiloo serieuze vormen begon aan te nemen, kreeg ik van een Alkmaarse VVD'er het volgende advies: wat er ook gebeurt, je moet nooit kwaad worden. Die raad heb ik opgevolgd maar kost mij soms wel erg veel moeite. Vooral om door alle bomen het lokale bos te blijven zien.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik al ruim dertig jaar voorzitter ben van een heel bijzondere en gezellige zaalvoetbalvereniging uit Alkmaar. Ooit begonnen als kroeg-/buurt-/vriendenelftal, is deze club ('t Theater-Drukkerij Krijgsman) na al die jaren nog steeds, nu met drie teams, actief in de KNVB- competitie.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Als raadslid weet ik dat de speelruimte van een burgemeester, als eerste burger van ons dorp, om dingen te veranderen zeer beperkt zijn. Het is de raad die bij meerderheid dingen wel of niet laat gebeuren. De raad is dus de baas in Heiloo. De burgemeester als voorzitter van de raad zorgt ervoor dat alles ordentelijk verloopt en dat doet hij uitstekend.

10. Persoonlijke vraag van Gerard Disseldorp:
'
Tijmen, je hebt een nieuwe lokale partij opgericht. Kun je over de reden daarvan wat meer vertellen?'
Toen een deel van fractie van Heiloo-2000 het niet kon opbrengen de eenheid te bewaren en er teveel werd afgeweken van het verkiezingsprogramma, ontstond er een forse frictie in de fractie. Ik voelde mij bedwongen om op te stappen. De splitsing in de partij was compleet toen bleek dat ik niet alleen stond maar anderen mijn mening deelden dat het zo niet lang verder kon gaan. Het plan was toen snel gemaakt om gedrieën een nieuwe echte lokale partij te beginnen. Dit is 'Heiloo Lokaal' geworden. Daar wil ik mij met enthousiasme voor inzetten. Zie www.heiloolokaal.nl

Ik nomineer Henk Morsch voor de komende 10 vragen.
Mijn persoonlijke vraag aan hem is: "Henk, jij bent nu al vele jaren voorzitter van Ondernemend Heiloo. Waar is de kracht en succes van deze ondernemersvereniging aan te danken?'

Collecte Help Ons

HEILOO - Stichting Help Ons collecteerde de afgelopen week in Heiloo voor de meest armen in Roemenië. De stichting ziet terug op een prachtige week met veel enthousiaste en warme gevers. De organisatie dankt iedereen voor hun bijdrage en medeleven. Het geld wordt besteed aan degenen die het echt nodig hebben, bijvoorbeeld medicijnen en andere dringende zaken. Zie ook www.stichtinghelpons.nu.

'Van werken ga je niet dood'

V.l.n.r.: dochter Ineke, burgemeester Hans Romeyn, mevrouw M. de Wildt-Tesselaar en zoon Kees. Foto: Stip Fotografie Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Mevrouw M. de Wildt-Tesselaar vierde vrijdag 8 september haar honderdste verjaardag. Reden voor burgemeester Hans Romeyn om haar met dit heugelijke feit te feliciteren en haar een mooie bos bloemen te overhandigen.

Mevrouw Maria Tesselaar komt uit een gezin van twaalf kinderen. Geboren aan de Klaverdijk in Tuitjenhorn zag zij als tiende kind van het gezin het levenslicht. Op 3 oktober 1945 touwde zij op 28-jarige leeftijd in Harenkarspel met de 32-jarige Jan de Wildt uit Heiloo. Na hun huwelijk huurden zij een huis op de Westerweg. In de jaren daarna kwamen de zes kinderen van het echtpaar ter wereld. Op 6 mei 1953, amper vier weken na de geboorte van de jongste dochter Ineke, kwam echtgenoot en vader Jan door een bromfietsongeval tijdens zijn werk om het leven. Een zwaar leven volgde, als weduwe met zes kinderen in de leeftijd van nul tot zes jaar en zonder inkomsten. Naast zorg voor haar eigen gezin en huishouden had zij onder andere allerlei werkhuisjes en verzorgde zij de catering op bruiloften om zo inkomsten te hebben om haar gezin te onderhouden. Mevrouw De Wildt is een krasse oude dame die nog midden in het leven staat. Van haar motto's 'van werken ga je niet dood', 'eenzaamheid ligt voor een groot deel aan jezelf', 'ken niet bestaat niet' en 'van zielig doen word je niet beter', kunnen velen nog iets leren.

In 2013 kreeg Mevrouw De Wildt een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Hans Romeyn. Ze was op dat moment, met haar vijfennegentig jaar, de oudste gedecoreerde in Nederland.

Mevrouw De Wildt vierde vrijdagmiddag haar verjaardag in een zaal in de Ter Coulsterkerk samen met haar zes kinderen, vijftien kleinkinderen en twintig achterkleinkinderen. Het is een grote verrassing voor mevrouw dat haar kleindochter uit Peru speciaal voor deze gelegenheid is overgekomen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Afscheid Antoinette Bontje van Hobbyfarm Heiloo

Paul de Boer en Antoinette Bontje.

HEILOO - Antoinette Bontje legt haar werk neer bij de Hobbyfarm in Heiloo. Zij ontving van Paul de Boer als dank een Hobbyfarmtrofee, waarin al haar werk is verbeeld. Het bestuur van de Hobbyfarm is Antoinette zeer erkentelijk voor het vele werk dat zij verrichtte en wenst haar het allerbeste voor de toekomst. Voor heel veel kinderen is Antoinette een bekende Heilooër. Zij was vijfentwintig jaar lang te vinden in de lokalen van de Hobbyfarm, de knutselclub voor kinderen vanaf zes jaar. Vol enthousiasme zette zij zich in om samen met alle vrijwilligers de Hobbyfarm draaiende te houden. Sommige kinderen die destijds op de Hobbyfarm zaten, zijn nu de ouders van de kinderen die tegenwoordig op deze club te vinden zijn. Antoinette heeft nog volop meegewerkt met de verhuizing van Mariënstein naar Sluijsweidt. Deze week staan op Sluijsweijdt 9 de deuren van de Hobbyfarm weer wijd open voor de kinderen van Heiloo en omstreken. Een kijkje nemen kan op woensdagmiddag, vrijdagavond of zaterdagmorgen.

Proeflessen Theaterbende Heiloo

HEILOO - Theaterbende Heiloo biedt proeflessen dansen en acteren (8 tot 13 jaar) op 16 en 23 september van 11.00 uur tot 13.00 uur. Locatie: Ypsalon (De Hucht 4). Zie ook theaterbende-heiloo.nl.

Sinds 1 juli is Fysio Heiloo een Plus Praktijk

Team Fysio Heiloo.

HEILOO - Zilveren Kruis Achmea heeft Fysio Heiloo de Plusstatus verleend! Zowel voor de fysiotherapeutische zorg als voor alle specialisaties binnen de praktijk. Een prestatie om trots op te zijn, want van de achtduizend fysiotherapiepraktijken in Nederland is slechts 5% een Plus Praktijk.

Wat is een Plus Praktijk?
Een Plus Praktijk is een fysiotherapiepraktijk die niet alleen voldoet aan alle kwaliteitseisen van de eigen beroepsvereniging, maar een stap verder gaat. Met aanvullende behandelprogramma's bijvoorbeeld. Of met het inzichtelijk maken van de kwaliteit. Zo kan elke Plus Praktijk eenvoudig met andere praktijken vergeleken worden. Bij kwaliteitseisen gaat het onder andere om de deskundigheid van de fysiotherapeuten, het resultaat van klanttevredenheidsonderzoeken, een standaardprocedure voor het vastleggen en in kaart brengen van de klachten, een beveiligde website, of het aantal behandelingen voor een bepaalde lichamelijke klacht. Andere voordelen van een Plus Praktijk zijn de goede bereikbaarheid, ruime openingstijden en de korte wachttijd.

Team Fysio Heiloo staat garant voor de allerhoogste kwaliteit fysiotherapeutische zorg. Persoonlijk contact en aandacht voor de patiënt staan hierbij voorop. Wij zijn in staat onze zorgverlening constant te verbeteren. En dat merkt u als patiënt. Team Fysio Heiloo streeft ernaar om te innoveren op het gebied van fysiotherapie, manuele therapie, bekkentherapie, handtherapie, oedeemtherapie, fysiotherapie bij ouderen, echografie, claudicatio intermittens en sportfysiotherapie, zodat wij onze patiënten de beste zorg kunnen blijven bieden.

Samenwerking Diëtistenpraktijk Alimentum
Sinds september heeft Fysio Heiloo een samenwerkingsverband met Diëtistenpraktijk Alimentum. Voor veel fysiotherapeutische klachten is nu ook dieetbegeleiding en- advies mogelijk binnen onze praktijk. Dieetbegeleiding kan een meerwaarde zijn bij uw herstel en/of revalidatie. Hierbij kunt u onder andere denken aan reuma, artrose, bekken- en darmklachten, oedeem en hart- en vaatziekten.

Ingeborg Schoof houdt dieetspreekuren bij Fysio Heiloo. Wilt u meer weten, neemt u dan gerust contact op met Team Fysio Heiloo. Het adres: Fysio Heiloo, Slimpad 16a in Heiloo. Tel.: 072-5339355, internet: www.fysioheiloo.nl

Willibrordus Zont Door

Elsa van The Tibbs.

HEILOO - De organisatie van Willibrordus Draait Door gaat het komend weekend grote luifels plaatsen voor de podia om het publiek te beschermen tegen de sterke zonnestralen. Zelfs als de zon zich niet laat zien, stralen de artiesten op het podium je tegemoet en word je nat van het zweet van het swingen.

Neon party
Op vrijdagavond heb je daar geen last van. Zeker niet in de Strandwal waar de neonparty plaatsvindt, georganiseerd door de vrijwilligers van Jongerenwerk Heiloo. Dit kleurrijke feest is onderdeel van het festival Willibrordus Draait Door. De hele zaal hangt vol met versiering en UV-verlichting. Dj's draaien de nieuwste plaatjes en de lichtshow wordt magisch. Je mag natuurlijk zelf weten wat je aantrekt, maar witte of fluorescerende kleding zorgt ervoor dat je helemaal oplicht. Iedereen van tien tot en met vijftien jaar is welkom. De entree bedraagt 2,50 euro en bij binnenkomst ontvang je een gratis neon-goodie! Het feest duurt van 19.30 tot 22.30 uur. Kom je ook?!

Dansen met en voor ouderen
Mag ik deze dans van u? Zondagmiddag presenteert Willibrordus Draait Door in samenwerking met Stichting Welzijn Heiloo een dansmiddag voor ouderen en iedereen die de voetjes van de vloer wil. Het gevoel van vroeger komt weer terug met zowel live muziek als een echte plaatjesdraaier. U bent welkom tussen 14.00 en 17.00 uur in De Strandwal op Landgoed Willibrordus in Heiloo. De toegang is gratis.

Henk Vasbinder opent de middag. Hij heeft een allround repertoire, van achtergrond- tot dansmuziek. Met veel enthousiasme krijgt hij de beentjes van de vloer. Verder neemt Mark van Achteren van de Singeltjesklubb al zijn singeltjes mee die u een nostalgisch gevoel geven. The Everly Brothers, Louis Prima, Dean Martin en ga zo maar door. Uw tophits van vroeger mag u zelf uitzoeken uit de bakken vol met singeltjes. Mark heeft veel ervaring met dansmiddagen voor ouderen en dementerenden. Hij speelt videobeelden af om de beleving nog groter te maken. Dit gaat een niet te vergeten middag worden.

De middag is voor iedereen en dansen is geen must. Kom gerust alleen, er zijn danspartners beschikbaar. Stijldansen of gewoon vrij dansen, alles mag. Samen dansen is het leukst dus kom allemaal meedoen! Uiteraard is er een drankje in huis en wie weet wel een glaasje advocaat.

Sondag wonen en leven

Voor Sonja werd haar droom werkelijkheid. Foto: Arjan Hoogvorst Foto: Arjan Hoogvorst

Burgemeester Nieuwenhuijsenstraat 16, 1906 CM Limmen. Telefoon: 072-222 41 55, e-mail: info@son-dag.nl, website: www.son-dag.nl. Open: maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

LIMMEN - Al is ze pas begin juli gestart met haar eigen zaak, voelt Sonja Dekker zich al helemaal thuis in de sfeervolle ambiance van Sondag wonen en leven. En mét haar een gemêleerde groep winkelbezoekers, die de smaak meteen flink te pakken heeft gekregen. 'Hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet', zei iemand laatst.

Dat is mooi gezegd door die klant van het eerste uur, want een rondgang door de vierhonderd vierkante meter tellende winkelruimte van Sondag wonen en leven is een belevenis op zich. Een mooie mengeling van basic, stoer, vintage en modern voor zowel jong als oud. Iedereen kan er wel iets vinden om het interieur mee te verfraaien, of je nou starter bent of aan je zoveelste woning toe bent. Ook valt er altijd wel iets leuks te vinden voor een origineel cadeau-idee.

Strijkplank
De liefde voor zowel woninginrichting als het ondernemerschap zat er bij Sonja al vrij vroeg in. Zo liet ze als klein meisje de poppen vaak onaangeroerd in de hoek liggen. "Als kind speelde ik altijd al winkeltje, waarbij een oude strijkplank van mijn moeder als toonbank fungeerde. Daar bovenop stond dan de kassa", herinnert Sonja zich. "Vervolgens richtte ik me op het interieur van mijn slaapkamer, dat elke week weer een andere inrichting moest ondergaan. Ja, ha ha… ik ben er altijd al mee bezig geweest."

Vandaag de dag staat Sonja vol bevlogenheid en met gepaste trots achter een échte toonbank, in een aangenaam ingerichte ruimte die absoluut niet valt te associëren met een standaard woonwinkel. "Iedereen die hier al is geweest, prijst de unieke winkelformule en loopt hier al gauw twintig tot dertig minuten rond te struinen. Zelf zie ik het als een ouderwetse winkelbeleving, waarbij vooral toegankelijkheid en een vriendelijke lach belangrijke factoren vormen."

Thuiskomen
Dat is niets te veel gezegd, want het betreden van Sondag wonen en leven voelt gelijk als een soort thuiskomen. De gekozen kleuren geven samen met de lichtinval iets geheel eigens aan de gehele entourage. Een prettig voelende en ogende ruimte, waarin je de hectische buitenwereld even helemaal kunt vergeten. Met naast een gevarieerde collectie meubelen waaronder banken, stoelen en kasten allerlei accessoires, zoals spiegels, vazen, kapstokken en klokken. Al vergeet je er eenmaal binnen al snel de tijd. Want hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet… "Met deze winkel kan ik helemaal mijn creativiteit kwijt", vervolgt Sonja, die beschikt over ruim tien jaar ervaring in de woonbranche. "Naast klantvriendelijkheid vind ik het belangrijk dat de collectie in beweging blijft. Laatst zei een klant 'je haalt de stad naar het dorp.' Mooi toch? Dat zegt eigenlijk alles."

Muziek op Schoot gaat weer van start

Daar zit muziek in...

HEILOO - Een vrolijke muzikale cursus voor kinderen van nul tot vier jaar start weer op vrijdag 22 september. Het wordt een herfstfeestje met bijpassende liedjes, activiteiten en materialen. Maar ook spelen de kinderen op eenvoudige muziekinstrumenten. Wilt u meedoen met uw (klein)kind? Kijkt u dan op www.spelenderwijsmuziek.nl of bel 06-18360486. De cursussen vinden plaats tussen 9.00 en 11.30 uur. Deze worden geleid door een ervaren, gediplomeerd docente en bestaan uit tien lessen van vijfenveertig minuten. Bij voldoende animo start er ook een babygroep.

Nieuw: Straatnamenboek van Dick Slagter 'Als de dood iets te missen'

Iets weten over een straatnaam in Heiloo? Kijk in het boek van Dick Slagter. Foto: Evert Visser

HEILOO - De straat Lijnbaan nabij de Vennewatersweg is genoemd naar een touwslagerij die hier tussen 1820 en 1850 was gevestigd. En Achterzomer in Varne Buiten verwijst naar een onderdeel van een molen. Het zijn zomaar twee voorbeelden van wetenswaardigheden uit Het Nieuwe Straatnamenboek van Dick Slagter die sinds vorige week verkrijgbaar is.

Dick Slagter, die zijn boek vrijdag in de Oudheidkamer in Heiloo officieel presenteerde, bracht alle straten, wijken en buurten in Heiloo in kaart. Hij bundelde zijn teksten, foto's en afbeeldingen in het 168 bladzijden tellende boek. Slagter: "Als lid van de Historische Vereniging Oud Heiloo was ik al eerder bezig met het bijhouden van nieuwe straatnamen. Toen iemand van Oud Heiloo opperde dat het tijd werd voor een nieuw straatnamenboek, liet het idee mij niet meer los om er zelf mee aan de slag te gaan. Ik dacht: dat zal wel lukken, want ik heb immers al een beetje ervaring met het schrijven en uitbrengen van mijn boek 'De Hutkoffer' over het monumentale pandje aan de Heerenweg. En zo ging ik aan de slag."

De schrijver en samensteller gebruikte onder andere informatie uit twee al bestaande straatnamenboeken van de in 2015 overleden Heilookenner Henk Oostendorp. Deze boeken bracht Oostendorp in 1987 en 2003 uit. Het Nieuwe Straatnamenboek van Dick Slagter onderscheidt zich op meerdere punten van de boeken van Oostendorp. De auteur en samensteller voegde hier en daar wetenswaardigheden toe aan de informatie. Daarnaast kregen de nieuwe straten een plekje in zijn boek, zoals de toekomstige straten die komen op het oude Melco-terrein. Dick noemt als andere voorbeelden de straten in de nieuwe wijken Zandzoom en Zuiderloo en de straatnamen op Landgoed Willibrordus. "Toen Henk Oostendorp zijn boeken maakte, hadden de straten op het landgoed nog geen naam. Nu wel en die staan in het boek. Ik heb trouwens iets met het landgoed: in de jaren zestig werkte ik hier voor de GGZ in de verpleging. Dat maakte voor mij het werken aan het boek nog eens extra bijzonder."

Boerenplaatsen en monumenten
Het Nieuwe Straatnamenboek bevat zeventig nog niet eerder gepubliceerde foto's en vijfendertig extra pagina's. In het boek zijn niet alleen bestaande straten terug te vinden, maar ook straten die nu niet meer bestaan en nog bestaande straten die vroeger een andere naam hadden. Daarbij maakte hij een onderscheid tussen formele en informele straatnamen. "Informele straatnamen zijn namen die de inwoners van Heiloo vroeger zelf verzonnen. Hierdoor hadden sommige straten meerdere namen. Neem de Holleweg als voorbeeld: deze straat werd ook 'Achterweg' en 'Achterom' genoemd. Sommige andere straten in het boek hebben formeel geen naam. Een voorbeeld is de Westerdijk - een paadje door het weiland richting Egmond-Binnen. Die straat bestaat volgens de gemeente niet." Daarnaast bevat het boek straten die vroeger bij Heiloo hoorden, maar nu bijvoorbeeld op het grondgebied van Alkmaar liggen. Interessant is verder het overzicht van de huidige en verdwenen boerenplaatsen in Heiloo. "Ik was stomverbaasd dat er vroeger in Heiloo zoveel boerenplaatsen waren." Verder biedt het boek een overzicht van gebouwen, oude, bekende en minder bekende plekken, kunstwerken en monumenten, evenals een indeling van wijken en buurten in Heiloo. "De wijken werden vroeger aangeduid als 'wijk A tot en met M'. Lastig om straatnamen met huisnummers te lokaliseren, want de huisnummers van toen waren nog niet gekoppeld aan straatnamen. Bovendien wijzigden de huisnummers nogal eens, bijvoorbeeld als er tussentijds woningen bij kwamen. Interessant is ook dat sommige wijknamen formeel niet bestaan, zoals het alom bekende Ypestein. Ook weer zeer interessant om te ontdekken en leuk om te delen met de lezers van het boek."

Streven naar zorgvuldigheid
Dick Slagter werkte een jaar aan zijn straatnamenboek. "Mooi om in de archieven te snuffelen en om gemeente-ambtenaren en andere mensen met verstand van de historie van Heiloo te raadplegen. Beetje bij beetje viel alles wat ik wilde weten op z'n plek. En meer dan dat. Soms kreeg ik tussendoor informatie waarnaar ik aanvankelijk helemaal niet zocht. Zo moest ik het intekenen van de boerenplaatsen op het laatste moment aanpassen nadat iemand mij vertelde dat er een boerderij in de tekening ontbrak, die kende ik nog niet. Verder ontdekte ik bijvoorbeeld het bestaan van een overzetpontje in het verleden op het Maalwater, een 'boer' uit die straat informeerde mij hierover. Ook moest ik informatie over straatnamen in de nieuwe wijk Zuiderloo op het laatste moment nog aanpassen. Waarom? Volgens mijn informatie zijn die straten naar planten vernoemd - zoals Boswilg en Lijsterbes - omdat deze planten hier ooit groeiden. Maar volgens een archeoloog is dat verhaal niet juist, dus die teksten moest ik aanpassen. Zo zie je maar: ik streefde naar zorgvuldigheid, maar dat was nog niet eenvoudig. Ik was niet voor niets 'bang' om iets te missen. Toch zullen er ongetwijfeld ook nog wel foutjes in het boek staan." Tot slot van dit verhaal is het vermeldenswaardig dat Slagter blij is met de samenwerking met Uitkijkpost Media, de uitgever van het boek die eveneens de lay-out verzorgde.

Na het uitkomen van het Nieuwe Straatnamenboek zal Dick Slagter zich zeker niet vervelen. Zo schrijft hij zo af en toe voor de Heilooër Cronyck - een uitgave van de Historische Vereniging Oud Heiloo - en stelt hij voor Oud Heiloo een digitaal archief samen. "Dit bevat nu al veertigduizend foto's en afbeeldingen." Volgens de (import) Heilooër blijft het leuk om te 'graven' in het verleden van Heiloo. "Het is een virus. Als je ermee bezig bent, dan blijf je maar doorgaan."

Het Nieuwe Straatnamenboek is in Heiloo verkrijgbaar bij de Uitkijkpost aan de Kennemerstraatweg 464 (Willibrordus Business Centrum, hier graag contant betalen), Bruna, De Schrijverij, Primera en de Historsche Vereniging Oud Heiloo.

Tekst: Evert Visser/EJV Mediaproducties

Fonds verstandelijk gehandicapten Bestedingen in 2016 in de regio

REGIO - Het Fonds verstandelijk gehandicapten steunt projecten voor verstandelijk gehandicapten variërend van activiteiten die het leven verrijken tot initiatieven die de maatschappelijke participatie van mensen met een verstandelijke beperking bevorderen. Vijftig procent van de opbrengst wordt besteed in de regio indien hiervoor aanvragen voor de doelgroep zijn binnengekomen. Het Fonds verstandelijk gehandicapten steunde in 2016 projecten in de regio Alkmaar, Heiloo, Limmen en Castricum met meer dan 25.000 euro, waaronder 15.000 euro aan Stichting Zelfstandig Wonen Heiloo voor het inrichten van een gemeenschappelijke ruimte in Nieuw Varne.

Wilt u collecteren?
Het Fonds verstandelijk gehandicapten heeft de afgelopen jaren al grote stappen gezet, maar heeft nog een lange weg te gaan. Zo zijn collectanten onmisbaar. Interesse om te collecteren? Meld u zich vandaag nog aan bij de plaatselijke organisator, dan neemt hij of zij zo spoedig mogelijk contact met u op om uit te leggen hoe collecteren in zijn werk gaat. Collecteren kost u slechts twee uur tijd. De collecteweek is in 2017 van 25 tot en met 30 september.

Aanmelden kan voor collecteren in Heiloo bij Jan Molenkamp via 06-53665540 of per e-mail: j.a.molenkamp@gmail.com. Voor collecteren in Limmen kunt u terecht bij Annemiek Schouten via 06-10567541 of per e-mail: aschouten73@hotmail.com. Wilt u meer weten over het fonds, kijk dan op www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl.

Wat is orthomoleculaire therapie?

Leonie Grossenbag.

HEILOO - Veel mensen hebben lichamelijke klachten en weten niet waardoor deze veroorzaakt worden. Maar ook bij geen klachten is het belangrijk te weten welke voeding goed of slecht is voor je om zo je gezondheid optimaal te houden. Orthomoleculair betekent 'juiste moleculen' ofwel de juiste voedingsstoffen. Wat voor iemand juist is, hangt af van leeftijd, geslacht, erfelijke factoren, stress en eetgewoonten. Kortom maatwerk. Waar nodig worden er supplementen geadviseerd. De gezondheid kan op deze manier hersteld, verbeterd of in stand gehouden worden.

In mijn praktijk kom ik mensen tegen met uiteenlopende klachten, maar ook mensen die gewicht willen verliezen of juist willen aankomen. Ik begin daarom altijd met een intakegesprek om zo een beeld te krijgen van de oorzaak van de klacht. Veel voorkomende klachten zijn: chronisch vermoeidheid, allergieën en intoleranties, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, burn-out en darmklachten. Soms zijn het al kleine veranderingen in leefstijl en voeding die grote veranderingen met zich meebrengen in gezondheid en vitaliteit.

Leonie Grossenbagt, Orthomoleculair therapeut. Tel.: 06-47980595, internet: www.nl-voedingscoach.nl. De therapie wordt geheel of gedeeltelijk vergoed bij een aanvullende verzekering.

Uw informatie in deze rubriek

Wilt u uw vermelding ook in de Culturele agenda van Heiloo terugzien? Dat kan voor een bescheiden tarief. Voor meer informatie kunt contact opnemen met de Uitkijkpost via het e-mailadres verkoop@uitkijkpost.nl.

Bourgondische reis door Melange7 voor iedereen

Robbert de Zeeuw. Foto: Ilse Bloemendal

HEILOO - Melange7 introduceert naast de maandelijkse lunchspecial en het maandmenu nu ook de 'daghap'. Robbert de Zeeuw neemt u mee op een Bourgondische reis door Melange7.

Robbert de Zeeuw werkte voorheen bij 1480 FoodBar, maar is in september alweer een jaar werkzaam bij Melange7 als chef-kok. Dit was een enorme uitdaging vol met vrijheid. Robbert maakt en bedenkt de menu's zelf. "Ondanks dat ik sinds mijn twaalfde al in het vak zit, wil ik mezelf blijven ontwikkelen. Alles is al een keer bedacht - daarom probeer ik zo creatief mogelijk te koken; koken is eindeloos. Ik kies meestal één ingrediënt, waar ik eindeloos verschillende technieken op toepas. Hierdoor wordt het een heerlijk menu waar alles in balans is. Dit is wel seizoensgebonden, waardoor de menu's altijd afwisselend en passend zijn bij de gelegenheid."

Robbert vind het belangrijk om de gast een weergaloze avond voor te schotelen. Hij loopt daarom de gerechten zelf. "Ik wil de gast zelf ontmoeten en geef ze graag wat extra's. Ook kan ik zo elk gerecht op maat maken, zodat het aansluit bij elke individuele behoefte van de klant. Ik ben daarna ook benieuwd naar hun feedback, zodat ik mezelf kan blijven verbeteren. Ook merk ik dat de persoonlijke aandacht overal steeds minder wordt, maar hier niet. En dat wil ik zo houden. Mijn doel is om elke gast met een voldaan gevoel de deur uit te laten lopen." Van het maandmenu is de favoriet van Robbert de eendenborst: "De combinaties van dit gerecht; eendenborst, zoete aardappel met laurier- dropjus. De pistache en de pastinaak maken het tenslotte helemaal af. Alleen hierom zou je het maandmenu al moeten proberen!" Van de lunchspecial vindt Robbert het geheel vooral zeer lekker: "De aardse smaak van de rode biet, de zoetigheid van de dadelvijgen met balsamico dressing, met de walnoot gecombineerd met de sandwich makreel. De paprikasoep maakt het geheel helemaal af." De daghap is voor iedereen toegankelijk en betaalbaar. "Een lekker stukje vlees met heerlijke groenten en een mooie saus. Iedereen lust wel een ribeye. Wat wil je nog meer?!"

Naast het maandmenu, de lunchspecial en de daghap is er uiteraard ook elke dag à la carte. De lunchspecial kost 8,95 euro en de daghap kost 18,50 euro en het vier gangen maandmenu kost 34,50 euro - en is toegankelijk voor iedereen!

Melange7 is dé plek voor een fijne borrel of hap en je vindt er de leukste shops van Heiloo. Melange7 is gezellig, smakelijk en smaakvol. Je krijgt hier een multi-zintuiglijke beleving die je nergens anders in Nederland vindt! Melange7, Kennemerstraatweg 99-103 in Heiloo, 0725325376, restaurant@melange7.nl.

Maquette prehistorische boerderij onthult bij Baduhenna

Bouwer Jeroen Götz en wethouder Rob Opdam bekijken de maquette. STiP Fotografie STiP Fotografie

HEILOO - Wethouder Rob Opdam onthulde zaterdag in Archeologisch Museum Baduhenna in Heiloo een maquette van een prehistorische boerderij uit de IJzertijd. Opdam: "Het is heel belangrijk dat we zowel aan kinderen als volwassenen kunnen laten zien hoe zo'n boerderij uit de IJzertijd eruit heeft gezien". In Heiloo worden veel opgravingen gedaan, waaraan ook kinderen deelnemen. We vinden delen van bijvoorbeeld een boerderij maar we hebben er geen beeld van hoe die er in werkelijkheid uitzag."

De onthulling viel samen met de Open Monumentendagen met als thema 'Boeren, Burgers en Buitenlui'. Aangezien boeren de eerste inwoners van Heiloo waren, past dit thema prima bij de onthulling van een prehistorische boerderij. De maker van de maquette, Jeroen Götz, is van oorsprong instrumentenmaker. Vanuit het bestuur van Baduhenna is hem gevraagd of hij interesse had om een maquette te maken en zo ja of hij dat zou kunnen. Jeroen Götz: "Ik vond het een uitdaging en ben ermee aan de slag gegaan". In de maquette zijn verschillende materialen gebruikt waaronder takken uit het Heilooër Bos. Jeroen schat dat hij honderdtwintig uur aan de boerderij heeft gewerkt.

Om een nog beter beeld te krijgen van een bewoond huis en de boerderij maakten Baduhenna-penningmeester Lou Sinke en zijn vrouw Willy poppetjes erbij. Ze hebben deze gekleed en bewerkt.

Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Lotenverkoop op 16 september Grote Clubactie voor en door verenigingen

HEILOO - De Grote Clubactie start dit jaar op zaterdag 16 september. Leden van verenigingen uit Heiloo gaan langs de deuren om loten te verkopen. Ze doen mee aan de jaarlijkse actie om de clubkas te vullen. Clubs gebruiken de opbrengsten vooral voor materiaal, activiteiten, de huur van een accommodatie en begeleiding. Maar liefst tachtig procent van de opbrengst van de loten gaat direct naar de verenigingen. Net als voorgaande jaren bedraagt de hoofdprijs honderdduizend euro en zijn er vele andere prijzen te winnen, waaronder een auto.

Dit jaar doen in Heiloo de volgende clubs mee: Base- en Softballclub Double Stars Heiloo, Atletiekvereniging Trias, Voetbalvereniging H.S.V., Volleybalvereniging Effect, Badmintonvereniging 't Vennewater, De Boscrossers, Sportvereniging De Foresters, Heilooër Harmonieorkest Caecilia, Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (G.T.H.), Hartpatienten SportclubH.P.S.C. Alkmaar e.o., hv De Terriers, Sportvereniging Dojo t Loo, Flashing Heiloo en Noordhollands Dagbladkoor.

Interieur trends 2017/2018

Woontrends zijn veranderlijk, dus ook het komende jaar kan er weer lekker geklust worden! We zetten voor u de belangrijkste trends op een rijtje. Qua trendkleuren wordt bruin het nieuwe zwart en goud het nieuwe koper. Wit komt overal terug, is ook overal mee te combineren en goed te gebruiken als accentkleur voor woonaccessoires. De kleuren blauw en groen blijven en terracotta (oranjerood) zien we veel als nieuwe trendy kleur. Geel en roze worden vaker als accentkleuren gebruikt, omdat dit een leuke twist kan geven. Wat ook blijft zijn de natuurlijke kleuren, bijvoorbeeld die van ongeverfde wol van schaap of kameel, of van kurk, hout of touw. Een nieuwe ontwikkeling is dat we lavendel en zacht zeegroen weer terug gaan zien in het kleurenpalet van 2017/2018.

De verwachting is dat we in 2018 en 2019 de volgende kleuren gaan zien: currygeel, chilirood, wijnrood/paars, donkerbruin, beige, donkergroen, indigoblauw, goud en pasteltinten.

Alle kleurencombinaties worden iets gewaagder. Het meest opmerkelijke is dat de diepe natuurtinten worden gecombineerd met messing, goud en een pasteltint. Denk aan indigoblauw met babyroze en goudaccenten. Ook grafische, etnische en op de natuur geïnspireerde prints blijven een hoofdrol spelen in de woontrends voor het komende jaar. De vorm van bloemenprints wordt abstracter en gaat meer op vlekken lijken, zoals bij luipaardenprints. Kortom, het komende jaar wordt creatief en kleurrijk.

Rozing Wonen & Dromen

HEILOO - Bij Rozing Wonen & Dromen aan Westerweg 261 in Heiloo onderging het souterrain van de winkel een metamorfose. De wanden zijn nu anders van kleur, de indeling is gewijzigd en bovenal staat er een nieuwe collectie meubelen. Het betreft eetkamerstoelen en fauteuils in de nieuwste leersoorten en kleuren en een podiumkast en tafel met een blad van Ceramistone; stoer en functioneel tegelijk. De eyecatcher is de boekenkast met geïntegreerde haard en schuifdeuren waarachter een tv kan worden geplaatst. Zo vormt deze afdeling een interieur dat zo naar jouw woning vertaald kan worden.

Lijstenmakerij De Lijst, variatie en vakmanschap

ALKMAAR - Wie een lijst nodig heeft, is bij Lijstenmakerij De Lijst in Alkmaar aan het goede adres. De onderneming biedt de grootste collectie lijsten van Noord-Holland. "Alle lijsten hebben een eigen profiel en afwerking. Daarnaast hebben we de goedkopere wissellijsten in huis", vertelt eigenaar Rogier Böhning. Rogier haalt zijn lijsten uit groothandels uit heel Nederland en gaat twee keer per jaar naar een beurs waar leveranciers komen. "Ik speel op deze manier in op nieuwe series en trends en blijf zo dus up tot date." In de ruime en lichte winkel is een grote diversiteit aan lijsten te vinden, aan de wand pronken enkele voorbeelden. Achter de winkel bevindt zich de werkplaats met een groot arsenaal aan gereedschap en machines. Rogier is zeer deskundig in het opspannen van bijvoorbeeld schilderijen, prenten of borduurwerken. "Ik overleg zo goed mogelijk met mijn klanten en luister naar hun wensen. Natuurlijk geef ik advies en bereken ik vrijblijvend het kostenplaatje. Alleen op deze manier kun je mensen met een goed gevoel de deur uit laten gaan." Rogier startte met zijn werk op zeventienjarige leeftijd en nam het bedrijf vijftien jaar geleden over. Dankzij zijn ruime ervaring, profiteren zijn klanten van zijn vakmanschap en kleur- en stijlgevoel. Rogier: "We nodigen iedereen uit om eens bij ons te komen kijken." Het adres: Frederik Hendriklaan 8, Alkmaar. Telefoon: 072-5150163. Zie ook www.delijst.nl.

Samen eten in de Week van de Eenzaamheid

LIMMEN - Eenzaamheid en sociaal isolement staan de laatste jaren volop in de belangstelling en dat is een goede zaak. Er is steeds meer bekend over de negatieve invloed die eenzaamheid op het welzijn en de gezondheid van mensen kan hebben. Dat maakt de strijd tegen eenzaamheid urgent en belangrijk. De oorzaken van eenzaamheid verschillen van mens tot mens. In veel gevallen is er iets aan te doen en kunnen mensen gesteund worden om hun gevoel van eenzaamheid te reduceren. In de Week tegen Eenzaamheid, van 21 september tot 1 oktober, zijn er door het hele land honderden activiteiten waar mensen nieuwe sociale contacten kunnen opdoen en bestaande contacten kunnen versterken. In Limmen wordt een gezellige maaltijd georganiseerd op woensdag 27 september in de Protestantse Kerk aan de Zuidkerkenlaan 25. De deur staat open vanaf 17.00 uur en om 17.30 uur begint de maaltijd. Graag opgeven voor 22 september in verband met de voorbereiding en het aantal plaatsen. Dat kan via 072-5052871 of per e-mail: margreetdenekamp@outlook.com.

Boedelopruimers, wij zijn er voor u

Kees Wijker in actie als boedelopruimer. Foto: dredesign.nl © 2017

EGMOND AAN ZEE - Na meer dan vijfendertig jaar ervaring in de verhuisbranche is Kees Wijker nu voor zichzelf gestart met zijn bedrijf Boedelopruimers.nl, 'wij zijn er voor u!'. Ontruimingen, verhuizingen naar een kleinere woning en/of het leegruimen van een woning na overlijden, Boedelopruimers doet 't allemaal. Boedel dat achterblijft krijgt een tweede kans of wordt verantwoord afgevoerd. Verder kan Boedelopuimers u helpen bij het verkopen van spullen via bijvoorbeeld een veilinghuis. Of Boedelopruimers.nl koopt het van u over, geheel zoals u wenst en waarbij u zich goed voelt, snel en discreet. Meer informatie is te vinden op www.boedelopruimers.nl

Handwerken in groepsverband

LIMMEN - Ziet u op tegen de lange winteravonden en vindt u het leuk om in groepsverband te handwerken? Stichting Welzijn Ouderen is in samenwerking met S.W.O.L. weer gestart met de handwerkochtenden, elke even week op maandagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur en begeleiding is aanwezig. 18 september is de eerstvolgende maandagmorgen die op de agenda staat. De locatie is Maison La Chasseigne aan Dusseldorperweg 58 in Limmen.U dient zelf uw materiaal mee te nemen; koffie en thee drinken kan tegen betaling. Schroom niet en kom er gezellig bij, zegt Stichting Welzijn Ouderen tegen alle ouderen die dit lezen.

Annelies Anema lijsttrekker Gemeentebelangen BES

Annelies Anema.

EGMOND/ BERGEN/ SCHOORL - Annelies Anema wordt de nieuwe lijsttrekker van Gemeentebelangen BES in de gemeente Bergen. Het bestuur van de partij heeft haar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen (maart 2018) voorgedragen. Annelies Anema is een nieuw gezicht in de plaatselijke politiek. Sinds mei 2016 is zij lid van Gemeentebelangen BES en draagt zij actief bij aan het fractiewerk, onder meer in haar functie als burgercommissielid bij de commissie- en raadsvergaderingen. Annelies Anema werkte altijd in het bedrijfsleven in commerciële en organisatorische functies. Openbaar bestuur is voor haar een nieuwe werkomgeving, maar zij zal met haar werk- en levenservaring voor een frisse wind en een nieuw elan zorgen in de lokale en regionale politiek, zo laat Gemeentebelangen BES weten.

Bergen: deur dicht voor onrechtmatige bewoning recreatiewoningen

EGMOND/ BERGEN/ SCHOORL - B&W van Bergen wil voldoen aan de opdracht van de provincie om binnen twee jaar alle onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen te beëindigen. De commissie behandelt het voorstel op 14 september, op 5 oktober staat het op de agenda van de gemeenteraad. De oorspronkelijke gedachte van de gemeente was om het handhavingstraject binnen zes jaar uit te voeren. De provincie vindt dit echter te lang duren en heeft aangegeven dat het binnen twee jaar moet gebeuren. Om aan dit verzoek te voldoen moet het college extra middelen inzetten. Voor 2017 verzoekt het de raad daarom 41.000 euro beschikbaar te stellen voor een actuele inventarisatie. Deze inventarisatie moet in november en december worden uitgevoerd. Daarnaast vraagt het college de raad om een bedrag van 100.000 euro per jaar voor 2018 en 2019 om versneld te kunnen handhaven. Het gaat om plusminus zeshonderd gevallen van onrechtmatige bewoning. Voldoet de gemeente niet aan de opdracht van de provincie, dan voert de provincie het handhavingsproject uit op kosten van de gemeente.

The Think BIG Band in Club Vredeburg

LIMMEN - The Think BIG Band verzorgt zondag 17 september vanaf 16.00 uur een gastoptreden in Club Vredeburg in Limmen. Tijdens de Vredeburg jazzsessie speelt The Think BIG Band een gevarieerd programma. Natuurlijk staan bekende jazzhits zoals 'Watermelon man', 'Cantaloupe Island' en 'Caravan' op de setlist. Het wereldberoemde nummer 'Fantasy' van Earth Wind & Fire wordt uitgevoerd in een heerlijk bigband-arrangement. Daarnaast speelt de band strakke funky stukken en zal er onvervalste rock & roll klinken met grommende saxofoonsolo's. De band bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen in de blues, jazz en soul ruimschoots hebben verdiend. Kortom, een mooie show waarbij The Think BIG Band garant staat voor 'big' muzikaal plezier voor het publiek. Kijk voor meer informatie op www.vredeburglimmen.nl.

Vaartochten met ouderen

Samen de boot in...

LIMMEN - Watersportvereniging Limmen organiseerde de afgelopen weken vaartochten met ouderen. Vanuit het haventje van Limmen, het Stet, zetten de deelnemers koers naar de andere kant van de A9 voor een rondje Kerkemeer Akersloot en het Limmer Die. Aan de Laandervaart werd aangelegd aan de steiger van het Pannenkoekenlandje waar de senioren genoten van een alcoholische versnapering of een frisdrank. Na de nodige leuke verhalen startte de terugreis en onderweg naar de thuishaven in Limmen gaven de schippers nog de nodige uitleg over vissen, planten en dieren. Watersportvereniging Limmen gaat de senioren in 2018 opnieuw uitnodigen om aan boord te komen.

The Tall, The Fat and The Ugly in JOEB

The Tall, The Fat and The Ugly

EGMOND-BINNEN - JOEB in Egmond-Binnen zorgt zaterdagavond 16 september weer voor een groot feest, het jongerencentrum bestaat dit jaar vijftig jaar. The Tall, the Fat and the Ugly veranderen die avond met hun bluegrass-muziek het jeugdcentrum weer in een swingende tent. De band speelt met spetterend enthousiasme oude bluegrass, maar ook nummers van bands als Status Quo in bluegrass uitvoering. JOEB, aan de Herenweg 69 in Egmond-Binnen - is vanaf 20.00 uur geopend. De entree is gratis.

Vleermuisbunkers opengebroken

EGMOND-BINNEN - Vleermuizen-criminaliteit in Egmond-Noord. In het Vijgedal, in de Wimmenummerduinen, zijn twee voor vleermuizen ingerichte bunkers opengebroken. De dader of daders zijn vooralsnog onbekend. In de bunker is niets achtergelaten of meegenomen, toch is de schade groot. Dat meldt de PWN.

Vaak brengen mensen kralen bij mij aan de deur. Ik wil u daar hartelijk voor bedanken. Dit jaar ging er 20 kilo aan rozenkransen mee naar Brazilië. Heel veel dank voor alles wat u bij mij bracht !! Herma Out. Cruijscamplaan 30.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

BLOKFLUITLES; Een mooi opstart instrument voor kinderen vanaf groep 2/3 t/m zolang jij het leuk vind. In gezellige kleine groepjes leer je noten lezen en blokfluiten . voor meer info: Elma Agterberg Tel: 06 - 22889122

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

URGENT (Tijdelijke) WOONRUIMTE gezocht in Heiloo of omgeving! Wie heeft of weet iets? Dirk & Sherrie 06 - 54332325 De gouden tip levert een verrassing op!

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

24 SEPTEMBER KOFFERBAKMARKT HEILOO. Van 9:00-15:00 aan De Omloop, staplaats vanaf 10 euro. Info via www.kofferbakmarktheiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

17 September IK WANDEL MEE in HEILOO. Wandeling van 7 of 12 km, in en om Heiloo. Start en finish bij Café de Wit met hotdog of saté. www.ikwandelmee.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Engels leren spreken? In het Trefpunt start er binnenkort een cursus ENGELS VOOR BEGINNERS op do.ochtend van 9.00 tot 10.00 uur. Info 533 12 97.

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

BIJZONDERE ZWANGERSCHAPSWEEK in Normandiëin november of december, www.zeerahjam.nl/normandie-zwangerschapsweek, informatie:delangeboonen@gmail.com /06-40772880

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Cultuurkoepel 15-16-17 september, Willibrordus draait door. Onthoud de website www. Huurauto-Heiloo.nl

Huishoudelijke hulp gezocht. Woning ca. 180m2 in Plan Oost. Voorkeursdagen ma, di of donderdag. Vergoeding in overleg. Fam. Dorenbos 0643050360

Kim's Haarsalon 06 - 30042383 te Heiloo. Bel voor een afspraak. Pinnen is mogelijk.

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Met de auto te dichtbij naar Heiloo Willibrordus draait door. Bewaar het website adres www.Huurauto-Heiloo.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Keyboard, piano lichte/popmuziek en el orgelles zonder wachtlijst voor leerlingen van 7-97 jaar bij toetsenstudiodanielle in Heiloo. 0725323228 of kijk op www.toetsenstudiodanielle.nl voor meer informatie.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Zangles in Heiloo. Prive of met twee, kids & volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 4811 6691

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

De BESTE SCHILDER & STUKADOOR. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Lopend naar Willibrordus draait door op 15-16-17 september. Onthoud de website www.Huurauto-Heiloo.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Spetterende Kermisrun in Limmen

Sportief plezier stond voorop! Foto: Marleen Bos Foto: Marleen Bos

LIMMEN - Deelnemers en toeschouwers van de Kermisrun in Limmen genoten zaterdag van een run door kroos, ijs, schuim en modder, en over en door obstakels. Het vijfjarig jubileum was aanleiding voor een extra feestelijke aankleding met vlaggetjes, veel muziek en confetti bij de start. Ondernemers uit Limmen hadden de hindernissen bedachten en 's ochtends in de stromende regen opgebouwd. Alle creativiteit was uit de kast getrokken om de hindernissen zo uitdagend en leuk mogelijk te maken. En dat lukte weer waanzinnig goed. Deelnemers konden kiezen om de ronde (2,9 kilometer) een, twee of drie keer te lopen. De feestelijke sfeer, de vele aanmoedigers en het mooie weer hielpen de deelnemers om het uiterste uit zichzelf te halen. De organisatie vindt dat iedereen zichzelf heeft overtroffen. De snelste man was Jacco Koot. Natasja van der Velde finishte als snelste van alle vrouwen. De mannen van B.E.V. Kees van de WC's waren het snelste team. Dit keer waren er twee prijzen voor 'ludiekst gekleed': Janine Adrichem en Marit Draafsel waren prachtige, stoere cowgirls en Frank Snel legde het hele parcours als haai af. De organisatie dankt iedereen voor hun enthousiaste deelname.

Iedereen heeft zichzelf overtroffen. Foto: Marleen Bos Foto: Marleen Bos

'Wij zijn geen fitnessfabriek!' Healthcenter Vennewater staat voor persoonlijke aandacht en kwaliteit

Sporten bij Healthcenter Vennewater.

HEILOO - Ze bestaan al enige tijd: de grote sportscholen waar u, zonder begeleiding, voor weinig geld zelfstandig kunt trainen. Een prima oplossing voor de gevorderde sporter, maar geldt dit voor iedereen? Healthcenter Vennewater denkt daar anders over. Het gaat wel om uw lichaam waar u elke dag gebruik van maakt en nog lange tijd gebruik van hoopt te maken. Healthcenter Vennewater is nu alweer zes jaar te vinden in het pand van sportcentrum Vennewater. U kunt er terecht voor fitness, powerplate, sauna en zonnebanken.

Persoonlijke begeleiding
Het is een middelgroot fitnesscentrum, met een gezellige sfeer, waar men zich snel thuis voelt. Doordat de ruimte overzichtelijk is, hebben de trainers een goed contact met de klanten. De begeleiding is dan ook een van de speerpunten. Voor elke sporter maken de gediplomeerde trainers - indien gewenst - een schema op maat, wat de doelstelling ook mag zijn.

Meten is weten
Healthcenter Vennewater bezig een total body composition analyzer. Dit apparaat meet naast gewicht en vetpercentage onder andere spiermassa, botmassa, vochthuishouding en stofwisseling. "Hiermee kunnen wij de sporters veel beter sturen", vertelt eigenaar Henrie Sanders. "Bijvoorbeeld: als iemand problemen heeft met afvallen en bij een meting blijkt dat de stofwisseling laag is, dan kunnen we kijken of dit aan het ontbreken van spiermassa ligt of aan het eet- en bewegingspatroon. Ook kunnen wij de zogenaamde viscerale vetten meten. Dit zijn de vetten die in en rond de organen zitten. Deze kunnen een verhoogde kans geven op onder andere diabetes 2".

Win een half jaar Totaal Fitness
Sporters die zich inschrijven voor deze actie krijgen professionele begeleiding door middel van een persoonlijk schema en een maandelijkse lichaamsmeting waaraan een voedingsadvies gekoppeld wordt. Iedere twee maanden wordt een conditietest gedaan. Na zes maanden word bekeken wie de beste resultaten heeft behaald, bij zowel de mannen als de vrouwen. Degene met de beste resultaten, krijgt maar liefst zes maanden gratis sporten bij Healthcenter Vennewater. Voor de tweede plaats geldt drie maanden en voor de derde plaats een maand gratis sporten. Schrijf u in voor 1 oktober aanstaande en maak kans op zes maanden gratis trainen!

Voor meer informatie kunt u altijd bellen via 072-5330167 of kijk op de website www.healthcentervennewater.nl

33e editie AMAK-Loop in Akersloot

AKERSLOOT - Op zondag 24 september wordt de AMAK trimloop in Akersloot gelopen, een trimloop over 5, 10 en 15 kilometer. Deze start is om 11.00 uur bij de handbalkantine aan de Boschweg 3 in Akersloot. Voor de eerste drie op iedere afstand zijn prijzen te winnen. De jeugd tot en met acht jaar loopt de 1/2 mijl (805 m., start: 10.00 uur) en de oudere jeugd (tot en met dertien jaar) loopt de hele mijl (1610 m., start: circa 10.15 uur). Deelname voor de jeugd is gratis. De jeugd krijgt een medaille en maakt kans op prijzen in de verloting. Inschrijven kan op zondag 24 september vanaf 09.00 uur in de kantine van handbalvereniging Meervogels aan de Boschweg 3 in Akersloot en kost 5 euro. Voorinschrijving kan via www.inschrijven.nl en kost 4 euro. Zie ook www.amak.nu.

EHK: start klaverjasseizoen

HEILOO - Het nieuwe Klaverjasseizoen is weer begonnen op mandag 18 september, dus ook de maandelijkse drives. EHK heeft ook weer de verloting met mooie prijzen. U bent allen, het liefst met partner, van harte welkom bij Cultureel centrum De Strandwal naast de Kapel, op het GGZ terrein. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of als u voor de eerste keer komt, meldt dit dan even bij de bestuursleden Gerda of Ria. Wij kunnen daar dan rekening mee houden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. We beginnen om 19.30 uur en eindigen rond 22.30 uur. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Gerda via 072-5123271 of bij Ria, telefoonnummer 072-5339345.

Damclub Heiloo: simultaan bij opening seizoen

HEILOO - Damclub Heiloo opende het nieuwe seizoen onlangs met de gebruikelijke jaarvergadering. Hierna gaf oud profdammer en tevens lid van de club Rene Boulonois een simultaan. Slechts een speler - Marc Out - wist er een remise uit te slepen. Rene won de overige partijen. Houtenbos bloemen en planten stelde de prijzen voor dit evenement beschikbaar. De interne competitie begint op 14 september. Geïnteresseerde dammers kunnen zich aanmelden bij de wedstrijdleider Frans Schouten via 072-5334998.

25 september startschot cursus 'zwemmen en afvallen'

Gewichtsconsulente Anne Bruin.

Wil je een betere conditie? Wil je afslanken op een gezonde manier? Wil je je bewuster worden van je eetgedrag? Kun je moeilijk maat houden met snoep, koek of chocola? Vanaf 25 september organiseert voedings- en gewichtsconsulente Anne Bruin in samenwerking met zwembad Loos voor de vierde keer de cursus 'Zwemmen en afvallen'. De cursus bestaat uit drie maanden intensieve begeleiding in haar praktijk en drie keer per week zwemmen en is bedoeld voor alle leeftijden. Het zwemmen bestaat uit aquajoggen en aquafitness. Het zwemtempo is aanpasbaar dus iedereen is welkom. De cursus start maandag 25 september. Er is nog plek, dus als je gezond wilt afvallen in combinatie met beweging dan is dit echt iets voor jou.U kunt altijd vrijblijvend informatie aanvragen bij Anne Bruin via info@lekker-slank.com of bij zwembad Loos (www.zwembadloos.nl). De consulten van Anne worden overigens veelal vergoed door verzekeraars.

Spectaculaire opening Nationale Sportweek

Wethouder Rob Opdam verrichtte de opening door samen met Batuque Capoeira Holland een demonstratie te geven. Foto: STiP Fotografie Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Met recht een sportief en creatief begin van de Nationale Sportweek in Heiloo. Batuque Capoeira Holland verzorgde zaterdag in zwembad 't Baafje de spectaculaire opening. Dat gebeurde in de stromende regen en in het bijzijn van wethouder Rob Opdam. De wethouder bespeelde eerst een muziekinstrument en hij deed vervolgens mee aan een dans waarin vechtkunst te zien was. Daarna hield de wethouder een speech. "De bedoeling van de Nationale Sportweek in Heiloo is dat inwoners in contact komen met verschillende takken van sport en daardoor misschien zelf een sport gaan beoefenen", aldus de wethouder. De Nationale Sportweek in Heiloo duurt nog tot en met 17 september.

Tekst: Yvonne van Stiphout

HZV 1 - HV Veerhuys 1 bekerwedstrijd

HEILOO - HZV 1 won deze week de bekerwedstrijd van eredivisionist HV Veerhuys, mede door het stoppen van de laatste HV Veerhuys penalty door penalty-killer van Indy Klamer. Zie voor een compleet verslag www.hzvhetvennewater.nl.

TC Heiloo United

HEILOO - Sjoukje Pel en Maarten Dzialiner werden bij de jeugdkampioenschappen bij TCHU allebei eerste in de enkel tot en met 17. Deze wedstrijden werden in de laatste week van de zomervakantie gespeeld met gelukkig veel mooi weer, gezellige activiteiten en natuurlijk vele mooie spannende wedstrijden.