De Uitkijkpost

15 februari 2017

De Uitkijkpost 15 februari 2017


BukBuk weer open voor jongeren 'Nieuw plan geeft jongerenwerk een boost'

Jongerenwerker Maarten van der Molen streeft naar bekendheid bij alle jongeren in Heiloo.

HEILOO - Jongerencentrum BukBuk gaat weer open voor jongeren. Dat meldt jongerenwerker Maarten van der Molen van Stichting Jeugd Heiloo aan Uitkijkpost.

"We gaan het cafégedeelte van BukBuk inrichten als huiskamer, waar jongeren op woensdag- en vrijdagavond welkom zijn om elkaar te ontmoeten. Hier kunnen ze bijvoorbeeld gamen, poolen, tafelvoetballen en een drankje drinken. Daarnaast kunnen we wellicht zo af en toe de zaal erbij huren voor het geven van bijvoorbeeld feesten. Er moeten nog wat details worden geregeld, maar we verwachten in het voorjaar de ruimte te kunnen gebruiken. We zijn heel blij met het resultaat van goed overleg met de gemeente."

Het hernieuwde gebruik van de BukBuk is in Heiloo 'wereldnieuws'. Het voormalige en toonaangevende poppodium aan Pastoor van Muijenweg sloot op 1 september 2015 haar deuren omdat Jongerenwerk Heiloo de exploitatie niet op zich kon nemen. Sinds de sluiting van BukBuk hebben jongeren niet meer de eigen 'stek' die ze voor ogen hebben. Dat missen ze. Mede daarom noemt Maarten de heropening van BukBuk zo positief. Maarten: "De jeugd komt al enkele jaren op straat en bij bijvoorbeeld winkelcentra samen, maar de jongeren worden overal weggestuurd. Gelukkig konden ze dankzij het jongerenwerk wel enige tijd terecht op andere locaties zoals Het Trefpunt, de jongerenkelder van de Ter Coulsterkerk en de Ypsalon. Maar deze ruimtes moesten ze altijd delen met andere organisaties. Straks in de BukBuk hoeft dat niet."

Ook zorgt het nieuwe jongerenhonk ervoor dat Maarten de jeugd gemakkelijker kan bereiken en benaderen. "Dit is heel belangrijk. Wij hebben een verbindende rol. Onze taak is het vroegtijdig signaleren en oplossen van problemen van jongeren en de bijbehorende risico's. Uiteraard bieden we ook hulp. Dit lukt uitsluitend als wij met zoveel mogelijk jeugd in contact treden op een laagdrempelige manier. Dit is ook een mooie manier om ons netwerk en onze signaleringskracht te vergroten." Een nauwgezetter contact tussen jongeren en jongerenwerk is niet alleen een grote wens van de organisatie maar ook van de gemeente Heiloo, zo laat Maarten weten. "Mede door diverse veranderingen in de organisatie en het wegvallen van een jongerencentrum is het jongerenwerk onderbelicht gebleven. Dit staat ook beschreven in een onlangs verschenen rapport van de gemeente Heiloo."

Coachen en doorverwijzen
Maarten maakte samen met beleidsmedewerkers van de gemeente Heiloo een ambitieus plan dat jeugd en jongerenwerk in Heiloo een 'boost' moet geven. De Uitkijkpost kreeg een mooi inkijkje in de plannen. Maarten: "Wij ondersteunen jongeren om aansluiting in de maatschappij te vinden, zelfredzaam te worden en hun talenten te ontwikkelen. Zo stimuleren wij hen bijvoorbeeld om zich als vrijwillige medewerker of organisator van evenementen in te zetten. Zonodig kunnen we ervoor kiezen een coachingstraject te starten en de jongeren structureel een op een te begeleiden. Natuurlijk kunnen we niet alle problemen zelf oplossen, we hebben ook een adviserende rol. Zo kunnen we doorverwijzen naar mensen die de deskundigheid in huis hebben om de juiste hulp te bieden. We willen dat bijvoorbeeld leraren op school, trainers op de sportclubs en ouders de juiste weg naar hulp weten te vinden op het moment dat ze problemen bij jongeren signaleren."

De jongerenwerker benadrukt nogmaals dat het hiervoor belangrijk is de jeugd te vinden op meerdere locaties. "Op straat is structureel contact zoeken en krijgen lastig. We zoeken daarom de jongeren op diverse manieren op. Dat gaat steeds beter", vertelt hij. "We zoeken een geschikte buitenlocatie voor 'hangjeugd'. De jongeren denken zelf na over een plek en de invulling hiervan. Daarnaast willen we de Jongerenbus weer laten rijden. Deze mobiele NZH-hangbus was tot tweeëneenhalf jaar terug in de zomermaanden regelmatig in Heiloo te vinden. De jongeren willen de bus opknappen met hulp van handige volwassenen. Daarnaast willen we laagdrempelige inloop-activiteiten organiseren waarbij jongeren, vrijwilligers en jongerenwerkers bij elkaar komen. En we willen het jeugd- en jongerenwerk zichtbaarder maken bij organisaties waar jongeren komen en de bekendheid van het jongerenwerk bij alle jongeren in Heiloo vergroten. "Ik laat mij overal zien en geef aan iedereen mijn visitekaartje. Ook een goede website waarop de jeugd ons kan vinden, hoort daarbij, evenals het volgen van jongeren op social media."

Verder wil Stichting Jeugd Heiloo jongeren die tijdens de schoolvakanties niet op vakantie kunnen een mooie tijd bezorgen in Heiloo. "Nieuw is de meidenavond 'Girls Night Out'. De eerste meidenavond vindt plaats op 18 februari in Het Trefpunt in Heiloo. Daarnaast starten we binnenkort met De Uitkijkpost een project waarbij jongeren eigenhandig redactionele artikelen schrijven, advertenties verkopen en de vormgeving van de krant verzorgen."

Sociaal Team
Maarten geeft voorlichting op scholen waarbij het voorkomen of veranderen van negatief gedrag centraal staat. Stichting Jeugd Heiloo heeft daarnaast een belangrijke bemiddelende rol bij overlastmeldingen op straat, vertelt Maarten. "Hiervoor hebben we korte lijnen met jeugdhulpverlening en jeugdzorg, de politie, Openbare Orde en Veiligheid (OVV, red.), de buurtsportcoach, de leerplichtambtenaar en jeugdconsulenten. Dit integraal werken is mogelijk omdat jongerenwerk deel uitmaakt van het Sociaal Team in Heiloo." Verder werkt de organisatie aan integratiebevordering van jongeren met verschillende achtergronden of uit verschillende leefwerelden. Maarten: "Denk aan het samenbrengen van jongeren met en zonder beperking en integratiebevordering van autochtone en allochtone jeugd." Kortom: een groot aantal actiepunten die jongerenwerk nog beter gefundeerd in de kijker moeten zetten. Het hogere doel is daarbij duidelijk: laagdrempelig met jongeren in contact komen en hen volgen en zonodig coachen of doorverwijzen bij problemen.

< KADER - die mag op de vervolgpagina ook >

Meer interesse in gebruik Bruno gebouw
Naast het jongerenwerk in Heiloo - zoals is te lezen op de voorpagina in deze krant - denken andere organisaties erover gebruik te maken van het Brunogebouw in Heiloo. De gemeente Heiloo praat momenteel met Falkland, Heilooër Operette Vereniging en Stichting Jeugdtheater Heiloo. Doel is decors te gaan bouwen in het gebouw. Dat meldt een gemeentewoordvoerder. "Er is gekeken welke ruimten beschikbaar zijn en wat er nodig is om deze geschikt te maken voor het gewenste gebruik. Alle partijen zijn constructief met elkaar in overleg om dit gebruik concreet mogelijk te gaan maken." Verder praat Heiloo met Stichting Welzijn Heiloo en Harmonieorkest Caecilia om delen van het Bruno-gebouw weer 'nieuw leven in te blazen'. "Per ruimte wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn. Deze constructieve gesprekken zijn in de verkennende fase."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Sneeuwpret!

Witte wereld... Foto's: sportvelden: @Marcbrunekreef. Sneeuwpop: Mieke van Weele. Strooiwagen aangeleverd

HEILOO - Heiloo kijkt terug op een prettig dagje winter. De sportvelden waren zondag wit in plaats van groen. Er werd volop gesleed en veel mensen maakten sneeuwpoppen. De sneeuwpop van Timo en Berend las de krant. Natuurlijk werkten sommige mensen gewoon door, zoals de chauffeur van de strooiwagen op de foto.

Nieuw: Theater van de Dag Spetterende eerste voorstelling

De hele groep laat zich zien. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Mensen die elkaar niet kenden kwamen zondagavond in de Strandwal in Heiloo bij elkaar. Ze verzorgen een theateroptreden van het Theater van de Dag. Zeven enthousiaste spelers, zowel met als zonder toneelervaring, ontvingen 's morgens een script en speelden 's avonds hun voorstelling. En dat allemaal in twaalf uur tijd! De theatermakers presenteerden een klucht over een disfunctionele familie. Regisseur Nicole Meyjes (eveneens regisseur bij Theaterbende), haar mede-regisseur Aniek, de spelers en het publiek genoten zichtbaar van de voorstelling en waren laaiend enthousiast. Als het aan de organisatie ligt komt er zeker een vervolg. Op naar een tweede editie, volgend jaar!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Plezier in spelen. Foto: Stip Fotografie

10 vragen aan... Martijn van Dijken

Martijn van Dijken

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Assen, de hoofdstad van het mooie Drenthe. Tot mijn twintigste heb ik hier met heel veel plezier gewoond. Daarna ben ik in Leeuwarden gaan wonen om daar Hotelmanagement te gaan studeren. Na mijn studie ben ik de hotellerie in gerold en via Berlijn, Groningen, Ameland en Amsterdam in Heiloo beland. Hier woon ik inmiddels alweer veertien jaar met veel plezier samen met Marieke, die ik uit Groningen heb meegenomen, en mijn twee lieve dochters van zes en acht jaar.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik mag erg graag gasten verrassen, lekker voor hen koken en het naar hun zin maken. Stiekem droom ik nog wel eens van een leuk hotel of mooie B&B ergens aan de Nederlandse kust of in Frankrijk. 'Ik Vertrek' is dan ook een zeer favoriet tv-programma! Toch is mijn hobby gelukkig ook deels mijn werk. Een aantal jaren geleden heb ik de 'switch' gemaakt van de hotellerie naar de zorg. Inmiddels ben ik verantwoordelijk voor de hotelservice van de Noordwest Ziekenhuisgroep. In die rol is mijn grootste ambitie om het verblijf van onze patiënten, maar ook van hun familie en de bezoekers, te veraangenamen.

3. Wie zou jij graag eens ontmoeten?
Ik kijk graag naar 'Parts Unknown' met Anthony Bourdain op 24Kitchen. Ik geniet van zijn humor, ontdekkingen en relaxte houding. Ik zou graag een keer op een van zijn foodtrips rond de wereld met hem mee gaan.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Dat zijn er gelukkige vele. Maar als ik moet kiezen dan toch dat ik met de rugzak op, samen met mijn scoutingvrienden, dagenlang door de Drentse natuur zwierf. Slapen onder de blote hemel, vuurtje maken, biertje drinken; dat idee!

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Heiloo is een prachtig dorp! Het is heerlijk om door de bossen te wandelen, te kanoën en picknicken bij het Maalwater en te genieten van de goede horeca. Het mooiste en meest karakteristieke plekje vind ik toch wel het Witte Kerkje. Echt het boegbeeld van Heiloo en van grote historische waarde. Jammer dat het niet wat meer van de Heiloënaren is. Ik vond de eerste editie van 'Heiloo Culinair' geweldig op die mooie locatie. Het zou nog meer een plek moeten zijn waar allerlei verschillende soorten activiteiten en evenementen plaatsvinden voor de diverse inwoners van Heiloo.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Voor van alles. Ik laat gemiddeld drie keer per nacht onze kat erin en eruit, dus ik ben het gewend. Maar het liefst voor iets leuks of iets lekkers. Een mooie reis bijvoorbeeld of een lekker ontbijt op bed.

7. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Maak je geen zorgen over problemen die er nog niet zijn. Je weet nooit hoe het loopt dus focus je op het heden en doe dat goed! Wijze les van mijn eigen lieve vader.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik heel graag een keer de opera 'Die Zauberflöte' zou willen zien. En dan het liefst in een groot historisch theater of kasteel in Duitsland of een Romeins theater in Frankrijk.

9. Wat zou je veranderen als je burgermeester was?
Ik ben erg blij met Hans Romeijn als onze burgemeester en heb nog geen ambitie om in zijn voetsporen te treden. De eventuele veranderingen laat ik dus graag aan hem over. Zijn positieve aanpak, het werken aan vertrouwen en zichtbaar zijn in de gemeente, spreekt mij erg aan. Wellicht zou een zomerborrel voor de inwoners van Heiloo in de tuinen bij Huis Nijenburg nog een leuk idee zijn om het gemeenschapsgevoel te versterken.

10. Persoonlijke vraag: "Hoe handhaaft een horecaman als jij zich in de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar en Den Helder en wat merken de patiënten daarvan?"
Dat gaat prima, al moet ik eerlijk toegeven dat het in het begin - en nu zo nu en dan nog - niet eenvoudig was. De cultuur is echt heel anders dan in de hotellerie en de organisatie is vele malen complexer. Het geeft mij echter wel veel energie en inspiratie. Het is een wereld waar dag en nacht keihard gewerkt wordt voor de beste medische zorg voor onze patiënten. Die bevlogenheid van zorgmedewerkers en artsen spreekt mij zeer aan. Daarnaast zijn we als ziekenhuisgroep erg ambitieus om deze zorg alleen nog maar te verbeteren. Ik draag mijn steentje bij door vanuit mijn hospitality gedachte naar onze dienstverlening te kijken en te verbeteren. Inmiddels hebben we een sterke visie op gastvrijheid, eten & drinken waarmee we de afgelopen twee jaren in Den Helder de service rondom eten en drinken sterk hebben kunnen verbeteren. Ik hoop dit de komende jaren ook in Alkmaar te kunnen gaan doen.

Ik nomineer Bas Uijttewaal voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: 'Je bent veel in het zuiden van ons land om hagelschade aan auto's te herstellen. Wat doe je als niet op pad bent?'

Kunstparade Heiloo in juni

HEILOO - De Kunstparade komt, na een jaar te hebben overgeslagen, terug in Heiloo van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juni. De beeldend kunstenaars en podiumkunstenaars strijken dan neer in en rond het centrum van Heiloo.
De hoofdmoot is de atelierroute, in de eigen ateliers of in locaties rond het centrum. Voor de Witte Kerk worden tien kunstenaars geselecteerd. Ook musici en dichters kunnen zich opgeven voor een concert of voordracht in een atelier of op een andere locatie, zoals de bibliotheek. De locatie wordt met de organisatie uitgezocht. Voor het zogeheten Kunstplein, een markt van kunstenaars, wordt nog een locatie in het centrum gezocht. Inschrijven is mogelijk door een formulier in te vullen op de site www.kunstparadeheiloo.nl. De inschrijving start 15 februari. De organiserende stichting Kunst-Zin Heiloo verwelkomt graag nieuw werk, dat nog niet eerder werd geëxposeerd. Inlichtingen over de Kunstparade kunt u krijgen via coördinator@kunstparadeheiloo.nl of door te bellen naar 06-20551899.

Cohesie: zonnepanelen op Sporthal Vennewater

HEILOO - Cohesie, de energie-coöperatie van Heiloo, opent deze maand haar eerste energieproject: tweehonderdzeventig zonnepanelen op het dak van Sporthal Vennewater. Hierin nemen vierendertig inwoners en kleine bedrijven deel. Er komt een tweede project met zonnepanelen en hier kunt u aan deelnemen, zo laat Heiloo Energie weten. Dit geldt voor alle inwoners met de postcodes 1812,1814,1815,1851,1852,1853,1901,1906,1915,1916,1921,1934 en 1935. Op dinsdag 21 februari is er een voorlichtingsbijeenkomst in Het Trefpunt, aanvang 20.00 uur.

Suus en Jaap van Heijningen: zestig jaar in het huwelijksbootje

Bruidspaar van Heijningen en burgemeester Hans Romeyn. Foto: Natalie Bottemanne

HEILOO - Jaap en Suus van Heijningen gaven elkaar zestig jaar geleden, op 7 februari 1957, het ja-woord in het gemeentehuis van Haarlem. Ze verhuisden vierendertig jaar geleden met het gezin naar Bergen. Jaap werkte in Heerhugowaard als directeur van een bouwmaterialenhandel en had later in Bergen zijn eigen makelaarskantoor. Suus werkte als methodiek lerares in Haarlem. Inmiddels wonen zij tweeentwintig jaar met plezier in appartementencomplex de Westerzij aan de Zeeweg in Heiloo.

Om dit feestelijke jubileum te vieren kwamen de kinderen Hans, Hanneke en Dorien met aanhang 's middags bij elkaar in het gezellige appartement van hun ouders. Ook Liz Oostwoud, al zesenvijftig jaar vriendin van Suus, was erbij. Er hingen feestelijke ballonnen bij de voordeur en er was champagne met lekkere hapjes. Er werd bovendien veel gelachen samen. Suus vertelde enthousiast over de ontmoeting met haar man: "We hebben elkaar in 1953 leren kennen in Overveen bij een feestje. Ik vroeg hem ten dans, maar voordat het ervan kwam, werd een aantal jongens - onder wie ook Jaap - opgeroepen voor militaire dienst vanwege de Stormnacht in Zeeland. Gelukkig kwam ik hem een paar dagen later tegen op de Grote Houtstraat en we gingen samen wat drinken. Niet lang daarna kreeg ik een brief van hem waarin stond: 'Ik geloof dat ik verliefd ben'. Vier jaar later zijn we getrouwd."

Speciale middag
Volgens de kinderen zijn Jaap en Suus lieve ouders die altijd hard hebben gewerkt. Naast het werk van Jaap hield Suus zich in de tijd in Bergen bezig met de ontvangst en verzorging van toeristische gasten. Vroeger stond zij ook eens als fotomodel in Libelle en rond haar vijfenvijftigste jaar werd ze gevraagd als mannequin, wat ze een paar jaar bleef doen. Suus schildert (aquarel) en misschien heeft u haar wel eens horen pianospelen in 't Loo. Samen fietsen ze graag en Jaap maakt cryptogrammen. Naast de vier kleinkinderen is er nu de trots van een achterkleinkind.

Er kwam voor deze gelegenheid een felicitatiebrief van de dienst van het Koninklijk Huis. Verder dacht Suus eerst dat ze in de maling werd genomen toen iemand van het gemeentehuis belde of zij een bezoek van de burgemeester leuk zouden vinden. Het zorgde uiteindelijk voor een heel speciale middag bij deze gastvrije familie, één die werd afgesloten met een gezellig etentje met de kinderen.

Tekst: Natalie Bottemanne

Heiloose Floortje schittert in musical Pinokkio

Floortje Haanappel: 'Later wil ik actrice worden, of architect.' Foto: Arjan Hoogvorst

HEILOO - In de momenteel door het land trekkende sprookjesmusical Pinokkio (4+) schittert onder anderen Floortje Haanappel uit Heiloo. Het tienjarige theatertalent is woensdag 22 februari tweemaal te zien in Stadsschouwburg Velsen. Thuis aan de eettafel vertelt Floortje aan de Uitkijkpost hoe zij dat heeft weten te bereiken.

De familievoorstelling Pinokkio is een theaterproductie van De Efteling. Naast de vaste kinderrollen spelen elke voorstellingsdag twintig kinderen eenmalig mee. Zo krijgen in totaal honderden kinderen de kans om één dag een gastrol te spelen in een echte musical. Die droom gaat volgende week ook in vervulling voor Floortje Haanappel. Speciaal hiervoor volgde zij samen met andere geselecteerde kinderen een hele dag drie professionele musicalworkshops in het Efteling Theater, waarbij ze tevens dansjes voor de voorstelling aanleerde. De in groep 8 van CBS De Duif zittende Floortje is dan ook klaar voor genoemd avontuur. "Via YouTube oefen ik thuis steeds de liedjes. Ook gaan we 's ochtends voor de voorstelling alles nog doornemen. Nog een weekje, dan is het zover."

Theaterbende
Zo jong als ze is, heeft Floortje al aardig wat theaterervaring. "Toen ik zeven was, deed ik in Theater De Vest in Alkmaar dansend en zingend mee aan Lang en Gelukkig van het Ro Theater. Daar hadden we anderhalve maand voor geoefend in Artiance." Die belevenissen vond Floortje zo leuk, dat ze op theaterles ging bij De Theaterbende in Heiloo, waarmee ze al twee musicals opvoerde. Komende juni speelt ze in De Strandwal in Heiloo drie voorstellingen van Alice in Wonderland, in de rol van de hartenkoningin. Daarnaast staat ook nog een musical met haar schoolklas op het programma. Maar eerst is er Pinokkio.

Mooie dingen
"Met mijn moeder zag ik een tijdje terug op internet dat ze kinderen van zes tot dertien jaar zochten, die wilden meespelen in Pinokkio. Dat leek mij heel erg leuk, want ik doe graag aan zingen, dansen en toneelspelen. Ik hoopte, met de ervaring die ik al heb, een plekje te krijgen. Dat het ook is gelukt, daar ben ik heel blij om."

Het zal niemand verbazen dat Floortje later misschien wel actrice wordt. Al lijkt architect haar ook wel wat… "Ik knutsel graag en vind het leuk om mooie dingen te bedenken en bouwen met bijvoorbeeld Lego. Ook zit ik al een tijdje op ballet en heb ik pianoles. Eigenlijk wil ik verder nog op zangles en hockey."

Nog zeven nachtjes
Ambities en plannen te over dus, in het leven van de jonge Heiloose. Voorlopig prijkt bovenaan het lijstje van Floortje musical Pinokkio, woensdag 22 februari te zien om 14.00 en 16.15 uur in Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden. Nog zeven nachtjes slapen en een weekje oefenen…

Informatie en reserveren kan via www.stadsschouwburgvelsen.nl of 0255-515789.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Galerie Leuring Kunst, antiek & art deco

Irke-Marjen. Foto: Natalie Bottemanne

Schoollaan 5, 1906 AE Limmen. Website: galerieleuring.nl. E-mail: galerieleuring@outlook.com. Telefoon: 06-25087590 (Irke-Marjen Wiersma) of 06-30770119 (Jeroen Leuring). Openingstijden: elk derde weekend van de maand op zaterdag en zondag van 12.00-18.00 uur.

Wie door de Schoollaan in Limmen rijdt, zal meteen aangetrokken worden tot het witte woonhuis met het enorme kunstwerk in de voortuin. Het werk van Cortenstaal, van kunstenaar Lieuwke Loth, is gemaakt ter ere van de opening van galerie Leuring in juni 2014. Het is tevens het logo van de galerie die aan de rechterkant van de woning gelegen is. U kijkt uw ogen uit bij de grote, diverse verzameling van kunst en antiek: van een kleine vaas tot een groot schilderij, variërend in prijs van tien tot drieduizend euro. Unieke objecten en ambachtelijke, met aandacht gemaakte spullen spelen de hoofdrol. Van modern tot klassiek; er is altijd wel iets dat aanspreekt om de inrichting van uw huis meer karakter te geven. De galerie annex winkel is één weekend in de maand geopend, waaronder aanstaand weekend (18 en 19 februari).

Passie voor de collectie
Eigenaars Jeroen en Irke-Marjen Leuring hebben allebei een fulltime baan, maar delen daarnaast een grote belangstelling en passie voor het verzamelen van unieke objecten en kunst. Irke-Marjen: "Toen we elkaar leerden kennen, hadden we toevallig allebei spullen in ons huis in art deco stijl. We hebben dezelfde smaak en vinden het leuk om onze liefde voor kunst en antiek met anderen te delen." Bij de koop van hun huis aan de Schoollaan wisten ze meteen dat ze de bijbehorende kantoorruimte (90 m2) tot galerie wilden verbouwen. Inmiddels ontvingen zij in tweeënhalf jaar veel klanten en staan stukken uit de verzameling op een mooie plek bij iemand anders in huis.

Elk stuk heeft een verhaal
De verzameling van schilderijen, zeefdrukken, beelden, glaskunst, vazen, plateel, tuinbeelden, art deco meubelen, lampen en klokken is door de jaren heen opgebouwd. Irke-Marjen en Jeroen gaan vaak naar veilingen door het hele land, maar vinden ook mooie dingen via internet. Jeroen: "Het is leuk als je iets in een catalogus of op internet ziet dat je aanspreekt. Dan probeer ik meer aan de weet te komen van de kunstenaar of historie en gaan we, waar ook in Nederland, op pad om het te bekijken. Als het dan, zoals onlangs weer met een groot bronzen beeld, in het echt nog veel mooier is dan op de foto, dan geeft dat echt een kick." Voorwaarde om iets te kopen is dat zij het zelf mooi vinden. Soms staan de objecten eerst in hun eigen huis. Irke-Marjen: "Het is ook leuk om alles bij elkaar in de galerie te zien. Spullen wisselen van plek en er is ook een aantal stukken dat we denk ik nooit zullen wegdoen." Naast de verkoop in de galerie is een gedeelte van de collectie in ieder geval één keer per jaar te zien op de kunstbeurs Decorade in Chateau Marquette in Heemskerk en indien mogelijk ook op andere beurzen in de regio.

Extra service
Op de website staan foto's met omschrijving en prijs. Jeroen: "Soms ziet iemand iets op de site en komt dan kijken hoe het in het echt is. Het komt ook voor dat dan iets heel anders wordt gekocht. Omdat het niet altijd is in te schatten hoe iets in je eigen huis staat, bieden wij ook de mogelijkheid om langs te komen." Koopt u iets als cadeau, dan kan het ook geruild worden. Naast de maandelijkse openingstijden en bij speciale gelegenheden, zoals de bloemendagen, is het mogelijk om op afspraak langs te komen.

Tekst: Natalie Bottemanne

Meike Adelaar wint regionale voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

V.l.n.r.: Tjitske Koppes (Radboud), Famke Kramer (Benedictus), Laura de Jong (Meander), Abel Vlug (Elckerlyc), Thomas Speksnijder (Willibrord), Luteyn Kampstra (De Duif), Tesoro Goedkoop (Zuidwester), Fem van Schooten (Springschans) en in de stoel winnares Meike Adelaar (Paulus). Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Meike Adelaar van de Paulusschool in Heiloo won maandagmiddag in de Bibliotheek Heiloo de regionale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd. Meike las voor uit het boek 'Omgeruild' van de schrijfster Fiona Rempt en versloeg daarbij acht andere kinderen die ieder voorleeskampioen van hun eigen school zijn. Het boek gaat over twee meisjes die op hun dertiende verjaardag te horen kregen dat zij bij hun geboorte verwisseld zijn. De ouders kozen ervoor hen niet terug te wisselen.

De jury, bestaande uit Hanny Kaan (50+leest voor, CDA), Corine Hemmer (Jong Leren, Praktijk voor remedial teaching) en Evert Visser (journalist en tekstschrijver van onder andere Uitkijkpost) kozen de winnares uit. Jury-voorzitter Hanny Kaan liet weten dat Meike een goede heldere inleiding gaf, in een goed tempo las en goede tempo-wisselingen liet horen. Ook liet zij de emotie van het verhaal goed horen. Daarnaast kregen Abel Vlug (Elckerlyc) en Tesoro Goedkoop (Zuidwester) een vermelding in de toespraak van Hanny Kaan.

Uit handen van Sofia Rensen, de winnares vorig jaar, kreeg Meike de wisselbeker overhandigd. Meike mag op zaterdag 4 maart naar de kwartfinale in Hoorn. De landelijke finale vindt plaats in mei.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Kees Kroone preekt

Kees Kroone preekt respect.

HEILOO - Kees Kroone uit Limmen houdt zondag 19 februari in de Witte Kerk in Heiloo zijn 'preek van de leek'.

Onder de vele talenten waarmee hij begiftigd is, behoort zeker zijn welsprekendheid. Met zijn warme en sonore stemgeluid en welgekozen woorden weet deze alom bekende inwoner van Limmen en omstreken iedereen te boeien die zich onder zijn gehoor bevindt. Kees bezit bovendien een vaardige pen, waarmee hij iedere maand in de LOV-krant zijn lezers nauwgezet op de hoogte houdt van het reilen en zeilen van de lokale ondernemers in dit kleine dorpje.

Alle activiteiten en bezigheden van Kees Kroone opsommen, zowel van vroeger als nu, is onbegonnen werk. Kees is in hart en ziel een gemeenschapsmens, die met humor en relativeringsvermogen vaak de lastigste klussen weet op te knappen. Daarover zal hij ongetwijfeld preken, evenals over zijn liefde voor 'al wat groeit en bloeit' in zijn paradijsje in de Limmerpolder. Zonder te moraliseren weet hij zijn gehoor een spiegel voor te houden waarop met grote letters het woord 'respect' geschreven staat. Kortom, een preek van Kees is een lust voor het oor én balsem voor de ziel. Zijn hart heeft hij op de goede plek en vanuit dat hart leeft en preekt hij.

Iedereen is vanaf 16.00 uur welkom in de Witte Kerk. Na afloop rond 17.00 uur is er gelegenheid om met de (s)preker en andere aanwezigen nog wat na te praten, uiteraard onder het genot van een drankje.

Warme Truien-dag op de Zuidwester op een koude winterdag

Wie weet het goede antwoord? Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het was vrijdag op basisschool de Zuidwester in Heiloo Warme Truiendag. De wethouders Elly Beens en Rob Opdam gaven in de school uitleg over duurzaamheid aan de groepen 8.

De Warme Truiendag is in het leven geroepen om de kinderen bewust te laten worden hoe energie te besparen en zo het milieu te sparen. Wethouder Rob Opdam gaf aan dat de kachel best lager gezet kan worden. Als je het koud krijgt dan kan je makkelijk een warme trui aantrekken. Ook is het verstandig om lampen uit te doen als je een vertrek verlaat of de laptop uit te zetten als je bijvoorbeeld naar beneden gaat. Verder gaf de wethouder voorlichting over het douchegedrag. Kinderen van deze leeftijd douchen graag erg lang, dit is helemaal niet nodig en daarom is het verstandig een timer te gebruiken die na vijf minuten aangeeft dat 'de tijd voor douchen' om is.

Uitvinder van de gloeilamp
Na de voorlichting verzorgden de twee wethouders een quiz waarbij de kinderen uit twee antwoorden konden kiezen. Door middel van het opsteken van een wit of een blauw kaartje konden ze hun keuze kenbaar maken. De vragen waren onder andere 'waar komt ons drinkwater vandaan, uit de Noordzee of het IJsselmeer' en 'hoe heet elektriciteit opgewekt door water, Natte Stroom of Witte Steenkool'. Maar ook 'Wie was de uitvinder van de gloeilamp' stond op de vragenlijst. De kennis die de kinderen over deze onderwerpen hadden, was goed en de kinderen deden enthousiast mee met de quiz. De uiteindelijke 'winnaars' kregen een led-lamp cadeau.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Violiste Camilla Genee centraal bij huisconcert familie Keijzer

V.l.n.r.: Carmen Keijzer (piano), Camilla Geene (viool) en Falou Lansink (cello). Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Een geslaagd huisconcert vond plaats op zondag 12 februari bij de familie Keijzer in Heiloo. Dat gebeurde onder ruime belangstelling van vrienden en bekenden. Viooltalent Camilla Genee stond hierbij in de schijnwerpers. Zij trad op samen met haar moeder, de pianiste Carmen Keijzer. Haar studiegenoot Falou Lansink speelde cello.

Camilla, eerstejaars student aan het Haags Conservatorium, zoekt de ware viool. Camilla speelde van 2011 tot 2014 bij de eerste violen van het JeugdOrkest Nederland. Ze won in 2015 de tweede prijs bij het Prinses Christina Concours Oost en daarbij ook de Gaudeamusprijs voor de raak getroffen sfeer bij de vertolking van het stuk 'Fratres' van de hedendaagse componist Arvo Pärt.

Tijdens het concert demonstreerde ze met een Gigue uit de '3e partita' van Bach het verschil in klank tussen een moderne studieviool en een (geleende) klassieke viool uit de achttiende eeuw. Het moderne instrument klinkt ietwat scherp, de oude viool geeft een zacht en warm geluid.

Hoogtepunt van het concert vormde de delicate vertolking van 'Spiegel im Spiegel' van Arvo Pärt en de gloedvolle, volwassen presentatie van een Spaanse dans van Manuel de Falla. Glière's duetten voor cello en viool brachten aangename afwisseling waarbij het gedreven en geconcentreerde samenspel tussen Camilla en Falou te zien en te horen was. Voor informatie over de crowdfundingactie voor de ware viool voor Camilla, zie www.yeee-haaa.com/op-zoek-naar-de-ware. Een uitgebreider verslag van het concert is te lezen op www.uitkijkpost.nl.

Tekst: Felix Hogeboom

Indrukwekkend: plaatsing Stolpersteine aan de Van Foreestlaan 10

Links: De ingemetselde stenen met bloemen. Rechts: Esther Mossel voor haar geboortehuis aan de Van Foreestlaan 10 tussen de huidige bewoners Annet en Wim Bronsveld. Foto's: Stip Fotografie

HEILOO - In het bijzijn van dochter Esther Mossel (78 jaar en wonende in Jeruzalem), loco-burgemeester Rob Opdam, initiatiefneemster Josta de Graaf-Gieltjes en comité-leden Bart van der Feen de Lille, Maartje van der Laan en Marjan Neeft plaatste de Duitse kunstenaar Gunter Demnig zondag vier 'Stolpersteine' op de oprit van de voormalige woning van de familie Mossel aan de Van Foreestlaan 10. Esther is daar als enige van het gezin geboren, dus een echte Heiloose.

Vader, moeder, tante en een Duitse vluchteling, die was opgenomen binnen het gezin, werden in de oorlog naar Westerbork afgevoerd en vermoord. Vader Joseph overleed in Bergen-Belsen op 29 maart 1945. Moeder Else werd in het kamp ernstig ziek en kon de terugtocht naar Nederland niet meer maken. De kinderen Mossel moesten hun moeder achterlaten in het kamp. Zij werden bevrijd door de Russen en overleefden de oorlog. Tante overleed in Auschwitz en de Duitse vluchteling in Sobibor. Op de stenen zijn in een messing plaatje de naam, geboortedatum en de datum van overlijden gestantst. Esther Mossel is onder de indruk. Eindelijk is er een plek waar zij haar ouders, tante en vriend kan herdenken. De huidige bewoners, Annet en Wim Bronsveld, staan achter het initiatief en zijn trots op de struikelstenen op hun oprit.

Later in de middag was er een bijeenkomst in Pakhuis Dekker. Hierbij vertelde Esther Mossel de familiegeschiedenis van voor, tijdens en na de oorlog. Er is speciaal voor deze locatie gekozen omdat tijdens de laatste jaren van de oorlog daar het regionaal verzet was gehuisvest. Tijdens deze bijeenkomst werd aangegeven dat Heiloo die dag eenentwintig Stolpersteine rijker is geworden. Momenteel zijn er in eenentwintig landen al zesenzestigduizend van deze stenen geplaatst er er komen er nog steeds meer bij.

Loco-burgemeester Rob Opdam dankte het comité voor het nemen van dit initiatief. "Een waardige manier van herinneren aan families die ondergedoken zaten en families die onderduikers hebben geholpen tijdens de oorlog", aldus de loco-burgemeester. Josta de Graaf-Gieltjes sprak haar dank uit naar Rob Opdam, de gemeente Heiloo en kringloopwinkel Keer op Keer voor hun donatie.

Aanstaande zaterdag en zondag is er een fietstocht georganiseerd langs alle eenentwintig struikelstenen in Heiloo. Bij iedere locatie wordt het verhaal van die locatie verteld.

Tekst: Yvonne van Stiphout

DOORVERWIJZEN KRANT NAAR ONLINE

HEILOO
Tablet Café in Bibliotheek Heiloo

Heeft u vragen over uw tablet? Wilt u uw instellingen verbeteren of samen met andere tabletbezitters leuke apps ontdekken en tips en trucs delen? Dan is het Tablet Café op 16 februari in de bibliotheek in Heiloo iets voor u!

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Natuurwandeling in Heilooërbos
Het IVN, de Vereniging voor natuur- en milieueducatie, organiseert zondag 19 februari een natuurwandeling in het Heilooërbos, zoals gebruikelijk elke derde zondag van de maand. INV besteedt tijdens de wandeling onder andere aandacht aan de geschiedenis van het landgoed Nijenburg in Heiloo.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Reünie St. Radboudschool
De St. Radboudschool in Heiloo organiseert zaterdag 10 juni een reünie voor de mensen die op de Radboudschool zaten (tot en met schooljaar 2010-2011) of werkten. Heeft u zelf op de Radboudschool gezeten of kent u mensen die erop gezeten hebben? Breng hen op de hoogte!

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Familieconcert in Witte Kerk
Het Apollo Ensemble laat jongeren tot en met veertien jaar en volwassenen samen naar muziek luisteren. Dat gebeurt zaterdagmiddag 18 februari in de Witte Kerk in Heiloo. Het orkest, met top-musici uit alle delen van de wereld, speelt muziek van Joseph Haydn en Mozart. De muziek wordt op een aantrekkelijke manier uitgelegd. Na afloop is er alle gelegenheid om de instrumenten van dichtbij te bekijken, kennis te maken met de musici en vragen te stellen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Bankieren verandert, maar onze klant blijft nummer 1

Op weg naar de klant met de nieuwe Rabofietsen! V.l.n.r.: Commissaris Cees Driehuis en de directeuren Ugur Pekdemir, Jan Klaver en Erik Minnema.

REGIO - "De Rabobank is bezig met een reorganisatie, maar klanten in onze regio zullen er weinig van merken", aldus directievoorzitter Ugur Pekdemir van Rabobank Noord-Kennemerland.

De bank in de binnenzak
Door ontwikkelingen als internetbankieren verandert de bancaire wereld, ook op lokaal niveau. Directeur Pekdemir legt het uit. "We zeggen wel eens: vroeger kwamen klanten bij ons op bezoek, tegenwoordig hebben zij de bank in hun binnenzak. Dagelijkse bankzaken kunt u waar en wanneer dan ook prima met uw telefoon, iPad of computer doen. Fysiek contact neemt af en wij gaan mee met die trend. Er blijven echter momenten dat direct contact wel nodig is, bijvoorbeeld bij een hypotheek, als kinderen gaan studeren, of bij het regelen van een pensioen of een schenking. Die gesprekken voeren we graag. We vertellen daarbij ook dat zelfs de aanvraag van een voor iedereen heel belangrijke hypotheek grotendeels online in gang gezet kan worden. De klant kan dit Rabo Hypotheek Dossier op elk gewenst moment delen met de adviseur. Zo doet u het samen, als het moet binnen een week!"

Wensen van klanten voorop
De Rabobank is landelijk en lokaal bezig met een efficiëntieslag, die vele duizenden banen kost. Zaken die niet rechtstreeks met dienstverlening aan klanten te maken hebben, worden steeds meer gecentraliseerd. Lokaal heeft dit gevolgen voor de werkgelegenheid. Ook bij Noord-Kennemerland, waar het personeelsbestand in de komende drie jaar krimpt van honderdtwintig tot misschien negentig. Pekdemir: "Dat is pijnlijk, want er zit een verhaal van vlees en bloed achter, maar de mensen begrijpen het. Ook zij zien wat er in de maatschappij gebeurt. Klanten zullen van de aanpassingen nauwelijks wat merken. We hebben geen plannen om vanuit minder advieskantoren te gaan werken (Bergen, Castricum en Heiloo, red.). Ik wil benadrukken dat de lokale betrokkenheid, die zo kenmerkend voor ons is, blijft. We zijn en blijven er voor klanten. De adviesbehoefte wordt anders en daar spelen we op in. Niet per sé in de traditionele bank en op kantooruren, maar vaker via nieuwe kanalen. Denk hierbij aan live chatten met een adviseur, het gebruik van de app, een mobiele adviseur die aan huis komt, overleg op zaterdag buiten de bank (bijvoorbeeld Kwartje Koffie), de Rabocamper die regelmatig als mobiel kantoor in de kleinere kernen staat, het adviescentrum in het Willibrordus Business Centrum in Heiloo, enzovoort. Deze aanpak maakt ons anders dan anderen, zo zijn wij de betrokken dichtbijbank", zegt hij met trots.

Lokaal betrokken met Clubkas
De betrokkenheid van de bank geldt evenzeer voor de relatie met lokale maatschappelijke projecten en activiteiten, waar via het coöperatiefonds een deel van de winst naartoe gaat. "De verbinding met de gemeenschap blijven wij belangrijk vinden. Vorig jaar hebben we hiervoor Rabo Clubkas geïntroduceerd. Mag ik daar nu even reclame voor te maken? Onze klanten mogen dit voorjaar vijfenzestigduizend euro verdelen over verenigingen en stichtingen in ons werkgebied. Hoe meer stemmen, hoe hoger het bedrag. Clubs die bij ons bankieren kunnen zich nog tot eind februari aanmelden. Tegen alle klanten zeg ik: doe straks mee en geef uw favoriete clubs een steun in de rug."

Tekst: Berend Izaks

Ouderenochtend over Biesbosch

EGMOND AAN ZEE - Stichting Welzijn Bergen organiseert woensdag 22 februari in Het Gebouw in Egmond aan Zee een ouderenochtend. Bezoekers kijken naar beelden van de natuur van de Biesbosch en de dieren die daar voorkomen. De ouderenochtend begint om 10.00 uur op de Trompstraat 2 in Egmond aan Zee.

Henk Haanraads 'The Chief' in Akersloot

Henk Haanraads van 'The Chief' speelt Akersloot plat.

AKERSLOOT - Iedereen in Akersloot kan vrijdag 17 februari weer ouderwets rocken op muziek van De Chief, in Cafe De Vriendschap aan Kerklaan 18 in Akersloot. De muziek is nog altijd actueel, veel nummers zijn legendarisch en hebben een notering in de Top 2000 allertijden. Henk Haanraads als solist 'The Chief' speelt ruim tien jaar de zalen plat met nummers van grote gitaristen als Eric Clapton, Carlos Santana, Mark Knopfer en vele andere. Geniet van zijn rauwe maar warme stem bij zijn eigen gitaarspel. Aanvang 21.00 uur. De muziek start om 21.30 uur. De entree is gratis.

Inschrijving Hoever Playbackshow

Maxim Jansen, de winnaar van vorig jaar.

EGMOND AAN DEN HOEF - Jeugdbelangen in Egmond aan den Hoef organiseert zondagmiddag 12 maart in Dorpshuis Hanswijk de playbackshow voor alle basisschoolleerlingen van Egmond aan den Hoef. De inschrijving vindt plaats op woensdag 15 februari om 13.30 uur in het Dorphuis Hanswijk. Inschrijven is mogelijk voor solisten en groepen en de inschrijfformulieren zijn inmiddels verspreid via de Hoever scholen. Vragen kunt u stellen via facebook/playbackshow egmond aan den hoef of bel Anneke Koopman via 06-37005224.

Mishandelingen op station Castricum Politie vraagt getuigen zich te melden

NS-Station in Castricum. Foto: Monique de Vries

CASTRICUM - In de nacht van zaterdag op zondag hebben tussen 02.00 uur en 02.20 uur mishandelingen plaatsgevonden op het station van Castricum. Twee Heilooënaren raakten hierbij gewond.

Een groep van twintig tot dertig man kwam het perron oplopen en begon met fietsen te gooien en lukraak op mensen in te slaan. Een achttienjarige jongen uit Heiloo liep hierbij een verbrijzelde neus op. Een negentienjarige jongen uit Heiloo belandde in het ziekenhuis met neurologisch letsel. Op het moment van het ter perse gaan van deze krant was het nog onbekend of hij blijvend letsel heeft. Nog vier andere mensen deden aangifte van mishandeling. De groep ging uit in het centrum van Castricum en stapte na de mishandelingen op de trein richting Alkmaar.

De politie wil graag in contact komen met mensen die slachtoffer zijn geworden van mishandeling maar dit nog niet gemeld hebben. Ook wil zij graag getuigen spreken die meer kunnen vertellen over de mishandelingen of die de groep gezien hebben in de trein of het centrum van Castricum. Er kan contact worden opgenomen met de politie in Alkmaar via 0900-8844 (lokaal tarief). Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Bron: Politie.nl

KVG-avond in Limmen

LIMMEN - Het Katholieke Vrouwen Gilde organiseert woensdag 15 februari haar maandelijkse KVG-avond in de Burgerij in Limmen. Jaap Hartog, als ambassadeur, vertelt over Stichting KNGF geleidenhonden. Leden betalen 3 euro en introducés 4 euro. Vragen kunt u stellen via kvglimmen@gmail.com.

Rachelle van de Griek Nederlands Kampioen allround

Rachelle van de Griek, gefeliciteerd!

HEILOO - Schaatsster Rachelle van de Griek uit Heiloo (17) reed de race van haar leven op de 3 kilometer en pakte daarmee haar eerste Nederlandse titel allround bij de junioren B. Op de laatste afstand van het allroundkampioenschap versloeg ze de Friese Michelle de Jong, die er met het zilver vandoor ging. Maud Lugters won het brons.

Na drie afstanden moest Rachelle van de Griek op de drie kilometer bijna vijf seconden goedmaken op haar concurrente Michelle de Jong. De Jong had de tweede dag een ijzersterke 1000 meter gereden (dik PR van 1.19'23, red.) en stond na drie afstanden fier bovenaan in het allroundklassement van de junioren B. "Ik wist dat ik vijf seconden op Michelle goed moest maken", zei Van de Griek, die bij het RTC Noordwest in Haarlem traint. "Dat was op zich te doen, maar met zo'n drie kilometer weet ik het nooit zo goed. Soms gaat dat goed en soms gaat het verschrikkelijk. Ik moest een heel goede race rijden."

'Beste drie kilometer ooit'
Ze ging voortvarend van start. De zeventienjarige schaatsster uit Heiloo kwam gelijk goed in haar ritme en pakte ten opzichte van De Jong gelijk een mooie voorsprong van een paar seconden. "Ik begon lekker en kon goed in mijn ritme blijven", zei ze. "Ik kon goed doorrijden en viel niet stil. Uiteindelijk heb ik een erg goede drie kilometer gereden en bijna vijf seconden van mijn persoonlijk record afgehaald. Dit was mijn beste drie kilometer ooit."

Zo nam Rachelle van de Griek de leiding over en pakte voor Michelle de Jong de winst weg in het allroundklassement. "Ik had echt niet verwacht dat ik de allroundtitel zou winnen'', zei ze. "Dit is mijn eerste allroundtitel ooit en daar ben ik heel blij mee.''

Met deze prestatie plaatste van de Griek zich ook voor de Vikingrace op 3 en 4 maart in Heerenveen. Op de Vikingrace gaat Rachelle strijden tegen de beste leeftijdsgenoten van Europa.

Vredeburg: burenstrijd eindigt onbeslist

Op vrijdag 10 februari stond het mooie affiche Vredeburg 2-Castricum 3 op het programma. Ook ronde zeventien van de interne competitie was aan de orde. Eerder in de week kwam Vredeburg 4 in actie.

Barry Blekemolen bracht Vredeburg 2 op een voorsprong door te profiteren van slap openingsspel van zijn tegenstander. Dat leverde winst van maar liefst twee gezonde pionnen op. Hans de Goede verdubbelde de voorsprong door een voordelig pionneneindspel bekwaam naar winst te schuiven. Maar de vreugde verstomde toen snel na elkaar Gertjan Hafkamp, Remi Aafjes en Sandra Hollander de koning moesten omleggen. Teamcaptain Dick Aafjes moest plots zijn remise-achtige eindspel zien te winnen om Vredeburg 2 te behoeden voor een nederlaag. Met enig fortuin slaagde Aafjes daarin: in de tijdnoodfase tastte zijn tegenstander mis en Aafjes kon materiaal en de partij winnen. De 3-3-eindscore houdt zowel Vredeburg 2 als Castricum 3 gevangen in de middenmoot van de ranglijst van de derde klasse E.

Ver opgerukte pion
Eerder in de week bezocht het viertal van Vredeburg 4 het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee. Dat leidde tot een nipte nederlaag: 2,5-1,5. Harry Levering en Ed van Duin verloren hun partij. Marcel Wester boekte een knappe zege, terwijl Adri Beentjes goed was voor een half punt. Vredeburg 4 staat in de achterhoede in de vierde klasse F. In de interne competitie liet Jaap Limmen een gewonnen eindspel tegen Gijs Pouw glippen: hij verzuimde een cruciale loperzet die nodig was om een ver opgerukte pion van Pouw van promotie te weerhouden. Nu werd het een nul voor Limmen en een één voor Pouw.

Robin Rommel haalde vlot een punt: de aanval met dubbele torens en dame over de h-lijn was te machtig voor Marcel Wester. Bert Hollander hoopte Harold Ebels te verrassen met een wilde aanval op de koningsvleugel. Ebels echter haalde de angel eruit door middel van een tegenaanval in het centrum. Na een fikse ruil van stukken resteerde niet meer dan een remisestelling. Theo Al scoorde het volle punt. Dat was een koud kunstje: zijn tegenstander Harry Levering had onderweg de dame verkwanseld. Nico 'Bam Bam' Pepping won de strijd van Ed van Duin, die mopperde dat hij eerst beter stond, maar het toch nog had weggegeven. Ed Stolp en Jan Levering speelden een lange partij. Stolp won een stuk in het middenspel, maar Levering verkocht zijn huid duur. Toch gaf de materiële plus van Stolp de doorslag. Adri Beentjes toonde zich sterker dan Jan Brantjes.

Komende week bezoekt Vredeburg 1 de buren van Oppositie 2. Enkele dagen later wacht ronde achttien van de interne competitie.

Sportinstuif met sport én jeugddisco in de voorjaarsvakantie

Sportief plezier in Heiloo.

HEILOO - Dinsdag 21 februari organiseert de buurtsportcoach van Heiloo een Sportspektakel in sporthal het Vennewater in Heiloo, in samenwerking met Jongerenwerk Heiloo. Deze zeer sportieve dag in de voorjaarsvakantie is er speciaal voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Van 9.30 tot 16.30 uur kunnen kinderen meedoen aan een grote variatie aan sportclinics, terwijl zij zich tussendoor vermaken op de luchtkussens en met andere sportieve activiteiten. Jongerenwerk organiseert om 12.15 uur een jeugddisco voor alle deelnemers.

Het Sportspektakel wordt meerdere keren per jaar georganiseerd door de buurtsportcoach van Heiloo. Kinderen kunnen deze dag diverse sportclinics volgen, waaronder bootcamp, atletiek, schermen, kickboksen en streetdance. Ook in de voorjaarsvakantie is het leuk én gezond om lekker in beweging te komen!

Vooraf aanmelden voor het Sportspektakel is niet noodzakelijk maar wel gewens. U kunt dit doen via www.sportinheiloo.nl. De kosten bedragen 3,50 euro per kind, inclusief deelname aan twee sportclinics naar keuze. Informeer bij de buurtsportcoach, Pascale de Hoogh, naar de speciale tarieven die gelden voor BSO's en groepen. Dit kan via p.dehoogh@alkmaarsport.nl of 06-11149728.

Klaverjasdrive in De Strandwal

HEILOO - EHK organiseert maandag 20 februari haar maandelijks terugkerende klaverjasdrive. De club nodigt u, liefst met partner, uit in cultureel centrum De Strandwal naast de kapel op het GGZ-terrein in Heiloo. De zaal is open vanaf 19.00 uur en er wordt gespeeld van 19.30 uur tot ongeveer 23.00 uur. Er zijn prijzen te winnen. Bent u een regelmatige bezoeker en kunt u een keer niet, of komt u voor de eerste keer, meld dit dan bij bestuurslid Gerda. Bel hiervoor 072-5123271 of neem contact op met Ria via 072-5339345.

'Grote broer' AZ ook dit jaar weer actief op het ICGT

UITGEEST – AZ doet ook dit jaar mee aan het ICGT in Uitgeest. De toernooiorganisatie is er opnieuw in geslaagd deze 'grote broer' uit Alkmaar vast te leggen. AZ is dit jaar één van de twee groepshoofden voor het toernooi van 2017.

Met het vastleggen van AZ betekent dat het ICGT ook in 2017 weer een ijzersterke bezetting zal hebben. De club uit Alkmaar heeft één van de beste jeugdopleidingen van Nederland. Het voetbal is aanvallend en verzorgd: precies waar het publiek op het ICGT graag op zit te wachten. Bovendien zou het natuurlijk extra mooi zijn als Uitgeester Ferdy Druijf ook dit jaar met AZ meedoet aan het ICGT.

AZ is zeker geen onbekende op het ICGT. De 'grote broer' van het toernooi heeft al meer dan tien keer aan het toernooi meegedaan en wist in 1994 zelfs te winnen. Vorig jaar verloor AZ na strafschoppen van de latere winnaar, Atletico Paranaense. In 2013 haalde AZ nog de finale en voor minder zal de club in 2017 waarschijnlijk niet naar Uitgeest komen.

Uiteraard is de toernooiorganisatie blij dat het kwalitatief ijzersterke AZ ook in 2017 weer van de partij is. "AZ verrast elk jaar weer met aanvallend en verzorgd voetbal dat ijzersterk is", vertelt toernooivoorzitter Gerrit Idema. "De ploeg barst van de talenten die doorstromen naar het eerste, zoals bijvoorbeeld Levi Opdam. Mede hierdoor is AZ elk jaar weer één van de interessantste ploegen van het ICGT."

Het ICGT is een tweedaags professioneel jeugdvoetbaltoernooi voor O19-teams. Dit toernooi wordt elk jaar met Pinksteren georganiseerd op het terrein van FC Uitgeest. Dit jaar is dat op 3 en 5 juni. In tegenstelling tot andere toernooien is de entree bij het ICGT altijd gratis.

Nicole Weijling wint zilver bij NK indoor -EV- liever wel

Huldiging der kampioenen. Links Nicole Weijling-Dissel. Foto: KNAU/Cor Mooij

EGMOND AAN DEN HOEF - Nicole Weijling-Dissel (49) uit Egmond aan den hoef behaalde vorige week in de Omnium hal in Apeldoorn zilver tijdens het Nederlands kampioenschap indoor op de 1500 meter atletiek. Ze eindigde achter Jasmijn Bakker van AV Triatlon in het sportcentrum Apeldoorn.

Op je eerste indoor wedstrijd op Nederlandse bodem zilver halen is van ongekend grote klasse. Haar trainingsarbeid is beloond in de samenwerking met haar coach Frans Thuijs. Zij bedachten vooraf een strategie die in de race goed uitpakte. Het is ongelooflijk dat een vrouw die dit jaar vijftig jaar wordt zo'n prestatie levert.

Nicole: "Het was een tactische race en ik kwam als laatste de eerste ronde uit. Daarna raakte ik opgesloten en moest ik naar een gaatje zoeken, buitenom erlangs en naar de kop van de wedstrijd." Het deelnemersveld was groot omdat de series waren vervallen. Dan is het moeilijk lopen op zo'n indoorbaan met steile bochten. Ik moest telkens op de rechte stukken mijn slag slaan en er langs gaan.Ik heb twee ronden op kop gelopen. Uiteindelijk op het laatste rechte stuk gaf ik alles met dit fantastische resultaat als gevolg. Zilver op mijn eerste indoor NK bij de senioren." Nicole verbeterde hiermee ook haar record. "Er zit zeker nog meer in als ik er helemaal voor ga. Maar de laatste tijd - met al die huldigingen - ben je in je voorbereiding met de vele trainingen die je moet doen toch teveel afgeleid." Voor de toekomst ziet het er allemaal rooskleurig uit voor de inwoonster uit Egmond aan den Hoef.

Nicole tussen het gedrang in de kopgroep. Foto KNAU/Cor Mooij

Uitslagen
1 Jasmijn Bakker in 4:39,91, 2 Nicole Weijling-Dissel 4:44,35, 3 Anouk van Gils 4:44,65.

Start RaboAZ Voetbaltoer op CBS de Duif

Bel Hassani en Schouten (AZ) bezoeken CBS de Duif.

HEILOO - Voor de zesde keer op rij doen de leerlingen van groep 8 van CBS de Duif mee aan het educatieve programma van de RaboAZ Voetbaltoer. Vorige week woensdag verrichtte middenvelder Iliass Bel Hassani uit de AZ A-selectie de aftrap. Dat deed hij samen met Robin Schouten, verdediger van jong-AZ. De twee voetballers werden vergezeld door AZ trainer Leeroy van Echteld. Na de officiële aftrap volgde een vragenvuur in groep 8. Bel Hassani had goede tips voor de leerlingen: "Maak je school af, leef en eet gezond en zet je honderd procent in als je je droom wilt bereiken." Het toeval wil dat deze elementen - naast respect voor elkaar en leren omgaan met geld - onderdeel zijn van het RaboAZ lesprogramma.

Kickbokstraining voor Foresters 0-11

Voetballen is leuk, maar kickboksen.... zeker ook!

HEILOO - Wat doe je als voetbaltrainer als de velden door sneeuw zijn afgekeurd? Juist, dan ga je je spelers laten kickboksen!

Steeds vaker verschijnen er voetballers in het nieuws die naast hun voetbaltrainingen ook kickbokstrainingen beoefenen. Zo bereidde Wesley Sneijder zich vorig jaar samen met wereldkampioen Gökhan Saki voor op het WK in Brazilië. Ook Zlatan Ibrahimovic maakt er geen geheim van dol te zijn op kickbokstrainingen.

Afgelopen zaterdag mochten de spelers van Foresters O-11 kennismaken met deze vechtsport. Onder leiding van twee medewerkers van Fitnesscentrum Heiloo en trainer/coach Dico Blei werden de jongens getraind op explosiviteit, concentratie, conditie, lichtvoetigheid én mentaliteit.

De spelertjes genoten zichtbaar, al waren zij na ruim een uur compleet afgemat. Ook de dag erna werkte de training nog even door. Iedereen had spierpijn op plaatsen waar zij dat nog niet eerder hadden gevoeld!

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

TE HUUR: 116 m2 bedrijfs-/opslagruimte in het centrum van Heiloo. Automatische overheaddeur en aparte loopdeur als toegang / kleinere oppervlakte is ook mogelijk. 072 - 5410948.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren. In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start na voorjaarsvakantie. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06 - 2484 4377 Brigitta Madderom

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Echtpaar (50+) zoekt per medio maart een woning of 3 kamer appartement te huur, voor minimaal 1 jaar.Heiloo en omgeving .Max. 1200 per maand. NIET GEMEUBILEERD Graag uw reactie via 06 25 28 47 33

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

GARAGEBOX te koop gevraagd in PLAN OOST HEILOO. Tel 06 - 2673 0793

TECHNO SERVICE Reparatie & Verkoop TV-DVD-AUDIO-PC-LAPTOP Industrieterrein-oosterzij 19 (1851NV) Heiloo Tel.072 - 5112532 Bij inlevering van deze advertentie €10.-korting! op uw reparatie. Geldig tot 28 feb 2017 www.techno-service.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

GARAGEBOX TE HUUR PER 01-03-17. Kerkakkers/Westerweg. Ruime, rustig gelegen box te huur. Voor info 06 - 1824 9311

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12. Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Verhuizen of een aanhangwagen nodig ? HUURAUTO-HEILOO.NL

19 FEBRUARI gezellige WANDELING 7 of 12 km in en om Heiloo. Start & finish bij Cafe de Wit met huisgemaakte tomatensoep of mega hotdog. www.ikwandelmee.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7, 1851 NV Heiloo. Tel: 06 - 2159 8809

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Gezellig weekendje naar Brugge in een comfortabele auto ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Voor een huurauto hoeft u niet naar Limmen. Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl