De Uitkijkpost

31 oktober 2018

De Uitkijkpost 31 oktober 2018


Een derde van inwoners Heiloo ervaart ernstige hinder vliegverkeer

De vliegtuigen vliegen soms laag over. Foto: aangeleverd

HEILOO – Zondag 28 oktober werd bekend dat veel meer mensen last hebben van Schiphol dan gedacht. Ook in Heiloo, een van de gemeenten die in 2016 grotendeels buiten de contouren van Schiphol lag, ervaart zeker een derde van alle inwoners ernstige hinder van de vliegtuigen.

Uit de nieuwe belevingsonderzoeken van de GGD in 45 gemeenten rondom de luchthaven blijkt dat minimaal 198.000 volwassenen in de wijde omgeving van Schiphol ernstige last hebben van het vliegverkeer. Het cijfer is een stuk hoger dan in een onderzoek uit 2016. Toen ging Schiphol uit van hinder voor 138.500 mensen, terwijl het Planbureau voor Leefomgeving toen al 155.959 mensen noteerde.

Heiloo ligt op veertig kilometer afstand van Schiphol, maar wel onder de aanvliegroute naar de Polderbaan. Er zijn dagen dat de vliegtuigen zo laag overkomen dat bij een aantal inwoners de glazen in de kast staan te trillen. Daarbij komt ook dat er boven Heiloo vaak gedraaid wordt en daardoor de vliegtuigen nog meer lawaai produceren. Ook 's nachts rond 0.30 uur en rond 4.00 uur vliegen vrachtvliegtuigen laag over het dorp. Juist die slaapverstoring kan schadelijk zijn, blijkt uit onderzoek van de GGD. Als een mens geregeld uit zijn slaap wordt gehaald, krijgt men last in het dagelijks functioneren. Men raakt geprikkeld, kan concentratieproblemen krijgen en dit leidt uiteindelijk tot stress. Naast het lawaai, is ook de uitstoot boven het dorp slecht.

De komende weken zal Uitkijkpost zich meer verdiepen in dit onderwerp en wordt onder andere contact gezocht met de gemeente. Mocht u als inwoner van Heiloo vragen hebben aan de gemeente over deze kwestie, dan kunt u deze mailen naar redactie@uitkijkpost.nl, zodat Uitkijkpost dit kan meenemen.

>>>>> KADER <<<<<

Tot en met 20 november kan iedereen overigens zijn of haar mening geven over de toekomst van Schiphol. Dat kan via een internetconsultatie die de leden van de Omgevingsraad Schiphol (ORS) hebben opgezet. Luchthaven Schiphol is een van de leden van de ORS. De internetconsultatie is een van de stappen in een breed consultatietraject dat de ORS in september 2018 startte. Dit in antwoord op het verzoek van de minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen om de bevolking breed te raadplegen over hoe zij denkt over de ontwikkeling van Schiphol. De resultaten van het consultatietraject worden verwerkt in het advies van de ORS aan minister Van Nieuwenhuizen. Dit advies is bedoeld voor het kabinet om beleid en regelgeving in te vullen voor de ontwikkeling van Schiphol tot en met 2030.

Tekst: Yvonne van Stiphout

In Heiloo geen tegeltuinen maar groene tuinen

Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 27 oktober werd de Melco Bewonersdag georganiseerd. Vele toekomstige bewoners van de nieuwe wijk, die op het voormalige Melcoterrein gebouwd wordt, waren naar De Trog gekomen om daar informatie te krijgen over het aanleggen van een bioborder en wat zo'n border allemaal inhoudt.

Dorien Kotterman (De Groene Reiger) vertelde bij de opening dat eigenlijk elke nieuwbouwwijk in Heiloo groen en gezond voor mens en dier zou moeten zijn. "Wist u dat kinderen minder ziek zijn in een groene wijk en er in groene wijken minder ADHD en stress onder kinderen voorkomt? Tegels geven geen voeding aan dieren, dus wijken zouden geen tegeltuinen moeten hebben maar groene tuinen," aldus Dorien. Tuinarchitect Arjan Boekel vertelde over het hoe en waarom van de bioborder. Welke keuzes er zijn qua kleur, hoeveel onderhoud vergt het en hoe worden bijen, vlinders en vogels geholpen met zo'n tuin. Daarnaast is een bioborder onderhoudsvriendelijk en veel beter opgewassen tegen extreme droogte of regen.

Voor de toekomstige bewoners van het terrein zijn er een aantal 'Doe-het-zelfpakketten' kant-en-klaar te bestellen bij de Buitenkans. Elk pakket is afgestemd op de afmeting van het perceel dat ingeplant moet worden. Dick Vollenga, beleidsmedewerker binnen de BUCH, had vanuit de gemeente voor ieder bouwnummer een voucher van € 12,50, te besteden aan een bioborder.

Foto: STiP Fotografie
Foto: STiP Fotografie

Verder konden de toekomstige bewoners speeddaten over een tuinontwerp met Arjan Boekel, er was een bijenexcursie met Frens Pries, zelf toekomstig bewoner van het Melcoterrein, en kinderen konden bolletjes planten in de buurttuin.

Maar zaterdag stond vooral in het teken van het aanplanten van een bioborder rondom de schoorsteen op het Melcoterrein door de Vereniging Groei en Bloei en de Gemeente Heiloo, gezamenlijk met de toekomstige bewoners.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Showhero Di Fiorentina theater was magisch

Grote namen en Showhero-sterren schitterden samen op het podium. Foto: Rob Glas

HEILOO - Zaterdag 27 oktober vond in een goed gevulde Cultuurkoepel in Heiloo het Showhero Di Fiorentina theater plaats. Lucas Bugter van Showhero: "De show was echt magisch. De interactie tussen de grote namen en 'onze' sterren was echt prachtig om te zien. Bijzonder om weer mee te maken wat het met zoveel mensen doet: lachen om een uitspraak van bijvoorbeeld Juriaan Singels en een moment later ontroerd zijn door een optreden." Als het aan de organisatie ligt is het evenement zeker voor herhaling vatbaar. Voorlopig genieten zowel organisatie als deelnemers en publiek nog even na van deze mooie avond.

10 vragen aan...

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Heemskerk en op mijn 9e verhuisd naar Assum in Uitgeest. Een bijzonder boerenstraatje tussen Heemskerk en Uitgeest in. Daarna volgden Leeuwarden, Den Haag en Heiloo. Nadat ik Richard op kerstavond leerde kennen in 'De Notaris' in Alkmaar zijn we binnen een jaar getrouwd en naar Zwitserland vertrokken. Richard werd daar gedetacheerd voor Tata Steel en ik heb daar ook werk gevonden. Na 2,5 jaar is onze zoon Mats in 2003 in het ziekenhuis van Muri in Kanton Aargau geboren. We hebben 5 jaar genoten van het leven daar. Wel miste ik familie en vrienden. Het was daarom heel fijn weer terug te keren naar Heiloo, waar in 2009 onze zoon Jitze werd geboren.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik ben gek op eten! Parate kennis is niet mijn sterkste kant maar over eten weet ik echt heel veel. Dus voor mij is het schrijven van recensies over restaurants wel de droombaan.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Mijn opa zou ik heel graag nog eens willen spreken. Hij was vanaf 6 december 1945 tot 29 januari 1977 burgemeester van Heemskerk. Een echte burgervader met tomeloze inzet voor de mensen en de groei van duindorp Heemskerk naar een grote gemeente. Hij is overleden in Powell River, Canada toen hij op bezoek was bij familie. Die reis was zijn afscheidscadeau voor zijn pensionering. Ik was toen 9 jaar. Nu ik zelf veel ouder ben heb ik veel vragen. Wie was hij en wat motiveerde hem?

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Op vakantie in Zweden. We logeerden in een Pippi Langkous-huis op een groot landgoed. De dag bestond uit het maken van vlierbessenlimonade, kalfjes voeren, hooien en vissen. Op een avond hebben we aan een enorme lange tafel met wel 40 gasten een eland gegeten die was doodgereden op het terrein. Dat was een heel erg chic diner maar daarna gingen de kleren uit en sprong iedereen in het grote overdekte zwembad in het huis. Een wonderlijke ervaring!

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Al jaren loop ik met de jongens mee met de avondvierdaagse en verzamel ik de routes om ze af en toe nog eens te lopen. Zo leer ik Heiloo steeds beter kennen en kom ik op hele mooie plekjes. Het stukje dat achterlangs de huizen bij de Kennemerstraatweg loopt en dan na het oversteken verder gaat door het gras bij Landgoed Nijenburg vind ik echt een sprookje.

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Een voetbalwedstrijd bij HSV en HZV van de jongens. De wedstrijddagen zijn voor mij het hoogtepunt van de week! Ik geniet enorm van het voetbal en de gezelligheid op de tribune samen met de andere ouders. Het voetbal van de mannen is een feestje!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Hou je eigen broek op!' Mijn vader heeft het me vroeger vaak voorgehouden. Hij wilde heel graag dat ik er alles aan zou doen om zelfstandig te worden en te blijven. Dat advies gebruik ik nu ook weer voor mijn eigen jongens.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Samen met Annette Hink ben ik coach van HZV-JO17-5. Het leukste team van HZV! We hebben enorm veel plezier met onze jongens die vol vuur (en testosteron) elke wedstrijd strijd leveren. Het is af en toe best pittig met ze maar ik krijg er ook veel energie van. We proberen de jongens allerlei vaardigheden bij te brengen. Respect voor de scheidsrechter, verantwoordelijkheid nemen, observeren en analyseren, praten voor de groep, elkaar aanspreken en coachen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Bomen planten langs de Zeeweg naar Egmond. Dat was een weg met aan weerszijden bomen maar de afgelopen jaren zijn er al zoveel weggehaald. Het is de groene entree naar Heiloo. Dat moet je in ere houden, vind ik. En verder ben ik vooral heel erg gelukkig in Heiloo. Ik voel me enorm bevoorrecht hier te wonen.

10. De persoonlijke vraag van Ton Mosheuvel:
"Ik zie dat je op allerlei gebieden bezig bent met vernieuwing en verandering. Hoe komt dat zo en waar leidt dat toe?"
Genieten van het leven en van mijn gezin is na een heftig afgelopen jaar nog belangrijker geworden. Ik wil vooral heel veel lachen en plezier maken. Voor mij betekent dat energie halen uit mijn werk en de mensen om me heen. Ik heb onlangs mijn baan opgezegd om mij meer te gaan richten op het vakgebied dat ik erg leuk vind, namelijk communicatie. Ik verzorg bij mijn oude werkgever nog steeds de communicatie, maar overweeg ook als zelfstandige de communicatie op te gaan pakken voor andere mkb'ers.

Ik geef de vragen door aan Esther Oostrom. Mijn vraag is:
"Jij staat altijd met veel plezier en bezieling op de tennisbaan. Maar je bent daar pas op relatief latere leeftijd mee begonnen. Hoe is dat zo gekomen?"

CDA-fietsronde op 3 november

HEILOO - De fractie van CDA Heiloo zal op 3 november van 10.00 tot 12.00 uur een fietsronde door Heiloo maken. Wij gaan in ieder geval poolshoogte nemen bij de Vennewatersweg in verband met de werkzaamheden aldaar. Heeft u een ander onderwerp of wilt u op een ander moment met ons in gesprek? Geef een seintje aan Hessel Hiemstra: jhhiem@quicknet.nl of bel 072-8500490.

Van Videotheek Heiloo naar Kado & Zo

Jaap de Kroon en Lisette Reijersen van Buuren ten tijde van videotheek Het Centrum. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op donderdag 1 november 2018 is het precies 20 jaar geleden dat Lisette Reijersen van Buuren de scepter ging zwaaien bij Videotheek Heiloo. In 1998 nam zij de florerende zaak over van Jaap en Ria de Kroon. Lisette werkte op dat moment al drie jaar bij Jaap en Ria. "Eerst als bijbaantje naast mijn school en daarna ben ik gebleven omdat ik het er erg naar mijn zin had.", aldus Lisette. Tot circa 2003 bleef het verhuren van video's prima lopen, maar daarna werd het huren daarvan steeds minder populair bij het publiek.

In 2011 hakte Lisette de knoop door om er voor 50% een kadowinkel van te maken. Dat bleek een gouden greep. In 2016 werd er zelfs uitgebreid met & Zo, wat met name de introductie van de stoere Scandinavische kleding inhield. Met naast Lisette wel vier collega's is het een leuke sfeervolle plek geworden om te winkelen. Met veel variatie in het assortiment van kleding en kadoartikelen kun je er prima slagen voor eigentijdse mode, woonaccessoires of een leuk kadootje.

De video's zijn inmiddels vervangen door dvd's, maar door de verhuur daarvan zijn de openingstijden voor de hele winkel tot in de avond gebleven. Ook op deze feestelijke donderdag 1 november ben je tot in de avonduurtjes welkom. Om alle klanten te bedanken op deze 20e verjaardag van Videotheek Heiloo en Kado & Zo, ontvangen klanten deze dag 20% korting op de gehele collectie.

Barry Smit wint Victoriefonds Cultuurprijs

Barry Smit (links) neemt de cheque in ontvangst. Rechts Ronald Giphart. Foto: aangeleverd

HEILOO - Oud-Heilooër Barry Smit mocht op zondag 14 oktober de Victoriefonds Cultuurprijs in de categorie Letteren in ontvangst nemen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Ruïnekerk in Bergen sprak juryvoorzitter Hetty Hafkamp: "Barry Smit maakt de belofte - zoals zijn debuutroman 'Om het nu' zich laat lezen - meer dan waar. Hij beheerst het misdaadgenre inmiddels tot in de puntjes en weet dat naar een hoog literair niveau te tillen. Niets wordt mooier - of lelijker - gemaakt dan het is en juist daar schuilt de schoonheid in."

Naast de eer ontving de inmiddels in Alkmaar woonachtige Barry een cheque ter waarde van € 2.500. De bekende auteur Ronald Giphart interviewde de genomineerden, die tijdens de avond in de Ruïnekerk voorlazen uit hun eigen werk. Barry nomineerde zich met het boek Ondijk/Punt. Ooit was het dorpje Ondijk een spirituele plek met een levendige kerkgemeenschap. Een eeuw later wordt het bevolkt door mensen die het begrip 'deugd' al lang achter zich hebben gelaten. Een poldergothic van grote klasse. In Punt zoekt een ex-crimineel een nieuw leven in een leeg bos in Frankrijk. Zijn verleden laat zich echter niet zomaar afschudden. Ondijk/Punt is een adembenemende dubbelroman waarin één vraag centraal staat: kun je degene die je was ooit écht achter je laten? Twee bloedstollende romans noir in één band.

De Victoriefonds Cultuurprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt in de categorieën Letteren, Podiumkunsten, Visuele Kunsten, Jong Talent, De Alkmaarsche Courant Publieksprijs en de Victoriefonds Oeuvreprijs. Voor de publieksprijs komen alle genomineerden in aanmerking. Het kan dus zomaar dat Smit nog een prijs in de wacht sleept.

Troostreizen voor nabestaanden

HEILOO - Na een lange voorbereidingstijd zullen wij vanaf november onze eerste gasten in Casa Charon aan de Costa Blanca ontvangen. Casa Charon is bestemd voor troostreizen voor nabestaanden.

Tijdens deze vakantieweek moet niets en mag alles. Wil je gewoon tot rust komen dan kan dat. Het huis is groot genoeg en het terrein rondom het huis uitgebreid en voorzien van zithoekjes, ligbedden, hangstoelen en schommelbanken, zodat je altijd wel een rustig plekje vindt.

Wil je liever met andere mensen die hetzelfde als jij hebben meegemaakt in gesprek komen en hun verhaal horen en jouw verhaal vertellen, dan kan dit ook. Wij nodigen kleine groepjes van circa vier mensen uit om samen een week op vakantie in Spanje te zijn.

Genieten van mooie wandelingen, een heerlijke massage, rustig een boek lezen, of schrijven, doen wat in je opkomt. Misschien wil je een dag naar Valencia of Denia om te shoppen en te genieten van tapas en wijn op een van de pittoreske terrasjes. Of lekker uit je dak gaan op livemuziek, zoals jullie altijd samen hebben gedaan. Wij willen je helpen om de weg naar het leven terug te vinden. Vooral het contact met lotgenoten zien wij als bijzonder helend. Een woord, een blik, een gebaar is soms al voldoende om te begrijpen wat de ander heeft meegemaakt. Je herkent het verdriet, de boosheid, de onmacht, de eenzaamheid, het gemis.

En natuurlijk zal de overleden dierbare ook aanwezig zijn. Wij vragen iedereen om een of meerdere mooie foto's mee te nemen, zodat iedereen weet wie deze bijzondere vrouw, man, meisje of jongen was.

Voor meer informatie mail: info@charonuitvaartbegeleiding.nl

Geluksvogel...

"Nou, daar moet toch echt de specialist naar kijken," verzuchtte de dokter van de huisartsenpost, die gelijk een afspraak in het ziekenhuis regelde, waar je dan over zes weken aan de beurt bent. Daar zit je dan als nummer 34 in een bomvolle wachtruimte. Om tien uur was de afspraak. Ik had maar een boek meegenomen en kon nog ruim een uur lezen over vliegende kabouters in het wild.

"Nummer 34" galmde een smakelijke blondine in witte jas. Ik veerde op en sloeg mijn boek dicht. Ik werd begeleid naar een kamertje waar ik mijn bovenkleding kon uitdoen, daarna mocht ik doorlopen naar de spreekkamer, waar ik op een bed moest gaan liggen. "De dokter komt zo," zei ze opgewekt. "Het is nogal druk vandaag". Even later lag ik met blote torso te loeren hoe die ijverige jongedame fanatiek bezig was met het inpluggen van stekkers en aan knopjes zat te prutsen en van alles in de computer opzocht. Ze riep nog even mijn naam en geboortedatum om vast te stellen of ze de juiste te pakken had.

Onverwacht zoefde pijlsnel een kleurloos jongmens van een jaar of vijfentwintig naar binnen, in witte jas en met stethoscoop in de zijzak, die nogal gewichtig deed en een blik wierp op het grote computerscherm. "We gaan even een echografie maken," zei hij, maar dat wilde niet echt vlotten. De geroutineerde assistente attendeerde hem nog even op het gebruik van gel. Het gewrijf in de koude smurrie op de plek des onheils leverde niets op, het scherm van de echografie bleef zwart. "Misschien helpt het als u het apparaat aanzet?" merkte ik fijntjes op. De jonge dokter in opleiding keek mij zeer verstoord aan en drukte geïrriteerd op het knopje dat het beeldscherm tevoorschijn toverde.

Ik bedacht mij opeens dat ik een geluksvogel was dat dit geen inwendig onderzoek was. Mijn Ine moest ooit voor een maagonderzoek naar een ziekenhuis. Twee dagen later werd ze per ambulance pijlsnel van huis gehaald. Een gemene ziekenhuisbacterie! Men had klaarblijkelijk de apparatuur niet goed ontsmet. Het was op het kantje en haar krijg je dus met geen stok meer een ziekenhuis in.

Fysiopartner Heiloo

Sophie, Lisette en Douglas vormen een sterke drie-eenheid. Foto: Arjan Hoogvorst

Fysiotherapie, manueel en geriatrietherapie, sport- en medisch fitnesscentrum. Adres: Westerweg 389A, Heiloo. Telefoon: 072 - 533 42 56, e-mail: westerweg@fysiopartner.nl, website: www.fysiopartnerheiloo.nl.

HEILOO - Vroeg of laat krijgt iedereen een keer met fysiotherapie te maken. Of het nou gaat om een overbelaste spier, revalidatie na een operatie of herstel bij sportblessures: Fysiopartner Heiloo helpt. Een vakkundige drie-eenheid biedt er dagelijks een zeer uitgebreid pakket specialisaties, gericht op een brede doelgroep.

In vijftien jaar tijd groeide Fysiopartner Heiloo uit van aanbieder van (medi-)fitness tot vertrouwd adres voor vrijwel alle leeftijden en vele denkbare fysieke aangelegenheden. Een professioneel team van specialisten staat er met de nodige toewijding, persoonlijke aandacht, efficiënte samenwerking en een multidisciplinair netwerk klaar, om een ieder op fysiek gebied van dienst te zijn.

Persoonlijke aandacht

Naast de vertrouwde gezichten van Douglas Roos van Raadshoven en Lisette Mooy is sinds begin dit jaar Sophie Verhorst de nieuwste tak aan de boom van Fysiopartner Heiloo. Met het CIOS-diploma op zak en studerend voor fysiotherapeut, verzorgt zij aan de Westerweg zowel personal als small group-training. "Met het doel conditie op te bouwen en/of af te vallen, nemen mensen vaak een sportschoolabonnement. Meestal mist de bekende stok achter de deur, waardoor de routine om actief te zijn én te blijven dikwijls al snel verslapt. Bij personal training heb je een echte 1 op 1 afspraak, met volle aandacht", vertelt Sophie. "Die is er uiteraard ook bij de kleine groepen van zes tot acht deelnemers."

Voor meer informatie en/of aanmelden is Sophie bereikbaar via 06-42363118.

Geriatrie-fysiotherapie

Lisette Mooy is gespecialiseerd in mensen met een hoge leeftijd en/of ouderdom gerelateerde klachten. Denk aan problemen als gevolg van artrose, dementie, Parkinson etcetera. Met een afgeronde master geriatrie kijkt zij met haar behandelmethode niet alleen naar een bepaalde klacht, maar tevens naar de gehele persoon en diens leefomstandigheden. "Dat is van meerwaarde voor mensen met complexe klachten, denkend aan geregeld vallen, algemene achteruitgang, kwetsbaarheid enzovoort. Door multidisciplinair te werken en daarmee nauw overleg te voeren met diverse (para)medici, kun je iemand echt een stap verder helpen", aldus Lisette.

Orthopedie en echografie

Manueel therapeut Douglas Roos van Raadshooven werkt bij Fysiopartner Heiloo vooral orthopedisch gericht. Daarmee helpt hij mensen met sportgerichte klachten, nabehandelingen van operaties aan bijvoorbeeld heupen, knieën of schouders.

Daarnaast is hij echografist, waardoor hij gerichter in het lichaam kan kijken. "Iemand komt eerst bij mij met zijn of haar verhaal, waarop ik een bewegingsonderzoek uitvoer. Indien nodig kan vervolgens een echo-onderzoek plaatsvinden. Echografie is geen standaardprocedure, maar kan in menig geval een waardevolle aanvulling zijn op wat we hier fysiek bekijken", aldus Douglas.

Welk fysiek ongemak het ook betreft, de daadkrachtige drie-eenheid van Fysiopartner Heiloo heeft alle specialisaties in huis om iemand daadwerkelijk een stap verder te doen (helpen) maken.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Bedrijf Belicht update Joep Schut

SONY DSC

Joep Schut, interieurmaker
De Droogmakerij 37d
1851 LX Heiloo
06-23109462
www.joepschut.nl
info@joepschut.nl

Dat een op maat gemaakt meubelstuk niet onbetaalbaar en onbereikbaar hoeft te zijn, bewijst Joep Schut Interieurmaker. Met zijn jarenlange ervaring en zijn vakkundige manier van werken kan Joep ieder woonidee, van ontwerp tot eindproduct, in elke gewenste stijl realiseren. "Het resultaat is direct zichtbaar en geeft altijd weer voldoening", aldus Joep. Hij werkt met hoogwaardige materialen zoals mooie houtsoorten, natuursteen, staal en glas en hanteert daarbij een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Joep Schut verzorgt een opdracht van A tot Z. Indien nodig schakelt hij andere vakmensen in voor specialistisch werk zoals elektra en loodgieterswerk. Een offerte waarin alle diensten op elkaar zijn afgestemd en worden opgenomen schept duidelijkheid en daar houdt Joep van.

UPDATE
In augustus 2018 is het bedrijf verhuisd naar een groter pand aan de Droogmakerij. Het bedrijf groeide uit zijn jas met meer opdrachten en uitbreiding van het team met Bouke Blom en zoon Boy. Jonge jongens die Joep scherp houden. Met een vloeroppervlak van 360 m2 heeft het bedrijf nu een prachtige werkplaats met een kleine showroom en kantoor: "We zijn er supertrots op", aldus Joep.

Joep Schut Interieurmaker werkt voornamelijk voor particulieren en maakt alles op het gebied van woninginterieur. Joep: "We maken alles op maat. Keukens, kasten, audio- en badkamermeubels, een ombouw voor de haard of televisie, noem maar op. Klanten komen met een eigen idee dat wordt aangevuld met onze kennis. Zo komen we tot een uniek resultaat naar volle tevredenheid van de klant. Persoonlijk contact is voor mij heel belangrijk. Tijdens het maakproces is de klant altijd welkom om in de werkplaats te komen kijken."

Joep vindt het belangrijk om samen te werken met andere ondernemers in Heiloo. Zo werkt hij regelmatig samen met Stephanie Pater van Lifs aan de mooiste projecten waarbij Stephanie interieuradvies geeft. "Eind 2018 staan we met een mooie reportage in woonblad Stijlvol Wonen." Joep ziet de toekomst positief tegemoet. "We genieten iedere dag van waar we mee bezig zijn. We werken heel hard en zijn dan ook zeer trots op dat wat we doen."

Zonder 'stille kracht' Els, de vrouw van Joep, zou het niet mogelijk zijn het bedrijf te runnen. Els is multifunctioneel. Zij 'dicht' alle gaatjes en is van onschatbare waarde. "Alleen kan en wil je zo'n bedrijf niet runnen. Het is juist leuk om het samen te doen", aldus Joep.

Bedrijf Belicht Update APK Service Heiloo

Foto: aangeleverd

APK Service Heiloo
De Hoefsmid 26
1851 PZ Heiloo
072-7370199
www.apkserviceheiloo.nl
info@apkserviceheiloo.nl

De allround garage APK Service Heiloo is gevestigd op bedrijventerrein De Oude Werf. Eigenaar Chiel Keet werkte jaren als gediplomeerd automonteur en besloot als zelfstandig ondernemer zijn passie en kennis voort te zetten. Zijn vrouw Anoukh Stins is vanaf het begin betrokken bij het bedrijf en runt sinds de zomer van 2016 de Auto(was)salon. "Anders dan de naam doet vermoeden doen wij veel meer dan alleen de APK," aldus Chiel Keet. "Wij zijn een no-nonsense garagebedrijf en bieden alles wat een auto qua onderhoud en reparatie nodig heeft." De Autosalon levert daarnaast puur handmatig was- en poetswerk. Anoukh: "Bij een geautomatiseerde wasstraat is er altijd een risico van krassen in de lak en de wielen worden nooit goed schoon. Wij doen alles met de hand." Voor bedrijven en particulieren kan de auto in overleg ook worden opgehaald en weer schoon afgeleverd. Binnen Heiloo zonder extra kosten! APK Service Heiloo is ook een erkend leerbedrijf voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.

UPDATE

Dat de beslissing om zelfstandig ondernemer te worden een goede keuze was, ziet Chiel Keet elke dag bevestigd. "Ons bedrijf groeit nog steeds. Het gaat zelfs zo goed dat we nu op zoek zijn naar een 1e autotechnicus om ons team te komen versterken." Die groei zorgt uiteraard voor de nodige dynamiek en veranderingen binnen het bedrijf. Dat geldt ook voor de wassalon. Chiel: "We zijn inmiddels ook geschoold om naast een goede was- en poetsbeurt de auto te voorzien van diverse coatings die een variabele werking hebben van 3 maanden tot ongeveer 10 jaar." Om de groei en de uitbreiding van de werkzaamheden te kunnen bijhouden is een gedegen expertise natuurlijk van groot belang, iets wat Chiel Keet zeer goed beseft. "Wij zijn continu bezig om te investeren in de kennis en vakbekwaamheid van onze medewerkers en de middelen om onze klanten een blijvend goede service en kwaliteit te bieden. Medewerkers worden voortdurend bijgeschoold met de nieuwste ontwikkelingen in de autobranche." Chiel streeft in alles naar perfectie. "Waar we nu druk mee bezig zijn is onze zichtbaarheid en bereikbaarheid te verbeteren, zodat klanten ons makkelijker kunnen vinden en sneller en vollediger geïnformeerd zijn over onze diensten. Ook willen we onze parkeermogelijkheid verbeteren. Daarnaast blijven we het belangrijk vinden om aandacht te besteden aan het milieu," aldus Chiel.

Willibrorduslezing door Paul Scheffer

HEILOO - Op zaterdag 3 november wordt vanaf 17.00 uur de vierde Willibrorduslezing gehouden in de Cultuurkoepel Heiloo. Na Jan van Zanen, Jacobine Geel en Martin Sommer zal de lezing nu worden uitgesproken door publicist en hoogleraar Paul Scheffer.

Scheffer werd in 2007 in wijdere kring bekend met zijn boek 'Het land van aankomst', waarin hij haarscherp duidt wat zich afspeelt onder de oppervlakte van de multiculturele samenleving. In zijn nieuwe boek, 'De vorm van vrijheid', analyseert Scheffer de globalisering aan de hand van geschiedenis, filosofie en geografie, en wijst hij op ons morele ongemak in de omgang met grenzen. "In mijn Willibrorduslezing, 'De waarde van nabijheid', ga ik het hebben over de botsing in onze tijd tussen mensen die plaatsgebonden zijn en een wereld die steeds grenzelozer wordt," zegt Scheffer. "Die internationalisering is op diverse vlakken aan de gang, maar wat betekent dat voor mensen en welke oplossingen kunnen we hiervoor bedenken? De huidige gedachtegang lijkt te zijn 'Met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht'. Hoe komt dat en wat is eraan te doen?"

Ook burgemeester Hans Romeyn benadrukt 'de waarde van nabijheid': "De onderlinge verbinding tussen mensen is belangrijk. Alle Willibrorduslezingen gaan ook over de vraag hoe we onszelf en anderen goed kunnen laten voelen in onze omgeving, en net als de vorige sprekers is Paul Scheffer uitstekend in staat om ons van de waarde daarvan te overtuigen." De gemeente Heiloo wil ook voor iedereen een gemeente zijn waar het prettig wonen is. "Ik zie het zo," zegt Romeyn, "de Witte Kerk staat op een terp, dus hoger dan de omgeving. De Willibrorduslezingen laten ons zien hoe we gezamenlijk de onderlinge band kunnen versterken, ongeacht onze achtergrond, en daarmee de samenleving op een hoger niveau kunnen brengen." Dat is ook in de geest van Willibrordus, zegt Romeyn: "Het gaat niet alleen om zorgen voor jezelf, maar ook voor anderen. En dat is ook de rol van het Landgoed Willibrordus voor Heiloo: een plek waar zorg en cultuur samenkomen en waar over alles met elkaar van gedachten kan worden gewisseld."

Naast de lezing van Scheffer en de inleiding van de burgemeester zal Marjan Onderwater, voorzitter van Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo, het welkomstwoord verzorgen. Voorafgaand aan de lezing worden gedichten voorgedragen door een leerling van de Willibrordschool uit Heiloo met als thema 'Willibrordus Dichtbij'. Het evenement wordt muzikaal omlijst door organist Adri Steenhoek. Na afloop van de lezing wordt een heerlijke stamppot geserveerd door Keuken met Karakter. U kunt zich aanmelden door slechts 1 eurocent over te maken op de rekening van de organisatie. Kijk op de agenda van www.cultuurkoepelheiloo.nl voor meer informatie.

Knotwilgen

Heiloo was ooit de groenste gemeente van Nederland. Knotwilgen op leeftijd weghalen omdat de weg en riolering vernieuwd moeten worden is onacceptabel. De gemeente Heiloo beloofde dat de goede knotwilgen zouden blijven staan als dat kon en er zouden nieuwe knotwilgen terugkomen. Echter, de gemeente beslist nu anders: ze gaan de knotwilgen nu gelijk kappen zonder dat aan de bewoners mee te delen en zonder onderzoek te doen of de knotwilgen behouden kunnen blijven. De gemeente heeft er geen boodschap aan om zich aan de afspraak te houden, ze gaan gewoon hun eigen gang en houden de bewoners aan het lijntje. Heel erg jammer dat de gemeente zo onbetrouwbaar is, de inwoners van Heiloo moeten toch op de gemeente kunnen vertrouwen? Maar 'ja' zeggen is voor de gemeente 'nee' doen.

Een bewoner van de Hoogeweg

Echte Bakker Piet Kerssens, 80 jaar pure ambacht

Piet Kerssens was al jong in de bakkerij te vinden. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 20 april 1938 begon Nicolaas Kerssens, de opa van de huidige bakker Gertjan Kerssens, een brood-, koek- en beschuitbakkerij aan het Weiver in Krommenie. Zijn zoon Piet wilde ook bakker worden, dus ging hij op 13-jarige leeftijd naar de Bakkersschool in Amsterdam. In 1967 nam Piet Kerssens samen met zijn vrouw Annie de zaak van zijn vader over. Ook hun zoon Gert-Jan heeft het bakken in zijn genen, nadat hij zijn bakkersopleiding in Wageningen had volbracht nam hij in 1998 de zaak over. Wij zijn trots op ons familiebedrijf en onze 80-jarige geschiedenis. Daarom zetten wij op 4 november aanstaande de deuren van onze ambachtelijke bakkerij in Heiloo wagenwijd open. Kom kijken naar onze brood- en banketbakkers die u graag kennis laten maken met het mooie bakkersvak.

Save the date! 10 & 11 november 15% korting op alles bij DekaTuin

DekaTuin heeft alles om tijdens korte en koude dagen een warme sfeer in huis te creëren. Foto: aangeleverd

HEILOO - Een inspirerend weekend bij DekaTuin! Voor het creëren van een warme sfeer in en om het huis tijdens de korte en koude dagen. Het weekend van 10 en 11 november presenteert DekaTuin haar nieuwe winter- en kerstassortiment. Ontdek de nieuwe trendkleuren, sfeervolle kerstverlichting voor binnen en buiten, kunstbomen, ornamenten voor in de boom, rustieke kaarsen, woondecoratie en meer. Geniet tussendoor van een gratis kop koffie, thee of warme chocolademelk.

Iedereen met een geregistreerde spaarkaart ontvangt op 10 en 11 november 15% korting op het hele assortiment. Ook op bloemen en planten, dierbenodigdheden, tuingereedschappen, woonaccessoires en de rest van het DekaTuin-assortiment. Heb je nog geen spaarkaart? Geen probleem. Ontvang er een in de winkel en registreer direct of vooraf online. Met de spaarkaart spaar je direct mee voor waardebonnen.

Lees de voorwaarden op www.deka-tuin.nl/korting. Vennewatersweg 15, Heiloo – www.deka-tuin.nl.

Kabouter gespot bij Kits Oonlie

In november start het thema Reuzen en Kabouters bij de kinderdagverblijven van Kits Oonlie. Foto: aangeleverd

HEILOO - Wat zien de kinderen daar nu zitten? Het heeft een rode muts, is veel kleiner dan zijzelf en het woont in een paddenstoel. Op het kinderdagverblijf van Kits Oonlie is een kabouter gespot die een kijkje komt nemen bij de kinderen en hen vertelt over zijn vriend de reus.

In november start het thema 'Reuzen en Kabouters' op de kinderdagverblijven van Kits Oonlie. Gedurende dit thema leren de kinderen aan de hand van spelactiviteiten het verschil tussen groot en klein en wordt er ook gewerkt aan de uitbreiding van de woordenschat van de kinderen. Het thema is onderdeel van het VVE-programma Uk & Puk. Uk & Puk is een educatief totaalprogramma, gericht op de brede ontwikkeling van kinderen van 0 tot 4 jaar.

Wilt u een rondleiding of heeft u vragen over Uk & Puk, neem gerust contact op met de centrale administratie, 072-5323576.

Ali B niet naar De Beun

HEILOO - De voorstelling 'Koorts' van Ali B in Theater De Beun gaat niet door. Zijn optreden, georganiseerd door de 'Vrienden van de Beun', zou op 20 maart volgend jaar plaatsvinden. De cabaretier ziet af van deze en ook andere optredens in het land omdat hij eigenlijk een nieuw programma had willen schrijven. In een speciaal gemaakte videoboodschap waarin hij zijn excuses aanbiedt voor het schrappen, zegt hij dat hij daar geen tijd voor heeft. Er is nogal wat veranderd in zijn leven, vertelt hij, "waaronder de geboorte van mijn derde zoontje en dat stond niet in de planning." Het was het tweede seizoen dat Ali B 'Koorts' zou brengen, maar actuele ontwikkelingen hebben de inhoud achterhaald, vindt hij. Voor het schrijven van een nieuwe show "op het niveau dat jullie van mij mogen verwachten" heeft hij onvoldoende tijd gehad.

De 'Vrienden' zullen contact opnemen met de kopers van kaartjes.

Rond de Waterput november 2018

Het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand:

Zondag 4 november:
'Want wat blijft zijn de herinneringen': muziek die kan raken en/of troosten, door het Wogmeers Vocaal Ensemble; 15.00 uur, Willibrorduskerk, Westerweg 265, Heiloo

Dinsdag 15 november:
Vragen rondom het levenseinde: 2e Waterputlezing (van 3) door mw. Nel Kleverlaan; 20.00 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo (€ 3,-)

Maandag 19 november:
Wat vieren we zondag? (eeuwigheidszondag): samen puzzelen over teksten in de Bijbel, 13.30 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo

Donderdag 22 november:
Stilte en meditatie in de adventstijd (1e van 3) m.m.v. ds. Hanneke Ruitenbeek; 20.00 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo

Zondag 25 november:
Bach Cantate 'Herz und Mund und Tat und Leben' door Collegium Vocale Camerata, m.m.v. ds. Bert Kramer; 16.00 uur in de Witte Kerk, Heerenweg 32, Heiloo (collecte)

Dinsdag 29 november:
Vragen rondom het levenseinde: 3e Waterputlezing door mw. Yvonne van Ingen; 20.00 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo (€ 3,-)

Maandag 10 december:
'… en licht is uw pseudoniem' over licht en duisternis in de muziek o.l.v. dr. Jan Bruin; 20.00 uur Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo (€ 3,-)

Nadere informatie op www.ronddewaterput.nl.

Peek's Trollbeads Dag 2018

Bij Peek Juwelier kun je de nieuwste Trollbeads kralen bewonderen. Foto: P.B.Doornenbal

HEILOO - Ook nieuwsgierig naar de nieuwe Trollbeads kralen, kom dan naar de Trollbeads Dag 2018, op zaterdag 3 november. De dames van Peek Juwelier kunnen u de mooiste combinaties showen en u helpen met het restylen van uw bestaande armband of collier. Laat hem even opfrissen en geef hem weer een nieuwe look!

Op deze dag maakt u kans op mooie prijzen. Bij besteding v.a. € 35 mag u een pakje uit de boom kiezen, waarin misschien een prijs zit zoals een glasset, diverse bedels, een armband met 2 bedels en slot, of de chalcedoon bangle.

Maak gebruik van de actie van de dag! Koop een slot en krijg de armband ter waarde van € 45,00 cadeau !* Raadt u het juiste aantal kralen in de vaas? Dan maakt u kans op een Trollbeads startersarmband.

Waar: Stationsplein 96, 1851 NB Heiloo
Wanneer: zaterdag 3 november
Van: 11.00 tot 16.00 uur

*Voorwaarden
Bij aankoop van een Trollbeads slot naar keuze (t.w.v. € 48,- of meer) ontvangt u een zilveren Trollbeads armband t.w.v. € 42,- cadeau. Deze actie is alleen geldig tijdens het Trollbeads evenement op 3 november bij uw Trollbeads dealer Peek Juwelier.

De veilingklok van de Historische Vereniging Heiloo

De oude veilingklok is een pronkstuk in het museum. Foto: aangeleverd

HEILOO - In 2016 heeft een prachtige, heuse veilingklok bij de Historische Vereniging Heiloo een plaats gekregen. De klok, of zoals vroeger genoemd een afmijntoestel, is van omstreeks 1900 en is ontwikkeld door het bedrijf Van der Hoorn en Wouda.

Waarschijnlijk is van 1916 tot 1962 de klok professioneel gebruikt in Heiloo. Eerst voor de aardbeienmarkt en later ook voor asperges, spruiten, winterpeen, boerenkool en andere groenten. Nu heeft de klok, na de verhuizing en een grondige renovatie, een ereplaats gekregen in de bibliotheek van het Historisch Museum.

In de nabije toekomst gaat de Historische Vereniging echte veilingmiddagen voor scholen organiseren. De kinderen kunnen dan zelf door een druk op de knop hun producten afslaan en zo de prijs vaststellen en werkelijk iets kopen. Worteltjes, aardbeien? Ook is het mogelijk een kinderverjaardagsfeestje te komen vieren met gebruik van de veilingklok.

Mocht u interesse hebben, kom kijken, vraag informatie of maak een afspraak. De openingstijden van het museum zijn: dinsdag 19.00 -21.00 uur, zaterdag en zondag 14.00 -17.00 uur, info: 06-51718363.

Informatieavond freinetonderwijs op Elckerlyc

Kinderen leren makkelijker en met meer plezier door zelf de wereld te ontdekken. Foto: Robert van der Eng

HEILOO - Het freinetonderwijs is ontwikkeld door de Franse pedagoog Célestin Freinet en moet niet worden verward met het vrijeschoolonderwijs. Het idee achter freinetonderwijs is dat kinderen gemakkelijker en met meer plezier leren door zelf de wereld te ontdekken en er met elkaar over te communiceren.
Elckerlyc, basisschool voor freinetonderwijs, is hierdoor een school vol leven en betrokkenheid. Hoe ouders, kinderen en leerkrachten hier leren en samenwerken, kunt u zelf ervaren op de informatieavond van dinsdag 6 november.
Een school moet passen bij uw visie op het opvoeden en begeleiden van uw kind. Tijdens de open avond laat men u daarom kennismaken met de uitgangspunten van freinetscholen. U hoort ook hoe zij die grondbeginselen uitwerken tot prachtig onderwijs. Natuurlijk kunt u ook een kijkje in de lokalen nemen en hebt u de gelegenheid om vragen te stellen.
U wordt uitgenodigd om Elckerlyc zelf te ontdekken. Neemt u alvast een kijkje op de website www.elckerlyc-heiloo.nl. Hier kunt u zich ook opgeven voor de informatieavond. De koffie en thee staan klaar op dinsdag 6 november om 19.15 uur op basisschool Elckerlyc, Boekenstein 45, Heiloo. Tel. 072-5321585. De avond duurt tot 21.30 uur.

Sweelinck Barokorkest in Cultuurkoepel

Het Sweelinck Barokorkest speelt sprankelende symfonieën uit Oostenrijk en Bohemen. Foto: Ronald Knapp

HEILOO - Het Sweelinck Barokorkest speelt onder leiding van Peter Van Heyghen Habsburgs Klassiek, sprankelende symfonieën uit Oostenrijk en Bohemen, geschreven in een periode dat de symfonie nog in de kinderschoenen stond. Een klankenfeest van opgewonden violen, zangerige fagotten, priemende hobo's, strelende fluiten, uitbundige hoorns, majestueuze trompetten en enthousiast roffelende pauken. Met 32 musici wordt het een volle bak op het podium! In Habsburgs klassiek worden symfonieën van Mozart, Haydn, Vanhal en Dittersdorf ten gehore gebracht. In Bohemen, Silezië en Hongarije waren deze vier grootmeesters van de "Weense" klassieke symfonie actief. Samen waren zij verantwoordelijk voor het vervolmaken van een genre dat hen na ruim een eeuw nog steeds op het basismenu van elke rechtgeaarde componist zet. Zaterdag 10 november aanstaande in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang 20:15 uur. Kaarten: €15,--. www.cultuurkoepelheiloo.nl

Halloween in Café Blondes

HEILOO - Zaterdag 3 november is het zover: dan wordt Café Blondes omgetoverd tot een waar spookhuis! Naast de nodige speciale drankjes en een dj om ook muzikaal de juiste sfeer te creëren, hebben we bovendien een mooie fles Moët & Chandon voor degene die met de mooiste outfit verschijnt! Dus ben je niet vies van een verkleedfeestje, dan kom je met je vrienden en vriendinnen vanaf 21.00 uur naar Café Blondes in Heiloo!

Noodkreet: Khalil en zijn familie willen ruimte

De kruipruimte op zolder waar Khalil slaapt. De foto is genomen vanuit de deuropening, links zijn bed. Foto: aangeleverd

HEILOO - De 20-jarige Khalil vluchtte drie jaar geleden met zijn vader en oudere zus uit Aleppo in Syrië. Het was er niet veilig. Zij moeder en zijn destijds 16-jarige broer Joury bleven achter. Joury is twee jaar niet naar buiten geweest omdat hij dan onmiddellijk opgepakt zou worden en het leger in zou moeten. Gelukkig konden zij uiteindelijk naar Nederland komen en werd het gezin herenigd.

In Nederland kwamen zij in het AZC terecht omdat ze moesten wachten op een verblijfsvergunning en het besluit aan welke gemeente ze zouden worden toegewezen. Iedere gemeente in Nederland is namelijk verplicht ieder halfjaar een hoeveelheid vluchtelingen op te nemen. In totaal moeten er dit halfjaar 11.000 vergunninghouders worden gehuisvest en hoeveel dat er zijn per gemeente ligt aan het inwonertal. Heiloo moet komend halfjaar 19 vergunninghouders huisvesten.

Sinds 2017 verplicht het Rijk gemeenten niet langer om vergunninghouders voorrang te geven. Hoewel Heiloo ervoor heeft gekozen dat de urgentie voor vergunninghouders wordt gehandhaafd en dit in de Huisvestingsverordening heeft opgenomen geldt dit niet voor Khalil en zijn familie. Zij hebben namelijk al een huis, maar een passende woning kun je het niet noemen.

De woonkamer met links een bed en daaronder het matras. Foto: aangeleverd

Vijf gezinsleden, één slaapkamer
Het vijfkoppige gezin woont in een woning met één slaapkamer in Heiloo en zij komen niet spoedig in aanmerking voor een grotere woning. Tijdens de rondleiding door het huis blijkt dat vader en moeder in de woonkamer slapen. Er staat een bank, een tafel en een eenpersoonsbed. Onder het bed ligt een matras dat 's avonds wordt gebruikt om op te slapen. Boven in de slaapkamer slapen de broer en de zus van Khalil. Zelf slaapt hij in een soort kruipruimte op zolder zonder ramen, en het is er bloedheet.

Er ging vanaf het begin namelijk van alles mis. Terwijl vader in het AZC wachtte op nadere berichtgeving, nam een onderwijzeres Khalil en zijn zus onder haar vleugels zodat zij gewoon verder konden studeren en niet hoefden te wachten op het volgend schooljaar. Ze mochten zelfs bij de onderwijzeres komen wonen en schreven zich bij haar in. "Wij wilden gewoon zo snel mogelijk Nederlands leren en het was goed bedoeld, wij wisten toen niet dat wij het recht om samen te wonen met onze vader op dat moment verspeelden," vertelt Khalil, die inderdaad goed Nederlands spreekt en zichzelf ook het liefst een Nederlander noemt in plaats van een vluchteling of asielzoeker.

Vader werd toegewezen aan de gemeente Heiloo en kreeg netjes een eenpersoonswoning. Hij was blij en accepteerde de woning, in de veronderstelling dat hij een grotere woning zou krijgen als de kinderen en de rest van de familie naar Heiloo kwamen. Khalil en zijn zus volgden als eersten, ze schreven zich in in Heiloo. Mevrouw Coenders van Vluchtelingenwerk, die de familie destijds begeleidde, trok aan de bel: moest er nu niet een grotere woning komen? De gemeente bood een andere woning aan met twee slaapkamers. Dat was heel fijn want nu konden vader, moeder en de jongste naar de andere woning en konden Khalil en zijn zus in de huidige woning blijven, dacht mevrouw Coenders.

Een brief aan de Uitkijkpost
Dit werkte niet zo. Het oude huis moest worden leeggehaald. Khalil en zijn zus, die toch al in Amsterdam studeren, konden zich wellicht breder oriënteren en eventueel naar Amsterdam vertrekken, zo bedacht de gemeente als mogelijke oplossing. "Alsof in Amsterdam de huizen te betalen zijn," zegt het taalmaatje van het gezin die ook bij het gesprek aanwezig is. Daarbij wil het Syrische gezin bij elkaar wonen: "We hebben elkaar twee jaar gemist," vertelt Khalil. "Het ergste vind ik dat alles nog steeds tijdelijk en onstabiel is, mijn vader heeft er zelfs gezondheidsproblemen door gekregen." Ze sloegen de woning met twee slaapkamers af, want deze was donker met een heel klein balkon en een kleine berging. Zij staan nu op de wachtlijst voor een sociale huurwoning. Dit duurt zeker zes tot acht jaar. Khalil schrijft op woningen in Alkmaar, Heiloo, Zaandam, eigenlijk iedere plaats in de omgeving. Er zijn nog altijd honderd wachtenden voor hem, maar het is bijna onmogelijk dat al die 100 mensen in zo'n schrijnende situatie zitten als die waarin dit gezin zich bevindt.

Khalil stuurde een brief aan de redactie van de Uitkijkpost waarin hij inwoners van Heiloo om hulp vraagt: "Heeft iemand een oplossing voor ons? We zoeken een huurhuis of mensen die misschien samen een huis kopen, dat wij dan kunnen huren. En als er iemand in een vergelijkbare situatie zit, willen wij dat graag weten," zo meldt de wanhopige Khalil. Als u hierop wilt reageren dan kunt u een mail sturen naar redactie@uitkijkpost.nl.

>>> KADER <<<

Reactie Carla Coenders, voormalig begeleidster Vluchtelingenwerk:
Het eerste jaar krijgt een gezin zoals dat van Khalil een begeleider toegewezen vanuit Vluchtelingenwerk. Dit jaar is om, maar Carla Coenders blijft op persoonlijke titel nauw betrokken bij het gezin: "De familie heeft een bezwaar ingediend bij de gemeente. Ik vind dat het gezin van Khalil urgentie moet krijgen. De bezwarencommissie bepaalde dat de gemeente volgens de regels heeft gehandeld en dat er geen uitzondering hoeft te worden gemaakt. Het is vreselijk dat het gezin zich niet realiseerde dat ze het recht op samenwonen verspeelden toen de kinderen bij de onderwijzeres introkken. Dit was juist bedoeld om sneller in te burgeren. Het lijkt mij niet terecht dat het gezin nu zes tot acht jaar moet wachten op een passende woning." Ze vervolgt: "Ik heb een gesprek gehad met burgemeester Romeyn en de gemeente. De burgemeester kan gebruikmaken van zijn discretionaire bevoegdheid om een uitzondering te maken. Ik begrijp dat hier zuinig mee wordt omgegaan, maar ik vind dit wel een situatie waarbij die uitzondering gemaakt moet worden."

>>> KADER <<<

Reactie gemeente Heiloo:
Natuurlijk zien wij de lastige en krappe situatie waarin de familie Zanklo zit. Hun woning is niet bedoeld voor vijf personen. De familie had op basis van de taakstelling en de gezinshereniging, uitgaande van drie personen recht op een woning met twee slaapkamers. Deze woning hebben wij aangeboden maar is door de familie afgewezen. Dat zij nu met vijf personen in de huidige woning verblijven, geeft ze niet automatisch recht op een urgentieverklaring. Daar zijn strenge regels voor. Die regels zijn er omdat sociale huurwoningen schaars zijn en de vraag ernaar groot is. Hoe we het ook verdelen, we houden de situatie dat gezinnen en andere woningzoekenden die hoognodig een woning behoeven, nog op de wachtlijst moeten blijven staan. De regels staan niet toe dat we de familie Zanklo een urgentieverklaring geven. Ons besluit is zorgvuldig beoordeeld door twee onafhankelijke commissies (de Regionale Urgentie Commissie Noord-Kennemerland en de bezwarencommissie). Deze zeggen allebei dat de gemeente volgens de regels heeft gehandeld. Hoe vervelend wij het ook vinden voor de familie: ze worden behandeld net als andere woningzoekenden in de regio. Gebruikmaken van een discretionaire bevoegdheid door de burgemeester is hier niet aan de orde. De algemene beginselen van behoorlijk bestuur verbieden ongelijke behandeling bij gelijke gevallen. De woningschaarste is een belangrijk aandachtspunt voor ons. Op dit moment is er schaarste aan sociale huurwoningen en onze inzet is dat op langere termijn voldoende woningen voor alle doelgroepen beschikbaar zijn.

Internationaal voetenwerk

HEILOO - Voor iedereen die met de danssport kennis wil maken organiseert Internationale Dansvereniging Pridini een startcursus 'Roemeense' dans. In vier lessen van anderhalf uur worden Roemeense dansen vanaf de eerste stap aangeleerd. Dansleider Huub de Jong belicht tevens de achtergronden ervan. De cursus is op vier vrijdagochtenden en start op vrijdag 2 november om 10.00 uur in de Strandwal, naast de verhalenkamer/VVV-punt op het Willibrordusterrein. De kosten bedragen € 15,- voor de totale cursus. Meer dan luchtige kleding en makkelijk zittende schoenen heb je niet nodig. Je werkt op authentieke volksmuziek aan je conditie en balans. Daarbij doe je tegelijkertijd nieuwe sociale contacten op.

Naast de cursus Roemeens, kun je ook meedoen met een workshop Turkse dans o.l.v. Baykal, op woensdag 24 november van 20.00 tot 22.00 uur, eveneens in de Strandwal. Ook in deze workshop worden dansen vanaf de eerste stappen aangeleerd, maar het tempo ligt wat hoger dan bij de startcursus. De kosten voor deze workshop bedragen € 9,50, inclusief een hapje en een drankje.

Voor beide activiteiten meld je je aan door een mail te sturen aan secrataris@pridini.nl, met als onderwerp 'Roemeens' of 'Turks', net wat van toepassing is. Pridini is ook de vinden op Facebook (zoek op Pridini) en op de website www.pridini.nl. Graag tot ziens bij het Roemeens of Turks!

Seizoenskaarten IJsbaan Heiloo

HEILOO - De winter komt eraan, een nieuw schaatsseizoen staat voor de deur. Schaatsliefhebbers hopen dat er ook dit jaar op de ijsbaan in het Heilooërbos geschaatst kan worden. IJsbaan Heiloo bezorgt binnenkort de seizoenskaarten die bij voorinschrijving zijn besteld, weer aan huis. De kaarten kosten € 5 per stuk en dienen aan de deur te worden betaald. Zorg je dat het klaar ligt? Heb je nog geen seizoenskaart maar wil je deze alsnog bestellen? Dat kan via e-mailadres info@ijsbaanheiloo.nl (extra kosten 50 eurocent per kaart). Na betaling van € 5,50 per kaart, voor 1 december, vindt bezorging aan huis z.s.m. plaats.

Herman Kuin: "De mellotron gaat nooit meer weg"

Herman Kuin bij zijn mellotron. Foto: aangeleverd

HEILOO - Een mellotron is een elektronisch toetseninstrument, waarbij allerlei geluidsfragmenten via magneetbanden kunnen worden afgespeeld. Velen zullen de naam van het instrument nog nooit hebben gehoord, maar het geluid kennen we allemaal. Beroemde nummers waarop een mellotron te horen is zijn 'Strawberry Fields Forever' (het intro) van The Beatles, 'Nights In White Satin' van The Moody Blues en 'Memories' van Earth & Fire. De grote, ouderwetse mellotron is met de komst van geavanceerde synthesizers een beetje in onbruik geraakt. Heel bijzonder dus dat Heilooër Herman Kuin er eentje in huis heeft staan.

Herman is een zogeheten 'symfomaan', een gepassioneerd liefhebber van symfonische rock, een muzieksoort waarin rock en meer klassieke elementen versmelten. Het genre ontstond eind jaren '60 en de mellotron werd met name in de rustige passages regelmatig gebruikt omdat je er hele symfonieorkesten mee kon nabootsen. "Toen ik nog jong was, hoorde ik op de radio het nummer Firth Of Fifth van Genesis voorbijkomen. Zó virtuoos! Sindsdien ben ik groot fan van symfonische rock. Je raakt nooit uitgeluisterd, want er gebeurt zoveel in die muziek en je valt pardoes van de ene sfeer in de andere. Ook houd ik erg van elektronische en klassieke muziek, Bach is mijn grote favoriet."

De mellotron die Herman in huis heeft staan is letterlijk van de ondergang gered. "Een vriend van mij wilde het instrument kwijt en dacht erover om het bij het grofvuil te zetten. Toen heb ik gezegd: geef hem dan maar aan mij." De mellotron werkt nog uitstekend, al mist er één magneetband. Desgevraagd laat hij de specifieke begintonen van Strawberry Fields Forever horen, en we zijn meteen terug in de sixties. Vervolgens haalt Kuin het apparaat uit elkaar zodat ik van binnen kan zien hoe alles precies werkt. Hij drukt een toets in, de magneetband speelt het geluidsfragment af en bij het loslaten van de toets spoelt de band razendsnel terug. Met een schuif kan Kuin strijkers, fluiten, blazers en koortjes ten gehore brengen. Fascinerend, maar ook gevoelig voor storingen. "Dat klopt," zegt Herman, "tijdens concerten ging er wel eens wat mis met het apparaat en hij is ook erg gevoelig voor temperatuurverschillen. Wat dat betreft is de synthesizer een uitkomst."

Herman heeft niet alleen een mellotron in huis staan, hij is gek op alle toetseninstrumenten. "Ik ben begonnen met een klein orgeltje, maar successievelijk volgden Moog-synthesizers en apparatuur van beroemde merken als Korg en Roland. Hoe ouder het instrument, hoe mooier. Maar wat zeldzaam is, is vaak ook duur, en dat kan ik me niet veroorloven."

Er is dus geen toetseninstrument dat Herman niet mooi vindt, maar de mellotron en het Hammondorgel zijn wel favoriet. Liefhebbers zullen gaan watertanden van de namen van grootmeesters als Jimmy Smith, Dr. Lonnie Smith, Rhoda Scott, Keith Emerson, Rick Wakeman en Tony Banks. Die laatste is toetsenist van Genesis, de groep die Herman levenslang aan de symfonische rock verslaafd deed raken. Maar eigenlijk begon het al eerder. "Mijn allereerste fascinatie voor orgels is ontstaan door 'Mijn Gebed', een nummer 1-hit van D.C. Lewis uit 1970. In dat nummer speelt het kerkorgel een prominente rol. Prachtig vond ik dat! Die liefde voor toetsen is sindsdien nooit meer verdwenen maar heeft zich via legendarische bands als Genesis en Yes alleen maar verdiept." Over de mellotron kan hij kort zijn: "Die gaat nooit meer weg. Het instrument heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van de popmuziek. Geef toe: hoe anders zou 'Strawberry Fields Forever' hebben geklonken zonder mellotron? Dat is toch ondenkbaar?"        

Tekst: Renate Oranje

Uniek evenement in Bibliotheek Heiloo Nederland Leest – Vijfgangendiner in Bibliotheek Heiloo

Miss Bean verzorgt de gerechten deze avond. Foto: aangeleverd

HEILOO - In het kader van 'Nederland Leest' organiseert Miss Bean in samenwerking met Leonie Grossenbagt en Martijn Smit op vrijdag 9 november een vijfgangendiner in Bibliotheek Heiloo.

Dit jaar is het thema van Nederland Leest 'Voeding'. In het speciaal hiervoor geschreven geschenk staan 5 subthema's centraal: koken, cultuur en lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu.

Al deze thema's zullen tijdens het diner worden toegelicht door specialisten uit Heiloo, met uiteraard ruimte voor discussie, want eten draait ook om het samenzijn en verbinden. De gerechten komen uit de keuken van Miss Bean, met de nodige informatie over haar manier van koken. Leonie Grossenbagt zal informatie geven over haar kijk op gezonde voeding vanuit de orthomoleculaire voedingsleer. Tot slot zal Martijn Smit het thema milieu bespreken, met alle informatie die hij heeft vergaard tijdens zijn bezoek aan Al Gore.

Dit diner is biologisch, veganistisch, suikervrij en glutenarm. De kosten zijn exclusief drank maar inclusief onbeperkt water en thee. Vrijdag 9 november, 18.30 - 21.30 uur in Bibliotheek Heiloo. Kosten: 24,50 p.p. (maximaal 30 personen).Opgave vooraf via www.bibliotheekheiloo.nl

Leden van de bibliotheek ontvangen het gratis geschenkboek 'Je bent wat je leest', dat in november exclusief in de bibliotheek te verkrijgen is op vertoon van uw bibliotheekpas en zolang de voorraad strekt. Het boek is geschreven door vijf specialisten die het thema voeding elk vanuit hun eigen expertise en stijl benaderen. Zo vormt het boek een verfijnd menu met fictie en non-fictie, spanning en wetenschap en natuurlijk heerlijke recepten. Met verhalen van o.a. Marion Pauw, Pierre Wind en een voorwoord door Ronald Giphart. Ook verkrijgbaar in grotelettereditie.

Het is tijdens de campagne Nederland Leest extra aantrekkelijk om lid te worden van Bibliotheek Heiloo. Nieuwe leden vanaf 18 jaar ontvangen bij inschrijven het geschenkboek (zolang de voorraad strekt) en betalen geen inschrijfkosten.

Vernieuwde foyer voor Theater De Beun

Rachèl en haar vader René de Boer zijn maar wat trots op het resultaat. Foto: aangeleverd

HEILOO - Theater De Beun in Heiloo opende het nieuwe seizoen met een vernieuwde foyer. De restyling staat op het conto van de jonge communicatiestudente en parttime theatermedewerkster Rachèl de Boer uit Heiloo. Binnen twee weken realiseerde zij samen met Support On Spot de 1e fase van deze vernieuwing. Rachèl verwierf de opdracht door haar enthousiasme en verfrissende ideeën.

Omdat Rachèl de foyer wel erg gedateerd vond, daagde directeur Teun van Etten (van Sport Service Langedijk) haar uit om een presentatie te maken van hoe zij de foyer zou veranderen. De vernieuwde foyer moest volgens Rachèl niet alleen eigentijds worden en meer 'theater' uitstralen, maar ook zorgen voor een langere verblijfsduur van de gasten. Toen deze zomer naast directeur Teun van Etten ook theatermanager Vera Groot door Rachèl werd overtuigd van het gepresenteerde concept, was er direct werk aan de winkel!

Het plafond is zwart geschilderd, de achterwand van de foyer is voorzien van prachtige theaterbeelden en de verlichting is vervangen door moderne theaterwaardige spotverlichting. Bij de entreedeuren van de zaal hangen nu rode velours theatergordijnen. Door het gebruik van uitsluitend ledverlichting is er ook een verdere stap gezet in de verduurzaming van het theater. Tijdens de werkzaamheden heeft de vaste crew van Theater De Beun ook de technische installatie in de zaal gemoderniseerd en voorzien van zogenaamde DMX-aansturing van de verlichting.

De reacties op de vernieuwde foyer zijn bijna unaniem lovend. De bezoekers zijn aangenaam verrast door de metamorfose, hoewel een enkeling het wel wat 'donker' vindt. Dat was ook de bedoeling volgens Rachèl: "Theater De Beun is een intiem theater. Dat mag best benadrukt worden met een meer hedendaagse styling en theaterambiance." Dat het gezellig is in de foyer blijkt wel uit de drukte na de eerste voorstellingen. De bar draaide volop en de laatste gasten verlieten de Beun pas in de nachtelijke uren.

De 1e fase van de vernieuwing werd op tijd en tot in de puntjes verzorgd opgeleverd in samenwerking met Support On Spot, het jonge Heilooër bedrijf van haar vader René de Boer. René is supertrots op zijn dochter en vindt het geweldig leuk om samen met het team van zijn nieuwe bedrijf en geselecteerde partners te werken voor zowel particuliere en zakelijke opdrachtgevers. Hij ontzorgt opdrachtgevers bij het realiseren van iedere klus van klein tot 'groots'.

In fase 2 zullen de entree/kassa, de bar en de garderobe van De Beun aangepakt worden. Rachel kan niet wachten om te beginnen!

Voor meer informatie over het realiseren van iedere klus, zie www.supportonspot.nl, telefoon 06-22403901.

De enige echte Heilooër derby: HSV–De Foresters!

HEILOO - Zondag 4 november is het zover, dan staan de twee Heilooër voetbalverenigingen, HSV en De Foresters, tegenover elkaar in een competitiewedstrijd in de 2e klasse A van de KNVB.

De selecties van beide verenigingen leven al weken naar deze wedstrijd toe, maar ook in Heiloo gonst het nu al van de verhalen over deze spannende derby. Iedereen is van harte welkom bij HSV om deze wedstrijd bij te wonen. De entree is gratis! Wel worden er lootjes verkocht door de jeugd van HSV. HSV ziet je zondag graag op Sportpark Het Maalwater, de wedstrijd begint om 14.00 uur. Na de wedstrijd is het gezellig napraten in clubhuis De Basis. Wie wil er nu niet in De Basis staan?

Eindelijk boswachter

Na twintig jaar als kraanmachinist te hebben gewerkt, is Martin nu boswachter. Foto: aangeleverd

HEILOO - Twee jaar geleden heeft Martin uit Heiloo een nieuwe kans gegrepen. Hij volgde cursussen over flora en fauna. Schreef daarna open sollicitatiebrieven naar natuurbeheerders én met succes. Na twintig jaar als kraanmachinist gewerkt te hebben, volgt Martin zijn hartenwens en is hij toch boswachter. Fijn werken in het groen is waar Martin als kind altijd over heeft gedroomd.

Ook bijscholing voor actieve vrijwilligers in het groen is mogelijk met een flora- en faunacursus bij het Natuur Instituut. Wil je meer weten én begrijpen over hoe de natuur in elkaar zit? Wil je er ook iets over vertellen? Kom dan naar de vrijblijvende introductieavond over de opleiding tot natuurgids op dinsdagavond 6 november om 19.30 uur. U kunt zich hiervoor gratis aanmelden op www.natuurgidsen.nl. Deze informatieavond wordt gehouden in het Centrum Natuur Instituut, Terborchlaan 201 in Alkmaar.

Veel actieve vrijwilligers zijn jaarlijks welkom, bijvoorbeeld van de Natuurschool, De Groene Peuteropvang, BSO, leerkrachten, Natuurouders Op School, Gezond Natuurwandelen, of Vrijwillige Boswachters van SBB of Natuurmonumenten. Ook studenten Biologie en Ecologie die meer veldkennis willen krijgen, bezoeken de cursus. Uiteraard is de cursus geschikt voor iedereen die voor zichzelf meer kennis en kunde over natuur wil krijgen.

Cees overhandigt ballen aan Prinses Máxima Centrum

Cees overhandigt de ballen aan fysiotherapeut Peter Bekkering van het Prinses Máxima Centrum. Foto: aangeleverd

HEILOO - Toen Cees Hoffer, het zoontje van Jordy en Fleur Hoffer, nu zo'n twee jaar geleden onder behandeling was in het Prinses Máxima Centrum (PMC) in Utrecht, leefde Ed van Baar van IJssalon Di Fiorentina erg mee. Fleur, de moeder van Cees, vertelde over de geweldige sporttuin in het PMC en zo kwam Ed op het idee om DiFi-ballen te schenken.

De fysiotherapeuten in het PMC kunnen de ballen gebruiken om oefeningen mee te doen. Maar ook voor kinderen die 's middags klaar zijn met een chemokuur of moeten wachten, zijn de ballen geweldig. Even sporten en spelen in de sporttuin is voor de zieke kinderen een welkome afleiding. De sporttuin is zo ingericht dat kinderen die ziek zijn, maar ook hun familie en de mensen die in het PMC werken, op een leuke manier als afleiding kunnen bewegen. Bewegen is natuurlijk ontzettend belangrijk om fit en gezond te blijven. En afleiding, met de leuke kleuren, de leuke vormen en de speelse dingen, zorgt ervoor dat je hier graag even verblijft - zodat je even in een andere situatie terechtkomt.

Namens Di Fiorentina mocht Cees de ballen overhandigen aan fysiotherapeut Peter Bekkering, die de ballen namens het PMC maar al te graag in ontvangst nam.

Tóch een zendmast midden in Ypestein?

HEILOO - De bewoners van het appartementencomplex Ypehove zijn door de eigenaar van het complex, Patrizia Wohnmodul Beheer II B.V. uit Amsterdam, op de hoogte gebracht van het voornemen tot plaatsing van een 5 meter hoge zendmast voor GSM/4G (en in 2020 wellicht nog 5G) op het dak van het woongebouw Het Brugstuk 1 t/m 93. Een 5 meter hoge zendmast kan wettelijk zonder (gemeentelijke) vergunning geplaatst worden.

Voordeel dus voor de bezitters van mobiele telefoons en jaarlijks een enorm geldbedrag voor de verhuurder van het complex. Maar nog steeds is niet onomstotelijk bewezen dat de straling géén gevaar oplevert. Wel komen er steeds meer berichten over mensen voor wie het overduidelijk is dat zij klachten ondervinden van de aanwezigheid van straling. De geschiedenis leert dat processen die eerst volkomen veilig leken, zoals asbest, chroom-6 en sigaretten, nu nog steeds voor zeer grote lichamelijke klachten zorgen. Dat risico wil men toch niet lopen.

Door de plaatsing van een zendmast op het complex, komt de sterke straling wel heel dicht bij de bewoners van het complex, maar misschien nog wel sterker bij de omliggende woningen (paraplu-effect). Hoe hoger de mast, hoe minder sterk de straling voor de bewoners. Daarvan staan er drie in Ypestein. De eerste bij de brandweerkazerne op Rosendaal, de tweede op Industrieterrein Oosterzij en de derde op de hoek Oosterzijweg/Lagelaan. Gebruik van deze masten zal waarschijnlijk minder lichamelijke klachten opleveren, al is natuurlijk elke klacht er een te veel. De bewoners van Ypehove hebben nog wel een mogelijkheid om het plaatsen van de mast tegen te houden. Op grond van de Nota Nationaal Antennebeleid is vóór plaatsing instemming van de bewoners nodig. Maar indien 50%+1 vóór plaatsing stemmen, dan komt hij er. De Bewonerscommissie Ypehove gaat zich nu sterk maken om de plaatsing tegen te houden door goede voorlichting en controle van de te volgen procedure. Bewust kiezen zij ervoor niet verstrikt te raken in wettelijke normen, radiogolven, veldsterkte, voorschriften en een hele rits adviesbureaus. Ze nemen geen enkel risico en willen daarom deze zendmast niet op hun complex.

Lezing over natuursymboliek

HEILOO - Krysztof Dobrowolki van Bureau Boeiend houdt op 21 november de lezing 'Natuursymboliek in de kunst'.

Symboliek van planten in de kunst is rijk en wijdverbreid. Planten kunnen voor een streek of land staan. Zo was in het oude Egypte de papyrus een van de symbolen van Beneden-Egypte en de lotus van Boven-Egypte. Een andere iconografische functie van planten is het attribuut. Daaraan kan je heiligen, goden of personificaties herkennen. Het attribuut van de heilige Dorothea is een boeket of bloemenkrans. Onze tulp kan 'vergankelijkheid' symboliseren, zeker als er ook een schedel of zandloper op hetzelfde stilleven staan. Er zijn stillevens waarop de tulp de hoofdrol speelt, maar zonder de verwijzing naar 'vergankelijkheid'. De tulp was in de eerste decennia van de zeventiende eeuw namelijk mateloos populair. Dat zie je aan de 'Anatomische les van dr. Nicolaes Tulp', want de man nam de naam van de bloem aan als zijn eigen naam. Er zijn in de mythologie veel personages die al dan niet ten gevolge van hun liefde in een plant zijn veranderd. Hyacinthus, een minnaar van Apollo, werd per ongeluk door Apollo's discus gedood en waar zijn bloed op de grond vloeide, groeide de hyacint. Het bloed van Adonis veranderde in een anemoon en Clytia, die op Apollo verliefd was, werd een zonnebloem. Narcissus, die verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld, kwijnde weg en werd een narcis. Waar Ajax' bloed op de grond droop, groeide een anjer. Je ziet het allemaal op het schilderij 'Het rijk van Flora' van Nicolas Poussin. Weet wel dat deze symboliek van planten/bloemen in de kunst door de mensen is bedacht. U ziet, je geeft een bos bloemen maar wat geef je nog meer?

Datum & tijd: woensdag 21 november om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur. Locatie: Ter Coulsterkerk, Holleweg 111. Gratis voor leden, niet-leden betalen € 3,-.

De huiswerkklas in Amsterdam: museum in en toren op

Bij A'dam Lookout ging de groep op de foto voor het greenscreen. Foto: Bernadette Sprenkeling

HEILOO - Donderdag 25 oktober togen zestien vluchtelingenjongeren met vrijwilligers van Heiloo voor Elkaar naar Amsterdam. Deze jongens en meisjes uit het voorgezet onderwijs krijgen huiswerkhulp van Heiloo voor Elkaar in de bibliotheek. Vakanties vormen voor de jongeren vaak een vervelende onderbreking van school. Een uitje wordt dan ook zeer op prijs gesteld.

Eerst bezochten ze het nationaal filmmuseum Eye. Ze maakten kennis met de geschiedenis van de film en werden ondergedompeld in een bad van beeld en geluid. Daarna was het een paar meter lopen naar A'dam Lookout. In dit voormalige Shellgebouw gingen ze eerst op een foto met een greenscreen. A'dam Lookout biedt bovenin het gebouw een fantastisch uitzicht. Manaal ontdekte: "Je ziet heel Amsterdam en het IJ!" Het glazen raam in de vloer op de bovenste verdieping, waardoor je naar beneden kunt kijken, zorgde voor angstige gezichten. Even later danste Mohamed erop alsof het niks was. Beneden gekomen zagen de deelnemers hun trucagefoto met het greenscreen. Ahmed zag zichzelf zittend op een dikke balk hoog boven het IJ. "Echt gaaf," vond hij.

Hierna wandelde de groep naar Meneer Kebab. De jongeren werden er getrakteerd op een heerlijk broodje döner. Daarna aanvaardde de groep de terugreis. Na de vakantie wachten school en huiswerk weer. Fatima hoopt dat er in de kerstvakantie weer een uitje komt…

De huiswerkklas van Heiloo voor Elkaar wordt mogelijk gemaakt door sponsors en de bibliotheek.

30 km op Westerweg en Het Zevenhuizen

HEILOO - De gemeente Heiloo heeft besloten om de snelheid op de Westerweg (Vennewatersweg–Het Zevenhuizen) en Het Zevenhuizen (Westerweg–Ewisweg) terug te brengen naar 30 kilometer per uur.

In het concept verkeersbesluit staat dat de gemeente het beperken van de snelheid wil bereiken door het plaatsen van nieuwe bebording, verwijderen van bestaande bebording en fysieke maatregelen op de diverse kruispunten.

Om de snelheid terug te kunnen dringen moet de weg heringericht worden. Op termijn wordt hier naar toegewerkt, waarbij de daadwerkelijke uitvoering gekoppeld wordt aan natuurlijke momenten (zoals bijvoorbeeld onderhoud aan weg of riolering).

De realisatie van woningbouw op de locatie Westerweg 340 – 342 vormt een natuurlijk moment om een deel van de herin-richting naar voren te halen.

Daarnaast wordt gezocht naar financieel draagvlak om ook de overige kruispunten aan te pakken. Zodra deze financieën beschikbaar zijn neemt het college hier een besluit over.

De insteek is om de Westerweg (tussen Vennewatersweg–Het Zevenhuizen) en Het Zevenhuizen (tussen Westerweg–Ewisweg) te herinrichten voordat de benoemde nieuwbouwwoningen worden opgeleverd.

Bron: BEAT fm

Broodje bij de brandweer

HEILOO - De brandweer nodigt 65-plussers uit om op vrijdag 23 november gezellig samen te komen lunchen in de brandweerkazerne van Heiloo. Naast een lekkere lunch, krijgen de bezoekers een rondleiding door de kazerne en tips over veilig wonen.

Wanneer: 23 november 2018
Waar: brandweerkazerne aan de Rosendaal 2a, Heiloo
Tijd: 11.00 uur en eindigt om 13.30 uur

Het programma
Tijdens 'Broodje Brandweer' kunnen alle 65-plusser praktische kennis opdoen over veilig wonen. Zo zal de bijeenkomst openen met een korte presentatie over brandveiligheid met praktische tips over veilig wonen. Kleine aanpassingen in huis kunnen een groot verschil maken. Hierna trakteert de brandweer de bezoekers op een lunch, waarbij zij vragen kunnen stellen aan de brandweer over de brandweer en veilig wonen. Tot slot volgt een rondleiding door de kazerne waarbij de bezoekers een interessant kijkje achter de schermen krijgen.

Aanmelden
Deelname is gratis, maar wegens beperkt aantal plekken moeten belangstellenden zich van te voren aanmelden. Dit kan via: www.brandweer.nl/broodjebrandweer, of op het telefoonnummer: 072 567 5010

Willy blij met 'spekspugen' Heiloo

Een beduusde Willy tussen Merel (links) en Rosa (rechts) die helemaal naar Groningen gingen om haar de cheque te overhandigen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Willy was een beetje beduusd toen er vrijdagmiddag om 15.30 twee meisjes bij haar voor de deur stonden met een cheque en een koffertje met daarin 111,20 EUR. Ze was de gelukkige winnares geworden van de opbrengst van het 'Spekspugen voor Groningen' op de vrijmarkt van Koningsdag 2018 bij winkelcentrum 't Loo.

Het begon allemaal een half jaar eerder toen Rosa en Merel plus hun enthousiaste vaders op de koningsmarkt uitdaagden om een spekje over een zo groot mogelijke afstand te spugen. De minimale inleg voor deelname was € 0,20. De winnaar kon aan het einde van de dag de felbegeerde 'spekspuugbokaal' in ontvangst nemen.

Voor de opbrengst hadden de meiden ook al een leuke bestemming bedacht. Het geld zou niet naar hun spaarpot, maar naar het door aardbevingen geteisterde Groningen gaan. Burgemeester Hans Romeyn, zelf ook geen onverdienstelijk spekspuger, trok uit de duizenden adressen het adres van Willy Hammenga uit Siddeburen.

De woning van Willy Hammenga had zelf niet veel te lijden gehad onder de aardbevingen. Maar de boerderij aan De Oude weg waar Willy tot 2016 met haar gezin had gewoond had veel te verduren gehad. De oude muren waren gescheurd en de schoorstenen waren uit voorzorg verwijderd. De boerderij die nu bewoond werd door Willy's zoon was inmiddels grotendeels hersteld maar de schade was niet voor 100% gedekt geweest door de NAM. Toch mopperde Willy niet en stelde ze dat het uiteindelijk allemaal goed was opgelost.

Met de bijdrage uit Heiloo zal niet alle schade aan de kippenschuur kunnen worden hersteld. Maar Merel en Rosa hopen wel dat ze met hun actie de Groningers het gevoel geven dat er ook in de rest van Nederland met ze mee wordt geleefd.

Eline schenkt haar aan Stichting Haarwensen

HEILOO - Eline de Vries (11 jaar) heeft vrijdag 26 oktober haar haar gedoneerd aan Stichting Haarwensen. Dit heeft zij gedaan bij Hairstudio Digna door Sonja.

Ze zegt al zeker 4 jaar dat ze graag haar haar wil doneren, maar het moest dan wel minimaal 30 cm lang zijn. Eline heeft heel dik haar en ze wilde het niet zomaar laten afknippen en weggooien. Het was voor haar een mooi idee dat ze er dan andere kinderen mee blij kan maken. Wij zijn daarom ook heel trots op haar!

Stichting Haarwensen schenkt al meer dan 10 jaar haarwerken aan kinderen tot en met 18 jaar die, door medische behandelingen of een andere vorm van alopecia (kaalhoofdigheid), hun eigen haar verliezen. Voor meer informatie: www.haarwensen.nl.

Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen

Stichting Babyspullen verzamelt landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken zij via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben. Waarom zij dat doen? Omdat in Nederland 1 op de 9 kinderen opgroeit in armoede. In grote steden is dat zelfs 1 op de 4 kinderen… Zij vinden dat elk kind recht heeft op een goede start! Sinds eind september bevindt het inzamelpunt in Heiloo zich aan de Commandeurslaan 8.

Betaalbare huurwoningen Zandzoom Limmen gasloos en energieneutraal

Links Dick Tromp (directeur-bestuurder Kennemer Wonen) en rechts Camiel Honselaar (directeur HSB Bouw) ondertekenen de turnkey-overeenkomst voor Duc van Tol. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Tegen de kern van Limmen op de Zandzoom, worden achttien duurzame, betaalbare appartementen gerealiseerd. Camiel Honselaar, directeur HSB Bouw, en Dick Tromp, directeur-bestuurder van Kennemer Wonen, ondertekenden afgelopen week de bijbehorende overeenkomst.

"Het verheugt mij dat ik deze turnkey-overeenkomst kan ondertekenen voor het project Duc van Tol", aldus Dick Tromp. De woningen worden gasloos en krijgen in totaal 144 zonnepanelen. Hiermee worden ze energieneutraal opgeleverd." Voor Kennemer Wonen is dit een turnkey-project. Dit betekent dat het project volledig door HSB Bouw wordt uitgevoerd, van ontwikkeling tot bouw. Na de bouw neemt Kennemer Wonen deze woningen af van HSB Bouw. Camiel Honselaar: "In onze samenwerking met Kennemer Wonen en de gemeente vinden ook wij het belangrijk dat er voldoende betaalbare huurwoningen zijn. We zijn blij dat we op deze manier ons steentje hieraan bijdragen. De achttien sociale huurwoningen maken deel uit van de gebiedsontwikkeling 'Limmer Linten'. Het project is ontworpen door architectenbureau Boparai uit Oostzaan."

Kennemer Wonen is erg blij dat nieuwe betaalbare huurwoningen worden gebouwd in Limmen. Met de gemeente Castricum zijn namelijk prestatieafspraken gemaakt over nieuwbouw. Dick Tromp: "Met de gemeente hebben we afgesproken in de periode 2017-2020, 118 nieuw betaalbare huurwoningen toe te voegen aan onze voorraad. Dat gaan we helaas niet halen wegens onder andere een gebrek aan bouwlocaties. De mogelijkheid voor het toevoegen van deze achttien woningen op de Zandzoom is een initiatief dat wij graag vaker zien."

De ontwikkeling van de Limmer Linten blijkt ook goed voor de doorstroming van huurders. Inmiddels is bekend dat een aantal huurders van Kennemer Wonen een woning heeft gekocht in de Limmer Linten. Doorstroming is doorgaans lastig te realiseren, vanwege een beperkt aanbod van (koop)woningen voor middeninkomens. Er wordt nog deze maand gestart met de bouw. De huurappartementen, variërend tussen de 65 en 70 m2 met een balkon of terras, worden naar verwachting over een jaar opgeleverd.

Eenmaal, andermaal… Adelbertveiling

EGMOND-BINNEN - Voetbalvereniging St. Adelbert organiseert zaterdag 10 november het jaarlijks terugkerende spektakel: de Adelbertveiling. De opbrengst komt ten goede aan de leden en het onderhoud van de voetbalvereniging. Tijdens deze gezellige avond in Café Tervoort zullen weer honderden artikelen, goederen en andere leuke zaken onder de hamer komen.

Ook dit keer resulteerde de vrijgevigheid van de inwoners van Egmond-Binnen en alle aanhangers van de voetbalvereniging in een lange lijst van veilingstukken, samengevat in een veilinggids. Dit boekje wordt in week 45 rondgebracht door de jeugd van de voetbalvereniging. Supportersvereniging Rood-zwart, die deze veiling organiseert, is alle gulle schenkers zeer dankbaar voor hun bijdrage. Tevens dankt de supportersvereniging iedereen die heeft meegeholpen met het verzamelen van de vele veilingstukken.

De Adelbertveiling is een gezellig avondje uit die garant staat voor spektakel en hilariteit wanneer wordt 'gestreden om de mooiste aanbiedingen'. De avond begint om 20.00 uur in Café Tervoort aan de Abdijlaan 5 te Egmond-Binnen. De entree is natuurlijk gratis en ook is een aankoop op deze veiling niet verplicht. Gezelligheid staat voorop bij Adelbert.

Najaarseditie Hoever Veiling gaat voor goud

EGMOND AAN DEN HOEF - Nu de Hoever Veiling voor het eerst niet op de dag vóór Moederdag plaatsvindt maar in het najaar op 3 november, ontbreekt een substantieel aantal taarten. Daar staat tegenover dat er weer specifieke herfst-/winterkavels op de lijst staan om van eigenaar te wisselen, zoals een opgetuigde kerstboom, een bordje oliebollen, een bon voor een speelgoedzaak (altijd handig in december) en een lekkere fles champagne om het jaar uit te luiden.

De organisatie heeft de datum verzet na een 'volksraadpleging' van de achterban. Daaruit zou blijken dat de kopers er wel voor open staan, dus alle hoop is nu gevestigd op de realisatie van die kooplust. En er is alle reden voor om deze derde november vrij te houden voor een bezoekje aan Dorpshuis Hanswijk. Uiteraard zijn er nog steeds taarten te koop (van heerlijke appeltaart en perentaart tot een glutenvrije bananentaart) en een aantal traditionele kavels, zoals varen en vissen op het wad, kaarten voor de Hoever Huis- & Hof-toer, diverse etentjes en BBQ's, en de welriekende bijdrage van Joost van Dam (zijn koeien), maar er is wel degelijk ook weer nieuwe aanvoer van interessante kavels. Wat te denken van een optreden van het trio de 3 Ladies, een vip-arrangement voor de Kaasmarkt 2019, een keeztoernooitje voor 16 mensen of een tochtje Solexen met leuke afsluiting? Voor wie het nodig heeft zijn er weer de nodige ondersteunende lessen op het gebied van tennis, school, muziek, paardrijden etc. te koop.

De Magical History Tour is in een nieuw jasje gestoken en opgedeeld naar mobiliteit van de deelnemers. Er is nu keus tussen een heuse 'moordtocht' in Alkmaar, waarbij je via WhatsApp door een moordzaak wordt geleid, een ontspannen duintocht (met goed vervoer) en meer actieve sport- en spelactiviteiten.

Er is kortom alles aan gedaan om de avond (én de aankopen) nog aantrekkelijker te maken en de organisatie hoopt dat dit zijn vruchten gaat afwerpen. Kom naar Dorpshuis Hanswijk op 3 november. Aanvang 20.00 uur.

Walk-in concerten Akersloot is luisteren naar muziek op huiskamerniveau

AKERSLOOT – Met een aantal enthousiaste muzikanten lekker optreden in de eigen huiskamer, keuken, schuur of garage op een zondagmiddag in november. Dit jaar alweer voor de zevende keer en wel aanstaande zondag 4 november.

Er hebben zich 14 bandjes aangemeld en zij zullen hun muziek ten gehore brengen in vier sets van elk 30 minuten. De aanvangstijden zijn 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur. Dus tussen iedere twee sets in heeft u gelegenheid genoeg om naar de volgende locatie te gaan. Traditiegetrouw wordt de middag afgesloten in de Storey Club, waar u kunt napraten en nagenieten met nog meer muziek.

Het programma van de Walk-in 2018 is definitief en het ziet er ook dit jaar weer fantastisch uit. Naast oude bekenden zullen ook een aantal nieuwkomers acte de présence geven. Op de website www.uitkijkpost.nl vindt u het complete programma. Mocht u trek hebben gekregen van deze muzikale middag, dan kunt u een Walk-in menu nuttigen bij de Vriendschap of 't Hoorntje. Vanaf 17.30 tot 21.00 uur zal rockband Left Behind de muzikale afsluiting verzorgen in de Storey Club aan het Wilhelminaplein. U bent van harte uitgenodigd om een drankje te komen drinken.

Koop nog snel uw kaartje voor Egmond-Binnen Bruist!

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 3 november organiseert muziekvereniging Eensgezindheid Egmond-Binnen Bruist! in Dorpshuis De Schulp te Egmond-Binnen. Het zal een spectaculaire avond worden met heel veel muziek, dus een bruisend feest!

Om de avond nog meer kleur te geven heeft Eensgezindheid er samen met het koor New Voice en Bob en de Blueband een heel mooi programma van weten te maken. Er kan de gehele avond gedanst worden in de grote zaal, waar diverse bars zijn zodat u niets van de avond hoeft te missen. Ook zullen er diverse zitplaatsen worden gecreëerd zodat iedereen uit Egmond en omstreken van onze avond kan genieten. Het geheel zal door professionele geluids- en lichttechniek worden gecompleteerd.

Een kleine indruk van de avond: Cheerleader van Omi, Guus Meeuwis, Tina Turner, Blof, Abba en Racoon. Na afloop van het programma zal er een afterparty van start gaan zodat er tot in de late uurtjes kan worden gefeest. Kaarten kosten € 12,50 in de voorverkoop en worden verkocht bij Dorpshuis De Schulp, Apeldoorn Elektrotechniek en Bakker de Haan in Egmond-Binnen. Ook kunt u de kaarten bestellen bij leden van Eensgezindheid.

Wilt u uw (bedrijfs)naam verbinden aan dit muziekspektakel?! Wij zoeken nog sponsoren! Aanmelden via info@eensgezindheidegmond.nl.

Maria Tesselschade, een inspiratie

EGMOND-BINNEN - In het maandagochtendcafé van 5 november komt de stadsarcheologe van Alkmaar, Nancy de Jong, vertellen over de vondsten in de Langestraat, afkomstig van Maria Tesselschade. Wie was zij? Welke invloed had zij in de (mannen)wereld van toen? Zij inspireerde velen doordat zij haar eigen keuzes maakte. Welke vrouwen inspireren ons vandaag de dag? Benieuwd? Van harte welkom! Maandag 5 november, van 10.30 tot 12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; de lezing is gratis!

Herfst in de Wimmenummer duinen

De duindoorn. Foto: Paul ten Have

EGMOND AAN DEN HOEF - Het IVN Noord-Kennemerland verzorgt elke eerste zondag van de maand een wandeling in de Wimmenummer duinen. De start is om 11.00 uur bij de parkeerplaats aan het Nachtegalenpad, een zijweg van de Herenweg, even buiten Egmond aan den Hoef. We gaan door een afwisselend, kleinschalig landschap waar de 'derpers' hun stukjes bouwland hebben, door open duinen en door valleien en de oostelijke bosrand, met af en toe zicht op de bollenakkers. In deze tijd van het jaar zullen de paddenstoelen, mossen en doortrekkende vogels onze aandacht vragen. Kleedt u warm aan, met stevige schoenen.

De wandeling wordt geleid door een natuurgids van het IVN, de vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid, en duurt ongeveer 2 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wel zelf zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd (richtlijn € 2,50). Voor nadere inlichtingen kunt u mailen: hanneke@jpdg.nl of bellen: 072-5337601. Of kijk op de website van IVNNKL.net.

Lezing schrijver Jan Brokken in Limmen

Jan Brokken houdt een lezing over zijn nieuwe boek. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Limmen Cultuur heeft schrijver Jan Brokken uitgenodigd om op vrijdag 9 november een lezing te houden over zijn in oktober verschenen nieuwste boek 'De rechtvaardigen'.

Jan Brokken schrijft romans, reisverhalen en literaire non-fictie. Veel van zijn boeken zijn in diverse talen vertaald en verfilmd. Als schrijver heeft hij internationale faam verworven en ook vele literaire prijzen mogen ontvangen. In recensies wordt hij omschreven als 'een goddelijk verteller'.

Het boek 'De rechtvaardigen' gaat over een Nederlandse consul in Litouwen, Jan Zwartendijk. Hij ontdekte een manier om duizenden Joodse vluchtelingen tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven te redden. Hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao, via de Trans Siberië Express naar Japan, van waaruit zij zich over de hele wereld verspreidden. Het verhaal van Jan Zwartendijk is even verheffend als heldhaftig. Jan Brokken beschrijft het leven van Jan Zwartendijk en de lotgevallen van enkele ontkomen Joden in een meeslepend epos. Er wordt een treffend beeld geschetst van een wanhopige tijd. 'De rechtvaardigen' is een les in moed, in het maken van de juiste keuzes op het juiste moment. Een onthutsend non-fictieboek.

Vrijdag 9 november om 20.00 uur in Cultureel Centrum Vredeburg te Limmen horen we van de schrijver zelf alles over deze roman. Voor informatie, kaartreserveringen, prijzen en voor onze overige voorstellingen, kunt u kijken op onze website www.limmencultuur.nl.

Khareba & Gogia Betoverende klanken uit Georgië

Het Georgische ensemble Khareba & Gogia nodigt u uit te komen genieten van de warme klanken uit Georgië. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië komt 16 november naar Akersloot met een bijzonder programma. Georgië heeft een eeuwenlange traditie van meerstemmige zang met grote verfijning en regionale variaties. Niet voor niets behoort de meerstemmige zang uit Georgië tot het culturele werelderfgoed van Unesco!

Het repertoire van Khareba & Gogia varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze- en romantische liedjes en traditionele dansmuziek uit verschillende delen van Georgië. De zang wordt naast de accordeon en gitaar virtuoos begeleid door een aantal, voor ons onbekende, specifiek Georgische instrumenten. In de pauze van het concert kunt u kennis maken met bijzonder lekkere Georgische wijnen.

Kijkers van 'Wie is de mol' hebben inmiddels het prachtige Georgië omarmd. Khareba & Gogia nodigt iedereen uit om volop te genieten van de unieke, warme klanken uit dit deel van de wereld.

Hervormde kerk, Dielofslaantje 4 Akersloot. Aanvang 20.15 uur, kerk open 19.30 uur. Kaarten € 15, inclusief een glas Georgische wijn in de pauze. Kaarten verkrijgbaar voorafgaand aan concert. Graag contant en gepast betalen.

Reserveren via judithhollenberg@quicknet.nl o.v.v. naam en aantal kaarten. Voor meer informatie: www.khareba.nl.

Gratis scan of meting Reactivated helpt bij lichamelijke (pijn)klachten

Door het behandelen van de oorzaak en niet de symptomen is herstel vaak sneller merkbaar. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Reactivated helpt mensen die elders niet geholpen zijn of kunnen worden met hun lichamelijke (pijn)klachten. De praktijk maakt gebruik van lichaamstaal, werkt met de nieuwste anamnesetechnieken en observeert het loopgedrag. Met deze informatie kan gericht gezocht worden naar de zwakke schakel in het lichaam.

Bij reguliere behandelmethoden wordt vaak gekeken naar symptomen als pijn, terwijl de onderliggende oorzaak niet wordt gezocht. Tijdens de scan die Reactivated kan uitvoeren, wordt gebruikgemaakt van onder andere spierprovocatie en lengtetesten. Door het behandelen van de oorzaak en niet de symptomen is herstel vaak sneller merkbaar. Gemiddeld wordt een klacht binnen twee tot vijf behandelingen verholpen.

Interesse? Maak een afspraak voor een gratis scan of meting. Binnenlopen zonder afspraak? Dat kan op maandagen om 09.30 uur bij sportschool Get Fit Gym op de Raadhuisstraat in Castricum. Bel voor meer informatie 06-49104827 of kijk op www.reactivated.nl.

Lijstenatelier André Weda, geen gewone lijstenmaker

CASTRICUM - Voor wie het atelier van André Weda bezoekt is het meteen duidelijk. Dit is geen lijstenmakerij zoals de meeste. Daar waar een klant bij een gemiddelde lijstenmaker wordt overrompeld door de enorme wanden vol met monsterhoeken, heeft André er bewust voor gekozen dit niet te doen. Zijn aanpak is anders.

Luisterend naar de wensen van de klant maakt André Weda een selectie uit de vele profielen en worden deze om het werk geplaatst terwijl het verticaal staat. Niet zelden wordt daarbij ook een van de frames uit de kast gehaald die allemaal ofwel handgestoken, verguld, gekleurd of een combinatie daarvan zijn. Want naast de vele standaardprofielen maakt André Weda ook zelf de profielen op kleur of met vergulding waardoor de lijst met kunstwerk een perfect geheel wordt. Ook de mogelijkheden van de diverse passe-partouts, de vele soorten glas, die een werk net even wat meer geven, worden samen met de klant doorgenomen. "Lijsten maken en restaureren is een ambacht waar veel meer bij komt kijken dan een leuk profieltje uitzoeken," aldus Weda.

De ruimte bij André Weda wordt een aantal keer per jaar gebruikt voor exposities. Sinds vorige week hangt er werk van de kunstenares Janneke Hogerheijde. Weda: "Zij maakt met de naaimachine ogenschijnlijk imperfecte lijnen op diverse dragers (stof, leer etc.), wat een heel verrassende sfeer oproept. Je kijkt ernaar vanuit diverse hoeken en er lijkt telkens iets anders te ontstaan. Echt heel bijzonder. Nadeel van dit werk is dat het zich lastig laat fotograferen, dus je moet het echt komen bekijken." Deze expositie loopt tot 8 december bij Lijstenatelier Weda aan de Torenstraat 38 in Castricum.

Gavin de Gelder, de nieuwe Tiger Woods van de Lage Landen, traint bij GCH

Gavin de Gelder. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO- De 18-jarige Gavin uit Uitgeest speelt al vanaf zijn achtste golf, sinds twee jaar zelfs fulltime. Hij zet alles op alles om de nieuwe Tiger Woods van de Lage Landen te worden. Hij speelt niet alleen in Nederland, dit jaar speelde hij bijvoorbeeld ook in Hongarije en Portugal. "Ik speel graag in Oost- en West-Europa, de absolute top doet mee aan deze wedstrijden en daar leer ik heel veel van," vertelt Gavin. De lat ligt hoog, hij is niet snel tevreden.

Gavin staat 's morgens rond tien uur op, dan pakt hij zijn scooter en rijdt naar de golfbaan in Heiloo. Hij doet zijn warming-up op de driving range en daarna werkt hij zijn wekelijkse programma af. Op maandag gaat hij meestal putten, daarna nog even chippen en als relaxmomentje na zijn training werkt hij nog even de negen holes af. Hij heeft ook een mental coach, Mitchel Kevenaar. "De perfecte bal is namelijk niet het belangrijkst, het gaat om degene die zijn hoofd er het beste bij heeft." Elke wedstrijd wordt dan ook afgesloten met een evaluatie. Op donderdag krijgt hij les van Craig Deane, zelf oud-golfprofessional.

Golfclub Heiloo: ook voor de betere speler ideaal

Gavin in actie tijdens een toernooi. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

Dag in, dag uit is Gavin te vinden op de golfbaan, hij traint zes uur per dag. "Je moet het zien als een fulltime job," vertelt Henk Schuijt van Golfclub Heiloo. Gavin traint, net als veel andere Uitgeesters, graag in Heiloo, "Het is een compacte en smalle baan met een hoge rough, ideaal voor de betere speler." Ook is hij enthousiast over hole 19, het clubhuis. "Ik golf mee met de heren en na de herenmiddag blijven we altijd nog even napraten op het mooie terras, dit gebeurt niet bij iedere golfclub."

Een prachtig en emotioneel moment in zijn carrière vond plaats tijdens de ING Cup. Door een gelijke stand moesten er play-offs gespeeld worden. Met een uitzinnig publiek van 200 man, keiharde muziek en een bank met vips zoals Ruud Gullit en Frank de Boer in zijn kielzog moest Gavin de perfecte bal slaan. "Perfect was hij niet maar ik raakte de green en we waren door, alle spanning kwam er in één keer uit," aldus Gavin, die niet snel tevreden is.

De Tour van Azië

Zijn ultieme doel is om over twee jaar in de Tour van Azië te spelen. Niet die van Europa: "Ik ben geen slechtweerspeler en ik heb het gevoel dat de banen in Azië mij beter liggen," vertelt Gavin. Hij zal hiervoor veel wedstrijden moeten spelen. Tot nu toe doet Gavin alles low budget, hij houdt niet van poespas. "Waar andere jongens in dikke hotels zitten logeer ik in een motel langs de snelweg," grapt Gavin. Hij speelt momenteel maar de helft van het aantal wedstrijden dat hij zou willen spelen wegens een gebrek aan sponsoren. Indien u interesse heeft om Gavin op de een of andere manier te sponsoren dan kunt u contact opnemen via aenakantoordegelder@gmail.com. "Met een golfbalsponsor zou ik al heel blij zijn," besluit de bescheiden Gavin zijn verhaal. Hij gaat de baan weer op, zijn dag zit er nog lang niet op.

Tekst: Margreeth Anema

16-jarige Kenneth debuteert bij Jong Ajax

Foto: Marc Brunekreef

HEILOO - Mooi nieuws deze week van de 16-jarige Kenneth Taylor, die zijn voetballeven begon bij de Kabouters van Foresters en al op 8-jarige leeftijd door Ajax naar Amsterdam werd gehaald. Kenneth maakte afgelopen maandag 15 oktober in de 70e minuut van Jong PSV–Jong Ajax zijn debuut voor Jong Ajax. Een prachtig moment voor hem natuurlijk, er zijn mensen die minder meemaken op een maandagavond! Toen hij in het veld kwam stond Jong Ajax met 2-1 achter, daarna werd er niet meer gescoord. "Kenneth, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal, we wensen je nog veel meer mooie momenten," aldus de Foresters op Facebook.

Volop winst voor meisjes Groen 1 TC Heiloo United

Foto: aangeleverd

HEILOO - De meisjes van Groen 1 TC Heiloo United hebben bijzonder goed gepresteerd in de najaarscompetitie. Het team heeft alle zeven competitiewedstrijden gewonnen. Van de 42 gespeelde partijen werden er maar drie verloren. Knap gedaan door de meiden. Op de foto van links naar rechts: Julie Rotteveel, Liecke te Lintelo, Lonneke Zandstra, Isa van Weelderen, Liselore Blok en Emma van Dijken.

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

TE HUUR 3-km appartement Heiloo Oostweide 85m2 met balkon en berging. Wordt gestoffeerd opgeleverd. Huurprijs € 1075,- excl. Beschikbaar per 1 dec. Inlichtingen 06 15539904

Naast mijn werk als RT' er in het basisonderwijs, verzorg ik graag NASCHOOLSE OPVANG bij u THUIS. Professioneel en persoonlijk, event. inclusief gezonde,verse maaltijd. 06-47307603

12-18 nov. Week van de Vaktherapie. GRATIS workshops, mini-consults en proefbehandelingen PSYCHOMOTORISCHE THERAPIE. Voor info: www.manonzandbergen.nl.

GENIET VAN HET GEMAK om thuis GEKNIPT te worden. Ideaal en speciaal bedoelt voor 50+ Uw kapper aan huis .072 5336663.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Heeft u een klein bedrijf en vindt u de administratie maar een lastige en tijdrovende klus? Ik kan deze werkzaamheden van u over nemen. Administratiekantoor CARLA GLAS. Mail: Glaskantoor@gmail.com of bel: 06 4175 0489.

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06 - 5399 3115 www.iristuinen.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081