De Uitkijkpost

2 december 2015

De Uitkijkpost 2 december 2015


NS verrast Heiloo: meer treinen, minder service

Staan deze reizigers binnenkort nog vroeger op station Heiloo? Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De NS heeft vorige week de nieuwe dienstregeling gepresenteerd. Reizigers uit Heiloo zien gebeuren wat al gevreesd werd: de dienstregeling, die op zondag 13 december ingaat, wordt verder uitgekleed. De belangrijkste wijziging treft reizigers die naar Haarlem en verder zuidwaarts willen reizen.

Waar enkele jaren geleden al de directe verbinding (sneltrein) met Leiden en Den Haag verdween, moeten deze reizigers vanaf 13 december genoegen nemen met een stoptrein, in treinjargon tegenwoordig sprinter genaamd. Per enkele reis betekent dit een toename van de reistijd van elf minuten.

De NS meent deze ingreep te moeten doen omdat de betreffende lijn forse verliezen oplevert en de treinen vooral buiten de spits erg leeg zijn. Verrassend is dat er in de spitsuren wel meer treinen door Heiloo gaan rijden. De huidige intercity Alkmaar-Heiloo-Haarlem zal in die drukkere uren blijven rijden en tussen Alkmaar en Haarlem alleen stoppen in Beverwijk. Dit is iets dat vooral bij de ervaren forensen vraagtekens oproept, want een toename van het aantal treinen vergroot de kans dat bij verstoringen een chaotische situatie ontstaat, een feit dat juist door NS regelmatig aangehaald wordt als reden om treinen incidenteel te schrappen.

De grootste ergernissen van reizigers uit Heiloo zijn matige communicatie, volle treinen in de spits en vertragingen. Sommigen hoopten dat de NS in de nieuwe dienstregeling een vaste stop van de intercity Alkmaar - Nijmegen zou introduceren, maar die extra service lijkt nu verder weg dan ooit. De betreffende intercity maakte in het verleden wel regelmatig een stop in Heiloo als de intercity naar Maastricht niet reed, maar ook deze service lijkt niet meer gegarandeerd. Onlangs nog moesten in de spits bijna honderd reizigers met de sprinter naar Uitgeest, om daar massaal over te stappen op de sprinter naar Amsterdam. Het kopje koffie dat ze er gratis bij konden krijgen zorgde voor cynische reacties.

Reizigers hoeven niet te rekenen op langere treinen. De karakteristieke oude treinstellen, ook wel Apekoppen en Mat '64 genoemd, stammen uit de jaren zestig van de vorige eeuw en worden uit dienst genomen. Vervangende treinstellen worden pas in de tweede helft van 2016 verwacht. Hoewel de oude treinstellen hun laatste dagen vooral in het oosten en zuiden van het land slijten, zal het uit dienst nemen zeker ook gevolgen hebben voor de lengte van treinen elders.

Tot slot heeft de nieuwe situatie ook nog eens gevolgen voor het verkeer op de weg. De overwegen tussen het westelijke en oostelijke deel van het dorp zullen in de spits vaker gesloten zijn. Bezwaar maken tegen de wijzigingen lijkt kansloos. Reizigersvereniging ROVER meldt op haar website dat de NS de veranderingen al eerder door wilde voeren en de toenmalige plannen na protest slechts opgeschort en iets bijgesteld hebben.
ROVER geeft de moed nog niet op: ''Ons advies voor de middellange termijn is dat NS samen met de provincie, Metropoolregio, en gemeenten de mogelijkheden van een groeiscenario onderzoekt, waarbij een beter opgezet OV-systeem een groter aantal reizigers gaat trekken".

Spannende Ondernemingsverkiezing 2015

Alle prijswinnaars op een rij. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zaterdagavond vond in de Cultuurkoepel de feestelijke prijsuitreiking plaats van de Ondernemingsprijs 2015. De aanloop naar de bekendmaking was bijzonder spannend voor de genomineerden. Grote winnaars waren Lookx uit de Stationsweg en Van Hollant Craenenbroeck op de Kennemerstraatweg.

Ruim tweehonderd gasten werden onderscheidend ontvangen door schitterende steltenlopers. Om de spanning voor de winnaars iets op te voeren werd er eerst uitgebreid gedineerd. Vier verschillende horecagelegenheden uit Heiloo serveerden ieder een gang. Zo konden de gasten genieten van culinaire hoogstandjes van Brasserie In 't Groen, Il Corso, De Loocatie en Plaza Cinco. Omdat het thema van de Verkiezing dit jaar 'onderscheidend' was speelden de restaurants hier ook mooi op in. De presentatie van een gerecht in een gouden doosje – ontworpen en geproduceerd door CiRoPack – was zo'n echte eyecatcher.

Namens het bestuur van de Ondernemingsverkiezing verschenen Rob van der Wal en Thijs Smit op het podium voor een interessante presentatie. Bestuurslid Agnes Opdam nodigde de winnaar van de Ondernemingsprijs 2014, Picturae, uit op het podium. Het is tijd om de wisseltrofee in te leveren, in ruil voor een blijvende prijs. De spanning voor de genomineerden wordt opgevoerd als de film 'Onderscheidende ondernemingen in Heiloo' getoond word, van Iets met Film.

Rabobank In de Kijkerprijs 2015 voor Van Hollant Craenenbroeck Zorgvilla, van Tom en Judith Veldt. Rechts Erik Minnema. Foto: Stip Fotografie
De Publieksprijs 2015 kende twee winnaars: Kits Oonlie Kinderopvang (rechts) en Ton Dekker Tuinaanleg & Onderhoud (midden). Foto: Stip Fotografie
Ondernemingsprijs 2015: LOOkX Group. Ondernemers Cindy van der Peet en Bas van Duivenbooden ontvangen de wisselprijs uit handen van burgemeester Romeyn. Foto: Stip Fotografie

Voor de Publieksprijs kwamen twee winnaars uit de bus, dankzij precies een gelijk aantal stemmen. De Publieksprijs is gegaan naar Kits Oonlie Kinderopvang en Ton Dekker Tuinaanleg & Onderhoud.

De jury heeft zich ook dit jaar weer geruime tijd gebogen over de criteria. De deskundige jury bestond uit Erik Minnema (directeur bedrijven Rabobank NKL), Henk Smit (voormalig accountant), Annemarie Spaans (marketing manager RouteXL), Fred Dellemijn (wethouder gemeente Heiloo) en Mark Lindeman (directeur Picturae). Erik Minnema reikt vol trots de Rabobank In de Kijkerprijs uit aan Van Hollant Craenenbroeck Zorgvilla.

LOOkX Group, makers en ontwikkelaars van Skincare, make-up en accessoires, wint de Ondernemingsprijs 2015 en krijgt het bronzen beeld uit handen van burgemeester Hans Romeyn. Cindy van der Peet en Bas van Duivenbooden hebben zich met Lookx volgens de jury onderscheiden door klantgericht en dealergericht te werken aan beauty-producten, verkoop- en marketingmethoden. Zowel op gebied van ontwikkeling als verkoop durven ze buiten de lijnen en over de grenzen te kijken. Zo opent Lookx de komende weken verkooppunten in Noorwegen en Denemarken. In Heiloo heeft Lookx de hoofdvestiging op Stationsweg 52 en een pop-up store in Melange7, Kennemerstraatweg 101.

Alle pieten verzamelen!

HEILOO - Zaterdag maakten Sinterklaas en een aantal Pieten hun opwachting in winkelcentrum 't Loo. Sinterklaas werd toegezongen en natuurlijk mochten de kinderen de Sint ook een handje komen geven of speciaal voor hem een liedje zingen. De Sint ging ondanks zijn hoge leeftijd nog door de knieën om even op ooghoogte met de kinderen te komen zodat er een omhelzing plaats kon vinden.

Volgers van het Sinterklaasjournaal weten dat de pieten nogal eens iets kwijt zijn. Maar zijn ze er zelf wel allemaal? In deze Uitkijkpost zijn veel bekende pieten te vinden. Maar hoeveel zijn het er nu precies? Vindt u ze allemaal? Wie een chocoladeletter wil winnen, kan zijn of haar antwoord mailen aan redactie@uitkijkpost.nl.

Tien vragen aan

Mijn naam is Karien Huijsmans, getrouwd met Eduard. Wij hebben 3

kinderen, 2 schoonkinderen en 4 kleinkinderen.

Antwoord vraag 1.

Ik ben geboren in Amsterdam 1946. Al snel via Nijmegen naar Velp

verhuisd. Mijn schooltijd was in Velp en Arnhem. Toen verhuisd naar

Utrecht,daarna weer naar Amsterdam. In 1975 naar Alkmaar gekomen en

20jaar geleden naar Heiloo verhuisd.

Antwoord vraag 2.

Mijn beroep was fysiotherapeute. Mijn hobby,s vooral tennissen,

tuinieren en lezen. Als ik nu een beroep zou moeten kiezen zou dat

orthopedisch instrumentmaker zijn of iets heel anders, restaurateur van

oude schilderijen.

Antwoord vraag 3.

Monty Don, presentator van het BBC programma Gardeners World. Ik zou hem

zeggen dat ik al jaren van die uitzendingen geniet en misschien dat hij

nog wat leuke plant- en tuinadviezen voor mij heeft.

Antwoord vraag 4.

Het grote huis en de grote tuin in Velp, waar je toch alle hoekjes en

gaatjes van kende. Eindeloos touwtje springen en na de afwas schommelen.

Er zat meer tijd in een dag.

Antwoord vraag 5.

Het Heilooërbos. Minstens drie keer in de week fiets ik er doorheen en

elk seizoen is het bos mooi maar als in de herfst de bladeren kleuren en

de zon er door schijnt is het feest.

Antwoord vraag 6.

Ik ben geregeld wakker 's nachts, dus als ik slaap NIET STOREN. Behalve

natuurlijk in noodgevallen.

Antwoord vraag 7.

Over te stappen van badminton naar tennis. En als iedereen zich hield

aan het advies van mijn moeder: Wat gij niet wilt dat U geschiedt, doe

dat ook een ander niet", zou vrede op aarde toch mogelijk moeten zijn.

Antwoord vraag 8.

Geen idee.

Antwoord vraag 9.

Ik zou heel graag willen dat het plastic apart opgehaald wordt. Deze bak

kan dan afwisselend met de zwarte bak geleegd worden. Sinds ik het

plastic apart wegbreng zit er niet veel meer in de zwarte bak. Misschien

een vrolijke rode bak er bij?

Antwoord vraag 10.

Het is leuk om naast de bezigheden in huis, tuin,sport, kunstuitstapjes

en familie iets heel anders te doen. Waarom ik voor deze kinderen kies

kan ik niet verwoorden. Zij raken mij. Zeker is dat wat extra hulp en

aandacht goed aan hen besteed is.

De volgende 10 vragen zijn voor Lida Winder, zij is ook vrijwilligster

bij de Vijfhoek en zorgt er o.a. voor dat de hal en de gangen altijd

heel mooi en leuk versierd zijn.

Mijn vraag aan haar is: Lida ik weet dat je ook mee doet aan workshops

theater voor kinderen en volwassenen met een beperking.Heb je altijd al

interesse in toneel gehad?.

Kerstmarkt kwekerij de Buitenkans en Vrienden van Sighet

Sfeervol en lekker warm: de kerstmarkt in kwekerij de Buitenkans. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Kwekerij De Buitenkans is klaar voor de komende kerstperiode. Vanaf 7 december draait de kerstmarkt op volle toeren. Medewerkers en cliënten van GGZ NHN hebben afgelopen weken keihard gewerkt om de kwekerij om te toveren tot een schitterende kerstmarkt. De kerstmarkt biedt een uitgebreid assortiment aan kerstbomen, kerststukken en kerstgroen, leuke cadeauartikelen en aparte kerstdecoratie; van trendy kerstversiering, houten kerstbomen en decoratieve steigerhouten elandkoppen tot en met exclusieve accessoires om zelf een bijzondere kerstsfeer in huis te creëren. Ook zal het grootste kerststuk van Noord-Holland te bewonderen zijn vanaf 13 december 14.00 uur, met medewerking van onder andere basisschool de Meander. De kerststukken en houten meubelstukken zijn gemaakt door cliënten van GGZ NHN. De kwekerij biedt mensen uit de langdurige zorg op verschillende niveaus een belangrijke en nuttige vorm van dagbesteding.

Om de beleving van een echte, gezellige kerstmarkt te vergroten, zullen in de weekenden (11, 12 en 13 en 18, 19 en 20 december) 20 extra kramen worden toegevoegd. Na 7 december is er zelfs een levende kerststal bij theehuis de Trog. Bovendien staat er ieder weekeinde een visrokerij, waar men heerlijke versgerookte vis kan halen. Kortom: de kerstmarkt van De Buitenkans biedt voor ieder wat wils!

De kerstmarkt bij kwekerij De Buitenkans (ingang tegenover de brandweerkazerne) is vanaf 7 december elke dag geopend van 10.00 tot 17.00 uur, ook op zaterdag en zondag.

Hartverwarmend familie-kerstconcert met Opera Familia

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Christmas Classic Meets Pop op zondag 20 december in de Cultuurkoepel.

Opera Familia geeft in december een aantal hartverwarmende kerstconcerten. Beroemde traditionele kerstliedjes als Stille Nacht, O Holy Night en diverse Christmas Medleys. Muziek uit film, musical en opera. En natuurlijk pareltjes als Ave Maria, Pie Jesu. Een middagje genieten, luisteren en meezingen voor het hele gezin.

Quotes: "Kippenvel… zo puur", "Dit is echt weer eens ouderwets kerst en toch van deze tijd", "Wat een warmte, echt familie-kerst."

Tineke de Nooij : "Opera Familia?...Ik ben fan… ik raad iedereen aan te komen… je zult er absoluut geen spijt van krijgen!"

De CultuurKoepel, Kennemerstraatweg 464, Heiloo. Zondag 20 december om 14.30 uur. Reserveren: www.operafamilia.com - 023-2025020

Entree: € 21,50 / (€ 19,= voor Vrienden)

Sandra Mulder roept op om speelgoed te doneren

Plaatsgenote Sandra Mulder deed op Facebook een oproep om speelgoed. Door alle ellende in de wereld op dit moment en dat ze samen met haar zoontje van 9 toch iets wilde doen, kwam ze op dit idee. Het eerste doel was vijf gezinnen te helpen, maar de opbrengst is overweldigend, dus het volgende doel is 35 gezinnen én het Blijf van mijn lijf huis. Speelgoed, maar ook Sinterklaas inpakpapier is dus nog steeds welkom. Mocht er nog meer speelgoed gedoneerd worden, dan wil ze dat verkopen en een ander plaatselijk doel sponsoren met de opbrengst nl. Stichting Kees en daarmee de droom van Dennis en Patrick helpen te realiseren.

Spreekuur HEILOO-2000

Op donderdag 3 december,

kunt u, voorafgaande aan de fractiever-

gadering van HEILOO-2000, zaken

met ons bespreken die u als

inwoner van Heiloo bezighoudt.

Die kunnen zowel over algemeen

gemeentelijk beleid gaan als over

onderwerpen die met uw wijk te maken

hebben, of zaken die u persoonlijk treffen.

U bent van harte welkom om 20.00 uur in

het Gemeentehuis (oude ingang)

Graag vooraf even melding maken

van uw komst aan fractiesecretaris/raadslid

Rob Levie via 0654901626

of rob.levie@heiloo-2000.nl

Kijk voor het vergaderschema op

www.heiloo-2000.nl

Klaverjassen in het Trefpunt

HEILOO - Donderdag 3 december is er weer klaverjassen voor leden van de SHE met warme chocolademelk en speculaas.

Aanvang 13.30 uur. Kosten € 3,00.

Voor informatie 072-5334419

Gemeente Heiloo belooft meer licht voor Plan Oost

Bewoners en wandelaars in Plan Oost wachten met smart op reparatie van de straatverlichting. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Teveel lantaarnpalen in de wijk Plan Oost geven de laatste maanden geen of te weinig licht. Dat is voor sommige bewoners een probleem. Gelukkig belooft de gemeente Heiloo beterschap. Heiloo vervangt binnenkort de defecte lampen voor nieuwe exemplaren. Dat laat een gemeentewoordvoerder weten. Over de reden van de slecht werkende lichten tast Heiloo nog in het duister. "Het is een probleem met een onbekende oorzaak. In samenwerking met de aannemer die verantwoordelijk is voor het onderhoud, zoeken wij naar de oplossing."

Plan Oost-bewoonster Yvonne van Stiphout is blij met de toezegging van de gemeente Heiloo aan deze krant. "De situatie is vervelend: wij hebben al maanden last van niet of slecht werkende lantaarnpalen. Bijvoorbeeld in de straten Pijlemeeth, Groot Barlaken en Munnickenhof. Relatief veel palen geven een zwak licht of doen het helemaal niet. Ze zijn ook om de haverklap stuk. Het duurt dan best lang voordat ze gerepareerd worden. Dat kan overlast opleveren. Het is op sommige plekken in de wijk echt donker. Vervelend voor mensen die bijvoorbeeld hun hond uitlaten. Verder kan het gevaarlijke situaties opleveren in het verkeer. Ik voel mij echt minder veilig nu." Yvonne wijst op de matrixborden in Heiloo waarop de gemeente waarschuwt voor inbrekers en adviseert huis en tuin, ook bij afwezigheid, te verlichten. "Als tegelijkertijd de lantaarnpalen het niet doen, dan is dat - in dat licht gezien - extra slordig."

Mevrouw Bartels aan Groot Barlaken praat desgevraagd over gebrekkig licht in de wijk tijdens de donkere dagen. "Met enige regelmaat ligt er een lampje uit, maar er zijn ook tijden dat het wel goed is. Vooral voor oudere mensen vind ik dit vervelend." Pijlemeeth-bewoner Onno Franken bekijkt de zaak nuchter. "Naast mijn deur staat een lantaarnpaal. Deze doet het al vier maanden niet. Geen probleem: wij doen gewoon de buitenlamp aan."

Tekst: EJV Mediaproducties.

Schildersbedrijf Ter Buurkes de Vries

Foto: Aangeleverd

Schildersbedrijf Ter Buurkes de Vries

Telefoon 06 - 36 17 14 75, website: www.schildersbedrijftbdv.nl

HEILOO - Schilderen is een echt vak. Iedereen kan een laag verf aanbrengen, maar of dat altijd op de juiste manier gebeurt valt te betwijfelen. Wie kiest voor zekerheid dat het daadwerkelijk goed gebeurt en service die net iets verdergaat, kan vertrouwen op het vakmanschap van Schildersbedrijf Ter Buurkes de Vries.

Eind vorig jaar begon Jon Ter Buurkes de Vries in Heiloo met zijn eigen schildersbedrijf. Als zelfstandige een redelijke nieuwkomer, maar het vakmanschap heeft hij al geruime tijd in de vingers. 'Als 17-jarige jongen besloot ik schilder te worden. Al werkende voor mijn eerste werkgever volgde ik de nodige vakopleidingen. Zo leerde ik zowel in de praktijk als theorie de fijne kneepjes van dit prachtige vak', vertelt Jon. Hij werkte voor totaal twee schildersbedrijven, tot een vriend vorig jaar opperde om voor zichzelf te beginnen.

Persoonlijk contact

Jon hakte de knoop door en Schildersbedrijf Ter Buurkes de Vries (TBDV) was een feit. 'Mijn werkgebied is voornamelijk Heiloo en omstreken, waar ik met name voor particulieren actief ben. Al heb ik ook onlangs aan een oud pand in Utrecht gewerkt. Een prachtig project want ik houd van monumentaal werk.' Dat komt soms tevens voor in de particuliere sector. 'Het fijne is het persoonlijke contact bij mensen thuis. Dat begint met het samen bekijken en bespreken wat nodig en mogelijk is, om de boel weer keurig netjes te krijgen. Het is voor iedereen uiteraard altijd weer een investering en daarom moet het goed gebeuren. Door vakwerk af te leveren, kan men er jarenlang van genieten. Qua aangezicht, maar natuurlijk ook voor pandbehoud.'

Garantie

Verfraaiing én bescherming dus. 'Alles kan ik verzorgen, van houtrotherstel tot aan het aanbrengen van de toplaag. Samen met de klant kijk ik welke kleuren wenselijk zijn en wat echt nodig is om alles weer vijf tot acht jaar goed te beschermen.' TBDV biedt dan ook een 10-jaar-garantieplan, van reparatie tot toplaag. Dat doet Jon als lid van Sigma Eigen Zaak, waar hij tevens professionele trainingen volgt om up-to-date te blijven. 'Technieken en materialen blijven vernieuwen, dus je kunt als schilder niet stil blijven staan. Regelmatige bijscholing is belangrijk.'

Advies en service

Die professionaliteit gaat onder meer gepaard met gedegen voorbereiding. Voor elke klus meet Jon het vochtpercentage in het hout. Te veel vocht in het hout betekent namelijk geen hechting van verf of reparatiemiddelen. 'Je kunt dat soort dingen niet met het blote oog zien. Houtrot? Vervangen of repareren? Ik weet er raad mee en geef het juiste advies.'

Schildersbedrijf TBDV neemt duidelijk elke klus van a tot z zeer serieus en denkt nauwgezet met de opdrachtgever mee. 'Het is belangrijk rekening te houden met de situatie, je te verplaatsen in de klant en je telkens af te vragen wat je zélf zou willen. En goede service te verlenen. Bij binnenschilderwerk bijvoorbeeld zet ik de meubels aan de kant, om ze na het werk netjes terug te plaatsen als dat wenselijk is. Goed advies, goede materialen, kwalitatief goede verf en een dikke laag persoonlijke aandacht voor het huis. Je hebt hobbyschilders en vakmensen. Ik ben die vakman.'

Agenda Bibliotheek Heiloo

Jean Sibelius, componist van véél meer dan Finlandia en de Valse triste
Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Finse componist Jean Sibelius werd geboren. Zijn muziek was tot voor kort in Nederland veel minder geliefd dan bijvoorbeeld die van zijn tijdgenoot Mahler. Nog steeds wordt zijn muziek mondjesmaat uitgevoerd. Deze avond – met muziekfragmenten - wordt verzorgd door Gert Floor (oud-muziekbibliothecaris).
Dinsdag 8 december van 20.00 tot circa 21.30 uur. Toegangskaarten à € 7,50 (€ 10,00 voor niet-leden) inclusief koffie/thee.

Kijkje achter de schermen
Regelmatig blijkt dat lang niet bij iedereen bekend is wat de bibliotheek allemaal doet. Het gebruik van de catalogus en de apparatuur roept soms ook vragen op. Tijdens deze introductiebijeenkomst wordt uitgelegd hoe u in de catalogus iets kunt opzoeken en hoe de betaalautomaat en de in- en uitleenapparatuur werken. Tot slot is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de directeur.
Donderdag 10 december, 15.00 tot 16.30 uur. De toegang is vrij

Je kind op school
Succeservaringen voor kinderen zijn belangrijk. Er wordt steeds meer verwacht van kinderen, waardoor ze onzeker kunnen worden of er niet meer uithalen wat er in zit. Het gevolg kan bijvoorbeeld faalangst of onderpresteren zijn. Als ouder is het lastig hier mee om te gaan of oplossingen aan te bieden. Tijdens deze lezing geven medewerkers van Happy Homework u handvatten mee, waardoor uw kind zich weer lekkerder en zelfverzekerder kan gaan voelen.
Donderdag 10 december, 20.00 uur. De toegang is vrij.

Reserveren kan bij de klantenservice, via info@bibliotheekheiloo.nl, www.bibliotheekheiloo.nl of 072-5330670. Westerweg 250, Heiloo.

Kerstconcert thema Vrede Simone Awhina

Foto: Aangelevered

"Zo warm, helder, klein maar tegelijk zo vullend en alles kloppend! Fantastisch! Bezoeker kerstconcert 2014
De pure stem van Simone Awhina, het gevoelige spel van pianist Maarten Helsloot, de subtiele noten van violist Ian de Jong, de prachtige duetten met Ellen Popma en het meezingen nemen je mee naar de vrede in jou, naar dat waar kerst echt voor staat. Een bijzondere avond met een warm kerstgevoel. Er worden nummers uit diverse culturen en in verschillende talen gezongen waaronder Hebreeuws, Sanskriet, Engels en Latijns. "Simone heeft een schitterende stem, zingt de sterren van de hemel en de muzikanten spelen fantastisch, maar haar passie, haar lijfelijk opgaan in het lied en de raakheid van haar woorden maakten deze avond heel bijzonder." Bezoeker kerstconcert 2014. www.simoneawhina.com

Woensdag 23 december, De Cultuurkoepel in Heiloo. Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 10,00 pp. Reserveren: via de website www.simoneawhina.com of info@simoneawhina.com of 06 27145269

Afgestudeerd

Oud plaatsgenote Carolien de Heer is vrijdag 27 november j.l. afgestudeerd als basisarts aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam.

Wijnliefhebbers opgelet: Ontdek het genot én gemak van Rootring-wijnen

Het Depot van Rootring-wijnen voor een feestelijk cadeau op maat. Foto: Aangeleverd.

ALKMAAR - In 2013 richtte de in Heiloo woonachtige Martijn Rootring Rootring-wijnen op. Naast een bijzondere wijnwebshop en het organiseren van diverse wijnproeverijen en -events is daar onlangs ook een heuse wijnspeciaalzaak bij gekomen in het hart van Alkmaar. Aan de Achterstraat 14 vindt u Het Depot van Rootring-wijnen. In het sfeervolle pand treft u een grote verscheidenheid aan lekkere wijnen uit alle windstreken, veel authentieke druivensoorten en vaak met een apart verhaal. En goede wijn hoeft niet gelijk duur te zijn. Bij Het Depot van Rootring-wijnen koopt u al een fles heerlijke wijn vanaf € 6,00. Daarnaast kunt u er terecht voor glaswerk, accessoires, maar ook proeverijen, relatiegeschenken en kerstpakketten. Bestelt u liever via de webshop op www.rootring-wijnen.nl weet dan dat uw wijnen gratis thuisbezorgd worden.

Tip: Op zoek naar een cadeau voor de feestdagen? Het Depot van Rootring-wijnen heeft de heerlijkste wijnen, bijzondere verpakkingen, maar ook giftcards.

Kijk voor meer informatie op www.rootring-wijnen.nl of kom eens langs bij Het Depot van Rootring-wijnen aan de Achterstraat 14 in Alkmaar.

Snoezelbank voor De Vijfhoek

De kinderen zitten op de snoezelbank 'in het geluid'. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Op 11 november kon de Stichting Vrienden van De Vijfhoek vanuit schenkingen en donateursbijdragen een snoezelbank geven aan de kids van De Vijfhoek. De Snoezelbank activeert de zintuigen door kinderen zelf muziek, geluid, trillingen en visuele effecten te laten maken. Ook kan er passief geluisterd worden naar hun favoriete muziek, rustgevende klanken of prachtige verhalen. Doordat het kind 'in het geluid' zit vanwege het ontwerp van de bank, is hij of zij afgesloten van externe geluidsprikkels. Er ontstaat daardoor rust, ontspanning en een optimale belevingservaring. Als je er samen op zit kom je in contact met elkaar, doordat je op dat moment dezelfde zintuiglijke waarnemingen deelt. Dit bevordert de communicatie tussen onder andere de begeleider en het kind. De snoezelbank is mobiel en daardoor in het hele gebouw bij alle groepen te gebruiken. De medewerkers op De Vijfhoek zijn erg blij met de snoezelbank die al heel lang op het verlanglijstje stond.

De Vijfhoek in Heiloo is een erkend orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. De Vijfhoek biedt plaats aan circa veertig kinderen uit de hele regio Alkmaar in de leeftijd tot 18 jaar. De Stichting Vrienden van De Vijfhoek realiseert projecten en activiteiten die nodig zijn om het dagelijks leven van de kinderen en de medewerkers op De Vijfhoek te verbeteren. Met name zaken niet vanuit de AWBZ/jeugdzorg gefinancierd worden, zoals een snoezelruimte en een nieuwe belevingstuin. Jaarlijks realiseert de vriendenstichting voor iedere groep een dagje uit. De Stichting draagt bij aan huifbedrijden, aangepaste spelcomputers, speelobjecten, vervoersmiddelen en ondersteunt in de breedst mogelijke zin. Alle benodigde gelden komen uit acties, sponsoring, schenkingen en nalatenschappen. De Stichting heeft de ANBI status, dus dat zit belastingtechnisch helemaal goed. Overweegt u een schenking of wilt u een goed doel in uw nalatenschap opnemen? Denk dan ook eens aan De Vijfhoek en bespreek het met uw notaris. Wilt u sponsor, donateur of vrijwilliger worden? Heeft u een vraag, een idee of wilt u meer weten? Bezoek dan www.vriendenvandevijfhoek.nl

Kerstbomenhandel hoek Kapellaan

HEILOO - Vorige week stond Kerstbomenhandel Groot-Jonker op de feestpagina's van de Uitkijkpost. Dat bericht was iets te vroeg geplaatst, want de verkoop startte afgelopen maandag. Tot 25 december kunt u hier terecht voor Nordmannen, blauwsparren, Nobilis, ouderwetse groene dennen en de Picea Omorika, met of zonder kluit, vanaf 50 cm. tot ruim 4 meter.
Alle dagen open van 9.00 tot 18.00 uur; vanaf 9 december tot 20.00 uur.
Kerstbomenhandel Groot-Jonker, op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg, tussen Heiloo en Limmen.

Leer de kneepjes van het wolvilten

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Het Nivon Heiloo organiseert een basiscursus Wolvilten. Tijdens deze donderdagen 3 en 10 december van 13.30 tot 15.30 uur leert u de basistechniek van het wolvilten. Docente Nely Tegelaers leert u hoe u van een lont wol tot een lapje vilt komt en deze kan verwerken.
Deze minicursus vindt plaats in ons Nivonlokaal in de Hofdijk, Mariënstein 178A te 1852 SN Heiloo.
Opgave 072-5333127 of via info@nivonheiloo.nl en www.nivonheiloo.nl

Groot Sinterklaasfeest voor ouderen

Foto: Janneke Mars

In zowel woonzorgcentrum De Loet als de tijdelijke locatie Varnebroek wordt Sinterklaas ook dit jaar weer met de (wijk)bewoners gevierd.

"Overkerck is net verhuisd naar Varnebroek. Ondanks alle verhuisdrukte, wilden wij het Sinterklaasfeest toch laten doorgaan", vertelt Corina Winter, activiteitenbegeleidster bij ViVa! Zorggroep. "Dit wordt dan de eerste activiteit op de tijdelijke locatie. Jerry Mensing Entertainment komt met een mooie Sinterklaasshow waarin plezier en ontspanning voorop staan. Niemand gaat met lege handen naar huis, want er wordt voor iedere bewoner een presentje verzorgd."

Ook in De Loet wordt Sinterklaas gevierd. Collega Marjon Seekles: "Voor onze bewoners komt Ron Ronell, entertainer, met Sint en Piet en brengt muziek, goochelacts en zelfs buikspreekpoppen mee. De bewoners worden onthaald met warme chocolademelk en gevulde speculaas, in de pauze staat er een drankje en een hapje klaar."

Wij bedanken graag onze sponsoren, die dit Sinterklaasfeest op beide locaties mogelijk hebben gemaakt: Patina Dakdenkers B.V., Vrienden van Woonzorgcentra De Loet en Overkerck en de Theeklipper.

Liesbeth over Fjoertoer: "Je begint ergens aan, dus dat maak je af ook"

Liesbeth van Zelst, Maaike Kuyper, Ingrid Gortz, José Jensch en Petra Henselmans. Foto: Liesbeth van Zelst

EGMOND / BERGEN - Vol goede zin vertrokken Liesbeth van Zelst, Maaike Kuyper, Ingrid Gortz, José Jensch en Petra Henselmans vanuit Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee voor de Fjoertoer. Het waaide al wel, maar ze hadden niet kunnen voorspellen dat het zo'n heftige tocht zou worden.

De starttijd was 17 uur en de wandelafstand 19 km. Op dat moment was het weer nog prima te doen. Het waaide stevig, maar het was nog vrijwel droog. De route voerde hen door Egmond aan den Hoef, langs de Herenweg richting Bergen, over de Zeeweg naar Bergen aan Zee en vandaar uit over het strand terug naar Egmond aan Zee. "De route was schitterend verlicht. Steeds meer mensen doen mee, zeker in Egmond aan den Hoef, door hun huizen en tuinen ontzettend mooi en creatief te verlichten. Ook de slotkapel was weer schitterend verlicht. Langs de Herenweg en Zeeweg op weg naar Bergen aan Zee zagen we hele mooie kunstwerken en zelfs podiumkunstenaars aan het werk, midden de lichtobjecten. De mooiste dit jaar vond ik de rupsen, cocons en vlinders langs de Herenweg." aldus Liesbeth van Zelst.

Echter vanaf het moment dat Bergen aan Zee wordt bereikt, slaat het om. De wind is aanzienlijk heftiger en het begint te regenen. Door de harde wind slaat de regen als hagelstenen tegen ze aan. Maar de dames zeggen: "we zijn nu eenmaal zover gekomen, we gaan gewoon door". Op dat moment beseffen ze ook nog niet dat de omstandigheden eigenlijk te slecht zijn om door te lopen.

Liesbeth van Zelst: "Je begint ergens aan, dus dat maak je af ook. En nat waren we toch al… Dus blik op de grond, gedachten op nul en gewoon gaan! We waren allemaal goed gekleed, koud hebben we het niet gehad tijdens de wandeling. Alleen tegen zoveel wind en water is vrijwel niks bestand. Dus halverwege het strand waren we alle vijf vrijwel helemaal doorweekt, het water stond in onze schoenen. Maar doordat we zijn blijven lopen, bleven we warm. Pas na de finish, waar je dus langer stilstaat, werden we pas koud. Onderweg op het strand zagen we wel jeeps van de kustwacht heen en weer rijden en een keer stopte er een vlak naast waar wij liepen. Of we mee wilden rijden. Maar op dat moment moesten we nog maar 1,5km… we waren al zover gekomen, dat laatste stukje kon er dan ook nog wel bij. Om ongeveer 21.15 uur zijn we alle vijf gefinisht."

Een van de kunstige lichtobjecten. Foto: Liesbeth van Zelst
Verlichte schapen. Foto: 20NU

Pas na afloop hoorden de dames dat mensen na hen het strand niet meer op mochten en dat zeer veel mensen werden geëvacueerd, uiteindelijk zelfs 'verplicht'. Dat het zó slecht was, hebben zij tijdens de tocht op het strand eigenlijk niet doorgehad.

De dames maken de organisatie en alle vrijwilligers nog wel een compliment: "Het zag er allemaal weer schitterend uit en alles werd in goede banen geleid. Ook zij hebben weer en wind moeten trotseren!"

Tekst/foto's: Liesbeth van Zelst-Oud

Boerenland als natuurgebied voor weidevogels

LIMMEN - Gemeente Castricum en een Limmense agrariër hebben een bijzondere pachtovereenkomst gesloten, waarbij het boerenland tevens dient als gebied voor weidevogels.

Een en ander komt voort uit de verplichte compensatie die de gemeente moest leveren voor de aanleg van het fietspad tussen Castricum en Akersloot. De gemeente moet in totaal 9,3 hectare grond compenseren. Dat houdt in dat er – in ruil voor de grond die het fietspad in beslag neemt – op andere plekken grond beschikbaar moet komen voor weidevogels.

De gemeente werkt hierin samen met een Limmense agrariër, die grond van de gemeente pacht en maatregelen treft om de grond toegankelijk te maken voor weidevogels. Hij kan dat doen met subsidie van de Provincie Noord-Holland.

Wethouder Leo van Schoonhoven: "Dit is een mooi voorbeeld waarbij gemeente en agrariër samen optrekken voor natuurbeheer. Natuurlijk zijn er ook agrarische belangen, en kun je niet 100% realiseren van wat je zou willen, maar we hebben bij elkaar een mooi resultaat bereikt."

De overeenkomst betreft 7,5 hectare. De provincie heeft inmiddels ingestemd met de gevonden oplossing. De gemeente moet dus nog 1,8 hectare compenseren.

Getuigen gezocht van mishandeling

CASTRICUM – Op zondag 8 november 2015 omstreeks 02.00 uur heeft er op de Burgermeester Mooijstraat t.h.v. perceel 4 een mishandeling plaatsgevonden.

Hierbij is o.a. een 71-jarige Castricummer gewond geraakt.

Mocht u van deze mishandeling getuige zijn geweest verzoeken wij u contact op te nemen met de politie middels 0900-8844. Graag hierbij registratienummer 2015270378 vermelden.

Wandeling in de Wimmenummerduinen

Foto: Foto: Paul ten Have

EGMOND - Vlak na Sinterklaas is het geen slecht idee om eens stevig door de duinen te lopen. Op zondag 6 december wordt een pittige IVN-wandeling in de Wimmenummerduinen gehouden. In de wintermaanden start die om 11 uur bij het Nachtegalenpad, aan de noordkant van Egmond aan den Hoef. Stevig schoeisel en warme en zo nodig waterdichte kleding komen dus wel van pas. Bekeken wordt wat er speciaal in dit seizoen in de natuur te beleven valt: frisgroene mossen, knoppen aan de bomen, nog wat late paddenstoelen, wintervogels misschien. De wandeling duurt een dikke 2 uur. Men dient zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Verzamelen bij het informatiebord. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Opgeven vooraf is niet nodig. Inlichtingen via hanneke@ivnnkl.nl of 072 5337601.

Beroepenmarkt Clusius

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Op woensdagavond 25 november werd op het Clusius College Castricum voor de leerlingen uit de leerjaren 3 en 4 en hun ouders een beroepenmarkt gehouden. Voorlichters van Mbo-opleidingen uit diverse sectoren waren vertegenwoordigd. Met veel informatie en voorlichtingsmateriaal konden de leerlingen een goede indruk krijgen van de te volgen opleidingen.

Een gesprek met een Broeder

EGMOND - Op zondag 6 december verzorgt RTV80 wederom een kerkradiouitzending. Vanaf 9 uur kunt u luisteren naar Marina Swier-Schenk in gesprek met Broeder Cor, broeder in de Adelbertusabdij te Egmond-Binnen.

Broeder Cor, inmiddels 91 jaar, vertelt hierin onder andere over zijn leven voor en na zijn intrede in het klooster. Ook legt hij uit hoe het vroeger in het klooster ging en hoe het tegenwoordig gaat. Het 69 jarig kloosterleven heeft voor hem veel hoogtepunten, maar ook enkele teleurstellingen gekend.

De uitzending is zondag 6 december om 9 tot 10 uur en is te beluisteren via FM 105.9, via kabel 96.5, op tv via Ziggo, kanaal 44 en wereldwijd op www.RTV80.nl. Vooraf aan de uitzending kunt u van 8 tot 9 uur luisteren naar sfeermuziek. De herhaling wordt maandag 7 december na het nieuws van 20.00 uur uitgezonden.

Lijstenmakerij DE LIJST in een nieuwe jas

Het nieuwe pand aan de Frederik Hendriklaan 8 in Alkmaar. Foto: Aangeleverd.

ALKMAAR - Na 22 jaar aan de Kennemerstraatweg te hebben gewinkeld, verhuist Lijstenmakerij De Lijst naar een mooie nieuwe locatie in Winkel- en kwaliteitscentrum Willem de Zwijger, Frederik Hendriklaan 8 in Alkmaar.

Dit pand geeft eigenaar Rogier Böhning meer ruimte om de grote collectie aan de klanten te tonen en ook de werkplaats kan ruimer worden opgezet, dit is erg prettig omdat alles in eigen atelier wordt ingelijst. De grote gratis parkeerplaats voor de deur maakt het ideaalplaatje compleet.

Als u iets in te lijsten heeft of u zoekt iets speciaals bent u bij lijstenmakerij De Lijst aan het goede adres. De collectie lijsten bestaat uit zo'n 4000 verschillende profielen in hout en aluminium, een ruim assortiment passe partouts (uit voorraad leverbaar) en verschillende glassoorten.

Het motto van De Lijst: we lijsten alles in. Van schilderijen, foto's en zeefdrukken tot borduurwerken, T-shirts en objecten. Alles is mogelijk.

Tot de kerst kunt u bij De Lijst nog terecht aan de Kennemerstraatweg 104 in Alkmaar. Het doel is om rond 9 januari open te gaan op de nieuwe locatie.

DE-bonnen voor de Voedselbank

Foto: Aangeleverd

ALKMAAR - In december 2014 waren de ingezamelde DE-punten goed voor 2.400 pakken koffie voor de Voedselbank Alkmaar. December 2015: wederom een inzamelactie door de Lions Club Alkmaar Phoenix. Nadere informatie in de volgende Uitkijkpost. Doet u weer mee?

Inschrijving Midwinterduinloop geopend

Foto: Foto: Frits van Eck

EGMOND - Op zaterdag 12 december organiseert Le Champion de Midwinterduinloop in Egmond-Binnen, met afstanden van 7,6 en 16,8 km. Het parcours door het prachtige duingebied gaat over verharde en onverharde wegen en over een deel van het Saucony Egmond Halve Marathon parcours. Inschrijven is nu al mogelijk bij Runnersworld in Zaandam, Haarlem en Alkmaar of ter plekke op 12 december.

De start van beide afstanden is om 11.00 uur nabij Dorpshuis de Schulp. Het dorpshuis bestaat op 13 december 40 jaar en daarom worden er in het weekend van 12 en 13 december in en om het dorpshuis verschillende activiteiten georganiseerd. Voor de naam De Schulp werd gekozen, om de herinnering levendig te houden aan de tijd toen vanuit Egmond-Binnen de schelpenvissers met hun schulpkarren langs de Schulpweg naar zee trokken.

Inschrijven
Inschrijven voor de Midwinterduinloop is nu al mogelijk bij Runnersworld in Zaandam, Haarlem en Alkmaar. Ook kun je op zaterdag 12 december vanaf 9.30 uur inschrijven in de sporthal van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen. Het inschrijfgeld voor beide afstanden bedraagt € 5,00 inclusief duinkaart. De winnaars per afstand bij zowel de vrouwen als mannen komen in aanmerking voor de prijzen, beschikbaar gesteld door Runnersworld Zaandam.

Vanwege beperkte parkeergelegenheid, wordt aangeraden om met de fiets te komen.

Bo en Pascal 6de bij WK trampolinespringen

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Bij het trampolinespringen in Odense werden Bo Bet en Pascal Wiebering zesde van de wereld.

Sinds 2005 is het een Nederlands synchroonduo niet meer gelukt om een finaleplaats te behalen tijdens een wereldkampioenschap. In het weekend van 27/28 november is het Bo Bet (Zijdewind) en Pascal Wiebering (Heiloo), als synchroonduo, gelukt een finale plek te bemachtigen op het Wereldkampioenschap in Odense, Denemarken. Tijdens de kwalificatieronde (vrijdag 27 november) scoorde het duo een uitmuntende score en lieten zij maar liefst 16 koppels achter zich. Zij eindigden op een opgeschoonde lijst op een prima 6de plaats. Deze plaats maakt dat beide dames een A-status behaald hebben. Zaterdag 28 november werd de finale gesprongen, na de goede voorronde besloten Pascal en Bo hun moeilijkste oefening te springen. Als je wilt winnen op een WK is het uiteraard nodig om voor alles te gaan, dit brengt risico's met zich mee.

Tot de laatste sprong was het erg goed, de synchroniteit was hoog en de oefening werd gesprongen zoals gepland. Helaas schoot Pascal weg op de laatste sprong en belandde daardoor op de mat. 9 van de 10 sprongen zijn geteld en daardoor kwam het Nederlandse duo op een eindscore van 41,600. Met een goede landing werd er ingeschat dat het duo vierde had kunnen eindigen. Topprestaties werden er geleverd door de kampioen China, zilveren medaille Wit-Rusland en bronzen medaille Ukraine. Nederland eindige zesde van de wereld en als derde Europees land.

Foto: Aangeleverd

Als enige debuterende synchroonduo in de WK-finale is een zesde plaats een prima prestatie. Bo en Pascal: "we gingen voor het hoogst haalbare en hebben alles gegeven, we balen van de laatste sprong maar zijn trots op de zesde plaats van de Wereld". Het bereiken van een finale plaats maakt ook dat zij een ticket gescoord hebben voor deelname aan de World Games, welke in 2017 gehouden worden in Polen. Deze games worden gehouden voor niet Olympische sporten.

Pak rammel voor SV Vredeburg

LIMMEN - Op vrijdag 27 november ontving het eerste achttal van SV Vredeburg koploper Castricum 2 voor een duel in de bondscompetitie. Op dezelfde avond speelden de overige schakers ronde tien van de interne competitie.

Al bij aanvang van het bondsduel kwam Vredeburg op een voorsprong: de Castricummers kwamen maar met zeven spelers opdagen, waardoor Hidde Ebels op het achtste bord een reglementaire 1-0 kon noteren. De eerste echte score werd geboekt door Ed Stolp die op bord zeven een nette remise afdwong, maar daarna was het helemaal uit met de pret. Achter elkaar hapten de Vredeburg-spelers in het stof voor hun veel sterkere tegenstanders. Bert Hollander verloor een kwaliteit in het middenspel. Bob Stolp zag een dame en loper beslissend zijn koningstelling binnendringen. Barry Blekemolen kreeg een mataanval van dame en toren op de zevende rij te verwerken. Jos Admiraal verloor in het eindspel een toren en staakte de strijd. Harold Ebels veroverde in de opening nog wel een kwaliteit, maar werd vervolgens geconfronteerd met de onstuitbare kracht van de lopers van zijn tegenstander. Sandra Hollander verloor een remise-achtig pionneneindspel toch nog door een akelige penning. De 1,5-6,5 eindscore laat niets aan duidelijkheid te wensen over: Castricum kon zich blijkbaar de arrogantie permitteren om incompleet aan het duel te verschijnen en Vredeburg staat muurvast op de laatste plaats in de tweede klasse B. Zo heeft het florissante kampioenschap van vorig seizoen voor Vredeburg inmiddels een keerzijde.

In de interne competitie greep Robin Rommel de eerste plaats van de ranglijst door af te rekenen met Tars Wanders. Een handigheidje in het eindspel, leidend tot torenwinst, maakte het verschil. Marlies Sturk won opvallend vlot van Jeroen Tebbens. Na vijftien zetten was het gepiept. Tebbens had de opening verprutst. Chiel Pepping en Marc Voorwalt maakten er een gezellige pot schaak van die naar tevredenheid van beiden in remise eindigde. De koning van Adri Beentjes bezweek onder druk van de dame en loper van Hans de Goede die op de diagonaal b1-h7 perfect samenwerkten. Na zijn fantastische overwinning in het bondscompetitieduel van een week eerder werd Marcel Wester door Dick Aafjes weer met beide voeten op aarde gezet. Aafjes bouwde een onberispelijke aanval op. Theo Al die het seizoen zo goed startte, kent een terugval. Jan Brantjes was degene die profiteerde van het vormverlies van Al.

90-jarig jubileum gym- en turnvereniging Achilles

Foto: Aangeleverd

EGMOND - Circus Tadaa heeft, samen met een club vrijwilligers, en heel veel kinderen uit de Egmonden geoefend op verschillende circusonderdelen. Kinderen van Achilles waren duidelijk in het voordeel doordat zij iedere week gymmen en turnen waardoor zij verschillende vaardigheden sneller onder de knie hadden. In de middag gaven alle kinderen met elkaar een voorstelling voor heel veel belangstellende. Achilles is een vereniging die naast het sporten oog houd voor gezelligheid en hiervoor het hele jaar door activiteiten organiseert. Als er kinderen zijn die willen ervaren hoe het is om te gymmen of turnen bij Achilles kom langs voor een proefles op maandag of donderdagmiddag.

Terriërs meisjes C5 Winterkampioen

Terriërs MC5: ongeslagen kampioen. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Met een overwinning van 4-2 op Haarlem werd Terriërs MC5 afgelopen weekend ongeslagen kampioen in hun poule. Het feestje werd gevierd met chocoladeletters, kinderchampagne, een patatje en natuurlijk alleen maar blije gezichten. Van achter naar voor en v.l.n.r.: Coaches Jeroen en Edwin, Maud, Juliette, Dewi, Isabel, Rosa, Sam, Inge, Pien, Anne-Wikje, Lian, Anna, Eline, Suus en keepster Sofie.