De Uitkijkpost

6 juli 2016

De Uitkijkpost 6 juli 2016


'GP Groot medewerkers handelden goed gehandeld tijdens grote brand'

Foto: aangeleverd.

HEILOO - De zeer grote brand in een loods van de technische dienst van GP Groot Infra and Engineering aan de Hoogeweg in Heiloo maakte veel indruk op de medewerkers die tijdens de brand aan het werk waren. Dat meldt algemeen directeur Marcel Wester.

Volgens Wester handelden de medewerkers vorige week woensdagochtend goed en is dit een compliment waard. "Onze mensen probeerden allereerst zelf de brand te blussen. Toen dat niet lukte, belden ze de brandweer die vervolgens snel arriveerde. Ook verwijderde het personeel alle spullen, dus ook de ontruiming verliep vlot. Volgens de brandweer hebben onze mensen goede stappen gezet: dat is positief."

Wester vertelt dat de brand ontstond in de constructiewerkplaats van de straalafdeling. "Iemand repareerde een deur en gebruikte daarbij een brander. Hier ging het mis." Het gebouw van de straalafdeling liep aanzienlijke schade op, maar een schadebedrag is nog niet vastgesteld. Naast de straalafdeling is de spuiterij gevestigd. Volgens Wester lijkt de schade aan de spuiterij mee te vallen. "Deze lijkt er goed uit te komen."

Foto: aangeleverd.

GP Groot gebruikt de twee ruimtes voor het stralen en spuiten van containers. Omdat de medewerkers het stralen en spuiten niet los van elkaar kunnen uitvoeren en de twee activiteiten dus aan elkaar verbonden zijn, werken er momenteel geen medewerkers die stralen en spuiten aan de Hoogeweg. Wester: "Deze activiteiten worden nu op onze locatie in Schagen gedaan".

Asbest

Bij de brand is asbest uit het dak op het terrein van GP Groot terechtgekomen. Wester: "De direct betrokkenen zijn hiervan op de hoogte en de asbest-sanering is gestart. We hopen dat dit werk binnen twee weken klaar is."

Intussen blijft deze heftige gebeurtenis in de herinnering van de medewerkers. Zij kijken terug op zelf blussen, een ontruiming, veel rookontwikkeling, uitslaande vlammen en het werk van brandweerteams uit Heiloo, Alkmaar, Limmen en Castricum. De brand kreeg ook bekijks van veel omwonenden en persmensen.

Wester complimenteert ook de brandweerteams voor hun adequate optreden.

(Tekst EJV Mediaproducties/Evert Visser)

Rozing Art & Lifestyle Event zeer geslaagd

Foto: Stip Fotografie.
HEILOO - Vrijdagavond opende burgemeester Hans Romeyn het Rozing Art & Lifestyle Event. Tijdens dit event exposeren 13 kunstenaars in de winkel aan de Westerweg.

Onder het genot van bubbles en bites konden de bezoekers genieten van alle tentoongestelde kunstwerken. DJ Carlo en een saxofonist omringde het geheel met gezellige muziek. Ook werden de bezoekers getrakteerd op een spetterende modeshow, van bovenkleding voor dames en heren tot tassen, schoenen en zeer sprankelende lingerie. Diverse ondernemers uit de regio waren hiervoor verantwoordelijk.

Een zeer geslaagde avond met een opkomst van zeker 300 gasten, aldus Lian Rozing. Tot en met 9 juli is de expositie in de winkel te bewonderen.

Tekst en foto's: Stip Fotografie

Proosten met een suikerspin

Foto: Janneke Mars.

Heiloo heeft genoten van de kermis. Weer of geen weer, de kermis trekt altijd bezoekers. Ook de horeca heeft weer 'lekker geknald' met meezingers en de nodige drankjes. Afgelopen vrijdag vond de tweede editie van het touwtrekken plaats bij de cafés. 'We hadden wat' moest de titel verdedigen en dat is met succes gelukt. Onder leiding van Rob Burgering werd er weer fanatiek touw getrokken. Een traditie is geboren. En nu weer een jaar wachten...

Verdriet omzetten in actie met Klavertje2

Foto: aangeleverd

Verdriet omzetten in actie met Klavertje2

HEILOO - En daar zit je dan tegenover de zusjes Roos en Lotte, stiefdochters van onze plaatsgenoot Rick Kops. Roos is een sportieve meid van 15 jaar. Ze heeft jaren gehockeyd op topniveau en zit op de BSG in Bergen. Lotte is 17 jaar, ze heeft een vriendje en ze houdt van uitgaan. Twee knappe meiden waar op het oog niets mee aan de hand is. Toch hebben ze beide het syndroom van Usher type 2.

Moeder Janneke schuift aan. Ze vertelt dat beide kinderen slechthorend geboren zijn. In de herfst van vorig jaar kon Roos de hockeybal niet meer goed zien als het donker werd. Janneke ging zoeken op internet en kwam via nachtblindheid op het syndroom van Usher. Eigenlijk wezen andere symptomen, zoals de slechthorendheid van de meiden hier ook op. Het syndroom is vrij onbekend, zelfs bij huisartsen. Uiteindelijk kwam Janneke bij een gepensioneerd oogarts terecht die vertelde dat ze er vanuit kon gaan dat het mis was.

Foto: aangeleverd

In januari dit jaar is de diagnose dan ook officieel gesteld. De moeilijkste taak was Roos en Lotte te informeren. Janneke ging stuk van verdriet om de wetenschap dat haar dochters vermoedelijk doofblind worden. Alvorens haar dochters het vreselijke nieuws te vertellen vertelde ze het aan veel mensen die de meiden niet kenden om het verdriet zoveel mogelijk van zich af te gooien. Voordat het gesprek werd georganiseerd heeft ze de moeders van alle vriendinnen van Roos en Lotte geïnformeerd en gevraagd of ze hun kroost 's avonds thuis wilden houden, mochten de meiden hun vriendinnen nodig hebben na het gesprek.

Op 9 januari was het zover. Gezamenlijk gingen Janneke, Rick, vader en stiefmoeder het slechte nieuws vertellen. Zodra de meiden vader zagen huilen wisten ze dat het goed mis was. De puzzel viel in elkaar. Lotte heeft nog een seconde de gedachte; "Oh, dan valt het toch wel mee met me! Ik heb altijd van alles, een bril, een gehoorapparaat en anderen hebben niets, eigenlijk heb ik maar 1 ding.". Maar natuurlijk was het een avond vol verdriet.

Na het gesprek kwamen de vriendinnen om Roos en Lotte te steunen. Samen zetten zij hun verdriet om in actie. Stichting Klavertje 2 werd opgericht. Doel van de stichting is bekendmaking van het syndroom van Usher en natuurlijk geld inzamelen voor onderzoek naar een remedie. Mark, de vader van Sunny, een vriendinnetje van Roos, is een fervent fietser. Hij bedacht het ludieke idee om een fietstocht te maken naar Parijs in 6 dagen. Mensen kunnen via www.whydonate.nl (zoek op stichting Klavertje 2) een donatie doen. Deze fietstocht gaan op vrijdag 8 juli van start bij de BSG in Bergen. Vanaf 14 uur komt Maan optreden en Mylou Frencken heeft samen met Sjors van TVOH een prachtig lied geschreven voor Roos en Lotte. Iedereen is van harte welkom om de meiden uit te zwaaien en ze een hart onder de riem te steken.

Roos en Lotte voelen zich gesterkt door alle acties die de stichting organiseert en vinden het belangrijk dat er bekend wordt gemaakt wat er nu eigenlijk met ze aan de hand is. Ook is het hierdoor makkelijker om over te praten. Naast het feit dat ze zelf ook actief deelnemen aan alle evenementen geven ze ook presentaties over het syndroom van Usher.

Via de facebookpagina https://www.facebook.com/stichtingklavertje2 kunt u op de hoogte gehouden worden van de acties en evenementen die stichting klavertje 2 organiseert.


Tekst: Margreeth Anema.

Kader:

Het Syndroom van Usher, wat is dat eigenlijk?

Het syndroom van Usher is een erfelijke aandoening van de ogen en het gehoor. Het syndroom kenmerkt zich door progressieve slechthorendheid en slechtziendheid. De slechtziendheid begint met tunnelvisie en nachtblindheid. Uiteindelijk worden de patiënten doofblind.

Er zijn 3 types:

Type 1 kenmerkt zich door doofheid en evenwichtsstoornissen bij de geboorte. Op kinderleeftijd gaat ook het zicht achteruit.

Type 2 kenmerkt zich door slechthorendheid bij de geboorte. In de puberteit begint de slechtziendheid.

Type 3 kenmerkt zich door het feit dat er niets aan de hand is bij de geboorte, maar geleidelijk gaan het zicht en het gehoor achteruit.

Het syndroom van Usher is niet te genezen. Er zijn wel hulpmiddelen die een uitkomst kunnen bieden, zoals een geleidehond, een loep of gehoorapparaten.

Het syndroom komt bij 1 op de 10.000 mensen voor. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 600 mensen die het syndroom hebben.

Ruim 8000 euro voor Rode Kruis

HEILOO - In de week van 20 tot 25 juni zijn weer veel vrijwilligers op pad gegaan om te collecteren voor de afdeling Heiloo van het Rode Kruis. Door de inzet van zoveel collectanten en vrijwilligers is het eindbedrag van deze collecte vastgesteld op € 8.256,- Nooit eerder is zo'n hoog bedrag bereikt.

Hierbij voor alle betrokkenen: dank voor uw inzet!

10 Vragen aan...

Foto: aangeleverd

Tien vragen aan Guus de Jong

 1. Waar ben je geboren en getogen?

In Alkmaar, naast de Waagtoren in het Fnidsen, en vanaf 1978 woon ik in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?

Ik heb zoveel hobby's dat ik dat niet echt weet. Voor mij is er geen verschil tussen werken en hobby's als je ervan geniet, maar ik denk schrijver in de stijl van Jan Wolkers.

 1. Wie zou je graag ontmoeten?

Femke Halsema, zij stond achter een geloofwaardige politiek.

 1. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Zwemmen in het Noord-Hollands Kanaal, duiken vanaf de Leeghwaterbrug - levensgevaarlijk maar avontuurlijk.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?

Heiloo heeft zoveel mooie plekken, maar het Oosterzijbad, in de tuin achter ons huis, is wel de mooiste.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?

Voor mijn kinderen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Die kreeg ik toen ik les gaf, van mijn collega en mentor Luuk Hopman. "Zorg dat je kinderen, als zij volwassen zijn, je vrienden worden."

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

        Dat ik al 22 jaar 5 dagen carnaval vier in Den Bosch met mijn vrienden.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

        Onmiddellijk de sloop inzetten van het Station Centrum en daarmee het verstedelijken van Heiloo een halt toeroepen.

10. Je bent nog steeds druk bezig na de verkoop Borst/Guus de Jong aan Locas. Wat doe je zoal en waar haal je de energie vandaan?

Bouwen is echt mijn ding. Ik begeleid nu opdrachtgevers van kleine tot en met grote verbouwingen. Dit heb ik ook vijf jaar gedaan in Italië en momenteel in Heiloo bij het pakhuis "Dekker". De energie haal ik uit het enthousiasme van mijn opdrachtgevers, de vakmensen waarmee ik werk en uit de details bij bouwen.

Ik nomineer Bas van der Laken voor de volgende 10 vragen. Mijn persoonlijke vraag aan Bas: wat zijn jouw toekomstplannen of dromen?

25-jarig jubileum juf Joke van Overbeeke

Foto: aangeleverd.

Tijdens het jaarlijkse slotfeest van CBS de Duif op 1 juli werd juf Joke van Overbeeke in het zonnetje gezet. Dit schooljaar was zij 25 jaar werkzaam als leerkracht bij onderwijsstichting Tabijn, waar De Duif onder valt. Juf Joke startte 31 jaar geleden in het onderwijs en kwam via Het Kompas in Schermerhorn bij Tabijn terecht. In 1998 solliciteerde zij bij De Duif, waar zij vervolgens les ging geven aan groep 8. Na een aantal jaren stapte zij over naar de kleuters, waar haar hart ligt en waar zij tot vandaag nog met veel plezier en enthousiasme lesgeeft. Namens alle ouders en leerlingen van De Duif ontving Joke bloemen en mooie cadeaus.

Foto- en verhalenfestival: NATUUR-lijk inspirerend

Foto: Henk Docter

HEILOO - Op 12 juni is het fotoproject en verhalenfestival 2016 van Stichting de Buitenkans en GGZ Noord-Holland-Noord afgerond. Het thema voor beide onderdelen dit jaar was: NATUUR-lijk inspirerend.

Rectificatie

De foto-publieksprijs is dit jaar gewonnen door Henk Docter. "De foto is gemaakt in het vroege voorjaar op de Vennewatersweg in Heiloo. De twee paarden waren elkaar aan het uitdagen en soms ging het er wat hardhandig aan toe. Het was boeiend om te zien en het tafereel paste wat mij betreft mooi in het thema van de wedstrijd."

De foto's zijn tot 1 augustus 2016 op landgoed Willibrord te bewonderen en vervolgens nogmaals tijdens het festival Willibrord Draait Door op 9, 10 en 11 september 2016. Zie foto in de volgende mail.

Alle ingezonden verhalen zijn gebundeld en te lezen in de Trog op landgoed Willibrord. Koffie en overheerlijke appeltaart zijn te bestellen. Check zelf de openingstijden via de website van Stichting de Buitenkans.

Elk jaar worden er, naast vrijwilligers, cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord ingezet om het project te realiseren, met name cliënten van de Groenvoorziening, Houtbewerking en de Drukkerij zijn zeer betrokken en actief.

Hieronder volgt het korte verhaal van Anne Thung.

FIETSTOCHT IN DE LENTE

Door Anne Thung

(Ode aan de Egmonden)

Schrijvend over het voorjaar verval je al gauw

in clichés. "Het tere groen", "de fluitende vogels",

"ontluikende knoppen". Maar op mijn rondje

Heiloo-Egmond Binnen-aan Zee-Heiloo

ontdek ik zoveel meer...

Het cadeau, bijvoorbeeld, van de eerste

hoorbare aankondiging van het ontwaken

van ontembare lentedriften: het gekwaak

van geile kikkers in de sloot

langs het Zomerdijkje.

Een eindje verder, de vroegste klagende kievieten

die met klunzige valvluchten

gevaren weglokken van het nest

op de akkers van de Kromme Hogedijk.

Dan de Zeeweg over, en de grutto

is weer terug, vurig roestroze.

Hij laat zijn kindjes de delicatessen proeven

aan de slootkant.

De Doelen door, de Herenweg over,

ik fiets op Brussels kant,

geweven door de zon op prunus in bloei

op weg naar de Weg Naar de Bleek.

Daar, links de duinen, nog kale doornstruiken,

rechts, op de glooiing omlaag, boerderijen,

bollenvelden, nog naakt.

Op weg naar de Boulevard, hard trappend

tegen de wind, kietelt de ziltezeelucht mijn neus.

Bij de Windwijzer even rusten, want

nergens smaakt de friet zo lekker als hier,

Gesterkt fiets ik verder, terug nu, langs de Abdij.

Daar, aan de Vennewatersweg, pluk ik,

later in de lente, overmoedig, illegaal,

klaproos, korenbloem en margriet.

(Nooit een agent gezien, dat scheelt!

Alleen grijze monniken die mild glimlachen,

melancholiek hoofdschuddend om

mijn kleine zonde).

Bij het laatste stuk voor het Mallevoort

ruik ik voor ik ze zie

het parfum van een pastelveld hyacinten.

Nog niet het vuur gezien

van het geel-oranje-rode lappendeken

van tot de horizon golvende tulpenvelden.

Maar dat komt nog.

Bedrijf Belicht

BBQ Grillers staan voor een stuk degelijke kwaliteit.       Foto: Arjan Hoogvorst

BBQ Grillers

Heiloo, tel. 06 - 51 23 23 14, info@bbqgrillers.nl, www.bbqgrillers.nl (miv. medio juli)

HEILOO - De uitvoerende kant van het barbecueën is grotendeels nog altijd een mannending. Dat heeft voornamelijk met de evolutie te maken. In Heiloo en omstreken heerst op dit gebied nu een heuse revolutie. BBQ Grillers is de naam, aangewakkerd door Jeroen Heijne, Frank Admiraal en Frank Haanraads.

Bij BBQ Grillers ben je niet zomaar eventjes te gast, maar wordt werkelijk álles van a tot z en in de puntjes verzorgd. Wat je dan ook mag verwachten, wanneer je lekker onbezorgd wilt eten en genieten. Genoemd drietal begon ermee vanuit hobby en passie, en dat is doorgaans de beste basis. "Omdat we zelf het nodige plezier beleefden aan barbecueën, ontstond op een gegeven moment het idee om het ook professioneel te gaan doen", vertelt Jeroen Heijne. "Zo startten we met het grillen van saté en andere bekende vleessoorten. Vandaag de dag verzorgen we een superbreed scala aan gegrilde gerechten, van de vertrouwde saté tot heerlijk zachte zalm en van grote stukken entrecote tot tonijn."

Exclusief

Wat mensen ook zoal op hun bordje wensen, de BBQ Grillers kunnen aan al het denkbare komen via hun andere bedrijf Online Slager. Daarmee beleveren zij naast BBQ Grillers ook de horeca en particulieren. "Wij gaan hiermee ietwat verder dan de alom geliefde saté", vervolgt Jeroen Heijne. "Ons pakket is wat exclusiever, waarbij vooral de specialere soorten vlees en vis onze grote kracht vormen. Niet de standaard dingen uit de supermarkt, maar het beste van het beste."

Kennis van zaken

Neem bijvoorbeeld het supersmakelijke rundvlees van de befaamde Black Angus, of een mooie moot Noorse zalm. Maar ook vissoorten als kreeft en tonijn. De BBQ Grillers bereiden het allemaal op uiterst vakkundige wijze en weten door hun kennis van zaken precies wanneer iets van de grill op het bord moet. "Uiteraard serveren we alles keurig aan tafel, of waar de gasten maar mogen zitten of staan. Vrijwel al het wensbare valt te verzorgen, vanaf circa twintig tot pakweg tweehonderd personen. Van verjaardagen tot een gezellig tuinfeest of grote trouwerij, het maakt ons niks uit. Gek is niet gek genoeg…"

Pure passie

De mensen achter BBQ Grillers hebben ruime ervaring met onder meer de Ofyr, Primo Grill en Big Green Egg en staan voor pure passie, vakkunde en kwaliteit. Voeg daar een stuk gemeende gastvrijheid aan toe, en je bent gegarandeerd van een smaakvol en gezellig gebeuren. "Tot nu toe hebben we al de nodige positieve reacties mogen ontvangen. Het gaat echt als een lopend vuurtje. We hebben zelfs al dubbele boekingen, maar ook die kunnen we aan…"

De zondagen 10 juli, 4 augustus en 11 september verkopen de BBQ Grillers en Online Slager bij de Omloop de Burger van Heiloo, waarbij van elke verkochte burger een euro naar stichting De Vijfhoek gaat.

                                

Volle kerk tijdens orgelspel

Foto: aangeleverd

Heiloo – Woensdag 22 juni was de Witte Kerk goed gevuld vanwege het orgelspel en de zang van Peter Rijs en Lianne Pirovano. Samen lieten zij diverse klassieke werken horen met een staande ovatie van het publiek als afsluiting

De aankomende weken is het eveneens mogelijk om tussen 12.00 en 13.00 uur te genieten van het orgelspel van een bekende organist uit de regio. Op 29 juni speelt Jacob Wakker, 6 juli is er een speciaal jaarmarktconcert vanaf 13.30 uur, 13 juli speelt Fred Lodder, 20 juli Wim Boerstoel, en Nina Borletti zal op 27 juli achter het orgel plaatsnemen. De kerk is iedere woensdag in de zomermaanden van 11.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek. Voor de spelende organisten in augustus kunt u terecht op de website: www.wittekerkheiloo.nl.

Foto: aangeleverd

Banenmarkt

Vertaling Duits/Nederlands of Nederlands/Duits nodig?

Goed en goedkope vertaling nodig van het Nederlands in het Duits of andersom? Neem contact met mij op! Specialiteit: juridisch, maar ook bijvoorbeeld (nieuws)brief, handleiding, brochure e.d.

(v.a. € 0,04 per woord)

Tevens: nakijken/correctie vertalingen (à € 0,02 per woord)

Annemarie Weijer

Mob. 06-22894235

annemarieweijer@gmail.com

----------------------------------------------------------

Energieke vrouw (58) met MBO-opleiding en werkachtergrond Gezondheidszorg zoekt leuk werk in bijv. winkels, administratie, klantenservice. Wil zowel overdag als in de avond werken, ong. 28 - 32 uren per week. Gewend om met mensen om te gaan maar wil niet meer in de zorg werken.

--------------------------------------------------------------------------

Met mijn achtergrond als hovenier, medewerker klantencontactcentrum, administratief medewerker en begeleider/coördinator bij een dagbesteding voor mensen met een verslavings-en/of psychiatrische achtergrond ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik ben 33 jaar, geduldig, resultaat- en oplossingsgericht, zelfstandig, leergierig en heb een HBO-diploma. Voor meer informatie i.kaandorp@hotmail.com.
-------------------------------------------------------------------------

Gezonde zestiger zoekt full- of parttime werk, variërend van administratief tot licht handwerk.

Vaardigheden: goede kennis & spreekvaardigheid Franse taal - cijfermatig secuur - goede contactuele eigenschappen - Excel, Word e.d. - zelfstandig ondernemen - gevoel voor humor.

Naam & woonplaats: Marcel de Smet, Heiloo

Leeftijd: 63 jaar

Beschikbaar: direct

Uw reactie graag naar: marcel5209@gmail.com

Stationsplein (2)

Graag wil ik reageren op de ingezonden brief van dhr. Ton Försch in de Uitkijkpost van van 29 juni. Dhr. Försch stelt in zijn brief dat verkeer dat de Heerenweg op wil, komende van het Stationsplein voorrang heeft. Het Stationsplein is echter een woonerf. Verkeer komende van een woonerf moet al het verkeer voor laten gaan. Helaas is dhr. Försch niet de enige
die niet op de hoogte is van deze regel. De gemeente heeft wel nagelaten om duidelijk aan te geven dat het woonerf hier stopt. Dit kan door een drempel maar ook middels een stopstreep.

Met vriendelijke groet,

S. Deitmers

Nidrac: een bewogen familiebedrijf in onzekere tijden

Foto: Eefje Kan

Door Eefje Kan

Als nieuwe bewoner in Heiloo vertelde ik aan een moeder van school over mijn liefde voor fotografie. Ik was op zoek naar kleine industrieën en werkplaatsen om te fotograferen.

Ze tipte mij haar oom Marcel Nieuwland, bij wie ik prompt de volgende ochtend al aan de koffietafel zat, met verbijsterende gezichten en een stuk taart. Mijn spontaan bezoek aan het familiebedrijf Nidrac te Heiloo was voornamelijk bedoeld om mijn fotografiekunst verder te ontwikkelen en wellicht een paar leuke foto's te maken voor het bedrijf zelf. Dat ik die ochtend volledig meegenomen zou worden door de geschiedenis van het bedrijf en die ook nog mocht vastleggen, had ik van tevoren niet kunnen bedenken.

Marcel en zijn twee broers, hebben het bedrijf van hun vader Jozef Nieuwland in 1986 overgenomen, die zelf in 1958 in een gehuurde schuur begon met het maken van o.a. de bekende droogrekjes, die we allemaal nog thuis hebben hangen op zolder. Ook maakte hij eierrekjes en meer huishoudelijke artikelen die uit metaal bestaan. Het bedrijf groeide uit naar 3500 m2 op de Oosterzij van Heiloo, waar nu al de derde generatie zoons werkzaam zijn met het bewerken van metalen.

Op de ochtend dat ik verscheen met camera, nam Marcel ondanks de enorme drukte alle tijd voor me. Ik kon duidelijk merken dat hij trots is op zijn bedrijf en blij is met mijn bezoek. Alle aanwezige werknemers waren trouwens uitermate aardig en toen ik met mijn grote camera door de loodsen liep voelde ik me op mijn gemak. Marcel vertelde over zijn vader en over de zaken die hij doet in zowel binnen- als buitenland. Ook vertelde hij over de modernisering van zijn machines en de diversiteit van zowel hun productie als klanten.

Maar dan vertelt Marcel over de onzekerheid rondom de verhuizing. Het bedrijf moet weg, dat is al zo lang bekend. De gemeente en projectontwikkelaar Industrieterrein Oosterzij C.V. hebben andere plannen met het terrein waar het bedrijf zich al jaren vestigt. Het gesprek neemt een andere wending en ik merk kwetsbaarheid in Marcel's woorden. Hij vertelt mij van de jarenlange onzekerheid waarin ze verkeren. Dat er nog steeds na vele gesprekken geen nieuwe duidelijke bestemming is voor Nidrac en zijn werknemers, en dat hij zich oprecht zorgen maakt.

"Zeker als je weet wat we tijdens de economische crisis allemaal al meegemaakt hebben," vertelt hij. "We moesten toen noodgedwongen meer dan de helft van ons personeel ontslaan." Ik bleef hem rustig aankijken in de hoop dat er meer uit hem zou komen en hij vervolgde inderdaad zijn verhaal. "Kun je nagaan, sommige van deze werknemers werkte hier al meer dan 25 jaar en gingen met tranen in hun ogen de deur uit. Dat ging ons niet in de koude kleren zitten begrijp je."

Daarna is Marcel naar India afgereisd om vervolgens per motor dit prachtige, maar een van de armste landen ter wereld te ontdekken. Een grote glimlach en hoofdknikken kreeg ik als reactie van Marcel toen ik vroeg of dit zijn leven veranderde.

Nidrac moet binnenkort verhuizen naar een andere bestemming, maar blijft het in liefst Heiloo. Hopelijk vindt de gemeente een prachtige bestemming voor dit derde generatie familiebedrijf, dat met hart en ziel bedrijf voert - zowel om klanten tevreden te stellen als om de werknemers een fijne werkplek te bieden. Nidrac is een bedrijf dat in alle zorgzaamheid kwaliteit levert tegenover de vele grote industrieën.

Fonds verstandelijke gehandicapten zoekt collectanten Collecteweek 26 september t/m 1 oktober 2016

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Fonds verstandelijk gehandicapten vergroot de wereld van mensen met een verstandelijke beperking. Eind september vraagt zij financiële steun en aandacht voor de positie van mensen met een verstandelijke beperking.

Het Fonds financiert projecten die het leven van mensen met een verstandelijke beperking leefbaar maken en hun wereld vergroten. Zo helpt het Fonds met aangepaste materialen voor gemeenschappelijke woonruimten, maneges, zorgboerderijen en speeltuinen in de buurt, aangepaste speelmaterialen voor kinderen met een beperking of een aangepaste schoolreis. Ook gaat er geld naar groepsactiviteiten, zodat mensen kunnen zwemmen, fietsen, een computercursus volgen, hun theatertalenten ontwikkelen of een muziekfestival bezoeken.

UW BIJDRAGE TELT!

Het Fonds zoekt in Heiloo nog collectanten.

Wilt u een kleine inspanning doen voor een goed doel, neem dan contact op met J.A. Molenkamp, j.a.molenkamp@gmail.com of via 06-53665540.

Ook via de website www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl/collecte is aanmelding mogelijk en is tevens nadere informatie te vinden.

Intentie-overeenkomst voor zonnepanelen dak Vennewater

Foto: Evert Visser

HEILOO - De gemeente Heiloo maakt de weg vrij voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van gemeentelijke gebouwen, zoals het dak van sportcentrum Vennewater. Doel is dat inwoners en ondernemers van Heiloo hierin gezamenlijk investeren. Wethouder Rob Opdam en vertegenwoordigers van Heiloo Energie tekenden een intentieovereenkomst om dit mogelijk te maken. Dat deden ze dinsdag 28 juni in het gemeentehuis.

De gemeente en Heiloo Energie willen op termijn minimaal tweehonderd zonnepanelen plaatsen op het dak van het sportcentrum Vennewater. De intentie is ook andere gebouwen aan te wijzen voor zonnecentrales. De twee partijen richten zich op Heilooënaren die niet op het eigen huis panelen kunnen of willen laten installeren. Deze mensen kunnen toch investeren in zonne-energie door zich aan te sluiten bij de energie-corporatie COHESIE, een initiatiefgroep van Heiloo Energie.

Hoe het werkt? De deelnemers financieren panelen en profiteren van een 'aantrekkelijk' rendement: ze verdienen de inleg binnen tien jaar terug. Daarna maken ze nog tien tot vijftien jaar een goed rendement, zo belooft Heiloo Energie. "Deelnemen is al mogelijk vanaf één paneel. Een overeenkomst loopt in eerste termijn over een periode van vijftien jaar. Zo krijgt het project de tijd rendabel te zijn. Wordt het pand binnen vijftien jaar verkocht of gesloopt, dan moet de gemeente Heiloo een vervangende locatie vinden en de verhuiskosten betalen," aldus Rob Opdam.

Foto: Evert Visser

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser.

Teddybeer-diploma's zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondag 26 juni mochten de jongste leerlingen van zwembad Loos in eigen bad examen doen voor het Teddybeer-diploma. Ze hebben laten zien dat ze vooral heel veel plezier in het water beleven. Iedereen is blij met zijn/haar diploma naar huis gegaan.

De geslaagden zijn Sanne Visser, Anna Komen, Marit Sengers, Femke Rotteveel, Lotte van Cronenberg, Josephine van Schooten, Mark Melk en Roos Kuindersma.

Reisagent viert jubileum

Foto: aangeleverd

HEILOO - Liesbeth van Zelst-Oud vierde op 1 juli haar 1-jarig jubileum als Travel Counsellor in Heiloo. Liesbeth is blij met het succes in haar eerste jaar als persoonlijk reisadviseur. "Ik vind het heerlijk om vanuit huis te kunnen werken en het heeft me verrast dat alles tot dusver zo goed gaat, zowel voor mijn klanten als voor mij."

Liesbeth heeft bijna 10 jaar ervaring in de reisindustrie en heeft dit eerste jaar een mooi groeiend bedrijf opgezet. Ze is er zowel voor de vakantiereiziger als voor de zakelijke klant. Naast haar werk thuis probeert zij aanwezig te zijn tijdens evenementen. Zo was ze op 29 mei jl. aanwezig op de Lentemarkt op het GGZ-terrein, waar mensen konden meedoen aan een prijsvraag. Er kon een reischeque gewonnen worden, die bij Liesbeth te besteden is. Afgelopen week heeft de overgelukkige mevrouw Nel Kroon uit Limmen (een bekende in Heiloo, zie foto) de prijs in ontvangst mogen nemen.

Liesbeth is een van de 175 Travel Counsellors in Nederland die haar klanten graag persoonlijke service en aandacht geeft. "Of het nu gaat om specialistische kennis, maatwerkreizen, vakantiereizen uit de reisgids, cruises en/of losse vluchten, accommodaties of zakelijke reizen, ik maak gebruik van alle technische middelen die het bedrijf mij ter beschikking stelt. Op deze manier kan ik mijn klanten de beste deals aanbieden," vertelt Liesbeth. In tegenstelling tot de reguliere reisbureaus die vaak aan grote touroperators gebonden zijn, kan een Travel Counsellor geheel onafhankelijk een reis samenstellen naar de wensen van de klant..

Voor meer informatie of om uw reisplannen te bespreken kunt u contact opnemen met Liesbeth van Zelst-Oud op 06-48818568 of via www.travelcounsellors.nl/liesbeth.vanzelst.

Gemeenteraadsverslag /afscheid Roelof Bos

Foto: Stip Fotografie.

Roelof Bos doet maandelijks verslag van de vergadering van de gemeenteraad. De schrijver is freelance redacteur en is oud-wethouder van Heiloo

-------------------------------------------------

Verlanglijst ingediend

De vergadering van maandagavond 4 juli was gewijd aan de zogenaamde Kaderbrief, waarin het financiële perspectief van de gemeente werd geschetst en waarmee de eerste aanzet werd gegeven voor het opstellen van de begroting voor 2017. Deze begroting wordt dan in november aan de raad voorgelegd. Na de forse bezuinigingen van de afgelopen jaren is er weer financiële ruimte. In de Kaderbrief gaf het college al aan dat de subsidies voortaan weer geïndexeerd konden worden (nadat dit 3 jaar niet meer gebeurd was) en in deze vergadering konden de politieke partijen daar een aantal eigen wensen aan toevoegen.

Daarom was er ook een motie van de coalitiepartijen Heiloo-2000, VVD en CDA, die de steun kreeg van alle fracties behalve de NCPN (18 voor, 1 tegen). In deze motie werd aan het college verzocht om bij het opstellen van de begroting voor 2017 de volgende zaken uit te werken en aan de raad voor te leggen:

--- uitbreiden van welstandsvrij bouwen
--- de mogelijkheid tot het afschaffen van hondenbelasting en toeristenbelasting
--- verbeteren van de veiligheid in het Stationsgebied en verbeterde voorzieningen voor fietsparkeren, inclusief de mogelijkheden om te komen tot een bewaakte fietsenstalling
--- terugdringen van de inbraakgevoeligheid, waarbij via de gemeente in samenwerking met een of meer ondernemers (al dan niet tegen gereduceerd tarief) inwoners een op zonnecellen werkende buitenlamp met bewegingsmelder kunnen aanschaffen
--- een plan van aanpak om de zogenaamde 'holle kiezen' om te zetten in ordentelijke bebouwing, waaronder tenminste de hoek Kennemerstraatweg-Stationsweg, de voormalige supermarkt aan de Zevenhuizerlaan en de voormalige Rabobank aan de Kennemerstraatweg; en
--- een plan van aanpak om de stapeling in de zorgkosten tegen te gaan, waaronder de mogelijkheid van het aftoppen van eigen bijdragen in de zorgkosten.

OZB omhoog?

In hun reacties toonden de collegeleden zich welwillend ten aanzien van deze wensenlijst, maar wethouder financiën Fred Dellemijn (Heiloo-2000) maakte toch een voorbehoud omdat hij inzag dat de wensenlijst de nieuwe financiële ruimte flink zou kunnen overstijgen. Denkt u als politieke partijen alstublieft mee over de dekking van zoveel nieuwe uitgaven, en gaat u dan alstublieft niet vragen om nieuwe bezuinigingen, zo hield hij de raad voor. Wat dan? Dellemijn zei eerder te denken aan (belasting)inkomstenverhoging als dekking, en toen hem op de man af werd gevraagd waar hij dan aan dacht, zei hij: 'Ik dacht heel simpel aan de OZB' (Onroerend Zaak Belasting). Daarmee kreeg hij enkele poppen aan het dansen, voorop, zoals te verwachten, VVD-fractievoorzitter René van Splunteren, die daar nu juist niet aan dacht. Maar ook Dellemijns "eigen" Heiloo-2000-fractievoorzitter, Tijmen Valkering, bleek hier niet zo van gediend te zijn, hij zag toch liever dat het college naar ruimte zou zoeken in de bestaande budgetten (dat heet in het gemeentehuis 'nieuw voor oud' of ook wel 'oud voor nieuw').

Er werd ook, met algemene stemmen, een motie aangenomen van oppositiepartij D66, waarin werd gevraagd om een actieplan Uitvoering Duurzaamheidsagenda. Hier ging het college niet tegenin.

Verder vermeld ik nog:

--- dat fractievoorzitter Ko Hemminga van de PvdA een (nieuw?!) informatiesysteem had aangeboord, hij noemde dit het WIS, Het WandelgangenInformatieSysteem; en

--- dat werd stilgestaan bij het overlijden, op 90-jarige leeftijd, van Coks Stikkel-Sigling. Zij was een feministe van VVD-huize, die van 1978 tot 1984 lid was van de gemeenteraad van Heiloo. Op haar voorstel werden de (voorbereidende) raadscommissievergaderingen openbaar. Zij was 40 jaar lang maatschappelijk en politiek actief in ons goede dorp. Burgemeester Hans Romeyn herdacht haar met warme woorden.

Mijn laatste raadsverslag!

Welnu, beste lezers van de Uitkijkpost, dit was mijn laatste verslag van de gemeenteraad! 10 jaar lang heb ik maandelijks verslag gedaan, nu stop ik ermee wegens verhuizing (naar Amsterdam, waar ik al 15 jaar woonde voordat ik in 1978 naar Heiloo kwam). Mijn eerste raadsverslag stond in de Uitkijkpost van 12 juli 2006, 3 maanden na het aflopen van mijn wethouderschap na de gemeenteraadsverkiezing van dat jaar. Met mijn verslagen heb ik een traditie voortgezet: raadsleden Nico Majolée en Ger Helder gingen mij als verslaggevers voor de Uitkijkpost voor.

In een van mijn verslagen las ik terug dat onze gemeenteraad op 4 december 2006 werd vereerd met bezoek van Sinterklaas (Nico Akkerman). De Sint vertelde dat hij had vernomen dat raadsleden vrijwilligerswerk gingen doen. Hij vroeg of ze daarbij dan wel hun krijtstreeppakken aan wilden houden, 'want dan kunnen we tussen de regels doorlezen wat u bedoelt'. Ik heb mijn best gedaan om aan mijn lezers duidelijk te maken hoe politieke processen in elkaar steken. Ik ben na mijn studie politicologie begonnen als leraar maatschappijleer en die roeping heb ik eigenlijk nooit meer afgelegd. In alle discussies die ik raadslid en als wethouder en als verslaggever in ons mooie dorp heb gehad, heb ik altijd het aanzien van de politiek voor ogen gehad. Ik heb er altijd op gewezen dat je je niet moet laten afleiden door die paar lieden in de politiek die er een (egocentrisch) potje van maken, zwarte schapen zijn er in elke familie, de meeste politici zijn absoluut integer. En ja, de politiek wordt voor het overgrote deel gemaakt door vrijwilligers, zowel in als buiten de (volks)vertegenwoordigende organen. Dat is ons democratisch bestel, wij kiezen anders dan Plato, die meende dat alleen experts tot besturen geroepen waren (hij noemde ze filosofen, wij zouden zeggen bureaucraten).

Samenspel

Ik heb mijn verslagen gemaakt omdat ik graag iets terug wilde doen voor Heiloo (dat mij en mijn gezin veel heeft geschonken), ook omdat ik mijn schrijfvaardigheid graag op peil wilde houden, ook dus omdat ik een onverbeterlijke leraar maatschappijleer ben, maar ook omdat mijn intellectuele belangstelling mij leidde naar de vraag: is er in de (lokale) politiek sprake van rationaliteit? Welnu, dat denk ik zeker, in elk geval zolang er sportief en loyaal samenspel is van coalitie en oppositie (oppositie is van levensbelang!). Dan is een gemeenteraad een collectief. Individuele onwijsheden en incidentele ontsporingen gaan daarin op. De muurplaquette vlak achter de voordeur van ons gemeentehuis van 1927 houdt ons voor: 'Wat in zichzelf verdeeld is, zal niet bestaan'.

Beste lezer, sorry voor deze persoonlijke uitweidingen!

Tenslotte nog mijn hartelijke dank aan de directie en de redactie van de Uitkijkpost voor de redactionele ruimte die ik al die jaren heb gekregen. Super!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Verslaggever Roelof Bos neemt afscheid bij gemeenteraadsvergadering Heiloo

De vergadering van de Heilooër gemeenteraad van maandag 4 juli heeft een bijzonder tintje. Roelof Bos neemt voor de laatste maal plaats achter de perstafel om zijn raadsverslag voor Uitkijkpost te schrijven.
Bij aanvang van de vergadering neemt burgemeester Hans Romeyn namens de raad het woord om Bos te bedanken voor de uitstekende impressies en sfeertekeningen die hij in de afgelopen tien jaar van de gemeenteraadsvergaderingen heeft gemaakt: stukjes waarin een mooie, journalistieke pen wordt gehanteerd met een scherpzinnige kijk op het politieke reilen en zeilen in Heiloo.

De raadsverslagen worden gekenschetst als accuraat en professioneel waarbij op innemende wijze een heldere weerslag van het raadsgebeuren wordt gegeven.
Ook bij heikele kwesties als de aansluiting op de A9 en het gemeentelijke subsidiebeleid geeft Roelof Bos in zijn raadsverslag een heldere en genuanceerde voorstelling van de gang van zaken.

Roelof Bos (71) studeerde in de jaren zestig Politicologie in Amsterdam en valt op als positief denker. Na zijn studie werkte hij als leraar maatschappijleer in het middelbaar en hoger onderwijs,
als redacteur Onderwijsbladen bij uitgeverij Keesing in Amsterdam en als wethouder van de gemeente Heiloo voor de Partij van de Arbeid. In zijn Preek van de Leek met als titel Reden voor Hoop, gehouden op 21 februari in de Witte Kerk te Heiloo, breekt hij een lans voor de handelende burger, die door zelf in actie te komen de maatschappij kan vernieuwen en revitaliseren: een 'civil society' als hedendaagse werkelijkheid. 'Mensen nemen het lot in eigen hand, richten samen collectieven op, voor groene energie, voor zorg, voor kinderen, dat is een maatschappij die ik graag waarneem en aan deze waarnemingen ontleen ik mijn optimisme.'

Als dank voor het journalistieke werk bij de raadsvergaderingen ontvangt Roelof Bos een speciale ingelijste pagina van de Uitkijkpost uit handen van burgemeester Hans Romeyn. Leden van verschillende raadsfracties hebben op deze pagina vanuit eigen invalshoek iets geschreven over hoe zij Bos' werk hebben gelezen en gewaardeerd. Een stralende Roelof Bos neemt de feestelijke pagina in ontvangst. Janneke Mars overhandigt namens Uitkijkpost een fles wijn als dank voor de 10-jarige samenwerking.

Felix Hogeboom

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt twee keer per maand een Opkikker aan een vereniging of stichting. Vanaf januari 2016 is het bedrag verhoogd van € 300,- naar € 500,-. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen, verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. De 1e opkikker van de maand juli gaat naar de heer Piet Dijkstra. Hij gaat de Nijmeegse 4-daagse lopen voor Stichting Promotie in Roemenië.

U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Tel. 072- 5325962.

Modderkindjes op Obs Meander

Foto: aangeleverd

HEILOO - Woensdag 29 juni deden de groepen 1/2 van Obs Meander mee met de landelijke Modderdag. Zij ontdekten wat modder is, hoe je ermee kunt spelen, en wat de aarde betekent voor ons dagelijks leven. Landelijk speelden 125.000 kinderen deze dag in en met de blubber.

Jaarlijks vieren de juffen van de kleutergroepen op Obs Meander hun verjaardag. Juf Jolanda kwam met het initiatief om tijdens deze gezellige dag mee te doen met de nationale Modderdag. Dit paste helemaal in het thema naar aanleiding van het boek 'Floddertje' van Annie M.G. Schmidt. Zand- en watertafels werden klaargezet om modder mee te maken, grote schildervellen hingen buiten voor modder-schilderijen en de kinderen konden in de zandbak spelen met modder. Als klap op de vuurpijl kwam de Brandweer Heiloo in samenwerking met hun jeugdafdeling alle kinderen schoonspuiten.

International Mud Day
International Mud Day is ontstaan in Nepal om kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven en de verbinding tussen kinderen en hun omgeving te vergroten. In navolging hiervan wordt ook in o.a. Australië, Denemarken, de Verenigde Staten en nu ook in Nederland Modderdag gevierd!

Modderdag werd in 2013 voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanaf 2016 wordt de Modderdag georganiseerd door IVN, Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid.

Leerlingen Jan van Rijckenborgh schitteren in 'Roversgeluk?!'

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Ook dit jaar speelden de kinderen van de Jan van Rijckenborghschool weer de sterren van de hemel in het door docenten geschreven slottoneel "Roversgeluk"?! Alle kinderen hadden een rol waarbij de oudsten de kleintjes begeleidden. Samen zingen, musiceren, dansen en acteren – het jaarlijks toneelstuk is een mooie manier om uiting te geven aan het uitgangspunt van de school 'Leren met hart, hoofd en handen'. Voor muziek, dans en zang is de komende jaren extra aandacht. Met ingang van volgend schooljaar wordt het team van vakdocenten Drama en Handvaardigheid uitgebreid met een vakdocent Muziek.

Els Vonk, 40 jaar passie voor het lerende kind

LIMMEN - Een begrip in de regio. Op 19-jarige leeftijd begon Els als jong meisje, haar carrière in het onderwijs. Ze kwam voor een klas te staan met 33 leerlingen op de Jozefschool in Uitgeest. Daar heeft zij het vak geleerd. Ze groeide uit tot directeur van de Binnenmeerschool, ook gevestigd in Uitgeest. De directeursfunctie was er één die zij zestien jaar bekleedde. Elke dag keek ze terug: "Wat deed ik goed en wat kan nog beter?" Met dezelfde ogen kijkt ze nog steeds dagelijks naar kinderen. Ze wil aansluiten bij wat er al is. Van daaruit kunnen kinderen zich ontwikkelen.

Een groot deel van haar werkbare leven heeft zij in de Binnenmeerschool doorgebracht. Ze had een fijn team om zich heen en heeft dan ook warme herinneringen aan die periode. "Je deelt met elkaar niet alleen je werk, maar ook belangrijke gebeurtenissen in je leven. Het is mooi om lief en leed met elkaar te kunnen delen en op die momenten steun te ervaren van collega's," aldus Els.

Pas in 2008 wisselde ze van baan, toen er een prachtige, nieuwe uitdaging op haar pad kwam. Tijdens een masteropleiding, die Els volgde in het NTINLP-instituut, eveneens in Limmen, ontmoette ze Dorien en Bouke de Boer. Zij waren vanuit een droom een basisschool gestart en zochten iemand voor de functie van directeur. De school heette het Kleurenorkest en was gestoeld op de pijlers NLP (neurolinguïstisch programmeren), Systemisch en Oplossingsgericht Werken.

Els maakte indruk door haar staat van dienst en haar passie voor de ontwikkeling van het kind. Met haar kennis van de NLP was zij de ideale kandidaat voor de functie van directeur in deze innovatieve school. Voor haar was het een droom die uitkwam. In deze functie kon zij haar jarenlange ervaring vanuit het onderwijs combineren met haar passie. Ze heeft de afgelopen jaren hard gewerkt, samen met het team om te komen tot waar ze nu staan. Samenwerking is essentieel, niet alleen met het team, maar juist ook samen met de kinderen en de ouders. Zo kun je elkaar versterken, wat een positief effect heeft op het leervermogen van het kind.

Inmiddels zijn we aanbeland in 2016. Het Kleurenorkest is een door de overheid gefinancierde basisschool geworden en is gegroeid van ooit 14 leerlingen naar komend schooljaar 130 leerlingen! Het is een prestatie om als directeur en als school trots op te zijn. Ook dit jaar werd het team waar Els leiding aan geeft door de inspectie geroemd om het geschapen leerklimaat. Vol lof sprak de inspectie over de wijze, waarop Het Kleurenorkest invulling geeft aan de onderwijsprincipes.

Els denkt dan ook nog lang niet aan stoppen. Ze gaat lekker nog een paar jaar door. "We hebben een aantal zaken nu goed op de rit. We kijken altijd naar verbeteringen en genieten van dingen die goed gaan." Op 7 juli viert Els Vonk haar 40-jarig jubileum op school. Dit doet ze eerst overdag met een feest met de kinderen. 's Middags wordt dit gevolgd door een feestelijke receptie. Van 15.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom op Het Kleurenorkest aan de Hogeweg om Els te feliciteren met haar prachtige mijlpaal.

Heeft iedereen bij ontslag recht op transitievergoeding?

Hebben werknemers die hun baan verliezen altijd recht op de transitievergoeding? Het antwoord op deze vraag is NEE.

Geen recht op de transitievergoeding hebben werknemers die:

 • korter dan 2 jaar in dienst zijn bij hun werkgever;
 • op staande voet worden ontslagen;
 • bij ernstige verwijtbaarheid (ontslaggrond E);
 • met pensioen gaan;
 • een bijbaan hebben tijdens hun middelbare schooltijd.

Wel recht op de transitievergoeding hebben werknemers die

 • minstens 24 maanden bij het bedrijf werken;

EN

 • geen contract voor onbepaalde tijd aangeboden krijgen;
 • instemmen met opzegging door hun werkgever;
 • worden ontslagen met toestemming van UWV of via de kantonrechter (alle ontslaggronden behalve E).

Voor de gevallen in de opsommingen is duidelijk wanneer wel of geen recht op de transitievergoeding bestaat. Maar hoe zit het bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst in goed overleg?

Werkgevers zijn niet verplicht om de transitievergoeding te betalen bij beëindiging via een beëindigingsovereenkomst, maar de realiteit is dat werknemers de beëindigingsovereenkomst niet zullen ondertekenen als het aanbod van hun werkgever slechter is dan datgene waar ze recht op hebben als de werkgever het ontslag regelt via de officiële ontslagroutes van opzegging met toestemming van UWV of ontbinding door de kantonrechter.

De meeste werknemers zullen dus bij ontslag via een beëindigingsovereenkomst de transitievergoeding wel ontvangen. Vaak kunnen zij zelfs een hogere ontslagvergoeding uitonderhandelen, tenzij de werkgever bijna failliet gaat of als de werknemer blij moet zijn dat deze niet op staande voet is ontslagen.

Wij zijn gespecialiseerd in arbeidsrecht en geven altijd antwoord op vragen.

 • Wilt u een beëindigingsvoorstel doen aan een werknemer?
 • Wilt u weten of uw werkgever een redelijk beëindigingsvoorstel heeft gedaan?

Dan kunt u een e-mail sturen naar Lewin@advocaatlewin.nl of telefonisch contact opnemen. Ons telefoonnummer is 0251 - 362022.

Met Lex en Jan gaat er 80 jaar Duitse les met pensioen

CASTRICUM - Het schooljaar 2015-2016 is het laatste geweest voor de loopbaan van Lex Aelbers en Jan Roemer. De docenten Duits waren respectievelijk 38 en 41 jaar werkzaam op het Bonhoeffercollege. Binnenkort hangen ze hun boekentas aan de wilgen en gaan ze genieten van een welverdiend pensioen.

De reden dat ze al die jaren aan dezelfde school verbonden zijn gebleven, is voor beiden dezelfde: de leuke leerlingen, de ontspannen en gemoedelijke sfeer op school en de buitengewone band met hun sectie. Ook hun herinneringen aan de schoolreizen naar Berlijn in de zeventiger en tachtiger jaren zijn hun dierbaar. Op internationaal gebied lag de focus de laatste twintig jaar ook op de succesvolle uitwisseling met een school uit Krefeld (Duitsland) waar Nederlands onderwezen wordt. Die samenwerking blijft bestaan zodat Bonhoefferleerlingen uit de derde klas jaarlijks leeftijdgenoten van Gymnasium Horkesgath kunnen ontmoeten.

De toekomst biedt de mannen veel vrijheid om te gaan en staan waar ze willen en ook veel tijd om te lezen. Maar niet voordat ze op 2 juli een feestje hebben gevierd met oud-collega's en -leerlingen. Twee weken daarna nemen ze officieel en feestelijk afscheid van hun huidige collega's.

GESLAAGDEN 2016 Castricum

CASTRICUM - Het Jac. P. Thijsse-college feliciteert alle toch-nog-geslaagden van 2016!

Geslaagd in het tweede tijdvak:

VMBO

AKERSLOOT: Damian Deijle

CASTRICUM: Devi Vrijburg, Rosanna Klaver, Charlotte Wellen, Boyd Hendriks

EGMOND AAN DEN HOEF: Niki Althoff

EGMOND-BINNEN: Mike Stroomer

HEILOO: Nerea van Dam, Anene-David Ogbu, Stan Moes, Marnix de Vries, Jasper Smit, Axel van der Velden

UITGEEST: Tim Schouten

HAVO

CASTRICUM : Hugo Bos, Lotte Hollenberg, Joppe Huisinga, Niels Kesting, Anouk Renckens, Bernd Rozemeijer, Indy van der Steen, Savènnah van Venetiën, Djoeke Westerman

HEILOO: Paula Bosman, Beau Czeyki, Ozair Dahi, Twan Heidemann, Lars van der Laken, Bob Trenning

LIMMEN: Daan le Belle, Eline Dekker, Bjorn Huibers

VWO

CASTRICUM: Calvin Hu, Benthe Verdonk

HEILOO: Jurgen de Vries

LIMMEN: Quinty Rijs, Kim Sprenkeling

Feestvreugde op het Bonhoeffercollege

Er was veel blijdschap op het Bonhoeffercollege nu de examenuitslagen van het tweede tijdvak binnen zijn. Het Bonhoeffercollege is trots op zijn leerlingen die een prachtige prestatie hebben neergezet. Alsnog geslaagd zijn:

GYMNASIUM

Castricum: Xena Pelzer;

ATHENEUM

Castricum: Marnix Deurloo

Heiloo: Cees Kaandorp, Isa Noten, Laura Sikkens

Limmen: Sacha Bakker

Uitgeest: Daaf Andringa, Danilo Martens, Eline Vonk

HAVO

Castricum: Sharon Brakenhoff, Effie Scrocca

Egmond aan den Hoef: Demian Berdee

Heemskerk: Perry Borst, Timo Hondema

Heiloo: Eefje de Backker, Marijn Boonstra

Uitgeest: Mike Beentjes, Marloes Blok, Patrick Reuzenaar, Ivana Zeeuw

VMBO

Castricum: Victor van der Himst

Heiloo: Hidde Ligteringen

Uitgeest: Claudia Bijvoet, Annique van de Ende, Jacco Jongenotter, Marten Lap

Vlottenbouwen in Limmen met de KidsVakantiecocktail

De KidsVakantiecocktail organiseert in samenwerking met OdiSport in Limmen op vrijdag 22 juli van 10.00 tot 12.30 uur het spectaculaire vlotten bouwen voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Met tonnen, grote palen, touwen en andere stoere materialen wordt een vlot gebouwd dat daarna getest wordt in Het Stet aan de Koningsdam. De kosten bedragen € 7,50. Een zwemdiploma is verplicht!

Aanmelden kan door een mail te sturen naar info@odisport.nl

Ruim 250 kinderen op schaatssimulator jaarmarkt Limmen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Afgelopen woensdag 29 juni was de Limmer IJsclub aanwezig op de jaarmarkt met een schaatssimulator. Deze simulator, waar met twee tegelijk kan worden geschaatst en gebruikers zichzelf virtueel ook rondjes zien schaatsen, werd mogelijk gemaakt door de sponsoractie van de regionale Rabobank.

De schaatssimulator was een groot succes. Uiteindelijk werden ruim 250 verschillende deelnemers genoteerd in het systeem van de simulator. Voor nu een mooie oefening voor het skeeleren - hopelijk komende winter ook weer op natuurijs.

Golf & Country Club Heiloo organiseert voor de 10e keer Heiloo Open Golftoernooi

HEILOO - De inschrijving voor het NTI NLP Heiloo Open, dat op zaterdag 3 en zondag 4 september a.s. wordt gehouden, is vanaf heden opengesteld. GCH-leden die inschrijven met een vrije golfer hebben ook dit jaar weer voorrang bij het toekennen van één van de 200 startplaatsen.

Voor degene die op hole 3 de eerste 'hole in one' slaat, is een mooie auto te verdienen (mogelijk gemaakt door medewerking van autobedrijf Dirk v.d. Steen te Limmen). Zoals altijd wordt het toernooi op zondag afgesloten met een buffet voor de finalisten en vrijwilligers. Tegen betaling van € 20,- p.p. is het buffet ook toegankelijk is voor alle andere spelers en hun gasten, alsmede voor alle GCH-leden. Er is tevens gezorgd voor een feestelijke muzikale omlijsting. Het toernooireglement en een inschrijfformulier zijn te vinden op www.golfclubheiloo.nl. U kunt uw inschrijfformulier per post naar het secretariaat van de GCH sturen of aan de balie afgeven. Let wel op de complete invulling van het formulier. Na betaling van het inschrijfgeld is uw inschrijving geaccepteerd.

Na 9 succesvolle voorgaande edities staat niets in de weg om ook dit jaar weer een schitterend toernooi te organiseren. De voorbereiding is in volle gang, zodat over 2 maanden weer een soepele organisatie borg staat voor veel golfplezier. Dit jaar worden er gratis clinics voor volwassenen georganiseerd door de pro's van de GCH, en voor de jeugd tussen 6 en 12 jaar wordt er een speel/spel-cricuit georganiseerd, zodat de jeugdige leden ook vriendjes en vriendinnetjes kennis kunnen laten maken met de golfsport. Ook ouders, opa's en oma's kunnen meegenieten. Tevens is er een puttwedstrijd , waarvan de opbrengst bestemd is voor het Timmerdorp Heiloo.                                                                                                                                                

Op zaterdag is het mogelijk om op de driving range uw swing te testen via een Trackman en wordt er een prijs beschikbaar gesteld voor de longest drive. In het kader van het 2e lustrum is er voor elke deelnemer een goed gevulde goodiebag. Over verdere activiteiten zullen wij u blijven informeren via de GCH-website en via perspublicaties.

Team Oosterveen's olie met Michiel Burger haalt podiumplaats bij 501 van Assen

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zaterdag 2 juli stond het TT circuit van Assen in het teken van de 501 van Assen, de Endurance motorrace van Nederland waarin 55 raceteams gedurende 111 ronden strijden voor een podiumplaats. Het team Oosterveen's Olie, met Heilooër Michiel Burger, wist als derde team over de finish te komen. Een geweldige prestatie, gezien het ijzersterke startveld met EK- en WK-rijders.

De 501 van Assen is elk jaar weer een spektakel met een echte Le Mans start en zenuwslopende pitstops. Normaliter is motorracen een individuele sport. Endurance racen is echter een echte teamsport. De continue wisselende weersomstandigheden waar het circuit van Assen zo bekend om staat zorgden voor een enerverende dag. Waar de race om 14.45 uur begon met een stralend zonnetje, trokken al snel hevige buien het circuit over. Door te anticiperen op het weer en het nemen van strategische beslissingen wist de 33-jarige Heilooër met zijn ijzersterke team de derde plaats te bemachtigen

"Het was een flinke slijtageslag," vertelt Michiel Burger, "maar met een briljante laatste wissel vanwege een regenbui wisten wij toch nog in de slotfase van een vijfde naar een derde plek te komen. Samen met mijn teamgenoten, Coen Bouwmeester en Joel Wienen, hebben wij een geweldige prestatie neergezet die niet mogelijk was geweest zonder Team Oosterveen olie racing en mijn persoonlijke sponsoren Bob's Bromshop, MB Trading/Ticket to the Moon, Van der Flier accountants en fiscalisten, Kawasaki, OC2 klusbedrijf, Motowrap en N2Media en natuurlijk alle mannen en vrouwen die dit verder mogelijk hebben gemaakt."

Vijf medailles voor GTH op NK trampolinespringen

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag werd het NK trampolinespringen gehouden. In de ochtend werd er gestart met synchroon en vanuit gym- en turnvereniging Heiloo deden vijf koppels mee. Pupillen Elise en Feliene sprongen een mooie verplichte oefening, net als de jeugdmeiden Silke en Milenka (33.4). Senioren Raquel en Esmee lieten een goede keuzeoefening zien (34.5). Jeugdkoppel Isabella en Julie en juniorkoppel Brechtje en Mila sprongen twee sterke oefeningen. Zij wisten zich hiermee te plaatsen voor de finale.

In de finale ging het super en beide koppels behaalden een zilveren plak. In de middag werd er individueel gesprongen met acht springers van GTH. Britt begon met individueel. Zij sprong twee mooie oefeningen en wist zich te plaatsen voor de finale. Uiteindelijk werd ze achtste. Daarna sprongen pupillen Elise en Feliene de wedstrijd. Elise sprong een keurige verplichte oefening. Met 23.0 behaalde ze net niet de finale. Ook Feliene sprong goed. Zij liet een mooie keuzeoefening zien met 22.1. Gelijktijdig sprong Silke haar wedstrijd en zij sprong zich naar de finale. In het blok er na sprongen Mila, Milenka en Julie. Mila sprong een nette keuzeoefening maar met 24.2 miste zij net de finale. Zowel Julie als Milenka wisten zich met twee mooie oefeningen in de voorronde zich te plaatsen voor de finale.

In het laatste blok was het de beurt aan Raquel, een strakke verplicht en keuzeoefening waren goed voor de finale. In de finale was het spannend, Julie werd met een keurige oefening (23.4) zesde. Zowel Silke, Milenka en Raquel sprongen super en mogen zich een jaar lang Nederlands Kampioen noemen.

Golfjeugd handhaaft zich in 1ste klasse

Foto: Janneke Mars

HEILOO - Het NGF Jeugdcompetitieteam van Golf- en Countryclub Heiloo heeft dit weekend een knappe prestatie geleverd. Door een ruime winst in de laatste ronde werd degradatie voorkomen.

De golfjeugd uit Heiloo werden vorig jaar kampioen in de 2e Klasse en promoveerde. De verwachtingen waren hooggespannen maar de tegenstanders in de 1ste klasse bleken van een ander kaliber. Op de laatste dag stond Heiloo 1 op een gedeelde laatste plaats, zij het op puntensaldo. Afgelopen zondag 3 juli werd in Alphen aan de Rijn gespeeld tegen Spaarnwoude, de nummer 2. De Heilooërs wisten met sterk spel met 17-11 te winnen. Daarmee werd de vierde plek in de eindstand bemachtigd en de 1ste klasse behouden: een mooi resultaat voor het team en de begeleiding.

Heiloo 1 Jeugd bestaat uit Steven Bakker, Kim Bierman, Nick Bierman, Jasper Smit, Jan Willem Spaans en Tim Taylor. Trainers zijn PGA Golfpro's Cees Grijzenhout en Briska Schuurman. Golf- en Countryclub Heiloo is een ideale vereniging voor jeugdspelers met een uitdagende 9-holes-baan en professionele begeleiding.

Naar het strand in Zandvoort in de cabriolet. Reserveer een dag op www.Huurauto-Heiloo.nl

GEZOCHT die leuke vrouw met kinderen die achterin op de kofferbakmarkt stond net als ik op zondag 27/6 in Heiloo. Ik was man met rode pet, jij had blauwe auto. Elkaar kort gesproken. Leuk als je contact opneemt. Tel; 06 - 8117 7231 of mail bpmulder@ziggo.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 - 5064 1386

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en ontspanningstherapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste holistische ontspanningsmassage voor de HALVE PRIJS! Ewislaan 6 Heiloo. Voor meer info, ook over cranio-sacraal therapie: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059

EMILSEN SALON: Knippen, manicure en pedicure. Knippen kids €10, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €35, manicure incl.nagellak €15, pedicure compl.€20, gelnagels €30. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

GEVRAAGD huishoudelijke hulp. 2 x in de maand. € 15,- p/u max 2 uur. Tel; 0251 - 313127

BLOKFLUITLES: Een mooi opstart instrument voor kind vanaf groep 3. In gezellige kleine groepjes leer je blokfluit spelen en noten lezen. Geef je nu op en start in sept. Voor meer info: Elma Agterberg Tel: 06 - 2288 9122

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDER heeft wat tijd over ! 35 jaar ervaring. Herstoffering van banken en fauteuils. Het opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils, banken, antiekrestauraties etc. TOPKWALITEIT MERKSTOFFEN. . Vrijblijvende prijsopgave. Ing-KVK Tel: 072 - 572 3020

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 16 juli t/m do 4 aug. Maak tijdig een afspraak.Kerkweg 42 Limmen. www.knipkapster.nl Tel;06 - 2886 5509

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Concert bezoeken in de Ziggo Dome. Reserveer op Huurauto-Heiloo.nl

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. Nu 50% korting. 06 - 3374 3601

SCHILDER voor binnen en buiten. Een hele mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829