De Uitkijkpost

11 november 2015

De Uitkijkpost 11 november 2015


Overeenstemming over aanleg aansluiting A9

Foto: Tanja Verwer

HEILOO - Provincie Noord-Holland, gemeenten Alkmaar, Castricum en Heiloo en Rijkswaterstaat hebben overeenstemming bereikt over de aanleg, onderhoud en beheer en het eigendom van de nieuwe aansluiting op de A9 ter hoogte van Heiloo.

Al eerder hebben de besturen van de gemeenten Heiloo, Castricum, Alkmaar en de provincie Noord-Holland bepaald dat er een aansluiting op de A9 in de buurt van Heiloo moet gaan komen. Aan de provincie Noord-Holland is toen gevraagd om te onderzoeken wat de beste locatie is, en hoe de aansluiting zo optimaal mogelijk gemaakt kan worden, rekening houdend met de toekomstige verkeerssituaties, woningbouw, de flora en fauna, bodem, enzovoort. Met al deze vooronderzoeken kon ook het benodigd budget bepaald worden.

Met de huidige beslissing van de colleges van B&W van Heiloo, Castricum en Alkmaar en Gedeputeerde Staten, zijn alle partijen het er over eens dat het voorkeurstracé (een aansluiting ter hoogte van de Lagelaan, met een aftakking op de Kennemerstraatweg en een verbinding naar de Kanaalweg via een oostelijke parallelweg) het beste tracé is. Daarnaast hebben de besturen samen een contract opgesteld waarin zij overeenkomen wie de eigenaar van de nieuwe weg gaat worden, wie het onderhoud en beheer gaat doen van de nieuwe weg en een verdeelsleutel van de kosten voor de nieuwe aansluiting. Eind van dit jaar nemen de gemeenteraad van Heiloo en Provinciale Staten een beslissing over de financiering van het project.

Foto: Gertjan Zeeman

Stichting Welzijn neemt jongerenwerk over

Foto: Tanja Verwer

HEILOO - Het jeugd- en jongerenwerk in Heiloo is gered van de ondergang. Stichting Welzijn Jeugd Jongeren Heiloo (SWJJH) maakt een doorstart onder de vleugels van Stichting Welzijn Heiloo (SWH). De twee organisaties en de gemeente Heiloo maakten dit nieuws vrijdag bekend.

Met de fusie verdwijnt de huidige organisatie SWJJH en werken de vrijwilligers en professionals van de twee stichtingen samen. "De fusie is noodzakelijk: SWJJH leidt al langere tijd met financiële problemen en moest daarom zelfs de jeugd-accommodatie in het Bruno-gebouw sluiten. Oorzaken waren onder andere teruglopende inkomsten vanwege de recente nieuwe alcoholwet voor jongeren. Daarnaast hebben jongeren andere interesses en blijven ze daarom weg", vertelt SWJJH-voorzitter Michel Engelsman. Volgens Engelsman heeft het bestuur van SWJJH er van alles aan gedaan om een faillissement te voorkomen. "Dat dit is gelukt is ook aan gemeente Heiloo te danken, want zonder de hulp van de gemeente waren we als stichting failliet gegaan".

De twee stichtingen denken inmiddels een jaar na over samenwerking. "We bezoeken elkaars vergaderingen en zien voldoende overlap. Verder is duidelijk dat de vrijwilligers veel ideeën hebben voor leuke activiteiten", vertelt voorzitter Jan Kasper van Stichting Welzijn Heiloo. Jongerenwerkers van de BUCH-gemeenten gaan zich volgende week over het onderwerp buigen en de al bestaande Nota Jongerenparticipatie bevat nuttige aanknopingspunten.

Jong en oud kan elkaar versterken, benadrukken de twee organisaties. Zo organiseerden jongeren ooit voor ouderen een high tea en werkten jong en oud samen tijdens de Kunst6daagse. SWH-directeur Marian van Dam: "Dit soort activiteiten zijn zeer belangrijk: eenzaamheid komt vaak voor bij zowel jongeren als ouderen."

Daarnaast wil de fusieorganisatie de ambulante zorg (voor bijvoorbeeld hangjongeren) een nieuwe impuls geven. Een van de belangrijkste prioriteiten is nu de zoektocht naar een nieuwe locatie voor de jongeren. "Doel is voor 1 januari een nieuwe plek te hebben", aldus Elly Beens.

Tekst Evert Visser/ EJV Mediaproducties

EEN NIEUWE NIER VOOR CARMILLA?

Carmilla met haar kinderen. Foto: Facebook Carmilla

HEILOO - "Blijf alsjeblieft reageren!" Carmilla Corporaal plaatste op 25 oktober op Facebook een oproep voor een donornier, en werd overstelpt door reacties. Binnen drie dagen was haar oproep 35.000 keer gedeeld. Ook Radio 1 pakte haar verhaal op. Carmilla: "Ontroerend hoeveel mensen met me meeleven! Inmiddels hebben zich 40 of 50 mensen gemeld die serieus bereid zijn om bij leven een nier af te staan. Maar ik weet nu nog niet of daar een goede nier voor mij bij zit. Dus nog steeds is iedere aanmelding welkom!"

Carmilla en haar dochter hebben na een lange periode van onzekerheid weer hoop. Foto: Facebook Carmilla

Carmilla woont samen met Joris en is moeder van twee kinderen. Zij heeft terminaal nierfalen en moet drie nachten per week dialyseren in het ziekenhuis. "Doordat er veel afvalstoffen in mijn lichaam achterblijven, zijn mijn zenuwen aangetast. Dit maakt dat mijn voeten en handen constant aanvoelen alsof ze slapen. Ik kan hierdoor nauwelijks lopen en ben de hele dag vermoeid," schreef Carmilla op Facebook. "Als ik 's avonds ergens heen wil, dan moet ik daar overdag rekening mee houden, anders trek ik het niet. Een dagje stad met m'n kinderen zit er bijna niet in. Ik wil zo graag weer een normaal leven!"

5 jaar wachten
Een jaar geleden kreeg Carmilla een nier van haar stiefmoeder. Die werd helaas afgestoten. "Zo verdrietig voor ons allebei!" zegt Carmilla daarover. "Ik hoopte zo dat ik mijn vrijheid terug zou krijgen. Maar nu moet ik toch weer dialyseren. Omdat ik deze ernstige afstoting heb gehad, is het voor mij extra moeilijk om een passende donor te vinden. Belangrijk is dat de bloedgroep en het weefseltype van de donor bij de mijne passen. Ik besef dat het heel wat is, bij leven een nier doneren, maar als je je nier schenkt, schenk je echt een leven! Waarom ik niet wacht op nier die vrijkomt als een orgaandonor overlijdt? Daarvoor is de wachtlijst nu zo'n vijf jaar. Bovendien is er bij een nier van een levende donor minder kans op afstoting en gaat zo'n nier langer mee. Doneren hoeft niet anoniem. Als je nier niet geschikt is voor mij, is die misschien geschikt voor een van mijn lotgenoten. Via Donorplein kom je als donor in contact met de patiënt die jij de vrijheid van een normaal leven kunt teruggeven. Kun je iets mooiers doen?"
Aanmelden als levende donor of informatie ontvangen over wat daar allemaal bij komt kijken? Stuur een mail naar info@donorplein.nl.

10 Vragen aan... (MOET MEE)

Frans Ruiter van www.debierverbinding.nl Foto: Rob Oostwegel

Mijn naam is Frans Ruiter. Ik ben internationaal erkend Biersommelier en eigenaar van De Bierverbinding. Naast speciaalbier houd ik veel van de natuur en vind ik reizen fantastisch. De hele wereld staat op mijn bucketlijst! Momenteel ben ik (tevens) mijn hele woning aan het renoveren. Oh ja, mijn kater Mr. Jones zoekt nog een vrouwelijke schoot om op te zitten.

1. Waar ben je geboren en getogen?

Ik ben geboren en getogen in Heiloo. Sterker nog; ik ben geboren en getogen in mijn huidige huis! De rest vertrok, dus dat vond ik wel makkelijk.

2. Als je hobby je werk was geweest, welk beroep zou je nu uitoefenen?

Dat doe ik nu! Met van alles bezig zijn in de bierwereld: het organiseren van bierproeverijen, biercocktailworkshops, biercursussen, bieradvies, enzovoort. Specifiek in Heiloo ben ik overkoepelend organisator van de Bokkentocht en de Bier-/kaasproeverij in de Cultuurkoepel en regel ik de maandelijkse PINT Bierproefavond bij Sportcafé Het Vennewater. (Mijn nummer twee zou reisbegeleider zijn!)

3. Wie zou je willen ontmoeten en wat zou je zeggen en vragen?

De Ecuadoraanse kunstschilder (wijlen) Guayasamín. Ik zou 'm zeggen dat ik zijn stijl, thema's en achterliggende gedachten van schilderijen fantastisch vind. Zijn schilderijen zeggen alles, dus ik hoef 'm niks te vragen…

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Ik herinner me dat ik als kleine jongen de dorpsfeesten erg tof vond, met slingers van uitgestanste melkdoppen en waar toen (naar mijn idee) alle dorpsbewoners aan meededen. Die nostalgische herinnering koester ik.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?

Eigenlijk alle natuur, met name het Heilooër bos.

6. Waarvoor kunnen ze je ´s nachts wakker maken?

Nergens voor! 's Nachts wil ik slapen! Nou ja…, áls iemand me dan wakker maakt zal ik niet boos worden als hij (of liever zij) een Imperial Russian Stout voor mijn neus houdt.

7. Wat was het beste advies dat je ooit kreeg?

Jemig wat een moeilijke vraag. Ik zet hier de joker in.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

Dat als ik zou verhuizen, ik óf binnen Heiloo blijf, óf naar Zuid-Amerika emigreer.

9. Wat zou je in het dorp aanpakken, als je burgemeester was?

Heiloo weer mooi maken! Gras weer terug naar struiken, meer groen door minder te bouwen, geen horizonvervuiling aan lantaarnpalen en op rotondes, en dit financieren door ten aanzien van de infrastructuur blunders te voorkomen en onzinnige en onnodige wijzigingen niet door te voeren.

10. Antwoord op de persoonlijke vraag van je voorganger:

Hoe ben je in de bierwereld beland? Waarom geen wijn of whisky?

De bierwereld heeft mijn interesse getrokken, doordat er qua kleur, geur en smaak geen veelzijdigere drank is dan bier. Bier heeft een veel breder smaakpallet dan bijvoorbeeld wijn of whisky. Het kan de vijf basissmaken zout, zoet, zuur, bitter en umami bevatten en zeer complex zijn. Telkens weer worden de grenzen van de mogelijkheden met bier verlegd. Daarom verveelt het me nooit en kan ik er alle kanten mee op! (In wijn en whisky spuug ik ook niet hoor…)

Ik nomineer voor de volgende 10 vragen:

Kees de Wit van Sportcafé Het Vennewater.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Kees, je bent al erg lang in het Sportcafé werkzaam. Het kan bijna niet anders dan dat je er wel eens aan gedacht hebt een eigen (speciaalbier)café te beginnen of een andere horecastap te maken. Zo ja, wat zou je willen doen en waar?

Geluidswal omtoveren in bijenparadijs

Vrijwiligers zaaien en planten bij de geluidswal. Foto: Henk Docter

HEILOO - Een groepje actieve bijenliefhebbers was zaterdag actief op de geluidswal in Ypestein om te planten en zaaien voor de bijen.

Met een zachte temperatuur, maar met buien kwamen zo'n 15 vrijwilligers naar het uitzichtpunt A9, in het Oosterbos, om te helpen planten en zaaien. Gemeente Heiloo heeft vijftig bomen geschonken: kersenbomen, appelbomen, walnootbomen, kleinfruit als aalbes, zwarte bes en frambozenstruiken en een aantal mispels. Verder kwamen er mensen met zaad en struikjes. Alles vond een plekje tegen de geluidswal en daar waar eerder zieke wilgen gerooid zijn.

Gemeente Heiloo schonk 50 bomen en struiken voor het bijenparadijs. Foto: Henk Docter

"Het was een mooie activiteit die ook de biodiversiteit weer wat helpt", zegt Mercedes Docter, een van de initiatiefnemers, hierover. "Nu hopen dat de bijen dit paradijsje komend voorjaar kunnen vinden!"

KERSTKAARTEN VOOR OEGANDA

Helpen haar dorpsgenoten in Heiloo om een basisschool in Oeganda draaiende te houden? Foto: Janneke Mars

HEILOO - Ilse Nadort uit Heiloo hoopt op de steun van dorpsgenoten om een basisschool in Oeganda draaiende te houden. Ilse werkte in Zuid-Afrika in een weeshuis. Terug in Nederland kwam ze in contact met Teensavers Uganda. "Dat is een kleine, lokale organisatie," legt Ilse uit. "Met als grote voordeel dat iedere euro die we inzamelen, rechtstreeks ten goede komt aan de kinderen zelf."

Teensavers heeft de Hill-side Primary School opgericht, een basisschool voor kansarme kinderen in de Oegandese stad Masaka. Veel kinderen zijn wees wegens aids, of konden eerder niet naar school door de schrijnende armoede. Op school kunnen zij zich ontwikkelen in een veilige omgeving, krijgen zij onderdak en twee maaltijden per dag. De school biedt onderwijs en onderdak aan 135 leerlingen in de leeftijd van 3 tot 14 jaar. Helaas is er een gebrek aan alles: eten, medicijnen, bedden, schoolspullen, enzovoort. Daar wil Ilse iets aan doen. "Als we genoeg geld inzamelen, kan de school een stukje grond pachten om zelf voedsel te verbouwen," hoopt ze. "Dat zou een structurele oplossing zijn."

Binnenkort start Ilse met de verkoop van kerstkaarten voor Oeganda: een doos met 10 kaarten en enveloppen kost 5 euro. "Het volledige aankoopbedrag komt ten goede aan het project," benadrukt Ilse. "Kaarten kunt u bestellen via de website of Facebook 'Help Teensavers in Uganda'. Ik breng de bestelling tegen contante betaling bij u thuis." Doneren kan natuurlijk ook.
In 2016 wil Ilse nog andere acties opzetten. Ideeën voor zulke acties zijn van harte welkom.
www.teensavers.wix.com/uganda

Prachige oude bomen moeten wijken voor blik

ViVa zal het huidige Overkerck, het woonzorgcentrum nabij het station, vervangen door nieuwbouw. Om de plannen toe te lichten heeft de manager vastgoed de omwonenden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Zij en anderen gaven een beeld van de inrichting van de toekomstige binnen- en buitenruimte. Bij het nieuwe gebouw komen extra parkeerplaatsen waarbij twee monumentale bomen moeten verdwijnen. Mevrouw de manager had haar huiswerk goed gedaan want zij kon met een lichte toon van triomf in haar stem meedelen dat deze bomen niet monumentaal zijn in de zin der wet. Zij staan niet op het lijstje van beschermde bomen in Heiloo en kunnen dus zonder probleem verdwijnen. Wat geen probleem voor haar zorggroep vormt , is dat het hier gaat om een prachtige, oude eik van ongeveer 100 jaar en een beuk van naar schatting 80 jaar, die bepalend zijn voor het uiterlijk en de biotoop van de buurt. Tal van vogels, waaronder zelfs een kleine bonte specht, vinden een onderkomen in deze bomen. Daarnaast bestaat er geen enkele noodzaak de bomen te rooien voor het creëren van parkeerplaatsen. Zeker de eik staat op rand van het perceel. De ruimte van het noodgebouw waarin op dit moment de dagopvang plaatsvindt, biedt meer dan genoeg plaats voor auto's. Nog pijnlijker wordt het verhaal wanneer onze gastvrouw stelt dat men al 5 à 6 jaar met de plannen bezig is. In een brief van 15 april 2015 aan een van de omwonenden zegt zij: "op dit moment zijn er nog geen nieuwe ontwikkelingen". Het begrip viva heeft kennelijk geen betrekking op bepaalde omgangsvormen en op het natuurbehoud.

Fam. Melchers en Casteleijn.

Zondagmiddagconcert Witte Kerk

Meesterpianist Bernd Brakman speelt op 15 november in de Witte Kerk. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Op 15 november vindt het tweede zondagmiddagconcert van de serie 2015/2016 plaats in de Witte Kerk van Heiloo. Meesterpianist Bernd Brakman, door Het Parool een eigenzinnig en magistraal pianist genoemd, geeft dan een bijzonder recital.

Brakman (1960), als kleuter met pianostudie begonnen, won tussen 1971 en 1975 vier keer het Jeugd Muziek Concours voor Noord-Holland. Later volgden diverse grote internationale prijzen. Als solist en kamermuziekspeler treedt hij veelvuldig op in binnen- en buitenland. Met de fluitist Jacques Zoon (afkomstig uit Heiloo) vormt hij sinds vele jaren een vast duo. Van hen verscheen een aantal cd's waaronder een met Nederlandse muziek voor fluit en piano van Pijper, Geraedts, Escher, Keuris en Loevendie. Deze werd bekroond met de Edison Klassiek 1997.

Bernd Brackman's uitgebreide solorepertoire reikt van Bach tot Cage. Voor de TROS bracht hij twee klassieke videoclips uit met muziek van Beethoven. De laatste jaren maakt hij furore met recitalprogramma's met werken van telkens één componist, zoals Bach, Beethoven, Chopin en anderen..

Op dit zondagmiddagprogramma staan Partita Nr. 1 van Johann Sebastian Bach, de Pianosonate Nr.3 van Fréderic Chopin en de Pianosonate opus 57, bijgenaamd Apassionata, van Ludwig van Beethoven. De aanvangstijd is 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt €15 (jongeren €10), een abonnement voor 5 concerten kost €60, voor 8 concerten €90. Een consumptie is inbegrepen. Na afloop kunt u napraten onder het genot van een drankje.

Reservering via www.concertenwittekerk.nl of 06 45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij, Heerenweg 199, Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van €25 op vertoon van uw toegangsbewijs (wel even reserveren – 072 5333352).

Schong Schilderwerken 25 jaar actief

Foto: Aangeleverd

Molenlei 1 L (aan het kanaal), 1921 CX Akersloot. Telefoon: 072 - 532 30 04, e-mail: info@schong-schilderwerken.nl, www.schong-schilderwerken.nl

HEILOO - Het najaarsseizoen is dé tijd van het jaar om voor een gunstig tarief de winterschilder in te schakelen. Wat er ook aan een nieuw kleurtje toe is: bij Schong Schilderwerken is het in vertrouwde, vakkundige handen. Het Heilooër bedrijf is gespecialiseerd in schilderwerk, behang- en wandafwerking en houtrotsanering.

Schong Schilderwerken viert komend jaar het 25-jarige bestaan van de zaak en kan daarmee buigen op gedegen ervaring in de schildersbranche, met een dienstenpakket en ervaring die verdergaan dan de verzorging van hoogstaand schilderwerk. "Onze schilders werken veel bij mensen thuis. Daarnaast bestaan onze opdrachtgevers uit onder meer bouwbedrijven, vastgoedbeheerders, gemeenten, woningcorporaties en zorginstellingen," vertelt Erwin Schong die samen met Henk Zoontjes het bedrijf leidt. "Met een professioneel werkende ploeg van twintig schilders werken we vanuit Heiloo in half Noord-Holland."

Vertrouwde vakmensen
Waar en voor wie ook, Schong Schilderwerken bezit de expertise om zowel het in- als exterieur van woningen, bedrijfspanden en overige gebouwen onder handen te nemen. Van kozijnen tot deuren en van wanden tot het complete plafond. "Dat laatste zien mensen vaak nogal tegenop," vervolgt Schong. "Dit vanwege het grote oppervlak en boven de macht werken. Wij draaien onze hand er niet voor om en kunnen dergelijke klussen prima verzorgen, evenals een persoonlijk passend advies. Denk daarbij aan de juiste kleurkeuze, de meest geschikte verf voor een bepaalde ondergrond en de best toepasbare glansgraad."

Ontzorgen
Schong Schilderwerken heeft een uitgebreid netwerk van gespecialiseerde co-partners, om eventueel in te schakelen ter ondersteuning in specifieke klussen. "Zodoende kunnen we desgewenst een compleet interieurpakket verzorgen, waarbij de klant er zelf totaal geen omkijken naar heeft. Met dit zogenoemde turn-key-concept hoeft de klant na de geklaarde klus zelf slechts nog de deursleutel om te draaien, om vervolgens een prachtig nieuw interieur te betreden."

Keurmerk
Vertrouwen, garantie, duidelijke afspraken en planningen zijn factoren waar Schong Schilderwerken te allen tijde voor staat. Het bedrijf is dan ook aangesloten bij de Stichting AF (tegenwoordig Onderhoud NL Garantie), met louter erkende schildersbedrijven die voldoen aan alle eisen qua kennis, vaardigheden en continuïteit.

Woonhuizen en projecten
"In 25 jaar zijn wij bij veel mensen in en om het huis geweest," vertelt Henk Zoontjes. "Als we na enkele jaren terugkomen voor onderhoud herken ik de bewoners én de kleuren." Aansprekende projecten die Schong Schilderwerken naar volle tevredenheid van de opdrachtgevers heeft uitgevoerd, zijn villa The Rose en Van Haneghems showroom in Heiloo en de bibliotheek in Alkmaar. Momenteel werkt het bedrijf in Heiloo voor Woonheuvel Westerzij aan de Zeeweg en Viva Zorggroep bij Klein Varnebroek.

Scherp tarief
Zoals gezegd weten veel particulieren in en om Heiloo Schong Schilderwerken te vinden voor alle denkbare soorten schilderwerk en wandafwerking. Daar is het vooral nu de aangewezen tijd voor. "Er geldt nog altijd het lage BTW-tarief en bovendien hanteren wij individuele korting op winterschilderwerk. Wie informatie wenst, kan via 072-5323004 vrijblijvend contact met ons opnemen," aldus Erwin Schong.

Je moet maar durven!

Je moet maar durven: op de voorpagina het ontslag van 150 thuiszorgmedewerkers vermelden en twee pagina's verder boven het verslag van de gemeenteraad het kopje: 'de jaren van bezuinigingen zijn voorbij'. Niet voor die thuiszorgmedewerkers, die op straat staan door het aanbestedingsbeleid van de BUCH-gemeenten, niet voor de cliënten die meer moeten gaan betalen voor de huishoudelijke zorg. En dan heb ik het nog niet over alle stichtingen en culturele centra die onder het bezuinigingsbeleid van de gemeente te lijden hebben.
Mag ik opmerken dat de tekst bovenaan het verslag van de gemeenteraad schrijnend en kwetsend is voor alle bovengenoemde groepen?

Marjon Heimering
Een ex- thuiszorgmedewerkster per 1-1-2016.

Stoere bezorger: Jaron Marcker

Jaron Marcker, een van de helden van Uitkijkpost. Foto: Ricardo Marcker

HEILOO - Jaron Marcker, stoere bezorger van Uitkijkpost, gaat er elke woensdag op uit om 190 huizen van een krant te voorzien. Zijn wijk is Kennemerstraatweg en Kapellaan (tegen Limmen aan). Jaron, hoe fix je dat toch elke week? "Lekker naar muziek luisteren, in beweging zijn en ook nog geld verdienen. In anderhalf uur ben ik meestal klaar. Heel veel mensen zwaaien als ik eraan kom en ik zwaai terug. En bij één adres krijg ik vaak wat lekkers."
Ook bezorger worden? Bel Rodi Verspreiding: 0226-331020

Concert Trio Louis van Dijk in Cultuurkoepel verplaatst naar januari

Zaterdag 14 november stond genoteerd voor de komst van het Trio Louis van Dijk naar Cultuurkoepel Heiloo. Door omstandigheden moet het concert worden verplaatst naar januari. Nadere bekendmaking volgt. Ook via www.cultuurkoepelheiloo.nl

De Linde, wonen in 't groen… zoals u wenst

HEILOO - In het kader van wonen in het groen ontwikkelt zich De Linde. De folder van Timpaan opent met een groen weiland met paarden: het toekomstige uitzicht van de woningen in dit bouwplan.

De nieuwe bewoners zijn blij met het uitzicht en hopen er nog lang van te genieten. Wie de werkelijkheid bekijkt, komt erachter dat De Linde midden in een wijk komt te liggen, huizen rondom en geen groen weiland. Dit maakt de belofte van landelijk wonen misleidend. De investering is gebaseerd op een verkeerde voorstelling. Zo lang dat nog mogelijk is zouden de bewoners bezwaar kunnen maken, zodat in Zuiderloo niet alle landelijkheid om contact met natuur te maken wordt opgeofferd.

Imds Heiloo

Heiloo Energie kijkt vooruit op Klimaattop

HEILOO - Heiloo Energie verzorgt op dinsdag 17 november een themalezing over de Klimaattop, in december in Parijs. Spreker is Leo Meyer gerenommeerd klimaatonderzoeker, die jarenlang werkzaam is geweest voor het Planbureau voor de Leefomgeving en bij het wetenschappelijke klimaatpanel van de Verenigde Naties, het Intergovernmental Panel on Climate Change.

Hij zal toelichten welke gevolgen van de opwarming van de aarde zijn, met name de klimaatverandering, die wereldwijd al waarneembaar. Echter er zijn middelen om de klimaatverandering te beperken en een meer duurzame toekomst te bouwen. Leo Meyer zal de grote betekenis van de komende Klimaattop voor de komende decennia onderbouwen, niet alleen op internationaal niveau, ook op de schaal van Nederland.

Locatie: Cultureel Centrum De Strandwal, De Olvendijk 2b. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

Kaartverkoop gestart Wintercircus Sijm

Wintercircus Sijm biedt een koninklijke sfeer. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Dit jaar viert Circus Sijm haar 15-jarig jubileum. Het circus heeft in de loop der jaren een geheel eigen stijl ontwikkeld: een aantrekkelijk totaalplaatje met verzorgde blauw/gele wagens, fonkelende lampjes, gepoetste schoenen, mooie kostuums, verrassende acts en enthousiaste artiesten. Een bruisend, compact, Noordhollands circus! Vanaf 19 december tot en met 30 december staat het circus, geheel in kerstsfeer, opgebouwd aan de Omloop in Heiloo. Er zijn dagelijks voorstellingen om 12.30 uur en 16.00 uur.

Het is een circus als een luxe verpakte bonbon. Puur ambachtelijk, maar ook theatraal, klassiek vol vakmanschap en passie. Een bezoek aan Circus Sijm is een belevenis en een koninklijk sprookje tegelijk. Wie de verwarmde tent betreedt waant zich direct in een sfeervol circuspaleis met kroonluchters, pluche en gouden ornamenten. Niet voor niets heeft deze jubileumproductie de titel 'Diamonds, een juweel van een voorstelling'.

Kaartverkoop
Circus Sijm heeft ter gelegenheid van het jubileum ook de prijzen – ten gunste van de bezoeker – vernieuwd! Wie tot uiterlijk 24 uur vóór de voorstelling reserveert via www.circussijm.nl betaalt per entreebewijs € 16,00 (normaal €20,00 voor volwassenen en €17,50 voor kinderen – 0 & 1 jaar gratis). De circuskassa is een uur voor aanvang van iedere voorstelling geopend.

Feestelijke opening vernieuwd 't Loo

De nieuwe stijl is direct duidelijk bij de entree. Foto: Myrke van der Does

HEILOO - Met een luide knal en een lading confetti werd zaterdag 7 november het vernieuwde Winkelhof 't Loo geopend.

Burgemeester Hans Romeyn prees de nieuwe inrichting en noemde het winkelcentrum in zijn huidige vorm een nog mooiere aanwinst voor het dorp. Een plek waar mensen niet alleen komen om te winkelen, maar ook om elkaar te ontmoeten. Ontmoetingen waren er zaterdag volop. Op de twee vernieuwde pleinen – met uitnodigende banken en stoelen en van kleur veranderende LED-verlichting - kwam het winkelend publiek bijeen voor een vers kopje koffie en een gebakje.

De winnares van 1000 euro van bonnenactie: mevr. Levering-Bijwaard, liep het winkelcentrum binnen en kon gelijk een prijs in ontvangst nemen.

Burgemeester Romeyn was van de partij. Foto: Myrke van der Does
Bekende tv-sterren Buurman & Buurman buurten ook graag in 't Loo. Foto: Myrke van der Does
Best spannend, zo'n Bob de Bouwer in het echt. Foto: Myrke van der Does
Trio Roept U Maar trok door het winkelcentrum. Foto: Myrke van der Does
Veel verrassingen en lekkers voor de aanwezigen. Foto: Myrke van der Does
Foto: Myrke van der Does

Verder is er 25 maal een prijs van € 50 weggegeven, 5 x een prijs van € 100, 1 x een prijs van € 250, 1 x een prijs van € 500. Ook zijn er meer dan 100 prijzen weggegeven die geschonken waren door de ondernemers.

Trio Roept U Maar zorgde voor de muzikale omlijsting met verzoeknummers en ook aan de kinderen was gedacht. Die konden 's middags op de foto met niemand minder dan Buurman & Buurman en Bob de Bouwer. Als ze durfden tenminste…

Tekst en foto's: Myrke van der Does

Aansluiting A9 Heiloo: geen gelopen race

Provincie NH en gemeenten Alkmaar, Castricum/Akersloot/Limmen en Heiloo lopen vooruit op de besluitvorming over de aansluiting A9 Heiloo.

Ondanks dat Provinciale Staten het budget voor dit project nog niet hebben vrij gegeven, steken Provincie, gemeenten, Rijkswaterstaat en anderen hun nek al zo ver in de strop, dat er geen weg terug meer lijkt. Zo stellen zij degenen, die uiteindelijk over de aansluiting beslissen, voor voldongen feiten.

De aansluiting moet hoe dan ook worden ingevoerd, zonder Milieu Effect Rapportage en buiten het Provinciaal Inpassingsplan om. Snel, goedkoop en met zo min mogelijk inspraak! Volksvertegenwoordigers worden onder druk gezet en hun beslissingsmacht en invloed worden beperkt. De overheid negeert haar eigen wetten.

Een tiental organisaties heeft de Provincie en gemeenten in 2014 verzocht om meer zorgvuldigheid te betrachten bij de besluitvorming en een brede maatschappelijke afweging te maken vóórdat de aansluiting A9 gerealiseerd wordt; Groen Platform Heiloo, Milieudefensie Bergen, Milieufederatie NH, NCPN Heiloo en de Partij voor de DierenNH, Socialistische Partij NH, Stichting Heilloze Weg, Vogelwerkgroep Alkmaar, Vrienden van de Stolp en Werkgroep Malevoort. Dezelfde organisaties hebben een poster 'Afslag A9 bij Heiloo? Nee!' ondertekend.

U kunt hen steunen door de petitie http://afslaga9heiloonee.petities.nl te ondertekenen.

Stichting Heilloze Weg

Genot en gemak voor wijnliefhebbers

Het Depot van Rootring-wijnen aan de Achterstraat 14 in Alkmaar. Foto: Aangeleverd

HEILOO - In 2013 richtte Martijn Rootring uit Heiloo Rootring-wijnen op. Naast een wijnwebshop en wijnproeverijen en -events is daar onlangs een wijnspeciaalzaak bij gekomen in het hart van Alkmaar. Aan de Achterstraat 14 vindt u Het Depot van Rootring-wijnen, met een grote verscheidenheid aan lekkere wijnen uit alle windstreken, veel authentieke druivensoorten en vaak met een apart verhaal. En goede wijn hoeft niet gelijk duur te zijn. Bij Het Depot van Rootring-wijnen koopt u al een fles heerlijke wijn vanaf € 6,00. Daarnaast kunt u er terecht voor glaswerk, accessoires, proeverijen, relatiegeschenken en kerstpakketten. Bestelt u via de webshop dan worden uw wijnen gratis thuisbezorgd.

Tip: Ontmoet Rootring-wijnen tijdens Winters Heiloo dat op 20, 21 en 22 november gehouden wordt.
www.rootring-wijnen.nl

Zelf doen: kerstboom maken

De kerstboom en decoraties worden gemaakt in wit en zilver. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Dinsdagavond 17 november en 1 december kunt u met May de Lange bij het Nivon een eigentijdse kerstboom leren maken, met als basis een spiraal van dik ijzerdraad. De versieringen worden gemaakt van stofjes, knoopjes, kralen, balletjes, lichtjes, enzovoort.
Locatie: de Hofdijk, Mariënstein 178A. Opgave via info@nivonheiloo.nl of tel. 072 5333127
www.nivonheiloo.nl

Spreekuur HEILOO-2000

HEILOO - Op donderdag 12 november kunt u, voorafgaand aan de fractievergadering van HEILOO-2000, zaken bespreken die u als inwoner van Heiloo bezighouden, over algemeen gemeentelijk beleid, onderwerpen die met uw wijk te maken hebben, of zaken die u persoonlijk treffen.

Locatie: Gemeentehuis (oude ingang). Aanvang 20.00 uur. Aanmelden bij fractiesecretaris/raadslid Rob Levie, tel. 0654901626 of rob.levie@heiloo-2000.nl
www.heiloo-2000.nl

Aansluiting A9 uit de doeken

[Intro:]

Roelof Bos doet maandelijks verslag van de vergadering van de gemeenteraad. De schrijver is freelance redacteur en is oud-wethouder van Heiloo


-------------------------------------------------

Aansluiting A9 uit de doeken

Er komt op zeer korte termijn een informatiebijeenkomst voor de inwoners van Heiloo over de aansluiting op de A9. Het college van Burgemeester & wethouders organiseert deze bijeenkomst, die gehouden zal (moeten) worden vóór de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering van 7 december, want in die vergadering zullen alweer nieuwe besluiten worden genomen met betrekking tot de aansluiting.

Het initiatief voor de informatiebijeenkomst kwam niet van het college, maar van oppositiepartij D66, die hier bij monde van fractievoorzitter Hans van Halem in de raadsvergadering van maandagavond 9 november een motie over indiende, die unaniem werd aangenomen. In deze motie werd onder meer overwogen dat 'de inwoners van Heiloo niet of nauwelijks geïnformeerd zijn en zeker geen integraal beeld […] (kunnen) hebben'. Uiteraard voelde de verantwoordelijke wethouder, Fred Dellemijn (Heiloo-2000), zich aangesproken. Hij was het hier niet mee eens en argumenteerde dat de politieke partijen hier zelf een rol in hebben. Maar het college 'heeft ook gecommuniceerd', zei hij, door op de gemeentelijke website uitleg te geven over nut en noodzaak van de aansluiting op de A9 en daar ook bij de Frequently Asked Questions (FAQ) aandacht aan te besteden, en soms werden door het college ook de 'publieke media' bij dit onderwerp betrokken. Dellemijn onderstreepte dat het collegeprogramma verlangt dat de aansluiting op de A9 er komt.

De wethouder beloofde even goed, namens het college, dat de bedoelde informatiebijeenkomst er spoedig zou komen, en toen hem vanuit de raad werd voorgehouden dat die ook vóór 7 december zou moeten plaatsvinden, ging hij ook daarmee akkoord. Maar, aldus de wethouder, de focus van die bijeenkomst zal informatief zijn en uitgaande van de aansluiting als een (toekomstig) feit. Fractievoorzitter Dick Bergmans van Heiloo-2000 (coalitie) onderstreepte dit punt zeer nadrukkelijk toen hij zei dat de bijeenkomst 'niet politiek', ja 'a-politiek' zou moeten zijn en dat 'het hele proces zakelijk uit de doeken gedaan' moest worden, inclusief 'waarom de aansluiting nodig is'.

Geen prefabwoningen

Hans van Halem van D66 had dus succes met zijn motie. Zo niet zijn collega-fractievoorzitter Ko Hemminga, die namens de PvdA (eveneens oppositie) een motie indiende om te komen tot de bouw van tijdelijke sociale huurwoningen op het terrein van de voormalige Noordergeestkerk (achter Het Loo zogezegd). Hiermee zou de druk op de markt voor sociale huurwoningen aanzienlijk verlicht kunnen worden. In de motie ging het dus uitdrukkelijk om tijdelijke huisvesting, voor maximaal 10 jaar, volgens een kortere planologische procedure. Er stond ook in de motie dat 'er goede mogelijkheden zijn, bijvoorbeeld door de inzet van prefabwoningen, om snel capaciteit te realiseren'. Hemminga dacht aan een aantal van ongeveer 30 sociale huurwoningen op dit terrein. Eigenaar van het terrein: woningcorporatie Kennemer Wonen.

De PvdA kreeg voor haar motie slechts de steun van de NCPN. Andere partijen toonden zich verbaasd over deze motie omdat net een week geleden unaniem in de raad een motie was aangenomen waarin het college verzocht werd 'om zo spoedig mogelijk te onderzoeken of op korte termijn maatregelen moeten worden genomen in de vorm van een 'inhaalslag' voor de bouw van sociale woningen'. En verantwoordelijk wethouder Rob Opdam (VVD) deelde deze avond, 9 november, mee dat hij zopas een goed gesprek had gehad met Kennemer Wonen en dat bij de corporatie nu een serieus plan lag voor het bouwen van – definitieve – sociale huurwoningen op die locatie, een plan waarvan de wethouder met instemming kennis had genomen, zo zei hij. Van zijn kant dan ook geen enkele behoefte aan de PvdA-motie en zo dachten bijna alle andere partijen er ook over.

Opbrengst collecte Nederlandse Brandwonden Stichting

HEILOO - De totale opbrengst van de collecte van 11 tot en met 17 oktober heeft in Heiloo € 7036,80 opgeleverd. Het motto was dit jaar 'Zonder collecte geen brandwondenzorg'. Hoe meer er tijdens de collecte wordt opgehaald, hoe meer onderzoek men kan doen om de kwaliteit van de genezing te verbeteren. De collecte is afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Wilt u volgend jaar collecteren, bel dan 072-5338645 of meld u aan op www.brandwonden.nl .

De wondere wereld van dementie

HEILOO - Het Alzheimer Café Heiloo houdt op woensdag 18 november vanaf 19.30 uur een bijeenkomst over de wonderlijke dingen die gebeuren als dementie in je leven komt. Pascalle Schmitz, dementieconsulente van Geriant, verzorgt de inleiding en gaat in op uw vragen. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, mantelzorgers, familie en betrokkenen.

Locatie: het Trefpunt, Abraham du Boishof 2 in Heiloo. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Inlichtingen: Riet Steenhoek, tel. 072 5337612.

Onthulling Willibrordusbankje

De leerlingen van groep 8 van de Willibrordschool Heiloo. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Vandaag werd in het bijzijn van Wethouder Fred Dellemijn, Teunis van der Zwart, groep 5 t/m 8 van de Willibrordschool en andere belangstellenden een bankje onthuld met een door de leerlingen van groep 8 van de Willibrordschool Heiloo vervaardigd mozaïek.

Dit alles in het kader van het Willibrordusjaar.

Na een heldere instructie door Mira Bleeker van Mamalou Mozaïek zijn de leerlingen van groep 8 met een aantal ouders aan de slag gegaan om een betonnen bankje te verfraaien met een prachtig mozaïek van eigen ontwerp. Het mozaïek symboliseert de verbinding die Heiloo tekent sinds Willibrordus 1325 jaar geleden door onze streek trok.

Naast de naam van de school zijn alle handafdrukken van de kinderen uit groep 8 te zien op het bankje, evenals het Putje en de Witte Kerk.

Goossens brengt Daglicht in de Beun

HEILOO - Johan Goossens brak eind 2014 door met zijn grappige boek 'Wie heeft er wél een boek bij zich?', waarin hij vertelt over zijn ervaringen als leraar op een ROC in Amsterdam. In zijn nieuwe theatervoorstelling 'Daglicht' trekt de schrijver, leraar en cabaretier zich terug in een klooster voor een retraite. Maar de broeder geeft hem de wifi-code...

'Daglicht' is op vrijdag 13 november om 20.15 uur te zien in theater De Beun. Kaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar bij De Schrijverij, het Trefpunt, de bibliotheek en in het theater.
www.vriendenvandebeun.nl

Zazí en de oneindigheid van het heelal

HEILOO - Het heelal staat centraal in Supernova, het nieuwe programma van Zazí, bestaande uit Dafne Holtland, Margriet Planting en Sabien Bosselaar. Hun fascinatie voor de oneindigheid van het heelal en de mysterieuze schoonheid van een Supernova zetten ze om in een schitterende muzikale avond. Zazí is onder meer bekend van optredens bij Pauw en in de Top 2000 a Gogo.

Zazí speelt zaterdag 14 november in theater De Beun, aanvang 20.15 uur. Kaarten à € 16,00 zijn verkrijgbaar bij De Schrijverij, het Trefpunt, de bibliotheek en in het theater.
www.vriendenvandebeun.nl

Bourgondisch genieten met bierkaas

Er was een ruim aanbod van bier en kaas, bierbrood, bierkaas en bierijs. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zondag vond in de Cultuurkoepel voor de tweede keer een bier-/kaasproeverij plaats, georganiseerd door De Bierverbinding in samenwerking met Kaashuis Tromp.

Er werd gestart met een startersbier waarna 'Chevalier de maître du taste de fromage' Willem van den Berg (Kaashuis Tromp Heiloo) een omschrijving van de kazen van die middag gaf. Internationaal Biersommelier Frans Ruiter van De Bierverbinding vertelde over de bieren en de combinaties van de verschillende kaas- en biersoorten. Daarna kon een ieder de smaken van bier en kaas, bierbrood, bierkaas en bierijs beleven, samen met de andere naar de Cultuurkoepel gekomen Bourgondiërs.

De Bierverbinding gaf uitleg over speciaalbieren. Foto: Stip Fotografie
In de ambiance van de ronde kapel met glas in lood ramen en op de achtergrond rustige akoestische livemuziek werd het een middag van ontspanning en genieten. Foto: Stip Fotografie

foto en tekst: Stip Fotografie

Bezoek een Duurzaam Huis of bedrijf in Heiloo

Jaarlijks organiseert Nationale Duurzame Huizen Route met huizenbezitters, die hun huis aan het verduurzamen zijn, de mogelijkheid om geïnteresseerde mensen bij deze huizen binnen te laten kijken.

Omdat het in een ongedwongen sfeer plaats vind inspireert het enorm om zelf ook wat aan verduurzaming te gaan doen.

In Heiloo kunt u op zaterdag 14 november zeven huizen bezoeken en van bewoners horen wat bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen jaarlijks opleveren.

Carl Müller op de Hoogeweg 13 is Thermografische fotospecialist en laat u zien waar een huis zoal zijn warmte verliest.

Op Termijen 96 vertelt Harm Hofman over zijn Vloerisolatie en Zonnepanelen en legt de werking hiervan uit plus Harm is vergevorderd in zijn vervanging van het witgoed.

Warmte van douchewater terugwinnen, of horen hoe een zonnebolier en een hotfill wasmachine bevallen? Bezoek dan Arklaan 13, en hoor meteen over het nieuwe groene dak bij Bart Hoogcarspel en Anne-Marie Bor.

Jaco Leijdekker op de Bakkersweg 10 deelt graag zijn ervaring met spouwmuurisolatie, HR+-glas, Ledverlichting, Houtkachel en Zonnepanelen.

Willem Tolsma van het 500e huis wat mee doet aan de Duurzame Huizen Route op de Hoogeweg 24 vertelt u graag alles over folie achter de radiator en vloerisolatie.

Bij Jan Treur op de Potgieterweg 12 wordt u de Warmtepomp uitgelegd en komt u uitgebreide isolatie tegen.

Echter in Heiloo gaan we een stap verder en willen ook bedrijven andere bedrijven enthousiasmeren om duurzamer te ondernemen.

Zo laat CiRoPack op De Oude Werf 10 graag zijn verlichting vernieuwing zien die een besparing van 70% teweeg brengt. Ook vertelt van der Wal graag over het elektrische wagenpark.

Alida Meubelstoffeerderij is open aan De Schrijnwerker 2 en informeert een ieder graag over haar Dubbelglas, Gevelisolatie, Ledverlichting, Zonnepanelen, Hergebruik van grondstoffen.

Maar nog een stap verder is dat zowel Radio Bakker aan de Kennemerstraatweg 255 als ook Kösters Elektra op de Westerweg 258 deze dag extra informatie beschikbaar hebben over moderne huishoudelijke apparaten waarmee energie sparen eigenlijk bijna vanzelf gaat.

Op de Stationsweg 13 bij Aannemers Kops is een heuse Duurzame Bouwmarkt.

Hier kan informatie ingewonnen worden over diverse vormen van isolatie, spouwmuur isolatie en duurzame verwarming en ventilatie mogelijkheden.

Waar u terecht kunt ziet u op de kaart op www.duurzaamheiloo.nl/dhr

Nieuwe platform Duurzaam Heiloo:

'Alle druppels zorgen voor zee aan besparing'

Twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020. Dat is de missie die de gemeente Heiloo ten doel heeft gesteld. Om dat te realiseren gaat zij samenwerken met verschillende organisaties, waaronder Heiloo Energie en Ondernemend Heiloo. Daarmee is het platform DuurzaamHeiloo.nl geboren, een samenwerking die zich inzet om particulieren en bedrijven duurzamer te laten leven. Het eerste project: de duurzame huizenroute op 14 november aanstaande.

Zaterdag 14 november stellen overal in Nederland particulieren hun huizen open. "Iedereen met een duurzame aanpassing in, aan of op de woning kan meedoen, vertelt Harm Hofman namens Heiloo Energie. "Dat hoeven echt geen zonnepanelen, groen dak of iets anders groots te zijn. Juist ook kleinere aanpassingen, een geïsoleerde zolder of HR-beglazing enzovoort, kan een prima inspiratie vormen voor mensen. Het gaat er om dat buurtbewoners kunnen zien: hé, zo kan ik het ook doen. Als je in eenzelfde type huis woont hoef je niet zelf het wiel uit te vinden. Dat scheelt tijd, energie en geld." In Heiloo gaan we een stapje verder en doen er ook bedrijven mee. Je huis aanmelden of een ander huis bezoeken kan via www.duurzamehuizenroute.nl. Vanuit Duurzaam Heiloo richten we ons op 14 november. We hopen dat zoveel mogelijk mensen mee gaan doen.

Lancering website

14 november om 10:30 op de Bakkersweg 10 lanceert Wethouder Rob Opdam officieel de website van DuurzaamHeiloo.nl en start de sociale media. Op deze website kunnen particulieren en ondernemers lezen wat zij kunnen doen om duurzamer te leven en ondernemen. Dat varieert van het opnieuw laten stofferen van een bank tot de aanschaf van een zuiniger wasmachine. Daarbij kan men rekenen op een deskundig advies van diverse specialisten. "We hopen dat ook zoveel mogelijk ondernemers zich bij ons aansluiten" zegt Rob van der Wal, voorzitter van de werkgroep Duurzaam Heiloo. "We willen graag dat iedereen gaat nadenken over de toekomst. Wij hebben deze aardkloot maar te leen van onze kinderen. Door de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bewerkstelligen. Bewustzijn creëren is een eerste stap naar een groenere planeet."

Van der Wal heeft binnen zijn bedrijf CiRoPack duurzaamheid al jaren hoog op de agenda staan, wat heeft geresulteerd in een elektrisch wagenpark en alle TL's vervangen door LED-TL. De volgende wens stap is zestienhonderd vierkante meter groen dak. Van der Wal: "Perfect voor de waterhuishouding en om zonnepanelen te plaatsen. Dat kunnen andere ondernemers ook doen, er zijn in Heiloo talloze bedrijven met platte daken. Plaats er zonnepanelen op en moet je eens kijken wat dat oplevert."

DIT IS WAT IK ERVAN GEMAAKT HEB: (TANJA)

Bezoek een Duurzaam Huis of bedrijf

HEILOO - Twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020. Dat is de missie die de gemeente Heiloo ten doel heeft gesteld. Om dat te realiseren gaat zij samenwerken met verschillende organisaties, waaronder Heiloo Energie en Ondernemend Heiloo.

Daarmee is het platform DuurzaamHeiloo.nl geboren, een samenwerking die zich inzet om particulieren en bedrijven duurzamer te laten leven. Het eerste project: de duurzame huizenroute op 14 november aanstaande. Overal in Nederland stellen particulieren dan hun huizen open. "Iedereen met een duurzame aanpassing in, aan of op de woning kan meedoen," vertelt Harm Hofman namens Heiloo Energie. "Dat hoeven echt geen zonnepanelen, groen dak of iets anders groots te zijn. Juist ook kleinere aanpassingen, een geïsoleerde zolder of HR-beglazing enzovoort, kan een prima inspiratie vormen voor mensen. Het gaat er om dat buurtbewoners kunnen zien: hé, zo kan ik het ook doen." Er doen ook bedrijven mee. Uw huis aanmelden of een ander huis bezoeken kan via
www.duurzamehuizenroute.nl.

Lancering website

14 november om 10.30 uur op de Bakkersweg 10 lanceert Wethouder Rob Opdam officieel de website van DuurzaamHeiloo.nl. Op deze website kunnen particulieren en ondernemers lezen wat zij kunnen doen om duurzamer te leven en ondernemen. Dat varieert van het opnieuw laten stofferen van een bank tot de aanschaf van een zuiniger wasmachine. "We hopen dat ook zoveel mogelijk ondernemers zich bij ons aansluiten," zegt Rob van der Wal, voorzitter van de werkgroep Duurzaam Heiloo. "Door de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bewerkstelligen. Bewustzijn creëren is een eerste stap naar een groenere
planeet."

Route

In Heiloo kunt u op zaterdag 14 november zeven huizen bezoeken en van bewoners horen wat bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen jaarlijks opleveren:

Carl Müller op de Hoogeweg 13 is Thermografische fotospecialist en laat u zien waar een huis zoal zijn warmte verliest.

Op Termijen 96 vertelt Harm Hofman over zijn Vloerisolatie en Zonnepanelen en legt de werking hiervan uit plus Harm is vergevorderd in zijn vervanging van het witgoed.

Warmte van douchewater terugwinnen, of horen hoe een zonnebolier en een hotfill wasmachine bevallen? Bezoek dan Arklaan 13, en hoor meteen over het nieuwe groene dak bij Bart Hoogcarspel en Anne-Marie Bor.

Jaco Leijdekker op de Bakkersweg 10 deelt graag zijn ervaring met spouwmuurisolatie, HR+-glas, Ledverlichting, Houtkachel en Zonnepanelen.

Willem Tolsma van het 500e huis wat mee doet aan de Duurzame Huizen Route op de Hoogeweg 24 vertelt u graag alles over folie achter de radiator en vloerisolatie.

Bij Jan Treur op de Potgieterweg 12 wordt u de Warmtepomp uitgelegd en komt u uitgebreide isolatie tegen.

Ook bedrijven

Echter in Heiloo gaan we een stap verder en willen ook bedrijven andere bedrijven enthousiasmeren om duurzamer te ondernemen.

Zo heeft het bedrijf CiRoPack duurzaamheid al jaren hoog op de agenda staan, wat heeft geresulteerd in een elektrisch wagenpark en alle TL's zijn vervangen door LED-TL. De volgende wens stap is zestienhonderd vierkante meter groen dak. Rob van der Wal van CiRoPack: "Perfect voor de waterhuishouding en om zonnepanelen te plaatsen. Dat kunnen andere ondernemers ook doen, er zijn in Heiloo talloze bedrijven met platte daken. Plaats er zonnepanelen op en moet je eens kijken wat dat oplevert."

Alida Meubelstoffeerderij is open aan De Schrijnwerker 2 en informeert een ieder graag over haar Dubbelglas, Gevelisolatie, Ledverlichting, Zonnepanelen, Hergebruik van grondstoffen.

Maar nog een stap verder is dat zowel Radio Bakker aan de Kennemerstraatweg 255 als ook Kösters Elektra op de Westerweg 258 deze dag extra informatie beschikbaar hebben over moderne huishoudelijke apparaten waarmee energie sparen eigenlijk bijna vanzelf gaat.

Op de Stationsweg 13 bij Aannemers Kops is een heuse Duurzame Bouwmarkt. Hier kan informatie ingewonnen worden over diverse vormen van isolatie, spouwmuur isolatie en duurzame verwarming en ventilatie mogelijkheden. Waar u terecht kunt ziet u op de kaart op
www.duurzaamheiloo.nl/dhr

Gouden rookworst

John de Boer showt zijn prijswinnende worsten. Foto: Aangeleverd

HEILOO - John de Boer van Keurslagerij Snel vertelt trots: "Voor Keurslagerij Snel is kwaliteit de normaalste zaak van de wereld. Het is voor ons heel mooi dat een professionele vakjury het nu ook nog eens beloont met een mooie gouden oorkonde. Na het behalen van een gouden prijs voor de rookworst, is het gehakt nu beloond met het cijfer 10. Hierbij is gelet op kwaliteit, versheid en er is een bacteriologisch onderzoek gedaan. Mooi dat al het werk dat we doen om alles zo vers mogelijk te maken en te kopen bij de boeren die wij kennen, allemaal beloond wordt met de erkenning en waardering dat puur vlees verdient. Uiteindelijk zal puur vlees van goede kwaliteit, gelet op diervriendelijkheid en met oog voor milieu en versheid, het winnen van vlees met eigenschappen die ver van vlees staan. Dan maar liever iets minder maar lekker en verantwoord, dan veel en niet lekker."

E.H.K. Klaverjasclub

HEILOO - Maandag 16 november is er een klaverjasdrive met mooie prijzen in Cultureel centrum De Strandwal naast de Kapel, op het GGZ terrein. De zaal is open vanaf 19.00 uur en er wordt gespeeld van 19.30 uur tot 22.30 uur.
Bent u een regelmatige bezoeker en kunt u een keer niet, of als u voor het eerst komt, meldt dit dan bij één van de bestuursleden: mevrouw G. Verhage, tel. 072-5123271 of mevrouw R. Geerlings, tel. 072-5339345.

Open dag muziekstudio

Foto: Aangeleverd

HEILOO - De nieuw geopende uP-studio houdt zaterdag een open dag. De oefenruimte is een initiatief van creatief ondernemer Servan Jonkhart en speciaal gemaakt voor iedereen die met muziek bezig is: muzikanten, zangers, dansgroepen én dj's. De ruimte van de uP-studio is voorzien van uitstekende apparatuur en ook akoestisch helemaal verbeterd.

Er is zaterdag gelegenheid alles uit te proberen, eventueel met zelf meegebrachte instrumenten. Ook aan (aankomende en ervaren) dj's is gedacht. Er is de mogelijkheid om op de nieuwste Pioneer CDJ2000 Nexus draaitafels te draaien, en om je oude vinyl weer eens te mixen.

De open dag is zaterdag 14 november van 14.00 tot 18.00 op De Droogmakerij 35B, Heiloo (Boekelermeer Zuid).
www.up-studio.nl

Rectificatie: onjuist gemelde ontslagen

HEILOO – In het artikel over ontslagen bij TSN Thuiszorg van vorige week is onjuiste informatie verstrekt, wat Uitkijkpost zeer betreurt, vooral gezien de onrust die daarbij ontstond bij medewerkers van TSN. De juiste informatie, zoals mevrouw Albers-Rokus ons liet weten: de bijeenkomst in het Fletcher Hotel vond niet op 3 november maar op 26 oktober plaats.

Er zijn voor, tijdens en na deze bijeenkomst géén medewerkers ontslagen. Bij brief van 2 november heeft TSN aan alle in de BUCH gemeenten werkzame TSN-medewerkers meegedeeld dat TSN vanaf 1 januari 2016 niet langer schoonmaakondersteuning mag leveren in BUCH gemeenten. TSN zou in gesprek zijn met andere aanbieders om het huidige personeel over te laten nemen. Betreffende bovengenoemde mededelingen zouden, volgens de inhoud van genoemde brief, TSN-medewerkers na 10 november nader worden geïnformeerd. Pas als een overname door andere zorgaanbieders of een herplaatsing binnen een van de omliggende gemeenten niet mogelijk zou blijken zou TSN de arbeidsovereenkomst van de betroffen medewerkers moeten beëindigen. Een ontslag voor een nog onbekend aantal medewerkers zou dus pas ná 10 november 2015 kunnen volgen.

Thema Avond D66 Heiloo met Steven van Weyenberg

Foto: Aangeleverd

16 november houdt D66 een openbare Thema Avond over het Belastingplan en de belastinghervormingen, een zeer actueel onderwerp. Steven van Weyenberg, woordvoerder Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de Tweede Kamerfractie van D66, zal hier over komen spreken en een terugkoppeling geven over de gevoerde onderhandelingen tot de stemming op 12 november. D66 zet in op meer banen creëren, werken aantrekkelijker maken en daarom de lasten op arbeid verlagen, de kinderopvangtoeslag verhogen en het aannemen van de eerste werknemer fors goedkoper te maken. En dat laten betalen door de lasten op vervuiling te verhogen. Goed voor werkgelegenheid én het milieu! De tweede spreker is geen D66'er maar de Heiloose Ans van Opzeeland, belastinginspecteur. Zij zal vanuit haar visie een aantal maatschappelijk relevante voorstellen bespreken.

Aanvang 19.30, grote zaal van het Cultureel Centrum De Strandwal (GGZ terrein) Heiloo.

Op deze avond is iedere geïnteresseerde van harte welkom, wel graag aanmelden via neela.d66@kpnmail.nl. Het programma en meer informatie vindt u op onze website www.d66-heiloo.nl

Bezoek een Duurzaam Huis of bedrijf

HEILOO - Twintig procent minder CO2-uitstoot in 2020. Dat is de missie die de gemeente Heiloo ten doel heeft gesteld. Om dat te realiseren gaat zij samenwerken met verschillende organisaties, waaronder Heiloo Energie en Ondernemend Heiloo. Daarmee is het platform DuurzaamHeiloo.nl geboren, een samenwerking die zich inzet om particulieren en bedrijven duurzamer te laten leven. Het eerste project: de duurzame huizenroute op 14 november aanstaande.

Zaterdag 14 november stellen overal in Nederland particulieren hun huizen open. "Iedereen met een duurzame aanpassing in, aan of op de woning kan meedoen," vertelt Harm Hofman namens Heiloo Energie. "Dat hoeven echt geen zonnepanelen, groen dak of iets anders groots te zijn. Juist ook kleinere aanpassingen, een geïsoleerde zolder of HR-beglazing enzovoort, kan een prima inspiratie vormen voor mensen. Het gaat er om dat buurtbewoners kunnen zien: hé, zo kan ik het ook doen."

Er doen ook bedrijven mee. Uw huis aanmelden of een ander huis bezoeken kan via www.duurzamehuizenroute.nl.

Lancering website
14 november om 10.30 uur op de Bakkersweg 10 lanceert Wethouder Rob Opdam officieel de website van DuurzaamHeiloo.nl. Op deze website kunnen particulieren en ondernemers lezen wat zij kunnen doen om duurzamer te leven en ondernemen. Dat varieert van het opnieuw laten stofferen van een bank tot de aanschaf van een zuiniger wasmachine. "We hopen dat ook zoveel mogelijk ondernemers zich bij ons aansluiten," zegt Rob van der Wal, voorzitter van de werkgroep Duurzaam Heiloo. "Door de handen ineen te slaan kunnen we veel meer bewerkstelligen. Bewustzijn creëren is een eerste stap naar een groenere planeet."

Griekse dansavond

HEILOO - Op woensdag 18 november geeft Dick van der Zwan van 20.00 tot 22.00 uur een workshop Griekse dans in Cultureel Centrum de Strandwal. Dick van der Zwan is specialist in Griekse dans en staat in dat land bekend als 'de witte zigeuner'. Hij kreeg het dansen met de paplepel ingegoten, want zijn ouders waren enthousiaste volksdansers. Zijn moeder was dansdocente. De demonstratiegroep van zijn moeder ging een keer naar Duitsland om op te treden. Dick wilde graag mee, maar dat mocht alleen als hij mee zou dansen. Vanaf dat moment was hij verkocht.

Na een dansopleiding in Schotland, vertrok hij naar Griekenland om daar zijn kennis verder uit te bouwen. In die tijd legde hij alle live muziek en dans vast op film, video en cassette's. Hij bezit nu een enorm archief met Griekse dans en muziek. Aan dit vastleggen en zijn enthousiasme voor de muziek heeft hij de titel 'witte zigeuner' te danken.

De workshop staat open voor iedereen die kennis wil maken met deze kant van Griekenland. Luchtige kleding en makkelijk zittende schoenen zijn de enige benodigdheden. Dick leert alle dansen vanaf de eerste passen aan.
Locatie: Olvendijk 2, Heiloo, op het terrein van GGZ NHN, Kennemerstraatweg 464. Opgave voor 15 november via het contactformulier op www.pridini.nl.

Tijd voor de vliegenzwam

Foto: Anna Theresia

HEILOO - Voor de paddenstoel is dit een geweldige tijd, zoals te zien is op vele plekken in Heiloo en omgeving. Deze paddenstoelen staan te pronken langs de Pastoor van Muijenweg, ter hoogte van school De Duif.

Inbraak Bruna: "Niet fijn midden in de nacht je bed uit te moeten"

De deur werd bij de inbraakpoging geforceerd. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Donderdag 5 november om 1.30 uur werd Bruna 't Loo doelwit van een inbraak. De inbrekers zijn uitgerookt: de rookmachine deed zijn werk en de inbrekers vluchtten.

De winkelmanager werd uit haar bed gebeld en spoedde zich met haar man naar de zaak. De deur is flink geforceerd en moest worden vervangen. Twee jaar geleden was er ook een inbraak. Hierna is de rookmachine aangeschaft en hierbij getest. "Niet fijn om midden in de nacht je bed uit te moeten", aldus de nuchtere winkelmanager. De winkel ging tegen het middaguur weer open.

Foto: Stip Fotografie

Acht locaties Picturae komen samen in Boekelermeer

Acht kantoren van Picturae verhuizen naar dit pand in de Boekelermeer. Foto: Aangeleverd

HEILLO - Picturae, het bedrijf dat beheer van cultureel erfgoed op vele manieren mogelijk maakt, heeft op 2 november de sleutel ontvangen van het nieuwe pand op het bedrijventerrein Boekelermeer. Om de ambitie en groeiplannen nog beter te kunnen realiseren, heeft Picturae besloten om van acht verschillende locaties naar één gezamenlijk pand te gaan. De verhuizing moet medio februari 2016 zijn voltooid.

Picturae is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Door gestage groei zit het personeel verspreid over verschillende locaties in Heiloo en Amsterdam.

Algemeen directeur Mark Lindeman van Picturae kijkt enorm uit naar de verhuizing naar de Boekelermeer. "Dan zijn we af van het heen en weer lopen en kunnen we nog efficiënter werken." Picturae staat wereldwijd bekend als de specialist in het digitaliseren van archieven, historische collecties en cultureel erfgoed, en in aanvulling daarop het ontwikkelen van software om de bestanden via internet voor het publiek toegankelijk te maken. Van het digitaliseren van grote landkaarten tot het opzetten van websites en van crowdsourcing tot het ontwikkelen van databases. "In 17 jaar tijd hebben we waarschijnlijk meer dan 100 miljoen afbeeldingen gedigitaliseerd," rekent Lindeman met trots uit.

AaiPet en iPad in bibliotheek

Tabletcafé in Bibliotheek Heiloo

Op vrijdag 13 november van 11.00 tot 12.30 uur houdt Bibliotheek Heiloo weer een Tabletcafé. Deelnemers zonder tablet kunnen meekijken met anderen. De bedoeling van een tabletcafé is dat de deelnemers elkaar verder op weg helpen, onder begeleiding van een bibliotheekmedewerker.

Deze keer staat het thema veilig internet en tabletgebruik centraal. Hoe herkent u bijvoorbeeld onveilige e-mails, van afzenders die uit zijn op uw bankgegevens?

De toegang is vrij, koffie of thee € 1,00.

Workshop ebooks lenen

Leden van de bibliotheek kunnen ook ebooks 'lenen'. Bibliotheek Heiloo organiseert op vrijdag 20 november een workshop waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u dit precies doet op uw ereader. Op vrijdag 27 november is er eenzelfde workshop over het lenen van ebooks op een tablet. Beide workshops zijn van 14.00 tot 15.30 uur.

Deelname bedraagt € 7,50. Als u lid wordt bij inschrijving, dan is de workshop gratis. Koffie/thee in de pauze is inbegrepen.
Reserveren kan bij de bibliotheek en is mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Peutervoorstellingen AaiPet in Bibliotheek Heiloo

'AaiPet' is een komische peutervoorstelling, zonder praatjes, maar met veel muziek en magie.

Twee goochelaars vouwen hondjes van ballonnen en toveren bananen uit iPads. Maar de iPad ontpopt zich tot een brutale grapjas die de show in de war stuurt. Uiteindelijk weet niemand meer wie nu eigenlijk wie bestuurt.Deze voorstelling wordt gespeeld tijdens de Week van de Mediawijsheid.

Er zijn twee voorstellingen op zaterdag 21 november: om 11.00 uur en om 14.30 uur. Na afloop van beide voorstellingen is er een educatief programma, gegeven door de acteurs.

Toegang: € 4,50 (mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van de Bibliotheek).
Opgave kan via www.bibliotheekheiloo.nl, tel. 072-5330670 of in de bibliotheek.

Eerste jaarlijkse Landgoed Willibrordus Lezing

Drs. René de Kam en burgemeester Hans Romeyn in de Cultuurkoepel bij aanvang van de eerste jaarlijkse Landgoed Willibrordus Lezing Foto: Stip Fotografie

HEILOO - In het kader van het Willibrordusjaar is er, op de sterfdag van Willibrordus, op zaterdag 7 november in de Cultuurkoepel de eerste jaarlijkse Landgoed Willibrordus Lezing gehouden.

Burgemeester Romeyn was gastheer, spreker was de heer Drs. René de Kam, Coördinator publieksbereik erfgoed van de Gemeente Utrecht. René de Kam verving burgemeester Jan van Zanen die er voor koos om in Utrecht te blijven vanwege eventuele problemen rond demonstraties in zijn stad.

Vanuit historisch perspectief is er gekozen voor een afgevaardigde uit Utrecht omdat Utrecht, Heiloo, Katwijk en Echternach door de avonturier, visionair en ondernemer Willibrord bekende plaatsen zijn geworden. Tijdens de lezing kwamen identiteit van een gemeente en toekomstige gemeenschapsvormen en idealen aan de orde.

Het is de ambitie dat de Landgoed Lezing een jaarlijks terugkomend evenement wordt met ieder jaar een andere bekende Nederlander als spreker.

Foto en tekst: Stip Fotografie

Verplaatsing brandweerpost

De brandweer vertrekt uit De Schulp. Foto: Brandweer Egmond-Binnen (Facebook)

EGMOND-BINNEN - In overleg met brandweervrijwilligers, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en het college van B&W van de gemeente Bergen is formeel besloten om de brandweerpost van Egmond-Binnen eind 2015 samen te voegen met de post in Egmond aan Zee. De locatie van de brandweer in Egmond-Binnen – die jaarlijks 3 à 4 keer uitrukte – kampt al lange tijd met een structurele onderbezetting als gevolg van een afnemend aantal vrijwilligers. Daarnaast is de locatie niet langer noodzakelijk voor een goede brandweerzorg in de regio. Het voornemen tot sluiting was al enige tijd bekend bij de brandweervrijwilligers.

Goede dekking blijft
Teammanager Petra Abma: "Het belangrijkste uitgangspunt is dat het niveau van de brandweerzorg in Egmond-Binnen gewaarborgd blijft. We hebben vastgesteld dat de brandweer ook zonder de post in Egmond-Binnen nog steeds in 85 procent van de gevallen binnen de gestelde normtijden ter plaatse is bij een brand of incident. Daarmee is de situatie zo goed als ongewijzigd. De aanrijtijden naar Egmond-Binnen zijn wel iets langer vanuit Egmond aan Zee, Castricum, Limmen en Heiloo. Daar staat tegenover dat er bij een melding sneller voldoende brandweermensen aanwezig zijn om de auto's te bemensen en uit te kunnen rukken."

Onderbezetting en onderhoud
De brandweerpost van Egmond-Binnen heeft al een aantal jaren onvoldoende vrijwilligers. Om die reden is de post overdag niet in staat om uit te rukken en wordt de brandweerzorg al verleend door Egmond aan Zee, Castricum, Limmen en Heiloo. Maar ook voor de avonduren en de nacht is het huidige aantal vrijwilligers met zeven personen te klein. Er zijn tenminste achttien personen nodig. Met het oog op de pensioengerechtigde leeftijd verwacht de veiligheidsregio dat de bezetting de komende jaren verder zal afnemen. In dat geval kan men ook 's nachts en in het weekend niet meer uitrukken. Daarnaast zijn zowel de loods als het voertuig van de post verouderd. Een aanpassing vraagt een grote investering.

Petra Abma: "Er is in het verleden veel gedaan om de post te behouden. Zo is onderzocht of er met minder mensen of met een aangepast voertuig uitgerukt kon worden. En we hebben brandweerscooters ingezet zodat de vrijwilligers sneller van huis naar de kazerne konden komen bij een melding. Ook zijn er wervingscampagnes georganiseerd. Helaas leverden die geen nieuwe aanwas op."
Al langere tijd was het al dan niet sluiten van de post onderwerp van gesprek bij de vrijwilligers. Teammanager Petra Abma: "Neemt niet weg dat het een zware en trieste beslissing is voor de vrijwilligers van Egmond-Binnen. Ze zijn er kapot van en dat begrijp ik heel goed. Het zijn goed geoefende en zeer gemotiveerde brandweerlieden die zich altijd met hart en ziel hebben ingezet voor hun post. Gelukkig gaan de meesten mee naar Egmond aan Zee. En degenen die daar van afzien, krijgen uiteraard een gepast afscheid."
Het gebouw van de brandweerpost Egmond-Binnen werd gehuurd van Dorpshuis De Schulp. De Schulp zal een nieuwe huurder zoeken voor de vrijgekomen ruimtes.

Verwendag met emoties

Na de groepsfoto gingen de deelnemers ontspannen, met poezelige voetjes, gekapt en mooi opgemaakt naar huis met een bos bloemen, twee goodiebags en een verwenpakket. Foto: Aangeleverd

EGMOND - Afgelopen zaterdag zijn twaalf dames die in de afgelopen jaren zijn getroffen door kanker een dagje verwend door ondernemers uit Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef, Egmond aan Zee en Bergen.

De jaarlijkse verwendag is vijf jaar geleden gestart door Norma Snoek van Petiet Balans in Egmond Binnen, met als inspiratie Pink Ribbon. "Mijn vriendin had borstkanker en is helaas hier aan overleden. Toen dacht ik ach wij leven nog, ik wil iets doen om deze vrouwen even te laten vergeten dat ze deze nare ziekte hebben."
De deelnemers konden kiezen voor massages, schoonheidsspecialiste, pedicure, visagiste, kledingadvies en arbeidsdeskundig advies. Restaurant Natuurlijk serveerde de twaalf dames en de deelnemende ondernemers een uitgebreide lunch. De sfeer was ontspannen en hartelijk en bood daarmee gelegenheid om ervaringen te delen, waarbij de nodige emoties loskwamen.

Sponsors die deze dag mogelijk maakten: Petiet Balans, Hair@Rixta, Jolanda Tervoort Pedicure, Mooi een zee, Massagesalon Pauw, BureauBruins, Leonie Zonneveld, Ellen Fashion, Kim Jonker, Gebroeders Jong, DIO drogist en Albert Heijn, en de gastvrouwen Joke Zomerdijk, Karin Bruins en Sandra Braak.

Bowling De Zeeparel plat in 2016

In de nieuwe ZeeParel komen woningen en een restaurant. Foto: Aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - In het begin van 2016 gaat de voormalige bowlinghal tegen de vlakte en kan het nieuwe project gebouwd worden.

Gemeente Bergen handelt de sloop en nieuwbouwvergunning nog dit jaar af. Dreef Beheer B.V. bouwt aan een nieuw project met verschillende lagen. De bovenste vier etages worden woningen met uitzicht op zee. Op de begane grond komt een restaurant.

De vereniging Dorpsbelangen Egmond 'Parel' aan Zee heeft jarenlang werk gemaakt van het verdwijnen van het oude bowling. "In 2016 hopen we met het hele dorp de Egmondse vlaggen te kunnen laten wapperen voor een spetterend feest rond de nieuwe ZeeParel," zo is te lezen op de website.
www.herontwikkelingbowlingdezeeparel.nl

Jubilarissen bij WWSV

WWSV-jubilarissen Anja Veldt en Piet Mossinkoff. Foto: Aangeleverd

AKERSLOOT - Tijdens een druk bezochte algemene ledenvergadering van de gymnastiekvereniging WWSV te Akersloot werden twee jubilarissen gehuldigd. Mevrouw Anja Veldt is 25 jaar onafgebroken lid van de vereniging. Ook zij kreeg van de voorzitter bloemen en een oorkonde. De heer Piet Mossinkoff werd gehuldigd voor het 25 jaar onafgebroken penningmeesterschap. Hiervoor kreeg hij warme woorden van de voorzitter Jan Kruijenaar vergezeld van oorkonde, bloemen en een VVV bon.

Sinterklaasintocht Limmen

LIMMEN - Op 15 november zal Sinterklaas Limmen vereren met een bezoek. Sinterklaas en zijn Pieten komen rond 13.45 uur aan met de boot over het Stet. Sinterklaas wordt welkom geheten door Burgemeester Mans. De optocht door Limmen verloopt dit jaar vanaf het Stet, rechtsaf de Dusseldorperweg in en daarna rechtsaf naar de Vredeburglaan. Vervolgens de Meidoornlaan, de Lage Weide op en dan weer linksaf naar de Dusseldorperweg tot aan de Corneliuskerk. Na aankomst van Sinterklaas bij de kerk, kan iedereen naar binnen voor het slot van het feest met de Pepernotenband. Rond 16.30 uur is het afgelopen.
Om dit unieke feest te kunnen blijven organiseren is het Sinterklaas Comité Limmen deels afhankelijk van giften. U kunt uw bijdrage leveren op rek.nr. NL 05 RBRB 0841 3408 89, Univé Regiobank, t.n.v. Sint Nicolaascomité Limmen. Ook kunt u een donatie doen tijdens de intocht achter in de kerk in de melkbussen.

Wandeling voor welzijn

LIMMEN - Op woensdag 11 november kan iedereen om 9.45 uur bij De Vredeburg aansluiten bij een wandeling van ongeveer 5 kilometer, onder leiding van Stichting Welzijn Ouderen Limmen. Na afloop wordt gezamenlijk (op eigen kosten) koffie/thee gedronken bij Maison la Chasseigne, Limmen. Aanmelden is niet nodig.

Hockeyer die scheidsrechter in kruis schopte geschorst

HEILOO - De hockeyer van Xenios die vorige maand de scheidsrechter in z'n kruis trapte bij een wedstrijd in Heiloo, is tot april volgend jaar geschorst. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) heeft besloten dat de speler van de B1 negen wedstrijden niet in actie mag komen.

De KNHB heeft er bij het bepalen van de straf rekening mee gehouden dat de schoppende hockeyer veel media-aandacht heeft gekregen en daardoor al gestraft is. De Amsterdamse club heeft eerder zelf al besloten om hem een taakstraf op te leggen in de vorm van vrijwilligerswerk. Ook mag hij tijdelijk geen trainingen geven.

Xenios wijst er verder op dat de jeugdspeler spijt heeft betuigd. "Alle betrokkenen betreuren het incident dat een grote impact heeft gehad op beide hockeyverenigingen en in de bredere maatschappij," schrijft de club op haar website.

Het incident gebeurde op 10 oktober bij de wedstrijd tussen jeugdteams van De Terriërs uit Heiloo en Xenios. De scheidsrechter moest naar het ziekenhuis en heeft aangifte gedaan bij de politie.

Bron: RTV-NH

Egels in de hoek waar de klappen vallen

Foto: Wim van Gelder.

HEILOO - Op het hoofdveld van De Foresters ontspon zich afgelopen zondag een waar spektakel, maar na 90 minuten ging Fortuna Wormerveer met een 3-4 zege van het veld. Een gehavend Foresters (twee keepers haakten af) kreeg in de eerste helft weer een discutabele penalty tegen: na een inworp kreeg Dennis Nanne een zet, waarbij de bal op zijn arm belandde. De penalty werd verzilverd: 0–1. Even voor rust wist Fortuna zelfs 0-2 te maken.
Na de pauze soleerde Nick Kramer door de Fortuna-verdediging, maar zijn keiharde schot belandde op de paal. Giovanni slaagde er in de 65e minuut in om na een scrimmage de aansluittreffer te maken: 1–2. Ook na de 1-3 wist De Foresters terug te komen; Tim van Gelder was doeltreffend: 2–3. Na een hard schot van Simon Duindam, dat door de doelman ternauwernood over de lat werd gewerkt, wist Fortuna op 2–4 te komen. In de 90e minuut zorgde Barry Koppes vanaf de strafschopstip voor 3–4 en bijna viel ook de 4-4 nog.

Op dinsdagavond is er weer een wedstrijd van Jong Foresters. Zij trappen om 20.30 uur af tegen Jong WVHEDW. Volgende week zondag speelt De Foresters 1 in Velserbroek tegen VSV.

Dames 1 nam het thuis op tegen RKVV Saenden en speelde een goede wedstrijd. In de tweede helft kwam Saenden toch op 0-2, waarna Lola de 1-2 scoorde. De verdiende gelijkmaker bleef helaas uit. Volgende week spelen de dames uit bij SVIJ.

33 judoka's vallen in de prijzen

Anne Brussel die laat zien dat je met slechts vijf judolessen achter de rug al hele fraaie punten kunt scoren en een derde plek kan behalen. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Zondag werd de twaalfde editie gehouden van het Ontwikkelingstoernooi bij Dojo 't Loo. Zo'n 260 kinderen tussen de 4 en 11 jaar van 23 judoclubs uit heel Noord Holland waren uiteraard ook naar Heiloo gekomen om te strijden om te prijzen, maar vooral om wedstrijdervaring om te doen en uiteraard plezier te hebben. Gelukkig was het ook weer gelukt om alle 60 vrijwilligersplekken voor de scheidrechters, jurytafels, barbezetting en EHBO over de hele dag te vullen. Mede dankzij hun inzet werden in sportieve sfeer heel wat mooie judopartijen afgewerkt. Van Dojo 't Loo deden er 50 kinderen mee, waarvan er in deze thuiswedstrijd maar liefst 32 in de prijzen vielen. Goud was er voor Sebastiaan Haasnoot, Luuk van Waggendorf van Rijn, Bjorn Krom, Jayden Campagne, Victor Hoogeveen, Tygo de Jongh, Yesper Brunekreef en David Snelder.

Tegelijkertijd was coach Kars Zoon in Beverwijk waar de Noordhollandse Kampioenschappen werden gehouden voor de A en B pupillen. Zeven judoka's van Dojo 't Loo hadden zich hiervoor geplaatst, wat al een knappe prestatie op zich is. Van deze zeven wist alleen Otto Bosch zich op het podium te knokken. In de klasse tot 30 kilogram wist Otto zijn eerste 2 wedstrijden te winnen. Daarna werd verloren van de latere kampioen. Na winst in de herkansing legde Otto knap beslag op het brons.

HSV verslaat Vitesse '22: 0 – 3.

Een heel gemotiveerd HSV wist Vitesse '22 na een spannende en bizarre wedstrijd met 0 – 3 te verslaan. Spannend omdat HSV in de 1ste helft de betere ploeg was en een verdiende 0 – 1 voorsprong nam via een penalty in de 13e minuut, nadat Max Dekker binnen de 16 werd weggeduwd. Jesper de Vré nam dit cadeautje graag in ontvangst. HSV was wel iets sterker maar Vitesse bleef, vooral via de vleugels gevaarlijk te blijven. Indy Klamer stond alle pogingen in de weg. Ook HSV kreeg enkele kansen, maar de laatste passes kwamen net niet aan, waardoor de mogelijkheid om de voorsprong te vergroten, teniet werden gedaan.

In de 2e helft werden de Castricummers sterker, maar toen werden de uitvallen van HSV gevaarlijk. In de 64ste minuut gaf Hessel Zonneveld een prima breedtepass op Jesper die van 20 meter uithaalde. Tussen de benen van de keeper door belandde de bal in het net: 0 – 2.

Toen kwam het bizarre. Jesper werd voor de zoveelste keer hard aangepakt en toe hij daar iets van zei, kwam de dader hem dreigend tegemoet. De neuzen raakten elkaar en dat vond de scheidsrechter 2 rode kaarten waard. Hierna gaf de leidsman alleen nog maar vrije trappen aan Vitesse. Lennart Nobbe kreeg 2x geel, dus rood en in de 77ste minuut gaf hij een penalty die echter met een katachtige reactie van Indy onschadelijk werd gemaakt. Intussen was Rick Houtenbos in het veld gekomen en hij besliste in de 90ste minuut met een beheerste schuiver de wedstrijd: 0 – 3. Volgende week komt Beemster op bezoek.

NOVEMBER-ACTIES! Manicure en CND-SHELLAC van €36 nu voor €30! Nieuwe set Acryl/Gel/Solar met Shellac van €63 voor €55! Spa Pedicure met Shellac van €55 nu €48!CND-Shellac zorgt voor drie weken hoogglansresultaat. Nieuwe winter- en kerstkleuren & meer dan 80 trendy kleuren op voorraad. De hoogste kwaliteit en beste service. Bel voor een afspraak: 06 5080 9000. EVA NAILS Heiloo, Kennemerstraatweg 452. Alle info: www.evanails.nl

Feelgood Heiloo voor ONTSPANNINGS- of HOTSTONEMASSAGE, VOETREFLEXZONETHERAPIE en SENIORENMASSAGE. Combineer dit met gezichtsbehandeling, zonnebank of infraroodsauna voor een relaxte avond bij u in de buurt. In nov. extra introductiekorting op infraroodsauna. Gun het uzelf of een ander en bel voor info. of een afspraak 0644502615 of kijk op www.feelgoodheiloo.nl

BESTE SCHILDER EN STUKADOOR voor binnen en buiten. Nu 50% korting ! Tel.06- 3374 3601

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Huursom Euro 105,- per maand. Per direct beschikbaar.Tel. 06-10819857


BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Nieuwste collectie ELEKTRISCHE FIETSEN van Gazelle 2016 Diverse uitvoeringen , demo-modellen aanwezig. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331214 www.bosmantweewielers.nl

OUDE WIJNEN/DRANKEN gezocht. Losse flessen of partijen, ik neem ze graag van u over. CONTANTE betaling, 0641519571 oudewijn.heiloo@gmail.com

Grote collectie gebruikte KINDER, DAMES EN HERENFIETSEN. In diverse uitvoeringen. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BESTRATING
Tuinontwerp en -aanleg
Grond- en sloopwerk
www.twisk-limmen.nl
Tel. 06 2223 3130

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

SINT NICOLAAS EN PIETEN komen bij u thuis op bezoek in en om Heiloo 40 jaar ervaring huisbezoek,scholen en verenigingen.Tel: 06 -52511385

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3987 0829

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en fietsen + het onderhoud. Wij halen uw fiets/scooter gratis op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
T.: 06 2202 0702

KIM'S HAARSALON voor een afspraak belt u 06-3004 2383. Dompvloetlaan 291851 NM Heiloo

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

CURSUS REANIMATIE + AED. Leer reanimeren in 1 avond op de cursus van de Hartstichting. www.reanimatiecastricum.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Ervaren STRIJKSTER heeft uren over om uw strijkwerk te doen. Voor info kunt u bellen na 18.00 uur Tel: 06-30176335 Marta Service

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052


SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

HOMETRAINER VERHUUR voor fitness en revalidatie toepassing. Info Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

PIANOLES BIJ U THUIS De lessen zijn ontspannen, deskundig, en worden op maat gemaakt voor elke leeftijd. Bel voor info: 06-1750 6967

HOVENIERSBEDRIJF
ELSMAN
voor al uw
tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of
hovenierelsman@quicknet.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM