De Uitkijkpost

25 april 2018

De Uitkijkpost 25 april 2018


Koninklijke Bulb Market ontvangt koninklijk bezoek

Aankomst Prinses Margriet. V.l.n.r.: loco-commissaris van de provincie Noord-Holland, Jack van der Hoek, H.K.H. Prinses Margriet en de dochter van de CEO van HBM Joris van der Velden. STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdagmiddag 20 april bezocht H.K.H. Prinses Margriet de Holland Bulb Market. Het bedrijf bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. Reden om de prinses uit te nodigen en haar een naar haar vernoemde amaryllis te laten dopen. Een amaryllis die, zoals directeur Joris van der Velden zei, "natuurlijk oranje van kleur is".

Koninklijk Huis
Al jaren is er een 'relatie' met het Koninklijk Huis. Het koninklijk gezin van prinses Juliana vluchtte in de Tweede Wereldoorlog naar Canada. In 1942 was prinses Juliana zwanger van prinses Margriet. Speciaal voor de geboorte van de Nederlandse prinses werd de geboortekamer in het Ottawa Civic Hospital tot Nederlands grondgebied verklaard. Daardoor werd prinses Margriet op 19 januari 1943 als Nederlandse prinses geboren in Ottawa, in het Canadese Ontario. Na de oorlog heeft prinses Juliana tot aan haar dood elk jaar tienduizend tulpenbollen geschonken als dank voor het onderdak bieden aan het koninklijk gezin en het bevrijden van Nederland. Van 't Hof & Blokker verzorgde de leveranties van deze bloembollen. Een bijzonder detail is dat de bodyguard van prinses Juliana, genaamd Arie van Rijn, de General Manager in Canada werd voor Van 't Hof & Blokker. Standaard waren drieduizend bollen voor het Ottawa Civic Hospital. De tulpenzee in Ottawa leidde in 1953 tot het eerste 'Tulpenfestival', dat inmiddels is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement.

Historie
De Holland Bulb Market werd opgericht in 1868 te Akersloot. Nicolaas Blokker teelde toen zevenenzeventig soorten bloembollen, hoofdzakelijk tulpen met wat krokussen en fritillaria. Daarnaast teelde hij ook lelies. Helaas overleed Nicolaas Blokker op jonge leeftijd door een noodlottig ongeval. In 1891 lukte het zoon Jan Blokker bloembollen naar Engeland te exporteren. Later vergrootte Jan het afzetgebied door ook naar Amerika en Canada bloembollen te exporteren. Door de steeds groter wordende omzet, vooral in het buitenland, had men meer ruimte nodig. In 1922 vestigde de firma Van 't Hof (naam van de stiefvader van Jan Blokker) en Blokker zich in Limmen. Bovendien kocht men in de Anna Paulownapolder twintig hectare zandland. De bollenteelt in Akersloot werd echter niet beëindigd. Het land werd voor het grootste gedeelte overgenomen door de zonen van Jan Blokker, Jan en Nico. De oorlogsjaren waren moeilijk. De band met Amerika en Canada was verbroken. Op beperkte schaal was er export naar Zweden en Duitsland. Na 1945 werden de schouders weer onder het exportbedrijf gezet. De zaak groeide en bloeide als nimmer tevoren. De verbroken relaties werden hersteld en uitgebreid. Telkens sneuvelden omzetrecords. Steeds groter werden de scheepsladingen met bloembollen.

Burgemeester Hans Romeyn doet H.K.H. Prinses Margriet uitgeleide. STiP Fotografie
Een rondleiding door de Holland Bulb Market. STiP Fotografie
H.K.H. Prinses Margriet doopt een naar haar vernoemde amaryllis. STiP Fotografie

In 1968 werd het honderdjarig bestaan gevierd. De toenmalige directie werd gevormd door de heren Klaas Blokker en schoonzoon R. Degenaar de Jager; naast de heer Schoole werd ook de heer G. de Jongh benoemd tot adjunct-directeur. Tijdens de receptie van het honderdjarig bestaan deelde de toenmalige burgemeester mee dat het H.M. de Koningin behaagde de jubilerende onderneming te benoemen tot Hofleverancier. In feite was Van 't Hof & Blokker dit al. Jaarlijks gaf de Koningin nauwkeurig op welke rassen in welke perken bij het ziekenhuis in Ottawa (Canada), waar haar dochter Margriet geboren was, moesten worden geplant en van welke soorten haar vrienden en bekenden in Canada het meest hielden. In 1988 wordt de naam Van 't Hof & Blokker veranderd in Vanhof & Blokker. Dit omdat het internationaal beter klinkt. Op 1 januari 1992 is de overname Vanhof & Blokker door Kees van der Velden een feit. De nieuwe naam wordt Holland Bulb Market/Holland Bollen Markt. Het roer ging om: de rozen gingen eruit. Er werd besloten dat er nieuwe markten ontdekt moesten worden. Ab Hofstra, Roland Hillebrink en Joris van der Velden gingen daarvoor op reis naar verschillende landen. Al snel werden nieuwe klanten binnengehaald. Er werd een catalogus gemaakt met veel standaardproducten, die nu is uitgegroeid tot een waar boekwerk met per seizoen duizenden soorten om uit te kiezen.

Heden
Om de klant zoveel mogelijk van dienst te kunnen zijn heeft Holland Bulb Market zich er altijd op toegelegd om de klant zoveel mogelijk in zijn eigen taal te kunnen bedienen. Het salesteam is dan ook een internationaal team dat bestaat uit twee mensen uit China, twee uit Rusland, een uit Turkije en twee uit Nederland. In totaal werken er bij Holland Bulb Market eenentwintig mensen in vaste dienst, met ongeveer vijfentwintig extra krachten in de seizoenen. Naast de export van bloembollen en vaste planten worden ook bloemen, potplanten en aanverwante artikelen wereldwijd verkocht. Met de zusterbedrijven richt Holland Bulb Market zich op de teelt en ontwikkeling van nieuwe rassen tulpen, irissen, hyacinten, alliums en hippeastrum waar met verschillende bolgewassen door Holland Bulb Market met de wereldtop wordt meegedaan.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Sportinstuif én jeugddisco in de meivakantie

HEILOO - De buurtsportcoach van Heiloo organiseert op dinsdag 1 mei in samenwerking met Stichting Jeugd Heiloo een Sportspektakel in sporthal het Vennewater in Heiloo. Dit sportspektakel is bedoeld voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Tussen 10:00 en 16:00 uur kunnen zij meedoen aan een grote variatie aan sportclinics (o.a. hockey, honkbal en karate), terwijl zij zich tussendoor vermaken op diverse luchtkussens en met andere sportieve activiteiten. Stichting Jeugd Heiloo organiseert om 12:15 uur een jeugddisco voor alle deelnemers. De toegang tot het evenement bedraagt 3,50 euro per kind, inclusief twee sportclinics naar keuze. Informeer naar de speciale tarieven die gelden voor BSO's en groepen. Dit kan via c.thomas@alkmaarsport.nl.

Groot applaus voor Achterom en groep 6 van de Benedictusschool

'Als we zingen' door Achterom en groep 6 van de Benedictusschool. Foto: J.W. Steinman

HEILOO - Tijdens het muziekfestival Music Meeting traden zaterdag de groep Achterom en kinderen van groep 6 van de Benedictusschool op in het kader van het programma 'Kind & Muziek'.

Een geweldig programma met mooie kinderliedjes gezongen door Achterom. Juf Marianne (Overmeer) heeft een prachtige tekst gemaakt voor het eerste liedje 'Als we zingen'. Henk van Meegen, pianist van Achterom, heeft hierop de muziek gemaakt. Het lied oogstte veel applaus in de Cultuurkoepel. De tenorsaxofonist Hans van der Laan wist de goede sfeer neer te zetten voor het liedje 'In de late uren'. Alle arrangementen voor de gezamenlijke liedjes zijn geschreven door de musici van Achterom. Een geweldig optreden van Achterom en de kinderen van groep 6.

Praktijk Gianotten gesloten

Wegens vakantie is de praktijk van huisarts Gianotten gesloten van 30 april tot en met 4 mei. Dokter Ruurda neemt waar, telefoonnummer 072-5333080.

Koningsdag!

Vrijdag is het Koningsdag. Om alvast in de stemming te komen en u een idee te geven van wat er allemaal te doen is, vindt u in het hart van de krant een mooi oranje overzicht! Fijne Koningsdag!

Fotocursus Mijn leven door de lens

HEILOO - Stichting De Buitenkans organiseert in samenwerking met de Herstelwerkplaats (een initiatief van GGZ-NHN, bedoeld voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid) de fotocursus 'Mijn leven door de lens'. Door het opzetten en ondersteunen van beeldvormingsactiviteiten werkt Stichting De Buitenkans aan de stigmatisering van mensen met een psychiatrische aandoening.

De Foto Cursus 'Mijn leven door de lens'
Tijdens de tien wekelijkse bijeenkomsten wordt gefocust op hoe de deelnemers het leven ervaren en hoe anderen dit doen. De nadruk ligt op het maken van foto's, het delen van de ervaringen en ontspannen bezig zijn. Dit wordt aangevuld met de thema's over herstel. Over techniek en compositie zal uitleg gegeven worden door een professionele fotograaf. Ook zal er aandacht zijn voor de foto-/verhalenwedstrijd van Stichting De Buitenkans. Hierover informeren wij u tijdens de eerste bijeenkomst. Er is een beperkt aantal leencamera's beschikbaar voor deelnemers die er zelf geen hebben.

Start: donderdag 17 mei 2018 (tot en met 19 juli)
Tijd : van 14:00 tot 16:00 uur.
Eigen bijdrage: 10 euro voor tien bijeenkomsten, inclusief een kopje koffie/thee.

De cursus vindt plaats op het Landgoed Willibrordus van de GGZ-NHN in Heiloo. (de exacte locatie hoort u bij inschrijving). Voor meer informatie of aanmelden: j.zwaan@ggz-nhn.nl of telefoon: 06-12175344 www.ggz-nhn/Herstelwerkplaats

Tien vragen aan... Jan Kraakman

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in de Egmondermeer in 1955 en in 1978 verhuisd naar de Heerenweg in Heiloo. Hier woon ik met mijn vrouw José. Wij hebben een dochter en twee zoons en zijn inmiddels een schoonzoon en schoondochter rijker, die ons ook hebben verrijkt met vijf kleinkinderen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Slager, want ik ben gek op ambachtelijke producten en vlees is mooi om mee te werken.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Jim Morrison, de geweldige zanger, componist en tekstschrijver van The Doors, helaas lid geworden van de 'club van 27'.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Het opgroeien op een boerderij tussen de koeien en altijd buiten bezig zijn met van alles en nog wat, hutten bouwen, voetballen, schaatsen en later, net als Jan Dekker, op de Kreidler naar Keuning.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Heiloo is op zich een mooi dorp in zijn totaliteit, maar de golfbaan staat bovenaan.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Liever niet, mijn dag begint 6 dagen in de week al erg vroeg, maar uiteraard voor familie en kinderen altijd.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Doe waar je plezier in hebt, dan geniet je van hetgeen je doet.

8. Wat weten de mensen niet van jou?
Ik geniet van mensen die van een mooi stuk vlees kunnen genieten, daarom gaat binnenkort een nieuwe site online, weijdehoevethuis.nl.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
De burgemeester is een topper. Eén nadeel, hij is een Telstar-man.

10. Persoonlijke vraag van Mike van Westerop aan Jan Kraakman:
Wat is jouw mooiste herinnering aan wat je in de slagerij hebt meegemaakt?

De start van mijn eigen bedrijf in 2007 in Heiloo. Werken met vlees is mijn passie en het selecteren van het betere vlees voor restaurants door het hele land.

Ik geef de vragen door aan Stefan Liefting. Mijn vraag aan Stefan is:
Samen met Henk ben jij de derde generatie in de AGF groothandel, hoeveel generaties komen er na jullie nog?

IJssalon Pinoccio Puur en eerlijk Italiaans ijs

Foto: Evert Visser

Stationsweg 74, Heiloo. Telefoon: 072-7920167. E-mail: heiloo@ijssalonpinoccio.nl. Internet: ijssalonpinoccio.nl. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 22.00 uur.

HEILOO - Heiloo is een ijswinkel rijker en dat weten veel mensen inmiddels. Tijdens de eerste zonnige lentedagen eerder deze maand kreeg Pinoccio in het Stationscentrum zoveel ijsliefhebbers over de vloer, dat een lange rij mensen buiten stond te wachten op hun traktatie, ambachtelijk gemaakt Italiaans schepijs. "Dat voelde als een groot compliment. Verder krijgen we veel positieve reacties sinds de opening van de winkel."

Aan het woord is Sanne Smit, eigenaresse van Pinoccio. Ze praat in haar ruim opgezette en fris ogende ijssalon over haar kwalitatief hoogwaardige ijs, voorzien van eerlijke, pure ingrediënten. "Onze gasten kunnen kiezen uit dertig smaken, variërend van karamel-zeezout tot bokkenpootjes en lemon pie. Ook hebben we diverse fruitsmaken die vegan zijn." Pinoccio ademt gezelligheid: de klanten kijken door een glazen wand naar de ijsmachine in de keuken en zien daar hoe het ijs elke dag vers gemaakt wordt. De tafels en stoelen in de ijssalon bieden plek aan maar liefst 25 mensen, op het terras buiten kunnen 20 mensen genieten van hun ijsje. Daarnaast kunnen de gasten er terecht voor een kopje koffie. "En voor wie de koffie wil meenemen, ook dat kan. We hebben Koffie2Go."

Veel plezier
De vestiging van Pinoccio in Heiloo staat niet op zichzelf. Pinoccio in Schoorl is al vijftien jaar succesvol. Een tweede vestiging volgde in 2013 op het Plein in Bergen. Sanne werkte voorheen als bedrijfseconoom bij een accountantskantoor maar wilde in haar werk graag meer met mensen te maken krijgen. De overstap naar ijs maken was voor haar een goede keuze. De eigenaar van Pinoccio in Schoorl leerde Sanne de kneepjes van het vak, waarna de onderneemster zijn Italiaanse recepturen kocht. Niet lang daarna attendeerden vrienden en kennissen haar op het toen nog leegstaande pand van de voormalige woonwinkel De Ontdekking. "Ik was meteen enthousiast. We huizen midden tussen de winkels van het Stationscentrum, de locatie valt direct in het oog voor mensen die langsrijden op de Heerenweg. Ik ben heel blij met deze plek." Sanne vindt het leuk om mensen blij te maken. "Je ziet kinderen bijvoorbeeld stuiteren voor de counter: kinderen en ijs, een magische combinatie."

Bent u nieuwsgierig naar extra acties, nieuwe smaken en evenementen, abonneert u zich dan op de nieuwsbrief. Dat kan via www.ijssalonpinoccio.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Brexit rule the waves, high tea concert

Het Ciconia Consort.

HEILOO - In de Witte Kerk hoort u op zondag 29 april het temperamentvolle strijkorkest Ciconia Consort en de jonge ster-tenor Peter Gijsbertsen in een muzikale special over het Verenigd Koninkrijk en buurland 'la Douce France'. Het Ciconia Consort trakteert u niet alleen op prachtig klinkende muziek, maar ook op een heerlijke high tea versnapering.

De voortdurende wisselwerking tussen Franse en Engelse kunst wordt in dit concert gerepresenteerd door de schitterende werken 'Les Illuminations' van Benjamin Britten, die zijn geschreven op 57 Franse prozagedichten van Arthur Rimbaud en de Capriolsuite van Warlock die is gebaseerd op muziek van Thoinot Arbeau's Orchésographie, een handleiding van Franse renaissancedansen.

Het volledige programma luidt:
Jacques Casterède - Sinfonia per Archi
Benjamin Britten - Les Illuminations opus 18
Peter Warlock - Capriolsuite
Gerald Finzi - Dies Natalis opus 8

Ster-tenor Peter Gijsbertsen was nog niet afgestudeerd (cum laude!) of hij werd in 2012 drievoudig winnaar op het Internationaal Vocalisten Concours Den Bosch. Peter zong verschillende operarollen en tenorsolo's in diverse oratoria en passies. Van zijn optredens zijn meerdere cd-opnamen gemaakt.

Het strijkorkest Ciconia Consort geeft sinds de oprichting in 2012 spraakmakende uitvoeringen. Het orkest staat onder leiding van Dick van Gasteren. Van Gasteren is tevens vaste gastdirigent bij 'El Sistema' in Venezuela, waar hij regelmatig de fameuze orkesten Teresa Carreño, Simón Bolívar en Francisco de Miranda dirigeert. Ook geeft hij masterclasses orkestdirectie aan talentvolle jonge dirigenten van 'El Sistema'. De orkestleden zijn jonge musici die hun sporen reeds hebben verdiend op nationale en internationale concoursen en concertpodia.

U kunt voor dit concert reserveren via www. concertenwittekerk.nl of door te mailen naar info@concertenwittekerk.nl, of door 06-45184525 te bellen.
Zondag 29 april, 15:00 uur. Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar bij de kassa van de Witte Kerk of bij de Schrijverij, Heerenweg 199. De consumptie in de pauze is gratis, inclusief de high tea versnapering.

Lang leve de ...

Koningsdag... Ik kan er nog niet echt aan wennen, Koningsdag. Ik ben van de generatie Koninginnedag, op 30 april. Van de generatie spijkerpoepen en zaklopen met een oranje kaart aan een touwtje om je nek. Vrijmarkt op het plein achter en in mijn herinnering was er in bijna iedere buurt wel iets te doen. Een paar jaar later ging ik op Koninginnedag in een bomvolle trein op weg naar Amsterdam. Hopen dat er niemand zo gek was om echt aan de noodrem te trekken. Het was een uitdaging om ervoor te zorgen dat je op de juiste tijd op de afgesproken plek was. Ik ben van de generatie die elkaar ook zonder mobiel wist te vinden. Maar op wonderbaarlijke wijze lukte dat toch altijd. Eigenlijk is het ook best wonderlijk dat ik al die jaren oranjegekte in Amsterdam alleen maar als een groot feest heb ervaren. Oké, die keer dat ik van de ene naar de andere kant op de Leidsestraat kwam, terwijl mijn voeten de grond niet raakten, die vond ik niet zo relaxed. De menigte ging vooruit, en ik dus ook... Maar ook dat mocht de pret niet drukken. Het mag duidelijk zijn, ik koester mooie herinneringen aan Koninginnedag.
Met de komst van die grote en die kleine is de invulling van Koninginnedag toch wel wat veranderd. In 2014 is Koninginnedag Koningsdag geworden en om eerlijk te zijn ben ik daar het spoor een beetje kwijtgeraakt. In mijn beleving was het vroeger altijd mooi weer met Koninginnedag, maar daar kun je tegenwoordig ook niet meer vanuit gaan. Op een aantal plaatsen in Heiloo wordt gelukkig het een en ander georganiseerd, maar een vast patroon hebben we nog niet. Op de vrijmarkt rondom 't Loo na dan, die is inmiddels vaste prik. Toch hoop ik dat onze meiden later als ze groot zijn ook goed terug zullen kijken op hoe we Koningsdag vierden. Een traditie is er al, lang leve de oranje tompouce! Hè gelukkig! Komt het vast wel goed met die Koninginne- eh Koningsdagherinneringen...

'Ik huil mijn vaders tranen'

HEILOO - Twee persoonlijke verhalen. Eén stoel. Twee vrouwen van de naoorlogse generatie, die om verschillende redenen nog dagelijks met de oorlog worstelen. De verhalen ook van dochters en vaders. Breekbare relaties soms, waarin liefde en onbegrip hand in hand gaan. Zoals dat bij veel opvolgende generaties speelt of kan spelen. Een verhaal over schuldgevoel. En schaamte. Maar juist ook over liefde. Middels gespiegelde monologen die elkaar afwisselen, vertellen de vrouwen over hun vader en de oorlog. Langzaam ontrolt zich hun ontroerende verhaal. In al zijn eenvoud herkenbaar en indringend.

Het stuk, geschreven en geregisseerd door Martine Faber uit Heiloo, duurt een klein half uur en is geheel op z'n plaats in de periode voorafgaand aan 4 mei. Na een korte inleiding over de generaties en de kinderen die verder moeten met wat de ouders hun hebben gegeven volgt de voorstelling. De dochters worden gespeeld door Anneke Bakker-Keijser en Marianne Rutgers. De techniek is in handen van Paul Misset. Een kort nagesprek wordt geleid door ds. Dick van Arkel uit Castricum.

Zondag 29 april om 16.00 uur in de Willibrorduskerk, Westerweg 267 in Heiloo. De toegang is gratis. Wel is er een collecte bij de uitgang.                                                                                                                

.

Tenoren gevraagd bij De Vredeburgers

De Vredeburgers

LIMMEN - Heren, houdt u van zingen in een gezellige sfeer? Kom dan bij De Vredeburgers in Limmen.

Het gemengd koor De Vredeburgers is vooral op zoek naar tenoren. Voor een juiste stemmenverhouding en muzikaal evenwicht in het koor is versterking van de tenoren zeer gewenst, maar ook andere stemgroepen zijn meer dan welkom. Ons koor bestaat uit 48 leden en heeft een gevarieerd klassiek repertoire waarbij het accent ligt op lichte operamuziek. Jaarlijks wordt er een concert gegeven met solist(en) en klein ensemble. Na het laatste succesvolle optreden is het koor weer gestart met een nieuw programma, lichte en vrolijke liederen, voor een matinee in oktober. Er wordt wekelijks gerepeteerd op donderdagavond van 20:00 tot 22:00 uur in het prachtige PKN-kerkje aan de Zuidkerkenlaan in Limmen. Na afloop is er gelegenheid gezellig na te zitten onder het genot van een drankje en een hapje. U bent vast enthousiast geworden! Wij nodigen u van harte uit om geheel vrijblijvend de sfeer te komen proeven van het koor tijdens de repetitieavond.

Voor meer informatie: www.devredeburgers.nl of Clementine Bruschke 072-5052087/Ria Hooijboer 072-5052235.

Bridgen in de zomer

HEILOO - In de zomermaanden stoppen veel bridgeclubs met hun geliefde sport. Zo niet bridgeclub 't Trefpunt. Wij gaan de zomermaanden door. We nodigen enthousiaste bridgers uit om van mei tot en met augustus mee te spelen op de maandagmiddag en/of de vrijdagmiddag. Dat kan vanaf vrijdag 4 mei. We spelen van 13:30 tot 16:30 uur, of eerder als we klaar zijn, want we spelen niet op tijd maar voor de gezelligheid. Er zijn meerdere lijnen, maar de overgang is niet competitief. De lijnen zijn uitsluitend bedoeld om spelers met ongeveer dezelfde sterkte aan tafel te krijgen. De kosten voor het zomerbridge bedragen 20 euro. Aanmelding vooraf is verplicht en kan door contact op te nemen met Matthijs de Moel, 06-48133158 of via bridgegroeptrefpunt@gmail.com.

Vier vakantie bij Kinderopvang Kits Oonlie

Thema-activiteiten in de meivakantie.

HEILOO - Vakantie is feest! Niets hoeven en lekker kunnen doen waar je zin in hebt. Maar ook in de vakantie is het leuk om met leeftijdsgenoten op te kunnen trekken. Tijdens de meivakantie staan alle activiteiten in het teken van 'Beroepen'. Het volledige activiteitenprogramma vindt u op de website van Kits Oonlie.

Voor alle kinderen zijn er verschillende vakantiepakketten mogelijk, waarbij er gekozen kan worden voor opvang voor iedere vakantie, zes weken vakantie of flexibele afname. Heeft u eigenlijk geen opvang nodig, maar vindt u het leuk om uw kind mee te laten genieten van de activiteiten, dan kunt u uw kind(eren) ook per dag, week of vakantie aanmelden. Kortom, alles kan!

Wilt u meer informatie over vakantieopvang bij Kits Oonlie? Neem gerust contact op met Kits Oonlie door te bellen naar 072-5323576, of door het sturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Oorlogswandelingen met gidsen van de Historische Vereniging Heiloo

Foto: Oud Heiloo

HEILOO - Zaterdag 28, zondag 29 en maandag 30 april zullen gidsen van Oud Heiloo met u wandelen langs memorabele plaatsen in Heiloo.

Wat te denken van de verhalen over de schuttersputjes in het Heilooërbos of de plaats in het gemeentebos waar een Joods echtpaar het leven verloor. En de verhalen over de verzetsstrijders en het Pakhuis Dekker, de vergaderplaats van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten .

Er zullen twee gidsen met u mee wandelen, Paul Morsch en Jaap de Graaf, auteur van het boek 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd'.

De wandelingen duren ± 2 uur. 28 april zal in 'Heiloo Noord' gewandeld worden en 29 april in 'Heiloo Zuid'. Beide wandelingen beginnen om 14.00 uur.

Maandag 30 april wandelen we in de avond vanaf 19.00 uur afhankelijk van het aantal wandelaars beide routes. Start Oudheidkamer Bergeonstraat 30.

Prijs €5,00 inclusief, vooraf koffie/thee en een brochure.

Info:www.oudheiloo.nl en tel: 06 51718363.

Nieuwbouw appartementencomplex 'Parnassia'

Een impressie van appartementencomplex 'Parnassia'.

HEILOO - Aan de noordwestkant van Heiloo, op de grens van bebouwing en buitengebied, komt het appartementencomplex 'Parnassia'. BPD Ontwikkeling en Bouwburo H. Tauber ontwikkelen hier 16 nieuwbouwappartementen in twee verschillende types.

De appartementen hebben een woonoppervlakte van circa 94 of 100 m2. De woningen zijn voorzien van vloerverwarming, sanitair en tegelwerk en beschikken daarnaast over een eigen berging en parkeerplaats(en) in de ondergelegen parkeergarage. Het project wordt verkocht door de makelaars Kuyper & Blom in Heiloo en Kuijs Reinder Kakes in Alkmaar. De verwachte start van de bouw is in de tweede helft van 2018.

Voor meer informatie en het inschrijven, zie de website: www.nieuwbouw-parnassia.nl.

Een dag lang schitteren in de musical Lion King!

HEILOO – Muziek- en Dansschool Heiloo organiseert tijdens deze meivakantie op donderdag 10 mei 2018 een Lion King Musicaldag. Op deze dag gaan de kinderen samen met docenten Mena Leila Kilani en Sanne Mallant aan de slag met het bekende Disneyverhaal over leeuw Simba en zijn vrienden Pumba en Timon.

Onze musicaldag start om 10:00 uur, waarna we je de hele dag leren hoe je moet optreden in een musical. We gaan acteren in scènes, je leert van ons de leukste dansen en we leren je hoe je de bekende Lion King-liedjes op je mooist kunt zingen. Een musicaldag zonder optreden is natuurlijk niks! Daarom nodigen we iedereen om 15:30 uur uit naar onze Lion King musicalpresentatie te komen kijken.

De musicaldag is voor jongens en meisjes van 6 tot 13 jaar. De kinderen moeten zelf een lunchpakketje meenemen voor tussen de middag.

Voor meer informatie en inschrijven voor de musicaldag: www.muziekendansschoolheiloo.nl en musicalendans@gmail.com. Inschrijven kan tot maandag 7 mei a.s.!

Lara van Duin afgestudeerd

HEILOO - Onze oud-plaatsgenote Lara van Duin is recent afgestudeerd aan de UvA en de VU voor de twee masters Analytische Chemie en Forensische Wetenschappen. Lara is oud-leerling van de Willibrordschool en PCC Blekerskade. Als trotse ouders wensen wij Lara veel succes en een goede toekomst toe als Master of Science.

Burgemeester luidt samenwerking Heiloo met Jeugdfonds Sport & Cultuur in

V.l.n.r. Tamara Roos, Theo Groot en burgemeester Hans Romeyn. STiP Fotografie

HEILOO - Burgemeester Hans Romeyn gaf donderdag 19 april in de Cultuurkoepel in Heiloo het officiële startsein voor de samenwerking van de gemeente Heiloo met het Jeugdfonds Sport & Cultuur Noord-Holland. Het wordt een muzikaal startsein, want de burgemeester luidt de samenwerking in tijdens de opening van 'Muziekmakkers'. Vorig jaar besloot het college van Heiloo om in het kader van armoedebestrijding onder kinderen te gaan samenwerken met het Jeugdfonds Sport & Cultuur voor de periode 2017-2020.

Tamara Roos van het Jeugdfonds Sport & Cultuur ontvangt bovendien ter plekke een cheque van E. 5000 van Theo Groot, manager financieel advies Rabobank Noord-Kennemerland, die blij is met deze samenwerking. De cheque wordt namens de Rabobank Foundation uitgereikt. Met 'Muziekmakkers', een gratis toegankelijke muzikale instuif voor kinderen in Heiloo, start vervolgens ook het evenement 'Music Meeting Heiloo', dat in het weekend van 21 en 22 april plaatsvindt in de Cultuurkoepel in Heiloo. Music Meeting Heiloo heeft dit jaar het thema 'Kind en muziek'.

Kinderen van minimagezinnen
Door samenwerking met het Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen kinderen van minimagezinnen in de gemeente Heiloo meedoen aan sportieve en culturele activiteiten. Door te sporten of creatief bezig te zijn ontwikkelt een kind zich beter en vermindert de kans op sociale uitsluiting. Het Jeugdfonds creëert kansen voor kinderen van 4 tot 18 jaar die om financiële redenen geen lid kunnen worden van een sportclub of culturele vereniging. Het fonds betaalt de contributie en attributen voor kinderen uit gezinnen die leven van een uitkering, in de schuldsanering zitten of een inkomen hebben onder het sociaal minimum.

Aanmelden via intermediairs
Uitsluitend intermediairs kunnen kinderen aanmelden bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Intermediairs zijn professionals uit de zorg- en welzijnssector, zoals huisartsen, jeugdzorg, het maatschappelijk werk, maar ook leerkrachten uit het onderwijs of de buurtsportcoach. Zij kennen de thuissituatie van het kind en kunnen een aanvraag indienen via de website van het fonds. Voor meer informatie kunnen inwoners en intermediairs terecht op de website www.jeugdfondssportencultuur.nl.

Financiële middelen voor de fondsen
Lokaal draagvlak is zeer belangrijk voor het succes van het jeugdfonds. De steun van gemeenten en bedrijven is onmisbaar. De Rabobank Foundation, het landelijke maatschappelijke fonds van alle Rabobanken, ondersteunt de missie van het Jeugdfonds Sport en Cultuur om meer gemeenten aan te laten sluiten bij het Jeugdfonds. Hiervoor stelt de Rabobank Foundation een startbijdrage beschikbaar. Daarnaast heeft de gemeente voor drie jaar geld beschikbaar gesteld vanuit de begroting.

Jeugdactiviteiten in de meivakantie in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Tijdens de meivakantie zijn er allerlei jeugdactiviteiten in de bibliotheek, voor elke leeftijd is er wel iets te doen!

Speelgoedparcours zaterdag 28 april, 10:00 – 14:00 uur

Deze zaterdag kunt u met uw (klein-)kind allerlei speelgoed van de Speelotheek uitproberen, waarbij u desgewenst advies krijgt van een van de speelotheekmedewerkers. Voor alle kinderen ligt de gratis strippenkaart van de speelotheek klaar. Kom ook!

Voorleesfeestje woensdag 2 mei, 14:30 – 15:15 uur

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom! Deze keer staat het boek Prinses Arabella van Mylo Freeman centraal. Na het voorlezen wordt er nog even geknutseld/getekend.

CoderDojo Heiloo donderdag 3 mei, 10:30 – 12:30 uur

Heb je al een eigen website? Of lijkt het je leuk om er zelf eentje te maken in HTML? Kom dan naar deze speciale CoderDojo en leer het van de professional! Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl

Peuteruurtje vrijdag 4 mei, 10:30 – 11:30 uur

Kom lekker genieten van samen lezen én samen spelen tijdens het wekelijkse peuteruurtje op de jeugdafdeling.

Minecraft: bouw de bibliotheek van de toekomst dinsdag 8 mei 14:00 – 16:00 uur

Hoe ziet jouw ideale bibliotheek eruit? En hoe ziet volgens jou de bibliotheek van de toekomst eruit? Deze workshop begint met een korte introductie over het onderwerp. Daarna gaan de deelnemers in tweetallen bouwen. Opgave vooraf via www.bibliotheekheiloo.nl.

Kinderjury doe-middag woensdag 16 mei, 15:00 – 16:30 uur

Het is tijd om te stemmen op jouw mooiste boek van 2017. Of – als je al gestemd hebt – om een leuke afsluiting te beleven! Kom lekker knutselen met boeken en werk mee aan de langste boekendomino van Heiloo. Zet je eigen Kinderjury-pennenbus in elkaar en ga naar huis met een echt Kinderjury-potlood!

Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie.

Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds verder als Jeugdfonds Sport & Cultuur

Streetdance! Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Jeugdsportfonds Heiloo en Jeugdcultuurfonds Heiloo gaan, na jaren intensieve samenwerking achter de schermen, sinds 3 april samen als het Jeugdfonds Sport & Cultuur Heiloo. Beide fondsen zetten zich al heel lang in om ervoor te zorgen dat kinderen en jongeren die opgroeien in armoede, toch kunnen sporten of aan kunst en cultuur kunnen doen.

Coördinator Arianne Niks: "Voor ons is deze naamsverandering een logische stap. Het is onze overtuiging dat het voor kinderen en jongeren die opgroeien in armere gezinnen niet uitmaakt of zij zich kunnen uitleven tijdens voetbal, judo, drummen of streetdance. Het belangrijkste is dat ze mee kunnen doen, de kans krijgen zich te ontwikkelen en hun leefwereld te vergroten."

Behalve een nieuwe naam is er nu ook een gezamenlijke visuele identiteit. Deze is energiek, kleurrijk en beweegt op een dynamische manier mee, maar de basis is solide. Straalt energie, kracht, trots en blijheid uit en zet de kinderen en jongeren centraal. Neem alvast een kijkje op de nieuwe website: jeugdfondssportencultuur.nl.

Over het Jeugdfonds Sport & Cultuur

Het Jeugdfonds Sport & Cultuur Heiloo betaalt de contributie/het lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor sport, dans, muziek of iets anders creatiefs. Ouders kunnen zelf geen aanvraag doen. Aanvragen worden gedaan door een intermediair, bijvoorbeeld een leerkracht, buurtsportcoach, sociaal wijkteam of schuldhulpverlener. De contributie/het lesgeld wordt direct betaald aan de club of instelling waar het kind op les gaat.

Regionaal Archief in het teken van de Tweede Wereldoorlog

Een bunker te Heiloo. Collectie Regionaal Archief Alkmaar. Foto: Collectie Regionaal Archief Alkmaar

ALKMAAR—Vrijdagmiddag 4 mei (15:00-17:00 uur) staat het Regionaal Archief net als de rest van Nederland in het teken van de Tweede Wereldoorlog. In de studiezaal van het Archief wordt dan extra aandacht besteed aan vragen die betrekking hebben op de oorlogsjaren. Daarnaast wordt er, in samenwerking met de Stichting Alkmaar 40-45 (het bunkermuseum), materiaal uit en over de oorlog tentoongesteld. Mensen die zelf nog foto's, films of documenten thuis hebben en dat aan het archief willen schenken of er meer over willen weten, kunnen terecht met vragen.

De studiezaal van het Regionaal Archief is altijd vier dagen per week geopend voor onderzoek en vragen, maar 4 mei van 15:00 tot 17:00 is er extra aandacht voor de oorlogsjaren. Onder andere is oud-archiefmedewerker en Tweede Wereldoorlog-expert Jan van Baar aanwezig. Mensen die meer te weten willen komen over de oorlogsjaren, bijvoorbeeld over de rol van hun (groot)ouders in die periode, worden op weg geholpen met hun vragen.

Er worden tijdens de themamiddag ook spullen uit de archiefdepots en van het bunkermuseum tentoongesteld. Bijvoorbeeld het in Heiloo gedrukte verzetskrantje "De Onderduiker" en archiefstukken over de evacuatie van Heiloo en de luchtbeschermingsdienst. Ook zijn er foto's te zien zijn van Heiloo en de regio in oorlogstijd.

Het Regionaal Archief heeft een uitgebreide collectie met documenten rond de Tweede Wereldoorlog, maar verwelkomt aanvullingen daarop van harte. Mensen die nog spullen hebben over bijvoorbeeld verzet, de bezetter, collaboratie, onderduiken of het lot van de joodse inwoners van de regio, en willen dat het goed wordt bewaard en beschikbaar wordt gesteld, kunnen denken aan een schenking aan het Archief.

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie terecht op archiefalkmaar.nl/4mei of vragen stellen via info@archiefalkmaar.nl. De studiezaal van het Regionaal Archief, waar de middag plaatsvindt, is gevestigd aan de Bergerweg 1 te Alkmaar. Het werkgebied van het Regionaal Archief beslaat de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

Tentoonstelling Moeder Teresa bij Onze Lieve Vrouw ter Nood

Moeder Teresa.

HEILOO - Op het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood is er van 1-14 mei een tentoonstelling van de heilige Moeder Teresa van Calcutta. De heilige Moeder Teresa is bekend als 'de kleine zuster van de armen'. Geboren in Albanië heeft ze het grootste deel van haar leven besteed aan het verzorgen van de allerarmsten in de straten van Calcutta in India. Hieruit is een wereldwijde congregatie van zusters ontstaan, die ook in Amsterdam en Rotterdam actief zijn. I.s.m. deze zusters is de tentoonstelling samengesteld. De expositie is opgesteld in de Bedevaartkapel, welke dagelijks geopend is van 9:00-19:30 uur. Het adres is Kapellaan 144. Zaterdag 5 mei zal er om 14:00 uur op deze locatie ook een lezing zijn van iemand die de heilige meermalen ontmoet heeft. Woensdag 9 mei is er in het Julianaklooster (Hoogeweg 65) een film te zien: 'Mother Teresa: the Legacy'. Dit begint om 20:00 uur. Vanaf 19:30 uur inloop met koffie en thee (parkeren: Kapellaan). Verdere informatie www.olvternood.nl.

Kinderdag gaat weer door op zaterdag 26 mei!

HEILOO - Mede dankzij een donatie van 5000 euro vanuit de carbagerun van Highlow Rangers komt er weer een kindermiddag voor kinderen met een beperking en hun familie.

Zaterdagmiddag 26 mei organiseren Diana Bos en Renate Bowra, in samenwerking met Stichting Vrienden van de Vijfhoek, deze fantastische familiedag. Er zijn springkussens, een treintje en een raket waarin de kinderen omhoog kunnen. Dit jaar is er zelfs een draaimolen aangepast voor rolstoelen! Stichting Dupla komt weer met het huifbed, waarop de kinderen heerlijk ontspannen kunnen liggen. En natuurlijk is er muziek, en met een optreden van Jurriaan Singels is het feest compleet!

Deze dag is gericht op het samen spelen en gezellig samen zijn met het hele gezin, wat voor een gezin met een kind met beperking vaak een hele onderneming kan zijn. Wij hebben voor deze dag veel aangepaste voorzieningen kunnen regelen, mede dankzij sponsoring van Stichting Dolfinn, onder meer tilliften en verschoning van de ruimtes. Met een team van 20 vrijwilligers is er hulp voor de ouders om met elkaar, onder het genot van een hapje en een drankje, te praten en te genieten van alles om hen heen, terwijl de kinderen lekker spelen op het terrein van camping 'de Boekel'.

Dankzij veel donaties zijn er voor de gezinnen geen kosten aan verbonden. Kortom, een feest waar ieder kind, ongeacht zijn of haar beperking, gewoon lekker zichzelf mag en kan zijn! Aanmelden kan op kindermiddagvijfhoek@gmail.com. Deze kindermiddag wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden van de Vijfhoek, Stichting Dolfinn, Camping de Boekel, Highlow Rangers, Holland & Barrett, Heembeton, Parochie Heiloo, Bakkums contact, Familie Spruit.

Lentewandeling Noorderneg Heiloo

Groot hoefblad Foto: Paul ten Have

HEILOO - De kalender zegt: het is lente. Het weer zegt: ik bepaal zelf wel wanneer het lente wordt. Binnenkort kunt u met een IVN-natuurgids gaan kijken en voelen hoe het nu echt zit. Halen we een frisse neus of voelen we de eerste zomerwarmte toch? Bloeit er al een eerste orchidee of laat deze zeldzaamheid nog even op zich wachten? Zijn de vogels al aan het nestelen of zoeken ze nog een partner? Op zondagochtend 29 april bent u van harte uitgenodigd met een natuurgids van het IVN uw oordeel over het lentegehalte van de natuur zelf te vellen in de Noorderneg, het recreatiepark achter zwembad Het Baafje in Heiloo.

Geïnteresseerd? Kom dan zondagochtend 29 april om 10:00 uur naar de parkeerplaats van zwembad Het Baafje, De Omloop 11 in Heiloo. Als u een verrekijker heeft is het goed om die mee te nemen. Stevig schoeisel is aanbevolen. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor meer informatie kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen naar (072)-5325110. Kijk ook eens op www.ivn.nl/nkl/.

'Dag van Heiloo' loopt over Landgoed Willibrordus

Gezellige drukte op Landgoed Willibrordus.

HEILOO - Deelnemers aan de Plus Wandel4daagse Alkmaar maken iedere dag kennis met een ander stukje Noord-Holland. Deze wandelvierdaagse, dit jaar van 20 t/m 23 juni, staat dan ook bekend om zijn afwisselende en prachtige routes. Vorig jaar werd de Heilooërroute op de derde wandeldag flink vernieuwd door organisator Le Champion. Een van de nieuwe highlights op de route was de stempelpost op Landgoed Willibrordus in Heiloo, waar alle deelnemers die 8,5 tot 40 km liepen die dag samenkwamen. Ook bij de editie van 2018 is deze bijzondere locatie onderdeel van de route.

Uit de vele lovende reacties van deelnemers bleek de vernieuwing van de route vorig jaar een schot in de roos. "Perfecte nieuwe stempelpost", "Hele mooie nieuwe route en veel gezelligheid bij Willibrordus" en "Veel nieuwe plekken gezien" is slechts een greep uit de reacties die vorig jaar bij de organisatie binnenkwamen. Op vrijdag 22 juni zijn de naar verwachting 6.000 deelnemers dan ook weer van harte welkom op het landgoed. Op deze bijzondere locatie met haar unieke gebouwen kan er weer genoten worden van gezellige livemuziek en is er een groot en gezellig terras aanwezig.

De start en finish van de 'Dag van Heiloo' op vrijdag 22 juni is traditiegetrouw in het AZ-stadion. Hierna staat de wandelaars die 8,5 en 15 km lopen een vernieuwde route te wachten. Zo wandelen zij langs Landgoed Nijenburg door het Heilooërbos naar de Witte Kerk in Heiloo. In samenwerking met omringende horecagelegenheden wordt hier een gezellige rustpost ingericht, waarna de route verder gaat richting de stempelpost 't Oosthonk.

Met vijf afstanden is er bij de Plus Wandel4daagse Alkmaar voor iedereen een route, van beginnende tot geoefende wandelaar. Aanmelden kan namelijk voor 8,5–15–20–25 of 40 km per dag. Ook kan er gekozen worden voor de hele vierdaagse, of wandel twee dagen mee bij de Halve 4daagse op vrijdag en zaterdag. Inschrijven voor de 12e editie kan t/m 11 juni op www.pluswandel4daagsealkmaar.nl.

Deze zomer gratis biljartles bij het Trefpunt

HEILOO - Een uniek aanbod: de maanden mei en juni wordt in het Trefpunt gratis biljartles gegeven. Iedereen, lid of geen lid van de vereniging Het Treffertje, kan meedoen. Wie zich hiervoor opgeeft krijgt de unieke gelegenheid om alle kneepjes van deze leuke sport te leren. Ook degenen die al lid zijn van de vereniging kunnen zich opgeven om zo hun prestaties te verbeteren. Met wat goede tips en flink oefenen kunnen zij hun gemiddelde vaak een stuk verhogen.

De lessen zijn in principe gratis. Alleen voor het gebruik van de biljarts is een bijdrage verschuldigd. Die is nu 50 cent per twintig minuten maar daarover verderop meer! De lessen worden gegeven door de beste en meest ervaren biljarters van de club. En wie er plezier in krijgt en zich opgeeft als nieuw lid kan in september, als de competitie weer van start gaat, meteen meedoen met de wedstrijden. Bij die wedstrijden wordt gebruikgemaakt van gemiddelden waardoor iedereen kan winnen of zelfs in de prijzen kan vallen! De lessen worden gegeven vanaf begin mei tot eind juni op woensdag en vrijdag tussen 10:00 en 12:00 uur. Interesse? Bel even met Aad Hoogakker 06-22333433 of kom gewoon eens gezellig binnenstappen in het Trefpunt aan de Abraham du Bois-Hof 2.

Steeds duurder
Inmiddels is er bij de biljartvereniging steeds meer boosheid over de stijgende prijzen voor het vrije biljarten. De speeltafels zijn eigendom van de Stichting Heiloo- Egmond (SHE) die de prijzen al eens trachtte te verhogen met honderd procent! Dat is toen teruggedraaid, maar inmiddels is er een nieuwe verhoging gekomen zodat een uurtje biljarten nu anderhalve euro kost. Veel te veel, vinden de leden. Want wie een middagje gaat spelen en er wat bij drinkt is zomaar 5 tot 10 euro kwijt. Dat kan toch niet de bedoeling zijn van een club die voornamelijk uit ouderen bestaat, voor wie het leven toch al steeds duurder wordt. Het bestuur van SHE laat weten dat het - sinds het afhaken van een andere ouderenbond - (ANBO) nu alleen voor de financiering staat, maar veel leden vinden dat wel erg kort door de bocht en zijn van mening dat er dat er eerst maar eens naar andere mogelijkheden moet worden gezocht.

Werken met de digitale overheid - beginnerscursus

HEILOO - De overheid gaat digitaal, doet u mee? Tegenwoordig gaan acties als het aanvragen van een huurtoeslag, het zoeken naar werk en het doorgeven van een verhuizing allemaal digitaal. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan de cursus 'Werken met de digitale overheid' bij Bibliotheek Heiloo.

Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en het UWV. Met veel tips en trucs en ruimte voor vragen. Bibliotheek Heiloo stelt computers beschikbaar waarop gewerkt kan worden. Bovendien ontvangt u een werkboek waarmee u oefeningen kunt maken en alles nog eens rustig na kunt lezen.

Aanmelden
'Werken met de digitale overheid' is als volledige serie, bestaande uit drie bijeenkomsten, te volgen.
Data: Woensdag 9, 23 en 30 mei, 15:00 – 17:00 uur.
Locatie: Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250.
Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden.

Opgave bij de servicebalie, telefonisch 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl. Deelnemers moeten al wat bekend zijn met het gebruik van computer en internet. Als u dat eerst wilt leren, verwijzen wij u naar onze basiscursus 'Leren omgaan met de computer'.

Rob Opdam 'opent' gerenoveerde zwembadvloeren

Hier zijn de werkzaamheden aan de vloer nog in volle gang. Foto: Miel van Velzen

HEILOO - Wethouder Rob Opdam 'opent' op woensdag 2 mei om 14:00 uur de gerenoveerde zwembadvloeren in Het Baafje.

Afgelopen twee seizoenen werd Het Baafje tot twee keer toe onaangenaam verrast vlak na de opening van het zwembadseizoen. De tegelvloer van het instructiebad liet los. Gelukkig is het toen via een noodgreep toch gelukt het instructiebad open te houden. Ook de vloer van het peuterbad liet los.

Het werd tijd voor een structurele oplossing. Die werd aangedragen door de gemeente Heiloo in de vorm van een compleet nieuwe zwembadvloer met in plaats van de bekende tegels nu een coating. In oktober is met de werkzaamheden begonnen. Eerst is er wekenlang hard gewerkt om de oude vloer te slopen en af te voeren. Wegens het aanhoudende slechte weer konden de werkzaamheden pas in februari hervat worden en werd de laatste hand aan de vloer op vrijdag 20 april gelegd.

Het resultaat mag er zijn, twee prachtige egale zwembadvloeren waar iedereen vele jaren plezier aan zal beleven.

Stichting Oud Limmen tijdens de bloemendagen

Pieter Boschman, oprichter van de Hortus Bulborum.

LIMMEN - Tijdens de bloemendagen is de Stichting Oud Limmen ook actief. De tentoonstellingsruimte van de Oude School is dan van zaterdag 5 mei t/m dinsdag 8 mei geopend van 10:00 tot 16:00 uur. Er is een expositie gerelateerd aan 90 jaar Hortus Bulborum en de bloembollenteelt in Limmen. In het bijzonder wordt aandacht besteed aan Pieter Boschman, die deze unieke bollentuin in 1928 heeft gesticht.

Al eerder werd op 5 april, bij de feestelijke opening van de Hortus in de protestante kerk, het leven en werk van deze pionier in woord en beeld gepresenteerd door Henk Brandsma en Peter Valkering. Deze presentatie zal worden herhaald in de Oude School op donderdag 3 mei. Ook de liederen, prachtig gezongen door Wilma Ploegaert en begeleid door Peter Rijs, zullen dan weer als intermezzo's ten gehore worden gebracht. Dit evenement begint om 20:00 uur en de toegang is gratis.

Rommelmarkt Eensgezindheid

EGMOND-BINNEN - De voorbereidingen voor de 48ste grote rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid die op 2 juni plaatsvindt in Egmond-Binnen zijn in volle gang. De eerste grote inzamelactie was een groot succes.

De tweede grote inzamelactie vindt plaats op zaterdag 28 april en de derde volgt op 19 mei. Deze dagen kunnen inwoners van de gemeente Bergen en Heiloo hun spullen die bij ons een tweede kans kunnen krijgen beschikbaar stellen aan de ophaaldienst van de vereniging. Alles wat nog bruikbaar is is welkom. Meubilair, potten en pannen, fietsen, glas en aardewerk, boeken, speelgoed, gereedschap, ijzerwaren, lampen, koel- vrieskasten, computerapparatuur, radio's, tv's, kunst en antiek, tuingereedschap, fotoapparatuur etc. Ook draagbare (gebruikte) kleding en schoenen zijn welkom.

Een telefoontje of e-mail naar een van de adressen die hieronder vermeld staan is genoeg om ervoor te zorgen dat de spullen worden opgehaald. Tillen en sjouwen doen de medewerkers van de rommelmarkt. De rommelmarkt is bestemd om de kosten van de muziekopleiding te kunnen bekostigen, de instrumenten te vernieuwen en uniformen aan te schaffen.

Het aanbieden van spullen kan bij Piet Apeldoorn - 5061324, Vincent Pepping – 5065601 of Piet Zonneveld - 5065517.

U kunt tevens een e-mail sturen naar info@eensgezindheidegmond.nl.

Redeker Verzekeringen 60 jaar!

Oprichter Jaap Redeker en zijn vrouw Thea Redeker-van den Hoogen.

Op 1 mei 1958 startte Jacob (Jaap) Redeker op de Heilooërdijk in Alkmaar. De zaken gingen goed en er was steeds meer werk waardoor de vrouw van Jacob de administratie op zich nam.

Frans Redeker kwam na zijn diensttijd in 1976 het familiebedrijf versterken dat zijn vader had opgericht. Hij is met veel enthousiasme gestart en daarbij hoorden nieuwe ideeën en moderne technieken voor verbeterde werksystemen. Er ontstond een bijzonder professioneel werkend kantoor. In september 1991 werd het bedrijf door Frans overgenomen.

Na werkzaam te zijn geweest als leidinggevende in de hogere hotelsector kwam dochter Manon in 2014, na omscholing, in het familiebedrijf als commercieel medewerker. Manon ziet de toekomst erg positief en gaat ervan uit dat Redeker Verzekeringen nog minstens 60 jaar zal voortbestaan. Met haar verfrissende kijk en inbreng van modernisatie staat ze samen met haar vader voor een goed werkend bedrijf waar service en goede kwaliteit voorop staat. Zij zijn trots op Redeker Verzekeringen en werken iedere dag vol passie om de juiste verzekeringen door te voeren met de juiste prijs-kwaliteitverhouding in een bedrijf waar de drempel erg laag is. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.

Manon Redeker en Frans Redeker.

Voor juiste en correcte afhandeling van uw verzekeringen en schades kunt u al 60 jaar rekenen op Redeker Verzekeringen. Wij zijn ervoor om uw financiële zaken in balans te houden! Bent u benieuwd of dit voor u geldt? Neem dan gerust contact op met Redeker Verzekeringen voor een vrijblijvend gesprek.

Frans en Manon Redeker                                                                                                                                                        
Redeker Verzekeringen & financiële dienstverlening                                                                                                                
Adres: Wytemalaan 1 - 1814 GV Alkmaar                                                                                                                        
Telefoon: 072 – 5116809                                                                                                                                                                
Mail: info@redekerverzekeringen.nl www.redekerverzekeringen.nl

Egmond in de Tweede Wereldoorlog

Unieke foto’s en verhalen tijdens de lezing over de Tweede Wereldoorlog. Foto: Stichting Historisch Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Aanstaande vrijdagavond 27 april, aan de vooravond van de 4 en 5 mei herdenkingen, herhaalt Stichting Historisch Egmond een deel van de lezing over Egmond in de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar bleek de ruimte in Huys Egmont te klein om alle geïnteresseerden een plek te bieden. Daarom gaan we deze week (deels) op herhaling. Rob Leijen en Martijn Mulder nemen u aan de hand van een serie oude foto's en anekdotes mee terug naar de mobilisatie, de bezetting door de Duitsers en natuurlijk de bevrijding door de geallieerden. Daarnaast krijgt u een uniek ooggetuigenverslag te horen, na de oorlog op papier gezet door korporaal Van Leeuwen, destijds gestationeerd in Egmond aan Zee. Dit verslag kwam onlangs bij Historisch Egmond terecht en vertelt het verhaal van de mobilisatie uit eerste hand. De lezing in Huys Egmont begint om 20:00 uur en kaarten à 5 euro zijn te reserveren via www.huysegmont.nl/agenda en telefonisch op 06-51689620 (Martijn).

Grote rommelmarkt bij Het Wapen van Egmond-Binnen

EGMOND-BINNEN - Op 27, 28 en 29 april is het zover! Dan vindt er een grote indoor rommelmarkt/garage sale plaats in de grote zaal van Het Wapen van Egmond-Binnen. Het Wapen ruimt de zolder, garage, inboedel en horeca-items op. Van stoelen tot tafels, glaswerk, bierglazen, boeken, decoratie, van potten tot vazen... Te veel om op te noemen! Omdat Het Wapen ook van interieur wil veranderen en de opslagruimte wil legen, worden alle overtollige spullen voor een klein prijsje opgeruimd. De moeite waard om ons een bezoek te brengen en tijdens deze drie dagen leuke koopjes te scoren. We zien jullie graag op 27, 28 en 29 april in de grote zaal van Het Wapen van Egmond-Binnen aan de Herenweg 59.

Koninklijke onderscheidingen bij de brandweer

Vlnr: Burgemeester Toon Mans, plv teamcommandant Hakan Meijer, John Hanskamp, Postcommandant Ton Dekker, teamcommandant Petra Abma & Hans Roemer

AKERSLOOT - Tijdens de jaarvergadering op vrijdag 20 april hebben John Hanskamp en Hans Roemer uit handen van burgemeester Toon Mans een koninklijke onderscheiding ontvangen. Zij hebben zich respectievelijk 24 en 29 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer van Akersloot in de rol van hoofdbrandwacht. Beiden hebben per 1 januari een punt achter hun brandweercarrière gezet.

Rabo AZ-clinic sportief en zonnig

Voetballen met Jasper Schendelaar van AZ. Foto: Evert Visser

LIMMEN - Sportief voetballen en tips krijgen van trainers en spelers van AZ. En dat onder een stralende zon in tropische sferen. Maar liefst 160 jeugdleden tot en met dertien jaar van VV Limmen namen woensdagmiddag deel aan de zogenoemde Rabo AZ-clinic. Zij trainden in kleine groepjes, wisselden meerdere keren van veld en trainer en hadden het zichtbaar naar hun zin.

Jasper Schendelaar, keeper van het team 'AZ Alkmaar onder 19', is net klaar met een training, hij heeft even tijd voor een praatje. "Het is heel leuk om kinderen iets te leren en extra te motiveren. Mooi is dat alle kinderen enthousiast zijn," zegt hij. Daarna is het wederom tijd voor actie en gaat hij een duel aan met een groepje jeugdleden. Een stukje verderop traint Ferdy Druijf een aantal voetballertjes. Deze 19-jarige spits debuteerde eind januari in de A-selectie van AZ, na een speelperiode bij Jong AZ. Ook vier AZ-trainers en vier trainers van de Limmense voetbalclub - gekleed in een AZ-outfit - zorgen voor het nodige voetbalplezier.

Eerder op de dag ging de Limmense voetbaljeugd met de AZ-mascottes Herry en Berry op de foto en deelden Jasper en Ferdy handtekeningen uit. Ook medewerkers van de Rabobank, hoofdsponsor van de clinic, zijn aanwezig op het voetbalterrein. Veel kinderen en hun ouders sluiten een AZ-bankrekening af en krijgen als dank onder andere een bal cadeau, gesigneerd door alle AZ-spelers.

Voetballen met Jasper Schendelaar van AZ. Foto: Evert Visser
Herry en Berry verhogen het AZ-sfeertje. Foto: Donja Hoorn
Niet uit het veld te slaan... Foto: Donja Hoorn
Begeleiding van Jasper Schendelaar (links) en Ferdy Druijf. Foto: Ed van de Pol

Mariska van de evenementencommissie van VV Limmen noemt de clinic zeer geslaagd. "Het is prachtig dat AZ deze clinic voor onze vereniging organiseert en ik ben dankbaar dat de Rabobank ons dit geschonken heeft. Leuk is dat alle deelnemers straks naar huis gaan met een certificaat van AZ, een mooie herinnering." De Alkmaarse topclub organiseert vaker dit soort clinics bij sportverenigingen in de regio. Zo staat op 11 mei eenzelfde clinic gepland op het terrein van VV Bergen.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Turnverenigingen Heiloo en Castricum strijden tegen elkaar

Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Zaterdagochtend streden turnverenigingen GTH uit Heiloo en DOS uit Castricum tegen elkaar. Na een leuke wedstrijd gingen vele turnsters met een medaille naar huis. Tevens werd het nieuwe sponsordoek met daarop de 'Vrienden van GTH' onthuld.

Traditie
Ieder jaar is er een wedstrijd tussen GTH en DOS. Inmiddels een traditie. Dit jaar was de tiende keer. Beide verenigingen waren in de wedstrijd heel fanatiek en ondanks het mooie weer gingen alle meiden er vol voor. Terwijl buiten de zon hoog aan de hemel stond vonden binnen spectaculaire sprongen plaats. Op de spanbrug werd de ene zwaai na de andere gemaakt, vaak eindigend in een salto. Op de vloer gingen de meiden van handstand tot arabier-flikflak en soms zelf een salto, heel erg knap. En bij de balk hield iedereen zijn adem in want op dit smalle toestel maakten de meiden radslagen, koprollen of een handstand.

Sponsoren
GTH is bezig met een opleving door de enthousiaste leiding en het nieuwe bestuur waardoor het ledenaantal weer groeit. Zo heeft GTH een nieuwe website, www.gthgymnastics.com en een nieuw logo. Ook zijn er nieuwe (en oude) sponsoren die GTH steunen, zoals Buur Beveiliging, Beko Interieurs, Kuyper en Blom Makelaars, Garage Zander, Plato Fysiotherapie, Herberg Jan en Di Fiorentina, en met deze sponsoren is GTH heel blij. GTH is natuurlijk niet alleen turnen voor meiden. Ook jongens kunnen stoere moves maken met freerun of jongensgym. Ook is er peutergym voor de kleintjes. Daarnaast is er trampolinespringen (ook op wedstrijdniveau) en de springgroep. En ook kunnen meiden en jongens zich uitleven met streetdance. En voor volwassenen die fit en lenig willen blijven is er bodyshape en fitgym voor 55+.

Voor de uitslagen verwijzen wij u naar het artikel op onze website.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Terriërs Dames-1 in de bloemetjes gezet

Foto: Cees Driehuis

HEILOO - Raadslid Willem Gomes bezoekt alle thuis- en uitwedstrijden van de Terriërs Dames-1. Doelpunten begeleidt hij met zijn scheepsfluit en doelpuntenmaaksters geeft hij bloemen. Bij winst tegen Alecto op 15 april jl. beloofde Gomes alle speelsters een boeket. Belofte maakt schuld, de wedstrijd eindigde met 3-1 winst voor de Terriërs en dus zette Gomes de speelsters in de bloemetjes.

Meiden groep 8 van Elckerlyc winnen schoolvoetbaltoernooi Heiloo

HEILOO - De scholen van Heiloo deden op vrijdag 13 en vrijdag 20 april mee aan het jaarlijkse schoolvoetbaltoernooi, dat dit jaar werd gehouden op de velden van Foresters. De meiden van groep 8 van basisschool Elckerlyc deden het prima! In de eerste ronde wonnen ze twee wedstrijden en speelden ze gelijk tegen de meiden van de Willibrordschool. Vrijdag 20 april wonnen ze de eerste twee wedstrijden, waardoor ze eerste werden van hun poule. Ze speelden de finalewedstrijd tegen de Radboudmeisjes. Ze wonnen deze wedstrijd glansrijk en nu gaan ze door naar de volgende ronde. Deze zal plaatsvinden op woensdag 16 mei te Limmen. Daar zullen ze voetballen tegen de Binnenmeer uit Uitgeest en de St. Jozefschool uit Egmond aan den Hoef.

RUIME DROGE GARAGE TE HUUR, vanaf 01-05-18, rustig gelegen aan Het Zevenhuizen. Ideaal voor stalling of opslag. Info: 06 18249311

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen spelen. Notenkennis is niet nodig! Iedereen kan het leren! Info 06 16163045

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

TE HUUR: 16m2 Bedrijfs/kantoorruimte Heiloo, Kennemerstraatweg 452. €325 per maand Voor meer info: 06-51302215

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het voorjaarsklaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

ERVAREN PEDICURE uit Limmen heeft plaats voor nieuwe klanten. Behandeling volgens afspraak. 072 - 5054233

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevraagd: HUISHOUDELIJKE HULP voor een paar uur per week. Tel: 072-5338585

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Beste schilder en stukadoor.

Voor binnen en buiten.

Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081