De Uitkijkpost

15 mei 2019

De Uitkijkpost 15 mei 2019


Nu niet omlaag maar omhoog de Alpe d'Huez op...

Tom en Maud gaan de berg op! Foto: aangeleverd

HEILOO - Tom Hafkamp en Maud Burgering doen op donderdag 6 juni mee aan Alpe d'HuZes. Het doel van Tom, speler van HSV 1, is om tweemaal hardlopend de berg op te gaan.

Het is een gegeven dat een op de drie mensen kanker krijgt. Via acties voor Stichting Alpe d'HuZes haalt Tom geld op om nog meer onderzoek naar en een beter leven met kanker mogelijk te maken. De schoonvader van Tom kreeg op 45-jarige leeftijd de diagnose darmkanker. Door een traject, mede gefinancierd met geld van Alpe d'HuZes, is het goed afgelopen en heeft zijn schoonvader een goede kwaliteit van leven gekregen. Als dank zet hij zich samen met zijn gezin al vele jaren in voor Stichting Alpe d'HuZes. Ook Tom wil graag zijn steentje bijdrage aan dit mooie en bijzondere evenement en dat gaat hij dit jaar dus doen. HSV reageert: "Namens heel HSV wensen we Tom natuurlijk ontzettend veel succes met zijn sportieve prestatie! We kennen allemaal mensen in onze directe omgeving die met kanker te maken hebben. Laten we deze actie van Tom ook daarom een financieel succes maken!"

"Al vele jaren ga ik heerlijk met wintersport. In 2018 zijn wij naar de Alpe d'Huez geweest en ben ik de berg vele malen afgedaald op mijn ski's. Op de heenreis, tijdens de rit omhoog, heb ik bewondering gekregen voor iedereen die zich daar begin juni als deelnemer en vrijwilliger inzet voor Alpe d'HuZes. Mijn vriendin Maud en haar familie zijn daar al heel wat keren geweest en hebben fietsend en hardlopend meegedaan. Toen Maud en ik begin juni 2018 Lex en Gerda naar Schiphol brachten voor hun deelname aan Alpe d'HuZes, kregen we het erover dat ik het ook wel eens wilde... Tja, en nu is het zover. Samen met Maud ga ik hardlopend omhoog," zegt Tom.

Doneren en meer lezen over Tom en Maud en hun actie kan via www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraiser/tomhafkamp.

Music Meeting Heiloo 'De Muzikale Wereld'

Teunis van der Zwart is artistiek leider van Music Meeting Heiloo. Foto: Gregor Servais

HEILOO - Na maanden van voorbereiding is het dan eindelijk zover. Op 25 en 26 mei zal Heiloo, en dan met name in de Cultuurkoepel en Cultureel Centrum De Strandwal op Landgoed Willibrordus, bruisen van muzikale activiteiten, georganiseerd door Music Meeting Heiloo (MMH). De aftrap is op zaterdag om 12.00 uur en dan volgt er een tweedaags muzikaal programma, gevuld door maar liefst 20 deelnemers uit Heiloo en omstreken. Solisten, duo's, trio's, zanggroepen en andere muziekgroepen betreden het podium om hun muzikale wereld te presenteren.

Teunis van der Zwart, artistiek leider van MMH, licht het thema van dit jaar graag toe. "Elk land, elke streek en elke regio heeft z'n eigen muziek. Instrumenten, ritmes en melodieën die onderdeel uitmaken van de culturele identiteit. We herkennen de klanken vaak onmiddellijk. Een Weense wals, Portugese fado's, Russische koren, Chinees snarenspel, Afrikaanse ritmes of volksmuziek uit de Andes: muziek laat ons over de hele wereld reizen." Zo heeft de werkgroep aan de deelnemers gevraagd een programma samen te stellen van maximaal 45 minuten met muziek uit een land of regio, zodat het publiek kan genieten van hun presentatie, een opwindende reis door hun muzikale wereld. "Wie er allemaal optreden en wat u van hen mag verwachten, staat in een prachtig overzicht op onze geheel vernieuwde website www.musicmeetingheiloo.nl. U kunt dit overzicht zelfs uitprinten en zo als gids gebruiken op beide muziekdagen," aldus Teunis. Noemenswaardig is het gegeven dat tussen de concerten door ook nog verrassende flitsoptredens zullen plaatsvinden in de Cultuurkoepel en Cultureel Centrum De Strandwal. Bovendien staat er nog een buitenoptreden gepland. Er gebeurt dus van alles op muzikaal gebied. En de toegang op beide dagen is natuurlijk gratis.

Muziek en passie
Teunis wil nog eens extra benadrukken dat muziek maken mensen met elkaar verbindt. "Het is een universele taal en het geeft inspiratie en kracht aan mensen die over de hele wereld door middel van muziek met elkaar kunnen communiceren. Dat proberen wij als werkgroep Music Meeting Heiloo nu voor de zevende maal op het prachtige Landgoed Willibrordus te realiseren met en voor de inwoners van Heiloo en omstreken."
U bent van harte uitgenodigd om langs te komen op het landgoed om te genieten van alle muzikale optredens. Op deze plaats ook alvast een hartelijk woord van dank aan alle vrijwilligers en sponsoren die het mogelijk maken om Music Meeting Heiloo te realiseren. Voor meer informatie over de deelnemers, het programma en de sponsoren kunt u kijken op de website www.musicmeetingheiloo.nl. Volg MMH ook op Facebook@musicmeetingheiloo. Graag tot ziens op 25 en/of 26 mei.

Bijenvolk gered

Foto: Ton Bijman

HEILOO - Een bewoner van de Kloosterhof in Heiloo ontdekte vrijdag 10 mei een bijenvolk in een boom. Via via werd imker José Veldt uit Egmond aan den Hoef ingeschakeld. José heeft de bijen 'gered' en naar haar bijenkorven gebracht.

Tien vragen aan... Peter Schoenmaker

 1. Waar ben je geboren en getogen?
  Ik ben geboren in Grootebroek en getogen in Luttelgeest, Bolsward, Beverwijk en Heemskerk. Op eigen benen woonde ik daarna in de Bijlmer, Hoogkarspel, Alkmaar, Limmen, Heemskerk, Overveen, Heemstede, Haarlem, weer Overveen, Puydarrieux, Aux Aussat, Ladevèze Ville, en nu heerlijk en voorgoed in Heiloo.
 2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
  Vroeger kookte mijn vrouw zodra ze van haar werk kwam, de kinderen en ik dekten intussen de tafel en staken de kaarsen aan. Op een dinsdag mompelde ze iets toen ze de borden op tafel zette. De volgende dag ging ze gelijk met ons zitten en nam een glas wijn. Toen we bij haar tweede glas vroegen wat we gingen eten zei ze "Ik heb gisteren gezegd dat jullie er van moesten genieten, want het was de laatste keer dat ik kook". Sindsdien doe ik het elke dag en met veel plezier. Toen ik later hotelier werd kwam het me goed van pas. Omdat gasten om de recepten vroegen ben ik een blog begonnen (simplefoodlookinggood).
 3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
  Mijn vader is te vroeg overleden. Ik zou hem graag laten zien dat ik eigenlijk toch wel goed terecht ben gekomen.
 4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
  Mijn oma lag altijd ziek te bed. Maar op haar zeventigste sprong ze eruit, kocht een brommer en een helm en toerde nog jaren door heel West-Friesland. Schitterend.
 5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
  De groenste plek van Heiloo. Het laken van het biljart van Café de Wit, elke dinsdagavond met de plaatselijke fine fleur.
 6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
  Voor nieuwe afleveringen van Fargo op Netflix.
 7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
  Mijn (helaas overleden) vriend Jules en ik hadden ieder een reclamebureau. Toen we vijftig werden kwam hij met het plan om de boel te verkopen en iets heel anders te gaan doen. Leek me eng maar liet me overhalen. Hij ging Surinaamse groenten telen in Portugal en ik werd hotelier en boekenschrijver in Frankrijk. Foto's staan op peterschoenmaker.nl. Nooit spijt van gehad dat ik naar hem geluisterd heb.
 8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
  In Frankrijk hadden we een zwembad voor de gasten maar ik kan (nog steeds) niet zwemmen.
 9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
  Een burgemeester kan niet veel veranderen, zijn wethouders en de raad wel. Veel inwoners van Heiloo van wie het dak niet geschikt is voor zonnepanelen hebben samen al duizend panelen op daken van gemeentegebouwen laten leggen, dankzij de Stichting Cohesie. Maar hoewel de gemeente zelf ook veel stroom verbruikt doet die tot nu toe niet mee. Toch lijkt me dat een doelmatiger bijdrage aan een betere wereld dan een regenboogzebrapad.
 10. De persoonlijke vraag van Barre Dekker:
  Na al mijn verhuizingen weet ik dat de directe Noord-Hollandse humor niet overal wordt gewaardeerd. Ook daarom voel ik me toch het meeste thuis tussen de mensen van boven het kanaal. Een mooier plekje dan Heiloo is er niet en we hebben het zeer naar ons zin. Ik ga nooit meer verhuizen.

Ik geef de tien vragen door aan Wilma Eerenstein, voorzitter van de Stichting Cohesie. Mijn vraag is: "Wanneer denk je dat de eerste thoriumcentrale schone en veilige elektriciteit kan leveren?"

Coöperatiefonds Rabobank doneert voor nieuwe website Witte Kerk

Marien van der Wolf, Nico Adrichem en Erik Bijkerk. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Witte Kerk in Heiloo heeft een nieuwe website: www.wittekerk-heiloo.nl. Dankzij een donatie van het Coöperatiefonds van de Rabobank is de site er gekomen. Donderdag 9 mei overhandigde Nico Adrichem van de ledenraad een cheque ter waarde van € 1000 aan Erik Bijkerk en Marien van der Wolf van de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo.

De nieuwe website is een eerste stap voor de Witte Kerk om actiever naar buiten te treden. Bijkerk: "Iedereen weet hoe belangrijk het is om online goed vindbaar te zijn. Met de nieuwe site laten we zien wat de kerk te bieden heeft en wat er in de kerk te doen is."

De website heeft een moderne look & feel die gebaseerd is op de kleuren die in de kerk gebruikt worden. Het groen van het tongewelf komt terug en het okergeel weerspiegelt het haantje op de toren. Stichting Monument Witte Kerk is zeer tevreden over het resultaat. "Met Heilooër ondernemers Bart Dalenberg en Michiel Bent is er een prachtige site opgeleverd."

Met donaties uit het Coöperatiefonds draagt de Rabobank bij aan investeringen en bestedingen ter verbetering van de economische, sociale en culturele omgeving, inclusief duurzame initiatieven. Het gaat om bijdragen in kennis, netwerk en/of geld aan collectieve thema's zoals zelfredzaamheid, duurzaamheid, voeding, ondernemerschap, innovatie en lokale leefomgeving.

Schoonheidssalon en pedicure Zaamen: de droom van moeder Simone en dochter Iris

Foto: Margreeth Anema

Schoonheidssalon en pedicure Zaamen

Schipperslaan 4-H

1906BG Limmen

06-41 544 249/ 06-39 230 287

salonzaamen@hotmail.com

www.salonzaamen.nl

Facebook: @salonZaamen

Simone en Iris Ooms, moeder en dochter, startten in januari 2019 Schoonheids- en pedicuresalon Zaamen. "Onze droom om samen iets te beginnen is eindelijk uitgekomen," aldus Iris, die tien jaar geleden in de voetsporen van haar moeder trad. In de prachtige lichte en rustgevende ruimte aan de Schipperslaan in Limmen bieden de dames diverse behandelingen aan. Er zijn twee cabines aanwezig: één voor de schoonheidsbehandelingen en één voor de pedicurebehandelingen. Tevens kunnen deze twee behandelingen ook gecombineerd worden in een duobehandeling. "Alle behandelingen staan in het teken van huidverbetering en hebben een ontspannende werking; ons doel is om dit samen in één behandeling te combineren," aldus Iris. Alle facetten van een behandeling zijn overigens ook los te boeken. Iris heeft zich daarnaast nog gespecialiseerd in acnebehandelingen. Ze behandelt de acne tijdens een reinigende gezichtsbehandeling. Hierbij geeft Iris ook adviezen voor thuis wat betreft de verzorging van de huid.

Gezichtsbehandelingen met alleen de meest hoogwaardige producten

Simone en Iris vinden het belangrijk om met producten te werken waar zij persoonlijk achter staan zoals Lycon, een speciale wax om o.a. wenkbrauwen te modelleren. "Dit is de crème de la crème onder de wax: het is een mild product, heel zacht voor de huid en haalt ook alle donshaartjes weg, het is een prachtig product," aldus Simone die gepassioneerd over haar werk vertelt. De wax is de ideale hars voor stugge, korte, lange en hardnekkige haren op ieder deel van het gezicht of lichaam.

De gezichtsbehandelingen worden uitgevoerd met de verzorgingslijn van Webecos, een product van Nederlands fabricaat. Dit product bestaat voornamelijk uit actieve ingrediënten die afkomstig zijn uit natuurlijke bronnen. Het product is niet alleen effectief maar ook hypoallergeen. De gezichtsbehandelingen met Webecos hebben een huidverbeterend effect. Het kaviaarextract waarmee de heerlijke gezichtsmassages worden uitgevoerd is het paradepaardje van dit merk. "Het kaviaarextract bevalt veel vitaminen en er zitten werkzame stoffen in voor het verbeteren van de huid," vertelt Simone. "De huid krijgt er een prachtige glans van en je hebt er tot weken na de behandeling plezier van," vult dochter Iris aan. Webecos heeft diverse producten die effectief zijn voor alle soorten huidtypen waaronder verschillende soorten peeling, maskers, zonnebrand, dag- en nachtverzorging en serums. Iris en Simone adviseren u na een uitgebreide huidanalyse graag welk product bij uw huid past.

Pedicurebehandelingen: "Iedereen pijnvrij de deur uit"

Op het gebied van de verzorging van de voeten kunt u een pedicurebehandeling reserveren waarbij ook zorg wordt besteed aan problemen zoals kalknagels, ingegroeide teennagels, eeltplekken en likdoorns. "Wij willen dat iedereen hier pijnvrij de deur uitgaat," aldus Iris. Een behandeling kan uitgebreid worden met een Shellac behandeling van CND. Op de teennagels blijft de Shellac bijna zes weken netjes zitten. "De modekleuren voor deze zomer zijn lekker fris: blauw, groen, roze en oranje. Maar de French manicure en de nude-kleuren zijn tijdloos en blijven ook prachtig," vertelt Simone die zelf een prachtige blauwe kleur op haar nagels heeft, want de Shellac is niet alleen voor op de teennagels.

Een cadeaubon geven van Salon Zaamen is een feestje op zich

In aanloop naar verjaardagen of speciale dagen zoals bijvoorbeeld Vaderdag is het goed om te weten dat de salon cadeaubonnen voor diverse behandelingen en bedragen verkoopt. De cadeaubonnen worden zo mooi verpakt dat het geven alleen al een feestje is. Denk bijvoorbeeld eens aan een uitgebreide gezichtsbehandeling van 90 minuten ter waarde van € 49,50. Om een cadeaubon te bestellen kunt u de dames bellen en voor meer informatie over de tarieven kunt u de website checken.

Via de website kunt u een afspraak maken door het contactformulier in te vullen of via het WhatsApplinkje. Telefonisch kunt u ook een afspraak maken door te bellen naar 06-41544249 of 06-39230287.

Tekst: Margreeth Anema

Wethouder onthult logo en website Natuurlijk Heiloo

Logo van Natuurlijk Heiloo. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Dinsdagavond 7 mei vond in Theeschenkerij De Buitenkans de onthulling plaats van het logo van Natuurlijk Heiloo. Wethouder Fred Dellemijn onthulde het logo door een druk op een knop van de computer. Naast het logo werden ook de Facebookpagina, Instagram en de website gelanceerd.

Heiloo heeft veel te bieden voor recreanten/bezoekers en inwoners op het gebied van cultuur, natuur, sport en recreatie. Er is ook een ruime keuze in het aantal horecagelegenheden. Natuurlijk Heiloo stimuleert de samenwerking tussen de uiteenlopende aanbieders van recreatieve, toeristische en culturele faciliteiten. De marketingcampagne Natuurlijk Heiloo biedt een breed scala aan mogelijkheden om de vele faciliteiten en activiteiten in Heiloo zichtbaar te maken. Dit alles is bedoeld om het dorp beter te kunnen positioneren.

Op de website kunnen bezoekers alles vinden over wat er te doen is in het dorp. Ook de evenementen die plaatsvinden in het dorp zijn daar te vinden. Verder vindt op de website ook de promotie van de cultuurhistorische pareltjes van Heiloo plaats.

Logo en banners. Foto: STiP Fotografie
De aanwezigen buigen zich over de verdere ontwikkeling van de marketingcampagne en de website. Foto: STiP Fotografie
Wethouder Fred Dellemijn met Jeroen Bruynis (l) en Stefan Weijman van Reclame aan de Kust. Foto: STiP Fotografie

Twee jaar geleden is een stagiaire in opdracht van de gemeente een onderzoek gestart. Vanuit dit onderzoek is gestart met Natuurlijk Heiloo. Jeroen Bruynis en Stefan Weijman van 'Reclame aan de Kust' zijn aan de gang gegaan met de ontwikkeling van het logo. Een logo bestaande uit de kleuren grijs en paars en een duidelijke grijze punt achter Heiloo. De punt is een soort van statement.

Tijdens de avond van de onthulling konden de aanwezige ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen en gemeente meedenken over de verder ontwikkeling van de marketingcampagne en de website www.natuurlijkheiloo.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

€ 3.941 voor Amnesty International

HEILOO - De collecte van Amnesty International, die van 10 tot en met 16 maart plaatsvond in Heiloo, heeft € 3.941 opgebracht. 42 vrijwilligers collecteerden in Heiloo voor de mensenrechtenorganisatie. In heel Nederland werd dit jaar € 1.175.661 opgehaald voor het werk van Amnesty. De organisatie dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

Opbrengst van onschatbare waarde
Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde.

Het belang van de collecte
Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Bijvoorbeeld om mensen vrij te krijgen die gevangenzitten vanwege verzonnen aanklachten. Mensen als Jeremy Corre uit de Filipijnen. Hij zat zes jaar vast op de valse beschuldiging van drugsbezit. Tijdens zijn gevangenschap werd hij gemarteld. Amnesty voerde actie voor zijn vrijlating en tijdens Write for Rights 2014 werd er massaal voor hem geschreven. In maart 2018 kwam hij vrij.

Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

Songfestival

En de 12 punten gaan naar... Hockeyvader! Het is weer zover deze week. Hilarische acts, 'over the top' outfits, vrouwen die mannen zijn of andersom en een spectaculair podium. Kortom, het songfestival.

Hockeyvader is een fan, al is het alleen maar voor het heerlijk negatieve commentaar van Cornald Maas en Jan Smit. "De volgende act is met veel bloot, vlammen, geschreeuw en onbegrijpelijke outfits, dus het zal wel hoog scoren". Ik verheug me op het hysterische gedoe van alle fans in de zaal, de verrassing bij elk optreden wat er nu weer komt, de te flauwe grappen van de presentatoren, de te lange aankondigingen bij de puntentelling en de tenenkrommende interviews in de red, blue of green room met de deelnemers. In the end wint er vast wel weer een groep Orks, een stel oma's, een zingende kip of een vrouw met een baard.

Inmiddels is het elk jaar een feest om te kijken. Met het hockeygezin op de bank, chips en cola erbij en vooral heel veel verbazing om de belachelijke acts, lachen om alles wat je ziet en genieten van het commentaar. Een heerlijk avondje entertainment met dit jaar een prachtige inzending van Nederland, die kans heeft om te winnen. En als we winnen mogen we het in ons land organiseren.

Ik nomineer hierbij Heiloo. Het kan prima in De Beun en we maken bij 't Loo een groot feestterrein met grote schermen en een feesttent. De afterparty kan bij De Wit en we hebben genoeg moois in de omgeving om te tonen aan de rest van de wereld. We bouwen het Vennewater om tot perscentrum en ik zie al die creaties al door ons dorp lopen. Dat moet toch kunnen?

En last but not least: we hebben al een regenboogvlag op het gemeentehuis. Kortom, 'See you in Heiloo 2020!'

Moederdagactie Het Hoekstuk een groot succes!

Jasper (links) van Albert Heijn en Hans van Primera: "in juni krijgen vaders een kans". Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen Moederdag zijn tien moeders door de winkeliers van Het Hoekstuk in het zonnetje gezet.

"Er zijn echt heel veel leuke reacties binnengekomen," aldus Jasper van de Albert Heijn, "maar we konden er maar 10 kiezen."

De kinderen gaven heel veel redenen op waarom hun moeder de liefste is, zoals: door mijn moeder hebben we nu cavia's, ik mag met 36 jaar weer bij mijn moeder wonen, gewoon omdat ze de liefste is, omdat ik net zelf moeder ben geworden...

"De gelukkige moeders zijn inmiddels verwend met veel cadeaus, maar vaders krijgen in juni een kans," aldus Hans van Primera, "want het is fantastisch om iets voor een ander te doen."

Landschap Noord-Holland zoekt vrijwilliger voor het nieuwe kantoor

HEILOO - Landschap Noord-Holland huist sinds maart weer in het kantoor tussen de Schuine en Rechte Hondsbosschelaan in Heiloo. Voor het nieuwe pand zoekt het Landschap een vrijwilliger die allerlei hand- en spandiensten wil verrichten. Het gaat om klussen als het versturen van tijdschriften, het vouwen en insteken van mailingen, het printen en plastificeren van kaarten en het verzendklaar maken van kalenderbestellingen. Het werk kan in twee dagdelen per week gedaan worden, maar een flexibele instelling wordt zeer gewaardeerd.

Lijkt het u leuk om als vrijwilliger bij Landschap Noord-Holland te werken? Schroom niet en stuur een mail met een korte motivatie en uw contactgegevens naar info@landschapnoordholland.nl.

Grootste geraniummarkt van Heiloo & omstreken!

Foto: aangeleverd

HEILOO - De Aalsmeerse Plantenhal organiseert weer de grootste geraniummarkt van Heiloo en omstreken. Wél met een kleine verandering: het is NIET bij winkelcentrum 't Loo maar bij Aalsmeerse Plantenhal zelf aan De Hoefsmid 25 in Heiloo, naast Karwei. Er is een mega hangplantenshow, honderden geraniums, vele soorten stekgoed en een uitgebreid assortiment vaste planten tegen messcherpe prijzen. Ook dit jaar zijn er volop aardbeien en pioenrozen, vers van het land. Aan de kinderen is ook gedacht en er staat een geweldig springkussen. Op zaterdag 18 mei is er de vroege vogelactie: tussen 07.00 en 09.00 uur 10% extra korting op de toch al scherpe prijzen. Nu dus ook op binnen- en buitenpotten! Er is ruim parkeergelegenheid aanwezig. Kom gezellig langs op zaterdag 18 mei en zondag 19 mei op De Hoefsmid 25 in Heiloo.

Inloopdagen Jan van Rijckenborghschool

De Jan van Rijckenborghschool is een kleinschalige, vriendelijke basisschool. Foto: aangeleverd

HEILOO – Bent u op zoek naar een kleinschalige vriendelijke basisschool? Vanaf 21 mei staan iedere dinsdag de deuren van de Jan van Rijckenborghschool open voor belangstellende ouders. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunt u de warme en creatieve sfeer proeven en een kijkje nemen in de klaslokalen tijdens een gewone lesdag. Belangrijke uitgangspunten van het onderwijs zijn 'Leren met Hart, Hoofd en Handen' en een evenredige ontwikkeling van het sociale, cognitieve en creatieve niveau van de leerlingen. Er wordt gewerkt met projectonderwijs en reguliere lesmethodes, die voldoen aan de kerndoelen. Beeldende Vorming en Drama worden gegeven door vakdocenten, daarnaast worden muziekonderwijs en naschoolse activiteiten aangeboden. Tevens kan uw peuter vanaf de leeftijd van 3,5 jaar twee ochtenden per week instromen in de kleutergroep. Voor meer informatie, bel directrice Marije Peters (072-5338286) of bezoek de website www.jvrschoolheiloo.nl. Trompenburg 49, 1852 CC in Heiloo.

Faillissement dreigt voor verenigingen door nieuw grondstoffenplan

Oud papier langs de kant van de weg wordt verleden tijd als het aan de gemeente ligt. Foto: Jeppe Hoogland

Yvonne van Stiphout is freelancejournalist. In april sprak zij met wethouder Rob Opdam over afvalscheiding in de gemeente. Yvonne heeft zich vastgebeten in dit onderwerp. De komende tijd leest u in Uitkijkpost een aantal artikelen van Yvonne rondom de nieuwe plannen met betrekking tot afvalscheiding.

HEILOO – Als we het nieuwe grondstoffenplan van de gemeente mogen geloven gaat er heel wat veranderen voor de inwoners. Maar niet alleen voor de inwoners, ook voor de verenigingen en scholen die maandelijks het oud papier ophalen. Zij lopen door het plan waarschijnlijk veel inkomsten mis.

De gemeente Heiloo is namelijk van plan om elf containers bij milieuparkjes te plaatsen voor OPK (oud papier en karton). Dit wordt nu nog maandelijks door verschillende verenigingen en scholen huis-aan-huis opgehaald. Als de inwoners het OPK makkelijker weg kunnen brengen bestaat de mogelijkheid dat verenigingen en scholen veel minder papier en karton gaan ophalen dan de huidige hoeveelheid.

Navraag bij de verenigingen leert dat zij afhankelijk zijn van een goede opbrengst van het opgehaalde oud papier en karton. Zoals Albert Zantinge van Fanfare Showband Heiloo aangeeft: "Wij kunnen onze contributie laag houden door het vele oud papier dat wij ophalen. Naast de subsidie van de gemeente, die zeker niet toereikend is, is het ophalen een goede bron van inkomsten. Doordat wij de contributie laag houden is onze vereniging ook voor de minderbedeelden in ons dorp toegankelijk. Als wij minder oud papier ophalen zal de contributie dus omhoog moeten en dan zijn de minderbedeelden de dupe."

Annelies Mossel van Zwemvereniging de Spetters deed ook navraag bij de gemeente. Zij kreeg antwoord per mail waaruit wij citeren:

'In eerste instantie zal er een extra rolemmer worden uitgezet voor de inzameling van plastic, blik en drankkartons. De zakken aan de lantaarnpaal komen hiermee te vervallen. Daarnaast willen we op het aanbieden van restafval een tarief zetten; dat betekent dat de basis afvalstoffenheffing omlaag gaat en elke keer als de grijze rolemmer met restafval wordt aangeboden men een tarief moet betalen. Mochten deze maatregelen niet leiden tot het beoogde afvalscheidingscijfer zullen we verdere maatregelen inzetten, zoals voor de inzameling van oud papier.

Gedacht wordt om in de verdere toekomst de papierinzameling te gaan doen met een rolemmer en inzameling door de eigen dienst. Hiervoor wordt dan de grijze rolemmer gebruikt. Het restafval komt dan op afstand en moeten de mensen zelf wegbrengen naar een ondergrondse container in de wijk.

Uiteraard heeft de gemeente een verantwoordelijkheid naar de scholen en verenigingen die nu oud papier inzamelen. Daar gaan we op tijd mee in overleg. Gedacht kan worden aan het leveren van mensen achter de huisvuilwagen voor het legen van de rolemmers. Ook zijn er ideeën om alternatieve werkzaamheden te laten uitvoeren door mensen van scholen en verenigingen en zo de vergoedingen te kunnen handhaven.'

Maar niet alleen de nieuwe containers gaan minder papier opbrengen voor de ophalers. In het nieuwe grondstoffenplan staat ook dat de inwoners om huis-aan-huisbladen en reclame te ontvangen een sticker op de brievenbus moeten plakken. De omgekeerde wereld van nu. Wie geen sticker plakt krijgt geen huis-aan-huisblad en geen reclame. Hopelijk beseffen de ambtenaren dat ze zichzelf hiermee in hun vingers snijden. Het zal zeker geruime tijd kosten voor inwoners beseffen dat zij nu ineens een sticker op hun bus moeten plakken. Dit houdt in dat de gemeentelijke aankondigingen niet meer gelezen zullen worden. Daarnaast zullen ook ongeadresseerde stukken, bijvoorbeeld verkiezingslijsten die de gemeente uitgeeft, niet meer in de brievenbus mogen belanden. Of de gemeente hiermee rekening houdt valt te bezien. In deze tijd van Europese verkiezingen worden lijsten in bussen gegooid terwijl de bewoner van het huis aangeeft geen ongeadresseerde post te willen ontvangen. In feite is de gemeente dus nu al in overtreding.

Niet alleen de verenigingen en scholen worden de dupe. Ook de uitgevers van huis-aan-huisbladen en winkeliers die wekelijks hun folders bij de mensen thuis laten bezorgen. En wat te denken van de winkeliers die wekelijks in de huis-aan-huisbladen adverteren, ook zij zullen van het grondstoffenplan de dupe worden.

Het lijkt er dus op dat er met dit nieuwe grondstoffenplan alleen maar verliezers zijn. Dat de communicatie vanuit de gemeente naar de scholen, verenigingen en uitgevers van huis-aan-huisbladen uitblijft en zij ook niet betrokken worden bij het maken van het plan, is reden voor grote zorg. Waarschijnlijk krijgen zij het pas te horen als alles is goedgekeurd in de raad en er geen weg meer terug is.

Wat gebeurt er dan met het prachtige verenigingsleven in Heiloo, het leven waar ook het college van burgemeester en wethouders zegt trots op te zijn?

Woensdag 22 mei wordt het plan in de commissie behandeld, er kan ingesproken worden. Mocht u dat willen doen dan kunt u contact opnemen met de griffie van de gemeente Heiloo, de heer Ronald Vennik, e-mail: griffie@heiloo.nl of telefoon 072-5356792.

Binnenkort een nieuw item uit het nieuwe grondstoffenplan: 'Geen privacy bij incontinentie.'

Tekst: Yvonne van Stiphout

Fotokunst van Kitty Hoogland-Maas

Foto: aangeleverd

HEILOO - In de maanden mei, juni en juli exposeert Kitty Hoogland-Maas haar fotokunst in het restaurant van HEMA in Heiloo. Kitty werkt thema's uit de natuur om tot fotokunst met bijbehorende gedichtjes. Onder het genot van een ontbijt, lunch of 4-uurtje kunt u de kunstwerken bewonderen tijdens de openingstijden van HEMA. U bent van harte welkom.

Meiwandeling in het Heilooërbos

De kastanjebloesem is prachtig op het moment. Foto: Paul ten Have

HEILOO - De wat kil begonnen lente is toch goed op gang gekomen: wat een groen overal! Ook de vogels doen hun best en vertellen luidkeels dat ze er (weer) zijn: fitissen, tjiftjafs, zwartkoppen, nachtegalen; het is mei! Zoals elke derde zondag van de maand organiseert het IVN, Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie, ook op 19 mei een natuurwandeling in het Heilooërbos. De bomen staan in blad en waar het zonlicht tot de bodem doordringt en langs de bermen is er een weelderige ondergroei van struiken en kruiden. Meidoorn, dagkoekoeksbloem, fluitenkruid, daslook en lelietjes-van-dalen staan al in bloei. Al dat jonge groen is voedsel voor insecten, en die vormen op hun beurt het ideale babyvoer voor jonge vogeltjes als die uit het ei kruipen. Hun (aanstaande) vaders zingen alvast uitbundig in het bos. Kom genieten van al dat moois! We verzamelen om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Altijd goed om een kijker mee te nemen als u die heeft. Een donatie (richtlijn € 2,50) wordt op prijs gesteld. Opgave vooraf is niet nodig. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-532 5110. Kijk ook op: http://www.ivn.nl/nkl voor meer activiteiten.

Column bibliotheek

Inschrijving Uit&Zo Heiloo is geopend

Aanmelden kan tot 15 juni.

Uit&Zo Heiloo wordt dit jaar voor de 25e keer gehouden, op zaterdag 7 september. De bij de organisatie bekende verenigingen ontvangen een uitnodiging. Heeft u geen uitnodiging gehad, maar wilt u meer informatie en/of deelnemen dan kunt u contact opnemen via tel. 072-533 06 70 of info@bibliotheekheiloo.nl. Op www.bibliotheekheiloo.nl vindt u het aanmeldformulier en de voorwaarden voor deelname.

Jaarverslag
Het jaarverslag van 2018 – in te zien op www.bibliotheekheiloo.nl - biedt een overzicht van al onze activiteiten die in het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden en die invulling geven aan het beleid van Bibliotheek Heiloo.

Buitengewoon groen
Dinsdag 21 mei, 20.00 – 22.00 uur
Overal ter wereld zorgen groene planten, bomen en grassen voor ons voedsel, zuivere lucht, rust, energie en geneeskracht. Hierdoor hebben zij een grote invloed op ons leven en welzijn. Eva Bakker hoopt u tijdens deze lezing te inspireren en te motiveren om groen meer in het dagelijks leven te betrekken. Opgave vooraf.

Kinderjury Stemfeest
Woensdag 22 mei, 15.00 – 16.00 uur
Laat je stem horen voor de Kinderjury!
Je kunt stemmen op jouw favoriete boek van het afgelopen jaar en er zijn nog veel meer leuke activiteiten, bijvoorbeeld klooien en knutselen met boeken en de Boskinderenspeurtocht in de bieb.

Workshop Balans tussen privé en werk
Vrijdag 24 mei, 10.00 – 12.00 uur
Is de balans tussen werk en privé soms ver te zoeken? Tijdens deze workshop werk je op een creatieve, speelse en interactieve wijze aan jouw persoonlijke Privé Werk Balans Inspiratiebord. Je ontvangt tips en er is veel ruimte voor interactie met elkaar. Opgave vooraf.

CoderDojo
Zaterdag 25 mei, 10.30 – 12.30 uur
Kom ook naar de CoderDojo en werk aan je programmeerskills!
We zetten Scratch voor je klaar met opdrachten voor beginners en gevorderden. Heb je zelf een project, dan kun je daar verder aan werken. De CoderDojo is er voor iedereen van 8 tot 18 jaar. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl.

Theatervoorstelling voor kinderen
Zondag 26 mei, 11.00 uur
Het prentenboek 'Boer Boris gaat naar zee' is omgetoverd tot een prachtige voorstelling met aanstekelijke liedjes. Kaarten à € 5,- zijn te reserveren via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248). De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek, word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Spreekbeurt kidsredactie

Voor haar spreekbeurt ging Bobbie op bezoek bij een echte imker. Foto: Bas Kleverlaan

HEILOO - Het is tijd voor de spreekbeurten! Bijna alle kids van de kidsredactie moesten eraan geloven. Waar ging hun spreekbeurt over en welke tips en tops kregen de kinderen van de klas en van de leerkracht?

Lynn (11) hield haar spreekbeurt over de Titanic
Het ging goed ik had een 8 en een half en ik was heel zenuachtig. Ik had een krant mee die thuis hangt op de muur. De klas vond het heel leuk en een paar kinderen gaven mijn een 10. Ik vond dat het best goed ging.

Levi (9): over AZ
Ik vond het leuk en ik had mijn spiekbriefje niet nodig. Ik kreeg geen tip.

Voor haar spreekbeurt ging Bobbie op bezoek bij een echte imker. Foto: Bas Kleverlaan

Linde (8): haar hond Pepper
Het ging heel goed ik kreeg voor mijn spreekbeurt een 9 en 9 en een 10-. Ik kreeg ook tips en tops. Een tip was iets langzamer praten en een top was het is een heel leuk onderwerp. En het was heel leuk toen de spreekbeurt klaar was, kwam Pepper nog in de klas. Ik vond het heel leuk.

Bobbie (8): bijen houden
Het ging super goed en ik heb goede cijfers gehaald.

Suus (8): scouting
Het ging goed. Ik ging mijn pak laten zien. Ik was heel zenuwachtig.

Rene (10): Microsoft
Het was superleuk en ik kreeg een 8 van de meester en van de klas kreeg ik ook een 8. Ik kreeg als top goed hard gesproken en goed onderwerp. En als tip niet zo stijf en stil staan maar meer heen en weer lopen.

Roos (9): konijnen
Mijn spreekbeurt ging over konijnen, omdat ik zelf ook een konijn heb en omdat de dieren lief zijn. En mijn konijn ging ook mee. Ik vind het ook leuk om over dieren te vertellen. Ging heel goed.

Jeppe (8): de aarde
Het ging goed ik had spulletjes bij me. Ik ging met Sabri. En het was best spannend vonden we.

Saartje (8): Dylan Haegens
Ik hield mijn spreekbeurt over Dylan Haegens een bekende you tuber en vlogger met meer dan 1 miljoen abonnees. Ik vind hem heel leuk en kijk al zijn filmpjes. Ik vond het heel leuk om te doen en heb vaak geoefend voor mijn opa's en oma's. Kreeg alleen tops en geen tips. Ik was heel trots en vond het jammer dat het al voorbij was.

Tweede Zomerkamp Heiloo

HEILOO - Zomerkamp Heiloo is een week vol spellen, activiteiten, avontuur en plezier!

Na het grote succes van vorig jaar organiseren de Buurtsportcoach en Jongerenwerk Heiloo dit jaar weer een zomerkamp op de ijsbaan van Heiloo. Het Zomerkamp vindt dit jaar plaats van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juli. Zomerkamp wordt begeleid door een groep enthousiaste vrijwilligers, die nu al druk bezig zijn met het opzetten van een leuk programma!

Zomerkamp Heiloo bestaat uit 3 leeftijdscategorieën, op basis van de groep van de basisschool waar de kinderen dit schooljaar in zaten. Het zomerkamp vindt overdag plaats, waarbij de kinderen thuis slapen. De jongste groep (groep 3 & 4 van de basisschool) en middelste groep (groep 5 & 6 van de basisschool) zijn dagelijks van 9.30 uur tot 15.00 uur aanwezig. Zij blijven op de ijsbaan en in het bos eromheen. De oudste groep (groep 7 & 8 van de basisschool) is iedere dag van 9.30 uur tot 16.30 uur aanwezig. Deze groep zal ook activiteiten in de omgeving ondernemen en dus vaak op de fiets springen!

Deelname aan Zomerkamp Heiloo kost € 50 per kind voor de hele week. De kaartverkoop start woensdag 15 mei om 14.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.jongerenwerkbuch.nl. Er is in totaal plek voor 75 kinderen. Vol is vol!

Vragen over Zomerkamp Heiloo? Neem dan contact op met jongerenwerker Maarten: maarten@jongerenwerkheiloo.nl of 06-15596978.

Tot in de zomervakantie!

Interieuradvies van Lifs

Foto: Jolanda Kruse

HEILOO - Lifs interieuradvies & styling is gevestigd in Heiloo. Vanuit een kantoor aan de Holleweg adviseren Stephanie, Lonneke en Maxime particuliere- en zakelijke opdrachtgevers bij vragen omtrent indelingen, kleuren, keukens etc. De interieuradviezen worden uitgewerkt in een ontwerp met 3D-plattegrond. Ook verkorte interieuradviezen of ontwerpen voor maatwerk behoren tot de mogelijkheden. De opdrachtgever staat altijd centraal en Lifs kijkt naar de juiste verhoudingen, zichtlijnen, eenheid en balans in het interieur. Een intake is vrijblijvend! www.lifs.nl of 06-11741499.

Oproep: laat je stem horen voor de Kinderjury!

Jij stemt toch ook op jouw favoriete boek? Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 22 mei houdt Bibliotheek Heiloo van 15.00 tot 16.00 uur een Kinderjury Stemfeest. Je kunt dan stemmen op jouw favoriete boek van het afgelopen jaar. En er zijn nog veel meer leuke activiteiten te doen, bijvoorbeeld klooien en knutselen met boeken en de Boskinderenspeurtocht in de bieb. Wie de speurtocht heeft volbracht, kan met Egon (Boskinderen) werken aan de beste survival skills.

Groenmarkt Groei & Bloei

De Groenmarkt vindt plaats in de mooie tuin van de familie Röling. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 18 mei van 11.00 tot 16.00 uur vindt voor de derde maal een gezellige markt plaats in de mooie parkachtige tuin van de familie Röling. Er is een gevarieerd aanbod van plantjes en stekken, allemaal gekweekt door de leden van de kwekersclub van Groei & Bloei, biologisch, zonder kunstmest en andere toevoegingen. Eenjarige (prachtige salvia's waar je de hele zomer plezier aan beleeft) en vaste planten voor op een zonnige plek in je tuin, maar ook planten voor de schaduw of halfschaduw. Bij aankoop krijgt u een deskundige uitleg over de planten en hun verzorging.

Daarnaast zijn er ook leuke tuinartikelen te koop en goed gereedschap dat bij een professionele tuinierder niet in zijn schuur mag ontbreken.

Kortom: tijd om je op weg te begeven naar Heiloo op 18 mei! De entree is gratis. De Groenmarkt Groei & Bloei vindt plaats in de tuin van de familie Röling aan de Kennemerstraatweg 662 te Heiloo.

De Duif en Bibliotheek Heiloo zetten eerste stap voor Bibliotheek op School

Directeuren Annemiek van de Vliet (de Duif) en Jeanette Braam (Bibliotheek Heiloo) ondertekenen het contract. Natasja Hoebe en Joke van Overbeeke (leescoördinatoren de Duif) en Marieke Ooijevaar (leesconsulent Bibliotheek) kijken toe.  Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens de Kinderboekenweek in oktober 2019 openen basisschool de Duif en Bibliotheek Heiloo samen de nieuwe Bibliotheek op School. De eerste stap is gezet met het ondertekenen van het samenwerkingscontract in de Duif.

In de Bibliotheek op School staat een eigentijdse collectie centraal, met mooi meubilair, een uitleensysteem en leesbevorderende activiteiten voor alle groepen. Met deze samenwerking sluit de Duif heel mooi aan op het nieuwe curriculum voor het onderwijs, waarin leesplezier een grotere rol krijgt. Door leerlingen veel 'leeskilometers' te laten maken, vergroten zij hun woordenschat en is de kans op schoolsucces groter. Dat gaat nog makkelijker met een aantrekkelijke schoolbibliotheek, met mooie, frisse jeugdboeken.

Bloemlezing uit meer dan 27 jaar dichterschap Margreet Schouwenaar

Foto: Margreet Schouwenaar

HEILOO - Schrijfster en dichteres Margreet Schouwenaar uit Heiloo heeft inmiddels dertien dichtbundels en twaalf kinderboeken op haar naam staan. Ze was van 2009 tot 2018 stadsdichter van Alkmaar. In die functie zette zij onder andere, in navolging van F. Starik, de 'eenzame uitvaart' op in Alkmaar en initieerde zij een poëzieroute door de stad.

Bij de VVV in Alkmaar kan men een plattegrond halen en langs alle 55 gedichten in de binnenstad van Alkmaar wandelen. Volgens Schouwenaar vervullen verhalen en poëzie dikwijls de functie van wegwijzers. "Wat werkelijk waardevol is toont zich in literatuur als een moment van onverwacht vergezicht of inzicht," zegt zij. Deze opvatting is ook zichtbaar in haar kinderboeken. "Je kunt een kind de weg niet wijzen. Je kunt een kind wel een weg laten ontdekken. Je kunt een kind laten zien waar het vreugde kan vinden, troost, herkenning; waar verhalen manieren aanreiken om oplossingen te vinden. Boeken zijn wegwijzers naar een wereld van verstaan." In de Parnassusreeks van uitgeverij P te Leuven verschijnt een bloemlezing uit meer dan 27 jaar dichterschap. De omvangrijke bundel, getiteld Zwijgen tot het schraapt, wordt zaterdag 25 mei gepresenteerd bij Reuring, het podium voor kunst en literatuur. Om 16.00 uur is iedereen welkom in de Parkzichtzaal van restaurant Koekenbier aan de Kennemerstraatweg in Alkmaar, voor een programma met diverse gastoptredens en een optreden van Margreet Schouwenaar waarin zij voorleest uit haar nieuwe bloemlezing. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig.

Workshop Privé Werk Balans Inspiratiebord

Tijdens de workshop werk je aan jouw eigen Privé Werk Balans Inspiratiebord. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sta jij altijd aan? Is de balans tussen werk en privé soms ver te zoeken? Ervaar je stress en probeer je alle ballen hoog te houden? Het is dan de hoogste tijd om eens na te denken over jouw balans tussen privé en werk.

Inhoud van deze workshop
Tijdens de twee uur durende workshop ga je op een creatieve, speelse en interactieve wijze werken aan jouw persoonlijke Privé Werk Balans Inspiratiebord. Je ontvangt tips en er is veel ruimte voor interactie met elkaar.

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die zichzelf een cadeautje gunt. Voor degene die tijd maakt om na te denken over dingen die hem/haar echt gelukkig maken en die belangrijk voor hem/haar zijn. Je bent na het volgen van deze workshop klaar voor de eerste paar kleine stapjes. Jij staat weer aan het roer, je maakt je eigen keuzes die passen bij jouw fase in het leven.

Reacties van vorige deelnemers: "Een inspirerende, fijne en duidelijke workshop in een fijne en rustige omgeving. Geestelijk onderhoud op een positieve wijze. Op een prettige locatie en met een veilige sfeer. Inhoudelijk heel krachtig! En met een stabiele, inspirerende, duidelijke en betrokken trainer. Superfijn deze workshop!"

De workshop is vrijdag 24 mei van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Heiloo.

Aanmelden via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie.

Koster Witte Kerk neemt afscheid tijdens lintjesregen

Jaap de Hoop na de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen voor de Witte Kerk. V.l.n.r. Mira van Hilst, Jaap de Hoop en burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Op 26 april nam Jaap de Hoop afscheid als koster van de Witte Kerk. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen werd hij nog eenmaal in het zonnetje gezet door burgemeester Hans Romeyn.

Dit jaar kreeg Jaap geen koninklijke onderscheiding maar een prachtige bos bloemen. Bloemen voor al die jaren dat hij zich heeft ingezet als koster van de Witte Kerk tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Zelf is hij jaren geleden al koninklijk onderscheiden.

Het afscheid komt op een moment dat Jaap privé een nare tijd doormaakt. Maar tijdens ons gesprek weet hij zich nog vele leuke momenten te herinneren tijdens zijn werk als koster in de Ter Coulsterkerk en de Witte Kerk. Met veel plezier kijkt hij terug op een musical in de Ter Coulsterkerk waarin een aantal collegeleden meespeelde omdat er te weinig spelers waren. Ook de aankomst van Sinterklaas in de Ter Coulsterkerk was bijzonder. "Alle stoelen moesten eruit en de kerk zat eigenlijk veel te vol met al die kinderen. Ik vind het mooi om te zien dat de aankomst van de Sint nu weer gewoon bij het gemeentehuis is, dat heeft toch wel iets," aldus Jaap.

Als hij verder teruggaat in zijn geheugen weet hij nog dat vroeger in de buurt van de Witte Kerk een agent het verkeer stond te regelen. "Toen deze agent overleed was de uitvaart vanuit de Witte Kerk, heel bijzonder."

Jaap heeft vele veranderingen gezien betreffende het bezoek aan de twee kerken. Heel veel buitenkerkelijke mensen komen tegenwoordig naar de Witte Kerk. "Voor 2001 werd deze kerk weinig gebruikt maar tegenwoordig zijn er steeds meer bruiloften, uitvaarten, tentoonstellingen en bijeenkomsten in deze kerk."

Tot slot wil Jaap nog kwijt dat hij het zeer waardeerde dat hij op 26 april toegesproken werd door de burgemeester. "Een mooi en emotioneel moment voor mij aan het eind van mijn periode als koster."

Tekst: Yvonne van Stiphout

Expositie Trefpunt Heiloo

IJsvogel (olieverf op paneel) van Lies Beems. Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 26 april tot en met 27 juni exposeren zo'n 17 cursisten in het Trefpunt te Heiloo. Beginners en gevorderden tonen de werken die zij onder leiding van docent Saskia Sengers hebben gemaakt. Een boeiende tentoonstelling met schilderijen in allerlei stijlen, technieken en over allerlei onderwerpen. Van een schilderij in pastelkrijt tot een landschap in olieverf in combinatie met tiffany glas. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingstijden van het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo.

De heer Kaandorp gehuldigd

De heer S.C. Kaandorp temidden van mevrouw A. Kaandorp en Floris Italianer, directeur van de Hartstichting Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 11 mei heeft de Harstichting een aantal van haar jubilerende vrijwilligers gehuldigd. De heer S.C. Kaandorp uit Heiloo zet zich al 50 jaar met hart en ziel in voor de strijd tegen hart- en vaatziekten. Uit handen van Floris Italianer, directeur Hartstichting, ontving de heer Kaandorp een beeld voor zijn jarenlange inzet. Italianer: "Onze vrijwilligers vormen het hart van de organisatie en zijn onmisbaar bij ons werk voor een hartgezonde samenleving. Onze ambitie is om hart- en vaatziekten zo vroeg mogelijk te kunnen herkennen, opsporen én zo goed mogelijk te behandelen. Dankzij de tomeloze inzet, verantwoordelijkheid en enthousiasme van onze vrijwilligers wordt dit mede mogelijk gemaakt."

Einde en nieuw begin voor koor New Voice

New Voice tijdens ‘Van Dorp tot Kust’ in 2017. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Het koor New Voice zal nog twee keer zijn medewerking verlenen aan de vieringen van de St. Adelbertusparochie in Egmond-Binnen. De kerk zal op 1 september de deuren in Egmond-Binnen definitief sluiten. Omdat het koor al eerder heeft besloten niet met de parochianen mee te verhuizen naar Egmond aan den Hoef, zal het na de vakantieperiode zelfstandig verder gaan.

De koorleden willen hun vrijwilligerswerk in de kerk op een waardige manier afsluiten. Op 25 mei zingt New Voice de allerlaatste dienst in de parochiekerk en tot slot is het koor op 23 juni actief op het Adelbertusfeest, een viering die traditioneel plaatsvindt in de buitenlucht op de St. Adelbertusakker. Dat worden vieringen met een 'lach en een traan', want het koor neemt weliswaar afscheid, maar gaat wel vol vertrouwen de toekomst tegemoet.

Het is fijn dat het koor – net als vorig jaar – mee mocht doen met de Rabo Clubkas Campagne, een actie waarbij alle leden van de bank hun stem mochten uitbrengen. De koorleden van New Voice stellen het dan ook bijzonder op prijs als u daarbij aan hen heeft gedacht.

Op 26 mei zingt New Voice op drie plekken tijdens het korenfestival 'Van Dorp tot Kust' in Bakkum. Om 13.00 uur start het koor bij Johanna's Hof, om 14.30 uur bij Strandpaviljoen Zeezicht en om 16.00 uur in De Pan op Camping Bakkum. Het koor is er ongelooflijk trots op om weer voor dit gezellige festijn te zijn uitgenodigd. Het wordt nog gezelliger als ook ú komt! Het wordt die zondag ongetwijfeld mooi weer, dus ga er vooral op de fiets heen. Kijk voor het volledige programma op https://skulpers.nl/van-dorp-tot-kust/.

Voorjaar bij Galerie de Kapberg

Een werk van Clare van Stolk. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Drie kunstenaars exposeren mooi maar heel verschillend werk in Galerie de Kapberg.

De manier van werken van Clare van Stolk is energiek, direct en speels. Verf, inkt of krijt, het medium varieert. In de Kapberg laat ze snelle schetsmatige tekeningen zien van naakten, vissen en kreeften en een flink aantal van haar bloemschilderijen. Ze zegt: "Als iets mij inspireert, ga ik aan de gang. Ik wil dat de verf met mij aan de haal gaat, dat elke impuls blindelings wordt gevolgd. Ik heb geen vooropgezet plan, geen beeld van hoe iets eruit moet komen te zien."

Inez van Deelen Sigg laat prachtige figuratieve kleur verschuivingen, landschappen, kleine abstracte naakten en portretten zien. Sinds enkele jaren zijn haar belangrijkste werken grote portretten. Ze wordt geïnspireerd door foto's. Soms werkt ze ook naar model. Inez is veelzijdig, ze beheerst verschillende technieken: potlood, kleurpotlood, aquarel, acryl en olieverf. Inez woonde 28 jaar in Zwitserland, exposeerde daar, gaf les en had een eigen kleine galerie. Inez woont sinds enige tijd in Castricum. Daar geeft ze ook weer les en ze laat regelmatig haar werk in de regio zien.

Ellen J. de Groot Is beeldhouwer. De beelden zijn impressies van onderwerpen die haar interesseren. Het materiaal is klei, was, hout of steen. Als het om houten beelden gaat exposeert ze grote niet al te zware figuren, gezaagd, gehakt, geschuurd en beschilderd. Dansachtige, fragiele en bewegelijke onderwerpen worden geboetseerd in was en in brons gegoten. Voor een gehakt beeld kiest ze een hardere steensoort. De mens speelt een grote rol in haar oeuvre. Daarbij gaat het om de associatie met een gemoedsstemming of omstandigheid. Haar werk is gestileerd figuratief, waarbij haar belangstelling meer uitgaat naar de kracht van het geheel dan naar een gedetailleerde uitwerking van de realiteit.

De tentoonstelling is te zien van 17 mei tot en met 23 juni op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 19 mei om 15.00 uur. Wie meer wil zien van de galerie: www. galeriedekapberg.nl.

Bloemen en papier verbinden

Interactieve workshop in Egmond-Binnen. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtendcafé van 22 mei is creatieve duizendpoot Ellen Liefting te gast. Ze maakt in haar atelier bij-Ellen in Egmond-Binnen verbindingen tussen bloemen, bollen en papier. Kennis en creativiteit combineert ze in deze interactieve workshop op een leuke manier.
Meedoen? U bent van harte welkom op woensdag 22 mei van 10.30 tot 12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Koffie/thee 1 euro; de workshop is gratis.

Jaarboek Stichting Oud Limmen gepresenteerd

Voorzitter Ron Duindam bladert met mevrouw Bakker het jaarboekje door. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Op zaterdag 11 mei werden in de Oude School de eerste exemplaren van het jaarboekje van de Stichting Oud Limmen uitgereikt in aanwezigheid van de auteurs en de geïnterviewde bewoners.

De gevarieerde inhoud bestaat niet alleen uit verrassend mooie verhalen, zoals het 'spoorloos'-verhaal van Piet Wijker op zoek naar zijn biologische vader. Door het contact met Oud Limmen heeft hij zijn familie na ruim 80 jaar teruggevonden. Ook op het historisch verleden van Limmen wordt ingegaan. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de gestolen kerkklokken van de Corneliuskerk en voor molen 'De Mol', die verbrandde door een fataal incident. De schrijvers zijn erin geslaagd een boeiend geheel samen te stellen met deze en andere mooie verhalen.

Donateurs van Stichting Oud Limmen ontvangen deze week allemaal een exemplaar. Nog geen donateur? Ga voor meer info naar www.oudlimmen.nl.

SUV-steker langer vast

REGIO - De 23-jarige man uit Julianadorp die is aangehouden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij steekincidenten in Egmond aan den Hoef, Castricum en Barsingerhorn blijft langer vastzitten. De man wordt verdacht van poging tot doodslag en poging tot moord.

In november en januari werden vier meisjes en vrouwen afzonderlijk van elkaar aangevallen in bovengenoemde gemeenten. Allen bleken vanuit een voorbijrijdende auto te zijn gestoken met een scherp voorwerp. Het was voor de politie een tijdlang onduidelijk of de vier zaken met elkaar te maken hadden, maar na uitgebreid onderzoek kwam de 23-jarige man uit Julianadorp in het vizier. Hij blijft nog 90 dagen in voorlopige hechtenis zitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank Noord-Holland bepaald. Over het mogelijke motief van de steekincidenten is nog altijd geen duidelijkheid. Binnen drie maanden volgt er een pro-formazitting in de zaak rond de 'SUV-steker'.

Bron: nieuwspartner NH Nieuws

De Edwin Evers Band komt naar Uitgeest!

De Edwin Evers Band maakt er een feestje van. Foto: aangeleverd

UITGEEST - Vrijdag 24 mei a.s. zal de Edwin Evers Band, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9 Studios staan.

De kaartverkoop voor de Edwin Evers Band loopt voorspoedig. Organisator Jos Baltus van het Heerhugowaardse bedrijf Partybookers.nl laat weten dat ruim 80% van de beschikbare kaarten al is verkocht. Het aantal beschikbare kaarten is beperkt volgens Baltus: "Het moet niet 'hutjemutje' vol zitten, er moet ruimte zijn om lekker te bewegen en te dansen. Deze avond belooft in ieder geval weer een supergezellig feestje te worden, ruim 70% van de bezoekers zijn vrouwen."

Het optreden start om 21.30 uur en zal 90 minuten duren. De afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Online tickets kosten €27.50. Tickets aan de deur €32.50. Meer info en kaartverkoop: www.bobs.nl.

Flashing-meiden plaatsen zich voor finale NK

Frank Knegt spreekt de meiden nog even toe. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het U16-team van Flashing speelde zaterdag de tweede halve finale om het Nederlands kampioenschap tegen Attacus uit Veghel. De uitwedstrijd was met 13 punten gewonnen en voor volle tribunes lieten de meiden er in Heiloo geen twijfel over bestaan wie recht had op de finaleplaats.

Het Flashing-team begon geconcentreerd aan de wedstrijd. Zowel verdedigend als aanvallend was er sprake van hoogstaand basketbal en na het eerste kwart was de voorsprong meer dan overtuigend: 24–5. Het goede spel werd in het tweede kwart voortgezet. Attacus probeerde het tij te keren door wisselend met een man-tot-man en zoneverdediging te spelen. Ook een full court-oplossing werd geprobeerd. Maar de Heilooër meiden pasten zich moeiteloos aan. Het toont de ervaring die dit team ondertussen heeft opgedaan. Met rust was het 46–16.

In de tweede helft was de wedstrijd natuurlijk gelopen. Flashing speelde deze niet slecht, maar wel een stuk slordiger. Tegenover 7 turnovers in de eerste helft stonden er 18 in de tweede helft. Maar dat mocht de pret niet drukken en na het 74–32 eindsignaal klonk er enthousiast: "We gaan naar Zwolle, we gaan naar Zwolle".

In Zwolle wordt volgende week zondag de finale om het Nederlands kampioenschap gespeeld en gaan de meiden proberen de eerste nationale titel voor Flashing binnen te halen.

Kungfuschool Zhong Hua Wushu in de prijzen

Maarten Hulsbosch doet hier zijn wapenvorm (Shuang Bishou, ofwel de dubbele dolken). Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 11 mei nam de Heilooër kungfuschool Zhong Hua Wushu deel aan de Wushu Games in Hoorn. Zhong Hua Wushu, gesponsord door Dorssports, werd dit keer vertegenwoordigd door vier atleten. In de verschillende disciplines getraind door shifu Wenhua Zheng zetten zij hun beste beentje voor. Zo wisten zij in totaal vijf medailles binnen te halen: twee keer brons, twee keer zilver en één keer goud. Zilver was er onder andere voor Caroline De Schryver voor haar vuistvorm (Chang Quan). Maarten Hulsbosch kreeg voor zijn vuistvorm (Cha Quan) zilver en voor zijn dubbele dolkenvorm (Shuang Bishou) het brons. Janno van der Eem behaalde met zijn wapenvorm (Ling Jiao Dao) de zilveren medaille en goud voor zijn vuistvorm (Bagua Zhang). Ook werd er nog een bronzen plak binnengehaald met de wapenvorm Dao Shu. Er kan al met al teruggekeken worden op een succesvolle, inspirerende en mooie dag. Meer informatie en beeldmateriaal is te vinden op de website van de kungfuschool: www.zhonghuawushu.nl. Nieuwsgierig geworden? Zhong Hua Wushu zal een demonstratie wushu/taiji geven tijdens de Gezondheidsbeurs bij Hortus Alkmaar op 9 juni aanstaande (www.hortusalkmaar.nl).

Ambassadeur van Volleybalvereniging Effect krijgt bondsspeld

Wethouder Rob Opdam overhandigde de bondsspeld aan Peter Schaap. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Maandagavond 13 mei kreeg Peter Schaap uit handen van wethouder Rob Opdam de bondsspeld uitgereikt vanwege zijn jarenlange inzet bij Volleybalvereniging Effect.

Peter ondervindt veel ongemak van de gevolgen van de voortschrijdende ziekte van Parkinson. Het beïnvloedt zijn motoriek en het wordt fysiek steeds moeilijker om van de sportinspanningen te herstellen. Hij is na maandag en dinsdag lichamelijk dagen uit balans. Desondanks is hij nog steeds actief in het veld als speler.
Maar zijn laatste seizoen als speler bij Volleybalvereniging Effect is aangebroken. Het team van Mix Effect zal Peter in het veld erg gaan missen. Peter wil wel als coach een rol blijven spelen in dit team. Het bestuur vond dit een waardig moment om hem bij de Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) voor te dragen voor een bondsspeld en te bedanken voor zijn nimmer aflatende inzet voor de vereniging.

Vele functies
Peter heeft binnen de vereniging vele functies bekleed. Hij was bestuurslid, met de taak wedstrijdleiding en scheidsrechteraanwijzer voor de Nevobo teams van Volleybalvereniging Effect bij zowel de jeugd als bij de senioren. Maar ook zijn huis/tuin was jarenlang de plek waar aan het einde van elk seizoen de medewerkersavond werd gehouden. Zijn huis, tuin en barbecue stelde hij beschikbaar. Maar ook voor de huur van de zaalruimte in sporthal Het Vennewater voor de trainingen, wedstrijden en toernooien kon men op Peter rekenen. Daarnaast beheerde hij het verenigingsmateriaal, kookte snert voor het snerttoernooi en deed nog veel meer. Te veel om op te noemen.

Vrijwilliger van het jaar
Peter is naar buiten toe een ambassadeur voor de vereniging en de volleybalsport. Altijd aanwezig bij activiteiten namens de vereniging, ook buiten de volleyballijnen. In 2015 werd hij uitgeroepen tot vrijwilliger van het jaar in de gemeente Heiloo. Volleybalicoon Ron Zwerver reikte hem toen op het sportgala de prijs uit.

Niet alleen tijdens de wedstrijd maar ook na de laatste set staat Peter zijn mannetje. Tijdens de zesde set, die na een spetterende douche in sportcafé De Wit begint, heeft hij het hoogste woord. Sterke verhalen (vooral over vroeger) maar ook de scherpe humor van een rasechte moppentapper. Noem een woord en Peter vertelt een mop.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Leuke activiteiten voor Alpe d'HuZes

HEILOO - Dorpsgenoot Marc Brunekreef gaat ook dit jaar weer naar Frankrijk voor Alpe d'HuZes, het evenement dat voor het KWF geld bijeenbrengt voor onderzoek naar kanker. Marc, die sinds 2012 vrijwilliger is bij de organisatie van Alpe d'HuZes, is om het jaar ook als deelnemer actief. Op 6 juni hoopt hij de Alpe d'Huez minimaal vijf keer te beklimmen. Door middel van acties hoopt Marc extra donaties te realiseren. Zo is er op 25 mei een wandeltocht (15 of 25 kilometer) in de omgeving van Heiloo en heeft Keuken met Karakter op 31 mei een complete dineravond voor Alpe d'HuZes georganiseerd in haar restaurant op het GGZ-terrein. Geïnteresseerden kunnen Marc bereiken via e-mail (marcbrunekreef@gmail.com), of telefoon: 06-24900020. Keuken met Karakter is bereikbaar op 072-5312350.

Goed resultaat voor Sports4all Bowling Heiloo bij NK

V.l.n.r. Yarno Kruit (3e plaats), Ingrid Groen (2e plaats) en Jacintha Kuin (3e plaats). Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen weekend werden in Almere de halve finales en de finale gespeeld van het NK bowlen voor de beperkte medemens.

In totaal streden 100 deelnemers om de ereplaatsen. Acht deelnemers van Sports4all Heiloo bereikten de halve finale. Na drie zeer spannende games plaatsten drie van de Sports4all-spelers zich voor de finale. Na een sportieve en spannende wedstrijd bleek wel dat deze doelgroep een steeds hoger bowlingniveau bereikt. Uiteindelijk bereikte Sports4all Heiloo een tweede en tweemaal een derde plaats.

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Wij gaan stoppen en ruimen de voorraad op!!! ALLE SCHOENEN (winter en zomer) nu 20 EURO per paar. Sokken, regenlaarzen, sneeuwlaarzen, pantoffels met 70% KORTING. Jottem Kinderschoenen - Stationsweg 76 - Heiloo

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 1827 8367

Komt u ook naar de GEZELLIGE STRAATMARKT in de NIC. BEETSWEG te Heiloo, op zaterdag 18 mei van 9 tot 15 uur?

Diverse modellen elektrische fietsen, o.a. de testwinnaar van de ANWB: de Gazelle Grenoble C7+ hmb: als beste getest. Demomodellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl

KRINGLOOPHEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Gezocht: OPPAS(oma) voor 3 kinderen van 6 en 7 om 2 keer in de week uit school te halen. Voor info: 06-42146254.

GARAGEBOX IN HEILOO TE HUUR: aan de Droonecampstraat in Heiloo hebben wij nog 2 garageboxen te huur voor € 96,33 per maand. De afmeting is 2,5 x 5 meter. Voor meer informatie kunt u bellen naar De Makelares, 072-5408566 (maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 17.30 uur).

GITAARLES IN LIMMEN. Tarief 10 euro per half uur, gratis proefles. Bel Thomas voor meer info: 0612802157

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Grote collectie gebruikte e-bikes in div. uitvoeringen v.a. €500,- incl. 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers. Westerweg 295, Heiloo. T: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06-50641386

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Grote collectie gebruikte dames-, heren-, en kinderfietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. T : 5331241 www.bosmantweewielers.nl