De Uitkijkpost

30 augustus 2017

De Uitkijkpost 30 augustus 2017


Socialrun dit jaar door Heiloo

Route van de Socialrun. Foto: .

HEILOO - De Social Run is een non-stop estafetteloop die zich inzet voor stigma; de vooroordelen over mensen met een psychische aandoening. Ondanks dat bijna de helft van de Nederlanders te maken krijgt met een psychische aandoening, heerst hierop nog een groot taboe. Dit taboe moet doorbroken worden en daarom doet de Heilooër Jan Abbas en zijn team van GGZ Noord-Holland Noord ook mee aan de Socialrun, die dit jaar in de nacht van 23 op 24 september, Heiloo doorcrost.

Het doel van de Socialrun is dat er meer openheid komt over psychische aandoeningen, om zo het stigma te laten verdwijnen. Stigma belemmert namelijk het herstel. Van sollicitaties tot relaties, vaak deinzen mensen achteruit als ze horen van de psychische klachten. Vaak door onwetendheid, vertelt deelnemer en psychomotorisch therapeut Jan Abbas. "Vroeger dachten mensen: 'als je naar het Willibrord gaat, ben je gek', maar dat is lang niet meer het geval," spreekt Jan. Ook komt hij vaak cliënten tegen die zichzelf stigmatiseren. "Ik heb psychische klachten, dus ik kan dit en dat niet," hoorde hij aan. Ook heeft hij nog een motief om deel te nemen aan de Socialrun; hij geeft al meer dan twintig running therapie aan zijn cliënten, hierin wordt hardlopen gebruikt als therapeutisch middel om de psychische conditie te verbeteren.

Socialrun
Er wordt 555 kilometer gelopen door heel Nederland. Van 22 tot 24 september lopen er dit jaar 35 teams voor het goede doel. Ze lopen 555 kilometer in 48 uur. De Socialrun loopt door heel Nederland, voornamelijk rond het IJsselmeer. Op dit jaar lopen ze ook door Heiloo, op verzoek van het team van Jan; het team van GGZ Noord-Holland Noord. Het team bestaat uit ongeveer 25 man, bestaande uit cliënten, personeelsleden en vrijwilligers. Deze vervullen verschillende rollen, waaronder de lopers, fietsers, fysiotherapeuten, kokken en chauffeurs. Alhoewel ze allemaal een andere taak vervullen, hebben ze maar één doel: samen sterk zonder stigma. "We zijn er nog lang niet. Er is veel aandacht en discussie voor nodig," spreekt Jan.

Het team van GGZ Noord-Holland Noord. Foto: .

Team Noord-Holland Noord
Het team deed in 2013 ook al mee en vond dat een geweldige ervaring. Na een oproep van dit jaar was er zo een team bijeen. Ze hebben verschillende trainingsmomenten, voornamelijk voor de teambuilding. Daarnaast wordt er ook individueel getraind, waarmee ze zich klaarmaken voor de generale repetitie begin september en daarna voor de run zelf. Het team is dolenthousiast om de finish te halen.

Sponsoren
Elke kilometer die wordt afgelegd kun je sponsoren voor vijf euro. De opbrengsten komen ten goede aan projecten die openheid stimuleren en zo vooroordelen over mensen met psychische aandoeningen verminderen. Dit zijn verschillende projecten zoals workshops, lezingen, ontmoetingen en informatiemarkten. Je kan zowel sponsoren in kilometers, als direct het team sponsoren via rekeningnummer NL31 RABO 0128 8773 83 t.n.v. GGZ Noord-Holland-Noord. Voer als betalingskenmerk: 'Socialrun' in. Kijk voor meer informatie over de verschillende vormen van sponsoring op www.ggz-nhn.nl/socialrun. Namens het Team GGZ Noord-Holland Noord alvast heel erg bedankt!

Het team zoekt naast sponsoren ook nog een camper, het liefst met chauffeur. Daar kunnen de deelnemers in slapen tijdens de rustpauzes. Bent of kent u iemand met een camper, die zijn camper beschikbaar wilt stellen tijdens de run? Laat het Jan weten via de mail.

Tevens zijn de teams tijdens de loop live te volgen, voor meer informatie kijk op www.samensterkzonderstigma.nl en op www.ggz-nhn.nl/socialrun. Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel, mail gerust naar j.abbas@ggz-nhn.nl voor meer informatie.

Hoe het werkt (kader, eventueel ondersteund door foto van de route)
De Socialrun route is 555 km die wordt afgelegd door een team van 8 lopers.
De 8 lopers worden in twee subteams gesplitst.
Een subteam legt een afstand van ca 50 km af met 4 lopers (in estafette).
Een loper rent 2 km en wordt dan afgewisseld door een volgende loper.
De lopers worden begeleid door 2 fietsers.
Een voorop die de route bepaalt, een ernaast voor support.
Een busje rijdt elke twee km vooruit met de overige 3 lopers naar de wisselplekken.
Een subteam is ongeveer 4,5 uur bezig met 50 km. Na ca 50 km is er een subteamwissel.
Subteam 2 gaat lopen (zie boven) subteam1 heeft ca 4,5 uur rust om te eten, masseren slapen.
Om de 50-100* km verzorgt het 'home base' team een basiskamp waar gegeten en geslapen kan worden.
(Er zijn teams die kiezen voor verder reizen en minder kampen, er zijn ook teams die elke 50 km een nieuw kamp regelen).

Willibrordus draait door

Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - Op 15, 16 en 17 september wordt er doorgedraaid op Landgoed Willibrordus in Heiloo. Willibrordus Draait Door is een afwisselend, inspirerend en uniek evenement voor jong en oud. Acht podia, waaronder de Cultuurkoepel, met veel muziek, kunst, verhalen en veel meer.

Regionaal en landelijk bekende artiesten op het gebied van theater, cabaret, pop, jazz en klassieke muziek vormen de basis van het evenement. Niet te missen zijn De Andersons met Kirsten van Teijn, Alex Roeka, Tim Knol, Daphne Gakes , Marian Mudder, New Amsterdam Voices, Alfon Oekie, Donna Musica & the Hurryman, Johanneke ter Stege, Yory Swart. En mocht je Matroesjka gemist hebben op Lowlands, dan is hier je kans: op 16 september staan ze op Willibrordus Draait Door. Door deze artiesten te noemen zou je de andere acts wellicht te kort doen. Check deze op www.willibrordusdraaitdoor.nl. Bij minder mooi weer vinden de optredens onder grote luifels plaats.

Voeding voor de geest & Vitamine G
Landgoed Willibrordus staat bij velen nog bekend onder de naam Willibrordusstichting. Het is nog steeds een GGZ locatie met een verzorgende en begeleidende functie voor cliënten. Het Landgoed is reeds geruime tijd ontsloten en er gebeurt van alles. Zoals 15, 16 en 17 September Willibrordus Draait Door.

Foto: Peter Bijkerk
De Andersons Foto: R. Hellevoort
Kirsten van Teijn. Foto: Anne van Zantwijk
Alex Roeka Foto: Jens van der Velde
Tim Knol Foto: Jens van der Velde

Met de achtergrond van de locatie in gedachten wordt tijdens het evenement beoogd een knipoog te geven naar de psychiatrie. Je vindt dit binnen de programmering terug in de verhalen, ontmoetingen, theater, films en documentaires. Daarnaast worden er workshops gegeven, is er beeldende kunst en wordt er ruimschoots aandacht besteed aan vitamine G – Groen, Gezond en Geluk.

Evenals voorgaande jaren organiseert het geheime Willibrordusgenootschap - als onderdeel van Willibrordus Draait Door – zondag op de Oase van Rust - de jaarlijkse Willibrorduspicknick, met muzikale omlijsting door Woolf folk, pop & jazz. Picknickpakketten kunnen besteld worden via de website – eigen mand meenemen mag ook.

Activiteiten voor jong & oud
Teneinde een mooie omlijsting van een deel van het terrein te verkrijgen wordt er aan het begin van Willibrordus Draait door een graffiti workshop gegeven – belangstellenden kunnen zich aanmelden via de website.

Naast alle optredens is er op vrijdag een Neonparty voor tieners en op zaterdag 'Join the Band' met o.a. de deelnemers van de talentenjacht. Misschien dat de ouderen zich hier minder toe aangesproken voelen, daarvoor is op de zondagmiddag het 'Dansen voor Ouderen' misschien een meer geschikte activiteit.

De toegang tot het landgoed is vrij. Naast een ruim aanbod van voorstellingen die vrij toegankelijk zijn, zijn er ook betaalde voorstellingen. De entreeprijzen liggen tussen €2,50 en €15. Tevens kunnen passe-partouts gekocht worden die toegang geven tot meer voorstellingen. Kaarten voor betaalde voorstellingen en passe-partouts zijn in de voorverkoop met €2,50 korting via de site te bestellen.

Landgoed Willibrordus is een vrij toegankelijk terrein, centraal gelegen in Kennemerland. Kom bij voorkeur met openbaar vervoer, tien minuten lopen vanaf het station, op de fiets of lopend. Voor meer informatie kijk op www.willibrordusdraaitdoor.nl.

Juiste emailadres

In de editie van 16 augustus stond het mail adres van dhr Bosch verkeerd vermeld. Het juiste mailadres is rbosch1948@kpnmail.nl. Het betreft het artikel 'Protest tegen geluidsschermen spoor'.

Tien vragen aan…

Hans Spaans. Foto: .

Ik ben Hans Spaans en ben geboren en getogen in Heiloo net als mijn vader. Ik ben getrouwd met Alie. Ik werkte tot aan mijn vervroegd pensioen bij Dé Bank. Na gestopt te zijn met het werken heb ik mij als vrijwilliger ingezet. Dit doe ik nog steeds met veel plezier.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het Tuindorp, in de van Aostastraat, ongeveer op de plek waar nu de winkel van Blokker staat. Toen ik 4 jaar was, verhuisden wij naar het Slimpad 26, dichtbij het bos, een prachtige plek.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik ben een enorme liefhebber van klassieke muziek. Op latere leeftijd ben ik in een koor gaan zingen. Misschien was ik dan zanger geworden of muziekleraar.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Johann Sebastiaan Bach. Hij is een van de beroemdste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Zijn religieuze en wereldlijke klassieke muziek beïnvloedde talloze musici na hem.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Samen met mijn vader, die jarenlang scheidsrechter is geweest, met de boot en de trein naar Londen, om daar een voetbalwedstrijd te bezoeken van o.a. Tottenham Hotspur en Arsenal. Schitterend de Engelse wedstrijden.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
De Zandersloot en de Nijenburgerweg met prachtige knotwilgen en uitzicht op het landgoed Nijenburg.

6. Waar kunnen ze je 's nachts wakker voor maken?
Laat mij maar slapen. Alleen in nood kan je mij altijd bellen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Mijn moeder zei, je moet in een koor gaan zingen. Je hebt een mooie stem. Dat heb ik gedaan en ik heb ook zangles genomen. Zelf heeft zij jaren gezongen bij het Oratoriumkoor in Heiloo, dat toen Nieuw Leven heette.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik al bijna 20 jaar als tenor in Kamerkoor Sine Nomine uit Alkmaar zing. Met ons koor hebben wij een paar keer mogen zingen in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Met zijn bijzondere akoestiek een van de meest exclusieve concertzalen in de wereld.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Geld beschikbaar stellen voor culturele activiteiten voor jong en oud. Theater De Beun, de muziekschool en de bibliotheek mogen niet verdwijnen.

10. De persoonlijke vraag van Frem Gonet: "Ik weet dat jij ook veel van muziek houdt. Jij zingt al jaren in een koor en hebt een prachtige stem. Mijn vraag is: Wie vind jij de beste tenor op dit moment en heb jij naast zingen nog andere hobby's?"
Een hele goede tenor vind ik op dit moment, Andrea Bocelli. Hij is ontdekt door Luciano Pavarotti, één van de beste tenoren. Mijn andere hobby is het fietsen. Vele landen zijn al met de fiets bezocht o.a. Maleisië, Sri Lanka, Vietnam, China, Zuid-Afrika, Malawi, Bali, Lombok en nog vele andere landen. Heerlijk die vrijheid op de fiets en het contact met de plaatselijke bevolking.

Ik nomineer Gerard Disseldorp voor de komende 10 vragen. Mijn persoonlijke vraag is: "Jij bent nogal betrokken geweest bij het zelfstandig wonen voor mensen met een beperking in Klein Varne. Wat is jouw ervaring bij dit project?"

Do-In? Is dat iets voor mij?

HEILOO - Op weg naar de herfst is het op peil houden van onze energie en vitaliteit belangrijk. Waarom Do-In iets voor ú kan zijn? Enkele ervaringen van cursisten. "Al 2,5 jaar doe ik Do-In. Ik voel me energieker en meer ontspannen. De Do-in lessen zijn voor mij momenten, waarbij ik mijzelf weer oplaadt". Spreken deze ervaringen u aan? Bent u nieuwsgierig geworden wat Do-In voor u kan betekenen? Meldt u zich dan aan voor een vrijblijvende proefles. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

BOEREN, BURGERS, BUITENLUI!

Een van de meest bekende monumenten van Heiloo; de Witte Kerk

HEILOO - Volgende week wordt in de Uitkijkpost aandacht besteed aan het Open Monumentenweekend dat op zaterdag 9 en zondag 10 september wordt gehouden. Heiloo richt zich vooral op het standsverschil in vroeger tijden. De manier waarop je woonde was heel bepalend voor wie je aanzien. Er is een speciale wandeling uitgezet rond het landelijke thema BOEREN, BURGERS, BUITENLUI!

Lees volgende week meer over de activiteiten van dit weekend.

Klaverjasavonden starten weer

HEILOO - Maandag 4 september starten we weer met onze wekelijkse klaverjasavonden in cultureel centrum De Strandwal, naast de kapel op het GGZ-terrein. Wilt u ook eens klaverjassen, kom dan gerust eens kijken. U bent van harte welkom! Er wordt gespeeld in competitie verband. De zaal is om 19.00 uur open en we beginnen om 19.30 uur. Voor meer informatie neem contact op met een van de bestuursleden: Gerda Verhage 0725123271 of Ria Geerlings 0725339345.

Ninie.nl Vrolijke en eerlijk geproduceerde meisjeskleding

Ninie kinderkleding. Foto: Chantal Tak

UKP Editie: 30-8-2017

Bedrijf Belicht

Tekst: Natalie Bottemanne

Foto: Chantal Tak

Ninie.nl

Vrolijke en eerlijk geproduceerde meisjeskleding

Willibrordus Business Centrum, Unit 1.29

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo

Website en Facebook: ninie.nl

E-mail: info@ninie.nl

Telefoon: 06-41190020

"Ik wil mensen blij maken met hippe en vrolijke meisjeskleding die eerlijk geproduceerd is," vertelt Judith Schoof-van Dijl. In 2010 lanceerde zij haar eigen kinderkledingmerk Ninie, voor meiden van 1 tot 10 jaar. Wie leuke en exclusieve kleding zoekt voor meisjes, in maat 86-92 tot en met maat 146-152, kan terecht bij www.ninie.nl.

Kleur, kwaliteit en een goede pasvorm
Judith: "Toen mijn kinderen klein waren vond ik het aanbod van kinderkleding wat saai. Ik zocht meer kleur, goede basics en een goede pasvorm. Vanuit daar kwam ik op het idee om zelf iets te gaan ontwerpen en produceren". Haar opleiding en werkervaring in marketing, de mediabranche en bij een dameskledingmerk, gaf haar voldoende basis om het avontuur aan te gaan. De eerste Ninie-collectie bestond uit tien items. Inmiddels is dat gegroeid tot honderden jurkjes, t-shirts, leggings en rokjes. Op de website zijn wisselend ook collecties van andere merken te vinden en een groot assortiment maillots en sokken. Judith vindt een goede kwaliteit van stoffen en materialen belangrijk en is tevens dit jaar volledig overgegaan tot productie in Heiloo. De keuze om in Nederland te produceren is uniek. Er zijn weinig kledingmerken die daartoe over gaan omdat het duurder is dan productie in het buitenland. Judith: "Ik ben heel blij met de samenwerking met José Glas. Zij is ook in het WBC gevestigd. Ik weet nu precies op welke manier en onder welke werkomstandigheden mijn kleding wordt geproduceerd en dat het 100% eerlijk is".

Ninie weet wat meiden willen dragen
Judith ontwerpt tussen de vier en zes collecties per jaar. De kleding is te koop in de eigen webshop, maar klanten kunnen ook op afspraak langs komen in het WBC of tijdens de shoppingdag die daar een paar keer per jaar wordt georganiseerd. Via Facebook, nieuwsbrieven of op beurzen, vraagt Judith geregeld naar de wensen en behoeften van haar klanten. Ook haar dochter en een clubje van enthousiaste jonge meiden in de leeftijd van 4 tot 10 jaar bepalen vaak de stofkeuze. Judith: "Zij zijn immers de doelgroep en weten heel goed wat ze willen dragen."

Een exclusief merk en meer
Judith vertelt met passie en enthousiasme over haar bedrijf. In de eerste jaren deed ze alles alleen, maar inmiddels werkt ze samen met lokale ondernemers. Zo ontwikkelde en onderhoudt Tim Sombroek de huidge website en verzorgt Chantal Tak de productfotografie en fotoshoots. Judith: "Ik ben in de crisis met Ninie begonnen en ben trots dat het merk nog steeds groeit. Als een klant mij een foto stuurt van haar dochter in een van mijn creaties dan maakt mij dat blij en dat is mijn drijfveer om door te zetten!". Twee jaar geleden startte Judith nog twee andere webshops. Op www.meisjesmaillots.nl vind je meer dan honderd soorten maillots en sokken van Ewers en Mala in alle kleuren en met hippe prints. Op www.stoereboys.nl kun je jongenskleding kopen in maat 98-104 tot en met 146-152. Het doel voor de toekomst is om haar eigen Ninie-lijn nog meer uit te breiden en de juiste doelgroep te bereiken. Judith: "Ninie is exclusief. Er worden nooit meer dan honderd items van een bepaalde stof gemaakt. Ik weet zeker dat dat, in combinatie met het vrolijke en hippe ontwerp, de pasvorm en eerlijke productie, een heleboel ouders en meisjes aanspreekt."

Kom kennismaken op 9 of 10 september
Tijdens 'Open Monumentendag' openen ondernemers in het WBC hun deuren. Kom vrijblijvend langs bij Ninie om de collectie te bekijken en te shoppen.

"Het is een kwestie van geven en nemen"

Echtpaar Fontijn-Schuitemaker met burgemeester Hans Romeyn Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Dinsdag 15 augustus 2017, was het zestig jaar geleden dat Jan en Elly Fontijn-Schuitemaker elkaar het ja-woord gaven. Meneer (88) en mevrouw (83) hebben elkaar voor het eerste in Alkmaar ontmoet.

Meneer is geboren in Zaandam en is later met zijn ouders verhuisd naar Alkmaar. Mevrouw is geboren in Noord-Scharwoude. Nadat het echtpaar elkaar op de werkvloer van de firma Hart & Co BV Zuurkoolfabriek in Langedijk hebben leren kennen zijn ze elkaar nooit meer uit het oog verloren. Mevrouw werkte op de afdeling expeditie en meneer op de afdeling export. En dat meneer alles voor mevrouw over had blijkt wel uit de volgende anekdote. Mevrouw deed aan ballet en toen haar balletschoentjes gemaakt moesten worden in Alkmaar vond meneer dat het toch wel een eind fietsen was vanuit Noord-Scharwoude. Om haar hart nog meer te veroveren nam hij de taak op zich om de schoentjes weg te brengen en weer op te halen en deze bij mevrouw gemaakt en wel af te leveren. Op de vraag wat het geheim is om zo lang met elkaar getrouwd te blijven zegt mevrouw: "Geven en nemen en af en toe iets door de vingers zien". Meneer vult aan, "het is meer geven dan nemen".

Met veel plezier woont het echtpaar sinds 1979 in Heiloo. Het echtpaar ontving uit handen van burgemeester Hans Romeyn een prachtige bos bloemen en een bord met daarop het Witte Kerkje.

Eind deze maand gaat het echtpaar samen met hun drie kinderen, zeven kleinkinderen, drie achterkleinkinderen en alle aanhang een dagje op stap. Wat ze precies gaan doen is nog een geheim. Meneer wilde alleen kwijt dat het een 'nostalgisch' uitstapje wordt.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Van 9 tot en met 17 september Nationale Sportweek in Heiloo Met wie kom jij in beweging?

Wethouder Rob Opdam op de mountainbike.

HEILOO – Verenigingen in Heiloo zetten tijdens de Nationale Sportweek hun deuren wagenwijd open. Dat gebeurt van 9 tot en met 17 september. Jong en oud kan dan op meerdere locaties in het dorp kosteloos kennismaken met de meest uiteenlopende sporten en deelnemen aan activiteiten zoals sportclinics. Het doel: laten zien hoe leuk en gezond sporten en bewegen is.

De Nationale sportweek valt samen met het begin van het nieuwe sportseizoen en is in Nederland een initiatief van NOC*NSF. Honderden sportclubs, sportbonden, gemeenten en andere organisaties zijn hierbij betrokken. Verder valt de week samen met de Europese Week van de Sport op initiatief van de Europese Commissie. Het doel is om sporten en lichaamsbeweging in Europa te bevorderen. Ook Heiloo doet graag mee. Wethouder Rob Opdam: "Het is positief dat verenigingen volop de kans krijgen hun sport en organisatie breed te etaleren. Verder is het mooi dat mensen tijdens de Nationale Sportweek op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met verschillende sporten. Het aanbod is groot en het is kosteloos. Sommige mensen krijgen op deze manier net even dat laatste 'zetje' dat nodig is om daadwerkelijk te gaan sporten."

Buurtsportcoach Pascale de Hoogh, in Heiloo de initiatiefnemer van deelname aan de Nationale Sportweek, voegt hieraan toe dat het samen sporten een goed middel is om sociale vaardigheden te bevorderen en eenzaamheid tegen te gaan. Verder is ze blij dat de Nationale Sportweek ook jongeren van twaalf tot en met achttien jaar enthousiast maakt. "Deze jongeren binden zich over het algemeen liever niet aan een sportvereniging. Tijdens de sportweek kunnen zij zonder enige verplichting en drempel gaan sporten."

Start in het Baafje
De Nationale Sportweek start zaterdag 9 september bij zwembad Het Baafje. Wethouder Rob Opdam opent daar het evenement om 09.00 uur. Daarna vinden in het zwembad diverse activiteiten plaats. Meedoen mag! Het is mogelijk dankzij de samenwerking met sportaanbieders en zwembad het Baafje. Lees in de Uitkijkpost van 6 september meer over de kick off van de Nationale Sportweek op 9 september aanstaande.

Tijdens de rest van de week vinden er ook activiteiten plaats in veel andere sportaccommodaties in Heiloo. Hier laten sportverenigingen zich van hun beste kant zien, waaronder de Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH), atletiekvereniging Trias, Healthcenter Vennewater, zwemclub De Spetters, tennisvereniging TC Heiloo, en Dojo 't Loo (voor vechtsport, zelfverdediging en conditie sporten). Ook tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo, schaakvereniging SV Oppositie en badmintonclub 't Vennewater doen bijvoorbeeld mee. Verder is er een sport-instuif voor 55-plussers en zijn de breakdance-lessen van het duo Sam & Falco een aanrader. Het is slechts een kleine greep uit het totale aanbod.

'Heiloo heeft het'
De gemeente Heiloo is een echt sportdorp en trots op haar gezonde sportverenigingen, commerciële sport-aanbieders en particuliere initiatieven. Rob Opdam: "Heiloo telt ongeveer vijftig sportaanbieders en vele sportfaciliteiten. Van badminton tot breakdance, van judo en 35+-voetbal tot een potje tennis voor GGZ-cliënten. Heiloo heeft het. En wat bijvoorbeeld te denken van Tai chi, yoga, conditietraining, nordic walking, badminton, judo, voetbal, fitness en tennis? Daarnaast floreert breedtesport goed in Heiloo, denk aan sportactiviteiten voor mensen met een beperking in de sporten badminton, judo, voetbal, fitness en tennis. Verder bracht Heiloo topsporters voort op het gebied van atletiek, hockey, honkbal, zaalvoetbal, basketbal en trampolinespringen. Op alle sporters zijn we bijzonder trots."

Buurtsportcoach
Buurtsportcoach Pascale de Hoogh is in Heiloo de initiatiefnemer voor de organisatie van de Nationale Sportweek. Dit is slechts een van haar activiteiten. Pascale wil graag zoveel mogelijk mensen in beweging krijgen en de integratie tussen verschillende groepen in de samenleving bevorderen. Pascale: "Om dit voor elkaar te krijgen, laat ik vraag en aanbod op sportgebied samenkomen. Zo werken we samen met onder andere onderwijsinstellingen, welzijnsorganisaties, verenigingen en bedrijven." De buurtsportcoach organiseert namens de gemeente Heiloo sportactiviteiten voor jongeren, ouderen, kwetsbare inwoners en mensen met een beperking. "Dus voor alle doelgroepen." Daarnaast werkt ze mee aan sport- en bewegingsinitiatieven van anderen.

Pascale organiseert onder andere sportdagen voor basisscholen en clinics voor kinderen en jongeren bij verenigingen tijdens de vakantieperiodes. Jeugd met overgewicht kan onder begeleiding sporten (Sporthero Heiloo) en mensen met een beperking kunnen samen sporten (Heiloo Olympics). Ouderen krijgen de kans deel te nemen aan rollator-wandelingen en 65-plussers kunnen acht weken lang sporten bij diverse sportaanbidders (Fit & Vitaal project). Meer weten over deze of andere sportactiviteiten in Heiloo? Pascale de Hoogh praat u graag bij.

Nieuw in Heiloo
In de Nationale Sportweek start het eerste sportspreekuur in het Trefpunt van buurtsportcoach Pascale de Hoogh. Dit spreekuur is bedoeld voor mensen met en zonder beperking die vanwege een blessure of ziekte moeten sporten maar niet weten welke activiteit bij hen past. Zit je dus met een vraag op het gebied van sport en bewegen, maak dan een afspraak voor het sportspreekuur, vanaf 11 september wekelijks in het Trefpunt. Aanmelden kan via p.dehoogh@alkmaarsport.nl.

Meer informatie over de Nationale Sportweek is verkrijgbaar bij buurtsportcoach Heiloo Pascale de Hoogh via p.dehoogh@alkmaarsport.nl of lees meer over de Nationale Sportweek op www.nationalesportweek.nl.

Van zwemmen en turnen tot speerwerpen
Heiloo neemt dit jaar voor de derde keer deel aan de Nationale Sportweek en kijkt terug op twee succesvolle edities. In 2015 stonden er tachtig activiteiten van vijfentwintig sportaanbieders op de kalender. In 2016 lag het aantal iets hoger.


'Ik neem je mee-campagne'
Leuk is eveneens dat leden van sportverenigingen via de 'Ik neem je mee!'-campagne iemand mogen meenemen naar zijn of haar club om samen de start van het sportseizoen te beleven. Maar uiteraard mogen bezoekers ook zonder support, dus alleen, deelnemen aan de Nationale Sportweek.

Activiteiten-kalender
Het volledige programma met activiteiten en locaties is terug te vinden in de activiteitenkalender van de Nationale Sportweek in Heiloo. Deze is te zien op www.sportinheiloo.nl en staat woensdag 6 september in de Uitkijkpost.

Workshop 'Power of the True Voice'

Chris James. Foto: .

HEILOO - De Australische Chris James komt weer terug in Nederland en geeft op zondag 10 september de workshop 'Power of the True Voice' in Cultureel Centrum De Strandwal in Heiloo.
Deze eendaagse workshop staat in het teken van het verdiepen van je expressie; een proces dat elke keer verder gaat en waardoor iedere workshop van Chris uniek is. Zangers, diegenen die denken niet te kunnen zingen, kortom iedereen die, privé en/of in het werk, met stem, spreken en zingen bezig is, is van harte welkom.

Chris James is stemdocent, zanger en musicus en geeft al meer dan vijfentwintig jaar met veel vrolijkheid zeer effectieve stemworkshops. Hij werkt internationaal in bedrijven, organisaties, met koren en op scholen. Chris reist de hele wereld rond om mensen van alle leeftijden te leren hun stem optimaal te gebruiken. Hij kent als geen ander de kracht van muziek, zang en expressie.

Dankzij de jarenlange ervaring van Chris, zijn liefdevolle toewijding en zijn humor ervaar je tijdens de workshop hoe je in je eigen tempo je stem authentiek, zonder stress en toch krachtig kunt gebruiken. De workshop is van 9.30 uur tot 16.00 uur, kosten €120, bij boeking voor 8 september, €100.

Andere activiteiten?
Sing Along: Chris geeft op woensdagavond 6 september in Centrum Wakker in Alkmaar en op donderdagavond 7 september op de Jan van Rijckenborghschool in Heiloo een Sing-Along avond van 19.30 uur tot 21.00 uur, investering €12,50, aan de deur €15. Op de Sing-Along avonden maak je kennis met het werk van Chris en met je eigen stem op een andere manier dan je gewend bent!
Privesessies: Het is ook mogelijk een privésessie met Chris te boeken. Hij is beschikbaar voor sessies in Heiloo in de week van 4 tot en met 9 september, sessie van een uur €70.

Voor meer informatie over de workshop, Sing-Along avonden of privésessie en voor aanmelden, kunt u contact opnemen met Nicole Suylen. Dat kan via het e-mailadres nicole@suylen.nl of telefoonnummer 0651103960.

Fonds Verstandelijk Gehandicapten ondersteunt het 40 jarig jubileum van SGSH

HEILOO - Sedert vijftien jaar heeft SGSH (Stichting Gehandicapten Sport Heiloo) om de twee jaar een extra sportieve activiteit voor de deelnemers met hun broertjes, zusjes en ouders. Dit zijn o.a. geweest puzzel fiets-wandel tochten, tennis clinics, golf, dart en bowlen en wordt afgesloten met een gezamenlijke maaltijd. Vanwege het 40 jarig bestaan april 2018 zijn wij in de voorbereiding bezig om dit groots aan te pakken om op een nader te noemen datum in april 2018 een grootse sportdag te organiseren met onze leden en oud leden.

De stichting is 2 april 1978 opgericht met als doel kinderen met een willekeurige beperking zwemonderwijs te geven. De nestor van onze stichting Piet Postma was bij de oprichting een van de vrijwilligers en is tot op de dag van vandaag nog steeds actief.

De kinderen krijgen een op een zwembegeleiding in het water op zaterdagmorgen van 07.30 uur tot 08.00 uur in zwembad Loos te Heiloo. De eigenaren van zwembad Loos helpen onze stichting daarbij al bijna 40 jaar om het zwembad al 40 jaar voor hetzelfde tarief ter beschikking te stellen.

Het doel in deze is de kinderen watervrij te krijgen en daar waar mogelijk een officieel KNZB diploma te laten behalen. Kinderen die niet voor een officieel KBNZB diploma in aanmerking komen stimuleren wij door zelf diploma's te maken voor hetgeen zij wel kunnen.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot: Ron Kösters: tel.nr. 06-48272065 of per e-mail (ron@kosterselektra.nl)

Fonds verstandelijk gehandicapten zoekt nog collectanten die initiatieven, zoals hierboven vermeld mogelijk kunnen blijven maken. Want dankzij de inzet van u als collectant zorgen wij voor momenten die hun leven kleur geven.

Meld je vandaag nog aan bij de Plaatselijk organisator en hij of zij neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om uit te leggen hoe collecteren in zijn werk gaat. Hierbij alvast wat basisinformatie:
· het kost je slechts twee uur van je tijd
· de collecteweek is van 25 t/m 30 september 2017.

Aanmelden kan voor collecteren in Heiloo bij: Jan Molenkamp: tel.nr. 06-53665540 of per e-mail (j.a.molenkamp@gmail.com). Voor collecteren in Limmen bij: Annemiek Schouten, tel.nr. 06-10567541 of per e-mail (aschouten73@hotmail.com).

Volg een conversatiecursus Frans bij Jenny Cornelissen

Jenny Cornelissen. Foto: .

HEILOO - Vindt u het niet een goed idee om dit komende seizoen een conversatiecursus Frans te gaan volgen? Dat kan bij de ervaren lerares Frans, Jenny Cornelissen, in Heiloo. De Franse lessen worden zowel op beginnersniveau als op hogere niveaus gegeven, in groepjes of privé. De sfeer is altijd gezelligen positief en u kunt zowel met als zonder boeken werken, altijd gericht op het spreken en verstaan van de Franse taal en dit kan overdag of 's avonds.

Jenny Cornelissen, Bosanemoon 65, 072-5336878. Jennymcornelissen@gmail.com

Kom in actie voor Olivier

Foto: Olivier met zijn gezin.

HEILOO - In de vorige krant was de ingezonden brief van dorpsgenoot Olivier al te lezen: "Mijn laatste kans om nog langer van mijn gezin te genieten...". Hij beschrijft in deze emotionele brief zijn strijd tegen kanker. Hij is uitbehandeld, maar toch is er een alternatieve behandeling in Duitsland mogelijk. Deze behandeling is duur (€52.000) en wordt niet vergoed. Ondanks dat mensen massaal doneren, is het streefbedrag nog steeds niet bereikt.

Klap op klap
Bij Olivier werd er in maart 2016 oogkanker geconstateerd, waarna diezelfde maand zijn oog - en daarmee de tumor - werd verwijderd. Hij draagt sindsdien een prothese. Tegen eerdere berichten in werden er drie maanden later uitzaaiingen ontdekt in zijn lever. Een enorm harde klap. Temeer omdat uitgezaaide oogkanker volgens de reguliere geneeskunde nog niet te genezen is. Er volgde een enorm zware tijd voor Olivier en zijn gezin (bestaande uit zijn vrouw en twee jonge kinderen). Na een experimentele leverperfusie, een zware plaatselijke chemokuur, krabbelde hij langzamerhand weer op. Uit de eerstvolgende CT-scan bleek dat er geen nieuwe uitzaaiingen waren bijgekomen en dat de bestaande uitzaaiingen leken gestabiliseerd. Er kwam een tweede leverperfusie. Maar tevergeefs; begin dit jaar kregen ze te horen dat de uitzaaiingen waren uitgebreid naar de longen van Olivier. Het ziekenhuis had geen aanbod meer: Olivier is officieel uitbehandeld.

Duitsland geeft hoop
Olivier en zijn vrouw hebben veel kennis opgedaan over de ziekte en zijn gaan geloven in het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Ze geloven in de holistische geneeskunde. Duitsland geeft hen hoop. Daar zijn ze namelijk veel verder met alternatieve geneeskunde en waar in Nederland strenge regels gelden, mag er in Duitsland veel meer en zijn er dus meer mogelijkheden. Hij merkt helaas elke dag achteruitgang in zijn fysieke conditie. Er is dus geen tijd te verliezen. Er is inmiddels voldoende geld om de kosten van de eerste drie weken te dekken. Olivier is dan ook vorige week naar de kliniek in Duitsland afgereisd en met de behandelingen gestart. Zijn eerste week zit er inmiddels op. Olivier: "Ik ben zeer dankbaar dat ik dankzij alle lieve donateurs deze kans heb gekregen. Helaas is hier gebleken dat mijn toestand ernstiger is, dan ik bij vertrek uit Nederland wist. Er zal een zeer zwaar en langdurig behandeltraject nodig zijn om de groei van mijn tumoren te remmen. Het is een heftig proces, maar ik ben hier met open armen ontvangen en wordt ontzettend goed begeleid door een zeer kundige arts. Ik hoop zo dat het financieel gaat lukken om mijn behandeling hier voort te zetten."

Doneren
Olivier heeft inmiddels al 54% van zijn streefbedrag mogen ontvangen; ruim 28.000 euro. Er is 52.000 euro voor nodig, dus uw donatie is meer dan welkom. Doneren - elk bedrag is welkom - kan via /www.doneeractie.nl/olivier-tegen-kanker-laatste-hoop/-3088. Olivier: "Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat mijn actie voorlopig nog goed door zal gaan en ben dankbaar voor elke euro die binnenkomt. Ik wil LEVEN!!! Ik vergelijk mijzelf met die Olympische sporter die voor goud gaat: een doel, een weg naar totale remissie!"

De brief is ook online gepubliceerd, dus mocht u deze nog (een keer) willen lezen, kijk op www.uitkijkpost.nl.

Benefiet voor Olivier bij Dorssports op 10 september
Zo organiseert Dorssports ook een Benefiet voor Olivier, om hem te steunen in zijn strijd tegen kanker. De benefiet bestaat uit twee uur fietsen en twee uur zumba. Met als doel: zoveel mogelijk geld op te halen zodat Olivier zijn verdere behandeling in Duitsland kan vervolgen. Iedereen is welkom (leden en niet-leden) en aanmelden kan middels een mail naar info@dorssports.nl of bellen naar 0725330403. De benefiet zal worden gehouden op 10 september van 10.00 uur tot 12.00 uur. Hopelijk tot dan!

De Bibliotheek helpt ook volwassenen met lezen en schrijven

HEILOO - Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, krijgen een flinke steun in de rug. Bibliotheek Heiloo biedt hulp met allerlei taalactiviteiten. In heel Nederland kunnen zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder dit soort hulp goed gebruiken. Dit geldt ook voor veel inwoners van Heiloo. Daarom is iedereen die het lastig vindt om bijvoorbeeld een brief te lezen, een boodschappenlijstje te schrijven of de (klein)kinderen voor te lezen, welkom in Bibliotheek Heiloo.

Taalhuis Heiloo
In de week van de Alfabetisering (4 tot 10 september) start de bibliotheek met een Taalhuis. Dat is een plek waar iedereen kan binnenlopen met een vraag over taal. Een medewerker geeft informatie of advies. Bijvoorbeeld over het oefenen met een taalvrijwilliger en taalactiviteiten of -cursussen. Samen wordt gekeken wat het beste bij iemand past.

Taalhuis spreekuur, dinsdag 11.00 – 12.00 uur en donderdag 18.30 – 19.30 uur.

Open Leercentrum en nog veel meer
In de bibliotheek is ook het Open Leercentrum. Er zijn boeken, computerprogramma's en lesmateriaal om mee te werken. Deskundige begeleiders helpen bij een vraag over taal, maar ook met rekenen of computervaardigheden.

Open Leercentrum, elke dinsdag van 13.00 tot 15.00 uur.

Het Taalhuis organiseert nog meer activiteiten. Kijk op www.bibliotheekheiloo.nl of kom langs voor de folder.

Het Taalhuis is een samenwerking van organisaties in de regio en wordt ondersteund door de Stichting Lezen & Schrijven.

Zaterdag 2 september staat Stichting Lezen & Schrijven ook op Uit&Zo (kraam 14)!

BIBLIOTHEEK HEILOO - WESTERWEG 250 - TEL. 072 – 533 06 70 - INFO@BIBLIOTHEEKHEILOO.NL

SwimRunFun: zwemmen, lopen en veel plezier bij het Baafje

Foto: .

HEILOO - Op zondag 3 september 2017 start voor de tweede keer SwimRunFun: 700 meter zwemmen + 7 km lopen + 'n hoop plezier. Doel: geld inzamelen voor een spetterend project van Youth Academy. Geef je op via swimrunfun.nl. Maak je eigen profiel aan en laat je sponsoren voor het goede doel.

Goed doel voor jeugd en jongeren
Youth Academy (YA) is opgericht om jeugd en jongeren te ondersteunen op hun weg naar bewuste, evenwichtige volwassenen. In trainingen leren zij om krachtiger in het leven te staan, hun zelfvertrouwen te vergroten, gerichter keuzes te maken en makkelijker in contact te zijn met zichzelf en anderen. SwimRunFun haalt geld op voor een bijzonder scholenproject: De Week van Uit de Schaduw. Doel: meer vertrouwen, meer veiligheid, meer openheid, beter contact in de klas en op school. Daar loop je toch warm voor!

Geef je snel op voor de recreatieve of wedstrijdvariant
Meedoen alleen of als koppel, beide mag. Bijvoorbeeld: jij zwemt en een ander loopt. We hebben twee categorieën: recreant of als wedstrijddeelnemer. Jij kiest. Op swimrunfun.nl vind je alle informatie en maak je makkelijk een profiel aan. Anderen kunnen jou dan direct sponsoren door op de site via iDeal geld over te maken.

Vrijwilligers gezocht
Als vrijwilliger helpen met de organisatie van SwimRunFun? Neem contact op met Margret: margret@swimrunfun.nl.

Data: Zondag 3 september 2017
Tijd: Start 10.00 uur (wedstrijdvariant)
Start 12.00 uur (recreatieve variant)
Locatie: Heiloo | Het Baafje
Afstand: 700 meter zwemmen + een 7 km-run
Inschrijfgeld: €12,50 p.p.
Sponsorgeld: Laat je door zoveel mogelijk vrienden, familie en collega's sponsoren. Elke euro telt! Na inschrijving kan je makkelijk sponsors werven door je persoonlijke actiepagina te delen via social media. Volg SwimRunFun op Twitter: SwimRunFunYA en op Facebook: SwimRunFunYA.

Het jubileumjaar van Dance & Fitstudio 115

Foto: .

HEILOO - Maandag 4 september gaan de deuren van Dance & Fitstudio 115 weer open voor een heel nieuw seizoen. Komend dansjaar zal in het teken staan van het 20 jarig bestaan van de dansstudio aan de stationsweg in Heiloo. Om meteen goed van start te gaan, is er in de zomer hard gewerkt aan een make-over van de balletzaal. De docenten staan dan ook te trappelen om aan de slag te gaan. Naast het bekende les aanbod, zijn er dit seizoen een aantal nieuwe lessen. Zo is er Klassiek ballet voor volwassenen en Dansvariatie voor kinderen vanaf zes jaar. De Moderne lessen worden dit jaar gegeven in blokken van zes lessen. Per blok krijg je les van een nieuwe docent, met zijn of haar specifieke stijl.

Op zondag 10 september is er een presentatie in de studio en is er in oktober een mini Dans kamp.
Kom gerust eens langs en dans met ons mee!
In september zijn de proeflessen gratis.
Voor inlichtingen, kijk op www.danceenfitstudio115.nl of bel naar 0622498872.

Stephanie en Jette: Jong voor Oud

Stephanie en Jette met één van de bewoners van De Loet bij de wensboom, de 96-jarige heer Bram Jansen. Foto: Stip Fotografie.

HEILOO - Jong voor Oud. Als je nog jong bent, dan wil je de wereld ontdekken, feestvieren, of een begin maken met je carrière. Tijd voor je oma of opa, laat staan voor een onbekende 90-plusser is er vrijwel niet. En toch, er zijn uitzonderingen op deze regel. Jette Frugte en Stephanie Driessen-Verhaaf willen dromen van ouderen ook laten uitkomen.

Nog één keer dat ene prachtige moment, nog één keer die mooie dag kunnen herbeleven. Nog één keer een bezoek aan de dierentuin Burgers Zoo. Of gewoon een bezoek brengen aan de Jordaan in Amsterdam, waar je negentig jaar geleden bent geboren. Droomwensen die soms alleen maar kunnen uitkomen met de inzet van vrijwilligers én de financiële mogelijkheden om die dromen te realiseren. In Heiloo wordt al veel gedaan door organisaties en vrijwilligers. Maar voor die ene prachtige dag ontbreekt het dan net weer aan voldoende mankracht of geld.

Sinds 2009 houdt de Stichting Gouden Dagen zich bezig met het onmogelijke weer mogelijk te maken voor onze ouderen. Hen een dag met een gouden randje te bezorgen. In Heiloo namen Stichting Welzijn Heiloo en Viva! Zorgroep in oktober 2012 samen het initiatief om aan te sluiten bij Gouden Dagen en Gouden Dagen Heiloo te starten. Een groep enthousiaste vrijwilligers is sindsdien actief en heeft al veel wensen gerealiseerd.

Jette ging altijd met haar oma leuke dingen doen, maar nu zij overleden is, zet Jette zich graag in voor andere ouderen. Samen met vriendin Stephanie schreven zich zij samen in op een vacature voor fondsverwerving op de website van Stichting Welzijn Heiloo. Ze werden aangenomen en het tweetal ging enthousiast aan de slag. Jette, als verpleegkundige bij de GGD en Stephanie als marketingsdeskundige schreven een beleidsplan als uitgangspunt voor de activiteiten van Gouden Dagen Heiloo. Het enthousiasme van het tweetal heeft ervoor gezorgd dat op diverse locaties 'wensbomen' zijn neergezet waar ouderen via kaarten hun droomwensen kenbaar kunnen maken. Die locaties zijn de bibliotheek in Heiloo, zorgcentrum Overkerck en De Loet, het Trefpunt en één mobiele boom die op verschillende locaties komt te staan.

Op Facebook is een aparte pagina met informatie over de Gouden Dagen Heiloo met nieuws en foto's te vinden. Er is een comité van aanbeveling onder voorzitterschap van de burgemeester van Heiloo, Hans Romeijn. Jette: "Belangrijkste is dat de basis die er is wordt geborgd zodat wij jaren voort kunnen. Gouden Dagen Heiloo moet nog meer op de kaart worden gezet. Bedrijven moeten worden benaderd om mee te helpen die droomwensen te vervullen. We hebben ook meer vrijwilligers nodig, het liefst ook jongeren.''

Komende maanden moeten de activiteiten van Jette Frugte en Stephanie Driessen-Verhaaf resultaat opleveren en gouden droomwensen laten uitkomen voor ouderen. Het zou mooi zijn: Jong voor Oud.

Er kan door bedrijven en particulieren bijdragen worden gestort op bankrekening 'NL 67 RABO 0149 0978 40'. Door bij iedere overboeking of donatie 'Gouden Dagen Heiloo' te vermelden, wordt het gestorte bedrag aan het tegoed van Gouden Dagen Heiloo toegevoegd. Voor meer informatie of aanmelden als vrijwilliger: Stichting Welzijn Heiloo (Hanny Boots 072-5331297) en Viva! Zorggroep (Jolanda van Dam 06-22913188) of mailen naar goudendagenheiloo@gmail.com.

Bijzondere creatie te zien bij Baduhenna

De maquette. Foto: Ilse Bloemendal

HEILOO - Met trots en enthousiasme presenteert Baduhenna een maquette van een prehistorische boerderij uit de IJzertijd. De maquette, op schaal van 1/24, is gemaakt door Jeroen Götz. Götz is als vrijwilliger actief bij Archeologisch museum Badhenna. De Open Monumentendagen hebben dit jaar het thema 'Boeren burgers en buitenlui', vandaar schenkt Baduhenna aandacht aan het gegeven dat boeren de eerste inwoners van Heiloo waren. Götze, van oorsprong instrumentmaker, is pas begonnen met modelbouw - en met succes. Het maken van de maquette was een enorme uitdaging. Hij heeft er in totaal 120 uur aan gewerkt. Hij is er van oktober tot maart mee bezig geweest en bleef daarna nog bezig voor verdere verbeteringen. Hij vind het een grote eer, dat Baduhenna zoveel aandacht geeft voor zijn maquette. De afmetingen van de maquette zijn afgeleid van paalsporen, gevonden in Katwijk. De informatie uit de opbouw heeft hij uit scripties van Menno Dijkstra. Grappig detail: hij haalde de takken voor het vierkant en het dak uit het Heilooër Bos.

De boederij
De stallen zijn opgebouwd met wanden van gevlochten wilgentenen. Dat de stallen zich in de zelfde ruimte bevinden als het woongedeelte had als voordeel dat de warmte die de dieren afgeven ook voor een aangenamere temperatuur zorgde. De buitenwanden zijn opgetrokken met gevlochten wilgentenen en zijn daarna bepleisterd met klei om de wind buiten te houden. Zoals je bij de maquette aan de linker voorzijde kan zien heb ik een stuk niet bepleisterd zodat de opbouw goed zichtbaar is. De woonkeuken heeft een vuurplaats waarop gekookt kan worden en tijdens koudere perioden kan men zich daaraan opwarmen. Het slaapvertrek heeft diverse kribben; in die tijd gevuld met stro. Dit trok ook wel veel ongedierte aan zoals muizen, ratten en insecten die ook de warmte opzochten. In de winterperiode kropen de mensen dicht tegen elkaar aan om zich tegen de kou te weren. Het dak is bekleed met riet. Dit lag er in die tijd in lagen op. Er werd meer gekeken naar de functie van het riet, vandaar dat het geen glad afgewerkt oppervlak was. In onze tijd worden rietendaken geschoren om het er verzorgd uit te laten zien. Op de nok van het dak liggen plaggen. Deze hebben als functie om het regenwater over het rieten dak te leiden. De plaggen zijn graszoden met een kleiachtige grond. Deze laten geen water door en zijn ideaal als stevige nok van het dak. Buiten om de hele boerderij loopt een greppel om het water dat van het dak afkwam af te voeren. De omgeving van de boerderij zou anders in een grote modderpoel veranderen. Daarnaast wordt de maquette omringt door prachtige figuren; gemaakt door Willy en Lou Sinke. Met de figuurtjes proberen ze een nog beter beeld te geven van een bewoond huis en een boerderij in gebruik.

Baduhenna
Het museum toont naast deze maquette veel archeologische voorwerpen en informatie over het leven en werken in die tijdperiode en daarna. Heiloo is in oorsprong ontstaan doordat eb en vloed een strandwal hebben gevormd. Toen deze wal stabiel en begaanbaar werd kreeg de begroeiing meer kans en vonden mensen vaste grond onder de voeten. Na verloop van tijd konden mensen zich er vestigen met nederzettingen en werden boerderijen gebouwd. Bij huidig archeologisch onderzoek worden de sporen gevonden van deze boerderijen. De restanten van palen tekenen zich af als stille getuigen. Deze vondsten zijn niet zozeer spectaculair maar wel van historische betekenis. Zij vormen de basis voor de inzichten wat er destijds kan zijn geweest, hoe de mensen hebben voorzien in hun levensonderhoud. Er zijn sporen van landbouw en veeteelt gevonden, waaronder vele waterputten.

De maquette. Foto: Ilse Bloemendal

Onthulling en meer
De maquette wordt officieel onthuld door Rob Opdam op 9 september om 12.00 en iedereen is van harte welkom. Tijdens de Open Monumentendagen is Baduhenna open tussen 11.00 en 17.00 uur. Het museum is normaliter open op woensdag en zaterdag. Voor meer informatie kijk op www.baduhenna.nl.

Zomerklooien met boeken bij Bibliotheek Heiloo: de finale

HEILOO - Expositie van de mooiste kunstwerken; gedurende elke dinsdagmiddag in de zomervakantie organiseerde Bibliotheek Heiloo Zomerklooien: het doe- en leesprogramma voor de jeugd. De bibliotheek verzamelde de gekste en gezelligste boeken boordevol activiteiten om te komen ontdekken. Want je kunt bij de bieb niet alleen boeken lezen, je kunt ze ook DOEN! Denk aan stropdassen knopen, voetbaltrucs leren, en zelf stempels maken. En nu is het zover: de expositie van de mooiste kunstwerken worden in de bieb aan het grote publiek getoond tijdens de grote Zomerklooi- expositie. De feestelijke opening is op woensdag 6 september om 15.30 uur in Bibliotheek Heiloo.

Nazomermarkt in het Stationscentrum

Foto: .

HEILOO - Op 1 september van 13.30 tot 23.00 kan er lekker gestruind worden op de nazomermarkt in het Stationscentrum. Er zijn verschillende kramen met een gevarieerd aanbod; met onder andere culinair, lifestyle, hobby, boeken en brocante. Voor ieder wat wils!

15 / 32

16 / 32

17 / 32

18 / 32

Met het Slotfestijn terug naar de middeleeuwen!

Enthousiaste doctoren zullen u de pis kijken. Kleur, geur en smaak bepalen uw kwaal en daarmee ook uw lot. Fotograaf: MGM

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zaterdag 9 september barst om 12.00 uur weer het jaarlijkse Slotfestijn los. Die middag wordt het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef weer door vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond omgetoverd in middeleeuwse sferen. Middels doorlopende openluchtvoorstellingen kunt u zelf zien en beleven hoe het er vroeger aan toe ging rondom het Slot op den Hoef. Het belooft een hilarische middag te worden, omdat hierbij de bijzondere middeleeuwse geneeskunde centraal zal staan.

U heeft een pijntje? Last van misselijkheid? U bent depri? Zit er een vervelende puist in de weg? Heeft u misschien gewoon een kater? Wellicht leeft u in onmin met uw huisarts of bent u gewoon nieuwsgierig hoe men dit soort zaken oploste in de middeleeuwen? Kom dan zeker even langs!

Enthousiaste doctoren zullen u de pis kijken. Kleur, geur en smaak bepalen uw kwaal en daarmee ook uw lot. U moet er wel even voor op de pot! Mogelijk wordt u doorverwezen naar de doortastende chirurgijn. Hij komt ook mee en dat is de man van de harde actie. Welk lichaamssap bepaalt uw onbalans? Slijm, bloed of zwarte gal? Voor al uw klysma's, aderlatingen of lastige puncties bent u bij hem aan het goede adres. Zelfs voor de amputatie van uw ledematen draait hij zijn hand niet om. Ook is er de voorlichting van onze vakkundige vroedvrouw ter voorkoming van ongewilde zwangerschap of onhebbelijke aandoeningen aan de genitaliën. Zij staat paraat om een bevalling op elk moment te begeleiden. Verse, heilzame kruiden zullen de boreling(en) behoeden voor kwalijke ziektes in de toekomst.

Wees echter op uw hoede voor de oplichters! De snijgrage keisnijder maakt u wijs dat uw kwalen voortkomen uit stenen of spinrag in uw schedel. Gewiekste kwakzalvers zullen u voor veel euro's hun ranzige smeersels aanbieden. De populaire barbier knipt en scheert niet alleen, maar op geneeskundig gebied beunt hij er flink bij. Hun verleidelijke verzinsels en onwaarschijnlijke genezingen vallen onder de categorie geniale, medicinale criminaliteit!

Het wordt een prachtig schouwspel voor jong en oud, dus neem plaats op het gezellige middeleeuwse terras of op een comfortabele strobaal. Onder het genot van een kopje koffie of een ander drankje kijkt u uw ogen uit! De optredens – uitgevoerd door het Middeleeuws Genootschap Monnickendam - vinden plaats voor de deur van bezoekerscentrum Huys Egmont. Binnen kunt u kijken naar de grootste en schoonste burcht van Holland en kunt u het verhaal over de heren en graven van Egmont horen. Ook zijn er exposities over de Egmondse School, Egmondse kinderportretten gemaakt door Erwin Bowien en foto's uit 90 jaar Contact met de Egmonden. Kortom, genoeg te zien!

Omdat het tevens Open Monumentendag is, zijn vele – vaak gesloten – deuren nu voor u open. Pak die kans en bezoek meteen de Slotkapel, de Kapberg, Hoeve Overslot en Hofstede Vredevelt, allemaal in het historische Slotkwartier. Ook kunt u rond de slotfundamenten het Rondje van Roghman wandelen, langs vijf informatiepanelen in het park. Speciaal voor kinderen is er een hele leuke familiespeurtocht verkrijgbaar, waarbij je tien vragen moet beantwoorden om het raadsel op te lossen.

Het Slotfestijn belooft een spektakel te worden, met de hele middag optredens voor jong en oud. De opening vindt plaats om 12.00 uur bij bezoekerscentrum Huys Egmont; tegenover de slotfundamenten in Egmond aan den Hoef. Het evenement duurt tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Komt dus allen en genees voorgoed van uw kwalen!

Stichting Welzijn Ouderen Limmen: Varen in de groot Limmer Polder voor senioren

LIMMEN - Limmen kent een kleine, bescheiden, maar zeer actieve botenvereniging. Regelmatig vaart men door de Groot Limmer Polder, naar het Limmer Stet, Laander Stet, Overdie en Kerkemeer, maar je kunt zelfs vanuit Limmen, met eenmaal een kleine overstap/overhaal nar het Schulpstet in Bakkum varen. De Limmer Polder is uniek, vogelrijk, visrijk, vol natuur en heerlijk rustig. De polder wordt doorsneden door de A9 (sedert 1959/1961). Heel veel mensen zijn nimmer aan de oostzijde van de A9 geweest. Vorig jaar heeft de botenvereniging spontaan een aantal botentochten voor senioren gemaakt. De deelnemers van toen waren heel enthousiast. Men wil dat nu gaan herhalen. Wilt u ook gratis meevaren? Neem contact op met Co Nanne 0617036725 of Willem Koot 0616346801. Zij vertellen u graag meer en weten de data. Ook maakt men een stop aan het einde van de Laandervaart waar de vereniging een eigen landingsplaats heeft.

Bestuurder belandt met auto in greppel

Foto: Evelien Olivier.

LIMMEN - Afgelopen woensdag zijn de brandweerlieden uitgerukt. Een auto lag namelijk op zijn kant in de greppel van de Texaco aan de Vennewatersweg in Heiloo. De bestuurder is door de brandweer uit zijn auto bevrijd. Vervolgens is hij voor onderzoek meegenomen naar het ziekenhuis door de ambulancedienst. De bestuurder is door onbekende oorzaak na de rotonde rechtdoor gegaan op de Kennemerstraatweg en is toen tegen een verkeersbord gereden en in de greppel tot stilstand gekomen.

De jaarlijkse verbranding van het Timmerdorp in Castricum

Een impressie van de verbranding in 2016. Foto: Evelien Olivier.

CASTRICUM - Vrijdag 1 september is het weer zover; de jaarlijkse verbranding van het Timmerdorp in Castricum. Na een week van actief timmeren aan hutten, zal er een groot vuur ontstaan. Het timmerwerk wordt gedaan door kinderen tussen de zes en vijftien jaar oud. Dit onder het toezicht van de vrijwilligers van Tidoca. Dit alles zal weer gebeuren op het veld schuin achter de Visser 't Hooftschool, aan de Kemphaan in Castricum. Na een week van timmeren en plezier maken zal vrijdag om 19.30 uur onder leiding van de brandweer van Castricum de toren met al het hout in de brand worden gestoken. Wat elk jaar weer een mooi spektakel is voor jong en oud. Het is voor iedereen mogelijk om dit te zien en iedereen is dan ook welkom om te komen kijken naar dit vuur. Of de brand er daadwerkelijk ingaat is afhankelijk van het weer. Dit wordt bekend gemaakt 's middags op het veld, op de website van het Timmerdorp: www.timmerdorpcastricum.nl en op de Facebookpagina van Brandweer Castricum.

Tuinieren teveel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06-18278367.

OPENINGSAVOND 4 september DE NIEUWE WERELD. Medium Loes Hof. U komt toch ook? Info: www.de-nieuwe-wereld.nl

Zondag 3 sept, `t Kroegje,
1e Rob Van Esseveld Palingrook Toernooi, aansluitend live muziek met Jan Grotedag en Fred Hazes. Schrijf je nog in of kom gezellig langs.

GARAGESALE - zaterdag 2 september - Bergeonstraat 8 - Heiloo ALLES MOET WEG! Dus kleine prijsjes en ook gratis art. Voor ieder wat wils! Welkom van 11.00-16.00u

Niet met de 9 persoonsbus naar Willibrordus draait door. Bewaar het website adres www.Huurauto-Heiloo.nl

INSTALLATIE TECHNIEKK.VAN DER WAGEN Wilt u een nieuwe badkamer? Wij verzorgen het tegelwerk en het sanitair. U kunt bij ons terecht voor Elektra,Installatie/Reparatie en Onderhoud van uw Centrale Verwarming. Neem gerust contact met ons op. info@kvanderwagen.nl 06 - 12359134

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

BLOKFLUITLES ; Een mooi opstart instrument voor kinderen vanaf groep 2/3 t/m zolang jij het leuk vind. In gezellige kleine groepjes leer je noten lezen en blokfluiten . voor meer info: Elma Agterberg Tel: 06 - 22889122

SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Altijd al viool willen spelen? Ervaren violiste geeft privéles in Heiloo. Kijk op mijn website: www.ikleeruvioolspelen.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Kim's Haarsalon 06 - 30042 383 te Heiloo. Bel voor een afspraak. Pinnen is mogelijk.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

AUTOWASSTRAAT
CARCLEANING HEILOO
. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Gratis proeflessen
Hatha-Yoga CHIRON,
za 2/9: 10:00; ma 4/9: 20:30. Zie www.sangha-mudita.nl

Vakantie voorbij. Wat nu? Probeer Do-In! In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht leer ik u de basis van Do-In. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingsoefeningen voor ontspanning en meer balans. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

GARAGEBOX TE HUUR Nabij Rosendaal 44, Ypenstein. 100 euro per maand. Tel: 06 - 1916 2456

VAN GOGH'S IRIS
HOVENIERS,
voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig en op maat voor elke leeftijd. Info? Bel 06 - 3827 9213

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Naar Willibrordus draait door in de Cultuurkoepel Heiloo. Bewaar het website adres www.Huurauto-Heiloo.nl

SPECIALE NAZOMER
VAKANTIEPRIJZEN.
Groot 6 persoons APPARTEMENT IN ALTEA MET UITZICHT OP ZEE. 3 slaapkamers, 2 badkamers, groot balkon, parkeerplaats in garage, verwarming en airco. Huurprijs per mnd. vanaf €975,- Bel Yvette voor meer informatie. 06 - 1846 9728

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

SAXOFOONLES in Heiloo! Alle leeftijden, pop, jazz, blues. VICTOR POSCH tel. 06 - 1323 0949 / victorposch@zonnet.nl

De BESTE SCHILDER & STUKADOOR. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl

06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Willibrordus draait door te dichtbij om een auto te huren. Onthoud de website www.Huurauto-Heiloo.nl

Gevolgen echtscheiding voor kinderen vaak onderschat

Daniques Schoorl, de Mediator/Kindercoach.

CASTRICUM - Elk jaar opnieuw komen er 70.000 extra scheidingskinderen bij. De impact van een scheiding op de kinderen is enorm. Veel ouders onderschatten deze gevolgen. Vaak houden kinderen zich sterk. Ze willen hun ouders niet tot last zijn, denken dat het hun schuld is. Of vinden het moeilijk dat ze altijd één ouder moeten missen.

Vechtscheidingen nemen toe en de kinderen zijn de dupe. Ruzie tussen de ouders is vreselijk voor een kind. Kids First Mediation is gespecialiseerd in de begeleiding van ouders-, en kinderen tijdens en na (v)echtscheiding. Door eerlijke afspraken te maken, snel inzicht te krijgen in de financiële situatie en de kinderen centraal te stellen, krijgen ouders handvatten om ook in de toekomst het ouderschap samen vorm te geven. Ouders kunnen zo samen de gevolgen van een scheiding op kun kind beperken.

Voor meer informatie kijk op hun website; kidsfirstmediation.nl. Of bereik ze telefonisch via 0251 700 263 of mail naar mail@kidsfirstmediation.nl.

Inloopavond Spoorwegonderdoorgang Vennewatersweg

HEILOO - Donderdag 7 september organiseert de gemeente Heiloo in samenwerking met ProRail een eerste inloopavond over de aanleg van de spoorwegonderdoorgang Vennewatersweg.

Noodzaak aanleg Spoorwegonderdoorgang
Om de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van Heiloo te waarborgen, is het van belang om de huidige spoorovergang van de Vennewatersweg ongelijkvloers te maken. Het treinverkeer neemt de komende jaren verder toe. Met een spoorwegonderdoorgang verbetert de doorstroming en worden de historische oost-west verbindingen als de Zevenhuizerlaan, Stationsweg en Kerkelaan ontlast. Het aantal woningen in Heiloo groeit daarnaast gestaag in de komende jaren. De spoorwegonderdoorgang zal na realisatie meteen bijdragen aan de bereikbaarheid van de regio via de A9.

Inloopavond 7 september 19.00-21.00 uur: Hotel Fletcher, Kennemerstraatweg 425, Heiloo.
Tijdens de inloopavond informeren we u over de aanleg, planning, bereikbaarheid en voorgestelde omleidingsroutes en kunt u tekeningen bekijken. De inloopavond vindt plaats voor de definitieve besluitvorming in de gemeenteraad. Medewerkers van gemeente Heiloo en ProRail zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Aanmelden is niet nodig, er is geen vast programma of plenaire presentatie.

Planning en afsluiting Vennewatersweg
Volgens de voorlopige planning starten halverwege 2018 de voorbereidende werkzaamheden rondom de Vennewatersweg, zoals het verleggen van kabels en leidingen. Tijdens deze werkzaamheden blijft de verkeershinder beperkt. De start van de aanleg van de spoorwegonderdoorgang is gepland vanaf eind 2018/begin 2019. De Vennewatersweg, tussen de kruisingen Hoogeweg en Westerweg is dan 13 maanden afgesloten voor alle verkeer. Dit is nodig om de spoorwegonderdoorgang veilig en efficiënt te kunnen bouwen. De gemeente Heiloo zet zich in om de overlast voor omwonenden en verkeer zoveel mogelijk te beperken.

Samenwerking
De spoorwegonderdoorgang is een samenwerking tussen de gemeente Heiloo en ProRail.

Meer informatie Voor algemene informatie, kunt u terecht op www.heiloo.nl/spoorwegonderdoorgang

Vogels kijken met de jeugdvogelclub

Jongeren genieten van de excursie. Foto: Foto Cees Baart.

CASTRICUM - Al een aantal jaren organiseert de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland excursies voor de jeugd. Deze worden begeleid door minimaal twee ervaren vogelaars van de vogelwerkgroep. Zij laten graag zien dat naar vogels kijken leuk en spannend kan zijn. De najaar excursies staan in het teken van de vogeltrek. Zo wordt er onder andere een bezoek gebracht aan het vogelringstation Castricum (de Vinkenbaan). In de winter worden nestkastjes getimmerd, braakballen geplozen, of worden vogels gefotografeerd of getekend. Ook gaan we op zoek naar Bosuilen. In het voorjaar zijn er een ganzen/weidevogel- en een zangvogelexcursie. Het seizoen wordt afgesloten met een excursie Huiszwaluwen tellen. Een gevarieerd programma dus. De excursies (doorgaans op de fiets) zijn meestal op elke tweede zondagochtend van de maand, van 9.30 uur tot 12.00 uur. De plaats van vertrek is van achter het NS-station Castricum en dat is ook de plaats waar de excursies eindigen. Deelname is gratis en lidmaatschap van de vogelwerkgroep is niet verplicht. De eerst komende excursie is op zondag 10 september. We vertrekken van achter het station Castricum en gaan deze keer met de auto naar de Zuidpier van IJmuiden. Hier kijken we naar: de steltlopers en de zeevogels, de vogeltrek en tellen de soorten die op weg zijn naar hun overwinteringsgebied in het zuiden. Wil je mee? Meld je dan aan via jongerenexcursies@vwgmidden-kennemerland.nl . Voor meer informatie kijk op de jongerenpagina van www.vwgmidden-kennemerland www.vwgmidden-kennemerland.nl of bel met Cees Baart, tel. 06-43677458.

Open dag Abdijtuin

EGMOND BINNEN - Zaterdag organiseert de POMologische Vereniging Noord-Holland weer haar jaarlijkse Open Dag in de boomgaard van de Abdij Sint Adelbert te Egmond Binnen. De abdijtuin en boomgaard maken al driekwart eeuw deel uit van het kloostercomplex in Egmond. Dankzij de inzet van een tiental POM-medewerkers ziet de boomgaard er thans uit 'om door een ringetje te halen'. De appels en peren hangen overvloedig aan de honderden laagstammen en ook wat hoogstam bomen uit de oude collectie van de monniken. Bij iedere boom staat een naambordje met informatie.

Deskundige adviseurs, medewerkers en bestuursleden van de vereniging zijn deze dag in de tuin aanwezig om rond te leiden en te informeren over alle aanwezige rassen. Zij adviseren graag over aankoop, onderhoud en het snoeien van fruitbomen en over het behandelen van mogelijke ziekten of plagen. De mensen van POMculinair zijn aanwezig, om u te laten genieten van heerlijk appelsap en lekkere hapjes en snacks, gemaakt van het in de boomgaard geteelde fruit.

Ook zijn er activiteiten voor de kinderen. Bovendien is een ervaren boomkweker aanwezig die demonstraties geeft over het enten van vruchtbomen. De vereniging organiseert jaarlijks een aantal cursussen: snoeien, enten, ziekten en plagen en ook over het verwerken van fruit zoals bijvoorbeeld chutney koken. Tijdens de open dag is ook over het cursusaanbod verdere informatie beschikbaar. Wilt u deze middag liever ongestoord rondwandelen en rustig genieten van meer dan honderd verschillende appelrassen, zo'n tachtig perenrassen en bijna veertig verschillende pruimenbomen? Dat kan natuurlijk ook. Heeft u vragen over fruitbomen in uw eigen tuin? Neem enkele foto's van de betreffende boom mee. Wilt u weten wat voor appel- of perenboom er in uw eigen tuin staat? Neem vijf plukrijpe vruchten mee. Een team van deskundigen kan antwoord geven op -bijna- alle vragen over ras herkenning, het kweken van appels, peren, pruimen, perziken, aal- en zwarte bessen.

Naast de boomgaard vindt u de bekende kaarsenmakerij, de abdij winkel en ook bijvoorbeeld de prachtige vlinder- en kruidentuin. Deze tuinen zijn tijdens deze open dag te bezichtigen door deel te nemen aan rondleidingen, verzorgd door een andere groep vrijwilligers, 'de tuinploeg'. Deze abdijtuin werkgroep is aanwezig met een kraam waar ook plantjes worden verkocht. Wat is een boomgaard, een tuin, zonder bijen! Ze zijn er: bijenkasten! De imker is ook aanwezig en kan u enthousiast vertellen over de bijenteelt. De honing is te koop bij de kraam van de winkel van de abdij. Van de bijenwas worden mooie producten gemaakt. Zo vindt u in de imkerkraam Marije Samuels die bijzondere zalven maakt met was en propolis van de bijen.

De jaarlijkse Open Dag is op zaterdag 9 september Op zaterdag 9 september van 10.00 uur tot 16.00 uur in de boomgaard van de Abdij Sint Adelbert, Vennewatersweg 27a, te Egmond Binnen. De toegang is gratis en u bent van harte welkom.

LudoRona in De Oude Keuken

LudoRona uit Barsingerhorn. Foto: .

CASTRICUM - Zondag 3 september weer eens iets heel anders in De Oude Keuken. LudoRona, een duo uit Barsingerhorn, speelt wereldmuziek uit alle windstreken waar het plezier van af spettert: pittige nummers en gepassioneerde luistermuziek. LudoRona bestaat uit Herman Koopman (accordeon en zang) en Greetje van Roon (gitaar, zang en percussie). Zondag 3 september om 15.00 uur treedt LudoRona op in De Oude Keuken, als het kan op het terras. U vind De Oude Keuken op het terrein van Dijk en Duin, ingang aan de Zeeweg, op het terrein geven borden de route aan.

Nazomeren in de Wimmenummerduinen

Foto: .

EGMOND AAN ZEE - De maandelijkse IVN-wandeling op zondag 3 september kan nog een zomerse tocht worden, maar er zullen zeker tekenen van de herfst te zien zijn. Er zijn nog bloeiende planten, zoals slangenkruid, hondstong en thijm, en ook veel bessen; zoals duindoorn, meidoorn, zuurbes, liguster en dauwbramen. Ook zijn er veel zaden te vinden. En op de landjes van het zeedorpenlandschap ten noorden van Egmond aan Zee wordt de oogst binnen gehaald.

We beginnen om 10.00 uur bij Sportcentrum De Watertoren in Egmond aan Zee (betaald parkeren). Het pad is vaak mul, dus stevige schoenen zijn aanbevolen. Van tevoren opgeven is niet nodig. U moet wel zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen: hanneke@jpdg.nl of bellen: 072 5337601. Voor meer informatie kunt u kijken op www.ivnnkl.net.

Elfenbankjes en sprokkelhout in atelier Blinckers

Een van de werken die te bewonderen is. Foto: .

CASTRICUM - Gemma Distelbrink en Mireille Schermer werken beiden in atelier voorheen Blinckers en laten hier nog één keer hun op de natuur geïnspireerde werk zien. De Castricumse kunstenares Gemma Distelbrink is bekend geworden met haar vogelportretten van klei, die o.m. in de vaste collectie van het Medisch Centrum Alkmaar zijn opgenomen. Uniek zijn haar zaagsel gestookte elfenbankjes die zich een weg slingeren door het gebouw. Tevens exposeert Gemma de resultaten van haar experiment met Elfenbankjes in de Waddenzee. Het gaat om een Elfenbankjesbollenprik. Een combinatie van bollen met elfenbankjes, een prik (baken) en de ruige omgeving van Wad met eb en vloed. Mireille Schermer werkt in olieverf op het hout dat ze vindt tijdens wandelingen in het bos of op het strand. In deze expositie is De Slag bij Goudsbergen te zien, een 12-luik dat het verhaal vertelt van de transformatie van bos naar bebouwing op het Dijk en Duinterrein. Mireille heeft hout op de plek waar de kunstenaars voorheen atelier hadden gesprokkeld en beschilderd. Ook van gejut materiaal van het strand zijn diverse objecten van Mireille's hand te bewonderen.
Tot en met 10 september zijn ook de prachtig uit hout gehouwen beelden van Anja Jonker nog onderdeel van de expositie. Atelier voorheen Blinckers houdt van juni t/m september op zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 18.00 uur Open Atelier met wisselende exposities. De entree is gratis.

Demonstratie van het oude ambacht met de schelpenkar te Egmond Binnen

Jacob Beentjes aan het werk met de ronde schaaf afkomstig uit de gereedschapskist van de laatste wagenmaker uit Bakkum, Dirk de Winter. .

EGMOND BINNEN - De drijvende kracht achter de bouw van de Bakkumse Schelpenkar, Jacob Beentjes, geeft op zaterdag 9 september samen met Jos Apeldoorn aan de Oude Schulpweg op het terrein van Gasterij Nieuw Westert een demonstratie rond het ambachtelijk bouwen van de boerenkarren in het kader van Open Monumentendag. Vanaf 10.00 uur is onder andere te zien hoe Jacob en houten schelpenschep gaat maken. Naast allerlei andere demonstraties wordt tevens de film van het bouwproces van de Bakkumse schelpenkar vertoond.

Waarom is iedereen zo enthousiast over bridge?

LIMMEN / AKERSLOOT - Zowel in Limmen als in Akersloot bevindt zich een gezellige en enthousiaste bridgeclub waar, ongeacht het niveau, dit prachtige spel kan worden gespeeld. Beide verenigingen zijn aangesloten bij de Nederlandse Bridgebond.

De clubavond is elke woensdag en vindt plaats op de zolder van de monumentale boerderij 'Vredeburg' aan de Dusseldorperweg in Limmen. In Akersloot wordt op de dinsdagavond de clubavond gehouden in 'Het Achterom'. Uiteraard gaat het bij een speelavond om gezelligheid en ontspanning. Er wordt gespeeld volgens regels, die overal ter wereld precies hetzelfde zijn. Naast het doel van ontspanning zijn er aardig wat leden die proberen zichzelf te blijven verbeteren. Aan het eind van een speelavond worden de uitslagen direct bekend gemaakt, maar ook nog eens met spelverdelingen gepubliceerd op de website van de Bridgebond. Enthousiastelingen kunnen daarmee nog eens nakijken op welk spel er wel en (bovenal) niet gescoord werd en waarom. Dit kan mede leiden tot meer inzicht en spelverbetering.

Veel sportclubs hebben te maken met teruglopende ledenaantallen, zo ook bridgeclubs. Om die reden hebben de besturen van beide verenigingen besloten om dit probleem gezamenlijk een halt toe te roepen en dit mooie spel onder uw aandacht te brengen. Het bezorgt u niet alleen een geweldig tijdverdrijf met veel gelijkgestemden, maar is bovendien een uitstekende geheugentraining. Inmiddels hebben wij de bekende en ervaren bridgedocent Gerard Limmen bereid gevonden om in het najaar, in samenwerking met beide bridgeclubs, een beginnerscursus te starten. Hij zal u daarbij op een prettige wijze in te wijden in de geheimen van bridge. Er wordt van uit gegaan, dat u nog niets van dit spel weet.

Wat let u nog? Twijfel niet langer en meldt u aan. U zult er geen spijt van hebben. De cursus zal worden gegeven in Castricum vanaf donderdag 14 september van 13.30 tot 16.00 uur en bestaat uit 12 wekelijkse lessen. Informatie en aanmelding voor de cursus bij Gerard Limmen, mail: info@gerardlimmen.nl of telefoon: 072-5051539.

Trudi Dammers en Gerda Velzeboer exposeren in Bibliotheek Heiloo

Een van de werken die te zien zijn. Foto: .

HEILOO - Er is weer een nieuwe expositie in Bibliotheek Heiloo. Dit keer van Trudi Dammers en Gerda Velzeboer. De expositie duurt tot 16 september.

Trudi Dammers
Het liefst schildert Trudi Dammers het landschap in al haar facetten. De kunstenaars die haar inspireren zijn onder andere Wim Oepts, Pierre Bonnard, Hans van Ieperen en Peter Kempeneers. Trudy verblijft regelmatig in Frankrijk om daar te schilderen. Normandië en de Provence zijn de streken waartoe zij zich het meest voelt verbonden omdat het licht er zo mooi is. Maar ook het Waddengebied vindt zij een onuitputtelijke bron van inspiratie met de zee, het strand en de prachtige Hollandse luchten. Trudy schildert op een impressionistisch getinte kleurige wijze en houdt ervan te werken met olieverf laag over laag op bij voorkeur groot formaat.

Gerda Velzeboer
Gerda Velzeboer is altijd al creatief bezig geweest. Ze begon in 2001 met boetseren en had daarmee haar passie gevonden: "Na een aantal jaren met dasklei (zelf hardende klei) te hebben gewerkt heb ik een cursus boetseren gevolgd bij de Kuil in Uitgeest, en een workshop keramiek bij Ida Bakker te Castricum. Daarna heb ik de opleiding Klei en Kleur bij Crejat te Alkmaar gedaan en een aantal academische jaren boetseren. In 2006 ben ik begonnen met mijn Atelier De dochter van de kolenboer. Ik geef ook cursussen en workshops. Mijn werk is zeer divers, maar vaak zijn ronde vormen mijn uitgangspunt. Ook werk ik graag met Raku, een Japanse glazuur techniek. Het werk dat bij de bibliotheek geëxposeerd wordt is dan ook bijna allemaal Raku gestookt."

Geef voor nieuwe doorbraken tijdens collecteweek KWF

HEILOO - De collecteweek van KWF Kankerbestrijding start aanstaande zondag. Deze week gaan ruim 80.000 collectanten de straat op om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek. Elke euro die onze collectanten ophalen, draagt bij aan onze missie: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.

Feiten & cijfers
Kanker raakt ons allemaal. Enkele feiten en cijfers over kanker:
- 1 op de 3 mensen krijgt ooit kanker
- Jaarlijks overlijden ongeveer 44.000 mensen aan kanker
- Dankzij onderzoek is de 5-jaars overlevingskans gestegen van 25% in 1949 tot 62% nu
- KWF financiert ongeveer 50% van alle onderzoeksprojecten in Nederland
- Per jaar zijn er circa 400 lopende onderzoeksprojecten, waar circa 800 wetenschappers fulltime mee bezig zijn
- Een onderzoek duurt gemiddeld vier jaar en kost gemiddeld 500.000 euro

Samen komen we steeds dichterbij
Samen met miljoenen mensen dromen wij van een wereld waarin kanker niet langer een dodelijke ziekte is. Wereldwijd werken wetenschappers naar die dag toe. Zo snel als zij kunnen. Zo snel als wij hen in staat stellen. Help daarom mee en geef tijdens de collecteweek. De collectant van KWF komt in de week van 3 t/m 9 september bij u aan de deur of u komt onze collectanten tegen in winkelcentra, op drukke plekken in het stadshart of bij evenementen. Elke collectant kan zich legitimeren en is te herkennen aan het rood-wit-blauwe logo met de krab en aan het Keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving.

Collectant gemist?
Dan kunt u op de volgende manieren toch een bijdrage leveren:
- Doneer online via kwf.nl
- Doe een eenmalige donatie via de machtigingskaart, die de collectant achterlaat als u niet thuis bent
- Sms 'gift' naar 4333 en investeer eenmalig €3.

Vrijmarkt op en voor Onze Lieve Vrouw Ter Nood

Foto: .

HEILOO - Op zaterdag 16 september zal er een Vrijmarkt worden gehouden op het Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo, waarvan de opbrengst bestemd is voor het Onze Lieve Vrouw ter Nood.

Zoals u wellicht weet is het Heiligdom Onze Lieve Vrouw Ter Nood, naast de verkoop van kaarsen in de kapellen, het winkeltje in het Oesdom en het verhuren van het Gastenhuis/Julianaklooster, volledig afhankelijk van giften om het financieel rond te krijgen.

Doel van de Vrijmarkt
Er wordt een Vrijmarkt georganiseerd, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Heiligdom. Aangezien er meer gezinsdagen en vieringen plaatsvinden, willen wij voor de kinderen een leuk speeltuintje realiseren, zodat zij zich kunnen vermaken.

Programma Vrijmarkt
Vanaf 9.30 uur kunt u terecht om uw bruikbare spullen in of buiten het Oesdom uit te stallen. Er worden zowel binnen als buiten tafels ter beschikking gesteld. Deze tafels kunnen echter niet van te voren gereserveerd worden. Het kan dus zijn dat er geen tafel meer beschikbaar is. U kunt ook zelf een tafel of kleed meenemen. Kinderen mogen ook hun spullen te koop aanbieden.

Het is de bedoeling dat u na afloop alles wat niet verkocht is, weer meeneemt.

Mocht u met de auto komen en uw spullen willen uitladen bij het Oesdom, dan kunt u vanaf 9.30 uur het terrein van het Heiligdom oprijden. Als u de auto uitgeladen heeft vragen wij u om uw auto te parkeren op het parkeerterrein tegenover het Heiligdom. De Vrijmarkt zal geopend zijn voor bezoekers tussen 11.00 en 16.30 uur. Het wordt een feestelijke dag en wij hopen dat er veel verkopers en kopers komen! Er is een goochelaar uitgenodigd, die voor verwondering zorgt. De Fanfare Showband Heiloo komt ons muzikaal opvrolijken. Tevens is er een loterij met als hoofdprijs een icoon. Het winkeltje in het Oesdom is geopend. U kunt daar o.a. soep, een broodje en versnaperingen kopen.

Tot ziens op zaterdag 16 september op de vrijmarkt van het Onze Lieve Vrouw Ter Nood! Voor vragen belt u naar: 072-8884399 of 06-45528515.

Dompvloetlaan ruimt op

De straatmarkt van vorig jaar. Foto: .

HEILOO – De bewoners van de Dompvloetlaan in Heiloo hebben hun huizen en garages opgeruimd. Op zondag 10 september vullen ze een straat vol kraampjes, tafels en kleedjes met de langgekoesterde spullen die tevoorschijn kwamen. Kijken en kopen kan tussen 10.00 en 16.00 uur.

Deze straatmarkt in de Dompvloetlaan is bedoeld voor jong en oud. Te koop zijn boeken, speelgoed, potten, pannen en snuisterijen. Maar ook kleding, sieraden, elektrische apparaten en meer voor huis, tuin, hobby en vrije tijd. 'Lekker struinen' is het devies. Met tijd en gelegenheid om elkaar te ontmoeten en een praatje te maken.

Tijdens de markt is de Dompvloetlaan het domein van voetgangers en afgesloten voor al het andere verkeer. Meer informatie is verkrijgbaar via tel. 0725335326.

Het Wilde Westen barst los in het Maalwater

Foto: Flickr Timmerdorp.

Timmerdorp 2017 is dinsdagochtend van start gegaan in het zonnige Maalwater. Dit jaar is het thema: 'Het Wilde Westen'.

Voor later in de week wordt er veel regen verwacht. Door de leiding wordt er regenkleding, zeiltjes en zuidwesters geadviseerd. Geen extreme hitte zoals in het echte Wilde Westen dus. Maar Heilooër kids zullen de buien trotseren, bikkels dat ze zijn!

Foto: Flickr Timmerdorp.

Definitief verkeersmodel leidt tot aanpassing van verkeersplan

HEILOO - Het verkeersplan van de gemeente Heiloo moet worden aangepast. Dat concluderen B&W na doorrekening van het verkeersplan met het geactualiseerde verkeersmodel. Uit die berekeningen blijkt dat op een aantal wegen in het dorp de verkeersdruk in de toekomst boven de afgesproken grenswaarden uitkomt. Het college heeft het verkeersplan daarom van de agenda gehaald. "Afspraak is afspraak. Die grenswaarden vinden we belangrijk voor de leefbaarheid en veiligheid in onze gemeente. Daar staan we samen voor en dus betekent dit terug naar de tekentafel", aldus wethouder Rob Opdam.

De verkeerswethouder noemt het wel een tegenvaller: "Dit is gewoon balen. Een tegenvaller. Niet alleen voor ons, maar ook voor iedereen die hierbij betrokken was. Er zijn 243 reacties ontvangen, inwoners hebben daar 'huiswerk' voor moeten doen. Veel Heilooërs hebben betrokkenheid bij hun omgeving getoond en zich laten horen. Ik stel hun inzet zeer op prijs. Gelukkig vonden we vanaf het begin allemaal dat we het verkeersplan met een zo up-to-date mogelijk verkeersmodel moesten doorrekenen. Dat geeft gewoon het beste en meest actuele beeld." De indieners van de zienswijzen ontvangen op een later moment een brief van de wethouder.

Het verkeersplan werd tot nu toe doorgerekend met een concept verkeersmodel in afwachting van een definitieve versie van het geactualiseerde verkeersmodel. Desondanks werd door verkeerspecialisten gesteld dat rekenen met dit conceptmodel een goede inschatting zou geven van het toekomstbeeld. "Dat was inderdaad de gedachte van de experts. Het college heeft om opheldering gevraagd hoe de veranderingen in de uitkomst kunnen worden verklaard. We willen graag exact weten welke factoren ertoe hebben geleid dat de resultaten afwijken van de eerdere verwachtingen. Feit is wel dat uit de nieuwe doorrekening blijkt dat er veel meer verkeer op de weg is in 2030. Meer dan verwacht", aldus Opdam.

De nieuwe uitkomsten betekenen niet dat het hele verkeersplan van tafel moet. ,,Er moet voornamelijk opnieuw naar het hoofdstuk automobiliteit gekeken worden. De rest kan overeind blijven. We zijn de uitkomsten nu grondig aan het bestuderen. Vanzelfsprekend betrekken we onze inwoners bij het vervolg", aldus de wethouder.

Aansluiting A9
Het niet vaststellen van het verkeersplan hoeft geen vertraging op te leveren voor het vaststellen van het bestemmingsplan voor de A9. De A9 is immers als hard uitgangspunt voor het verkeersplan gehanteerd. Bovendien biedt de A9 in de toekomst oplossingen voor knelpunten in Heiloo, die zonder nieuwe aansluiting niet mogelijk zijn.

Ingezonden brief: "De gemeente werkt aan geluidshinder......"

"En niet omdat de bewoners er zo hard omvragen, nee, "omdat de gemeente het moet". Een mooi graffiti-scherm dat Heiloo netjes opdeelt en het treingeluid moet weren dat er al decennia is. En in al die tijd misschien wel 3? keer meer is geworden. Ondertussen is het vliegtuiglawaai op de extra-laag aanvliegroute waar Heiloo nu aan ligt onmeetbaar meer geworden. Met een beetje mazzel elke 90 seconden weer een vliegtuig met een geluid waar een trein kinderspel bij is, en dat een paar uurtjes per dag als we echt mazzel hebben met de windrichting. De geluidsdruk van de snelweg is ondertussen ook met een factortje 10 toegenomen de laatste jaren, vooral goed merkbaar ten oosten van de Kennemerstraatweg, met name Plan-Oost en Ypestein. Veel meer en zwaardere autos die veel harder rijden (100 en 130 km per uur is meer minimum dan maximum snelheid tenslotte) en dan nog de toename van motoren, die al gauw 100 keer meer lawaai maken dan een auto. Vooral leuk op warme, zonnige weekend dagen. Maar een aanpassing van het slechtst werkende geluidswalletje van Nederland naast Ypenstein, noch een nieuwe wal naast Plan-Oost komt er. Want ofschoon wel gewenst en ooit toegezegd, dat "moet" de gemeente blijkbaar nu niet. Nee, dat geld stopt de gemeente liever in de extra oprit A9 en de parallel weg, véél beter voor de bewoners van Heiloo."

Michiel Kotterman

Jonne de Haan behaald vierde plek op NK Springen

Hier maakt Jonne de haan een mooie sprong met Bentley. Foto: .

HEILOO - Afgelopen zaterdag 26 september heeft Jonne de Haan met Bentley een mooie vierde plaats behaald op de Hippiade, het NK Springen in Ermelo. Ze deed dit in de klasse Z, de hoogste klasse voor C-pony's. Wat een topcombinatie! Ze dankt haar succes mede aan de toplessen van Sanne Leeuwenkamp, de vaste springinstructrice van HS Heiloo. Van jongs af aan volgt Jonne al lessen bij Sanne en dit is echt een succes voor beide.