De Uitkijkpost

20 juni 2018

De Uitkijkpost 20 juni 2018


Kunstparade Heiloo, gratis genieten van heel veel kunst

Jos Verheugen in zijn atelier in Parijs.

HEILOO - Komend weekend staat Heiloo in het teken van kunst. Dan vindt de jaarlijkse Kunstparade Heiloo plaats met meer dan 90 deelnemende kunstenaars, muzikanten en dichters op 24 locaties in Heiloo. Kunstparade Heiloo, dat is gratis genieten van heel veel beeldende kunst op de mooiste plekken in het dorp en bij diverse kunstenaars thuis.
Jos Verheugen, 'Vrij naar Mondriaan'
De Parijse kunstschilder en oud-Heilooër Jos Verheugen komt voor het tweede achtereenvolgende jaar speciaal voor de Kunstparade vanuit Parijs naar Heiloo. Net als vorig jaar - toen hij in het Witte Kerkje exposeerde - neemt hij nieuwe schilderijen mee uit zijn serie 'Vrij naar Mondriaan'. Hij transformeert in dit werk de iconische abstracte composities van zijn beroemde voorganger door er figuratieve elementen aan toe te voegen. Vaak zijn dat dieren die perfect passen in Mondriaans 'neo-plasticisme' (zoals de bonte specht op de foto), al zijn er ook beesten die zich ontworstelen aan de rigide esthetiek van Mondriaan (zoals het schaap). Tijdens de Kunstparade vindt u Jos Verheugen en zijn werk in de Cultuurkoepel.
Jan Dekker, Art puur vanuit het hart
Toen onder grote belangstelling een prachtig gerestaureerd werk van Jan Dekker werd onthuld in de Oudheidkamer van Oud Heiloo, ontstond het idee om een deel van zijn collectie tentoon te stellen tijdens de Kunstparade. In de expositieruimte 'Boven Jan' van Herberg Jan is een deel van de prachtige collectie van Jan Dekker (19xx-1986) te bezichtigen. De familie is er trots op dat de Heilooër kunstenaar postuum nog zo'n mooi eerbetoon krijgt. "Dat is verdiend en een unieke gelegenheid om meer mensen te laten meegenieten van zijn prachtige werken." Jan, mede-oprichter van teken- en schildervereniging Tintoretto, bracht zijn liefde voor de kunst en zijn kennis hierover, over op zijn kinderen, kleinkinderen en de cursisten. Tijdens de Kunstparade is een selectie olieverfschilderijen te zien, maar ook een schetsboekje, voorstudies en een fotoboek van de resterende collectie schilderijen. De familie heet u van harte welkom tijdens de Kunstparade op 22,23 en 24 juni a.s. in het gezellige Herberg Jan (Kennemerstraatweg 97, Heiloo) en vertelt u graag persoonlijk meer over de kunstenaar en zijn tentoongestelde werken.

Voor meer informatie over en een overzicht van alle deelnemers aan de Kunstparade: zie www.kunstparadeheiloo.nl of lees de special verderop in deze krant.

Luc Serrarens (11) schittert in 'Elisabeth in Concert'

Luc (vierde van links) 'on stage'. Foto: aangeleverd

HEILOO - De 11-jarige Luc Serrarens schittert op het toneel in 'Elisabeth in Concert'. Naast musicalsterren als Pia Douwes en Stanley Burleson mag hij (samen met vijf anderen) de rol vertolken van de kleine Rudolf, zoon van keizerin Elisabeth (Sissi) van Oostenrijk. De musical wordt gespeeld in de openlucht op een wel heel bijzondere locatie: Paleis Soestdijk! Luc gaat naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Eerder speelde hij al in Ciske de Rat, de musical. Voor de rol van Rudolf heeft hij met succes auditie gedaan. Voor meer informatie over de musical zie www.elisabethinconcert.nl.

Kunst- en boekenmarkt op Looplein

HEILOO - Zaterdag 23 juni 2018 is er van 10.00 tot 17.00 uur een kunst- en boekenmarkt op het Looplein. De ideale locatie voor dit gratis evenement. Kunstenaars en boekhandelaren uit het hele land, maar ook lokale artiesten zullen zich presenteren. Ga op zoek naar antiquarische boeken, echte collectors items, of gewoon dat ene boek of kunstwerk dat bij u past. De markt valt samen met de Kunstparade Heiloo. Hierdoor kunt u uw marktbezoek combineren met een bezoek aan bijvoorbeeld De Witte Kerk of de bovenzaal van Herberg Jan.

Wat kunt U zoal verwachten op de Kunstmarkt? Schilderijen in alle kleuren en maten, abstract, modern, traditioneel, maar ook zwart-wit pentekeningen, sieraden van goud, zilver en titanium, keramiek in alle vormen en maten, textiele werkvormen en bronzen beelden zullen zeker niet ontbreken op de Kunstmarkt. De kunstenaars staan zelf bij hun kraam zodat u met ze in gesprek kunt gaan. Tevens zullen diverse kunstenaars demonstreren hoe het proces in zijn werk gaat.

Combineer gezellig cultuur snuiven met winkelen, een lekker terrasje of een bezoek aan de Kunstparade.

Oase van rust aan de Kerkelaan

Foto: Martine Keijser op Facebook

HEILOO - Eventjes was de Kerkelaan een oase van rust, waar een ieder op zijn of haar eigen manier van genoot. De wegwerkzaamheden zijn afgerond en donderdag werd de weg weer opengesteld voor verkeer. Brede fietsstroken, nieuwe rode coating en belijning moeten ervoor zorgen dat de weg veilig blijft voor alle weggebruikers.

Tien vragen aan... Edith Burgering-de Moor

1. Waar ben je geboren en getogen?
Op papier ben ik Alkmaarse omdat je in die tijd niet thuis mocht bevallen. Ik voel mij echter een echte Heiloose. Tot mijn 9e jaar woonde ik in Plan Oost aan de Poortweijdt. Daarna verhuisden we naar de Nijverheidsweg waar mijn vader een tegelzetbedrijf had. Achter in de tuin van mijn oma, zodat we ook voor haar konden zorgen. Nu woon ik alweer 26 jaar in Plan Oost. Heerlijk!

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu dan hebben?
Dat wat ik nu doe! Mijn praktijk voor leven, intimiteit en seksualiteit Bewust ZIJN Heiloo. Mensen de mogelijkheid en de ruimte bieden om zichzelf te zijn/te voelen door middel van massage, coaching, cursus en ervaringsavonden. Twee jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd en ben ik er helemaal voor gegaan. Ik geniet nog elke dag van de dingen die gebeuren.

3. Wie zou je eens graag ontmoeten?
Ik zou graag mensen willen ontmoeten die van hun geloof of overtuiging geen seks mogen hebben of er niet van mogen genieten. Voor mij zijn seksualiteit en spiritualiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik zou graag hun ervaringen willen horen.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Schaatsen door de straten van Plan Oost. Mijn moeder helpen in het VVV-kantoortje aan de Stationsweg. Spelletjes doen bij mijn oma.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Rond de sproeivijver in Plan Oost. Heerlijk om daar even op een bankje te zitten en te genieten van de bomen, de rust en alles wat er in en rond het water gebeurt.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Kriebelen op mijn rug en een ijsje van Di Fiorentina.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik durf het bijna niet te zeggen, maar wat mij in mijn leven heel veel heeft geholpen was: "Durf geil te zijn". Dat wilde voor mij zeggen: ga uit je hoofd, durf te voelen, durf te stromen en te genieten. Pffff, ik vond er van alles van, maar achteraf had diegene gelijk!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Velen weten niet dat ik gedichten schrijf.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik denk dat er voor de jeugd van 14 tot 18 jaar nog heel wat te halen valt. Dat is een leeftijd dat ze op zoek gaan naar elkaar. Zichzelf tegenkomen in het contact om hiermee te dealen om zo een idee te krijgen over wie zij zijn. In Heiloo zijn er maar weinig mogelijkheden voor hen om elkaar op deze manier te ontmoeten.

10. Persoonlijke vraag van Jan Buitenhuis aan Edith Burgering-de Moor:
"Beste Edith, wij kennen elkaar al jaren. Jij runt de praktijk Bewust ZIJN Heiloo. Hoe ben je ertoe gekomen om dit te gaan doen?"

Vanaf mijn 19e werk ik in de gezondheidszorg, maar ik had nooit gedacht dat dit uiteindelijk mijn werk zou worden. Seks… ik vond daar iets van, maar zoals ze zeggen: "Je grootste weerstand is je grootste verlangen". Deze ontdekkingstocht heeft mij jaren ervaring, kennis en inzichten gegeven. Voor mij is intimiteit en seksualiteit in contact zijn met jezelf. In pure zin. Zonder oordeel, zonder maskers. De seksuele energie is de levensenergie en deze in jezelf laten stromen is helend, krachtig en verbindend en brengt je bij zelfliefde, eigen keuzes maken en vrijheid. Dus leven in plaats van overleven. Hiervoor een ander de ruimte bieden is het liefste wat ik doe.

Ik geef de vragen door aan Paul Steenhoek. Mijn vraag aan hem is:
"Hoi broertje van mijn vriendin! Er gaat in de toekomst veel veranderen op installatiegebied. Hoe is dat voor jou?"

Stef Bos in Cultuurkoepel

Foto: Lieke Anna

HEILOO - Stef Bos staat vrijdag 5 oktober in de Cultuurkoepel. Met een koffer vol songs, die gespeeld willen worden zoals ze ooit zijn geboren, met een piano en een stem, afgewisseld met nieuwe ideeën die onderweg zijn ontstaan. Stef Bos neemt ons mee door Oud werk – Nieuw werk – Dat werkt! Stef Bos musiceerde o.a. met Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Clouseau en Boudewijn de Groot. Daarnaast mocht hij tweemaal een Edison, een Zilveren Harp en een Gouden Harp in ontvangst nemen en ontving hij in Zuid-Afrika als eerste buitenlandse singer-songwriter een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek.

Vrijdag 5 oktober in de Cultuurkoepel. Aanvang 20.15 uur. Kaarten € 20,-.

Open dag Muziek- en Dansschool Heiloo

HEILOO - De open dag van Muziek- en Dansschool Heiloo is zaterdag 23 juni 2018 van 11.00 tot 14.00 uur. Het aanbod is divers: van jazz, pop tot klassiek. De bedoeling is dat jong en oud bijeenkomt om te musiceren in onze Muziek- en Dansschool Heiloo. Je kan een les volgen en/of samenspelen in bands, ensembles, musical, dans- en zanggroepen. Jongeren, senioren en herintreders: kom musiceren!

Programma podium 23 juni
11.00-11.30 leerlingen (verschillende instrumenten)

11.40-12.10 leerlingenband

12.20-12.50 musical (workshop)

13.00-13.20 leerlingen (verschillende instrumenten)

13.30-14.00 docenten klassiek, pop, jazz

Daarnaast kan je alle instrumenten uitproberen in de leslokalen. Musiceren is voor iedereen, dus voor jong en oud! U komt toch ook?

Heiloogisch zoekt leden

HEILOO - Biologische producten uit eigen land met een eerlijke prijs voor de boer, dat is waar Heiloogisch voor staat. Elke twee weken staat een enthousiaste groep leden klaar om de biologische vracht uit te laden.

Een collectief in Heiloo dat aardappels, groente en fruit rechtstreeks van de boer koopt en waarbij je zelf je eigen pakket samenstelt door vooraf te shoppen in de webshop. "Omdat we als leden samen alle werkzaamheden dragen blijven niet alleen de kosten laag, maar is het ook nog eens heel gezellig", aldus oprichter Selma Krap. De tijdsinvestering is echter klein, slechts drie keer per half jaar, maar toch kun je elke veertien dagen genieten van heerlijke seizoensproducten. Trek gekregen? Neem eens een kijkje op onze website www.heiloogisch.org. De volgende uitgifte is op 22 juni.

Shiftcoaching - Studiekeuze na 1 mei? Geen stress!

Cassandra Bertels.

Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. 06-24978737, www.shiftcoaching.nl

Sta je op het punt een beslissing te nemen over je studiekeuze, maar weet je het nog niet? Of wil je zeker weten of jouw keuze voor een studie of loopbaan de goede is? Je bent zeker niet de enige. Shiftcoaching in Heiloo richt zich daarom vooral op (jong)volwassenen die meer inzicht willen krijgen in de voor hen meest geschikte studie en/of loopbaan.

Shiftcoaching is het coachingbureau van Cassandra Bertels. Cassandra is organisatie- en sociaal psycholoog en een betrokken en professionele coach, zij werkte onder andere bij adviesbureau Berenschot en het MCA. Cassandra deed ruim vijftien jaar ervaring op als coach in het bedrijfsleven en bij overheids- en zorginstellingen. Vervolgens startte ze in 2015 in Heiloo haar eigen praktijk.

Welke studie of loopbaan past bij jou?
Het is lastig om al in de vierde of vijfde klas van het voortgezet onderwijs, op jonge leeftijd, een opleidingsrichting te kiezen. Wat ga je doen na de middelbare school? Hoe kom je daarachter? Cassandra weet goed wat er op dit gebied leeft bij jongeren. Zij is moeder van twee studerende kinderen en maakte van dichtbij de keuze-struggle mee. Ze vertelt: "Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar. Ze zoeken een baantje of gaan op reis om verder na te denken over wat ze willen worden. Dit heeft mede te maken met de verandering binnen het onderwijs. Als je stopt met een studie heeft dat altijd financiële gevolgen. Ook is het jaarlijks te betalen collegegeld best hoog (1984 euro) en bovendien betaal je weer opnieuw voor de nieuwe studierichting. Het is dus om meerdere redenen zonde om ergens aan te beginnen waarvan je niet zeker bent."

Aanpak van Shiftcoaching
Shiftcoaching brengt op een gedegen manier je ambities en kwaliteiten in kaart. Zo kun je een opleiding kiezen die het beste bij je past en bij je wensen aansluit. Op welke manier dat gebeurt? Shiftcoaching werkt met de Birkman-methode. Deze gerenommeerde en internationaal veel toegepaste methode vergroot je zelfinzicht: je sterkten en zwakten, behoeften, belangstelling en stressgedrag. Allereerst vul je zelf thuis online een vragenlijst in. Deze resulteert in een uitgebreide rapportage met daarin ook je beroepsmatige belangstelling, je stijl van werken en behoeften ten aanzien van de werkomgeving. Vervolgens analyseert Cassandra de rapportage en geeft ze een toelichting tijdens drie persoonlijke gesprekken. Daarna kan je gerichter zoeken naar een opleiding of studie die bij je past en kun je zelfverzekerd en enthousiast aan je studietijd beginnen.

Mocht je op dit moment nog - dus na 1 mei - voor je studiekeuze staan en wil je na de zomervakantie van start, dan is dat voor Shiftcoaching geen probleem: Cassandra Bertels kan je op korte termijn helpen. Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek kun je zien of je jezelf of je kind deze investering wilt bieden (600 euro). Shiftcoaching is in principe op woensdag en donderdag gevestigd in de Pearlzaal van het Willibrordus Business Centrum in Heiloo. Eventueel is het ook mogelijk 's avonds een afspraak te maken. Cassandra: "De meerwaarde van deze locatie is dat ik soms met de jongeren een kijkje kan nemen bij de andere ondernemers in het pand. Dat geeft vaak een beter beeld van een beroep dan op papier." Verder beschikt zij over een uitgebreid netwerk om met eventuele toekomstige vakgenoten in gesprek te komen.

Wat je zegt...

Wat je zegt ben je zelf, met je kop door de helft, met je kop door de muur, ben je morgen lekker zuur. Een onschuldig kinderversje, maar als ik het zo opschrijf vind ik het eigenlijk helemaal niet zo lief. Om niet te zeggen, dat ik het eigenlijk een heel onaardig versje vind. Toch werd (en wordt?) het vroeger nogal eens geroepen als je werd uitgemaakt voor iets waar je het niet mee eens was. Eigenlijk is dat natuurlijk wat er nog steeds gebeurt. En met de komst van de social media misschien nog wel meer. Het is In ieder geval makkelijker om iemand voor van alles en nog wat uit te maken, want je hoeft het niet meer recht in iemands gezicht te zeggen. Zouden al die mensen die elkaar op Twitter voor van alles en nog wat uitmaken, hetzelfde ook zeggen als ze elkaar bij de koffieautomaat op kantoor tegenkwamen? Ik denk het niet.

In ons mooie Heiloo hebben we de Facebookpagina Je bent Heilooër als..., waar ook ik lid van ben. Meelezend lid welteverstaan, want je kijkt toch wel drie keer uit voor je daar je mening over iets durft te geven. Met name de speerpunten van de pagina, zoals daar zijn de gele zakken, het vliegverkeer en natuurlijk de paaltjes maken kennelijk nogal wat emoties los. En wat er dan voor reacties komen, daar lusten de honden geen brood van. Jammer, onnodig en vooral waarom? Omdat het makkelijk is? En veilig, van achter je beeldscherm? Zou er precies hetzelfde gezegd worden, als je elkaar in de rij bij de supermarkt tegenkwam? Ik denk het niet. Dus waarom niet reageren met wat meer respect en een beetje liever? Of meer opbouwend? Gewoon omdat het kan? Wat je zegt..., mag je zeggen! En hoe fijn is dat? Maar of het er nou altijd leuker van wordt...

Zomeravondrondleidingen in de Witte Kerk

Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

HEILOO - In de zomeravonden organiseert de Historische Vereniging in samenwerking met de Stichting Witte Kerk Heiloo, vijf avondrondleidingen in de Witte Kerk.

De gids Jaap de Graaf, auteur van het boek 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo', zal u vertellen over de geschiedenis van het interieur van de kerk, maar ook over het gebouw zelf valt veel te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat de Witte Kerk een van de oudste kerken van Nederland is? En wist u dat niet alleen aan de zuid- en oostzijde van de kerk mensen begraven zijn maar dat aan de noordzijde, het grasgebied, arme mensen begraven werden? Een van de avonden (1 augustus) zal Anita van Breugel, beleidsmedewerkster Cultuurhistorie Gemeente Heiloo, u over de begraafplaats van de kerk leiden.

Data van de rondleidingen op de woensdagavonden: 20 juni, 4 en 18 juli, en 1 en 15 augustus. De rondleiding begint om 19.00 uur. Kosten € 5,- p.p inclusief brochure (geen pin). Mocht u zich alvast willen voorbereiden, leest u dan het boek 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo'.

Gezocht: voorleesvrijwilligers VoorleesExpress!

Foto: aangeleverd

HEILOO - In oktober 2018 start Bibliotheek Heiloo met de VoorleesExpress. De VoorleesExpress is erop gericht om kinderen al vroeg – op een leeftijd van 2 tot 8 jaar – te ondersteunen bij taal en lezen. Met het voorleestraject van de VoorleesExpress krijgt een gezin in de thuisomgeving een half jaar begeleiding om actief aan de slag te gaan met lezen en taal. Bibliotheek Heiloo is op zoek naar vrijwilligers die twintig weken achter elkaar gaan voorlezen bij een of meerdere kinderen in een gezin. Lijkt u dit leuk en zinvol om te doen? Wilt u er nog wat meer over weten? Kom dan naar de informatieve bijeenkomst op maandag 25 juni om 14.00 uur. Graag even vooraf aanmelden via voorleesexpress@bibliotheekheiloo.nl.

Protestantse kerken zetten deuren open tijdens jaarmarkt

HEILOO - Tijdens de jaarmarkt in Heiloo op woensdag 4 juli zetten de protestantse kerken hun deuren weer gastvrij open. De jaarlijkse marktconcerten op die dag in zowel de Ter Coulsterkerk (11.00 uur) als de Witte Kerk (13.30 uur) worden ook dit jaar weer muzikaal ingevuld door de inmiddels bekende groep 'Dub and Friends' met Ann (sopraan), Robbert (bariton), Hans Dijkgraaf (dwarsfluit), Erica Vogel (piano), Lucas de Bruin en Dub de Vries (orgel). Het repertoire is heel veelzijdig. De toegang is gratis! Op het kerkplein voor de Ter Coulsterkerk is er gratis koffie en thee.

Villa Westervenne krijgt gezelschapsspellen van het Rode Kruis

HEILOO - De stichting Nationale Rode Kruis Bloesemtocht organiseert jaarlijks een wandelevenement in de bloeiende Betuwe. In 2017 vond de 25ste bloesemtocht plaats waarbij ruim 30.000 wandelaars aan de start verschenen. Door hun deelname en met de hulp van sponsoren heeft het Rode Kruis aangepaste gezelschaps- en vragenspellen ontwikkeld voor ouderen. Zorgcirkel Villa Westervenne is een van de geselecteerde ontmoetingscentra die deze maand een pakket heeft mogen ontvangen.

Voor mensen met geheugenproblemen
Villa Westervenne in Heiloo biedt onder andere dagactiviteiten voor thuiswonende ouderen met geheugenproblemen. In de sfeervolle villa krijgen bezoekers ondersteuning, aandacht en uitdagingen passend bij elk individu. De spellen die het ontmoetingscentrum van het Rode Kruis heeft gekregen zijn meer dan welkom. Bezoekers blijven actief en bezig door het spelen van bekende spellen als reuzeganzenbord.

Gouden Dagen jaarevenement

Het Oratoriumkoor Heiloo onder leiding van Paul Waerts. Foto: aangeleverd

HEILOO - Gouden Dagen vervult door het jaar heen individuele wensen van ouderen die door omstandigheden weinig of niet buitenshuis komen. Men kan een wens op een kaart invullen en inleveren bij of opsturen naar het Trefpunt Heiloo. Meer informatie vindt u onder andere op www.welzijnheiloo.nl en de facebookpagina www.facebook.com/goudendagenheiloo.

Jaarlijks organiseert Gouden Dagen voor oudere mensen uit Heiloo die door beperkingen in hun mobiliteit moeilijk buiten de deur komen een jaarevenement. Dit evenement is zowel voor ouderen die thuis wonen als voor bewoners uit De Loet, Overkerck, Craenenbroeck en bezoekers van Villa Westervenne. Het jaarevenement 2018 werd dit jaar op 31 mei, 1 en 2 juni gehouden in Cultureel Centrum De Strandwal. Een uitgebreid verslag van dit mooie evenement vindt u terug op onze website www.uitkijkpost.nl.

Praktijk Hanneke Visser helpt bij aansterken vitaliteit

Foto: aangeleverd

Wanneer het buiten koud en nat is, vinden we het niet gek als we ons een beetje moe of zelfs down voelen. Misschien een griepje, of "het komt door het weer", zeggen we dan. Gaat wel weer over als het zonnetje gaat schijnen.

Echter, voor veel mensen gaat dat laatste niet op. Ze blijven moe, lopen te kwakkelen. In deze tijd van het jaar is het ook de hooikoorts die hierin een rol speelt.

Volgens de Chinese geneeswijze is de winterperiode de tijd dat we onze energie 'Qi' en buffer 'Jing' opladen. In het voorjaar en de zomer zijn we fit en sterk, en beweegt onze energie mee met de kracht van het licht en de zon.

Soms lukt het niet om in de winter goed op te laden door stress, ziekte of andere omstandigheden.

Dit werkt door in het voorjaar en de zomer, en uit zich in allerlei klachten.

In mijn praktijk kijk ik samen met u naar de oorzaak van de klachten: misschien is er een virus dat nog parten speelt, misschien is er een specifiek voedingssupplement nodig. Met behulp van bioresonantietherapie en Chinese acupunctuur werken we aan het aansterken van de vitaliteit. Zodat u na de zomer fitter aan het nieuwe seizoen kunt beginnen!

Denkt u: misschien is dit iets voor mij? Of hebt u specifieke vragen? U kunt mij altijd bellen of mailen voor vrijblijvend advies.

Praktijk Hanneke Visser: acupunctuur en bioresonantietherapiewww.acupunctuuruitgeest.nl, hannvisser@gmail.com, 06-18224671.

Merkbare groei van inzet vrijwilligers VPTZ

HEILOO - De Vrijwillige Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) ziet een merkbare groei van de inzet van vrijwilligers bij bewoners van zorginstellingen in de laatste levensfase. Deze groei is een mooi resultaat van gezamenlijke inspanning tussen de zorginstellingen en VPTZ Heiloo! De goed opgeleide en getrainde vrijwilligers van de Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg thuis Heiloo bieden al ruim 30 jaar aanvullende zorg en aandacht aan mensen die hun laatste levensfase tot het einde thuis willen blijven. Ook diens mantelzorger ervaart hierbij aandacht en een stukje ontlasting van de zorgtaak. Sinds januari 2017 geldt ook voor de overheid dat een verzorgings-/verpleeghuis voor haar bewoners als thuissituatie geldt.

Coördinator Ria v.d. Velde vertelt: "Wij zijn met diverse instellingen om tafel gegaan. Na een verkennende fase wordt de meerwaarde zichtbaar van de aanvullende vrijwillige zorg in de allerlaatste levensfase van de bewoners." Ook de reguliere vrijwilligers in de instellingen tonen hun belangstelling. Zij kunnen, naast hun al bestaande vrijwilligerswerk, na een afgeronde basisopleiding ook VPTZ-vrijwilliger worden. Zo ontstaat een win-winsituatie voor bewoners, familie, verzorgers en vrijwilligers. In het instellingsprotocol voor palliatief/terminaal beleid zal VPTZ worden opgenomen als vaste schakel in de zorgketen rond het levenseinde.

De uitbreiding van taken zorgt er ook voor dat wij graag een tweede coördinator verwelkomen. Binnenkort leest u in deze krant hoe de coördinatoren dit werk ervaren en wat hen zo betrokken en enthousiast bindt aan dit dankbare werk.

Is uw belangstelling gewekt en wilt u meer weten? Kijk op onze website www.terminalezorgheiloo.nl of bel met de coördinator 06-17967389.

Fit en slank de zomer beginnen

Foto: aangeleverd

HEILOO - Wil jij een paar kilo kwijt voor de zomer en ervoor zorgen dat die er na de zomer ook niet weer aan komen? Wil je een of meer kledingmaten omlaag of wil je meer energie en je lekkerder voelen in je eigen lijf? Dan is deze workshop voor jou! Aan het eind van deze workshop heb jij duidelijk voor jezelf wat je doelen zijn. Een doel is nog maar het begin, daarom ga je tijdens deze workshop dieper in op de vier stappen om fit, gezond en slank te worden. Deze vier stappen zijn voeding, beweging, ontspanning en geluk. Voor elke stap heb jij aan het eind van de workshop actiepunten en een plan om ervoor te zorgen dat het niet bij actiepunten blijft, maar dat je overgaat in actie! De workshop zal plaatsvinden op 30 juni bij Sjoerd Bos Personal Training in Heiloo en kost maar €10,- p.p! Reserveer jouw plek snel online via http://workshop.sjoerdbos.com.

[kop]Peuteropvang zonder hobbels in Heiloo [subkop]Doorgaande ontwikkeling voor kinderen in Blosse kindcentra

Foto: aangeleverd

HEILOO - 'Wat is er nu leuker voor een kind dan samen spelen en ontdekken?' Met dat uitgangspunt gingen Jona Kiewiet en Martine Amiry als managers kinderopvang aan de slag op de Blosse kindcentra in Heiloo en Limmen. Blosse organiseert opvang en onderwijs voor kinderen van 0 tot 12 jaar onder één regie. "En dat is fijn werken," vertelt Jona. "Met de directeur onderwijs van het kindcentrum hebben we op onze locaties in Heiloo en Limmen een peuteropvang opgezet die aansluit bij het basisonderwijs. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Zij ontdekken elke dag nieuwe dingen. Dit is heel goed voor hun ontwikkeling. Op onze peuteropvang dagen wij de kinderen uit om nieuwe dingen te ontdekken en te beleven en leren zij spelen met leeftijdsgenootjes."

In een Blosse kindcentrum zijn opvang en onderwijs onder één dak, onder één regie georganiseerd. Dat betekent dat er geen 'schotten' meer zijn tussen opvang en onderwijs en dat de overstap van peuteropvang of kinderdagverblijf naar groep 1, geruisloos zal gaan. Martine vult aan: "Doordat we bij Blosse sámen de verantwoordelijkheid nemen voor het kind, zijn de zaken goed op elkaar afgestemd en kunnen we een doorgaande ontwikkeling realiseren voor de kinderen. De kinderen van de basisschool komen bijvoorbeeld al eens voorlezen bij de peuters en de kleuters doen bijvoorbeeld een knutselactiviteit samen met de peuters. En natuurlijk spelen zij ook vaak buiten samen. Zo leren de kinderen elkaar en de begeleiders al goed kennen en zullen zij sneller hun draai vinden in groep 1. En dat is natuurlijk weer heel goed voor hun ontwikkeling." "Ook is het zo leuk om te zien dat kinderen hun vriendje of vriendinnetje dat een paar maanden later vier jaar wordt, niet uit het oog verliezen. Zij blijven elkaar tegenkomen en met elkaar spelen," besluit Jona.

In september gaat de peuteropvang open op de Paulusschool en het Radboud kindcentrum in Heiloo en het Kleurenorkest in Limmen. De peuteropvang op de Benedictusschool en de Kerkuil is al jaren vertrouwd en is nu ook aangepast op de schooltijden van de onderwijsafdeling in het kindcentrum. "Dat is nog een groot voordeel van de peuteropvang in de kindcentra," licht Jona toe. "De openingstijden van de peuteropvang sluiten aan op de onderwijstijden, waardoor ouders niet onnodig lang staan te wachten of tweemaal moeten rijden."

"De peuteropvang wordt qua inhoud afgestemd met de school. Op de Paulusschool bijvoorbeeld, een school voor ontwikkelingsgericht onderwijs, is de peuteropvang ook ontwikkelingsgericht gereorganiseerd. Zo gaat de overgang naar de basisschool heel makkelijk. Dat geeft rust. En daar profiteert u als ouders thuis ook weer van. Blosse ontzorgt in het spitsuur van uw leven!" sluit Jona af. Het is duidelijk: bij Blosse wordt alles in het werk gesteld om het voor de kinderen zo goed mogelijk te organiseren. En je merkt aan alles dat de professionals die de kinderen bij Blosse begeleiden, daar erg van genieten.

Altijd een kindcentrum in de buurt. Kijk op www.blosse.nl of bel naar ons klantcontact: 072 56 60 200.

Vrijwilligerswerk op Landgoed Willibrordus

Tineke Valkering en Piet Houter. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij het Werk & Activiteitencentrum werken zo'n dertig vrijwillige chauffeurs. Zij zorgen ervoor dat cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord dagelijks aan de slag kunnen op de diverse activiteitencentra en werkprojecten in de regio Heiloo, Alkmaar en Heerhugowaard.

Piet Houter, chauffeur van het eerste uur, is voorlopig nog niet van plan te stoppen. "Het is gewoon te leuk om te doen. Elke maandag rijd ik twee ritjes vanaf de diverse woonvormen op het Landgoed richting het activiteitencentrum in Alkmaar. Wanneer ik in Alkmaar ben speel ik altijd even op de piano, want zomaar langslopen zonder te spelen, dat lukt mij niet."

Tineke Valkering is coördinator van dit vervoerstraject. "Al onze chauffeurs houden van autorijden en hebben compassie met de mensen die zij vervoeren. Iedereen brengt een bijzonder verhaal met zich mee en onze chauffeurs hebben altijd een luisterend oor."

Interesse?
Wij dragen onze vrijwilligers zoals Piet op handen. Door de vele projecten zijn we op zoek naar meer toppers die zich graag inzetten voor een ander. Dit kan in de vorm van een vaste rit per week, of rijden als invalchauffeur. Heeft u belangstelling of wilt u graag meer informatie? Neemt u dan gerust contact op met Tineke Valkering via 06 20 78 05 17 of mail naar t.valkering@ggz-nhn.nl.

Gepromoveerd

HEILOO - Voormalig plaatsgenoot F.H.G. (Ferry) Haan, docent economie aan het J.P. Thijssen College te Castricum, is op 6 juni jongstleden aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd met het essay 'In persuit of excellence. Four (natural) experiments in the economics of education'. In aanwezigheid van familie, vrienden, kennissen, collega-docenten en leerlingen nam hij de daarbij behorende bul in ontvangst uit handen van Promotor Prof. dr. E.J.S. Plug van de Universiteit van Amsterdam.

Wethouder Elly Beens opent speeltoestellen Onze Lieve Vrouw ter Nood

HEILOO - Zondag 24 juni zal een feestelijke dag worden op het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Niet alleen vindt op deze dag de afsluiting van de Familiedagen plaats met een feestelijke BBQ, om 15.30 uur worden ook de nieuwe speeltoestellen – onlangs geplaatst achter het Oesdom – feestelijk geopend door wethouder Elly Beens. Op 16 september vorig jaar werd er een vrijmarkt georganiseerd op het heiligdom in Heiloo. Het was een groot succes en er werd door jong en oud veel geld ingezameld. Inmiddels zijn de twee grote speeltoestellen geplaatst en de eerste kinderen hebben ze reeds uitgeprobeerd, met veel plezier. Komende zondag worden de speeltoestellen officieel geopend. (Groot)ouders met (klein)kinderen worden hierbij van harte uitgenodigd. Voor alle kinderen ligt er een leuke verrassing klaar. Adres: Kapellaan 144. Verdere informatie: www.olvternood.nl.

Algemene Ledenvergadering Heiloo Lokaal

HEILOO - Op woensdagavond 27 juni houdt Heiloo Lokaal een Algemene Ledenvergadering. Behalve leden zijn ook belangstellenden welkom op deze bijeenkomst. Op de agenda staan o.a. onderwerpen als de toekomstplannen en communicatieplan, maar ook uitwisseling rond (actuele) politieke onderwerpen. Heiloo Lokaal wil graag met u in contact over hetgeen u bezighoudt in Heiloo. Aanmelden kan via info@heiloolokaal.nl of de website www.heiloolokaal.nl.

Reünie Regenboogschool 1976-1984

Al 60 oud-leerlingen en leraren zullen aanwezig zijn!

Kom je ook?

Zaterdagavond 30 juni

20.00-24.00 uur

Bij Brasserie in 't Groen

Meld je snel aan!

06-51588720 (Judith)

Spaar bij AH Heiloo voor gratis toegang Het Baafje

HEILOO - Van een vriendin in het oosten van het land hoorde Alexandra McLean over een plaatselijke spaaractie bij Albert Heijn voor toegang tot het lokale zwembad. Dat sprak haar zo aan, dat zij dacht: "Het zou toch mooi zijn als dat in Heiloo ook zou kunnen!" Zij trok de stoute schoenen aan, onder het mom van 'wie niet waagt, die niet wint' en zocht contact met Jan Oostindie van zwembad Het Baafje en Mirjam van Dijk van Albert Heijn 't Loo. Beiden waren direct enthousiast dus een afspraak was zo gemaakt. Alexandra sprak twee keer met Mirjam, die op haar beurt contact zocht met de filiaalmanagers van Albert Heijn Het Hoekstuk en Albert Heijn Ypestein. Ook sprak zij met de betreffende Albert Heijn in het oosten van het land, om te horen hoe zij de actie hebben ervaren. Met alleen maar positieve reacties hebben Mirjam en Alexandra de puntjes op de 'i' gezet en het resultaat mag er zijn.

Van 25 juni tot en met 9 september 2018 krijg je bij de drie Heilooër filialen van Albert Heijn bij iedere € 10,- aan boodschappen een spaarzegel. Een volle spaarkaart geeft recht op een keer gratis toegang tot Het Baafje voor een volwassene of een kind. Volle spaarkaarten kunnen van 9 juli tot en met 9 september bij de kassa van het Baafje worden ingeleverd.

"Stiekem ben ik er best trots op dat er zo'n mooie spaaractie is ontstaan," aldus Alexandra. "Heel voorzichtig denken we zelfs al aan een vervolgactie volgend jaar. Maar in september eerst maar eens evalueren hoe het dit jaar is gegaan. Wij hopen in ieder geval dat veel kinderen en ook volwassenen er blij mee zijn en dat er flink gespaard gaat worden." Nu maar hopen op een lange hete zomer en veel zwemplezier!

Zeventig jaar lief en leed

STiP Fotografie

HEILOO - Op 15 juni vierden mevrouw Lussing-de Moor en meneer Lussing het heugelijke feit dat zij zeventig jaar geleden in het huwelijksbootje stapten. Burgemeester Hans Romeyn kwam het echtpaar feliciteren en naast een bos bloemen bracht hij, namens ZM de Koning en HM de Koningin, een heerlijke taart mee. Tevens had de burgemeester een brief bij zich namens de koning en koningin waarin zij hun felicitaties overbrachten aan het bruidspaar.

Meneer (96) is geboren in Beetsterzwaag, mevrouw (bijna 95) in Alkmaar, waar zij elkaar ook hebben leren kennen. Meneer was gelegerd in Alkmaar toen ze elkaar bij dansles tegenkwamen. Het echtpaar, dat inmiddels al 45 jaar in Heiloo woont, al die jaren in hetzelfde huis, heeft twee kinderen, zes kleinkinderen en acht achterkleinkinderen.

Om hun 70ste huwelijksdag te vieren gaan ze uit eten met de familie. Uit heel het land komt men naar Heiloo. Ook een broer (in de negentig) van meneer komt samen met zijn dochter over uit Friesland. En dat het echtpaar nog steeds zelfstandig woont is, naast de zorg van de medewerkers van Evean, te danken aan de buren. En dat de buren dicht bij het echtpaar staan, blijkt wel uit het feit dat de gehele straat op 15 juni de vlag uithing voor het platina echtpaar.

STiP Fotografie

Op onze website www.uitkijkpost.nl, leest u een meer uitgebreid verslag.

Tekst: Yvonne van Stiphout

In gesprek met levende boeken

Wethouder Elly Beens in gesprek met 'levend boek' Ramon. STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 16 juni was Bibliotheek Heiloo even een speciale bibliotheek. Normaal worden er papieren boeken, films of luisterboeken uitgeleend. Maar deze zaterdag was de bibliotheek een Human Library en werden er verhalen van levende mensen uitgeleend.

De bestsellers, die gaan vanzelf. Maar de bibliotheek heeft ook boeken die in de kast blijven staan en die niet opgemerkt worden. Ook dat zijn vaak prachtige verhalen, juweeltjes. Net als de verhalen van levende mensen. Van mensen met wie je misschien niet zomaar een gesprek zou beginnen. Omdat er misschien iets is dat je tegenhoudt. En net als met die boeken in de kast zijn dat ook ontzettend boeiende verhalen, ook juweeltjes. En juist om die mensen een luisterend oor te bieden, werd zaterdag in de bibliotheek van Heiloo de Human Library georganiseerd.

De Human Library is een Europees project, dat ooit in Denemarken is ontstaan. Het is bedoeld om mensen dichter bij elkaar te brengen. Om meer begrip voor elkaar te hebben. Jeanette Braam, directeur Bibliotheek Heiloo: "Vorige week was ik in Duitsland en kwam ik eenzelfde project tegen in de bieb van Mannheim."

De 'levende boeken' zitten klaar om hun verhaal te doen aan de belangstellenden. STiP Fotografie
Wethouder Elly Beens opent de Human Library in Heiloo. STiP Fotografie

Gelijktijdig met de opening in Heiloo door wethouder Elly Beens, werd in de bibliotheken van Bergen en Castricum ook de Human Library geopend. Tijdens haar openingsspeech vertelde de wethouder dat er nog steeds weinig tijd wordt vrijgemaakt om met elkaar te praten over wat je in je leven hebt meegemaakt en wat je drijft. Wethouder Elly Beens: "En toen moest ik denken aan mijn eigen vader die als jonge militair naar Indië moest en op latere leeftijd opbloeide als zijn kleinkinderen een middagje naar hem luisterden. Als hij vertelde over deze periode, die op oudere leeftijd steeds belangrijker voor hem werd, en zij daardoor veel meer begrip kregen voor hoe hij in het leven stond en waar hij moeite mee had." In Heiloo zaten verschillende mensen klaar om in gesprek te gaan met belangstellenden. Mensen met allemaal een andere achtergrond. Zo kon men in gesprek gaan met een (ex-)gedetineerde, een Syrische vluchteling, een jongen met autisme, een alleenstaande vader, een tienermoeder, een meisje met een dwarslaesie, een clown, een journalistieke vluchtelinge en nog vele anderen. Op de drie locaties waren in totaal zesendertig levende boeken, die allen bereid waren om een kijkje in hun leven te geven en ervaringen te delen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Landelijk protest luchtvaartgroei op 23 juni 2018

Op 23 juni slaan bewonersgroepen van het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) en milieuorganisaties de handen ineen om een stop op de luchtvaartgroei te eisen. In zes steden rondom de luchthavens gaan omwonenden, politici en vele anderen tijdens de landelijke protestdag samen de straat op. Het protest wordt georganiseerd door LBBL en Greenpeace. De uitzonderingspositie van de luchtvaart leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden, extreem lage ticketprijzen, meer schadelijke uitstoot en klimaatschade. De deelnemers kijken niet langer stilzwijgend toe hoe luchthavens als rupsjes-nooit-genoeg blijven groeien. Gezamenlijk roepen ze de overheid op om eindeloze groei in de luchtvaart aan banden te leggen en te investeren in alternatieven.

Steun het LBBL door lid te worden van het Platform Vlieghinder Regio Castricum. Voor slechts 10 euro per jaar en ieder gezinslid 1 euro per jaar bent u al lid van deze vereniging.

De onafhankelijke Vereniging 'Platform Vlieghinder Regio Castricum' (PVRC) is op 24 juni 2003 opgericht. Ze heeft notarieel vastgestelde statuten en staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. PVRC behartigt de belangen van allen die de vlieghinder tot acceptabele proporties willen terugdringen. Als belangenvereniging willen we nadrukkelijk aanwezig zijn om de politieke besluitvorming lokaal, regionaal en landelijk te beïnvloeden. Hoe meer leden, des te sterker de vuist die we kunnen maken. Het PVRC-motto is dan ook: Die hinder kan minder! Meer dan duizend inwoners uit onze regio hebben zich in de eerste jaren van ons bestaan aangemeld als lid van het Platform Vlieghinder Regio Castricum. Inmiddels is dit nu gestabiliseerd op zo'n 650 leden.

Verdere info op www.vlieghinder.nl.

De vlag uit!

Vorige week woensdag wapperden er heel wat vlaggen in Heiloo. Middelbare scholieren kregen die dag te horen of zij geslaagd waren en dat waren er nogal wat. Zo is Martine Keijser maar wat trots op haar zoon Tico (zie foto), hij is geslaagd voor zijn vwo-diploma! Op onze website www.uitkijkpost.nl ziet u meer vlaggen!

Zorg binnen de gemeentegrenzen

HEILOO -– Welke mogelijkheden biedt Heiloo voor wonen in een woonzorgcentrum, thuiszorg en dagbesteding? In dit tweede deel van het drieluik over de zorg in de Uitkijkpost het verhaal van vier zorgorganisaties in Heiloo.

In de woonzorgcentra De Loet en Overkerck van ViVa! Zorggroep wonen oudere mensen met een psychische stoornis zoals dementie (psychogeriatrische zorg) en mensen met een chronische lichamelijke aandoening (somatische zorg). ViVa! Zorggroep gaat zoveel mogelijk uit van de gewoonten van de bewoners. "Met een vrijwilliger gaan bewoners bijvoorbeeld naar een vereniging in Heiloo of ze pakken een oude hobby op. In de restaurants van De Loet en Overkerck ontmoeten bewoners en omwonenden elkaar. Verder kunnen zij deelnemen aan welzijnsactiviteiten in de huizen," vertelt een woordvoerder van ViVa! Zorggroep. Ze laat verder weten dat bewoners over het algemeen denken dat zij zich moeten schikken naar de gang van zaken in het woonzorgcentrum. "Natuurlijk is het even wennen, maar ook in onze locaties zijn mensen echt thuis in eigen huis. Dat vertellen wij bijvoorbeeld tijdens huisbezoeken voordat mensen bij ons komen wonen." De Loet en Overkerck zorgen daarnaast voor dagbesteding. "Een betere informatievoorziening aan de inwoners van Heiloo kan de deelname hiervoor verder vergroten, hieraan werken we." Wonen in De Loet en Overkerck is zeer gewild, hierdoor is er momenteel een wachtlijst van 6 tot 8 maanden. Maar het Thuiszorgteam van ViVa! in Heiloo kan in alle zorg aan huis voorzien zolang toekomstige nieuwe bewoners wachten op een woning, aldus de woordvoerster.

Zo lang mogelijk thuis
In het appartementencomplex Nieuw Varne wonen mensen met dementie of met een psychische ondersteuningsvraag. Hier ligt de focus op de dagelijkse structuur, zoals opstaan, aankleden, ontbijten en volgen wat de bewoners wensen. "Er wordt elke dag vers gekookt waarbij de bewoner mag helpen, de aanwezigheid van familie is vanzelfsprekend," vertelt teamcoach Karin Hofman van Nieuw Varne. Nieuw Varne heeft uitsluitend een wachtlijst voor mensen met een niet-acute hulpvraag. Dit zijn mensen uit de buurt die graag in Nieuw Varne willen wonen. Is er direct zorg nodig, dan wordt gekeken naar een tussentijdse oplossing op een van de andere locaties van Magentazorg. Nieuw Varne krijgt soms te maken met mensen die liever thuis willen blijven wonen, maar dit financieel niet kunnen. Dit komt doordat het persoonsgebonden budget - waarbij deze mensen hun zorg inkopen - tekortschiet. Hofman: "We doen er alles aan om cliënten te helpen bij het zo lang mogelijk thuis wonen. Zo kunnen we wachten met het indienen van een Wlz-indicatie (volgens de Wet langdurige zorg, red.) tot het moment van een daadwerkelijke opname in het verpleeghuis. Pas dan vragen we de Wlz-indicatie versneld aan. Tot die tijd kunnen cliënten nog alle benodigde zorg thuis ontvangen, gefinancierd vanuit de zorgverzekering (wijkverpleging) en/of de Wmo. Dit is mogelijk dankzij een samenwerking (pilot) met het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)."

Jongeren in Nieuw Varne
In een naastgelegen appartementengebouw van Nieuw Varne wonen jongeren met een licht verstandelijke beperking onder beperkt toezicht. Dit zijn mensen met een CIZ-indicatie en een leeftijd van maximaal 30 jaar. Voorzitter Loek Stuifbergen van Stichting Zelfstandig Wonen Heiloo is tevreden. "De zorgverlener SIG uit Beverwijk bekijkt 's morgens en 's avonds of alles goed gaat en helpt de jongeren om Heiloo te verkennen. Verder steunt de gemeente Heiloo ons middels een financiering via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Een deel financieren de bewoners zelf via een persoonsgebonden budget (pgb), de declaratie bij de Sociale Verzekeringsbank gaat eveneens vlekkeloos." Volgens Stuifbergen doorlopen potentiële nieuwe bewoners een traject van 8 of 9 maanden voordat ze voor bewoning in aanmerking kunnen komen. "Er is geen wachtlijst."

Ambulante zorg
Hattrick Zorg helpt mensen met een verstandelijke beperking, een gedragsstoornis of niet-aangeboren hersenletsel. Deze mensen wonen vaak zelfstandig met of zonder begeleiding (ambulante zorg). De organisatie biedt persoonlijke verzorging, individuele begeleiding, advies en bemiddeling, samen met de ouders, zorgverleners, school en werk. Woordvoerder Patrick Rupsam denkt dat zijn organisatie jongeren misloopt die de zorg van de instelling wel goed kunnen gebruiken. "Dat komt mede omdat de politiek ouders van onze jonge doelgroep vaker doorverwijst naar de grotere instellingen en dus niet naar ons. Dat geldt zeker voor vrijetijdsbesteding." Hattrick Zorg heeft geen wachtlijst maar Patrick weet uit ervaring dat er vaak wachtlijsten zijn bij andere zorginstellingen, zowel binnen als buiten Heiloo. "Soms moeten ouders snel beslissen, anders is de plek vergeven aan iemand anders." Ook vindt hij dat de begeleiding van de ouders bij het regelen van een persoonsgebonden budget vaak tekortschiet. "Het is een behoorlijke rompslomp die veelal veel stress oplevert en soms maanden tijd kost, terwijl de cliënt tijdens die maanden geen zorg krijgt. Dat kan beter."

Gezocht: vrijwilligers
De Loet en Overkerck hebben een grote vraag naar vrijwilligers die één cliënt willen begeleiden, bijvoorbeeld samen wandelen, de krant lezen of een uitstapje maken. Ook Nieuw Varne zoekt vrijwilligers. Karin Hofman: "Op visite bij bewoners, wandelen, de hond met een bewoner uitlaten of samen op een duofiets een rondje fietsen. Er is veel mogelijk."

<<<KADER>>>
Overige zorgmogelijkheden

Zorginstellingen
De Amberhof van de Zorgcirkel is een kleinschalig verpleeghuis in het gebouw van De Loet. Hier wonen 24 mensen met verschillende vormen van dementie in een gesloten setting. Zorgvilla Craenenbroeck van particuliere zorgaanbieder Van Hollant biedt een alternatief voor reguliere zorg. Bewoners wonen hier zelfstandig en beschikken over 24-uurs zorg met persoonlijke aandacht. Verder geeft ook de GGZ op Landgoed Willibrordus psychische en psychiatrische ondersteuning, hier is bijvoorbeeld een open en een gesloten afdeling.

Dagbesteding en thuiszorg
Ook andere organisaties bieden dagbesteding. Doelgroepen zijn mensen met geriatrische problematiek (Villa Westervenne) en kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking (ODC de Vijfhoek). Ouderen die een prettige daginvulling zoeken, mensen met een verstandelijke beperking of met beginnende of voortschrijdende dementie kunnen terecht in zorgboerderij Maartenshoeve. Verder zorgt de GGZ voor dagbesteding en ondersteuning op maat bij wonen in de wijk. Thuiszorgorganisatie Aristo biedt eveneens dagbesteding. Stichting Trefpunt Heiloo organiseert laagdrempelig activiteiten en ondersteuning, evenals informatie op het gebied van de zorg. En inwoners kunnen bij meerdere thuiszorgorganisaties aankloppen. Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg is beschikbaar voor mensen in de laatste levensfase en hun naasten.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

<>>KADER>>>
In een volgend artikel aandacht voor de rol van de gemeente Heiloo, regelgeving en kosten.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

'Collage', boeiende expositie in Pakhuis Dekker

Into Nature, Heleen Haijtema. Foto: aangeleverd

HEILOO - Collagiste & curator Nicola Kloosterman stelde de boeiende expositie 'Collage' samen in Pakhuis Dekker. Het subthema natuur/organisch komt mede tot uiting in een diversiteit aan kunstvormen, onder andere Nederlands Design, collages, beelden en illustraties.

De deelnemende kunstenaars zijn Studio Sybrandy, Heleen Haijtema, Margo Bouwhuis, Inge Deen, Tessa de Graaf, Frank de Haan, Nicole Spit, Tirza Teule, Jeroen Tromp en Nicola Kloosterman.

Info: Instagram & Facebook van de kunstenaars en www.pakhuisdekker.nl

Kinderfeestmiddag groot succes!

De kinderen konden op het huifbed van Stichting Dupla een ontspannen ritje maken. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 26 mei werd er een kindermiddag voor kinderen met een beperking georganiseerd door de families Bos en Bowra in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Vijfhoek.

De opzet van deze middag was om kinderen met een beperking en hun familie (uit de hele regio) een heerlijke onbezorgde dag te bieden, waarbij iedereen zichzelf kon zijn ongeacht de beperking. Voor veel van deze gezinnen is een dagje uit niet zo makkelijk vanwege de zorgbehoefte van het kind met een beperking. De organisatie had er, dankzij sponsoring, voor gezorgd dat de nodige zorgvoorzieningen aanwezig waren op het terrein van Camping 'de Boekel' in Akersloot.

Het was een zeer geslaagde middag waarop de families zich zeer hebben vermaakt. Mede dankzij het mooie weer, de vele vrijwilligers en de prachtige locatie konden de families zich vermaken op de springkussens, een rondje met een trein maken of heerlijk rondgaan in de zweefmolen. Ook was Stichting Dupla aanwezig om de kinderen een heerlijk ontspannen rit te bieden op het comfortabele huifbed. De brandweerauto trok de nodige aandacht van jong en oud. Op het horecaplein konden de ouders even bijkomen met iets te eten en drinken, en voor de kinderen was er heerlijk vers fruit en natuurlijk een lekkere suikerspin. Voor alle bezoekers kwam er een ijskar langs voor wat verkoeling. Na een geweldig optreden van Jurriaan Singels gingen de gezinnen weer huiswaarts, met voor ieder kind een leuke gevulde goodiebag.

Na afloop heeft de organisatie veel positieve reacties mogen ontvangen en zij zijn alweer druk bezig voor de volgende kindermiddag, die zal plaatsvinden op zaterdag 29 juni 2019.

De organisatie wil de sponsoren bedanken die deze dag mogelijk hebben gemaakt: Camping 'de Boekel', Highlow Rangers, familie Spruit, Wilbrink Decoraties, Heemex, CB Betoncentrale, Stichting Dolfinn, Froods by Rutger, Kaartclub Bakkums Contact, familie Berger, Theo van Velzen, GP Groot, Parochie Heiloo en Siem Kops. Zie ook www.vriendenvandevijfhoek.nl.

Commotie tijdens raadsvergadering

HEILOO - Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 18 juni is er commotie ontstaan rond een ontslagverzoek van een commissielid. Het enige aanwezige fractielid van de lokale partij Gemeentebelangen Heiloo (GBH) heeft in de vergadering gevraagd om besloten overleg in de raad. Reden was het verzoek om de heren T. Jansma en M. Oldenhof van de fractie van GBH te ontslaan als commissielid van de raadscommissies Maatschappelijke Zaken en Bestuurlijke Zaken. Via een persbericht zochten de twee fractieleden van GBH vorige week echter de publiciteit. De raadsvergadering werd enige tijd onderbroken. Het aanwezige publiek moest de raadszaal verlaten. Uiteindelijk besloot de fractie van GBH vervolgens om het ontslagverzoek aan te houden tot na de algemene ledenvergadering van de partij op 2 juli, zodat de leden in staat worden gesteld om zich uit te spreken over de zaak.

Geen verslag raadsvergadering

HEILOO - Wegens onvoorziene omstandigheden was er namens Uitkijkpost Media niemand aanwezig bij de raadsvergadering van maandag 18 juni. Daarom deze keer geen verslag van de raadsvergadering in de krant. Medio volgende week kunt u op de website van de gemeente Heiloo (www.heiloo.nl) onder de 'vergaderkalender' de concept besluitenlijst terugvinden alsook een link naar een geluidsbestand van de vergadering.

Fanfare Showband Heiloo 50 jaar

Bandleden en majorettes liepen in verschillende uniformen van de afgelopen 50 jaar. Foto: Linda van Rozendaal

HEILOO - Zaterdag 9 juni was het na een tijd van oefenen en voorbereiden dan eindelijk zover: met een speciaal optreden in Heiloo vierde Fanfare Showband Heiloo (FSH) zijn 50e verjaardag.

In 1968 werd door een groep enthousiaste muziekliefhebbers Trompetterkorps Heiloo opgericht. Gedurende 50 jaar heeft de band aan veel wedstrijden, taptoes en speciale evenementen en activiteiten in zowel binnen- als buitenland meegedaan. In de loop der jaren werd niet alleen het uniform enkele malen gewisseld, van groen naar het inmiddels welbekende bordeauxrood, maar is de naam ook veranderd van Trompetterkorps Heiloo naar Fanfare Showband Heiloo. Bij zo'n mooi muziekkorps kon een majorettegroep natuurlijk niet ontbreken en zo werd in 1969 de majorette/twirlgroep opgericht. Altijd met zelfgemaakte uniformen, eerst in de modekleuren oranje en zwart en nu de zwart met groene jurkjes en de trainingspakken in zwart, wit en bordeauxrood.

Speciaal voor deze verjaardag heeft de Fanfare niet alleen nieuwe nummers ingestudeerd, maar zijn ook oude nummers weer tevoorschijn gekomen en opnieuw opgepoetst.

Om 13.00 uur werd gestart met een rondgang door Heiloo, vanaf de Ypsalon in Ypestein richting Stationscentrum waar voor het winkelend publiek meerdere nummers ten gehore werden gebracht. De volgende stop was 't Loo, ook hier werden de mensen getrakteerd op mooie marsen en shows van band en majorettes. Als afsluiting ging het door Plan Oost richting het Oosthonk alwaar na ruim twee uur spelen alle muzikanten moe maar voldaan aankwamen.

Tijdens een speciale feestavond zette wethouder Elly Beens FSH in het zonnetje. Zij onderstreepte het belang van muziek voor een gemeente. De wethouder had voor FSH een cheque met een respectabel bedrag, om jonge muzikanten op te leiden via het jeugdprogramma Music for You. Dit is een programma waarbij kinderen vanaf 10 jaar een half jaar gratis muziekles krijgen op een muziekinstrument dat door de fanfare ter beschikking wordt gesteld.

Verder had de wethouder nog een verrassing voor een vijf leden van de vereniging, die dit jaar een jubileum vierden. Suzet van Hove en Sanna Kamminga zijn namelijk 5 jaar majorette van de band, de zusjes Monique en Angela Mastenbroek beiden 12,5 jaar muzikant van de band, en Ciska Tromp die 25 jaar als majorette en instructrice aan de band verbonden is. Zij kregen een speciale speld uitgereikt samen met een oorkonde, en van de band zelf een mooie bos bloemen.

Fanfare Showband Heiloo is klaar voor de volgende 50 jaar. Lijkt het u ook leuk om deel uit te maken van de fanfare en samen op gezellige wijze mooie muziek te maken en mensen te laten genieten van de optredens, neem dan contact op via de website www.showbandheiloo.com of via Facebook.

Leerlingen Muziek- en Dansschool Heiloo spelen in Witte Kerk

Eline Oppenhuizen op dwarsfluit. Foto: aangeleverd

HEILOO - Donderdag 14 juni 2018 bespeelden de leerlingen van Muziek- en Dansschool Heiloo hun instrumenten in de Witte Kerk. Het thema van de avond was 'Muziek rond de wereld'. In de afgelopen weken is er op de muziekschool met de leerlingen hard gewerkt aan een mooi afwisselend programma met muziek uit alle windstreken. Met veel enthousiasme en passie werd er door de leerlingen gespeeld. Een docentenband sloot het programma af met Italiaanse filmmuziek. Het was een mooie muziekavond! De avond is financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van het TAQA Cultuurfonds. Madelon Kooij van Muziek- en Dansschool Heiloo: "Wij zijn heel blij dat we de mogelijkheid kregen om in de geweldige ambiance van de Witte Kerk een muzikale avond te verzorgen. Een prachtige belevenis voor de leerlingen!"

Wil je ook je passie ontdekken? Kom dan naar de open dag op zaterdag 23 juni. Van 11.00-14.00 uur kun je terecht voor informatie, instrumenten uitproberen, een speurtocht en diverse optredens. Je bent van harte welkom op de Muziek- en Dansschool Heiloo aan Het Veld 1.

Kris van der Vlies, voorzitter van de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo, vertelt: "De stichting zet zich in om de Witte Kerk te behouden voor Heiloo door enerzijds de Witte Kerk te restaureren en onderhouden en anderzijds culturele en spirituele evenementen in de Witte Kerk te laten plaatsvinden, zodat de kerk ook een prachtige functie vervult. De Witte Kerk staat op een zeer historische plek en heeft een rijke geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Hierover is vorig jaar een mooi geïllustreerd boek gepubliceerd, Meer Dan Duizend Jaar Witte Kerk, geschreven door Jaap de Graaf en te koop in de boekwinkels of via de Witte Kerk (info@wittekerkheiloo.nl).

De wijkagent

Wijkagent Jacqueline Kok. Foto: aangeleverd

In Heiloo zijn er in totaal drie wijkagenten. Maar wat is nou eigenlijk een wijkagent en wat doet een wijkagent zoal? Wij, als jongerenredactie, hebben Jacqueline Kok uitgenodigd en alles gevraagd wat we over haar en haar beroep wilden weten.

Jacqueline Kok (53) werkt sinds anderhalf jaar in Heiloo. Hiervoor heeft ze in Amsterdam gewerkt. Als wijkagent rij je door de wijk met een auto of met een fiets en kijk je wat er allemaal in jouw wijk gebeurt. Ook ga je bij mensen thuis op bezoek, iets wat een gewone agent niet zo snel doet. "Het leuke aan wijkagent zijn is dat je overal veel meer bij betrokken raakt," zegt Kok.

"Het is in Heiloo een stuk rustiger." Dat is wel een van de grootste verschillen tussen Heiloo en Amsterdam, volgens Kok. "Soms had je net een reanimatie gedaan en kreeg je een inbraakmelding, dan moet je toch snel kunnen omschakelen," zo vertelde ze over het werk in Amsterdam. Soms was dat snel omschakelen toch nog wel een dingetje. "In Heiloo kan je makkelijker vrij krijgen, en dat vind ik persoonlijk wel fijn."

"Er is veel minder anonimiteit in een dorp. In het dorp kent iedereen elkaar." Hierdoor zijn er dus meer misdrijven in Amsterdam dan in Heiloo. Mensen kijken toch meer uit omdat de buurvrouw van een vriend van jou je kan herkennen. Ook de WhatsApp buurtpreventie heeft hiermee te maken.

Er zijn dus grote verschillen tussen Amsterdam en Heiloo. De jongeren in Amsterdam zien de politie als de vijand, terwijl Kok in Heiloo gerust een praatje met de jongeren kan maken. "Het valt mij op dat de jongeren hier veel beleefder en nieuwsgieriger zijn. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in hun, maar zij ook in mij."

Toch heeft ook Heiloo last van de zogenoemde 'hangjongeren'. Volgens Kok zijn drugs een groot probleem onder deze groep. "Wanneer er steeds groepjes in het bos aan het 'hangen' zijn, komen daar vanzelf drugsdealers op af. Het is moeilijk om 'nee' te zeggen wanneer er zo'n groep tegenover je staat."

Er is dus behoefte aan een leuke en veilige plek waar jongeren gezellig bij elkaar kunnen komen. Een plek waar zij niet na zevenen weggestuurd worden. "En als er dan iemand van bijvoorbeeld het jongerenwerk bij is om overzicht te houden, dan maakt mij dat beetje meer onrust in de wijk echt niet uit."

Instagram: ukpjongerenredactie

Tekst: Wies Stroeken, Maaike Bakker en Nikita Schipper

Ingezonden brief: Vliegverkeer

Ook ik ben iemand die vliegtuiglawaai als hinderlijk ervaart. Zelfs al heel lang. Erger is de vervuiling die al dat vliegverkeer veroorzaakt. Hoge stikstofdioxideconcentraties en ultrafijnstof zijn funest voor de longen. Ook het tempo waarin de vliegtuigen achter elkaar verschijnen is hinderlijk. Om de twee minuten en dat kan uren doorgaan, zelfs tot ver na 23.00 uur 's avonds, terwijl de limiet bij 23.00 uur ligt.

Ik verbaas me verder over de ingezonden brief dd. 13 juni, 'Oostenwind… evengoed vliegtuiglawaai'. Hierin wordt voorgesteld om van Lelystad via het IJsselmeer naar Vlieland te vliegen om geen overlast voor ons in Noord-Holland te veroorzaken. Jouw overlast bij de buren deponeren. Het klinkt erg als het nimby-syndroom: not in my backyard. Het kan toch nergens meer, mevrouw Kruijver. De groei moet stoppen. Minder vliegen. Kerosine belasten. Prijzen verhogen. Wij moeten zo langzamerhand bij onszelf te rade gaan.

Want wat gebeurt er nu, Nederland met al die ijverige mensen die genoeg verdienen gaan vervolgens elders, liefst ver, op zoek naar restanten rust, ruimte en natuur die in eigen land niet meer te vinden zijn.

Els Meurs

Volvo 480 evenement

De enige Volvo met opklap- koplampen Foto: Thijs Dijkstra

HEILOO - De Volvo 480 is een speciale en zeldzame auto, gemaakt naar Nederlands design in het plaatsje Born in Nederland. Dit maakt de auto zo uniek! Verdeeld over Nederland zijn er in 2018 minder dan 1000 stuks geregistreerd, waarvan maar een klein aantal op de openbare weg te vinden is. Op zondag 24 juni komen er minstens 20 van deze zeldzame auto's naar het evenement dat wordt gehouden op het terrein van Landgoed Willibrordus. De wagens mogen letterlijk op de 'verhoging' (lees: restanten van Slot 'Ypesteijn' uit de 18e eeuw) parkeren.

Tussen 12.00 en 12.15 zal het wagenpark compleet zijn. Om 12.30 uur gaat de toertocht van start en rijden de auto's door o.a. Egmond, Bergen (aan Zee), Schoorl en via de Westfriesedijk weer terug.

Zondag 24 juni om 11.00 uur op Landgoed Willibrordus, start toertocht 12.30 uur.

Indrukwekkend afscheid van Siebe Wittebrood

Foto: Evert Visser

EGMOND AAN DEN HOEF - Veel mensen condoleerden afgelopen vrijdagavond in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef de familie van de vorige week maandag overleden Siebe Wittebrood. Siebe werd vervolgens zaterdag in een ambulance vanuit Egmond naar het crematorium in Schagen gebracht in gezelschap van veel collega's van de Ambulancedienst. De ambulances reden in colonne en vormden een erehaag op de Nollenweg in Alkmaar. Siebe werkte als ambulancechauffeur en kreeg hiermee een passend en indrukwekkend afscheid. Ondertussen hingen op diverse plaatsen in Egmond aan den Hoef de vlaggen halfstok.

Siebe Wittebrood, voorheen inwoner van Egmond aan den Hoef en pas 29 jaar jong, overleed vorige week maandagochtend aan de gevolgen van kanker. In de laatste jaren van zijn leven schreef hij het boek 'Slanker door kanker'. Hij schreef hierin zonder opsmuk over de wereld van specialisten, scans, operaties, chemo en bestraling waarin hij terechtkwam. Dat deed hij oprecht met hier en daar een vleugje humor. Verder deelde Siebe zijn intiemste gevoelens: de angst voor een negatieve uitslag, het verdriet bij het brengen van slecht nieuws aan zijn familie en de zwarte humor die hem en zijn grote liefde Els door de zwaarste momenten heen hielp.

Dit taboedoorbrekende boek bevat veel herkenbaars voor kankerpatiënten en hun naasten, schrijft Uitgeverij Water. Het boek laat je lachen en huilen, biedt troost en geeft inzicht. Met positiviteit en wilskracht slaagde Siebe erin zijn leven op een normale manier vorm te geven. "Ik heb kanker, maar ik ben nog niet dood." De opbrengst van het boek komt ten goede aan Tijn, de 2-jarige zoon van Siebe en Els. Het boek is te bestellen op de website van Uitgeverij Water.

De Uitkijkpost publiceerde in maart 2016 een artikel over Siebe. Dit artikel is terug te lezen op www.uitkijkpost.nl (klik rechts bovenaan de pagina op het zoektekentje/vergrootglas en typ 'Siebe Wittebrood').

Zaterdag 23 juni Tios jubileumshow 'A Brand New Day'

LIMMEN - Op zaterdag 23 juni viert sportvereniging Tios haar 60-jarig jubileum in sporthal de Enterij met de show 'A Brand New Day'. Om 18.30 uur gaan de deuren open en om 19.00 uur start de show. In samenwerking met Muziekvereniging Excelsior Limmen en Stichting Oud Limmen zal er tot ongeveer 21.00 een show zijn waarin bijna alle leden van Tios meedoen. Met muziek en nieuwsfeiten wordt gereisd van 1958 naar 2018. Bij een aantal optredens is er live ondersteuning van Muziekvereniging Excelsior Limmen. Met een gezamenlijk optreden sluiten alle leden samen met Excelsior Limmen het showgedeelte af.

Hierna wordt het tijd om het jubileum te vieren met m.m.v. de band Cartoon. Deze super-allround band maakt er een geweldig feest van dat tot 01.00 uur duurt. De zaal is met horeca ingericht, een gezellige bar en diverse foodstations. Het is een avond die voor iedereen toegankelijk is, wel of geen lid. Kaarten zijn nog te bestellen via de site www.tioslimmen.nl, (jonger dan 12 jaar € 5,- en 12 jaar en ouder € 10,-). Hierbij krijgt u dan ook koffie of thee met een petit four (op=op). Op donderdag en vrijdag is er van 19.00 -21.00 uur kaartverkoop bij sporthal de Enterij. De prijzen zijn dan, net als zaterdag aan de deur, € 7,- voor kinderen jonger dan 12 jaar en voor personen van 12 jaar en ouder € 12,-. (Graag contante betaling op donderdag en vrijdag, op de feestavond kunt u ook pinnen). Denk eraan dat personen van 18 jaar en ouder op de feestavond hun id moeten kunnen tonen i.v.m. alcoholcontrole.

Namens sportvereniging Tios graag tot ziens op zaterdag 23 juni in sporthal de Enterij aan de Middenweg te Limmen.

Sneeuwwitje in Derps dialect

EGMOND AAN ZEE - Radio 80, de lokale zender van de gemeente Bergen, herhaalt zondagmorgen het sprookje Sneeuwwitje, vertolkt in de taal van Egmond aan Zee (Derps dialect). De in 2001 overleden Egmonder en columnist Jaap Eeltink liet Sneeuwwitje in zijn verhaal wonen in Egmond aan Zee. Evert Visser bracht in 2010 meerdere Egmonders bij elkaar om het sprookje in hoorspelvorm op te nemen. Egmonder Theo Bakker schreef de radioversie en zorgde voor de regie. Piet van Pel (eveneens niet meer onder ons), Nel van Pel, Margreet Wijker, Ineke Bakker, Serge Broek en To Konijn spraken het sprookje in. Verder is muziek van Egmonders te horen. U hoort bijvoorbeeld liedjes van De Egmondse Matrozen (toen nog Mallote Matrozen genoemd), het oud-katholieke vesperkoor en het smartlappenkoor De Skarrebekke. Ook klinkt op de radio muziek van Piet en Jopie Dekker en Ab Glas. De presentatie, opname en montage van deze radiospecial was in handen van Evert Visser. De uitzending is zondag te horen van 09.00 tot 10.00 uur. De frequenties: 105.9 FM (ether), 96.5 (kabel), TV80 (Ziggo kanaal 44) en via www.rtv80.nl (klik op 'radio' en 'luister live').

Bikinistress!

Links Daphne en rechts Hilda, de vertrouwde gezichten van Isis Bodyfashion. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

REGIO - Stress! Vrouwen en badmode… het blijft een lastig issue. Veel dames zijn onzeker over hun lichaam en zien wanneer zij hun bikini of badpak weer aantrekken al hun imperfecties ineens duizend keer uitvergroot.

Met hoge temperaturen je badkleding aantrekken gaat dus met meer zorgen gepaard dan je denkt. Maar om nou de hele zomer dik ingepakt op het strand te vertoeven is natuurlijk ook geen optie. 75% van de vrouwen heeft bikinistress, je staat echt niet alleen. Dus schouders naar achteren en kin omhoog, je mag er zijn!

Wanneer je bikini, tankini of badpak perfect aansluit en past bij jouw lichaamsvorm zul je je een stuk zekerder op het strand vertonen. Daarbij kun je je bikini look natuurlijk een boost geven met allerlei leuke accessoires zoals een leuke strandhoed, mooie pareo of zonnig strandjurkje. Wij hebben een grote collectie hangen. En helpen u graag.

Tot ziens,

Isis Bodyfashion.

Lezing over dwangburchten

Kasteel Radboud in Medemblik is de enige dwangburcht die deels nog staat. Foto: Martijn Mulder Foto: Martijn Mulder

EGMOND AAN DEN HOEF - In Huys Egmont te Egmond aan den Hoef vindt op vrijdag 29 juni een lezing plaats over de middeleeuwse dwangburchten van West-Friesland en Alkmaar. Vanaf het begin van de 12de eeuw maakten de graven van Holland aanspraak op het gebied West-Friesland. De West-Friezen op hun beurt waren daar minder blij mee, maar uiteindelijk verloren zij hun vrijheidsstrijd door het optreden van graaf Floris V van Holland. Na zijn overwinning liet hij op strategische punten vijf forse dwangburchten bouwen om de weerbarstige West-Friezen onder de duim te houden. Het slot van Medemblik is de enige van de vijf dwangburchten die uiteindelijk de tand des tijds heeft doorstaan.

De lezing wordt gegeven door Ben Dijkhuis en begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Kaarten kunt u reserveren via www.huysegmont.nl/agenda of telefonisch op 06-51689620 (Martijn).

Muziek & Poëzie op 't Slot

Muziek &amp; Poëzie op ít Slot speelt zich op de slotfundamenten af. Foto: Historisch Egmond Foto: Historisch Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zaterdag 30 juni kunt u vanaf 15.00 uur op de slotfundamenten in Egmond aan den Hoef terecht voor een gezellige middag vol muziek en poëzie. Vorig jaar werd in het kader van het Lamoraaljaar een gedichtenwedstrijd over de onfortuinlijke graaf uitgeschreven. Tijdens Muziek & Poëzie op 't Slot worden al deze inzendingen ten gehore gebracht. Bovendien wordt de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt en zijn de inzendingen gebundeld in een boekje verkrijgbaar. De muzikale broers Remi en Edwin Beukers zorgen voor de muzikale omlijsting, samen met landschapszanger Kees Kaas. Stichting Historisch Egmond nodigt u daarom van harte uit een stoeltje of kleedje mee te nemen en neer te ploffen op het rondeel van het kasteel. Muziek & Poëzie op 't Slot duurt tot ongeveer 18.00 uur en is gratis toegankelijk.

Jaarmarkt Limmen woensdag 27 juni

LIMMEN - Volgende week woensdag, 27 juni, is de gezellige jaarmarkt in Limmen. In het centrum van Limmen staan vanaf 14.00 uur tot 21.00 uur zo'n 140 stands opgesteld langs de Kerkweg en Dusseldorperweg. Het comité heeft zijn best gedaan om zoveel mogelijk diversiteit te geven aan de markt. Veel Limmer ondernemers zullen ook met een stand staan, net als diverse stichtingen en verenigingen. Dit jaar is ook de jeugdbrandweer van Heiloo aanwezig met een demonstratie en uitleg over hoe en wat zij met hun jeugdleden doen. Voor de jeugd is er een bungeejump trampoline (tegen betaling) en voor de jongste bezoekers loopt er van 15.30 – 18.00 uur een clown op de markt die ze vermaakt. Natuurlijk is Harmonie Excelsior vanaf ongeveer 18.00 uur bij Vredeburg aanwezig om diverse muziekstukken te laten horen. We hopen op mooi weer en een hoop bezoekers.

Nieuw logo TV Het Vennewater

Foto: aangeleverd

HEILOO - Tennissen is een sport voor alle leeftijden en kan bij TV Het Vennewater op elk gewenst niveau. Het ledenaantal is de afgelopen maanden sterk gegroeid. Succesvolle initiatieven zoals de interne laddercompetities zorgen voor een goede bezetting van de banen en een gezellig gevulde kantine en terras.

Het tennispark ligt prachtig in het groen. De nieuwe ledverlichting in de kantine en buiten op de banen is beter voor het milieu en dus ook 'groen'. Bij nieuwe ontwikkelingen hoort een nieuwe uitstraling, hetgeen perfect tot uiting komt in het gerestylde frisgroene logo en de aankleding van het park. Kom gezellig een keer langs om het zelf te ervaren. Dat kan binnenkort tijdens een van onze open toernooien: Hopman Tannes of Pinoccio Tannes Jeugd. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar leden@tvhetvennewater.nl.

Hogedijk Open 2018

EGMOND-BINNEN - De voorjaarscompetitie zit er op. Het is weer tijd voor andere grote sportevenementen zoals de Tour de France, het WK voetbal, Wimbledon en natuurlijk het Hogedijk Open Toernooi. Dit tennistoernooi, dat al meer dan 30 jaar bestaat, wordt dit jaar gespeeld van 7 tot en met 15 juli. De banen op het park van Hogedijk liggen er al prachtig bij.

Ook dit jaar zijn er weer een groot aantal categorieën waarin gespeeld kan worden, van speelsterkte 5 tot en met 8 voor de enkelspelen, de dubbel- en de gemengd dubbelspelen. En zoals al vele jaren het geval is bij het Hogedijk Open is er ook nu weer een mogelijkheid voor deze categorieën om voor 35+ in te schrijven. En omdat we niets veranderen wat iedereen goed bevalt wordt ook dit jaar weer gespeeld in poultjes zodat iedere deelnemer meerdere partijen speelt.

Ook naast de baan is er genoeg te genieten. Er zijn hapjes en drankjes en voor de liefhebbers van het WK voetbal is er ook geen reden om niet te komen kijken of spelen: de tv staat aan zodat ook de kwart-, halve en finalewedstrijden gevolgd kunnen worden.

Het toernooi kent de laatste jaren een groeiend aantal inschrijvingen dus wees er snel bij: inschrijven kan nog tot 29 juni aanstaande. Tot ziens op het Hogedijkpark aan de Hogedijk 6 in Egmond-Binnen.

Sportief judospektakel bij Oranjebandentoernooi Dojo 't Loo

HEILOO - Ondanks dat het Vaderdag was, hadden toch ruim 200 kinderen van 20 verenigingen uit heel Noord-Holland zich aangemeld om mee te doen aan het jaarlijkse Oranjebandentoernooi bij Dojo 't Loo. De dojo zelf was met maar liefst 47 kinderen goed vertegenwoordigd tijdens deze thuiswedstrijd. Coaches Kars, Maaike, Bruno en Leon konden dus ook flink aan de bak.

Verdeeld in drie blokken over de dag stapten de kinderen vol goede moed de judomat op. Omdat het toernooi ook bedoeld is voor kinderen die nog niet zoveel wedstrijdervaring hebben, was de spanning goed van de gezichten af te lezen. Er werd weer flink, maar sportief gestreden om de prijzen. Gelukkig was er weer een flink aantal vrijwilligers bereid gevonden om te helpen achter de jurytafels, voor de EHBO en de bardienst om de dag goed te laten verlopen.

Van Dojo 't Loo gingen Sil Klaver, Tyler le Loux, Jayden Campagne, Sven Walta, Daan Kamping, Wobbe Kruize, Pablo van Ginkel, Victor Hogeveen en Sam van Hove met een eerste prijs naar huis.

Mila le Loux, Erik van der Meer, Boet Groen, Rightley Campagne, Teub Roeland, Jorne Reitsma, Sander Bos, Sam van der Veek, May Witjes, Jesse Molen, Arthur Snikkenburg, Celine Kleijmeer en Sep Dekker behaalden allemaal een nette tweede plaats. Bo Elfering, Parker le Loux, Derrick Schaper, Simon Verbeek, Joep Groeneveld, Bastiaan Elzenga en Tristan Beers mochten met een fraaie beker voor de derde plaats naar huis.

Kuyper & Blom Makelaars Heiloo Open 2018

Foto: aangeleverd

HEILOO - In de week van 30 juni tot en met 8 juli aanstaande organiseert TC Heiloo United haar jaarlijkse open tennistoernooi. Het toernooi draagt de naam van de hoofdsponsor: Kuyper & Blom Makelaars Heiloo Open 2018.

De week staat natuurlijk in het teken van de tenniswedstrijden, welke worden gespeeld op elk niveau (3 tot en met 9) en in elke leeftijdscategorie (vanaf 18 jaar). Naast de vele mooie en leuke tennispartijen die deze week gespeeld worden, wordt op vrijdagavond 6 juli de feestavond georganiseerd. De feestavond wordt aangekleed door zanger Bernard Karsten en er is een loterij met prachtige prijzen, aangeboden door de lokale ondernemers uit Heiloo. De opbrengsten van deze loterij worden gedoneerd aan het fonds 'KWF kankerbestrijding'.

De toernooicommissie van TC Heiloo United ziet u graag tegemoet op het tennispark!

Walking Football toernooi

HEILOO - De Walking Football Heiloo spelers organiseren op zondag 24 juni het eerste Walking Football toernooi van Heiloo op de sportvelden van VV De Foresters.

In totaal komen er 14 teams (circa 140 deelnemers van 55+) naar Heiloo om wedstrijdjes te spelen. Rond tien uur in de ochtend opent burgemeester Romeyn het toernooi. Daarna zal hij zelf in de ochtend ook nog een balletje trappen.

De deelnemende teams zijn verdeeld in twee poules van elk zeven teams, die een halve competitie tegen elkaar spelen in een ochtend- en middaggedeelte. De wedstrijden duren 15 minuten. Er wordt overigens geen score bijgehouden en geen winnaar bekend gemaakt. Oldstars walking football draait namelijk om bewegen en sociaal contact en niet om winnen.

Nieuwe hoofdsponsor Terriërs Heren 1

HEILOO - Terriërs Heren 1 is gepromoveerd naar de 1e klasse en speelt vanaf volgend seizoen met een nieuwe shirtsponsor. De sponsor heet Aquacell, een onderneming die wateronthardersystemen verkoopt. Door een Aquacell-systeem in huis te plaatsen wordt het water zachter en is er minder kalkaanslag. De connectie tussen Aquacell en Terriërs is tot stand gekomen door Frank de Keizer, lid van de hockeyclub. Op de foto overhandigt onze voorzitter Wytze van der Meer het shirt dat volgend jaar door Heren 1 gedragen gaat worden aan een directielid van Aquacell.

Foto: aangeleverd

De meisjes van Terriërs M8E1 werden afgelopen zaterdag voor het derde jaar op rij kampioen. De meiden werden begin dit jaar ook zaalkampioen. Reden genoeg voor een feestje!

De enthousiaste meiden van M8E3 van de Terriërs zijn afgelopen zaterdag kampioen geworden. Wat zijn ze blij!

Hulp gezocht. Vrouwen gezocht vanaf 18. Ik ben een 30 jarige vrouw, woon in Heiloo en ik ben rolstoel gebonden. Daarom heb ik zorg nodig en ook hulp bij het koken. Ervaring in de zorg is geen vereiste. Vervanging is ook fijn. Tarief in overleg. Interesse? Bel mij op 06 - 5429 0311

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met DESKUNDIG snoeien en het klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Wie is er op zoek naar ervaren hulp in de huishouding voor 1 ochtend in de week. Liefst in Heiloo. Welke ochtend kan in overleg. Bel 072-8881535 na 18:00 uur.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Aangeboden: een Perzisch tapijt. Zo goed als nieuw, zuiver wol. Afm. 3,10 x 2,45. Vraagprijs: 500 euro. Info: 072-5334839, 06-26068800

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Aangeboden: enkele mooie olieverfschilderijen van de Alkmaarse schilder Koos Stikvoort, 1891-1975. Info: 072 5334839 of 06 26068800.

Grote collectie gebruikte elektrische fietsen v.a. € 500.
Bosman Tweewielers
Westerweg 295, Heiloo
072 5331241
www.bosmantweewielers.nl

Grote sortering gebruikte dames- en herenfietsen.
Bosman Tweewielers
Westerweg 295, Heiloo
072 5331241
www.bosmantweewielers.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM
Tevens ondernemer gezocht, die met hulp het team van 4 mensen komt versterken!

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 0 1709 0670

Zangles in Heiloo. Privé of met twee; kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06-48116691

Algemene Ledenvergadering Heiloo Lokaal: woensdagavond 27 juni 2018.
Aanmelding via info@heiloolokaal.nl of www.heiloolokaal.nl

26 / 32

27 / 32

28 / 32

29 / 32

30 / 32

31 / 32

32 / 32