De Uitkijkpost

25 oktober 2017

De Uitkijkpost 25 oktober 2017


Jeroen en Nick van Dorssports 'Blij met nominatie Mantelzorg Awards'

Nick Wolven (l) en Jeroen Brouwer.

HEILOO - "De begeleiding die mijn man Robert krijgt van Dorssports is geweldig. Daarom heb ik bewegingsdeskundigen Jeroen Brouwer en Nick Wolven voorgedragen als mantelzorgers van het jaar. Zij zijn nu genomineerd voor de Mantelzorg Awards 2017."

Aan het woord is Linda Schouffoer-van Velthoven. Zij is overduidelijk blij met de inzet van Jeroen en Nick. De twee sportleraren begeleiden bij Dorssports inmiddels drie jaar tien mensen die lijden aan een niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Dat doen ze op individuele basis en in groepsverband. Een van de mensen die hulp krijgt is Robert van Velthoven. Jeroen: "Robert heeft moeite met het onthouden van oefeningen. Wij proberen hem constant te prikkelen en doen oefeningen om zijn hersenen te activeren. Teveel handelingen tegelijk verrichten is lastig voor hem, wij leren hem hiermee om te gaan. Hiervan heeft Robert ook in het dagelijks leven baat, want er zijn prikkels genoeg. Tijdens de oefeningen proberen we Robert niet teveel handelingen te laten verrichten. Ook niet te weinig, want dan is het niet interessant genoeg. We zoeken daarom constant een balans tussen niet te zwaar en niet te eenvoudig."

'Meet me at the gym'
Jeroen en Nick doen mee aan het project 'Meet me at the gym', een gezamenlijk initiatief van de Edwin van der Sar Foundation en Hersenstichting Nederland. Om aan dit project te mogen deelnemen, volgden de twee met succes een opleiding. Zij mogen zich nu bewegingsdeskundige op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel noemen. NL Actief, de brancheorganisatie van erkende sport- en bewegingscentra in Nederland, nam het examen af en toetste daarmee de kennis, vaardigheden en competenties. De diploma's van NL Actief worden gezien als dé standaard voor fitnessinstructeurs en bewegingsdeskundigen binnen sport- en bewegingscentra in Nederland, zoals Dorssports. Een diploma van NL Actief bewijst de vakbekwaamheid van de fitnessprofessional, die zich daarmee onderscheidt op de arbeidsmarkt. Jeroen: "Dit diploma is mooi om erbij te hebben."

Stemmen
Sporten is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) noodzakelijk. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen. Dankzij het goede werk van Jeroen en Nick en de inzending van Linda Schouffoer-van Velthoven zijn Jeroen en Nick genomineerd voor Mantelzorger van het Jaar. Het publiek mocht tot 8 oktober hun inzending doorgeven. Een vakjury koos vervolgens tien finalisten, waaronder Jeroen en Nick. Nu is het publiek wederom aan zet: geïnteresseerden kunnen tot 31 oktober stemmen op hun favoriet. Dat kan via www.mantelzorgawards.nl. Op 10 november worden de drie winnaars van deze Mantelzorg Awards bekendgemaakt. Dat gebeurt op de website, via een nieuwsbrief, Facebook en Twitter. De winnaars ontvangen de Mantelzorg Award. Jeroen laat weten blij te zijn met de nominatie. Daarnaast staat hij open voor vragen van mensen die meer willen weten over hersenletsel in combinatie met sporten. "Hiervoor zijn wij altijd bereikbaar."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Welkom in de herfst: gemeente Heiloo blaast bladeren

Bron foto: gemeente Heiloo

HEILOO - Het is volop herfst. Afgevallen bladeren veroorzaken nu gladheid op de weg en een slechte waterafvoer. Daarom is het noodzakelijk om bladeren zoveel mogelijk op te ruimen, laat de gemeente Heiloo weten. De gemeente Heiloo helpt een handje.
Dat gebeurt bijvoorbeeld door het blad in het plantsoen te blazen. "De laag bladeren vormt een goede afdekking voor de vorst en dient als voedsel voor de beplanting in het voorjaar," zo laat een gemeentewoordvoerder weten. Ook blaast Heiloo het blad op de weg. "Met een veegmachine maken wij de weg vervolgens bladvrij en schoon. Wij werken met twee veegwagens (Oost en West) en daarbij twee bladblazers." Verder houdt de gemeente de voet- en fietspaden in de bossen en recreatiegebieden zoveel mogelijk bladvrij. Dat gebeurt met een blazer gemonteerd op een trekker/LM Trac. Bij droog weer en droge bermen komt een trekker met veger 'om de hoek kijken' om grote grasvelden bladvrij te maken. De gemeente stort het blad op zes plaatsen binnen Heiloo. Een vrachtwagen voert het blad af. Bij nat weer is het minder gemakkelijk de bladeren weg te blazen. Dit kan vertraging opleveren. Heiloo gebruikt geen bladkorven omdat bladkorven broedplaatsen zijn voor boomziektes en de verspreiding daarvan. Daarnaast sluit het plaatsen, legen en ophalen van bladkorven niet aan op de huidige werkwijze. "Dit vraagt om een extra (tijd)investering." De gemeente Heiloo start met de werkzaamheden in straten met bomen die vroeg hun blad verliezen. "In Heiloo verliezen de meeste bomen laat hun blad. Hierdoor kan het soms langer duren voordat al het bladafval is opgeruimd."

Wat u kunt doen
De gemeente Heiloo vraagt de inwoners het blad niet op te vegen op hopen in de berm of bij een boom. "Deze hopen kunnen nat en zwaar worden. Het wegblazen of opvegen van het blad is dan door de bladblazers en veegwagen niet meer mogelijk. Blad uit uw eigen tuin kunt u in de groene bak doen of naar de afvalbrengplaats brengen."

Geen serial killers bij GGZ Heiloo

HEILOO - Er verblijven op de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) in Heiloo geen Hannibal the Cannibals of Joran van der Slootjes," meldt Evert Jan van Maren, directeur acute en forensische psychiatrie van GGZ NHN. Meer weten? Lees het volledige artikel verderop in deze krant.

10 vragen aan... Wouter Adrichem

Ik ben Wouter Adrichem en woon samen met mijn vriendin in Heiloo. Ik ben naast mijn studie gaan werken in de woninginrichting. Ik startte als parketteur en ging later ook als stoffeerder in de leer. Ik wist al snel dat ik hierin een eigen bedrijf wilde. Deze zomer zijn we begonnen met het inrichten van een showroom op de Oosterzijweg in Heiloo.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in 1984 geboren op de Kerkakkers in Heiloo. Op mijn derde zijn we verhuisd naar Ypestein en daar woonde ik mijn hele jeugd.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Dan had ik een eigen zorgimkerij gehad.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
Ik zou weleens met mijn opa's en oma's in gesprek willen gaan. Dat is nooit gebeurd omdat zij vroeg in mijn leven zijn gestorven.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Er zijn meerdere herinneringen die in mij opkomen. Binnen Heiloo denk ik meteen aan het (nacht)vissen met mijn vrienden. Er waren veel mooie plekken waar wij dit konden doen.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Onze imkerij aan de Groeneweg natuurlijk! Het is daar erg mooi. Hoogstwaarschijnlijk verhuist de imkerij volgend jaar naar landgoed Willibrordus. Daar is het ook prachtig en ideaal voor onze imkerij.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Je kunt mij 's nachts wakker maken voor een goede voetbalwedstrijd.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Vroeger was ik allergisch voor bijensteken. Door een keer met mijn broer mee te gaan om een bijenzwerm te vangen, kwam ik erachter dat ik dit ontzettend leuk en interessant vind. Mijn broer wees mij erop dat je over een allergie heen kan groeien en adviseerde mij om dat te checken. Toen bleek dat dit het geval was. Door deze uitslag kan ik nu mijn hobby uitoefenen.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat we bijna de deuren van mijn bedrijf Stronk Wonen openen. Ik werkte bij Johwin in Limmen en afgelopen zomer ging mijn werkgever met pensioen. De woninginrichting van deze winkel heb ik overgenomen. Deze materialen zijn nu te bewonderen en te koop in onze showroom aan de Oosterzijweg, met een aanvulling van veel verantwoorde, gerecyclede en duurzame nieuwe artikelen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik weet niet of de burgemeester hier invloed op heeft, maar startende Heilooërs op de woningmarkt, die bijvoorbeeld een huurhuis achterlaten, zouden mijns inziens voorrang moeten krijgen bij de inloting van nieuwbouwprojecten in Heiloo.

10. Persoonlijke vraag van Mercedes Doctor aan Wouter Adrichem
'Jij bent imker, wat hebben wilde bijen en honingbijen nodig en wat kunnen particuliere tuinen hieraan bijdragen?'
Afgelopen jaren, en met name dit jaar, kunnen de bijen bijna niet meer overleven zonder onze 'hulp', direct of indirect. Met direct bedoel ik het bijvoeren met suikerwater, omdat ze anders gewoon verhongeren. Indirect kunnen mensen hun tuin aantrekkelijker maken voor bijen, maar ook voor vlinders en andere insecten. Om mij heen zie ik dat veel mensen uit gemak hun tuin helemaal betegelen en misschien wat mooie bloemetjes in bakken of potten neerzetten, zonder hier echt rekening mee te houden. Bijen hebben namelijk nectar en stuifmeel nodig en er zijn hele mooie bomen en planten die ze daar ruim in voorzien. Diversiteit van bloemen en planten is hierbij zeer belangrijk. Een site als Imkerpedia.nl geeft veel informatie hierover.

Ik nomineer Maartje de Lint voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Maartje is: 'Maartje, je hebt een speciaal zangproject voor mensen met dementie. Heb je daar nog hulp bij nodig? Zo ja, wat voor hulp?'

Aangeleverde afbeelding

HEILOO - Onlangs vond er een informatieavond plaats in de Volksmuziekschool als aftrap voor Music Meeting Heiloo 2018. Het thema voor volgend jaar is 'Kind & Muziek'.

Artistiek directeur Teunis van der Zwart: "Al in een vroeg stadium is er samenwerking gezocht en gevonden met medewerkers van Muziek- en Dansschool Heiloo, om mee te denken over de ideeën en uitvoering van het thema." Met name musicus Cas Himmelreich en Madelon Kooij, muziek- en stafdocent van MDH, buigen zich over de vraag hoe een groep van een basisschool en een muziekensemble samen een project kunnen vormgeven. "Want dat is de kern van het thema Kind & Muziek: laat kinderen kennismaken met de diverse muziekvormen en muziekuitingen die Heiloo rijk is," licht Teunis toe.

Tijdens het weekend van de Music Meeting in april is het de bedoeling om op de vrijdagmiddag enkele muziekgroepen uit Heiloo, samen met een basisschool, een optreden te laten verzorgen. Voor dit schoolproject is subsidie vanuit Rotary Heiloo toegekend voor onder meer de aanschaf van muziekinstrumenten en andere benodigdheden.

Voor het programma op de zaterdag en zondag worden de Heilooër muziekensembles traditioneel uitgenodigd om een optreden te verzorgen met als thema Kind & Muziek. "Daarbij kun je denken aan een kinderconcertje, al dan niet met verteller, samen zingen met kinderen, en optredens van jeugdorkesten en –koren. We zijn als werkgroep zeer benieuwd hoe creatief de deelnemende groepen met dit thema om zullen gaan," vertelt Carla Coenders, voorzitter van MMH. "Op zondag willen we de kinderen aanmoedigen om naar ons evenement te komen door hen een workshop aan te bieden 'Hoorn bouwen en bespelen' en dat natuurlijk onder leiding van Teunis."

De nu al vele enthousiaste reacties gaan er ongetwijfeld toe bijdragen dat Music Meeting Heiloo 2018 wederom een geweldige happening wordt in Heiloo.

Falkland Toneel speelt 'Vogels'

Het zit stoelenhandelaar Jaap niet mee, met de priemende ogen van zijn ex in zijn rug. Foto: Peter Bijkerk/Edo Postma

HEILOO - 'Vogels' is opnieuw een geweldig stuk van schrijver Haye van der Heyden na het grote succes van 'Gouwe handjes' en 'Gebroken ijs'. Falkland Toneel brengt het zaterdag 11 en zondag 12 november op de planken.

Het zal je maar gebeuren… Je man verlaat je na dertig jaar huwelijk voor een veel jonger exemplaar. Dan kan je natuurlijk in een hoekje gaan zitten mokken, maar uiteindelijk moet je jezelf toch bij elkaar rapen om een nieuwe start te maken. En dus koop je een flatje. Maar laat dat appartement nou uitgerekend recht tegenover het liefdesnestje van je ex met zijn jonge blom liggen… Sterker nog, je kunt in feite zo bij elkaar naar binnen kijken. Dat kan natuurlijk niet zonder gevolgen blijven. Als in een achtbaan komen de verwikkelingen op gang en ze zijn niet meer te stoppen. Ook niet door een multi-inzetbare klusjesman of een ontredderde schoondochter. Gelukkig ook maar, want daardoor zit Vogels boordevol humor en onverwachte wendingen. Hoe dat afloopt moet u zelf maar komen bekijken.

Op vertoon van uw toegangskaart krijgt u in het weekend van de voorstelling bij Melange7 het tweede kopje koffie of thee gratis.

Data en kaartverkoop
De voorstellingen zijn op zaterdag 11 november (20.15 uur) en zondag 12 november (14.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 10 euro. Kaartverkoop: vanaf veertien dagen voor de uitvoeringen bij Boekhandel De Schrijverij (locaties Stationscentrum en Het Hoekstuk/ Primera) en bij Boekhandel Bruna ('t Loo). Kaarten zijn tevens verkrijgbaar vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling aan de kassa van Theater De Beun. In Theater De Beun is pinnen helaas niet mogelijk. Voor reserveringen en informatie, zie www.falklandtoneel.nl of bel Irene Schols via 072-533 2163.

'Gezond Natuur Wandelen' start 2 november op een tweede locatie

Gezellig samen op pad.

HEILOO - De groep van Gezond Natuur Wandelen ontmoet elkaar sinds 12 januari iedere donderdag om 10.00 op het landgoed Willibrordus. Vanaf het activiteitencentrum loopt de groep ongeveer een uurtje met elkaar in en om het groen van Heiloo. Per 2 november is er elke eerste donderdag van de maand een andere startplaats, namelijk de kantine van Tennisclub (TCHU) aan de Dors 2, tegenover het PCC. Op deze manier kunnen er nog meer wandelingen gemaakt worden, bijvoorbeeld naar de Noorderneg. Twee wandelcoaches begeleiden de wandelaars. Er wordt in een rustig tempo gelopen en onderweg vertellen de begeleiders kort iets over de natuur en de omgeving. De wandelingen zijn gratis en u hoeft zich niet van tevoren op te geven. Na afloop is er (op eigen kosten) gelegenheid om gezellig met elkaar koffie en thee te drinken. Lijkt het u leuk om nieuwe mensen te ontmoeten tijdens een wandeling? Houdt u ervan om regelmatig met een groep een uurtje langs een natuurrijke route te wandelen? U bent van harte welkom. Ook zijn wij altijd heel blij met nieuwe wandelcoaches om de groep te begeleiden. Als coach krijgt u gratis een eendaagse cursus van de Koninklijke Wandelbond en een EHBO-workshop aangeboden. Daarnaast komen de gidsen regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en nieuwe kennis op te doen. Belangstellenden voor de wandelcoach kunnen mailen naar Dorien Kotterman via info@degroenereiger.nl

Startlocaties
Elke eerste donderdag van de maand om 10.00 vanaf het Tenniscentrum Heiloo aan Dors 2, tegenover het PCC. Elke andere donderdag om 10.00 vanaf het Activiteitencentrum op Landgoed Willibrordus (GGZ-NHN) aan de Bullaan 2 in Heiloo. Het Activiteitencentrum ligt naast kwekerij De Buitenkans. Neem hiervoor de ingang tegenover de brandweer.

Gezellig samen op pad.

NL-voedingscoach Orthomoleculaire therapie

Leonie Grossenbagt focust vakkundig op vitaliteit. Foto: Arjan Hoogvorst

Willibrordus Business Center, Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. Telefoon: 06-47980595, e-mail: info@nl-voedingscoach.nl. Website: nl-voedingscoach.nl.

HEILOO - Veel mensen hebben lichamelijke klachten, maar weten vaak niet de precieze oorzaak. Een orthomoleculair therapeut kijkt met brede en vakkundige focus naar leef- en voedingsgewoonten, die iemands balans mogelijk verstoren. Een ander eetpatroon is daarbij cruciaal. NL-voedingscoach Leonie Grossenbagt helpt met haar praktijk in Heiloo menig cliënt (terug) op het juiste vitale spoor.

Een gevarieerde groep mensen kan terecht bij Leonie, uiteenlopend van problematiek rond een burn-out, darmklachten, kanker tot lichaamsgewicht. Maar ook iemand die zich niet fit voelt door te weinig of juist overmatig sporten kan bij haar aankloppen voor professioneel advies. "Wat ik doe heet orthomoleculaire therapie, oftewel middels de juiste moleculen een betere balans van lichaam en daarmee ook geest realiseren," vertelt Leonie. Zelf besefte de Heiloose ervaringsdeskundige na ruim zeven jaar reizen, wonen en werken in diverse windstreken, dat voeding een belangrijk onderdeel is van de vitaliteit. "In de huidige gejaagde samenleving met vaak ongezonde prikkels en leefgewoonten kan ik mensen helpen de juiste balans terug te krijgen. En daarmee beduidend fitter te leven."

Maatwerk
Wat precies de juiste voedingsstoffen zijn, verschilt per persoon. Het hangt onder meer af van leeftijd, geslacht, erfelijke factoren, stress, eetgewoonten en leefstijl. Kortom maatwerk. "Het begint met een intakegesprek van anderhalf uur, om vast te stellen waar de klachten vandaan komen," vervolgt Leonie. "Vervolgens kan ik iemand testen op de mineralenbalans en de hoeveelheid zware giftige metalen die iemand meedraagt in het lichaam en hoe het is gesteld met bepaalde neurotransmitters, die verantwoordelijk zijn voor hoe iemand zich voelt en gedraagt. Zo wordt duidelijk hoe leefstijl en eetgewoonten te gaan aanpassen. Daar waar nodig raad ik specifieke supplementen aan. De twee tot hooguit vier volgende behandelafspraken nemen elk dertig tot zestig minuten in beslag."

Balans
Leonie gaat bij haar werkwijze altijd uit van drie belangrijke pijlers: psyche, voeding en beweging. Die zijn onlosmakelijk verbonden. "Omdat ik naar het gehele plaatje kijk, kan ik mensen met de meest uiteenlopende klachten helpen. Denk naast eerdergenoemde problematiek aan bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, huidklachten, diabetes, allergieën en de overgang." Wat er ook speelt, het uitgangspunt is altijd om iemands gezondheid te herstellen, te verbeteren of in stand te houden. "Opvallend veel mensen kampen met voedselintolerantie of overgewicht. Met mijn behandelmethodes breng ik bij cliënten de balans in hun systeem terug, waardoor ze beter in hun vel komen, de nodige energie hervinden en zelfs weer gaan stralen. Dat willen we toch allemaal…"

Studies
Leonie is tevens actief als gewichtsconsulente en verzorgt daarnaast sportcoaching bij Ins and Outs sport/voeding samen met partner Bert Goedkoop, bekend van de volleybalsport. Met als basis de hbo-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening en de gemaakte verre reizen heeft zij zich verder geschoold in onder meer medische basiskennis, orthomoleculaire voedingsleer en een masterclass neurotransmitters. Momenteel doet Leonie een studie Emotional Freedom Therapy, wat leert dat veel fysieke klachten samenhangen met onverwerkte emoties. Haar behandelingen worden deels of geheel vergoed door de aanvullende zorgverzekering. "Alles wat ik doe is qua werkzaamheid wetenschappelijk bewezen en is geen zweverig gedoe. Mijn doel is op serieuze wijze iemand stukken vitaler de praktijk te zien verlaten."

Presentatie over Bulgarije - MOET

HEILOO - Harry en Gea Zuiderent geven zaterdagavond 28 oktober hun nieuwe presentatie over Bulgarije. Dat gebeurt op verzoek van het Nivon Heiloo. Deze lezing is zeer recent. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en met meer dan 1.4 miljoen inwoners veruit de grootste stad van het land. De stad ligt in het westen van dit land aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitosjagebergte. De stad heeft een internationale luchthaven. Bulgarije is een land van kerken en kloosters, waar veel wonderschone fresco's en iconen te zien zijn. Harry en Gea laten de bezoekers alle oude stadsdelen zien van Plovdiv, Nessebar en van Sofia en zij kunnen de beschilderingen van een 2400 jaar oud Thracisch graf bewonderden. Verder bezochten Harry en Gea prachtig ingerichte oude koopmanshuizen, dwaalden zij gefascineerd door een indrukwekkend mooi museum en maakten zij een picknick mee, met zang en dans. Daarbij heeft Bulgarije ook nog eens een mooie natuur, waar de rozen in deze 'rozenvallei' helaas bijna waren uitgebloeid.

De lezing begint zaterdag om 20.00 uur in het Trefpunt aan het Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo, vlakbij het NS-Station Heiloo aan de westzijde. De kosten bedragen voor Nivonleden 5 euro en andere belangstellenden betalen 6 euro. Nivon stelt opgave vooraf op prijs. Dat kan via 072-5333127 of info@nivonheiloo.nl.

Meer over concerten Witte Kerk

HEILOO - De Uitkijkpost publiceerde vorige week twee recensies over concerten in de Witte Kerk. Wilt u meer weten over de komende concerten, dan kunt u kijken op www.concertenwittekerk.nl

Nivon jeugdcursus Geologie

Bergkristal.

HEILOO - Vind je het leuk om eens meer te weten over mineralen, stenen en fossielen, of misschien over zelf gevonden steentjes van het strand of van je vakantie? Dan kun je je aanmelden voor de jeugdcursus Geologie. Wat gaan we doen? We gaan iets vertellen en laten zien over mineralen, stenen en fossielen. Ook gaan we stenen zagen, hakken, slijpen en lakken. Dan gaan we kijken hoe de stenen en fossielen heten. Dat heet determineren. Dat doen we bijvoorbeeld bij een bergkristal, porfieren (porfirisch gesteente) en haaientanden. Ook gaan we proberen de drie soorten hoofdgesteenten te leren kennen. En nog veel meer! Van alle soorten hoofdgesteenten krijg je voorbeelden mee naar huis. Ook wat je zelf hebt gehakt en gezaagd mag je houden.

De eerste serie van drie lessen is op woensdagmiddag 8, 15 en 22 november van 15.30 uur tot 17.00 uur op de locatie Paulusschool. Adres: De Hucht 6 in Heiloo. De tweede serie van drie lessen op woensdagmiddag van 15.30 uur tot 17.00 uur op de Paulusschool is op woensdag 7, 14 en 21 maart 2018. Je kunt je door je ouder(s)/verzorgers laten aanmelden via de website van de geologische vereniging van het Nivon Heiloo onder vermelding van 'jeugdgeologie', bij Paula Aelbers via mail: l_p_aelbers@hotmail.com of telefonisch via 06-10531137. De kosten bedragen 13 euro (voor drie keer) en kunnen bij de eerste les, liefst gepast, worden voldaan. De kosten voor Nivonjeugdleden bedragen 10 euro. Er kunnen per drie lessen twaalf kinderen meedoen, om te waarborgen dat er voor iedereen tijd en aandacht is. Tot ziens!

Meander: donatie voor Ronald McDonald Kinderfonds

Dion Bolten, Marjan van Emperen namens het Ronald Mc Donaldfonds en Denisha Wortel.

HEILOO - Dat basisschool Meander in Heiloo het Ronald McDonald Kinderfonds een warm hart toedraagt werd vrijdag goed duidelijk.
De leerlingen schonken op school een cheque van ruim 1143 euro aan Marjan van Empelen van deze organisatie. Het geld is de gedeeltelijke opbrengst van activiteiten tijdens de 'Feestweek' vanwege het vijfentwintigjarig bestaan van de school. Zo was er een fancy fair met onder andere 'Heel Meander Bakt'. De schooldirecteur en de bakker van banketbakkerij Van Velzen maakten deel uit van de jury. Samen proefden zij meer dan dertig taarten. Verder waren er een tombola, konden de kinderen spelletjes spelen en was er een waarzegster.

De school doneert de helft van de opbrengst van de fancy fair aan het Ronald McDonald Kinderfonds. Meander draagt het fonds een warm hart toe, mede doordat twee gezinnen van de school enige tijd in de huizen verbleven. Meander-leerlingen Anne en Lotte Hoffer logeerden vorig jaar regelmatig in het Ronald McDonald Huis in Utrecht, een plek waar familie van ernstig zieke kinderen dichtbij het ziekenhuis tijdelijk onderdak krijgen. Anne vertelde vrijdag tijdens de uitreiking dat ze dit huis zo fijn vond, omdat er een grote speeltuin was in de tuin. Verder was er veel speelgoed en vond ze de bedden heerlijk zacht. En het belangrijkste van het verhaal: ze was in de vakanties lekker dichtbij haar broertje Cees die toen ziek was, en dus samen met het hele gezin. Haar zusje Lotte vertelde dat ze het lekkere eten in het restaurant van het ziekenhuis ook zo waardeerde. "Want ze hadden hier van die lekkere patatjes en lekkere mayonaise."

Het team van de school en de kinderen zijn enorm trots op de opbrengst. Hetzelfde geldt voor Marjan van Empelen, vrijwilligster van het Ronald McDonald Kinderfonds. Zij nam de cheque vrijdag dankbaar in ontvangst. Van Empelen: "We kregen van Meander een groot bedrag, dat is wel heel bijzonder. We zijn daar natuurlijk heel blij mee."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Ingezonden brief: Effe denktanken

HEILOO - Uitgeest heeft al een spooronderdoorgang. Castricum wil er al lang een. Heerhugowaard sinds een jaar ook. Allemaal complexe verkeerssituaties. Heiloo begint er eerder aan voor een relatief rustige weg. Tegen zo laag mogelijke kosten en zo veel mogelijk overlast. De Vennewatersweg is circa anderhalf jaar buiten gebruik. Wat vinden ze in Egmond-Binnen hiervan? Het verkeer zal worden omgeleid door woonstraten. Daar komt nog bij dat het spoorboekloos rijden eraan zit te komen. Op zijn vroegst in 2019. Dan rijden de treinen minder synchroon en zijn de spoorbomen vaker dicht. In hetzelfde jaar staat de bouw van de onderdoorgang gepland. Dat lijdt tot conflicten en is niet acceptabel. Veel verkeershinder kan worden vermeden door de betonbak naast de huidige weg te bouwen. Het verkeer kan dan doorgaan op dezelfde weg en later worden verlegd in de onderdoorgang. Het kost naar verluidt wat meer voor omleggen K&L. De kosten nu, gaan voor nog veel meer baat straks. Geluidsschermen zijn nu niet nodig en later ook niet als fluistertreinen rijden. Heiloo heeft weinig in kas, kunnen ProRail en de provincie Noord-Holland niet bijspringen? De wethouder komt niet met een verkeersplan maar denkt de overlast op te kunnen lossen door gedragsverandering. Laat het college en de coalitie daaraan beginnen met gaan verhuizen richting GGZ, aan de gunstige kant van de spoorlijn. De politieke trukendoos is open. De WOB wordt genegeerd. Verkeersonderzoek gaat onder tafel. Relevante info wordt achtergehouden. De burgers worden door de verkeersmangel gehaald. Een verkeersplan is nodig zonder gesjoemel met getallen. Heilooërs, laat niet met je sollen.

Er is een denktank opgericht. Praten over gevolgen en het vervolg. Voor het verkeerseffect op de leefbaarheid, door de omleiding dwars door Heiloo; pas een praktijkproef toe. Sluit de Vennewatersweg voor een week af. Het vervolg laat zich raden. De denktank is een politieke babbeltruc; introduceer verkeersellende om over te praten, zet inwoners van Heiloo voor het blok en maak ze deelgenoot. Wat wordt voorzien staat vast in een verkiezingsprogramma. De komende volksraadpleging is in maart.

Jaap Sombroek

Open dag Kits Oonlie Boekenstein

Kinderen stimuleren rekenprikkels met een blokkenspel.

HEILOO - Kinderopvang Kits Oonlie Boekenstein biedt dagopvang voor kinderen van nul tot vier jaar, maar ook opvang voor peuters gedurende de schooltijden. Kits Oonlie Boekenstein aan Boekenstein 46 in Heiloo houdt woensdag 1 november een open dag tussen 9.00 en 12.00 uur samen met basisschool Willibrord. U kunt vrijblijvend een kijkje nemen en uw kind(eren) laten meespelen. Tussen 10.30 en 12.00 uur is de pedagogisch adviseur aanwezig voor ouders die graag een rondleiding willen of extra informatie willen ontvangen. De kinderen kunnen op het moment van de rondleiding samen met de kinderen van groep 8 van basisschool Willibrord zaadjes planten of met een van de medewerkers van Kits Oonlie hun rekenprikkels stimuleren aan de hand van een blokkenspel.

Meer informatie ontvangt u tijdens de open dag of kunt u aanvragen bij de centrale administratie van Kits Oonlie. Tel.: 072-5323576, e-mail: info@kits-oonlie.nl

Duurzame bouwmarkt en huizenroute

HEILOO - Zaterdag 11 november informeert Heiloo Energie u over allerlei vormen van duurzaamheid bij u thuis en in uw bedrijf.

Duurzame Bouwmarkt in 't Loo
Daartoe organiseert zij in winkelcentrum 't Loo een grootse duurzame bouwmarkt die door wethouder Rob Opdam om 10.00 uur wordt geopend. Aan de markt nemen diverse plaatselijke aannemers, installateurs en vervoerders deel. Zij vertellen u over isolatie, verlichting, zonne- en windenergie, warmtepompen, warmteterugwinning uit de lucht en uw douchewater en over de manier waarop u uw investering heel gunstig kunt financieren. Denkt u daarbij aan subsidie, groepsinkopen en crowdfunding.

Duurzame Huizen Route
Ook zeer informatief zijn de ervaringen van degenen die al verduurzaamd hebben. Om 12.45 uur leiden zij u vanaf het Witte Kerkje langs hun huizen en bedrijven, zodat u alles ter plaatse kunt aanschouwen en over de resultaten kunt horen.

In deze editie kunt u al kennismaken met de duurzame Garage Zander. De integrale tekst van dit artikel kunt u inzien op www.uitkijkpost.nl

Vogeltentoonstelling in Heiloo

Bron foto: www.kleurenprachtheiloo.nl

HEILOO - Vogelvereniging Kleurenpracht houdt zaterdag 28 en zondag 29 oktober haar jaarlijkse vogeltentoonstelling in het clubgebouw naast de sporthal op Het Zevenhuizen 50 in Heiloo. De leden van de vereniging laten dan hun mooiste vogels aan het publiek zien. Deze vogels zijn donderdag 25 oktober gekeurd door de landelijke keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelhouders. Etaleur Roel Haazelager maakte van de tentoonstelling een prachtige bloemen- en plantenshow. De bloemen en planten worden ter beschikking gesteld door de Aalsmeerse Plantenhal in Heiloo. De tentoonstelling is op beide dagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Bron foto: www.kleurenprachtheiloo.nl

Geen serial killers bij GGZ Heiloo

V.l.n.r.: Hans Romeyn (burgemeester), Margreeth Adema (Uitkijkpost) en Evert Jan van Maren (GGZ NHN).

HEILOO - Er verblijven op de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) in Heiloo geen Hannibal the Cannibals of Joran van der Slootjes, blijkt tijdens mijn gesprek met Evert Jan van Maren, directeur acute en forensische psychiatrie van de GGZ Noord-Holland-Noord.

Ook tijdens de rondleiding in de kliniek zie ik ze niet. Ik zie wel veel beveiliging en verder lijkt het voor de bewoners een rustige en veilige omgeving. Een van de patiënten vertelt mij trots dat hij nu een jaar clean is en zojuist een vast contract als kok in de wacht heeft gesleept met behulp van de begeleiders in de kliniek.

Een groot deel van de patiënten kampt met een psychose, een verslaving of een lichte verstandelijke beperking, óf een combinatie hiervan. Ook zitten er mensen met persoonlijkheidsproblemen en zedendelinquenten, vertelt Van Maren. In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen een TBS-kliniek, dit is de meest beveiligde afdeling, een forensisch psychiatrische kliniek (FPK) en een forensisch psychiatrische afdeling (FPA). Die laatste minst beveiligde schakel is hier in Heiloo te vinden. De patiënten hier zijn niet acuut delictgevaarlijk. Fijn om te weten. De afdeling Indicatie Forensische Zorg besluit waar de patiënt qua veiligheidsniveau thuishoort. Als de GGZ of de reclassering de patiënt te gevaarlijk vindt, dan wordt deze teruggestuurd naar de Indicatiecommissie. Zij gaan dan een ander traject in en komen niet in de FPA. "De GGZ neemt geen risico," stelt Van Maren, "niet voor omwonenden, maar ook niet voor eigen personeel of medepatiënten."

Reageren op incidenten
Hoe zit het dan met de incidenten van de afgelopen jaren? "De verkrachting van een bejaarde vrouw in haar eigen huis was een van de vreselijkste incidenten," zegt Van Maren. De Inspectie Gezondheidszorg en de Inspectie Veiligheid en Justitie hebben toen een onderzoek ingesteld. Er is geconstateerd dat er geen tekort was in de zorg en beveiliging, meldt Van Maren opgelucht. "Maar dit staat in schril contrast met de impact van zo'n incident op naasten en de gemeenschap. Wel heeft de GGZ toen besloten dat zij de afdeling periodiek laat beoordelen door een onafhankelijke partij." Van Maren haalt ook het incident met de 'vrouwenmepper' aan, al merk ik dat hij niet gecharmeerd is van de benaming die de patiënt in de volksmond heeft gekregen. Deze patiënt zat in een woonvorm op het terrein. Naar aanleiding van dit incident kreeg iedere woonvorm camera's en waakt er een nachtploeg. De spectaculaire ontsnappingen, door de GGZ 'onttrekkingen' genoemd, zijn meestal niet zo spectaculair als wordt gedacht. Het gaat grotendeels om patiënten die niet terugkeren van een boodschap of verlof. Er wordt dan meteen alarm geslagen. "In de meeste gevallen zijn ze zo weer retour," meldt Van Maren.

Risicotaxatie
Met een driemaandelijkse risicotaxatie worden de vrijheden voor de patiënt bepaald. Een voorbeeld uit de risicotaxatie is de delictanalyse. Als de patiënt zijn verantwoordelijkheid voor het delict blijft ontkennen dan blijft het risico en mag je simpelweg niet naar buiten. "De beste leerling van de klas spelen om zo meer vrijheden te krijgen met vierentwintig uur per dag begeleiding en cameratoezicht houdt niemand vol," zo stelt Van Maren. Stapsgewijs krijgen patiënten die wel naar buiten mogen meer vrijheid. Eerst onder begeleiding over het terrein, en dan mogen ze op eigen houtje naar de dagbesteding. Als ze arriveren en weggaan wordt er gebeld naar de begeleiding. Daarna mogen ze een boodschap doen. Let wel, ze moeten op de afgesproken tijd terug zijn. Iedere patiënt móet zijn GSM opnemen als de begeleiding belt. Houden ze zich niet aan de regels? Dan wordt de reclassering ingeschakeld. Terug bij af dus. Maar als de patiënt kwaad wil, wat moet de jonge, kleinere begeleidster dan doen? Van Maren stelt dat de patiënten meer respect hebben voor een begeleidster dan voor een bodybuilder. Die laatste wekt vaak juist negatief gedrag op. Bij incidenten belt de begeleiding 112, maar ze proberen het eerst verbaal op te lossen, daar zijn ze voor getraind, vertelt hij.

Drugsdealers
Er zijn drie klinieken op het terrein die alle een open en gesloten gedeelte hebben. Daarnaast zijn er ook nog vier woonvormen op landgoed Willibrordus, waarvan één aan De Hoghe Weijdt. Juist, in een woonwijk. Maar Van Maren verzekert dat daar geen zedendelinquenten zitten. "Er zijn regelmatig gesprekken met omwonenden. De patiënten daar zijn gescreend en er is geen beveiliging nodig. Het is dus geen kwestie van bezuinigingen. Bezuinigingen zijn er wel, maar vooral aan de leidinggevende kant." Drugsdealers op het GGZ-terrein zijn een groot probleem. "De kwetsbare mensen hier zijn een magneet voor drugsdealers," erkent Van Maren. Hij vertelt dat het terrein regelmatig wordt gecontroleerd. "Er is cameratoezicht, en er worden onaangekondigd urine- en alcoholcontroles gehouden. Bij een positief resultaat heb je een probleem. De reclassering stuurt je mogelijk terug naar justitie."

Burgemeester: 'korte lijnen'
Burgemeester Hans Romeyn snapt de oprechte bezorgdheid in de gemeenschap maar heeft vertrouwen in de samenwerking met GGZ. "De lijnen zijn kort," zegt hij. "Bij incidenten is het noodzakelijk dat er snel contact is, Van Maren kan mij vierentwintig uur per dag bellen en dit is wederzijds." Eveneens zegt hij: "Ook al ben je patiënt, je blijft met je handen van elkaar af, anders krijg je de politie op je dak." Er wordt veel georganiseerd op het Willibrordusterrein. Romeyn: "De samenleving is voor iedereen en dat moeten wij ook uitstralen, we voeren één gemeenschap met elkaar." Hij vult aan: "In de twaalf jaar dat ik burgemeester ben, hebben de gemeente en de GGZ veel in elkaar geïnvesteerd. Als iets effect heeft op de gemeenschap pakken wij dit samen op."

KADER:
Anne Faber
Uitkijkpost schreef dit artikel naar aanleiding van de recente moord op Anne Faber. De verdachte verbleef in een vergelijkbare instelling in Den Dolder.

Tekst: Margreeth Anema

Focus op mijnsportbrilshop.nl Lars Brillen stopt

Foto: Simone Sterkenburg

HEILOO - Met het motto 'denken in oplossingen, niet in problemen', steeds sprankelende acties en een zich constant vernieuwend assortiment heeft Lars Brillen aan de Stationsweg 89A in Heiloo in de voorbije negen jaar een heel sterke positie opgebouwd in het segment van de exclusieve designbrillen. Toen tijdens het dieptepunt van de crisis de ene na de andere winkel omviel, startte opticien-ondernemer Lars Bakker er juist een webshop in sportbrillen op sterkte naast. Door keihard werken is hij daarmee inmiddels marktleider "Dat dwingt me tot een keuze," stelt Lars. "Hoewel ik de altijd prettig persoonlijke connectie met mijn Lars Brillen-klant zeer ga missen, ligt mijn toekomst bij mijnsportbrilshop.nl. Maar met Lars Brillen neem ik afscheid met een onvergetelijke LEXIT SALE."

LEXIT
Exit Lars Brillen? Ja, maar niet zonder meer. Want Lars Brillen haalt in de laatste week van oktober en de hele maand november met de LEXIT SALE letterlijk alles uit de kast. En het grote voordeel die laatste maand is een LEXIT-korting van wel 50% op een complete bril in elke mogelijke uitvoering. Dus wie toe is aan een nieuwe bril en de nieuwste look, moet nu toeslaan.

mijnsportbrilshop.nl
"Wanneer ik op donderdag 30 november om half zes de deur van de winkel definitief achter me dicht trek, sluit ik een mooie en belangrijke fase van mijn leven af. En ook van mijn klanten, realiseer ik me. Maar die weet ik in zeer vertrouwde handen bij collega Zonneveld Optiek aan het Stationsplein 24, die onze service en abonnementen vanaf 1 december overneemt. Overigens kom ik velen van hen vast virtueel weer tegen op mijnsportbrilshop.nl of vanaf januari zelfs persoonlijk in mijn showroom in multibusinesscenter 'De TelefoonCentrale' in Alkmaar aan de Koelmalaan 350, het gebouw met de KPN-zendmast langs de A9," besluit Lars. "Heel graag tot ziens."

Garage Zander is al duurzaam

Bouwend Nederland wil vanaf 2020 alle nieuwbouwproductie in de woning- en utiliteitsbouw duurzaam bouwen. Garage Zander aan de Nijverheidsweg 8 in Heiloo heeft hier niet op gewacht.

Door Harm Hofman en Henk Pruiksma

HEILOO - Al ruim tachtig jaar en drie generaties lang is Garage Zander ingesteld op veranderingen waarvan de laatste twee in het vernieuwde pand op industrieterrein Oosterzij. De auto werd van een statussymbool voor de notabelen tot een regulier vervoersmiddel. De computer deed zijn intrede, zowel in de auto als in de garage. De politiek ging zich steeds nadrukkelijker manifesteren en de wetgeving schreef strikter voor. Ook de klant liet zich horen; het gaat hem tegenwoordig niet alleen meer om het modelletje, de kleur en het comfort, hij wil met een minder bezwaard geweten betaalbaar de weg op. En daar komt de constante van Garage Zander om de hoek kijken via de dienstverlening waardoor het bedrijf van oudsher bekend is. Dit betekent weten wat de klant wil en wat je als ondernemer wilt. De gezamenlijke noemer bleek duurzaamheid.

Duurzaam is goedkoper
Eigenaar Rob Zander: "Ik houd mijn jaarlasten graag laag en iedereen weet dat de energielasten over het algemeen alleen maar blijven toenemen. En als Nederland op termijn van het gas af moet, dan hebben wij dat al gedaan. Dan betaal je direct al geen vast recht meer voor een gasaansluiting." Vreemd genoeg rekende Liander 600 euro voor het ophalen van de gasmeter, terwijl het juist de overheid is die dat wil afdanken. Rob denkt dat hij daar wel overheen komt. Zijn energie kan hij beter voor andere dingen gebruiken. Zo stak hij zijn licht op bij collega-ondernemers.

Zelf energie produceren en minder verbruiken
Rob ging te rade bij ervaringsdeskundige Alewijn Ott van de Aalsmeerse Plantenhal en Ondernemend Heiloo. Nu voorzien honderdvijfentwintig zonnepanelen in de energiebehoefte van het gehele bedrijf. Twee radiatoren zijn verbonden met twee warmtepompen. Die verwarmen het gasloze pand in de winter en zorgen in de zomer voor verkoeling. Door de isolering te optimaliseren hoeven zij geen overuren te maken. Ook de van bewegingingssensoren voorziene LED- verlichting gaat onnodig verbruik tegen. De ramen zijn HR++ en de nationale kierenjacht van Koot&Bie kwam hier tot een hoogtepunt. Tot slot: de toonzaal en de eerste verdieping zijn voorzien van vloerverwarming en in de receptie is de verwarming in de muur verwerkt. Dat is mogelijk door het lage temperatuursysteem dat is toegepast.

Duurzaamheid plus
Duurzaam is meer dan bezuinigen op energie. Garage Zander voert de oude olie en andere vloeistoffen gescheiden af. Ook het ijzer, rubber, papier en plastic. De werkvloer heeft een goot voor de (te scheiden) restolie en het water. Uiteraard slaat men ook de accu's apart op. Als de klant dat wil worden waar mogelijk delen van andere auto's hergebruikt. Die moeten wel goed zijn want kwaliteit staat voorop.

Duurzaam heeft de toekomst
Duurzame bedrijfsvoering is een voortdurend proces. Rob wil een laadpaal voor elektrische auto's. Logisch als je monteurs voor dat type auto een opleiding volgen en in de garage alle voorzieningen aanwezig zijn. Op termijn is energieopslag te overwegen. Dat kan met oude accu's van elektrische auto's die nog prima zijn voor stationaire toepassing. Een groen dak zou de isolatie verbeteren en de opbrengst van de zonnepanelen iets verhogen. Sedumdaken nemen ook nog CO2 op. Een scorebord dat aangeeft hoeveel groene energie wordt opgewekt, dat zou het duurzame imago van Garage Zander zeker versterken. Maar ja, ook duurzaamheid kent zijn haalbaarheid.

Lokaal keurmerk?
Garage Zander voldoet nu al aan de doelstelling die Bouwend Nederland voor 2020 stelt. Ondernemend Heiloo, wordt het tijd voor een lokaal duurzaam keurmerk?

Willibrorduslezing en pianoconcert in de Cultuurkoepel

Olga Pashchenko.

HEILOO - De Stichting Vrienden Cultuurkoepel Heiloo presenteert op 4 november de 3e Willibrorduslezing met Martin Sommer: 'Van kerkse dwang naar overheidsdrang'. 's Middags, voorafgaand aan de lezing, bestaat de mogelijkheid een concert van de bekende Russische pianiste Olga Pashchenko bij te wonen. Zij brengt populaire werken van onder andere Beethoven, Mendelssohn en Chopin ten gehore. Tussen concert en lezing kunnen bezoekers een winterse maaltijd gebruiken, bereid door de 'Keuken met Karakter'. Voor het concert of het concert/maaltijd/lezing-arrangement is een toegangskaart nodig. Kaarten voor dit arrangement zijn uitsluitend in de voorverkoop verkrijgbaar via www.cultuurkoepelheiloo.nl en bij de Verhalenkamer/VVV op Landgoed Willibrordus. Het uitsluitend bijwonen van het middagconcert (toegang 10 euro) of de avondlezing (gratis) is ook mogelijk.

Martin Sommer
Martin Sommer (1956) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1987 werkt hij bij de Volkskrant, onder andere als correspondent in Parijs. Tegenwoordig schrijft hij op zaterdag het politieke commentaar voor de krant. Zijn laatste boek 'Wat een held!' (2012) gaat over helden in de vaderlandse geschiedenis. In navolging van de lezing van vorig jaar zet Martin Sommer in zijn tafelrede het gedachtegoed van Willibrordus af tegen de huidige tijd. Dit doet hij op de zijn gebruikelijke inspirerende wijze. "Een lezing vernoemd naar de heilige die het christendom in deze streken bracht, kan niet voorbijgaan aan het geloof. Naar de kerk gaan velen allang niet meer. Maar is met God ook de geest van het christendom verdwenen, duizend jaar van omgangsvormen, van gevoelens, gewoonten en manieren van denken en doen?" Martin Sommer heeft dat altijd een raar idee gevonden. In zijn verhaal heeft de overheid een groot deel van de christelijke moraal overgenomen.

Olga Pashchenko
De Russische pianiste Olga Pashchenko, geboren in 1986 in Moskou, studeerde piano vanaf haar zesde levensjaar; als negenjarige gaf ze haar eerste solorecital in New York. Naast solorecitals speelt Olga regelmatig in kamermuzikaal verband of als soliste met orkest. Buiten Rusland trad ze op in onder andere Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Nederland, Zwitserland en de VS. Ze is regelmatig te gast bij zowel oude als nieuwe muziekfestivals. Olga Pashchkenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, een fabelachtige techniek en haar gepassioneerde spel tot een van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Haar repertoire reikt van Bach en tijdgenoten op klavecimbel en Mozart en Beethoven op historische piano, tot twintigste-eeuws en hedendaags repertoire op moderne Steinway.

In maart 2017 is Olga Pashchenko benoemd tot docent fortepiano aan het Conservatorium van Amsterdam en volgt daarmee Richard Egarr in die functie op.

Kapsalon De Boer veranderd van naam en logo

Mariska Hoetmer.

HEILOO - MH Kapsalon in Heiloo is trots op haar nieuwe logo en naam. Waarom de kleur groen? MH Kapsalon is bewust groen. Het staat voor een nieuwe manier van werken, een ambitie om met natuurlijke producten te werken. Voorop staan vooruitgang, onderzoek, kwaliteit en duurzaamheid, duurzame materialen in samenhang met de natuur. Het zal even wennen zijn, zowel voor ons als voor alle klanten maar voortaan nemen wij de telefoon op met MH Kapsalon. Haarwerkstudio blijft wel onder de naam De Boer werken.

Vanaf 1 november heeft onze collega Marijke Eekhout een nieuwe uitdaging bij de ING bank, een dappere stap. Wij zijn ervan overtuigt dat het haar gaat lukken. Marijke, heel veel succes met je nieuwe loopbaan.

Het adres: MH Kapsalon, Van Aostastraat 4, 1851 JC, Heiloo. Tel.: 072-5337660. Internet: www.mariskahoetmer.nl

Burgemeester spreekt op bijeenkomst voor kankerpatiënten

ALKMAAR/ HEILOO - Het inloophuis voor kankerpatiënten 't Praethuys organiseert vrijdag 27 oktober de jaarlijkse Walk, met als thema 'Samen'. Deze manifestatie is bestemd voor iedereen die geraakt is door kanker. Vanuit 't Praethuys wandelen de deelnemers naar het bos aan de Westerweg, waar op een open plek een korte ceremonie wordt gehouden. Er zijn meerdere sprekers waaronder burgemeester Hans Romeyn van Heiloo, coördinator Tanja Schipper van 't Praethuys en Maria Luyckx, geestelijk verzorger NWZ. Gedichten worden voorgedragen door Marianne van der Linden en Michèl Dölle, respectievelijk gast en vrijwilliger van 't Praethuys.

Muzikale ondersteuning is er van het koor van 't Praethuys onder begeleiding van Pieter Ignatius. Ronald Smits verzorgt een instrumentaal intermezzo. Tijdens de ceremonie is er een moment van stilte en worden er rozen in een hart geplaatst, waarbij we stilstaan bij wat kanker voor ons betekent. De afsluiting is omstreeks 14.45 uur en eventueel is er koffie en thee na afloop in 't Praethuys. Ontvangst in 't Praethuys aan Westerweg 50 in Alkmaar is om 13.45 uur. Voor meer informatie: www.praethuys.nl.

De Zuidwester is gezond

Gezond bezig.

HEILOO - Basisschool De Zuidwester in Heiloo behaalde het vignet Gezonde School.
Werken aan gezondheid op school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Zo zorgt De Zuidwester voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige schoolomgeving, een fris klimaat én heeft de school aandacht voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van haar leerlingen. Bovendien heeft de school speciale aandacht voor het themacertificaat Bewegen en Sport. Hiervoor worden diverse activiteiten ingezet. In de week van 2 oktober startte het ALCIS ( Active Learning Chlidren in Schools) project. Leerlingen komen door dit project en de aangeboden lessen van Dorssports onder meer in aanraking met bootcamp, body-impact en zumba. Leerlingen volgen op school het project door lessen in gezonde voeding, hydratering en vormen van beweging, en de resultaten die dat kan opleveren voor een gezonde leefstijl. Ook is De Zuidwester partner in het gemeente project Appeltje Eitje.

Het team van De Zuidwester is trots om een Gezonde School te zijn. "Vanaf nu hangt op de gevel van onze school het logo 'Gezonde School'. Zo kan iedereen op het schoolplein zien dat onze school een gezonde school is!"

Gezonde School is een samenwerking tussen diverse landelijke organisaties. Wilt u meer weten over (het vignet) Gezonde School? Kijk dan op www.gezondeschool.nl.

Ypestein Festival groot succes

Groep 3-4 verzorgde een spetterend circusoptreden tijdens het festival.

HEILOO - Het is al even geleden, maar wel leuk om op terug te kijken. De Paulusschool organiseerde vrijdag 13 oktober he Ypestein Festival. De organisatie lag volledig in handen van de kinderen, uiteraard onder begeleiding van de leerkrachten.

Na een officiële vergunningsaanvraag bij de gemeente en het schrijven van ondernemingsplannen, konden de festivalorganisatoren en de bedrijfjes van start met de praktische voorbereidingen. Er was een zeer gevarieerd aanbod van optredens, workshops, spelletjes en de verkoop van eten, drinken en zelfgemaakte spullen. De kinderen van de Paulusschool hebben echt een topprestatie geleverd! Met enthousiasme, inzet van talent, taakgerichtheid en ondernemerschap maakten ze er samen een topfestival van. Het drukbezochte festival leverde meer dan €1200,- op, bedoeld om samen met de kinderen een mooi vijfentwintigjarig jubileum te vieren.

Het motto van de Paulusschool, 'Leren voor het leven', werd met dit evenement maar weer eens stevig onderstreept. De school werkt al jaren ontwikkelingsgericht, waarbij nieuwsgierigheid, onderzoek, ondernemen, presenteren, samenwerken en deelnemen aan de echte wereld belangrijke pijlers zijn. Bent u nieuwsgierig naar het onderwijs op de Paulusschool? Een afspraak maken voor een rondleiding kan gemaakt worden via www.depaulusschool.nl.

Natuurwandeling Noorderneg Heiloo

Herfsttinten in de Noorderneg. Foto: Paul ten Have

HEILOO - Zondag 29 oktober is er weer een extra IVN-natuurwandeling in het recreatiegebied Noorderneg, aan de westkant van Heiloo. Vroeger was het een deel van een ruime strandvlakte, tussen de strandwal van Heiloo en de duinen bij Egmond. Een jaar of dertig geleden is daar een park 'overheen gelegd', maar sporen van die strandvlakte zijn nog wel te zien. We kijken hoe het park er in de herfst bijligt: hoe de bladeren aan de bomen en struiken verkleuren en afvallen, de kruiden langs de paden afsterven of juist al weer groen worden als voorbereiding op de lente, en ook treffen we nog wat paddenstoelen aan. Op de grote plas dobberen verschillende soorten eenden en in of rond de struiken zijn mogelijk al echte wintervogels zoals koperwieken te zien of te horen.

De wandelaars starten om 10.00 uur op de parkeerplaats bij zwembad het Baafje, aan de Omloop in Heiloo. De excursie duurt ongeveer twee uur. Aangelijnde honden mogen mee. Stevig schoeisel wordt aanbevolen vanwege hobbelige gedeeltes en warme en winddichte kleding komt vast ook van pas. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar hanneke@ivnnkl.nl of bellen via 072 - 5337601. Zie ook www.ivn.nl/nkl/

Scouting Victorie bedankt sponsors

HEILOO - Scouting Victorie Heiloo vierde zaterdag 14 oktober haar zeventigjarig jubileum met leden en oud-leden. Dat gebeurde bij troephuis De Bolder aan de Westerweg.
De opening betrof een spetterend gastoptreden van Vive les Gueux, waarna de leden aan hun dagprogramma begonnen. Alle leden maakten een eigen Victorie-weersteen. Ze lunchten samen en 's middags stonden diverse spellen in het bos op het programma. Aansluitend was er een gezellige barbecue met leden, ouders, broertjes en/of zusjes en oud-leden. Het weer werkte gelukkig mee. Namens de leden werd er een cheque aangeboden. Het geld wordt besteed aan botenonderhoud. 's Avonds was er een reünie voor oud-leden waarbij onder het genot van een drankje herinneringen werden opgehaald en cadeaus werden overhandigd. Al met al een zeer geslaagd jubileum waarop de Heiloose vereniging trots mag zijn. Scouting Victorie bedankt hierbij Vive les Gueux, alle sponsoren (waaronder Albert Heijn, Vomar en bakkerij Kaandorp), ouders, leiding, bestuur, stamleden en andere vrijwilligers. Zonder deze hulp, sponsoring en grote opkomst was er geen feest geweest, dus daarom bedankt.

Hoed je voor winterkou

Hoedenliefhebbers onder een hoedje.

EGMOND AAN DEN HOEF – Zondag 29 oktober zetten de leden van het gilde der beHOEders voor het twintigste seizoen de hoed op om zich te behoeden tegen het winterse weer. Dit gaat plaatsvinden in de bijzondere ambiance van de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Het gilde, opgericht in 1998 op verzoek van de gilde in Zottegem (stad Egmont) in België, zet zich in voor het dragen van de hoed op straat en in openbare ruimten. Behoeden is hun motto. Gedurende het jaar ontmoeten de broeders elkaar voor een etentje, uitje of een thema-avond. Belangstellenden zijn vanaf 15.00 uur van harte welkom op de Slotweg 19 om kennis te maken met het gilde. Het liefst met hoed op!

Gemeente Bergen: van De Beeck naar de Blinkerd

BERGEN - In verband met de brand in sporthal en zwembad De Beeck worden de vergaderingen van de gemeenteraad en de raadscommissies van Bergen voorlopig gehouden in De Blinkerd aan Heereweg 150 in Schoorl. De Algemene Raadscommissie van donderdag 19 oktober 2017 wordt gehouden in De Blinkerd. Op last van de brandweer kan een een beperkt aantal bezoekers aanwezig kan zijn in de zaal. Daarnaast wordt bezoekers gevraagd rekening te houden met de beperkte parkeergelegenheid in de omgeving. Helaas is het niet mogelijk om de vergaderingen live uit te zenden. Wel worden er audio-opnames gemaakt. Deze zijn enkele dagen na de vergadering beschikbaar via het Raadsinformatiesysteem (RIS) van de gemeente op www.raadbergen-nh.nl.

Let's do it kids op de Sint Jozefschool

EGMOND AAN DEN HOEF - De leerlingen van groep 1 tot en met 8 van de Sint Jozefschool namen woensdag deel aan het project 'Let's do it kids'. Het project maakt de kinderen bewust van de noodzaak van schone dorpen, steden en wateren, en dat we daar ook zelf ons steentje aan kunnen bijdragen.

Voor groep 4 tot en met 8 bestond het programma uit drie onderdelen. In de les 'Vang' (Van Afval Naar Grondstof) werd onder meer besproken wat we het beste kunnen doen met ons afval. Van hergebruik, verbranden, opwekken tot energie en recyclen. De les 'Plastic soep' ging over het vele plastic dat wij weggooien en dat via de straat, regenputten en waterwegen in de zee terechtkomt. Een slechte zaak, want plastic wordt in de natuur niet volledig afgebroken. De derde les was een buitenles over zwerfafval. De leerlingen gingen de wijk in op zoek naar afval en kwamen met zakken vol terug. Ze schrokken van de hoeveelheid afval die ze onderweg tegenkwamen.

De groepen 1 tot en met 3 werden getrakteerd op een heuse kabouter met doedelzak die de kinderen meenam naar de speelzaal en daarna een theaterprogrammaatje voor hen in petto had. Ook deze groep kinderen volgden de les 'Vang'. Het was een zeer inspirerende ochtend waarbij alle kinderen zeer betrokken en enthousiast waren.

Concert De Vredeburgers

De Vredeburgers.

LIMMEN - Het gemengd koor De Vredeburgers onder leiding van Gerard Leegwater geeft op zondag 29 oktober een gevarieerd middagconcert in de Corneliuskerk te Limmen. Aan dit concert wordt medewerking verleend door sopraan Sabine Kirsten. Janneke Koetsier begeleidt koor en solisten op de vleugel, tezamen met een strijkensemble.

De Vredeburgers brengen traditiegetrouw licht klassieke koorwerken, toegankelijk voor een breed publiek. Zij onderscheiden zich door het accent op operamuziek te leggen. Op het programma staan vóór de pauze bekende religieuze werken van W.A. Mozart, onder meer Laudate Dominum en Ave Verum. Daarna volgt een selectie uit de opera Iphigénie en Tauride van Chr. W. von Gluck. Na de pauze worden de zes nocturnes van W.A. Mozart gezongen. Het concert wordt afgesloten met een grote selectie uit de opera Undine van A. Lortzing.

De aanvang van het concert is 15.00 uur. Kaarten kunnen telefonisch worden besteld bij Ria Hooijboer (072-5052235) en bij Clementine Bruschke (072-5052087) of per e-mail: info@devredeburgers.nl. Tevens zijn kaarten verkrijgbaar op de middag van het concert bij de ingang van de kerk. De kerk aan de Dusseldorperweg 74 is open om 14.30 uur.

Samen eten in Limmen

LIMMEN - In navolging van de actie Samen Eten in de Week tegen Eenzaamheid wordt in Limmen weer een gezellige maaltijd georganiseerd. Wie aan wil schuiven voor wat gezelligheid kan op woensdag 8 november terecht in de protestantse kerk aan de Zuidkerkenlaan 25. De deur staat open vanaf 17.00 uur en om 17.30 begint de maaltijd. Bij de uitgang staat een mandje voor een vrijwillige bijdrage. Graag opgave i.v.m. de voorbereiding en het aantal plaatsen: tel. 072-5052871 of per e-mail: margreetdenekamp@outlook.com.

Egmonders exposeren tijdens Kunst10daagse

Jos Apeldoorn en Huug Zentveld.

BERGEN - Voor de negentiende keer exposeren Huug Zentveld en Jos Apeldoorn tijdens de kunst10daagse in Bergen. In de Spiegelzaal achter in `t Oude Raethuys aan de Raadhuisstraat 2-4 hangen schilderijen van beiden en houten beelden van Jos. Het evenement is tot en met 29 oktober dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Er is altijd een van de heren aanwezig. In het weekend staat Jos buiten in het park, waar hij demonstraties geeft in het hakken in hout.

Bijeenkomst voor familie van alcoholist

ALKMAAR - Brijder in Alkmaar organiseert dinsdagavond 14 november een gratis informatieavond met als thema 'Omgaan met iemand die te veel alcohol drinkt'. De avond is bestemd voor partners, volwassen kinderen, familieleden, vrienden en andere verwanten van mensen met een alcoholprobleem. Tijdens deze avond is ook een familie-ervaringsdeskundige aanwezig die u vragen kunt stellen. Voor de omgeving van iemand met een alcoholprobleem kunnen de gevolgen groot zijn. Hoe kunt u met die situatie en die persoon omgaan? Kunt u iemand met een alcoholprobleem helpen? Welke grenzen kunt u zelf stellen? Welke hulpverlening is er voor u en voor de persoon om wie u zich zorgen maakt? Al deze vragen zullen tijdens de informatieavond beantwoord worden.

Als u wilt deelnemen, vragen wij u zich van te voren aan te melden. De gratis bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot 22.00 uur bij Brijder op de Kees Boekestraat 20 in Alkmaar. Voor meer informatie en inschrijving kunt u bellen met het secretariaat van de afdeling Het preventie-telefoonnummer is 088-358 22 60 of stuur een e-mail via preventie@brijder.nl

Gruwelijk feestelijke opening bibliotheek

Heksendeurtje.

Op vrijdag de 13e (oktober) vierde basisschool De Kerkuil in Limmen samen met wethouder Marcel Steeman de officiële en 'gruwelijk enge' start van de Bibliotheek op School. Daarnaast werd ook de vernieuwde bibliotheek geopend.

Om de samenwerking tussen bibliotheek en school extra te bekrachtigen, was een delegatie van de leerlingen uitgenodigd in de bibliotheek. A
lle leerlingen hebben in het kader van het thema van de Kinderboekenweek, 'Gruwelijk eng', hard gewerkt aan gruwelijk enge raadsels, verhalen, tekeningen en knutselwerken. Leesconsulente Rian Koopman vertelde met welke projecten de leerlingen zich hebben beziggehouden. Wethouder Marcel Steeman nam de prijsuitreiking voor de groepen 7 en 8 voor zijn rekening. En… eindelijk liet het heksje dat achter het heksendeurtje woont zich zien.

Met de handtekeningen onder de overeenkomst van Erna Winters, directeur van Bibliotheek Kennemerwaard, en Helga Dol, directeur van De Kerkuil, was de aftrap compleet. Na deze officiële opening is er een gruwelijk enge tentoonstelling van al het werk van de leerlingen waar hun ouders, grootouders en andere familieleden tijdens openingstijden van de bibliotheek naar kunnen komen kijken. Ook de week erna bleef de tentoonstelling voor iedereen te bezichtigen.

Prijsuitreiking met Marcel Steeman.

Albert Heijn Limmen bestaat 25 jaar

LIMMEN - Albert Heijn Limmen heeft wat te vieren en dat gaat dan ook groots gebeuren. Er zullen grote prijzen te winnen zijn en dat vier weken lang.

Op www.ahlimmenprijzenfestival.nl kan een account aangemaakt worden en ontvangt de klant een digitale spaarkaart. Bij iedere 15 euro aan boodschappen krijgt de klant aan de kassa een unieke code. Na het invoeren van vijf codes is de spaarkaart al vol. Vervolgens kan er ingezet worden op een laptop, een iPad, een Playstation, legopakketten en nog veel meer prijzen. Er kan ook gekozen worden voor een gegarandeerde prijs. Deze week is dat een vers afgebakken appeltaart van de bakkerij. Iedere week zijn er nieuwe prijzen te winnen. Op 18 november 1992 opende Albert Heijn Limmen na acht maanden van bouwen haar deuren aan de toen pas geasfalteerde straat de Vuurbaak. Vele huizen in de aangrenzende wijk werden net opgeleverd. De winkel had een vloeroppervlakte van 810 vierkante meter. Er werd gestart met vijftig full- en parttime medewerkers, waarbij een grote groep in omliggende AH-winkels stage liep. Mariska Koopmans en Marit Groot-Jonker werken allebei nog steeds in de winkel.

De winkel had een eigen slagerij, gerund door de heer Van Westerhoven. Je betaalde er met guldens, er werden nog cheques geaccepteerd en er was een luikje met een bel waar je je lege flessen kon afgeven aan een medewerker. Inmiddels is er twee keer verbouwd en is zowel de winkel als het aantal medewerkers ruim verdubbeld. Albert Heijn Limmen wordt geroemd om haar enthousiaste groep medewerkers en de hoge mate van beschikbaarheid van de zestienduizend producten.

Als lezer van Uitkijkpost ontvangt u een code van ons. Zie voor de code de advertentie in deze krant. Maak snel een account aan op de site.

Natuurgidsencursus bij Natuur Instituut

Natuurgids Channah Krepel beleeft met veel plezier het slootonderzoek in een waadpak. Foto: Natuur Instituut

ALKMAAR – Wilt u ook meer weten over de natuur in Noord-Holland en graag vertellen over flora en fauna? Word dan Natuurgids! Op woensdag 1 november start het Natuur Instituut weer met een gratis introductie voor de opleiding tot natuurgids in de provincie Noord-Holland.

Na ruim een jaar wordt de cursus afgesloten met het officieel erkende diploma voor Natuurgids. De opleiding omvat ruim 45 theorieavonden en praktijkbijeenkomsten in de natuur. De theorie vindt op woensdagavond plaats en wordt in Alkmaar gegeven. De praktijkbijeenkomsten vinden veelal op zaterdag plaats in de natuur. Hiervoor worden diverse mooie biotopen in Noord-Holland bezocht.

Het hoofdthema van de opleiding is "Méér natuur en een beter milieu". Vooral in het steeds meer verstedelijkte Noord-Holland is dit belangrijk. Een natuurgids is een kaderlid die dit tracht te bereiken door diverse activiteiten over natuur, milieu of landschap te organiseren of uit te voeren. Na afloop van de cursus zijn alle natuurgidsen echter vrij om zelf te besluiten hoe ze hun kennis en vaardigheden eventueel inzetten. Dat mag bij elke natuurorganisatie, maar het is in principe voor eigen gebruik en eigen ontwikkeling. Het Natuur Instituut kent dan ook geen verplichte lidmaatschappen tijdens of na de cursus.

De lessen worden verzorgd door hoogleraren, biologen en natuurgidsen, met een enorme schat aan ervaring op hun vakgebied. Ter ondersteuning van het huiswerk beschikt u over een digitaal blackboard en ELO (elektronische leer omgeving). Voor alle cursisten zijn microscopen en verrekijkers aanwezig. Voor inlichtingen kunt u de website raadplegen of een e-mail sturen naar info@natuurinstituut.nl. Aanmelden voor de gratis en vrijblijvende informatieavond op woensdag 1 november om 19.30 uur kan via de website www.natuurgidsen.nl.

Halloween spooktocht bij Manege de Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - In het kader van Halloween organiseert Manege de Hoef in Egmond aan den Hoef op 28 oktober een spooktocht voor alle jongeren uit de buurt. Iedereen mag meedoen, je hoeft hiervoor niet lid te zijn van de manege of te kunnen paardrijden. Om 19.30 uur gaan alle lichten uit en kan het griezelen beginnen. De start is in de kantine van de manege waar een spannend verhaal begint. De tocht voert door de donkere stallen waar je onderweg allerlei enge figuren tegenkomt. Wil jij een spannende avond beleven? Kom dan langs op 28 oktober op de Herenweg 130 in Egmond aan den Hoef. Aanbevolen leeftijd: acht tot negenennegentig jaar. Gratis entree, aanmelden is niet nodig.

Jazz in museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF - Muziekliefhebbers kunnen zondag 29 oktober weer genieten van een live jazzconcert in de bijzondere ambiance van museumhoeve Overslot. Al lang heeft drummer Peter van Raamsdonk een voorliefde voor de minder bekende juweeltjes uit het jazzrepertoire. Om deze weinig gehoorde muziek over het voetlicht te brengen heeft hij het jazzkwartet Pete's Deconstruction Company (PDC) opgericht. Omringd door topmuzikanten ontstaat de juiste sfeer voor eigenwijze vertolkingen van onbekend jazzrepertoire en eigen composities. PDC speelt vanaf 16.00 uur in deze eeuwenoude hoeve met de weergaloze akoestiek aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef. Entree is gratis.

Meervogels'60-S.V. Zeeburg

AKERSLOOT - Na vorige week de competitie te zijn gestart stond er vorige week zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd op het programma voor de dames van handbalvereniging Meervogels tegen S.V. Zeeburg. De eerste helft begon en Zeeburg zette de toon en scoorde al snel het eerste doelpunt, Meervogels antwoordde hierop en binnen een paar minuten stond het al 2-2. Deze wedstrijd was wel even omschakelen, Zeeburg speelt een snel spelletje en Meervogels kon hier prima in mee. Beide ploegen waren zeer aan elkaar gewaagd. Zeeburg kon niet verder uitlopen dan twee doelpunten verschil maar zag de thuisploeg langszij komen. Halverwege was de stand dan ook 13-12 in het voordeel van Meervogels.

De wedstrijd was nog lang niet gelopen en kon nog alle kanten op maar in het begin van de tweede helft was het duidelijk dat Zeeburg het niet laat zitten, elke fout werd meteen afgestraft en zij namen brutaal de leiding en zetten de stand op 14-16. Ook stond de thuisploeg een aantal keer in ondertal waardoor er te gehaast werd gespeeld en het even niet meer lukte om te scoren, maar toch bleef het verschil steeds twee doelpunten. Aan het einde van de tweede helft liep Zeeburg uit naar een 20-23 stand maar Meervogels deed er weer even een schepje bovenop en vond het net weer. Helaas duurde de wedstrijd net iets te kort en werd er afgefloten bij een 23-24 stand in het voordeel van S.V. Zeeburg.

Zaterdag spelen de dames van Meervogels wederom een thuiswedstrijd tegen VZV 2 in sporthal de Lelie om 19.40 uur.

SV Vredeburg: dame aan de top

LIMMEN - Schakers van de Limmer schaakvereniging SV Vredeburg speelden vrijdag 20 oktober de vijfde ronde van de interne competitie. Twaalf tafels waren bezet.

In een rechtstreeks duel om de eerste plaats van de ranglijst rekende Sandra Hollander af met Jan Levering. De wijze waarop Sandra het eindspel met één pion meer naar winst voerde, was in technisch en tactisch opzicht van grote klasse. Robin Rommel handhaafde zich in de kopgroep door in een lange partij Barry Blekemolen te verslaan. Rommel, die het systeem De Leeuw hanteerde, won in het middenspel een stuk tegen twee pionnen en wist dat voordeel, ondanks het spartelende verzet van zijn opponent, uit te bouwen tot een punt. Hans de Goede mopperde op zichzelf; door een onnodige misrekening bezorgde hij tegenstander Bert Hollander torenwinst en zichzelf een nul op het scorebord. Jaap Limmen en Yvonne Schol speelden een leuke partij waarin Limmen, de ervaren rot, voortdurend beschikte over de betere positie. Met promotie van de a-pion werd de vis op het droge gehaald. Nieuwkomer Schol vindt zo langzamerhand haar positie op de ranglijst: zo ongeveer bovenkant rechterrijtje. De partij tussen Jos Admiraal en Harold Ebels mondde uit in een vlotte remise. Admiraal zag zijn tegenstander zich bedienen van de Franse verdediging, nota bene een opening die hij zelf, met zwart, ook regelmatig speelt. Ebels bleek er voldoende in thuis om de ambities van Admiraal te temperen. Ook de partij tussen Hidde Ebels en Ed Stolp leverde geen winnaar op. Ebels beschikte over twee mooie loperlijnen, maar de sluwe Stolp compenseerde dat met een ijzersterk paard op de koningszijde. Marc Voorwalt en Dick Aafjes tekenden voor een avontuurlijk gevecht met wisselende kansen. Voorwalt leek met kwaliteitswinst uit het middenspel te komen, maar een half uurtje later beschikte Aafjes over een winnende stelling. Hij was degene die spreekwoordelijk als laatste lachte. Jeroen van Vliet leek met een prachtige röntgenaanval een kwaliteit buit te maken van Jan Brantjes, maar deze knokte zich terug in de partij en sleepte een halfje uit het vuur. Harry Levering toonde zich sterker dan Jan de Graaf. De dame op de zevende rij was te machtig voor De Graaf. Jeroen Tebbens toonde eens te meer aan dat hij een prima schaakspeler is: langzaam maar zeker werd Gijs Pouw gekraakt. Marcel Wester bood uitstekend partij aan de sterke Gertjan Hafkamp. Pas toen in het eindspel de zwarte pionnen kwamen opstomen, zag Wester er geen been meer in. Theo Al wist met een handigheidje – een torenoffer – de onderste rij van de stelling van Nico Pepping vrij te maken om daar doodleuk een 'mat achter de paaltjes' te geven.

Meervogels wint van Maedilon/V.Z.V.

AKERSLOOT - Er stond 21 oktober weer een thuiswedstrijd op het programma van de dames van Meervogels, dit keer tegen Maedilon/V.Z.V. Meervogels had nog niet eerder tegen V.Z.V. gespeeld, maar trainer Theo Krom kende hun spel. Duidelijke afspraken werden gemaakt en Meervogels wist wat zij konden verwachten: een snel team dat graag de verdediging uitspeelt.

De wedstrijd, waarbij veel enthousiast publiek aanwezig was, begon met het openingsdoelpunt aan de kant van Meervogels. V.Z.V. had hier al gauw een antwoord op en maakte de 1-1. Er werd over en weer gescoord, maar vanaf 4-3 kon Meervogels een gaatje slaan tot 8-3 door een goede fase waarin op snelheid werd gespeeld. V.Z.V. begon ook weer te scoren door middel van goed uitgespeelde aanvallen en een benutte penalty. Het lukte Meervogels om de voorsprong nog iets uit te bouwen tot een ruststand van 15-8.

In de eerste fase van de tweede helft had V.Z.V. de aanval aangepast: afstandsschoten gingen er scherp in en V.Z.V. leek terug te komen: tussenstand 15-11. Gelukkig wisten de dames van Meervogels zich te herpakken en werd er weer feller verdedigd. Aanvallend bleven zij scoren vanuit snel samenspel, waardoor de voorsprong niet in gevaar kwam. Ze wisten zelfs uit te lopen tot 22-13. Een laatste, wat rommelige fase aan de kant van Meervogels zorgde nog voor een paar doelpunten aan de kant van V.Z.V., maar de punten bleven in Akersloot: eindstand 25-18 voor Meervogels.

Zondag 29 oktober speelt Meervogels een uitwedstrijd tegen FIQAS/Aalsmeer om 13.00 uur.

Vrijwilligers TCHU letterlijk en figuurlijk in het zonnetje

Vrijwilligers TCHU op de foto.

HEILOO - Op zondag 15 oktober beleefden veertig van de zestig vrijwilligers van tennisvereniging TCHU een geweldige middag. Zij werden letterlijk en figuurlijk in het zonnetje gezet als dank voor hun inspanningen van het afgelopen jaar. Paul Morsch en Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Oud Heiloo verzorgden een rondleiding met een bezoek in Nijenburg. Bij terugkomst op de club stond een heerlijke maaltijd klaar, verzorgd door de uitbaters van de kantine, Chantal Groot en Laura Hemmekam. De organisatie van deze middag was in handen van Ron Kösters.

KPBiking: Ferry Karssen pakt de volle winst

AKERSLOOT - Alkmaarder Ferry Karssen is in Akersloot eindelijk weer eens winnaar geworden van de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Uitgeester Wilfred Knegt pakte meteen na de start op Sportcomplex de Cloppenburgh de koppositie en trok het veld deelnemers op een lang lint. Al in de eerste ronde waren er breuken te zien met een ruime afscheiding van drie man op kop. Drie ronden lang was het Knegt die het strakke tempo mocht bepalen van zijn medevluchters, de latere winnaar Ferry Karssen en Bakkummer Jan Langeveld. Na drie ronden was bij Wilfred Knegt het beste eraf en nam de gepokte en gemazelde Ferry Karssen het tempo over met de altijd verdedigend rijdende Jan Langeveld in zijn kielzog. In de finale kon Karssen de af en toe aandringende Langeveld eenvoudig van zich afhouden. Wilfred Knegt was met zijn laatste adem toch nog in staat de derde plek te behouden, ondanks de sterk oprukkende Henk Louwe uit Alkmaar. Uitslag: 1. Ferry Karssen (Alkmaar) 2. Jan Langeveld (Bakkum) 3. Wilfred Knegt (Uitgeest) 4. Henk Louwe (Alkmaar) 5. Chris Kemp (Egmond aan den Hoef) 6. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 7. Martin Meijer (Heerhugowaard) 8. Piet Veldt (Akersloot) 9. Ad van Rijn (Uitgeest) 10. Lars van den Wijngaard (Akersloot).

Vidicrowd

HEILOO - Vrijwillige sportverslaggevers maakten afgelopen weekend wederom video-opnamen van sportwedstrijden. Op www.uitkijkpost.nl kunt u Vidicrowd-fragmenten zien van Foresters 2 tegen Jong Holland 4, Terriers DV A tegen Rood Wit DV A en Foresters 2 tegen Kolping Boys 2.

Ervaar hoe leuk het shoppen is bij Dorcas Heiloo

HEILOO - Dorcas Heiloo organiseert weer een kunst-, antiek en brocantemarkt op donderdag 9 en zaterdag 11 november. Wij verkopen prachtige schilderijen, tekeningen, litho's en etsen van bekende en onbekende meesters, waaronder Jan Toorop, Jozef Israëls en Jan Kelderman. Ook is er een selectie fraaie massief zilveren voorwerpen zoals een tafelbel uit 1882, een zilveren bonbonnière uit 1943 en een zilveren kandelaar, alle voorzien van de benodigde keurmerken. Verder moderne verzilverde cassettes, Gouds plateel en aardewerk, fraai glaswerk en nog veel meer. En u weet het, onze prijsstelling is uitermate aantrekkelijk. U bent beide dagen van harte welkom van 10:00-15:00 uur aan de Kennemerstraatweg 95 in Heiloo. Parkeren kunt u bij het winkelcentrum 't Loo.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 30042383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

LET OP!! Kim's Haarsalon is GESLOTEN in de HERFSTVAKANTIE. Dat is vanaf 21-10-2017 t/m 28-10-1017. Ik sta 30-10-2017 weer voor u klaar! U kunt van te voren nog bellen voor een afspraak. Bel 06 - 30042383 Of ik zie u na de vakantie weer. Ik wens jullie alvast een fijne herfstvakantie.

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Wintersport met vrienden en vriendinnen? Reserveer een week op www..Huurauto-Heiloo.nl

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig! Iedereen kan het leren! info www.mondharmonicales.nl of tel 06 16163045

Heb je last van angst, stress? Of zit je niet lekker in je vel? Bel vrijblijvend Home of Balance 06 - 1336 3545

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Do. 2 nov. van 9.00 tot 10.00 uur start ENGELS VOOR BEGINNERS in het Trefpunt. Interesse? Bel met 533 12 97.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Tante Alie in Almere al een tijd niet gezien? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Geniet van fair trade koffie/thee, biologische lekkernijen en van kunst. Theeschenkerij - galerie de Buitenkans do. t/m zo. van 12 tot 17 uur tegenover de brandweerkazerne. www.landgoedwillibrordus.nl

TE HUUR GARAGE gelegen vlakbij het Loo tussen Schuinelaan 4-6 Voorzien van elektra. Tel: 06 - 5161 2275

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl