De Uitkijkpost

7 december 2016

De Uitkijkpost 7 december 2016


Wereldlichtjesdag in de Cultuurkoepel

'Ik heb Thirza nooit in het echt gezien, maar vind het fijn dat ik een kaarsje aan mag steken. Ik heb dan het gevoel dat ik iets voor haar kan doen. Liefs, Fenna.'

HEILOO – Wereldlichtjesdag vindt plaats op zondag 11 december in de Cultuurkoepel in Heiloo. Dit is de herdenkingsceremonie voor overleden kinderen.

Mensen in de hele wereld steken jaarlijks op de tweede zondag van december kaarsjes aan voor overleden kinderen. Dat gebeurt om 19.00 uur plaatselijke tijd, ook in Heiloo. Wereldlichtjesdag bestaat sinds 1997 en wordt op steeds meer plekken in de wereld georganiseerd. Waar op de ene plek de kaarsjes doven, worden er op de andere plek kaarsjes aangestoken. Op deze manier ontstaat er een wereldwijde 'lightwave'.

Ook in de Cultuurkoepel Heiloo is er gelegenheid elkaar in een intieme sfeer te ontmoeten. De namen van overleden kinderen worden genoemd, kaarsjes gaan aan en naast muziek klinken troostrijke woorden. Bovenal is er ruimte om samen stil te staan en te herinneren. Het thema van deze avond is 'VangNet'. Voor sfeervolle muziek zorgen de drie zangeressen van SYA. Na de ceremonie is er volop gelegenheid na te praten met een kopje koffie of thee.

Om 18.30 uur is iedereen welkom in de Cultuurkoepel: familie, vrienden, kennissen en zeker ook kinderen. De ceremonie begint om 18.45 uur. Neem zelf een glazen potje voor een waxinelichtje mee, vraagt de organisatie. De toegang is gratis, donaties zijn meer dan welkom.

Wereldlichtjesdag is mede mogelijk dankzij het Associatie Uitvaartfonds, Stichting Kunstgetij, GBBD en veel vrijwilligers en giften. De herdenkingsavond is een project dat tot stand komt in samenwerking met Stichting Kist (met ANBI-status). De organisatie in Heiloo is in handen van ritueelbegeleiders Evi Velders en Marinta Rutten. Zie voor meer informatie de Facebook-pagina 'Wereldlichtjesdag Heiloo'. Zie ook www.rondomceremonies.nl en www.amphora.nu.

Zware Hufters doneren aan Stichting Dolfinn

V.l.n.r.: Peter, Theo, Sven, Piet, Sint, Bart (namens Stichting Dolfinn) en René. Foto: Jack Schaap

HEILOO - De Zware Hufters reden in 2016 al voor de vijfde keer mee in de wintereditie van de CarbageRun. Met hun deelname haalden zij 1500 euro op voor Stiching Dolfinn, met dank aan alle sponsoren en 'Vrienden voor 1 tientje'. Aan Sinterklaas de eer om een cheque met dit geldbedrag te overhandigen aan Bart Houtman, voorzitter van Stichting Dolfinn. Dat gebeurde afgelopen zaterdag.

Ook in 2017 verschijnen de mannen weer aan de start. Dit keer met een Mitsubishi Pajero uit 1985. De auto wordt door de mannen zelf in orde gemaakt, want voor de deelname aan de CarbageRun moet het voertuig natuurlijk wel aan de nodige veiligheidseisen voldoen.

Ook dit jaar kan iedereen de Zware Hufters en dus ook Stichting Dolfinn weer steunen via de actie 'Vriendje voor 1 Tientje (VV1T). De Zware Hufters staan vrijdagavond 22 en zaterdag 23 december met hun auto in 't Loo, tegenover slagerij Burger. Daar kunnen geinteresseerden 'vriendje' worden en hun naam op de auto schrijven. In 't Loo geven de mannen graag meer informatie en vertellen zij vol enthousiasme de verhalen van vorige edities.

Voor meer informatie of sponsoring, zie www.dezwarehufters.nl of mail naar dzh@dezwarehufters.nl of sponsoring@dezwarehufters.nl.

Sinterklaas in Winkelcentrum 't Loo

December-gezelligheid. Foto: Alfred Roszbach

HEILOO - Sinterklaas en zijn pieten bezocht zaterdag winkelcentrum 't Loo in Heiloo. Daar maakte hij het winkelen nog eens extra gezellig! Uiteraard was de sint ook op andere locaties in Heiloo aanwezig, zoals op scholen. Lees verderop in deze krant over zijn andere ervaringen.

10 vragen aan Jan van Zelst

Jan van Zelst

Mijn naam is Jan van Zelst. Ik woon nog thuis bij mijn ouders. We zijn thuis met vijf kinderen van wie er twee uit huis zijn. Ik ben student Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Alkmaar en hier hoop ik dit schooljaar af te studeren. Daarnaast ben ik veel bezig met theater, zowel met acteren als de technische ondersteuning. Ook werk ik aan de voorbereiding van de Amsterdam-Dakar Challenge van volgend jaar.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Heiloo, in de buurt van Runxputte. Hier woon ik nog steeds.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Waarschijnlijk zou ik dan nog actiever zijn in de theaterwereld. Niet per se als acteur maar eventueel ook op het theatertechnische gebied waar ik eveneens veel voldoening uit weet te halen.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
André van Duin zou ik wel willen ontmoeten. Deze man weet je aan het lachen te maken op een manier die ongekend is. Zelfs zonder iets te zeggen weet hij het publiek aan het lachen te maken. Knap hieraan vind ik de kunst om zelf niet in de lach te schieten.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
De vakanties die we met het hele gezin vierden op het strand van Egmond aan Zee. Hier huurden we heel wat jaren een strandhuisje. De hele dag spelen op het strand en in de zee en dat dan twee weken lang. 's Ochtend wakker worden met een frisse duik en 's avonds naar bed met zonsondergang.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo of omgeving?
Dan kom ik als liefhebber van theatermaken toch uit op de Beun. Het heeft alles om een mooie voorstelling te kunnen realiseren.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Een ritje op de motor! Een motorvakantie mag ook. Als het even kan ga ik graag een stuk motorrijden. Alleen of met anderen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Van wiskundedocent/regisseur Ellen Philips kreeg ik het advies mee te doen aan de theaterproductie van school. Dit ben ik gaan doen en uiteindelijk heb ik hier op sociaal gebied heel veel van geleerd. Na één jaar was duidelijk een verschil te zien: van een verlegen jongen die niks zegt naar een jongen die zijn praatjes wel paraat heeft. En als bijzaak was zij degene die mij enthousiast heeft weten te maken voor acteren.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Waarschijnlijk weten niet veel mensen dat ik bijna tien jaar lang elke week bij v.v. Limmen te vinden was. Ik was er keeper en ook als scheidsrechter was ik er een aantal jaar actief.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou de plannen voor een geluidswal langs het spoor tegengaan. Zelf woon ik aan het spoor en ondervind ik geen last van het geluid. Vaak heb je niet eens door dat er een trein langskomt omdat je er zo aan gewend bent. Zonder deze muur kunnen we vanuit huis de duinen en de Abdij van Egmond zien liggen en zomers de zonsondergang zien. Het zou zonde zijn als dit door deze muur ontnomen wordt.

10. Persoonlijke vraag: 'Je combineert studeren, werken en theater maken met flair. Wat is je geheim?'
Plannen en prioriteiten stellen. Vanuit de studie en het theater is vaak ver vantevoren al bekend wanneer iets plaatsvindt. Doordat dit ver van tevoren bekend is, kan ik mijn beschikbaarheid op het werk hierop aanpassen. Het komt natuurlijk wel eens voor dat er onverwacht iets dubbel gepland staat - meestal is er op school dan wel de mogelijkheid de les bij een andere klas te volgen.

Ik nomineer Marjoleine Putter voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: 'Als het gaat om visagie, grime of special effect-makeup heb je gouden handjes. Zijn er projecten waar je graag aan zou willen (mee)werken?'

Oproep tot medezeggenschap in de zorg

HEILOO - Bewoners van zorgcentrum De Loet en zorgcentrum Overkerck in Heiloo zijn niet altijd meer in staat om hun belangen én die van medebewoners te behartigen. De lokale cliëntenraad van de Viva! Zorggroep in de wijk Heiloo zoekt daarom versterking van vrijwilligers die willen meepraten over de kwaliteit van zorg.

Een cliëntenraad is een officieel medezeggenschapsorgaan met wettelijke bevoegdheden (zie www.loc.nl). Viva! Zorggroep heeft hierover goede afspraken met de Raad van Bestuur, de Centrale Cliëntenraad en lokale wijkcliëntenraden. De cliëntenraad is geen klachtencommissie maar overlegt regelmatig met de teamcoach over allerlei onderwerpen en verbeterpunten voor bewoners van de Loet en Overkerck en zorgvragers in de wijk. Ook informeert zij de centrale cliëntenraad over haar bevindingen.

Nieuwe leden krijgen natuurlijk voldoende tijd, informatie en mogelijkheden om zich te ontwikkelen op het gebied van bijvoorbeeld medezeggenschap, vergaderen en contacten onderhouden. Het vergadertijdstip en de mogelijkheid van een inwerkperiode wordt in onderling overleg besproken. U kunt voor meer informatie contact opnemen met mevrouw Al via e-mailadres m.al@vivazorggroep.nl.

December-concert van Bamestra Nova in Witte Kerk

De (semi-)professioneel geschoolde zangers van Bamestra Nova.

HEILOO - Het derde zondagmiddagconcert van de serie 2016/2017 in de Witte Kerk in Heiloo vindt plaats op 11 december. Bamestra Nova verzorgt dit decemberconcert en presenteert zich ook nu onder de bezielende leiding van Jan van Zelm. Dit gebeurt na zeer succesvolle optredens in 2014 en 2015.

Het ensemble brengt een origineel en afwisselend programma. Voor de pauze klinkt muziek van Nederlandse componisten uit de afgelopen vierhonderd jaar: Constantijn Huygens, Jan Pieterszoon Sweelinck, Jurriaan Andriessen, Herman Strategier en Daan Manneke. Het programma na de pauze bestaat uit kerstrepertoire uit vooral de Engelse/Amerikaanse traditie. Bekende 'klassiekers' van onder andere John Rutter ontbreken hierin niet. Verder is een aantal Franse kerstliederen te beluisteren, waaronder het geliefde Cantique de Jean Racine van Gabriel Fauré.

Bamestra Nova bestaat uit (semi-)professioneel geschoolde zangers. Er wordt in allerlei bezettingen gezonden, zowel a cappella als met pianobegeleiding. De aanvangstijd is 15.00 uur en de toegangsprijs bedraagt 15 euro (jongeren betalen 10 euro). De website geeft nadere informatie en een bestelformulier. Een consumptie is bij de toegangsprijs inbegrepen. Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een drankje.

Reserveren kan op de website www.concertenwittekerk.nl of telefonisch via 06 45184525. Kaarten zijn eveneens verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro op vertoon van uw toegangsbewijs. We even reserveren. Dat kan via 072-5333352.

Nationaal fonds MS

HEILOO - Vijftien collectanten voor het nationaal fonds MS hebben In de laatste week van november 2.069,34 euro opgehaald. De organisatie steunt MS-patiënten en financiert onderzoek naar oorzaak en medicijnen voor deze ziekte en bedankt alle gulle gevers en collectanten. Heeft u de collectant gemist? U kunt eenmalig 2 euro doneren per telefoon: SMS 'STOPMS' naar 4333. Wilt u volgend jaar collectant zijn, laat dit dan weten via bobkos@kpnplanet.nl.

Kerstbomenhandel Groot-Jonker

Gezellig kerst vieren? Kom naar Kerstbomenhandel Groot-Jonker.

HEILOO - We zijn ook dit jaar weer van de partij op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg, al meer dan vijfentwintig jaar een vertrouwd adres voor de mooiste kerstbomen van Heiloo en omstreken.
Ons assortiment bestaat uit vele soorten en maten, met en zonder kluit, en dat voor een scherpe prijs. We hebben volop keus in onder andere Nordmann, Blauwspar, Nobilis en de originele dennenboom. Dit jaar heeft u nog meer keus in bomen op pot, onder andere Blauwspar, Lasiocarpa en de Servische Spar. We verpakken de bomen gratis in een net, wel zo handig voor transport. De winkel is ook 's avonds geopend en sfeervol verlicht, dus ook dan kunt u een boom uitzoeken. Uitsluitend de allerbeste kwaliteit voor een prijs die voor het vijfde jaar op rij onveranderd is!

Kerstbomenhandel Groot-Jonker is alle dagen open van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag tot 18.00 uur. Tot ziens op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg (naast motel Fletcher 'Kwartje Koffie')!

Kerst op Kapel 't Putje van Heiloo

De muurschilderingen in het Genadekapel. Foto: Jeroen de Wit

HEILOO - Het bedevaartsterrein OL Vrouw ter Nood 't Putje is ook tijdens de komende kerstperiode iedere dag geopend van 8.30 uur tot 17.00 uur. Naast een wandeling in het Kapelbos, is de Genadekapel elke dag open. U kunt daar, als u dat wilt, een kaarsje bij Maria opsteken. Met de mooie muurschilderingen en al de kaarsjes die er branden, doet deze kapel tijdens de wintermaanden heel idyllisch aan. Voor het eerst is dit jaar ook de Bedevaartkapel geopend, dagelijks tussen 14.00 uur en 15.30 uur. Een mooie gelegenheid om de prachtige kerststal in deze kapel te bezichtigen.


Het ontmoetingscentrum met winkel 'Het Oesdom' is van 1 november tot 1 april uitsluitend tijdens de weekenden open. Voor de kerstperiode wordt altijd een uitzondering gemaakt. Dit jaar is Het Oesdom geopend van dinsdag 13 december tot en met 26 december. Ook hier staat dan een mooie kerstgroep die het bezichtigen zeker waard is. In Het Oesdom kunt u naast koffie, thee, chocomel, koek en andere lekkernijen boeken en devotionalia kopen. Kijk voor de juiste openingsuren en dagen op de website van olvternood.nl of kom één van de komende weekenden even langs voor nadere informatie bij Het Oesdom.

Strijd om Drakeneiland

Leerlingen over hun ideeën. Foto: Stiphout Fotografie

HEILOO - Wethouder Fred Dellemijn was woensdag in het kader van 'Nederland Leest Junior' en het project 'Drakeneiland' uitgenodigd naar de bibliotheek te komen. Hierbij waren ook basisschoolkinderen van de Springschans (groep 7) en de Zuidwester (groep 8A) aanwezig.

Wethouder Fred Dellemijn is als wethouder deels verantwoordelijk voor de regels en afspraken die gelden in Heiloo. In het boek 'Strijd om Drakeneiland' van Lydia Rood gaat het ook over regels en afspraken. Deze twee ingrediënten maakten de bijeenkomst extra interessant.

Stemmen
De leerlingen maakten de afgelopen weken hun ideale Drakeneiland. Zij maakten in groepjes een plattegrond en vertelden hoe het leven op Drakeneiland verloopt. Ook zorgde elke groep voor tien regels die gelden op het ideale Drakeneiland. Elke regel moest door de leerlingen verdedigd kunnen worden. Nadat de kinderen de Drakeneilanden hadden gepresenteerd, koos wethouder Fred Dellemijn tien regels uit die ze één voor één bespraken. Vervolgens verdedigden één of meerdere leerlingen van de betreffende school elke regel. Daarna mochten alle leerlingen stemmen: eens of oneens. De regels die het parlement van leerlingen uit Heiloo aannamen zijn de Drakenregels van Heiloo geworden.

Regels
Regels die aangenomen werden zijn 'stemrecht vanaf twaalf jaar', 'schelden is verboden', 'iedereen heeft de vrijheid te geloven', 'kinderen hebben recht om contact te hebben met hun ouders', 'iedereen heeft recht op onderdak', 'er is een eerlijk strafrecht waarbij de bewoners betrokken zijn' en 'er moet een kinderraad komen'.

Wethouder Dellemijn luistert aandachtig. Foto: Stiphout Fotografie

Niet aangenomen regels waren 'geen geweld, 'wapens verboden (behalve een zakmes)', 'er moeten meer sportverenigingen komen', 'iedereen draagt zijn eigen steentje bij' en 'een eerlijke verdeling van geld'.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Een ritstasje maken bij Nivon

Deze maakt u zelf.

HEILOO - Het Nivon Heiloo start binnenkort de workshop een ritstasje maken. U kunt donderdagavond 15 december - onder leiding van docent Jobina de Boer - een ritsentas maken. Een ritsentas maakt u van een heel lange rits. U kunt de tas helemaal afritsen zodat u een lange, dubbele rits overhoudt. Tijdens deze workshop maakt u van negen meter rits twee tassen: een kleintje om te oefenen en daarna een grotere met hengsel van ongeveer dertig keer achtentwintig centimeter. U kunt kiezen uit rood of zwart. Het enige dat u mee hoeft te nemen naar de les is een naaimachine, een schaar en rood of zwart naaigaren. De workshop duurt van 19.30 tot 22.00 uur. De kosten hiervoor bedragen voor Nivonleden 11,50 euro en anderen betalen 13,50 euro. De materiaalkosten bedragen 15 euro voor twee tassen.

Heeft u interesse in deze workshop, dan kunt u zich opgeven bij het Nivon Heiloo. Deze cursus vindt plaats in de Hofdijk, Mariënstein 178A in Heiloo. Voor inlichtingen/opgave kunt u bellen met Reina Mulder, telefoon 072-5333127, of Ria van der Laan, telefoon: 072-5333217. Ook is opgeven mogelijk via info@nivonheiloo.nl.

'Glas in 't bakkie: wethouder deelt eerste glastassen uit

Rob Opdam overhandigt de tas aan Anne de Boer. Foto: Stiphout Fotografie

HEILOO - Wethouder Rob Opdam gaf donderdag het startsein voor de actie 'Glas in 't bakkie'. De wethouder praatte met inwoners en deelde glastassen uit. Deze zijn te gebruiken om verzameld glas naar de glasbak te brengen. De gemeente hoopt dat deze actie ertoe leidt dat meer glas in de glasbak terechtkomt. Heilooënaren brengen momenteel maar liefst 88 procent van hun glazen verpakkingen naar de glasbak en dit is ver boven het landelijk gemiddelde. Rob Obdam gaf aan dat hij hoopte met deze actie het percentage nog dichter naar de 100 procent te brengen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Schrijfmarathon voor mensenrechten in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - De Dag van de Mensenrechten is dit jaar zaterdag 10 december. Deze dag organiseert Amnesty International wereldwijd schrijfmarathons. Ook Bibliotheek Heiloo doet mee. Deze dag staan schrijftafels klaar waaraan iedereen kan aanschuiven om in de pen te klimmen. Iedereen kan meeschrijven voor mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, of die vastgezet zijn omdat ze voor hun mening uitkwamen. De Dag van de Mensenrechten in de Bibliotheek Heiloo vindt plaats tijdens de openingsuren, van 10.00 tot 14.00 uur.

Nijenburg in kerstsfeer

Nijenburg in kerstsfeer.

HEILOO - Kerstmis in het huis Nijenburg wordt zondag 18 december ingeluid met een kerstconcert. Het koor Cascantar presenteert dan een programma met internationale kerstliederen.

Onder auspiciën van Vereniging Hendrick de Keyser en met medewerking van de Historische Vereniging Oud Heiloo geeft het koor Cascantar uit Castricum het kerstconcert. Dit koor, dat al meer dan vijftien jaar met veel succes optreedt, is bekend door zijn repertoire van wereldmuziek. Het koor, dat begeleid wordt door enkele musici, zingt liederen uit het wereldmuziekrepetoire, onder andere uit Oost-Europa, Rusland, Scandinavische landen, Engeland en Afrika.

Dit speciale concert kan vanwege de beperkte ruimte slechts door een klein publiek worden bijgewoond. Het kerstconcert op zondag 18 december begint om 15.30 uur in de grote zaal van Huis Nijenburg. Inloop vanaf 15.00 uur. Tijdens de pauze worden koffie en thee geserveerd en na afloop een drankje en een hapje. Tijdig reserveren is in verband met de beperkte ruimte beslist noodzakelijk. De kosten voor dit bijzondere concert bedragen 22,50 euro per persoon en kunnen ter plekke worden voldaan. Pinnen is niet mogelijk. U kunt reserveren via aanmelding.oudheiloo@gmail.com of via de telefoonnummers 06-51718363 en 072-5332571.

Daders gijzelingsdrama gepakt

HEILOO - Een van de daders van de gewapende overval op het software-bedrijf Channel4ALL IP aan de Handelsweg in Heiloo heeft zichzelf woensdag 30 november aangegeven. Dat deed hij na een uitzending van 'Opsporing verzocht' van dinsdag 29 november.

De gijzeling vond plaats op vrijdagavond 4 november. Twee mannen gijzelden drie slachtoffers, de twee eigenaren en de dochter van een van hen. Onder bedreiging van vuur- en steekwapens moesten de slachtoffers via de computer een betaling verrichten. Toen zij niet meewerkten, werden ze met geweld gegijzeld. De daders dreigden een van de eigenaren haar ogen uit te steken met een priem. Ook was een eigenaar zo in paniek dat hij van het dak sprong. Hierbij brak hij zijn pols. Twee van de drie slachtoffers wisten op een gegeven moment te vluchten. Het derde slachtoffer raakte met de daders in gevecht en werd hierbij meerdere malen geslagen. Uiteindelijk gingen de daders ervandoor. Eén van hen werd later die avond aangehouden in een vluchtauto op de Wendelaarstraat in Alkmaar. De andere dader - een 26-jarige Amsterdammer - gaf zichzelf aan na het tonen van herkenbare videobeelden tijdens een uitzending van 'Opsporing verzocht'.

Het tuintje van Braam

HEILOO - Alles verandert continu, ook in Heiloo. De ouderen onder ons herinneren hem ongetwijfeld, die hardwerkende kapper die in Winkelhof 't Loo altijd de allereerste was die de lichten in zijn zaak aan deed. "Nee, wij zijn nog niet geopend hoor", maar u kon gewoon een krant of sigaretten kopen, of krasloten, en desnoods uw haar laten knippen. Het was dezelfde man die een uur na sluitingstijd nog actief was om de boel 'op te ruimen'. Vrolijk kwebbelend en altijd vol anekdotes deelde hij glimlachend aan laatkomers mee: "Nee, we zijn gesloten hoor", maar die verlieten daarna toch altijd met hun aankopen de Rook- en Barbershop.

Aan deze man, die ik mijn vriend mocht noemen, denk ik nog wel eens terug als ik door het winkelcentrum loop, dat duidelijk te lijden heeft onder het internet en het wegvallen van deze bevlogen figaro. De door hem georganiseerde manifestaties konden rekenen op een enorme toeloop van publiek. De mensen stonden soms vijf rijen dik te dringen voor de kramen op de pleinen. De baas van een modezaak had al eens geklaagd tijdens de winkeliersvergadering dat de mensen door al dat gedrang buiten zijn etalages niet konden bewonderen. Ze kwamen dan ook uit alle hoeken en gaten van deze regio kijken naar wat die Jan Braam daar weer had neergezet. Vrouw Tine was al even bedrijvig als deze altijd humoristische en sigaren paffende West-Fries, die ooit als een soort weeskind opgroeide.

Nadat hij zijn zaak had overgedaan kwijnde zijn eens bloeiende negotie razendsnel weg. Jan is er niet meer en ligt al geruime tijd met een tuintje op zijn buik, hier ergens in de regio, naar de wortels van het gras te turen. Het zal wel toeval zijn dat waar ooit zijn zaak stond nu een vestiging van 'de Tuinen' is.

Kerstmarkt bij kwekerij de Buitenkans

HEILOO - Kwekerij de Buitenkans is ook dit jaar van 6 tot en met 23 december weer in kerstsfeer. U bent van harte welkom op de kerstmarkt.

De mooie Nordmann kerstbomen maken het bezoek aan de kwekerij de moeite waard. Bij de kwekerij vindt u een uitgebreid assortiment aan (zelfgemaakte) cadeauartikelen en originele kerstcreaties. Vooral op het gebied van kerstgroen en voor het maken van kerststukjes en de aankleding voor in huis kunt u terecht bij de kwekerij.

Er zijn ook kant en klare kerststukken te koop en een aantal soorten (bloeiende) kerstplanten zoals cyclamen, kerststerren en azalea's. Buiten vindt u een mooi assortiment aan bloeiende planten met bes voor buitendecoraties zoals skimmia's, qualtheria's en kerstrozen. De kwekerij biedt u diverse soorten kerstbomen in pot of gezaagd, waaronder fraaie Nordmann bomen. Deze Nordmann bomen vallen bijna niet uit en zijn al te koop vanaf 16,95 euro. De kerstbomen worden voor u verpakt in folie zodat uw auto mooi schoon blijft.

De kerstmarkt in Kwekerij de Buitenkans in Heiloo is geopend van 6 tot en met 23 december van maandag tot en met vrijdag van 10.30 uur tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De kerstmarkt wordt in de weekenden van 10 en 11 en 17 en 18 december uitgebreid met meerdere marktkramen en leuke activiteiten.

In het voorjaar kunt u natuurlijk ook bij de kwekerij langskomen, dan zijn er volop gekweekte vaste planten te koop van zeer goede kwaliteit met een sterk concurrerende prijs. Ook droog openhaardhout is altijd beschikbaar in zakken van 53 liter.

Kwekerij de Buitenkans is gemakkelijk bereikbaar vanaf de Rosendaal (ingang tegenover de brandweerkazerne). Bij de kwekerij is voldoende parkeergelegenheid. Voor inlichtingen kunt u bellen naar 072-535 22 25.

Oratoriumkoor Heiloo in Londen

Een fantastisch muzikaal festijn.

HEILOO - Het Oratoriumkoor Heiloo kijkt terug op een prachtige trip naar Londen, met de bekroning in de Royal Albert Hall.
Tweeëntwintig leden van Oratoriumkoor Heiloo namen zondag 27 november deel aan de 'Scratch From Messiah' in de Royal Albert Hall. Het werd een unieke ervaring en een fantastisch muzikaal festijn. John Admiraal van Oratoriumkoor Heiloo: "De Messiah van Handel zingen, met een orkest, solisten en in totaal ongeveer drieëndertighonderd zangers en zangeressen en even zoveel publiek. Het was een ervaring om nooit te vergeten. De sfeer, de ambiance en de muziek nodigde een van de leden uit tot de woorden: 'Dat ik dit zo mag meemaken, het was fantastisch, het was emotioneel, ik kreeg er kippenvel van'."

Kamerkoor Alkmaar Vocaal in Cultuurkoepel

Alkmaar Vocaal kamerkoor 2016.

HEILOO - Kamerkoor Alkmaar Vocaal presenteert een kerstconcert op zondag 18 december in de Cultuurkoepel op het GGZ-terrein aan de Kennemerstraatweg 464. Het koor brengt werken van onder anderen Bach, Sweelinck en Rutter. A-capella zang brengt u de warmte van de kersttijd. Het concert begint om 15.30 uur, duurt een uur en heeft geen pauze. Er is eveneens een gezellige nazit. De entree bedraagt 5 euro.

Alkmaar
Een tweede concert vindt een dag eerder plaats, op zaterdagmiddag 17 december vanaf 15.30 uur. U bent dan welkom in de Oud-Katholieke Kerk aan Nassaulaan 43 in Alkmaar. Dit concert duurt eveneens een uur en is gratis toegankelijk. Er is een deurcollecte na afloop, plus een gezellige nazit.

Alkmaar Vocaal is een gemengd kamerkoor, bestaande uit drieentwintig mannen en vrouwen. De dirigent is Bas Halsema. Meer weten? E-mail: alkmaarvocaal@gmail.com of www.alkmaar-vocaal.nl.

Doorverwijzen naar online

HEILOO
Concert Hollands Vocaal Ensemple in Cultuurkoepel op 11 december

Het programma heet 'The Triumphs of Oriana- a book of English madrigals (1601)'. Werken zijn te horen van Thomas Morley en Ellis Gibbons. Verder muziek van onder andere William Byrd en John Dowland.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Verslag: Zeevogels beleeft een 'donkere' dag
Dit vindt Sinterklaas ervan...
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
HSV 1 wint met 2-1 en blijft koploper.

HSV speelde deze week tegen een jong en fris spelend Hercules Z. Een wedstrijdverslag.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

B&Y-avond bij hockeyclub de Terriërs zeer geslaagd

Floris Evers ontving hier de sjaal van de Terriërs van Cees Driehuis. Foto: Ilse Bloemendal

HEILOO – De Black & Yellow avond vond donderdagavond plaats bij hockeyclub de Terriërs. Alle leden van de B&Y-club kwamen bijeen in het clubhuis. Gastspreker Floris Ever nam het woord. Verder verlengden de Terriërs en Sportwereld Heiloo hun sponsorcontract.

De avond begon met Floris Evers – de aanvoerder van Oranje bij de Olympische spelen in Londen in 2012. Hij was gastspreker deze avond. De international die al 175 interlands op zijn naam heeft staan, stond de B&Y-club trots te woord. Hij is inmiddels gestopt met hockeyen en heeft nu zijn draai gevonden bij heren zeven in Amsterdam.

Rond, vierkant of driehoek
Floris Evers gaf een inspirerende speech. Door zijn bijzondere manier van spreken inspireerde hij anderhalf uur lang iedereen. Floris Evers betrok het publiek constant bij zijn verhaal, sprak over herkenbare situaties en legde zijn visie uit over vele onderwerpen, wat zeer inspirerend was. Hij verwoordde moeilijke psychologische onderwerpen in een gemakkelijke en herkenbare taal. Zo sprak hij over rondjes - flexibele en creatieve mensen die zich gemakkelijk kunnen aanpassen in elke situatie - en over vierkantjes - mensen die behoefte hebben aan structuur en zekerheid willen. Als je je in beide niet herkende, dan was je een driehoek. Hij concludeerde dat alle drie opties zijn lastige kanten hebben, maar als je weet van jezelf wat je bent je hiernaar kunt handelen. Zo kun je het beste uit jezelf halen. Hij ondersteunde zijn verhaal verder met grappige citaten, herkenbare anekdotes en filmpjes. Floris Evers vertelde voornamelijk hoe alle gebeurtenissen in zijn leven hem maakten zoals hij nu is. En daar is hij enorm blij mee.

Floris Evers ontving hier de sjaal van de Terriërs van Cees Driehuis. Foto: Foto: Ilse Bloemendal
Floris Evers gaf in het clubhuis van de Terriërs zijn inspirerende speech. Foto: Ilse Bloemendal

Ondertekening
Daarna werd alle aandacht gericht op de verlenging van het sponsorcontract tussen de Terriërs en Sportwereld Heiloo. Trots werd het contract ondertekend door Wytze van der Meer, voorzitter van de Terriërs, en door Rob Roest, eigenaar van Sportwereld Heiloo. Tenslotte genoot iedereen van de borrels en van de heerlijke hapjes van de Loocatie.

"Gebeurtenis + reactie = uitkomst. Als je je maar snel genoeg kunt aanpassen, dan zit je goed", aldus Floris Evers. En of je nu een rondje was of toch een vierkantje, iedereen stapte blij de deur uit. Een zeer geslaagde avond!

Tekst: Ilse Bloemendal

'Een heftige periode' Patricia doneert haar aan haarstichting.nl

HEILOO - Patricia van der Voort uit Heiloo doneerde haar haren aan de Nederlandse Haarstichting. Ze vertelt in de Uitkijkpost haar verhaal.
"Tijdens mijn tweede zwangerschap ontdekte ik rond de vijfendertigste week een moedervlek op mijn bil die heel snel veranderde. Nog geen drie weken later zat ik bij de dermatoloog en werd de moedervlek verwijderd. Het betrof een Melanoom. Twee weken later kregen we de uitslag. Hij was kwaadaardig en ze wilden de plek van de melanoom nog verder verwijderen en een biopt van mijn poortklier nemen. Inmiddels was ik net bevallen van onze zoon Kyan.

In het MCA hebben ze het biopt en de huid rond de melanoom verwijderd (voor de tweede keer). Daaruit bleek dat de bron schoon was, maar dat er onrustige cellen in mijn lies zaten. Ik moest onder de scan. De uitslag was negatief. Uitzaaiingen in mijn nek en achter de longen. Dit was een hel!! De hormonen schoten nog door mijn lijf van de bevalling en dan dit nieuws. We wisten niet wat we hoorden en hoe nu verder? Twee kleine kids, huis aan het verbouwen en in de bloei van je leven. Na de scan-uitslag namen ze een biopt van mijn nek. Dit bleek geen uitgezaaide melanoomkanker, maar Sarcoidose en achter mijn longen ook. Wat een goed nieuws. Geen uitzaaiingen dus! Ik ben op tijd geweest.

Na een second opinion in het Antonie Van Leeuwenhoek blijkt dat de uitzaaiingen in mijn lies minimaal zijn, maar de nasleep maakt het heftig. Ik ben onzeker over mijn lijf en 'ga ik mijn kinderen zien opgroeien' is een dagelijkse gedachte. Vertrouwen krijgen is wat er moet gebeuren. Daarom wilde ik mijn haar doneren aan vrouwen die dit nodig hebben om ze een beetje zelfvertrouwen te geven. Ook wil ik iedereen alert maken op het checken van zijn of haar huid op (verdachte) moedervlekken. Bij twijfel: bel de dokter."

Voor meer informatie, raadpleeg de Nederlandse Haarstichting via www.haarstichting.nl/haar-doneren.

Rond de Waterput: 'Met Bach naar Kerst'

Bach.

HEILOO - 'Met Bach naar Kerst'. Onder deze titel verzorgt Dr. Jan Bruin op maandagavond 12 december een lezing in het Willibrordushuis aan Westerweg 267 in Heiloo. Bij 'Bach en Kerst' gaat de eerste gedachte natuurlijk uit naar het 'Weihnachtsoratorium'. Daarin wordt de hele episode van Jezus' geboorte tot en met zijn belijdenis verhalend verklankt. Naast deze cantates is er meer muziek die Bach op het thema van de komst van Jezus componeerde, bijvoorbeeld het Magnificat, de lofzang van Maria. En in het Credo van de Hohe Messe de woorden: 'Et incarnatus est'.

Rond de Waterput wil op 12 december deze drie vormen van muzikale verbeelding - die van het verhaal, de hymne en de belijdenis - muzikaal en theologisch uitdiepen. "We beluisteren en bespreken het Magnificat, alsmede de Maria-feesten in het toenmalige Lutherse kerkelijk jaar, enkele delen uit Kerst-cantates en de kerkelijke 'uitvinding' van ons Kerstfeest. Tenslotte behandelen we de theologische vragen rond de belijdenis 'het Woord is vlees geworden' en beluisteren het 'Et incarnatus est'. U bent van harte welkom", laat een woordvoerder van 'Rond de Waterput' weten. De lezing begint om 20.00 uur. De kosten bedragen 3 euro per persoon. Opgeven kan via 072-5330906.

Ingezonden: fietsmaatjes

Truus en Klaas: op naar de volgende kilometers!

HEILOO - Truus Klaase: "Mijn fietsmaatje Wim Valkenburg (bijna 89) en ik bereikten de afgelopen maand de twaalfduizend kilometer. Nooit gedacht dat we dat zouden halen. We gaan voor de twintigduizend kilometer. Er staan al acht dvd's in de kast met een tekst en een muziekje. Herinneringen voor als we oud zijn, zegt hij."

Zingen rond de vleugel in Winkelcentrum 't Loo

Zangleerling Sterre van Boxtel en Karin ten Cate tijdens een zangles. Sterre is bekend van het tv-programma Superkids. Foto: Ab Baart

HEILOO - De leerlingen van sopraan Karin ten Cate zingen zaterdagmiddag 10 december tussen 14.00 en 16.00 rond de vleugel in Winkelcentrum 't Loo. De muziek die zij daar uitvoeren bestaat uit bekende en minder bekende kerstliederen. Onder de enthousiaste leiding van Karin is het zelfs bij bepaalde kerstkrakers mogelijk mee te zingen. Saskia Terpstra speelt op de vleugel, verder speelt Hans Timmerman op dwarsfluit.

Karin ten Cate. Foto: Ab Baart

De Fletcher Kerstwensboom 'De traditie voortgezet'

HEILOO - In Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo kan vanaf woensdag 7 december een kerstwens achtergelaten worden in de kerstboom.
Hotel-Restaurant Heiloo hecht veel waarde aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en organiseert daarom voor de zesde keer de campagne 'De Fletcher Kerstwensboom'. In deze kerstboom kunnen gasten en buurtbewoners een speciale kerstbal ophangen. Zij kunnen op deze kerstbal Aangeven wie een 3-gangen- verrassingsdiner voor twee personen verdient en waarom deze persoon dit verdient.

De kerstbal, verkrijgbaar in het hotel, kan in de boom gehangen worden tot en met zaterdag 31 december 2016. Na afloop van de campagne wordt contact opgenomen met de winnaar van het 3-gangen-verrassingsdiner. Naast de kerstbalactie organiseert Hotel-Restaurant Heiloo nog andere leuke kerstactiviteiten. Voor reserveringen kan contact worden opgenomen via 072 - 5052244 of via info@fletcherhotelheiloo.nl.

'Geen lijk te kijk'…

Petra van der Meer.

Onlangs verzorgde ik de uitvaart van een bijzondere man, hij werd negentig jaar. Voor zijn overlijden had hij een paar persoonlijke wensen aangegeven.

Eén van zijn uitspraken was 'Geen lijk te kijk', waarmee hij wilde zeggen: na overlijden wil ik niet meer gezien worden. Deze woorden paste precies bij deze bijzondere schrijver en levensgenieter, net als zijn uitspraak: 'Muziek moet je liefhebberij uitdragen'. Hij doelde op een muziekstuk uit 1965: 'Die knotsgekke kerels in hun vliegende kratten'. Want vliegen was één van zijn passies en dus gingen wij op zoek. Na een week intensief speurwerk bleek het nummer onvindbaar… en wat vond ik dat jammer!

Maar precies twee uur voor het afscheid belde mijn collega met de verlossende woorden: 'Het nummer is gevonden!' Op de valreep konden wij toch nog 'zijn liefhebberij uitdragen' zoals hij had gezegd. Prachtig, want nu was het echt 'af'!

Wilt u ook eens vrijblijvend in gesprek komen over de mogelijkheden bij uitvaart? Bel mij dan gerust voor een kosteloos informatiegesprek.

Met warme groet, Petra van der Meer, Anno Nu uitvaartverzorging

Surprises op de Paulusschool

De surprises van de kinderen.

HEILOO - De Paulusschool heeft al jaren de gewoonte om de surprises een paar dagen op school tentoon te stellen voordat ze uitgepakt mogen worden. Zo heeft de maker nog meer eer van zijn werk. De kinderen vinden het ook leuk om alle surprises te bekijken en te raden welke voor hen zijn. Ook jongere kinderen bezoeken ook altijd de tentoonstelling. Zo weten zij wat er volgend jaar van hen verwacht wordt als zij groot genoeg zijn om Sinterklaas te helpen met het maken van de surprises. De Sint bezocht de Paulusschool vrijdag 2 december, waarbij de surprises werden uitgepakt. Een mooi moment.

De surprises van de kinderen.

Sinterklaasfeest op Meander

Surprises prachtig tentoongesteld.

HEILOO - Sinterklaas bezocht maandag 5 december Obs Meander. Pieten kwamen op de tandem en Sint reed in een stoere auto. Zij luisterden in de school naar een welkomstwoord van directeur Koen Elbers. Voor zijn verjaardag had hij een taart geregeld, maar bij het aansnijden bleek er een sleutel in verstopt te zitten. Deze was van de schatkamer van Sinterklaas in school. Daar mochten alle kinderen van groep 1 tot en met 4 een cadeau uitzoeken. De kinderen van de hogere groepen hielpen Sinterklaas bij het maken van een surprise. Deze stonden al dagen tentoongesteld in de aula en kregen van alle kinderen en ouders veel waardering. Het was weer een fantastisch feest en hopelijk komen de Sint en zijn Pieten volgend jaar opnieuw op bezoek bij Obs Meander.

Sinterklaas bezoekt de Springschans

Maandag 5 december kreeg de Springschans hoog bezoek van Sinterklaas en zijn pieten. Sinterklaas kwam aan in een prachtige limousine terwijl alle kinderen van de school stonden te dansen en zingen op het plein. Vervolgens heeft hij in alle klassen een bezoek gebracht, waar de kinderen voor Sint en zijn Pieten konden optreden.

De kinderen van groep 1 t/m 5 mochten allemaal, samen met de Pieten, een bezoek brengen aan de schatkamer. In de schatkamer mochten de kinderen een cadeau naar keuze uitzoeken. Vanaf groep 6 heeft iedereen een prachtige surprise gemaakt en zo heeft iedereen genoten van een bijzonder fijne en gezellige dag.

Dat er op de Springschans is gekozen voor "veegpieten" was voor de Springschans geen discussie. De Springschans is een openbare school, waar iedereen zich veilig en thuis moet kunnen voelen. De vernieuwende stappen die nu landelijk plaatsvinden bij de viering van het Sinterklaasfeest horen bij onze ideeën over toegankelijkheid en tolerantie.

Aan het einde van de dag hebben Sint en zijn Pieten staan swingen op het plein samen met alle kinderen van de Springschans voor hij weer vertrok naar Spanje!

Bloemendagen Limmen in documentaire

Foto: Kees G. Kroone

LIMMEN - Veel van de historie van de bloemendagen in Limmen ligt vast in amateurfilmopnames, -dia's en -foto's bij de Stichting Oud Limmen en uiteraard bij de makers van de mozaïeken. Uit dit materiaal en uit opnames uit 2016 wil Stichting Kist nu een professionele documentaire maken, die een beeld gaat geven van de Bloemendagen van 1952 tot heden.

Een werkgroep houdt zich bezig met de totstandkoming van de documentaire. Deze werkgroep bestaat uit oud-voorzitter Cees van den Berg, oud-pr-medewerker Liesbeth Hendrix, en professioneel film- en documentairemaker Marriët Haverkamp. Zij werken zeer nauw samen met de Stichting Bloemendagen Limmen en de Stichting Oud Limmen. Het idee voor het maken van de documentaire is ontstaan omdat de Limmer Bloemendagen uniek zijn. Ze geven een beeld geeft van een kleine, hechte dorpsgemeenschap in Noord-Holland, waar gemeenschapszin en verbinding met elkaar nog altijd hoog in het vaandel staat.

Informatieavond op 8 december
Er is al heel veel historisch materiaal verzameld. Er is echter altijd plaats voor bijzondere opnames, informatie en beeldmateriaal. Daarom wordt donderdag 8 december een informatieavond gehouden in De Oude School (aanvang 20.00 uur). Hier vertellen de initiatiefnemers meer over hun grootse plannen en zijn foto's, dia's en filmopnames van harte welkom. In de maand februari 2017 wordt er een grote crowdfundingactie op touw gezet om financiële steun voor de realisatie van de film te verkrijgen. Het verzamelen van de gelden geschiedt middels crowdfundingplatform Voordekunst.nl. Zodra hierover meer bekend is komt er zeker een melding in dit blad.

Foto: Kees G. Kroone

Bloemendagen
Op de strandwallen in Noord- en Zuid-Holland worden al ruim anderhalve eeuw met heel veel succes bloembollen geteeld. Mooie zandgronden, prima afwatering, kennis van de cultuur en liefde voor het vak zorgen elk voorjaar dat de velden van 's-Gravenhage tot Den Helder een schitterende bloementooi krijgen. Hoogtepunt in dit geheel is toch wel De Keukenhof, een park met een grootte van tweeëndertig hectare boordevol bloembollen en met een bezoekersaantal van bijna twee miljoen mensen.

Echter kweekt men op nog veel meer plaatsen in Nederland bloembollen. Denk bijvoorbeeld aan de beste kleigronden in West-Friesland, de polders De Schermer en De Beemster, de Wieringermeer en de Flevopolders. Ook in Limmen kwam rond 1850 de bloembollencultuur op gang. Direct na de bloei worden de bloemen verwijderd en weggegooid. De kweker is namelijk niet bijzonder geïnteresseerd in de bloem, maar veel meer in de groei van de bol, waarin de schoonheid voor het jaar daarna wordt opgeslagen. Dikke bollen leveren niet alleen geld op, maar worden ook veelal gebruikt voor de bloemproductie in de winter in kassen. Nederland is 's werelds grootse producent en exporteur van snijtulpen en andere bolgewassen, gesneden of in potcultures. Dit alles geschiedt met grote precisie en timing in kassen.

Van heinde en verre
De inwoners van Limmen zagen de schoonheid van de bloemen wel degelijk in en zo organiseerde men in 1952 een heus Bloemencorso, dat tevens door de dorpen Heiloo en Akersloot voerde. Ook verschenen toen de eerste bescheiden mozaïeken. De jaren daarna sloeg de koorts echt toe in het bloemendorp en ruim veertig jaar lang was Limmen in het laatste weekeinde van april hèt centrum van de provincie. Van heinde en verre kwamen de mensen te voet, per fiets en auto om langs de bloemenpracht te gaan. De Bloemendagen Limmen werden een begrip, mede dankzij een zeer actieve groep mensen die de organisatie hadden, met namen uit de begindagen als Antoon Valkering en Jan Tuijn. Bij het veertigjarig jubileum mocht Limmen zelfs H.K.H. Prinses Margriet ontvangen en rondleiden; een hoogtepunt.

Kentering
Rond het vijftigjarig bestaan van de Bloemendagen Limmen ontstond er een kentering van de deelname. Niet dat het enthousiasme er niet meer was, maar tijdgebrek, het moeilijker verkrijgen van bloemen en een aantal andere oorzaken resulteerden in een sterke terugloop van deelnemers. De echte 'die-hards' zagen dit alles met lede ogen aan en gingen stug door; opgeven was er voor hen niet bij. De bloembollencultuur in Limmen was op haar retour. Het dorp werd vanaf begin zeventiger jaren langzaam volgebouwd, de cultures werden verplaatst naar grootschalige bedrijven in de omgeving. Er werden graslanden omgezet tot zandgrond, er werden bedrijven verplaatst naar elders. Het moest allemaal groter en meer om het hoofd boven water te houden.

Marriët Haverkamp is projectleider bij de Stichting Kist. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marriët Haverkamp 06-47316902 of mhaverkamp@hetnet.nl. Op de website www.stichtingkist.nl vindt u informatie over alle projecten. Het project 'Limmen Bloemendagen' vindt u onder het kopje 'Lopende projecten'. Een klein voorproefje van de documentaire kunt u al bekijken op vimeo.com/bloemendagen/limmen.

Tekst: Kees G. Kroone

Kerstconcert in de Abdij van Egmond

De Abdij van Egmond 'straks' in kerstsferen.

EGMOND-BINNEN - Gemengd koor Crescendo presenteert zaterdag 10 december een kerstprogramma in de kloosterkerk van de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen.
Medewerking wordt verleend door de mezzo-sopraan Marja Dugnum. Piano en orgelbegeleiding is in handen van Mariëlle Tromp-Zentveld. Een kerstgedicht wordt voorgedragen door Tineke Kramer. De algehele leiding is in handen van de dirigent Pim Abbestee. Marja Dignum brengt kerstliederen ten gehore, waaronder Noël en Ave Maria. Ook de solisten Martin Rozema (dwarsfluit) en Jos Hof (zang) zijn te horen. Crescendo zingt kerstliederen met samenzang. Kortom: dit belooft een sfeervol samenzijn te worden.

Vanwege het beperkt aantal plaatsen is het aan te raden op tijd aanwezig te zijn. Ter bestrijding van de onkosten is er een deurcollecte. Het concert begint op 10 december om 14.30 uur, de kerk is open vanaf 13.45 uur.

Denise Otto wint kleurplatenactie Uitkijkpost

Denise heeft duidelijk verstand van kleuren.

HEILOO/ CASTRICUM - Denise Otto is een van de winnaars van de kleurplatenwedstrijd van de Uitkijkpost. Zij is blij met haar prijs, een verrassingspakket van kledingwinkel Blue World Kids in Castricum. Met plezier haalde ze haar cadeau op in de winkel.

Outsiderkunst in galerie De Kapberg

Werk van Keramiekatelier Feniks.

EGMOND AAN DEN HOEF - Galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef presenteert 'Outsider Kunst' van mensen van Feniks en Artiance. Het is spontaan werk, vaak in heldere kleuren. Je wordt er blij van, zegt de organisatie. Te zien is keramiek van mensen met een beperking die werken in het Keramiekatelier Feniks. Dit is een pottenbakkerij en grafische werkplaats met een winkel in het hartje van Schoorl.

Verder exposeren moeilijk lerende jongeren en jongeren met autisme in De Kapberg hun schilderijen. Te zien zijn werken van Ruben, Judith, Cor, Alex, Saskia, Marius, Merel, Rick, Dunja en Max. De schilderijen zijn aandachtig gemaakt en heel herkenbaar. De tentoonstelling is te zien tot en met 11 december, op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.

Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. Wie meer wil zien van de galerie kan naar www. galeriedekapberg.nl. Lees ook meer op www.uitkijkpost.nl.

Fijn(e) vakantie(dagen) opnemen!

De feestdagen komen steeds dichterbij. Sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw zijn voor veel mensen reden om vakantiedagen op te nemen. Op ons kantoor krijgen wij regelmatig vragen over vakantiedagen. In deze column zal ik een aantal van deze vragen beantwoorden.

Mag ik altijd vakantiedagen opnemen?
Elke werknemer bouwt jaarlijks vakantiedagen op. Dit is in de wet vastgelegd. Het wettelijk minimum is viermaal het aantal uren dat u per week werkt (bij een fulltime dienstverband is dat twintig vakantiedagen). Alle extra vakantiedagen worden bovenwettelijke vakantiedagen genoemd.

U moet het opnemen van vakantiedagen afstemmen met de werkgever. Een werkgever mag een verzoek weigeren als uw afwezigheid voor grote problemen zorgt binnen het bedrijf of als er een collectieve vakantie is afgesproken, zoals in het onderwijs. Een weigering moet binnen twee weken schriftelijk na uw verzoek worden medegedeeld. De werkgever moet dan wel toestaan dat u op een ander moment vakantiedagen opneemt.

Wanneer vervallen mijn vakantiedagen?
Wettelijke vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. De opbouw van 2016 vervalt dus op 1 juli 2017.

Sommige vakantiedagen vervallen pas na vijf jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd.

Deze vervaltermijn geldt:

  • als u geestelijk of fysiek in de onmogelijkheid verkeerde om vakantiedagen op te nemen;
  • als de werkdruk zo hoog is dat het onmogelijk voor u is om vakantiedagen op te nemen;
  • voor alle bovenwettelijke vakantiedagen.

Moet ik vakantiedagen opnemen als ik ziek ben?
Als u ziek bent mag u eveneens op vakantie. U bouwt ook tijdens ziekte vakantiedagen op. Het is belangrijk om ook tijdens ziekte vakantiedagen op te nemen omdat ze anders voor een groot deel vervallen. Dit speelt bijvoorbeeld als u tijdens ziekte naar het buitenland gaat of een periode vrijgesteld wilt worden van de re-integratieverplichting.

Heeft u juridische vragen? Ik beantwoord deze graag! Mijn e-mailadres is esmee.kuyt@advocaatlewin.nl.

Nieuwe activiteit bij Stichting Welzijn Ouderen Limmen

Trudy Bos en Ellie van Westerop.

LIMMEN - Stichting Welzijn Ouderen Limmen verzorgt maandagmorgen 12 december in Maison La Chasseigne in Limmen een nieuwe gezellige activiteit met handwerken, haken en breien voor vijftigplussers.

Het initiatief komt van de dames Trudy Bos en Ellie van Westerop. Deelnemers behoeven slechts hun eigen materiaal mee te brengen, zoals een haakpen en breipennen. Echter, Trudy en Ellie hebben altijd wel iets achter de hand. In principe willen de dames eenmaal per maand bijeenkomen, steeds op de eerste maandag van de maand. Als blijkt dat er veel belangstelling is - en daar gaan Trudy en Ellie van uit - dan kan de frequentie van de bijeenkomsten worden uitgebreid.

Als locatie is gekozen voor Maison La Chasseigne aan Dusseldorperweg 58 in Limmen. Veel vijftigplussers weten de weg naar deze gezellige koffie- en theesalon al te vinden op de wekelijkse dinsdagmorgen-bijeenkomsten, waar mensen samenkomen voor bijvoorbeeld een kopje koffie of thee, een gezellig gesprek, het lezen van de krant of een hapje en een drankje. Annabel Appel van de winkel was direct enthousiast om mee te werken aan dit initiatief.

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden, behoudens de eigen consumpties - koffie, thee en dergelijke. De bijeenkomsten duren van 10.00 tot 12.00 uur en er is inloop vanaf 09.30 uur.

Christine Meerman exposeert

Een kunstwerk van Christine Meerman.

LIMMEN - Christine Meerman uit Heiloo exposeert haar schilderijen en art-quilts op de bovenverdieping van het pand aan de Rijksweg 127 in Limmen.

Enkele van haar Art-quilts - met afbeeldingen van onder andere haar kleinkinderen en schoondochter - en een selectie van haar schilderijen in aquarel en acryl zijn hier te zien. Christine exposeerde veel in groepsverband, maar dit is haar eerste solo-expositie.

De expositie is te bezichtigen van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en op zaterdag van 09.30 tot 16.30 uur. Voor informatie kunt u bellen met Trudy Keyzer via 06-10585278.

Dichten bij de Abdij

EGMOND-BINNEN - Nu Sinterklaas weer terug is naar Spanje kunnen we ons verheugen op Kerstmis. De Abdij van Egmond organiseert allerlei activiteiten rondom de grote kerstexpositie en de kerstmarkt in het bezoekerscentrum van de Abdij. Dorpsdichter Arij van der Vliet geeft een creatieve dichtworkshop op zondag 11 december, er zijn concerten, u kunt de kerstexposities bewonderen en de Abdijwinkel met bijzondere kloosterproducten bezoeken.

Agenda
10 december, 14.00-16.00 uur.
Concert De Rijnforellen uit in het bezoekerscentrum.

11 december, 11.00 uur.
Over bomen en mensen - dichtworkshop o.l.v. Arij van der Vliet in het bezoekerscentrum.

11 december, 14.00-15.30 uur.
Optreden Muziek- en Dansschool Heiloo in het bezoekerscentrum.

11 december, 14.30 uur.
Concert Vocaal ensemble Cappella Nova in de Abdijkerk.

Kijk ook op www.abdijvanegmond.nl onder 'bezinningsaanbod, kerstmis bij de Abdij' voor meer informatie en aanmelden. Lees verder op www.uitkijkpost.nl.

Wijzigingen rijtijden Buurtbus 408

De buurtbus.

HEILOO - De vertrektijden van de buurtbus-lijn 408 wijzigen vanaf maandag 12 december. Bij het bestaande schema moeten zestien minuten worden opgeteld. De volledige dienstregeling met routeschema en vertrektijden vindt u op www.buurtbusheiloo.nl/regiobus-heiloo-egmond-lijn-408/dienstregeling. In de bus treft u gedrukte exemplaren van deze dienstregeling aan.

Double Stars meldt nieuw dak

HEILOO - Honk- en softbalvereniging Double Stars in Heiloo kampte de afgelopen twee weken met een lekkend dak en had last van wateroverlast. Omdat de vereniging onvoldoende geld in kas had om een reparatie te bekostigen, startte Double Stars een crowdfundingsactie. De vereniging meldt nu goed nieuws via een ingezonden brief.

"We kunnen opgelucht adem halen. Het dak is vernieuwd bij Double Stars! We zijn winterproof en weer voor jaren verzekerd van een droge kantine. Met Locas Techniek BV hebben we een betalingsregeling kunnen treffen. De schade-expert heeft een en ander voor ons bekeken en op papier gezet. We hebben 2750 euro op de verzekering kunnen verhalen voor gevolgschade. En - 'last but not least' - kregen we via Crowdfunding ruim 6350 euro gedoneerd. Een fantastisch bedrag, dat al onze verwachtingen overtreft. Geweldig! Dat geldt ook, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, voor onze harde kern vrijwilligers die afgelopen week voortdurend in de keuken, kleedkamer 4 of op het dak te vinden waren om onze kantine te behoeden voor nog meer schade. Hulp als deze is onbetaalbaar! Dank jullie wel. We hopen jullie allemaal 'live' te zien en te spreken op onze Algemene Ledenvergadering op donderdag 15 december vanaf 20.00 uur. Heel graag tot dan. We zijn nog niet bij de 14.000 euro die het nieuwe dak ons gekost heeft. Doneren kan via iDEAL op http://bit.ly/helpdsh."

Meervogels-Con Zelo

AKERSLOOT - Con Zelo in Waarland is een stugge tegenstander en een ploeg om rekening mee te houden in de eerste klasse. Zij maakte tijdens de handbalwedstrijd dan ook gauw 1-0. Het team van de Meervogels liet niet op zich wachten en scoorde een paar keer achter elkaar. Daarna ging de score over en weer en Con Zelo kwam later weer brutaal op voorsprong: 8-9. Meervogels zette even aan en er werd gerust met de stand van 11-10. Ook was dit de wedstrijd van de gemiste penalty's. Waar de thuisploeg vaak stuitte op de keeper, benutte Con Zelo op ééntje na wel alle toegekende penalty's. In de tweede helft kwam Meervogels snel met 12-10 voor te staan, echter gaf Con Zelo zich niet zomaar gewonnen en scoorde het de aansluitingstreffer. Toch liep Meervogels uit door snelle tegenaanvallen en goed verdedigingswerk naar een stand van 19-14 en die voorsprong werd niet meer uit handen gegeven. Na het laatste fluitsignaal was het dan ook 23-18 in het voordeel van Meervogels. Volgende week zondag 11 december spelen de dames van Meervogels uit tegen DTS'48 om 13.00 uur in sporthal De Sluis.

Turnsters GTH presteren uitstekend op eerste voorwedstrijd

V.l.n.r. achter: Dana, Nina en Feline v.l.n.r. midden: Lieke, Elyce en Nicole v.l.n.r. midden: Mila, Brechtje en Silke v.l.n.r. voor: Fira en Jaline Foto: .

HEILOO/BEVERWIJK - Zondag turnden veertien turnsters de eerste voorwedstrijd. In wedstrijd één was het de beurt aan pupil Sara, zij liet een prachtige vloeroefening zien. Op de andere baan turnden de jeugdmeisjes, Sophie turnde op balk een sterke oefening; 12.250. Daarna kwam vloer, Esmee turnde hier een mooie oefening die goed werd beloond. In de tweede wedstrijd kwamen de jongste meisjes in actie, het eerste toestel was vloer. Zowel Lieke als Dana begonnen met een super oefening, zij behaalden respectievelijk 14.00 en 13.80. Daarna kwam sprong, op het derde toestel brug lieten Elyce(14.10) en Feline(14.20) een strakke oefening zien. De wedstrijd werd afgesloten op balk. Op de andere baan turnden Nicole(jeugd) en Brechtje(senior) ook de wedstrijd. Beide meiden hebben een mooie wedstrijd geturnd, zo behaalde Brechtje de hoogste score op vloer met een prachtige nieuwe vloeroefening:12.05, ook Nicole turnde een keurige vloeroefening; 11.25. Als laatste deze dag turnden de pupillen. Zij begonnen op balk, Jaline turnde hier een stabiele nette oefening, daarna kwam vloer. Op sprong liet Fira een goede overslag en salto zien. De meisjes sloten de wedstrijd af aan brug, Nina turnde een mooie strakke oefening; 14.50. Gelijktijdig turnden Silke en Mila, de wedstrijd werd begonnen op vloer, een mooie 11.90 voor Mila met een stralende oefening. Daarna kwam sprong, Silke scoorde 11.775 voor twee keer een sterke half in half uit. In het eindklassement waren er ook prijzen voor GTH, vijfde Esmee, vierde Fira, brons Jaline, zilver Sara en goud voor Lieke.

VV Limmen

V.l.n.r. Onder: Cas Stuifbergen, Lasse van Druenen, Jesse Buur en Stijn Glorie. Boven: Tijn Welgraven, Lino Valkering, Jur Hollenberg en Sid Schoorl.

LIMMEN - JO13-1 werd dit najaar kampioen in de eerste klasse. JO13-1 is nog maar net begonnen maar heeft toch de eerste titel weten te pakken. De competitie is nog niet afgelopen, maar met een honderdprocent-score van eenentwintig punten uit zeven wedstrijden zijn deze toppers niet meer in te halen, aldus VV Limmen.

Ook een minuut stilte bij HSV

Respect op het veld en langs de lijn.

HEILOO - Bij wedstrijden in de eredivisie en in de Jupiler League zijn de spelers een minuut stil om de slachtoffers van de vliegtuigramp in Colombia te herdenken. De KNVB vroeg dit ook aan alle eerste elftallen bij amateurverenigingen, zo gebeurde dit ook bij HSV Heiloo. Bij de vliegtuigramp kwam een groot deel van de selectie van een Braziliaans voetbalteam om het leven. Volgens operationeel directeur Gijs de Jong van KNVB is de Braziliaanse voetbalwereld in het hart getroffen en is het van groot belang dat de voetbalwereld nu laat zien dat het een wereld van vriendschap, solidariteit en respect is. Momenteel zijn er wereldwijd stiltes bij veel voetbalwedstrijden.

Keezdrive

AKERSLOOT - Café de Vriendschap is zaterdag 10 december weer het domein voor keezers. Deze avond is er een keezdrive. Er is een superverloting met schitterende prijzen. De inschrijving voor het keezen gaat via www.keezbord.nl of via 0251-312866. De Keezdrive begint om 19.30 uur.

Foresters JO9-01 kampioen

Boven (v.l.n.r.): Tijn van den Akker, Robin van Dam, Storm Haanstra, Zeb de Lange, Toby Jefferies en Giel de Graaff. Beneden (v.l.n.r.): Storm Kops, Kick Ooms en Bjorn Tromp.

HEILOO - Deze toppers van de Foresters JO9-01 vierden zaterdag hun kampioensfeestje . Ze spelen 1ste klasse 03.

'VADERS ACHTER HET BEHANG' Jeugdherinneringen van Heilooers in en rond de oorlogsjaren. Nog steeds leverbaar! pazwijnenberg@hotmail.com of 0297-593631

KERSTMARKT bij kwekerij De Buitenkans. 6 t/m 23 december. Een gezellige kerstmarkt in de kassen bij kwekerij De buitenkans. Landgoed Willibrordus. Verkoop van Super kwaliteit kerstbomen, kerststukjes en kerstgroen. Kramen met leuke kerstartikelen en eigengemaakte kerstcreatie's. Op 11,12,17 en 18 december extra activiteiten en kramen aanwezig. Bullaan 2 in Heiloo. 072-5352225.

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Gepensioneerde LOODGIETER heeft tijd over. Voor badkamer, keuken, cv en alle loodgieters werkzaamheden. Bel voor afspraak 06 - 5111 7811

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf€50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 0630042383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Stomerij nodig? € 5,= per kledingstuk (muv: zie de winkel) Even naar Primera Het Hoekstuk

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

BRIDGE LEREN? Middagcursus voor beginners door ervaren bridgedocent m.i.v. dinsdag 10 januari. Voor info bel 072-5051539 of mail info@gerardlimmen.nl

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Grote dubbele garagebox te huur aan Kennemerstraatweg 402 in Heiloo. Info? 072-5410948

UW AUTO WINTERKLAAR ! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Kerstmarkt Tuincentrum de Boet. HUURAUTO-HEILOO.NL

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Naar de kerstmarkt in Aken ? HUURAUTO-HEILOO.NL

Staatsloterij winnen? Doe mee in de boulevard bij Primera Het Hoekstuk.

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213