De Uitkijkpost

21 september 2016

De Uitkijkpost 21 september 2016


Warmte brengt Het Baafje 50.000ste bezoeker

Bezoekers in het zonnetje. Foto: Stip Fotografie.

HEILOO - Zwembad Het Baafje verwelkomde donderdag voor het eerst sinds 2009 de vijftigduizendste bezoeker. Ralph Muurlink (9 jaar) was de gelukkige. Samen met zijn moeder Monique Theunissen en zijn vriendje en klasgenoot Jonas Mak (ook 9 jaar) kwam hij op de laatste openingsdag van het seizoen naar Het Baafje. Ralph, die in Alkmaar woont, zwemt als het weer het toelaat ongeveer één keer in de twee weken in Heiloo. Hij kreeg uit handen van wethouder Rob Opdam en Jan Oostindië van Het Baafje een mooie bos bloemen, een gezinsabonnement voor 2017, en een T-shirt. Zijn vriendje Jonas deelde in de feestvreugde en kreeg ook een T-shirt. Slechts twee weken geleden werd de veertigduizendste bezoeker in het zonnetje gezet. Dankzij het aanhoudende mooie weer en het feit dat het zwembad langer open is gebleven dan in eerste instantie de bedoeling was, ging het bezoekersaantal deze laatste warme dagen nog flink omhoog.

Tekst: Yvonne van Stiphout.

10.433,08 euro voor KWF Kankerbestrijding

HEILOO - De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Heiloo heeft 10.433,08 euro opgebracht. Wie de collectant gemist heeft, kan alsnog een gift overmaken. Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald, blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat doet de organisatie niet alleen, maar samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers. Dankzij onderzoek steeg de gemiddelde vijfjaarsoverlevingskans van 25 procent in 1949 tot 62 procent in 2013. "Helaas zijn we er nog niet. Jaarlijks overlijden er bijna 42.000 mensen aan kanker. Er is nog een lange weg te gaan. Wetenschappelijk onderzoek blijft daarom heel hard nodig. De KWF-afdeling bedankt bij dezen iedereen voor zijn of haar bijdrage aan de collecteweek. Samen kunnen we ervoor zorgen dat kanker geen dodelijke ziekte meer is", zegt een woordvoerder van de KWF Kankerbestrijding. Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan. Doe een eenmalige donatie via de machtigingskaart die de collectant heeft achtergelaten, doneer online via kwf.nl/doneren, of sms 'gift' naar 4333 en investeer eenmalig 2 euro. Samen moeten én kunnen we kanker overwinnen.

Terugplaatsing beeld 'Op Reis' in Stationscentrum Heiloo

Wethouder Elly Beens (l) en kunstenares Ank de Jongh blij met de come-back. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het beeld 'De Reis' staat weer op zijn plek in het stationscentrum in Heiloo. Wethouder Elly Beens en de maakster van het beeld Ank de Jongh-Zeeman herplaatsten het beeld vorige week woensdag vol enthousiasme.
Ank de Jongh maakte 'De Reis' in 1978 in opdracht van de gemeente Heiloo. Nadat het beeld een tijdlang voor de toenmalige VVV aan de Stationsstraat/Heerenweg had gestaan, werd het verplaatst naar de hoek Stationsstraat/Westerweg. Een aantal jaren geleden is het object weggehaald om plaats te maken voor de bouw van woongebouw 'Blockhove'. Doel was het beeld te restaureren tijdens deze bouwperiode. Door zware beschadigingen duurde de restauratie langer dan gepland. Het beeld had beschadigingen opgelopen tijdens een inbraak bij gemeentewerken door koper/bronsdieven. Een nieuw hoofdstuk startte woensdag waarbij een zeer blije kunstenares 'De Reis' terugplaatste, dit keer op een sokkel voor het woongebouw 'Blockhove'.

Tekst: Yvonne van Stiphout.

Collecte Roemenië succesvol

HEILOO - De collecteweek voor Roemenië, van 29 augustus tot en met 4 september, ligt inmiddels achter ons. De organisatie kijkt terug op een fantastische week met vele positieve reacties en een prachtige opbrengst. "Een en ander moet nog worden geteld, maar dat wij uiterst tevreden en dankbaar zijn, dat kunnen we u wel zeggen. Iedereen nogmaals heel hartelijk dank voor uw bijdrage. We zullen het geld goed besteden aan de zeer armen in Roemenië", aldus de organisatie.

Geschiedenis van tien jaar Ypestock

HEILOO - Een ieder die de festivalsfeer van Ypestock nog eens wil proeven, is welkom in de Oudheidkamer van Heiloo. Hier is een ruimte ingericht met foto's, posters en T-shirts van Ypestock waar een film met een uitvoerige impressie van Ypestock 1993 t/m 2000 wordt vertoond. Naast bands ziet u ook de organisatie achter de schermen en wordt de camera gericht op de vrijwilligers. Opvallend is de saamhorigheid en de nuchtere Noord-Hollandse mentaliteit van aanpakken gecombineerd met gezelligheid.

Een stukje geschiedenis
Op 24 april 1991, inmiddels meer dan vijfentwintig jaar geleden, kondigt de Ypesteiner feestkrant (opgenomen in Uitkijkpost) het Ypestockfestival als volgt aan: 'Heiloo heeft dit jaar een spraakmakend muziekspektakel binnen z'n poorten. Op zondag 9 juni zullen op een podium in Ypestein, in de volksmond gemakshalve één dag omgedoopt tot 'Ypestock', vijf groepen acte de presence geven. Bands die grote en goede bekendheid genieten. Bands die ook al meerdere malen in BukBuk optraden. De festivalleiding, in handen van Marcel Keet (oud-BukBuk), is erin geslaagd in korte tijd een ijzersterk programma neer te zetten. Een programma waarin verschillende muziekrichtingen zijn gecombineerd tot een uitgebalanceerd geheel. Opvallende nederpop in optima forma, Engels maar ook Nederlandstalig.'

In 1991 treden onder meer de Jan-Paul van der Meij Band, Jack of hearts en Weekend Warriors op. Er worden circa vijfhonderd bezoekers verwacht - het zijn er in het eerste Ypestockjaar ongeveer vijftienhonderd. In 1992 treedt feestband The Bob Color voor de eerste keer op bij Ypestock. Zanger Rob Wiedijk, tevens presentator van het festival, beklimt zelfs het dak van de tent. Bij Ypestock '93 is de Limburgse formatie Rowwen Hèze hoofdact en levert een spetterende bijdrage. In 1994 verplaatst het festival zich van De Oude Werf naar een terrein aan de zuidkant van Ypestein. De openingsacts zijn veelal winnaars van de Big Buk Buk Band Battle.

Trots op om Ypestocker te zijn
Ypestock is inmiddels een begrip geworden en kan rekenen op een ruimhartige medewerking van gemeente en sponsors. Een toenemend aantal vrijwilligers, waarvan velen afkomstig zijn uit de nieuwbouwwijk Ypestein, is er trots op om Ypestocker te zijn. De festivalorganisatie blijft trouw aan de wijk door haar bijeenkomsten te houden in wijkcentrum Ypsalon. Velen in Heiloo hebben ongetwijfeld mooie herinneringen aan het Ypestock popfestival. Tussen 1991 en 2000 beleeft de popcultuur in Heiloo een hoogtepunt met het geheel door vrijwilligers georganiseerde popfestival Ypestock. Uiteindelijk trekt het grootste gratis popfestival boven het Noordzeekanaal vijfentwintigduizend bezoekers, waarbij tweehonderd vrijwilligers de handen uit de mouwen steken om het feest in goede banen te leiden. De ontspannen festivalsfeer, waarbij je elkaar gemakkelijk ontmoet, wordt door bezoekers, bands en vrijwilligers zeer gewaardeerd.

Bredere programmering
De eerste vijf jaar wordt vrijwel alleen muziek geprogrammeerd. Vanaf 1996 is er een bredere programmering met straattheater, circus en mini-kermis voor de kinderen. De festivalorganisatie slaagt erin om Ypestock bij iedere volgende aflevering naar een hoger plan te tillen. In 1995 zijn er al vijftienduizend bezoekers, waarbij de grenzen van de groei bij de organisatie in zicht komen. In 1997 valt de tent net voor aanvang van het festival ten prooi aan storm, maar met inzet van man en macht lukt het om een tweede tent te organiseren. Hierdoor kan het festival gewoon doorgaan.

Bij het laatste festival in het jaar 2000 staat er een tent van honderd meter lang en veertig meter breed met een dubbel podium. De presentatie is in handen van Rob Wiedijk, er zijn dj's (Soundaround) en vj's (Cultmedia) waarbij livebeelden van het publiek in de show worden verwerkt. Het programma met tien bands loopt van 12.00 uur tot 23.00 uur. Er zijn optredens van Bob Color, Tröckener Kecks en De Dijk. In 1999 is het optreden van Herman Brood met big band het hoogtepunt. De inmiddels bekende cabaretièrs Najib Amhali en Howard Komproe verzorgen de presentatie, in datzelfde jaar presenteren zij ook Pinkpop.

De expositie in de Oudheidkamer van Heiloo is te zien tot ongeveer eind oktober. De bezoektijden zijn elke zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur en dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur. Het adres: Bergeonstraat 30 in Heiloo.

Tekst: Felix Hogeboom.

Showhero in Theater de Beun

Warm gevoel in het theater.

HEILOO - De talenten van Showhero staan zaterdag 1 oktober weer in Theater de Beun in Heiloo. Jaarlijks keert Stichting Showhero hier weer terug om de dromen van mensen met een beperking uit te laten komen in hun populaire talentenshow.

Stichting Showhero heeft als doel om mensen met een beperking de dag van hun leven te geven en raast tegenwoordig het hele jaar door met verschillende evenementen. Vorig jaar december stond er een Showhero glazen huis in Alkmaar, begin 2016 namen ze een album op met de autistische deelnemer Juriaan Singels, en in juni stonden de Heiloo Olympics in Heiloo op het programma. Ook gaan de showhero's regelmatig langs woonvoorzieningen om daar speciale avonden te verzorgen. Hoewel er steeds meer projecten worden gedaan, kijken oprichters Maurice van der Poll en Lucas Bugter elk jaar weer met een speciaal gevoel vooruit naar de show in Theater de Beun. "Het warme gevoel dat ontstaat in dit theater is uniek", zegt Lucas. "Het voelt een beetje als thuiskomen." Deze avonden worden gevuld in de vorm van een talentenshow, waaraan de deelnemers een onvergetelijk gevoel moeten overhouden en waarna het publiek met een lach naar huis gaat. De vaste juryleden helpen hier graag aan mee. Deze jury bestaat uit burgemeester Hans Romeyn, theatermaker Marius Prein, en ambassadeur Jeroen Schouten. Het drietal lijkt een op elkaar ingespeeld cabarettrio, dat op een prachtige manier de deelnemers een gevoel van onoverwinnelijkheid geeft.

Dit jaar willen ze er gezamenlijk een nog groter feest van maken. "We hebben nieuwe spelelementen toegevoegd die het voor het publiek nog mooier maken. De show zit in een iets ander 'jasje', maar het warme gevoel van onze shows blijft hetzelfde. Ik kijk echt weer uit naar het enthousiasme van alle deelnemers. Die pure emoties zijn prachtig", benadrukt Lucas. De avond is voor de deelnemers helemaal compleet als ze mogen optreden voor een compleet uitverkochte zaal. Wilt u hieraan meehelpen? Reserveer dan snel tickets (10 euro per stuk) voor Showhero, op zaterdag 1 oktober om 19.30 uur in Theater de Beun, via showhero.nl/tickets.

Ingezonden mededeling: Barok en Romantiek in de Kleine Kapel

HEILOO - Jan van der Giessen geeft vanaf 3 en 4 oktober in de Kleine Kapel van de Cultuurkoepel in Heiloo weer cursussen Westerse Kunst & Cultuurgeschiedenis.

In de cursus Barok, die op maandagmiddag 3 oktober begint, geeft Jan zowel aandacht aan de zeventiende-eeuwse kunst en cultuur in Katholieke landen als in Protestantse. Op dinsdagmiddag 4 oktober begint hij met de cursus over de Romantiek waarin hij de eerste helft van de negentiende eeuw behandelt. Kernthema is dat de Romantiek toen overal in Europa dominant was, inclusief in Nederland.

De zeven lessen van beide cursussen zijn als volgt ingedeeld: in de eerste les gaat Van der Giessen in op de historische context en in de tweede les legt hij de kenmerken van de kunst en cultuur uit. Daarbij behandelt hij het wereldbeeld van de mensen die toen leefden en wat hun gedrag beïnvloedde. Daarna, vanaf les drie, start een reis door Europa; elke les naar andere landen of gebieden met als laatste de Nederlanden. De enthousiaste presentatie met mooie afbeeldingen van kunst en architectuur, gecombineerd met muziekfragmenten, zal u zeker aanspreken.

De cursus is goed te volgen voor iedereen die belangstelling voor kunstgeschiedenis heeft. Echter in de stof zit zoveel uitdagend materiaal dat ook gevorderden geboeid zullen zijn. Elke cursus duurt zeven middagen van 14.00 tot 16.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 95 euro en daarvoor krijgt u ook een uitgebreide geïllustreerde syllabus. Op www.janvandergiessen.nl vindt u meer informatie en een inschrijfformulier. Opgeven kan ook via 06-51578425 of info@janvandergiessen.nl. Adres: Kennemerstraatweg 464.

Charon Uitvaartbegeleiding

Gijsje Teunissen kent uit eigen ervaring het belang van een 'eigen' uitvaart.

Slotweg 2, 1934 CN Egmond a/d Hoef, telefoon: 06 21 51 61 30, e-mail: info@charonuitvaarbegeleiding.nl, website: www.charonuitvaartbegeleiding.nl

Gijsje wil de uitvaart teruggeven aan de mensen, en dat ook uitdragen. Gijsje Teunissen is een bevlogen uitvaartbegeleider. Wat bedoelt zij met 'de uitvaart teruggeven aan de mensen'? Zij stimuleert mensen om zoveel mogelijk zelf te doen. "Dat helpt om goed afscheid te nemen van de overledene," legt Gijsje uit. "Thuis opbaren, bijvoorbeeld. Dat is natuurlijk niet verplicht, maar in de praktijk is gebleken dat dit wel het beste is voor een goede start van de rouwverwerking. De uitvaart zelf hoeft niet per se in een kerk of in een rouwcentrum. Die kan ook thuis plaatsvinden, of in een horecagelegenheid die van speciale betekenis is in het leven van de overledene of de nabestaanden."

Veerman
Zelf verloor Gijsje in 1985 haar zoon Ferry, toen nog geen vijf maanden oud. Gijsje heeft daarna zelf de laatste verzorging en de uitvaart in handen genomen. "Ruim dertig jaar geleden deed ik al wat ik nu voor andere mensen doe. Geen standaardoplossingen, maar zelf de dingen regelen, en vooral veel zelf doen. Er kan veel meer dan mensen denken! En er komen ieder jaar nieuwe mogelijkheden bij."

Toen Gijsje in 2005 besloot haar eigen uitvaartonderneming te starten, was de naam snel gekozen: van Ferry via ferryman ('veerman') naar Charon, de veerman uit de Griekse mythologie die met zijn boot de zielen van de overledenen over de rivier de Styx zette. In Charon Uitvaartbegeleiding werken ook de man van Gijsje en Ferry's zes broers en zussen mee.

Liefde, Respect en Aandacht
Liefde, Respect en Aandacht zijn de kernwoorden van Charon Uitvaartbegeleiding. Dat begint bij een zorgvuldige voorbereiding. Charon geeft in eigen beheer een boekje uit, 'Mijn leven & sterven'. Mensen worden van harte uitgenodigd om dit in te vullen, ook als zij nog springlevend en kerngezond zijn. Niemand weet immers wanneer zijn laatste uur gekomen is. In de praktijk zijn het vooral de terminaal zieken die zich willen buigen over vragen als "Wat wil ik nog doen voordat ik sterf?", "Wil ik worden opgebaard op graszoden?" en "Wil ik dat mijn overlijden gemeld wordt op mijn eigen Facebookpagina?" Het boekje biedt heel veel keuzes, maar stelt ook open vragen: "Wat wil ik zelf?" is steeds het uitgangspunt.

Afscheid nemen met je hart
"Laat de gebaande paden los en denk in mogelijkheden", is het algemene advies van Gijsje, die alleen zwart draagt als de nabestaanden daar expliciet om vragen. Gijsje wil ook andere uitvaartbegeleiders inspireren. Haar boekje 'Afscheid nemen met je hart, dertig bijzondere uitvaarten' is tegenwoordig lesmateriaal voor studenten van de beroepsopleiding. "Ook hen wil ik inspireren om de gebaande paden te verlaten", besluit Gijsje. "Immers, het enige wat telt, is dat het afscheid past - past bij de overledene en bij de nabestaanden."

Falkland Toneel speelt 'En dat is 3'

Heilooër Maarten Schols schreef en regisseert 'En dat is 3', een vrolijk stuk vóór en mét kinderen…  Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - Cijfers saai? Laat me niet lachen. Cijfers zijn grappig en verrassend; ze hebben zelfs plannen en dromen! Het liefst willen ze allemaal die dromen vertellen. Maar dat kan natuurlijk niet, want er zijn veel te veel cijfers! Doe daar ook nog eens een groep echte kinderen bij, dan kun je op je vingers natellen dat er een hoop te gebeuren staat. Een paar cijfers mogen wel hun verhaal kwijt, de geluksgetallen zullen we maar zeggen. En dat levert een leuke muzikale voorstelling op voor de mazzelaars die mogen komen kijken in Theater De Beun.

Op vertoon van je toegangskaart krijg je in het weekend van de voorstelling bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo het tweede bolletje ijs gratis. De voorstellingen zijn op zaterdag 8 oktober (15.00 uur) en zondag 9 oktober (13.00 en 16.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 5 euro. Kaartverkoop: vanaf 14 dagen voor de uitvoeringen bij Boekhandel de Schrijverij (Stationscentrum en Het Hoekstuk) en Boekhandel Bruna ('t Loo) in Heiloo. Kaarten zijn tevens vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling te verkrijgen aan de kassa van Theater De Beun. Reserveringen en informatie: www.falklandtoneel.nl of bij Irene Schols (072 - 533 2163). Ook leuk voor partijtjes!

Volksschrijver G.K. van 't Reve schreef journalistiek proza voor Uitkijkpost

HEILOO - Weinig schrijvers valt de eer ten deel na overlijden te worden 'geëerd' met een genootschap. Gerard Kornelis van 't Reve (1923-2006), behorende tot de grote drie naoorlogse schrijvers, is zo iemand. Van het Reve is bekend om zijn bijzondere stijl waarbij een mix van formeel en dagelijks taalgebruik met veelal ironische ondertoon het gevoel van melancholie bij de lezer doorbreekt en aanzet tot een niet te stuiten lach. Personen uit verschillende standen en leeftijdsgroepen voelen zich nog steeds tot het werk van de grote volksschrijver aangetrokken.

Het Revegenootschap organiseerde maandag 15 augustus een herdenkingsbijeenkomst in het Friese dorp Greonterp, waar de schrijver vele gelukkige jaren kende samen met zijn levenspartners Teigetje, Woelrat en Joop Schafthuizen. Oud-politicus Hans Wiegel, die zelf ook Reviaan is, zal bij de bijeenkomst aanwezig zijn en mogelijk wat uit het werk van Reve voorlezen. Inmiddels is bekend dat er een briefwisseling tussen Reve en Wiegel heeft bestaan. Dit nieuws bereikte ons via het literatuurprogramma bij Amsterdam FM, uit de mond van de voorzitter van het Revegenootschap, de heer Ton van de Laar. Het genootschap beheert de literaire nalatenschap en probeert haar collectie Reviana te complementeren. Elk nieuws wat betreft de schrijver is welkom.

Bij toeval was een medewerker van Uitkijkpost achter de tafel van het genoemde Amsterdamse praatprogramma aanwezig. Deze wist te melden dat de jonge Gerard van 't Reve voor Uitkijkpost heeft gewerkt. Voor Revekenner Van de Laar, werkzaam bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam en als collectiemedewerker verantwoordelijk voor de Revecollectie, was dit verheugend nieuws. De Revecollectie, die vele manuscripten en brieven bevat, is onlangs gedigitaliseerd en staat nu op de website www.oba.nl. Het archief van Uitkijkpost vanaf oplage 1952 is digitaal doorzoekbaar via het Regionaal Archief Alkmaar op website kranten.archiefalkmaar.nl.

Historisch nieuws
De Reveconnectie van Uitkijkpost wordt uitputtend behandeld in jubileumuitgave 'Een bedrijf in letters, 65 Jaar Drukkerij Uitkijkpost (1934-1999)', geschreven door historicus Nico Keuning en verschenen in december 2001 in een gelimiteerde oplage van zeshonderdvijftig exemplaren. Uit deze bron is het onderstaande historische nieuws afkomstig.

Kort na de oorlog, op 1 juni 1945, verschijnt het eerste nummer van de Uitkijkpost met als ondertitel 'Onafhankelijk weekblad'. Uitkijkpost is de voortzetting van verzetskrant De Nieuwsbode, het bedrijf van directeur-redacteur Gerrit Keppel (1910-1991) had nauwe contacten met de Amsterdamse illegale pers. De Paroolgroep bleef het nieuwe weekblad in Heiloo na de oorlog steunen met kopij van de redactie. Zo is het gekomen dat Gerard Kornelis van het Reve in 1945 met journalistiek proza in de Uitkijkpost debuteerde, onder de naam G.K. van het Reven. Dit was nog voor zijn schrijversdebuut in 1947 met de bekende roman 'De Avonden', algemeen geroemd om het scherp getekende tijdsbeeld van de na-oorlogse jaren.

Van het Reve(n) schreef totaal zes artikelen waarbij hij een positieve visie op de herrijzende maatschappij schetst, met enige bevlogenheid en gespeend van moralisme. De stukken hebben titels als 'Aller belangen dienen', 'Arbeiders herwinnen hun vrijheid', 'De nieuwe vredesorganisatie' en 'Opkomst en ondergang van de zwarte markt'. Deze artikelen zijn opgenomen in de bundel Schoon Schip (Manteau, 1984).

Tekst: Felix Hogeboom.

Fietspuzzeltocht Burendag

HEILOO - Wat maakt wonen in Heiloo nog leuker? Ontdek het tijdens de Fietspuzzeltocht tijdens Burendag op zaterdag 24 september. Alle inwoners van Heiloo zijn van harte uitgenodigd. Start- en eindpunt is ontmoetingscentrum het Trefpunt aan het Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. Daar ontvangen deelnemers bij de start een duidelijke routebeschrijving met plattegrond. Bij ieder rustpunt staat een organisatie klaar met een hapje of een drankje en informatie over wat de desbetreffende organisatie voor de inwoners van Heiloo wil betekenen. Bij de finish is nog meer informatie en gezelligheid te vinden! Deze bijzondere Fietspuzzeltocht is een initiatief van het Platform Vrijwilligersorganisaties Zorg & Welzijn. Meer informatie is te vinden op www.vipheiloo.nl. Ook aan mensen die zelf niet (goed) kunnen fietsen wordt gedacht. Zij kunnen zich melden op telefoonnummer 072-532 02 81.

Laptops voor leerlingen Paulusschool

Marc, Fréderique en Puck poseren graag even met hun nieuwe aanwinst. Foto: Evert Visser

HEILOO - Leerlingen van de Paulusschool in Heiloo beschikken sinds vrijdagmiddag over een eigen 2-in-1 laptop, een tablet met toetsenbord. Het betreft leerlingen van de groepen 6, 7 en 8. De school en de Mediamarkt overhandigden de apparaten vrijdag officieel aan ouders die deelnemen aan een uniek project van de school. Dat gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst die samen met de kinderen was georganiseerd.

Ouders van kinderen die deelnemen aan het project met de naam 'Take your own device' betalen op vrijwillige basis mee aan de laptop. Zij mogen de apparaten thuis gebruiken, in de weekenden, bij ziekte van het kind en tijdens vakanties. De leerlingen krijgen de laptop na groep 8 in eigendom. Kinderen van ouders die niet participeren in het project, mogen dezelfde laptops gebruiken. Hun apparaten blijven daarentegen wel eigendom van de school. Het mooie van het project is, dat kinderen nu altijd en overal kunnen leren vanuit hun eigen talenten, interesses en niveau. Ouders zijn meer betrokken bij het leerproces, doordat het kind kan laten zien wat het leert en waar het trots op is.

Enkele leerlingen gaven tijdens de bijeenkomst tekst en uitleg over de digitale leeromgeving waarvan ze deel uitmaken. De kinderen kunnen alleen of samen in documenten aan de slag gaan met thema-onderzoek en presentaties maken. Verder kan de leerkracht eenvoudig digitaal opdrachten klaarzetten. Vervolgens kunnen de leerlingen hun gemaakte opdrachten aan de leerkracht terugsturen. Directeur Susan Groot vertelt dat de leerlingen goede educatie-apps (programma's) gebruiken die zich aanpassen aan het niveau van het kind. "Apps geven sneller en beter inzicht in de mate van ontwikkeling van een kind en passen zich hierop aan. De leerlingen kunnen hierdoor op hun eigen niveau en tempo werken. Daarnaast kan de leerkracht zijn of haar begeleiding hierop aanpassen. Een ander voordeel is dat de leerlingen zich beter kunnen voorbereiden op de digitalisering van de samenleving." De Paulusschool gebruikt de komende tijd voor de school vertrouwde software zoals office 375 (Floreplein), Rekentuin en Prezi. Doel is om vanaf januari ook te werken met het programma Math van Exova. Susan Groot: "Dit is een digitaal rekenportfolio waarin kinderen op hun eigen niveau de leerlijnen rekenen kunnen doorlopen, naast de instructie van de leerkracht."

Zingen en ijs eten
De school introduceerde de laptops eerder deze maand al in de klassen. Op deze manier konden de kinderen met de apparaten leren werken. De officiële overhandiging van de laptops volgde vrijdagmiddag. Onderwijswethouder Elly Beens overhandigde de eerste 2-in-1 laptop aan Pim de Groot - voorzitter van de medezeggenschapsraad - en zijn zoon Steven. Ook Siebrand Konst en Ottillio Christiaan waren van de partij. Zij overhandigden namens de overkoepelende organisatie Stichting Flore bloemen en een cadeaubon aan de wethouder en de projectgroep die het werken met de laptops mogelijk maakt (werkgroep TYOD). Deze werkgroep bestaat uit de ouders Floris Bitter en Jeroen Lammers, ICT-coördinator van de Paulusschool Elsbeth Glas, leerkracht Marion Koenders en Paulusschool-directeur Susan Groot. Aan het eind van de feestelijke bijeenkomst zongen de leerlingen het Paulusschool-lied. Daarna trakteerde de ijswinkel Di Fiorentina alle aanwezigen op een gezond en heerlijk mango-ijsje. Gezond, omdat de school Appeltje-Eitje-Partner is. 'Appeltje Eitje - Gezond voorbeeld Heiloo' wil het inwoners gemakkelijker maken voor een gezonde leefstijl te kiezen.

Wethouder Elly Beens overhandigt de eerste laptop aan MR-voorzitter Pim de Groot en zijn zoon Steven. Foto: Evert Visser

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Wet bescherming erfgenamen tegen schulden per 1 september in werking Wat betekent dit voor (toekomstige) erfgenamen?

Nalatenschapscoach Hans Rietbroek.

HEILOO - De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel Wet bescherming erfgenamen tegen schulden. Per 1 september jl. is pas sprake van zuivere aanvaarding als een erfgenaam ofwel goederen van de nalatenschap verkoopt ofwel op andere wijze goederen onttrekt aan eventuele schuldeisers. Er is een uitzondering voor gevallen waarin de erfgenaam na zuivere aanvaarding wordt geconfronteerd met een onverwachte schuld. Op grond van een clausule kan de erfgenaam de kantonrechter verzoeken om bescherming van zijn privévermogen. Met de wetswijziging wordt geprobeerd om het onbedoeld zuiver aanvaarden en de nadelige gevolgen van een onverwachte schuld aan banden te leggen.

Erfgenamen zijn vanaf 1 september 2016 (niet terugwerkend) dus beter beschermd, maar hoe de verdere afwikkeling van de nalatenschap gaat is voor veel mensen onbekend terrein en een lastige opdracht. Als daar ook nog emoties en onbegrip in de familie bijkomen, dan kan hulp van een onafhankelijke deskundige uitkomst bieden. Iemand die u ondersteunt, adviseert, raad geeft, bemiddelt en praktische zaken voor u regelt.

Want er is veel te regelen bij een overlijden. Denk aan zaken als:

* naar de notaris (o.a. voor de verklaring van erfrecht);

* de aangifte erfbelasting en financiële afwikkeling;

* een taxatie van de inboedel of woning;

* de verkoop van de inboedel of woning;

* verdeling van de inboedel of andere spullen;

* het leeghalen van de woning;

* verzekeringen afhandelen en abonnementen opzeggen.

In veel gevallen is er behoefte aan advies en begeleiding, bijvoorbeeld in conflictsituaties of bij complexe nalatenschappen. Complex kan het zijn omdat er aandelen/bedrijven in de boedel vallen of omdat de erflater (de overledene) de nalatenschap niet goed geregeld heeft. Als nalatenschapscoach kan ik u hierbij begeleiden. Tevens help ik als bemiddelaar bij het overbruggen van verschillen tussen erfgenamen. Door mijn ervaring overzie ik het totale plaatje, zorg ik ervoor dat het proces in beweging komt en dat het onderlinge contact of vertrouwen verbeterd wordt, om zo samen alle aspecten van de nalatenschap op een goede en respectvolle manier te regelen en af te ronden.

Meer weten over nalatenschapscoaching?
Ga voor meer informatie of het maken van een vrijblijvend kennismakingsgesprek naar www.hansrietbroek.nl
Nalatenschapscoach Hans Rietbroek. Email: info@hansrietbroek.nl, telefoon: 072-5055135 of 06-13939262.

Open dag bij de praktijk voor kunstgebitten

Irma Baart en utger Weijer.

HEILOO - Rutger Weijer is tandprotheticus en specialist in het aanmeten en vervaardigen van alle uitneembare gebitsprotheses. Hij behandelt zelf de klant én vervaardigt de prothese, waarbij de klant directe input geeft qua wensen. Zo komt hij tot een persoonlijk en natuurlijk eindresultaat waarin de wensen van de klant direct terug te zien zijn. Op die manier krijgt de klant vaak de eigen lach en de gewenste uitstraling terug. Rutger heeft tevens een nauwe samenwerking met andere tandheelkundige specialisten (zoals tandartsen, implantologen en kaakchirurgen).

Een natuurlijke glimlach met een persoonlijke uitstraling
"Mensen lopen vaak te lang door met een gebitsprothese die eigenlijk niet goed meer past of erg versleten is. Hierdoor ontstaat pijn en ander ongemak. Het is aan te raden om de prothese elke twee jaar te laten controleren. Soms is een kleine aanpassing in de pasvorm al genoeg", aldus Rutger Weijer. Dat kan een gewone volledige gebitsprothese zijn, maar ook een prothese op nieuwe of bestaande implantaten tot en met gedeeltelijke protheses (frame of plaatje).

Wat een tandprotheticus precies doet en de prothetische mogelijkheden roepen vaak vragen op. Heeft u vragen over een nieuwe gebitsprothese of over uw huidige kunstgebit? Zit uw gebit los of heeft u andere problemen of vragen? U bent van harte welkom op de open dag op woensdag 5 oktober van 9.00 uur tot 16.00 uur. U kunt ook bellen. Een advies of een controle-afspraak is altijd gratis. Rutger maakt graag kennis met u: "Samen gaan we kijken wat er mogelijk is."

Adres: Gezondheidscentrum De Strandwal 22H, Heiloo. Tel.: 072-5331902. E-mail: info@rutgerweijertp.nl. Meer informatie: www.rutgerweijertp.nl.

Di Fiorentina vol verrassingen

HEILOO - Het zal menig Heilooër niet zijn ontgaan: Di Fiorentina bestaat dit jaar alweer vijf jaar. De bekende ijswinkel heeft de feestelijkheden afgetrapt met een fantastisch optreden van MAAN en heeft nu inmiddels vier actiemaanden achter de rug. Tijdens de zomermaanden kochten mensen echt massaal de speciale ijsbollenkraskaart en zijn er vele mooie prijzen gewonnen. Maar misschien nog belangrijker: de koop van een jubileumkraskaart geeft direct de drie plaatselijke goede doelen een financiële steun in de rug. Van iedere verkochte kraskaart gaat 1 euro naar de goede doelen.

Op zondag 25 september is het zover: Ed van Baar maakt dan de eindstand bekend. Afgevaardigden van Het Beestenboetje, Vrienden van de Vijfhoek en Vereniging Buurtbus Heiloo nemen die dag hun cheques in ontvangst. Dat gebeurt omstreeks 15.00 uur. Aansluitend worden twee prachtige fietsen verloot onder degenen die het symbool van de fiets gekrast hebben. Dat alles gebeurt onder toeziend oog van notaris Erkamp van Leersum uit Heiloo.

Happy Hour
Di Fiorentina zou Di Fiorentina niet zijn als er toch nog één laatste verrassing is. Als allerlaatste klap op de spreekwoordelijke vuurpijl is er op zondag 25 september een Happy Hour bij Di Fiorentina. Tussen 14.30 en 15.30 uur is uw tweede ijsbol GRATIS!

De Burger van Heiloo nu ook bij Melange7

Heerlijk voor jezelf en het goede doel. Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Met een nieuwe chefkok én menukaart is Melange7 een heerlijke plek waar de Burger van Heiloo vanaf 22 september verkrijgbaar is. Tijdens de lunch of het diner, in het restaurant of op het terras? U kiest! De Burger bestaat uit een Runderburger, brioche sesam bol (speciaal gemaakt door bakkerij Beerse), home made Jack Daniels BBQ-saus, pancetta, uienrelish en kropsla. Natuurlijk op de bekende Melange7-kwaliteit bereid.

Opbrengst
De Burger van Heiloo is niet meer weg te denken uit Heiloo. Dit initiatief van Fotostudio IwanBronkhorst.nl in samenwerking met lokale horeca ondernemers ondersteunt Stichting Vrienden van de Vijfhoek bij aanschaf van een loungebank voor ODC De Vijfhoek. Elke verkochte Burger van Heiloo levert 1 euro op voor Stichting Vrienden van de Vijfhoek. Wat een mooie combinatie; een héérlijke Burger van Heiloo eten bij Melange7 én een goed doel steunen!

Voor meer informatie over de Burger van Heiloo: www.burgervanheiloo.nl en www.melange7.nl.

Ingezonden: Houd Heiloo schoon

'Ruim op die troep.' Foto: Ton Förch

Amper twee weken nadat medewerkers van AH de stalling van de winkelwagentjes op het parkeerterrein van Het Hoekstuk keurig hadden geveegd, begint de vervuiling met dozen, karton, kassabonnen, bonusfolders, plastic zakken e.d. alweer indrukwekkende vormen aan te nemen. Ik sprak hierover vandaag (5 september) met een andere bezoeker. Die meende te weten dat het vooral mensen uit Egmond en Limmen zijn die hiervoor verantwoordelijk zijn. Die komen bij Het Hoekstuk hun boodschappen doen, omdat ze dan meteen ook even naar de Lidl kunnen, want die hebben ze zelf natuurlijk niet. En dat zouden dan ook degenen zijn die het eenrichtingsverkeer aan hun laars lappen of over het trottoir fietsen als ware het een verplicht rijwielpad. Zou best kunnen, want (opr)echte Heilooërs doen dit natuurlijk niet; dat begrijp ik ook wel. Toch houd ik eerlijk gezegd persoonlijk ook wel wat twijfels. Bent u inwoner van Heiloo en gooit u ook wel eens een kassabon, folder of kartonnen doosje in de stalling? Dan valt het wellicht te overwegen naar Egmond of Limmen te verhuizen.

Ton Förch, Heiloo

Ingezonden: De Drie + 1 Dolle Dagen in het Baafje

Wat een lumineus idee om na de extra openingstijden van zwembad het Baafje in de eerste septemberweek ook nog open te blijven gedurende de uitzonderlijke hittegolf! Toen ik afgelopen dinsdag ging zwemmen, omstreeks 17.30 uur omdat het tegen etenstijd meestal rustiger wordt, was daar nu geen sprake van. Het krioelde van de mensen, er stond zelfs een rij bij de kassa om nog binnen te mogen en er werd gezwommen, gesprongen, gezond en gepicknickt; iedereen genoot! Hulde aan de nieuwe beheerder van ons unieke zwembad, die dit met de nodige inspanningen mogelijk maakte. Ik wil daarom, ongetwijfeld namens alle zwemliefhebbers van ons mooie Baafje, mijn grote dank uitspreken voor dit grandioze initiatief. Het was geweldig voor elkaar, de 50.000 zelfs gehaald en nu op naar het volgend jaar!

A.C. Posch-Michels, Heiloo.

Olympisch zilveren medaille op Obs Meander

Leuk bezoek van Nicole Beukers.

HEILOO - De kinderen van de openbare basisschool Meander in Ypestein kregen vrijdag bijzonder bezoek. Nicole Beukers, zilveren medaille-winnares in Rio bij het roeien, liet haar medaille zien en vertelde over haar ervaringen tijdens de Olympische Spelen. De kinderen hadden veel vragen over onder andere haar zilveren race in de dubbelvier. Hoe lang roeit ze al, is ze al wel eens uit de boot gevallen en hoe was het in Rio? Nicole, zelf leerkracht, had van alles meegenomen en natuurlijk mochten de kinderen de medaille even vasthouden. De leerlingen van Meander maakten een zilveren medaille met een felicitatie voor deze topatleet. Het was een gezellige en ook inspirerende middag.

Muziek- en dansschool Heiloo

Dansen

Vindt u het leuk om te dansen?
Dan is dit misschien iets voor u!

* Klassiek ballet ouderen
Dinsdag 19.30-20.30 uur

Verbeter uw conditie in deze gezellige les. Eerst een training aan de barre, daarna wordt gedanst op klassieke muziek. Kom eens kijken of meedoen!

* Jazzballet volwassenen
Woensdag 09.30-10.30 uur
Woensdag 19.45-21.00 uur

Op een dansante manier werken we aan verschillende basistechnieken, zoals coördinatie, evenwicht, kracht en lenigheid. Daarna wordt er gewerkt aan diverse choreografieën, afwisselend van modern tot snelle jazz.

* Kleuterdans 4- tot 5-jarigen
Woensdag 14.45-15.30 uur.

Een feest voor elk kind! Speelse lessen vol wereldse dansjes.

* Kinderdans 6- tot 7-jarigen
Woensdag 15.30-16.15 uur.

Op een vrolijke manier worden allerlei dansstijlen en danstechnieken aangeleerd.

* Klassiek ballet vanaf 7 jaar
Maandag 16.00-17.00 uur.

Wil je graag eens kijken hoe het is om als een echte ballerina te dansen? 10 lessen

* Young Colours 8- tot 10-jarigen
Woensdag 16.20-17.05 uur.

Een gevarieerd aanbod aan dansstijlen, Afrikaans, Buikdans en Braziliaans. Zelf improviseren op swingende en hippe muziek.

* Streetdance vanaf 10 jaar
Woensdag 17.30-18.30 uur.

Uitgangspunt: lekker dansen op muziek met een vette beat, o.a. van Ariana Grande, Justin Bieber en werken aan een choreografie. Bel voor een gratis proefles!

Tip: er zijn ook diverse mogelijkheden voor samenspel. Kijk op de website of bel ons.

Meer informatie en inschrijving: www.muziekendansschoolheiloo.nl, info@muziekendansschoolheiloo.nl, 072-5332460.

Kinderboekenweek wedstrijden bibliotheek Heiloo

HEILOO - De Kinderboekenweek in Bibliotheek Heiloo duurt van 5 tot en met 15 oktober. Onder het motto 'Voor altijd jong' draait het in die periode om de bijzondere band tussen grootouders en kleinkinderen. In de aanloop daarnaartoe is er nu al van alles te doen in Bibliotheek Heiloo!

Spaaractie
De grote Kinderboekenweek Spaaractie voor alle basisscholen in Heiloo startte dinsdag 20 september. Leerlingen verdienen een sticker door te lenen (op vertoon van uitleenbon), drie stickers door lid te worden van de bibliotheek en vijf stickers als zij een volwassene aanbrengen als nieuw lid. De school die, verhoudingsgewijs naar het aantal leerlingen, de meeste stickers heeft geplakt op de spaarposter in de bibliotheek, wint een prachtig mediapakket met daarin voor elke groep een boek, dvd of luisterboek. Ook voor de tweede en derde plaats zijn mooie prijzen te verdienen.

Alle prijzen worden beschikbaar gesteld door Kringloopwinkel Keer op Keer.

Kleurwedstrijd
Voor kinderen tot acht jaar organiseren Bibliotheek Heiloo en Stichting Welzijn Heiloo samen een kleurwedstrijd. Lever je kleurplaat, voorzien van naam, adres en leeftijd, uiterlijk 3 oktober in bij Bibliotheek Heiloo. Er worden drie winnaars uitgekozen. Zij ontvangen een mooie prijs én van hun kleurplaten worden placemats gemaakt voor het 'eten bij het Trefpunt' op de Nationale Ouderendag op 7 oktober. Natuurlijk mogen de winnaars (en hun vader of moeder, opa of oma) ook aanschuiven bij het diner.

Gedichtenwedstrijd
De Bibliotheek Heiloo zoekt kinderen van acht tot twaalf jaar die een mooi gedicht willen schrijven voor of over hun opa en/of oma. Mailen van het gedicht kan uiterlijk 3 oktober naar info@bibliotheekheiloo.nl (vergeet niet naam en leeftijd erbij te vermelden). De winnaars ontvangen een mooie prijs en mogen hun gedicht voordragen tijdens het 'eten bij Het Trefpunt' op de Nationale Ouderendag op 7 oktober. En natuurlijk eten de winnaars en hun ouders lekker mee.

De prijswinnaars worden op 5 oktober om 15:00 uur bekendgemaakt door de burgemeester tijdens het Kinderboekenweekfeest in de bibliotheek. Meer weten? Kijk op www.bibliotheekheiloo.nl of kom langs!

Heiloo doet mee aan het grote nationale fietsonderzoek

Wethouder Rob Opdam op van Petrus Canisius College (PCC) in Heiloo. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De gemeente Heiloo doet mee aan de Nationale FietsTelweek die maandag startte. Een app brengt het dagelijkse fietsgedrag van deelnemers één week lang in kaart. Hierdoor worden uitdagingen en knelpunten die fietsers onderweg tegenkomen goed zichtbaar. De gemeente Heiloo gebruikt de verkregen gegevens bij de ontwikkeling van het nieuwe Verkeersplan, waarin de gemeente de fietser een hoofdrol wil laten spelen.

De FietsTel-app registreert één week lang het fietsgedrag van deelnemers in heel Nederland. Het brengt de routes die zij fietsen in kaart, hoe lang zij erover doen, en of er vertragingen zijn die zij tegenkomen. Voor het ontwikkelen van een optimaal fietsnetwerk zijn deze gegevens van belang, zegt een gemeentewoordvoerder. "Zo is door het onderzoek in 2015 een aantal fietsfiles opgelost door fietsers vaker groen licht te geven. Het onderzoeken van fietsgedrag op deze wijze en schaal is uniek in de wereld." Heiloo krijgt na afloop van de FietsTelweek beschikking over de verkregen fietsdata van de deelnemers in Heiloo (geanonimiseerd). Met deze inzichten gaat Heiloo aan de slag om het fietsnetwerk in het dorp te verbeteren en het fietsen prettiger en veiliger te maken. Eventuele maatregelen komen terug in het Verkeersplan, dat bijdraagt aan een veilig, bereikbaar en leefbaar Heiloo. Het nieuwe Verkeersplan wordt in de zomer van 2017 aan de raad voorgelegd.

Rob Opdam tussen de scholieren
Elk jaar wordt een speerpunt in de campagne bepaald. Dit jaar zijn dat de middelbare scholieren. Wethouder Rob Opdam gaf daarom maandagochtend het startschot voor de FietsTelweek op het Petrus Canisius College (PCC) in Heiloo. Rob Obdam noemt het belangrijk dat de gemeente meer zicht krijgt op de fietsverplaatsingen van scholieren, zodat de gemeente gerichter maatregelen kan nemen voor veilige routes van en naar scholen. Speciaal voor scholieren ontwikkelde de FietsTelweek een campagne met een spectaculaire prijs: met de hele klas een helikoptervlucht boven Nederland.

Veel fietsende deelnemers nodig
Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel Nederland gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS)) en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. De app meet sinds maandag het persoonlijk fietsgedrag automatisch voor een week. Om mee te tellen hoeven deelnemers deze week alleen met 'locatievoorzieningen aan' op de fiets te stappen.

Waterfeest op Obs Meander

Zon en water in Heiloo.

HEILOO - Het zou wel eens de allerlaatste zomerdag kunnen zijn van dit jaar. Voor de openbare basisschool Meander in Ypestein reden om vorige week donderdagmiddag een groot waterfeest te organiseren. Een aantal ouders is lid van de vrijwillige brandweer en bood spontaan aan om met een wagen te komen, de slangen uit te rollen en de kinderen te voorzien van voldoende water om mee te spelen. "Het was fantastisch, met als klap op de vuurpijl een ijsje van de ouderraad toe", zegt directeur Koen Elbers.

Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer in Heiloo schenkt twee keer per maand een Opkikker aan een vereniging of stichting van 500 euro. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen. Deze is verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. De tweede opkikker van de maand september gaat naar jeugdmusicalvereniging De Hanswijckers in Egmond-Binnen. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg) in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072-5325962.

De Schrijverij Het Hoekstuk gaat verbouwen

HEILOO - Van zaterdag 24 tot en met vrijdag 30 september wordt de winkel in Het Hoekstuk verbouwd. De hele winkel wordt gestript, zodat daarna een geheel nieuw interieur kan worden geplaatst.

"Na vijf jaar in het Hoekstuk wordt het tijd voor een grondige opfrisbeurt. Daarbij gaan wij ons aansluiten bij Primera, zodat we gelijk hun mooie interieur kunnen plaatsen", aldus eigenaresse Ingrid Dorrestein. In de verbouwingsperiode kunt u natuurlijk altijd terecht in onze andere winkel in het Stationscentrum.

"Primera is in 1991 opgericht en is een landelijke winkelketen van, voor en door zelfstandige ondernemers, met nu meer dan vierhonderdtachtig winkels", vervolgt Ingrid. "We hebben nu al wenskaarten, lectuur, tabak, kantoorartikelen en kansspelen, en door Primera komen er nog groepen bij, zoals cadeaukaarten en (concert)tickets. Ook gaan wij artikelen van Riverdale verkopen".

De feestelijke heropening is zaterdag 1 oktober met heel veel voordeel-aanbiedingen. Let hiervoor op de folder in uw brievenbus. Bij Primera wordt u nog steeds door het bekende team persoonlijk, gezellig en goed geholpen.

Dus graag: ….. even naar Primera!!!

Welkom bij de Sportinstuif 55+

HEILOO - In beweging komen en blijven, dat is de kwestie! Vele onderzoeken wijzen uit dat het voor ouderen (en niet alleen voor hen) van groot belang is om regelmatig te bewegen. Dit bevordert uw welzijn en uw sociale mogelijkheden. De Sportinstuif 55+ heeft een passend antwoord: vanaf 15 september 2016 tot eind april 2017 kunt u iedere donderdag van 14.30 tot 16.00 uur in de sportzaal van Sportcentrum Het Vennewater in Heiloo werken aan uw gezondheid.

In recreatieve sfeer en onder deskundige leiding werkt u aan het in stand houden en/of verbeteren van uw conditie. In groepsverband worden functionele oefeningen gedaan (warming up). Verder is er de mogelijkheid om te kiezen uit een aantal samenspelen, zoals volleybal, badminton of een potje tafeltennis. Prestaties worden niet gevraagd. Kom gewoon langs op donderdag. Telefonische informatie: 072-5333905. De activiteiten worden gesponsord door Stichtingen Pius X in Bergen, RCOAK in Amsterdam en Keer op Keer in Heiloo.

Middag vol actie tijdens Forte BSO Zomerfeest

HEILOO - Afgelopen vrijdag 16 september vond in Heiloo het jaarlijkse Forte BSO Zomerfeest plaats voor alle kinderen die de buitenschoolse opvang van Forte Kinderopvang bezoeken. De middag vol originele spellen en heel veel sport werd goed bezocht door de kinderen van 4 tot 12 jaar en hun ouders. Het feest werd afgesloten met een gezellige barbecue voor iedereen.

Forte Kinderopvang houdt jaarlijks een zomerfeest voor al haar kinderen en ouders. De kinderen van de kinderdagverblijven en peuteropvang genoten afgelopen juni al van hun feest en nu was het de beurt aan de BSO-kinderen tijdens een middag vol actie en gezelligheid. Vanuit alle Forte-vestigingen in Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Groet, Heiloo, Limmen, Middenbeemster, Schoorl en Zuidoostbeemster kwamen de kinderen naar het feest in Heiloo.

Het grote veld van sportcomplex De Foresters en de gymzaal achter het complex waren ingericht met de meest originele sporten en spellen. Zo konden de kinderen meedoen aan bounceball, zorbbal, handdoekvolleybal en levensgroot Twister. Ook waren er een stormbaan en een spelcircuit en werden er workshops badminton gegeven. De kinderen genoten volop van al het sport en spel en na alle actie was het lekker bijkomen met heerlijke hapjes tijdens de barbecue. De kinderen, ouders en medewerkers van Forte Kinderopvang kijken terug op een gezellig en geslaagd zomerfeest!

Meer informatie over de voor- en naschoolse opvang van Forte Kinderopvang is te vinden op www.fortekinderopvang.nl. Bij een Forte BSO is namelijk altijd iets leuks te doen!

Karlijn van de Worp: de specialist voor kinderfysiotherapie in Uitgeest

UITGEEST - Karlijn van de Worp is een vertrouwd gezicht bij Fysiotherapie Uitgeest. Afgelopen zomer heeft zij de specialisatie kinderfysiotherapie afgerond en sindsdien is Karlijn Master of Science in de kinderfysiotherapie.

Waarom heb je voor kinderfysiotherapie gekozen?
Karlijn: "Je kunt bij kinderen vaak veel bereiken en daardoor echt verschil maken in hun ontwikkeling. Daarbij geniet ik van hun spontane en pure reacties."

Iedereen heeft waarschijnlijk wel een beeld van kinderfysiotherapie, maar wat houdt het precies in?
"Kinderfysiotherapie is een erkend specialisme binnen de fysiotherapie, gericht op het verbeteren van motorisch functioneren bij kinderen van nul tot achttien jaar. Bij baby's kun je denken aan het verhelpen van voorkeurshoudingen, met mogelijk daardoor een afgeplat hoofdje, geboortetrauma's of trage motorische ontwikkeling. Bij oudere kinderen kan het gaan om schrijfproblemen, motorische problemen, houdingskwesties, sportblessures of bewegingsangst."

En wat kun jij concreet betekenen voor de kinderen?
"Kinderen leren spelenderwijs, maar dit gaat niet altijd vanzelf. Soms hebben ze meer oefening en begeleiding nodig om vaardigheden te leren. Door kinderen op een speelse manier en op hun eigen niveau uit te dagen kan ik als kinderfysiotherapeut daarbij helpen. Overigens blijf ik daarnaast als algemeen fysiotherapeut werken, ook dat vind ik namelijk nog steeds erg leuk om te doen."

Hoe kunnen ouders je bereiken?
"Dat kan op een van de locaties van Fysiotherapie Uitgeest."
Locatie Medisch Centrum Uitgeest, Molenstraat 1, 1911 BR Uitgeest, 0251-313040.
Locatie Gezondheidscentrum Uitgeest, Graskamplaan 13, 1911 LH Uitgeest, 0251-313894.
U kunt ook kijken op www.fysiouitgeest.nl.

Flexpool De Zorgcirkel biedt volop mogelijkheden

HEILOO e/o - Als u het leuk vindt om op verschillende afdelingen, in verschillende vestigingen, thuiszorgteams en met verschillende doelgroepen te werken, dan biedt de Flexpool van De Zorgcirkel uitkomst.

Voor de pools in Heiloo, Egmond, Oosthuizen, Middenbeemster, Volendam en Purmerend wordt naarstig gezocht naar een verpleegkundige/verzorgende IG. Er zijn mogelijkheden voor de ochtenden en weekenden. Ook derde- en vierdejaarsstudenten worden uitgenodigd om te reageren. In dat geval is het mogelijk praktijkervaring op te doen, te leren en de diversiteit van De Zorgcirkel te leren kennen. Ideaal voor iedereen die in een levensfase zit waarin u alleen kunt werken vanuit beschikbaarheid, maar wel flexibel inzetbaar bent in verschillende diensten en plaatsen.

Hoe werkt het?
U geeft aan wanneer u beschikbaar bent. Vervolgens wordt u ingepland op een aanvraag van een van de afdelingen of thuiszorgteams binnen de regio. Er wordt wel van verwacht dat u zich ook in weekenden en op feestdagen beschikbaar stelt. U bent immers van belangrijk voor het borgen van continuïteit en kwaliteit van zorg aan de cliënten van De Zorgcirkel. Een onmisbare schakel!

Via uw persoonlijke webportaal geeft u vanuit huis zelf uw beschikbaarheid aan en deze houdt u actueel. Vanuit de aanvragen van de afdelingen of thuiszorgteams wordt u vanuit uw beschikbaarheid gekoppeld. De werkafspraken worden onmiddelijk in uw rooster en agenda zichtbaar.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.zorgcirkel.com of een e-mail sturen naar vragenoverflex@zorgcirkel.com.

Podotherapie Heiloo nu ook in Akersloot

AKERSLOOT - Pijnlijke voeten kunnen u de hele dag bezighouden. De podotherapeut onderzoekt of uw klachten aan voeten, knieën, heupen of rug veroorzaakt worden door een verkeerde afwikkeling van de voeten. Podotherapie Heiloo bestaat dit jaar tien jaar. Vanaf januari 2016 is er ook een dependance in Gezondheidscentrum Move! in Akersloot gevestigd. In dit multidisciplinaire gezondheidscentrum kunnen uw klachten vanuit verschillende disciplines behandeld worden. Er is geen verwijzing nodig; podotherapie valt onder de aanvullende verzekering. Voor informatie: bel 072-5325555 en bekijk de advertentie elders in deze krant.

Wethouder opent atletiekdag voor mensen met een beperking

Heliolympics, een gouden belevenis.

HEILOO - Atletiekvereniging Trias organiseert op 28 september, in samenwerking met zorg- en onderwijsinstelling Heliomare, een atletiekdag voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Wethouder Elly Beens verricht de officiële opening. Ook Paralympisch atleet Robin van Damme is aanwezig om de deelnemers met raad en daad bij te staan. Iedereen is welkom!

De atletiekdag is onderdeel van de Heliolympics, een dertiendaags evenement waar deelnemers diverse (aangepaste) sporten kunnen uitproberen. Het maakt niet uit hoe zwaar of licht de beperking is, Heliomare is ervan overtuigd dat er voor iedereen een geschikte beweeg- of sportactiviteit te vinden is.

Een van de organisatoren is Regillio van der Vloot, hij is bewegingsagoog en oud Nederlands kampioen sprint. "Bij Heliomare weten we dat voor iedereen een sport te vinden is die past bij de specifieke wensen en mogelijkheden. Tijdens deze dag kunnen deelnemers dan ook aan diverse onderdelen 'proeven'. Het is geweldig te ervaren hoe het er op een echte atletiekbaan aan toegaat! Kogelstoten, speerwerpen en estafette, dit wordt een geweldige ervaring voor de deelnemers. Iedereen is een kampioen!" De organisatie wordt ondersteund door de Atletiekunie en Stichting Welzijn Bergen.

Heliolympics, nog gratis plekken beschikbaar
De Heliolympics vindt plaats op diverse locaties in Noord-Holland van 22 september tot en met 6 oktober. Het evenement staat in het teken van overwinningen, teamspirit en het verleggen van grenzen. Tweeduizend kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking kunnen op een inspirerende manier diverse sporten ontdekken, zoals boccia, boogschieten, tennis, klimmen, blokarten en atletiek.

Aan een aantal activiteiten die tijdens de Heliolympics plaatsvinden, kunnen geïnteresseerden nog gratis deelnemen. Voor meer informatie en inschrijven gaat u naar www.heliolympics.nl.

Sporthal het Vennewater heropend

Wethouder Rob Opdam, Frans Endel (rechts) en sporters zij blij met heropening sporthal. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Wethouder Rob Opdam heropende zaterdag Sporthal Het Vennewater aan Het Zevenhuizen in Heiloo. Dit viel samen met het begin van de Nationale Sportweek.
De sporthal, die inmiddels veertig jaar bestaat, heeft een grondige renovatie achter de rug. Frans Endel, voorzitter van de Sportraad in Heiloo, vertelt wat er veranderd is.

"De vloer is vernieuwd en qua belijning aangepast, voor bijvoorbeeld het volleybal. Voorheen waren de lijnen van de jeugdvelden niet apart aangegeven terwijl ze toch een andere breedte en belijning hebben dan de velden voor volwassenen. Voorheen moesten de velden noodgedwongen afgeplakt worden met tape. Nu niet meer: de lijnen voor de jeugd liggen er nu standaard, deze hebben een andere kleur. Verder is de TL-verlichting vervangen door led-verlichting. Er is valbescherming op de muren aangebracht. De nooddeuren van de sporthal kregen geluidsmelders, zodat ze niet meer onnodig open blijven staan. Nieuwe cv-ketels en een gerenoveerde bloembak bij de entree maken het geheel af. Verder krijgt de balustrade van de tribune nog een opknapbeurt om zo nog beter aan de eisen van de tijd te kunnen voldoen." Vier sportverenigingen gaven tijdens de opening een kleine demonstratie. Door middel van een soort doorgeefsysteem (waarbij achtereenvolgens GTH, Effect, Flashing en HZV in actie kwamen), kwam een bal voor de voeten van wethouder Rob Opdam terecht. Hij trapte vervolgens met een ferme trap een voor het doel gespannen stuk papier kapot. Op deze manier opende hij de sporthal.

Tijdens zijn speech, na de officiële opening, reikte de wethouder aan Frans Endel van de Sportraad een reclamecontract uit dat de gemeente heeft gesloten met de Sportraad, HZV, Effect en Flashing. Het contract gaat over de sponsoruitingen die aan de houten wand in de sporthal te zien zijn. Deze verenigingen verkopen de ruimte voor reclame. De opbrengst daarvan gaat in de clubkas.

Buiten was een een gezellige Appeltje Eitje-markt. Een gezonde markt met onder andere stands van diëtisten, sportaanbieders, kinderopvang-organisaties en een mondhygiëniste. Voor de kinderen was er een springkussen en binnen in de hal verzorgde oud-basketbalprof Henk Pietersewerd een basketbalclinic.

Tekst: Yvonne van Stiphout.

Drie teams van Smit & Partners lopen Dam tot Damloop

Dam tot Damloop: sportief en gezellig.

HEILOO - Het is een traditie voor Smit & Partners Accountants Fiscalisten in Heiloo: meedoen aan de Dam tot Damloop. Dit jaar heeft het bedrijf voor de achtste keer meegelopen en hebben de dertig deelnemers allemaal de finish gehaald. Thijs Smit, directeur van Smit & Partners, daagt zijn collega's, zakelijke relaties, familie en vrienden ieder jaar weer uit voor dit sportieve evenement. "Sportief met elkaar bezig zijn vind ik belangrijk. Daarnaast houdt een sportprestatie je scherp, ook tijdens het werk."

2.172.150 meter
Omdat cijfers zijn vak zijn, heeft Thijs voor de grap wat data op papier gezet: "Wij hebben met drie teams, dus dertig lopers, aan de tweeëndertigste editie van de Dam tot Damloop meegedaan. Het is de achtste keer dat wij meedoen en vanaf het begin geteld heeft team Smit & Partners honderdvijfendertig finishes. Wij rennen ieder jaar de 10 Engels Mijl en dat betekent dat de teams in totaal 2.172.150 meter hebben afgelegd. En last but not least: team Smit & Partners werd zevende van de 2.127 business recreatieteams. Een geweldige prestatie!"

Sporten
De businestteams van het accountantskantoor gingen zondag 18 september om 12.30 uur van start bij stralend zonnig weer. Natuurlijk is er voor die tijd al hard getraind door de lopers. "Wij trainen ieder jaar serieus voor dit fantastische evenement. Sporten is belangrijk voor lichaam en geest." Het festijn rondom de run is voor Smit & Partners ook een leuke happening. De ongeëvenaarde sfeer, de IJtunnel, één van de grootste businesslopen ter wereld en het feit dat start en finish in twee verschillende steden liggen, maken dit evenement zo bijzonder. Langs de kant door meer dan 250.000 toeschouwers aangemoedigd worden en tijdens het rennen genieten van livemuziekoptredens. De teams van Smit & Partners kijken trots terug op deze sportprestatie.

Geslaagd

Vivian, gefeliciteerd! Foto: Oka Arntzen, Utrecht

HEILOO - Onze (oud-)plaatsgenoot Vivian van Wijk (geboren op 19 juni 1993) heeft onlangs de master Onderwijspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam afgerond. Verder slaagde ze vorig jaar voor de Academische lerarenopleiding primair onderwijs (ALPO), een combinatie van een HBO-opleiding en een universitaire studie. In vier jaar behaalde ze tegelijkertijd een PABO-diploma (Hogeschool Utrecht) én een universitair bachelordiploma Onderwijskunde (Universiteit Utrecht). Haar ouders zijn bijzonder trots op haar prestatie, dat zult u vast begrijpen. Daarom deze vermelding in Uitkijkpost.

Rectificatie

De Uitkijkpost publiceerde vorige week een artikel over de deelname van Josta en Jaap De Graaf aan de Amsterdam City Swim op 11 september. Het echtpaar nam deel voor een goed doel, namelijk de ziekte ALS. Per abuis stond in het artikel vermeld dat tot december nog gedoneerd kan worden. Dit moet echter zijn 'tot eind september'. Verder schreven Josta en Jaap niet het boek 'Heiloo in stijl' maar 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd'.

Damesbridgeclub sans atout

De uitslagen van Damesbridgeclub Sans Atout van 14 september 2016:

A-lijn: ds1/2: Vecht-Crouse en Bennen-Elsen: 54,17.

B-lijn:1.ds.1. Schreiber-de Nijs: 58,85; 2. Oosterwijk-Schmersal: 57,81.

C-lijn:1. ds.Faust-Jegen: 59,72; 2. v. Leeuwen-Swart: 56,94.

Nationale Sportweek Heiloo in volle gang

HEILOO - Wethouder Sport Rob Opdam gaf zaterdag 17 september het startsein van de Nationale Sportweek in Heiloo. Dat gebeurde op feestelijke wijze. Sportaanbieders en Appeltje Eitje-partners vieren de start van het sportseizoen en organiseren sportieve en gezonde activiteiten. Zo kan iedereen in Heiloo ontdekken hoe leuk, gezond en vooral gezellig het is om te sporten. Halverwege de sportweek melden de (sport)verenigingen al enthousiaste cijfers over deelnemersaantallen.

De Nationale Sportweek vindt plaats van 17 tot en met 25 september en is een initiatief van NOC*NSF. Doel is het promoten van sporten en bewegen. De Sportweek laat zien hoe gezond en vooral leuk dit is. Verenigingsleden worden via de 'Ik neem je mee!'-campagne uitgedaagd iemand mee te nemen naar zijn of haar club om samen de start van het sportseizoen te beleven.

Sportkrant Heiloo
Ter gelegenheid van de Nationale Sportweek is begin september de Sportkrant Heiloo verspreid. Deze sportkrant geeft een compleet overzicht van het aanbod tijdens de sportweek. Naast alle sportieve activiteiten zijn er gezonde activiteiten die aangeboden worden door Appeltje Eitje, het gezonde voorbeeld van Heiloo. Meedoen kan. Voor aanmelden voor een of meerdere activiteit(en) en het actuele overzicht van de activiteiten, zie www.sportinheiloo.nl.

De Nationale Sportweek duurt nog tot zondag 25 september. Inwoners van Heiloo hebben nog ruime keuze in activiteiten deze week. Meer informatie is verkrijgbaar bij buurtsportcoach Pascale de Hoogh via email p.dehoogh@alkmaarsport.nl of telefoonnummer 06-11149728.

Pupillen AV Trias presteren goed in atletiekfinale

Tijdens de finale van de pupillencompetitie atletiek op zaterdag 17 september in Beverwijk kwamen 13 atleten van AV Trias in actie. Zoë Hoebe, Britt Karel en Hidde Hoekstra hadden zich individueel geplaatst voor deelname, door tijdens de afgelopen drie pupillenwedstrijden goed te presteren op de onderdelen sprint, verspringen, balwerpen of kogelstoten. Alle drie de atleten behaalden een zesde plaats in het individuele klassement op de meerkamp. Een prestatie van formaat in een sterk deelnemersveld!

Van de oudste categorie pupillen hadden twee estafetteteams zich geplaatst voor de finale. De jongens A2 met Gijs Smolenaars, Pekka van der Zwan, Julian Allis, Skip Lemstra en Gijs van der Kolk liepen een goede estafette. Zij behaalden als team een keurige vierde plaats door de onderdelen 60 m sprint, hoogspringen en kogelstoten goed af te ronden. Ook de meisjes A2 waren met hun team geplaatst voor de finale. Na een snelle estafette evenaarde Nikka Kloosterman het clubrecord hoogspringen van AV Trias, dat op 1.35 m stond. Samen met Iris Kramer, Resa Witte, Fiep Adrichem en Laura Croux veroverde zij de tweede plaats door op alle onderdelen prima te presteren. Daarmee behaalt dit estafetteteam voor het vierde jaar op rij een podiumplaats.

Jaarlijkse G-sportdag

HEILOO - G-sporters uit Heiloo werken bij Palestra Sports aan hun conditie. Een keer per jaar wordt er een sportdag gehouden, zo ook op zaterdag 24 september.
De G-sporters zijn elke donderdag sportief bezig. Daarnaast zijn er G-sporters die doordeweeks in een 1-op-1-begeleiding hun conditie verbeteren. Deze activiteiten worden georganiseerd door B&A Individuele Ondersteunende Begeleiding tijdens de reguliere openingstijden van het fitnesscentrum zodat er tussen de valide sporters gebroederlijk naast elkaar getraind wordt. Tijdens de sportdag worden er clinics georganiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een clinic kickboksen, yoga, honkbal en judo. Zo kun deelnemers meerdere soorten sporten uitproberen. Tijdens de sportdag worden teams gevormd die onderling de competitie aangaan. De sportdag op zaterdag 24 september staat in het teken van de nieuwe samenwerking tussen Palestra Sports, IOB en de G-Sport Foundation. In dat kader begint de dag om 11.00 uur feestelijk met een sportief drankje en een stukje taart, waarna met een warming-up begonnen wordt. De sportdag wordt om 18.00 uur afgesloten met een spetterende playbackshow en een heerlijk hapje eten. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom om de sporters aan te moedigen en om te genieten van hun optreden in de Playbackshow. Ooit ontving het winnende team een grote wisselbeker, echter het weer moeten afgeven van deze beker vond men niet leuk en werd verstopt als hij ingeleverd moest worden. Vandaag de dag worden er ludieke prijzen beschikbaar gesteld en is iedereen winnaar van een oergezellige dag met veel sportactiviteiten. Een vakjury beoordeelt de Playbackshow en reikt prijzen uit. De sportdag wordt mede mogelijk door de inzet van vrijwilligers en enkele lokale sponsoren. Voor een indruk van de sportdag, zie www.g-sportfoundation.nl een filmpje.

Casper wint badmintonracket

Casper slaat zijn slag. Rechts op de foto: Coos Keijser van Vennewater Badminton Heiloo.

HEILOO - Casper Vlaar (10 jaar) won zaterdag een badmintonracket. Hij nam deel aan de actie 'Win een Badmintonracket' van Vennewater Badminton Heiloo. Deze actie startte tijdens Uit & Zo. Voorzitter Coos Keijser schonk het badmintonracket zaterdag aan Casper tijdens de Open Dag in de Badmintonhal, tijdens de start van de Nationale Sportweek én de Week van het Badminton. Deze hele week (elke dag!) is het voor jong en oud Open Inloop bij Vennewater Badminton Heiloo.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en ontspanningstherapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste massage voor de HALVE PRIJS! Ewislaan 6 Heiloo. Voor meer info, ook over cranio-sacraal therapie: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

GEZOCHT: Stukje tuin te bruikleen voor MOESTUIN. Evt in ruil voor onderhoud aan rest van tuin of tegen betaling. J. de Visser Tel: 06 - 5476 5535

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf€50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 0630042383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Even naar tante Lien in Leeuwarden ? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

VASTE OPPAS GEZOCHT voor dinsdag en donderdag. Gezin met drie kinderen 5,3 en 1 jaar zoekt lieve oppas voor langere tijd.tel: 06 - 4390 8341

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER EVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxux en taxusbollen etc. Het hogedruk reinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 1827 8367

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BLOKFLUITLES met plezier! Door gedipl. docente. Heel betaalbaar. Gratis proefles. www.spelenderwijsmuziek.nl.

MUZIEK op Schoot voor BABY'S en PEUTERS. Cursus start weer eind sept. Wees welkom! www.spelenderwijsmuziek.nl.

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 481 166 91.

Schilder binnen en buiten. Heel mooie prijs. 06 1709 0670

Bijles/Examentraining Engels Havo en VWO.€ 15,- per uur. Ervaren docente. Tel: 06 -1844 2639

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

NAJAARSMARKT 25 september Gecombineerd met OLDTIMERS. Coverband Ouwe Jongens Krentebrood. Landgoed Willibrordus Heiloo

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden. T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

TE HUUR Autobox in Mariënstein. Geen elektra huur € 105,= P.M. Tel: 06 - 1273 7003

TE HUUR in Alkmaar. Edisonweg 29 m2 Bedrijfsruimte voor ZZP-er. Aparte toiletruimte, Electra, Wifi, € 220,- p/maand. Tel: 06 - 5392 6633

LET OP: Nieuw e-mailadres van Jenny Cornelissen-Franse les beginners en and.niveaus, Heiloo 072 5336878                 jennymcornelissen@gmail.com

TE HUUR in Heiloo. Beneden etage in 30er jaren woning. +/- 100 m2. € 700,- per maand incl. G/W/L Tel: 06 - 3806 1239

GEVRAAGD met spoed in Heiloo WOONRUIMTE. 2 slaapkamers. Moeder met kind. Tel: 06 - 5331 6301

Mannenpaviljoen II - herenhuizen, appartementen en villa's

Foto: Fritspix.nl

CASTRICUM - Op het prachtige Duin en Bosch-terrein in Castricum wordt het monumentale Paviljoen II Mannen gerestaureerd tot twaalf herenhuizen en vijf appartementen. Achter het Paviljoen worden vijf vrijstaande villa's gebouwd.

Een beschrijving van Mannenpaviljoen II De Loet op het terrein van Duin en Bosch: het in 1905 door F.W.M. Poggenbeek ontworpen paviljoen - in de stijl van het Rationalisme met kenmerken van de Chalet-stijl - is het enige dat is overgebleven van de groep van drie mannenpaviljoens. Het langwerpige paviljoen is met de voorzijde op het zuidoosten georiënteerd.

Het mannenpaviljoen II uit 1905-1909 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde. Het dient als representatief voorbeeld van een inrichtingspaviljoen uit het begin van de 20ste eeuw, opgetrokken in een door Rationalisme en Chalet-stijl beïnvloede bouwtrant. Het is ook een historisch-functioneel onderdeel van het ziekenhuiscomplex Duin en Bosch vanwege de ensemblewaarde. (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Omschrijving project
Het Paviljoen bestaat uit twaalf herenhuizen en vijf appartementen in het historische Paviljoen II Mannen, plus vijf nieuw te bouwen vrijstaande villa's. Het monumentale paviljoensgebouw wordt gerestaureerd en gemoderniseerd in samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos. U woont 'nieuw' in een woning vol verhalen, een woning die op oude foto's al te zien is.

Het Paviljoen is in zijn geheel omgeven door gazons en oude bomen. Tussen de vrijstaande villa's en het paviljoengebouw ontstaat een intieme straat waar grasstroken de terrassen van de herenhuizen en de tuinen van de villa's verbinden. Geheel verzonken onder het terrein zal een ruime parkeergarage worden gebouwd zodat het gebied autovrij wordt. De ontwikkeling vindt plaats in samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos.

De verkoop van dit zeer bijzondere project start in het najaar van 2016.

Bijzonder 'MOOIJe' producten onder één dak

Lenie Kelder (l), Natasha Ioppi en een van de ondernemers Danielle Klinkenberg van Daniëlle Duurzaam (r) staan vol enthousiasme in de nieuwe pilotstore.

CASTRICUM - De pioniers Lenie Kelder en Natasha Ioppi zetten in de Burgemeester Mooijstraat een nieuw winkelconcept neer. Alle gepresenteerde producten hebben een bijzonder verhaal en voldoen tenminste aan een van de criteria: zinnenprikkelend, bijzonder, authentiek, genieten, glimlachen, puur en creatief.

In de hip ogende winkel huizen diverse (beginnende) ondernemers. Zij verkochten hun producten veelal eerst uitsluitend via de webshop, maar hebben nu toch de behoefte de producten ook in een winkel te presenteren en te verkopen. Door de diverse ondernemers bij elkaar te brengen onder één dak kunnen huur-, marketing- en overige kosten gedeeld worden. Door de winkel om de beurt te bemannen blijft er meer tijd over voor de ondernemers om nieuwe producten te creëren.

MOOIJ biedt ondernemers, leveranciers en producenten de mogelijkheid om hun producten en diensten te verkopen via de conceptstore voor een week tot zes maanden. Hierdoor zijn er regelmatig nieuwe producten en blijft het voor de klant aantrekkelijk af en toe binnen te lopen. Er is een aantal informatieavonden gehouden om ondernemers te werven. Doel is dat een groep ondernemers zelf een coöperatie gaat vormen en de conceptstore daarmee overnemen van Lenie en Natasha. Lenie en Natasha kunnen dan naar de achtergrond verdwijnen en alleen als concepteigenaar en coach betrokken blijven. Tot die tijd worden de ondernemers getraind en gecoacht in ondernemerschap en marketing. Op 3 augustus is MOOIJ gestart en momenteel zijn de volgende ondernemers actief: Muze wonen, Behangfabriek, Slowclub, Tast, So Young, Danielle Duurzaam en Sjaal en Kraal.

Lenie Kelder (l), Natasha Ioppi en een van de ondernemers Daniëlle Klinkenberg van Danielle Duurzaam (r) staan vol enthousiasme in de nieuwe pilotstore.

Het is een succes als alle huurders tevreden zijn, er leuke klanten worden aangetrokken, en natuurlijk als de producten goed verkocht worden. Er liggen inmiddels al vier nieuwe concepten op de plank bij Lenie en Natasha, waaronder een speelgoed- en een dienstenwinkel. Er zijn dus ambities genoeg.

Graag zouden Lenie en Natasha zien dat er meer panden in Castricum en omgeving op deze wijze hun bestemming krijgen. Hierdoor worden nieuwe ondernemers een kans geboden zichzelf neer te zetten en elkaar te versterken. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen en u te laten verwonderen in de wereld van MOOIJ in de burgemeester Mooijstraat 26. Dat kan van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie over de producten en mogelijkheden om deel te nemen zijn te vinden op de website www.mooij-castricum.nl.

Tekst: Annemieke Ederzeel.

Kustpact roept veel vragen op

CASTRICUM - Projectleider Kustpact Nathalie de Koning van het ministerie Infrastructuur en Milieu gaf maandagavond uitleg over het convenant Kustpact. Dat gebeurde tijdens een goed bezochte bijeenkomst in het gemeentehuis van Castricum.
In de overeenkomst wordt samen met verschillende belangenorganisaties afgesproken wat wel en niet mogelijk is in het kustgebied.

Begin dit jaar moest minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een plan om meer bebouwing langs de kust mogelijk te maken intrekken. Dit plan stuitte namelijk op felle weerstand en leidde tot grote onrust, ingegeven door zorg over aantasting van de vele waarden van de kust. Een petitie tegen het plan haalde binnen de kortste keren honderdduizend handtekeningen op. Daarop erkende Schultz dat er weinig steun voor haar plan was. Ze beloofde de Kamer met belangenorganisaties te gaan praten in de hoop tot een breed gedragen nationaal kustpact te komen.

Tijdens de bijeenkomst werden veel vragen gesteld en beantwoord, maar niet tot ieders tevredenheid. De aanbeveling van de aanwezigen voor het ministerie luidt dat er meer duidelijkheid moet komen over de status van dit pact. Welke invloed hebben de afspraken in deze overeenkomst echt op onze kuststrook? En hoe zit het dan met het al bestaande bestemmingsplan over dit gebied van de gemeente Castricum? Algemene conclusie was dat provincie en gemeente samen verantwoordelijk blijven voor het wijzigen van bestemmingsplannen, inclusief de wettelijke inspraakprocedures. Het Kustpact brengt daarin geen verandering.

Er gaan nog verschillende overleggen plaatsvinden voordat het Kustpact klaarligt om ondertekend te worden door de verschillende partijen.

Tekst: Anne-Marie Sjardin.

Zinvolle dagbesteding voor jong en oud

Werken aan dagbesteding.

CASTRICUM - In de sfeervolle bosrijke duinomgeving aan de Oude Schulpweg in Castricum ligt het boscafe Hof van Kijk-Uit. Naast de horecagelegenheid zijn er een duinatelier, een (permacultuur) moestuin en een groenverwerkingsdienst.

Momenteel biedt Hof van Kijk-Uit van dinsdag tot en met zaterdag dagbesteding aan. De deelnemers kunnen kiezen tussen horeca, atelier of groenvoorziening. Natuurlijk is er ook een combinatie mogelijk. Met name de warme en respectvolle manier waarop men met elkaar omgaat valt op. Hof van Kijk-Uit werkt voornamelijk met een groep betrokken vrijwilligers. Er wordt veel aandacht besteed aan scholing en iedere vrijwilliger moet een 'Verklaring Omtrent Gedrag' inleveren bij de start. Verder heeft Hof van Kijk-Uit een kwaliteitswaarborg zorgboerderijen, dit betekent dat zij geaccrediteerd zijn om zorg te verlenen.

De nadruk van de dagbesteding ligt op ontwikkeling en plezier. Het is gewoon fijn om binnen de eigen mogelijkheden een bijdrage te kunnen leveren aan de maatschappij en je daarvoor gewaardeerd te voelen. "Alles went, behalve een compliment", lijkt hoog in het vaandel te staan. De dag is geslaagd als iedereen weer met een voldaan gevoel naar huis gaat. Op zoek naar een leuke zinvolle dagbesteding? Kom dan eens langs of maak een afspraak.

Bent u op zoek naar leuk vrijwilligerswerk in een prachtige omgeving? Bel Hof van Kijk Uit 0251-673 657 en vraag naar Jolanda Spaarkogel om een afspraak te maken of ga eens langs om de sfeer te proeven. Als u het leuk vindt om onze deelnemers met ons busje 's morgen of 's middags te vervoeren, kijk dan voor meer informatie op www.hofvankijkuit.nl.

Leerlingen Jac. P. Thijsse College finalist 'Pimp de Troonrede'

Van links naar recht Britt, Jamunha en Wessel.

CASTRICUM - Koning Willem-Alexander leest op Prinsjesdag de troonrede voor, met daarin de regeringsplannen voor het komende jaar. Prodemos en het Prinsjesfestvial daagde middelbare scholieren uit om hun plan voor Nederland op te schrijven: een abstract idee, een concrete maatregel, alles waarvan de scholieren denken dat het Nederland beter maakt. Jamunha Guillot, Britt Laan en Wessel Roodhof, drie 5-havoleerlingen aan het Jac. P. Thijsse College, stuurden hun plan in.

De leerlingen hebben het plan om lerarentekorten te helpen op te lossen door hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland versneld op te leiden tot docent binnen hun vakgebied. Met dit plan werden zij één van de drie finalisten van Pimp de Troonrede.

De leerlingen krijgen de kans om hun plan te presenteren aan een professionele jury, onder leiding van oud-Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas. De jury beoordeelt de drie finalisten en hun troonredes op drie criteria: originaliteit, overtuigingskracht en uitvoerbaarheid. Ook het publiek krijgt de kans om vragen te stellen over de plannen van de finalisten en kiest haar eigen favoriet. De winnaar van de juryprijs krijgt een VIP-rondleiding door de Tweede Kamer en mag het plan toelichten bij diverse politieke partijen.

Kindermiddag: oude traditie in ere hersteld

Plezier tijdens kindermiddag'.

AKERSLOOT - Diana Bos en Renate Bowra willen weer jaarlijks een kindermiddag organiseren voor kinderen met een beperking en hun familie. Afgelopen zondag 11 september vond na een onderbreking van zes jaar de eerste nieuwe editie plaats op Camping Boekel voor kinderen van onder andere ODC de Vijfhoek, Mytylschool de Ruimte, ZML school de Alk, Wonen Heliomare Bergen (de Blauwe Reiger), Klas op Wielen en hun broertjes en zusjes, opa's en oma's en ouders.

Diana: "Doordat onze zoon Sven op de Vijfhoek zat en wij alle ruimte hadden kwamen ze van de Vijfhoek vaak bij ons paardrijden. Zo is in 1999 het plan opgevat om een ongedwongen avond voor de ouders te organiseren. Dat werd een barbecue waar ouders met elkaar konden praten en informatie uitwisselen. In 2000 werd het plan uitgewerkt om ook voor de broertjes en zusjes wat te gaan organiseren, want die moeten altijd maar afwachten of het uitje wat gepland staat door kan gaan. Wij woonden toen nog op hoeve Nijenburg, dus plek genoeg. Er werd een springkussen van de Vijfhoek gehaald, twee pony's hadden we zelf met een huifbed en zo zijn we begonnen. We hebben de kindermiddag tien jaar in Heiloo georganiseerd en vanaf 2016 willen we het weer elk jaar gaan organiseren!"

Fijn met gelijkgestemden
"Waarom is het zo belangrijk om dit te doen? Als je een kind krijgt met een beperking verandert dat drastisch je leven. Niet alleen voor de ouders maar ook voor broertjes en zusjes. Die moeten zich altijd aanpassen aan het kind met de beperking. Op de kindermiddag kunnen ze allemaal zichzelf zijn en er is niemand die gek kijkt als er wordt gegild en als ze er anders uitzien. Voor de ouders vinden wij het fijn dat ze met gelijkgestemden ervaringen kunnen uitwisselen. Wat wij het allerbelangrijkste vinden is dat je aan het einde van de kindermiddag al die blije en vermoeide koppies naar huis ziet gaan, en dat je van ouders hoort: ik heb er weer wat van opgestoken."

Grandcafé Mezza Luna Castricum maandmenu

CASTRICUM - Alweer ruim twee jaar zijn Renato en Tiny Holshuijsen de uitbaters van het gezellige Grandcafé Mezza Luna in Castricum, schuin tegenover het NS-station. Het Grandcafé is ideaal en centraal gelegen voor mensen die met de trein komen, als meeting point, voor besprekingen en als startpunt voor mooie wandelingen. Het Grandcafé is uiteraard ook zeer geschikt voor de inwoners van Castricum en omgeving die een gezellige en sfeervolle gelegenheid zoeken om wat te drinken, te lunchen of te dineren. Kortom: voor ieder tijdstip de juiste gelegenheid.

Zowel de lunchkaart als ook de dinerkaart biedt een ruime keuze aan vlees- vis en vegetarische gerechten. Ook heeft Mezza Luna een zeer uitgebreide tapaskaart met bijna veertig gerechtjes. Op dinsdag, woensdag en donderdag bestaat er de gelegenheid om, tussen 17.00 uur en 20.00 uur onbeperkt tapas te eten voor slechts 18,50 euro per persoon.

Ook kan men zeer regelmatig genieten van live muziek. Zo is er op de zondagmiddag, één keer in de maand, BLUES in Castricum vanaf 15.30 uur. Eerst komende keer is op zondag 2 oktober met medewerking van de bluesband John the revelator. En op vrijdagavond 21 oktober treedt de coverband Kleedkamer 2 op vanaf 21.00 uur.

Vanaf heden introduceert Mezza Luna steeds een wisselend maandmenu. Dit zal u iedere keer terugvinden in een advertentie. Voor deze maand is dat: vooraf een carpaccio van gerookte zalm met toast, als hoofdgerecht lekker gebakken scharren (drie stuks) met gepast garnituur en een kopje koffie of thee als afsluiting. Dit voor de aangename prijs van 19,95 euro per persoon. Voor meer info, zie ook www.grandcafemezzaluna.nl.

Dealdagen in Middenwaard

De beste deals en knotsgek entertainment.

HEERHUGOWAARD - Op zaterdag 24 en zondag 25 september 2016 kunnen koopjesjagers hun slag weer slaan tijdens de Dealdagen in winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. Bijna zeventig winkeliers bieden op beide dagen vette kortingsacties, 2=1-aanbiedingen en knettergekke deals! Daarnaast ontvangen bezoekers een bingo-lot bij elke deal waarmee nog eens extra mooie prijzen te winnen zijn. De bingo vindt het gehele weekend plaats op het ANWB plein in Middenwaard. De Deal Dagen biedt de bezoekers een mix van de beste deals en knotsgek entertainment. Zien we u daar? Deal!

Jazz van Erna and Friends

EGMOND AAN DEN HOEF - Erna and Friends, bekend van hun optreden bij de Jazz Session Club Vredeburg in Limmen en de Kunst10daagse in Bergen, treden wederom op in Stayokay Egmond op zondag 25 september. Deze groep vrienden speelt met veel enthousiasme Jazz Standards uit het 'Great American Songbook' met leadzang van Erna van Es. De aanvang is 15.00 uur en de entree bedraagt € 7,50. Bezoekers kunnen na afloop blijven eten. Er staat een barbecuebuffet klaar, met voor iedereen twee stukjes vlees, salades, stokbrood en kruidenboter. De kosten voor het buffet bedragen € 12,50 per persoon. In verband met de beschikbaarheid in de zaal wil Stichting Welzijn Heiloo graag van tevoren weten hoeven mensen er komen. Opgeven kan bij SWH via 072-533 12 97. Zie ook www.welzijnheiloo.nl.

Echtpaar Van Driest zestig jaar getrouwd

Burgemeester Toon Mans van Akersloot feliciteert het echtpaar Van Driest. Foto: Stip Fotografie

AKERSLOOT - Op woensdag 14 september waren de heer (90 jaar) en mevrouw Van Driest (91 jaar) uit Akersloot zestig jaar getrouwd. Mevrouw, geboren in Groningen, was verpleegkundige. Meneer, geboren op Borneo, heeft altijd gewerkt bij het Ministerie van Landbouw.

Doordat meneer tropische landbouw studeerde, werd het echtpaar ook uitgezonden naar andere werelddelen. Die uitzending was ook de reden dat het echtpaar in mei 1956, na een aantal jaren verloving, nog niet wist dat ze ging trouwen. Vervolgens waren ze een halfjaar later gehuwd en twee weken na het huwelijk werden ze uitgezonden voor zes jaar naar Nieuw-Guinea. Bij terugkomst in Nederland kwam het echtpaar in Alkmaar op een klein kamertje terecht om vervolgens een prachtig huis in Akersloot te betrekken: een huis met een grote tuin waar vaak Papoea-jongens kwamen logeren, heerlijk in tentjes in die prachtige tuin. Toen dat huis uiteindelijk te groot werd, verhuisden zij naar hun huidige woning in Akersloot, waar ze met heel veel plezier wonen. Het echtpaar heeft twee geadopteerde kinderen, een dochter en een zoon. Vijf kleinkinderen maken het gezin compleet. Het echtpaar wilde eigenlijk geen ruchtbaarheid geven aan hun trouwdag maar toch zijn er vele bloemen gebracht en zijn er veel mensen langsgeweest.
Burgemeester Toon Mans kwam 15 september namens de gemeente het echtpaar feliciteren met de heugelijke dag. Hij had een bijzonder cadeau bij zich: een ingelijste kopie van de trouwakte uit 1956.

Tekst: Yvonne van Stiphout.

Colors@Home Snijder: alles in huis op interieurgebied

Ton Snijder met zoons Ivo en Pim.

Prinses Beatrixlaan 5, 1911 HP, Uitgeest, tel. 0251-310871, e-mail: info@snijderuitgeest.nl, website/facebook: www.snijderuitgeest.nl, colors@homesnijder.nl

UITGEEST - Colors@Home Snijder is een echt familiebedrijf en als gerenommeerde interieur- en woonwinkel al vijfenveertig jaar een begrip in Uitgeest. Men vindt er alles voor een prachtig interieur voor woning of bedrijfspand, vanaf de vloer tot in de nok én voor elk budget.

Vader Ton Snijder verzorgt de verkoop, de administratie en de offertes. Tons zonen Pim en Ivo werken ook graag in de zaak en doen het uitvoerende werk, zoals vakkundig meten, monteren en plaatsen. Met passie, kennis en interesse zorgen ze als team ervoor dat zowel particulieren als ondernemingen een eerlijk advies en een uitstekende service krijgen én mooie producten in huis halen voor een betaalbare prijs. Ton: "We gaan zelfs nog een stapje verder: we ontzorgen ook. In deze tijd wil men steeds minder zelf regelen. Wij kunnen de volledige inrichting en verbouwing coördineren op het gebied van bijvoorbeeld verslepen, ontruimen, alsmede de tijdelijke opslag van het interieur. Ook kunnen we eventueel afvoeren, zodat men hier geen omkijken naar heeft. De lijnen zijn bij ons kort en wij houden alles in eigen beheer."

Topmerken
Altijd inspelend op de nieuwste woontrends heeft Color@Home Snijder vele topmerken in huis zoals Eijffinger, Luxaflex, Colors, Tarkett en Forbo. In de showroom vindt u alle denkbare soorten behang en raamdecoratie voor binnen én buiten in prachtige dessins. Ook voor horren en shutters bent u aan het goede adres. "Trots zijn we op ons brede assortiment harde pvc-vloeren, niet van echt hout of plavuizen te onderscheiden en bijzonder duurzaam, net als de Marmoleum-vloeren van Forbo. Diverse tapijtsoorten en karpetten hebben we ook. Zelfs kunstgras in allerlei kleuren, van laag- tot hoogpolig, dus gazons leggen we ook", aldus Ton lachend.

Voordelen
Deze inspirerende woonwinkel valt onder franchise Color@Home, dat maar liefst honderdzestig vestigingen in Nederland heeft. Toch werkt deze firma als zelfstandig familiebedrijf. Ton verklaart: "Franchise biedt zowel ons als de klant een aantal voordelen: we staan sterk in de markt en adverteren landelijk. Vrijblijvend en ongebonden mogen wij zelf onze leveranciers uitzoeken. Het franchise-concept levert ook voordelen op voor de klant. Deze maand bijvoorbeeld kunnen we maar liefst 21% korting bieden op raamdecoratie." Het CBW-keurmerkwaardige Colors@Home Snijder bestrijkt zowel de particuliere als de zakelijke markt van Haarlem tot Amsterdam en Alkmaar, maar zeker ook grote projecten buiten deze driehoek worden niet geschuwd. Vele mooie projecten bij gerenommeerde ondernemingen staan al op hun conto, zoals Vomar Alkmaar, Rabobank, PWN en Forbo.

Een nieuwe woning gekocht of toe aan vernieuwing van uw interieur? Loop eens binnen en laat u inspireren en adviseren in de prachtige showroom van Colors@Home Snijder. Vrijblijvend en kosteloos kan er opgemeten en een offerte uitgebracht worden. Geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Tekst & foto: Anita Webbe.

Hoge bomen vangen meer wind

Een aantal jonge werknemers droomt van een baan als directeur, lid van de raad van bestuur, Chief Executive Officer (CEO) of één van de andere afkortingen zoals CFO, COO of CTO.

Vaak hebben zij vooral oog voor de positieve kanten, zoals:

  • de status die bij een dergelijke functie hoort,
  • de grote auto en het riante salaris,
  • de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het beleid van de onderneming,

en zijn zij blind voor de andere kant van de medaille.

Met de positie komt de bijbehorende verantwoordelijkheid. Zo kunnen directeuren persoonlijk aansprakelijk zijn als er fouten worden gemaakt door het bedrijf of als sprake is van onzorgvuldige taakvervulling.

Daarnaast hebben directeuren minder ontslagbescherming. Voor directeuren, die benoemd zijn tot statutair bestuurder, geldt het normale ontslagrecht niet. Zij kunnen bij aandeelhoudersbesluit worden ontslagen.

Maar ook directeuren die geen bestuurder zijn, kunnen eerder hun baan verliezen dan werknemers met minder (eind)verantwoordelijkheid. Een hoge boom vangt nu eenmaal meer wind.

Het afgelopen jaar ontbond de kantonrechter een aantal arbeidsovereenkomsten van directeuren op basis van de H-grond. De H-grond is alleen bedoeld voor bijzondere gevallen, die niet onder de standaard ontslaggronden zoals disfunctioneren of reorganisatie vallen.


Zo was voldoende voor ontbinding:

  • aanhoudend verzet tegen een nieuwe ondernemings- en managementstructuur;

  • het weigeren verantwoording af te leggen aan het stichtingsbestuur;

  • onvoldoende grip op de financiën van het bedrijf;

  • opgezegd vertrouwen door de ondernemingsraad.

Deze column is niet bedoeld om ambities te temperen en heeft alleen een signalerend karakter.

Bent u aandeelhouder of lid van de raad van bestuur, of bent u een sleutelfunctionaris, en roept deze column vragen bij u op:

Mr. Hanneke Lewin is 24 jaar advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht en desgewenst bereikbaar op telefoonnummer: 0251 - 362022 of per e-mail: lewin@advocaatlewin.nl.

't Hoorntje: Feesten in sfeer aan het Alkmaardermeer

Een welvarend feest.

AKERSLOOT - Al veertig jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. 't Hoorntje is een unieke locatie om een geslaagd feest te geven.
Varen over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en naar de Zaanse Schans met een van de schepen Claes Horn of De Nesch is een bijzondere manier om uw feest te vieren. Tijdens de vaart kan er dan koffie met gebak geserveerd worden en een drankje en hapje mag daarna natuurlijk niet ontbreken.

Om een feest aan de wal te vieren heeft 't Hoorntje verschillende mogelijkheden. Zaal 't Achterom is een gezellige locatie voor maximaal 250 gasten. Voor minder validen is een ruim aangepast toilet aanwezig. Zaal Op Zolder is een warme, sfeervolle gelegenheid. Voor iedereen is zaal Op Zolder toegankelijk met de trap of de personenlift. Ook heeft 't Hoorntje een collectie Oudhollandse Spellen waar uw gasten zich zeker mee zullen vermaken. 't Hoorntje bezorgt u en uw gasten een onvergetelijke dag of avond. Voor uw bruiloft, verjaardag, jubileum, bedrijfsfeest en andere feestelijkheden van 25 tot 250 gasten heeft 't Hoorntje ideeën genoeg. Er wordt geluisterd naar uw wensen onder het genot van een kopje koffie of thee en samen met u wordt een arrangement gemaakt dat bij uw feest past!

Voor informatie of informatiebrochure, kijk op www.hoorntje.nl of bel 0251-312120. Het adres: Kerklaan 20 in Akersloot.

Bijles/Examentraining Engels Havo en VWO.€ 15,- per uur.Ervaren docente. Tel: 06-18442639

VASTE OPPAS GEZOCHT voor dinsdag en donderdag. Gezin met drie kinderen 5,3 en 1 jaar zoekt lieve oppas voor langere tijd.tel: 0643908341

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf€50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 0630042383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

GEZOCHT: stukje tuin te bruikleen voor MOESTUIN. evt in ruil voor onderhoud aan rest van tuin of tegen betaling. J. de Visser 0654765535

BLOKFLUITLES met plezier! Door gedipl. docente. Heel betaalbaar. Gratis proefles. www.spelenderwijsmuziek.nl.

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en ontspanningstherapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste massage voor de HALVE PRIJS! Ewislaan 6 Heiloo. Voor meer info, ook over cranio-sacraal therapie: www.destillebron.nl of 06-22666059

NAJAARSMARKT 25 september  Gecombineerd met OLDTIMERS. Coverband Ouwe Jongens Krentebrood. Landgoed Willibrordus Heiloo

Te Huur Autobox in Mariënstein,geen elektra huur € 105,= P.M.06-12737003

TE HUUR in Heiloo. Beneden etage in 30er jaren woning. +/- 100 m2. € 700,- per maand incl. G/W/L Tel: 06 - 3806 1239

MUZIEK op Schoot voor BABY'S en PEUTERS. Cursus start weer eind sept. Wees welkom! www.spelenderwijsmuziek.nl.

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER EVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxux en taxusbollen etc. Het hogedruk reinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 1827 8367

GEVRAAGD met spoed in Heiloo WOONRUIMTE.  2 slaapkamers. Moeder met kind. Tel: 06 - 5331 6301