De Uitkijkpost

23 september 2015

De Uitkijkpost 23 september 2015


Benefietfestival voor Nepal

HEILOO - De Highlow Rangers, Vrienden van Buk Buk en het Sportcafé hebben de handen ineen geslagen om een fantastisch evenement voor het goede doel neer te zetten op zaterdag 26 september. Lekkere muziek voor een laag prijsje, waarvan je kan genieten met een drankje in de hand. En dat alles voor Veldwerk en Sherpa, de twee bestemmingen van de Rangers. Locatie: Sportcafé Het Vennewater, aanvang is 20.00 uur.

De line up is als volgt.
- YRGM (You Really Got Me): Gert Paul van der Horst & friends spelen de Kinks.
- BDBB (Buck Danny Boogie Band) legendarische Heilooër band, beroemd om zijn eigenzinnige covers.
- Dat Koor met Die Band: Lonneke haar band met een dozijn wondermooie stemmen en begeleiding.
- Wet T-shirt Contest: Tim zijn band. De mannen spelen up-tempo nasty-ass rock & roll en psychedelische funk uit eigen werk.
- Tha Bonerz: rechtdoorzee-rock. Alle top-rocknummers die je kent, maar al een tijdje niet meer gehoord hebt.

Tickets à €5 verkrijgbaar bij de Schrijverij in het Stationscentrum.

'Rumoer rond romans'

HEILOO - Bibliotheek Heiloo organiseert ook dit jaar een cursus rond Nederlandse literatuur. Het thema is deze keer 'Rumoer rond romans'. Van 1 oktober tot 10 december worden zes avonden gehouden over evenzovele romans. De avonden staan onder leiding van Gerard Raat.

Literatuur morrelt aan opvattingen die onwrikbaar vast lijken te staan. Meningen over religie, seksualiteit en pedagogiek worden ter discussie gesteld, met de nodige commotie als gevolg. Soms komt het zelfs tot gerechtelijke vervolging van de auteur. Maar zijn de reacties van de lezers adequaat of zijn er misverstanden in het spel?

In de cursus 'Rumoer rond romans' komen in zes tweewekelijkse bijeenkomsten evenzovele romans aan de orde. Stuk voor stuk hebben ze bij verschijning ophef veroorzaakt:

• Pijpelijntjes (1904) van Jacob Israël de Haan (1 oktober)
• Bint (1934) van F. Bordewijk (15 oktober)
• Eenzaam avontuur (1948) van Anna Blaman (29 oktober)
• Ik heb altijd gelijk (1951) van Willem Frederik Hermans (12 november)
• Nader tot u (1966) van Gerard Reve (26 november)
• Mystiek lichaam (1986) van Frans Kellendonk (10 december)

De cursus wordt georganiseerd door Bibliotheek Heiloo en verzorgd door Gerard Raat. Elke bijeenkomst begint met een inleiding op de roman en de ontvangst door de lezers. Na de pauze is er gelegenheid tot discussie.

Dr. Gerard Raat was als universitair (hoofd)docent Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan achtereenvolgens de Radboud Universiteit te Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam.

De avonden duren van 20.00-21.45 uur. Opgave liefst voor 24 september bij de klantenservice van de bibliotheek, via www.bibliotheekheiloo.nl of telefonisch (072-5330670). Bij opgave graag aangeven of u het betreffende boek in uw bezit heeft.

Deelname aan alle workshops kost voor bibliotheekleden € 60. Leesclubleden aangesloten bij Bibliotheek Heiloo en all-in abonnementhouders betalen € 37,50. Voor niet-leden van de bibliotheek bedraagt de deelname € 75.

Barok in de Kleine Kapel

HEILOO - Vanaf 6 oktober geeft Jan van der Giessen in de Kleine Kapel van de Cultuurkoepel, Kennemerstraatweg 464, Heiloo een cursus Westerse Kunst & Cultuurgeschiedenis.

In de cursus Barok geeft Jan aandacht aan de samenhang tussen geschiedenis en kunst, maar ook aan wetenschap, filosofie en religie; u krijgt zo een compleet beeld van wat van belang was in de 18de eeuw. Hij behandelt diepgaand de beeldende kunstenaars Bernini, Caravaggio, Velázquez, Rembrandt en Rubens. Bij de barokmuziek beluisteren we composities van Monteverdi, Scarlatti, Bach en Purcell. De enthousiaste presentatie met mooie afbeeldingen van kunst en architectuur gecombineerd met muziekfragmenten, zal u zeker aanspreken.

De zeven lessen zijn als volgt ingedeeld. In de eerste les behandelen we de Europese geschiedenis met uitstapjes naar Amerika, en in de tweede les gaan we uitgebreid in op de kunst en cultuur van de 17de eeuw. We kijken ook naar het wereldbeeld van de mensen die toen leefden en hun belangrijkste wetenschappelijke prestaties. Daarna vanaf les 3 t/m 7 gaan we een reis door Europa maken; elke les komen we weer in andere landen aan met als laatste de Nederlanden. Na de lessen gaat u zeker met een nieuwe blik tegen de 17de eeuwse kunst en architectuur aankijken.

De cursus duurt 7 middagen van 14.00-16.00 uur. Het cursusgeld bedraagt € 95. Daarvoor krijgt u een uitgebreide geïllustreerde syllabus. U kunt dan thuis alles rustig nalezen. Op www.janvandergiessen.nl staat meer informatie en een inschrijfformulier. Telefonisch kan ook : 06-51578425 of per e-mail info@janvandergiessen.nl .

Bag to the future

Groep 8 van De Springschans zamelt speelgoed in voor gevluchte kinderen. Foto: Aa

HEILOO - Groep 8 van De Springschans is deze week begonnen met een inzamelingsactie van speelgoed voor kinderen die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden.

Er zijn zoveel mogelijk rugzakken verzameld (van maximaal 1 kilo) met daarin speelgoed voor deze kinderen. De kinderen zoeken alle tassen uit, wegen de tassen en kijken welk label eraan moet (boy/girl en age). Ze zijn actief en daarbij trots dat ze zoveel kinderen blij gaan maken. In het weekend worden de tassen naar het inzamelingspunt gebracht, van daaruit naar Lesbos in Griekenland. De actie is een groot succes, dozen vol met goede rugzakken staan klaar.

Informatieavond Music Meeting Heiloo

HEILOO - De werkgroep van Music Meeting Heiloo is bezig met de plannen voor 2016, na het succes van de Willibrordus-expeditie van vorig jaar. Het thema is al bekend: 'Muziektheater'. Bij de voorbereidingen wil de werkgroep graag nu al de verenigingen Heiloo opnieuw betrekken. Om hen te enthousiasmeren en om mee te denken is er op 2 oktober een informatieavond in de Freudzaal van Willibrordus Business Center aan de Kennemerstraatweg 464. Aanvang is 19.30 uur. De werkgroep hoopt veel vertegenwoordigers van de verenigingen te ontmoeten op 2 oktober. Graag vooraf aanmelden via musicheiloo@gmail.com, in verband met koffie en thee.

Willibrordus Blond: Heiloo's eigen bier

Foto: Stip Fotografie

Burgemeester Hans Romeyn mocht er als eerste van proeven: 'Willibrordus Blond', geproduceerd door brouwerij Heyloo Bier. Willibrordus Blond is deels gemaakt op basis van lokale ingrediënten en werd afgelopen weekend gelanceerd tijdens het evenement 'Willibrordus draait door'.

Tien vragen aan... Anneke Datthijn

Hallo, ik ben Anneke Datthijn. Ik werk als groepsleerkracht op Elckerlyc, basisschool voor Freinetonderwijs hier in Heiloo. Na het werken in groep 3/4 heb ik jaren voor de kleutergroepen gestaan en momenteel geef ik les aan groep 5/6. Ik ben getrouwd met Teun. We hebben samen drie volwassen kinderen en twee kleinkinderen.

1.WAAR BENT U GEBOREN EN GETOGEN? Ik ben Friezin van geboorte. Tot mijn vijfde jaar heb ik in Friesland gewoond. Mijn kleuter- en lagereschooltijd bracht ik door in de Zaanstreek. De herinnering aan beide scholen hebben er zeker toe bijgedragen dat ik het onderwijs ben ingegaan.

2.ALS UW HOBBY UW WERK WAS GEWEEST, WELK BEROEP ZOU U NU UITOEFENEN? Veel van mijn hobby's kan ik in mijn werk uitoefenen. Onder andere vertellen, tekstopdrachten verzinnen, illustratietechnieken aanbieden, waaronder druktechnieken. Schrijven en illustreren doe ik graag. Het is ooit tot een kinderboek gekomen, wie weet gebeurt dat nog eens!

3.WIE ZOU U WEL EENS WILLEN ONTMOETEN EN WAT ZOU U ZEGGEN EN VRAGEN? Ik zou Siemon de Jong van het programma "De taarten van Abel" graag eens ontmoeten. Om te zeggen dat ik het geweldig vind hoe hij met kinderen omgaat. Gaat hem dat zo gemakkelijk en natuurlijk af als dat het lijkt?

4.WAT IS UW MOOISTE JEUGDHERINNERING? Mijn ouders hebben mij op mijn vijfde verjaardag een zelfgemaakte poppenkast met poppen gegeven. Op zaterdag mochten mijn zusjes en ik een vriendinnetje vragen en speelde mijn vader poppenkast. Ik weet nog het deuntje dat hij floot als de voorstelling begon. Doppinda's op een oude krant na afloop. Geweldig!

5.WAT VINDT U DE MOOISTE PLEK IN HEILOO? Het Witte Kerkje vind ik heel sfeervol. Ik heb er veel bijzondere herinneringen. We zijn er getrouwd en hebben er van een aantal dierbaren afscheid genomen. We treden er ook regelmatig op met 'sWing, het koor waar ik in zing. Goede akoestiek en prachtige ambiance!

6.WAARVOOR KUNNEN ZE U 'SNACHTS WAKKER MAKEN? Voor zuurkool! Die tijd komt er weer aan, heerlijk!

7.WAT WAS HET BESTE ADVIES DAT U OOIT KREEG? Het beste advies dat we vaak kregen en nu zelf ook weer aan anderen geven is: Vier het Leven! Er is veel om van te genieten, ook hele kleine dingen!

8.WAT WETEN DE MEESTE HEILOOËRS NIET VAN U? Dat ik erg van de 'goede doelen' ben. Vooral organisaties die opkomen voor de belangen van kinderen steun ik zoveel mogelijk. Maar ik loop ook collecte voor Amnesty International. Er is zoveel te doen in de wereld…..!

9.WAT ZOU U IN HET DORP AANPAKKEN ALS U BURGEMEESTER WAS? Het stationscentrum! Volgens mij kan dat gezelliger en veiliger worden ingericht!

10.ANTWOORD OP DE PERSOONLIJKE VRAAG VAN UW VOORGANGER AAN U: Waarom heb je er specifiek voor gekozen om les te geven in het Freinetonderwijs? Vrienden hadden ons aangeraden eens op de Freinetschool (nu Elckerlyc, basisschool voor Freinetonderwijs) te kijken voor onze kinderen. Ik was meteen enthousiast omdat kinderen in hun eigenheid hier serieus genomen worden en omdat de werkvormen zo aansluiten bij de ontwikkeling en beleving van de kinderen. Het sociale aspect neemt in de begeleiding ook een grote plaats in zodat kinderen zich veilig voelen en er nauwelijks gepest wordt! Ik gun elk kind zo'n bijzondere leeromgeving. Daarom kan ik in het Freinetonderwijs heel gemotiveerd lesgeven!

IK NOMINEER VOOR DE VOLGENDE 10 VRAGEN: Marjolein Tiemstra-Smit. Ik ken haar als enthousiaste ouder van twee dochters die op Elckerlyc hebben gezeten en ook bij mij in de klas. Zij is gespecialiseerd in zwangerschaps- en kinderyoga en intuïtieve ontwikkeling. Ze heeft bijzonder inspirerende boeken geschreven!

MIJN PERSOONLIJKE VRAAG AAN DEZE GENOMINEERDE IS: Wat is je advies aan ouders en kinderen in deze snelle computertijd?

Voorstelling over Leo en Tineke Vroman

'Hoe Mooi Alles' met Kees Hulst en Esther Scheldwacht. Foto: Piek

'Kom vanavond met verhalen / hoe de oorlog is verdwenen / en herhaal ze honderd malen: / alle malen zal ik wenen.' Wie kent ze niet, deze regels uit het gedicht 'Vrede' van Leo Vroman? Hij kon ook luchthartiger zijn, bijvoorbeeld in 'Begrijp ik wat': 'Als ik de grens aanraak van mijn vermogen / worden mijn zolen even grondig plat, / kriebelt er iets boven mijn ellebogen en begrijp ik: / nu begrijp ik wat. '

Op woensdag 30 september om 20.15 uur in theater De Beun in Heiloo kunt u genieten van een toneelstuk over het lange, veelbewogen leven van Leo (1915-2014) en Tineke (geb. 1921) Vroman: 'Hoe mooi alles' van Mirjam van Hengel, met in de hoofdrollen Kees Hulst en Esther Scheldwacht .Het stuk wordt ingeleid door regisseur Léon van der Sanden, om 19.15 uur, in de zaal.

Kaarten à € 20,00 zijn verkrijgbaar via www.vriendenvandebeun.nl, bij De Schrijverij in het Stationscentrum, het Trefpunt (hier alleen tegen contante betaling), de bibliotheek in Heiloo en in het theater.

Engelse Kerk viert 25 Jaar in Heiloo

HEILOO - Deze week viert Christ Church Heiloo haar vijfentwintigjarig bestaan in Heiloo. In de jaren tachtig vormden leden van de Amsterdamse Anglicaanse Kerk aan de Groenburgwal een grote bijbelstudiegroep in de omgeving Heiloo/Alkmaar. Vandaag is Christ Church Heiloo een gemeenschap van ongeveer zestig volwassenen en dertig kinderen. Het merendeel komt uit Heiloo en Alkmaar, de rest uit ongeveer tien andere dorpen in de omgeving. Misschien verrassend is dat meer dan de helft van onze gemeenschap Nederlandse autochtonen zijn die waarde hechten aan een het verkondigen van hun geloof in het Engels.

Bedrijf belicht: Borstprothese- en lingerieadvies

Heleen van Essen Foto: Stip Fotografie

Heleen van Essen, Borstprothese & Lingerie Advies

Willem de Rijkelaan 22, 1901 TT Castricum, telefoon 0251 – 67 91 62/

06 – 47 58 24 30, e-mail: praktijk@heleenvanessen.nl

www.heleenvanessen.nl

"Mijn klanten hebben alle keus. Daar ben ik trots op!" Heleen van Essen is een bijzonder bevlogen ondernemer. "De aanmeting moet zorgvuldig gebeuren. Na het meten kiezen we eerst een beha. Een prothesebeha heeft in beide cups een hoesje waar de prothese ingeschoven kan worden. Bij de vormgeving is altijd gelet op optimale ondersteuning en draagcomfort. Maar verder is alles mogelijk, in kleuren en dessins. Er zijn ook sportbeha's. Daarnaast heb ik het hele jaar door een collectie badpakken, bikini's en tankini's. Voor elk wat wils!"

Aandacht, rust en privacy

Al vele vrouwen hebben hun weg gevonden naar Heleen, sinds zij drie jaar geleden haar praktijk opende. Ze komen uit de hele regio, tot Haarlem en Zaanstad toe. Heleen, die zelf in 2008 wegens borstkanker een amputatie moest ondergaan, weet uit ervaring hoe belangrijk het is om daarna een goede prothese en comfortabel zittende lingerie te kunnen kopen. "Je wilt je gewoon zelfverzekerd en vrij kunnen bewegen. Je wilt dat niemand aan de buitenkant kan zien dat je een borst of een deel van je borst moet missen." Ze volgde een opleiding om professioneel adviseur te worden op dit gebied, en opende haar eigen praktijk. "Elke vrouw die hier komt, komt op afspraak. Veel vrouwen nemen iemand mee – hun man, hun zus of een vriendin. Ik neem ruim de tijd voor elke afspraak. Zo garandeer ik elke vrouw aandacht, rust en privacy. En ja, veel vrouwen vinden het fijn om geholpen te worden door iemand die uit eigen ervaring weet wat zij doormaken." Dat blijkt wel uit het feit dat nieuwe klanten vaak komen op aanraden van een vriendin of familielid.

Deelprothese of compressiebeha?

Sommige vrouwen hebben een borstsparende operatie ondergaan, of kiezen voor een borstreconstructie. Ook zij kunnen terecht bij Heleen van Essen. "Na een borstsparende operatie blijkt soms toch dat na verloop van tijd de borsten niet meer symmetrisch zijn. In dat geval kan een deelprothese uitkomst bieden. Deel-of schaalprotheses zijn er ook in verschillende vormen en maten, waardoor er altijd een mooi, symmetrisch profiel ontstaat. Gelukkig worden alle protheses eens per twee jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast zijn er ook compressiebeha's. Die worden geadviseerd aan vrouwen die het reconstructietraject doorlopen."

Open dagen

Ter gelegenheid van het driejarig bestaan van haar praktijk houdt Heleen van Essen open dagen: aanstaande vrijdag 25 en zaterdag 26 september van 9.00 tot 17.00 uur. Met speciale aanbiedingen! Interessant voor de vaste klanten, maar ook voor vrouwen die zich alvast willen oriënteren voordat ze een afspraak maken voor een intake. Voel je welkom op de Willem de Rijkelaan!

Beschaafdheid

Bijna 27 jaar geleden ben ik in Nederland komen wonen. Ik herinner me het nog goed. Net een paar weken in Heiloo, wachtende bij een bushalte, begon een vrouw spontaan een gesprekje met me. Ik begreep er nauwelijks iets van, lachte vriendelijk en zei af en toe ja of nee. Het gesprek kwam uiteraard niet echt op gang, maar wat me bijbleef was haar aanhoudende vriendelijkheid en geduld. Nu red ik me prima, geaccepteerd, geïntegreerd, sterker nog, ik voel me thuis hier. Het enige wat ik steeds vaker mis is de vriendelijkheid van toen.

Ik werk al 18 jaar voor een voogdijinstelling voor asielkinderen, nu veelvuldig in het nieuws door de humanitaire ramp in Syrië en omstreken. Los van het feit dat ik iets wilde betekenen voor deze kwetsbare groep kinderen en daarbij nog steeds een leuke, afwisselende baan heb, ben ik uiteindelijk ook een beetje blijven 'hangen' voor de collega's. Een gemêleerde groep mensen, ongeveer de helft Nederlanders, de andere helft komt uit alle uithoeken van de wereld. Nederlandse- en buitenlandse culturen en gewoontes door elkaar heen, altijd met een goede portie humor, het is geen enkel probleem, in tegendeel, het is een aanvulling op mijn kijk op de wereld.

Na al die jaren is Nederland mijn thuisland geworden, dat gebeurt vanzelf. De kinderen op mijn werk, die er al jaren hier wonen, voelen zich ook thuis hier. De Syrische kinderen die nu naar Nederland komen willen zich ook een beetje thuis voelen. Niets meer of minder.

Niemand vraagt om een oorlog en niemand vlucht uit vrije wil. Niemand van ons bepaalde waar hij of zij geboren werd. Ik had geluk, zelf ben ik in een veilig land opgegroeid. Net als u waarschijnlijk en we hebben er helemaal niets voor hoeven doen. Ik besef dat een ander mens net zo veel recht heeft op geluk. Wat dat betreft zou juist nu een beetje meer bescheidenheid en compassie op zijn plaats zijn.

Ik zal er nooit aan wennen, aan de populistische praat of aan de onnodige bangmakerij, net zo min als aan scheldpartijen op buitenlanders, bijvoorbeeld langs de voetbalkant of op de sociale media.

In die zin vraag ik u om de vriendelijkheid en openheid, die ik toen heb mogen ervaren, door te geven aan iemand anders. Een klein gebaar is vaak genoeg, dat blijkt maar, op straat, het voetbalveld of bij een bushalte. Ik woon graag in een beschaafd land. Ik hoop u ook.

Eva Schweizer

Mantelzorgers en haperende hersenen

HEILOO - Vrijwel iedereen krijgt in zijn leven te maken met een of andere hersenaandoening: zelf, of in de naaste omgeving. En alle hersenaandoeningen hebben één ding met elkaar gemeen: het is heel ingrijpend.

Of het nu bijvoorbeeld gaat om de ziekte van Parkinson, dementie, multiple sclerose of niet-aangeboren hersenaandoeningen, er verandert iets in onze hersenen. En als er iets in onze hersenen verandert, veranderen onze manier van bewegen en voelen, maar ook onze stemming en gedrag. En dat maakt hersenaandoeningen zo ingewikkeld om mee om te gaan.

Het Mantelzorgcentrum organiseert binnenkort een bijeenkomst waar mantelzorgers elkaar ontmoeten en in gesprek kunnen gaan aan de hand van het thema 'Omgaan met haperende hersenen', naar het boek van Iris Sommer (hoogleraar psychotische stoornissen en hoofd stemmenpoli UMC).

Ook is er specifieke aandacht voor de mantelzorger zelf. Er worden tien gewoontes besproken om hun eigen brein effectiever te maken. Dinsdag 13 oktober zijn mantelzorgers uit Heiloo en Alkmaar van harte welkom in het Mantelzorgcentrum in Heiloo aan de Strandwal 22a (terrein GGZ, achter het Willibrordusgebouw). De ochtend duurt van 10.00 uur tot 11.30 uur Er zijn geen kosten aan verbonden, maar aanmelden is wel gewenst.

Bel voor meer informatie over deze activiteiten en aanmelding met het Mantelzorgcentrum, 072-5627618 of mail naar info@mantelzorgcentrum.nl.

Groots muziekfestival met thema Oktoberfest

HEILOO - Op zondagmiddag 1 november vindt er een groots muziekfestival plaats met het thema 'Oktoberfest', tezamen met verschillende orkesten en bands uit Heiloo en omstreken.
Er is een doorlopend festivalprogramma waarbij bijpassende Egerländer, Tsjechische en Böhmische en blaaskapelmuziek ten gehore worden gebracht. De orkestleden van Eensgezindheid zijn daarbij gekleed in Dirndls (dames) en Lederhosen (heren). Lange biertafels en bier uit grote bierpullen zorgen ervoor dat je volledig op gaat in een echt Oktoberfest.
Deelnemende bands en orkesten zijn naast het grootorkest en leerlingenorkest van Eensgezindheid ook Boerenhofkapel De Kinkeluters en de Amsterdamse Blaaskapel.
De organisatie vindt het leuk als bezoekers ook verkleed komen in Dirndl of Lederhosen, maar dat is uiteraard niet verplicht.
Ook wordt uiteraard passend gezorgd voor de inwendige mens met bier en broodjes bockworst die je tijdens de verschillende optredens voor een kleine vergoeding kunt bestellen en kan nuttigen aan lange tafels in de concertzaal. Meer informatie: www.mv-eensgezindheid.nl

Kits Oonlie start met Yoga Kits

Yoga Kits: yoga voor peuters

In oktober start Yoga Kits: yoga voor peuters. Peuteryoga is lekker samen bewegen, waarbij plezier voorop staat. We gaan op yoga-avontuur, zoals op vakantie naar het strand, naar de jungle, naar het paleis van de prins, tuinieren in de moestuin of we vieren feest. Op basis van dit thema doen we yoga-houdingen, ademhalings- en concentratieoefeningen, we dansen, zingen en sluiten af met wat drinken en een gezellig groepsgesprek. Met peuteryoga versterken we spelenderwijs het zelfvertrouwen, de concentratie en het immuunsysteem. We behouden een sterk en soepel lichaam, we leren over lichaamsbewustzijn en het uiten van gevoelens. U kunt uw kind aanmelden via info@kits-oonlie.nl of via 072-5323576. De kosten bedragen €25,- voor 4 lessen of €45,- voor 8 lessen. De peuteryoga vindt plaats op vrijdag 2, 9, 16, 23 en 30 oktober en 6, 20 en 27 november van 10.00 tot 10.45 uur op Kinderdagverblijf Boekenstein.

Feest bij 10-jarig Any Animal

HEILOO - Dit jaar valt Dierendag, 4 oktober, op een zondag. Op diezelfde dag bestaat Sterkliniek Any Animal exact 10 jaar!. U bent van harte welkom om dit feest op die dag tussen 12:00 en 17:00 uur met Any Animal mee te vieren.

Het is een mooie gelegenheid om kennis te maken met de mensen achter Sterkliniek Any Animal, of gezellig bij te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Sterkliniek Dierenartsen is partner van Stichting Hulphond en Sterkliniek Any Animal heeft een rad van fortuin, waarbij de opbrengst naar deze stichting gaat. Ondernemend Heiloo is ontzettend gul geweest, naast de eigen leveranciers. Any Animal hoopt veel mensen blij te maken en een hoog bedrag bij elkaar te draaien voor dit goede doel.

Any Animal heeft allerlei leuke activiteiten voor u, uw hond(en) en uw kind(eren); zo zijn er workshops van Hersenwerk en Dog Balance waaraan uw hond kan meedoen. Er zijn verschillende doorlopende demo's (zoals osteopathie en fysiotherapie), een gratis fotoshoot van uw huisdier(en) die verrassend anders is, en een heus Knuffeldieren Ziekenhuis voor de knuffels van uw allerkleinste(n) (tot en met groep 2), waarbij de knuffel direct 'geopereerd' kan worden als dat nodig is.

Tevens krijgt u de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen in de kliniek, middels rondleidingen en met demonstraties van Hulphond Edgar en zijn bazin. Nogmaals, u bent meer dan welkom met uw kinderen, dieren en knuffels op zondag 4 oktober.

Sterkliniek Any Animal, De Hoefsmid 5, 1851 PZ, Heiloo, 072-5339336, www.anyanimal.nl. 7 dagen in de week geopend.

Samenwerking JR Food en Online Slagerij

Foto: Fotostudio IwanBronkhorst.nl

HEILOO - JR Food, grondstoffenleverancier voor o.a. oliebollenkramen en horeca, is de afgelopen drie jaar zo hard gegroeid dat het huidige pand te klein is geworden. De eerste paal voor de aanbouw wordt dan ook geslagen en het pand wordt vergroot naar bijna 1200 m². Begin 2016 zal de bouw klaar zijn.

De behoefte naar meer bedrijfsruimte viel samen met de overname van de Online Slager van Frank Admiraal. Jeroen Heijne en Ruben Aldewereld, eigenaren van JR Food: "De samenvoeging van de beide bedrijven in één pand is voor beide bedrijven een mooie stap. Het assortiment voor JR Food en Online Slager wordt op deze manier enorm uitgebreid waardoor we voor onze klanten een nog aantrekkelijkere partij worden. We hebben er ontzettend veel zin in en zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Zodra de uitbreiding klaar is zullen we dit de inwoners van Heiloo en omgeving zeker laten horen."

Met de samenvoeging van de twee bedrijven zijn zowel JR Food als Online Slager klaar voor de toekomst. Het grootste gedeelte van de nieuwbouw wordt door Online Slager in gebruik genomen en vanuit deze locatie worden zowel de horeca als particulier bediend. Particulieren kunnen hier hun bestelling plaatsen en afhalen op de Boekelermeer.

Online Slager is ontstaan uit Slagerij Brink. Slager (Hans) Brink is in Heiloo jaren een vertrouwd gezicht geweest aan de Kennemerstraatweg in Heiloo. Met de komst van Frank Admiraal in het bedrijf is er een nieuwe richting ingeslagen maar met de ambachtelijke kennis die door Hans Brink is overgebracht op zijn neef Frank.

JR Food is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het leveren van grondstoffen aan horeca, bakkerijen, ijswinkels, oliebollenkramen en pizzeria's. Het bedrijf is in 2007 begonnen in Heerhugowaard en heeft in 2012 de overstap gemaakt naar een nieuw bedrijfspand op de Boekelermeer Heiloo.

Workshop Sociale veiligheid

HEILOO - In Nederland zijn veel mensen, veelal op vrijwillige basis, actief in het verenigingsleven. Zij spannen zich in om anderen een leuke en zinvolle invulling van hun vrije tijd te bieden. Dat verdient waardering en respect. Je wilt er dan ook liever niet bij stilstaan dat ook in het verenigingsleven ongewenst gedrag voorkomt, zoals pesten, agressie, discriminatie en (seksuele) intimidatie. Toch is dat zo. Overal waar mensen samenkomen ligt het risico van ongewenst gedrag op de loer. Sportverenigingen en andere vrijwilligersorganisaties vormen daarop jammer genoeg geen uitzondering. Een schuine mop, een tikje op de bil, maar ook 'oerwoudgeluiden' uit het publiek. Gedrag dat niet acceptabel is en waarop je elkaar moet kunnen aanspreken. Zelfs als de 'dader' iemand is die zich met hart en ziel voor de vereniging inzet en door iedereen enorm gewaardeerd wordt.

Als deelnemer aan dezez workshop krijgt u in een bijeenkomst waardevolle handvatten aangereikt. Met elkaar wordt van gedachten gewisseld over wat ongewenst gedrag is en wanneer je het ernstig moet noemen. Maar we gaan vooral praktisch aan de slag: u krijgt waardevolle tips voor het maken van een gedragscode en een meldprotocol. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van de modellen die door de NOV (Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) en NOC*NSF beschikbaar zijn gesteld.

Doelgroep: Bestuursleden, beroepskrachten en vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties en (sport)verenigingen. Docent: Freek Walther, De Vertrouwenspersoon. Datum: dinsdag 27 oktober 19.30–22.00 uur. Plaats: Double Stars, Sportpark 'Het Vennewater'. Informatie/opgeven: www.vrijwilligersheiloo.nl

Cursus Patchwork/Quilten

HEILOO - Het Nivon Heiloo start op donderdagavond 1 oktober een vierwekelijkse cursus Patchwork/Quilten o.l.v. Trudie Konijn. Tijd en plaats: 19.30-21.30 uur in de Hofdijk, Marienstein 178A te Heiloo.
Deze cursus bestaat uit acht lessen. Er wordt gestart met de "Twister"-techniek. Hiermee kunt u bijvoorbeeld een kussen, (wand)kleed, of sprei maken. Om aan deze cursus deel te kunnen nemen, is het noodzakelijk dat u kunt naaien op een naaimachine. Kunt u recht stikken, dan is dat voldoende. Maar heeft u al leren stofmeten en snijden met een stofrolmes, gebruik maken van een quiltliniaal en een quiltsnijmat, dan is deze cursus helemaal iets voor u.
Cursisten die deze techniek ook willen leren, kunnen zich ook opgeven. Tijdens de les zal u daarin wegwijs gemaakt worden. Voor de cursus ontvangt u een materialenlijstje. Opgave via info@nivonheiloo.nl of tel. 072 5333127. Zie de website voor meer informatie. www.nivonheiloo.nl

Ruim 10.000 euro voor KWF Kankerbestrijding

HEILOO - De collecte voor KWF Kankerbestrijding in Heiloo heeft € 10.858,38 opgebracht. Met het geld dat de collectanten hebben opgehaald, blijft KWF Kankerbestrijding zich inzetten voor minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten. Dat doet KWF samen met patiënten, onderzoekers, artsen, donateurs en vrijwilligers.

De KWF-afdeling Heiloo bedankt iedereen voor zijn of haar bijdrage aan de collecteweek. Heeft u de collectant gemist en wilt u alsnog een bijdrage leveren? Dat kan:

- Doe een eenmalige donatie via de machtigingskaart die de collectant heeft achtergelaten;
- Doneer online via kwf.nl/doneren; of
- Sms 'gift' naar 4333 en investeer eenmalig 2 euro.

Wandelingen met verhalen over oud Heiloo

HEILOO - De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert op zaterdag 10 en zondag 11 oktober wandelingen door de zuidoosthoek van Heiloo. Deelnemers worden aan de hand van foto's en verhalen verteld wat er in de loop der jaren veranderd is. De wandeling van ongeveer 1½ uur start om 14.30 uur. Het begin- en eindpunt is de Oudheidkamer, Bergeonstraat 30, geopend vanaf 14.00 uur (de koffie staat klaar). Kosten € 2.50 p.p. Aanmelden: info.oudheiloo@gmail.com of tel. 06-51718363/072-5332571.

Boekenmarkt Trefpunt

HEILOO - Op zaterdag 26 september 2015 van 10.00 tot 13.00 uur is er de maandelijkse boekenmarkt in het Trefpunt. De entree is gratis.

De opbrengst van deze boekenmarkt is bestemd voor sociaal culturele activiteiten en goede doelen. Als u nog boeken en platen heeft die u kwijt wilt, dan kunt u ze naar het Trefpunt in Heiloo brengen, dat op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur open is. U kunt ook bellen, tel. 072-5331297, dan wordt een afspraak gemaakt om ze op te halen.

Bijeenkomst: Wegwijs in de bibliotheek

HEILOO - Regelmatig blijkt dat lang niet bij iedereen bekend is wat de bibliotheek allemaal doet. Het gebruik van de catalogus en de apparatuur roept soms ook vragen op. Tijdens deze introductiebijeenkomst laten we eerst zien wat er achter de schermen in de bibliotheek gebeurt. Daarna wordt uitgelegd hoe u in de catalogus iets kunt opzoeken en hoe de betaalautomaat en de in- en uitleenapparatuur werken. Tot slot is er de mogelijkheid om vragen te stellen aan de directeur van de bibliotheek. Dinsdag 29 september, 15.00 - 16.30 uur. De toegang is vrij, graag vooraf aanmelden op info@bibliotheekheiloo.nl of telefonisch via 072-5330670.

Activiteiten voor ouderen

Uitbureau De Loet , de Loet 1 en Overkerck, Stationsweg 92c organiseren leuke activiteiten voor ouderen. Bij de Loet is er nog plaats bij Bewegen voor ouderen op maandag van 10.00-11.00uur € 29,-- per maand. Bij Overkerck is er op 9 en 23 oktober bingo voor € 5, aanvang: 14.45 uur. 25 oktober is er een optreden van Harald Veenstra. Entreeprijs: € 5. Meer informatie op www.vivalavie.nl en Corina Winter tel: 06-51463085 of receptie Overkerck:088-9957675

Klaverjassen in het Trefpunt

HEILOO - Donderdagmiddag 24 september is er in het Trefpunt weer een wekelijkse klaverjasmiddag voor leden. Aanvang 13.30 uur, deelname €3.00 p.p. incl. koffie/thee. Voor info en kaarten: 072-5334419.

People & Beauty breidt team uit met twee top-hairstylisten

HEILOO - Judith en Malon zijn professionals in het kappersvak. Ervaar hoe het is om door top-stylisten behandeld te worden die hun vak uitoefenen met veel passie. Speciaal hiervoor de volgende aanbieding: knippen-kleuren-stylen voor maar € 45,00. People & Beauty, Stationsweg 2, Heiloo, 072-5330504

Hans van Willegen kampioen palingroken

Achttien palingrokers streden om het kampioenschap. Foto: aangeleverd

HEILOO - Maar liefst achttien palingrokers streden om het palingrook-kampioenschap van Heiloo. En met een stralende dag was het goed toeven bij Sportcafé het Vennewater dat dan ook door veel Heilooënaren werd bezocht. Maar met zoveel rokers had de jury, die bestond uit twee personen van de firma Vlug, Gerard Pranger (voorzitter) en de dames De Wit, Volkers en de Haan, het niet makkelijk. Na langdurig proeven kwamen de volgende winnaars van de jurytafel: 1e Hans van Willegen ( errassend zacht vlees, mooie rooksmaak en prima van zout), 2e Marco Bakker (malse paling en smaak is top), 3e Jos Buys (harde huid maar vlees is zacht, goede geur en smaak is prima), 4e Chiel Oudejans (goed gaar, ziet er mooi uit en de smaak is prima). De troostprijs ging naar Jan van Willegen (goed van zout, goede rooksmaak maar niet gaar genoeg) en de prijs voor het mooiste geheel ging naar Bertus Kers.

Vredesmaaltijd 2015: "Vieren dat we samen zijn"

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ooit zijn ze als vluchteling in Heiloo komen wonen. Eens per jaar, vlak voor of tijdens de Vredesweek, houden zij samen de Vredesmaaltijd. Zij eten samen met medewerkers en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk Heiloo. De overige gasten zijn van de gemeente en andere relaties van Vluchtelingenwerk. De meeste deelnemers brengen eten mee, zodat er een bijzonder buffet ontstaat, vol geuren en kleuren en smaken. Met dank aan Albert Heijn in 't Loo (koffie, thee en frisdranken) en Di Fiorentina (een heerlijk ijsje toe).

Zo ook afgelopen vrijdag. Het buffet werd geopend door de voorzitter van Vluchtelingenwerk Noordwest-Holland, burgemeester Hans Romeyn. Vluchtelingenwerk maakt vluchtelingen wegwijs in hun nieuwe woonplaats – met als doel zelfstandigheid en integratie. Voorbeelden genoeg. Nomaan (32) is in 2009 alleen naar Nederland gekomen, op de vlucht voor de oorlog in Somalië. In september 2013 werd zijn gezin gelukkig herenigd. Nomaan heeft inmiddels betaald werk gevonden in de tuinbouw. Aziz vluchtte 24 jaar geleden uit Afghanistan. Hij is nu regiocoördinator bij Vluchtelingenwerk Noordwest-Holland. Trots op het succes van de Vredesmaaltijd, citeert Aziz Moeder Theresa: "Wij kunnen geen grote dingen doen. Wij kunnen alleen kleine dingen doen met grote liefde."

Vele vrijwilligers hebben kleine of grotere taken. Taalmaatjes praten 1 uur in de week Nederlands met iemand die de taal nog (beter) wil leren. Anderen begeleiden gezinnen bij het regelen van allerlei administratieve zaken, en zijn daar 1 tot 4 uur per week mee bezig. Zoals Manita (54) en Fatima (25). De een had als werkende moeder tijd over toen de kinderen groter werden. De ander spreekt vloeiend Nederlands en Arabisch, doordat ze in Nederland werd geboren als kind van twee Libanese vluchtelingen. Fatima werkt in deeltijd, studeert in deeltijd, begeleidt nieuwe vluchtelingen en wordt regelmatig gevraagd als tolk. "Het is zulk dankbaar werk!"

Zelf iets betekenen voor vluchtelingen? Kijk eens op www.vluchtelingenwerk.nl/noordwestholland/wat-kun-jij-doen-voor-vluchtelingen

Theaterlezen in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Vanaf 1 oktober elke donderdagmiddag van 13.30 tot 15.00 uur in Bibliotheek Heiloo: voor iedereen die spelenderwijs de Nederlandse taal beter wil leren lezen, spreken en schrijven. In een kleine groep worden eenvoudige verhalen, dialogen, toneelstukjes, liedjes en gedichten voorgelezen. Er wordt gekeken naar filmfragmenten en geluisterd naar liedjes uit andere landen die ter plekke worden vertaald. We gaan dialogen, gedichten en liedjes ook voordragen en spelen. Carien van Opstal (1949) woont in Heiloo en studeerde Nederlands en theaterwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Verder regisseerde ze vele toneelstukken, musicals en theatrale vertellingen. De toegang is vrij.

Gemeente onderzoekt mogelijkheden opvang asielzoekers

HEILOO - De provincie Noord-Holland heeft in het kader van de taakstelling aan de gemeente Heiloo gevraagd om in kaart te brengen welke gebouwen er geschikt zijn voor de opvang van asielzoekers. Daarmee is de gemeente aan de slag gegaan. Als dit goed in kaart is gebracht, gaat de gemeente dat in de regio afstemmen.

Op 17 september is er een bijeenkomst geweest met bestuurders van de gemeenten uit de regio Noord-Holland Noord (burgemeesters, wethouders Welzijn en Ruimtelijke Ordening) en het Centraal Orgaan Asielzoekers. In dit overleg is besproken wat de regio extra kan doen om meer asielzoekers op te vangen. Afgesproken is om de de komende week te inventariseren welke locaties geschikt zijn.

Film 'Museum Willibrord'

Cas Manshanden (l) en Johan Oosterbaan. Foto: Aangeleverd

HEILOO - De ouderwetse bed- en de badtherapie, de omstreden elektro- en insulineshocks, de eerste succesvolle medicijnen, en de spraakmakende antipsychiatrie. Johan Oosterbaan (83) en Cas Manshanden (80) hebben het allemaal meegemaakt. Twee gepensioneerde psychiatrisch verpleegkundigen die hun leven lang hebben gewerkt in de Sint Willibrordusstichting. Ze vertellen er openhartig over in de film 'Museum Willibrord', die vorige week in première ging tijdens het festival 'Willibrordus Draait Door'.

'Museum Willibrord' is op locatie opgenomen in Heiloo, in opdracht en met medewerking van de museumcommissie van GGZ Noord-Holland-Noord. De film is voor 10 euro op dvd te koop bij Museum Willibrord of te bestellen via mediatheek@hetdolhuys.nl.

Willibrordus Draait Door krijgt vervolg

Sfeer en ontmoeting tijdens Willibrordus Draait Door. Foto: Anna de Witt

HEILOO - Afgelopen donderdag, vrijdag en zaterdag bruisten het landgoed en de gebouwen van Willibrordus van de activiteiten. Het driedaagse festival 'Willibrordus Draait Door' trok een kleine 2000 bezoekers die kwamen genieten van muziek, (straat)theater, film, documentaires en beeldende kunst. Verder was er een ruim aanbod van (verantwoorde) hapjes en drankjes: van kleine hapjes tot 'oergondische' gerechten.

'Ontmoeten' stond centraal: de ontmoeting met elkaar, met de kunst én met het unieke landgoed. Niet voor niets gaven de cultuuruitingen en de activiteiten een knipoog naar de psychiatrie, waar de locatie van oudsher om bekend staat.

Een betere introductie kon initiator Cultuurkoepel Heiloo zich niet wensen, zegt Nico Adrichem van Vrienden Cultuurkoepel Heiloo. 'Voeding voor de geest', noemt hij het gebodene. Adrichem is blij vast te kunnen stellen dat het festival een breed en gemêleerd publiek heeft getrokken. "De bewuste keuze voor de artiesten en de beeldende kunst, maar ook de thema's die in de films en documentaires aan de orde kwamen, hebben daar zeker aan bijgedragen."

Een kleine 2000 bezoekers genoten van film, muziek, beeldende kunst en theater. Foto: Peterbijkerk.eu
Klanken met karakter in de kapel. Foto: Peterbijkerk.eu
Onder de optredende artiesten o.a. Jan Rot en Spinvis (foto). Foto: Peterbijkerk.eu
Volop te horen én te zien voor alle leeftijden. Foto: Peterbijkerk.eu

Hij noemt de sfeer fantastisch. "Het publiek heeft Willibrordus verwend. De geweldige, geïnspireerde atmosfeer waar we op hadden gehoopt, kwam helemaal tot zijn recht. De organisatie verliep uitstekend, wat zeker ook op het conto komt van de medewerkers, vrijwilligers en verkeersregelaars." Het festival heeft bovendien gezorgd voor een aanwas in vrijwilligers: zeker vijftig mensen hebben zich aangemeld om de activiteiten van de Cultuurkoepel te ondersteunen in de toekomst.

En die toekomst, daar wordt nu al gericht naar gekeken. Naast de andere activiteiten die de Cultuurkoepel op het programma heeft staan, is het nu al zeker dat er een nieuwe editie van Willibrordus Draait Door gaat komen. Adrichem: "Het is bijna niet voor te stellen dat we dit evenement met z'n allen in minder dan vijf maanden op de rit hebben kunnen krijgen. Voor de volgende keer gaan we nog eerder van start. Zodra we alle ervaringen van deze keer hebben geëvalueerd, beginnen we met de plannen voor 2016. Dat zal in de loop van november al zijn."

Wat betreft die plannen, bruist het overigens ook nu al. Er wordt gedacht aan nog meer beeldende kunst, en op het gebied van film – het hart van het festival – zijn er ook nieuwe highlights te verwachten. "Bijvoorbeeld een drive-in bioscoop", vertelt Adrichem. "De ideeën komen nu al ruim voorbij. Eén ding willen we zeker vasthouden: de geweldige sfeer, waarbij mensen elkaar letterlijk tegenkomen. Wat betreft het centrale thema 'ontmoeten' was Willibrordus Draait Door een geweldig succes. Dat zal ook volgend jaar de leidraad zijn."

Ontdek de monnik in jezelf

Mark Broersen, buroaanzee.nl

EGMOND - Kom op adem in de abdij van Egmond op zaterdag 3 oktober met Leo Fijen (RKK/KRO). 'Ontdek de monnik in jezelf', is de uitdaging van deze eendaagse retraite voor iedereen die op zoek wil naar zijn of haar diepste inspiratiebron.

Of je nu wel of niet bekend bent met het kloosterleven, maakt niet uit. Tijdens deze abdijdag ga je, met behulp van de levenslessen van de monniken, op pelgrimstocht om de weg naar je bezieling opnieuw te vinden. Je bent een dag lang te gast bij de benedictijner monniken van de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Zij vertellen hoe zij hun inspiratie levend houden. Zij gaan met je in gesprek, vieren samen de stilte van het gebed en geven de kans op zoek te gaan naar de monnik in jezelf.
Deze unieke dag leert je stappen te zetten die je in de abdij kunt leren en daarna mee kunt nemen naar het drukke leven van alledag. Het ochtendprogramma wordt geleid door Leo Fijen die in vele kloosters met religieuzen sprak. Hij maakte daarover tv-programma's en schreef diverse boeken.

'Ontdek de monnik in jezelf', zaterdag 3 oktober 2015, 10.00 tot 17.30 uur, Benedictushof -Vennewatersweg 27A -1935 AR Egmond-Binnen. Inschrijven via: www.abdijvanegmond.nl/benedictushof-cursussen/kloosterdagen Informatie: Abdij van Egmond/Benedictushof 072 - 506 2786 of Laetitia van der Lans 06-45099906

Verstillende Wandeling

EGMOND-BINNEN - Op vrijdag 25 september begeleidt Anky Floris een Verstillende Wandeling vanuit Benedictushof, bij de Abdij van Egmond: "Na een korte introductie starten we om 13.00 uur onze wandeling. In stilte. Wat is er mooier dan stil te kunnen zijn?"

Je krijgt onderweg verschillende verdiepingsopdrachten, die je nog meer in contact met je eigen stilte zullen brengen. Zo ga je bijvoorbeeld een stilleven maken en je krijgt een kaart met een persoonlijke vraag om een stukje met je mee te nemen op je pad.

Terug in Benedictushof, om 15.00 uur, staat er koffie en thee klaar en is er gelegenheid om ervaringen met elkaar te delen. Meer informatie en aanmelden: www.benedictushof.nl, cursusprogramma, wandelingen.

Klaverjasdrive Akersloot

AKERSLOOT - Het klaverjasseizoen in café de Vriendschap in Akersloot gaat weer van start op zaterdag 26 september. Traditiegetrouw wordt eenmaal in de maand op zaterdagavond een drive georganiseerd en iedereen is welkom.

De aanvangstijd is 20.00 uur en u kunt zich telefonisch opgeven: 0251-312866. Er zijn schitterende prijzen te winnen, zoals Senseo-koffiezetapparatuur, weerstations, pannensets, fruitmanden, paling, besteksets, koffers en levensmiddelen. Naast de drive vindt er ook een super-verloting plaats, waarbij ook dezelfde prachtige prijzen te winnen zijn. Opgeven voor deze drives via 0251-312866 of via info@vriendschapakersloot.nl. De volgende data voor 2015 staan ook genoteerd: 10 oktober, 14 november en de Kerstdrive op zaterdag 19 december.

Duo Vercammen- Jaxon in Limmen

Foto: Aangeleverd

LIMMEN - Limmen Cultuur presenteert op zondag 4 oktober 2015 om 14:30 uur het duo Vercammen-Jaxon op harp en viool. De locatie is de Protestantse Kerk op de Zuidkerkenlaan. De beide musici hebben een bloeiende internationale carrière opgebouwd en zij hebben een prachtig concertprogramma ontwikkeld, waarbij ze ons meenemen over de gepassioneerde muziek uit Europa en waarover ze ons ook graag vertellen. Het belooft op 4 oktober een geheel eigentijdse middag te worden met musici die, mede door hun studies, het publiek op innemende wijze en met een frisse blik, prachtige muziek laten horen. Kijk voor verdere informatie op www.limmencultuur.nl

Ledenavond KVG Limmen

LIMMEN - Het Katholieke Vrouwengilde (KVG) Limmen houdt op 23 september een ledenavond in De Burgerij. Aanvang is 20.00 uur. Dorine Hermans geeft een lezing over 200 jaar Koninkrijk. Er is ook weer een boekentafel en introducées zijn van harte welkom.

Mooi spel onvoldoende voor Dames 1 Meervogels

AKERSLOOT - Na dinsdag 15 september in de stromende regen tegen Havas te hebben gespeeld, waarbij er verdiend werd gewonnen, was het afgelopen donderdag alweer tijd voor de wedstrijd tegen Berdos. Berdos had tot nu toe alles gewonnen en bleek dan ook een moeilijke tegenstander. Helaas bleven de punten in tegenstelling tot dinsdag niet in Akersloot.

Berdos liet al gauw de goede opbouwrij losstormen en zette Meervogels op een flinke achterstand. Waar Berdos met weinig moeite het net kon vinden via afstandschoten en goede passeerbewegingen, kwam Meervogels moeilijk op gang. Hierna volgde een fase waarin er om-en-om gescoord werd en Meervogels het eigen spel weer op wist te pakken. Helaas had Berdos al zoveel voorsprong dat de dames van Meervogels een beetje achter de feiten aan liepen.

Na rust bleef Berdos de overhand houden, maar Meervogels de koppies niet hangen. De doelpunten van Meervogels kwamen voort uit mooie acties en diverse goed uitgespeelde breaks. De wedstrijd eindigde in een stand van 25-40, maar de dames hebben wel degelijk mooi spel laten zien.

Volgende week speelt Meervogels op zondag 27 september om 13.30 uur tegen Con Zelo 1.

Dojo 't Loo doet goede zaken in West-Friese Judocompetitie

Onder toeziend oog van zijn clubgenoten en coach Kars Zoon stuurt Stan Greveling zijn tegenstander naar de grond Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Afgelopen zaterdag was Dojo 't Loo de gastheer voor de eerste speelronde van de West-Friese Judocompetitie. Alle teams van de hoofdklasse waren aanwezig in de dojo aan de Bergeonstraat voor de start van het nieuwe seizoen. Helaas kon Dojo 't Loo geen volledig team om de mat brengen. De eerste twee gewichten waren onbezet. Daarmee wordt het een hele uitdaging om alsnog een goed resultaat neer te zetten, omdat er in dit geval meteen al een 2-0 voorsprong is voor de tegenstander. Desondanks wist het team er tijdens de thuiswedstrijd in de goedgevulde dojo het maximale uit te halen.

De eerste partij werd na diverse spannende potten met 8-6 gewonnen van Kodokan. Daarna werd met ruim verschil (10-4) gewonnen van nieuwkomer in de hoofdklasse, Top Judo Amsterdam Zuid-Oost. Alleen in de laatste ronde bleek de kampioen van vorig jaar, Tom van der Kolk, een maatje te groot. Er werd ondanks de nodige goede partijen met 10-4 verloren. Na deze eerste speelronde bezet Dojo 't Loo een fraaie derde plek in de tussenstand van het klassement. Een uitgebreide fotoreportage is te zien op www.dojotloo.nl . Aanstaande zondag is Dojo 't Loo gastheer voor de eerste speelronde van de West-Friese Juniorencompetitie. Ook dit belooft weer een sportief spektakel te worden.

Nipte nederlaag Foresters

HEILOO - Zondag kwam Purmersteijn uit Purmerend, een van de koplopers, bij de Egels op bezoek. Jammergenoeg misten de Heilooërs weer teveel spelers, waaronder de geroutineerde Niels Haring en Giovanni. Mede door de nodige omzettingen en het gebrek aan automatismen kon Purmersteijn voor de rust het spel beheersen. Al in de tweede minuut moest keeper Lars van Zijl zijn team behoeden voor een achterstand. De Egels kregen in de 30ste minuut zelf een kans om bij een uitval op voorsprong te komen, maar Chris Poulino schoot de bal voorlangs. Het was een domper toen Bas Velleman Purmersteijn na een goede voorzet even voor rust op 0-1 zette.

Na de pauze waren het de Egels die vaak de toon aangaven. De behendige Barry Koppes verving Mats de Zeeuw en doelman Tim Elmers slaagde er maar nauwelijks in een onverwacht schot van Nick Kramer te pareren. Mike de Lange verving Chris Poulino en Dauwe Postma kwam in het veld voor Mitchell Zwart. Na een lange bal van Dauwe (zijn handelsmerk) schoot Nick Kramer prima in, maar een speler van Purmersteijn wist de bal staande op de doellijn uit de goal te werken. Tegen het einde van de wedstrijd werd de bal na een voorzet van Barry Koppes in het doel van Purmersteijn gekopt, maar de scheidsrechter meende dat de bal de doellijn niet zou hebben gepasseerd. De Egels moeten dus nog even op de eerste punten wachten. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Hoogland op het programma, op 4 oktober komt Zeeburgia naar De Egelshoek.

HSV Veteranen 1 in een nieuw 'Keurs-lijf'

HSV veteranen 1 (categorie 35+) heeft zich aardig op de transfermarkt geroerd en gaat dit seizoen van start met zes nieuwe aanwinsten. Deze 'jonge' gasten zullen na het afscheid van enkele oudgedienden weer voor een frisse elan moeten zorgen. Het streven is om, na de 4e plaats van afgelopen seizoen, deze competitie bij de eerste drie te eindigen. Om het team een extra impuls te geven, heeft speler en tevens eigenaar van Keurslagerij Snel in Limmen, John de Boer, besloten om het team te sponsoren en geheel in het nieuw te steken. Bovendien trakteert hij bij elke gewonnen thuiswedstrijd op een bonus in de vorm van een rondje worst tijdens de nazit.

Op de foto staand van links naar rechts: M. Mannes (coach), M. van Dijl, S. Bijkerk, F. de Haan, J. de Boer, J. Bugter, R. van Dongen, H. Handgraaf (mental coach). Zittend van links naar rechts: E. Bakker, C. Swart, J. Poldervaart, K. Neefjes, K J. Beerepoot en M. Wessel (grensrechter). Op de foto ontbreken P. Mair, M. Kuiper, K. Mulder, P. Baltus en J. Baltus.

Trias A1-meisjes winnen pupillenfinale

De A1-meisjes weer op de eerste plek. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 19 september kwamen er 21 Trias-pupillen in actie voor de pupillenfinale (Noord-Hollands kampioenschap). De jongens A1, de meisjes A1, A2 en C hadden zich als ploeg geplaatst en konden dus met 5 deelnemers meedoen; Zoë Hoebe mocht individueel meedoen bij de pupillen. Zoë deed het prima bij de mini-meisjes en mocht een mooie medaille voor de 4e plek mee naar huis nemen.

De C-meisjes Felien de Zinger, Sanne Rodenburg, Jasmien van der Kolk, Bibi Lemstra en Britt Karel gingen als 7e geplaatst de finale in. Ze deden heel erg hun best op alle onderdelen en dat had als resultaat dat uiteindelijk als 6e eindigden, dus prima gedaan!

De jongens A1 Noah Knol, Skip Lemstra, Julian Allis, Gijs van der Kolk en Gijs Smolenaars gingen wel als 1e geplaatst de finale in, maar we zagen al dat de nummers 1 t/m 5 heel dicht bij elkaar stonden en dat het dus heel spannend zou worden. Natuurlijk gingen de jongens voor een podiumplek en daardoor sneuvelden er ook veel pr's, maar helaas lukte het niet. Gijs Smolenaars mocht nog wel individueel als 4e de prijs in ontvangst nemen.

De meisjes A2, met als deelnemers Robin Langedijk, Jetske Zuurbier, Chloé van Philps, Esmée Nebbeling en Bente Madderom, gingen als 6e ploeg de finale in en ook deze meiden presteerden op hun best, want ook zij stegen een plek en werden uiteindelijk 5e in het ploegenklassement.

De allerbeste prestaties kwamen van de A1-meisjes Resa Witte, Fiep Adrichem, Iris Kramer, Nika Kloosterman en Laura Croux, die vorig jaar al met de 1e prijs naar huis gingen. Zij hadden hun zinnen ook dit jaar weer gezet op de hoogste plek van op. Ze startten met de estafette en wonnen met overmacht. De rest van de onderdelen ging ook prima en hierdoor mochten ze weer op de eerst plek plaatsnemen. Laura mocht ook nog de plaats individueel in ontvangst nemen.

Zeevogels heeft langste adem

EGMOND AAN DEN HOEF - Het begon afgelopen zondag in de wedstrijd tegen Sporting S uit Schermerhorn goed, want na een paar schermutselingen over en weer sloeg Zeevogels in de achtste minuut toe. Een mooie voorzet van Gilles Groot werd slecht verwerkt door een verdediger van Sporting S en Dennis de Waard was er als de kippen bij om de 1-0 aan te tekenen. Dit was ook het sein voor het verdere verloop van de eerste helft; Zeevogels in balbezit (95%) en Sporting S in de counter. Dat bleek overigens wel een succesvolle tactiek, want Sporting S sloeg op die manier twee keer toe: in de 27ste en de 35ste minuut. De goal van de 27ste minuut was overigens een bijzonder mooi uitgespeelde counter, die door Glen Timmer beheerst werd afgerond met een fraaie bal in de hoek. Bij de goal in de 35ste minuut was Arie Kostelijk de verdediging van Zeevogels te snel af. Een niet verwachte 1-2 dus, deze ruststand.

De tweede helft was amper begonnen of Sven Vermeeren had bijna de 2-2 erin. Helaas kopte hij, terwijl hij de bal alleen op zijn hoofd had hoeven laten tippen. Even later schoot Jelle Schut tegen de paal. Het duurde toch tot de 65ste minuut voordat de gelijkmaker werd gefabriceerd. Frank Jong schoot de bal er zeer beheerst in. De domper volgde een minuut later. Deniz Hughes liet een ogenschijnlijk houdbaar schot los. Keeper Jorrit Stoop ging wel goed naar de hoek, maar tevergeefs; 2-3. Zeevogels moest weer aan de bak. En deed dat met succes, want de 3-3 lag in de 75ste minuut in de touwen. Het was wederom Dennis de Waard, die de bal met zijn 'linker' uitstekend inschoot. Zeevogels rook de overwinning en ging onverdroten door. En in de 85ste minuut was het weer Dennis de Waard, die nu zijn tegenstander te snel af was en zijn derde treffer scoorde. Zeevogels leidde nu met 4-3. Deze stand bleef tot het einde op het scorebord staan, hoewel er vlak voor het einde nog een kopbal van een Zeevogel in het eigen strafschopgebied (gelukkig voor Zeevogels) op de paal belandde. Toch bewees Sporting S in de tweede helft ook wel degelijk te kunnen voetballen, want in de tweede helft was hun veldspel niet alleen meer op de counter gebaseerd. Daardoor had de eindstand ook zo maar 8-7 of 7-8 kunnen zijn. In ieder geval voegde Zeevogels op de Hogedijk drie belangrijke punten toe aan het totaal.

31e editie AMAK-Loop

AKERSLOOT - Op zondag 27 september wordt de 301e editie van de AMAK trimloop in Akersloot gelopen. Er is een trimloop over 5, 10 en 15 km, die na het succes van vorig jaar wederom start bij de handbalkantine aan de Boschweg 3. De start van alle drie de afstanden is om 11.00 uur. Voor de eerste drie op iedere afstand zijn leuke prijzen te winnen.

De jeugd t/m 8 jaar loopt de 1/2 mijl (805m) en de oudere jeugd (t/m 13 jaar) loopt de hele mijl (1610m). De halve mijl start om 10.00 uur en de hele mijl om ca. 10.15 uur. Deelname voor de jeugd is geheel gratis. De jeugd krijgt na afloop een medaille en maakt kans op prijzen in de verloting.

Inschrijven à € 5 kan op zondag 27 september vanaf 09.00 uur in de kantine van handbalvereniging Meervogels de Boschweg 3 in Akersloot . Voorinschrijving à € 4 is mogelijk via www.inschrijven.nl. Deelname voor de jeugd is gratis.

Meer info op www.amak.nu.

Koppelwedstrijd Samen Beet

LIMMEN - Jeugdvisclub Samen Beet sluit het witvisseizoen af met een sponsorwedstrijd. De geplande wedstrijd van 27 september is uitgesteld naar zondag 11 oktober. Dit vanwege de tegenvallende vangsten door tijdelijk slechtere waterkwaliteit. Op 11 oktober wordt er gevist voor 'Help Zelda Verder' om een bijdrage te leveren aan Dolfijnentherapie voor Zelda van Boheemen. De jeugdleden gaan langs de deuren en proberen zoveel mogelijk geld voor hun gevangen vis te krijgen. De vissen worden overigens geteld en netjes teruggezet in het water.

Verzamelen voor de wedstrijd is om 9:15 uur op de haven van het Stet. Aanvang 10.00 uur. Na de wedstrijd is de prijsuitreiking van zowel de wedstrijd als van de seizoensprijzen van de competitie, in het clubgebouw van Harmonie Excelsior. De vissers dienen zich aan te melden bij Peter van der Heijdt, via mail marian.peter@zonnet.nl of per telefoon 072-5051056.