De Uitkijkpost

20 mei 2015

De Uitkijkpost 20 mei 2015


Beheer kinderboerderij 't Beestenboetje naar stichting Natuur Instituut

HEILOO - De dieren in 't Beestenboetje starten dit seizoen met 'nieuwe' verzorgers. De stichting Natuur Instituut neemt het beheer van 't Beestenboetje van de gemeente over. Burgemeester en wethouders van Heiloo hebben deze week besloten met deze stichting een huur- en exploitatieovereenkomst voor de komende jaren aan te gaan.

Kinderboerderij 't Beestenboetje

't Beestenboetje is de kinderboerderij in het gemeentebos aan de Ter Coulsterlaan. De kinderboerderij is open vanaf april tot en met eind oktober op de woensdagmiddag en twee keer per maand op de zaterdagochtend. In de winter is de kinderboerderij gesloten. Tijdens openingstijden kunnen kinderen allerlei dieren aaien en knuffelen.

Bezuinigingsopdracht

De gemeente heeft vanaf het begin het beheer van 't Beestenboetje onder haar hoede gehad. Zij zorgde iedere dag voor de dieren en voor het onderhoud aan het park. Door de bezuinigingsopdracht van de raad is deze taak niet meer te realiseren. Ook niet met de groep vrijwilligers die de gemeente al lange tijd bij haar taken ondersteunt. De gemeente is daarom vorig jaar op zoek gegaan naar een partij die het arbeidsintensieve beheer van haar medewerkers kan overnemen. Zij heeft daarbij de vrijwilligers groep intensief betrokken.

Vrijwilligersgroep gaat op in stichting Natuur Instituut

De vrijwilligersgroep blijft ook in de toekomst betrokken bij het beheer van 't Beestenboetje. Zij maakt per 1 mei onderdeel uit van de stichting Natuur Instituut, die het beheer overneemt. Zo blijven de dieren hun vertrouwde verzorgers zien en kunnen bezoekers rekenen op hun aanwezigheid tijdens de openingstijden.

Er zijn veel plannen voor de toekomst. Er komen nieuwe diersoorten in 't Beestenboetje en de onderkomens van de konijnen worden aangepast. Ook kijkt de vrijwilligersgroep of het mogelijk is de openingstijden te verruimen en organiseren zij rondom dierendag weer gezellige, feestelijke activiteiten.

Stichting Natuur Instituut

Het Natuur Instituut is een professionele organisatie die zich inzet voor méér natuur en een beter milieu. Alle professionals (o.a. biologen, ecologen, natuurgidsen, bestuursleden) zetten zich geheel vrijwillig in. Het Natuur Instituut is met name actief in Utrecht, Noord-Holland en de Waddenzee. Ook de aangesloten werkgroepen, verenigingen of natuurgroepen zetten zich vrijwillig in door bijvoorbeeld bewonersinitiatieven in het groen, landschapsonderhoud, flora- en fauna-onderzoek, landschapsbescherming, cursussen, excursies of lezingen. Zie voor meer informatie: www.natuurinstituut.nl.

Slachtoffer mishandeling pakt draad weer op

Foto Carolien Breed

HEILOO – Het 14-jarige slachtoffer van de mishandeling in Ypestein op 29 april heeft in de weken na het incident geprobeerd de draad weer op te pakken. En dat gaat redelijk goed, al heeft hij de schrik flink te pakken.

De tiener die dit zomaar overkwam heet Koen Meijerse, hij woont in Ypestein. Het incident vond vlak bij zijn huis plaats. Koen wil alle belangstellende laten weten dat het –ondanks dat de mishandeling hem niet in de koude kleren is gaan zitten- naar omstandigheden goed met hem gaat.

Hij vertelt hoe hij op een normale woensdag rond het middaguur naar huis fietst toen er in de smalle steeg achter zijn ouderlijk huis een man staat van rond de vijfentwintig jaar. ,,De man had een breed postuur, was licht getint, donker kort haar en een kleine baard. Ik kon er niet zomaar langs en moest dus wel stoppen. Ik dacht dat hij me iets wilde vragen. Hij sprak me aan met de vraag: 'Waar kom je vandaan?'. Ik voelde me in eerste instantie niet bedreigd en antwoordde nog 'Wat dan?' Vanuit het niets gaf hij me een keiharde vuistslag op mijn oog en ik viel -met fiets over me heen- op de grond. Daarna haalde hij nog een keer uit en trapte hij me, gericht op mijn borstkas, maar de fiets zat gelukkig in de weg. Ik begon heel hard te gillen, waarop de man hard wegrende."

Eenmaal weer thuis werd Koen opgevangen door zijn oudere broer, die nog een poging heeft gedaan de man te achterhalen. Maar die was in geen velden of wegen meer te bekennen. Zijn broer belde vervolgens hun moeder, ze was gelukkig dichtbij huis, die op stel en sprong ongerust naar haar kinderen snelde. Diezelfde middag heeft Mariska samen met Koen aangifte bij de politie gedaan en is ze met hem bij de dienstdoende huisarts langs geweest om de verwondingen van haar zoon te laten bekijken. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Fysiek heeft Koen er een blauw oog en een hersenschudding aan overgehouden, die inmiddels zijn genezen. Maar zijn onbevangenheid heeft een flinke deuk opgelopen, zijn vertrouwen in vreemde mensen is weg. Sinds het incident is Koen constant op zijn hoede, de steeg achter zijn huis heeft hij tot heden vermeden.

Het nieuws verspreidde zich als een olievlek en haalde diverse media. Koen heeft heel veel reacties ontvangen; via Whatsapp en Facebook, maar ook steun van mensen uit de wijk, dat heeft hem erg geholpen.

Mariska wil anderen er op wijzen dat zoiets gewoon in Heiloo heeft kunnen gebeuren. Ze roept dan ook iedereen op om altijd alert te blijven. ,,Het had heel anders kunnen aflopen; Koen heeft nog 'geluk' gehad. Dus houd je ogen open! Vertrouw niet zomaar iedereen. Als je iets ziet dat niet goed voelt, meld dit de politie. Want we mogen onze veiligheid toch zeker niet zomaar onder druk laten zetten."

Mevrouw Hoogeland-Buur; 100 jaar jong

Foto Carolien Breed

HEILOO – Ze mag zaterdag 16 mei dan wel 100 jaar oud zijn geworden, met haar uitstraling en geestkracht lijkt mevrouw Hoogeland-Buur veel jonger.

Zelf vindt ze het niet zo'n prestatie. ,,Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die honderd worden." Nog bijzonder helder van geest praat ze honderduit met de burgemeester, die haar vanmorgen, maandag 18 mei, kwam feliciteren met haar respectabele leeftijd.

Geboren en opgegroeid op de Zeswielen in Alkmaar verhuisde ze na haar trouwen naar de Kapelbuurt in Heiloo. Haar man werkte in de bollenteelt in Limmen. Mevrouw Hoogeland woont inmiddels al weer 76 jaar in Heiloo.

De woning in Heiloo West, waar ze nu 37 jaar woont, lijkt wel een bloemenwinkeltje en de eettafel staat overladen met felicitatiekaarten. Waaronder een felicitatiebrief van het Koninklijk Huis, die ze trots aan de burgemeester laat zien.

Zaterdag vierde mevrouw Hoogeland haar verjaardag met de hele familie. ,,Tezamen waren we met zestig mensen, het was echt een geweldig mooi feest!" Ze is trots op haar kinderen, 16 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. Met heldere stem vertelt ze dat haar leven niet alleen maar 'rozengeur en maneschijn' was. Ze heeft circa 13 jaar voor haar zieke man gezorgd, die 31 jaar geleden is overleden. En ze heeft drie van haar tien kinderen verloren. Maar ze kan ook enorm genieten van de mooie dingen van het leven. Ze doet zelf haar boodschappen in Het Hoekstuk, lopende met de rollator. ,,Want ik heb nogal last van mijn evenwicht." Het liefst zou ze ook haar eigen potje nog koken. ,,Maar met het gevaar dat er kan een pan uit mijn handen kan vallen, is dat me afgeraden." Toch geniet ze iedere dag van een heerlijke warme maaltijd; haar kinderen Tineke, Jan en Toos, die in de buurt wonen, koken om beurten voor hun moeder. Mevrouw Hoogeland ging tot voor kort elke dinsdag -23 jaar lang- met veel plezier naar de klaverjasclub op de Capelacker. ,,De ene week was er bingo, de andere week klaverjassen." Ze vindt het jammer dat deze avonden door gebrek aan nieuwe aanwas stoppen. Maar met de mooie herinneringen aan een geweldige verjaardag, kan mevrouw Hoogeland weer een tijdje voort.

Ter Coulster: fundamenten poort uit zeventiende eeuw gevonden

De fundamenten van de 17de eeuwse toegangspoort van Ter Coulster. Foto: Bart van der Feen de Lille

HEILOO - De afgelopen dagen is er op landgoed Ter Coulster een begin gemaakt met het herstel van de inrijpoort aan het begin van de oprijlaan naar de situatie van rond 1900.

Naast het gat van de nieuwe fundering werd bij toeval een oude fundering gevonden van een poort uit de 17e eeuw. Het bestaan van deze poort was tot nu toe onbekend. De poort behoorde bij het toenmalige kasteel Ter Coulster dat midden in het bos heeft gestaan op de plek van boerderij Ter Coulster Hof. In de fundering werden diverse steensoorten aangetroffen die ook werden gebruikt in de fundamenten van het kasteel. Er is snel een waarneming gedaan, de stenen zijn schoongeveegd en de maten zijn genomen. Gelukkig is de fundering van de oude poort net achter de nieuwe poort zodat de 17de eeuwse fundamenten behouden kunnen blijven. Weliswaar zal de oude fundering weer onder de grond verdwijnen maar het is toch leuk dat er per toeval weer een stuk historie van Heiloo en landgoed Ter Coulster is uitgelicht. Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september zal de nieuwe poort met gerestaureerd leeuwen 'officieel' worden geopend. De palen zullen weer wit worden en op de wapenschilden van de leeuwen zullen weer familiewapens te zien zijn. Ook zal er dan een film te zien zijn van de hele restauratie van de monumentale leeuwen en zullen er informatiepanelen worden geplaatst over de historie van het landgoed

De Tien Vragen Aan

Elke week verschijnt de rubriek 'De tien vragen aan' in de Uitkijkpost. Elk mens heeft onvermoede kanten, stukjes van zichzelf die niet altijd zichtbaar zijn. Op deze manier proberen wij net iets meer te weten te komen van een bekende of onbekende dorpsgenoot. Na het beantwoorden van de tien vragen, wordt hij/zij verzocht om de vragen door te geven aan een volgend 'slachtoffer'!

1. Waar bent u geboren en getogen?

Mijn naam is Marieke de Vries-Overmeijer en ik ben getrouwd met Richard. Wij hebben geen kinderen, maar al bijna 4 jaar pas ik iedere vrijdag op Mels van bijna 4 en Ella van bijna 2, de kinderen van mijn zusje. Ik ben al 20 jaar logopedist in het verpleeghuis en sinds kort ben ik bij dezelfde werkgever ook beleidsmedewerker.

Ik ben geboren in Alkmaar en op mijn twaalfde zijn we in Heiloo komen wonen. Via Groningen en Amsterdam ben ik, samen met Richard, ruim achtjaar geleden terug naar Heiloo verhuisd.

2. Als uw hobby uw werk was geweest, welk beroep zou u dan nu uitoefenen?

Ik heb veel verschillende hobby's, maar het zou zeker iets in de creatieve hoek zijn. Af en toe roep ik dat ik ooit nog eens een knutselwinkeltje zou willen openen.

3. Wie zou u wel eens willen ontmoeten, en wat zou u zeggen of vragen?

Mijn vader is veel te jong overleden en als ik iemand nog eens zou mogen ontmoeten is hij het wel. Gewoon om nog eens bij te praten en zijn mening te vragen over van alles en nog wat.

4. Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

Ik heb een fijne jeugd gehad, maar als ik dan toch iets moet kiezen, kies ik voor het spelen op de zolder bij mijn opa en oma.

5. Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

Ik heb geen favoriete plek, ik geniet vooral van het feit dat alles zo dichtbij is. Stad, zee, weilanden, theater, golfbaan, AZ stadion.

6. Waarvoor kunnen ze u 's nachts wakker maken?

Ik word liever niet wakker gemaakt, alleen in noodgevallen!

7. Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Toen ik jaren geleden twijfelde aan mijn werk en het daar vaak over had zei iemand tegen me 'Als je niets doet, verandert er ook niets'. Dat heeft ertoe geleid dat ik een tijdje als uitvaartleider gewerkt heb, een bijzondere baan, maar ik wilde toch weer logopedist zijn. Overigens heb ik nooit spijt gehad van deze beslissing, het was een mooie ervaring.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van u?

Ik ben geen bekende Heilooër, dus het meeste weten ze niet. Ik zet mij graag in als vrijwilliger, ik organiseer de collecte voor de Nederlandse Hartstichting en heb een tijdje in het bestuur van Dorcas gezeten. Ik denk dat de bloemendagen er ook bij gaan horen.

9. Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Ik niet veel te klagen, maar van mij mag het Stationscentrum autovrij of autoluw worden.

10. Antwoord van de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u:

Marieke heeft zich als Heilooër aangemeld om te helpen bij de bloemenmozaïeken en zich geweldig ingezet tot in de late uurtjes. Mijn vraag: Wat motiveerde je tot jouw spontane aanmelding via Facebook ?

Het was echt een spontane actie. Ik zag de oproep van Nanda op Facebook en dacht: dat lijkt me nou leuk! Ik heb die week alle avonden vrij gehouden voor het geval ik het leuk zou vinden en wat bleek, het was niet alleen heel gezellig, maar ook heel verslavend. Met verschillende mensen samenwerken en zo iets moois neerzetten was echt super! Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij. De voorzichtige gedachte om na te denken over een bloemencorso spreekt me dan ook erg aan!

• Ik nomineer voor de volgende Tien vragen aan: Adrie Bijvoet.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Je bent al een aantal jaar voorzitter van het bestuur van Dorcas winkel Heiloo. Wat vind je leuk aan deze functie en wat maakt Dorcas tot zo'n succes?

Boerderij Sportdag op De Duif

Foto Carolien Breed

HEILOO – Volgende week en de week daarop vinden op het HSV-complex de sportdagen plaats voor basisschoolleerlingen van de groepen 3 tot en met 5, respectievelijk de groepen 6 tot en met 8. De sportdagen, een initiatief van SportRaad Heiloo, worden onder leiding van Heilooër buurtsportcoach Pascale de Hoogh georganiseerd door stagiaires bij de sportraad, derde- en vierdejaars CIOS- en Horizonstudenten Sport & Bewegen.

Voor het eerst zijn er in het kader van de sportdagen ook sport- en spelactiviteiten voor leerlingen van groepen 1 en 2. Basisschool De Duif beleefde vandaag, woensdag 13 mei, de primeur met een zonovergoten 'Boerderij Sportdag'!

De sportstagiaires, uitgedost in boerenkleding, hadden een gevarieerd parcours uitgestippeld, met allerlei leuke spelactiviteiten (zowel buiten op het schoolplein als binnen in school) in het teken van de boerderij. Met begrip voor hun jonge leeftijd legden ze de kleintjes uit wat bij elk onderdeel de bedoeling was. Annemiek van de Vliet, directeur van De Duif, genoot ervan om te zien hoe de jongste Duifjes hun best deden bij het zakkenlopen, sponsen gooien, eieren lopen, skippybal springen, emmertjes water halen, kruiwagenracen en andere leuke kinderspelletjes. Alles uiteraard in boerderijstijl; met echte strobalen en een 'melkkoe' voor de ergste dorst. En wie wilde, kon zich laten schminken. Annemiek is trots dat De Duif de primeur heeft voor de eerste sportdag voor de aller jongste basisschoolleerlingen: ,,De sportstudenten en buurtsportcoach Pascale hebben alles goed voorbereid, als school hoefden we slechts een aantal ouders voor wat extra begeleiding te verzorgen. En die wilden maar al te graag helpen."

Vanwege de spreiding van de meivakantie nemen de leerlingen van groepen 7 en 8 van De Duif vandaag deel aan een klim-clinic in Alkmaar.

Documentaire over Nepal levert 673 euro op

In de collectebus zit een mooi bedrag van € 673,- voor Nepal. Foto: Wanda Vasbinder

HEILOO - Op 12 mei werd in Het Trefpunt te Heiloo de documentaire van Nico Mantel over Nepal van voor de aardbevingen vertoont. Zeventig mensen kwamen naar Het Trefpunt om deze prachtige film te bekijken. Velen herkenden de sfeer van het mooie Kathmandu en het Himalaya gebergte. De avond, een initiatief van Nico Mantel, en georganiseerd in samenwerking met het Trefpunt en Stichting Welzijn Heiloo, leverde in totaal € 673,- op voor de Stichting Veldwerk die al 16 jaar actief is in Nepal om weeskinderen en de kansarmen te steunen. De collectebus met geld werd aan het eind van de voorstelling door Nico Mantel aan de secretaris van Stichting Veldwerk overhandigd. Dit geld zal gebruikt worden voor de schades ontstaan door de aardbevingen. Voor meer informatie zie www.stichtingveldwerk.nl.

HEMA Heiloo

Foto Carolien Breed

Winkelhof 't Loo 36, 1851 HT Heiloo, tel. 072 – 5331138, www.hemaheiloo.nl

HEILOO – Al meer dan 35 jaar een begrip in de wijde omgeving; wie is nu niet bekend met het veelzijdige assortiment van HEMA in 't Loo? Wat je ook nodig hebt, je slaagt bij HEMA Heiloo. Van vlotte mode items tot handige gebruiksartikelen, accessoires, gordijnen tot badtextiel en beddengoed, food-, klus- en/of verzorgingsproducten en meer. Noem maar op, het is er te kust en te keur verkrijgbaar. Alles met het typische HEMA dna: uniek in zijn soort en toch uiterst betaalbaar!

HEMA Heiloo is met de gezellige en altijd drukbezochte koffie- en lunchcorner een winkel om trots op te zijn, en dat zijn eigenaar Bas Thoomes en het hechte team medewerkers. Het is één van de bestlopende HEMA franchisevestigingen van Nederland, wellicht omdat hier net dat stapje extra wordt gedaan voor de klant.

Het zelfstandige warenhuis, geopend op 9 augustus 1979 door de toenmalige eigenaar Wim van Schaik, heeft zijn unieke en onderscheidende formule al decennialang behouden en door continue vernieuwing, gericht op de lokale wensen van de klant, weten te verstevigen. In de lijn van Van Schaik zette Rick Thoomes, de vader van Bas en toen tevens eigenaar van een zelfstandige vestiging in Bilthoven, HEMA Heiloo in 2008 voort. Het is inmiddels een beetje een familiebedrijf geworden. Want sinds 1 januari 2014 staan Bas en Maaike Thoomes aan het roer. Bas heeft -net als zijn vader- een echt retailhart; hij is immers met HEMA opgegroeid. Na zijn studie heeft hij bij andere bedrijven gewerkt, maar uiteindelijk heel bewust gekozen om in de HEMA-voetsporen van zijn vader te treden. Naast Heiloo en Bilthoven runt het echtpaar een HEMA franchise in De Bilt.

Bas vindt de winkel in Heiloo op meerdere punten uniek. ,,Dat HEMA Heiloo zich al jaren onderscheidt is vooral te danken aan de inzet en creativiteit van de medewerkers. Zij kennen de klanten, staan altijd open en hebben aandacht voor hen. Ze zoeken continu naar nieuwe ideeën om met de klant in contact te komen. Bijvoorbeeld de succesvolle inspiratieavond die vorig jaar gehouden is; daar kwamen duizenden bezoekers op af! Hier willen we in het najaar zeker een vervolg aan geven. HEMA Heiloo is ook vernieuwend in de manier waarop nieuwe producten gepresenteerd worden; het idee van sfeertafels en -hoeken, waar artikelen gecombineerd worden om klanten te inspireren, is hier ontstaan. HEMA Heiloo houdt contact met de lokale gemeenschap en speelt in op evenementen en activiteiten die in de regio gehouden worden."

HEMA Heiloo bereikt haar klanten ook op eigentijdse manieren. Naast de Facebookpagina kunnen klanten zich in de winkel ook aanmelden (www.hemaheiloo.nl) voor de maandelijkse nieuwsbrief per e-mail; met alle laatste HEMA Heiloo nieuwtjes!

Muziek en Dans... Moet je Doen!

Activiteiten mei/juni 2015

Open Huis

Vrijdag 29 mei van 16.30 tot 20.00 uur is iedereen welkom, er is van alles te beleven! Diverse optredens, muziekinstrumenten proberen, diverse workshops waaronder: Doe de Dans, speel mee in een ensemble en speel percussie. En, loop de 'Instrumentafette'!, een leuke speurtocht naar instrumenten. Een deskundig team van docenten staat klaar om informatie te verstrekkenMet als motto: Muziek en Dans... moet je Dóén!

Orchestra of my Life

Zaterdag 6 juni vindt voor de zevende keer vanaf 16.00 uur de presentatie van het evenement Orchestra of my Life plaats in de Maranathakerk, Prins Hendrikstraat 1, 1901 CA te Castricum.

Musical Fame

Zaterdag 13 juni om 19.30 uur speelt de musicalklas 'Fame. Deze bekende musical wordt, onder leiding van Sanne Mallant en Jan Jaap Langereis, gespeeld door een groep enthousiaste kinderen. Kaarten à € 3,- zijn te verkrijgen bij de administratie.

Zomer Voorspeeluren

Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 juni: Zomer Voorspeeluren vanaf 19.30 uur. Derde in de reeks van Voorspeeluren die de school speciaal organiseert voor haar leerlingen om hun repertoire te laten horen en om podiumervaring op te doen. Voor meer informatie: zie onze site.

Voorspelen in de Bieb

Woensdag 17 juni vanaf 15.00 uur: spelen leerlingen van de muziekafdeling in de bibliotheek van Heiloo.

Danspresentatie HAPPY

Vrijdag 19 juni vanaf 17.30 uur. Danspresentatie door alle kindergroepen met als thema 'HAPPY', dansend je vrijheid vieren! Een sprankelende presentatie onder leiding van Mena Kilani met een grote diversiteit aan dansstijlen. Kaarten à € 4,- zijn te verkrijgen bij de administratie.

Hanswijckers pakken groots uit: live muziek bij Ja Zuster, Nee Zuster in de Beun.

HEILOO - Dit jaar is het 45 jaar geleden dat Musicalvereniging De Hanswijckers werd opgericht. Eerst als jeugdoperettevereniging, later kwamen de musicals op het repertoire.

Voor dit negende lustrum wordt groots uitgepakt. Op 8 en 9 juni speelt De Hanswijckers de musical 'Ja Zuster, Nee Zuster' met speciaal voor deze gelegenheid : live muziek! Iedereen kan ze meezingen, de liedjes als 'In een rijtuigie', 'M'n opa' en 'Wilt u een stekkie' uit 'Ja Zuster, Nee Zuster' van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, de tv-serie die, inmiddels ook al 45 jaar geleden, werd uitgezonden. Oubollig? Integendeel! Zonder het origineel onrecht aan te doen heeft De Hanswijckers aan hun musical een geheel eigen, moderne touch gegeven en er een fantastische voorstelling van gemaakt voor jong én oud. De voorstellingen vinden plaats op vrijdag 5 juni om 20.00 uur en op zaterdag 6 juni om 15.00 uur en om 20.00 uur in theater De Beun in Heiloo. Meer informatie over De Hanswijckers en over de kaartverkoop kunt u vinden op: www.hanswijckers.nl. Dus: niet met de deuren slaan maar kom naar De Beun!

Heiloo krijgt rotondereclame

Foto Carolien Breed

HEILOO – Alle rotondes in het dorp zijn voorzien van borden met de de oproep 'Adopteer een rotonde'. De gemeente Heiloo heeft vorige maand een vergunning verleend die het mogelijk maakt om per rotonde vier reclameborden te plaatsen. Het uitvoerende bedrijf is C& W Groep.

Hiervoor heeft de gemeente gebruik gemaakt van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), een wet die gemeenten ruimte geeft af te wijken van het geldende bestemmingsplan.

In de B en W notulen van 14 april staat vermeld dat het college besloten heeft: 'De aanvraag omgevingsvergunning planologisch mogelijk te maken door op grond van artikel 2.12 lid 1 onder a.2o van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht af te wijken van de geldende bestemmingsplannen omdat het bouwplan voldoet aan de genoemde criteria in artikel 4 lid 3 van het Besluit omgevingsrecht.' De vergunning is op 22 april verleend.

Voorverkoop Dolfinn Music Night gestart

HEILOO – Dit jaar vieren Stichting Dolfinn en het Heilooër benefietevenement Dolfinn Rocks het 10-jarig jubileum. En dat mag niet ongemerkt voorbijgaan, vindt het bestuur van de stichting.

Joop Hofland en Marcel Keet kondigen met veel plezier de Dolfinn Music Night aan, een 'ik-ga-helemaal-uit-mijn-dak' spektakel met onder andere de fenomenale Amerikaanse tributeband U2 L.A.vation. De Dolfinn Music Night wordt gehouden op vrijdag 19 juni in Fletcher Heiloo. De voorverkoop van de kaarten is inmiddels gestart.

De heren leggen uit wat het publiek zoal kan verwachten. ,,Speciaal voor dit jubileumjaar is de website van Stichting Dolfinn geheel vernieuwd, met een duidelijk programma en een aangepast logo. We wilden ook graag iets doen voor alle vrijwilligers en sponsors. Maar uiteindelijk is het idee geboren om een Dolfinn Music Night te organiseren, waar gewoon iedereen welkom is; een feestje voor alle Dolfinn Rocks fans." Marcel vult aan: ,,Bij Dolfinn Rocks is de toegang altijd gratis; de geldinzameling loopt via het consumptiegebruik. Maar om geen aanslag te doen op de stichtingkas hebben we besloten om voor Dolfinn Music Night entree te heffen." Entreekaarten zijn in de voorverkoop à 17,50 euro verkrijgbaar via tickets.heilooplus.nl. Wees er snel bij want op is op. Via de Like, Share & Win actie op de Facebookpagina van de Uitkijkpost maakt men kans op gratis vrijkaarten.

Voor die toegangsprijs krijgt het publiek dan ook heel wat moois voorgeschoteld. De avond kent een afwisselend programma en begint om 20.30 uur met de bekende Radio 10 DJ's René Verkerk en Dennis Verheugd. Joop: ,,Een ouderwets lekkere drive-inshow met de allergrootste hits van de afgelopen decennia." Ook wordt een preview getoond van de film die wordt gemaakt van het kinderboek 'Lizzy traint dolfijnen', dat Suzanne Buis heeft geschreven naar aanleiding van de dolfijntherapie op Curaçao.

Dat L.A.vation voor de tweede keer Heiloo aandoet mag gerust bijzonder genoemd worden. The world greatest tribute to U2 treedt op in grote zalen over de hele wereld, maar het thuisgevoel en de gastvrijheid die ze vorig jaar tijdens Dolfinn Rocks hebben meegemaakt, zijn de bandleden goed bijgebleven.

Na Dolfinn Music Night staat het tweede Dolfinn evenement op het programma: het Dolfinn Golftoernooi, gehouden op de golfbaan van Golf- en countryclub Heiloo. Joop: ,,Dit is een 18-holes plustoernooi, met speciale uitdagingen waaronder 'een slag in het donker', een waterhole en de 'highest put'. Degene die een hole-in-one slaat op hole 12 wint een Fiat 500 cc twin turbo.

En inmiddels is de organisatie druk bezig met het programma van Dolfinn Rocks2015 op 22 augustus. Uiteraard met de vaste publiekstrekker Showhero. Dolfinn ST2GE wordt een apart evenement. Maar ondanks dat het nog strikt geheim is, verklappen Marcel en Joop nu al dat de slotact spectaculair zal zijn; een weergaloos optreden van de bovenste plank! Hou voor het laatste nieuws www.dolfinn.nl in de gaten.

Kuyper & Blom makelaars bestaat 10 jaar

De voorbereidingen zijn reeds getroffen door Bas Kuyper (rechts) & Ronald Blom (links). Foto: Erik Boschman.

HEILOO – De meest actieve makelaar van Heiloo en omstreken viert feest! Dit jaar bestaat Kuyper & Blom makelaars precies tien jaar. Succesvolle jaren waarin significante resultaten zijn behaald! Dat kan uiteraard niet zonder de hulp van een trouwe achterban, maar vooral vele trouwe relaties. Daarom viert Kuyper & Blom makelaars dat met u. Wie jarig is trakteert!

Dit wordt gevierd met feestelijke activiteiten, met als aftrap de traktatie van ijs aan alle inwoners van Heiloo en directe omgeving. Bas Kuyper en Ronald Blom hebben inmiddels de voorbereidingen van de feestelijke dag op 30 mei afgerond. Zij zijn in de leer geweest bij Ed van Baar van ambachtelijke ijssalon Di Fiorentina in Heiloo. Daar werd met hart en ziel gewerkt om het lekkerste Kuyper & Blom – ijs te creëren. Uiteraard met de ongeëvenaarde smaak van ambachtelijk ijs.

Kuyper & Blom trakteert alle inwoners van Heiloo en omgeving op ijs op vertoon van de waardebon die wordt verspreid met De Uitkijkpost van 27 mei. Op zaterdag 30 mei kunt u tussen 13.00 en 17.00 uur op vertoon van de waardebon hét gratis Kuyper & Blom-ijsje ophalen bij Di Fiorentina.

Win gratis ijs voor uw vereniging, club of evenement

Naast de gratis-ijs-actie heeft Kuyper & Blom nog een leuke actie in petto. Wie de achterkant van de flyer invult, maakt kans op een echte ijskar voor zijn vereniging, club of evenement. Goed voor 120 ijsjes! Meer informatie vindt u uiteraard op de website van Kuyper & Blom (www.kbmakelaars.nl/ijs).

U levert toch ook op 30 mei uw waardebon in? Heeft u een nee/nee sticker op de brievenbus? Vervang deze dan in deze week voor de ja/ja sticker van Kuyper & Blom makelaars. U kunt deze uitprinten via de website en tijdelijk op de brievenbus plakken (www.kbmakelaars.nl/ijs).

Volop prachtige badmode bij ISIS Ondermode

ALKMAAR – De zomer is nu echt onderweg. Het is nu dan ook dé tijd om gebruik te maken van het ruime assortiment badmode dat ISIS Ondermode te bieden heeft. De dames van ISIS Ondermode nodigen u graag uit om een kijkje te komen nemen in de zaak aan de Frederik Hendriklaan 10 in Alkmaar. Er is keuze uit een uitgebreide collectie tankini's, badpakken en bikini's van onder andere: Aubade, Chantelle, Pain de SucrE, Fantasie, Freya, Sedna en Gottex. Naast genoemde badmode is er natuurlijk ook de zomercollectie lingerie, nachtmode en huispakken. Het is zeer de moeite waard het aanbod met eigen ogen te gaan bekijken. ISIS adviseert u graag en vakkundig bij uw keuze. Frederik Hendriklaan 10, 1814 JP Alkmaar, tel. 072 5116606. Voor openingstijden zie: www.isis-ondermode.nl.

Kom 10 juni proefspelen bij Kits Oonlie!

HEILOO - Kits Oonlie biedt veiligheid, structuur en mogelijkheden tot ontwikkeling, maar vooral: plezier! Wat bij Kits Oonlie centraal staat is betrokkenheid. We bekijken samen met u, hoe wij uw kind het beste kunnen begeleiden en wat u, als ouder, belangrijk vindt rondom de opvang. Wanneer u uw kind toevertrouwd aan de kinderopvang is dat een hele stap. Om de stap naar de opvang makkelijker te maken opent ons kinderdagverblijf in Heiloo (De Hoefsmid 9 ) op woensdag 10 juni haar deuren voor alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar. U kunt uw kind(eren) op deze dag laten proefspelen tussen 10.00 en 12.00 uur of tussen 14.00 en 16.00 uur. Door middel van het sturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl kunt u uw kind(eren) aanmelden voor het proefspelen op 10 juni. Telefonisch aanmelden kan uiteraard ook door te bellen naar 072-5323576.

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt twee keer per maand een Opkikker van € 300,- aan een vereniging of stichting. De tweede opkikker van de maand mei gaat naar Schaakvereniging Oppositie in Heiloo voor het organiseren van een school- en jeugdschaaktoernooi. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Rommelmarkt aan de Keldercroftlaan

HEILOO - Op zondag 24 mei organiseren de bewoners aan de Keldercroftlaan te Heiloo weer hun jaarlijkse rommelmarkt! Vanaf 10.00 uur is iedereen van harte welkom om op koopjesjacht te gaan. Er is weer van alles te koop: van speelgoed, kleding, boeken tot meubilair. En speciaal voor de kinderen is er een springkussen. Deze rommelmarkt is zeker een bezoek waard en duurt tot 15.00 uur.

Expositie in Witte Kerk tijdens pinksterweekend

HEILOO – Tijdens het Pinksterweekend (23, 24 en 25 mei van 11.00 tot 17.00 uur) is de Witte Kerk het prachtige decor voor een expositie van vier regionale kunstenaars. Marjolijn de Bruin en Wilma Hoebee tonen hun bronzen beelden. Kitty Meijering toont haar nieuwste schilderijen en Lida Dijkstra-Pastoor heeft speciaal voor deze expositie enkele nieuwe glasobjecten gemaakt. Meer info over de expositie: Lida Dijkstra, tel 06-20571436.

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO – Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt met ingang van 2015 twee keer per maand een Opkikker van € 300,- aan een vereniging of stichting. De tweede opkikker van de maand mei gaat naar Schaakvereniging Oppositie in Heiloo voor het organiseren van een school- en jeugdschaaktoernooi. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Crejat-studenten exposeren in Witte Kerk Heiloo

HEILOO - Kunstwerken van Crejat-studenten zijn vanaf 30 mei een aantal weekenden te zien in de Witte Kerk in Heiloo vanaf 10.00 tot 17.00 uur. Dan start de expositie van zeer uiteenlopend werk, zoals keramiek, enorme houtskooltekeningen en olieverfschilderijen. De tentoonstelling vormt de afsluiting van het 4e leerjaar academisch van Crejat, parttime opleiding voor beeldende kunst voor volwassenen in Alkmaar. Tijdens de expositie zijn steeds een aantal kunstenaars zelf aanwezig om te vertellen over hun werk. En er is een docent aanwezig voor informatie over de verschillende opleidingen en workshops die te volgen zijn bij Crejat de Nieuwe Academie.Toegang: gratis. Zie ook www.crejat.nl.

Ondertekening beheerovereenkomst Beestenboetje

Lideke en Anton van Riel werden door wethouder Rob Opdam gefeliciteerd met de ondertekening van de overeenkomst. Foto Carolien Breed

HEILOO - Vanmiddag, woensdag 13 mei, werd de overeenkomst ondertekend waarin het beheer van Kinderboerderij 't Beestenboetje wordt overgedragen. Het beheer is vanaf nu in handen van Stichting Natuur Instituut. Wethouder Rob Opdam draagt het Beestenboetje met een goed gevoel over aan Lideke en Anton Van Riel, die namens de stichting de overeenkomst ondertekenden. ,,Het Beestenboetje heeft jarenlang geregeld op de lijst van faciliteiten gestaan, die in aanmerking komen voor bezuinigingen. Maar elke keer bleek dat de functie van de kinderboerderij voor het dorp behouden moest blijven. Ik ben dan ook blij dat we met jullie een goede partij hebben gevonden en dat jullie samen met de vertrouwde vrijwilligers het Beestenboetje voortzetten."

Natuur Instituut werkt landelijk al met zo'n 170 vrijwilligers bij diverse natuurprojecten, daar komen nu de twintig vrijwilligers van het Beestenboetje bij. Anton van Riel heeft vlak na de ondertekening meteen de nieuwe website gelanceerd: vanaf heden is www.beestenboetje.nl in de lucht. Anton vertelt dat de stichting van plan is om op korte termijn te starten met de nodige onderhoudswerkzaamheden en aanpassingen. ,,De hekken, de konijnenhoken, alles is zo'n dertig jaar oud en nodig aan vernieuwing toe." Lideke vult aan dat konijnen groepsdieren zijn. De rammelaars zijn reeds 'geholpen' en kunnen op termijn in een nieuw groepsonderkomen bij de voedsters worden gezet, als één gezellige familie; maar dan zonder het gevaar van vele nakomelingen. Het benodigde geld komt voor een gedeelte van de gemeente, de rest hopen Lideke en Anton door middel van sponsoring en donaties binnen te halen. ,,Omdat het beheer nu onder een stichting valt en niet meer onder de gemeente, is het voor andere partijen veel makkelijker om donaties te doen." Op de website staat een hoopvolle oproep; zie www.beestenboetje.nl.

Het Natuur Instituut is een professionele organisatie die zich inzet voor méér natuur en een beter milieu. Alle professionals (o.a. biologen, ecologen, natuurgidsen, bestuursleden) zetten zich geheel vrijwillig in. Het Natuur Instituut is met name actief in Utrecht, Noord-Holland en de Waddenzee. Ook de aangesloten werkgroepen, verenigingen of natuurgroepen zetten zich vrijwillig in door bijvoorbeeld bewonersinitiatieven in het groen, landschapsonderhoud, flora- en fauna-onderzoek, landschapsbescherming, cursussen, excursies of lezingen. Zie voor meer informatie: www.natuurinstituut.nl.

Jolanda Linschooten in theater De Beun

Jolanda Linschooten presenteert ‘Niet de race maar de reis’ in theater De Beun.

HEILOO - Op donderdag 28 mei presenteert de bekende outdoor sportvrouw Jolanda Linschooten uit Akersloot haar nieuwste show met de titel 'Niet de race maar de reis' in theater De Beun. Een presentatie waarin zij vertelt hoe ze tijdens haar 2000 kilometer lange trailrun dwars door Engeland, Wales en Schotland zichzelf tegen kwam, hoe herinneringen aan haar jeugd opborrelden en hoe ze daar, omgeven door de ruige natuur, een plek voor gaf en zichzelf hervond. Een persoonlijk verhaal over ontberingen, confrontaties, fysieke en geestelijke veerkracht. Jolanda vertelt haar indrukwekkende verhaal aan de hand van schitterende foto- en videobeelden in een helemaal nieuwe multimediapresentatie die dezelfde naam draagt als haar in april verschenen boek, dat tevens te koop is en op verzoek door Jolanda wordt gesigneerd. Als lezer van De Uitkijkpost kunt u profiteren van € 5,- korting op de toegangskaarten als u dit persbericht uitgeknipt meeneemt naar de voorstelling en inlevert bij de Mondiavisueel informatietafel. Let op: Er kan alléén contant worden betaald. Meer info: http://mondiavisueel.com.

Luisterboek een week in de picture

HEILOO - Van 18 tot 24 mei wordt de Week van het Luisterboek gehouden bij Bibliotheek Heiloo. Het luisterboek wordt steeds populairder. Werden deze op cd's ingesproken boeken ooit vooral geleend door mensen met een gezichtsbeperking, de afgelopen jaren zijn ze ontdekt door het grote publiek. In de file, voor het slapen gaan, tijdens het strijken en natuurlijk bij lange autoritten tijdens de vakantie: luisterboeken zijn voor velen niet meer weg te denken. De collectie luisterboeken zijn verdeeld over bijna alle genres, voor jeugd en volwassenen. Enkele voorbeelden: Toen ik je zag: mijn leven met Antonie, voorgelezen door Isa Hoes. Het diner, voorgelezen door Herman Koch. En voor kinderen: De gebroeders leeuwenhart van Astrid Lindgren, 100 % Mila van Nikki Smit, voorgelezen door Nicolette van Dam. Luisterboeken leent u als lid bij Bibliotheek Heiloo – net als gewone boeken - kosteloos. Download nu ook de gratis LuisterBieb-app; honderden luisterboeken (of luistercolleges) gratis te beluisteren via de smartphone of tablet (na eenmalige registratie).

Expositie Madeleine Freyée

HEILOO - Atelier Madam Art opent haar deuren! Op tweede pinksterdag van 10.00 tot 17.00 exposeert Madeleine Freyée haar werk. Te zien zijn beelden, etsen, monoprints en schilderijen. Geniet van de kunst en het mooie atelier. Wilt u zelf aan de slag? Op 23 mei organiseert men een gezellige workshop. En kinderen hoeven zich de eerste en laatste week van de zomervakantie niet te vervelen; dan zijn er weer KinderKunst workshops! Kijk voor het volledige programma op www.madam-art.nl.

Alles over tablets: de overeenkomsten en de verschillen

HEILOO - Op dinsdag 26 mei en donderdag 28 mei van 15.30 tot 17.00 uur wordt bij Bibliotheek Heiloo een informatiemiddag georganiseerd omtrent tablets. Wat is er te koop en wat zijn dan de overeenkomsten en de verschillen? Aanwezig zijn de Sony S, de Google Nexus, Samsung Tab, Samsung Note, de iPad van Apple en de Microsoft Surface. Een unieke kans om geheel vrijblijvend een groot aantal verschillende tablets uit te proberen. Toegang voor deze middag is € 7,50 (€ 10,00 voor niet-bibliotheekleden). Reserveren kan bij de klantenservice van de bibliotheek en is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of tel 072-5330670.

Witte Kerk geopend in de zomermaanden

Witte Kerk geopend in de zomermaanden

HEILOO - De Witte Kerk is elke woensdag te bezichtigen tussen 11.00 en 16.00 uur. Bovendien wordt het hoofdorgel bespeeld van 12.00 tot 13.00 uur. Het rooster voor de orgelbespeling is als volgt: op 3 juni Gerard Leegwater, op 10 juni Peter Rijs met medewerking van de sopraan Lianne Pirovano, op 17 juni Fred Lodder, op 24 juni Hans Stehouwer, op 1 juli (jaarmarkt, opgave volgt), op 8 juli Jan Visser, op 15 juli Wim Boerstoel, op 22 juli Fred Lodder, 29 juli Nina Borletti, op 5 augustus Hans Stehouwer, op 12 augustus Jacob Wakker, op 19 augustus Dub de Vries en op 26 augustus Gerard leegwater.

Wilhelmus onthuld in Rinnegom

Foto: collectie Fred Houtenbos

RINNEGOM - Op de plek waar nu de Stayokay is, stond tot 1967 de markante Rinnegommer kerk Deze Adelbertuskerk wordt aanvankelijk bezocht door inwoners van de drie Egmonden totdat die elk een eigen kerk laten bouwen. Het R.K. kerkhof herinnert nog aan die tijd.

Bijzonder toeval heeft de twee heiligbeelden die voor de in 1967 gesloopte Rinnegommer kerk stonden weer herenigd. Sinds de onthulling vandaag, zaterdag 16 mei, staan Adelbertus en Wilhelmus weer zij aan zij voor de ingang van de rooms-katholieke begraafplaats in Egmond-Binnen.

Fred Houtenbos en Jos Apeldoorn hadden in 2011 al het zwaar gehavende Adelbertusbeeld 'teruggevonden' in de tuin van de Willibrorduskerk in Heiloo. Na een grondige restauratie is het beeld teruggekeerd en eind 2014 onthuld voor de begraafplaats in Rinnegom.

Het beeld van Wilhelmus zou volgens hun informatie ergens op Terschelling staan. Door een bijzonder toeval komt Jos Apeldoorn in 2013 in contact met de Texelse beeldhouwer Marcel Tielemans. Jos heeft op Texel meegedaan aan een demonstratie beeldhouwen en keek vreemd op toen Marcel hem vertelde dat hij thuis in zijn tuin een beeld uit Egmond-Binnen had staan, mogelijk van de abdij afkomstig. Zijn ouders kochten het in 1964 van een antiquair in Schagen en het beeld stond jarenlang in de tuin van zijn ouderlijk huis. Toen zijn moeder Hilly kleiner ging wonen, is het beeld naar haar zoon gegaan.

Ondanks een druilerig regentje waren vandaag flink wat mensen op de onthulling afgekomen. Behalve alle mensen die de terugkeer mogelijk hebben gemaakt, was uiteraard ook de familie Tielemans van Texel aanwezig. Zoon Marcel en moeder Hilly verrichtten de onthulling door het laken van het beeld te halen. Hilly Tielemans vertelt dat ze een goed gevoel heeft dat Wilhelmus weer 'thuis' is. Ze zijn als familie zeer aan het beeld gehecht geraakt. ,,Het heeft tenslotte veertig jaar bij ons huis gestaan. Ik ben niet gelovig, maar dat er meer is tussen hemel en aarde toont de bijzondere manier aan hoe Wilhelmus is teruggekeerd naar Rinnegom. Alsof iemand van boven het stilletjes geregeld heeft."

Vader abt Mathijssen van de Abdij van Egmond sprak, schuilend onder een paraplu, de zegening uit en besprenkelde het beeld met wijwater. ,,Door de regen krijgt het ook de zegening van boven." Hij vertelde erbij dat er vooraf nog wat twijfel was om welke patroonheilige het ging, maar dat pastor Nico Knol bijna wel zeker wist dat deze Wilhelmus een Benedicijner monnik uit Italie was, een neef van Karel de Grote.

Na de onthulling werd ook nog het informatiebord onthuld met een foto en de geschiedenis van de oude Rinnegommer kerk.

Hoever-leerlingen tellen af voor Roparun-sponsorloop

EGMOND - De sponsorlijsten zijn op school ingeleverd, het aftellen is begonnen: donderdagmiddag 21 mei geeft de Bergense sportwethouder Peter van Huissteden om 13.30 uur het startsein voor de Roparun-sponsorloop in het Slotpark. Maar liefst 353 leerlingen van De Boswaid en Jozefschool lopen zo veel mogelijk rondes van 1,4 kilometer door en om het Slotpark en halen daarmee geld op voor de Stichting Roparun, voor zorg aan mensen met kanker. De afgelopen weken zochten de leerlingen sponsors die hen per ronde of voor een vast bedrag willen steunen. Initiatiefnemer Jacco Walta: ,,We hopen op veel toeschouwers, die de leerlingen komen aanmoedigen. Natuurlijk kunnen mensen ook ter plekke nog doneren. Hierbij roepen we ook de mensen op die langs de route wonen om hun vlag uit te hangen: dat maakt het extra feestelijk.'' Tussen 15.15 en 15.30 uur maakt de organisatie op het 'timmerdorpveldje' de (voorlopige) eindstand bekend.

Route

De sponsorloop rond het Slotpark in Egmond aan den Hoef is een idee van Hoever fysio- en manueeltherapeut Jacco Walta. ,,Iedereen kent in zijn of haar directe omgeving wel iemand met kanker. Dat geldt ook voor kinderen. Het komt soms heel dichtbij. Daarom zijn de leerlingen extra gemotiveerd om zo veel mogelijk rondes te lopen. De kleuters lopen samen met een bovenbouw-leerling één ronde. De anderen lopen maximaal een uur zo veel mogelijk rondjes.'' De kinderen gaan bij het voetbalveldje over het bruggetje, via de Maria van Weerdenburglaan, Guyotte van IJsselsteinlaan, Anna van Burenlaan, Maria van Arkellaan, over de Slotweg. Bij de Slotkapel slaan ze rechtsaf weer het Slotpark in.

Over Stichting Roparun

De Stichting Roparun organiseert jaarlijks de estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam en steunt projecten voor mensen met kanker. De afgelopen 23 edities van de Roparun is al meer dan 62 miljoen euro opgehaald voor palliatieve zorg aan mensen met kanker. Martine Ruiter, vrouw van Jacco Walta, loopt vanaf zaterdag 23 mei de Roparun voor volwassenen. Zelf gaat hij mee als teamcaptain en begeleidend fietser van Team 149 Revalidatiecentrum Rijndam uit Rotterdam. ,,In twee teams lopen acht hardlopers vanuit Parijs en Hamburg meer dan 500 kilometer hard naar Rotterdam. We lopen dag en nacht door. Op 25 mei komen we aan in Rotterdam. Maar eerst de sponsorloop in Egmond!''

Univé schenkt cheque van 1000 euro aan Koor De Vredeburgers

LIMMEN - Tijdens de wekelijks repetitieavond in de PKN kerk te Limmen op 7 mei kwam Michel Zonneveld, regiomanager van Univé Noord-Kennemerland, het koor een grote verassing bezorgen in de vorm van een cheque van 1000 euro. Na het uitreiken hiervan werd de avond in feestelijke en gezellige sfeer verder doorgebracht. Het gemengd koor De Vredeburgers viert dit jaar haar veertigjarig jubileum en geeft een concert op zondag 8 november. Het 'steuntje in de rug' van Univé is zeer welkom en werd in grote dankbaarheid aanvaard. Het zal besteed gaan worden aan een extra feestelijke uitvoering van het jubileumconcert. Op het programma staat een selectie uit Die Zauberflöte van W.A. Mozart met solisten en instrumentale begeleiding. Nieuwe leden, vooral bassen en alten, zijn welkom om het koor te komen versterken. Voor meer informatie: www.devredeburgers.nl.

Pinksterviering in de open lucht

AKERSLOOT - Ook dit jaar organiseren de Katholieke en Protestantse kerken van Akersloot een gezamenlijk pinksterviering. Deze vindt plaats op zondag 24 mei, om 10.00 uur. De locatie is het Scoutingterrein aan de Roemersdijk, aan de noordkant van Akersloot. De bekende groep 'Aquarius', en ook het kinderkoor van de parochie komen zingen. Verder is er dit jaar nog iets speciaals: er worden echte duiven gelost, in verband met het thema van de viering. De dienst duurt ongeveer een uur. Toegang is vrij. Informatie: www.kerkuitgeestakersloot.nl.

Gezinsviering Corneliuskerk

LIMMEN - Zaterdag 30 mei vanaf 19.00 uur zal het opleidingsorkest van Muziekvereniging Excelsior de gezinsviering in de Heilige Corneliuskerk, te Limmen opluisteren. Het opleidingsorkest maakt al jaren deel uit van de muziekvereniging. Dit orkest is voor alle leerlingen die meer dan een jaar les hebben bij de vereniging en op deze wijze leren samen te spelen. Het orkest staat onder leiding van Liesbeth Zonneveld. U kunt tijdens deze viering onder andere luisteren naar Chesters Chase, Music from Frozen en A day off.

Akerslootse expositie in bollenschuur

AKERSLOOT – In navolging op de succesvolle primeur van vorig jaar, zullen tijdens het weekend van zaterdag 30 en zondag 31 mei een 12 tal kunstenaars uit Akersloot en omstreken hun meest recente werkstukken tonen in de voormalige bollenschuur aan de Buurtweg in Akersloot.

Dit initiatief van Gerda Velzeboer, die als 'de dochter van de kolenboer' zelf een atelier aan huis heeft, lijkt traditie te worden. Gerda, die al jaren met groepen boetseert en keramieken vervaardigd, heeft opnieuw een groep kunsttalenten bereid gevonden om hun werken en objecten te presenteren. Ook dit jaar zal de voormalige bollenschuur en tuin aan de Buurtweg 49 in Akersloot, worden omgetoverd tot een heuse expositieruimte. Bewoonster Carla van der Eng heeft vorig jaar enorm genoten van de belangstellende bezoekers en de bijkomende reuring op het erf. Zij stelt de ruimte daarom weer met veel plezier beschikbaar. Behalve de door Gerda geselecteerde keramieken, zijn er schilderijen, en tekeningen van Leny Verduin, Riet Clazing, Lenie Struijf, Leny Slotenmaker en Jetty Sander te bewonderen. Om het aanbod compleet te maken zijn ook Ellen Boots en zus Ciska Velzeboer, Vera Kramer, Lucia Admiraal, Jacqueline Fluitman en Marja Dijkzeul bereid gevonden om hun mooiste werkstukken in te brengen. En om te illustreren hoe zo`n beeld of keramiek tot stand komt, worden op zaterdag- en zondagmiddag korte demonstraties 'hakken in steen en hout' en 'Rakustoken' georganiseerd voor de nieuwsgierige bezoekers.

Tekengroep Egmond exposeert

EGMOND - In de laatste week van mei en de eerste drie weken van juni exposeren leden van de Tekengroep Egmond hun tekeningen en schilderijen in Galerie Overslot. De expositie loopt van zaterdag 23 mei tot en met zondag 21 juni 2015. Openingstijden: zaterdag en zondag van 14:00 uur tot 18:00 uur. Adres: Museumhoeve Hoeverslot, Slotweg 42, Egmond aan den Hoef (tegenover de slotruïne). Entree: gratis. De tentoonstelling wordt zaterdag 23 mei om 16.00 uur geopend door kunstenaar Rem de Boer. De opening wordt feestelijk omlijst door Zweedse volksmuziek, verzorgd door een gezelschap onder leiding van Ton van de Heuvel. U bent van harte welkom. Tekengroep Egmond bestaat uit mensen die wekelijks bijeenkomen in de kapel van het voormalige klooster De Karmel aan de Herenweg in Egmond aan den Hoef. Zij tekenen en schilderen naar portret en model. Voor meer informatie, zie: www.fritsdenooijer.nl (voor de inloopavonden en cursussen) en de Facebook-groep Teken Schildergroep Egmond.

Wereldrecord: panorama van kurken met Hollandse Line up

LIMMEN – het Noord-Hollandse dorp Limmen wordt de komende weken door de bewoners zelf, de Kurkenhof genoemd. Voor de Stichting Limmen Ludiek zijn honderden vrijwilligers al ruim vier jaar met de voorbereidingen bezig om wederom een Wereldrecord te verbreken.

Het gaat om een 178 m2 groot panorama van portretten van bekende Nederlanders uit het heden en verleden. De gehele compositie gaat gemaakt worden van honderdduizenden gebruikte wijnkurken die de afgelopen jaren massaal door velen zijn gespaard. De kurken kwamen uit binnen- en buitenland van Limmen, Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Duitsland, Frankrijk, Portugal tot New York. De afgebeelde portretten betekenen of hebben allemaal op hun eigen manier iets voor de Nederlandse geschiedenis betekend. In Nederland zelf, maar zeker ook buiten de landsgrenzen. Het gaat een afwisselende reis door de tijd worden waar Nederlandse iconen uit de kunst, architectuur, royalty, sport, muziek, geschiedenis en politiek de revue zullen passeren. Maar er is natuurlijk ook plek voor de oer Hollandse tulpen, stroopwafels en de nog steeds niet vergeten gulden. Het groot opgezette evenement is van 2 tot en met 7 juni in het centraal gelegen dorpspark. Verantwoordelijk voor dit ambitieuze kurken project is Stichting Limmen Ludiek die ongeveer iedere vijf jaar met ludieke acties komt. Samen met honderden vrijwilligers is in 2005 een piramide gemaakt van 63.365 bierkratten en in 2010 een LEGO toren van 30.52 meter hoog. Beide ludieke projecten kregen na afloop een welverdiend plekje in het officiële Guinness Book of Records. Op 5 juni zal het mozaiek 's avonds met een spectaculaire licht- en geluidshow worden onthult en ook dan zullen we weten of Nederland een wereldrecord rijker is.

Kom een uniek stukje Derp redden!

EGMOND AAN ZEE – Zaterdag 23 mei vanaf 14.00 uur heeft u de kans om de begraafplaats in Egmond aan Zee eens op een andere manier te beleven. Onder leiding van Anita van Breugel gaat Historisch Egmond de oude grafstenen inventariseren en u mag daarbij helpen. Een mooie kans om de vele bijzondere stenen eens van dichtbij te bekijken en te zien wie er nou eigenlijk allemaal begraven liggen. De begraafplaats raakt vol en de gemeente wil ruimte creëren door oude graven te ruimen. Gevolg hiervan is, dat er dan ook heel veel bijzondere grafstenen zullen worden vernietigd. Een stukje Egmondse cultuurhistorie dreigt te verdwijnen en wij willen dit graag voorkomen. Daarom zoeken wij enthousiaste Derpers, Hoevers en Binders met hart voor hun eigen cultuur en historie, die het leuk vinden om een middag te helpen met het inventariseren van de oude grafstenen. Tijdens deze inventarisatie zal Anita van Breugel u vele bijzondere kenmerken en versiersels op de oude stenen laten zien. Daarna gaan we gezamenlijk een uurtje aan de slag om alle details op te schrijven, steen voor steen. Zoals bekend heeft Historisch Egmond, samen met het Museum van Egmond, Archeozorg en Dorpsvereniging 'de Parel', een voorstel ingediend om van het oude deel van de begraafplaats een gemeentelijk monument te maken. Hierbij zou het onderhoud van dit deel door eigen mensen, de 'Vrienden van de Begraafplaats', kunnen worden uitgevoerd. Net zoals dit ook in Bergen is geregeld. Het uiteindelijke doel van onze inventarisatiemiddag is dan ook een groep mensen bij elkaar te krijgen die af en toe wil helpen met het onderhouden van de oude grafstenen, zodat we samen dit unieke stukje Derp kunnen redden.

Pinksterviering in de open lucht

REGIO - Ook dit jaar organiseren de Katholieke en Protestantse kerken van Akersloot een gezamenlijk Pinksterviering. Deze vindt plaats op zondag 24 mei as, om 10.00u. De locatie is wederom het Scoutingterrein aan de Roemersdijk, aan de noordkant van Akersloot. Maar liefst twee koren zingen: De bekende groep 'Aquarius', en ook het kinderkoor van de parochie. Verder is er dit jaar nog iets speciaals: er worden echte duiven gelost, in verband met het thema van de viering. De dienst duurt ongeveer een uur. Na afloop is er koffie en thee. Voor de kleintjes is er een apart programma. Toegang vrij. Inlichtingen: www.kerkuitgeestakersloot.nl.

Orgelconcert in Castricum

CASTRICUM - Op zondag 31 mei van 15.30 uur geeft Erik Jan Eradus voor de tweede maal een concert op het David-orgel van de Pancratiuskerk in Castricum. Erik Jan is als (dirigent-) organist verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk, Hofkerk en Buiksloterkerk in Amsterdam. Daarnaast is hij ook werkzaam als cantor-organist in Haarlem, Heemstede en Overveen. Erik Jan zal de vierde en de zesde symfonie van Charles-Marie Widor spelen. Deze symfonieën zullen prachtig klinken op de door de familie Vermeulen uit Weert gebouwde orgel (1953). De toegangsprijs is € 6,-.

25e editie Familie-Stratentoernooi weer groot succes

Op het A-veld van v.v. Limmen wordt genoten van het weer en het familie-stratentoernooi.

LIMMEN - Van 14 tot en met 16 mei werd bij V.V. Limmen de 25e editie van het populaire Familie-Stratentoernooi georganiseerd. Als een geoliede machine verliep de organisatie van het toernooi drie dagen op sportpark Dampegheest. Meer dan tachtig teams voetbalden, volleybalden en lieten hun behendigheid op de rode draad-spellen zien. Ook de weergoden zaten deze drie dagen mee. Meer dan 200 vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen deze drie dagen waarop de organisatie zeer trots is! Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.

Hoeverveiling brengt 19 mille op

EGMOND AAN DEN HOEF - De Hoeverveiling van vorige week heeft ruim € 19.000 opgebracht. Dit bedrag was het resultaat van een lange avond artikelen veilen en loten verkopen. De drie veilingmeesters losten elkaar telkens af om zo de 270 kavels aan goederen en diensten in snel tempo aan de man te brengen. Wat wel opvallend was dit jaar, was dat het totaal aantal kopers in de zaal minder was dan vorig jaar. De organisatie van de veiling was, behalve over de belangstelling van kopers, tevreden over het verloop van de veiling.

Jazz op zondag in Museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zondag 24 mei vanaf 16.00 uur vult de jazz-formatie Progressive Notes een nieuw project van jazzgitarist Philip Gerretsen, in de ruimte van Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef met bijzondere klanken. Aan de wanden hangen de schilderijen en tekeningen van de schildergroep Karmel uit Egmond aan den Hoef. Museumhoeve Overslot, slotweg 42, is in het weekend open vanaf 14.00 uur. De toegang is gratis.

Thema van provinciale Taizé-viering: 'Lopend vuurtje'

LIMMEN – Vanuit de hele provincie komen zaterdag 23 mei Taizé-fans naar de Corneliuskerk in Limmen. Daar wordt de achtste provinciale Taizé-dienst gehouden. Het thema is 'Lopend vuurtje'. Het is immers de zaterdag vóór Pinksteren. Vanwege dit christelijke feest krijgt deze achtste bijeenkomst een bijzonder karakter. Enerzijds is de viering meditatief van karakter met stilte, teksten en gebed, anderzijds zal er ook veel worden gezongen. De viering in het Limmense godshuis aan de Dusseldorperweg 74 begint om 19.00 uur.

Voorjaarsmarkt Benedictushof

EGMOND-BINNEN - Na het succes in mei 2014 organiseert Benedictushof, het spirituele centrum van de Abdij van Egmond, op zaterdag 30 mei van 10.00 tot 12.00 uur een gezellige voorjaarsmarkt in de boomgaard. Op deze dag zijn er workshops, rondleidingen, demonstraties en een groen- en ambachtenmarkt. In de boomgaard is er vanaf 11.30 uur een afwisselend muzikaal programma met medewerking van DUO 1861 en leerlingen van muziekschool Artiance. Papierkunstenares Katja Berkenbosch exposeert haar werk in de expositieruimte én geeft een papierworkshop (kosten 22,50 euro). U kunt zich opgeven via de website www.benedictushof.nl.

Judoka's Dojo 't Loo succesvol op Vuurtorentoernooi

DEN HELDER - Afgelopen zondag werd in Den Helder het jaarlijkse Vuurtorentoernooi gehouden. Dojo 't Loo was met een grote groep judoka's afgevaardigd. Job Kroon, Stan de Laleijne en Bjorn Krom mochten om 7.15 uur al op de weegschaal staan, en dus al vroeg aan de bak. Job zat in een zware poule en werd derde. Stan won twee partijen overtuigend, maar liet zich één partij overbluffen en werd zo tweede. Bjorn won ook en werd derde. In het tweede blok kwamen Sija Coolechem, Yesper Brunekeef en Kars Kroon in actie. Sija zat bij meiden die allemaal wat zwaarder waren, maar ze knokte zich na drie partijen toch naar een knappe derde plek met daarin een winst op een groene band. Yesper was voor niets en niemand bang en ging zelf net als Sija met gele band blauwe banders te lijf. En met succes, want na drie partijen werd Yesper tweede. Kars Kroon zat in een andere poule tot 38 kilogram. Hij won drie van de vier partijen, maar werd op judopunten derde. In de poule erna moesten Otto Bosch, Tygho de Jong en Di An Tan aan de slag. Otto werd ziek dus die ging na een partij naar huis. Di An kwam er vandaag, net als Tygho, niet doorheen. Ze werden beide vierde. In het laatste blok moesten Jonne Coolechem, Mats Kroon, Bas de Laleijne en Hu An Tan bikkelen. Mats won twee van de vier partijen, en zat tegen meer aan. Bas was zeer geïnspireerd om het podium te halen. En dit lukte hem. Ook Jonne wilde net als zijn zusje het podium halen en werd zo na vijf zware partijen derde. Hu An knokte zich naast hun ook naar het podium waardoor er in het laatste blok nog vier bronzen medailles werden gehaald. Na 10 uur in de sporthal kwamen er 8 bronzen en twee zilveren plakken mee naar Heiloo. Hierna was de coach Kars Zoon moe, maar erg voldaan na de vele krachtige partijen.

Laura de Witte snelt naar record

De 19-jarige De Witte verbeterde haar 400 meter outdoor record met 2,5 seconden.

HOORN - Trias atlete Laura de Witte heeft in Hoorn tijdens Lotto baancircuit wedstrijden uitstekend gepresteerd. De 19-jarige De Witte verbeterde haar 400 meter outdoor record met 2,5 seconden.

Onder ideale omstandigheden liep de Trias-atlete naar een tijd van 53.41 seconden. Een tijd die goed is voor een plekje op de 'aller-tijden-ranglijst'. Volgende week zal de talentvolle atlete starten tijdens de internationale FBK games in Hengelo, waar ze onder andere zal lopen tegen Christine Ohuruogo, olympisch kampioene op de 400 meter. Clubgenoot Job Beintema leek op de 110 meter horden op weg te zijn naar een geweldige tijd, maar op de zevende horde ging het mis. Beintema raakte geblesseerd aan z'n hamstring.

Trias atlete Nicole Berghouwer liep in Hoorn op de 400 meter naar een persoonlijk record van 59.04 seconden. Dennis Barnhoorn wierp de speer naar een afstand van 62 meter, waardoor hij achtste werd.

Tijdens wedstrijden voor B-junioren in Amsterdam was het Dave Wesselink die zijn record op de 110 meter horden verpulverde naar een tijd van 14.46 seconden. Met deze tijd kwam Wesselink maar één honderdste tekort voor het halen van de limiet voor de Europese jeugd Olympische dagen die in Tsibili plaatsvinden.

Bowling Heiloo Penaltybokaal

HEILOO - Zondag was De Egelshoek het toneel van de finale van de Bowling Heiloo Penaltybokaal. De AZ-jeugd keepers Jasper Schendelaar (oud-Egel) en Mees Bakker verdedigden met verve het doel, maar moesten toestaan dat Cintha Nadort (Meisjes), Jeen Haanstra (F), Spike Boersen (E) en Koen Kaandorp (D) met de prijzen naar huis gingen.

Karateka succesvol tijdens nationaal examen

Ton Ruiter toont vol trots zijn verdiende diploma.

HEILOO – Sinds afgelopen weekend heeft Karatevereniging Funakoshi er weer een karateka met zwarte band bij. De 62-jarige Heilooënaar Ton Ruiter legde met succes een proeve van bekwaamheid af tijdens het nationale examen van de Karate-do Bond Nederland in Leersum. Gedurende anderhalf uur kwamen de verschillende onderdelen van het karate aan bod, zoals het uitvoeren van de basistechnieken, de stijloefeningen (kata's) en de gevechtsoefeningen. Na afloop mocht Ruiter de complimenten van de jury in ontvangst nemen en werd hem het felbegeerde diploma met bijbehorende zwarte band uitgereikt.

Dames Terriërs uitgeschakeld

NIJMEGEN - De kansen van het dameshockeyteam van de Terriërs om te promoveren naar de Hoofdklasse zijn voorbij. De ploeg werd op Hemelvaart door Nijmegen uitgeschakeld.

De ploegen troffen elkaar in een beslissingswedstrijd nadat elk team in de voorgaande twee wedstrijden een keer gewonnen had. Terriërs en Nijmegen waren dus aan elkaar gewaagd, maar in de derde wedstrijd liet Nijmegen er geen twijfel over bestaan wie de beste was. Na een kwartier stond de ploeg al op een 2-0 voorsprong. Terriërs bleek niet opgewassen tegen het hechte middenveld en de snelle aanval van Nijmegen. Pas na 4-1 gloorde er nog een beetje Heiloose hoop. De 5-1 was echter de nekslag. Uiteraard was het Terriërsteam na afloop teleurgesteld. Op basis van de eerdere wedstrijden was de ploeg zeker niet kansloos. Er was echter ook berusting na de forse nederlaag. 'Als het dan toch moet, dan liever zo verliezen dan met 1-0 in de laatste minuut', klonk het na afloop.

Meiden HSV ME2 pakken de titel

HSV ME2 glansrijk kampioen met slechts twee verliespunten.

HEILOO - De meiden van HSV ME2 zijn vanmorgen kampioen geworden. Florine, Noémi, Donna, Noor, Marit, Lynn, Luna, Aimée, Suze en niet te vergeten Mijke hebben slechts één keer gelijk gespeeld en verder alles gewonnen. Ze zijn dus glansrijk kampioen geworden! Hopelijk blijven ze bij elkaar in de D-tjes volgend jaar, dan bouwt dit vriendinnenteam dit succes verder uit.

Clubkampioenen bekend bij Senioren Biljart Limmen

De clubkampioenen van het seizoen 2014-2015 in beeld.

Limmen - Op woensdag 12 mei voor de heren en donderdag 7 mei voor de dames is onder grote belangstelling in het biljartpaleis de Vredeburg het jaarlijks terugkerend biljartfestijn gehouden van de vereniging Senioren Biljart Limmen. Bij de heren mocht Jan Zomerdijk aantreden tegen Siem Limmen voor de finale. Tot halverwege de partij was er evenwicht in het spel maar na een paar missers van Siem wist Jan definitief op voorsprong te komen en gaf hij dat niet meer uit handen. Zo werd hij clubkampioen. Naast de herinneringsbeker en de traditionele fruitschaal mocht hij de wisselbokaal voor een jaar mee naar huis nemen.

Tien dames speelden om de titel en probeerden in twee partijen de hoogst mogelijke aantal winstpunten te verzamelen. Willie van der Schaaf speelde sterk en wist hiermee zes punten te verdienen wat haar de prijzen en de titel 'clubkampioen dames' heeft opgeleverd. Als goede tweede eindigde Ina Zeeman met vijf punten en Hannie van Duin eindigde op de derde plaats met drie punten!

Clubkampioenen bekend bij Senioren Biljart Limmen.

De strijd om de Harry Levering Bokaal is een jaarlijks terugkerende traditie. In de finale moest Wil Bakker zijn meerdere erkennen in Wim Krijn. Hij ontving de wisselbokaal en een geldbedrag, beschikbaar gesteld door Autobedrijf Harry Levering van de Rijksweg in Limmen. Tenslotte werden de winnaars van de reguliere competities, de A-poule, de B-poule, Driebanden en de Dames-poule: Siem Limmen, Wim Krijn, Jan Levering en Riet Min, in het zonnetje gezet. Zij ontvingen in het mooie biljartpaleis in de Vredeburg hun beloning en gingen met beker en fruitschaal naar huis. Met een hapje en drankje voor spelers en toeschouwers kijkt men terug op een zeer geslaagde biljartfestijn in Limmen.

Spannend tot het einde

LIMMEN - Op vrijdag 15 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 27e en voorlaatste ronde van de interne competitie. Omdat de vier hoogst gerangschikte spelers allen wonnen, blijft de strijd om de medailles spannend tot de laatste ronde.

Koploper Bert Hollander trad aan voor het altijd beladen en spannende duel tegen zijn getalenteerde zusje Sandra. Maar dit maal wist Hollander het punt relatief eenvoudig te veroveren. In de laatste ronde heeft hij voldoende aan een remise om voor de eerste maal het clubkampioenschap te veroveren. Achtervolger Bob Stolp had het helemaal niet makkelijk in zijn partij tegen Jaap Limmen. Dat veranderde toen Limmen in het middenspel zomaar een stuk weggaf. Bedankt en tot ziens! De speler die dit seizoen het meest progressie heeft gemaakt, is zonder twijfel Barry Blekemolen. Om dat te illustreren won hij overtuigend van Dick Aafjes die rond de twintigste zet een pionnetje kwijtraakte en later nog één. Blekemolen heeft nog één goed resultaat nodig om zichzelf te belonen met een bronzen medaille. Jos Admiraal speelde een lekkere aanvalspartij tegen Hidde Ebels die met zwart in een passieve stelling belandde. Toen de witte dame over de h-lijn oprukte, was het pleit snel beslecht. Gertjan Hafkamp riep de sterke nieuweling Tars Wanders een halt toe. Kwaliteitswinst in het middenspel was genoeg. De partij tussen Harold Ebels en Robin Rommel was zeer enerverend. Na een fraaie aanval veroverde Ebels met een toren een pion. Maar de toren kwam daardoor buiten spel te staan. En juist deze toren werd door Ebels node gemist toen Rommel een uiteindelijk winnende tegenaanval produceerde. Hans de Goede slaakte een luide kreet van afschuw toen hij, laat op de avond, een winnende stelling tegen Jan Borst door een blundertje toch nog om zeep hielp en plots met lege handen stond. Door een fraaie overwinning op Marlies Sturk meldt Dylan de Vries zich op de drempel van de top tien. Een knappe prestatie van de drukke student geneeskunde. De handige Remi Aafjes rekende vlot af met Piet van der Heijdt. Na afloop grapte Jan Brantjes dat hij zeer nipt verloren had van Marc Voorwalt: het was immers slechts 1-0 geworden. Komende vrijdag vallen alle beslissingen tijdens de 28e en laatste ronde van het schaakseizoen. Alle uitslagen, statistieken en verslagen van het seizoen zijn te vinden op de fantastische website www.sv-vredeburg.nl.

Flashing-meisjes stunten en dwingen NK-deelname af

Meisjes Flashing U12 schrijven historie.

HEILOO - Het meisjesteam tot 12 jaar van Flashing Heiloo is afgelopen zondag bij het Noord-Hollands kampioenschap boven zichzelf uitgestegen. In sporthal Het Vennewater, de thuisbasis, werd de titel veroverd. De beloning is deelname aan de Nederlandse titelstrijd, hetgeen een primeur in de clubhistorie is.

Flashing troefde verrassenderwijs Dozy Den Helder en Landslake Lions, van oudsher de twee grootmachten in het vrouwenbasketbal, af. Met name de overwinning op Den Helder, nota bene de regerend kampioen en traditiegetrouw een angstgegner, gold als een stunt.

Onder aanvoering van spelverdeelster Andrea Macaulay, die ook nog eens goed was voor 24 punten, werd Den Helder met 59-45 verslagen. De basis voor de zege werd in de tweede helft gelegd. Nadat de eerste twee delen van tien minuten een gelijkopgaand beeld lieten zien, plaatste Flashing in het derde kwart een tussensprint, mede door het scorend vermogen van Amber Knippen (15 punten) die er tevens in slaagde Celesta Teijema - de topscoorster aan Helders kant (18 punten) - in de slotfase af te stoppen. Die voorsprong werd niet meer weggegeven.

Doordat Den Helder zich tegen Landslake Lions (73-52) revancheerde, kwam de druk weer bij Flashing te liggen. Een nederlaag zou Den Helder alsnog op doelsaldo de toernooizege, en dus het NK-startbewijs, kunnen opleveren. Maar de ploeg van coach Frank Knegt bleek ontketend. De opponent uit Landsmeer werd zoekgespeeld (68-38), waarbij Jette Hartman en Amber Knippen het leeuwendeel van de punten (ieder 20 punten) voor hun rekening namen.

Flashing neemt het nu op zaterdag 30 mei en zaterdag 13 juni op tegen de kampioenen van de andere basketbalafdelingen. In de eerste speelronde treedt de Heiloose club bovendien als gastheer op, zij het dat vermoedelijk naar sporthal De Bloemen in Castricum wordt uitgeweken. De reden is dat Het Vennewater als speelzaal niet aan de bondseisen voor een NK-decor voldoet.

MB1 Limmen ongeslagen kampioen!

Blijdschap bij het gehele team van Limmen MB1.

LIMMEN – De dames van Limmen MB1 zijn kampioen geworden en dat is natuurlijk een feestje waard. Op de foto staan de feestende Michel Voos (coach/trainer), Laura van Duin, Sanne Houweling, Gaby Hageman, Femke Groot, Hilde Glorie, Aisha Valkering, Joyce Smit, Henk Nuijens (hoofdcoach dames), Peter van Duin (vlagger), Richard Smit (coach/trainer), Marit Limmen, Doris Sassen, Maartje Glorie, Cheyenne Voos, Joyce Schouten, Fenna Hendriks.

Minipupillen HSV kampioen

De sterspelers van de minipupillen 1 zijn Illias van Amsterdam, Bart van der Wal, Joris Koppers, Rens Belleman, Maddox van Dam, Matz Mosselaar, Jelle Oud, Jay Stevens, Daniël San Prieto en Quinn van de Graaf.

HEILOO - Na een zeer spannende competitie werd op de laatste speeldag, na de HSV minipullen 2, ook HSV minipupillen 1 kampioen. In de negen gespeelde wedstrijden werd elke wedstrijd gewonnen, werden er 184 doelpunten gescoord en kregen ze er maar 58 tegen. Tevens hebben zij als een van de weinige pupillenteam een eigen facebookpagina, te weten HSV MP, waar de hele competitie is na te lezen. De minipupillen 1 werden gesponsord door PPA, (Pro Player Agency uit Heiloo), en werden getraind door Ben Oosterink, Ans de Wit en Jacqueline de Vré. De meeste spelers gaan volgend seizoen hun geluk beproeven bij de F-pupillen welke getraind worden door John Beelen.

20 / 24

HZV loopt achter de feiten aan

HZV heeft afgelopen woensdagavond niet gebracht wat het moest gaan doen, namelijk winnen! In een goedgevulde sporthal het Vennewater begon HZV in de eerste helft zeer overtuigend en in een 15 min tijd stond het 2-0 met als doelpuntenmakers Mitchell Zwart en Tjeerd Meijer. Dit gaf hoop en vertrouwen voor de rest van de wedstrijd. Zvv Zwaag had nog geen vat op de wedstrijd gekregen en het spel van HZV was flitsend en doeltreffend. De echte kansen waren dan ook voor HZV, maar de afwerking stagneerde. Daarin tegen kwam Zwaag meer voor Indy Klamer en na een hard schot kon Indy Klamer de bal nog voor de doellijn pakken, maar door een misverstand met Steef Kaandorp viel de bal alsnog in het doel. Dit was de stand die HZV ook afgelopen vrijdag had, maar toen in het voordeel van Zwaag. Nadat de posities weer ingenomen waren kreeg HZV nog diversen kansen op de 3-1, door een gele kaart aan Zwaag zijde, maar het werd niet vakkundig uitgespeeld. Zwaag kreeg wel de kans en via een uitstekende actie van de man van de wedstrijd De Heus van Zwaag, werd Indy Klamer verrast met een stift. 2-2 en rust.

De mannen werd toegesproken door coach Klamer en het vertrouwen voor een goed resultaat was er gewoon. Helaas zoals eerder in het seizoen, liep HZV achter de feiten aan. De eindpassen en afronding waren niet meer 100% en Zwaag kreeg meer en meer de kansen voor de overwinning. Nog geen 5 min na de rust bracht Zwaag wederom door een knappe actie van De Heus de stand op 2-3 en dat betekent degradatie voor HZV. Nu moet HZV wel 200% gaan spelen om de achterstand in winst om te zetten. Maar nu was het de Teun Kops die net herstellend was van een blessure die de fout in ging en Zwaag de stand op 2-4 bracht. HZV deed wat het moest doen, kansen creëren, maar helaas ze werden niet benut. Zwaag kreeg nog de 2-5 op het scorebord door uit een ingestudeerde corner Indy Klamer het nakijken te geven. Dat de stand nog op 3-5 eindigde was voor de statistieken (doelpunt Sven de Zeeuw), maar HZV moet uithuilen en leren van dit seizoen.

Toch was er de volgende dag goed nieuws vanuit Zeist dat HZV een herkansing krijgt tegen Sporting Andijk in Amsterdam in Sporthallen Zuid. Dit is echt de laatste strohalm die met 200% aangepakt moet worden, anders is het gedaan met de HZV. Voor de mensen die 22 mei mee willen is er een gratis bus geregeld, waarmee iedereen HZV kan aanmoedigen tijdens de finalewedstrijden die die avond gespeeld worden. Vertrek 22 Mei 20.00 vanaf. sporthal het Vennewater opgeven via kokodelaat@hotmail.com.

Foresters D3 kampioen

HEILOO - Foresters D3 is met de 7-1 winst op Vrone D2 kampioen geworden. In tien wedstrijden heeft de D3 liefst 27 punten behaald met 39 doelpunten voor en zijn ze ruim kampioen geworden. Foresters D3: Bart Komen, Bas van der Zwet, Daan van der Velden, Iwan Beemster, Jordi Quinten, Joris Versterre, Koen van Haaren, Max Warmenhoven, Miro Houtman, Nils Outhoff, Sam Klaver, Senne Bosch, Sep Veldt, Siem Hopman danken hun coaches: Iwan van de Velden, Werner Beemster, Jan Hopman en Frank Klaver.

Inschrijfavond Avondvierdaagse

HEILOO - Van 9 tot en met 12 juni wordt weer de Avondvierdaagse Heiloo gehouden. De inschrijfavonden zijn op 26 en 27 mei, van 19.00 tot 20.00 uur in de Radboudschool, ingang schoolplein Breedelaan. In schrijving is ook mogelijk via www.avondvierdaagseheiloo.nl. Dit grote evenement is alleen mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers. Wilt u zich ook één of meerdere avonden inzetten voor dit leuke evenement? Neem dan contact op met het secretariaat op tel. 072-5337150 of mail naar a4daagseheiloo@hotmail.com.        

Jilani Helder uit Heiloo klaar voor Champions League finale

Na een geslaagd trainingskamp op het sportcentrum Papendal in Arnhem is hij er helemaal klaar voor: Jilani Helder uit Heiloo gaat met nog elf andere speelsters en spelers naar Berlijn. De 13-jarige scholier van het Willem Blaeu in Alkmaar en speler van Foresters Heiloo D1 vertegenwoordigt de provincie Noord-Holland. Ze kwamen vorig weekend als onbekenden voor elkaar naar het trainingskamp op het sportcentrum Papendal in Arnhem en vertrokken als één team, de Double Dutchies. Samen gaan zij naar Berlijn om op 6 juni de Champions League finale bij te wonen. Het team vertegenwoordigt Nederland tijdens het Football For Friendship-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni plaatsvindt in de hoofdstad van Duitsland. Hij komt transpirerend naar de kant op het prachtige trainingscomplex van Vitesse. ,,Dat dit allemaal mogelijk is, vind ik heel bijzonder", zegt Jilani. ,,Het wordt een bijzondere ervaring, want het is voor het eerst dat ik met een voetbalteam naar het buitenland ga. En ik vind het ook leuk om met meisjes te voetballen."

Voor eerlijke en heerlijke biologische producten uit de regio komt u naar het Biotrio, elke donderdagmiddag op 't Looplein (naast ING, tegenover de HEMA). Vanaf 11:30 uur kunt u terecht bij Ahmed voor de heerlijkste kaas en de beste olijven, en bij Monica voor traditioneel, ambachtelijk gebakken, kraakvers brood van speltbroodspecialist Raat uit Alkmaar. Vanaf 13:00 uur is ook Van Assem met groente en fruit operationeel. Voor brood- en banketbestellingen: info@tkomtvandebakker.nl of 06 20 87 87 50 (Monica). Graag tot morgen!

TAICHI QIGONG
BUITENLESSEN
Ze zijn weer begonnen, de al jaren succesvolle buitenlessen Taichi Qigong. De hele zomer DINSDAGS van 10.00-11.00 uur. Verzamelen P-plaats Zwembad Loos Heiloo. Kosten € 6 per les. Op woensdag van 20.00-21.00 uur Koekoeksveld, Westerweg (t.o. nr 18) in Limmen. Kosten € 4,50 per les. Bij slecht weer gaat de les niet door. Meer info: www.touchbase-taichi.nl

HEEL HEILOO BAKT. Maak uw eigen taart voor Pinkster op vrijdagavond
22 mei om 20.00. Info:
www.heelheiloobakt.nl of bel met Irene 072-533 3287 of Marianne 072-533 9208

AANBIEDING: nieuwe set ACRYL, SOLAR of GELLAK! Ook voor Manicure en Pedicure in luxe Amerikaanse massagestoel met warmwatervoetbad. Kijk voor het nagelbijtersarragment en alle aanbiedingen op www.evanails.nl of bel 06 5080 9000 Eva Nails, Kennemerstraatweg 452, Heiloo.

JOS BUYS BESTRATING.
Straatwerk voor bedrijf &
particulier. T. 06 5064 1386

Diverse GEBRUIKTE elektrische fietsen incl. 6 maanden Bovaggarantie v.a. € 650,= BOSMAN TWEEWIELERS Westerweg 295 Heiloo tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur;
Za 09.00 - 12.00 uur.
T: 072 532 0294
www.carcleaningheiloo.nl

Wilt u MOOIE VOETEN van de ZOMER? Maak een afspraak met Voetje voor Voetje, Kennemerstraatweg 452, Heiloo. Behandeling
€ 27,-, tel. 06 4175 5666
Ineke Zuiderwijk

HOMETRAINERverhuur voor fitness- en revalidatietoepassing info: Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo tel 5331241                                                                         www.bosmantweewielers.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM

Omdat het onmogelijk is om IEDEREEN persoonlijk te bedanken voor de aanwezigheid, lieve woorden, kaarten en cadeaus op mijn afscheidsreceptie, doe ik het zo. Het was overweldigend en hartverwarmend. Collega's, leerlingen, oud-leerlingen, ouders en oud-collega's BEDANKT! Nel Kuiper

Wil jij je KINDERFEESTJE nog vieren voor de zomervakantie? Maak dan een keuze uit 1 van de creatieve workshops van LA CASA BELLA. Kom bv. een mooi lampje pimpen, een zeepketting maken of een spaarpot decopatchen.Tot snel! www.lacasabella.nl

Grote collectie ELEKTRISCHE FIETSEN in vele uitvoeringen demo-modellen aanwezig. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)


BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Te Huur: GARAGEBOX aan de DROONECAMPSTRAAT te Heiloo. Voor informatie kunt u contact opnemen met: De Makelares, Robijnstraat 32, 1812 RB te Alkmaar T: 072-5408566 e-mail: info@demakelares.nl

CADEAU-IDEE; voorjaars-
arrangement: 30 min. HOTSTONEMASSAGE,
20 min. GEZICHTSVERZORGING en 20 min. ZONNEBANK voor slechts €25,-. www.feelgoodheiloo.nl
Tel.06 4450 2615

www.hoveniersbedrijfdepopu-
lier.nl Al 25 jaar het adres voor
al uw TUINWERKZ. HEDEN. O.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe tuinen, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en fietsen + het onderhoud. Wij halen uw fiets/scooter gratis op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
T.: 06 2202 0702

Je ENGELS ophalen voor de VAKANTIE 5x Engelse CONVERSATIE in kleine groepjes in huiselijke omgeving. www.clarityels.nl
072-512 2437

NIEUWE enige spullen binnen bij Center Design, woonwinkel in brocante en speciale dingen voor een GEZELLIG HUIS. Slimpad 36 Heiloo 072 533 4906

HAIRSTYLISTE THUIS Nieuwste technieken en professional! Ook 's avonds en in het weekend, heren en kinderen welkom ! Advies = Gratis. Hairstyliste Martine Gesink 06 5147 2997


SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

KIM'S HAARSALON
voor een afspraak belt u 06-3004 2383. Dompvloetlaan 29, 1851 NM Heiloo

RESTAURATIE-TIMMERWERKEN PEETOOM Houtrotreparaties en herstelwerkzaamheden. T: 06 2735 0055 carlopeetoom@planet.nl

Medisch PEDICURE
Elly Coffeng-Kaandorp
Ook reumatische, diabetische
voet. T: 072-533 2787
Patrijsakkers 5, Heiloo.
Oók bij u thuis.

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3987 0829

BLOKDIJK MAKELAARS
HEILOO

Gratis waardebepaling
Gratis vervoer naar de notaris
072-8885072 / 06 3096 5285

WARME OLIEMASSAGE door ervaren vrouw. Slechts € 30,- heel uur. Helpt tegen PIJN en STRESS. Tevens pedicure/manicure Slimpad 36 Heiloo. Afspraak 072 533 4906

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON Gezond leven met een gezond gewicht! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, ook voor KINDEREN! De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

MEESTER THEODORUS gerespecteerd medium. Ik ga voor 100% resultaat, ook voor terugkeer geliefden, waar u zelf geen hoop meer op heeft. Laat mij u helpen bij al uw levensvragen. 100% discretie. T: 06 4583 3157

HUMANITAS zoekt voor een mevrouw met depressieve klachten, zelfstandig wonend in Heiloo, een wandelmaatje. Info : 072 5401800c.vandernagel@humanitas.nl www.humanitas.nl/afdeling/alkmaar

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

HUMANITAS maatjes GGZ zoekt voor een deelnemer uit Heiloo een vrijwilliger om mee te schaken. Info: c.vandernagel@humanitas.nl tel.nr: 0725401800 www.humanitas.nl/afdeling/alkmaar

Ook dit jaar weer GEZELLIGE STRAATMARKT in de NICOLAAS BEETSWEG te Heiloo op zaterdag 30 mei van 9 tot 15 uur

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. T: 06 1709 0670

VD PUTTEN BOOM- en
TUINVERZORGING

Vaardig en schappelijk.
Met respect voor natuur.
T: 072-540 8052 / 06 182 183 86

BESTE SCHILDER & STUKADOOR voor binnen en buiten. Nu 50% korting!
Tel. 06 3374 3601

TUINIEREN TE VEEL WERK? Geen tijd? Zeer ERVAREN TUINLIEF-
HEBBER
helpt u met snoeien en het strakknippen van hagen, buxus, taxusbollen enz. Ook voor het hogedrukreinigen van terassen en het verticiteren van bemoste grasvelden T: 06 1827 8367

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Kom wonen in Heiloo en geniet mee met de HONDERDEN VLIEGTUIGEN die hier per dag het milieu komen verpesten !

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig en op maat gemaakt voor elke leeftijd.
T: 06 1750 6967

SCHOONHEIDS
STUDIO072
de salon voor Waxen-Huidverbetering-Make-up-Pedicure in Heiloo. Met het inleveren van deze advertentie krijgt u nu 10% KORTING! Kennemerstraatweg 452, 0728795084,
www.schoonheidsstudio072.nl

UITVAARTZANGERES JULIA VAN KAPPEL zingt klassieke liederen om uw BEGRAFENIS nog persoonlijker te maken (met pianobegeleiding). www.uitvaartzangeresjuliavankappel.nl. Tel 06 2083 1142

Te koop GARAGE (Woonheuvel) ZEEWEG 10m x 2.80m + elektra en verwarming € 27.000. A. Wijffels 06 2249 8000